Petak, 20.10.2017.

10:44

Rojters: Ratni zločinac ili uzor? Tanka je linija u Srbiji

Imenovanjem Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji bavio se i Rojters koji ističe da je u Srbiji “tanka linija između ratnog zločinca i uzora“.

Izvor: B92

Rojters: Ratni zloèinac ili uzor? Tanka je linija u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

donkihot

pre 6 godina

(Hamburger je covek iz Hamburga!, 
Neko ko se potpisuje sa "hamburger",zaista ne bi smeo da se bavi ovako,za um,komplikovanim temama...
A posto se ipak bavi,pitam se sta misli o komandnoj odgovornosti NATO-a i KFOR-a za zlocine protiv Srba na KiM,za vreme od kada su okupirali nasu pokrajinu i vreme kad su oni bili(i jos uvek su),odgovorni za bezbednosnu situaciju na toj teritoriji... O zlocincima i zlocinima nad Srbima,u drugim bivsim SFRJ republikama,necu ni trositi reci!

Petar S.

pre 6 godina

@(hm, 20. oktobar 2017 12:54)

Nadimak "Milosrdni Andjeo" je dat nakon sto je Bil Klinton (a kasnije ponovila Medlin Olbrajt) izjavio da je bombardovanje Srbije "HUMANITARNO Bombardovanje".

Odatle potice nadimak.

kraja

pre 6 godina

"Operacija NATO se zvala Allied Force (Udružena sila), a učešće USA u toj operaciji Noble Anvil (plemeniti nakovanj)"

...da pa sta...????
...mislis da je bila manje smrtonosna, da je manje stete nanela srbiji, da je nesto casnije u tom nazivu...???
...bila je NELEGALNA, pre svega...
...i najmanje motivisana pravima albanaca na kosovu, jer su i oni imali veliku stetu, a najvise izbeglica je bilo upravo zbog bombardovanja...
...uostalom, nase je pravo da je nazivamo kako hocemo...

...mozda bi pravo ime za tu akciju bilo "Unternehmen Strafgericht", ako me razumes...

stiven k.

pre 6 godina

Koliko su ratnih zločinaca posle drugog svetskog rata angažovali Kauboji, za svoje potrebe razvoja vojne industrije i nauke. I nije im smetalo što su bili zločinci ili su odgovorni za zločine.

hm

pre 6 godina

@ljubomir
Dosta više sa tim "Milosrdni anđeo". Operacija NATO se zvala Allied Force (Udružena sila), a učešće USA u toj operaciji Noble Anvil (plemeniti nakovanj). "Milosrdnog anđela" su izmislili RTS, SPS, JUL, SPC...

RRajko

pre 6 godina

(Divos, 20. oktobar 2017 11:18)
Jel znas ti sta je komandna odgovornost?
To znaci da su njegovi podredjeni cinili zlocine za koje je znao a nije nista preduzeo, znaci de facto im je dao dozvolu i motivirao ih da cine zlocine!
(Hamburger je covek iz Hamburga!, 20. oktobar 2017 11:42)
A, odakle vama ovako nebulozna tvrdnja? Pratio sam sva suđenja u Hagu. Generalu Lazareviću se ni jedan dokaz nije mogao predočiti da je naredio iliti znao za neki samoinicijativno izvedeni zločin a da ništa nije preduzeo, čak naprotiv, iznošeni su primeri gde je sankcionisao mnogo manje disciplinske prekršaje. Znači, optužuješ, zapravo se pridružuješ haškoj logici po kojoj su samo Srbi mogli biti zlikovci. A, po toj logici svaki Srbin zatečen na komandnom mestu odbrane svoje zemlje je automatski kriv što je branio svoju zemlju. Šta reći o vama?!

Lav

pre 6 godina

Rojters je imao idealan slagort da napise isti tekst za Orica, kada je oslobodjen prosle nedelje (zbog nedostatka dokaza).
Medjutim, Rojters glatko propusta priliku...

slobodan

pre 6 godina

Austrijski kancelar Šisel na pitanje da prokomentarše "Oluju" u nekdašnjoj Našoj Borbi kaže : Legitimno je pravo svake države da uguši oružanu pobunu na svojoj teritorijei. Mislio je na Hrvatsku. Kasnije u Srbiji teroristička OVK se naoružal i krenula protiv ustavnog poretka Srbije zločinima i oružanim akcijama. Legitimno je bilo pravo Srbije da uguši pobunu u svojoj autonomnoj pokrajini. (Tako Šisel tumači međunarodno pravo).Generali nikako ne mogu biti "ratni zločinci" već borci za odbranu celovitosti zemlje i zaštitnici slobode. To što su dobili taj epitet to je volja velikih i dvostrukih aršina, koji su rasturali Srbiju. Danas im je jedan takav terorista i osvedočeni zločinac premijer u otetoj poktrajini.

Mare

pre 6 godina

Hamburger je covek iz Hamburga!, 20. oktobar 2017 11:42

Naser Oric je u Hagu oslobodjen zato sto Hag smatra da otprilike "Nedokazivo da komandna osoba u ratnim uslovima moze imati punu kontrolu nad ponasanjem i cinjenjem svakog pojedinacnog vojnika" Samim tim su zakljucili da Naser ne moze biti kriv za zlocine, jer zbog specificnih uslova, nije mogao kontrolisati svakog vojnika.

Kako se za srpske komadante ne uzima u obzir komanda u ratnim stanjima a kod Nasera uzima? Ajde pravnici objasnite.

kraja

pre 6 godina

...poslednji trzaji natase kandic...
...a zasto amerika, britanija, francuska, holandija, belgija i jos neke zemlje nemaju ni jednog osudjenog generala i pored nevidjenih ratnih zlocina...???
...pa ni jednom nije sudjeno...
...a zasto im nije sudjeno...???
...zato sto ni protiv jednog nije podignuta optuznica...
...a zasto...???
...zato sto su americki, francuski, belgijski, holandski, britanski...
...ako izuzmemo da su sudili jednom drajfusu zato sto je jevrejin, da bi zastitili jednog izdajnika esterhazija...

DexR

pre 6 godina

Čitam ovde komentare da treba pitati nekog sa zapada o njihovim zločincima. Nema potrebe, pitajte Vučića kako je Bler od zločinca postao heroj koji savetuje, pa Šreder, pa Klinton...

Obrt, spin, okret

pre 6 godina

Da li je, u slučaju Nikole Šainovića, članstvo u Glavnom odboru SPS, pod rendnim brojem 303, visoka partijska funkcija? Kakva je politička funkcija, u slučaju Veselina Šljivančanina, gost na događajima SNS? Kakav će to predavač na Vojnoj akademiji da bude general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, da li će u svojoj 69-oj godini da upisuje doktorske studije i objavljuje vojno-naučne radove, da bi zadovoljio zakonske uslove, ili mislite da će Vulin da ga postavi za šefa katedre za proučavanje slavne istorije VJ 1999. - dekretom?

Hamburger je covek iz Hamburga!

pre 6 godina

(Divos, 20. oktobar 2017 11:18)
Jel znas ti sta je komandna odgovornost?
To znaci da su njegovi podredjeni cinili zlocine za koje je znao a nije nista preduzeo, znaci de facto im je dao dozvolu i motivirao ih da cine zlocine!

DragCHE

pre 6 godina

E pa gospodo,
sami ste krivi za ovu situaciju. Pravda koju ste sprovodili, jednostrana, dvostrukih arsina, pravda u kojoj se unapred znalo ko je kriv, pravda kojom ste hteli da opracdate sopstveni zlocin, sasvim ocekivano je dovela do ovakve reakcije. Ostali zlocinci, kojih je ocigledno bilo su bili i sada su predsednici, premijeri, ministri, neosudjeni za progone, klanja, silovanja i ubistva. Srbi nisu ni slepi ni glupi, Srbi nece pevati danke dojcland i podizati spomenik Klintonu da bi vam se umilili. Kada vi nekog Srbina osudite, taj mora da vam je zadao mnogo muke i sramote, pa mu se svetite. Sami ste doveli dotle da Srbi Hagu ne veruju.

Divos

pre 6 godina

Часни официр, генерал Лазаревић није никог лично убио, није ником непосредно наредио, усмено или писмено, да почини неки злочин, заправо по судским списима га се не може довести у непосредну везу са било којим злочином.
Осуђен је по основу командне одговорности, тј јер је неко у његовој зони одговорности починио злочине.
Није спорно да тај основ командне одговорности (то вам је оно, што није знао, требао је да зна итд) у судској пракси постоји, но спорно је да су по том основу пресуђивани само Срби, други (и у овој нашој трагедији али и по другим страстиштима широм планете) јок.
А када такав суд (МКСЈ) има селективан приступ, то ипак доказује да су у позадини политички мотиви, а у тако постављеном обрасцу, пресуде су донесене и пре почетка суђења, а сам судски процес је форме ради.

Па кад је већ тако, зашто би Србија (или било ко) поштовала нека морална начела, и зашто би уважавала пресуде суда који у свом раду има селективан приступ.

Генерал Лазаревић предаје на академији зато што кредибилитет, које му није нико поклонио, већ га је стекао војним образовањем и доказао се у рату.
Ови којима то смета, могу за предаваче узети судије, тужиоце и друге смутљивце из Ден Хага, а даћемо им и војводу од Шевенингена гратис, свакоме по вољи.

Bojan

pre 6 godina

Ako se dobro sećam, general Lazarević je osuđen zato što nije sprečio zločine paravojnih formacija na Kosovu za vreme bombardovanja SRJ, pošto je Kosovo bilo njegova zona odgovornosti.
Dakle, ne za izvršenje bilo kakvih zločina, već za neaktivnost u sprečavanju drugih da ih čine. Ko se seća stanja u to vreme, gde se vojska kretala samo noću, trudila da izbegne žrtve i obezbedi granice od stalnih upada OVK, zna da nije bilo moguće da u to vreme vojska izigrava policajca i zavodi red.
S druge strane, jedinice pod njegovom komandom su imale odlične rezultate u borbi protiv 100 puta nadmoćnijeg protivnika. OVK na zemlji nije uspeo da uradi skoro ništa, NATO bombardovanje je pobilo više albanskih civilia nego pripadnika Vojske SRJ, a maketama je uspeo prilično dobro da zamajava avijaciju.
S obzirom na ono čime se suprotstavljao protivniku (a to je skoro zanemarljivo u odnosu na njih), postigao je izuzetne rezultate.
Takođe, sramotno je porediti jednog Lazarevića (bez obzira što je osuđen), sa Haradinajem, Orićem ili Gotovinom - koji zaista imaju mnogo krvi na rukama, i odgovorni su za monstruozne zločine.
Za razliku od svih drugih, Srbija je Hagu izručila svoj kompletan državni, vojni i policijski vrh (2 predsednika države, 2 generala armije, premijera...), kao i svu traženu dokumentaciju... dok su ih svi drugi skrivali svoje i štitili ih na najvišem nivou.

skeptik

pre 6 godina

Haski sud je politicki sud i to je svima jasno samo se neki prave blesaavi. Ovaj covek je na pravdi Boga osudjen po komandnoj odgovornosti iako licno nije izdao nijednu naredbu koja bi se kosila sa Zenevskom konvencijom dok sa druge strane imate Orica, Gtovinu i Haradinaja kojima su ruke krvave do balcaka i satro nevini.
Licno smatram da ne treba da predaje ne zbog ovog za sta ga terete vec iz prostog razloga sto je njegovo vidjenje i vodjenje rata zastarelo i prevazidjeno.

mario

pre 6 godina

Taman kolika je za Gotovinu, Haradinaja ili Orića.
(Kalimero, 20. oktobar 2017 10:51)
Ni jedan nije osuđen već oslobođeni za razliku od navedenog u članku,a to je ono što se gleda,a ne vaša percepcija.

ljubomir

pre 6 godina

Bilo bi interesantno da nam neko kompetentan sa Zapada objasni, da li je general Vesli Klark " milosrdni anđeo" ili klasičan ratni zločinac, koji je u toku agresije komandovao armadom, koja je za " legitimne" ciljeve imala i civilne objekte, bolnice škole tv stanice..! O civlnim žrtvama nažalost na Zapadu , nikad ni reči!!

Ivan

pre 6 godina

Istog dana kada je objavljena ova vest na jednom od kanala BBC prikazuje se dokumentarni film o angazovanju SS obavestajnih oficira od strane USA i GB. Samo jedan od njih sproveo je unistenje 100000 ruskih vojnika. Niko nije ubijen metkom samo im nisu davali vodu i hranu.

PedjaM

pre 6 godina

za njih zlocinac za nas heroj i oficir , i nema tu nikakve linije ni tanke i debele , oficiri sa iskustvom da predaju na akademiji i da im se to plati naravno ,a apsolutno se ne baviti misljenjem ovih uzurpatora od van i tacka

Bojan

pre 6 godina

Ako se dobro sećam, general Lazarević je osuđen zato što nije sprečio zločine paravojnih formacija na Kosovu za vreme bombardovanja SRJ, pošto je Kosovo bilo njegova zona odgovornosti.
Dakle, ne za izvršenje bilo kakvih zločina, već za neaktivnost u sprečavanju drugih da ih čine. Ko se seća stanja u to vreme, gde se vojska kretala samo noću, trudila da izbegne žrtve i obezbedi granice od stalnih upada OVK, zna da nije bilo moguće da u to vreme vojska izigrava policajca i zavodi red.
S druge strane, jedinice pod njegovom komandom su imale odlične rezultate u borbi protiv 100 puta nadmoćnijeg protivnika. OVK na zemlji nije uspeo da uradi skoro ništa, NATO bombardovanje je pobilo više albanskih civilia nego pripadnika Vojske SRJ, a maketama je uspeo prilično dobro da zamajava avijaciju.
S obzirom na ono čime se suprotstavljao protivniku (a to je skoro zanemarljivo u odnosu na njih), postigao je izuzetne rezultate.
Takođe, sramotno je porediti jednog Lazarevića (bez obzira što je osuđen), sa Haradinajem, Orićem ili Gotovinom - koji zaista imaju mnogo krvi na rukama, i odgovorni su za monstruozne zločine.
Za razliku od svih drugih, Srbija je Hagu izručila svoj kompletan državni, vojni i policijski vrh (2 predsednika države, 2 generala armije, premijera...), kao i svu traženu dokumentaciju... dok su ih svi drugi skrivali svoje i štitili ih na najvišem nivou.

Divos

pre 6 godina

Часни официр, генерал Лазаревић није никог лично убио, није ником непосредно наредио, усмено или писмено, да почини неки злочин, заправо по судским списима га се не може довести у непосредну везу са било којим злочином.
Осуђен је по основу командне одговорности, тј јер је неко у његовој зони одговорности починио злочине.
Није спорно да тај основ командне одговорности (то вам је оно, што није знао, требао је да зна итд) у судској пракси постоји, но спорно је да су по том основу пресуђивани само Срби, други (и у овој нашој трагедији али и по другим страстиштима широм планете) јок.
А када такав суд (МКСЈ) има селективан приступ, то ипак доказује да су у позадини политички мотиви, а у тако постављеном обрасцу, пресуде су донесене и пре почетка суђења, а сам судски процес је форме ради.

Па кад је већ тако, зашто би Србија (или било ко) поштовала нека морална начела, и зашто би уважавала пресуде суда који у свом раду има селективан приступ.

Генерал Лазаревић предаје на академији зато што кредибилитет, које му није нико поклонио, већ га је стекао војним образовањем и доказао се у рату.
Ови којима то смета, могу за предаваче узети судије, тужиоце и друге смутљивце из Ден Хага, а даћемо им и војводу од Шевенингена гратис, свакоме по вољи.

ljubomir

pre 6 godina

Bilo bi interesantno da nam neko kompetentan sa Zapada objasni, da li je general Vesli Klark " milosrdni anđeo" ili klasičan ratni zločinac, koji je u toku agresije komandovao armadom, koja je za " legitimne" ciljeve imala i civilne objekte, bolnice škole tv stanice..! O civlnim žrtvama nažalost na Zapadu , nikad ni reči!!

DragCHE

pre 6 godina

E pa gospodo,
sami ste krivi za ovu situaciju. Pravda koju ste sprovodili, jednostrana, dvostrukih arsina, pravda u kojoj se unapred znalo ko je kriv, pravda kojom ste hteli da opracdate sopstveni zlocin, sasvim ocekivano je dovela do ovakve reakcije. Ostali zlocinci, kojih je ocigledno bilo su bili i sada su predsednici, premijeri, ministri, neosudjeni za progone, klanja, silovanja i ubistva. Srbi nisu ni slepi ni glupi, Srbi nece pevati danke dojcland i podizati spomenik Klintonu da bi vam se umilili. Kada vi nekog Srbina osudite, taj mora da vam je zadao mnogo muke i sramote, pa mu se svetite. Sami ste doveli dotle da Srbi Hagu ne veruju.

PedjaM

pre 6 godina

za njih zlocinac za nas heroj i oficir , i nema tu nikakve linije ni tanke i debele , oficiri sa iskustvom da predaju na akademiji i da im se to plati naravno ,a apsolutno se ne baviti misljenjem ovih uzurpatora od van i tacka

Ivan

pre 6 godina

Istog dana kada je objavljena ova vest na jednom od kanala BBC prikazuje se dokumentarni film o angazovanju SS obavestajnih oficira od strane USA i GB. Samo jedan od njih sproveo je unistenje 100000 ruskih vojnika. Niko nije ubijen metkom samo im nisu davali vodu i hranu.

skeptik

pre 6 godina

Haski sud je politicki sud i to je svima jasno samo se neki prave blesaavi. Ovaj covek je na pravdi Boga osudjen po komandnoj odgovornosti iako licno nije izdao nijednu naredbu koja bi se kosila sa Zenevskom konvencijom dok sa druge strane imate Orica, Gtovinu i Haradinaja kojima su ruke krvave do balcaka i satro nevini.
Licno smatram da ne treba da predaje ne zbog ovog za sta ga terete vec iz prostog razloga sto je njegovo vidjenje i vodjenje rata zastarelo i prevazidjeno.

mario

pre 6 godina

Taman kolika je za Gotovinu, Haradinaja ili Orića.
(Kalimero, 20. oktobar 2017 10:51)
Ni jedan nije osuđen već oslobođeni za razliku od navedenog u članku,a to je ono što se gleda,a ne vaša percepcija.

Lav

pre 6 godina

Rojters je imao idealan slagort da napise isti tekst za Orica, kada je oslobodjen prosle nedelje (zbog nedostatka dokaza).
Medjutim, Rojters glatko propusta priliku...

Hamburger je covek iz Hamburga!

pre 6 godina

(Divos, 20. oktobar 2017 11:18)
Jel znas ti sta je komandna odgovornost?
To znaci da su njegovi podredjeni cinili zlocine za koje je znao a nije nista preduzeo, znaci de facto im je dao dozvolu i motivirao ih da cine zlocine!

DexR

pre 6 godina

Čitam ovde komentare da treba pitati nekog sa zapada o njihovim zločincima. Nema potrebe, pitajte Vučića kako je Bler od zločinca postao heroj koji savetuje, pa Šreder, pa Klinton...

kraja

pre 6 godina

...poslednji trzaji natase kandic...
...a zasto amerika, britanija, francuska, holandija, belgija i jos neke zemlje nemaju ni jednog osudjenog generala i pored nevidjenih ratnih zlocina...???
...pa ni jednom nije sudjeno...
...a zasto im nije sudjeno...???
...zato sto ni protiv jednog nije podignuta optuznica...
...a zasto...???
...zato sto su americki, francuski, belgijski, holandski, britanski...
...ako izuzmemo da su sudili jednom drajfusu zato sto je jevrejin, da bi zastitili jednog izdajnika esterhazija...

Mare

pre 6 godina

Hamburger je covek iz Hamburga!, 20. oktobar 2017 11:42

Naser Oric je u Hagu oslobodjen zato sto Hag smatra da otprilike "Nedokazivo da komandna osoba u ratnim uslovima moze imati punu kontrolu nad ponasanjem i cinjenjem svakog pojedinacnog vojnika" Samim tim su zakljucili da Naser ne moze biti kriv za zlocine, jer zbog specificnih uslova, nije mogao kontrolisati svakog vojnika.

Kako se za srpske komadante ne uzima u obzir komanda u ratnim stanjima a kod Nasera uzima? Ajde pravnici objasnite.

RRajko

pre 6 godina

(Divos, 20. oktobar 2017 11:18)
Jel znas ti sta je komandna odgovornost?
To znaci da su njegovi podredjeni cinili zlocine za koje je znao a nije nista preduzeo, znaci de facto im je dao dozvolu i motivirao ih da cine zlocine!
(Hamburger je covek iz Hamburga!, 20. oktobar 2017 11:42)
A, odakle vama ovako nebulozna tvrdnja? Pratio sam sva suđenja u Hagu. Generalu Lazareviću se ni jedan dokaz nije mogao predočiti da je naredio iliti znao za neki samoinicijativno izvedeni zločin a da ništa nije preduzeo, čak naprotiv, iznošeni su primeri gde je sankcionisao mnogo manje disciplinske prekršaje. Znači, optužuješ, zapravo se pridružuješ haškoj logici po kojoj su samo Srbi mogli biti zlikovci. A, po toj logici svaki Srbin zatečen na komandnom mestu odbrane svoje zemlje je automatski kriv što je branio svoju zemlju. Šta reći o vama?!

slobodan

pre 6 godina

Austrijski kancelar Šisel na pitanje da prokomentarše "Oluju" u nekdašnjoj Našoj Borbi kaže : Legitimno je pravo svake države da uguši oružanu pobunu na svojoj teritorijei. Mislio je na Hrvatsku. Kasnije u Srbiji teroristička OVK se naoružal i krenula protiv ustavnog poretka Srbije zločinima i oružanim akcijama. Legitimno je bilo pravo Srbije da uguši pobunu u svojoj autonomnoj pokrajini. (Tako Šisel tumači međunarodno pravo).Generali nikako ne mogu biti "ratni zločinci" već borci za odbranu celovitosti zemlje i zaštitnici slobode. To što su dobili taj epitet to je volja velikih i dvostrukih aršina, koji su rasturali Srbiju. Danas im je jedan takav terorista i osvedočeni zločinac premijer u otetoj poktrajini.

stiven k.

pre 6 godina

Koliko su ratnih zločinaca posle drugog svetskog rata angažovali Kauboji, za svoje potrebe razvoja vojne industrije i nauke. I nije im smetalo što su bili zločinci ili su odgovorni za zločine.

hm

pre 6 godina

@ljubomir
Dosta više sa tim "Milosrdni anđeo". Operacija NATO se zvala Allied Force (Udružena sila), a učešće USA u toj operaciji Noble Anvil (plemeniti nakovanj). "Milosrdnog anđela" su izmislili RTS, SPS, JUL, SPC...

kraja

pre 6 godina

"Operacija NATO se zvala Allied Force (Udružena sila), a učešće USA u toj operaciji Noble Anvil (plemeniti nakovanj)"

...da pa sta...????
...mislis da je bila manje smrtonosna, da je manje stete nanela srbiji, da je nesto casnije u tom nazivu...???
...bila je NELEGALNA, pre svega...
...i najmanje motivisana pravima albanaca na kosovu, jer su i oni imali veliku stetu, a najvise izbeglica je bilo upravo zbog bombardovanja...
...uostalom, nase je pravo da je nazivamo kako hocemo...

...mozda bi pravo ime za tu akciju bilo "Unternehmen Strafgericht", ako me razumes...

Obrt, spin, okret

pre 6 godina

Da li je, u slučaju Nikole Šainovića, članstvo u Glavnom odboru SPS, pod rendnim brojem 303, visoka partijska funkcija? Kakva je politička funkcija, u slučaju Veselina Šljivančanina, gost na događajima SNS? Kakav će to predavač na Vojnoj akademiji da bude general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, da li će u svojoj 69-oj godini da upisuje doktorske studije i objavljuje vojno-naučne radove, da bi zadovoljio zakonske uslove, ili mislite da će Vulin da ga postavi za šefa katedre za proučavanje slavne istorije VJ 1999. - dekretom?

Petar S.

pre 6 godina

@(hm, 20. oktobar 2017 12:54)

Nadimak "Milosrdni Andjeo" je dat nakon sto je Bil Klinton (a kasnije ponovila Medlin Olbrajt) izjavio da je bombardovanje Srbije "HUMANITARNO Bombardovanje".

Odatle potice nadimak.

donkihot

pre 6 godina

(Hamburger je covek iz Hamburga!, 
Neko ko se potpisuje sa "hamburger",zaista ne bi smeo da se bavi ovako,za um,komplikovanim temama...
A posto se ipak bavi,pitam se sta misli o komandnoj odgovornosti NATO-a i KFOR-a za zlocine protiv Srba na KiM,za vreme od kada su okupirali nasu pokrajinu i vreme kad su oni bili(i jos uvek su),odgovorni za bezbednosnu situaciju na toj teritoriji... O zlocincima i zlocinima nad Srbima,u drugim bivsim SFRJ republikama,necu ni trositi reci!

mario

pre 6 godina

Taman kolika je za Gotovinu, Haradinaja ili Orića.
(Kalimero, 20. oktobar 2017 10:51)
Ni jedan nije osuđen već oslobođeni za razliku od navedenog u članku,a to je ono što se gleda,a ne vaša percepcija.

Hamburger je covek iz Hamburga!

pre 6 godina

(Divos, 20. oktobar 2017 11:18)
Jel znas ti sta je komandna odgovornost?
To znaci da su njegovi podredjeni cinili zlocine za koje je znao a nije nista preduzeo, znaci de facto im je dao dozvolu i motivirao ih da cine zlocine!

Bojan

pre 6 godina

Ako se dobro sećam, general Lazarević je osuđen zato što nije sprečio zločine paravojnih formacija na Kosovu za vreme bombardovanja SRJ, pošto je Kosovo bilo njegova zona odgovornosti.
Dakle, ne za izvršenje bilo kakvih zločina, već za neaktivnost u sprečavanju drugih da ih čine. Ko se seća stanja u to vreme, gde se vojska kretala samo noću, trudila da izbegne žrtve i obezbedi granice od stalnih upada OVK, zna da nije bilo moguće da u to vreme vojska izigrava policajca i zavodi red.
S druge strane, jedinice pod njegovom komandom su imale odlične rezultate u borbi protiv 100 puta nadmoćnijeg protivnika. OVK na zemlji nije uspeo da uradi skoro ništa, NATO bombardovanje je pobilo više albanskih civilia nego pripadnika Vojske SRJ, a maketama je uspeo prilično dobro da zamajava avijaciju.
S obzirom na ono čime se suprotstavljao protivniku (a to je skoro zanemarljivo u odnosu na njih), postigao je izuzetne rezultate.
Takođe, sramotno je porediti jednog Lazarevića (bez obzira što je osuđen), sa Haradinajem, Orićem ili Gotovinom - koji zaista imaju mnogo krvi na rukama, i odgovorni su za monstruozne zločine.
Za razliku od svih drugih, Srbija je Hagu izručila svoj kompletan državni, vojni i policijski vrh (2 predsednika države, 2 generala armije, premijera...), kao i svu traženu dokumentaciju... dok su ih svi drugi skrivali svoje i štitili ih na najvišem nivou.

Divos

pre 6 godina

Часни официр, генерал Лазаревић није никог лично убио, није ником непосредно наредио, усмено или писмено, да почини неки злочин, заправо по судским списима га се не може довести у непосредну везу са било којим злочином.
Осуђен је по основу командне одговорности, тј јер је неко у његовој зони одговорности починио злочине.
Није спорно да тај основ командне одговорности (то вам је оно, што није знао, требао је да зна итд) у судској пракси постоји, но спорно је да су по том основу пресуђивани само Срби, други (и у овој нашој трагедији али и по другим страстиштима широм планете) јок.
А када такав суд (МКСЈ) има селективан приступ, то ипак доказује да су у позадини политички мотиви, а у тако постављеном обрасцу, пресуде су донесене и пре почетка суђења, а сам судски процес је форме ради.

Па кад је већ тако, зашто би Србија (или било ко) поштовала нека морална начела, и зашто би уважавала пресуде суда који у свом раду има селективан приступ.

Генерал Лазаревић предаје на академији зато што кредибилитет, које му није нико поклонио, већ га је стекао војним образовањем и доказао се у рату.
Ови којима то смета, могу за предаваче узети судије, тужиоце и друге смутљивце из Ден Хага, а даћемо им и војводу од Шевенингена гратис, свакоме по вољи.

PedjaM

pre 6 godina

za njih zlocinac za nas heroj i oficir , i nema tu nikakve linije ni tanke i debele , oficiri sa iskustvom da predaju na akademiji i da im se to plati naravno ,a apsolutno se ne baviti misljenjem ovih uzurpatora od van i tacka

skeptik

pre 6 godina

Haski sud je politicki sud i to je svima jasno samo se neki prave blesaavi. Ovaj covek je na pravdi Boga osudjen po komandnoj odgovornosti iako licno nije izdao nijednu naredbu koja bi se kosila sa Zenevskom konvencijom dok sa druge strane imate Orica, Gtovinu i Haradinaja kojima su ruke krvave do balcaka i satro nevini.
Licno smatram da ne treba da predaje ne zbog ovog za sta ga terete vec iz prostog razloga sto je njegovo vidjenje i vodjenje rata zastarelo i prevazidjeno.

DragCHE

pre 6 godina

E pa gospodo,
sami ste krivi za ovu situaciju. Pravda koju ste sprovodili, jednostrana, dvostrukih arsina, pravda u kojoj se unapred znalo ko je kriv, pravda kojom ste hteli da opracdate sopstveni zlocin, sasvim ocekivano je dovela do ovakve reakcije. Ostali zlocinci, kojih je ocigledno bilo su bili i sada su predsednici, premijeri, ministri, neosudjeni za progone, klanja, silovanja i ubistva. Srbi nisu ni slepi ni glupi, Srbi nece pevati danke dojcland i podizati spomenik Klintonu da bi vam se umilili. Kada vi nekog Srbina osudite, taj mora da vam je zadao mnogo muke i sramote, pa mu se svetite. Sami ste doveli dotle da Srbi Hagu ne veruju.

ljubomir

pre 6 godina

Bilo bi interesantno da nam neko kompetentan sa Zapada objasni, da li je general Vesli Klark " milosrdni anđeo" ili klasičan ratni zločinac, koji je u toku agresije komandovao armadom, koja je za " legitimne" ciljeve imala i civilne objekte, bolnice škole tv stanice..! O civlnim žrtvama nažalost na Zapadu , nikad ni reči!!

hm

pre 6 godina

@ljubomir
Dosta više sa tim "Milosrdni anđeo". Operacija NATO se zvala Allied Force (Udružena sila), a učešće USA u toj operaciji Noble Anvil (plemeniti nakovanj). "Milosrdnog anđela" su izmislili RTS, SPS, JUL, SPC...

Obrt, spin, okret

pre 6 godina

Da li je, u slučaju Nikole Šainovića, članstvo u Glavnom odboru SPS, pod rendnim brojem 303, visoka partijska funkcija? Kakva je politička funkcija, u slučaju Veselina Šljivančanina, gost na događajima SNS? Kakav će to predavač na Vojnoj akademiji da bude general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, da li će u svojoj 69-oj godini da upisuje doktorske studije i objavljuje vojno-naučne radove, da bi zadovoljio zakonske uslove, ili mislite da će Vulin da ga postavi za šefa katedre za proučavanje slavne istorije VJ 1999. - dekretom?

Ivan

pre 6 godina

Istog dana kada je objavljena ova vest na jednom od kanala BBC prikazuje se dokumentarni film o angazovanju SS obavestajnih oficira od strane USA i GB. Samo jedan od njih sproveo je unistenje 100000 ruskih vojnika. Niko nije ubijen metkom samo im nisu davali vodu i hranu.

RRajko

pre 6 godina

(Divos, 20. oktobar 2017 11:18)
Jel znas ti sta je komandna odgovornost?
To znaci da su njegovi podredjeni cinili zlocine za koje je znao a nije nista preduzeo, znaci de facto im je dao dozvolu i motivirao ih da cine zlocine!
(Hamburger je covek iz Hamburga!, 20. oktobar 2017 11:42)
A, odakle vama ovako nebulozna tvrdnja? Pratio sam sva suđenja u Hagu. Generalu Lazareviću se ni jedan dokaz nije mogao predočiti da je naredio iliti znao za neki samoinicijativno izvedeni zločin a da ništa nije preduzeo, čak naprotiv, iznošeni su primeri gde je sankcionisao mnogo manje disciplinske prekršaje. Znači, optužuješ, zapravo se pridružuješ haškoj logici po kojoj su samo Srbi mogli biti zlikovci. A, po toj logici svaki Srbin zatečen na komandnom mestu odbrane svoje zemlje je automatski kriv što je branio svoju zemlju. Šta reći o vama?!

kraja

pre 6 godina

...poslednji trzaji natase kandic...
...a zasto amerika, britanija, francuska, holandija, belgija i jos neke zemlje nemaju ni jednog osudjenog generala i pored nevidjenih ratnih zlocina...???
...pa ni jednom nije sudjeno...
...a zasto im nije sudjeno...???
...zato sto ni protiv jednog nije podignuta optuznica...
...a zasto...???
...zato sto su americki, francuski, belgijski, holandski, britanski...
...ako izuzmemo da su sudili jednom drajfusu zato sto je jevrejin, da bi zastitili jednog izdajnika esterhazija...

stiven k.

pre 6 godina

Koliko su ratnih zločinaca posle drugog svetskog rata angažovali Kauboji, za svoje potrebe razvoja vojne industrije i nauke. I nije im smetalo što su bili zločinci ili su odgovorni za zločine.

slobodan

pre 6 godina

Austrijski kancelar Šisel na pitanje da prokomentarše "Oluju" u nekdašnjoj Našoj Borbi kaže : Legitimno je pravo svake države da uguši oružanu pobunu na svojoj teritorijei. Mislio je na Hrvatsku. Kasnije u Srbiji teroristička OVK se naoružal i krenula protiv ustavnog poretka Srbije zločinima i oružanim akcijama. Legitimno je bilo pravo Srbije da uguši pobunu u svojoj autonomnoj pokrajini. (Tako Šisel tumači međunarodno pravo).Generali nikako ne mogu biti "ratni zločinci" već borci za odbranu celovitosti zemlje i zaštitnici slobode. To što su dobili taj epitet to je volja velikih i dvostrukih aršina, koji su rasturali Srbiju. Danas im je jedan takav terorista i osvedočeni zločinac premijer u otetoj poktrajini.

Mare

pre 6 godina

Hamburger je covek iz Hamburga!, 20. oktobar 2017 11:42

Naser Oric je u Hagu oslobodjen zato sto Hag smatra da otprilike "Nedokazivo da komandna osoba u ratnim uslovima moze imati punu kontrolu nad ponasanjem i cinjenjem svakog pojedinacnog vojnika" Samim tim su zakljucili da Naser ne moze biti kriv za zlocine, jer zbog specificnih uslova, nije mogao kontrolisati svakog vojnika.

Kako se za srpske komadante ne uzima u obzir komanda u ratnim stanjima a kod Nasera uzima? Ajde pravnici objasnite.

kraja

pre 6 godina

"Operacija NATO se zvala Allied Force (Udružena sila), a učešće USA u toj operaciji Noble Anvil (plemeniti nakovanj)"

...da pa sta...????
...mislis da je bila manje smrtonosna, da je manje stete nanela srbiji, da je nesto casnije u tom nazivu...???
...bila je NELEGALNA, pre svega...
...i najmanje motivisana pravima albanaca na kosovu, jer su i oni imali veliku stetu, a najvise izbeglica je bilo upravo zbog bombardovanja...
...uostalom, nase je pravo da je nazivamo kako hocemo...

...mozda bi pravo ime za tu akciju bilo "Unternehmen Strafgericht", ako me razumes...

Lav

pre 6 godina

Rojters je imao idealan slagort da napise isti tekst za Orica, kada je oslobodjen prosle nedelje (zbog nedostatka dokaza).
Medjutim, Rojters glatko propusta priliku...

Petar S.

pre 6 godina

@(hm, 20. oktobar 2017 12:54)

Nadimak "Milosrdni Andjeo" je dat nakon sto je Bil Klinton (a kasnije ponovila Medlin Olbrajt) izjavio da je bombardovanje Srbije "HUMANITARNO Bombardovanje".

Odatle potice nadimak.

DexR

pre 6 godina

Čitam ovde komentare da treba pitati nekog sa zapada o njihovim zločincima. Nema potrebe, pitajte Vučića kako je Bler od zločinca postao heroj koji savetuje, pa Šreder, pa Klinton...

donkihot

pre 6 godina

(Hamburger je covek iz Hamburga!, 
Neko ko se potpisuje sa "hamburger",zaista ne bi smeo da se bavi ovako,za um,komplikovanim temama...
A posto se ipak bavi,pitam se sta misli o komandnoj odgovornosti NATO-a i KFOR-a za zlocine protiv Srba na KiM,za vreme od kada su okupirali nasu pokrajinu i vreme kad su oni bili(i jos uvek su),odgovorni za bezbednosnu situaciju na toj teritoriji... O zlocincima i zlocinima nad Srbima,u drugim bivsim SFRJ republikama,necu ni trositi reci!