Nedelja, 15.10.2017.

23:24

Da li je Srbiji umesto republike potrebna monarhija? VIDEO

Pre nedelju dana imali smo kraljevsko venčanje, a od nedelje Srbija ima i političku stranku: Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Izvor: Prva

Da li je Srbiji umesto republike potrebna monarhija? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Iv Che

pre 6 godina

Prvo, niko se nije potrudio da objasni da bi povratak na kraljevinu znacio iskljucivo protokolarna ovlasćenja. Kralj ne bi imao veća ovlasćenja od zastave i grba, tj. samo bi simbolizovao drzavu, primao delegacije, promovisao oficire i sl. Kralj i kruna objedinjuju narod i iznad su partija. Izvrsna vlast bi bila u rukama vlade i izbegli bi se problemi sa mogućom kohabitacijom predsednika drzave i vlade. I mozfa najvazniji argument "za" je Kosovo i Metojija. Monarhija daje mogućnost personalne unije centralne Srbije i KiM. Sustinski nezavisno ali formalno i dalje u nekom obliku povezanosti sa Srbijom. Srbija bi tako dobila izlaz iz ćorsokaka, kako priznati realnost a ne odreći se KiM.

Aleksandar

pre 6 godina

"Argument" da treba preći na monarhiju jer nam demokratija baš i ne ide je kao raspravljati da se treba vratiti na konjsku zapregu jer je cena nafte visoka.

Kad se Srbin pravi Englez

pre 6 godina

@bulevarac

Znate, kad englezu vredjate kraljicu ostace ravnodusan, ali ako mu slucajno vredjate krunu "iskopace vam oci". KRUNA- tacka ujedinjenja srpskog naroda. Nije bitno koja je glava nosi, vec da je na necijoj glavi.

Bulevarac, krajnje je besmisleno i apsurdno dovoditi Engleze i Srbe u isti kontekst, razlike su kosmichkih razmera.

Ritter

pre 6 godina

Ako pogledamo malo šire, Francuzi su jedina nacija u Evropi koja je na jedan progresivan način putem revolucije uvela republiku. Druge velike evropske republike kao Nemačka, Italija ili Austrija su to uradile pod direktnim pritiscima izgubljenih ratova ili gradjanskih ratova. Kraljevina SHS je takodje propala zbog velikog rata u kome bi mladog kralja Petra nacisti sigurno ubili da je ostao u zemlji. Republika Jugoslavija je uvedena na silu, uz nameštene izbore od strane komunista. Jedna šira javna rasprava i konačno referendum po ovom pitanju bi bio dobar. Iz trenutne političke situacije znam da ovo deluje neverovatno, ali dobro je da se osnuje stranka koja bi propagirala ovu ideju i malo obrazovala narod o istorijskim zaslugama kraljeva, konkrentno Karadjordjevića, za stvaranje i očuvanje moderne srpske države, od Turaka pa do drugog svetskog rata. Jer nije istorija počela 1945. kako su neke od nas u školama učili.

Milosav

pre 6 godina

Samo bih svim monarhistima poručio da ukoliko bi Srbija postala kraljevina morali bi da se od svoje plate odreknu jednog dela, u javnosti poznatog kao porez, kojim bi se izdržavao kralj i kraljevska svita za njihove hirove. Tako je u svim kraljevinama, kao npr. Velikoj Britaniji i znam pouzdano da narod Velike Britanije veoma uvažava svoju kraljicu, nema ništa protiv da deo poreza daju za nju, ali se veoma često buni protiv ostatka kraljevske porodice koja živi na račun naroda, veoma lagodno, skupo, jednom rečju bezobrazno. I šta sada mogu da urade na tu temu?
Imao sam prilike pre nekih 10-20 godina da na ovu temu kada je takođe bila aktuelno od strane tadašnjeg monarhiste Vuka Draškovića da pričam sa ljudima koji pamte kralja pre drugog svetskog rata i gotovo niko nije o kralju pričao sa nekom pozitivnom nostalgijom. Uglavnom je bilo komentara u smislu: "Gorak je taj kraljevski hleb..."
Nemojte narode se zanositi tim floskulama: "Bez kralja ne valja i sl.". Neće nam sa kraljem biti bolje, već samo će nam biti bolje ako se okrenemo sebi, preispitamo sami sebe, šta hoćemo od nas, nađemo sebe u ovom haotičnom svetu u kojem živimo i ako krenemo da radimo za sebe i za svoju decu!!!

Drti Hari

pre 6 godina

Da. Nadam se tome. To ne bi sustinski nista promenilo u nasem drustvu ali sve smo drugo vec probali i ne vidim razlog zasto ne bi to. Hrvati i "Bosnjaci" nemaju koga da vrate, inace bi ga vratili 50 puta do danas.

Maleta

pre 6 godina

Naravno da ne treba da postane monarhija. Posebno ne sa ovim "kraljem" i "prinčevima" koje mi već predugo izdržavamo.
Naravno da smo u svojoj istoriji dugo bili monarhija, a više nismo. I naši pra-preci su dugo bili majmuni, a mi (u biološkom smislu) više nismo. To se zove evolucija.
Kada bi prošlost ostala u prošlosti, a mi nešto iz toga naučili, gde bi nam bio kraj...

Sima

pre 6 godina

Da,ali parlamentarna,sa cisto simbolickom ulogom kralja jer postojeci nije sposoban da vodi dve ovce na livadi,a kamoli drzavu
P.s Karadjordjevici jesu dobili rat sa Austrougarskom ali su zbog njihove krune zrtvovali pola srpskog muskog stanovnista,sto je vece katastrofa od svih ratova zajedno!

pedja

pre 6 godina

Pa kad bi samo ovaj "prestolonaslednik" (koji nije ni to, al ajde) hteo da bude kralj, mozda bi i ja koji sam monarhista to zeleo..
Mada, kada ga bolje pogledam (i cujem posle 20 god), bolje nam je ovako.
Mozda bi bilo bolje da i nije dolazio, imali bi smo bar taj san.

Pjer

pre 6 godina

Ko finansira ovu budalaštinu? Bećković je sjajan pisac, ali politika mu baš ne ide. Ovoj našoj bedi samo još nedostaje kraljevina. Zar Aleksandar da vlada, a ne upravlja, kako kaže Bećković? Znači kralj nije vladar već upravljač? Šta bi se promenulo, sem većih troškova? Ništa.

Marina-BG

pre 6 godina

Recimo da Hrvati imaju bilo kakvog kralja i u naznakama, ne treba sumnjati da bi već odavno bili monarhija, jedino Srbi degradiraju nešto čime se izdižu iznad ostalih balkanskih naroda. Ali dok postoji i jedna osoba koja je bila član Saveza komunista, teško da je izvodljivo.

vila

pre 6 godina

Kad smo 90tih kao ludi išli na oplenac i pravili špalir do beograda bio sam ubedjen da ćemo povratiti kraljevinu. Kad ono chabar uradise nas komunjare i njihovi naslednici ..... ostadosmo i bez kralja i bez Kosova.

Sve jedno opet bih isto.

Vuk Draskovic je uvek u pravu i govori ono sto ne vide mnogi po deceniju u napred. Šta kaže danas Vuk o tome. Bećković je kao i uvek Bog!
Možda njega za kralja da uzmemo. Mada mislim da bi ga “vlast” pokvarila hehe......

VUK

pre 6 godina

Jedino što je ispravno je da NAROD treba o tome fer i pošteno da odluči. Srbija je bila monarhija kroz vekove i republika i komunizam su joj nametnuti revolucijom kroz građanski rat , nameštenim izborima i diktaturom posle II sv.rata. Pravda je da monarhija dobije fer i pošten referendum. Da dobije pristojno vreme da se predstavi narodu i da on odluči. Ružno je da zauvek ostane rezlultat oružja i glasanja kuglicama uz pretnju zatvora ..neka se jednom to reši civilizacijski..demokratski.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Kraljevina smo vec hiljadu godina, jedino za vreme komunista nismo bili. Kralj, kao vrhunski otac nacije, kao tacka okupljanja i stabilnosti
(itd, itd, itd, itd, itd, itd...)
(Kraljevina Srbija, 15. oktobar 2017 23:53)

--

Ako je kralj otac srpske nacije, onda mora da mu je mama Jelena Karleusa.

HUNTSMAN

pre 6 godina

Loza Obrenovica je verovatno ugasena tako da ne vidim ko bi mogao biti kralj a ionako vec imamo prestolonaslednika i oca nacije tako da uzaludno je pricati

lal

pre 6 godina

@bulevarac: ako nije bitno cija je glava nosi, onda to neka bude moja glava. ako nista drugo, razumeces me kada ti se obracam na maternjem jeziku...

Баки Кула

pre 6 godina

Као присталица Равногорског покрета подржавам да Србија буде монархија , али питање је ко ће бити краљ јер онај несретник Александар Карађорђевић ни са једним својим гестом то није заслужио. Човек који не зна свој матерњи језик не може да носи круну,човек који каже да је Српски народ стока не може да носи круну а та иста стока пуни буџет РС и из буџета тај исти Карађорђевић добија новац за одржавање своје виле .Према томе за сад је боље овако како јесте .

Kralj

pre 6 godina

Jest more da ovaj nas nesto zamuckuje ali dodji se mu i Čarls i Španska Kraljica ali i mnogi buduću "vladari"! Dakle bolje je da mesto novog Tome ipak bude parlamentarna monarhija, čisto da se i mi malčice ovajdimo!

Keke

pre 6 godina

Naravno da smo za kralja, kraljicu, dobre vile i hrabrog princa koji se bori protiv zmajeva da bi osvojio srce lepe princeze. To je ono što je Srbiji potrebno.

milos

pre 6 godina

neozbiljna prica otpadnika od vuka, bitno je da njih par zadrzi vecite drzavne apanaze, dokaz nece ici sami na izbore nego ce se slepati uz republikansku srpsku naprednu stranku. republikanci odahnite.

božestribože

pre 6 godina

Prvi pisani (vizantijski) izvori o Srbima datiraju još iz 6. veka naše ere i oni govore da su tada Srbi živeli u monarhističkom uređenju. Na čelu naroda je tada bio knez. Od tada, pa do 1945. godine, Srbi su živeli u monarhističkom uređenju, bilo pod našim ili stranim vladarima (turskim, mađarskim, austrijskim) koji su nosili razne titule kraljeva, careva, despota, sultana, kneževa... Pa shodno tome mislim da bismo mogli slobodno reći da je to neka naša tradicija, složićete se duga. Svi ti vladari i njihove dinastije su deo naše istorije, a njihova zaostavština je deo našeg kulturnog i nacionalnog nasleđa. To su sve važni elementi koji čine identitet jednog naroda. Danas nam muzeji ne rade, kao i fabrike. Monarhija nam neće pomoći da živimo bolje, ali će nam pomoći da ne zaboravimo ko smo i šta smo.

Siniša

pre 6 godina

Baš me zanima kako bi na povratak monarhije reagovali u Vojvodini ili Sandžaku. Verovatno još jačim zahtevima za secesijom.

Mara

pre 6 godina

Kraljevina? Srbija da bude opet kraljevina? Vi se salite? Imam 24 godine, zavrsavam faks uskoro, ne znam ni kako cu posao naci, a ovi bi da se zamaramo temom povratka kralja. Bas sam pitala par drugara i drugarica za misljenje o ovome svemu, svi odgovori su otprilike "Phahhaahaa Kraljevina Srbija, aj ne smaraj sa glupostima". Tako da, ajde gledajte da zivimo bolje i manite se gluposti.

Bulevar kralja Aleksandra V

pre 6 godina

O čemu je reč, kad sad imamo kralja, Aleksandra.

PS: Imali smo i cara, i to dva puta, od 1346-55, i od 1945-80, s tim što se ovo potonje carstvo nije baš tako zvalo, ali bio je to zasigurno ekvivalent carevine.

crow

pre 6 godina

Nema te osobe koja zasluzuje da bude kralj ili kraljica. Mozda pre 200 godina. Razumljivo bi bilo da se vratimo nazad u proslost, slabo nam ide ovaj

Grobar

pre 6 godina

Kraljevina Srbija? Moze, pod uslovom da kralj bude neko ko nije u krvnom srodstvu sa Vucicima, Karadjordjevicima i Draskovicima. Za neku argumentaciju bi bilo potrebno mnogo vremena, pa da ne polemisemo o tome. Danasnji Karadjordjevici se nicim nisu nametnuli, nicim olaksali zivot svojem narodu. Zive aristokratski, a ne dele nikakvu sudbinu sa narodom. Uticajni su u politickoj sferi i intelektualnoj eliti. Aleksandar je nadmen, covek koji smatra i koji tezi da im se vrati najpre imovina, ali pokusava i da kreira sto jaci lobi u intelektualnoj eliti koji bi bi lobirao monarhiju. Jelisaveta je neverovatna zena, koja pomaze koliko moze kroz svoje fondacije. Ipak, gospoda Karadjordjevici su samo potomci jedne loze nasih vladara i to trebaju zauvek i ostati, a presto treba neko drugi preuzeti. Ali, to je daleko od nas barem 50 godina, cak i da narod zeli monarhiju. A Karadjordjevice ne zeli 90 posto naroda, jer su stvorili takav imidz i to se nece menjati, jer je Aleksandar pokazao mnogo puta da je covek koji narod gleda kao na zivotinje.

my way

pre 6 godina

Краљевина СРБИЈА нам је била потребна после Првог светског рата. Монархија нам је била потребна после 2. уместо комуниста и њихове поражене идеологије која нас је довела до овога где смо данас. Сада нам је нажалост свеједно, касно. Мада, када боље размислим монархија би била јефтинија и мање је компромитован систем власти од свега што је дошле после. Оно што нам је најмање потребно си титоисти који људи не знају ни да је пао Берлински зид, а ако и знају не знају шта то значи, који је исход хладног рата, мора их се просветлити информацијом да живимо на изразито антикомунистичком континенту на којем нема ниједне комунистичке државе... То шта нам се изнутра дешавало од Јајца надаље би њима било илузорно и покушати објашњавати.

drmr

pre 6 godina

Neka bude što mora biti. Ja u tu stolicu ne bih sedao, s obzirom da je retko koji vladar ovih prostora umro u miru i prirodnom smrću.

Srboljub

pre 6 godina

Ako se sagleda kakav je retro talog isplivao poslednjih decenija i kakva je opsednutost romantizovanom istorijom zavladala, čudno je da se slični lunatici nisu javili ranije... prevaziđene li ideje, strašno, samo zamišljam civilizovani svet sredinom XXI veka, a u Srba - kočopere se dinastije oko krune. Zar nam popovi nisu već dovoljni paraziti, aman?

Nikola

pre 6 godina

Aj da se ne vraćamo u nazad. Aj da ne pricamo o formalnostima nego o ozbiljnim stvarima. Da napravimo normalno školstvo na primer?

komentator

pre 6 godina

zamisli da neko kao Vucic postane kralj, pa treba te budalastine onda trpeti ceo prokleti zivot, ovog cemo i istrpeti 5-10 god i posle adio, sta da radim sa kraljem onda?

.

pre 6 godina

Da! Dok je Srbija bila kraljevina uvek smo imali podrsku Engleske, isto tako ce biti slucaj i sada posto Karadjordjevici ma kakvi oni budu bili mogu da potegnu dobre veze u vezi Britanskd krune. Ako to uspemo imacemo ledja Engleza i Amerikanaca. Vratimo se tamo gde smo stali! Zivela Kraljevina Srbija!

nekotamo

pre 6 godina

Slazem se sa idejom, voleo bi da bude Srbija kraljevina opet ......ali sa kojim zvanicnim jezikom???? Da je samo malo normalnija prestolonaslednicka familija to bi glatko proslo u narodu ali ovako jedno veliko NE od mene.

Pantelejmon

pre 6 godina

Karadjordjevici su jednom napustili zemlju i narod kad je najteze bilo, njihovu tvorevinu Jugogoslaviju pripisali komunistima a prvi su u njoj razjedinili srpski narod i opet svu krivicu na komuniste. Oni su bili prvi Jugosloveni pa neka budu kraljevi u Jugoslaviji koje su se odrekli septembra 1944 kada su javno pozvali sve pripadnike JVO (ravnogorski pokret) da pristupe u partizanske redove. Pre za republiku pa i socijalisticku u kojoj nismo bili robovi stranog kapitala. Viva la revolusion :)

goxy

pre 6 godina

Kralj je lezilebovic, nesmenjiv,..., mozda u buducnosti psihopata,...., kako se onda resiti budale!?!?

Ovako peema zasluzi i znanju napredujes i postanes predsednik. Smenjiv, obrazovan,....iz naroda za narod.

Srcko

pre 6 godina

Ovde ima puno romantičnih budalaština. U današnje vreme besmisleno je da se jedna Republika vraća unazad. Posebno je glupo ustanovljavati parlamentarnu monarhiju jer tu monarh nema nikakvu funkcionalnu vlast. Ne vidim u kom smislu bi trebalo da postoji neko ko bi mene kao čoveka posedovao. Prirodna je tekovina čoveka da živi u uređenom društvu i da bude slobodan. Srpski kalifat, ne hvala.
Srbija je Republika i to treba da ostane. Da je Srpskom narodu kralj trebao Srpski ga narod ne bi ukinuo.
Poseban pozdrav Švedskom rojalisti. Uporedi malo ponašanje Švedske kraljevske porodice i Srpske u Drugom Svetskom ratu. Za 30 sekundi je jasno zašto Švedjani imaju parlamentarnu monarhiju, a Srbi republiku. A vi se sad i dalje zanosite da vam je neko drugi skromno kapu i da Istorija može i treba da se menja svakih 5 minuta

Diktator

pre 6 godina

Ne zaboravite da je taj pokret nastao tako što su
funkcioneri Srpskog pokreta obnove - SPO dali ostavke i
formirali pokret za obnovu monarhije.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Ovako. Država Srbija je 1000 godina opstala kao kraljevina (doduše dobar deo tog vremena pod okupacijom), i to je sistem koji smo uspostavili i koji funkcioniše. Komunisti su zaveli diktaturu gde smo opet imali svojevrsnog kralja Tita. Demokratija je uvedena neke '89, '90, tj. mogućnost izbora. Mi OPET biramo kraljeve, tj. vođe - Sloba, Tadić, Vučić. Mi NEMAMO demokratski sistem, demokratski način razmišljanja. 30 godina u demokratiji i mi se raspadamo kao društvo. Mi smo narod kojem treba kralj. Postoje narodi kod kojih demokratija super funkcioniše. Mi nismo ti.

živčan_neki_lik

pre 6 godina

Da, ali da se ukine uloga predsednika. Bolje dati kralju tu platu i automatski uštediš na izborima koji bi bio ukinut. Ionako su obe pozicije manje - više bez svrhe.

domacin

pre 6 godina

Podrzavam pod uslovom da mene izaberete za kralja.
Koliko njih danas zivi ko kralj i ponasaju se ko kraljevi a nicim nisu zasluzili. Kad je tako onda mogu i ja da budem kralj jer bar nisam nikom na grbaci.

Zivojin

pre 6 godina

Svaka zajednica (porodica, vojska, preduzece, sportski tim...) napreduje samo ako ima briznog domacina kome je prva briga dobrobit te zajednice. A ovako, kada se stranke bore za vlast, domacinu je prva briga da ostane na vlasti. Nije kriv on za takvo svoje ponasanje vec je kriv sistem koji ga na takvo ponasanje stimulise. Zato treba sistem menjati.

bez kralja ne valja

pre 6 godina

Monarh koji svome sinu ostavlja drzavu, nece krasti niti dozvoliti da vrsljaju raznorazni mangupi. Jacace drzavu na svaki nacin, kako bi je sto bolju ostavio. Ja sam za takvu monarhiju.

bbb

pre 6 godina

Monarhija je imala smisla da se vrati 1945 ili posle TItove smrti 1980 kao sto se vratila u Spaniji posel Frankove smrti. Ovako je ta tema zatvorena za vek vekova.

Dulw Bg

pre 6 godina

Mislim da jeste, parlamentarna monarhija. Kralj ne upravlja zemljom nego vlada i skupstina.
Kraljevina Srbija je nas ponos, sta bi drugi da imaju to sto mi imamo..

bulevarac

pre 6 godina

Znate, kad englezu vredjate kraljicu ostace ravnodusan, ali ako mu slucajno vredjate krunu "iskopace vam oci". KRUNA- tacka ujedinjenja srpskog naroda. Nije bitno koja je glava nosi, vec da je na necijoj glavi.

janbo

pre 6 godina

Srbija je oduvek bila monarhija.
Prvo, jeftinija je od demokratije.
Drugo, kralj bi bio samo šef države, predstavljao bi zemlju u inostranstvu, bio vrhovni komandant vojske i to je to. Politiku bi i dalje vodila Vlada i skupština.

Naš prestolonaslednik iako loše priča srpski zna nekoliko svetskih jezika blizak je sa drugim kraljevskim porodicama, a monarhije su da podsetim i Holandija i Švedska, ne treba trošiti reći koliko napredne i liberalne zemlje. Čisto da se kod nas liberali ne plaše.

Njegov ugled je veći od bilo kog domaćeg političara koji bi bio na funkciji predsednika.

Kraljevina Srbija

pre 6 godina

Kraljevina smo vec hiljadu godina, jedino za vreme komunista nismo bili. Kralj, kao vrhunski otac nacije, kao tacka okupljanja i stabilnosti. Parlament i vlada vladaju a Kralj je stozer nacije.
Za parlamentarnu evropsku Kraljevinu Srbiju! Sto pre!
I da iskoristimo ugled naseg Kralja Aleksandra II Karadjordjevica i sve bezbrojne rodjacke i diplomatske veze koje imamo sa najjacim nacijama sveta. Za povratak starog sjaja Kraljevine Srbije!

kratko i jasno

pre 6 godina

Mislim da jeste, parlamentarna monarhija. Kralj ne upravlja zemljom nego vlada i skupstina.
Kraljevina Srbija je nas ponos, sta bi drugi da imaju to sto mi imamo..
(Dulw Bg, 15. oktobar 2017 23:19)

A koja je onda svrha i uloga kralja?! Ako postanemo kraljevina ja sam za to da kralj ima vlast i odgovornost, a ne da sluzi za manekenisanje. I naravno, da to ne bude Aleksandar Karadjordjevic niti neko od njegovih potomaka. Razloa je mnogo, od nepoznavanja srpskog do besmislenih izjava i rada u korist engleskih, a ne srpskih ineteresa.

Филип

pre 6 godina

Ја сам за краља! Живим већ у Краљевини Шведској и да будемо бар упола као Швеђени у сваком погледу. где би нам крај био? Живела Краљевина Србија!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Naravno da je Srbiji potrebna monarhija.Srbija samo pod Turcima i komunizmom nije bila monarhija, kao i u ovo tranziciono vreme kada su nam lazne demokrate i lazne patriote ogadile demokratiju.Svi predsednici republika su po prirodi stvari okrenuti vise svojim strankama nego gradjanima drzave.Kralj pripada svim gradjanima bez obzira na veru, narodnost i politicku pripadnost. Danasnje evropske kraljevine su drzave sa najvisim ekonomskim,socijalnim i demokratskim standardima. Tim putem treba da ide i Srbija.

Dragan

pre 6 godina

Ako je za ukras -turizam -ekonomiju, onda sam za!!! Pa i da objasni u četiri oka ponekom političaru pravila ponašanja, onda sam za! Ali monarhija kao vladavina ne!

Fantastik

pre 6 godina

Треба да размотримо све позитивне и све негативне стране монархије, ставимо на кантар и шта претегне то урадимо. Питање је дал' смо способни да излистамо све позитивне и све негативне стране, да ни једну не пропустимо и да не убацујемо нестварне/нереалне ствари? Ето, то је почетак па ви крените. Тако се доносе све битне одлуке.

domacin

pre 6 godina

Podrzavam pod uslovom da mene izaberete za kralja.
Koliko njih danas zivi ko kralj i ponasaju se ko kraljevi a nicim nisu zasluzili. Kad je tako onda mogu i ja da budem kralj jer bar nisam nikom na grbaci.

bez kralja ne valja

pre 6 godina

Monarh koji svome sinu ostavlja drzavu, nece krasti niti dozvoliti da vrsljaju raznorazni mangupi. Jacace drzavu na svaki nacin, kako bi je sto bolju ostavio. Ja sam za takvu monarhiju.

Филип

pre 6 godina

Ја сам за краља! Живим већ у Краљевини Шведској и да будемо бар упола као Швеђени у сваком погледу. где би нам крај био? Живела Краљевина Србија!

janbo

pre 6 godina

Srbija je oduvek bila monarhija.
Prvo, jeftinija je od demokratije.
Drugo, kralj bi bio samo šef države, predstavljao bi zemlju u inostranstvu, bio vrhovni komandant vojske i to je to. Politiku bi i dalje vodila Vlada i skupština.

Naš prestolonaslednik iako loše priča srpski zna nekoliko svetskih jezika blizak je sa drugim kraljevskim porodicama, a monarhije su da podsetim i Holandija i Švedska, ne treba trošiti reći koliko napredne i liberalne zemlje. Čisto da se kod nas liberali ne plaše.

Njegov ugled je veći od bilo kog domaćeg političara koji bi bio na funkciji predsednika.

bulevarac

pre 6 godina

Znate, kad englezu vredjate kraljicu ostace ravnodusan, ali ako mu slucajno vredjate krunu "iskopace vam oci". KRUNA- tacka ujedinjenja srpskog naroda. Nije bitno koja je glava nosi, vec da je na necijoj glavi.

Dulw Bg

pre 6 godina

Mislim da jeste, parlamentarna monarhija. Kralj ne upravlja zemljom nego vlada i skupstina.
Kraljevina Srbija je nas ponos, sta bi drugi da imaju to sto mi imamo..

Kraljevina Srbija

pre 6 godina

Kraljevina smo vec hiljadu godina, jedino za vreme komunista nismo bili. Kralj, kao vrhunski otac nacije, kao tacka okupljanja i stabilnosti. Parlament i vlada vladaju a Kralj je stozer nacije.
Za parlamentarnu evropsku Kraljevinu Srbiju! Sto pre!
I da iskoristimo ugled naseg Kralja Aleksandra II Karadjordjevica i sve bezbrojne rodjacke i diplomatske veze koje imamo sa najjacim nacijama sveta. Za povratak starog sjaja Kraljevine Srbije!

kratko i jasno

pre 6 godina

Mislim da jeste, parlamentarna monarhija. Kralj ne upravlja zemljom nego vlada i skupstina.
Kraljevina Srbija je nas ponos, sta bi drugi da imaju to sto mi imamo..
(Dulw Bg, 15. oktobar 2017 23:19)

A koja je onda svrha i uloga kralja?! Ako postanemo kraljevina ja sam za to da kralj ima vlast i odgovornost, a ne da sluzi za manekenisanje. I naravno, da to ne bude Aleksandar Karadjordjevic niti neko od njegovih potomaka. Razloa je mnogo, od nepoznavanja srpskog do besmislenih izjava i rada u korist engleskih, a ne srpskih ineteresa.

bbb

pre 6 godina

Monarhija je imala smisla da se vrati 1945 ili posle TItove smrti 1980 kao sto se vratila u Spaniji posel Frankove smrti. Ovako je ta tema zatvorena za vek vekova.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Naravno da je Srbiji potrebna monarhija.Srbija samo pod Turcima i komunizmom nije bila monarhija, kao i u ovo tranziciono vreme kada su nam lazne demokrate i lazne patriote ogadile demokratiju.Svi predsednici republika su po prirodi stvari okrenuti vise svojim strankama nego gradjanima drzave.Kralj pripada svim gradjanima bez obzira na veru, narodnost i politicku pripadnost. Danasnje evropske kraljevine su drzave sa najvisim ekonomskim,socijalnim i demokratskim standardima. Tim putem treba da ide i Srbija.

Fantastik

pre 6 godina

Треба да размотримо све позитивне и све негативне стране монархије, ставимо на кантар и шта претегне то урадимо. Питање је дал' смо способни да излистамо све позитивне и све негативне стране, да ни једну не пропустимо и да не убацујемо нестварне/нереалне ствари? Ето, то је почетак па ви крените. Тако се доносе све битне одлуке.

Dragan

pre 6 godina

Ako je za ukras -turizam -ekonomiju, onda sam za!!! Pa i da objasni u četiri oka ponekom političaru pravila ponašanja, onda sam za! Ali monarhija kao vladavina ne!

Zivojin

pre 6 godina

Svaka zajednica (porodica, vojska, preduzece, sportski tim...) napreduje samo ako ima briznog domacina kome je prva briga dobrobit te zajednice. A ovako, kada se stranke bore za vlast, domacinu je prva briga da ostane na vlasti. Nije kriv on za takvo svoje ponasanje vec je kriv sistem koji ga na takvo ponasanje stimulise. Zato treba sistem menjati.

Milosav

pre 6 godina

Samo bih svim monarhistima poručio da ukoliko bi Srbija postala kraljevina morali bi da se od svoje plate odreknu jednog dela, u javnosti poznatog kao porez, kojim bi se izdržavao kralj i kraljevska svita za njihove hirove. Tako je u svim kraljevinama, kao npr. Velikoj Britaniji i znam pouzdano da narod Velike Britanije veoma uvažava svoju kraljicu, nema ništa protiv da deo poreza daju za nju, ali se veoma često buni protiv ostatka kraljevske porodice koja živi na račun naroda, veoma lagodno, skupo, jednom rečju bezobrazno. I šta sada mogu da urade na tu temu?
Imao sam prilike pre nekih 10-20 godina da na ovu temu kada je takođe bila aktuelno od strane tadašnjeg monarhiste Vuka Draškovića da pričam sa ljudima koji pamte kralja pre drugog svetskog rata i gotovo niko nije o kralju pričao sa nekom pozitivnom nostalgijom. Uglavnom je bilo komentara u smislu: "Gorak je taj kraljevski hleb..."
Nemojte narode se zanositi tim floskulama: "Bez kralja ne valja i sl.". Neće nam sa kraljem biti bolje, već samo će nam biti bolje ako se okrenemo sebi, preispitamo sami sebe, šta hoćemo od nas, nađemo sebe u ovom haotičnom svetu u kojem živimo i ako krenemo da radimo za sebe i za svoju decu!!!

Ritter

pre 6 godina

Ako pogledamo malo šire, Francuzi su jedina nacija u Evropi koja je na jedan progresivan način putem revolucije uvela republiku. Druge velike evropske republike kao Nemačka, Italija ili Austrija su to uradile pod direktnim pritiscima izgubljenih ratova ili gradjanskih ratova. Kraljevina SHS je takodje propala zbog velikog rata u kome bi mladog kralja Petra nacisti sigurno ubili da je ostao u zemlji. Republika Jugoslavija je uvedena na silu, uz nameštene izbore od strane komunista. Jedna šira javna rasprava i konačno referendum po ovom pitanju bi bio dobar. Iz trenutne političke situacije znam da ovo deluje neverovatno, ali dobro je da se osnuje stranka koja bi propagirala ovu ideju i malo obrazovala narod o istorijskim zaslugama kraljeva, konkrentno Karadjordjevića, za stvaranje i očuvanje moderne srpske države, od Turaka pa do drugog svetskog rata. Jer nije istorija počela 1945. kako su neke od nas u školama učili.

Aleksandar

pre 6 godina

"Argument" da treba preći na monarhiju jer nam demokratija baš i ne ide je kao raspravljati da se treba vratiti na konjsku zapregu jer je cena nafte visoka.

Iv Che

pre 6 godina

Prvo, niko se nije potrudio da objasni da bi povratak na kraljevinu znacio iskljucivo protokolarna ovlasćenja. Kralj ne bi imao veća ovlasćenja od zastave i grba, tj. samo bi simbolizovao drzavu, primao delegacije, promovisao oficire i sl. Kralj i kruna objedinjuju narod i iznad su partija. Izvrsna vlast bi bila u rukama vlade i izbegli bi se problemi sa mogućom kohabitacijom predsednika drzave i vlade. I mozfa najvazniji argument "za" je Kosovo i Metojija. Monarhija daje mogućnost personalne unije centralne Srbije i KiM. Sustinski nezavisno ali formalno i dalje u nekom obliku povezanosti sa Srbijom. Srbija bi tako dobila izlaz iz ćorsokaka, kako priznati realnost a ne odreći se KiM.

Srcko

pre 6 godina

Ovde ima puno romantičnih budalaština. U današnje vreme besmisleno je da se jedna Republika vraća unazad. Posebno je glupo ustanovljavati parlamentarnu monarhiju jer tu monarh nema nikakvu funkcionalnu vlast. Ne vidim u kom smislu bi trebalo da postoji neko ko bi mene kao čoveka posedovao. Prirodna je tekovina čoveka da živi u uređenom društvu i da bude slobodan. Srpski kalifat, ne hvala.
Srbija je Republika i to treba da ostane. Da je Srpskom narodu kralj trebao Srpski ga narod ne bi ukinuo.
Poseban pozdrav Švedskom rojalisti. Uporedi malo ponašanje Švedske kraljevske porodice i Srpske u Drugom Svetskom ratu. Za 30 sekundi je jasno zašto Švedjani imaju parlamentarnu monarhiju, a Srbi republiku. A vi se sad i dalje zanosite da vam je neko drugi skromno kapu i da Istorija može i treba da se menja svakih 5 minuta

Mara

pre 6 godina

Kraljevina? Srbija da bude opet kraljevina? Vi se salite? Imam 24 godine, zavrsavam faks uskoro, ne znam ni kako cu posao naci, a ovi bi da se zamaramo temom povratka kralja. Bas sam pitala par drugara i drugarica za misljenje o ovome svemu, svi odgovori su otprilike "Phahhaahaa Kraljevina Srbija, aj ne smaraj sa glupostima". Tako da, ajde gledajte da zivimo bolje i manite se gluposti.

Sima

pre 6 godina

Da,ali parlamentarna,sa cisto simbolickom ulogom kralja jer postojeci nije sposoban da vodi dve ovce na livadi,a kamoli drzavu
P.s Karadjordjevici jesu dobili rat sa Austrougarskom ali su zbog njihove krune zrtvovali pola srpskog muskog stanovnista,sto je vece katastrofa od svih ratova zajedno!

Kad se Srbin pravi Englez

pre 6 godina

@bulevarac

Znate, kad englezu vredjate kraljicu ostace ravnodusan, ali ako mu slucajno vredjate krunu "iskopace vam oci". KRUNA- tacka ujedinjenja srpskog naroda. Nije bitno koja je glava nosi, vec da je na necijoj glavi.

Bulevarac, krajnje je besmisleno i apsurdno dovoditi Engleze i Srbe u isti kontekst, razlike su kosmichkih razmera.

Pantelejmon

pre 6 godina

Karadjordjevici su jednom napustili zemlju i narod kad je najteze bilo, njihovu tvorevinu Jugogoslaviju pripisali komunistima a prvi su u njoj razjedinili srpski narod i opet svu krivicu na komuniste. Oni su bili prvi Jugosloveni pa neka budu kraljevi u Jugoslaviji koje su se odrekli septembra 1944 kada su javno pozvali sve pripadnike JVO (ravnogorski pokret) da pristupe u partizanske redove. Pre za republiku pa i socijalisticku u kojoj nismo bili robovi stranog kapitala. Viva la revolusion :)

Keke

pre 6 godina

Naravno da smo za kralja, kraljicu, dobre vile i hrabrog princa koji se bori protiv zmajeva da bi osvojio srce lepe princeze. To je ono što je Srbiji potrebno.

Marina-BG

pre 6 godina

Recimo da Hrvati imaju bilo kakvog kralja i u naznakama, ne treba sumnjati da bi već odavno bili monarhija, jedino Srbi degradiraju nešto čime se izdižu iznad ostalih balkanskih naroda. Ali dok postoji i jedna osoba koja je bila član Saveza komunista, teško da je izvodljivo.

VUK

pre 6 godina

Jedino što je ispravno je da NAROD treba o tome fer i pošteno da odluči. Srbija je bila monarhija kroz vekove i republika i komunizam su joj nametnuti revolucijom kroz građanski rat , nameštenim izborima i diktaturom posle II sv.rata. Pravda je da monarhija dobije fer i pošten referendum. Da dobije pristojno vreme da se predstavi narodu i da on odluči. Ružno je da zauvek ostane rezlultat oružja i glasanja kuglicama uz pretnju zatvora ..neka se jednom to reši civilizacijski..demokratski.

Maleta

pre 6 godina

Naravno da ne treba da postane monarhija. Posebno ne sa ovim "kraljem" i "prinčevima" koje mi već predugo izdržavamo.
Naravno da smo u svojoj istoriji dugo bili monarhija, a više nismo. I naši pra-preci su dugo bili majmuni, a mi (u biološkom smislu) više nismo. To se zove evolucija.
Kada bi prošlost ostala u prošlosti, a mi nešto iz toga naučili, gde bi nam bio kraj...

Drti Hari

pre 6 godina

Da. Nadam se tome. To ne bi sustinski nista promenilo u nasem drustvu ali sve smo drugo vec probali i ne vidim razlog zasto ne bi to. Hrvati i "Bosnjaci" nemaju koga da vrate, inace bi ga vratili 50 puta do danas.

Srboljub

pre 6 godina

Ako se sagleda kakav je retro talog isplivao poslednjih decenija i kakva je opsednutost romantizovanom istorijom zavladala, čudno je da se slični lunatici nisu javili ranije... prevaziđene li ideje, strašno, samo zamišljam civilizovani svet sredinom XXI veka, a u Srba - kočopere se dinastije oko krune. Zar nam popovi nisu već dovoljni paraziti, aman?

Баки Кула

pre 6 godina

Као присталица Равногорског покрета подржавам да Србија буде монархија , али питање је ко ће бити краљ јер онај несретник Александар Карађорђевић ни са једним својим гестом то није заслужио. Човек који не зна свој матерњи језик не може да носи круну,човек који каже да је Српски народ стока не може да носи круну а та иста стока пуни буџет РС и из буџета тај исти Карађорђевић добија новац за одржавање своје виле .Према томе за сад је боље овако како јесте .

Grobar

pre 6 godina

Kraljevina Srbija? Moze, pod uslovom da kralj bude neko ko nije u krvnom srodstvu sa Vucicima, Karadjordjevicima i Draskovicima. Za neku argumentaciju bi bilo potrebno mnogo vremena, pa da ne polemisemo o tome. Danasnji Karadjordjevici se nicim nisu nametnuli, nicim olaksali zivot svojem narodu. Zive aristokratski, a ne dele nikakvu sudbinu sa narodom. Uticajni su u politickoj sferi i intelektualnoj eliti. Aleksandar je nadmen, covek koji smatra i koji tezi da im se vrati najpre imovina, ali pokusava i da kreira sto jaci lobi u intelektualnoj eliti koji bi bi lobirao monarhiju. Jelisaveta je neverovatna zena, koja pomaze koliko moze kroz svoje fondacije. Ipak, gospoda Karadjordjevici su samo potomci jedne loze nasih vladara i to trebaju zauvek i ostati, a presto treba neko drugi preuzeti. Ali, to je daleko od nas barem 50 godina, cak i da narod zeli monarhiju. A Karadjordjevice ne zeli 90 posto naroda, jer su stvorili takav imidz i to se nece menjati, jer je Aleksandar pokazao mnogo puta da je covek koji narod gleda kao na zivotinje.

Diktator

pre 6 godina

Ne zaboravite da je taj pokret nastao tako što su
funkcioneri Srpskog pokreta obnove - SPO dali ostavke i
formirali pokret za obnovu monarhije.

lal

pre 6 godina

@bulevarac: ako nije bitno cija je glava nosi, onda to neka bude moja glava. ako nista drugo, razumeces me kada ti se obracam na maternjem jeziku...

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Kraljevina smo vec hiljadu godina, jedino za vreme komunista nismo bili. Kralj, kao vrhunski otac nacije, kao tacka okupljanja i stabilnosti
(itd, itd, itd, itd, itd, itd...)
(Kraljevina Srbija, 15. oktobar 2017 23:53)

--

Ako je kralj otac srpske nacije, onda mora da mu je mama Jelena Karleusa.

Nikola

pre 6 godina

Aj da se ne vraćamo u nazad. Aj da ne pricamo o formalnostima nego o ozbiljnim stvarima. Da napravimo normalno školstvo na primer?

goxy

pre 6 godina

Kralj je lezilebovic, nesmenjiv,..., mozda u buducnosti psihopata,...., kako se onda resiti budale!?!?

Ovako peema zasluzi i znanju napredujes i postanes predsednik. Smenjiv, obrazovan,....iz naroda za narod.

Pjer

pre 6 godina

Ko finansira ovu budalaštinu? Bećković je sjajan pisac, ali politika mu baš ne ide. Ovoj našoj bedi samo još nedostaje kraljevina. Zar Aleksandar da vlada, a ne upravlja, kako kaže Bećković? Znači kralj nije vladar već upravljač? Šta bi se promenulo, sem većih troškova? Ništa.

HUNTSMAN

pre 6 godina

Loza Obrenovica je verovatno ugasena tako da ne vidim ko bi mogao biti kralj a ionako vec imamo prestolonaslednika i oca nacije tako da uzaludno je pricati

my way

pre 6 godina

Краљевина СРБИЈА нам је била потребна после Првог светског рата. Монархија нам је била потребна после 2. уместо комуниста и њихове поражене идеологије која нас је довела до овога где смо данас. Сада нам је нажалост свеједно, касно. Мада, када боље размислим монархија би била јефтинија и мање је компромитован систем власти од свега што је дошле после. Оно што нам је најмање потребно си титоисти који људи не знају ни да је пао Берлински зид, а ако и знају не знају шта то значи, који је исход хладног рата, мора их се просветлити информацијом да живимо на изразито антикомунистичком континенту на којем нема ниједне комунистичке државе... То шта нам се изнутра дешавало од Јајца надаље би њима било илузорно и покушати објашњавати.

božestribože

pre 6 godina

Prvi pisani (vizantijski) izvori o Srbima datiraju još iz 6. veka naše ere i oni govore da su tada Srbi živeli u monarhističkom uređenju. Na čelu naroda je tada bio knez. Od tada, pa do 1945. godine, Srbi su živeli u monarhističkom uređenju, bilo pod našim ili stranim vladarima (turskim, mađarskim, austrijskim) koji su nosili razne titule kraljeva, careva, despota, sultana, kneževa... Pa shodno tome mislim da bismo mogli slobodno reći da je to neka naša tradicija, složićete se duga. Svi ti vladari i njihove dinastije su deo naše istorije, a njihova zaostavština je deo našeg kulturnog i nacionalnog nasleđa. To su sve važni elementi koji čine identitet jednog naroda. Danas nam muzeji ne rade, kao i fabrike. Monarhija nam neće pomoći da živimo bolje, ali će nam pomoći da ne zaboravimo ko smo i šta smo.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Ovako. Država Srbija je 1000 godina opstala kao kraljevina (doduše dobar deo tog vremena pod okupacijom), i to je sistem koji smo uspostavili i koji funkcioniše. Komunisti su zaveli diktaturu gde smo opet imali svojevrsnog kralja Tita. Demokratija je uvedena neke '89, '90, tj. mogućnost izbora. Mi OPET biramo kraljeve, tj. vođe - Sloba, Tadić, Vučić. Mi NEMAMO demokratski sistem, demokratski način razmišljanja. 30 godina u demokratiji i mi se raspadamo kao društvo. Mi smo narod kojem treba kralj. Postoje narodi kod kojih demokratija super funkcioniše. Mi nismo ti.

milos

pre 6 godina

neozbiljna prica otpadnika od vuka, bitno je da njih par zadrzi vecite drzavne apanaze, dokaz nece ici sami na izbore nego ce se slepati uz republikansku srpsku naprednu stranku. republikanci odahnite.

.

pre 6 godina

Da! Dok je Srbija bila kraljevina uvek smo imali podrsku Engleske, isto tako ce biti slucaj i sada posto Karadjordjevici ma kakvi oni budu bili mogu da potegnu dobre veze u vezi Britanskd krune. Ako to uspemo imacemo ledja Engleza i Amerikanaca. Vratimo se tamo gde smo stali! Zivela Kraljevina Srbija!

živčan_neki_lik

pre 6 godina

Da, ali da se ukine uloga predsednika. Bolje dati kralju tu platu i automatski uštediš na izborima koji bi bio ukinut. Ionako su obe pozicije manje - više bez svrhe.

komentator

pre 6 godina

zamisli da neko kao Vucic postane kralj, pa treba te budalastine onda trpeti ceo prokleti zivot, ovog cemo i istrpeti 5-10 god i posle adio, sta da radim sa kraljem onda?

crow

pre 6 godina

Nema te osobe koja zasluzuje da bude kralj ili kraljica. Mozda pre 200 godina. Razumljivo bi bilo da se vratimo nazad u proslost, slabo nam ide ovaj

Bulevar kralja Aleksandra V

pre 6 godina

O čemu je reč, kad sad imamo kralja, Aleksandra.

PS: Imali smo i cara, i to dva puta, od 1346-55, i od 1945-80, s tim što se ovo potonje carstvo nije baš tako zvalo, ali bio je to zasigurno ekvivalent carevine.

drmr

pre 6 godina

Neka bude što mora biti. Ja u tu stolicu ne bih sedao, s obzirom da je retko koji vladar ovih prostora umro u miru i prirodnom smrću.

nekotamo

pre 6 godina

Slazem se sa idejom, voleo bi da bude Srbija kraljevina opet ......ali sa kojim zvanicnim jezikom???? Da je samo malo normalnija prestolonaslednicka familija to bi glatko proslo u narodu ali ovako jedno veliko NE od mene.

Siniša

pre 6 godina

Baš me zanima kako bi na povratak monarhije reagovali u Vojvodini ili Sandžaku. Verovatno još jačim zahtevima za secesijom.

pedja

pre 6 godina

Pa kad bi samo ovaj "prestolonaslednik" (koji nije ni to, al ajde) hteo da bude kralj, mozda bi i ja koji sam monarhista to zeleo..
Mada, kada ga bolje pogledam (i cujem posle 20 god), bolje nam je ovako.
Mozda bi bilo bolje da i nije dolazio, imali bi smo bar taj san.

Kralj

pre 6 godina

Jest more da ovaj nas nesto zamuckuje ali dodji se mu i Čarls i Španska Kraljica ali i mnogi buduću "vladari"! Dakle bolje je da mesto novog Tome ipak bude parlamentarna monarhija, čisto da se i mi malčice ovajdimo!

vila

pre 6 godina

Kad smo 90tih kao ludi išli na oplenac i pravili špalir do beograda bio sam ubedjen da ćemo povratiti kraljevinu. Kad ono chabar uradise nas komunjare i njihovi naslednici ..... ostadosmo i bez kralja i bez Kosova.

Sve jedno opet bih isto.

Vuk Draskovic je uvek u pravu i govori ono sto ne vide mnogi po deceniju u napred. Šta kaže danas Vuk o tome. Bećković je kao i uvek Bog!
Možda njega za kralja da uzmemo. Mada mislim da bi ga “vlast” pokvarila hehe......

Kraljevina Srbija

pre 6 godina

Kraljevina smo vec hiljadu godina, jedino za vreme komunista nismo bili. Kralj, kao vrhunski otac nacije, kao tacka okupljanja i stabilnosti. Parlament i vlada vladaju a Kralj je stozer nacije.
Za parlamentarnu evropsku Kraljevinu Srbiju! Sto pre!
I da iskoristimo ugled naseg Kralja Aleksandra II Karadjordjevica i sve bezbrojne rodjacke i diplomatske veze koje imamo sa najjacim nacijama sveta. Za povratak starog sjaja Kraljevine Srbije!

Dulw Bg

pre 6 godina

Mislim da jeste, parlamentarna monarhija. Kralj ne upravlja zemljom nego vlada i skupstina.
Kraljevina Srbija je nas ponos, sta bi drugi da imaju to sto mi imamo..

bez kralja ne valja

pre 6 godina

Monarh koji svome sinu ostavlja drzavu, nece krasti niti dozvoliti da vrsljaju raznorazni mangupi. Jacace drzavu na svaki nacin, kako bi je sto bolju ostavio. Ja sam za takvu monarhiju.

Филип

pre 6 godina

Ја сам за краља! Живим већ у Краљевини Шведској и да будемо бар упола као Швеђени у сваком погледу. где би нам крај био? Живела Краљевина Србија!

janbo

pre 6 godina

Srbija je oduvek bila monarhija.
Prvo, jeftinija je od demokratije.
Drugo, kralj bi bio samo šef države, predstavljao bi zemlju u inostranstvu, bio vrhovni komandant vojske i to je to. Politiku bi i dalje vodila Vlada i skupština.

Naš prestolonaslednik iako loše priča srpski zna nekoliko svetskih jezika blizak je sa drugim kraljevskim porodicama, a monarhije su da podsetim i Holandija i Švedska, ne treba trošiti reći koliko napredne i liberalne zemlje. Čisto da se kod nas liberali ne plaše.

Njegov ugled je veći od bilo kog domaćeg političara koji bi bio na funkciji predsednika.

bbb

pre 6 godina

Monarhija je imala smisla da se vrati 1945 ili posle TItove smrti 1980 kao sto se vratila u Spaniji posel Frankove smrti. Ovako je ta tema zatvorena za vek vekova.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Naravno da je Srbiji potrebna monarhija.Srbija samo pod Turcima i komunizmom nije bila monarhija, kao i u ovo tranziciono vreme kada su nam lazne demokrate i lazne patriote ogadile demokratiju.Svi predsednici republika su po prirodi stvari okrenuti vise svojim strankama nego gradjanima drzave.Kralj pripada svim gradjanima bez obzira na veru, narodnost i politicku pripadnost. Danasnje evropske kraljevine su drzave sa najvisim ekonomskim,socijalnim i demokratskim standardima. Tim putem treba da ide i Srbija.

bulevarac

pre 6 godina

Znate, kad englezu vredjate kraljicu ostace ravnodusan, ali ako mu slucajno vredjate krunu "iskopace vam oci". KRUNA- tacka ujedinjenja srpskog naroda. Nije bitno koja je glava nosi, vec da je na necijoj glavi.

kratko i jasno

pre 6 godina

Mislim da jeste, parlamentarna monarhija. Kralj ne upravlja zemljom nego vlada i skupstina.
Kraljevina Srbija je nas ponos, sta bi drugi da imaju to sto mi imamo..
(Dulw Bg, 15. oktobar 2017 23:19)

A koja je onda svrha i uloga kralja?! Ako postanemo kraljevina ja sam za to da kralj ima vlast i odgovornost, a ne da sluzi za manekenisanje. I naravno, da to ne bude Aleksandar Karadjordjevic niti neko od njegovih potomaka. Razloa je mnogo, od nepoznavanja srpskog do besmislenih izjava i rada u korist engleskih, a ne srpskih ineteresa.

domacin

pre 6 godina

Podrzavam pod uslovom da mene izaberete za kralja.
Koliko njih danas zivi ko kralj i ponasaju se ko kraljevi a nicim nisu zasluzili. Kad je tako onda mogu i ja da budem kralj jer bar nisam nikom na grbaci.

Zivojin

pre 6 godina

Svaka zajednica (porodica, vojska, preduzece, sportski tim...) napreduje samo ako ima briznog domacina kome je prva briga dobrobit te zajednice. A ovako, kada se stranke bore za vlast, domacinu je prva briga da ostane na vlasti. Nije kriv on za takvo svoje ponasanje vec je kriv sistem koji ga na takvo ponasanje stimulise. Zato treba sistem menjati.

Dragan

pre 6 godina

Ako je za ukras -turizam -ekonomiju, onda sam za!!! Pa i da objasni u četiri oka ponekom političaru pravila ponašanja, onda sam za! Ali monarhija kao vladavina ne!

Fantastik

pre 6 godina

Треба да размотримо све позитивне и све негативне стране монархије, ставимо на кантар и шта претегне то урадимо. Питање је дал' смо способни да излистамо све позитивне и све негативне стране, да ни једну не пропустимо и да не убацујемо нестварне/нереалне ствари? Ето, то је почетак па ви крените. Тако се доносе све битне одлуке.

vila

pre 6 godina

Kad smo 90tih kao ludi išli na oplenac i pravili špalir do beograda bio sam ubedjen da ćemo povratiti kraljevinu. Kad ono chabar uradise nas komunjare i njihovi naslednici ..... ostadosmo i bez kralja i bez Kosova.

Sve jedno opet bih isto.

Vuk Draskovic je uvek u pravu i govori ono sto ne vide mnogi po deceniju u napred. Šta kaže danas Vuk o tome. Bećković je kao i uvek Bog!
Možda njega za kralja da uzmemo. Mada mislim da bi ga “vlast” pokvarila hehe......

Milosav

pre 6 godina

Samo bih svim monarhistima poručio da ukoliko bi Srbija postala kraljevina morali bi da se od svoje plate odreknu jednog dela, u javnosti poznatog kao porez, kojim bi se izdržavao kralj i kraljevska svita za njihove hirove. Tako je u svim kraljevinama, kao npr. Velikoj Britaniji i znam pouzdano da narod Velike Britanije veoma uvažava svoju kraljicu, nema ništa protiv da deo poreza daju za nju, ali se veoma često buni protiv ostatka kraljevske porodice koja živi na račun naroda, veoma lagodno, skupo, jednom rečju bezobrazno. I šta sada mogu da urade na tu temu?
Imao sam prilike pre nekih 10-20 godina da na ovu temu kada je takođe bila aktuelno od strane tadašnjeg monarhiste Vuka Draškovića da pričam sa ljudima koji pamte kralja pre drugog svetskog rata i gotovo niko nije o kralju pričao sa nekom pozitivnom nostalgijom. Uglavnom je bilo komentara u smislu: "Gorak je taj kraljevski hleb..."
Nemojte narode se zanositi tim floskulama: "Bez kralja ne valja i sl.". Neće nam sa kraljem biti bolje, već samo će nam biti bolje ako se okrenemo sebi, preispitamo sami sebe, šta hoćemo od nas, nađemo sebe u ovom haotičnom svetu u kojem živimo i ako krenemo da radimo za sebe i za svoju decu!!!

Maleta

pre 6 godina

Naravno da ne treba da postane monarhija. Posebno ne sa ovim "kraljem" i "prinčevima" koje mi već predugo izdržavamo.
Naravno da smo u svojoj istoriji dugo bili monarhija, a više nismo. I naši pra-preci su dugo bili majmuni, a mi (u biološkom smislu) više nismo. To se zove evolucija.
Kada bi prošlost ostala u prošlosti, a mi nešto iz toga naučili, gde bi nam bio kraj...

Aleksandar

pre 6 godina

"Argument" da treba preći na monarhiju jer nam demokratija baš i ne ide je kao raspravljati da se treba vratiti na konjsku zapregu jer je cena nafte visoka.

.

pre 6 godina

Da! Dok je Srbija bila kraljevina uvek smo imali podrsku Engleske, isto tako ce biti slucaj i sada posto Karadjordjevici ma kakvi oni budu bili mogu da potegnu dobre veze u vezi Britanskd krune. Ako to uspemo imacemo ledja Engleza i Amerikanaca. Vratimo se tamo gde smo stali! Zivela Kraljevina Srbija!

božestribože

pre 6 godina

Prvi pisani (vizantijski) izvori o Srbima datiraju još iz 6. veka naše ere i oni govore da su tada Srbi živeli u monarhističkom uređenju. Na čelu naroda je tada bio knez. Od tada, pa do 1945. godine, Srbi su živeli u monarhističkom uređenju, bilo pod našim ili stranim vladarima (turskim, mađarskim, austrijskim) koji su nosili razne titule kraljeva, careva, despota, sultana, kneževa... Pa shodno tome mislim da bismo mogli slobodno reći da je to neka naša tradicija, složićete se duga. Svi ti vladari i njihove dinastije su deo naše istorije, a njihova zaostavština je deo našeg kulturnog i nacionalnog nasleđa. To su sve važni elementi koji čine identitet jednog naroda. Danas nam muzeji ne rade, kao i fabrike. Monarhija nam neće pomoći da živimo bolje, ali će nam pomoći da ne zaboravimo ko smo i šta smo.

Ritter

pre 6 godina

Ako pogledamo malo šire, Francuzi su jedina nacija u Evropi koja je na jedan progresivan način putem revolucije uvela republiku. Druge velike evropske republike kao Nemačka, Italija ili Austrija su to uradile pod direktnim pritiscima izgubljenih ratova ili gradjanskih ratova. Kraljevina SHS je takodje propala zbog velikog rata u kome bi mladog kralja Petra nacisti sigurno ubili da je ostao u zemlji. Republika Jugoslavija je uvedena na silu, uz nameštene izbore od strane komunista. Jedna šira javna rasprava i konačno referendum po ovom pitanju bi bio dobar. Iz trenutne političke situacije znam da ovo deluje neverovatno, ali dobro je da se osnuje stranka koja bi propagirala ovu ideju i malo obrazovala narod o istorijskim zaslugama kraljeva, konkrentno Karadjordjevića, za stvaranje i očuvanje moderne srpske države, od Turaka pa do drugog svetskog rata. Jer nije istorija počela 1945. kako su neke od nas u školama učili.

Marina-BG

pre 6 godina

Recimo da Hrvati imaju bilo kakvog kralja i u naznakama, ne treba sumnjati da bi već odavno bili monarhija, jedino Srbi degradiraju nešto čime se izdižu iznad ostalih balkanskih naroda. Ali dok postoji i jedna osoba koja je bila član Saveza komunista, teško da je izvodljivo.

my way

pre 6 godina

Краљевина СРБИЈА нам је била потребна после Првог светског рата. Монархија нам је била потребна после 2. уместо комуниста и њихове поражене идеологије која нас је довела до овога где смо данас. Сада нам је нажалост свеједно, касно. Мада, када боље размислим монархија би била јефтинија и мање је компромитован систем власти од свега што је дошле после. Оно што нам је најмање потребно си титоисти који људи не знају ни да је пао Берлински зид, а ако и знају не знају шта то значи, који је исход хладног рата, мора их се просветлити информацијом да живимо на изразито антикомунистичком континенту на којем нема ниједне комунистичке државе... То шта нам се изнутра дешавало од Јајца надаље би њима било илузорно и покушати објашњавати.

Drti Hari

pre 6 godina

Da. Nadam se tome. To ne bi sustinski nista promenilo u nasem drustvu ali sve smo drugo vec probali i ne vidim razlog zasto ne bi to. Hrvati i "Bosnjaci" nemaju koga da vrate, inace bi ga vratili 50 puta do danas.

VUK

pre 6 godina

Jedino što je ispravno je da NAROD treba o tome fer i pošteno da odluči. Srbija je bila monarhija kroz vekove i republika i komunizam su joj nametnuti revolucijom kroz građanski rat , nameštenim izborima i diktaturom posle II sv.rata. Pravda je da monarhija dobije fer i pošten referendum. Da dobije pristojno vreme da se predstavi narodu i da on odluči. Ružno je da zauvek ostane rezlultat oružja i glasanja kuglicama uz pretnju zatvora ..neka se jednom to reši civilizacijski..demokratski.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Ovako. Država Srbija je 1000 godina opstala kao kraljevina (doduše dobar deo tog vremena pod okupacijom), i to je sistem koji smo uspostavili i koji funkcioniše. Komunisti su zaveli diktaturu gde smo opet imali svojevrsnog kralja Tita. Demokratija je uvedena neke '89, '90, tj. mogućnost izbora. Mi OPET biramo kraljeve, tj. vođe - Sloba, Tadić, Vučić. Mi NEMAMO demokratski sistem, demokratski način razmišljanja. 30 godina u demokratiji i mi se raspadamo kao društvo. Mi smo narod kojem treba kralj. Postoje narodi kod kojih demokratija super funkcioniše. Mi nismo ti.

Iv Che

pre 6 godina

Prvo, niko se nije potrudio da objasni da bi povratak na kraljevinu znacio iskljucivo protokolarna ovlasćenja. Kralj ne bi imao veća ovlasćenja od zastave i grba, tj. samo bi simbolizovao drzavu, primao delegacije, promovisao oficire i sl. Kralj i kruna objedinjuju narod i iznad su partija. Izvrsna vlast bi bila u rukama vlade i izbegli bi se problemi sa mogućom kohabitacijom predsednika drzave i vlade. I mozfa najvazniji argument "za" je Kosovo i Metojija. Monarhija daje mogućnost personalne unije centralne Srbije i KiM. Sustinski nezavisno ali formalno i dalje u nekom obliku povezanosti sa Srbijom. Srbija bi tako dobila izlaz iz ćorsokaka, kako priznati realnost a ne odreći se KiM.

Mara

pre 6 godina

Kraljevina? Srbija da bude opet kraljevina? Vi se salite? Imam 24 godine, zavrsavam faks uskoro, ne znam ni kako cu posao naci, a ovi bi da se zamaramo temom povratka kralja. Bas sam pitala par drugara i drugarica za misljenje o ovome svemu, svi odgovori su otprilike "Phahhaahaa Kraljevina Srbija, aj ne smaraj sa glupostima". Tako da, ajde gledajte da zivimo bolje i manite se gluposti.

HUNTSMAN

pre 6 godina

Loza Obrenovica je verovatno ugasena tako da ne vidim ko bi mogao biti kralj a ionako vec imamo prestolonaslednika i oca nacije tako da uzaludno je pricati

Srcko

pre 6 godina

Ovde ima puno romantičnih budalaština. U današnje vreme besmisleno je da se jedna Republika vraća unazad. Posebno je glupo ustanovljavati parlamentarnu monarhiju jer tu monarh nema nikakvu funkcionalnu vlast. Ne vidim u kom smislu bi trebalo da postoji neko ko bi mene kao čoveka posedovao. Prirodna je tekovina čoveka da živi u uređenom društvu i da bude slobodan. Srpski kalifat, ne hvala.
Srbija je Republika i to treba da ostane. Da je Srpskom narodu kralj trebao Srpski ga narod ne bi ukinuo.
Poseban pozdrav Švedskom rojalisti. Uporedi malo ponašanje Švedske kraljevske porodice i Srpske u Drugom Svetskom ratu. Za 30 sekundi je jasno zašto Švedjani imaju parlamentarnu monarhiju, a Srbi republiku. A vi se sad i dalje zanosite da vam je neko drugi skromno kapu i da Istorija može i treba da se menja svakih 5 minuta

Pantelejmon

pre 6 godina

Karadjordjevici su jednom napustili zemlju i narod kad je najteze bilo, njihovu tvorevinu Jugogoslaviju pripisali komunistima a prvi su u njoj razjedinili srpski narod i opet svu krivicu na komuniste. Oni su bili prvi Jugosloveni pa neka budu kraljevi u Jugoslaviji koje su se odrekli septembra 1944 kada su javno pozvali sve pripadnike JVO (ravnogorski pokret) da pristupe u partizanske redove. Pre za republiku pa i socijalisticku u kojoj nismo bili robovi stranog kapitala. Viva la revolusion :)

Kralj

pre 6 godina

Jest more da ovaj nas nesto zamuckuje ali dodji se mu i Čarls i Španska Kraljica ali i mnogi buduću "vladari"! Dakle bolje je da mesto novog Tome ipak bude parlamentarna monarhija, čisto da se i mi malčice ovajdimo!

Pjer

pre 6 godina

Ko finansira ovu budalaštinu? Bećković je sjajan pisac, ali politika mu baš ne ide. Ovoj našoj bedi samo još nedostaje kraljevina. Zar Aleksandar da vlada, a ne upravlja, kako kaže Bećković? Znači kralj nije vladar već upravljač? Šta bi se promenulo, sem većih troškova? Ništa.

Sima

pre 6 godina

Da,ali parlamentarna,sa cisto simbolickom ulogom kralja jer postojeci nije sposoban da vodi dve ovce na livadi,a kamoli drzavu
P.s Karadjordjevici jesu dobili rat sa Austrougarskom ali su zbog njihove krune zrtvovali pola srpskog muskog stanovnista,sto je vece katastrofa od svih ratova zajedno!

komentator

pre 6 godina

zamisli da neko kao Vucic postane kralj, pa treba te budalastine onda trpeti ceo prokleti zivot, ovog cemo i istrpeti 5-10 god i posle adio, sta da radim sa kraljem onda?

Баки Кула

pre 6 godina

Као присталица Равногорског покрета подржавам да Србија буде монархија , али питање је ко ће бити краљ јер онај несретник Александар Карађорђевић ни са једним својим гестом то није заслужио. Човек који не зна свој матерњи језик не може да носи круну,човек који каже да је Српски народ стока не може да носи круну а та иста стока пуни буџет РС и из буџета тај исти Карађорђевић добија новац за одржавање своје виле .Према томе за сад је боље овако како јесте .

Kad se Srbin pravi Englez

pre 6 godina

@bulevarac

Znate, kad englezu vredjate kraljicu ostace ravnodusan, ali ako mu slucajno vredjate krunu "iskopace vam oci". KRUNA- tacka ujedinjenja srpskog naroda. Nije bitno koja je glava nosi, vec da je na necijoj glavi.

Bulevarac, krajnje je besmisleno i apsurdno dovoditi Engleze i Srbe u isti kontekst, razlike su kosmichkih razmera.

Keke

pre 6 godina

Naravno da smo za kralja, kraljicu, dobre vile i hrabrog princa koji se bori protiv zmajeva da bi osvojio srce lepe princeze. To je ono što je Srbiji potrebno.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Kraljevina smo vec hiljadu godina, jedino za vreme komunista nismo bili. Kralj, kao vrhunski otac nacije, kao tacka okupljanja i stabilnosti
(itd, itd, itd, itd, itd, itd...)
(Kraljevina Srbija, 15. oktobar 2017 23:53)

--

Ako je kralj otac srpske nacije, onda mora da mu je mama Jelena Karleusa.

Nikola

pre 6 godina

Aj da se ne vraćamo u nazad. Aj da ne pricamo o formalnostima nego o ozbiljnim stvarima. Da napravimo normalno školstvo na primer?

Srboljub

pre 6 godina

Ako se sagleda kakav je retro talog isplivao poslednjih decenija i kakva je opsednutost romantizovanom istorijom zavladala, čudno je da se slični lunatici nisu javili ranije... prevaziđene li ideje, strašno, samo zamišljam civilizovani svet sredinom XXI veka, a u Srba - kočopere se dinastije oko krune. Zar nam popovi nisu već dovoljni paraziti, aman?

Siniša

pre 6 godina

Baš me zanima kako bi na povratak monarhije reagovali u Vojvodini ili Sandžaku. Verovatno još jačim zahtevima za secesijom.

Bulevar kralja Aleksandra V

pre 6 godina

O čemu je reč, kad sad imamo kralja, Aleksandra.

PS: Imali smo i cara, i to dva puta, od 1346-55, i od 1945-80, s tim što se ovo potonje carstvo nije baš tako zvalo, ali bio je to zasigurno ekvivalent carevine.

nekotamo

pre 6 godina

Slazem se sa idejom, voleo bi da bude Srbija kraljevina opet ......ali sa kojim zvanicnim jezikom???? Da je samo malo normalnija prestolonaslednicka familija to bi glatko proslo u narodu ali ovako jedno veliko NE od mene.

goxy

pre 6 godina

Kralj je lezilebovic, nesmenjiv,..., mozda u buducnosti psihopata,...., kako se onda resiti budale!?!?

Ovako peema zasluzi i znanju napredujes i postanes predsednik. Smenjiv, obrazovan,....iz naroda za narod.

Grobar

pre 6 godina

Kraljevina Srbija? Moze, pod uslovom da kralj bude neko ko nije u krvnom srodstvu sa Vucicima, Karadjordjevicima i Draskovicima. Za neku argumentaciju bi bilo potrebno mnogo vremena, pa da ne polemisemo o tome. Danasnji Karadjordjevici se nicim nisu nametnuli, nicim olaksali zivot svojem narodu. Zive aristokratski, a ne dele nikakvu sudbinu sa narodom. Uticajni su u politickoj sferi i intelektualnoj eliti. Aleksandar je nadmen, covek koji smatra i koji tezi da im se vrati najpre imovina, ali pokusava i da kreira sto jaci lobi u intelektualnoj eliti koji bi bi lobirao monarhiju. Jelisaveta je neverovatna zena, koja pomaze koliko moze kroz svoje fondacije. Ipak, gospoda Karadjordjevici su samo potomci jedne loze nasih vladara i to trebaju zauvek i ostati, a presto treba neko drugi preuzeti. Ali, to je daleko od nas barem 50 godina, cak i da narod zeli monarhiju. A Karadjordjevice ne zeli 90 posto naroda, jer su stvorili takav imidz i to se nece menjati, jer je Aleksandar pokazao mnogo puta da je covek koji narod gleda kao na zivotinje.

milos

pre 6 godina

neozbiljna prica otpadnika od vuka, bitno je da njih par zadrzi vecite drzavne apanaze, dokaz nece ici sami na izbore nego ce se slepati uz republikansku srpsku naprednu stranku. republikanci odahnite.

pedja

pre 6 godina

Pa kad bi samo ovaj "prestolonaslednik" (koji nije ni to, al ajde) hteo da bude kralj, mozda bi i ja koji sam monarhista to zeleo..
Mada, kada ga bolje pogledam (i cujem posle 20 god), bolje nam je ovako.
Mozda bi bilo bolje da i nije dolazio, imali bi smo bar taj san.

živčan_neki_lik

pre 6 godina

Da, ali da se ukine uloga predsednika. Bolje dati kralju tu platu i automatski uštediš na izborima koji bi bio ukinut. Ionako su obe pozicije manje - više bez svrhe.

drmr

pre 6 godina

Neka bude što mora biti. Ja u tu stolicu ne bih sedao, s obzirom da je retko koji vladar ovih prostora umro u miru i prirodnom smrću.

crow

pre 6 godina

Nema te osobe koja zasluzuje da bude kralj ili kraljica. Mozda pre 200 godina. Razumljivo bi bilo da se vratimo nazad u proslost, slabo nam ide ovaj

lal

pre 6 godina

@bulevarac: ako nije bitno cija je glava nosi, onda to neka bude moja glava. ako nista drugo, razumeces me kada ti se obracam na maternjem jeziku...

Diktator

pre 6 godina

Ne zaboravite da je taj pokret nastao tako što su
funkcioneri Srpskog pokreta obnove - SPO dali ostavke i
formirali pokret za obnovu monarhije.