Četvrtak, 12.10.2017.

15:15

SAD se povlače iz Uneska

SAD donele su odluku da se povuku iz Uneska zbog "antiizraelskih stavova" tela, javlja AFP. Zvaničnici Uneska izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

Izvor: B92

SAD se povlaèe iz Uneska IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Neron

pre 6 godina

Ne znam zasto takva radost i ushicenje u srbiji zbog toga jer srbija time apsolutno nista ne dobiva... Mozda se jednog dana povuku i iz cijele organizacije un, ne bi to bilo nikakvo veliko iznenađenje.
To samo znaci da je za njih unesco a i cijela organizacija un bezznacajna sto realno gledano zapravo i jeste jer ne može da odluci o nicemu, jedino što zapravo na ovoj planeti i odlučuje je ekonomska i vojna a time i politička snaga pojedinih država zavisno o kojem dijelu planete se radi.
Zato njih ni najmanje ne interesuje da li je kosovo ili neko drugi u unesco ili un ili nije, jedino im je važno da je pod njihovom vojnom i političkom kontrolom i to je sve.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

USA je bankrot!
(Reaktor, 12. oktobar 2017 16:37)

Samo se ti nadaj.
(Eleftherios, 12. oktobar 2017 17:14)

--

Nije to pitanje nadanja ili nenadanja. To su ciste materijalne cinjenice: US of A je okruglo 20 triliona ($20,000,000,000,000.00) u duznickoj rupi, bez ikakve sanse da IKADA otplati dug.

Sto, otprilike, znaci, da je jednogodisnji bruto drustveni proizvod CELOG COVECANSTVA pojela cica-maca sa Vol Strita.

Uostalom, ako ne verujes meni, verovaces, nadam se, Amerikancima:

http://www.usdebtclock.org/

Samo se pitam...samo se pitam...gde li je, o, gde, zavrsilo svo to silno opljackano bogatstvo covecanstva? Sasvim sigurno nije potroseno na obnovu americke infrastrukture. Da nije mozda zakopano kao zlato u nekoj pustinji, sto dalje od znatizeljnih ociju istrazivackih novinara i ruskih hakera?

WV

pre 6 godina

@Mujo11

Da li kapiras da USA ne uplacuje nista u fond UNESCO-a GODINAMA! Kako neko ko ne placa nista moze biti najveci donator? Razumem tu slepu ljubav prema Americi jer bez njih tesko da bi postojala veljikoaljbanska "drzava" na Kosovu ali ipak...

Ma stvarno

pre 6 godina

@EU Citizen, Jako su ti interesantni komentari i što je još važnije - smisleni. Ali mislim da imaš solidnu rupu u obrazovanju vezano za razvoj društva. Bez solidarnosti nema razvoja.

Mujo11

pre 6 godina

SAD znaju sta rade. SAD nece imati nikakve posledice ako su se povlacili iz Unesko.
Unesko ce trpiti posledice jer najveci donator Unesko je bio SAD.
Nije ni cudno ako jednog dana citamo vest da SAD povlace i iz UN.
SAD su isto najveci donator UN.
Mene nije cudno ako jos koja drzava odluci za povlacenje iz Unesko.
Sve u svemu to je znak da covecanstvo plovi u nemirnim vodama, a velike bure tek dolaze.

Uko

pre 6 godina

@UN je izgubio kredibilitet onog trenutka kad su SAD i NATO bombardovali suverenu državu bez dozvole UN, koja k'o bajagice služi kao svetska "policajka". Ovo samo potvrđuje koliko je nebitna ustanova pod nazivom "UN" i takođe njeni organi.
(Vinetu Papadopulos, 12. oktobar 2017 15:58)

Nije UN izgubio kredibilitet. Samo je dokazao da je slabiji od Amerike. Radi UN svoj posao, zato su nama i zapretili da cemo imati sankcije ako budemo trazili glasanje u UN o Kosovu. A gle cuda nisu nam pretili sankcijama kada smo trazili misljenje medjunarodnog suda pravde. Tu su nas pustili jer su znali da ce sud doneti odluku u njihovom interesu. 2 puta su nas nadmudrili i mi smo 2 puta ispali ovce.

Zoki

pre 6 godina

UNESKO so preuzeli arapi i levicarski lobi koji je ruku ood ruku sa islamom. Tako non stop kritikuju Izrael a zmure pred svima ostalima. Izraelsku istoriju pripisuju arapima, potpuno isto kao sto to rade Albanci na Kosovu za Srpsku istoriju.

neko ko zna

pre 6 godina

U, odlicna vest. Sad je pukla prica za clanstvo nase juzne pokrajine.
(ja, 12. oktobar 2017 15:20)

To je zapravo veoma losa vest. To samo znaci da se urusavanje UN nastavlja i da se blizi dan kada ce UN doziveti sudbinu Lige naroda. A secate se sta se dogodilo kada je Liga naroda rasturena.

crnobradi

pre 6 godina

SAD daju najvise para ne samo za UNESCO vec za sve organizacije UN-ja.Ko ce taj finansijski manjak nadoknaditi?Cini mi se da sve ide u pogresnom pravcu,inacenje sa SAD nije dobro?

nucky thompson

pre 6 godina

SAD nije imala pravo glasa od 2013! izgubili su ga her nisu zeljeli da placaju, a kao najveci platisa povukli su finansiranje jos 2011!
Od 2013 su samo posmatrac. cisto da objasnim.

Pera

pre 6 godina

Vest u sustini nije dobra. SAD se povukla iz jos nekih organizacija, povlaci se sada iz Uneska, a povucice se i iz jos nekih. Zasto? Zato sto je u svim tim organizacijama glavni finansijer i zato sto sva ta sredstva preusmerava na naoruzanje, odnosno na pripremu za ...

Goč

pre 6 godina

Onog trenutka kada je Plaestina postala član Unesca SAD su prestale da uplaćuju novac u tu organizaciju.Zbog toga su izgubili pravo glasa.Interesantno da zemlja,koja jedna od vodećih pokrovitelja kosovske nezavisnosti i koja srpsku južnu pokrajinu na silu gura u sve međunarodne organizacije i institucije,između ostalih i Unesco,sada napušta tu instituciju zbog toga što nije mogla da spreči prijem Palestine.Palestina je priznata od strane mnogo više zemalja nego što je to slučaj sa Kosovom,ali i dalje nije nezavisna zemlja i članica UN-a.

balkancaffe

pre 6 godina

Kako je uopste moguce da Palestina udje pored takvog protivljenja Amerike i Izraela? Jel moze neko ko se razume da objasni?
(Petar
Sigurno vecinom glasova,i nije neka steta,palestina ce da nadoknadi americke donacije;)

Uji

pre 6 godina

@USA je bankrot!
(Reaktor, 12. oktobar 2017 16:37)

Neko ko ima najjacu vojsku na svetu i koja moze da otme od drugog ne moze da bude bankrot.

mlaćenje prazne slame i ostale radnje

pre 6 godina

@rani
Nemoj tako pa tu su i istorijske ličmost: Paja Patak, Duško Dugouško, Miki, Šilja, Horacije....pa Diznilend pa Water Land ...ihhh sve sama povest.

haos

pre 6 godina

Савремена држава, која заговара мелтинг пот, друштвене мреже, нормално да јој је свака историја и индивидуалност супротност. И док су били унутра само су опструирали. У суштини нешто као Британија у ЕУ или комунисти у држави, ту су а у суштини ради против ЕУ и сопствене државе и народа.

Milos

pre 6 godina

Ovo je još jedan primer imbecilnosti koja krasi američku politiku od kada je Tramp preuzeo vlast. Isti onaj Tramp koga Srbi veličaju kao da je u najmanju ruku vratio Kosovo u okvire srpske države. Tek će se videti posledice pogubne diletantske politike koju njegova ekipa sprovodi. Samo naivni mogu da misle da će sve veća izolovanost SAD doneti dobra čovečanstvu.

mlekadzija

pre 6 godina

Iako ce da istupe ne verujem da ce prestati sa pritiskom na druge drzave za primanje tzv Kosova...samo ce sada nastupati sa malo drugacijih pozicija, doduse batina im je jos
uvek na raspolaganju....

nije prvi put

pre 6 godina

SAD su vec jednom povukle iz UNESCO, zbog visoke skale kontribucije za budzet UNESCO
Ovi koji likuju zaboravljaju da sada nece biti novca za nikakve projekte koje UNESCO finansira, a sto znaci ni za nasu kulturnu bastinu

Tako i treba

pre 6 godina

Znaci jedan manje glas za tzv Kosovo
"Stručnjak"

Po ovome sudeći, Kosovu neće ni trebati nijedan glas jer izlazkom Amerike iz bilo koje svetske organizacije ta ista nestane ili više nema nikakvog značaja u medjunarodnim odnosima. Kraj krajeva, kompletna UN, time i sve njene agencije već odavno nemaju više nikakvog značaja osim za veto rusije i kine i uzaludnog trošenja svetskoh para za razne parazite koji u kriznim žarištima samo dodano komplikuju situacije da bi njihovi što duže kasirali.

Millennium

pre 6 godina

Kakva god, Ameriku su vodili Vašington, Džeferson, Linkoln, Grant, Ruzvelt, Kenedi... A sad su spali na ove. Ali dobro, nisu mogli doveka da žare i pale svetom. Ovo je samo jedna u nizu glupih odluka koje će dodatno unazaditi SAD, a neće biti ni poslednja, ni najpogubnija.

oklevalo

pre 6 godina

@ Stručnjak Pa, ne baš jedan glas manje (bar ne glas manje nego prošli put), pošto SAD nisu glasale na poslednjem glasanju. Nisu platili članarinu pa nisu imali pravo glasa. Ipak, slažem se s komentarima da je ovo za nas dobra vest jer će naša južna pokrajina da izvisi ponovo. Sa druge strane, loša vest jer to pokazuje da jednu od najjačih svetskih sila ne interesuje svetska kulturna baština. Mada, nije kao da ih je članstvo u UNESCO-u sprečavalo da divljaju po zaštićenim lokalitetima...

London

pre 6 godina

Slepilo Srba zaista nema granica... jedino što ih u ovoj situaciji zanima je da Kosovo ima jedan glas manje... a činjenica da muslimanske diktature već nekoliko godina u toj organizaciji zaista izglasavaju besmislice (npr. da Izrael ne može da polaže kutlurno pravo na Jerusalim) je ok, samo da Kosovu napakostimo... da li će Saudijska Arabija, Iran ili Pakistan da zalegnu za zaštitu Srpske kulturne baštine na Kosovu, ako se ikada pokrene takvo pitanje, to nije bitno...

TEXa

pre 6 godina

Kakvo decije ponasanje i politika dvostrukih arsina. Znaci ako moj glas ne moze da bude jednakiji od drugih necu ni da budem u toj organizaciji. A problem je Palestina a nije problem Kosovo .... Jako jako neodgovorno, bez obzira ciji je potez.

EU Citizen

pre 6 godina

Odličan potez, i cele Ujedinjene nacije bi trebalo razvalit i ispujdati iz Njujorka. To je postao klub diktatora, terorista i divljaka, koji vode korumpirani levičarski mandarini, nešto kao FIFA ili Međunarodni olimpijski komitet, jednom rečju Augijeve štale. I tu nema popravke, civlizovane države bi trebalo da se unlateralno povuku, povuku i finansiranje i naprave novu organizaciju, baziranu na pročišćenom NATO, koja bi prmala nove članice samo ako ispunjavaju najstrože civilizacijske i demokratske kriterijume a sa ološem razgovarala samo putem ultimatuma. Mislim ds će se to desiti kada komunjare još iše izgube pozicije u Americi i počnu da ih ozbiljno gube u Evropi. Vreme je da se globalno ponovo zna ko kosi a ko vodu nosi.

zena-zmaj

pre 6 godina

Cemu uopste sluzi Unesko? Sta i kako stiti? Kako su zastitili Palmiru? Tih sto sluze da visoko dignu prst i ostro klimaju glavom ima svako selo, ali ne kostaju toliko para.

Стеф

pre 6 godina

Al ste pametni vi da komšiji crkne krava. Najjača zemlja se povlači iz garantovanja bezbednosti svetske baštine uključujući i kosovske manastire.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlada, 12. oktobar 2017 15:30)

Јел то беше као што су их сачували 2003?

Vlada

pre 6 godina

Al ste pametni vi da komšiji crkne krava. Najjača zemlja se povlači iz garantovanja bezbednosti svetske baštine uključujući i kosovske manastire.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

(Vlada, 12. oktobar 2017 15:30)

Sacuvali su bastinu Irana, Libije, Sirije, Srbije... Ne znam ko ce posle njih da nastavi taj posao, al neka nam Bog upomoc bez SAD.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Razočarani su jer ne mogu da ubede ostale članice da se ponašaju prema nalozima ove "vodeće nacije"?! Nešto poput Britanaza i njihovog BREGZIT-a?! Kada su videli da EU neće da podlegne njihovim ucenama i načinu ponašanja koje je praktikovala V. Britanija, po sistemu, "kada meni odgovara ja sam član EU, a kada mi ne odgovara nisam", onda su izglasali izlazak, a odmah se potom pokajali?! Neke države nikako da shvate da je kolonijalizam prošlo vreme i da su sve države i svi narodi jednaki u pravima.

Vinetu Papadopulos

pre 6 godina

UN je izgubio kredibilitet onog trenutka kad su SAD i NATO bombardovali suverenu državu bez dozvole UN, koja k'o bajagice služi kao svetska "policajka". Ovo samo potvrđuje koliko je nebitna ustanova pod nazivom "UN" i takođe njeni organi.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Razočarani su jer ne mogu da ubede ostale članice da se ponašaju prema nalozima ove "vodeće nacije"?! Nešto poput Britanaza i njihovog BREGZIT-a?! Kada su videli da EU neće da podlegne njihovim ucenama i načinu ponašanja koje je praktikovala V. Britanija, po sistemu, "kada meni odgovara ja sam član EU, a kada mi ne odgovara nisam", onda su izglasali izlazak, a odmah se potom pokajali?! Neke države nikako da shvate da je kolonijalizam prošlo vreme i da su sve države i svi narodi jednaki u pravima.

oklevalo

pre 6 godina

@ Stručnjak Pa, ne baš jedan glas manje (bar ne glas manje nego prošli put), pošto SAD nisu glasale na poslednjem glasanju. Nisu platili članarinu pa nisu imali pravo glasa. Ipak, slažem se s komentarima da je ovo za nas dobra vest jer će naša južna pokrajina da izvisi ponovo. Sa druge strane, loša vest jer to pokazuje da jednu od najjačih svetskih sila ne interesuje svetska kulturna baština. Mada, nije kao da ih je članstvo u UNESCO-u sprečavalo da divljaju po zaštićenim lokalitetima...

Стеф

pre 6 godina

Al ste pametni vi da komšiji crkne krava. Najjača zemlja se povlači iz garantovanja bezbednosti svetske baštine uključujući i kosovske manastire.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlada, 12. oktobar 2017 15:30)

Јел то беше као што су их сачували 2003?

Millennium

pre 6 godina

Kakva god, Ameriku su vodili Vašington, Džeferson, Linkoln, Grant, Ruzvelt, Kenedi... A sad su spali na ove. Ali dobro, nisu mogli doveka da žare i pale svetom. Ovo je samo jedna u nizu glupih odluka koje će dodatno unazaditi SAD, a neće biti ni poslednja, ni najpogubnija.

zena-zmaj

pre 6 godina

Cemu uopste sluzi Unesko? Sta i kako stiti? Kako su zastitili Palmiru? Tih sto sluze da visoko dignu prst i ostro klimaju glavom ima svako selo, ali ne kostaju toliko para.

Goč

pre 6 godina

Onog trenutka kada je Plaestina postala član Unesca SAD su prestale da uplaćuju novac u tu organizaciju.Zbog toga su izgubili pravo glasa.Interesantno da zemlja,koja jedna od vodećih pokrovitelja kosovske nezavisnosti i koja srpsku južnu pokrajinu na silu gura u sve međunarodne organizacije i institucije,između ostalih i Unesco,sada napušta tu instituciju zbog toga što nije mogla da spreči prijem Palestine.Palestina je priznata od strane mnogo više zemalja nego što je to slučaj sa Kosovom,ali i dalje nije nezavisna zemlja i članica UN-a.

nucky thompson

pre 6 godina

SAD nije imala pravo glasa od 2013! izgubili su ga her nisu zeljeli da placaju, a kao najveci platisa povukli su finansiranje jos 2011!
Od 2013 su samo posmatrac. cisto da objasnim.

Vinetu Papadopulos

pre 6 godina

UN je izgubio kredibilitet onog trenutka kad su SAD i NATO bombardovali suverenu državu bez dozvole UN, koja k'o bajagice služi kao svetska "policajka". Ovo samo potvrđuje koliko je nebitna ustanova pod nazivom "UN" i takođe njeni organi.

Pera

pre 6 godina

Vest u sustini nije dobra. SAD se povukla iz jos nekih organizacija, povlaci se sada iz Uneska, a povucice se i iz jos nekih. Zasto? Zato sto je u svim tim organizacijama glavni finansijer i zato sto sva ta sredstva preusmerava na naoruzanje, odnosno na pripremu za ...

TEXa

pre 6 godina

Kakvo decije ponasanje i politika dvostrukih arsina. Znaci ako moj glas ne moze da bude jednakiji od drugih necu ni da budem u toj organizaciji. A problem je Palestina a nije problem Kosovo .... Jako jako neodgovorno, bez obzira ciji je potez.

mlaćenje prazne slame i ostale radnje

pre 6 godina

@rani
Nemoj tako pa tu su i istorijske ličmost: Paja Patak, Duško Dugouško, Miki, Šilja, Horacije....pa Diznilend pa Water Land ...ihhh sve sama povest.

Vlada

pre 6 godina

Al ste pametni vi da komšiji crkne krava. Najjača zemlja se povlači iz garantovanja bezbednosti svetske baštine uključujući i kosovske manastire.

Tako i treba

pre 6 godina

Znaci jedan manje glas za tzv Kosovo
"Stručnjak"

Po ovome sudeći, Kosovu neće ni trebati nijedan glas jer izlazkom Amerike iz bilo koje svetske organizacije ta ista nestane ili više nema nikakvog značaja u medjunarodnim odnosima. Kraj krajeva, kompletna UN, time i sve njene agencije već odavno nemaju više nikakvog značaja osim za veto rusije i kine i uzaludnog trošenja svetskoh para za razne parazite koji u kriznim žarištima samo dodano komplikuju situacije da bi njihovi što duže kasirali.

Uko

pre 6 godina

@UN je izgubio kredibilitet onog trenutka kad su SAD i NATO bombardovali suverenu državu bez dozvole UN, koja k'o bajagice služi kao svetska "policajka". Ovo samo potvrđuje koliko je nebitna ustanova pod nazivom "UN" i takođe njeni organi.
(Vinetu Papadopulos, 12. oktobar 2017 15:58)

Nije UN izgubio kredibilitet. Samo je dokazao da je slabiji od Amerike. Radi UN svoj posao, zato su nama i zapretili da cemo imati sankcije ako budemo trazili glasanje u UN o Kosovu. A gle cuda nisu nam pretili sankcijama kada smo trazili misljenje medjunarodnog suda pravde. Tu su nas pustili jer su znali da ce sud doneti odluku u njihovom interesu. 2 puta su nas nadmudrili i mi smo 2 puta ispali ovce.

neko ko zna

pre 6 godina

U, odlicna vest. Sad je pukla prica za clanstvo nase juzne pokrajine.
(ja, 12. oktobar 2017 15:20)

To je zapravo veoma losa vest. To samo znaci da se urusavanje UN nastavlja i da se blizi dan kada ce UN doziveti sudbinu Lige naroda. A secate se sta se dogodilo kada je Liga naroda rasturena.

Uji

pre 6 godina

@USA je bankrot!
(Reaktor, 12. oktobar 2017 16:37)

Neko ko ima najjacu vojsku na svetu i koja moze da otme od drugog ne moze da bude bankrot.

mlekadzija

pre 6 godina

Iako ce da istupe ne verujem da ce prestati sa pritiskom na druge drzave za primanje tzv Kosova...samo ce sada nastupati sa malo drugacijih pozicija, doduse batina im je jos
uvek na raspolaganju....

Milos

pre 6 godina

Ovo je još jedan primer imbecilnosti koja krasi američku politiku od kada je Tramp preuzeo vlast. Isti onaj Tramp koga Srbi veličaju kao da je u najmanju ruku vratio Kosovo u okvire srpske države. Tek će se videti posledice pogubne diletantske politike koju njegova ekipa sprovodi. Samo naivni mogu da misle da će sve veća izolovanost SAD doneti dobra čovečanstvu.

London

pre 6 godina

Slepilo Srba zaista nema granica... jedino što ih u ovoj situaciji zanima je da Kosovo ima jedan glas manje... a činjenica da muslimanske diktature već nekoliko godina u toj organizaciji zaista izglasavaju besmislice (npr. da Izrael ne može da polaže kutlurno pravo na Jerusalim) je ok, samo da Kosovu napakostimo... da li će Saudijska Arabija, Iran ili Pakistan da zalegnu za zaštitu Srpske kulturne baštine na Kosovu, ako se ikada pokrene takvo pitanje, to nije bitno...

haos

pre 6 godina

Савремена држава, која заговара мелтинг пот, друштвене мреже, нормално да јој је свака историја и индивидуалност супротност. И док су били унутра само су опструирали. У суштини нешто као Британија у ЕУ или комунисти у држави, ту су а у суштини ради против ЕУ и сопствене државе и народа.

Zoki

pre 6 godina

UNESKO so preuzeli arapi i levicarski lobi koji je ruku ood ruku sa islamom. Tako non stop kritikuju Izrael a zmure pred svima ostalima. Izraelsku istoriju pripisuju arapima, potpuno isto kao sto to rade Albanci na Kosovu za Srpsku istoriju.

EU Citizen

pre 6 godina

Odličan potez, i cele Ujedinjene nacije bi trebalo razvalit i ispujdati iz Njujorka. To je postao klub diktatora, terorista i divljaka, koji vode korumpirani levičarski mandarini, nešto kao FIFA ili Međunarodni olimpijski komitet, jednom rečju Augijeve štale. I tu nema popravke, civlizovane države bi trebalo da se unlateralno povuku, povuku i finansiranje i naprave novu organizaciju, baziranu na pročišćenom NATO, koja bi prmala nove članice samo ako ispunjavaju najstrože civilizacijske i demokratske kriterijume a sa ološem razgovarala samo putem ultimatuma. Mislim ds će se to desiti kada komunjare još iše izgube pozicije u Americi i počnu da ih ozbiljno gube u Evropi. Vreme je da se globalno ponovo zna ko kosi a ko vodu nosi.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

(Vlada, 12. oktobar 2017 15:30)

Sacuvali su bastinu Irana, Libije, Sirije, Srbije... Ne znam ko ce posle njih da nastavi taj posao, al neka nam Bog upomoc bez SAD.

nije prvi put

pre 6 godina

SAD su vec jednom povukle iz UNESCO, zbog visoke skale kontribucije za budzet UNESCO
Ovi koji likuju zaboravljaju da sada nece biti novca za nikakve projekte koje UNESCO finansira, a sto znaci ni za nasu kulturnu bastinu

Ma stvarno

pre 6 godina

@EU Citizen, Jako su ti interesantni komentari i što je još važnije - smisleni. Ali mislim da imaš solidnu rupu u obrazovanju vezano za razvoj društva. Bez solidarnosti nema razvoja.

crnobradi

pre 6 godina

SAD daju najvise para ne samo za UNESCO vec za sve organizacije UN-ja.Ko ce taj finansijski manjak nadoknaditi?Cini mi se da sve ide u pogresnom pravcu,inacenje sa SAD nije dobro?

balkancaffe

pre 6 godina

Kako je uopste moguce da Palestina udje pored takvog protivljenja Amerike i Izraela? Jel moze neko ko se razume da objasni?
(Petar
Sigurno vecinom glasova,i nije neka steta,palestina ce da nadoknadi americke donacije;)

Mujo11

pre 6 godina

SAD znaju sta rade. SAD nece imati nikakve posledice ako su se povlacili iz Unesko.
Unesko ce trpiti posledice jer najveci donator Unesko je bio SAD.
Nije ni cudno ako jednog dana citamo vest da SAD povlace i iz UN.
SAD su isto najveci donator UN.
Mene nije cudno ako jos koja drzava odluci za povlacenje iz Unesko.
Sve u svemu to je znak da covecanstvo plovi u nemirnim vodama, a velike bure tek dolaze.

Neron

pre 6 godina

Ne znam zasto takva radost i ushicenje u srbiji zbog toga jer srbija time apsolutno nista ne dobiva... Mozda se jednog dana povuku i iz cijele organizacije un, ne bi to bilo nikakvo veliko iznenađenje.
To samo znaci da je za njih unesco a i cijela organizacija un bezznacajna sto realno gledano zapravo i jeste jer ne može da odluci o nicemu, jedino što zapravo na ovoj planeti i odlučuje je ekonomska i vojna a time i politička snaga pojedinih država zavisno o kojem dijelu planete se radi.
Zato njih ni najmanje ne interesuje da li je kosovo ili neko drugi u unesco ili un ili nije, jedino im je važno da je pod njihovom vojnom i političkom kontrolom i to je sve.

WV

pre 6 godina

@Mujo11

Da li kapiras da USA ne uplacuje nista u fond UNESCO-a GODINAMA! Kako neko ko ne placa nista moze biti najveci donator? Razumem tu slepu ljubav prema Americi jer bez njih tesko da bi postojala veljikoaljbanska "drzava" na Kosovu ali ipak...

DEDA CVETKO

pre 6 godina

USA je bankrot!
(Reaktor, 12. oktobar 2017 16:37)

Samo se ti nadaj.
(Eleftherios, 12. oktobar 2017 17:14)

--

Nije to pitanje nadanja ili nenadanja. To su ciste materijalne cinjenice: US of A je okruglo 20 triliona ($20,000,000,000,000.00) u duznickoj rupi, bez ikakve sanse da IKADA otplati dug.

Sto, otprilike, znaci, da je jednogodisnji bruto drustveni proizvod CELOG COVECANSTVA pojela cica-maca sa Vol Strita.

Uostalom, ako ne verujes meni, verovaces, nadam se, Amerikancima:

http://www.usdebtclock.org/

Samo se pitam...samo se pitam...gde li je, o, gde, zavrsilo svo to silno opljackano bogatstvo covecanstva? Sasvim sigurno nije potroseno na obnovu americke infrastrukture. Da nije mozda zakopano kao zlato u nekoj pustinji, sto dalje od znatizeljnih ociju istrazivackih novinara i ruskih hakera?

Vlada

pre 6 godina

Al ste pametni vi da komšiji crkne krava. Najjača zemlja se povlači iz garantovanja bezbednosti svetske baštine uključujući i kosovske manastire.

EU Citizen

pre 6 godina

Odličan potez, i cele Ujedinjene nacije bi trebalo razvalit i ispujdati iz Njujorka. To je postao klub diktatora, terorista i divljaka, koji vode korumpirani levičarski mandarini, nešto kao FIFA ili Međunarodni olimpijski komitet, jednom rečju Augijeve štale. I tu nema popravke, civlizovane države bi trebalo da se unlateralno povuku, povuku i finansiranje i naprave novu organizaciju, baziranu na pročišćenom NATO, koja bi prmala nove članice samo ako ispunjavaju najstrože civilizacijske i demokratske kriterijume a sa ološem razgovarala samo putem ultimatuma. Mislim ds će se to desiti kada komunjare još iše izgube pozicije u Americi i počnu da ih ozbiljno gube u Evropi. Vreme je da se globalno ponovo zna ko kosi a ko vodu nosi.

London

pre 6 godina

Slepilo Srba zaista nema granica... jedino što ih u ovoj situaciji zanima je da Kosovo ima jedan glas manje... a činjenica da muslimanske diktature već nekoliko godina u toj organizaciji zaista izglasavaju besmislice (npr. da Izrael ne može da polaže kutlurno pravo na Jerusalim) je ok, samo da Kosovu napakostimo... da li će Saudijska Arabija, Iran ili Pakistan da zalegnu za zaštitu Srpske kulturne baštine na Kosovu, ako se ikada pokrene takvo pitanje, to nije bitno...

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Razočarani su jer ne mogu da ubede ostale članice da se ponašaju prema nalozima ove "vodeće nacije"?! Nešto poput Britanaza i njihovog BREGZIT-a?! Kada su videli da EU neće da podlegne njihovim ucenama i načinu ponašanja koje je praktikovala V. Britanija, po sistemu, "kada meni odgovara ja sam član EU, a kada mi ne odgovara nisam", onda su izglasali izlazak, a odmah se potom pokajali?! Neke države nikako da shvate da je kolonijalizam prošlo vreme i da su sve države i svi narodi jednaki u pravima.

crnobradi

pre 6 godina

SAD daju najvise para ne samo za UNESCO vec za sve organizacije UN-ja.Ko ce taj finansijski manjak nadoknaditi?Cini mi se da sve ide u pogresnom pravcu,inacenje sa SAD nije dobro?

nije prvi put

pre 6 godina

SAD su vec jednom povukle iz UNESCO, zbog visoke skale kontribucije za budzet UNESCO
Ovi koji likuju zaboravljaju da sada nece biti novca za nikakve projekte koje UNESCO finansira, a sto znaci ni za nasu kulturnu bastinu

Tako i treba

pre 6 godina

Znaci jedan manje glas za tzv Kosovo
"Stručnjak"

Po ovome sudeći, Kosovu neće ni trebati nijedan glas jer izlazkom Amerike iz bilo koje svetske organizacije ta ista nestane ili više nema nikakvog značaja u medjunarodnim odnosima. Kraj krajeva, kompletna UN, time i sve njene agencije već odavno nemaju više nikakvog značaja osim za veto rusije i kine i uzaludnog trošenja svetskoh para za razne parazite koji u kriznim žarištima samo dodano komplikuju situacije da bi njihovi što duže kasirali.

Zoki

pre 6 godina

UNESKO so preuzeli arapi i levicarski lobi koji je ruku ood ruku sa islamom. Tako non stop kritikuju Izrael a zmure pred svima ostalima. Izraelsku istoriju pripisuju arapima, potpuno isto kao sto to rade Albanci na Kosovu za Srpsku istoriju.

Milos

pre 6 godina

Ovo je još jedan primer imbecilnosti koja krasi američku politiku od kada je Tramp preuzeo vlast. Isti onaj Tramp koga Srbi veličaju kao da je u najmanju ruku vratio Kosovo u okvire srpske države. Tek će se videti posledice pogubne diletantske politike koju njegova ekipa sprovodi. Samo naivni mogu da misle da će sve veća izolovanost SAD doneti dobra čovečanstvu.

Mujo11

pre 6 godina

SAD znaju sta rade. SAD nece imati nikakve posledice ako su se povlacili iz Unesko.
Unesko ce trpiti posledice jer najveci donator Unesko je bio SAD.
Nije ni cudno ako jednog dana citamo vest da SAD povlace i iz UN.
SAD su isto najveci donator UN.
Mene nije cudno ako jos koja drzava odluci za povlacenje iz Unesko.
Sve u svemu to je znak da covecanstvo plovi u nemirnim vodama, a velike bure tek dolaze.

Pera

pre 6 godina

Vest u sustini nije dobra. SAD se povukla iz jos nekih organizacija, povlaci se sada iz Uneska, a povucice se i iz jos nekih. Zasto? Zato sto je u svim tim organizacijama glavni finansijer i zato sto sva ta sredstva preusmerava na naoruzanje, odnosno na pripremu za ...

zena-zmaj

pre 6 godina

Cemu uopste sluzi Unesko? Sta i kako stiti? Kako su zastitili Palmiru? Tih sto sluze da visoko dignu prst i ostro klimaju glavom ima svako selo, ali ne kostaju toliko para.

oklevalo

pre 6 godina

@ Stručnjak Pa, ne baš jedan glas manje (bar ne glas manje nego prošli put), pošto SAD nisu glasale na poslednjem glasanju. Nisu platili članarinu pa nisu imali pravo glasa. Ipak, slažem se s komentarima da je ovo za nas dobra vest jer će naša južna pokrajina da izvisi ponovo. Sa druge strane, loša vest jer to pokazuje da jednu od najjačih svetskih sila ne interesuje svetska kulturna baština. Mada, nije kao da ih je članstvo u UNESCO-u sprečavalo da divljaju po zaštićenim lokalitetima...

Стеф

pre 6 godina

Al ste pametni vi da komšiji crkne krava. Najjača zemlja se povlači iz garantovanja bezbednosti svetske baštine uključujući i kosovske manastire.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlada, 12. oktobar 2017 15:30)

Јел то беше као што су их сачували 2003?

Uji

pre 6 godina

@USA je bankrot!
(Reaktor, 12. oktobar 2017 16:37)

Neko ko ima najjacu vojsku na svetu i koja moze da otme od drugog ne moze da bude bankrot.

Millennium

pre 6 godina

Kakva god, Ameriku su vodili Vašington, Džeferson, Linkoln, Grant, Ruzvelt, Kenedi... A sad su spali na ove. Ali dobro, nisu mogli doveka da žare i pale svetom. Ovo je samo jedna u nizu glupih odluka koje će dodatno unazaditi SAD, a neće biti ni poslednja, ni najpogubnija.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

(Vlada, 12. oktobar 2017 15:30)

Sacuvali su bastinu Irana, Libije, Sirije, Srbije... Ne znam ko ce posle njih da nastavi taj posao, al neka nam Bog upomoc bez SAD.

mlaćenje prazne slame i ostale radnje

pre 6 godina

@rani
Nemoj tako pa tu su i istorijske ličmost: Paja Patak, Duško Dugouško, Miki, Šilja, Horacije....pa Diznilend pa Water Land ...ihhh sve sama povest.

Vinetu Papadopulos

pre 6 godina

UN je izgubio kredibilitet onog trenutka kad su SAD i NATO bombardovali suverenu državu bez dozvole UN, koja k'o bajagice služi kao svetska "policajka". Ovo samo potvrđuje koliko je nebitna ustanova pod nazivom "UN" i takođe njeni organi.

Goč

pre 6 godina

Onog trenutka kada je Plaestina postala član Unesca SAD su prestale da uplaćuju novac u tu organizaciju.Zbog toga su izgubili pravo glasa.Interesantno da zemlja,koja jedna od vodećih pokrovitelja kosovske nezavisnosti i koja srpsku južnu pokrajinu na silu gura u sve međunarodne organizacije i institucije,između ostalih i Unesco,sada napušta tu instituciju zbog toga što nije mogla da spreči prijem Palestine.Palestina je priznata od strane mnogo više zemalja nego što je to slučaj sa Kosovom,ali i dalje nije nezavisna zemlja i članica UN-a.

balkancaffe

pre 6 godina

Kako je uopste moguce da Palestina udje pored takvog protivljenja Amerike i Izraela? Jel moze neko ko se razume da objasni?
(Petar
Sigurno vecinom glasova,i nije neka steta,palestina ce da nadoknadi americke donacije;)

haos

pre 6 godina

Савремена држава, која заговара мелтинг пот, друштвене мреже, нормално да јој је свака историја и индивидуалност супротност. И док су били унутра само су опструирали. У суштини нешто као Британија у ЕУ или комунисти у држави, ту су а у суштини ради против ЕУ и сопствене државе и народа.

Uko

pre 6 godina

@UN je izgubio kredibilitet onog trenutka kad su SAD i NATO bombardovali suverenu državu bez dozvole UN, koja k'o bajagice služi kao svetska "policajka". Ovo samo potvrđuje koliko je nebitna ustanova pod nazivom "UN" i takođe njeni organi.
(Vinetu Papadopulos, 12. oktobar 2017 15:58)

Nije UN izgubio kredibilitet. Samo je dokazao da je slabiji od Amerike. Radi UN svoj posao, zato su nama i zapretili da cemo imati sankcije ako budemo trazili glasanje u UN o Kosovu. A gle cuda nisu nam pretili sankcijama kada smo trazili misljenje medjunarodnog suda pravde. Tu su nas pustili jer su znali da ce sud doneti odluku u njihovom interesu. 2 puta su nas nadmudrili i mi smo 2 puta ispali ovce.

neko ko zna

pre 6 godina

U, odlicna vest. Sad je pukla prica za clanstvo nase juzne pokrajine.
(ja, 12. oktobar 2017 15:20)

To je zapravo veoma losa vest. To samo znaci da se urusavanje UN nastavlja i da se blizi dan kada ce UN doziveti sudbinu Lige naroda. A secate se sta se dogodilo kada je Liga naroda rasturena.

TEXa

pre 6 godina

Kakvo decije ponasanje i politika dvostrukih arsina. Znaci ako moj glas ne moze da bude jednakiji od drugih necu ni da budem u toj organizaciji. A problem je Palestina a nije problem Kosovo .... Jako jako neodgovorno, bez obzira ciji je potez.

mlekadzija

pre 6 godina

Iako ce da istupe ne verujem da ce prestati sa pritiskom na druge drzave za primanje tzv Kosova...samo ce sada nastupati sa malo drugacijih pozicija, doduse batina im je jos
uvek na raspolaganju....

Ma stvarno

pre 6 godina

@EU Citizen, Jako su ti interesantni komentari i što je još važnije - smisleni. Ali mislim da imaš solidnu rupu u obrazovanju vezano za razvoj društva. Bez solidarnosti nema razvoja.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

USA je bankrot!
(Reaktor, 12. oktobar 2017 16:37)

Samo se ti nadaj.
(Eleftherios, 12. oktobar 2017 17:14)

--

Nije to pitanje nadanja ili nenadanja. To su ciste materijalne cinjenice: US of A je okruglo 20 triliona ($20,000,000,000,000.00) u duznickoj rupi, bez ikakve sanse da IKADA otplati dug.

Sto, otprilike, znaci, da je jednogodisnji bruto drustveni proizvod CELOG COVECANSTVA pojela cica-maca sa Vol Strita.

Uostalom, ako ne verujes meni, verovaces, nadam se, Amerikancima:

http://www.usdebtclock.org/

Samo se pitam...samo se pitam...gde li je, o, gde, zavrsilo svo to silno opljackano bogatstvo covecanstva? Sasvim sigurno nije potroseno na obnovu americke infrastrukture. Da nije mozda zakopano kao zlato u nekoj pustinji, sto dalje od znatizeljnih ociju istrazivackih novinara i ruskih hakera?

nucky thompson

pre 6 godina

SAD nije imala pravo glasa od 2013! izgubili su ga her nisu zeljeli da placaju, a kao najveci platisa povukli su finansiranje jos 2011!
Od 2013 su samo posmatrac. cisto da objasnim.

WV

pre 6 godina

@Mujo11

Da li kapiras da USA ne uplacuje nista u fond UNESCO-a GODINAMA! Kako neko ko ne placa nista moze biti najveci donator? Razumem tu slepu ljubav prema Americi jer bez njih tesko da bi postojala veljikoaljbanska "drzava" na Kosovu ali ipak...

Neron

pre 6 godina

Ne znam zasto takva radost i ushicenje u srbiji zbog toga jer srbija time apsolutno nista ne dobiva... Mozda se jednog dana povuku i iz cijele organizacije un, ne bi to bilo nikakvo veliko iznenađenje.
To samo znaci da je za njih unesco a i cijela organizacija un bezznacajna sto realno gledano zapravo i jeste jer ne može da odluci o nicemu, jedino što zapravo na ovoj planeti i odlučuje je ekonomska i vojna a time i politička snaga pojedinih država zavisno o kojem dijelu planete se radi.
Zato njih ni najmanje ne interesuje da li je kosovo ili neko drugi u unesco ili un ili nije, jedino im je važno da je pod njihovom vojnom i političkom kontrolom i to je sve.