Petak, 06.10.2017.

14:26

Porodica iseljena - "dvoje dece, dve žene i 50 policajaca"

Majka sa dvoje dece Snežana Petrović ipak je iseljena iz svog stana u beogradskoj opštini Vračar nakon celodnevne drame. Protest održan ispred GO Vračar.

Izvor: B92

Porodica iseljena - "dvoje dece, dve žene i 50 policajaca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

nekad, sad, tamo, vamo

pre 6 godina

Meni licno ne smeta stu su ljude izbacili iz privatnog vlasnistva, vec zato sto im nije obezbedjen adekvatan smestaj!

U normalnim zemljama, poput Nemacke, Francuske, Holandije itd. postoji nesto sto se zovu socijalni stanovi. To su stanovi u opstinskom vlasnistvu, gde kirija kosta i do 10 puta manje od normalne ekonomske cene i namenjeni su sirotinji. Znaci, ljudima koji zive od socijalne pomoci, penzionerima koji nemaju puni staz, teskim invalidima koji primaju invalidninu itd. Naravno, rec je najcesce o depresivnim betonskim zgradama na periferiji grada, u krajevima gde zivi dosta africkih imigranata, gde cvetaju kriminal, droge itd. ... Ali znate kako, stan je stan, krov nad glavom je krov nad glavom i u tim drzavama na ulici zavrsava retko ko. Mahom ilegalni migranti, teski narkomani iz siromasnih porodica, kao i izbirljivi ljudi koji odbiju pomoc drzave. Ali normalan svet, pooput ove porodice, bi svakako bio zbrinut.

E sada ja vas pitam: zasto nesto tako nije moguce i kod nas? Tolike ste kasarne raspustili, a vojska nam ionako vise nicemu ne sluzi. Zar ne mogu da se te zgradurine adaptiraju u stancice od po 30-60 kvadrata i da se ti stanovi razdele upravo ovakvim ljudima?! Toliki placevi u drzavnom vlasnistvu iza Kaludjerice, zar tu ne mogu da se postave montazni objekti i pretvore u privremene kucice za takve ljude? Bitno je da otvarate trzne centre, Beograde na vodi i pod vodom, a ne mozete da ljudima obezbedite da zive normalno. Sram vas bre bilo!

sasa

pre 6 godina

Ljudi, batalite veronauku i idite da se obrazujte gradjanski... Policija samo izvrsava naloge a naloge izdaje su u skladu sa zakonom, a zakone usvajau POLITICARI u skladu sa SVOJIM LICNIM INTERESIMA!!! Pritisak na sudstvo uvek vrse POLITICARI a ne policajci!!! Izvrsitelji, kao in notari, su politicki stvoreni poslovi sa basnoslovnim zaradama kako bi se uhlebili politicki prijatelji...
Nemojte po policiji, oni su ipak u 99% samo gradjani sa istim problemima kao i svi mi, samo sto oni cuvaju nase zivote i bezbednost za razliku od svih nas - rizikuju svoje za nase! Sutra ce ti isti policajci po nalogu suda da iseljavaju svoje kolege i prijatelje, i ne verujem da im je lako i sve jedno zbog toga!
Zapitajte se, da li bi ste vi otisli da spavate ispred kontejnera i da se hranite u istom da zastite neku drugu porodicu? Koliku zrtvu bi ste vi podneli za nekog? Kad sebi odgovorite na to pitanje, onda bacajte paljbu na drugog...
Inace sam bio beskucnik 36 godina, a kada sam kupio stan u novogradnji, svaki drzavni organ se okomio na moju imovinu da je otme, pocev od EPS-a pa do Poreske Uprave, gde neki samo propustaju da postuju zakon a neki poput EPS-a se ne libe ni da falsifikuju... I sutra da mi dodje izvrsitelj sa policijom, nece mi biti policija kriva vec KORUMPIRANI DRZAVNI APARAT!!!

Jelisaveta

pre 6 godina

Jel sam ja zaista bagra, sta sam vam uradio?
(policajac, 6. oktobar 2017 18:13)

NISTA nisi uradio, i to je problem. Zalis se na malu platu, tvoju i zeninu, a bez pogovora radis za izvrsiteljku koja ce od ovog slucaja da inkasira kao svi policajci koji su odradili posao za nju za mesec dana. Ejjjj, nije se ni pojavila, i vi ste joj zaradili vasu ukupnu mesecnu platu! UKLJUCI MOZAk covece!

Mirjana Momcilov

pre 6 godina

Dragi pripadnice policije, sutra mogu da naloze iz suda i tvoju porodicu da iselis. Sta ako je sudija doneo nezakonitu odluku, sta je sa policijom koja treba da stiti licnu i imovinsku sigurnost gradjana? Ja sam suvlasnik porodicne kuce sa udelom od 80%. Da li bi cutao a da znas da te nezakonito iseljuju, na osnovu nezakonite presude a nacelnik policije nista ne preduzima po gradjanskoj prijavi? Mislim na moj slucaj. Ovaj slucaj je vezan za restituciju i ne zelim da komentarisem.

pavijan

pre 6 godina

@policajac-----tu pricu prodaj drugima sa pamcenjem kokoske izmedju dva kljucanja. od 45e,a i u kraljevini nije bilo nista bolje,tu ste da stitite vlastodrsce a ne gradjane. prema njima ste uvek bili i bicete servilni zato kao i policajci po zemljama razvaljenim od korupcije ,nepitizma, diktatura (latinska amerika,rusija i ex sssr,kina,burma,tuzna afrika bicete uvek prezreni i tretirani kao nuzno zlo. bice jednog dana u ovoj prokletoj avliji 6 oktobar ,posto nece uvek biti udbaskih saradnika...

samuraj džek

pre 6 godina

@policajac
U principu se slažem sa vama, međutim, vaše kolege same sebe demantuju. U slučaju Sava mala policija je morala na poziv gradjana po zakonu da izađe na teren ali to ipak nije učinila. Zakon ne može selektivno da se primenjuje, ali mi svakog dana gledamo da ipak može. Policija sme da odbije naredbu ako ona nije čista po zakonu, a u ovom slučaju stvari nisu baš čiste, pošto da jesu, ta bi žena bila preseljena u drugi stan, a vlasnik useljen u ovaj, pošto tako zakon nalaže, a vi sami rekoste da zakon treba da se poštuje.

ivana

pre 6 godina

e pa trazili ste,sad gledajte...opet ce vam sad zamazati oci sa malo para i eto ih na konju...mlado odlazi naveliko a ostaju penzioner koji i glasaju za njih jer ih ima koliko...kad ih cujem u prevozu prosto me sramota...

policajac

pre 6 godina

Kakva su ovo pravdanja ove bagre u plavom i naseg nakaradnog sistema...
(Mrle, 6. oktobar 2017 16:06)

Koga ti nazivas bagrom i sa kojim pravom? Ja sam policajac i zivim pod kirijom, zena mi radi u maxiju za 24 hiljade, oboje se borimo i skolujemo decu od toga sto imamo! Ta "bagra u plavom" nije bila tamo zato sto voli,nego sto je Sud tako presudio u sudskom postupku, bio on pravedan ili ne, a policajcima je naredjeno da asistiraju, jer oni koji su se nasli u tudjem posedu nisu hteli sami da napuste stan, a znali su mesecima unaprwd sta ih ceka, samo su se nadali da ce eto ipak nekako kada se javnost ukljuci ostati na Vracaru! A ja zivim u Sremcici jer tamo placam 100e, ali voleo bih da sam na Vracaru i da ne placam smestaj. I naravno da drzava treba i mora da pomogne gradjanki sa decom, ali isto tako bi trebalo i meni i ostalima da pomognu, sto sam ja manje vredan od nje? Jel sam ja zaista bagra, sta sam vam uradio?

sbranislavd

pre 6 godina

goveda jedna isteruju majku sa decom iz stana zbog restitucije a sta cemo sa onim ostalim objektima gde oni ...
zasto niste iselili Tomu jos renovira rezidenciju ***** jedno a ovi njegovi podigli nelegalne vikendice dok narodu salju naloge za rusenje kuca u kojima zive nekoliko generacija....

butcherboy

pre 6 godina

a kada se vraca folksdojcerima oteta imovina u Vojvodini? Ako pratimo sistem restitucije i oni su proterani bez dokaza da su bili na strani okupatora.Jedna nepravda se ne ispravlja drugom...

zlatko

pre 6 godina

Dobra vlast ce da bude ona koja nece dozvoljavati da ovakvi slučajevi nebudu resavani po hitnom postupku.A ne bataljon policije na zene i decu.A taj buduci vlasnik nece ostati nekaznjen od onoga odozgo,kad tad.Nebih bio na njegovom mestu.Kakvo smo društvo,pa mi mrzimo sami sebe,netreba nam stranac da nas mrzi.

Gospodar Darko

pre 6 godina

Zao mi nje i dece ali zakon je zakon. Moj pradeda je izmedju dva svetska rata svercovao duvan i lepo se obogatio. Onda je dosla ona crveno partizanska kuga i sve mu oduzeli. Bogu hvala ima pravde pa su nam deo vec vratili i svake godine vracaju po nesto.

Nezasticen stanar

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?
(Teo, 6. oktobar 2017 14:46)

Nisi pratio juce. Raspolaze taj sa isto stanova koliko partijskih knjizica ima. Jedan od 3 koja je dobio od drzave je trebalo da ustupi njoj i deci ali je resio da zadrzi sve za sebe plus ovaj. Ko da mu je Julin rodjak. Dobije stan za dzabe pa ga proda bratu.

Petar

pre 6 godina

E sad se lepo zahvalite zutima sto su taj zakon doneli.
(genije, 06. oktobar 2017 18:03)
A šta sprečava Vas “plave” da menjate te zakone koje su ti zli “žuti” doneli. Dokle ćete da se vadite na žute?!!

John

pre 6 godina

sta sam vam uradio?
(policajac, 6. oktobar 2017 18:13)

Ništa, baš ništa nisi uradio. Ni ti, niti tvoje kolege. I u tome je i problem. Samo ćutite i puštate da sa vama rade šta vam je volja. Zato imate (a i mi s vama zajedno) ministra sa plagiranim i nepostojećim doktoratom, zato policiju bije ko stigne, zato imamo epidemiju samoubistava policajaca, zato i ti živiš kao podstanar i jedva krpiš kraj sa krajem - zato što smatraju da nije potrebno da vam daju više (osim kad idu izbori) jer vam je dosta i to.
Umesto da kažete "Ne, nećemo da radimo ovakve stvari". Šta vam mogu, da vas najure sve do jednog?
Naređeno? Znaš li šta je bilo naređeno tvojim kolegama (možda i tebi ako si radio tada?) pre 17 godina i jedan dan? Da pucaju i pobiju narod. A oni koji su izdali takvo naređenje su sedeli u kancelarijama, dok su oni koji su trebali da ga izvrše često imali decu/roditelje/braću/sestre/prijatelje u masi u koju je trebalo da pucaju.
Misliš da je trebalo poslušati takvo naređenje?

Bobi Robija

pre 6 godina

Zao mi nje i dece ali zakon je zakon. Moj pradeda je izmedju dva svetska rata svercovao duvan i lepo se obogatio. Onda je dosla ona crveno partizanska kuga i sve mu oduzeli. Bogu hvala ima pravde pa su nam deo vec vratili i svake godine vracaju po nesto.
(Gospodar Darko, 6. oktobar 2017 18:12)

Cestitam kolega. Moj cale je svercovao cigarete i benzin 90-ih. Dobrodosao ponov medju gospodu i elitu.

Smederevac

pre 6 godina

Prestanite da nas vređate! Sa kojim pravom?! radimo ono što nam je naređeno,pod stalnim pritiskom, pod stalnim stresom i opasnošću po život, ja isto ko i moje kolege smo obični ljudi, imam ženu koja radi za minimalac, decu koju školujem, radim pošteno svoj posao, sud je tako naredio, i mi intervenišemo,i ja sam zato i moje kolege bagre i goveda!? Kako vas bre nije sramota, najlakše je sedeti uz kompjuter i pljuvati, ajde da se menjamo a vi pametnjakovići izađite na ulicu a ja ću uz kafu ispred kompjutera da pljujem po komentarima,!? Strašno

divota

pre 6 godina

@Gospodar Darko, tvoj djeda se obogatio švrcujući duvan,dakle radeći krivično djelo i tebi krivo što su mu komunisti oteli sve što je stvorio baveći se kriminalom i proklinješ one koji su mu to oteli. Logika ti je "fantastična"!

Mirjana Momcilov

pre 6 godina

Ja sam iseljena iz porodicne kuce uz aistenciju policije 24. maja 2017. godine, prinudno iseljenje, jer je tako nalozio Osnovni sud iz Knjazevca. Po resenju istog suda ja sam suvlasnik porodicne kuce u udelu od 80%.
Kakav je to bio spektakl, demonstracija moci nad mojom porodicom. Otpor nismo smeli da pruzamo jer bi nas sve pohapsili. Jao moja drzavo, majko Srbijo sta dozvoljavas da rade postenim gradjanima, a negativce stitis.
Kome sve nisam pisala od 2009. godine, samo cute!??? Moja dva advokata u dilu sa suprotnom stanom, trci nesto uradio, sad opet moram da imam advokata. Bas me briga ne sekiram se za cigle i malter, ali nepravda???

Sto se tice ovog slucaja saosecam sa porodicom, ali posto je rec o restituciji, ne mogu da komentarisem nista.

Zoran

pre 6 godina

To su oni stanovi koji su brutalno oteti od nosioca stvarnog prava a vlasnici proterani ili likvidirani jer nisu bili članovi Titove komunističke partije. Upravo takvi stanovi su dodeljivani poslušnim drugovima i drugaricama, međutim nakon 70 godina pravda kroz restituciju je ostvarena, jedino je šteta što je deložacijom naneta šteta ovoj majci sa decom.
(Homo Politicus, 6. oktobar 2017 16:35)

"Pravda kroz restituciju ostvarena", kažeš?

Samo za tvoju informaciju: Imovina koju su moj pradeda(ostavio kosti negde na Krfu 1915. ne zna mu se grob) i moj deda, isto prešao preko Albanije a vratio se u Srbiju via Solunski front, sticali, ponavljam S T I C A L I punih 70 godina(od 1807. još bili Turci na Jugu Srbije, pa do WWII), i koju su, tu imovinu, pošto posedujem kompletnu dokumentaciju, odlučli da mi NE VRATE U NATURI već da se, umesto supstitucije izvrši "obeštećenje". Čeka se Zakon. Isti će biti donesen uskoro i to uzimajući u obzir finansijsku situaciju, biće mi isplaćeno 10-15% procenjene vrednosti u obveznicama na 10...15 godina!!

KAKO JE TU OSTVARENA PRAVDA, prijatelju!

A za konkretan slučaj na Vračaru. Život piše romane, rođaci. Nije sve ni crno ni belo... Komplikovano je do bola!

Juznjak

pre 6 godina

Tajkuni i drugi kriminalci su nevini i zasticeni, ali su zato uvedeni izvrsitelji za posten i siromasan narod. Znala sam da ce da krene javasluk..
(Maja, 6. oktobar 2017 16:30)

Ciljas na izvesne JUL-ovce? Nego da se osvrnem na komentar koji kaze zar niko od onih koji protestvuju nema vikendicu da im ustupi?
Nisam bio medju njima ali imam dve vikendice na koje ne idem vec vise od 20 godina. Od hiperinflacije. Ima i par hektara zemlje dusu dala za organski uzgoj cega bilo. Ali reci mi gde ce deca u skolu? Gde ce ona da zaradi novac minimum do prvog roda a treba imati i pare za uloziti u pocetak. Zvao bi i tetku u Kanadi da im pomogne ali je nemam u zapadnim zemljama.

samo da rata ne bude

pre 6 godina

Sve zemlje su trpele tokom ratova, sa obe strane. Imovinu su konfiskovali jedni za vreme rata, a drugi posle za obnovu. Treba izvrsiti restituciju, ali na pristojan i human nacin.

sada

pre 6 godina

da li ce Vulin u zatvor..kofer zatvor..i ostali sa sumnjivim poreklom imovine...msl da bi svi zatvori u drzavi bili premali...srami se drzavo...kazna jednako za sve a ne samo za siromasne

Shone

pre 6 godina

Da ne ulazim u pravnu debatu oko toga ciji je zapravo ovo stan jer su novinske informacije nepotpune, a komentari neprovereni. Hteo bih samo da napisem da je skandalozno i nedopustivo da se prakticno na ulicu izbace osobe sa maloletnom decom. Jedno od to dvoje dece je BEBA od 7-8 MESECI! U svakoj pravnoj drzavi ni Gospod Bog ne bi mogao da izbaci majku sa dvoje dece u oktobru, pred zimu pa taman da je dan pre toga uletela u neciji tudji stan. To je jednostavno nedopustivo! Nadlezne sluzbe su morale da im obezbede adekvatno prebivaliste pre iseljenja, sve ostalo je nasilje drzave nad sopstvenim gradjanima i totalna anarhija.

John

pre 6 godina

(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 6. oktobar 2017 16:47)

Postoji samo jedno pravo (sloboda) koje je apsolutno, a to je zabrana mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja.
Dakle, pravo svojine nije apsolutno pravo i ono može biti ograničeno, a u nekim slučajevima čak i uskraćeno.

LFC

pre 6 godina

Po tom osnovu meni treba da pripadne cela stambena zgrada koja je izgradjena na mom placu na Cukarici. U toj zgradi ima 8 stanova. Kako je moj predmet ide i kakva je bila praksa do sada - isplacuje se nadoknada a ljudi se svakako ne izbacuju na ulicu. Tako da je ovo sramota. Drzava je morala da uzme u obzir samohranu majku sa dvoje dece i da je na neki nacin zbrine dok se cela stvar ne resi.

Bugarski grafolog

pre 6 godina

Nelegalno izgradjene cica Tomine kolibe na Savskom nasipu, u zoni zastita od poplava, i dalje stoje netaknute. Automobili svakog dana dodatno unistavaju nasip. Ali zato 50 policajaca (od kojih vecina verovatno ni sama nema resen stambeni problem) iseljava majku sa dvoje dece iz stana u Njegosevoj. Da je negde u Ripnju nikad ih ne bi iselili.
Pravdajete "restituciju" nekom drugom. Za mene je ovo drzavni teror nad najugrozenijima za rad interesa ljudi bliskih vlasti.
Da sam ja u pitanju, ne bi im trebali policajci nego vatrogasci. I ne bi ih imali dovoljno.

mil

pre 6 godina

Mom dedi su oduzeli zemlju, vikendicu, vinograde, vocnjake, masine, stoku, konje...pola dvorista, jednu kucu, vecinski deo druge kuce i jos su mu doveli neku porodicu da zivi tu. I on je imao i zenu i cetvoro male dece, pa su svi preko noci postali najgora sirotinja koja je zavrsila u jednoj sobi nekada njihove kuce, i 7 decenija kasnije jos uvek se ceka povracaj svega. Jedina razlika je u tome sto njemu i gomili drugih ljudi nije oduzeto nesto sto nikada ni nije bilo njihovo, kao sto je slucaj kod svih ovih ljudi koji vec nekoliko generacija koriste tudje, vec su oterani sa svoje imovine, sa necega sto su sami stekli.
Zalosno je sve to i drzava je tu najvise kriva, da nije bilo te kriminalne nacionalizacije, ne bi danas bilo ni restitucije. A svi ti sto su tada dobijali stambene objekte su jako dobro znali odakle sve to dolazi pa ipak nisu imali problem da uzmu. Neke stvari se moraju ispraviti, ma koliko nekima bile bolne.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Uvek sam na strani policije ali su ovo trebali da odbiju.U Detroitu serif je odbio da iseli porodicu po nalogu banke jer se samo tako povecava procenat kriminala i beda.Ovo nije resenje.

Stevan

pre 6 godina

Da sam ja na njenom mestu lepo bih otišao kod bivšeg predsednika Nikolića u lepo se uselio u vilu od 800 m2 jer je on uzurpirao tu vilu uz saglasnost sadašnjeg predsednika.Pa kad budu iseljavali Nikolića onda neka isele I dotičnu gospođu.A pošto se to neće desiti lepo može da uživa sa Nikolićima I da pri tom ne plaća nikakve dažbine,jer država za tu vilu snosi sve troškove održavanja.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Ne postoji ni najmanja sansa da se u ovoj i ovakvoj Srbiji uspostavi nekakav dijalog (unutrasnji ili spoljasnji) izmedju naroda i vlasti o tome kako drustvo i drzava treba da budu ustrojeni - nesto sto je neophodno SVAKOM drustvu, a narocito demokratskom, da bi funkcionisalo i bilo makar minimalno uspesno. Svi kanali komunikacije izmedju bednog, zaplasenog i obespravnjenog naroda sa jedne strane i ostrasene, siledzijske i arogantne vlasti koja jedino veruje u svoju batinu i policijsku svemoc blokirani su barikadama bezzakonja, bodljikavom zicom sistemske i medijske propagande; namernom, smisljenom birokratskom obfuskacijom i sistemskim i institucionalnim nasiljem prema svakom ko drugacije misli ili se usudi da govori.

U takvim okolnostima, u kojima narod ocajbicki pokusava da nesto poruci vlastima - slepim, gluvonemim i dementnim - jedino je moguce uspostaviti nekakav kontakt i nekakvo razumevanje putem sirove jednosmerne komunikacije, jer - nazalost - vlast koja se jedino odrzava kratkorocnim infuzijama visokokamatnih stranih kredita nije u stanju niti fizioloski, niti intelektualno niti mentalno da razume bilo kakav drugi jezik.

Ovoj mladoj zeni, a narocito njenoj deci koja ce ovu traumu nositi do kraja zivota, zelim da se brzo i potpuno oporavi, nadje neki bolji i lepsi zivot u inostranstvu, i da se utesi cinjenicom da bi njen slucaj mogao da posluzi kao katalizator za dolazak nekih boljih vremena koja MORAJU konacno da dodju srpskom narodu.

L. Beta

pre 6 godina

Hajde da rezimiramo ste se u drzavi Srbiji desavalo:

Posle rata, svi smo postali jednaki.

Drzava je nacionalizovala nekretnine. Ali ne sve, negde je starim vlasnicima ostavila stan/kucu "na papiru", ali je u stanu/kuci ziveo neko drugi.

Stanari su stanove menjali jer niko nije gledao ko je vlasnik. A i vlasnici su stanove prodavali za male pare jer nekretninu nisu mogli da koriste.

I tako su se u takvim stanovima pojavile dve kategorije stanara - potomci
"podobnih" koji su se nasilno uselili u te stanove, i potomci "naivnih" koji su u stan u privatnom vlasnistvu usli zamenom. I jedni i drugi su "zasticeni".

A ti stanovi imaju i dve kategorije vlasnika - potomci onih kojima je stan otet, i potomci onih koji su neuseljiv stan, opterecen zasticenim stanarima, kupili po ceni "jos malo pa dzabe".

Nakon vise desetina godina, to je sve postala jedna papazjanija. Svaki stan je prica za sebe i mora posebno da se resava, a u resavanje mora da se ukljuci drzava. Drzava je problem zakuvala.

Moja porodica je imala pet problema. Tri su resena dogovorom (stanari su kupili stan po ceni neuseljivih stanova) a iz dva su stanari sudski iseljeni. Bez suza i emocija jer decenijama niko tamo nije ni ziveo.

Milos

pre 6 godina

A sta ovde nije jasno. Stan je bio u drzavnom vlasnistvu, neko ga je dobio koristio, i kakda su se ispunili zakonom propisani uslovi za prestanak prava, pravo je prestalo. Konkretno sta je verovatno, svektva doticne je verovatno dobila stan, ili neko drugi od clanova porodice, i tada se status zasticenog stanara gubi po sili zakona. I drugo, pa valjda je nekakva pravda i na strani naslednika, kome je 70 godina bilo onemoguceno da svoji imovinu koristi...

Baba Vanga

pre 6 godina

Ma sve to mogu da razumem restitucija i vracanje stan starim vlasnicima al ne mogu da shvatim ko je naredio ovolikoj policiji da dolazi zbog iseljenja zene i dva mala deteta.... zar to nije moglo na neki drugi nacin da se resi... Cemu ovolika alabuka oko svega ovoga.... a da i da je policija u ovom broju bila u savamali kada su rusili pitanje bi bilo dal bi mogli bager da proteraju kroz kordon......

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?
(Teo, 6. oktobar 2017 14:46)

"Zaštićeni stanar" je komunistička izmišljotina. Recimo imaš dva stana, znači da si previše bogat, i država te istera iz jednog stana i da ga na korišćenje nekom drugom. Međutim, država bude dobra, pa ti stan ne oduzme trajno, dakle i dalje je stan tvoj, a onog ko trenutno koristi tvoj stan proglasi za "zaštićenog stanara", odnosno ne možeš da ga izbaciš. Kao što neko reče, ta glupost je prekinuta 1965 godine, i zakon kaže, nakon što "zaštićeni stanar" napusti stan iz bilo kog razloga (recimo umre) ti možeš ponovo da se useliš.

Dakle, "zaštićeni stanar" je u ovom slučaju bila svekrva, stan se sada vraća vlasnicima jer je svekrva napustila isti. Dotična majka sa dvoje dece praktično uzurpira tuđu imovinu. Sud je doneo pravičnu presudu.

Izvršiteljska Mafija

pre 6 godina

Meni su isto uradili sudski izvrsitelji 1. septembra. Dok sam bio odsutan, upali mi u stan, zamenili brave i sad ne mogu pristupiti svojim stvarima i novcu, sto je sjajno bajno jer sam oboleo od multiple skleroze i taj novac, a i sam stan, mi je potreban za, pa kontrolu ove idiotske bolesti. A stan mi je oduzet zbog duga investitora koji je gradio moju zgradu,---> u prevodu ne zbog mog duga vec zbog tudjeg. Na sebe nisam mogao prevesti svoj stan jer je u katastru zaveden pod sasvim drugom adresom, za koju nisam ni znao da se tako vodi moja zgrada do samog izvrsenja skoro. Porez sam naravno placao vec godinama kao vlasnik tog stana za pravu adresu...

seljak

pre 6 godina

glasali ste? sta se bunite sad? :) zuti su koliko toliko jurili kriminalce,ali je bilo sverca,tacnine dali su narodu malo odresene ruke,ovi danas ugnjetavaju narod gde stignu,dok kriminalci uzivaju. jos jednom,glasali ste a sad uzivajte. laku noc

Maja

pre 6 godina

Tajkuni i drugi kriminalci su nevini i zasticeni, ali su zato uvedeni izvrsitelji za posten i siromasan narod. Znala sam da ce da krene javasluk..

glasalisteiliniste

pre 6 godina

Pravi junaci, nema sta! A kad prodju pored krimosa gledaju u zemlju i ubrzaju hod. Pravi Srpski junaci! Sve obilic do obilica, al to voli ovaj narod. Za to je glasao.

srb

pre 6 godina

@Beograđani
a sto 1965, daj nek bude 30tih. Zakon na koji se pozivaju je iz 1973, tj svako rođen posle '73 nema pravo da ostane tu ili ti ne može da stekne stanarsko pravo u privatnoj svojini. A to je stav suda, a ne zakon, jer po zakonu (ako si pročitao) videćeš da u slučaju smrti, braka, rođenjem... itd. ima pravo da stekne stanarsko pravo. još jedna vrlo bitna stavka je sudska praksa, što će reći da će sa ovim slučajem početi lavina presuda iako kod nas po zakonu nije sudska praksa presudna, ali je sudije uvažavaju. Inače ljudi kad su menjali stanove nije se gledalo dali je u privatnoj ili društvenoj svojini, jer tad nije bilo bitno

Nenad

pre 6 godina

Nije za odmet procitati.

Pokušaću da sažmem šta se noćas događalo u Njegoševoj na osnovu priče kućnih prijatelja porodice. Nadam se da će neko od ozbiljnih novinara koji su juče tamo bili da sastavi validnu priču.

Koliko čujemo, baka, ćerka, devojčica od 5 godina i dečak od 7 meseci su noćas su oko 00:30 izašli iz stana, bez ičega, samo sa onim što su imali na sebi.

Kako su izašli, stan je zapečaćen.
Sve stvari su im unutra.

Porodica Petrović je u tom stanu u Njegoševoj, koji jeste vlasnički, od 1945. Oni su dali dva svoja vlasnička stana za taj u kome su u statusu zaštićenih podstanar. Međutim dokumentacija o tim transakcijama ne postoji, takvih slučajeva je mnogo u centralnim gradskim opštinama, to nije neuobičajeno, nije sigurno ni da li su ti slučajevi uopšte evidentirani.

Sin se ženi sedamdesetih, tu se rađaju deca, sada i unuci.
Problem nastaje kada je Dobrilin(baka) muž preminuo jer ih zakon tretira kao zaštićene podstanare od 1973. godine.

Od predsednika suda su u sredu dobile izvinjenje i dopis da je u postupku došlo do greške. Bez obzira na to zapečaćen je stan.

Šta se dalje dešava...

Postoje papiri da su stari vlasnici na konto zaštićenih podstanara i navodno rešavanja, njihovog stambenog pitanja, u preduzećima u kojima su radili dobili još tri stana.

Plan je bio da porodici Petrović daju jedan od tih stanova kako bi ušli u posed svog vlasničkog, međutim to nisu uradili već su sve stanove prisvojili za sebe. Dugo je trajala parnica i tu je bilo propusta.

Vrhunac je pismo od predsednika suda koje su dobile prekjuče gde stoji izvinjenje, da je došlo do greške i da je protiv dvoje sudija koje su žalbu na presudu neopravdano držale u fijoci deset meseci pokrenut disciplinski postupak.

Izvršitelj je rekao da će se vratiti u stan ukoliko utvrdi sa sudom da je istina to što stoji u dopisu.

U medjuvremenu, dok se stvar utvrdi, one su izašle, brava je promenjena, stari vlasnik danas ulazi u posed ali ne sme da pipne ništa od njihovih stvari.

Građani su pružili ozbiljan otpor i podršku porodici ali država(policije je bilo kao da se sprema omanji rat, vatrogasci...) je bila jača.

Danas ispred opštine Vračar dajemo podršku porodici Petrović.

Mrle

pre 6 godina

Kakva su ovo pravdanja ove bagre u plavom i naseg nakaradnog sistema. Alo ljudi dvoje male dece na ulicu ko normalan to podrzava kakve bre restitucije koji bakraci DECA SU NA ULICI. Ja da imam viska prostora prvi bi ponudio nije demagogija ali i sam zivim sa zenom i decom u 30m2. Jer to restitucija onima koji su oteli od Srpskog seljaka pa 40ih pobegli a ostavili sirotinju da gine. Sad dosli povampirili se kao onaj prestolonaslednik mutavi pa cime je bre on Srbiju zaduzio pokupili pare i otisli da se baskare. Ili otimaju ovi iz vlasti olosi a policija blentava to podrzava a nemaju vremena da vide odakle tetkinom malom 200.000€ u kesu.

Рајко od Расине

pre 6 godina

Restitucija, da pozdravljam jer se oteto mora vratiti vlasnicima. Predlažem, ozbiljan početak od Senjaka, Topčiderskog Brda, Dedinja, itd.

ILIJA

pre 6 godina

Beograđani upamtite ovaj događaj jer će vrlo brzo izbori za gradonačelnika Beograda. Ovde je više nego jasno, da je neko iz vladajuće garniture "snimio" stan, jer koliko vidim, tu su i prostorije SNS-a. Ovoj ženi poručujem da ostane dostojanstvena i hrabra, da ne poklekne pred nesiljem, koju sprovodi bagra uvijena u srspke institucije, jer mi prave institucije nemamo. Ukolko je ta imovina zaista vraćena vlasniku, onda je opština Vračar morala toj ženi da obezbedi smeštaj u adekvatnom stanu, jer joj to omogućava zakon. A što se tiče hrabrih srpskih policajaca, nadam se da će i ubuduće pokazivati hrabrost, naročito u hvatanju kriminalaca koji su bliski vlastima, jer u Srbiji nema nedodirljivih. Šteta što hrabri srpski policajci nisu intervenisali u Sava Mali, ili možda i jesu, samo su sakrili lica pomoću fantomki. Bilo kako bilo, žao mi je ove porodice, jer sam u potpunosti svestan kroz šta je prošla, a građanima poručujem da su Beogradski izbori poslednja prilika da se ovoj bahatoj i samovoljnoj vladajućoj bagri, stane na put.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Право својине мора да буде свето писмо.......у комунизму се комунистичким породицама додељивала туђа имовина и зато је хаос у праву својине

Homo Politicus

pre 6 godina

To su oni stanovi koji su brutalno oteti od nosioca stvarnog prava a vlasnici proterani ili likvidirani jer nisu bili članovi Titove komunističke partije. Upravo takvi stanovi su dodeljivani poslušnim drugovima i drugaricama, međutim nakon 70 godina pravda kroz restituciju je ostvarena, jedino je šteta što je deložacijom naneta šteta ovoj majci sa decom.

leks specijalis

pre 6 godina

ako prethodni vlasnik nije bio saradnik okupatora treba mu se vratiti stan, ali istovremeno bi trebali naci smestaj za sadasnje stanare.

cudo

pre 6 godina

ajde da vidim koliko Vas bi oprostilo nekretninu od desitine hiljade eura,sve demagog do demagoga..ne zna se ko je gori bot od starih zutih ili ovih novih

stanislav

pre 6 godina

Bravo!!! Samo oštro sa tim kriminalcima i lopovima!!
Trebalo je pozvati specijalne jedinice i helikopter da se vidi kako je Srbija bezbedna!
Zašto smo ih kupili nego za ovakve krizne situacije.

tu idu naše pare

pre 6 godina

Najžalosnije od svega je što za svaki sličan slučaj država izvršiteljima isplati 10-20 000 E nagrade, umesto da se od tog novca podignu bar barake za beskućnike.

Ali najvažnije je nahraniti alave, njihov apetit je nezajažljiv!

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Ne vidim problem. Stan je oduzet pravim vlasnicima da bi nekome bio dodeljen. Njena svekrva nije tu vise, dakle ni po kom osnovu ta zena nema pravo na taj stan. Ako hoce tu da ostane, neka kupi od pravog vlasnika.

Super Hik

pre 6 godina

Moraju i izvršitelji od nečega da žive!

Jedva zarađuju između 200 i 300 000E godišnje, da jedva toliko, pa ako još ne uspeju da kupe nekretnine preko Doboša, za nekih 40% realne vredmosti, moraju i porez da plate, a onda vi zamislite šta im ostaje.

Ova vlast bi morala ozbiljno da razmisli o povećanju nagrada koje im isplaćuje iz državne kase, za posao koji umesto njih obavljaju sudovi i milicija bez ikakve nadoknade.

dusa

pre 6 godina

Moje roditelje su izbacili iz stana njihovog sa svim stvarima u roku jednog prepodneva.Stan je bio njihov a imali su dug od 6000 eura i zbog toga im je oduzet stan od 30000 eura.Jer su zelenasi kod kojih su uzeli pozajmicu imali veze u sudu.Verujte od toga dana je proslo 11 godina i nikad nisu dobili stan nazad.Nikad.Podstanarstvo godinamaaaa i dobili su na sudu ali neuspesno.Ovo je drzava Srbija.

zoki

pre 6 godina

Ja skoro pročitaj da u Srbiji ima 250000 napuštenih kuća i kuća u kojima niko ne živi. Dakle, niko u Srbiji ne mora da živi bez krova nad glavom. Problem je što svi hoće u Beograd i to u centar. To je jedno. S druge strane, iako podržavam da se zakon sprovodi ma kako to bilo bolno za pojedinca, mislim da taj zakon treba jednako da važi za sve. Kako to da Vulin može da kupi stan od 250000 evra i da niko okom ne trepne, a ova žena se tera na ulicu bez pardona?

dobro u losem

pre 6 godina

ono sto mi budi nadu u svom ovom haosu je da se opet budi solidarnost i socijalna svest kod nasih ljudi. to su glavni cinioci za ono sto nam je najvise i nedostajalo - slogu. nadam se da nastavljamo u istom duhu i da ce da nas bude toliko da ne mogu bas tako lako da nas prave ovcama

dr.kadzija

pre 6 godina

Restitucijom vraceno vlasniku, konacno. I sta nije jasno? 70 godina ziveli za dzabe i nisu ocekivali ovaj dan? da su jednu marku, euro odvajali svakog dana imali bi svoj stan.

vodonosa

pre 6 godina

Posle rata su tako davali stanove ili deo kuce ako procene da imate visak stambenog prostora.To sto ste radili,stekli,kupili,neko je dobio kao "zasticen"za dzabe.Sad oni koji kritikuju nek se zapitaju sta bi radili da njima to neko uradi.Na stranu da je nepravda iseliti tako majku sa decom.Drzava treba to da resi i ispravi greske koje je nasledila.Ili da placaju kiriju kao i ostali ili iseljenje.Da se resi vise povracaj silom oduzete imovine od vlasnika ili nema pravne drzave.U svetu je privatna imovina svetinja.

Zluradi

pre 6 godina

Neka joj opstina da nuzni smestaj,imaju neki stan u rezervi (dare, 06. oktobar 2017 14:42)

Si normalan? Oni to podele između sebe, pola moje zgrade je tako došlo do stana.

Muki

pre 6 godina

70 godina nije malo... Ajmo malo razuma ne možeš tek tako nekog izbaciti na ulicu... Još pritom ide zima... Obezbedite smeštaj pa onda restituciju sprovodi... Opet napominjem država je kriva za ovakve situacije.

Brica

pre 6 godina

"Udruzenje zasticenih stanara"
"Porodica Petrovic je u stanu zivela 70god"
Posle pricaju kako zivimo u demokratskoj drzavi sa trzisnom ekonomijom vec 27 god.

Zeljko

pre 6 godina

Drzava da obezbedi zeni gde da zivi, i da se skupi neka pomoc. imam malo dete i ne mogu da zamislim koju sad agoniju prezivljava i majka i dete
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (drzavo reaguj, 6. oktobar 2017 14:58)

Ta porodica je imala vremena 70 godina koliko su besplatno ziveli u tudjem stanu da skupi sebi za krov nad glavom.

Era

pre 6 godina

Zasto ljudi pljujete po policiji? Pa koji od tih policajaca voli da daje asistenciju? Zar mislite da su njih 50 bili zbog jedne zene? Koliko je bilo dusebriznika koji su psovali i pretili? Koji se od njih ponudio da pomogne? Ustupi vikendicu? Studite se sto samo galamite, a realno samo odmazete i toj zeni i drugima jer po zakonu se mora, ma koliko da boli.

mare

pre 6 godina

"Sta su to sportisti toliko uradili za Srbiju i njene gradjane da imaju toliki budzet i tolika primanja, po meni neprimerena u odnosu na ostatak stanovnistva. A imaju i primanja od klubova, jer su svi profi, ili imaju velike stipendije, takodje od drzave." - sportisti zabavljaju vlastelu i narod. Isto kao i pevaci. Prvo se krenulo sa gladijatorima, dvorskim ludama, potom sa trubadirima, vitezovima, a danas se doslo do sportista i zvezda Granda. Ali sustina je ista tokom vekova - oni zabavljaju mase, mase gube svoje novce i vreme za te prestave, a oni ubiru dobar profit iz jedine stvari koju znaju da rade.

lobo

pre 6 godina

Zeleo bih nesto napisati u vezi ovog iseljenja, o drzavi i njenoj socijalnoj politici. Ne znam zasto se ovoj porodici ne moze obezbediti stan pod uslovom da placaju stanarinu? Zar je toliko budzet za socijalna pitanja gradjana mali? Istovremeno imamo svaki dan da se sirom sveta i evrope osvajaju razne medalje, odbojkasice, dzudisti, vaterpolisti, kajakasi, strelci, a evo juce i pet zlatnih medalja (???predsedik cestitao) u Ljunljani u stonom tenisu za zene paraolimpijce po kategorijama od T1 do T5. I drzava iz budzeta dobitnici svake medalje daje na ruke 40.000 evra odmah plus sportska penzija od 40 godine od 1200 evra. Kljucno pitanje je raspodela novca poreskih obveznika za bolesnu decu, socijalne slucajeve (konkretan primer iseljenja) i nase drage sportiste koji se 'ubise' od novca iz budzeta. Pa za svaku medalju moze da se kupi stan u Beogradu, a npr vaterpolisti ih imaju 9 u poslednjih 10 godina, tekvondiskinje po dve a nemaju ni 20 godina. Sta su to sportisti toliko uradili za Srbiju i njene gradjane da imaju toliki budzet i tolika primanja, po meni neprimerena u odnosu na ostatak stanovnistva. A imaju i primanja od klubova, jer su svi profi, ili imaju velike stipendije, takodje od drzave. Tesko je videti iseljenje majke sa dvoje dece i svu tu muku i odnos drzave prema njima, dok svi sportisti na ovu temu cute, niko se ne oglasava, lepo im je. I skakacicama i odbojkasicama i tekvondodasicama i vaterpolistima, svima lepo uz danasnju vlast, lepo kao nikom drugom u Srbiji

Babe

pre 6 godina

Imali smo mi zaštićene stanare u delu kuće, isto na Vračaru. Dve žene u dve sobe, jedna od njih je imala kuću negde u okolini Beograda, ali to nikako nismo mogli sudski da dokažemo. Dolazila je tu krajem meseca da primi penziju i nestajala do sledeće penzije. Na kraju je jedna otišla u starački dom, a ova druga, koja je imala kuću je umrla. Tako smo ih se konačno oslobbodili. Manite se patetike i zamislite kako je kad ti neko živi u kući, a ti mu ne možeš ništa.

RIZBO

pre 6 godina

ali to nije njihov stan, stalno neka zamena teza. Zašto Bg ne ponudi neki smeštaj za ovu porodicu, nemoguće je da ne postoji državna služba koja bi trebalo da se brine!

senzacionalizam

pre 6 godina

zao mi je majke i dece. s druge strane, ljudima so oduzimali privatno vlasnistvo i davali drugim ljudima da tu stanuju. to "pravo" zasticenih stanara se nasledjivalo i po nekoliko generalicja (deca, snaje, braca/sestre umrlih itd), sto je takodje velika nepravda prema vlasnicima...
prema naslovima i izvestavanju je ispalo kao da su izbaceni iz svog stana, a vlasnici zapravo pokusavaju da povrate svoju imovinu decenijama...
drugo pitanje je sto je bilo potrebno toliko policije.

Teo

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?

Beogradjanin

pre 6 godina

Stan nije vracen u postupku restitucije vec se radi o stanarima koji se predstavljaju kao "zasticeni stanari" a nisu zasticeni stanari. Zasticeni stanar u ovom stanu je bila svekrva, a da stvar bude jasnija pravo da stan koriste kao zasticeni stanari imaju samo oni koji su bili zasticeni stanari do 1965.g. Svako ko se u takav stan uselio posle 1965.g. po bilo kom osnovu pa cak i deca zasticenih stanara koja su rodjena posle 1965.g. nemaju status zasticenog stanara. Znaci zasticeni stanar je samo onaj koji je stanovao u tom stanu i pre 1965.g., koji se nalazi u ugovoru o koriscenje tog stana kao zasticeni stanar a koji je zakljucen pre 1965, i koji nije napustao taj stan koji koristi kao zasticeni stanar. U tom stanu su mogla da stanuju i druga lica sa zasticenim stanarom ali posle smrti zasticenog stanara ili nakon njegovog iseljenja iz zemlje, ili posle njegovog napustanja tog stana iz bilo kog drugog razloga te osobe koje su tu stanovale sa zasticenim stanarom pa cak iako su to deca zasticenog stanara ali koja su rodjena posle 1965.g. ili bracni drug sa kojim je zasticeni stanar sklopio brak pisle 1965.g. nemaju vise nikakvih prava da koriste taj stan i vlasnik ili njegovi naslednici imaju pravo da se se usele utaj stan i da ga oni koriste. Ovaj vlasnik je sigurno sudskim putem trazio iseljenje ove zene iz stana da bi se on uselio i sigurno je dobio spor cim je policija asistirala prilikom iseljenja jer policija asistira samo po nalogu Suda. Prema tome ovo je sve cisto a to sto neko zeli da zivi samo u centru i u tudjem stanu to su puste zelje i ova gospodja je o svemu ovome trebalo da misli ranije. Nikakvo ona vece pravo nema od drugih majki koje imaju decu a koje nemaju stan.

gavrilo

pre 6 godina

Kakav je to status "zaštićeni stanar" ako se ljudi izbace na ulicu?
U redu restitucija vraćanje stana vlasniku ali ta porodica je po nekom zakonu od pre stekla to pravo življenja u tom stanu.
Smatram da je pravedno da se toj iseljenoj porodici ako nema gde da živi ponudi stan od grad Beograda na korišćenje sa pravom otkupa, kako to već ide.

drzavo reaguj

pre 6 godina

Drzava da obezbedi zeni gde da zivi, i da se skupi neka pomoc. imam malo dete i ne mogu da zamislim koju sad agoniju prezivljava i majka i dete

Beogradjanin

pre 6 godina

Stan nije vracen u postupku restitucije vec se radi o stanarima koji se predstavljaju kao "zasticeni stanari" a nisu zasticeni stanari. Zasticeni stanar u ovom stanu je bila svekrva, a da stvar bude jasnija pravo da stan koriste kao zasticeni stanari imaju samo oni koji su bili zasticeni stanari do 1965.g. Svako ko se u takav stan uselio posle 1965.g. po bilo kom osnovu pa cak i deca zasticenih stanara koja su rodjena posle 1965.g. nemaju status zasticenog stanara. Znaci zasticeni stanar je samo onaj koji je stanovao u tom stanu i pre 1965.g., koji se nalazi u ugovoru o koriscenje tog stana kao zasticeni stanar a koji je zakljucen pre 1965, i koji nije napustao taj stan koji koristi kao zasticeni stanar. U tom stanu su mogla da stanuju i druga lica sa zasticenim stanarom ali posle smrti zasticenog stanara ili nakon njegovog iseljenja iz zemlje, ili posle njegovog napustanja tog stana iz bilo kog drugog razloga te osobe koje su tu stanovale sa zasticenim stanarom pa cak iako su to deca zasticenog stanara ali koja su rodjena posle 1965.g. ili bracni drug sa kojim je zasticeni stanar sklopio brak pisle 1965.g. nemaju vise nikakvih prava da koriste taj stan i vlasnik ili njegovi naslednici imaju pravo da se se usele utaj stan i da ga oni koriste. Ovaj vlasnik je sigurno sudskim putem trazio iseljenje ove zene iz stana da bi se on uselio i sigurno je dobio spor cim je policija asistirala prilikom iseljenja jer policija asistira samo po nalogu Suda. Prema tome ovo je sve cisto a to sto neko zeli da zivi samo u centru i u tudjem stanu to su puste zelje i ova gospodja je o svemu ovome trebalo da misli ranije. Nikakvo ona vece pravo nema od drugih majki koje imaju decu a koje nemaju stan.

Teo

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?

senzacionalizam

pre 6 godina

zao mi je majke i dece. s druge strane, ljudima so oduzimali privatno vlasnistvo i davali drugim ljudima da tu stanuju. to "pravo" zasticenih stanara se nasledjivalo i po nekoliko generalicja (deca, snaje, braca/sestre umrlih itd), sto je takodje velika nepravda prema vlasnicima...
prema naslovima i izvestavanju je ispalo kao da su izbaceni iz svog stana, a vlasnici zapravo pokusavaju da povrate svoju imovinu decenijama...
drugo pitanje je sto je bilo potrebno toliko policije.

Babe

pre 6 godina

Imali smo mi zaštićene stanare u delu kuće, isto na Vračaru. Dve žene u dve sobe, jedna od njih je imala kuću negde u okolini Beograda, ali to nikako nismo mogli sudski da dokažemo. Dolazila je tu krajem meseca da primi penziju i nestajala do sledeće penzije. Na kraju je jedna otišla u starački dom, a ova druga, koja je imala kuću je umrla. Tako smo ih se konačno oslobbodili. Manite se patetike i zamislite kako je kad ti neko živi u kući, a ti mu ne možeš ništa.

Nenad

pre 6 godina

Nije za odmet procitati.

Pokušaću da sažmem šta se noćas događalo u Njegoševoj na osnovu priče kućnih prijatelja porodice. Nadam se da će neko od ozbiljnih novinara koji su juče tamo bili da sastavi validnu priču.

Koliko čujemo, baka, ćerka, devojčica od 5 godina i dečak od 7 meseci su noćas su oko 00:30 izašli iz stana, bez ičega, samo sa onim što su imali na sebi.

Kako su izašli, stan je zapečaćen.
Sve stvari su im unutra.

Porodica Petrović je u tom stanu u Njegoševoj, koji jeste vlasnički, od 1945. Oni su dali dva svoja vlasnička stana za taj u kome su u statusu zaštićenih podstanar. Međutim dokumentacija o tim transakcijama ne postoji, takvih slučajeva je mnogo u centralnim gradskim opštinama, to nije neuobičajeno, nije sigurno ni da li su ti slučajevi uopšte evidentirani.

Sin se ženi sedamdesetih, tu se rađaju deca, sada i unuci.
Problem nastaje kada je Dobrilin(baka) muž preminuo jer ih zakon tretira kao zaštićene podstanare od 1973. godine.

Od predsednika suda su u sredu dobile izvinjenje i dopis da je u postupku došlo do greške. Bez obzira na to zapečaćen je stan.

Šta se dalje dešava...

Postoje papiri da su stari vlasnici na konto zaštićenih podstanara i navodno rešavanja, njihovog stambenog pitanja, u preduzećima u kojima su radili dobili još tri stana.

Plan je bio da porodici Petrović daju jedan od tih stanova kako bi ušli u posed svog vlasničkog, međutim to nisu uradili već su sve stanove prisvojili za sebe. Dugo je trajala parnica i tu je bilo propusta.

Vrhunac je pismo od predsednika suda koje su dobile prekjuče gde stoji izvinjenje, da je došlo do greške i da je protiv dvoje sudija koje su žalbu na presudu neopravdano držale u fijoci deset meseci pokrenut disciplinski postupak.

Izvršitelj je rekao da će se vratiti u stan ukoliko utvrdi sa sudom da je istina to što stoji u dopisu.

U medjuvremenu, dok se stvar utvrdi, one su izašle, brava je promenjena, stari vlasnik danas ulazi u posed ali ne sme da pipne ništa od njihovih stvari.

Građani su pružili ozbiljan otpor i podršku porodici ali država(policije je bilo kao da se sprema omanji rat, vatrogasci...) je bila jača.

Danas ispred opštine Vračar dajemo podršku porodici Petrović.

lobo

pre 6 godina

Zeleo bih nesto napisati u vezi ovog iseljenja, o drzavi i njenoj socijalnoj politici. Ne znam zasto se ovoj porodici ne moze obezbediti stan pod uslovom da placaju stanarinu? Zar je toliko budzet za socijalna pitanja gradjana mali? Istovremeno imamo svaki dan da se sirom sveta i evrope osvajaju razne medalje, odbojkasice, dzudisti, vaterpolisti, kajakasi, strelci, a evo juce i pet zlatnih medalja (???predsedik cestitao) u Ljunljani u stonom tenisu za zene paraolimpijce po kategorijama od T1 do T5. I drzava iz budzeta dobitnici svake medalje daje na ruke 40.000 evra odmah plus sportska penzija od 40 godine od 1200 evra. Kljucno pitanje je raspodela novca poreskih obveznika za bolesnu decu, socijalne slucajeve (konkretan primer iseljenja) i nase drage sportiste koji se 'ubise' od novca iz budzeta. Pa za svaku medalju moze da se kupi stan u Beogradu, a npr vaterpolisti ih imaju 9 u poslednjih 10 godina, tekvondiskinje po dve a nemaju ni 20 godina. Sta su to sportisti toliko uradili za Srbiju i njene gradjane da imaju toliki budzet i tolika primanja, po meni neprimerena u odnosu na ostatak stanovnistva. A imaju i primanja od klubova, jer su svi profi, ili imaju velike stipendije, takodje od drzave. Tesko je videti iseljenje majke sa dvoje dece i svu tu muku i odnos drzave prema njima, dok svi sportisti na ovu temu cute, niko se ne oglasava, lepo im je. I skakacicama i odbojkasicama i tekvondodasicama i vaterpolistima, svima lepo uz danasnju vlast, lepo kao nikom drugom u Srbiji

Muki

pre 6 godina

70 godina nije malo... Ajmo malo razuma ne možeš tek tako nekog izbaciti na ulicu... Još pritom ide zima... Obezbedite smeštaj pa onda restituciju sprovodi... Opet napominjem država je kriva za ovakve situacije.

Zluradi

pre 6 godina

Neka joj opstina da nuzni smestaj,imaju neki stan u rezervi (dare, 06. oktobar 2017 14:42)

Si normalan? Oni to podele između sebe, pola moje zgrade je tako došlo do stana.

dr.kadzija

pre 6 godina

Restitucijom vraceno vlasniku, konacno. I sta nije jasno? 70 godina ziveli za dzabe i nisu ocekivali ovaj dan? da su jednu marku, euro odvajali svakog dana imali bi svoj stan.

zoki

pre 6 godina

Ja skoro pročitaj da u Srbiji ima 250000 napuštenih kuća i kuća u kojima niko ne živi. Dakle, niko u Srbiji ne mora da živi bez krova nad glavom. Problem je što svi hoće u Beograd i to u centar. To je jedno. S druge strane, iako podržavam da se zakon sprovodi ma kako to bilo bolno za pojedinca, mislim da taj zakon treba jednako da važi za sve. Kako to da Vulin može da kupi stan od 250000 evra i da niko okom ne trepne, a ova žena se tera na ulicu bez pardona?

Рајко od Расине

pre 6 godina

Restitucija, da pozdravljam jer se oteto mora vratiti vlasnicima. Predlažem, ozbiljan početak od Senjaka, Topčiderskog Brda, Dedinja, itd.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?
(Teo, 6. oktobar 2017 14:46)

"Zaštićeni stanar" je komunistička izmišljotina. Recimo imaš dva stana, znači da si previše bogat, i država te istera iz jednog stana i da ga na korišćenje nekom drugom. Međutim, država bude dobra, pa ti stan ne oduzme trajno, dakle i dalje je stan tvoj, a onog ko trenutno koristi tvoj stan proglasi za "zaštićenog stanara", odnosno ne možeš da ga izbaciš. Kao što neko reče, ta glupost je prekinuta 1965 godine, i zakon kaže, nakon što "zaštićeni stanar" napusti stan iz bilo kog razloga (recimo umre) ti možeš ponovo da se useliš.

Dakle, "zaštićeni stanar" je u ovom slučaju bila svekrva, stan se sada vraća vlasnicima jer je svekrva napustila isti. Dotična majka sa dvoje dece praktično uzurpira tuđu imovinu. Sud je doneo pravičnu presudu.

tu idu naše pare

pre 6 godina

Najžalosnije od svega je što za svaki sličan slučaj država izvršiteljima isplati 10-20 000 E nagrade, umesto da se od tog novca podignu bar barake za beskućnike.

Ali najvažnije je nahraniti alave, njihov apetit je nezajažljiv!

Era

pre 6 godina

Zasto ljudi pljujete po policiji? Pa koji od tih policajaca voli da daje asistenciju? Zar mislite da su njih 50 bili zbog jedne zene? Koliko je bilo dusebriznika koji su psovali i pretili? Koji se od njih ponudio da pomogne? Ustupi vikendicu? Studite se sto samo galamite, a realno samo odmazete i toj zeni i drugima jer po zakonu se mora, ma koliko da boli.

gavrilo

pre 6 godina

Kakav je to status "zaštićeni stanar" ako se ljudi izbace na ulicu?
U redu restitucija vraćanje stana vlasniku ali ta porodica je po nekom zakonu od pre stekla to pravo življenja u tom stanu.
Smatram da je pravedno da se toj iseljenoj porodici ako nema gde da živi ponudi stan od grad Beograda na korišćenje sa pravom otkupa, kako to već ide.

Brica

pre 6 godina

"Udruzenje zasticenih stanara"
"Porodica Petrovic je u stanu zivela 70god"
Posle pricaju kako zivimo u demokratskoj drzavi sa trzisnom ekonomijom vec 27 god.

mare

pre 6 godina

"Sta su to sportisti toliko uradili za Srbiju i njene gradjane da imaju toliki budzet i tolika primanja, po meni neprimerena u odnosu na ostatak stanovnistva. A imaju i primanja od klubova, jer su svi profi, ili imaju velike stipendije, takodje od drzave." - sportisti zabavljaju vlastelu i narod. Isto kao i pevaci. Prvo se krenulo sa gladijatorima, dvorskim ludama, potom sa trubadirima, vitezovima, a danas se doslo do sportista i zvezda Granda. Ali sustina je ista tokom vekova - oni zabavljaju mase, mase gube svoje novce i vreme za te prestave, a oni ubiru dobar profit iz jedine stvari koju znaju da rade.

glasalisteiliniste

pre 6 godina

Pravi junaci, nema sta! A kad prodju pored krimosa gledaju u zemlju i ubrzaju hod. Pravi Srpski junaci! Sve obilic do obilica, al to voli ovaj narod. Za to je glasao.

policajac

pre 6 godina

Kakva su ovo pravdanja ove bagre u plavom i naseg nakaradnog sistema...
(Mrle, 6. oktobar 2017 16:06)

Koga ti nazivas bagrom i sa kojim pravom? Ja sam policajac i zivim pod kirijom, zena mi radi u maxiju za 24 hiljade, oboje se borimo i skolujemo decu od toga sto imamo! Ta "bagra u plavom" nije bila tamo zato sto voli,nego sto je Sud tako presudio u sudskom postupku, bio on pravedan ili ne, a policajcima je naredjeno da asistiraju, jer oni koji su se nasli u tudjem posedu nisu hteli sami da napuste stan, a znali su mesecima unaprwd sta ih ceka, samo su se nadali da ce eto ipak nekako kada se javnost ukljuci ostati na Vracaru! A ja zivim u Sremcici jer tamo placam 100e, ali voleo bih da sam na Vracaru i da ne placam smestaj. I naravno da drzava treba i mora da pomogne gradjanki sa decom, ali isto tako bi trebalo i meni i ostalima da pomognu, sto sam ja manje vredan od nje? Jel sam ja zaista bagra, sta sam vam uradio?

dusa

pre 6 godina

Moje roditelje su izbacili iz stana njihovog sa svim stvarima u roku jednog prepodneva.Stan je bio njihov a imali su dug od 6000 eura i zbog toga im je oduzet stan od 30000 eura.Jer su zelenasi kod kojih su uzeli pozajmicu imali veze u sudu.Verujte od toga dana je proslo 11 godina i nikad nisu dobili stan nazad.Nikad.Podstanarstvo godinamaaaa i dobili su na sudu ali neuspesno.Ovo je drzava Srbija.

Mrle

pre 6 godina

Kakva su ovo pravdanja ove bagre u plavom i naseg nakaradnog sistema. Alo ljudi dvoje male dece na ulicu ko normalan to podrzava kakve bre restitucije koji bakraci DECA SU NA ULICI. Ja da imam viska prostora prvi bi ponudio nije demagogija ali i sam zivim sa zenom i decom u 30m2. Jer to restitucija onima koji su oteli od Srpskog seljaka pa 40ih pobegli a ostavili sirotinju da gine. Sad dosli povampirili se kao onaj prestolonaslednik mutavi pa cime je bre on Srbiju zaduzio pokupili pare i otisli da se baskare. Ili otimaju ovi iz vlasti olosi a policija blentava to podrzava a nemaju vremena da vide odakle tetkinom malom 200.000€ u kesu.

sada

pre 6 godina

da li ce Vulin u zatvor..kofer zatvor..i ostali sa sumnjivim poreklom imovine...msl da bi svi zatvori u drzavi bili premali...srami se drzavo...kazna jednako za sve a ne samo za siromasne

RIZBO

pre 6 godina

ali to nije njihov stan, stalno neka zamena teza. Zašto Bg ne ponudi neki smeštaj za ovu porodicu, nemoguće je da ne postoji državna služba koja bi trebalo da se brine!

mil

pre 6 godina

Mom dedi su oduzeli zemlju, vikendicu, vinograde, vocnjake, masine, stoku, konje...pola dvorista, jednu kucu, vecinski deo druge kuce i jos su mu doveli neku porodicu da zivi tu. I on je imao i zenu i cetvoro male dece, pa su svi preko noci postali najgora sirotinja koja je zavrsila u jednoj sobi nekada njihove kuce, i 7 decenija kasnije jos uvek se ceka povracaj svega. Jedina razlika je u tome sto njemu i gomili drugih ljudi nije oduzeto nesto sto nikada ni nije bilo njihovo, kao sto je slucaj kod svih ovih ljudi koji vec nekoliko generacija koriste tudje, vec su oterani sa svoje imovine, sa necega sto su sami stekli.
Zalosno je sve to i drzava je tu najvise kriva, da nije bilo te kriminalne nacionalizacije, ne bi danas bilo ni restitucije. A svi ti sto su tada dobijali stambene objekte su jako dobro znali odakle sve to dolazi pa ipak nisu imali problem da uzmu. Neke stvari se moraju ispraviti, ma koliko nekima bile bolne.

vodonosa

pre 6 godina

Posle rata su tako davali stanove ili deo kuce ako procene da imate visak stambenog prostora.To sto ste radili,stekli,kupili,neko je dobio kao "zasticen"za dzabe.Sad oni koji kritikuju nek se zapitaju sta bi radili da njima to neko uradi.Na stranu da je nepravda iseliti tako majku sa decom.Drzava treba to da resi i ispravi greske koje je nasledila.Ili da placaju kiriju kao i ostali ili iseljenje.Da se resi vise povracaj silom oduzete imovine od vlasnika ili nema pravne drzave.U svetu je privatna imovina svetinja.

Izvršiteljska Mafija

pre 6 godina

Meni su isto uradili sudski izvrsitelji 1. septembra. Dok sam bio odsutan, upali mi u stan, zamenili brave i sad ne mogu pristupiti svojim stvarima i novcu, sto je sjajno bajno jer sam oboleo od multiple skleroze i taj novac, a i sam stan, mi je potreban za, pa kontrolu ove idiotske bolesti. A stan mi je oduzet zbog duga investitora koji je gradio moju zgradu,---> u prevodu ne zbog mog duga vec zbog tudjeg. Na sebe nisam mogao prevesti svoj stan jer je u katastru zaveden pod sasvim drugom adresom, za koju nisam ni znao da se tako vodi moja zgrada do samog izvrsenja skoro. Porez sam naravno placao vec godinama kao vlasnik tog stana za pravu adresu...

seljak

pre 6 godina

glasali ste? sta se bunite sad? :) zuti su koliko toliko jurili kriminalce,ali je bilo sverca,tacnine dali su narodu malo odresene ruke,ovi danas ugnjetavaju narod gde stignu,dok kriminalci uzivaju. jos jednom,glasali ste a sad uzivajte. laku noc

Zeljko

pre 6 godina

Drzava da obezbedi zeni gde da zivi, i da se skupi neka pomoc. imam malo dete i ne mogu da zamislim koju sad agoniju prezivljava i majka i dete
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (drzavo reaguj, 6. oktobar 2017 14:58)

Ta porodica je imala vremena 70 godina koliko su besplatno ziveli u tudjem stanu da skupi sebi za krov nad glavom.

drzavo reaguj

pre 6 godina

Drzava da obezbedi zeni gde da zivi, i da se skupi neka pomoc. imam malo dete i ne mogu da zamislim koju sad agoniju prezivljava i majka i dete

Shone

pre 6 godina

Da ne ulazim u pravnu debatu oko toga ciji je zapravo ovo stan jer su novinske informacije nepotpune, a komentari neprovereni. Hteo bih samo da napisem da je skandalozno i nedopustivo da se prakticno na ulicu izbace osobe sa maloletnom decom. Jedno od to dvoje dece je BEBA od 7-8 MESECI! U svakoj pravnoj drzavi ni Gospod Bog ne bi mogao da izbaci majku sa dvoje dece u oktobru, pred zimu pa taman da je dan pre toga uletela u neciji tudji stan. To je jednostavno nedopustivo! Nadlezne sluzbe su morale da im obezbede adekvatno prebivaliste pre iseljenja, sve ostalo je nasilje drzave nad sopstvenim gradjanima i totalna anarhija.

cudo

pre 6 godina

ajde da vidim koliko Vas bi oprostilo nekretninu od desitine hiljade eura,sve demagog do demagoga..ne zna se ko je gori bot od starih zutih ili ovih novih

stanislav

pre 6 godina

Bravo!!! Samo oštro sa tim kriminalcima i lopovima!!
Trebalo je pozvati specijalne jedinice i helikopter da se vidi kako je Srbija bezbedna!
Zašto smo ih kupili nego za ovakve krizne situacije.

Juznjak

pre 6 godina

Tajkuni i drugi kriminalci su nevini i zasticeni, ali su zato uvedeni izvrsitelji za posten i siromasan narod. Znala sam da ce da krene javasluk..
(Maja, 6. oktobar 2017 16:30)

Ciljas na izvesne JUL-ovce? Nego da se osvrnem na komentar koji kaze zar niko od onih koji protestvuju nema vikendicu da im ustupi?
Nisam bio medju njima ali imam dve vikendice na koje ne idem vec vise od 20 godina. Od hiperinflacije. Ima i par hektara zemlje dusu dala za organski uzgoj cega bilo. Ali reci mi gde ce deca u skolu? Gde ce ona da zaradi novac minimum do prvog roda a treba imati i pare za uloziti u pocetak. Zvao bi i tetku u Kanadi da im pomogne ali je nemam u zapadnim zemljama.

LFC

pre 6 godina

Po tom osnovu meni treba da pripadne cela stambena zgrada koja je izgradjena na mom placu na Cukarici. U toj zgradi ima 8 stanova. Kako je moj predmet ide i kakva je bila praksa do sada - isplacuje se nadoknada a ljudi se svakako ne izbacuju na ulicu. Tako da je ovo sramota. Drzava je morala da uzme u obzir samohranu majku sa dvoje dece i da je na neki nacin zbrine dok se cela stvar ne resi.

Homo Politicus

pre 6 godina

To su oni stanovi koji su brutalno oteti od nosioca stvarnog prava a vlasnici proterani ili likvidirani jer nisu bili članovi Titove komunističke partije. Upravo takvi stanovi su dodeljivani poslušnim drugovima i drugaricama, međutim nakon 70 godina pravda kroz restituciju je ostvarena, jedino je šteta što je deložacijom naneta šteta ovoj majci sa decom.

Super Hik

pre 6 godina

Moraju i izvršitelji od nečega da žive!

Jedva zarađuju između 200 i 300 000E godišnje, da jedva toliko, pa ako još ne uspeju da kupe nekretnine preko Doboša, za nekih 40% realne vredmosti, moraju i porez da plate, a onda vi zamislite šta im ostaje.

Ova vlast bi morala ozbiljno da razmisli o povećanju nagrada koje im isplaćuje iz državne kase, za posao koji umesto njih obavljaju sudovi i milicija bez ikakve nadoknade.

Stevan

pre 6 godina

Da sam ja na njenom mestu lepo bih otišao kod bivšeg predsednika Nikolića u lepo se uselio u vilu od 800 m2 jer je on uzurpirao tu vilu uz saglasnost sadašnjeg predsednika.Pa kad budu iseljavali Nikolića onda neka isele I dotičnu gospođu.A pošto se to neće desiti lepo može da uživa sa Nikolićima I da pri tom ne plaća nikakve dažbine,jer država za tu vilu snosi sve troškove održavanja.

ILIJA

pre 6 godina

Beograđani upamtite ovaj događaj jer će vrlo brzo izbori za gradonačelnika Beograda. Ovde je više nego jasno, da je neko iz vladajuće garniture "snimio" stan, jer koliko vidim, tu su i prostorije SNS-a. Ovoj ženi poručujem da ostane dostojanstvena i hrabra, da ne poklekne pred nesiljem, koju sprovodi bagra uvijena u srspke institucije, jer mi prave institucije nemamo. Ukolko je ta imovina zaista vraćena vlasniku, onda je opština Vračar morala toj ženi da obezbedi smeštaj u adekvatnom stanu, jer joj to omogućava zakon. A što se tiče hrabrih srpskih policajaca, nadam se da će i ubuduće pokazivati hrabrost, naročito u hvatanju kriminalaca koji su bliski vlastima, jer u Srbiji nema nedodirljivih. Šteta što hrabri srpski policajci nisu intervenisali u Sava Mali, ili možda i jesu, samo su sakrili lica pomoću fantomki. Bilo kako bilo, žao mi je ove porodice, jer sam u potpunosti svestan kroz šta je prošla, a građanima poručujem da su Beogradski izbori poslednja prilika da se ovoj bahatoj i samovoljnoj vladajućoj bagri, stane na put.

leks specijalis

pre 6 godina

ako prethodni vlasnik nije bio saradnik okupatora treba mu se vratiti stan, ali istovremeno bi trebali naci smestaj za sadasnje stanare.

Zoran

pre 6 godina

To su oni stanovi koji su brutalno oteti od nosioca stvarnog prava a vlasnici proterani ili likvidirani jer nisu bili članovi Titove komunističke partije. Upravo takvi stanovi su dodeljivani poslušnim drugovima i drugaricama, međutim nakon 70 godina pravda kroz restituciju je ostvarena, jedino je šteta što je deložacijom naneta šteta ovoj majci sa decom.
(Homo Politicus, 6. oktobar 2017 16:35)

"Pravda kroz restituciju ostvarena", kažeš?

Samo za tvoju informaciju: Imovina koju su moj pradeda(ostavio kosti negde na Krfu 1915. ne zna mu se grob) i moj deda, isto prešao preko Albanije a vratio se u Srbiju via Solunski front, sticali, ponavljam S T I C A L I punih 70 godina(od 1807. još bili Turci na Jugu Srbije, pa do WWII), i koju su, tu imovinu, pošto posedujem kompletnu dokumentaciju, odlučli da mi NE VRATE U NATURI već da se, umesto supstitucije izvrši "obeštećenje". Čeka se Zakon. Isti će biti donesen uskoro i to uzimajući u obzir finansijsku situaciju, biće mi isplaćeno 10-15% procenjene vrednosti u obveznicama na 10...15 godina!!

KAKO JE TU OSTVARENA PRAVDA, prijatelju!

A za konkretan slučaj na Vračaru. Život piše romane, rođaci. Nije sve ni crno ni belo... Komplikovano je do bola!

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Ne vidim problem. Stan je oduzet pravim vlasnicima da bi nekome bio dodeljen. Njena svekrva nije tu vise, dakle ni po kom osnovu ta zena nema pravo na taj stan. Ako hoce tu da ostane, neka kupi od pravog vlasnika.

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Право својине мора да буде свето писмо.......у комунизму се комунистичким породицама додељивала туђа имовина и зато је хаос у праву својине

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Ne postoji ni najmanja sansa da se u ovoj i ovakvoj Srbiji uspostavi nekakav dijalog (unutrasnji ili spoljasnji) izmedju naroda i vlasti o tome kako drustvo i drzava treba da budu ustrojeni - nesto sto je neophodno SVAKOM drustvu, a narocito demokratskom, da bi funkcionisalo i bilo makar minimalno uspesno. Svi kanali komunikacije izmedju bednog, zaplasenog i obespravnjenog naroda sa jedne strane i ostrasene, siledzijske i arogantne vlasti koja jedino veruje u svoju batinu i policijsku svemoc blokirani su barikadama bezzakonja, bodljikavom zicom sistemske i medijske propagande; namernom, smisljenom birokratskom obfuskacijom i sistemskim i institucionalnim nasiljem prema svakom ko drugacije misli ili se usudi da govori.

U takvim okolnostima, u kojima narod ocajbicki pokusava da nesto poruci vlastima - slepim, gluvonemim i dementnim - jedino je moguce uspostaviti nekakav kontakt i nekakvo razumevanje putem sirove jednosmerne komunikacije, jer - nazalost - vlast koja se jedino odrzava kratkorocnim infuzijama visokokamatnih stranih kredita nije u stanju niti fizioloski, niti intelektualno niti mentalno da razume bilo kakav drugi jezik.

Ovoj mladoj zeni, a narocito njenoj deci koja ce ovu traumu nositi do kraja zivota, zelim da se brzo i potpuno oporavi, nadje neki bolji i lepsi zivot u inostranstvu, i da se utesi cinjenicom da bi njen slucaj mogao da posluzi kao katalizator za dolazak nekih boljih vremena koja MORAJU konacno da dodju srpskom narodu.

Milos

pre 6 godina

A sta ovde nije jasno. Stan je bio u drzavnom vlasnistvu, neko ga je dobio koristio, i kakda su se ispunili zakonom propisani uslovi za prestanak prava, pravo je prestalo. Konkretno sta je verovatno, svektva doticne je verovatno dobila stan, ili neko drugi od clanova porodice, i tada se status zasticenog stanara gubi po sili zakona. I drugo, pa valjda je nekakva pravda i na strani naslednika, kome je 70 godina bilo onemoguceno da svoji imovinu koristi...

Maja

pre 6 godina

Tajkuni i drugi kriminalci su nevini i zasticeni, ali su zato uvedeni izvrsitelji za posten i siromasan narod. Znala sam da ce da krene javasluk..

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Uvek sam na strani policije ali su ovo trebali da odbiju.U Detroitu serif je odbio da iseli porodicu po nalogu banke jer se samo tako povecava procenat kriminala i beda.Ovo nije resenje.

sbranislavd

pre 6 godina

goveda jedna isteruju majku sa decom iz stana zbog restitucije a sta cemo sa onim ostalim objektima gde oni ...
zasto niste iselili Tomu jos renovira rezidenciju ***** jedno a ovi njegovi podigli nelegalne vikendice dok narodu salju naloge za rusenje kuca u kojima zive nekoliko generacija....

Bugarski grafolog

pre 6 godina

Nelegalno izgradjene cica Tomine kolibe na Savskom nasipu, u zoni zastita od poplava, i dalje stoje netaknute. Automobili svakog dana dodatno unistavaju nasip. Ali zato 50 policajaca (od kojih vecina verovatno ni sama nema resen stambeni problem) iseljava majku sa dvoje dece iz stana u Njegosevoj. Da je negde u Ripnju nikad ih ne bi iselili.
Pravdajete "restituciju" nekom drugom. Za mene je ovo drzavni teror nad najugrozenijima za rad interesa ljudi bliskih vlasti.
Da sam ja u pitanju, ne bi im trebali policajci nego vatrogasci. I ne bi ih imali dovoljno.

L. Beta

pre 6 godina

Hajde da rezimiramo ste se u drzavi Srbiji desavalo:

Posle rata, svi smo postali jednaki.

Drzava je nacionalizovala nekretnine. Ali ne sve, negde je starim vlasnicima ostavila stan/kucu "na papiru", ali je u stanu/kuci ziveo neko drugi.

Stanari su stanove menjali jer niko nije gledao ko je vlasnik. A i vlasnici su stanove prodavali za male pare jer nekretninu nisu mogli da koriste.

I tako su se u takvim stanovima pojavile dve kategorije stanara - potomci
"podobnih" koji su se nasilno uselili u te stanove, i potomci "naivnih" koji su u stan u privatnom vlasnistvu usli zamenom. I jedni i drugi su "zasticeni".

A ti stanovi imaju i dve kategorije vlasnika - potomci onih kojima je stan otet, i potomci onih koji su neuseljiv stan, opterecen zasticenim stanarima, kupili po ceni "jos malo pa dzabe".

Nakon vise desetina godina, to je sve postala jedna papazjanija. Svaki stan je prica za sebe i mora posebno da se resava, a u resavanje mora da se ukljuci drzava. Drzava je problem zakuvala.

Moja porodica je imala pet problema. Tri su resena dogovorom (stanari su kupili stan po ceni neuseljivih stanova) a iz dva su stanari sudski iseljeni. Bez suza i emocija jer decenijama niko tamo nije ni ziveo.

samo da rata ne bude

pre 6 godina

Sve zemlje su trpele tokom ratova, sa obe strane. Imovinu su konfiskovali jedni za vreme rata, a drugi posle za obnovu. Treba izvrsiti restituciju, ali na pristojan i human nacin.

dobro u losem

pre 6 godina

ono sto mi budi nadu u svom ovom haosu je da se opet budi solidarnost i socijalna svest kod nasih ljudi. to su glavni cinioci za ono sto nam je najvise i nedostajalo - slogu. nadam se da nastavljamo u istom duhu i da ce da nas bude toliko da ne mogu bas tako lako da nas prave ovcama

Nezasticen stanar

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?
(Teo, 6. oktobar 2017 14:46)

Nisi pratio juce. Raspolaze taj sa isto stanova koliko partijskih knjizica ima. Jedan od 3 koja je dobio od drzave je trebalo da ustupi njoj i deci ali je resio da zadrzi sve za sebe plus ovaj. Ko da mu je Julin rodjak. Dobije stan za dzabe pa ga proda bratu.

Bobi Robija

pre 6 godina

Zao mi nje i dece ali zakon je zakon. Moj pradeda je izmedju dva svetska rata svercovao duvan i lepo se obogatio. Onda je dosla ona crveno partizanska kuga i sve mu oduzeli. Bogu hvala ima pravde pa su nam deo vec vratili i svake godine vracaju po nesto.
(Gospodar Darko, 6. oktobar 2017 18:12)

Cestitam kolega. Moj cale je svercovao cigarete i benzin 90-ih. Dobrodosao ponov medju gospodu i elitu.

Petar

pre 6 godina

E sad se lepo zahvalite zutima sto su taj zakon doneli.
(genije, 06. oktobar 2017 18:03)
A šta sprečava Vas “plave” da menjate te zakone koje su ti zli “žuti” doneli. Dokle ćete da se vadite na žute?!!

Baba Vanga

pre 6 godina

Ma sve to mogu da razumem restitucija i vracanje stan starim vlasnicima al ne mogu da shvatim ko je naredio ovolikoj policiji da dolazi zbog iseljenja zene i dva mala deteta.... zar to nije moglo na neki drugi nacin da se resi... Cemu ovolika alabuka oko svega ovoga.... a da i da je policija u ovom broju bila u savamali kada su rusili pitanje bi bilo dal bi mogli bager da proteraju kroz kordon......

butcherboy

pre 6 godina

a kada se vraca folksdojcerima oteta imovina u Vojvodini? Ako pratimo sistem restitucije i oni su proterani bez dokaza da su bili na strani okupatora.Jedna nepravda se ne ispravlja drugom...

John

pre 6 godina

sta sam vam uradio?
(policajac, 6. oktobar 2017 18:13)

Ništa, baš ništa nisi uradio. Ni ti, niti tvoje kolege. I u tome je i problem. Samo ćutite i puštate da sa vama rade šta vam je volja. Zato imate (a i mi s vama zajedno) ministra sa plagiranim i nepostojećim doktoratom, zato policiju bije ko stigne, zato imamo epidemiju samoubistava policajaca, zato i ti živiš kao podstanar i jedva krpiš kraj sa krajem - zato što smatraju da nije potrebno da vam daju više (osim kad idu izbori) jer vam je dosta i to.
Umesto da kažete "Ne, nećemo da radimo ovakve stvari". Šta vam mogu, da vas najure sve do jednog?
Naređeno? Znaš li šta je bilo naređeno tvojim kolegama (možda i tebi ako si radio tada?) pre 17 godina i jedan dan? Da pucaju i pobiju narod. A oni koji su izdali takvo naređenje su sedeli u kancelarijama, dok su oni koji su trebali da ga izvrše često imali decu/roditelje/braću/sestre/prijatelje u masi u koju je trebalo da pucaju.
Misliš da je trebalo poslušati takvo naređenje?

samuraj džek

pre 6 godina

@policajac
U principu se slažem sa vama, međutim, vaše kolege same sebe demantuju. U slučaju Sava mala policija je morala na poziv gradjana po zakonu da izađe na teren ali to ipak nije učinila. Zakon ne može selektivno da se primenjuje, ali mi svakog dana gledamo da ipak može. Policija sme da odbije naredbu ako ona nije čista po zakonu, a u ovom slučaju stvari nisu baš čiste, pošto da jesu, ta bi žena bila preseljena u drugi stan, a vlasnik useljen u ovaj, pošto tako zakon nalaže, a vi sami rekoste da zakon treba da se poštuje.

Gospodar Darko

pre 6 godina

Zao mi nje i dece ali zakon je zakon. Moj pradeda je izmedju dva svetska rata svercovao duvan i lepo se obogatio. Onda je dosla ona crveno partizanska kuga i sve mu oduzeli. Bogu hvala ima pravde pa su nam deo vec vratili i svake godine vracaju po nesto.

ivana

pre 6 godina

e pa trazili ste,sad gledajte...opet ce vam sad zamazati oci sa malo para i eto ih na konju...mlado odlazi naveliko a ostaju penzioner koji i glasaju za njih jer ih ima koliko...kad ih cujem u prevozu prosto me sramota...

Smederevac

pre 6 godina

Prestanite da nas vređate! Sa kojim pravom?! radimo ono što nam je naređeno,pod stalnim pritiskom, pod stalnim stresom i opasnošću po život, ja isto ko i moje kolege smo obični ljudi, imam ženu koja radi za minimalac, decu koju školujem, radim pošteno svoj posao, sud je tako naredio, i mi intervenišemo,i ja sam zato i moje kolege bagre i goveda!? Kako vas bre nije sramota, najlakše je sedeti uz kompjuter i pljuvati, ajde da se menjamo a vi pametnjakovići izađite na ulicu a ja ću uz kafu ispred kompjutera da pljujem po komentarima,!? Strašno

srb

pre 6 godina

@Beograđani
a sto 1965, daj nek bude 30tih. Zakon na koji se pozivaju je iz 1973, tj svako rođen posle '73 nema pravo da ostane tu ili ti ne može da stekne stanarsko pravo u privatnoj svojini. A to je stav suda, a ne zakon, jer po zakonu (ako si pročitao) videćeš da u slučaju smrti, braka, rođenjem... itd. ima pravo da stekne stanarsko pravo. još jedna vrlo bitna stavka je sudska praksa, što će reći da će sa ovim slučajem početi lavina presuda iako kod nas po zakonu nije sudska praksa presudna, ali je sudije uvažavaju. Inače ljudi kad su menjali stanove nije se gledalo dali je u privatnoj ili društvenoj svojini, jer tad nije bilo bitno

pavijan

pre 6 godina

@policajac-----tu pricu prodaj drugima sa pamcenjem kokoske izmedju dva kljucanja. od 45e,a i u kraljevini nije bilo nista bolje,tu ste da stitite vlastodrsce a ne gradjane. prema njima ste uvek bili i bicete servilni zato kao i policajci po zemljama razvaljenim od korupcije ,nepitizma, diktatura (latinska amerika,rusija i ex sssr,kina,burma,tuzna afrika bicete uvek prezreni i tretirani kao nuzno zlo. bice jednog dana u ovoj prokletoj avliji 6 oktobar ,posto nece uvek biti udbaskih saradnika...

John

pre 6 godina

(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 6. oktobar 2017 16:47)

Postoji samo jedno pravo (sloboda) koje je apsolutno, a to je zabrana mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja.
Dakle, pravo svojine nije apsolutno pravo i ono može biti ograničeno, a u nekim slučajevima čak i uskraćeno.

Mirjana Momcilov

pre 6 godina

Ja sam iseljena iz porodicne kuce uz aistenciju policije 24. maja 2017. godine, prinudno iseljenje, jer je tako nalozio Osnovni sud iz Knjazevca. Po resenju istog suda ja sam suvlasnik porodicne kuce u udelu od 80%.
Kakav je to bio spektakl, demonstracija moci nad mojom porodicom. Otpor nismo smeli da pruzamo jer bi nas sve pohapsili. Jao moja drzavo, majko Srbijo sta dozvoljavas da rade postenim gradjanima, a negativce stitis.
Kome sve nisam pisala od 2009. godine, samo cute!??? Moja dva advokata u dilu sa suprotnom stanom, trci nesto uradio, sad opet moram da imam advokata. Bas me briga ne sekiram se za cigle i malter, ali nepravda???

Sto se tice ovog slucaja saosecam sa porodicom, ali posto je rec o restituciji, ne mogu da komentarisem nista.

divota

pre 6 godina

@Gospodar Darko, tvoj djeda se obogatio švrcujući duvan,dakle radeći krivično djelo i tebi krivo što su mu komunisti oteli sve što je stvorio baveći se kriminalom i proklinješ one koji su mu to oteli. Logika ti je "fantastična"!

Mirjana Momcilov

pre 6 godina

Dragi pripadnice policije, sutra mogu da naloze iz suda i tvoju porodicu da iselis. Sta ako je sudija doneo nezakonitu odluku, sta je sa policijom koja treba da stiti licnu i imovinsku sigurnost gradjana? Ja sam suvlasnik porodicne kuce sa udelom od 80%. Da li bi cutao a da znas da te nezakonito iseljuju, na osnovu nezakonite presude a nacelnik policije nista ne preduzima po gradjanskoj prijavi? Mislim na moj slucaj. Ovaj slucaj je vezan za restituciju i ne zelim da komentarisem.

zlatko

pre 6 godina

Dobra vlast ce da bude ona koja nece dozvoljavati da ovakvi slučajevi nebudu resavani po hitnom postupku.A ne bataljon policije na zene i decu.A taj buduci vlasnik nece ostati nekaznjen od onoga odozgo,kad tad.Nebih bio na njegovom mestu.Kakvo smo društvo,pa mi mrzimo sami sebe,netreba nam stranac da nas mrzi.

Jelisaveta

pre 6 godina

Jel sam ja zaista bagra, sta sam vam uradio?
(policajac, 6. oktobar 2017 18:13)

NISTA nisi uradio, i to je problem. Zalis se na malu platu, tvoju i zeninu, a bez pogovora radis za izvrsiteljku koja ce od ovog slucaja da inkasira kao svi policajci koji su odradili posao za nju za mesec dana. Ejjjj, nije se ni pojavila, i vi ste joj zaradili vasu ukupnu mesecnu platu! UKLJUCI MOZAk covece!

nekad, sad, tamo, vamo

pre 6 godina

Meni licno ne smeta stu su ljude izbacili iz privatnog vlasnistva, vec zato sto im nije obezbedjen adekvatan smestaj!

U normalnim zemljama, poput Nemacke, Francuske, Holandije itd. postoji nesto sto se zovu socijalni stanovi. To su stanovi u opstinskom vlasnistvu, gde kirija kosta i do 10 puta manje od normalne ekonomske cene i namenjeni su sirotinji. Znaci, ljudima koji zive od socijalne pomoci, penzionerima koji nemaju puni staz, teskim invalidima koji primaju invalidninu itd. Naravno, rec je najcesce o depresivnim betonskim zgradama na periferiji grada, u krajevima gde zivi dosta africkih imigranata, gde cvetaju kriminal, droge itd. ... Ali znate kako, stan je stan, krov nad glavom je krov nad glavom i u tim drzavama na ulici zavrsava retko ko. Mahom ilegalni migranti, teski narkomani iz siromasnih porodica, kao i izbirljivi ljudi koji odbiju pomoc drzave. Ali normalan svet, pooput ove porodice, bi svakako bio zbrinut.

E sada ja vas pitam: zasto nesto tako nije moguce i kod nas? Tolike ste kasarne raspustili, a vojska nam ionako vise nicemu ne sluzi. Zar ne mogu da se te zgradurine adaptiraju u stancice od po 30-60 kvadrata i da se ti stanovi razdele upravo ovakvim ljudima?! Toliki placevi u drzavnom vlasnistvu iza Kaludjerice, zar tu ne mogu da se postave montazni objekti i pretvore u privremene kucice za takve ljude? Bitno je da otvarate trzne centre, Beograde na vodi i pod vodom, a ne mozete da ljudima obezbedite da zive normalno. Sram vas bre bilo!

sasa

pre 6 godina

Ljudi, batalite veronauku i idite da se obrazujte gradjanski... Policija samo izvrsava naloge a naloge izdaje su u skladu sa zakonom, a zakone usvajau POLITICARI u skladu sa SVOJIM LICNIM INTERESIMA!!! Pritisak na sudstvo uvek vrse POLITICARI a ne policajci!!! Izvrsitelji, kao in notari, su politicki stvoreni poslovi sa basnoslovnim zaradama kako bi se uhlebili politicki prijatelji...
Nemojte po policiji, oni su ipak u 99% samo gradjani sa istim problemima kao i svi mi, samo sto oni cuvaju nase zivote i bezbednost za razliku od svih nas - rizikuju svoje za nase! Sutra ce ti isti policajci po nalogu suda da iseljavaju svoje kolege i prijatelje, i ne verujem da im je lako i sve jedno zbog toga!
Zapitajte se, da li bi ste vi otisli da spavate ispred kontejnera i da se hranite u istom da zastite neku drugu porodicu? Koliku zrtvu bi ste vi podneli za nekog? Kad sebi odgovorite na to pitanje, onda bacajte paljbu na drugog...
Inace sam bio beskucnik 36 godina, a kada sam kupio stan u novogradnji, svaki drzavni organ se okomio na moju imovinu da je otme, pocev od EPS-a pa do Poreske Uprave, gde neki samo propustaju da postuju zakon a neki poput EPS-a se ne libe ni da falsifikuju... I sutra da mi dodje izvrsitelj sa policijom, nece mi biti policija kriva vec KORUMPIRANI DRZAVNI APARAT!!!

dr.kadzija

pre 6 godina

Restitucijom vraceno vlasniku, konacno. I sta nije jasno? 70 godina ziveli za dzabe i nisu ocekivali ovaj dan? da su jednu marku, euro odvajali svakog dana imali bi svoj stan.

Era

pre 6 godina

Zasto ljudi pljujete po policiji? Pa koji od tih policajaca voli da daje asistenciju? Zar mislite da su njih 50 bili zbog jedne zene? Koliko je bilo dusebriznika koji su psovali i pretili? Koji se od njih ponudio da pomogne? Ustupi vikendicu? Studite se sto samo galamite, a realno samo odmazete i toj zeni i drugima jer po zakonu se mora, ma koliko da boli.

Beogradjanin

pre 6 godina

Stan nije vracen u postupku restitucije vec se radi o stanarima koji se predstavljaju kao "zasticeni stanari" a nisu zasticeni stanari. Zasticeni stanar u ovom stanu je bila svekrva, a da stvar bude jasnija pravo da stan koriste kao zasticeni stanari imaju samo oni koji su bili zasticeni stanari do 1965.g. Svako ko se u takav stan uselio posle 1965.g. po bilo kom osnovu pa cak i deca zasticenih stanara koja su rodjena posle 1965.g. nemaju status zasticenog stanara. Znaci zasticeni stanar je samo onaj koji je stanovao u tom stanu i pre 1965.g., koji se nalazi u ugovoru o koriscenje tog stana kao zasticeni stanar a koji je zakljucen pre 1965, i koji nije napustao taj stan koji koristi kao zasticeni stanar. U tom stanu su mogla da stanuju i druga lica sa zasticenim stanarom ali posle smrti zasticenog stanara ili nakon njegovog iseljenja iz zemlje, ili posle njegovog napustanja tog stana iz bilo kog drugog razloga te osobe koje su tu stanovale sa zasticenim stanarom pa cak iako su to deca zasticenog stanara ali koja su rodjena posle 1965.g. ili bracni drug sa kojim je zasticeni stanar sklopio brak pisle 1965.g. nemaju vise nikakvih prava da koriste taj stan i vlasnik ili njegovi naslednici imaju pravo da se se usele utaj stan i da ga oni koriste. Ovaj vlasnik je sigurno sudskim putem trazio iseljenje ove zene iz stana da bi se on uselio i sigurno je dobio spor cim je policija asistirala prilikom iseljenja jer policija asistira samo po nalogu Suda. Prema tome ovo je sve cisto a to sto neko zeli da zivi samo u centru i u tudjem stanu to su puste zelje i ova gospodja je o svemu ovome trebalo da misli ranije. Nikakvo ona vece pravo nema od drugih majki koje imaju decu a koje nemaju stan.

Zeljko

pre 6 godina

Drzava da obezbedi zeni gde da zivi, i da se skupi neka pomoc. imam malo dete i ne mogu da zamislim koju sad agoniju prezivljava i majka i dete
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (drzavo reaguj, 6. oktobar 2017 14:58)

Ta porodica je imala vremena 70 godina koliko su besplatno ziveli u tudjem stanu da skupi sebi za krov nad glavom.

Neutralni posmatrac

pre 6 godina

Ne vidim problem. Stan je oduzet pravim vlasnicima da bi nekome bio dodeljen. Njena svekrva nije tu vise, dakle ni po kom osnovu ta zena nema pravo na taj stan. Ako hoce tu da ostane, neka kupi od pravog vlasnika.

Teo

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?

Mrle

pre 6 godina

Kakva su ovo pravdanja ove bagre u plavom i naseg nakaradnog sistema. Alo ljudi dvoje male dece na ulicu ko normalan to podrzava kakve bre restitucije koji bakraci DECA SU NA ULICI. Ja da imam viska prostora prvi bi ponudio nije demagogija ali i sam zivim sa zenom i decom u 30m2. Jer to restitucija onima koji su oteli od Srpskog seljaka pa 40ih pobegli a ostavili sirotinju da gine. Sad dosli povampirili se kao onaj prestolonaslednik mutavi pa cime je bre on Srbiju zaduzio pokupili pare i otisli da se baskare. Ili otimaju ovi iz vlasti olosi a policija blentava to podrzava a nemaju vremena da vide odakle tetkinom malom 200.000€ u kesu.

senzacionalizam

pre 6 godina

zao mi je majke i dece. s druge strane, ljudima so oduzimali privatno vlasnistvo i davali drugim ljudima da tu stanuju. to "pravo" zasticenih stanara se nasledjivalo i po nekoliko generalicja (deca, snaje, braca/sestre umrlih itd), sto je takodje velika nepravda prema vlasnicima...
prema naslovima i izvestavanju je ispalo kao da su izbaceni iz svog stana, a vlasnici zapravo pokusavaju da povrate svoju imovinu decenijama...
drugo pitanje je sto je bilo potrebno toliko policije.

Babe

pre 6 godina

Imali smo mi zaštićene stanare u delu kuće, isto na Vračaru. Dve žene u dve sobe, jedna od njih je imala kuću negde u okolini Beograda, ali to nikako nismo mogli sudski da dokažemo. Dolazila je tu krajem meseca da primi penziju i nestajala do sledeće penzije. Na kraju je jedna otišla u starački dom, a ova druga, koja je imala kuću je umrla. Tako smo ih se konačno oslobbodili. Manite se patetike i zamislite kako je kad ti neko živi u kući, a ti mu ne možeš ništa.

lobo

pre 6 godina

Zeleo bih nesto napisati u vezi ovog iseljenja, o drzavi i njenoj socijalnoj politici. Ne znam zasto se ovoj porodici ne moze obezbediti stan pod uslovom da placaju stanarinu? Zar je toliko budzet za socijalna pitanja gradjana mali? Istovremeno imamo svaki dan da se sirom sveta i evrope osvajaju razne medalje, odbojkasice, dzudisti, vaterpolisti, kajakasi, strelci, a evo juce i pet zlatnih medalja (???predsedik cestitao) u Ljunljani u stonom tenisu za zene paraolimpijce po kategorijama od T1 do T5. I drzava iz budzeta dobitnici svake medalje daje na ruke 40.000 evra odmah plus sportska penzija od 40 godine od 1200 evra. Kljucno pitanje je raspodela novca poreskih obveznika za bolesnu decu, socijalne slucajeve (konkretan primer iseljenja) i nase drage sportiste koji se 'ubise' od novca iz budzeta. Pa za svaku medalju moze da se kupi stan u Beogradu, a npr vaterpolisti ih imaju 9 u poslednjih 10 godina, tekvondiskinje po dve a nemaju ni 20 godina. Sta su to sportisti toliko uradili za Srbiju i njene gradjane da imaju toliki budzet i tolika primanja, po meni neprimerena u odnosu na ostatak stanovnistva. A imaju i primanja od klubova, jer su svi profi, ili imaju velike stipendije, takodje od drzave. Tesko je videti iseljenje majke sa dvoje dece i svu tu muku i odnos drzave prema njima, dok svi sportisti na ovu temu cute, niko se ne oglasava, lepo im je. I skakacicama i odbojkasicama i tekvondodasicama i vaterpolistima, svima lepo uz danasnju vlast, lepo kao nikom drugom u Srbiji

gavrilo

pre 6 godina

Kakav je to status "zaštićeni stanar" ako se ljudi izbace na ulicu?
U redu restitucija vraćanje stana vlasniku ali ta porodica je po nekom zakonu od pre stekla to pravo življenja u tom stanu.
Smatram da je pravedno da se toj iseljenoj porodici ako nema gde da živi ponudi stan od grad Beograda na korišćenje sa pravom otkupa, kako to već ide.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?
(Teo, 6. oktobar 2017 14:46)

"Zaštićeni stanar" je komunistička izmišljotina. Recimo imaš dva stana, znači da si previše bogat, i država te istera iz jednog stana i da ga na korišćenje nekom drugom. Međutim, država bude dobra, pa ti stan ne oduzme trajno, dakle i dalje je stan tvoj, a onog ko trenutno koristi tvoj stan proglasi za "zaštićenog stanara", odnosno ne možeš da ga izbaciš. Kao što neko reče, ta glupost je prekinuta 1965 godine, i zakon kaže, nakon što "zaštićeni stanar" napusti stan iz bilo kog razloga (recimo umre) ti možeš ponovo da se useliš.

Dakle, "zaštićeni stanar" je u ovom slučaju bila svekrva, stan se sada vraća vlasnicima jer je svekrva napustila isti. Dotična majka sa dvoje dece praktično uzurpira tuđu imovinu. Sud je doneo pravičnu presudu.

Gospodar Darko

pre 6 godina

Zao mi nje i dece ali zakon je zakon. Moj pradeda je izmedju dva svetska rata svercovao duvan i lepo se obogatio. Onda je dosla ona crveno partizanska kuga i sve mu oduzeli. Bogu hvala ima pravde pa su nam deo vec vratili i svake godine vracaju po nesto.

Muki

pre 6 godina

70 godina nije malo... Ajmo malo razuma ne možeš tek tako nekog izbaciti na ulicu... Još pritom ide zima... Obezbedite smeštaj pa onda restituciju sprovodi... Opet napominjem država je kriva za ovakve situacije.

Milos

pre 6 godina

A sta ovde nije jasno. Stan je bio u drzavnom vlasnistvu, neko ga je dobio koristio, i kakda su se ispunili zakonom propisani uslovi za prestanak prava, pravo je prestalo. Konkretno sta je verovatno, svektva doticne je verovatno dobila stan, ili neko drugi od clanova porodice, i tada se status zasticenog stanara gubi po sili zakona. I drugo, pa valjda je nekakva pravda i na strani naslednika, kome je 70 godina bilo onemoguceno da svoji imovinu koristi...

drzavo reaguj

pre 6 godina

Drzava da obezbedi zeni gde da zivi, i da se skupi neka pomoc. imam malo dete i ne mogu da zamislim koju sad agoniju prezivljava i majka i dete

policajac

pre 6 godina

Kakva su ovo pravdanja ove bagre u plavom i naseg nakaradnog sistema...
(Mrle, 6. oktobar 2017 16:06)

Koga ti nazivas bagrom i sa kojim pravom? Ja sam policajac i zivim pod kirijom, zena mi radi u maxiju za 24 hiljade, oboje se borimo i skolujemo decu od toga sto imamo! Ta "bagra u plavom" nije bila tamo zato sto voli,nego sto je Sud tako presudio u sudskom postupku, bio on pravedan ili ne, a policajcima je naredjeno da asistiraju, jer oni koji su se nasli u tudjem posedu nisu hteli sami da napuste stan, a znali su mesecima unaprwd sta ih ceka, samo su se nadali da ce eto ipak nekako kada se javnost ukljuci ostati na Vracaru! A ja zivim u Sremcici jer tamo placam 100e, ali voleo bih da sam na Vracaru i da ne placam smestaj. I naravno da drzava treba i mora da pomogne gradjanki sa decom, ali isto tako bi trebalo i meni i ostalima da pomognu, sto sam ja manje vredan od nje? Jel sam ja zaista bagra, sta sam vam uradio?

vodonosa

pre 6 godina

Posle rata su tako davali stanove ili deo kuce ako procene da imate visak stambenog prostora.To sto ste radili,stekli,kupili,neko je dobio kao "zasticen"za dzabe.Sad oni koji kritikuju nek se zapitaju sta bi radili da njima to neko uradi.Na stranu da je nepravda iseliti tako majku sa decom.Drzava treba to da resi i ispravi greske koje je nasledila.Ili da placaju kiriju kao i ostali ili iseljenje.Da se resi vise povracaj silom oduzete imovine od vlasnika ili nema pravne drzave.U svetu je privatna imovina svetinja.

Smederevac

pre 6 godina

Prestanite da nas vređate! Sa kojim pravom?! radimo ono što nam je naređeno,pod stalnim pritiskom, pod stalnim stresom i opasnošću po život, ja isto ko i moje kolege smo obični ljudi, imam ženu koja radi za minimalac, decu koju školujem, radim pošteno svoj posao, sud je tako naredio, i mi intervenišemo,i ja sam zato i moje kolege bagre i goveda!? Kako vas bre nije sramota, najlakše je sedeti uz kompjuter i pljuvati, ajde da se menjamo a vi pametnjakovići izađite na ulicu a ja ću uz kafu ispred kompjutera da pljujem po komentarima,!? Strašno

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

pre 6 godina

Право својине мора да буде свето писмо.......у комунизму се комунистичким породицама додељивала туђа имовина и зато је хаос у праву својине

cudo

pre 6 godina

ajde da vidim koliko Vas bi oprostilo nekretninu od desitine hiljade eura,sve demagog do demagoga..ne zna se ko je gori bot od starih zutih ili ovih novih

Homo Politicus

pre 6 godina

To su oni stanovi koji su brutalno oteti od nosioca stvarnog prava a vlasnici proterani ili likvidirani jer nisu bili članovi Titove komunističke partije. Upravo takvi stanovi su dodeljivani poslušnim drugovima i drugaricama, međutim nakon 70 godina pravda kroz restituciju je ostvarena, jedino je šteta što je deložacijom naneta šteta ovoj majci sa decom.

Nenad

pre 6 godina

Nije za odmet procitati.

Pokušaću da sažmem šta se noćas događalo u Njegoševoj na osnovu priče kućnih prijatelja porodice. Nadam se da će neko od ozbiljnih novinara koji su juče tamo bili da sastavi validnu priču.

Koliko čujemo, baka, ćerka, devojčica od 5 godina i dečak od 7 meseci su noćas su oko 00:30 izašli iz stana, bez ičega, samo sa onim što su imali na sebi.

Kako su izašli, stan je zapečaćen.
Sve stvari su im unutra.

Porodica Petrović je u tom stanu u Njegoševoj, koji jeste vlasnički, od 1945. Oni su dali dva svoja vlasnička stana za taj u kome su u statusu zaštićenih podstanar. Međutim dokumentacija o tim transakcijama ne postoji, takvih slučajeva je mnogo u centralnim gradskim opštinama, to nije neuobičajeno, nije sigurno ni da li su ti slučajevi uopšte evidentirani.

Sin se ženi sedamdesetih, tu se rađaju deca, sada i unuci.
Problem nastaje kada je Dobrilin(baka) muž preminuo jer ih zakon tretira kao zaštićene podstanare od 1973. godine.

Od predsednika suda su u sredu dobile izvinjenje i dopis da je u postupku došlo do greške. Bez obzira na to zapečaćen je stan.

Šta se dalje dešava...

Postoje papiri da su stari vlasnici na konto zaštićenih podstanara i navodno rešavanja, njihovog stambenog pitanja, u preduzećima u kojima su radili dobili još tri stana.

Plan je bio da porodici Petrović daju jedan od tih stanova kako bi ušli u posed svog vlasničkog, međutim to nisu uradili već su sve stanove prisvojili za sebe. Dugo je trajala parnica i tu je bilo propusta.

Vrhunac je pismo od predsednika suda koje su dobile prekjuče gde stoji izvinjenje, da je došlo do greške i da je protiv dvoje sudija koje su žalbu na presudu neopravdano držale u fijoci deset meseci pokrenut disciplinski postupak.

Izvršitelj je rekao da će se vratiti u stan ukoliko utvrdi sa sudom da je istina to što stoji u dopisu.

U medjuvremenu, dok se stvar utvrdi, one su izašle, brava je promenjena, stari vlasnik danas ulazi u posed ali ne sme da pipne ništa od njihovih stvari.

Građani su pružili ozbiljan otpor i podršku porodici ali država(policije je bilo kao da se sprema omanji rat, vatrogasci...) je bila jača.

Danas ispred opštine Vračar dajemo podršku porodici Petrović.

Nezasticen stanar

pre 6 godina

Šta je to "zaštićeni stanar"?! Ne razumem, kako vlasnik ne može da raspolaže svojom imovinom? Ova porodica je htela da živi u tuđem stanu besplatno? Može li neko da pruži više informacija, pored očiglednog insistiranja na emotivnoj strani u vestima?
(Teo, 6. oktobar 2017 14:46)

Nisi pratio juce. Raspolaze taj sa isto stanova koliko partijskih knjizica ima. Jedan od 3 koja je dobio od drzave je trebalo da ustupi njoj i deci ali je resio da zadrzi sve za sebe plus ovaj. Ko da mu je Julin rodjak. Dobije stan za dzabe pa ga proda bratu.

dobro u losem

pre 6 godina

ono sto mi budi nadu u svom ovom haosu je da se opet budi solidarnost i socijalna svest kod nasih ljudi. to su glavni cinioci za ono sto nam je najvise i nedostajalo - slogu. nadam se da nastavljamo u istom duhu i da ce da nas bude toliko da ne mogu bas tako lako da nas prave ovcama

Brica

pre 6 godina

"Udruzenje zasticenih stanara"
"Porodica Petrovic je u stanu zivela 70god"
Posle pricaju kako zivimo u demokratskoj drzavi sa trzisnom ekonomijom vec 27 god.

John

pre 6 godina

(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 6. oktobar 2017 16:47)

Postoji samo jedno pravo (sloboda) koje je apsolutno, a to je zabrana mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja.
Dakle, pravo svojine nije apsolutno pravo i ono može biti ograničeno, a u nekim slučajevima čak i uskraćeno.

seljak

pre 6 godina

glasali ste? sta se bunite sad? :) zuti su koliko toliko jurili kriminalce,ali je bilo sverca,tacnine dali su narodu malo odresene ruke,ovi danas ugnjetavaju narod gde stignu,dok kriminalci uzivaju. jos jednom,glasali ste a sad uzivajte. laku noc

mil

pre 6 godina

Mom dedi su oduzeli zemlju, vikendicu, vinograde, vocnjake, masine, stoku, konje...pola dvorista, jednu kucu, vecinski deo druge kuce i jos su mu doveli neku porodicu da zivi tu. I on je imao i zenu i cetvoro male dece, pa su svi preko noci postali najgora sirotinja koja je zavrsila u jednoj sobi nekada njihove kuce, i 7 decenija kasnije jos uvek se ceka povracaj svega. Jedina razlika je u tome sto njemu i gomili drugih ljudi nije oduzeto nesto sto nikada ni nije bilo njihovo, kao sto je slucaj kod svih ovih ljudi koji vec nekoliko generacija koriste tudje, vec su oterani sa svoje imovine, sa necega sto su sami stekli.
Zalosno je sve to i drzava je tu najvise kriva, da nije bilo te kriminalne nacionalizacije, ne bi danas bilo ni restitucije. A svi ti sto su tada dobijali stambene objekte su jako dobro znali odakle sve to dolazi pa ipak nisu imali problem da uzmu. Neke stvari se moraju ispraviti, ma koliko nekima bile bolne.

glasalisteiliniste

pre 6 godina

Pravi junaci, nema sta! A kad prodju pored krimosa gledaju u zemlju i ubrzaju hod. Pravi Srpski junaci! Sve obilic do obilica, al to voli ovaj narod. Za to je glasao.

srb

pre 6 godina

@Beograđani
a sto 1965, daj nek bude 30tih. Zakon na koji se pozivaju je iz 1973, tj svako rođen posle '73 nema pravo da ostane tu ili ti ne može da stekne stanarsko pravo u privatnoj svojini. A to je stav suda, a ne zakon, jer po zakonu (ako si pročitao) videćeš da u slučaju smrti, braka, rođenjem... itd. ima pravo da stekne stanarsko pravo. još jedna vrlo bitna stavka je sudska praksa, što će reći da će sa ovim slučajem početi lavina presuda iako kod nas po zakonu nije sudska praksa presudna, ali je sudije uvažavaju. Inače ljudi kad su menjali stanove nije se gledalo dali je u privatnoj ili društvenoj svojini, jer tad nije bilo bitno

Maja

pre 6 godina

Tajkuni i drugi kriminalci su nevini i zasticeni, ali su zato uvedeni izvrsitelji za posten i siromasan narod. Znala sam da ce da krene javasluk..

butcherboy

pre 6 godina

a kada se vraca folksdojcerima oteta imovina u Vojvodini? Ako pratimo sistem restitucije i oni su proterani bez dokaza da su bili na strani okupatora.Jedna nepravda se ne ispravlja drugom...

LFC

pre 6 godina

Po tom osnovu meni treba da pripadne cela stambena zgrada koja je izgradjena na mom placu na Cukarici. U toj zgradi ima 8 stanova. Kako je moj predmet ide i kakva je bila praksa do sada - isplacuje se nadoknada a ljudi se svakako ne izbacuju na ulicu. Tako da je ovo sramota. Drzava je morala da uzme u obzir samohranu majku sa dvoje dece i da je na neki nacin zbrine dok se cela stvar ne resi.

stanislav

pre 6 godina

Bravo!!! Samo oštro sa tim kriminalcima i lopovima!!
Trebalo je pozvati specijalne jedinice i helikopter da se vidi kako je Srbija bezbedna!
Zašto smo ih kupili nego za ovakve krizne situacije.

ILIJA

pre 6 godina

Beograđani upamtite ovaj događaj jer će vrlo brzo izbori za gradonačelnika Beograda. Ovde je više nego jasno, da je neko iz vladajuće garniture "snimio" stan, jer koliko vidim, tu su i prostorije SNS-a. Ovoj ženi poručujem da ostane dostojanstvena i hrabra, da ne poklekne pred nesiljem, koju sprovodi bagra uvijena u srspke institucije, jer mi prave institucije nemamo. Ukolko je ta imovina zaista vraćena vlasniku, onda je opština Vračar morala toj ženi da obezbedi smeštaj u adekvatnom stanu, jer joj to omogućava zakon. A što se tiče hrabrih srpskih policajaca, nadam se da će i ubuduće pokazivati hrabrost, naročito u hvatanju kriminalaca koji su bliski vlastima, jer u Srbiji nema nedodirljivih. Šteta što hrabri srpski policajci nisu intervenisali u Sava Mali, ili možda i jesu, samo su sakrili lica pomoću fantomki. Bilo kako bilo, žao mi je ove porodice, jer sam u potpunosti svestan kroz šta je prošla, a građanima poručujem da su Beogradski izbori poslednja prilika da se ovoj bahatoj i samovoljnoj vladajućoj bagri, stane na put.

Bugarski grafolog

pre 6 godina

Nelegalno izgradjene cica Tomine kolibe na Savskom nasipu, u zoni zastita od poplava, i dalje stoje netaknute. Automobili svakog dana dodatno unistavaju nasip. Ali zato 50 policajaca (od kojih vecina verovatno ni sama nema resen stambeni problem) iseljava majku sa dvoje dece iz stana u Njegosevoj. Da je negde u Ripnju nikad ih ne bi iselili.
Pravdajete "restituciju" nekom drugom. Za mene je ovo drzavni teror nad najugrozenijima za rad interesa ljudi bliskih vlasti.
Da sam ja u pitanju, ne bi im trebali policajci nego vatrogasci. I ne bi ih imali dovoljno.

sbranislavd

pre 6 godina

goveda jedna isteruju majku sa decom iz stana zbog restitucije a sta cemo sa onim ostalim objektima gde oni ...
zasto niste iselili Tomu jos renovira rezidenciju ***** jedno a ovi njegovi podigli nelegalne vikendice dok narodu salju naloge za rusenje kuca u kojima zive nekoliko generacija....

divota

pre 6 godina

@Gospodar Darko, tvoj djeda se obogatio švrcujući duvan,dakle radeći krivično djelo i tebi krivo što su mu komunisti oteli sve što je stvorio baveći se kriminalom i proklinješ one koji su mu to oteli. Logika ti je "fantastična"!

mare

pre 6 godina

"Sta su to sportisti toliko uradili za Srbiju i njene gradjane da imaju toliki budzet i tolika primanja, po meni neprimerena u odnosu na ostatak stanovnistva. A imaju i primanja od klubova, jer su svi profi, ili imaju velike stipendije, takodje od drzave." - sportisti zabavljaju vlastelu i narod. Isto kao i pevaci. Prvo se krenulo sa gladijatorima, dvorskim ludama, potom sa trubadirima, vitezovima, a danas se doslo do sportista i zvezda Granda. Ali sustina je ista tokom vekova - oni zabavljaju mase, mase gube svoje novce i vreme za te prestave, a oni ubiru dobar profit iz jedine stvari koju znaju da rade.

dusa

pre 6 godina

Moje roditelje su izbacili iz stana njihovog sa svim stvarima u roku jednog prepodneva.Stan je bio njihov a imali su dug od 6000 eura i zbog toga im je oduzet stan od 30000 eura.Jer su zelenasi kod kojih su uzeli pozajmicu imali veze u sudu.Verujte od toga dana je proslo 11 godina i nikad nisu dobili stan nazad.Nikad.Podstanarstvo godinamaaaa i dobili su na sudu ali neuspesno.Ovo je drzava Srbija.

Shone

pre 6 godina

Da ne ulazim u pravnu debatu oko toga ciji je zapravo ovo stan jer su novinske informacije nepotpune, a komentari neprovereni. Hteo bih samo da napisem da je skandalozno i nedopustivo da se prakticno na ulicu izbace osobe sa maloletnom decom. Jedno od to dvoje dece je BEBA od 7-8 MESECI! U svakoj pravnoj drzavi ni Gospod Bog ne bi mogao da izbaci majku sa dvoje dece u oktobru, pred zimu pa taman da je dan pre toga uletela u neciji tudji stan. To je jednostavno nedopustivo! Nadlezne sluzbe su morale da im obezbede adekvatno prebivaliste pre iseljenja, sve ostalo je nasilje drzave nad sopstvenim gradjanima i totalna anarhija.

Schaumburg Illinois

pre 6 godina

Uvek sam na strani policije ali su ovo trebali da odbiju.U Detroitu serif je odbio da iseli porodicu po nalogu banke jer se samo tako povecava procenat kriminala i beda.Ovo nije resenje.

ivana

pre 6 godina

e pa trazili ste,sad gledajte...opet ce vam sad zamazati oci sa malo para i eto ih na konju...mlado odlazi naveliko a ostaju penzioner koji i glasaju za njih jer ih ima koliko...kad ih cujem u prevozu prosto me sramota...

tu idu naše pare

pre 6 godina

Najžalosnije od svega je što za svaki sličan slučaj država izvršiteljima isplati 10-20 000 E nagrade, umesto da se od tog novca podignu bar barake za beskućnike.

Ali najvažnije je nahraniti alave, njihov apetit je nezajažljiv!

zoki

pre 6 godina

Ja skoro pročitaj da u Srbiji ima 250000 napuštenih kuća i kuća u kojima niko ne živi. Dakle, niko u Srbiji ne mora da živi bez krova nad glavom. Problem je što svi hoće u Beograd i to u centar. To je jedno. S druge strane, iako podržavam da se zakon sprovodi ma kako to bilo bolno za pojedinca, mislim da taj zakon treba jednako da važi za sve. Kako to da Vulin može da kupi stan od 250000 evra i da niko okom ne trepne, a ova žena se tera na ulicu bez pardona?

zlatko

pre 6 godina

Dobra vlast ce da bude ona koja nece dozvoljavati da ovakvi slučajevi nebudu resavani po hitnom postupku.A ne bataljon policije na zene i decu.A taj buduci vlasnik nece ostati nekaznjen od onoga odozgo,kad tad.Nebih bio na njegovom mestu.Kakvo smo društvo,pa mi mrzimo sami sebe,netreba nam stranac da nas mrzi.

RIZBO

pre 6 godina

ali to nije njihov stan, stalno neka zamena teza. Zašto Bg ne ponudi neki smeštaj za ovu porodicu, nemoguće je da ne postoji državna služba koja bi trebalo da se brine!

leks specijalis

pre 6 godina

ako prethodni vlasnik nije bio saradnik okupatora treba mu se vratiti stan, ali istovremeno bi trebali naci smestaj za sadasnje stanare.

John

pre 6 godina

sta sam vam uradio?
(policajac, 6. oktobar 2017 18:13)

Ništa, baš ništa nisi uradio. Ni ti, niti tvoje kolege. I u tome je i problem. Samo ćutite i puštate da sa vama rade šta vam je volja. Zato imate (a i mi s vama zajedno) ministra sa plagiranim i nepostojećim doktoratom, zato policiju bije ko stigne, zato imamo epidemiju samoubistava policajaca, zato i ti živiš kao podstanar i jedva krpiš kraj sa krajem - zato što smatraju da nije potrebno da vam daju više (osim kad idu izbori) jer vam je dosta i to.
Umesto da kažete "Ne, nećemo da radimo ovakve stvari". Šta vam mogu, da vas najure sve do jednog?
Naređeno? Znaš li šta je bilo naređeno tvojim kolegama (možda i tebi ako si radio tada?) pre 17 godina i jedan dan? Da pucaju i pobiju narod. A oni koji su izdali takvo naređenje su sedeli u kancelarijama, dok su oni koji su trebali da ga izvrše često imali decu/roditelje/braću/sestre/prijatelje u masi u koju je trebalo da pucaju.
Misliš da je trebalo poslušati takvo naređenje?

pavijan

pre 6 godina

@policajac-----tu pricu prodaj drugima sa pamcenjem kokoske izmedju dva kljucanja. od 45e,a i u kraljevini nije bilo nista bolje,tu ste da stitite vlastodrsce a ne gradjane. prema njima ste uvek bili i bicete servilni zato kao i policajci po zemljama razvaljenim od korupcije ,nepitizma, diktatura (latinska amerika,rusija i ex sssr,kina,burma,tuzna afrika bicete uvek prezreni i tretirani kao nuzno zlo. bice jednog dana u ovoj prokletoj avliji 6 oktobar ,posto nece uvek biti udbaskih saradnika...

Zoran

pre 6 godina

To su oni stanovi koji su brutalno oteti od nosioca stvarnog prava a vlasnici proterani ili likvidirani jer nisu bili članovi Titove komunističke partije. Upravo takvi stanovi su dodeljivani poslušnim drugovima i drugaricama, međutim nakon 70 godina pravda kroz restituciju je ostvarena, jedino je šteta što je deložacijom naneta šteta ovoj majci sa decom.
(Homo Politicus, 6. oktobar 2017 16:35)

"Pravda kroz restituciju ostvarena", kažeš?

Samo za tvoju informaciju: Imovina koju su moj pradeda(ostavio kosti negde na Krfu 1915. ne zna mu se grob) i moj deda, isto prešao preko Albanije a vratio se u Srbiju via Solunski front, sticali, ponavljam S T I C A L I punih 70 godina(od 1807. još bili Turci na Jugu Srbije, pa do WWII), i koju su, tu imovinu, pošto posedujem kompletnu dokumentaciju, odlučli da mi NE VRATE U NATURI već da se, umesto supstitucije izvrši "obeštećenje". Čeka se Zakon. Isti će biti donesen uskoro i to uzimajući u obzir finansijsku situaciju, biće mi isplaćeno 10-15% procenjene vrednosti u obveznicama na 10...15 godina!!

KAKO JE TU OSTVARENA PRAVDA, prijatelju!

A za konkretan slučaj na Vračaru. Život piše romane, rođaci. Nije sve ni crno ni belo... Komplikovano je do bola!

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Ne postoji ni najmanja sansa da se u ovoj i ovakvoj Srbiji uspostavi nekakav dijalog (unutrasnji ili spoljasnji) izmedju naroda i vlasti o tome kako drustvo i drzava treba da budu ustrojeni - nesto sto je neophodno SVAKOM drustvu, a narocito demokratskom, da bi funkcionisalo i bilo makar minimalno uspesno. Svi kanali komunikacije izmedju bednog, zaplasenog i obespravnjenog naroda sa jedne strane i ostrasene, siledzijske i arogantne vlasti koja jedino veruje u svoju batinu i policijsku svemoc blokirani su barikadama bezzakonja, bodljikavom zicom sistemske i medijske propagande; namernom, smisljenom birokratskom obfuskacijom i sistemskim i institucionalnim nasiljem prema svakom ko drugacije misli ili se usudi da govori.

U takvim okolnostima, u kojima narod ocajbicki pokusava da nesto poruci vlastima - slepim, gluvonemim i dementnim - jedino je moguce uspostaviti nekakav kontakt i nekakvo razumevanje putem sirove jednosmerne komunikacije, jer - nazalost - vlast koja se jedino odrzava kratkorocnim infuzijama visokokamatnih stranih kredita nije u stanju niti fizioloski, niti intelektualno niti mentalno da razume bilo kakav drugi jezik.

Ovoj mladoj zeni, a narocito njenoj deci koja ce ovu traumu nositi do kraja zivota, zelim da se brzo i potpuno oporavi, nadje neki bolji i lepsi zivot u inostranstvu, i da se utesi cinjenicom da bi njen slucaj mogao da posluzi kao katalizator za dolazak nekih boljih vremena koja MORAJU konacno da dodju srpskom narodu.

Baba Vanga

pre 6 godina

Ma sve to mogu da razumem restitucija i vracanje stan starim vlasnicima al ne mogu da shvatim ko je naredio ovolikoj policiji da dolazi zbog iseljenja zene i dva mala deteta.... zar to nije moglo na neki drugi nacin da se resi... Cemu ovolika alabuka oko svega ovoga.... a da i da je policija u ovom broju bila u savamali kada su rusili pitanje bi bilo dal bi mogli bager da proteraju kroz kordon......

Рајко od Расине

pre 6 godina

Restitucija, da pozdravljam jer se oteto mora vratiti vlasnicima. Predlažem, ozbiljan početak od Senjaka, Topčiderskog Brda, Dedinja, itd.

Juznjak

pre 6 godina

Tajkuni i drugi kriminalci su nevini i zasticeni, ali su zato uvedeni izvrsitelji za posten i siromasan narod. Znala sam da ce da krene javasluk..
(Maja, 6. oktobar 2017 16:30)

Ciljas na izvesne JUL-ovce? Nego da se osvrnem na komentar koji kaze zar niko od onih koji protestvuju nema vikendicu da im ustupi?
Nisam bio medju njima ali imam dve vikendice na koje ne idem vec vise od 20 godina. Od hiperinflacije. Ima i par hektara zemlje dusu dala za organski uzgoj cega bilo. Ali reci mi gde ce deca u skolu? Gde ce ona da zaradi novac minimum do prvog roda a treba imati i pare za uloziti u pocetak. Zvao bi i tetku u Kanadi da im pomogne ali je nemam u zapadnim zemljama.

Stevan

pre 6 godina

Da sam ja na njenom mestu lepo bih otišao kod bivšeg predsednika Nikolića u lepo se uselio u vilu od 800 m2 jer je on uzurpirao tu vilu uz saglasnost sadašnjeg predsednika.Pa kad budu iseljavali Nikolića onda neka isele I dotičnu gospođu.A pošto se to neće desiti lepo može da uživa sa Nikolićima I da pri tom ne plaća nikakve dažbine,jer država za tu vilu snosi sve troškove održavanja.

samo da rata ne bude

pre 6 godina

Sve zemlje su trpele tokom ratova, sa obe strane. Imovinu su konfiskovali jedni za vreme rata, a drugi posle za obnovu. Treba izvrsiti restituciju, ali na pristojan i human nacin.

Petar

pre 6 godina

E sad se lepo zahvalite zutima sto su taj zakon doneli.
(genije, 06. oktobar 2017 18:03)
A šta sprečava Vas “plave” da menjate te zakone koje su ti zli “žuti” doneli. Dokle ćete da se vadite na žute?!!

Mirjana Momcilov

pre 6 godina

Ja sam iseljena iz porodicne kuce uz aistenciju policije 24. maja 2017. godine, prinudno iseljenje, jer je tako nalozio Osnovni sud iz Knjazevca. Po resenju istog suda ja sam suvlasnik porodicne kuce u udelu od 80%.
Kakav je to bio spektakl, demonstracija moci nad mojom porodicom. Otpor nismo smeli da pruzamo jer bi nas sve pohapsili. Jao moja drzavo, majko Srbijo sta dozvoljavas da rade postenim gradjanima, a negativce stitis.
Kome sve nisam pisala od 2009. godine, samo cute!??? Moja dva advokata u dilu sa suprotnom stanom, trci nesto uradio, sad opet moram da imam advokata. Bas me briga ne sekiram se za cigle i malter, ali nepravda???

Sto se tice ovog slucaja saosecam sa porodicom, ali posto je rec o restituciji, ne mogu da komentarisem nista.

Jelisaveta

pre 6 godina

Jel sam ja zaista bagra, sta sam vam uradio?
(policajac, 6. oktobar 2017 18:13)

NISTA nisi uradio, i to je problem. Zalis se na malu platu, tvoju i zeninu, a bez pogovora radis za izvrsiteljku koja ce od ovog slucaja da inkasira kao svi policajci koji su odradili posao za nju za mesec dana. Ejjjj, nije se ni pojavila, i vi ste joj zaradili vasu ukupnu mesecnu platu! UKLJUCI MOZAk covece!

Super Hik

pre 6 godina

Moraju i izvršitelji od nečega da žive!

Jedva zarađuju između 200 i 300 000E godišnje, da jedva toliko, pa ako još ne uspeju da kupe nekretnine preko Doboša, za nekih 40% realne vredmosti, moraju i porez da plate, a onda vi zamislite šta im ostaje.

Ova vlast bi morala ozbiljno da razmisli o povećanju nagrada koje im isplaćuje iz državne kase, za posao koji umesto njih obavljaju sudovi i milicija bez ikakve nadoknade.

Izvršiteljska Mafija

pre 6 godina

Meni su isto uradili sudski izvrsitelji 1. septembra. Dok sam bio odsutan, upali mi u stan, zamenili brave i sad ne mogu pristupiti svojim stvarima i novcu, sto je sjajno bajno jer sam oboleo od multiple skleroze i taj novac, a i sam stan, mi je potreban za, pa kontrolu ove idiotske bolesti. A stan mi je oduzet zbog duga investitora koji je gradio moju zgradu,---> u prevodu ne zbog mog duga vec zbog tudjeg. Na sebe nisam mogao prevesti svoj stan jer je u katastru zaveden pod sasvim drugom adresom, za koju nisam ni znao da se tako vodi moja zgrada do samog izvrsenja skoro. Porez sam naravno placao vec godinama kao vlasnik tog stana za pravu adresu...

L. Beta

pre 6 godina

Hajde da rezimiramo ste se u drzavi Srbiji desavalo:

Posle rata, svi smo postali jednaki.

Drzava je nacionalizovala nekretnine. Ali ne sve, negde je starim vlasnicima ostavila stan/kucu "na papiru", ali je u stanu/kuci ziveo neko drugi.

Stanari su stanove menjali jer niko nije gledao ko je vlasnik. A i vlasnici su stanove prodavali za male pare jer nekretninu nisu mogli da koriste.

I tako su se u takvim stanovima pojavile dve kategorije stanara - potomci
"podobnih" koji su se nasilno uselili u te stanove, i potomci "naivnih" koji su u stan u privatnom vlasnistvu usli zamenom. I jedni i drugi su "zasticeni".

A ti stanovi imaju i dve kategorije vlasnika - potomci onih kojima je stan otet, i potomci onih koji su neuseljiv stan, opterecen zasticenim stanarima, kupili po ceni "jos malo pa dzabe".

Nakon vise desetina godina, to je sve postala jedna papazjanija. Svaki stan je prica za sebe i mora posebno da se resava, a u resavanje mora da se ukljuci drzava. Drzava je problem zakuvala.

Moja porodica je imala pet problema. Tri su resena dogovorom (stanari su kupili stan po ceni neuseljivih stanova) a iz dva su stanari sudski iseljeni. Bez suza i emocija jer decenijama niko tamo nije ni ziveo.

Mirjana Momcilov

pre 6 godina

Dragi pripadnice policije, sutra mogu da naloze iz suda i tvoju porodicu da iselis. Sta ako je sudija doneo nezakonitu odluku, sta je sa policijom koja treba da stiti licnu i imovinsku sigurnost gradjana? Ja sam suvlasnik porodicne kuce sa udelom od 80%. Da li bi cutao a da znas da te nezakonito iseljuju, na osnovu nezakonite presude a nacelnik policije nista ne preduzima po gradjanskoj prijavi? Mislim na moj slucaj. Ovaj slucaj je vezan za restituciju i ne zelim da komentarisem.

Zluradi

pre 6 godina

Neka joj opstina da nuzni smestaj,imaju neki stan u rezervi (dare, 06. oktobar 2017 14:42)

Si normalan? Oni to podele između sebe, pola moje zgrade je tako došlo do stana.

sada

pre 6 godina

da li ce Vulin u zatvor..kofer zatvor..i ostali sa sumnjivim poreklom imovine...msl da bi svi zatvori u drzavi bili premali...srami se drzavo...kazna jednako za sve a ne samo za siromasne

Bobi Robija

pre 6 godina

Zao mi nje i dece ali zakon je zakon. Moj pradeda je izmedju dva svetska rata svercovao duvan i lepo se obogatio. Onda je dosla ona crveno partizanska kuga i sve mu oduzeli. Bogu hvala ima pravde pa su nam deo vec vratili i svake godine vracaju po nesto.
(Gospodar Darko, 6. oktobar 2017 18:12)

Cestitam kolega. Moj cale je svercovao cigarete i benzin 90-ih. Dobrodosao ponov medju gospodu i elitu.

samuraj džek

pre 6 godina

@policajac
U principu se slažem sa vama, međutim, vaše kolege same sebe demantuju. U slučaju Sava mala policija je morala na poziv gradjana po zakonu da izađe na teren ali to ipak nije učinila. Zakon ne može selektivno da se primenjuje, ali mi svakog dana gledamo da ipak može. Policija sme da odbije naredbu ako ona nije čista po zakonu, a u ovom slučaju stvari nisu baš čiste, pošto da jesu, ta bi žena bila preseljena u drugi stan, a vlasnik useljen u ovaj, pošto tako zakon nalaže, a vi sami rekoste da zakon treba da se poštuje.

nekad, sad, tamo, vamo

pre 6 godina

Meni licno ne smeta stu su ljude izbacili iz privatnog vlasnistva, vec zato sto im nije obezbedjen adekvatan smestaj!

U normalnim zemljama, poput Nemacke, Francuske, Holandije itd. postoji nesto sto se zovu socijalni stanovi. To su stanovi u opstinskom vlasnistvu, gde kirija kosta i do 10 puta manje od normalne ekonomske cene i namenjeni su sirotinji. Znaci, ljudima koji zive od socijalne pomoci, penzionerima koji nemaju puni staz, teskim invalidima koji primaju invalidninu itd. Naravno, rec je najcesce o depresivnim betonskim zgradama na periferiji grada, u krajevima gde zivi dosta africkih imigranata, gde cvetaju kriminal, droge itd. ... Ali znate kako, stan je stan, krov nad glavom je krov nad glavom i u tim drzavama na ulici zavrsava retko ko. Mahom ilegalni migranti, teski narkomani iz siromasnih porodica, kao i izbirljivi ljudi koji odbiju pomoc drzave. Ali normalan svet, pooput ove porodice, bi svakako bio zbrinut.

E sada ja vas pitam: zasto nesto tako nije moguce i kod nas? Tolike ste kasarne raspustili, a vojska nam ionako vise nicemu ne sluzi. Zar ne mogu da se te zgradurine adaptiraju u stancice od po 30-60 kvadrata i da se ti stanovi razdele upravo ovakvim ljudima?! Toliki placevi u drzavnom vlasnistvu iza Kaludjerice, zar tu ne mogu da se postave montazni objekti i pretvore u privremene kucice za takve ljude? Bitno je da otvarate trzne centre, Beograde na vodi i pod vodom, a ne mozete da ljudima obezbedite da zive normalno. Sram vas bre bilo!

sasa

pre 6 godina

Ljudi, batalite veronauku i idite da se obrazujte gradjanski... Policija samo izvrsava naloge a naloge izdaje su u skladu sa zakonom, a zakone usvajau POLITICARI u skladu sa SVOJIM LICNIM INTERESIMA!!! Pritisak na sudstvo uvek vrse POLITICARI a ne policajci!!! Izvrsitelji, kao in notari, su politicki stvoreni poslovi sa basnoslovnim zaradama kako bi se uhlebili politicki prijatelji...
Nemojte po policiji, oni su ipak u 99% samo gradjani sa istim problemima kao i svi mi, samo sto oni cuvaju nase zivote i bezbednost za razliku od svih nas - rizikuju svoje za nase! Sutra ce ti isti policajci po nalogu suda da iseljavaju svoje kolege i prijatelje, i ne verujem da im je lako i sve jedno zbog toga!
Zapitajte se, da li bi ste vi otisli da spavate ispred kontejnera i da se hranite u istom da zastite neku drugu porodicu? Koliku zrtvu bi ste vi podneli za nekog? Kad sebi odgovorite na to pitanje, onda bacajte paljbu na drugog...
Inace sam bio beskucnik 36 godina, a kada sam kupio stan u novogradnji, svaki drzavni organ se okomio na moju imovinu da je otme, pocev od EPS-a pa do Poreske Uprave, gde neki samo propustaju da postuju zakon a neki poput EPS-a se ne libe ni da falsifikuju... I sutra da mi dodje izvrsitelj sa policijom, nece mi biti policija kriva vec KORUMPIRANI DRZAVNI APARAT!!!