Sreda, 04.10.2017.

12:21

"Španija nije Jugoslavija, Vojvodina nije Katalonija"

Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, poredi zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije i nekoliko balkanskih slučajeva.

Izvor: Tanjug

"Španija nije Jugoslavija, Vojvodina nije Katalonija" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Hrv

pre 6 godina

Pula_karlovac,

Znas i sam da to da se u Istru poslije 2.svj.rata doselilo puno hrvata ljevicara, nije istina, vec da se je doselilo puno srba i ostalih manjina.

I jedno pitanje za tebe- po cemu se to Istra jezicno i kulturno razlikuje od Kvarnera?

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

(from south, 4. oktobar 2017 13:41)

Do kraja Drugog svetskog rata su u Istri Italijani bili većinsko stanovništvo; onda je jedan deo Italijana oteran zbog saradnje sa italijanskim fašistima a jedan deo je dobrovoljno otišao - oni koji su bili protiv komunista i/li su imali neke svoje male ili veće privatne biznise, pa su se uplašili da to u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji (DFJ) neće smeti imati.
Ni broj Srba nije zanemarljiv u Istri, naročito u delu oko Ćićerije (Ćićeri/je - to je tamošnji stari naziv za Srbe); o tome u jednoj od emisija dokumentarnog TV serijala ,,Alkemija Balkana'' govori i novinar, autor i urednik celokupnog serijala Goran Milić.
Istarski Hrvati nisu bili naklonjeni ostalom delu Hrvatske i Hrvatima iz dela Hrvatske koji je izvan Istre; u Istri HDZ i Franjo Tuđman nisu smeli da održe promociju te stranke i nisu smeli da imaju predizbornu kampanju - zato što su im Hrvati i Italijani jasno i u pisanoj formi poručili da ,,Istra nije deo Hrvatske a ako ipak dođu, čeka ih dovoljno trulog paradajza / rajčice i dovoljno pokvarenih jaja''.

Imay

pre 6 godina

Pa nije se Kosovo otcepilo od Jugoslavije, nego od Srbije! Analogija koju treba poništiti je: Španija-Srbija i Katalonija-Kosovo! Ne vidim zašto pominju Jugoslaviju...

T

pre 6 godina

@vrati mi moje krpice

Na osnovu cega bi to Nemci imali vece pravo na Vojvodinu? Da li ti uopste znas kada su se pojavili Nemci u Vojvodini i koliko ih je bilo? Ili od kada su Madjari na teritoriji Vojvodine i koliko je njih bilo? Od doseljavanja, Sloveni su vecina na teritoriji Vojvodine, Nemci ili Madjari nikada nisu bili vecina. U vreme najveceg broja Nemaca nisu prelazili 25% stanovnistva dok su Srbi i tada cinili 35%. Nakon II svetskog rata i nakon proterivanja Nemaca postotak Srba raste na preko 50% dok je broj Madjara iako manji, ostao blizu 400.000 ljudi.

tacno

pre 6 godina

Tacno, a po Ustavu SFRJ, u samom uvodu se kaze da narodi (ne republike) imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.
(tacno, 4. oktobar 2017 17:00

Kada vidim minus na nesto sto je cinjenice uvek se zapitam u cemu je rec. Ako je u pitanju nepoverenje u izreceno evo copy/paste iz osnovnih nacela Ustava iz 1974.godine: "Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju..."

e moj druze

pre 6 godina

Stručnjak za Balkan, a toliko iznetih grešaka u jednoj kratkoj analizi da to nije lako nabrojati. Nekada su se zapadnjaci bar trudili da jače argumentuju stavove koji nisu principijelni i nisu potkovani činjenicama i pravom, a sada samo kaže čovek kako on misli i to je tako jer tako on misli...Balkan je divan u odnosu na to ko sve i kako iz sveta brine o njemu.

sasha

pre 6 godina

Svaku situaciju mozes da prestavis onako kako tebi odgovara, od zrtve da napravis agresora ili od agresora zrtvu. u ponekim slucajevima, kao sto je ovaj, to okretanje situacije moze da izgleda neubedljivo i veoma licemerno. Poenta u svemu ovome je interes koji je na prvom mestu, u odnosu na interes onda prestavljas situaciji koje u pravu a ko nije, onako kako se tebi interesi poklapaju. Znaci neku pravdu i medjunarodno pravo moze da zaboravimo, to je mrtvo slovo na papiru. Jedino kako bi moglo da okrenemo situaciju na nasu stranu jeste da se razvijemo ekonomski da bi svi susedi hteli da nam se pridruze, naravno opet iz koristi. Samo trenutno ne vidim da idemo u tom pravcu :(.

Borky

pre 6 godina

Republika Srpska nije imala vecinu pre 1992. Pogledajte etnicku mapu Istocne Bosne !
(Jugoslaven i po, 04. oktobar 2017 16:

Pogledaj samo etnicku sliku Sarajeva prije i poslje rata i sve ce ti biti jasno naravno ako zelis objektivno da gledas sve a ne samo da izvuces ono sto tebi odgovara.

Бата Стојковић

pre 6 godina

(from south, 04. oktobar 2017 13:41) И за тебе и за овог господина који помиње насиље као критеријум за одвајање неке територије од матичне државе било би добро да се подсетимо какав степен насиља у рангу геноцида су Срби из данашње Хрватске, БиХ и Србије (Срем) доживели у доба Независне Државе Хрватске а ипак Хрватска уместо да буде кажњена одузимањем територије она бива награђена и добија нове територије (Барања и Истра) и практично се преко Тита поставља за старатеља Србији. Све док се то не прихвати неће бити правог помирење народа, гарантујем.

jojo

pre 6 godina

O čemu ovaj trabunja. Katalonci su narod. Imaju sve atribute naroda. Za početak jezik. A nemaju državu. To nema veze ni sa Kosovom ni Vojvodinom ni R.Srpskom. Mnogo gori primer je Katalonija pa opet nemaju prava ali eto Kosovo ima. Navodno nasilje su potencirali albanski separatisti, tu nema šta da se priča. Ali i Sloba, danas se to zna,je doveden od strane SAD, tamo je i na obuku išao kao mlad. Dakle odigrao je predstavu prema planu i programu.

pula_karlovac

pre 6 godina

odogovor na #from south post, kad kaze "Vojvodina i Istra nisu isto, dapace nesto su jako razlicito. Istra je oduvijek vecinski naseljena Hrvatima,#

LAZES,
Istra sada ima oko 250 000 stanovnika, a 1945-1947 samo iz Pule je istjerano oko 50 000 Talijana, pa Bale, Rovinj, Labin, cijela zapadna obala i mnoga sela. Istra je tada vjerovatno imala vise stanovnika nego sada. I dan danas veliki predjeli Istre djeluju opustoseno, zemlja zarasla u korov, selo Bale npr gdje prije 1945. su sve oko sela bile njive, plantaze, i dan danas je samo makija, tipican trag etnickog ciscenja koji je tamo izvrsen.
U Istri Hrvati su zivjeli u istocnom dijelu i unutrasnjosti i mislim da nisu bili vecina ni u jednom vecem gradu.

ode koza s grba

pre 6 godina

Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata.
(makijawele, 4. oktobar 2017 16:39)

Pa Hrvati i jesu ti koji guraju ideju o Republici Istri..

pula_karlovac

pre 6 godina

odogovor na #makijawele post, kad kaze "Moje je mišljenje da Vojvodina ima pravo na referendum o samoodređenju i odcjepljenju" i " Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata."

Ti hrvati u Istri koje spominjes su Istrani i ljevicari hrvati koji su naseljeni u Istri nakon progona Italijana 1947, ti istarski Hrvati vise zaziru od Zagreba nego vojvodjani od Beograda.
Izmedju ostalog, Vojvodina je geografski naslonjena na Beograd i centralnu Srbiju, pa imaju sa njima mnogo vise slicnosti, nego Istra koja je geografski toliko udaljena od Zagreba i ostatka Hrvatske, a jezicno, politicki i kulturno je toliko drugacija da se ima osjecaj kad se prodje Ucka, kao da si dosao u drugu drzavu, jedan totalno drugaciji svijet.
Moj zakljucak, Zagreb treba da se plasi, i da prestane da navija za Kataloniju, jer se to Zagrebu i hrvatima moze obiti o glavi.

tacno

pre 6 godina

Povlaceci paralele izmedju otcjepljenja Hrvatske zaboravili ste napomenuti da su Srbi po ustavu SR Hrvatske bili KONSTITUIVAN narod a ne nacionalna manjina i da su jednostavno izbrisani sto je i dovelo do nezadovoljstva zajedno sa povampirenjem ustastva i strahom od ponavljanja njihovih zlocina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milan@, 4. oktobar 2017 16:07)

Tacno, a po Ustavu SFRJ, u samom uvodu se kaze da narodi (ne republike) imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

Petar S. (protiv prihvatanja dvostrukih standarda)

pre 6 godina

Nista Albancima nije ukinuto (od Autonomije U OKVIRU SRBIJE) sto kosovski Albanci nisu mogli da vrate JEDNIM izlaskom na izbore.

Albanci su citavu deceniju bojkotovai SVE sto je dolazilo iz Srbije. Izbore, popis, skolski nastavni program (pa su po privatnim kucama izvodili nastavu - NIKO im nije ukinuo skolstvo, samo je ono moralo da se izvodi pi srpskim nastavnim planovima sto su Albanci odbili), itd.

Sto se nasilja tice izmedju onoga sto se desilo u Barseloni i na KiM. I na KiM je pocelo razbijanjem demonstracija.
Nasilje je pocelo 10 godina kasnije.
A to je rupa koju bi mnogi sa Zapada zeleli da gurnu pod tepih.

U tih 10 godina su se desavale stvari od "jedno nacionalnog trovanja albanaca" preko guranja dece na demonstracijama u prve redove ispred pilicije, slanja dobrovolhaca y HR u rat protiv Srba,

pa DO ilegalnog svercovanja oruzija preko Prokletija, postavlhanja zaseda ubijanja vojnika i policajaca. Kidnapivanja i ubijanja civila, a po optuznici Dika Martija jos mnogo gore stvari.

Sta bise desilo da su Katalonci, postavljali protiv tenkovske mine autobusima kojima su prevozeni Spannski policajci?

Sta bi bilo da su sa krovova zgrada pucali Snajperima po Spanskoj policiji?

Sta bi bilo da su terror. pobegli u Sela, i policija opkolila i pustila civile da izadju (kao sto i Srpska policija) pa ko ode, ode.

Dali bi to bilo "Prekomerna upotreba sile"?

Ili bi bilo (U SPANIJI) "Teroristi koriste civile kao ljdski stit"!

ZNAMO odgovor.

smeško

pre 6 godina

Pa I nije isto. Nema republike koja bi bila oštećena. Sve same pokrajine. A onda zašto se ne bi odvojile sve.
Samo mi nije jasno iz koja je pokrajine je vladar. Koja je to pokrajina kojoj pripadaju veća demokratska prava?

Stefan

pre 6 godina

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom", naveo je Biber, koji tvrdi da ovo nije slučaj kada je u pitanju Katalonija, koja uživa široku samoupravu i, uprkos tvrdoglavoj i nefleksibilnoj politici koju sprovodi Rahojeva vlada, ne može se reći da se nalazi u istoj poziciji.

Pojednostavljeno i propagandno vidjenje stvari.Kosovu nije oduzeta autonomija(mada je diskutabilno da li je uopste i na nju imalo pravo)vec je ta autonomija stavljena pod ustavnopravni okvir Srbije,drzave gde pripada.Ta autonomija,sa takvim ovlasnjenjima,koja je nametnuta samo Srbiji,je doneta protivpravno,protivustavno,bez ikakvog legitimiteta,jer je doneta od strane diktarorskog rezima.To je kao kada bi posle 2 svetskog rata ostale idalje Hitlerove grenice.

srce sumadije

pre 6 godina

Ovi nasi ljuti na EU navidno zbog Kosova.Hm ja bi pre rekao da je vlastima sad sumnjiva Vijvodina pa se kao nesto dure.Bogami dolazi i Vijvodina na red.

makijawele

pre 6 godina

Moje je mišljenje da Vojvodina ima pravo na referendum o samoodređenju i odcjepljenju, ali mislim da zbog promijenjene strukture stanovništva referendum ne bi prošao. Uvjerenja sam da prisila nije dobra (slucaj Spanjolske i Katalonije), bolje je rjesenje slobode i afirmacije prava (slučaj Velike Britanije i Skotske). Srbija se ne mora bojati za odlazak Vojvodine, dok je odlazak Kosova za Srbiju korisan (jer bi u budućnosti veći dio Srbije postao albanski, situacija bi u Srbiji ubrzo bila kao sad u Makedoniji). Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata.

да да

pre 6 godina

Рекао је све што наши политичари дан данас не смеју да кажу народу а сви то знају, врло добро !!!

milan@

pre 6 godina

Povlaceci paralele izmedju otcjepljenja Hrvatske zaboravili ste napomenuti da su Srbi po ustavu SR Hrvatske bili KONSTITUIVAN narod a ne nacionalna manjina i da su jednostavno izbrisani sto je i dovelo do nezadovoljstva zajedno sa povampirenjem ustastva i strahom od ponavljanja njihovih zlocina. Takodje zelim reci da ne zelim da opravdavam zlocine koje su pocinili neki u ime Srba, budala je tad bilo i previse na svim stranama, izgleda i sad... Ovde je jos neki komentator naveo da je Istra oduvijek bila vecinski Hrvatska. To je laz... Istra je bila vecinom naseljena Italijanima i nikad nije bila dio Hrvatske, koja uostalom nikad i nije bila drzava do sad. Jedino dobro iz ovog svega sto se desavalo je da su granice izmedju Srbije i Hrvatske smanjene na najmanju mogucu mjeru, tako da iako se sad ne cini tako mislim da vremenom doci do izvjesnog izmirenja naroda. U BiH stanje je najlosije, teznje Dodika za otcjepljenjem samo pogorsavaju situaciju. Sam pogled na RS je dovoljan da se vidi da je vojno neodrziva i najbolja opcija je ulazak u EU u okvirima BiH. Jos bih napomenuo da RS nije genocidna tvorevina kao sto neki spocitavaju vec je nastala kao produkt odbrane Srba i hvala Bogu na tome....

Davor

pre 6 godina

Koje debilno poređenje,pa na eventualnom referendumu u RS-u 90 posto ljudi bi glasalo za izlazak iz BIH,dok bi u Vojvodini bar dvije trećine stanovništva bile za ostanak u Srbiji.Neka sprovedu referendume pa da provjerimo!

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

Sve sto je rekao covek je apsolutno tacno, a Srbadija neka i dalje zivi u kosovskim i mitovima Slobodana Milosevica i vojvode Seselja...

rabo

pre 6 godina

Prisjecanje
Da, potpuno si upravu. Secam se da sam se tada druzio sa starijim, iskusnim ljudima, jedan je bio uvek visoki funkcioner, mislim da je tada bio zamenik saveznog sekretara za pravosudje, moj odlican prijatelj iz generacije mojih roditelja. Govorio mi je upravo ovo sto si ti sad ispricao, da je Tudjman odgovor na Milosevica. I da cemo svi trpeti zbog toga. Ko je mogao da pretpostavi da decenije nece moci da poprave stetu... Ne mislim da je Tudjman bio bolji, ali da nije bilo jednoga, verovatno ne bi bilo ni drugoga...

derion

pre 6 godina

Da ne pisem ovde sto je u komentarima vec receno,u vidu jednostavnih argumenata kontra onog sto prica ovaj gospodin i njemu slicni,ali citajuci sta govore svetski i evropski analiticari,pogotovo ovi `eksperti za Balkan`,a Boga mi i ono sto stoji u nekim od komentara ovde,na kraju dolazim do prostog zakljucka,da se sve svodi na to,da jedino Srbi nemaju nigde i nikada pravo na samoopredeljenje,referendum i otcepljenje,naravno iz razno raznih `opravdanih` razloga koji su navedeni.Ovo je samo moja veoma uzdrzana reakcija na `ovo` sto sam procitao u ovom clanku,inace sta stvarno mislim i osecam kad procitam ovako nesto,nije za objavljivanje komentara,toliko i hvala.

Bgd

pre 6 godina

@(Krajišnik Srbin, 4. oktobar 2017 14:41)
Nije tačno. Jugoslavija se raspala samo iz jednog razloga: zato što je narod koji je u njoj živeo tako želeo. Jesu li bili referendumi u Sloveniji i Hrvatskoj? JESU Je li narod ogromnom većinom rekao da želi samostalne države? JESTE. O čemu pričamo dalje? Nama je večito neko drugi kriv. Nije, krivi smo MI (narodi bivše SFRJ). MI smo svojim (ne)činjenjem stvorili Kučana, Janšu, Tuđmana, Miloševića, Izetbegovića. Nisu oni pali s Marsa niti ih je neko silom doveo na vlast već smo ih MI izabrali, oni su deo NAS, NAŠ odraz u ogledalu. Da smo imali pameti i da nam je dovoljno razvijena svest ne bismo doveli takve budale na vlast međutim nismo. Voleli smo da slušamo njihove laži, poverovali, dali im vlast i dobili što smo tražili i zaslužili. Taman po meri.

Uros Djurdjevic Prejaki #32

pre 6 godina

Vojvodina nije Katalonija ali bi mogla da bude KAO Katalonija i proglasi nezavisnost od Srbije sto cu apsolutno da podrzim.

delboj

pre 6 godina

Nevjerovatno je kakve se gluposti pišu o Miloševiću. Sigurno da ne podržavam nasilje, ali nije Milošević doveo do toga, što je svojevremeno rekao Momir Bulatović "mi nismo bili ni ludi ni glupi, ali da smo tada popustili pred svim tim što nam je traženo, onda bi se samo gomilali novi zahtjevi i na kraju bismo svakako sve izgubili i bili poraženi". Oni su bar pokušali da nešto sačuvaju. Nisu uspjeli, desilo se šta se desilo. Ovi danas sve samo rasturaju. Nije Milošević rasturio Jugoslaviju.

Sve ostalo su protivrecnosti

pre 6 godina

Jedina konstanta u tumacenjima cenjenog Bibera jeste da je svako otcepljenje od Srbije legitimno, a pripajanje Srbiji neligitimno.

jelena

pre 6 godina

Nije sija nego je vrat. Sve ovo su samo prazne reci i potreba da se nadje definicija, a sustine nema. Ako postoji potreba jednog naroda da ima svoju drzavu, tu nema veze da li ima represije ili ne. Kao u slucaju Jugoslavije, Srbije sa Kosovom, zasto jedan narod kao sto su Katalonci ne bi imali svoju drzavu, ako su je dobile republike Jugoslavije ili Kosovo? Katalonija za vreme duge vladavine Franka nije mogla da koristi svoj jezik, svako obelezje tog naroda je bilo uguseno. Zar to nije represija. Sadasnje zapadne drzave vise ne vrse takvo nasilje, ali sprovode perfidnije pritisak. Tako da ova prica zapadnih politicara nije bas uverljiva.

batko

pre 6 godina

Prvo, ekspert zaboravlja da SM nije bio predsednik SFRJ, nego Srbije.
Drugo, kosovski Albanci imali su veća prava nego Srbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Makedoniji. Druga stvar je što ta prava nisu koristili, nego su radili na stvaranju paralelnih institucija, što je podržavao Zapad(SAD i EU) finansi-jski, materijalno, politički i vojno. Represija nad Albancima je postojala(državna),ali je bila daleko veća pre pojave SM, nego nakon toga. S druge strane vreme je radilo za separatiste. I najvažnija činjenica Kosovo nisu priznali Rusija, Ukrajina, Indija, Kina, Brazil, pet država EU, kao i mnoge druge što sasvim dovoljno govori o međunarodnom pravu i Kosovu kao nezavisnoj državi.

Jovan

pre 6 godina

Svi vi koji ne pripadate petokolonasima i zagovornicima EU demokatije treba da shvatite da smo u 1914 i 1941. Tenutno je to tako i ne mozemo promeniti nista na brzinu. Razni Biberi i njemu slicni su u transu opijeni trenutnom situacijom i likuju nad malim narodima. Medjutim ne treba gubiti nadu. Doci ce ponovo 1918 i 1945 pa cemo mi tada ponovo pisati istoriju.

Pavle

pre 6 godina

Pitam strucnjaka da li je odsustvo represije jedini njegov argument za Republiku Srpsku? Represija fizicki ne postoji, ali od 95 i originalnog Dejtona gomila nadleznosti Republici Srpskoj je oduzeto, sad im smeta i sam dan osnivanja. Uostalom, nije referendum o nezavisnoj RS pitanje nacionalizma nego sveopsteg funkcionisanja BIH. Ko na silu drzi ovakvu BIH gde ni jedan konstitutivni narod nije zadovoljan ne misli dobro BIH. Sta bi falilo da se po postojecem stanju teritorija ta zemlja razdvoji a Srbija i Hrvatska postanu cvrsti garanti integriteta onoga sto bi bilo bosnjacki deo uz Ugovore i privilegije posebnih odnosa sa obe drzave? Ali, velike sile ne zele to...nego da nas sve drze u saci i upotrebe za destabilizaciju.

vrati mi moje krpice

pre 6 godina

Vi u Srbiji bi morali konačno da se opredelite koji je to kriterijum u pitanju kada polažete "pravo" na neku teritoriju.Ako je to istorijski onda bi se dalo raspravljati o slučaju Kosova, ali bi vam svi argumenti padali po pitanju Vojvodine gde bi neki drugi narodi (Mađari i Nemci)polagali daleko veća prava na tu teritoriju. Ako se pozovete na princip većinskog stanovništva, onda bi Vojvodina, zahvaljujući etničkom čišćenju nesrba za vreme kralja i posebno Tita, ona zaista pripadala Srbiji ali bi ste po istom principu ostali bez Kosova. Ali ne, vi bi sedeli kao i uvek na dve stolice potežući principe koji vama u datom trenutku odgovaraju. Kosovo je naše istorijski a i Vojvodina je naša jer smo tamo većinsko stanovništvo! E, pa ne može tako! Aj, u zdravlje!

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Spanija - osim u kulturnom i istorijskom smislu - JESTE Jugoslavija, a Katalonija JESTE Kosovo, iz sledecih razloga:

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se zbio gradjanski rat.

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji centrifugalne nacionalisticke sile pokusavaju da razbiju funkcionalnu multinacionalnu zajednicu.

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se radi od jednom narodu, iste rase i porekla, slicnog jezika i zajednickom istorijom (sa izuzetkom Baska, koji su ekvivalent kosovskim Albancima)

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se desila etnicka represija: osvojivsi Kataloniju 1938/39. godine i tokom naredne cetiri decenije terora, Franko je pobio silan katalonski narod, sasvim izvesno daleko vise nego sto je Milosevic pobio na Kosovu. Katalonci (kao, uostalom, i Albanci) nisu ostali duzni, etnicki cisteci Kataloniju od Spanaca tokom republikanske vlade (1936-39.)

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji imamo centralnu vladu koja nema pojma kako da miroljubivim sredstvima resava medjunacionalne sukobe i koja srlja iz jedne katastrofalne zablude u drugu. Ovo je kljucni dokaz da ljudi, generalno, a vladine birokratije posebno, nisu u stanju da bilo sta nauce.

- Konacno, kao i u slucaju Jugoslavije, cinizam, dvolicnost i licemerje Evropske Unije je na otvorenoj izlozbi: dupli standardi, posebni slucajevi, vanpravna resenja, zakulisne radnjice, diplomatska muvanja, cinicna saopstenja za stampu...sve ovo fantasticno podseca na Jugoslaviju ljeta gospodnjeg 1991.

Petar

pre 6 godina

OMG! Ne mogu vise da skapiram sta jeste, a sta nije, i sa cim. Sta je sui generis, a sta im se ne svidja. Jedino kontam da oni kao jesu, a mi kao nismo. Ili je obrnuto, malo sam zbunjen...

posmatrač

pre 6 godina

Ako je 'Španija demokratija' neka pusti ljude da se izjasne na referendumu.Oni samo to traže.Nezavisnost verovatno ne bi bila izglasana.

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

Covek je u pravu Spanija nije Jugoslavija.
Od drzava nastih na tlu Jugoslavije
tri su nastale (i jos jedna u nastajanju) u komunizmu.
Ovim je na tlu Jugoslavije, demantovana Marxova teza da drzava odumire u komunizmu. Ne samo da su nastale, vec dve od njih su uzorne clanice EU.

Komentari kao iz Informera

pre 6 godina

Vrlo racionalno, neemotivno i objektivno objašnjenje: nama, netolerantnim Srbima i ljudima koji smo apsolutno nesposobni da posmatramo stvari i iz tudje perspektive, ljudima koji ne prihvataju ni istorijske greške, ni krivicu, ni odgovornost, svako mišljenje koje se ne poklapa sa opštim narativom koji nam prezentuju ljudi kao Vučić, Šešelj, Djurić, Vulin...mora da je pogrešno, pristrasno i antisrpsko. Ne znaju npr. da je Biber srpski zet i da nam je, mada i dalje naučnički precizan, u svojim tumačenjima čak i naklonjeniji nego što bi se to inače moglo očekivati.

NN

pre 6 godina

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

U pravu ste donekle . SFRJ I Spanija su imale slicnu sudbinu do povratka kraljevske porodice i Kraljevine u Spaniji. I jedna i druga drzava su imale dikatore na celu drzava SFRJ Tita , Spanija Franka, isto su imali narode koji se bune i traze autonomiju i nezavisnost, Baskija i Katalonija u Spaniji, a u SFRJ smo imali secionistcke ideje Hrvatske i Kosova 70 tih, 80 tih . Spanija je krenula dobirm putem posle Frankove smrti , postavsi ubrzo clanica NATO i EU , dok je SFRJ posle smrti Tita dobial rotirajuce predsednistvo koje je na kraju dovelo do krvavog raspada SFRJ umesto da se radi na clanstvu u NATO, EU. Da smo bili clanica bar NATO ne bi se raspali 1991 godine i najveca greska Tita je sto nije ubacio SFRJ u NATO 1952 godine kada su usli Turska i Grcka (setimo se da je posle razlaza SFRJ sa SSSR bio neki vojni pakrt Turske, Grcke i SFRJ) ili da su komunisti 80 tih imali hrabrosti da traze clanstvo u NATO i da udjemo u NATO kao Spanija sredinom ili krajem 80 tih godina. NATO nije bio tako rigorozan kao EZ tj EU da trazi vladavinu prava. Imali smo dikatora Salazara u Portugal pa je ista drava bial clanica NATO od osnivanja 1949 godine. Imali smo vojnu huntu u Grckoj poctkom 70 tih pa nisu izbaceni iz NATo, iali smo vojne puceve regularni vlasti u Turskoj pa su bili i dalje clanica NATO.

ljilja

pre 6 godina

Tuzno je sve ovo sto nam se desilo , ali zlurade primedbe od srpskih politicara , koji su sada na vlasti , nece umanjiti njihovu krivicu iz devedesetih i anulirati ratnohuskacku politiku koju su vodili.

Vesna

pre 6 godina

Kada sam procitala naslov, nije bilo potrebe ni da citam tekst, jer je sve napisano izmedju redova
Španija nije Jugoslavija, Vojvodina nije Katalonija"
Sta to znaci, da Katalonija ne sme da se odvoji od Spanije a da Vojvodina to moze ako zeli...
Kakve li sve nebuloze dolaze sa zapada, samo da bi bilo po njihovom.Ovde se ne radi o nikakvom medjunarodnom pravu, ko vise za to mari...ovde jaci pisu i menjaju pravila kako se njima svidja. Nama je to valjda odavno jasno...

Profesor geografije

pre 6 godina

Ne želim nikog da uvredim, ali Republika Srpska geografski gledano izgleda toliko nakazno, da bi bilo sramota da bude samostalna država. A tek način na koji je nastala...

stevan signal

pre 6 godina

pa da, španija je španija, jugoslavija je jugoslavija, logično je onda da španija nije jugoslavija. isto tako je katalonija katalonija a ne Vojvodina. dakle onda sasvim je logično kada kažu da je Kosovo Kosovo a ne katalonija i da je Kosovo druga priča.

duško

pre 6 godina

čemu ovo trabunjanje kad je jedina istina da međunarodno pravo ne postoji. jedino postoji pravo jačeg i pravo dogovora velikih sila oko pojedinih slučajeva.

Maca

pre 6 godina

Vojvodjanska autonomija je meni apsurd u svetu. U Vojvodini su vecinski narod Srbi, i interesatno je da oni traze autonomijuj od centralen Srbije gde je opet vecinski narod Srbi. Jel imamo takvih primera bil gde u svetu, gde jedan vecinski narod ima autonomiju u drzavi gde je taj isti narod u celoj drzavi vecinski.

demokratija na krilima bombardera

pre 6 godina

elementarno neznanje. ali nam je jasno, samo sila i oružje, koja crna demokratija ili ne daj bože pravda...

And justice for all

pre 6 godina

@ Zlobodan Kimdzongumovic
Niko ne kukumavče i većina nas nema veze sa vladajućim garniturama. Kada je čovek nemoćan, a oseća nepravdu, ostaje mu bar da piše o tome. Ja ne znam šta je to čovek objasnio, pa je tebi sve jasno i razumljivo, ali u redu. Imaš pravo na svoje mišljenje i to pravo ti niko ne može oduzeti. Isto kao i dotičnom gospodinu.

prisjećanje

pre 6 godina

Što se tiče HR pogođena je suština. Do pojave Miloševića i kongresa u Beogradu te Gazimestana cijela moja obitelj je bila protiv samostalnosti. I tako je razmišljala ogromna većina ljudi u HR. A pojavom Miloševića uslijedio je dijametralno suprotni stav s ciljem da nebudemo potlačeni i neravnopravni. Jasno da su to bili idealni preduvjeti da se okupimo oko onog koji je bio najglasniji protiv i tako se 1990. pojavio Tuđman. Kada je oduzeto cjelokupno oružje teritorijalnoj odbrani Tuđman je pomeo u drugom izbornom krugu a u prvom je rezultat bio podjednak s komunistima. Od te ogromne većine protiv samostalnosti Milošević je svojom politikom doveo do toga da nas preko 90% glasa na referendumu za samostalnu državu HR. Slično je bilo i u Sloveniji.

бартендер

pre 6 godina

Јуче сам био у Барселони. Осим што сам препјешачио 15-ак километара по граду јер због протеста и штрајка нису радили градски бусеви и метро, стекао сам утисак да се ради о неком карневалу или концерту... Гомила младих огрнуто у заставе са пивом у руци, мирис марихуане на све стране, мање групе (20-30) људи који скандирају и носе некакве пароле, без неке веће организације у смислу броја људи, говорника... Из свих крајева града људи су ишли ка тргу Каталуња и док сам ишао ка тамо очекивао сам да ће бити нешто, као неки протест, ултиматум Шпанији, као обратиће се неко народу, а оно опет иста слика, млади који сједе по улицама, пјевуше, циркају, дувају и то је то... Полиције је било као на комадни док играју Звезда или Партизан са рецимо Војводином, мало више него обично. Суштински, мислим да они воле свој регион много више него што воле Шпанију, али да је не мрзе ни мало нити им је догорело до ноката да желе независност пошто пото. Ствар је што се осјећају финансијски искоришћено и желе да то престане, па кад би се та ствар преформулисала унутар Шпаније тако би и гласови за одвајањем полако нестали!

Vozdovac

pre 6 godina

Koliko još paušalnih objašnjenja i traženja nemuštih izgovora u vezi secesije kosovskih Albanaca treba da čujemo da biste opravdali činjenicu da ste Srbiji oteli deo njene teritorije?
(Knockout, 4. oktobar 2017 13:37)

Kosivo je Srbiji oteo Milosevic prvo drzavnim i paradrzavnim nasiljem nad gradjanima albanske nacionalnosti, odbijanjem da se pregovara sa umerenim ljudima piput Rugove, a onda u vojnim porazom u bezumnom i unapred izgubljenom sukobu sa NATO... To je sustina. Nikakve zamene teza i guslanja tu ne pomazu.

bas cete mi objaviti komentar - nisam dovoljno isprao mozak

pre 6 godina

Ogroman je problem sto, kad nam cinjenice ne odgovaraju, mi pokusavamo da ih promenimo. 'Cenjeni gospodin' JESTE strucnjak, medjunarodna zajednica JESTE merilo po kome moramo da se ravnamo! Mi JESMO bili krvolocna drzava koja je ratovala sa svima i to je VAZNA CINJENICA!
Zatvaranje ociju pred stvranosti nece nam pomoci, delujemo samo jos gluplje i nerazumnije

Bure

pre 6 godina

Dragi komentatori, hocete li vise skontati da Spanija NE PRIZNAJE nezavisnost Kosova, s time i bilo kakvo povlacenje paralela izmedju Katalonije i te balkanske provincije. Stav Spanije je opravdan. Koliko se trudite da povucete tu paralelu - pa treba pozvati Vladu Spanije da odmah prizna nezavisnost Kosova, jer to ocigledno zelite.

артиљерац

pre 6 godina

2012 године је у Клермон Ферану,у Француској,био конгрес правника,
стручњака за уставно право.Један од учесника,Француз,је имао реферат
на тему сецесије Словеније и Хрватске.Тврдио је да,према Уставу СФРЈ
из 1974,Словенија и Хрватска нису имале право на отцепљење.Развила се дискусија,и на крају су се учесници готово једногласно сложили са
Французом.Наравно,нису се сложиле словеначка и хрватска делегација,
које су и напустиле конгрес,али конгрес је напустила и аустријска
делегација.У знак подршке Словенији и Хрватској.А Бибер је из Граца,
Аустрија.

Buron

pre 6 godina

Sve je veoma jasno i kratko objasnio ovaj ekspert za Balkan,
i ako vam pored toga još uvjek nije jasno zašto je Kosovo jedinstven slučaj, onda vam nikad i neće biti jasno.

Krajišnik Srbin

pre 6 godina

Ovaj lik ili ne kapira poentu ili se pravi blesav.
Jugoslavija se nije raspala iznutra, zbog bujanja nacionalizma ili neke centralne vlasti. Jugoslavija se raspala jer su tako hteli spoljni faktori. Raspala bi se i bez Milosevica.

Aleksandar

pre 6 godina

Spanija demokatija, hahahahahaha, vazi al na plazi. Do pr koju deceniju su imali fasistickog dikatatora, kakva demokratija kakvi bakraci. Znate sta je Josip bio za Franka, majka Tereza, toliko.

lokum

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko neko ko se naziva "stručnjakom za Balkan" ne poznaje dovoljno istoriju tog područja a priča o njoj. U stvari, pre bih rekao da nije u pitanju neznanje već namerno prenebregnute činjenice. Ali jasno je o kakvom "stručnjaku" je reč. Za njega su Srbi pravili represiju na Kosovu, iako je Srba na Kosovu svake godine od 1945. bilo sve manje i manje a Albanaca sve više i više. Za njega je represija to što su Albanci na Kosovu dobili sve što su tražili još u Titovoj Jugoslaviji (danas Srbi na Kosovu žive u enklavama gospodine). O "etničkom čišćenju" u Republici Srpskoj ne treba ni komentarisati. Što nije naprimer spomenuo "Oluju" i Srbe iz Hrvatske, tu nema represija niti etničkog čišćenja jel? Prema tome još jedan od "objektivnih stručnjaka", oči vide samo ono što mu odgovara.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Разлика је што се Каталонци неће дићи на оружје, превише лепо они живе да би ту нешто драстично мењали. Косово је било и остало најбеднији део Европе.

istorija nasilja

pre 6 godina

RS je nastala na genocidu, etničkom čisćenju, progonu, rušenju i zatiranju nesrpskog stanovništva čak i tamo gdje su Srbi bili manjina (Posavina, Podrinje, Višegrad, Foča, Srebrenica itd.). RS je nastala kao kompromis zbog zaustavljanje rata. Daytonski sporazum izričito naglašava da RS nema pravo na separaciju. A istorija nasilja na tom području traje stoljećima sa većim ili manjim intenzitetom.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 6 godina

Covek objasnio. Potpisujem mu svaku. Vucicu, radikalu, citaj i uci. To vazi i za ove slobiste, radikale, dverjane i ostale ''velike'' Srbe koji svakodnevno kukumavce po portalima, a ocigledno jos nista nisu shvatili nakon 20 godina!

John

pre 6 godina

"Španija nije Jugoslavija"

Naravno da nije. U Jugoslaviji su vladali komunisti, u Španiji su vladali fašisti (koji i dalje drmaju).
Dakle, to nikako ne mož' da bude isto...

Knockout

pre 6 godina

Koliko još paušalnih objašnjenja i traženja nemuštih izgovora u vezi secesije kosovskih Albanaca treba da čujemo da biste opravdali činjenicu da ste Srbiji oteli deo njene teritorije?

бт

pre 6 godina

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom"...

Из овога се види да Бибер не познаје или неће да прихвати елементарне чињенице из историје Југославије. Није Албанцима на КиМ одузета никаква аутономија, већ су им права додељена уставом из 1974.г. враћена у оквире аутономије. Рецимо, Тито је поменутим уставом покрајинама доделио статус републике а Ким и Војводина имале су устав и председника, што ниједна аутономија на свету нема. Милошевић је покрајинама одузео право на отцепљење исто онако како и Каталонија по шпанском уставу нема право. Дакле, о каквом одузимању аутономије прича Бибер? А што се репресије тиче, можемо да видимо колико Албанаца се иселило са КиМ од 1945. до сада због тобожње репресије а колико Срба са те исте територије. О чијој репресији ми овде говоримо?

Larry

pre 6 godina

"Britanski ili kanadski način dozvoljavanja glasanja je jedan put, ali ovde moguć samo ako postoji stabilan demokratski proces koji osigurava da se glasanje može odvijati slobodno. Bez dileme, u Španiji to jeste slučaj"

slobodno? kazi to ljudima (medju njima i zenama od 60god) koje je policija bila u nedelju

from south

pre 6 godina

Vojvodina i Istra nisu isto, dapace nesto su jako razlicito. Istra je oduvijek vecinski naseljena Hrvatima, dok Vojvodina nikada nije bila vecinski naseljena Srbima I to je krucijalna razlika. Samim time spominjenje Istre u kontekst Katalonije, a posebno Vojvodine nije usporedivo. Da ne spominjem Republiku Srpsku koja tek nema nikakav legitimitet za usporedbu s Katalonijom. Ista je nastala na teskom etnickom ciscenju s elementima genocida i bilo kakvo odvajanje bi izazvalo tektonske poremecaje unutar same BiH. To Bosnjaci ne bi mirno gledali i nastao bi nered u svakom pogledu. Uz to, istu nikada ne bi priznala R. Hrvatska. Katalonci imaju pravo na svoju drzavu, ali imaju jedan veliki problem, a to nije Sranjolska. Naime, gotovo polovina populacije Katalonije ne zeli odvajanje I samim time je tesko sprovesti isto u sadasnjem trenutku. Vjerojatno ce se kriza rijesiti vecom financijskom autonomijom, a tek u nekoj daljnoj buducnosti je moguca I samostalna R. Katalonija. Ovdje je dobar primjer naveden u vezi odnosa snaga Za samostalnost I Protiv samostalnosti u Hrvatskoj I Sloveniji sredinom 80' ih godina. Vecina je bila Protiv, ali je politika Beograda bila takva da se to vecinsko NE uskoro pretvori u vecinsko DA. Srbija je za to platila skupu cijenu, ali jedinu mogucu a to je raspad drzave nad kojom je mislila da polaze prava, gubitak Kosova I odlazak ' drugog oka u glavi '. Ni u BiH nije ostvarena pobjeda, vec status quo. Finale je urusavanje drustva u cjelini I izolacija. Lp.

Pedja

pre 6 godina

Nasilje? Zaboravljate da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine pod medjunarodnim protektoratom. Koje je tad nasilje vladalo?

Ako "princip nasilja" vodi do slucaja "sui generis" i s'time su Albanci 10 godina posle Milosevica stekli pravo na secesiju:

Zasto onda Jevreji 60 godina posle Hitlera nemaju pravo na secesiju na tlu Nemacke? Ili Srbi 90tih (t.j. 45 godina posle Ante Pavelica) pravo na secesiju u Hrvatskoj? Zar genocid ne zastareva?

A sta cemo sa nasiljem Albanca nad Srbima? Kako da posle nasilja 2004te Srbi sa Severa nemaju pravo na secesiju od ostatka Kosova?

BgHQ

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ovu histeriju kod nas oko desavanja u Kataloniji i nasim besmislenim povezivanjem sa Kosovom.Koja je poenta cele price i sta se zeli postici time?Jedini racionalan odgovor koji mi se namece je da je ovo za unutrasnju upotrebu.Mi ovim Kosovo ne mozemo vratiti i dok je situacija takva da su najvece sile zastitnik Kosova mi tu ama bas nista ne mozemo.U stvari mozemo, da sebi i svojoj deci jos vise zagorcamo zivot.Od ovoga imaju koristi samo politicari posebno na vlasti ali i opozicioni jer narod drogiraju besmislenim pricama o Kosovu da ne bi razmisljao o svom robovskom polozaju sa 200,300€ plate i jos nizim penzijama.

Bole

pre 6 godina

Cenjeni gospodin kaže citiram :Podseća da je nekoliko godina pre referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj 1990. godine samo manjina bila za nezavisnost, ali je "politika tvrde ruke" tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševićeva "katapultirala nacionaliste na vlast i osigurala podršku za udaljavanje od Beograda".

Kao da je Sloba vladao celom SFRJ i kao da su Tuđman i Alija bili pacifisti a ne nacionalisti.

Goran

pre 6 godina

Koja glupost. Kroz ceo tekst se prožima da sve što se dešava na našim prostorima je neka vrsta specijala. Po ovoj priči pravo na referendum i otcepljenje imaju samo teritorije koje su pod represijom. Potpuni nonsens. U Španiji je demokratija, a kod nas banana država. U Španiji nema rizika, a u Republici Srpskoj ima. Suština je kako međunarodna zajednica može nečijoj teritoriji priznati nezavisnost ako nije bilo referenduma a negde gde je bilo referenduma isti ne priznaje? Tu nema nikakvih specijala. Ako je neko pod "represijom" možeš uvesti posmatrače ili šta god, a ne oduzeti teritoriju. Da li su crnci u SAD pod represijom?

And justice for all

pre 6 godina

Dragi Biberu, knjigu u šake. Svi ste počeli da dajete mišljenja u zavisnosti od situacije na terenu. Neozbiljno i neargumentovano, kao holivudski film. Sramota za pravnu struku.

PRAVE argumente, molim

pre 6 godina

Ne mogu da se nacudim ovim (naizgled) ozbiljnim ljudima sta ih tera na potrose ovoliko reci dokazujuci nesto potpuno nelogicno. Kakve veze ima stepen autonomije sa pravom na referendum/otcepljenje!? Valjda su medjunarodno pravo i Ustav odredjene zemlje kljucni za takve stvari, a ne necije licno misljenje o tome koliko autonomija gde ima i ko ima "moralno pravo" da se otcepi. Rekao bih da je on sebi zadao zadatak da dokaze razlicitost izmedju KiM i Katalonije, pa je iz sve snage trazio nekakvu argumentaciju u tom pravcu.
Ono sto on previdja u svojoj (irelevantnoj) moralistickoj argumentaciji je da su na KiM imali sudstvo i policiju do kraja osamdesetih pa su konstantno proterivali Srbe. Ista situacija je nakon 1999., Albanci na KiM imaju svoju policiju i sudstvo i opet progone i ne stite Srbe. Dakle, kakva je to, sa njegove moralisticke pozicije, preporuka za nezavisnost KiM

ama bas nista

pre 6 godina

Sto uopste spominjete Vojvodinu. Pravite razlike i svadjate narod, a da povoda za to uopste nema. Zavadi pa vladaj! Oduvek bilo i oduvek bice. A narod najivan i glup pa pada na ove price koja skrece poglede i mozgove sa teme kao sto je Vulinova tetka...

Drljavi Hari

pre 6 godina

Tacno tako. Katalonci zive slobodno, ucestvuju u svim strukturama vlasti, imaju veliku autonomiju u svim oblastima od obrazovanja do ekonomije, najbogatiji su deo Spanije... sve ono sto Albanci na Kosovu nisu imali hteli mi to da priznamo ili ne. Milosevic je svojom politikom dao Albancima sve potrebne argumente za otcepljenje, tako da kad se ljutimo sto Kosovo nije vise deo Srbije treba da se ljutimo na Milosevica i njegove glasace, ne na neku svetsku nepravdu.

djuro

pre 6 godina

Katalonija i Vojvodina su bogate regije od kojih se otima i sasvim je razumljivo da ce se ljudi pobuniti. Dok jedni marljivo rade i stvaraju BDP drugi se izlezavaju.

nn

pre 6 godina

Tipično selektivno moralisanje sve što smije Zapad drugi ne smiju . Očigledno je da živimo u svijetu u kome je sila ( vojna , ekonomska ) jedini argument .

DragCHE

pre 6 godina

Pa ako je ovo princip, besprincipijelne EU, onda Kurdi i Palestinci imaju svo pravo na ocepljenje i drzavu, jer i jedni i drugi trpe vekovni progon, ubistva i teror.

bukefal

pre 6 godina

Od svega navedenog jedino tacno je da Vojvodina nije Katalonija,pandam Vojvodini je recimo Dalmacija,koja cini jednu celinu,ali gde je vecinsko stanovnistvo Hrvatsko kao sto je u Vojvodini Srpsko.U ostalim navedenim primerima vecinu stanovnistva u oblastima koje zele nezavisnost cine druge nacije.

Knockout

pre 6 godina

Koliko još paušalnih objašnjenja i traženja nemuštih izgovora u vezi secesije kosovskih Albanaca treba da čujemo da biste opravdali činjenicu da ste Srbiji oteli deo njene teritorije?

Pedja

pre 6 godina

Nasilje? Zaboravljate da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine pod medjunarodnim protektoratom. Koje je tad nasilje vladalo?

Ako "princip nasilja" vodi do slucaja "sui generis" i s'time su Albanci 10 godina posle Milosevica stekli pravo na secesiju:

Zasto onda Jevreji 60 godina posle Hitlera nemaju pravo na secesiju na tlu Nemacke? Ili Srbi 90tih (t.j. 45 godina posle Ante Pavelica) pravo na secesiju u Hrvatskoj? Zar genocid ne zastareva?

A sta cemo sa nasiljem Albanca nad Srbima? Kako da posle nasilja 2004te Srbi sa Severa nemaju pravo na secesiju od ostatka Kosova?

John

pre 6 godina

"Španija nije Jugoslavija"

Naravno da nije. U Jugoslaviji su vladali komunisti, u Španiji su vladali fašisti (koji i dalje drmaju).
Dakle, to nikako ne mož' da bude isto...

Bole

pre 6 godina

Cenjeni gospodin kaže citiram :Podseća da je nekoliko godina pre referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj 1990. godine samo manjina bila za nezavisnost, ali je "politika tvrde ruke" tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševićeva "katapultirala nacionaliste na vlast i osigurala podršku za udaljavanje od Beograda".

Kao da je Sloba vladao celom SFRJ i kao da su Tuđman i Alija bili pacifisti a ne nacionalisti.

бт

pre 6 godina

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom"...

Из овога се види да Бибер не познаје или неће да прихвати елементарне чињенице из историје Југославије. Није Албанцима на КиМ одузета никаква аутономија, већ су им права додељена уставом из 1974.г. враћена у оквире аутономије. Рецимо, Тито је поменутим уставом покрајинама доделио статус републике а Ким и Војводина имале су устав и председника, што ниједна аутономија на свету нема. Милошевић је покрајинама одузео право на отцепљење исто онако како и Каталонија по шпанском уставу нема право. Дакле, о каквом одузимању аутономије прича Бибер? А што се репресије тиче, можемо да видимо колико Албанаца се иселило са КиМ од 1945. до сада због тобожње репресије а колико Срба са те исте територије. О чијој репресији ми овде говоримо?

lokum

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko neko ko se naziva "stručnjakom za Balkan" ne poznaje dovoljno istoriju tog područja a priča o njoj. U stvari, pre bih rekao da nije u pitanju neznanje već namerno prenebregnute činjenice. Ali jasno je o kakvom "stručnjaku" je reč. Za njega su Srbi pravili represiju na Kosovu, iako je Srba na Kosovu svake godine od 1945. bilo sve manje i manje a Albanaca sve više i više. Za njega je represija to što su Albanci na Kosovu dobili sve što su tražili još u Titovoj Jugoslaviji (danas Srbi na Kosovu žive u enklavama gospodine). O "etničkom čišćenju" u Republici Srpskoj ne treba ni komentarisati. Što nije naprimer spomenuo "Oluju" i Srbe iz Hrvatske, tu nema represija niti etničkog čišćenja jel? Prema tome još jedan od "objektivnih stručnjaka", oči vide samo ono što mu odgovara.

DragCHE

pre 6 godina

Pa ako je ovo princip, besprincipijelne EU, onda Kurdi i Palestinci imaju svo pravo na ocepljenje i drzavu, jer i jedni i drugi trpe vekovni progon, ubistva i teror.

nn

pre 6 godina

Tipično selektivno moralisanje sve što smije Zapad drugi ne smiju . Očigledno je da živimo u svijetu u kome je sila ( vojna , ekonomska ) jedini argument .

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Разлика је што се Каталонци неће дићи на оружје, превише лепо они живе да би ту нешто драстично мењали. Косово је било и остало најбеднији део Европе.

And justice for all

pre 6 godina

Dragi Biberu, knjigu u šake. Svi ste počeli da dajete mišljenja u zavisnosti od situacije na terenu. Neozbiljno i neargumentovano, kao holivudski film. Sramota za pravnu struku.

ama bas nista

pre 6 godina

Sto uopste spominjete Vojvodinu. Pravite razlike i svadjate narod, a da povoda za to uopste nema. Zavadi pa vladaj! Oduvek bilo i oduvek bice. A narod najivan i glup pa pada na ove price koja skrece poglede i mozgove sa teme kao sto je Vulinova tetka...

PRAVE argumente, molim

pre 6 godina

Ne mogu da se nacudim ovim (naizgled) ozbiljnim ljudima sta ih tera na potrose ovoliko reci dokazujuci nesto potpuno nelogicno. Kakve veze ima stepen autonomije sa pravom na referendum/otcepljenje!? Valjda su medjunarodno pravo i Ustav odredjene zemlje kljucni za takve stvari, a ne necije licno misljenje o tome koliko autonomija gde ima i ko ima "moralno pravo" da se otcepi. Rekao bih da je on sebi zadao zadatak da dokaze razlicitost izmedju KiM i Katalonije, pa je iz sve snage trazio nekakvu argumentaciju u tom pravcu.
Ono sto on previdja u svojoj (irelevantnoj) moralistickoj argumentaciji je da su na KiM imali sudstvo i policiju do kraja osamdesetih pa su konstantno proterivali Srbe. Ista situacija je nakon 1999., Albanci na KiM imaju svoju policiju i sudstvo i opet progone i ne stite Srbe. Dakle, kakva je to, sa njegove moralisticke pozicije, preporuka za nezavisnost KiM

артиљерац

pre 6 godina

2012 године је у Клермон Ферану,у Француској,био конгрес правника,
стручњака за уставно право.Један од учесника,Француз,је имао реферат
на тему сецесије Словеније и Хрватске.Тврдио је да,према Уставу СФРЈ
из 1974,Словенија и Хрватска нису имале право на отцепљење.Развила се дискусија,и на крају су се учесници готово једногласно сложили са
Французом.Наравно,нису се сложиле словеначка и хрватска делегација,
које су и напустиле конгрес,али конгрес је напустила и аустријска
делегација.У знак подршке Словенији и Хрватској.А Бибер је из Граца,
Аустрија.

istorija nasilja

pre 6 godina

RS je nastala na genocidu, etničkom čisćenju, progonu, rušenju i zatiranju nesrpskog stanovništva čak i tamo gdje su Srbi bili manjina (Posavina, Podrinje, Višegrad, Foča, Srebrenica itd.). RS je nastala kao kompromis zbog zaustavljanje rata. Daytonski sporazum izričito naglašava da RS nema pravo na separaciju. A istorija nasilja na tom području traje stoljećima sa većim ili manjim intenzitetom.

Sve ostalo su protivrecnosti

pre 6 godina

Jedina konstanta u tumacenjima cenjenog Bibera jeste da je svako otcepljenje od Srbije legitimno, a pripajanje Srbiji neligitimno.

Maca

pre 6 godina

Vojvodjanska autonomija je meni apsurd u svetu. U Vojvodini su vecinski narod Srbi, i interesatno je da oni traze autonomijuj od centralen Srbije gde je opet vecinski narod Srbi. Jel imamo takvih primera bil gde u svetu, gde jedan vecinski narod ima autonomiju u drzavi gde je taj isti narod u celoj drzavi vecinski.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 6 godina

Covek objasnio. Potpisujem mu svaku. Vucicu, radikalu, citaj i uci. To vazi i za ove slobiste, radikale, dverjane i ostale ''velike'' Srbe koji svakodnevno kukumavce po portalima, a ocigledno jos nista nisu shvatili nakon 20 godina!

Krajišnik Srbin

pre 6 godina

Ovaj lik ili ne kapira poentu ili se pravi blesav.
Jugoslavija se nije raspala iznutra, zbog bujanja nacionalizma ili neke centralne vlasti. Jugoslavija se raspala jer su tako hteli spoljni faktori. Raspala bi se i bez Milosevica.

Petar S. (protiv prihvatanja dvostrukih standarda)

pre 6 godina

Nista Albancima nije ukinuto (od Autonomije U OKVIRU SRBIJE) sto kosovski Albanci nisu mogli da vrate JEDNIM izlaskom na izbore.

Albanci su citavu deceniju bojkotovai SVE sto je dolazilo iz Srbije. Izbore, popis, skolski nastavni program (pa su po privatnim kucama izvodili nastavu - NIKO im nije ukinuo skolstvo, samo je ono moralo da se izvodi pi srpskim nastavnim planovima sto su Albanci odbili), itd.

Sto se nasilja tice izmedju onoga sto se desilo u Barseloni i na KiM. I na KiM je pocelo razbijanjem demonstracija.
Nasilje je pocelo 10 godina kasnije.
A to je rupa koju bi mnogi sa Zapada zeleli da gurnu pod tepih.

U tih 10 godina su se desavale stvari od "jedno nacionalnog trovanja albanaca" preko guranja dece na demonstracijama u prve redove ispred pilicije, slanja dobrovolhaca y HR u rat protiv Srba,

pa DO ilegalnog svercovanja oruzija preko Prokletija, postavlhanja zaseda ubijanja vojnika i policajaca. Kidnapivanja i ubijanja civila, a po optuznici Dika Martija jos mnogo gore stvari.

Sta bise desilo da su Katalonci, postavljali protiv tenkovske mine autobusima kojima su prevozeni Spannski policajci?

Sta bi bilo da su sa krovova zgrada pucali Snajperima po Spanskoj policiji?

Sta bi bilo da su terror. pobegli u Sela, i policija opkolila i pustila civile da izadju (kao sto i Srpska policija) pa ko ode, ode.

Dali bi to bilo "Prekomerna upotreba sile"?

Ili bi bilo (U SPANIJI) "Teroristi koriste civile kao ljdski stit"!

ZNAMO odgovor.

BgHQ

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ovu histeriju kod nas oko desavanja u Kataloniji i nasim besmislenim povezivanjem sa Kosovom.Koja je poenta cele price i sta se zeli postici time?Jedini racionalan odgovor koji mi se namece je da je ovo za unutrasnju upotrebu.Mi ovim Kosovo ne mozemo vratiti i dok je situacija takva da su najvece sile zastitnik Kosova mi tu ama bas nista ne mozemo.U stvari mozemo, da sebi i svojoj deci jos vise zagorcamo zivot.Od ovoga imaju koristi samo politicari posebno na vlasti ali i opozicioni jer narod drogiraju besmislenim pricama o Kosovu da ne bi razmisljao o svom robovskom polozaju sa 200,300€ plate i jos nizim penzijama.

Vesna

pre 6 godina

Kada sam procitala naslov, nije bilo potrebe ni da citam tekst, jer je sve napisano izmedju redova
Španija nije Jugoslavija, Vojvodina nije Katalonija"
Sta to znaci, da Katalonija ne sme da se odvoji od Spanije a da Vojvodina to moze ako zeli...
Kakve li sve nebuloze dolaze sa zapada, samo da bi bilo po njihovom.Ovde se ne radi o nikakvom medjunarodnom pravu, ko vise za to mari...ovde jaci pisu i menjaju pravila kako se njima svidja. Nama je to valjda odavno jasno...

Komentari kao iz Informera

pre 6 godina

Vrlo racionalno, neemotivno i objektivno objašnjenje: nama, netolerantnim Srbima i ljudima koji smo apsolutno nesposobni da posmatramo stvari i iz tudje perspektive, ljudima koji ne prihvataju ni istorijske greške, ni krivicu, ni odgovornost, svako mišljenje koje se ne poklapa sa opštim narativom koji nam prezentuju ljudi kao Vučić, Šešelj, Djurić, Vulin...mora da je pogrešno, pristrasno i antisrpsko. Ne znaju npr. da je Biber srpski zet i da nam je, mada i dalje naučnički precizan, u svojim tumačenjima čak i naklonjeniji nego što bi se to inače moglo očekivati.

vrati mi moje krpice

pre 6 godina

Vi u Srbiji bi morali konačno da se opredelite koji je to kriterijum u pitanju kada polažete "pravo" na neku teritoriju.Ako je to istorijski onda bi se dalo raspravljati o slučaju Kosova, ali bi vam svi argumenti padali po pitanju Vojvodine gde bi neki drugi narodi (Mađari i Nemci)polagali daleko veća prava na tu teritoriju. Ako se pozovete na princip većinskog stanovništva, onda bi Vojvodina, zahvaljujući etničkom čišćenju nesrba za vreme kralja i posebno Tita, ona zaista pripadala Srbiji ali bi ste po istom principu ostali bez Kosova. Ali ne, vi bi sedeli kao i uvek na dve stolice potežući principe koji vama u datom trenutku odgovaraju. Kosovo je naše istorijski a i Vojvodina je naša jer smo tamo većinsko stanovništvo! E, pa ne može tako! Aj, u zdravlje!

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Spanija - osim u kulturnom i istorijskom smislu - JESTE Jugoslavija, a Katalonija JESTE Kosovo, iz sledecih razloga:

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se zbio gradjanski rat.

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji centrifugalne nacionalisticke sile pokusavaju da razbiju funkcionalnu multinacionalnu zajednicu.

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se radi od jednom narodu, iste rase i porekla, slicnog jezika i zajednickom istorijom (sa izuzetkom Baska, koji su ekvivalent kosovskim Albancima)

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se desila etnicka represija: osvojivsi Kataloniju 1938/39. godine i tokom naredne cetiri decenije terora, Franko je pobio silan katalonski narod, sasvim izvesno daleko vise nego sto je Milosevic pobio na Kosovu. Katalonci (kao, uostalom, i Albanci) nisu ostali duzni, etnicki cisteci Kataloniju od Spanaca tokom republikanske vlade (1936-39.)

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji imamo centralnu vladu koja nema pojma kako da miroljubivim sredstvima resava medjunacionalne sukobe i koja srlja iz jedne katastrofalne zablude u drugu. Ovo je kljucni dokaz da ljudi, generalno, a vladine birokratije posebno, nisu u stanju da bilo sta nauce.

- Konacno, kao i u slucaju Jugoslavije, cinizam, dvolicnost i licemerje Evropske Unije je na otvorenoj izlozbi: dupli standardi, posebni slucajevi, vanpravna resenja, zakulisne radnjice, diplomatska muvanja, cinicna saopstenja za stampu...sve ovo fantasticno podseca na Jugoslaviju ljeta gospodnjeg 1991.

Goran

pre 6 godina

Koja glupost. Kroz ceo tekst se prožima da sve što se dešava na našim prostorima je neka vrsta specijala. Po ovoj priči pravo na referendum i otcepljenje imaju samo teritorije koje su pod represijom. Potpuni nonsens. U Španiji je demokratija, a kod nas banana država. U Španiji nema rizika, a u Republici Srpskoj ima. Suština je kako međunarodna zajednica može nečijoj teritoriji priznati nezavisnost ako nije bilo referenduma a negde gde je bilo referenduma isti ne priznaje? Tu nema nikakvih specijala. Ako je neko pod "represijom" možeš uvesti posmatrače ili šta god, a ne oduzeti teritoriju. Da li su crnci u SAD pod represijom?

prisjećanje

pre 6 godina

Što se tiče HR pogođena je suština. Do pojave Miloševića i kongresa u Beogradu te Gazimestana cijela moja obitelj je bila protiv samostalnosti. I tako je razmišljala ogromna većina ljudi u HR. A pojavom Miloševića uslijedio je dijametralno suprotni stav s ciljem da nebudemo potlačeni i neravnopravni. Jasno da su to bili idealni preduvjeti da se okupimo oko onog koji je bio najglasniji protiv i tako se 1990. pojavio Tuđman. Kada je oduzeto cjelokupno oružje teritorijalnoj odbrani Tuđman je pomeo u drugom izbornom krugu a u prvom je rezultat bio podjednak s komunistima. Od te ogromne većine protiv samostalnosti Milošević je svojom politikom doveo do toga da nas preko 90% glasa na referendumu za samostalnu državu HR. Slično je bilo i u Sloveniji.

duško

pre 6 godina

čemu ovo trabunjanje kad je jedina istina da međunarodno pravo ne postoji. jedino postoji pravo jačeg i pravo dogovora velikih sila oko pojedinih slučajeva.

Bgd

pre 6 godina

@(Krajišnik Srbin, 4. oktobar 2017 14:41)
Nije tačno. Jugoslavija se raspala samo iz jednog razloga: zato što je narod koji je u njoj živeo tako želeo. Jesu li bili referendumi u Sloveniji i Hrvatskoj? JESU Je li narod ogromnom većinom rekao da želi samostalne države? JESTE. O čemu pričamo dalje? Nama je večito neko drugi kriv. Nije, krivi smo MI (narodi bivše SFRJ). MI smo svojim (ne)činjenjem stvorili Kučana, Janšu, Tuđmana, Miloševića, Izetbegovića. Nisu oni pali s Marsa niti ih je neko silom doveo na vlast već smo ih MI izabrali, oni su deo NAS, NAŠ odraz u ogledalu. Da smo imali pameti i da nam je dovoljno razvijena svest ne bismo doveli takve budale na vlast međutim nismo. Voleli smo da slušamo njihove laži, poverovali, dali im vlast i dobili što smo tražili i zaslužili. Taman po meri.

Aleksandar

pre 6 godina

Spanija demokatija, hahahahahaha, vazi al na plazi. Do pr koju deceniju su imali fasistickog dikatatora, kakva demokratija kakvi bakraci. Znate sta je Josip bio za Franka, majka Tereza, toliko.

bas cete mi objaviti komentar - nisam dovoljno isprao mozak

pre 6 godina

Ogroman je problem sto, kad nam cinjenice ne odgovaraju, mi pokusavamo da ih promenimo. 'Cenjeni gospodin' JESTE strucnjak, medjunarodna zajednica JESTE merilo po kome moramo da se ravnamo! Mi JESMO bili krvolocna drzava koja je ratovala sa svima i to je VAZNA CINJENICA!
Zatvaranje ociju pred stvranosti nece nam pomoci, delujemo samo jos gluplje i nerazumnije

milan@

pre 6 godina

Povlaceci paralele izmedju otcjepljenja Hrvatske zaboravili ste napomenuti da su Srbi po ustavu SR Hrvatske bili KONSTITUIVAN narod a ne nacionalna manjina i da su jednostavno izbrisani sto je i dovelo do nezadovoljstva zajedno sa povampirenjem ustastva i strahom od ponavljanja njihovih zlocina. Takodje zelim reci da ne zelim da opravdavam zlocine koje su pocinili neki u ime Srba, budala je tad bilo i previse na svim stranama, izgleda i sad... Ovde je jos neki komentator naveo da je Istra oduvijek bila vecinski Hrvatska. To je laz... Istra je bila vecinom naseljena Italijanima i nikad nije bila dio Hrvatske, koja uostalom nikad i nije bila drzava do sad. Jedino dobro iz ovog svega sto se desavalo je da su granice izmedju Srbije i Hrvatske smanjene na najmanju mogucu mjeru, tako da iako se sad ne cini tako mislim da vremenom doci do izvjesnog izmirenja naroda. U BiH stanje je najlosije, teznje Dodika za otcjepljenjem samo pogorsavaju situaciju. Sam pogled na RS je dovoljan da se vidi da je vojno neodrziva i najbolja opcija je ulazak u EU u okvirima BiH. Jos bih napomenuo da RS nije genocidna tvorevina kao sto neki spocitavaju vec je nastala kao produkt odbrane Srba i hvala Bogu na tome....

Profesor geografije

pre 6 godina

Ne želim nikog da uvredim, ali Republika Srpska geografski gledano izgleda toliko nakazno, da bi bilo sramota da bude samostalna država. A tek način na koji je nastala...

jelena

pre 6 godina

Nije sija nego je vrat. Sve ovo su samo prazne reci i potreba da se nadje definicija, a sustine nema. Ako postoji potreba jednog naroda da ima svoju drzavu, tu nema veze da li ima represije ili ne. Kao u slucaju Jugoslavije, Srbije sa Kosovom, zasto jedan narod kao sto su Katalonci ne bi imali svoju drzavu, ako su je dobile republike Jugoslavije ili Kosovo? Katalonija za vreme duge vladavine Franka nije mogla da koristi svoj jezik, svako obelezje tog naroda je bilo uguseno. Zar to nije represija. Sadasnje zapadne drzave vise ne vrse takvo nasilje, ali sprovode perfidnije pritisak. Tako da ova prica zapadnih politicara nije bas uverljiva.

Davor

pre 6 godina

Koje debilno poređenje,pa na eventualnom referendumu u RS-u 90 posto ljudi bi glasalo za izlazak iz BIH,dok bi u Vojvodini bar dvije trećine stanovništva bile za ostanak u Srbiji.Neka sprovedu referendume pa da provjerimo!

bukefal

pre 6 godina

Od svega navedenog jedino tacno je da Vojvodina nije Katalonija,pandam Vojvodini je recimo Dalmacija,koja cini jednu celinu,ali gde je vecinsko stanovnistvo Hrvatsko kao sto je u Vojvodini Srpsko.U ostalim navedenim primerima vecinu stanovnistva u oblastima koje zele nezavisnost cine druge nacije.

Vozdovac

pre 6 godina

Koliko još paušalnih objašnjenja i traženja nemuštih izgovora u vezi secesije kosovskih Albanaca treba da čujemo da biste opravdali činjenicu da ste Srbiji oteli deo njene teritorije?
(Knockout, 4. oktobar 2017 13:37)

Kosivo je Srbiji oteo Milosevic prvo drzavnim i paradrzavnim nasiljem nad gradjanima albanske nacionalnosti, odbijanjem da se pregovara sa umerenim ljudima piput Rugove, a onda u vojnim porazom u bezumnom i unapred izgubljenom sukobu sa NATO... To je sustina. Nikakve zamene teza i guslanja tu ne pomazu.

from south

pre 6 godina

Vojvodina i Istra nisu isto, dapace nesto su jako razlicito. Istra je oduvijek vecinski naseljena Hrvatima, dok Vojvodina nikada nije bila vecinski naseljena Srbima I to je krucijalna razlika. Samim time spominjenje Istre u kontekst Katalonije, a posebno Vojvodine nije usporedivo. Da ne spominjem Republiku Srpsku koja tek nema nikakav legitimitet za usporedbu s Katalonijom. Ista je nastala na teskom etnickom ciscenju s elementima genocida i bilo kakvo odvajanje bi izazvalo tektonske poremecaje unutar same BiH. To Bosnjaci ne bi mirno gledali i nastao bi nered u svakom pogledu. Uz to, istu nikada ne bi priznala R. Hrvatska. Katalonci imaju pravo na svoju drzavu, ali imaju jedan veliki problem, a to nije Sranjolska. Naime, gotovo polovina populacije Katalonije ne zeli odvajanje I samim time je tesko sprovesti isto u sadasnjem trenutku. Vjerojatno ce se kriza rijesiti vecom financijskom autonomijom, a tek u nekoj daljnoj buducnosti je moguca I samostalna R. Katalonija. Ovdje je dobar primjer naveden u vezi odnosa snaga Za samostalnost I Protiv samostalnosti u Hrvatskoj I Sloveniji sredinom 80' ih godina. Vecina je bila Protiv, ali je politika Beograda bila takva da se to vecinsko NE uskoro pretvori u vecinsko DA. Srbija je za to platila skupu cijenu, ali jedinu mogucu a to je raspad drzave nad kojom je mislila da polaze prava, gubitak Kosova I odlazak ' drugog oka u glavi '. Ni u BiH nije ostvarena pobjeda, vec status quo. Finale je urusavanje drustva u cjelini I izolacija. Lp.

Bure

pre 6 godina

Dragi komentatori, hocete li vise skontati da Spanija NE PRIZNAJE nezavisnost Kosova, s time i bilo kakvo povlacenje paralela izmedju Katalonije i te balkanske provincije. Stav Spanije je opravdan. Koliko se trudite da povucete tu paralelu - pa treba pozvati Vladu Spanije da odmah prizna nezavisnost Kosova, jer to ocigledno zelite.

Drljavi Hari

pre 6 godina

Tacno tako. Katalonci zive slobodno, ucestvuju u svim strukturama vlasti, imaju veliku autonomiju u svim oblastima od obrazovanja do ekonomije, najbogatiji su deo Spanije... sve ono sto Albanci na Kosovu nisu imali hteli mi to da priznamo ili ne. Milosevic je svojom politikom dao Albancima sve potrebne argumente za otcepljenje, tako da kad se ljutimo sto Kosovo nije vise deo Srbije treba da se ljutimo na Milosevica i njegove glasace, ne na neku svetsku nepravdu.

And justice for all

pre 6 godina

@ Zlobodan Kimdzongumovic
Niko ne kukumavče i većina nas nema veze sa vladajućim garniturama. Kada je čovek nemoćan, a oseća nepravdu, ostaje mu bar da piše o tome. Ja ne znam šta je to čovek objasnio, pa je tebi sve jasno i razumljivo, ali u redu. Imaš pravo na svoje mišljenje i to pravo ti niko ne može oduzeti. Isto kao i dotičnom gospodinu.

бартендер

pre 6 godina

Јуче сам био у Барселони. Осим што сам препјешачио 15-ак километара по граду јер због протеста и штрајка нису радили градски бусеви и метро, стекао сам утисак да се ради о неком карневалу или концерту... Гомила младих огрнуто у заставе са пивом у руци, мирис марихуане на све стране, мање групе (20-30) људи који скандирају и носе некакве пароле, без неке веће организације у смислу броја људи, говорника... Из свих крајева града људи су ишли ка тргу Каталуња и док сам ишао ка тамо очекивао сам да ће бити нешто, као неки протест, ултиматум Шпанији, као обратиће се неко народу, а оно опет иста слика, млади који сједе по улицама, пјевуше, циркају, дувају и то је то... Полиције је било као на комадни док играју Звезда или Партизан са рецимо Војводином, мало више него обично. Суштински, мислим да они воле свој регион много више него што воле Шпанију, али да је не мрзе ни мало нити им је догорело до ноката да желе независност пошто пото. Ствар је што се осјећају финансијски искоришћено и желе да то престане, па кад би се та ствар преформулисала унутар Шпаније тако би и гласови за одвајањем полако нестали!

djuro

pre 6 godina

Katalonija i Vojvodina su bogate regije od kojih se otima i sasvim je razumljivo da ce se ljudi pobuniti. Dok jedni marljivo rade i stvaraju BDP drugi se izlezavaju.

posmatrač

pre 6 godina

Ako je 'Španija demokratija' neka pusti ljude da se izjasne na referendumu.Oni samo to traže.Nezavisnost verovatno ne bi bila izglasana.

Jovan

pre 6 godina

Svi vi koji ne pripadate petokolonasima i zagovornicima EU demokatije treba da shvatite da smo u 1914 i 1941. Tenutno je to tako i ne mozemo promeniti nista na brzinu. Razni Biberi i njemu slicni su u transu opijeni trenutnom situacijom i likuju nad malim narodima. Medjutim ne treba gubiti nadu. Doci ce ponovo 1918 i 1945 pa cemo mi tada ponovo pisati istoriju.

stevan signal

pre 6 godina

pa da, španija je španija, jugoslavija je jugoslavija, logično je onda da španija nije jugoslavija. isto tako je katalonija katalonija a ne Vojvodina. dakle onda sasvim je logično kada kažu da je Kosovo Kosovo a ne katalonija i da je Kosovo druga priča.

NN

pre 6 godina

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

U pravu ste donekle . SFRJ I Spanija su imale slicnu sudbinu do povratka kraljevske porodice i Kraljevine u Spaniji. I jedna i druga drzava su imale dikatore na celu drzava SFRJ Tita , Spanija Franka, isto su imali narode koji se bune i traze autonomiju i nezavisnost, Baskija i Katalonija u Spaniji, a u SFRJ smo imali secionistcke ideje Hrvatske i Kosova 70 tih, 80 tih . Spanija je krenula dobirm putem posle Frankove smrti , postavsi ubrzo clanica NATO i EU , dok je SFRJ posle smrti Tita dobial rotirajuce predsednistvo koje je na kraju dovelo do krvavog raspada SFRJ umesto da se radi na clanstvu u NATO, EU. Da smo bili clanica bar NATO ne bi se raspali 1991 godine i najveca greska Tita je sto nije ubacio SFRJ u NATO 1952 godine kada su usli Turska i Grcka (setimo se da je posle razlaza SFRJ sa SSSR bio neki vojni pakrt Turske, Grcke i SFRJ) ili da su komunisti 80 tih imali hrabrosti da traze clanstvo u NATO i da udjemo u NATO kao Spanija sredinom ili krajem 80 tih godina. NATO nije bio tako rigorozan kao EZ tj EU da trazi vladavinu prava. Imali smo dikatora Salazara u Portugal pa je ista drava bial clanica NATO od osnivanja 1949 godine. Imali smo vojnu huntu u Grckoj poctkom 70 tih pa nisu izbaceni iz NATo, iali smo vojne puceve regularni vlasti u Turskoj pa su bili i dalje clanica NATO.

derion

pre 6 godina

Da ne pisem ovde sto je u komentarima vec receno,u vidu jednostavnih argumenata kontra onog sto prica ovaj gospodin i njemu slicni,ali citajuci sta govore svetski i evropski analiticari,pogotovo ovi `eksperti za Balkan`,a Boga mi i ono sto stoji u nekim od komentara ovde,na kraju dolazim do prostog zakljucka,da se sve svodi na to,da jedino Srbi nemaju nigde i nikada pravo na samoopredeljenje,referendum i otcepljenje,naravno iz razno raznih `opravdanih` razloga koji su navedeni.Ovo je samo moja veoma uzdrzana reakcija na `ovo` sto sam procitao u ovom clanku,inace sta stvarno mislim i osecam kad procitam ovako nesto,nije za objavljivanje komentara,toliko i hvala.

Stefan

pre 6 godina

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom", naveo je Biber, koji tvrdi da ovo nije slučaj kada je u pitanju Katalonija, koja uživa široku samoupravu i, uprkos tvrdoglavoj i nefleksibilnoj politici koju sprovodi Rahojeva vlada, ne može se reći da se nalazi u istoj poziciji.

Pojednostavljeno i propagandno vidjenje stvari.Kosovu nije oduzeta autonomija(mada je diskutabilno da li je uopste i na nju imalo pravo)vec je ta autonomija stavljena pod ustavnopravni okvir Srbije,drzave gde pripada.Ta autonomija,sa takvim ovlasnjenjima,koja je nametnuta samo Srbiji,je doneta protivpravno,protivustavno,bez ikakvog legitimiteta,jer je doneta od strane diktarorskog rezima.To je kao kada bi posle 2 svetskog rata ostale idalje Hitlerove grenice.

Uros Djurdjevic Prejaki #32

pre 6 godina

Vojvodina nije Katalonija ali bi mogla da bude KAO Katalonija i proglasi nezavisnost od Srbije sto cu apsolutno da podrzim.

srce sumadije

pre 6 godina

Ovi nasi ljuti na EU navidno zbog Kosova.Hm ja bi pre rekao da je vlastima sad sumnjiva Vijvodina pa se kao nesto dure.Bogami dolazi i Vijvodina na red.

Borky

pre 6 godina

Republika Srpska nije imala vecinu pre 1992. Pogledajte etnicku mapu Istocne Bosne !
(Jugoslaven i po, 04. oktobar 2017 16:

Pogledaj samo etnicku sliku Sarajeva prije i poslje rata i sve ce ti biti jasno naravno ako zelis objektivno da gledas sve a ne samo da izvuces ono sto tebi odgovara.

delboj

pre 6 godina

Nevjerovatno je kakve se gluposti pišu o Miloševiću. Sigurno da ne podržavam nasilje, ali nije Milošević doveo do toga, što je svojevremeno rekao Momir Bulatović "mi nismo bili ni ludi ni glupi, ali da smo tada popustili pred svim tim što nam je traženo, onda bi se samo gomilali novi zahtjevi i na kraju bismo svakako sve izgubili i bili poraženi". Oni su bar pokušali da nešto sačuvaju. Nisu uspjeli, desilo se šta se desilo. Ovi danas sve samo rasturaju. Nije Milošević rasturio Jugoslaviju.

demokratija na krilima bombardera

pre 6 godina

elementarno neznanje. ali nam je jasno, samo sila i oružje, koja crna demokratija ili ne daj bože pravda...

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

Covek je u pravu Spanija nije Jugoslavija.
Od drzava nastih na tlu Jugoslavije
tri su nastale (i jos jedna u nastajanju) u komunizmu.
Ovim je na tlu Jugoslavije, demantovana Marxova teza da drzava odumire u komunizmu. Ne samo da su nastale, vec dve od njih su uzorne clanice EU.

ljilja

pre 6 godina

Tuzno je sve ovo sto nam se desilo , ali zlurade primedbe od srpskih politicara , koji su sada na vlasti , nece umanjiti njihovu krivicu iz devedesetih i anulirati ratnohuskacku politiku koju su vodili.

Бата Стојковић

pre 6 godina

(from south, 04. oktobar 2017 13:41) И за тебе и за овог господина који помиње насиље као критеријум за одвајање неке територије од матичне државе било би добро да се подсетимо какав степен насиља у рангу геноцида су Срби из данашње Хрватске, БиХ и Србије (Срем) доживели у доба Независне Државе Хрватске а ипак Хрватска уместо да буде кажњена одузимањем територије она бива награђена и добија нове територије (Барања и Истра) и практично се преко Тита поставља за старатеља Србији. Све док се то не прихвати неће бити правог помирење народа, гарантујем.

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

Sve sto je rekao covek je apsolutno tacno, a Srbadija neka i dalje zivi u kosovskim i mitovima Slobodana Milosevica i vojvode Seselja...

Larry

pre 6 godina

"Britanski ili kanadski način dozvoljavanja glasanja je jedan put, ali ovde moguć samo ako postoji stabilan demokratski proces koji osigurava da se glasanje može odvijati slobodno. Bez dileme, u Španiji to jeste slučaj"

slobodno? kazi to ljudima (medju njima i zenama od 60god) koje je policija bila u nedelju

Petar

pre 6 godina

OMG! Ne mogu vise da skapiram sta jeste, a sta nije, i sa cim. Sta je sui generis, a sta im se ne svidja. Jedino kontam da oni kao jesu, a mi kao nismo. Ili je obrnuto, malo sam zbunjen...

Buron

pre 6 godina

Sve je veoma jasno i kratko objasnio ovaj ekspert za Balkan,
i ako vam pored toga još uvjek nije jasno zašto je Kosovo jedinstven slučaj, onda vam nikad i neće biti jasno.

pula_karlovac

pre 6 godina

odogovor na #from south post, kad kaze "Vojvodina i Istra nisu isto, dapace nesto su jako razlicito. Istra je oduvijek vecinski naseljena Hrvatima,#

LAZES,
Istra sada ima oko 250 000 stanovnika, a 1945-1947 samo iz Pule je istjerano oko 50 000 Talijana, pa Bale, Rovinj, Labin, cijela zapadna obala i mnoga sela. Istra je tada vjerovatno imala vise stanovnika nego sada. I dan danas veliki predjeli Istre djeluju opustoseno, zemlja zarasla u korov, selo Bale npr gdje prije 1945. su sve oko sela bile njive, plantaze, i dan danas je samo makija, tipican trag etnickog ciscenja koji je tamo izvrsen.
U Istri Hrvati su zivjeli u istocnom dijelu i unutrasnjosti i mislim da nisu bili vecina ni u jednom vecem gradu.

Pavle

pre 6 godina

Pitam strucnjaka da li je odsustvo represije jedini njegov argument za Republiku Srpsku? Represija fizicki ne postoji, ali od 95 i originalnog Dejtona gomila nadleznosti Republici Srpskoj je oduzeto, sad im smeta i sam dan osnivanja. Uostalom, nije referendum o nezavisnoj RS pitanje nacionalizma nego sveopsteg funkcionisanja BIH. Ko na silu drzi ovakvu BIH gde ni jedan konstitutivni narod nije zadovoljan ne misli dobro BIH. Sta bi falilo da se po postojecem stanju teritorija ta zemlja razdvoji a Srbija i Hrvatska postanu cvrsti garanti integriteta onoga sto bi bilo bosnjacki deo uz Ugovore i privilegije posebnih odnosa sa obe drzave? Ali, velike sile ne zele to...nego da nas sve drze u saci i upotrebe za destabilizaciju.

batko

pre 6 godina

Prvo, ekspert zaboravlja da SM nije bio predsednik SFRJ, nego Srbije.
Drugo, kosovski Albanci imali su veća prava nego Srbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Makedoniji. Druga stvar je što ta prava nisu koristili, nego su radili na stvaranju paralelnih institucija, što je podržavao Zapad(SAD i EU) finansi-jski, materijalno, politički i vojno. Represija nad Albancima je postojala(državna),ali je bila daleko veća pre pojave SM, nego nakon toga. S druge strane vreme je radilo za separatiste. I najvažnija činjenica Kosovo nisu priznali Rusija, Ukrajina, Indija, Kina, Brazil, pet država EU, kao i mnoge druge što sasvim dovoljno govori o međunarodnom pravu i Kosovu kao nezavisnoj državi.

rabo

pre 6 godina

Prisjecanje
Da, potpuno si upravu. Secam se da sam se tada druzio sa starijim, iskusnim ljudima, jedan je bio uvek visoki funkcioner, mislim da je tada bio zamenik saveznog sekretara za pravosudje, moj odlican prijatelj iz generacije mojih roditelja. Govorio mi je upravo ovo sto si ti sad ispricao, da je Tudjman odgovor na Milosevica. I da cemo svi trpeti zbog toga. Ko je mogao da pretpostavi da decenije nece moci da poprave stetu... Ne mislim da je Tudjman bio bolji, ali da nije bilo jednoga, verovatno ne bi bilo ni drugoga...

pula_karlovac

pre 6 godina

odogovor na #makijawele post, kad kaze "Moje je mišljenje da Vojvodina ima pravo na referendum o samoodređenju i odcjepljenju" i " Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata."

Ti hrvati u Istri koje spominjes su Istrani i ljevicari hrvati koji su naseljeni u Istri nakon progona Italijana 1947, ti istarski Hrvati vise zaziru od Zagreba nego vojvodjani od Beograda.
Izmedju ostalog, Vojvodina je geografski naslonjena na Beograd i centralnu Srbiju, pa imaju sa njima mnogo vise slicnosti, nego Istra koja je geografski toliko udaljena od Zagreba i ostatka Hrvatske, a jezicno, politicki i kulturno je toliko drugacija da se ima osjecaj kad se prodje Ucka, kao da si dosao u drugu drzavu, jedan totalno drugaciji svijet.
Moj zakljucak, Zagreb treba da se plasi, i da prestane da navija za Kataloniju, jer se to Zagrebu i hrvatima moze obiti o glavi.

tacno

pre 6 godina

Tacno, a po Ustavu SFRJ, u samom uvodu se kaze da narodi (ne republike) imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.
(tacno, 4. oktobar 2017 17:00

Kada vidim minus na nesto sto je cinjenice uvek se zapitam u cemu je rec. Ako je u pitanju nepoverenje u izreceno evo copy/paste iz osnovnih nacela Ustava iz 1974.godine: "Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju..."

e moj druze

pre 6 godina

Stručnjak za Balkan, a toliko iznetih grešaka u jednoj kratkoj analizi da to nije lako nabrojati. Nekada su se zapadnjaci bar trudili da jače argumentuju stavove koji nisu principijelni i nisu potkovani činjenicama i pravom, a sada samo kaže čovek kako on misli i to je tako jer tako on misli...Balkan je divan u odnosu na to ko sve i kako iz sveta brine o njemu.

makijawele

pre 6 godina

Moje je mišljenje da Vojvodina ima pravo na referendum o samoodređenju i odcjepljenju, ali mislim da zbog promijenjene strukture stanovništva referendum ne bi prošao. Uvjerenja sam da prisila nije dobra (slucaj Spanjolske i Katalonije), bolje je rjesenje slobode i afirmacije prava (slučaj Velike Britanije i Skotske). Srbija se ne mora bojati za odlazak Vojvodine, dok je odlazak Kosova za Srbiju korisan (jer bi u budućnosti veći dio Srbije postao albanski, situacija bi u Srbiji ubrzo bila kao sad u Makedoniji). Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata.

tacno

pre 6 godina

Povlaceci paralele izmedju otcjepljenja Hrvatske zaboravili ste napomenuti da su Srbi po ustavu SR Hrvatske bili KONSTITUIVAN narod a ne nacionalna manjina i da su jednostavno izbrisani sto je i dovelo do nezadovoljstva zajedno sa povampirenjem ustastva i strahom od ponavljanja njihovih zlocina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milan@, 4. oktobar 2017 16:07)

Tacno, a po Ustavu SFRJ, u samom uvodu se kaze da narodi (ne republike) imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

Imay

pre 6 godina

Pa nije se Kosovo otcepilo od Jugoslavije, nego od Srbije! Analogija koju treba poništiti je: Španija-Srbija i Katalonija-Kosovo! Ne vidim zašto pominju Jugoslaviju...

T

pre 6 godina

@vrati mi moje krpice

Na osnovu cega bi to Nemci imali vece pravo na Vojvodinu? Da li ti uopste znas kada su se pojavili Nemci u Vojvodini i koliko ih je bilo? Ili od kada su Madjari na teritoriji Vojvodine i koliko je njih bilo? Od doseljavanja, Sloveni su vecina na teritoriji Vojvodine, Nemci ili Madjari nikada nisu bili vecina. U vreme najveceg broja Nemaca nisu prelazili 25% stanovnistva dok su Srbi i tada cinili 35%. Nakon II svetskog rata i nakon proterivanja Nemaca postotak Srba raste na preko 50% dok je broj Madjara iako manji, ostao blizu 400.000 ljudi.

ode koza s grba

pre 6 godina

Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata.
(makijawele, 4. oktobar 2017 16:39)

Pa Hrvati i jesu ti koji guraju ideju o Republici Istri..

jojo

pre 6 godina

O čemu ovaj trabunja. Katalonci su narod. Imaju sve atribute naroda. Za početak jezik. A nemaju državu. To nema veze ni sa Kosovom ni Vojvodinom ni R.Srpskom. Mnogo gori primer je Katalonija pa opet nemaju prava ali eto Kosovo ima. Navodno nasilje su potencirali albanski separatisti, tu nema šta da se priča. Ali i Sloba, danas se to zna,je doveden od strane SAD, tamo je i na obuku išao kao mlad. Dakle odigrao je predstavu prema planu i programu.

да да

pre 6 godina

Рекао је све што наши политичари дан данас не смеју да кажу народу а сви то знају, врло добро !!!

smeško

pre 6 godina

Pa I nije isto. Nema republike koja bi bila oštećena. Sve same pokrajine. A onda zašto se ne bi odvojile sve.
Samo mi nije jasno iz koja je pokrajine je vladar. Koja je to pokrajina kojoj pripadaju veća demokratska prava?

sasha

pre 6 godina

Svaku situaciju mozes da prestavis onako kako tebi odgovara, od zrtve da napravis agresora ili od agresora zrtvu. u ponekim slucajevima, kao sto je ovaj, to okretanje situacije moze da izgleda neubedljivo i veoma licemerno. Poenta u svemu ovome je interes koji je na prvom mestu, u odnosu na interes onda prestavljas situaciji koje u pravu a ko nije, onako kako se tebi interesi poklapaju. Znaci neku pravdu i medjunarodno pravo moze da zaboravimo, to je mrtvo slovo na papiru. Jedino kako bi moglo da okrenemo situaciju na nasu stranu jeste da se razvijemo ekonomski da bi svi susedi hteli da nam se pridruze, naravno opet iz koristi. Samo trenutno ne vidim da idemo u tom pravcu :(.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

(from south, 4. oktobar 2017 13:41)

Do kraja Drugog svetskog rata su u Istri Italijani bili većinsko stanovništvo; onda je jedan deo Italijana oteran zbog saradnje sa italijanskim fašistima a jedan deo je dobrovoljno otišao - oni koji su bili protiv komunista i/li su imali neke svoje male ili veće privatne biznise, pa su se uplašili da to u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji (DFJ) neće smeti imati.
Ni broj Srba nije zanemarljiv u Istri, naročito u delu oko Ćićerije (Ćićeri/je - to je tamošnji stari naziv za Srbe); o tome u jednoj od emisija dokumentarnog TV serijala ,,Alkemija Balkana'' govori i novinar, autor i urednik celokupnog serijala Goran Milić.
Istarski Hrvati nisu bili naklonjeni ostalom delu Hrvatske i Hrvatima iz dela Hrvatske koji je izvan Istre; u Istri HDZ i Franjo Tuđman nisu smeli da održe promociju te stranke i nisu smeli da imaju predizbornu kampanju - zato što su im Hrvati i Italijani jasno i u pisanoj formi poručili da ,,Istra nije deo Hrvatske a ako ipak dođu, čeka ih dovoljno trulog paradajza / rajčice i dovoljno pokvarenih jaja''.

Hrv

pre 6 godina

Pula_karlovac,

Znas i sam da to da se u Istru poslije 2.svj.rata doselilo puno hrvata ljevicara, nije istina, vec da se je doselilo puno srba i ostalih manjina.

I jedno pitanje za tebe- po cemu se to Istra jezicno i kulturno razlikuje od Kvarnera?

istorija nasilja

pre 6 godina

RS je nastala na genocidu, etničkom čisćenju, progonu, rušenju i zatiranju nesrpskog stanovništva čak i tamo gdje su Srbi bili manjina (Posavina, Podrinje, Višegrad, Foča, Srebrenica itd.). RS je nastala kao kompromis zbog zaustavljanje rata. Daytonski sporazum izričito naglašava da RS nema pravo na separaciju. A istorija nasilja na tom području traje stoljećima sa većim ili manjim intenzitetom.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 6 godina

Covek objasnio. Potpisujem mu svaku. Vucicu, radikalu, citaj i uci. To vazi i za ove slobiste, radikale, dverjane i ostale ''velike'' Srbe koji svakodnevno kukumavce po portalima, a ocigledno jos nista nisu shvatili nakon 20 godina!

Komentari kao iz Informera

pre 6 godina

Vrlo racionalno, neemotivno i objektivno objašnjenje: nama, netolerantnim Srbima i ljudima koji smo apsolutno nesposobni da posmatramo stvari i iz tudje perspektive, ljudima koji ne prihvataju ni istorijske greške, ni krivicu, ni odgovornost, svako mišljenje koje se ne poklapa sa opštim narativom koji nam prezentuju ljudi kao Vučić, Šešelj, Djurić, Vulin...mora da je pogrešno, pristrasno i antisrpsko. Ne znaju npr. da je Biber srpski zet i da nam je, mada i dalje naučnički precizan, u svojim tumačenjima čak i naklonjeniji nego što bi se to inače moglo očekivati.

from south

pre 6 godina

Vojvodina i Istra nisu isto, dapace nesto su jako razlicito. Istra je oduvijek vecinski naseljena Hrvatima, dok Vojvodina nikada nije bila vecinski naseljena Srbima I to je krucijalna razlika. Samim time spominjenje Istre u kontekst Katalonije, a posebno Vojvodine nije usporedivo. Da ne spominjem Republiku Srpsku koja tek nema nikakav legitimitet za usporedbu s Katalonijom. Ista je nastala na teskom etnickom ciscenju s elementima genocida i bilo kakvo odvajanje bi izazvalo tektonske poremecaje unutar same BiH. To Bosnjaci ne bi mirno gledali i nastao bi nered u svakom pogledu. Uz to, istu nikada ne bi priznala R. Hrvatska. Katalonci imaju pravo na svoju drzavu, ali imaju jedan veliki problem, a to nije Sranjolska. Naime, gotovo polovina populacije Katalonije ne zeli odvajanje I samim time je tesko sprovesti isto u sadasnjem trenutku. Vjerojatno ce se kriza rijesiti vecom financijskom autonomijom, a tek u nekoj daljnoj buducnosti je moguca I samostalna R. Katalonija. Ovdje je dobar primjer naveden u vezi odnosa snaga Za samostalnost I Protiv samostalnosti u Hrvatskoj I Sloveniji sredinom 80' ih godina. Vecina je bila Protiv, ali je politika Beograda bila takva da se to vecinsko NE uskoro pretvori u vecinsko DA. Srbija je za to platila skupu cijenu, ali jedinu mogucu a to je raspad drzave nad kojom je mislila da polaze prava, gubitak Kosova I odlazak ' drugog oka u glavi '. Ni u BiH nije ostvarena pobjeda, vec status quo. Finale je urusavanje drustva u cjelini I izolacija. Lp.

Profesor geografije

pre 6 godina

Ne želim nikog da uvredim, ali Republika Srpska geografski gledano izgleda toliko nakazno, da bi bilo sramota da bude samostalna država. A tek način na koji je nastala...

bas cete mi objaviti komentar - nisam dovoljno isprao mozak

pre 6 godina

Ogroman je problem sto, kad nam cinjenice ne odgovaraju, mi pokusavamo da ih promenimo. 'Cenjeni gospodin' JESTE strucnjak, medjunarodna zajednica JESTE merilo po kome moramo da se ravnamo! Mi JESMO bili krvolocna drzava koja je ratovala sa svima i to je VAZNA CINJENICA!
Zatvaranje ociju pred stvranosti nece nam pomoci, delujemo samo jos gluplje i nerazumnije

Vozdovac

pre 6 godina

Koliko još paušalnih objašnjenja i traženja nemuštih izgovora u vezi secesije kosovskih Albanaca treba da čujemo da biste opravdali činjenicu da ste Srbiji oteli deo njene teritorije?
(Knockout, 4. oktobar 2017 13:37)

Kosivo je Srbiji oteo Milosevic prvo drzavnim i paradrzavnim nasiljem nad gradjanima albanske nacionalnosti, odbijanjem da se pregovara sa umerenim ljudima piput Rugove, a onda u vojnim porazom u bezumnom i unapred izgubljenom sukobu sa NATO... To je sustina. Nikakve zamene teza i guslanja tu ne pomazu.

djuro

pre 6 godina

Katalonija i Vojvodina su bogate regije od kojih se otima i sasvim je razumljivo da ce se ljudi pobuniti. Dok jedni marljivo rade i stvaraju BDP drugi se izlezavaju.

prisjećanje

pre 6 godina

Što se tiče HR pogođena je suština. Do pojave Miloševića i kongresa u Beogradu te Gazimestana cijela moja obitelj je bila protiv samostalnosti. I tako je razmišljala ogromna većina ljudi u HR. A pojavom Miloševića uslijedio je dijametralno suprotni stav s ciljem da nebudemo potlačeni i neravnopravni. Jasno da su to bili idealni preduvjeti da se okupimo oko onog koji je bio najglasniji protiv i tako se 1990. pojavio Tuđman. Kada je oduzeto cjelokupno oružje teritorijalnoj odbrani Tuđman je pomeo u drugom izbornom krugu a u prvom je rezultat bio podjednak s komunistima. Od te ogromne većine protiv samostalnosti Milošević je svojom politikom doveo do toga da nas preko 90% glasa na referendumu za samostalnu državu HR. Slično je bilo i u Sloveniji.

vrati mi moje krpice

pre 6 godina

Vi u Srbiji bi morali konačno da se opredelite koji je to kriterijum u pitanju kada polažete "pravo" na neku teritoriju.Ako je to istorijski onda bi se dalo raspravljati o slučaju Kosova, ali bi vam svi argumenti padali po pitanju Vojvodine gde bi neki drugi narodi (Mađari i Nemci)polagali daleko veća prava na tu teritoriju. Ako se pozovete na princip većinskog stanovništva, onda bi Vojvodina, zahvaljujući etničkom čišćenju nesrba za vreme kralja i posebno Tita, ona zaista pripadala Srbiji ali bi ste po istom principu ostali bez Kosova. Ali ne, vi bi sedeli kao i uvek na dve stolice potežući principe koji vama u datom trenutku odgovaraju. Kosovo je naše istorijski a i Vojvodina je naša jer smo tamo većinsko stanovništvo! E, pa ne može tako! Aj, u zdravlje!

Buron

pre 6 godina

Sve je veoma jasno i kratko objasnio ovaj ekspert za Balkan,
i ako vam pored toga još uvjek nije jasno zašto je Kosovo jedinstven slučaj, onda vam nikad i neće biti jasno.

Drljavi Hari

pre 6 godina

Tacno tako. Katalonci zive slobodno, ucestvuju u svim strukturama vlasti, imaju veliku autonomiju u svim oblastima od obrazovanja do ekonomije, najbogatiji su deo Spanije... sve ono sto Albanci na Kosovu nisu imali hteli mi to da priznamo ili ne. Milosevic je svojom politikom dao Albancima sve potrebne argumente za otcepljenje, tako da kad se ljutimo sto Kosovo nije vise deo Srbije treba da se ljutimo na Milosevica i njegove glasace, ne na neku svetsku nepravdu.

Bole

pre 6 godina

Cenjeni gospodin kaže citiram :Podseća da je nekoliko godina pre referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj 1990. godine samo manjina bila za nezavisnost, ali je "politika tvrde ruke" tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševićeva "katapultirala nacionaliste na vlast i osigurala podršku za udaljavanje od Beograda".

Kao da je Sloba vladao celom SFRJ i kao da su Tuđman i Alija bili pacifisti a ne nacionalisti.

lokum

pre 6 godina

Prosto je neverovatno koliko neko ko se naziva "stručnjakom za Balkan" ne poznaje dovoljno istoriju tog područja a priča o njoj. U stvari, pre bih rekao da nije u pitanju neznanje već namerno prenebregnute činjenice. Ali jasno je o kakvom "stručnjaku" je reč. Za njega su Srbi pravili represiju na Kosovu, iako je Srba na Kosovu svake godine od 1945. bilo sve manje i manje a Albanaca sve više i više. Za njega je represija to što su Albanci na Kosovu dobili sve što su tražili još u Titovoj Jugoslaviji (danas Srbi na Kosovu žive u enklavama gospodine). O "etničkom čišćenju" u Republici Srpskoj ne treba ni komentarisati. Što nije naprimer spomenuo "Oluju" i Srbe iz Hrvatske, tu nema represija niti etničkog čišćenja jel? Prema tome još jedan od "objektivnih stručnjaka", oči vide samo ono što mu odgovara.

Knockout

pre 6 godina

Koliko još paušalnih objašnjenja i traženja nemuštih izgovora u vezi secesije kosovskih Albanaca treba da čujemo da biste opravdali činjenicu da ste Srbiji oteli deo njene teritorije?

srce sumadije

pre 6 godina

Ovi nasi ljuti na EU navidno zbog Kosova.Hm ja bi pre rekao da je vlastima sad sumnjiva Vijvodina pa se kao nesto dure.Bogami dolazi i Vijvodina na red.

Pedja

pre 6 godina

Nasilje? Zaboravljate da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine pod medjunarodnim protektoratom. Koje je tad nasilje vladalo?

Ako "princip nasilja" vodi do slucaja "sui generis" i s'time su Albanci 10 godina posle Milosevica stekli pravo na secesiju:

Zasto onda Jevreji 60 godina posle Hitlera nemaju pravo na secesiju na tlu Nemacke? Ili Srbi 90tih (t.j. 45 godina posle Ante Pavelica) pravo na secesiju u Hrvatskoj? Zar genocid ne zastareva?

A sta cemo sa nasiljem Albanca nad Srbima? Kako da posle nasilja 2004te Srbi sa Severa nemaju pravo na secesiju od ostatka Kosova?

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

Sve sto je rekao covek je apsolutno tacno, a Srbadija neka i dalje zivi u kosovskim i mitovima Slobodana Milosevica i vojvode Seselja...

бт

pre 6 godina

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom"...

Из овога се види да Бибер не познаје или неће да прихвати елементарне чињенице из историје Југославије. Није Албанцима на КиМ одузета никаква аутономија, већ су им права додељена уставом из 1974.г. враћена у оквире аутономије. Рецимо, Тито је поменутим уставом покрајинама доделио статус републике а Ким и Војводина имале су устав и председника, што ниједна аутономија на свету нема. Милошевић је покрајинама одузео право на отцепљење исто онако како и Каталонија по шпанском уставу нема право. Дакле, о каквом одузимању аутономије прича Бибер? А што се репресије тиче, можемо да видимо колико Албанаца се иселило са КиМ од 1945. до сада због тобожње репресије а колико Срба са те исте територије. О чијој репресији ми овде говоримо?

Uros Djurdjevic Prejaki #32

pre 6 godina

Vojvodina nije Katalonija ali bi mogla da bude KAO Katalonija i proglasi nezavisnost od Srbije sto cu apsolutno da podrzim.

BgHQ

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ovu histeriju kod nas oko desavanja u Kataloniji i nasim besmislenim povezivanjem sa Kosovom.Koja je poenta cele price i sta se zeli postici time?Jedini racionalan odgovor koji mi se namece je da je ovo za unutrasnju upotrebu.Mi ovim Kosovo ne mozemo vratiti i dok je situacija takva da su najvece sile zastitnik Kosova mi tu ama bas nista ne mozemo.U stvari mozemo, da sebi i svojoj deci jos vise zagorcamo zivot.Od ovoga imaju koristi samo politicari posebno na vlasti ali i opozicioni jer narod drogiraju besmislenim pricama o Kosovu da ne bi razmisljao o svom robovskom polozaju sa 200,300€ plate i jos nizim penzijama.

Krajišnik Srbin

pre 6 godina

Ovaj lik ili ne kapira poentu ili se pravi blesav.
Jugoslavija se nije raspala iznutra, zbog bujanja nacionalizma ili neke centralne vlasti. Jugoslavija se raspala jer su tako hteli spoljni faktori. Raspala bi se i bez Milosevica.

Maca

pre 6 godina

Vojvodjanska autonomija je meni apsurd u svetu. U Vojvodini su vecinski narod Srbi, i interesatno je da oni traze autonomijuj od centralen Srbije gde je opet vecinski narod Srbi. Jel imamo takvih primera bil gde u svetu, gde jedan vecinski narod ima autonomiju u drzavi gde je taj isti narod u celoj drzavi vecinski.

да да

pre 6 godina

Рекао је све што наши политичари дан данас не смеју да кажу народу а сви то знају, врло добро !!!

makijawele

pre 6 godina

Moje je mišljenje da Vojvodina ima pravo na referendum o samoodređenju i odcjepljenju, ali mislim da zbog promijenjene strukture stanovništva referendum ne bi prošao. Uvjerenja sam da prisila nije dobra (slucaj Spanjolske i Katalonije), bolje je rjesenje slobode i afirmacije prava (slučaj Velike Britanije i Skotske). Srbija se ne mora bojati za odlazak Vojvodine, dok je odlazak Kosova za Srbiju korisan (jer bi u budućnosti veći dio Srbije postao albanski, situacija bi u Srbiji ubrzo bila kao sad u Makedoniji). Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata.

delboj

pre 6 godina

Nevjerovatno je kakve se gluposti pišu o Miloševiću. Sigurno da ne podržavam nasilje, ali nije Milošević doveo do toga, što je svojevremeno rekao Momir Bulatović "mi nismo bili ni ludi ni glupi, ali da smo tada popustili pred svim tim što nam je traženo, onda bi se samo gomilali novi zahtjevi i na kraju bismo svakako sve izgubili i bili poraženi". Oni su bar pokušali da nešto sačuvaju. Nisu uspjeli, desilo se šta se desilo. Ovi danas sve samo rasturaju. Nije Milošević rasturio Jugoslaviju.

And justice for all

pre 6 godina

Dragi Biberu, knjigu u šake. Svi ste počeli da dajete mišljenja u zavisnosti od situacije na terenu. Neozbiljno i neargumentovano, kao holivudski film. Sramota za pravnu struku.

John

pre 6 godina

"Španija nije Jugoslavija"

Naravno da nije. U Jugoslaviji su vladali komunisti, u Španiji su vladali fašisti (koji i dalje drmaju).
Dakle, to nikako ne mož' da bude isto...

PRAVE argumente, molim

pre 6 godina

Ne mogu da se nacudim ovim (naizgled) ozbiljnim ljudima sta ih tera na potrose ovoliko reci dokazujuci nesto potpuno nelogicno. Kakve veze ima stepen autonomije sa pravom na referendum/otcepljenje!? Valjda su medjunarodno pravo i Ustav odredjene zemlje kljucni za takve stvari, a ne necije licno misljenje o tome koliko autonomija gde ima i ko ima "moralno pravo" da se otcepi. Rekao bih da je on sebi zadao zadatak da dokaze razlicitost izmedju KiM i Katalonije, pa je iz sve snage trazio nekakvu argumentaciju u tom pravcu.
Ono sto on previdja u svojoj (irelevantnoj) moralistickoj argumentaciji je da su na KiM imali sudstvo i policiju do kraja osamdesetih pa su konstantno proterivali Srbe. Ista situacija je nakon 1999., Albanci na KiM imaju svoju policiju i sudstvo i opet progone i ne stite Srbe. Dakle, kakva je to, sa njegove moralisticke pozicije, preporuka za nezavisnost KiM

Bure

pre 6 godina

Dragi komentatori, hocete li vise skontati da Spanija NE PRIZNAJE nezavisnost Kosova, s time i bilo kakvo povlacenje paralela izmedju Katalonije i te balkanske provincije. Stav Spanije je opravdan. Koliko se trudite da povucete tu paralelu - pa treba pozvati Vladu Spanije da odmah prizna nezavisnost Kosova, jer to ocigledno zelite.

milan@

pre 6 godina

Povlaceci paralele izmedju otcjepljenja Hrvatske zaboravili ste napomenuti da su Srbi po ustavu SR Hrvatske bili KONSTITUIVAN narod a ne nacionalna manjina i da su jednostavno izbrisani sto je i dovelo do nezadovoljstva zajedno sa povampirenjem ustastva i strahom od ponavljanja njihovih zlocina. Takodje zelim reci da ne zelim da opravdavam zlocine koje su pocinili neki u ime Srba, budala je tad bilo i previse na svim stranama, izgleda i sad... Ovde je jos neki komentator naveo da je Istra oduvijek bila vecinski Hrvatska. To je laz... Istra je bila vecinom naseljena Italijanima i nikad nije bila dio Hrvatske, koja uostalom nikad i nije bila drzava do sad. Jedino dobro iz ovog svega sto se desavalo je da su granice izmedju Srbije i Hrvatske smanjene na najmanju mogucu mjeru, tako da iako se sad ne cini tako mislim da vremenom doci do izvjesnog izmirenja naroda. U BiH stanje je najlosije, teznje Dodika za otcjepljenjem samo pogorsavaju situaciju. Sam pogled na RS je dovoljan da se vidi da je vojno neodrziva i najbolja opcija je ulazak u EU u okvirima BiH. Jos bih napomenuo da RS nije genocidna tvorevina kao sto neki spocitavaju vec je nastala kao produkt odbrane Srba i hvala Bogu na tome....

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

Covek je u pravu Spanija nije Jugoslavija.
Od drzava nastih na tlu Jugoslavije
tri su nastale (i jos jedna u nastajanju) u komunizmu.
Ovim je na tlu Jugoslavije, demantovana Marxova teza da drzava odumire u komunizmu. Ne samo da su nastale, vec dve od njih su uzorne clanice EU.

Petar S. (protiv prihvatanja dvostrukih standarda)

pre 6 godina

Nista Albancima nije ukinuto (od Autonomije U OKVIRU SRBIJE) sto kosovski Albanci nisu mogli da vrate JEDNIM izlaskom na izbore.

Albanci su citavu deceniju bojkotovai SVE sto je dolazilo iz Srbije. Izbore, popis, skolski nastavni program (pa su po privatnim kucama izvodili nastavu - NIKO im nije ukinuo skolstvo, samo je ono moralo da se izvodi pi srpskim nastavnim planovima sto su Albanci odbili), itd.

Sto se nasilja tice izmedju onoga sto se desilo u Barseloni i na KiM. I na KiM je pocelo razbijanjem demonstracija.
Nasilje je pocelo 10 godina kasnije.
A to je rupa koju bi mnogi sa Zapada zeleli da gurnu pod tepih.

U tih 10 godina su se desavale stvari od "jedno nacionalnog trovanja albanaca" preko guranja dece na demonstracijama u prve redove ispred pilicije, slanja dobrovolhaca y HR u rat protiv Srba,

pa DO ilegalnog svercovanja oruzija preko Prokletija, postavlhanja zaseda ubijanja vojnika i policajaca. Kidnapivanja i ubijanja civila, a po optuznici Dika Martija jos mnogo gore stvari.

Sta bise desilo da su Katalonci, postavljali protiv tenkovske mine autobusima kojima su prevozeni Spannski policajci?

Sta bi bilo da su sa krovova zgrada pucali Snajperima po Spanskoj policiji?

Sta bi bilo da su terror. pobegli u Sela, i policija opkolila i pustila civile da izadju (kao sto i Srpska policija) pa ko ode, ode.

Dali bi to bilo "Prekomerna upotreba sile"?

Ili bi bilo (U SPANIJI) "Teroristi koriste civile kao ljdski stit"!

ZNAMO odgovor.

ama bas nista

pre 6 godina

Sto uopste spominjete Vojvodinu. Pravite razlike i svadjate narod, a da povoda za to uopste nema. Zavadi pa vladaj! Oduvek bilo i oduvek bice. A narod najivan i glup pa pada na ove price koja skrece poglede i mozgove sa teme kao sto je Vulinova tetka...

nn

pre 6 godina

Tipično selektivno moralisanje sve što smije Zapad drugi ne smiju . Očigledno je da živimo u svijetu u kome je sila ( vojna , ekonomska ) jedini argument .

rabo

pre 6 godina

Prisjecanje
Da, potpuno si upravu. Secam se da sam se tada druzio sa starijim, iskusnim ljudima, jedan je bio uvek visoki funkcioner, mislim da je tada bio zamenik saveznog sekretara za pravosudje, moj odlican prijatelj iz generacije mojih roditelja. Govorio mi je upravo ovo sto si ti sad ispricao, da je Tudjman odgovor na Milosevica. I da cemo svi trpeti zbog toga. Ko je mogao da pretpostavi da decenije nece moci da poprave stetu... Ne mislim da je Tudjman bio bolji, ali da nije bilo jednoga, verovatno ne bi bilo ni drugoga...

batko

pre 6 godina

Prvo, ekspert zaboravlja da SM nije bio predsednik SFRJ, nego Srbije.
Drugo, kosovski Albanci imali su veća prava nego Srbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Makedoniji. Druga stvar je što ta prava nisu koristili, nego su radili na stvaranju paralelnih institucija, što je podržavao Zapad(SAD i EU) finansi-jski, materijalno, politički i vojno. Represija nad Albancima je postojala(državna),ali je bila daleko veća pre pojave SM, nego nakon toga. S druge strane vreme je radilo za separatiste. I najvažnija činjenica Kosovo nisu priznali Rusija, Ukrajina, Indija, Kina, Brazil, pet država EU, kao i mnoge druge što sasvim dovoljno govori o međunarodnom pravu i Kosovu kao nezavisnoj državi.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Spanija - osim u kulturnom i istorijskom smislu - JESTE Jugoslavija, a Katalonija JESTE Kosovo, iz sledecih razloga:

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se zbio gradjanski rat.

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji centrifugalne nacionalisticke sile pokusavaju da razbiju funkcionalnu multinacionalnu zajednicu.

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se radi od jednom narodu, iste rase i porekla, slicnog jezika i zajednickom istorijom (sa izuzetkom Baska, koji su ekvivalent kosovskim Albancima)

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji se desila etnicka represija: osvojivsi Kataloniju 1938/39. godine i tokom naredne cetiri decenije terora, Franko je pobio silan katalonski narod, sasvim izvesno daleko vise nego sto je Milosevic pobio na Kosovu. Katalonci (kao, uostalom, i Albanci) nisu ostali duzni, etnicki cisteci Kataloniju od Spanaca tokom republikanske vlade (1936-39.)

- Kao i u Jugoslaviji, i u Spaniji imamo centralnu vladu koja nema pojma kako da miroljubivim sredstvima resava medjunacionalne sukobe i koja srlja iz jedne katastrofalne zablude u drugu. Ovo je kljucni dokaz da ljudi, generalno, a vladine birokratije posebno, nisu u stanju da bilo sta nauce.

- Konacno, kao i u slucaju Jugoslavije, cinizam, dvolicnost i licemerje Evropske Unije je na otvorenoj izlozbi: dupli standardi, posebni slucajevi, vanpravna resenja, zakulisne radnjice, diplomatska muvanja, cinicna saopstenja za stampu...sve ovo fantasticno podseca na Jugoslaviju ljeta gospodnjeg 1991.

Davor

pre 6 godina

Koje debilno poređenje,pa na eventualnom referendumu u RS-u 90 posto ljudi bi glasalo za izlazak iz BIH,dok bi u Vojvodini bar dvije trećine stanovništva bile za ostanak u Srbiji.Neka sprovedu referendume pa da provjerimo!

Bgd

pre 6 godina

@(Krajišnik Srbin, 4. oktobar 2017 14:41)
Nije tačno. Jugoslavija se raspala samo iz jednog razloga: zato što je narod koji je u njoj živeo tako želeo. Jesu li bili referendumi u Sloveniji i Hrvatskoj? JESU Je li narod ogromnom većinom rekao da želi samostalne države? JESTE. O čemu pričamo dalje? Nama je večito neko drugi kriv. Nije, krivi smo MI (narodi bivše SFRJ). MI smo svojim (ne)činjenjem stvorili Kučana, Janšu, Tuđmana, Miloševića, Izetbegovića. Nisu oni pali s Marsa niti ih je neko silom doveo na vlast već smo ih MI izabrali, oni su deo NAS, NAŠ odraz u ogledalu. Da smo imali pameti i da nam je dovoljno razvijena svest ne bismo doveli takve budale na vlast međutim nismo. Voleli smo da slušamo njihove laži, poverovali, dali im vlast i dobili što smo tražili i zaslužili. Taman po meri.

jojo

pre 6 godina

O čemu ovaj trabunja. Katalonci su narod. Imaju sve atribute naroda. Za početak jezik. A nemaju državu. To nema veze ni sa Kosovom ni Vojvodinom ni R.Srpskom. Mnogo gori primer je Katalonija pa opet nemaju prava ali eto Kosovo ima. Navodno nasilje su potencirali albanski separatisti, tu nema šta da se priča. Ali i Sloba, danas se to zna,je doveden od strane SAD, tamo je i na obuku išao kao mlad. Dakle odigrao je predstavu prema planu i programu.

Jovan

pre 6 godina

Svi vi koji ne pripadate petokolonasima i zagovornicima EU demokatije treba da shvatite da smo u 1914 i 1941. Tenutno je to tako i ne mozemo promeniti nista na brzinu. Razni Biberi i njemu slicni su u transu opijeni trenutnom situacijom i likuju nad malim narodima. Medjutim ne treba gubiti nadu. Doci ce ponovo 1918 i 1945 pa cemo mi tada ponovo pisati istoriju.

T

pre 6 godina

@vrati mi moje krpice

Na osnovu cega bi to Nemci imali vece pravo na Vojvodinu? Da li ti uopste znas kada su se pojavili Nemci u Vojvodini i koliko ih je bilo? Ili od kada su Madjari na teritoriji Vojvodine i koliko je njih bilo? Od doseljavanja, Sloveni su vecina na teritoriji Vojvodine, Nemci ili Madjari nikada nisu bili vecina. U vreme najveceg broja Nemaca nisu prelazili 25% stanovnistva dok su Srbi i tada cinili 35%. Nakon II svetskog rata i nakon proterivanja Nemaca postotak Srba raste na preko 50% dok je broj Madjara iako manji, ostao blizu 400.000 ljudi.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Разлика је што се Каталонци неће дићи на оружје, превише лепо они живе да би ту нешто драстично мењали. Косово је било и остало најбеднији део Европе.

ljilja

pre 6 godina

Tuzno je sve ovo sto nam se desilo , ali zlurade primedbe od srpskih politicara , koji su sada na vlasti , nece umanjiti njihovu krivicu iz devedesetih i anulirati ratnohuskacku politiku koju su vodili.

NN

pre 6 godina

ИБАРСКА ЗУМЗАРА

U pravu ste donekle . SFRJ I Spanija su imale slicnu sudbinu do povratka kraljevske porodice i Kraljevine u Spaniji. I jedna i druga drzava su imale dikatore na celu drzava SFRJ Tita , Spanija Franka, isto su imali narode koji se bune i traze autonomiju i nezavisnost, Baskija i Katalonija u Spaniji, a u SFRJ smo imali secionistcke ideje Hrvatske i Kosova 70 tih, 80 tih . Spanija je krenula dobirm putem posle Frankove smrti , postavsi ubrzo clanica NATO i EU , dok je SFRJ posle smrti Tita dobial rotirajuce predsednistvo koje je na kraju dovelo do krvavog raspada SFRJ umesto da se radi na clanstvu u NATO, EU. Da smo bili clanica bar NATO ne bi se raspali 1991 godine i najveca greska Tita je sto nije ubacio SFRJ u NATO 1952 godine kada su usli Turska i Grcka (setimo se da je posle razlaza SFRJ sa SSSR bio neki vojni pakrt Turske, Grcke i SFRJ) ili da su komunisti 80 tih imali hrabrosti da traze clanstvo u NATO i da udjemo u NATO kao Spanija sredinom ili krajem 80 tih godina. NATO nije bio tako rigorozan kao EZ tj EU da trazi vladavinu prava. Imali smo dikatora Salazara u Portugal pa je ista drava bial clanica NATO od osnivanja 1949 godine. Imali smo vojnu huntu u Grckoj poctkom 70 tih pa nisu izbaceni iz NATo, iali smo vojne puceve regularni vlasti u Turskoj pa su bili i dalje clanica NATO.

Stefan

pre 6 godina

"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom", naveo je Biber, koji tvrdi da ovo nije slučaj kada je u pitanju Katalonija, koja uživa široku samoupravu i, uprkos tvrdoglavoj i nefleksibilnoj politici koju sprovodi Rahojeva vlada, ne može se reći da se nalazi u istoj poziciji.

Pojednostavljeno i propagandno vidjenje stvari.Kosovu nije oduzeta autonomija(mada je diskutabilno da li je uopste i na nju imalo pravo)vec je ta autonomija stavljena pod ustavnopravni okvir Srbije,drzave gde pripada.Ta autonomija,sa takvim ovlasnjenjima,koja je nametnuta samo Srbiji,je doneta protivpravno,protivustavno,bez ikakvog legitimiteta,jer je doneta od strane diktarorskog rezima.To je kao kada bi posle 2 svetskog rata ostale idalje Hitlerove grenice.

Vesna

pre 6 godina

Kada sam procitala naslov, nije bilo potrebe ni da citam tekst, jer je sve napisano izmedju redova
Španija nije Jugoslavija, Vojvodina nije Katalonija"
Sta to znaci, da Katalonija ne sme da se odvoji od Spanije a da Vojvodina to moze ako zeli...
Kakve li sve nebuloze dolaze sa zapada, samo da bi bilo po njihovom.Ovde se ne radi o nikakvom medjunarodnom pravu, ko vise za to mari...ovde jaci pisu i menjaju pravila kako se njima svidja. Nama je to valjda odavno jasno...

Goran

pre 6 godina

Koja glupost. Kroz ceo tekst se prožima da sve što se dešava na našim prostorima je neka vrsta specijala. Po ovoj priči pravo na referendum i otcepljenje imaju samo teritorije koje su pod represijom. Potpuni nonsens. U Španiji je demokratija, a kod nas banana država. U Španiji nema rizika, a u Republici Srpskoj ima. Suština je kako međunarodna zajednica može nečijoj teritoriji priznati nezavisnost ako nije bilo referenduma a negde gde je bilo referenduma isti ne priznaje? Tu nema nikakvih specijala. Ako je neko pod "represijom" možeš uvesti posmatrače ili šta god, a ne oduzeti teritoriju. Da li su crnci u SAD pod represijom?

demokratija na krilima bombardera

pre 6 godina

elementarno neznanje. ali nam je jasno, samo sila i oružje, koja crna demokratija ili ne daj bože pravda...

bukefal

pre 6 godina

Od svega navedenog jedino tacno je da Vojvodina nije Katalonija,pandam Vojvodini je recimo Dalmacija,koja cini jednu celinu,ali gde je vecinsko stanovnistvo Hrvatsko kao sto je u Vojvodini Srpsko.U ostalim navedenim primerima vecinu stanovnistva u oblastima koje zele nezavisnost cine druge nacije.

Pavle

pre 6 godina

Pitam strucnjaka da li je odsustvo represije jedini njegov argument za Republiku Srpsku? Represija fizicki ne postoji, ali od 95 i originalnog Dejtona gomila nadleznosti Republici Srpskoj je oduzeto, sad im smeta i sam dan osnivanja. Uostalom, nije referendum o nezavisnoj RS pitanje nacionalizma nego sveopsteg funkcionisanja BIH. Ko na silu drzi ovakvu BIH gde ni jedan konstitutivni narod nije zadovoljan ne misli dobro BIH. Sta bi falilo da se po postojecem stanju teritorija ta zemlja razdvoji a Srbija i Hrvatska postanu cvrsti garanti integriteta onoga sto bi bilo bosnjacki deo uz Ugovore i privilegije posebnih odnosa sa obe drzave? Ali, velike sile ne zele to...nego da nas sve drze u saci i upotrebe za destabilizaciju.

Sve ostalo su protivrecnosti

pre 6 godina

Jedina konstanta u tumacenjima cenjenog Bibera jeste da je svako otcepljenje od Srbije legitimno, a pripajanje Srbiji neligitimno.

Borky

pre 6 godina

Republika Srpska nije imala vecinu pre 1992. Pogledajte etnicku mapu Istocne Bosne !
(Jugoslaven i po, 04. oktobar 2017 16:

Pogledaj samo etnicku sliku Sarajeva prije i poslje rata i sve ce ti biti jasno naravno ako zelis objektivno da gledas sve a ne samo da izvuces ono sto tebi odgovara.

артиљерац

pre 6 godina

2012 године је у Клермон Ферану,у Француској,био конгрес правника,
стручњака за уставно право.Један од учесника,Француз,је имао реферат
на тему сецесије Словеније и Хрватске.Тврдио је да,према Уставу СФРЈ
из 1974,Словенија и Хрватска нису имале право на отцепљење.Развила се дискусија,и на крају су се учесници готово једногласно сложили са
Французом.Наравно,нису се сложиле словеначка и хрватска делегација,
које су и напустиле конгрес,али конгрес је напустила и аустријска
делегација.У знак подршке Словенији и Хрватској.А Бибер је из Граца,
Аустрија.

pula_karlovac

pre 6 godina

odogovor na #from south post, kad kaze "Vojvodina i Istra nisu isto, dapace nesto su jako razlicito. Istra je oduvijek vecinski naseljena Hrvatima,#

LAZES,
Istra sada ima oko 250 000 stanovnika, a 1945-1947 samo iz Pule je istjerano oko 50 000 Talijana, pa Bale, Rovinj, Labin, cijela zapadna obala i mnoga sela. Istra je tada vjerovatno imala vise stanovnika nego sada. I dan danas veliki predjeli Istre djeluju opustoseno, zemlja zarasla u korov, selo Bale npr gdje prije 1945. su sve oko sela bile njive, plantaze, i dan danas je samo makija, tipican trag etnickog ciscenja koji je tamo izvrsen.
U Istri Hrvati su zivjeli u istocnom dijelu i unutrasnjosti i mislim da nisu bili vecina ni u jednom vecem gradu.

DragCHE

pre 6 godina

Pa ako je ovo princip, besprincipijelne EU, onda Kurdi i Palestinci imaju svo pravo na ocepljenje i drzavu, jer i jedni i drugi trpe vekovni progon, ubistva i teror.

And justice for all

pre 6 godina

@ Zlobodan Kimdzongumovic
Niko ne kukumavče i većina nas nema veze sa vladajućim garniturama. Kada je čovek nemoćan, a oseća nepravdu, ostaje mu bar da piše o tome. Ja ne znam šta je to čovek objasnio, pa je tebi sve jasno i razumljivo, ali u redu. Imaš pravo na svoje mišljenje i to pravo ti niko ne može oduzeti. Isto kao i dotičnom gospodinu.

Бата Стојковић

pre 6 godina

(from south, 04. oktobar 2017 13:41) И за тебе и за овог господина који помиње насиље као критеријум за одвајање неке територије од матичне државе било би добро да се подсетимо какав степен насиља у рангу геноцида су Срби из данашње Хрватске, БиХ и Србије (Срем) доживели у доба Независне Државе Хрватске а ипак Хрватска уместо да буде кажњена одузимањем територије она бива награђена и добија нове територије (Барања и Истра) и практично се преко Тита поставља за старатеља Србији. Све док се то не прихвати неће бити правог помирење народа, гарантујем.

pula_karlovac

pre 6 godina

odogovor na #makijawele post, kad kaze "Moje je mišljenje da Vojvodina ima pravo na referendum o samoodređenju i odcjepljenju" i " Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata."

Ti hrvati u Istri koje spominjes su Istrani i ljevicari hrvati koji su naseljeni u Istri nakon progona Italijana 1947, ti istarski Hrvati vise zaziru od Zagreba nego vojvodjani od Beograda.
Izmedju ostalog, Vojvodina je geografski naslonjena na Beograd i centralnu Srbiju, pa imaju sa njima mnogo vise slicnosti, nego Istra koja je geografski toliko udaljena od Zagreba i ostatka Hrvatske, a jezicno, politicki i kulturno je toliko drugacija da se ima osjecaj kad se prodje Ucka, kao da si dosao u drugu drzavu, jedan totalno drugaciji svijet.
Moj zakljucak, Zagreb treba da se plasi, i da prestane da navija za Kataloniju, jer se to Zagrebu i hrvatima moze obiti o glavi.

бартендер

pre 6 godina

Јуче сам био у Барселони. Осим што сам препјешачио 15-ак километара по граду јер због протеста и штрајка нису радили градски бусеви и метро, стекао сам утисак да се ради о неком карневалу или концерту... Гомила младих огрнуто у заставе са пивом у руци, мирис марихуане на све стране, мање групе (20-30) људи који скандирају и носе некакве пароле, без неке веће организације у смислу броја људи, говорника... Из свих крајева града људи су ишли ка тргу Каталуња и док сам ишао ка тамо очекивао сам да ће бити нешто, као неки протест, ултиматум Шпанији, као обратиће се неко народу, а оно опет иста слика, млади који сједе по улицама, пјевуше, циркају, дувају и то је то... Полиције је било као на комадни док играју Звезда или Партизан са рецимо Војводином, мало више него обично. Суштински, мислим да они воле свој регион много више него што воле Шпанију, али да је не мрзе ни мало нити им је догорело до ноката да желе независност пошто пото. Ствар је што се осјећају финансијски искоришћено и желе да то престане, па кад би се та ствар преформулисала унутар Шпаније тако би и гласови за одвајањем полако нестали!

derion

pre 6 godina

Da ne pisem ovde sto je u komentarima vec receno,u vidu jednostavnih argumenata kontra onog sto prica ovaj gospodin i njemu slicni,ali citajuci sta govore svetski i evropski analiticari,pogotovo ovi `eksperti za Balkan`,a Boga mi i ono sto stoji u nekim od komentara ovde,na kraju dolazim do prostog zakljucka,da se sve svodi na to,da jedino Srbi nemaju nigde i nikada pravo na samoopredeljenje,referendum i otcepljenje,naravno iz razno raznih `opravdanih` razloga koji su navedeni.Ovo je samo moja veoma uzdrzana reakcija na `ovo` sto sam procitao u ovom clanku,inace sta stvarno mislim i osecam kad procitam ovako nesto,nije za objavljivanje komentara,toliko i hvala.

tacno

pre 6 godina

Povlaceci paralele izmedju otcjepljenja Hrvatske zaboravili ste napomenuti da su Srbi po ustavu SR Hrvatske bili KONSTITUIVAN narod a ne nacionalna manjina i da su jednostavno izbrisani sto je i dovelo do nezadovoljstva zajedno sa povampirenjem ustastva i strahom od ponavljanja njihovih zlocina.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (milan@, 4. oktobar 2017 16:07)

Tacno, a po Ustavu SFRJ, u samom uvodu se kaze da narodi (ne republike) imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.

Aleksandar

pre 6 godina

Spanija demokatija, hahahahahaha, vazi al na plazi. Do pr koju deceniju su imali fasistickog dikatatora, kakva demokratija kakvi bakraci. Znate sta je Josip bio za Franka, majka Tereza, toliko.

e moj druze

pre 6 godina

Stručnjak za Balkan, a toliko iznetih grešaka u jednoj kratkoj analizi da to nije lako nabrojati. Nekada su se zapadnjaci bar trudili da jače argumentuju stavove koji nisu principijelni i nisu potkovani činjenicama i pravom, a sada samo kaže čovek kako on misli i to je tako jer tako on misli...Balkan je divan u odnosu na to ko sve i kako iz sveta brine o njemu.

duško

pre 6 godina

čemu ovo trabunjanje kad je jedina istina da međunarodno pravo ne postoji. jedino postoji pravo jačeg i pravo dogovora velikih sila oko pojedinih slučajeva.

jelena

pre 6 godina

Nije sija nego je vrat. Sve ovo su samo prazne reci i potreba da se nadje definicija, a sustine nema. Ako postoji potreba jednog naroda da ima svoju drzavu, tu nema veze da li ima represije ili ne. Kao u slucaju Jugoslavije, Srbije sa Kosovom, zasto jedan narod kao sto su Katalonci ne bi imali svoju drzavu, ako su je dobile republike Jugoslavije ili Kosovo? Katalonija za vreme duge vladavine Franka nije mogla da koristi svoj jezik, svako obelezje tog naroda je bilo uguseno. Zar to nije represija. Sadasnje zapadne drzave vise ne vrse takvo nasilje, ali sprovode perfidnije pritisak. Tako da ova prica zapadnih politicara nije bas uverljiva.

Imay

pre 6 godina

Pa nije se Kosovo otcepilo od Jugoslavije, nego od Srbije! Analogija koju treba poništiti je: Španija-Srbija i Katalonija-Kosovo! Ne vidim zašto pominju Jugoslaviju...

stevan signal

pre 6 godina

pa da, španija je španija, jugoslavija je jugoslavija, logično je onda da španija nije jugoslavija. isto tako je katalonija katalonija a ne Vojvodina. dakle onda sasvim je logično kada kažu da je Kosovo Kosovo a ne katalonija i da je Kosovo druga priča.

tacno

pre 6 godina

Tacno, a po Ustavu SFRJ, u samom uvodu se kaze da narodi (ne republike) imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja.
(tacno, 4. oktobar 2017 17:00

Kada vidim minus na nesto sto je cinjenice uvek se zapitam u cemu je rec. Ako je u pitanju nepoverenje u izreceno evo copy/paste iz osnovnih nacela Ustava iz 1974.godine: "Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju..."

sasha

pre 6 godina

Svaku situaciju mozes da prestavis onako kako tebi odgovara, od zrtve da napravis agresora ili od agresora zrtvu. u ponekim slucajevima, kao sto je ovaj, to okretanje situacije moze da izgleda neubedljivo i veoma licemerno. Poenta u svemu ovome je interes koji je na prvom mestu, u odnosu na interes onda prestavljas situaciji koje u pravu a ko nije, onako kako se tebi interesi poklapaju. Znaci neku pravdu i medjunarodno pravo moze da zaboravimo, to je mrtvo slovo na papiru. Jedino kako bi moglo da okrenemo situaciju na nasu stranu jeste da se razvijemo ekonomski da bi svi susedi hteli da nam se pridruze, naravno opet iz koristi. Samo trenutno ne vidim da idemo u tom pravcu :(.

Larry

pre 6 godina

"Britanski ili kanadski način dozvoljavanja glasanja je jedan put, ali ovde moguć samo ako postoji stabilan demokratski proces koji osigurava da se glasanje može odvijati slobodno. Bez dileme, u Španiji to jeste slučaj"

slobodno? kazi to ljudima (medju njima i zenama od 60god) koje je policija bila u nedelju

smeško

pre 6 godina

Pa I nije isto. Nema republike koja bi bila oštećena. Sve same pokrajine. A onda zašto se ne bi odvojile sve.
Samo mi nije jasno iz koja je pokrajine je vladar. Koja je to pokrajina kojoj pripadaju veća demokratska prava?

ode koza s grba

pre 6 godina

Isto tako Hrvatska se ne mora bojati za odlazak Istre, jer Istra ima preko 80% Hrvata.
(makijawele, 4. oktobar 2017 16:39)

Pa Hrvati i jesu ti koji guraju ideju o Republici Istri..

Petar

pre 6 godina

OMG! Ne mogu vise da skapiram sta jeste, a sta nije, i sa cim. Sta je sui generis, a sta im se ne svidja. Jedino kontam da oni kao jesu, a mi kao nismo. Ili je obrnuto, malo sam zbunjen...

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

(from south, 4. oktobar 2017 13:41)

Do kraja Drugog svetskog rata su u Istri Italijani bili većinsko stanovništvo; onda je jedan deo Italijana oteran zbog saradnje sa italijanskim fašistima a jedan deo je dobrovoljno otišao - oni koji su bili protiv komunista i/li su imali neke svoje male ili veće privatne biznise, pa su se uplašili da to u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji (DFJ) neće smeti imati.
Ni broj Srba nije zanemarljiv u Istri, naročito u delu oko Ćićerije (Ćićeri/je - to je tamošnji stari naziv za Srbe); o tome u jednoj od emisija dokumentarnog TV serijala ,,Alkemija Balkana'' govori i novinar, autor i urednik celokupnog serijala Goran Milić.
Istarski Hrvati nisu bili naklonjeni ostalom delu Hrvatske i Hrvatima iz dela Hrvatske koji je izvan Istre; u Istri HDZ i Franjo Tuđman nisu smeli da održe promociju te stranke i nisu smeli da imaju predizbornu kampanju - zato što su im Hrvati i Italijani jasno i u pisanoj formi poručili da ,,Istra nije deo Hrvatske a ako ipak dođu, čeka ih dovoljno trulog paradajza / rajčice i dovoljno pokvarenih jaja''.

posmatrač

pre 6 godina

Ako je 'Španija demokratija' neka pusti ljude da se izjasne na referendumu.Oni samo to traže.Nezavisnost verovatno ne bi bila izglasana.

Hrv

pre 6 godina

Pula_karlovac,

Znas i sam da to da se u Istru poslije 2.svj.rata doselilo puno hrvata ljevicara, nije istina, vec da se je doselilo puno srba i ostalih manjina.

I jedno pitanje za tebe- po cemu se to Istra jezicno i kulturno razlikuje od Kvarnera?