Utorak, 03.10.2017.

17:47

EU: Nisu dvostruki standardi, Kosovo "jedinstven" slučaj

Portparolka EU Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova.

Izvor: Tanjug

EU: Nisu dvostruki standardi, Kosovo "jedinstven" sluèaj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

121 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 6 godina

EU cinovnici su gori od nasih politicara, pricaju ono sto im podmiruje dnevni racun. Iako je EU dobra ideja, tesko je sprovodiva, uostalom kao i Jugoslavija. Reforme treba izvoditi zbog nas i iz nase koristi, a ne zbog Brisela. Ljudi sto bi njih bilo briga kako mi zivimo ovde. Jedina korist EU je pristup trzistu rada, sve ostalo obicnom coveku je samo trosak.Pojedinacno nacionalne drzave uvek mogu sklopiti bolje sporazume na globalnom nivou nego kao clanica EU.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Medjunarodno javno pravo priznaje sui generis (posebne slucajeve) ISKLJUCIVO ako su pravosnaszno sankcionisani, prezentirani i pravno obrazlozeni od stane merodavne medjunarodno-pravne instance, a to mogu da budu JEDINO (a) Savet Bezbednosti UN (b) pravne afilijacije SBUN, kao sto su Medjunarodni Sud Pravde i (c) u malom broju slucajeva, Generalna Skupstina UN. Jasno je kao dan da Evropska Zajednica nema "legal standing" (pravnog osnova) da odredjuje sta je posebni slucaj a sta nije, i da je organizacija preuzela na sebe prava i prerogative koji joj nikada nisu pripadali. U tom smislu, EU ocigledno sebe vidi kao nekakva paralelna suparnica UN, sto je jasna i nedvosmislena pretnja svim narodima sveta, a posebno evropskim.

Jos gore, ersatz definicija "posebnog slucaja" koju EU primenjuje na Srbiju moze da prodje samo ako covek potpuno ignorise vise desetina nedoslednosti od strane EU. Prvo, etnicka represija NIKADA nije pravno koriscena kao izgovor da se drzavi-clanici UN oduzme teritorija, inace bi Japan, Ruanda, Turska, Ukrajina, Britanija i Saudijska Arabija odavno ostale bez svoje teritorije. Drugo, argumenti EU si fakticki i istinski deficitarni: na teritoriji Kosova nikada se nije desio nekakav medjunardno prihvaceni "genocid" koji bi zahtevao tako ekstremne represivne mere prema jednoj od zemalja osnivaca UN.

Drugim recima, pravno govoreci, argumenti EU o nekakvom kosovoskom "posebnom slucaju" su smuti-pa-prospi: nemoralni, nelegalni i nevazeci.

vagar

pre 6 godina

Ta prica Evrozvanicnika vredja zdrav razum.Posebno prica o UN,pa bas tamo nije priznato Kosovo.Zasto lepo ne proznaju da je to bio zahtev SAD,a to se ne odbija.Ovako ispadaju gori od naseg pravosudja,gde je sve moguce.

Japanac

pre 6 godina

Odavno je Djindjic rekao, ne postoji pravda, ne postoji fer, sve je samo interes, tako i u ovim slucajevima je pitanje sta je i kakav interes zapada.
Sve je to cista demagogija, prevara i prodavanje magle od strane zapada.
(Zapad i pravda i nisu bas bliski, 3. oktobar 2017 19:56)

Da taj isti Djindjic se zalagao za secesiju RSK od Hrvatske mnogo pre rata, imate YT ako mi ne verujete. Drugo naravno da slucaj nije isti jer je Spanija deo EU a Srbija tj SRJ nije. U EU vaze njihova pravila van EU vaze pravila najjjaceg na terenu. Da smo bili deo EU bili bi najjaci na terenu. Ovako smo bili samo glupavi.

Vec vidjeno2

pre 6 godina

Naravno ovi će iz EU su potvrdili kako nema dvostruke igre i kako smo mi posebni. Ajde gospodo ,nemojte višeda nas lažete, jer nema smisla da te i tkave stavri prodajte nama. Nismo mala deca shvatite to već jednom.

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Kosovo na zalost jeste sui generis proistekao iz Srebrenice, Vukovara, Dubrovnika i drugih "dostignuca" ratnohuskacke i destruktivne politike Slobodana Milosevica. Ovde su se izvodili tenkovi ne samo protiv drugih vec i protiv sopstvenih gradjana.

slucajni svedok

pre 6 godina

Ne znam sta je tu cudno..Desavanja na Kosovu su pocela 1981.Demonstracije koje su krvavo ugusene..(ranjeni,mrtvi)..Diferencijacija u svim nivoima..1989 cuveni mitng na Kosovu Polju-Niko ne sme da vas bije..Demonstracije albanaca su krvavo ugusene,sledio je strajk sindikata na Kosovu..Tada je drzava u znak odmazde,zatvorila sve radnje,institucije(Univerzitet,tTV,sve)uvozila radnike iz Srbije koje je zaposlajavala umesto albanaca..Tenkovima,policijom,jakim snagama,zauzela Skupstinu Kosova..i od tada je pocela pljacka gradjana Kosova,na ulici,radnjama,institucijama-segregacija u svim nivoima..Onda je stupila na scenu OVK,i rat na Kosovu..Sledilo je bombardovanje..Tek 2007 su oni izglasali nezavisnost..Oni 30 godina bili aktivni za drzavu..Tek 2007 je Evropa promenila misljenje,tako da,zasto zurba..Ako Katalonci stvarno zele drzavu,trebaju proci kroz proveru svoga cilja..Medalja ima dve strane

Evo vam Argumenti

pre 6 godina

- Srbija je Kosovu 1989 PROTIVUSTAVNO ukinula autonomiju.

- Srbija je 1990 otpustila SVE Albanske radnike u drzavnim/ drustvenim firmama.

- Srbija je 1992 zatvorila SVE Skole i Univerzitet na Albanskom

- Srbija je 1998-99 palila preko 120.000 kuca Albanaca

- Srbija je 1998-99 ubila preko 12.000 Albanaca. Neka tela su cak skrivali po bazama specijalnih jedinica u okolini Beograda.

- Srbija je 1999 organizovano, sistemski (po zvanicnoj presudi suda u Hagu) proterala preko milion Albanaca sa Kosova.

Sta se od ovoga desilo poslednjih desetina godina u Kataloniji ili Skotskoj? Nista.

Sta se bre pravite kao ne razumete zasto, te dvostruki standardi, te ovo, te ono. Nisu oni iz EU budale. Nece da vam ovo nabroje jer vas hoce u EU.

Ali svaki put kam su vam upravo ove stvari brojali, vi ste i tada reagovali kao "uaaa, laz, ovo, ono, te NATO, te rat"!

Eto vam argumenti. A vi kako hocete.

provincijalac

pre 6 godina

Tesko je ovo prihvatiti, meni nemoguce! Znamo mi dobro da su silne greske napravljene oko Kosova, unazad ne 20 vec 100 godina. Moglo je bolje, moglo je pametnije. Ali, zar nisu i drugi gresili!? More primjera u Svijetu. Sve se to na silu ili milom drzi u kojekakvim zajednickim drzavama. Spanija, Belgija, VB... Ako krenemo dalje mnogo je primjera. Zasto je samo Kosovo poseban slucaj??? Sta ces u takvoj zajednici zvanoj EU koja moze objasniti sto joj god treba?

al opet...

pre 6 godina

U neku ruku Kocijancic u pravu.
Da smo i mi 90tih, ko Spanija bili clanica EU, NATO, nama se situacija na Kosovu, Milosevic i njegova politika ne bi dogodili.
Ja bi ovu poruku citao bas u tom kontekstu, onda se sve slaze i nema nesporazuma.

Nikola

pre 6 godina

Putin im je lepo rekao,otvorili ste Pandorinu kutiju sa jednostranim priznanjem Kosova i ugasili medjunarodno pravo.Ima na YT.A sa ovakvim nebulozoma o jedinstvenosti samo jos gore prave.Pa svaki spor moze biti jedinstven od situacije do situacije,ali tu je pre postojalo medjunarodno pravo koje nije dozvoljavalo odredjene stvari sve dok ga gospodo niste samo prekrsili i izbrisali.

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

Sve sto se desava, desava se samo jedanput, potpuna istovetnost u ponavljanju ne postoji.
To govori da KiM kao "sui generis" ne pije vidu, jer je sve "sui generis"

Kone

pre 6 godina

Jedinstven slucaj samom svojom formulacijom podrazumeva dvostruke standarde. To sto je jedinstven znaci da ne vazi ni za kog drugog, a sta je to nego dvostruki standard?

besna glista

pre 6 godina

Prica oko Kosova je davno zavrsena jednom za svagda i to je jasno aposlutno svima osim srpskoj "diplomatiji" koja redovno radi samo i iskljucivo na stetu sopstvenog naroda.

epoksi

pre 6 godina

Vidite ove 2 lopte? Ova levo je lopta. A ova desno je kocka. Kako kocka kažete, kad je okrugla? E, pa, jeste ona okrugla, ali je kocka, a ne lopta. To je sui generis kocka. Jedinstvena.

Beogradu treba Betmen

pre 6 godina

reći da je nešto specifična situacija a ne obrazložiti nije argument. ako su geopolitički faktori nek se kaže naglas koji su to faktori. bondstil?

vlado

pre 6 godina

Ma vaaaziii...U svetu trenutno postoje dve dominantne vrste pravnih sistema. Evropsko-kontinetnalni (grcko-romansko-germanski) i anglo-saksonski pravni sistem. I jedan i drugi su u principu zasnovani na sudskom donosenju odluka o odredjenom cinu u odnosu na propisanu zakonsku regulativu, s tim da anglo-saksonsko pravo ispred pisanog zakona stavlja sudsku praksu i tzv. institut "presedana" koji je po definiciji "sudska presuda doneta u konkretnom predmetu, a koja istovremeno obavezuje sudove na jednako postupanje u buducim predmetima iste sadrzine". E sad kad pokusas da pomesas to dvoje dobijes ovaj haos. MP je naruseno SFRJ presedanom (narodi jesu imali pravo na samoopredeljenje ali republike NE po Ustavu iz 1974), koji po "njima" ne sme da se koristi u buducim slucajevima (recimo Krim, Katalonija), osim kada "njima" to odgovara. Odavno je svakome ko zeli da vidi jasno da "njima"zakon u topuzu lezi. A svi znamo cime tragovi smrde onom kome zakon u topuzu lezi.

Koja

pre 6 godina

Kosovo je izuzeto...pa naravno da jeste, to je politička forma EU koju stalno primenjuju.Naravno da se sprovode dvostruki aršini.Oni samo opravdavaju svoje prisustvo na "našoj teritoriji".Ali ...kolika je naša zasluga?Da li smo mogli drugačije, da li smo imali šanse pre dvadesetak godina da politički ostvarimo korist? Ko je odgovoran ?Zar mislite da je Srbija mogla nekad nesto sama,da je nekada bila jaka drzava ,uticajna, bilo kad ?Zar nismo uzalud ginuli kroz vekove dok su druge nacije cuvale stanovnistvo I teritoriju diplomatijom?Da li ce se katalonci odvojiti ?Pa naravno da nece jer I'm nece dozvoliti. Kao sta su nekima dozvolili kada je to bilo u interesu. Baskija je odustala, IRA je odustala, Skotska tesno izgubila......

nešto što dobro poznajete

pre 6 godina

Budimo realni, ovo je nešto što se zove nepravda, protekcija, preko veze..nešto što svi radite svakog dana u godini, u Srbiji.

Tako da nema ljutiš.

Albanci imaju 'jaču vezu' i to je to.

Zapad i pravda i nisu bas bliski

pre 6 godina

Svaki region koji zeli da izadje iz neke drzave je isti slucaj i ista pravila treba da vaze. Problem je sto postoje dupli arsini, pa nekoga zapad tretira na jedan a nekoga na drugi nacin.
Odavno je Djindjic rekao, ne postoji pravda, ne postoji fer, sve je samo interes, tako i u ovim slucajevima je pitanje sta je i kakav interes zapada.
Sve je to cista demagogija, prevara i prodavanje magle od strane zapada.

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

Дакле, нисте поштовали вољу народа Каталоније који је референдумом желео да искаже своја осећања и опредељње, то је но-но, али је зато потпуно ок да се отцепи део територије суверене земље без икаквог референдума, ма какав он био. Лицемерје каквог није било. Па господо из ЕУ желим вам и Шкотску, Тирол, Истру, Корзику и још многе друге. Отворили сте Пандорин ћуп. Тек следи!!!
(Стварно, 03. oktobar 2017 18:54)
Bez referenduma, ali posle izgubljenog rata koji je Srbija vodila protiv 17 najrazvijenih zemalja u Svetu...Treba se zapitati koji su uzroci bombardovanja, a ne samo posledice...

Sladjan

pre 6 godina

Ova izjava je direktna potvrda politike "dvostrukih arsina iliti duplih standarda" koju nad nama sprovode nasi (tzv.) vajni evropski prijatelji vec godinama od raspada stare Juge ,ovo je nevidjeno licemerje , i to ne samo kvadrat, nego i na kub sto kaze jedan moj komsija....

Susjed

pre 6 godina

RE: Volim kada ovako lepo objasne iz Brisela. Maheri su u objašnjenjima.
(Romeo, 3. oktobar 2017 19:05)
===========================================================
Uopste nisu "maheri" u objasnjavanju. Ova izjava je potputno glupost. Niti jedan argument u potpori tvrdnji o "sui generis-u". Gde su argumenti? Ne mozete samo da kazete ovo je "sui generis". Ne.

Joca Dopisnik Belosvetski

pre 6 godina

Srpski Narode, nema veze ko sta misli, mi ne prihvatamo njihova objasnenja jer nisu univerzalna za sve, zato odbijamo sve sto oni hoce jer nije isto za sve. Oni prave pravila kako im odgovara, ali niko ne moze da nas natera da to prihvatimo. To je konacno!

Lajavi krelac

pre 6 godina

Znači, ako EU savet potvrdi da je trava crvena, onda nema veze što mi tvrdimo da je zelena. I ne, nisu to dvostruki standardi. Samo, naša je trava crvena a njihova zelena. Još želite u EU???

cokoladica

pre 6 godina

Ovakvim izjavama Evropska zajednica se sama dovodi u pat poziciju naspram velike krize koja se pomalja u njenoj clanici Spaniji. Zapravo, vidi se da ona nema zajednickog politickog stava, nego ko god se od njih lati mikrofona nesto isprica kao da se nalazi u reality showu.

EU patetika

pre 6 godina

I Katalonija je jedinstven slučaj, baš kao i Korzika, Flandrija, Krim, Abhazija, Osetija, Teksas, sve su to jedinstveni slučajevi, jer je
svaka ta teritorija priča za sebe, pa i Kosovo, svi ti prostori imaju neke svoje specifičnosti, ali to nije izgovor i opravdanje za kršenje međunarodnog prava i povelje UN-a, tako da sedite i pokušajte da smislite nešto manje glupo, a da ne zvuči ovoliko licemerno.

Cezar

pre 6 godina

Medjunarodno pravo u zadnjih 30 godina je pravo BUZDOVANA. Ko ima veci i jaci topuz taj je u pravu. Dokazano u vise navrata... nazalost to smo osetili i na svojoj koži.

Razlika

pre 6 godina

"Teško se može zamisliti da je u katalonskom slučaju došlo do teških kršenja ljudskih prava, rasne segregacije, tlačenja kolonijalnog tipa", što bi moglo opravdati priznavanje novog režima - rekoše pravni stručnjaci Evropske komisije. To je ujedno i razlika kosovskog i katalonskog slučaja.

nije sija

pre 6 godina

Nisu dvostruki standardi,samo jedna pravila vaze za jedne a druga za druge ljude.

EU je prazna ljustura, neodrziva tvorevina, nedemokratska, birokratska, zasnovana na lazima i prevarama.
Nesto sto je na toliko trulim temeljima ne moze da opstane.

Pametnjaković

pre 6 godina

Da li su škoti sa neuspelim referendumom isto specijalan slučaj? Samo pitam, jer se znalo da tesna većina odlučuje. Ovde apsolutna većina NE MOŽE da odlučuje???

Sava Drugi

pre 6 godina

Majo,

Mi se možemo dogovoriti da sutra neće biti sreda nego četvrtak jer takve stvari mgu da budu izuzeci, specijalni slučajevi i tako to, ali da li će sutra svanuti novi dan i da li će Kosovo biti u Srbiji to se ne možemo dogovoriti jer oko toga dogovaranja nema, to je samo po sebi tako.

EU sledi samoubilački put SFRJ ti bi za te velike pare što primaš od poreskih obaveznika morala da imaš mnogo suvislije i bolje objašnjenje.

Deki

pre 6 godina

Kosovo je slucaj da je Amerika imala interes da odvoji Kosovo da bi imala svoje vojne baze a EU morala slepo da slusa i podrzava saveznike. To je cela istina a sad ovi cinovnici EU moraju nesto da pricaju.

Ivan

pre 6 godina

Pa cak i izjava da je "Kosovo jedinstven slucaj" znaci da su na snazi dvostruki standardi, samo sto ovako kazu da je samo Srbija zrtva dvostrukih standarda. Ona priznaje dvostruke standarde, samo im daje drugo ime.

Moravac

pre 6 godina

Kako pokušavaju da se operu odgovorom "Zapadni Balkan ima jasnu EU perspektivu". Poziva se na razne rezolucije UN, a jedna od njih, 1244, upravo kaže da je Kosovo neotuđivi deo teritorije Srbije. Licemeri!

And justice for all

pre 6 godina

Dovoljan je naš Ustav, na osnovu kojeg je Kosmet kao pokrajna, sastavni deo Srbije. Ako ćemo nešto i da uporedjujemo, onda zasigurno tvrdimo da Kosovo nikada u svojoj istoriji nije bilo samostalno, kao što je Katalonija bila. Evropska Unija se bazira na obmanama, omalovažavanjem i negiranjem istine. Neće tako doveka.

Langus

pre 6 godina

Nisu dvostruki standardi nego samovolja velikih i jakih, jel moze tako? Toliko su dvostruki da ste morali da izmislite nov naziv za to, sui generis, pazi da nije! Kad vama nesto odgovara onda moze, kad odgovara nekom drugom onda ne moze. Sram vas bilo!

Markoni

pre 6 godina

Naravno da su dvostruki standardi, ali oni su EU a mi nismo. A mi hocemo u tu istu Evropu sa dvostrukim standardima. I jos stalno kukamo za otvaranje poglavlja (fondova). Ne znam samo sta nasa vlast hoce, a izgleda da ne znaju ni oni.

logican nedostatak logike

pre 6 godina

Taman kada posmislite da ne mogu da daju gluplju izjavu,medjunarodno pravo vazi za sve,samo je Kosovo izdvojen slucaj.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Don Corleone, 3. oktobar 2017 18:03

I pri tome se pozivaju da rezolucije UN, a ona kljucna (1244) definise KiM kao deo Srbije. Od medjunarodno prava odavno nema nista, ali zasto to otvoreno ne kazu - cemu sluze ove neboluzne konstrukcije i argumentacija!?!?

Стварно

pre 6 godina

Дакле, нисте поштовали вољу народа Каталоније који је референдумом желео да искаже своја осећања и опредељње, то је но-но, али је зато потпуно ок да се отцепи део територије суверене земље без икаквог референдума, ма какав он био. Лицемерје каквог није било. Па господо из ЕУ желим вам и Шкотску, Тирол, Истру, Корзику и још многе друге. Отворили сте Пандорин ћуп. Тек следи!!!

BAKI

pre 6 godina

Naravno da jesu dvostruki standardi,samo što potvrdu toga nećemo dobiti od birokratskog establišmenta iz Brisela ili Vašingtona.Radi reda će reći da je to SUI GENERIS da mi pomislimo kako su bistri i pametni a i ne moraju ništa da kažu,to nam je-što nam je.Oni diktiraju pravila igre.Jedino što mi do detalja nije jasno zašto je nama kao državi i naciji jedina opcija put u EU pa makar i za 100 godina ?

Bolje 100e u dzepu nego u krpicama

pre 6 godina

Malo mi nedostaje da prezrem EU. Mogu me na silu ugurati unutra, a jedino sto ce me tad zanimati ce biti kako da joj uzmem pare i kako da od nje sacuvam pare. To je moja licna cena "jedinstvenog slucaja Kosova".

neobavezno

pre 6 godina

Ne postoji jedinstven slucaj ali nastaje "jedinstven" kad zakone zamene sila i oruzje. Politiki sebicni intetesi su nadvladali medjunarodno pravo i jedino domino efekat moze u prvi plan staviti to pravo u pravu funkciju.

бт

pre 6 godina

Значи међународно право је универзално али се не примењује у свим случајевима. Па ако се нешто не примењује у свим случајевима како се онда описује као "универзално"? Пошто се неки грађани Србије понекад забораве па помисле како су нам европске земље заиста пријатељи и како нам заиста желе добро, овакво објашњење добро дође да их врати у стварност.

Shone

pre 6 godina

Realnost je sledeca:
1. Svakome koga interesuje da uporedi situaciju Kosova i Katalonije u kontekstu ovih izjava bez pristrasnosti, jasno je da se radi o licemeriju i o krajnje nepromisljenom izlaganju doticnog gospodina koji predstavlja EK. Ne moze da za Kosovo vazi jedno, a Kataloniju nesto drugo jer je Spanija clanica EU. Cak se i sa punim pravom se moze konstatovati doza fasizma u kontekstu zemalja “vise” i “nize” klase.
2. To je nazalost zvanicni stav EU. Za njih i zapadni svet (sa izuzetkom nekih zemalja), nezavisno Kosovo je jedina opcija. Kakve god svinjarije i posledice (poput Katalonije) isplivaju godinama kasnije, oni nikad nece priznati korelaciju i gresku vec ce ponavljati istu pricu o jedinstvenosti slucaja.
3. Vecina Srba jednostavno ne moze da se pomiri sa cinjenicom pod brojem 2, sto itekako izaziva frustracije i jedan je od glavnih sredstava manipulisanja koje vise od decenije koriste domaci politicari.
Jedostavno, ako neko, ko upravlja politikom i ekonomijom EU, odluci da je ok da se neka pokrajna odcepi, ona ce se odcepiti. U suprotnom ni krvoprolice nece dovesti do toga. Pusta su nadanja da ce neki zvanicnik ikada izaci i reci da je sve to sto se dogadja posledica greske koju je Evropa napravila sa Kosovom, a jos mnogo manje sanse da ce to da dovede do povlacenja prinznanja.
Nazalost!

pribil

pre 6 godina

Pa i Krim je jedinstven na svoj nacin, a sad Katalonija, pa ce mozda Korzika, itd.. Morace tzv medjunarodna zajednica malo vise da poradi na terminu jedinstvenosti i medjunarodnom pravu, samo nek konsultuju pre toga sa Klintonom, Blerom, Srederom i Olbrajtovom.

Безобразлук бриселски

pre 6 godina

Докле ћемо да трпимо ова иживљавања, понижавања и двоструке стандарде?
Референдум одмах!

Olga

pre 6 godina

Nema EU standarda samo laži protekcija, lobiranje, mito..."CNN istina" i eto "posebnog slučaja Kosovo". Jači su, NATO je vojna sila i to je jedini argument.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ах како су ови Европљани слатки са својим одговорима. Сада се ваљда и Крим може назвати специјалним случајем и тако редом. Иначе сада ће Вучић пошто је одговор стигао да каже да је сад све разјашњено и да ми још орније кренемо према ЕУ!???

domacin

pre 6 godina

Prvo malo da zarade EU sluzbenici na sukobu izmedju Spanije i Katalonije pa ce onda i Katalonija biti taj jedinstven slucaj.
Zapadnjaci rade sve za pare a tumace pravila po sistemu kako platis takva su i pravila.

Englez

pre 6 godina

Pametno je uradilo Ujedinjeno Kraljevstvo sto se odvojilo od ovakve DIKTATURE iz Brisela. NE IZABRANI BIROKRATI otvoreno propagiraju dvostruke standarde. Svaki slucaj je jedinstven slucaj!!!! Samo toliko. Farewell, my dear EU.

Simon

pre 6 godina

Krajnje neprijatno "objašnjenje". Bar bi trebalo da bude za nekoga ko zna šta priča, ovde se bojim da to nije slučaj. Ovo je objašnjenje radi objašnjenja a bez smisla, nekako dečije, da tako kažem.

gg

pre 6 godina

I ja sam bio evrofanatik u jednom trenutku. Sada mi se gade.
 (kuj ko ja II deo, 3. oktobar 2017 18:01
E vidis I vi se gadite vecini Evrope."Zaboravili" ste sta ste radili 90-tih godina jer zbog toga je Kosovo jedinstven slucaj.

Deki

pre 6 godina

Kosovo je slucaj da je Amerika imala interes da odvoji Kosovo da bi imala svoje vojne baze a EU morala slepo da slusa i podrzava saveznike. To je cela istina a sad ovi cinovnici EU moraju nesto da pricaju.

Безобразлук бриселски

pre 6 godina

Докле ћемо да трпимо ова иживљавања, понижавања и двоструке стандарде?
Референдум одмах!

epoksi

pre 6 godina

Vidite ove 2 lopte? Ova levo je lopta. A ova desno je kocka. Kako kocka kažete, kad je okrugla? E, pa, jeste ona okrugla, ali je kocka, a ne lopta. To je sui generis kocka. Jedinstvena.

Bolje 100e u dzepu nego u krpicama

pre 6 godina

Malo mi nedostaje da prezrem EU. Mogu me na silu ugurati unutra, a jedino sto ce me tad zanimati ce biti kako da joj uzmem pare i kako da od nje sacuvam pare. To je moja licna cena "jedinstvenog slucaja Kosova".

Nikola

pre 6 godina

Putin im je lepo rekao,otvorili ste Pandorinu kutiju sa jednostranim priznanjem Kosova i ugasili medjunarodno pravo.Ima na YT.A sa ovakvim nebulozoma o jedinstvenosti samo jos gore prave.Pa svaki spor moze biti jedinstven od situacije do situacije,ali tu je pre postojalo medjunarodno pravo koje nije dozvoljavalo odredjene stvari sve dok ga gospodo niste samo prekrsili i izbrisali.

BAKI

pre 6 godina

Naravno da jesu dvostruki standardi,samo što potvrdu toga nećemo dobiti od birokratskog establišmenta iz Brisela ili Vašingtona.Radi reda će reći da je to SUI GENERIS da mi pomislimo kako su bistri i pametni a i ne moraju ništa da kažu,to nam je-što nam je.Oni diktiraju pravila igre.Jedino što mi do detalja nije jasno zašto je nama kao državi i naciji jedina opcija put u EU pa makar i za 100 godina ?

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ах како су ови Европљани слатки са својим одговорима. Сада се ваљда и Крим може назвати специјалним случајем и тако редом. Иначе сада ће Вучић пошто је одговор стигао да каже да је сад све разјашњено и да ми још орније кренемо према ЕУ!???

Kone

pre 6 godina

Jedinstven slucaj samom svojom formulacijom podrazumeva dvostruke standarde. To sto je jedinstven znaci da ne vazi ni za kog drugog, a sta je to nego dvostruki standard?

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Medjunarodno javno pravo priznaje sui generis (posebne slucajeve) ISKLJUCIVO ako su pravosnaszno sankcionisani, prezentirani i pravno obrazlozeni od stane merodavne medjunarodno-pravne instance, a to mogu da budu JEDINO (a) Savet Bezbednosti UN (b) pravne afilijacije SBUN, kao sto su Medjunarodni Sud Pravde i (c) u malom broju slucajeva, Generalna Skupstina UN. Jasno je kao dan da Evropska Zajednica nema "legal standing" (pravnog osnova) da odredjuje sta je posebni slucaj a sta nije, i da je organizacija preuzela na sebe prava i prerogative koji joj nikada nisu pripadali. U tom smislu, EU ocigledno sebe vidi kao nekakva paralelna suparnica UN, sto je jasna i nedvosmislena pretnja svim narodima sveta, a posebno evropskim.

Jos gore, ersatz definicija "posebnog slucaja" koju EU primenjuje na Srbiju moze da prodje samo ako covek potpuno ignorise vise desetina nedoslednosti od strane EU. Prvo, etnicka represija NIKADA nije pravno koriscena kao izgovor da se drzavi-clanici UN oduzme teritorija, inace bi Japan, Ruanda, Turska, Ukrajina, Britanija i Saudijska Arabija odavno ostale bez svoje teritorije. Drugo, argumenti EU si fakticki i istinski deficitarni: na teritoriji Kosova nikada se nije desio nekakav medjunardno prihvaceni "genocid" koji bi zahtevao tako ekstremne represivne mere prema jednoj od zemalja osnivaca UN.

Drugim recima, pravno govoreci, argumenti EU o nekakvom kosovoskom "posebnom slucaju" su smuti-pa-prospi: nemoralni, nelegalni i nevazeci.

pribil

pre 6 godina

Pa i Krim je jedinstven na svoj nacin, a sad Katalonija, pa ce mozda Korzika, itd.. Morace tzv medjunarodna zajednica malo vise da poradi na terminu jedinstvenosti i medjunarodnom pravu, samo nek konsultuju pre toga sa Klintonom, Blerom, Srederom i Olbrajtovom.

Zapad i pravda i nisu bas bliski

pre 6 godina

Svaki region koji zeli da izadje iz neke drzave je isti slucaj i ista pravila treba da vaze. Problem je sto postoje dupli arsini, pa nekoga zapad tretira na jedan a nekoga na drugi nacin.
Odavno je Djindjic rekao, ne postoji pravda, ne postoji fer, sve je samo interes, tako i u ovim slucajevima je pitanje sta je i kakav interes zapada.
Sve je to cista demagogija, prevara i prodavanje magle od strane zapada.

Sava Drugi

pre 6 godina

Majo,

Mi se možemo dogovoriti da sutra neće biti sreda nego četvrtak jer takve stvari mgu da budu izuzeci, specijalni slučajevi i tako to, ali da li će sutra svanuti novi dan i da li će Kosovo biti u Srbiji to se ne možemo dogovoriti jer oko toga dogovaranja nema, to je samo po sebi tako.

EU sledi samoubilački put SFRJ ti bi za te velike pare što primaš od poreskih obaveznika morala da imaš mnogo suvislije i bolje objašnjenje.

neobavezno

pre 6 godina

Ne postoji jedinstven slucaj ali nastaje "jedinstven" kad zakone zamene sila i oruzje. Politiki sebicni intetesi su nadvladali medjunarodno pravo i jedino domino efekat moze u prvi plan staviti to pravo u pravu funkciju.

Olga

pre 6 godina

Nema EU standarda samo laži protekcija, lobiranje, mito..."CNN istina" i eto "posebnog slučaja Kosovo". Jači su, NATO je vojna sila i to je jedini argument.

And justice for all

pre 6 godina

Dovoljan je naš Ustav, na osnovu kojeg je Kosmet kao pokrajna, sastavni deo Srbije. Ako ćemo nešto i da uporedjujemo, onda zasigurno tvrdimo da Kosovo nikada u svojoj istoriji nije bilo samostalno, kao što je Katalonija bila. Evropska Unija se bazira na obmanama, omalovažavanjem i negiranjem istine. Neće tako doveka.

EU patetika

pre 6 godina

I Katalonija je jedinstven slučaj, baš kao i Korzika, Flandrija, Krim, Abhazija, Osetija, Teksas, sve su to jedinstveni slučajevi, jer je
svaka ta teritorija priča za sebe, pa i Kosovo, svi ti prostori imaju neke svoje specifičnosti, ali to nije izgovor i opravdanje za kršenje međunarodnog prava i povelje UN-a, tako da sedite i pokušajte da smislite nešto manje glupo, a da ne zvuči ovoliko licemerno.

Pametnjaković

pre 6 godina

Da li su škoti sa neuspelim referendumom isto specijalan slučaj? Samo pitam, jer se znalo da tesna većina odlučuje. Ovde apsolutna većina NE MOŽE da odlučuje???

nešto što dobro poznajete

pre 6 godina

Budimo realni, ovo je nešto što se zove nepravda, protekcija, preko veze..nešto što svi radite svakog dana u godini, u Srbiji.

Tako da nema ljutiš.

Albanci imaju 'jaču vezu' i to je to.

Sladjan

pre 6 godina

Ova izjava je direktna potvrda politike "dvostrukih arsina iliti duplih standarda" koju nad nama sprovode nasi (tzv.) vajni evropski prijatelji vec godinama od raspada stare Juge ,ovo je nevidjeno licemerje , i to ne samo kvadrat, nego i na kub sto kaze jedan moj komsija....

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

Sve sto se desava, desava se samo jedanput, potpuna istovetnost u ponavljanju ne postoji.
To govori da KiM kao "sui generis" ne pije vidu, jer je sve "sui generis"

provincijalac

pre 6 godina

Tesko je ovo prihvatiti, meni nemoguce! Znamo mi dobro da su silne greske napravljene oko Kosova, unazad ne 20 vec 100 godina. Moglo je bolje, moglo je pametnije. Ali, zar nisu i drugi gresili!? More primjera u Svijetu. Sve se to na silu ili milom drzi u kojekakvim zajednickim drzavama. Spanija, Belgija, VB... Ako krenemo dalje mnogo je primjera. Zasto je samo Kosovo poseban slucaj??? Sta ces u takvoj zajednici zvanoj EU koja moze objasniti sto joj god treba?

Vec vidjeno2

pre 6 godina

Naravno ovi će iz EU su potvrdili kako nema dvostruke igre i kako smo mi posebni. Ajde gospodo ,nemojte višeda nas lažete, jer nema smisla da te i tkave stavri prodajte nama. Nismo mala deca shvatite to već jednom.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Znači, ako EU savet potvrdi da je trava crvena, onda nema veze što mi tvrdimo da je zelena. I ne, nisu to dvostruki standardi. Samo, naša je trava crvena a njihova zelena. Još želite u EU???

Cezar

pre 6 godina

Medjunarodno pravo u zadnjih 30 godina je pravo BUZDOVANA. Ko ima veci i jaci topuz taj je u pravu. Dokazano u vise navrata... nazalost to smo osetili i na svojoj koži.

vagar

pre 6 godina

Ta prica Evrozvanicnika vredja zdrav razum.Posebno prica o UN,pa bas tamo nije priznato Kosovo.Zasto lepo ne proznaju da je to bio zahtev SAD,a to se ne odbija.Ovako ispadaju gori od naseg pravosudja,gde je sve moguce.

Beogradu treba Betmen

pre 6 godina

reći da je nešto specifična situacija a ne obrazložiti nije argument. ako su geopolitički faktori nek se kaže naglas koji su to faktori. bondstil?

Ivan

pre 6 godina

Pa cak i izjava da je "Kosovo jedinstven slucaj" znaci da su na snazi dvostruki standardi, samo sto ovako kazu da je samo Srbija zrtva dvostrukih standarda. Ona priznaje dvostruke standarde, samo im daje drugo ime.

vlado

pre 6 godina

Ma vaaaziii...U svetu trenutno postoje dve dominantne vrste pravnih sistema. Evropsko-kontinetnalni (grcko-romansko-germanski) i anglo-saksonski pravni sistem. I jedan i drugi su u principu zasnovani na sudskom donosenju odluka o odredjenom cinu u odnosu na propisanu zakonsku regulativu, s tim da anglo-saksonsko pravo ispred pisanog zakona stavlja sudsku praksu i tzv. institut "presedana" koji je po definiciji "sudska presuda doneta u konkretnom predmetu, a koja istovremeno obavezuje sudove na jednako postupanje u buducim predmetima iste sadrzine". E sad kad pokusas da pomesas to dvoje dobijes ovaj haos. MP je naruseno SFRJ presedanom (narodi jesu imali pravo na samoopredeljenje ali republike NE po Ustavu iz 1974), koji po "njima" ne sme da se koristi u buducim slucajevima (recimo Krim, Katalonija), osim kada "njima" to odgovara. Odavno je svakome ko zeli da vidi jasno da "njima"zakon u topuzu lezi. A svi znamo cime tragovi smrde onom kome zakon u topuzu lezi.

Стварно

pre 6 godina

Дакле, нисте поштовали вољу народа Каталоније који је референдумом желео да искаже своја осећања и опредељње, то је но-но, али је зато потпуно ок да се отцепи део територије суверене земље без икаквог референдума, ма какав он био. Лицемерје каквог није било. Па господо из ЕУ желим вам и Шкотску, Тирол, Истру, Корзику и још многе друге. Отворили сте Пандорин ћуп. Тек следи!!!

Evo vam Argumenti

pre 6 godina

- Srbija je Kosovu 1989 PROTIVUSTAVNO ukinula autonomiju.

- Srbija je 1990 otpustila SVE Albanske radnike u drzavnim/ drustvenim firmama.

- Srbija je 1992 zatvorila SVE Skole i Univerzitet na Albanskom

- Srbija je 1998-99 palila preko 120.000 kuca Albanaca

- Srbija je 1998-99 ubila preko 12.000 Albanaca. Neka tela su cak skrivali po bazama specijalnih jedinica u okolini Beograda.

- Srbija je 1999 organizovano, sistemski (po zvanicnoj presudi suda u Hagu) proterala preko milion Albanaca sa Kosova.

Sta se od ovoga desilo poslednjih desetina godina u Kataloniji ili Skotskoj? Nista.

Sta se bre pravite kao ne razumete zasto, te dvostruki standardi, te ovo, te ono. Nisu oni iz EU budale. Nece da vam ovo nabroje jer vas hoce u EU.

Ali svaki put kam su vam upravo ove stvari brojali, vi ste i tada reagovali kao "uaaa, laz, ovo, ono, te NATO, te rat"!

Eto vam argumenti. A vi kako hocete.

Susjed

pre 6 godina

RE: Volim kada ovako lepo objasne iz Brisela. Maheri su u objašnjenjima.
(Romeo, 3. oktobar 2017 19:05)
===========================================================
Uopste nisu "maheri" u objasnjavanju. Ova izjava je potputno glupost. Niti jedan argument u potpori tvrdnji o "sui generis-u". Gde su argumenti? Ne mozete samo da kazete ovo je "sui generis". Ne.

Petar

pre 6 godina

EU cinovnici su gori od nasih politicara, pricaju ono sto im podmiruje dnevni racun. Iako je EU dobra ideja, tesko je sprovodiva, uostalom kao i Jugoslavija. Reforme treba izvoditi zbog nas i iz nase koristi, a ne zbog Brisela. Ljudi sto bi njih bilo briga kako mi zivimo ovde. Jedina korist EU je pristup trzistu rada, sve ostalo obicnom coveku je samo trosak.Pojedinacno nacionalne drzave uvek mogu sklopiti bolje sporazume na globalnom nivou nego kao clanica EU.

Simon

pre 6 godina

Krajnje neprijatno "objašnjenje". Bar bi trebalo da bude za nekoga ko zna šta priča, ovde se bojim da to nije slučaj. Ovo je objašnjenje radi objašnjenja a bez smisla, nekako dečije, da tako kažem.

Joca Dopisnik Belosvetski

pre 6 godina

Srpski Narode, nema veze ko sta misli, mi ne prihvatamo njihova objasnenja jer nisu univerzalna za sve, zato odbijamo sve sto oni hoce jer nije isto za sve. Oni prave pravila kako im odgovara, ali niko ne moze da nas natera da to prihvatimo. To je konacno!

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Kosovo na zalost jeste sui generis proistekao iz Srebrenice, Vukovara, Dubrovnika i drugih "dostignuca" ratnohuskacke i destruktivne politike Slobodana Milosevica. Ovde su se izvodili tenkovi ne samo protiv drugih vec i protiv sopstvenih gradjana.

Moravac

pre 6 godina

Kako pokušavaju da se operu odgovorom "Zapadni Balkan ima jasnu EU perspektivu". Poziva se na razne rezolucije UN, a jedna od njih, 1244, upravo kaže da je Kosovo neotuđivi deo teritorije Srbije. Licemeri!

logican nedostatak logike

pre 6 godina

Taman kada posmislite da ne mogu da daju gluplju izjavu,medjunarodno pravo vazi za sve,samo je Kosovo izdvojen slucaj.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Don Corleone, 3. oktobar 2017 18:03

I pri tome se pozivaju da rezolucije UN, a ona kljucna (1244) definise KiM kao deo Srbije. Od medjunarodno prava odavno nema nista, ali zasto to otvoreno ne kazu - cemu sluze ove neboluzne konstrukcije i argumentacija!?!?

nije sija

pre 6 godina

Nisu dvostruki standardi,samo jedna pravila vaze za jedne a druga za druge ljude.

EU je prazna ljustura, neodrziva tvorevina, nedemokratska, birokratska, zasnovana na lazima i prevarama.
Nesto sto je na toliko trulim temeljima ne moze da opstane.

gg

pre 6 godina

I ja sam bio evrofanatik u jednom trenutku. Sada mi se gade.
 (kuj ko ja II deo, 3. oktobar 2017 18:01
E vidis I vi se gadite vecini Evrope."Zaboravili" ste sta ste radili 90-tih godina jer zbog toga je Kosovo jedinstven slucaj.

cokoladica

pre 6 godina

Ovakvim izjavama Evropska zajednica se sama dovodi u pat poziciju naspram velike krize koja se pomalja u njenoj clanici Spaniji. Zapravo, vidi se da ona nema zajednickog politickog stava, nego ko god se od njih lati mikrofona nesto isprica kao da se nalazi u reality showu.

Englez

pre 6 godina

Pametno je uradilo Ujedinjeno Kraljevstvo sto se odvojilo od ovakve DIKTATURE iz Brisela. NE IZABRANI BIROKRATI otvoreno propagiraju dvostruke standarde. Svaki slucaj je jedinstven slucaj!!!! Samo toliko. Farewell, my dear EU.

Langus

pre 6 godina

Nisu dvostruki standardi nego samovolja velikih i jakih, jel moze tako? Toliko su dvostruki da ste morali da izmislite nov naziv za to, sui generis, pazi da nije! Kad vama nesto odgovara onda moze, kad odgovara nekom drugom onda ne moze. Sram vas bilo!

al opet...

pre 6 godina

U neku ruku Kocijancic u pravu.
Da smo i mi 90tih, ko Spanija bili clanica EU, NATO, nama se situacija na Kosovu, Milosevic i njegova politika ne bi dogodili.
Ja bi ovu poruku citao bas u tom kontekstu, onda se sve slaze i nema nesporazuma.

besna glista

pre 6 godina

Prica oko Kosova je davno zavrsena jednom za svagda i to je jasno aposlutno svima osim srpskoj "diplomatiji" koja redovno radi samo i iskljucivo na stetu sopstvenog naroda.

slucajni svedok

pre 6 godina

Ne znam sta je tu cudno..Desavanja na Kosovu su pocela 1981.Demonstracije koje su krvavo ugusene..(ranjeni,mrtvi)..Diferencijacija u svim nivoima..1989 cuveni mitng na Kosovu Polju-Niko ne sme da vas bije..Demonstracije albanaca su krvavo ugusene,sledio je strajk sindikata na Kosovu..Tada je drzava u znak odmazde,zatvorila sve radnje,institucije(Univerzitet,tTV,sve)uvozila radnike iz Srbije koje je zaposlajavala umesto albanaca..Tenkovima,policijom,jakim snagama,zauzela Skupstinu Kosova..i od tada je pocela pljacka gradjana Kosova,na ulici,radnjama,institucijama-segregacija u svim nivoima..Onda je stupila na scenu OVK,i rat na Kosovu..Sledilo je bombardovanje..Tek 2007 su oni izglasali nezavisnost..Oni 30 godina bili aktivni za drzavu..Tek 2007 je Evropa promenila misljenje,tako da,zasto zurba..Ako Katalonci stvarno zele drzavu,trebaju proci kroz proveru svoga cilja..Medalja ima dve strane

бт

pre 6 godina

Значи међународно право је универзално али се не примењује у свим случајевима. Па ако се нешто не примењује у свим случајевима како се онда описује као "универзално"? Пошто се неки грађани Србије понекад забораве па помисле како су нам европске земље заиста пријатељи и како нам заиста желе добро, овакво објашњење добро дође да их врати у стварност.

Shone

pre 6 godina

Realnost je sledeca:
1. Svakome koga interesuje da uporedi situaciju Kosova i Katalonije u kontekstu ovih izjava bez pristrasnosti, jasno je da se radi o licemeriju i o krajnje nepromisljenom izlaganju doticnog gospodina koji predstavlja EK. Ne moze da za Kosovo vazi jedno, a Kataloniju nesto drugo jer je Spanija clanica EU. Cak se i sa punim pravom se moze konstatovati doza fasizma u kontekstu zemalja “vise” i “nize” klase.
2. To je nazalost zvanicni stav EU. Za njih i zapadni svet (sa izuzetkom nekih zemalja), nezavisno Kosovo je jedina opcija. Kakve god svinjarije i posledice (poput Katalonije) isplivaju godinama kasnije, oni nikad nece priznati korelaciju i gresku vec ce ponavljati istu pricu o jedinstvenosti slucaja.
3. Vecina Srba jednostavno ne moze da se pomiri sa cinjenicom pod brojem 2, sto itekako izaziva frustracije i jedan je od glavnih sredstava manipulisanja koje vise od decenije koriste domaci politicari.
Jedostavno, ako neko, ko upravlja politikom i ekonomijom EU, odluci da je ok da se neka pokrajna odcepi, ona ce se odcepiti. U suprotnom ni krvoprolice nece dovesti do toga. Pusta su nadanja da ce neki zvanicnik ikada izaci i reci da je sve to sto se dogadja posledica greske koju je Evropa napravila sa Kosovom, a jos mnogo manje sanse da ce to da dovede do povlacenja prinznanja.
Nazalost!

Markoni

pre 6 godina

Naravno da su dvostruki standardi, ali oni su EU a mi nismo. A mi hocemo u tu istu Evropu sa dvostrukim standardima. I jos stalno kukamo za otvaranje poglavlja (fondova). Ne znam samo sta nasa vlast hoce, a izgleda da ne znaju ni oni.

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

Дакле, нисте поштовали вољу народа Каталоније који је референдумом желео да искаже своја осећања и опредељње, то је но-но, али је зато потпуно ок да се отцепи део територије суверене земље без икаквог референдума, ма какав он био. Лицемерје каквог није било. Па господо из ЕУ желим вам и Шкотску, Тирол, Истру, Корзику и још многе друге. Отворили сте Пандорин ћуп. Тек следи!!!
(Стварно, 03. oktobar 2017 18:54)
Bez referenduma, ali posle izgubljenog rata koji je Srbija vodila protiv 17 najrazvijenih zemalja u Svetu...Treba se zapitati koji su uzroci bombardovanja, a ne samo posledice...

domacin

pre 6 godina

Prvo malo da zarade EU sluzbenici na sukobu izmedju Spanije i Katalonije pa ce onda i Katalonija biti taj jedinstven slucaj.
Zapadnjaci rade sve za pare a tumace pravila po sistemu kako platis takva su i pravila.

Koja

pre 6 godina

Kosovo je izuzeto...pa naravno da jeste, to je politička forma EU koju stalno primenjuju.Naravno da se sprovode dvostruki aršini.Oni samo opravdavaju svoje prisustvo na "našoj teritoriji".Ali ...kolika je naša zasluga?Da li smo mogli drugačije, da li smo imali šanse pre dvadesetak godina da politički ostvarimo korist? Ko je odgovoran ?Zar mislite da je Srbija mogla nekad nesto sama,da je nekada bila jaka drzava ,uticajna, bilo kad ?Zar nismo uzalud ginuli kroz vekove dok su druge nacije cuvale stanovnistvo I teritoriju diplomatijom?Da li ce se katalonci odvojiti ?Pa naravno da nece jer I'm nece dozvoliti. Kao sta su nekima dozvolili kada je to bilo u interesu. Baskija je odustala, IRA je odustala, Skotska tesno izgubila......

Razlika

pre 6 godina

"Teško se može zamisliti da je u katalonskom slučaju došlo do teških kršenja ljudskih prava, rasne segregacije, tlačenja kolonijalnog tipa", što bi moglo opravdati priznavanje novog režima - rekoše pravni stručnjaci Evropske komisije. To je ujedno i razlika kosovskog i katalonskog slučaja.

Japanac

pre 6 godina

Odavno je Djindjic rekao, ne postoji pravda, ne postoji fer, sve je samo interes, tako i u ovim slucajevima je pitanje sta je i kakav interes zapada.
Sve je to cista demagogija, prevara i prodavanje magle od strane zapada.
(Zapad i pravda i nisu bas bliski, 3. oktobar 2017 19:56)

Da taj isti Djindjic se zalagao za secesiju RSK od Hrvatske mnogo pre rata, imate YT ako mi ne verujete. Drugo naravno da slucaj nije isti jer je Spanija deo EU a Srbija tj SRJ nije. U EU vaze njihova pravila van EU vaze pravila najjjaceg na terenu. Da smo bili deo EU bili bi najjaci na terenu. Ovako smo bili samo glupavi.

GetToDaChoppa

pre 6 godina

Kosovo na zalost jeste sui generis proistekao iz Srebrenice, Vukovara, Dubrovnika i drugih "dostignuca" ratnohuskacke i destruktivne politike Slobodana Milosevica. Ovde su se izvodili tenkovi ne samo protiv drugih vec i protiv sopstvenih gradjana.

gg

pre 6 godina

I ja sam bio evrofanatik u jednom trenutku. Sada mi se gade.
 (kuj ko ja II deo, 3. oktobar 2017 18:01
E vidis I vi se gadite vecini Evrope."Zaboravili" ste sta ste radili 90-tih godina jer zbog toga je Kosovo jedinstven slucaj.

Evo vam Argumenti

pre 6 godina

- Srbija je Kosovu 1989 PROTIVUSTAVNO ukinula autonomiju.

- Srbija je 1990 otpustila SVE Albanske radnike u drzavnim/ drustvenim firmama.

- Srbija je 1992 zatvorila SVE Skole i Univerzitet na Albanskom

- Srbija je 1998-99 palila preko 120.000 kuca Albanaca

- Srbija je 1998-99 ubila preko 12.000 Albanaca. Neka tela su cak skrivali po bazama specijalnih jedinica u okolini Beograda.

- Srbija je 1999 organizovano, sistemski (po zvanicnoj presudi suda u Hagu) proterala preko milion Albanaca sa Kosova.

Sta se od ovoga desilo poslednjih desetina godina u Kataloniji ili Skotskoj? Nista.

Sta se bre pravite kao ne razumete zasto, te dvostruki standardi, te ovo, te ono. Nisu oni iz EU budale. Nece da vam ovo nabroje jer vas hoce u EU.

Ali svaki put kam su vam upravo ove stvari brojali, vi ste i tada reagovali kao "uaaa, laz, ovo, ono, te NATO, te rat"!

Eto vam argumenti. A vi kako hocete.

besna glista

pre 6 godina

Prica oko Kosova je davno zavrsena jednom za svagda i to je jasno aposlutno svima osim srpskoj "diplomatiji" koja redovno radi samo i iskljucivo na stetu sopstvenog naroda.

Sizofrenija medju nama

pre 6 godina

Дакле, нисте поштовали вољу народа Каталоније који је референдумом желео да искаже своја осећања и опредељње, то је но-но, али је зато потпуно ок да се отцепи део територије суверене земље без икаквог референдума, ма какав он био. Лицемерје каквог није било. Па господо из ЕУ желим вам и Шкотску, Тирол, Истру, Корзику и још многе друге. Отворили сте Пандорин ћуп. Тек следи!!!
(Стварно, 03. oktobar 2017 18:54)
Bez referenduma, ali posle izgubljenog rata koji je Srbija vodila protiv 17 najrazvijenih zemalja u Svetu...Treba se zapitati koji su uzroci bombardovanja, a ne samo posledice...

al opet...

pre 6 godina

U neku ruku Kocijancic u pravu.
Da smo i mi 90tih, ko Spanija bili clanica EU, NATO, nama se situacija na Kosovu, Milosevic i njegova politika ne bi dogodili.
Ja bi ovu poruku citao bas u tom kontekstu, onda se sve slaze i nema nesporazuma.

slucajni svedok

pre 6 godina

Ne znam sta je tu cudno..Desavanja na Kosovu su pocela 1981.Demonstracije koje su krvavo ugusene..(ranjeni,mrtvi)..Diferencijacija u svim nivoima..1989 cuveni mitng na Kosovu Polju-Niko ne sme da vas bije..Demonstracije albanaca su krvavo ugusene,sledio je strajk sindikata na Kosovu..Tada je drzava u znak odmazde,zatvorila sve radnje,institucije(Univerzitet,tTV,sve)uvozila radnike iz Srbije koje je zaposlajavala umesto albanaca..Tenkovima,policijom,jakim snagama,zauzela Skupstinu Kosova..i od tada je pocela pljacka gradjana Kosova,na ulici,radnjama,institucijama-segregacija u svim nivoima..Onda je stupila na scenu OVK,i rat na Kosovu..Sledilo je bombardovanje..Tek 2007 su oni izglasali nezavisnost..Oni 30 godina bili aktivni za drzavu..Tek 2007 je Evropa promenila misljenje,tako da,zasto zurba..Ako Katalonci stvarno zele drzavu,trebaju proci kroz proveru svoga cilja..Medalja ima dve strane

Japanac

pre 6 godina

Odavno je Djindjic rekao, ne postoji pravda, ne postoji fer, sve je samo interes, tako i u ovim slucajevima je pitanje sta je i kakav interes zapada.
Sve je to cista demagogija, prevara i prodavanje magle od strane zapada.
(Zapad i pravda i nisu bas bliski, 3. oktobar 2017 19:56)

Da taj isti Djindjic se zalagao za secesiju RSK od Hrvatske mnogo pre rata, imate YT ako mi ne verujete. Drugo naravno da slucaj nije isti jer je Spanija deo EU a Srbija tj SRJ nije. U EU vaze njihova pravila van EU vaze pravila najjjaceg na terenu. Da smo bili deo EU bili bi najjaci na terenu. Ovako smo bili samo glupavi.

nešto što dobro poznajete

pre 6 godina

Budimo realni, ovo je nešto što se zove nepravda, protekcija, preko veze..nešto što svi radite svakog dana u godini, u Srbiji.

Tako da nema ljutiš.

Albanci imaju 'jaču vezu' i to je to.

Razlika

pre 6 godina

"Teško se može zamisliti da je u katalonskom slučaju došlo do teških kršenja ljudskih prava, rasne segregacije, tlačenja kolonijalnog tipa", što bi moglo opravdati priznavanje novog režima - rekoše pravni stručnjaci Evropske komisije. To je ujedno i razlika kosovskog i katalonskog slučaja.

Безобразлук бриселски

pre 6 godina

Докле ћемо да трпимо ова иживљавања, понижавања и двоструке стандарде?
Референдум одмах!

Nikola

pre 6 godina

Putin im je lepo rekao,otvorili ste Pandorinu kutiju sa jednostranim priznanjem Kosova i ugasili medjunarodno pravo.Ima na YT.A sa ovakvim nebulozoma o jedinstvenosti samo jos gore prave.Pa svaki spor moze biti jedinstven od situacije do situacije,ali tu je pre postojalo medjunarodno pravo koje nije dozvoljavalo odredjene stvari sve dok ga gospodo niste samo prekrsili i izbrisali.

Bolje 100e u dzepu nego u krpicama

pre 6 godina

Malo mi nedostaje da prezrem EU. Mogu me na silu ugurati unutra, a jedino sto ce me tad zanimati ce biti kako da joj uzmem pare i kako da od nje sacuvam pare. To je moja licna cena "jedinstvenog slucaja Kosova".

Deki

pre 6 godina

Kosovo je slucaj da je Amerika imala interes da odvoji Kosovo da bi imala svoje vojne baze a EU morala slepo da slusa i podrzava saveznike. To je cela istina a sad ovi cinovnici EU moraju nesto da pricaju.

provincijalac

pre 6 godina

Tesko je ovo prihvatiti, meni nemoguce! Znamo mi dobro da su silne greske napravljene oko Kosova, unazad ne 20 vec 100 godina. Moglo je bolje, moglo je pametnije. Ali, zar nisu i drugi gresili!? More primjera u Svijetu. Sve se to na silu ili milom drzi u kojekakvim zajednickim drzavama. Spanija, Belgija, VB... Ako krenemo dalje mnogo je primjera. Zasto je samo Kosovo poseban slucaj??? Sta ces u takvoj zajednici zvanoj EU koja moze objasniti sto joj god treba?

Vec vidjeno2

pre 6 godina

Naravno ovi će iz EU su potvrdili kako nema dvostruke igre i kako smo mi posebni. Ajde gospodo ,nemojte višeda nas lažete, jer nema smisla da te i tkave stavri prodajte nama. Nismo mala deca shvatite to već jednom.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Medjunarodno javno pravo priznaje sui generis (posebne slucajeve) ISKLJUCIVO ako su pravosnaszno sankcionisani, prezentirani i pravno obrazlozeni od stane merodavne medjunarodno-pravne instance, a to mogu da budu JEDINO (a) Savet Bezbednosti UN (b) pravne afilijacije SBUN, kao sto su Medjunarodni Sud Pravde i (c) u malom broju slucajeva, Generalna Skupstina UN. Jasno je kao dan da Evropska Zajednica nema "legal standing" (pravnog osnova) da odredjuje sta je posebni slucaj a sta nije, i da je organizacija preuzela na sebe prava i prerogative koji joj nikada nisu pripadali. U tom smislu, EU ocigledno sebe vidi kao nekakva paralelna suparnica UN, sto je jasna i nedvosmislena pretnja svim narodima sveta, a posebno evropskim.

Jos gore, ersatz definicija "posebnog slucaja" koju EU primenjuje na Srbiju moze da prodje samo ako covek potpuno ignorise vise desetina nedoslednosti od strane EU. Prvo, etnicka represija NIKADA nije pravno koriscena kao izgovor da se drzavi-clanici UN oduzme teritorija, inace bi Japan, Ruanda, Turska, Ukrajina, Britanija i Saudijska Arabija odavno ostale bez svoje teritorije. Drugo, argumenti EU si fakticki i istinski deficitarni: na teritoriji Kosova nikada se nije desio nekakav medjunardno prihvaceni "genocid" koji bi zahtevao tako ekstremne represivne mere prema jednoj od zemalja osnivaca UN.

Drugim recima, pravno govoreci, argumenti EU o nekakvom kosovoskom "posebnom slucaju" su smuti-pa-prospi: nemoralni, nelegalni i nevazeci.

Zapad i pravda i nisu bas bliski

pre 6 godina

Svaki region koji zeli da izadje iz neke drzave je isti slucaj i ista pravila treba da vaze. Problem je sto postoje dupli arsini, pa nekoga zapad tretira na jedan a nekoga na drugi nacin.
Odavno je Djindjic rekao, ne postoji pravda, ne postoji fer, sve je samo interes, tako i u ovim slucajevima je pitanje sta je i kakav interes zapada.
Sve je to cista demagogija, prevara i prodavanje magle od strane zapada.

epoksi

pre 6 godina

Vidite ove 2 lopte? Ova levo je lopta. A ova desno je kocka. Kako kocka kažete, kad je okrugla? E, pa, jeste ona okrugla, ali je kocka, a ne lopta. To je sui generis kocka. Jedinstvena.

And justice for all

pre 6 godina

Dovoljan je naš Ustav, na osnovu kojeg je Kosmet kao pokrajna, sastavni deo Srbije. Ako ćemo nešto i da uporedjujemo, onda zasigurno tvrdimo da Kosovo nikada u svojoj istoriji nije bilo samostalno, kao što je Katalonija bila. Evropska Unija se bazira na obmanama, omalovažavanjem i negiranjem istine. Neće tako doveka.

Kone

pre 6 godina

Jedinstven slucaj samom svojom formulacijom podrazumeva dvostruke standarde. To sto je jedinstven znaci da ne vazi ni za kog drugog, a sta je to nego dvostruki standard?

Susjed

pre 6 godina

RE: Volim kada ovako lepo objasne iz Brisela. Maheri su u objašnjenjima.
(Romeo, 3. oktobar 2017 19:05)
===========================================================
Uopste nisu "maheri" u objasnjavanju. Ova izjava je potputno glupost. Niti jedan argument u potpori tvrdnji o "sui generis-u". Gde su argumenti? Ne mozete samo da kazete ovo je "sui generis". Ne.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ах како су ови Европљани слатки са својим одговорима. Сада се ваљда и Крим може назвати специјалним случајем и тако редом. Иначе сада ће Вучић пошто је одговор стигао да каже да је сад све разјашњено и да ми још орније кренемо према ЕУ!???

Ivan

pre 6 godina

Pa cak i izjava da je "Kosovo jedinstven slucaj" znaci da su na snazi dvostruki standardi, samo sto ovako kazu da je samo Srbija zrtva dvostrukih standarda. Ona priznaje dvostruke standarde, samo im daje drugo ime.

Sin lovca na medvede

pre 6 godina

Sve sto se desava, desava se samo jedanput, potpuna istovetnost u ponavljanju ne postoji.
To govori da KiM kao "sui generis" ne pije vidu, jer je sve "sui generis"

Sladjan

pre 6 godina

Ova izjava je direktna potvrda politike "dvostrukih arsina iliti duplih standarda" koju nad nama sprovode nasi (tzv.) vajni evropski prijatelji vec godinama od raspada stare Juge ,ovo je nevidjeno licemerje , i to ne samo kvadrat, nego i na kub sto kaze jedan moj komsija....

Sava Drugi

pre 6 godina

Majo,

Mi se možemo dogovoriti da sutra neće biti sreda nego četvrtak jer takve stvari mgu da budu izuzeci, specijalni slučajevi i tako to, ali da li će sutra svanuti novi dan i da li će Kosovo biti u Srbiji to se ne možemo dogovoriti jer oko toga dogovaranja nema, to je samo po sebi tako.

EU sledi samoubilački put SFRJ ti bi za te velike pare što primaš od poreskih obaveznika morala da imaš mnogo suvislije i bolje objašnjenje.

BAKI

pre 6 godina

Naravno da jesu dvostruki standardi,samo što potvrdu toga nećemo dobiti od birokratskog establišmenta iz Brisela ili Vašingtona.Radi reda će reći da je to SUI GENERIS da mi pomislimo kako su bistri i pametni a i ne moraju ništa da kažu,to nam je-što nam je.Oni diktiraju pravila igre.Jedino što mi do detalja nije jasno zašto je nama kao državi i naciji jedina opcija put u EU pa makar i za 100 godina ?

Englez

pre 6 godina

Pametno je uradilo Ujedinjeno Kraljevstvo sto se odvojilo od ovakve DIKTATURE iz Brisela. NE IZABRANI BIROKRATI otvoreno propagiraju dvostruke standarde. Svaki slucaj je jedinstven slucaj!!!! Samo toliko. Farewell, my dear EU.

Стварно

pre 6 godina

Дакле, нисте поштовали вољу народа Каталоније који је референдумом желео да искаже своја осећања и опредељње, то је но-но, али је зато потпуно ок да се отцепи део територије суверене земље без икаквог референдума, ма какав он био. Лицемерје каквог није било. Па господо из ЕУ желим вам и Шкотску, Тирол, Истру, Корзику и још многе друге. Отворили сте Пандорин ћуп. Тек следи!!!

pribil

pre 6 godina

Pa i Krim je jedinstven na svoj nacin, a sad Katalonija, pa ce mozda Korzika, itd.. Morace tzv medjunarodna zajednica malo vise da poradi na terminu jedinstvenosti i medjunarodnom pravu, samo nek konsultuju pre toga sa Klintonom, Blerom, Srederom i Olbrajtovom.

Koja

pre 6 godina

Kosovo je izuzeto...pa naravno da jeste, to je politička forma EU koju stalno primenjuju.Naravno da se sprovode dvostruki aršini.Oni samo opravdavaju svoje prisustvo na "našoj teritoriji".Ali ...kolika je naša zasluga?Da li smo mogli drugačije, da li smo imali šanse pre dvadesetak godina da politički ostvarimo korist? Ko je odgovoran ?Zar mislite da je Srbija mogla nekad nesto sama,da je nekada bila jaka drzava ,uticajna, bilo kad ?Zar nismo uzalud ginuli kroz vekove dok su druge nacije cuvale stanovnistvo I teritoriju diplomatijom?Da li ce se katalonci odvojiti ?Pa naravno da nece jer I'm nece dozvoliti. Kao sta su nekima dozvolili kada je to bilo u interesu. Baskija je odustala, IRA je odustala, Skotska tesno izgubila......

Markoni

pre 6 godina

Naravno da su dvostruki standardi, ali oni su EU a mi nismo. A mi hocemo u tu istu Evropu sa dvostrukim standardima. I jos stalno kukamo za otvaranje poglavlja (fondova). Ne znam samo sta nasa vlast hoce, a izgleda da ne znaju ni oni.

Olga

pre 6 godina

Nema EU standarda samo laži protekcija, lobiranje, mito..."CNN istina" i eto "posebnog slučaja Kosovo". Jači su, NATO je vojna sila i to je jedini argument.

EU patetika

pre 6 godina

I Katalonija je jedinstven slučaj, baš kao i Korzika, Flandrija, Krim, Abhazija, Osetija, Teksas, sve su to jedinstveni slučajevi, jer je
svaka ta teritorija priča za sebe, pa i Kosovo, svi ti prostori imaju neke svoje specifičnosti, ali to nije izgovor i opravdanje za kršenje međunarodnog prava i povelje UN-a, tako da sedite i pokušajte da smislite nešto manje glupo, a da ne zvuči ovoliko licemerno.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Znači, ako EU savet potvrdi da je trava crvena, onda nema veze što mi tvrdimo da je zelena. I ne, nisu to dvostruki standardi. Samo, naša je trava crvena a njihova zelena. Još želite u EU???

vlado

pre 6 godina

Ma vaaaziii...U svetu trenutno postoje dve dominantne vrste pravnih sistema. Evropsko-kontinetnalni (grcko-romansko-germanski) i anglo-saksonski pravni sistem. I jedan i drugi su u principu zasnovani na sudskom donosenju odluka o odredjenom cinu u odnosu na propisanu zakonsku regulativu, s tim da anglo-saksonsko pravo ispred pisanog zakona stavlja sudsku praksu i tzv. institut "presedana" koji je po definiciji "sudska presuda doneta u konkretnom predmetu, a koja istovremeno obavezuje sudove na jednako postupanje u buducim predmetima iste sadrzine". E sad kad pokusas da pomesas to dvoje dobijes ovaj haos. MP je naruseno SFRJ presedanom (narodi jesu imali pravo na samoopredeljenje ali republike NE po Ustavu iz 1974), koji po "njima" ne sme da se koristi u buducim slucajevima (recimo Krim, Katalonija), osim kada "njima" to odgovara. Odavno je svakome ko zeli da vidi jasno da "njima"zakon u topuzu lezi. A svi znamo cime tragovi smrde onom kome zakon u topuzu lezi.

nije sija

pre 6 godina

Nisu dvostruki standardi,samo jedna pravila vaze za jedne a druga za druge ljude.

EU je prazna ljustura, neodrziva tvorevina, nedemokratska, birokratska, zasnovana na lazima i prevarama.
Nesto sto je na toliko trulim temeljima ne moze da opstane.

vagar

pre 6 godina

Ta prica Evrozvanicnika vredja zdrav razum.Posebno prica o UN,pa bas tamo nije priznato Kosovo.Zasto lepo ne proznaju da je to bio zahtev SAD,a to se ne odbija.Ovako ispadaju gori od naseg pravosudja,gde je sve moguce.

Petar

pre 6 godina

EU cinovnici su gori od nasih politicara, pricaju ono sto im podmiruje dnevni racun. Iako je EU dobra ideja, tesko je sprovodiva, uostalom kao i Jugoslavija. Reforme treba izvoditi zbog nas i iz nase koristi, a ne zbog Brisela. Ljudi sto bi njih bilo briga kako mi zivimo ovde. Jedina korist EU je pristup trzistu rada, sve ostalo obicnom coveku je samo trosak.Pojedinacno nacionalne drzave uvek mogu sklopiti bolje sporazume na globalnom nivou nego kao clanica EU.

Joca Dopisnik Belosvetski

pre 6 godina

Srpski Narode, nema veze ko sta misli, mi ne prihvatamo njihova objasnenja jer nisu univerzalna za sve, zato odbijamo sve sto oni hoce jer nije isto za sve. Oni prave pravila kako im odgovara, ali niko ne moze da nas natera da to prihvatimo. To je konacno!

Pametnjaković

pre 6 godina

Da li su škoti sa neuspelim referendumom isto specijalan slučaj? Samo pitam, jer se znalo da tesna većina odlučuje. Ovde apsolutna većina NE MOŽE da odlučuje???

neobavezno

pre 6 godina

Ne postoji jedinstven slucaj ali nastaje "jedinstven" kad zakone zamene sila i oruzje. Politiki sebicni intetesi su nadvladali medjunarodno pravo i jedino domino efekat moze u prvi plan staviti to pravo u pravu funkciju.

Shone

pre 6 godina

Realnost je sledeca:
1. Svakome koga interesuje da uporedi situaciju Kosova i Katalonije u kontekstu ovih izjava bez pristrasnosti, jasno je da se radi o licemeriju i o krajnje nepromisljenom izlaganju doticnog gospodina koji predstavlja EK. Ne moze da za Kosovo vazi jedno, a Kataloniju nesto drugo jer je Spanija clanica EU. Cak se i sa punim pravom se moze konstatovati doza fasizma u kontekstu zemalja “vise” i “nize” klase.
2. To je nazalost zvanicni stav EU. Za njih i zapadni svet (sa izuzetkom nekih zemalja), nezavisno Kosovo je jedina opcija. Kakve god svinjarije i posledice (poput Katalonije) isplivaju godinama kasnije, oni nikad nece priznati korelaciju i gresku vec ce ponavljati istu pricu o jedinstvenosti slucaja.
3. Vecina Srba jednostavno ne moze da se pomiri sa cinjenicom pod brojem 2, sto itekako izaziva frustracije i jedan je od glavnih sredstava manipulisanja koje vise od decenije koriste domaci politicari.
Jedostavno, ako neko, ko upravlja politikom i ekonomijom EU, odluci da je ok da se neka pokrajna odcepi, ona ce se odcepiti. U suprotnom ni krvoprolice nece dovesti do toga. Pusta su nadanja da ce neki zvanicnik ikada izaci i reci da je sve to sto se dogadja posledica greske koju je Evropa napravila sa Kosovom, a jos mnogo manje sanse da ce to da dovede do povlacenja prinznanja.
Nazalost!

Simon

pre 6 godina

Krajnje neprijatno "objašnjenje". Bar bi trebalo da bude za nekoga ko zna šta priča, ovde se bojim da to nije slučaj. Ovo je objašnjenje radi objašnjenja a bez smisla, nekako dečije, da tako kažem.

Moravac

pre 6 godina

Kako pokušavaju da se operu odgovorom "Zapadni Balkan ima jasnu EU perspektivu". Poziva se na razne rezolucije UN, a jedna od njih, 1244, upravo kaže da je Kosovo neotuđivi deo teritorije Srbije. Licemeri!

domacin

pre 6 godina

Prvo malo da zarade EU sluzbenici na sukobu izmedju Spanije i Katalonije pa ce onda i Katalonija biti taj jedinstven slucaj.
Zapadnjaci rade sve za pare a tumace pravila po sistemu kako platis takva su i pravila.

Langus

pre 6 godina

Nisu dvostruki standardi nego samovolja velikih i jakih, jel moze tako? Toliko su dvostruki da ste morali da izmislite nov naziv za to, sui generis, pazi da nije! Kad vama nesto odgovara onda moze, kad odgovara nekom drugom onda ne moze. Sram vas bilo!

Cezar

pre 6 godina

Medjunarodno pravo u zadnjih 30 godina je pravo BUZDOVANA. Ko ima veci i jaci topuz taj je u pravu. Dokazano u vise navrata... nazalost to smo osetili i na svojoj koži.

Beogradu treba Betmen

pre 6 godina

reći da je nešto specifična situacija a ne obrazložiti nije argument. ako su geopolitički faktori nek se kaže naglas koji su to faktori. bondstil?

бт

pre 6 godina

Значи међународно право је универзално али се не примењује у свим случајевима. Па ако се нешто не примењује у свим случајевима како се онда описује као "универзално"? Пошто се неки грађани Србије понекад забораве па помисле како су нам европске земље заиста пријатељи и како нам заиста желе добро, овакво објашњење добро дође да их врати у стварност.

cokoladica

pre 6 godina

Ovakvim izjavama Evropska zajednica se sama dovodi u pat poziciju naspram velike krize koja se pomalja u njenoj clanici Spaniji. Zapravo, vidi se da ona nema zajednickog politickog stava, nego ko god se od njih lati mikrofona nesto isprica kao da se nalazi u reality showu.

logican nedostatak logike

pre 6 godina

Taman kada posmislite da ne mogu da daju gluplju izjavu,medjunarodno pravo vazi za sve,samo je Kosovo izdvojen slucaj.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Don Corleone, 3. oktobar 2017 18:03

I pri tome se pozivaju da rezolucije UN, a ona kljucna (1244) definise KiM kao deo Srbije. Od medjunarodno prava odavno nema nista, ali zasto to otvoreno ne kazu - cemu sluze ove neboluzne konstrukcije i argumentacija!?!?