Utorak, 26.09.2017.

13:49

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora pred sudom u Splitu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Izvor: B92

Kapetan Dragan osuðen na 15 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

142 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 6 godina

Kakva revizija, 'samo deo Hrvata cinio zlocine'!? Covece taj 'deo' je proglasio drzavu NDH u kojoj je postojalo preko 20 logora, nekoliko logora za decu, ubijeno 60.000 dece i sve to postojalo CETIRI godine. Sta je radio onaj vecinski deo Hrvata za to vreme? Niste valjda bili u partizanima. Toliko vas bilo u partizanima da je onaj manji deo Hrvata neometano cinio zlocine cetiri godine.
(pionir, 26. septembar 2017 18:43)

Upotrijebi malo mozak! Da nije bilo Nijemaca i Talijana, ustaše nikad ne bi došle na vlast. Ustaše su uvijek bile minorna skupina među Hrvatima.

Milutin Jevic

pre 6 godina

Poruka Hrvatima, posto vidim da se ovdi mnogi nesecaju najveceg genocida u Evropi procentualno nad jednim narodom od strane drugog.Kako ste vi tak normalni kada ste istrebili jedan narod??

Ivan ZG

pre 6 godina

Evo još činjenica za razjašnjenje nekih "mitova".
Jedan od njih je ubojstvo obitelji Zec.
Obitelj Zec nije ubijena od strane vojske ni paravojske niti je ubojstvo bilo nacionalno motivirano. Ubojica je čovjek koji je obitelji Zec dugovao veliku svotu novca i koji je iskoristio rat kao priliku da umjesto vraćanja duga ubije one kojima je dužan. Pa je tako pobio cijelu obitelj.
To je čisti kriminal. Ja ne znam da li dotičnog kriminalca netko štiti, ali meni je žao što u RH ne postoji smrtna kazna jer bi ga ja najrađe streljao - tri puta. Takvi nisu zaslužili da žive.
Tragedija obitelji Zec je još jedna od mnogih upotrebljena od strane Miloševića i ekipe kako bi uvjerila ljude u Srbiji da su Hrvati zvijeri i da sa njima nema života.
Kako presuda ubojici obitelji Zec skida dio kolektivne krivnju sa hrvata tako i presuda kapetanu Draganu skida dio kolektivne krivnje srba u prošlom ratu. Kao takvoj svi bi joj se trebali veseliti i Srbi i Hrvati. Ako su zločinci u zatvoru znači da su ostali čisti.
Najbolji su mi ovi koji vade neke navodne zločine hrvata iz 1. svjetskog rata!? I u tome nalaze opravdanje za ubojstva hrvata 1991?! Sada i njihovi unuci imaju djecu, a i ta djeca su kriva pa ih treba ubiti????
Dokle seže krivnja? Ili je individualna? Ti koji misle da im događaji iz daleke prošlosti daju opravdanje za nečije ubojstvo samo traže izliku za ubijanje. Oni su rođeni ubojice.

jokejunior

pre 6 godina

Hrvati svojataju borbu protiv fasizma, a tacan podatak je da su npr. u tri cuvene divizije i to Sesta Licka, Sedma Banijska i Osma Kordunaska 95 % posto sastava cinili srbi. Cuveni Sisacki odred koji je formiran u sumi Brezovica, pored Siska, cinilo je 90 srba i 5 hrvata. O kakvoj antifasistickoj borbi pricaju hrvati.Hrvati tvrde da je vecina njih u toku drugog svetskog rata bila protiv fasista. Kako je onda moguce da je manjina vladala cetiri godine.
(Milan, 26. septembar 2017 19:55)

Istina je da su pripadnici navedenih postrojbi vecinom bili Srbi, ali 95% - to je notorna laz. Takodje zaboravljate na postrojbe koje su cinili vecinom Hrvati, npr. 10. Zagrebacki korpus, Dalmatinske brigade, postrojbe u Medjimurju, Zagorju, Podravini itd.

A ovo za sisacki odred, to je sokantno. Sisacki odred sacinjavalo je 30 boraca, a ne 90. Lako je provjerljivo da se radi o 29 Hrvata i jednoj Srpkinji - Nadi Dimic. Ili smatrate da su zapovjednik Janic-Capo, braca Bobetko itd bili Srbi? Mislim da je to ipak maaaaalcice previse ;)

Ja smstram da su partizani bili jedina prava jugoslavenska vojska u kojoj su se rame uz rame borili svi narodi i narodnosti - zajedno - protiv zla koje se sirilo iz Berlina. Ovo tumacenje sigurno ne odgovara onima koji hipoteku ustastva zale baciti na jedan citav narod, jel tako?

KOSIGNAS

pre 6 godina

Između Srba i Hrvata mira nikada biti neće, primirja da.Jedan od razloga je što Hrvatima istorija počinje od 1991(pre toga nisu postojali kao država, što i njihovi istoričari posredno potvrđuju), a Srbima više od milenijuma ranije.Činenica da se Hrvati ne sećaju ničega pre 1991god.,govori u prilog tome.Dok Srbi pamte zločine počinjene po istočnoj Bosni i Mačvi u l sv. ratu, zločine prema Srbima u Hrvatskoj, BiH,delovima Vojvodine, ponovo Mačve, razaranja i pljačke srpskih manastira po F. Gori u ll sv. ratu.Postavljaju pitanje kada su Hrvati i Bošnjaci ratovali u Srbiji? Kolektivna amnezija, ne sećaju se ničega pre 1991,a i nemaju se čega ni sećati iskreno, sve im je sramno i jadno. A Srbin, sve pamti.I dobro i loše.Prijatelja večno, neprijatelja opet večno, to se ne menja.Dugujete mnogo, mnogo krvi nevinih.Samo vi možete živeti sa tim.

Bijan Ilić

pre 6 godina

Šta je sinovi, nije bilo "gospodara" u tom trenutku pa kuknjava odmah?!:-)
Problem je što je sa šakom običnih ljudi dovedenih u red,vojnički , časno pobedio u borbi?
Ma najhrabriji ste!:-)
Puno zdravlja Kapetane, zaboravi na ***** koja te je izdala...

Abrakadabra

pre 6 godina

Bilo bi sasvim pravedno da istrune u zatvoru...
Kao i mnogi drugi, njemu slični po delima.
Nažalost, nema toliko zatvora, da bi svi imali zasluženi "smeštaj"...

Milan

pre 6 godina

Hrvati svojataju borbu protiv fasizma, a tacan podatak je da su npr. u tri cuvene divizije i to Sesta Licka, Sedma Banijska i Osma Kordunaska 95 % posto sastava cinili srbi. Cuveni Sisacki odred koji je formiran u sumi Brezovica, pored Siska, cinilo je 90 srba i 5 hrvata. O kakvoj antifasistickoj borbi pricaju hrvati.Hrvati tvrde da je vecina njih u toku drugog svetskog rata bila protiv fasista. Kako je onda moguce da je manjina vladala cetiri godine.

Aleksandar

pre 6 godina

Pravda je zadovoljena! Svaka cast, lepe vesti!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Michishige Sayumi, 26. septembar 2017 17:47)
Koja crna pravda. Čovek je branio nejač od ustaškog noža, njegove jedinice nisu izvršile nijedan zločin protiv civila. Da nije bilo ovakvih ljudi, ustaše bi poklale sve ono nejači što je bilo po selima i gradovima Krajine. Osuđen je za neki napad na policijsku stanicu i lažnu optužbu da je vodio logor u Kninu. Dosta više priče kako su Srbi agresori. Srbi su živeli u SAO Krajini i u Bosni, nikoga nisu napali, branili su svoje od ustaške kame, Hrvati namerno nameću lažnu istoriju i lažen priče o zločinima, jer time žele da prikriju sva zverstva, možda i najmonstruoznija u savremenoj istoriji, svojih divljih crnih hordi.

Gru

pre 6 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Od pompezno najavljivanog sudjenja, Hrvati su dosli na kraju do toga, da bude zabranjeno za javnost! Razlog, sto su svedoci umesto da pricaju protiv, svedocili u korist kapetana Dragana, o kome tesko da mozete cuti bilo sta lose i od Srba i od Hrvata.
I sada zamislite na sta bi to licilo da je kojim slucajem kapetan Dragan oslobodjen, pa samo bi se poljuljao jos vise Hrvatski mit o velikosrpskoj agresiji.

pionir

pre 6 godina

(cobo, 26. septembar 2017 17:07) 
Ja nisam predstavnik Hrvatske, kao sta ni ti nisi predstavnik Srbije. NDH je bila marionestka drzava, u kojoj je dio Hrvata (pazi, samo dio!!!!) radio nenormalne zlocine. Ne samo ka Srbima, vec ka svima koji se nisu uklapali u tu ideju. Ali vi ne zelite razumjeti da veliki dio Hrvata nije sudjelovao u tome. U mojoj siroj obitelji ja ne poznajem niti jednog nacistu, ustasu, ili fasistu. Vecina se borila protiv takvih. Ali znam dvoje koji su poginili od Srpskih granata ni krivi ni duzni. Tako da ako ciljas na neki revansizam ili zadovoljavanje neke srpske pravde iz drugog svjetskog rata, krive ste ljude kaznili i samo stvorili dodatnu mrznju i nepovjerenje. Puno ima takvih prica i vrijeme je stati na balun i okrenit novi list. Jer ovo ti meni ja tebi ne vodi nikud.
(Andrija, 26. septembar 2017 17:46)

Kakva revizija, 'samo deo Hrvata cinio zlocine'!? Covece taj 'deo' je proglasio drzavu NDH u kojoj je postojalo preko 20 logora, nekoliko logora za decu, ubijeno 60.000 dece i sve to postojalo CETIRI godine. Sta je radio onaj vecinski deo Hrvata za to vreme? Niste valjda bili u partizanima. Toliko vas bilo u partizanima da je onaj manji deo Hrvata neometano cinio zlocine cetiri godine.

marlone

pre 6 godina

Da vratimo stvari malo unazad. Srbi i Hrvati u Hrvatskoj su imali dogovor 1945. po kojem su srpske teritorije ostale u Hrvatskoj ( a zbog zločina u II Svjetskom ratu nisu trebale, što je još jedna komunistička podvala za Srbe), a zauzvrat su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali jednaka prava kao osnivač države. 90-ih godina su Hrvati jednostrano proglasili da Srbi nisu više konstituivan narod u Hrvatskoj (plus otpuštanja i drugi pritisci) i time prekršili dogovor, Međutim, nisu i Srbima vratili srpske teritorije da Srbi odlučuju gdje će sa svojim teritorijama, već su im oteli srpske teritorije, a ujedno i završili program genocida započet u II Svjetskom ratu etničkim čišćenjem. Srbi su imali pravo na odvajanje svojih teritorija koje su danas okupirane u Hrvatskoj, jer su Hrvati prekršili dogovor, a ne Srbi. Hrvatska je i izvršila agresiju na te srpske teritorije, a Srbija je imala svako pravo da pomaže svoj narod koji je preživio genocid u II Svjetskom ratu, a vidjeli smo šta je sa tim narodom na kraju i bilo. Hrvati kažu da nisu bacali bombe po Srbiji, a kao Srbi iz Srbije jesu. Bacali bi oni da su mogli, kao što su bacali u II Svjetskom Ratu i kao što su sravnili sa zemljom srpske opštine u Bosni u poslednjem ratu, a posebno Mrkonjić Grad, Bosansko Grahovo i Drvar, koji su gotovo čisto bili srpski. Tako da ovaj argument o ne napadanju Srbije neka nikakvu vrijednost.

socijalista,antikomunista

pre 6 godina

@marko. Iskreno žalim za svim nevinim žrtvama i Hrvatskim, Dalmatinskim, Rimokatolicima uopšte. Zaista mi je žao. Mi o toj Škabrnji u Srbiji malo znamo i nijedan Jasenovac ni Medački Džep ne mogu tako nešto opravdati ,ako je to istina, ponavljam ne znamo puno, a u HRT-u zaista, empirijski, ne verujemo! Teritorije koje su na HRt-u do 1995. nazivane okupiranim su preko 90%, STOLEĆIMA bile naseljene Srpskim življem ,koji je bio konstitutivan narod u SRH- znači nema nadglasavanja Srba koji su želeli da ostanu da žive, pazi, ne u "Velikoj" Srbiji, nego u Jugoslaviji, na šta su imali apsolutno pravo i po logici i po antiSrpskom ustavu iz 1974( narodi, a ne republike imaju pravo na samoopredeljenje_ to možeš izguglati i proveriti). Što se tiče bombardovanja Dubrovnika..., tj. civilnih ciljeva u njemu, za to nema opravdanja....tu prema popisu od pre 120 godina žive u najvećem procentu Srbi Rimokatolici- a i da žive Hrvati Zagorci ili Eskimi bilo bi isto nedopušteno i vinovnici bi morali biti procesuirani. Problem je što niko normalan ne veruje da Kep ima bilo šta s tim. Mnogo gore zveri hodaju Beogradom, a tek Splitom, Zagrebom i Osijekom (ekipa monstruma iz" Lore", Merčepove psihopate, Branimir Glavaš, ekipa iz Medačkog džepa...)... Hoćeš da se menjamo?Ja, ipak neću. Neka nam je Bog svima upomoć.

Ante

pre 6 godina

Apsolutno me ne zanima presuda Kap. Draganu. Njemu je Srbija trebala suditi, al kad vec nije, deportirati u Srbiju na odsluzenje ostatka kazne. Mene vise vesele presude nasim zlocincima. Nebitno koliko, ma nek im uzmu olakotne okolnosti, obrana, osveta, pijanstvo, al nek se osude. Puna mi je kapa slavljenja losih ljudi, i opravdanja, "njihovi su gori" itd. Ja sam cijeli rat prosao casno. Srbin me spasio kad sam zarobljen bio, ja spasio Srbina kad su nasi zarobili njih i mene oslobodili. Sa Srbinom u HVu sam prosao cijeli rat. I vidi cuda, sve ljudi, svi bili posteni koliko se moze biti u tim ludim vremenima punih osvete, mrznje. I onda moram da tugujem ili da se sramim zbog nekog ko je zaboravio biti covjek? Ma kako da ne. Ipak, bolje 100 krivaca na slobodi, nego jedan nevin u zatvoru.

moskva 1001

pre 6 godina

Uvek sam se cudio da jedan gradski covek, bez seljackog akcenta moze da bude na strani Milosevica, komunista i JNA. Srbija se branila na ulicama Beograda 9. marta 1991., a ne po nekakvim kamenjarima! Ako je dobio 15 godina - obican Milosevicev lakej!

Andrija

pre 6 godina

Hrvoje Split @
Ante Zadar@
Kao predstavnici Hrvatske u ovoj raspravi pitam,
a sta je bilo 1941,nije bilo ni Milosevica ni kapetana Dragana ?
Mislite li da ima viska Srba pa ih neko moze ubijati ko zeceve ?
(cobo, 26. septembar 2017 17:07)

Ja nisam predstavnik Hrvatske, kao sta ni ti nisi predstavnik Srbije. NDH je bila marionestka drzava, u kojoj je dio Hrvata (pazi, samo dio!!!!) radio nenormalne zlocine. Ne samo ka Srbima, vec ka svima koji se nisu uklapali u tu ideju. Ali vi ne zelite razumjeti da veliki dio Hrvata nije sudjelovao u tome. U mojoj siroj obitelji ja ne poznajem niti jednog nacistu, ustasu, ili fasistu. Vecina se borila protiv takvih. Ali znam dvoje koji su poginili od Srpskih granata ni krivi ni duzni. Tako da ako ciljas na neki revansizam ili zadovoljavanje neke srpske pravde iz drugog svjetskog rata, krive ste ljude kaznili i samo stvorili dodatnu mrznju i nepovjerenje. Puno ima takvih prica i vrijeme je stati na balun i okrenit novi list. Jer ovo ti meni ja tebi ne vodi nikud.

kraja

pre 6 godina

"NE srećo - potpuno krivo! Ovime mi Hrvati šaljemo jasnu poruku: "Ovako prolaze oni koji se bore za "Veliku Srbiju" te pale, kolje i ruše po Hrvatskoj"."

...gde su vam ubice porodice ZEC...???
...poznata su im imena i prezimena sirom hrvatske...!!!
...da li su i to vasi branitelji...???

Beograđanin

pre 6 godina

@ Marko:Zaboravih još nešto važno. Zašto je Hrvatska ratovala u Bosni? Prvo protiv Srba a posle i protiv Muslimana. Da, da lokalni Hrvati stvorili HOS, crne uniforme, pozdrav "Za dom spremni" (svesno smo uzeli ustaški pozdrav jer smo mi ustaše-Ante Prkačin general HOS-a)Hrvatska ih je naoružavala a kasnije priključila svojoj vojsci. Dakle, isto kao Srbija-zaštita svog naroda na tuđoj teritoriji. (Da ne pominjemo da su Srbima u Hrvatskoj oduzeta prava konstitutivnog naroda, što je bio okidač za sve.)NIJE DAKLE SVE ONAKO KAKO TI TO PREDSTAVLJAJU DOMOLJUBNI POVIJESNIČARI!

Toma Sojer

pre 6 godina

Kapetan Dragan je bio švercer i sitan kriminalac. Oni koji su imali kontakta sa njim devedesetih to dobro znaju. Pošto se kleo na sav glas da ga neće Australija isporučiti živog a eto, jeste. Dok obe strane glorifikuju kojekakve kriminalce i profitere, oni pravi, diskretni heroji, žive u siromaštvu, zbog rata na koji su bili silom primorani.

cobo

pre 6 godina

Hrvoje Split @
Ante Zadar@
Kao predstavnici Hrvatske u ovoj raspravi pitam,
a sta je bilo 1941,nije bilo ni Milosevica ni kapetana Dragana ?
Mislite li da ima viska Srba pa ih neko moze ubijati ko zeceve ?

ZokiPakrac

pre 6 godina

Zbog ovog podizanja spomenika Mire Barešiću, lupanja ćiriličnih tabli i smanjena odnosno ukidanja prava manjinama u Vukovar zbog takvih postupaka su se Srbi i digli na ustanak. Ali naravno lakše je guslati o "agresiji" i "srbočetnicima" nego o sopstvenoj odgovornosti!

Beogra]anin

pre 6 godina

@Marko: E pa Marko, istorija ne počinje 1991. U prvom svetskom ratu Hrvati u sastavu Austro-ugarske vojske činili su strašna zverstva nad civilima u Mačvi(dakle u Srbiji). Zapovednik okupiranog Beograda bio je Hrvat. Raspitaj se koliko vešanja, pljački i silovanja je bilo.(Sugestija: Pronađi izveštaj Švajcarca Arčibalda Rajsa). U Drugom svetskom ratu ustaše su bili "još efikasniji" po srpskim selima i gradovima širom Hrvatske, Bosne, Srema(dakle opet Srbije). To valjda ne treba dokazivati. 17 mojih rođaka ubijeno je u Hercegovini. 1991 pojavljuju se simboli, retorika i propaganda isti kao 1941. Šta su Srbi trebali da rade? Da čekaju da budu ponovo poklani? Razmisli o tome, vidim da si pristojan mladić. Zločina je bilo na svim stranama a hrvatski zločini se ne mogu pravdati time jer je to bio "odbrambeni rat". Kapetan Dragan je bio častan vojnik. Otud presuda od 15 godina. Da je zaista kriv bilo bi 30-40. AUDIATUR ET ALTERA PARS!

John

pre 6 godina

(bukowski, 26. septembar 2017 17:11)

Mala ispravka. "Velika Srbija" nije bila Slobina bolesna ambicija, ona je bila Martićeva i Karadžićeva bolesna ambicija.
U Hago postoje transkripti sa sednice tadašnjeg Vrhovnog saveta odbrane na kojoj Milošević doslovce kaže da je Velika Srbija glupost i budalaština i fantazija "onih tamo".

Naravno, to ga ne oslobađa krivice što je njihovu fantaziju upotrebio u svoju sopstvenu korist, a na štetu svih ostalih (prvenstveno naroda - i Srba i Hrvata i Muslimana)

bukowski

pre 6 godina

ratovao je u stranoj zemlji,izgubio je rat. u moje ime nije ratovao. ratovao je zbog slobine bolesne ambicije da napravi veliku srbiju. nas 7000 rezervista iz krusevca je odbilo ici u hrvatsku. nismo popili pricu o res-pecenoj deci i drugim hororima sa rts-a. na kosovo smo otisli ratovati 99. jer je kosovo bilo u srbiji.da sam hteo da ratujem po drugim drzavama isao bih u legiju stranaca, ali ja i moji drugovi smo zeleli da imamo normalnu mladost, da putujemo, da se druzimo. sve su nam uzeli...

John

pre 6 godina

(Odista zanimljivo, 26. septembar 2017 16:01)

Ne da si pomešao babe i žabe, nego za to što si napisao ne postoji adekvatan izraz.

Perišić i Milutinović su pravosnažno oslobođeni, a Šešelju, Stanišiću i Simatoviću je proces u toku.

A Tačiju nikad nije bilo ni suđeno. Bar ne za ratne zločine.

Dejo

pre 6 godina

@Marko
Cinjenica je Marko da ni Zadar ni Split ni Zagreb nisu srpske teritorije ali su ipak gradovi u kojima su ubijani Srbi.
Da li znas pricu o porodici Zec koja je ubijena u Zagrebu 1991. godine?
Jel mozes da mi kazes ko je osudjen i koliko a imena ubica se znaju?
Podrzavam osudu svima koji su cinili zlocine ali ne mozes reci da je samo jedna strana kriva.
Tuzno je sto mi i dalje imamo iste teme, rat se zavrsio, zivimo u bedi, narod odlazi...

deda

pre 6 godina

(bukowski, 26. septembar 2017 17:11) prvo nepismen si, drugo valjas lazne mantre, trece jadna si i bedna kukavica, cetvrto sramota te da priznas, peto hrvat si, sesto niko ti tu nemoze pomoci

Zlatko

pre 6 godina

1. Onog momenta kad se JNA povukla iz Slovenije, bilo je svima jasno da se ta vojska ne bori za Jugoslaviju i njene granice, vec za neku drugu ideju, nazovite ju kako hocete.

2. Ako se JNA obracunavala s mupovcima, zengama, zelenim beretkama, koje je sve oznacila kao paravojne formacije, zasto se na isti nacin nije obracunavala sa paravojnim formacijama koje su dolazile sa srpske strane?

Beli Orlovi, Skorpioni, Dobrovoljacka Garda, Rezervisti, itd. su godinama rusili i ubijali pod blagoslovom JNA i Beogradskih vlasti. I sad bi svi da operu ruke? I da vam kazem, vise cijenim onog Seselja koji je sam otisao u Haag, nego velike junacine tipa Mladic, Karadzic, Kapetan Dragan, koji su preko noci navukli perike i promjenili imena. Skrivali su se kukavicki kao nacisti nakon drugog svjetskog, a vi sad tu tugujete za njima i trazite pravdu. Zasto im Beograd nije sudio? Pa ako se nepristrano dokaze da su nevini, ja cu prvi prihvatiti. Hvala na objavi.

grga

pre 6 godina

Koridor...svi smo mi skloni da verujemo da smo samo mi nevini i da medju nama nema krivaca,jer sve sto radimo,radimo iz ubedjenja da smo jedini mi (Srbi),cestiti,posteni i da jedino mi znamo sta je pravedno ,a sta nije. O "kapetanu"Draganu ne mogu nista da napisem ,ali mi ne pada na pamet ni da ga krivim niti da ga branim.Jedino sto mogu reci je da su svi,apsolutno svi u prethodnim ratovima cinili ono sto normalan covek ne bi nikada ni pomislio,a kamoli uradio.Dovoljno je samo izdati "necovecnu"naredbu vojnicima, i krivica je vec tu.Da li je on kriv ili ne, znaju mnogi koji su izvrsavali njegove naredbe,a pogotovo je on svestan svojih radnji i on jedini zna da li je kriv ili ne. Naravno da niko ne zeli da robija,ali svi mi moramo da odgovaramo za svoja dela.Mnogi spominju Hrvate,Bosnjake,Albance,ali to ne pomaze mnogo,jer jos uvek je medjunarodna zajednica uverena da smo mi losi momci i da smo ipak mogli na jedan drugaciji nacin (humaniji,razumniji-ako uopste postoji taj nacin)doci do dogovora sa suprotnim stranama.

hmm...

pre 6 godina

Daj nam svima reci - da li ima iti jedan Hrvat koji je po Srbiji radio ono što je Dragan radio po Hrvatskoj?
(Ante, Zadar, 26. septembar 2017 14:54)

Daj nam svima reci dal ima neki Hrvat od zapovednika koji je osudjen za etnicko ciscenje Srba u Krajini?

A.Strosmayer

pre 6 godina

@3345,
Nije istina da Hrvati nisu ratovali na tlu Srbije. Svako ko ima iole istorijskog secanja zna za zlocine Hrvata po Srbiji i Jugoslaviji od 1914-1918 i potom 1941-1945 godine.

John

pre 6 godina

" počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu"

Postoji dokumentovano (izjavili bivši hrvatski zarobljenici pod imenom i prezimenom) da dok je on bio u blizini, niko nije smeo da ih takne, da im je od svojih para kupovao cigare i pivo...
Ima i drugi slučaj, kada je hteo lično da strelja neke teritorijalce što su pobili neke hrvatske civile. Jedva ga Frenki i Martić sprečili.

Marko

pre 6 godina

Hrvat sam, živim u Hrvatskoj, u Dalmaciji.
Nije mi namjera ulaziti u svađe, niti se želim prepirati. Komentar mi nije vezan samo za dotičnog zapovjednika iz članka, nego općenito.
Činjenica je da je grad Zadar granatiran, činjenica je da je Šibenik granatiran, Split također, Dubrovnik, granatiran je naš glavni grad Zagreb. Sve redom gradovi sa preko 90% Hrvata po popisu stanovništva. Od kada je Zagreb srpski teritorij? Gospodo, sa brda Križ kod Zadra granatirani su Bibinje, Sukošan i Zadar. Od kada su Sukošan i Bibinje srpski? Od kada točno vi polažete pravo na te gradove, sela, naselja? Kada smo mi Hrvati u povijesti "oteli" taj vaš "srpski teritorij"?
Zašto je u više navrata pokušano rušenje Paškog mosta? Je li i otok Pag također srpski? Kruševo, Škabrnja, Bruška, opet sve sela sa većinskim hrvatskim stanovništvom u zadarskom zaleđu, a 1991. godine su sva popaljena, opljačkana, a stanovništvo pobijeno. Što smo mi Hrvati trebali? Čekati da nas netko pobije? Jesmo li se svi trebali predati? Što ste očekivali? Hrvatska je imala legitimno pravo da izađe iz Jugoslavije, proveden je referendum i nakon toga smo to i realizirali.
Činjenica je da na niti jedan grad u Srbiji nije pala hrvatska granata, niti je ispaljen metak. A iz istih tih gradova iz SRB je dolazila vojska ratovati na teritoriju RH. Niški specijalci, Beli Orlovi, Knindže, Dušan Silni, Arkanovci... svi su redom ratovali u RH. Što prije sami sebi priznate što ste napravili, to će svima biti bolje.

sale

pre 6 godina

Ja ga se secam samo kao jednog relativno pozitivnog lika, naravno ne znam sta je realno radio na terenu. Nije mi se cinio kao teski nacionalista, cetnik, naprotiv. Vazio je za sposobnog vojnika koga se neprijatelj prosto plasi, ok taj deo moze biti propaganda, ali da sam ga cuo da nekad otvoreno siri mrznju ili da govori lose o Hrvatima ... to se stvarno ne secam. Secam se da je ovde pokusavao sa nekim humanitarnim radom itd.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

@ FK Sarajevo:
Zlocinac je u zatvoru. Tamo mu je i mjesto.
---------
Bravo?! Vi ste potpuno u pravu jer za one kojima su Naser Orić, Jovo Divljak, Ejup Ganić i Gotovina junaci, "normalno" je da Kapetan Dragan bude zločinac?! Medjutim, morate prihvatiti da je, isto tako, normalno, da će za većinu srpske populacije Kapetan Dragan biti heroj i legenda.

Idi begaj

pre 6 godina

Kapetan Dragan sigurno nije počinio nijedan zločin. Otkazivao je akcije ,ako bi procenio da bi moglo biti civilnih žrtava. To su pričali ljudi koji su bili direktno njemu potčinjeni i s njim na terenu. Bio je profesionalni vojnik i tako se i ponašao.

Knindže pamte kapetane

pre 6 godina

Ovaj kapetan se istakao u borbama protiv hrvatske vojske prilikom operacije Oluja, Stao je rame uz rame sa Arkanom,Legijom,Crvenim beretkama,Frenkijevcima i vojskom VRS
(Sinisa, 26. septembar 2017 15:31)

Nemojte da mešte kapetana Dragana i Arkana, zaista nema smisla.

Si

pre 6 godina

Kapetan Dragan sam sebe je osudio i ukopao. Na suđenju miloševiću u Hagu prijavio se kao svedok tužilaštva protiv dotičnog i šta se dešava? On i Sloba počeli jedan drugog da hvale na zaprepašćenje tužilaštva koji prekidaju ispitivanje... i ne lezi vraže nakon toga smisliše naćin kako da se osvete pa čak i ismeju kap. Dragana a to je da mu Hrvati sude, od svih krupnih riba samo se to njemu desilo, e sada je mogao biti na slobodi ne isplati se zajeb... ti se sa Zapadom, eto vam je cela istina.

Odista zanimljivo

pre 6 godina

S jedne strane:
-šešelj
-haradinaj
-tači
-gotovina
-orić
-simatović
-stanišić


Pušteni kao nevini!

S druge strane osuđeni:
-Kapetan Dragan
-Momčilo Perišić
-Milan Milutinović

Zanimljivo, odista zanimljivo!

wildsouthhorse

pre 6 godina

Prava istina je sledeca kapetan Dragan se pojavio kao svedok na sudjenju Slobi Milosevicu kao svedok tuzioca ali je tokom procesa porekao sve sto je u istrazi govorio tako da ga je tuzilac proglasio neprijateljskim svedokom posle se vratio u Srbiju i na pink tv se sprdao sa procesom smejao u stilu 'Al sam ih z... o' da je odradio kako je trebao sada bi u Australiji ziveo kao slobodan covek igrao golf i zezao se. Sad ce da se zeza u zatvoru... Ratove prave veliki a ne mali....

Roni

pre 6 godina

Najveca zalost je ta što po HR zakonu nakon odslužene dvije trećine kazne može biti na slobodi,a on je već 12 god u pritvoru a dobio 15,što znači da ide odmah u svoju majčicu srbiju...žalosno

GP

pre 6 godina

Kapetan Dragan je bio vojnik i častan čovek. Branio je svoj narod od HOS i ''za dom spremni'' branitelja koji su imali nameru da ponove ustaške zločine nad srbima. Zahvaljujući Kepu to se nije dogodilo. Istorija će ga pamtiti kao nekog ko može rame iz rame sa najvećim srpskim vitezovima. Kapetane izdrži i hvala ti za sve!

chombe

pre 6 godina

Kapetan Dragan je avanturista i prevarant, ali zlocinac sigurno nije. Jednostavno, on je covek mekog srca, a svoje vojnicke vestine je naucio gledajuci filmove. Posto je neverovatno spretan i inteligentan, znao je da ih primeni i u praksi.

Dole

pre 6 godina

@(Hrvoje, Split, 26. septembar 2017 15:15)
A sta cemo sa vasima koji su rusili, palili i klali devedesetih? A sta cemo sa onima koji su to radili u okviru velikohrvatske drzave odnosno NDH koja, za razliku od famozne velikosrpske drzave, zaista jeste postojala? Dan danas vam je ideja ustastva izuzetno jaka u toj vasoj drzavi, a na toj ideji su pocivali svi dogadjaji koji su prethodili devedesetim i tokom njih. Da te podsetim Hrvoje, tvorci tog pokreta su zalagali da Srbe treba trecinu pobiti, trecinu konvertovati, trecinu proterati, pocinivsi genocid nad istim tim narodom. Pa kad ste trazili nezavisni drzavu, trazili ste je uz povike “Za dom spremni”. Sta mislis kako su se ti Srbi osecali? Vama je falila jedna kolektivna denacifikacija poput one u Nemackoj.

Vera

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi.
To nisu ni bile teritorije Srbije.
(3345, 26. septembar 2017 14:33)

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno.
(tudum, 26. septembar 2017 15:03
Naša kuća je bila okupiranaod nekog čocjeka sa stalnom adresom boravka u Beogradu. Tammo je živio i radio a vikend uživao u etnički očišcenoj zapadnoj Slavoniji skoro 4 godine, dog ga nisu potjerali Bljeskom a našoj obitelji kao i tisućama drugih starosjedilaca bilo omogućeno da se vrate. Ne ponovilo se! Neka svatko ispašta zbog svojih grešaka i zabluda.

tudum

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi. 
To nisu ni bile teritorije Srbije. 
(3345, 26. septembar 2017 14:33) 

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno. 
(tudum, 26. septembar 2017 15:03 
Naša kuća je bila okupiranaod nekog čocjeka sa stalnom adresom boravka u Beogradu. Tammo je živio i radio a vikend uživao u etnički očišcenoj zapadnoj Slavoniji skoro 4 godine, dog ga nisu potjerali Bljeskom a našoj obitelji kao i tisućama drugih starosjedilaca bilo omogućeno da se vrate. Ne ponovilo se! Neka svatko ispašta zbog svojih grešaka i zabluda.
(Vera, 26. septembar 2017 15:29)

Verujem da je bilo tako, ali to nije pravilo, to je jedan primer, nama su zaposeli Hrvati kuću u Zadru, prijatelju su stan u Splitu, tako da je to bilo sa obe strane.

Sinisa

pre 6 godina

Ovaj kapetan se istakao u borbama protiv hrvatske vojske prilikom operacije Oluja, Stao je rame uz rame sa Arkanom,Legijom,Crvenim beretkama,Frenkijevcima i vojskom VRS

Milorad

pre 6 godina

Da se nije krio kao gnjida, sad bi izlazio iz zatvora i mogao da mirno zivi u penziji (ako bi mu to savest dozvolila). Ovako ce umreti u zatvori ili izaci sa 80.

Hrvoje, Split

pre 6 godina

@ Salju nam braca Hrvati poruku: "ovako prolaze oni koji se bore za Srbiju!".
(sasav, 26. septembar 2017 14:55)

NE srećo - potpuno krivo! Ovime mi Hrvati šaljemo jasnu poruku: "Ovako prolaze oni koji se bore za "Veliku Srbiju" te pale, kolje i ruše po Hrvatskoj".

Ako nisi među takvima, ova presuda te se ne treba apsolutno ticati...

gnugnu

pre 6 godina

Ako ce ovo znaciti normalan zivot za mlade generacije koje dolaze, onda neka su ga osudili!
Dok ostatak Evrope koraca napred, mi se Srbi zaglavili u devedesetim, trunemo i propadamo dok pricamo hiljadu puta ispricane price i lazi.
Za koga je bre ovaj ratovao?
Za vas, mene?
Kome vise pricate te pateticne rodoljubne bajke?
Svi ti nasi "heroji" ratovali toliko koliko im je trebalo da se pljackom, ucenama i cime sve ne obogate, a onda je nastupila bezanija.
Pa Krajinu su bez opaljenog metka napustili, takmicili se ko ce pre da pobegne...
I sad ja trebam da oplakujem ovog prevaranta kojem se "rat za nasu stvar" sastojao od kradja, ubistava i iznude, a onda i bezanije i skrivanja od odgovornosti za dela cijih smo, cele generacije, ostali taoci.
Cuj onog, "heroj si, nisi se krio", a uhvatili ga pod laznim imenom...
Ja sam ovo leto dvaput bio u Hrvatskoj i niko mi ruznu rec nije rekao. A zasto njega mrze? Verovatno "nemaju" razloga, jelte... ma dajte molim vas.

pantelija

pre 6 godina

Dragi hrvati, kako ni jednom od vas ne padne na pamet da, kada poželite da ubijete ili oterate 500 000 srba iz hrvatske, sasvim bude normalno da neko od njih pripuca na vas!?

tudum

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi. 
To nisu ni bile teritorije Srbije.
(3345, 26. septembar 2017 14:33)

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno.

Dare

pre 6 godina

Oprosti Kapetane, odrekli smo se svakoga ko je valjao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)

Dosta bre više te patetike, čovek je vojni plaćenik, a u ratu je malo nevinih. Zašto je promenio ime i skrivao se po Australiji ako je nevin? I zašto vi koji kukate niste poslali protestnu notu na par adresa tokom procesa ako verujete da je čist? Zato što vas iskreno boli uvo za njega ko i njega za vas. Opleteš neki patetični status na fejsu i to je to od patriotizma i aktivizma. Dabome.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

koja smo mi banana drzava sa istim takvim politicarima....pa mi ne mozemo da sredimo da nam isporuce onog nebitnog lika sa dronom a kamoli zverku tupa kapetana dragana.....a ti isti politicari se vrte na vlasti jos od 90'.....svi su tu samo menjaju fotelje.....u principu nista NULA.....

Gong

pre 6 godina

@3345, Znači, Srbi koji žive na svojim viševekovnim ognjištima koji nisu u Srbiji, treba na svakih 50 godina "ubiti, isterati ili pokrstiti"? Pa, Kosovo je (bila) Srbija, pa opet niko nije osuđen zbog ubistava i etničkog čišćenja Srba! Paralela - koliko je Hrvata iz matice osuđeno zbog ubijanja Srba u BiH (u produžetku "oluje"?! Ti si mnogo loš čovek!

MEX

pre 6 godina

(Gong, 26. septembar 2017 15:00)

Postovani glasacu SPS/JUL/SRS koalicije hronologija dogadjaja vam ne valja. Te vase ideje okupljene oko SPS/JUL/SRS kaolicije su napujdale ljude u RSK da njima RSK pripada i da imaju pravo da se odcepe od Hrvatske. Ideja vam je bila legitimna ali pre svega kriminalna i zahtevala je ogromne ljudske zrtve ukljucujuci i onih koji nisu bili za vasu ideju. Tek nakon vasih lozenja da je RSK sastavni deo Srbije i proterivanja nesrpskog stanovnistva ljudi iz RSK su dobili po nosu od celog sveta da bi na kraju bili pusteni niz vodu od iste te SPS/JUL/SRS koalicije.

Isti princip je i primenjiv na Kosovo, niko nije proterao Srbe sa Kosova vec je po ko zna koji put vasa luda ideja okupljena oko SPS/JUL/SRS koalicije smrti sejala smrt po nesrpskom stanovnistvu i opet smo svi mi zbog vas dobili po nosu od celog sveta.

To vam je uproscen ali hronoloski tacan splet okolnosti. Da ne pominjemo uzimanje JNA pod svoju kontrolu, donosenje ustava unutar SFRJ, pljackanje NBJ pa sve do pljackanja sopstvenog naroda da bi se finansirao rat, ratnog profiterstva i pogibije nama dragih ljudi i svega ostalo sto ste vi glasaci SPS/JUL/SRS svima nama priredili.

Knindže pamte kapetane

pre 6 godina

(MEX, 26. septembar 2017 15:22)
Kakve besmislice. Predlažem da svako ko ovako misli malo prouči istoriju i pravo.

Dovoljno je samo da pomenem dva pojma, konstitutivni narod i genocid. Sramota je živeti na ovim prostorima a ne znati ništa o tome. Ako je čovek iz Knina kome su u II sv. ratu pobili pola familije, a 1995. mu spalili kuću i ubili majku agresor onda moramo pod hitno da menjamo rečnik.

Sloba

pre 6 godina

Neznam sta se dogodilo ali uvek mi je licio na profi vojnika a uz to ne idu zlocini. Vidjao sam ga po kafanama u Beogradu pocetkom '90. dok sam prodavao opozicionu stampu. Cesto je i sam kupovao te novine a najcesce je sedeo u Lovcu. On je otisao iz Knina jer se zalagao za profesionalnu vojsku tamo a Martic je bio za opstu mobilizaciju i narodnu armiju.

Nemanja

pre 6 godina

Nije stvar kad ce izaci,vec je 12 godina u pritvoru,znaci da moze vec sada ali stvar je u tome sto ga oznacavaju kao ratnog zlocinca(Srbina,Srbe)!

amnezija

pre 6 godina

Ocigledno je ,da iako drzavljanin Australije nije imao bas dobre advokate.na presudu ide zalba…Mislim da ce biti ublazena ipak je on drzavljanin Australije.

balkancaffe

pre 6 godina

Ne mogu d ashvatim kada je video da je vec zemlja okupirana,da je isao da se krije u anglosaksonskoj drzavi umsto da je otisoa u Rusiju.
(Petar

Bice mu bolje u hrvatski zatvor nego u Rusiju bez para!

Dubrovnik

pre 6 godina

Za one koje zale "kapetana dragana" i slicne koljace pa bili oni Hrvati,Srbi,Bosnjaci,Albanci ili ini narodi iz ovih nasih "vukojebina". Dabogda vam se takvima ovake osobe doselile u susjedstvo i zivjeli do vase djece cijeli zivot.
Ovakvi i slicni sa raznim bojama i amblemima su mi unistili mladost i okrenuli zivot naopako. Razorili grad,granatirali,ubijali....
Zivim za dan kada cete vi Srbi kaznjavati vase Dragane a mi nase "Dragane" pa mozda opet nekad postanemo ponovo ljudi.
Do tada, dok zalimo svi skupa svoje koljace neka nam je bog na pomoci jer ovdje odavno vrag kolo vodi.

Ksenija

pre 6 godina

A gde je ministarka pravde da ode i urgira da se oslobodi? Da je hrvat isporucen Srbiji zvali bi sve zapadni lideri vodju i naredili da se oslobodi i bio bih istog casa oslobndjen.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

On je vec odlezao dve trecine po istraznim zatvorima,znaci da vec sutra moze podneti molbu za prevremeno pustanje i priceka cetiri sedmice dok ga puste kuci .Imao je samo peh sto je Srbin !
Onim drugim se ne sudi ni u Hrvatskoj,ni u BiH ni u Srbiji-samo Srbima .

3345

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dule Pacov, 26. septembar 2017 14:13)

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi.
To nisu ni bile teritorije Srbije.

hamus pis

pre 6 godina

kako su Srbi furiozno krenuli u rat 90-tih, ovaj kapetan je bio u oblacima, šta je tražio to je i dobio, realno mala kazna, nadamo se žalbenog roka i povećanja na 30.

tudum

pre 6 godina

Našlo se puno dokumentacije ljudi sa osobnim kartama ili pasošima sa adresama u Srbiji i Vojvodini. Hrvatskoj je ovo dovoljno da pokže prstom na pravog krivca.
(Vedran, 26. septembar 2017 14:38)

Jel ta dokumentacija nađena u Hrvatskoj i Istri?

srce sumadije

pre 6 godina

Da nema ovih sto podrzavaju ovog ubicu , nama bi mnogo bolje bilo.Dok god ovakav sloj postoji Srbija se pomeriti nece.Zivece okovana prosloscu zbog raznih umova po Srbiji, koji su nesposobni da priznaju grehe i svoje i tudje.

Krajisnik

pre 6 godina

E moj kapetane,zaboravljen i ostavljen od svih...a svi znamo da tebe nije bilo,ponovila bih se 41' god. i desavanja... Niti je u Kninu,a ni Glini bilo zlocina,najveci zlocin i izdaja je 95' god.Bas tuzna sudbina i istina!!!

lapido

pre 6 godina

Većina optuženih ima putera na glavi, ali Kep nema. Osuđen za dva događaja u vreme kojih je bio uveliko u Srbiji, sve zato što je ministarki Ožbolt pisao bezobrazno davne 2006. Smehotresno. Ali morali su jadovi da mu nešto nakače, jer je 12 godina u pritvorima. Nadam se da će odrati od para Australiju kada pravosnažno bude oslobođen. Od Ovih ništa bolje ni ne treba očekivati.

Vuk

pre 6 godina

Nebitna vest za Srbiju . Pravedno ili ne , sudila mu je maticna drzava, u kojoj je ucestvovao u sukobima.To su njihove stvari. Srbija treba da se bavi ovdasnjim " nestasnim decacima" i njihovon ulogom u ratovima. Neki od njih su i na vlasti. I to na vrhu iste.

amazonskiŠaman

pre 6 godina

moje nekakvo razmisljanj: arkan, legija, frenki.... to su trebali osuditi..i pijane dobrovoljec...a kapetan dragan... uzor svima treba da bude.

VUK

pre 6 godina

Dragan nije pucao...kao ni AV..nije čak ni nosio gajbe piva..a koliko će tek dobiti vojvodini zamenici kad im istekne rok trajanja i Tramp pusti niz vodu ?

Vedran

pre 6 godina

Malo je i dobio. Ova presuda direktno potvrđuje da je Srbija bila umješana u rat i da je dosta ovih "vikend" četnika stizalo četvrtkom na večer iz Beograda u svoje novo osvojene kuće i imanja. Nedjelja navečer oni svi nazad u Beogad da iziigravaju poštene radnike, mirne očeve, vjerne supružnike a preko vikenda šurovali su sa zlom tjerajući i ubijajući ljude. Našlo se puno dokumentacije ljudi sa osobnim kartama ili pasošima sa adresama u Srbiji i Vojvodini. Hrvatskoj je ovo dovoljno da pokže prstom na pravog krivca.

Koridor

pre 6 godina

Kep izdržaćeš ti ovo siguran sam. Kod pravih ljudi nikada nećeš biti ostavljen i zaboravljen.
Državo, ministre pravde, dokle da gledamo ova poniženja?
O njihovom sudu neću ni reč, ne bi prošao komentar ali ne zaboravite.....i danas se o Milošu priča.... a i o Brankoviću takodje .

John

pre 6 godina

To je varka -napravosnazna presuda. Tuzilastvo ce se zaliti i dobice 40 godina
(Alex, 26. septembar 2017 13:58)

Ne može. Maksimalna kazna za ratne zločine kada sude ex-yu sudovi je 20 godina.

Godinu je odlezao,za 7 ce izaci otprilike, ako poživi!
(Veseli, 26. septembar 2017 14:17)

Uračunava se i ekstradicioni pritvor u kome je bio u Australiji. A tamo je bio od hapšenja 2005. minus ono vreme kada je pušten pa se krio par nedelja.
Dakle, ako ovo ostane, za 3 godine je napolju. A može i da traži uslovni otpust jer je prošlo više od 2/3 kazne.

ne preteruj

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?
Dule Pacov
Ima na Inernetu spisak ljudi osudjen u Hagu, i medju njima ih ima gomila koji su osudjeni za zlocine protiv Srba. Ima ih i koji su osudjeni u samoj Hrvatskoj, mada vrlo malo njih.

Žalosna Sova

pre 6 godina

Ne znam šta je "Kapetan" Dragan zaista radio po Kninu i okolici, po Baniji, Kordunu i Lici 1990-ih, da li je počinio ratne zločine ili nije, ali se dobro sećam da se preigrao i previše uživeo u veliku medijsku popularnost svog izmišljenog lika, sličnog junaku stripa Komandantu Marku (PS: i o njemu je čak crtan strip 1992-93). Jer, on je u Knin došao kao australijanac sprpskog porekla, vojnik-plaćenik (bez čina kapetana), prekaljen kroz par prljavih ratova, što je svima na teritoriji tadašnje ratom raspadajuće SFRJ u početku veoma nedostajalo, jer se poslednji rat u kome su naši oficiri i vojnici učestvovali završio 1945. godine.

Ukoliko nije kriv za ono šta mu se stavlja na teret optužnicom i prvostepenom presudom (a nekako sam sklon da verujem da ipak nije kriv), onda se ova presuda može smatrati presudom za preveliku medijsku eksponiranost i popularnost u vreme kada mu je tako nešto, dugoročno posmatrano, najmanje trebalo.

Ante, Zadar

pre 6 godina

@ A gde je ministarka pravde da ode i urgira da se oslobodi? Da je hrvat isporucen Srbiji zvali bi sve zapadni lideri vodju i naredili da se oslobodi i bio bih istog casa oslobndjen.
(Ksenija, 26. septembar 2017 14:39)

Daj nam svima reci - da li ima iti jedan Hrvat koji je po Srbiji radio ono što je Dragan radio po Hrvatskoj?

Dule Pacov

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?

black hawk

pre 6 godina

15 godina je premalo za sve zločine koje je počinio.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AntiPutin, 26. septembar 2017 14:24)

Jedva čekam da vidim sve dokaze kojima ti raposlažeš. Hoćeš li ih objaviti?

ACA

pre 6 godina

Kapetan Dragan mi je zaista uvek bio simpatican.ne ulazim u to da li je kriv ili nije, jerbo nemam dokumentaciju i nisam pravnik.Cinjenica od postanka sveta je da kada izgubis rat ,kriv si za sve i sva,

Jovan

pre 6 godina

Jedan od retkih (koji je imao nekakvu komandu) koji se pridrzavao svih pravola ratovanja, i prema civilima i prema ratnim zarobljenicima. On sigurno nije kriv za prebijanje ratnih zarobljenika, cak sto vise, protivio se takvim metodama.

zoran

pre 6 godina

bio si ratnik a drzava i narod ne postuju svoje ni ratnike ni vojsku za razliku od hrvata koji ginu za svoje primer gotovine.....jadan je onaj narod koji svoju istoriju smatraju zlocinackom a tudju postuju

Mika

pre 6 godina

Kakav je lik ovaj marketing imao '90ih dobro je još i prošao, mlađe generacije se možda ne sećaju ali taj je bio na TVu, plakatima, novinama u svim Slobinim mogućim medijima. Taj izlazi za 7-9 godina.

Nemanja

pre 6 godina

Mučenik, veliki borac za Srbiju čija ga je vlast ostavila na cedilu, ali narod zna i narod pamti, kapetane ti si naš junak i srce Krajine bije za tebe!

Goran

pre 6 godina

Osveta Haškog tribunala za poniženje koje im je Kapetan priredio na svedočenju protiv Slobodana Miloševića. Čovek je živeo kao javna ličnost i nije se ni od koga skrivao tolike godine i odjednom ga se Hrvatska "setila". Čak mu ni ime nisu pravilno napisali, a svih ovih godina jedva da su optužnicu mogli da sastave. Suviše providno, jasno je po čijem je nagovoru sve to rađeno.

sasav

pre 6 godina

Salju nam braca Hrvati poruku: "ovako prolaze oni koji se bore za Srbiju!". Jedino su zaboravili, ili ne mogu da shvate, da Srbiju ne cine dnevni politicari, niti neprijatelji koji su vekovima pokusavali da je uniste, a srpski se narod odrzao, i u svakoj generaciji ima nove heroje. I mucenike.

DAVOR

pre 6 godina

Ako podjemo od pretpostavke da mu je sud stvarno dokazao zlocine kako je moguce da Kapetana Dragana osude trostruko vecom kaznom nego Glavasa u slucaju "Selotejp ubistava" u Osjeku? I dokle ce na ovim nasim prostorima vladati dvistruki arsini prema nasim i njihovim zlocinima.

nikola

pre 6 godina

A Tači i Hardinaj premijeri i naši političari se rukuju sa njima i još glasaju za njih.
Ali ako to pokazuje ko je država a ko najgora banana.

nikola

pre 6 godina

A Tači i Hardinaj premijeri i naši političari se rukuju sa njima i još glasaju za njih.
Ali ako to pokazuje ko je država a ko najgora banana.

Krajisnik

pre 6 godina

E moj kapetane,zaboravljen i ostavljen od svih...a svi znamo da tebe nije bilo,ponovila bih se 41' god. i desavanja... Niti je u Kninu,a ni Glini bilo zlocina,najveci zlocin i izdaja je 95' god.Bas tuzna sudbina i istina!!!

zoran

pre 6 godina

bio si ratnik a drzava i narod ne postuju svoje ni ratnike ni vojsku za razliku od hrvata koji ginu za svoje primer gotovine.....jadan je onaj narod koji svoju istoriju smatraju zlocinackom a tudju postuju

Goran

pre 6 godina

Osveta Haškog tribunala za poniženje koje im je Kapetan priredio na svedočenju protiv Slobodana Miloševića. Čovek je živeo kao javna ličnost i nije se ni od koga skrivao tolike godine i odjednom ga se Hrvatska "setila". Čak mu ni ime nisu pravilno napisali, a svih ovih godina jedva da su optužnicu mogli da sastave. Suviše providno, jasno je po čijem je nagovoru sve to rađeno.

Nemanja

pre 6 godina

Mučenik, veliki borac za Srbiju čija ga je vlast ostavila na cedilu, ali narod zna i narod pamti, kapetane ti si naš junak i srce Krajine bije za tebe!

tudum

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi. 
To nisu ni bile teritorije Srbije.
(3345, 26. septembar 2017 14:33)

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno.

Dule Pacov

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?

Gong

pre 6 godina

@3345, Znači, Srbi koji žive na svojim viševekovnim ognjištima koji nisu u Srbiji, treba na svakih 50 godina "ubiti, isterati ili pokrstiti"? Pa, Kosovo je (bila) Srbija, pa opet niko nije osuđen zbog ubistava i etničkog čišćenja Srba! Paralela - koliko je Hrvata iz matice osuđeno zbog ubijanja Srba u BiH (u produžetku "oluje"?! Ti si mnogo loš čovek!

Dubrovnik

pre 6 godina

Za one koje zale "kapetana dragana" i slicne koljace pa bili oni Hrvati,Srbi,Bosnjaci,Albanci ili ini narodi iz ovih nasih "vukojebina". Dabogda vam se takvima ovake osobe doselile u susjedstvo i zivjeli do vase djece cijeli zivot.
Ovakvi i slicni sa raznim bojama i amblemima su mi unistili mladost i okrenuli zivot naopako. Razorili grad,granatirali,ubijali....
Zivim za dan kada cete vi Srbi kaznjavati vase Dragane a mi nase "Dragane" pa mozda opet nekad postanemo ponovo ljudi.
Do tada, dok zalimo svi skupa svoje koljace neka nam je bog na pomoci jer ovdje odavno vrag kolo vodi.

DAVOR

pre 6 godina

Ako podjemo od pretpostavke da mu je sud stvarno dokazao zlocine kako je moguce da Kapetana Dragana osude trostruko vecom kaznom nego Glavasa u slucaju "Selotejp ubistava" u Osjeku? I dokle ce na ovim nasim prostorima vladati dvistruki arsini prema nasim i njihovim zlocinima.

MEX

pre 6 godina

(Gong, 26. septembar 2017 15:00)

Postovani glasacu SPS/JUL/SRS koalicije hronologija dogadjaja vam ne valja. Te vase ideje okupljene oko SPS/JUL/SRS kaolicije su napujdale ljude u RSK da njima RSK pripada i da imaju pravo da se odcepe od Hrvatske. Ideja vam je bila legitimna ali pre svega kriminalna i zahtevala je ogromne ljudske zrtve ukljucujuci i onih koji nisu bili za vasu ideju. Tek nakon vasih lozenja da je RSK sastavni deo Srbije i proterivanja nesrpskog stanovnistva ljudi iz RSK su dobili po nosu od celog sveta da bi na kraju bili pusteni niz vodu od iste te SPS/JUL/SRS koalicije.

Isti princip je i primenjiv na Kosovo, niko nije proterao Srbe sa Kosova vec je po ko zna koji put vasa luda ideja okupljena oko SPS/JUL/SRS koalicije smrti sejala smrt po nesrpskom stanovnistvu i opet smo svi mi zbog vas dobili po nosu od celog sveta.

To vam je uproscen ali hronoloski tacan splet okolnosti. Da ne pominjemo uzimanje JNA pod svoju kontrolu, donosenje ustava unutar SFRJ, pljackanje NBJ pa sve do pljackanja sopstvenog naroda da bi se finansirao rat, ratnog profiterstva i pogibije nama dragih ljudi i svega ostalo sto ste vi glasaci SPS/JUL/SRS svima nama priredili.

gnugnu

pre 6 godina

Ako ce ovo znaciti normalan zivot za mlade generacije koje dolaze, onda neka su ga osudili!
Dok ostatak Evrope koraca napred, mi se Srbi zaglavili u devedesetim, trunemo i propadamo dok pricamo hiljadu puta ispricane price i lazi.
Za koga je bre ovaj ratovao?
Za vas, mene?
Kome vise pricate te pateticne rodoljubne bajke?
Svi ti nasi "heroji" ratovali toliko koliko im je trebalo da se pljackom, ucenama i cime sve ne obogate, a onda je nastupila bezanija.
Pa Krajinu su bez opaljenog metka napustili, takmicili se ko ce pre da pobegne...
I sad ja trebam da oplakujem ovog prevaranta kojem se "rat za nasu stvar" sastojao od kradja, ubistava i iznude, a onda i bezanije i skrivanja od odgovornosti za dela cijih smo, cele generacije, ostali taoci.
Cuj onog, "heroj si, nisi se krio", a uhvatili ga pod laznim imenom...
Ja sam ovo leto dvaput bio u Hrvatskoj i niko mi ruznu rec nije rekao. A zasto njega mrze? Verovatno "nemaju" razloga, jelte... ma dajte molim vas.

Hrvoje, Split

pre 6 godina

@ Salju nam braca Hrvati poruku: "ovako prolaze oni koji se bore za Srbiju!".
(sasav, 26. septembar 2017 14:55)

NE srećo - potpuno krivo! Ovime mi Hrvati šaljemo jasnu poruku: "Ovako prolaze oni koji se bore za "Veliku Srbiju" te pale, kolje i ruše po Hrvatskoj".

Ako nisi među takvima, ova presuda te se ne treba apsolutno ticati...

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

On je vec odlezao dve trecine po istraznim zatvorima,znaci da vec sutra moze podneti molbu za prevremeno pustanje i priceka cetiri sedmice dok ga puste kuci .Imao je samo peh sto je Srbin !
Onim drugim se ne sudi ni u Hrvatskoj,ni u BiH ni u Srbiji-samo Srbima .

3345

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dule Pacov, 26. septembar 2017 14:13)

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi.
To nisu ni bile teritorije Srbije.

Jovan

pre 6 godina

Jedan od retkih (koji je imao nekakvu komandu) koji se pridrzavao svih pravola ratovanja, i prema civilima i prema ratnim zarobljenicima. On sigurno nije kriv za prebijanje ratnih zarobljenika, cak sto vise, protivio se takvim metodama.

black hawk

pre 6 godina

15 godina je premalo za sve zločine koje je počinio.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AntiPutin, 26. septembar 2017 14:24)

Jedva čekam da vidim sve dokaze kojima ti raposlažeš. Hoćeš li ih objaviti?

Ante, Zadar

pre 6 godina

@ A gde je ministarka pravde da ode i urgira da se oslobodi? Da je hrvat isporucen Srbiji zvali bi sve zapadni lideri vodju i naredili da se oslobodi i bio bih istog casa oslobndjen.
(Ksenija, 26. septembar 2017 14:39)

Daj nam svima reci - da li ima iti jedan Hrvat koji je po Srbiji radio ono što je Dragan radio po Hrvatskoj?

Ksenija

pre 6 godina

A gde je ministarka pravde da ode i urgira da se oslobodi? Da je hrvat isporucen Srbiji zvali bi sve zapadni lideri vodju i naredili da se oslobodi i bio bih istog casa oslobndjen.

Marko

pre 6 godina

Hrvat sam, živim u Hrvatskoj, u Dalmaciji.
Nije mi namjera ulaziti u svađe, niti se želim prepirati. Komentar mi nije vezan samo za dotičnog zapovjednika iz članka, nego općenito.
Činjenica je da je grad Zadar granatiran, činjenica je da je Šibenik granatiran, Split također, Dubrovnik, granatiran je naš glavni grad Zagreb. Sve redom gradovi sa preko 90% Hrvata po popisu stanovništva. Od kada je Zagreb srpski teritorij? Gospodo, sa brda Križ kod Zadra granatirani su Bibinje, Sukošan i Zadar. Od kada su Sukošan i Bibinje srpski? Od kada točno vi polažete pravo na te gradove, sela, naselja? Kada smo mi Hrvati u povijesti "oteli" taj vaš "srpski teritorij"?
Zašto je u više navrata pokušano rušenje Paškog mosta? Je li i otok Pag također srpski? Kruševo, Škabrnja, Bruška, opet sve sela sa većinskim hrvatskim stanovništvom u zadarskom zaleđu, a 1991. godine su sva popaljena, opljačkana, a stanovništvo pobijeno. Što smo mi Hrvati trebali? Čekati da nas netko pobije? Jesmo li se svi trebali predati? Što ste očekivali? Hrvatska je imala legitimno pravo da izađe iz Jugoslavije, proveden je referendum i nakon toga smo to i realizirali.
Činjenica je da na niti jedan grad u Srbiji nije pala hrvatska granata, niti je ispaljen metak. A iz istih tih gradova iz SRB je dolazila vojska ratovati na teritoriju RH. Niški specijalci, Beli Orlovi, Knindže, Dušan Silni, Arkanovci... svi su redom ratovali u RH. Što prije sami sebi priznate što ste napravili, to će svima biti bolje.

Vera

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi.
To nisu ni bile teritorije Srbije.
(3345, 26. septembar 2017 14:33)

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno.
(tudum, 26. septembar 2017 15:03
Naša kuća je bila okupiranaod nekog čocjeka sa stalnom adresom boravka u Beogradu. Tammo je živio i radio a vikend uživao u etnički očišcenoj zapadnoj Slavoniji skoro 4 godine, dog ga nisu potjerali Bljeskom a našoj obitelji kao i tisućama drugih starosjedilaca bilo omogućeno da se vrate. Ne ponovilo se! Neka svatko ispašta zbog svojih grešaka i zabluda.

lapido

pre 6 godina

Većina optuženih ima putera na glavi, ali Kep nema. Osuđen za dva događaja u vreme kojih je bio uveliko u Srbiji, sve zato što je ministarki Ožbolt pisao bezobrazno davne 2006. Smehotresno. Ali morali su jadovi da mu nešto nakače, jer je 12 godina u pritvorima. Nadam se da će odrati od para Australiju kada pravosnažno bude oslobođen. Od Ovih ništa bolje ni ne treba očekivati.

hamus pis

pre 6 godina

kako su Srbi furiozno krenuli u rat 90-tih, ovaj kapetan je bio u oblacima, šta je tražio to je i dobio, realno mala kazna, nadamo se žalbenog roka i povećanja na 30.

bukowski

pre 6 godina

ratovao je u stranoj zemlji,izgubio je rat. u moje ime nije ratovao. ratovao je zbog slobine bolesne ambicije da napravi veliku srbiju. nas 7000 rezervista iz krusevca je odbilo ici u hrvatsku. nismo popili pricu o res-pecenoj deci i drugim hororima sa rts-a. na kosovo smo otisli ratovati 99. jer je kosovo bilo u srbiji.da sam hteo da ratujem po drugim drzavama isao bih u legiju stranaca, ali ja i moji drugovi smo zeleli da imamo normalnu mladost, da putujemo, da se druzimo. sve su nam uzeli...

Vedran

pre 6 godina

Malo je i dobio. Ova presuda direktno potvrđuje da je Srbija bila umješana u rat i da je dosta ovih "vikend" četnika stizalo četvrtkom na večer iz Beograda u svoje novo osvojene kuće i imanja. Nedjelja navečer oni svi nazad u Beogad da iziigravaju poštene radnike, mirne očeve, vjerne supružnike a preko vikenda šurovali su sa zlom tjerajući i ubijajući ljude. Našlo se puno dokumentacije ljudi sa osobnim kartama ili pasošima sa adresama u Srbiji i Vojvodini. Hrvatskoj je ovo dovoljno da pokže prstom na pravog krivca.

ACA

pre 6 godina

Kapetan Dragan mi je zaista uvek bio simpatican.ne ulazim u to da li je kriv ili nije, jerbo nemam dokumentaciju i nisam pravnik.Cinjenica od postanka sveta je da kada izgubis rat ,kriv si za sve i sva,

Nemanja

pre 6 godina

Nije stvar kad ce izaci,vec je 12 godina u pritvoru,znaci da moze vec sada ali stvar je u tome sto ga oznacavaju kao ratnog zlocinca(Srbina,Srbe)!

borivoje surdilovic

pre 6 godina

koja smo mi banana drzava sa istim takvim politicarima....pa mi ne mozemo da sredimo da nam isporuce onog nebitnog lika sa dronom a kamoli zverku tupa kapetana dragana.....a ti isti politicari se vrte na vlasti jos od 90'.....svi su tu samo menjaju fotelje.....u principu nista NULA.....

Zlatko

pre 6 godina

1. Onog momenta kad se JNA povukla iz Slovenije, bilo je svima jasno da se ta vojska ne bori za Jugoslaviju i njene granice, vec za neku drugu ideju, nazovite ju kako hocete.

2. Ako se JNA obracunavala s mupovcima, zengama, zelenim beretkama, koje je sve oznacila kao paravojne formacije, zasto se na isti nacin nije obracunavala sa paravojnim formacijama koje su dolazile sa srpske strane?

Beli Orlovi, Skorpioni, Dobrovoljacka Garda, Rezervisti, itd. su godinama rusili i ubijali pod blagoslovom JNA i Beogradskih vlasti. I sad bi svi da operu ruke? I da vam kazem, vise cijenim onog Seselja koji je sam otisao u Haag, nego velike junacine tipa Mladic, Karadzic, Kapetan Dragan, koji su preko noci navukli perike i promjenili imena. Skrivali su se kukavicki kao nacisti nakon drugog svjetskog, a vi sad tu tugujete za njima i trazite pravdu. Zasto im Beograd nije sudio? Pa ako se nepristrano dokaze da su nevini, ja cu prvi prihvatiti. Hvala na objavi.

Mika

pre 6 godina

Kakav je lik ovaj marketing imao '90ih dobro je još i prošao, mlađe generacije se možda ne sećaju ali taj je bio na TVu, plakatima, novinama u svim Slobinim mogućim medijima. Taj izlazi za 7-9 godina.

srce sumadije

pre 6 godina

Da nema ovih sto podrzavaju ovog ubicu , nama bi mnogo bolje bilo.Dok god ovakav sloj postoji Srbija se pomeriti nece.Zivece okovana prosloscu zbog raznih umova po Srbiji, koji su nesposobni da priznaju grehe i svoje i tudje.

Sloba

pre 6 godina

Neznam sta se dogodilo ali uvek mi je licio na profi vojnika a uz to ne idu zlocini. Vidjao sam ga po kafanama u Beogradu pocetkom '90. dok sam prodavao opozicionu stampu. Cesto je i sam kupovao te novine a najcesce je sedeo u Lovcu. On je otisao iz Knina jer se zalagao za profesionalnu vojsku tamo a Martic je bio za opstu mobilizaciju i narodnu armiju.

marlone

pre 6 godina

Da vratimo stvari malo unazad. Srbi i Hrvati u Hrvatskoj su imali dogovor 1945. po kojem su srpske teritorije ostale u Hrvatskoj ( a zbog zločina u II Svjetskom ratu nisu trebale, što je još jedna komunistička podvala za Srbe), a zauzvrat su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali jednaka prava kao osnivač države. 90-ih godina su Hrvati jednostrano proglasili da Srbi nisu više konstituivan narod u Hrvatskoj (plus otpuštanja i drugi pritisci) i time prekršili dogovor, Međutim, nisu i Srbima vratili srpske teritorije da Srbi odlučuju gdje će sa svojim teritorijama, već su im oteli srpske teritorije, a ujedno i završili program genocida započet u II Svjetskom ratu etničkim čišćenjem. Srbi su imali pravo na odvajanje svojih teritorija koje su danas okupirane u Hrvatskoj, jer su Hrvati prekršili dogovor, a ne Srbi. Hrvatska je i izvršila agresiju na te srpske teritorije, a Srbija je imala svako pravo da pomaže svoj narod koji je preživio genocid u II Svjetskom ratu, a vidjeli smo šta je sa tim narodom na kraju i bilo. Hrvati kažu da nisu bacali bombe po Srbiji, a kao Srbi iz Srbije jesu. Bacali bi oni da su mogli, kao što su bacali u II Svjetskom Ratu i kao što su sravnili sa zemljom srpske opštine u Bosni u poslednjem ratu, a posebno Mrkonjić Grad, Bosansko Grahovo i Drvar, koji su gotovo čisto bili srpski. Tako da ovaj argument o ne napadanju Srbije neka nikakvu vrijednost.

Dole

pre 6 godina

@(Hrvoje, Split, 26. septembar 2017 15:15)
A sta cemo sa vasima koji su rusili, palili i klali devedesetih? A sta cemo sa onima koji su to radili u okviru velikohrvatske drzave odnosno NDH koja, za razliku od famozne velikosrpske drzave, zaista jeste postojala? Dan danas vam je ideja ustastva izuzetno jaka u toj vasoj drzavi, a na toj ideji su pocivali svi dogadjaji koji su prethodili devedesetim i tokom njih. Da te podsetim Hrvoje, tvorci tog pokreta su zalagali da Srbe treba trecinu pobiti, trecinu konvertovati, trecinu proterati, pocinivsi genocid nad istim tim narodom. Pa kad ste trazili nezavisni drzavu, trazili ste je uz povike “Za dom spremni”. Sta mislis kako su se ti Srbi osecali? Vama je falila jedna kolektivna denacifikacija poput one u Nemackoj.

Vuk

pre 6 godina

Nebitna vest za Srbiju . Pravedno ili ne , sudila mu je maticna drzava, u kojoj je ucestvovao u sukobima.To su njihove stvari. Srbija treba da se bavi ovdasnjim " nestasnim decacima" i njihovon ulogom u ratovima. Neki od njih su i na vlasti. I to na vrhu iste.

amazonskiŠaman

pre 6 godina

moje nekakvo razmisljanj: arkan, legija, frenki.... to su trebali osuditi..i pijane dobrovoljec...a kapetan dragan... uzor svima treba da bude.

kraja

pre 6 godina

"NE srećo - potpuno krivo! Ovime mi Hrvati šaljemo jasnu poruku: "Ovako prolaze oni koji se bore za "Veliku Srbiju" te pale, kolje i ruše po Hrvatskoj"."

...gde su vam ubice porodice ZEC...???
...poznata su im imena i prezimena sirom hrvatske...!!!
...da li su i to vasi branitelji...???

tudum

pre 6 godina

Našlo se puno dokumentacije ljudi sa osobnim kartama ili pasošima sa adresama u Srbiji i Vojvodini. Hrvatskoj je ovo dovoljno da pokže prstom na pravog krivca.
(Vedran, 26. septembar 2017 14:38)

Jel ta dokumentacija nađena u Hrvatskoj i Istri?

ZokiPakrac

pre 6 godina

Zbog ovog podizanja spomenika Mire Barešiću, lupanja ćiriličnih tabli i smanjena odnosno ukidanja prava manjinama u Vukovar zbog takvih postupaka su se Srbi i digli na ustanak. Ali naravno lakše je guslati o "agresiji" i "srbočetnicima" nego o sopstvenoj odgovornosti!

GP

pre 6 godina

Kapetan Dragan je bio vojnik i častan čovek. Branio je svoj narod od HOS i ''za dom spremni'' branitelja koji su imali nameru da ponove ustaške zločine nad srbima. Zahvaljujući Kepu to se nije dogodilo. Istorija će ga pamtiti kao nekog ko može rame iz rame sa najvećim srpskim vitezovima. Kapetane izdrži i hvala ti za sve!

Mladen Mladenović

pre 6 godina

@ FK Sarajevo:
Zlocinac je u zatvoru. Tamo mu je i mjesto.
---------
Bravo?! Vi ste potpuno u pravu jer za one kojima su Naser Orić, Jovo Divljak, Ejup Ganić i Gotovina junaci, "normalno" je da Kapetan Dragan bude zločinac?! Medjutim, morate prihvatiti da je, isto tako, normalno, da će za većinu srpske populacije Kapetan Dragan biti heroj i legenda.

A.Strosmayer

pre 6 godina

@3345,
Nije istina da Hrvati nisu ratovali na tlu Srbije. Svako ko ima iole istorijskog secanja zna za zlocine Hrvata po Srbiji i Jugoslaviji od 1914-1918 i potom 1941-1945 godine.

John

pre 6 godina

To je varka -napravosnazna presuda. Tuzilastvo ce se zaliti i dobice 40 godina
(Alex, 26. septembar 2017 13:58)

Ne može. Maksimalna kazna za ratne zločine kada sude ex-yu sudovi je 20 godina.

Godinu je odlezao,za 7 ce izaci otprilike, ako poživi!
(Veseli, 26. septembar 2017 14:17)

Uračunava se i ekstradicioni pritvor u kome je bio u Australiji. A tamo je bio od hapšenja 2005. minus ono vreme kada je pušten pa se krio par nedelja.
Dakle, ako ovo ostane, za 3 godine je napolju. A može i da traži uslovni otpust jer je prošlo više od 2/3 kazne.

Toma Sojer

pre 6 godina

Kapetan Dragan je bio švercer i sitan kriminalac. Oni koji su imali kontakta sa njim devedesetih to dobro znaju. Pošto se kleo na sav glas da ga neće Australija isporučiti živog a eto, jeste. Dok obe strane glorifikuju kojekakve kriminalce i profitere, oni pravi, diskretni heroji, žive u siromaštvu, zbog rata na koji su bili silom primorani.

Ante

pre 6 godina

Apsolutno me ne zanima presuda Kap. Draganu. Njemu je Srbija trebala suditi, al kad vec nije, deportirati u Srbiju na odsluzenje ostatka kazne. Mene vise vesele presude nasim zlocincima. Nebitno koliko, ma nek im uzmu olakotne okolnosti, obrana, osveta, pijanstvo, al nek se osude. Puna mi je kapa slavljenja losih ljudi, i opravdanja, "njihovi su gori" itd. Ja sam cijeli rat prosao casno. Srbin me spasio kad sam zarobljen bio, ja spasio Srbina kad su nasi zarobili njih i mene oslobodili. Sa Srbinom u HVu sam prosao cijeli rat. I vidi cuda, sve ljudi, svi bili posteni koliko se moze biti u tim ludim vremenima punih osvete, mrznje. I onda moram da tugujem ili da se sramim zbog nekog ko je zaboravio biti covjek? Ma kako da ne. Ipak, bolje 100 krivaca na slobodi, nego jedan nevin u zatvoru.

sasav

pre 6 godina

Salju nam braca Hrvati poruku: "ovako prolaze oni koji se bore za Srbiju!". Jedino su zaboravili, ili ne mogu da shvate, da Srbiju ne cine dnevni politicari, niti neprijatelji koji su vekovima pokusavali da je uniste, a srpski se narod odrzao, i u svakoj generaciji ima nove heroje. I mucenike.

moskva 1001

pre 6 godina

Uvek sam se cudio da jedan gradski covek, bez seljackog akcenta moze da bude na strani Milosevica, komunista i JNA. Srbija se branila na ulicama Beograda 9. marta 1991., a ne po nekakvim kamenjarima! Ako je dobio 15 godina - obican Milosevicev lakej!

hmm...

pre 6 godina

Daj nam svima reci - da li ima iti jedan Hrvat koji je po Srbiji radio ono što je Dragan radio po Hrvatskoj?
(Ante, Zadar, 26. septembar 2017 14:54)

Daj nam svima reci dal ima neki Hrvat od zapovednika koji je osudjen za etnicko ciscenje Srba u Krajini?

Sinisa

pre 6 godina

Ovaj kapetan se istakao u borbama protiv hrvatske vojske prilikom operacije Oluja, Stao je rame uz rame sa Arkanom,Legijom,Crvenim beretkama,Frenkijevcima i vojskom VRS

Knindže pamte kapetane

pre 6 godina

Ovaj kapetan se istakao u borbama protiv hrvatske vojske prilikom operacije Oluja, Stao je rame uz rame sa Arkanom,Legijom,Crvenim beretkama,Frenkijevcima i vojskom VRS
(Sinisa, 26. septembar 2017 15:31)

Nemojte da mešte kapetana Dragana i Arkana, zaista nema smisla.

Idi begaj

pre 6 godina

Kapetan Dragan sigurno nije počinio nijedan zločin. Otkazivao je akcije ,ako bi procenio da bi moglo biti civilnih žrtava. To su pričali ljudi koji su bili direktno njemu potčinjeni i s njim na terenu. Bio je profesionalni vojnik i tako se i ponašao.

Koridor

pre 6 godina

Kep izdržaćeš ti ovo siguran sam. Kod pravih ljudi nikada nećeš biti ostavljen i zaboravljen.
Državo, ministre pravde, dokle da gledamo ova poniženja?
O njihovom sudu neću ni reč, ne bi prošao komentar ali ne zaboravite.....i danas se o Milošu priča.... a i o Brankoviću takodje .

Andrija

pre 6 godina

Hrvoje Split @
Ante Zadar@
Kao predstavnici Hrvatske u ovoj raspravi pitam,
a sta je bilo 1941,nije bilo ni Milosevica ni kapetana Dragana ?
Mislite li da ima viska Srba pa ih neko moze ubijati ko zeceve ?
(cobo, 26. septembar 2017 17:07)

Ja nisam predstavnik Hrvatske, kao sta ni ti nisi predstavnik Srbije. NDH je bila marionestka drzava, u kojoj je dio Hrvata (pazi, samo dio!!!!) radio nenormalne zlocine. Ne samo ka Srbima, vec ka svima koji se nisu uklapali u tu ideju. Ali vi ne zelite razumjeti da veliki dio Hrvata nije sudjelovao u tome. U mojoj siroj obitelji ja ne poznajem niti jednog nacistu, ustasu, ili fasistu. Vecina se borila protiv takvih. Ali znam dvoje koji su poginili od Srpskih granata ni krivi ni duzni. Tako da ako ciljas na neki revansizam ili zadovoljavanje neke srpske pravde iz drugog svjetskog rata, krive ste ljude kaznili i samo stvorili dodatnu mrznju i nepovjerenje. Puno ima takvih prica i vrijeme je stati na balun i okrenit novi list. Jer ovo ti meni ja tebi ne vodi nikud.

VUK

pre 6 godina

Dragan nije pucao...kao ni AV..nije čak ni nosio gajbe piva..a koliko će tek dobiti vojvodini zamenici kad im istekne rok trajanja i Tramp pusti niz vodu ?

Milorad

pre 6 godina

Da se nije krio kao gnjida, sad bi izlazio iz zatvora i mogao da mirno zivi u penziji (ako bi mu to savest dozvolila). Ovako ce umreti u zatvori ili izaci sa 80.

socijalista,antikomunista

pre 6 godina

@marko. Iskreno žalim za svim nevinim žrtvama i Hrvatskim, Dalmatinskim, Rimokatolicima uopšte. Zaista mi je žao. Mi o toj Škabrnji u Srbiji malo znamo i nijedan Jasenovac ni Medački Džep ne mogu tako nešto opravdati ,ako je to istina, ponavljam ne znamo puno, a u HRT-u zaista, empirijski, ne verujemo! Teritorije koje su na HRt-u do 1995. nazivane okupiranim su preko 90%, STOLEĆIMA bile naseljene Srpskim življem ,koji je bio konstitutivan narod u SRH- znači nema nadglasavanja Srba koji su želeli da ostanu da žive, pazi, ne u "Velikoj" Srbiji, nego u Jugoslaviji, na šta su imali apsolutno pravo i po logici i po antiSrpskom ustavu iz 1974( narodi, a ne republike imaju pravo na samoopredeljenje_ to možeš izguglati i proveriti). Što se tiče bombardovanja Dubrovnika..., tj. civilnih ciljeva u njemu, za to nema opravdanja....tu prema popisu od pre 120 godina žive u najvećem procentu Srbi Rimokatolici- a i da žive Hrvati Zagorci ili Eskimi bilo bi isto nedopušteno i vinovnici bi morali biti procesuirani. Problem je što niko normalan ne veruje da Kep ima bilo šta s tim. Mnogo gore zveri hodaju Beogradom, a tek Splitom, Zagrebom i Osijekom (ekipa monstruma iz" Lore", Merčepove psihopate, Branimir Glavaš, ekipa iz Medačkog džepa...)... Hoćeš da se menjamo?Ja, ipak neću. Neka nam je Bog svima upomoć.

pantelija

pre 6 godina

Dragi hrvati, kako ni jednom od vas ne padne na pamet da, kada poželite da ubijete ili oterate 500 000 srba iz hrvatske, sasvim bude normalno da neko od njih pripuca na vas!?

Beograđanin

pre 6 godina

@ Marko:Zaboravih još nešto važno. Zašto je Hrvatska ratovala u Bosni? Prvo protiv Srba a posle i protiv Muslimana. Da, da lokalni Hrvati stvorili HOS, crne uniforme, pozdrav "Za dom spremni" (svesno smo uzeli ustaški pozdrav jer smo mi ustaše-Ante Prkačin general HOS-a)Hrvatska ih je naoružavala a kasnije priključila svojoj vojsci. Dakle, isto kao Srbija-zaštita svog naroda na tuđoj teritoriji. (Da ne pominjemo da su Srbima u Hrvatskoj oduzeta prava konstitutivnog naroda, što je bio okidač za sve.)NIJE DAKLE SVE ONAKO KAKO TI TO PREDSTAVLJAJU DOMOLJUBNI POVIJESNIČARI!

pionir

pre 6 godina

(cobo, 26. septembar 2017 17:07) 
Ja nisam predstavnik Hrvatske, kao sta ni ti nisi predstavnik Srbije. NDH je bila marionestka drzava, u kojoj je dio Hrvata (pazi, samo dio!!!!) radio nenormalne zlocine. Ne samo ka Srbima, vec ka svima koji se nisu uklapali u tu ideju. Ali vi ne zelite razumjeti da veliki dio Hrvata nije sudjelovao u tome. U mojoj siroj obitelji ja ne poznajem niti jednog nacistu, ustasu, ili fasistu. Vecina se borila protiv takvih. Ali znam dvoje koji su poginili od Srpskih granata ni krivi ni duzni. Tako da ako ciljas na neki revansizam ili zadovoljavanje neke srpske pravde iz drugog svjetskog rata, krive ste ljude kaznili i samo stvorili dodatnu mrznju i nepovjerenje. Puno ima takvih prica i vrijeme je stati na balun i okrenit novi list. Jer ovo ti meni ja tebi ne vodi nikud.
(Andrija, 26. septembar 2017 17:46)

Kakva revizija, 'samo deo Hrvata cinio zlocine'!? Covece taj 'deo' je proglasio drzavu NDH u kojoj je postojalo preko 20 logora, nekoliko logora za decu, ubijeno 60.000 dece i sve to postojalo CETIRI godine. Sta je radio onaj vecinski deo Hrvata za to vreme? Niste valjda bili u partizanima. Toliko vas bilo u partizanima da je onaj manji deo Hrvata neometano cinio zlocine cetiri godine.

balkancaffe

pre 6 godina

Ne mogu d ashvatim kada je video da je vec zemlja okupirana,da je isao da se krije u anglosaksonskoj drzavi umsto da je otisoa u Rusiju.
(Petar

Bice mu bolje u hrvatski zatvor nego u Rusiju bez para!

Dejo

pre 6 godina

@Marko
Cinjenica je Marko da ni Zadar ni Split ni Zagreb nisu srpske teritorije ali su ipak gradovi u kojima su ubijani Srbi.
Da li znas pricu o porodici Zec koja je ubijena u Zagrebu 1991. godine?
Jel mozes da mi kazes ko je osudjen i koliko a imena ubica se znaju?
Podrzavam osudu svima koji su cinili zlocine ali ne mozes reci da je samo jedna strana kriva.
Tuzno je sto mi i dalje imamo iste teme, rat se zavrsio, zivimo u bedi, narod odlazi...

Odista zanimljivo

pre 6 godina

S jedne strane:
-šešelj
-haradinaj
-tači
-gotovina
-orić
-simatović
-stanišić


Pušteni kao nevini!

S druge strane osuđeni:
-Kapetan Dragan
-Momčilo Perišić
-Milan Milutinović

Zanimljivo, odista zanimljivo!

wildsouthhorse

pre 6 godina

Prava istina je sledeca kapetan Dragan se pojavio kao svedok na sudjenju Slobi Milosevicu kao svedok tuzioca ali je tokom procesa porekao sve sto je u istrazi govorio tako da ga je tuzilac proglasio neprijateljskim svedokom posle se vratio u Srbiju i na pink tv se sprdao sa procesom smejao u stilu 'Al sam ih z... o' da je odradio kako je trebao sada bi u Australiji ziveo kao slobodan covek igrao golf i zezao se. Sad ce da se zeza u zatvoru... Ratove prave veliki a ne mali....

Aleksandar

pre 6 godina

Pravda je zadovoljena! Svaka cast, lepe vesti!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Michishige Sayumi, 26. septembar 2017 17:47)
Koja crna pravda. Čovek je branio nejač od ustaškog noža, njegove jedinice nisu izvršile nijedan zločin protiv civila. Da nije bilo ovakvih ljudi, ustaše bi poklale sve ono nejači što je bilo po selima i gradovima Krajine. Osuđen je za neki napad na policijsku stanicu i lažnu optužbu da je vodio logor u Kninu. Dosta više priče kako su Srbi agresori. Srbi su živeli u SAO Krajini i u Bosni, nikoga nisu napali, branili su svoje od ustaške kame, Hrvati namerno nameću lažnu istoriju i lažen priče o zločinima, jer time žele da prikriju sva zverstva, možda i najmonstruoznija u savremenoj istoriji, svojih divljih crnih hordi.

Žalosna Sova

pre 6 godina

Ne znam šta je "Kapetan" Dragan zaista radio po Kninu i okolici, po Baniji, Kordunu i Lici 1990-ih, da li je počinio ratne zločine ili nije, ali se dobro sećam da se preigrao i previše uživeo u veliku medijsku popularnost svog izmišljenog lika, sličnog junaku stripa Komandantu Marku (PS: i o njemu je čak crtan strip 1992-93). Jer, on je u Knin došao kao australijanac sprpskog porekla, vojnik-plaćenik (bez čina kapetana), prekaljen kroz par prljavih ratova, što je svima na teritoriji tadašnje ratom raspadajuće SFRJ u početku veoma nedostajalo, jer se poslednji rat u kome su naši oficiri i vojnici učestvovali završio 1945. godine.

Ukoliko nije kriv za ono šta mu se stavlja na teret optužnicom i prvostepenom presudom (a nekako sam sklon da verujem da ipak nije kriv), onda se ova presuda može smatrati presudom za preveliku medijsku eksponiranost i popularnost u vreme kada mu je tako nešto, dugoročno posmatrano, najmanje trebalo.

Knindže pamte kapetane

pre 6 godina

(MEX, 26. septembar 2017 15:22)
Kakve besmislice. Predlažem da svako ko ovako misli malo prouči istoriju i pravo.

Dovoljno je samo da pomenem dva pojma, konstitutivni narod i genocid. Sramota je živeti na ovim prostorima a ne znati ništa o tome. Ako je čovek iz Knina kome su u II sv. ratu pobili pola familije, a 1995. mu spalili kuću i ubili majku agresor onda moramo pod hitno da menjamo rečnik.

Beogra]anin

pre 6 godina

@Marko: E pa Marko, istorija ne počinje 1991. U prvom svetskom ratu Hrvati u sastavu Austro-ugarske vojske činili su strašna zverstva nad civilima u Mačvi(dakle u Srbiji). Zapovednik okupiranog Beograda bio je Hrvat. Raspitaj se koliko vešanja, pljački i silovanja je bilo.(Sugestija: Pronađi izveštaj Švajcarca Arčibalda Rajsa). U Drugom svetskom ratu ustaše su bili "još efikasniji" po srpskim selima i gradovima širom Hrvatske, Bosne, Srema(dakle opet Srbije). To valjda ne treba dokazivati. 17 mojih rođaka ubijeno je u Hercegovini. 1991 pojavljuju se simboli, retorika i propaganda isti kao 1941. Šta su Srbi trebali da rade? Da čekaju da budu ponovo poklani? Razmisli o tome, vidim da si pristojan mladić. Zločina je bilo na svim stranama a hrvatski zločini se ne mogu pravdati time jer je to bio "odbrambeni rat". Kapetan Dragan je bio častan vojnik. Otud presuda od 15 godina. Da je zaista kriv bilo bi 30-40. AUDIATUR ET ALTERA PARS!

ne preteruj

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?
Dule Pacov
Ima na Inernetu spisak ljudi osudjen u Hagu, i medju njima ih ima gomila koji su osudjeni za zlocine protiv Srba. Ima ih i koji su osudjeni u samoj Hrvatskoj, mada vrlo malo njih.

cobo

pre 6 godina

Hrvoje Split @
Ante Zadar@
Kao predstavnici Hrvatske u ovoj raspravi pitam,
a sta je bilo 1941,nije bilo ni Milosevica ni kapetana Dragana ?
Mislite li da ima viska Srba pa ih neko moze ubijati ko zeceve ?

Dare

pre 6 godina

Oprosti Kapetane, odrekli smo se svakoga ko je valjao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)

Dosta bre više te patetike, čovek je vojni plaćenik, a u ratu je malo nevinih. Zašto je promenio ime i skrivao se po Australiji ako je nevin? I zašto vi koji kukate niste poslali protestnu notu na par adresa tokom procesa ako verujete da je čist? Zato što vas iskreno boli uvo za njega ko i njega za vas. Opleteš neki patetični status na fejsu i to je to od patriotizma i aktivizma. Dabome.

tudum

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi. 
To nisu ni bile teritorije Srbije. 
(3345, 26. septembar 2017 14:33) 

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno. 
(tudum, 26. septembar 2017 15:03 
Naša kuća je bila okupiranaod nekog čocjeka sa stalnom adresom boravka u Beogradu. Tammo je živio i radio a vikend uživao u etnički očišcenoj zapadnoj Slavoniji skoro 4 godine, dog ga nisu potjerali Bljeskom a našoj obitelji kao i tisućama drugih starosjedilaca bilo omogućeno da se vrate. Ne ponovilo se! Neka svatko ispašta zbog svojih grešaka i zabluda.
(Vera, 26. septembar 2017 15:29)

Verujem da je bilo tako, ali to nije pravilo, to je jedan primer, nama su zaposeli Hrvati kuću u Zadru, prijatelju su stan u Splitu, tako da je to bilo sa obe strane.

John

pre 6 godina

" počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu"

Postoji dokumentovano (izjavili bivši hrvatski zarobljenici pod imenom i prezimenom) da dok je on bio u blizini, niko nije smeo da ih takne, da im je od svojih para kupovao cigare i pivo...
Ima i drugi slučaj, kada je hteo lično da strelja neke teritorijalce što su pobili neke hrvatske civile. Jedva ga Frenki i Martić sprečili.

Si

pre 6 godina

Kapetan Dragan sam sebe je osudio i ukopao. Na suđenju miloševiću u Hagu prijavio se kao svedok tužilaštva protiv dotičnog i šta se dešava? On i Sloba počeli jedan drugog da hvale na zaprepašćenje tužilaštva koji prekidaju ispitivanje... i ne lezi vraže nakon toga smisliše naćin kako da se osvete pa čak i ismeju kap. Dragana a to je da mu Hrvati sude, od svih krupnih riba samo se to njemu desilo, e sada je mogao biti na slobodi ne isplati se zajeb... ti se sa Zapadom, eto vam je cela istina.

sale

pre 6 godina

Ja ga se secam samo kao jednog relativno pozitivnog lika, naravno ne znam sta je realno radio na terenu. Nije mi se cinio kao teski nacionalista, cetnik, naprotiv. Vazio je za sposobnog vojnika koga se neprijatelj prosto plasi, ok taj deo moze biti propaganda, ali da sam ga cuo da nekad otvoreno siri mrznju ili da govori lose o Hrvatima ... to se stvarno ne secam. Secam se da je ovde pokusavao sa nekim humanitarnim radom itd.

KOSIGNAS

pre 6 godina

Između Srba i Hrvata mira nikada biti neće, primirja da.Jedan od razloga je što Hrvatima istorija počinje od 1991(pre toga nisu postojali kao država, što i njihovi istoričari posredno potvrđuju), a Srbima više od milenijuma ranije.Činenica da se Hrvati ne sećaju ničega pre 1991god.,govori u prilog tome.Dok Srbi pamte zločine počinjene po istočnoj Bosni i Mačvi u l sv. ratu, zločine prema Srbima u Hrvatskoj, BiH,delovima Vojvodine, ponovo Mačve, razaranja i pljačke srpskih manastira po F. Gori u ll sv. ratu.Postavljaju pitanje kada su Hrvati i Bošnjaci ratovali u Srbiji? Kolektivna amnezija, ne sećaju se ničega pre 1991,a i nemaju se čega ni sećati iskreno, sve im je sramno i jadno. A Srbin, sve pamti.I dobro i loše.Prijatelja večno, neprijatelja opet večno, to se ne menja.Dugujete mnogo, mnogo krvi nevinih.Samo vi možete živeti sa tim.

jokejunior

pre 6 godina

Hrvati svojataju borbu protiv fasizma, a tacan podatak je da su npr. u tri cuvene divizije i to Sesta Licka, Sedma Banijska i Osma Kordunaska 95 % posto sastava cinili srbi. Cuveni Sisacki odred koji je formiran u sumi Brezovica, pored Siska, cinilo je 90 srba i 5 hrvata. O kakvoj antifasistickoj borbi pricaju hrvati.Hrvati tvrde da je vecina njih u toku drugog svetskog rata bila protiv fasista. Kako je onda moguce da je manjina vladala cetiri godine.
(Milan, 26. septembar 2017 19:55)

Istina je da su pripadnici navedenih postrojbi vecinom bili Srbi, ali 95% - to je notorna laz. Takodje zaboravljate na postrojbe koje su cinili vecinom Hrvati, npr. 10. Zagrebacki korpus, Dalmatinske brigade, postrojbe u Medjimurju, Zagorju, Podravini itd.

A ovo za sisacki odred, to je sokantno. Sisacki odred sacinjavalo je 30 boraca, a ne 90. Lako je provjerljivo da se radi o 29 Hrvata i jednoj Srpkinji - Nadi Dimic. Ili smatrate da su zapovjednik Janic-Capo, braca Bobetko itd bili Srbi? Mislim da je to ipak maaaaalcice previse ;)

Ja smstram da su partizani bili jedina prava jugoslavenska vojska u kojoj su se rame uz rame borili svi narodi i narodnosti - zajedno - protiv zla koje se sirilo iz Berlina. Ovo tumacenje sigurno ne odgovara onima koji hipoteku ustastva zale baciti na jedan citav narod, jel tako?

Abrakadabra

pre 6 godina

Bilo bi sasvim pravedno da istrune u zatvoru...
Kao i mnogi drugi, njemu slični po delima.
Nažalost, nema toliko zatvora, da bi svi imali zasluženi "smeštaj"...

Gru

pre 6 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Od pompezno najavljivanog sudjenja, Hrvati su dosli na kraju do toga, da bude zabranjeno za javnost! Razlog, sto su svedoci umesto da pricaju protiv, svedocili u korist kapetana Dragana, o kome tesko da mozete cuti bilo sta lose i od Srba i od Hrvata.
I sada zamislite na sta bi to licilo da je kojim slucajem kapetan Dragan oslobodjen, pa samo bi se poljuljao jos vise Hrvatski mit o velikosrpskoj agresiji.

grga

pre 6 godina

Koridor...svi smo mi skloni da verujemo da smo samo mi nevini i da medju nama nema krivaca,jer sve sto radimo,radimo iz ubedjenja da smo jedini mi (Srbi),cestiti,posteni i da jedino mi znamo sta je pravedno ,a sta nije. O "kapetanu"Draganu ne mogu nista da napisem ,ali mi ne pada na pamet ni da ga krivim niti da ga branim.Jedino sto mogu reci je da su svi,apsolutno svi u prethodnim ratovima cinili ono sto normalan covek ne bi nikada ni pomislio,a kamoli uradio.Dovoljno je samo izdati "necovecnu"naredbu vojnicima, i krivica je vec tu.Da li je on kriv ili ne, znaju mnogi koji su izvrsavali njegove naredbe,a pogotovo je on svestan svojih radnji i on jedini zna da li je kriv ili ne. Naravno da niko ne zeli da robija,ali svi mi moramo da odgovaramo za svoja dela.Mnogi spominju Hrvate,Bosnjake,Albance,ali to ne pomaze mnogo,jer jos uvek je medjunarodna zajednica uverena da smo mi losi momci i da smo ipak mogli na jedan drugaciji nacin (humaniji,razumniji-ako uopste postoji taj nacin)doci do dogovora sa suprotnim stranama.

Roni

pre 6 godina

Najveca zalost je ta što po HR zakonu nakon odslužene dvije trećine kazne može biti na slobodi,a on je već 12 god u pritvoru a dobio 15,što znači da ide odmah u svoju majčicu srbiju...žalosno

amnezija

pre 6 godina

Ocigledno je ,da iako drzavljanin Australije nije imao bas dobre advokate.na presudu ide zalba…Mislim da ce biti ublazena ipak je on drzavljanin Australije.

John

pre 6 godina

(bukowski, 26. septembar 2017 17:11)

Mala ispravka. "Velika Srbija" nije bila Slobina bolesna ambicija, ona je bila Martićeva i Karadžićeva bolesna ambicija.
U Hago postoje transkripti sa sednice tadašnjeg Vrhovnog saveta odbrane na kojoj Milošević doslovce kaže da je Velika Srbija glupost i budalaština i fantazija "onih tamo".

Naravno, to ga ne oslobađa krivice što je njihovu fantaziju upotrebio u svoju sopstvenu korist, a na štetu svih ostalih (prvenstveno naroda - i Srba i Hrvata i Muslimana)

John

pre 6 godina

(Odista zanimljivo, 26. septembar 2017 16:01)

Ne da si pomešao babe i žabe, nego za to što si napisao ne postoji adekvatan izraz.

Perišić i Milutinović su pravosnažno oslobođeni, a Šešelju, Stanišiću i Simatoviću je proces u toku.

A Tačiju nikad nije bilo ni suđeno. Bar ne za ratne zločine.

deda

pre 6 godina

(bukowski, 26. septembar 2017 17:11) prvo nepismen si, drugo valjas lazne mantre, trece jadna si i bedna kukavica, cetvrto sramota te da priznas, peto hrvat si, sesto niko ti tu nemoze pomoci

Milan

pre 6 godina

Hrvati svojataju borbu protiv fasizma, a tacan podatak je da su npr. u tri cuvene divizije i to Sesta Licka, Sedma Banijska i Osma Kordunaska 95 % posto sastava cinili srbi. Cuveni Sisacki odred koji je formiran u sumi Brezovica, pored Siska, cinilo je 90 srba i 5 hrvata. O kakvoj antifasistickoj borbi pricaju hrvati.Hrvati tvrde da je vecina njih u toku drugog svetskog rata bila protiv fasista. Kako je onda moguce da je manjina vladala cetiri godine.

chombe

pre 6 godina

Kapetan Dragan je avanturista i prevarant, ali zlocinac sigurno nije. Jednostavno, on je covek mekog srca, a svoje vojnicke vestine je naucio gledajuci filmove. Posto je neverovatno spretan i inteligentan, znao je da ih primeni i u praksi.

Bijan Ilić

pre 6 godina

Šta je sinovi, nije bilo "gospodara" u tom trenutku pa kuknjava odmah?!:-)
Problem je što je sa šakom običnih ljudi dovedenih u red,vojnički , časno pobedio u borbi?
Ma najhrabriji ste!:-)
Puno zdravlja Kapetane, zaboravi na ***** koja te je izdala...

Ivan ZG

pre 6 godina

Evo još činjenica za razjašnjenje nekih "mitova".
Jedan od njih je ubojstvo obitelji Zec.
Obitelj Zec nije ubijena od strane vojske ni paravojske niti je ubojstvo bilo nacionalno motivirano. Ubojica je čovjek koji je obitelji Zec dugovao veliku svotu novca i koji je iskoristio rat kao priliku da umjesto vraćanja duga ubije one kojima je dužan. Pa je tako pobio cijelu obitelj.
To je čisti kriminal. Ja ne znam da li dotičnog kriminalca netko štiti, ali meni je žao što u RH ne postoji smrtna kazna jer bi ga ja najrađe streljao - tri puta. Takvi nisu zaslužili da žive.
Tragedija obitelji Zec je još jedna od mnogih upotrebljena od strane Miloševića i ekipe kako bi uvjerila ljude u Srbiji da su Hrvati zvijeri i da sa njima nema života.
Kako presuda ubojici obitelji Zec skida dio kolektivne krivnju sa hrvata tako i presuda kapetanu Draganu skida dio kolektivne krivnje srba u prošlom ratu. Kao takvoj svi bi joj se trebali veseliti i Srbi i Hrvati. Ako su zločinci u zatvoru znači da su ostali čisti.
Najbolji su mi ovi koji vade neke navodne zločine hrvata iz 1. svjetskog rata!? I u tome nalaze opravdanje za ubojstva hrvata 1991?! Sada i njihovi unuci imaju djecu, a i ta djeca su kriva pa ih treba ubiti????
Dokle seže krivnja? Ili je individualna? Ti koji misle da im događaji iz daleke prošlosti daju opravdanje za nečije ubojstvo samo traže izliku za ubijanje. Oni su rođeni ubojice.

Ivan

pre 6 godina

Kakva revizija, 'samo deo Hrvata cinio zlocine'!? Covece taj 'deo' je proglasio drzavu NDH u kojoj je postojalo preko 20 logora, nekoliko logora za decu, ubijeno 60.000 dece i sve to postojalo CETIRI godine. Sta je radio onaj vecinski deo Hrvata za to vreme? Niste valjda bili u partizanima. Toliko vas bilo u partizanima da je onaj manji deo Hrvata neometano cinio zlocine cetiri godine.
(pionir, 26. septembar 2017 18:43)

Upotrijebi malo mozak! Da nije bilo Nijemaca i Talijana, ustaše nikad ne bi došle na vlast. Ustaše su uvijek bile minorna skupina među Hrvatima.

Milutin Jevic

pre 6 godina

Poruka Hrvatima, posto vidim da se ovdi mnogi nesecaju najveceg genocida u Evropi procentualno nad jednim narodom od strane drugog.Kako ste vi tak normalni kada ste istrebili jedan narod??

hamus pis

pre 6 godina

kako su Srbi furiozno krenuli u rat 90-tih, ovaj kapetan je bio u oblacima, šta je tražio to je i dobio, realno mala kazna, nadamo se žalbenog roka i povećanja na 30.

Vedran

pre 6 godina

Malo je i dobio. Ova presuda direktno potvrđuje da je Srbija bila umješana u rat i da je dosta ovih "vikend" četnika stizalo četvrtkom na večer iz Beograda u svoje novo osvojene kuće i imanja. Nedjelja navečer oni svi nazad u Beogad da iziigravaju poštene radnike, mirne očeve, vjerne supružnike a preko vikenda šurovali su sa zlom tjerajući i ubijajući ljude. Našlo se puno dokumentacije ljudi sa osobnim kartama ili pasošima sa adresama u Srbiji i Vojvodini. Hrvatskoj je ovo dovoljno da pokže prstom na pravog krivca.

Hrvoje, Split

pre 6 godina

@ Salju nam braca Hrvati poruku: "ovako prolaze oni koji se bore za Srbiju!".
(sasav, 26. septembar 2017 14:55)

NE srećo - potpuno krivo! Ovime mi Hrvati šaljemo jasnu poruku: "Ovako prolaze oni koji se bore za "Veliku Srbiju" te pale, kolje i ruše po Hrvatskoj".

Ako nisi među takvima, ova presuda te se ne treba apsolutno ticati...

3345

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dule Pacov, 26. septembar 2017 14:13)

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi.
To nisu ni bile teritorije Srbije.

Krajisnik

pre 6 godina

E moj kapetane,zaboravljen i ostavljen od svih...a svi znamo da tebe nije bilo,ponovila bih se 41' god. i desavanja... Niti je u Kninu,a ni Glini bilo zlocina,najveci zlocin i izdaja je 95' god.Bas tuzna sudbina i istina!!!

Nemanja

pre 6 godina

Mučenik, veliki borac za Srbiju čija ga je vlast ostavila na cedilu, ali narod zna i narod pamti, kapetane ti si naš junak i srce Krajine bije za tebe!

Milorad

pre 6 godina

Da se nije krio kao gnjida, sad bi izlazio iz zatvora i mogao da mirno zivi u penziji (ako bi mu to savest dozvolila). Ovako ce umreti u zatvori ili izaci sa 80.

Dubrovnik

pre 6 godina

Za one koje zale "kapetana dragana" i slicne koljace pa bili oni Hrvati,Srbi,Bosnjaci,Albanci ili ini narodi iz ovih nasih "vukojebina". Dabogda vam se takvima ovake osobe doselile u susjedstvo i zivjeli do vase djece cijeli zivot.
Ovakvi i slicni sa raznim bojama i amblemima su mi unistili mladost i okrenuli zivot naopako. Razorili grad,granatirali,ubijali....
Zivim za dan kada cete vi Srbi kaznjavati vase Dragane a mi nase "Dragane" pa mozda opet nekad postanemo ponovo ljudi.
Do tada, dok zalimo svi skupa svoje koljace neka nam je bog na pomoci jer ovdje odavno vrag kolo vodi.

Ante, Zadar

pre 6 godina

@ A gde je ministarka pravde da ode i urgira da se oslobodi? Da je hrvat isporucen Srbiji zvali bi sve zapadni lideri vodju i naredili da se oslobodi i bio bih istog casa oslobndjen.
(Ksenija, 26. septembar 2017 14:39)

Daj nam svima reci - da li ima iti jedan Hrvat koji je po Srbiji radio ono što je Dragan radio po Hrvatskoj?

tudum

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi. 
To nisu ni bile teritorije Srbije.
(3345, 26. septembar 2017 14:33)

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno.

Vera

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi.
To nisu ni bile teritorije Srbije.
(3345, 26. septembar 2017 14:33)

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno.
(tudum, 26. septembar 2017 15:03
Naša kuća je bila okupiranaod nekog čocjeka sa stalnom adresom boravka u Beogradu. Tammo je živio i radio a vikend uživao u etnički očišcenoj zapadnoj Slavoniji skoro 4 godine, dog ga nisu potjerali Bljeskom a našoj obitelji kao i tisućama drugih starosjedilaca bilo omogućeno da se vrate. Ne ponovilo se! Neka svatko ispašta zbog svojih grešaka i zabluda.

gnugnu

pre 6 godina

Ako ce ovo znaciti normalan zivot za mlade generacije koje dolaze, onda neka su ga osudili!
Dok ostatak Evrope koraca napred, mi se Srbi zaglavili u devedesetim, trunemo i propadamo dok pricamo hiljadu puta ispricane price i lazi.
Za koga je bre ovaj ratovao?
Za vas, mene?
Kome vise pricate te pateticne rodoljubne bajke?
Svi ti nasi "heroji" ratovali toliko koliko im je trebalo da se pljackom, ucenama i cime sve ne obogate, a onda je nastupila bezanija.
Pa Krajinu su bez opaljenog metka napustili, takmicili se ko ce pre da pobegne...
I sad ja trebam da oplakujem ovog prevaranta kojem se "rat za nasu stvar" sastojao od kradja, ubistava i iznude, a onda i bezanije i skrivanja od odgovornosti za dela cijih smo, cele generacije, ostali taoci.
Cuj onog, "heroj si, nisi se krio", a uhvatili ga pod laznim imenom...
Ja sam ovo leto dvaput bio u Hrvatskoj i niko mi ruznu rec nije rekao. A zasto njega mrze? Verovatno "nemaju" razloga, jelte... ma dajte molim vas.

Sinisa

pre 6 godina

Ovaj kapetan se istakao u borbama protiv hrvatske vojske prilikom operacije Oluja, Stao je rame uz rame sa Arkanom,Legijom,Crvenim beretkama,Frenkijevcima i vojskom VRS

Goran

pre 6 godina

Osveta Haškog tribunala za poniženje koje im je Kapetan priredio na svedočenju protiv Slobodana Miloševića. Čovek je živeo kao javna ličnost i nije se ni od koga skrivao tolike godine i odjednom ga se Hrvatska "setila". Čak mu ni ime nisu pravilno napisali, a svih ovih godina jedva da su optužnicu mogli da sastave. Suviše providno, jasno je po čijem je nagovoru sve to rađeno.

zoran

pre 6 godina

bio si ratnik a drzava i narod ne postuju svoje ni ratnike ni vojsku za razliku od hrvata koji ginu za svoje primer gotovine.....jadan je onaj narod koji svoju istoriju smatraju zlocinackom a tudju postuju

Dule Pacov

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?

srce sumadije

pre 6 godina

Da nema ovih sto podrzavaju ovog ubicu , nama bi mnogo bolje bilo.Dok god ovakav sloj postoji Srbija se pomeriti nece.Zivece okovana prosloscu zbog raznih umova po Srbiji, koji su nesposobni da priznaju grehe i svoje i tudje.

Marko

pre 6 godina

Hrvat sam, živim u Hrvatskoj, u Dalmaciji.
Nije mi namjera ulaziti u svađe, niti se želim prepirati. Komentar mi nije vezan samo za dotičnog zapovjednika iz članka, nego općenito.
Činjenica je da je grad Zadar granatiran, činjenica je da je Šibenik granatiran, Split također, Dubrovnik, granatiran je naš glavni grad Zagreb. Sve redom gradovi sa preko 90% Hrvata po popisu stanovništva. Od kada je Zagreb srpski teritorij? Gospodo, sa brda Križ kod Zadra granatirani su Bibinje, Sukošan i Zadar. Od kada su Sukošan i Bibinje srpski? Od kada točno vi polažete pravo na te gradove, sela, naselja? Kada smo mi Hrvati u povijesti "oteli" taj vaš "srpski teritorij"?
Zašto je u više navrata pokušano rušenje Paškog mosta? Je li i otok Pag također srpski? Kruševo, Škabrnja, Bruška, opet sve sela sa većinskim hrvatskim stanovništvom u zadarskom zaleđu, a 1991. godine su sva popaljena, opljačkana, a stanovništvo pobijeno. Što smo mi Hrvati trebali? Čekati da nas netko pobije? Jesmo li se svi trebali predati? Što ste očekivali? Hrvatska je imala legitimno pravo da izađe iz Jugoslavije, proveden je referendum i nakon toga smo to i realizirali.
Činjenica je da na niti jedan grad u Srbiji nije pala hrvatska granata, niti je ispaljen metak. A iz istih tih gradova iz SRB je dolazila vojska ratovati na teritoriju RH. Niški specijalci, Beli Orlovi, Knindže, Dušan Silni, Arkanovci... svi su redom ratovali u RH. Što prije sami sebi priznate što ste napravili, to će svima biti bolje.

Vuk

pre 6 godina

Nebitna vest za Srbiju . Pravedno ili ne , sudila mu je maticna drzava, u kojoj je ucestvovao u sukobima.To su njihove stvari. Srbija treba da se bavi ovdasnjim " nestasnim decacima" i njihovon ulogom u ratovima. Neki od njih su i na vlasti. I to na vrhu iste.

MEX

pre 6 godina

(Gong, 26. septembar 2017 15:00)

Postovani glasacu SPS/JUL/SRS koalicije hronologija dogadjaja vam ne valja. Te vase ideje okupljene oko SPS/JUL/SRS kaolicije su napujdale ljude u RSK da njima RSK pripada i da imaju pravo da se odcepe od Hrvatske. Ideja vam je bila legitimna ali pre svega kriminalna i zahtevala je ogromne ljudske zrtve ukljucujuci i onih koji nisu bili za vasu ideju. Tek nakon vasih lozenja da je RSK sastavni deo Srbije i proterivanja nesrpskog stanovnistva ljudi iz RSK su dobili po nosu od celog sveta da bi na kraju bili pusteni niz vodu od iste te SPS/JUL/SRS koalicije.

Isti princip je i primenjiv na Kosovo, niko nije proterao Srbe sa Kosova vec je po ko zna koji put vasa luda ideja okupljena oko SPS/JUL/SRS koalicije smrti sejala smrt po nesrpskom stanovnistvu i opet smo svi mi zbog vas dobili po nosu od celog sveta.

To vam je uproscen ali hronoloski tacan splet okolnosti. Da ne pominjemo uzimanje JNA pod svoju kontrolu, donosenje ustava unutar SFRJ, pljackanje NBJ pa sve do pljackanja sopstvenog naroda da bi se finansirao rat, ratnog profiterstva i pogibije nama dragih ljudi i svega ostalo sto ste vi glasaci SPS/JUL/SRS svima nama priredili.

GP

pre 6 godina

Kapetan Dragan je bio vojnik i častan čovek. Branio je svoj narod od HOS i ''za dom spremni'' branitelja koji su imali nameru da ponove ustaške zločine nad srbima. Zahvaljujući Kepu to se nije dogodilo. Istorija će ga pamtiti kao nekog ko može rame iz rame sa najvećim srpskim vitezovima. Kapetane izdrži i hvala ti za sve!

sasav

pre 6 godina

Salju nam braca Hrvati poruku: "ovako prolaze oni koji se bore za Srbiju!". Jedino su zaboravili, ili ne mogu da shvate, da Srbiju ne cine dnevni politicari, niti neprijatelji koji su vekovima pokusavali da je uniste, a srpski se narod odrzao, i u svakoj generaciji ima nove heroje. I mucenike.

Gong

pre 6 godina

@3345, Znači, Srbi koji žive na svojim viševekovnim ognjištima koji nisu u Srbiji, treba na svakih 50 godina "ubiti, isterati ili pokrstiti"? Pa, Kosovo je (bila) Srbija, pa opet niko nije osuđen zbog ubistava i etničkog čišćenja Srba! Paralela - koliko je Hrvata iz matice osuđeno zbog ubijanja Srba u BiH (u produžetku "oluje"?! Ti si mnogo loš čovek!

bukowski

pre 6 godina

ratovao je u stranoj zemlji,izgubio je rat. u moje ime nije ratovao. ratovao je zbog slobine bolesne ambicije da napravi veliku srbiju. nas 7000 rezervista iz krusevca je odbilo ici u hrvatsku. nismo popili pricu o res-pecenoj deci i drugim hororima sa rts-a. na kosovo smo otisli ratovati 99. jer je kosovo bilo u srbiji.da sam hteo da ratujem po drugim drzavama isao bih u legiju stranaca, ali ja i moji drugovi smo zeleli da imamo normalnu mladost, da putujemo, da se druzimo. sve su nam uzeli...

Mika

pre 6 godina

Kakav je lik ovaj marketing imao '90ih dobro je još i prošao, mlađe generacije se možda ne sećaju ali taj je bio na TVu, plakatima, novinama u svim Slobinim mogućim medijima. Taj izlazi za 7-9 godina.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

@ FK Sarajevo:
Zlocinac je u zatvoru. Tamo mu je i mjesto.
---------
Bravo?! Vi ste potpuno u pravu jer za one kojima su Naser Orić, Jovo Divljak, Ejup Ganić i Gotovina junaci, "normalno" je da Kapetan Dragan bude zločinac?! Medjutim, morate prihvatiti da je, isto tako, normalno, da će za većinu srpske populacije Kapetan Dragan biti heroj i legenda.

amnezija

pre 6 godina

Ocigledno je ,da iako drzavljanin Australije nije imao bas dobre advokate.na presudu ide zalba…Mislim da ce biti ublazena ipak je on drzavljanin Australije.

moskva 1001

pre 6 godina

Uvek sam se cudio da jedan gradski covek, bez seljackog akcenta moze da bude na strani Milosevica, komunista i JNA. Srbija se branila na ulicama Beograda 9. marta 1991., a ne po nekakvim kamenjarima! Ako je dobio 15 godina - obican Milosevicev lakej!

balkancaffe

pre 6 godina

Ne mogu d ashvatim kada je video da je vec zemlja okupirana,da je isao da se krije u anglosaksonskoj drzavi umsto da je otisoa u Rusiju.
(Petar

Bice mu bolje u hrvatski zatvor nego u Rusiju bez para!

lapido

pre 6 godina

Većina optuženih ima putera na glavi, ali Kep nema. Osuđen za dva događaja u vreme kojih je bio uveliko u Srbiji, sve zato što je ministarki Ožbolt pisao bezobrazno davne 2006. Smehotresno. Ali morali su jadovi da mu nešto nakače, jer je 12 godina u pritvorima. Nadam se da će odrati od para Australiju kada pravosnažno bude oslobođen. Od Ovih ništa bolje ni ne treba očekivati.

chombe

pre 6 godina

Kapetan Dragan je avanturista i prevarant, ali zlocinac sigurno nije. Jednostavno, on je covek mekog srca, a svoje vojnicke vestine je naucio gledajuci filmove. Posto je neverovatno spretan i inteligentan, znao je da ih primeni i u praksi.

marlone

pre 6 godina

Da vratimo stvari malo unazad. Srbi i Hrvati u Hrvatskoj su imali dogovor 1945. po kojem su srpske teritorije ostale u Hrvatskoj ( a zbog zločina u II Svjetskom ratu nisu trebale, što je još jedna komunistička podvala za Srbe), a zauzvrat su Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali jednaka prava kao osnivač države. 90-ih godina su Hrvati jednostrano proglasili da Srbi nisu više konstituivan narod u Hrvatskoj (plus otpuštanja i drugi pritisci) i time prekršili dogovor, Međutim, nisu i Srbima vratili srpske teritorije da Srbi odlučuju gdje će sa svojim teritorijama, već su im oteli srpske teritorije, a ujedno i završili program genocida započet u II Svjetskom ratu etničkim čišćenjem. Srbi su imali pravo na odvajanje svojih teritorija koje su danas okupirane u Hrvatskoj, jer su Hrvati prekršili dogovor, a ne Srbi. Hrvatska je i izvršila agresiju na te srpske teritorije, a Srbija je imala svako pravo da pomaže svoj narod koji je preživio genocid u II Svjetskom ratu, a vidjeli smo šta je sa tim narodom na kraju i bilo. Hrvati kažu da nisu bacali bombe po Srbiji, a kao Srbi iz Srbije jesu. Bacali bi oni da su mogli, kao što su bacali u II Svjetskom Ratu i kao što su sravnili sa zemljom srpske opštine u Bosni u poslednjem ratu, a posebno Mrkonjić Grad, Bosansko Grahovo i Drvar, koji su gotovo čisto bili srpski. Tako da ovaj argument o ne napadanju Srbije neka nikakvu vrijednost.

Abrakadabra

pre 6 godina

Bilo bi sasvim pravedno da istrune u zatvoru...
Kao i mnogi drugi, njemu slični po delima.
Nažalost, nema toliko zatvora, da bi svi imali zasluženi "smeštaj"...

nikola

pre 6 godina

A Tači i Hardinaj premijeri i naši političari se rukuju sa njima i još glasaju za njih.
Ali ako to pokazuje ko je država a ko najgora banana.

ne preteruj

pre 6 godina

Jel neko nekad negde osuđen na zločine nad Srbima? Ili smo stvarno toliko zla naneli svima a sve teritorije izgubismo? Kako je to moguće?
Dule Pacov
Ima na Inernetu spisak ljudi osudjen u Hagu, i medju njima ih ima gomila koji su osudjeni za zlocine protiv Srba. Ima ih i koji su osudjeni u samoj Hrvatskoj, mada vrlo malo njih.

Dole

pre 6 godina

@(Hrvoje, Split, 26. septembar 2017 15:15)
A sta cemo sa vasima koji su rusili, palili i klali devedesetih? A sta cemo sa onima koji su to radili u okviru velikohrvatske drzave odnosno NDH koja, za razliku od famozne velikosrpske drzave, zaista jeste postojala? Dan danas vam je ideja ustastva izuzetno jaka u toj vasoj drzavi, a na toj ideji su pocivali svi dogadjaji koji su prethodili devedesetim i tokom njih. Da te podsetim Hrvoje, tvorci tog pokreta su zalagali da Srbe treba trecinu pobiti, trecinu konvertovati, trecinu proterati, pocinivsi genocid nad istim tim narodom. Pa kad ste trazili nezavisni drzavu, trazili ste je uz povike “Za dom spremni”. Sta mislis kako su se ti Srbi osecali? Vama je falila jedna kolektivna denacifikacija poput one u Nemackoj.

Jovan

pre 6 godina

Jedan od retkih (koji je imao nekakvu komandu) koji se pridrzavao svih pravola ratovanja, i prema civilima i prema ratnim zarobljenicima. On sigurno nije kriv za prebijanje ratnih zarobljenika, cak sto vise, protivio se takvim metodama.

pantelija

pre 6 godina

Dragi hrvati, kako ni jednom od vas ne padne na pamet da, kada poželite da ubijete ili oterate 500 000 srba iz hrvatske, sasvim bude normalno da neko od njih pripuca na vas!?

A.Strosmayer

pre 6 godina

@3345,
Nije istina da Hrvati nisu ratovali na tlu Srbije. Svako ko ima iole istorijskog secanja zna za zlocine Hrvata po Srbiji i Jugoslaviji od 1914-1918 i potom 1941-1945 godine.

Idi begaj

pre 6 godina

Kapetan Dragan sigurno nije počinio nijedan zločin. Otkazivao je akcije ,ako bi procenio da bi moglo biti civilnih žrtava. To su pričali ljudi koji su bili direktno njemu potčinjeni i s njim na terenu. Bio je profesionalni vojnik i tako se i ponašao.

black hawk

pre 6 godina

15 godina je premalo za sve zločine koje je počinio.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AntiPutin, 26. septembar 2017 14:24)

Jedva čekam da vidim sve dokaze kojima ti raposlažeš. Hoćeš li ih objaviti?

Roni

pre 6 godina

Najveca zalost je ta što po HR zakonu nakon odslužene dvije trećine kazne može biti na slobodi,a on je već 12 god u pritvoru a dobio 15,što znači da ide odmah u svoju majčicu srbiju...žalosno

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

On je vec odlezao dve trecine po istraznim zatvorima,znaci da vec sutra moze podneti molbu za prevremeno pustanje i priceka cetiri sedmice dok ga puste kuci .Imao je samo peh sto je Srbin !
Onim drugim se ne sudi ni u Hrvatskoj,ni u BiH ni u Srbiji-samo Srbima .

hmm...

pre 6 godina

Daj nam svima reci - da li ima iti jedan Hrvat koji je po Srbiji radio ono što je Dragan radio po Hrvatskoj?
(Ante, Zadar, 26. septembar 2017 14:54)

Daj nam svima reci dal ima neki Hrvat od zapovednika koji je osudjen za etnicko ciscenje Srba u Krajini?

Ksenija

pre 6 godina

A gde je ministarka pravde da ode i urgira da se oslobodi? Da je hrvat isporucen Srbiji zvali bi sve zapadni lideri vodju i naredili da se oslobodi i bio bih istog casa oslobndjen.

Koridor

pre 6 godina

Kep izdržaćeš ti ovo siguran sam. Kod pravih ljudi nikada nećeš biti ostavljen i zaboravljen.
Državo, ministre pravde, dokle da gledamo ova poniženja?
O njihovom sudu neću ni reč, ne bi prošao komentar ali ne zaboravite.....i danas se o Milošu priča.... a i o Brankoviću takodje .

cobo

pre 6 godina

Hrvoje Split @
Ante Zadar@
Kao predstavnici Hrvatske u ovoj raspravi pitam,
a sta je bilo 1941,nije bilo ni Milosevica ni kapetana Dragana ?
Mislite li da ima viska Srba pa ih neko moze ubijati ko zeceve ?

Andrija

pre 6 godina

Hrvoje Split @
Ante Zadar@
Kao predstavnici Hrvatske u ovoj raspravi pitam,
a sta je bilo 1941,nije bilo ni Milosevica ni kapetana Dragana ?
Mislite li da ima viska Srba pa ih neko moze ubijati ko zeceve ?
(cobo, 26. septembar 2017 17:07)

Ja nisam predstavnik Hrvatske, kao sta ni ti nisi predstavnik Srbije. NDH je bila marionestka drzava, u kojoj je dio Hrvata (pazi, samo dio!!!!) radio nenormalne zlocine. Ne samo ka Srbima, vec ka svima koji se nisu uklapali u tu ideju. Ali vi ne zelite razumjeti da veliki dio Hrvata nije sudjelovao u tome. U mojoj siroj obitelji ja ne poznajem niti jednog nacistu, ustasu, ili fasistu. Vecina se borila protiv takvih. Ali znam dvoje koji su poginili od Srpskih granata ni krivi ni duzni. Tako da ako ciljas na neki revansizam ili zadovoljavanje neke srpske pravde iz drugog svjetskog rata, krive ste ljude kaznili i samo stvorili dodatnu mrznju i nepovjerenje. Puno ima takvih prica i vrijeme je stati na balun i okrenit novi list. Jer ovo ti meni ja tebi ne vodi nikud.

Aleksandar

pre 6 godina

Pravda je zadovoljena! Svaka cast, lepe vesti!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Michishige Sayumi, 26. septembar 2017 17:47)
Koja crna pravda. Čovek je branio nejač od ustaškog noža, njegove jedinice nisu izvršile nijedan zločin protiv civila. Da nije bilo ovakvih ljudi, ustaše bi poklale sve ono nejači što je bilo po selima i gradovima Krajine. Osuđen je za neki napad na policijsku stanicu i lažnu optužbu da je vodio logor u Kninu. Dosta više priče kako su Srbi agresori. Srbi su živeli u SAO Krajini i u Bosni, nikoga nisu napali, branili su svoje od ustaške kame, Hrvati namerno nameću lažnu istoriju i lažen priče o zločinima, jer time žele da prikriju sva zverstva, možda i najmonstruoznija u savremenoj istoriji, svojih divljih crnih hordi.

amazonskiŠaman

pre 6 godina

moje nekakvo razmisljanj: arkan, legija, frenki.... to su trebali osuditi..i pijane dobrovoljec...a kapetan dragan... uzor svima treba da bude.

ZokiPakrac

pre 6 godina

Zbog ovog podizanja spomenika Mire Barešiću, lupanja ćiriličnih tabli i smanjena odnosno ukidanja prava manjinama u Vukovar zbog takvih postupaka su se Srbi i digli na ustanak. Ali naravno lakše je guslati o "agresiji" i "srbočetnicima" nego o sopstvenoj odgovornosti!

Beogra]anin

pre 6 godina

@Marko: E pa Marko, istorija ne počinje 1991. U prvom svetskom ratu Hrvati u sastavu Austro-ugarske vojske činili su strašna zverstva nad civilima u Mačvi(dakle u Srbiji). Zapovednik okupiranog Beograda bio je Hrvat. Raspitaj se koliko vešanja, pljački i silovanja je bilo.(Sugestija: Pronađi izveštaj Švajcarca Arčibalda Rajsa). U Drugom svetskom ratu ustaše su bili "još efikasniji" po srpskim selima i gradovima širom Hrvatske, Bosne, Srema(dakle opet Srbije). To valjda ne treba dokazivati. 17 mojih rođaka ubijeno je u Hercegovini. 1991 pojavljuju se simboli, retorika i propaganda isti kao 1941. Šta su Srbi trebali da rade? Da čekaju da budu ponovo poklani? Razmisli o tome, vidim da si pristojan mladić. Zločina je bilo na svim stranama a hrvatski zločini se ne mogu pravdati time jer je to bio "odbrambeni rat". Kapetan Dragan je bio častan vojnik. Otud presuda od 15 godina. Da je zaista kriv bilo bi 30-40. AUDIATUR ET ALTERA PARS!

Toma Sojer

pre 6 godina

Kapetan Dragan je bio švercer i sitan kriminalac. Oni koji su imali kontakta sa njim devedesetih to dobro znaju. Pošto se kleo na sav glas da ga neće Australija isporučiti živog a eto, jeste. Dok obe strane glorifikuju kojekakve kriminalce i profitere, oni pravi, diskretni heroji, žive u siromaštvu, zbog rata na koji su bili silom primorani.

pionir

pre 6 godina

(cobo, 26. septembar 2017 17:07) 
Ja nisam predstavnik Hrvatske, kao sta ni ti nisi predstavnik Srbije. NDH je bila marionestka drzava, u kojoj je dio Hrvata (pazi, samo dio!!!!) radio nenormalne zlocine. Ne samo ka Srbima, vec ka svima koji se nisu uklapali u tu ideju. Ali vi ne zelite razumjeti da veliki dio Hrvata nije sudjelovao u tome. U mojoj siroj obitelji ja ne poznajem niti jednog nacistu, ustasu, ili fasistu. Vecina se borila protiv takvih. Ali znam dvoje koji su poginili od Srpskih granata ni krivi ni duzni. Tako da ako ciljas na neki revansizam ili zadovoljavanje neke srpske pravde iz drugog svjetskog rata, krive ste ljude kaznili i samo stvorili dodatnu mrznju i nepovjerenje. Puno ima takvih prica i vrijeme je stati na balun i okrenit novi list. Jer ovo ti meni ja tebi ne vodi nikud.
(Andrija, 26. septembar 2017 17:46)

Kakva revizija, 'samo deo Hrvata cinio zlocine'!? Covece taj 'deo' je proglasio drzavu NDH u kojoj je postojalo preko 20 logora, nekoliko logora za decu, ubijeno 60.000 dece i sve to postojalo CETIRI godine. Sta je radio onaj vecinski deo Hrvata za to vreme? Niste valjda bili u partizanima. Toliko vas bilo u partizanima da je onaj manji deo Hrvata neometano cinio zlocine cetiri godine.

Zlatko

pre 6 godina

1. Onog momenta kad se JNA povukla iz Slovenije, bilo je svima jasno da se ta vojska ne bori za Jugoslaviju i njene granice, vec za neku drugu ideju, nazovite ju kako hocete.

2. Ako se JNA obracunavala s mupovcima, zengama, zelenim beretkama, koje je sve oznacila kao paravojne formacije, zasto se na isti nacin nije obracunavala sa paravojnim formacijama koje su dolazile sa srpske strane?

Beli Orlovi, Skorpioni, Dobrovoljacka Garda, Rezervisti, itd. su godinama rusili i ubijali pod blagoslovom JNA i Beogradskih vlasti. I sad bi svi da operu ruke? I da vam kazem, vise cijenim onog Seselja koji je sam otisao u Haag, nego velike junacine tipa Mladic, Karadzic, Kapetan Dragan, koji su preko noci navukli perike i promjenili imena. Skrivali su se kukavicki kao nacisti nakon drugog svjetskog, a vi sad tu tugujete za njima i trazite pravdu. Zasto im Beograd nije sudio? Pa ako se nepristrano dokaze da su nevini, ja cu prvi prihvatiti. Hvala na objavi.

DAVOR

pre 6 godina

Ako podjemo od pretpostavke da mu je sud stvarno dokazao zlocine kako je moguce da Kapetana Dragana osude trostruko vecom kaznom nego Glavasa u slucaju "Selotejp ubistava" u Osjeku? I dokle ce na ovim nasim prostorima vladati dvistruki arsini prema nasim i njihovim zlocinima.

Knindže pamte kapetane

pre 6 godina

(MEX, 26. septembar 2017 15:22)
Kakve besmislice. Predlažem da svako ko ovako misli malo prouči istoriju i pravo.

Dovoljno je samo da pomenem dva pojma, konstitutivni narod i genocid. Sramota je živeti na ovim prostorima a ne znati ništa o tome. Ako je čovek iz Knina kome su u II sv. ratu pobili pola familije, a 1995. mu spalili kuću i ubili majku agresor onda moramo pod hitno da menjamo rečnik.

ACA

pre 6 godina

Kapetan Dragan mi je zaista uvek bio simpatican.ne ulazim u to da li je kriv ili nije, jerbo nemam dokumentaciju i nisam pravnik.Cinjenica od postanka sveta je da kada izgubis rat ,kriv si za sve i sva,

Milan

pre 6 godina

Hrvati svojataju borbu protiv fasizma, a tacan podatak je da su npr. u tri cuvene divizije i to Sesta Licka, Sedma Banijska i Osma Kordunaska 95 % posto sastava cinili srbi. Cuveni Sisacki odred koji je formiran u sumi Brezovica, pored Siska, cinilo je 90 srba i 5 hrvata. O kakvoj antifasistickoj borbi pricaju hrvati.Hrvati tvrde da je vecina njih u toku drugog svetskog rata bila protiv fasista. Kako je onda moguce da je manjina vladala cetiri godine.

deda

pre 6 godina

(bukowski, 26. septembar 2017 17:11) prvo nepismen si, drugo valjas lazne mantre, trece jadna si i bedna kukavica, cetvrto sramota te da priznas, peto hrvat si, sesto niko ti tu nemoze pomoci

KOSIGNAS

pre 6 godina

Između Srba i Hrvata mira nikada biti neće, primirja da.Jedan od razloga je što Hrvatima istorija počinje od 1991(pre toga nisu postojali kao država, što i njihovi istoričari posredno potvrđuju), a Srbima više od milenijuma ranije.Činenica da se Hrvati ne sećaju ničega pre 1991god.,govori u prilog tome.Dok Srbi pamte zločine počinjene po istočnoj Bosni i Mačvi u l sv. ratu, zločine prema Srbima u Hrvatskoj, BiH,delovima Vojvodine, ponovo Mačve, razaranja i pljačke srpskih manastira po F. Gori u ll sv. ratu.Postavljaju pitanje kada su Hrvati i Bošnjaci ratovali u Srbiji? Kolektivna amnezija, ne sećaju se ničega pre 1991,a i nemaju se čega ni sećati iskreno, sve im je sramno i jadno. A Srbin, sve pamti.I dobro i loše.Prijatelja večno, neprijatelja opet večno, to se ne menja.Dugujete mnogo, mnogo krvi nevinih.Samo vi možete živeti sa tim.

Dare

pre 6 godina

Oprosti Kapetane, odrekli smo se svakoga ko je valjao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)

Dosta bre više te patetike, čovek je vojni plaćenik, a u ratu je malo nevinih. Zašto je promenio ime i skrivao se po Australiji ako je nevin? I zašto vi koji kukate niste poslali protestnu notu na par adresa tokom procesa ako verujete da je čist? Zato što vas iskreno boli uvo za njega ko i njega za vas. Opleteš neki patetični status na fejsu i to je to od patriotizma i aktivizma. Dabome.

tudum

pre 6 godina

Našlo se puno dokumentacije ljudi sa osobnim kartama ili pasošima sa adresama u Srbiji i Vojvodini. Hrvatskoj je ovo dovoljno da pokže prstom na pravog krivca.
(Vedran, 26. septembar 2017 14:38)

Jel ta dokumentacija nađena u Hrvatskoj i Istri?

kraja

pre 6 godina

"NE srećo - potpuno krivo! Ovime mi Hrvati šaljemo jasnu poruku: "Ovako prolaze oni koji se bore za "Veliku Srbiju" te pale, kolje i ruše po Hrvatskoj"."

...gde su vam ubice porodice ZEC...???
...poznata su im imena i prezimena sirom hrvatske...!!!
...da li su i to vasi branitelji...???

Beograđanin

pre 6 godina

@ Marko:Zaboravih još nešto važno. Zašto je Hrvatska ratovala u Bosni? Prvo protiv Srba a posle i protiv Muslimana. Da, da lokalni Hrvati stvorili HOS, crne uniforme, pozdrav "Za dom spremni" (svesno smo uzeli ustaški pozdrav jer smo mi ustaše-Ante Prkačin general HOS-a)Hrvatska ih je naoružavala a kasnije priključila svojoj vojsci. Dakle, isto kao Srbija-zaštita svog naroda na tuđoj teritoriji. (Da ne pominjemo da su Srbima u Hrvatskoj oduzeta prava konstitutivnog naroda, što je bio okidač za sve.)NIJE DAKLE SVE ONAKO KAKO TI TO PREDSTAVLJAJU DOMOLJUBNI POVIJESNIČARI!

Nemanja

pre 6 godina

Nije stvar kad ce izaci,vec je 12 godina u pritvoru,znaci da moze vec sada ali stvar je u tome sto ga oznacavaju kao ratnog zlocinca(Srbina,Srbe)!

Žalosna Sova

pre 6 godina

Ne znam šta je "Kapetan" Dragan zaista radio po Kninu i okolici, po Baniji, Kordunu i Lici 1990-ih, da li je počinio ratne zločine ili nije, ali se dobro sećam da se preigrao i previše uživeo u veliku medijsku popularnost svog izmišljenog lika, sličnog junaku stripa Komandantu Marku (PS: i o njemu je čak crtan strip 1992-93). Jer, on je u Knin došao kao australijanac sprpskog porekla, vojnik-plaćenik (bez čina kapetana), prekaljen kroz par prljavih ratova, što je svima na teritoriji tadašnje ratom raspadajuće SFRJ u početku veoma nedostajalo, jer se poslednji rat u kome su naši oficiri i vojnici učestvovali završio 1945. godine.

Ukoliko nije kriv za ono šta mu se stavlja na teret optužnicom i prvostepenom presudom (a nekako sam sklon da verujem da ipak nije kriv), onda se ova presuda može smatrati presudom za preveliku medijsku eksponiranost i popularnost u vreme kada mu je tako nešto, dugoročno posmatrano, najmanje trebalo.

socijalista,antikomunista

pre 6 godina

@marko. Iskreno žalim za svim nevinim žrtvama i Hrvatskim, Dalmatinskim, Rimokatolicima uopšte. Zaista mi je žao. Mi o toj Škabrnji u Srbiji malo znamo i nijedan Jasenovac ni Medački Džep ne mogu tako nešto opravdati ,ako je to istina, ponavljam ne znamo puno, a u HRT-u zaista, empirijski, ne verujemo! Teritorije koje su na HRt-u do 1995. nazivane okupiranim su preko 90%, STOLEĆIMA bile naseljene Srpskim življem ,koji je bio konstitutivan narod u SRH- znači nema nadglasavanja Srba koji su želeli da ostanu da žive, pazi, ne u "Velikoj" Srbiji, nego u Jugoslaviji, na šta su imali apsolutno pravo i po logici i po antiSrpskom ustavu iz 1974( narodi, a ne republike imaju pravo na samoopredeljenje_ to možeš izguglati i proveriti). Što se tiče bombardovanja Dubrovnika..., tj. civilnih ciljeva u njemu, za to nema opravdanja....tu prema popisu od pre 120 godina žive u najvećem procentu Srbi Rimokatolici- a i da žive Hrvati Zagorci ili Eskimi bilo bi isto nedopušteno i vinovnici bi morali biti procesuirani. Problem je što niko normalan ne veruje da Kep ima bilo šta s tim. Mnogo gore zveri hodaju Beogradom, a tek Splitom, Zagrebom i Osijekom (ekipa monstruma iz" Lore", Merčepove psihopate, Branimir Glavaš, ekipa iz Medačkog džepa...)... Hoćeš da se menjamo?Ja, ipak neću. Neka nam je Bog svima upomoć.

Odista zanimljivo

pre 6 godina

S jedne strane:
-šešelj
-haradinaj
-tači
-gotovina
-orić
-simatović
-stanišić


Pušteni kao nevini!

S druge strane osuđeni:
-Kapetan Dragan
-Momčilo Perišić
-Milan Milutinović

Zanimljivo, odista zanimljivo!

Dejo

pre 6 godina

@Marko
Cinjenica je Marko da ni Zadar ni Split ni Zagreb nisu srpske teritorije ali su ipak gradovi u kojima su ubijani Srbi.
Da li znas pricu o porodici Zec koja je ubijena u Zagrebu 1991. godine?
Jel mozes da mi kazes ko je osudjen i koliko a imena ubica se znaju?
Podrzavam osudu svima koji su cinili zlocine ali ne mozes reci da je samo jedna strana kriva.
Tuzno je sto mi i dalje imamo iste teme, rat se zavrsio, zivimo u bedi, narod odlazi...

Knindže pamte kapetane

pre 6 godina

Ovaj kapetan se istakao u borbama protiv hrvatske vojske prilikom operacije Oluja, Stao je rame uz rame sa Arkanom,Legijom,Crvenim beretkama,Frenkijevcima i vojskom VRS
(Sinisa, 26. septembar 2017 15:31)

Nemojte da mešte kapetana Dragana i Arkana, zaista nema smisla.

Gru

pre 6 godina

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Od pompezno najavljivanog sudjenja, Hrvati su dosli na kraju do toga, da bude zabranjeno za javnost! Razlog, sto su svedoci umesto da pricaju protiv, svedocili u korist kapetana Dragana, o kome tesko da mozete cuti bilo sta lose i od Srba i od Hrvata.
I sada zamislite na sta bi to licilo da je kojim slucajem kapetan Dragan oslobodjen, pa samo bi se poljuljao jos vise Hrvatski mit o velikosrpskoj agresiji.

Sloba

pre 6 godina

Neznam sta se dogodilo ali uvek mi je licio na profi vojnika a uz to ne idu zlocini. Vidjao sam ga po kafanama u Beogradu pocetkom '90. dok sam prodavao opozicionu stampu. Cesto je i sam kupovao te novine a najcesce je sedeo u Lovcu. On je otisao iz Knina jer se zalagao za profesionalnu vojsku tamo a Martic je bio za opstu mobilizaciju i narodnu armiju.

John

pre 6 godina

(bukowski, 26. septembar 2017 17:11)

Mala ispravka. "Velika Srbija" nije bila Slobina bolesna ambicija, ona je bila Martićeva i Karadžićeva bolesna ambicija.
U Hago postoje transkripti sa sednice tadašnjeg Vrhovnog saveta odbrane na kojoj Milošević doslovce kaže da je Velika Srbija glupost i budalaština i fantazija "onih tamo".

Naravno, to ga ne oslobađa krivice što je njihovu fantaziju upotrebio u svoju sopstvenu korist, a na štetu svih ostalih (prvenstveno naroda - i Srba i Hrvata i Muslimana)

VUK

pre 6 godina

Dragan nije pucao...kao ni AV..nije čak ni nosio gajbe piva..a koliko će tek dobiti vojvodini zamenici kad im istekne rok trajanja i Tramp pusti niz vodu ?

tudum

pre 6 godina

Nijedan Bosnjak ili Hrvat nisu ratovali na terotoriji Srbije , rata nije bilo u Novom Sadu , Beogradu , Nisu. Mi smo ratovali tamo preko ubijali nesrbe pa dobili po glavi. 
To nisu ni bile teritorije Srbije. 
(3345, 26. septembar 2017 14:33) 

90 procenata ljudi koji su ratovali u RSK su bili Srbi koji su živeli na toj teritoriji, ostalih 10 posto su Srbi iz Bosne i Srbije, poneki Rus i još veoma malo stranih državljana. Mnogo veći procenat stranaca je bio u Hrvatskoj vojsci… Da li si ti ratovao tamo? Najgore je kad neinformisan čovek piše tendenciozno. 
(tudum, 26. septembar 2017 15:03 
Naša kuća je bila okupiranaod nekog čocjeka sa stalnom adresom boravka u Beogradu. Tammo je živio i radio a vikend uživao u etnički očišcenoj zapadnoj Slavoniji skoro 4 godine, dog ga nisu potjerali Bljeskom a našoj obitelji kao i tisućama drugih starosjedilaca bilo omogućeno da se vrate. Ne ponovilo se! Neka svatko ispašta zbog svojih grešaka i zabluda.
(Vera, 26. septembar 2017 15:29)

Verujem da je bilo tako, ali to nije pravilo, to je jedan primer, nama su zaposeli Hrvati kuću u Zadru, prijatelju su stan u Splitu, tako da je to bilo sa obe strane.

John

pre 6 godina

" počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu"

Postoji dokumentovano (izjavili bivši hrvatski zarobljenici pod imenom i prezimenom) da dok je on bio u blizini, niko nije smeo da ih takne, da im je od svojih para kupovao cigare i pivo...
Ima i drugi slučaj, kada je hteo lično da strelja neke teritorijalce što su pobili neke hrvatske civile. Jedva ga Frenki i Martić sprečili.

sale

pre 6 godina

Ja ga se secam samo kao jednog relativno pozitivnog lika, naravno ne znam sta je realno radio na terenu. Nije mi se cinio kao teski nacionalista, cetnik, naprotiv. Vazio je za sposobnog vojnika koga se neprijatelj prosto plasi, ok taj deo moze biti propaganda, ali da sam ga cuo da nekad otvoreno siri mrznju ili da govori lose o Hrvatima ... to se stvarno ne secam. Secam se da je ovde pokusavao sa nekim humanitarnim radom itd.

grga

pre 6 godina

Koridor...svi smo mi skloni da verujemo da smo samo mi nevini i da medju nama nema krivaca,jer sve sto radimo,radimo iz ubedjenja da smo jedini mi (Srbi),cestiti,posteni i da jedino mi znamo sta je pravedno ,a sta nije. O "kapetanu"Draganu ne mogu nista da napisem ,ali mi ne pada na pamet ni da ga krivim niti da ga branim.Jedino sto mogu reci je da su svi,apsolutno svi u prethodnim ratovima cinili ono sto normalan covek ne bi nikada ni pomislio,a kamoli uradio.Dovoljno je samo izdati "necovecnu"naredbu vojnicima, i krivica je vec tu.Da li je on kriv ili ne, znaju mnogi koji su izvrsavali njegove naredbe,a pogotovo je on svestan svojih radnji i on jedini zna da li je kriv ili ne. Naravno da niko ne zeli da robija,ali svi mi moramo da odgovaramo za svoja dela.Mnogi spominju Hrvate,Bosnjake,Albance,ali to ne pomaze mnogo,jer jos uvek je medjunarodna zajednica uverena da smo mi losi momci i da smo ipak mogli na jedan drugaciji nacin (humaniji,razumniji-ako uopste postoji taj nacin)doci do dogovora sa suprotnim stranama.

jokejunior

pre 6 godina

Hrvati svojataju borbu protiv fasizma, a tacan podatak je da su npr. u tri cuvene divizije i to Sesta Licka, Sedma Banijska i Osma Kordunaska 95 % posto sastava cinili srbi. Cuveni Sisacki odred koji je formiran u sumi Brezovica, pored Siska, cinilo je 90 srba i 5 hrvata. O kakvoj antifasistickoj borbi pricaju hrvati.Hrvati tvrde da je vecina njih u toku drugog svetskog rata bila protiv fasista. Kako je onda moguce da je manjina vladala cetiri godine.
(Milan, 26. septembar 2017 19:55)

Istina je da su pripadnici navedenih postrojbi vecinom bili Srbi, ali 95% - to je notorna laz. Takodje zaboravljate na postrojbe koje su cinili vecinom Hrvati, npr. 10. Zagrebacki korpus, Dalmatinske brigade, postrojbe u Medjimurju, Zagorju, Podravini itd.

A ovo za sisacki odred, to je sokantno. Sisacki odred sacinjavalo je 30 boraca, a ne 90. Lako je provjerljivo da se radi o 29 Hrvata i jednoj Srpkinji - Nadi Dimic. Ili smatrate da su zapovjednik Janic-Capo, braca Bobetko itd bili Srbi? Mislim da je to ipak maaaaalcice previse ;)

Ja smstram da su partizani bili jedina prava jugoslavenska vojska u kojoj su se rame uz rame borili svi narodi i narodnosti - zajedno - protiv zla koje se sirilo iz Berlina. Ovo tumacenje sigurno ne odgovara onima koji hipoteku ustastva zale baciti na jedan citav narod, jel tako?

Ante

pre 6 godina

Apsolutno me ne zanima presuda Kap. Draganu. Njemu je Srbija trebala suditi, al kad vec nije, deportirati u Srbiju na odsluzenje ostatka kazne. Mene vise vesele presude nasim zlocincima. Nebitno koliko, ma nek im uzmu olakotne okolnosti, obrana, osveta, pijanstvo, al nek se osude. Puna mi je kapa slavljenja losih ljudi, i opravdanja, "njihovi su gori" itd. Ja sam cijeli rat prosao casno. Srbin me spasio kad sam zarobljen bio, ja spasio Srbina kad su nasi zarobili njih i mene oslobodili. Sa Srbinom u HVu sam prosao cijeli rat. I vidi cuda, sve ljudi, svi bili posteni koliko se moze biti u tim ludim vremenima punih osvete, mrznje. I onda moram da tugujem ili da se sramim zbog nekog ko je zaboravio biti covjek? Ma kako da ne. Ipak, bolje 100 krivaca na slobodi, nego jedan nevin u zatvoru.

John

pre 6 godina

To je varka -napravosnazna presuda. Tuzilastvo ce se zaliti i dobice 40 godina
(Alex, 26. septembar 2017 13:58)

Ne može. Maksimalna kazna za ratne zločine kada sude ex-yu sudovi je 20 godina.

Godinu je odlezao,za 7 ce izaci otprilike, ako poživi!
(Veseli, 26. septembar 2017 14:17)

Uračunava se i ekstradicioni pritvor u kome je bio u Australiji. A tamo je bio od hapšenja 2005. minus ono vreme kada je pušten pa se krio par nedelja.
Dakle, ako ovo ostane, za 3 godine je napolju. A može i da traži uslovni otpust jer je prošlo više od 2/3 kazne.

Bijan Ilić

pre 6 godina

Šta je sinovi, nije bilo "gospodara" u tom trenutku pa kuknjava odmah?!:-)
Problem je što je sa šakom običnih ljudi dovedenih u red,vojnički , časno pobedio u borbi?
Ma najhrabriji ste!:-)
Puno zdravlja Kapetane, zaboravi na ***** koja te je izdala...

Ivan ZG

pre 6 godina

Evo još činjenica za razjašnjenje nekih "mitova".
Jedan od njih je ubojstvo obitelji Zec.
Obitelj Zec nije ubijena od strane vojske ni paravojske niti je ubojstvo bilo nacionalno motivirano. Ubojica je čovjek koji je obitelji Zec dugovao veliku svotu novca i koji je iskoristio rat kao priliku da umjesto vraćanja duga ubije one kojima je dužan. Pa je tako pobio cijelu obitelj.
To je čisti kriminal. Ja ne znam da li dotičnog kriminalca netko štiti, ali meni je žao što u RH ne postoji smrtna kazna jer bi ga ja najrađe streljao - tri puta. Takvi nisu zaslužili da žive.
Tragedija obitelji Zec je još jedna od mnogih upotrebljena od strane Miloševića i ekipe kako bi uvjerila ljude u Srbiji da su Hrvati zvijeri i da sa njima nema života.
Kako presuda ubojici obitelji Zec skida dio kolektivne krivnju sa hrvata tako i presuda kapetanu Draganu skida dio kolektivne krivnje srba u prošlom ratu. Kao takvoj svi bi joj se trebali veseliti i Srbi i Hrvati. Ako su zločinci u zatvoru znači da su ostali čisti.
Najbolji su mi ovi koji vade neke navodne zločine hrvata iz 1. svjetskog rata!? I u tome nalaze opravdanje za ubojstva hrvata 1991?! Sada i njihovi unuci imaju djecu, a i ta djeca su kriva pa ih treba ubiti????
Dokle seže krivnja? Ili je individualna? Ti koji misle da im događaji iz daleke prošlosti daju opravdanje za nečije ubojstvo samo traže izliku za ubijanje. Oni su rođeni ubojice.

Milutin Jevic

pre 6 godina

Poruka Hrvatima, posto vidim da se ovdi mnogi nesecaju najveceg genocida u Evropi procentualno nad jednim narodom od strane drugog.Kako ste vi tak normalni kada ste istrebili jedan narod??

wildsouthhorse

pre 6 godina

Prava istina je sledeca kapetan Dragan se pojavio kao svedok na sudjenju Slobi Milosevicu kao svedok tuzioca ali je tokom procesa porekao sve sto je u istrazi govorio tako da ga je tuzilac proglasio neprijateljskim svedokom posle se vratio u Srbiju i na pink tv se sprdao sa procesom smejao u stilu 'Al sam ih z... o' da je odradio kako je trebao sada bi u Australiji ziveo kao slobodan covek igrao golf i zezao se. Sad ce da se zeza u zatvoru... Ratove prave veliki a ne mali....

borivoje surdilovic

pre 6 godina

koja smo mi banana drzava sa istim takvim politicarima....pa mi ne mozemo da sredimo da nam isporuce onog nebitnog lika sa dronom a kamoli zverku tupa kapetana dragana.....a ti isti politicari se vrte na vlasti jos od 90'.....svi su tu samo menjaju fotelje.....u principu nista NULA.....

Si

pre 6 godina

Kapetan Dragan sam sebe je osudio i ukopao. Na suđenju miloševiću u Hagu prijavio se kao svedok tužilaštva protiv dotičnog i šta se dešava? On i Sloba počeli jedan drugog da hvale na zaprepašćenje tužilaštva koji prekidaju ispitivanje... i ne lezi vraže nakon toga smisliše naćin kako da se osvete pa čak i ismeju kap. Dragana a to je da mu Hrvati sude, od svih krupnih riba samo se to njemu desilo, e sada je mogao biti na slobodi ne isplati se zajeb... ti se sa Zapadom, eto vam je cela istina.

Ivan

pre 6 godina

Kakva revizija, 'samo deo Hrvata cinio zlocine'!? Covece taj 'deo' je proglasio drzavu NDH u kojoj je postojalo preko 20 logora, nekoliko logora za decu, ubijeno 60.000 dece i sve to postojalo CETIRI godine. Sta je radio onaj vecinski deo Hrvata za to vreme? Niste valjda bili u partizanima. Toliko vas bilo u partizanima da je onaj manji deo Hrvata neometano cinio zlocine cetiri godine.
(pionir, 26. septembar 2017 18:43)

Upotrijebi malo mozak! Da nije bilo Nijemaca i Talijana, ustaše nikad ne bi došle na vlast. Ustaše su uvijek bile minorna skupina među Hrvatima.

John

pre 6 godina

(Odista zanimljivo, 26. septembar 2017 16:01)

Ne da si pomešao babe i žabe, nego za to što si napisao ne postoji adekvatan izraz.

Perišić i Milutinović su pravosnažno oslobođeni, a Šešelju, Stanišiću i Simatoviću je proces u toku.

A Tačiju nikad nije bilo ni suđeno. Bar ne za ratne zločine.