Sreda, 20.09.2017.

11:21

Hrvati bi da nema Srba u Saboru – "osveta" za Jasenovac?

U hrvatskoj javnosti je otvorena polemika o tome da li treba sprečiti da se u Saboru pojavljuju predstavnici nacionalnih manjina.

Izvor: B92

Hrvati bi da nema Srba u Saboru – "osveta" za Jasenovac? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

NN

pre 6 godina

Pa ne moze da Hrvati sa nekolko destina hiljada Hrvata u Srbiji da imaju isti broj poslanika kao sto imaju Srbi u Hrvatskoj. ž
Po popisu 1991 u Hrvatskoj je zivelo 580 hiljada Srba, a 2011 sam 186 znaci skoro 400 hiljada je proterano 90 tih godina.
Po popisu 1991 u Srbiji je zivelo 105 hiljada , a po popisu 2011 je zivelo 57 hiljada tj 50 hiljada manja. Znaci 1991 broj Srba u Hrvaskoj je bio 5 puta veci u odnosu na broj Hrvata u Srbiji , a 2011 je taj odnos da Srba u Hratskoj je veci za jso malo 3,5 puta nego broj Hrvata u Srbiji. Tako da prica o reciprocitetu broja poslanika ne moze da bude reciprocna.

štangla

pre 6 godina

Koliko je Hrvata u Skupštini Srbije?
@(Bosanac, 20. septembar 2017 11:39)

Ja iskreno ne znam, uglavnom mislim da nema etničke hrvatske stranke u Skupštini, ali to nije zbog diskriminacije ili naše želje da ih niko ne predstavlja, nego je to zato što Hrvata u Srbiji ima daleko manje nego Srba u Hrvatskoj iako je Hrvatska skoro duplo manja od Srbije po broju stanovnika.

Imaju Bošnjaci, imaju Albanci i imaju Mađari svoje stranke u Skupštini i to su ja mislim tri najzastupljenije manjine u Srbiji. Žao mi je što nema Roma ako ih nema, jer ja nisam upoznat.

Milan NS

pre 6 godina

Srbi su u bivšoj SR Hrvatskoj imali status konstututivnog naroda, što je bila svojevrsna kompenzacija za njihovo stradanje u Drugom svetskom ratu, ali i posledica nacionalne strukture te republike. S druge strane, na području nekadašnje SR Srbije Hrvati nisu iskusili takva stradanja niti su bili brojni. Otud i drukčiji današnji status tih zajednica u sada posebnim državama.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Od konstutivnog naroda za vreme jednog Tita do nemanja prava ni za ulazak u parlament u jednoj eu pa vi vidite.
(urke, 20. septembar 2017 11:56)

Niko Srbima ili ostalim manjinama da uđu u Sabor, ali ne više pod ovakvim uslovima.
Manjinske liste imaju poseban tretman, na ovim zadnjim izborima za posebnu srpsku listu nije glasalo ni 20.000 Srba, Pupovac je u Sabor ušao sa 16.166 glasova, ova druga dvojica sa 12.175 i 11.479, gdje još na svijetu u parlamentu možeš dobiti 3 mjesta sa manje od 20.000 glasova na preko 4 miliona stanovnika, ajmo reći da glasača ima 3 miliona, to znači da su Pupovac i druga dvojica osvojili čitavih 0.67% glasova i dobili 3 mjesta u parlamentu, jel može to u Srbiji?! Naravno da ne može!

leptirica

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.
(DEDA CVETKO, 20. septembar 2017 11:41)

Srbija je potpisala međudržavni ugovor koji bi trebao Hrvatima garantirati 1 predstavnika u parlamentu 2004.g., do danas se ne provodi. Ako uzmemo u obzir da Srpski parlament ima 250 zastupnika 1/250 to je 0.4% I to se ne provodi. Srbi imaju u 3/151 znaci 4.53% I to se provodi od nastanka Hrvatske. Skoro ni jedna zemlja EU nema garantirana mjesta za manjine u svom parlamentu. U ovom slučaju se radi o ideji da se pokrene referendum na kojem bi se odlučivalo o tome dal treba ukinuti to pravo manjinama ili ne. Hrvatska ima 8 mjesta u Saboru rezervirano za manjine i ovo pitanje ako prođe na referendumu dat će mogućnost nekom kvalitetnom iz redova Srpske manjine da uđe u Sabor, a ne kao uvijek do sada Pupovac koji nema s kim nije koalirao radi svojih financijskih interesa (trenutno koalira s HDZ-om).

Vitez

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.
(DEDA CVETKO, 20. septembar 2017 11:41)

Pa upravo bi ukidanje zagarantiranih mjesta u Hr bio "reciprocitet" prema Srb.

Valja napomenuti kako postoji i sporazum o pravima i zaštiti srpske odnosno hr nac manjine u Srbiji/Hrvatskoj u kojem se navodi kako su drzave duzne OSIGURATI zastupanje manjinskih predstavnika u nacionalnim parlamentima što Srbija nije ispoštovala jer drugačije tumači ovo "osigurati"

Banjalučanin

pre 6 godina

@Koliko je Hrvata u Skupštini Srbije?
(Bosanac, 20. septembar 2017 11:39)

Nisu Hrvati naseljavali Srbiju kako bi stotinama godina branili Austrougarsku od Turaka, već obrnuto. A Srbija ima zakon takav da manjinske stranke mogu ući u Skupštinu sa samo jednim poslanikom, nije im potreban izborni prag od 5%...

Simon

pre 6 godina

Neverovatno je ovo konstantno traženje paralele sa Hrvatima u Srbiji i njihovim pravima... drugari, ja sa tim stvarno nemam problem jer me zapravo iz dubine duše ne zanima ko je ovde u Srbiji Srbin a ko Hrvat, tako je uvek bilo i tako će i ostati za mene i za mog veka. I dete mi je tako vaspitano. Mi smo po nacionalnosti Srbi a ne procenjujemo ostale ljude po tome jesu li ili nisu nego po sasvim drugim stvarima. To je tako.

rango

pre 6 godina

Da bi se ukinula tri zastupnika Srba u saboru treba 2/3 većina koje nema i neće je biti još 30-ak iducih godina..ukupno od 151 zastpnika je 11 srba iz manjih stranaka tako da je kvota više nek korektna.

Ivan ZG

pre 6 godina

Tekst je potpuno promašio poantu.
Ne radi se o ukidanju prava Srba na svog predstavnika u Saboru nego na isključivanju manjinskog (srpskog isvih ostalih manjina) zastupnika iz glasovanja. Dakle, manjinski zastupnik bi sudjelovao u radu Sabora, ali ne bi imao glas pri izglasavanju zakona. Dakle, riječ i mišljenje zastupnika manjina bi se čulo, ali ne bi mogao biti odlučujući u glasanju u Saboru.

Problem je u tome što Srbi imaju dva zastupnika u Saboru. Jednog manjinskog za kojeg su glasali na izboru za zastupnika manjine i jednog za kojeg su glasali na redovnim izborima. Manjinskom zastupniku treba neki puta samo 1.000 glasova (kao pri izboru talijanske manjine), a onda je ravnopravan u Saboru sa zastupnikom stranke za koju je glasalo možda i 100.000 birača!?
Ni u jednoj zemlji EU ne postoji mogućnost da manjiski zastupnici ravnopravno sudjeluju u radu Sabora jer nisu ni ravnopravno birani. Srbi i svi drugi imaju mogućnost na redovitim izborima izabrati svog predstavnika.
Samo na prvim izborima poslije 2. svj. rata u Njemačkoj su zastupnici manjina odlučivali svojim glasovima tko će imati vladajuću većinu, a nakon toga je to izmjenjeno.
Ne znam da li vam je sada jasno o čemu se radi.

maratonac

pre 6 godina

Srbi imaju 3 poslanika od ukupno 8 koliko imaju nacionalne manjine, a od 151 koliko ima Hrvatski sabor. Po popisu Srba u Hrvatskoj ima 186.000, a oko 20.000 glasa za ovu trojicu srpskih poslanika. Značajna većina Srba (posebno u gradovima) glasa za SDP, a manje za HNS i ostale manje partije.

Ako hoće da ukinu Srbima, moraju svim manjinama, što znači da može da će se pobuniti Italija, Mađarska, Češka, Slovačka i eks ju republike.

Klasičan spin hrvatske desnice.

Goran

pre 6 godina

Kakav je to naslov? Pa nece Hrvati nego pojedine ekstremno desne stranke. Cini mi se dve. Jedna je van Sabora, ima par tisuca biraca, a druga ima jednog zastupnika.
Takvo sto nikad nece proci jer nema ni volje za tim.
Drugo je pitanje izbornog sustava kojim se ti zastupnici biraju.
Na primjer 3. srpskih. Oni se biraju tako sto troje prvoplasiranih ulazi. SDSS Mila Pupovca uvjek uzme sva tri mandata a nekad je svega za koji % isped cetvrtog, petog... Bolje bi bilo da ide srazmjerno, po D Hondtovoj metodi. Na osnovu zadnjih izbora tada bi u Sabor uslo dvoje iz SDSS, i jedan iz srpske oporbene stranke u Hrvatskoj DPS. Tako bi se Srbi bolje reprezentovali. Ne samo Pupovceva stranka.
Inace sem ovih zastupnika u Saboru ima sada jos 7 Srba. 6 je iz SDP a jedan iz Zivog zida. Oni se biraju kao i ostalih 140 zastupnika, na listama stranaka u 10 izbornih jedinica.

Mlalden Zebic

pre 6 godina

Nazalost, 70 odsto hrvatskih biraca i uopste naroda je otvoreno antisrpski orijentisano. Nije mnogo bolje bilo ni prije rata devedesetih, samo sto se o tome nije bas smjelo javno pricati niti javno manifestovati. To antisrpstvo ima korijen u stvaranju modernog hrvatskog identiteta koji je, između ostalog, izgrađen i na pravljenju razlike po svaku cijenu prema najbližim jezičkim i vjerskim grupama - prevashodno Srbima. I tu je Katolička crkva, kao nepobitno najzaslužnija za stvaranje hrvatske nacije, duboko umiješala prste. To antisprstvo je pojačano nakon NDH i sramote koja je ostala iza Pavelića i manofestvalo se i u ratu devedesetih godina. O velikim pogromima Srba u pojediniom hrvatskim gradovima na samom početku rata - malo ko danas piše. Ne vidim kako se to može ispraviti, pošto Srba više nema ni tri odsto u Hrvatkoj, bar prema zadnjem popisu. U etnički čistoim državama mnogo je teže razbiti ksenofobiju, a ni same vlasti nisu onda previse motivisane. To stanje će ostati zauvijek. Pozdrav

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.

Mlalden Zebic

pre 6 godina

Nazalost, 70 odsto hrvatskih biraca i uopste naroda je otvoreno antisrpski orijentisano. Nije mnogo bolje bilo ni prije rata devedesetih, samo sto se o tome nije bas smjelo javno pricati niti javno manifestovati. To antisrpstvo ima korijen u stvaranju modernog hrvatskog identiteta koji je, između ostalog, izgrađen i na pravljenju razlike po svaku cijenu prema najbližim jezičkim i vjerskim grupama - prevashodno Srbima. I tu je Katolička crkva, kao nepobitno najzaslužnija za stvaranje hrvatske nacije, duboko umiješala prste. To antisprstvo je pojačano nakon NDH i sramote koja je ostala iza Pavelića i manofestvalo se i u ratu devedesetih godina. O velikim pogromima Srba u pojediniom hrvatskim gradovima na samom početku rata - malo ko danas piše. Ne vidim kako se to može ispraviti, pošto Srba više nema ni tri odsto u Hrvatkoj, bar prema zadnjem popisu. U etnički čistoim državama mnogo je teže razbiti ksenofobiju, a ni same vlasti nisu onda previse motivisane. To stanje će ostati zauvijek. Pozdrav

maratonac

pre 6 godina

Srbi imaju 3 poslanika od ukupno 8 koliko imaju nacionalne manjine, a od 151 koliko ima Hrvatski sabor. Po popisu Srba u Hrvatskoj ima 186.000, a oko 20.000 glasa za ovu trojicu srpskih poslanika. Značajna većina Srba (posebno u gradovima) glasa za SDP, a manje za HNS i ostale manje partije.

Ako hoće da ukinu Srbima, moraju svim manjinama, što znači da može da će se pobuniti Italija, Mađarska, Češka, Slovačka i eks ju republike.

Klasičan spin hrvatske desnice.

Goran

pre 6 godina

Kakav je to naslov? Pa nece Hrvati nego pojedine ekstremno desne stranke. Cini mi se dve. Jedna je van Sabora, ima par tisuca biraca, a druga ima jednog zastupnika.
Takvo sto nikad nece proci jer nema ni volje za tim.
Drugo je pitanje izbornog sustava kojim se ti zastupnici biraju.
Na primjer 3. srpskih. Oni se biraju tako sto troje prvoplasiranih ulazi. SDSS Mila Pupovca uvjek uzme sva tri mandata a nekad je svega za koji % isped cetvrtog, petog... Bolje bi bilo da ide srazmjerno, po D Hondtovoj metodi. Na osnovu zadnjih izbora tada bi u Sabor uslo dvoje iz SDSS, i jedan iz srpske oporbene stranke u Hrvatskoj DPS. Tako bi se Srbi bolje reprezentovali. Ne samo Pupovceva stranka.
Inace sem ovih zastupnika u Saboru ima sada jos 7 Srba. 6 je iz SDP a jedan iz Zivog zida. Oni se biraju kao i ostalih 140 zastupnika, na listama stranaka u 10 izbornih jedinica.

Simon

pre 6 godina

Neverovatno je ovo konstantno traženje paralele sa Hrvatima u Srbiji i njihovim pravima... drugari, ja sa tim stvarno nemam problem jer me zapravo iz dubine duše ne zanima ko je ovde u Srbiji Srbin a ko Hrvat, tako je uvek bilo i tako će i ostati za mene i za mog veka. I dete mi je tako vaspitano. Mi smo po nacionalnosti Srbi a ne procenjujemo ostale ljude po tome jesu li ili nisu nego po sasvim drugim stvarima. To je tako.

leptirica

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.
(DEDA CVETKO, 20. septembar 2017 11:41)

Srbija je potpisala međudržavni ugovor koji bi trebao Hrvatima garantirati 1 predstavnika u parlamentu 2004.g., do danas se ne provodi. Ako uzmemo u obzir da Srpski parlament ima 250 zastupnika 1/250 to je 0.4% I to se ne provodi. Srbi imaju u 3/151 znaci 4.53% I to se provodi od nastanka Hrvatske. Skoro ni jedna zemlja EU nema garantirana mjesta za manjine u svom parlamentu. U ovom slučaju se radi o ideji da se pokrene referendum na kojem bi se odlučivalo o tome dal treba ukinuti to pravo manjinama ili ne. Hrvatska ima 8 mjesta u Saboru rezervirano za manjine i ovo pitanje ako prođe na referendumu dat će mogućnost nekom kvalitetnom iz redova Srpske manjine da uđe u Sabor, a ne kao uvijek do sada Pupovac koji nema s kim nije koalirao radi svojih financijskih interesa (trenutno koalira s HDZ-om).

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.

Milan NS

pre 6 godina

Srbi su u bivšoj SR Hrvatskoj imali status konstututivnog naroda, što je bila svojevrsna kompenzacija za njihovo stradanje u Drugom svetskom ratu, ali i posledica nacionalne strukture te republike. S druge strane, na području nekadašnje SR Srbije Hrvati nisu iskusili takva stradanja niti su bili brojni. Otud i drukčiji današnji status tih zajednica u sada posebnim državama.

Ivan ZG

pre 6 godina

Tekst je potpuno promašio poantu.
Ne radi se o ukidanju prava Srba na svog predstavnika u Saboru nego na isključivanju manjinskog (srpskog isvih ostalih manjina) zastupnika iz glasovanja. Dakle, manjinski zastupnik bi sudjelovao u radu Sabora, ali ne bi imao glas pri izglasavanju zakona. Dakle, riječ i mišljenje zastupnika manjina bi se čulo, ali ne bi mogao biti odlučujući u glasanju u Saboru.

Problem je u tome što Srbi imaju dva zastupnika u Saboru. Jednog manjinskog za kojeg su glasali na izboru za zastupnika manjine i jednog za kojeg su glasali na redovnim izborima. Manjinskom zastupniku treba neki puta samo 1.000 glasova (kao pri izboru talijanske manjine), a onda je ravnopravan u Saboru sa zastupnikom stranke za koju je glasalo možda i 100.000 birača!?
Ni u jednoj zemlji EU ne postoji mogućnost da manjiski zastupnici ravnopravno sudjeluju u radu Sabora jer nisu ni ravnopravno birani. Srbi i svi drugi imaju mogućnost na redovitim izborima izabrati svog predstavnika.
Samo na prvim izborima poslije 2. svj. rata u Njemačkoj su zastupnici manjina odlučivali svojim glasovima tko će imati vladajuću većinu, a nakon toga je to izmjenjeno.
Ne znam da li vam je sada jasno o čemu se radi.

Banjalučanin

pre 6 godina

@Koliko je Hrvata u Skupštini Srbije?
(Bosanac, 20. septembar 2017 11:39)

Nisu Hrvati naseljavali Srbiju kako bi stotinama godina branili Austrougarsku od Turaka, već obrnuto. A Srbija ima zakon takav da manjinske stranke mogu ući u Skupštinu sa samo jednim poslanikom, nije im potreban izborni prag od 5%...

Bruder Jakob

pre 6 godina

Od konstutivnog naroda za vreme jednog Tita do nemanja prava ni za ulazak u parlament u jednoj eu pa vi vidite.
(urke, 20. septembar 2017 11:56)

Niko Srbima ili ostalim manjinama da uđu u Sabor, ali ne više pod ovakvim uslovima.
Manjinske liste imaju poseban tretman, na ovim zadnjim izborima za posebnu srpsku listu nije glasalo ni 20.000 Srba, Pupovac je u Sabor ušao sa 16.166 glasova, ova druga dvojica sa 12.175 i 11.479, gdje još na svijetu u parlamentu možeš dobiti 3 mjesta sa manje od 20.000 glasova na preko 4 miliona stanovnika, ajmo reći da glasača ima 3 miliona, to znači da su Pupovac i druga dvojica osvojili čitavih 0.67% glasova i dobili 3 mjesta u parlamentu, jel može to u Srbiji?! Naravno da ne može!

Vitez

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.
(DEDA CVETKO, 20. septembar 2017 11:41)

Pa upravo bi ukidanje zagarantiranih mjesta u Hr bio "reciprocitet" prema Srb.

Valja napomenuti kako postoji i sporazum o pravima i zaštiti srpske odnosno hr nac manjine u Srbiji/Hrvatskoj u kojem se navodi kako su drzave duzne OSIGURATI zastupanje manjinskih predstavnika u nacionalnim parlamentima što Srbija nije ispoštovala jer drugačije tumači ovo "osigurati"

štangla

pre 6 godina

Koliko je Hrvata u Skupštini Srbije?
@(Bosanac, 20. septembar 2017 11:39)

Ja iskreno ne znam, uglavnom mislim da nema etničke hrvatske stranke u Skupštini, ali to nije zbog diskriminacije ili naše želje da ih niko ne predstavlja, nego je to zato što Hrvata u Srbiji ima daleko manje nego Srba u Hrvatskoj iako je Hrvatska skoro duplo manja od Srbije po broju stanovnika.

Imaju Bošnjaci, imaju Albanci i imaju Mađari svoje stranke u Skupštini i to su ja mislim tri najzastupljenije manjine u Srbiji. Žao mi je što nema Roma ako ih nema, jer ja nisam upoznat.

rango

pre 6 godina

Da bi se ukinula tri zastupnika Srba u saboru treba 2/3 većina koje nema i neće je biti još 30-ak iducih godina..ukupno od 151 zastpnika je 11 srba iz manjih stranaka tako da je kvota više nek korektna.

NN

pre 6 godina

Pa ne moze da Hrvati sa nekolko destina hiljada Hrvata u Srbiji da imaju isti broj poslanika kao sto imaju Srbi u Hrvatskoj. ž
Po popisu 1991 u Hrvatskoj je zivelo 580 hiljada Srba, a 2011 sam 186 znaci skoro 400 hiljada je proterano 90 tih godina.
Po popisu 1991 u Srbiji je zivelo 105 hiljada , a po popisu 2011 je zivelo 57 hiljada tj 50 hiljada manja. Znaci 1991 broj Srba u Hrvaskoj je bio 5 puta veci u odnosu na broj Hrvata u Srbiji , a 2011 je taj odnos da Srba u Hratskoj je veci za jso malo 3,5 puta nego broj Hrvata u Srbiji. Tako da prica o reciprocitetu broja poslanika ne moze da bude reciprocna.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.

Ivan ZG

pre 6 godina

Tekst je potpuno promašio poantu.
Ne radi se o ukidanju prava Srba na svog predstavnika u Saboru nego na isključivanju manjinskog (srpskog isvih ostalih manjina) zastupnika iz glasovanja. Dakle, manjinski zastupnik bi sudjelovao u radu Sabora, ali ne bi imao glas pri izglasavanju zakona. Dakle, riječ i mišljenje zastupnika manjina bi se čulo, ali ne bi mogao biti odlučujući u glasanju u Saboru.

Problem je u tome što Srbi imaju dva zastupnika u Saboru. Jednog manjinskog za kojeg su glasali na izboru za zastupnika manjine i jednog za kojeg su glasali na redovnim izborima. Manjinskom zastupniku treba neki puta samo 1.000 glasova (kao pri izboru talijanske manjine), a onda je ravnopravan u Saboru sa zastupnikom stranke za koju je glasalo možda i 100.000 birača!?
Ni u jednoj zemlji EU ne postoji mogućnost da manjiski zastupnici ravnopravno sudjeluju u radu Sabora jer nisu ni ravnopravno birani. Srbi i svi drugi imaju mogućnost na redovitim izborima izabrati svog predstavnika.
Samo na prvim izborima poslije 2. svj. rata u Njemačkoj su zastupnici manjina odlučivali svojim glasovima tko će imati vladajuću većinu, a nakon toga je to izmjenjeno.
Ne znam da li vam je sada jasno o čemu se radi.

Mlalden Zebic

pre 6 godina

Nazalost, 70 odsto hrvatskih biraca i uopste naroda je otvoreno antisrpski orijentisano. Nije mnogo bolje bilo ni prije rata devedesetih, samo sto se o tome nije bas smjelo javno pricati niti javno manifestovati. To antisrpstvo ima korijen u stvaranju modernog hrvatskog identiteta koji je, između ostalog, izgrađen i na pravljenju razlike po svaku cijenu prema najbližim jezičkim i vjerskim grupama - prevashodno Srbima. I tu je Katolička crkva, kao nepobitno najzaslužnija za stvaranje hrvatske nacije, duboko umiješala prste. To antisprstvo je pojačano nakon NDH i sramote koja je ostala iza Pavelića i manofestvalo se i u ratu devedesetih godina. O velikim pogromima Srba u pojediniom hrvatskim gradovima na samom početku rata - malo ko danas piše. Ne vidim kako se to može ispraviti, pošto Srba više nema ni tri odsto u Hrvatkoj, bar prema zadnjem popisu. U etnički čistoim državama mnogo je teže razbiti ksenofobiju, a ni same vlasti nisu onda previse motivisane. To stanje će ostati zauvijek. Pozdrav

Banjalučanin

pre 6 godina

@Koliko je Hrvata u Skupštini Srbije?
(Bosanac, 20. septembar 2017 11:39)

Nisu Hrvati naseljavali Srbiju kako bi stotinama godina branili Austrougarsku od Turaka, već obrnuto. A Srbija ima zakon takav da manjinske stranke mogu ući u Skupštinu sa samo jednim poslanikom, nije im potreban izborni prag od 5%...

Bruder Jakob

pre 6 godina

Od konstutivnog naroda za vreme jednog Tita do nemanja prava ni za ulazak u parlament u jednoj eu pa vi vidite.
(urke, 20. septembar 2017 11:56)

Niko Srbima ili ostalim manjinama da uđu u Sabor, ali ne više pod ovakvim uslovima.
Manjinske liste imaju poseban tretman, na ovim zadnjim izborima za posebnu srpsku listu nije glasalo ni 20.000 Srba, Pupovac je u Sabor ušao sa 16.166 glasova, ova druga dvojica sa 12.175 i 11.479, gdje još na svijetu u parlamentu možeš dobiti 3 mjesta sa manje od 20.000 glasova na preko 4 miliona stanovnika, ajmo reći da glasača ima 3 miliona, to znači da su Pupovac i druga dvojica osvojili čitavih 0.67% glasova i dobili 3 mjesta u parlamentu, jel može to u Srbiji?! Naravno da ne može!

leptirica

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.
(DEDA CVETKO, 20. septembar 2017 11:41)

Srbija je potpisala međudržavni ugovor koji bi trebao Hrvatima garantirati 1 predstavnika u parlamentu 2004.g., do danas se ne provodi. Ako uzmemo u obzir da Srpski parlament ima 250 zastupnika 1/250 to je 0.4% I to se ne provodi. Srbi imaju u 3/151 znaci 4.53% I to se provodi od nastanka Hrvatske. Skoro ni jedna zemlja EU nema garantirana mjesta za manjine u svom parlamentu. U ovom slučaju se radi o ideji da se pokrene referendum na kojem bi se odlučivalo o tome dal treba ukinuti to pravo manjinama ili ne. Hrvatska ima 8 mjesta u Saboru rezervirano za manjine i ovo pitanje ako prođe na referendumu dat će mogućnost nekom kvalitetnom iz redova Srpske manjine da uđe u Sabor, a ne kao uvijek do sada Pupovac koji nema s kim nije koalirao radi svojih financijskih interesa (trenutno koalira s HDZ-om).

Milan NS

pre 6 godina

Srbi su u bivšoj SR Hrvatskoj imali status konstututivnog naroda, što je bila svojevrsna kompenzacija za njihovo stradanje u Drugom svetskom ratu, ali i posledica nacionalne strukture te republike. S druge strane, na području nekadašnje SR Srbije Hrvati nisu iskusili takva stradanja niti su bili brojni. Otud i drukčiji današnji status tih zajednica u sada posebnim državama.

Vitez

pre 6 godina

Kako je regulisano u našem parlamentu? Da li može neko da mi kaže? Jer imaju Hrvati zagarantovane poslanike u našem parlamentu? Ako imaju onda smesta da se to ukine i Hrvatima u Srbiji pa da bude recipročno.
(DEDA CVETKO, 20. septembar 2017 11:41)

Pa upravo bi ukidanje zagarantiranih mjesta u Hr bio "reciprocitet" prema Srb.

Valja napomenuti kako postoji i sporazum o pravima i zaštiti srpske odnosno hr nac manjine u Srbiji/Hrvatskoj u kojem se navodi kako su drzave duzne OSIGURATI zastupanje manjinskih predstavnika u nacionalnim parlamentima što Srbija nije ispoštovala jer drugačije tumači ovo "osigurati"

maratonac

pre 6 godina

Srbi imaju 3 poslanika od ukupno 8 koliko imaju nacionalne manjine, a od 151 koliko ima Hrvatski sabor. Po popisu Srba u Hrvatskoj ima 186.000, a oko 20.000 glasa za ovu trojicu srpskih poslanika. Značajna većina Srba (posebno u gradovima) glasa za SDP, a manje za HNS i ostale manje partije.

Ako hoće da ukinu Srbima, moraju svim manjinama, što znači da može da će se pobuniti Italija, Mađarska, Češka, Slovačka i eks ju republike.

Klasičan spin hrvatske desnice.

Simon

pre 6 godina

Neverovatno je ovo konstantno traženje paralele sa Hrvatima u Srbiji i njihovim pravima... drugari, ja sa tim stvarno nemam problem jer me zapravo iz dubine duše ne zanima ko je ovde u Srbiji Srbin a ko Hrvat, tako je uvek bilo i tako će i ostati za mene i za mog veka. I dete mi je tako vaspitano. Mi smo po nacionalnosti Srbi a ne procenjujemo ostale ljude po tome jesu li ili nisu nego po sasvim drugim stvarima. To je tako.

NN

pre 6 godina

Pa ne moze da Hrvati sa nekolko destina hiljada Hrvata u Srbiji da imaju isti broj poslanika kao sto imaju Srbi u Hrvatskoj. ž
Po popisu 1991 u Hrvatskoj je zivelo 580 hiljada Srba, a 2011 sam 186 znaci skoro 400 hiljada je proterano 90 tih godina.
Po popisu 1991 u Srbiji je zivelo 105 hiljada , a po popisu 2011 je zivelo 57 hiljada tj 50 hiljada manja. Znaci 1991 broj Srba u Hrvaskoj je bio 5 puta veci u odnosu na broj Hrvata u Srbiji , a 2011 je taj odnos da Srba u Hratskoj je veci za jso malo 3,5 puta nego broj Hrvata u Srbiji. Tako da prica o reciprocitetu broja poslanika ne moze da bude reciprocna.

štangla

pre 6 godina

Koliko je Hrvata u Skupštini Srbije?
@(Bosanac, 20. septembar 2017 11:39)

Ja iskreno ne znam, uglavnom mislim da nema etničke hrvatske stranke u Skupštini, ali to nije zbog diskriminacije ili naše želje da ih niko ne predstavlja, nego je to zato što Hrvata u Srbiji ima daleko manje nego Srba u Hrvatskoj iako je Hrvatska skoro duplo manja od Srbije po broju stanovnika.

Imaju Bošnjaci, imaju Albanci i imaju Mađari svoje stranke u Skupštini i to su ja mislim tri najzastupljenije manjine u Srbiji. Žao mi je što nema Roma ako ih nema, jer ja nisam upoznat.

Goran

pre 6 godina

Kakav je to naslov? Pa nece Hrvati nego pojedine ekstremno desne stranke. Cini mi se dve. Jedna je van Sabora, ima par tisuca biraca, a druga ima jednog zastupnika.
Takvo sto nikad nece proci jer nema ni volje za tim.
Drugo je pitanje izbornog sustava kojim se ti zastupnici biraju.
Na primjer 3. srpskih. Oni se biraju tako sto troje prvoplasiranih ulazi. SDSS Mila Pupovca uvjek uzme sva tri mandata a nekad je svega za koji % isped cetvrtog, petog... Bolje bi bilo da ide srazmjerno, po D Hondtovoj metodi. Na osnovu zadnjih izbora tada bi u Sabor uslo dvoje iz SDSS, i jedan iz srpske oporbene stranke u Hrvatskoj DPS. Tako bi se Srbi bolje reprezentovali. Ne samo Pupovceva stranka.
Inace sem ovih zastupnika u Saboru ima sada jos 7 Srba. 6 je iz SDP a jedan iz Zivog zida. Oni se biraju kao i ostalih 140 zastupnika, na listama stranaka u 10 izbornih jedinica.

rango

pre 6 godina

Da bi se ukinula tri zastupnika Srba u saboru treba 2/3 većina koje nema i neće je biti još 30-ak iducih godina..ukupno od 151 zastpnika je 11 srba iz manjih stranaka tako da je kvota više nek korektna.