Utorak, 08.08.2017.

23:35

Novosti: U pripremi posebna odlikovanja za sukobe 1999.

Kancelarija Predsedništva razmatra mogućnost da svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju priznanja, pišu "Novosti".

Izvor: Beta

Novosti: U pripremi posebna odlikovanja za sukobe 1999. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Higija

pre 6 godina

Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara. Jako je važno da se spomenik paliborcima sa Košara podigne.

Predrag

pre 6 godina

Junaci teskih i krvavih bitaka za odbranu otadzbine ne smeju biti zaboravljeni a priznanja i odlikovanja su samo pocetak brige drzave za gradjane koji nisu marili za svoj zivot braneci drzavu i narod

Yugocinik

pre 6 godina

"Smatram da bi učesnicima tih bitaka trebalo dodeliti državne penzije, pa makar one bile i 200 evra (većina penzionera u Srbiji ionako nema veće penzije od 200 evra). Od spomenika i priznanja nemaju ništa."
(Thinking, 9. avgust 2017 00:46

E pa bojim se da za njih nema para, jer sve te pare odlaze na nase "zasluzne" sportiste, koji ako osvoje neku medaljicu sticu pravo na nekih 1.000 evra u proseku penzije, cim napune 40 godina zivota.

Vec imamo pravu malu armiju zdravih i pravih 40-togodisnjaka koji ce decenijama trositi te pare iz budzeta ne radeci nista, a njihov broj eksponencijalno raste.

Sve u svemu, ne moze se po znacaju meriti krvave bitke za Srbiju i osvajanje nekakvih medalja u efemernim sportovima. Mnogo veci znacaj ima osvojena medalja u tekvondo-u nego pobede u strateskim bitkama. Za zlatnu medalju 1.200 evra penzije plus nagrada u kesu, za invalida i ratnog heroja ni 200 evra.

Taj rezon je odavno na snazi u Srbiji, ne vidim zasto bi bilo koji ratni heroj imao danas bolji tretman nego sto ga je imala Milunka Savic koja je merna jedinica za heroizam.

phantom A

pre 6 godina

Nakon 18 godina vlast se setila HEROJA SA KOSOVA... Realno Spomenica ce se najvise posthumno dodeljivati poginulima, a i kasnije preminulim borcima usled teskih povreda, postraumatskog sindroma i bolesti nastalih usled radijacija. SRBIJO ZNAJ: HEROJI veterani koji branise nasu cast, zivote nasih zena i dece danas su zaboravljeni, zive u siromastvu i ako su ostali zdravi rade u nekom privatnom obezbedjenju po 12 h/dnevno za 20.000 RSD i nemaju uslove ni za zasnivanje porodice!
A i ova najava odlikovanja mi ne zvuci da ce se ikada i realizovati...

Pipeline

pre 6 godina

Veljka Radenovića posthumno proglasiti za generala, jer ga njegov narod za to smatra. Sramota kako je sahranjen! Ne treba njemu medalja, on je od svog naroda dobio mnogo više.

Analitika

pre 6 godina

Ova inicijativa nikako nije potekla od Vucica, nego kao rezultat medijskog istrazivanja i komentara. Kao proizvod je ova ideja jeftinog populizma i propagande. Imao je najmanje 5 godina pre toga da je sam inicira. Ovako je to samo jeftino zbiranje politickih poena na osnovu tudjih zasluga.

razmisli

pre 6 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem. Jeli moguće da neko pri zdravom razumu osuđuje ovaj potez nezavisno od toga kakva je njegova motivacija. Jesmo li zaista postali toliko podao i ogorčen narod da osuđujemo i žrtve ljudi koji su se borili za sve nas, za mene, tebe i sve one koji će doći posle nas. Ne ulazeći u politiku toga doba, za koju i sam smatram da je bila pogrešna, ne mogu a da nemam najdublje poštovanje za nekog ko je bio hrabar da stane na branik otadžbine. Kakav besmisleni život moraš da vodiš da bi osudio ovako nešto. U ta srca i duše je bolje ne zavirivati, mulj kakav se tamo nalazi zgražava svakog civilizovanog čoveka.

Srbo

pre 6 godina

Vratih se pre neki dan s Krfa. Svoj boravak tamo iskoristih i da posetim Vido i Srpsku kucu i jos neka mesta znacajna za nas iz I sv. rata.. elem kad covek vidi sta su sve nasi dedovi proziveli, kad cita njihova pisma i razmisljanja iz onoga vremena preostaje samo da im se nakloni i postidi zbog onoga kakvi smo danas...

A onda saznas i koliko smo tad bili nemarni prema tim herojima nakon rata od kojih su mnogi (primera radi Milunka Savic) pomrli u nemastini i bedi, ili bivali ubijeni od novih vlasti 1945 poput Vojvode Bojovica koji je prosao sve ratove od 1876 pa na dalje... Onda covek vidi kolika smo mi g.... i koliko ne znamo da cenimo sebe i svoje heroje... zato nam i jeste ovako kako je i zato cemo i na dalje imati kao krem drustva one spodobe iz turbo folka razne "heroje iz podzemlja" aka Kiki Golubovi...

Valjda ce jednom i ovaj narod poceti da ceni sebe...

Милош

pre 6 godina

Слава херојима, али се бојим да су ти мотиви подли. Брину тебе Београдски избори и генерал Срето Малиновић, а и да спинујеш онај монолог о Косову и Метохији којим планираш да га поклониш.

Стеф

pre 6 godina

Дигните велелепни споменик херојима са Кошара! И помозите финансијски све људе који су се борили у име не постојеће држава. Финансијска подршка и за ратне инвалиде, покажимо људима колико се цене њихова дела.

Stručnjaci

pre 6 godina

Isplatite ljudima prvo dnevnice i invalidnine koje im dugujete pa onda pričajte o odlikovanjima. Verujem da većina njih neće prihvatitit odlikovanja zbog svog šikaniranja koje.su.do sada doživeli.

Bo013

pre 6 godina

Sto nas ne pošaljete u penziju kao sve ozbiljne zemlje (ili drzave, ako je lakse) sto su uradile?
Priznanje imamo od poginulih drugova i njihovih porodica, o kojima kako - tako vodimo računa.

Kontras

pre 6 godina

Kosare od 9. aprila do 10. juna nisu pale. Izgubljeno je tek par desetina metara nase teritorije uprkos stalnim napadima sa albanske strane i napadima uz vazduha od strane Nato-a na nase vojnike. Velika bitka koja nije izgubljena.

Svim tim vojnicima, staresinama i njihovim porodicama dati odlikovanja i, pre svega, pomoci im materijalno. To je najvaznije.

Takodje, pomoci i svim veteranima rata. Koliko god je drzava u mogucnosti.

pvo

pre 6 godina

Pomozite te ljude materijalno, dajte im posao, odlikovanja su neki ODBILI jos 1999., sta ce im, ali objasni to ovima sto vojsku nisu sluzili ni tada, nikada.

Кривокапић

pre 6 godina

Ратни ветерани и жртве рата треба да добију могућност да достојанствено живе. Ово није Србија за коју су се борили.

Miki

pre 6 godina

Treba odlikovati junake koji su nam omogućili da imamo sve ono što nemamo.
Što bi rekao Njegoš:

Janko brani Vladislava mrtva;
Što ga brani, kad ga ne odbrani?

gagi

pre 6 godina

e brzo ste se stvarno setili...17 godina ste te ljude potpuno zanemarili, nikakvu pomoć od države nisu dobili, a sada će da im posle 17 godina date neke značke...šta će im? sramota

sasho

pre 6 godina

E,tako se radi.Svoje treba da poštuješ i ceniš da bi budući naraštaji imali motiv,volju,hrabrost i ljubav da brane zemlju u slučaju rata.
Mi znamo recimo sve o Živojinu Mišiću ili Vojvodi Putniku,a nakon rata 99godine sve naše generale i borce proglasili su ubicama kao da su najveće krvopije.Tamo neki konadanti OVK vladaju tom zemljom kao najveći heroji.
1000 njih ako treba odlikovati i nagraditi novčano.

Ivan Savic

pre 6 godina

Voleo bih da predsednik napravi neki cirkus, neku svecanu dodelu ,da pokupi sto vise poena pa da ga pitam zasto su nas izdali ''99. Vec zamisljam scenu ,stojim na nekakvoj bini ,svuda kamere ,prenosi uzivo, predsednik sa srdacnim osmehom prilazi ,nosi medalje ,popularnost probija sve granice . Izvin'te molim vas mogu nesto da izjavim za televiziju.......

Svima mater....

pre 6 godina

"....procedura za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama."

Najpre im dodelite proteze za noge, ruke i oči, već šta kome fali. Uništili im živote pa da ih podsetite.

I za šta su se žrtvovali? Da Jorgovanka ima platu 6.000 evra, Toma crkvu i vilu, a Vučić svu moguću moć?

Sram vas bre bilo, huškači iz 90-ih...

gigatrend

pre 6 godina

Izgleda da je Toma podelio sve medalje i ordene, pa su Vučiću ostale spomenice. U svakom slučaju, ovo je još jedan prst u oko svima koji misle i nešto znaju.

Fear the fuzzy

pre 6 godina

Tim ljudima svi treba da kleknemo i odamo priznanje...to sta su oni ucinili za ovu zemlju niko nikad od politicara nije niti ce uraditi !!!

Aja Vasil

pre 6 godina

Besmislica!! I samo nemojte vi da nas spasavate i štitite, jer svaki put kada ste imali priliku da to uradite, završili smo u ratovima i bedi!!!! Zašto ovaj narod ima pamćenje vinske mušice???? Zašto ne veruju u onu staru "vuk dlaku menja ali ćud nikada"??? toliko puta smo to iskusili, osetili na svojoj koži.... zašto smo toliko autodestruktivni???? toliko primitivni, toliko zatucani i zaostali, toliko bez empatije za drugog, toliko okrenuti samo sebi i svojoj sudbini... a toliko smo zla pre 25 godina posejali???? Zašto se ne stidimo sebe, zašto gledamo samo u tuđe dvorište dok u svom živimo u đubretu???
Gde ste sociolozi, hajde da neko odgovori na ova pitanja???? Mene je sramota što živim u ovom u čemu živim, a vas??? Ali, ako vam je dobro, onda ništa... to ste i zaslužili... rekla bih...

Alexandar

pre 6 godina

Bio sam tamo 99, i mogu vam reci da nas nije bilo tamo ko zna kakva bi sad Srbija bila.
Nismo samo mi na Kosarama branili zemlju,bili su tu i braca sa Pastrika kojima nije ni malo bilo lakse nego nama.
Tri meseca u sumi,rovovi,bez vode po pet dana,suva hrana po mesec dana,ne spavanje po ko zna koliko dana,i nije mi zao,ja sam svoje oduzio svojoj zemlji.Sad neka se ona oduzi meni pa makar i ovako.

O ovome svemu bi trebalo da se prica i da se ne zaborave Srpska braca koja su dali zivote duz cele granice sa Albanijom i sire.

Thinking

pre 6 godina

Smatram da bi učesnicima tih bitaka trebalo dodeliti državne penzije, pa makar one bile i 200 evra (većina penzionera u Srbiji ionako nema veće penzije od 200 evra). Od spomenika i priznanja nemaju ništa.

(Vlast)a

pre 6 godina

Za poraze,bratoubilacke ratove,lazi,istorijske falsifikate i lopovluk nema ordenja.
Ono malo znaci borcima a trebalo bi da nas ubedi da su danasnje pametne vodje i tada bile pametne.
E,nisu ni onda ni sada cim im ovo pada na pamet!

Sulejman Velicanstveni sa Kostarike

pre 6 godina

Tako se to radi: obelezavas godisnjice, otkrivas spomenike, dajes ljudima priznanja, budis "nacionalnu svest" onoliko koliko ti odgovara, navodno jacas vojsku, najavljujes obaveznu obuku prve pomoci i civilne zastite za sve gradjane bez obzira na pol... a sa druge strane klizis u NATO, zemlju u potpunosti predajes krupnim kapitalistima trilateralne komisije, maksimalno eksplatises sopstvene gradjane, pripremas stanovnistvo za konacan status KiM... Heroji se prevrcu u grobu - gadi im se svako slovo izgovoreno o njima iz usta onih koji ih izgovaraju... ps: Lupajte minuse bot-ovi, za sendvic ste i patriote kad zatreba...

Пантелија

pre 6 godina

Надам се да то није због тога да ти људи касније евентуално лакше прихвате тзв. „реалност на терену". Кад ти неко да признање након скоро 20 година онда се логично намећу и питања. Слава херојима из 1999.

Пантелија

pre 6 godina

Надам се да то није због тога да ти људи касније евентуално лакше прихвате тзв. „реалност на терену". Кад ти неко да признање након скоро 20 година онда се логично намећу и питања. Слава херојима из 1999.

Alexandar

pre 6 godina

Bio sam tamo 99, i mogu vam reci da nas nije bilo tamo ko zna kakva bi sad Srbija bila.
Nismo samo mi na Kosarama branili zemlju,bili su tu i braca sa Pastrika kojima nije ni malo bilo lakse nego nama.
Tri meseca u sumi,rovovi,bez vode po pet dana,suva hrana po mesec dana,ne spavanje po ko zna koliko dana,i nije mi zao,ja sam svoje oduzio svojoj zemlji.Sad neka se ona oduzi meni pa makar i ovako.

O ovome svemu bi trebalo da se prica i da se ne zaborave Srpska braca koja su dali zivote duz cele granice sa Albanijom i sire.

sasho

pre 6 godina

E,tako se radi.Svoje treba da poštuješ i ceniš da bi budući naraštaji imali motiv,volju,hrabrost i ljubav da brane zemlju u slučaju rata.
Mi znamo recimo sve o Živojinu Mišiću ili Vojvodi Putniku,a nakon rata 99godine sve naše generale i borce proglasili su ubicama kao da su najveće krvopije.Tamo neki konadanti OVK vladaju tom zemljom kao najveći heroji.
1000 njih ako treba odlikovati i nagraditi novčano.

Pipeline

pre 6 godina

Veljka Radenovića posthumno proglasiti za generala, jer ga njegov narod za to smatra. Sramota kako je sahranjen! Ne treba njemu medalja, on je od svog naroda dobio mnogo više.

razmisli

pre 6 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem. Jeli moguće da neko pri zdravom razumu osuđuje ovaj potez nezavisno od toga kakva je njegova motivacija. Jesmo li zaista postali toliko podao i ogorčen narod da osuđujemo i žrtve ljudi koji su se borili za sve nas, za mene, tebe i sve one koji će doći posle nas. Ne ulazeći u politiku toga doba, za koju i sam smatram da je bila pogrešna, ne mogu a da nemam najdublje poštovanje za nekog ko je bio hrabar da stane na branik otadžbine. Kakav besmisleni život moraš da vodiš da bi osudio ovako nešto. U ta srca i duše je bolje ne zavirivati, mulj kakav se tamo nalazi zgražava svakog civilizovanog čoveka.

Srbo

pre 6 godina

Vratih se pre neki dan s Krfa. Svoj boravak tamo iskoristih i da posetim Vido i Srpsku kucu i jos neka mesta znacajna za nas iz I sv. rata.. elem kad covek vidi sta su sve nasi dedovi proziveli, kad cita njihova pisma i razmisljanja iz onoga vremena preostaje samo da im se nakloni i postidi zbog onoga kakvi smo danas...

A onda saznas i koliko smo tad bili nemarni prema tim herojima nakon rata od kojih su mnogi (primera radi Milunka Savic) pomrli u nemastini i bedi, ili bivali ubijeni od novih vlasti 1945 poput Vojvode Bojovica koji je prosao sve ratove od 1876 pa na dalje... Onda covek vidi kolika smo mi g.... i koliko ne znamo da cenimo sebe i svoje heroje... zato nam i jeste ovako kako je i zato cemo i na dalje imati kao krem drustva one spodobe iz turbo folka razne "heroje iz podzemlja" aka Kiki Golubovi...

Valjda ce jednom i ovaj narod poceti da ceni sebe...

Svima mater....

pre 6 godina

"....procedura za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama."

Najpre im dodelite proteze za noge, ruke i oči, već šta kome fali. Uništili im živote pa da ih podsetite.

I za šta su se žrtvovali? Da Jorgovanka ima platu 6.000 evra, Toma crkvu i vilu, a Vučić svu moguću moć?

Sram vas bre bilo, huškači iz 90-ih...

Predrag

pre 6 godina

Junaci teskih i krvavih bitaka za odbranu otadzbine ne smeju biti zaboravljeni a priznanja i odlikovanja su samo pocetak brige drzave za gradjane koji nisu marili za svoj zivot braneci drzavu i narod

Sulejman Velicanstveni sa Kostarike

pre 6 godina

Tako se to radi: obelezavas godisnjice, otkrivas spomenike, dajes ljudima priznanja, budis "nacionalnu svest" onoliko koliko ti odgovara, navodno jacas vojsku, najavljujes obaveznu obuku prve pomoci i civilne zastite za sve gradjane bez obzira na pol... a sa druge strane klizis u NATO, zemlju u potpunosti predajes krupnim kapitalistima trilateralne komisije, maksimalno eksplatises sopstvene gradjane, pripremas stanovnistvo za konacan status KiM... Heroji se prevrcu u grobu - gadi im se svako slovo izgovoreno o njima iz usta onih koji ih izgovaraju... ps: Lupajte minuse bot-ovi, za sendvic ste i patriote kad zatreba...

Thinking

pre 6 godina

Smatram da bi učesnicima tih bitaka trebalo dodeliti državne penzije, pa makar one bile i 200 evra (većina penzionera u Srbiji ionako nema veće penzije od 200 evra). Od spomenika i priznanja nemaju ništa.

gagi

pre 6 godina

e brzo ste se stvarno setili...17 godina ste te ljude potpuno zanemarili, nikakvu pomoć od države nisu dobili, a sada će da im posle 17 godina date neke značke...šta će im? sramota

Higija

pre 6 godina

Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara. Jako je važno da se spomenik paliborcima sa Košara podigne.

Aja Vasil

pre 6 godina

Besmislica!! I samo nemojte vi da nas spasavate i štitite, jer svaki put kada ste imali priliku da to uradite, završili smo u ratovima i bedi!!!! Zašto ovaj narod ima pamćenje vinske mušice???? Zašto ne veruju u onu staru "vuk dlaku menja ali ćud nikada"??? toliko puta smo to iskusili, osetili na svojoj koži.... zašto smo toliko autodestruktivni???? toliko primitivni, toliko zatucani i zaostali, toliko bez empatije za drugog, toliko okrenuti samo sebi i svojoj sudbini... a toliko smo zla pre 25 godina posejali???? Zašto se ne stidimo sebe, zašto gledamo samo u tuđe dvorište dok u svom živimo u đubretu???
Gde ste sociolozi, hajde da neko odgovori na ova pitanja???? Mene je sramota što živim u ovom u čemu živim, a vas??? Ali, ako vam je dobro, onda ništa... to ste i zaslužili... rekla bih...

Fear the fuzzy

pre 6 godina

Tim ljudima svi treba da kleknemo i odamo priznanje...to sta su oni ucinili za ovu zemlju niko nikad od politicara nije niti ce uraditi !!!

gigatrend

pre 6 godina

Izgleda da je Toma podelio sve medalje i ordene, pa su Vučiću ostale spomenice. U svakom slučaju, ovo je još jedan prst u oko svima koji misle i nešto znaju.

Ivan Savic

pre 6 godina

Voleo bih da predsednik napravi neki cirkus, neku svecanu dodelu ,da pokupi sto vise poena pa da ga pitam zasto su nas izdali ''99. Vec zamisljam scenu ,stojim na nekakvoj bini ,svuda kamere ,prenosi uzivo, predsednik sa srdacnim osmehom prilazi ,nosi medalje ,popularnost probija sve granice . Izvin'te molim vas mogu nesto da izjavim za televiziju.......

Miki

pre 6 godina

Treba odlikovati junake koji su nam omogućili da imamo sve ono što nemamo.
Što bi rekao Njegoš:

Janko brani Vladislava mrtva;
Što ga brani, kad ga ne odbrani?

(Vlast)a

pre 6 godina

Za poraze,bratoubilacke ratove,lazi,istorijske falsifikate i lopovluk nema ordenja.
Ono malo znaci borcima a trebalo bi da nas ubedi da su danasnje pametne vodje i tada bile pametne.
E,nisu ni onda ni sada cim im ovo pada na pamet!

phantom A

pre 6 godina

Nakon 18 godina vlast se setila HEROJA SA KOSOVA... Realno Spomenica ce se najvise posthumno dodeljivati poginulima, a i kasnije preminulim borcima usled teskih povreda, postraumatskog sindroma i bolesti nastalih usled radijacija. SRBIJO ZNAJ: HEROJI veterani koji branise nasu cast, zivote nasih zena i dece danas su zaboravljeni, zive u siromastvu i ako su ostali zdravi rade u nekom privatnom obezbedjenju po 12 h/dnevno za 20.000 RSD i nemaju uslove ni za zasnivanje porodice!
A i ova najava odlikovanja mi ne zvuci da ce se ikada i realizovati...

Analitika

pre 6 godina

Ova inicijativa nikako nije potekla od Vucica, nego kao rezultat medijskog istrazivanja i komentara. Kao proizvod je ova ideja jeftinog populizma i propagande. Imao je najmanje 5 godina pre toga da je sam inicira. Ovako je to samo jeftino zbiranje politickih poena na osnovu tudjih zasluga.

Yugocinik

pre 6 godina

"Smatram da bi učesnicima tih bitaka trebalo dodeliti državne penzije, pa makar one bile i 200 evra (većina penzionera u Srbiji ionako nema veće penzije od 200 evra). Od spomenika i priznanja nemaju ništa."
(Thinking, 9. avgust 2017 00:46

E pa bojim se da za njih nema para, jer sve te pare odlaze na nase "zasluzne" sportiste, koji ako osvoje neku medaljicu sticu pravo na nekih 1.000 evra u proseku penzije, cim napune 40 godina zivota.

Vec imamo pravu malu armiju zdravih i pravih 40-togodisnjaka koji ce decenijama trositi te pare iz budzeta ne radeci nista, a njihov broj eksponencijalno raste.

Sve u svemu, ne moze se po znacaju meriti krvave bitke za Srbiju i osvajanje nekakvih medalja u efemernim sportovima. Mnogo veci znacaj ima osvojena medalja u tekvondo-u nego pobede u strateskim bitkama. Za zlatnu medalju 1.200 evra penzije plus nagrada u kesu, za invalida i ratnog heroja ni 200 evra.

Taj rezon je odavno na snazi u Srbiji, ne vidim zasto bi bilo koji ratni heroj imao danas bolji tretman nego sto ga je imala Milunka Savic koja je merna jedinica za heroizam.

Stručnjaci

pre 6 godina

Isplatite ljudima prvo dnevnice i invalidnine koje im dugujete pa onda pričajte o odlikovanjima. Verujem da većina njih neće prihvatitit odlikovanja zbog svog šikaniranja koje.su.do sada doživeli.

Милош

pre 6 godina

Слава херојима, али се бојим да су ти мотиви подли. Брину тебе Београдски избори и генерал Срето Малиновић, а и да спинујеш онај монолог о Косову и Метохији којим планираш да га поклониш.

Bo013

pre 6 godina

Sto nas ne pošaljete u penziju kao sve ozbiljne zemlje (ili drzave, ako je lakse) sto su uradile?
Priznanje imamo od poginulih drugova i njihovih porodica, o kojima kako - tako vodimo računa.

pvo

pre 6 godina

Pomozite te ljude materijalno, dajte im posao, odlikovanja su neki ODBILI jos 1999., sta ce im, ali objasni to ovima sto vojsku nisu sluzili ni tada, nikada.

Кривокапић

pre 6 godina

Ратни ветерани и жртве рата треба да добију могућност да достојанствено живе. Ово није Србија за коју су се борили.

Kontras

pre 6 godina

Kosare od 9. aprila do 10. juna nisu pale. Izgubljeno je tek par desetina metara nase teritorije uprkos stalnim napadima sa albanske strane i napadima uz vazduha od strane Nato-a na nase vojnike. Velika bitka koja nije izgubljena.

Svim tim vojnicima, staresinama i njihovim porodicama dati odlikovanja i, pre svega, pomoci im materijalno. To je najvaznije.

Takodje, pomoci i svim veteranima rata. Koliko god je drzava u mogucnosti.

Стеф

pre 6 godina

Дигните велелепни споменик херојима са Кошара! И помозите финансијски све људе који су се борили у име не постојеће држава. Финансијска подршка и за ратне инвалиде, покажимо људима колико се цене њихова дела.

Пантелија

pre 6 godina

Надам се да то није због тога да ти људи касније евентуално лакше прихвате тзв. „реалност на терену". Кад ти неко да признање након скоро 20 година онда се логично намећу и питања. Слава херојима из 1999.

Svima mater....

pre 6 godina

"....procedura za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama."

Najpre im dodelite proteze za noge, ruke i oči, već šta kome fali. Uništili im živote pa da ih podsetite.

I za šta su se žrtvovali? Da Jorgovanka ima platu 6.000 evra, Toma crkvu i vilu, a Vučić svu moguću moć?

Sram vas bre bilo, huškači iz 90-ih...

Aja Vasil

pre 6 godina

Besmislica!! I samo nemojte vi da nas spasavate i štitite, jer svaki put kada ste imali priliku da to uradite, završili smo u ratovima i bedi!!!! Zašto ovaj narod ima pamćenje vinske mušice???? Zašto ne veruju u onu staru "vuk dlaku menja ali ćud nikada"??? toliko puta smo to iskusili, osetili na svojoj koži.... zašto smo toliko autodestruktivni???? toliko primitivni, toliko zatucani i zaostali, toliko bez empatije za drugog, toliko okrenuti samo sebi i svojoj sudbini... a toliko smo zla pre 25 godina posejali???? Zašto se ne stidimo sebe, zašto gledamo samo u tuđe dvorište dok u svom živimo u đubretu???
Gde ste sociolozi, hajde da neko odgovori na ova pitanja???? Mene je sramota što živim u ovom u čemu živim, a vas??? Ali, ako vam je dobro, onda ništa... to ste i zaslužili... rekla bih...

Thinking

pre 6 godina

Smatram da bi učesnicima tih bitaka trebalo dodeliti državne penzije, pa makar one bile i 200 evra (većina penzionera u Srbiji ionako nema veće penzije od 200 evra). Od spomenika i priznanja nemaju ništa.

gagi

pre 6 godina

e brzo ste se stvarno setili...17 godina ste te ljude potpuno zanemarili, nikakvu pomoć od države nisu dobili, a sada će da im posle 17 godina date neke značke...šta će im? sramota

Analitika

pre 6 godina

Ova inicijativa nikako nije potekla od Vucica, nego kao rezultat medijskog istrazivanja i komentara. Kao proizvod je ova ideja jeftinog populizma i propagande. Imao je najmanje 5 godina pre toga da je sam inicira. Ovako je to samo jeftino zbiranje politickih poena na osnovu tudjih zasluga.

Sulejman Velicanstveni sa Kostarike

pre 6 godina

Tako se to radi: obelezavas godisnjice, otkrivas spomenike, dajes ljudima priznanja, budis "nacionalnu svest" onoliko koliko ti odgovara, navodno jacas vojsku, najavljujes obaveznu obuku prve pomoci i civilne zastite za sve gradjane bez obzira na pol... a sa druge strane klizis u NATO, zemlju u potpunosti predajes krupnim kapitalistima trilateralne komisije, maksimalno eksplatises sopstvene gradjane, pripremas stanovnistvo za konacan status KiM... Heroji se prevrcu u grobu - gadi im se svako slovo izgovoreno o njima iz usta onih koji ih izgovaraju... ps: Lupajte minuse bot-ovi, za sendvic ste i patriote kad zatreba...

gigatrend

pre 6 godina

Izgleda da je Toma podelio sve medalje i ordene, pa su Vučiću ostale spomenice. U svakom slučaju, ovo je još jedan prst u oko svima koji misle i nešto znaju.

Miki

pre 6 godina

Treba odlikovati junake koji su nam omogućili da imamo sve ono što nemamo.
Što bi rekao Njegoš:

Janko brani Vladislava mrtva;
Što ga brani, kad ga ne odbrani?

Fear the fuzzy

pre 6 godina

Tim ljudima svi treba da kleknemo i odamo priznanje...to sta su oni ucinili za ovu zemlju niko nikad od politicara nije niti ce uraditi !!!

phantom A

pre 6 godina

Nakon 18 godina vlast se setila HEROJA SA KOSOVA... Realno Spomenica ce se najvise posthumno dodeljivati poginulima, a i kasnije preminulim borcima usled teskih povreda, postraumatskog sindroma i bolesti nastalih usled radijacija. SRBIJO ZNAJ: HEROJI veterani koji branise nasu cast, zivote nasih zena i dece danas su zaboravljeni, zive u siromastvu i ako su ostali zdravi rade u nekom privatnom obezbedjenju po 12 h/dnevno za 20.000 RSD i nemaju uslove ni za zasnivanje porodice!
A i ova najava odlikovanja mi ne zvuci da ce se ikada i realizovati...

Ivan Savic

pre 6 godina

Voleo bih da predsednik napravi neki cirkus, neku svecanu dodelu ,da pokupi sto vise poena pa da ga pitam zasto su nas izdali ''99. Vec zamisljam scenu ,stojim na nekakvoj bini ,svuda kamere ,prenosi uzivo, predsednik sa srdacnim osmehom prilazi ,nosi medalje ,popularnost probija sve granice . Izvin'te molim vas mogu nesto da izjavim za televiziju.......

Yugocinik

pre 6 godina

"Smatram da bi učesnicima tih bitaka trebalo dodeliti državne penzije, pa makar one bile i 200 evra (većina penzionera u Srbiji ionako nema veće penzije od 200 evra). Od spomenika i priznanja nemaju ništa."
(Thinking, 9. avgust 2017 00:46

E pa bojim se da za njih nema para, jer sve te pare odlaze na nase "zasluzne" sportiste, koji ako osvoje neku medaljicu sticu pravo na nekih 1.000 evra u proseku penzije, cim napune 40 godina zivota.

Vec imamo pravu malu armiju zdravih i pravih 40-togodisnjaka koji ce decenijama trositi te pare iz budzeta ne radeci nista, a njihov broj eksponencijalno raste.

Sve u svemu, ne moze se po znacaju meriti krvave bitke za Srbiju i osvajanje nekakvih medalja u efemernim sportovima. Mnogo veci znacaj ima osvojena medalja u tekvondo-u nego pobede u strateskim bitkama. Za zlatnu medalju 1.200 evra penzije plus nagrada u kesu, za invalida i ratnog heroja ni 200 evra.

Taj rezon je odavno na snazi u Srbiji, ne vidim zasto bi bilo koji ratni heroj imao danas bolji tretman nego sto ga je imala Milunka Savic koja je merna jedinica za heroizam.

(Vlast)a

pre 6 godina

Za poraze,bratoubilacke ratove,lazi,istorijske falsifikate i lopovluk nema ordenja.
Ono malo znaci borcima a trebalo bi da nas ubedi da su danasnje pametne vodje i tada bile pametne.
E,nisu ni onda ni sada cim im ovo pada na pamet!

Милош

pre 6 godina

Слава херојима, али се бојим да су ти мотиви подли. Брину тебе Београдски избори и генерал Срето Малиновић, а и да спинујеш онај монолог о Косову и Метохији којим планираш да га поклониш.

Bo013

pre 6 godina

Sto nas ne pošaljete u penziju kao sve ozbiljne zemlje (ili drzave, ako je lakse) sto su uradile?
Priznanje imamo od poginulih drugova i njihovih porodica, o kojima kako - tako vodimo računa.

Stručnjaci

pre 6 godina

Isplatite ljudima prvo dnevnice i invalidnine koje im dugujete pa onda pričajte o odlikovanjima. Verujem da većina njih neće prihvatitit odlikovanja zbog svog šikaniranja koje.su.do sada doživeli.

Стеф

pre 6 godina

Дигните велелепни споменик херојима са Кошара! И помозите финансијски све људе који су се борили у име не постојеће држава. Финансијска подршка и за ратне инвалиде, покажимо људима колико се цене њихова дела.

Kontras

pre 6 godina

Kosare od 9. aprila do 10. juna nisu pale. Izgubljeno je tek par desetina metara nase teritorije uprkos stalnim napadima sa albanske strane i napadima uz vazduha od strane Nato-a na nase vojnike. Velika bitka koja nije izgubljena.

Svim tim vojnicima, staresinama i njihovim porodicama dati odlikovanja i, pre svega, pomoci im materijalno. To je najvaznije.

Takodje, pomoci i svim veteranima rata. Koliko god je drzava u mogucnosti.

pvo

pre 6 godina

Pomozite te ljude materijalno, dajte im posao, odlikovanja su neki ODBILI jos 1999., sta ce im, ali objasni to ovima sto vojsku nisu sluzili ni tada, nikada.

Кривокапић

pre 6 godina

Ратни ветерани и жртве рата треба да добију могућност да достојанствено живе. Ово није Србија за коју су се борили.

sasho

pre 6 godina

E,tako se radi.Svoje treba da poštuješ i ceniš da bi budući naraštaji imali motiv,volju,hrabrost i ljubav da brane zemlju u slučaju rata.
Mi znamo recimo sve o Živojinu Mišiću ili Vojvodi Putniku,a nakon rata 99godine sve naše generale i borce proglasili su ubicama kao da su najveće krvopije.Tamo neki konadanti OVK vladaju tom zemljom kao najveći heroji.
1000 njih ako treba odlikovati i nagraditi novčano.

Alexandar

pre 6 godina

Bio sam tamo 99, i mogu vam reci da nas nije bilo tamo ko zna kakva bi sad Srbija bila.
Nismo samo mi na Kosarama branili zemlju,bili su tu i braca sa Pastrika kojima nije ni malo bilo lakse nego nama.
Tri meseca u sumi,rovovi,bez vode po pet dana,suva hrana po mesec dana,ne spavanje po ko zna koliko dana,i nije mi zao,ja sam svoje oduzio svojoj zemlji.Sad neka se ona oduzi meni pa makar i ovako.

O ovome svemu bi trebalo da se prica i da se ne zaborave Srpska braca koja su dali zivote duz cele granice sa Albanijom i sire.

razmisli

pre 6 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem. Jeli moguće da neko pri zdravom razumu osuđuje ovaj potez nezavisno od toga kakva je njegova motivacija. Jesmo li zaista postali toliko podao i ogorčen narod da osuđujemo i žrtve ljudi koji su se borili za sve nas, za mene, tebe i sve one koji će doći posle nas. Ne ulazeći u politiku toga doba, za koju i sam smatram da je bila pogrešna, ne mogu a da nemam najdublje poštovanje za nekog ko je bio hrabar da stane na branik otadžbine. Kakav besmisleni život moraš da vodiš da bi osudio ovako nešto. U ta srca i duše je bolje ne zavirivati, mulj kakav se tamo nalazi zgražava svakog civilizovanog čoveka.

Pipeline

pre 6 godina

Veljka Radenovića posthumno proglasiti za generala, jer ga njegov narod za to smatra. Sramota kako je sahranjen! Ne treba njemu medalja, on je od svog naroda dobio mnogo više.

Srbo

pre 6 godina

Vratih se pre neki dan s Krfa. Svoj boravak tamo iskoristih i da posetim Vido i Srpsku kucu i jos neka mesta znacajna za nas iz I sv. rata.. elem kad covek vidi sta su sve nasi dedovi proziveli, kad cita njihova pisma i razmisljanja iz onoga vremena preostaje samo da im se nakloni i postidi zbog onoga kakvi smo danas...

A onda saznas i koliko smo tad bili nemarni prema tim herojima nakon rata od kojih su mnogi (primera radi Milunka Savic) pomrli u nemastini i bedi, ili bivali ubijeni od novih vlasti 1945 poput Vojvode Bojovica koji je prosao sve ratove od 1876 pa na dalje... Onda covek vidi kolika smo mi g.... i koliko ne znamo da cenimo sebe i svoje heroje... zato nam i jeste ovako kako je i zato cemo i na dalje imati kao krem drustva one spodobe iz turbo folka razne "heroje iz podzemlja" aka Kiki Golubovi...

Valjda ce jednom i ovaj narod poceti da ceni sebe...

Predrag

pre 6 godina

Junaci teskih i krvavih bitaka za odbranu otadzbine ne smeju biti zaboravljeni a priznanja i odlikovanja su samo pocetak brige drzave za gradjane koji nisu marili za svoj zivot braneci drzavu i narod

Higija

pre 6 godina

Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara. Jako je važno da se spomenik paliborcima sa Košara podigne.