Ponedeljak, 07.08.2017.

09:15

"Amerika stvara haos, Merkelova bi da otrgne Srbe od Rusa"

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski rekao je za "<a href="http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:679324-Zarko-Puhovski-Amerika-unosi-nered-u-region-a-ne-Rusija" class="text-link" target= "_blank">Večernje novosti</a>" da Vašington unosi nered na Balkan, a ne Rusija.

Izvor: B92

"Amerika stvara haos, Merkelova bi da otrgne Srbe od Rusa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

miloske

pre 6 godina

na zapad, dosta je vise price o rusiji. bankrotirana, urusena, raspala drzava, naoruzana do zuba i vodjena od strane bivseg kgb agenta, ne sme da bude nasa najvaznija saveznica. ne zanima me koliko ste svi zabrinuti u vezi sa kosovom, ruska pomoc nam ne treba. ono sto je nama potrebno je razvoj demokratije, ucvrscivanje liberalnog drustva, izjednacavanje prava gej populacije sa ostalima, pomoc romskoj manjini koja je u velikom procentu iskljucena iz drustva, poboljsanje polozaja zena, dece, invalida i starijih osoba, promena javnog govora prema muslimanima i pripadnicima svih nepravoslavnih sekti koje nas plase kao da su nuklearne bojeve glave, suocavanje sa ratnim zlocinima koje su pocinjeni u ime srbije i srpskog naroda i uopste malo vise slobode za sve ljude u ovoj zemlji. nije to nikakav americki pritisak, to nam je neophodno i besplatno je i nema veze sa tim sto nam je zivotni standard bedan.

Petar S.

pre 6 godina

Ubedljivo NAJ bolja pozicija za Srbiju je da bude Istok na Zapadu i Zapad na Istoku.
Dokazano.

SVE drugo je PROPAGANDA.

SEKA- ring any bells?
Pa na tomk zapadu je i pocela Svetska kriza koja jojs uvek traje (od 2008).

Grcka je u Bankrotu SKORO DECENIJU.
Irska, Portugal ZA DLAKU izbegli Bankrot.
Francuska i Spanija pa i Italija se umalo nisu srusile.

A SVI znamo odakle je kriza pocela (SADa).
Odkud Ekonomska kriza na "Savrsenom" Zapadu.

NIKO NIKADA nije garantovao da ce Srbiji biti bolje ako se opredeli za ovu ili onu stranu. Za njih (i jednima i drugima) bi bilo naj jeftinije da se mi opredelilmo pa da nas onda baze u svoju fioku i ZABORAVE (a da pritom donose odluke U NASE IME -NAJ cesce na NASU STETU (kako se moze videti iz primera Severni tok *2 - Juzni tok *0 -Bugarska clanica EU I NATO)).

A tom UBUDJALOM sargarepom masu zadnjih 30 godina.

I jos jedna stvatr prekinite da pricate o Rusiji (danas), a govorite o Sovjetskom Savezu. Provaljeno je.

lal

pre 6 godina

@coco bill: lepo je kada uporedimo navedene zemlje u odnosu na nas... nekad i sad... ali da njihov prosperitet poredimo sa ulaskom u eu, a nase nazadovanje zato sto nismo u istoj se kosi sa zdravim razumom...
mozda su od eu faktora tu bitniji neki drugi faktori... cepanje zemlje nasilnim putem... sankcije... razaranje od strane nato pakta...
ne verujem da bi nam se to sve desilo da smo bili clanica eu... to stoji... ali jugoslavija bi bila osnivac iste... da su zeleli da se druze sa nama... :p

Miki

pre 6 godina

(Voja, 7.

Sve si jasno objasnio, sve zemlje istocne Evrope koje su pobelge od ruske cizme danas 100% bolje zive i NIKO ali bas niko ne zeli da ide pod rusku cizmu opet. Da smo slusali Slovence a ne se okreatli Rusima 1990, danas bi prosecne plate u Srbiji bili najmanje 1200-1500 evra.

Peki

pre 6 godina

Vratite nam sever Kosova,autonomija srpskih manastira i enklava na Kosovu,autonomija Presevu reciprocna tim enklavama,status Republike Srpske kao i Kosovu,povratak imovine srbima u Hrvatskoj i garantovanje evropsih prava za iste....i gospodjo Merkel vasi smo,a ne da nas davite 30 godina za prazna obecanja.

Dragan

pre 6 godina

...meni nije jasno sa cime Rusija motivise ovaj narod da tako zaljubljeno veruju u njih. Pogledajte drzave koje su nekada bile u savezu sa Rusijom i kako su tad ziveli, i kako zive sad, kad su se otkacili sssr i priklonili zapadu..i pitajte ih dali bi ponovo hteli da se vrate Rusima, recice boje da nas nema nego sa njima..

Coco Bill

pre 6 godina

@besna glista: vidim da ste ovde redovan učesnik u diskusiji, i da vam se svi komentari objavljuju, što je pravo čudo...elem, takođe vidim da se žestoki zastupnik ideje članstva Srbije u EU. Molio bih vas da mi navedete kako će Srbija "prosperirati" u EU..? Kao ekonomista, vidim samo kolonijalnu bedu i veliku nezaposlenost, ali vi mora da imate neka saznanja koja svima nama nisu poznata!?
(goran, 7. avgust 2017 10:39)

Ekonomista ??!! Evo ja sam čovek u godinama i pamtim gde su bili Češka, Slovačka (tad su bili zajedno) Mađarska, Poljska, a o Rumuniji i Bugarskoj da ne pričamo, mislim u odnosu na nas. A sad, posle ulaska u EU mi idemo da radimo u Slovačku ?!. Dovoljno ?! Jer bilo šta da neko napiše zašto treba da uđemo u EU, Vama to neće biti dovoljno, jel imate zakucano mišljenje o tome i jer eto i Vi "znate" da ćemo biti "kolonija", i da će svi biti "nezaposleni"

Tisina Tamo!

pre 6 godina

@Lord
"Neprihvatljivo je da A. Merker menja evropske zakone (otvara granice evrope prema izbeglicama) I donosi nove zakone (da svaka zemlja mora da primi izbeglice) kako ona zeli.
To se naziva diktatorom. Naravno ona se ne proziva za takvo ponasanje vec su ALFA muzjaci krivi za sve."

First things first...
Hajde samo za pocetak objasni, kako su nastale te izbeglice i gde je tu krivica Angele Merkel. Eto, uzmi konkretno najbrojnije i najaktuelnije izbeglice, dakle ove nesrecnike iz Sirije. Cime je A. Merkel doprinela njihovom generisanju i egzodusu? A mozes i ove koji im se pridruzuju iz Avganistana, Pakistana, Somalije...

Da ne bude zabune, nemam pozitivno misljenje (ali ni previse negativno) o Angeli, mislim da EU (na zalost) ne moze da opstane ako nastavi da funkcionise kao otudjena (da ne kazem odmetnuta) grupa dobro uhlebljenih i preplacenih politicara, kojima su bitniji njihovi bonusi, dnevnice, luksuzne avio-karte i ekstrakomforni smestaji na (ne)potrebnim putovanjima, nego konkretni problemi stanovnistva u samoj EU. Uostalom, sumnjive su i njihove kompetencije, jer osim sto se nista ili malo pitaju zbog SAD-a, pitanje i koliko bi umeli samostalno bilo sta da rese.
Slicna prica kao sa najvisim slojem bankara, vode covecanstvo u propast, to vide i sami, ali zatvaraju oci jer imaju nenormalne prihode od toga.
Dakle, apsurd kod EU je taj sto nuznu promenu treba da kreiraju i sprovedu isti oni koji su do nefunkcionalnosti i doveli, a Angela je toga najsvesnija.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Zanima me zsto i na koji nacin nekome mogu da smetaju dobri medjuljudski i medjudrzavni odnosi Srbije i Rusije?! Kako je to u ovom slucaju prijateljstvo postalo mana? Pa zar nas ta ista Nemacka i celi Zapad ne primoravaju da imamo /kakve li ironije i licermerja/, "dobrosusedske" odnose sa Kosovom i Metohijom?! Da li Srbija ponovo treba da bude neciji zarac kojim ce se sprovoditi necija prljava politika? Da li mi, ako prijateljstva i ljubav sa Rusima zamenimo mrznjom i neprijateljstvom, nesto dobijamo? I, kako to neprijateljstvo moze da donese progres, na koji racuna deo moralne sirotinje Srbije?

Voja

pre 6 godina

Kada ćemo shvatiti da se sa Rusima nećemo usrećiti? Sva propast Srbije u poslednjih 26 godina nastala je zato što guramo prst u oko Americi kao najvećoj svetskoj sili. Da je Milošević slušao Amerikance sada bismo živeli neuporedivo bolje-ali ne, on je ostao poslednji komunista Balkana i tako povukao celu ex-yu na dno. Svi investitori koji su od 1990.ulagali po istočnoj Evropi ovde nisu hteli ni da se približe zbog ratnog stanja, i tako smo izgubili najboljih 10 godina a investicije su otišle od Estonije do Rumunije, ex-yu prostor je zaobidjen za sva vremena, a mogli smo biti prvi od celog istoka Evrope s obzirom na početnu poziciju 1990. Hrvati kukaju kako niko kod njih ne investira od bitnijih igrača-pa ko bi rizikovao kad je u stomaku Hrvatske tempirana bomba Bosna, ko će doći kod nas kad su nam oku nogu vezani okovi Kosova. Zapravo-ovde će ulagati samo druga liga i to pošto od Srbije dobiju subvencije i praktično ne preuzmu nikakav rizik..Jednostavno moramo shvatiti da smo mi Srbi direktno odgovorni za propast Balkana i zato što ovde nema budućnosti. I to samo zato što smo protiv najveće svetske sile. Pa što je Juga bila najbolja od cele istočne Evrope-pa zato što smo od 1948. rekli ne Rusima i okrenuli se Zapadu. I onda kad je komunizam pao-mi umesto da iskoristimo pedesetogodišnju prednost i definitivno krenemo u Evropu-mi se vezujemo za Ruse..Kosovo bi danas bilo u Srbiji da je Srbija od devedesetih u Natou i to je jedina istina, a Srbi i dalje nek veruju u ruske bajke.

Coco Bill

pre 6 godina

Analiza je tipična za nekog sa prostora bivše EX-YU. Malo "zli" Amerikanci, sveprisutna Nemačka, zagonetni Rusi i naravno "lokalne" vođe u bivšim EX-YU republikama. To se onda sve "smućka" po različitim procentima, čak nekad i kontadiktornim stavovima i obiješ analizu. Da, a još me uvek "fascinira", da kad hrvatski analitičari vrše analizu ovih prostora, vrše to na sasvim dva različita načina. Dok Hrvatska nije ušla u EU i NATO to su tada bile "napredna udruženja", a sad kad, recimo, treba tu da je i Srbija odjednom te "organizacije" zajedno sa Amerikom, stvaraju haos na ovom područiju ?!. Naravno ta se izjava odmah prenese u Srbiju kako bi naši građani "aplaudirali" na toj konstataciji a što je za Hrvatsku možda najznačajnije, što kasnije ušla i u EU i u NATO.

Leon

pre 6 godina

Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.
(Deki, 7. avgust 2017 10:34)
Ah ti slobodarski Srbi koji ne trpe niciju diktaturu, koje je Milosevic sa familijom drzao na zategnutoj uzdi, hranio ih glupostima preko svojih medija, terao da zive na par nemackih maraka mesecno, i koga nikada ne bi skinuli sa vlasti da nije bilo americkog bombardovanja. U zadnjih 250 godina ne postoji nijedan dan a da Srbija nije bila u necijoj diktaturi. Slobodarski narod, koji ne trpi diktaturu ali koji nikada nije ziveo van dintature. Sta ti je paradoks.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Evo brate pravite baze gde hocete i tako ce sve opustiti samo imam dva uslova,cuvajte okolis i nemojte se gore sudarati !
Oh i treci,platite kiriju :)

Djole

pre 6 godina

Zanimljiv tekst, teško da se može reći da Rusija ima ozbiljan uticaj u Srbiji, a teško da Merklova može da parira Amerikancima, SAD su globalna super sila Nemačka samo lokalni faktor koji ništa ne čini bez saglasnosti Vasingtona

Ifinus

pre 6 godina

Ako priznamo Kosovo MOŽDA za desetak godina uđemo u EU i budemo članica koja će izvući neke koristi, ali ujedno i biti treća liga tog društva. A u međuvremenu će nas samo tapšati po ramenu i pohvaliti.

Ako budemo i dalje principijelni po pitanju nepriznavanju Kosova onda nikada nećemo biti članica EU i verovatno ćemo nastaviti da tavorimo.

Dakle, samo priznavanje ili nepriznavanje ne menja dramatično naše živote. Naša sudbina će se promeniti ako mi sami budemo shvatili da je rešenje u nama. Tu je potreban kopernikanski obrt. Ako budemo bolji ljudi, pošteniji, vredniji, odgovorniji... Ako stvorimo pristojne uslove poslovanja za naše ljude iz sveta itd.

Cinoeye

pre 6 godina

Све што нам се до сад дешавало је последица комунизма и наклоњености истоку. Управо Русија подмеће клипове. Можемо је волети и поштовати, Православље и тако то хвала Богу, али се Руског леба нећемо најести.
Како је прошао запад и они које подржава Америка, а како смо прошли ми-видите сами.
Паметнима довољно, а пошто смо ми глупи-тако нам је како нам је.

Danica

pre 6 godina

Koliko predrasuda! Koliko ispranih mozgova! Koliko neznanja i nerazumevanja sveta! Koliko ksenofobije, antivesternizma, straha, mržnje, majko moja. Gde ja živim? Čuj onog: robovska radna snaga, a onaj drugi još drvi o osirimašenom uranijumu. Onaj kvazi ekonomista ne vidi prednosti Evrope. Bože, kako se to desilo, ta kolektivna lobotomija? Odakle dolaze ti ljudi? Otkud im kompjuteri? Mislim, nisu oni jadni krivi ali ...

Deki

pre 6 godina

@(Lord, 7. avgust 2017 09:36), vidiš, u glavnom si u pravu, samo kako vidim, smeta ti nemačka diktatura, a ne smeta ti USA diktatura koja vam je nad vratom od 45-ete do danas. Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.

GlasBrisela

pre 6 godina

Gospodo, trba prvo da shvatite da sa ljudima poput Vucica, Dacica, Vulina i njima slicnim nikada necete uci u EU. EU podrzava te "politicare" samo zbog toga, jer ispunjavaju sve zapovjede iz Brisela. A kod kuce ti politicari po onoj staroj "Zavadi pa vladaj!" Cudimo se svi u EU, kako vas isti ljudi vode vec 25 godina sve dalje u propast!

srce sumadije

pre 6 godina

Miki, 07. avgust 2017 09:48)
Da smo mi bili sa Amerikom od kad smo sa Rusijom mi bi odavno bili ekonomska sila.A ti sto ruse nazivas bracom verovatno i sigurno u kuci nemas ni carape ruske a o tehnici da ne pricamo.

goran

pre 6 godina

@besna glista: vidim da ste ovde redovan učesnik u diskusiji, i da vam se svi komentari objavljuju, što je pravo čudo...elem, takođe vidim da se žestoki zastupnik ideje članstva Srbije u EU. Molio bih vas da mi navedete kako će Srbija "prosperirati" u EU..? Kao ekonomista, vidim samo kolonijalnu bedu i veliku nezaposlenost, ali vi mora da imate neka saznanja koja svima nama nisu poznata!?

Deki

pre 6 godina

@(Lord, 7. avgust 2017 09:36), vidiš, u glavnom si u pravu, samo kako vidim, smeta ti nemačka diktatura, a ne smeta ti USA diktatura koja vam je nad vratom od 45-ete do danas. Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.

Ex Rus temp resident

pre 6 godina

Ma kakva Rusija ljudi! Ziveo sam tamo i radio desetak godina, u vreme kada je bilo posla i moglo lepo da se zaradi. Od 2015 osim ako nisi neki oligarh ili muvator sa vezama i vezicama na dodjem ti dodjes mi, jako tesko. Nemojte se zavaravati da u Rusiji nas mnogo vole, mnogi ni ne znaju gde je Srbija, dok ne kazete Belgrad, onda znaju. Lepo je posetiti i obici turisticki Moskvu i Piter, koga interesuje, i to je sve. Gledajte vi od cega se zivi, a ne ko je brat po veri, korenima i tako te nebuloze.

Žika Praziluk

pre 6 godina

Neko bi rekao da taj čovek govori to što sagovornici hoće da čuju. Verovatno je tako. A, možda, ipak i nije. On je Hrvat, dakle, katolik. To je dovoljno da dokaže njegovu pripadnost zapadu. Zato on i može da napada zapad a da ga ne optuže da to čini kao neprijatelj. Srpski intelektualci su mnogo veću rusofobi od intelektualaca iz državica nastalih od SFRJ. Srbe poistovećuju sa pravoslavljem, koje je blisko Rusima, samim tim neprijateljsko. Zato se srpski intelektualci toliko upinju da dokažu svoje zapadnjaštvo. Avaj, ništa ne pomaže. Od pravoslavne Rumunije, gde je za predsednika imenovan Nemac luteran, napravljen je poligon za razmeštaj oružja uperenog prema Rusiji; Bugarska i Grčka su neprestano ponižavane i siromašene. Kao Hrvat i katolik koji živi u Srbiji ne mogu a da ne vidim kako se postupa sa pravoslavcima, i ne mogu a da ne vidim bezobzirno ponašanje luterana po Srbiji. Sadašnje stanje nema mnogo veze ni sa Trampom, ni sa Putinom ni sa Merkel. Ali zato ima, na žalost, itekako mnogo veze sa 1054. i 1517. godinom.

zg232

pre 6 godina

Da nimo svi laki sa živcima, ne bi drugi mogli lako rovariti. Drugi je problem što se u biti mi volimo, pogotovo Srbi i Hrvati, a onda od ljubavi do mržnje je potrebam samo krivi treptaj oka i to iskorištavaju i naši i strani političari. Normalni ljudi u ovoj šizofrenoj situaciju mogu samo biti deprimirani, a nemaju se kome obratiti te zbog toga mladi bježe iz ove psihodelične situacije.

Snowman

pre 6 godina

Jedina prednost EU i ulaska u istu, za mene lično i kompletno radno sposobno stanovništvo Srbije, je to što bih mogao da se spakujem i da odem u neku drugu zemlju EU da radim bez većih problema, po ostalim pitanjima ništa specijalno, možda čak i minus.

mile dodik

pre 6 godina

Srbija da ima i malo mozga, kao sto nema, zaboravila bi ulazak u EU. Doduse kao mlada demokratija i slabo razvijeno civilno drustvo, trebalo bi da se trudi da dosegne standarde EU, samim tim i da koristi EU fondove. Privredna, kulturna, naucna saradnja je neizbezna ali treba biti uporan i insistirati na vojnoj i politickoj neutfalnosti. Na samom pocetku zemlje koje ranije udju u EU imace prednost, na duzi period Srbija ce biti dobitnik.

Смена Страже

pre 6 godina

Раља Русије... раље осиромашеног уранијума и робовске радне снаге су супер?Море сиктер и једни и други.

загор

pre 6 godina

јао бедак. а тако нам добро иде са браћом русима задњих 100 година. одмакли смо остатку европе само тако. де баш сад да нас саплету....

neka hvala

pre 6 godina

Merkelova je po nalogu Vasingtona, jer je njihov vazal, htela i Ukrajinu da izvuce iz ralja Rusa pa znamo kako se sve do sada "zavrsilo".
Scenario i reziju Nemaca preziveli smo nekoliko puta u proslom veku i je valjda dosta.

besna glista

pre 6 godina

Haos na "Balkan" (zasto se svi plase izraza bivsa Jugoslavija?) ne donose ni Rusija ni Amerika vec mi sami. Inace, nasa iracionalna religiozna saradnja sa Rusijom nam moze doneti samo i iskljucivo stete, narocito ako istovremeno ocekujemo bilo kakve ustupke i poklone od Evrope.

Lord

pre 6 godina

Ja jos uvek ne umem da objasnim cemu sluzi analiticar, jer su to ljudi sa prosecnim obrazovanjem o temi o kojoj govore. Meni je to kao kada ljudi sednu u kafance, I zapocnu pricu.

Zavrsetkom drugog svetskog rata pa do pada berlinskog zida, Nemackoj je bilo zabranjeno da void bilo kakavu spoljnu politiku (jer je izgubila rat).
Of pada tog zida, Nemacka vodi spoljnju politiku, prvo priznavanjem Hrvatske, pa onda u EU, tu je I Ukrajna, I sada prema UK I US.

Ostaju dva pitanja.

Da li Nemacka zna da vodi spoljnu politiku?
Da li US & UK zeli da dozvoli da Nemacka I dalje vodi svetsku politicku scenu?

Odgovori su NE I NE.

Ja sam glasao za Brexit jer nisam zeleo da prihvatim Nemacku diktaturu nad celom EU, koja postaje nemacka kolonija.

Neprihvatljivo je da A. Merker menja evropske zakone (otvara granice evrope prema izbeglicama) I donosi nove zakone (da svaka zemlja mora da primi izbeglice) kako ona zeli.

To se naziva diktatorom. Naravno ona se ne proziva za takvo ponasanje vec su ALFA muzjaci krivi za sve.

boris

pre 6 godina

Vala da nas i spasi od Rusije, nema nama ništa i drugog izbora sem zapada, mi pripadamo Evropi. U suprotnom sve ostalo će biti pogubno za Srbe i Srbiju. Jednom trebamo odigrati pametno a ne srcem. Crnogorci su pravi primer.

.....

pre 6 godina

Mora Merkelova da bude agresivnija ako misli da nas otrgne od rusa.
Pre svega treba neutralisati SPS koji je glavna rusofilska baza u Srbiji i skinuti Bajatovića. Dok se to ne uradi rusi će i dalje vršljati ovuda

besna glista

pre 6 godina

Haos na "Balkan" (zasto se svi plase izraza bivsa Jugoslavija?) ne donose ni Rusija ni Amerika vec mi sami. Inace, nasa iracionalna religiozna saradnja sa Rusijom nam moze doneti samo i iskljucivo stete, narocito ako istovremeno ocekujemo bilo kakve ustupke i poklone od Evrope.

Ex Rus temp resident

pre 6 godina

Ma kakva Rusija ljudi! Ziveo sam tamo i radio desetak godina, u vreme kada je bilo posla i moglo lepo da se zaradi. Od 2015 osim ako nisi neki oligarh ili muvator sa vezama i vezicama na dodjem ti dodjes mi, jako tesko. Nemojte se zavaravati da u Rusiji nas mnogo vole, mnogi ni ne znaju gde je Srbija, dok ne kazete Belgrad, onda znaju. Lepo je posetiti i obici turisticki Moskvu i Piter, koga interesuje, i to je sve. Gledajte vi od cega se zivi, a ne ko je brat po veri, korenima i tako te nebuloze.

Lord

pre 6 godina

Ja jos uvek ne umem da objasnim cemu sluzi analiticar, jer su to ljudi sa prosecnim obrazovanjem o temi o kojoj govore. Meni je to kao kada ljudi sednu u kafance, I zapocnu pricu.

Zavrsetkom drugog svetskog rata pa do pada berlinskog zida, Nemackoj je bilo zabranjeno da void bilo kakavu spoljnu politiku (jer je izgubila rat).
Of pada tog zida, Nemacka vodi spoljnju politiku, prvo priznavanjem Hrvatske, pa onda u EU, tu je I Ukrajna, I sada prema UK I US.

Ostaju dva pitanja.

Da li Nemacka zna da vodi spoljnu politiku?
Da li US & UK zeli da dozvoli da Nemacka I dalje vodi svetsku politicku scenu?

Odgovori su NE I NE.

Ja sam glasao za Brexit jer nisam zeleo da prihvatim Nemacku diktaturu nad celom EU, koja postaje nemacka kolonija.

Neprihvatljivo je da A. Merker menja evropske zakone (otvara granice evrope prema izbeglicama) I donosi nove zakone (da svaka zemlja mora da primi izbeglice) kako ona zeli.

To se naziva diktatorom. Naravno ona se ne proziva za takvo ponasanje vec su ALFA muzjaci krivi za sve.

Snowman

pre 6 godina

Jedina prednost EU i ulaska u istu, za mene lično i kompletno radno sposobno stanovništvo Srbije, je to što bih mogao da se spakujem i da odem u neku drugu zemlju EU da radim bez većih problema, po ostalim pitanjima ništa specijalno, možda čak i minus.

srce sumadije

pre 6 godina

Miki, 07. avgust 2017 09:48)
Da smo mi bili sa Amerikom od kad smo sa Rusijom mi bi odavno bili ekonomska sila.A ti sto ruse nazivas bracom verovatno i sigurno u kuci nemas ni carape ruske a o tehnici da ne pricamo.

Смена Страже

pre 6 godina

Раља Русије... раље осиромашеног уранијума и робовске радне снаге су супер?Море сиктер и једни и други.

boris

pre 6 godina

Vala da nas i spasi od Rusije, nema nama ništa i drugog izbora sem zapada, mi pripadamo Evropi. U suprotnom sve ostalo će biti pogubno za Srbe i Srbiju. Jednom trebamo odigrati pametno a ne srcem. Crnogorci su pravi primer.

neka hvala

pre 6 godina

Merkelova je po nalogu Vasingtona, jer je njihov vazal, htela i Ukrajinu da izvuce iz ralja Rusa pa znamo kako se sve do sada "zavrsilo".
Scenario i reziju Nemaca preziveli smo nekoliko puta u proslom veku i je valjda dosta.

Žika Praziluk

pre 6 godina

Neko bi rekao da taj čovek govori to što sagovornici hoće da čuju. Verovatno je tako. A, možda, ipak i nije. On je Hrvat, dakle, katolik. To je dovoljno da dokaže njegovu pripadnost zapadu. Zato on i može da napada zapad a da ga ne optuže da to čini kao neprijatelj. Srpski intelektualci su mnogo veću rusofobi od intelektualaca iz državica nastalih od SFRJ. Srbe poistovećuju sa pravoslavljem, koje je blisko Rusima, samim tim neprijateljsko. Zato se srpski intelektualci toliko upinju da dokažu svoje zapadnjaštvo. Avaj, ništa ne pomaže. Od pravoslavne Rumunije, gde je za predsednika imenovan Nemac luteran, napravljen je poligon za razmeštaj oružja uperenog prema Rusiji; Bugarska i Grčka su neprestano ponižavane i siromašene. Kao Hrvat i katolik koji živi u Srbiji ne mogu a da ne vidim kako se postupa sa pravoslavcima, i ne mogu a da ne vidim bezobzirno ponašanje luterana po Srbiji. Sadašnje stanje nema mnogo veze ni sa Trampom, ni sa Putinom ni sa Merkel. Ali zato ima, na žalost, itekako mnogo veze sa 1054. i 1517. godinom.

загор

pre 6 godina

јао бедак. а тако нам добро иде са браћом русима задњих 100 година. одмакли смо остатку европе само тако. де баш сад да нас саплету....

Danica

pre 6 godina

Koliko predrasuda! Koliko ispranih mozgova! Koliko neznanja i nerazumevanja sveta! Koliko ksenofobije, antivesternizma, straha, mržnje, majko moja. Gde ja živim? Čuj onog: robovska radna snaga, a onaj drugi još drvi o osirimašenom uranijumu. Onaj kvazi ekonomista ne vidi prednosti Evrope. Bože, kako se to desilo, ta kolektivna lobotomija? Odakle dolaze ti ljudi? Otkud im kompjuteri? Mislim, nisu oni jadni krivi ali ...

Ifinus

pre 6 godina

Ako priznamo Kosovo MOŽDA za desetak godina uđemo u EU i budemo članica koja će izvući neke koristi, ali ujedno i biti treća liga tog društva. A u međuvremenu će nas samo tapšati po ramenu i pohvaliti.

Ako budemo i dalje principijelni po pitanju nepriznavanju Kosova onda nikada nećemo biti članica EU i verovatno ćemo nastaviti da tavorimo.

Dakle, samo priznavanje ili nepriznavanje ne menja dramatično naše živote. Naša sudbina će se promeniti ako mi sami budemo shvatili da je rešenje u nama. Tu je potreban kopernikanski obrt. Ako budemo bolji ljudi, pošteniji, vredniji, odgovorniji... Ako stvorimo pristojne uslove poslovanja za naše ljude iz sveta itd.

GlasBrisela

pre 6 godina

Gospodo, trba prvo da shvatite da sa ljudima poput Vucica, Dacica, Vulina i njima slicnim nikada necete uci u EU. EU podrzava te "politicare" samo zbog toga, jer ispunjavaju sve zapovjede iz Brisela. A kod kuce ti politicari po onoj staroj "Zavadi pa vladaj!" Cudimo se svi u EU, kako vas isti ljudi vode vec 25 godina sve dalje u propast!

goran

pre 6 godina

@besna glista: vidim da ste ovde redovan učesnik u diskusiji, i da vam se svi komentari objavljuju, što je pravo čudo...elem, takođe vidim da se žestoki zastupnik ideje članstva Srbije u EU. Molio bih vas da mi navedete kako će Srbija "prosperirati" u EU..? Kao ekonomista, vidim samo kolonijalnu bedu i veliku nezaposlenost, ali vi mora da imate neka saznanja koja svima nama nisu poznata!?

zg232

pre 6 godina

Da nimo svi laki sa živcima, ne bi drugi mogli lako rovariti. Drugi je problem što se u biti mi volimo, pogotovo Srbi i Hrvati, a onda od ljubavi do mržnje je potrebam samo krivi treptaj oka i to iskorištavaju i naši i strani političari. Normalni ljudi u ovoj šizofrenoj situaciju mogu samo biti deprimirani, a nemaju se kome obratiti te zbog toga mladi bježe iz ove psihodelične situacije.

Cinoeye

pre 6 godina

Све што нам се до сад дешавало је последица комунизма и наклоњености истоку. Управо Русија подмеће клипове. Можемо је волети и поштовати, Православље и тако то хвала Богу, али се Руског леба нећемо најести.
Како је прошао запад и они које подржава Америка, а како смо прошли ми-видите сами.
Паметнима довољно, а пошто смо ми глупи-тако нам је како нам је.

Voja

pre 6 godina

Kada ćemo shvatiti da se sa Rusima nećemo usrećiti? Sva propast Srbije u poslednjih 26 godina nastala je zato što guramo prst u oko Americi kao najvećoj svetskoj sili. Da je Milošević slušao Amerikance sada bismo živeli neuporedivo bolje-ali ne, on je ostao poslednji komunista Balkana i tako povukao celu ex-yu na dno. Svi investitori koji su od 1990.ulagali po istočnoj Evropi ovde nisu hteli ni da se približe zbog ratnog stanja, i tako smo izgubili najboljih 10 godina a investicije su otišle od Estonije do Rumunije, ex-yu prostor je zaobidjen za sva vremena, a mogli smo biti prvi od celog istoka Evrope s obzirom na početnu poziciju 1990. Hrvati kukaju kako niko kod njih ne investira od bitnijih igrača-pa ko bi rizikovao kad je u stomaku Hrvatske tempirana bomba Bosna, ko će doći kod nas kad su nam oku nogu vezani okovi Kosova. Zapravo-ovde će ulagati samo druga liga i to pošto od Srbije dobiju subvencije i praktično ne preuzmu nikakav rizik..Jednostavno moramo shvatiti da smo mi Srbi direktno odgovorni za propast Balkana i zato što ovde nema budućnosti. I to samo zato što smo protiv najveće svetske sile. Pa što je Juga bila najbolja od cele istočne Evrope-pa zato što smo od 1948. rekli ne Rusima i okrenuli se Zapadu. I onda kad je komunizam pao-mi umesto da iskoristimo pedesetogodišnju prednost i definitivno krenemo u Evropu-mi se vezujemo za Ruse..Kosovo bi danas bilo u Srbiji da je Srbija od devedesetih u Natou i to je jedina istina, a Srbi i dalje nek veruju u ruske bajke.

.....

pre 6 godina

Mora Merkelova da bude agresivnija ako misli da nas otrgne od rusa.
Pre svega treba neutralisati SPS koji je glavna rusofilska baza u Srbiji i skinuti Bajatovića. Dok se to ne uradi rusi će i dalje vršljati ovuda

Dragan

pre 6 godina

...meni nije jasno sa cime Rusija motivise ovaj narod da tako zaljubljeno veruju u njih. Pogledajte drzave koje su nekada bile u savezu sa Rusijom i kako su tad ziveli, i kako zive sad, kad su se otkacili sssr i priklonili zapadu..i pitajte ih dali bi ponovo hteli da se vrate Rusima, recice boje da nas nema nego sa njima..

Djole

pre 6 godina

Zanimljiv tekst, teško da se može reći da Rusija ima ozbiljan uticaj u Srbiji, a teško da Merklova može da parira Amerikancima, SAD su globalna super sila Nemačka samo lokalni faktor koji ništa ne čini bez saglasnosti Vasingtona

Leon

pre 6 godina

Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.
(Deki, 7. avgust 2017 10:34)
Ah ti slobodarski Srbi koji ne trpe niciju diktaturu, koje je Milosevic sa familijom drzao na zategnutoj uzdi, hranio ih glupostima preko svojih medija, terao da zive na par nemackih maraka mesecno, i koga nikada ne bi skinuli sa vlasti da nije bilo americkog bombardovanja. U zadnjih 250 godina ne postoji nijedan dan a da Srbija nije bila u necijoj diktaturi. Slobodarski narod, koji ne trpi diktaturu ali koji nikada nije ziveo van dintature. Sta ti je paradoks.

Miki

pre 6 godina

(Voja, 7.

Sve si jasno objasnio, sve zemlje istocne Evrope koje su pobelge od ruske cizme danas 100% bolje zive i NIKO ali bas niko ne zeli da ide pod rusku cizmu opet. Da smo slusali Slovence a ne se okreatli Rusima 1990, danas bi prosecne plate u Srbiji bili najmanje 1200-1500 evra.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Evo brate pravite baze gde hocete i tako ce sve opustiti samo imam dva uslova,cuvajte okolis i nemojte se gore sudarati !
Oh i treci,platite kiriju :)

Coco Bill

pre 6 godina

@besna glista: vidim da ste ovde redovan učesnik u diskusiji, i da vam se svi komentari objavljuju, što je pravo čudo...elem, takođe vidim da se žestoki zastupnik ideje članstva Srbije u EU. Molio bih vas da mi navedete kako će Srbija "prosperirati" u EU..? Kao ekonomista, vidim samo kolonijalnu bedu i veliku nezaposlenost, ali vi mora da imate neka saznanja koja svima nama nisu poznata!?
(goran, 7. avgust 2017 10:39)

Ekonomista ??!! Evo ja sam čovek u godinama i pamtim gde su bili Češka, Slovačka (tad su bili zajedno) Mađarska, Poljska, a o Rumuniji i Bugarskoj da ne pričamo, mislim u odnosu na nas. A sad, posle ulaska u EU mi idemo da radimo u Slovačku ?!. Dovoljno ?! Jer bilo šta da neko napiše zašto treba da uđemo u EU, Vama to neće biti dovoljno, jel imate zakucano mišljenje o tome i jer eto i Vi "znate" da ćemo biti "kolonija", i da će svi biti "nezaposleni"

Deki

pre 6 godina

@(Lord, 7. avgust 2017 09:36), vidiš, u glavnom si u pravu, samo kako vidim, smeta ti nemačka diktatura, a ne smeta ti USA diktatura koja vam je nad vratom od 45-ete do danas. Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.

mile dodik

pre 6 godina

Srbija da ima i malo mozga, kao sto nema, zaboravila bi ulazak u EU. Doduse kao mlada demokratija i slabo razvijeno civilno drustvo, trebalo bi da se trudi da dosegne standarde EU, samim tim i da koristi EU fondove. Privredna, kulturna, naucna saradnja je neizbezna ali treba biti uporan i insistirati na vojnoj i politickoj neutfalnosti. Na samom pocetku zemlje koje ranije udju u EU imace prednost, na duzi period Srbija ce biti dobitnik.

Deki

pre 6 godina

@(Lord, 7. avgust 2017 09:36), vidiš, u glavnom si u pravu, samo kako vidim, smeta ti nemačka diktatura, a ne smeta ti USA diktatura koja vam je nad vratom od 45-ete do danas. Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Zanima me zsto i na koji nacin nekome mogu da smetaju dobri medjuljudski i medjudrzavni odnosi Srbije i Rusije?! Kako je to u ovom slucaju prijateljstvo postalo mana? Pa zar nas ta ista Nemacka i celi Zapad ne primoravaju da imamo /kakve li ironije i licermerja/, "dobrosusedske" odnose sa Kosovom i Metohijom?! Da li Srbija ponovo treba da bude neciji zarac kojim ce se sprovoditi necija prljava politika? Da li mi, ako prijateljstva i ljubav sa Rusima zamenimo mrznjom i neprijateljstvom, nesto dobijamo? I, kako to neprijateljstvo moze da donese progres, na koji racuna deo moralne sirotinje Srbije?

Peki

pre 6 godina

Vratite nam sever Kosova,autonomija srpskih manastira i enklava na Kosovu,autonomija Presevu reciprocna tim enklavama,status Republike Srpske kao i Kosovu,povratak imovine srbima u Hrvatskoj i garantovanje evropsih prava za iste....i gospodjo Merkel vasi smo,a ne da nas davite 30 godina za prazna obecanja.

Coco Bill

pre 6 godina

Analiza je tipična za nekog sa prostora bivše EX-YU. Malo "zli" Amerikanci, sveprisutna Nemačka, zagonetni Rusi i naravno "lokalne" vođe u bivšim EX-YU republikama. To se onda sve "smućka" po različitim procentima, čak nekad i kontadiktornim stavovima i obiješ analizu. Da, a još me uvek "fascinira", da kad hrvatski analitičari vrše analizu ovih prostora, vrše to na sasvim dva različita načina. Dok Hrvatska nije ušla u EU i NATO to su tada bile "napredna udruženja", a sad kad, recimo, treba tu da je i Srbija odjednom te "organizacije" zajedno sa Amerikom, stvaraju haos na ovom područiju ?!. Naravno ta se izjava odmah prenese u Srbiju kako bi naši građani "aplaudirali" na toj konstataciji a što je za Hrvatsku možda najznačajnije, što kasnije ušla i u EU i u NATO.

Tisina Tamo!

pre 6 godina

@Lord
"Neprihvatljivo je da A. Merker menja evropske zakone (otvara granice evrope prema izbeglicama) I donosi nove zakone (da svaka zemlja mora da primi izbeglice) kako ona zeli.
To se naziva diktatorom. Naravno ona se ne proziva za takvo ponasanje vec su ALFA muzjaci krivi za sve."

First things first...
Hajde samo za pocetak objasni, kako su nastale te izbeglice i gde je tu krivica Angele Merkel. Eto, uzmi konkretno najbrojnije i najaktuelnije izbeglice, dakle ove nesrecnike iz Sirije. Cime je A. Merkel doprinela njihovom generisanju i egzodusu? A mozes i ove koji im se pridruzuju iz Avganistana, Pakistana, Somalije...

Da ne bude zabune, nemam pozitivno misljenje (ali ni previse negativno) o Angeli, mislim da EU (na zalost) ne moze da opstane ako nastavi da funkcionise kao otudjena (da ne kazem odmetnuta) grupa dobro uhlebljenih i preplacenih politicara, kojima su bitniji njihovi bonusi, dnevnice, luksuzne avio-karte i ekstrakomforni smestaji na (ne)potrebnim putovanjima, nego konkretni problemi stanovnistva u samoj EU. Uostalom, sumnjive su i njihove kompetencije, jer osim sto se nista ili malo pitaju zbog SAD-a, pitanje i koliko bi umeli samostalno bilo sta da rese.
Slicna prica kao sa najvisim slojem bankara, vode covecanstvo u propast, to vide i sami, ali zatvaraju oci jer imaju nenormalne prihode od toga.
Dakle, apsurd kod EU je taj sto nuznu promenu treba da kreiraju i sprovedu isti oni koji su do nefunkcionalnosti i doveli, a Angela je toga najsvesnija.

Petar S.

pre 6 godina

Ubedljivo NAJ bolja pozicija za Srbiju je da bude Istok na Zapadu i Zapad na Istoku.
Dokazano.

SVE drugo je PROPAGANDA.

SEKA- ring any bells?
Pa na tomk zapadu je i pocela Svetska kriza koja jojs uvek traje (od 2008).

Grcka je u Bankrotu SKORO DECENIJU.
Irska, Portugal ZA DLAKU izbegli Bankrot.
Francuska i Spanija pa i Italija se umalo nisu srusile.

A SVI znamo odakle je kriza pocela (SADa).
Odkud Ekonomska kriza na "Savrsenom" Zapadu.

NIKO NIKADA nije garantovao da ce Srbiji biti bolje ako se opredeli za ovu ili onu stranu. Za njih (i jednima i drugima) bi bilo naj jeftinije da se mi opredelilmo pa da nas onda baze u svoju fioku i ZABORAVE (a da pritom donose odluke U NASE IME -NAJ cesce na NASU STETU (kako se moze videti iz primera Severni tok *2 - Juzni tok *0 -Bugarska clanica EU I NATO)).

A tom UBUDJALOM sargarepom masu zadnjih 30 godina.

I jos jedna stvatr prekinite da pricate o Rusiji (danas), a govorite o Sovjetskom Savezu. Provaljeno je.

miloske

pre 6 godina

na zapad, dosta je vise price o rusiji. bankrotirana, urusena, raspala drzava, naoruzana do zuba i vodjena od strane bivseg kgb agenta, ne sme da bude nasa najvaznija saveznica. ne zanima me koliko ste svi zabrinuti u vezi sa kosovom, ruska pomoc nam ne treba. ono sto je nama potrebno je razvoj demokratije, ucvrscivanje liberalnog drustva, izjednacavanje prava gej populacije sa ostalima, pomoc romskoj manjini koja je u velikom procentu iskljucena iz drustva, poboljsanje polozaja zena, dece, invalida i starijih osoba, promena javnog govora prema muslimanima i pripadnicima svih nepravoslavnih sekti koje nas plase kao da su nuklearne bojeve glave, suocavanje sa ratnim zlocinima koje su pocinjeni u ime srbije i srpskog naroda i uopste malo vise slobode za sve ljude u ovoj zemlji. nije to nikakav americki pritisak, to nam je neophodno i besplatno je i nema veze sa tim sto nam je zivotni standard bedan.

lal

pre 6 godina

@coco bill: lepo je kada uporedimo navedene zemlje u odnosu na nas... nekad i sad... ali da njihov prosperitet poredimo sa ulaskom u eu, a nase nazadovanje zato sto nismo u istoj se kosi sa zdravim razumom...
mozda su od eu faktora tu bitniji neki drugi faktori... cepanje zemlje nasilnim putem... sankcije... razaranje od strane nato pakta...
ne verujem da bi nam se to sve desilo da smo bili clanica eu... to stoji... ali jugoslavija bi bila osnivac iste... da su zeleli da se druze sa nama... :p

besna glista

pre 6 godina

Haos na "Balkan" (zasto se svi plase izraza bivsa Jugoslavija?) ne donose ni Rusija ni Amerika vec mi sami. Inace, nasa iracionalna religiozna saradnja sa Rusijom nam moze doneti samo i iskljucivo stete, narocito ako istovremeno ocekujemo bilo kakve ustupke i poklone od Evrope.

srce sumadije

pre 6 godina

Miki, 07. avgust 2017 09:48)
Da smo mi bili sa Amerikom od kad smo sa Rusijom mi bi odavno bili ekonomska sila.A ti sto ruse nazivas bracom verovatno i sigurno u kuci nemas ni carape ruske a o tehnici da ne pricamo.

Lord

pre 6 godina

Ja jos uvek ne umem da objasnim cemu sluzi analiticar, jer su to ljudi sa prosecnim obrazovanjem o temi o kojoj govore. Meni je to kao kada ljudi sednu u kafance, I zapocnu pricu.

Zavrsetkom drugog svetskog rata pa do pada berlinskog zida, Nemackoj je bilo zabranjeno da void bilo kakavu spoljnu politiku (jer je izgubila rat).
Of pada tog zida, Nemacka vodi spoljnju politiku, prvo priznavanjem Hrvatske, pa onda u EU, tu je I Ukrajna, I sada prema UK I US.

Ostaju dva pitanja.

Da li Nemacka zna da vodi spoljnu politiku?
Da li US & UK zeli da dozvoli da Nemacka I dalje vodi svetsku politicku scenu?

Odgovori su NE I NE.

Ja sam glasao za Brexit jer nisam zeleo da prihvatim Nemacku diktaturu nad celom EU, koja postaje nemacka kolonija.

Neprihvatljivo je da A. Merker menja evropske zakone (otvara granice evrope prema izbeglicama) I donosi nove zakone (da svaka zemlja mora da primi izbeglice) kako ona zeli.

To se naziva diktatorom. Naravno ona se ne proziva za takvo ponasanje vec su ALFA muzjaci krivi za sve.

Danica

pre 6 godina

Koliko predrasuda! Koliko ispranih mozgova! Koliko neznanja i nerazumevanja sveta! Koliko ksenofobije, antivesternizma, straha, mržnje, majko moja. Gde ja živim? Čuj onog: robovska radna snaga, a onaj drugi još drvi o osirimašenom uranijumu. Onaj kvazi ekonomista ne vidi prednosti Evrope. Bože, kako se to desilo, ta kolektivna lobotomija? Odakle dolaze ti ljudi? Otkud im kompjuteri? Mislim, nisu oni jadni krivi ali ...

boris

pre 6 godina

Vala da nas i spasi od Rusije, nema nama ništa i drugog izbora sem zapada, mi pripadamo Evropi. U suprotnom sve ostalo će biti pogubno za Srbe i Srbiju. Jednom trebamo odigrati pametno a ne srcem. Crnogorci su pravi primer.

Ex Rus temp resident

pre 6 godina

Ma kakva Rusija ljudi! Ziveo sam tamo i radio desetak godina, u vreme kada je bilo posla i moglo lepo da se zaradi. Od 2015 osim ako nisi neki oligarh ili muvator sa vezama i vezicama na dodjem ti dodjes mi, jako tesko. Nemojte se zavaravati da u Rusiji nas mnogo vole, mnogi ni ne znaju gde je Srbija, dok ne kazete Belgrad, onda znaju. Lepo je posetiti i obici turisticki Moskvu i Piter, koga interesuje, i to je sve. Gledajte vi od cega se zivi, a ne ko je brat po veri, korenima i tako te nebuloze.

goran

pre 6 godina

@besna glista: vidim da ste ovde redovan učesnik u diskusiji, i da vam se svi komentari objavljuju, što je pravo čudo...elem, takođe vidim da se žestoki zastupnik ideje članstva Srbije u EU. Molio bih vas da mi navedete kako će Srbija "prosperirati" u EU..? Kao ekonomista, vidim samo kolonijalnu bedu i veliku nezaposlenost, ali vi mora da imate neka saznanja koja svima nama nisu poznata!?

Cinoeye

pre 6 godina

Све што нам се до сад дешавало је последица комунизма и наклоњености истоку. Управо Русија подмеће клипове. Можемо је волети и поштовати, Православље и тако то хвала Богу, али се Руског леба нећемо најести.
Како је прошао запад и они које подржава Америка, а како смо прошли ми-видите сами.
Паметнима довољно, а пошто смо ми глупи-тако нам је како нам је.

Смена Страже

pre 6 godina

Раља Русије... раље осиромашеног уранијума и робовске радне снаге су супер?Море сиктер и једни и други.

загор

pre 6 godina

јао бедак. а тако нам добро иде са браћом русима задњих 100 година. одмакли смо остатку европе само тако. де баш сад да нас саплету....

neka hvala

pre 6 godina

Merkelova je po nalogu Vasingtona, jer je njihov vazal, htela i Ukrajinu da izvuce iz ralja Rusa pa znamo kako se sve do sada "zavrsilo".
Scenario i reziju Nemaca preziveli smo nekoliko puta u proslom veku i je valjda dosta.

Žika Praziluk

pre 6 godina

Neko bi rekao da taj čovek govori to što sagovornici hoće da čuju. Verovatno je tako. A, možda, ipak i nije. On je Hrvat, dakle, katolik. To je dovoljno da dokaže njegovu pripadnost zapadu. Zato on i može da napada zapad a da ga ne optuže da to čini kao neprijatelj. Srpski intelektualci su mnogo veću rusofobi od intelektualaca iz državica nastalih od SFRJ. Srbe poistovećuju sa pravoslavljem, koje je blisko Rusima, samim tim neprijateljsko. Zato se srpski intelektualci toliko upinju da dokažu svoje zapadnjaštvo. Avaj, ništa ne pomaže. Od pravoslavne Rumunije, gde je za predsednika imenovan Nemac luteran, napravljen je poligon za razmeštaj oružja uperenog prema Rusiji; Bugarska i Grčka su neprestano ponižavane i siromašene. Kao Hrvat i katolik koji živi u Srbiji ne mogu a da ne vidim kako se postupa sa pravoslavcima, i ne mogu a da ne vidim bezobzirno ponašanje luterana po Srbiji. Sadašnje stanje nema mnogo veze ni sa Trampom, ni sa Putinom ni sa Merkel. Ali zato ima, na žalost, itekako mnogo veze sa 1054. i 1517. godinom.

.....

pre 6 godina

Mora Merkelova da bude agresivnija ako misli da nas otrgne od rusa.
Pre svega treba neutralisati SPS koji je glavna rusofilska baza u Srbiji i skinuti Bajatovića. Dok se to ne uradi rusi će i dalje vršljati ovuda

Snowman

pre 6 godina

Jedina prednost EU i ulaska u istu, za mene lično i kompletno radno sposobno stanovništvo Srbije, je to što bih mogao da se spakujem i da odem u neku drugu zemlju EU da radim bez većih problema, po ostalim pitanjima ništa specijalno, možda čak i minus.

Voja

pre 6 godina

Kada ćemo shvatiti da se sa Rusima nećemo usrećiti? Sva propast Srbije u poslednjih 26 godina nastala je zato što guramo prst u oko Americi kao najvećoj svetskoj sili. Da je Milošević slušao Amerikance sada bismo živeli neuporedivo bolje-ali ne, on je ostao poslednji komunista Balkana i tako povukao celu ex-yu na dno. Svi investitori koji su od 1990.ulagali po istočnoj Evropi ovde nisu hteli ni da se približe zbog ratnog stanja, i tako smo izgubili najboljih 10 godina a investicije su otišle od Estonije do Rumunije, ex-yu prostor je zaobidjen za sva vremena, a mogli smo biti prvi od celog istoka Evrope s obzirom na početnu poziciju 1990. Hrvati kukaju kako niko kod njih ne investira od bitnijih igrača-pa ko bi rizikovao kad je u stomaku Hrvatske tempirana bomba Bosna, ko će doći kod nas kad su nam oku nogu vezani okovi Kosova. Zapravo-ovde će ulagati samo druga liga i to pošto od Srbije dobiju subvencije i praktično ne preuzmu nikakav rizik..Jednostavno moramo shvatiti da smo mi Srbi direktno odgovorni za propast Balkana i zato što ovde nema budućnosti. I to samo zato što smo protiv najveće svetske sile. Pa što je Juga bila najbolja od cele istočne Evrope-pa zato što smo od 1948. rekli ne Rusima i okrenuli se Zapadu. I onda kad je komunizam pao-mi umesto da iskoristimo pedesetogodišnju prednost i definitivno krenemo u Evropu-mi se vezujemo za Ruse..Kosovo bi danas bilo u Srbiji da je Srbija od devedesetih u Natou i to je jedina istina, a Srbi i dalje nek veruju u ruske bajke.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Zanima me zsto i na koji nacin nekome mogu da smetaju dobri medjuljudski i medjudrzavni odnosi Srbije i Rusije?! Kako je to u ovom slucaju prijateljstvo postalo mana? Pa zar nas ta ista Nemacka i celi Zapad ne primoravaju da imamo /kakve li ironije i licermerja/, "dobrosusedske" odnose sa Kosovom i Metohijom?! Da li Srbija ponovo treba da bude neciji zarac kojim ce se sprovoditi necija prljava politika? Da li mi, ako prijateljstva i ljubav sa Rusima zamenimo mrznjom i neprijateljstvom, nesto dobijamo? I, kako to neprijateljstvo moze da donese progres, na koji racuna deo moralne sirotinje Srbije?

mile dodik

pre 6 godina

Srbija da ima i malo mozga, kao sto nema, zaboravila bi ulazak u EU. Doduse kao mlada demokratija i slabo razvijeno civilno drustvo, trebalo bi da se trudi da dosegne standarde EU, samim tim i da koristi EU fondove. Privredna, kulturna, naucna saradnja je neizbezna ali treba biti uporan i insistirati na vojnoj i politickoj neutfalnosti. Na samom pocetku zemlje koje ranije udju u EU imace prednost, na duzi period Srbija ce biti dobitnik.

Coco Bill

pre 6 godina

@besna glista: vidim da ste ovde redovan učesnik u diskusiji, i da vam se svi komentari objavljuju, što je pravo čudo...elem, takođe vidim da se žestoki zastupnik ideje članstva Srbije u EU. Molio bih vas da mi navedete kako će Srbija "prosperirati" u EU..? Kao ekonomista, vidim samo kolonijalnu bedu i veliku nezaposlenost, ali vi mora da imate neka saznanja koja svima nama nisu poznata!?
(goran, 7. avgust 2017 10:39)

Ekonomista ??!! Evo ja sam čovek u godinama i pamtim gde su bili Češka, Slovačka (tad su bili zajedno) Mađarska, Poljska, a o Rumuniji i Bugarskoj da ne pričamo, mislim u odnosu na nas. A sad, posle ulaska u EU mi idemo da radimo u Slovačku ?!. Dovoljno ?! Jer bilo šta da neko napiše zašto treba da uđemo u EU, Vama to neće biti dovoljno, jel imate zakucano mišljenje o tome i jer eto i Vi "znate" da ćemo biti "kolonija", i da će svi biti "nezaposleni"

Dragan

pre 6 godina

...meni nije jasno sa cime Rusija motivise ovaj narod da tako zaljubljeno veruju u njih. Pogledajte drzave koje su nekada bile u savezu sa Rusijom i kako su tad ziveli, i kako zive sad, kad su se otkacili sssr i priklonili zapadu..i pitajte ih dali bi ponovo hteli da se vrate Rusima, recice boje da nas nema nego sa njima..

Peki

pre 6 godina

Vratite nam sever Kosova,autonomija srpskih manastira i enklava na Kosovu,autonomija Presevu reciprocna tim enklavama,status Republike Srpske kao i Kosovu,povratak imovine srbima u Hrvatskoj i garantovanje evropsih prava za iste....i gospodjo Merkel vasi smo,a ne da nas davite 30 godina za prazna obecanja.

Deki

pre 6 godina

@(Lord, 7. avgust 2017 09:36), vidiš, u glavnom si u pravu, samo kako vidim, smeta ti nemačka diktatura, a ne smeta ti USA diktatura koja vam je nad vratom od 45-ete do danas. Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.

Deki

pre 6 godina

@(Lord, 7. avgust 2017 09:36), vidiš, u glavnom si u pravu, samo kako vidim, smeta ti nemačka diktatura, a ne smeta ti USA diktatura koja vam je nad vratom od 45-ete do danas. Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.

Miki

pre 6 godina

(Voja, 7.

Sve si jasno objasnio, sve zemlje istocne Evrope koje su pobelge od ruske cizme danas 100% bolje zive i NIKO ali bas niko ne zeli da ide pod rusku cizmu opet. Da smo slusali Slovence a ne se okreatli Rusima 1990, danas bi prosecne plate u Srbiji bili najmanje 1200-1500 evra.

Leon

pre 6 godina

Problem nas Srba je što ne želimo ničiju diktaturu, zato i prolazimo kako prolazimo.
(Deki, 7. avgust 2017 10:34)
Ah ti slobodarski Srbi koji ne trpe niciju diktaturu, koje je Milosevic sa familijom drzao na zategnutoj uzdi, hranio ih glupostima preko svojih medija, terao da zive na par nemackih maraka mesecno, i koga nikada ne bi skinuli sa vlasti da nije bilo americkog bombardovanja. U zadnjih 250 godina ne postoji nijedan dan a da Srbija nije bila u necijoj diktaturi. Slobodarski narod, koji ne trpi diktaturu ali koji nikada nije ziveo van dintature. Sta ti je paradoks.

GlasBrisela

pre 6 godina

Gospodo, trba prvo da shvatite da sa ljudima poput Vucica, Dacica, Vulina i njima slicnim nikada necete uci u EU. EU podrzava te "politicare" samo zbog toga, jer ispunjavaju sve zapovjede iz Brisela. A kod kuce ti politicari po onoj staroj "Zavadi pa vladaj!" Cudimo se svi u EU, kako vas isti ljudi vode vec 25 godina sve dalje u propast!

Ifinus

pre 6 godina

Ako priznamo Kosovo MOŽDA za desetak godina uđemo u EU i budemo članica koja će izvući neke koristi, ali ujedno i biti treća liga tog društva. A u međuvremenu će nas samo tapšati po ramenu i pohvaliti.

Ako budemo i dalje principijelni po pitanju nepriznavanju Kosova onda nikada nećemo biti članica EU i verovatno ćemo nastaviti da tavorimo.

Dakle, samo priznavanje ili nepriznavanje ne menja dramatično naše živote. Naša sudbina će se promeniti ako mi sami budemo shvatili da je rešenje u nama. Tu je potreban kopernikanski obrt. Ako budemo bolji ljudi, pošteniji, vredniji, odgovorniji... Ako stvorimo pristojne uslove poslovanja za naše ljude iz sveta itd.

miloske

pre 6 godina

na zapad, dosta je vise price o rusiji. bankrotirana, urusena, raspala drzava, naoruzana do zuba i vodjena od strane bivseg kgb agenta, ne sme da bude nasa najvaznija saveznica. ne zanima me koliko ste svi zabrinuti u vezi sa kosovom, ruska pomoc nam ne treba. ono sto je nama potrebno je razvoj demokratije, ucvrscivanje liberalnog drustva, izjednacavanje prava gej populacije sa ostalima, pomoc romskoj manjini koja je u velikom procentu iskljucena iz drustva, poboljsanje polozaja zena, dece, invalida i starijih osoba, promena javnog govora prema muslimanima i pripadnicima svih nepravoslavnih sekti koje nas plase kao da su nuklearne bojeve glave, suocavanje sa ratnim zlocinima koje su pocinjeni u ime srbije i srpskog naroda i uopste malo vise slobode za sve ljude u ovoj zemlji. nije to nikakav americki pritisak, to nam je neophodno i besplatno je i nema veze sa tim sto nam je zivotni standard bedan.

lal

pre 6 godina

@coco bill: lepo je kada uporedimo navedene zemlje u odnosu na nas... nekad i sad... ali da njihov prosperitet poredimo sa ulaskom u eu, a nase nazadovanje zato sto nismo u istoj se kosi sa zdravim razumom...
mozda su od eu faktora tu bitniji neki drugi faktori... cepanje zemlje nasilnim putem... sankcije... razaranje od strane nato pakta...
ne verujem da bi nam se to sve desilo da smo bili clanica eu... to stoji... ali jugoslavija bi bila osnivac iste... da su zeleli da se druze sa nama... :p

Djole

pre 6 godina

Zanimljiv tekst, teško da se može reći da Rusija ima ozbiljan uticaj u Srbiji, a teško da Merklova može da parira Amerikancima, SAD su globalna super sila Nemačka samo lokalni faktor koji ništa ne čini bez saglasnosti Vasingtona

Petar S.

pre 6 godina

Ubedljivo NAJ bolja pozicija za Srbiju je da bude Istok na Zapadu i Zapad na Istoku.
Dokazano.

SVE drugo je PROPAGANDA.

SEKA- ring any bells?
Pa na tomk zapadu je i pocela Svetska kriza koja jojs uvek traje (od 2008).

Grcka je u Bankrotu SKORO DECENIJU.
Irska, Portugal ZA DLAKU izbegli Bankrot.
Francuska i Spanija pa i Italija se umalo nisu srusile.

A SVI znamo odakle je kriza pocela (SADa).
Odkud Ekonomska kriza na "Savrsenom" Zapadu.

NIKO NIKADA nije garantovao da ce Srbiji biti bolje ako se opredeli za ovu ili onu stranu. Za njih (i jednima i drugima) bi bilo naj jeftinije da se mi opredelilmo pa da nas onda baze u svoju fioku i ZABORAVE (a da pritom donose odluke U NASE IME -NAJ cesce na NASU STETU (kako se moze videti iz primera Severni tok *2 - Juzni tok *0 -Bugarska clanica EU I NATO)).

A tom UBUDJALOM sargarepom masu zadnjih 30 godina.

I jos jedna stvatr prekinite da pricate o Rusiji (danas), a govorite o Sovjetskom Savezu. Provaljeno je.

Tisina Tamo!

pre 6 godina

@Lord
"Neprihvatljivo je da A. Merker menja evropske zakone (otvara granice evrope prema izbeglicama) I donosi nove zakone (da svaka zemlja mora da primi izbeglice) kako ona zeli.
To se naziva diktatorom. Naravno ona se ne proziva za takvo ponasanje vec su ALFA muzjaci krivi za sve."

First things first...
Hajde samo za pocetak objasni, kako su nastale te izbeglice i gde je tu krivica Angele Merkel. Eto, uzmi konkretno najbrojnije i najaktuelnije izbeglice, dakle ove nesrecnike iz Sirije. Cime je A. Merkel doprinela njihovom generisanju i egzodusu? A mozes i ove koji im se pridruzuju iz Avganistana, Pakistana, Somalije...

Da ne bude zabune, nemam pozitivno misljenje (ali ni previse negativno) o Angeli, mislim da EU (na zalost) ne moze da opstane ako nastavi da funkcionise kao otudjena (da ne kazem odmetnuta) grupa dobro uhlebljenih i preplacenih politicara, kojima su bitniji njihovi bonusi, dnevnice, luksuzne avio-karte i ekstrakomforni smestaji na (ne)potrebnim putovanjima, nego konkretni problemi stanovnistva u samoj EU. Uostalom, sumnjive su i njihove kompetencije, jer osim sto se nista ili malo pitaju zbog SAD-a, pitanje i koliko bi umeli samostalno bilo sta da rese.
Slicna prica kao sa najvisim slojem bankara, vode covecanstvo u propast, to vide i sami, ali zatvaraju oci jer imaju nenormalne prihode od toga.
Dakle, apsurd kod EU je taj sto nuznu promenu treba da kreiraju i sprovedu isti oni koji su do nefunkcionalnosti i doveli, a Angela je toga najsvesnija.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Evo brate pravite baze gde hocete i tako ce sve opustiti samo imam dva uslova,cuvajte okolis i nemojte se gore sudarati !
Oh i treci,platite kiriju :)

zg232

pre 6 godina

Da nimo svi laki sa živcima, ne bi drugi mogli lako rovariti. Drugi je problem što se u biti mi volimo, pogotovo Srbi i Hrvati, a onda od ljubavi do mržnje je potrebam samo krivi treptaj oka i to iskorištavaju i naši i strani političari. Normalni ljudi u ovoj šizofrenoj situaciju mogu samo biti deprimirani, a nemaju se kome obratiti te zbog toga mladi bježe iz ove psihodelične situacije.

Coco Bill

pre 6 godina

Analiza je tipična za nekog sa prostora bivše EX-YU. Malo "zli" Amerikanci, sveprisutna Nemačka, zagonetni Rusi i naravno "lokalne" vođe u bivšim EX-YU republikama. To se onda sve "smućka" po različitim procentima, čak nekad i kontadiktornim stavovima i obiješ analizu. Da, a još me uvek "fascinira", da kad hrvatski analitičari vrše analizu ovih prostora, vrše to na sasvim dva različita načina. Dok Hrvatska nije ušla u EU i NATO to su tada bile "napredna udruženja", a sad kad, recimo, treba tu da je i Srbija odjednom te "organizacije" zajedno sa Amerikom, stvaraju haos na ovom područiju ?!. Naravno ta se izjava odmah prenese u Srbiju kako bi naši građani "aplaudirali" na toj konstataciji a što je za Hrvatsku možda najznačajnije, što kasnije ušla i u EU i u NATO.