Sreda, 26.07.2017.

10:17

Uskoro devet razreda osnovne škole i obavezna srednja?

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine.

Izvor: Tanjug

Uskoro devet razreda osnovne škole i obavezna srednja? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Milena NL

pre 6 godina

U Holandiji deca polaze u školu sa četiri godine " dobrovoljno " a sa pet obavezno a orjentaciju u obrazovanju biraju sa dvanaest i to u saradnji sa stručnim timom iz školstva, ako ne poseduješ kapacitete ne možeš na visoke škole...

Milena NL

pre 6 godina

U Holandiji deca polaze u školu sa četiri godine " dobrovoljno " a sa pet obavezno a orjentaciju u obrazovanju biraju sa dvanaest i to u saradnji sa stručnim timom iz školstva, ako ne poseduješ kapacitete ne možeš na visoke škole...

miki maus

pre 6 godina

Osnovna škola treba da traje 7 godina. Dovoljno. Zatim podela na zanatsko-tehničarske škole i škole/gimnazije za pripremu upisivanja fakulteta i visokih škola. Zanatsko-tehničke da traju 3 godine, a ove pripremne za fakulet 4 godine. Tako bi se vreme školovanja skratilo za 1 godinu. Iz programa školovanja treba izbaciti nepotrebne sadržaje. Treba dati naglasak na struku, a minimizirati opšteobrazovne sadržaje. Fizičko vaspitanje i učenje o Zdravom životu treba da imaju značajno mesto u obrazovanju. Treba decu učiti logičkom razmišljanju, stvaralaštvu, razvijati kod njih istraživački duh, a ne samo učenje napamet, štreberaj, bubanje činjenica.

lola

pre 6 godina

Sve dok zivimo u ovakvoj kulturi gde nam podmladak formira pink i informer a roditelji jedva obezbedjuju egzistenciju, sve ostalo je nevazno. Drustvo koje ne postuje nastavnike nema sta da ocekuje. Znanje ne postoji, postoji svest o znanju. Kroz lavirint saznavanja tesko se moze proci bez uzora i usmeravanja. Suma instant podataka dostupnih na internetu ili bilo gde nekorisna je bez konteksta. Skola nas ne uci prakticnom vec razvija nase umne potencijale kako bismo bili sposobni da nesto razumemo, uocimo, povezemo, razvijemo, unapredimo, kreiramo...Ovo drustvo dozivljava skolu kao gubljenje vremena a nastavnike kao nekorisne dangube. Ovde mnogi koji provedu svoj poslovni dan cekajuci kraj radnog vremena duboko ne shvataju kako izgleda radni angazman jednog profesora. Zalosno je gledati ovu zemlju i sopstveni narod.

Samo akademac

pre 6 godina

Prvo hvala Bogu na obaveznoj srednjoj skoli. Drugo pre treba razmisliti o hitnoj reformi sistema skolovanja, kako u srednjoj skoli tako i na fakultetima. Glave su nam prepune nepotrebne teorije koju jedva 10 posto ljudi moze da iskoristi (ako se preijavi za kviz) a prakticno znanje je jednako nuli.

Bojan

pre 6 godina

Jedino sto mene zanima to je da mi drzava ne namece da dete moram da skolujem u drzavnoj skoli. Ne cenim drzavni obrazovni sistem, ne slazem se sa zvanicnom verzijom istorije, ne prihvatam zvanicni sistem vrednosti.Jedino prihvatljivo resenje je da dete obrazujem u privatnoj ustanovi koju sam odaberem, po programu koji ja kao roditelj odobravam. U suprotnom ozbiljno razmisljam o tome da se preselim u neku ljudskiju zemlju, i tamo da zasnujem porodicu.

gradjanka

pre 6 godina

Samo da se zna da je još davne 2000. g. tadašnje Ministarstvo prosvete na čelu sa pokojnim Gašom. K. osmislilo koncept osnovnoškolskog obrazovanja u trajanju od 9 godina, ali? Kome govoriti?

Jovan

pre 6 godina

Šuvar po drugi put medju Srbima.
Ista priča, novi likovi.
Rezultat - današnje generacije, oni koji rade i vode ovu zemlju. Kako, vidimo.

Žika Praziluk

pre 6 godina

@Konstantin
Ne može škola naučiti decu da razmišljaju, šta god ta fraza značila. A ne znači, zapravo, ništa. Deca ne mogu da formiraju trajne stavove, to je barem sasvim očigledno. A pošto je razmišljanje sposobnost formiranja koliko-toliko trajnih stavova, deca su još daleko od toga. Ponekad deca primete nešto što odrasli ne mogu ili ne žele da vide. Ali deca ne mogu da to stave u kontekst, da tome pronađu mesto u nekoj celini. Nevolja je što marketing forsira taj fragmentirani pogled na svet, stvarajući time opasnu iluziju da je deci takav "pogled" na svet dovoljan. Šta najviše utiče na pogled na svet današnje dece? Kratke video-forme, reklmae, spotovi... Kratke i gotovo uvek potpuno besmislene. Posledice toga će biti slične promenama klime, po razmerama i značaju.

AlexM

pre 6 godina

uopste nije bitno dali ce osnovna skola trajati 8 ili 9 godina, dali ce srednja skola biti obavezna ili ne ,BITNO je da kad se ta skola zavrsi da ona i necemu sluzi, da je sistem takav da te mlade ljude ceka nekakav posao, shodan onome sto su zavrsili .... Sve ostalo su samo prazna naklapanja...

mali Perica

pre 6 godina

Pošto se bavim stanjem u švedskom školstvu, mogao bih da navedem hrpu podataka o stanju švedskog obrazovnog sistema, ali to bi bilo bespotrebno opterećenje, zar ne? Švedski đaci su po znanju na 27. mestu na listi od 34 zemlje u okviru OECD. Susedi Šveđana su ipak bolji. Šveđani priznaju da je pad počeo pre deset godina. Realno, počeo je mnogo ranije.

Vilić

pre 6 godina

Znajući sastav i stručnost naših poslanika od reforme ništa dobro ne očekujem. Trebalo bi zadužiti stručne ljude da prouče obrazovne sisteme četiri najobrazovanije svetske nacije (Rusija, Izrael, Japan i Kanada) i da naprave od njih naš sistem. Samo se ne treba ugledati na zemlje EU, jer ih nema među prvih pet zemalja. Šta reći npr. za Austriju u kojoj je prvi predmet po redu Katolička religija?

Konstantin

pre 6 godina

Ne znam kada će nadležni shvatiti da problem ne leži u formi poput raspodele godina, nego isključivo u gradivu koje se uči, ali verovatno neće nikada, jer programe kroje osobe, koje sa decom nisu radile u životu. Smatram da je trenutna podela na 8 godina osnovne i 4 (u nekim slučajevima 3) godine srednje škole odlična stvar, kao i polazak dece u školu nakon navršenih 6 godina i 6 meseci. Međutim, deci treba dozvoliti da razmišljaju sama, navoditi ih da sama dolaze do zaključaka, ako pogreše objasniti im gde su i zašto pogrešili, a ne momentalno kažnjavati. Gradivo koje uče treba uklopiti tako da što bolje nauče osnove, a ne preskakati korake i odmah preći na teže bez da su shvatili osnove, tu posebno mislim na matematiku i prirodne nauke. Osim toga, treba ih navoditi na to da otkriju svoje talente, a ne da vijaju ocene i imaginarne rezultate. Pošto sam u svojim srednjim dvadesetim, spadam u generaciju kod koje su počeli da eksperimentišu sa reformama, a rezultati su postali gori nego ranije, što vidim kod nadolazećih generacija. Tako su nam negde u 3.razredu osnovne dotadašnju staromodnu učionicu pretvorili u igraonicu sa tepisima, ali su nam i dalje zapušavali usta kad tvrdimo nešto drugačije od udžbenika i učiteljice, iako smo često bili u pravu, jer smo imali bolje i novije izvore, pošto se tada već koristio internet, a i imali smo kod kuće nove knjige, koji nisu udžbenici.

Hogar

pre 6 godina

(Jovan iz Atine, 26. jul 2017 13:38)
Poštovani Jovane, supruga mi je profesor i nema ni blizu tri meseca "čistog" odmora. Molim Vas da se kod prijatelja informišete o tome.

Ja sam Walter White

pre 6 godina

Podržavam sve komentare koji osuđuju školstvo. Zaista ovolika količina škole je ubijanje u pojam. Ponešto se i nauči ali 90% je naučeno na silu samo za ispit i zaboravlja se odmah.

Što su deca starija to više otaljavaju školu niti ih zanima. Naručito sada kada je celokupno ljudsko znanje dostupno na internetu.

Mladi treba da budu slobodniji ali i da imaju obaveze - da idu na neku vrstu posla, nešto kao praksa, da dobijaju neku simboličnu sumu novca. Treba im pomoći da što ranije otkriju čime žele da se bave i zato im treba dopustiti mogućnost da menjaju izbor "prakse". Kad otkriju šta vole mnogo će pozitivnije pristupiti poslu, učiti iz te oblasti, širiti znanje po potrebi i željama.

Terati ljude da na silu idu 15 godina u neke memljive učionice i samo proveravati da li imaju dobro pamćenje je po meni pogrešno.

Na kraju krajeva ako neko ne želi da uči i da postane nešto više to je njegovo pravo - a ne na silu ih terati da šta .. ?

Ludi Milojko

pre 6 godina

(IBJ, 26. jul 2017 11:30)
Sve si lepo objasnio, jedino treba podvući KVALITET nastavnika i predavača kao i besmislen nastavni plan i program.Ono što je još i najvažnije UNIŠTENA privreda, nismo u stanju ni beli luk da proizvedmo, tako da to obesmišljava bilo koji sistem obrazovanja. Najveća perspektiva u Srbiji je da se zaposliš u Miliciju (pogotovo saobraćajnu), pravosuđe (čuvar u zatvoru je idealno), carina (na prelazu idealno) ili politička stranka (po mogućnosti Predsednik, idealno). To su krajnji dometi srpskog obrazovanja i društva!!!

lebovitz

pre 6 godina

U BiH već odavno postoji devetogodišnje osnovno obrazovanje, i faktički nije ništa promijenilo. Kreće se u školu sa 6 umjesto sa 7 godina, i uče se pjesmice i slično (ono što se prije radilo u predškolskom), samo sad u drugom razredu krećeš sa onim što si prije radio u prvom. Nije šija nego vrat, ne treba se oko ovoga uzbuđivati.

Brcko Rs

pre 6 godina

U Rs i Distriktu Brcko 9-to godisnje skolovanje odavno funkcionise.Uz obavezno predskolsko koje traje tri mjeseca za djecu koja ne idu obdaniste!Prvi i drugi se ne ocjenjuju vec samo ocjena sposobnosti djeteta!!Od treceg tek prave ocjene

nikol dz. femija

pre 6 godina

U Kanadi, recimo, za stude medicinskog i pravnog ali za advokaturu - MORATE PRVO DA ZAVRSITE JEDAN FAKULTET PA TEK ONDA DA UPISETE MEDICINKI ILI PRAVNI - advokatura (ukoliko samo zelite da budete pravnik, bez da ste advokat mozete odmah posle srednje).

KAKVA BI TEK RASPRAVA BILA da se to uvodi, A TREBALO BI, jer jedan moze da te ubije a drugi ostavi bez icega !!

STO SE TICE OSNOVNE I SREDNJE, treba potpuno UKINUTI POSEBNO OD 5-8.RAZREDA. Vratiti se na pocetak veka - obavezna 4 razreda, a posle ko hoce neka uci ali neobavezno, a ko hoce neka ide na zanat i neka segrtuje, a ko hoce neka ne uci nista dalje - KASNIJE SVIMA OMOGUCITI UPIS U SREDNJU SKOLU UKOLIKO POLOZE TEST, a za dalje skolovanje kako ko hoce.

SKOLA JE INACE NEPOTREBNA SADA I DECI I RODITELJIMA I DRUSTVU, jer vidimo da stanove u centru Begorada recimo imaju ljudi bez skole, ljudi iz rijalitija, ljudi koji i nisu iz Srbije, pevaci, sportisti a ni za pevace i sportiste skola isto nije potrebna.

TO JE TAJ NAPREDAK LJUDSKE CIVILIZAVIJE U 21.VEKU.

Naravno, kada odete u Pariz i dalje ce vas pitati da li ste bili u Luvru, a Francuska ce propagirati Luvr i grcku Nike sa Samotrake, koju posto je nebitna Grcima nece vratiti - niakda...hahahaha.a...

POVECATI U SKOLAMA POD OBAVEZNO LIKOVNO, LIKOVNO, LIKOVNO koje je veoma vazno posebno u malom uzrastu zbog razvijanja maste i kada je nauka u pitanju.

fg

pre 6 godina

Ne , nama ne trebaju opsti tipovi skola poput gimnazija, nama treba od malih nogu usmeravanje, ali nismo spremni da se odreknemo zastarelog istocnjackog gimnazijskog sistema, pa nam zato sa 19 godina izadju maturanti koji ne znaju nista kako treba . Deca iz strucnih skola ( iako su i nase strucne vrlo siroke) su u velikoj prednosti u odnosu na filozofa gimnazijalca ako nastave istu struku ...
uzmimo primer farmacije u kojoj dok se gimnazijalac pati da savlada sta to bese farmakopeja , tehnicar vec proverava recept .... samo od malih nogu ( vec posle osnovne) profilisanje i udri po praksi jer uspesnost u poslu i vestine zavise od utreniranosti ....i da nam fakulteti budu usmereni na rad a ne da ucimo od starijih kolega i srednj3g kadra posao kad dodjemo da radimo

Pavke

pre 6 godina

Prvo od iole obrazovane dece Bolonja je napravila debile,a sad ce se startovati sa time da ce celo skolovanje biti debili.
Osnovno i srednje skolstvo,kao i vise i visoko je bilo odlicno 70-80-90-tih,pa cak i do 2000-te,i jedino sto je trebalo ga modernizovati a ne menjati u korenu.
(Veseli, 26. jul 2017 11:58)
Imao sam tu sreću ili nesreću da studiram po oba sistema. Bolonja ni od koga ne pravi debile, to može da kaže samo neko ko nije video kako izgledaju studije sada. Ceni se kompletan semestar studenta, i dolasci i prisustva i seminarski i kolokvijumi. Ne ceni se samo gruvanje i papagajsko ponavljanje gradiva na ispitu (po starom sistemu se tako dobijala ocena). Ovde se forsira kontinualan rad, aktivnost, rad na svakom zadatku, ne samo poslednji ispiti i ocena na njemu.
Suština je da danas fakulteti nude znanje, na studentu je da odluči da li želi da se posveti učenju ili će samo da otalja. Tako je, uostalom, u svemu u životu i sa poslom i sa osnovnom i sa srednjom školom.
Mislim da treba da se ide napred sa reformama, zaglavili smo negde u sedamdesetim godinama, pa se posle čudimo kad izađemo na berzu rada i niko neće da nas zaposli.

I da, moje bolonjsko obrazovanje mi je donelo i posao i dobru zaradu upravo zato što me interesovalo puno stvari na fakultetu i radio sam na projektima.

Braća po ... obrazovne linije

pre 6 godina

U jeee...pa to kad se sabere koliko godina treba obaveznog školovanja , pa toliko neki naši političari-ktitori nemaju zajedno kad skupe, i redovnog i kupljenog zajedno ....

Baba Pelagija

pre 6 godina

osnovna škola 7.razreda,zanatske škole 2 godine,gimnazije i slične 4-5 godina.knjigu iz fizike,matematike,srpskog,hemije prepoloviti već kod štampanja.Likovno i muzičko izbaciti već u 6.razredu,tehničko u 7.razredu,povećati broj časova fizičkog.svima onima koji ŽELE da se naknadno kasnije u životu školuju OMOGUĆITI SISTEMSKO doškolovavanje,takvu vrstu prohodnosti. prosvetni radnik.

Todor

pre 6 godina

A da li ce dobiti posao svi koji zavrse srednju skolu kao u drugim zemljama.Ili samo mora da zavrsi da bi bio skolovan.Pa kod nas ni ljudi sa zavrsenim master studija nemoju posao

Jovan iz Atine

pre 6 godina

@Kakoto
Imam zaista veliki broj prijatelja koji su prosvetni radnici i njihove plate se krecu od 44 do 52.000 dinara znaci oko zvanicnog proseka....tako bi moralo i ostati zato sto od 12 meseci oni rade oko 9 meseci,ostalo je cist odmor,dakle ako zelis kao prosvetar da zaradis vise novca nadji posao u privatnoj skoli ali tamo nece biti 3 meseca odmaranja vec ukupno 3 nedelje odmora.

Ljiljana, London

pre 6 godina

Vazno je sta i kako ih uce. Taman sam pomislila na finski sistem, ali to kod nas ne bi upalilo jer za to je potrebno zdravije drustvo, mi im nismo u ovom trenutku ni blizu. Protiv sam drzati decu i mlade dugo u obrazovanju (do 21-22 god. max sa fakultetom); treba im dati vise prakse sa teorijom jer je to uvek manjkalo kod nas. Plus uvesti radne akcije kao preduslov za zaposljenje (i obavezno zaposljenje nakon toga drzava mora da obezbedi), da se razvije drustvena odgovornost, radna navika i usput izgradi zemlja. Inace bih sve nezaposlene mobilizovala na radne akcije + obezbedila obrok, smestaj i besplatno zdravstvo. Mlade sto pre treba uposliti i navici na rad, zbog potencijala za razvoj u dvadesetim, zbog onoga sto mogu da pruze, da vide sta im ide a sta ne ide pa da mogu i da promene ili nadgradjuju, a ne da im prvi posao bude sa 30+ godina. E to bih volela da vidim za njih.

.

pre 6 godina

A šta ćete s porodicom? Porodica je mnogo važnija za formiranje ličnosti od škole. Kakve su srpske porodice videlo se prethodnih nedelja u Grčkoj i u hodnicima ovdašnjih socijalnih službi... Sve te nasilnike nisu formirale škole, nego njihove porodice. To što porodica (ne) uradi od dece, škola ne može, a na kraju krajeva (zašto bi škola preuzimala kompetencije porodice), ni ne treba da menja, ispravlja, doteruje, nadgrađuje... Obrazovanje u Srbiji nije ni bolje ni gore od ostalog u toj zemlji. Previše prazne priče, premalo rada.

cobo

pre 6 godina

Her Shone @
U Nemackoj je razlika po pokrajinama,posle osnovne 4 razreda gimnazijalci idu 8 ili 9 razreda (G8 ili G9 )a zanati su od 2-3,5 godina ! Zavisi koji zanat .

Gladiator

pre 6 godina

U Svedskoj se ide 9 godina osnovna i tri na gimnazijski nivo i onda visa skola ili fakultet ali to zavisi sta se upise.
Medicinska sestra uci medicinu na fakultet tri godine ili pet sa specijalizaciom
.

Nesa

pre 6 godina

posao za koji je ucen nema pojma treba da pitate bas ove sto odlucuju o obrazovnom sistemu.Takva nam je i ekonomoja.Slika i prilika.
(Rade, 26. jul 2017 12:30)

Jedna od stvari koja se ne uči na "Univerzitetu" Youtube je pismenost. Šta će nam klasično obrazovanje pored klika na Internetu? Da bi deca umela da razlikuju glupost od istine, vredno od bezvrednog, da nauče da učestvuju u kolektivu i da postanu ljudi. Svakako i da postanu konkurentni na tržištu rada.

EnaE

pre 6 godina

Ne znam da li ce ovo sa produzenjem osnovne biti radjeno kao sto je u CG uradjeno,oni vec nekih 13 godina imaju takav sistem ali nije tu dodat deveti razred,vec je fakticki dodat prvi jer deca jednu godinu ranije krecu u skolu(u godini kada pune 6 godina)i u tom prvom razredu se ne uce slova niti bilo sta drugo vec je kao vrtic bukvalno,samo sa malkice vise discipline.

Rade

pre 6 godina

Danas kada je celokupno zvanje na tri klika daleko.Kada je youtube najveci univerzitet na svetu postao mi se vracamo samoupravljanju.Da nije smesno bilo bi zalisno.Samo ovde kada neko zavrsi fakultet,a to je obicno blizu tridesetih odlazi na posao i tamo se obucava za to sto ce raditi.Zasto je toliko vremena proveo na skolovanju a za posao za koji je ucen nema pojma treba da pitate bas ove sto odlucuju o obrazovnom sistemu.Takva nam je i ekonomoja.Slika i prilika.

Veliki Perica,biti neces

pre 6 godina

@Gladiator 
Švedsko obrazovanje je verovatno najlošije na tzv. zapadu.
(mali Perica, 26. jul 2017 12:43) 

Ma jasno ko dan.
Zato je Svedska po svim istrazivanjima ispod Somalije.

загор

pre 6 godina

"дебилана" :)
школа убија креативност и изазива депресију код способних. ако хоћеш да убијеш способну особу у појам, вежи је у школску клупу до 30те године.
што је школски систем ригиднији, то је крајњи производ лошији. при томе не мислим на дисциплину у школи, то мора да буде на највишем нивоу, него ригидност образовног програма. слушај идиотије - припремамо образовни систем који ће да формира стручњаке и радике за 2040. и после, а немамо појма ни које индустрије и делатности ће бити модерни за 3-4 године. од 50% најплаћенијих занимања данашњице, пре 8 година није ни постојало...

Veseli

pre 6 godina

Prvo od iole obrazovane dece Bolonja je napravila debile,a sad ce se startovati sa time da ce celo skolovanje biti debili.
Osnovno i srednje skolstvo,kao i vise i visoko je bilo odlicno 70-80-90-tih,pa cak i do 2000-te,i jedino sto je trebalo ga modernizovati a ne menjati u korenu.

gradinar

pre 6 godina

Све је УШТЕДА.
Први разред свих средњих је мање-више општеобразовни. Тако да је увођење деветог разреда уштеда за државу.
Уместо да запошљаваш наставнике математике, српског итд. у средњој школи, користићеш постојеће кадрове из основне школе у том деветом разреду. У средњој ће остати само стручни предмети (осим у гимназији).
Друго, мрежа и капацитети средњих школа могу да се значајно смање, а постојећи капацитети основних школа да се више искористе, јер су сада основне школе све празније, нема ђака.
Да ли је то паметно и за образовање - видећемо...

chombe

pre 6 godina

Nasilnim nametanjem broja razreda koje ce dete zavrsiti se nece nista doiti. Mora da postoji klima u drustvu koja podstice zelju za obrazvanjem. Ta klima ne da ne postoji nego egzistira njena suprotnost. Tesko da ce se nesto promeniti po tom pitanju u skorije vreme, hoce, ali na gore.

IBJ

pre 6 godina

Dužina trajanja škole, godina gore-dole, to je sve šminka. Hajde da govorimo i suštini: o obimu i kvalitetu nastavnih programa, o modernoj metodologiji nastave, kvalitetu i motivisanosti nastavnika.

Strašne su stvari kad saznate da deca dođu do fakulteta a da nisu pročitali ni jedno ozbiljnije književno delo, da "govore u onomatopejama" jer im je rečnik siromašan, da nisu u stanju da se uključe u visokoškolsku nastavu jer su maturirali bez osnovnih (aktivnih) znanja iz ključnih prirodnih nauka, pa onda studiraju u proseku 7-9 godina. Da i ne govorimo o tome da ni za koga nema posla i da oni najbolji, koji bi trebalo da budu nosioci razvoja Srbije, neprekidno odlaze, a ostaju samo poluobrazovani, sklepani kvazi-stručnjaci koji nisu u stanju ni da ordže ono što imamo, a kamoli da nešto razviju.

I tako nam ta "intelektualna šljaka" reprodukuje Vučiće na vlasti, a Vučići nam reprodukuju još goru intelektualnu šljaku... sve do potpunog potonuća društva na nivo afričkog voodooland-a.

A baš je indikativno da je Slavica sve to izgovorila na Pinku. Valjda je preneo i Informer.

FUJ!

Leviathan

pre 6 godina

A zašto smo čekali neku obavezu sa strane da to uvedemo? Sasvim je jasno da se iz ovog blata samo obrazovanjem možemo izvući. A da: obrazovani glasaju drugačije...

Her_Shone

pre 6 godina

U Nemackoj osnovna traje 4 god, nakon osnovne škole je učenicima na raspolaganju niža srednja škola koja traje 5 god. a posle nje se uci neki zanat 2 god. realna škola za naprednije ucenike i posle nje se uci za neko zanimanje ili prelazi u gimnaziju i gimnazija koja traje 8 godina i nemanjena za nastavak skolovanja na nekom fakultetu. O tome koju srednju školu će deca pohađati obično odlučuju nastavnici, a jednim delom
i roditelji na temelju ocena.Nije sramota ugledati se na uspesne.

ludačko obrazovanje=ludačka država

pre 6 godina

Sve radimo naopako. Umesto da skratimo trajanje osnovne i srednje skole, mi cemo jos da produžimo osnovnu. Zaista nismo normalni.
U rusiji na primer, osnovna traje 6 godina, a srednja 3. Tako da upisujes faks sa 16 godina, i zavrsis ga sa 19,20. Cela decenija je pred tobom, mlad se oženiš (udaš) mlad počneš da radiš, i sve ide prirodnim tokom.
Ovde upišeš sa 19 (20 ako si pao ispit) onda ides do 25 godine na faks, pa čekaš 2 godine na posao, pa još 2 godine sigurnost na poslu da se oženiš, i na kraju umesto mladoženje i mlade imamo staroženju i staru. deca se radjaju u tridesetim, samim tim su manje zdrava, i tako sve u krug.

lool

pre 6 godina

Mozete da uvedete obavezan fakultet ali dzabe!Uvedite vi prakticnu nastavu I prekinite sa stranackim zaposljavanjem.Koji motiv ima postena osoba da se skoluje?Posao ce I dalje dobijati botovi

Slovan

pre 6 godina

Jeee, moja deca nece imati drugove koji su zavrsili osnovnu skolu samo, kao sto ih ja imam. A sto je gore jos isti ti odrasli konji nece da zavrse ni vanredno. Sramota. Drustvena propast.

mozgarosh

pre 6 godina

Срамота што нам треба неко други да нам каже да образује о своју децу и што то не радимо одмах него одлажемо колко можемо.

BV

pre 6 godina

U danasnjem obrazovnom sistemu se podstice reproduktivno znanje, a ne ramisljanje, ali ok, jasno je zbog cega. Tako se stancuju robovi za buduce pokretne trake, i to nije od juce, to traje vec decenijama.
Secam se katastrofalne metodike mojih ucitelja i nastavnika u vezi matematike recimo, zbog toga je nismo voleli, a danas na internetu gledam prakticna, vizuelna objasnjenja razlomaka, sinusa, kosinusa i zalim sto nam to neko nije tako predstavio..

anoximus

pre 6 godina

Šta tu ima da se radi. Kažeš:"Od ove godine je osnovnao školstvo 9 god., a srednje je obavezno." I to je to. Od svega pravite nauku, džabalebaroši.

Циник

pre 6 godina

До 2030 у Србији ће бити обавезно факултетско образовање јер ће бити 5 ђака у разреду.

lool

pre 6 godina

Mozete da uvedete obavezan fakultet ali dzabe!Uvedite vi prakticnu nastavu I prekinite sa stranackim zaposljavanjem.Koji motiv ima postena osoba da se skoluje?Posao ce I dalje dobijati botovi

BV

pre 6 godina

U danasnjem obrazovnom sistemu se podstice reproduktivno znanje, a ne ramisljanje, ali ok, jasno je zbog cega. Tako se stancuju robovi za buduce pokretne trake, i to nije od juce, to traje vec decenijama.
Secam se katastrofalne metodike mojih ucitelja i nastavnika u vezi matematike recimo, zbog toga je nismo voleli, a danas na internetu gledam prakticna, vizuelna objasnjenja razlomaka, sinusa, kosinusa i zalim sto nam to neko nije tako predstavio..

Циник

pre 6 godina

До 2030 у Србији ће бити обавезно факултетско образовање јер ће бити 5 ђака у разреду.

anoximus

pre 6 godina

Šta tu ima da se radi. Kažeš:"Od ove godine je osnovnao školstvo 9 god., a srednje je obavezno." I to je to. Od svega pravite nauku, džabalebaroši.

ludačko obrazovanje=ludačka država

pre 6 godina

Sve radimo naopako. Umesto da skratimo trajanje osnovne i srednje skole, mi cemo jos da produžimo osnovnu. Zaista nismo normalni.
U rusiji na primer, osnovna traje 6 godina, a srednja 3. Tako da upisujes faks sa 16 godina, i zavrsis ga sa 19,20. Cela decenija je pred tobom, mlad se oženiš (udaš) mlad počneš da radiš, i sve ide prirodnim tokom.
Ovde upišeš sa 19 (20 ako si pao ispit) onda ides do 25 godine na faks, pa čekaš 2 godine na posao, pa još 2 godine sigurnost na poslu da se oženiš, i na kraju umesto mladoženje i mlade imamo staroženju i staru. deca se radjaju u tridesetim, samim tim su manje zdrava, i tako sve u krug.

IBJ

pre 6 godina

Dužina trajanja škole, godina gore-dole, to je sve šminka. Hajde da govorimo i suštini: o obimu i kvalitetu nastavnih programa, o modernoj metodologiji nastave, kvalitetu i motivisanosti nastavnika.

Strašne su stvari kad saznate da deca dođu do fakulteta a da nisu pročitali ni jedno ozbiljnije književno delo, da "govore u onomatopejama" jer im je rečnik siromašan, da nisu u stanju da se uključe u visokoškolsku nastavu jer su maturirali bez osnovnih (aktivnih) znanja iz ključnih prirodnih nauka, pa onda studiraju u proseku 7-9 godina. Da i ne govorimo o tome da ni za koga nema posla i da oni najbolji, koji bi trebalo da budu nosioci razvoja Srbije, neprekidno odlaze, a ostaju samo poluobrazovani, sklepani kvazi-stručnjaci koji nisu u stanju ni da ordže ono što imamo, a kamoli da nešto razviju.

I tako nam ta "intelektualna šljaka" reprodukuje Vučiće na vlasti, a Vučići nam reprodukuju još goru intelektualnu šljaku... sve do potpunog potonuća društva na nivo afričkog voodooland-a.

A baš je indikativno da je Slavica sve to izgovorila na Pinku. Valjda je preneo i Informer.

FUJ!

Leviathan

pre 6 godina

A zašto smo čekali neku obavezu sa strane da to uvedemo? Sasvim je jasno da se iz ovog blata samo obrazovanjem možemo izvući. A da: obrazovani glasaju drugačije...

загор

pre 6 godina

"дебилана" :)
школа убија креативност и изазива депресију код способних. ако хоћеш да убијеш способну особу у појам, вежи је у школску клупу до 30те године.
што је школски систем ригиднији, то је крајњи производ лошији. при томе не мислим на дисциплину у школи, то мора да буде на највишем нивоу, него ригидност образовног програма. слушај идиотије - припремамо образовни систем који ће да формира стручњаке и радике за 2040. и после, а немамо појма ни које индустрије и делатности ће бити модерни за 3-4 године. од 50% најплаћенијих занимања данашњице, пре 8 година није ни постојало...

mozgarosh

pre 6 godina

Срамота што нам треба неко други да нам каже да образује о своју децу и што то не радимо одмах него одлажемо колко можемо.

chombe

pre 6 godina

Nasilnim nametanjem broja razreda koje ce dete zavrsiti se nece nista doiti. Mora da postoji klima u drustvu koja podstice zelju za obrazvanjem. Ta klima ne da ne postoji nego egzistira njena suprotnost. Tesko da ce se nesto promeniti po tom pitanju u skorije vreme, hoce, ali na gore.

Veseli

pre 6 godina

Prvo od iole obrazovane dece Bolonja je napravila debile,a sad ce se startovati sa time da ce celo skolovanje biti debili.
Osnovno i srednje skolstvo,kao i vise i visoko je bilo odlicno 70-80-90-tih,pa cak i do 2000-te,i jedino sto je trebalo ga modernizovati a ne menjati u korenu.

Her_Shone

pre 6 godina

U Nemackoj osnovna traje 4 god, nakon osnovne škole je učenicima na raspolaganju niža srednja škola koja traje 5 god. a posle nje se uci neki zanat 2 god. realna škola za naprednije ucenike i posle nje se uci za neko zanimanje ili prelazi u gimnaziju i gimnazija koja traje 8 godina i nemanjena za nastavak skolovanja na nekom fakultetu. O tome koju srednju školu će deca pohađati obično odlučuju nastavnici, a jednim delom
i roditelji na temelju ocena.Nije sramota ugledati se na uspesne.

Hogar

pre 6 godina

(Jovan iz Atine, 26. jul 2017 13:38)
Poštovani Jovane, supruga mi je profesor i nema ni blizu tri meseca "čistog" odmora. Molim Vas da se kod prijatelja informišete o tome.

Slovan

pre 6 godina

Jeee, moja deca nece imati drugove koji su zavrsili osnovnu skolu samo, kao sto ih ja imam. A sto je gore jos isti ti odrasli konji nece da zavrse ni vanredno. Sramota. Drustvena propast.

Veliki Perica,biti neces

pre 6 godina

@Gladiator 
Švedsko obrazovanje je verovatno najlošije na tzv. zapadu.
(mali Perica, 26. jul 2017 12:43) 

Ma jasno ko dan.
Zato je Svedska po svim istrazivanjima ispod Somalije.

Konstantin

pre 6 godina

Ne znam kada će nadležni shvatiti da problem ne leži u formi poput raspodele godina, nego isključivo u gradivu koje se uči, ali verovatno neće nikada, jer programe kroje osobe, koje sa decom nisu radile u životu. Smatram da je trenutna podela na 8 godina osnovne i 4 (u nekim slučajevima 3) godine srednje škole odlična stvar, kao i polazak dece u školu nakon navršenih 6 godina i 6 meseci. Međutim, deci treba dozvoliti da razmišljaju sama, navoditi ih da sama dolaze do zaključaka, ako pogreše objasniti im gde su i zašto pogrešili, a ne momentalno kažnjavati. Gradivo koje uče treba uklopiti tako da što bolje nauče osnove, a ne preskakati korake i odmah preći na teže bez da su shvatili osnove, tu posebno mislim na matematiku i prirodne nauke. Osim toga, treba ih navoditi na to da otkriju svoje talente, a ne da vijaju ocene i imaginarne rezultate. Pošto sam u svojim srednjim dvadesetim, spadam u generaciju kod koje su počeli da eksperimentišu sa reformama, a rezultati su postali gori nego ranije, što vidim kod nadolazećih generacija. Tako su nam negde u 3.razredu osnovne dotadašnju staromodnu učionicu pretvorili u igraonicu sa tepisima, ali su nam i dalje zapušavali usta kad tvrdimo nešto drugačije od udžbenika i učiteljice, iako smo često bili u pravu, jer smo imali bolje i novije izvore, pošto se tada već koristio internet, a i imali smo kod kuće nove knjige, koji nisu udžbenici.

Braća po ... obrazovne linije

pre 6 godina

U jeee...pa to kad se sabere koliko godina treba obaveznog školovanja , pa toliko neki naši političari-ktitori nemaju zajedno kad skupe, i redovnog i kupljenog zajedno ....

gradinar

pre 6 godina

Све је УШТЕДА.
Први разред свих средњих је мање-више општеобразовни. Тако да је увођење деветог разреда уштеда за државу.
Уместо да запошљаваш наставнике математике, српског итд. у средњој школи, користићеш постојеће кадрове из основне школе у том деветом разреду. У средњој ће остати само стручни предмети (осим у гимназији).
Друго, мрежа и капацитети средњих школа могу да се значајно смање, а постојећи капацитети основних школа да се више искористе, јер су сада основне школе све празније, нема ђака.
Да ли је то паметно и за образовање - видећемо...

.

pre 6 godina

A šta ćete s porodicom? Porodica je mnogo važnija za formiranje ličnosti od škole. Kakve su srpske porodice videlo se prethodnih nedelja u Grčkoj i u hodnicima ovdašnjih socijalnih službi... Sve te nasilnike nisu formirale škole, nego njihove porodice. To što porodica (ne) uradi od dece, škola ne može, a na kraju krajeva (zašto bi škola preuzimala kompetencije porodice), ni ne treba da menja, ispravlja, doteruje, nadgrađuje... Obrazovanje u Srbiji nije ni bolje ni gore od ostalog u toj zemlji. Previše prazne priče, premalo rada.

lebovitz

pre 6 godina

U BiH već odavno postoji devetogodišnje osnovno obrazovanje, i faktički nije ništa promijenilo. Kreće se u školu sa 6 umjesto sa 7 godina, i uče se pjesmice i slično (ono što se prije radilo u predškolskom), samo sad u drugom razredu krećeš sa onim što si prije radio u prvom. Nije šija nego vrat, ne treba se oko ovoga uzbuđivati.

AlexM

pre 6 godina

uopste nije bitno dali ce osnovna skola trajati 8 ili 9 godina, dali ce srednja skola biti obavezna ili ne ,BITNO je da kad se ta skola zavrsi da ona i necemu sluzi, da je sistem takav da te mlade ljude ceka nekakav posao, shodan onome sto su zavrsili .... Sve ostalo su samo prazna naklapanja...

Ludi Milojko

pre 6 godina

(IBJ, 26. jul 2017 11:30)
Sve si lepo objasnio, jedino treba podvući KVALITET nastavnika i predavača kao i besmislen nastavni plan i program.Ono što je još i najvažnije UNIŠTENA privreda, nismo u stanju ni beli luk da proizvedmo, tako da to obesmišljava bilo koji sistem obrazovanja. Najveća perspektiva u Srbiji je da se zaposliš u Miliciju (pogotovo saobraćajnu), pravosuđe (čuvar u zatvoru je idealno), carina (na prelazu idealno) ili politička stranka (po mogućnosti Predsednik, idealno). To su krajnji dometi srpskog obrazovanja i društva!!!

Rade

pre 6 godina

Danas kada je celokupno zvanje na tri klika daleko.Kada je youtube najveci univerzitet na svetu postao mi se vracamo samoupravljanju.Da nije smesno bilo bi zalisno.Samo ovde kada neko zavrsi fakultet,a to je obicno blizu tridesetih odlazi na posao i tamo se obucava za to sto ce raditi.Zasto je toliko vremena proveo na skolovanju a za posao za koji je ucen nema pojma treba da pitate bas ove sto odlucuju o obrazovnom sistemu.Takva nam je i ekonomoja.Slika i prilika.

Todor

pre 6 godina

A da li ce dobiti posao svi koji zavrse srednju skolu kao u drugim zemljama.Ili samo mora da zavrsi da bi bio skolovan.Pa kod nas ni ljudi sa zavrsenim master studija nemoju posao

Nesa

pre 6 godina

posao za koji je ucen nema pojma treba da pitate bas ove sto odlucuju o obrazovnom sistemu.Takva nam je i ekonomoja.Slika i prilika.
(Rade, 26. jul 2017 12:30)

Jedna od stvari koja se ne uči na "Univerzitetu" Youtube je pismenost. Šta će nam klasično obrazovanje pored klika na Internetu? Da bi deca umela da razlikuju glupost od istine, vredno od bezvrednog, da nauče da učestvuju u kolektivu i da postanu ljudi. Svakako i da postanu konkurentni na tržištu rada.

Ja sam Walter White

pre 6 godina

Podržavam sve komentare koji osuđuju školstvo. Zaista ovolika količina škole je ubijanje u pojam. Ponešto se i nauči ali 90% je naučeno na silu samo za ispit i zaboravlja se odmah.

Što su deca starija to više otaljavaju školu niti ih zanima. Naručito sada kada je celokupno ljudsko znanje dostupno na internetu.

Mladi treba da budu slobodniji ali i da imaju obaveze - da idu na neku vrstu posla, nešto kao praksa, da dobijaju neku simboličnu sumu novca. Treba im pomoći da što ranije otkriju čime žele da se bave i zato im treba dopustiti mogućnost da menjaju izbor "prakse". Kad otkriju šta vole mnogo će pozitivnije pristupiti poslu, učiti iz te oblasti, širiti znanje po potrebi i željama.

Terati ljude da na silu idu 15 godina u neke memljive učionice i samo proveravati da li imaju dobro pamćenje je po meni pogrešno.

Na kraju krajeva ako neko ne želi da uči i da postane nešto više to je njegovo pravo - a ne na silu ih terati da šta .. ?

EnaE

pre 6 godina

Ne znam da li ce ovo sa produzenjem osnovne biti radjeno kao sto je u CG uradjeno,oni vec nekih 13 godina imaju takav sistem ali nije tu dodat deveti razred,vec je fakticki dodat prvi jer deca jednu godinu ranije krecu u skolu(u godini kada pune 6 godina)i u tom prvom razredu se ne uce slova niti bilo sta drugo vec je kao vrtic bukvalno,samo sa malkice vise discipline.

Pavke

pre 6 godina

Prvo od iole obrazovane dece Bolonja je napravila debile,a sad ce se startovati sa time da ce celo skolovanje biti debili.
Osnovno i srednje skolstvo,kao i vise i visoko je bilo odlicno 70-80-90-tih,pa cak i do 2000-te,i jedino sto je trebalo ga modernizovati a ne menjati u korenu.
(Veseli, 26. jul 2017 11:58)
Imao sam tu sreću ili nesreću da studiram po oba sistema. Bolonja ni od koga ne pravi debile, to može da kaže samo neko ko nije video kako izgledaju studije sada. Ceni se kompletan semestar studenta, i dolasci i prisustva i seminarski i kolokvijumi. Ne ceni se samo gruvanje i papagajsko ponavljanje gradiva na ispitu (po starom sistemu se tako dobijala ocena). Ovde se forsira kontinualan rad, aktivnost, rad na svakom zadatku, ne samo poslednji ispiti i ocena na njemu.
Suština je da danas fakulteti nude znanje, na studentu je da odluči da li želi da se posveti učenju ili će samo da otalja. Tako je, uostalom, u svemu u životu i sa poslom i sa osnovnom i sa srednjom školom.
Mislim da treba da se ide napred sa reformama, zaglavili smo negde u sedamdesetim godinama, pa se posle čudimo kad izađemo na berzu rada i niko neće da nas zaposli.

I da, moje bolonjsko obrazovanje mi je donelo i posao i dobru zaradu upravo zato što me interesovalo puno stvari na fakultetu i radio sam na projektima.

Ljiljana, London

pre 6 godina

Vazno je sta i kako ih uce. Taman sam pomislila na finski sistem, ali to kod nas ne bi upalilo jer za to je potrebno zdravije drustvo, mi im nismo u ovom trenutku ni blizu. Protiv sam drzati decu i mlade dugo u obrazovanju (do 21-22 god. max sa fakultetom); treba im dati vise prakse sa teorijom jer je to uvek manjkalo kod nas. Plus uvesti radne akcije kao preduslov za zaposljenje (i obavezno zaposljenje nakon toga drzava mora da obezbedi), da se razvije drustvena odgovornost, radna navika i usput izgradi zemlja. Inace bih sve nezaposlene mobilizovala na radne akcije + obezbedila obrok, smestaj i besplatno zdravstvo. Mlade sto pre treba uposliti i navici na rad, zbog potencijala za razvoj u dvadesetim, zbog onoga sto mogu da pruze, da vide sta im ide a sta ne ide pa da mogu i da promene ili nadgradjuju, a ne da im prvi posao bude sa 30+ godina. E to bih volela da vidim za njih.

fg

pre 6 godina

Ne , nama ne trebaju opsti tipovi skola poput gimnazija, nama treba od malih nogu usmeravanje, ali nismo spremni da se odreknemo zastarelog istocnjackog gimnazijskog sistema, pa nam zato sa 19 godina izadju maturanti koji ne znaju nista kako treba . Deca iz strucnih skola ( iako su i nase strucne vrlo siroke) su u velikoj prednosti u odnosu na filozofa gimnazijalca ako nastave istu struku ...
uzmimo primer farmacije u kojoj dok se gimnazijalac pati da savlada sta to bese farmakopeja , tehnicar vec proverava recept .... samo od malih nogu ( vec posle osnovne) profilisanje i udri po praksi jer uspesnost u poslu i vestine zavise od utreniranosti ....i da nam fakulteti budu usmereni na rad a ne da ucimo od starijih kolega i srednj3g kadra posao kad dodjemo da radimo

Baba Pelagija

pre 6 godina

osnovna škola 7.razreda,zanatske škole 2 godine,gimnazije i slične 4-5 godina.knjigu iz fizike,matematike,srpskog,hemije prepoloviti već kod štampanja.Likovno i muzičko izbaciti već u 6.razredu,tehničko u 7.razredu,povećati broj časova fizičkog.svima onima koji ŽELE da se naknadno kasnije u životu školuju OMOGUĆITI SISTEMSKO doškolovavanje,takvu vrstu prohodnosti. prosvetni radnik.

Gladiator

pre 6 godina

U Svedskoj se ide 9 godina osnovna i tri na gimnazijski nivo i onda visa skola ili fakultet ali to zavisi sta se upise.
Medicinska sestra uci medicinu na fakultet tri godine ili pet sa specijalizaciom
.

Vilić

pre 6 godina

Znajući sastav i stručnost naših poslanika od reforme ništa dobro ne očekujem. Trebalo bi zadužiti stručne ljude da prouče obrazovne sisteme četiri najobrazovanije svetske nacije (Rusija, Izrael, Japan i Kanada) i da naprave od njih naš sistem. Samo se ne treba ugledati na zemlje EU, jer ih nema među prvih pet zemalja. Šta reći npr. za Austriju u kojoj je prvi predmet po redu Katolička religija?

Brcko Rs

pre 6 godina

U Rs i Distriktu Brcko 9-to godisnje skolovanje odavno funkcionise.Uz obavezno predskolsko koje traje tri mjeseca za djecu koja ne idu obdaniste!Prvi i drugi se ne ocjenjuju vec samo ocjena sposobnosti djeteta!!Od treceg tek prave ocjene

Jovan

pre 6 godina

Šuvar po drugi put medju Srbima.
Ista priča, novi likovi.
Rezultat - današnje generacije, oni koji rade i vode ovu zemlju. Kako, vidimo.

nikol dz. femija

pre 6 godina

U Kanadi, recimo, za stude medicinskog i pravnog ali za advokaturu - MORATE PRVO DA ZAVRSITE JEDAN FAKULTET PA TEK ONDA DA UPISETE MEDICINKI ILI PRAVNI - advokatura (ukoliko samo zelite da budete pravnik, bez da ste advokat mozete odmah posle srednje).

KAKVA BI TEK RASPRAVA BILA da se to uvodi, A TREBALO BI, jer jedan moze da te ubije a drugi ostavi bez icega !!

STO SE TICE OSNOVNE I SREDNJE, treba potpuno UKINUTI POSEBNO OD 5-8.RAZREDA. Vratiti se na pocetak veka - obavezna 4 razreda, a posle ko hoce neka uci ali neobavezno, a ko hoce neka ide na zanat i neka segrtuje, a ko hoce neka ne uci nista dalje - KASNIJE SVIMA OMOGUCITI UPIS U SREDNJU SKOLU UKOLIKO POLOZE TEST, a za dalje skolovanje kako ko hoce.

SKOLA JE INACE NEPOTREBNA SADA I DECI I RODITELJIMA I DRUSTVU, jer vidimo da stanove u centru Begorada recimo imaju ljudi bez skole, ljudi iz rijalitija, ljudi koji i nisu iz Srbije, pevaci, sportisti a ni za pevace i sportiste skola isto nije potrebna.

TO JE TAJ NAPREDAK LJUDSKE CIVILIZAVIJE U 21.VEKU.

Naravno, kada odete u Pariz i dalje ce vas pitati da li ste bili u Luvru, a Francuska ce propagirati Luvr i grcku Nike sa Samotrake, koju posto je nebitna Grcima nece vratiti - niakda...hahahaha.a...

POVECATI U SKOLAMA POD OBAVEZNO LIKOVNO, LIKOVNO, LIKOVNO koje je veoma vazno posebno u malom uzrastu zbog razvijanja maste i kada je nauka u pitanju.

Žika Praziluk

pre 6 godina

@Konstantin
Ne može škola naučiti decu da razmišljaju, šta god ta fraza značila. A ne znači, zapravo, ništa. Deca ne mogu da formiraju trajne stavove, to je barem sasvim očigledno. A pošto je razmišljanje sposobnost formiranja koliko-toliko trajnih stavova, deca su još daleko od toga. Ponekad deca primete nešto što odrasli ne mogu ili ne žele da vide. Ali deca ne mogu da to stave u kontekst, da tome pronađu mesto u nekoj celini. Nevolja je što marketing forsira taj fragmentirani pogled na svet, stvarajući time opasnu iluziju da je deci takav "pogled" na svet dovoljan. Šta najviše utiče na pogled na svet današnje dece? Kratke video-forme, reklmae, spotovi... Kratke i gotovo uvek potpuno besmislene. Posledice toga će biti slične promenama klime, po razmerama i značaju.

Jovan iz Atine

pre 6 godina

@Kakoto
Imam zaista veliki broj prijatelja koji su prosvetni radnici i njihove plate se krecu od 44 do 52.000 dinara znaci oko zvanicnog proseka....tako bi moralo i ostati zato sto od 12 meseci oni rade oko 9 meseci,ostalo je cist odmor,dakle ako zelis kao prosvetar da zaradis vise novca nadji posao u privatnoj skoli ali tamo nece biti 3 meseca odmaranja vec ukupno 3 nedelje odmora.

mali Perica

pre 6 godina

Pošto se bavim stanjem u švedskom školstvu, mogao bih da navedem hrpu podataka o stanju švedskog obrazovnog sistema, ali to bi bilo bespotrebno opterećenje, zar ne? Švedski đaci su po znanju na 27. mestu na listi od 34 zemlje u okviru OECD. Susedi Šveđana su ipak bolji. Šveđani priznaju da je pad počeo pre deset godina. Realno, počeo je mnogo ranije.

cobo

pre 6 godina

Her Shone @
U Nemackoj je razlika po pokrajinama,posle osnovne 4 razreda gimnazijalci idu 8 ili 9 razreda (G8 ili G9 )a zanati su od 2-3,5 godina ! Zavisi koji zanat .

Bojan

pre 6 godina

Jedino sto mene zanima to je da mi drzava ne namece da dete moram da skolujem u drzavnoj skoli. Ne cenim drzavni obrazovni sistem, ne slazem se sa zvanicnom verzijom istorije, ne prihvatam zvanicni sistem vrednosti.Jedino prihvatljivo resenje je da dete obrazujem u privatnoj ustanovi koju sam odaberem, po programu koji ja kao roditelj odobravam. U suprotnom ozbiljno razmisljam o tome da se preselim u neku ljudskiju zemlju, i tamo da zasnujem porodicu.

gradjanka

pre 6 godina

Samo da se zna da je još davne 2000. g. tadašnje Ministarstvo prosvete na čelu sa pokojnim Gašom. K. osmislilo koncept osnovnoškolskog obrazovanja u trajanju od 9 godina, ali? Kome govoriti?

lola

pre 6 godina

Sve dok zivimo u ovakvoj kulturi gde nam podmladak formira pink i informer a roditelji jedva obezbedjuju egzistenciju, sve ostalo je nevazno. Drustvo koje ne postuje nastavnike nema sta da ocekuje. Znanje ne postoji, postoji svest o znanju. Kroz lavirint saznavanja tesko se moze proci bez uzora i usmeravanja. Suma instant podataka dostupnih na internetu ili bilo gde nekorisna je bez konteksta. Skola nas ne uci prakticnom vec razvija nase umne potencijale kako bismo bili sposobni da nesto razumemo, uocimo, povezemo, razvijemo, unapredimo, kreiramo...Ovo drustvo dozivljava skolu kao gubljenje vremena a nastavnike kao nekorisne dangube. Ovde mnogi koji provedu svoj poslovni dan cekajuci kraj radnog vremena duboko ne shvataju kako izgleda radni angazman jednog profesora. Zalosno je gledati ovu zemlju i sopstveni narod.

Samo akademac

pre 6 godina

Prvo hvala Bogu na obaveznoj srednjoj skoli. Drugo pre treba razmisliti o hitnoj reformi sistema skolovanja, kako u srednjoj skoli tako i na fakultetima. Glave su nam prepune nepotrebne teorije koju jedva 10 posto ljudi moze da iskoristi (ako se preijavi za kviz) a prakticno znanje je jednako nuli.

miki maus

pre 6 godina

Osnovna škola treba da traje 7 godina. Dovoljno. Zatim podela na zanatsko-tehničarske škole i škole/gimnazije za pripremu upisivanja fakulteta i visokih škola. Zanatsko-tehničke da traju 3 godine, a ove pripremne za fakulet 4 godine. Tako bi se vreme školovanja skratilo za 1 godinu. Iz programa školovanja treba izbaciti nepotrebne sadržaje. Treba dati naglasak na struku, a minimizirati opšteobrazovne sadržaje. Fizičko vaspitanje i učenje o Zdravom životu treba da imaju značajno mesto u obrazovanju. Treba decu učiti logičkom razmišljanju, stvaralaštvu, razvijati kod njih istraživački duh, a ne samo učenje napamet, štreberaj, bubanje činjenica.

Milena NL

pre 6 godina

U Holandiji deca polaze u školu sa četiri godine " dobrovoljno " a sa pet obavezno a orjentaciju u obrazovanju biraju sa dvanaest i to u saradnji sa stručnim timom iz školstva, ako ne poseduješ kapacitete ne možeš na visoke škole...

Milena NL

pre 6 godina

U Holandiji deca polaze u školu sa četiri godine " dobrovoljno " a sa pet obavezno a orjentaciju u obrazovanju biraju sa dvanaest i to u saradnji sa stručnim timom iz školstva, ako ne poseduješ kapacitete ne možeš na visoke škole...

ludačko obrazovanje=ludačka država

pre 6 godina

Sve radimo naopako. Umesto da skratimo trajanje osnovne i srednje skole, mi cemo jos da produžimo osnovnu. Zaista nismo normalni.
U rusiji na primer, osnovna traje 6 godina, a srednja 3. Tako da upisujes faks sa 16 godina, i zavrsis ga sa 19,20. Cela decenija je pred tobom, mlad se oženiš (udaš) mlad počneš da radiš, i sve ide prirodnim tokom.
Ovde upišeš sa 19 (20 ako si pao ispit) onda ides do 25 godine na faks, pa čekaš 2 godine na posao, pa još 2 godine sigurnost na poslu da se oženiš, i na kraju umesto mladoženje i mlade imamo staroženju i staru. deca se radjaju u tridesetim, samim tim su manje zdrava, i tako sve u krug.

Jovan iz Atine

pre 6 godina

@Kakoto
Imam zaista veliki broj prijatelja koji su prosvetni radnici i njihove plate se krecu od 44 do 52.000 dinara znaci oko zvanicnog proseka....tako bi moralo i ostati zato sto od 12 meseci oni rade oko 9 meseci,ostalo je cist odmor,dakle ako zelis kao prosvetar da zaradis vise novca nadji posao u privatnoj skoli ali tamo nece biti 3 meseca odmaranja vec ukupno 3 nedelje odmora.

nikol dz. femija

pre 6 godina

U Kanadi, recimo, za stude medicinskog i pravnog ali za advokaturu - MORATE PRVO DA ZAVRSITE JEDAN FAKULTET PA TEK ONDA DA UPISETE MEDICINKI ILI PRAVNI - advokatura (ukoliko samo zelite da budete pravnik, bez da ste advokat mozete odmah posle srednje).

KAKVA BI TEK RASPRAVA BILA da se to uvodi, A TREBALO BI, jer jedan moze da te ubije a drugi ostavi bez icega !!

STO SE TICE OSNOVNE I SREDNJE, treba potpuno UKINUTI POSEBNO OD 5-8.RAZREDA. Vratiti se na pocetak veka - obavezna 4 razreda, a posle ko hoce neka uci ali neobavezno, a ko hoce neka ide na zanat i neka segrtuje, a ko hoce neka ne uci nista dalje - KASNIJE SVIMA OMOGUCITI UPIS U SREDNJU SKOLU UKOLIKO POLOZE TEST, a za dalje skolovanje kako ko hoce.

SKOLA JE INACE NEPOTREBNA SADA I DECI I RODITELJIMA I DRUSTVU, jer vidimo da stanove u centru Begorada recimo imaju ljudi bez skole, ljudi iz rijalitija, ljudi koji i nisu iz Srbije, pevaci, sportisti a ni za pevace i sportiste skola isto nije potrebna.

TO JE TAJ NAPREDAK LJUDSKE CIVILIZAVIJE U 21.VEKU.

Naravno, kada odete u Pariz i dalje ce vas pitati da li ste bili u Luvru, a Francuska ce propagirati Luvr i grcku Nike sa Samotrake, koju posto je nebitna Grcima nece vratiti - niakda...hahahaha.a...

POVECATI U SKOLAMA POD OBAVEZNO LIKOVNO, LIKOVNO, LIKOVNO koje je veoma vazno posebno u malom uzrastu zbog razvijanja maste i kada je nauka u pitanju.

fg

pre 6 godina

Ne , nama ne trebaju opsti tipovi skola poput gimnazija, nama treba od malih nogu usmeravanje, ali nismo spremni da se odreknemo zastarelog istocnjackog gimnazijskog sistema, pa nam zato sa 19 godina izadju maturanti koji ne znaju nista kako treba . Deca iz strucnih skola ( iako su i nase strucne vrlo siroke) su u velikoj prednosti u odnosu na filozofa gimnazijalca ako nastave istu struku ...
uzmimo primer farmacije u kojoj dok se gimnazijalac pati da savlada sta to bese farmakopeja , tehnicar vec proverava recept .... samo od malih nogu ( vec posle osnovne) profilisanje i udri po praksi jer uspesnost u poslu i vestine zavise od utreniranosti ....i da nam fakulteti budu usmereni na rad a ne da ucimo od starijih kolega i srednj3g kadra posao kad dodjemo da radimo

Baba Pelagija

pre 6 godina

osnovna škola 7.razreda,zanatske škole 2 godine,gimnazije i slične 4-5 godina.knjigu iz fizike,matematike,srpskog,hemije prepoloviti već kod štampanja.Likovno i muzičko izbaciti već u 6.razredu,tehničko u 7.razredu,povećati broj časova fizičkog.svima onima koji ŽELE da se naknadno kasnije u životu školuju OMOGUĆITI SISTEMSKO doškolovavanje,takvu vrstu prohodnosti. prosvetni radnik.

Pavke

pre 6 godina

Prvo od iole obrazovane dece Bolonja je napravila debile,a sad ce se startovati sa time da ce celo skolovanje biti debili.
Osnovno i srednje skolstvo,kao i vise i visoko je bilo odlicno 70-80-90-tih,pa cak i do 2000-te,i jedino sto je trebalo ga modernizovati a ne menjati u korenu.
(Veseli, 26. jul 2017 11:58)
Imao sam tu sreću ili nesreću da studiram po oba sistema. Bolonja ni od koga ne pravi debile, to može da kaže samo neko ko nije video kako izgledaju studije sada. Ceni se kompletan semestar studenta, i dolasci i prisustva i seminarski i kolokvijumi. Ne ceni se samo gruvanje i papagajsko ponavljanje gradiva na ispitu (po starom sistemu se tako dobijala ocena). Ovde se forsira kontinualan rad, aktivnost, rad na svakom zadatku, ne samo poslednji ispiti i ocena na njemu.
Suština je da danas fakulteti nude znanje, na studentu je da odluči da li želi da se posveti učenju ili će samo da otalja. Tako je, uostalom, u svemu u životu i sa poslom i sa osnovnom i sa srednjom školom.
Mislim da treba da se ide napred sa reformama, zaglavili smo negde u sedamdesetim godinama, pa se posle čudimo kad izađemo na berzu rada i niko neće da nas zaposli.

I da, moje bolonjsko obrazovanje mi je donelo i posao i dobru zaradu upravo zato što me interesovalo puno stvari na fakultetu i radio sam na projektima.

Her_Shone

pre 6 godina

U Nemackoj osnovna traje 4 god, nakon osnovne škole je učenicima na raspolaganju niža srednja škola koja traje 5 god. a posle nje se uci neki zanat 2 god. realna škola za naprednije ucenike i posle nje se uci za neko zanimanje ili prelazi u gimnaziju i gimnazija koja traje 8 godina i nemanjena za nastavak skolovanja na nekom fakultetu. O tome koju srednju školu će deca pohađati obično odlučuju nastavnici, a jednim delom
i roditelji na temelju ocena.Nije sramota ugledati se na uspesne.

Bojan

pre 6 godina

Jedino sto mene zanima to je da mi drzava ne namece da dete moram da skolujem u drzavnoj skoli. Ne cenim drzavni obrazovni sistem, ne slazem se sa zvanicnom verzijom istorije, ne prihvatam zvanicni sistem vrednosti.Jedino prihvatljivo resenje je da dete obrazujem u privatnoj ustanovi koju sam odaberem, po programu koji ja kao roditelj odobravam. U suprotnom ozbiljno razmisljam o tome da se preselim u neku ljudskiju zemlju, i tamo da zasnujem porodicu.

anoximus

pre 6 godina

Šta tu ima da se radi. Kažeš:"Od ove godine je osnovnao školstvo 9 god., a srednje je obavezno." I to je to. Od svega pravite nauku, džabalebaroši.

Veseli

pre 6 godina

Prvo od iole obrazovane dece Bolonja je napravila debile,a sad ce se startovati sa time da ce celo skolovanje biti debili.
Osnovno i srednje skolstvo,kao i vise i visoko je bilo odlicno 70-80-90-tih,pa cak i do 2000-te,i jedino sto je trebalo ga modernizovati a ne menjati u korenu.

Rade

pre 6 godina

Danas kada je celokupno zvanje na tri klika daleko.Kada je youtube najveci univerzitet na svetu postao mi se vracamo samoupravljanju.Da nije smesno bilo bi zalisno.Samo ovde kada neko zavrsi fakultet,a to je obicno blizu tridesetih odlazi na posao i tamo se obucava za to sto ce raditi.Zasto je toliko vremena proveo na skolovanju a za posao za koji je ucen nema pojma treba da pitate bas ove sto odlucuju o obrazovnom sistemu.Takva nam je i ekonomoja.Slika i prilika.

BV

pre 6 godina

U danasnjem obrazovnom sistemu se podstice reproduktivno znanje, a ne ramisljanje, ali ok, jasno je zbog cega. Tako se stancuju robovi za buduce pokretne trake, i to nije od juce, to traje vec decenijama.
Secam se katastrofalne metodike mojih ucitelja i nastavnika u vezi matematike recimo, zbog toga je nismo voleli, a danas na internetu gledam prakticna, vizuelna objasnjenja razlomaka, sinusa, kosinusa i zalim sto nam to neko nije tako predstavio..

загор

pre 6 godina

"дебилана" :)
школа убија креативност и изазива депресију код способних. ако хоћеш да убијеш способну особу у појам, вежи је у школску клупу до 30те године.
што је школски систем ригиднији, то је крајњи производ лошији. при томе не мислим на дисциплину у школи, то мора да буде на највишем нивоу, него ригидност образовног програма. слушај идиотије - припремамо образовни систем који ће да формира стручњаке и радике за 2040. и после, а немамо појма ни које индустрије и делатности ће бити модерни за 3-4 године. од 50% најплаћенијих занимања данашњице, пре 8 година није ни постојало...

Ja sam Walter White

pre 6 godina

Podržavam sve komentare koji osuđuju školstvo. Zaista ovolika količina škole je ubijanje u pojam. Ponešto se i nauči ali 90% je naučeno na silu samo za ispit i zaboravlja se odmah.

Što su deca starija to više otaljavaju školu niti ih zanima. Naručito sada kada je celokupno ljudsko znanje dostupno na internetu.

Mladi treba da budu slobodniji ali i da imaju obaveze - da idu na neku vrstu posla, nešto kao praksa, da dobijaju neku simboličnu sumu novca. Treba im pomoći da što ranije otkriju čime žele da se bave i zato im treba dopustiti mogućnost da menjaju izbor "prakse". Kad otkriju šta vole mnogo će pozitivnije pristupiti poslu, učiti iz te oblasti, širiti znanje po potrebi i željama.

Terati ljude da na silu idu 15 godina u neke memljive učionice i samo proveravati da li imaju dobro pamćenje je po meni pogrešno.

Na kraju krajeva ako neko ne želi da uči i da postane nešto više to je njegovo pravo - a ne na silu ih terati da šta .. ?

Ljiljana, London

pre 6 godina

Vazno je sta i kako ih uce. Taman sam pomislila na finski sistem, ali to kod nas ne bi upalilo jer za to je potrebno zdravije drustvo, mi im nismo u ovom trenutku ni blizu. Protiv sam drzati decu i mlade dugo u obrazovanju (do 21-22 god. max sa fakultetom); treba im dati vise prakse sa teorijom jer je to uvek manjkalo kod nas. Plus uvesti radne akcije kao preduslov za zaposljenje (i obavezno zaposljenje nakon toga drzava mora da obezbedi), da se razvije drustvena odgovornost, radna navika i usput izgradi zemlja. Inace bih sve nezaposlene mobilizovala na radne akcije + obezbedila obrok, smestaj i besplatno zdravstvo. Mlade sto pre treba uposliti i navici na rad, zbog potencijala za razvoj u dvadesetim, zbog onoga sto mogu da pruze, da vide sta im ide a sta ne ide pa da mogu i da promene ili nadgradjuju, a ne da im prvi posao bude sa 30+ godina. E to bih volela da vidim za njih.

Slovan

pre 6 godina

Jeee, moja deca nece imati drugove koji su zavrsili osnovnu skolu samo, kao sto ih ja imam. A sto je gore jos isti ti odrasli konji nece da zavrse ni vanredno. Sramota. Drustvena propast.

lool

pre 6 godina

Mozete da uvedete obavezan fakultet ali dzabe!Uvedite vi prakticnu nastavu I prekinite sa stranackim zaposljavanjem.Koji motiv ima postena osoba da se skoluje?Posao ce I dalje dobijati botovi

mozgarosh

pre 6 godina

Срамота што нам треба неко други да нам каже да образује о своју децу и што то не радимо одмах него одлажемо колко можемо.

Hogar

pre 6 godina

(Jovan iz Atine, 26. jul 2017 13:38)
Poštovani Jovane, supruga mi je profesor i nema ni blizu tri meseca "čistog" odmora. Molim Vas da se kod prijatelja informišete o tome.

.

pre 6 godina

A šta ćete s porodicom? Porodica je mnogo važnija za formiranje ličnosti od škole. Kakve su srpske porodice videlo se prethodnih nedelja u Grčkoj i u hodnicima ovdašnjih socijalnih službi... Sve te nasilnike nisu formirale škole, nego njihove porodice. To što porodica (ne) uradi od dece, škola ne može, a na kraju krajeva (zašto bi škola preuzimala kompetencije porodice), ni ne treba da menja, ispravlja, doteruje, nadgrađuje... Obrazovanje u Srbiji nije ni bolje ni gore od ostalog u toj zemlji. Previše prazne priče, premalo rada.

Veliki Perica,biti neces

pre 6 godina

@Gladiator 
Švedsko obrazovanje je verovatno najlošije na tzv. zapadu.
(mali Perica, 26. jul 2017 12:43) 

Ma jasno ko dan.
Zato je Svedska po svim istrazivanjima ispod Somalije.

Leviathan

pre 6 godina

A zašto smo čekali neku obavezu sa strane da to uvedemo? Sasvim je jasno da se iz ovog blata samo obrazovanjem možemo izvući. A da: obrazovani glasaju drugačije...

Brcko Rs

pre 6 godina

U Rs i Distriktu Brcko 9-to godisnje skolovanje odavno funkcionise.Uz obavezno predskolsko koje traje tri mjeseca za djecu koja ne idu obdaniste!Prvi i drugi se ne ocjenjuju vec samo ocjena sposobnosti djeteta!!Od treceg tek prave ocjene

gradinar

pre 6 godina

Све је УШТЕДА.
Први разред свих средњих је мање-више општеобразовни. Тако да је увођење деветог разреда уштеда за државу.
Уместо да запошљаваш наставнике математике, српског итд. у средњој школи, користићеш постојеће кадрове из основне школе у том деветом разреду. У средњој ће остати само стручни предмети (осим у гимназији).
Друго, мрежа и капацитети средњих школа могу да се значајно смање, а постојећи капацитети основних школа да се више искористе, јер су сада основне школе све празније, нема ђака.
Да ли је то паметно и за образовање - видећемо...

chombe

pre 6 godina

Nasilnim nametanjem broja razreda koje ce dete zavrsiti se nece nista doiti. Mora da postoji klima u drustvu koja podstice zelju za obrazvanjem. Ta klima ne da ne postoji nego egzistira njena suprotnost. Tesko da ce se nesto promeniti po tom pitanju u skorije vreme, hoce, ali na gore.

Циник

pre 6 godina

До 2030 у Србији ће бити обавезно факултетско образовање јер ће бити 5 ђака у разреду.

Gladiator

pre 6 godina

U Svedskoj se ide 9 godina osnovna i tri na gimnazijski nivo i onda visa skola ili fakultet ali to zavisi sta se upise.
Medicinska sestra uci medicinu na fakultet tri godine ili pet sa specijalizaciom
.

Todor

pre 6 godina

A da li ce dobiti posao svi koji zavrse srednju skolu kao u drugim zemljama.Ili samo mora da zavrsi da bi bio skolovan.Pa kod nas ni ljudi sa zavrsenim master studija nemoju posao

Žika Praziluk

pre 6 godina

@Konstantin
Ne može škola naučiti decu da razmišljaju, šta god ta fraza značila. A ne znači, zapravo, ništa. Deca ne mogu da formiraju trajne stavove, to je barem sasvim očigledno. A pošto je razmišljanje sposobnost formiranja koliko-toliko trajnih stavova, deca su još daleko od toga. Ponekad deca primete nešto što odrasli ne mogu ili ne žele da vide. Ali deca ne mogu da to stave u kontekst, da tome pronađu mesto u nekoj celini. Nevolja je što marketing forsira taj fragmentirani pogled na svet, stvarajući time opasnu iluziju da je deci takav "pogled" na svet dovoljan. Šta najviše utiče na pogled na svet današnje dece? Kratke video-forme, reklmae, spotovi... Kratke i gotovo uvek potpuno besmislene. Posledice toga će biti slične promenama klime, po razmerama i značaju.

gradjanka

pre 6 godina

Samo da se zna da je još davne 2000. g. tadašnje Ministarstvo prosvete na čelu sa pokojnim Gašom. K. osmislilo koncept osnovnoškolskog obrazovanja u trajanju od 9 godina, ali? Kome govoriti?

IBJ

pre 6 godina

Dužina trajanja škole, godina gore-dole, to je sve šminka. Hajde da govorimo i suštini: o obimu i kvalitetu nastavnih programa, o modernoj metodologiji nastave, kvalitetu i motivisanosti nastavnika.

Strašne su stvari kad saznate da deca dođu do fakulteta a da nisu pročitali ni jedno ozbiljnije književno delo, da "govore u onomatopejama" jer im je rečnik siromašan, da nisu u stanju da se uključe u visokoškolsku nastavu jer su maturirali bez osnovnih (aktivnih) znanja iz ključnih prirodnih nauka, pa onda studiraju u proseku 7-9 godina. Da i ne govorimo o tome da ni za koga nema posla i da oni najbolji, koji bi trebalo da budu nosioci razvoja Srbije, neprekidno odlaze, a ostaju samo poluobrazovani, sklepani kvazi-stručnjaci koji nisu u stanju ni da ordže ono što imamo, a kamoli da nešto razviju.

I tako nam ta "intelektualna šljaka" reprodukuje Vučiće na vlasti, a Vučići nam reprodukuju još goru intelektualnu šljaku... sve do potpunog potonuća društva na nivo afričkog voodooland-a.

A baš je indikativno da je Slavica sve to izgovorila na Pinku. Valjda je preneo i Informer.

FUJ!

AlexM

pre 6 godina

uopste nije bitno dali ce osnovna skola trajati 8 ili 9 godina, dali ce srednja skola biti obavezna ili ne ,BITNO je da kad se ta skola zavrsi da ona i necemu sluzi, da je sistem takav da te mlade ljude ceka nekakav posao, shodan onome sto su zavrsili .... Sve ostalo su samo prazna naklapanja...

Nesa

pre 6 godina

posao za koji je ucen nema pojma treba da pitate bas ove sto odlucuju o obrazovnom sistemu.Takva nam je i ekonomoja.Slika i prilika.
(Rade, 26. jul 2017 12:30)

Jedna od stvari koja se ne uči na "Univerzitetu" Youtube je pismenost. Šta će nam klasično obrazovanje pored klika na Internetu? Da bi deca umela da razlikuju glupost od istine, vredno od bezvrednog, da nauče da učestvuju u kolektivu i da postanu ljudi. Svakako i da postanu konkurentni na tržištu rada.

Braća po ... obrazovne linije

pre 6 godina

U jeee...pa to kad se sabere koliko godina treba obaveznog školovanja , pa toliko neki naši političari-ktitori nemaju zajedno kad skupe, i redovnog i kupljenog zajedno ....

Konstantin

pre 6 godina

Ne znam kada će nadležni shvatiti da problem ne leži u formi poput raspodele godina, nego isključivo u gradivu koje se uči, ali verovatno neće nikada, jer programe kroje osobe, koje sa decom nisu radile u životu. Smatram da je trenutna podela na 8 godina osnovne i 4 (u nekim slučajevima 3) godine srednje škole odlična stvar, kao i polazak dece u školu nakon navršenih 6 godina i 6 meseci. Međutim, deci treba dozvoliti da razmišljaju sama, navoditi ih da sama dolaze do zaključaka, ako pogreše objasniti im gde su i zašto pogrešili, a ne momentalno kažnjavati. Gradivo koje uče treba uklopiti tako da što bolje nauče osnove, a ne preskakati korake i odmah preći na teže bez da su shvatili osnove, tu posebno mislim na matematiku i prirodne nauke. Osim toga, treba ih navoditi na to da otkriju svoje talente, a ne da vijaju ocene i imaginarne rezultate. Pošto sam u svojim srednjim dvadesetim, spadam u generaciju kod koje su počeli da eksperimentišu sa reformama, a rezultati su postali gori nego ranije, što vidim kod nadolazećih generacija. Tako su nam negde u 3.razredu osnovne dotadašnju staromodnu učionicu pretvorili u igraonicu sa tepisima, ali su nam i dalje zapušavali usta kad tvrdimo nešto drugačije od udžbenika i učiteljice, iako smo često bili u pravu, jer smo imali bolje i novije izvore, pošto se tada već koristio internet, a i imali smo kod kuće nove knjige, koji nisu udžbenici.

Vilić

pre 6 godina

Znajući sastav i stručnost naših poslanika od reforme ništa dobro ne očekujem. Trebalo bi zadužiti stručne ljude da prouče obrazovne sisteme četiri najobrazovanije svetske nacije (Rusija, Izrael, Japan i Kanada) i da naprave od njih naš sistem. Samo se ne treba ugledati na zemlje EU, jer ih nema među prvih pet zemalja. Šta reći npr. za Austriju u kojoj je prvi predmet po redu Katolička religija?

EnaE

pre 6 godina

Ne znam da li ce ovo sa produzenjem osnovne biti radjeno kao sto je u CG uradjeno,oni vec nekih 13 godina imaju takav sistem ali nije tu dodat deveti razred,vec je fakticki dodat prvi jer deca jednu godinu ranije krecu u skolu(u godini kada pune 6 godina)i u tom prvom razredu se ne uce slova niti bilo sta drugo vec je kao vrtic bukvalno,samo sa malkice vise discipline.

lebovitz

pre 6 godina

U BiH već odavno postoji devetogodišnje osnovno obrazovanje, i faktički nije ništa promijenilo. Kreće se u školu sa 6 umjesto sa 7 godina, i uče se pjesmice i slično (ono što se prije radilo u predškolskom), samo sad u drugom razredu krećeš sa onim što si prije radio u prvom. Nije šija nego vrat, ne treba se oko ovoga uzbuđivati.

Jovan

pre 6 godina

Šuvar po drugi put medju Srbima.
Ista priča, novi likovi.
Rezultat - današnje generacije, oni koji rade i vode ovu zemlju. Kako, vidimo.

Milena NL

pre 6 godina

U Holandiji deca polaze u školu sa četiri godine " dobrovoljno " a sa pet obavezno a orjentaciju u obrazovanju biraju sa dvanaest i to u saradnji sa stručnim timom iz školstva, ako ne poseduješ kapacitete ne možeš na visoke škole...

Ludi Milojko

pre 6 godina

(IBJ, 26. jul 2017 11:30)
Sve si lepo objasnio, jedino treba podvući KVALITET nastavnika i predavača kao i besmislen nastavni plan i program.Ono što je još i najvažnije UNIŠTENA privreda, nismo u stanju ni beli luk da proizvedmo, tako da to obesmišljava bilo koji sistem obrazovanja. Najveća perspektiva u Srbiji je da se zaposliš u Miliciju (pogotovo saobraćajnu), pravosuđe (čuvar u zatvoru je idealno), carina (na prelazu idealno) ili politička stranka (po mogućnosti Predsednik, idealno). To su krajnji dometi srpskog obrazovanja i društva!!!

mali Perica

pre 6 godina

Pošto se bavim stanjem u švedskom školstvu, mogao bih da navedem hrpu podataka o stanju švedskog obrazovnog sistema, ali to bi bilo bespotrebno opterećenje, zar ne? Švedski đaci su po znanju na 27. mestu na listi od 34 zemlje u okviru OECD. Susedi Šveđana su ipak bolji. Šveđani priznaju da je pad počeo pre deset godina. Realno, počeo je mnogo ranije.

Milena NL

pre 6 godina

U Holandiji deca polaze u školu sa četiri godine " dobrovoljno " a sa pet obavezno a orjentaciju u obrazovanju biraju sa dvanaest i to u saradnji sa stručnim timom iz školstva, ako ne poseduješ kapacitete ne možeš na visoke škole...

cobo

pre 6 godina

Her Shone @
U Nemackoj je razlika po pokrajinama,posle osnovne 4 razreda gimnazijalci idu 8 ili 9 razreda (G8 ili G9 )a zanati su od 2-3,5 godina ! Zavisi koji zanat .

Samo akademac

pre 6 godina

Prvo hvala Bogu na obaveznoj srednjoj skoli. Drugo pre treba razmisliti o hitnoj reformi sistema skolovanja, kako u srednjoj skoli tako i na fakultetima. Glave su nam prepune nepotrebne teorije koju jedva 10 posto ljudi moze da iskoristi (ako se preijavi za kviz) a prakticno znanje je jednako nuli.

miki maus

pre 6 godina

Osnovna škola treba da traje 7 godina. Dovoljno. Zatim podela na zanatsko-tehničarske škole i škole/gimnazije za pripremu upisivanja fakulteta i visokih škola. Zanatsko-tehničke da traju 3 godine, a ove pripremne za fakulet 4 godine. Tako bi se vreme školovanja skratilo za 1 godinu. Iz programa školovanja treba izbaciti nepotrebne sadržaje. Treba dati naglasak na struku, a minimizirati opšteobrazovne sadržaje. Fizičko vaspitanje i učenje o Zdravom životu treba da imaju značajno mesto u obrazovanju. Treba decu učiti logičkom razmišljanju, stvaralaštvu, razvijati kod njih istraživački duh, a ne samo učenje napamet, štreberaj, bubanje činjenica.

lola

pre 6 godina

Sve dok zivimo u ovakvoj kulturi gde nam podmladak formira pink i informer a roditelji jedva obezbedjuju egzistenciju, sve ostalo je nevazno. Drustvo koje ne postuje nastavnike nema sta da ocekuje. Znanje ne postoji, postoji svest o znanju. Kroz lavirint saznavanja tesko se moze proci bez uzora i usmeravanja. Suma instant podataka dostupnih na internetu ili bilo gde nekorisna je bez konteksta. Skola nas ne uci prakticnom vec razvija nase umne potencijale kako bismo bili sposobni da nesto razumemo, uocimo, povezemo, razvijemo, unapredimo, kreiramo...Ovo drustvo dozivljava skolu kao gubljenje vremena a nastavnike kao nekorisne dangube. Ovde mnogi koji provedu svoj poslovni dan cekajuci kraj radnog vremena duboko ne shvataju kako izgleda radni angazman jednog profesora. Zalosno je gledati ovu zemlju i sopstveni narod.