Petak, 21.07.2017.

18:21

Šta se dešavalo 10. jula na nebu iznad Srbije?

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo sprovodi postupak inspekcijskog nadzora povodom incidenta koji se dogodio 10. jula.

Izvor: B92

Šta se dešavalo 10. jula na nebu iznad Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

mili-topo

pre 6 godina

bacis kosku i narod je glodje
"nemacka firma" "kabl"
a niko ne vidi da ovaj covek laze i lupa gluposti, tu je i "apolo 13"
sam nacin govora, obraca se sa visine
cinjenica je da nadobudost i neznanje idu zajedno
laz do lazi, a sta se zaista desilo nikada se nece saznati, mozda ako dodje do neke nesrece pa dodju stranci da utvrde zasto su njihovi gradjani nastradali
do tada glodjite taj kabl sto vam je bacen

Ljilja

pre 6 godina

Koliko ostrascenih komentara, sta je s vama ljudi? Kako je moguce da su svi toliko besni zbog ove situacije, da vas toliko pogadja? Desava se, resili su problem brzo, sve je proslo dobro na kraju, niko nije ni poginuo niti je povredjen. U cemu je problem?

aaa

pre 6 godina

Klasicna namestaljka kako bi se zaposlio jos jedan ekspertski strucnjak iz SNS na mestu direktora sa platom kao bar trideset ovih sto su pozaposljavani po JP ,ministarstvima ,agencijama , lokalnim samoupravama na PP ugovore

teo

pre 6 godina

@ IspeciPaReci, 21. jul 2017 22:42)

Svaki skolovan navigator se moze snaci sa kartom, kredom, lenjirom i sestarom. Naravno da se ulaze u radare ali to je automatika, olaksava citanje parametra. To je kao digitron u svetu matematike. Ali to ne znaci da, dobar matematicar, ne moze izracunati nesto pesaka.

NoName

pre 6 godina

@mr bin

I ono sto je bitno u celoj prici, da svi ozbiljni sistemi moraju imati "backup". Taj backup moze biti od baze podataka, do samog sekundarnog "pomocnog" sistema. Pa cak je u toj meri potreban i treci. Ako drugi zakaze zbog necega.
Kada se menja cela oprema ili deo opreme, "kompanija" radi na backup sistemu neometano. Kad se postavi primarni deo, proverava se i posle provere pusta u rad. Onda se radi treci pomocni, pa tek drugi. Kablovi i konektori uvek moraju biti obelezeni. To je osnova cak i za one koji se razumeju u malo elektronike, a kamoli za nekog ko je inzenjer.
Ovde postoji mogucnost, posto se zna kakav je srpski mentalitet, da je ta osoba pozurivana. Ili ceo tim. Pa je doslo do greske. Jer cela nacija ovde kao da je na spidu.

losmi

pre 6 godina

radim kao sistem inzenjer i ova izjava je sramotna. ovde su cista nestrucnost i ne pridrzavanje procedura.
redonantni serveri , softweri , linkovi , napajanja i sama automatika je podrazumevano svakog sistema. video sam kako izgleda komunikacioni sistem SMARTSA na Rudniku , sve im je redonantno ne puta 2 , vec puta 10 , a takodje sve to na 2 razlicite lokacije tj vrha planine , a konunikaciju i radare imaju na vise razlicitih lokacija ... tako da ne mogu da zamislim sta imaju u zgradi ...
ako ste vec toliko uspesna firma , napravite taj kontrolni toranj u Nisu i zgradu za ostale kontrole letenja. unisticete i jedinu ozbiljnu firmu

gluposti

pre 6 godina

Ranije bi, ujutro dok na prozoru pusim cigaretu, prebrojao desetak tragova aviona koji prelecu preko Mirijeva. Zadnjih dana nista, ocigledno je da zbog necega lete drugim koridorom.
(felix, 21. jul 2017 20:38)

U ovom trenutku (23:28) 21 avion leti preko Srbije.

Marko

pre 6 godina

Čekaj a šta je bilo sa avionima koji su u tom trenutku bili recimo na 20 minuta od sletanja na Nikolu Teslu? Kako nijedan avion u našem vazdušnom prostoru i koliko vremena, nije mi jasno?!

Walldorf

pre 6 godina

@DIVOS3. Da li bi ste bili ljubazni da nam svima ovde date link kao dokaz da se ovakve brljotine desavaju u De i Fr? Ovo je SKANDAL!!! Covek 'ladno uvali kabel na pogresno mesto i kao "ma to se desava".Sta se bre desava??? Inzinjer da napravi gresku kakvu ne bi napravio prosecan poznavalac uvezanih sistema? Jel to neki vic??? Pedeset minuta!!! Neverovatno, zaista... I sto je najcrnje. Uvek se i za katastrofalne propuste nadje opravdanje. Opravdanje tipa "desava se"?!? Sta reci...

n6

pre 6 godina

malo nelogično, svaki konektor ima svoj poseban ulaz kao i kod usb-a, punjača mobilnih, konektora kod automobila itd itd. upravo iz razloga da odredjeni kabl ne gurnes u pogrešno mesto. priča malko ne pije vodu al ajde sad nećemo u sitna crevca.

IspeciPaReci

pre 6 godina

Kaže ovde neko da kontrola letenja može podjednako efikasno da funkcioniše uz pomoć pleksglas table i krede za crtanje.
Da li ti zaista veruješ u to što pričaš i da li ima iko drugi ko ti veruje?
Mora da zato kontrole letenja širom sveta ulažu tolike pare u radare i ostale propratne sisteme, da ih imaju za slučaj da nestane krede ili se tabla polomi.

Alex Mahone

pre 6 godina

Pogrešno priključen kabal?!
"Ima li pilota u avionu"-neki nastavak za koji nisam znao?!
Kome su namenjena ovakva "ekspertska" objašnjenja?!

only fools and horses

pre 6 godina

@(mali radojica, 21. jul 2017 19:29)

Čekaj bre malo. Nahvaliste SMATSU, Eurocontrol, tvrdite da su skoro pa najbolji, rade bez greške i sl, a onda kreće nabrajanje gde su sve napravili greške i haos. Meni više deluje da i ta EU sve više postaje kao bivša SFRJ, gde se poslovi dobijaju po raznoraznim osnovima, pre stručnosti i sposobnosti.

DIVOS3

pre 6 godina

Za komentatore tipa sedim gledam nebo i primecujem da se nesto cudno desava vec 10ak dana itd. molim da spuste pogled i pokusaju da se vrate u stvarnost bez suludih teorija zavere, dovoljno je siva i bez tog tipa zastranjivanja.
Kao sto rece neko budite oprezni sa pljuvacinom, vrlo mali krug ljudi zna koliko su ti sistemi kompleksni i samim ti koliko je kompleksno objasnjenje ovoga sto se dogodilo. Ono sto je nepobitna cinjenica, deo smo panevrpskog sistema u kome se samo ove godine 10ak! puta desio identican efekat u zemljama poput Nemacke i Francuske. Pa recite da su to smesne drzave ili kontrole leta...

Golum

pre 6 godina

Taj inženjer nije iz Kontrole već iz druge firme. Takođe, u Kontroli nema SNS niti bilo koje druge stranke, sistem su uveli Belgijanci koji nisu tolerisati bilo kakav nepotizam.
(Insajder, 21. jul 2017 20:03)

Hahahahahahahahahahahahahahaha! SMATSA ne toleriše nepotizam? Pa izgradjena je na nepotizmu, ne postoji bez nepotizma.

era

pre 6 godina

... ja sam o ovom dogadjaju imao info još sutradan na Fb a b92 i Blicu treba deset dana da se oglase ?? Situacija je bila više nego ozbiljna možemo li od vas čuti šta je stvarni uzrok ...

FlyingDutchMen

pre 6 godina

1. Zasto se sistemi azuririraju u julu kada nebo vrvi od avijona (godisnji odmori...)?
2. Zasto se tako nesto ne radi u februaru izmedju 1:00 i 3:00?
3. Imamo 2017-tu: Clusteri sa 2 i vise servera?
4. Moze li Google ili Wallstreet da stanu 50 minuta!?!?!?

Омега

pre 6 godina

Радио и радим на сервису и монтажи радара. Много каблова има, међутим кад се ради на живо, барем пет пута се проверава сваки корак. Очигледно да је направљена крупна грешка, објашњења за јавност су лаичка и покривају неког...

waters

pre 6 godina

Kao PTT monter sam davne 1980. godine slucajno spojio paricu koja je 
koriscena za upravljanje sirenama pa sam danima pozivan na saslusanja 
u DB, pisao izjave i naravno odmah bio suspendovan sa posla. Slicno je prosao i moj sef i sef moga sefa. Nikom se to vise nije desilo.(Paja, 21. jul 2017 19:30)

Srećom pa danas ne živimo u totalitarno-represivnom političkom sistemu,ali odgovornost bi svakako trebala da postoji,kao i sankcija.Danas nema privođenja od strane tajne policije,ali može se dobiti otkaz,što je valjda dovoljan razlog da bi se posao obavljao odgovorno.

dule

pre 6 godina

Ove vesti su lude. . pa zar ste stvarno rekli da je Brka promasio kabl.... hahaha... da, dok je namestao, ujeo ga snorkijevac za nogu, pa ga omeo.... hahaha... juuu, zamisli da imamo svemirski ili nuklearni program...

Nesa S.

pre 6 godina

Dobro je kada na ovako odgovornim mestima imamo strucnjake koji ovako dobro poznaju bezbednosne procedure...cuj Apolo 13, coveku je parametar dogadjaj od pre 50 godina...'bem ti 21 vek!

Van Zant

pre 6 godina

E Aj ne laži! Svaki avion mora da ima dovoljno goriva da ode do alternativnog aerodroma koji se planira u u svakom letu. Dakle ako nije mogao da sleti i bg, morao je da ima dovoljno goriva da doleti do Nisa ili Sofije, sve zavisi kakav je plan leta. Ovo su situacije koje se dešavaju mnogo češće našim komšijama nego nama i ne kažem da je normalno ali se dešava!

@VOJINE, prvo nauci da budes kulturan. Drugo, pozabavi se pravopisom. Trece, ako nesto tvrdis, to bi trebalo i da znas. Za aerodrome sa aktuelnim vremenom (METAR) i prognozom (TAF), sat pre i sat posle planiranog vremena sletanja, ako je vidlivost veca od 5km a baza oblaka visa od 1500ft AGL i bez pojava oblaka tipa Cb, i ako aerodrom ima dve ili vise nezavisnih pista, ne planira se alternativno gorivo.

I leti se tako, bez goriva za alternaciju.

Shak

pre 6 godina

Ne treba da budem ekspert pa da shvatim da je neophodno imati nekakvo sekundarno rešenje za ovakve situacije. Baš kao što na biciklu postoje prednja i zadnja kočnice tako i ovde mora postojati još jedan sistem koji će da uskoči ako onaj prvi otkaže. U protivnom sve se svodi na lutriju.

Mr Bin

pre 6 godina

@poznavalac stvari

Pa ne bi ae bas reklo da poznajes stvari. Taj inzenjer je stranac, ima svog poslodavca i ne mozea ga mimi njegove volje zadrzavari nigde. Za zadrzavanje i ogranicavanje slobode kretanja ti treba krivicna prijava, reaenje tuzilastva, sudski nalog i poternica. Takodje, ovde nije jasno da li su kablovi i komektori bili jasno oznaceni i da li su te oznake azurne, a ro je odgovornost nasih tehnicara iz SMATSA. Radim u slicnoj struci, ne bas za kontrolu leta vec za mobilne operatere, ali je prica slicna. Nema razloga prozivati i traziti krivce jer to nece resiti probleme. Sta vredi otpustiti nekog lozaca ako se na njegovo mesto dovede neki neiskusan lik koji ce praviti samo vise greaaka? Reaenje je da se SVIM tehnicarima nalozi da pretresu sve kablove, dokumentaciju, ustanove razlike, azuriraju to, napisu procedure za rad eksternog osoblja ... Godisnje odmore odloiziti dok se to ne uradi, a direktora SMATSA izvesti pred komisiju i ispitivati ga o svemu ako trba i godinu dana!

Insajder

pre 6 godina

Taj inženjer nije iz Kontrole već iz druge firme. Takođe, u Kontroli nema SNS niti bilo koje druge stranke, sistem su uveli Belgijanci koji nisu tolerisati bilo kakav nepotizam.

felix

pre 6 godina

Ranije bi, ujutro dok na prozoru pusim cigaretu, prebrojao desetak tragova aviona koji prelecu preko Mirijeva. Zadnjih dana nista, ocigledno je da zbog necega lete drugim koridorom.

London

pre 6 godina

Svi mi koji ovde komentarišemo smo laici za datu oblast i nemamo nikakve informacije osim onih koje nam je ponudila propagandna državna mašina. Stoga niko od komentatora ne može da da suvisao doprinos razjašnjenju ove situacije, osim ako ne radi u SMATSA pa ima insajderske informacije. S druge strane, zabrinjava jezik i nepismenost ovog gospodina.

cobo

pre 6 godina

VOJIN @
Ne znam iz koje gudure ti dolazis pa ne znas da se odraslim ljudima ne govori da su lazovi a vidim da si skroz na skroz naivan i pojma nemas sa kojom rezervom (pogotovo zadnje vreme) avioni lete inace bi drugacije razmisljao,blago tebi :) Zavidim ti na optimizmu .

Markoni33

pre 6 godina

Slicne situacije su se desavale i u Nemackoj, Spaniji, Francuskoj samo u ovoj godini... Srecom Eurokontrol ima jako dobro ustanovljene procedure u ovim situacijama pa se nezgode hvala Bogu ne desavaju... Inace sistemi kontrole letenja su jako kompleksni kako bi podrzali porast saobracaja iz godine u godinu a avio kompanijama omogucili sto krace putanje zbog ustede goriva... Jako kompleksni sistemi su nazalost zbog toga podlozni greskama pa se ovakve situacije ne smatraju nenormalnim...

VOJIN

pre 6 godina

Letim 30 godina i NIKADA nisam bio re-rutiran preko teritorije druge drzave u odnosu na ono sta je prijavljeno u planu leta, tako da ne bih rekao da i "drugima padaju sistemi". Pogotovo tako izgovoreno, ne moze da bude opravdanje.
Avioni danas lete sa minimumom goriva radi stednje (jednostavno to je politika aviokompanija), i niko ko leti sa severozapada na jugoistok (ili obrnuto) a ruta mu je preko Srbije, ne moze da bude komotan ako ga kontrola baci na Madjarsku, Rumuniju pa Bugarsku.
Gospodin ovaj dogadjaj moze da minimizuje jer je sedeo u fotelji na zemlji. kako je bilo posadama u vazduhu to oni najbolje znaju dok su gledali kolicinu goriva u rezervoarima i preracunavali se, hoce li biti dovoljno da dohvate destinaciju.
(Van Zant, 21. jul 2017 18:57) # Link komentara
Preporučujem (+160)Ne preporučujem (-22)

E Aj ne laži! Svaki avion mora da ima dovoljno goriva da ode do alternativnog aerodroma koji se planira u u svakom letu. Dakle ako nije mogao da sleti i bg, morao je da ima dovoljno goriva da doleti do Nisa ili Sofije, sve zavisi kakav je plan leta. Ovo su situacije koje se dešavaju mnogo češće našim komšijama nego nama i ne kažem da je normalno ali se dešava!

Sava Drugi

pre 6 godina

Zašto kontrola leta na aerodromu Morava nije preuzela vodjenje. Oni primaju platu i pratkično ništa ne rade samo da bi bili u ovakvoj situaciji mogli da preuzmu kontrolu leta.

Inače priča o kablu je zamajavanje naroda. Isto posao može da se radi na običnoj pleksigas tabli crtanjem kredom. Svaka kontrola leta i dan danas mora da ima tu tablu.

mali radojica

pre 6 godina

Iz gomile komentara se sada jasno vidi da se ovde svaki članak isključivo komentariše sa puno političke i ideološke strasti. Kad treba da se Jokić samo malo pecne zbog neigranja za repku javi se ista ekipa pa krene:"te propala zemlja","te dotakli smo dno" te "svi beže odavde". Kad treba bilo šta o Đokoviću napisati isti se javljaju; "što ne plaća porez" "šta ima da diže tri prsta i hvali se da je Srbin", kad se bilo šta otvara ili gradi odmah salva komentara kako je sve haos pljačka i ludilo. I onda dodjemo na teren koji većina ovih "stručnjaka" za Srbiju ne poznaje i shvatimo da je njihov posao(i oni verovatno dobijaju sendviče)da samo kritikuju i pljuju i sve povezuju sa AV i sa njegovom sns. Znači stručnjaci, ova SMATSA nije državno vlasništvo i ona odgovara samo Eurocontrol-u i tu rade jako kvalifikovani ljudi. Rade jedan od najstresnijh poslova jer kao i lekari hirurzi i piloti drže ljudske živote u svojim rukama. Za sada su se pokazali jako kvalitetnim i u Evropi ih smatraju skoro pa najboljim. E sad što se tiče ovog kvara...pa bože moj desi se. Pre godinu dana isti kvar nad Nemačkom(kakva panika nastade)pa onda se i Hrvatima to desilo u sred letnje sezone pa onda Francuzi,Rumuni i Španci štrajkuju i booole njih briga.....Za svaku od ovih "incidentnih" situacija uvek ima rezervno rešenje tako da nema mesta vašoj foteljaškoj srdžbi. Eno Vam AV Vulin i Mali pa na njih bacajte kamenčiće a ove ljude pustite da rade svoj posao kako su ga do sada radili-BEZ GREŠKE

Ivan

pre 6 godina

Mnogo nestručnih i neodgovornih ljudi na ključnim funkcijama. Nedopustivo je da tehničar "napravi grešku" na toliko važnim stvarima poput kontrole leta. Nije to video igrica pa ćeš u slučaju da napraviš grešku krenuti nivo iz početka, ovde tih stvari nema, jedna greška može da košta mnogo žovota.

upravo tako?

pre 6 godina

Ja primećujem da aviona nema nad Srbijom najmanje već tri nedelje, dakle ne od 10. jula, nego od bar još 10 dana ranije, pa mi ove priče deluju kao nevešto pokriće. A šta bi zaista mogli biti, nisam ni mogao razmišljati, jednostavno nemam dovoljno informacija o svemu tome, niti me preterano zanima, osim što s klincima brojim avione, i ko ih prvi uoči:)

Janko

pre 6 godina

Zato sam ja bla bla bla bla...ja p aja...svima se desava..a cemu nestucan nadzor kads nisu videli sta neozbiljan tehnicar radi....Kakav sad Apolo 13 koji je izgubio sliku. Covek nema pojma da toliko lupa da je to nemoguce. Apolo je imao ekspoziju rezervoara sa kiseonikom nije nikakva slika izgubljena i to se ne moze porediti sa kontrolom letenja u 21. veku. Cela prica i buka samo da on licno nema nikakvu odgovornost pored svih ostalih afera oko mobinga, kao da je to zaboravljeno a prima platu preko 10000 evra da mu se ovkao nesto desi i da ne podnese ostavku koju treba drugi da mu uruce.

sa najboljom namerom

pre 6 godina

Samo da obavestim dezurne pljuvace, iako se cesto pridruzujem kritikama ovoj vlasti, da je Komsoft Nemacka firma i to jako uspesna na svom polju. Dakle procitajte prvo nesto pre nego sto komentarisete. Mnogo toga je trulo ovde ali nemojmo na sve pljuvati.

Misko

pre 6 godina

Dozvolite jedno manje ocigledno/huskacko pitanje. Kontrola leta i vazdusnog prostora je civilno-vojna institucija kod nas. Kako je moguce da otkaz surcinske kontrole nije mogao da se premosti drugim kontrolama/sistemima? Ja mislim da mi i dalje odrzavamo zajednicko "nadgledanje" neba sa Crnom Gorom, itd. Nesto mnogo vece je ovde zakazalo od pisljivog kabla i jednog radara.

Demos

pre 6 godina

Radio sam godinama u aerospace industriji i ovakve stvari tipa "gurnuo kabl u pogrešan priključak" prosto nisu moguće. Svi konektori i kablovi su obeleženi jedinstvenim oznakama, tako da može da pogreši samo neko ko ne zna da čita šeme. Često su i konektori različitih veličina i tipa, tako da greške i nisu moguće. Inače, pre uvodjenja bilo koje novine, postoje procedure provere i višestrukih testiranja pre puštanja u rad "live". Biće sa je ovo ono naše "koja budala je smislila ovo, ma ja kad ga nabudžam biće ko nov", a sada ovaj debelo pokriva nečiju brljotinu.

napred

pre 6 godina

Kakve vi to standarde imate u kontroli letenja kad ne moze da se razlikuju test sistemi od radnih? I zasto ste nedelju dana na pitanja novinara skrivali i opovrgavali da je uopste doslo do necega?

Алексије

pre 6 godina

"Zato što je inženjer koji nama instalira dodatnu opremu za poboljšanje radarskih uslova i performansi greškom jedan kabal umesto u test sistem konektovao u operativni sistem, tako da smo automatski izgubili sliku. To se dešava, čovek nije imao nikakvu nameru, bio je pod stalnim nadzorom naših tehničara"

Ово је слика и прилика о томе ко брине о нама на земљи и онима који лете изнад нас. Овога ко је ово изјавио треба обавестити да је тест улаз у сваки монитор и телевизор на земаљској кугли, баш из овог разлога, обележен речју ТЕСТ.

darac

pre 6 godina

taj EXPERT je stranac iz kompanije koja je zaduzena za odrzavanje tog sistema...u ovom konkretnom slucaju expert je Nemac...sve ovo implicira dalje koliko ljudi vole da pisu svasta u komentarima na bilo koju vest a da nemaju ni trunku saznanja o tome..greske se desavaju svuda i postoje valjane procedure u tim slucajevim

Smuleco

pre 6 godina

Ja sam kao hemičar, dok sam nekada davno radio u laboratoriji, sa vrlo opasnim i eksplozivnim supstancama, nekoliko puta pre početka rada sa istim, proveravao zajedno sa kolegama, sve što je potrebno za sintezu/analizu, i ako ih je bilo, aparature i kontrolne uslove. Jednostavno, NISAM SMEO, da napravim grešku, jer se ona "skupo plaća", u pogledu bezbednosti. Da ponovim, uvek me je kontrolisao najmanje jedan kolega, i kada je kolega radio na svom preparatu/uzorku, ja njega. Znači DVA čoveka, koji su dovoljno stručni za nešto, ne mogu da naprave, ili previde istu grešku. Za kraj, još jednom: KONTROLA.

Vladimir

pre 6 godina

Ljudi oni nisu javno preduzeće pa da se zapošljavaju partijski. njih finansira EU i oni koliko znam vode glavnu reč. Servis radi privatna firma koja ima potpisan ugovor sa Eurocontrolom. Ne banalizujem slučaj vrlo je opasno to što se desilo i treba istražiti i zatražiti finansijsku odštetu od Nemaca u visini izgubljene naknade za prelet aviona. Imaju osiguranje koje ce da plati to pa oni posle neka se jure.

Paja

pre 6 godina

Kao PTT monter sam davne 1980. godine slucajno spojio paricu koja je
koriscena za upravljanje sirenama pa sam danima pozivan na saslusanja
u DB, pisao izjave i naravno odmah bio suspendovan sa posla. Slicno je prosao i moj sef i sef moga sefa. Nikom se to vise nije desilo.

nenad

pre 6 godina

Jel ima tu rezervni server koji je nezavistan od ispalog. Da li je moguće da pogrešno uključen kabal izazove raspad sistema. Mora da postoji sve duplo da bi se izbegle ovakve stvari a Rovcanin upoređuje let u svemir. Mora da je napredni kadar

Lordi

pre 6 godina

Zbog jednog pogrešno priključenog kabla zaribao ceo sistem? Slučajna greška tehničara izazvala otkaz nadzora nad nebom naše zemlje? E izem ti onda i sistem i organizaciju. Naravno pod uslovom da se stvarno desilo ovako kako kažu.

goranh

pre 6 godina

Šta treba da se desi da taj "ekspert" bude smenjen?
(Vesna, 21. jul 2017 18:33)

Nije on političar pa da ga smenjuju, već radnik privatne firme koja im održava sistem.

123

pre 6 godina

Dva puta za 3 godine,najteži bezbednosni situacija gubitak radarske slike,tu nešto ozbiljno nije u redu.Svako dalje prikrivanje nije dobro za K.L

Dragan

pre 6 godina

Tog dana, tj ujutru avion je oko 05.30h toliko nisko leteo da sam ja pomislio da ce da udari u zgradu u kojoj zivim. Inace zivim u Rumi, I avioni se cuju svakodnevno , ali ovo sto je bilo nije bilo nikad. Avio pre nego sto je preleteo cuo se minut pre toga, to je bila tolika buka da su bukvalno prozori zatresli. Tog dana sam pricao sa par ljudi i svi su ga culi. Po zvuku aviona znam da je bio civilni. Kad je preleteo iznad mene samo sam cekao kada ce se cuti pad , eskplozija. Prosto cudo kako je taj dosao do Surcina, Inace ceo dan sam taj gledao i citao vesti da bi video da li ima nesto povodom toga, sve do sad

Van Zant

pre 6 godina

Letim 30 godina i NIKADA nisam bio re-rutiran preko teritorije druge drzave u odnosu na ono sta je prijavljeno u planu leta, tako da ne bih rekao da i "drugima padaju sistemi". Pogotovo tako izgovoreno, ne moze da bude opravdanje.
Avioni danas lete sa minimumom goriva radi stednje (jednostavno to je politika aviokompanija), i niko ko leti sa severozapada na jugoistok (ili obrnuto) a ruta mu je preko Srbije, ne moze da bude komotan ako ga kontrola baci na Madjarsku, Rumuniju pa Bugarsku.
Gospodin ovaj dogadjaj moze da minimizuje jer je sedeo u fotelji na zemlji. kako je bilo posadama u vazduhu to oni najbolje znaju dok su gledali kolicinu goriva u rezervoarima i preracunavali se, hoce li biti dovoljno da dohvate destinaciju.

Poznavalac stvari

pre 6 godina

Steta je da se ovo desilo, posebno u SMATSA, koja je jedna od retkih institucija koja je zadrzala stare standarde kvaliteta, postignute u najboljim danima stare Jugoslavije... Medjutim nedopustivo je da se ovakve greske desavaju od kompanije koja je zaduzena za odrzavanje sistema. Ali i u Evropi ima ogroman stepen korupcije, kada se iz mnogih, ne samo finansijskih razloga, neke kompanije proteziraju i povladjuju. Sigurno je ovde rec o nekoj kompaniji koja je morala da dobije ugovore o odrzavanju i isporuci softvera i opreme. U ovakvim industrijama poverenje se gubi samo jedanput i mnoge kompanije su nestajale zbog samo jedne ovakve greske. Da li se taj softver pre toga koristio u nekoj drugoj kontroli leta, ili smo mi posluzili za testno okruzenje?!? Niko ne spominje da li je taj inzenjer zadrzan i da li je sprovedena bezbedonosno operativna procedura, gde bi se taj covek prvo podrobno ispitao, a tek onda vratio u Nemacku (gde je i sediste firme). Dok smo imali drzavu, ovaj covek bi odsedeo kod nas na ispitivanju jedno 2-3 meseca, pa bi ga tek onda Frau Merkel dobila nazad, da oni provere sta je bilo... Da li su ljudi svesni sta predstavlja kontrola leta i kakve zahteve takva sluzba postavlja?!?

Zoran

pre 6 godina

"Sve smo avione sklonili, odmah javili Jurokontrolu da je rejt ziro proglašen nad Srbijom i da avione preuzimaju druge kontrole", dodao je Rovčanin.

Da, ali se odugovlacilo sa pozivom. U tome i jeste problem.

realista

pre 6 godina

Previše on brani i štiti tog eksperta iz eksterne firme i previše je pun razumevanja, da bih ja mogao ovo da prihvatim kao istinito objašnjenje

Lordi

pre 6 godina

Zbog jednog pogrešno priključenog kabla zaribao ceo sistem? Slučajna greška tehničara izazvala otkaz nadzora nad nebom naše zemlje? E izem ti onda i sistem i organizaciju. Naravno pod uslovom da se stvarno desilo ovako kako kažu.

realista

pre 6 godina

Previše on brani i štiti tog eksperta iz eksterne firme i previše je pun razumevanja, da bih ja mogao ovo da prihvatim kao istinito objašnjenje

Van Zant

pre 6 godina

Letim 30 godina i NIKADA nisam bio re-rutiran preko teritorije druge drzave u odnosu na ono sta je prijavljeno u planu leta, tako da ne bih rekao da i "drugima padaju sistemi". Pogotovo tako izgovoreno, ne moze da bude opravdanje.
Avioni danas lete sa minimumom goriva radi stednje (jednostavno to je politika aviokompanija), i niko ko leti sa severozapada na jugoistok (ili obrnuto) a ruta mu je preko Srbije, ne moze da bude komotan ako ga kontrola baci na Madjarsku, Rumuniju pa Bugarsku.
Gospodin ovaj dogadjaj moze da minimizuje jer je sedeo u fotelji na zemlji. kako je bilo posadama u vazduhu to oni najbolje znaju dok su gledali kolicinu goriva u rezervoarima i preracunavali se, hoce li biti dovoljno da dohvate destinaciju.

Алексије

pre 6 godina

"Zato što je inženjer koji nama instalira dodatnu opremu za poboljšanje radarskih uslova i performansi greškom jedan kabal umesto u test sistem konektovao u operativni sistem, tako da smo automatski izgubili sliku. To se dešava, čovek nije imao nikakvu nameru, bio je pod stalnim nadzorom naših tehničara"

Ово је слика и прилика о томе ко брине о нама на земљи и онима који лете изнад нас. Овога ко је ово изјавио треба обавестити да је тест улаз у сваки монитор и телевизор на земаљској кугли, баш из овог разлога, обележен речју ТЕСТ.

Zoran

pre 6 godina

"Sve smo avione sklonili, odmah javili Jurokontrolu da je rejt ziro proglašen nad Srbijom i da avione preuzimaju druge kontrole", dodao je Rovčanin.

Da, ali se odugovlacilo sa pozivom. U tome i jeste problem.

123

pre 6 godina

Dva puta za 3 godine,najteži bezbednosni situacija gubitak radarske slike,tu nešto ozbiljno nije u redu.Svako dalje prikrivanje nije dobro za K.L

Dragan

pre 6 godina

Tog dana, tj ujutru avion je oko 05.30h toliko nisko leteo da sam ja pomislio da ce da udari u zgradu u kojoj zivim. Inace zivim u Rumi, I avioni se cuju svakodnevno , ali ovo sto je bilo nije bilo nikad. Avio pre nego sto je preleteo cuo se minut pre toga, to je bila tolika buka da su bukvalno prozori zatresli. Tog dana sam pricao sa par ljudi i svi su ga culi. Po zvuku aviona znam da je bio civilni. Kad je preleteo iznad mene samo sam cekao kada ce se cuti pad , eskplozija. Prosto cudo kako je taj dosao do Surcina, Inace ceo dan sam taj gledao i citao vesti da bi video da li ima nesto povodom toga, sve do sad

Poznavalac stvari

pre 6 godina

Steta je da se ovo desilo, posebno u SMATSA, koja je jedna od retkih institucija koja je zadrzala stare standarde kvaliteta, postignute u najboljim danima stare Jugoslavije... Medjutim nedopustivo je da se ovakve greske desavaju od kompanije koja je zaduzena za odrzavanje sistema. Ali i u Evropi ima ogroman stepen korupcije, kada se iz mnogih, ne samo finansijskih razloga, neke kompanije proteziraju i povladjuju. Sigurno je ovde rec o nekoj kompaniji koja je morala da dobije ugovore o odrzavanju i isporuci softvera i opreme. U ovakvim industrijama poverenje se gubi samo jedanput i mnoge kompanije su nestajale zbog samo jedne ovakve greske. Da li se taj softver pre toga koristio u nekoj drugoj kontroli leta, ili smo mi posluzili za testno okruzenje?!? Niko ne spominje da li je taj inzenjer zadrzan i da li je sprovedena bezbedonosno operativna procedura, gde bi se taj covek prvo podrobno ispitao, a tek onda vratio u Nemacku (gde je i sediste firme). Dok smo imali drzavu, ovaj covek bi odsedeo kod nas na ispitivanju jedno 2-3 meseca, pa bi ga tek onda Frau Merkel dobila nazad, da oni provere sta je bilo... Da li su ljudi svesni sta predstavlja kontrola leta i kakve zahteve takva sluzba postavlja?!?

London

pre 6 godina

Svi mi koji ovde komentarišemo smo laici za datu oblast i nemamo nikakve informacije osim onih koje nam je ponudila propagandna državna mašina. Stoga niko od komentatora ne može da da suvisao doprinos razjašnjenju ove situacije, osim ako ne radi u SMATSA pa ima insajderske informacije. S druge strane, zabrinjava jezik i nepismenost ovog gospodina.

Paja

pre 6 godina

Kao PTT monter sam davne 1980. godine slucajno spojio paricu koja je
koriscena za upravljanje sirenama pa sam danima pozivan na saslusanja
u DB, pisao izjave i naravno odmah bio suspendovan sa posla. Slicno je prosao i moj sef i sef moga sefa. Nikom se to vise nije desilo.

Smuleco

pre 6 godina

Ja sam kao hemičar, dok sam nekada davno radio u laboratoriji, sa vrlo opasnim i eksplozivnim supstancama, nekoliko puta pre početka rada sa istim, proveravao zajedno sa kolegama, sve što je potrebno za sintezu/analizu, i ako ih je bilo, aparature i kontrolne uslove. Jednostavno, NISAM SMEO, da napravim grešku, jer se ona "skupo plaća", u pogledu bezbednosti. Da ponovim, uvek me je kontrolisao najmanje jedan kolega, i kada je kolega radio na svom preparatu/uzorku, ja njega. Znači DVA čoveka, koji su dovoljno stručni za nešto, ne mogu da naprave, ili previde istu grešku. Za kraj, još jednom: KONTROLA.

Омега

pre 6 godina

Радио и радим на сервису и монтажи радара. Много каблова има, међутим кад се ради на живо, барем пет пута се проверава сваки корак. Очигледно да је направљена крупна грешка, објашњења за јавност су лаичка и покривају неког...

Walldorf

pre 6 godina

@DIVOS3. Da li bi ste bili ljubazni da nam svima ovde date link kao dokaz da se ovakve brljotine desavaju u De i Fr? Ovo je SKANDAL!!! Covek 'ladno uvali kabel na pogresno mesto i kao "ma to se desava".Sta se bre desava??? Inzinjer da napravi gresku kakvu ne bi napravio prosecan poznavalac uvezanih sistema? Jel to neki vic??? Pedeset minuta!!! Neverovatno, zaista... I sto je najcrnje. Uvek se i za katastrofalne propuste nadje opravdanje. Opravdanje tipa "desava se"?!? Sta reci...

goranh

pre 6 godina

Šta treba da se desi da taj "ekspert" bude smenjen?
(Vesna, 21. jul 2017 18:33)

Nije on političar pa da ga smenjuju, već radnik privatne firme koja im održava sistem.

Demos

pre 6 godina

Radio sam godinama u aerospace industriji i ovakve stvari tipa "gurnuo kabl u pogrešan priključak" prosto nisu moguće. Svi konektori i kablovi su obeleženi jedinstvenim oznakama, tako da može da pogreši samo neko ko ne zna da čita šeme. Često su i konektori različitih veličina i tipa, tako da greške i nisu moguće. Inače, pre uvodjenja bilo koje novine, postoje procedure provere i višestrukih testiranja pre puštanja u rad "live". Biće sa je ovo ono naše "koja budala je smislila ovo, ma ja kad ga nabudžam biće ko nov", a sada ovaj debelo pokriva nečiju brljotinu.

Golum

pre 6 godina

Taj inženjer nije iz Kontrole već iz druge firme. Takođe, u Kontroli nema SNS niti bilo koje druge stranke, sistem su uveli Belgijanci koji nisu tolerisati bilo kakav nepotizam.
(Insajder, 21. jul 2017 20:03)

Hahahahahahahahahahahahahahaha! SMATSA ne toleriše nepotizam? Pa izgradjena je na nepotizmu, ne postoji bez nepotizma.

losmi

pre 6 godina

radim kao sistem inzenjer i ova izjava je sramotna. ovde su cista nestrucnost i ne pridrzavanje procedura.
redonantni serveri , softweri , linkovi , napajanja i sama automatika je podrazumevano svakog sistema. video sam kako izgleda komunikacioni sistem SMARTSA na Rudniku , sve im je redonantno ne puta 2 , vec puta 10 , a takodje sve to na 2 razlicite lokacije tj vrha planine , a konunikaciju i radare imaju na vise razlicitih lokacija ... tako da ne mogu da zamislim sta imaju u zgradi ...
ako ste vec toliko uspesna firma , napravite taj kontrolni toranj u Nisu i zgradu za ostale kontrole letenja. unisticete i jedinu ozbiljnu firmu

Janko

pre 6 godina

Zato sam ja bla bla bla bla...ja p aja...svima se desava..a cemu nestucan nadzor kads nisu videli sta neozbiljan tehnicar radi....Kakav sad Apolo 13 koji je izgubio sliku. Covek nema pojma da toliko lupa da je to nemoguce. Apolo je imao ekspoziju rezervoara sa kiseonikom nije nikakva slika izgubljena i to se ne moze porediti sa kontrolom letenja u 21. veku. Cela prica i buka samo da on licno nema nikakvu odgovornost pored svih ostalih afera oko mobinga, kao da je to zaboravljeno a prima platu preko 10000 evra da mu se ovkao nesto desi i da ne podnese ostavku koju treba drugi da mu uruce.

Mr Bin

pre 6 godina

@poznavalac stvari

Pa ne bi ae bas reklo da poznajes stvari. Taj inzenjer je stranac, ima svog poslodavca i ne mozea ga mimi njegove volje zadrzavari nigde. Za zadrzavanje i ogranicavanje slobode kretanja ti treba krivicna prijava, reaenje tuzilastva, sudski nalog i poternica. Takodje, ovde nije jasno da li su kablovi i komektori bili jasno oznaceni i da li su te oznake azurne, a ro je odgovornost nasih tehnicara iz SMATSA. Radim u slicnoj struci, ne bas za kontrolu leta vec za mobilne operatere, ali je prica slicna. Nema razloga prozivati i traziti krivce jer to nece resiti probleme. Sta vredi otpustiti nekog lozaca ako se na njegovo mesto dovede neki neiskusan lik koji ce praviti samo vise greaaka? Reaenje je da se SVIM tehnicarima nalozi da pretresu sve kablove, dokumentaciju, ustanove razlike, azuriraju to, napisu procedure za rad eksternog osoblja ... Godisnje odmore odloiziti dok se to ne uradi, a direktora SMATSA izvesti pred komisiju i ispitivati ga o svemu ako trba i godinu dana!

Sava Drugi

pre 6 godina

Zašto kontrola leta na aerodromu Morava nije preuzela vodjenje. Oni primaju platu i pratkično ništa ne rade samo da bi bili u ovakvoj situaciji mogli da preuzmu kontrolu leta.

Inače priča o kablu je zamajavanje naroda. Isto posao može da se radi na običnoj pleksigas tabli crtanjem kredom. Svaka kontrola leta i dan danas mora da ima tu tablu.

IspeciPaReci

pre 6 godina

Kaže ovde neko da kontrola letenja može podjednako efikasno da funkcioniše uz pomoć pleksglas table i krede za crtanje.
Da li ti zaista veruješ u to što pričaš i da li ima iko drugi ko ti veruje?
Mora da zato kontrole letenja širom sveta ulažu tolike pare u radare i ostale propratne sisteme, da ih imaju za slučaj da nestane krede ili se tabla polomi.

Misko

pre 6 godina

Dozvolite jedno manje ocigledno/huskacko pitanje. Kontrola leta i vazdusnog prostora je civilno-vojna institucija kod nas. Kako je moguce da otkaz surcinske kontrole nije mogao da se premosti drugim kontrolama/sistemima? Ja mislim da mi i dalje odrzavamo zajednicko "nadgledanje" neba sa Crnom Gorom, itd. Nesto mnogo vece je ovde zakazalo od pisljivog kabla i jednog radara.

dule

pre 6 godina

Ove vesti su lude. . pa zar ste stvarno rekli da je Brka promasio kabl.... hahaha... da, dok je namestao, ujeo ga snorkijevac za nogu, pa ga omeo.... hahaha... juuu, zamisli da imamo svemirski ili nuklearni program...

Alex Mahone

pre 6 godina

Pogrešno priključen kabal?!
"Ima li pilota u avionu"-neki nastavak za koji nisam znao?!
Kome su namenjena ovakva "ekspertska" objašnjenja?!

Vladimir

pre 6 godina

Ljudi oni nisu javno preduzeće pa da se zapošljavaju partijski. njih finansira EU i oni koliko znam vode glavnu reč. Servis radi privatna firma koja ima potpisan ugovor sa Eurocontrolom. Ne banalizujem slučaj vrlo je opasno to što se desilo i treba istražiti i zatražiti finansijsku odštetu od Nemaca u visini izgubljene naknade za prelet aviona. Imaju osiguranje koje ce da plati to pa oni posle neka se jure.

nenad

pre 6 godina

Jel ima tu rezervni server koji je nezavistan od ispalog. Da li je moguće da pogrešno uključen kabal izazove raspad sistema. Mora da postoji sve duplo da bi se izbegle ovakve stvari a Rovcanin upoređuje let u svemir. Mora da je napredni kadar

FlyingDutchMen

pre 6 godina

1. Zasto se sistemi azuririraju u julu kada nebo vrvi od avijona (godisnji odmori...)?
2. Zasto se tako nesto ne radi u februaru izmedju 1:00 i 3:00?
3. Imamo 2017-tu: Clusteri sa 2 i vise servera?
4. Moze li Google ili Wallstreet da stanu 50 minuta!?!?!?

mali radojica

pre 6 godina

Iz gomile komentara se sada jasno vidi da se ovde svaki članak isključivo komentariše sa puno političke i ideološke strasti. Kad treba da se Jokić samo malo pecne zbog neigranja za repku javi se ista ekipa pa krene:"te propala zemlja","te dotakli smo dno" te "svi beže odavde". Kad treba bilo šta o Đokoviću napisati isti se javljaju; "što ne plaća porez" "šta ima da diže tri prsta i hvali se da je Srbin", kad se bilo šta otvara ili gradi odmah salva komentara kako je sve haos pljačka i ludilo. I onda dodjemo na teren koji većina ovih "stručnjaka" za Srbiju ne poznaje i shvatimo da je njihov posao(i oni verovatno dobijaju sendviče)da samo kritikuju i pljuju i sve povezuju sa AV i sa njegovom sns. Znači stručnjaci, ova SMATSA nije državno vlasništvo i ona odgovara samo Eurocontrol-u i tu rade jako kvalifikovani ljudi. Rade jedan od najstresnijh poslova jer kao i lekari hirurzi i piloti drže ljudske živote u svojim rukama. Za sada su se pokazali jako kvalitetnim i u Evropi ih smatraju skoro pa najboljim. E sad što se tiče ovog kvara...pa bože moj desi se. Pre godinu dana isti kvar nad Nemačkom(kakva panika nastade)pa onda se i Hrvatima to desilo u sred letnje sezone pa onda Francuzi,Rumuni i Španci štrajkuju i booole njih briga.....Za svaku od ovih "incidentnih" situacija uvek ima rezervno rešenje tako da nema mesta vašoj foteljaškoj srdžbi. Eno Vam AV Vulin i Mali pa na njih bacajte kamenčiće a ove ljude pustite da rade svoj posao kako su ga do sada radili-BEZ GREŠKE

Nesa S.

pre 6 godina

Dobro je kada na ovako odgovornim mestima imamo strucnjake koji ovako dobro poznaju bezbednosne procedure...cuj Apolo 13, coveku je parametar dogadjaj od pre 50 godina...'bem ti 21 vek!

era

pre 6 godina

... ja sam o ovom dogadjaju imao info još sutradan na Fb a b92 i Blicu treba deset dana da se oglase ?? Situacija je bila više nego ozbiljna možemo li od vas čuti šta je stvarni uzrok ...

napred

pre 6 godina

Kakve vi to standarde imate u kontroli letenja kad ne moze da se razlikuju test sistemi od radnih? I zasto ste nedelju dana na pitanja novinara skrivali i opovrgavali da je uopste doslo do necega?

VOJIN

pre 6 godina

Letim 30 godina i NIKADA nisam bio re-rutiran preko teritorije druge drzave u odnosu na ono sta je prijavljeno u planu leta, tako da ne bih rekao da i "drugima padaju sistemi". Pogotovo tako izgovoreno, ne moze da bude opravdanje.
Avioni danas lete sa minimumom goriva radi stednje (jednostavno to je politika aviokompanija), i niko ko leti sa severozapada na jugoistok (ili obrnuto) a ruta mu je preko Srbije, ne moze da bude komotan ako ga kontrola baci na Madjarsku, Rumuniju pa Bugarsku.
Gospodin ovaj dogadjaj moze da minimizuje jer je sedeo u fotelji na zemlji. kako je bilo posadama u vazduhu to oni najbolje znaju dok su gledali kolicinu goriva u rezervoarima i preracunavali se, hoce li biti dovoljno da dohvate destinaciju.
(Van Zant, 21. jul 2017 18:57) # Link komentara
Preporučujem (+160)Ne preporučujem (-22)

E Aj ne laži! Svaki avion mora da ima dovoljno goriva da ode do alternativnog aerodroma koji se planira u u svakom letu. Dakle ako nije mogao da sleti i bg, morao je da ima dovoljno goriva da doleti do Nisa ili Sofije, sve zavisi kakav je plan leta. Ovo su situacije koje se dešavaju mnogo češće našim komšijama nego nama i ne kažem da je normalno ali se dešava!

Marko

pre 6 godina

Čekaj a šta je bilo sa avionima koji su u tom trenutku bili recimo na 20 minuta od sletanja na Nikolu Teslu? Kako nijedan avion u našem vazdušnom prostoru i koliko vremena, nije mi jasno?!

DIVOS3

pre 6 godina

Za komentatore tipa sedim gledam nebo i primecujem da se nesto cudno desava vec 10ak dana itd. molim da spuste pogled i pokusaju da se vrate u stvarnost bez suludih teorija zavere, dovoljno je siva i bez tog tipa zastranjivanja.
Kao sto rece neko budite oprezni sa pljuvacinom, vrlo mali krug ljudi zna koliko su ti sistemi kompleksni i samim ti koliko je kompleksno objasnjenje ovoga sto se dogodilo. Ono sto je nepobitna cinjenica, deo smo panevrpskog sistema u kome se samo ove godine 10ak! puta desio identican efekat u zemljama poput Nemacke i Francuske. Pa recite da su to smesne drzave ili kontrole leta...

felix

pre 6 godina

Ranije bi, ujutro dok na prozoru pusim cigaretu, prebrojao desetak tragova aviona koji prelecu preko Mirijeva. Zadnjih dana nista, ocigledno je da zbog necega lete drugim koridorom.

n6

pre 6 godina

malo nelogično, svaki konektor ima svoj poseban ulaz kao i kod usb-a, punjača mobilnih, konektora kod automobila itd itd. upravo iz razloga da odredjeni kabl ne gurnes u pogrešno mesto. priča malko ne pije vodu al ajde sad nećemo u sitna crevca.

sa najboljom namerom

pre 6 godina

Samo da obavestim dezurne pljuvace, iako se cesto pridruzujem kritikama ovoj vlasti, da je Komsoft Nemacka firma i to jako uspesna na svom polju. Dakle procitajte prvo nesto pre nego sto komentarisete. Mnogo toga je trulo ovde ali nemojmo na sve pljuvati.

Ivan

pre 6 godina

Mnogo nestručnih i neodgovornih ljudi na ključnim funkcijama. Nedopustivo je da tehničar "napravi grešku" na toliko važnim stvarima poput kontrole leta. Nije to video igrica pa ćeš u slučaju da napraviš grešku krenuti nivo iz početka, ovde tih stvari nema, jedna greška može da košta mnogo žovota.

gluposti

pre 6 godina

Ranije bi, ujutro dok na prozoru pusim cigaretu, prebrojao desetak tragova aviona koji prelecu preko Mirijeva. Zadnjih dana nista, ocigledno je da zbog necega lete drugim koridorom.
(felix, 21. jul 2017 20:38)

U ovom trenutku (23:28) 21 avion leti preko Srbije.

Markoni33

pre 6 godina

Slicne situacije su se desavale i u Nemackoj, Spaniji, Francuskoj samo u ovoj godini... Srecom Eurokontrol ima jako dobro ustanovljene procedure u ovim situacijama pa se nezgode hvala Bogu ne desavaju... Inace sistemi kontrole letenja su jako kompleksni kako bi podrzali porast saobracaja iz godine u godinu a avio kompanijama omogucili sto krace putanje zbog ustede goriva... Jako kompleksni sistemi su nazalost zbog toga podlozni greskama pa se ovakve situacije ne smatraju nenormalnim...

darac

pre 6 godina

taj EXPERT je stranac iz kompanije koja je zaduzena za odrzavanje tog sistema...u ovom konkretnom slucaju expert je Nemac...sve ovo implicira dalje koliko ljudi vole da pisu svasta u komentarima na bilo koju vest a da nemaju ni trunku saznanja o tome..greske se desavaju svuda i postoje valjane procedure u tim slucajevim

only fools and horses

pre 6 godina

@(mali radojica, 21. jul 2017 19:29)

Čekaj bre malo. Nahvaliste SMATSU, Eurocontrol, tvrdite da su skoro pa najbolji, rade bez greške i sl, a onda kreće nabrajanje gde su sve napravili greške i haos. Meni više deluje da i ta EU sve više postaje kao bivša SFRJ, gde se poslovi dobijaju po raznoraznim osnovima, pre stručnosti i sposobnosti.

Insajder

pre 6 godina

Taj inženjer nije iz Kontrole već iz druge firme. Takođe, u Kontroli nema SNS niti bilo koje druge stranke, sistem su uveli Belgijanci koji nisu tolerisati bilo kakav nepotizam.

Van Zant

pre 6 godina

E Aj ne laži! Svaki avion mora da ima dovoljno goriva da ode do alternativnog aerodroma koji se planira u u svakom letu. Dakle ako nije mogao da sleti i bg, morao je da ima dovoljno goriva da doleti do Nisa ili Sofije, sve zavisi kakav je plan leta. Ovo su situacije koje se dešavaju mnogo češće našim komšijama nego nama i ne kažem da je normalno ali se dešava!

@VOJINE, prvo nauci da budes kulturan. Drugo, pozabavi se pravopisom. Trece, ako nesto tvrdis, to bi trebalo i da znas. Za aerodrome sa aktuelnim vremenom (METAR) i prognozom (TAF), sat pre i sat posle planiranog vremena sletanja, ako je vidlivost veca od 5km a baza oblaka visa od 1500ft AGL i bez pojava oblaka tipa Cb, i ako aerodrom ima dve ili vise nezavisnih pista, ne planira se alternativno gorivo.

I leti se tako, bez goriva za alternaciju.

waters

pre 6 godina

Kao PTT monter sam davne 1980. godine slucajno spojio paricu koja je 
koriscena za upravljanje sirenama pa sam danima pozivan na saslusanja 
u DB, pisao izjave i naravno odmah bio suspendovan sa posla. Slicno je prosao i moj sef i sef moga sefa. Nikom se to vise nije desilo.(Paja, 21. jul 2017 19:30)

Srećom pa danas ne živimo u totalitarno-represivnom političkom sistemu,ali odgovornost bi svakako trebala da postoji,kao i sankcija.Danas nema privođenja od strane tajne policije,ali može se dobiti otkaz,što je valjda dovoljan razlog da bi se posao obavljao odgovorno.

Shak

pre 6 godina

Ne treba da budem ekspert pa da shvatim da je neophodno imati nekakvo sekundarno rešenje za ovakve situacije. Baš kao što na biciklu postoje prednja i zadnja kočnice tako i ovde mora postojati još jedan sistem koji će da uskoči ako onaj prvi otkaže. U protivnom sve se svodi na lutriju.

upravo tako?

pre 6 godina

Ja primećujem da aviona nema nad Srbijom najmanje već tri nedelje, dakle ne od 10. jula, nego od bar još 10 dana ranije, pa mi ove priče deluju kao nevešto pokriće. A šta bi zaista mogli biti, nisam ni mogao razmišljati, jednostavno nemam dovoljno informacija o svemu tome, niti me preterano zanima, osim što s klincima brojim avione, i ko ih prvi uoči:)

cobo

pre 6 godina

VOJIN @
Ne znam iz koje gudure ti dolazis pa ne znas da se odraslim ljudima ne govori da su lazovi a vidim da si skroz na skroz naivan i pojma nemas sa kojom rezervom (pogotovo zadnje vreme) avioni lete inace bi drugacije razmisljao,blago tebi :) Zavidim ti na optimizmu .

NoName

pre 6 godina

@mr bin

I ono sto je bitno u celoj prici, da svi ozbiljni sistemi moraju imati "backup". Taj backup moze biti od baze podataka, do samog sekundarnog "pomocnog" sistema. Pa cak je u toj meri potreban i treci. Ako drugi zakaze zbog necega.
Kada se menja cela oprema ili deo opreme, "kompanija" radi na backup sistemu neometano. Kad se postavi primarni deo, proverava se i posle provere pusta u rad. Onda se radi treci pomocni, pa tek drugi. Kablovi i konektori uvek moraju biti obelezeni. To je osnova cak i za one koji se razumeju u malo elektronike, a kamoli za nekog ko je inzenjer.
Ovde postoji mogucnost, posto se zna kakav je srpski mentalitet, da je ta osoba pozurivana. Ili ceo tim. Pa je doslo do greske. Jer cela nacija ovde kao da je na spidu.

Ljilja

pre 6 godina

Koliko ostrascenih komentara, sta je s vama ljudi? Kako je moguce da su svi toliko besni zbog ove situacije, da vas toliko pogadja? Desava se, resili su problem brzo, sve je proslo dobro na kraju, niko nije ni poginuo niti je povredjen. U cemu je problem?

aaa

pre 6 godina

Klasicna namestaljka kako bi se zaposlio jos jedan ekspertski strucnjak iz SNS na mestu direktora sa platom kao bar trideset ovih sto su pozaposljavani po JP ,ministarstvima ,agencijama , lokalnim samoupravama na PP ugovore

mili-topo

pre 6 godina

bacis kosku i narod je glodje
"nemacka firma" "kabl"
a niko ne vidi da ovaj covek laze i lupa gluposti, tu je i "apolo 13"
sam nacin govora, obraca se sa visine
cinjenica je da nadobudost i neznanje idu zajedno
laz do lazi, a sta se zaista desilo nikada se nece saznati, mozda ako dodje do neke nesrece pa dodju stranci da utvrde zasto su njihovi gradjani nastradali
do tada glodjite taj kabl sto vam je bacen

teo

pre 6 godina

@ IspeciPaReci, 21. jul 2017 22:42)

Svaki skolovan navigator se moze snaci sa kartom, kredom, lenjirom i sestarom. Naravno da se ulaze u radare ali to je automatika, olaksava citanje parametra. To je kao digitron u svetu matematike. Ali to ne znaci da, dobar matematicar, ne moze izracunati nesto pesaka.

VOJIN

pre 6 godina

Letim 30 godina i NIKADA nisam bio re-rutiran preko teritorije druge drzave u odnosu na ono sta je prijavljeno u planu leta, tako da ne bih rekao da i "drugima padaju sistemi". Pogotovo tako izgovoreno, ne moze da bude opravdanje.
Avioni danas lete sa minimumom goriva radi stednje (jednostavno to je politika aviokompanija), i niko ko leti sa severozapada na jugoistok (ili obrnuto) a ruta mu je preko Srbije, ne moze da bude komotan ako ga kontrola baci na Madjarsku, Rumuniju pa Bugarsku.
Gospodin ovaj dogadjaj moze da minimizuje jer je sedeo u fotelji na zemlji. kako je bilo posadama u vazduhu to oni najbolje znaju dok su gledali kolicinu goriva u rezervoarima i preracunavali se, hoce li biti dovoljno da dohvate destinaciju.
(Van Zant, 21. jul 2017 18:57) # Link komentara
Preporučujem (+160)Ne preporučujem (-22)

E Aj ne laži! Svaki avion mora da ima dovoljno goriva da ode do alternativnog aerodroma koji se planira u u svakom letu. Dakle ako nije mogao da sleti i bg, morao je da ima dovoljno goriva da doleti do Nisa ili Sofije, sve zavisi kakav je plan leta. Ovo su situacije koje se dešavaju mnogo češće našim komšijama nego nama i ne kažem da je normalno ali se dešava!

Insajder

pre 6 godina

Taj inženjer nije iz Kontrole već iz druge firme. Takođe, u Kontroli nema SNS niti bilo koje druge stranke, sistem su uveli Belgijanci koji nisu tolerisati bilo kakav nepotizam.

Van Zant

pre 6 godina

Letim 30 godina i NIKADA nisam bio re-rutiran preko teritorije druge drzave u odnosu na ono sta je prijavljeno u planu leta, tako da ne bih rekao da i "drugima padaju sistemi". Pogotovo tako izgovoreno, ne moze da bude opravdanje.
Avioni danas lete sa minimumom goriva radi stednje (jednostavno to je politika aviokompanija), i niko ko leti sa severozapada na jugoistok (ili obrnuto) a ruta mu je preko Srbije, ne moze da bude komotan ako ga kontrola baci na Madjarsku, Rumuniju pa Bugarsku.
Gospodin ovaj dogadjaj moze da minimizuje jer je sedeo u fotelji na zemlji. kako je bilo posadama u vazduhu to oni najbolje znaju dok su gledali kolicinu goriva u rezervoarima i preracunavali se, hoce li biti dovoljno da dohvate destinaciju.

Sava Drugi

pre 6 godina

Zašto kontrola leta na aerodromu Morava nije preuzela vodjenje. Oni primaju platu i pratkično ništa ne rade samo da bi bili u ovakvoj situaciji mogli da preuzmu kontrolu leta.

Inače priča o kablu je zamajavanje naroda. Isto posao može da se radi na običnoj pleksigas tabli crtanjem kredom. Svaka kontrola leta i dan danas mora da ima tu tablu.

upravo tako?

pre 6 godina

Ja primećujem da aviona nema nad Srbijom najmanje već tri nedelje, dakle ne od 10. jula, nego od bar još 10 dana ranije, pa mi ove priče deluju kao nevešto pokriće. A šta bi zaista mogli biti, nisam ni mogao razmišljati, jednostavno nemam dovoljno informacija o svemu tome, niti me preterano zanima, osim što s klincima brojim avione, i ko ih prvi uoči:)

mali radojica

pre 6 godina

Iz gomile komentara se sada jasno vidi da se ovde svaki članak isključivo komentariše sa puno političke i ideološke strasti. Kad treba da se Jokić samo malo pecne zbog neigranja za repku javi se ista ekipa pa krene:"te propala zemlja","te dotakli smo dno" te "svi beže odavde". Kad treba bilo šta o Đokoviću napisati isti se javljaju; "što ne plaća porez" "šta ima da diže tri prsta i hvali se da je Srbin", kad se bilo šta otvara ili gradi odmah salva komentara kako je sve haos pljačka i ludilo. I onda dodjemo na teren koji većina ovih "stručnjaka" za Srbiju ne poznaje i shvatimo da je njihov posao(i oni verovatno dobijaju sendviče)da samo kritikuju i pljuju i sve povezuju sa AV i sa njegovom sns. Znači stručnjaci, ova SMATSA nije državno vlasništvo i ona odgovara samo Eurocontrol-u i tu rade jako kvalifikovani ljudi. Rade jedan od najstresnijh poslova jer kao i lekari hirurzi i piloti drže ljudske živote u svojim rukama. Za sada su se pokazali jako kvalitetnim i u Evropi ih smatraju skoro pa najboljim. E sad što se tiče ovog kvara...pa bože moj desi se. Pre godinu dana isti kvar nad Nemačkom(kakva panika nastade)pa onda se i Hrvatima to desilo u sred letnje sezone pa onda Francuzi,Rumuni i Španci štrajkuju i booole njih briga.....Za svaku od ovih "incidentnih" situacija uvek ima rezervno rešenje tako da nema mesta vašoj foteljaškoj srdžbi. Eno Vam AV Vulin i Mali pa na njih bacajte kamenčiće a ove ljude pustite da rade svoj posao kako su ga do sada radili-BEZ GREŠKE

Markoni33

pre 6 godina

Slicne situacije su se desavale i u Nemackoj, Spaniji, Francuskoj samo u ovoj godini... Srecom Eurokontrol ima jako dobro ustanovljene procedure u ovim situacijama pa se nezgode hvala Bogu ne desavaju... Inace sistemi kontrole letenja su jako kompleksni kako bi podrzali porast saobracaja iz godine u godinu a avio kompanijama omogucili sto krace putanje zbog ustede goriva... Jako kompleksni sistemi su nazalost zbog toga podlozni greskama pa se ovakve situacije ne smatraju nenormalnim...

felix

pre 6 godina

Ranije bi, ujutro dok na prozoru pusim cigaretu, prebrojao desetak tragova aviona koji prelecu preko Mirijeva. Zadnjih dana nista, ocigledno je da zbog necega lete drugim koridorom.

Алексије

pre 6 godina

"Zato što je inženjer koji nama instalira dodatnu opremu za poboljšanje radarskih uslova i performansi greškom jedan kabal umesto u test sistem konektovao u operativni sistem, tako da smo automatski izgubili sliku. To se dešava, čovek nije imao nikakvu nameru, bio je pod stalnim nadzorom naših tehničara"

Ово је слика и прилика о томе ко брине о нама на земљи и онима који лете изнад нас. Овога ко је ово изјавио треба обавестити да је тест улаз у сваки монитор и телевизор на земаљској кугли, баш из овог разлога, обележен речју ТЕСТ.

Dragan

pre 6 godina

Tog dana, tj ujutru avion je oko 05.30h toliko nisko leteo da sam ja pomislio da ce da udari u zgradu u kojoj zivim. Inace zivim u Rumi, I avioni se cuju svakodnevno , ali ovo sto je bilo nije bilo nikad. Avio pre nego sto je preleteo cuo se minut pre toga, to je bila tolika buka da su bukvalno prozori zatresli. Tog dana sam pricao sa par ljudi i svi su ga culi. Po zvuku aviona znam da je bio civilni. Kad je preleteo iznad mene samo sam cekao kada ce se cuti pad , eskplozija. Prosto cudo kako je taj dosao do Surcina, Inace ceo dan sam taj gledao i citao vesti da bi video da li ima nesto povodom toga, sve do sad

DIVOS3

pre 6 godina

Za komentatore tipa sedim gledam nebo i primecujem da se nesto cudno desava vec 10ak dana itd. molim da spuste pogled i pokusaju da se vrate u stvarnost bez suludih teorija zavere, dovoljno je siva i bez tog tipa zastranjivanja.
Kao sto rece neko budite oprezni sa pljuvacinom, vrlo mali krug ljudi zna koliko su ti sistemi kompleksni i samim ti koliko je kompleksno objasnjenje ovoga sto se dogodilo. Ono sto je nepobitna cinjenica, deo smo panevrpskog sistema u kome se samo ove godine 10ak! puta desio identican efekat u zemljama poput Nemacke i Francuske. Pa recite da su to smesne drzave ili kontrole leta...

n6

pre 6 godina

malo nelogično, svaki konektor ima svoj poseban ulaz kao i kod usb-a, punjača mobilnih, konektora kod automobila itd itd. upravo iz razloga da odredjeni kabl ne gurnes u pogrešno mesto. priča malko ne pije vodu al ajde sad nećemo u sitna crevca.

goranh

pre 6 godina

Šta treba da se desi da taj "ekspert" bude smenjen?
(Vesna, 21. jul 2017 18:33)

Nije on političar pa da ga smenjuju, već radnik privatne firme koja im održava sistem.

Lordi

pre 6 godina

Zbog jednog pogrešno priključenog kabla zaribao ceo sistem? Slučajna greška tehničara izazvala otkaz nadzora nad nebom naše zemlje? E izem ti onda i sistem i organizaciju. Naravno pod uslovom da se stvarno desilo ovako kako kažu.

Misko

pre 6 godina

Dozvolite jedno manje ocigledno/huskacko pitanje. Kontrola leta i vazdusnog prostora je civilno-vojna institucija kod nas. Kako je moguce da otkaz surcinske kontrole nije mogao da se premosti drugim kontrolama/sistemima? Ja mislim da mi i dalje odrzavamo zajednicko "nadgledanje" neba sa Crnom Gorom, itd. Nesto mnogo vece je ovde zakazalo od pisljivog kabla i jednog radara.

sa najboljom namerom

pre 6 godina

Samo da obavestim dezurne pljuvace, iako se cesto pridruzujem kritikama ovoj vlasti, da je Komsoft Nemacka firma i to jako uspesna na svom polju. Dakle procitajte prvo nesto pre nego sto komentarisete. Mnogo toga je trulo ovde ali nemojmo na sve pljuvati.

losmi

pre 6 godina

radim kao sistem inzenjer i ova izjava je sramotna. ovde su cista nestrucnost i ne pridrzavanje procedura.
redonantni serveri , softweri , linkovi , napajanja i sama automatika je podrazumevano svakog sistema. video sam kako izgleda komunikacioni sistem SMARTSA na Rudniku , sve im je redonantno ne puta 2 , vec puta 10 , a takodje sve to na 2 razlicite lokacije tj vrha planine , a konunikaciju i radare imaju na vise razlicitih lokacija ... tako da ne mogu da zamislim sta imaju u zgradi ...
ako ste vec toliko uspesna firma , napravite taj kontrolni toranj u Nisu i zgradu za ostale kontrole letenja. unisticete i jedinu ozbiljnu firmu

FlyingDutchMen

pre 6 godina

1. Zasto se sistemi azuririraju u julu kada nebo vrvi od avijona (godisnji odmori...)?
2. Zasto se tako nesto ne radi u februaru izmedju 1:00 i 3:00?
3. Imamo 2017-tu: Clusteri sa 2 i vise servera?
4. Moze li Google ili Wallstreet da stanu 50 minuta!?!?!?

darac

pre 6 godina

taj EXPERT je stranac iz kompanije koja je zaduzena za odrzavanje tog sistema...u ovom konkretnom slucaju expert je Nemac...sve ovo implicira dalje koliko ljudi vole da pisu svasta u komentarima na bilo koju vest a da nemaju ni trunku saznanja o tome..greske se desavaju svuda i postoje valjane procedure u tim slucajevim

Walldorf

pre 6 godina

@DIVOS3. Da li bi ste bili ljubazni da nam svima ovde date link kao dokaz da se ovakve brljotine desavaju u De i Fr? Ovo je SKANDAL!!! Covek 'ladno uvali kabel na pogresno mesto i kao "ma to se desava".Sta se bre desava??? Inzinjer da napravi gresku kakvu ne bi napravio prosecan poznavalac uvezanih sistema? Jel to neki vic??? Pedeset minuta!!! Neverovatno, zaista... I sto je najcrnje. Uvek se i za katastrofalne propuste nadje opravdanje. Opravdanje tipa "desava se"?!? Sta reci...

Zoran

pre 6 godina

"Sve smo avione sklonili, odmah javili Jurokontrolu da je rejt ziro proglašen nad Srbijom i da avione preuzimaju druge kontrole", dodao je Rovčanin.

Da, ali se odugovlacilo sa pozivom. U tome i jeste problem.

realista

pre 6 godina

Previše on brani i štiti tog eksperta iz eksterne firme i previše je pun razumevanja, da bih ja mogao ovo da prihvatim kao istinito objašnjenje

123

pre 6 godina

Dva puta za 3 godine,najteži bezbednosni situacija gubitak radarske slike,tu nešto ozbiljno nije u redu.Svako dalje prikrivanje nije dobro za K.L

London

pre 6 godina

Svi mi koji ovde komentarišemo smo laici za datu oblast i nemamo nikakve informacije osim onih koje nam je ponudila propagandna državna mašina. Stoga niko od komentatora ne može da da suvisao doprinos razjašnjenju ove situacije, osim ako ne radi u SMATSA pa ima insajderske informacije. S druge strane, zabrinjava jezik i nepismenost ovog gospodina.

waters

pre 6 godina

Kao PTT monter sam davne 1980. godine slucajno spojio paricu koja je 
koriscena za upravljanje sirenama pa sam danima pozivan na saslusanja 
u DB, pisao izjave i naravno odmah bio suspendovan sa posla. Slicno je prosao i moj sef i sef moga sefa. Nikom se to vise nije desilo.(Paja, 21. jul 2017 19:30)

Srećom pa danas ne živimo u totalitarno-represivnom političkom sistemu,ali odgovornost bi svakako trebala da postoji,kao i sankcija.Danas nema privođenja od strane tajne policije,ali može se dobiti otkaz,što je valjda dovoljan razlog da bi se posao obavljao odgovorno.

Van Zant

pre 6 godina

E Aj ne laži! Svaki avion mora da ima dovoljno goriva da ode do alternativnog aerodroma koji se planira u u svakom letu. Dakle ako nije mogao da sleti i bg, morao je da ima dovoljno goriva da doleti do Nisa ili Sofije, sve zavisi kakav je plan leta. Ovo su situacije koje se dešavaju mnogo češće našim komšijama nego nama i ne kažem da je normalno ali se dešava!

@VOJINE, prvo nauci da budes kulturan. Drugo, pozabavi se pravopisom. Trece, ako nesto tvrdis, to bi trebalo i da znas. Za aerodrome sa aktuelnim vremenom (METAR) i prognozom (TAF), sat pre i sat posle planiranog vremena sletanja, ako je vidlivost veca od 5km a baza oblaka visa od 1500ft AGL i bez pojava oblaka tipa Cb, i ako aerodrom ima dve ili vise nezavisnih pista, ne planira se alternativno gorivo.

I leti se tako, bez goriva za alternaciju.

Poznavalac stvari

pre 6 godina

Steta je da se ovo desilo, posebno u SMATSA, koja je jedna od retkih institucija koja je zadrzala stare standarde kvaliteta, postignute u najboljim danima stare Jugoslavije... Medjutim nedopustivo je da se ovakve greske desavaju od kompanije koja je zaduzena za odrzavanje sistema. Ali i u Evropi ima ogroman stepen korupcije, kada se iz mnogih, ne samo finansijskih razloga, neke kompanije proteziraju i povladjuju. Sigurno je ovde rec o nekoj kompaniji koja je morala da dobije ugovore o odrzavanju i isporuci softvera i opreme. U ovakvim industrijama poverenje se gubi samo jedanput i mnoge kompanije su nestajale zbog samo jedne ovakve greske. Da li se taj softver pre toga koristio u nekoj drugoj kontroli leta, ili smo mi posluzili za testno okruzenje?!? Niko ne spominje da li je taj inzenjer zadrzan i da li je sprovedena bezbedonosno operativna procedura, gde bi se taj covek prvo podrobno ispitao, a tek onda vratio u Nemacku (gde je i sediste firme). Dok smo imali drzavu, ovaj covek bi odsedeo kod nas na ispitivanju jedno 2-3 meseca, pa bi ga tek onda Frau Merkel dobila nazad, da oni provere sta je bilo... Da li su ljudi svesni sta predstavlja kontrola leta i kakve zahteve takva sluzba postavlja?!?

napred

pre 6 godina

Kakve vi to standarde imate u kontroli letenja kad ne moze da se razlikuju test sistemi od radnih? I zasto ste nedelju dana na pitanja novinara skrivali i opovrgavali da je uopste doslo do necega?

only fools and horses

pre 6 godina

@(mali radojica, 21. jul 2017 19:29)

Čekaj bre malo. Nahvaliste SMATSU, Eurocontrol, tvrdite da su skoro pa najbolji, rade bez greške i sl, a onda kreće nabrajanje gde su sve napravili greške i haos. Meni više deluje da i ta EU sve više postaje kao bivša SFRJ, gde se poslovi dobijaju po raznoraznim osnovima, pre stručnosti i sposobnosti.

Mr Bin

pre 6 godina

@poznavalac stvari

Pa ne bi ae bas reklo da poznajes stvari. Taj inzenjer je stranac, ima svog poslodavca i ne mozea ga mimi njegove volje zadrzavari nigde. Za zadrzavanje i ogranicavanje slobode kretanja ti treba krivicna prijava, reaenje tuzilastva, sudski nalog i poternica. Takodje, ovde nije jasno da li su kablovi i komektori bili jasno oznaceni i da li su te oznake azurne, a ro je odgovornost nasih tehnicara iz SMATSA. Radim u slicnoj struci, ne bas za kontrolu leta vec za mobilne operatere, ali je prica slicna. Nema razloga prozivati i traziti krivce jer to nece resiti probleme. Sta vredi otpustiti nekog lozaca ako se na njegovo mesto dovede neki neiskusan lik koji ce praviti samo vise greaaka? Reaenje je da se SVIM tehnicarima nalozi da pretresu sve kablove, dokumentaciju, ustanove razlike, azuriraju to, napisu procedure za rad eksternog osoblja ... Godisnje odmore odloiziti dok se to ne uradi, a direktora SMATSA izvesti pred komisiju i ispitivati ga o svemu ako trba i godinu dana!

Demos

pre 6 godina

Radio sam godinama u aerospace industriji i ovakve stvari tipa "gurnuo kabl u pogrešan priključak" prosto nisu moguće. Svi konektori i kablovi su obeleženi jedinstvenim oznakama, tako da može da pogreši samo neko ko ne zna da čita šeme. Često su i konektori različitih veličina i tipa, tako da greške i nisu moguće. Inače, pre uvodjenja bilo koje novine, postoje procedure provere i višestrukih testiranja pre puštanja u rad "live". Biće sa je ovo ono naše "koja budala je smislila ovo, ma ja kad ga nabudžam biće ko nov", a sada ovaj debelo pokriva nečiju brljotinu.

IspeciPaReci

pre 6 godina

Kaže ovde neko da kontrola letenja može podjednako efikasno da funkcioniše uz pomoć pleksglas table i krede za crtanje.
Da li ti zaista veruješ u to što pričaš i da li ima iko drugi ko ti veruje?
Mora da zato kontrole letenja širom sveta ulažu tolike pare u radare i ostale propratne sisteme, da ih imaju za slučaj da nestane krede ili se tabla polomi.

gluposti

pre 6 godina

Ranije bi, ujutro dok na prozoru pusim cigaretu, prebrojao desetak tragova aviona koji prelecu preko Mirijeva. Zadnjih dana nista, ocigledno je da zbog necega lete drugim koridorom.
(felix, 21. jul 2017 20:38)

U ovom trenutku (23:28) 21 avion leti preko Srbije.

Golum

pre 6 godina

Taj inženjer nije iz Kontrole već iz druge firme. Takođe, u Kontroli nema SNS niti bilo koje druge stranke, sistem su uveli Belgijanci koji nisu tolerisati bilo kakav nepotizam.
(Insajder, 21. jul 2017 20:03)

Hahahahahahahahahahahahahahaha! SMATSA ne toleriše nepotizam? Pa izgradjena je na nepotizmu, ne postoji bez nepotizma.

nenad

pre 6 godina

Jel ima tu rezervni server koji je nezavistan od ispalog. Da li je moguće da pogrešno uključen kabal izazove raspad sistema. Mora da postoji sve duplo da bi se izbegle ovakve stvari a Rovcanin upoređuje let u svemir. Mora da je napredni kadar

dule

pre 6 godina

Ove vesti su lude. . pa zar ste stvarno rekli da je Brka promasio kabl.... hahaha... da, dok je namestao, ujeo ga snorkijevac za nogu, pa ga omeo.... hahaha... juuu, zamisli da imamo svemirski ili nuklearni program...

Vladimir

pre 6 godina

Ljudi oni nisu javno preduzeće pa da se zapošljavaju partijski. njih finansira EU i oni koliko znam vode glavnu reč. Servis radi privatna firma koja ima potpisan ugovor sa Eurocontrolom. Ne banalizujem slučaj vrlo je opasno to što se desilo i treba istražiti i zatražiti finansijsku odštetu od Nemaca u visini izgubljene naknade za prelet aviona. Imaju osiguranje koje ce da plati to pa oni posle neka se jure.

cobo

pre 6 godina

VOJIN @
Ne znam iz koje gudure ti dolazis pa ne znas da se odraslim ljudima ne govori da su lazovi a vidim da si skroz na skroz naivan i pojma nemas sa kojom rezervom (pogotovo zadnje vreme) avioni lete inace bi drugacije razmisljao,blago tebi :) Zavidim ti na optimizmu .

Nesa S.

pre 6 godina

Dobro je kada na ovako odgovornim mestima imamo strucnjake koji ovako dobro poznaju bezbednosne procedure...cuj Apolo 13, coveku je parametar dogadjaj od pre 50 godina...'bem ti 21 vek!

Ljilja

pre 6 godina

Koliko ostrascenih komentara, sta je s vama ljudi? Kako je moguce da su svi toliko besni zbog ove situacije, da vas toliko pogadja? Desava se, resili su problem brzo, sve je proslo dobro na kraju, niko nije ni poginuo niti je povredjen. U cemu je problem?

Paja

pre 6 godina

Kao PTT monter sam davne 1980. godine slucajno spojio paricu koja je
koriscena za upravljanje sirenama pa sam danima pozivan na saslusanja
u DB, pisao izjave i naravno odmah bio suspendovan sa posla. Slicno je prosao i moj sef i sef moga sefa. Nikom se to vise nije desilo.

Ivan

pre 6 godina

Mnogo nestručnih i neodgovornih ljudi na ključnim funkcijama. Nedopustivo je da tehničar "napravi grešku" na toliko važnim stvarima poput kontrole leta. Nije to video igrica pa ćeš u slučaju da napraviš grešku krenuti nivo iz početka, ovde tih stvari nema, jedna greška može da košta mnogo žovota.

Alex Mahone

pre 6 godina

Pogrešno priključen kabal?!
"Ima li pilota u avionu"-neki nastavak za koji nisam znao?!
Kome su namenjena ovakva "ekspertska" objašnjenja?!

teo

pre 6 godina

@ IspeciPaReci, 21. jul 2017 22:42)

Svaki skolovan navigator se moze snaci sa kartom, kredom, lenjirom i sestarom. Naravno da se ulaze u radare ali to je automatika, olaksava citanje parametra. To je kao digitron u svetu matematike. Ali to ne znaci da, dobar matematicar, ne moze izracunati nesto pesaka.

era

pre 6 godina

... ja sam o ovom dogadjaju imao info još sutradan na Fb a b92 i Blicu treba deset dana da se oglase ?? Situacija je bila više nego ozbiljna možemo li od vas čuti šta je stvarni uzrok ...

Marko

pre 6 godina

Čekaj a šta je bilo sa avionima koji su u tom trenutku bili recimo na 20 minuta od sletanja na Nikolu Teslu? Kako nijedan avion u našem vazdušnom prostoru i koliko vremena, nije mi jasno?!

Janko

pre 6 godina

Zato sam ja bla bla bla bla...ja p aja...svima se desava..a cemu nestucan nadzor kads nisu videli sta neozbiljan tehnicar radi....Kakav sad Apolo 13 koji je izgubio sliku. Covek nema pojma da toliko lupa da je to nemoguce. Apolo je imao ekspoziju rezervoara sa kiseonikom nije nikakva slika izgubljena i to se ne moze porediti sa kontrolom letenja u 21. veku. Cela prica i buka samo da on licno nema nikakvu odgovornost pored svih ostalih afera oko mobinga, kao da je to zaboravljeno a prima platu preko 10000 evra da mu se ovkao nesto desi i da ne podnese ostavku koju treba drugi da mu uruce.

Shak

pre 6 godina

Ne treba da budem ekspert pa da shvatim da je neophodno imati nekakvo sekundarno rešenje za ovakve situacije. Baš kao što na biciklu postoje prednja i zadnja kočnice tako i ovde mora postojati još jedan sistem koji će da uskoči ako onaj prvi otkaže. U protivnom sve se svodi na lutriju.

Омега

pre 6 godina

Радио и радим на сервису и монтажи радара. Много каблова има, међутим кад се ради на живо, барем пет пута се проверава сваки корак. Очигледно да је направљена крупна грешка, објашњења за јавност су лаичка и покривају неког...

Smuleco

pre 6 godina

Ja sam kao hemičar, dok sam nekada davno radio u laboratoriji, sa vrlo opasnim i eksplozivnim supstancama, nekoliko puta pre početka rada sa istim, proveravao zajedno sa kolegama, sve što je potrebno za sintezu/analizu, i ako ih je bilo, aparature i kontrolne uslove. Jednostavno, NISAM SMEO, da napravim grešku, jer se ona "skupo plaća", u pogledu bezbednosti. Da ponovim, uvek me je kontrolisao najmanje jedan kolega, i kada je kolega radio na svom preparatu/uzorku, ja njega. Znači DVA čoveka, koji su dovoljno stručni za nešto, ne mogu da naprave, ili previde istu grešku. Za kraj, još jednom: KONTROLA.

aaa

pre 6 godina

Klasicna namestaljka kako bi se zaposlio jos jedan ekspertski strucnjak iz SNS na mestu direktora sa platom kao bar trideset ovih sto su pozaposljavani po JP ,ministarstvima ,agencijama , lokalnim samoupravama na PP ugovore

NoName

pre 6 godina

@mr bin

I ono sto je bitno u celoj prici, da svi ozbiljni sistemi moraju imati "backup". Taj backup moze biti od baze podataka, do samog sekundarnog "pomocnog" sistema. Pa cak je u toj meri potreban i treci. Ako drugi zakaze zbog necega.
Kada se menja cela oprema ili deo opreme, "kompanija" radi na backup sistemu neometano. Kad se postavi primarni deo, proverava se i posle provere pusta u rad. Onda se radi treci pomocni, pa tek drugi. Kablovi i konektori uvek moraju biti obelezeni. To je osnova cak i za one koji se razumeju u malo elektronike, a kamoli za nekog ko je inzenjer.
Ovde postoji mogucnost, posto se zna kakav je srpski mentalitet, da je ta osoba pozurivana. Ili ceo tim. Pa je doslo do greske. Jer cela nacija ovde kao da je na spidu.

mili-topo

pre 6 godina

bacis kosku i narod je glodje
"nemacka firma" "kabl"
a niko ne vidi da ovaj covek laze i lupa gluposti, tu je i "apolo 13"
sam nacin govora, obraca se sa visine
cinjenica je da nadobudost i neznanje idu zajedno
laz do lazi, a sta se zaista desilo nikada se nece saznati, mozda ako dodje do neke nesrece pa dodju stranci da utvrde zasto su njihovi gradjani nastradali
do tada glodjite taj kabl sto vam je bacen