Ponedeljak, 29.05.2017.

10:24

Plave koverte za vojne vežbe stizaće i ubuduće

Iz Ministarstva odbrane saopštavaju da plave koverte koje stižu na adrese vojnih rezervista nisu iznenadna već planska aktivnost, s kojom će se nastaviti.

Izvor: B92

Plave koverte za vojne vežbe stizaæe i ubuduæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

bakula

pre 6 godina

"Plave koverte za vojne vežbe stizaće i ubuduće" jednim te istim budala jer nemaju kome da ih uruce,jer,naravno niko ne sluzi vojni rok. Blejaci po kaficima i kladinicama ne treba da brinu.

Milutin

pre 6 godina

To je ta tzv. socijalisticka podela rada, jedni ce da rade i ratuju, a drugi ce da parazitiraju i letuju. Kada zelimo da odbranimo sebe i nasu imovinu onda ne mozemo da posedujemo oruzje, a kada je potrebno braniti kliku na vlasti onda smo svi perfeknto i sposobni i podobni.

Pa da

pre 6 godina

Мене занима ко све може бити позван у резерву тј војну вежбу? Мој пријатељ стално добија те позиве, а ја ништа. Служили смо исте године у пешадији. Да ли и ја могу да очекујем позив? И јел може негде да се провери да ли је неко уписан у резерву? Кажу ми људи да је свако ко је одслужио војски у резерви аутоматски.
(Марко, 29. maj 2017 10:47)

Svi koji su sluzili vojni rok su i rezervisti, a ti ako si u medjuvremenu promenio mesto stanovanja, a nisi prijavio, ocekuj cestitku u vidu novcane ili zatvorske kazne.

DEX

pre 6 godina

Imamo rezervni sastav a nemamo sluzenje vojnog roka? Kad jednog dana prestane vojna obaveza zbog godina starosti onima koji su sluzili vojni rok, od cega ce formirati rezervni sastav?

Bese nekad

pre 6 godina

Decembar 1999, na komsijina vrata zazvonila dva vojna policajca. Komsija celavac, misici, tetovaze ... i samo ga cujem da kaze NECU! Na to mu je jedan VP rekao kroz smeh kako se za necu ideu zarvor. Nastao je lom, misicavi ih ne ispeglao i tako ispeglani, krvavih usta su zazvonili kod mene. Ja nisam bildovao u teretani vec sam bio mrsavi student pa su me sproveli u kasarnu. Drzali su nas tamo 10 dana i pustili. Komsiju nikada visevniko nije pipnuo. Toliko tome. I da dod jos da je u kasarni bio mobilisan i rezervni porucnik od 52 godine, koji je svakih pola sata isao u wc, imao je probleme sa bubrezima, pio gomilu lekova ali je redovno dobijao pozive, jer kako je sam reko, bio je vecita budala dok je bio mlad pa se odazivao uredno na sve vezbe. Vojnolekarska komisija ga nije htela da postedi a bio je rusevina od coveka. A bildovani baja je 90e proveo po diskotekama.

Diskriminisani stariji muskarci Srbije

pre 6 godina

Da li ce Poverenica za ravnopravnost reagovati na ovu diskrminaciju starijih muskaraca (koji su sluzili vojsku ili civilno )preme muskarcima (koji su napunili 18 tu kada je ukinuto sluzenje obvaveznog vojnog roka) i zenama (koje nisu bile u obvezi da sluze vojni rok). Sada imamo paradoks da se preti zatvorom i ili velikim novcanim kaznama onima koji se ne odazovu na vojnu vezbu, vezbu civilne zastite a sluzili su vojni rok ili civilno, a da su oslobodjeni vojnih vezbi i civlnih vezbi novostasale generacije mladica tj svi mladica koji su se izvukli jer je ukinut obavezan vojni rok.

Miloš

pre 6 godina

Čitajući komentare, potpuno mi je jasno zašto se više devojaka javilo da pohađa Vojnu Akademiju, kao i Gimnaziju. Muškarcima su danas bitne što uže pantalone i "frizure", a da ne zaboravim i junačke tetovaže.
Nisam pobornik nikakvih sukoba, ništa nam nisu dobroga doneli u prošlosti, ali ove vežbe nemaju veze sa tim. Negde sam pročitao, da su samo radnička deca išla 91. na ratište, a pa nije baš tako. Imao sam 18 godina 91. kad sam otišao u vojsku, Novi Sad, kasarna Trandžament, pored tvrđave, 28 dana obuke pa u Slavoniju i Baranju, sve sa produžetkom do 93. godine. Sin sam oficira tada potpukovnika, koji je takođe bio na ratištu. Zatim 99. mobilisan za vreme NATO agresije svih 76 dana na topovima 30/2 "PRAGA", otac tada pukovnik,na ratištu u Đakovici. Takođe dobar deo mojih drugara, deca vojnih lica prošla su što i ja. Tek toliko da se zna, verovao neko ili ne, ipak moji drugari i saborci, kao i moje starešine znaju istinu. A pošto vrlo dobro znam šta je rat, mir želim više od bilo koga.

Djole

pre 6 godina

Mene samo zanima da li me oiguranje zivota pokriva kad odem na vezbu, haha.Ne ovo je sve neozbiljno, prihvatili su trzisni neoliberalni kapitalizam a zadrzali su zakone iz komunizma, pa ovo ima samo kod nas. Prosecan obveznik koji treba da im ide po terenu i na vezbe gadjanja se svakodnevno bori za zivot kao ja na primer za svoju porodicu i decu, a hoce da se ovamo i angazujemo da branimo ovi raspalu tvorevinu.Ovde je samo politicarima i njihovoj deci dobro pa nek oni idu da se vezbaju ako mogu, a od nas i nase dece sikter bre olosu politicki, sve ste izdali pa jos i nase glave sad treba da se popisu da vam budemo topovsko meso u vasim igrarijama

Atreides

pre 6 godina

Jedno je vojni rok a drugo cimanje ljudi u rezervu. Sluzio 12 meseci +4 meseca za vreme bombardovanja mobilisan. DOSTA! Imaju ove klince sada pa neka ih obucavaju a ne da cimaju stalno iste ljude. Nego jel su predsednik...ministar policije itd...sluzili vojsku??

cika djura

pre 6 godina

zar ne vide ovi sa "vrha" da je nama mladima dosta i da ne postujemo ovudrzavu koja nas je vec nebrojeno puta do sada izneverila i stvorila nekoliko propalih generacija i dece bez buducnosti? Nista od drzave nismo dobili, samo smo davali. E pa dosta od mene. Ako dobijem poziv necu se odazvati makar me puskom terali. Nema sanse.
A svi oni koji oce da idu u vojsku i koji misle da je to mnogo cool (kao i pripadnice zenskog roda koje tako misle) neka slobodno idu da se odazivaju na vezbe i sutra da nas brane od okupatora... ako budu imali sa cime...

milutin stojkov

pre 6 godina

@deki

"Zagreba,Glina,Hrtkovci,Markovci,sta ti ja znam,mi deca,klinci nismo ni znali gde smo.Elem ja se nekako izvucem i spasim(nije mi bilo jasno sta cu ja tamo i zasto da ja ubijam ljude koje ne poznajem ili oni mene)Najbolji drug mi je poginuo,pogodio ga snajper u glavu,za ostale ne znam...

Kada sam video citulju u Niskim novinama obecao sam sebi da necu da dosluzim vojni rok,deset godina sam prolazio kroz pakao ali sam obecanje ispunio i zato sada imam averziju prema vojsci."

Nisu Markovci, vec Mirkovci, a Hrtkovci nisu bili na liniji fronta jer su u Vojvodini. Sto se Zagreba tice tek tamo nije bilo linije fronta.
Kako si ubijao druge ljude ako nisi sluzio vojsku?
Zbog cega trolujes da ne kazem tezu rec?
Molim objavite ovaj komentar.

Mara

pre 6 godina

Hiljade razloga ima da je ovo opasno.Ima roditelja koi su psihicki oboleli od onih ratova i bombardovanja,katastrofalna socijalna poteskoca,ima majki koje su sinove izgubili u onim ratovima dok im je drugi sin tada imao 14 god.imate penzionera sa penzijama od 17000 hiljada a sin treba i svoju porodicu da izdrzava i roditeljima da pomogne.Ovo rade iz jednog razloga da ova vlast vidi dali ce neko izbegavati pozive kao kod Srobe.15 dana puno znaci za bolesne roditelje da im deca ujutru odu hleb da kupe.Sav narod je oboleo i uvek neko u porodici mora biti prisutan jedan drugog da pogleda.

vulpes vulpes

pre 6 godina

Postoje vojno sposobni koji su sluzili vojsku u kasarni. Postoje jednako sposobni koji su sluzili civilni rok, nekoliko sati dnevno pet dana u sedmici. Postoje i jednako vojno sposobni koji nisu sluzili vojsku, jer su pod razlicitim izgovorima tu obavezu odlagali do momenta ukidanja te obaveze. Ovi treci nisu imali ama bas nikakvu obavezu i nemaju je i dalje. Sve tri grupe cine jednako zdravi, ali izmedju onih koji su sluzili vojsku u kasarni na jednoj strani i druge dve grupe postoji potpuna neravnopravnost.
Ovde je problem u tome sto neki(koji su sluzili vojsku u kasarni) imaju sve moguce obaveze, a neki drugi(koji su izbegli da je odsluze ili koji su sluzili civilno) nemaju bas nikakve.
Zasto obaveze imaju samo oni koji su sluzili vojsku u kasarni, a jednako vojno sposobni koji su izbegli da je odsluze ili koji su sluzili civilno nemaju bas nikakve obaveze? Cak i u slucaju elementarnih nepogoda(poplave, zemljotresi) bivaju pozivani oni koji su sluzili kao vojnici, a oni koji su to izbegli ili su sluzili civilno sede u kaficima i podsmevaju se kako su "zavrnuli drzavu". Da li se prigovor savesti odnosi i na lopatu i asov? A tek zdravi i pravi koji su izbegli bilo kakvo sluzenje? Da li bi za rad poput onog na nasipima trebalo prvo pozivati vojno sposobne "bez obaveza", a tek na kraju one prve? Da li jedina razlika u odnosu na obaveze treba da bude na temelju razlika u zdravstvenoj sposobnosti ili na nekim drugim, cudnim, sada prisutnim kriterijumima?

Lastrapađos

pre 6 godina

(deki, 29. maj 2017 13:05)

Tako je, druže moj!
Generacija '72. Otišli smo u Skoplje, posle srednje, sa 19 godina.
Bio je septembar 1991. godine.
19. decembra prebačeni smo na kninsko ratište.
Zlo.
27. maja 1992. posle svega, krenemo nazad, u prekomandu- u mestu Pudin han upadnemo u zasedu. 6 autobusa nenaoružanih mladića.
Unakrsna paljba, sa obe strane puta.
Bog je rekao tog dana da nisam na redu.
Kad sam došao kući, makja plakala u jednoj sobi, otac u drugoj a ja nisam bio svestan ničega.
Poziv za rezervu?!
Hvala lepo, i zbogom- nema više!!

ps. Ako treba, otići ću lično do VRHOVNOG KOMANDANTA, ako opet bude primao građane od 5 sati, u nekoj kasarni...

jedan iz mase

pre 6 godina

Ja sam služio civilno i protiv sam maltretiranja bilo koga ovim glupostima od vežbi, bez obzira da li je služio ili ne. Vrhunac je bezobrazluka maltrerirati ljude samo zato što su služili regularno, a nas ostale ne dirati. I to sve zarad političkih poena, znamo već čijih. Ako je vojna obaveza ukinuta, onda treba kompletno reformisati sistem odbrane, a ne ove gluposti sa vežbama i pretnjama kaznama. Nismo više u SFRJ, čisto da podsetim malo ekipu na vlasti...

Rista - bivsi rezervista

pre 6 godina

Opet panicite bez razloga.

Vi koji ste sluzili vojsku pod oruzjem - uzmite vojnu knjizicu u ruke, pa potrazite poglavlje "ratni raspored". Ako vam je ta rubrika prazna za sada ste mirni, jer se na vojne vezbe pozivaju samo ljudi koji imaju ratni raspored. To ne znaci da vam ga nece dodeliti, naravno. Za to cete dobiti poseban poziv.

Sada se pitate: kako li ovaj to zna ... Pa evo kako:

Sluzio sam vojsku, onu staru JNA, pre ravno 32 godine (septembarska '85/86). Bio sam na jednoj vojnoj vezbi nakon toga, da bi me 1991 skinuli sa ratnog rasporeda. Pozvali me u vojni odsek i pocepali mi stranicu sa RR. Nisu me vise zvali nikada, cak ni 1999 kada je bilo bombardovanje, iako sam sluzio u PVO. Februara 2000. sam otisao u inostranstvo i nikada se vise nisam vratio. Kasnije sam saznao da je to "brisanje" sa rasporeda bilo zato sto mi je u svim dokumentima u rubrici nacionalnost stajalo "Jugosloven". Pitajte mog oca zasto, on nas je sve tako prijavio, bio je komunista i to titoisticki zadojen do bola. Ultra-levicar! A "Jugoslovene" su uklonili iz sprske rezerve 1991/92, iz "bezbednosnih razloga". Time sam srecom izbegao sve dalje gluposti!

Rezervisti bez ratnog rasporeda nisu se pozivaju se tek kada se objavi opsta mobilizacija, koja ce u Srbiji biti proglasena ... limburga meseca. Ni ludi Milosevic je nije proglasio 1999, a imao je vojsku. Sadasnja Srbija je nema. Civilni vojnici podlezu radnoj obavezi, takodje u slucaju opste mobilizacije.

Prema tome, spavajte mirno!

deki

pre 6 godina

"91 sam imao devetnaest g.Sakupili su nas decu,sve radnicka deca i sirotinja,i posle mesec i po "kao"obuke su nas poslali na front i to negde blizu Zagreba,Glina,Hrtkovci,Markovci,sta ti ja znam,mi deca,klinci nismo ni znali gde smo.Elem ja se nekako izvucem i spasim(nije mi bilo jasno sta cu ja tamo i zasto da ja ubijam ljude koje ne poznajem ili oni mene)Najbolji drug mi je poginuo,pogodio ga snajper u glavu,za ostale ne znam,Kada sam video citulju u Niskim novinama obecao sam sebi da necu da dosluzim vojni rok,deset godina sam prolazio kroz pakao ali sam obecanje ispunio i zato sada imam averziju prema vojsci.Licno svom sinu preporucujem da ne sluzi vojsku,ako bude zeleo-njegova volja!

XV vek u Srbiji

pre 6 godina

Ovo je pravi razlog pozivanja na vezbe. Da izazovu revolt kod ljudi, pa da im NATO alternativa bude prihvatljivija.
@
Svakako je prihvatljivija od alternative koju smo birali da ratujemo protiv svih suseda i celog sveta. Od guslanja i ciklusa junačkih pesama se ne može preživeti. Crnogorci su to na vreme shvatili mi izgleda nikada nećemo zato i nestajemo.

Okram Idul

pre 6 godina

Ja kazem drugarima koji nisu sluzili ili su sluzili civilno (pogotovo onima koji za razliku od mene imaju decu) bolje ja nego vi. Nije da mi se ide, niti mi se ratuje, al tako su me kao dete nasadili sa osecajem duznosti i odgovornosti. I ako ova zemlja, ova vlast to nicim do sada nisu zasluzili. Osecam revolt, al sta da se radi.

dobrovoljac

pre 6 godina

stigne meni pre dve godine poziv za upis u ratnu rezervu...odem ja do komande grada i ponesem moju zdravstvenu dokumentaciju, originale i kopije....kaze meni tamo neki lik da sam rasporedjen u intendantsku sluzbu....dam ja njemu fasciklu sa kopijama i kazem mu da ima tu i moj broj pa da mi javi tacan raspored nakon sto procitaju i odem....nakon nedelju dana me zovu telefonom da dodjem sto pre mogu....odem ja ponovo i oni mi poturaju papir da potpisem da sam vojno nesposoban i da ne potpadam pod stanovnistvo koje ima vojnu obavezu....sada me iskreno cudi sto i dalje pozivaju ljude koji su svoj dug drzavi oduzili i pri tom jos placamo 'profesionalnu' vojsku

CnapredAnazadAgoreX2

pre 6 godina

Ako je redovna aktivnost u pitanju, hajde onda da se zapitamo koliko je ucestala ta redovnost i kada su poslednji put urucivani pozivi za vojne vezbe? Koliko sam ja upucen 97. ili 98. - taman kao pripreme pred ratno stanje na Kosovu. Ne deluje mi da trenutno ima izgleda za nesto slicno - ali tu foru 'redovna aktivnost'... to pricajte nekom drugom. Ta njihova 'redovna aktivnost' se, statisticki gledano, sprovodi izgleda samo pred neki vojni karambol.

BOB-SMO

pre 6 godina

Ne mogu da kazem da sam preterano srecan sto vise nisam ovde ali kad procitam nesto ovako, drago mi je sto nisam, bar za taj trenutak.
Ja sam bio ta zadnja generacija koja je sluzila godinu dana, klasa posle mene devet, pa sest meseci i na kraju ukinuto obavezno sluzenje. Moj cetiri godine mladji brat ni civilno nije vido. Sada imamo mogucnost da poplavimo na 15 dana ali ne vidim za sta? Da ponovo slusam "lezi gotovs" gde mi mozak gori ispod slema dok gomila onih, koja moze volu rep da iscupa visi po kaficima, kladionicama i kanalise svoju energiju po utakmicama gde dokazuju patriotizam, ma nemam nameru a jos manje obavezu. Ukinuli ste sluzenje vojnok roka OK da vas vise ne vidim.
Puskaranje po Pasuljanskim livadama me apsolutno ne zanima ja sam svoje odsluzio casno.

sasa

pre 6 godina

Juna 1991 napunim 19 godina,odem u vojsku istog tog meseca,i posle tri meseca u Sapcu,tras na ratiste,9 meseci....nikad vise u vojsku,pa makar 10 godina robijao zbog toga,s obzirom sta sam video i doziveo,vojska mi je unistila zivot...

Boškač

pre 6 godina

realist,
nisi se bas dobro informisao. Ne ide se u Svajcarskoj na vojne vezbe posle odsluzenih 6 mesec (obuka), nego se onda svake godine ide jos po 19 dana dok se ne nakupe ukupno 260 dana vojske, do maksimalo svojih 34 god. I to sve spada u vojni rok, jer ovde niko ne ide od jedanput svo vreme.
Da ne bude zabune, jer vojnih vezbi ima samo u "kvazi" drzavama, koj matretiraju svoj narod.

Spartak

pre 6 godina

Molio bi gospodu iz ministarstva odbrane da celu generaciju lezilebovica koji nisu sluzili vojsku uopste pozovu na iste , pa tek onda nas koji smo sluzili godinu dana.To vam je of 83 ili 84 godista.Dali vi stvarno mislite da smo mi ostali toliko naivni.

qqlele

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska. 
(realist, 29. maj 2017 11:26) 

Ta država koja se zove Švajcarska bi i pored tolike vojne sile bila za pet minuta zbrisana sa lica zemlje da je to volja velikih sila. Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.
(iRealist, 29. maj 2017 11:46)
u Svajcarskoj si obavezan da posle vojnog roka kuci duzis pusku tako da ukoliko neko napadbe zemlju ti si u stanju istog momenta da je branis. Upotrebom konvencijalnih oruzija Svajcarsku ne bi mogao ni za 3 godine da sravnis sa zemljom jer bi verovatno posle par poraza vojska krenula u gerilski nacin ratovanja a da bi sredio gerilce treba ti puno truda i resursa. A drugo da li bi iko zeleo da napada svoje pare u Svajcarskoj ? Srbija da se ugleda na Svajcarsku a ne ko debili da hrlimo u evropsku uniju.

Darth Shone

pre 6 godina

Igraju se i proveravaju da li su tačne ankete po kojima je 70% anketiranih za ponovno uvođenje ludila zvanog vojna obaveza. Dajete primer Izraela, ili Švajcarske, a nemate ni malo pojma o situaciji u tim državama. Ovde bi se topovsko meso koristilo kao moneta za potkusurivanje matrjoške ili za ratove u odbranu nejači. Izrael sa druge strane brani svoju tačno određenu teritoriju, a ako i gađa vašu nesvsrtanu braću to ne radi da bi zaštitio jevrejsku nejač u Siriji ili Libanu, nego zato što sa teritorija tih država dolazi pretnja po samu egzistenciju Izraela. Švajcarska je drugi primer, jer ona mora da brani svoju realnu neutralnost, a ne sedenje na dve stolice. I jedna i druga država imaju odlično uređenu odbranu, a ne kurtu i murtu čiji se patriotizam meri s tri prsta i guslanjem. Ujedno lepo reče jedan od komentatora: dao je zakletvu SFRJ, a ne ovoj krunisanoj banani, tako da nema odazivanja ovima!

slabo to

pre 6 godina

Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.
@iRealist

Ovo je pravi razlog pozivanja na vezbe. Da izazovu revolt kod ljudi, pa da im NATO alternativa bude prihvatljivija.
Nisam ni protivnik ni pristalica, svejedno mi je. Samo objasnjavam u cemu je kvaka.

Totalno drugciji od drugih

pre 6 godina

@Gogo
Evo objasnicu vam. Svi koji su bili u civilnoj vojsci nemaju tu obavezu. Bili pametni pa znali za foru da svi redovni pod oruzjem spadaju u rezervni sastav vojske. Civilni u slucaju rata se mobilizuju na druge poslove vezane za vojsku...
Za ove sto kazu da nisu sluzili vojsku uopste ako dodje do rata imace ubrzani kurs vojske samo tako.

reserve officer

pre 6 godina

ja imam 32god, nemam posao ni nikakva prava u ovoj zemlji, već samo obaveze..ali zato imam 3 vojne vežbe do sad..
ironija ili patriotizam?

SudijaFalkone

pre 6 godina

Šta ima da se priča. Kakva država takva je i vojska. Neozbiljno je. Nemam ništa protiv da me zovu, al da nas opreme ljudski i da vežbe budu najkraće 2 meseca. I da se održavaju svake godine.

ujkavasabgd

pre 6 godina

Pazi ovako,sluzio u JNA tj. Titovoj drzavi. Tada polozio i zakleo se da cu sluziti i braniti SFRJ. Ovu danas kapitalisticku drzavu Srbju ne priznajem i ne pada mi napamet da branim jos manje na vojne vezbe da idem.

Gogo

pre 6 godina

Država me nagrađuje pozivom za vežbu, a ja samo pitam šta je sa onima koji su civilno služili vojsku. Koju obavezu imaju oni prema ovoj državi?

hasamobudjavetorte

pre 6 godina

dobijete da se javite bas kad idete na godisnji, zar mislite da ce poslodavca to da interesuje? a drzva nece stati u korist radnika ili ti vojnog obveznika... tako da... bice sve vise ljudi koji ce otici preko ...bas zato sto se bahatite...a narod sve vise gladuje.

Jovan

pre 6 godina

Imali emisiju vezano za vojsku da je podignu malo moral, niko se nije javio.. Imaju seriju da prestave vojsku u super svetlu niko se nije javio e sada mora ovako... A to sto rade u Vojsci za platu od 200 do 400 eura a oprema iz 80-90 deserih to nikome nista raspala se vojska da slucajno neki politicar ne bi ostao gladan..

Lipi

pre 6 godina

Ja sam prvi koji ce otici na plavu kovertu!!!Moju porodicu nema ko da hrani ako ja odem na 15-20 dana.....srecom imam Madjarski pasos!A vi vidite hocemo se igrati rata?

nitex

pre 6 godina

da li je istina da svi koji se pozivaju na vezbe sami izabrali da budu u tom rezervnom sastavu kada su sluzili vojsku? dakle ljude pitali da sami odaberu. da ili ne? pita neko ko nije sluzio vojsku i zadovoljan je time jer mu nije potrebna vojska da bi bio covek. ako je sve tako onda nema kukanja ;-)

Goran

pre 6 godina

Pustili malo seriju Vojna akademija da zaboravimo koliko je vojska odvratna, pa sad ajd na pozivanje. Ja koliko se secam iz 90-ih vojska je gora od zatvora, jedna od najgorih stvari u mom zivotu i ja to ne mogu da zaboravim, ma koliko oni pustali Vojnih akademija preko tv-a.

Dodji juce

pre 6 godina

A da vi prestanete da pametujete i taj novac koji bi dali na vojne igrice prebacite za pomoc bolesnoj deci za koju saljemo sms-ove ???
Zakrpite rupe po putevima a ako vam i tad pretekne onda: bolnice, vrtici, zatvori,ludnice,domovi zdravlja, skole ... tu ulazite pare ako imamo viska.
Opet neko treba da zaradi prodajuci vojsci hranu i uniforme za rezerviste?
Kako vas bre nije sramota vise?

iRealist

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.
(realist, 29. maj 2017 11:26)
@
Ta država koja se zove Švajcarska bi i pored tolike vojne sile bila za pet minuta zbrisana sa lica zemlje da je to volja velikih sila. Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.

Pera

pre 6 godina

Ja ne vidim da je neko za ovo. A istrazivanje je kao pokazalo da je preko 70% ljudi za vracanje vojnog roka. Ko ovde koga zeza?
Kako se pozivaju oni koji su napunili 18 posle ukidanja obaveznog sluzenja vojnog roka?

Neko iz mase

pre 6 godina

Koliko se svi svojski trude da potpuno obrišu onih deset godina hoda ka normalnoj državi.
Oni koji su je uništavali i pre toga, sad su samo nastavili brže, jače i bolje.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

@realist, ali u toj švajcarskoj ne čeka te otkaz kad se vratiš sa vežbe! Shvati realno da srbija nije švajcarska i da su ljudi u srbiji preokupirani opstankom ( od prvog do prvog ) i da su SITI RATOVANJA I RAZNIH VOJNIH VEŽBI!

Knight

pre 6 godina

Ponavljam:

Ja ne zelim da idem na vojne vezbe pod komandom ratnih huskaca. Vi se uvek bavite nekim ljigavim poslovima. Srbiju, ovakvu i sa vama na celu, ne zelim da branim.
(Knight, 24. maj 2017 21:20)

SREDITE DRZAVU!!! VLADATE VEC 5 GODINA!!! SVE JE GORE!!!

Znam da nema vojnika, jer su plate male, a uslovi tragicni. Znam jer imam prijatelje koji su se upecali na vase fazone i postali profesionalni vojnici. Jako su razocarani, a jos od detinjstva su imali zelju da postanu vojnici.

Nadam se da cemo da izadjemo na proteste ukoliko budu zahtevali da oblacimo uniforme.
Odbijam i da platim kaznu za to. Neka prvo srede drzavu, pa cemo onda da pricamo.

Nece vam ovo proci tako lako.

Sale

pre 6 godina

Za sve one koje će da cepaju i ignorišu. Samo napred! Taman da popunite malo budžet sa kaznama.
Kažite vi nekom izraelcu da se ne odazove na vojni poziv, šta će da se desi njemu?
(ajkula, 29. maj 2017 11:17)

Brate kod njih je vojni rok obavezan za sve. Dakle, nema civilnog služenja, nekakvog prigovora savesti, obavezan je i za decu političara i za žene. Da ne govorim o visoko izraženom patriotizmu a posebno o dobro naoružanoj i uvežbanoj vojsci. Ako bi tako bilo i ovde onda ne bi bilo problema ni oko vojske ni oko vežbi. Odabrani su godinama uništavali vojsku, odnosno, "prilagođavali NATO standardima" (Tadić, Davinić, Šutanovac, Voljeni Vođa 2012-2013, Keramičar i na kraju Jorgovankin vozač). Voljeni Vođa s vremena na vreme pokrene reklamnu kampanju o silnim avionima, tenkovima, ... Sve u svemu Lovački savez Srbije ima više ljudi pod oružjem nego Vojska Srbije. Milimo se Bogu da skoro ne bude nekog belaja.

Nikola

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet da ratujem, a jos manje da idem na vojne vezbe. Neka idu politicari i njihova deca, a ako nece da se ratuje nek ne kuvaju.

drekavac

pre 6 godina

Kada sam regrutovan, dioptrija mi je bila -4 na pregledu. Nisam ni zeleo da budem oslobodjen, odsluzio sam vojni rok redovno, obavio gadjanja, nikakvih problema nije bilo. Kada sam nakon odsluzenja izrazio zelju da budem vojnik po ugovoru, kako bih finansirao zavrsetak studija, receno mi je da mi je dioptrija previsoka (inace sam bio posluzilac na RSBN-u, navigacionom radaru). Dakle, za profesionalnog vojnika sam corav, ali za besplatno topovsko meso sam potaman. Zdrava logika Otadzbine.

Cacak

pre 6 godina

mom zetu stiglo saopstenje da je upisa i rezervni sastav. covek niti je sluzio vojni rok niti je ikad opalio pusku. kao profi vojska a vamo te upisu u rezerve a da ne znas ni gde ti je glava...

crni

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realist, 29. maj 2017 11:26) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
neka mi daju svajcarske papire i posao u svici i ici cu na te vojne vezbe i svakom meseca ako treba. za ove nase, nema sanse

alek

pre 6 godina

Meni nije problem da odem na vežbu, ali pošto je 10-15 generacija izbeglo vojsku na legalan nacin njenim ukidanjem, ja želim da mi se vreme od godinu dana provedenih u vojsci upise u staz kao i svaka vezba na koju sam isao i ista plati kao vojniku po ugovoru dok sam na njoj, plus da mi plata ide kod poslodavca, tek tada možemo pricati. Vojske se ne bojim niti cu, sto kazu ljudu " u vojsku se tesko ode, ali se tesko i vrati" ko je bio razumece.

novikorisnik

pre 6 godina

a za čega plaćamo profesionalnu vojsku kad mi moramo opet u vojsku? nije dosta što ste nam uzeli godinu dana života, nekima i više u zavisnosti u kakvoj nam je situaciji država bila, nego sad opet? svi privatnici imaju tačno onoliko ljudi koliko je potrbno ili manje, da se posao obavi u 8-10 radnih sati, mislite da će im neka sića od vas pokriti nedostatak radnika? pa valjda taj neko mora da ide i na godišnji, mislite li da će srpski privatnik pustit nekog na vojnu vežbu 15 dana a posle da mu da još 10 ili 15 da iskoristi godišnji? pa u kom filmu vi živite?

natalija

pre 6 godina

@(realist,
Tačno. Samo si jedno zaboravio: Srbija je sve suprotno od Švacarske. Tamo je BND 45 000 evra (ekološka država, humana i socijalna) a u Srbiji 4500 evra (buvljak, haos je iz godine u godine uvežava, antisocijalna i antihumana).
Uzgred ti što pozivaju ljude na vojnu vežbu su oni isti koji su Srbiju od 7 miliona (posle godina ranog haosa, kad ništa nije funkcionisalo, sa najvećom hiper inflacijom u istoriji Sveta) uvelu, ni manje ni više, nego u rat s 1 milijardom najbogatijih s NATO.
Šta spremaju nas za novi rat s NATO zarad Ruskih geostrateških igara. Hvala lepo...

Srba

pre 6 godina

Ja sam dva puta bio po dva meseca na vojnoj vežbi.Veća mi je bila plata tamo nego u firmi.Onda su me prebacili u rezervni sastav policije koji je u međuvremenu ukinut.Trebalo bi obnoviti znanje iz novog pešadijskog oružja i izvršiti probna gađanja ako žele da budemo upotrebljivi.

realist

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.

ajkula

pre 6 godina

Za sve one koje će da cepaju i ignorišu. Samo napred! Taman da popunite malo budžet sa kaznama.
Kažite vi nekom izraelcu da se ne odazove na vojni poziv, šta će da se desi njemu?

Svetski Mega Car

pre 6 godina

zar obavezni vojni rok nije ukinut? zasto bi sad ljudi morali da idu na te vezbe? posebno oni koji nisu sluzili vojsku?! posto i njima stizu plave koverte
(srecno udata, 29. maj 2017 10:44)

Odakle ti to da poziv za vojnu vežbu dobijaju i ljudi koji nisu služili vojsku? Koliko ja znam, taj poziv mogu da dobiju samo ljudi koji su služili vojsku pod oružjem (ne civilno). Ja nisam služio vojsku (hvala bogu) jer je ukinuta u medjuvremenu, kakav bi to bio apsurd da dobijem poziv za vojnu vežbu, a da pritom nisam ni služio vojsku.

srecno udata

pre 6 godina

zar obavezni vojni rok nije ukinut? zasto bi sad ljudi morali da idu na te vezbe? posebno oni koji nisu sluzili vojsku?! posto i njima stizu plave koverte

moonlight

pre 6 godina

Sve nam je super,jos samo da rezervnu vojsku,tj ljude koji imaju 40-65 godina da postrojimo,pa mozemo opet protiv NATO pakta.....kao devedesetih.....ali ovog puta uz ruske Migove....

(Sta li ova nasa vlast planira,kad se setila da moze rezerviste opet da postrojava...? Poslednji put je to bilo u Slobino vreme....)

Mrki

pre 6 godina

A sta cemo sa Ustavom zagarantovanom jednakoscu, onih koji su sluzili vojsku i zovete ih sad i na vezbe, i onih koji nisu i nece ni sluziti vojsku, jer je vojni rok ukinut? Ne moze i ovo i ono.

Марко

pre 6 godina

Мене занима ко све може бити позван у резерву тј војну вежбу? Мој пријатељ стално добија те позиве, а ја ништа. Служили смо исте године у пешадији. Да ли и ја могу да очекујем позив? И јел може негде да се провери да ли је неко уписан у резерву? Кажу ми људи да је свако ко је одслужио војски у резерви аутоматски.

memorija

pre 6 godina

Pazite kako im je glupo opravdanje: pozivi ce stizati i ubuduce, po zakonu vojni obveznici se pozivaju itd, itd. Da li neko razmislja da realnosti ne postoji obavezno sluzenje vojnog roka i sa prekidom sluzenja vojnog roka je promenjen celokupan sistem odbrane. I koga ce da zovu, ljude koji su bili u ratu, ljude koji su sluzili vojsku...a sta ce sa ovima koji su u medjuvremenu sluzili civilno u vrticima i pozoristima, sta sa njima??? U ovoj zemlji je sve manje pameti, a sve vise neke nakaradne i nadobudne svesti!!! I da: ovako unose strah od nekog eventualnog uvodjenja ratnog stanja...

novikorisnik

pre 6 godina

a za čega plaćamo profesionalnu vojsku kad mi moramo opet u vojsku? nije dosta što ste nam uzeli godinu dana života, nekima i više u zavisnosti u kakvoj nam je situaciji država bila, nego sad opet? svi privatnici imaju tačno onoliko ljudi koliko je potrbno ili manje, da se posao obavi u 8-10 radnih sati, mislite da će im neka sića od vas pokriti nedostatak radnika? pa valjda taj neko mora da ide i na godišnji, mislite li da će srpski privatnik pustit nekog na vojnu vežbu 15 dana a posle da mu da još 10 ili 15 da iskoristi godišnji? pa u kom filmu vi živite?

memorija

pre 6 godina

Pazite kako im je glupo opravdanje: pozivi ce stizati i ubuduce, po zakonu vojni obveznici se pozivaju itd, itd. Da li neko razmislja da realnosti ne postoji obavezno sluzenje vojnog roka i sa prekidom sluzenja vojnog roka je promenjen celokupan sistem odbrane. I koga ce da zovu, ljude koji su bili u ratu, ljude koji su sluzili vojsku...a sta ce sa ovima koji su u medjuvremenu sluzili civilno u vrticima i pozoristima, sta sa njima??? U ovoj zemlji je sve manje pameti, a sve vise neke nakaradne i nadobudne svesti!!! I da: ovako unose strah od nekog eventualnog uvodjenja ratnog stanja...

Goran

pre 6 godina

Pustili malo seriju Vojna akademija da zaboravimo koliko je vojska odvratna, pa sad ajd na pozivanje. Ja koliko se secam iz 90-ih vojska je gora od zatvora, jedna od najgorih stvari u mom zivotu i ja to ne mogu da zaboravim, ma koliko oni pustali Vojnih akademija preko tv-a.

drekavac

pre 6 godina

Kada sam regrutovan, dioptrija mi je bila -4 na pregledu. Nisam ni zeleo da budem oslobodjen, odsluzio sam vojni rok redovno, obavio gadjanja, nikakvih problema nije bilo. Kada sam nakon odsluzenja izrazio zelju da budem vojnik po ugovoru, kako bih finansirao zavrsetak studija, receno mi je da mi je dioptrija previsoka (inace sam bio posluzilac na RSBN-u, navigacionom radaru). Dakle, za profesionalnog vojnika sam corav, ali za besplatno topovsko meso sam potaman. Zdrava logika Otadzbine.

Neko iz mase

pre 6 godina

Koliko se svi svojski trude da potpuno obrišu onih deset godina hoda ka normalnoj državi.
Oni koji su je uništavali i pre toga, sad su samo nastavili brže, jače i bolje.

moonlight

pre 6 godina

Sve nam je super,jos samo da rezervnu vojsku,tj ljude koji imaju 40-65 godina da postrojimo,pa mozemo opet protiv NATO pakta.....kao devedesetih.....ali ovog puta uz ruske Migove....

(Sta li ova nasa vlast planira,kad se setila da moze rezerviste opet da postrojava...? Poslednji put je to bilo u Slobino vreme....)

Mrki

pre 6 godina

A sta cemo sa Ustavom zagarantovanom jednakoscu, onih koji su sluzili vojsku i zovete ih sad i na vezbe, i onih koji nisu i nece ni sluziti vojsku, jer je vojni rok ukinut? Ne moze i ovo i ono.

reserve officer

pre 6 godina

ja imam 32god, nemam posao ni nikakva prava u ovoj zemlji, već samo obaveze..ali zato imam 3 vojne vežbe do sad..
ironija ili patriotizam?

sasa

pre 6 godina

Juna 1991 napunim 19 godina,odem u vojsku istog tog meseca,i posle tri meseca u Sapcu,tras na ratiste,9 meseci....nikad vise u vojsku,pa makar 10 godina robijao zbog toga,s obzirom sta sam video i doziveo,vojska mi je unistila zivot...

Nikola

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet da ratujem, a jos manje da idem na vojne vezbe. Neka idu politicari i njihova deca, a ako nece da se ratuje nek ne kuvaju.

srecno udata

pre 6 godina

zar obavezni vojni rok nije ukinut? zasto bi sad ljudi morali da idu na te vezbe? posebno oni koji nisu sluzili vojsku?! posto i njima stizu plave koverte

hasamobudjavetorte

pre 6 godina

dobijete da se javite bas kad idete na godisnji, zar mislite da ce poslodavca to da interesuje? a drzva nece stati u korist radnika ili ti vojnog obveznika... tako da... bice sve vise ljudi koji ce otici preko ...bas zato sto se bahatite...a narod sve vise gladuje.

ujkavasabgd

pre 6 godina

Pazi ovako,sluzio u JNA tj. Titovoj drzavi. Tada polozio i zakleo se da cu sluziti i braniti SFRJ. Ovu danas kapitalisticku drzavu Srbju ne priznajem i ne pada mi napamet da branim jos manje na vojne vezbe da idem.

alek

pre 6 godina

Meni nije problem da odem na vežbu, ali pošto je 10-15 generacija izbeglo vojsku na legalan nacin njenim ukidanjem, ja želim da mi se vreme od godinu dana provedenih u vojsci upise u staz kao i svaka vezba na koju sam isao i ista plati kao vojniku po ugovoru dok sam na njoj, plus da mi plata ide kod poslodavca, tek tada možemo pricati. Vojske se ne bojim niti cu, sto kazu ljudu " u vojsku se tesko ode, ali se tesko i vrati" ko je bio razumece.

Lipi

pre 6 godina

Ja sam prvi koji ce otici na plavu kovertu!!!Moju porodicu nema ko da hrani ako ja odem na 15-20 dana.....srecom imam Madjarski pasos!A vi vidite hocemo se igrati rata?

Sale

pre 6 godina

Za sve one koje će da cepaju i ignorišu. Samo napred! Taman da popunite malo budžet sa kaznama.
Kažite vi nekom izraelcu da se ne odazove na vojni poziv, šta će da se desi njemu?
(ajkula, 29. maj 2017 11:17)

Brate kod njih je vojni rok obavezan za sve. Dakle, nema civilnog služenja, nekakvog prigovora savesti, obavezan je i za decu političara i za žene. Da ne govorim o visoko izraženom patriotizmu a posebno o dobro naoružanoj i uvežbanoj vojsci. Ako bi tako bilo i ovde onda ne bi bilo problema ni oko vojske ni oko vežbi. Odabrani su godinama uništavali vojsku, odnosno, "prilagođavali NATO standardima" (Tadić, Davinić, Šutanovac, Voljeni Vođa 2012-2013, Keramičar i na kraju Jorgovankin vozač). Voljeni Vođa s vremena na vreme pokrene reklamnu kampanju o silnim avionima, tenkovima, ... Sve u svemu Lovački savez Srbije ima više ljudi pod oružjem nego Vojska Srbije. Milimo se Bogu da skoro ne bude nekog belaja.

crni

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realist, 29. maj 2017 11:26) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
neka mi daju svajcarske papire i posao u svici i ici cu na te vojne vezbe i svakom meseca ako treba. za ove nase, nema sanse

BOB-SMO

pre 6 godina

Ne mogu da kazem da sam preterano srecan sto vise nisam ovde ali kad procitam nesto ovako, drago mi je sto nisam, bar za taj trenutak.
Ja sam bio ta zadnja generacija koja je sluzila godinu dana, klasa posle mene devet, pa sest meseci i na kraju ukinuto obavezno sluzenje. Moj cetiri godine mladji brat ni civilno nije vido. Sada imamo mogucnost da poplavimo na 15 dana ali ne vidim za sta? Da ponovo slusam "lezi gotovs" gde mi mozak gori ispod slema dok gomila onih, koja moze volu rep da iscupa visi po kaficima, kladionicama i kanalise svoju energiju po utakmicama gde dokazuju patriotizam, ma nemam nameru a jos manje obavezu. Ukinuli ste sluzenje vojnok roka OK da vas vise ne vidim.
Puskaranje po Pasuljanskim livadama me apsolutno ne zanima ja sam svoje odsluzio casno.

deki

pre 6 godina

"91 sam imao devetnaest g.Sakupili su nas decu,sve radnicka deca i sirotinja,i posle mesec i po "kao"obuke su nas poslali na front i to negde blizu Zagreba,Glina,Hrtkovci,Markovci,sta ti ja znam,mi deca,klinci nismo ni znali gde smo.Elem ja se nekako izvucem i spasim(nije mi bilo jasno sta cu ja tamo i zasto da ja ubijam ljude koje ne poznajem ili oni mene)Najbolji drug mi je poginuo,pogodio ga snajper u glavu,za ostale ne znam,Kada sam video citulju u Niskim novinama obecao sam sebi da necu da dosluzim vojni rok,deset godina sam prolazio kroz pakao ali sam obecanje ispunio i zato sada imam averziju prema vojsci.Licno svom sinu preporucujem da ne sluzi vojsku,ako bude zeleo-njegova volja!

Cacak

pre 6 godina

mom zetu stiglo saopstenje da je upisa i rezervni sastav. covek niti je sluzio vojni rok niti je ikad opalio pusku. kao profi vojska a vamo te upisu u rezerve a da ne znas ni gde ti je glava...

Jovan

pre 6 godina

Imali emisiju vezano za vojsku da je podignu malo moral, niko se nije javio.. Imaju seriju da prestave vojsku u super svetlu niko se nije javio e sada mora ovako... A to sto rade u Vojsci za platu od 200 do 400 eura a oprema iz 80-90 deserih to nikome nista raspala se vojska da slucajno neki politicar ne bi ostao gladan..

Knight

pre 6 godina

Ponavljam:

Ja ne zelim da idem na vojne vezbe pod komandom ratnih huskaca. Vi se uvek bavite nekim ljigavim poslovima. Srbiju, ovakvu i sa vama na celu, ne zelim da branim.
(Knight, 24. maj 2017 21:20)

SREDITE DRZAVU!!! VLADATE VEC 5 GODINA!!! SVE JE GORE!!!

Znam da nema vojnika, jer su plate male, a uslovi tragicni. Znam jer imam prijatelje koji su se upecali na vase fazone i postali profesionalni vojnici. Jako su razocarani, a jos od detinjstva su imali zelju da postanu vojnici.

Nadam se da cemo da izadjemo na proteste ukoliko budu zahtevali da oblacimo uniforme.
Odbijam i da platim kaznu za to. Neka prvo srede drzavu, pa cemo onda da pricamo.

Nece vam ovo proci tako lako.

natalija

pre 6 godina

@(realist,
Tačno. Samo si jedno zaboravio: Srbija je sve suprotno od Švacarske. Tamo je BND 45 000 evra (ekološka država, humana i socijalna) a u Srbiji 4500 evra (buvljak, haos je iz godine u godine uvežava, antisocijalna i antihumana).
Uzgred ti što pozivaju ljude na vojnu vežbu su oni isti koji su Srbiju od 7 miliona (posle godina ranog haosa, kad ništa nije funkcionisalo, sa najvećom hiper inflacijom u istoriji Sveta) uvelu, ni manje ni više, nego u rat s 1 milijardom najbogatijih s NATO.
Šta spremaju nas za novi rat s NATO zarad Ruskih geostrateških igara. Hvala lepo...

Darth Shone

pre 6 godina

Igraju se i proveravaju da li su tačne ankete po kojima je 70% anketiranih za ponovno uvođenje ludila zvanog vojna obaveza. Dajete primer Izraela, ili Švajcarske, a nemate ni malo pojma o situaciji u tim državama. Ovde bi se topovsko meso koristilo kao moneta za potkusurivanje matrjoške ili za ratove u odbranu nejači. Izrael sa druge strane brani svoju tačno određenu teritoriju, a ako i gađa vašu nesvsrtanu braću to ne radi da bi zaštitio jevrejsku nejač u Siriji ili Libanu, nego zato što sa teritorija tih država dolazi pretnja po samu egzistenciju Izraela. Švajcarska je drugi primer, jer ona mora da brani svoju realnu neutralnost, a ne sedenje na dve stolice. I jedna i druga država imaju odlično uređenu odbranu, a ne kurtu i murtu čiji se patriotizam meri s tri prsta i guslanjem. Ujedno lepo reče jedan od komentatora: dao je zakletvu SFRJ, a ne ovoj krunisanoj banani, tako da nema odazivanja ovima!

Atreides

pre 6 godina

Jedno je vojni rok a drugo cimanje ljudi u rezervu. Sluzio 12 meseci +4 meseca za vreme bombardovanja mobilisan. DOSTA! Imaju ove klince sada pa neka ih obucavaju a ne da cimaju stalno iste ljude. Nego jel su predsednik...ministar policije itd...sluzili vojsku??

Pera

pre 6 godina

Ja ne vidim da je neko za ovo. A istrazivanje je kao pokazalo da je preko 70% ljudi za vracanje vojnog roka. Ko ovde koga zeza?
Kako se pozivaju oni koji su napunili 18 posle ukidanja obaveznog sluzenja vojnog roka?

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

@realist, ali u toj švajcarskoj ne čeka te otkaz kad se vratiš sa vežbe! Shvati realno da srbija nije švajcarska i da su ljudi u srbiji preokupirani opstankom ( od prvog do prvog ) i da su SITI RATOVANJA I RAZNIH VOJNIH VEŽBI!

Dodji juce

pre 6 godina

A da vi prestanete da pametujete i taj novac koji bi dali na vojne igrice prebacite za pomoc bolesnoj deci za koju saljemo sms-ove ???
Zakrpite rupe po putevima a ako vam i tad pretekne onda: bolnice, vrtici, zatvori,ludnice,domovi zdravlja, skole ... tu ulazite pare ako imamo viska.
Opet neko treba da zaradi prodajuci vojsci hranu i uniforme za rezerviste?
Kako vas bre nije sramota vise?

Boškač

pre 6 godina

realist,
nisi se bas dobro informisao. Ne ide se u Svajcarskoj na vojne vezbe posle odsluzenih 6 mesec (obuka), nego se onda svake godine ide jos po 19 dana dok se ne nakupe ukupno 260 dana vojske, do maksimalo svojih 34 god. I to sve spada u vojni rok, jer ovde niko ne ide od jedanput svo vreme.
Da ne bude zabune, jer vojnih vezbi ima samo u "kvazi" drzavama, koj matretiraju svoj narod.

vulpes vulpes

pre 6 godina

Postoje vojno sposobni koji su sluzili vojsku u kasarni. Postoje jednako sposobni koji su sluzili civilni rok, nekoliko sati dnevno pet dana u sedmici. Postoje i jednako vojno sposobni koji nisu sluzili vojsku, jer su pod razlicitim izgovorima tu obavezu odlagali do momenta ukidanja te obaveze. Ovi treci nisu imali ama bas nikakvu obavezu i nemaju je i dalje. Sve tri grupe cine jednako zdravi, ali izmedju onih koji su sluzili vojsku u kasarni na jednoj strani i druge dve grupe postoji potpuna neravnopravnost.
Ovde je problem u tome sto neki(koji su sluzili vojsku u kasarni) imaju sve moguce obaveze, a neki drugi(koji su izbegli da je odsluze ili koji su sluzili civilno) nemaju bas nikakve.
Zasto obaveze imaju samo oni koji su sluzili vojsku u kasarni, a jednako vojno sposobni koji su izbegli da je odsluze ili koji su sluzili civilno nemaju bas nikakve obaveze? Cak i u slucaju elementarnih nepogoda(poplave, zemljotresi) bivaju pozivani oni koji su sluzili kao vojnici, a oni koji su to izbegli ili su sluzili civilno sede u kaficima i podsmevaju se kako su "zavrnuli drzavu". Da li se prigovor savesti odnosi i na lopatu i asov? A tek zdravi i pravi koji su izbegli bilo kakvo sluzenje? Da li bi za rad poput onog na nasipima trebalo prvo pozivati vojno sposobne "bez obaveza", a tek na kraju one prve? Da li jedina razlika u odnosu na obaveze treba da bude na temelju razlika u zdravstvenoj sposobnosti ili na nekim drugim, cudnim, sada prisutnim kriterijumima?

Марко

pre 6 godina

Мене занима ко све може бити позван у резерву тј војну вежбу? Мој пријатељ стално добија те позиве, а ја ништа. Служили смо исте године у пешадији. Да ли и ја могу да очекујем позив? И јел може негде да се провери да ли је неко уписан у резерву? Кажу ми људи да је свако ко је одслужио војски у резерви аутоматски.

XV vek u Srbiji

pre 6 godina

Ovo je pravi razlog pozivanja na vezbe. Da izazovu revolt kod ljudi, pa da im NATO alternativa bude prihvatljivija.
@
Svakako je prihvatljivija od alternative koju smo birali da ratujemo protiv svih suseda i celog sveta. Od guslanja i ciklusa junačkih pesama se ne može preživeti. Crnogorci su to na vreme shvatili mi izgleda nikada nećemo zato i nestajemo.

Djole

pre 6 godina

Mene samo zanima da li me oiguranje zivota pokriva kad odem na vezbu, haha.Ne ovo je sve neozbiljno, prihvatili su trzisni neoliberalni kapitalizam a zadrzali su zakone iz komunizma, pa ovo ima samo kod nas. Prosecan obveznik koji treba da im ide po terenu i na vezbe gadjanja se svakodnevno bori za zivot kao ja na primer za svoju porodicu i decu, a hoce da se ovamo i angazujemo da branimo ovi raspalu tvorevinu.Ovde je samo politicarima i njihovoj deci dobro pa nek oni idu da se vezbaju ako mogu, a od nas i nase dece sikter bre olosu politicki, sve ste izdali pa jos i nase glave sad treba da se popisu da vam budemo topovsko meso u vasim igrarijama

Lastrapađos

pre 6 godina

(deki, 29. maj 2017 13:05)

Tako je, druže moj!
Generacija '72. Otišli smo u Skoplje, posle srednje, sa 19 godina.
Bio je septembar 1991. godine.
19. decembra prebačeni smo na kninsko ratište.
Zlo.
27. maja 1992. posle svega, krenemo nazad, u prekomandu- u mestu Pudin han upadnemo u zasedu. 6 autobusa nenaoružanih mladića.
Unakrsna paljba, sa obe strane puta.
Bog je rekao tog dana da nisam na redu.
Kad sam došao kući, makja plakala u jednoj sobi, otac u drugoj a ja nisam bio svestan ničega.
Poziv za rezervu?!
Hvala lepo, i zbogom- nema više!!

ps. Ako treba, otići ću lično do VRHOVNOG KOMANDANTA, ako opet bude primao građane od 5 sati, u nekoj kasarni...

Spartak

pre 6 godina

Molio bi gospodu iz ministarstva odbrane da celu generaciju lezilebovica koji nisu sluzili vojsku uopste pozovu na iste , pa tek onda nas koji smo sluzili godinu dana.To vam je of 83 ili 84 godista.Dali vi stvarno mislite da smo mi ostali toliko naivni.

dobrovoljac

pre 6 godina

stigne meni pre dve godine poziv za upis u ratnu rezervu...odem ja do komande grada i ponesem moju zdravstvenu dokumentaciju, originale i kopije....kaze meni tamo neki lik da sam rasporedjen u intendantsku sluzbu....dam ja njemu fasciklu sa kopijama i kazem mu da ima tu i moj broj pa da mi javi tacan raspored nakon sto procitaju i odem....nakon nedelju dana me zovu telefonom da dodjem sto pre mogu....odem ja ponovo i oni mi poturaju papir da potpisem da sam vojno nesposoban i da ne potpadam pod stanovnistvo koje ima vojnu obavezu....sada me iskreno cudi sto i dalje pozivaju ljude koji su svoj dug drzavi oduzili i pri tom jos placamo 'profesionalnu' vojsku

Gogo

pre 6 godina

Država me nagrađuje pozivom za vežbu, a ja samo pitam šta je sa onima koji su civilno služili vojsku. Koju obavezu imaju oni prema ovoj državi?

jedan iz mase

pre 6 godina

Ja sam služio civilno i protiv sam maltretiranja bilo koga ovim glupostima od vežbi, bez obzira da li je služio ili ne. Vrhunac je bezobrazluka maltrerirati ljude samo zato što su služili regularno, a nas ostale ne dirati. I to sve zarad političkih poena, znamo već čijih. Ako je vojna obaveza ukinuta, onda treba kompletno reformisati sistem odbrane, a ne ove gluposti sa vežbama i pretnjama kaznama. Nismo više u SFRJ, čisto da podsetim malo ekipu na vlasti...

Mara

pre 6 godina

Hiljade razloga ima da je ovo opasno.Ima roditelja koi su psihicki oboleli od onih ratova i bombardovanja,katastrofalna socijalna poteskoca,ima majki koje su sinove izgubili u onim ratovima dok im je drugi sin tada imao 14 god.imate penzionera sa penzijama od 17000 hiljada a sin treba i svoju porodicu da izdrzava i roditeljima da pomogne.Ovo rade iz jednog razloga da ova vlast vidi dali ce neko izbegavati pozive kao kod Srobe.15 dana puno znaci za bolesne roditelje da im deca ujutru odu hleb da kupe.Sav narod je oboleo i uvek neko u porodici mora biti prisutan jedan drugog da pogleda.

qqlele

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska. 
(realist, 29. maj 2017 11:26) 

Ta država koja se zove Švajcarska bi i pored tolike vojne sile bila za pet minuta zbrisana sa lica zemlje da je to volja velikih sila. Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.
(iRealist, 29. maj 2017 11:46)
u Svajcarskoj si obavezan da posle vojnog roka kuci duzis pusku tako da ukoliko neko napadbe zemlju ti si u stanju istog momenta da je branis. Upotrebom konvencijalnih oruzija Svajcarsku ne bi mogao ni za 3 godine da sravnis sa zemljom jer bi verovatno posle par poraza vojska krenula u gerilski nacin ratovanja a da bi sredio gerilce treba ti puno truda i resursa. A drugo da li bi iko zeleo da napada svoje pare u Svajcarskoj ? Srbija da se ugleda na Svajcarsku a ne ko debili da hrlimo u evropsku uniju.

cika djura

pre 6 godina

zar ne vide ovi sa "vrha" da je nama mladima dosta i da ne postujemo ovudrzavu koja nas je vec nebrojeno puta do sada izneverila i stvorila nekoliko propalih generacija i dece bez buducnosti? Nista od drzave nismo dobili, samo smo davali. E pa dosta od mene. Ako dobijem poziv necu se odazvati makar me puskom terali. Nema sanse.
A svi oni koji oce da idu u vojsku i koji misle da je to mnogo cool (kao i pripadnice zenskog roda koje tako misle) neka slobodno idu da se odazivaju na vezbe i sutra da nas brane od okupatora... ako budu imali sa cime...

Rista - bivsi rezervista

pre 6 godina

Opet panicite bez razloga.

Vi koji ste sluzili vojsku pod oruzjem - uzmite vojnu knjizicu u ruke, pa potrazite poglavlje "ratni raspored". Ako vam je ta rubrika prazna za sada ste mirni, jer se na vojne vezbe pozivaju samo ljudi koji imaju ratni raspored. To ne znaci da vam ga nece dodeliti, naravno. Za to cete dobiti poseban poziv.

Sada se pitate: kako li ovaj to zna ... Pa evo kako:

Sluzio sam vojsku, onu staru JNA, pre ravno 32 godine (septembarska '85/86). Bio sam na jednoj vojnoj vezbi nakon toga, da bi me 1991 skinuli sa ratnog rasporeda. Pozvali me u vojni odsek i pocepali mi stranicu sa RR. Nisu me vise zvali nikada, cak ni 1999 kada je bilo bombardovanje, iako sam sluzio u PVO. Februara 2000. sam otisao u inostranstvo i nikada se vise nisam vratio. Kasnije sam saznao da je to "brisanje" sa rasporeda bilo zato sto mi je u svim dokumentima u rubrici nacionalnost stajalo "Jugosloven". Pitajte mog oca zasto, on nas je sve tako prijavio, bio je komunista i to titoisticki zadojen do bola. Ultra-levicar! A "Jugoslovene" su uklonili iz sprske rezerve 1991/92, iz "bezbednosnih razloga". Time sam srecom izbegao sve dalje gluposti!

Rezervisti bez ratnog rasporeda nisu se pozivaju se tek kada se objavi opsta mobilizacija, koja ce u Srbiji biti proglasena ... limburga meseca. Ni ludi Milosevic je nije proglasio 1999, a imao je vojsku. Sadasnja Srbija je nema. Civilni vojnici podlezu radnoj obavezi, takodje u slucaju opste mobilizacije.

Prema tome, spavajte mirno!

CnapredAnazadAgoreX2

pre 6 godina

Ako je redovna aktivnost u pitanju, hajde onda da se zapitamo koliko je ucestala ta redovnost i kada su poslednji put urucivani pozivi za vojne vezbe? Koliko sam ja upucen 97. ili 98. - taman kao pripreme pred ratno stanje na Kosovu. Ne deluje mi da trenutno ima izgleda za nesto slicno - ali tu foru 'redovna aktivnost'... to pricajte nekom drugom. Ta njihova 'redovna aktivnost' se, statisticki gledano, sprovodi izgleda samo pred neki vojni karambol.

slabo to

pre 6 godina

Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.
@iRealist

Ovo je pravi razlog pozivanja na vezbe. Da izazovu revolt kod ljudi, pa da im NATO alternativa bude prihvatljivija.
Nisam ni protivnik ni pristalica, svejedno mi je. Samo objasnjavam u cemu je kvaka.

Diskriminisani stariji muskarci Srbije

pre 6 godina

Da li ce Poverenica za ravnopravnost reagovati na ovu diskrminaciju starijih muskaraca (koji su sluzili vojsku ili civilno )preme muskarcima (koji su napunili 18 tu kada je ukinuto sluzenje obvaveznog vojnog roka) i zenama (koje nisu bile u obvezi da sluze vojni rok). Sada imamo paradoks da se preti zatvorom i ili velikim novcanim kaznama onima koji se ne odazovu na vojnu vezbu, vezbu civilne zastite a sluzili su vojni rok ili civilno, a da su oslobodjeni vojnih vezbi i civlnih vezbi novostasale generacije mladica tj svi mladica koji su se izvukli jer je ukinut obavezan vojni rok.

iRealist

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.
(realist, 29. maj 2017 11:26)
@
Ta država koja se zove Švajcarska bi i pored tolike vojne sile bila za pet minuta zbrisana sa lica zemlje da je to volja velikih sila. Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.

Milutin

pre 6 godina

To je ta tzv. socijalisticka podela rada, jedni ce da rade i ratuju, a drugi ce da parazitiraju i letuju. Kada zelimo da odbranimo sebe i nasu imovinu onda ne mozemo da posedujemo oruzje, a kada je potrebno braniti kliku na vlasti onda smo svi perfeknto i sposobni i podobni.

DEX

pre 6 godina

Imamo rezervni sastav a nemamo sluzenje vojnog roka? Kad jednog dana prestane vojna obaveza zbog godina starosti onima koji su sluzili vojni rok, od cega ce formirati rezervni sastav?

Totalno drugciji od drugih

pre 6 godina

@Gogo
Evo objasnicu vam. Svi koji su bili u civilnoj vojsci nemaju tu obavezu. Bili pametni pa znali za foru da svi redovni pod oruzjem spadaju u rezervni sastav vojske. Civilni u slucaju rata se mobilizuju na druge poslove vezane za vojsku...
Za ove sto kazu da nisu sluzili vojsku uopste ako dodje do rata imace ubrzani kurs vojske samo tako.

Svetski Mega Car

pre 6 godina

zar obavezni vojni rok nije ukinut? zasto bi sad ljudi morali da idu na te vezbe? posebno oni koji nisu sluzili vojsku?! posto i njima stizu plave koverte
(srecno udata, 29. maj 2017 10:44)

Odakle ti to da poziv za vojnu vežbu dobijaju i ljudi koji nisu služili vojsku? Koliko ja znam, taj poziv mogu da dobiju samo ljudi koji su služili vojsku pod oružjem (ne civilno). Ja nisam služio vojsku (hvala bogu) jer je ukinuta u medjuvremenu, kakav bi to bio apsurd da dobijem poziv za vojnu vežbu, a da pritom nisam ni služio vojsku.

Bese nekad

pre 6 godina

Decembar 1999, na komsijina vrata zazvonila dva vojna policajca. Komsija celavac, misici, tetovaze ... i samo ga cujem da kaze NECU! Na to mu je jedan VP rekao kroz smeh kako se za necu ideu zarvor. Nastao je lom, misicavi ih ne ispeglao i tako ispeglani, krvavih usta su zazvonili kod mene. Ja nisam bildovao u teretani vec sam bio mrsavi student pa su me sproveli u kasarnu. Drzali su nas tamo 10 dana i pustili. Komsiju nikada visevniko nije pipnuo. Toliko tome. I da dod jos da je u kasarni bio mobilisan i rezervni porucnik od 52 godine, koji je svakih pola sata isao u wc, imao je probleme sa bubrezima, pio gomilu lekova ali je redovno dobijao pozive, jer kako je sam reko, bio je vecita budala dok je bio mlad pa se odazivao uredno na sve vezbe. Vojnolekarska komisija ga nije htela da postedi a bio je rusevina od coveka. A bildovani baja je 90e proveo po diskotekama.

realist

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.

nitex

pre 6 godina

da li je istina da svi koji se pozivaju na vezbe sami izabrali da budu u tom rezervnom sastavu kada su sluzili vojsku? dakle ljude pitali da sami odaberu. da ili ne? pita neko ko nije sluzio vojsku i zadovoljan je time jer mu nije potrebna vojska da bi bio covek. ako je sve tako onda nema kukanja ;-)

milutin stojkov

pre 6 godina

@deki

"Zagreba,Glina,Hrtkovci,Markovci,sta ti ja znam,mi deca,klinci nismo ni znali gde smo.Elem ja se nekako izvucem i spasim(nije mi bilo jasno sta cu ja tamo i zasto da ja ubijam ljude koje ne poznajem ili oni mene)Najbolji drug mi je poginuo,pogodio ga snajper u glavu,za ostale ne znam...

Kada sam video citulju u Niskim novinama obecao sam sebi da necu da dosluzim vojni rok,deset godina sam prolazio kroz pakao ali sam obecanje ispunio i zato sada imam averziju prema vojsci."

Nisu Markovci, vec Mirkovci, a Hrtkovci nisu bili na liniji fronta jer su u Vojvodini. Sto se Zagreba tice tek tamo nije bilo linije fronta.
Kako si ubijao druge ljude ako nisi sluzio vojsku?
Zbog cega trolujes da ne kazem tezu rec?
Molim objavite ovaj komentar.

Miloš

pre 6 godina

Čitajući komentare, potpuno mi je jasno zašto se više devojaka javilo da pohađa Vojnu Akademiju, kao i Gimnaziju. Muškarcima su danas bitne što uže pantalone i "frizure", a da ne zaboravim i junačke tetovaže.
Nisam pobornik nikakvih sukoba, ništa nam nisu dobroga doneli u prošlosti, ali ove vežbe nemaju veze sa tim. Negde sam pročitao, da su samo radnička deca išla 91. na ratište, a pa nije baš tako. Imao sam 18 godina 91. kad sam otišao u vojsku, Novi Sad, kasarna Trandžament, pored tvrđave, 28 dana obuke pa u Slavoniju i Baranju, sve sa produžetkom do 93. godine. Sin sam oficira tada potpukovnika, koji je takođe bio na ratištu. Zatim 99. mobilisan za vreme NATO agresije svih 76 dana na topovima 30/2 "PRAGA", otac tada pukovnik,na ratištu u Đakovici. Takođe dobar deo mojih drugara, deca vojnih lica prošla su što i ja. Tek toliko da se zna, verovao neko ili ne, ipak moji drugari i saborci, kao i moje starešine znaju istinu. A pošto vrlo dobro znam šta je rat, mir želim više od bilo koga.

Okram Idul

pre 6 godina

Ja kazem drugarima koji nisu sluzili ili su sluzili civilno (pogotovo onima koji za razliku od mene imaju decu) bolje ja nego vi. Nije da mi se ide, niti mi se ratuje, al tako su me kao dete nasadili sa osecajem duznosti i odgovornosti. I ako ova zemlja, ova vlast to nicim do sada nisu zasluzili. Osecam revolt, al sta da se radi.

ajkula

pre 6 godina

Za sve one koje će da cepaju i ignorišu. Samo napred! Taman da popunite malo budžet sa kaznama.
Kažite vi nekom izraelcu da se ne odazove na vojni poziv, šta će da se desi njemu?

Srba

pre 6 godina

Ja sam dva puta bio po dva meseca na vojnoj vežbi.Veća mi je bila plata tamo nego u firmi.Onda su me prebacili u rezervni sastav policije koji je u međuvremenu ukinut.Trebalo bi obnoviti znanje iz novog pešadijskog oružja i izvršiti probna gađanja ako žele da budemo upotrebljivi.

SudijaFalkone

pre 6 godina

Šta ima da se priča. Kakva država takva je i vojska. Neozbiljno je. Nemam ništa protiv da me zovu, al da nas opreme ljudski i da vežbe budu najkraće 2 meseca. I da se održavaju svake godine.

bakula

pre 6 godina

"Plave koverte za vojne vežbe stizaće i ubuduće" jednim te istim budala jer nemaju kome da ih uruce,jer,naravno niko ne sluzi vojni rok. Blejaci po kaficima i kladinicama ne treba da brinu.

Pa da

pre 6 godina

Мене занима ко све може бити позван у резерву тј војну вежбу? Мој пријатељ стално добија те позиве, а ја ништа. Служили смо исте године у пешадији. Да ли и ја могу да очекујем позив? И јел може негде да се провери да ли је неко уписан у резерву? Кажу ми људи да је свако ко је одслужио војски у резерви аутоматски.
(Марко, 29. maj 2017 10:47)

Svi koji su sluzili vojni rok su i rezervisti, a ti ako si u medjuvremenu promenio mesto stanovanja, a nisi prijavio, ocekuj cestitku u vidu novcane ili zatvorske kazne.

ajkula

pre 6 godina

Za sve one koje će da cepaju i ignorišu. Samo napred! Taman da popunite malo budžet sa kaznama.
Kažite vi nekom izraelcu da se ne odazove na vojni poziv, šta će da se desi njemu?

realist

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.

Srba

pre 6 godina

Ja sam dva puta bio po dva meseca na vojnoj vežbi.Veća mi je bila plata tamo nego u firmi.Onda su me prebacili u rezervni sastav policije koji je u međuvremenu ukinut.Trebalo bi obnoviti znanje iz novog pešadijskog oružja i izvršiti probna gađanja ako žele da budemo upotrebljivi.

Miloš

pre 6 godina

Čitajući komentare, potpuno mi je jasno zašto se više devojaka javilo da pohađa Vojnu Akademiju, kao i Gimnaziju. Muškarcima su danas bitne što uže pantalone i "frizure", a da ne zaboravim i junačke tetovaže.
Nisam pobornik nikakvih sukoba, ništa nam nisu dobroga doneli u prošlosti, ali ove vežbe nemaju veze sa tim. Negde sam pročitao, da su samo radnička deca išla 91. na ratište, a pa nije baš tako. Imao sam 18 godina 91. kad sam otišao u vojsku, Novi Sad, kasarna Trandžament, pored tvrđave, 28 dana obuke pa u Slavoniju i Baranju, sve sa produžetkom do 93. godine. Sin sam oficira tada potpukovnika, koji je takođe bio na ratištu. Zatim 99. mobilisan za vreme NATO agresije svih 76 dana na topovima 30/2 "PRAGA", otac tada pukovnik,na ratištu u Đakovici. Takođe dobar deo mojih drugara, deca vojnih lica prošla su što i ja. Tek toliko da se zna, verovao neko ili ne, ipak moji drugari i saborci, kao i moje starešine znaju istinu. A pošto vrlo dobro znam šta je rat, mir želim više od bilo koga.

SudijaFalkone

pre 6 godina

Šta ima da se priča. Kakva država takva je i vojska. Neozbiljno je. Nemam ništa protiv da me zovu, al da nas opreme ljudski i da vežbe budu najkraće 2 meseca. I da se održavaju svake godine.

Okram Idul

pre 6 godina

Ja kazem drugarima koji nisu sluzili ili su sluzili civilno (pogotovo onima koji za razliku od mene imaju decu) bolje ja nego vi. Nije da mi se ide, niti mi se ratuje, al tako su me kao dete nasadili sa osecajem duznosti i odgovornosti. I ako ova zemlja, ova vlast to nicim do sada nisu zasluzili. Osecam revolt, al sta da se radi.

milutin stojkov

pre 6 godina

@deki

"Zagreba,Glina,Hrtkovci,Markovci,sta ti ja znam,mi deca,klinci nismo ni znali gde smo.Elem ja se nekako izvucem i spasim(nije mi bilo jasno sta cu ja tamo i zasto da ja ubijam ljude koje ne poznajem ili oni mene)Najbolji drug mi je poginuo,pogodio ga snajper u glavu,za ostale ne znam...

Kada sam video citulju u Niskim novinama obecao sam sebi da necu da dosluzim vojni rok,deset godina sam prolazio kroz pakao ali sam obecanje ispunio i zato sada imam averziju prema vojsci."

Nisu Markovci, vec Mirkovci, a Hrtkovci nisu bili na liniji fronta jer su u Vojvodini. Sto se Zagreba tice tek tamo nije bilo linije fronta.
Kako si ubijao druge ljude ako nisi sluzio vojsku?
Zbog cega trolujes da ne kazem tezu rec?
Molim objavite ovaj komentar.

qqlele

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska. 
(realist, 29. maj 2017 11:26) 

Ta država koja se zove Švajcarska bi i pored tolike vojne sile bila za pet minuta zbrisana sa lica zemlje da je to volja velikih sila. Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.
(iRealist, 29. maj 2017 11:46)
u Svajcarskoj si obavezan da posle vojnog roka kuci duzis pusku tako da ukoliko neko napadbe zemlju ti si u stanju istog momenta da je branis. Upotrebom konvencijalnih oruzija Svajcarsku ne bi mogao ni za 3 godine da sravnis sa zemljom jer bi verovatno posle par poraza vojska krenula u gerilski nacin ratovanja a da bi sredio gerilce treba ti puno truda i resursa. A drugo da li bi iko zeleo da napada svoje pare u Svajcarskoj ? Srbija da se ugleda na Svajcarsku a ne ko debili da hrlimo u evropsku uniju.

Svetski Mega Car

pre 6 godina

zar obavezni vojni rok nije ukinut? zasto bi sad ljudi morali da idu na te vezbe? posebno oni koji nisu sluzili vojsku?! posto i njima stizu plave koverte
(srecno udata, 29. maj 2017 10:44)

Odakle ti to da poziv za vojnu vežbu dobijaju i ljudi koji nisu služili vojsku? Koliko ja znam, taj poziv mogu da dobiju samo ljudi koji su služili vojsku pod oružjem (ne civilno). Ja nisam služio vojsku (hvala bogu) jer je ukinuta u medjuvremenu, kakav bi to bio apsurd da dobijem poziv za vojnu vežbu, a da pritom nisam ni služio vojsku.

Goran

pre 6 godina

Pustili malo seriju Vojna akademija da zaboravimo koliko je vojska odvratna, pa sad ajd na pozivanje. Ja koliko se secam iz 90-ih vojska je gora od zatvora, jedna od najgorih stvari u mom zivotu i ja to ne mogu da zaboravim, ma koliko oni pustali Vojnih akademija preko tv-a.

Pa da

pre 6 godina

Мене занима ко све може бити позван у резерву тј војну вежбу? Мој пријатељ стално добија те позиве, а ја ништа. Служили смо исте године у пешадији. Да ли и ја могу да очекујем позив? И јел може негде да се провери да ли је неко уписан у резерву? Кажу ми људи да је свако ко је одслужио војски у резерви аутоматски.
(Марко, 29. maj 2017 10:47)

Svi koji su sluzili vojni rok su i rezervisti, a ti ako si u medjuvremenu promenio mesto stanovanja, a nisi prijavio, ocekuj cestitku u vidu novcane ili zatvorske kazne.

Totalno drugciji od drugih

pre 6 godina

@Gogo
Evo objasnicu vam. Svi koji su bili u civilnoj vojsci nemaju tu obavezu. Bili pametni pa znali za foru da svi redovni pod oruzjem spadaju u rezervni sastav vojske. Civilni u slucaju rata se mobilizuju na druge poslove vezane za vojsku...
Za ove sto kazu da nisu sluzili vojsku uopste ako dodje do rata imace ubrzani kurs vojske samo tako.

nitex

pre 6 godina

da li je istina da svi koji se pozivaju na vezbe sami izabrali da budu u tom rezervnom sastavu kada su sluzili vojsku? dakle ljude pitali da sami odaberu. da ili ne? pita neko ko nije sluzio vojsku i zadovoljan je time jer mu nije potrebna vojska da bi bio covek. ako je sve tako onda nema kukanja ;-)

XV vek u Srbiji

pre 6 godina

Ovo je pravi razlog pozivanja na vezbe. Da izazovu revolt kod ljudi, pa da im NATO alternativa bude prihvatljivija.
@
Svakako je prihvatljivija od alternative koju smo birali da ratujemo protiv svih suseda i celog sveta. Od guslanja i ciklusa junačkih pesama se ne može preživeti. Crnogorci su to na vreme shvatili mi izgleda nikada nećemo zato i nestajemo.

iRealist

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.
(realist, 29. maj 2017 11:26)
@
Ta država koja se zove Švajcarska bi i pored tolike vojne sile bila za pet minuta zbrisana sa lica zemlje da je to volja velikih sila. Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.

Spartak

pre 6 godina

Molio bi gospodu iz ministarstva odbrane da celu generaciju lezilebovica koji nisu sluzili vojsku uopste pozovu na iste , pa tek onda nas koji smo sluzili godinu dana.To vam je of 83 ili 84 godista.Dali vi stvarno mislite da smo mi ostali toliko naivni.

slabo to

pre 6 godina

Pametni narodi su ušli u NATO pakt a oni koji to nisu i dalje idu na vojne vežbe bez obzira na rezultate vojske u odbrani zemlje poslednjih par decenija i sve žrtve koje su gradjani zbog toga podneli.
@iRealist

Ovo je pravi razlog pozivanja na vezbe. Da izazovu revolt kod ljudi, pa da im NATO alternativa bude prihvatljivija.
Nisam ni protivnik ni pristalica, svejedno mi je. Samo objasnjavam u cemu je kvaka.

novikorisnik

pre 6 godina

a za čega plaćamo profesionalnu vojsku kad mi moramo opet u vojsku? nije dosta što ste nam uzeli godinu dana života, nekima i više u zavisnosti u kakvoj nam je situaciji država bila, nego sad opet? svi privatnici imaju tačno onoliko ljudi koliko je potrbno ili manje, da se posao obavi u 8-10 radnih sati, mislite da će im neka sića od vas pokriti nedostatak radnika? pa valjda taj neko mora da ide i na godišnji, mislite li da će srpski privatnik pustit nekog na vojnu vežbu 15 dana a posle da mu da još 10 ili 15 da iskoristi godišnji? pa u kom filmu vi živite?

ujkavasabgd

pre 6 godina

Pazi ovako,sluzio u JNA tj. Titovoj drzavi. Tada polozio i zakleo se da cu sluziti i braniti SFRJ. Ovu danas kapitalisticku drzavu Srbju ne priznajem i ne pada mi napamet da branim jos manje na vojne vezbe da idem.

vulpes vulpes

pre 6 godina

Postoje vojno sposobni koji su sluzili vojsku u kasarni. Postoje jednako sposobni koji su sluzili civilni rok, nekoliko sati dnevno pet dana u sedmici. Postoje i jednako vojno sposobni koji nisu sluzili vojsku, jer su pod razlicitim izgovorima tu obavezu odlagali do momenta ukidanja te obaveze. Ovi treci nisu imali ama bas nikakvu obavezu i nemaju je i dalje. Sve tri grupe cine jednako zdravi, ali izmedju onih koji su sluzili vojsku u kasarni na jednoj strani i druge dve grupe postoji potpuna neravnopravnost.
Ovde je problem u tome sto neki(koji su sluzili vojsku u kasarni) imaju sve moguce obaveze, a neki drugi(koji su izbegli da je odsluze ili koji su sluzili civilno) nemaju bas nikakve.
Zasto obaveze imaju samo oni koji su sluzili vojsku u kasarni, a jednako vojno sposobni koji su izbegli da je odsluze ili koji su sluzili civilno nemaju bas nikakve obaveze? Cak i u slucaju elementarnih nepogoda(poplave, zemljotresi) bivaju pozivani oni koji su sluzili kao vojnici, a oni koji su to izbegli ili su sluzili civilno sede u kaficima i podsmevaju se kako su "zavrnuli drzavu". Da li se prigovor savesti odnosi i na lopatu i asov? A tek zdravi i pravi koji su izbegli bilo kakvo sluzenje? Da li bi za rad poput onog na nasipima trebalo prvo pozivati vojno sposobne "bez obaveza", a tek na kraju one prve? Da li jedina razlika u odnosu na obaveze treba da bude na temelju razlika u zdravstvenoj sposobnosti ili na nekim drugim, cudnim, sada prisutnim kriterijumima?

deki

pre 6 godina

"91 sam imao devetnaest g.Sakupili su nas decu,sve radnicka deca i sirotinja,i posle mesec i po "kao"obuke su nas poslali na front i to negde blizu Zagreba,Glina,Hrtkovci,Markovci,sta ti ja znam,mi deca,klinci nismo ni znali gde smo.Elem ja se nekako izvucem i spasim(nije mi bilo jasno sta cu ja tamo i zasto da ja ubijam ljude koje ne poznajem ili oni mene)Najbolji drug mi je poginuo,pogodio ga snajper u glavu,za ostale ne znam,Kada sam video citulju u Niskim novinama obecao sam sebi da necu da dosluzim vojni rok,deset godina sam prolazio kroz pakao ali sam obecanje ispunio i zato sada imam averziju prema vojsci.Licno svom sinu preporucujem da ne sluzi vojsku,ako bude zeleo-njegova volja!

Gogo

pre 6 godina

Država me nagrađuje pozivom za vežbu, a ja samo pitam šta je sa onima koji su civilno služili vojsku. Koju obavezu imaju oni prema ovoj državi?

srecno udata

pre 6 godina

zar obavezni vojni rok nije ukinut? zasto bi sad ljudi morali da idu na te vezbe? posebno oni koji nisu sluzili vojsku?! posto i njima stizu plave koverte

Neko iz mase

pre 6 godina

Koliko se svi svojski trude da potpuno obrišu onih deset godina hoda ka normalnoj državi.
Oni koji su je uništavali i pre toga, sad su samo nastavili brže, jače i bolje.

Sale

pre 6 godina

Za sve one koje će da cepaju i ignorišu. Samo napred! Taman da popunite malo budžet sa kaznama.
Kažite vi nekom izraelcu da se ne odazove na vojni poziv, šta će da se desi njemu?
(ajkula, 29. maj 2017 11:17)

Brate kod njih je vojni rok obavezan za sve. Dakle, nema civilnog služenja, nekakvog prigovora savesti, obavezan je i za decu političara i za žene. Da ne govorim o visoko izraženom patriotizmu a posebno o dobro naoružanoj i uvežbanoj vojsci. Ako bi tako bilo i ovde onda ne bi bilo problema ni oko vojske ni oko vežbi. Odabrani su godinama uništavali vojsku, odnosno, "prilagođavali NATO standardima" (Tadić, Davinić, Šutanovac, Voljeni Vođa 2012-2013, Keramičar i na kraju Jorgovankin vozač). Voljeni Vođa s vremena na vreme pokrene reklamnu kampanju o silnim avionima, tenkovima, ... Sve u svemu Lovački savez Srbije ima više ljudi pod oružjem nego Vojska Srbije. Milimo se Bogu da skoro ne bude nekog belaja.

Darth Shone

pre 6 godina

Igraju se i proveravaju da li su tačne ankete po kojima je 70% anketiranih za ponovno uvođenje ludila zvanog vojna obaveza. Dajete primer Izraela, ili Švajcarske, a nemate ni malo pojma o situaciji u tim državama. Ovde bi se topovsko meso koristilo kao moneta za potkusurivanje matrjoške ili za ratove u odbranu nejači. Izrael sa druge strane brani svoju tačno određenu teritoriju, a ako i gađa vašu nesvsrtanu braću to ne radi da bi zaštitio jevrejsku nejač u Siriji ili Libanu, nego zato što sa teritorija tih država dolazi pretnja po samu egzistenciju Izraela. Švajcarska je drugi primer, jer ona mora da brani svoju realnu neutralnost, a ne sedenje na dve stolice. I jedna i druga država imaju odlično uređenu odbranu, a ne kurtu i murtu čiji se patriotizam meri s tri prsta i guslanjem. Ujedno lepo reče jedan od komentatora: dao je zakletvu SFRJ, a ne ovoj krunisanoj banani, tako da nema odazivanja ovima!

memorija

pre 6 godina

Pazite kako im je glupo opravdanje: pozivi ce stizati i ubuduce, po zakonu vojni obveznici se pozivaju itd, itd. Da li neko razmislja da realnosti ne postoji obavezno sluzenje vojnog roka i sa prekidom sluzenja vojnog roka je promenjen celokupan sistem odbrane. I koga ce da zovu, ljude koji su bili u ratu, ljude koji su sluzili vojsku...a sta ce sa ovima koji su u medjuvremenu sluzili civilno u vrticima i pozoristima, sta sa njima??? U ovoj zemlji je sve manje pameti, a sve vise neke nakaradne i nadobudne svesti!!! I da: ovako unose strah od nekog eventualnog uvodjenja ratnog stanja...

moonlight

pre 6 godina

Sve nam je super,jos samo da rezervnu vojsku,tj ljude koji imaju 40-65 godina da postrojimo,pa mozemo opet protiv NATO pakta.....kao devedesetih.....ali ovog puta uz ruske Migove....

(Sta li ova nasa vlast planira,kad se setila da moze rezerviste opet da postrojava...? Poslednji put je to bilo u Slobino vreme....)

crni

pre 6 godina

U jednoj državi koja nikad nije ratovala služi se obavezni vojni rok 6 meseci iako ima profesionalnu vojsku, a nakon toga svake godine 15 dana pinovo na vežbu. Ako ne služiš vojni rok onda plaćaš 20% od svoje plate narednih 15 godina. Ta država se zove Švajcarska.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realist, 29. maj 2017 11:26) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
neka mi daju svajcarske papire i posao u svici i ici cu na te vojne vezbe i svakom meseca ako treba. za ove nase, nema sanse

Марко

pre 6 godina

Мене занима ко све може бити позван у резерву тј војну вежбу? Мој пријатељ стално добија те позиве, а ја ништа. Служили смо исте године у пешадији. Да ли и ја могу да очекујем позив? И јел може негде да се провери да ли је неко уписан у резерву? Кажу ми људи да је свако ко је одслужио војски у резерви аутоматски.

Mrki

pre 6 godina

A sta cemo sa Ustavom zagarantovanom jednakoscu, onih koji su sluzili vojsku i zovete ih sad i na vezbe, i onih koji nisu i nece ni sluziti vojsku, jer je vojni rok ukinut? Ne moze i ovo i ono.

Diskriminisani stariji muskarci Srbije

pre 6 godina

Da li ce Poverenica za ravnopravnost reagovati na ovu diskrminaciju starijih muskaraca (koji su sluzili vojsku ili civilno )preme muskarcima (koji su napunili 18 tu kada je ukinuto sluzenje obvaveznog vojnog roka) i zenama (koje nisu bile u obvezi da sluze vojni rok). Sada imamo paradoks da se preti zatvorom i ili velikim novcanim kaznama onima koji se ne odazovu na vojnu vezbu, vezbu civilne zastite a sluzili su vojni rok ili civilno, a da su oslobodjeni vojnih vezbi i civlnih vezbi novostasale generacije mladica tj svi mladica koji su se izvukli jer je ukinut obavezan vojni rok.

Nikola

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet da ratujem, a jos manje da idem na vojne vezbe. Neka idu politicari i njihova deca, a ako nece da se ratuje nek ne kuvaju.

natalija

pre 6 godina

@(realist,
Tačno. Samo si jedno zaboravio: Srbija je sve suprotno od Švacarske. Tamo je BND 45 000 evra (ekološka država, humana i socijalna) a u Srbiji 4500 evra (buvljak, haos je iz godine u godine uvežava, antisocijalna i antihumana).
Uzgred ti što pozivaju ljude na vojnu vežbu su oni isti koji su Srbiju od 7 miliona (posle godina ranog haosa, kad ništa nije funkcionisalo, sa najvećom hiper inflacijom u istoriji Sveta) uvelu, ni manje ni više, nego u rat s 1 milijardom najbogatijih s NATO.
Šta spremaju nas za novi rat s NATO zarad Ruskih geostrateških igara. Hvala lepo...

Rista - bivsi rezervista

pre 6 godina

Opet panicite bez razloga.

Vi koji ste sluzili vojsku pod oruzjem - uzmite vojnu knjizicu u ruke, pa potrazite poglavlje "ratni raspored". Ako vam je ta rubrika prazna za sada ste mirni, jer se na vojne vezbe pozivaju samo ljudi koji imaju ratni raspored. To ne znaci da vam ga nece dodeliti, naravno. Za to cete dobiti poseban poziv.

Sada se pitate: kako li ovaj to zna ... Pa evo kako:

Sluzio sam vojsku, onu staru JNA, pre ravno 32 godine (septembarska '85/86). Bio sam na jednoj vojnoj vezbi nakon toga, da bi me 1991 skinuli sa ratnog rasporeda. Pozvali me u vojni odsek i pocepali mi stranicu sa RR. Nisu me vise zvali nikada, cak ni 1999 kada je bilo bombardovanje, iako sam sluzio u PVO. Februara 2000. sam otisao u inostranstvo i nikada se vise nisam vratio. Kasnije sam saznao da je to "brisanje" sa rasporeda bilo zato sto mi je u svim dokumentima u rubrici nacionalnost stajalo "Jugosloven". Pitajte mog oca zasto, on nas je sve tako prijavio, bio je komunista i to titoisticki zadojen do bola. Ultra-levicar! A "Jugoslovene" su uklonili iz sprske rezerve 1991/92, iz "bezbednosnih razloga". Time sam srecom izbegao sve dalje gluposti!

Rezervisti bez ratnog rasporeda nisu se pozivaju se tek kada se objavi opsta mobilizacija, koja ce u Srbiji biti proglasena ... limburga meseca. Ni ludi Milosevic je nije proglasio 1999, a imao je vojsku. Sadasnja Srbija je nema. Civilni vojnici podlezu radnoj obavezi, takodje u slucaju opste mobilizacije.

Prema tome, spavajte mirno!

jedan iz mase

pre 6 godina

Ja sam služio civilno i protiv sam maltretiranja bilo koga ovim glupostima od vežbi, bez obzira da li je služio ili ne. Vrhunac je bezobrazluka maltrerirati ljude samo zato što su služili regularno, a nas ostale ne dirati. I to sve zarad političkih poena, znamo već čijih. Ako je vojna obaveza ukinuta, onda treba kompletno reformisati sistem odbrane, a ne ove gluposti sa vežbama i pretnjama kaznama. Nismo više u SFRJ, čisto da podsetim malo ekipu na vlasti...

reserve officer

pre 6 godina

ja imam 32god, nemam posao ni nikakva prava u ovoj zemlji, već samo obaveze..ali zato imam 3 vojne vežbe do sad..
ironija ili patriotizam?

sasa

pre 6 godina

Juna 1991 napunim 19 godina,odem u vojsku istog tog meseca,i posle tri meseca u Sapcu,tras na ratiste,9 meseci....nikad vise u vojsku,pa makar 10 godina robijao zbog toga,s obzirom sta sam video i doziveo,vojska mi je unistila zivot...

Lipi

pre 6 godina

Ja sam prvi koji ce otici na plavu kovertu!!!Moju porodicu nema ko da hrani ako ja odem na 15-20 dana.....srecom imam Madjarski pasos!A vi vidite hocemo se igrati rata?

Knight

pre 6 godina

Ponavljam:

Ja ne zelim da idem na vojne vezbe pod komandom ratnih huskaca. Vi se uvek bavite nekim ljigavim poslovima. Srbiju, ovakvu i sa vama na celu, ne zelim da branim.
(Knight, 24. maj 2017 21:20)

SREDITE DRZAVU!!! VLADATE VEC 5 GODINA!!! SVE JE GORE!!!

Znam da nema vojnika, jer su plate male, a uslovi tragicni. Znam jer imam prijatelje koji su se upecali na vase fazone i postali profesionalni vojnici. Jako su razocarani, a jos od detinjstva su imali zelju da postanu vojnici.

Nadam se da cemo da izadjemo na proteste ukoliko budu zahtevali da oblacimo uniforme.
Odbijam i da platim kaznu za to. Neka prvo srede drzavu, pa cemo onda da pricamo.

Nece vam ovo proci tako lako.

Boškač

pre 6 godina

realist,
nisi se bas dobro informisao. Ne ide se u Svajcarskoj na vojne vezbe posle odsluzenih 6 mesec (obuka), nego se onda svake godine ide jos po 19 dana dok se ne nakupe ukupno 260 dana vojske, do maksimalo svojih 34 god. I to sve spada u vojni rok, jer ovde niko ne ide od jedanput svo vreme.
Da ne bude zabune, jer vojnih vezbi ima samo u "kvazi" drzavama, koj matretiraju svoj narod.

alek

pre 6 godina

Meni nije problem da odem na vežbu, ali pošto je 10-15 generacija izbeglo vojsku na legalan nacin njenim ukidanjem, ja želim da mi se vreme od godinu dana provedenih u vojsci upise u staz kao i svaka vezba na koju sam isao i ista plati kao vojniku po ugovoru dok sam na njoj, plus da mi plata ide kod poslodavca, tek tada možemo pricati. Vojske se ne bojim niti cu, sto kazu ljudu " u vojsku se tesko ode, ali se tesko i vrati" ko je bio razumece.

Dodji juce

pre 6 godina

A da vi prestanete da pametujete i taj novac koji bi dali na vojne igrice prebacite za pomoc bolesnoj deci za koju saljemo sms-ove ???
Zakrpite rupe po putevima a ako vam i tad pretekne onda: bolnice, vrtici, zatvori,ludnice,domovi zdravlja, skole ... tu ulazite pare ako imamo viska.
Opet neko treba da zaradi prodajuci vojsci hranu i uniforme za rezerviste?
Kako vas bre nije sramota vise?

dobrovoljac

pre 6 godina

stigne meni pre dve godine poziv za upis u ratnu rezervu...odem ja do komande grada i ponesem moju zdravstvenu dokumentaciju, originale i kopije....kaze meni tamo neki lik da sam rasporedjen u intendantsku sluzbu....dam ja njemu fasciklu sa kopijama i kazem mu da ima tu i moj broj pa da mi javi tacan raspored nakon sto procitaju i odem....nakon nedelju dana me zovu telefonom da dodjem sto pre mogu....odem ja ponovo i oni mi poturaju papir da potpisem da sam vojno nesposoban i da ne potpadam pod stanovnistvo koje ima vojnu obavezu....sada me iskreno cudi sto i dalje pozivaju ljude koji su svoj dug drzavi oduzili i pri tom jos placamo 'profesionalnu' vojsku

cika djura

pre 6 godina

zar ne vide ovi sa "vrha" da je nama mladima dosta i da ne postujemo ovudrzavu koja nas je vec nebrojeno puta do sada izneverila i stvorila nekoliko propalih generacija i dece bez buducnosti? Nista od drzave nismo dobili, samo smo davali. E pa dosta od mene. Ako dobijem poziv necu se odazvati makar me puskom terali. Nema sanse.
A svi oni koji oce da idu u vojsku i koji misle da je to mnogo cool (kao i pripadnice zenskog roda koje tako misle) neka slobodno idu da se odazivaju na vezbe i sutra da nas brane od okupatora... ako budu imali sa cime...

Atreides

pre 6 godina

Jedno je vojni rok a drugo cimanje ljudi u rezervu. Sluzio 12 meseci +4 meseca za vreme bombardovanja mobilisan. DOSTA! Imaju ove klince sada pa neka ih obucavaju a ne da cimaju stalno iste ljude. Nego jel su predsednik...ministar policije itd...sluzili vojsku??

Djole

pre 6 godina

Mene samo zanima da li me oiguranje zivota pokriva kad odem na vezbu, haha.Ne ovo je sve neozbiljno, prihvatili su trzisni neoliberalni kapitalizam a zadrzali su zakone iz komunizma, pa ovo ima samo kod nas. Prosecan obveznik koji treba da im ide po terenu i na vezbe gadjanja se svakodnevno bori za zivot kao ja na primer za svoju porodicu i decu, a hoce da se ovamo i angazujemo da branimo ovi raspalu tvorevinu.Ovde je samo politicarima i njihovoj deci dobro pa nek oni idu da se vezbaju ako mogu, a od nas i nase dece sikter bre olosu politicki, sve ste izdali pa jos i nase glave sad treba da se popisu da vam budemo topovsko meso u vasim igrarijama

Bese nekad

pre 6 godina

Decembar 1999, na komsijina vrata zazvonila dva vojna policajca. Komsija celavac, misici, tetovaze ... i samo ga cujem da kaze NECU! Na to mu je jedan VP rekao kroz smeh kako se za necu ideu zarvor. Nastao je lom, misicavi ih ne ispeglao i tako ispeglani, krvavih usta su zazvonili kod mene. Ja nisam bildovao u teretani vec sam bio mrsavi student pa su me sproveli u kasarnu. Drzali su nas tamo 10 dana i pustili. Komsiju nikada visevniko nije pipnuo. Toliko tome. I da dod jos da je u kasarni bio mobilisan i rezervni porucnik od 52 godine, koji je svakih pola sata isao u wc, imao je probleme sa bubrezima, pio gomilu lekova ali je redovno dobijao pozive, jer kako je sam reko, bio je vecita budala dok je bio mlad pa se odazivao uredno na sve vezbe. Vojnolekarska komisija ga nije htela da postedi a bio je rusevina od coveka. A bildovani baja je 90e proveo po diskotekama.

Pera

pre 6 godina

Ja ne vidim da je neko za ovo. A istrazivanje je kao pokazalo da je preko 70% ljudi za vracanje vojnog roka. Ko ovde koga zeza?
Kako se pozivaju oni koji su napunili 18 posle ukidanja obaveznog sluzenja vojnog roka?

Lastrapađos

pre 6 godina

(deki, 29. maj 2017 13:05)

Tako je, druže moj!
Generacija '72. Otišli smo u Skoplje, posle srednje, sa 19 godina.
Bio je septembar 1991. godine.
19. decembra prebačeni smo na kninsko ratište.
Zlo.
27. maja 1992. posle svega, krenemo nazad, u prekomandu- u mestu Pudin han upadnemo u zasedu. 6 autobusa nenaoružanih mladića.
Unakrsna paljba, sa obe strane puta.
Bog je rekao tog dana da nisam na redu.
Kad sam došao kući, makja plakala u jednoj sobi, otac u drugoj a ja nisam bio svestan ničega.
Poziv za rezervu?!
Hvala lepo, i zbogom- nema više!!

ps. Ako treba, otići ću lično do VRHOVNOG KOMANDANTA, ako opet bude primao građane od 5 sati, u nekoj kasarni...

Cacak

pre 6 godina

mom zetu stiglo saopstenje da je upisa i rezervni sastav. covek niti je sluzio vojni rok niti je ikad opalio pusku. kao profi vojska a vamo te upisu u rezerve a da ne znas ni gde ti je glava...

Jovan

pre 6 godina

Imali emisiju vezano za vojsku da je podignu malo moral, niko se nije javio.. Imaju seriju da prestave vojsku u super svetlu niko se nije javio e sada mora ovako... A to sto rade u Vojsci za platu od 200 do 400 eura a oprema iz 80-90 deserih to nikome nista raspala se vojska da slucajno neki politicar ne bi ostao gladan..

BOB-SMO

pre 6 godina

Ne mogu da kazem da sam preterano srecan sto vise nisam ovde ali kad procitam nesto ovako, drago mi je sto nisam, bar za taj trenutak.
Ja sam bio ta zadnja generacija koja je sluzila godinu dana, klasa posle mene devet, pa sest meseci i na kraju ukinuto obavezno sluzenje. Moj cetiri godine mladji brat ni civilno nije vido. Sada imamo mogucnost da poplavimo na 15 dana ali ne vidim za sta? Da ponovo slusam "lezi gotovs" gde mi mozak gori ispod slema dok gomila onih, koja moze volu rep da iscupa visi po kaficima, kladionicama i kanalise svoju energiju po utakmicama gde dokazuju patriotizam, ma nemam nameru a jos manje obavezu. Ukinuli ste sluzenje vojnok roka OK da vas vise ne vidim.
Puskaranje po Pasuljanskim livadama me apsolutno ne zanima ja sam svoje odsluzio casno.

CnapredAnazadAgoreX2

pre 6 godina

Ako je redovna aktivnost u pitanju, hajde onda da se zapitamo koliko je ucestala ta redovnost i kada su poslednji put urucivani pozivi za vojne vezbe? Koliko sam ja upucen 97. ili 98. - taman kao pripreme pred ratno stanje na Kosovu. Ne deluje mi da trenutno ima izgleda za nesto slicno - ali tu foru 'redovna aktivnost'... to pricajte nekom drugom. Ta njihova 'redovna aktivnost' se, statisticki gledano, sprovodi izgleda samo pred neki vojni karambol.

Mara

pre 6 godina

Hiljade razloga ima da je ovo opasno.Ima roditelja koi su psihicki oboleli od onih ratova i bombardovanja,katastrofalna socijalna poteskoca,ima majki koje su sinove izgubili u onim ratovima dok im je drugi sin tada imao 14 god.imate penzionera sa penzijama od 17000 hiljada a sin treba i svoju porodicu da izdrzava i roditeljima da pomogne.Ovo rade iz jednog razloga da ova vlast vidi dali ce neko izbegavati pozive kao kod Srobe.15 dana puno znaci za bolesne roditelje da im deca ujutru odu hleb da kupe.Sav narod je oboleo i uvek neko u porodici mora biti prisutan jedan drugog da pogleda.

hasamobudjavetorte

pre 6 godina

dobijete da se javite bas kad idete na godisnji, zar mislite da ce poslodavca to da interesuje? a drzva nece stati u korist radnika ili ti vojnog obveznika... tako da... bice sve vise ljudi koji ce otici preko ...bas zato sto se bahatite...a narod sve vise gladuje.

s.nikolić , austrija

pre 6 godina

@realist, ali u toj švajcarskoj ne čeka te otkaz kad se vratiš sa vežbe! Shvati realno da srbija nije švajcarska i da su ljudi u srbiji preokupirani opstankom ( od prvog do prvog ) i da su SITI RATOVANJA I RAZNIH VOJNIH VEŽBI!

drekavac

pre 6 godina

Kada sam regrutovan, dioptrija mi je bila -4 na pregledu. Nisam ni zeleo da budem oslobodjen, odsluzio sam vojni rok redovno, obavio gadjanja, nikakvih problema nije bilo. Kada sam nakon odsluzenja izrazio zelju da budem vojnik po ugovoru, kako bih finansirao zavrsetak studija, receno mi je da mi je dioptrija previsoka (inace sam bio posluzilac na RSBN-u, navigacionom radaru). Dakle, za profesionalnog vojnika sam corav, ali za besplatno topovsko meso sam potaman. Zdrava logika Otadzbine.

DEX

pre 6 godina

Imamo rezervni sastav a nemamo sluzenje vojnog roka? Kad jednog dana prestane vojna obaveza zbog godina starosti onima koji su sluzili vojni rok, od cega ce formirati rezervni sastav?

Milutin

pre 6 godina

To je ta tzv. socijalisticka podela rada, jedni ce da rade i ratuju, a drugi ce da parazitiraju i letuju. Kada zelimo da odbranimo sebe i nasu imovinu onda ne mozemo da posedujemo oruzje, a kada je potrebno braniti kliku na vlasti onda smo svi perfeknto i sposobni i podobni.

bakula

pre 6 godina

"Plave koverte za vojne vežbe stizaće i ubuduće" jednim te istim budala jer nemaju kome da ih uruce,jer,naravno niko ne sluzi vojni rok. Blejaci po kaficima i kladinicama ne treba da brinu.