Subota, 27.05.2017.

23:33

"Na Balkanu će biti menjanja granica... Pre ili kasnije"

Na Balkanu će, pre ili kasnije, doći do menjanja granica, izjavio je bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer.

Izvor: Tanjug

"Na Balkanu æe biti menjanja granica... Pre ili kasnije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Sinisa

pre 6 godina

Granice su vazne za budale koje misle da svaki narod mora da zivi u jednoj drzavi,a ne kako se u toj drzavi zivi. Zasto se npr ni jedan od tri najveca evropska naroda koji zive u Svajcarskoj ne zalaze da se pripoji maticnoj zemlji? Zato sto u Svajcarskoj imaju uredjen zivot bez obzira kom narodu pripadaju,a i u maticama je tako pa iako nisu clanovi EU imaju slobodan protok roba,ideja i kapitala. Kada Balkan bude uredjen poput Evrope granice izmedju drzava ce biti bitne koliko one izmedju opstina danas i nece narod slepo verovati da je sreca u istoj veri i naciji nego u istim ljudskim,kulturnim i ekonomskim vrednostima.

Jarilo

pre 6 godina

Ako bude menjanja granica, menjace se "malo" sire od Balkana, u to budite uvereni.. Jer , kada duvas u vatru, uvek postoji dobra sansa da se i sam zapalis..

Nego, ako je na ovim prostorima ostalo zrno razuma, los scenario ce biti izbegnut. Ne trebaju nam nuzno nikakve nove Jugoslavije. Dovoljno je da Srbija iskreno i bez zadnjih namera podrzi Bosnu u nastojanju da postane funkcionalna drzava, da podrzi Makedoniju i CG. Tako ce osnaziti i sebe i biti onaj cuveni "faktor stabilnosti".

Petar

pre 6 godina

Da li ovo vazi i za Madjarsku i Vojvodinu?
(e-krem, 28. maj 2017 14:01)

Mislis na Vojvodinu i Austro Ugarsku.
Crna Gora se odvojila od Srbije 2006.
Kad je ono bese Kosovo priznato? 2008.

e-krem

pre 6 godina

@Cica to ste opisali zove se okupacija, a ne odsustvo prisustva drzave i nijedna drzava na ovoj planeti nije se dobrovoljno odrekla svoje teritorije izgubljene ratom. to sto je tesko ne sme biti opravdanje za dizanje ruku od svoje zemlje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milutin stojkov, 28. maj 2017 13:16)

Da li ovo vazi i za Madjarsku i Vojvodinu?

Billy_the_cat - ovan

pre 6 godina

Kako ovaj zna da su Bošnjaci ljuti i Srbi ushićeni? Jel živi ovdje ili čita komentare na portalima, napisane od maloljetnika? Pustite Bosnu konačno na miru, 650 godina su ovdje nekakva previranja okanite se ove države.

Kovadin

pre 6 godina

Da ima pameti Srbija, BiH i Makedonija bi napravile makar konfederaciju i time zatvorile ovaj cirkus. Ratno secanje je problem ali jos veci od svega jeste korupcija, zadrtost i uticaji crkvenih zajednica koji tiho potpiruju razdor. Kada ova tri unutrasnja problema rese onda ce biti moguce pricati o nekoj zajednici koja bi naravno bila u interesu malog coveka ali ne i religije ili korumpirane politike.

Papageno

pre 6 godina

Hoće, naravno.

Iz prostog razloga što svi na Balkanu sanjaju o nekakvim "čistim" nacionalnim teritorijama i državama, na području koje je etnički vema izmešano. A problem samo pogoršavaju i različite, međusobno neprijateljske vere.

Zato ko god u nekom trenutku uspe u toj svojoj nameri "čiste" nacionalne teritorije, to je uvek i neizostavno na štetu nekog drugog, ko mora trpi represiju i sumanuto nasilje sve dok ne dočeka svoj trenutak da "ispravi nepravdu" iz prošlosti i "osveti se" ranijim neprijateljima tako što će im uraditi isto i još gore!

I tako u krug, i tako u beskraj!

Na Balkanu je uvek negde neki narod "višak" i "remetilački faktor". Zato na Balkanu mir može biti samo privremen, na primer, kao u vreme Bravara.

Ali ništa se ne radi na tome da se neprijateljstvo suzbije i zato ono uvek tinja i uvek ga mogu razgoreti razni profesionalni "branitelji nacije" kojih uvek ima, a nema nikakve želje za suživotom!

milutin stojkov

pre 6 godina

@Cica to ste opisali zove se okupacija, a ne odsustvo prisustva drzave i nijedna drzava na ovoj planeti nije se dobrovoljno odrekla svoje teritorije izgubljene ratom. to sto je tesko ne sme biti opravdanje za dizanje ruku od svoje zemlje.

Cica

pre 6 godina

Nadamo se da hoce, pa da nasa deca konacno ne moraju brinuti, hoce li ratovati svakih par decenija. Ovakvo stanje je svakako neodrzivo i mi, konkretno drzava Srbija, ne zna da nauci svoju decu gde su joj juzne granice. Reci cete da znamo, ali niste u pravu, jer tamo gde nema drzavne vlasti, gde nema stanovnistva, gde nasi gradjani i drzavni cinovnici ne smeju ni da pridju, nema ni drzave. Zato neka se konacno zavrsi i ova agonija, koja nas kao drzavu kosta sunovrata kojem se ne vidi kraj.

kraja

pre 6 godina

...kao sto je jos 70-tih imala planove za razbijanje jugoslavije, cia ima planove i za prekrajanje sadasnjih granica na balkanu...
...iz samo njima znanih razloga, albanci imaju prioritet, delom zbog polozaja same albanije, kosova i zapadne makedonije, a delom zbog nevidjene servilnosti albanaca prema americi...
...normalno, veliku ulogu imaju albanski "lobisti", citaj politicki placenici, koji vec pola veka rade u korist neimenovanog albanskog jezgra na balkanu...
...u pitanju je uvek i samo novac, jer znamo ko ima velike koristi od odvajanja kosova, a sto rece neko od komentatora, preporuceno ujedinjenje makedonije i srbije bi samo bio odlican izvor novih problema koji bi se na isti nacin resavali u buducnosti...
...ulazak u nato ne bi doneo nikakve povoljnosti, jer mozda nato moze da zastiti od neke trece sile, ali od same amerike i njenih interesa ne...

Mix max

pre 6 godina

Ništa novo.Od kad je sveta granice se menjaju,države nastaju i nestaju,narodi se mešaju,migriraju,ratuju i sklapaju religijske ,političke i vojne saveze .Dovoljno je pogledati političke mape unazad samo 100 godina ,da ne govorim o daljoj istoriji pa je sve jasno.Zašto bi sadašnja situacija bila drugačija od on onih kroz istoriju?Ko može garantovati da će za 100 u sadašnjoj formi godina postojati npr. Belgija,V.Britanija,Turska,Španija itd. .Svaka promena granica je sukob koji se razrešava nekad vojno ,a nekad politički jer nijedna država na svetu nije nastala pravnim putem tj. prvo je bila politička odluka ,a tek potom je za ta država formirala pravni sistem .Problem Balkana jeste što je ovde svaka promena granica nemoguća bez rata .

Antuntun

pre 6 godina

Navlakuša!,gdje god su tvrdili da nemaju interesa tu su vojno intervirali.SRB i HR trebaju s tihom diplomacijom sjesti za stol,dogovoriti zajedničke interese jer u konačnici mi ćemo biti uvučeni u ratove.

dragaN

pre 6 godina

Postojece drzave na balkanu su multietnicke i nisu izuzetak u evropi,,,jer ima skladnih multietnickih drzava i na zapadu...ali i na istoku evrope. Globalno rijesenje svih nacionalnih tenzija je postovanje ljudskih prava i konvencija humanizma koje ce se u buducnosti neminovno standartizovati kao politicka neminovnost za stabilan ekonomski i demogravski prirastaj svih evropljana.

Samir

A sad Samire zamisli sledecu situaciju. Taj Zapad, odnosno Evropa, zapala u ekonomsku krizu (sto ce se neminovno desiti pre ili kasnije, nijedno carstvo u istoriji nije bilo vecno). Plate male, standard drasticno pao. Istovremeno Kino postala ekonomska i vojna sila broj 1 (sto je sasvim izvesno). I sada u toj posrnuloj Evropi, Kina nadje politicare u Spaniji na primer, da za saku pirinca vicu "Barselona radi, Madrid se gradi!", "A gde su nasi novci!", "Sve pare iz Katalonije odose u Madrid!". Istovremeno u Madridu, Kina plati politicirama da ne popuste ni jedan centimetar, nego da jos vise stegnu. A onda nekima daje i oruzje, pa s vremena na vreme se i zapuca.Sta mislis, koliko dugo bi u toj Spaniji vladala harmonija, humanost i postovanje ljudskih prava?

buzzz

pre 6 godina

Istina da više nema bombardovanja i sankcija,ali život u Srbiji se nije mnogo popravio,a prošlo je 17 godina od smene Miloševića i otvaranja prema zapadu.Znači da je ipak bilo naivno verovanje da je Miloševićeva politika jedini krivac za loš život građana.A priče su bile da će se nakon promene vlasti i demokratizacije Kosovo vratit u pravni sistem,da ćemo dobiti stotine milijardi dolara za obnovu,da ćemo za najviše 10 godina biti deo EU.A istina je da snage,koje su vladale 90-ih vladaju i danas u manje-više istom sastavu i da imaju veću podršku zapada,nego svi lideri DOS-a nakon petog oktobra.

Влада

pre 6 godina

Не знам шта да кажем. Саосећам са Македонцима. Ми смо један народ. Не пише им се добро. Њихов евентуални пораз сматрао би и нашим поразом. Надам се да се то неће десити. Међутим такве ствари се решавају само ратом. Албанци неће стати сад кад је клима повољна за њих. Имају и директну подршку са стране. Нажалост ми остали смо разједињени, посвађани, и ако се не освестимо проблеми ће нам бити само већи.

Već vidjeno

pre 6 godina

E moj @Samir-e ti još uvek veruješ u deda mraza...
Sve je to lepo do onog momenta kad "neko" doturi oružje odredjenoj nacionalnoj/verskoj grupi koja će ga iskoristiti za ostvarenje svojih "istorijskih interesa"...i opet smo na istom...za jedne će biti teroristi a za druge demokratske snage koje skidaju "nametnute" (iako su regularnim većinskim glasanjem izabrani) dikatatore...
"Budala i krivih drva nikad nestati neće" pa ni oružanih sukoba jer će veliki takve iskoristiti (dokazano više puta) za ostvarenje SVOJIH ekonomskih, političkih, vojnih i drugih ciljeva.

Nemanja

pre 6 godina

Naravno da su stvari na terenu dugorocno neodrzive. Ne mogu svi ostali na Balkanu biti apsolutni dobitnici a Srbija apsolutni gubitnik geostrateskog zemljotresa nakon pada SSSR-a i agresivne Americke hegemonije sirom sveta. Sve prethodne Americke administracije su se jos od devedesetih ili ranije utrkivale u posebno losem odnosu prema Srbiji i Srbima uopste. Podizanjem pravoslavne Rusije i mi dobijamo sansu da nam se makar malo isprave istorijske nepravde. Inace, apsolutno se slazem sa bivsim zamenikom sefa CIA da je tesko ako ne i nemoguce da se ostvare bolji odnosi izmedju Beograda i Vasingtona samo bi bilo licemerno u nama traziti krivca posle svega sto nam je njegova agencija uradila u muckim akcijama (Bljesak i Oluja) u Republici Srpskoj Krajni, posle toga u Republici Srpskoj i napokon i u samoj Srbiji (Kosovu i Metohiji). Dakle po pravilu su uvek protiv bilo kog naseg interesa sto potvrdjuju i listomsva glasanja u UN poslednjih 30 godina!
Granice Balkana ce prirodno morati da se promene i vise oslikaju Srpske interese kao i realnost.

AlCapone

pre 6 godina

"U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom."

Uvek u federaciju kada nekome to odgovara i zatreba. A onda za 20 godina tzv. nacionalno buđenje i parole o srpskoj hegemoniji. Srbija nikad vise ni sa kim u federaciju. A posebno ne sam nekim manlim zemljama fluidnog identiteta.

Nema Srbija vise te snage da se bavi "buđenjem" te ili one drzavnosti. Kad zagusti beze u federaciju, a onda prica o represiji i san od stoljeca sedmog o vlastitoj drzavi.

Doktor

pre 6 godina

Prvo, na balkanu ništa mirno ne može da se reši, nismo mi Čehoslovačka, drugo velike sile su i devedesetih prvo ignorisale rat pa su se posle sve više uključivale prvo sankcijama pa i vojnom intervencijom na kraju. Sve u svemu ponoviće nam se devedesete, albanija ima aspiracije da se širi, srbija prema bosni evo i nikolić juče reče, a uvek ima i budala koje će da počnu da pucaju. Nije dobro

krkix

pre 6 godina

Cekaj brate malo - prvo nisu mogle da se menjaju granice, ali je moglo da bude progona stanovnistva, posle toga su granice mogle da se menjaju, ali nije smelo biti progona stanovnistva. Sada opet neka fina prilagodjavanja, a pravila pise neko ko ni sa cim nema veze, i kako mu se u trenutku svidi, Kosovo nije drzava. Losi odnosi SAD i Rusije su posledica interesa kriminalne grupe, uglavnom poreklom iz istocne Evrope, koja je zaposela obavestajne sluzbe i Demokratsku stranku. Odnosi ce se popraviti kada ove grupe vise ne bude, a to je fizicka neminovnost.

Eskim

pre 6 godina

Čovek priča iz iskustva. Ko hoće - čuće ga. Ko neće - slobodno neka zabije glavu u pesak, ali to neće promeniti dešavanja. Da hoće neko da potegne tu priču iz SAD pa da se politike rešimo na duže vreme i okrenemo ekonomiji, bilo bi bolje za sve. Ovo stanje stalne privremenosti je pogubno po privrede navedenih zemalja.

Samir

pre 6 godina

Naravno da u nekom duzem periodu i slucaju etnickih sukoba moze doci do takvog epiloga jer istorijski gledano svaka nacija u evropi je bila podlozna tim procesima u zavisnosti od demografskih realnosti, vojno-politicke situacije i prestrojavanja u mega politickim interesnim sverama. Pitanje je da li na Balkanu postoje takvi uslovi i da li takav epilog moze da generise jednu efikasniju i stimulativniju klimu za sveobuhvatne medjuetnicke odnose na balkanu i evropi? U uslovima kada se evropski narodi integrisu u jedan mega-nacionalni komplex sa visokim standardima humanizma mozda takav etnicki koncept nece biti neophodan i da je vjerovatno moguce ocekeviti da neki kapitalisticki kartel instrumentalizuje nacionalne emocije u svrhu postizanja nekog maskiranog cilja koji sustinski predstavlja samo neki materijalni interes ili dugorocnu investiciju. Postojece drzave na balkanu su multietnicke i nisu izuzetak u evropi,,,jer ima skladnih multietnickih drzava i na zapadu...ali i na istoku evrope. Globalno rijesenje svih nacionalnih tenzija je postovanje ljudskih prava i konvencija humanizma koje ce se u buducnosti neminovno standartizovati kao politicka neminovnost za stabilan ekonomski i demogravski prirastaj svih evropljana. Mix kultura je jedno veliko kulturolosko bogatsvo naseg kontinenta i kao takvo ga treba njegovati svuda gde je to moguce i konstruktivno. Ljudska prava su jedina i glavna neminovnost nase sudbinske buducnosti i razlicitosti.

Misko

pre 6 godina

Federacija sa Makedonijom, neka hvala. Zajednicko trziste i borba za druga trzista mozda da, ali nova preganjanja velike i male federalne jedinice, jos jedna mogucnost sveta da nas zavlaci i potencijalni ponovni ubod u ledja za par godina - neka hvala.

mlekadzija

pre 6 godina

Zsdivljujuca je lakoca kojom doticni izjavljuje kako ce biti novih granica u regionu. I od svih zemalja prva je Makedonija.... bas se pitam zasto? No meni se cini da tzv Kosovo nece ostati u sadasnjim granicama. Pre ili kasnije.

i

pre 6 godina

"U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom."

Upravo sam o ovom pisao ovde ranije, dakle konfederacija ili u krajnjem sl. unija izmedju Srbije, BiH i Makedonije bi bila jedna precica za izlazak iz ovog nelogicnog stanja u kojem se nalazimo, i nesto sto bi koristilo svim njenim stanovnicima. Ali to ne treba da bude neka reinkarnacija Jugoslavije, vec nesto sto nalikuje na EU, dakle svi smo nezavisni ali imamo i neke zajednicke organe unije zaduzene pre svega za ekonomiju i spoljnu politiku. Naravno za ovako nesto su potrebni ljudi vizionari, prave patriote koji se saosecaju za svojim narodom, a to sadasnje politicko-tajkunske elite nisu

Misko

pre 6 godina

Federacija sa Makedonijom, neka hvala. Zajednicko trziste i borba za druga trzista mozda da, ali nova preganjanja velike i male federalne jedinice, jos jedna mogucnost sveta da nas zavlaci i potencijalni ponovni ubod u ledja za par godina - neka hvala.

AlCapone

pre 6 godina

"U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom."

Uvek u federaciju kada nekome to odgovara i zatreba. A onda za 20 godina tzv. nacionalno buđenje i parole o srpskoj hegemoniji. Srbija nikad vise ni sa kim u federaciju. A posebno ne sam nekim manlim zemljama fluidnog identiteta.

Nema Srbija vise te snage da se bavi "buđenjem" te ili one drzavnosti. Kad zagusti beze u federaciju, a onda prica o represiji i san od stoljeca sedmog o vlastitoj drzavi.

mlekadzija

pre 6 godina

Zsdivljujuca je lakoca kojom doticni izjavljuje kako ce biti novih granica u regionu. I od svih zemalja prva je Makedonija.... bas se pitam zasto? No meni se cini da tzv Kosovo nece ostati u sadasnjim granicama. Pre ili kasnije.

buzzz

pre 6 godina

Istina da više nema bombardovanja i sankcija,ali život u Srbiji se nije mnogo popravio,a prošlo je 17 godina od smene Miloševića i otvaranja prema zapadu.Znači da je ipak bilo naivno verovanje da je Miloševićeva politika jedini krivac za loš život građana.A priče su bile da će se nakon promene vlasti i demokratizacije Kosovo vratit u pravni sistem,da ćemo dobiti stotine milijardi dolara za obnovu,da ćemo za najviše 10 godina biti deo EU.A istina je da snage,koje su vladale 90-ih vladaju i danas u manje-više istom sastavu i da imaju veću podršku zapada,nego svi lideri DOS-a nakon petog oktobra.

dragaN

pre 6 godina

Postojece drzave na balkanu su multietnicke i nisu izuzetak u evropi,,,jer ima skladnih multietnickih drzava i na zapadu...ali i na istoku evrope. Globalno rijesenje svih nacionalnih tenzija je postovanje ljudskih prava i konvencija humanizma koje ce se u buducnosti neminovno standartizovati kao politicka neminovnost za stabilan ekonomski i demogravski prirastaj svih evropljana.

Samir

A sad Samire zamisli sledecu situaciju. Taj Zapad, odnosno Evropa, zapala u ekonomsku krizu (sto ce se neminovno desiti pre ili kasnije, nijedno carstvo u istoriji nije bilo vecno). Plate male, standard drasticno pao. Istovremeno Kino postala ekonomska i vojna sila broj 1 (sto je sasvim izvesno). I sada u toj posrnuloj Evropi, Kina nadje politicare u Spaniji na primer, da za saku pirinca vicu "Barselona radi, Madrid se gradi!", "A gde su nasi novci!", "Sve pare iz Katalonije odose u Madrid!". Istovremeno u Madridu, Kina plati politicirama da ne popuste ni jedan centimetar, nego da jos vise stegnu. A onda nekima daje i oruzje, pa s vremena na vreme se i zapuca.Sta mislis, koliko dugo bi u toj Spaniji vladala harmonija, humanost i postovanje ljudskih prava?

Doktor

pre 6 godina

Prvo, na balkanu ništa mirno ne može da se reši, nismo mi Čehoslovačka, drugo velike sile su i devedesetih prvo ignorisale rat pa su se posle sve više uključivale prvo sankcijama pa i vojnom intervencijom na kraju. Sve u svemu ponoviće nam se devedesete, albanija ima aspiracije da se širi, srbija prema bosni evo i nikolić juče reče, a uvek ima i budala koje će da počnu da pucaju. Nije dobro

Nemanja

pre 6 godina

Naravno da su stvari na terenu dugorocno neodrzive. Ne mogu svi ostali na Balkanu biti apsolutni dobitnici a Srbija apsolutni gubitnik geostrateskog zemljotresa nakon pada SSSR-a i agresivne Americke hegemonije sirom sveta. Sve prethodne Americke administracije su se jos od devedesetih ili ranije utrkivale u posebno losem odnosu prema Srbiji i Srbima uopste. Podizanjem pravoslavne Rusije i mi dobijamo sansu da nam se makar malo isprave istorijske nepravde. Inace, apsolutno se slazem sa bivsim zamenikom sefa CIA da je tesko ako ne i nemoguce da se ostvare bolji odnosi izmedju Beograda i Vasingtona samo bi bilo licemerno u nama traziti krivca posle svega sto nam je njegova agencija uradila u muckim akcijama (Bljesak i Oluja) u Republici Srpskoj Krajni, posle toga u Republici Srpskoj i napokon i u samoj Srbiji (Kosovu i Metohiji). Dakle po pravilu su uvek protiv bilo kog naseg interesa sto potvrdjuju i listomsva glasanja u UN poslednjih 30 godina!
Granice Balkana ce prirodno morati da se promene i vise oslikaju Srpske interese kao i realnost.

Već vidjeno

pre 6 godina

E moj @Samir-e ti još uvek veruješ u deda mraza...
Sve je to lepo do onog momenta kad "neko" doturi oružje odredjenoj nacionalnoj/verskoj grupi koja će ga iskoristiti za ostvarenje svojih "istorijskih interesa"...i opet smo na istom...za jedne će biti teroristi a za druge demokratske snage koje skidaju "nametnute" (iako su regularnim većinskim glasanjem izabrani) dikatatore...
"Budala i krivih drva nikad nestati neće" pa ni oružanih sukoba jer će veliki takve iskoristiti (dokazano više puta) za ostvarenje SVOJIH ekonomskih, političkih, vojnih i drugih ciljeva.

Влада

pre 6 godina

Не знам шта да кажем. Саосећам са Македонцима. Ми смо један народ. Не пише им се добро. Њихов евентуални пораз сматрао би и нашим поразом. Надам се да се то неће десити. Међутим такве ствари се решавају само ратом. Албанци неће стати сад кад је клима повољна за њих. Имају и директну подршку са стране. Нажалост ми остали смо разједињени, посвађани, и ако се не освестимо проблеми ће нам бити само већи.

Antuntun

pre 6 godina

Navlakuša!,gdje god su tvrdili da nemaju interesa tu su vojno intervirali.SRB i HR trebaju s tihom diplomacijom sjesti za stol,dogovoriti zajedničke interese jer u konačnici mi ćemo biti uvučeni u ratove.

Eskim

pre 6 godina

Čovek priča iz iskustva. Ko hoće - čuće ga. Ko neće - slobodno neka zabije glavu u pesak, ali to neće promeniti dešavanja. Da hoće neko da potegne tu priču iz SAD pa da se politike rešimo na duže vreme i okrenemo ekonomiji, bilo bi bolje za sve. Ovo stanje stalne privremenosti je pogubno po privrede navedenih zemalja.

Mix max

pre 6 godina

Ništa novo.Od kad je sveta granice se menjaju,države nastaju i nestaju,narodi se mešaju,migriraju,ratuju i sklapaju religijske ,političke i vojne saveze .Dovoljno je pogledati političke mape unazad samo 100 godina ,da ne govorim o daljoj istoriji pa je sve jasno.Zašto bi sadašnja situacija bila drugačija od on onih kroz istoriju?Ko može garantovati da će za 100 u sadašnjoj formi godina postojati npr. Belgija,V.Britanija,Turska,Španija itd. .Svaka promena granica je sukob koji se razrešava nekad vojno ,a nekad politički jer nijedna država na svetu nije nastala pravnim putem tj. prvo je bila politička odluka ,a tek potom je za ta država formirala pravni sistem .Problem Balkana jeste što je ovde svaka promena granica nemoguća bez rata .

krkix

pre 6 godina

Cekaj brate malo - prvo nisu mogle da se menjaju granice, ali je moglo da bude progona stanovnistva, posle toga su granice mogle da se menjaju, ali nije smelo biti progona stanovnistva. Sada opet neka fina prilagodjavanja, a pravila pise neko ko ni sa cim nema veze, i kako mu se u trenutku svidi, Kosovo nije drzava. Losi odnosi SAD i Rusije su posledica interesa kriminalne grupe, uglavnom poreklom iz istocne Evrope, koja je zaposela obavestajne sluzbe i Demokratsku stranku. Odnosi ce se popraviti kada ove grupe vise ne bude, a to je fizicka neminovnost.

i

pre 6 godina

"U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom."

Upravo sam o ovom pisao ovde ranije, dakle konfederacija ili u krajnjem sl. unija izmedju Srbije, BiH i Makedonije bi bila jedna precica za izlazak iz ovog nelogicnog stanja u kojem se nalazimo, i nesto sto bi koristilo svim njenim stanovnicima. Ali to ne treba da bude neka reinkarnacija Jugoslavije, vec nesto sto nalikuje na EU, dakle svi smo nezavisni ali imamo i neke zajednicke organe unije zaduzene pre svega za ekonomiju i spoljnu politiku. Naravno za ovako nesto su potrebni ljudi vizionari, prave patriote koji se saosecaju za svojim narodom, a to sadasnje politicko-tajkunske elite nisu

kraja

pre 6 godina

...kao sto je jos 70-tih imala planove za razbijanje jugoslavije, cia ima planove i za prekrajanje sadasnjih granica na balkanu...
...iz samo njima znanih razloga, albanci imaju prioritet, delom zbog polozaja same albanije, kosova i zapadne makedonije, a delom zbog nevidjene servilnosti albanaca prema americi...
...normalno, veliku ulogu imaju albanski "lobisti", citaj politicki placenici, koji vec pola veka rade u korist neimenovanog albanskog jezgra na balkanu...
...u pitanju je uvek i samo novac, jer znamo ko ima velike koristi od odvajanja kosova, a sto rece neko od komentatora, preporuceno ujedinjenje makedonije i srbije bi samo bio odlican izvor novih problema koji bi se na isti nacin resavali u buducnosti...
...ulazak u nato ne bi doneo nikakve povoljnosti, jer mozda nato moze da zastiti od neke trece sile, ali od same amerike i njenih interesa ne...

Samir

pre 6 godina

Naravno da u nekom duzem periodu i slucaju etnickih sukoba moze doci do takvog epiloga jer istorijski gledano svaka nacija u evropi je bila podlozna tim procesima u zavisnosti od demografskih realnosti, vojno-politicke situacije i prestrojavanja u mega politickim interesnim sverama. Pitanje je da li na Balkanu postoje takvi uslovi i da li takav epilog moze da generise jednu efikasniju i stimulativniju klimu za sveobuhvatne medjuetnicke odnose na balkanu i evropi? U uslovima kada se evropski narodi integrisu u jedan mega-nacionalni komplex sa visokim standardima humanizma mozda takav etnicki koncept nece biti neophodan i da je vjerovatno moguce ocekeviti da neki kapitalisticki kartel instrumentalizuje nacionalne emocije u svrhu postizanja nekog maskiranog cilja koji sustinski predstavlja samo neki materijalni interes ili dugorocnu investiciju. Postojece drzave na balkanu su multietnicke i nisu izuzetak u evropi,,,jer ima skladnih multietnickih drzava i na zapadu...ali i na istoku evrope. Globalno rijesenje svih nacionalnih tenzija je postovanje ljudskih prava i konvencija humanizma koje ce se u buducnosti neminovno standartizovati kao politicka neminovnost za stabilan ekonomski i demogravski prirastaj svih evropljana. Mix kultura je jedno veliko kulturolosko bogatsvo naseg kontinenta i kao takvo ga treba njegovati svuda gde je to moguce i konstruktivno. Ljudska prava su jedina i glavna neminovnost nase sudbinske buducnosti i razlicitosti.

Billy_the_cat - ovan

pre 6 godina

Kako ovaj zna da su Bošnjaci ljuti i Srbi ushićeni? Jel živi ovdje ili čita komentare na portalima, napisane od maloljetnika? Pustite Bosnu konačno na miru, 650 godina su ovdje nekakva previranja okanite se ove države.

Papageno

pre 6 godina

Hoće, naravno.

Iz prostog razloga što svi na Balkanu sanjaju o nekakvim "čistim" nacionalnim teritorijama i državama, na području koje je etnički vema izmešano. A problem samo pogoršavaju i različite, međusobno neprijateljske vere.

Zato ko god u nekom trenutku uspe u toj svojoj nameri "čiste" nacionalne teritorije, to je uvek i neizostavno na štetu nekog drugog, ko mora trpi represiju i sumanuto nasilje sve dok ne dočeka svoj trenutak da "ispravi nepravdu" iz prošlosti i "osveti se" ranijim neprijateljima tako što će im uraditi isto i još gore!

I tako u krug, i tako u beskraj!

Na Balkanu je uvek negde neki narod "višak" i "remetilački faktor". Zato na Balkanu mir može biti samo privremen, na primer, kao u vreme Bravara.

Ali ništa se ne radi na tome da se neprijateljstvo suzbije i zato ono uvek tinja i uvek ga mogu razgoreti razni profesionalni "branitelji nacije" kojih uvek ima, a nema nikakve želje za suživotom!

Cica

pre 6 godina

Nadamo se da hoce, pa da nasa deca konacno ne moraju brinuti, hoce li ratovati svakih par decenija. Ovakvo stanje je svakako neodrzivo i mi, konkretno drzava Srbija, ne zna da nauci svoju decu gde su joj juzne granice. Reci cete da znamo, ali niste u pravu, jer tamo gde nema drzavne vlasti, gde nema stanovnistva, gde nasi gradjani i drzavni cinovnici ne smeju ni da pridju, nema ni drzave. Zato neka se konacno zavrsi i ova agonija, koja nas kao drzavu kosta sunovrata kojem se ne vidi kraj.

milutin stojkov

pre 6 godina

@Cica to ste opisali zove se okupacija, a ne odsustvo prisustva drzave i nijedna drzava na ovoj planeti nije se dobrovoljno odrekla svoje teritorije izgubljene ratom. to sto je tesko ne sme biti opravdanje za dizanje ruku od svoje zemlje.

e-krem

pre 6 godina

@Cica to ste opisali zove se okupacija, a ne odsustvo prisustva drzave i nijedna drzava na ovoj planeti nije se dobrovoljno odrekla svoje teritorije izgubljene ratom. to sto je tesko ne sme biti opravdanje za dizanje ruku od svoje zemlje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milutin stojkov, 28. maj 2017 13:16)

Da li ovo vazi i za Madjarsku i Vojvodinu?

Sinisa

pre 6 godina

Granice su vazne za budale koje misle da svaki narod mora da zivi u jednoj drzavi,a ne kako se u toj drzavi zivi. Zasto se npr ni jedan od tri najveca evropska naroda koji zive u Svajcarskoj ne zalaze da se pripoji maticnoj zemlji? Zato sto u Svajcarskoj imaju uredjen zivot bez obzira kom narodu pripadaju,a i u maticama je tako pa iako nisu clanovi EU imaju slobodan protok roba,ideja i kapitala. Kada Balkan bude uredjen poput Evrope granice izmedju drzava ce biti bitne koliko one izmedju opstina danas i nece narod slepo verovati da je sreca u istoj veri i naciji nego u istim ljudskim,kulturnim i ekonomskim vrednostima.

Kovadin

pre 6 godina

Da ima pameti Srbija, BiH i Makedonija bi napravile makar konfederaciju i time zatvorile ovaj cirkus. Ratno secanje je problem ali jos veci od svega jeste korupcija, zadrtost i uticaji crkvenih zajednica koji tiho potpiruju razdor. Kada ova tri unutrasnja problema rese onda ce biti moguce pricati o nekoj zajednici koja bi naravno bila u interesu malog coveka ali ne i religije ili korumpirane politike.

Jarilo

pre 6 godina

Ako bude menjanja granica, menjace se "malo" sire od Balkana, u to budite uvereni.. Jer , kada duvas u vatru, uvek postoji dobra sansa da se i sam zapalis..

Nego, ako je na ovim prostorima ostalo zrno razuma, los scenario ce biti izbegnut. Ne trebaju nam nuzno nikakve nove Jugoslavije. Dovoljno je da Srbija iskreno i bez zadnjih namera podrzi Bosnu u nastojanju da postane funkcionalna drzava, da podrzi Makedoniju i CG. Tako ce osnaziti i sebe i biti onaj cuveni "faktor stabilnosti".

Petar

pre 6 godina

Da li ovo vazi i za Madjarsku i Vojvodinu?
(e-krem, 28. maj 2017 14:01)

Mislis na Vojvodinu i Austro Ugarsku.
Crna Gora se odvojila od Srbije 2006.
Kad je ono bese Kosovo priznato? 2008.

i

pre 6 godina

"U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom."

Upravo sam o ovom pisao ovde ranije, dakle konfederacija ili u krajnjem sl. unija izmedju Srbije, BiH i Makedonije bi bila jedna precica za izlazak iz ovog nelogicnog stanja u kojem se nalazimo, i nesto sto bi koristilo svim njenim stanovnicima. Ali to ne treba da bude neka reinkarnacija Jugoslavije, vec nesto sto nalikuje na EU, dakle svi smo nezavisni ali imamo i neke zajednicke organe unije zaduzene pre svega za ekonomiju i spoljnu politiku. Naravno za ovako nesto su potrebni ljudi vizionari, prave patriote koji se saosecaju za svojim narodom, a to sadasnje politicko-tajkunske elite nisu

Nemanja

pre 6 godina

Naravno da su stvari na terenu dugorocno neodrzive. Ne mogu svi ostali na Balkanu biti apsolutni dobitnici a Srbija apsolutni gubitnik geostrateskog zemljotresa nakon pada SSSR-a i agresivne Americke hegemonije sirom sveta. Sve prethodne Americke administracije su se jos od devedesetih ili ranije utrkivale u posebno losem odnosu prema Srbiji i Srbima uopste. Podizanjem pravoslavne Rusije i mi dobijamo sansu da nam se makar malo isprave istorijske nepravde. Inace, apsolutno se slazem sa bivsim zamenikom sefa CIA da je tesko ako ne i nemoguce da se ostvare bolji odnosi izmedju Beograda i Vasingtona samo bi bilo licemerno u nama traziti krivca posle svega sto nam je njegova agencija uradila u muckim akcijama (Bljesak i Oluja) u Republici Srpskoj Krajni, posle toga u Republici Srpskoj i napokon i u samoj Srbiji (Kosovu i Metohiji). Dakle po pravilu su uvek protiv bilo kog naseg interesa sto potvrdjuju i listomsva glasanja u UN poslednjih 30 godina!
Granice Balkana ce prirodno morati da se promene i vise oslikaju Srpske interese kao i realnost.

Samir

pre 6 godina

Naravno da u nekom duzem periodu i slucaju etnickih sukoba moze doci do takvog epiloga jer istorijski gledano svaka nacija u evropi je bila podlozna tim procesima u zavisnosti od demografskih realnosti, vojno-politicke situacije i prestrojavanja u mega politickim interesnim sverama. Pitanje je da li na Balkanu postoje takvi uslovi i da li takav epilog moze da generise jednu efikasniju i stimulativniju klimu za sveobuhvatne medjuetnicke odnose na balkanu i evropi? U uslovima kada se evropski narodi integrisu u jedan mega-nacionalni komplex sa visokim standardima humanizma mozda takav etnicki koncept nece biti neophodan i da je vjerovatno moguce ocekeviti da neki kapitalisticki kartel instrumentalizuje nacionalne emocije u svrhu postizanja nekog maskiranog cilja koji sustinski predstavlja samo neki materijalni interes ili dugorocnu investiciju. Postojece drzave na balkanu su multietnicke i nisu izuzetak u evropi,,,jer ima skladnih multietnickih drzava i na zapadu...ali i na istoku evrope. Globalno rijesenje svih nacionalnih tenzija je postovanje ljudskih prava i konvencija humanizma koje ce se u buducnosti neminovno standartizovati kao politicka neminovnost za stabilan ekonomski i demogravski prirastaj svih evropljana. Mix kultura je jedno veliko kulturolosko bogatsvo naseg kontinenta i kao takvo ga treba njegovati svuda gde je to moguce i konstruktivno. Ljudska prava su jedina i glavna neminovnost nase sudbinske buducnosti i razlicitosti.

Влада

pre 6 godina

Не знам шта да кажем. Саосећам са Македонцима. Ми смо један народ. Не пише им се добро. Њихов евентуални пораз сматрао би и нашим поразом. Надам се да се то неће десити. Међутим такве ствари се решавају само ратом. Албанци неће стати сад кад је клима повољна за њих. Имају и директну подршку са стране. Нажалост ми остали смо разједињени, посвађани, и ако се не освестимо проблеми ће нам бити само већи.

krkix

pre 6 godina

Cekaj brate malo - prvo nisu mogle da se menjaju granice, ali je moglo da bude progona stanovnistva, posle toga su granice mogle da se menjaju, ali nije smelo biti progona stanovnistva. Sada opet neka fina prilagodjavanja, a pravila pise neko ko ni sa cim nema veze, i kako mu se u trenutku svidi, Kosovo nije drzava. Losi odnosi SAD i Rusije su posledica interesa kriminalne grupe, uglavnom poreklom iz istocne Evrope, koja je zaposela obavestajne sluzbe i Demokratsku stranku. Odnosi ce se popraviti kada ove grupe vise ne bude, a to je fizicka neminovnost.

buzzz

pre 6 godina

Istina da više nema bombardovanja i sankcija,ali život u Srbiji se nije mnogo popravio,a prošlo je 17 godina od smene Miloševića i otvaranja prema zapadu.Znači da je ipak bilo naivno verovanje da je Miloševićeva politika jedini krivac za loš život građana.A priče su bile da će se nakon promene vlasti i demokratizacije Kosovo vratit u pravni sistem,da ćemo dobiti stotine milijardi dolara za obnovu,da ćemo za najviše 10 godina biti deo EU.A istina je da snage,koje su vladale 90-ih vladaju i danas u manje-više istom sastavu i da imaju veću podršku zapada,nego svi lideri DOS-a nakon petog oktobra.

Cica

pre 6 godina

Nadamo se da hoce, pa da nasa deca konacno ne moraju brinuti, hoce li ratovati svakih par decenija. Ovakvo stanje je svakako neodrzivo i mi, konkretno drzava Srbija, ne zna da nauci svoju decu gde su joj juzne granice. Reci cete da znamo, ali niste u pravu, jer tamo gde nema drzavne vlasti, gde nema stanovnistva, gde nasi gradjani i drzavni cinovnici ne smeju ni da pridju, nema ni drzave. Zato neka se konacno zavrsi i ova agonija, koja nas kao drzavu kosta sunovrata kojem se ne vidi kraj.

dragaN

pre 6 godina

Postojece drzave na balkanu su multietnicke i nisu izuzetak u evropi,,,jer ima skladnih multietnickih drzava i na zapadu...ali i na istoku evrope. Globalno rijesenje svih nacionalnih tenzija je postovanje ljudskih prava i konvencija humanizma koje ce se u buducnosti neminovno standartizovati kao politicka neminovnost za stabilan ekonomski i demogravski prirastaj svih evropljana.

Samir

A sad Samire zamisli sledecu situaciju. Taj Zapad, odnosno Evropa, zapala u ekonomsku krizu (sto ce se neminovno desiti pre ili kasnije, nijedno carstvo u istoriji nije bilo vecno). Plate male, standard drasticno pao. Istovremeno Kino postala ekonomska i vojna sila broj 1 (sto je sasvim izvesno). I sada u toj posrnuloj Evropi, Kina nadje politicare u Spaniji na primer, da za saku pirinca vicu "Barselona radi, Madrid se gradi!", "A gde su nasi novci!", "Sve pare iz Katalonije odose u Madrid!". Istovremeno u Madridu, Kina plati politicirama da ne popuste ni jedan centimetar, nego da jos vise stegnu. A onda nekima daje i oruzje, pa s vremena na vreme se i zapuca.Sta mislis, koliko dugo bi u toj Spaniji vladala harmonija, humanost i postovanje ljudskih prava?

kraja

pre 6 godina

...kao sto je jos 70-tih imala planove za razbijanje jugoslavije, cia ima planove i za prekrajanje sadasnjih granica na balkanu...
...iz samo njima znanih razloga, albanci imaju prioritet, delom zbog polozaja same albanije, kosova i zapadne makedonije, a delom zbog nevidjene servilnosti albanaca prema americi...
...normalno, veliku ulogu imaju albanski "lobisti", citaj politicki placenici, koji vec pola veka rade u korist neimenovanog albanskog jezgra na balkanu...
...u pitanju je uvek i samo novac, jer znamo ko ima velike koristi od odvajanja kosova, a sto rece neko od komentatora, preporuceno ujedinjenje makedonije i srbije bi samo bio odlican izvor novih problema koji bi se na isti nacin resavali u buducnosti...
...ulazak u nato ne bi doneo nikakve povoljnosti, jer mozda nato moze da zastiti od neke trece sile, ali od same amerike i njenih interesa ne...

mlekadzija

pre 6 godina

Zsdivljujuca je lakoca kojom doticni izjavljuje kako ce biti novih granica u regionu. I od svih zemalja prva je Makedonija.... bas se pitam zasto? No meni se cini da tzv Kosovo nece ostati u sadasnjim granicama. Pre ili kasnije.

AlCapone

pre 6 godina

"U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom."

Uvek u federaciju kada nekome to odgovara i zatreba. A onda za 20 godina tzv. nacionalno buđenje i parole o srpskoj hegemoniji. Srbija nikad vise ni sa kim u federaciju. A posebno ne sam nekim manlim zemljama fluidnog identiteta.

Nema Srbija vise te snage da se bavi "buđenjem" te ili one drzavnosti. Kad zagusti beze u federaciju, a onda prica o represiji i san od stoljeca sedmog o vlastitoj drzavi.

Misko

pre 6 godina

Federacija sa Makedonijom, neka hvala. Zajednicko trziste i borba za druga trzista mozda da, ali nova preganjanja velike i male federalne jedinice, jos jedna mogucnost sveta da nas zavlaci i potencijalni ponovni ubod u ledja za par godina - neka hvala.

Doktor

pre 6 godina

Prvo, na balkanu ništa mirno ne može da se reši, nismo mi Čehoslovačka, drugo velike sile su i devedesetih prvo ignorisale rat pa su se posle sve više uključivale prvo sankcijama pa i vojnom intervencijom na kraju. Sve u svemu ponoviće nam se devedesete, albanija ima aspiracije da se širi, srbija prema bosni evo i nikolić juče reče, a uvek ima i budala koje će da počnu da pucaju. Nije dobro

Eskim

pre 6 godina

Čovek priča iz iskustva. Ko hoće - čuće ga. Ko neće - slobodno neka zabije glavu u pesak, ali to neće promeniti dešavanja. Da hoće neko da potegne tu priču iz SAD pa da se politike rešimo na duže vreme i okrenemo ekonomiji, bilo bi bolje za sve. Ovo stanje stalne privremenosti je pogubno po privrede navedenih zemalja.

milutin stojkov

pre 6 godina

@Cica to ste opisali zove se okupacija, a ne odsustvo prisustva drzave i nijedna drzava na ovoj planeti nije se dobrovoljno odrekla svoje teritorije izgubljene ratom. to sto je tesko ne sme biti opravdanje za dizanje ruku od svoje zemlje.

e-krem

pre 6 godina

@Cica to ste opisali zove se okupacija, a ne odsustvo prisustva drzave i nijedna drzava na ovoj planeti nije se dobrovoljno odrekla svoje teritorije izgubljene ratom. to sto je tesko ne sme biti opravdanje za dizanje ruku od svoje zemlje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milutin stojkov, 28. maj 2017 13:16)

Da li ovo vazi i za Madjarsku i Vojvodinu?

Billy_the_cat - ovan

pre 6 godina

Kako ovaj zna da su Bošnjaci ljuti i Srbi ushićeni? Jel živi ovdje ili čita komentare na portalima, napisane od maloljetnika? Pustite Bosnu konačno na miru, 650 godina su ovdje nekakva previranja okanite se ove države.

Kovadin

pre 6 godina

Da ima pameti Srbija, BiH i Makedonija bi napravile makar konfederaciju i time zatvorile ovaj cirkus. Ratno secanje je problem ali jos veci od svega jeste korupcija, zadrtost i uticaji crkvenih zajednica koji tiho potpiruju razdor. Kada ova tri unutrasnja problema rese onda ce biti moguce pricati o nekoj zajednici koja bi naravno bila u interesu malog coveka ali ne i religije ili korumpirane politike.

Antuntun

pre 6 godina

Navlakuša!,gdje god su tvrdili da nemaju interesa tu su vojno intervirali.SRB i HR trebaju s tihom diplomacijom sjesti za stol,dogovoriti zajedničke interese jer u konačnici mi ćemo biti uvučeni u ratove.

Jarilo

pre 6 godina

Ako bude menjanja granica, menjace se "malo" sire od Balkana, u to budite uvereni.. Jer , kada duvas u vatru, uvek postoji dobra sansa da se i sam zapalis..

Nego, ako je na ovim prostorima ostalo zrno razuma, los scenario ce biti izbegnut. Ne trebaju nam nuzno nikakve nove Jugoslavije. Dovoljno je da Srbija iskreno i bez zadnjih namera podrzi Bosnu u nastojanju da postane funkcionalna drzava, da podrzi Makedoniju i CG. Tako ce osnaziti i sebe i biti onaj cuveni "faktor stabilnosti".

Već vidjeno

pre 6 godina

E moj @Samir-e ti još uvek veruješ u deda mraza...
Sve je to lepo do onog momenta kad "neko" doturi oružje odredjenoj nacionalnoj/verskoj grupi koja će ga iskoristiti za ostvarenje svojih "istorijskih interesa"...i opet smo na istom...za jedne će biti teroristi a za druge demokratske snage koje skidaju "nametnute" (iako su regularnim većinskim glasanjem izabrani) dikatatore...
"Budala i krivih drva nikad nestati neće" pa ni oružanih sukoba jer će veliki takve iskoristiti (dokazano više puta) za ostvarenje SVOJIH ekonomskih, političkih, vojnih i drugih ciljeva.

Mix max

pre 6 godina

Ništa novo.Od kad je sveta granice se menjaju,države nastaju i nestaju,narodi se mešaju,migriraju,ratuju i sklapaju religijske ,političke i vojne saveze .Dovoljno je pogledati političke mape unazad samo 100 godina ,da ne govorim o daljoj istoriji pa je sve jasno.Zašto bi sadašnja situacija bila drugačija od on onih kroz istoriju?Ko može garantovati da će za 100 u sadašnjoj formi godina postojati npr. Belgija,V.Britanija,Turska,Španija itd. .Svaka promena granica je sukob koji se razrešava nekad vojno ,a nekad politički jer nijedna država na svetu nije nastala pravnim putem tj. prvo je bila politička odluka ,a tek potom je za ta država formirala pravni sistem .Problem Balkana jeste što je ovde svaka promena granica nemoguća bez rata .

Sinisa

pre 6 godina

Granice su vazne za budale koje misle da svaki narod mora da zivi u jednoj drzavi,a ne kako se u toj drzavi zivi. Zasto se npr ni jedan od tri najveca evropska naroda koji zive u Svajcarskoj ne zalaze da se pripoji maticnoj zemlji? Zato sto u Svajcarskoj imaju uredjen zivot bez obzira kom narodu pripadaju,a i u maticama je tako pa iako nisu clanovi EU imaju slobodan protok roba,ideja i kapitala. Kada Balkan bude uredjen poput Evrope granice izmedju drzava ce biti bitne koliko one izmedju opstina danas i nece narod slepo verovati da je sreca u istoj veri i naciji nego u istim ljudskim,kulturnim i ekonomskim vrednostima.

Papageno

pre 6 godina

Hoće, naravno.

Iz prostog razloga što svi na Balkanu sanjaju o nekakvim "čistim" nacionalnim teritorijama i državama, na području koje je etnički vema izmešano. A problem samo pogoršavaju i različite, međusobno neprijateljske vere.

Zato ko god u nekom trenutku uspe u toj svojoj nameri "čiste" nacionalne teritorije, to je uvek i neizostavno na štetu nekog drugog, ko mora trpi represiju i sumanuto nasilje sve dok ne dočeka svoj trenutak da "ispravi nepravdu" iz prošlosti i "osveti se" ranijim neprijateljima tako što će im uraditi isto i još gore!

I tako u krug, i tako u beskraj!

Na Balkanu je uvek negde neki narod "višak" i "remetilački faktor". Zato na Balkanu mir može biti samo privremen, na primer, kao u vreme Bravara.

Ali ništa se ne radi na tome da se neprijateljstvo suzbije i zato ono uvek tinja i uvek ga mogu razgoreti razni profesionalni "branitelji nacije" kojih uvek ima, a nema nikakve želje za suživotom!

Petar

pre 6 godina

Da li ovo vazi i za Madjarsku i Vojvodinu?
(e-krem, 28. maj 2017 14:01)

Mislis na Vojvodinu i Austro Ugarsku.
Crna Gora se odvojila od Srbije 2006.
Kad je ono bese Kosovo priznato? 2008.