Subota, 27.05.2017.

18:44

Protest biciklista u Beogradu: Vlast prvo gleda automobile

Beogradski biciklisti su na poziv udruženja "Ulice za bicikliste" krenuli oko 17 časova u redovnu mesečnu vožnju gradom.

Izvor: Beta

Protest biciklista u Beogradu: Vlast prvo gleda automobile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Марко

pre 6 godina

Dragi biciklisti. Pisem vam ovaj tekst da bi bar jedan od vas promenio vase ponasanje u saobracaju. Vidim da trazite neke evropske uslove u saobracaju, koje bi verovatno trebale da se finansiraju iz cene goriva. Nadjite mi nekoliko biciklista koji su osvetljeni kako treba, koji ne prave prekrsaj na svakih 100 metara, i koji se krecu po propisima. Na moju nesrecu , moj pokojni zet je bas kao i vi vozio bicikl i na njemu svojom krivicom poginuo, i ostavio mi sestru udovicu sa troje male dece. Ako hocete evropske uslove , pocnite prvo tako da se ponasate.
(vozac, 27. maj 2017 22:59)
Може, кад возачи буду почели да се понашају европски, да редовно дају жмигавац, да поштују ограничења, да не свирају као идиоти за сваку ситницу, кад буду некад бацили поглед преко рамена код скретања, кад буду давали жмигавац код престројавања, кад буду престали да користе десну траку за паркирање са сва четри, кад буду погледали у ретровизор прво па онда отварали врата, кад буду престали да се паркирају на зеленим површинама, тротоарима и бициклистичким стазама, можда ће онда ова земља и град постати европски. До тада бициклисти су најмањи проблем...

затуцани

pre 6 godina

Овде људи не разумеју да бицикл може бити одлично превозно средство, а не вид рекреације у слободно време. Пази ове што сматрају да је доста што постоји круг око Аде Циганлије...

маркеђани

pre 6 godina

Количина пљувачине према бициклистима и број минуса на коментаре подршке су прави одраз нашег друштва које није одмакло од менталитета 1960тих и тоталне моторизације. Поражавајуће је то што као народ и земља све више тонемо, највише ментално. Нисмо у стању да сагледамо предности алтернативног превоза у градовима као што су то давно сагледали и применили паметнији народи од нас. Зелени градови су нешто ка чему нормално друштво тежи и ти процеси су у току на западу Европе.
Али шта они знају, Срби су најпаметнији. Само да је дизела и исчупаних катализатора и ФАП филтера и бог да нас види. Сумпор нек куља, нисмо ми криви, НАТО је крив...

Mihailo

pre 6 godina

Preveliki broj Srba se prečesto ponaša bahato šta god radili. Čini mi se da ipak postoji par bitnih razlika između bahatog vozača i bahatog bicikliste, pre svega uslovljenih prirodom vozila.
Bahati biciklista teško može da zapreci trotoar za pešake parkiranim biciklom. Bahati biciklista teško može da parkira bicikl u traci, upali četiri migavca i sedne u kafić. Teško može da vozi gradom 80-100 km/h kada je ograničenje brzine 50 km/h. Ne može da krene da prestize otpozadi i seče celu kolonu vozila koja se uključuju. Za punu listu bi bilo potrebno mnogo više od 1500 karaktera ali verujem da svima pada na pamet bar 10 drugih stvari koje vas svakodnevno nerviraju u saobraćaju.
Sa druge strane biciklista koji se bahato ponaša u saobracaju time rizikuje svoj život sto je priznacete vrlo dobra motivacija da se ne ponašate bahato.
Napokon, cini mi se da sam broj bahatih vozača naspram broja bahatih biciklista jasno ukazuje na to kojim problemom bi drustvo prvo trebalo da se pozabavi.

Goran

pre 6 godina

Prošle godine u saobraćajnim nesrećama je poginulo 1000 ljudi. Da li je bicikl uzrok iti jedne smrti? Naravno na nije i to je najveća prednost korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva. Automobili ubijaju, bicikli ne. Ako osoba na biciklu proceni da je bezbednije da vozi dovoljno širokim trotoarom, time nikog neće ugroziti a kad automobil usled velike brzine izgubi kontrolu i pokosi pešake na trotoaru, to je ok?
Najveće prednosti korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva su upravo prepoznale evropske zemlje sa najvišimim životnim standardom. Nije samo u pitanju zdravija nacija i ogromne uštede u zdravstvu, manja buka i zagađenje, više prostora za normalno funkcionisanje gradova, ljudskiji kontakt nego zatvoreni i "zaštićeni" u toni čelika ...upravo je ekonomija bitan deo.
Ovde čovek kad napuni rezervoar na pumpi i plati akcize misli da tako puni i budžet. Nafta, automobili, rezervni delovi i infrastruktura ubijaju našu ekonomiju, najveći procenat u uvozu ide na ove stvari i to plaćamo realnim novcem, devizama, novcem koji ima vrednost. Prosečna plata bi bila znatno veća kad bi većina stanovništva koristila bicikl kao prevozno sredstvo i to ne mislim kroz lične uštede nego kao država. Jedini realan prihod za budžet je putarina koju plaćaju strani državljani kad prolaze kroz Srbiju.
Nažalost, bicikl kod nas još uvek se smatra za sirotinjsko prevozno sredstvo a njegova upotreba je upravo suprotna, ima izuzetan značaj za zdravije i bogatije društvo.

Biciklista

pre 6 godina

Imam skoro 50 godina biciklistickog staza i to ozbiljnog. Bio sam u reprezentacijama Jugoslavije i Srbije u biciklizmu. Prosao sam celu Evropu na bajsu - sto kao takmicar, sto kao obican ucesnik u saobracaju. Ovo pisem iz Beca do kojeg sam pre par dana dosao biciklom iz Beograda. Za koji dan nastavljam dalje prema Nemackoj i Skandinaviji. Na spisku zemalja koje sam na ovaj nacin obisao su i Spanija, Italija, Francuska, Svajcarska, Nemacka, Slovacka, Austrija Madjarska, Rumunija, Bugarska, Grcka, cela Skandinavija... da nabrojim samo neke.

Zakljucak...

Srbija je postala najzaostalija i najzatucanija zemlja Evrope. Na samom dnu. Ovoliku kolicinu gluposti i primitivizma necete naci nigde u Evropi. Od Srpske srdacnosti i osmeha, dobrog vaspitanja nije ostalo nista. Postali smo gorki, bezobrazni, egocentricni i nespremni da prihvatimo da tudje misljenje ne mora da se poklapa sa nasim. Postali smo nesposobni da saslusamo druge a da im ne solimo pamet. Postali smo samo dno dna... nazalost. I ovo ne pricam samo zbog ove teme, genralno smo takvi.

A svi koji misle da su biciklisti u Beogradu bahati i bezobrazni, mogu da dobiju turu Beogradom uz moje vodjstvo. Smatram da me broj predjenih kilometara na dva tocka, broj zemalja i velikih gradova kroz koje sam vozio i vozim, a i ozbiljne godine u kojima sam kandiduju za vrlo valjanog vodica. Ako i posle toga budete smatrali da je moj 'bezobrazluk' na ulicama Beograda neosnovan, onda vam dugujem javno izvinjenje.

Суботица

pre 6 godina

Суботица, инд. зона! Пола радника путује бициклом, где су стазе? Подржавам протест наравно!

jasta more

pre 6 godina

ja sam vozac kola, ali I bicikla, a i rolera po Adi. mislim da je jako zdravo i divno voziti bajs i voleo bih da ima jos vise staza po kojima bih mogao da se vozim po citavom gradu. za ove komentare koji kazu da su biciklisti bahati, kao vozac kola moram da kazem da to nije tacno, nikada mi se nije desilo nista slicno. bahat je nazalost dobar deo ovog naroda, a jos vise besan i zloban.

Fedor

pre 6 godina

Da ne bude zabune apsolutno podrzavam da biciklisti imaju bolje mogucnosti u saobracaju ali ...

Da li je stvarno kriva neka , bilo koja vlast za status biciklista?Nazalost nije , gradovi poput Beograda i Novog Sada su se prebrzo razvijali i uvecavali stanovnistvo i to pogotovo posle 1950-te.Ja bi voleo da Beograd dostigne Kopenhagen po pitanju biciklista samo mi recite koje onda sve zgrade treba porusiti ... mozda i vasu treba ... mislite i o tome bez sebicnosti.

Zoran Bukvić

pre 6 godina

Pokušaću da odgovorim komentatorima koje biciklisti "nerviraju". Dakle ovako:

1. Vozač bicikla , pogotovo onaj koji ga svakodnevno koristi kao prevozno sredstvo time rasterećuje zdravstveni sistem. Manje oboljeva od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i koječega još (dokazano, koga ne mrzi da gugla ima sajt svetske zdravstvene organizacije)

2. Vozač bicikla ne emituje zagađenje ni buku, tako da je i tu korisniji za sistem

3. Vozač bicikla ne stvara gužvu, gužvu stvaraju automobili, kojih je sve više

4. Vozač bicikla ne zauzima celo parking mesto

Sa druge strane, vi kao vozači privatnih automobila:

1. Ćešće poboljevate, gojazniji ste, nervozniji, koštate više zdravstveni sistem

2. Zagađujete okolinu

3. Stvarate gužbu i buku

4. Infrastruktura za vas najviše košta

5. Zahtevate parking ispot terase, ma šta ispod terase, u sobi

6. Izazivate saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom, a tek vaša bahatost ljude košta života

Vi, dragi moji vozači automobila, niste javni interes. Svi mi na biciklu imamo automobil, ali se njemu ne klanjamo kao božanstvu, i ne smatramo da njime treba da uđemo u kuću, pozorište, bioskop, opštinu, školu, falultet. Vaše pravo da uvek i svugde idete kolima ugrožava ogromnu većinu stanovništva. Vožnja privatnih automobila treba da postane skuplja, jer je očigledno da će Beograd završiti kao Istanbul, koji se guši u gužvama a ima loš prevoz, umesto kao Beč, koji pokušava da smanji broj automobila, a ima fenomenalan prevoz.

PPeca@SER

pre 6 godina

Posle motorista i taksista, biciklisti su tu negde pri vrhu bahatih sto se tice saobracaja.

Nadam se da su tokom danasnje voznje koristili 1 metar desne strane kolovozne trake i da nisu vozili i jurcali po trotoaru, kao ni prolazili kroz crveno svetlo?
(Igor, 27. maj 2017 20:08)

Prosle nedelje u Zagrebu... Biciklisti voze i po ulicama i po trotoarima, dozvoljeno. Na kolovozima i trotoarima gde postoji traka, voze tu, a tamo gde nema voze po trotoaru. Na raskrznicama preko pesackih prelaza postoji crvena traka za bicikle i preko nje se vozi, a ne gura. Cak i ako na trotoaru nema trake.

Samo je stvar da li ce svi voditi racuna o drugima, ili ne. Ovde, vidim, ima onih koje nervira tudje prisustvo. Tako je i za motorcikliste.
Mozda 1% nosi kacigu, nema potrebe jer se vodi racuna.

Miloš

pre 6 godina

Ne razumem ovoliku količinu minusa? Možete molim vas da mi objavite ovo: JA VOLIM DA VOZIM BICIKL I VOLEO BIH DA U BEOGRADU IMA VIŠE BICIKLISTIČKIH STAZA.
Hajde sad da vidimo koliko ću dobiti minusa za ovaj krajnje bezazlen, normalan i dobronameran komentar.

vozac

pre 6 godina

Dragi biciklisti. Pisem vam ovaj tekst da bi bar jedan od vas promenio vase ponasanje u saobracaju. Vidim da trazite neke evropske uslove u saobracaju, koje bi verovatno trebale da se finansiraju iz cene goriva. Nadjite mi nekoliko biciklista koji su osvetljeni kako treba, koji ne prave prekrsaj na svakih 100 metara, i koji se krecu po propisima. Na moju nesrecu , moj pokojni zet je bas kao i vi vozio bicikl i na njemu svojom krivicom poginuo, i ostavio mi sestru udovicu sa troje male dece. Ako hocete evropske uslove , pocnite prvo tako da se ponasate. Ovako se ne vozi bicikl po evropi , gledao sam to 5 god. Pamet u glavu.

frosty

pre 6 godina

@NoName
Probaj da vozis u Berlinu bicikl kao sto vozis u Srbiji. Kada to uradis javi se kolika je kazna koju si popio.

Kao i uvek zaboravljate da zakoni vaze i za bicikliste...

Valverde

pre 6 godina

Srpski urbani biciklisti..SUB,su najvece zlo na ulicama.
1.Voze kolovozom kontra kroz jednosmernu ulicu
2.koriste zebru ne silazeci sa bicikla.
3.Skrecu preko zebre na crveno.
4.Ne propustaju pesake cak ni na zebri
5.nailaze punom brzinom na raskrsnicu,pojavljuju se u treptaju oka
5.policija ih ne kaznjava nikad...i jos stotinu losih radnji.

stanislav

pre 6 godina

Za sve vas koji smatrate da smo iritantni i bahati,

kad vas neko "cukne" oseti vam branik (a nema kome se to nije desilo) e nas polome I super je ako prodjemo samo polomnjeni...
Vozimo totoarima zato sto nemamo gde, jer kad vozimo ulicom trudite se da zapamtimo kad smo poslednji put seli na bajs. Nije problem sto ovde lupate minuse problem je sto nas bukvalno mrzite na ulici!

Nenad

pre 6 godina

Biciklisti voze kako hoće a niko ih ne sankcioniše.Za bicikle je urađena posebna staza ceo krug oko Ade Cingalije,zatim od nje preko sajma pa sve do Nebojšine Kule,onda pre Kalemegdana se popenju liftom i voze do Novog Beograda i Keja i slično a i na Košutnjaku.Veoma često rentiram biciklo 300 dinara da vozim ceo dan uz ostavljanje lične karte.Prezadovoljkan sam.Protest ne razumem.

Da se zna

pre 6 godina

Najbahatija vrsta u saobracaju.Kad im odgovara oni su pesaci,kad ne oni su ravnopravni sa svima u saobracaju.Njihovi su i trotoari i kolovozne trake i pesacki prelazi i sve ostali.Hoce li neko da im objasni da ne mogu da voze bicikle preko pesackog i da u tom slucaju nisu pesaci jer velikom brzinom prelaze,tesko ih je uociti.

troolex

pre 6 godina

Podrska kolegama biciklistima. Nisam mogao da se pridruzim ovaj put ali sledeci put obavezno dolazim. I da bude jos mnoogo vise ljudi!

Pozdrav i za vredne sendvicare.

a zakon?

pre 6 godina

a kad 2-3 drugara krenu putem rezervisanim za saobracaj motornih vozila i idu jedan pored drugog zauzmu jednu traku? misle da za njih ne vazi zakon?

Miloš

pre 6 godina

dugo vozim bicikl po Beogradu, idem s njim na posao, išao sam i po Evropi i video kako to tamo funkcioniše sa biciklima, pročitao sam i komentare ovih koji smatraju da su beogradski biciklisti bahati, sve u svemu izvagao sam sve što sam mogao da izvažem i moj zaključak je ovaj: Srbija i Beograd su zaostala, zapuštena, prljava i štrokava azijatska selendra, kvalitet puteva je takav da po Beogradu valja voziti samo tenkove, saobraćajna kultura, biciklistička infrastruktura i uopšte mentalitet ljudi i njihovo razmišljanje o biciklu kao o zdravom, efikasnom i jeftinom prevoznom sredstvu su na nivou čovekolikih majmuna, meni je jako žao što nisam bio pametniji i pobegao odavde na vreme, sad je kasno i meni se iskreno plače kad vidim gde i sa kim živim. Pozdrav za sve bicikliste ove jadne i usrane zemlje.

Liberty

pre 6 godina

...a sve to da plate vozaci kroz jos vece namete: poreze, akcize, takse, registracije, ateste... Mi vam placamo i javni prevoz jer se i tu svercujete.

Igor

pre 6 godina

Posle motorista i taksista, biciklisti su tu negde pri vrhu bahatih sto se tice saobracaja.

Nadam se da su tokom danasnje voznje koristili 1 metar desne strane kolovozne trake i da nisu vozili i jurcali po trotoaru, kao ni prolazili kroz crveno svetlo?

Miloš

pre 6 godina

Kad ih vidim kako se bahate po trotoaru, dođe mi da gurnem nekoga. Takođe, iritiraju njihovi prolasci kroz zeleno za pešake kad im je crveno na semaforu za kola. Da dodam, mrzim kad je jedan ispred mene u uskoj ulici i neće da se makne da prođem pa onda moram da guslam iza njega 20km/h, a plašim se da ga obiđem da ga ne zakačim. Pazim na njih ali su svakako jedna jako iritantna pojava u saobraćaju.

Da se zna

pre 6 godina

Najbahatija vrsta u saobracaju.Kad im odgovara oni su pesaci,kad ne oni su ravnopravni sa svima u saobracaju.Njihovi su i trotoari i kolovozne trake i pesacki prelazi i sve ostali.Hoce li neko da im objasni da ne mogu da voze bicikle preko pesackog i da u tom slucaju nisu pesaci jer velikom brzinom prelaze,tesko ih je uociti.

Valverde

pre 6 godina

Srpski urbani biciklisti..SUB,su najvece zlo na ulicama.
1.Voze kolovozom kontra kroz jednosmernu ulicu
2.koriste zebru ne silazeci sa bicikla.
3.Skrecu preko zebre na crveno.
4.Ne propustaju pesake cak ni na zebri
5.nailaze punom brzinom na raskrsnicu,pojavljuju se u treptaju oka
5.policija ih ne kaznjava nikad...i jos stotinu losih radnji.

Nenad

pre 6 godina

Biciklisti voze kako hoće a niko ih ne sankcioniše.Za bicikle je urađena posebna staza ceo krug oko Ade Cingalije,zatim od nje preko sajma pa sve do Nebojšine Kule,onda pre Kalemegdana se popenju liftom i voze do Novog Beograda i Keja i slično a i na Košutnjaku.Veoma često rentiram biciklo 300 dinara da vozim ceo dan uz ostavljanje lične karte.Prezadovoljkan sam.Protest ne razumem.

Igor

pre 6 godina

Posle motorista i taksista, biciklisti su tu negde pri vrhu bahatih sto se tice saobracaja.

Nadam se da su tokom danasnje voznje koristili 1 metar desne strane kolovozne trake i da nisu vozili i jurcali po trotoaru, kao ni prolazili kroz crveno svetlo?

Miloš

pre 6 godina

Kad ih vidim kako se bahate po trotoaru, dođe mi da gurnem nekoga. Takođe, iritiraju njihovi prolasci kroz zeleno za pešake kad im je crveno na semaforu za kola. Da dodam, mrzim kad je jedan ispred mene u uskoj ulici i neće da se makne da prođem pa onda moram da guslam iza njega 20km/h, a plašim se da ga obiđem da ga ne zakačim. Pazim na njih ali su svakako jedna jako iritantna pojava u saobraćaju.

a zakon?

pre 6 godina

a kad 2-3 drugara krenu putem rezervisanim za saobracaj motornih vozila i idu jedan pored drugog zauzmu jednu traku? misle da za njih ne vazi zakon?

Liberty

pre 6 godina

...a sve to da plate vozaci kroz jos vece namete: poreze, akcize, takse, registracije, ateste... Mi vam placamo i javni prevoz jer se i tu svercujete.

frosty

pre 6 godina

@NoName
Probaj da vozis u Berlinu bicikl kao sto vozis u Srbiji. Kada to uradis javi se kolika je kazna koju si popio.

Kao i uvek zaboravljate da zakoni vaze i za bicikliste...

vozac

pre 6 godina

Dragi biciklisti. Pisem vam ovaj tekst da bi bar jedan od vas promenio vase ponasanje u saobracaju. Vidim da trazite neke evropske uslove u saobracaju, koje bi verovatno trebale da se finansiraju iz cene goriva. Nadjite mi nekoliko biciklista koji su osvetljeni kako treba, koji ne prave prekrsaj na svakih 100 metara, i koji se krecu po propisima. Na moju nesrecu , moj pokojni zet je bas kao i vi vozio bicikl i na njemu svojom krivicom poginuo, i ostavio mi sestru udovicu sa troje male dece. Ako hocete evropske uslove , pocnite prvo tako da se ponasate. Ovako se ne vozi bicikl po evropi , gledao sam to 5 god. Pamet u glavu.

Miloš

pre 6 godina

dugo vozim bicikl po Beogradu, idem s njim na posao, išao sam i po Evropi i video kako to tamo funkcioniše sa biciklima, pročitao sam i komentare ovih koji smatraju da su beogradski biciklisti bahati, sve u svemu izvagao sam sve što sam mogao da izvažem i moj zaključak je ovaj: Srbija i Beograd su zaostala, zapuštena, prljava i štrokava azijatska selendra, kvalitet puteva je takav da po Beogradu valja voziti samo tenkove, saobraćajna kultura, biciklistička infrastruktura i uopšte mentalitet ljudi i njihovo razmišljanje o biciklu kao o zdravom, efikasnom i jeftinom prevoznom sredstvu su na nivou čovekolikih majmuna, meni je jako žao što nisam bio pametniji i pobegao odavde na vreme, sad je kasno i meni se iskreno plače kad vidim gde i sa kim živim. Pozdrav za sve bicikliste ove jadne i usrane zemlje.

troolex

pre 6 godina

Podrska kolegama biciklistima. Nisam mogao da se pridruzim ovaj put ali sledeci put obavezno dolazim. I da bude jos mnoogo vise ljudi!

Pozdrav i za vredne sendvicare.

Fedor

pre 6 godina

Da ne bude zabune apsolutno podrzavam da biciklisti imaju bolje mogucnosti u saobracaju ali ...

Da li je stvarno kriva neka , bilo koja vlast za status biciklista?Nazalost nije , gradovi poput Beograda i Novog Sada su se prebrzo razvijali i uvecavali stanovnistvo i to pogotovo posle 1950-te.Ja bi voleo da Beograd dostigne Kopenhagen po pitanju biciklista samo mi recite koje onda sve zgrade treba porusiti ... mozda i vasu treba ... mislite i o tome bez sebicnosti.

Miloš

pre 6 godina

Ne razumem ovoliku količinu minusa? Možete molim vas da mi objavite ovo: JA VOLIM DA VOZIM BICIKL I VOLEO BIH DA U BEOGRADU IMA VIŠE BICIKLISTIČKIH STAZA.
Hajde sad da vidimo koliko ću dobiti minusa za ovaj krajnje bezazlen, normalan i dobronameran komentar.

stanislav

pre 6 godina

Za sve vas koji smatrate da smo iritantni i bahati,

kad vas neko "cukne" oseti vam branik (a nema kome se to nije desilo) e nas polome I super je ako prodjemo samo polomnjeni...
Vozimo totoarima zato sto nemamo gde, jer kad vozimo ulicom trudite se da zapamtimo kad smo poslednji put seli na bajs. Nije problem sto ovde lupate minuse problem je sto nas bukvalno mrzite na ulici!

Zoran Bukvić

pre 6 godina

Pokušaću da odgovorim komentatorima koje biciklisti "nerviraju". Dakle ovako:

1. Vozač bicikla , pogotovo onaj koji ga svakodnevno koristi kao prevozno sredstvo time rasterećuje zdravstveni sistem. Manje oboljeva od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i koječega još (dokazano, koga ne mrzi da gugla ima sajt svetske zdravstvene organizacije)

2. Vozač bicikla ne emituje zagađenje ni buku, tako da je i tu korisniji za sistem

3. Vozač bicikla ne stvara gužvu, gužvu stvaraju automobili, kojih je sve više

4. Vozač bicikla ne zauzima celo parking mesto

Sa druge strane, vi kao vozači privatnih automobila:

1. Ćešće poboljevate, gojazniji ste, nervozniji, koštate više zdravstveni sistem

2. Zagađujete okolinu

3. Stvarate gužbu i buku

4. Infrastruktura za vas najviše košta

5. Zahtevate parking ispot terase, ma šta ispod terase, u sobi

6. Izazivate saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom, a tek vaša bahatost ljude košta života

Vi, dragi moji vozači automobila, niste javni interes. Svi mi na biciklu imamo automobil, ali se njemu ne klanjamo kao božanstvu, i ne smatramo da njime treba da uđemo u kuću, pozorište, bioskop, opštinu, školu, falultet. Vaše pravo da uvek i svugde idete kolima ugrožava ogromnu većinu stanovništva. Vožnja privatnih automobila treba da postane skuplja, jer je očigledno da će Beograd završiti kao Istanbul, koji se guši u gužvama a ima loš prevoz, umesto kao Beč, koji pokušava da smanji broj automobila, a ima fenomenalan prevoz.

jasta more

pre 6 godina

ja sam vozac kola, ali I bicikla, a i rolera po Adi. mislim da je jako zdravo i divno voziti bajs i voleo bih da ima jos vise staza po kojima bih mogao da se vozim po citavom gradu. za ove komentare koji kazu da su biciklisti bahati, kao vozac kola moram da kazem da to nije tacno, nikada mi se nije desilo nista slicno. bahat je nazalost dobar deo ovog naroda, a jos vise besan i zloban.

Суботица

pre 6 godina

Суботица, инд. зона! Пола радника путује бициклом, где су стазе? Подржавам протест наравно!

Biciklista

pre 6 godina

Imam skoro 50 godina biciklistickog staza i to ozbiljnog. Bio sam u reprezentacijama Jugoslavije i Srbije u biciklizmu. Prosao sam celu Evropu na bajsu - sto kao takmicar, sto kao obican ucesnik u saobracaju. Ovo pisem iz Beca do kojeg sam pre par dana dosao biciklom iz Beograda. Za koji dan nastavljam dalje prema Nemackoj i Skandinaviji. Na spisku zemalja koje sam na ovaj nacin obisao su i Spanija, Italija, Francuska, Svajcarska, Nemacka, Slovacka, Austrija Madjarska, Rumunija, Bugarska, Grcka, cela Skandinavija... da nabrojim samo neke.

Zakljucak...

Srbija je postala najzaostalija i najzatucanija zemlja Evrope. Na samom dnu. Ovoliku kolicinu gluposti i primitivizma necete naci nigde u Evropi. Od Srpske srdacnosti i osmeha, dobrog vaspitanja nije ostalo nista. Postali smo gorki, bezobrazni, egocentricni i nespremni da prihvatimo da tudje misljenje ne mora da se poklapa sa nasim. Postali smo nesposobni da saslusamo druge a da im ne solimo pamet. Postali smo samo dno dna... nazalost. I ovo ne pricam samo zbog ove teme, genralno smo takvi.

A svi koji misle da su biciklisti u Beogradu bahati i bezobrazni, mogu da dobiju turu Beogradom uz moje vodjstvo. Smatram da me broj predjenih kilometara na dva tocka, broj zemalja i velikih gradova kroz koje sam vozio i vozim, a i ozbiljne godine u kojima sam kandiduju za vrlo valjanog vodica. Ako i posle toga budete smatrali da je moj 'bezobrazluk' na ulicama Beograda neosnovan, onda vam dugujem javno izvinjenje.

Goran

pre 6 godina

Prošle godine u saobraćajnim nesrećama je poginulo 1000 ljudi. Da li je bicikl uzrok iti jedne smrti? Naravno na nije i to je najveća prednost korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva. Automobili ubijaju, bicikli ne. Ako osoba na biciklu proceni da je bezbednije da vozi dovoljno širokim trotoarom, time nikog neće ugroziti a kad automobil usled velike brzine izgubi kontrolu i pokosi pešake na trotoaru, to je ok?
Najveće prednosti korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva su upravo prepoznale evropske zemlje sa najvišimim životnim standardom. Nije samo u pitanju zdravija nacija i ogromne uštede u zdravstvu, manja buka i zagađenje, više prostora za normalno funkcionisanje gradova, ljudskiji kontakt nego zatvoreni i "zaštićeni" u toni čelika ...upravo je ekonomija bitan deo.
Ovde čovek kad napuni rezervoar na pumpi i plati akcize misli da tako puni i budžet. Nafta, automobili, rezervni delovi i infrastruktura ubijaju našu ekonomiju, najveći procenat u uvozu ide na ove stvari i to plaćamo realnim novcem, devizama, novcem koji ima vrednost. Prosečna plata bi bila znatno veća kad bi većina stanovništva koristila bicikl kao prevozno sredstvo i to ne mislim kroz lične uštede nego kao država. Jedini realan prihod za budžet je putarina koju plaćaju strani državljani kad prolaze kroz Srbiju.
Nažalost, bicikl kod nas još uvek se smatra za sirotinjsko prevozno sredstvo a njegova upotreba je upravo suprotna, ima izuzetan značaj za zdravije i bogatije društvo.

PPeca@SER

pre 6 godina

Posle motorista i taksista, biciklisti su tu negde pri vrhu bahatih sto se tice saobracaja.

Nadam se da su tokom danasnje voznje koristili 1 metar desne strane kolovozne trake i da nisu vozili i jurcali po trotoaru, kao ni prolazili kroz crveno svetlo?
(Igor, 27. maj 2017 20:08)

Prosle nedelje u Zagrebu... Biciklisti voze i po ulicama i po trotoarima, dozvoljeno. Na kolovozima i trotoarima gde postoji traka, voze tu, a tamo gde nema voze po trotoaru. Na raskrznicama preko pesackih prelaza postoji crvena traka za bicikle i preko nje se vozi, a ne gura. Cak i ako na trotoaru nema trake.

Samo je stvar da li ce svi voditi racuna o drugima, ili ne. Ovde, vidim, ima onih koje nervira tudje prisustvo. Tako je i za motorcikliste.
Mozda 1% nosi kacigu, nema potrebe jer se vodi racuna.

маркеђани

pre 6 godina

Количина пљувачине према бициклистима и број минуса на коментаре подршке су прави одраз нашег друштва које није одмакло од менталитета 1960тих и тоталне моторизације. Поражавајуће је то што као народ и земља све више тонемо, највише ментално. Нисмо у стању да сагледамо предности алтернативног превоза у градовима као што су то давно сагледали и применили паметнији народи од нас. Зелени градови су нешто ка чему нормално друштво тежи и ти процеси су у току на западу Европе.
Али шта они знају, Срби су најпаметнији. Само да је дизела и исчупаних катализатора и ФАП филтера и бог да нас види. Сумпор нек куља, нисмо ми криви, НАТО је крив...

Mihailo

pre 6 godina

Preveliki broj Srba se prečesto ponaša bahato šta god radili. Čini mi se da ipak postoji par bitnih razlika između bahatog vozača i bahatog bicikliste, pre svega uslovljenih prirodom vozila.
Bahati biciklista teško može da zapreci trotoar za pešake parkiranim biciklom. Bahati biciklista teško može da parkira bicikl u traci, upali četiri migavca i sedne u kafić. Teško može da vozi gradom 80-100 km/h kada je ograničenje brzine 50 km/h. Ne može da krene da prestize otpozadi i seče celu kolonu vozila koja se uključuju. Za punu listu bi bilo potrebno mnogo više od 1500 karaktera ali verujem da svima pada na pamet bar 10 drugih stvari koje vas svakodnevno nerviraju u saobraćaju.
Sa druge strane biciklista koji se bahato ponaša u saobracaju time rizikuje svoj život sto je priznacete vrlo dobra motivacija da se ne ponašate bahato.
Napokon, cini mi se da sam broj bahatih vozača naspram broja bahatih biciklista jasno ukazuje na to kojim problemom bi drustvo prvo trebalo da se pozabavi.

Марко

pre 6 godina

Dragi biciklisti. Pisem vam ovaj tekst da bi bar jedan od vas promenio vase ponasanje u saobracaju. Vidim da trazite neke evropske uslove u saobracaju, koje bi verovatno trebale da se finansiraju iz cene goriva. Nadjite mi nekoliko biciklista koji su osvetljeni kako treba, koji ne prave prekrsaj na svakih 100 metara, i koji se krecu po propisima. Na moju nesrecu , moj pokojni zet je bas kao i vi vozio bicikl i na njemu svojom krivicom poginuo, i ostavio mi sestru udovicu sa troje male dece. Ako hocete evropske uslove , pocnite prvo tako da se ponasate.
(vozac, 27. maj 2017 22:59)
Може, кад возачи буду почели да се понашају европски, да редовно дају жмигавац, да поштују ограничења, да не свирају као идиоти за сваку ситницу, кад буду некад бацили поглед преко рамена код скретања, кад буду давали жмигавац код престројавања, кад буду престали да користе десну траку за паркирање са сва четри, кад буду погледали у ретровизор прво па онда отварали врата, кад буду престали да се паркирају на зеленим површинама, тротоарима и бициклистичким стазама, можда ће онда ова земља и град постати европски. До тада бициклисти су најмањи проблем...

затуцани

pre 6 godina

Овде људи не разумеју да бицикл може бити одлично превозно средство, а не вид рекреације у слободно време. Пази ове што сматрају да је доста што постоји круг око Аде Циганлије...

Miloš

pre 6 godina

dugo vozim bicikl po Beogradu, idem s njim na posao, išao sam i po Evropi i video kako to tamo funkcioniše sa biciklima, pročitao sam i komentare ovih koji smatraju da su beogradski biciklisti bahati, sve u svemu izvagao sam sve što sam mogao da izvažem i moj zaključak je ovaj: Srbija i Beograd su zaostala, zapuštena, prljava i štrokava azijatska selendra, kvalitet puteva je takav da po Beogradu valja voziti samo tenkove, saobraćajna kultura, biciklistička infrastruktura i uopšte mentalitet ljudi i njihovo razmišljanje o biciklu kao o zdravom, efikasnom i jeftinom prevoznom sredstvu su na nivou čovekolikih majmuna, meni je jako žao što nisam bio pametniji i pobegao odavde na vreme, sad je kasno i meni se iskreno plače kad vidim gde i sa kim živim. Pozdrav za sve bicikliste ove jadne i usrane zemlje.

Zoran Bukvić

pre 6 godina

Pokušaću da odgovorim komentatorima koje biciklisti "nerviraju". Dakle ovako:

1. Vozač bicikla , pogotovo onaj koji ga svakodnevno koristi kao prevozno sredstvo time rasterećuje zdravstveni sistem. Manje oboljeva od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i koječega još (dokazano, koga ne mrzi da gugla ima sajt svetske zdravstvene organizacije)

2. Vozač bicikla ne emituje zagađenje ni buku, tako da je i tu korisniji za sistem

3. Vozač bicikla ne stvara gužvu, gužvu stvaraju automobili, kojih je sve više

4. Vozač bicikla ne zauzima celo parking mesto

Sa druge strane, vi kao vozači privatnih automobila:

1. Ćešće poboljevate, gojazniji ste, nervozniji, koštate više zdravstveni sistem

2. Zagađujete okolinu

3. Stvarate gužbu i buku

4. Infrastruktura za vas najviše košta

5. Zahtevate parking ispot terase, ma šta ispod terase, u sobi

6. Izazivate saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom, a tek vaša bahatost ljude košta života

Vi, dragi moji vozači automobila, niste javni interes. Svi mi na biciklu imamo automobil, ali se njemu ne klanjamo kao božanstvu, i ne smatramo da njime treba da uđemo u kuću, pozorište, bioskop, opštinu, školu, falultet. Vaše pravo da uvek i svugde idete kolima ugrožava ogromnu većinu stanovništva. Vožnja privatnih automobila treba da postane skuplja, jer je očigledno da će Beograd završiti kao Istanbul, koji se guši u gužvama a ima loš prevoz, umesto kao Beč, koji pokušava da smanji broj automobila, a ima fenomenalan prevoz.

troolex

pre 6 godina

Podrska kolegama biciklistima. Nisam mogao da se pridruzim ovaj put ali sledeci put obavezno dolazim. I da bude jos mnoogo vise ljudi!

Pozdrav i za vredne sendvicare.

stanislav

pre 6 godina

Za sve vas koji smatrate da smo iritantni i bahati,

kad vas neko "cukne" oseti vam branik (a nema kome se to nije desilo) e nas polome I super je ako prodjemo samo polomnjeni...
Vozimo totoarima zato sto nemamo gde, jer kad vozimo ulicom trudite se da zapamtimo kad smo poslednji put seli na bajs. Nije problem sto ovde lupate minuse problem je sto nas bukvalno mrzite na ulici!

Miloš

pre 6 godina

Ne razumem ovoliku količinu minusa? Možete molim vas da mi objavite ovo: JA VOLIM DA VOZIM BICIKL I VOLEO BIH DA U BEOGRADU IMA VIŠE BICIKLISTIČKIH STAZA.
Hajde sad da vidimo koliko ću dobiti minusa za ovaj krajnje bezazlen, normalan i dobronameran komentar.

jasta more

pre 6 godina

ja sam vozac kola, ali I bicikla, a i rolera po Adi. mislim da je jako zdravo i divno voziti bajs i voleo bih da ima jos vise staza po kojima bih mogao da se vozim po citavom gradu. za ove komentare koji kazu da su biciklisti bahati, kao vozac kola moram da kazem da to nije tacno, nikada mi se nije desilo nista slicno. bahat je nazalost dobar deo ovog naroda, a jos vise besan i zloban.

Суботица

pre 6 godina

Суботица, инд. зона! Пола радника путује бициклом, где су стазе? Подржавам протест наравно!

Nenad

pre 6 godina

Biciklisti voze kako hoće a niko ih ne sankcioniše.Za bicikle je urađena posebna staza ceo krug oko Ade Cingalije,zatim od nje preko sajma pa sve do Nebojšine Kule,onda pre Kalemegdana se popenju liftom i voze do Novog Beograda i Keja i slično a i na Košutnjaku.Veoma često rentiram biciklo 300 dinara da vozim ceo dan uz ostavljanje lične karte.Prezadovoljkan sam.Protest ne razumem.

Valverde

pre 6 godina

Srpski urbani biciklisti..SUB,su najvece zlo na ulicama.
1.Voze kolovozom kontra kroz jednosmernu ulicu
2.koriste zebru ne silazeci sa bicikla.
3.Skrecu preko zebre na crveno.
4.Ne propustaju pesake cak ni na zebri
5.nailaze punom brzinom na raskrsnicu,pojavljuju se u treptaju oka
5.policija ih ne kaznjava nikad...i jos stotinu losih radnji.

Miloš

pre 6 godina

Kad ih vidim kako se bahate po trotoaru, dođe mi da gurnem nekoga. Takođe, iritiraju njihovi prolasci kroz zeleno za pešake kad im je crveno na semaforu za kola. Da dodam, mrzim kad je jedan ispred mene u uskoj ulici i neće da se makne da prođem pa onda moram da guslam iza njega 20km/h, a plašim se da ga obiđem da ga ne zakačim. Pazim na njih ali su svakako jedna jako iritantna pojava u saobraćaju.

Biciklista

pre 6 godina

Imam skoro 50 godina biciklistickog staza i to ozbiljnog. Bio sam u reprezentacijama Jugoslavije i Srbije u biciklizmu. Prosao sam celu Evropu na bajsu - sto kao takmicar, sto kao obican ucesnik u saobracaju. Ovo pisem iz Beca do kojeg sam pre par dana dosao biciklom iz Beograda. Za koji dan nastavljam dalje prema Nemackoj i Skandinaviji. Na spisku zemalja koje sam na ovaj nacin obisao su i Spanija, Italija, Francuska, Svajcarska, Nemacka, Slovacka, Austrija Madjarska, Rumunija, Bugarska, Grcka, cela Skandinavija... da nabrojim samo neke.

Zakljucak...

Srbija je postala najzaostalija i najzatucanija zemlja Evrope. Na samom dnu. Ovoliku kolicinu gluposti i primitivizma necete naci nigde u Evropi. Od Srpske srdacnosti i osmeha, dobrog vaspitanja nije ostalo nista. Postali smo gorki, bezobrazni, egocentricni i nespremni da prihvatimo da tudje misljenje ne mora da se poklapa sa nasim. Postali smo nesposobni da saslusamo druge a da im ne solimo pamet. Postali smo samo dno dna... nazalost. I ovo ne pricam samo zbog ove teme, genralno smo takvi.

A svi koji misle da su biciklisti u Beogradu bahati i bezobrazni, mogu da dobiju turu Beogradom uz moje vodjstvo. Smatram da me broj predjenih kilometara na dva tocka, broj zemalja i velikih gradova kroz koje sam vozio i vozim, a i ozbiljne godine u kojima sam kandiduju za vrlo valjanog vodica. Ako i posle toga budete smatrali da je moj 'bezobrazluk' na ulicama Beograda neosnovan, onda vam dugujem javno izvinjenje.

Igor

pre 6 godina

Posle motorista i taksista, biciklisti su tu negde pri vrhu bahatih sto se tice saobracaja.

Nadam se da su tokom danasnje voznje koristili 1 metar desne strane kolovozne trake i da nisu vozili i jurcali po trotoaru, kao ni prolazili kroz crveno svetlo?

a zakon?

pre 6 godina

a kad 2-3 drugara krenu putem rezervisanim za saobracaj motornih vozila i idu jedan pored drugog zauzmu jednu traku? misle da za njih ne vazi zakon?

Da se zna

pre 6 godina

Najbahatija vrsta u saobracaju.Kad im odgovara oni su pesaci,kad ne oni su ravnopravni sa svima u saobracaju.Njihovi su i trotoari i kolovozne trake i pesacki prelazi i sve ostali.Hoce li neko da im objasni da ne mogu da voze bicikle preko pesackog i da u tom slucaju nisu pesaci jer velikom brzinom prelaze,tesko ih je uociti.

Liberty

pre 6 godina

...a sve to da plate vozaci kroz jos vece namete: poreze, akcize, takse, registracije, ateste... Mi vam placamo i javni prevoz jer se i tu svercujete.

frosty

pre 6 godina

@NoName
Probaj da vozis u Berlinu bicikl kao sto vozis u Srbiji. Kada to uradis javi se kolika je kazna koju si popio.

Kao i uvek zaboravljate da zakoni vaze i za bicikliste...

vozac

pre 6 godina

Dragi biciklisti. Pisem vam ovaj tekst da bi bar jedan od vas promenio vase ponasanje u saobracaju. Vidim da trazite neke evropske uslove u saobracaju, koje bi verovatno trebale da se finansiraju iz cene goriva. Nadjite mi nekoliko biciklista koji su osvetljeni kako treba, koji ne prave prekrsaj na svakih 100 metara, i koji se krecu po propisima. Na moju nesrecu , moj pokojni zet je bas kao i vi vozio bicikl i na njemu svojom krivicom poginuo, i ostavio mi sestru udovicu sa troje male dece. Ako hocete evropske uslove , pocnite prvo tako da se ponasate. Ovako se ne vozi bicikl po evropi , gledao sam to 5 god. Pamet u glavu.

Fedor

pre 6 godina

Da ne bude zabune apsolutno podrzavam da biciklisti imaju bolje mogucnosti u saobracaju ali ...

Da li je stvarno kriva neka , bilo koja vlast za status biciklista?Nazalost nije , gradovi poput Beograda i Novog Sada su se prebrzo razvijali i uvecavali stanovnistvo i to pogotovo posle 1950-te.Ja bi voleo da Beograd dostigne Kopenhagen po pitanju biciklista samo mi recite koje onda sve zgrade treba porusiti ... mozda i vasu treba ... mislite i o tome bez sebicnosti.

PPeca@SER

pre 6 godina

Posle motorista i taksista, biciklisti su tu negde pri vrhu bahatih sto se tice saobracaja.

Nadam se da su tokom danasnje voznje koristili 1 metar desne strane kolovozne trake i da nisu vozili i jurcali po trotoaru, kao ni prolazili kroz crveno svetlo?
(Igor, 27. maj 2017 20:08)

Prosle nedelje u Zagrebu... Biciklisti voze i po ulicama i po trotoarima, dozvoljeno. Na kolovozima i trotoarima gde postoji traka, voze tu, a tamo gde nema voze po trotoaru. Na raskrznicama preko pesackih prelaza postoji crvena traka za bicikle i preko nje se vozi, a ne gura. Cak i ako na trotoaru nema trake.

Samo je stvar da li ce svi voditi racuna o drugima, ili ne. Ovde, vidim, ima onih koje nervira tudje prisustvo. Tako je i za motorcikliste.
Mozda 1% nosi kacigu, nema potrebe jer se vodi racuna.

Марко

pre 6 godina

Dragi biciklisti. Pisem vam ovaj tekst da bi bar jedan od vas promenio vase ponasanje u saobracaju. Vidim da trazite neke evropske uslove u saobracaju, koje bi verovatno trebale da se finansiraju iz cene goriva. Nadjite mi nekoliko biciklista koji su osvetljeni kako treba, koji ne prave prekrsaj na svakih 100 metara, i koji se krecu po propisima. Na moju nesrecu , moj pokojni zet je bas kao i vi vozio bicikl i na njemu svojom krivicom poginuo, i ostavio mi sestru udovicu sa troje male dece. Ako hocete evropske uslove , pocnite prvo tako da se ponasate.
(vozac, 27. maj 2017 22:59)
Може, кад возачи буду почели да се понашају европски, да редовно дају жмигавац, да поштују ограничења, да не свирају као идиоти за сваку ситницу, кад буду некад бацили поглед преко рамена код скретања, кад буду давали жмигавац код престројавања, кад буду престали да користе десну траку за паркирање са сва четри, кад буду погледали у ретровизор прво па онда отварали врата, кад буду престали да се паркирају на зеленим површинама, тротоарима и бициклистичким стазама, можда ће онда ова земља и град постати европски. До тада бициклисти су најмањи проблем...

маркеђани

pre 6 godina

Количина пљувачине према бициклистима и број минуса на коментаре подршке су прави одраз нашег друштва које није одмакло од менталитета 1960тих и тоталне моторизације. Поражавајуће је то што као народ и земља све више тонемо, највише ментално. Нисмо у стању да сагледамо предности алтернативног превоза у градовима као што су то давно сагледали и применили паметнији народи од нас. Зелени градови су нешто ка чему нормално друштво тежи и ти процеси су у току на западу Европе.
Али шта они знају, Срби су најпаметнији. Само да је дизела и исчупаних катализатора и ФАП филтера и бог да нас види. Сумпор нек куља, нисмо ми криви, НАТО је крив...

Goran

pre 6 godina

Prošle godine u saobraćajnim nesrećama je poginulo 1000 ljudi. Da li je bicikl uzrok iti jedne smrti? Naravno na nije i to je najveća prednost korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva. Automobili ubijaju, bicikli ne. Ako osoba na biciklu proceni da je bezbednije da vozi dovoljno širokim trotoarom, time nikog neće ugroziti a kad automobil usled velike brzine izgubi kontrolu i pokosi pešake na trotoaru, to je ok?
Najveće prednosti korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva su upravo prepoznale evropske zemlje sa najvišimim životnim standardom. Nije samo u pitanju zdravija nacija i ogromne uštede u zdravstvu, manja buka i zagađenje, više prostora za normalno funkcionisanje gradova, ljudskiji kontakt nego zatvoreni i "zaštićeni" u toni čelika ...upravo je ekonomija bitan deo.
Ovde čovek kad napuni rezervoar na pumpi i plati akcize misli da tako puni i budžet. Nafta, automobili, rezervni delovi i infrastruktura ubijaju našu ekonomiju, najveći procenat u uvozu ide na ove stvari i to plaćamo realnim novcem, devizama, novcem koji ima vrednost. Prosečna plata bi bila znatno veća kad bi većina stanovništva koristila bicikl kao prevozno sredstvo i to ne mislim kroz lične uštede nego kao država. Jedini realan prihod za budžet je putarina koju plaćaju strani državljani kad prolaze kroz Srbiju.
Nažalost, bicikl kod nas još uvek se smatra za sirotinjsko prevozno sredstvo a njegova upotreba je upravo suprotna, ima izuzetan značaj za zdravije i bogatije društvo.

Mihailo

pre 6 godina

Preveliki broj Srba se prečesto ponaša bahato šta god radili. Čini mi se da ipak postoji par bitnih razlika između bahatog vozača i bahatog bicikliste, pre svega uslovljenih prirodom vozila.
Bahati biciklista teško može da zapreci trotoar za pešake parkiranim biciklom. Bahati biciklista teško može da parkira bicikl u traci, upali četiri migavca i sedne u kafić. Teško može da vozi gradom 80-100 km/h kada je ograničenje brzine 50 km/h. Ne može da krene da prestize otpozadi i seče celu kolonu vozila koja se uključuju. Za punu listu bi bilo potrebno mnogo više od 1500 karaktera ali verujem da svima pada na pamet bar 10 drugih stvari koje vas svakodnevno nerviraju u saobraćaju.
Sa druge strane biciklista koji se bahato ponaša u saobracaju time rizikuje svoj život sto je priznacete vrlo dobra motivacija da se ne ponašate bahato.
Napokon, cini mi se da sam broj bahatih vozača naspram broja bahatih biciklista jasno ukazuje na to kojim problemom bi drustvo prvo trebalo da se pozabavi.

затуцани

pre 6 godina

Овде људи не разумеју да бицикл може бити одлично превозно средство, а не вид рекреације у слободно време. Пази ове што сматрају да је доста што постоји круг око Аде Циганлије...