Subota, 27.05.2017.

17:48

"Kalabić - četnička karikatura iz partizanskih filmova"

U Vladi ne kriju nezadovoljstvo odlukom Višeg suda u Valjevu da rehabilituje nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića.

Izvor: B92

"Kalabiæ - èetnièka karikatura iz partizanskih filmova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

SPS "istoricar" Predrag Markovic

pre 6 godina

"Istoricar" iz SPS-a, je protiv...pa naravno. Dajte nekog vanstranackog istoricara da vidimo sta ce reci mozda? Vazno da se oglasio Dacic, Vulin i ovaj politicki istoricar Markovic

Petar III

pre 6 godina

Michael Lees je bio Cherchilov oficir za vezu pri Otadzbinskoj vojsci.

Koga interesuje drugacija istorija, moze da izgugla odlicnu knjigu: "Michael Lees Rape of Serbia..."

артиљерац

pre 6 godina

@ Dragan Имам 60 година,одавно нисам момак.А четници су прошли НДХ
(јако мало четника је побегло у Аустрију)тако што су се тукли с
усташама.Динарска дивизија,Момчила Ђујића,је 3 пута разбила усташе
и домогла се КОМПЛЕТНА Италије.Иначе код Ђујића је било и 300 Хрвата
и 100-ак Словенаца у дивизији.A Kесеровића,ослободиоца Крушевца,су
заробиле усташе и ПРЕДАЛЕ партизанима у замену за своје главе.Њему
је суђено и стрељан је,иако његова породица све време рата чувала
и сачувала мајку Вељка Влаховићћа.

dragan

pre 6 godina

Koje izvrtanje činjenica.Vidi ovaj biser-Ždanov komunista rekao da bi više voleo četnike?anti komuniste).Momak kolko imaš god kad pišeš ovakvu glupost.Drugo pitaj tvoje "četnike" kako su i oni preko cele NDH prešli da bi pobegli od komunista u Austriju.
aa

...il sam ja lud ili je ceo svet poludeo!

pre 6 godina

... isčitah sve komentare i ispada da su i četnici i psrtizani bili loši odnosno dobri... interesantno! Imamo li mi uopšte stav o prošlim vremenima... istoriju... ili se ravnamo po principu danas jeste a sutra nije...

Boban

pre 6 godina

Jedina istina je da su zločine činile obe strane, gubitnička je kažnjena, pobednička ne. Pre sam bio da se tu ništa ne dira, samo da se proširi spisak zločinaca.

ceva

pre 6 godina

@артиљерац E bolje da nisi taj primer naveo. Dok su jedni cetnici trgovalu sa rusima, drugi cetnici napalu iste te ruse i ubili 18 crvenoarnejaca. Sta mislis sta se onda dogodilo?

mistermobil

pre 6 godina

Samo jedan komentar: pre bilo kakve osude ili pohvale za ovaj cin, postavljam pitanje: Kada ce se otvoriti arhive Udbe, koje ce dati odgovor na ovo, kao i na mnoga druga pitanja o "zlim cetnicima i dobrim partizanima".

milion nijansi crvene

pre 6 godina

Koga zanima tema , neka pogleda Ravnogorska čitanka , serijal RTS a iz 2002 ja mislim. Sve je lepo ispričano , za mene dostva stvari do tog momenta nepoznato, vreme je da se sve istine budu izrečene. To je jedini put ka pomirenju.

Sergey Sergejevich

pre 6 godina

(артиљерац, 27. maj 2017 21:31)

Artiljerac , delimično si u pravu . Imam samo zamerku za drugi deo u vezi Peke Dapčevića i što je zapisao poručnik Kornilov. Tu pričicu sam i ja čuo a spada u onaj domen kao što je Alojz Alchajmer rekao :''a mene ako se sete , sete'' i da ne nabrajam šta je Anštajn rekao , Plutarh. Ukratko trpanje nečeg što bi neko hteo da neko kaže po svom liku a nikad nije izgovorio. Ždanov to nije nikad izgovrio a ovaj zapisao . Ko je stariji ( a ti jesi)i ko pamti komuniste dobro zna a u Rusiji pogotovo (još dodatak u vreme Stanjina koji je samo čekao priliku da eliminiše Ždanova) tako nešto da se izgovori i da ostane glava na ramenima. Tako da me to čudi od tebe. O Kalabiću , Nediću i nadasve o Ljotiću ne treba trošiti reči . Ljotić pogotovo koji je uradio što niko u srpskoj istoriji nije uradio - skupio i odveo decu Nemcima na streljanje u Kragujevcu. Kalabić i Kosta Pećanac dva lika koji nisu ni Dražu priznavala za komadanta i koji su u suštini ''rodonačelnici crnih trojki '' koji su pobili (čitaj zaklali ) više ljudi nego što su komunisti za vreme rata i posle rata pobili svojih protivnika. O drugim ne želim ni da govorim ali mogu očekivati uskoro i njihovu rehabilitaciju .

heavy

pre 6 godina

Doktora Mladena Stojanovica, iz Prijedora, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ... su ranjenog na prevaru, zajedno sa ostalim ranjenicima, u partizanskoj bolnici UBILI CETNICI!!!! Vi u Banja Luci ste nakon raspada drzave, jednoj ulici dali ime cetnika, ubice legendarnog doktora Mladena!!!
(tt, 27. maj 2017 19:23)
Mladena su ubili njegovi partizani a te priče za decu iz komunističkih filmova prodaj negde drugde.

John

pre 6 godina

Valjevci znaju i ko je i šta je bio Kalabić i šta je učinio za valjevski kraj.
(neno, 27. maj 2017 21:18)

Naravno da znaju. Eno u katastru se još koriste njegovi premeri zemljišta po Valjevu i okolnim selima. (za one koji ne znaju, po struci je bio geometar)
I tu se njegove zasluge završavaju

артиљерац

pre 6 godina

@ Miki Четници Драгутина Кесеровића су,заједно с Црвеном Армијом,
ослободили Крушевац 1944.Након тога Тито лети у Крајову и у штабу
3.украјинског фронта улаже протест.Руси,по одлуци Стаљина,почињу да
хапсе четнике.Иначе,руски Генерал Жданов је пред ослобођење Београда
рекао у лице Пеки Дапчевићу:Ја би много више волео да су нам четници
саборци.Они су војска,а ви сте наоружан народ.Но,ја не одлучујем.
Пеко га потом пита да партизани уђу у Београд заједно с Русима.Овај
му је одговорио;То питање ми четници не би поставили.Они би ушли.А партизани,нек уђу ако могу.Овај разговор је забележио ађутантгенерал Жданова,поручник Корнилов(ако сам добро упамтио).

Kralj Beljo

pre 6 godina

"Slobodni klikeri", neki od tih "zlocinaca" NOB-a su heroji jer su poginuli u direktnoj borbi sa Njemcima.
Kako mozes da izvrces takve neke istorijske cinjenice, pricas s tolikim nepostovanjem o ljudima koji su sve sto su imali dali da ti danas mozes da kuckas iz fotelje...
I za kraj... Napisi ime jednog cetnickog komandanta koji je poginuo u borbama protiv okupatora.
Samo jednog.

Oxi

pre 6 godina

Najveca cetnicka sramota je to sto nisu sprecili Jasenovac i ustasko divljanje u NDH, dok u sukobu monarhista i komunista nije bilo nevinih, ni sa jedne strane. U stvari, najbolji Srbi tog vremena su bili oni koji nisu bili ideoloski ostrasceni, a takvi su delovali u Jugoistocnoj Bosni i Hercegovini i u ocima ustasa i prema njihovim arhivama su bili istovremeno i cetnici i partizani...

Vojvodjanin

pre 6 godina

Kakvi cetnici i partizani, kakve su ovo teme o kojima mi Srbi pricamo? Siromastvo i beznadje na sve strane, polovina mladih emigrirala iz drzave, a mi raspravljamo o Kalabicu...

Алексије

pre 6 godina

(fghsghs, 27. maj 2017 19:25)

"Da bi naš narod mogao da komentariše ovu odluku potrebno je prvo da zaboravi svu istoriju koju je učio od 1945 do danas.
Treba da pročita ogroman broj knjiga da bi shvatio ko je bio regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ko je sa druge strane izazvao gradjanski rat za vreme okupacije Jugoslavije, ko je štitio Srbe u Hercegovini, gde su bili partizani u Srbiji posle pada užičke republike.........
Koliko je Nemaca poginulo na Kadinjači - nijedan, a žrtvovan ceo radnički bataljon.
Koliko je za vreme drugog svetskog rata poginulo Nemaca u Beogradu do trenutka oslobadjanja - dva, a Beograd je bio odredišno mesto za odmor nemačkih vojnika i oficira koji su se vraćali sa istočnog fronta.
Koliko je partizana imao slavni Slaviša Vajner Čiča na Romaniji - šesnaest.
Koliko su komunisti na čelu sa Titom, Rankovićem i Krcunom pobili Srba posle drugog svetskog rata.
Ko su bili Kalabić, Draža Mihailović, pop Djujić...…..
Četničku vojsku treba razlikovati od lokalnih bandi koje su sebe proglašavali četnicima da bi pljačkali i ubijali komšije.
Jedno je vojska, drugo su bande
Istoriju ponovo treba napisati, biti nepristrasan i objasniti narodu ko je bio ko u drugom svetskom ratu i šta se dešavalo u posleratnom periodu.
Takodje treba objasniti ko je bio najveći krvnik srpskog naroda, ko je zabranio povratak Srba na Kosovo, ko je preselio Srbe iz Krajine u foksdojčerske kuće u Vojvodini, ko je sada doneo zakon da se te kuće vrate
"

Leo

pre 6 godina

Rat u srbiji je bio vise gradjanski nego odbrambeni rat. Zahvaljujuci legendarnom srpskom "jedinstvu" stvorile su se gomile frakcija sa promenljivim ciljevima. Neduzan narod je ubijan od svih redom. Ni danas nije bolje. Gomila partija i partijica sludjuje narod i upropascava zemlju. Manite se Kalabica, Draze, partizana i ostalih l pokusajte da se dozovete pameti. Vremena nema jos mnogo.

BeKo

pre 6 godina

Četnici su bili vojska buržoazije a pobedila je vojska radnika.
90 ih-je radnička država umrla a samim tim i njena pobeda a buržoazija se vratila na čelo države pa ona sada rehabilituje svoje vojnike.

Mailman

pre 6 godina

Зашто Четници нису пришли Црвеној Армији у ослобађању Београда и Србије ???
(Miki, 27. maj 2017 18:09)
A zasto komunisti nisu digli ustanak odmah u aprilu 41. Zato sto su iz Moskve dobili instrukcije da miruju jer je na snazi bio pakt Staljin - Hitler.
Cetnici su cinili zlocine, ali partizani nisu bili nista bolji, samo sto o njihovim zlocinima nije smelo da se prica

sve u krug

pre 6 godina

ništa ne verujem istoriji. sve to pišu oni kojima tako odgovara. laži na sve strane koje posle 50-100 godina postanu istine. a i koga više zanima istorija. dajte nam budućnost, prošlost zaboravite.

samo da kazem

pre 6 godina

Porediti banderase,ustase,baliste...sa cetnicima je smesno. Cetnici su naneli zlo Srbima koji nisu bili za "kralja i otadzbinu". A verujte, bilo ih je mnogo.To je bio narod nezadovoljan diktaturom i pljackom monarhista, narod koji je ziveo u teskoj bedi. Ne pisem napamet, imam zabeleske pokojnog strica,predratnog molera u Beogradu, inace velikog monarhiste.

karma

pre 6 godina

Komunistibsu ubili moju prababu i pradedu, streljali ih u dvoristu pred decom. Da li se pise o tome, da li ste citali o tome? U sustini bolela je ona stvar i Tita i Drazu za narod, oni su sledili svoje ideale i svoje ciljeve. Ovaj prvi pobedio i sada je on tvorac istorije u kojem su cetnici zlo, da je bilo obrnuto i istorija bi bila obrnuta.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Ni manji ni veci zlocinac od mnogih tzv. narodnih heroja iz NOB-a.

Organizujete regularno posthumno sudjenje za sve,iznesite sve dokaze i fakte,presudite i nece biti problema. Ove jedinacne i nasumicne odluke lokalnih sudova su za sprdnju.

Misljenja sam da kada bi npr. Draza usta iz groba i sve vas pogledao i osmotrio,prosetao se kroz Srbiju i Beograd, da bi verovatno zamolio da ga, ovakvi kakvi ste, ne rehabilitujete,ako nije problem. Bar bih ja tako uradio na njegovom mestu.

Sto se tice istoricara Markovica reci cu nesto sto ce verovatno zvucati i kontradiktorno. Markovic je dobar istoricar,ali nije kompetentan,jer je uclanjenjem u SPS pre par godina (iz totalno opozicionog i tada vanparlamentarnog DJB) postao politicko-stranacki preletac. Postao je rezimski istoricar.

Alex

pre 6 godina

..."sudske predstave ne menjaju istoriju, "istorija je onakva kakva već jeste"."...

A kakva je zaista bila niko nikada nece u potpunosti znati.

Zato ohladite glave i uzivajte u sadasnjosti jer jedino to i imate.

ćoki

pre 6 godina

veljko,bolje da si se ti nosiJo u osnovnu skolu bar,Kalabic ubio vise Srba po selima nego ustase i nacisti zajedno,vise opljackao nego Sloba i Seselj zajedno.

John

pre 6 godina

(Skeptik, 27. maj 2017 18:30)

Nikada nisu izdali takav proglas. Nigde se ne pominje strejanje za oštećenu prugu ili most. Takođe se nigdene pominje streljanje SRBA.
Postoji proglas u kome piše da će za svakog ranjenog vojnika streljati 50, a za pogunulog 100 TALACA. Dakle, ne Srba već talaca. Među taocima je bilo i Jevreja i Roma.
Oni koji su "čuvali Srbe" su to najčešće radili tako što bi za streljanje poturali Jevreje (dok ih je bilo) i Rome.

(tomatelo turista, 27. maj 2017 18:35)

Četnici su manje-više čekali iskrcavanje saveznika (zapadnih) na jadranskoj obali. A to je samo još jedan dokaz o kolaboraciji sa Nemcima. Kako? Jednostavno.
Saveznici su plasirali priču o mogućim iskrcavanjima i na Jadranu i u Grčkoj i u južnoj Francuskoj i oko Kalea i gde sve ne, samo da bi što bolje prikrili pravi cilj - Normandiju.
I Švabe su progutale udicu i dugo su bili uvereni da sledi iskrcavanje na Balkan, posebno posle kapitulacije Italije '43. A ako četnici znaju ono što znaju i Nemci (iako sam misle da znaju) vrlo je očigledno kako i od koga su to mogli da čuju, jer nije baš da je takve informacije objavljivao Radio London.

fghsghs

pre 6 godina

Ovi procesi i ovaj zakon krše jedan od glavnih pravnih principa, ne možeš stare zločine suditi po novom zakonu koji su se dogodili prije donošenja zakona, pogotovo ne može jedna država koja nije pravni nasljednik SFRJ ukidati njihove sudske odluke!

rooster

pre 6 godina

Svi nešto komentarišu "pogrešnu istoriju", a ne uviđaju da "četnici" kao vojska nisu postojali. Postojala je VuO (Vojska u otadžbini) i mnogo više, manje ili nimalo povezanih nekomunističkih gerilskih grupa. Od tih grupa, bilo je patriota i časnih, ali i mnoštvo običnih bandi, sličnim ovim iz 90-ih. Razni četnici su počinili zločine, a da su vojno bili nebitni - Baćović, Stanišić (protiv muslimana),Đurišić,a i Đujićevi su "spasavali" Srbe, između ostalog, tako što su ubijali nevine Hrvate (poput masakra u Drvaru 1942). Pećančevi četnici su činili zločine protiv Srba u Toplici, za koje su verovali da su im očevi i muževi u partizanima. Poređenje sv masovnošću i načinom istrebljenja NDH je neumesno i bolesno, ali da su sveuzev razni četnici bili nebitne patriote (u boljem slučaju) i zločinci (u drugom), to stoji. Mihailovićeva uloga je nejasna u smislu zločina, ali jasna u smislu izdaje (borio se protiv Srba partizana na Neretvi).

Смена Страже

pre 6 godina

Није он никакав четник,већ ратни злочинац,који је после радо сарађивао са комунистичким властима.

ćoki

pre 6 godina

Nikola Kalabic pred ocima celog sela(moja baba bila devojcica tada) zaklao nevine ljude,postene i vredne samo zato jer su imali ducane,pekare i slicno,a zato sto mu se moze.Tako je Srbijo,kad od devedesetih glasas za Slobu i Seselja i sad za njihovu decu i treba napokon da priznamo da smo narod koji voli fasiste i kojo voli one koje su ubijali i mucili svoj narod.Sad je cerka Kalabiceva vec predala zahtev da joj se vrati "svojina" njenoh oca(?!) koju je on oteo od ljudi koje je klao.Hvala Seseljevim radikalima(sto bivsim sto sadasnjim) i velikom Oliveru Anticu,njegovo ime ce ostati upamceno,prvo je dao otkaz velikim beogradskim profesorima i zaposlio Seselja preko veze da bude profesor a sad kao savetnik rehabilituje fasiste i izdajnike.

Milos

pre 6 godina

Kamo srece da nije bilo ni cetnika ni partizana, nego jednostavno 'dobrovoljaca', kakvi su kratko vreme postojali u Hercegovini '41-'42 (ustanici bez petokrake ili kokarde, patriote u borbi za opstanak svog naroda od ustaskih koljaca). Cetnici jesu borbu zapoceli mnogo iskrenije i ranije od komunista, ali znamo svi u sta su se pretvorili vremenom. A sto se tice prekodrinskih Srba koji najvise i velicaju cetnike, zar nije ocigledno da je srz partizanskog ustanka bio vezan za Bosansku Krajinu, Liku, Kordun, Hercegovinu...Ako uporedite mape oslobodjenih teritorija, sa etnickim mapama, videcete da su preko Drine partizani bili najjaci tamo gde su ziveli Srbi. Gotovo spoj RS i RSK teritorije (koje su se vezale za cetnicku tradiciju umesto bas za partizansku).
Umesto da partizane prikazemo kao vise Srbe nego Jugoslovene (jer su Srbi u njima bili vecina, do '43 80%), mi velicamo gubitnike. Jos da Ljotica rehabilitujemo, pa cu iz revolta otici na Pavelicev grob da mu odam postu.

Doktor

pre 6 godina

Mi smo narod koji živi u prošlosti, kosovski boj, drugi svetski rat, prvi svetski rat.. bilo pa prošlo koga briga šta je bilo pre 70 godina dajte da se sudovi malo bave sadašnjim stvarima malo su zatrpani pa nemaju pametnija posla

tt

pre 6 godina

banja luka mejdan, 27. maj 2017 18:12)

Doktora Mladena Stojanovica, iz Prijedora, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ... su ranjenog na prevaru, zajedno sa ostalim ranjenicima, u partizanskoj bolnici UBILI CETNICI!!!! Vi u Banja Luci ste nakon raspada drzave, jednoj ulici dali ime cetnika, ubice legendarnog doktora Mladena!!!

Malone

pre 6 godina

Pa upravo zato sto ovakvi likovi, koji komentarisu odluku suda, su na politickoj sceni poslednjih xx godina, srpska drzava je u slaba. Oni ne poznaju ni minimume pravne drzave, sta znaci drzava, sta znaci zakon, a hoce da drze vlast. Sve ijedna presuda koju su komunisti donijeli moze pasti u vodu, iz samo jednog prostog razloga, a to je da su komunisti, onakvi kakvi su bili većinom neobrazovani i indoktrirani u ideologiju, sva suđenja provodili onemogućavajući optuženu stranu da iznosi dokaze odbrane i samo time, a da ne govorimo o mnogobrojnim montiranim procesima, donosili sudske odluke koje nemaju nikakve veze sa pravom. Takođe i sudije su bile pristrasne, tako da o pravičnom suđenju ne možemo ni u kojem sulučaju govoriti. U takvim slučajevima, naši današnji sudovi, bez obzira bio neko zločinac ili ne, mora poništiti prethodne presude, a tim osobama se više ne može suditi, jer su preminule. U osnovi, jedini i isključivi krivac za ovakve presude je posljeratna komunistička vlast, koja je pored toga što je ubijala masovno političke protivnike, isto tako imala političke sudove, koji su donosili sudske presude ne poštujući minimum pravnih standarda.

tarmi

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.
ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.
(veljko, 27. maj 2017 18:08)

Majko moja... Kada vidim ovako nešto jasno mi je zašto smo tu gde jesmo i zašto imamo trenutnu vlast na grbači.

N3k0 tam0

pre 6 godina

Daleko od toga da su komunisti bili cvecke, ali ljudi moji pa samo pogledajde ko su i sta su i na sta lice osobe koje se danas dive cetnicima i sve ce vam biti jasno, svaki komentar je suvisan. Cetnici su crna mrlja u nasoj istoriji kao sto su Banderasi u Ukrajini, Ustase u Hrvatskoj, Balisti u Albaniji, fasisti crnokosuljasi u Italiji, Madjarska, Rumunija.... u svakom narodu ih je imalo tih 40tih. Sreca nasa pa je cetnika bilo malo pa se nismo toliko obrukali.

tomatelo turista

pre 6 godina

cetnici su hteli da se priklone najjacoj vojsci, da se ne konfrontiraju, i da cekaju zgodan momenat da napadnu nemce kad ovi budu slabi.. a ako ne bude slabi, da sa njima ostanu super... ovako da kazem skraceno i banalno.. e sad, zar to nece i danas vecina stranaka??? da budu super sa eu, sa istom tom nemackom, a ako se oni raspadnu, puna ce im usta biti borbe, a ako se ne raspadnu, ostaju super sa eu?? takvim strankama bih zabranio da pljuju ovu, inace veoma sramnu, odluku valjevskog suda..

Skeptik

pre 6 godina

Nemci su dali proglas koji glasi:za svakog ubijenog nemca streljati 10 srba za svaki unisteni put streljati 20 srba za svaku ostecenu prugu streljati 50 srba za svaki srusen most streljati 100 srba iako su puteve vec sledecih par dana ponovo stavili u upotrebu..četnik cica drazo je naredio svojim jedinicama obustavu svih napada da bi sacuvao svoj narod odmazde(naravno to nije znacilo predaju)..a nas drug(tito) je samo nastavio sa borbama protiv nemaca iako su zapadnjaci dali proglas svim okupiranim drzavama da se suzdrze borbe do saveznickih iskrcavanja....kalabic je samo ucinio bar po mojim saznanjima nedelo pred sam kraj rata takoreci predajom čiče..

sloga

pre 6 godina

Sudske odluke ne bi smeli da komentarišu političari,a pogotovo oni na vlasti,uključujući i Markovića,koji je član glavnog odbora SPS-a.Ima više od 10 godina od kako su oba pokreta izjednačena,a to znači da su njihovi pripadnici jednaki.I tada je SPS glasao protiv.U Srbiji je za vreme Drugog svetskog rata bio građanski rat i bilo zločina nad civilima od strane oba pokreta,tako da su i po tome prilično izjednačeni.Pogotovo su bili masovni zločini nakon oslobođenja,kada su komunisti za 6 meseci streljali,po podacima prikupljenih od strane državne komisije,preko 60000 ljudi,a nezvanično se smatra da je bilo preko 100000 ubijenih.Većina streljana bez suđenja,koja su ionako bila montirana,što pokazuju i današnje presude.Za mnoge se ne zna gde su sahranjeni.Iznad pojedinih masovnih grobnica su komunisti podigli zgrade,sportske ili neke druge objekte.Čak i danas mnogo ljudi to ne zna,ali su zato i dalje prisutne komunističke laži,npr. o bekstvu kralja sa zlatom,iako je to zlato vraćeno novoj vlasti.Ovu presudu posmatram kao ispravljanje istorijskih nepravdi i znak pomirenja,koje je neophodno.

raja moravac

pre 6 godina

E narode srpski, znamo li ko smo, sta hocemo, gde idemo, gde se nalazimo, koga smo izabrali da o svemu tome odlucuje???? Ali zivimo u iluziji da nas u okruzenju svi mrze i rade o glavi, da smo od svih u svemu superiorniji.

Oxi

pre 6 godina

Komunisti su u citavom vremenu izmedju dva svetska rata bili ono sto je za danasnje vreme ISIS, ubili ruskog cara, vrsili atentate u Jugoslaviji, masovna streljanja, hapsenja i ubijanja u SSSR, imali planove za rusenje Kraljevine Jugoslavije i razbijanje Srbije. U ocima prosecnog Srbima tog vremena nije bilo veceg zla od komunizma, tada se za zlocine nacista nije mnogo znalo, da bi se razumeli ljudi tog vremena mora da se o tim dogadjajima prestane suditi iz perspektive komunisticke propagande na kojoj su odrasle generacije rodjene posle 1945-e...

Žoao mi je

pre 6 godina

Jedan od najvećih ubica Srba u istoriji Srba. Ubica i mučitelj žena i dece. Nijedan metak u Nemce nije ispalio.Ožderavao se,opijao,klao i palio po valjevskom i kosmajskom kraju.Srećom još uvek ima živih svedoka koji mu nisu pali šaka. Tačka

veljko

pre 6 godina

Nije on izdao Čiču ,ako več čitaš knjige iz recimo 70-seth godina.
pročitaj neku novu knjigu koju pišu unuci ljudi koji su se sakrivali od nekog režima.
A i da znaš što je rekao: Ja neču da sarađujem sa Nedičem on je običan izdajnik srbskog naroda.
A i veliki pisac i komunjara Vladimir dedijer nije ništa loše pisao o njemu.

Саша

pre 6 godina

Срамотна одлука! Калабић заувек остаје не само злочинац већ и гњида која је издала свог команданта.

Dragan

pre 6 godina

Da li je moguce da i dan-danas postoje ljudi koji veruju da su partizani bili idealna vojska i da su svi partizani bili savrseni ljudi bez ijednog poroka i mane...a cetnici svi sa svim mogucim manama i porocima?

Toma

pre 6 godina

Zašto je uopšte donet Zakon o rehabilitaciji sa odredbom "Pravo na rehabilitaciju ima lice ... ako je sudska ili administrativna odluka doneta protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda."

Pa naravno da se sudske ili druge odluke o kažnjavanju ratnih zločinaca iz drugog svetskog rata ne mogu ocenjivati primenom sadašnjih propisa o pravnoj državi i sadašnjim standardima ljudskih prava i sloboda.

Ovakva odredba zakona daje mogućnost sudovima da rehabilituju skoro svakog ko nije osudjen prema sadašnjim merilima. Vlada nema pravo da se ljuti jer je taj Zakon važi od 2011.godine pa ga je mogla ukinuti kao nepotrebnog ili ga prepraviti da sudovi nemaju takvu slobodu u ocenjivanju.

Zakon uopšte nije trebalo donositi ne znam ko je pametan smislio taj Zakon da se revidira istorija posle 70 i više godina.

ŽK

pre 6 godina

Dovoljno je pogledati sliku vešanja Stjepana-Stevana Filipovića u Valjevu.Ko je sve prisutan na slici;Kalabićeva ekipa,pametnom je dosta.Četnici su ga zarobili i predali nemcima.Slika se nalazi u sedištu ujedinjenih nacija u NY.

Slava Filipovićima!
Smrt fašizmu,sloboda narodu!

Munja Ostrozubi

pre 6 godina

Otkud ovolike rehalibitacije u zadnjih par godina? Zasto u ovoj drzavi svi sve znaju i svi imaju misljenje o onome sto pojma nemaju?

Kralj Beljo

pre 6 godina

Ja ovo ne razumijem bas... Svi se ogradjuju od ovog Kalabica, a isti velicaju srpstvo, na nacin da impliciraju da je dobro biti cetnik, na RTS, televiziji koja je njihova i naroda, idu emisije o Drazi heroju, mnoga omladina smatra zbog toga Drazu herojem...
A od ovog, kao i nekih drugih, svi peru ruke.
A on je pripadao istom pokretu, bio pod Drazom...
Draza opet nije imao, za toliko okupljene vosjke i svo to vrijeme, nijednu veliku bitku ni zrtvu.
Neka bude da nista nije znao i da je "zrtva vihora", ali isto nije bio nikakav heroj i jedino ga interesovalo da sredi komuniste, svoje sunarodnike.
S druge strane, komunistima je cilj bio pobjeda nad okupatorom.
Tako da treba vise skroz zabataliti tu pricu o "dobrim cetnicima", jer i ti koji su bili dobri, nisu doprijenjeli oslobodjenju od okupatora.
A u drugim djelovima Jugoslavije su otvoreno saradjivali sa okupatorom.
I sad kao Pavle Djurisic je bez Drazinog znanja i amina cinio zlodjela prakticno na njegovoj teritoriji...
Ma nije nego.
Treba kao Njemci - kaznjavati svaki pokusaj relativizacije i lazi.
Ne moze RTS da emituje afirmativne emisije o cetnickom pokretu. Ne moze.
p.s. Sava Kovacevic, Peko Dapcevic, Koca Popovic... Ne, nisu izmisljeni likovi. Koca je cak Beogradjanin. Tako da je neki fakat da cetnici nemaju jedno ime za pohvaliti se, ali zato se danas bez stida ovim junacima lijepe epiteti "krvolok" i sl.

kaokakao

pre 6 godina

Zar ovo treba komentarisati? Oni pokrecu peticiju protiv Darvina, ovi rehabilituju Kalabica... Sad ce neki da pokrenu da se ukine u skolama ucenje da je zemlja ravna.

Dejan

pre 6 godina

@ banja luka mejdan
Ako vec pises iz slavne Bosanske Krajine, trebalo bi prethodno da se informises o istoriji svog kraja. Ne da cetnici nisu spasili narod u ratu, vec ih u Krajini gotovo nije ni bilo. Naprotiv, cela Krajina je bila partizanska, i dala nebrojene heroje rata, poput Egica i Rausa iz Prijedora, legendardnog doktora Mladena, brace Miljevic iz Sanskog Mosta, Baste... Samo je mali Petrovac dao dvadesettri narodna heroja, verovatno je najpoznatiji bio Zdravko Celar. I gotovo svi su bili Srbi, i u NOB-u. Jedini "cetnicki grad" u celoj Krajini je bio Prnjavor. Krajina je pretrpela uzasne zlocine u ratu, i od ustasa (Drakulic, Motike i Petricevac, Susnjar) i od Nemaca (Kozara), a narod su branili upravo partizani. Uloga Krajine u ratu je herojska, ne iskrivljuj to pricama o "saradnji sa Nemcima", molim te. Pozdrav.

djomla

pre 6 godina

Dokle vise ova komunisticka propaganda?Ej ljudi pa Nebojsa Stefanovic je bio clan Srs cija je himna:Spremte se spremte cetnici a protivi se rehabilitaciji Draze i Kalabica.Pa koja je to kolicina nedoslednosti.Predsednik republike sadasnji je cetnicki vojvoda zvanicni a Vulin je vodio kampanju za njega.Takvo licemerje je moguce samo kod nas.Nek izadju iz vlade ako im smeta toliko.Bas me interesuje da li ce Nebojsa imati zamerke na ovu odluku kad mu Vucic kaze sta misli o Kalabicu.

Vladan

pre 6 godina

Umesto ovih ,u svakoj pogledu polupismenih "sudija" , nezavisnih ko nigde ña kugli zemaljskoj,mogao je budući predsednik da amnestira u paketu i Nedića,Kalabića,Ljotića,pa i Gebelsa,Geringa,itd. Koska je baĉena.

Popaj

pre 6 godina

Kalabić..NAJPRE NIJE IZDAO DRAŽU..JER su mu godinu pre kraja rata..ustaše..u Sarajevu i komunisti ubili..sina..a što se tiče Nemaca..vidi se da u svim sukobima strane..pregovaraju i saradjuju..a i slikaju se..ZNAČI IMA SLIKA I KOMUNISTA I NEMACA..USTAŠA..I KOMUNISTA..I..TD..A KO POBEDI..PIŠE ISTORIJU..NA ŽALOST..

miki2

pre 6 godina

Moju babu su trudnu zaklali četnici, pred očima ostalo troje dece... Izlišno je reći - bez razloga. Nikada, ali NIKADA neću prihvatiti da su četnici bilo šta dobro uradili.

djole

pre 6 godina

To nije bio četnik nego običan koljač i ratni zločinac koga se ova zemlja treba stideti i ne samo njega nego i svih njemu sličnih! Čovek koji je izdao đenerala Dražu Mihailovića i ukaljao časno ime srpskih četnika treba žigosati kao ubicu, koljača i izdajicu!

banja luka mejdan

pre 6 godina

Zasto srpska Vlada u isti kos trpa cetnike I ustase? Cetnici su u Krajini spasili svojom saradnjom sa Nijemcima desetine srpskih sela poslije Drakulica a partizani su svojom taktikom nelogicnih napada na njemacke vojnike u smrt indirektno poslali hiljade Srba. I ne, nije trebalo biti na strani Nijemaca vec je trebalo biti pametniji pa nas ne bi milioni stradali.

Petar

pre 6 godina

Ova odluka kada ne bi bila tragična, bila bi smešna. Nama Srbima sada samo još fale četnici i partizani. Opametite se ljudi, treba da živimo i preživimo.

JPR24

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.
(veljko, 27. maj 2017 18:08)

Svetinja koja potpisuje sa nacistima ? Ili kao Velimirovic koji se divio Hitleru ?

ŽK

pre 6 godina

Dovoljno je pogledati sliku vešanja Stjepana-Stevana Filipovića u Valjevu.I ko je sve prisutan bio;Kalabićeva ekipa.Pametnom je dosta.Četnici su ga zarobili i predali nemcima.Slika se nalazi u sedištu ujedinjenih nacija u NY.

Slava Filipovićima!
Smrt fašizmu,sloboda narodu!

veljko

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.
ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.

miki2

pre 6 godina

Moju babu su trudnu zaklali četnici, pred očima ostalo troje dece... Izlišno je reći - bez razloga. Nikada, ali NIKADA neću prihvatiti da su četnici bilo šta dobro uradili.

djomla

pre 6 godina

Dokle vise ova komunisticka propaganda?Ej ljudi pa Nebojsa Stefanovic je bio clan Srs cija je himna:Spremte se spremte cetnici a protivi se rehabilitaciji Draze i Kalabica.Pa koja je to kolicina nedoslednosti.Predsednik republike sadasnji je cetnicki vojvoda zvanicni a Vulin je vodio kampanju za njega.Takvo licemerje je moguce samo kod nas.Nek izadju iz vlade ako im smeta toliko.Bas me interesuje da li ce Nebojsa imati zamerke na ovu odluku kad mu Vucic kaze sta misli o Kalabicu.

ŽK

pre 6 godina

Dovoljno je pogledati sliku vešanja Stjepana-Stevana Filipovića u Valjevu.Ko je sve prisutan na slici;Kalabićeva ekipa,pametnom je dosta.Četnici su ga zarobili i predali nemcima.Slika se nalazi u sedištu ujedinjenih nacija u NY.

Slava Filipovićima!
Smrt fašizmu,sloboda narodu!

djole

pre 6 godina

To nije bio četnik nego običan koljač i ratni zločinac koga se ova zemlja treba stideti i ne samo njega nego i svih njemu sličnih! Čovek koji je izdao đenerala Dražu Mihailovića i ukaljao časno ime srpskih četnika treba žigosati kao ubicu, koljača i izdajicu!

banja luka mejdan

pre 6 godina

Zasto srpska Vlada u isti kos trpa cetnike I ustase? Cetnici su u Krajini spasili svojom saradnjom sa Nijemcima desetine srpskih sela poslije Drakulica a partizani su svojom taktikom nelogicnih napada na njemacke vojnike u smrt indirektno poslali hiljade Srba. I ne, nije trebalo biti na strani Nijemaca vec je trebalo biti pametniji pa nas ne bi milioni stradali.

Dragan

pre 6 godina

Da li je moguce da i dan-danas postoje ljudi koji veruju da su partizani bili idealna vojska i da su svi partizani bili savrseni ljudi bez ijednog poroka i mane...a cetnici svi sa svim mogucim manama i porocima?

ŽK

pre 6 godina

Dovoljno je pogledati sliku vešanja Stjepana-Stevana Filipovića u Valjevu.I ko je sve prisutan bio;Kalabićeva ekipa.Pametnom je dosta.Četnici su ga zarobili i predali nemcima.Slika se nalazi u sedištu ujedinjenih nacija u NY.

Slava Filipovićima!
Smrt fašizmu,sloboda narodu!

Žoao mi je

pre 6 godina

Jedan od najvećih ubica Srba u istoriji Srba. Ubica i mučitelj žena i dece. Nijedan metak u Nemce nije ispalio.Ožderavao se,opijao,klao i palio po valjevskom i kosmajskom kraju.Srećom još uvek ima živih svedoka koji mu nisu pali šaka. Tačka

Kralj Beljo

pre 6 godina

Ja ovo ne razumijem bas... Svi se ogradjuju od ovog Kalabica, a isti velicaju srpstvo, na nacin da impliciraju da je dobro biti cetnik, na RTS, televiziji koja je njihova i naroda, idu emisije o Drazi heroju, mnoga omladina smatra zbog toga Drazu herojem...
A od ovog, kao i nekih drugih, svi peru ruke.
A on je pripadao istom pokretu, bio pod Drazom...
Draza opet nije imao, za toliko okupljene vosjke i svo to vrijeme, nijednu veliku bitku ni zrtvu.
Neka bude da nista nije znao i da je "zrtva vihora", ali isto nije bio nikakav heroj i jedino ga interesovalo da sredi komuniste, svoje sunarodnike.
S druge strane, komunistima je cilj bio pobjeda nad okupatorom.
Tako da treba vise skroz zabataliti tu pricu o "dobrim cetnicima", jer i ti koji su bili dobri, nisu doprijenjeli oslobodjenju od okupatora.
A u drugim djelovima Jugoslavije su otvoreno saradjivali sa okupatorom.
I sad kao Pavle Djurisic je bez Drazinog znanja i amina cinio zlodjela prakticno na njegovoj teritoriji...
Ma nije nego.
Treba kao Njemci - kaznjavati svaki pokusaj relativizacije i lazi.
Ne moze RTS da emituje afirmativne emisije o cetnickom pokretu. Ne moze.
p.s. Sava Kovacevic, Peko Dapcevic, Koca Popovic... Ne, nisu izmisljeni likovi. Koca je cak Beogradjanin. Tako da je neki fakat da cetnici nemaju jedno ime za pohvaliti se, ali zato se danas bez stida ovim junacima lijepe epiteti "krvolok" i sl.

JPR24

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.
(veljko, 27. maj 2017 18:08)

Svetinja koja potpisuje sa nacistima ? Ili kao Velimirovic koji se divio Hitleru ?

Dejan

pre 6 godina

@ banja luka mejdan
Ako vec pises iz slavne Bosanske Krajine, trebalo bi prethodno da se informises o istoriji svog kraja. Ne da cetnici nisu spasili narod u ratu, vec ih u Krajini gotovo nije ni bilo. Naprotiv, cela Krajina je bila partizanska, i dala nebrojene heroje rata, poput Egica i Rausa iz Prijedora, legendardnog doktora Mladena, brace Miljevic iz Sanskog Mosta, Baste... Samo je mali Petrovac dao dvadesettri narodna heroja, verovatno je najpoznatiji bio Zdravko Celar. I gotovo svi su bili Srbi, i u NOB-u. Jedini "cetnicki grad" u celoj Krajini je bio Prnjavor. Krajina je pretrpela uzasne zlocine u ratu, i od ustasa (Drakulic, Motike i Petricevac, Susnjar) i od Nemaca (Kozara), a narod su branili upravo partizani. Uloga Krajine u ratu je herojska, ne iskrivljuj to pricama o "saradnji sa Nemcima", molim te. Pozdrav.

Алексије

pre 6 godina

(fghsghs, 27. maj 2017 19:25)

"Da bi naš narod mogao da komentariše ovu odluku potrebno je prvo da zaboravi svu istoriju koju je učio od 1945 do danas.
Treba da pročita ogroman broj knjiga da bi shvatio ko je bio regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ko je sa druge strane izazvao gradjanski rat za vreme okupacije Jugoslavije, ko je štitio Srbe u Hercegovini, gde su bili partizani u Srbiji posle pada užičke republike.........
Koliko je Nemaca poginulo na Kadinjači - nijedan, a žrtvovan ceo radnički bataljon.
Koliko je za vreme drugog svetskog rata poginulo Nemaca u Beogradu do trenutka oslobadjanja - dva, a Beograd je bio odredišno mesto za odmor nemačkih vojnika i oficira koji su se vraćali sa istočnog fronta.
Koliko je partizana imao slavni Slaviša Vajner Čiča na Romaniji - šesnaest.
Koliko su komunisti na čelu sa Titom, Rankovićem i Krcunom pobili Srba posle drugog svetskog rata.
Ko su bili Kalabić, Draža Mihailović, pop Djujić...…..
Četničku vojsku treba razlikovati od lokalnih bandi koje su sebe proglašavali četnicima da bi pljačkali i ubijali komšije.
Jedno je vojska, drugo su bande
Istoriju ponovo treba napisati, biti nepristrasan i objasniti narodu ko je bio ko u drugom svetskom ratu i šta se dešavalo u posleratnom periodu.
Takodje treba objasniti ko je bio najveći krvnik srpskog naroda, ko je zabranio povratak Srba na Kosovo, ko je preselio Srbe iz Krajine u foksdojčerske kuće u Vojvodini, ko je sada doneo zakon da se te kuće vrate
"

raja moravac

pre 6 godina

E narode srpski, znamo li ko smo, sta hocemo, gde idemo, gde se nalazimo, koga smo izabrali da o svemu tome odlucuje???? Ali zivimo u iluziji da nas u okruzenju svi mrze i rade o glavi, da smo od svih u svemu superiorniji.

ćoki

pre 6 godina

Nikola Kalabic pred ocima celog sela(moja baba bila devojcica tada) zaklao nevine ljude,postene i vredne samo zato jer su imali ducane,pekare i slicno,a zato sto mu se moze.Tako je Srbijo,kad od devedesetih glasas za Slobu i Seselja i sad za njihovu decu i treba napokon da priznamo da smo narod koji voli fasiste i kojo voli one koje su ubijali i mucili svoj narod.Sad je cerka Kalabiceva vec predala zahtev da joj se vrati "svojina" njenoh oca(?!) koju je on oteo od ljudi koje je klao.Hvala Seseljevim radikalima(sto bivsim sto sadasnjim) i velikom Oliveru Anticu,njegovo ime ce ostati upamceno,prvo je dao otkaz velikim beogradskim profesorima i zaposlio Seselja preko veze da bude profesor a sad kao savetnik rehabilituje fasiste i izdajnike.

veljko

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.
ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.

kaokakao

pre 6 godina

Zar ovo treba komentarisati? Oni pokrecu peticiju protiv Darvina, ovi rehabilituju Kalabica... Sad ce neki da pokrenu da se ukine u skolama ucenje da je zemlja ravna.

BeKo

pre 6 godina

Četnici su bili vojska buržoazije a pobedila je vojska radnika.
90 ih-je radnička država umrla a samim tim i njena pobeda a buržoazija se vratila na čelo države pa ona sada rehabilituje svoje vojnike.

Petar

pre 6 godina

Ova odluka kada ne bi bila tragična, bila bi smešna. Nama Srbima sada samo još fale četnici i partizani. Opametite se ljudi, treba da živimo i preživimo.

tarmi

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.
ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.
(veljko, 27. maj 2017 18:08)

Majko moja... Kada vidim ovako nešto jasno mi je zašto smo tu gde jesmo i zašto imamo trenutnu vlast na grbači.

Mailman

pre 6 godina

Зашто Четници нису пришли Црвеној Армији у ослобађању Београда и Србије ???
(Miki, 27. maj 2017 18:09)
A zasto komunisti nisu digli ustanak odmah u aprilu 41. Zato sto su iz Moskve dobili instrukcije da miruju jer je na snazi bio pakt Staljin - Hitler.
Cetnici su cinili zlocine, ali partizani nisu bili nista bolji, samo sto o njihovim zlocinima nije smelo da se prica

Leo

pre 6 godina

Rat u srbiji je bio vise gradjanski nego odbrambeni rat. Zahvaljujuci legendarnom srpskom "jedinstvu" stvorile su se gomile frakcija sa promenljivim ciljevima. Neduzan narod je ubijan od svih redom. Ni danas nije bolje. Gomila partija i partijica sludjuje narod i upropascava zemlju. Manite se Kalabica, Draze, partizana i ostalih l pokusajte da se dozovete pameti. Vremena nema jos mnogo.

tomatelo turista

pre 6 godina

cetnici su hteli da se priklone najjacoj vojsci, da se ne konfrontiraju, i da cekaju zgodan momenat da napadnu nemce kad ovi budu slabi.. a ako ne bude slabi, da sa njima ostanu super... ovako da kazem skraceno i banalno.. e sad, zar to nece i danas vecina stranaka??? da budu super sa eu, sa istom tom nemackom, a ako se oni raspadnu, puna ce im usta biti borbe, a ako se ne raspadnu, ostaju super sa eu?? takvim strankama bih zabranio da pljuju ovu, inace veoma sramnu, odluku valjevskog suda..

Vojvodjanin

pre 6 godina

Kakvi cetnici i partizani, kakve su ovo teme o kojima mi Srbi pricamo? Siromastvo i beznadje na sve strane, polovina mladih emigrirala iz drzave, a mi raspravljamo o Kalabicu...

Munja Ostrozubi

pre 6 godina

Otkud ovolike rehalibitacije u zadnjih par godina? Zasto u ovoj drzavi svi sve znaju i svi imaju misljenje o onome sto pojma nemaju?

Oxi

pre 6 godina

Komunisti su u citavom vremenu izmedju dva svetska rata bili ono sto je za danasnje vreme ISIS, ubili ruskog cara, vrsili atentate u Jugoslaviji, masovna streljanja, hapsenja i ubijanja u SSSR, imali planove za rusenje Kraljevine Jugoslavije i razbijanje Srbije. U ocima prosecnog Srbima tog vremena nije bilo veceg zla od komunizma, tada se za zlocine nacista nije mnogo znalo, da bi se razumeli ljudi tog vremena mora da se o tim dogadjajima prestane suditi iz perspektive komunisticke propagande na kojoj su odrasle generacije rodjene posle 1945-e...

Саша

pre 6 godina

Срамотна одлука! Калабић заувек остаје не само злочинац већ и гњида која је издала свог команданта.

Vladan

pre 6 godina

Umesto ovih ,u svakoj pogledu polupismenih "sudija" , nezavisnih ko nigde ña kugli zemaljskoj,mogao je budući predsednik da amnestira u paketu i Nedića,Kalabića,Ljotića,pa i Gebelsa,Geringa,itd. Koska je baĉena.

Skeptik

pre 6 godina

Nemci su dali proglas koji glasi:za svakog ubijenog nemca streljati 10 srba za svaki unisteni put streljati 20 srba za svaku ostecenu prugu streljati 50 srba za svaki srusen most streljati 100 srba iako su puteve vec sledecih par dana ponovo stavili u upotrebu..četnik cica drazo je naredio svojim jedinicama obustavu svih napada da bi sacuvao svoj narod odmazde(naravno to nije znacilo predaju)..a nas drug(tito) je samo nastavio sa borbama protiv nemaca iako su zapadnjaci dali proglas svim okupiranim drzavama da se suzdrze borbe do saveznickih iskrcavanja....kalabic je samo ucinio bar po mojim saznanjima nedelo pred sam kraj rata takoreci predajom čiče..

karma

pre 6 godina

Komunistibsu ubili moju prababu i pradedu, streljali ih u dvoristu pred decom. Da li se pise o tome, da li ste citali o tome? U sustini bolela je ona stvar i Tita i Drazu za narod, oni su sledili svoje ideale i svoje ciljeve. Ovaj prvi pobedio i sada je on tvorac istorije u kojem su cetnici zlo, da je bilo obrnuto i istorija bi bila obrnuta.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Ni manji ni veci zlocinac od mnogih tzv. narodnih heroja iz NOB-a.

Organizujete regularno posthumno sudjenje za sve,iznesite sve dokaze i fakte,presudite i nece biti problema. Ove jedinacne i nasumicne odluke lokalnih sudova su za sprdnju.

Misljenja sam da kada bi npr. Draza usta iz groba i sve vas pogledao i osmotrio,prosetao se kroz Srbiju i Beograd, da bi verovatno zamolio da ga, ovakvi kakvi ste, ne rehabilitujete,ako nije problem. Bar bih ja tako uradio na njegovom mestu.

Sto se tice istoricara Markovica reci cu nesto sto ce verovatno zvucati i kontradiktorno. Markovic je dobar istoricar,ali nije kompetentan,jer je uclanjenjem u SPS pre par godina (iz totalno opozicionog i tada vanparlamentarnog DJB) postao politicko-stranacki preletac. Postao je rezimski istoricar.

Toma

pre 6 godina

Zašto je uopšte donet Zakon o rehabilitaciji sa odredbom "Pravo na rehabilitaciju ima lice ... ako je sudska ili administrativna odluka doneta protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda."

Pa naravno da se sudske ili druge odluke o kažnjavanju ratnih zločinaca iz drugog svetskog rata ne mogu ocenjivati primenom sadašnjih propisa o pravnoj državi i sadašnjim standardima ljudskih prava i sloboda.

Ovakva odredba zakona daje mogućnost sudovima da rehabilituju skoro svakog ko nije osudjen prema sadašnjim merilima. Vlada nema pravo da se ljuti jer je taj Zakon važi od 2011.godine pa ga je mogla ukinuti kao nepotrebnog ili ga prepraviti da sudovi nemaju takvu slobodu u ocenjivanju.

Zakon uopšte nije trebalo donositi ne znam ko je pametan smislio taj Zakon da se revidira istorija posle 70 i više godina.

tt

pre 6 godina

banja luka mejdan, 27. maj 2017 18:12)

Doktora Mladena Stojanovica, iz Prijedora, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ... su ranjenog na prevaru, zajedno sa ostalim ranjenicima, u partizanskoj bolnici UBILI CETNICI!!!! Vi u Banja Luci ste nakon raspada drzave, jednoj ulici dali ime cetnika, ubice legendarnog doktora Mladena!!!

Kralj Beljo

pre 6 godina

"Slobodni klikeri", neki od tih "zlocinaca" NOB-a su heroji jer su poginuli u direktnoj borbi sa Njemcima.
Kako mozes da izvrces takve neke istorijske cinjenice, pricas s tolikim nepostovanjem o ljudima koji su sve sto su imali dali da ti danas mozes da kuckas iz fotelje...
I za kraj... Napisi ime jednog cetnickog komandanta koji je poginuo u borbama protiv okupatora.
Samo jednog.

sloga

pre 6 godina

Sudske odluke ne bi smeli da komentarišu političari,a pogotovo oni na vlasti,uključujući i Markovića,koji je član glavnog odbora SPS-a.Ima više od 10 godina od kako su oba pokreta izjednačena,a to znači da su njihovi pripadnici jednaki.I tada je SPS glasao protiv.U Srbiji je za vreme Drugog svetskog rata bio građanski rat i bilo zločina nad civilima od strane oba pokreta,tako da su i po tome prilično izjednačeni.Pogotovo su bili masovni zločini nakon oslobođenja,kada su komunisti za 6 meseci streljali,po podacima prikupljenih od strane državne komisije,preko 60000 ljudi,a nezvanično se smatra da je bilo preko 100000 ubijenih.Većina streljana bez suđenja,koja su ionako bila montirana,što pokazuju i današnje presude.Za mnoge se ne zna gde su sahranjeni.Iznad pojedinih masovnih grobnica su komunisti podigli zgrade,sportske ili neke druge objekte.Čak i danas mnogo ljudi to ne zna,ali su zato i dalje prisutne komunističke laži,npr. o bekstvu kralja sa zlatom,iako je to zlato vraćeno novoj vlasti.Ovu presudu posmatram kao ispravljanje istorijskih nepravdi i znak pomirenja,koje je neophodno.

артиљерац

pre 6 godina

@ Miki Четници Драгутина Кесеровића су,заједно с Црвеном Армијом,
ослободили Крушевац 1944.Након тога Тито лети у Крајову и у штабу
3.украјинског фронта улаже протест.Руси,по одлуци Стаљина,почињу да
хапсе четнике.Иначе,руски Генерал Жданов је пред ослобођење Београда
рекао у лице Пеки Дапчевићу:Ја би много више волео да су нам четници
саборци.Они су војска,а ви сте наоружан народ.Но,ја не одлучујем.
Пеко га потом пита да партизани уђу у Београд заједно с Русима.Овај
му је одговорио;То питање ми четници не би поставили.Они би ушли.А партизани,нек уђу ако могу.Овај разговор је забележио ађутантгенерал Жданова,поручник Корнилов(ако сам добро упамтио).

samo da kazem

pre 6 godina

Porediti banderase,ustase,baliste...sa cetnicima je smesno. Cetnici su naneli zlo Srbima koji nisu bili za "kralja i otadzbinu". A verujte, bilo ih je mnogo.To je bio narod nezadovoljan diktaturom i pljackom monarhista, narod koji je ziveo u teskoj bedi. Ne pisem napamet, imam zabeleske pokojnog strica,predratnog molera u Beogradu, inace velikog monarhiste.

mistermobil

pre 6 godina

Samo jedan komentar: pre bilo kakve osude ili pohvale za ovaj cin, postavljam pitanje: Kada ce se otvoriti arhive Udbe, koje ce dati odgovor na ovo, kao i na mnoga druga pitanja o "zlim cetnicima i dobrim partizanima".

N3k0 tam0

pre 6 godina

Daleko od toga da su komunisti bili cvecke, ali ljudi moji pa samo pogledajde ko su i sta su i na sta lice osobe koje se danas dive cetnicima i sve ce vam biti jasno, svaki komentar je suvisan. Cetnici su crna mrlja u nasoj istoriji kao sto su Banderasi u Ukrajini, Ustase u Hrvatskoj, Balisti u Albaniji, fasisti crnokosuljasi u Italiji, Madjarska, Rumunija.... u svakom narodu ih je imalo tih 40tih. Sreca nasa pa je cetnika bilo malo pa se nismo toliko obrukali.

rooster

pre 6 godina

Svi nešto komentarišu "pogrešnu istoriju", a ne uviđaju da "četnici" kao vojska nisu postojali. Postojala je VuO (Vojska u otadžbini) i mnogo više, manje ili nimalo povezanih nekomunističkih gerilskih grupa. Od tih grupa, bilo je patriota i časnih, ali i mnoštvo običnih bandi, sličnim ovim iz 90-ih. Razni četnici su počinili zločine, a da su vojno bili nebitni - Baćović, Stanišić (protiv muslimana),Đurišić,a i Đujićevi su "spasavali" Srbe, između ostalog, tako što su ubijali nevine Hrvate (poput masakra u Drvaru 1942). Pećančevi četnici su činili zločine protiv Srba u Toplici, za koje su verovali da su im očevi i muževi u partizanima. Poređenje sv masovnošću i načinom istrebljenja NDH je neumesno i bolesno, ali da su sveuzev razni četnici bili nebitne patriote (u boljem slučaju) i zločinci (u drugom), to stoji. Mihailovićeva uloga je nejasna u smislu zločina, ali jasna u smislu izdaje (borio se protiv Srba partizana na Neretvi).

Milos

pre 6 godina

Kamo srece da nije bilo ni cetnika ni partizana, nego jednostavno 'dobrovoljaca', kakvi su kratko vreme postojali u Hercegovini '41-'42 (ustanici bez petokrake ili kokarde, patriote u borbi za opstanak svog naroda od ustaskih koljaca). Cetnici jesu borbu zapoceli mnogo iskrenije i ranije od komunista, ali znamo svi u sta su se pretvorili vremenom. A sto se tice prekodrinskih Srba koji najvise i velicaju cetnike, zar nije ocigledno da je srz partizanskog ustanka bio vezan za Bosansku Krajinu, Liku, Kordun, Hercegovinu...Ako uporedite mape oslobodjenih teritorija, sa etnickim mapama, videcete da su preko Drine partizani bili najjaci tamo gde su ziveli Srbi. Gotovo spoj RS i RSK teritorije (koje su se vezale za cetnicku tradiciju umesto bas za partizansku).
Umesto da partizane prikazemo kao vise Srbe nego Jugoslovene (jer su Srbi u njima bili vecina, do '43 80%), mi velicamo gubitnike. Jos da Ljotica rehabilitujemo, pa cu iz revolta otici na Pavelicev grob da mu odam postu.

ćoki

pre 6 godina

veljko,bolje da si se ti nosiJo u osnovnu skolu bar,Kalabic ubio vise Srba po selima nego ustase i nacisti zajedno,vise opljackao nego Sloba i Seselj zajedno.

veljko

pre 6 godina

Nije on izdao Čiču ,ako več čitaš knjige iz recimo 70-seth godina.
pročitaj neku novu knjigu koju pišu unuci ljudi koji su se sakrivali od nekog režima.
A i da znaš što je rekao: Ja neču da sarađujem sa Nedičem on je običan izdajnik srbskog naroda.
A i veliki pisac i komunjara Vladimir dedijer nije ništa loše pisao o njemu.

Popaj

pre 6 godina

Kalabić..NAJPRE NIJE IZDAO DRAŽU..JER su mu godinu pre kraja rata..ustaše..u Sarajevu i komunisti ubili..sina..a što se tiče Nemaca..vidi se da u svim sukobima strane..pregovaraju i saradjuju..a i slikaju se..ZNAČI IMA SLIKA I KOMUNISTA I NEMACA..USTAŠA..I KOMUNISTA..I..TD..A KO POBEDI..PIŠE ISTORIJU..NA ŽALOST..

heavy

pre 6 godina

Doktora Mladena Stojanovica, iz Prijedora, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ... su ranjenog na prevaru, zajedno sa ostalim ranjenicima, u partizanskoj bolnici UBILI CETNICI!!!! Vi u Banja Luci ste nakon raspada drzave, jednoj ulici dali ime cetnika, ubice legendarnog doktora Mladena!!!
(tt, 27. maj 2017 19:23)
Mladena su ubili njegovi partizani a te priče za decu iz komunističkih filmova prodaj negde drugde.

John

pre 6 godina

Valjevci znaju i ko je i šta je bio Kalabić i šta je učinio za valjevski kraj.
(neno, 27. maj 2017 21:18)

Naravno da znaju. Eno u katastru se još koriste njegovi premeri zemljišta po Valjevu i okolnim selima. (za one koji ne znaju, po struci je bio geometar)
I tu se njegove zasluge završavaju

Смена Страже

pre 6 godina

Није он никакав четник,већ ратни злочинац,који је после радо сарађивао са комунистичким властима.

Sergey Sergejevich

pre 6 godina

(артиљерац, 27. maj 2017 21:31)

Artiljerac , delimično si u pravu . Imam samo zamerku za drugi deo u vezi Peke Dapčevića i što je zapisao poručnik Kornilov. Tu pričicu sam i ja čuo a spada u onaj domen kao što je Alojz Alchajmer rekao :''a mene ako se sete , sete'' i da ne nabrajam šta je Anštajn rekao , Plutarh. Ukratko trpanje nečeg što bi neko hteo da neko kaže po svom liku a nikad nije izgovorio. Ždanov to nije nikad izgovrio a ovaj zapisao . Ko je stariji ( a ti jesi)i ko pamti komuniste dobro zna a u Rusiji pogotovo (još dodatak u vreme Stanjina koji je samo čekao priliku da eliminiše Ždanova) tako nešto da se izgovori i da ostane glava na ramenima. Tako da me to čudi od tebe. O Kalabiću , Nediću i nadasve o Ljotiću ne treba trošiti reči . Ljotić pogotovo koji je uradio što niko u srpskoj istoriji nije uradio - skupio i odveo decu Nemcima na streljanje u Kragujevcu. Kalabić i Kosta Pećanac dva lika koji nisu ni Dražu priznavala za komadanta i koji su u suštini ''rodonačelnici crnih trojki '' koji su pobili (čitaj zaklali ) više ljudi nego što su komunisti za vreme rata i posle rata pobili svojih protivnika. O drugim ne želim ni da govorim ali mogu očekivati uskoro i njihovu rehabilitaciju .

Doktor

pre 6 godina

Mi smo narod koji živi u prošlosti, kosovski boj, drugi svetski rat, prvi svetski rat.. bilo pa prošlo koga briga šta je bilo pre 70 godina dajte da se sudovi malo bave sadašnjim stvarima malo su zatrpani pa nemaju pametnija posla

sve u krug

pre 6 godina

ništa ne verujem istoriji. sve to pišu oni kojima tako odgovara. laži na sve strane koje posle 50-100 godina postanu istine. a i koga više zanima istorija. dajte nam budućnost, prošlost zaboravite.

Alex

pre 6 godina

..."sudske predstave ne menjaju istoriju, "istorija je onakva kakva već jeste"."...

A kakva je zaista bila niko nikada nece u potpunosti znati.

Zato ohladite glave i uzivajte u sadasnjosti jer jedino to i imate.

Malone

pre 6 godina

Pa upravo zato sto ovakvi likovi, koji komentarisu odluku suda, su na politickoj sceni poslednjih xx godina, srpska drzava je u slaba. Oni ne poznaju ni minimume pravne drzave, sta znaci drzava, sta znaci zakon, a hoce da drze vlast. Sve ijedna presuda koju su komunisti donijeli moze pasti u vodu, iz samo jednog prostog razloga, a to je da su komunisti, onakvi kakvi su bili većinom neobrazovani i indoktrirani u ideologiju, sva suđenja provodili onemogućavajući optuženu stranu da iznosi dokaze odbrane i samo time, a da ne govorimo o mnogobrojnim montiranim procesima, donosili sudske odluke koje nemaju nikakve veze sa pravom. Takođe i sudije su bile pristrasne, tako da o pravičnom suđenju ne možemo ni u kojem sulučaju govoriti. U takvim slučajevima, naši današnji sudovi, bez obzira bio neko zločinac ili ne, mora poništiti prethodne presude, a tim osobama se više ne može suditi, jer su preminule. U osnovi, jedini i isključivi krivac za ovakve presude je posljeratna komunistička vlast, koja je pored toga što je ubijala masovno političke protivnike, isto tako imala političke sudove, koji su donosili sudske presude ne poštujući minimum pravnih standarda.

dragan

pre 6 godina

Koje izvrtanje činjenica.Vidi ovaj biser-Ždanov komunista rekao da bi više voleo četnike?anti komuniste).Momak kolko imaš god kad pišeš ovakvu glupost.Drugo pitaj tvoje "četnike" kako su i oni preko cele NDH prešli da bi pobegli od komunista u Austriju.
aa

fghsghs

pre 6 godina

Ovi procesi i ovaj zakon krše jedan od glavnih pravnih principa, ne možeš stare zločine suditi po novom zakonu koji su se dogodili prije donošenja zakona, pogotovo ne može jedna država koja nije pravni nasljednik SFRJ ukidati njihove sudske odluke!

Boban

pre 6 godina

Jedina istina je da su zločine činile obe strane, gubitnička je kažnjena, pobednička ne. Pre sam bio da se tu ništa ne dira, samo da se proširi spisak zločinaca.

Oxi

pre 6 godina

Najveca cetnicka sramota je to sto nisu sprecili Jasenovac i ustasko divljanje u NDH, dok u sukobu monarhista i komunista nije bilo nevinih, ni sa jedne strane. U stvari, najbolji Srbi tog vremena su bili oni koji nisu bili ideoloski ostrasceni, a takvi su delovali u Jugoistocnoj Bosni i Hercegovini i u ocima ustasa i prema njihovim arhivama su bili istovremeno i cetnici i partizani...

milion nijansi crvene

pre 6 godina

Koga zanima tema , neka pogleda Ravnogorska čitanka , serijal RTS a iz 2002 ja mislim. Sve je lepo ispričano , za mene dostva stvari do tog momenta nepoznato, vreme je da se sve istine budu izrečene. To je jedini put ka pomirenju.

John

pre 6 godina

(Skeptik, 27. maj 2017 18:30)

Nikada nisu izdali takav proglas. Nigde se ne pominje strejanje za oštećenu prugu ili most. Takođe se nigdene pominje streljanje SRBA.
Postoji proglas u kome piše da će za svakog ranjenog vojnika streljati 50, a za pogunulog 100 TALACA. Dakle, ne Srba već talaca. Među taocima je bilo i Jevreja i Roma.
Oni koji su "čuvali Srbe" su to najčešće radili tako što bi za streljanje poturali Jevreje (dok ih je bilo) i Rome.

(tomatelo turista, 27. maj 2017 18:35)

Četnici su manje-više čekali iskrcavanje saveznika (zapadnih) na jadranskoj obali. A to je samo još jedan dokaz o kolaboraciji sa Nemcima. Kako? Jednostavno.
Saveznici su plasirali priču o mogućim iskrcavanjima i na Jadranu i u Grčkoj i u južnoj Francuskoj i oko Kalea i gde sve ne, samo da bi što bolje prikrili pravi cilj - Normandiju.
I Švabe su progutale udicu i dugo su bili uvereni da sledi iskrcavanje na Balkan, posebno posle kapitulacije Italije '43. A ako četnici znaju ono što znaju i Nemci (iako sam misle da znaju) vrlo je očigledno kako i od koga su to mogli da čuju, jer nije baš da je takve informacije objavljivao Radio London.

ceva

pre 6 godina

@артиљерац E bolje da nisi taj primer naveo. Dok su jedni cetnici trgovalu sa rusima, drugi cetnici napalu iste te ruse i ubili 18 crvenoarnejaca. Sta mislis sta se onda dogodilo?

...il sam ja lud ili je ceo svet poludeo!

pre 6 godina

... isčitah sve komentare i ispada da su i četnici i psrtizani bili loši odnosno dobri... interesantno! Imamo li mi uopšte stav o prošlim vremenima... istoriju... ili se ravnamo po principu danas jeste a sutra nije...

артиљерац

pre 6 godina

@ Dragan Имам 60 година,одавно нисам момак.А четници су прошли НДХ
(јако мало четника је побегло у Аустрију)тако што су се тукли с
усташама.Динарска дивизија,Момчила Ђујића,је 3 пута разбила усташе
и домогла се КОМПЛЕТНА Италије.Иначе код Ђујића је било и 300 Хрвата
и 100-ак Словенаца у дивизији.A Kесеровића,ослободиоца Крушевца,су
заробиле усташе и ПРЕДАЛЕ партизанима у замену за своје главе.Њему
је суђено и стрељан је,иако његова породица све време рата чувала
и сачувала мајку Вељка Влаховићћа.

SPS "istoricar" Predrag Markovic

pre 6 godina

"Istoricar" iz SPS-a, je protiv...pa naravno. Dajte nekog vanstranackog istoricara da vidimo sta ce reci mozda? Vazno da se oglasio Dacic, Vulin i ovaj politicki istoricar Markovic

Petar III

pre 6 godina

Michael Lees je bio Cherchilov oficir za vezu pri Otadzbinskoj vojsci.

Koga interesuje drugacija istorija, moze da izgugla odlicnu knjigu: "Michael Lees Rape of Serbia..."

veljko

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.
ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.

Skeptik

pre 6 godina

Nemci su dali proglas koji glasi:za svakog ubijenog nemca streljati 10 srba za svaki unisteni put streljati 20 srba za svaku ostecenu prugu streljati 50 srba za svaki srusen most streljati 100 srba iako su puteve vec sledecih par dana ponovo stavili u upotrebu..četnik cica drazo je naredio svojim jedinicama obustavu svih napada da bi sacuvao svoj narod odmazde(naravno to nije znacilo predaju)..a nas drug(tito) je samo nastavio sa borbama protiv nemaca iako su zapadnjaci dali proglas svim okupiranim drzavama da se suzdrze borbe do saveznickih iskrcavanja....kalabic je samo ucinio bar po mojim saznanjima nedelo pred sam kraj rata takoreci predajom čiče..

miki2

pre 6 godina

Moju babu su trudnu zaklali četnici, pred očima ostalo troje dece... Izlišno je reći - bez razloga. Nikada, ali NIKADA neću prihvatiti da su četnici bilo šta dobro uradili.

banja luka mejdan

pre 6 godina

Zasto srpska Vlada u isti kos trpa cetnike I ustase? Cetnici su u Krajini spasili svojom saradnjom sa Nijemcima desetine srpskih sela poslije Drakulica a partizani su svojom taktikom nelogicnih napada na njemacke vojnike u smrt indirektno poslali hiljade Srba. I ne, nije trebalo biti na strani Nijemaca vec je trebalo biti pametniji pa nas ne bi milioni stradali.

Dragan

pre 6 godina

Da li je moguce da i dan-danas postoje ljudi koji veruju da su partizani bili idealna vojska i da su svi partizani bili savrseni ljudi bez ijednog poroka i mane...a cetnici svi sa svim mogucim manama i porocima?

Kralj Beljo

pre 6 godina

Ja ovo ne razumijem bas... Svi se ogradjuju od ovog Kalabica, a isti velicaju srpstvo, na nacin da impliciraju da je dobro biti cetnik, na RTS, televiziji koja je njihova i naroda, idu emisije o Drazi heroju, mnoga omladina smatra zbog toga Drazu herojem...
A od ovog, kao i nekih drugih, svi peru ruke.
A on je pripadao istom pokretu, bio pod Drazom...
Draza opet nije imao, za toliko okupljene vosjke i svo to vrijeme, nijednu veliku bitku ni zrtvu.
Neka bude da nista nije znao i da je "zrtva vihora", ali isto nije bio nikakav heroj i jedino ga interesovalo da sredi komuniste, svoje sunarodnike.
S druge strane, komunistima je cilj bio pobjeda nad okupatorom.
Tako da treba vise skroz zabataliti tu pricu o "dobrim cetnicima", jer i ti koji su bili dobri, nisu doprijenjeli oslobodjenju od okupatora.
A u drugim djelovima Jugoslavije su otvoreno saradjivali sa okupatorom.
I sad kao Pavle Djurisic je bez Drazinog znanja i amina cinio zlodjela prakticno na njegovoj teritoriji...
Ma nije nego.
Treba kao Njemci - kaznjavati svaki pokusaj relativizacije i lazi.
Ne moze RTS da emituje afirmativne emisije o cetnickom pokretu. Ne moze.
p.s. Sava Kovacevic, Peko Dapcevic, Koca Popovic... Ne, nisu izmisljeni likovi. Koca je cak Beogradjanin. Tako da je neki fakat da cetnici nemaju jedno ime za pohvaliti se, ali zato se danas bez stida ovim junacima lijepe epiteti "krvolok" i sl.

djole

pre 6 godina

To nije bio četnik nego običan koljač i ratni zločinac koga se ova zemlja treba stideti i ne samo njega nego i svih njemu sličnih! Čovek koji je izdao đenerala Dražu Mihailovića i ukaljao časno ime srpskih četnika treba žigosati kao ubicu, koljača i izdajicu!

veljko

pre 6 godina

Nije on izdao Čiču ,ako več čitaš knjige iz recimo 70-seth godina.
pročitaj neku novu knjigu koju pišu unuci ljudi koji su se sakrivali od nekog režima.
A i da znaš što je rekao: Ja neču da sarađujem sa Nedičem on je običan izdajnik srbskog naroda.
A i veliki pisac i komunjara Vladimir dedijer nije ništa loše pisao o njemu.

ŽK

pre 6 godina

Dovoljno je pogledati sliku vešanja Stjepana-Stevana Filipovića u Valjevu.I ko je sve prisutan bio;Kalabićeva ekipa.Pametnom je dosta.Četnici su ga zarobili i predali nemcima.Slika se nalazi u sedištu ujedinjenih nacija u NY.

Slava Filipovićima!
Smrt fašizmu,sloboda narodu!

ŽK

pre 6 godina

Dovoljno je pogledati sliku vešanja Stjepana-Stevana Filipovića u Valjevu.Ko je sve prisutan na slici;Kalabićeva ekipa,pametnom je dosta.Četnici su ga zarobili i predali nemcima.Slika se nalazi u sedištu ujedinjenih nacija u NY.

Slava Filipovićima!
Smrt fašizmu,sloboda narodu!

JPR24

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.
(veljko, 27. maj 2017 18:08)

Svetinja koja potpisuje sa nacistima ? Ili kao Velimirovic koji se divio Hitleru ?

N3k0 tam0

pre 6 godina

Daleko od toga da su komunisti bili cvecke, ali ljudi moji pa samo pogledajde ko su i sta su i na sta lice osobe koje se danas dive cetnicima i sve ce vam biti jasno, svaki komentar je suvisan. Cetnici su crna mrlja u nasoj istoriji kao sto su Banderasi u Ukrajini, Ustase u Hrvatskoj, Balisti u Albaniji, fasisti crnokosuljasi u Italiji, Madjarska, Rumunija.... u svakom narodu ih je imalo tih 40tih. Sreca nasa pa je cetnika bilo malo pa se nismo toliko obrukali.

Oxi

pre 6 godina

Komunisti su u citavom vremenu izmedju dva svetska rata bili ono sto je za danasnje vreme ISIS, ubili ruskog cara, vrsili atentate u Jugoslaviji, masovna streljanja, hapsenja i ubijanja u SSSR, imali planove za rusenje Kraljevine Jugoslavije i razbijanje Srbije. U ocima prosecnog Srbima tog vremena nije bilo veceg zla od komunizma, tada se za zlocine nacista nije mnogo znalo, da bi se razumeli ljudi tog vremena mora da se o tim dogadjajima prestane suditi iz perspektive komunisticke propagande na kojoj su odrasle generacije rodjene posle 1945-e...

heavy

pre 6 godina

Doktora Mladena Stojanovica, iz Prijedora, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ... su ranjenog na prevaru, zajedno sa ostalim ranjenicima, u partizanskoj bolnici UBILI CETNICI!!!! Vi u Banja Luci ste nakon raspada drzave, jednoj ulici dali ime cetnika, ubice legendarnog doktora Mladena!!!
(tt, 27. maj 2017 19:23)
Mladena su ubili njegovi partizani a te priče za decu iz komunističkih filmova prodaj negde drugde.

djomla

pre 6 godina

Dokle vise ova komunisticka propaganda?Ej ljudi pa Nebojsa Stefanovic je bio clan Srs cija je himna:Spremte se spremte cetnici a protivi se rehabilitaciji Draze i Kalabica.Pa koja je to kolicina nedoslednosti.Predsednik republike sadasnji je cetnicki vojvoda zvanicni a Vulin je vodio kampanju za njega.Takvo licemerje je moguce samo kod nas.Nek izadju iz vlade ako im smeta toliko.Bas me interesuje da li ce Nebojsa imati zamerke na ovu odluku kad mu Vucic kaze sta misli o Kalabicu.

Popaj

pre 6 godina

Kalabić..NAJPRE NIJE IZDAO DRAŽU..JER su mu godinu pre kraja rata..ustaše..u Sarajevu i komunisti ubili..sina..a što se tiče Nemaca..vidi se da u svim sukobima strane..pregovaraju i saradjuju..a i slikaju se..ZNAČI IMA SLIKA I KOMUNISTA I NEMACA..USTAŠA..I KOMUNISTA..I..TD..A KO POBEDI..PIŠE ISTORIJU..NA ŽALOST..

артиљерац

pre 6 godina

@ Miki Четници Драгутина Кесеровића су,заједно с Црвеном Армијом,
ослободили Крушевац 1944.Након тога Тито лети у Крајову и у штабу
3.украјинског фронта улаже протест.Руси,по одлуци Стаљина,почињу да
хапсе четнике.Иначе,руски Генерал Жданов је пред ослобођење Београда
рекао у лице Пеки Дапчевићу:Ја би много више волео да су нам четници
саборци.Они су војска,а ви сте наоружан народ.Но,ја не одлучујем.
Пеко га потом пита да партизани уђу у Београд заједно с Русима.Овај
му је одговорио;То питање ми четници не би поставили.Они би ушли.А партизани,нек уђу ако могу.Овај разговор је забележио ађутантгенерал Жданова,поручник Корнилов(ако сам добро упамтио).

samo da kazem

pre 6 godina

Porediti banderase,ustase,baliste...sa cetnicima je smesno. Cetnici su naneli zlo Srbima koji nisu bili za "kralja i otadzbinu". A verujte, bilo ih je mnogo.To je bio narod nezadovoljan diktaturom i pljackom monarhista, narod koji je ziveo u teskoj bedi. Ne pisem napamet, imam zabeleske pokojnog strica,predratnog molera u Beogradu, inace velikog monarhiste.

sloga

pre 6 godina

Sudske odluke ne bi smeli da komentarišu političari,a pogotovo oni na vlasti,uključujući i Markovića,koji je član glavnog odbora SPS-a.Ima više od 10 godina od kako su oba pokreta izjednačena,a to znači da su njihovi pripadnici jednaki.I tada je SPS glasao protiv.U Srbiji je za vreme Drugog svetskog rata bio građanski rat i bilo zločina nad civilima od strane oba pokreta,tako da su i po tome prilično izjednačeni.Pogotovo su bili masovni zločini nakon oslobođenja,kada su komunisti za 6 meseci streljali,po podacima prikupljenih od strane državne komisije,preko 60000 ljudi,a nezvanično se smatra da je bilo preko 100000 ubijenih.Većina streljana bez suđenja,koja su ionako bila montirana,što pokazuju i današnje presude.Za mnoge se ne zna gde su sahranjeni.Iznad pojedinih masovnih grobnica su komunisti podigli zgrade,sportske ili neke druge objekte.Čak i danas mnogo ljudi to ne zna,ali su zato i dalje prisutne komunističke laži,npr. o bekstvu kralja sa zlatom,iako je to zlato vraćeno novoj vlasti.Ovu presudu posmatram kao ispravljanje istorijskih nepravdi i znak pomirenja,koje je neophodno.

Саша

pre 6 godina

Срамотна одлука! Калабић заувек остаје не само злочинац већ и гњида која је издала свог команданта.

tomatelo turista

pre 6 godina

cetnici su hteli da se priklone najjacoj vojsci, da se ne konfrontiraju, i da cekaju zgodan momenat da napadnu nemce kad ovi budu slabi.. a ako ne bude slabi, da sa njima ostanu super... ovako da kazem skraceno i banalno.. e sad, zar to nece i danas vecina stranaka??? da budu super sa eu, sa istom tom nemackom, a ako se oni raspadnu, puna ce im usta biti borbe, a ako se ne raspadnu, ostaju super sa eu?? takvim strankama bih zabranio da pljuju ovu, inace veoma sramnu, odluku valjevskog suda..

BeKo

pre 6 godina

Četnici su bili vojska buržoazije a pobedila je vojska radnika.
90 ih-je radnička država umrla a samim tim i njena pobeda a buržoazija se vratila na čelo države pa ona sada rehabilituje svoje vojnike.

Žoao mi je

pre 6 godina

Jedan od najvećih ubica Srba u istoriji Srba. Ubica i mučitelj žena i dece. Nijedan metak u Nemce nije ispalio.Ožderavao se,opijao,klao i palio po valjevskom i kosmajskom kraju.Srećom još uvek ima živih svedoka koji mu nisu pali šaka. Tačka

Алексије

pre 6 godina

(fghsghs, 27. maj 2017 19:25)

"Da bi naš narod mogao da komentariše ovu odluku potrebno je prvo da zaboravi svu istoriju koju je učio od 1945 do danas.
Treba da pročita ogroman broj knjiga da bi shvatio ko je bio regularna vojska Kraljevine Jugoslavije, ko je sa druge strane izazvao gradjanski rat za vreme okupacije Jugoslavije, ko je štitio Srbe u Hercegovini, gde su bili partizani u Srbiji posle pada užičke republike.........
Koliko je Nemaca poginulo na Kadinjači - nijedan, a žrtvovan ceo radnički bataljon.
Koliko je za vreme drugog svetskog rata poginulo Nemaca u Beogradu do trenutka oslobadjanja - dva, a Beograd je bio odredišno mesto za odmor nemačkih vojnika i oficira koji su se vraćali sa istočnog fronta.
Koliko je partizana imao slavni Slaviša Vajner Čiča na Romaniji - šesnaest.
Koliko su komunisti na čelu sa Titom, Rankovićem i Krcunom pobili Srba posle drugog svetskog rata.
Ko su bili Kalabić, Draža Mihailović, pop Djujić...…..
Četničku vojsku treba razlikovati od lokalnih bandi koje su sebe proglašavali četnicima da bi pljačkali i ubijali komšije.
Jedno je vojska, drugo su bande
Istoriju ponovo treba napisati, biti nepristrasan i objasniti narodu ko je bio ko u drugom svetskom ratu i šta se dešavalo u posleratnom periodu.
Takodje treba objasniti ko je bio najveći krvnik srpskog naroda, ko je zabranio povratak Srba na Kosovo, ko je preselio Srbe iz Krajine u foksdojčerske kuće u Vojvodini, ko je sada doneo zakon da se te kuće vrate
"

Смена Страже

pre 6 godina

Није он никакав четник,већ ратни злочинац,који је после радо сарађивао са комунистичким властима.

ćoki

pre 6 godina

veljko,bolje da si se ti nosiJo u osnovnu skolu bar,Kalabic ubio vise Srba po selima nego ustase i nacisti zajedno,vise opljackao nego Sloba i Seselj zajedno.

kaokakao

pre 6 godina

Zar ovo treba komentarisati? Oni pokrecu peticiju protiv Darvina, ovi rehabilituju Kalabica... Sad ce neki da pokrenu da se ukine u skolama ucenje da je zemlja ravna.

Dejan

pre 6 godina

@ banja luka mejdan
Ako vec pises iz slavne Bosanske Krajine, trebalo bi prethodno da se informises o istoriji svog kraja. Ne da cetnici nisu spasili narod u ratu, vec ih u Krajini gotovo nije ni bilo. Naprotiv, cela Krajina je bila partizanska, i dala nebrojene heroje rata, poput Egica i Rausa iz Prijedora, legendardnog doktora Mladena, brace Miljevic iz Sanskog Mosta, Baste... Samo je mali Petrovac dao dvadesettri narodna heroja, verovatno je najpoznatiji bio Zdravko Celar. I gotovo svi su bili Srbi, i u NOB-u. Jedini "cetnicki grad" u celoj Krajini je bio Prnjavor. Krajina je pretrpela uzasne zlocine u ratu, i od ustasa (Drakulic, Motike i Petricevac, Susnjar) i od Nemaca (Kozara), a narod su branili upravo partizani. Uloga Krajine u ratu je herojska, ne iskrivljuj to pricama o "saradnji sa Nemcima", molim te. Pozdrav.

Mailman

pre 6 godina

Зашто Четници нису пришли Црвеној Армији у ослобађању Београда и Србије ???
(Miki, 27. maj 2017 18:09)
A zasto komunisti nisu digli ustanak odmah u aprilu 41. Zato sto su iz Moskve dobili instrukcije da miruju jer je na snazi bio pakt Staljin - Hitler.
Cetnici su cinili zlocine, ali partizani nisu bili nista bolji, samo sto o njihovim zlocinima nije smelo da se prica

ćoki

pre 6 godina

Nikola Kalabic pred ocima celog sela(moja baba bila devojcica tada) zaklao nevine ljude,postene i vredne samo zato jer su imali ducane,pekare i slicno,a zato sto mu se moze.Tako je Srbijo,kad od devedesetih glasas za Slobu i Seselja i sad za njihovu decu i treba napokon da priznamo da smo narod koji voli fasiste i kojo voli one koje su ubijali i mucili svoj narod.Sad je cerka Kalabiceva vec predala zahtev da joj se vrati "svojina" njenoh oca(?!) koju je on oteo od ljudi koje je klao.Hvala Seseljevim radikalima(sto bivsim sto sadasnjim) i velikom Oliveru Anticu,njegovo ime ce ostati upamceno,prvo je dao otkaz velikim beogradskim profesorima i zaposlio Seselja preko veze da bude profesor a sad kao savetnik rehabilituje fasiste i izdajnike.

Kralj Beljo

pre 6 godina

"Slobodni klikeri", neki od tih "zlocinaca" NOB-a su heroji jer su poginuli u direktnoj borbi sa Njemcima.
Kako mozes da izvrces takve neke istorijske cinjenice, pricas s tolikim nepostovanjem o ljudima koji su sve sto su imali dali da ti danas mozes da kuckas iz fotelje...
I za kraj... Napisi ime jednog cetnickog komandanta koji je poginuo u borbama protiv okupatora.
Samo jednog.

Vladan

pre 6 godina

Umesto ovih ,u svakoj pogledu polupismenih "sudija" , nezavisnih ko nigde ña kugli zemaljskoj,mogao je budući predsednik da amnestira u paketu i Nedića,Kalabića,Ljotića,pa i Gebelsa,Geringa,itd. Koska je baĉena.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Ni manji ni veci zlocinac od mnogih tzv. narodnih heroja iz NOB-a.

Organizujete regularno posthumno sudjenje za sve,iznesite sve dokaze i fakte,presudite i nece biti problema. Ove jedinacne i nasumicne odluke lokalnih sudova su za sprdnju.

Misljenja sam da kada bi npr. Draza usta iz groba i sve vas pogledao i osmotrio,prosetao se kroz Srbiju i Beograd, da bi verovatno zamolio da ga, ovakvi kakvi ste, ne rehabilitujete,ako nije problem. Bar bih ja tako uradio na njegovom mestu.

Sto se tice istoricara Markovica reci cu nesto sto ce verovatno zvucati i kontradiktorno. Markovic je dobar istoricar,ali nije kompetentan,jer je uclanjenjem u SPS pre par godina (iz totalno opozicionog i tada vanparlamentarnog DJB) postao politicko-stranacki preletac. Postao je rezimski istoricar.

Petar

pre 6 godina

Ova odluka kada ne bi bila tragična, bila bi smešna. Nama Srbima sada samo još fale četnici i partizani. Opametite se ljudi, treba da živimo i preživimo.

tarmi

pre 6 godina

Za neke je zločiinac i sve samo čovek nije.
ali kada se mene pita on je srbin koji je nosijo otađbinu u srcu a tadašnju državu na leđima.Četnici su svetinja.
(veljko, 27. maj 2017 18:08)

Majko moja... Kada vidim ovako nešto jasno mi je zašto smo tu gde jesmo i zašto imamo trenutnu vlast na grbači.

tt

pre 6 godina

banja luka mejdan, 27. maj 2017 18:12)

Doktora Mladena Stojanovica, iz Prijedora, predratnog intelektualca, vodju partizanskog pokreta, zasttnika srpskih zbegova na Kozari, ... su ranjenog na prevaru, zajedno sa ostalim ranjenicima, u partizanskoj bolnici UBILI CETNICI!!!! Vi u Banja Luci ste nakon raspada drzave, jednoj ulici dali ime cetnika, ubice legendarnog doktora Mladena!!!

rooster

pre 6 godina

Svi nešto komentarišu "pogrešnu istoriju", a ne uviđaju da "četnici" kao vojska nisu postojali. Postojala je VuO (Vojska u otadžbini) i mnogo više, manje ili nimalo povezanih nekomunističkih gerilskih grupa. Od tih grupa, bilo je patriota i časnih, ali i mnoštvo običnih bandi, sličnim ovim iz 90-ih. Razni četnici su počinili zločine, a da su vojno bili nebitni - Baćović, Stanišić (protiv muslimana),Đurišić,a i Đujićevi su "spasavali" Srbe, između ostalog, tako što su ubijali nevine Hrvate (poput masakra u Drvaru 1942). Pećančevi četnici su činili zločine protiv Srba u Toplici, za koje su verovali da su im očevi i muževi u partizanima. Poređenje sv masovnošću i načinom istrebljenja NDH je neumesno i bolesno, ali da su sveuzev razni četnici bili nebitne patriote (u boljem slučaju) i zločinci (u drugom), to stoji. Mihailovićeva uloga je nejasna u smislu zločina, ali jasna u smislu izdaje (borio se protiv Srba partizana na Neretvi).

Milos

pre 6 godina

Kamo srece da nije bilo ni cetnika ni partizana, nego jednostavno 'dobrovoljaca', kakvi su kratko vreme postojali u Hercegovini '41-'42 (ustanici bez petokrake ili kokarde, patriote u borbi za opstanak svog naroda od ustaskih koljaca). Cetnici jesu borbu zapoceli mnogo iskrenije i ranije od komunista, ali znamo svi u sta su se pretvorili vremenom. A sto se tice prekodrinskih Srba koji najvise i velicaju cetnike, zar nije ocigledno da je srz partizanskog ustanka bio vezan za Bosansku Krajinu, Liku, Kordun, Hercegovinu...Ako uporedite mape oslobodjenih teritorija, sa etnickim mapama, videcete da su preko Drine partizani bili najjaci tamo gde su ziveli Srbi. Gotovo spoj RS i RSK teritorije (koje su se vezale za cetnicku tradiciju umesto bas za partizansku).
Umesto da partizane prikazemo kao vise Srbe nego Jugoslovene (jer su Srbi u njima bili vecina, do '43 80%), mi velicamo gubitnike. Jos da Ljotica rehabilitujemo, pa cu iz revolta otici na Pavelicev grob da mu odam postu.

John

pre 6 godina

(Skeptik, 27. maj 2017 18:30)

Nikada nisu izdali takav proglas. Nigde se ne pominje strejanje za oštećenu prugu ili most. Takođe se nigdene pominje streljanje SRBA.
Postoji proglas u kome piše da će za svakog ranjenog vojnika streljati 50, a za pogunulog 100 TALACA. Dakle, ne Srba već talaca. Među taocima je bilo i Jevreja i Roma.
Oni koji su "čuvali Srbe" su to najčešće radili tako što bi za streljanje poturali Jevreje (dok ih je bilo) i Rome.

(tomatelo turista, 27. maj 2017 18:35)

Četnici su manje-više čekali iskrcavanje saveznika (zapadnih) na jadranskoj obali. A to je samo još jedan dokaz o kolaboraciji sa Nemcima. Kako? Jednostavno.
Saveznici su plasirali priču o mogućim iskrcavanjima i na Jadranu i u Grčkoj i u južnoj Francuskoj i oko Kalea i gde sve ne, samo da bi što bolje prikrili pravi cilj - Normandiju.
I Švabe su progutale udicu i dugo su bili uvereni da sledi iskrcavanje na Balkan, posebno posle kapitulacije Italije '43. A ako četnici znaju ono što znaju i Nemci (iako sam misle da znaju) vrlo je očigledno kako i od koga su to mogli da čuju, jer nije baš da je takve informacije objavljivao Radio London.

Doktor

pre 6 godina

Mi smo narod koji živi u prošlosti, kosovski boj, drugi svetski rat, prvi svetski rat.. bilo pa prošlo koga briga šta je bilo pre 70 godina dajte da se sudovi malo bave sadašnjim stvarima malo su zatrpani pa nemaju pametnija posla

karma

pre 6 godina

Komunistibsu ubili moju prababu i pradedu, streljali ih u dvoristu pred decom. Da li se pise o tome, da li ste citali o tome? U sustini bolela je ona stvar i Tita i Drazu za narod, oni su sledili svoje ideale i svoje ciljeve. Ovaj prvi pobedio i sada je on tvorac istorije u kojem su cetnici zlo, da je bilo obrnuto i istorija bi bila obrnuta.

Oxi

pre 6 godina

Najveca cetnicka sramota je to sto nisu sprecili Jasenovac i ustasko divljanje u NDH, dok u sukobu monarhista i komunista nije bilo nevinih, ni sa jedne strane. U stvari, najbolji Srbi tog vremena su bili oni koji nisu bili ideoloski ostrasceni, a takvi su delovali u Jugoistocnoj Bosni i Hercegovini i u ocima ustasa i prema njihovim arhivama su bili istovremeno i cetnici i partizani...

Toma

pre 6 godina

Zašto je uopšte donet Zakon o rehabilitaciji sa odredbom "Pravo na rehabilitaciju ima lice ... ako je sudska ili administrativna odluka doneta protivno načelima pravne države i opšteprihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda."

Pa naravno da se sudske ili druge odluke o kažnjavanju ratnih zločinaca iz drugog svetskog rata ne mogu ocenjivati primenom sadašnjih propisa o pravnoj državi i sadašnjim standardima ljudskih prava i sloboda.

Ovakva odredba zakona daje mogućnost sudovima da rehabilituju skoro svakog ko nije osudjen prema sadašnjim merilima. Vlada nema pravo da se ljuti jer je taj Zakon važi od 2011.godine pa ga je mogla ukinuti kao nepotrebnog ili ga prepraviti da sudovi nemaju takvu slobodu u ocenjivanju.

Zakon uopšte nije trebalo donositi ne znam ko je pametan smislio taj Zakon da se revidira istorija posle 70 i više godina.

raja moravac

pre 6 godina

E narode srpski, znamo li ko smo, sta hocemo, gde idemo, gde se nalazimo, koga smo izabrali da o svemu tome odlucuje???? Ali zivimo u iluziji da nas u okruzenju svi mrze i rade o glavi, da smo od svih u svemu superiorniji.

Malone

pre 6 godina

Pa upravo zato sto ovakvi likovi, koji komentarisu odluku suda, su na politickoj sceni poslednjih xx godina, srpska drzava je u slaba. Oni ne poznaju ni minimume pravne drzave, sta znaci drzava, sta znaci zakon, a hoce da drze vlast. Sve ijedna presuda koju su komunisti donijeli moze pasti u vodu, iz samo jednog prostog razloga, a to je da su komunisti, onakvi kakvi su bili većinom neobrazovani i indoktrirani u ideologiju, sva suđenja provodili onemogućavajući optuženu stranu da iznosi dokaze odbrane i samo time, a da ne govorimo o mnogobrojnim montiranim procesima, donosili sudske odluke koje nemaju nikakve veze sa pravom. Takođe i sudije su bile pristrasne, tako da o pravičnom suđenju ne možemo ni u kojem sulučaju govoriti. U takvim slučajevima, naši današnji sudovi, bez obzira bio neko zločinac ili ne, mora poništiti prethodne presude, a tim osobama se više ne može suditi, jer su preminule. U osnovi, jedini i isključivi krivac za ovakve presude je posljeratna komunistička vlast, koja je pored toga što je ubijala masovno političke protivnike, isto tako imala političke sudove, koji su donosili sudske presude ne poštujući minimum pravnih standarda.

Munja Ostrozubi

pre 6 godina

Otkud ovolike rehalibitacije u zadnjih par godina? Zasto u ovoj drzavi svi sve znaju i svi imaju misljenje o onome sto pojma nemaju?

fghsghs

pre 6 godina

Ovi procesi i ovaj zakon krše jedan od glavnih pravnih principa, ne možeš stare zločine suditi po novom zakonu koji su se dogodili prije donošenja zakona, pogotovo ne može jedna država koja nije pravni nasljednik SFRJ ukidati njihove sudske odluke!

mistermobil

pre 6 godina

Samo jedan komentar: pre bilo kakve osude ili pohvale za ovaj cin, postavljam pitanje: Kada ce se otvoriti arhive Udbe, koje ce dati odgovor na ovo, kao i na mnoga druga pitanja o "zlim cetnicima i dobrim partizanima".

sve u krug

pre 6 godina

ništa ne verujem istoriji. sve to pišu oni kojima tako odgovara. laži na sve strane koje posle 50-100 godina postanu istine. a i koga više zanima istorija. dajte nam budućnost, prošlost zaboravite.

dragan

pre 6 godina

Koje izvrtanje činjenica.Vidi ovaj biser-Ždanov komunista rekao da bi više voleo četnike?anti komuniste).Momak kolko imaš god kad pišeš ovakvu glupost.Drugo pitaj tvoje "četnike" kako su i oni preko cele NDH prešli da bi pobegli od komunista u Austriju.
aa

Sergey Sergejevich

pre 6 godina

(артиљерац, 27. maj 2017 21:31)

Artiljerac , delimično si u pravu . Imam samo zamerku za drugi deo u vezi Peke Dapčevića i što je zapisao poručnik Kornilov. Tu pričicu sam i ja čuo a spada u onaj domen kao što je Alojz Alchajmer rekao :''a mene ako se sete , sete'' i da ne nabrajam šta je Anštajn rekao , Plutarh. Ukratko trpanje nečeg što bi neko hteo da neko kaže po svom liku a nikad nije izgovorio. Ždanov to nije nikad izgovrio a ovaj zapisao . Ko je stariji ( a ti jesi)i ko pamti komuniste dobro zna a u Rusiji pogotovo (još dodatak u vreme Stanjina koji je samo čekao priliku da eliminiše Ždanova) tako nešto da se izgovori i da ostane glava na ramenima. Tako da me to čudi od tebe. O Kalabiću , Nediću i nadasve o Ljotiću ne treba trošiti reči . Ljotić pogotovo koji je uradio što niko u srpskoj istoriji nije uradio - skupio i odveo decu Nemcima na streljanje u Kragujevcu. Kalabić i Kosta Pećanac dva lika koji nisu ni Dražu priznavala za komadanta i koji su u suštini ''rodonačelnici crnih trojki '' koji su pobili (čitaj zaklali ) više ljudi nego što su komunisti za vreme rata i posle rata pobili svojih protivnika. O drugim ne želim ni da govorim ali mogu očekivati uskoro i njihovu rehabilitaciju .

John

pre 6 godina

Valjevci znaju i ko je i šta je bio Kalabić i šta je učinio za valjevski kraj.
(neno, 27. maj 2017 21:18)

Naravno da znaju. Eno u katastru se još koriste njegovi premeri zemljišta po Valjevu i okolnim selima. (za one koji ne znaju, po struci je bio geometar)
I tu se njegove zasluge završavaju

milion nijansi crvene

pre 6 godina

Koga zanima tema , neka pogleda Ravnogorska čitanka , serijal RTS a iz 2002 ja mislim. Sve je lepo ispričano , za mene dostva stvari do tog momenta nepoznato, vreme je da se sve istine budu izrečene. To je jedini put ka pomirenju.

Vojvodjanin

pre 6 godina

Kakvi cetnici i partizani, kakve su ovo teme o kojima mi Srbi pricamo? Siromastvo i beznadje na sve strane, polovina mladih emigrirala iz drzave, a mi raspravljamo o Kalabicu...

Boban

pre 6 godina

Jedina istina je da su zločine činile obe strane, gubitnička je kažnjena, pobednička ne. Pre sam bio da se tu ništa ne dira, samo da se proširi spisak zločinaca.

ceva

pre 6 godina

@артиљерац E bolje da nisi taj primer naveo. Dok su jedni cetnici trgovalu sa rusima, drugi cetnici napalu iste te ruse i ubili 18 crvenoarnejaca. Sta mislis sta se onda dogodilo?

Alex

pre 6 godina

..."sudske predstave ne menjaju istoriju, "istorija je onakva kakva već jeste"."...

A kakva je zaista bila niko nikada nece u potpunosti znati.

Zato ohladite glave i uzivajte u sadasnjosti jer jedino to i imate.

Leo

pre 6 godina

Rat u srbiji je bio vise gradjanski nego odbrambeni rat. Zahvaljujuci legendarnom srpskom "jedinstvu" stvorile su se gomile frakcija sa promenljivim ciljevima. Neduzan narod je ubijan od svih redom. Ni danas nije bolje. Gomila partija i partijica sludjuje narod i upropascava zemlju. Manite se Kalabica, Draze, partizana i ostalih l pokusajte da se dozovete pameti. Vremena nema jos mnogo.

артиљерац

pre 6 godina

@ Dragan Имам 60 година,одавно нисам момак.А четници су прошли НДХ
(јако мало четника је побегло у Аустрију)тако што су се тукли с
усташама.Динарска дивизија,Момчила Ђујића,је 3 пута разбила усташе
и домогла се КОМПЛЕТНА Италије.Иначе код Ђујића је било и 300 Хрвата
и 100-ак Словенаца у дивизији.A Kесеровића,ослободиоца Крушевца,су
заробиле усташе и ПРЕДАЛЕ партизанима у замену за своје главе.Њему
је суђено и стрељан је,иако његова породица све време рата чувала
и сачувала мајку Вељка Влаховићћа.

...il sam ja lud ili je ceo svet poludeo!

pre 6 godina

... isčitah sve komentare i ispada da su i četnici i psrtizani bili loši odnosno dobri... interesantno! Imamo li mi uopšte stav o prošlim vremenima... istoriju... ili se ravnamo po principu danas jeste a sutra nije...

SPS "istoricar" Predrag Markovic

pre 6 godina

"Istoricar" iz SPS-a, je protiv...pa naravno. Dajte nekog vanstranackog istoricara da vidimo sta ce reci mozda? Vazno da se oglasio Dacic, Vulin i ovaj politicki istoricar Markovic

Petar III

pre 6 godina

Michael Lees je bio Cherchilov oficir za vezu pri Otadzbinskoj vojsci.

Koga interesuje drugacija istorija, moze da izgugla odlicnu knjigu: "Michael Lees Rape of Serbia..."