Četvrtak, 18.05.2017.

19:55

LE: Deca progovorila na engleskom, muče se sa srpskim

Dvogodišnji Dimitrije i trogodišnja Maja iz Leskovca svoje prve reči izgovorili su na engleskom jeziku, a tek kasnije iz usta su im se čule reči "mama i tata".

Izvor: Blic

LE: Deca progovorila na engleskom, muèe se sa srpskim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

genije

pre 6 godina

@(Nervirach, 19. maj 2017 09:28)
Ne sporim sve što si napisao.
Ali i Mladen je apsolutno u pravu.
Jednostavno ne govorite o istoj stvari.
Ova deca su zapostavljena a ne obrazovana dok deo komentatora to pokušava predstaviti pozitivno.

I moja deca gledaju TV ako žele (nije uključen po ceo dan, ima mnogo drugih stvari koje mogu raditi sami ili sa roditeljima), ponekad ćerka traži tablet (sama je birala igrice koje sam kupio, a youtube pratim "krišom" jer očas posla naleti na budalaštine u "related videos"). Deca se igraju sa vršnjacima, na sportu i u parku, vrlo su samostalni i spretni...
O da, zamislite, to zahteva da se bavite njima. Nekima je to previše teško...

M

pre 6 godina

@Marija
14 meseci je baš malo (pogotovo ako je dečak u pitanju). U tom uzrastu deca tek počinju sa prvim rečima, ALI deca do oko 2 godine nemaju pravo razumevanje jezika. U prevodu ako davite dete da kaže mama, pa mu tapsete i nagrađujete ga pažnjom, verovatno će početi ubrzo da govori mama, ne zato što zna šta znači nego što su ga naučili da kada to izgovori ono dobija pažnju. Sve dok je dete neverbalno ekspresivno i traži interakciju nema problema.
U mom slučaju nisam govorila uopšte do nekih 15 meseci a onda odjednom nisam mogla da stanem da blebecem :)

..

pre 6 godina

Mladen Mladenovic, pazi kako se izrazavas. Ako hoces da budes dobar u nekoj oblasti ti MORAS znati strani jezik. Bilo koji. Ovo se tice i zanata, popravke kola, frizidera... Domaci stampari nemaju isplativost u stampanju pojedinih prirucnika i udzbenika, moras nabavljati stranu literaturu ako hoces biti konkurentan. Primitivizam je biti zatucan, glupav i ogranicen.
(Nervirach
Kad sam radio u nemackoj 80% u firmi nije znalo da sastavi prostu recenicu na engleskom..a firma plate duplo vece nego i americi...i oni su po tebi primitivni i zatucani..jednostavno im ne treba ..i u Kini 90% ne zna engleski pa su najveci proizvodjaci na svetu.

Magla

pre 6 godina

To je situacija kada nam TV i igrice vaspitavaju decu. Svi svetski srtučnjaci tcrde da za decu nije više od 30 minuta gledanja televizije dnevno, a u našim kućama se BabyTV i slični vrte po ceo dan. Ni ja nisam baš sjajan roditelj, i moje dete je mnogo vremen provodilo pored TV-a i danas pored računara ali se danas preteruje. Pusti mu TV i to je to, od 4 godine se upisuju na engleski. Mada i kasnije u školi je ista situacija. Nastavnici engleskog se više trude oko đaka nego nastavnici srpskog.

Suke

pre 6 godina

Dete mi od 3 godine, ima nastavu na engleskom non stop, jasle, vrtić. Sad sa 6,5 mnogo bolje govori engleski od srpskog, i realno ja ne mogu biti srecniji, njen nivo engleskog sad je bolje nego sto je moj bio posle srednje skole. Selimo van Srbije u Julu, i u novj skoli od prvog razreda imace uporedo nastavu na engleskom i španski kao dodatak. Srpski? Nek se sporazumeva kad dodje na leto sa babom i dedom i meni dosta.

S

pre 6 godina

marija, 19. maj 2017 08:23) ne sekirajte se. Ja sam tako bila u panici kad mi je dete imalo 18 meseci, jer nije znalo da prica. Onda sam procitala da dete sa 18 meseci treba minimalno da zna seset reci. Posto je znala sest reci smirila sam se. Recenice je pocela da sklapa sa 3,5 godine, a danas je u odeljenju jedna od najboljih iz srpskog. Pre nekoliko dana je sastavila najbolji sastav u odeljenju. Sa 14 meseci retko koje dete prica, obicno roditelji preteruju sa tim kako im dete super govori. Ja sam recimo dete sa tri godine poslala kod logopeda a vaspitacica me je pitala zasto i dodala da ona u odnosu na drugu decu u vrticu ima normalan govor.

Nervirach

pre 6 godina

Mladen Mladenovic, pazi kako se izrazavas. Ako hoces da budes dobar u nekoj oblasti ti MORAS znati strani jezik. Bilo koji. Ovo se tice i zanata, popravke kola, frizidera... Domaci stampari nemaju isplativost u stampanju pojedinih prirucnika i udzbenika, moras nabavljati stranu literaturu ako hoces biti konkurentan. Primitivizam je biti zatucan, glupav i ogranicen.

marija

pre 6 godina

Na srpskom nema ctraća prilagođenih maloj deci! Pesme nemaju animaciju, a ove nove, tipa- mama voli bebi, dodji mala bebo... su, po meni, agresivne i nisu edukativne. I ja puštam svom detetu Baby tv i Super Simple Songs. I moje dete nije progovorilo, a ima 14 meseci. Još nam tata govori treći jezik. Znam primere mnoge dece koja progovore kasnije. Jednostavno, sve se menja. Deca primaju sa svih strana informacije, za razliku od dece od pre 50 godina. Pa ni Sunce nam nije kao što je bilo...

novosadjanka

pre 6 godina

"Oba deteta se nisu odvajala od igrica na engleskom jeziku na televizoru i mobilnom telefonu. "
ukoliko su roditelji normalni, onda ce ih oni "odvojiti" od toga...kakva glupost! Pa neka pricaju deca! neka se roditelji sad malo potrude, pa neka ih nauce srpski!

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Srpskim primitivcima, nepismenoj bulumenti palanačkog duha, koja se stidi sebe i svog porekla, ovo će izgledati kao korak na neverovatnom prosperitetu. Oni koji mrze sebe i ništa ne preduzimaju da poboljšaju svoj kvalitet, preostaje jedino mogućnost da fingiraju kako su nešto drugo. To bi isto bilo kao kada biste magarcu na čelu napisali da je lipicaner. Pošto im je učenje slabija strana, pokušavaju taj "problem" da reše zaboravom. Kada zaborave ko su postaju NIKO ali, oni smatraju da je i to bolji status od onoga što jesu. Zato sa radošću gledaju na ovaj fenomen.

Joe

pre 6 godina

Moj sin od godinu dana crtane ni ne gleda, vidimo ga napolje kada god je prilika. gleda u lisce, cupka maslacke, raduje se kada vidi drugu decu da se igraju, vristi od srece. Prohodao je. Kada ugleda mobilni telefon, pokaze prstom na njega i kaze ne neee, kad vidi smece kaze pi. odavno vec kaze jede kada je gladan i sve zove po tituli: mama, tata, baba, deda. Poenta je samo koliko paznje posvetis detetu.Najlakse je dete posaditi pred tv i ne obracati paznju na njega.

Zvezdaš

pre 6 godina

Ja sam jos pre 30-tak godina naučio engleski, pošto sam obožavao crtane i dan danas ga razumem i govorim perfektno. Nikada ne čitam titlove i sada. Moj klinac uz Beby TV isto vidim pocinje da uči. ima tek nešto više od dve godine a već broji na engleskom do deset, ali odmah i na srpskom izbroji do deset i sve kaže i na srpskom i na engleskom. Mislim da je ovde problem, što dotični roditelji slabo komuniciraju sa detetom, a ne Beby TV.

M

pre 6 godina

@Ivan
U clanku ne navode da deca ne razumeju srpski jezik, vec ga ne govore osim osnovnih reci koje smatraju neophodnim ''mama,tata,daj, necu'', sto znaci da razumeju i znaju srpski jezik ali ne vide razlog da ga govore. Mala deca vide jezik kroz funkciju, a ne koji jezik koriste da ostvare tu funkciju (npr. zato deca koja uce bebi jezik znakova kasnije pocinju da govore). Ja sam isto dete mesovitog braka, svaki roditelj pricao na svom maternjem i do neke 4 godine sam mesala reci iz dva jezika (po principu sta mi je lakse da izgovorim), naravno kasnije je to nestalo. Nije poenta pricati im, oni razumeju, samo ne vide poentu da ga govore, pricati sa decom i pricati deci su jako razlicite stvari.

Lena

pre 6 godina

Tolika panika se podize oko jezika kod dece kod nas zadnje vreme da vise ne znam sta da mislim.
Mojoj prijateljici su isto tako haos napravili sto dete sa 2 godine mesa engleski i srpski dok prica (ona je profesorka engleskog), ja se samo mislim kako bismo ocigledno i brat i ja zavrsili kod logopeda na raznim tretmanima da smo deca uspanicenih roditelja danas. Moji roditelji su sa nama pricali (i dan danas pricaju)svako na svom maternjem, pa smo oboje do neke 4 godine skakutali sa recima, malo iz jednog malo iz drugog jezika i nije nam nista falilo jer smo odrasli u sredini gde se oba jezika koriste.

Бинср

pre 6 godina

Када купиш кућног љубимца ако хоћеш да га научиш нешто мораш да радиш са њим. Кад имаш дете мораш да га анимираш, да га подстичеш да користи мозак, да се упознаје са околином, природом, да развија говор, моторику, правилно држање...А не таблет у руке, а ти на кафу код комшинице. Сутра кад не буде знало ништа о земљи у којој живи, кад добије криву кичму, равне табане, кад не буде знало правилно да изговара слова или да замуцкује, кад буде покварило вид, држава ће бити крива. Са децом мора да се ради.

Džoni

pre 6 godina

Šta će jadna deca? Ovi Leskovčani kada im se obrate na maternjem jeziku oni u čudu i pojma nemaju na kom jeziku im se obraćaju pa pričaju engleski! Dobro je da ne progovore Japanski.

sempervivum

pre 6 godina

Није проблем што је дете научило прво енглески, научиће оно и српски.
Проблем је што је дете запуштено (што би рекла моја баба), због родитељског непосвећивања детету...
Ето, неки се годинама боре да добију децу и не успевају, а неки којима и није баш стало до деце имају их.

Asabaljis

pre 6 godina

Ocigledno se u srpskom genetskom kodu formirao tzv. 'migracioni gen' pa deca od malih nogu znaju koje vestine ce im biti potrebne kad budu odlazila odavde trbuhom za kruhom

nasa buducnost

pre 6 godina

Odlicno! Znaci ima nade za nas.Kada nam deca prvo, a nadajmo se i jedino progovore na engleskom rizik je manji da ce biti indoktrinirani nasom mitologijom, Vucicima i slicnim nazadnjastvom

Vatra

pre 6 godina

Moj klinac isto naučio gomilu reči na engleskom iako ga učimo slovački jer živimo tamo, slovački mu naj više treba da se uklopi sa ostalom decom. Srpski mi se čini da ima u genima, čuje nešto i zapamti, tako da za sada gura tri jezika, srpski bez učenja, engleski uz crtaće i slovački na mišiće. Mada sam se iznenadio kad je počeo da broji na španskom, do 20 zna i srpski, slovački i engleski, a ceo engleski alfabet zna, još nema tri godine. Deci idu jezici kao voda i treba ih učiti, ali ovo je ogromna greška roditelja, pa naj lakše je dati detetu telefon i ćao zdravo.

Haha

pre 6 godina

Oh, zaista. Pa tu nije problem autizam, nego roditeljska glupost. Decanogo lakše prihvataju jezik od starijih, a ako su ceo dan ispred televizora, normalno je da će da nauče jezik koji slušaju. A kad bi malo sa roditeljima bili, možda bi i maternji naučili. A "stručnjaci" su nam na nivou onih koji veruju da je zemlja ravna ploča. Aman sa ovakvim pričama, toliko su glupe da prosto nema dalje.

ne treba im srpski uopste

pre 6 godina

Sta ce im srpski? Ili bilo koji drugi jezik koji se prica samo u jednoj zemlji? To tu sve gde je bila Jugoslavija, to je jedna zemlja. Engleski im treba a od tih jezika jdne zemlje dovoljno je da znaju po sto dvesta reci da mogu da kupe sta im treba i to je sve, a treba da uce engleski pa da sto pre odu odatle jer tu nema nista, i nbikad nece biti civlizacija. Moze njima tu standard i da poraste, ali i tada nikad nece biti civilizacija. Svi odatle treba da odu koji drze do sebe.

nyc

pre 6 godina

U parkicu u Bg cujem devojcicu prica engleski i pitam tatu odakle su i kako devojcica tako dobro prica engleski (ima oko 3 godine), misleci da ce mi reci da kao i mi zive u inostranstvu. On kaze da je naucila engleski gledajuci crtace na youtube-u.
Pomislim koliko vremena se trudim da mi dete sa nama u kuci prica iskljucivo srpski, da nauci pravilno maternji jezik, a engleski ce nauciti lako u skoli. Koliko puta je, kad mi kaze nesto na engleskom, ispravim da mi kaze na srpskom. Trudim se da, iako se verovatno nikada necemo vratiti, ocuvamo bar nas jezik.

Komša

pre 6 godina

Igrice detetu od 2-3 godine?
Ako već jedan deo vremena provode sama dati im neku od varijanti LEGO kockica (ima i jeftinijih,koje nisu lego ali su na sličnu foru).
Tako deca razvijaju kreativnost a doprinosi i razvoju motorike u tom dobu (prstići budu spretniji pa kasnije bude manje problema sa pisanjem npr).
Ostavljanje deteta ispred TV je vid zapostavljanja deteta.Birati sinhronizovane crtaće (i baš birati crtaće normalne a ne one sa karakondžulama).
I vrtić što pre - od jaslica.

ivan

pre 6 godina

Nije ovo nista novo. I nije neuobicajeno. Ima mnogo primera da su ljudi, deca, uz tv naucili neki strani jezik. Ovde je problem sto deca govore samo engleski, nisu bilingvali. Ne poznaju svoj maternji jezik, jezik svoje sredine. Imam dosta prijatelja koji su u mesovitim brakovima (sa strancima). Svako od njih se od samog rodjenja obracao deci samo na svom maternjem jeziku. Danas sva ta deca, neka su vec uveliko odrasla, govore vise jezika, bez akcenata ili mesanja reci. Ali ljudi su pricali, nisu im gurnuli u ruke aparat da radi ono sto je mamin i tatin posao. Tu je problem. Brigo moja predji na drugoga

ja

pre 6 godina

Od mog ortaka dete sa 5-6 godina naucio nemacki gledajuci crtane filmove na nemackom. Niko od roditelja ili okruzenja nije pricao nemacki. Upisali ga u nemacku skolu, zavrsio i nemacku gimnaziju i eno ga sada u Minhenu na fakultetu.

aladin

pre 6 godina

Mozda ce recenica zvucati glupo, ali od kad znam za sebe govorim dva jezika, danas cetiri jezika govorim i pisem. Ex yu jezike ne racunam, mada gotovo sve slovenske jezike razumem.

Ali porodica je pricala samnom, igrao sam se napolju sa drugom decom, komunicirao sa njima, nisam gledao samo tv satima i danima.

Sto se tice mobilnih telefona i tableta, treba ih dati deci i moje dete crta, svira, pusta youtube ali moje dete koristi telefon kao igracku kad joj je dosta promeni je. I tako u krug.

Sve sto je kreativno treba omoguciti detetu, a ne cekati 7 godina, pa dati detetu tablet ili telefon ili doziveti da Vam dete kod Vasih prijatelja polomi tablet/telefon jer Vama nije normalno tako nesto.

Deca kopiraju i uce od roditelja ako su im roditelji "idioti" i deca ce biti! Npr ako roditelj igra igrice po ceo dan a ne posvecuje paznju detetu/deci sta vi mozete da ocekujete od njih sutra isto ili jos gore.

i to sto sam napisao zna svako normalan ali izgleda da je takvih malo ostalo u zemlji!

Vasia

pre 6 godina

Moderna majka, telefon detetu u ruke i telefon nek vaspitava i odgaja. Ponekad stvarno treba da se uvede mentalni test za roditeljstvo, ako ne prodjes test, nisi sposoban da podizes dete, kraj price!

John

pre 6 godina

" Oba deteta se nisu odvajala od igrica na engleskom jeziku na televizoru i mobilnom telefonu."

Malo čudno se piše "roditelji su decu posadili pred televizor i tutnuli im mobilni/tablet u ruke"

Ajoooj

pre 6 godina

Tek je uzasan, a "strucnjaci" jos uzasniji. Ma sta zna neki tamo psiholog u Leskovcu koji u zivotu nije poseti seminar neki u inostranstvu? Kakvo dizanje panike, uzas!

John

pre 6 godina

" Oba deteta se nisu odvajala od igrica na engleskom jeziku na televizoru i mobilnom telefonu."

Malo čudno se piše "roditelji su decu posadili pred televizor i tutnuli im mobilni/tablet u ruke"

Vasia

pre 6 godina

Moderna majka, telefon detetu u ruke i telefon nek vaspitava i odgaja. Ponekad stvarno treba da se uvede mentalni test za roditeljstvo, ako ne prodjes test, nisi sposoban da podizes dete, kraj price!

ja

pre 6 godina

Od mog ortaka dete sa 5-6 godina naucio nemacki gledajuci crtane filmove na nemackom. Niko od roditelja ili okruzenja nije pricao nemacki. Upisali ga u nemacku skolu, zavrsio i nemacku gimnaziju i eno ga sada u Minhenu na fakultetu.

ivan

pre 6 godina

Nije ovo nista novo. I nije neuobicajeno. Ima mnogo primera da su ljudi, deca, uz tv naucili neki strani jezik. Ovde je problem sto deca govore samo engleski, nisu bilingvali. Ne poznaju svoj maternji jezik, jezik svoje sredine. Imam dosta prijatelja koji su u mesovitim brakovima (sa strancima). Svako od njih se od samog rodjenja obracao deci samo na svom maternjem jeziku. Danas sva ta deca, neka su vec uveliko odrasla, govore vise jezika, bez akcenata ili mesanja reci. Ali ljudi su pricali, nisu im gurnuli u ruke aparat da radi ono sto je mamin i tatin posao. Tu je problem. Brigo moja predji na drugoga

aladin

pre 6 godina

Mozda ce recenica zvucati glupo, ali od kad znam za sebe govorim dva jezika, danas cetiri jezika govorim i pisem. Ex yu jezike ne racunam, mada gotovo sve slovenske jezike razumem.

Ali porodica je pricala samnom, igrao sam se napolju sa drugom decom, komunicirao sa njima, nisam gledao samo tv satima i danima.

Sto se tice mobilnih telefona i tableta, treba ih dati deci i moje dete crta, svira, pusta youtube ali moje dete koristi telefon kao igracku kad joj je dosta promeni je. I tako u krug.

Sve sto je kreativno treba omoguciti detetu, a ne cekati 7 godina, pa dati detetu tablet ili telefon ili doziveti da Vam dete kod Vasih prijatelja polomi tablet/telefon jer Vama nije normalno tako nesto.

Deca kopiraju i uce od roditelja ako su im roditelji "idioti" i deca ce biti! Npr ako roditelj igra igrice po ceo dan a ne posvecuje paznju detetu/deci sta vi mozete da ocekujete od njih sutra isto ili jos gore.

i to sto sam napisao zna svako normalan ali izgleda da je takvih malo ostalo u zemlji!

nyc

pre 6 godina

U parkicu u Bg cujem devojcicu prica engleski i pitam tatu odakle su i kako devojcica tako dobro prica engleski (ima oko 3 godine), misleci da ce mi reci da kao i mi zive u inostranstvu. On kaze da je naucila engleski gledajuci crtace na youtube-u.
Pomislim koliko vremena se trudim da mi dete sa nama u kuci prica iskljucivo srpski, da nauci pravilno maternji jezik, a engleski ce nauciti lako u skoli. Koliko puta je, kad mi kaze nesto na engleskom, ispravim da mi kaze na srpskom. Trudim se da, iako se verovatno nikada necemo vratiti, ocuvamo bar nas jezik.

Ajoooj

pre 6 godina

Tek je uzasan, a "strucnjaci" jos uzasniji. Ma sta zna neki tamo psiholog u Leskovcu koji u zivotu nije poseti seminar neki u inostranstvu? Kakvo dizanje panike, uzas!

Haha

pre 6 godina

Oh, zaista. Pa tu nije problem autizam, nego roditeljska glupost. Decanogo lakše prihvataju jezik od starijih, a ako su ceo dan ispred televizora, normalno je da će da nauče jezik koji slušaju. A kad bi malo sa roditeljima bili, možda bi i maternji naučili. A "stručnjaci" su nam na nivou onih koji veruju da je zemlja ravna ploča. Aman sa ovakvim pričama, toliko su glupe da prosto nema dalje.

nasa buducnost

pre 6 godina

Odlicno! Znaci ima nade za nas.Kada nam deca prvo, a nadajmo se i jedino progovore na engleskom rizik je manji da ce biti indoktrinirani nasom mitologijom, Vucicima i slicnim nazadnjastvom

Komša

pre 6 godina

Igrice detetu od 2-3 godine?
Ako već jedan deo vremena provode sama dati im neku od varijanti LEGO kockica (ima i jeftinijih,koje nisu lego ali su na sličnu foru).
Tako deca razvijaju kreativnost a doprinosi i razvoju motorike u tom dobu (prstići budu spretniji pa kasnije bude manje problema sa pisanjem npr).
Ostavljanje deteta ispred TV je vid zapostavljanja deteta.Birati sinhronizovane crtaće (i baš birati crtaće normalne a ne one sa karakondžulama).
I vrtić što pre - od jaslica.

Vatra

pre 6 godina

Moj klinac isto naučio gomilu reči na engleskom iako ga učimo slovački jer živimo tamo, slovački mu naj više treba da se uklopi sa ostalom decom. Srpski mi se čini da ima u genima, čuje nešto i zapamti, tako da za sada gura tri jezika, srpski bez učenja, engleski uz crtaće i slovački na mišiće. Mada sam se iznenadio kad je počeo da broji na španskom, do 20 zna i srpski, slovački i engleski, a ceo engleski alfabet zna, još nema tri godine. Deci idu jezici kao voda i treba ih učiti, ali ovo je ogromna greška roditelja, pa naj lakše je dati detetu telefon i ćao zdravo.

ne treba im srpski uopste

pre 6 godina

Sta ce im srpski? Ili bilo koji drugi jezik koji se prica samo u jednoj zemlji? To tu sve gde je bila Jugoslavija, to je jedna zemlja. Engleski im treba a od tih jezika jdne zemlje dovoljno je da znaju po sto dvesta reci da mogu da kupe sta im treba i to je sve, a treba da uce engleski pa da sto pre odu odatle jer tu nema nista, i nbikad nece biti civlizacija. Moze njima tu standard i da poraste, ali i tada nikad nece biti civilizacija. Svi odatle treba da odu koji drze do sebe.

sempervivum

pre 6 godina

Није проблем што је дете научило прво енглески, научиће оно и српски.
Проблем је што је дете запуштено (што би рекла моја баба), због родитељског непосвећивања детету...
Ето, неки се годинама боре да добију децу и не успевају, а неки којима и није баш стало до деце имају их.

Asabaljis

pre 6 godina

Ocigledno se u srpskom genetskom kodu formirao tzv. 'migracioni gen' pa deca od malih nogu znaju koje vestine ce im biti potrebne kad budu odlazila odavde trbuhom za kruhom

Džoni

pre 6 godina

Šta će jadna deca? Ovi Leskovčani kada im se obrate na maternjem jeziku oni u čudu i pojma nemaju na kom jeziku im se obraćaju pa pričaju engleski! Dobro je da ne progovore Japanski.

Zvezdaš

pre 6 godina

Ja sam jos pre 30-tak godina naučio engleski, pošto sam obožavao crtane i dan danas ga razumem i govorim perfektno. Nikada ne čitam titlove i sada. Moj klinac uz Beby TV isto vidim pocinje da uči. ima tek nešto više od dve godine a već broji na engleskom do deset, ali odmah i na srpskom izbroji do deset i sve kaže i na srpskom i na engleskom. Mislim da je ovde problem, što dotični roditelji slabo komuniciraju sa detetom, a ne Beby TV.

Joe

pre 6 godina

Moj sin od godinu dana crtane ni ne gleda, vidimo ga napolje kada god je prilika. gleda u lisce, cupka maslacke, raduje se kada vidi drugu decu da se igraju, vristi od srece. Prohodao je. Kada ugleda mobilni telefon, pokaze prstom na njega i kaze ne neee, kad vidi smece kaze pi. odavno vec kaze jede kada je gladan i sve zove po tituli: mama, tata, baba, deda. Poenta je samo koliko paznje posvetis detetu.Najlakse je dete posaditi pred tv i ne obracati paznju na njega.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Srpskim primitivcima, nepismenoj bulumenti palanačkog duha, koja se stidi sebe i svog porekla, ovo će izgledati kao korak na neverovatnom prosperitetu. Oni koji mrze sebe i ništa ne preduzimaju da poboljšaju svoj kvalitet, preostaje jedino mogućnost da fingiraju kako su nešto drugo. To bi isto bilo kao kada biste magarcu na čelu napisali da je lipicaner. Pošto im je učenje slabija strana, pokušavaju taj "problem" da reše zaboravom. Kada zaborave ko su postaju NIKO ali, oni smatraju da je i to bolji status od onoga što jesu. Zato sa radošću gledaju na ovaj fenomen.

Magla

pre 6 godina

To je situacija kada nam TV i igrice vaspitavaju decu. Svi svetski srtučnjaci tcrde da za decu nije više od 30 minuta gledanja televizije dnevno, a u našim kućama se BabyTV i slični vrte po ceo dan. Ni ja nisam baš sjajan roditelj, i moje dete je mnogo vremen provodilo pored TV-a i danas pored računara ali se danas preteruje. Pusti mu TV i to je to, od 4 godine se upisuju na engleski. Mada i kasnije u školi je ista situacija. Nastavnici engleskog se više trude oko đaka nego nastavnici srpskog.

Бинср

pre 6 godina

Када купиш кућног љубимца ако хоћеш да га научиш нешто мораш да радиш са њим. Кад имаш дете мораш да га анимираш, да га подстичеш да користи мозак, да се упознаје са околином, природом, да развија говор, моторику, правилно држање...А не таблет у руке, а ти на кафу код комшинице. Сутра кад не буде знало ништа о земљи у којој живи, кад добије криву кичму, равне табане, кад не буде знало правилно да изговара слова или да замуцкује, кад буде покварило вид, држава ће бити крива. Са децом мора да се ради.

novosadjanka

pre 6 godina

"Oba deteta se nisu odvajala od igrica na engleskom jeziku na televizoru i mobilnom telefonu. "
ukoliko su roditelji normalni, onda ce ih oni "odvojiti" od toga...kakva glupost! Pa neka pricaju deca! neka se roditelji sad malo potrude, pa neka ih nauce srpski!

M

pre 6 godina

@Ivan
U clanku ne navode da deca ne razumeju srpski jezik, vec ga ne govore osim osnovnih reci koje smatraju neophodnim ''mama,tata,daj, necu'', sto znaci da razumeju i znaju srpski jezik ali ne vide razlog da ga govore. Mala deca vide jezik kroz funkciju, a ne koji jezik koriste da ostvare tu funkciju (npr. zato deca koja uce bebi jezik znakova kasnije pocinju da govore). Ja sam isto dete mesovitog braka, svaki roditelj pricao na svom maternjem i do neke 4 godine sam mesala reci iz dva jezika (po principu sta mi je lakse da izgovorim), naravno kasnije je to nestalo. Nije poenta pricati im, oni razumeju, samo ne vide poentu da ga govore, pricati sa decom i pricati deci su jako razlicite stvari.

Lena

pre 6 godina

Tolika panika se podize oko jezika kod dece kod nas zadnje vreme da vise ne znam sta da mislim.
Mojoj prijateljici su isto tako haos napravili sto dete sa 2 godine mesa engleski i srpski dok prica (ona je profesorka engleskog), ja se samo mislim kako bismo ocigledno i brat i ja zavrsili kod logopeda na raznim tretmanima da smo deca uspanicenih roditelja danas. Moji roditelji su sa nama pricali (i dan danas pricaju)svako na svom maternjem, pa smo oboje do neke 4 godine skakutali sa recima, malo iz jednog malo iz drugog jezika i nije nam nista falilo jer smo odrasli u sredini gde se oba jezika koriste.

marija

pre 6 godina

Na srpskom nema ctraća prilagođenih maloj deci! Pesme nemaju animaciju, a ove nove, tipa- mama voli bebi, dodji mala bebo... su, po meni, agresivne i nisu edukativne. I ja puštam svom detetu Baby tv i Super Simple Songs. I moje dete nije progovorilo, a ima 14 meseci. Još nam tata govori treći jezik. Znam primere mnoge dece koja progovore kasnije. Jednostavno, sve se menja. Deca primaju sa svih strana informacije, za razliku od dece od pre 50 godina. Pa ni Sunce nam nije kao što je bilo...

Nervirach

pre 6 godina

Mladen Mladenovic, pazi kako se izrazavas. Ako hoces da budes dobar u nekoj oblasti ti MORAS znati strani jezik. Bilo koji. Ovo se tice i zanata, popravke kola, frizidera... Domaci stampari nemaju isplativost u stampanju pojedinih prirucnika i udzbenika, moras nabavljati stranu literaturu ako hoces biti konkurentan. Primitivizam je biti zatucan, glupav i ogranicen.

genije

pre 6 godina

@(Nervirach, 19. maj 2017 09:28)
Ne sporim sve što si napisao.
Ali i Mladen je apsolutno u pravu.
Jednostavno ne govorite o istoj stvari.
Ova deca su zapostavljena a ne obrazovana dok deo komentatora to pokušava predstaviti pozitivno.

I moja deca gledaju TV ako žele (nije uključen po ceo dan, ima mnogo drugih stvari koje mogu raditi sami ili sa roditeljima), ponekad ćerka traži tablet (sama je birala igrice koje sam kupio, a youtube pratim "krišom" jer očas posla naleti na budalaštine u "related videos"). Deca se igraju sa vršnjacima, na sportu i u parku, vrlo su samostalni i spretni...
O da, zamislite, to zahteva da se bavite njima. Nekima je to previše teško...

Suke

pre 6 godina

Dete mi od 3 godine, ima nastavu na engleskom non stop, jasle, vrtić. Sad sa 6,5 mnogo bolje govori engleski od srpskog, i realno ja ne mogu biti srecniji, njen nivo engleskog sad je bolje nego sto je moj bio posle srednje skole. Selimo van Srbije u Julu, i u novj skoli od prvog razreda imace uporedo nastavu na engleskom i španski kao dodatak. Srpski? Nek se sporazumeva kad dodje na leto sa babom i dedom i meni dosta.

M

pre 6 godina

@Marija
14 meseci je baš malo (pogotovo ako je dečak u pitanju). U tom uzrastu deca tek počinju sa prvim rečima, ALI deca do oko 2 godine nemaju pravo razumevanje jezika. U prevodu ako davite dete da kaže mama, pa mu tapsete i nagrađujete ga pažnjom, verovatno će početi ubrzo da govori mama, ne zato što zna šta znači nego što su ga naučili da kada to izgovori ono dobija pažnju. Sve dok je dete neverbalno ekspresivno i traži interakciju nema problema.
U mom slučaju nisam govorila uopšte do nekih 15 meseci a onda odjednom nisam mogla da stanem da blebecem :)

S

pre 6 godina

marija, 19. maj 2017 08:23) ne sekirajte se. Ja sam tako bila u panici kad mi je dete imalo 18 meseci, jer nije znalo da prica. Onda sam procitala da dete sa 18 meseci treba minimalno da zna seset reci. Posto je znala sest reci smirila sam se. Recenice je pocela da sklapa sa 3,5 godine, a danas je u odeljenju jedna od najboljih iz srpskog. Pre nekoliko dana je sastavila najbolji sastav u odeljenju. Sa 14 meseci retko koje dete prica, obicno roditelji preteruju sa tim kako im dete super govori. Ja sam recimo dete sa tri godine poslala kod logopeda a vaspitacica me je pitala zasto i dodala da ona u odnosu na drugu decu u vrticu ima normalan govor.

..

pre 6 godina

Mladen Mladenovic, pazi kako se izrazavas. Ako hoces da budes dobar u nekoj oblasti ti MORAS znati strani jezik. Bilo koji. Ovo se tice i zanata, popravke kola, frizidera... Domaci stampari nemaju isplativost u stampanju pojedinih prirucnika i udzbenika, moras nabavljati stranu literaturu ako hoces biti konkurentan. Primitivizam je biti zatucan, glupav i ogranicen.
(Nervirach
Kad sam radio u nemackoj 80% u firmi nije znalo da sastavi prostu recenicu na engleskom..a firma plate duplo vece nego i americi...i oni su po tebi primitivni i zatucani..jednostavno im ne treba ..i u Kini 90% ne zna engleski pa su najveci proizvodjaci na svetu.

Ajoooj

pre 6 godina

Tek je uzasan, a "strucnjaci" jos uzasniji. Ma sta zna neki tamo psiholog u Leskovcu koji u zivotu nije poseti seminar neki u inostranstvu? Kakvo dizanje panike, uzas!

ne treba im srpski uopste

pre 6 godina

Sta ce im srpski? Ili bilo koji drugi jezik koji se prica samo u jednoj zemlji? To tu sve gde je bila Jugoslavija, to je jedna zemlja. Engleski im treba a od tih jezika jdne zemlje dovoljno je da znaju po sto dvesta reci da mogu da kupe sta im treba i to je sve, a treba da uce engleski pa da sto pre odu odatle jer tu nema nista, i nbikad nece biti civlizacija. Moze njima tu standard i da poraste, ali i tada nikad nece biti civilizacija. Svi odatle treba da odu koji drze do sebe.

nasa buducnost

pre 6 godina

Odlicno! Znaci ima nade za nas.Kada nam deca prvo, a nadajmo se i jedino progovore na engleskom rizik je manji da ce biti indoktrinirani nasom mitologijom, Vucicima i slicnim nazadnjastvom

aladin

pre 6 godina

Mozda ce recenica zvucati glupo, ali od kad znam za sebe govorim dva jezika, danas cetiri jezika govorim i pisem. Ex yu jezike ne racunam, mada gotovo sve slovenske jezike razumem.

Ali porodica je pricala samnom, igrao sam se napolju sa drugom decom, komunicirao sa njima, nisam gledao samo tv satima i danima.

Sto se tice mobilnih telefona i tableta, treba ih dati deci i moje dete crta, svira, pusta youtube ali moje dete koristi telefon kao igracku kad joj je dosta promeni je. I tako u krug.

Sve sto je kreativno treba omoguciti detetu, a ne cekati 7 godina, pa dati detetu tablet ili telefon ili doziveti da Vam dete kod Vasih prijatelja polomi tablet/telefon jer Vama nije normalno tako nesto.

Deca kopiraju i uce od roditelja ako su im roditelji "idioti" i deca ce biti! Npr ako roditelj igra igrice po ceo dan a ne posvecuje paznju detetu/deci sta vi mozete da ocekujete od njih sutra isto ili jos gore.

i to sto sam napisao zna svako normalan ali izgleda da je takvih malo ostalo u zemlji!

nyc

pre 6 godina

U parkicu u Bg cujem devojcicu prica engleski i pitam tatu odakle su i kako devojcica tako dobro prica engleski (ima oko 3 godine), misleci da ce mi reci da kao i mi zive u inostranstvu. On kaze da je naucila engleski gledajuci crtace na youtube-u.
Pomislim koliko vremena se trudim da mi dete sa nama u kuci prica iskljucivo srpski, da nauci pravilno maternji jezik, a engleski ce nauciti lako u skoli. Koliko puta je, kad mi kaze nesto na engleskom, ispravim da mi kaze na srpskom. Trudim se da, iako se verovatno nikada necemo vratiti, ocuvamo bar nas jezik.

ja

pre 6 godina

Od mog ortaka dete sa 5-6 godina naucio nemacki gledajuci crtane filmove na nemackom. Niko od roditelja ili okruzenja nije pricao nemacki. Upisali ga u nemacku skolu, zavrsio i nemacku gimnaziju i eno ga sada u Minhenu na fakultetu.

Vasia

pre 6 godina

Moderna majka, telefon detetu u ruke i telefon nek vaspitava i odgaja. Ponekad stvarno treba da se uvede mentalni test za roditeljstvo, ako ne prodjes test, nisi sposoban da podizes dete, kraj price!

Vatra

pre 6 godina

Moj klinac isto naučio gomilu reči na engleskom iako ga učimo slovački jer živimo tamo, slovački mu naj više treba da se uklopi sa ostalom decom. Srpski mi se čini da ima u genima, čuje nešto i zapamti, tako da za sada gura tri jezika, srpski bez učenja, engleski uz crtaće i slovački na mišiće. Mada sam se iznenadio kad je počeo da broji na španskom, do 20 zna i srpski, slovački i engleski, a ceo engleski alfabet zna, još nema tri godine. Deci idu jezici kao voda i treba ih učiti, ali ovo je ogromna greška roditelja, pa naj lakše je dati detetu telefon i ćao zdravo.

Komša

pre 6 godina

Igrice detetu od 2-3 godine?
Ako već jedan deo vremena provode sama dati im neku od varijanti LEGO kockica (ima i jeftinijih,koje nisu lego ali su na sličnu foru).
Tako deca razvijaju kreativnost a doprinosi i razvoju motorike u tom dobu (prstići budu spretniji pa kasnije bude manje problema sa pisanjem npr).
Ostavljanje deteta ispred TV je vid zapostavljanja deteta.Birati sinhronizovane crtaće (i baš birati crtaće normalne a ne one sa karakondžulama).
I vrtić što pre - od jaslica.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Srpskim primitivcima, nepismenoj bulumenti palanačkog duha, koja se stidi sebe i svog porekla, ovo će izgledati kao korak na neverovatnom prosperitetu. Oni koji mrze sebe i ništa ne preduzimaju da poboljšaju svoj kvalitet, preostaje jedino mogućnost da fingiraju kako su nešto drugo. To bi isto bilo kao kada biste magarcu na čelu napisali da je lipicaner. Pošto im je učenje slabija strana, pokušavaju taj "problem" da reše zaboravom. Kada zaborave ko su postaju NIKO ali, oni smatraju da je i to bolji status od onoga što jesu. Zato sa radošću gledaju na ovaj fenomen.

Suke

pre 6 godina

Dete mi od 3 godine, ima nastavu na engleskom non stop, jasle, vrtić. Sad sa 6,5 mnogo bolje govori engleski od srpskog, i realno ja ne mogu biti srecniji, njen nivo engleskog sad je bolje nego sto je moj bio posle srednje skole. Selimo van Srbije u Julu, i u novj skoli od prvog razreda imace uporedo nastavu na engleskom i španski kao dodatak. Srpski? Nek se sporazumeva kad dodje na leto sa babom i dedom i meni dosta.

Haha

pre 6 godina

Oh, zaista. Pa tu nije problem autizam, nego roditeljska glupost. Decanogo lakše prihvataju jezik od starijih, a ako su ceo dan ispred televizora, normalno je da će da nauče jezik koji slušaju. A kad bi malo sa roditeljima bili, možda bi i maternji naučili. A "stručnjaci" su nam na nivou onih koji veruju da je zemlja ravna ploča. Aman sa ovakvim pričama, toliko su glupe da prosto nema dalje.

Zvezdaš

pre 6 godina

Ja sam jos pre 30-tak godina naučio engleski, pošto sam obožavao crtane i dan danas ga razumem i govorim perfektno. Nikada ne čitam titlove i sada. Moj klinac uz Beby TV isto vidim pocinje da uči. ima tek nešto više od dve godine a već broji na engleskom do deset, ali odmah i na srpskom izbroji do deset i sve kaže i na srpskom i na engleskom. Mislim da je ovde problem, što dotični roditelji slabo komuniciraju sa detetom, a ne Beby TV.

marija

pre 6 godina

Na srpskom nema ctraća prilagođenih maloj deci! Pesme nemaju animaciju, a ove nove, tipa- mama voli bebi, dodji mala bebo... su, po meni, agresivne i nisu edukativne. I ja puštam svom detetu Baby tv i Super Simple Songs. I moje dete nije progovorilo, a ima 14 meseci. Još nam tata govori treći jezik. Znam primere mnoge dece koja progovore kasnije. Jednostavno, sve se menja. Deca primaju sa svih strana informacije, za razliku od dece od pre 50 godina. Pa ni Sunce nam nije kao što je bilo...

John

pre 6 godina

" Oba deteta se nisu odvajala od igrica na engleskom jeziku na televizoru i mobilnom telefonu."

Malo čudno se piše "roditelji su decu posadili pred televizor i tutnuli im mobilni/tablet u ruke"

..

pre 6 godina

Mladen Mladenovic, pazi kako se izrazavas. Ako hoces da budes dobar u nekoj oblasti ti MORAS znati strani jezik. Bilo koji. Ovo se tice i zanata, popravke kola, frizidera... Domaci stampari nemaju isplativost u stampanju pojedinih prirucnika i udzbenika, moras nabavljati stranu literaturu ako hoces biti konkurentan. Primitivizam je biti zatucan, glupav i ogranicen.
(Nervirach
Kad sam radio u nemackoj 80% u firmi nije znalo da sastavi prostu recenicu na engleskom..a firma plate duplo vece nego i americi...i oni su po tebi primitivni i zatucani..jednostavno im ne treba ..i u Kini 90% ne zna engleski pa su najveci proizvodjaci na svetu.

Nervirach

pre 6 godina

Mladen Mladenovic, pazi kako se izrazavas. Ako hoces da budes dobar u nekoj oblasti ti MORAS znati strani jezik. Bilo koji. Ovo se tice i zanata, popravke kola, frizidera... Domaci stampari nemaju isplativost u stampanju pojedinih prirucnika i udzbenika, moras nabavljati stranu literaturu ako hoces biti konkurentan. Primitivizam je biti zatucan, glupav i ogranicen.

ivan

pre 6 godina

Nije ovo nista novo. I nije neuobicajeno. Ima mnogo primera da su ljudi, deca, uz tv naucili neki strani jezik. Ovde je problem sto deca govore samo engleski, nisu bilingvali. Ne poznaju svoj maternji jezik, jezik svoje sredine. Imam dosta prijatelja koji su u mesovitim brakovima (sa strancima). Svako od njih se od samog rodjenja obracao deci samo na svom maternjem jeziku. Danas sva ta deca, neka su vec uveliko odrasla, govore vise jezika, bez akcenata ili mesanja reci. Ali ljudi su pricali, nisu im gurnuli u ruke aparat da radi ono sto je mamin i tatin posao. Tu je problem. Brigo moja predji na drugoga

Džoni

pre 6 godina

Šta će jadna deca? Ovi Leskovčani kada im se obrate na maternjem jeziku oni u čudu i pojma nemaju na kom jeziku im se obraćaju pa pričaju engleski! Dobro je da ne progovore Japanski.

Asabaljis

pre 6 godina

Ocigledno se u srpskom genetskom kodu formirao tzv. 'migracioni gen' pa deca od malih nogu znaju koje vestine ce im biti potrebne kad budu odlazila odavde trbuhom za kruhom

sempervivum

pre 6 godina

Није проблем што је дете научило прво енглески, научиће оно и српски.
Проблем је што је дете запуштено (што би рекла моја баба), због родитељског непосвећивања детету...
Ето, неки се годинама боре да добију децу и не успевају, а неки којима и није баш стало до деце имају их.

Lena

pre 6 godina

Tolika panika se podize oko jezika kod dece kod nas zadnje vreme da vise ne znam sta da mislim.
Mojoj prijateljici su isto tako haos napravili sto dete sa 2 godine mesa engleski i srpski dok prica (ona je profesorka engleskog), ja se samo mislim kako bismo ocigledno i brat i ja zavrsili kod logopeda na raznim tretmanima da smo deca uspanicenih roditelja danas. Moji roditelji su sa nama pricali (i dan danas pricaju)svako na svom maternjem, pa smo oboje do neke 4 godine skakutali sa recima, malo iz jednog malo iz drugog jezika i nije nam nista falilo jer smo odrasli u sredini gde se oba jezika koriste.

Joe

pre 6 godina

Moj sin od godinu dana crtane ni ne gleda, vidimo ga napolje kada god je prilika. gleda u lisce, cupka maslacke, raduje se kada vidi drugu decu da se igraju, vristi od srece. Prohodao je. Kada ugleda mobilni telefon, pokaze prstom na njega i kaze ne neee, kad vidi smece kaze pi. odavno vec kaze jede kada je gladan i sve zove po tituli: mama, tata, baba, deda. Poenta je samo koliko paznje posvetis detetu.Najlakse je dete posaditi pred tv i ne obracati paznju na njega.

S

pre 6 godina

marija, 19. maj 2017 08:23) ne sekirajte se. Ja sam tako bila u panici kad mi je dete imalo 18 meseci, jer nije znalo da prica. Onda sam procitala da dete sa 18 meseci treba minimalno da zna seset reci. Posto je znala sest reci smirila sam se. Recenice je pocela da sklapa sa 3,5 godine, a danas je u odeljenju jedna od najboljih iz srpskog. Pre nekoliko dana je sastavila najbolji sastav u odeljenju. Sa 14 meseci retko koje dete prica, obicno roditelji preteruju sa tim kako im dete super govori. Ja sam recimo dete sa tri godine poslala kod logopeda a vaspitacica me je pitala zasto i dodala da ona u odnosu na drugu decu u vrticu ima normalan govor.

novosadjanka

pre 6 godina

"Oba deteta se nisu odvajala od igrica na engleskom jeziku na televizoru i mobilnom telefonu. "
ukoliko su roditelji normalni, onda ce ih oni "odvojiti" od toga...kakva glupost! Pa neka pricaju deca! neka se roditelji sad malo potrude, pa neka ih nauce srpski!

Magla

pre 6 godina

To je situacija kada nam TV i igrice vaspitavaju decu. Svi svetski srtučnjaci tcrde da za decu nije više od 30 minuta gledanja televizije dnevno, a u našim kućama se BabyTV i slični vrte po ceo dan. Ni ja nisam baš sjajan roditelj, i moje dete je mnogo vremen provodilo pored TV-a i danas pored računara ali se danas preteruje. Pusti mu TV i to je to, od 4 godine se upisuju na engleski. Mada i kasnije u školi je ista situacija. Nastavnici engleskog se više trude oko đaka nego nastavnici srpskog.

M

pre 6 godina

@Marija
14 meseci je baš malo (pogotovo ako je dečak u pitanju). U tom uzrastu deca tek počinju sa prvim rečima, ALI deca do oko 2 godine nemaju pravo razumevanje jezika. U prevodu ako davite dete da kaže mama, pa mu tapsete i nagrađujete ga pažnjom, verovatno će početi ubrzo da govori mama, ne zato što zna šta znači nego što su ga naučili da kada to izgovori ono dobija pažnju. Sve dok je dete neverbalno ekspresivno i traži interakciju nema problema.
U mom slučaju nisam govorila uopšte do nekih 15 meseci a onda odjednom nisam mogla da stanem da blebecem :)

Бинср

pre 6 godina

Када купиш кућног љубимца ако хоћеш да га научиш нешто мораш да радиш са њим. Кад имаш дете мораш да га анимираш, да га подстичеш да користи мозак, да се упознаје са околином, природом, да развија говор, моторику, правилно држање...А не таблет у руке, а ти на кафу код комшинице. Сутра кад не буде знало ништа о земљи у којој живи, кад добије криву кичму, равне табане, кад не буде знало правилно да изговара слова или да замуцкује, кад буде покварило вид, држава ће бити крива. Са децом мора да се ради.

M

pre 6 godina

@Ivan
U clanku ne navode da deca ne razumeju srpski jezik, vec ga ne govore osim osnovnih reci koje smatraju neophodnim ''mama,tata,daj, necu'', sto znaci da razumeju i znaju srpski jezik ali ne vide razlog da ga govore. Mala deca vide jezik kroz funkciju, a ne koji jezik koriste da ostvare tu funkciju (npr. zato deca koja uce bebi jezik znakova kasnije pocinju da govore). Ja sam isto dete mesovitog braka, svaki roditelj pricao na svom maternjem i do neke 4 godine sam mesala reci iz dva jezika (po principu sta mi je lakse da izgovorim), naravno kasnije je to nestalo. Nije poenta pricati im, oni razumeju, samo ne vide poentu da ga govore, pricati sa decom i pricati deci su jako razlicite stvari.

genije

pre 6 godina

@(Nervirach, 19. maj 2017 09:28)
Ne sporim sve što si napisao.
Ali i Mladen je apsolutno u pravu.
Jednostavno ne govorite o istoj stvari.
Ova deca su zapostavljena a ne obrazovana dok deo komentatora to pokušava predstaviti pozitivno.

I moja deca gledaju TV ako žele (nije uključen po ceo dan, ima mnogo drugih stvari koje mogu raditi sami ili sa roditeljima), ponekad ćerka traži tablet (sama je birala igrice koje sam kupio, a youtube pratim "krišom" jer očas posla naleti na budalaštine u "related videos"). Deca se igraju sa vršnjacima, na sportu i u parku, vrlo su samostalni i spretni...
O da, zamislite, to zahteva da se bavite njima. Nekima je to previše teško...