Nedelja, 07.05.2017.

22:05

Ubedljiva pobeda "establišmenta" i novi poraz desnice

Francuska je dobila najmlađeg predsednika u istoriji – Emanuel Makron (39), bivši ministar ekonomije deklarisan kao "centrista" postaće prvi čovek republike.

Izvor: B92

Ubedljiva pobeda "establišmenta" i novi poraz desnice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir

pre 6 godina

Za sve jedna bitna informacija.

Izlaznost je 65.3%.

I prekinite da lazete narod novinari. Ko da nemamo internet da pogledamo na inostranim i Francuskim sajotvima kolika je bila izlaznost !

Makron je dobio nesto preko 20 miliona a Le Pen nesto preko 10 miliona a onih koji nisu glasali je 17 miliona. Cisto za Vasu informaciju da shvatite u kakvoj je situaciji trenutno Francuska i da je veoma lako moglo da bude i drugacije da su svi izasli.

narod

pre 6 godina

Čemu taj "establišment" pod navodnicima? Emanuel Makron: pudlica vladajuće stranke u Francuskoj, bivši Rotšildov bankar i član Bilderberg grupe. Može li kandidat biti više establišment od toga?! Prestanite da brukate pojam "levičar". Levičar je bio moj pokojni deda, skojevac, koji je ratovao za prava radnika i seljaka. Ovaj korporativni fašizam, što se danas predstavlja za "levičarenje", samo je kukavičije jaje koje se podmeće omladini- delu glasačkog tela koje konstantno raste, jer idealizam, utopizam, solidarnost, sve su to pojmovi po definiciji privlačni mladom čoveku. Španski borci i pravi sindikalisti se prevrću u grobovima kao propleri, kad vide u kakvog monstruma su njihovi ideali evoluirali. Globalizam, korporativni fašizam, "liberalni" kapitalizam, izvoženje ratova i nesreće, pljačkanje i uništavanje celih država i nacija ... kakve veze to ima sa idealima levice? Establišment i to najgori mogući zamislivi.

dule

pre 6 godina

jedan od komentara je isao u ovom pravcu-" bravo za francuze, EU ce se odrzati, a time i krhki mir na Balkanu.", pa ako je uspeh EU to i na taj način održavanje mira na Balkanu, pa mi smo onda još u dubljem kanalu, nego što i mogu da zamislim. Balkan sam ako ne shvata da mu je potreban mir, ne može njemu niko da pomogne!!!

Roćevac

pre 6 godina

Živim u Francuskoj i nisam glasao

za Le Pen. Doduše ni Makron mi nije kandidat,ali između dva loša odabereš manje. Nije tačno da je većina Srba glasala za Le Pen, možda starije generacije,penzioneri. Ovo nije nikakav debakl desnice jer ovi što su na vlasti nisu nikakva levica samo se nazivaju, a ovaj što je došao još manje. Levičar je J.L. Melanchon, kandidat za kog sam glasao u prvom krugu.

ahahaha

pre 6 godina

@RoMi - pa, le penova je perjanica populizma i to onog najgoreg, nacional-fasistickog. braca francuzi na ovim izborima odbranili su slobodu, bratatvo i jednakost, 3 tekovine njihovog nasledja iako su glasali za ma je od dva zla. to je slika naroda koji miali svojom glavom. bravo!

kisa

pre 6 godina

Ne shvatam ljude koji ne razumeju znacenje cifri! Jadna je ta "slobodna" Francuska kada joj ekvivalent Seselja u Srbiji ili koalicije Ukip-a i BNP-a u Britaniji dobije 34% glasova. Ej 34%!!!
Dok je popebnik izbora Makron ni levo, vise desno, predstavnik krupnog kapitala, koji naravno samo sebe i svoje interese gleda, dok je narod primoran da glasa za njega. Kuku lele kakvi ce tek sledeci izbori biti u Francuskoj. Svet sve brze i brze klizi u ruke plutokratije izbrane narodnim glasom zaglupljenim propagandom jacom nego ikada u istoriji.

Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

pre 6 godina

Mislim da je otac Marin Le Pen dao najbolju dijagnozu poraza. Rekao je da joj je bilo pogresno insistiranje na ukidanju evropske unije i eura kao valute.

Ta ocena je tacna iz dva razloga. Prvi je sto je sto su te obe stvari (ukidanje) lose za svakoga ko zivi na evropskom kontinentu (za bukvalno svakoga, naravno, cak i za Grcku, ili cak i za nas, a bio bi to tektonski poremecaj enormnih razmera na globalnom nivou, a tada nema pobednika) i to normalni Francuzi znaju i imaju negde u malom mozgu. Naravno, taj aranzman se ne moze arciti unedogled poput dolara, ipak Evropi predstoje mnogo ozbiljni rezovi i korekcije, ali nece biti nista naglo i stihijski, popravke ce niti u hodu i bez naglih lomova. Bar bi tako trebalo, ako ne iskrsnu neki novi momenti (ratovi na dalekom istoku, radikalni islam, izbeglice, jacanje fasizma...).

Drugi razlog, a koji niko do sada nije pomenuo (bar da sam ja video) je Brexit. Ako su Britanci protiv EU i slabe je, Francuzi su bliskiji razmisljanju koje su imali i cesto puta tokom istorije, lupati kontru Englezima. Drugim recima raditi suprotno od Britanaca, i u takvoj skupini britanskih oponenata nalaziti saveznike i ostvarivati premoc nad svima njima, jer su antagonizmi Fra - GB jaci od losih perioda npr. Francuske i Rusije, ili Francuske i Nemacke.

solidarnost

pre 6 godina

Realno Francuzi i nisu imali nekog izbora.Još jednom su glasali za nastavak politike,koja se vodi nakon odlaska Širaka.Istina Oland je i najavljivao neke promene,koje se nisu desile,dok Makron nije.Ne verujem da je u Francuskoj na tako važnoj funkciji bio političar,koji je bliži finansijskom sektoru i krupnom kapitalu,od Makrona.Tako da u narednom periodu velike kompanije i bogataši mogu očekivati boljitak,dok se radnicima ne piše dobro.Verovatno se može očekivati novi zakon,koji će imati za cilj smanjenje nezaposlenosti,a u stvari se njime smanjuju prava radnika,a pobećavaju prava poslodavaca.Uprkos velikim demonstracijama dva takva zakona su doneta,jedan za vreme Sarkozija,a drugi u vreme Olanda,i oba bez pozitivnih rezultata.

nije nego

pre 6 godina

Ovi izbori su poraz Francuske i svih onih koji to ne kapiraju. Naime, porazno je da Francuska ima u 2 krugu predsednickih izbora 2 jednako neprihvatljive opcije. Jednako nesposobne i nekompetentne da obavljaju funkciju predsednika. U poredjenju sa de Golom, izuzetno je jednostavno razumeti na sta mislim. Prevedeno na Srbiju, kao da u II krugu izbora imamo Nebojsu iz Beograda i Seselja. I kada pobedi lazni doktor nauka i decko od 40 godina sa laznim radnim iskustvom, a zapravo sustinski infantilan i bez ikakve licnosti, onda se kao biraci obraduju sto su sprecili Seselja da dodje na vlast. Tragicno.

Vlada

pre 6 godina

@Čiča Miloje:
I to još prošle godine, čini mi se u avgustu. I ne samo to, nego se odrekao partije koja ga je postavila na mesto ministra, što su neki analitičari protumačili kao da je pucao sam sebi u noge.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Francuska je danas rekla NE primitivnom nacionalizmu i populizmu koji snagu dobija sirenjem mrznje i ksenofobije. Odbranili su Francuzi svoju cast i vrednosti Evrope. To je dobra vest i za region Balkana. Suprotan rezultat bi vodio ka raspadu EU, a time i do konflikata u nasem regionu, gde se samo naporima iz Brisela odrzava krhki mir. Zalosno i sramno je navijanje nasih patriJOTA za Le Penovu. Kao da nismo svi na ovim prostorima prosli pravi pakao, zbog identicne politike ratnih gospodara u poslednjoj deceniji proslog veka.

Neobavesten

pre 6 godina

Procitah razne komentare, uglavnom demokratski orijentisane. Ja sam jedino shvatio da je zena priznala poraz i cestitala. Dakle, demokrate(lazne), naucite nesto!

mlekadzija

pre 6 godina

Koliko ce pobeda Makrona biti boljitak za "obicne gradjane" tek ce da se vidi. Cije ce interese da zastupa moze se pretpostaviti. A ukoliko je razuman covek shvatice da je pobedio samo zato sto su za njega glasali i "Murta i Kurta" samo da ne pobedi Le Penova....nesto slicno kao i kod nas 5. oktobra (svi protiv Slobe).

Zoran

pre 6 godina

Moje saucesce Francuskoj i Francuzima.
Reci cu samo ono sto ste i Vi rekli nama kada je Milosevic vladao i kada ste nas bombardovali.
Sami ste birali sami ste krivi.

Sada je izvesno da gradjanski rat u Evropi pocinje u Francuskoj.

Dragan

pre 6 godina

Sa 39 godina postaje predsednik drzave.Ko kaze da ce se raspasti EU. Ona ostaje i dalje, ali Srbija nikada nece biti primljena u tu uniju sa politikom koju sada vode Toma,Vucko i Dacko.To je elita u koju se Srbija zaklinje.Samo napred, i videcemo dokle cete dogurati.Srbija gubi sve u Briselu, dok ovi vladaju, a Velika Albanija se sprema i kuca na sva vrata.Videcete samo sta ce ostati od nekada velike Srbije.Tugo mila sta nas snadje, ali to je sada stvarnost, na zalost svih nas koji smo nekada ziveli u toj lepoj drzavi.

jako i do samog kraja

pre 6 godina

Kakva desnica-levica, dajte više. Danas postoje globalisti, ultraliberali i banksteri na jednoj i svi ostali na drugoj strani. To mogu biti i komunisti i nacionalisti, jer ih mnoge teme spajaju, ironije li ali je tako.
Za establišment velika pobeda. Za običan od 7-14h narod šuplja priča, nastavak agonije, prekookeanske zavisnosti i terorizma. Bum vid`li.

izuzetak koji potvrđuje pravilo

pre 6 godina

Hahaha...pa ljudi ako ne znate ko ce pobediti na bilo kojim izborima u svetu samo gledajte koga Srbi podrzavaju...taj sigurno gubi
(Radeša, 7. maj 2017 22:27)

Dogodio se istina bio i jedan izuzetak, ali samo zato jer je u USA zbog elektorskog sistema bilo teorijski moguće da kandidat koji dobije 3 miliona glasova manje postane predsednik.

igor

pre 6 godina

Sve cestitke mladom Makronu!!! Smeker, normalan, veliki poraz nacionalista, Evropa se ponovo budi. Debakl Le Pen, francuskog Seselja...podseca po energiji na Djindjica Makron, Francuska je stara demokratija koja nece i nije dozvolila sovinistima da pobede, iako se i sadasnja francuska vlast obrukala. Francuzi nisu mazohisti kao Srbi da glasaju za gore od sadasnjih, kao sto je Srbija izabrala bivse radikale i ubrazano propada. Vive La France!! ps. saucesce rusofilima koji bi da nas vrate u srednji vek, a i napredjacima tipa Djuke ili Risticevica...

SrbinsonKruso

pre 6 godina

Bravo, konačno sloboda, bratstvo, jednakost će biti očuvani. .. Francuzi se hvala bogu nisu priklonili konzervativizmu i nisu podlegli strahu... manjine nisu neprijatelji već građani Francuske!!! Bravo!

Čiča Miloje

pre 6 godina

Čovek podneo ostavku na mesto ministra u vladi , pa se kandidovao! A ne kao ovaj koji je kao premijer vodio besomučnu kampanju koristeći sve državne resurse!

genije

pre 6 godina

74% izlaznost.
Tako rade Gradjani. Onda su im i drzave uredjene jer njih 74% izadje na biralista da bira ili makar kaze "mars napolje".
I to je namanja izlaznost za 50 godina. Nas to "ne interesuje" i "svi su isti", pa jedva 55% bira. Onih 45% vise voli da drugi biraju umesto njih.
Zato nam drzavom vec 20 godina vladaju kurta i murta. Kad budemo poceli da ih kasiramo po biralistima - itekako ce se uzbiljiti. Sebe radi.

petar

pre 6 godina

Ovi sto govore da Srbi podržavaju Le Pen to apsolutno nije tačno. Pa pogledajte odnos pluseva i minuseva na komentare zadovoljstva zbog Makronove pobede. 60 posto pozitivnih i 40 posto negativnih. Dakle isto kao u Francuskoj. Tako da prestanite da projektujete lažne vizije na javno mnjenje. Meni su od desnicara u Srbiji opasniji upravo vi koji se radujete i priželjkujete da svi građani Srbije budu ekstremni Dverovci što nije apsolutno tako. Je l to znači da ne želite da se bilo šta lepo desi u Srbiji ili ne prepoznajete i pozitivne stvari i ljude u svom okruženju? Pa zbog takvog stava smo i tu gde jesmo. Upravo vi paradoksalno sputavate progres jer ne izlazite iz okvira iskrivljene istine u svojim glavama.

Čiča Miloje

pre 6 godina

Čovek podneo ostavku na mesto ministra u vladi , pa se kandidovao! A ne kao ovaj koji je kao premijer vodio besomučnu kampanju koristeći sve državne resurse!

jako i do samog kraja

pre 6 godina

Kakva desnica-levica, dajte više. Danas postoje globalisti, ultraliberali i banksteri na jednoj i svi ostali na drugoj strani. To mogu biti i komunisti i nacionalisti, jer ih mnoge teme spajaju, ironije li ali je tako.
Za establišment velika pobeda. Za običan od 7-14h narod šuplja priča, nastavak agonije, prekookeanske zavisnosti i terorizma. Bum vid`li.

genije

pre 6 godina

74% izlaznost.
Tako rade Gradjani. Onda su im i drzave uredjene jer njih 74% izadje na biralista da bira ili makar kaze "mars napolje".
I to je namanja izlaznost za 50 godina. Nas to "ne interesuje" i "svi su isti", pa jedva 55% bira. Onih 45% vise voli da drugi biraju umesto njih.
Zato nam drzavom vec 20 godina vladaju kurta i murta. Kad budemo poceli da ih kasiramo po biralistima - itekako ce se uzbiljiti. Sebe radi.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Francuska je danas rekla NE primitivnom nacionalizmu i populizmu koji snagu dobija sirenjem mrznje i ksenofobije. Odbranili su Francuzi svoju cast i vrednosti Evrope. To je dobra vest i za region Balkana. Suprotan rezultat bi vodio ka raspadu EU, a time i do konflikata u nasem regionu, gde se samo naporima iz Brisela odrzava krhki mir. Zalosno i sramno je navijanje nasih patriJOTA za Le Penovu. Kao da nismo svi na ovim prostorima prosli pravi pakao, zbog identicne politike ratnih gospodara u poslednjoj deceniji proslog veka.

SrbinsonKruso

pre 6 godina

Bravo, konačno sloboda, bratstvo, jednakost će biti očuvani. .. Francuzi se hvala bogu nisu priklonili konzervativizmu i nisu podlegli strahu... manjine nisu neprijatelji već građani Francuske!!! Bravo!

igor

pre 6 godina

Sve cestitke mladom Makronu!!! Smeker, normalan, veliki poraz nacionalista, Evropa se ponovo budi. Debakl Le Pen, francuskog Seselja...podseca po energiji na Djindjica Makron, Francuska je stara demokratija koja nece i nije dozvolila sovinistima da pobede, iako se i sadasnja francuska vlast obrukala. Francuzi nisu mazohisti kao Srbi da glasaju za gore od sadasnjih, kao sto je Srbija izabrala bivse radikale i ubrazano propada. Vive La France!! ps. saucesce rusofilima koji bi da nas vrate u srednji vek, a i napredjacima tipa Djuke ili Risticevica...

Neobavesten

pre 6 godina

Procitah razne komentare, uglavnom demokratski orijentisane. Ja sam jedino shvatio da je zena priznala poraz i cestitala. Dakle, demokrate(lazne), naucite nesto!

petar

pre 6 godina

Ovi sto govore da Srbi podržavaju Le Pen to apsolutno nije tačno. Pa pogledajte odnos pluseva i minuseva na komentare zadovoljstva zbog Makronove pobede. 60 posto pozitivnih i 40 posto negativnih. Dakle isto kao u Francuskoj. Tako da prestanite da projektujete lažne vizije na javno mnjenje. Meni su od desnicara u Srbiji opasniji upravo vi koji se radujete i priželjkujete da svi građani Srbije budu ekstremni Dverovci što nije apsolutno tako. Je l to znači da ne želite da se bilo šta lepo desi u Srbiji ili ne prepoznajete i pozitivne stvari i ljude u svom okruženju? Pa zbog takvog stava smo i tu gde jesmo. Upravo vi paradoksalno sputavate progres jer ne izlazite iz okvira iskrivljene istine u svojim glavama.

mlekadzija

pre 6 godina

Koliko ce pobeda Makrona biti boljitak za "obicne gradjane" tek ce da se vidi. Cije ce interese da zastupa moze se pretpostaviti. A ukoliko je razuman covek shvatice da je pobedio samo zato sto su za njega glasali i "Murta i Kurta" samo da ne pobedi Le Penova....nesto slicno kao i kod nas 5. oktobra (svi protiv Slobe).

Zoran

pre 6 godina

Moje saucesce Francuskoj i Francuzima.
Reci cu samo ono sto ste i Vi rekli nama kada je Milosevic vladao i kada ste nas bombardovali.
Sami ste birali sami ste krivi.

Sada je izvesno da gradjanski rat u Evropi pocinje u Francuskoj.

Dragan

pre 6 godina

Sa 39 godina postaje predsednik drzave.Ko kaze da ce se raspasti EU. Ona ostaje i dalje, ali Srbija nikada nece biti primljena u tu uniju sa politikom koju sada vode Toma,Vucko i Dacko.To je elita u koju se Srbija zaklinje.Samo napred, i videcemo dokle cete dogurati.Srbija gubi sve u Briselu, dok ovi vladaju, a Velika Albanija se sprema i kuca na sva vrata.Videcete samo sta ce ostati od nekada velike Srbije.Tugo mila sta nas snadje, ali to je sada stvarnost, na zalost svih nas koji smo nekada ziveli u toj lepoj drzavi.

izuzetak koji potvrđuje pravilo

pre 6 godina

Hahaha...pa ljudi ako ne znate ko ce pobediti na bilo kojim izborima u svetu samo gledajte koga Srbi podrzavaju...taj sigurno gubi
(Radeša, 7. maj 2017 22:27)

Dogodio se istina bio i jedan izuzetak, ali samo zato jer je u USA zbog elektorskog sistema bilo teorijski moguće da kandidat koji dobije 3 miliona glasova manje postane predsednik.

Vlada

pre 6 godina

@Čiča Miloje:
I to još prošle godine, čini mi se u avgustu. I ne samo to, nego se odrekao partije koja ga je postavila na mesto ministra, što su neki analitičari protumačili kao da je pucao sam sebi u noge.

narod

pre 6 godina

Čemu taj "establišment" pod navodnicima? Emanuel Makron: pudlica vladajuće stranke u Francuskoj, bivši Rotšildov bankar i član Bilderberg grupe. Može li kandidat biti više establišment od toga?! Prestanite da brukate pojam "levičar". Levičar je bio moj pokojni deda, skojevac, koji je ratovao za prava radnika i seljaka. Ovaj korporativni fašizam, što se danas predstavlja za "levičarenje", samo je kukavičije jaje koje se podmeće omladini- delu glasačkog tela koje konstantno raste, jer idealizam, utopizam, solidarnost, sve su to pojmovi po definiciji privlačni mladom čoveku. Španski borci i pravi sindikalisti se prevrću u grobovima kao propleri, kad vide u kakvog monstruma su njihovi ideali evoluirali. Globalizam, korporativni fašizam, "liberalni" kapitalizam, izvoženje ratova i nesreće, pljačkanje i uništavanje celih država i nacija ... kakve veze to ima sa idealima levice? Establišment i to najgori mogući zamislivi.

Roćevac

pre 6 godina

Živim u Francuskoj i nisam glasao

za Le Pen. Doduše ni Makron mi nije kandidat,ali između dva loša odabereš manje. Nije tačno da je većina Srba glasala za Le Pen, možda starije generacije,penzioneri. Ovo nije nikakav debakl desnice jer ovi što su na vlasti nisu nikakva levica samo se nazivaju, a ovaj što je došao još manje. Levičar je J.L. Melanchon, kandidat za kog sam glasao u prvom krugu.

solidarnost

pre 6 godina

Realno Francuzi i nisu imali nekog izbora.Još jednom su glasali za nastavak politike,koja se vodi nakon odlaska Širaka.Istina Oland je i najavljivao neke promene,koje se nisu desile,dok Makron nije.Ne verujem da je u Francuskoj na tako važnoj funkciji bio političar,koji je bliži finansijskom sektoru i krupnom kapitalu,od Makrona.Tako da u narednom periodu velike kompanije i bogataši mogu očekivati boljitak,dok se radnicima ne piše dobro.Verovatno se može očekivati novi zakon,koji će imati za cilj smanjenje nezaposlenosti,a u stvari se njime smanjuju prava radnika,a pobećavaju prava poslodavaca.Uprkos velikim demonstracijama dva takva zakona su doneta,jedan za vreme Sarkozija,a drugi u vreme Olanda,i oba bez pozitivnih rezultata.

dule

pre 6 godina

jedan od komentara je isao u ovom pravcu-" bravo za francuze, EU ce se odrzati, a time i krhki mir na Balkanu.", pa ako je uspeh EU to i na taj način održavanje mira na Balkanu, pa mi smo onda još u dubljem kanalu, nego što i mogu da zamislim. Balkan sam ako ne shvata da mu je potreban mir, ne može njemu niko da pomogne!!!

Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

pre 6 godina

Mislim da je otac Marin Le Pen dao najbolju dijagnozu poraza. Rekao je da joj je bilo pogresno insistiranje na ukidanju evropske unije i eura kao valute.

Ta ocena je tacna iz dva razloga. Prvi je sto je sto su te obe stvari (ukidanje) lose za svakoga ko zivi na evropskom kontinentu (za bukvalno svakoga, naravno, cak i za Grcku, ili cak i za nas, a bio bi to tektonski poremecaj enormnih razmera na globalnom nivou, a tada nema pobednika) i to normalni Francuzi znaju i imaju negde u malom mozgu. Naravno, taj aranzman se ne moze arciti unedogled poput dolara, ipak Evropi predstoje mnogo ozbiljni rezovi i korekcije, ali nece biti nista naglo i stihijski, popravke ce niti u hodu i bez naglih lomova. Bar bi tako trebalo, ako ne iskrsnu neki novi momenti (ratovi na dalekom istoku, radikalni islam, izbeglice, jacanje fasizma...).

Drugi razlog, a koji niko do sada nije pomenuo (bar da sam ja video) je Brexit. Ako su Britanci protiv EU i slabe je, Francuzi su bliskiji razmisljanju koje su imali i cesto puta tokom istorije, lupati kontru Englezima. Drugim recima raditi suprotno od Britanaca, i u takvoj skupini britanskih oponenata nalaziti saveznike i ostvarivati premoc nad svima njima, jer su antagonizmi Fra - GB jaci od losih perioda npr. Francuske i Rusije, ili Francuske i Nemacke.

kisa

pre 6 godina

Ne shvatam ljude koji ne razumeju znacenje cifri! Jadna je ta "slobodna" Francuska kada joj ekvivalent Seselja u Srbiji ili koalicije Ukip-a i BNP-a u Britaniji dobije 34% glasova. Ej 34%!!!
Dok je popebnik izbora Makron ni levo, vise desno, predstavnik krupnog kapitala, koji naravno samo sebe i svoje interese gleda, dok je narod primoran da glasa za njega. Kuku lele kakvi ce tek sledeci izbori biti u Francuskoj. Svet sve brze i brze klizi u ruke plutokratije izbrane narodnim glasom zaglupljenim propagandom jacom nego ikada u istoriji.

nije nego

pre 6 godina

Ovi izbori su poraz Francuske i svih onih koji to ne kapiraju. Naime, porazno je da Francuska ima u 2 krugu predsednickih izbora 2 jednako neprihvatljive opcije. Jednako nesposobne i nekompetentne da obavljaju funkciju predsednika. U poredjenju sa de Golom, izuzetno je jednostavno razumeti na sta mislim. Prevedeno na Srbiju, kao da u II krugu izbora imamo Nebojsu iz Beograda i Seselja. I kada pobedi lazni doktor nauka i decko od 40 godina sa laznim radnim iskustvom, a zapravo sustinski infantilan i bez ikakve licnosti, onda se kao biraci obraduju sto su sprecili Seselja da dodje na vlast. Tragicno.

ahahaha

pre 6 godina

@RoMi - pa, le penova je perjanica populizma i to onog najgoreg, nacional-fasistickog. braca francuzi na ovim izborima odbranili su slobodu, bratatvo i jednakost, 3 tekovine njihovog nasledja iako su glasali za ma je od dva zla. to je slika naroda koji miali svojom glavom. bravo!

Vladimir

pre 6 godina

Za sve jedna bitna informacija.

Izlaznost je 65.3%.

I prekinite da lazete narod novinari. Ko da nemamo internet da pogledamo na inostranim i Francuskim sajotvima kolika je bila izlaznost !

Makron je dobio nesto preko 20 miliona a Le Pen nesto preko 10 miliona a onih koji nisu glasali je 17 miliona. Cisto za Vasu informaciju da shvatite u kakvoj je situaciji trenutno Francuska i da je veoma lako moglo da bude i drugacije da su svi izasli.

Zoran

pre 6 godina

Moje saucesce Francuskoj i Francuzima.
Reci cu samo ono sto ste i Vi rekli nama kada je Milosevic vladao i kada ste nas bombardovali.
Sami ste birali sami ste krivi.

Sada je izvesno da gradjanski rat u Evropi pocinje u Francuskoj.

SrbinsonKruso

pre 6 godina

Bravo, konačno sloboda, bratstvo, jednakost će biti očuvani. .. Francuzi se hvala bogu nisu priklonili konzervativizmu i nisu podlegli strahu... manjine nisu neprijatelji već građani Francuske!!! Bravo!

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Francuska je danas rekla NE primitivnom nacionalizmu i populizmu koji snagu dobija sirenjem mrznje i ksenofobije. Odbranili su Francuzi svoju cast i vrednosti Evrope. To je dobra vest i za region Balkana. Suprotan rezultat bi vodio ka raspadu EU, a time i do konflikata u nasem regionu, gde se samo naporima iz Brisela odrzava krhki mir. Zalosno i sramno je navijanje nasih patriJOTA za Le Penovu. Kao da nismo svi na ovim prostorima prosli pravi pakao, zbog identicne politike ratnih gospodara u poslednjoj deceniji proslog veka.

igor

pre 6 godina

Sve cestitke mladom Makronu!!! Smeker, normalan, veliki poraz nacionalista, Evropa se ponovo budi. Debakl Le Pen, francuskog Seselja...podseca po energiji na Djindjica Makron, Francuska je stara demokratija koja nece i nije dozvolila sovinistima da pobede, iako se i sadasnja francuska vlast obrukala. Francuzi nisu mazohisti kao Srbi da glasaju za gore od sadasnjih, kao sto je Srbija izabrala bivse radikale i ubrazano propada. Vive La France!! ps. saucesce rusofilima koji bi da nas vrate u srednji vek, a i napredjacima tipa Djuke ili Risticevica...

jako i do samog kraja

pre 6 godina

Kakva desnica-levica, dajte više. Danas postoje globalisti, ultraliberali i banksteri na jednoj i svi ostali na drugoj strani. To mogu biti i komunisti i nacionalisti, jer ih mnoge teme spajaju, ironije li ali je tako.
Za establišment velika pobeda. Za običan od 7-14h narod šuplja priča, nastavak agonije, prekookeanske zavisnosti i terorizma. Bum vid`li.

petar

pre 6 godina

Ovi sto govore da Srbi podržavaju Le Pen to apsolutno nije tačno. Pa pogledajte odnos pluseva i minuseva na komentare zadovoljstva zbog Makronove pobede. 60 posto pozitivnih i 40 posto negativnih. Dakle isto kao u Francuskoj. Tako da prestanite da projektujete lažne vizije na javno mnjenje. Meni su od desnicara u Srbiji opasniji upravo vi koji se radujete i priželjkujete da svi građani Srbije budu ekstremni Dverovci što nije apsolutno tako. Je l to znači da ne želite da se bilo šta lepo desi u Srbiji ili ne prepoznajete i pozitivne stvari i ljude u svom okruženju? Pa zbog takvog stava smo i tu gde jesmo. Upravo vi paradoksalno sputavate progres jer ne izlazite iz okvira iskrivljene istine u svojim glavama.

mlekadzija

pre 6 godina

Koliko ce pobeda Makrona biti boljitak za "obicne gradjane" tek ce da se vidi. Cije ce interese da zastupa moze se pretpostaviti. A ukoliko je razuman covek shvatice da je pobedio samo zato sto su za njega glasali i "Murta i Kurta" samo da ne pobedi Le Penova....nesto slicno kao i kod nas 5. oktobra (svi protiv Slobe).

Dragan

pre 6 godina

Sa 39 godina postaje predsednik drzave.Ko kaze da ce se raspasti EU. Ona ostaje i dalje, ali Srbija nikada nece biti primljena u tu uniju sa politikom koju sada vode Toma,Vucko i Dacko.To je elita u koju se Srbija zaklinje.Samo napred, i videcemo dokle cete dogurati.Srbija gubi sve u Briselu, dok ovi vladaju, a Velika Albanija se sprema i kuca na sva vrata.Videcete samo sta ce ostati od nekada velike Srbije.Tugo mila sta nas snadje, ali to je sada stvarnost, na zalost svih nas koji smo nekada ziveli u toj lepoj drzavi.

Neobavesten

pre 6 godina

Procitah razne komentare, uglavnom demokratski orijentisane. Ja sam jedino shvatio da je zena priznala poraz i cestitala. Dakle, demokrate(lazne), naucite nesto!

izuzetak koji potvrđuje pravilo

pre 6 godina

Hahaha...pa ljudi ako ne znate ko ce pobediti na bilo kojim izborima u svetu samo gledajte koga Srbi podrzavaju...taj sigurno gubi
(Radeša, 7. maj 2017 22:27)

Dogodio se istina bio i jedan izuzetak, ali samo zato jer je u USA zbog elektorskog sistema bilo teorijski moguće da kandidat koji dobije 3 miliona glasova manje postane predsednik.

genije

pre 6 godina

74% izlaznost.
Tako rade Gradjani. Onda su im i drzave uredjene jer njih 74% izadje na biralista da bira ili makar kaze "mars napolje".
I to je namanja izlaznost za 50 godina. Nas to "ne interesuje" i "svi su isti", pa jedva 55% bira. Onih 45% vise voli da drugi biraju umesto njih.
Zato nam drzavom vec 20 godina vladaju kurta i murta. Kad budemo poceli da ih kasiramo po biralistima - itekako ce se uzbiljiti. Sebe radi.

Čiča Miloje

pre 6 godina

Čovek podneo ostavku na mesto ministra u vladi , pa se kandidovao! A ne kao ovaj koji je kao premijer vodio besomučnu kampanju koristeći sve državne resurse!

Vlada

pre 6 godina

@Čiča Miloje:
I to još prošle godine, čini mi se u avgustu. I ne samo to, nego se odrekao partije koja ga je postavila na mesto ministra, što su neki analitičari protumačili kao da je pucao sam sebi u noge.

ahahaha

pre 6 godina

@RoMi - pa, le penova je perjanica populizma i to onog najgoreg, nacional-fasistickog. braca francuzi na ovim izborima odbranili su slobodu, bratatvo i jednakost, 3 tekovine njihovog nasledja iako su glasali za ma je od dva zla. to je slika naroda koji miali svojom glavom. bravo!

narod

pre 6 godina

Čemu taj "establišment" pod navodnicima? Emanuel Makron: pudlica vladajuće stranke u Francuskoj, bivši Rotšildov bankar i član Bilderberg grupe. Može li kandidat biti više establišment od toga?! Prestanite da brukate pojam "levičar". Levičar je bio moj pokojni deda, skojevac, koji je ratovao za prava radnika i seljaka. Ovaj korporativni fašizam, što se danas predstavlja za "levičarenje", samo je kukavičije jaje koje se podmeće omladini- delu glasačkog tela koje konstantno raste, jer idealizam, utopizam, solidarnost, sve su to pojmovi po definiciji privlačni mladom čoveku. Španski borci i pravi sindikalisti se prevrću u grobovima kao propleri, kad vide u kakvog monstruma su njihovi ideali evoluirali. Globalizam, korporativni fašizam, "liberalni" kapitalizam, izvoženje ratova i nesreće, pljačkanje i uništavanje celih država i nacija ... kakve veze to ima sa idealima levice? Establišment i to najgori mogući zamislivi.

nije nego

pre 6 godina

Ovi izbori su poraz Francuske i svih onih koji to ne kapiraju. Naime, porazno je da Francuska ima u 2 krugu predsednickih izbora 2 jednako neprihvatljive opcije. Jednako nesposobne i nekompetentne da obavljaju funkciju predsednika. U poredjenju sa de Golom, izuzetno je jednostavno razumeti na sta mislim. Prevedeno na Srbiju, kao da u II krugu izbora imamo Nebojsu iz Beograda i Seselja. I kada pobedi lazni doktor nauka i decko od 40 godina sa laznim radnim iskustvom, a zapravo sustinski infantilan i bez ikakve licnosti, onda se kao biraci obraduju sto su sprecili Seselja da dodje na vlast. Tragicno.

Vladimir

pre 6 godina

Za sve jedna bitna informacija.

Izlaznost je 65.3%.

I prekinite da lazete narod novinari. Ko da nemamo internet da pogledamo na inostranim i Francuskim sajotvima kolika je bila izlaznost !

Makron je dobio nesto preko 20 miliona a Le Pen nesto preko 10 miliona a onih koji nisu glasali je 17 miliona. Cisto za Vasu informaciju da shvatite u kakvoj je situaciji trenutno Francuska i da je veoma lako moglo da bude i drugacije da su svi izasli.

kisa

pre 6 godina

Ne shvatam ljude koji ne razumeju znacenje cifri! Jadna je ta "slobodna" Francuska kada joj ekvivalent Seselja u Srbiji ili koalicije Ukip-a i BNP-a u Britaniji dobije 34% glasova. Ej 34%!!!
Dok je popebnik izbora Makron ni levo, vise desno, predstavnik krupnog kapitala, koji naravno samo sebe i svoje interese gleda, dok je narod primoran da glasa za njega. Kuku lele kakvi ce tek sledeci izbori biti u Francuskoj. Svet sve brze i brze klizi u ruke plutokratije izbrane narodnim glasom zaglupljenim propagandom jacom nego ikada u istoriji.

Roćevac

pre 6 godina

Živim u Francuskoj i nisam glasao

za Le Pen. Doduše ni Makron mi nije kandidat,ali između dva loša odabereš manje. Nije tačno da je većina Srba glasala za Le Pen, možda starije generacije,penzioneri. Ovo nije nikakav debakl desnice jer ovi što su na vlasti nisu nikakva levica samo se nazivaju, a ovaj što je došao još manje. Levičar je J.L. Melanchon, kandidat za kog sam glasao u prvom krugu.

Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez

pre 6 godina

Mislim da je otac Marin Le Pen dao najbolju dijagnozu poraza. Rekao je da joj je bilo pogresno insistiranje na ukidanju evropske unije i eura kao valute.

Ta ocena je tacna iz dva razloga. Prvi je sto je sto su te obe stvari (ukidanje) lose za svakoga ko zivi na evropskom kontinentu (za bukvalno svakoga, naravno, cak i za Grcku, ili cak i za nas, a bio bi to tektonski poremecaj enormnih razmera na globalnom nivou, a tada nema pobednika) i to normalni Francuzi znaju i imaju negde u malom mozgu. Naravno, taj aranzman se ne moze arciti unedogled poput dolara, ipak Evropi predstoje mnogo ozbiljni rezovi i korekcije, ali nece biti nista naglo i stihijski, popravke ce niti u hodu i bez naglih lomova. Bar bi tako trebalo, ako ne iskrsnu neki novi momenti (ratovi na dalekom istoku, radikalni islam, izbeglice, jacanje fasizma...).

Drugi razlog, a koji niko do sada nije pomenuo (bar da sam ja video) je Brexit. Ako su Britanci protiv EU i slabe je, Francuzi su bliskiji razmisljanju koje su imali i cesto puta tokom istorije, lupati kontru Englezima. Drugim recima raditi suprotno od Britanaca, i u takvoj skupini britanskih oponenata nalaziti saveznike i ostvarivati premoc nad svima njima, jer su antagonizmi Fra - GB jaci od losih perioda npr. Francuske i Rusije, ili Francuske i Nemacke.

solidarnost

pre 6 godina

Realno Francuzi i nisu imali nekog izbora.Još jednom su glasali za nastavak politike,koja se vodi nakon odlaska Širaka.Istina Oland je i najavljivao neke promene,koje se nisu desile,dok Makron nije.Ne verujem da je u Francuskoj na tako važnoj funkciji bio političar,koji je bliži finansijskom sektoru i krupnom kapitalu,od Makrona.Tako da u narednom periodu velike kompanije i bogataši mogu očekivati boljitak,dok se radnicima ne piše dobro.Verovatno se može očekivati novi zakon,koji će imati za cilj smanjenje nezaposlenosti,a u stvari se njime smanjuju prava radnika,a pobećavaju prava poslodavaca.Uprkos velikim demonstracijama dva takva zakona su doneta,jedan za vreme Sarkozija,a drugi u vreme Olanda,i oba bez pozitivnih rezultata.

dule

pre 6 godina

jedan od komentara je isao u ovom pravcu-" bravo za francuze, EU ce se odrzati, a time i krhki mir na Balkanu.", pa ako je uspeh EU to i na taj način održavanje mira na Balkanu, pa mi smo onda još u dubljem kanalu, nego što i mogu da zamislim. Balkan sam ako ne shvata da mu je potreban mir, ne može njemu niko da pomogne!!!