Petak, 28.04.2017.

13:33

BG: Crno platno preko "Voleli smo Francusku kao ona nas"

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM prekrili su Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu crnom tkaninom.

Izvor: B92

BG: Crno platno preko "Voleli smo Francusku kao ona nas" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Gastarbajter iz Pariza

pre 6 godina

Francuska me hrani i brani a Srbija me pljacka kad u nju,iako sam Srbin,dodjem na odmor.Volim i ja moju Srbiju onoliko koliko je ona volela mene do moje 19-e godine a jos vise volim Francusku jer me ona voli od moje 19-e do moje 43-e.Vi ste nas nazalost vec izgubili,nase srce vec kuca za drugu zemlju koja je mnogo pravednija od one u kojoj smo se rodili i odrasli i pravednija od vecine zemalja u svetu jer u Francuskoj kad te neko pokrade ti ga tuzis,ajde tuzi ti nekoga ako nemas debele veze u Srbiji,Bugarskoj,Grckoj,Avganistanu,Indiji,Kini,Rusiji,celoj Africi i ostatku Azije i Juzne Amerika pa i u Italiji Spaniji i Portugalu na kraju krajeva!NORMALNIH drzava u svetu postoji samo petnaestak i medju njima je i Francuska,nije to ni Hrvatska ni Madjarska,ni Poljska ni Rumunija tako da je bolje da smo uz normalne drzave a ne uz ove hohstaplerske a to da vece drzave tlace manje je od kako je sveta i veka,a mi bi smo kao bili bolji da nas je kojim slucajem 80-ak miliona???

Aleksandar

pre 6 godina

Ja ne mogu da poverujem šta se sve nalazi u ovim komentarima. Da se razumemo, Francusku ne volim naročito kao zemlju i izbegavam da tamo idem, prvenstveno jer ne znam njihov jezik a oni su prilično zadrti kad je reč o učenju drugih jezika (čak ni srodni im španski, o mrskim im engleskim i nemačkim i da ne govorim) pa mi je teško da se sa njima sporazumem.

No to ne menja činjenicu da srpski narod i Srbija duguju toj istoj Francuskoj dug koji nikada neće moći da joj plate. Pola vas koji ste se ovde nalupetali danas ne bi ni postojalo da nije bilo baš te Francuske, a da vas vaši pradedovi čuju opalili bi vam nekoliko vaspitnih ćuški kad ste u stanju da zarad dnevnopolitičkih čarki pljunete na nešto što nema cenu. Sram vas bilo!

Sava

pre 6 godina

Nikola MNE , za tvoje znanje i ravnanje u Mojkovačkoj bici koja je predstavljala taktička povlačenja POGINULO JE 7 CRNOGORACA A NE 10.000.Upoznaj se sa temom pa onda piši.A i ti što su izginuli i ratovali osećali su se Srbima.Toliko o tome.

You can't run away from DNA

pre 6 godina

Moramo mi kao narod jos mnogo da se ucimo hladnokrvnom narodnom i drzavnom interesu. Bas mnogo.
(Slobodni Klikeri, 28. april 2017 18:31)

Moramo ali ne ide. Prosto takvi smo: previse emotivni, naivni, druzeljubivi i veoma nezreli.

Srba

pre 6 godina

Ne mesajte tu i ovu Francusku. Ta Francuska kojoj je podignut spomenik zahvalnosti je bila naš prijatelj i ne zaslužuje takvo ponašanje. Ova nova francuska izgleda ima druge prioritete, ali to ne znači da treba da zaboravimo onu staru i prijateljsku zemlju.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Nije kriva Francuska sto smo mi naivni umislili da nam je neko prijatelj ili brat,kao sto imamo obicaj da umisljamo i za Grke,Ruse,Kineze...kurtu i murtu,pa smo im digli spomenik. Koliko sam puta prosao pored tog spomenika i skoro uvek procitavsi sta pise jedina misao koja mi je prolazila kroz glavu bila je "naivno". Licno,ja kao Srbin,ni jedan jedini narod na ovom svetu ne vidim kao prijateljski,jos manje bratski. Ne vidim ni nuzno kao neprijateljski,tek tako nicim izazvano. Potpuno sam ravnodusan. Tu ravnodusnost bih mogao da opisem kao ono kada nasi gastosi pricaju kako su im komsije i kolege u inostranstvu hladne,nemaju dusu,nemaju toplinu itd. nego je sve hladno i mehanicki. E,bas su takva moja osecanja prema svim tim "nasim bratskim i prijateljskim" narodima. Ravnodusan kao svapski komsiluk. Moramo mi kao narod jos mnogo da se ucimo hladnokrvnom narodnom i drzavnom interesu. Bas mnogo.

Marko NBG

pre 6 godina

@analiza
Nije bilo logično da se povučemo u CG,ako nisi znao Austrougarska je okupirala i CG.Po tvom smo trebali da odemo tamo pa da nas sve sa kraljem Perom i kraljem Nikolom sabiju u Jadransko more.Ali izvini,možda si ti izučio neke veće vojne škole od vojvoda Putnika,Stepe,Mišića...

analiza

pre 6 godina

Upravo procitah tekst o Mojkovcu.Moje postovanje za CG koji su se borili da srpska vojska moze da se povuce u Grcku.Ali,zar nije geografski i etnicki logicnije bilo da se srpska vojska povuce u CG a ne da se lomi po albanskom bespucu i da posle u Grckoj ceka da Rusija uceni Francuze da moraju da pomognu srpskoj vojsci,inace se Rusi povlace iz rata-jer su tek tada prijateljski Fra se setili da posalju brodove?A ovo o naplacivanju pertli,stvarno,pa to je dno dna,u nivou britanske pomoci pred Drugi.sv.rat,kad su nam pomogli ekonomski tako sto su kupili od Srbije sest curki!!!Mislim, i Srb i CG su bile na istoj strani,crnogorski kralj je bio deda kralja Aleksandra,bilo je logicnije ukopati se u CG,punoj planina,nego se mlatiti po neprijateljskoj Alb.Ali,eto saznah da su CG ubrzo po pobedi na Mojkovcu lagano polozili oruznje,da im je kralj pobegao iz zemlje,bas dostojno srpske Sparte.A,prijateljstvo Fra u politickom smislu je smesno.Prijatelj je onaj Rumun koji je ,toboz,zbog administracije zaustavio NATO voz u sred bombardovanja Srbije,e,to je prijatelj.Sve ostalo je cisto foliranje.

Povidon

pre 6 godina

Ne postoji prijateljstvo medju drzavama. Postoji samo interes. Nisu nas Rusi oslobodili 1945g zato sto nas vole nego da bi stavili sapu na sto veci deo Evrope. Ko god se pobunio dobio je gazenje tenkovima od oslobodilaca iz Moskve. Sve dok se nisu raspali. Isto rade i ostale sile. Da li je sudstvo osramoceno zbog helikoptera, Nin-a i Savamale zasluzilo da dobije priliku da sudi ratnom zlocincu?

BB

pre 6 godina

Vi ratoborni izgleda da nemate mnogo znanja iz istorije, koja ne pocinje od Slobe i NATO bombardovanja. Francuska je spasila na hiljade srpskih vojnika u WW1 od sigurne smrti. Zato je i taj spomenik podignut. Mi smo bili saveznici tada (zajedno sa Englezima i Amerima) a ne kao sada samo sa Rusijom. Gledajuci u sta nam se pretvorila zemlja i sta nas jos ceka, mislim da su nasi pametne vodje izabrale pogresnu stranu.

Митбастер

pre 6 godina

Па ја и "волим" Француску баш толико колико и она "воли" нас. Не мање и свакако не више. То је најпоучнији и најискренији споменик код нас а и шире. Да сам ја Француз сигурно бих инсистирао да се тај цинични споменик склони.

genius

pre 6 godina

Sve veliki istoričari...
U vreme povlačenja kroz Albaniju Francuzi su imali par stotina kilometara fronta na kojem su ginule hiljade i hiljade Francuza svakog dana - klanica, jeziva.
Trebali su da kažu Švabama da ih sačekaju da skoknu do Srbije da se pobiju sa Švabama, u Srbiji? o.O
Odraditi u uslovima totalnog rata logistiku za transport više stotina hiljada ljudi, a zatim ih nahraniti, napojiti, lečiti, sahraniti, obući, naoružati i boriti se zajedno sa njima... Da, da - pustili lude Srbe da ginu umesto njih... Ali, ratovalo se U SRBIJI i za Srbiju, a ne u Francuskoj. Samo da su statirali na polovini fronta bila bi dovoljna pomoć, ko se razume u običaje ratovanja tog doba, zna o čemu govorim. Osim toga, ko poznaje mentalitet Srbina onog doba, koji je pride prošao Albaniju, i kojem su bugarske i austrougarske horde (čitaj: pretežno braća Hrvati u austrijskim uniformama) pobile pola familije - zna da bi ga bilo sramota da je saveznik juriša ispred njega u borbi!
I za kraj, možda i najvažnije - stotine i hiljade srpske dece, vaši očevi i dedovi, koji su podigli Srbiju posle rata - čuvani su i školovani u ONOJ Francuskoj!
ONI Francuzi se prevrću u grobu, jer njihovi potomci hrane terorizam koji ubija ne samo Srbe, nego i Francuze. Sve zbog autističnih i nesposobnih birokrata, koji će Francuskoj doći glave.

nikola MNE

pre 6 godina

I 10.000 Crnogoraca izginuse zbog vas na Mojkovac pa im ni plocu ne napraviste...da nije bilo Mojkovca ne bi bilo ni vas ni vasih francuskih "prijatelja".Nego sve se vraca sve se placa "braco".

vesa

pre 6 godina

hocemo li kao narod poceti da ucimo iz istorijskih gresaka?
nije prvi, a ni poslednju put da nas ovako nasi 'prijatelji' nasankaju. jos smo dobro i prosli sto se tice njih....

Neko iz mase

pre 6 godina

Situacija sa skijanja u Francskoj pre dva meseca: sedim na vrhu jedne staze i pijem sok. Pored mene prolazi starija gospodja i jos stariji gospodin. Ja ustajem sa stolice i pitam ih hoce li da sednu. Oni se zahvale, i produze dalje i sednu na klupu u neposrednoj blizini. Posle par minuta, zvoni mi telefon, javim se, zavrsim razgovor i nastavim da pijem sok. Prilaze mi opet ono dvoje i pitaju odakle sam, valjda matori prepoznao jezik. Ja kazem iz Srbije, a matori pocinje iz sveg glasa da peva "Tamo daleko"! Ja mu se prikljucim i otpevamo zajedno jednu strofu. Ima osamdeset i neku godinu i otac mu je pricao kako je u I Svetskom ratu upoznao mnogo Srba, hrabrih i cestitih boraca i da ga je on naucio tu pesmu i pricao o srpsko-francuskom prijateljstvu. Meni srce samo sto nije iskocilo iz grudi. Izgleda da je sve manje takvih Srba, a i takvih Francuza. Pozdrav!

baki

pre 6 godina

Nisam rusofil ali evo zaninljive cinjenice. U Albaniji nas "nikada" ne bi pokupili Francuzi, da Rusi tj. car Nikolaj nije prijetio da ce Rusija, ako nam se ne pomogne, izaci iz rata. Pozdrav svim istinskim ljubiteljima divne nauke istorije.

b(ot)92

pre 6 godina

Kobster...haha,mi smo narod koji voli i trazi da bude voljen..verovatno smo devedesetih pocinjali ratove sa svim komsijama jer volimo i zelimo da nas vode.Devedesete(sloba i seselj) su najveca nasa mrlja u istoriji,uvek smo bili neko ko se brani i ko je na pravoj strani a onda smo zbog laznih patriota(koji su i danas na vlasti) i nacionalista pogazili sve sto smo bili,i dan danas placamo te gluposti.I druga stvar,dosta seljacenja i zivota mimo celog sveta,uklonite onaj "zid placa" koji nisu zid placa nego papirni i platneni natpisi,napravite tim ljudima koji su nestali i ubijeni spomenik kako dolikuje normalnom svetu,a ne da se brukamo sa nekim transparentina polupolitickim,spomenik sa svim imenima da se napravi,to bi bila jedina dobra stvar koju su uradili ovi sad na vlasti koji su direktni krivci za to sto se desilo.

Demax75

pre 6 godina

Debelo plaćano,takozvano,prijateljstvo.Ko istoriju,bar malo poznaje,zna da ta priča ne pije vodu.Da je pameti bilo,te ploče i spomenika davno ne bi bilo!

Neno

pre 6 godina

Neverovatno je koliko je malo razumevanja za porodice zrtava, kako vam sva ta tuđa patnja izgleda daleko i nebitno. Preko 2000 Srba je ubijeno na Kosovu, niko nije kriv za to. STOTINE HILJADA ljudi su izgubili svoje domove, ostavili sve i pobegli iz svojih rodnih gradova. A ti sediš pored kompa i kritikuješ zrtve, jer si mnogo pametan tako.
Neko još napisa da je ovaj gest kitch?! Dajte potražite uopšte šta ta reč znači.

sasha

pre 6 godina

Hej,mi Srbi sve znamo i u sve se razumemo..Trenutno procenjujemo odluku nasih predaka da podignu spomenik zahvalnosti Francuskoj......Steta sto nam ti preci vise nisu zivi,i njih bi sad naucili pameti......(..Zato nam tako i ide....)

Nisam ucesnik Prvog sv.rata,ali znam da je dosta mojih drugara iz skole imalo bake Francuskinje! Kako? Tako sto su Francuzi stipendirali nase momke koji su studirali u Francuskoj ili su tamo bili na lecenju.... Pa se nekima desila ljubav,i onda su se vratili sa svojim zivotnim saputnicama kuci,u Srbiju....Vecina je u Francuskoj i diplomirala na prestiznim univerzitetima....

Postujem bol majki sa Kosova,ali ne treba bas sve koristiti u dnevno-politicke svrhe....

mlekadzija

pre 6 godina

Mali dodatak za sve one koji toliko zdusno pricaju kako nas je Franuska volela tokom Velikog rata i koliko nam je pomogla. Sva municija je placena zlatnim francima + sve ostale cinjenice koje je neko vec napisao. Tragicno je sto dnevna politika (u obe zemlje) utice na kvarenje sveukupnih odnosa. Francuska danas nije ni bleda senka nekadasnje drzave. Na predlog DeGola Francuska je istupila iz NATO pakta 1966...tek da se zna.

Sima

pre 6 godina

Trebali bi da stedimo malo, te da srusimo taj spomenik umesto da malo, malo pa ga pokrivamo. To i nije neki spomenik "pomoci" vec masonski dijalog (cuj 11.11.?) masonskog skulptora sa masonskom drzavom, ali to nije toliko vazno. Masoni vole da se igraju i ostavljaju svoje znakove na sve strane. Elem, bilo nekad, sada nije i treba skloniti spomenik nase naivnosti i sramote.

Sto se tice Haradinaja, ako sve bude islo kako nas lazu, tj. obecavaju, pa svi sretni i zadovoljni, drzava Kosovo i drzavica Srbija, udjemo u EU, kao ravnopravni clanovi iste, pa pocnemo da zivimo u "pravnoj zajednici" i pravnim drzavama - da li ce neki srpski sudija (nezavisan, a patriota - ako bude takvih) smeti da digne tuzbu protiv Haradinaja i ispravi ove nepravde koje su svakodnevne? Sta cemo onda? Kako ce onda da ga stiti svetska mafija ili ce ga ubiti pre sudjenja da se ne sazna "zasto, kako i koliko"?

Nicija nije svetlela do zore, nas zivot je kratak da bi to i videli, ali...

Сава

pre 6 godina

Тај споменик одаје почаст савезништву са Француском у првом светском рату, када смо уз њихову помоћ извојевали најславније победе. То ће се заувек памтити и то не би смело да се прља дневном политиком. Шта је данас француска политика, али и наша (ко може да каже да смо ми беѕгрешни?) не би смело да се доводи у везу са тим славним тренуцима наше историје. Као што сам 1999. мислио да је прекривање споменика било не само глупо него и увреда за наше претке, то мислим и данас.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Francuzi nam nikada nisu ni bili prijatelji. To smo samo mi, u našoj palanačkoj uobrazilji, sami sebi stvorili mit o tom francuskom prijateljstvu. Nikada Francuska nije volela Srbe. Sticajem raznih okolnosti u Prvom svetskom ratu smo bili na istoj strani. Neko je morao da bude "topovsko meso". Shvatio sam suštinu tog "prijateljstva" kada sam negde u nekoj ediciji video račun kojim je Francuska naplatila 300.000 pertli za vojničke cokule. Znači, nema tu nikakvog bratstva niti ljubavi. Samo interes bivše velike kolonijalne sile. Prema tome, spomenik treba da ostane ali, Srbi moraju da vole Francusku isto koliko i ona nas. A to je na granici nipodaštavanja i cinizma.

onkule

pre 6 godina

Bez da uvredim nekoga, pitao bi, kako bi se osećali ovi koji kritikuju potez ljudi iz udruženja da je neko od njihovih ubijen ili otet na KiM? Lako je iz udobne fotelje uz sokić i sendvič kritikovati nekoga. Niko ne zna koliki je bol tih ljudi a vi (kritizeri), olako izvrgavate ruglu te ljude.

Piki

pre 6 godina

Spomenik je bio prekriven i nakon francuskog priznanja nezavisnosti Kosova. Tada je postavljen natpis sa tekstom "Francuskoj sa kojom smo krv lili i u pesmama je spominjali, a koje više nema".

Dejan

pre 6 godina

Prekrivanje spomenika nije i skrnavljenje. Uostalom, bilo bi mnogo korektnije kad bi se samo "Volimo Francusku kao što je ona volela nas" zamenilo sa: "Voleli smo Francusku kao što je ona volela nas".

Natalija,Washington

pre 6 godina

Ma da,Simo Spasic je ucinio vise za Srbiju od Francuske u 1.Svetskom Ratu.Toliko smo primitivni i zaostali da je to uzas.Vidi se i po tome ko nam je na vlasti od 1990.do danas.Sve moj do mojega.Sramota

Petar

pre 6 godina

Nista novo,nego pojma nemate. Secam se jos 2001 su mi tu bili neki prijatelji iz Pariza pa su slikali spomenik koji je bio oivicen trakom na francuskom jeziku na kome je pisalo: Vecna slava francuskoj koja vise ne postoji. Meni je sve to dosta tesko palo jer sam vaspitan da je Francuska svetla tacka i prijatelj Srbije,ucio sam taj jezik godinama. Kakva obmana i laz. MIslio sam da vise ne postoji osoba koja veruje da imamo nekog prijatelja na zapadu pored interneta i literature, nemoguce je zaboraviti da su nam krnvi neprijatelji,kao i skoro sve zemlje NATO pakta. Jedino resenje za goli opstanak Srbije je dovlacenje ruskih trupa ovde iako to nije neka perspektiva,ali barem necemo vise dozivljavati sve ono sto jesmo u prethodnih 20 godina.

L

pre 6 godina

Taj spomenik je podignut Francuskoj koja je bila saveznik i puno pomogla srbiji kroz istoriju. Njegovim prekrivanjem bacate ljagu na ljude koji su nam pomagali i nisu krivi za ovo sto se danas desava.
(unuk, 28. april 2017 14:11)
Znaci za neznalice da malo pojasnimo sta znaci natpis na spomeniku. Elem francuska vojska poslala je brodove kod obale Albanije ali im nije palo napamet da pomognu bolesnim i iznemoglim srpskim vojnicima koji su se povlacili preko albanskih snegom prekrivenih planina. Onda je ruski car rekao da ce Rusija preci na stranu Austrougarske ako Francuska ne preveze srpsku vojsku. Onda su iznemoglim vojnicima rekli da ce da ih prevezu ali da jos malo pesace do druge obale kroz mocvaru gde je usput umrlo jos vojnika. Onda su ih prevezli na Krf a za tu uslugu Srbija je kupila pertle u zlatu od Francuske i trotrzajne puske iako su tada mogle da se kupe i modernije koje ispaljuju pet metaka odjednom a ne tri. Naravno pertle im nisu trebale ali sve za prijatelje. Kad su krenuli nazad u solunski proboj stigao je i telegraf u Francuskoj: srpska vojska se pesice brzo probija a mi za njima na konjima idemo. E tako je nastao natpis: "Volimo Francusku kao sto je ona volela nas".

gavrilo

pre 6 godina

Koja patetika i nemoc. Jeftina provincijalna predstava kojom se prekriva
spomenik Francuskoj bez koje bi 1 sv rat bio izgubljen za nas.
Igrate se kostima nasih predaka i francuskih boraca koji su izginuli
od Kajmackalana do Beograda.

Kicu i gluposti kraja nema, jer reziser je isti od 91ve naovamo.

Cestitke svima apstinentima po n+1 put

Jarilo

pre 6 godina

Patetika, manipulacija emocijama , dnevno politikanstvo , primitivizam, profesionalni setaci kostiju.. Rukopis od pre 20 godina, toliko providno da ponizava..

Ђенерал

pre 6 godina

Највећи непријатељ Србима су срби, тј. уби нас неслога, мржња брата према брату и онда свака шуша нас понижава како хоће.

Krkut

pre 6 godina

Taj spomenik ništa nije kriv, to je spomenik nekim ranijim delima i zasluzeno se nasao tu. Na žalost Francuska danas nije suverena zemlja već americki satelit.

zambezi

pre 6 godina

Svaka cast za potez. Steta sto vlast i drzava ne razumeju bol ovih porodica i ponasaju se kao da se juce nista nije desilo.
(ProkopijeElGrande, 28. april 2017 13:50)
Na žalost, baš kao i organizacije "Majke Srebrenice", tako je i ova ispolitizovana i njom se manipuliše. Ko su oni da brišu srpsku istoriju i naše spomenike? U ozbiljnim zemljama se to ne dira.

unuk

pre 6 godina

Taj spomenik je podignut Francuskoj koja je bila saveznik i puno pomogla srbiji kroz istoriju. Njegovim prekrivanjem bacate ljagu na ljude koji su nam pomagali i nisu krivi za ovo sto se danas desava.

Bora

pre 6 godina

A još ga je i Hrvat izvajao...
Nema veze što je to uspomena na neki tamo Prvi svetski rat, drugi najveći sukob u istoriji, u kome su se naše dve zemlje časno borile zajedno, zar ne? Manimo to zarad dnevne politike.
(zlobnik, 28. april 2017 14:28)

Casno su se borile, al u pokusaju. Francuska je mnogo toga loseg uradila protiv Srbije, jos i u tom Prvom svetskom Ratu, su nas dobro izdali i prodali, a tek kad je Rusija zapretila saveznicima da ce biti ozbiljnih problem od strane Rusije, ako se Srbiji me pomogne onda su Francuzi poslali par brodova da " spase ono sto je preostalo od srpskog naroda ". U proboju solunskog fronta, jedan francuz nije bio na frontu vec su bili sa konjicom iza srpske armije. Dali pomoc u topovskoj municiji, ali pogresne kalibracije, tako da je za nas ona bila potpuno beskorisna. Na kraju rata su svu svoju pomoc debelo naplatili, od nas. Citajte malo memoare solunskih boraca. Nikad nama fracnuzi nisu bili prijatelji, i taj spomenik treba preinaciti u spomenik saveznicima, a francuze trajno izbrisati kao prijatelje Srba, jer nam to oni kao ni Englezi, Nemci ili Italijani nikad nisu bili.

Nikola

pre 6 godina

Francuska je moralno propala država, groteksna karikatura nekadašnje sile, ostali su samo cinizam, laž i mimikrija. Vojnici sa dugim cevima na pariskim ulicama ne mogu ih odbraniti od njihove gluposti.

zlobnik

pre 6 godina

"Vreme je da se taj spomenik makne,Francuska nam već odavno nije prijateljska zemlja."

A još ga je i Hrvat izvajao...
Nema veze što je to uspomena na neki tamo Prvi svetski rat, drugi najveći sukob u istoriji, u kome su se naše dve zemlje časno borile zajedno, zar ne? Manimo to zarad dnevne politike.

fiorello

pre 6 godina

Sad ce Francuska da bude najveci izdajnik nebeskih Srba, ne pada vam na pamet da su to u stvari nasi "politicari" koji rade sve sto im velike sile narede samo da bi sacuvali vlast i dobili jos vremena da zavrse ekploataciju drzavnih resursa radi licnog bogacenja. Ajde barem cete skrenuti misli sa toga kako je Cg glavni izdajnik i uzrok sveSrpskog urusavanja.

Gradjanin

pre 6 godina

Nemojte da se zezate i da nas brukate. Postoje mnogo pristojniji i primereniji nacini da se iskaze protest. Prikrivanje spomenika koji je podignut u cast zrtvama koji su polozili zivote za nasu slobodu nije jedan od njih.

s.

pre 6 godina

"Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je ispred spomenika da je jučerašnjom odlukom francuskog suda ubijena pravda."

Pravo i pravda nisu uvek podudarni, mogao si to već da naučiš.

Laik

pre 6 godina

Iskreno ne zameram Francuskoj, jer je npr. Toni Bler na nasoj poternici isto kao i Haradinaj, a doticni je nesmetano setao bg i cak bio savetnik av. Ocekujemo od Fra da postuje nase akte a mi ne postojuemo svoje i sada im su im puna usta nekih saopstenja. Dela ljudi, a ne reci. Meni je najvise zao porodica sa KiM, saodecam se sa njihovim gnevom. Bice pravde ali ocigledno ne ovozemaljske.

Rango

pre 6 godina

Kada su Slovenci oslobodili Haradinaja za dva dana nikom ništa. Da li ste bojkotovali njihove proizvode na primer? Ipak oni su Jugosloveni a znamo dobro koliko ljudi u Srbiji pati za starim vremenima i Jugoslavijom, ujedno se pita zasto ne napredujemo, vec ili nazadujemo ili čekamo.

kraja

pre 6 godina

...diskutabilan je i taj prvi povod za podizanje spomenika...
...necu iznositi razloge da se ne kace krojaci "moderne" istorije...
...ko zna, zna...
...inace, prekrivanje spomenika nije skrnavljenje...
...skrnavljenje je rusenje, razbijanje, prekopavanje grobova, vrsenje nuzde po istima...
...za blizu odrednicu, pogledati srpska groblja po kosovu...

Tor

pre 6 godina

e moj simo.spasicu umesto da se.svih ovih nedelja bavis samo haradinajem i da si tamo u Kolmaru sa zenama, udovicama, majkama nestalih i ubijenih ispred suda po ceo dan. da radis na pojavljivanju u medijima, lobiranju, razgovirima sa strancima, umesto da jednostavno das sve od sebe za to sto.ti navodno radis....ti stojis ispred skupstine da cuvas pano i da pridikujes mladim ljudima kako ne smeju tu da protestvuju. pa kako te bre nije sramota, ko tebe postavi na to mesto i ne razumem kako te bre ti muceni roditelji i porodice nestalih jednostavno ne smene bruko!!

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Ja ne znam šta se oni žale?! Da li su tražili od Francuske da Haradinaj bude isporučen Srbiji? Jesu. Da li je isporučen? Jeste. Ili možda Kosovo više nije Srbija?! Neka se ovdašnja vlast odluči već jednom oko tog pitanja.

marko

pre 6 godina

Voleli smo Franusku kao sto je ona volela nas mozi i pravilno da se protumaci, nema potrebe za prekrivanjem krpama...
Nekima je bas dosadno...

Krkut

pre 6 godina

Taj spomenik ništa nije kriv, to je spomenik nekim ranijim delima i zasluzeno se nasao tu. Na žalost Francuska danas nije suverena zemlja već americki satelit.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Francuzi nam nikada nisu ni bili prijatelji. To smo samo mi, u našoj palanačkoj uobrazilji, sami sebi stvorili mit o tom francuskom prijateljstvu. Nikada Francuska nije volela Srbe. Sticajem raznih okolnosti u Prvom svetskom ratu smo bili na istoj strani. Neko je morao da bude "topovsko meso". Shvatio sam suštinu tog "prijateljstva" kada sam negde u nekoj ediciji video račun kojim je Francuska naplatila 300.000 pertli za vojničke cokule. Znači, nema tu nikakvog bratstva niti ljubavi. Samo interes bivše velike kolonijalne sile. Prema tome, spomenik treba da ostane ali, Srbi moraju da vole Francusku isto koliko i ona nas. A to je na granici nipodaštavanja i cinizma.

Nikola

pre 6 godina

Francuska je moralno propala država, groteksna karikatura nekadašnje sile, ostali su samo cinizam, laž i mimikrija. Vojnici sa dugim cevima na pariskim ulicama ne mogu ih odbraniti od njihove gluposti.

Laik

pre 6 godina

Iskreno ne zameram Francuskoj, jer je npr. Toni Bler na nasoj poternici isto kao i Haradinaj, a doticni je nesmetano setao bg i cak bio savetnik av. Ocekujemo od Fra da postuje nase akte a mi ne postojuemo svoje i sada im su im puna usta nekih saopstenja. Dela ljudi, a ne reci. Meni je najvise zao porodica sa KiM, saodecam se sa njihovim gnevom. Bice pravde ali ocigledno ne ovozemaljske.

kraja

pre 6 godina

...diskutabilan je i taj prvi povod za podizanje spomenika...
...necu iznositi razloge da se ne kace krojaci "moderne" istorije...
...ko zna, zna...
...inace, prekrivanje spomenika nije skrnavljenje...
...skrnavljenje je rusenje, razbijanje, prekopavanje grobova, vrsenje nuzde po istima...
...za blizu odrednicu, pogledati srpska groblja po kosovu...

Bora

pre 6 godina

A još ga je i Hrvat izvajao...
Nema veze što je to uspomena na neki tamo Prvi svetski rat, drugi najveći sukob u istoriji, u kome su se naše dve zemlje časno borile zajedno, zar ne? Manimo to zarad dnevne politike.
(zlobnik, 28. april 2017 14:28)

Casno su se borile, al u pokusaju. Francuska je mnogo toga loseg uradila protiv Srbije, jos i u tom Prvom svetskom Ratu, su nas dobro izdali i prodali, a tek kad je Rusija zapretila saveznicima da ce biti ozbiljnih problem od strane Rusije, ako se Srbiji me pomogne onda su Francuzi poslali par brodova da " spase ono sto je preostalo od srpskog naroda ". U proboju solunskog fronta, jedan francuz nije bio na frontu vec su bili sa konjicom iza srpske armije. Dali pomoc u topovskoj municiji, ali pogresne kalibracije, tako da je za nas ona bila potpuno beskorisna. Na kraju rata su svu svoju pomoc debelo naplatili, od nas. Citajte malo memoare solunskih boraca. Nikad nama fracnuzi nisu bili prijatelji, i taj spomenik treba preinaciti u spomenik saveznicima, a francuze trajno izbrisati kao prijatelje Srba, jer nam to oni kao ni Englezi, Nemci ili Italijani nikad nisu bili.

Piki

pre 6 godina

Spomenik je bio prekriven i nakon francuskog priznanja nezavisnosti Kosova. Tada je postavljen natpis sa tekstom "Francuskoj sa kojom smo krv lili i u pesmama je spominjali, a koje više nema".

Neko iz mase

pre 6 godina

Situacija sa skijanja u Francskoj pre dva meseca: sedim na vrhu jedne staze i pijem sok. Pored mene prolazi starija gospodja i jos stariji gospodin. Ja ustajem sa stolice i pitam ih hoce li da sednu. Oni se zahvale, i produze dalje i sednu na klupu u neposrednoj blizini. Posle par minuta, zvoni mi telefon, javim se, zavrsim razgovor i nastavim da pijem sok. Prilaze mi opet ono dvoje i pitaju odakle sam, valjda matori prepoznao jezik. Ja kazem iz Srbije, a matori pocinje iz sveg glasa da peva "Tamo daleko"! Ja mu se prikljucim i otpevamo zajedno jednu strofu. Ima osamdeset i neku godinu i otac mu je pricao kako je u I Svetskom ratu upoznao mnogo Srba, hrabrih i cestitih boraca i da ga je on naucio tu pesmu i pricao o srpsko-francuskom prijateljstvu. Meni srce samo sto nije iskocilo iz grudi. Izgleda da je sve manje takvih Srba, a i takvih Francuza. Pozdrav!

Dejan

pre 6 godina

Prekrivanje spomenika nije i skrnavljenje. Uostalom, bilo bi mnogo korektnije kad bi se samo "Volimo Francusku kao što je ona volela nas" zamenilo sa: "Voleli smo Francusku kao što je ona volela nas".

Petar

pre 6 godina

Nista novo,nego pojma nemate. Secam se jos 2001 su mi tu bili neki prijatelji iz Pariza pa su slikali spomenik koji je bio oivicen trakom na francuskom jeziku na kome je pisalo: Vecna slava francuskoj koja vise ne postoji. Meni je sve to dosta tesko palo jer sam vaspitan da je Francuska svetla tacka i prijatelj Srbije,ucio sam taj jezik godinama. Kakva obmana i laz. MIslio sam da vise ne postoji osoba koja veruje da imamo nekog prijatelja na zapadu pored interneta i literature, nemoguce je zaboraviti da su nam krnvi neprijatelji,kao i skoro sve zemlje NATO pakta. Jedino resenje za goli opstanak Srbije je dovlacenje ruskih trupa ovde iako to nije neka perspektiva,ali barem necemo vise dozivljavati sve ono sto jesmo u prethodnih 20 godina.

L

pre 6 godina

Taj spomenik je podignut Francuskoj koja je bila saveznik i puno pomogla srbiji kroz istoriju. Njegovim prekrivanjem bacate ljagu na ljude koji su nam pomagali i nisu krivi za ovo sto se danas desava.
(unuk, 28. april 2017 14:11)
Znaci za neznalice da malo pojasnimo sta znaci natpis na spomeniku. Elem francuska vojska poslala je brodove kod obale Albanije ali im nije palo napamet da pomognu bolesnim i iznemoglim srpskim vojnicima koji su se povlacili preko albanskih snegom prekrivenih planina. Onda je ruski car rekao da ce Rusija preci na stranu Austrougarske ako Francuska ne preveze srpsku vojsku. Onda su iznemoglim vojnicima rekli da ce da ih prevezu ali da jos malo pesace do druge obale kroz mocvaru gde je usput umrlo jos vojnika. Onda su ih prevezli na Krf a za tu uslugu Srbija je kupila pertle u zlatu od Francuske i trotrzajne puske iako su tada mogle da se kupe i modernije koje ispaljuju pet metaka odjednom a ne tri. Naravno pertle im nisu trebale ali sve za prijatelje. Kad su krenuli nazad u solunski proboj stigao je i telegraf u Francuskoj: srpska vojska se pesice brzo probija a mi za njima na konjima idemo. E tako je nastao natpis: "Volimo Francusku kao sto je ona volela nas".

fiorello

pre 6 godina

Sad ce Francuska da bude najveci izdajnik nebeskih Srba, ne pada vam na pamet da su to u stvari nasi "politicari" koji rade sve sto im velike sile narede samo da bi sacuvali vlast i dobili jos vremena da zavrse ekploataciju drzavnih resursa radi licnog bogacenja. Ajde barem cete skrenuti misli sa toga kako je Cg glavni izdajnik i uzrok sveSrpskog urusavanja.

Ђенерал

pre 6 godina

Највећи непријатељ Србима су срби, тј. уби нас неслога, мржња брата према брату и онда свака шуша нас понижава како хоће.

onkule

pre 6 godina

Bez da uvredim nekoga, pitao bi, kako bi se osećali ovi koji kritikuju potez ljudi iz udruženja da je neko od njihovih ubijen ili otet na KiM? Lako je iz udobne fotelje uz sokić i sendvič kritikovati nekoga. Niko ne zna koliki je bol tih ljudi a vi (kritizeri), olako izvrgavate ruglu te ljude.

mlekadzija

pre 6 godina

Mali dodatak za sve one koji toliko zdusno pricaju kako nas je Franuska volela tokom Velikog rata i koliko nam je pomogla. Sva municija je placena zlatnim francima + sve ostale cinjenice koje je neko vec napisao. Tragicno je sto dnevna politika (u obe zemlje) utice na kvarenje sveukupnih odnosa. Francuska danas nije ni bleda senka nekadasnje drzave. Na predlog DeGola Francuska je istupila iz NATO pakta 1966...tek da se zna.

zlobnik

pre 6 godina

"Vreme je da se taj spomenik makne,Francuska nam već odavno nije prijateljska zemlja."

A još ga je i Hrvat izvajao...
Nema veze što je to uspomena na neki tamo Prvi svetski rat, drugi najveći sukob u istoriji, u kome su se naše dve zemlje časno borile zajedno, zar ne? Manimo to zarad dnevne politike.

Demax75

pre 6 godina

Debelo plaćano,takozvano,prijateljstvo.Ko istoriju,bar malo poznaje,zna da ta priča ne pije vodu.Da je pameti bilo,te ploče i spomenika davno ne bi bilo!

genius

pre 6 godina

Sve veliki istoričari...
U vreme povlačenja kroz Albaniju Francuzi su imali par stotina kilometara fronta na kojem su ginule hiljade i hiljade Francuza svakog dana - klanica, jeziva.
Trebali su da kažu Švabama da ih sačekaju da skoknu do Srbije da se pobiju sa Švabama, u Srbiji? o.O
Odraditi u uslovima totalnog rata logistiku za transport više stotina hiljada ljudi, a zatim ih nahraniti, napojiti, lečiti, sahraniti, obući, naoružati i boriti se zajedno sa njima... Da, da - pustili lude Srbe da ginu umesto njih... Ali, ratovalo se U SRBIJI i za Srbiju, a ne u Francuskoj. Samo da su statirali na polovini fronta bila bi dovoljna pomoć, ko se razume u običaje ratovanja tog doba, zna o čemu govorim. Osim toga, ko poznaje mentalitet Srbina onog doba, koji je pride prošao Albaniju, i kojem su bugarske i austrougarske horde (čitaj: pretežno braća Hrvati u austrijskim uniformama) pobile pola familije - zna da bi ga bilo sramota da je saveznik juriša ispred njega u borbi!
I za kraj, možda i najvažnije - stotine i hiljade srpske dece, vaši očevi i dedovi, koji su podigli Srbiju posle rata - čuvani su i školovani u ONOJ Francuskoj!
ONI Francuzi se prevrću u grobu, jer njihovi potomci hrane terorizam koji ubija ne samo Srbe, nego i Francuze. Sve zbog autističnih i nesposobnih birokrata, koji će Francuskoj doći glave.

Neno

pre 6 godina

Neverovatno je koliko je malo razumevanja za porodice zrtava, kako vam sva ta tuđa patnja izgleda daleko i nebitno. Preko 2000 Srba je ubijeno na Kosovu, niko nije kriv za to. STOTINE HILJADA ljudi su izgubili svoje domove, ostavili sve i pobegli iz svojih rodnih gradova. A ti sediš pored kompa i kritikuješ zrtve, jer si mnogo pametan tako.
Neko još napisa da je ovaj gest kitch?! Dajte potražite uopšte šta ta reč znači.

baki

pre 6 godina

Nisam rusofil ali evo zaninljive cinjenice. U Albaniji nas "nikada" ne bi pokupili Francuzi, da Rusi tj. car Nikolaj nije prijetio da ce Rusija, ako nam se ne pomogne, izaci iz rata. Pozdrav svim istinskim ljubiteljima divne nauke istorije.

Natalija,Washington

pre 6 godina

Ma da,Simo Spasic je ucinio vise za Srbiju od Francuske u 1.Svetskom Ratu.Toliko smo primitivni i zaostali da je to uzas.Vidi se i po tome ko nam je na vlasti od 1990.do danas.Sve moj do mojega.Sramota

unuk

pre 6 godina

Taj spomenik je podignut Francuskoj koja je bila saveznik i puno pomogla srbiji kroz istoriju. Njegovim prekrivanjem bacate ljagu na ljude koji su nam pomagali i nisu krivi za ovo sto se danas desava.

Сава

pre 6 godina

Тај споменик одаје почаст савезништву са Француском у првом светском рату, када смо уз њихову помоћ извојевали најславније победе. То ће се заувек памтити и то не би смело да се прља дневном политиком. Шта је данас француска политика, али и наша (ко може да каже да смо ми беѕгрешни?) не би смело да се доводи у везу са тим славним тренуцима наше историје. Као што сам 1999. мислио да је прекривање споменика било не само глупо него и увреда за наше претке, то мислим и данас.

Povidon

pre 6 godina

Ne postoji prijateljstvo medju drzavama. Postoji samo interes. Nisu nas Rusi oslobodili 1945g zato sto nas vole nego da bi stavili sapu na sto veci deo Evrope. Ko god se pobunio dobio je gazenje tenkovima od oslobodilaca iz Moskve. Sve dok se nisu raspali. Isto rade i ostale sile. Da li je sudstvo osramoceno zbog helikoptera, Nin-a i Savamale zasluzilo da dobije priliku da sudi ratnom zlocincu?

analiza

pre 6 godina

Upravo procitah tekst o Mojkovcu.Moje postovanje za CG koji su se borili da srpska vojska moze da se povuce u Grcku.Ali,zar nije geografski i etnicki logicnije bilo da se srpska vojska povuce u CG a ne da se lomi po albanskom bespucu i da posle u Grckoj ceka da Rusija uceni Francuze da moraju da pomognu srpskoj vojsci,inace se Rusi povlace iz rata-jer su tek tada prijateljski Fra se setili da posalju brodove?A ovo o naplacivanju pertli,stvarno,pa to je dno dna,u nivou britanske pomoci pred Drugi.sv.rat,kad su nam pomogli ekonomski tako sto su kupili od Srbije sest curki!!!Mislim, i Srb i CG su bile na istoj strani,crnogorski kralj je bio deda kralja Aleksandra,bilo je logicnije ukopati se u CG,punoj planina,nego se mlatiti po neprijateljskoj Alb.Ali,eto saznah da su CG ubrzo po pobedi na Mojkovcu lagano polozili oruznje,da im je kralj pobegao iz zemlje,bas dostojno srpske Sparte.A,prijateljstvo Fra u politickom smislu je smesno.Prijatelj je onaj Rumun koji je ,toboz,zbog administracije zaustavio NATO voz u sred bombardovanja Srbije,e,to je prijatelj.Sve ostalo je cisto foliranje.

Gradjanin

pre 6 godina

Nemojte da se zezate i da nas brukate. Postoje mnogo pristojniji i primereniji nacini da se iskaze protest. Prikrivanje spomenika koji je podignut u cast zrtvama koji su polozili zivote za nasu slobodu nije jedan od njih.

gavrilo

pre 6 godina

Koja patetika i nemoc. Jeftina provincijalna predstava kojom se prekriva
spomenik Francuskoj bez koje bi 1 sv rat bio izgubljen za nas.
Igrate se kostima nasih predaka i francuskih boraca koji su izginuli
od Kajmackalana do Beograda.

Kicu i gluposti kraja nema, jer reziser je isti od 91ve naovamo.

Cestitke svima apstinentima po n+1 put

Rango

pre 6 godina

Kada su Slovenci oslobodili Haradinaja za dva dana nikom ništa. Da li ste bojkotovali njihove proizvode na primer? Ipak oni su Jugosloveni a znamo dobro koliko ljudi u Srbiji pati za starim vremenima i Jugoslavijom, ujedno se pita zasto ne napredujemo, vec ili nazadujemo ili čekamo.

vesa

pre 6 godina

hocemo li kao narod poceti da ucimo iz istorijskih gresaka?
nije prvi, a ni poslednju put da nas ovako nasi 'prijatelji' nasankaju. jos smo dobro i prosli sto se tice njih....

sasha

pre 6 godina

Hej,mi Srbi sve znamo i u sve se razumemo..Trenutno procenjujemo odluku nasih predaka da podignu spomenik zahvalnosti Francuskoj......Steta sto nam ti preci vise nisu zivi,i njih bi sad naucili pameti......(..Zato nam tako i ide....)

Nisam ucesnik Prvog sv.rata,ali znam da je dosta mojih drugara iz skole imalo bake Francuskinje! Kako? Tako sto su Francuzi stipendirali nase momke koji su studirali u Francuskoj ili su tamo bili na lecenju.... Pa se nekima desila ljubav,i onda su se vratili sa svojim zivotnim saputnicama kuci,u Srbiju....Vecina je u Francuskoj i diplomirala na prestiznim univerzitetima....

Postujem bol majki sa Kosova,ali ne treba bas sve koristiti u dnevno-politicke svrhe....

zambezi

pre 6 godina

Svaka cast za potez. Steta sto vlast i drzava ne razumeju bol ovih porodica i ponasaju se kao da se juce nista nije desilo.
(ProkopijeElGrande, 28. april 2017 13:50)
Na žalost, baš kao i organizacije "Majke Srebrenice", tako je i ova ispolitizovana i njom se manipuliše. Ko su oni da brišu srpsku istoriju i naše spomenike? U ozbiljnim zemljama se to ne dira.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Nije kriva Francuska sto smo mi naivni umislili da nam je neko prijatelj ili brat,kao sto imamo obicaj da umisljamo i za Grke,Ruse,Kineze...kurtu i murtu,pa smo im digli spomenik. Koliko sam puta prosao pored tog spomenika i skoro uvek procitavsi sta pise jedina misao koja mi je prolazila kroz glavu bila je "naivno". Licno,ja kao Srbin,ni jedan jedini narod na ovom svetu ne vidim kao prijateljski,jos manje bratski. Ne vidim ni nuzno kao neprijateljski,tek tako nicim izazvano. Potpuno sam ravnodusan. Tu ravnodusnost bih mogao da opisem kao ono kada nasi gastosi pricaju kako su im komsije i kolege u inostranstvu hladne,nemaju dusu,nemaju toplinu itd. nego je sve hladno i mehanicki. E,bas su takva moja osecanja prema svim tim "nasim bratskim i prijateljskim" narodima. Ravnodusan kao svapski komsiluk. Moramo mi kao narod jos mnogo da se ucimo hladnokrvnom narodnom i drzavnom interesu. Bas mnogo.

Tor

pre 6 godina

e moj simo.spasicu umesto da se.svih ovih nedelja bavis samo haradinajem i da si tamo u Kolmaru sa zenama, udovicama, majkama nestalih i ubijenih ispred suda po ceo dan. da radis na pojavljivanju u medijima, lobiranju, razgovirima sa strancima, umesto da jednostavno das sve od sebe za to sto.ti navodno radis....ti stojis ispred skupstine da cuvas pano i da pridikujes mladim ljudima kako ne smeju tu da protestvuju. pa kako te bre nije sramota, ko tebe postavi na to mesto i ne razumem kako te bre ti muceni roditelji i porodice nestalih jednostavno ne smene bruko!!

Jarilo

pre 6 godina

Patetika, manipulacija emocijama , dnevno politikanstvo , primitivizam, profesionalni setaci kostiju.. Rukopis od pre 20 godina, toliko providno da ponizava..

Митбастер

pre 6 godina

Па ја и "волим" Француску баш толико колико и она "воли" нас. Не мање и свакако не више. То је најпоучнији и најискренији споменик код нас а и шире. Да сам ја Француз сигурно бих инсистирао да се тај цинични споменик склони.

s.

pre 6 godina

"Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je ispred spomenika da je jučerašnjom odlukom francuskog suda ubijena pravda."

Pravo i pravda nisu uvek podudarni, mogao si to već da naučiš.

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Ja ne znam šta se oni žale?! Da li su tražili od Francuske da Haradinaj bude isporučen Srbiji? Jesu. Da li je isporučen? Jeste. Ili možda Kosovo više nije Srbija?! Neka se ovdašnja vlast odluči već jednom oko tog pitanja.

nikola MNE

pre 6 godina

I 10.000 Crnogoraca izginuse zbog vas na Mojkovac pa im ni plocu ne napraviste...da nije bilo Mojkovca ne bi bilo ni vas ni vasih francuskih "prijatelja".Nego sve se vraca sve se placa "braco".

BB

pre 6 godina

Vi ratoborni izgleda da nemate mnogo znanja iz istorije, koja ne pocinje od Slobe i NATO bombardovanja. Francuska je spasila na hiljade srpskih vojnika u WW1 od sigurne smrti. Zato je i taj spomenik podignut. Mi smo bili saveznici tada (zajedno sa Englezima i Amerima) a ne kao sada samo sa Rusijom. Gledajuci u sta nam se pretvorila zemlja i sta nas jos ceka, mislim da su nasi pametne vodje izabrale pogresnu stranu.

b(ot)92

pre 6 godina

Kobster...haha,mi smo narod koji voli i trazi da bude voljen..verovatno smo devedesetih pocinjali ratove sa svim komsijama jer volimo i zelimo da nas vode.Devedesete(sloba i seselj) su najveca nasa mrlja u istoriji,uvek smo bili neko ko se brani i ko je na pravoj strani a onda smo zbog laznih patriota(koji su i danas na vlasti) i nacionalista pogazili sve sto smo bili,i dan danas placamo te gluposti.I druga stvar,dosta seljacenja i zivota mimo celog sveta,uklonite onaj "zid placa" koji nisu zid placa nego papirni i platneni natpisi,napravite tim ljudima koji su nestali i ubijeni spomenik kako dolikuje normalnom svetu,a ne da se brukamo sa nekim transparentina polupolitickim,spomenik sa svim imenima da se napravi,to bi bila jedina dobra stvar koju su uradili ovi sad na vlasti koji su direktni krivci za to sto se desilo.

Srba

pre 6 godina

Ne mesajte tu i ovu Francusku. Ta Francuska kojoj je podignut spomenik zahvalnosti je bila naš prijatelj i ne zaslužuje takvo ponašanje. Ova nova francuska izgleda ima druge prioritete, ali to ne znači da treba da zaboravimo onu staru i prijateljsku zemlju.

Sima

pre 6 godina

Trebali bi da stedimo malo, te da srusimo taj spomenik umesto da malo, malo pa ga pokrivamo. To i nije neki spomenik "pomoci" vec masonski dijalog (cuj 11.11.?) masonskog skulptora sa masonskom drzavom, ali to nije toliko vazno. Masoni vole da se igraju i ostavljaju svoje znakove na sve strane. Elem, bilo nekad, sada nije i treba skloniti spomenik nase naivnosti i sramote.

Sto se tice Haradinaja, ako sve bude islo kako nas lazu, tj. obecavaju, pa svi sretni i zadovoljni, drzava Kosovo i drzavica Srbija, udjemo u EU, kao ravnopravni clanovi iste, pa pocnemo da zivimo u "pravnoj zajednici" i pravnim drzavama - da li ce neki srpski sudija (nezavisan, a patriota - ako bude takvih) smeti da digne tuzbu protiv Haradinaja i ispravi ove nepravde koje su svakodnevne? Sta cemo onda? Kako ce onda da ga stiti svetska mafija ili ce ga ubiti pre sudjenja da se ne sazna "zasto, kako i koliko"?

Nicija nije svetlela do zore, nas zivot je kratak da bi to i videli, ali...

marko

pre 6 godina

Voleli smo Franusku kao sto je ona volela nas mozi i pravilno da se protumaci, nema potrebe za prekrivanjem krpama...
Nekima je bas dosadno...

Marko NBG

pre 6 godina

@analiza
Nije bilo logično da se povučemo u CG,ako nisi znao Austrougarska je okupirala i CG.Po tvom smo trebali da odemo tamo pa da nas sve sa kraljem Perom i kraljem Nikolom sabiju u Jadransko more.Ali izvini,možda si ti izučio neke veće vojne škole od vojvoda Putnika,Stepe,Mišića...

Sava

pre 6 godina

Nikola MNE , za tvoje znanje i ravnanje u Mojkovačkoj bici koja je predstavljala taktička povlačenja POGINULO JE 7 CRNOGORACA A NE 10.000.Upoznaj se sa temom pa onda piši.A i ti što su izginuli i ratovali osećali su se Srbima.Toliko o tome.

You can't run away from DNA

pre 6 godina

Moramo mi kao narod jos mnogo da se ucimo hladnokrvnom narodnom i drzavnom interesu. Bas mnogo.
(Slobodni Klikeri, 28. april 2017 18:31)

Moramo ali ne ide. Prosto takvi smo: previse emotivni, naivni, druzeljubivi i veoma nezreli.

Aleksandar

pre 6 godina

Ja ne mogu da poverujem šta se sve nalazi u ovim komentarima. Da se razumemo, Francusku ne volim naročito kao zemlju i izbegavam da tamo idem, prvenstveno jer ne znam njihov jezik a oni su prilično zadrti kad je reč o učenju drugih jezika (čak ni srodni im španski, o mrskim im engleskim i nemačkim i da ne govorim) pa mi je teško da se sa njima sporazumem.

No to ne menja činjenicu da srpski narod i Srbija duguju toj istoj Francuskoj dug koji nikada neće moći da joj plate. Pola vas koji ste se ovde nalupetali danas ne bi ni postojalo da nije bilo baš te Francuske, a da vas vaši pradedovi čuju opalili bi vam nekoliko vaspitnih ćuški kad ste u stanju da zarad dnevnopolitičkih čarki pljunete na nešto što nema cenu. Sram vas bilo!

Gastarbajter iz Pariza

pre 6 godina

Francuska me hrani i brani a Srbija me pljacka kad u nju,iako sam Srbin,dodjem na odmor.Volim i ja moju Srbiju onoliko koliko je ona volela mene do moje 19-e godine a jos vise volim Francusku jer me ona voli od moje 19-e do moje 43-e.Vi ste nas nazalost vec izgubili,nase srce vec kuca za drugu zemlju koja je mnogo pravednija od one u kojoj smo se rodili i odrasli i pravednija od vecine zemalja u svetu jer u Francuskoj kad te neko pokrade ti ga tuzis,ajde tuzi ti nekoga ako nemas debele veze u Srbiji,Bugarskoj,Grckoj,Avganistanu,Indiji,Kini,Rusiji,celoj Africi i ostatku Azije i Juzne Amerika pa i u Italiji Spaniji i Portugalu na kraju krajeva!NORMALNIH drzava u svetu postoji samo petnaestak i medju njima je i Francuska,nije to ni Hrvatska ni Madjarska,ni Poljska ni Rumunija tako da je bolje da smo uz normalne drzave a ne uz ove hohstaplerske a to da vece drzave tlace manje je od kako je sveta i veka,a mi bi smo kao bili bolji da nas je kojim slucajem 80-ak miliona???

nikola MNE

pre 6 godina

I 10.000 Crnogoraca izginuse zbog vas na Mojkovac pa im ni plocu ne napraviste...da nije bilo Mojkovca ne bi bilo ni vas ni vasih francuskih "prijatelja".Nego sve se vraca sve se placa "braco".

gavrilo

pre 6 godina

Koja patetika i nemoc. Jeftina provincijalna predstava kojom se prekriva
spomenik Francuskoj bez koje bi 1 sv rat bio izgubljen za nas.
Igrate se kostima nasih predaka i francuskih boraca koji su izginuli
od Kajmackalana do Beograda.

Kicu i gluposti kraja nema, jer reziser je isti od 91ve naovamo.

Cestitke svima apstinentima po n+1 put

unuk

pre 6 godina

Taj spomenik je podignut Francuskoj koja je bila saveznik i puno pomogla srbiji kroz istoriju. Njegovim prekrivanjem bacate ljagu na ljude koji su nam pomagali i nisu krivi za ovo sto se danas desava.

fiorello

pre 6 godina

Sad ce Francuska da bude najveci izdajnik nebeskih Srba, ne pada vam na pamet da su to u stvari nasi "politicari" koji rade sve sto im velike sile narede samo da bi sacuvali vlast i dobili jos vremena da zavrse ekploataciju drzavnih resursa radi licnog bogacenja. Ajde barem cete skrenuti misli sa toga kako je Cg glavni izdajnik i uzrok sveSrpskog urusavanja.

Gradjanin

pre 6 godina

Nemojte da se zezate i da nas brukate. Postoje mnogo pristojniji i primereniji nacini da se iskaze protest. Prikrivanje spomenika koji je podignut u cast zrtvama koji su polozili zivote za nasu slobodu nije jedan od njih.

zlobnik

pre 6 godina

"Vreme je da se taj spomenik makne,Francuska nam već odavno nije prijateljska zemlja."

A još ga je i Hrvat izvajao...
Nema veze što je to uspomena na neki tamo Prvi svetski rat, drugi najveći sukob u istoriji, u kome su se naše dve zemlje časno borile zajedno, zar ne? Manimo to zarad dnevne politike.

zambezi

pre 6 godina

Svaka cast za potez. Steta sto vlast i drzava ne razumeju bol ovih porodica i ponasaju se kao da se juce nista nije desilo.
(ProkopijeElGrande, 28. april 2017 13:50)
Na žalost, baš kao i organizacije "Majke Srebrenice", tako je i ova ispolitizovana i njom se manipuliše. Ko su oni da brišu srpsku istoriju i naše spomenike? U ozbiljnim zemljama se to ne dira.

marko

pre 6 godina

Voleli smo Franusku kao sto je ona volela nas mozi i pravilno da se protumaci, nema potrebe za prekrivanjem krpama...
Nekima je bas dosadno...

Natalija,Washington

pre 6 godina

Ma da,Simo Spasic je ucinio vise za Srbiju od Francuske u 1.Svetskom Ratu.Toliko smo primitivni i zaostali da je to uzas.Vidi se i po tome ko nam je na vlasti od 1990.do danas.Sve moj do mojega.Sramota

Krkut

pre 6 godina

Taj spomenik ništa nije kriv, to je spomenik nekim ranijim delima i zasluzeno se nasao tu. Na žalost Francuska danas nije suverena zemlja već americki satelit.

Jarilo

pre 6 godina

Patetika, manipulacija emocijama , dnevno politikanstvo , primitivizam, profesionalni setaci kostiju.. Rukopis od pre 20 godina, toliko providno da ponizava..

s.

pre 6 godina

"Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je ispred spomenika da je jučerašnjom odlukom francuskog suda ubijena pravda."

Pravo i pravda nisu uvek podudarni, mogao si to već da naučiš.

Сава

pre 6 godina

Тај споменик одаје почаст савезништву са Француском у првом светском рату, када смо уз њихову помоћ извојевали најславније победе. То ће се заувек памтити и то не би смело да се прља дневном политиком. Шта је данас француска политика, али и наша (ко може да каже да смо ми беѕгрешни?) не би смело да се доводи у везу са тим славним тренуцима наше историје. Као што сам 1999. мислио да је прекривање споменика било не само глупо него и увреда за наше претке, то мислим и данас.

Petar

pre 6 godina

Nista novo,nego pojma nemate. Secam se jos 2001 su mi tu bili neki prijatelji iz Pariza pa su slikali spomenik koji je bio oivicen trakom na francuskom jeziku na kome je pisalo: Vecna slava francuskoj koja vise ne postoji. Meni je sve to dosta tesko palo jer sam vaspitan da je Francuska svetla tacka i prijatelj Srbije,ucio sam taj jezik godinama. Kakva obmana i laz. MIslio sam da vise ne postoji osoba koja veruje da imamo nekog prijatelja na zapadu pored interneta i literature, nemoguce je zaboraviti da su nam krnvi neprijatelji,kao i skoro sve zemlje NATO pakta. Jedino resenje za goli opstanak Srbije je dovlacenje ruskih trupa ovde iako to nije neka perspektiva,ali barem necemo vise dozivljavati sve ono sto jesmo u prethodnih 20 godina.

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Ja ne znam šta se oni žale?! Da li su tražili od Francuske da Haradinaj bude isporučen Srbiji? Jesu. Da li je isporučen? Jeste. Ili možda Kosovo više nije Srbija?! Neka se ovdašnja vlast odluči već jednom oko tog pitanja.

sasha

pre 6 godina

Hej,mi Srbi sve znamo i u sve se razumemo..Trenutno procenjujemo odluku nasih predaka da podignu spomenik zahvalnosti Francuskoj......Steta sto nam ti preci vise nisu zivi,i njih bi sad naucili pameti......(..Zato nam tako i ide....)

Nisam ucesnik Prvog sv.rata,ali znam da je dosta mojih drugara iz skole imalo bake Francuskinje! Kako? Tako sto su Francuzi stipendirali nase momke koji su studirali u Francuskoj ili su tamo bili na lecenju.... Pa se nekima desila ljubav,i onda su se vratili sa svojim zivotnim saputnicama kuci,u Srbiju....Vecina je u Francuskoj i diplomirala na prestiznim univerzitetima....

Postujem bol majki sa Kosova,ali ne treba bas sve koristiti u dnevno-politicke svrhe....

Nikola

pre 6 godina

Francuska je moralno propala država, groteksna karikatura nekadašnje sile, ostali su samo cinizam, laž i mimikrija. Vojnici sa dugim cevima na pariskim ulicama ne mogu ih odbraniti od njihove gluposti.

kraja

pre 6 godina

...diskutabilan je i taj prvi povod za podizanje spomenika...
...necu iznositi razloge da se ne kace krojaci "moderne" istorije...
...ko zna, zna...
...inace, prekrivanje spomenika nije skrnavljenje...
...skrnavljenje je rusenje, razbijanje, prekopavanje grobova, vrsenje nuzde po istima...
...za blizu odrednicu, pogledati srpska groblja po kosovu...

Rango

pre 6 godina

Kada su Slovenci oslobodili Haradinaja za dva dana nikom ništa. Da li ste bojkotovali njihove proizvode na primer? Ipak oni su Jugosloveni a znamo dobro koliko ljudi u Srbiji pati za starim vremenima i Jugoslavijom, ujedno se pita zasto ne napredujemo, vec ili nazadujemo ili čekamo.

Bora

pre 6 godina

A još ga je i Hrvat izvajao...
Nema veze što je to uspomena na neki tamo Prvi svetski rat, drugi najveći sukob u istoriji, u kome su se naše dve zemlje časno borile zajedno, zar ne? Manimo to zarad dnevne politike.
(zlobnik, 28. april 2017 14:28)

Casno su se borile, al u pokusaju. Francuska je mnogo toga loseg uradila protiv Srbije, jos i u tom Prvom svetskom Ratu, su nas dobro izdali i prodali, a tek kad je Rusija zapretila saveznicima da ce biti ozbiljnih problem od strane Rusije, ako se Srbiji me pomogne onda su Francuzi poslali par brodova da " spase ono sto je preostalo od srpskog naroda ". U proboju solunskog fronta, jedan francuz nije bio na frontu vec su bili sa konjicom iza srpske armije. Dali pomoc u topovskoj municiji, ali pogresne kalibracije, tako da je za nas ona bila potpuno beskorisna. Na kraju rata su svu svoju pomoc debelo naplatili, od nas. Citajte malo memoare solunskih boraca. Nikad nama fracnuzi nisu bili prijatelji, i taj spomenik treba preinaciti u spomenik saveznicima, a francuze trajno izbrisati kao prijatelje Srba, jer nam to oni kao ni Englezi, Nemci ili Italijani nikad nisu bili.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Francuzi nam nikada nisu ni bili prijatelji. To smo samo mi, u našoj palanačkoj uobrazilji, sami sebi stvorili mit o tom francuskom prijateljstvu. Nikada Francuska nije volela Srbe. Sticajem raznih okolnosti u Prvom svetskom ratu smo bili na istoj strani. Neko je morao da bude "topovsko meso". Shvatio sam suštinu tog "prijateljstva" kada sam negde u nekoj ediciji video račun kojim je Francuska naplatila 300.000 pertli za vojničke cokule. Znači, nema tu nikakvog bratstva niti ljubavi. Samo interes bivše velike kolonijalne sile. Prema tome, spomenik treba da ostane ali, Srbi moraju da vole Francusku isto koliko i ona nas. A to je na granici nipodaštavanja i cinizma.

L

pre 6 godina

Taj spomenik je podignut Francuskoj koja je bila saveznik i puno pomogla srbiji kroz istoriju. Njegovim prekrivanjem bacate ljagu na ljude koji su nam pomagali i nisu krivi za ovo sto se danas desava.
(unuk, 28. april 2017 14:11)
Znaci za neznalice da malo pojasnimo sta znaci natpis na spomeniku. Elem francuska vojska poslala je brodove kod obale Albanije ali im nije palo napamet da pomognu bolesnim i iznemoglim srpskim vojnicima koji su se povlacili preko albanskih snegom prekrivenih planina. Onda je ruski car rekao da ce Rusija preci na stranu Austrougarske ako Francuska ne preveze srpsku vojsku. Onda su iznemoglim vojnicima rekli da ce da ih prevezu ali da jos malo pesace do druge obale kroz mocvaru gde je usput umrlo jos vojnika. Onda su ih prevezli na Krf a za tu uslugu Srbija je kupila pertle u zlatu od Francuske i trotrzajne puske iako su tada mogle da se kupe i modernije koje ispaljuju pet metaka odjednom a ne tri. Naravno pertle im nisu trebale ali sve za prijatelje. Kad su krenuli nazad u solunski proboj stigao je i telegraf u Francuskoj: srpska vojska se pesice brzo probija a mi za njima na konjima idemo. E tako je nastao natpis: "Volimo Francusku kao sto je ona volela nas".

BB

pre 6 godina

Vi ratoborni izgleda da nemate mnogo znanja iz istorije, koja ne pocinje od Slobe i NATO bombardovanja. Francuska je spasila na hiljade srpskih vojnika u WW1 od sigurne smrti. Zato je i taj spomenik podignut. Mi smo bili saveznici tada (zajedno sa Englezima i Amerima) a ne kao sada samo sa Rusijom. Gledajuci u sta nam se pretvorila zemlja i sta nas jos ceka, mislim da su nasi pametne vodje izabrale pogresnu stranu.

Srba

pre 6 godina

Ne mesajte tu i ovu Francusku. Ta Francuska kojoj je podignut spomenik zahvalnosti je bila naš prijatelj i ne zaslužuje takvo ponašanje. Ova nova francuska izgleda ima druge prioritete, ali to ne znači da treba da zaboravimo onu staru i prijateljsku zemlju.

onkule

pre 6 godina

Bez da uvredim nekoga, pitao bi, kako bi se osećali ovi koji kritikuju potez ljudi iz udruženja da je neko od njihovih ubijen ili otet na KiM? Lako je iz udobne fotelje uz sokić i sendvič kritikovati nekoga. Niko ne zna koliki je bol tih ljudi a vi (kritizeri), olako izvrgavate ruglu te ljude.

Dejan

pre 6 godina

Prekrivanje spomenika nije i skrnavljenje. Uostalom, bilo bi mnogo korektnije kad bi se samo "Volimo Francusku kao što je ona volela nas" zamenilo sa: "Voleli smo Francusku kao što je ona volela nas".

b(ot)92

pre 6 godina

Kobster...haha,mi smo narod koji voli i trazi da bude voljen..verovatno smo devedesetih pocinjali ratove sa svim komsijama jer volimo i zelimo da nas vode.Devedesete(sloba i seselj) su najveca nasa mrlja u istoriji,uvek smo bili neko ko se brani i ko je na pravoj strani a onda smo zbog laznih patriota(koji su i danas na vlasti) i nacionalista pogazili sve sto smo bili,i dan danas placamo te gluposti.I druga stvar,dosta seljacenja i zivota mimo celog sveta,uklonite onaj "zid placa" koji nisu zid placa nego papirni i platneni natpisi,napravite tim ljudima koji su nestali i ubijeni spomenik kako dolikuje normalnom svetu,a ne da se brukamo sa nekim transparentina polupolitickim,spomenik sa svim imenima da se napravi,to bi bila jedina dobra stvar koju su uradili ovi sad na vlasti koji su direktni krivci za to sto se desilo.

Neno

pre 6 godina

Neverovatno je koliko je malo razumevanja za porodice zrtava, kako vam sva ta tuđa patnja izgleda daleko i nebitno. Preko 2000 Srba je ubijeno na Kosovu, niko nije kriv za to. STOTINE HILJADA ljudi su izgubili svoje domove, ostavili sve i pobegli iz svojih rodnih gradova. A ti sediš pored kompa i kritikuješ zrtve, jer si mnogo pametan tako.
Neko još napisa da je ovaj gest kitch?! Dajte potražite uopšte šta ta reč znači.

Laik

pre 6 godina

Iskreno ne zameram Francuskoj, jer je npr. Toni Bler na nasoj poternici isto kao i Haradinaj, a doticni je nesmetano setao bg i cak bio savetnik av. Ocekujemo od Fra da postuje nase akte a mi ne postojuemo svoje i sada im su im puna usta nekih saopstenja. Dela ljudi, a ne reci. Meni je najvise zao porodica sa KiM, saodecam se sa njihovim gnevom. Bice pravde ali ocigledno ne ovozemaljske.

baki

pre 6 godina

Nisam rusofil ali evo zaninljive cinjenice. U Albaniji nas "nikada" ne bi pokupili Francuzi, da Rusi tj. car Nikolaj nije prijetio da ce Rusija, ako nam se ne pomogne, izaci iz rata. Pozdrav svim istinskim ljubiteljima divne nauke istorije.

Sima

pre 6 godina

Trebali bi da stedimo malo, te da srusimo taj spomenik umesto da malo, malo pa ga pokrivamo. To i nije neki spomenik "pomoci" vec masonski dijalog (cuj 11.11.?) masonskog skulptora sa masonskom drzavom, ali to nije toliko vazno. Masoni vole da se igraju i ostavljaju svoje znakove na sve strane. Elem, bilo nekad, sada nije i treba skloniti spomenik nase naivnosti i sramote.

Sto se tice Haradinaja, ako sve bude islo kako nas lazu, tj. obecavaju, pa svi sretni i zadovoljni, drzava Kosovo i drzavica Srbija, udjemo u EU, kao ravnopravni clanovi iste, pa pocnemo da zivimo u "pravnoj zajednici" i pravnim drzavama - da li ce neki srpski sudija (nezavisan, a patriota - ako bude takvih) smeti da digne tuzbu protiv Haradinaja i ispravi ove nepravde koje su svakodnevne? Sta cemo onda? Kako ce onda da ga stiti svetska mafija ili ce ga ubiti pre sudjenja da se ne sazna "zasto, kako i koliko"?

Nicija nije svetlela do zore, nas zivot je kratak da bi to i videli, ali...

vesa

pre 6 godina

hocemo li kao narod poceti da ucimo iz istorijskih gresaka?
nije prvi, a ni poslednju put da nas ovako nasi 'prijatelji' nasankaju. jos smo dobro i prosli sto se tice njih....

Tor

pre 6 godina

e moj simo.spasicu umesto da se.svih ovih nedelja bavis samo haradinajem i da si tamo u Kolmaru sa zenama, udovicama, majkama nestalih i ubijenih ispred suda po ceo dan. da radis na pojavljivanju u medijima, lobiranju, razgovirima sa strancima, umesto da jednostavno das sve od sebe za to sto.ti navodno radis....ti stojis ispred skupstine da cuvas pano i da pridikujes mladim ljudima kako ne smeju tu da protestvuju. pa kako te bre nije sramota, ko tebe postavi na to mesto i ne razumem kako te bre ti muceni roditelji i porodice nestalih jednostavno ne smene bruko!!

Demax75

pre 6 godina

Debelo plaćano,takozvano,prijateljstvo.Ko istoriju,bar malo poznaje,zna da ta priča ne pije vodu.Da je pameti bilo,te ploče i spomenika davno ne bi bilo!

Aleksandar

pre 6 godina

Ja ne mogu da poverujem šta se sve nalazi u ovim komentarima. Da se razumemo, Francusku ne volim naročito kao zemlju i izbegavam da tamo idem, prvenstveno jer ne znam njihov jezik a oni su prilično zadrti kad je reč o učenju drugih jezika (čak ni srodni im španski, o mrskim im engleskim i nemačkim i da ne govorim) pa mi je teško da se sa njima sporazumem.

No to ne menja činjenicu da srpski narod i Srbija duguju toj istoj Francuskoj dug koji nikada neće moći da joj plate. Pola vas koji ste se ovde nalupetali danas ne bi ni postojalo da nije bilo baš te Francuske, a da vas vaši pradedovi čuju opalili bi vam nekoliko vaspitnih ćuški kad ste u stanju da zarad dnevnopolitičkih čarki pljunete na nešto što nema cenu. Sram vas bilo!

Ђенерал

pre 6 godina

Највећи непријатељ Србима су срби, тј. уби нас неслога, мржња брата према брату и онда свака шуша нас понижава како хоће.

genius

pre 6 godina

Sve veliki istoričari...
U vreme povlačenja kroz Albaniju Francuzi su imali par stotina kilometara fronta na kojem su ginule hiljade i hiljade Francuza svakog dana - klanica, jeziva.
Trebali su da kažu Švabama da ih sačekaju da skoknu do Srbije da se pobiju sa Švabama, u Srbiji? o.O
Odraditi u uslovima totalnog rata logistiku za transport više stotina hiljada ljudi, a zatim ih nahraniti, napojiti, lečiti, sahraniti, obući, naoružati i boriti se zajedno sa njima... Da, da - pustili lude Srbe da ginu umesto njih... Ali, ratovalo se U SRBIJI i za Srbiju, a ne u Francuskoj. Samo da su statirali na polovini fronta bila bi dovoljna pomoć, ko se razume u običaje ratovanja tog doba, zna o čemu govorim. Osim toga, ko poznaje mentalitet Srbina onog doba, koji je pride prošao Albaniju, i kojem su bugarske i austrougarske horde (čitaj: pretežno braća Hrvati u austrijskim uniformama) pobile pola familije - zna da bi ga bilo sramota da je saveznik juriša ispred njega u borbi!
I za kraj, možda i najvažnije - stotine i hiljade srpske dece, vaši očevi i dedovi, koji su podigli Srbiju posle rata - čuvani su i školovani u ONOJ Francuskoj!
ONI Francuzi se prevrću u grobu, jer njihovi potomci hrane terorizam koji ubija ne samo Srbe, nego i Francuze. Sve zbog autističnih i nesposobnih birokrata, koji će Francuskoj doći glave.

Povidon

pre 6 godina

Ne postoji prijateljstvo medju drzavama. Postoji samo interes. Nisu nas Rusi oslobodili 1945g zato sto nas vole nego da bi stavili sapu na sto veci deo Evrope. Ko god se pobunio dobio je gazenje tenkovima od oslobodilaca iz Moskve. Sve dok se nisu raspali. Isto rade i ostale sile. Da li je sudstvo osramoceno zbog helikoptera, Nin-a i Savamale zasluzilo da dobije priliku da sudi ratnom zlocincu?

Piki

pre 6 godina

Spomenik je bio prekriven i nakon francuskog priznanja nezavisnosti Kosova. Tada je postavljen natpis sa tekstom "Francuskoj sa kojom smo krv lili i u pesmama je spominjali, a koje više nema".

Neko iz mase

pre 6 godina

Situacija sa skijanja u Francskoj pre dva meseca: sedim na vrhu jedne staze i pijem sok. Pored mene prolazi starija gospodja i jos stariji gospodin. Ja ustajem sa stolice i pitam ih hoce li da sednu. Oni se zahvale, i produze dalje i sednu na klupu u neposrednoj blizini. Posle par minuta, zvoni mi telefon, javim se, zavrsim razgovor i nastavim da pijem sok. Prilaze mi opet ono dvoje i pitaju odakle sam, valjda matori prepoznao jezik. Ja kazem iz Srbije, a matori pocinje iz sveg glasa da peva "Tamo daleko"! Ja mu se prikljucim i otpevamo zajedno jednu strofu. Ima osamdeset i neku godinu i otac mu je pricao kako je u I Svetskom ratu upoznao mnogo Srba, hrabrih i cestitih boraca i da ga je on naucio tu pesmu i pricao o srpsko-francuskom prijateljstvu. Meni srce samo sto nije iskocilo iz grudi. Izgleda da je sve manje takvih Srba, a i takvih Francuza. Pozdrav!

mlekadzija

pre 6 godina

Mali dodatak za sve one koji toliko zdusno pricaju kako nas je Franuska volela tokom Velikog rata i koliko nam je pomogla. Sva municija je placena zlatnim francima + sve ostale cinjenice koje je neko vec napisao. Tragicno je sto dnevna politika (u obe zemlje) utice na kvarenje sveukupnih odnosa. Francuska danas nije ni bleda senka nekadasnje drzave. Na predlog DeGola Francuska je istupila iz NATO pakta 1966...tek da se zna.

Slobodni Klikeri

pre 6 godina

Nije kriva Francuska sto smo mi naivni umislili da nam je neko prijatelj ili brat,kao sto imamo obicaj da umisljamo i za Grke,Ruse,Kineze...kurtu i murtu,pa smo im digli spomenik. Koliko sam puta prosao pored tog spomenika i skoro uvek procitavsi sta pise jedina misao koja mi je prolazila kroz glavu bila je "naivno". Licno,ja kao Srbin,ni jedan jedini narod na ovom svetu ne vidim kao prijateljski,jos manje bratski. Ne vidim ni nuzno kao neprijateljski,tek tako nicim izazvano. Potpuno sam ravnodusan. Tu ravnodusnost bih mogao da opisem kao ono kada nasi gastosi pricaju kako su im komsije i kolege u inostranstvu hladne,nemaju dusu,nemaju toplinu itd. nego je sve hladno i mehanicki. E,bas su takva moja osecanja prema svim tim "nasim bratskim i prijateljskim" narodima. Ravnodusan kao svapski komsiluk. Moramo mi kao narod jos mnogo da se ucimo hladnokrvnom narodnom i drzavnom interesu. Bas mnogo.

Митбастер

pre 6 godina

Па ја и "волим" Француску баш толико колико и она "воли" нас. Не мање и свакако не више. То је најпоучнији и најискренији споменик код нас а и шире. Да сам ја Француз сигурно бих инсистирао да се тај цинични споменик склони.

analiza

pre 6 godina

Upravo procitah tekst o Mojkovcu.Moje postovanje za CG koji su se borili da srpska vojska moze da se povuce u Grcku.Ali,zar nije geografski i etnicki logicnije bilo da se srpska vojska povuce u CG a ne da se lomi po albanskom bespucu i da posle u Grckoj ceka da Rusija uceni Francuze da moraju da pomognu srpskoj vojsci,inace se Rusi povlace iz rata-jer su tek tada prijateljski Fra se setili da posalju brodove?A ovo o naplacivanju pertli,stvarno,pa to je dno dna,u nivou britanske pomoci pred Drugi.sv.rat,kad su nam pomogli ekonomski tako sto su kupili od Srbije sest curki!!!Mislim, i Srb i CG su bile na istoj strani,crnogorski kralj je bio deda kralja Aleksandra,bilo je logicnije ukopati se u CG,punoj planina,nego se mlatiti po neprijateljskoj Alb.Ali,eto saznah da su CG ubrzo po pobedi na Mojkovcu lagano polozili oruznje,da im je kralj pobegao iz zemlje,bas dostojno srpske Sparte.A,prijateljstvo Fra u politickom smislu je smesno.Prijatelj je onaj Rumun koji je ,toboz,zbog administracije zaustavio NATO voz u sred bombardovanja Srbije,e,to je prijatelj.Sve ostalo je cisto foliranje.

Sava

pre 6 godina

Nikola MNE , za tvoje znanje i ravnanje u Mojkovačkoj bici koja je predstavljala taktička povlačenja POGINULO JE 7 CRNOGORACA A NE 10.000.Upoznaj se sa temom pa onda piši.A i ti što su izginuli i ratovali osećali su se Srbima.Toliko o tome.

Gastarbajter iz Pariza

pre 6 godina

Francuska me hrani i brani a Srbija me pljacka kad u nju,iako sam Srbin,dodjem na odmor.Volim i ja moju Srbiju onoliko koliko je ona volela mene do moje 19-e godine a jos vise volim Francusku jer me ona voli od moje 19-e do moje 43-e.Vi ste nas nazalost vec izgubili,nase srce vec kuca za drugu zemlju koja je mnogo pravednija od one u kojoj smo se rodili i odrasli i pravednija od vecine zemalja u svetu jer u Francuskoj kad te neko pokrade ti ga tuzis,ajde tuzi ti nekoga ako nemas debele veze u Srbiji,Bugarskoj,Grckoj,Avganistanu,Indiji,Kini,Rusiji,celoj Africi i ostatku Azije i Juzne Amerika pa i u Italiji Spaniji i Portugalu na kraju krajeva!NORMALNIH drzava u svetu postoji samo petnaestak i medju njima je i Francuska,nije to ni Hrvatska ni Madjarska,ni Poljska ni Rumunija tako da je bolje da smo uz normalne drzave a ne uz ove hohstaplerske a to da vece drzave tlace manje je od kako je sveta i veka,a mi bi smo kao bili bolji da nas je kojim slucajem 80-ak miliona???

Marko NBG

pre 6 godina

@analiza
Nije bilo logično da se povučemo u CG,ako nisi znao Austrougarska je okupirala i CG.Po tvom smo trebali da odemo tamo pa da nas sve sa kraljem Perom i kraljem Nikolom sabiju u Jadransko more.Ali izvini,možda si ti izučio neke veće vojne škole od vojvoda Putnika,Stepe,Mišića...

You can't run away from DNA

pre 6 godina

Moramo mi kao narod jos mnogo da se ucimo hladnokrvnom narodnom i drzavnom interesu. Bas mnogo.
(Slobodni Klikeri, 28. april 2017 18:31)

Moramo ali ne ide. Prosto takvi smo: previse emotivni, naivni, druzeljubivi i veoma nezreli.