Sreda, 26.04.2017.

09:15

49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu

Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.

Izvor: Tanjug

49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Cinderella

pre 6 godina

Svi bi izgleda da sude,neki cak ni nemaju decu pa daju sebi za pravo da nesto "pametno" kazu. A da,radi se o tudjoj deci. Dilema je oko MMR vakcine,a ne oko drugih vakcina. I da,imamo lekare koji to potvrdjuju i koji nisu vakcinisali svoju decu.
I da,to moze da se dogodi,da MMR vakcina bude " okidac" kako neki tvrde. Meni licno je dr alergolog moje dece,potvrdio da MMR vakcina izaziva autizam,ALI iskljucivo do druge godine i samo vazi za decake! Ne znam zasto ne vazi za devojcice...i ne izaziva virus konkretno, vec supstaanca koja vezuje te tri komponente. Vezuje se za DNK deteta i nemoguce je popraviti stvar...ostalo svi znaju...to je iz mog iskustva,pa ako neko ima dilemu neka odlozi vakcinu do druge godine. Moje dete je MMR primilo sa dve i po godine.

Q

pre 6 godina

Podnete su prijave, a da li je neko procesuiran, da li su izrečene kazne i da li su sprovedene? I šta se dešava u slučaju kad roditelj i posle plaćene kazne odbije da vakciniše dete?

I da li roditelji nevakcinisane dece koja npr. zaraze nevakcinisanu trudnicu imaju neku zakonsku odgovornost kad se rodi dete te žene sa urođenim bolestima srca, nervnog sistema, gluvoćom, slepilom...?

Što više čitam o protivnicima vakcine i njihovim argumentima koji samo deluju logično, a ustvari se zasnivaju na početnoj pogrešnoj premisi, sve sam uverenija da je vakcina jedno od najboljih, ali i najgorih dostignuća civilizacije. Najbolje iz očiglednih razloga, a najgore - pa, valjda je i to jasno, ima nas previše, raznih...

M

pre 6 godina

@pp
Aha,a paralizu drugog deteta će kako otplatiti? Smrt deteta?
Te bolesti su zarazne, ako se drugo dete jer je previše malo ili je bilo bolesno pa nije dobilo vakcinu a zarazilo se od deteta čiji roditelji nisu hteli da ga vakcinišu, kako će nadoknaditi sve užasne posledice koje se mogu desiti?

David Pokrajac

pre 6 godina

"Debata o stetnim efektima vakcine" je debata koju vode poluobavesteni, poluobrazovani i uplaseni ljudi. To nije debata zasnovana ni na cinjenicama ni na podacima, vec na teoriji zavere.
Ni jedan ozbiljan naucnik nece imati ni sekunde dvoumljenja da odgovori na pitanje da su vakcine korisne.

Paster, ne pastir (da ne kažem čoban)

pre 6 godina

Kad vam dete ujede pas nepoznatog porekla, a vi ni slučajno ne dajte da vam ga vakcinišu protiv besnila... A ni protiv tetanusa, kad smo već kod toga.

Dalje, svaki put od lekara a i od države obavezno tražite garancije da vam detetu ništa neće biti ni od brufena, kapi za nos, pavlovićeve masti, urbazona, omega3, penicilina... zašto ne i probiotika i vitaminskih sirupa... znate već i sami čega sve još... naravno, obavezno uz zahtev za nadoknadu svih eventualnih štetnih posledica.

Jao, dali ste mi još milion dobrih ideja... Mogli bismo recimo da tražimo garanciju od države da nam dete neće imati uspeh manji od vrlodobrog u osnovnoj školi! A čekajte, to smo izgleda već dobili. Onda, a da tražimo garanciju da neće dete da nam se zakuca kolima u neki stub daleko bilo, kad jednom dobije vozačku dozvolu (izdatu od države, logično)...

A tek ovi farmaceuti, ne mogu da verujem i da se načudim koliko su glupi... Dakle da oni pokušavaju da zarade na vakcinama koje se daju par puta u životu, umesto da lepo ubiraju kajmak na antibioticima, antiinflamaticima, vitaminskim dodacima i sličnim stvarima koje mogu da nam uvaljuju doživotno svakoga dana... ccc!!! Aaa, neee... ček ček, oni to u stvari već rade...

pp

pre 6 godina

Nisma za kaznjavanje roditelja , ali da se uvede ako njihovo dete oboli od neke bolesti koje se moglo spreciit vakcinom (da onda snose sve troskove lecenje deteta i da roditelji takve dece ne smeju onda da traze sredstva za lecneje preko medija) i ako se neko razboli u okrezenju npr neko drugo dete iz vrtica i skole (i dokaze se da je dete bilo prenosioc) da rodilteji placaju i lecenje te dece.

Старац Исаија

pre 6 godina

Дебата о штетним ефектима вакцина траје свуда у свету и далеко је од завршене. Ствари би биле много јасније да једна страна у дебати није индустрија која на вакцинама зарађује десетине милијарди годишње и спонзорише хиљаде научних истраживања.

слободни човек

pre 6 godina

Micha81
зато могу да ти гарантују да ако то не вакцинисање постане тренд дете ти сигурно неће ходати од парализе а готово сигурно ћемо се борити за њихове животе у блиској будућности.
Питајте Румуне.
Сетите се што је Вук Стефановић Караџић носио баш име вук и колико су његови родитељи деце оплакали.

ostar odgovor

pre 6 godina

onaj ko je spreman da rizikuje zdravlje svog deteta zbog nekih teorija raznih sizofrenicara po internetu koji propagiraju nevakcinaciju dece treba da se strpa u zatvor a deca da se odvedu kod hranitelja, sve dok se roditelj ne opameti. sad su neki ludi teoreticari zavere po internetu pametniji od svih doktora kojima je specijalnost imunologija i infektologija, ma nije nego

Darko

pre 6 godina

Normalno.
To što ću ja najnormalnije da vakcinišem dete to ne znači da ću moći da ga zaštitim dok se vakcina ne "primi" u slučaju da se dete paranoičnih roditelja razboli.
Mi kao vrsta umesto da napredujemo sve češće mi se čini da idemo u rikverc.
Kako je moguće da na nas utiču do te mere neki maloumni internet trendovi do te mere da smo u stanju da se kockamo sa životom i zdravljem deteta?
Svi vi koji zagovarate neprimanje vakcina ste primili sve do jedne i opet ne vidim da ste se porazboljevali i šta ja znam.

Zoran

pre 6 godina

"Beba po izlasku iz porodilista dobija vakcinu protiv tuberkuloze.E kasnije slede veliki kasalj, difterija, decija paraliza, protiv tetanusa, kombinacija mali boginja i protiv zausaka.Dali majke znaju koliko ce biti bezbedne da im bebe prime te vakcine (Ruza, 26. april 2017 10:02)"
Da li Ruža kakvi se bolovi trpe ako dete ima dečiju paralizu? Da li Ruža zna šta će tati da se desi ako dobije male boginje? Da li Ruža išta zna? Ne verujem. Ruža je primila sve te vakcine i ubeđuje vas da ih ne primite.

Ana

pre 6 godina

Kako država zna da li je moje dete vakcinisano ili nije? Dete ima 5 godina, ide u privatni DZ, privatni vrtić. ići će i u privatnu školu. Što se države tiče, niko me za ovih 5 godina nije kontaktirao da pita da li sam ikada odvela dete lekaru!

Ruza

pre 6 godina

Beba po izlasku iz porodilista dobija vakcinu protiv tuberkuloze.E kasnije slede veliki kasalj, difterija, decija paraliza, protiv tetanusa, kombinacija mali boginja i protiv zausaka.Dali majke znaju koliko ce biti bezbedne da im bebe prime te vakcine.

Gavro

pre 6 godina

Imam 22 godine i primio sam sve vakcine. Ali iskreno,ne verujem da cu dozvoliti da sutra kada budem inao svoje dete primi te vakcine iz vise razloga.Vakcine koje sam ja primio su bile proizvedene i testirane u mojoj Srbiji a ne ove koje se uvoze iz inostranstva.Zasto nije obavezno vakcinisanje ni u jednoj od zapadnih drzava? A jeste kod nas? Takodje,cuo sam da doktori nece da potpisu da oni odgovaraju za nezeljena dejstva od vakcine. Primice dete vakcinu,ali dovodim advokata da doktor potpise garanciju..a ako ne potpise (sto naravno doktor nece uciniti) necu ni ja dete vakcinisati .Mnogi doktori su priznalu MMR vakcine. Toliko.

pitanja bez odgovora

pre 6 godina

U vreme Titove Jugoslavije je nasa drzava proizvodila vakcine i znali smo sta deca dobijaju i stvar je dobro funkcionisala. A sada vakcine uvozimo. Sastav tih vakcina je vise nego sporan i veoma razlicit u odnosu na sastav vakcina za drzave Zapadne Evrope ili SAD. Postoje ozbiljne optuzbe za prisustvo teskih metala u vakcinama. Ti teski metali(poput zive) ne doprinose nicemu dobrom, a mogu izazvati mnogo toga loseg. Posebna tema je i to da je u enormnom porastu autizam kod dece i to bas u periodu kada se prime vakcine. Ta eksplozija autizma je prisutna podjednako i u SAD i u Srbiji i bilo gde. Dakle, nezavisno od cinjenice da su vakcine za trziste Srbije daleko stetnije od onih za trziste SAD.
O svemu navedenom nema nikakve javne rasprave vec se sve svodi na laznu dilemu - da li zelite da vam dete bude zasticeno od zaraznih bolesti ili nezasticeno. U mnogim zapadnim drzavama vakcinacija nije obavezna, a kod nas ne samo da je obavezna nego se roditelji nadju na udaru zakona u vidu novcane ili druge kazne ukoliko odbiju da vakcinisu dete.

Suke

pre 6 godina

Svaka čast! Bar jedna normalna stvar od ove države. Takođe ne treba im dozvoliti pristup školama i vrtićima nek idu u posebne ustanove, mada deca jadna nisu kriva što imaju takve roditelje. Odbiti im od plate bar 10% više za zdravstvenu zaštitu na ime poreza, i plus naplatiti te kazne. Ako i dalje ne urade to, polako nek socijalne službe preuzimaju stvar u svoje ruke.

Micha81

pre 6 godina

Da li bilo koji lekar moze da mi garantuje da dete nece imati problema zbog te vakcine, da li iko od tih zagovornika vakcina moze to da mi garantuje???

Лајави

pre 6 godina

Обратио се Министраству здравља и дописом тражио да ми дају изјаву да ће Република Србија мени и детету, надокнадити сву материјалну и нематеријалну штету и безусловно и благовремено му омогућити у свету најсавременију медицинску терапију у случају појаве трајних компликација изазваних вакцином ММР, одговорили су да они нису за то надлежни. Када сам приложио то суду, судија се само насмејала и рекла ово за 9 месеци застарева! Ај здраво!!!

lejla

pre 6 godina

Ne znam čega se plaše roditelji čija su deca vakcinisana. Pa, zar ona nisu stopostotno zaštićena od tih bolesti? Ne, NISU. Vakcinacija ne štiti stopostotno od bolesti, već samo serum. Pa zašto onda vakcinisati. Moja sestrićkinja je imala i veliki kašalj i zauške u najgorem obliku, a vakcinisana je. Rečeno je da se ćuti o tome, jer je još mnogo dece pre 5 godina imalo te bolesti. I evo ih svi su živi i zdravi. Ne verujem u vakcine koje se primjaju na ovom podneblju. Moj deda je živeo 96 godina i ni jednu vakcinu, sem tetanusa, nije primio.

postavljaj pitanja

pre 6 godina

vakcine imaju pozitivne i negativne strane. do sada se pricalo samo o pozitivnim, a sada se pocinje pricati i o negativnim.
buduci da 100 godina nije bilo kritike sad svi imamo usadjene predrasude da vakcine imaju samo pozitivnu stranu.
te je predrasude, kao i druge, tesko rusiti, pa otuda i ovako tvrdi stavovi onih koji ne dozvoljavaju bilo kakvu kritiku.
kako drugacije objasniti tezu: Vakcine su dobre!
Ne mogu SVE vakcine biti dobre kao sto ni sva hrana ili lijek ili bilo sta drugo nije dobro, nego je nesto dobro, nesto srednje, a nesto lose.
Valjda to zdrav razum nalaze...
Razmislite o tome kako semoze testirati nova vakcina...ne moze se dati djeci a onda zaraziti djecu tim virusom za koji vakcina stiti. to bi bilo neeticki. Pravo testiranje je u populaciji koja sada kada se njen glas cuje putem interneta u milionima prijavljuje opasne poslijedice, a svi kazu: Bas nas briga....
Pa sta bi trebalo da se desi da se upali crveno svijetlo, ako ne upravo to...?
Ljudi, nazalost, cak i kod nas, vjeruju sistemu i medijima da ih zastite.
Medjtim, dobro je da je ova diskusija otvorena, jer ce u konacnici dovesti do bezbjednijih vakcina za nasu djecu.
Nemojte se primati na pokusaje lobista da se ova prica pretvori u za i protiv.
Ona treba da bude za bezbjedne vakcine, koje su moguce: monovaletne, bez zive i pojacivaca i sl...

Ph

pre 6 godina

Ljudi moraju da prestanu da veruju bilo čemu što vide na internetu. Vakcinišite decu, i vi ste vakcinisani! Vrag je odneo šalu, vraćaju nam se bolesti koje su davno iskorenjene...

N/A

pre 6 godina

htedoh reci vrhunac fasizma pa se setih svih ostalih gluposti ove nazovi drzave
uzgred, da se razumemo, nisam apriori protiv vakcina ali djubre koje ovih dana prodaju pod tim imenom kao i sam broj vakcina koje su u planu je uzasavajuci
na stranu filozofska debata "poseduje li drzava tu decu" i sl ako nisu u stanju da garantuju za kvalitet vakcina kako smeju da te teraju da ih koristis
a pod garantuju mislim imovinom i slobodom

Marija

pre 6 godina

Takve roditelje treba debelo kazniti to su monstrumi svoje dece.Moje je dete sve vakcine primilo ali sam zahtevala od doktora da mi detetu izvrsi pregled pre dobijanja vakcine.Ako beba ima retku i cestu stolicu nikako ne davati vakcinu.Zato majka mora reci istinu lekaru da li je beba kasljala,kijala,da li ima temperaturu kakvu je stolicu beba imala.Lekar pregleda bebi grlo,pluca,ako je grlo crveno ne sme beba primati vakcinu vec prepisati antibiotik pa kontrola i bez ikakve brige i posledaica ce proteci primljena vakcina.Ja mislim da se retko koi lekar pridrzava ovoga sto sam nabrojala pa upravo zbog takvom propusta lekara beba moze imati posledice posle primljene vakcine.

Vesna

pre 6 godina

Drzava brine o zdravlju i bezbednosti dece kada treba ubrizgati vakcinu, naplatiti kaznu za pojas i sedista za bebe...ali porodice cak i za 500€ za lecenje dece moraju moliti preko novina i fejsbuka.

Vesna

pre 6 godina

Drzava brine o zdravlju i bezbednosti dece kada treba ubrizgati vakcinu, naplatiti kaznu za pojas i sedista za bebe...ali porodice cak i za 500€ za lecenje dece moraju moliti preko novina i fejsbuka.

Ph

pre 6 godina

Ljudi moraju da prestanu da veruju bilo čemu što vide na internetu. Vakcinišite decu, i vi ste vakcinisani! Vrag je odneo šalu, vraćaju nam se bolesti koje su davno iskorenjene...

Darko

pre 6 godina

Normalno.
To što ću ja najnormalnije da vakcinišem dete to ne znači da ću moći da ga zaštitim dok se vakcina ne "primi" u slučaju da se dete paranoičnih roditelja razboli.
Mi kao vrsta umesto da napredujemo sve češće mi se čini da idemo u rikverc.
Kako je moguće da na nas utiču do te mere neki maloumni internet trendovi do te mere da smo u stanju da se kockamo sa životom i zdravljem deteta?
Svi vi koji zagovarate neprimanje vakcina ste primili sve do jedne i opet ne vidim da ste se porazboljevali i šta ja znam.

N/A

pre 6 godina

htedoh reci vrhunac fasizma pa se setih svih ostalih gluposti ove nazovi drzave
uzgred, da se razumemo, nisam apriori protiv vakcina ali djubre koje ovih dana prodaju pod tim imenom kao i sam broj vakcina koje su u planu je uzasavajuci
na stranu filozofska debata "poseduje li drzava tu decu" i sl ako nisu u stanju da garantuju za kvalitet vakcina kako smeju da te teraju da ih koristis
a pod garantuju mislim imovinom i slobodom

Zoran

pre 6 godina

"Beba po izlasku iz porodilista dobija vakcinu protiv tuberkuloze.E kasnije slede veliki kasalj, difterija, decija paraliza, protiv tetanusa, kombinacija mali boginja i protiv zausaka.Dali majke znaju koliko ce biti bezbedne da im bebe prime te vakcine (Ruza, 26. april 2017 10:02)"
Da li Ruža kakvi se bolovi trpe ako dete ima dečiju paralizu? Da li Ruža zna šta će tati da se desi ako dobije male boginje? Da li Ruža išta zna? Ne verujem. Ruža je primila sve te vakcine i ubeđuje vas da ih ne primite.

Suke

pre 6 godina

Svaka čast! Bar jedna normalna stvar od ove države. Takođe ne treba im dozvoliti pristup školama i vrtićima nek idu u posebne ustanove, mada deca jadna nisu kriva što imaju takve roditelje. Odbiti im od plate bar 10% više za zdravstvenu zaštitu na ime poreza, i plus naplatiti te kazne. Ako i dalje ne urade to, polako nek socijalne službe preuzimaju stvar u svoje ruke.

Лајави

pre 6 godina

Обратио се Министраству здравља и дописом тражио да ми дају изјаву да ће Република Србија мени и детету, надокнадити сву материјалну и нематеријалну штету и безусловно и благовремено му омогућити у свету најсавременију медицинску терапију у случају појаве трајних компликација изазваних вакцином ММР, одговорили су да они нису за то надлежни. Када сам приложио то суду, судија се само насмејала и рекла ово за 9 месеци застарева! Ај здраво!!!

Marija

pre 6 godina

Takve roditelje treba debelo kazniti to su monstrumi svoje dece.Moje je dete sve vakcine primilo ali sam zahtevala od doktora da mi detetu izvrsi pregled pre dobijanja vakcine.Ako beba ima retku i cestu stolicu nikako ne davati vakcinu.Zato majka mora reci istinu lekaru da li je beba kasljala,kijala,da li ima temperaturu kakvu je stolicu beba imala.Lekar pregleda bebi grlo,pluca,ako je grlo crveno ne sme beba primati vakcinu vec prepisati antibiotik pa kontrola i bez ikakve brige i posledaica ce proteci primljena vakcina.Ja mislim da se retko koi lekar pridrzava ovoga sto sam nabrojala pa upravo zbog takvom propusta lekara beba moze imati posledice posle primljene vakcine.

pitanja bez odgovora

pre 6 godina

U vreme Titove Jugoslavije je nasa drzava proizvodila vakcine i znali smo sta deca dobijaju i stvar je dobro funkcionisala. A sada vakcine uvozimo. Sastav tih vakcina je vise nego sporan i veoma razlicit u odnosu na sastav vakcina za drzave Zapadne Evrope ili SAD. Postoje ozbiljne optuzbe za prisustvo teskih metala u vakcinama. Ti teski metali(poput zive) ne doprinose nicemu dobrom, a mogu izazvati mnogo toga loseg. Posebna tema je i to da je u enormnom porastu autizam kod dece i to bas u periodu kada se prime vakcine. Ta eksplozija autizma je prisutna podjednako i u SAD i u Srbiji i bilo gde. Dakle, nezavisno od cinjenice da su vakcine za trziste Srbije daleko stetnije od onih za trziste SAD.
O svemu navedenom nema nikakve javne rasprave vec se sve svodi na laznu dilemu - da li zelite da vam dete bude zasticeno od zaraznih bolesti ili nezasticeno. U mnogim zapadnim drzavama vakcinacija nije obavezna, a kod nas ne samo da je obavezna nego se roditelji nadju na udaru zakona u vidu novcane ili druge kazne ukoliko odbiju da vakcinisu dete.

слободни човек

pre 6 godina

Micha81
зато могу да ти гарантују да ако то не вакцинисање постане тренд дете ти сигурно неће ходати од парализе а готово сигурно ћемо се борити за њихове животе у блиској будућности.
Питајте Румуне.
Сетите се што је Вук Стефановић Караџић носио баш име вук и колико су његови родитељи деце оплакали.

Ana

pre 6 godina

Kako država zna da li je moje dete vakcinisano ili nije? Dete ima 5 godina, ide u privatni DZ, privatni vrtić. ići će i u privatnu školu. Što se države tiče, niko me za ovih 5 godina nije kontaktirao da pita da li sam ikada odvela dete lekaru!

postavljaj pitanja

pre 6 godina

vakcine imaju pozitivne i negativne strane. do sada se pricalo samo o pozitivnim, a sada se pocinje pricati i o negativnim.
buduci da 100 godina nije bilo kritike sad svi imamo usadjene predrasude da vakcine imaju samo pozitivnu stranu.
te je predrasude, kao i druge, tesko rusiti, pa otuda i ovako tvrdi stavovi onih koji ne dozvoljavaju bilo kakvu kritiku.
kako drugacije objasniti tezu: Vakcine su dobre!
Ne mogu SVE vakcine biti dobre kao sto ni sva hrana ili lijek ili bilo sta drugo nije dobro, nego je nesto dobro, nesto srednje, a nesto lose.
Valjda to zdrav razum nalaze...
Razmislite o tome kako semoze testirati nova vakcina...ne moze se dati djeci a onda zaraziti djecu tim virusom za koji vakcina stiti. to bi bilo neeticki. Pravo testiranje je u populaciji koja sada kada se njen glas cuje putem interneta u milionima prijavljuje opasne poslijedice, a svi kazu: Bas nas briga....
Pa sta bi trebalo da se desi da se upali crveno svijetlo, ako ne upravo to...?
Ljudi, nazalost, cak i kod nas, vjeruju sistemu i medijima da ih zastite.
Medjtim, dobro je da je ova diskusija otvorena, jer ce u konacnici dovesti do bezbjednijih vakcina za nasu djecu.
Nemojte se primati na pokusaje lobista da se ova prica pretvori u za i protiv.
Ona treba da bude za bezbjedne vakcine, koje su moguce: monovaletne, bez zive i pojacivaca i sl...

Micha81

pre 6 godina

Da li bilo koji lekar moze da mi garantuje da dete nece imati problema zbog te vakcine, da li iko od tih zagovornika vakcina moze to da mi garantuje???

lejla

pre 6 godina

Ne znam čega se plaše roditelji čija su deca vakcinisana. Pa, zar ona nisu stopostotno zaštićena od tih bolesti? Ne, NISU. Vakcinacija ne štiti stopostotno od bolesti, već samo serum. Pa zašto onda vakcinisati. Moja sestrićkinja je imala i veliki kašalj i zauške u najgorem obliku, a vakcinisana je. Rečeno je da se ćuti o tome, jer je još mnogo dece pre 5 godina imalo te bolesti. I evo ih svi su živi i zdravi. Ne verujem u vakcine koje se primjaju na ovom podneblju. Moj deda je živeo 96 godina i ni jednu vakcinu, sem tetanusa, nije primio.

Gavro

pre 6 godina

Imam 22 godine i primio sam sve vakcine. Ali iskreno,ne verujem da cu dozvoliti da sutra kada budem inao svoje dete primi te vakcine iz vise razloga.Vakcine koje sam ja primio su bile proizvedene i testirane u mojoj Srbiji a ne ove koje se uvoze iz inostranstva.Zasto nije obavezno vakcinisanje ni u jednoj od zapadnih drzava? A jeste kod nas? Takodje,cuo sam da doktori nece da potpisu da oni odgovaraju za nezeljena dejstva od vakcine. Primice dete vakcinu,ali dovodim advokata da doktor potpise garanciju..a ako ne potpise (sto naravno doktor nece uciniti) necu ni ja dete vakcinisati .Mnogi doktori su priznalu MMR vakcine. Toliko.

Ruza

pre 6 godina

Beba po izlasku iz porodilista dobija vakcinu protiv tuberkuloze.E kasnije slede veliki kasalj, difterija, decija paraliza, protiv tetanusa, kombinacija mali boginja i protiv zausaka.Dali majke znaju koliko ce biti bezbedne da im bebe prime te vakcine.

ostar odgovor

pre 6 godina

onaj ko je spreman da rizikuje zdravlje svog deteta zbog nekih teorija raznih sizofrenicara po internetu koji propagiraju nevakcinaciju dece treba da se strpa u zatvor a deca da se odvedu kod hranitelja, sve dok se roditelj ne opameti. sad su neki ludi teoreticari zavere po internetu pametniji od svih doktora kojima je specijalnost imunologija i infektologija, ma nije nego

Старац Исаија

pre 6 godina

Дебата о штетним ефектима вакцина траје свуда у свету и далеко је од завршене. Ствари би биле много јасније да једна страна у дебати није индустрија која на вакцинама зарађује десетине милијарди годишње и спонзорише хиљаде научних истраживања.

Paster, ne pastir (da ne kažem čoban)

pre 6 godina

Kad vam dete ujede pas nepoznatog porekla, a vi ni slučajno ne dajte da vam ga vakcinišu protiv besnila... A ni protiv tetanusa, kad smo već kod toga.

Dalje, svaki put od lekara a i od države obavezno tražite garancije da vam detetu ništa neće biti ni od brufena, kapi za nos, pavlovićeve masti, urbazona, omega3, penicilina... zašto ne i probiotika i vitaminskih sirupa... znate već i sami čega sve još... naravno, obavezno uz zahtev za nadoknadu svih eventualnih štetnih posledica.

Jao, dali ste mi još milion dobrih ideja... Mogli bismo recimo da tražimo garanciju od države da nam dete neće imati uspeh manji od vrlodobrog u osnovnoj školi! A čekajte, to smo izgleda već dobili. Onda, a da tražimo garanciju da neće dete da nam se zakuca kolima u neki stub daleko bilo, kad jednom dobije vozačku dozvolu (izdatu od države, logično)...

A tek ovi farmaceuti, ne mogu da verujem i da se načudim koliko su glupi... Dakle da oni pokušavaju da zarade na vakcinama koje se daju par puta u životu, umesto da lepo ubiraju kajmak na antibioticima, antiinflamaticima, vitaminskim dodacima i sličnim stvarima koje mogu da nam uvaljuju doživotno svakoga dana... ccc!!! Aaa, neee... ček ček, oni to u stvari već rade...

David Pokrajac

pre 6 godina

"Debata o stetnim efektima vakcine" je debata koju vode poluobavesteni, poluobrazovani i uplaseni ljudi. To nije debata zasnovana ni na cinjenicama ni na podacima, vec na teoriji zavere.
Ni jedan ozbiljan naucnik nece imati ni sekunde dvoumljenja da odgovori na pitanje da su vakcine korisne.

pp

pre 6 godina

Nisma za kaznjavanje roditelja , ali da se uvede ako njihovo dete oboli od neke bolesti koje se moglo spreciit vakcinom (da onda snose sve troskove lecenje deteta i da roditelji takve dece ne smeju onda da traze sredstva za lecneje preko medija) i ako se neko razboli u okrezenju npr neko drugo dete iz vrtica i skole (i dokaze se da je dete bilo prenosioc) da rodilteji placaju i lecenje te dece.

Cinderella

pre 6 godina

Svi bi izgleda da sude,neki cak ni nemaju decu pa daju sebi za pravo da nesto "pametno" kazu. A da,radi se o tudjoj deci. Dilema je oko MMR vakcine,a ne oko drugih vakcina. I da,imamo lekare koji to potvrdjuju i koji nisu vakcinisali svoju decu.
I da,to moze da se dogodi,da MMR vakcina bude " okidac" kako neki tvrde. Meni licno je dr alergolog moje dece,potvrdio da MMR vakcina izaziva autizam,ALI iskljucivo do druge godine i samo vazi za decake! Ne znam zasto ne vazi za devojcice...i ne izaziva virus konkretno, vec supstaanca koja vezuje te tri komponente. Vezuje se za DNK deteta i nemoguce je popraviti stvar...ostalo svi znaju...to je iz mog iskustva,pa ako neko ima dilemu neka odlozi vakcinu do druge godine. Moje dete je MMR primilo sa dve i po godine.

M

pre 6 godina

@pp
Aha,a paralizu drugog deteta će kako otplatiti? Smrt deteta?
Te bolesti su zarazne, ako se drugo dete jer je previše malo ili je bilo bolesno pa nije dobilo vakcinu a zarazilo se od deteta čiji roditelji nisu hteli da ga vakcinišu, kako će nadoknaditi sve užasne posledice koje se mogu desiti?

Q

pre 6 godina

Podnete su prijave, a da li je neko procesuiran, da li su izrečene kazne i da li su sprovedene? I šta se dešava u slučaju kad roditelj i posle plaćene kazne odbije da vakciniše dete?

I da li roditelji nevakcinisane dece koja npr. zaraze nevakcinisanu trudnicu imaju neku zakonsku odgovornost kad se rodi dete te žene sa urođenim bolestima srca, nervnog sistema, gluvoćom, slepilom...?

Što više čitam o protivnicima vakcine i njihovim argumentima koji samo deluju logično, a ustvari se zasnivaju na početnoj pogrešnoj premisi, sve sam uverenija da je vakcina jedno od najboljih, ali i najgorih dostignuća civilizacije. Najbolje iz očiglednih razloga, a najgore - pa, valjda je i to jasno, ima nas previše, raznih...

Marija

pre 6 godina

Takve roditelje treba debelo kazniti to su monstrumi svoje dece.Moje je dete sve vakcine primilo ali sam zahtevala od doktora da mi detetu izvrsi pregled pre dobijanja vakcine.Ako beba ima retku i cestu stolicu nikako ne davati vakcinu.Zato majka mora reci istinu lekaru da li je beba kasljala,kijala,da li ima temperaturu kakvu je stolicu beba imala.Lekar pregleda bebi grlo,pluca,ako je grlo crveno ne sme beba primati vakcinu vec prepisati antibiotik pa kontrola i bez ikakve brige i posledaica ce proteci primljena vakcina.Ja mislim da se retko koi lekar pridrzava ovoga sto sam nabrojala pa upravo zbog takvom propusta lekara beba moze imati posledice posle primljene vakcine.

Ph

pre 6 godina

Ljudi moraju da prestanu da veruju bilo čemu što vide na internetu. Vakcinišite decu, i vi ste vakcinisani! Vrag je odneo šalu, vraćaju nam se bolesti koje su davno iskorenjene...

Suke

pre 6 godina

Svaka čast! Bar jedna normalna stvar od ove države. Takođe ne treba im dozvoliti pristup školama i vrtićima nek idu u posebne ustanove, mada deca jadna nisu kriva što imaju takve roditelje. Odbiti im od plate bar 10% više za zdravstvenu zaštitu na ime poreza, i plus naplatiti te kazne. Ako i dalje ne urade to, polako nek socijalne službe preuzimaju stvar u svoje ruke.

Darko

pre 6 godina

Normalno.
To što ću ja najnormalnije da vakcinišem dete to ne znači da ću moći da ga zaštitim dok se vakcina ne "primi" u slučaju da se dete paranoičnih roditelja razboli.
Mi kao vrsta umesto da napredujemo sve češće mi se čini da idemo u rikverc.
Kako je moguće da na nas utiču do te mere neki maloumni internet trendovi do te mere da smo u stanju da se kockamo sa životom i zdravljem deteta?
Svi vi koji zagovarate neprimanje vakcina ste primili sve do jedne i opet ne vidim da ste se porazboljevali i šta ja znam.

N/A

pre 6 godina

htedoh reci vrhunac fasizma pa se setih svih ostalih gluposti ove nazovi drzave
uzgred, da se razumemo, nisam apriori protiv vakcina ali djubre koje ovih dana prodaju pod tim imenom kao i sam broj vakcina koje su u planu je uzasavajuci
na stranu filozofska debata "poseduje li drzava tu decu" i sl ako nisu u stanju da garantuju za kvalitet vakcina kako smeju da te teraju da ih koristis
a pod garantuju mislim imovinom i slobodom

Gavro

pre 6 godina

Imam 22 godine i primio sam sve vakcine. Ali iskreno,ne verujem da cu dozvoliti da sutra kada budem inao svoje dete primi te vakcine iz vise razloga.Vakcine koje sam ja primio su bile proizvedene i testirane u mojoj Srbiji a ne ove koje se uvoze iz inostranstva.Zasto nije obavezno vakcinisanje ni u jednoj od zapadnih drzava? A jeste kod nas? Takodje,cuo sam da doktori nece da potpisu da oni odgovaraju za nezeljena dejstva od vakcine. Primice dete vakcinu,ali dovodim advokata da doktor potpise garanciju..a ako ne potpise (sto naravno doktor nece uciniti) necu ni ja dete vakcinisati .Mnogi doktori su priznalu MMR vakcine. Toliko.

lejla

pre 6 godina

Ne znam čega se plaše roditelji čija su deca vakcinisana. Pa, zar ona nisu stopostotno zaštićena od tih bolesti? Ne, NISU. Vakcinacija ne štiti stopostotno od bolesti, već samo serum. Pa zašto onda vakcinisati. Moja sestrićkinja je imala i veliki kašalj i zauške u najgorem obliku, a vakcinisana je. Rečeno je da se ćuti o tome, jer je još mnogo dece pre 5 godina imalo te bolesti. I evo ih svi su živi i zdravi. Ne verujem u vakcine koje se primjaju na ovom podneblju. Moj deda je živeo 96 godina i ni jednu vakcinu, sem tetanusa, nije primio.

Ruza

pre 6 godina

Beba po izlasku iz porodilista dobija vakcinu protiv tuberkuloze.E kasnije slede veliki kasalj, difterija, decija paraliza, protiv tetanusa, kombinacija mali boginja i protiv zausaka.Dali majke znaju koliko ce biti bezbedne da im bebe prime te vakcine.

Micha81

pre 6 godina

Da li bilo koji lekar moze da mi garantuje da dete nece imati problema zbog te vakcine, da li iko od tih zagovornika vakcina moze to da mi garantuje???

ostar odgovor

pre 6 godina

onaj ko je spreman da rizikuje zdravlje svog deteta zbog nekih teorija raznih sizofrenicara po internetu koji propagiraju nevakcinaciju dece treba da se strpa u zatvor a deca da se odvedu kod hranitelja, sve dok se roditelj ne opameti. sad su neki ludi teoreticari zavere po internetu pametniji od svih doktora kojima je specijalnost imunologija i infektologija, ma nije nego

pitanja bez odgovora

pre 6 godina

U vreme Titove Jugoslavije je nasa drzava proizvodila vakcine i znali smo sta deca dobijaju i stvar je dobro funkcionisala. A sada vakcine uvozimo. Sastav tih vakcina je vise nego sporan i veoma razlicit u odnosu na sastav vakcina za drzave Zapadne Evrope ili SAD. Postoje ozbiljne optuzbe za prisustvo teskih metala u vakcinama. Ti teski metali(poput zive) ne doprinose nicemu dobrom, a mogu izazvati mnogo toga loseg. Posebna tema je i to da je u enormnom porastu autizam kod dece i to bas u periodu kada se prime vakcine. Ta eksplozija autizma je prisutna podjednako i u SAD i u Srbiji i bilo gde. Dakle, nezavisno od cinjenice da su vakcine za trziste Srbije daleko stetnije od onih za trziste SAD.
O svemu navedenom nema nikakve javne rasprave vec se sve svodi na laznu dilemu - da li zelite da vam dete bude zasticeno od zaraznih bolesti ili nezasticeno. U mnogim zapadnim drzavama vakcinacija nije obavezna, a kod nas ne samo da je obavezna nego se roditelji nadju na udaru zakona u vidu novcane ili druge kazne ukoliko odbiju da vakcinisu dete.

Zoran

pre 6 godina

"Beba po izlasku iz porodilista dobija vakcinu protiv tuberkuloze.E kasnije slede veliki kasalj, difterija, decija paraliza, protiv tetanusa, kombinacija mali boginja i protiv zausaka.Dali majke znaju koliko ce biti bezbedne da im bebe prime te vakcine (Ruza, 26. april 2017 10:02)"
Da li Ruža kakvi se bolovi trpe ako dete ima dečiju paralizu? Da li Ruža zna šta će tati da se desi ako dobije male boginje? Da li Ruža išta zna? Ne verujem. Ruža je primila sve te vakcine i ubeđuje vas da ih ne primite.

Лајави

pre 6 godina

Обратио се Министраству здравља и дописом тражио да ми дају изјаву да ће Република Србија мени и детету, надокнадити сву материјалну и нематеријалну штету и безусловно и благовремено му омогућити у свету најсавременију медицинску терапију у случају појаве трајних компликација изазваних вакцином ММР, одговорили су да они нису за то надлежни. Када сам приложио то суду, судија се само насмејала и рекла ово за 9 месеци застарева! Ај здраво!!!

postavljaj pitanja

pre 6 godina

vakcine imaju pozitivne i negativne strane. do sada se pricalo samo o pozitivnim, a sada se pocinje pricati i o negativnim.
buduci da 100 godina nije bilo kritike sad svi imamo usadjene predrasude da vakcine imaju samo pozitivnu stranu.
te je predrasude, kao i druge, tesko rusiti, pa otuda i ovako tvrdi stavovi onih koji ne dozvoljavaju bilo kakvu kritiku.
kako drugacije objasniti tezu: Vakcine su dobre!
Ne mogu SVE vakcine biti dobre kao sto ni sva hrana ili lijek ili bilo sta drugo nije dobro, nego je nesto dobro, nesto srednje, a nesto lose.
Valjda to zdrav razum nalaze...
Razmislite o tome kako semoze testirati nova vakcina...ne moze se dati djeci a onda zaraziti djecu tim virusom za koji vakcina stiti. to bi bilo neeticki. Pravo testiranje je u populaciji koja sada kada se njen glas cuje putem interneta u milionima prijavljuje opasne poslijedice, a svi kazu: Bas nas briga....
Pa sta bi trebalo da se desi da se upali crveno svijetlo, ako ne upravo to...?
Ljudi, nazalost, cak i kod nas, vjeruju sistemu i medijima da ih zastite.
Medjtim, dobro je da je ova diskusija otvorena, jer ce u konacnici dovesti do bezbjednijih vakcina za nasu djecu.
Nemojte se primati na pokusaje lobista da se ova prica pretvori u za i protiv.
Ona treba da bude za bezbjedne vakcine, koje su moguce: monovaletne, bez zive i pojacivaca i sl...

Ana

pre 6 godina

Kako država zna da li je moje dete vakcinisano ili nije? Dete ima 5 godina, ide u privatni DZ, privatni vrtić. ići će i u privatnu školu. Što se države tiče, niko me za ovih 5 godina nije kontaktirao da pita da li sam ikada odvela dete lekaru!

Vesna

pre 6 godina

Drzava brine o zdravlju i bezbednosti dece kada treba ubrizgati vakcinu, naplatiti kaznu za pojas i sedista za bebe...ali porodice cak i za 500€ za lecenje dece moraju moliti preko novina i fejsbuka.

Старац Исаија

pre 6 godina

Дебата о штетним ефектима вакцина траје свуда у свету и далеко је од завршене. Ствари би биле много јасније да једна страна у дебати није индустрија која на вакцинама зарађује десетине милијарди годишње и спонзорише хиљаде научних истраживања.

pp

pre 6 godina

Nisma za kaznjavanje roditelja , ali da se uvede ako njihovo dete oboli od neke bolesti koje se moglo spreciit vakcinom (da onda snose sve troskove lecenje deteta i da roditelji takve dece ne smeju onda da traze sredstva za lecneje preko medija) i ako se neko razboli u okrezenju npr neko drugo dete iz vrtica i skole (i dokaze se da je dete bilo prenosioc) da rodilteji placaju i lecenje te dece.

David Pokrajac

pre 6 godina

"Debata o stetnim efektima vakcine" je debata koju vode poluobavesteni, poluobrazovani i uplaseni ljudi. To nije debata zasnovana ni na cinjenicama ni na podacima, vec na teoriji zavere.
Ni jedan ozbiljan naucnik nece imati ni sekunde dvoumljenja da odgovori na pitanje da su vakcine korisne.

слободни човек

pre 6 godina

Micha81
зато могу да ти гарантују да ако то не вакцинисање постане тренд дете ти сигурно неће ходати од парализе а готово сигурно ћемо се борити за њихове животе у блиској будућности.
Питајте Румуне.
Сетите се што је Вук Стефановић Караџић носио баш име вук и колико су његови родитељи деце оплакали.

Paster, ne pastir (da ne kažem čoban)

pre 6 godina

Kad vam dete ujede pas nepoznatog porekla, a vi ni slučajno ne dajte da vam ga vakcinišu protiv besnila... A ni protiv tetanusa, kad smo već kod toga.

Dalje, svaki put od lekara a i od države obavezno tražite garancije da vam detetu ništa neće biti ni od brufena, kapi za nos, pavlovićeve masti, urbazona, omega3, penicilina... zašto ne i probiotika i vitaminskih sirupa... znate već i sami čega sve još... naravno, obavezno uz zahtev za nadoknadu svih eventualnih štetnih posledica.

Jao, dali ste mi još milion dobrih ideja... Mogli bismo recimo da tražimo garanciju od države da nam dete neće imati uspeh manji od vrlodobrog u osnovnoj školi! A čekajte, to smo izgleda već dobili. Onda, a da tražimo garanciju da neće dete da nam se zakuca kolima u neki stub daleko bilo, kad jednom dobije vozačku dozvolu (izdatu od države, logično)...

A tek ovi farmaceuti, ne mogu da verujem i da se načudim koliko su glupi... Dakle da oni pokušavaju da zarade na vakcinama koje se daju par puta u životu, umesto da lepo ubiraju kajmak na antibioticima, antiinflamaticima, vitaminskim dodacima i sličnim stvarima koje mogu da nam uvaljuju doživotno svakoga dana... ccc!!! Aaa, neee... ček ček, oni to u stvari već rade...

M

pre 6 godina

@pp
Aha,a paralizu drugog deteta će kako otplatiti? Smrt deteta?
Te bolesti su zarazne, ako se drugo dete jer je previše malo ili je bilo bolesno pa nije dobilo vakcinu a zarazilo se od deteta čiji roditelji nisu hteli da ga vakcinišu, kako će nadoknaditi sve užasne posledice koje se mogu desiti?

Q

pre 6 godina

Podnete su prijave, a da li je neko procesuiran, da li su izrečene kazne i da li su sprovedene? I šta se dešava u slučaju kad roditelj i posle plaćene kazne odbije da vakciniše dete?

I da li roditelji nevakcinisane dece koja npr. zaraze nevakcinisanu trudnicu imaju neku zakonsku odgovornost kad se rodi dete te žene sa urođenim bolestima srca, nervnog sistema, gluvoćom, slepilom...?

Što više čitam o protivnicima vakcine i njihovim argumentima koji samo deluju logično, a ustvari se zasnivaju na početnoj pogrešnoj premisi, sve sam uverenija da je vakcina jedno od najboljih, ali i najgorih dostignuća civilizacije. Najbolje iz očiglednih razloga, a najgore - pa, valjda je i to jasno, ima nas previše, raznih...

Cinderella

pre 6 godina

Svi bi izgleda da sude,neki cak ni nemaju decu pa daju sebi za pravo da nesto "pametno" kazu. A da,radi se o tudjoj deci. Dilema je oko MMR vakcine,a ne oko drugih vakcina. I da,imamo lekare koji to potvrdjuju i koji nisu vakcinisali svoju decu.
I da,to moze da se dogodi,da MMR vakcina bude " okidac" kako neki tvrde. Meni licno je dr alergolog moje dece,potvrdio da MMR vakcina izaziva autizam,ALI iskljucivo do druge godine i samo vazi za decake! Ne znam zasto ne vazi za devojcice...i ne izaziva virus konkretno, vec supstaanca koja vezuje te tri komponente. Vezuje se za DNK deteta i nemoguce je popraviti stvar...ostalo svi znaju...to je iz mog iskustva,pa ako neko ima dilemu neka odlozi vakcinu do druge godine. Moje dete je MMR primilo sa dve i po godine.