Ponedeljak, 24.04.2017.

22:29

Generali SAD: Suprotstaviti se Rusiji, naoružava talibane

Visoko pozicionirani američki vojni zvaničnici poručili su da se SAD moraju suprotstaviti Rusiji jer, kako tvrde, obezbeđuje oružje za talibane.

Izvor: Tanjug

Generali SAD: Suprotstaviti se Rusiji, naoružava talibane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

eupcija

pre 7 godina

Ovo s Talibanima se ne zna ko pije ko placa. Rusija za razliku od Kine i SAD-a smatra Talibane teroristickom skupinom. S druge strane, jedino Rusija od tih zemalja aktivno ucestvuje u razgovorima s talibanskim liderima, kao da ustvari nisu teroristi nego legitimna politicka snaga. Pa se ti sad snadji. Sve je moguce.(Zbunjujuce, 24. april 2017 22:50)Nedavno su i zvaničnici iz Kabula,koji je pod političkom i vojnom kontrolom Amerikanaca,pregovarali sa Talibanima.Jedino rešenje za zaustavljanje sukoba je neki dogovor Kabula i Talibana.

trojanski konjusar

pre 7 godina

??? Da niste pobrkali loncice, malo? USA je napravila mudzahedine (talibane) '80-tih da bi se suprotstavili invaziji SSSR-a, a onda ste jadnu drzavu (Avganistan) ostavili na milost i nemilost tim istim mudzahedinima, kada se SSSR povukao. Kakva zamena teza, pa i Orvel bi vam pozavideo.
(Naopako, 24. april 2017 22:36)

TI si taj ko je *polupao* loncice (N.B. originalni izraz je "polupati loncice", potice iz jednog zaboravljenog starog vica od pre 50 godina, a znaci "pobrkati"; kasnije je vic zaboravljen, a loncici besmisleno pobrkani) i ti si taj ko zamenjuje teze (ti i mnogi takvi kao ti). Talibani *nisu* ondasnji mudzahedini! Talibanski pokret tada nije ni postojao. Stavise, pokrenut je upravo kao reakcija na vlast bivsih mudzahedina (i na borbu oko vlasti raznih frakcija tih mudzahedina). Talibani su bili dosli na vlast razjuruvsi bivse mudzahedine. Nakon americke intervencije, poslednji bivsi mudzahedini koji su i dalje pruzali otpor bili su ti koji su ih isterali iz Kabula. Naravno da su neki bivsi mudzahedini zavrsili i medju talibanima! To je i dalje bila ista zemlja i isti narod. Ali, to je bila nova stranica istorije tog naroda! I medju cetnicima i medju partizanima su se mogli naci i borci iz prerthodnog rata. I s jedne i s druge strane. I sta bi iz toga mogao zakljuciti? Ono sto ti Sputnjik i RT kazu.

SA

pre 7 godina

Stvarno ne znam od koga Talibani nabavljaju mitraljeze ali pare za kupovinu dolaze od Amera. Nekoliko ozbiljnih dokumentaraca je pokazalo da se milioni dolara koji su polednjih 15-ak godina Ameri placali za obezbedjenje konvoja za snabdevanje njihovih trupa u Afganistanu isli pravo u ruke Talibanima...

jako i do samog kraja

pre 7 godina

Jes of kors, a talibančiće su napravili Asad i zli Kremlj.
Pa ovakvim splačinama više ne veruje ni sirotinja iz Filadelfije.

Rimtutituki

pre 7 godina

Ju, ju, ju, ju, ju... pomenu čovek i medjunarodno pravo i suverenitet zemlje. Ima tamo jedna država zove se Srbija, dakle nije na Bliskom Istoku i nije Sirija nego je negde u Evropi, moraš uzeti kartu generale slabo si učio na west pointu.

Robert

pre 7 godina

Prvo da ovde očigledno treba objasniti da Muđehedin znači sveti ratnik za islam. Tako da i Taliban može biti sveti ratnik i šiija i sunita i tučin i arapin. Pošto je muđahedin islamski sveti ratnik , trenutnio podela na muđehedine i talibane je totalno neadekvatna. Amerikanci su osamdesetih naoružavali pobunjenike i nazivali ih muđahedinima. Što se tiče optužbi da rusi naoružavaju talibane (koji su se dok su tukli Ruse zvali muđahedini) kao i obično amerikanci za te optužbe nemaju nikakve dokaze

sale

pre 7 godina

Kao primer, Matis je naveo da bi "bilo kakvo dostavljanje oružja iz strane zemlje predstavljalo kršenje međunarodnog prava".

A naourazavanje i trening pobunjenika u Siriji? TOW protiv tenkovske rakete?

momo dobri

pre 7 godina

Ljudi,politika na tom nivou i interes na tom nivou ne bira.Mi se ovde kao prepucavamo a nismo svesni sta su SAD,Rusija,Iran,Kina itd. i koje zamisli oni imaju za narednih 20 godina..i posle se kao cudimo i optuzujemo jedne ili druge...a svi dve znamo a kad ne ispadne tako onda kriv drugi...eee

Mare

pre 7 godina

"Bilo kakvo dostavljanje oruzija iz strane zemlje bi predstavljalo krsenje medjunarodnog prava".

Divno je medjunarodno pravo kad americkoj gu..ci treba. Ali da vidumo kad im nije trebalo:

Naoruzavanje teroristickih grupacija u Libiji, Siriji, Somaliji i na Kosovu, plus naoruzavanje mudzahedina u
BiH. Eto "samo" 5 primera gde su oni dostavljali oruzije vojnim grupacijama i krsili medjunarodno pravo.

Oliver

pre 7 godina

@ludilo
Ne znam sta ti je tu cudno? Osamdesetih su mudzahedini bili saveznici Amerike,ukljucujuci i BIn Ladena,u borbi protiv komunisticke imperije zla zvane SSSR.Amerikanci su koristili sva sredstva protiv komunista,ukljucujuci i mudzahedine.NIsu oni znali da ce se jednog dana okrenuti protiv njih,ali sve i da su znali,pristali bi,samo da sruse SSSR.Uostalom to je potvrdio cuveni strateg Zbignjev Bzezinski,koji je rekao,da ako je cena za rusenje SSSR-a bila pojava mudzahedina i njihov teror,onda se isplatilo.Otvoreno je to rekao.U politici je uobicajeno da se menjaju odnosi izmedju istih aktera.Npr,Iran je bio veliki saveznik Amerike za vreme saha,promenila se vlast,dosao Homeini,i Iran postao najveci neprijatelj Amerike.Sadam Husein bio saveznik dok je ratovao protiv Irana,pa postao najveci neprijatelj.Bin Laden isto.Sta je tu cudno? To su normalne stvari u politici.Okolnosti se menjaju,interesi se menjaju.Nije to nikakvo ludilo,nego savrsena racionalnost.To sto je licemerno je druga prica,ali gde pise da je licemerje zabranjeno u politici?

miki

pre 7 godina

Neko je ovde napisao da su Ameri skrod prolupali. Nszalost ovo je mnogo gore od toga, jer ovi Trampovi "mirotvorci" uz pomoc sile prete svakom ko im stane na put. Valjda misle da su svi putevi samo njihobi, a to je naravno veoma opasno.

jasdf

pre 7 godina

Mudzahedini i Talivani nisu iste skupine. Mudzahedini su postojali sedamdesetih i osamdesetih i naoruzavale su ih SAD. Talibani su se odcepili od te grupacije, ratovali protiv nje i preuzeli vlast od iste. To sto su SAD nekada naoruzavale mudzahedine ne znaci da Rusija danas ne naoruzava Talibane. Ima kontakte na visokom nivou sa istima, a ne bi bio prvi put da naoruzavaju paravojne i teroristicke grupacije

Legenda

pre 7 godina

(Naopako, 24. april 2017 22:36)

Mudzahedini s americkom podrskom koje je vodio Massoud su se borili protiv Talibana, nesto si pobrkao. Massouda su Talibani i ubili.

dule

pre 7 godina

Talibani?Ona ekipa koju su Ameri naoruzavali devedesetih?
(Boki, 24. april 2017 22:48)

Jok. Osamdesetih. Kad su proterali Ruse iz Afganistana tad je prestala direktna podrška SAD ali tad je već bilo malo kasno.

gluon

pre 7 godina

Otkad i otkud amerikancima smeta naoružavanje talibana?

Jedino ako su zabrinuti za kršenje autorskih prava, pošto su oni smislili taj genijalni koncept. Snimljen je čak i holivudski film A produkcije na tu temu

Vz

pre 7 godina

Licemerja li. Vrlo je moguce da rusi daju naoruzanje strani koja je protiv amerike, ali to sto amerika stoji iza nekoga dovoljno govori o njihovoj pomoci. Sad, oni mogu da pomazu koga hoce, da napadaju koga hoce, da urade sta god im padne na pamet bez obzira na to koliko krse medjunarodno pravo i sve ostale protokole, a druge pljuju. Jednostavno, jezivi su...

Ludilo

pre 7 godina

Ovi su nacisto prolupali. Pa Regan se jos osamdesetih javno slikao sa Bin Ladenom kada su stvarali talibane. Nazivao ih hrabrim ustanicima protiv Rusa. Ocigledno su se zaglavili u Avganistanu i potrosili preko 800 milijardi dolara na potpuno neefikasan rat pa sad da opravdaju trosak moraju propagandno da svaljuju na Ruse. Kao i sve uostalom blame it on Russia.

zubar

pre 7 godina

Cime se Rusi bave i kako naoruzavaju sve zaracene strane nam potvrdjuje i nas slucaj, kad su devedesetih prodavali svima naoruzanje i nama i hrvatima(S300, helihoptere, avione...), sta vise ruski piloti su leteli hrvatskim avionima i bombardovali Srbe u Krajini.

Tako,da me ova vest ne iznenadjuje.
Rusi rade samo ono sto imaju intres i zato jesu bez prijatelja i najomrznutiji u svetu.
Svi prijatelji i saveznici su ih napustili, ostala je jedino Srbija, ali koliko vidim i to je pri kraju.

Zbunjujuce

pre 7 godina

Ovo s Talibanima se ne zna ko pije ko placa. Rusija za razliku od Kine i SAD-a smatra Talibane teroristickom skupinom. S druge strane, jedino Rusija od tih zemalja aktivno ucestvuje u razgovorima s talibanskim liderima, kao da ustvari nisu teroristi nego legitimna politicka snaga. Pa se ti sad snadji. Sve je moguce.

Naopako

pre 7 godina

??? Da niste pobrkali loncice, malo? USA je napravila mudzahedine (talibane) '80-tih da bi se suprotstavili invaziji SSSR-a, a onda ste jadnu drzavu (Avganistan) ostavili na milost i nemilost tim istim mudzahedinima, kada se SSSR povukao. Kakva zamena teza, pa i Orvel bi vam pozavideo.

артиљерац

pre 7 godina

Мале моје параноје.16 година не могу да победе талибане,сад им Руси
криви.Господо,ајде да будемо мало озбиљни.За промену.Не измишљајте
глупости и несувисла оправдања.ВИ сте талибанима дотурали оружје
док је СССР водио рат с њима.И "стингере",али и руско оружје које сте покуповали по свету.Стокови руског оружја у чланицама НАТО,
бившим чланицама варшавског пакта су до неба.Па јел вас Израел
провалио да сте наредили Украјини(ви сте платили)да прода ИД ракете
за ВБР,који су испоручени преко Бугарске.И коме ви држите предавања?

Naopako

pre 7 godina

??? Da niste pobrkali loncice, malo? USA je napravila mudzahedine (talibane) '80-tih da bi se suprotstavili invaziji SSSR-a, a onda ste jadnu drzavu (Avganistan) ostavili na milost i nemilost tim istim mudzahedinima, kada se SSSR povukao. Kakva zamena teza, pa i Orvel bi vam pozavideo.

Ludilo

pre 7 godina

Ovi su nacisto prolupali. Pa Regan se jos osamdesetih javno slikao sa Bin Ladenom kada su stvarali talibane. Nazivao ih hrabrim ustanicima protiv Rusa. Ocigledno su se zaglavili u Avganistanu i potrosili preko 800 milijardi dolara na potpuno neefikasan rat pa sad da opravdaju trosak moraju propagandno da svaljuju na Ruse. Kao i sve uostalom blame it on Russia.

артиљерац

pre 7 godina

Мале моје параноје.16 година не могу да победе талибане,сад им Руси
криви.Господо,ајде да будемо мало озбиљни.За промену.Не измишљајте
глупости и несувисла оправдања.ВИ сте талибанима дотурали оружје
док је СССР водио рат с њима.И "стингере",али и руско оружје које сте покуповали по свету.Стокови руског оружја у чланицама НАТО,
бившим чланицама варшавског пакта су до неба.Па јел вас Израел
провалио да сте наредили Украјини(ви сте платили)да прода ИД ракете
за ВБР,који су испоручени преко Бугарске.И коме ви држите предавања?

miki

pre 7 godina

Neko je ovde napisao da su Ameri skrod prolupali. Nszalost ovo je mnogo gore od toga, jer ovi Trampovi "mirotvorci" uz pomoc sile prete svakom ko im stane na put. Valjda misle da su svi putevi samo njihobi, a to je naravno veoma opasno.

gluon

pre 7 godina

Otkad i otkud amerikancima smeta naoružavanje talibana?

Jedino ako su zabrinuti za kršenje autorskih prava, pošto su oni smislili taj genijalni koncept. Snimljen je čak i holivudski film A produkcije na tu temu

dule

pre 7 godina

Talibani?Ona ekipa koju su Ameri naoruzavali devedesetih?
(Boki, 24. april 2017 22:48)

Jok. Osamdesetih. Kad su proterali Ruse iz Afganistana tad je prestala direktna podrška SAD ali tad je već bilo malo kasno.

Oliver

pre 7 godina

@ludilo
Ne znam sta ti je tu cudno? Osamdesetih su mudzahedini bili saveznici Amerike,ukljucujuci i BIn Ladena,u borbi protiv komunisticke imperije zla zvane SSSR.Amerikanci su koristili sva sredstva protiv komunista,ukljucujuci i mudzahedine.NIsu oni znali da ce se jednog dana okrenuti protiv njih,ali sve i da su znali,pristali bi,samo da sruse SSSR.Uostalom to je potvrdio cuveni strateg Zbignjev Bzezinski,koji je rekao,da ako je cena za rusenje SSSR-a bila pojava mudzahedina i njihov teror,onda se isplatilo.Otvoreno je to rekao.U politici je uobicajeno da se menjaju odnosi izmedju istih aktera.Npr,Iran je bio veliki saveznik Amerike za vreme saha,promenila se vlast,dosao Homeini,i Iran postao najveci neprijatelj Amerike.Sadam Husein bio saveznik dok je ratovao protiv Irana,pa postao najveci neprijatelj.Bin Laden isto.Sta je tu cudno? To su normalne stvari u politici.Okolnosti se menjaju,interesi se menjaju.Nije to nikakvo ludilo,nego savrsena racionalnost.To sto je licemerno je druga prica,ali gde pise da je licemerje zabranjeno u politici?

Vz

pre 7 godina

Licemerja li. Vrlo je moguce da rusi daju naoruzanje strani koja je protiv amerike, ali to sto amerika stoji iza nekoga dovoljno govori o njihovoj pomoci. Sad, oni mogu da pomazu koga hoce, da napadaju koga hoce, da urade sta god im padne na pamet bez obzira na to koliko krse medjunarodno pravo i sve ostale protokole, a druge pljuju. Jednostavno, jezivi su...

Zbunjujuce

pre 7 godina

Ovo s Talibanima se ne zna ko pije ko placa. Rusija za razliku od Kine i SAD-a smatra Talibane teroristickom skupinom. S druge strane, jedino Rusija od tih zemalja aktivno ucestvuje u razgovorima s talibanskim liderima, kao da ustvari nisu teroristi nego legitimna politicka snaga. Pa se ti sad snadji. Sve je moguce.

zubar

pre 7 godina

Cime se Rusi bave i kako naoruzavaju sve zaracene strane nam potvrdjuje i nas slucaj, kad su devedesetih prodavali svima naoruzanje i nama i hrvatima(S300, helihoptere, avione...), sta vise ruski piloti su leteli hrvatskim avionima i bombardovali Srbe u Krajini.

Tako,da me ova vest ne iznenadjuje.
Rusi rade samo ono sto imaju intres i zato jesu bez prijatelja i najomrznutiji u svetu.
Svi prijatelji i saveznici su ih napustili, ostala je jedino Srbija, ali koliko vidim i to je pri kraju.

Legenda

pre 7 godina

(Naopako, 24. april 2017 22:36)

Mudzahedini s americkom podrskom koje je vodio Massoud su se borili protiv Talibana, nesto si pobrkao. Massouda su Talibani i ubili.

jasdf

pre 7 godina

Mudzahedini i Talivani nisu iste skupine. Mudzahedini su postojali sedamdesetih i osamdesetih i naoruzavale su ih SAD. Talibani su se odcepili od te grupacije, ratovali protiv nje i preuzeli vlast od iste. To sto su SAD nekada naoruzavale mudzahedine ne znaci da Rusija danas ne naoruzava Talibane. Ima kontakte na visokom nivou sa istima, a ne bi bio prvi put da naoruzavaju paravojne i teroristicke grupacije

Rimtutituki

pre 7 godina

Ju, ju, ju, ju, ju... pomenu čovek i medjunarodno pravo i suverenitet zemlje. Ima tamo jedna država zove se Srbija, dakle nije na Bliskom Istoku i nije Sirija nego je negde u Evropi, moraš uzeti kartu generale slabo si učio na west pointu.

sale

pre 7 godina

Kao primer, Matis je naveo da bi "bilo kakvo dostavljanje oružja iz strane zemlje predstavljalo kršenje međunarodnog prava".

A naourazavanje i trening pobunjenika u Siriji? TOW protiv tenkovske rakete?

jako i do samog kraja

pre 7 godina

Jes of kors, a talibančiće su napravili Asad i zli Kremlj.
Pa ovakvim splačinama više ne veruje ni sirotinja iz Filadelfije.

Mare

pre 7 godina

"Bilo kakvo dostavljanje oruzija iz strane zemlje bi predstavljalo krsenje medjunarodnog prava".

Divno je medjunarodno pravo kad americkoj gu..ci treba. Ali da vidumo kad im nije trebalo:

Naoruzavanje teroristickih grupacija u Libiji, Siriji, Somaliji i na Kosovu, plus naoruzavanje mudzahedina u
BiH. Eto "samo" 5 primera gde su oni dostavljali oruzije vojnim grupacijama i krsili medjunarodno pravo.

Robert

pre 7 godina

Prvo da ovde očigledno treba objasniti da Muđehedin znači sveti ratnik za islam. Tako da i Taliban može biti sveti ratnik i šiija i sunita i tučin i arapin. Pošto je muđahedin islamski sveti ratnik , trenutnio podela na muđehedine i talibane je totalno neadekvatna. Amerikanci su osamdesetih naoružavali pobunjenike i nazivali ih muđahedinima. Što se tiče optužbi da rusi naoružavaju talibane (koji su se dok su tukli Ruse zvali muđahedini) kao i obično amerikanci za te optužbe nemaju nikakve dokaze

SA

pre 7 godina

Stvarno ne znam od koga Talibani nabavljaju mitraljeze ali pare za kupovinu dolaze od Amera. Nekoliko ozbiljnih dokumentaraca je pokazalo da se milioni dolara koji su polednjih 15-ak godina Ameri placali za obezbedjenje konvoja za snabdevanje njihovih trupa u Afganistanu isli pravo u ruke Talibanima...

eupcija

pre 7 godina

Ovo s Talibanima se ne zna ko pije ko placa. Rusija za razliku od Kine i SAD-a smatra Talibane teroristickom skupinom. S druge strane, jedino Rusija od tih zemalja aktivno ucestvuje u razgovorima s talibanskim liderima, kao da ustvari nisu teroristi nego legitimna politicka snaga. Pa se ti sad snadji. Sve je moguce.(Zbunjujuce, 24. april 2017 22:50)Nedavno su i zvaničnici iz Kabula,koji je pod političkom i vojnom kontrolom Amerikanaca,pregovarali sa Talibanima.Jedino rešenje za zaustavljanje sukoba je neki dogovor Kabula i Talibana.

trojanski konjusar

pre 7 godina

??? Da niste pobrkali loncice, malo? USA je napravila mudzahedine (talibane) '80-tih da bi se suprotstavili invaziji SSSR-a, a onda ste jadnu drzavu (Avganistan) ostavili na milost i nemilost tim istim mudzahedinima, kada se SSSR povukao. Kakva zamena teza, pa i Orvel bi vam pozavideo.
(Naopako, 24. april 2017 22:36)

TI si taj ko je *polupao* loncice (N.B. originalni izraz je "polupati loncice", potice iz jednog zaboravljenog starog vica od pre 50 godina, a znaci "pobrkati"; kasnije je vic zaboravljen, a loncici besmisleno pobrkani) i ti si taj ko zamenjuje teze (ti i mnogi takvi kao ti). Talibani *nisu* ondasnji mudzahedini! Talibanski pokret tada nije ni postojao. Stavise, pokrenut je upravo kao reakcija na vlast bivsih mudzahedina (i na borbu oko vlasti raznih frakcija tih mudzahedina). Talibani su bili dosli na vlast razjuruvsi bivse mudzahedine. Nakon americke intervencije, poslednji bivsi mudzahedini koji su i dalje pruzali otpor bili su ti koji su ih isterali iz Kabula. Naravno da su neki bivsi mudzahedini zavrsili i medju talibanima! To je i dalje bila ista zemlja i isti narod. Ali, to je bila nova stranica istorije tog naroda! I medju cetnicima i medju partizanima su se mogli naci i borci iz prerthodnog rata. I s jedne i s druge strane. I sta bi iz toga mogao zakljuciti? Ono sto ti Sputnjik i RT kazu.

momo dobri

pre 7 godina

Ljudi,politika na tom nivou i interes na tom nivou ne bira.Mi se ovde kao prepucavamo a nismo svesni sta su SAD,Rusija,Iran,Kina itd. i koje zamisli oni imaju za narednih 20 godina..i posle se kao cudimo i optuzujemo jedne ili druge...a svi dve znamo a kad ne ispadne tako onda kriv drugi...eee

zubar

pre 7 godina

Cime se Rusi bave i kako naoruzavaju sve zaracene strane nam potvrdjuje i nas slucaj, kad su devedesetih prodavali svima naoruzanje i nama i hrvatima(S300, helihoptere, avione...), sta vise ruski piloti su leteli hrvatskim avionima i bombardovali Srbe u Krajini.

Tako,da me ova vest ne iznenadjuje.
Rusi rade samo ono sto imaju intres i zato jesu bez prijatelja i najomrznutiji u svetu.
Svi prijatelji i saveznici su ih napustili, ostala je jedino Srbija, ali koliko vidim i to je pri kraju.

jasdf

pre 7 godina

Mudzahedini i Talivani nisu iste skupine. Mudzahedini su postojali sedamdesetih i osamdesetih i naoruzavale su ih SAD. Talibani su se odcepili od te grupacije, ratovali protiv nje i preuzeli vlast od iste. To sto su SAD nekada naoruzavale mudzahedine ne znaci da Rusija danas ne naoruzava Talibane. Ima kontakte na visokom nivou sa istima, a ne bi bio prvi put da naoruzavaju paravojne i teroristicke grupacije

Legenda

pre 7 godina

(Naopako, 24. april 2017 22:36)

Mudzahedini s americkom podrskom koje je vodio Massoud su se borili protiv Talibana, nesto si pobrkao. Massouda su Talibani i ubili.

артиљерац

pre 7 godina

Мале моје параноје.16 година не могу да победе талибане,сад им Руси
криви.Господо,ајде да будемо мало озбиљни.За промену.Не измишљајте
глупости и несувисла оправдања.ВИ сте талибанима дотурали оружје
док је СССР водио рат с њима.И "стингере",али и руско оружје које сте покуповали по свету.Стокови руског оружја у чланицама НАТО,
бившим чланицама варшавског пакта су до неба.Па јел вас Израел
провалио да сте наредили Украјини(ви сте платили)да прода ИД ракете
за ВБР,који су испоручени преко Бугарске.И коме ви држите предавања?

Ludilo

pre 7 godina

Ovi su nacisto prolupali. Pa Regan se jos osamdesetih javno slikao sa Bin Ladenom kada su stvarali talibane. Nazivao ih hrabrim ustanicima protiv Rusa. Ocigledno su se zaglavili u Avganistanu i potrosili preko 800 milijardi dolara na potpuno neefikasan rat pa sad da opravdaju trosak moraju propagandno da svaljuju na Ruse. Kao i sve uostalom blame it on Russia.

trojanski konjusar

pre 7 godina

??? Da niste pobrkali loncice, malo? USA je napravila mudzahedine (talibane) '80-tih da bi se suprotstavili invaziji SSSR-a, a onda ste jadnu drzavu (Avganistan) ostavili na milost i nemilost tim istim mudzahedinima, kada se SSSR povukao. Kakva zamena teza, pa i Orvel bi vam pozavideo.
(Naopako, 24. april 2017 22:36)

TI si taj ko je *polupao* loncice (N.B. originalni izraz je "polupati loncice", potice iz jednog zaboravljenog starog vica od pre 50 godina, a znaci "pobrkati"; kasnije je vic zaboravljen, a loncici besmisleno pobrkani) i ti si taj ko zamenjuje teze (ti i mnogi takvi kao ti). Talibani *nisu* ondasnji mudzahedini! Talibanski pokret tada nije ni postojao. Stavise, pokrenut je upravo kao reakcija na vlast bivsih mudzahedina (i na borbu oko vlasti raznih frakcija tih mudzahedina). Talibani su bili dosli na vlast razjuruvsi bivse mudzahedine. Nakon americke intervencije, poslednji bivsi mudzahedini koji su i dalje pruzali otpor bili su ti koji su ih isterali iz Kabula. Naravno da su neki bivsi mudzahedini zavrsili i medju talibanima! To je i dalje bila ista zemlja i isti narod. Ali, to je bila nova stranica istorije tog naroda! I medju cetnicima i medju partizanima su se mogli naci i borci iz prerthodnog rata. I s jedne i s druge strane. I sta bi iz toga mogao zakljuciti? Ono sto ti Sputnjik i RT kazu.

Naopako

pre 7 godina

??? Da niste pobrkali loncice, malo? USA je napravila mudzahedine (talibane) '80-tih da bi se suprotstavili invaziji SSSR-a, a onda ste jadnu drzavu (Avganistan) ostavili na milost i nemilost tim istim mudzahedinima, kada se SSSR povukao. Kakva zamena teza, pa i Orvel bi vam pozavideo.

Oliver

pre 7 godina

@ludilo
Ne znam sta ti je tu cudno? Osamdesetih su mudzahedini bili saveznici Amerike,ukljucujuci i BIn Ladena,u borbi protiv komunisticke imperije zla zvane SSSR.Amerikanci su koristili sva sredstva protiv komunista,ukljucujuci i mudzahedine.NIsu oni znali da ce se jednog dana okrenuti protiv njih,ali sve i da su znali,pristali bi,samo da sruse SSSR.Uostalom to je potvrdio cuveni strateg Zbignjev Bzezinski,koji je rekao,da ako je cena za rusenje SSSR-a bila pojava mudzahedina i njihov teror,onda se isplatilo.Otvoreno je to rekao.U politici je uobicajeno da se menjaju odnosi izmedju istih aktera.Npr,Iran je bio veliki saveznik Amerike za vreme saha,promenila se vlast,dosao Homeini,i Iran postao najveci neprijatelj Amerike.Sadam Husein bio saveznik dok je ratovao protiv Irana,pa postao najveci neprijatelj.Bin Laden isto.Sta je tu cudno? To su normalne stvari u politici.Okolnosti se menjaju,interesi se menjaju.Nije to nikakvo ludilo,nego savrsena racionalnost.To sto je licemerno je druga prica,ali gde pise da je licemerje zabranjeno u politici?

miki

pre 7 godina

Neko je ovde napisao da su Ameri skrod prolupali. Nszalost ovo je mnogo gore od toga, jer ovi Trampovi "mirotvorci" uz pomoc sile prete svakom ko im stane na put. Valjda misle da su svi putevi samo njihobi, a to je naravno veoma opasno.

Vz

pre 7 godina

Licemerja li. Vrlo je moguce da rusi daju naoruzanje strani koja je protiv amerike, ali to sto amerika stoji iza nekoga dovoljno govori o njihovoj pomoci. Sad, oni mogu da pomazu koga hoce, da napadaju koga hoce, da urade sta god im padne na pamet bez obzira na to koliko krse medjunarodno pravo i sve ostale protokole, a druge pljuju. Jednostavno, jezivi su...

gluon

pre 7 godina

Otkad i otkud amerikancima smeta naoružavanje talibana?

Jedino ako su zabrinuti za kršenje autorskih prava, pošto su oni smislili taj genijalni koncept. Snimljen je čak i holivudski film A produkcije na tu temu

Zbunjujuce

pre 7 godina

Ovo s Talibanima se ne zna ko pije ko placa. Rusija za razliku od Kine i SAD-a smatra Talibane teroristickom skupinom. S druge strane, jedino Rusija od tih zemalja aktivno ucestvuje u razgovorima s talibanskim liderima, kao da ustvari nisu teroristi nego legitimna politicka snaga. Pa se ti sad snadji. Sve je moguce.

dule

pre 7 godina

Talibani?Ona ekipa koju su Ameri naoruzavali devedesetih?
(Boki, 24. april 2017 22:48)

Jok. Osamdesetih. Kad su proterali Ruse iz Afganistana tad je prestala direktna podrška SAD ali tad je već bilo malo kasno.

Mare

pre 7 godina

"Bilo kakvo dostavljanje oruzija iz strane zemlje bi predstavljalo krsenje medjunarodnog prava".

Divno je medjunarodno pravo kad americkoj gu..ci treba. Ali da vidumo kad im nije trebalo:

Naoruzavanje teroristickih grupacija u Libiji, Siriji, Somaliji i na Kosovu, plus naoruzavanje mudzahedina u
BiH. Eto "samo" 5 primera gde su oni dostavljali oruzije vojnim grupacijama i krsili medjunarodno pravo.

Rimtutituki

pre 7 godina

Ju, ju, ju, ju, ju... pomenu čovek i medjunarodno pravo i suverenitet zemlje. Ima tamo jedna država zove se Srbija, dakle nije na Bliskom Istoku i nije Sirija nego je negde u Evropi, moraš uzeti kartu generale slabo si učio na west pointu.

momo dobri

pre 7 godina

Ljudi,politika na tom nivou i interes na tom nivou ne bira.Mi se ovde kao prepucavamo a nismo svesni sta su SAD,Rusija,Iran,Kina itd. i koje zamisli oni imaju za narednih 20 godina..i posle se kao cudimo i optuzujemo jedne ili druge...a svi dve znamo a kad ne ispadne tako onda kriv drugi...eee

SA

pre 7 godina

Stvarno ne znam od koga Talibani nabavljaju mitraljeze ali pare za kupovinu dolaze od Amera. Nekoliko ozbiljnih dokumentaraca je pokazalo da se milioni dolara koji su polednjih 15-ak godina Ameri placali za obezbedjenje konvoja za snabdevanje njihovih trupa u Afganistanu isli pravo u ruke Talibanima...

jako i do samog kraja

pre 7 godina

Jes of kors, a talibančiće su napravili Asad i zli Kremlj.
Pa ovakvim splačinama više ne veruje ni sirotinja iz Filadelfije.

Robert

pre 7 godina

Prvo da ovde očigledno treba objasniti da Muđehedin znači sveti ratnik za islam. Tako da i Taliban može biti sveti ratnik i šiija i sunita i tučin i arapin. Pošto je muđahedin islamski sveti ratnik , trenutnio podela na muđehedine i talibane je totalno neadekvatna. Amerikanci su osamdesetih naoružavali pobunjenike i nazivali ih muđahedinima. Što se tiče optužbi da rusi naoružavaju talibane (koji su se dok su tukli Ruse zvali muđahedini) kao i obično amerikanci za te optužbe nemaju nikakve dokaze

sale

pre 7 godina

Kao primer, Matis je naveo da bi "bilo kakvo dostavljanje oružja iz strane zemlje predstavljalo kršenje međunarodnog prava".

A naourazavanje i trening pobunjenika u Siriji? TOW protiv tenkovske rakete?

eupcija

pre 7 godina

Ovo s Talibanima se ne zna ko pije ko placa. Rusija za razliku od Kine i SAD-a smatra Talibane teroristickom skupinom. S druge strane, jedino Rusija od tih zemalja aktivno ucestvuje u razgovorima s talibanskim liderima, kao da ustvari nisu teroristi nego legitimna politicka snaga. Pa se ti sad snadji. Sve je moguce.(Zbunjujuce, 24. april 2017 22:50)Nedavno su i zvaničnici iz Kabula,koji je pod političkom i vojnom kontrolom Amerikanaca,pregovarali sa Talibanima.Jedino rešenje za zaustavljanje sukoba je neki dogovor Kabula i Talibana.