Ponedeljak, 10.04.2017.

12:41

DW: Da li Amerikanci ponavljaju istorijske greške?

Vojni napad SAD na sirijski režim dogodio se tačno na stotu godišnjicu ulaska Amerike u Prvi svetski rat. Postoje li istorijske paralele?

Izvor: Dojèe vele

DW: Da li Amerikanci ponavljaju istorijske greške? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Diktat

pre 7 godina

Proslogodisnji izbori u SAD-u su pokazali samo jedno a to je kraj americke hegemonije.Ista je u defanzivi na svim frontovima a o ekonomskom krahu da i ne govorim.Dolar je potpuno bezvredna valuta koja je u opticaju samo zahvaljujuci americkim nuklearnim bojevim glavama u prevodu ko ga ne priznaje kao konvertibilnu valutu nestace sa lica zemlje.Kao i dva puta u istoriji , prvi i drugi svetski rat , amerikancima je potreban rat da bi ponovo kako tako uspostavili kontrolu i vratili se na celo kao supersila.Ako rat ne izazovu , bilo kakvog inteziteta , za 10 godina bice uticajni u svetu koliko i zemlje Juzne Amerike.Najveci im je problem sto rat nemaju sa kim da vode odnosno administracija im je totalno promasena , ukoliko ne dovedu na celo najsposobnijeg u poslednjih 20 godina Kolina Pauela ostali su smesni.Da ne govorimo o ruskoj vojnoj moci koja je bolja i efikasnija od americke.Rusija ima istorijsku sansu da ne ponovi greske Carske Rusije , posle Napoelonovih ratova , koja je imala Evropu na tacni ali katastrofalno feudalno uredjenje i kratkovidu spolju politiku.Ako Putin sada ustupi dzaba mu dosadasnji posao i karijera.Mi ostali misevi smo tu da se sakrijemo i pokusamo da prezivimo ovu partiju saha .

ima kučića koji ne vide veličinu

pre 7 godina

Ja mislim da neke posebne inovacije u tehnologiji ratovanja ovde nemaju, lekcije jesu izvukli iz sukoba u Bosni ali odstupaju od ideje. Malo koncentrisano sa održivom taktikom praktičnih incentiva i suprostavljanja istim incentivama političkim putem, ali ovde greše, prevelika teritorija je zahvaćena i ne uspevaju u potpunosti da kontrolišu žarišta, a ovi ne nasedaju uvek na ugovorene bitke. SAD jesu moćne, Rusija takodje i mogu da priušte sebi više od tri tenka koji će da buše rupe gde stignu ali to i jeste ideja, sada moraju da odluče, da li im je važna strategija i taktička urednost kontrole i držanja sukoba lokalnim ili im je važno da se razmeću silom i šalju političke poruke koga su sve u stanju da sahrane, sudili mu ili ne, bio kriv ili ne, imali prava ili ne, medjunarodnu zajednicu na svojoj strani ili direktno suprostavljene igrače koji se bore za svoj opstanak.

Edward Said

pre 7 godina

Sad svi čitaoci DW kao treba da lupaju glavu oko pitanja koja je najbolja strategija da američki političari, direktori korporacija i generali ostvare svoje ciljeve na Bliskom Istoku, i da li ponavljaju istorijske greške. Ko zna, možda i ponavljaju. Možda treba da se ugledaju na Francuze u Severnoj Africi, ili Hitlera u Istočnoj Evropi, možda su oni pravili manje istorijskih grešaka. A možda te priče nikog normalnog ne zanimaju, već ih zanima koji je najefikasniji način da, uz što manje istorijskih grešaka, amerikanci pokupe prnje i odu iz Sirije, Iraka i ostalih zemalja, po mogućstvu zajedno sa svim svojim omiljenim lokalnim diktatorima.

vladimir

pre 7 godina

Meni ovo samo liči na zataskavanje skandala u vezi upletenosti Rusa u američke izbore. Tramp pod pritiskom establishmenta pristaje da ruši Asada u zamenu za stopiranje istrage u vezi uticaja ruskih hakera i veza Trampovih saradnika sa predstavnicima Rusije. Verovatno ce mu dozvoliti i da se reši Obamacare-a i da eventualno počne zidati zid na južnoj granici. Naravno, ovo ne baziram ni na kakvim proverenim informacijama nego na osnovu mog ličnog shvatanja kamo funkcioniše američki državni aparat.

NYC

pre 7 godina

U prvi svetski rat usli 1917, u drugi takodje kad su procenili pobednika a sad ce verovatno i ISIS da rasture, kad su pred slomom.

Naravno, bice na strani pobednika.
(Lav, 10. april 2017 13:47)
Da znas nesto od istorije onda bi znao da se pobednik u ratu nije znao cak ni na pocetku 1918. Nemacka je kapitulirala jer je bila ekonomski iscrpljena na kraju, velikim delom ulaskom SAD u rat. KAda je Nemacka kapitulirala, nemacka vojska je i dalje bila u Francuskoj, nadomak Pariza. Nijedan saveznicki vojnik nije ni stupio na nemacku teritoriju tokom Prvog Svetskog Rata. Eto, toliko se znalo o pobedi. 1. aprila 1917. Rusija je kapitulirala i izasla iz Prvog Svetskog Rata. Situacija nije mogla biti gora po saveznike. 6. aprila, samo 5 dana kasnije, Amerika je usla u rat i time je sudbina Nemacke bila cementirana. Naucite malo istoriju. Amerika je uvek na strani pobednika zato sto uvek radi pravu stvar. Rusija je 80 godina pokusavala da svetu uvede komunizam i porazena je od te iste Amerike a njena ideologija je zavrsila na smetlistu istorije. Srecom. Rusija je cesto bila na strani gubitnika. Pozdrav iz Amerike. Uvek na strani pobednika.

Dragan

pre 7 godina

Ovaj napad je u skladu sa stavovima republikanaca koji su za odlučniji nastup u kriznim regionima utemeljen na značajnoj vojnoj premoći.

Pavel

pre 7 godina

Као и учинак Француза и Енглеза.Кад је потписано
примирје,у компијењској шуми 11.новембра 1918,српске трупе су биле
на данашњој словеначко-аустријској граници,4 дана од Минхена.Пред
њима није било никога.Зато су Немци брже-боље потписали примирје,јер
би доживе
(артиљерац, 10. april 2017 14:41)
Prekinuo si pre nego sto si lupio da je Nemacka u Prvom Ratu izgubila zbog Srbije a da Amerika koja je poslala 2 miliona vojnika u Francusku i ogromne, ogromne kolicine robe i materijala za vojnu upotrebu, nije imala nikakav uticaj na rat. Neverovatno. Stvarno je cudno kako emocije mogu da potpuno zamrace mozak i racionalno razmisljanje.

артиљерац

pre 7 godina

САД су у 1.светски рат ушле због ПАРА.Наиме,све време рата давале су
тзв.робне кредите(робу,а не новац)чланицама Антанте,и та цифра је
била поголема,87 милијарди$,тадашњих.Сада,око 1400 милијарди$.Зна се
и колико је коме отишло:француска 50 милијарди$,Енглеска 25,Италија
10 милијарди и Србија,Грчка и Румунија 2 милијарде$,заједно.Изласком не капитулацијом,Русије из рата постојала је опасност да Немачка
пребаци трупе на западни фронт и победи у рату.Тад не би имао ко да
враћа кредите.Само зато су ушли у рат.И њихов допринос победи није
био скоро никакав.Као и учинак Француза и Енглеза.Кад је потписано
примирје,у компијењској шуми 11.новембра 1918,српске трупе су биле
на данашњој словеначко-аустријској граници,4 дана од Минхена.Пред
њима није било никога.Зато су Немци брже-боље потписали примирје,јер
би доживе

NoName

pre 7 godina

Cela planeta ponavlja greske. Od nacina vladanja, ratova, komunikacije...ma svega generalno. Mislim da predmet istorija treba izbaciti iz svih skola. Dzaba frljanje datumima, imenima iz proslosti, dogadjajima, kad niko nista nije naucio.

Politiko moja mila

pre 7 godina

USA se zaglibila u Siriji. Imali su ideju da ruse Asada i da to izvedu kao u nekim ranijim slucajevima dosta brzo i lako, ali ovog puta nisu imali siroku podrsku naroda u Siriji. Oni koji su imali mogucnost da izbegnu su to uradili. Vecina koja je ostala se bori protiv ISIS i drugih snaga. Opozicija ne postoji vec odavno jer su se podeili izmedju vladinih snaga i snaga ISIS. Ameri su ulupali silne pare u obuku i naoruzanje da bi im ti isti sada bili na jednoj ili drugoj strani, a ne na strani opozicije. Sa Libijom su to odradili dosta lagano i sada tamo cerece svi redom pocevsi od Francuza. Sirija je bila uredjena drzava. Asad je bio autokrata, ali sa daleko manje negativnih posledica (bilo ih je svakako) nego Sadam pa cak i Gadafi. Mozda im je ideja bila isterivanje ruskog uticaja, ali sada lome zube o Siriju. Ne znam ko je upravu niti mogu da zakljucim sam, ali ne ide kako je USA zelela niti se vidi skori kraj rata. Naravno najvise ispastaju ljudi koji zive tamo i oni koji su izbegli. Nikakva obnova nece vratiti Siriju ni blizu prethodnog stanja nekoliko decenija, a gde je tu jos i napredak?!

zoki

pre 7 godina

Mislim da niko ne može sigurno da kaže šta će iz ovoga da se rodi. Slažem se međutim sa komentarom da je Tramp neuračunljiva i nepredvidiva osoba koja reaguje impulsivno.Pet dana pre napada u UN su rekli da njihov prioritet nije obaranje Asada a sada kažu nešto potpuno suprotno i bomabarduju tu zemlju. Voleli ili ne voleli Putina, čovek se pokazao kao jako odmeren u svojim postupcima ali i jako odlučan kad jednom krene. Njemu je u dosijeu stajalo da u najstresnijim situacijama ostaje potpuno miran i to je bilo navedeno kao mana. I sam Putin je to komentarisao u jednom interviju da je dobro da čovek u stresnim situacijama pokazuje izvesnu dozu napetosti što on izgleda ne čini. Šta god da Putin uradi, ne sumnjam, biće pažljivo promišljeno. Isuviše je rat ozbiljna stvar da bi se u to ulazilo bez preke potrebe. Znaju to i jedni i drugi I fakat se plaše druge strane. Razlika je samo u tome što se do pre deset godina samo Rusija plašila Amerike, a sada se i Amerika plaši Rusije, zahvaljujući Putinu jer sa tim čovekom definitivno nema šale.

Mega

pre 7 godina

(Sramota, 10. april 2017 13:29)

Potraži nekog nepristrasnog stručnjaka za arapske zemlje pa se posavetuj sa njim oko događaja u Sriji. To što se u Sriji desilo nema veze ni sa Amerikom ni Rusijom. To su situacije koje se krckaju stotinama godina.

prijateljski

pre 7 godina

Postoje paralele. Jedna je da ce Srbija opet da dobije po repu, jer opet nije naucila da gleda svoja posla i rjesava svoje probleme. Svjetske i probleme u drzavama okruzenja ostavite svijetu i okruzenju, imate sopstvenih i previse.
Uostalom mozete kao i do sad da budete Ruski taster za proizvodnju nestabilnosti.
Na vama je izbor.

Sramota

pre 7 godina

Kako ja to vidim?
Trampov udar na Siriju je bio predstava za domacu upotrebu.
Umirio je javnost,otklonio optuzbe da je u dogovoru sa Rusima(Putinom).
Jastrebovima iz Kongresa je zapusio usta,nisu ovo ocekivali.
A sta se stvarno desilo?
Unapred je obavestio Ruse,koji su mogli da sprece napad,ali nisu.
Polupan jedan aerodrom i nekoliko krntija od aviona(neispravnih),koji su zrtvovani radi vizuelnog efekta.
Siguran sam da se ovo odradilo planirano i na obostrano zadovoljstvo,a ne sumnjam i da je Asad bio unapred obavesten.
Zao mi je jedino sirijskog naroda,pri cemu ne mislim na sljam koji se skupio sirom regiona i sveta da rusi `diktatora`,koji se,gle cuda,jedini bori za multietnicku i multikonfesionalnu Siriju,kakva je vekovima unazad i bila.
Ako treba da biram izmedju takvog `diktatora` i ovih drugih iza koji svi znaju ko stoji,onda nemam nikakvu dilemu.
Siguran sam da ce na kraju,dobro pobediti zlo.
Nece nadvladati oni koji se ne libe da naprave haos u svim zemljama regiona sa stotinama hiljada zrtava i milionima izbeglih i unesrecenih zarad sopstvenih geostrateskih igara u cilju punjenja,ionako prepunih dzepova sa rukama krvavim,ne do lakta,nego do ramena!
Da postoji medjunarodno pravo umesto sile,odavno bi trulili iza resetaka.
Prvi kad zavrsi tako,ostali ce dobro razmisliti da li da se uplicu u unutrasnje stvari drzava hiljadama km/milja udaljenih od njih,pod bilo kojim izmisljenim izgovorom!

Tomy

pre 7 godina

Kakav Tramp,koji Obama.Pa ni jedan nemaju veze nego rade ono sto im celi jedan sistem naredi.Bas ce jedan cirkusant poput Trampa da odluci da se tomahavcima nesto raketira.

Lazarevic

pre 7 godina

Nije proslo mnogo od pobede Trampa na izborima i njegovog obecanja da USA vise nece biti "svetski policajac" i da nece ratovati po svetu, da se pokaze da su amerikanci jedni veliki lazovi i licemeri. Bombardovali suverenu zemlju. Ko zna ko je gasom pobio one ljude tamo ali drzava nije 100%. Samo nalaze izgovore. Evo sad jurisaju i na S.Koreju. Toliko o tome da Amerika ne zeli ratove, i da zeli da bude sjajna opet kako mu je glasila predizborna parola: "Make USA great again". Aha malo sutra...

Lav

pre 7 godina

U prvi svetski rat usli 1917, u drugi takodje kad su procenili pobednika a sad ce verovatno i ISIS da rasture, kad su pred slomom.

Naravno, bice na strani pobednika.

Vlada

pre 7 godina

Trebalo je da im istuče zgrade gde drže te otrove a ne da ih štedi. Onda bi bilo jasno da imaju otrove i doživeli bi šta su drugima hteli.

Sramota

pre 7 godina

Kako ja to vidim?
Trampov udar na Siriju je bio predstava za domacu upotrebu.
Umirio je javnost,otklonio optuzbe da je u dogovoru sa Rusima(Putinom).
Jastrebovima iz Kongresa je zapusio usta,nisu ovo ocekivali.
A sta se stvarno desilo?
Unapred je obavestio Ruse,koji su mogli da sprece napad,ali nisu.
Polupan jedan aerodrom i nekoliko krntija od aviona(neispravnih),koji su zrtvovani radi vizuelnog efekta.
Siguran sam da se ovo odradilo planirano i na obostrano zadovoljstvo,a ne sumnjam i da je Asad bio unapred obavesten.
Zao mi je jedino sirijskog naroda,pri cemu ne mislim na sljam koji se skupio sirom regiona i sveta da rusi `diktatora`,koji se,gle cuda,jedini bori za multietnicku i multikonfesionalnu Siriju,kakva je vekovima unazad i bila.
Ako treba da biram izmedju takvog `diktatora` i ovih drugih iza koji svi znaju ko stoji,onda nemam nikakvu dilemu.
Siguran sam da ce na kraju,dobro pobediti zlo.
Nece nadvladati oni koji se ne libe da naprave haos u svim zemljama regiona sa stotinama hiljada zrtava i milionima izbeglih i unesrecenih zarad sopstvenih geostrateskih igara u cilju punjenja,ionako prepunih dzepova sa rukama krvavim,ne do lakta,nego do ramena!
Da postoji medjunarodno pravo umesto sile,odavno bi trulili iza resetaka.
Prvi kad zavrsi tako,ostali ce dobro razmisliti da li da se uplicu u unutrasnje stvari drzava hiljadama km/milja udaljenih od njih,pod bilo kojim izmisljenim izgovorom!

Tomy

pre 7 godina

Kakav Tramp,koji Obama.Pa ni jedan nemaju veze nego rade ono sto im celi jedan sistem naredi.Bas ce jedan cirkusant poput Trampa da odluci da se tomahavcima nesto raketira.

Lav

pre 7 godina

U prvi svetski rat usli 1917, u drugi takodje kad su procenili pobednika a sad ce verovatno i ISIS da rasture, kad su pred slomom.

Naravno, bice na strani pobednika.

NoName

pre 7 godina

Cela planeta ponavlja greske. Od nacina vladanja, ratova, komunikacije...ma svega generalno. Mislim da predmet istorija treba izbaciti iz svih skola. Dzaba frljanje datumima, imenima iz proslosti, dogadjajima, kad niko nista nije naucio.

артиљерац

pre 7 godina

САД су у 1.светски рат ушле због ПАРА.Наиме,све време рата давале су
тзв.робне кредите(робу,а не новац)чланицама Антанте,и та цифра је
била поголема,87 милијарди$,тадашњих.Сада,око 1400 милијарди$.Зна се
и колико је коме отишло:француска 50 милијарди$,Енглеска 25,Италија
10 милијарди и Србија,Грчка и Румунија 2 милијарде$,заједно.Изласком не капитулацијом,Русије из рата постојала је опасност да Немачка
пребаци трупе на западни фронт и победи у рату.Тад не би имао ко да
враћа кредите.Само зато су ушли у рат.И њихов допринос победи није
био скоро никакав.Као и учинак Француза и Енглеза.Кад је потписано
примирје,у компијењској шуми 11.новембра 1918,српске трупе су биле
на данашњој словеначко-аустријској граници,4 дана од Минхена.Пред
њима није било никога.Зато су Немци брже-боље потписали примирје,јер
би доживе

zoki

pre 7 godina

Mislim da niko ne može sigurno da kaže šta će iz ovoga da se rodi. Slažem se međutim sa komentarom da je Tramp neuračunljiva i nepredvidiva osoba koja reaguje impulsivno.Pet dana pre napada u UN su rekli da njihov prioritet nije obaranje Asada a sada kažu nešto potpuno suprotno i bomabarduju tu zemlju. Voleli ili ne voleli Putina, čovek se pokazao kao jako odmeren u svojim postupcima ali i jako odlučan kad jednom krene. Njemu je u dosijeu stajalo da u najstresnijim situacijama ostaje potpuno miran i to je bilo navedeno kao mana. I sam Putin je to komentarisao u jednom interviju da je dobro da čovek u stresnim situacijama pokazuje izvesnu dozu napetosti što on izgleda ne čini. Šta god da Putin uradi, ne sumnjam, biće pažljivo promišljeno. Isuviše je rat ozbiljna stvar da bi se u to ulazilo bez preke potrebe. Znaju to i jedni i drugi I fakat se plaše druge strane. Razlika je samo u tome što se do pre deset godina samo Rusija plašila Amerike, a sada se i Amerika plaši Rusije, zahvaljujući Putinu jer sa tim čovekom definitivno nema šale.

Lazarevic

pre 7 godina

Nije proslo mnogo od pobede Trampa na izborima i njegovog obecanja da USA vise nece biti "svetski policajac" i da nece ratovati po svetu, da se pokaze da su amerikanci jedni veliki lazovi i licemeri. Bombardovali suverenu zemlju. Ko zna ko je gasom pobio one ljude tamo ali drzava nije 100%. Samo nalaze izgovore. Evo sad jurisaju i na S.Koreju. Toliko o tome da Amerika ne zeli ratove, i da zeli da bude sjajna opet kako mu je glasila predizborna parola: "Make USA great again". Aha malo sutra...

NYC

pre 7 godina

U prvi svetski rat usli 1917, u drugi takodje kad su procenili pobednika a sad ce verovatno i ISIS da rasture, kad su pred slomom.

Naravno, bice na strani pobednika.
(Lav, 10. april 2017 13:47)
Da znas nesto od istorije onda bi znao da se pobednik u ratu nije znao cak ni na pocetku 1918. Nemacka je kapitulirala jer je bila ekonomski iscrpljena na kraju, velikim delom ulaskom SAD u rat. KAda je Nemacka kapitulirala, nemacka vojska je i dalje bila u Francuskoj, nadomak Pariza. Nijedan saveznicki vojnik nije ni stupio na nemacku teritoriju tokom Prvog Svetskog Rata. Eto, toliko se znalo o pobedi. 1. aprila 1917. Rusija je kapitulirala i izasla iz Prvog Svetskog Rata. Situacija nije mogla biti gora po saveznike. 6. aprila, samo 5 dana kasnije, Amerika je usla u rat i time je sudbina Nemacke bila cementirana. Naucite malo istoriju. Amerika je uvek na strani pobednika zato sto uvek radi pravu stvar. Rusija je 80 godina pokusavala da svetu uvede komunizam i porazena je od te iste Amerike a njena ideologija je zavrsila na smetlistu istorije. Srecom. Rusija je cesto bila na strani gubitnika. Pozdrav iz Amerike. Uvek na strani pobednika.

Politiko moja mila

pre 7 godina

USA se zaglibila u Siriji. Imali su ideju da ruse Asada i da to izvedu kao u nekim ranijim slucajevima dosta brzo i lako, ali ovog puta nisu imali siroku podrsku naroda u Siriji. Oni koji su imali mogucnost da izbegnu su to uradili. Vecina koja je ostala se bori protiv ISIS i drugih snaga. Opozicija ne postoji vec odavno jer su se podeili izmedju vladinih snaga i snaga ISIS. Ameri su ulupali silne pare u obuku i naoruzanje da bi im ti isti sada bili na jednoj ili drugoj strani, a ne na strani opozicije. Sa Libijom su to odradili dosta lagano i sada tamo cerece svi redom pocevsi od Francuza. Sirija je bila uredjena drzava. Asad je bio autokrata, ali sa daleko manje negativnih posledica (bilo ih je svakako) nego Sadam pa cak i Gadafi. Mozda im je ideja bila isterivanje ruskog uticaja, ali sada lome zube o Siriju. Ne znam ko je upravu niti mogu da zakljucim sam, ali ne ide kako je USA zelela niti se vidi skori kraj rata. Naravno najvise ispastaju ljudi koji zive tamo i oni koji su izbegli. Nikakva obnova nece vratiti Siriju ni blizu prethodnog stanja nekoliko decenija, a gde je tu jos i napredak?!

prijateljski

pre 7 godina

Postoje paralele. Jedna je da ce Srbija opet da dobije po repu, jer opet nije naucila da gleda svoja posla i rjesava svoje probleme. Svjetske i probleme u drzavama okruzenja ostavite svijetu i okruzenju, imate sopstvenih i previse.
Uostalom mozete kao i do sad da budete Ruski taster za proizvodnju nestabilnosti.
Na vama je izbor.

Dragan

pre 7 godina

Ovaj napad je u skladu sa stavovima republikanaca koji su za odlučniji nastup u kriznim regionima utemeljen na značajnoj vojnoj premoći.

Mega

pre 7 godina

(Sramota, 10. april 2017 13:29)

Potraži nekog nepristrasnog stručnjaka za arapske zemlje pa se posavetuj sa njim oko događaja u Sriji. To što se u Sriji desilo nema veze ni sa Amerikom ni Rusijom. To su situacije koje se krckaju stotinama godina.

Pavel

pre 7 godina

Као и учинак Француза и Енглеза.Кад је потписано
примирје,у компијењској шуми 11.новембра 1918,српске трупе су биле
на данашњој словеначко-аустријској граници,4 дана од Минхена.Пред
њима није било никога.Зато су Немци брже-боље потписали примирје,јер
би доживе
(артиљерац, 10. april 2017 14:41)
Prekinuo si pre nego sto si lupio da je Nemacka u Prvom Ratu izgubila zbog Srbije a da Amerika koja je poslala 2 miliona vojnika u Francusku i ogromne, ogromne kolicine robe i materijala za vojnu upotrebu, nije imala nikakav uticaj na rat. Neverovatno. Stvarno je cudno kako emocije mogu da potpuno zamrace mozak i racionalno razmisljanje.

vladimir

pre 7 godina

Meni ovo samo liči na zataskavanje skandala u vezi upletenosti Rusa u američke izbore. Tramp pod pritiskom establishmenta pristaje da ruši Asada u zamenu za stopiranje istrage u vezi uticaja ruskih hakera i veza Trampovih saradnika sa predstavnicima Rusije. Verovatno ce mu dozvoliti i da se reši Obamacare-a i da eventualno počne zidati zid na južnoj granici. Naravno, ovo ne baziram ni na kakvim proverenim informacijama nego na osnovu mog ličnog shvatanja kamo funkcioniše američki državni aparat.

Edward Said

pre 7 godina

Sad svi čitaoci DW kao treba da lupaju glavu oko pitanja koja je najbolja strategija da američki političari, direktori korporacija i generali ostvare svoje ciljeve na Bliskom Istoku, i da li ponavljaju istorijske greške. Ko zna, možda i ponavljaju. Možda treba da se ugledaju na Francuze u Severnoj Africi, ili Hitlera u Istočnoj Evropi, možda su oni pravili manje istorijskih grešaka. A možda te priče nikog normalnog ne zanimaju, već ih zanima koji je najefikasniji način da, uz što manje istorijskih grešaka, amerikanci pokupe prnje i odu iz Sirije, Iraka i ostalih zemalja, po mogućstvu zajedno sa svim svojim omiljenim lokalnim diktatorima.

Diktat

pre 7 godina

Proslogodisnji izbori u SAD-u su pokazali samo jedno a to je kraj americke hegemonije.Ista je u defanzivi na svim frontovima a o ekonomskom krahu da i ne govorim.Dolar je potpuno bezvredna valuta koja je u opticaju samo zahvaljujuci americkim nuklearnim bojevim glavama u prevodu ko ga ne priznaje kao konvertibilnu valutu nestace sa lica zemlje.Kao i dva puta u istoriji , prvi i drugi svetski rat , amerikancima je potreban rat da bi ponovo kako tako uspostavili kontrolu i vratili se na celo kao supersila.Ako rat ne izazovu , bilo kakvog inteziteta , za 10 godina bice uticajni u svetu koliko i zemlje Juzne Amerike.Najveci im je problem sto rat nemaju sa kim da vode odnosno administracija im je totalno promasena , ukoliko ne dovedu na celo najsposobnijeg u poslednjih 20 godina Kolina Pauela ostali su smesni.Da ne govorimo o ruskoj vojnoj moci koja je bolja i efikasnija od americke.Rusija ima istorijsku sansu da ne ponovi greske Carske Rusije , posle Napoelonovih ratova , koja je imala Evropu na tacni ali katastrofalno feudalno uredjenje i kratkovidu spolju politiku.Ako Putin sada ustupi dzaba mu dosadasnji posao i karijera.Mi ostali misevi smo tu da se sakrijemo i pokusamo da prezivimo ovu partiju saha .

Vlada

pre 7 godina

Trebalo je da im istuče zgrade gde drže te otrove a ne da ih štedi. Onda bi bilo jasno da imaju otrove i doživeli bi šta su drugima hteli.

ima kučića koji ne vide veličinu

pre 7 godina

Ja mislim da neke posebne inovacije u tehnologiji ratovanja ovde nemaju, lekcije jesu izvukli iz sukoba u Bosni ali odstupaju od ideje. Malo koncentrisano sa održivom taktikom praktičnih incentiva i suprostavljanja istim incentivama političkim putem, ali ovde greše, prevelika teritorija je zahvaćena i ne uspevaju u potpunosti da kontrolišu žarišta, a ovi ne nasedaju uvek na ugovorene bitke. SAD jesu moćne, Rusija takodje i mogu da priušte sebi više od tri tenka koji će da buše rupe gde stignu ali to i jeste ideja, sada moraju da odluče, da li im je važna strategija i taktička urednost kontrole i držanja sukoba lokalnim ili im je važno da se razmeću silom i šalju političke poruke koga su sve u stanju da sahrane, sudili mu ili ne, bio kriv ili ne, imali prava ili ne, medjunarodnu zajednicu na svojoj strani ili direktno suprostavljene igrače koji se bore za svoj opstanak.

NYC

pre 7 godina

U prvi svetski rat usli 1917, u drugi takodje kad su procenili pobednika a sad ce verovatno i ISIS da rasture, kad su pred slomom.

Naravno, bice na strani pobednika.
(Lav, 10. april 2017 13:47)
Da znas nesto od istorije onda bi znao da se pobednik u ratu nije znao cak ni na pocetku 1918. Nemacka je kapitulirala jer je bila ekonomski iscrpljena na kraju, velikim delom ulaskom SAD u rat. KAda je Nemacka kapitulirala, nemacka vojska je i dalje bila u Francuskoj, nadomak Pariza. Nijedan saveznicki vojnik nije ni stupio na nemacku teritoriju tokom Prvog Svetskog Rata. Eto, toliko se znalo o pobedi. 1. aprila 1917. Rusija je kapitulirala i izasla iz Prvog Svetskog Rata. Situacija nije mogla biti gora po saveznike. 6. aprila, samo 5 dana kasnije, Amerika je usla u rat i time je sudbina Nemacke bila cementirana. Naucite malo istoriju. Amerika je uvek na strani pobednika zato sto uvek radi pravu stvar. Rusija je 80 godina pokusavala da svetu uvede komunizam i porazena je od te iste Amerike a njena ideologija je zavrsila na smetlistu istorije. Srecom. Rusija je cesto bila na strani gubitnika. Pozdrav iz Amerike. Uvek na strani pobednika.

prijateljski

pre 7 godina

Postoje paralele. Jedna je da ce Srbija opet da dobije po repu, jer opet nije naucila da gleda svoja posla i rjesava svoje probleme. Svjetske i probleme u drzavama okruzenja ostavite svijetu i okruzenju, imate sopstvenih i previse.
Uostalom mozete kao i do sad da budete Ruski taster za proizvodnju nestabilnosti.
Na vama je izbor.

Vlada

pre 7 godina

Trebalo je da im istuče zgrade gde drže te otrove a ne da ih štedi. Onda bi bilo jasno da imaju otrove i doživeli bi šta su drugima hteli.

Pavel

pre 7 godina

Као и учинак Француза и Енглеза.Кад је потписано
примирје,у компијењској шуми 11.новембра 1918,српске трупе су биле
на данашњој словеначко-аустријској граници,4 дана од Минхена.Пред
њима није било никога.Зато су Немци брже-боље потписали примирје,јер
би доживе
(артиљерац, 10. april 2017 14:41)
Prekinuo si pre nego sto si lupio da je Nemacka u Prvom Ratu izgubila zbog Srbije a da Amerika koja je poslala 2 miliona vojnika u Francusku i ogromne, ogromne kolicine robe i materijala za vojnu upotrebu, nije imala nikakav uticaj na rat. Neverovatno. Stvarno je cudno kako emocije mogu da potpuno zamrace mozak i racionalno razmisljanje.

Lav

pre 7 godina

U prvi svetski rat usli 1917, u drugi takodje kad su procenili pobednika a sad ce verovatno i ISIS da rasture, kad su pred slomom.

Naravno, bice na strani pobednika.

артиљерац

pre 7 godina

САД су у 1.светски рат ушле због ПАРА.Наиме,све време рата давале су
тзв.робне кредите(робу,а не новац)чланицама Антанте,и та цифра је
била поголема,87 милијарди$,тадашњих.Сада,око 1400 милијарди$.Зна се
и колико је коме отишло:француска 50 милијарди$,Енглеска 25,Италија
10 милијарди и Србија,Грчка и Румунија 2 милијарде$,заједно.Изласком не капитулацијом,Русије из рата постојала је опасност да Немачка
пребаци трупе на западни фронт и победи у рату.Тад не би имао ко да
враћа кредите.Само зато су ушли у рат.И њихов допринос победи није
био скоро никакав.Као и учинак Француза и Енглеза.Кад је потписано
примирје,у компијењској шуми 11.новембра 1918,српске трупе су биле
на данашњој словеначко-аустријској граници,4 дана од Минхена.Пред
њима није било никога.Зато су Немци брже-боље потписали примирје,јер
би доживе

Sramota

pre 7 godina

Kako ja to vidim?
Trampov udar na Siriju je bio predstava za domacu upotrebu.
Umirio je javnost,otklonio optuzbe da je u dogovoru sa Rusima(Putinom).
Jastrebovima iz Kongresa je zapusio usta,nisu ovo ocekivali.
A sta se stvarno desilo?
Unapred je obavestio Ruse,koji su mogli da sprece napad,ali nisu.
Polupan jedan aerodrom i nekoliko krntija od aviona(neispravnih),koji su zrtvovani radi vizuelnog efekta.
Siguran sam da se ovo odradilo planirano i na obostrano zadovoljstvo,a ne sumnjam i da je Asad bio unapred obavesten.
Zao mi je jedino sirijskog naroda,pri cemu ne mislim na sljam koji se skupio sirom regiona i sveta da rusi `diktatora`,koji se,gle cuda,jedini bori za multietnicku i multikonfesionalnu Siriju,kakva je vekovima unazad i bila.
Ako treba da biram izmedju takvog `diktatora` i ovih drugih iza koji svi znaju ko stoji,onda nemam nikakvu dilemu.
Siguran sam da ce na kraju,dobro pobediti zlo.
Nece nadvladati oni koji se ne libe da naprave haos u svim zemljama regiona sa stotinama hiljada zrtava i milionima izbeglih i unesrecenih zarad sopstvenih geostrateskih igara u cilju punjenja,ionako prepunih dzepova sa rukama krvavim,ne do lakta,nego do ramena!
Da postoji medjunarodno pravo umesto sile,odavno bi trulili iza resetaka.
Prvi kad zavrsi tako,ostali ce dobro razmisliti da li da se uplicu u unutrasnje stvari drzava hiljadama km/milja udaljenih od njih,pod bilo kojim izmisljenim izgovorom!

Tomy

pre 7 godina

Kakav Tramp,koji Obama.Pa ni jedan nemaju veze nego rade ono sto im celi jedan sistem naredi.Bas ce jedan cirkusant poput Trampa da odluci da se tomahavcima nesto raketira.

Mega

pre 7 godina

(Sramota, 10. april 2017 13:29)

Potraži nekog nepristrasnog stručnjaka za arapske zemlje pa se posavetuj sa njim oko događaja u Sriji. To što se u Sriji desilo nema veze ni sa Amerikom ni Rusijom. To su situacije koje se krckaju stotinama godina.

Diktat

pre 7 godina

Proslogodisnji izbori u SAD-u su pokazali samo jedno a to je kraj americke hegemonije.Ista je u defanzivi na svim frontovima a o ekonomskom krahu da i ne govorim.Dolar je potpuno bezvredna valuta koja je u opticaju samo zahvaljujuci americkim nuklearnim bojevim glavama u prevodu ko ga ne priznaje kao konvertibilnu valutu nestace sa lica zemlje.Kao i dva puta u istoriji , prvi i drugi svetski rat , amerikancima je potreban rat da bi ponovo kako tako uspostavili kontrolu i vratili se na celo kao supersila.Ako rat ne izazovu , bilo kakvog inteziteta , za 10 godina bice uticajni u svetu koliko i zemlje Juzne Amerike.Najveci im je problem sto rat nemaju sa kim da vode odnosno administracija im je totalno promasena , ukoliko ne dovedu na celo najsposobnijeg u poslednjih 20 godina Kolina Pauela ostali su smesni.Da ne govorimo o ruskoj vojnoj moci koja je bolja i efikasnija od americke.Rusija ima istorijsku sansu da ne ponovi greske Carske Rusije , posle Napoelonovih ratova , koja je imala Evropu na tacni ali katastrofalno feudalno uredjenje i kratkovidu spolju politiku.Ako Putin sada ustupi dzaba mu dosadasnji posao i karijera.Mi ostali misevi smo tu da se sakrijemo i pokusamo da prezivimo ovu partiju saha .

Lazarevic

pre 7 godina

Nije proslo mnogo od pobede Trampa na izborima i njegovog obecanja da USA vise nece biti "svetski policajac" i da nece ratovati po svetu, da se pokaze da su amerikanci jedni veliki lazovi i licemeri. Bombardovali suverenu zemlju. Ko zna ko je gasom pobio one ljude tamo ali drzava nije 100%. Samo nalaze izgovore. Evo sad jurisaju i na S.Koreju. Toliko o tome da Amerika ne zeli ratove, i da zeli da bude sjajna opet kako mu je glasila predizborna parola: "Make USA great again". Aha malo sutra...

vladimir

pre 7 godina

Meni ovo samo liči na zataskavanje skandala u vezi upletenosti Rusa u američke izbore. Tramp pod pritiskom establishmenta pristaje da ruši Asada u zamenu za stopiranje istrage u vezi uticaja ruskih hakera i veza Trampovih saradnika sa predstavnicima Rusije. Verovatno ce mu dozvoliti i da se reši Obamacare-a i da eventualno počne zidati zid na južnoj granici. Naravno, ovo ne baziram ni na kakvim proverenim informacijama nego na osnovu mog ličnog shvatanja kamo funkcioniše američki državni aparat.

Politiko moja mila

pre 7 godina

USA se zaglibila u Siriji. Imali su ideju da ruse Asada i da to izvedu kao u nekim ranijim slucajevima dosta brzo i lako, ali ovog puta nisu imali siroku podrsku naroda u Siriji. Oni koji su imali mogucnost da izbegnu su to uradili. Vecina koja je ostala se bori protiv ISIS i drugih snaga. Opozicija ne postoji vec odavno jer su se podeili izmedju vladinih snaga i snaga ISIS. Ameri su ulupali silne pare u obuku i naoruzanje da bi im ti isti sada bili na jednoj ili drugoj strani, a ne na strani opozicije. Sa Libijom su to odradili dosta lagano i sada tamo cerece svi redom pocevsi od Francuza. Sirija je bila uredjena drzava. Asad je bio autokrata, ali sa daleko manje negativnih posledica (bilo ih je svakako) nego Sadam pa cak i Gadafi. Mozda im je ideja bila isterivanje ruskog uticaja, ali sada lome zube o Siriju. Ne znam ko je upravu niti mogu da zakljucim sam, ali ne ide kako je USA zelela niti se vidi skori kraj rata. Naravno najvise ispastaju ljudi koji zive tamo i oni koji su izbegli. Nikakva obnova nece vratiti Siriju ni blizu prethodnog stanja nekoliko decenija, a gde je tu jos i napredak?!

NoName

pre 7 godina

Cela planeta ponavlja greske. Od nacina vladanja, ratova, komunikacije...ma svega generalno. Mislim da predmet istorija treba izbaciti iz svih skola. Dzaba frljanje datumima, imenima iz proslosti, dogadjajima, kad niko nista nije naucio.

zoki

pre 7 godina

Mislim da niko ne može sigurno da kaže šta će iz ovoga da se rodi. Slažem se međutim sa komentarom da je Tramp neuračunljiva i nepredvidiva osoba koja reaguje impulsivno.Pet dana pre napada u UN su rekli da njihov prioritet nije obaranje Asada a sada kažu nešto potpuno suprotno i bomabarduju tu zemlju. Voleli ili ne voleli Putina, čovek se pokazao kao jako odmeren u svojim postupcima ali i jako odlučan kad jednom krene. Njemu je u dosijeu stajalo da u najstresnijim situacijama ostaje potpuno miran i to je bilo navedeno kao mana. I sam Putin je to komentarisao u jednom interviju da je dobro da čovek u stresnim situacijama pokazuje izvesnu dozu napetosti što on izgleda ne čini. Šta god da Putin uradi, ne sumnjam, biće pažljivo promišljeno. Isuviše je rat ozbiljna stvar da bi se u to ulazilo bez preke potrebe. Znaju to i jedni i drugi I fakat se plaše druge strane. Razlika je samo u tome što se do pre deset godina samo Rusija plašila Amerike, a sada se i Amerika plaši Rusije, zahvaljujući Putinu jer sa tim čovekom definitivno nema šale.

Dragan

pre 7 godina

Ovaj napad je u skladu sa stavovima republikanaca koji su za odlučniji nastup u kriznim regionima utemeljen na značajnoj vojnoj premoći.

Edward Said

pre 7 godina

Sad svi čitaoci DW kao treba da lupaju glavu oko pitanja koja je najbolja strategija da američki političari, direktori korporacija i generali ostvare svoje ciljeve na Bliskom Istoku, i da li ponavljaju istorijske greške. Ko zna, možda i ponavljaju. Možda treba da se ugledaju na Francuze u Severnoj Africi, ili Hitlera u Istočnoj Evropi, možda su oni pravili manje istorijskih grešaka. A možda te priče nikog normalnog ne zanimaju, već ih zanima koji je najefikasniji način da, uz što manje istorijskih grešaka, amerikanci pokupe prnje i odu iz Sirije, Iraka i ostalih zemalja, po mogućstvu zajedno sa svim svojim omiljenim lokalnim diktatorima.

ima kučića koji ne vide veličinu

pre 7 godina

Ja mislim da neke posebne inovacije u tehnologiji ratovanja ovde nemaju, lekcije jesu izvukli iz sukoba u Bosni ali odstupaju od ideje. Malo koncentrisano sa održivom taktikom praktičnih incentiva i suprostavljanja istim incentivama političkim putem, ali ovde greše, prevelika teritorija je zahvaćena i ne uspevaju u potpunosti da kontrolišu žarišta, a ovi ne nasedaju uvek na ugovorene bitke. SAD jesu moćne, Rusija takodje i mogu da priušte sebi više od tri tenka koji će da buše rupe gde stignu ali to i jeste ideja, sada moraju da odluče, da li im je važna strategija i taktička urednost kontrole i držanja sukoba lokalnim ili im je važno da se razmeću silom i šalju političke poruke koga su sve u stanju da sahrane, sudili mu ili ne, bio kriv ili ne, imali prava ili ne, medjunarodnu zajednicu na svojoj strani ili direktno suprostavljene igrače koji se bore za svoj opstanak.