Sreda, 29.03.2017.

08:07

Istorijski dan za EU: VB "izlazak iz kola" košta €60 mlrd?

Britanska premijerka Tereza Mej zvanično će proglasiti izlazak Velike Britanije iz EU, u skladu sa članom 50 Lisabonskog ugovora.

Izvor: Dojèe vele

Istorijski dan za EU: VB "izlazak iz kola" košta €60 mlrd? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 7 godina

@(Srbin, 29. mart 2017 11:14)

'Siromašnije' EU zemlje itekako imaju slobodu da same uređuju svoju fiskalnu politiku - niko ne brani Bugarskoj da devalvira lev, ni Rumuniji da devalvira lej, ni Mađarskoj da devalivra forintu, ni Hrvatskoj da devalvira kunu, ni Češkoj da devalvira krunu, ni Poljskoj da devalvira zlot (mada Poljska više ne važi za siromašnu državu) - tu slobodu nemaju samo zemlje u evrozoni, mada i tada ima podosta mesta za 'vrdanje' kao što su to radili Španci (delimično uspešno) i Grci (prilično neuspešno).

Zapravo, najveći problem evrozone i jeste to što ista uređuje valutu ali ne uređuje striktnu fiskalnu politiku. Zato više i ne primaju nove članice jer se na terenu potvrdilo ono što je svaki normalan ekonomista govorio - ne možeš imati stabilnu valutu ako ne uređuješ fiskalnu politiku iza te valute, odnosno ne možeš izjednačiti Nemačku i Grčku time što im daš da koriste istu valutu.

No to nema ama baš nikakve veze sa EU - evrozona može postojati i bez EU, i obrnuto.

Srbin

pre 7 godina

O kojim putevima u Bugarskoj vi pricate? Pare koje siromasne clanice dobiju su uglavnom krediti ECB ili banaka podrzanih od strane EU glavesina poput nemacke Dojce banke. Ck i ona bespovratna sredstva koja dobiju " na poklon" su uslovljena projektima za koje se angazuju njihove probrane firme. No ako i zanemarimo to dobvoljno je da pogledate balanse svih "siromasnijih" zemalja EU. Sve imaju ogroman deficit u trgovanju sa "bogatim" clanicama a kao zemlje clanice nemaju mogucnost samostalnog kreiranja finansijske politike i samim tim ne mogu da devalviraju valutu da bi podstakli izvoz. Srbija koja nije clan EU je dobila za sve ovo vreme 3 milijardi donacija a napravila deficit od skoro 40 milijardi. To znaci da smo u minusu vise od 35 milijardi. Minus je realno mnogo veci jer nasa poljoprivreda ne moze da se takmici sa njihovom kao i mnoge druge grane industrije te polako postaju neisplative zbog subvencionisanja njihove poljoprivrede i favorizovanja njihovih preduzeca od strane same EU. Ili zaista verujete da je jeftinije uzgojiti svinju u Danskoj nego u Srbiji?

NIKOLA

pre 7 godina

A u Škotskoj novi referendum,ako misle Englezi da će pored igrača kao što su Ameri,Kinezi, Rusi i Nemci da se nešto izbatrgaju mogu samo da sanjaju, pod Američku čizmu ili će da tavore.Samo razmislite Evropsko tržište i jeftina radna snaga istočno Evropskih država koja plasira proizvode celom svetu je glavnica a troškovi Briselske administracije i pomoći nerazvijenim zemljama su sitnica,e zbog toga nema propasti EU sve je u parama

Luka

pre 7 godina

Britanci nikad nisu bili glup narod a njihove vođe su svjetska avangarda i elita. Njihov izlazak iz EU je snažan signal da sa eu politikom nešto ne štima. Prije neki dan zemlje Višegradske skupine se snažno protive Europi više brzina (prevedeno Europi bogatih i siromašnih) uz poruku da oni nisu paraziti. Nemam razloga sumnjeti da Višegradska skupina ima argumente za svoje stavove i upravo to me zabrinjava. Iz navedenog može se zaključiti da EU ne vodi mudru politiku (dokaz: izlazak pametnih Britanaca), da EU nema poštene namjere prema siromašnim članicama (dokaz: reakcija Višegradske skupine zemalja na EU više brzina) i da korist od EU i nije tako velika jer i siromašni plaćaju visoku cijenu (dokaz: Višegradska skupina tvrdi da nisu paraziti) i na kraju svima je jasno da je silno otežan izlaz i da puno košta (opet to je teži udarac za siromašne). Ako je izlaz otežan onda je to dokaz da 'gazde' imaju veliku korist od tzv. 'parazita'. Ispada da su jako mudre politike Švicarske, Norveške, Islanda koji nisu članice a imaju sve pogodnosti (standard, pravnu državu, ugovore sa EU a pri tom samostalnu vanjsku politiku i vojnu neutralnost).

aca

pre 7 godina

To su klasicne nebuloze da uplacuju 350 milki nedeljno. Clanstvo kosta al isto tako dobijaju ogromnu kolicinu novca nazad koji ide najvise u privatni sektor i u istrazivanja. Prosle godine su poslali 17 milijardi a od EU dobili skoro 5 milijardi nazad.
(Nemanja, 29. mart 2017 08:38)
# Link komentara

12 ilijardi razlike sa 52 nedelje je 230 miliona nedeljno. Pa malo li je?
Nece Englezi da dotiraju uniju u kojoj su Svabe dominantni.
Kome trebaju ti autoputevi po Balkanu? Ko je video kamion sa engleskom robom ovde? Samo Svabe voze za Tursku, Grcku a vraca se voce i povrce uglavnom.
E sad Englezi ko englezi, ne bi da plate ali bi na trziste, pristup nauci itd.
Nego mi smo dva puta bili sa njima i nismo dobro prosli kao pobednici ni tokom rata ni posle rata.
Dal je bolje da nas poraze sada i da ne talasamo?

ThorFraNord

pre 7 godina

Eto sad da vide britanci kako je nama neunijalcima, šalu na stranu dobro su se oni preračunali pre nego što su istupili i oko plaćanja i oko ostalog

Mujo11

pre 7 godina

60 miliardi Euro?! Sitne pare to su za VB i za EU...!
Nemojte zaboravi da na svasta, pa cak i financijski, VB ima uvjek podrsku i od Australie, N. Zelanda, Kanade..., pa cak i od SAD.

Nenad-EU

pre 7 godina

EU (Nemačka)će se truditi da im izlazak maksimalno oteža. Ne zato što imaju nešto protiv Velike Britanije, nego kao primer drugim, siromašnim članicama, šta ih čeka ako se odluče na sličan korak.

stari Taja

pre 7 godina

Mislim da ce UK, sa bdp-om od 2,7 triliona $, i dugo planiranim izlaskom, te totalnom energetskom nezavisnoscu, relativno lako platiti ceh od 50ak milijardi. To je 50x Ronaldo.

Gordan

pre 7 godina

Pratite Englesku politiku i nema greske...pametan narod, ne zeli da placa dupli porez.
Birokrate iz Brisela naplacuju reket, tipa osiguranje u slucaju stete "rat" a on se desava svakih 50god negde u evropi.
Sto znaci da uloze od oduzetog nazad 10% I sa ostalim novcem oni raspolazu. Sto u prevodu znaci, izabrani uzimaju pare I lagodno zive dok ljudi u evropi uopste nemaju nikakvu korist, sem kolektivne obaveze da placaju osiguranje.
Vidite kako Englezi izlaze na kulturan nacin, posto ne zele da placaju zaostali dug NATO-a Americi.

Samir

pre 7 godina

Uvertira u Britansko-Ruski rat je spakovana. Srednjeevropske drzave ne zele da budu direktno umjesane u ovaj sukob a Englezi odavno nisu ratovali sa nijednom jacom silom u svijetu? Nato se ipak dijeli na srednjevropski i anglosaxonski savez jer ne zele da uvuku ostatak evrope u rat. Ocekujem da Ruska opozicija u egzilu koja ima najace uporiste u Londonu paralelno sa ovim konvencijonalnim sukobom organizuje i svrgavanje Putina u Moskvi.Mislim da ce se sve zakuvati u Ukrajini koja ce po uzoru na Siriju pozvati Britanske trupe na ispomoc u oslobadjanju Krima i Donjecke oblasti koju sada kontrolisu Rusi i to im je primarni cilj kako bi imali legitimitet svog angazmana u UN-a. Ukoliko Rusi otvoreno udju u taj sukob imace problem u UN-a jer Ukrajinska vlada po medjunarodnom pravu moze da ucini isto sto je i Sirija uradila kad je dopustila Rusiji da odrzi rezim u Damasku. Nazalost nista nas dobro ne ocekuje ni u Evropi i Svijetu u godinama koje dolaze. Hoce li ova kriza da eskalira u nesto jos vece ostaje da se vidi, jer vrijeme je najveci svijedok u svim opcijama.

Nemanja

pre 7 godina

To su klasicne nebuloze da uplacuju 350 milki nedeljno. Clanstvo kosta al isto tako dobijaju ogromnu kolicinu novca nazad koji ide najvise u privatni sektor i u istrazivanja. Prosle godine su poslali 17 milijardi a od EU dobili skoro 5 milijardi nazad.

Pa kako ne

pre 7 godina

Pametni svajcarci nikad nisu ni usli u nju. Ovi iz EU ih pritiskali dosta puta, svajcarci odrade referendum da narod glasa, narod kaze ne, odbrane se tako. Pa ovi pritisnu opet, pritiskaju, pritiskaju, oni na kraju opet referendum, narod opet kaze ne. Zivim ovde, supruga je svajcarka i posto ovde za mnogo toga ima referendum, tj posalju ti pismo kuci sa novom kovertom plus unutra, glasas, vratis postom i to je to. 3 puta je bilo referenduma o tome, koliko se secam da je stizalo. Hoce svajcarce da bi im izvlacili novac iz drzave, zapeli zesce ali ovi, mali ali ne daju se :) Svajcarci im dali samo da se slade time sto su neke zakone uskladili sa EU zakonima i to je to. I sto su usli u sengen, tj otvorili granice, nista vise. Opet nisu ni granice bas uvek bez kontrole, cesto ima kontrole na granicama i provere. Tako i britancima dosadilo da finansiraju EU, sta ima da uplacuju tolike pare da bi se npr u Bugarskoj gradio auto put ili da se grade neke druge stvari. Necemo vise i to je to. Mada ce ih izlazak mnooogooo kostati, ovo bas mnogo. Ali barem su presekli. Svi redom polako hoce van EU, samo bi mi u istu. Mada Srbiji bi i znacila, davali bi pare za puteve, gradnju skola itd. Ovako za ove jake, nije im potrebna.

ispran mozak

pre 7 godina

Velika Britanija će najpre morati da potpiše Pakt o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i da počne sveobuhvatan proces usklađivanja svog zakonodavstva za propisima zemalja neevropske unije. Tu pre svega mislim na propise iz oblasti slobode štampe, sudstva, zaštite ljudskih prava i korupcije. Tek posle toga možemo razgovarati o dobijanju statusa kandidata, dok je o datumu početka pregovora još rano govoriti.

Neki, poput Srbije, BiH i Makedonije na primer, smatraju da je sada veoma rizično primiti neku bivšu članicu Evropske unije u članstvo neevropske unije, plašeći se da se talas nezaposlenosti i siromaštva ne prelije iz EU na Balkan. Ipak, većina se slaže da Velikoj Britaniji treba pružiti šansu, tim pre što ova zemlja nikada i nije bila iskreni član Evropske unije. O tome najbolje svedoči činjenica da se Britanija nikada nije odrekla svoje nacionalne monete, što će joj prilično olakšati ulazak u neevro zonu.

ispran mozak

pre 7 godina

Velika Britanija će najpre morati da potpiše Pakt o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i da počne sveobuhvatan proces usklađivanja svog zakonodavstva za propisima zemalja neevropske unije. Tu pre svega mislim na propise iz oblasti slobode štampe, sudstva, zaštite ljudskih prava i korupcije. Tek posle toga možemo razgovarati o dobijanju statusa kandidata, dok je o datumu početka pregovora još rano govoriti.

Neki, poput Srbije, BiH i Makedonije na primer, smatraju da je sada veoma rizično primiti neku bivšu članicu Evropske unije u članstvo neevropske unije, plašeći se da se talas nezaposlenosti i siromaštva ne prelije iz EU na Balkan. Ipak, većina se slaže da Velikoj Britaniji treba pružiti šansu, tim pre što ova zemlja nikada i nije bila iskreni član Evropske unije. O tome najbolje svedoči činjenica da se Britanija nikada nije odrekla svoje nacionalne monete, što će joj prilično olakšati ulazak u neevro zonu.

Nenad-EU

pre 7 godina

EU (Nemačka)će se truditi da im izlazak maksimalno oteža. Ne zato što imaju nešto protiv Velike Britanije, nego kao primer drugim, siromašnim članicama, šta ih čeka ako se odluče na sličan korak.

Nemanja

pre 7 godina

To su klasicne nebuloze da uplacuju 350 milki nedeljno. Clanstvo kosta al isto tako dobijaju ogromnu kolicinu novca nazad koji ide najvise u privatni sektor i u istrazivanja. Prosle godine su poslali 17 milijardi a od EU dobili skoro 5 milijardi nazad.

stari Taja

pre 7 godina

Mislim da ce UK, sa bdp-om od 2,7 triliona $, i dugo planiranim izlaskom, te totalnom energetskom nezavisnoscu, relativno lako platiti ceh od 50ak milijardi. To je 50x Ronaldo.

Pa kako ne

pre 7 godina

Pametni svajcarci nikad nisu ni usli u nju. Ovi iz EU ih pritiskali dosta puta, svajcarci odrade referendum da narod glasa, narod kaze ne, odbrane se tako. Pa ovi pritisnu opet, pritiskaju, pritiskaju, oni na kraju opet referendum, narod opet kaze ne. Zivim ovde, supruga je svajcarka i posto ovde za mnogo toga ima referendum, tj posalju ti pismo kuci sa novom kovertom plus unutra, glasas, vratis postom i to je to. 3 puta je bilo referenduma o tome, koliko se secam da je stizalo. Hoce svajcarce da bi im izvlacili novac iz drzave, zapeli zesce ali ovi, mali ali ne daju se :) Svajcarci im dali samo da se slade time sto su neke zakone uskladili sa EU zakonima i to je to. I sto su usli u sengen, tj otvorili granice, nista vise. Opet nisu ni granice bas uvek bez kontrole, cesto ima kontrole na granicama i provere. Tako i britancima dosadilo da finansiraju EU, sta ima da uplacuju tolike pare da bi se npr u Bugarskoj gradio auto put ili da se grade neke druge stvari. Necemo vise i to je to. Mada ce ih izlazak mnooogooo kostati, ovo bas mnogo. Ali barem su presekli. Svi redom polako hoce van EU, samo bi mi u istu. Mada Srbiji bi i znacila, davali bi pare za puteve, gradnju skola itd. Ovako za ove jake, nije im potrebna.

Luka

pre 7 godina

Britanci nikad nisu bili glup narod a njihove vođe su svjetska avangarda i elita. Njihov izlazak iz EU je snažan signal da sa eu politikom nešto ne štima. Prije neki dan zemlje Višegradske skupine se snažno protive Europi više brzina (prevedeno Europi bogatih i siromašnih) uz poruku da oni nisu paraziti. Nemam razloga sumnjeti da Višegradska skupina ima argumente za svoje stavove i upravo to me zabrinjava. Iz navedenog može se zaključiti da EU ne vodi mudru politiku (dokaz: izlazak pametnih Britanaca), da EU nema poštene namjere prema siromašnim članicama (dokaz: reakcija Višegradske skupine zemalja na EU više brzina) i da korist od EU i nije tako velika jer i siromašni plaćaju visoku cijenu (dokaz: Višegradska skupina tvrdi da nisu paraziti) i na kraju svima je jasno da je silno otežan izlaz i da puno košta (opet to je teži udarac za siromašne). Ako je izlaz otežan onda je to dokaz da 'gazde' imaju veliku korist od tzv. 'parazita'. Ispada da su jako mudre politike Švicarske, Norveške, Islanda koji nisu članice a imaju sve pogodnosti (standard, pravnu državu, ugovore sa EU a pri tom samostalnu vanjsku politiku i vojnu neutralnost).

Samir

pre 7 godina

Uvertira u Britansko-Ruski rat je spakovana. Srednjeevropske drzave ne zele da budu direktno umjesane u ovaj sukob a Englezi odavno nisu ratovali sa nijednom jacom silom u svijetu? Nato se ipak dijeli na srednjevropski i anglosaxonski savez jer ne zele da uvuku ostatak evrope u rat. Ocekujem da Ruska opozicija u egzilu koja ima najace uporiste u Londonu paralelno sa ovim konvencijonalnim sukobom organizuje i svrgavanje Putina u Moskvi.Mislim da ce se sve zakuvati u Ukrajini koja ce po uzoru na Siriju pozvati Britanske trupe na ispomoc u oslobadjanju Krima i Donjecke oblasti koju sada kontrolisu Rusi i to im je primarni cilj kako bi imali legitimitet svog angazmana u UN-a. Ukoliko Rusi otvoreno udju u taj sukob imace problem u UN-a jer Ukrajinska vlada po medjunarodnom pravu moze da ucini isto sto je i Sirija uradila kad je dopustila Rusiji da odrzi rezim u Damasku. Nazalost nista nas dobro ne ocekuje ni u Evropi i Svijetu u godinama koje dolaze. Hoce li ova kriza da eskalira u nesto jos vece ostaje da se vidi, jer vrijeme je najveci svijedok u svim opcijama.

Mujo11

pre 7 godina

60 miliardi Euro?! Sitne pare to su za VB i za EU...!
Nemojte zaboravi da na svasta, pa cak i financijski, VB ima uvjek podrsku i od Australie, N. Zelanda, Kanade..., pa cak i od SAD.

aca

pre 7 godina

To su klasicne nebuloze da uplacuju 350 milki nedeljno. Clanstvo kosta al isto tako dobijaju ogromnu kolicinu novca nazad koji ide najvise u privatni sektor i u istrazivanja. Prosle godine su poslali 17 milijardi a od EU dobili skoro 5 milijardi nazad.
(Nemanja, 29. mart 2017 08:38)
# Link komentara

12 ilijardi razlike sa 52 nedelje je 230 miliona nedeljno. Pa malo li je?
Nece Englezi da dotiraju uniju u kojoj su Svabe dominantni.
Kome trebaju ti autoputevi po Balkanu? Ko je video kamion sa engleskom robom ovde? Samo Svabe voze za Tursku, Grcku a vraca se voce i povrce uglavnom.
E sad Englezi ko englezi, ne bi da plate ali bi na trziste, pristup nauci itd.
Nego mi smo dva puta bili sa njima i nismo dobro prosli kao pobednici ni tokom rata ni posle rata.
Dal je bolje da nas poraze sada i da ne talasamo?

Srbin

pre 7 godina

O kojim putevima u Bugarskoj vi pricate? Pare koje siromasne clanice dobiju su uglavnom krediti ECB ili banaka podrzanih od strane EU glavesina poput nemacke Dojce banke. Ck i ona bespovratna sredstva koja dobiju " na poklon" su uslovljena projektima za koje se angazuju njihove probrane firme. No ako i zanemarimo to dobvoljno je da pogledate balanse svih "siromasnijih" zemalja EU. Sve imaju ogroman deficit u trgovanju sa "bogatim" clanicama a kao zemlje clanice nemaju mogucnost samostalnog kreiranja finansijske politike i samim tim ne mogu da devalviraju valutu da bi podstakli izvoz. Srbija koja nije clan EU je dobila za sve ovo vreme 3 milijardi donacija a napravila deficit od skoro 40 milijardi. To znaci da smo u minusu vise od 35 milijardi. Minus je realno mnogo veci jer nasa poljoprivreda ne moze da se takmici sa njihovom kao i mnoge druge grane industrije te polako postaju neisplative zbog subvencionisanja njihove poljoprivrede i favorizovanja njihovih preduzeca od strane same EU. Ili zaista verujete da je jeftinije uzgojiti svinju u Danskoj nego u Srbiji?

ThorFraNord

pre 7 godina

Eto sad da vide britanci kako je nama neunijalcima, šalu na stranu dobro su se oni preračunali pre nego što su istupili i oko plaćanja i oko ostalog

NIKOLA

pre 7 godina

A u Škotskoj novi referendum,ako misle Englezi da će pored igrača kao što su Ameri,Kinezi, Rusi i Nemci da se nešto izbatrgaju mogu samo da sanjaju, pod Američku čizmu ili će da tavore.Samo razmislite Evropsko tržište i jeftina radna snaga istočno Evropskih država koja plasira proizvode celom svetu je glavnica a troškovi Briselske administracije i pomoći nerazvijenim zemljama su sitnica,e zbog toga nema propasti EU sve je u parama

Gordan

pre 7 godina

Pratite Englesku politiku i nema greske...pametan narod, ne zeli da placa dupli porez.
Birokrate iz Brisela naplacuju reket, tipa osiguranje u slucaju stete "rat" a on se desava svakih 50god negde u evropi.
Sto znaci da uloze od oduzetog nazad 10% I sa ostalim novcem oni raspolazu. Sto u prevodu znaci, izabrani uzimaju pare I lagodno zive dok ljudi u evropi uopste nemaju nikakvu korist, sem kolektivne obaveze da placaju osiguranje.
Vidite kako Englezi izlaze na kulturan nacin, posto ne zele da placaju zaostali dug NATO-a Americi.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Srbin, 29. mart 2017 11:14)

'Siromašnije' EU zemlje itekako imaju slobodu da same uređuju svoju fiskalnu politiku - niko ne brani Bugarskoj da devalvira lev, ni Rumuniji da devalvira lej, ni Mađarskoj da devalivra forintu, ni Hrvatskoj da devalvira kunu, ni Češkoj da devalvira krunu, ni Poljskoj da devalvira zlot (mada Poljska više ne važi za siromašnu državu) - tu slobodu nemaju samo zemlje u evrozoni, mada i tada ima podosta mesta za 'vrdanje' kao što su to radili Španci (delimično uspešno) i Grci (prilično neuspešno).

Zapravo, najveći problem evrozone i jeste to što ista uređuje valutu ali ne uređuje striktnu fiskalnu politiku. Zato više i ne primaju nove članice jer se na terenu potvrdilo ono što je svaki normalan ekonomista govorio - ne možeš imati stabilnu valutu ako ne uređuješ fiskalnu politiku iza te valute, odnosno ne možeš izjednačiti Nemačku i Grčku time što im daš da koriste istu valutu.

No to nema ama baš nikakve veze sa EU - evrozona može postojati i bez EU, i obrnuto.

Samir

pre 7 godina

Uvertira u Britansko-Ruski rat je spakovana. Srednjeevropske drzave ne zele da budu direktno umjesane u ovaj sukob a Englezi odavno nisu ratovali sa nijednom jacom silom u svijetu? Nato se ipak dijeli na srednjevropski i anglosaxonski savez jer ne zele da uvuku ostatak evrope u rat. Ocekujem da Ruska opozicija u egzilu koja ima najace uporiste u Londonu paralelno sa ovim konvencijonalnim sukobom organizuje i svrgavanje Putina u Moskvi.Mislim da ce se sve zakuvati u Ukrajini koja ce po uzoru na Siriju pozvati Britanske trupe na ispomoc u oslobadjanju Krima i Donjecke oblasti koju sada kontrolisu Rusi i to im je primarni cilj kako bi imali legitimitet svog angazmana u UN-a. Ukoliko Rusi otvoreno udju u taj sukob imace problem u UN-a jer Ukrajinska vlada po medjunarodnom pravu moze da ucini isto sto je i Sirija uradila kad je dopustila Rusiji da odrzi rezim u Damasku. Nazalost nista nas dobro ne ocekuje ni u Evropi i Svijetu u godinama koje dolaze. Hoce li ova kriza da eskalira u nesto jos vece ostaje da se vidi, jer vrijeme je najveci svijedok u svim opcijama.

Pa kako ne

pre 7 godina

Pametni svajcarci nikad nisu ni usli u nju. Ovi iz EU ih pritiskali dosta puta, svajcarci odrade referendum da narod glasa, narod kaze ne, odbrane se tako. Pa ovi pritisnu opet, pritiskaju, pritiskaju, oni na kraju opet referendum, narod opet kaze ne. Zivim ovde, supruga je svajcarka i posto ovde za mnogo toga ima referendum, tj posalju ti pismo kuci sa novom kovertom plus unutra, glasas, vratis postom i to je to. 3 puta je bilo referenduma o tome, koliko se secam da je stizalo. Hoce svajcarce da bi im izvlacili novac iz drzave, zapeli zesce ali ovi, mali ali ne daju se :) Svajcarci im dali samo da se slade time sto su neke zakone uskladili sa EU zakonima i to je to. I sto su usli u sengen, tj otvorili granice, nista vise. Opet nisu ni granice bas uvek bez kontrole, cesto ima kontrole na granicama i provere. Tako i britancima dosadilo da finansiraju EU, sta ima da uplacuju tolike pare da bi se npr u Bugarskoj gradio auto put ili da se grade neke druge stvari. Necemo vise i to je to. Mada ce ih izlazak mnooogooo kostati, ovo bas mnogo. Ali barem su presekli. Svi redom polako hoce van EU, samo bi mi u istu. Mada Srbiji bi i znacila, davali bi pare za puteve, gradnju skola itd. Ovako za ove jake, nije im potrebna.

stari Taja

pre 7 godina

Mislim da ce UK, sa bdp-om od 2,7 triliona $, i dugo planiranim izlaskom, te totalnom energetskom nezavisnoscu, relativno lako platiti ceh od 50ak milijardi. To je 50x Ronaldo.

Luka

pre 7 godina

Britanci nikad nisu bili glup narod a njihove vođe su svjetska avangarda i elita. Njihov izlazak iz EU je snažan signal da sa eu politikom nešto ne štima. Prije neki dan zemlje Višegradske skupine se snažno protive Europi više brzina (prevedeno Europi bogatih i siromašnih) uz poruku da oni nisu paraziti. Nemam razloga sumnjeti da Višegradska skupina ima argumente za svoje stavove i upravo to me zabrinjava. Iz navedenog može se zaključiti da EU ne vodi mudru politiku (dokaz: izlazak pametnih Britanaca), da EU nema poštene namjere prema siromašnim članicama (dokaz: reakcija Višegradske skupine zemalja na EU više brzina) i da korist od EU i nije tako velika jer i siromašni plaćaju visoku cijenu (dokaz: Višegradska skupina tvrdi da nisu paraziti) i na kraju svima je jasno da je silno otežan izlaz i da puno košta (opet to je teži udarac za siromašne). Ako je izlaz otežan onda je to dokaz da 'gazde' imaju veliku korist od tzv. 'parazita'. Ispada da su jako mudre politike Švicarske, Norveške, Islanda koji nisu članice a imaju sve pogodnosti (standard, pravnu državu, ugovore sa EU a pri tom samostalnu vanjsku politiku i vojnu neutralnost).

Nemanja

pre 7 godina

To su klasicne nebuloze da uplacuju 350 milki nedeljno. Clanstvo kosta al isto tako dobijaju ogromnu kolicinu novca nazad koji ide najvise u privatni sektor i u istrazivanja. Prosle godine su poslali 17 milijardi a od EU dobili skoro 5 milijardi nazad.

ispran mozak

pre 7 godina

Velika Britanija će najpre morati da potpiše Pakt o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i da počne sveobuhvatan proces usklađivanja svog zakonodavstva za propisima zemalja neevropske unije. Tu pre svega mislim na propise iz oblasti slobode štampe, sudstva, zaštite ljudskih prava i korupcije. Tek posle toga možemo razgovarati o dobijanju statusa kandidata, dok je o datumu početka pregovora još rano govoriti.

Neki, poput Srbije, BiH i Makedonije na primer, smatraju da je sada veoma rizično primiti neku bivšu članicu Evropske unije u članstvo neevropske unije, plašeći se da se talas nezaposlenosti i siromaštva ne prelije iz EU na Balkan. Ipak, većina se slaže da Velikoj Britaniji treba pružiti šansu, tim pre što ova zemlja nikada i nije bila iskreni član Evropske unije. O tome najbolje svedoči činjenica da se Britanija nikada nije odrekla svoje nacionalne monete, što će joj prilično olakšati ulazak u neevro zonu.

Gordan

pre 7 godina

Pratite Englesku politiku i nema greske...pametan narod, ne zeli da placa dupli porez.
Birokrate iz Brisela naplacuju reket, tipa osiguranje u slucaju stete "rat" a on se desava svakih 50god negde u evropi.
Sto znaci da uloze od oduzetog nazad 10% I sa ostalim novcem oni raspolazu. Sto u prevodu znaci, izabrani uzimaju pare I lagodno zive dok ljudi u evropi uopste nemaju nikakvu korist, sem kolektivne obaveze da placaju osiguranje.
Vidite kako Englezi izlaze na kulturan nacin, posto ne zele da placaju zaostali dug NATO-a Americi.

Nenad-EU

pre 7 godina

EU (Nemačka)će se truditi da im izlazak maksimalno oteža. Ne zato što imaju nešto protiv Velike Britanije, nego kao primer drugim, siromašnim članicama, šta ih čeka ako se odluče na sličan korak.

aca

pre 7 godina

To su klasicne nebuloze da uplacuju 350 milki nedeljno. Clanstvo kosta al isto tako dobijaju ogromnu kolicinu novca nazad koji ide najvise u privatni sektor i u istrazivanja. Prosle godine su poslali 17 milijardi a od EU dobili skoro 5 milijardi nazad.
(Nemanja, 29. mart 2017 08:38)
# Link komentara

12 ilijardi razlike sa 52 nedelje je 230 miliona nedeljno. Pa malo li je?
Nece Englezi da dotiraju uniju u kojoj su Svabe dominantni.
Kome trebaju ti autoputevi po Balkanu? Ko je video kamion sa engleskom robom ovde? Samo Svabe voze za Tursku, Grcku a vraca se voce i povrce uglavnom.
E sad Englezi ko englezi, ne bi da plate ali bi na trziste, pristup nauci itd.
Nego mi smo dva puta bili sa njima i nismo dobro prosli kao pobednici ni tokom rata ni posle rata.
Dal je bolje da nas poraze sada i da ne talasamo?

ThorFraNord

pre 7 godina

Eto sad da vide britanci kako je nama neunijalcima, šalu na stranu dobro su se oni preračunali pre nego što su istupili i oko plaćanja i oko ostalog

Mujo11

pre 7 godina

60 miliardi Euro?! Sitne pare to su za VB i za EU...!
Nemojte zaboravi da na svasta, pa cak i financijski, VB ima uvjek podrsku i od Australie, N. Zelanda, Kanade..., pa cak i od SAD.

Srbin

pre 7 godina

O kojim putevima u Bugarskoj vi pricate? Pare koje siromasne clanice dobiju su uglavnom krediti ECB ili banaka podrzanih od strane EU glavesina poput nemacke Dojce banke. Ck i ona bespovratna sredstva koja dobiju " na poklon" su uslovljena projektima za koje se angazuju njihove probrane firme. No ako i zanemarimo to dobvoljno je da pogledate balanse svih "siromasnijih" zemalja EU. Sve imaju ogroman deficit u trgovanju sa "bogatim" clanicama a kao zemlje clanice nemaju mogucnost samostalnog kreiranja finansijske politike i samim tim ne mogu da devalviraju valutu da bi podstakli izvoz. Srbija koja nije clan EU je dobila za sve ovo vreme 3 milijardi donacija a napravila deficit od skoro 40 milijardi. To znaci da smo u minusu vise od 35 milijardi. Minus je realno mnogo veci jer nasa poljoprivreda ne moze da se takmici sa njihovom kao i mnoge druge grane industrije te polako postaju neisplative zbog subvencionisanja njihove poljoprivrede i favorizovanja njihovih preduzeca od strane same EU. Ili zaista verujete da je jeftinije uzgojiti svinju u Danskoj nego u Srbiji?

NIKOLA

pre 7 godina

A u Škotskoj novi referendum,ako misle Englezi da će pored igrača kao što su Ameri,Kinezi, Rusi i Nemci da se nešto izbatrgaju mogu samo da sanjaju, pod Američku čizmu ili će da tavore.Samo razmislite Evropsko tržište i jeftina radna snaga istočno Evropskih država koja plasira proizvode celom svetu je glavnica a troškovi Briselske administracije i pomoći nerazvijenim zemljama su sitnica,e zbog toga nema propasti EU sve je u parama

Aleksandar

pre 7 godina

@(Srbin, 29. mart 2017 11:14)

'Siromašnije' EU zemlje itekako imaju slobodu da same uređuju svoju fiskalnu politiku - niko ne brani Bugarskoj da devalvira lev, ni Rumuniji da devalvira lej, ni Mađarskoj da devalivra forintu, ni Hrvatskoj da devalvira kunu, ni Češkoj da devalvira krunu, ni Poljskoj da devalvira zlot (mada Poljska više ne važi za siromašnu državu) - tu slobodu nemaju samo zemlje u evrozoni, mada i tada ima podosta mesta za 'vrdanje' kao što su to radili Španci (delimično uspešno) i Grci (prilično neuspešno).

Zapravo, najveći problem evrozone i jeste to što ista uređuje valutu ali ne uređuje striktnu fiskalnu politiku. Zato više i ne primaju nove članice jer se na terenu potvrdilo ono što je svaki normalan ekonomista govorio - ne možeš imati stabilnu valutu ako ne uređuješ fiskalnu politiku iza te valute, odnosno ne možeš izjednačiti Nemačku i Grčku time što im daš da koriste istu valutu.

No to nema ama baš nikakve veze sa EU - evrozona može postojati i bez EU, i obrnuto.