Petak, 24.02.2017.

08:12

Sputnjik: Osmanlije bi opet da caruju Balkanom

Turska svoj uticaj u Srbiji najviše ostvaruje u Staroj Raškoj kod muslimana Bošnjaka, u opštinama Preševo i Bujanovac, kao i na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Sputnjik

Sputnjik: Osmanlije bi opet da caruju Balkanom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

geonamćor

pre 7 godina

To nije ništa novo, Balkan nikada nije bio konsolidovan u geopolitičkom smilsu u svojoj modernoj istoriji pa i nešto ranije. Austrougarske banke, britanska halapmljivost prema bliskom istoku, Francuska kulturna protezanja, Nemačke realnosti, Ruske obaveze, jedina novost ovoj jedničini jeste što nije čisto osmanska i nacionalistička, odviše se tiče i bliskog istoka ka kome se Turska kao sila ne sumnjivo razvija (imaju kuršluse i biće ih još) zbog svog geopolitičkog položaja a zapad gubi uticaj u toj zoni (zato se i okrenuli prema Rusiji, jer ovi nisu toliko kadri). I Grčkoj i Bugarskoj i Srbiji (Rumuniji manje) preti bliski istok (mogli bi lako da postanemo njihov deo, ovde takvu spoljnu politiku i vode, bave se stabilnošću kao da je bliski istok). Rusija ne može večito da nadvladava njihov uticaj, a Srbija ma koliko se trudila da se ima uvid u sponzorske aktivnosti ovih procesa (posete i trgovina S.Arabiji, Kataru, Iranu...) neće delovati na duže staze bez jasnije uloge velikih sila (ali ne po madjarskom shvatanju koja je spremna na krstaški pohod), oni za sada su spremni samo da drže borbu protiv terorista i to kako im odgovara.

Рајко

pre 7 godina

@Realnost
Кад већ причаш о турској храни коју Срби једу...Карађорђева шницла,кисели купус са свињаријама,печено прасе са ражња...Све турска традиционална јела.Чудо да нас Турци не туже због неовлашћеног коришћења њихових заштићених брендова.

edin

pre 7 godina

nesta kao cudno? a ko to nece uticaj nad nama na balkanu? hoce i rusija hoce i amerika hoce i evropa, neki su vec tu i upravljaju neki traze mjesto da se probiju. ovo je samo bezveze podizanje tenzija i mrznje prema albancima i bosnjacima, jer se to ocigledno zeli. turska se opet i ne mjesa toliko vojno kao rusija, dok u uticaju rusije i podrsci balkanskim zemljama da ne udju u nato i o tome bruji citav svijet al se tanaskovic (provjereni islamofob) zbog toga ne brine.

Савамала

pre 7 godina

Живимо у тешким и потенцијално веома опасним временима. Наша држава угрожена је са свих страна. С једне тачке гледишта опасно нас угрожава патолошка непријатељска политика запада према Србији ојачана понашањем наших суседа (све је исто као у Првом и Другом светском рату), али с друге стране веома смо угрожени и од наше владајуће касте која је хронично неспособна и недорасла временима у којима живимо. Управо је то чињеница која треба све да нас највише забрине. Немамо озбиљну државу , немамо озбиљну државну администрацију, немамо елиту, немамо ваљану привреду, живимо стихијски без икаквог плана и реда. Све то улива неспокој за дане и године које су пред нама. Сматрам, да је веома реално да у блиској будућности изгубимо своју државу. Постаћемо бедни и несрећни протекторат колонијалних сила, без икакве наде у боље сутра. Чак нисам сигуран ни да више имамо икакве шансе да точак историје променимо у своју корист. Црно нам се пише драги моји...

Nesa

pre 7 godina

A ta je tu lose danas u turskom uticaju? Pa barem je vidljiv, gledas ga, stizu pare, grade fabrike, ulazu u infrastrukturu i zasto ne bi? Blizu su maju svoje simpatizere po veri i ne vidim da je tu ista lose. Gledamo Sulejmana i zbog toga necu da se poturcim, ali sigurno mogu nesta novo da naucim iz istorije. Svaka kritika Turaka danas, kad je ona moderna i razvijena zemlja s puno jacom ekonomijom od ove nase, je iracionalna. Jer ovim regionom, da nije bilo turske imperije, vladala bi vizantijska tako da je ovaj region i te kako pod uticajem sile koja sedi u Konstantinopolju. Svidelo se to nama ili ne, ali tako izgleda geo-strategija,

Igor

pre 7 godina

Postoji jedna interesantna istorijska činjenica. Izuzimajući Rusiju, pravoslavlje je opstalo samo kod naroda koji su bili okupirani Turcima. Svi ostali su morali da se pokatoliče ili bi nestali. Poljaci su katolici usled pritiska Germana, a svega 10% Poljaka je zadržalo pravoslavlje uglavnom na istoku zemlje. Česi i Slovaci su postali katolici iako su hrišćanstvo primili od Ćirila i Metodija u pravoslavnom obliku. Prvog hrvatskog poglavara crkve je postavila Vizantija takođe. Zbog pritiska Venecije prešli su u katolike.
E sad... Sa druge strane negativni uticaj "danak u krvi" za mušku decu svake sedme godine, harač 10% (inače manji od današnjeg PDV-a 20%), itd. Svaka pokrajina je imala svog pašu koji je maltretirao kako je hteo i koga je hteo - slično današnjim predsednicima opština, na žalost.
Ipak, da su rešili da se šire i da se opet graniče sa Nemcima to je istina. Na kraju krajeva, samo mi na Balkanu mislimo da se istorija kreće, međutim sve je i dalje isto: Turska je tu, Rimsko carstvo je u Vatikanu, Germanska plemena su tu, Britanski trgovci robljem i dalje posluju, Vizantija je u Moskvi, samo mi Sloveni koji činimo 44% Evrope, a i dalje ne znamo gde teramo. Što reče Oto fon Bizmark:"Tri stvari u Evropi su konstanta. 1.Rusija zbog veličine nikad neće biti potpuno uređena zemlja; 2.Na Balkanu su uvek spremni da se kolju za druge; 3.Italijani će te izdati kad god mogu."

DB

pre 7 godina

@тарми.п.ф.к..б.г,
Potpuno ti je komentar na mestu. Milion puta sam se pitao zasto nasi tadasnji vladari nisu imali herca i mozga da promene ili vrate neke stare nazive gradjevinama cim su turke na put poslali. Ne radi se ovde o jednom od okupatora u nasoj istoriji. Vec najvecem od zlotvora, koji je nas narod najduze i najbolnije mučio i eksploatisao i ponižavao vekovima od čega su nam zauvek trajni ožiljci na nacionalnoj duši ostali. Zato im ja i danas ne bi dao ni skasiju zemlje da kupe u Srbiji.

Jegulja

pre 7 godina

meni se pre cini da su i rusi i turci istranzirali bosnu na svoje sfere uticaja tako da tu i nema nekih problema sto se tice te dve strane.

Hans

pre 7 godina

Ako gledamo istoriske činjenice,Turci su bili imperija koja se prostirala od Egipta do Beča,pa npr Budimpešta je bila 150 godina pod turcima.Svidjalo se to nekom ili ne mi jesmo 20% genetski Turci,pa bili su na balkanu nekoliko vekova,isto tako 9miliona Turaka je poreklom sa Balkana npr Omer paša Latas,Mehmet paša Sokolovic itd.A jedno od tipičnih srpskih imena govori sve, npr Tomislav Karamarkovic-srpsko ime a prezime sa turskim predznakom.Što se tiče turske glazbe koji naši turbo pevači kradu od turaka,mislim da je turska glazba samo kopija od grčke,tj helensko mediteranska glazba.

Aleksa

pre 7 godina

Turska škola u Beogradu je škola koja pripada sistemu za koji sami Turci tvrde da iza toga stoji Gulen koji živi u egzilu u Americi i protivnik je i Erdogana i Davutoglua. Tako da je glupo spajati je sa njima i njihovim pobudama.

yahoo-finance api

pre 7 godina

Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.
@(realnost, 24. februar 2017 08:52)

Biti Srbin nije genetska kategorija, biti Srbin je mentalno stanje (neko bi možda rekao da je mentalna bolest). Srbin je i Hercegovac koji ima više sličnosti sa Crnogorcem ili Hrvatom iz zapadne Hercegovine nego sa lalom iz Banata koji je sličniji Mađaru nego Hercegovcu, ili južnjakom iz Vranja koji je sličniji Makedoncu nego lali ili eri.
Jedino Hrvati boluju za čistim hrvatskim genima ne shvatajući da čistoća u genima nije baš poželjna.
Po tvom komentaru bi se moglo zaključiti da je vaše najveće dostignuće to što su vas okupirali "civilizovani" narodi, poput austrougara ili italijana za razliku od nas koji smo okupirani od "divljih" osmanlijia.

I da naravno obožavam tursku glazbu, omiljena mi je "Ulazak u harem" SMAK.

patrijota

pre 7 godina

@realnost realno si u pravu, ono sto nisi u pravu je da nismo svesni. jednostavno nije nam bitno. mi smo nas identitet i jezik odavno izgradili sa brojnim stranim recima i izrazima medju kojima su i turski i to nije nista strasno veruj mi.

Binasr

pre 7 godina

Pise Sputnjik a Putin i Erdogan ko rodjena braca, a opet s nase strane Nikolic i Vucic jos rodjenija braca sa Putinom. Ovde nas neko z......a. Ili su pogresno plasirane vesti o dobrim odnosima rusa i turaka ili braca rusi samo kostatuju i bez namere da reaguju i zastite bracu srbe u novonastaloj situaciji.

m

pre 7 godina

da bi se Turska ovako ponašala,sigurno podršku ima od Velike Britanije,čiji je vekovni imperijalistički interse Zapadni Balkan prepušten Tuskom uticaju.

Perun

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Komentar ti je sraman i plitkouman,a još je žalosnije da si dobio toliko pluseva.Na žalost ne shvataš da se ovakvom anticivilizacijskom porukom ne razlikuješ od onih iz ISIL-a što maljevima jurišaju na drevne antičke spomenike i skulpture jer isto kao što i ti poručuješ,žele da zatru sopstvenu istoriju koja se ne uklapa u njihovo primitivno poimanje stvarnosti i vjere.

posteni janjicar

pre 7 godina

vec su i one sto su i one muslimane sto su bezali od ulaska austrougarske u bih,molili da ostanu (aleksa santic "ostajte ovde"). cinjenica je da oni ne miruju, niti onom ko je pored njih daju mira. (pp, 24. februar 2017 09:20)

Nisu oni bezali od ulaska Austrougarske u BiH, nego od terora svojih srpskih komsija, a Aleksa Santic sa svoje kule od slonovace nije video ni sta se desava u carsiji, akamoli po mahalama i zaseocima. Njegov poziv, verovatno cista srca i u cestitoj nameri, u tom trenutku, nije bio drugo, nego so na ranu. Sve u svemu - sraman i cinican, s obzirom na okolnosti. A svaka slicnost s tzv. "Drugom Srbijom" danas, juce i prekjuce... poziva na razmisljanje. BTW, u cara Trojana kozje usi. Ostala je porodicna predaja u prognanim porodicama. One pamte od koga su i zasto pobegle. I to porodice koje su kasnije, usled onog sto im se potom dogadjalo tamo gde su nasle utociste, a i drugoh okolnosti, postale prilicno naklonjene Srbima, cak bi se moglo reci srbofilske.

beogradski

pre 7 godina

Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realnost, 24. februar 2017 08:52)

evo ga jos jedan nepoznavalac tudje i sopstvene povijesti iz komsiluka....sve sto bastinimo mi, bastinite i vi, jer ste isto kao i mi, i vi bili pod turcima, samo koju deceniju krace, jer su vam se gazde smenjivale, najsmesnije mi je kad nas hrvati i muslimani prozivaju da smo beogradski pasaluk, a oni ziveli u bosanskom pasaluku, koji se prostirao od novog pazara do zagreba....srpski jezik ima 4000 turskih reci, turski ima 2000 srpskih, "tursku glazbu" uz koju pelsemo, koliko se secam proslog leta plesaste i vi na euru u fudbalu.....kao sto je vec neko napisao hrana je medieransko-kontinentalna, s tim sto je srpska bazirana uglavnom na svinjskom mesu, koje ne jedu u turskoj.....mada sve cinjenice nisu bitne komsijama, bitno je samo uvrediti srbe, a opet ne znam zasto se turska koristi u poggrdnom kontekstu, ta drzava je istorijski a i dan danas svetlosnim godinama udaljena, odnosno naprednija od hrvatske, civilizacijski, kulturno, tehnoloski, ekonomski, vojno, i tako dalje.....

may

pre 7 godina

Neka nas Sputnjik ne plasi praznim pricama...pa Rusija i Turska naveliko saradjuju....
A Rusija? Brani nas kad god joj je zgodno i kad ima kad....
A kad joj je zgodno,poklanja jugoistocnu Srbiju,deo Grcke i celu Makedoniju kome? Bugarskoj!!! (Vidi Sanstefanski mir,mart 1878.)

Savetnik

pre 7 godina

Vidim, dosta se spominju turcizmi, sto je pogresno jer su Persijski izrazi. Vecina tih reci i danas zive u Iranu.

Krajnje je vreme da naucimo Istoriju, onakvom kakvom jeste, a ne kako su nam drugi servirali.

Dex

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Normalni ljudi i narodi ne brisu sopstvenu istoriju. Sta god mi radili, stvari koje su se desile su se desile. Uostalom, problem je u Srbima, ne Turcima. Odavno smo mi njih oterali. I gde je danas Srbija, a gde Turska. Razvijaju se dvadeset puta brze od nas, imaju stoput cistije ulice, objekte i stanove od nas. Njihov gradski prevoz ne smrdi kao nas, a autobusi su (zamisli ovo) cisti! Grade brdo dzamija, ali i ovde se zadnji dinar ulaze u crkve. Sanjaju o svojim carstvima, ali bogme i mi. Primitivnog su mentaliteta u odnosu na evropljane, prvi cu se sloziti, ali i mi smo; iako smo deo tog kontinenta i porekla. Srusimo mi lepo zidine na Kalemegdanu, Sahat kulu, Cele kulu u Nisu i sve ostalo, pretpostavljam da ce konacno da nam zaista bude bolje za dve godine. :) Naravno, izbrises li doticnu istoriju, njima ce biti samo lakse da nas kad-tad opet okupiraju.

Турцизми обележавају нашу историју

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Зашто бисмо се стидели турског утицаја на српски језик и културу? Најлепша српска народна поезија је пуна турцизама. Хоћемо ли протерати Марка Краљевића због сарадње са султаном? Колико је само англицизама, германизама, хунгаризама у нашем језичком фонду... Зашто њих не протерамо по тој логици? Јесу ли они били бољи окупатори?

trile

pre 7 godina

„Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.“

Na “tursku glazbu” iz Srbije pleše ceo Zagreb. Ja kad sam bio u Zagrebu, “klupska” muzika se sastojala od ustaških pesama i najgorih “cajki”. To što vi nazivate “srpskom muzikom” nema veze sa Srbijom a nažalost je trend u celoj istočnoj Evropi pa i svetu taj „orijentalni haus“. Srpska muzika su gusle, polifone vokalne pesme, izvika, ganga, trubači, izvorna narodna, kola, frulaška muzika, tamburice i starogradska…Malo li je? Hrana koja se jede u Srbiji nije turska već mediteransko-kontinentalna kuhinja sa akcentom na mediteranski Izrael i Arabiju: švarma-sarma, musaka, kebab-ćevap…s tim što je srpska specifičnost da se sve pravi od svinjskog mesa koje je u judaizmu i islamu zabranjeno. Ajvar, skorup, sirevi, šljivovica i suhomesnati proizvodi, svadbarski kupus itd su original srpski. Reči kao što su bakšiš, Baklava, sanduk su arapske baš kao i Alkohol, azimut, admiral, algoritam, algebra. Vi imate gomilu pozjamljenica: Škrinja, pjaca, šjor, riva i ceo jedan dijalekat nazivate „fijumenskim“ (fiume-lat. Reka) i nešto nama prebacuješ koji pišemo istim pismom i pevamo iste pesme i u istim crkvama gde učimo staroslovenski kao pre 1500 god. Dok vi pišete na tuđem pismu i u crkvi učite latinski a „bošnjaci“ uče i danas u medreci turski i arapski a do 1905 su pisali arapski

Dragan

pre 7 godina

Fala bogu da neko otvori oči našim političarima i bratiji koja ih podržava , prati,junači i preti.Treba mnogo mudrosti,državničkok(a ne stranačkog)viđenja.Opasnost koja se nadvija ne rešava se zabadanjem prsta u oko,botovima,navijačima,lažima,branjenjem fotelje,ličnog bogastva i pozicija.Vraćaju se devedesete(a izvođači su odavno stigli).

I ja razmisljam

pre 7 godina

Smarate sa pricom o ruskoj guberniji, s obzirom na cinjenicu da nam drzavu vode americki i evropski amabasadori. Mi smo americka kolonija i to zadnje klase. Krim je ruska gubernija. Nije Srbija.

A za komsiju koji kaze sa korsitimo turske reci, muziku i hranu - tacno. I vi koristite srpske reci, muziku i hranu. Prijatno.

Maksa

pre 7 godina

Da li će onima koji se nalože na ovaj tekst to platiti režije i poreze ili je bitnije šta nam se dešava sa našim vladarima i kuda nas oni vode... a oni za sada usko sarađuju sa svima koje ne volite, ali ekonomija i jeste upravo to a ne neke "fake" emocije koje bi 90% ljudi prodalo za sitnu svotu koju bi im ponudili... da nismo prodane duše ne bi ni bili tu gde jesmo trenutno.

pp

pre 7 godina

(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

to su uradili hrvati, madjari, rumuni....srbi nisu, vec su i one sto su i one muslimane sto su bezali od ulaska austrougarske u bih,molili da ostanu (aleksa santic "ostajte ovde"). cinjenica je da oni ne miruju, niti onom ko je pored njih daju mira.

okrenimo točak istorije

pre 7 godina

Turci nemaju šta da traže ni na Balkanu ni u ostatku Evrope. Tu su nepozvani davno upali sa oružjem i kad tad će se vratiti odakle su došli. Ogromna šteta za antičku helenističku kulturu i njen pad pod tamu turskog orijenta. Sveta Sofija je crkva koju su Turci oskrnavili. Vreme je za konačno ujedinjenje hrišćanske Evrope sa svim njenim istorijskim teritorijama.

Prirodno

pre 7 godina

Sasvim je logično što je Turska uticajna na Balkanu. Moskvi to ne odgovara, jer se već vekovima upinje da ona bude ovde neko i nešto. Setimo se Sanstefanskog mira, setimo se Informbiroa. Ali, neće ni Putin uspeti, kao što nisu uspeli ni oni mnogo sposobniji od njega. Ostaje mu "Sputnjik" da ispolji svoju frustraciju.

тарми.п.ф.к..б.г

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!

Letac

pre 7 godina

Ne razumem zasto se prenose ovi huskacki tekstovi u kojima su zapaljive recenice izvucene iz konteksta? Turci su milione i milione ulozili u Srbiju a Rusi su milijarde izvukli iz Srbije! Al nema veze, jednom gubernija ruska, uvek gubernija

Nenad

pre 7 godina

Pa nisu li Rusi trenutno u ozbiljnom vojnom i ekonomskom savezu sa Turskom? Nisu li Rusi po obicaju povukli vodu za Srbinom i pustili Osmanlije da sa nama rade sta hoce?

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Podsećanja radi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poslednjih pet godina izjavljivao je da mu je Alija Izetbegović "ostavio Bosnu u amanet“ i pretio da će "onaj ko dirne Bošnjake imati sto miliona Turaka protiv sebe“ uz upozorenje da bi turski vojni brod mogao da uplovi u Neum (mesto u BiH na obali Jadranskog mora).

NADAM SE da ovo nisu samo prazna obecanja Gospodina Erdogana !

bosanac

pre 7 godina

U principu ropstvo je ropstvo. Bez obzira da li ruska ili osmanska gubernija, svodi se na isto. Bili smo nesvrstani i nije nam se svidelo da sami sebi gazdujema, sada je sve jedno čiji robovi ćemo biti.

тарми.п.ф.к..б.г

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!

bosanac

pre 7 godina

U principu ropstvo je ropstvo. Bez obzira da li ruska ili osmanska gubernija, svodi se na isto. Bili smo nesvrstani i nije nam se svidelo da sami sebi gazdujema, sada je sve jedno čiji robovi ćemo biti.

Letac

pre 7 godina

Ne razumem zasto se prenose ovi huskacki tekstovi u kojima su zapaljive recenice izvucene iz konteksta? Turci su milione i milione ulozili u Srbiju a Rusi su milijarde izvukli iz Srbije! Al nema veze, jednom gubernija ruska, uvek gubernija

I ja razmisljam

pre 7 godina

Smarate sa pricom o ruskoj guberniji, s obzirom na cinjenicu da nam drzavu vode americki i evropski amabasadori. Mi smo americka kolonija i to zadnje klase. Krim je ruska gubernija. Nije Srbija.

A za komsiju koji kaze sa korsitimo turske reci, muziku i hranu - tacno. I vi koristite srpske reci, muziku i hranu. Prijatno.

trile

pre 7 godina

„Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.“

Na “tursku glazbu” iz Srbije pleše ceo Zagreb. Ja kad sam bio u Zagrebu, “klupska” muzika se sastojala od ustaških pesama i najgorih “cajki”. To što vi nazivate “srpskom muzikom” nema veze sa Srbijom a nažalost je trend u celoj istočnoj Evropi pa i svetu taj „orijentalni haus“. Srpska muzika su gusle, polifone vokalne pesme, izvika, ganga, trubači, izvorna narodna, kola, frulaška muzika, tamburice i starogradska…Malo li je? Hrana koja se jede u Srbiji nije turska već mediteransko-kontinentalna kuhinja sa akcentom na mediteranski Izrael i Arabiju: švarma-sarma, musaka, kebab-ćevap…s tim što je srpska specifičnost da se sve pravi od svinjskog mesa koje je u judaizmu i islamu zabranjeno. Ajvar, skorup, sirevi, šljivovica i suhomesnati proizvodi, svadbarski kupus itd su original srpski. Reči kao što su bakšiš, Baklava, sanduk su arapske baš kao i Alkohol, azimut, admiral, algoritam, algebra. Vi imate gomilu pozjamljenica: Škrinja, pjaca, šjor, riva i ceo jedan dijalekat nazivate „fijumenskim“ (fiume-lat. Reka) i nešto nama prebacuješ koji pišemo istim pismom i pevamo iste pesme i u istim crkvama gde učimo staroslovenski kao pre 1500 god. Dok vi pišete na tuđem pismu i u crkvi učite latinski a „bošnjaci“ uče i danas u medreci turski i arapski a do 1905 su pisali arapski

Nenad

pre 7 godina

Pa nisu li Rusi trenutno u ozbiljnom vojnom i ekonomskom savezu sa Turskom? Nisu li Rusi po obicaju povukli vodu za Srbinom i pustili Osmanlije da sa nama rade sta hoce?

okrenimo točak istorije

pre 7 godina

Turci nemaju šta da traže ni na Balkanu ni u ostatku Evrope. Tu su nepozvani davno upali sa oružjem i kad tad će se vratiti odakle su došli. Ogromna šteta za antičku helenističku kulturu i njen pad pod tamu turskog orijenta. Sveta Sofija je crkva koju su Turci oskrnavili. Vreme je za konačno ujedinjenje hrišćanske Evrope sa svim njenim istorijskim teritorijama.

Dex

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Normalni ljudi i narodi ne brisu sopstvenu istoriju. Sta god mi radili, stvari koje su se desile su se desile. Uostalom, problem je u Srbima, ne Turcima. Odavno smo mi njih oterali. I gde je danas Srbija, a gde Turska. Razvijaju se dvadeset puta brze od nas, imaju stoput cistije ulice, objekte i stanove od nas. Njihov gradski prevoz ne smrdi kao nas, a autobusi su (zamisli ovo) cisti! Grade brdo dzamija, ali i ovde se zadnji dinar ulaze u crkve. Sanjaju o svojim carstvima, ali bogme i mi. Primitivnog su mentaliteta u odnosu na evropljane, prvi cu se sloziti, ali i mi smo; iako smo deo tog kontinenta i porekla. Srusimo mi lepo zidine na Kalemegdanu, Sahat kulu, Cele kulu u Nisu i sve ostalo, pretpostavljam da ce konacno da nam zaista bude bolje za dve godine. :) Naravno, izbrises li doticnu istoriju, njima ce biti samo lakse da nas kad-tad opet okupiraju.

Турцизми обележавају нашу историју

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Зашто бисмо се стидели турског утицаја на српски језик и културу? Најлепша српска народна поезија је пуна турцизама. Хоћемо ли протерати Марка Краљевића због сарадње са султаном? Колико је само англицизама, германизама, хунгаризама у нашем језичком фонду... Зашто њих не протерамо по тој логици? Јесу ли они били бољи окупатори?

yahoo-finance api

pre 7 godina

Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.
@(realnost, 24. februar 2017 08:52)

Biti Srbin nije genetska kategorija, biti Srbin je mentalno stanje (neko bi možda rekao da je mentalna bolest). Srbin je i Hercegovac koji ima više sličnosti sa Crnogorcem ili Hrvatom iz zapadne Hercegovine nego sa lalom iz Banata koji je sličniji Mađaru nego Hercegovcu, ili južnjakom iz Vranja koji je sličniji Makedoncu nego lali ili eri.
Jedino Hrvati boluju za čistim hrvatskim genima ne shvatajući da čistoća u genima nije baš poželjna.
Po tvom komentaru bi se moglo zaključiti da je vaše najveće dostignuće to što su vas okupirali "civilizovani" narodi, poput austrougara ili italijana za razliku od nas koji smo okupirani od "divljih" osmanlijia.

I da naravno obožavam tursku glazbu, omiljena mi je "Ulazak u harem" SMAK.

m

pre 7 godina

da bi se Turska ovako ponašala,sigurno podršku ima od Velike Britanije,čiji je vekovni imperijalistički interse Zapadni Balkan prepušten Tuskom uticaju.

beogradski

pre 7 godina

Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realnost, 24. februar 2017 08:52)

evo ga jos jedan nepoznavalac tudje i sopstvene povijesti iz komsiluka....sve sto bastinimo mi, bastinite i vi, jer ste isto kao i mi, i vi bili pod turcima, samo koju deceniju krace, jer su vam se gazde smenjivale, najsmesnije mi je kad nas hrvati i muslimani prozivaju da smo beogradski pasaluk, a oni ziveli u bosanskom pasaluku, koji se prostirao od novog pazara do zagreba....srpski jezik ima 4000 turskih reci, turski ima 2000 srpskih, "tursku glazbu" uz koju pelsemo, koliko se secam proslog leta plesaste i vi na euru u fudbalu.....kao sto je vec neko napisao hrana je medieransko-kontinentalna, s tim sto je srpska bazirana uglavnom na svinjskom mesu, koje ne jedu u turskoj.....mada sve cinjenice nisu bitne komsijama, bitno je samo uvrediti srbe, a opet ne znam zasto se turska koristi u poggrdnom kontekstu, ta drzava je istorijski a i dan danas svetlosnim godinama udaljena, odnosno naprednija od hrvatske, civilizacijski, kulturno, tehnoloski, ekonomski, vojno, i tako dalje.....

Prirodno

pre 7 godina

Sasvim je logično što je Turska uticajna na Balkanu. Moskvi to ne odgovara, jer se već vekovima upinje da ona bude ovde neko i nešto. Setimo se Sanstefanskog mira, setimo se Informbiroa. Ali, neće ni Putin uspeti, kao što nisu uspeli ni oni mnogo sposobniji od njega. Ostaje mu "Sputnjik" da ispolji svoju frustraciju.

Perun

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Komentar ti je sraman i plitkouman,a još je žalosnije da si dobio toliko pluseva.Na žalost ne shvataš da se ovakvom anticivilizacijskom porukom ne razlikuješ od onih iz ISIL-a što maljevima jurišaju na drevne antičke spomenike i skulpture jer isto kao što i ti poručuješ,žele da zatru sopstvenu istoriju koja se ne uklapa u njihovo primitivno poimanje stvarnosti i vjere.

Igor

pre 7 godina

Postoji jedna interesantna istorijska činjenica. Izuzimajući Rusiju, pravoslavlje je opstalo samo kod naroda koji su bili okupirani Turcima. Svi ostali su morali da se pokatoliče ili bi nestali. Poljaci su katolici usled pritiska Germana, a svega 10% Poljaka je zadržalo pravoslavlje uglavnom na istoku zemlje. Česi i Slovaci su postali katolici iako su hrišćanstvo primili od Ćirila i Metodija u pravoslavnom obliku. Prvog hrvatskog poglavara crkve je postavila Vizantija takođe. Zbog pritiska Venecije prešli su u katolike.
E sad... Sa druge strane negativni uticaj "danak u krvi" za mušku decu svake sedme godine, harač 10% (inače manji od današnjeg PDV-a 20%), itd. Svaka pokrajina je imala svog pašu koji je maltretirao kako je hteo i koga je hteo - slično današnjim predsednicima opština, na žalost.
Ipak, da su rešili da se šire i da se opet graniče sa Nemcima to je istina. Na kraju krajeva, samo mi na Balkanu mislimo da se istorija kreće, međutim sve je i dalje isto: Turska je tu, Rimsko carstvo je u Vatikanu, Germanska plemena su tu, Britanski trgovci robljem i dalje posluju, Vizantija je u Moskvi, samo mi Sloveni koji činimo 44% Evrope, a i dalje ne znamo gde teramo. Što reče Oto fon Bizmark:"Tri stvari u Evropi su konstanta. 1.Rusija zbog veličine nikad neće biti potpuno uređena zemlja; 2.Na Balkanu su uvek spremni da se kolju za druge; 3.Italijani će te izdati kad god mogu."

Savetnik

pre 7 godina

Vidim, dosta se spominju turcizmi, sto je pogresno jer su Persijski izrazi. Vecina tih reci i danas zive u Iranu.

Krajnje je vreme da naucimo Istoriju, onakvom kakvom jeste, a ne kako su nam drugi servirali.

may

pre 7 godina

Neka nas Sputnjik ne plasi praznim pricama...pa Rusija i Turska naveliko saradjuju....
A Rusija? Brani nas kad god joj je zgodno i kad ima kad....
A kad joj je zgodno,poklanja jugoistocnu Srbiju,deo Grcke i celu Makedoniju kome? Bugarskoj!!! (Vidi Sanstefanski mir,mart 1878.)

pp

pre 7 godina

(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

to su uradili hrvati, madjari, rumuni....srbi nisu, vec su i one sto su i one muslimane sto su bezali od ulaska austrougarske u bih,molili da ostanu (aleksa santic "ostajte ovde"). cinjenica je da oni ne miruju, niti onom ko je pored njih daju mira.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Podsećanja radi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poslednjih pet godina izjavljivao je da mu je Alija Izetbegović "ostavio Bosnu u amanet“ i pretio da će "onaj ko dirne Bošnjake imati sto miliona Turaka protiv sebe“ uz upozorenje da bi turski vojni brod mogao da uplovi u Neum (mesto u BiH na obali Jadranskog mora).

NADAM SE da ovo nisu samo prazna obecanja Gospodina Erdogana !

DB

pre 7 godina

@тарми.п.ф.к..б.г,
Potpuno ti je komentar na mestu. Milion puta sam se pitao zasto nasi tadasnji vladari nisu imali herca i mozga da promene ili vrate neke stare nazive gradjevinama cim su turke na put poslali. Ne radi se ovde o jednom od okupatora u nasoj istoriji. Vec najvecem od zlotvora, koji je nas narod najduze i najbolnije mučio i eksploatisao i ponižavao vekovima od čega su nam zauvek trajni ožiljci na nacionalnoj duši ostali. Zato im ja i danas ne bi dao ni skasiju zemlje da kupe u Srbiji.

Maksa

pre 7 godina

Da li će onima koji se nalože na ovaj tekst to platiti režije i poreze ili je bitnije šta nam se dešava sa našim vladarima i kuda nas oni vode... a oni za sada usko sarađuju sa svima koje ne volite, ali ekonomija i jeste upravo to a ne neke "fake" emocije koje bi 90% ljudi prodalo za sitnu svotu koju bi im ponudili... da nismo prodane duše ne bi ni bili tu gde jesmo trenutno.

Hans

pre 7 godina

Ako gledamo istoriske činjenice,Turci su bili imperija koja se prostirala od Egipta do Beča,pa npr Budimpešta je bila 150 godina pod turcima.Svidjalo se to nekom ili ne mi jesmo 20% genetski Turci,pa bili su na balkanu nekoliko vekova,isto tako 9miliona Turaka je poreklom sa Balkana npr Omer paša Latas,Mehmet paša Sokolovic itd.A jedno od tipičnih srpskih imena govori sve, npr Tomislav Karamarkovic-srpsko ime a prezime sa turskim predznakom.Što se tiče turske glazbe koji naši turbo pevači kradu od turaka,mislim da je turska glazba samo kopija od grčke,tj helensko mediteranska glazba.

Jegulja

pre 7 godina

meni se pre cini da su i rusi i turci istranzirali bosnu na svoje sfere uticaja tako da tu i nema nekih problema sto se tice te dve strane.

patrijota

pre 7 godina

@realnost realno si u pravu, ono sto nisi u pravu je da nismo svesni. jednostavno nije nam bitno. mi smo nas identitet i jezik odavno izgradili sa brojnim stranim recima i izrazima medju kojima su i turski i to nije nista strasno veruj mi.

Aleksa

pre 7 godina

Turska škola u Beogradu je škola koja pripada sistemu za koji sami Turci tvrde da iza toga stoji Gulen koji živi u egzilu u Americi i protivnik je i Erdogana i Davutoglua. Tako da je glupo spajati je sa njima i njihovim pobudama.

Dragan

pre 7 godina

Fala bogu da neko otvori oči našim političarima i bratiji koja ih podržava , prati,junači i preti.Treba mnogo mudrosti,državničkok(a ne stranačkog)viđenja.Opasnost koja se nadvija ne rešava se zabadanjem prsta u oko,botovima,navijačima,lažima,branjenjem fotelje,ličnog bogastva i pozicija.Vraćaju se devedesete(a izvođači su odavno stigli).

Binasr

pre 7 godina

Pise Sputnjik a Putin i Erdogan ko rodjena braca, a opet s nase strane Nikolic i Vucic jos rodjenija braca sa Putinom. Ovde nas neko z......a. Ili su pogresno plasirane vesti o dobrim odnosima rusa i turaka ili braca rusi samo kostatuju i bez namere da reaguju i zastite bracu srbe u novonastaloj situaciji.

Савамала

pre 7 godina

Живимо у тешким и потенцијално веома опасним временима. Наша држава угрожена је са свих страна. С једне тачке гледишта опасно нас угрожава патолошка непријатељска политика запада према Србији ојачана понашањем наших суседа (све је исто као у Првом и Другом светском рату), али с друге стране веома смо угрожени и од наше владајуће касте која је хронично неспособна и недорасла временима у којима живимо. Управо је то чињеница која треба све да нас највише забрине. Немамо озбиљну државу , немамо озбиљну државну администрацију, немамо елиту, немамо ваљану привреду, живимо стихијски без икаквог плана и реда. Све то улива неспокој за дане и године које су пред нама. Сматрам, да је веома реално да у блиској будућности изгубимо своју државу. Постаћемо бедни и несрећни протекторат колонијалних сила, без икакве наде у боље сутра. Чак нисам сигуран ни да више имамо икакве шансе да точак историје променимо у своју корист. Црно нам се пише драги моји...

posteni janjicar

pre 7 godina

vec su i one sto su i one muslimane sto su bezali od ulaska austrougarske u bih,molili da ostanu (aleksa santic "ostajte ovde"). cinjenica je da oni ne miruju, niti onom ko je pored njih daju mira. (pp, 24. februar 2017 09:20)

Nisu oni bezali od ulaska Austrougarske u BiH, nego od terora svojih srpskih komsija, a Aleksa Santic sa svoje kule od slonovace nije video ni sta se desava u carsiji, akamoli po mahalama i zaseocima. Njegov poziv, verovatno cista srca i u cestitoj nameri, u tom trenutku, nije bio drugo, nego so na ranu. Sve u svemu - sraman i cinican, s obzirom na okolnosti. A svaka slicnost s tzv. "Drugom Srbijom" danas, juce i prekjuce... poziva na razmisljanje. BTW, u cara Trojana kozje usi. Ostala je porodicna predaja u prognanim porodicama. One pamte od koga su i zasto pobegle. I to porodice koje su kasnije, usled onog sto im se potom dogadjalo tamo gde su nasle utociste, a i drugoh okolnosti, postale prilicno naklonjene Srbima, cak bi se moglo reci srbofilske.

Рајко

pre 7 godina

@Realnost
Кад већ причаш о турској храни коју Срби једу...Карађорђева шницла,кисели купус са свињаријама,печено прасе са ражња...Све турска традиционална јела.Чудо да нас Турци не туже због неовлашћеног коришћења њихових заштићених брендова.

Nesa

pre 7 godina

A ta je tu lose danas u turskom uticaju? Pa barem je vidljiv, gledas ga, stizu pare, grade fabrike, ulazu u infrastrukturu i zasto ne bi? Blizu su maju svoje simpatizere po veri i ne vidim da je tu ista lose. Gledamo Sulejmana i zbog toga necu da se poturcim, ali sigurno mogu nesta novo da naucim iz istorije. Svaka kritika Turaka danas, kad je ona moderna i razvijena zemlja s puno jacom ekonomijom od ove nase, je iracionalna. Jer ovim regionom, da nije bilo turske imperije, vladala bi vizantijska tako da je ovaj region i te kako pod uticajem sile koja sedi u Konstantinopolju. Svidelo se to nama ili ne, ali tako izgleda geo-strategija,

edin

pre 7 godina

nesta kao cudno? a ko to nece uticaj nad nama na balkanu? hoce i rusija hoce i amerika hoce i evropa, neki su vec tu i upravljaju neki traze mjesto da se probiju. ovo je samo bezveze podizanje tenzija i mrznje prema albancima i bosnjacima, jer se to ocigledno zeli. turska se opet i ne mjesa toliko vojno kao rusija, dok u uticaju rusije i podrsci balkanskim zemljama da ne udju u nato i o tome bruji citav svijet al se tanaskovic (provjereni islamofob) zbog toga ne brine.

geonamćor

pre 7 godina

To nije ništa novo, Balkan nikada nije bio konsolidovan u geopolitičkom smilsu u svojoj modernoj istoriji pa i nešto ranije. Austrougarske banke, britanska halapmljivost prema bliskom istoku, Francuska kulturna protezanja, Nemačke realnosti, Ruske obaveze, jedina novost ovoj jedničini jeste što nije čisto osmanska i nacionalistička, odviše se tiče i bliskog istoka ka kome se Turska kao sila ne sumnjivo razvija (imaju kuršluse i biće ih još) zbog svog geopolitičkog položaja a zapad gubi uticaj u toj zoni (zato se i okrenuli prema Rusiji, jer ovi nisu toliko kadri). I Grčkoj i Bugarskoj i Srbiji (Rumuniji manje) preti bliski istok (mogli bi lako da postanemo njihov deo, ovde takvu spoljnu politiku i vode, bave se stabilnošću kao da je bliski istok). Rusija ne može večito da nadvladava njihov uticaj, a Srbija ma koliko se trudila da se ima uvid u sponzorske aktivnosti ovih procesa (posete i trgovina S.Arabiji, Kataru, Iranu...) neće delovati na duže staze bez jasnije uloge velikih sila (ali ne po madjarskom shvatanju koja je spremna na krstaški pohod), oni za sada su spremni samo da drže borbu protiv terorista i to kako im odgovara.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Podsećanja radi, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poslednjih pet godina izjavljivao je da mu je Alija Izetbegović "ostavio Bosnu u amanet“ i pretio da će "onaj ko dirne Bošnjake imati sto miliona Turaka protiv sebe“ uz upozorenje da bi turski vojni brod mogao da uplovi u Neum (mesto u BiH na obali Jadranskog mora).

NADAM SE da ovo nisu samo prazna obecanja Gospodina Erdogana !

Letac

pre 7 godina

Ne razumem zasto se prenose ovi huskacki tekstovi u kojima su zapaljive recenice izvucene iz konteksta? Turci su milione i milione ulozili u Srbiju a Rusi su milijarde izvukli iz Srbije! Al nema veze, jednom gubernija ruska, uvek gubernija

Prirodno

pre 7 godina

Sasvim je logično što je Turska uticajna na Balkanu. Moskvi to ne odgovara, jer se već vekovima upinje da ona bude ovde neko i nešto. Setimo se Sanstefanskog mira, setimo se Informbiroa. Ali, neće ni Putin uspeti, kao što nisu uspeli ni oni mnogo sposobniji od njega. Ostaje mu "Sputnjik" da ispolji svoju frustraciju.

тарми.п.ф.к..б.г

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!

Hans

pre 7 godina

Ako gledamo istoriske činjenice,Turci su bili imperija koja se prostirala od Egipta do Beča,pa npr Budimpešta je bila 150 godina pod turcima.Svidjalo se to nekom ili ne mi jesmo 20% genetski Turci,pa bili su na balkanu nekoliko vekova,isto tako 9miliona Turaka je poreklom sa Balkana npr Omer paša Latas,Mehmet paša Sokolovic itd.A jedno od tipičnih srpskih imena govori sve, npr Tomislav Karamarkovic-srpsko ime a prezime sa turskim predznakom.Što se tiče turske glazbe koji naši turbo pevači kradu od turaka,mislim da je turska glazba samo kopija od grčke,tj helensko mediteranska glazba.

bosanac

pre 7 godina

U principu ropstvo je ropstvo. Bez obzira da li ruska ili osmanska gubernija, svodi se na isto. Bili smo nesvrstani i nije nam se svidelo da sami sebi gazdujema, sada je sve jedno čiji robovi ćemo biti.

Nenad

pre 7 godina

Pa nisu li Rusi trenutno u ozbiljnom vojnom i ekonomskom savezu sa Turskom? Nisu li Rusi po obicaju povukli vodu za Srbinom i pustili Osmanlije da sa nama rade sta hoce?

posteni janjicar

pre 7 godina

vec su i one sto su i one muslimane sto su bezali od ulaska austrougarske u bih,molili da ostanu (aleksa santic "ostajte ovde"). cinjenica je da oni ne miruju, niti onom ko je pored njih daju mira. (pp, 24. februar 2017 09:20)

Nisu oni bezali od ulaska Austrougarske u BiH, nego od terora svojih srpskih komsija, a Aleksa Santic sa svoje kule od slonovace nije video ni sta se desava u carsiji, akamoli po mahalama i zaseocima. Njegov poziv, verovatno cista srca i u cestitoj nameri, u tom trenutku, nije bio drugo, nego so na ranu. Sve u svemu - sraman i cinican, s obzirom na okolnosti. A svaka slicnost s tzv. "Drugom Srbijom" danas, juce i prekjuce... poziva na razmisljanje. BTW, u cara Trojana kozje usi. Ostala je porodicna predaja u prognanim porodicama. One pamte od koga su i zasto pobegle. I to porodice koje su kasnije, usled onog sto im se potom dogadjalo tamo gde su nasle utociste, a i drugoh okolnosti, postale prilicno naklonjene Srbima, cak bi se moglo reci srbofilske.

okrenimo točak istorije

pre 7 godina

Turci nemaju šta da traže ni na Balkanu ni u ostatku Evrope. Tu su nepozvani davno upali sa oružjem i kad tad će se vratiti odakle su došli. Ogromna šteta za antičku helenističku kulturu i njen pad pod tamu turskog orijenta. Sveta Sofija je crkva koju su Turci oskrnavili. Vreme je za konačno ujedinjenje hrišćanske Evrope sa svim njenim istorijskim teritorijama.

Nesa

pre 7 godina

A ta je tu lose danas u turskom uticaju? Pa barem je vidljiv, gledas ga, stizu pare, grade fabrike, ulazu u infrastrukturu i zasto ne bi? Blizu su maju svoje simpatizere po veri i ne vidim da je tu ista lose. Gledamo Sulejmana i zbog toga necu da se poturcim, ali sigurno mogu nesta novo da naucim iz istorije. Svaka kritika Turaka danas, kad je ona moderna i razvijena zemlja s puno jacom ekonomijom od ove nase, je iracionalna. Jer ovim regionom, da nije bilo turske imperije, vladala bi vizantijska tako da je ovaj region i te kako pod uticajem sile koja sedi u Konstantinopolju. Svidelo se to nama ili ne, ali tako izgleda geo-strategija,

Perun

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Komentar ti je sraman i plitkouman,a još je žalosnije da si dobio toliko pluseva.Na žalost ne shvataš da se ovakvom anticivilizacijskom porukom ne razlikuješ od onih iz ISIL-a što maljevima jurišaju na drevne antičke spomenike i skulpture jer isto kao što i ti poručuješ,žele da zatru sopstvenu istoriju koja se ne uklapa u njihovo primitivno poimanje stvarnosti i vjere.

I ja razmisljam

pre 7 godina

Smarate sa pricom o ruskoj guberniji, s obzirom na cinjenicu da nam drzavu vode americki i evropski amabasadori. Mi smo americka kolonija i to zadnje klase. Krim je ruska gubernija. Nije Srbija.

A za komsiju koji kaze sa korsitimo turske reci, muziku i hranu - tacno. I vi koristite srpske reci, muziku i hranu. Prijatno.

Турцизми обележавају нашу историју

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Зашто бисмо се стидели турског утицаја на српски језик и културу? Најлепша српска народна поезија је пуна турцизама. Хоћемо ли протерати Марка Краљевића због сарадње са султаном? Колико је само англицизама, германизама, хунгаризама у нашем језичком фонду... Зашто њих не протерамо по тој логици? Јесу ли они били бољи окупатори?

Dex

pre 7 godina

Треба кренути у борбу , апсолутног тјерања турцизма и остатака османлијске освајачке заоставштине, у срб и цг !! Све рјечи , рјечице избацити из језика , споменике , зидине и остале турске камене глупости сатрјети као да никад нису ни били ту , да народ почине у глави , од зла и несреће које донјеше зликовци на нашу ђедовину ,и ђе вјековима похараше нашу земљу!!
(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

Normalni ljudi i narodi ne brisu sopstvenu istoriju. Sta god mi radili, stvari koje su se desile su se desile. Uostalom, problem je u Srbima, ne Turcima. Odavno smo mi njih oterali. I gde je danas Srbija, a gde Turska. Razvijaju se dvadeset puta brze od nas, imaju stoput cistije ulice, objekte i stanove od nas. Njihov gradski prevoz ne smrdi kao nas, a autobusi su (zamisli ovo) cisti! Grade brdo dzamija, ali i ovde se zadnji dinar ulaze u crkve. Sanjaju o svojim carstvima, ali bogme i mi. Primitivnog su mentaliteta u odnosu na evropljane, prvi cu se sloziti, ali i mi smo; iako smo deo tog kontinenta i porekla. Srusimo mi lepo zidine na Kalemegdanu, Sahat kulu, Cele kulu u Nisu i sve ostalo, pretpostavljam da ce konacno da nam zaista bude bolje za dve godine. :) Naravno, izbrises li doticnu istoriju, njima ce biti samo lakse da nas kad-tad opet okupiraju.

may

pre 7 godina

Neka nas Sputnjik ne plasi praznim pricama...pa Rusija i Turska naveliko saradjuju....
A Rusija? Brani nas kad god joj je zgodno i kad ima kad....
A kad joj je zgodno,poklanja jugoistocnu Srbiju,deo Grcke i celu Makedoniju kome? Bugarskoj!!! (Vidi Sanstefanski mir,mart 1878.)

trile

pre 7 godina

„Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.“

Na “tursku glazbu” iz Srbije pleše ceo Zagreb. Ja kad sam bio u Zagrebu, “klupska” muzika se sastojala od ustaških pesama i najgorih “cajki”. To što vi nazivate “srpskom muzikom” nema veze sa Srbijom a nažalost je trend u celoj istočnoj Evropi pa i svetu taj „orijentalni haus“. Srpska muzika su gusle, polifone vokalne pesme, izvika, ganga, trubači, izvorna narodna, kola, frulaška muzika, tamburice i starogradska…Malo li je? Hrana koja se jede u Srbiji nije turska već mediteransko-kontinentalna kuhinja sa akcentom na mediteranski Izrael i Arabiju: švarma-sarma, musaka, kebab-ćevap…s tim što je srpska specifičnost da se sve pravi od svinjskog mesa koje je u judaizmu i islamu zabranjeno. Ajvar, skorup, sirevi, šljivovica i suhomesnati proizvodi, svadbarski kupus itd su original srpski. Reči kao što su bakšiš, Baklava, sanduk su arapske baš kao i Alkohol, azimut, admiral, algoritam, algebra. Vi imate gomilu pozjamljenica: Škrinja, pjaca, šjor, riva i ceo jedan dijalekat nazivate „fijumenskim“ (fiume-lat. Reka) i nešto nama prebacuješ koji pišemo istim pismom i pevamo iste pesme i u istim crkvama gde učimo staroslovenski kao pre 1500 god. Dok vi pišete na tuđem pismu i u crkvi učite latinski a „bošnjaci“ uče i danas u medreci turski i arapski a do 1905 su pisali arapski

Maksa

pre 7 godina

Da li će onima koji se nalože na ovaj tekst to platiti režije i poreze ili je bitnije šta nam se dešava sa našim vladarima i kuda nas oni vode... a oni za sada usko sarađuju sa svima koje ne volite, ali ekonomija i jeste upravo to a ne neke "fake" emocije koje bi 90% ljudi prodalo za sitnu svotu koju bi im ponudili... da nismo prodane duše ne bi ni bili tu gde jesmo trenutno.

DB

pre 7 godina

@тарми.п.ф.к..б.г,
Potpuno ti je komentar na mestu. Milion puta sam se pitao zasto nasi tadasnji vladari nisu imali herca i mozga da promene ili vrate neke stare nazive gradjevinama cim su turke na put poslali. Ne radi se ovde o jednom od okupatora u nasoj istoriji. Vec najvecem od zlotvora, koji je nas narod najduze i najbolnije mučio i eksploatisao i ponižavao vekovima od čega su nam zauvek trajni ožiljci na nacionalnoj duši ostali. Zato im ja i danas ne bi dao ni skasiju zemlje da kupe u Srbiji.

edin

pre 7 godina

nesta kao cudno? a ko to nece uticaj nad nama na balkanu? hoce i rusija hoce i amerika hoce i evropa, neki su vec tu i upravljaju neki traze mjesto da se probiju. ovo je samo bezveze podizanje tenzija i mrznje prema albancima i bosnjacima, jer se to ocigledno zeli. turska se opet i ne mjesa toliko vojno kao rusija, dok u uticaju rusije i podrsci balkanskim zemljama da ne udju u nato i o tome bruji citav svijet al se tanaskovic (provjereni islamofob) zbog toga ne brine.

m

pre 7 godina

da bi se Turska ovako ponašala,sigurno podršku ima od Velike Britanije,čiji je vekovni imperijalistički interse Zapadni Balkan prepušten Tuskom uticaju.

pp

pre 7 godina

(тарми.п.ф.к..б.г, 24. februar 2017 08:43)

to su uradili hrvati, madjari, rumuni....srbi nisu, vec su i one sto su i one muslimane sto su bezali od ulaska austrougarske u bih,molili da ostanu (aleksa santic "ostajte ovde"). cinjenica je da oni ne miruju, niti onom ko je pored njih daju mira.

Dragan

pre 7 godina

Fala bogu da neko otvori oči našim političarima i bratiji koja ih podržava , prati,junači i preti.Treba mnogo mudrosti,državničkok(a ne stranačkog)viđenja.Opasnost koja se nadvija ne rešava se zabadanjem prsta u oko,botovima,navijačima,lažima,branjenjem fotelje,ličnog bogastva i pozicija.Vraćaju se devedesete(a izvođači su odavno stigli).

patrijota

pre 7 godina

@realnost realno si u pravu, ono sto nisi u pravu je da nismo svesni. jednostavno nije nam bitno. mi smo nas identitet i jezik odavno izgradili sa brojnim stranim recima i izrazima medju kojima su i turski i to nije nista strasno veruj mi.

beogradski

pre 7 godina

Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (realnost, 24. februar 2017 08:52)

evo ga jos jedan nepoznavalac tudje i sopstvene povijesti iz komsiluka....sve sto bastinimo mi, bastinite i vi, jer ste isto kao i mi, i vi bili pod turcima, samo koju deceniju krace, jer su vam se gazde smenjivale, najsmesnije mi je kad nas hrvati i muslimani prozivaju da smo beogradski pasaluk, a oni ziveli u bosanskom pasaluku, koji se prostirao od novog pazara do zagreba....srpski jezik ima 4000 turskih reci, turski ima 2000 srpskih, "tursku glazbu" uz koju pelsemo, koliko se secam proslog leta plesaste i vi na euru u fudbalu.....kao sto je vec neko napisao hrana je medieransko-kontinentalna, s tim sto je srpska bazirana uglavnom na svinjskom mesu, koje ne jedu u turskoj.....mada sve cinjenice nisu bitne komsijama, bitno je samo uvrediti srbe, a opet ne znam zasto se turska koristi u poggrdnom kontekstu, ta drzava je istorijski a i dan danas svetlosnim godinama udaljena, odnosno naprednija od hrvatske, civilizacijski, kulturno, tehnoloski, ekonomski, vojno, i tako dalje.....

Binasr

pre 7 godina

Pise Sputnjik a Putin i Erdogan ko rodjena braca, a opet s nase strane Nikolic i Vucic jos rodjenija braca sa Putinom. Ovde nas neko z......a. Ili su pogresno plasirane vesti o dobrim odnosima rusa i turaka ili braca rusi samo kostatuju i bez namere da reaguju i zastite bracu srbe u novonastaloj situaciji.

Igor

pre 7 godina

Postoji jedna interesantna istorijska činjenica. Izuzimajući Rusiju, pravoslavlje je opstalo samo kod naroda koji su bili okupirani Turcima. Svi ostali su morali da se pokatoliče ili bi nestali. Poljaci su katolici usled pritiska Germana, a svega 10% Poljaka je zadržalo pravoslavlje uglavnom na istoku zemlje. Česi i Slovaci su postali katolici iako su hrišćanstvo primili od Ćirila i Metodija u pravoslavnom obliku. Prvog hrvatskog poglavara crkve je postavila Vizantija takođe. Zbog pritiska Venecije prešli su u katolike.
E sad... Sa druge strane negativni uticaj "danak u krvi" za mušku decu svake sedme godine, harač 10% (inače manji od današnjeg PDV-a 20%), itd. Svaka pokrajina je imala svog pašu koji je maltretirao kako je hteo i koga je hteo - slično današnjim predsednicima opština, na žalost.
Ipak, da su rešili da se šire i da se opet graniče sa Nemcima to je istina. Na kraju krajeva, samo mi na Balkanu mislimo da se istorija kreće, međutim sve je i dalje isto: Turska je tu, Rimsko carstvo je u Vatikanu, Germanska plemena su tu, Britanski trgovci robljem i dalje posluju, Vizantija je u Moskvi, samo mi Sloveni koji činimo 44% Evrope, a i dalje ne znamo gde teramo. Što reče Oto fon Bizmark:"Tri stvari u Evropi su konstanta. 1.Rusija zbog veličine nikad neće biti potpuno uređena zemlja; 2.Na Balkanu su uvek spremni da se kolju za druge; 3.Italijani će te izdati kad god mogu."

yahoo-finance api

pre 7 godina

Osmanlijsku tradiciju baštine i Srbi, ali iako koriste mnogo turskih izraza, jedu tursku hranu, plešu na tursku glazbu, nisu toga svjesni.
@(realnost, 24. februar 2017 08:52)

Biti Srbin nije genetska kategorija, biti Srbin je mentalno stanje (neko bi možda rekao da je mentalna bolest). Srbin je i Hercegovac koji ima više sličnosti sa Crnogorcem ili Hrvatom iz zapadne Hercegovine nego sa lalom iz Banata koji je sličniji Mađaru nego Hercegovcu, ili južnjakom iz Vranja koji je sličniji Makedoncu nego lali ili eri.
Jedino Hrvati boluju za čistim hrvatskim genima ne shvatajući da čistoća u genima nije baš poželjna.
Po tvom komentaru bi se moglo zaključiti da je vaše najveće dostignuće to što su vas okupirali "civilizovani" narodi, poput austrougara ili italijana za razliku od nas koji smo okupirani od "divljih" osmanlijia.

I da naravno obožavam tursku glazbu, omiljena mi je "Ulazak u harem" SMAK.

Aleksa

pre 7 godina

Turska škola u Beogradu je škola koja pripada sistemu za koji sami Turci tvrde da iza toga stoji Gulen koji živi u egzilu u Americi i protivnik je i Erdogana i Davutoglua. Tako da je glupo spajati je sa njima i njihovim pobudama.

Савамала

pre 7 godina

Живимо у тешким и потенцијално веома опасним временима. Наша држава угрожена је са свих страна. С једне тачке гледишта опасно нас угрожава патолошка непријатељска политика запада према Србији ојачана понашањем наших суседа (све је исто као у Првом и Другом светском рату), али с друге стране веома смо угрожени и од наше владајуће касте која је хронично неспособна и недорасла временима у којима живимо. Управо је то чињеница која треба све да нас највише забрине. Немамо озбиљну државу , немамо озбиљну државну администрацију, немамо елиту, немамо ваљану привреду, живимо стихијски без икаквог плана и реда. Све то улива неспокој за дане и године које су пред нама. Сматрам, да је веома реално да у блиској будућности изгубимо своју државу. Постаћемо бедни и несрећни протекторат колонијалних сила, без икакве наде у боље сутра. Чак нисам сигуран ни да више имамо икакве шансе да точак историје променимо у своју корист. Црно нам се пише драги моји...

Рајко

pre 7 godina

@Realnost
Кад већ причаш о турској храни коју Срби једу...Карађорђева шницла,кисели купус са свињаријама,печено прасе са ражња...Све турска традиционална јела.Чудо да нас Турци не туже због неовлашћеног коришћења њихових заштићених брендова.

Savetnik

pre 7 godina

Vidim, dosta se spominju turcizmi, sto je pogresno jer su Persijski izrazi. Vecina tih reci i danas zive u Iranu.

Krajnje je vreme da naucimo Istoriju, onakvom kakvom jeste, a ne kako su nam drugi servirali.

Jegulja

pre 7 godina

meni se pre cini da su i rusi i turci istranzirali bosnu na svoje sfere uticaja tako da tu i nema nekih problema sto se tice te dve strane.

geonamćor

pre 7 godina

To nije ništa novo, Balkan nikada nije bio konsolidovan u geopolitičkom smilsu u svojoj modernoj istoriji pa i nešto ranije. Austrougarske banke, britanska halapmljivost prema bliskom istoku, Francuska kulturna protezanja, Nemačke realnosti, Ruske obaveze, jedina novost ovoj jedničini jeste što nije čisto osmanska i nacionalistička, odviše se tiče i bliskog istoka ka kome se Turska kao sila ne sumnjivo razvija (imaju kuršluse i biće ih još) zbog svog geopolitičkog položaja a zapad gubi uticaj u toj zoni (zato se i okrenuli prema Rusiji, jer ovi nisu toliko kadri). I Grčkoj i Bugarskoj i Srbiji (Rumuniji manje) preti bliski istok (mogli bi lako da postanemo njihov deo, ovde takvu spoljnu politiku i vode, bave se stabilnošću kao da je bliski istok). Rusija ne može večito da nadvladava njihov uticaj, a Srbija ma koliko se trudila da se ima uvid u sponzorske aktivnosti ovih procesa (posete i trgovina S.Arabiji, Kataru, Iranu...) neće delovati na duže staze bez jasnije uloge velikih sila (ali ne po madjarskom shvatanju koja je spremna na krstaški pohod), oni za sada su spremni samo da drže borbu protiv terorista i to kako im odgovara.