Sreda, 22.02.2017.

15:05

Trampovo Kosovo - nema nikakvog zaokreta

Pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD naišla je na retko pozitivan odjek u određenim delovima javnosti u Srbiji, delom i zbog Kosova.

Izvor: B92

Trampovo Kosovo - nema nikakvog zaokreta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Antikomunista

pre 7 godina

"Komunisticka Srbija, kakva je jos uvek, ne moze da brani srpske interese i da bude uvazen partner. Najpre nas zaokret"!
(Predrag, 22. februar 2017 16:38)

Dok je Srbija bila komunisticka, bila je najuticajnija republika jedne velike i postovane drzave od 22 miliona stanovnika i skoro svi Srbi su ziveli u istoj, te nije bilo nikakve potrebe dodatno braniti srpske interese!

spin doktor

pre 7 godina

Ovo kao da Hašim Tači lično napisao.USA administracija trenutno ima mnogo važnijih pitanja, doći će i Kosovski problem na red.Za sada je status kvo.

???

pre 7 godina

Znam samo jedno,ulazak u EU ili Nato nece proci bez referenduma.E tu ce Srbi pokazati koliko veruju u prijateljstvo i dobre namere zapada,samo budale su verovale da izbor jednog coveka moze promeniti preko sto godina dugu politiku prema Srbiji.

Avramesku

pre 7 godina

Mene samo zanima jedna stvar - da li su ti ljudi, tj. novinari i analitičari koji su govorili o tome da će Tramp "vratiti" Kosovo Srbiji normalni!? Kao, Kosovo je čajnik ili šoljica za kafu, i onda Tramp lepo jednog dana pokuca na vrata, i kaže - izvinite, ovo je Vaše! Halo, ljudi, pa na Kosovu živi 2,5 miliona Albanaca i jedva 100 hiljada Srba. A tih 2,5 miliona Albanaca sigurno bi bilo "oduševljeno" time da se jednog dana ponovo nađu pod jurisdikcijom Srbije!? U najboljem slučaju, izbila bi pobuna i pogromi kao 2004., a u najgorem i sasvim realnom rat poput onoga u Ukrajini...

Prema tome, ne zanosimo se džabe.

dr

pre 7 godina

Amerikanci su dalji veliki doprinos za priznanje pojedinih drzava sveta Kosovo kao nezavisnu drzavu. Njihova politika ne menja u sustini dolaskom novog predsednika, bilo republikamaca bilo demokrata. Taj stav prema Kosovu drze i vecina clanica EU i NATO clanice. Zato, treba razumeti takvu realnost. Jedino veto Rusije u SB je smstnja za uclanjenje Kosova u UN. Mislim da Srbija treba da prihvata realnost na Kosovo, sto znaci prizna nezavisnost Kosova, sa posebnim pravima za srbe na Kosovo i njihovu istoriju i kulturu. Time, Srbija se oslobadja velikog tereta koja nosi, i okrece se svom svome razvoju i prosperitetu u EU.

Pete

pre 7 godina

Očigledno Trumpova administracija testira Ruse oko Krima, pa onda Srbi, kao i Ukrajinci budu kolateralci.
Nije prvi put, i nema veze ...
Znamo se.

dusanmal

pre 7 godina

Mora se razumeti politika i ponasanje velikih sila: Nece biti zvanicne promene stava na dugo, deceniju mozda. No, sta se menja u odnosu SAD-EU (a time i SAD-cela Evropa) je da ovu Americku administraciju Evropa manje zanima. Nisu zainteresovani da ulazu dodatne pare ili napor. EU su zainteresovani i u sustini to znaci da napor odrzavanja NATO Kosova tokom Trumpove administracije pada sve vise na EU. Takodje i sa BiH pitanjem. Takodje i sa Ukrajinskim pitanjem. Da, zvanicni stav je da je Ukrajina Ukrajina, no Trumpov SAD se nece narocito truditi ni za NAO Kosovo, ni za celu BiH ni za Ukrajinu. Zasto?-Jer su sredstva i napori limitirani-bice ulozeni u glavne probleme Trump vidi-Kinu/Iran/Islamski ekstremizam. Balkan?-SijomigaDjura.
U tome je Srpska sansa za Kosovo. EU-Ruski balans snaga u Evropi i ekonomski teret Kosova koje nije priznato od UN. Bez UN priznanja za koje mi drzimo jedini kljuc-NATO Kosovo ekonomski nema sanse, mora da zivi na EU podpori. EU to ne moz' beskrajno, narocito ako SAD zavrnu slavinu. Eto prilike za novi Evropski poredak na Balkanu-ako izdrzimo da ih ne priznamo. Ako to uspemo, u toku decenije ce biti Kosovo u Srbiji, Srbija u EU, no Kosovo sa izuzetnom autonoijom garantovanom EU; to isto znaci Kosovo prvo na grbaci Srbije, al ako ga volimo... Tako to rade velike sile, nema tu neke EU ljubavi za Albansko Kosovo, samo praktika.

popi

pre 7 godina

Zar zaista verujete da Trump zna gde je Kosovo i šta se tamo dešava?
(NG, 22. februar 2017 18:58)
Vrhovni komandant zna gde su mu vojnici a narocito vojne baze

Kontras

pre 7 godina

Kao sto sam i ranije isticao, izbor Trampa je samo za nijansu bolji za nas srbe, a za nijansu losiji za albance. Politika Sad se menja samo 10 posto od administracije do administracije. Na odluke uticu i sustinski vladaju svetski mocnici iz senke. Opet ce neko reci: evo ih ovi sa teorijama zavere i u ovoj sferi. Ali tako je. Tramp sada mora da menja svoje stavove onako kako mu oni kazu. Sto se tice Kosova, eto sta su mu rekli. Ali, ipak ce biti za nijansu bolji odnos prema Srbiji i srbima na kosovu nego da je pobedila ona. Mi to treba da iskoristimo, lobiramo i gradimo bolje odnose sa Sad. A sto se tice sustinskog menjanja pozicije Sad po pitanju Kosova, nece je biti. Mozda eventualno dodje do podele.

Nato i svetski mocnici iz senke imaju svoje interese na Kosovu i to nijedan predsednik Sad ne moze da menja. Trampa u sustini bas briga za Balkan. Ima on druge prioritete. I amere generalno. Sta ce biti kad se ti interesi promene to niko od nas ne moze da zna. Nadajmo se da se sve resavati mirno, valjda smo se opametili i mi i oni i da nece biti vise sukoba.

Mirko

pre 7 godina

A sto bi Tramp trebao po tebi da zna gde je Kosovo Polje????
Ko se od nasih vrlih politicara potrudio da mu pokaze?
I jel zaista mislis da Putin zna da pokaze gde je Kosovo Polje???
Svi idu napred, samo se mi osvrcemo i busamo u prsa, zato nam ovako i ide, tj ne ide uopste...

pope

pre 7 godina

jedno je zvanicna prica i ponavljanje mantre a drugo je sta ce se desavati na terenu. Politika se sprovodi aktivno ili pasivno. Aktivno je kada pricas i radis nesto konkretno, a pasivno je kada pricas jedno a ne cinis nista aktivno u tom pravcu (svesno ili nesvesno), sto mogu da iskoriste neki sa drugacijim interesima. Da budem jasan: USA sigurno nece da menja retoriku o Kosovu ali to ne znaci da nece precutno prelaziti preko nekih stvari koje se kose sa tom retorikom. Zasto? pa zato sto im mozda nije stalo ili ce trgovati zbog nekih stvari zbog kojih im je vise stalo. Takve situacije mogu da se iskoriste.

Alan Ford

pre 7 godina

A zašto bi Tramp vratio KiM Srbiji kad su ga Srbi sami prodali Albancima. svedoci smo ni da srpska aktuelna vlast ništa ne čini po pitanju Kosova osim što njene aktivnosti vode priznanju Kosova. Žalosno je da se Rusija više zalaže za očuvanje Kosovs nego Srbija i aktuelna vlast u Srbiji.

gzola

pre 7 godina

tramp je rekao u kampanji i kao predsjednik mnogo stvari za pohvalu, spoljna politika mu je jos nejasna uz velike pritiske koje ima kod republikanaca. on treba njih koliko oni trebaju njega i tu ce se voditi vjecna bitka.

abit

pre 7 godina

Vi treba da ttazite pomoc od svoje brace,od rusije a ne od onih koje mrrzite i protivite se svim snagama, i dok stvaro stoje ovako nemate sta da trazite od zapada i amerike jer mi smo historijski i strateski vezani za zapad( dobro vteme komunizma ne racunamo uopste).

delija momak

pre 7 godina

ja ne kapiram ove što tvrde da nema zaokrets u politici prema Kosovu...pa naravno da nema ali to ne znači da će ih isto podržavati...naša pobeda će biti ako Tramp smanji pritisak na nas da gy priznamo ...a da nam ga vrati neće sigurno

Larry

pre 7 godina

Pa ko je mislio da će biti drugačije taj je onda veoma naivan što je nešto čemu je prosečan Srbin itekako sklon. Tramp svakako neće gubiti vreme i ispravljati "krive Drine" već će kao pragmatik rešavati postojeće probleme sa kojima se Amerika suočava, Kosovo je za njih gotova tema, jedino što bi moglo po nas biti pozitivno je to što će fokus biti na drugom mestu i da ćemo biti pod manjim pritiskom zbog toga jer strateški gledano Trampa Kosovo a ni Balkan nije prioritet već poslednja rupa na svirali. Za nas bi moglo da bude dobra ta promena kursa u spoljnoj politici SAD-a jer ukoliko se odnosi sa Rusijom normalizuju svakako je to neka klima koja bi nam više odgovarala. Opet ni sami kao država moramo da se borimo za naše interese, narod nek prestane da se zaludjuje da će nam Tramp, Putin ili neki naš vodja doneti bolju budućnost i završiti posao. Naša elita mora da prepozna trenutak i da se zauzme za naše interese jer u narednom periodu nadam se da ćemo imati nešto bolju poziciju. Moramo to iskoristiti.

Rimtutituki

pre 7 godina

Ako on pokaže gde je Kosovo polje na karti ja pojedem tu kartu, drugo ja čak sumnjam da on zna da amerika ima vojnu bazu na Kosovu polju. Seo je u spejs satl sada će polako da mu objasne sve...

Leonov

pre 7 godina

Ček bre, pa šta ćemo sa onim grafitima Putin-Tramp-Kosovo?
(dejan, 22. februar 2017 15:54).
Па прекрижићемо ово Трамп.Шта је проблем?

650 miliona za 65%

pre 7 godina

Dokaz da su Americki predsednici marionete!!!
(luksuz, 22. februar 2017 15:49)
Jok, bice glavni i kad oni nesto kazu i tresnu pesnicom o sto, to ima da se slusa! Hahaha, pa ko je lud da takvu/toliku moc da jednom coveku!?

Kosovo je n jihov plod

pre 7 godina

Amerika ne menja svoju politiku prema nahodjenju. Samo Naivnu su mogli da veruju da ce se Americka politika promeniti u odnosu na Kosovo.

trn u oku

pre 7 godina

Došlo je do zaokreta. Pritisak da se prizna Kosovo se umesto ka Srbiji usmerava ka Rusiji i zemljama Zapada koje to još nisu učinile. Sad se pokazalo da Kosovo služi Americi kao sredstvo kojim se kontroliše i nadzire Evropa, a ne samo Rusija. Šta će biti dalje nemoguće je predvideti, u Evropi a posebno na Balkanu raste nezadovoljstvo Zapadom.

neutralni felsh

pre 7 godina

Poslije će se pitaju zašto Srbi naginju Rusiji...Isto kao što su mislili da će brzo zaboraviti bombardovanje i pridružiti se NATO-u.
(una, 22. februar 2017 15:24)


pa to smo i dobili jer smo "naginjali" tamo gde ne treba.

bančo

pre 7 godina

Ceo Balkan je u Natovoj zoni interesa i to ne može da promeni jedan Trump. Sve zemlje Balkana će biti u Natu, pre ili kasnije. S druge strane, eventulno približavanje Moskve i Vašingtona može kao posledicu imati bolje uslove za Srbe na Kosovu i za Srbiju u vezi s Kosovom. I generalno možemo čuti blaže tonove, ali ništa suštinski. Ne treba zaboraviti da je Joe Biden, koji je bio glasni protivnik Miloševića i zagovornik bombardovanja, takođe bio najglasniji zagovornik što bržeg pristupanja Srbije EU i sadržajne ZSO na Kosovu.

Laki

pre 7 godina

Sećam se šešelja onomat,kad je dolazio bajden u beograd,protestvovao sa majcama donalda trampa a protiv bajdena..
Donald tramp,donald tramp,donald tramp...a tramp čestita 9 godišnjicu nezavisnosti kosova..

Cvarkov

pre 7 godina

Zasto bi Amerika podrzavala u bilo kom obliku drzavu koja vodi otvorenu pro-rusku politiku?! Valjda taj zaokret treba da dodje sa nase strane, uskladjivanje spoljne politike sa Americkom, ulazak u NATO, aktivno lobiranje, postavljanje kvalitetnih ljudi na mesta ambasadora itd. Tek tada bi mogli da ocekujemo nekakav boljitak za Srbe na Kosovu, za pocetak autonomiju za sever npr. Ali posto se to nece desiti imacemo nastavak dosadasnje agonije i sveopste kukanje o svetskoj nepravdi i zaveri protiv Srba...

Laki

pre 7 godina

Sećam se šešelja onomat,kad je dolazio bajden u beograd,protestvovao sa majcama donalda trampa a protiv bajdena..
Donald tramp,donald tramp,donald tramp...a tramp čestita 9 godišnjicu nezavisnosti kosova..

neutralni felsh

pre 7 godina

Poslije će se pitaju zašto Srbi naginju Rusiji...Isto kao što su mislili da će brzo zaboraviti bombardovanje i pridružiti se NATO-u.
(una, 22. februar 2017 15:24)


pa to smo i dobili jer smo "naginjali" tamo gde ne treba.

Kosovo je n jihov plod

pre 7 godina

Amerika ne menja svoju politiku prema nahodjenju. Samo Naivnu su mogli da veruju da ce se Americka politika promeniti u odnosu na Kosovo.

Leonov

pre 7 godina

Ček bre, pa šta ćemo sa onim grafitima Putin-Tramp-Kosovo?
(dejan, 22. februar 2017 15:54).
Па прекрижићемо ово Трамп.Шта је проблем?

Cvarkov

pre 7 godina

Zasto bi Amerika podrzavala u bilo kom obliku drzavu koja vodi otvorenu pro-rusku politiku?! Valjda taj zaokret treba da dodje sa nase strane, uskladjivanje spoljne politike sa Americkom, ulazak u NATO, aktivno lobiranje, postavljanje kvalitetnih ljudi na mesta ambasadora itd. Tek tada bi mogli da ocekujemo nekakav boljitak za Srbe na Kosovu, za pocetak autonomiju za sever npr. Ali posto se to nece desiti imacemo nastavak dosadasnje agonije i sveopste kukanje o svetskoj nepravdi i zaveri protiv Srba...

bančo

pre 7 godina

Ceo Balkan je u Natovoj zoni interesa i to ne može da promeni jedan Trump. Sve zemlje Balkana će biti u Natu, pre ili kasnije. S druge strane, eventulno približavanje Moskve i Vašingtona može kao posledicu imati bolje uslove za Srbe na Kosovu i za Srbiju u vezi s Kosovom. I generalno možemo čuti blaže tonove, ali ništa suštinski. Ne treba zaboraviti da je Joe Biden, koji je bio glasni protivnik Miloševića i zagovornik bombardovanja, takođe bio najglasniji zagovornik što bržeg pristupanja Srbije EU i sadržajne ZSO na Kosovu.

650 miliona za 65%

pre 7 godina

Dokaz da su Americki predsednici marionete!!!
(luksuz, 22. februar 2017 15:49)
Jok, bice glavni i kad oni nesto kazu i tresnu pesnicom o sto, to ima da se slusa! Hahaha, pa ko je lud da takvu/toliku moc da jednom coveku!?

popi

pre 7 godina

Zar zaista verujete da Trump zna gde je Kosovo i šta se tamo dešava?
(NG, 22. februar 2017 18:58)
Vrhovni komandant zna gde su mu vojnici a narocito vojne baze

Mirko

pre 7 godina

A sto bi Tramp trebao po tebi da zna gde je Kosovo Polje????
Ko se od nasih vrlih politicara potrudio da mu pokaze?
I jel zaista mislis da Putin zna da pokaze gde je Kosovo Polje???
Svi idu napred, samo se mi osvrcemo i busamo u prsa, zato nam ovako i ide, tj ne ide uopste...

abit

pre 7 godina

Vi treba da ttazite pomoc od svoje brace,od rusije a ne od onih koje mrrzite i protivite se svim snagama, i dok stvaro stoje ovako nemate sta da trazite od zapada i amerike jer mi smo historijski i strateski vezani za zapad( dobro vteme komunizma ne racunamo uopste).

trn u oku

pre 7 godina

Došlo je do zaokreta. Pritisak da se prizna Kosovo se umesto ka Srbiji usmerava ka Rusiji i zemljama Zapada koje to još nisu učinile. Sad se pokazalo da Kosovo služi Americi kao sredstvo kojim se kontroliše i nadzire Evropa, a ne samo Rusija. Šta će biti dalje nemoguće je predvideti, u Evropi a posebno na Balkanu raste nezadovoljstvo Zapadom.

Alan Ford

pre 7 godina

A zašto bi Tramp vratio KiM Srbiji kad su ga Srbi sami prodali Albancima. svedoci smo ni da srpska aktuelna vlast ništa ne čini po pitanju Kosova osim što njene aktivnosti vode priznanju Kosova. Žalosno je da se Rusija više zalaže za očuvanje Kosovs nego Srbija i aktuelna vlast u Srbiji.

Avramesku

pre 7 godina

Mene samo zanima jedna stvar - da li su ti ljudi, tj. novinari i analitičari koji su govorili o tome da će Tramp "vratiti" Kosovo Srbiji normalni!? Kao, Kosovo je čajnik ili šoljica za kafu, i onda Tramp lepo jednog dana pokuca na vrata, i kaže - izvinite, ovo je Vaše! Halo, ljudi, pa na Kosovu živi 2,5 miliona Albanaca i jedva 100 hiljada Srba. A tih 2,5 miliona Albanaca sigurno bi bilo "oduševljeno" time da se jednog dana ponovo nađu pod jurisdikcijom Srbije!? U najboljem slučaju, izbila bi pobuna i pogromi kao 2004., a u najgorem i sasvim realnom rat poput onoga u Ukrajini...

Prema tome, ne zanosimo se džabe.

delija momak

pre 7 godina

ja ne kapiram ove što tvrde da nema zaokrets u politici prema Kosovu...pa naravno da nema ali to ne znači da će ih isto podržavati...naša pobeda će biti ako Tramp smanji pritisak na nas da gy priznamo ...a da nam ga vrati neće sigurno

dr

pre 7 godina

Amerikanci su dalji veliki doprinos za priznanje pojedinih drzava sveta Kosovo kao nezavisnu drzavu. Njihova politika ne menja u sustini dolaskom novog predsednika, bilo republikamaca bilo demokrata. Taj stav prema Kosovu drze i vecina clanica EU i NATO clanice. Zato, treba razumeti takvu realnost. Jedino veto Rusije u SB je smstnja za uclanjenje Kosova u UN. Mislim da Srbija treba da prihvata realnost na Kosovo, sto znaci prizna nezavisnost Kosova, sa posebnim pravima za srbe na Kosovo i njihovu istoriju i kulturu. Time, Srbija se oslobadja velikog tereta koja nosi, i okrece se svom svome razvoju i prosperitetu u EU.

Rimtutituki

pre 7 godina

Ako on pokaže gde je Kosovo polje na karti ja pojedem tu kartu, drugo ja čak sumnjam da on zna da amerika ima vojnu bazu na Kosovu polju. Seo je u spejs satl sada će polako da mu objasne sve...

Pete

pre 7 godina

Očigledno Trumpova administracija testira Ruse oko Krima, pa onda Srbi, kao i Ukrajinci budu kolateralci.
Nije prvi put, i nema veze ...
Znamo se.

Larry

pre 7 godina

Pa ko je mislio da će biti drugačije taj je onda veoma naivan što je nešto čemu je prosečan Srbin itekako sklon. Tramp svakako neće gubiti vreme i ispravljati "krive Drine" već će kao pragmatik rešavati postojeće probleme sa kojima se Amerika suočava, Kosovo je za njih gotova tema, jedino što bi moglo po nas biti pozitivno je to što će fokus biti na drugom mestu i da ćemo biti pod manjim pritiskom zbog toga jer strateški gledano Trampa Kosovo a ni Balkan nije prioritet već poslednja rupa na svirali. Za nas bi moglo da bude dobra ta promena kursa u spoljnoj politici SAD-a jer ukoliko se odnosi sa Rusijom normalizuju svakako je to neka klima koja bi nam više odgovarala. Opet ni sami kao država moramo da se borimo za naše interese, narod nek prestane da se zaludjuje da će nam Tramp, Putin ili neki naš vodja doneti bolju budućnost i završiti posao. Naša elita mora da prepozna trenutak i da se zauzme za naše interese jer u narednom periodu nadam se da ćemo imati nešto bolju poziciju. Moramo to iskoristiti.

Kontras

pre 7 godina

Kao sto sam i ranije isticao, izbor Trampa je samo za nijansu bolji za nas srbe, a za nijansu losiji za albance. Politika Sad se menja samo 10 posto od administracije do administracije. Na odluke uticu i sustinski vladaju svetski mocnici iz senke. Opet ce neko reci: evo ih ovi sa teorijama zavere i u ovoj sferi. Ali tako je. Tramp sada mora da menja svoje stavove onako kako mu oni kazu. Sto se tice Kosova, eto sta su mu rekli. Ali, ipak ce biti za nijansu bolji odnos prema Srbiji i srbima na kosovu nego da je pobedila ona. Mi to treba da iskoristimo, lobiramo i gradimo bolje odnose sa Sad. A sto se tice sustinskog menjanja pozicije Sad po pitanju Kosova, nece je biti. Mozda eventualno dodje do podele.

Nato i svetski mocnici iz senke imaju svoje interese na Kosovu i to nijedan predsednik Sad ne moze da menja. Trampa u sustini bas briga za Balkan. Ima on druge prioritete. I amere generalno. Sta ce biti kad se ti interesi promene to niko od nas ne moze da zna. Nadajmo se da se sve resavati mirno, valjda smo se opametili i mi i oni i da nece biti vise sukoba.

???

pre 7 godina

Znam samo jedno,ulazak u EU ili Nato nece proci bez referenduma.E tu ce Srbi pokazati koliko veruju u prijateljstvo i dobre namere zapada,samo budale su verovale da izbor jednog coveka moze promeniti preko sto godina dugu politiku prema Srbiji.

dusanmal

pre 7 godina

Mora se razumeti politika i ponasanje velikih sila: Nece biti zvanicne promene stava na dugo, deceniju mozda. No, sta se menja u odnosu SAD-EU (a time i SAD-cela Evropa) je da ovu Americku administraciju Evropa manje zanima. Nisu zainteresovani da ulazu dodatne pare ili napor. EU su zainteresovani i u sustini to znaci da napor odrzavanja NATO Kosova tokom Trumpove administracije pada sve vise na EU. Takodje i sa BiH pitanjem. Takodje i sa Ukrajinskim pitanjem. Da, zvanicni stav je da je Ukrajina Ukrajina, no Trumpov SAD se nece narocito truditi ni za NAO Kosovo, ni za celu BiH ni za Ukrajinu. Zasto?-Jer su sredstva i napori limitirani-bice ulozeni u glavne probleme Trump vidi-Kinu/Iran/Islamski ekstremizam. Balkan?-SijomigaDjura.
U tome je Srpska sansa za Kosovo. EU-Ruski balans snaga u Evropi i ekonomski teret Kosova koje nije priznato od UN. Bez UN priznanja za koje mi drzimo jedini kljuc-NATO Kosovo ekonomski nema sanse, mora da zivi na EU podpori. EU to ne moz' beskrajno, narocito ako SAD zavrnu slavinu. Eto prilike za novi Evropski poredak na Balkanu-ako izdrzimo da ih ne priznamo. Ako to uspemo, u toku decenije ce biti Kosovo u Srbiji, Srbija u EU, no Kosovo sa izuzetnom autonoijom garantovanom EU; to isto znaci Kosovo prvo na grbaci Srbije, al ako ga volimo... Tako to rade velike sile, nema tu neke EU ljubavi za Albansko Kosovo, samo praktika.

gzola

pre 7 godina

tramp je rekao u kampanji i kao predsjednik mnogo stvari za pohvalu, spoljna politika mu je jos nejasna uz velike pritiske koje ima kod republikanaca. on treba njih koliko oni trebaju njega i tu ce se voditi vjecna bitka.

pope

pre 7 godina

jedno je zvanicna prica i ponavljanje mantre a drugo je sta ce se desavati na terenu. Politika se sprovodi aktivno ili pasivno. Aktivno je kada pricas i radis nesto konkretno, a pasivno je kada pricas jedno a ne cinis nista aktivno u tom pravcu (svesno ili nesvesno), sto mogu da iskoriste neki sa drugacijim interesima. Da budem jasan: USA sigurno nece da menja retoriku o Kosovu ali to ne znaci da nece precutno prelaziti preko nekih stvari koje se kose sa tom retorikom. Zasto? pa zato sto im mozda nije stalo ili ce trgovati zbog nekih stvari zbog kojih im je vise stalo. Takve situacije mogu da se iskoriste.

Antikomunista

pre 7 godina

"Komunisticka Srbija, kakva je jos uvek, ne moze da brani srpske interese i da bude uvazen partner. Najpre nas zaokret"!
(Predrag, 22. februar 2017 16:38)

Dok je Srbija bila komunisticka, bila je najuticajnija republika jedne velike i postovane drzave od 22 miliona stanovnika i skoro svi Srbi su ziveli u istoj, te nije bilo nikakve potrebe dodatno braniti srpske interese!

spin doktor

pre 7 godina

Ovo kao da Hašim Tači lično napisao.USA administracija trenutno ima mnogo važnijih pitanja, doći će i Kosovski problem na red.Za sada je status kvo.

neutralni felsh

pre 7 godina

Poslije će se pitaju zašto Srbi naginju Rusiji...Isto kao što su mislili da će brzo zaboraviti bombardovanje i pridružiti se NATO-u.
(una, 22. februar 2017 15:24)


pa to smo i dobili jer smo "naginjali" tamo gde ne treba.

dusanmal

pre 7 godina

Mora se razumeti politika i ponasanje velikih sila: Nece biti zvanicne promene stava na dugo, deceniju mozda. No, sta se menja u odnosu SAD-EU (a time i SAD-cela Evropa) je da ovu Americku administraciju Evropa manje zanima. Nisu zainteresovani da ulazu dodatne pare ili napor. EU su zainteresovani i u sustini to znaci da napor odrzavanja NATO Kosova tokom Trumpove administracije pada sve vise na EU. Takodje i sa BiH pitanjem. Takodje i sa Ukrajinskim pitanjem. Da, zvanicni stav je da je Ukrajina Ukrajina, no Trumpov SAD se nece narocito truditi ni za NAO Kosovo, ni za celu BiH ni za Ukrajinu. Zasto?-Jer su sredstva i napori limitirani-bice ulozeni u glavne probleme Trump vidi-Kinu/Iran/Islamski ekstremizam. Balkan?-SijomigaDjura.
U tome je Srpska sansa za Kosovo. EU-Ruski balans snaga u Evropi i ekonomski teret Kosova koje nije priznato od UN. Bez UN priznanja za koje mi drzimo jedini kljuc-NATO Kosovo ekonomski nema sanse, mora da zivi na EU podpori. EU to ne moz' beskrajno, narocito ako SAD zavrnu slavinu. Eto prilike za novi Evropski poredak na Balkanu-ako izdrzimo da ih ne priznamo. Ako to uspemo, u toku decenije ce biti Kosovo u Srbiji, Srbija u EU, no Kosovo sa izuzetnom autonoijom garantovanom EU; to isto znaci Kosovo prvo na grbaci Srbije, al ako ga volimo... Tako to rade velike sile, nema tu neke EU ljubavi za Albansko Kosovo, samo praktika.

abit

pre 7 godina

Vi treba da ttazite pomoc od svoje brace,od rusije a ne od onih koje mrrzite i protivite se svim snagama, i dok stvaro stoje ovako nemate sta da trazite od zapada i amerike jer mi smo historijski i strateski vezani za zapad( dobro vteme komunizma ne racunamo uopste).

trn u oku

pre 7 godina

Došlo je do zaokreta. Pritisak da se prizna Kosovo se umesto ka Srbiji usmerava ka Rusiji i zemljama Zapada koje to još nisu učinile. Sad se pokazalo da Kosovo služi Americi kao sredstvo kojim se kontroliše i nadzire Evropa, a ne samo Rusija. Šta će biti dalje nemoguće je predvideti, u Evropi a posebno na Balkanu raste nezadovoljstvo Zapadom.

Rimtutituki

pre 7 godina

Ako on pokaže gde je Kosovo polje na karti ja pojedem tu kartu, drugo ja čak sumnjam da on zna da amerika ima vojnu bazu na Kosovu polju. Seo je u spejs satl sada će polako da mu objasne sve...

Cvarkov

pre 7 godina

Zasto bi Amerika podrzavala u bilo kom obliku drzavu koja vodi otvorenu pro-rusku politiku?! Valjda taj zaokret treba da dodje sa nase strane, uskladjivanje spoljne politike sa Americkom, ulazak u NATO, aktivno lobiranje, postavljanje kvalitetnih ljudi na mesta ambasadora itd. Tek tada bi mogli da ocekujemo nekakav boljitak za Srbe na Kosovu, za pocetak autonomiju za sever npr. Ali posto se to nece desiti imacemo nastavak dosadasnje agonije i sveopste kukanje o svetskoj nepravdi i zaveri protiv Srba...

pope

pre 7 godina

jedno je zvanicna prica i ponavljanje mantre a drugo je sta ce se desavati na terenu. Politika se sprovodi aktivno ili pasivno. Aktivno je kada pricas i radis nesto konkretno, a pasivno je kada pricas jedno a ne cinis nista aktivno u tom pravcu (svesno ili nesvesno), sto mogu da iskoriste neki sa drugacijim interesima. Da budem jasan: USA sigurno nece da menja retoriku o Kosovu ali to ne znaci da nece precutno prelaziti preko nekih stvari koje se kose sa tom retorikom. Zasto? pa zato sto im mozda nije stalo ili ce trgovati zbog nekih stvari zbog kojih im je vise stalo. Takve situacije mogu da se iskoriste.

bančo

pre 7 godina

Ceo Balkan je u Natovoj zoni interesa i to ne može da promeni jedan Trump. Sve zemlje Balkana će biti u Natu, pre ili kasnije. S druge strane, eventulno približavanje Moskve i Vašingtona može kao posledicu imati bolje uslove za Srbe na Kosovu i za Srbiju u vezi s Kosovom. I generalno možemo čuti blaže tonove, ali ništa suštinski. Ne treba zaboraviti da je Joe Biden, koji je bio glasni protivnik Miloševića i zagovornik bombardovanja, takođe bio najglasniji zagovornik što bržeg pristupanja Srbije EU i sadržajne ZSO na Kosovu.

Leonov

pre 7 godina

Ček bre, pa šta ćemo sa onim grafitima Putin-Tramp-Kosovo?
(dejan, 22. februar 2017 15:54).
Па прекрижићемо ово Трамп.Шта је проблем?

dr

pre 7 godina

Amerikanci su dalji veliki doprinos za priznanje pojedinih drzava sveta Kosovo kao nezavisnu drzavu. Njihova politika ne menja u sustini dolaskom novog predsednika, bilo republikamaca bilo demokrata. Taj stav prema Kosovu drze i vecina clanica EU i NATO clanice. Zato, treba razumeti takvu realnost. Jedino veto Rusije u SB je smstnja za uclanjenje Kosova u UN. Mislim da Srbija treba da prihvata realnost na Kosovo, sto znaci prizna nezavisnost Kosova, sa posebnim pravima za srbe na Kosovo i njihovu istoriju i kulturu. Time, Srbija se oslobadja velikog tereta koja nosi, i okrece se svom svome razvoju i prosperitetu u EU.

gzola

pre 7 godina

tramp je rekao u kampanji i kao predsjednik mnogo stvari za pohvalu, spoljna politika mu je jos nejasna uz velike pritiske koje ima kod republikanaca. on treba njih koliko oni trebaju njega i tu ce se voditi vjecna bitka.

delija momak

pre 7 godina

ja ne kapiram ove što tvrde da nema zaokrets u politici prema Kosovu...pa naravno da nema ali to ne znači da će ih isto podržavati...naša pobeda će biti ako Tramp smanji pritisak na nas da gy priznamo ...a da nam ga vrati neće sigurno

popi

pre 7 godina

Zar zaista verujete da Trump zna gde je Kosovo i šta se tamo dešava?
(NG, 22. februar 2017 18:58)
Vrhovni komandant zna gde su mu vojnici a narocito vojne baze

Alan Ford

pre 7 godina

A zašto bi Tramp vratio KiM Srbiji kad su ga Srbi sami prodali Albancima. svedoci smo ni da srpska aktuelna vlast ništa ne čini po pitanju Kosova osim što njene aktivnosti vode priznanju Kosova. Žalosno je da se Rusija više zalaže za očuvanje Kosovs nego Srbija i aktuelna vlast u Srbiji.

Kontras

pre 7 godina

Kao sto sam i ranije isticao, izbor Trampa je samo za nijansu bolji za nas srbe, a za nijansu losiji za albance. Politika Sad se menja samo 10 posto od administracije do administracije. Na odluke uticu i sustinski vladaju svetski mocnici iz senke. Opet ce neko reci: evo ih ovi sa teorijama zavere i u ovoj sferi. Ali tako je. Tramp sada mora da menja svoje stavove onako kako mu oni kazu. Sto se tice Kosova, eto sta su mu rekli. Ali, ipak ce biti za nijansu bolji odnos prema Srbiji i srbima na kosovu nego da je pobedila ona. Mi to treba da iskoristimo, lobiramo i gradimo bolje odnose sa Sad. A sto se tice sustinskog menjanja pozicije Sad po pitanju Kosova, nece je biti. Mozda eventualno dodje do podele.

Nato i svetski mocnici iz senke imaju svoje interese na Kosovu i to nijedan predsednik Sad ne moze da menja. Trampa u sustini bas briga za Balkan. Ima on druge prioritete. I amere generalno. Sta ce biti kad se ti interesi promene to niko od nas ne moze da zna. Nadajmo se da se sve resavati mirno, valjda smo se opametili i mi i oni i da nece biti vise sukoba.

???

pre 7 godina

Znam samo jedno,ulazak u EU ili Nato nece proci bez referenduma.E tu ce Srbi pokazati koliko veruju u prijateljstvo i dobre namere zapada,samo budale su verovale da izbor jednog coveka moze promeniti preko sto godina dugu politiku prema Srbiji.

650 miliona za 65%

pre 7 godina

Dokaz da su Americki predsednici marionete!!!
(luksuz, 22. februar 2017 15:49)
Jok, bice glavni i kad oni nesto kazu i tresnu pesnicom o sto, to ima da se slusa! Hahaha, pa ko je lud da takvu/toliku moc da jednom coveku!?

Larry

pre 7 godina

Pa ko je mislio da će biti drugačije taj je onda veoma naivan što je nešto čemu je prosečan Srbin itekako sklon. Tramp svakako neće gubiti vreme i ispravljati "krive Drine" već će kao pragmatik rešavati postojeće probleme sa kojima se Amerika suočava, Kosovo je za njih gotova tema, jedino što bi moglo po nas biti pozitivno je to što će fokus biti na drugom mestu i da ćemo biti pod manjim pritiskom zbog toga jer strateški gledano Trampa Kosovo a ni Balkan nije prioritet već poslednja rupa na svirali. Za nas bi moglo da bude dobra ta promena kursa u spoljnoj politici SAD-a jer ukoliko se odnosi sa Rusijom normalizuju svakako je to neka klima koja bi nam više odgovarala. Opet ni sami kao država moramo da se borimo za naše interese, narod nek prestane da se zaludjuje da će nam Tramp, Putin ili neki naš vodja doneti bolju budućnost i završiti posao. Naša elita mora da prepozna trenutak i da se zauzme za naše interese jer u narednom periodu nadam se da ćemo imati nešto bolju poziciju. Moramo to iskoristiti.

Laki

pre 7 godina

Sećam se šešelja onomat,kad je dolazio bajden u beograd,protestvovao sa majcama donalda trampa a protiv bajdena..
Donald tramp,donald tramp,donald tramp...a tramp čestita 9 godišnjicu nezavisnosti kosova..

Mirko

pre 7 godina

A sto bi Tramp trebao po tebi da zna gde je Kosovo Polje????
Ko se od nasih vrlih politicara potrudio da mu pokaze?
I jel zaista mislis da Putin zna da pokaze gde je Kosovo Polje???
Svi idu napred, samo se mi osvrcemo i busamo u prsa, zato nam ovako i ide, tj ne ide uopste...

Avramesku

pre 7 godina

Mene samo zanima jedna stvar - da li su ti ljudi, tj. novinari i analitičari koji su govorili o tome da će Tramp "vratiti" Kosovo Srbiji normalni!? Kao, Kosovo je čajnik ili šoljica za kafu, i onda Tramp lepo jednog dana pokuca na vrata, i kaže - izvinite, ovo je Vaše! Halo, ljudi, pa na Kosovu živi 2,5 miliona Albanaca i jedva 100 hiljada Srba. A tih 2,5 miliona Albanaca sigurno bi bilo "oduševljeno" time da se jednog dana ponovo nađu pod jurisdikcijom Srbije!? U najboljem slučaju, izbila bi pobuna i pogromi kao 2004., a u najgorem i sasvim realnom rat poput onoga u Ukrajini...

Prema tome, ne zanosimo se džabe.

Pete

pre 7 godina

Očigledno Trumpova administracija testira Ruse oko Krima, pa onda Srbi, kao i Ukrajinci budu kolateralci.
Nije prvi put, i nema veze ...
Znamo se.

Kosovo je n jihov plod

pre 7 godina

Amerika ne menja svoju politiku prema nahodjenju. Samo Naivnu su mogli da veruju da ce se Americka politika promeniti u odnosu na Kosovo.

spin doktor

pre 7 godina

Ovo kao da Hašim Tači lično napisao.USA administracija trenutno ima mnogo važnijih pitanja, doći će i Kosovski problem na red.Za sada je status kvo.

Antikomunista

pre 7 godina

"Komunisticka Srbija, kakva je jos uvek, ne moze da brani srpske interese i da bude uvazen partner. Najpre nas zaokret"!
(Predrag, 22. februar 2017 16:38)

Dok je Srbija bila komunisticka, bila je najuticajnija republika jedne velike i postovane drzave od 22 miliona stanovnika i skoro svi Srbi su ziveli u istoj, te nije bilo nikakve potrebe dodatno braniti srpske interese!