Subota, 21.01.2017.

18:10

Šta u dokumentima CIA piše o Jugoslaviji, Titu, Miloševiću

Zbivanja u Jugoslaviji bila su od najvišeg interesa za CIA,ali procene toga šta će se događati na tlu Jugoslavije bile su pogrešne, piše “Večernji list”.

Izvor: Veèernji list

Šta u dokumentima CIA piše o Jugoslaviji, Titu, Miloševiæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Danko B.

pre 7 godina

(aleksandar grozni, 22. januar 2017 06:43)
Postovani, da li niste slucajno "pobrkali" Titu, koji vam je izgradio modernu industrijsku drzavu iz srednovijekovnog poljoprivrednog drustva, koji vam je stvorio cetvrtu vojnu silu u Evropi, s onim mexickim rvacem? To sto pripisujete Titi, realnije bi ipak bilo doticnog Mexikanca za optuzit. Svako ko je barem malo objektivan, ko moze odbacit primitivne nacionalisticke nagone barem za jedan minut, zna da je period 45-89 bilo zlatno doba za Srbiju! I za ostale novonastale bananadrzavice...

gulag

pre 7 godina

Većina industrije u Hrvatskoj je naslijeđena od sistema prije Jugoslavije, uglavnom Austro-Ugarske i Italije. Turizam u Hrvatskoj postoji više od 100 godina. Jedina dobra stvar jest da ih Tito nije zatvorio nego je nastavio njihov razvoj, za razliku od današnjih vlasti koje su sve pozatvarale pod krinkom tranzicije i pretvorbe. Tako da Titu ne treba baš za sve pripisivati zasluge.

crveni_barun

pre 7 godina

svakome tko pogleda činjenice je jasno da je Rusija potaknula kaos 90ih. Jugoslaviji je pred raspad ponuđen prijem u EU i to bi bio kraj za ruski utjecaj u ovom djelu Europe. Jedina šansa za Ruse je bio raspad i zadržavanje Srbije. Na HR i SLO ionako nisu računali jer oduvijek gravitiraju zapadu, a i Srbija s rojalistima bi se okrenula zapadu. Jedina karta koja je Rusima preostala su komunisti u Srbiji i JNA. Tko ne vjeruje neka se zapita gdje su završili slobina familija i Veljko Kadijević.

Nervirac

pre 7 godina

A kada cemo o KGB-u?Sloba je ruski covek ubacen da sve rasturi. Pre devedesetih nije bio ni r od Rusije. Mi blize granicama videli smo po Madzarskoj i Rumuniji sta je Rusija. Sto dalje. Od tada samo sto ne iskacu iz frizidera. Drugo, Svi zajedno po republikama smo trebali dzutue primljeni u ondasnju Evropski zajednicu, danas EU. Samo slobisti nisu hteli a skrivaju se u Rusiji. Sta kazete ko je zakuvao?

Rosa

pre 7 godina

Znaci, svi su bili malnumni i psihicki bolesnici, koji su plakali kad je Tito umro. Izvinite, ali svi koji su za njim plakali bili su nasi pradedovi, dedovi, ocevi a mi smo nastali od njih. To znaci da je ovo sad sve ludo nasledjena bolest. Ko zna, mozda i jesmo. Pogledajte gradjane bivse SFRJ. Svi licimo po postupcima jedni na druge.

stiven k.

pre 7 godina

Više gluposti nego istine. Baš su me razočarali "stručnjaci" iz CIA. Tim više što na osnovu tako "stručnih" analiza i zaključaka, njihove vođe donose odluke sa posledicama za mnoge druge zemlje i narode.

Iza brda

pre 7 godina

@., 22. januar 2017 01:37
Školujem troje dece. Besplatno. Svakog septembra im kupujem knjige, kao što je moj otac meni dok je kaplar bio živ.
Lečim sebe i svoju porodicu. Besplatno. Lekove u apoteci podižem uz minimalnu participaciju.
Putijem sa Srpskim pasošem po svetu. I, vidite čuda: sa njim mogu da udjem bez vize u više zemalja sveta, nego što sam mogao sa SFRJ pasošem. Proveren podatak.
Letujem sa porodicom od svojih, zaradjenih, para. Ne idem po radničkim odmaralištima da gulim paštetu i salamu podrigušu da bi rekao da sam bio na moru.
Kredite koje imam redovno otplaćujem, a ne kao za vreme SFRJ podignuti kredit pojede inflacija, izvrši se denominacija par nula i onda pojela maca pare.
Prema tome, privilegije koje su bile za vreme SFRJ možete i danas u Srbiji da koristite. Ali Srbija ne valja Jugonostalgičarima iz razloga zato što mora da se radi a ne da se prodaje magla kao u pokojnoj SFRJ i komunizmu, i što nema ništa više džabe i na mufte.

Radovan

pre 7 godina

@iza brda...Skoro svi problemi koje si nabrojao nastali su posle Titove smrti. Zasto nisi nabrojao podatke i cinjenice koji govore o tome da su tada skoro svi ljudi bili zaposleni i da su mogli ziveti pristojno od tih plata? Zdravstvo, vrednosti, medjuljudski odnosi i tolerancija su itekako bili prisutni.

Las

pre 7 godina

Osamdesetih godina objavljena u "Borbi" mapa SFRJ, tj. šta će nastati od nje, po planovima (predviđanjima) CIA. Bili mi šokiran, kako je sve iscepkano, ali, ruku na srce, postojala i "srpska Krajina".
Bila tada "Borba" baš interesantna, nezgodna za čitanje u školi, ali imali su tada najbolje izveštaje sa koašrkaške "Lige šampiona" (koju i danas pratim :-) )

aleksandar grozni

pre 7 godina

Kada Srbin napise,,nedirajte mi tita,,ja se najezim.Sve ovo sto nam se desava u zadnjih tridesetak godina,taj dobrocinitelj tito nam je od 1945 pripremao.Ocistio Kosovo i Metohiju od dobrog dela Srba,pobio svu inteligenciju po Srbiji koji nisu uspeli da pobegnu,pootimao privatnu svojinu i dao svojim cobanskim poslusnicima,uvalio Srbiji dve pokrajine sa nadleznostima drzave,obespravio zakonima Srbe u drugim republikama,toliko o njegovoj velikoj,,viziji,,i dobrobiti.

trojanski konjusar

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao... (Jovan, 21. januar 2017 19:52)

Jako dugo sam i ja tako mislio. Ali sam onda u jednacinu ubacio brata Borislava u Moskvi, Miru i Marka isto u Moskvi, te sam vise misljenja da je Sloba bio dvostruki. Nista novo i cudno u tom svetu, a ovaj prostor ipak gledam kao poligon gde se veliki igraju. Po nekim njihovim pravilima, nama tesko dokucivim, i rezultatima nimalo prijatnim po sve nas. (lauda, 21. januar 2017 20:52)

Tacno! U najmanju ruku dvostruki. Samo to ne znaci da je rasio i za Amerikance i za Ruse, nego da je bio pripadnik medjunarodnog zlocinackog udruzenja koje su cinili neki vrlo mocni Amerikanci i neki vrlo mocni Rusi (a verovatno i jos poneko vrlo mocan... npr. upravo on, a i Tudjman, s tim sto je on verovatno bio "visi po cinu"). Znaci ne drzave kao drzave, ali svakako vrlo visoki drzavni funkcioneri (ne nuzno i sefovi drzava; zamlata Bill je mozda bio ukljucen, mozda nije, ali, svakako je bio daleko od toga da ima glavnu rec) i drzavne sluzbe ili delovi sluzbi. Osim njih, tu je verovatno bio i poneki bankar, trgpvac oruzjem, mafijas... Meta je bila Evropa. Sve u svemu - nepotrebno. Samo sto tada ni oni jos nisu znali da duvaju na hladno i plasili su se.

nn

pre 7 godina

Da li cemo ikada saznati u arhivama poznatih tajni sluzbi ko je bio Tito i ciji je on covek bio, kruzi onaj mit da kada je otisao u rodnu kucu da ga majka nije prepoznala i da posle vise nije ni dolazio tamo. Nazalost Tita najvise obozavaju u Srbiji, ali Tito nam je doneo najvise nevolja prvo u vezi Kosova komunisit su zabranil povratak Srba a sa druge strane su dopustili masovno doseljavanje Albanaca iz Albanije. Makedonija je postala republika i samo se od srpkog dela Makeodnija napravila samostalna drzava 90 tih dok su grci i bugarski deo ostali i dalje delovi tih drzava. Dobili smo uz njegovu pomoc 2 pokrajine koje su decenijama posle jos malo postale kao repubike, i koje su kocile centralnu Srbiju jer za odluku Srbije su trebala 3 glasa a uvek je centralna Srbija bila preglasana . Malo je pripomogao i da se Crna Gora sve vise udaljava od Srbije tj iz godine u godinu. A Tito i kadrovi koji su uglanvom bili iz Slovenij i Hrvatske su veci deo novca SFRJ ulagali u razvoj Slovenije i Hrvatske a cak su neke fabrike iz Srbije preseljene u BIH zbog straha od napada Sovjeta koji bi prvo napali republiku Srbiju....

.

pre 7 godina

@Iza brda
I posao za sve, besplatno zdravstvo, besplatno skolovanje, stan za sve, odmor za sve, radnicka prava za sve, sigurnost za sve, pasos za sve. I hiljade domacih firmi, fabrika, kombinata, kompanija. I cetvrta vojska Evrope i 19 ekonomija sveta i 1 000 maraka plata. I MIR za sve, sigurnost na ulicama i u kuci za sve. I Svi Srbi u jednoj drzavi, i svi Hrvati u jednoj drzavi i Kosovo u Srbiji i niko nas nije bombardovao i uvodio nam sankcije.
Oni koji su isli napolje isli su da zarade lovu na briznu, ne zato sto ovde nisu imali mesta.
A oni drugi su bezali kao ratni zlocinci od kazne, pljuvali po svojoj drzavi napolju i ucili decu da mrze drzavu. Onda dosla deca, razbila Jugoslaviju, pobila stotine hiljada, porusila i pokrala fabrike, prodala Kosovo i unistila Srbiju za sva vremena.

mi, vi, oni

pre 7 godina

Evo sad čitam da su Tuđmana upozoravali da malo popusti sa pričama o podeli Bosne (na nekim skupovima je govorio kako je prevelika i kako ne bi trebala da postoji u takvim granicama) još i pre početka rata u HR! Sloba je u njihovim očima bio i ostao, prvenstveno komunista. Možda tu leži odgovor na pitanje zasto je SRB bila i ostala glavni krivac za sve, po njima? Inače su, u njihovim analizama YU, stalno potencirali pitanje Kosova, još pre nego je Tito umro.
Zanimljivo je! Nisam još stigao do 1999. i bombarbovanja. Stvarno je dokumentacija obilna!

Novosadista

pre 7 godina

Nosite ga kuci ako vam se svidja, sto se mene tice unazadio je Srbiju kao i kralj. Zivela Srbija - nikad jugoslavija! Pozdrav od Vojvodjanera

GetToDaChoppa

pre 7 godina

Ne, nije Milosevic bio americki covek. Od dolaska na vlast terao je inat i prkosio Amerikancima - ambasadora Cimermana nije hteo da primi. Sloba je bio ogledalo nacionalne nezrelosti i promasene politike: bahatost, preuzimanje svih poluga vlasti lojalnim mediokritetima putem tzv. jogurt revolucije, nerealni politicki ciljevi, spoljnopoliticki amaterizam, mrznja prema demokratiji i ljubav prema komunizmu (Srbija se zadnja u Sfrj odrekla petokrake i zadnja organizovala visestranacke izbore), monetarni udar na savezni vladu Ante Markovica. Pa onda serija promasenih ratova. Na zalost za sve to je imao vecinsku podrsku nacije. Americki covek bio je npr. Pinoce i on to nije ni krio. Desnicarska hunta, kapitalizam, antikomunizam i stabilna ekonomija. I jak oslonac na SAD.

drax

pre 7 godina

Pogledajte slike Sirije pre i posle rata i zapitajte se koliko je Srbija bitna zemlja nekome kao sto je Rusija ili USA oni se igraju sa nama a nasi politicari su odseceni od pameti i zdravog razuma.

Darth Shone

pre 7 godina

I? Šta kažu dokumenti? Da li postoji dokument o tome da je Slobodan bio agent CIA? Ili barem indicija toga, kao što postoji za L.H.Osvalda? Nema toga. Odmah je okarakterisan kao remetilački nacionalista, a njegovi nisu u SAD, nego u Rusiji, dobro zaštićeni. Dvostruki agent? Ahahahahahahaha. U kom periodu je isti bio u SAD? Svako ko iole poznaje materiju, reći će vam da su u inostranstvu, na važnim funkcijama postavljani ljudi UDB-e, a to se nije moglo izbeći, i ti isti su proveravani do poslednjeg atoma. Ko je imao najveći uticaj na UDB-u, posebno nakon smrti Tita? KGB! Kod koga su generali išli da pitaju smeju li da izvrše udar i pokušaju da spasu državu? U Moskvu su išli, iako je javna tajna da su SAD preko svoje ambasade poručile Jugoslovenskom rukovodstvu da imaju tri meseca da reše krizu, bilo kojim sredstvima? I šta su naši herojski generali uradili? Pitali Moskvu da li smeju da sruše nacionalističke populiste! Čije je oružje švercovano za hrvatske secesioniste? Američko? Rusko oružje, AK47. Da li je CIA rekla KOS-u, UDB-i da snima film, a da ništa ne učini na hapšenju aktera filma? Nije! Film je trebao da poplaši i pobuni nejač i olakša izbijanje rata.

kondure

pre 7 godina

Dobro se secam nekih novinskih clanaka, da li su bili zasnovani na nekim saznanjima nisam siguran, ali znam da sam citao da Jugoslavija mora da nestane za 18 meseci. I zaista kada sem izbrojao mesece od pocetka rata do ukidanja imena SFRJ proslo je tacno 18 meseci. Proverite i sami i uvericete se da je Jugoslavija bila neciji najprljaviji projekat koji je dat Milosevicu i Tudjmanu da ga sprovedu.

Iza brda

pre 7 godina

@Rosa
Da, da, gospodjo....
I 6 miliona prebeglih od Triglava do Djevdjelije u 20 godina sirom sveta, jer nisu u YU mogli da nadju posao od podobnih komunistickih kadrova.
I 150.000 mrtvih da im se groba ne zna, posle rata u Srbiji.
Na desetine hiljada odvedenih i nestalih ljudi koji nisu mislili isto kao Tito i rezim.
I par-nepar sistem voznje...
I bonovi za benzin, ulje, secer, brasno...
I restrikcije struje po osam sati dnevno.
I secerne table mesto cokolade.
I jecam umesto kafe.
I cupanje brkova Srpskom seljaku.
I demontaza Srpskih fabrika i njihovo seljenje u druge republike.
I zabrana povratka Srba na Kosovo i Metohiju.
I naseljavanje Kosova i Metohije Albancima.
Da, gospodjo Roso. Divno je pid Titom bilo...

nedostizni

pre 7 godina

Nemojte mi dirati Tita. Ja sam onda imala zivot. A posle njegove smrti sve do sad, zivim kao pas. Volela sam ga a volim ga i danas. Ovi sad koji vladaju Srbijom kod Tita ne bi ni portiri bili.
(Rosa, 21. januar 2017 18:44)9

Da ti je Tito danas živ i da vlada kao što je vladao, mi bi danas bili Severna Koreja u sred EU. Svako vreme ima svoje.

mi, vi, oni

pre 7 godina

Može se pronaći dosta toga. Pročitao sam nešto od dokumentacije koja se odnosi na period raspada YU i za vreme ratova. Čini mi seda su oni, iako su imali u vidu raspad YU kao jednu od mogućnosti još od smrti Tita, sve to samo posmatrali i prepustili Evropi da pokuša da reši problem. Takođe su zanimljive i njihove procene YU političara ali suštinski su ih sve brendirali kao nacionaliste. Zanimljivo je da su za Bosnu od samog počeka imali scenario podele, samo su vagali koja varijanta je za njih bezbolnija, npr. u jednom dokumentu navode da bi im bilo potrebno 70,000-80,000 vojnika za intervenciju koja bi povratila teritoriju koju su u tom trenutku pod kontrolom držali Srbi uz konstataciju velikog rizika i dugoročnog gerilskog rata sa Srbima iz Bosne. Čudim se kako nijedan medij iz Srbije nije počeo da objavljuje ovu dokumentaciju? Ima mnogo interesantnih stvari (procenjuju da je Sloba iz zemlje izneo zlata u vrednosti od 600 miliona $ i preko milijardu $ u gotovini itd itd).

dusan

pre 7 godina

Karakter drzava u kojima smo ziveli, a koje se izmedju sebe uopste ne razlikuju toliko koliko mi mislimo, najbolje mozemo spoznati iz cinjenice da o svojim domovinama mozemo spoznati vise iz objavljenih americkih dokumenata, nego iz svojih sopstvenih. Nesto slicno se desilo Indijcima kad su shvatili da su najbolji film o Gandiju snimili Englezi. Kakav poraz...

CHE

pre 7 godina

Drug Tito je bio svetski politicar broj 1!Niko nije uspeo da ga nasamari,uglavnom je on njih.Nikad vise nece biti takve svetske face.On bi Evropsku Uniju doveo na vrh sveta,a ne ovi sto je vode.Nisu mu do kolena sa sve Angelom Merkel..

lauda

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao sukobe, zauzimajuci konfuzan stav vruce/hladno po svim bitnim pitanjima, a istovremeno upropastavajuci srpsku privredu i iznoseci ogroman kapital koji se posle sa Kipra "vratio" u Srbiju preko Hipo banke, uz debele kamate naravno.
Bombardovanje koje je za cilj imalo unistenje kompletne industrije u Srbiji bio je finalni udarac i priprema terena za neoliberalni kapitalizam koji samo sprovode sve potonje vlasti u poslednjih 16 godina.
Sve u svemu, veliki neprijatelj Srba i nesto najgore sto se na ovim prostorima desilo jos od osmanlija.
(Jovan, 21. januar 2017 19:52)

Jako dugo sam i ja tako mislio. Ali sam onda u jednacinu ubacio brata Borislava u Moskvi, Miru i Marka isto u Moskvi, te sam vise misljenja da je Sloba bio dvostruki. Nista novo i cudno u tom svetu, a ovaj prostor ipak gledam kao poligon gde se veliki igraju. Po nekim njihovim pravilima, nama tesko dokucivim, i rezultatima nimalo prijatnim po sve nas.

Rosa

pre 7 godina

Nikada vise onog zivota. Milosevic je Titov sistem razorio. Bili smo cetvrta vojna sila u Evropi, plate uskladjene da covek bude sit, obucen, obuven, da ide na letovanje, stambeni krediti sigurni, vrhunsko obrazovanje, zdravstvo na najvisem nivou. Svi su imali pravo na lecenje, cak i oni koji knjizicu nisu imali. U 50. godini su ljudi trajne licne karte dobijali. Imali smo besplatno skolstvo, zdravstvo, sigurnu hranu jeli, nije bilo trovanja hranom, inspekcije punom parom radile, ogrev pisan preko firmi. Ko god bebu dobije, paket je za bebu dobijao. Stadioni su bili kao sad u Velikoj Britaniji, roditelji decu dovodili i nije bilo kordona policije. Sistem je bio na zavidnom nivou, dualno obrazovanje bilo, muskarci koji zavrse zanat 7 dana slobodni i na posao. Radna knjizica ostaje u firmi, ide u vojsku, dodje, 7 dana slobodan i na posao.

Titan

pre 7 godina

Kao prvo, Tita u ovom tekstu niko ne napada. Ovde se jasno vidi, da je Tito znao kada moze da lupi sakom o stol, a kada to ne moze. Suprotno mnogima koji misle da je on bio Bog i mogao svima reci sto hoce i kada hoce. O tome je govorio i Srđa Popovic.
Pravi igraci znaju kada da idu u sukob a kada da ga izbjegavaju. On je to savrseno znao.
Dalje, dobro su ameri Milosevica odmah uocili kao remetilacki faktor. Nazalost ni danas nije drugacije...jer njegovi ortaci sjede u premijerskoj stolici.

Inace zapad je nametnuo Jugoslaviji embargo na oruzje da JNA (iliti srpsko-crnogorska vosjka) ugusi pobunu. Kada su vidjeli da to ide ka Velikoj Srbiji i da se sticenje Jugoslavije svodi na klanje, genocid i etnicka ciscenja...onda su shvatili da moraju da promijene pristup. '99.je bila samo posljedica. Kamo srece da se desila ranije.

Jovan

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao sukobe, zauzimajuci konfuzan stav vruce/hladno po svim bitnim pitanjima, a istovremeno upropastavajuci srpsku privredu i iznoseci ogroman kapital koji se posle sa Kipra "vratio" u Srbiju preko Hipo banke, uz debele kamate naravno.
Bombardovanje koje je za cilj imalo unistenje kompletne industrije u Srbiji bio je finalni udarac i priprema terena za neoliberalni kapitalizam koji samo sprovode sve potonje vlasti u poslednjih 16 godina.
Sve u svemu, veliki neprijatelj Srba i nesto najgore sto se na ovim prostorima desilo jos od osmanlija.

Rosa

pre 7 godina

Nemojte mi dirati Tita. Ja sam onda imala zivot. A posle njegove smrti sve do sad, zivim kao pas. Volela sam ga a volim ga i danas. Ovi sad koji vladaju Srbijom kod Tita ne bi ni portiri bili.

Rosa

pre 7 godina

Nemojte mi dirati Tita. Ja sam onda imala zivot. A posle njegove smrti sve do sad, zivim kao pas. Volela sam ga a volim ga i danas. Ovi sad koji vladaju Srbijom kod Tita ne bi ni portiri bili.

Rosa

pre 7 godina

Nikada vise onog zivota. Milosevic je Titov sistem razorio. Bili smo cetvrta vojna sila u Evropi, plate uskladjene da covek bude sit, obucen, obuven, da ide na letovanje, stambeni krediti sigurni, vrhunsko obrazovanje, zdravstvo na najvisem nivou. Svi su imali pravo na lecenje, cak i oni koji knjizicu nisu imali. U 50. godini su ljudi trajne licne karte dobijali. Imali smo besplatno skolstvo, zdravstvo, sigurnu hranu jeli, nije bilo trovanja hranom, inspekcije punom parom radile, ogrev pisan preko firmi. Ko god bebu dobije, paket je za bebu dobijao. Stadioni su bili kao sad u Velikoj Britaniji, roditelji decu dovodili i nije bilo kordona policije. Sistem je bio na zavidnom nivou, dualno obrazovanje bilo, muskarci koji zavrse zanat 7 dana slobodni i na posao. Radna knjizica ostaje u firmi, ide u vojsku, dodje, 7 dana slobodan i na posao.

Jovan

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao sukobe, zauzimajuci konfuzan stav vruce/hladno po svim bitnim pitanjima, a istovremeno upropastavajuci srpsku privredu i iznoseci ogroman kapital koji se posle sa Kipra "vratio" u Srbiju preko Hipo banke, uz debele kamate naravno.
Bombardovanje koje je za cilj imalo unistenje kompletne industrije u Srbiji bio je finalni udarac i priprema terena za neoliberalni kapitalizam koji samo sprovode sve potonje vlasti u poslednjih 16 godina.
Sve u svemu, veliki neprijatelj Srba i nesto najgore sto se na ovim prostorima desilo jos od osmanlija.

CHE

pre 7 godina

Drug Tito je bio svetski politicar broj 1!Niko nije uspeo da ga nasamari,uglavnom je on njih.Nikad vise nece biti takve svetske face.On bi Evropsku Uniju doveo na vrh sveta,a ne ovi sto je vode.Nisu mu do kolena sa sve Angelom Merkel..

lauda

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao sukobe, zauzimajuci konfuzan stav vruce/hladno po svim bitnim pitanjima, a istovremeno upropastavajuci srpsku privredu i iznoseci ogroman kapital koji se posle sa Kipra "vratio" u Srbiju preko Hipo banke, uz debele kamate naravno.
Bombardovanje koje je za cilj imalo unistenje kompletne industrije u Srbiji bio je finalni udarac i priprema terena za neoliberalni kapitalizam koji samo sprovode sve potonje vlasti u poslednjih 16 godina.
Sve u svemu, veliki neprijatelj Srba i nesto najgore sto se na ovim prostorima desilo jos od osmanlija.
(Jovan, 21. januar 2017 19:52)

Jako dugo sam i ja tako mislio. Ali sam onda u jednacinu ubacio brata Borislava u Moskvi, Miru i Marka isto u Moskvi, te sam vise misljenja da je Sloba bio dvostruki. Nista novo i cudno u tom svetu, a ovaj prostor ipak gledam kao poligon gde se veliki igraju. Po nekim njihovim pravilima, nama tesko dokucivim, i rezultatima nimalo prijatnim po sve nas.

mi, vi, oni

pre 7 godina

Može se pronaći dosta toga. Pročitao sam nešto od dokumentacije koja se odnosi na period raspada YU i za vreme ratova. Čini mi seda su oni, iako su imali u vidu raspad YU kao jednu od mogućnosti još od smrti Tita, sve to samo posmatrali i prepustili Evropi da pokuša da reši problem. Takođe su zanimljive i njihove procene YU političara ali suštinski su ih sve brendirali kao nacionaliste. Zanimljivo je da su za Bosnu od samog počeka imali scenario podele, samo su vagali koja varijanta je za njih bezbolnija, npr. u jednom dokumentu navode da bi im bilo potrebno 70,000-80,000 vojnika za intervenciju koja bi povratila teritoriju koju su u tom trenutku pod kontrolom držali Srbi uz konstataciju velikog rizika i dugoročnog gerilskog rata sa Srbima iz Bosne. Čudim se kako nijedan medij iz Srbije nije počeo da objavljuje ovu dokumentaciju? Ima mnogo interesantnih stvari (procenjuju da je Sloba iz zemlje izneo zlata u vrednosti od 600 miliona $ i preko milijardu $ u gotovini itd itd).

dusan

pre 7 godina

Karakter drzava u kojima smo ziveli, a koje se izmedju sebe uopste ne razlikuju toliko koliko mi mislimo, najbolje mozemo spoznati iz cinjenice da o svojim domovinama mozemo spoznati vise iz objavljenih americkih dokumenata, nego iz svojih sopstvenih. Nesto slicno se desilo Indijcima kad su shvatili da su najbolji film o Gandiju snimili Englezi. Kakav poraz...

Iza brda

pre 7 godina

@Rosa
Da, da, gospodjo....
I 6 miliona prebeglih od Triglava do Djevdjelije u 20 godina sirom sveta, jer nisu u YU mogli da nadju posao od podobnih komunistickih kadrova.
I 150.000 mrtvih da im se groba ne zna, posle rata u Srbiji.
Na desetine hiljada odvedenih i nestalih ljudi koji nisu mislili isto kao Tito i rezim.
I par-nepar sistem voznje...
I bonovi za benzin, ulje, secer, brasno...
I restrikcije struje po osam sati dnevno.
I secerne table mesto cokolade.
I jecam umesto kafe.
I cupanje brkova Srpskom seljaku.
I demontaza Srpskih fabrika i njihovo seljenje u druge republike.
I zabrana povratka Srba na Kosovo i Metohiju.
I naseljavanje Kosova i Metohije Albancima.
Da, gospodjo Roso. Divno je pid Titom bilo...

Titan

pre 7 godina

Kao prvo, Tita u ovom tekstu niko ne napada. Ovde se jasno vidi, da je Tito znao kada moze da lupi sakom o stol, a kada to ne moze. Suprotno mnogima koji misle da je on bio Bog i mogao svima reci sto hoce i kada hoce. O tome je govorio i Srđa Popovic.
Pravi igraci znaju kada da idu u sukob a kada da ga izbjegavaju. On je to savrseno znao.
Dalje, dobro su ameri Milosevica odmah uocili kao remetilacki faktor. Nazalost ni danas nije drugacije...jer njegovi ortaci sjede u premijerskoj stolici.

Inace zapad je nametnuo Jugoslaviji embargo na oruzje da JNA (iliti srpsko-crnogorska vosjka) ugusi pobunu. Kada su vidjeli da to ide ka Velikoj Srbiji i da se sticenje Jugoslavije svodi na klanje, genocid i etnicka ciscenja...onda su shvatili da moraju da promijene pristup. '99.je bila samo posljedica. Kamo srece da se desila ranije.

drax

pre 7 godina

Pogledajte slike Sirije pre i posle rata i zapitajte se koliko je Srbija bitna zemlja nekome kao sto je Rusija ili USA oni se igraju sa nama a nasi politicari su odseceni od pameti i zdravog razuma.

Darth Shone

pre 7 godina

I? Šta kažu dokumenti? Da li postoji dokument o tome da je Slobodan bio agent CIA? Ili barem indicija toga, kao što postoji za L.H.Osvalda? Nema toga. Odmah je okarakterisan kao remetilački nacionalista, a njegovi nisu u SAD, nego u Rusiji, dobro zaštićeni. Dvostruki agent? Ahahahahahahaha. U kom periodu je isti bio u SAD? Svako ko iole poznaje materiju, reći će vam da su u inostranstvu, na važnim funkcijama postavljani ljudi UDB-e, a to se nije moglo izbeći, i ti isti su proveravani do poslednjeg atoma. Ko je imao najveći uticaj na UDB-u, posebno nakon smrti Tita? KGB! Kod koga su generali išli da pitaju smeju li da izvrše udar i pokušaju da spasu državu? U Moskvu su išli, iako je javna tajna da su SAD preko svoje ambasade poručile Jugoslovenskom rukovodstvu da imaju tri meseca da reše krizu, bilo kojim sredstvima? I šta su naši herojski generali uradili? Pitali Moskvu da li smeju da sruše nacionalističke populiste! Čije je oružje švercovano za hrvatske secesioniste? Američko? Rusko oružje, AK47. Da li je CIA rekla KOS-u, UDB-i da snima film, a da ništa ne učini na hapšenju aktera filma? Nije! Film je trebao da poplaši i pobuni nejač i olakša izbijanje rata.

nedostizni

pre 7 godina

Nemojte mi dirati Tita. Ja sam onda imala zivot. A posle njegove smrti sve do sad, zivim kao pas. Volela sam ga a volim ga i danas. Ovi sad koji vladaju Srbijom kod Tita ne bi ni portiri bili.
(Rosa, 21. januar 2017 18:44)9

Da ti je Tito danas živ i da vlada kao što je vladao, mi bi danas bili Severna Koreja u sred EU. Svako vreme ima svoje.

kondure

pre 7 godina

Dobro se secam nekih novinskih clanaka, da li su bili zasnovani na nekim saznanjima nisam siguran, ali znam da sam citao da Jugoslavija mora da nestane za 18 meseci. I zaista kada sem izbrojao mesece od pocetka rata do ukidanja imena SFRJ proslo je tacno 18 meseci. Proverite i sami i uvericete se da je Jugoslavija bila neciji najprljaviji projekat koji je dat Milosevicu i Tudjmanu da ga sprovedu.

aleksandar grozni

pre 7 godina

Kada Srbin napise,,nedirajte mi tita,,ja se najezim.Sve ovo sto nam se desava u zadnjih tridesetak godina,taj dobrocinitelj tito nam je od 1945 pripremao.Ocistio Kosovo i Metohiju od dobrog dela Srba,pobio svu inteligenciju po Srbiji koji nisu uspeli da pobegnu,pootimao privatnu svojinu i dao svojim cobanskim poslusnicima,uvalio Srbiji dve pokrajine sa nadleznostima drzave,obespravio zakonima Srbe u drugim republikama,toliko o njegovoj velikoj,,viziji,,i dobrobiti.

Nervirac

pre 7 godina

A kada cemo o KGB-u?Sloba je ruski covek ubacen da sve rasturi. Pre devedesetih nije bio ni r od Rusije. Mi blize granicama videli smo po Madzarskoj i Rumuniji sta je Rusija. Sto dalje. Od tada samo sto ne iskacu iz frizidera. Drugo, Svi zajedno po republikama smo trebali dzutue primljeni u ondasnju Evropski zajednicu, danas EU. Samo slobisti nisu hteli a skrivaju se u Rusiji. Sta kazete ko je zakuvao?

.

pre 7 godina

@Iza brda
I posao za sve, besplatno zdravstvo, besplatno skolovanje, stan za sve, odmor za sve, radnicka prava za sve, sigurnost za sve, pasos za sve. I hiljade domacih firmi, fabrika, kombinata, kompanija. I cetvrta vojska Evrope i 19 ekonomija sveta i 1 000 maraka plata. I MIR za sve, sigurnost na ulicama i u kuci za sve. I Svi Srbi u jednoj drzavi, i svi Hrvati u jednoj drzavi i Kosovo u Srbiji i niko nas nije bombardovao i uvodio nam sankcije.
Oni koji su isli napolje isli su da zarade lovu na briznu, ne zato sto ovde nisu imali mesta.
A oni drugi su bezali kao ratni zlocinci od kazne, pljuvali po svojoj drzavi napolju i ucili decu da mrze drzavu. Onda dosla deca, razbila Jugoslaviju, pobila stotine hiljada, porusila i pokrala fabrike, prodala Kosovo i unistila Srbiju za sva vremena.

crveni_barun

pre 7 godina

svakome tko pogleda činjenice je jasno da je Rusija potaknula kaos 90ih. Jugoslaviji je pred raspad ponuđen prijem u EU i to bi bio kraj za ruski utjecaj u ovom djelu Europe. Jedina šansa za Ruse je bio raspad i zadržavanje Srbije. Na HR i SLO ionako nisu računali jer oduvijek gravitiraju zapadu, a i Srbija s rojalistima bi se okrenula zapadu. Jedina karta koja je Rusima preostala su komunisti u Srbiji i JNA. Tko ne vjeruje neka se zapita gdje su završili slobina familija i Veljko Kadijević.

Iza brda

pre 7 godina

@., 22. januar 2017 01:37
Školujem troje dece. Besplatno. Svakog septembra im kupujem knjige, kao što je moj otac meni dok je kaplar bio živ.
Lečim sebe i svoju porodicu. Besplatno. Lekove u apoteci podižem uz minimalnu participaciju.
Putijem sa Srpskim pasošem po svetu. I, vidite čuda: sa njim mogu da udjem bez vize u više zemalja sveta, nego što sam mogao sa SFRJ pasošem. Proveren podatak.
Letujem sa porodicom od svojih, zaradjenih, para. Ne idem po radničkim odmaralištima da gulim paštetu i salamu podrigušu da bi rekao da sam bio na moru.
Kredite koje imam redovno otplaćujem, a ne kao za vreme SFRJ podignuti kredit pojede inflacija, izvrši se denominacija par nula i onda pojela maca pare.
Prema tome, privilegije koje su bile za vreme SFRJ možete i danas u Srbiji da koristite. Ali Srbija ne valja Jugonostalgičarima iz razloga zato što mora da se radi a ne da se prodaje magla kao u pokojnoj SFRJ i komunizmu, i što nema ništa više džabe i na mufte.

Radovan

pre 7 godina

@iza brda...Skoro svi problemi koje si nabrojao nastali su posle Titove smrti. Zasto nisi nabrojao podatke i cinjenice koji govore o tome da su tada skoro svi ljudi bili zaposleni i da su mogli ziveti pristojno od tih plata? Zdravstvo, vrednosti, medjuljudski odnosi i tolerancija su itekako bili prisutni.

GetToDaChoppa

pre 7 godina

Ne, nije Milosevic bio americki covek. Od dolaska na vlast terao je inat i prkosio Amerikancima - ambasadora Cimermana nije hteo da primi. Sloba je bio ogledalo nacionalne nezrelosti i promasene politike: bahatost, preuzimanje svih poluga vlasti lojalnim mediokritetima putem tzv. jogurt revolucije, nerealni politicki ciljevi, spoljnopoliticki amaterizam, mrznja prema demokratiji i ljubav prema komunizmu (Srbija se zadnja u Sfrj odrekla petokrake i zadnja organizovala visestranacke izbore), monetarni udar na savezni vladu Ante Markovica. Pa onda serija promasenih ratova. Na zalost za sve to je imao vecinsku podrsku nacije. Americki covek bio je npr. Pinoce i on to nije ni krio. Desnicarska hunta, kapitalizam, antikomunizam i stabilna ekonomija. I jak oslonac na SAD.

nn

pre 7 godina

Da li cemo ikada saznati u arhivama poznatih tajni sluzbi ko je bio Tito i ciji je on covek bio, kruzi onaj mit da kada je otisao u rodnu kucu da ga majka nije prepoznala i da posle vise nije ni dolazio tamo. Nazalost Tita najvise obozavaju u Srbiji, ali Tito nam je doneo najvise nevolja prvo u vezi Kosova komunisit su zabranil povratak Srba a sa druge strane su dopustili masovno doseljavanje Albanaca iz Albanije. Makedonija je postala republika i samo se od srpkog dela Makeodnija napravila samostalna drzava 90 tih dok su grci i bugarski deo ostali i dalje delovi tih drzava. Dobili smo uz njegovu pomoc 2 pokrajine koje su decenijama posle jos malo postale kao repubike, i koje su kocile centralnu Srbiju jer za odluku Srbije su trebala 3 glasa a uvek je centralna Srbija bila preglasana . Malo je pripomogao i da se Crna Gora sve vise udaljava od Srbije tj iz godine u godinu. A Tito i kadrovi koji su uglanvom bili iz Slovenij i Hrvatske su veci deo novca SFRJ ulagali u razvoj Slovenije i Hrvatske a cak su neke fabrike iz Srbije preseljene u BIH zbog straha od napada Sovjeta koji bi prvo napali republiku Srbiju....

Novosadista

pre 7 godina

Nosite ga kuci ako vam se svidja, sto se mene tice unazadio je Srbiju kao i kralj. Zivela Srbija - nikad jugoslavija! Pozdrav od Vojvodjanera

Danko B.

pre 7 godina

(aleksandar grozni, 22. januar 2017 06:43)
Postovani, da li niste slucajno "pobrkali" Titu, koji vam je izgradio modernu industrijsku drzavu iz srednovijekovnog poljoprivrednog drustva, koji vam je stvorio cetvrtu vojnu silu u Evropi, s onim mexickim rvacem? To sto pripisujete Titi, realnije bi ipak bilo doticnog Mexikanca za optuzit. Svako ko je barem malo objektivan, ko moze odbacit primitivne nacionalisticke nagone barem za jedan minut, zna da je period 45-89 bilo zlatno doba za Srbiju! I za ostale novonastale bananadrzavice...

trojanski konjusar

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao... (Jovan, 21. januar 2017 19:52)

Jako dugo sam i ja tako mislio. Ali sam onda u jednacinu ubacio brata Borislava u Moskvi, Miru i Marka isto u Moskvi, te sam vise misljenja da je Sloba bio dvostruki. Nista novo i cudno u tom svetu, a ovaj prostor ipak gledam kao poligon gde se veliki igraju. Po nekim njihovim pravilima, nama tesko dokucivim, i rezultatima nimalo prijatnim po sve nas. (lauda, 21. januar 2017 20:52)

Tacno! U najmanju ruku dvostruki. Samo to ne znaci da je rasio i za Amerikance i za Ruse, nego da je bio pripadnik medjunarodnog zlocinackog udruzenja koje su cinili neki vrlo mocni Amerikanci i neki vrlo mocni Rusi (a verovatno i jos poneko vrlo mocan... npr. upravo on, a i Tudjman, s tim sto je on verovatno bio "visi po cinu"). Znaci ne drzave kao drzave, ali svakako vrlo visoki drzavni funkcioneri (ne nuzno i sefovi drzava; zamlata Bill je mozda bio ukljucen, mozda nije, ali, svakako je bio daleko od toga da ima glavnu rec) i drzavne sluzbe ili delovi sluzbi. Osim njih, tu je verovatno bio i poneki bankar, trgpvac oruzjem, mafijas... Meta je bila Evropa. Sve u svemu - nepotrebno. Samo sto tada ni oni jos nisu znali da duvaju na hladno i plasili su se.

Las

pre 7 godina

Osamdesetih godina objavljena u "Borbi" mapa SFRJ, tj. šta će nastati od nje, po planovima (predviđanjima) CIA. Bili mi šokiran, kako je sve iscepkano, ali, ruku na srce, postojala i "srpska Krajina".
Bila tada "Borba" baš interesantna, nezgodna za čitanje u školi, ali imali su tada najbolje izveštaje sa koašrkaške "Lige šampiona" (koju i danas pratim :-) )

mi, vi, oni

pre 7 godina

Evo sad čitam da su Tuđmana upozoravali da malo popusti sa pričama o podeli Bosne (na nekim skupovima je govorio kako je prevelika i kako ne bi trebala da postoji u takvim granicama) još i pre početka rata u HR! Sloba je u njihovim očima bio i ostao, prvenstveno komunista. Možda tu leži odgovor na pitanje zasto je SRB bila i ostala glavni krivac za sve, po njima? Inače su, u njihovim analizama YU, stalno potencirali pitanje Kosova, još pre nego je Tito umro.
Zanimljivo je! Nisam još stigao do 1999. i bombarbovanja. Stvarno je dokumentacija obilna!

Rosa

pre 7 godina

Znaci, svi su bili malnumni i psihicki bolesnici, koji su plakali kad je Tito umro. Izvinite, ali svi koji su za njim plakali bili su nasi pradedovi, dedovi, ocevi a mi smo nastali od njih. To znaci da je ovo sad sve ludo nasledjena bolest. Ko zna, mozda i jesmo. Pogledajte gradjane bivse SFRJ. Svi licimo po postupcima jedni na druge.

stiven k.

pre 7 godina

Više gluposti nego istine. Baš su me razočarali "stručnjaci" iz CIA. Tim više što na osnovu tako "stručnih" analiza i zaključaka, njihove vođe donose odluke sa posledicama za mnoge druge zemlje i narode.

gulag

pre 7 godina

Većina industrije u Hrvatskoj je naslijeđena od sistema prije Jugoslavije, uglavnom Austro-Ugarske i Italije. Turizam u Hrvatskoj postoji više od 100 godina. Jedina dobra stvar jest da ih Tito nije zatvorio nego je nastavio njihov razvoj, za razliku od današnjih vlasti koje su sve pozatvarale pod krinkom tranzicije i pretvorbe. Tako da Titu ne treba baš za sve pripisivati zasluge.

Rosa

pre 7 godina

Nemojte mi dirati Tita. Ja sam onda imala zivot. A posle njegove smrti sve do sad, zivim kao pas. Volela sam ga a volim ga i danas. Ovi sad koji vladaju Srbijom kod Tita ne bi ni portiri bili.

Titan

pre 7 godina

Kao prvo, Tita u ovom tekstu niko ne napada. Ovde se jasno vidi, da je Tito znao kada moze da lupi sakom o stol, a kada to ne moze. Suprotno mnogima koji misle da je on bio Bog i mogao svima reci sto hoce i kada hoce. O tome je govorio i Srđa Popovic.
Pravi igraci znaju kada da idu u sukob a kada da ga izbjegavaju. On je to savrseno znao.
Dalje, dobro su ameri Milosevica odmah uocili kao remetilacki faktor. Nazalost ni danas nije drugacije...jer njegovi ortaci sjede u premijerskoj stolici.

Inace zapad je nametnuo Jugoslaviji embargo na oruzje da JNA (iliti srpsko-crnogorska vosjka) ugusi pobunu. Kada su vidjeli da to ide ka Velikoj Srbiji i da se sticenje Jugoslavije svodi na klanje, genocid i etnicka ciscenja...onda su shvatili da moraju da promijene pristup. '99.je bila samo posljedica. Kamo srece da se desila ranije.

nedostizni

pre 7 godina

Nemojte mi dirati Tita. Ja sam onda imala zivot. A posle njegove smrti sve do sad, zivim kao pas. Volela sam ga a volim ga i danas. Ovi sad koji vladaju Srbijom kod Tita ne bi ni portiri bili.
(Rosa, 21. januar 2017 18:44)9

Da ti je Tito danas živ i da vlada kao što je vladao, mi bi danas bili Severna Koreja u sred EU. Svako vreme ima svoje.

CHE

pre 7 godina

Drug Tito je bio svetski politicar broj 1!Niko nije uspeo da ga nasamari,uglavnom je on njih.Nikad vise nece biti takve svetske face.On bi Evropsku Uniju doveo na vrh sveta,a ne ovi sto je vode.Nisu mu do kolena sa sve Angelom Merkel..

Rosa

pre 7 godina

Nikada vise onog zivota. Milosevic je Titov sistem razorio. Bili smo cetvrta vojna sila u Evropi, plate uskladjene da covek bude sit, obucen, obuven, da ide na letovanje, stambeni krediti sigurni, vrhunsko obrazovanje, zdravstvo na najvisem nivou. Svi su imali pravo na lecenje, cak i oni koji knjizicu nisu imali. U 50. godini su ljudi trajne licne karte dobijali. Imali smo besplatno skolstvo, zdravstvo, sigurnu hranu jeli, nije bilo trovanja hranom, inspekcije punom parom radile, ogrev pisan preko firmi. Ko god bebu dobije, paket je za bebu dobijao. Stadioni su bili kao sad u Velikoj Britaniji, roditelji decu dovodili i nije bilo kordona policije. Sistem je bio na zavidnom nivou, dualno obrazovanje bilo, muskarci koji zavrse zanat 7 dana slobodni i na posao. Radna knjizica ostaje u firmi, ide u vojsku, dodje, 7 dana slobodan i na posao.

Iza brda

pre 7 godina

@Rosa
Da, da, gospodjo....
I 6 miliona prebeglih od Triglava do Djevdjelije u 20 godina sirom sveta, jer nisu u YU mogli da nadju posao od podobnih komunistickih kadrova.
I 150.000 mrtvih da im se groba ne zna, posle rata u Srbiji.
Na desetine hiljada odvedenih i nestalih ljudi koji nisu mislili isto kao Tito i rezim.
I par-nepar sistem voznje...
I bonovi za benzin, ulje, secer, brasno...
I restrikcije struje po osam sati dnevno.
I secerne table mesto cokolade.
I jecam umesto kafe.
I cupanje brkova Srpskom seljaku.
I demontaza Srpskih fabrika i njihovo seljenje u druge republike.
I zabrana povratka Srba na Kosovo i Metohiju.
I naseljavanje Kosova i Metohije Albancima.
Da, gospodjo Roso. Divno je pid Titom bilo...

Jovan

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao sukobe, zauzimajuci konfuzan stav vruce/hladno po svim bitnim pitanjima, a istovremeno upropastavajuci srpsku privredu i iznoseci ogroman kapital koji se posle sa Kipra "vratio" u Srbiju preko Hipo banke, uz debele kamate naravno.
Bombardovanje koje je za cilj imalo unistenje kompletne industrije u Srbiji bio je finalni udarac i priprema terena za neoliberalni kapitalizam koji samo sprovode sve potonje vlasti u poslednjih 16 godina.
Sve u svemu, veliki neprijatelj Srba i nesto najgore sto se na ovim prostorima desilo jos od osmanlija.

Iza brda

pre 7 godina

@., 22. januar 2017 01:37
Školujem troje dece. Besplatno. Svakog septembra im kupujem knjige, kao što je moj otac meni dok je kaplar bio živ.
Lečim sebe i svoju porodicu. Besplatno. Lekove u apoteci podižem uz minimalnu participaciju.
Putijem sa Srpskim pasošem po svetu. I, vidite čuda: sa njim mogu da udjem bez vize u više zemalja sveta, nego što sam mogao sa SFRJ pasošem. Proveren podatak.
Letujem sa porodicom od svojih, zaradjenih, para. Ne idem po radničkim odmaralištima da gulim paštetu i salamu podrigušu da bi rekao da sam bio na moru.
Kredite koje imam redovno otplaćujem, a ne kao za vreme SFRJ podignuti kredit pojede inflacija, izvrši se denominacija par nula i onda pojela maca pare.
Prema tome, privilegije koje su bile za vreme SFRJ možete i danas u Srbiji da koristite. Ali Srbija ne valja Jugonostalgičarima iz razloga zato što mora da se radi a ne da se prodaje magla kao u pokojnoj SFRJ i komunizmu, i što nema ništa više džabe i na mufte.

aleksandar grozni

pre 7 godina

Kada Srbin napise,,nedirajte mi tita,,ja se najezim.Sve ovo sto nam se desava u zadnjih tridesetak godina,taj dobrocinitelj tito nam je od 1945 pripremao.Ocistio Kosovo i Metohiju od dobrog dela Srba,pobio svu inteligenciju po Srbiji koji nisu uspeli da pobegnu,pootimao privatnu svojinu i dao svojim cobanskim poslusnicima,uvalio Srbiji dve pokrajine sa nadleznostima drzave,obespravio zakonima Srbe u drugim republikama,toliko o njegovoj velikoj,,viziji,,i dobrobiti.

kondure

pre 7 godina

Dobro se secam nekih novinskih clanaka, da li su bili zasnovani na nekim saznanjima nisam siguran, ali znam da sam citao da Jugoslavija mora da nestane za 18 meseci. I zaista kada sem izbrojao mesece od pocetka rata do ukidanja imena SFRJ proslo je tacno 18 meseci. Proverite i sami i uvericete se da je Jugoslavija bila neciji najprljaviji projekat koji je dat Milosevicu i Tudjmanu da ga sprovedu.

lauda

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao sukobe, zauzimajuci konfuzan stav vruce/hladno po svim bitnim pitanjima, a istovremeno upropastavajuci srpsku privredu i iznoseci ogroman kapital koji se posle sa Kipra "vratio" u Srbiju preko Hipo banke, uz debele kamate naravno.
Bombardovanje koje je za cilj imalo unistenje kompletne industrije u Srbiji bio je finalni udarac i priprema terena za neoliberalni kapitalizam koji samo sprovode sve potonje vlasti u poslednjih 16 godina.
Sve u svemu, veliki neprijatelj Srba i nesto najgore sto se na ovim prostorima desilo jos od osmanlija.
(Jovan, 21. januar 2017 19:52)

Jako dugo sam i ja tako mislio. Ali sam onda u jednacinu ubacio brata Borislava u Moskvi, Miru i Marka isto u Moskvi, te sam vise misljenja da je Sloba bio dvostruki. Nista novo i cudno u tom svetu, a ovaj prostor ipak gledam kao poligon gde se veliki igraju. Po nekim njihovim pravilima, nama tesko dokucivim, i rezultatima nimalo prijatnim po sve nas.

Darth Shone

pre 7 godina

I? Šta kažu dokumenti? Da li postoji dokument o tome da je Slobodan bio agent CIA? Ili barem indicija toga, kao što postoji za L.H.Osvalda? Nema toga. Odmah je okarakterisan kao remetilački nacionalista, a njegovi nisu u SAD, nego u Rusiji, dobro zaštićeni. Dvostruki agent? Ahahahahahahaha. U kom periodu je isti bio u SAD? Svako ko iole poznaje materiju, reći će vam da su u inostranstvu, na važnim funkcijama postavljani ljudi UDB-e, a to se nije moglo izbeći, i ti isti su proveravani do poslednjeg atoma. Ko je imao najveći uticaj na UDB-u, posebno nakon smrti Tita? KGB! Kod koga su generali išli da pitaju smeju li da izvrše udar i pokušaju da spasu državu? U Moskvu su išli, iako je javna tajna da su SAD preko svoje ambasade poručile Jugoslovenskom rukovodstvu da imaju tri meseca da reše krizu, bilo kojim sredstvima? I šta su naši herojski generali uradili? Pitali Moskvu da li smeju da sruše nacionalističke populiste! Čije je oružje švercovano za hrvatske secesioniste? Američko? Rusko oružje, AK47. Da li je CIA rekla KOS-u, UDB-i da snima film, a da ništa ne učini na hapšenju aktera filma? Nije! Film je trebao da poplaši i pobuni nejač i olakša izbijanje rata.

.

pre 7 godina

@Iza brda
I posao za sve, besplatno zdravstvo, besplatno skolovanje, stan za sve, odmor za sve, radnicka prava za sve, sigurnost za sve, pasos za sve. I hiljade domacih firmi, fabrika, kombinata, kompanija. I cetvrta vojska Evrope i 19 ekonomija sveta i 1 000 maraka plata. I MIR za sve, sigurnost na ulicama i u kuci za sve. I Svi Srbi u jednoj drzavi, i svi Hrvati u jednoj drzavi i Kosovo u Srbiji i niko nas nije bombardovao i uvodio nam sankcije.
Oni koji su isli napolje isli su da zarade lovu na briznu, ne zato sto ovde nisu imali mesta.
A oni drugi su bezali kao ratni zlocinci od kazne, pljuvali po svojoj drzavi napolju i ucili decu da mrze drzavu. Onda dosla deca, razbila Jugoslaviju, pobila stotine hiljada, porusila i pokrala fabrike, prodala Kosovo i unistila Srbiju za sva vremena.

nn

pre 7 godina

Da li cemo ikada saznati u arhivama poznatih tajni sluzbi ko je bio Tito i ciji je on covek bio, kruzi onaj mit da kada je otisao u rodnu kucu da ga majka nije prepoznala i da posle vise nije ni dolazio tamo. Nazalost Tita najvise obozavaju u Srbiji, ali Tito nam je doneo najvise nevolja prvo u vezi Kosova komunisit su zabranil povratak Srba a sa druge strane su dopustili masovno doseljavanje Albanaca iz Albanije. Makedonija je postala republika i samo se od srpkog dela Makeodnija napravila samostalna drzava 90 tih dok su grci i bugarski deo ostali i dalje delovi tih drzava. Dobili smo uz njegovu pomoc 2 pokrajine koje su decenijama posle jos malo postale kao repubike, i koje su kocile centralnu Srbiju jer za odluku Srbije su trebala 3 glasa a uvek je centralna Srbija bila preglasana . Malo je pripomogao i da se Crna Gora sve vise udaljava od Srbije tj iz godine u godinu. A Tito i kadrovi koji su uglanvom bili iz Slovenij i Hrvatske su veci deo novca SFRJ ulagali u razvoj Slovenije i Hrvatske a cak su neke fabrike iz Srbije preseljene u BIH zbog straha od napada Sovjeta koji bi prvo napali republiku Srbiju....

mi, vi, oni

pre 7 godina

Može se pronaći dosta toga. Pročitao sam nešto od dokumentacije koja se odnosi na period raspada YU i za vreme ratova. Čini mi seda su oni, iako su imali u vidu raspad YU kao jednu od mogućnosti još od smrti Tita, sve to samo posmatrali i prepustili Evropi da pokuša da reši problem. Takođe su zanimljive i njihove procene YU političara ali suštinski su ih sve brendirali kao nacionaliste. Zanimljivo je da su za Bosnu od samog počeka imali scenario podele, samo su vagali koja varijanta je za njih bezbolnija, npr. u jednom dokumentu navode da bi im bilo potrebno 70,000-80,000 vojnika za intervenciju koja bi povratila teritoriju koju su u tom trenutku pod kontrolom držali Srbi uz konstataciju velikog rizika i dugoročnog gerilskog rata sa Srbima iz Bosne. Čudim se kako nijedan medij iz Srbije nije počeo da objavljuje ovu dokumentaciju? Ima mnogo interesantnih stvari (procenjuju da je Sloba iz zemlje izneo zlata u vrednosti od 600 miliona $ i preko milijardu $ u gotovini itd itd).

Novosadista

pre 7 godina

Nosite ga kuci ako vam se svidja, sto se mene tice unazadio je Srbiju kao i kralj. Zivela Srbija - nikad jugoslavija! Pozdrav od Vojvodjanera

dusan

pre 7 godina

Karakter drzava u kojima smo ziveli, a koje se izmedju sebe uopste ne razlikuju toliko koliko mi mislimo, najbolje mozemo spoznati iz cinjenice da o svojim domovinama mozemo spoznati vise iz objavljenih americkih dokumenata, nego iz svojih sopstvenih. Nesto slicno se desilo Indijcima kad su shvatili da su najbolji film o Gandiju snimili Englezi. Kakav poraz...

gulag

pre 7 godina

Većina industrije u Hrvatskoj je naslijeđena od sistema prije Jugoslavije, uglavnom Austro-Ugarske i Italije. Turizam u Hrvatskoj postoji više od 100 godina. Jedina dobra stvar jest da ih Tito nije zatvorio nego je nastavio njihov razvoj, za razliku od današnjih vlasti koje su sve pozatvarale pod krinkom tranzicije i pretvorbe. Tako da Titu ne treba baš za sve pripisivati zasluge.

Radovan

pre 7 godina

@iza brda...Skoro svi problemi koje si nabrojao nastali su posle Titove smrti. Zasto nisi nabrojao podatke i cinjenice koji govore o tome da su tada skoro svi ljudi bili zaposleni i da su mogli ziveti pristojno od tih plata? Zdravstvo, vrednosti, medjuljudski odnosi i tolerancija su itekako bili prisutni.

Nervirac

pre 7 godina

A kada cemo o KGB-u?Sloba je ruski covek ubacen da sve rasturi. Pre devedesetih nije bio ni r od Rusije. Mi blize granicama videli smo po Madzarskoj i Rumuniji sta je Rusija. Sto dalje. Od tada samo sto ne iskacu iz frizidera. Drugo, Svi zajedno po republikama smo trebali dzutue primljeni u ondasnju Evropski zajednicu, danas EU. Samo slobisti nisu hteli a skrivaju se u Rusiji. Sta kazete ko je zakuvao?

Rosa

pre 7 godina

Znaci, svi su bili malnumni i psihicki bolesnici, koji su plakali kad je Tito umro. Izvinite, ali svi koji su za njim plakali bili su nasi pradedovi, dedovi, ocevi a mi smo nastali od njih. To znaci da je ovo sad sve ludo nasledjena bolest. Ko zna, mozda i jesmo. Pogledajte gradjane bivse SFRJ. Svi licimo po postupcima jedni na druge.

crveni_barun

pre 7 godina

svakome tko pogleda činjenice je jasno da je Rusija potaknula kaos 90ih. Jugoslaviji je pred raspad ponuđen prijem u EU i to bi bio kraj za ruski utjecaj u ovom djelu Europe. Jedina šansa za Ruse je bio raspad i zadržavanje Srbije. Na HR i SLO ionako nisu računali jer oduvijek gravitiraju zapadu, a i Srbija s rojalistima bi se okrenula zapadu. Jedina karta koja je Rusima preostala su komunisti u Srbiji i JNA. Tko ne vjeruje neka se zapita gdje su završili slobina familija i Veljko Kadijević.

trojanski konjusar

pre 7 godina

Ne znam za Broza, ali Milosevic je bio americki agent godinama pripreman za rolu finalnog unistenja srpskog naroda i izazivanja prezira od strane celokupnog civilizovanog sveta, a sve pod krinkom nekog vajnog "velikosrbina". Ciljano i po diktatu SAD je sprovodio delimicna etnicka ciscenja, preko udbe fingirao... (Jovan, 21. januar 2017 19:52)

Jako dugo sam i ja tako mislio. Ali sam onda u jednacinu ubacio brata Borislava u Moskvi, Miru i Marka isto u Moskvi, te sam vise misljenja da je Sloba bio dvostruki. Nista novo i cudno u tom svetu, a ovaj prostor ipak gledam kao poligon gde se veliki igraju. Po nekim njihovim pravilima, nama tesko dokucivim, i rezultatima nimalo prijatnim po sve nas. (lauda, 21. januar 2017 20:52)

Tacno! U najmanju ruku dvostruki. Samo to ne znaci da je rasio i za Amerikance i za Ruse, nego da je bio pripadnik medjunarodnog zlocinackog udruzenja koje su cinili neki vrlo mocni Amerikanci i neki vrlo mocni Rusi (a verovatno i jos poneko vrlo mocan... npr. upravo on, a i Tudjman, s tim sto je on verovatno bio "visi po cinu"). Znaci ne drzave kao drzave, ali svakako vrlo visoki drzavni funkcioneri (ne nuzno i sefovi drzava; zamlata Bill je mozda bio ukljucen, mozda nije, ali, svakako je bio daleko od toga da ima glavnu rec) i drzavne sluzbe ili delovi sluzbi. Osim njih, tu je verovatno bio i poneki bankar, trgpvac oruzjem, mafijas... Meta je bila Evropa. Sve u svemu - nepotrebno. Samo sto tada ni oni jos nisu znali da duvaju na hladno i plasili su se.

Danko B.

pre 7 godina

(aleksandar grozni, 22. januar 2017 06:43)
Postovani, da li niste slucajno "pobrkali" Titu, koji vam je izgradio modernu industrijsku drzavu iz srednovijekovnog poljoprivrednog drustva, koji vam je stvorio cetvrtu vojnu silu u Evropi, s onim mexickim rvacem? To sto pripisujete Titi, realnije bi ipak bilo doticnog Mexikanca za optuzit. Svako ko je barem malo objektivan, ko moze odbacit primitivne nacionalisticke nagone barem za jedan minut, zna da je period 45-89 bilo zlatno doba za Srbiju! I za ostale novonastale bananadrzavice...

drax

pre 7 godina

Pogledajte slike Sirije pre i posle rata i zapitajte se koliko je Srbija bitna zemlja nekome kao sto je Rusija ili USA oni se igraju sa nama a nasi politicari su odseceni od pameti i zdravog razuma.

GetToDaChoppa

pre 7 godina

Ne, nije Milosevic bio americki covek. Od dolaska na vlast terao je inat i prkosio Amerikancima - ambasadora Cimermana nije hteo da primi. Sloba je bio ogledalo nacionalne nezrelosti i promasene politike: bahatost, preuzimanje svih poluga vlasti lojalnim mediokritetima putem tzv. jogurt revolucije, nerealni politicki ciljevi, spoljnopoliticki amaterizam, mrznja prema demokratiji i ljubav prema komunizmu (Srbija se zadnja u Sfrj odrekla petokrake i zadnja organizovala visestranacke izbore), monetarni udar na savezni vladu Ante Markovica. Pa onda serija promasenih ratova. Na zalost za sve to je imao vecinsku podrsku nacije. Americki covek bio je npr. Pinoce i on to nije ni krio. Desnicarska hunta, kapitalizam, antikomunizam i stabilna ekonomija. I jak oslonac na SAD.

mi, vi, oni

pre 7 godina

Evo sad čitam da su Tuđmana upozoravali da malo popusti sa pričama o podeli Bosne (na nekim skupovima je govorio kako je prevelika i kako ne bi trebala da postoji u takvim granicama) još i pre početka rata u HR! Sloba je u njihovim očima bio i ostao, prvenstveno komunista. Možda tu leži odgovor na pitanje zasto je SRB bila i ostala glavni krivac za sve, po njima? Inače su, u njihovim analizama YU, stalno potencirali pitanje Kosova, još pre nego je Tito umro.
Zanimljivo je! Nisam još stigao do 1999. i bombarbovanja. Stvarno je dokumentacija obilna!

Las

pre 7 godina

Osamdesetih godina objavljena u "Borbi" mapa SFRJ, tj. šta će nastati od nje, po planovima (predviđanjima) CIA. Bili mi šokiran, kako je sve iscepkano, ali, ruku na srce, postojala i "srpska Krajina".
Bila tada "Borba" baš interesantna, nezgodna za čitanje u školi, ali imali su tada najbolje izveštaje sa koašrkaške "Lige šampiona" (koju i danas pratim :-) )

stiven k.

pre 7 godina

Više gluposti nego istine. Baš su me razočarali "stručnjaci" iz CIA. Tim više što na osnovu tako "stručnih" analiza i zaključaka, njihove vođe donose odluke sa posledicama za mnoge druge zemlje i narode.