Četvrtak, 19.01.2017.

08:46

Led na Dunavu debljine četiri metra

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je led na Dunavu kod daljske krivine debljine i do četiri metra.

Izvor: Tanjug

Led na Dunavu debljine èetiri metra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Sasa Pavlovic

pre 7 godina

MOLIM VAS DA OBRATITE PAZNJU NA RECI JER PRAVITE ZABUNU U NARODU.
NIJE LED DEBEO 4 METARA VEC SU "NASLAGE LEDA" 4 METARA STO UOPSTE NIJE NEMOGUCE ALI NE BIH BILO ISTO DA JE LED DEBEO 4 METARA (U OVOM SLUCAJU TO JE NEMOGUCE.)

Pamet u glavu

pre 7 godina

To je ta naprednja stednja dosla na naplatu!

MMF ih godinama opominje da se na investicijama ne stedi, da se gubici smanjuju gasenjem raspalog RTB Bora, Azotare, privatizacijom klubova, ali STA ZNAJU DOKTORI IZ MMF-a?

Imamo mi nase doktore za propast, lidere krezube Srbije, da nas konacno dokusure!

Ja sam iz Obrenovca. Poplave iz 2014 su mi promenile zivot trajno i nepopravljivo. Vi koji jos imate sta od imovine da cuvate, izadjite na izbore i glasajte protiv Naprednjaka.

Ako necete, dobrodosli u klub upropascenih! Glas za SNS je clanska karta za nas klub!

deda

pre 7 godina

zahvalite DOSu i privatizaciji, mladji i vlahovicu, imali smo 9 ledolomaca a u pomoc su stizali madjarski, sad dva bajagi ledolomca, kako ono bese mladjo...privatnik ce investirati i razvijati... a i komsije hrvati prosli slicno, ni oni nemaju neg guracem pomeraju sante, sad pamet u glavu pa da se ne ponovi

Nenad

pre 7 godina

A gde su nasi ledolomci,ako ih nemamo,zasto ih nemamo,ako smo ih unajmili zasto to nismo uradili ranije,da li je led stvarno toliko nepredvidiva pojava te se ne mogu preduzeti mere protiv leda,zasto vojska nema ledolomce(makar jednog),da li je ovo potvrda posle Obrenovca da smo jedna velika rupa na evropskom platnu,ko nam je zbog toga kriv,ako smo mi glasali zar nismo onda mi krivi sve ove godine,da li sami sebi postavljamo ovakva i slicna pitanja?

Aleksandar

pre 7 godina

Dubina Dunava kroz Srbiju je retko gde preko 10m a uglavnom je oko 5-7m - da je led 4m to bi efektivno bila brana i imali bismo masivne poplave uzvodno od tog 'glečera'. Deder vi to malo bolje izmerite...

poznavalac

pre 7 godina

Na istu temu, mada nije led u pitanju. Vatrogasci iz Negotina su dobili polovni vozilo iz Nemačke, sa vodenim topom, skroz servisirano i spremno za upotrebu. Eno, nakon skoro pola godine, još uvek stoji neregistrovano ispred Vatrogasnog doma, već su počele da popuštaju gume. Vatrogasci u Negotinu koriste prastaru opremu u stanju raspadanja, a ovo vozilo nisu u stanju da registruju. Pogađajte ko je na vlasti u Negotinu. Mogli bi da ih pitate koliko će još stajati na ulici, jer nemaju ni garažu!

Svraka

pre 7 godina

I kad a bi bio koristen eksploziv, ne bi se znacajno nastetilo ribljen fondu jer je riba aleko od sredine reke i povrsina zahvacenih ledom, ali pitanje je koliko bi eksploziva bili potrebno(dalu uopste imamo toliko) a sigurno da bi za tih 15km ledenih naslaga trebalo na stotine tona..

djed mraz i rudolf dva najbolja druga

pre 7 godina

e hajde sad delije pokazite patriotizam i svi na daljsku krivinu da se razbije 4 m debeli led i da se opravdaju investicije u propale kk zvezdu i fk zvezdu umesto u ledolomce koje nemamo a ta prica o neka dva broda koja stite djerdap su prica za malu decu i omladinu a koliko vidim u svim ministarstvima nam upravljaju vracevi i gledaci u sunce i zvezde alo ljudi dvadeset i prvi vek je i treba upotrebljavati blagodeti tehnoloskog razvoja i u ta sredstva investirati mozete vi pricati koliko hocete sta ce nam desi se led jednom u 10 g ali neka neko napise koliko kosta polupani pristan u apatinu koliko kosta najam ledolomaca iz madjarske i koliko kosta neobjavljena steta pa da vidimo dali se isplati imati makar jedan ledolomac a madjarska ih ima 22 eto toliko i kada u to uracunamo jos organizaciju manastira na sinama ima novca za cela 2 ledolomca

Goran Matić -Split

pre 7 godina

Sinoć na dnevniku HRT, RTL i Nova tv kažu da je debljina leda na daljskoj krivini oko 2 metra. A ovi vaši to odma' poduplali. :D

finac

pre 7 godina

A ja zivim u finskoj 25 godina,i polivali smo jezero da bih led bio deblji na temperaturi -40C ali nikad led ne bi deblji od 1,2 m.A 4 metra to ti je lovachka,,ministre

Svraka

pre 7 godina

Srbija i Hrvatska placaju po 1/4 cene(anaci 50%odrzavanja) odrzavanja i rada za ta 2 madjrska ledolomca i to po ugovoru koji su potpisale, tako da nisu Madjari cisto iz humanih razloga poslali ldolomce..

praziluk drzava

pre 7 godina

hvala komsijama madjarima.
(jovan, 19. januar 2017 11:45)

Hvala im, a nasa vlast neka objavi koliko ce nas ovo zahvaljivanje kostati!

hm

pre 7 godina

Za ovo treba mnogo dinamita, a dinamit radi stetu na okolnim gradjevinama, to je glavni problem. Mozda da se ranije islo kada je led bio tanji...

urke

pre 7 godina

Alo narode koliko jos treba da bi shvatili da se ovi uzdaju u lepo vreme i najbolje okolnosti jer ako krene lose vidi se gde smo, vidite li sta napravise od ove zemlje???

lopovluk

pre 7 godina

Tako je to kada Vlahović smisli privatizaciju u Srbiji po kojoj se sve ali baš može prodati jer Srbija ne može da čeka kako je rekao profesorki Golubović kad ga je kritikovala zbog zakona. A sve ostale vlasti iako su ga kritikovale prvo Koštunica pa sad Vučič i dalje furaju DS privatizacioni zakon.

Elem Mađarska ima 22 ledolomca i zamislite ni jedan nije privatni već društveni a imaju manje Dunava od nas. A mi imamo dva ledolomca koji su društveni a ostala četiri trunu jer privatnim vlasnicima se ne isplati da ih koriste, nisu oni krivi kriva je država koja je trebala da kupi te ledolomce pre privatizacije ili da ih kupi kad su vlasnici ne koriste i planiraju da ih seku, kostaju smesno ali tu onda nema ugradnje ko kod kupovine novog.

Inače ni ti tih šest ledolomaca nije dovoljno vidite koliko imaju Mađari ali opet je dosta bolje od dva, jer šest bi verovatno onemogućili formiranje čepa od 4metera koji će sad biti ozbiljan problem.

Vladan

pre 7 godina

Ne može danas dron, po pravilniku morate najaviti 5 dana unapred, tako da tamo u utorak ga dizite. Super su ti pravilnici za dronove, zar ne?

DraganP

pre 7 godina

Pošto se u Srbiji poslednjih godina sve radi posledično, a ne preventivno, predlažem da se već sad krene sa upozoravanjem naše vlade o mogućim poplavama u Aprilu. Opet smo ustanovili da se nešto dešava prvi put u istoriji, pa kad se to "čudo" počne u celoj Evropi topiti eto nama opet poplava. Mada kako stvari stoje moguće da ćemo imati novu vladu u aprilu!

vozac

pre 7 godina

Srbija nazalost nema nijedan Ledolomac. Ko se iole razume u brodogradnju to vidi. Greben je nesto najblize ledolomcu. A Bor je potiskivac a ne ledolomac. Dokle ce da nas LAZU??

golmanov strah od penala

pre 7 godina

E sad lepo upregnite onaj našarani vozić,pa svi đuture,i Vučko,i Toma,i fantomi,i Vulin,i grobari,i delije,pa u razbijanja leda.To bi bio neki opipljivi patriotizam.

zoran

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje..."- kazu nasi.
Sunce ti zarko kao da krecemo ka Marsu...moje dete podize dron svaki dan u nasem dvoristu. U Srbiji, ovoj vlasti, to je nesto tako impozantno da se eto spremaju nedeljama da podignu dron. Mozda cekaju da im stignu baterije iz Rusije..? Komedija...podizu dron...a sta tek reci da je led 4m...??? Pa to na severnom polu nije debljina leda...haos u drzavi, ali haos.

сава

pre 7 godina

Ма шта нас брига за тамо неки лед, поплаве и суше, важно је да купујемо Мигове и меримо са Хрватима ко има већу ракету и дужи језик. За те паре које ћемо дати за старе руске авионе смо могли да купимо два добра ледоломца, подигнемо насипе и коначно очистимо запуштене војвођанске канале...

dragan

pre 7 godina

Hiljadugodišnja voda. Sad hiljadugodišnji led. Na proleće, slutim, opet fasujemo poplave. Čudo jedno, otkad su ovi naprednjaci na vlasti sve neke biblijske kataklizme.

Vučić i Plenković u Davosu

pre 7 godina

Daljska krivina je leva okuka Dunava, tako da su gomile leda, najverovatnije, po logici stvari, bliže desnoj obali reke. Ukoliko postoji potreba za angažovanjem minerskih jedinica, to može da bude samo uz blateralni dogovor između Hrvatske i Srbije. Dakle, neophodan je, koliko već danas, dogovor Sektora za vanredne sitauacije Srbije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, (MUP Srbije i MUP Hrvatske) kao i Ministarstva za saobraćaj Srbije i Ministarstva za promet Hrvatske, Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva obrane Hrvatske, odnosno premijera jedne i druge države.

porez za odvodnjvanje

pre 7 godina

Vecina u Srbiji placa porez za odvodnjavanje. Cak su me zaduzili retroaktivno dve godine.Od tih para kupise dron od 50 eur , gde odose pare za ledolomce ?

Život nije SNS laž

pre 7 godina

Iznenadio sneg. Iznenadio led. Jesu li se ovi spremili na bilo sta?
(NemanjaBB)

Spremni su da pljuju žute, na to im je otišlo 5 godina vlasti. I malo da kraduckaju usput.

Neoplanta

pre 7 godina

http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwin24Sj9M3RAhVB7BQKHQF9Cu4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.021.rs%2Fstory%2FNovi-Sad%2FVesti%2F153345%2FNema-ledolomaca-za-Novi-Sad.html&usg=AFQjCNEsf0huc3iWJEsnR-Fz0nBQbBPfvw

Da potkrepim komentar Kvazimoda Sorabiusa!

Crkotina pored puta

pre 7 godina

Ovde se javljaju dva problema koja još uvek niko ne pominje:
-Uzvodno od ledenog čepa javlja se problem uspornih poplava od Dunava. U sadejstvu sa podzemnim vodama, eto nama močvara i na Srpskoj i na Hrvatskoj strani Dunava
-Nizvodno od čepa u trenutku kada se on razbije. Kreću sante nepoznate debljine, 15 kilometara dužine i ruše sve pred sobom. Na dunavu su stubovi mostova, marine, splavovi, obaloutvrde...
Probijanje čepa bi trebalo da ide kontrolisano i sukcesivno, kako sav taj led ne bi "grunuo" nizvodno Dunavom i napravio još veću štetu.

Pojmanemam

pre 7 godina

Debljina leda od 4 m kod nas nije moguca!Pre ce biti da su to naslagane ledene ploce u toj debljini,a to nije isto.
Sto se tice g-dina Marica, njegov najveci kvalitet su poslusnost i ne zamerljivost vlasti.On nikad ne deluje preventivno, uvek samo poslednicno.On ne treba da izvlaci pouke,za sve ove godine,morao je sve pouke vec da izvuce, i da ima napravljene planove i sve potrebne resurse za njihovu realizaciju u svim vanred.situacijama.Pri tome,ako se mora nagaziti poneki ministar,i to je sastavni deo njegovog posla.Ovakvi ljudi nisu za te poslove.

senta

pre 7 godina

Evo ja bih sad da upozorim nadlezna ministarstva da je ove godine palo puno snega svuda u evropi i da ce se isti i otopiti. Pisem samo zato da bi se pripremili na visok vodostaj i moguce poplave. Da ne budu iznenadjeni. Ipak mislim da ce bit. Cekam april pa da cujem izgovore.

sole

pre 7 godina

To mozda na jenom mestu gde je lad nabacan jedan na drugi, a i to tesko da je tacno. Najveci ne nuklearni ledolomac na svetu lomi led do 1,5 metara, ovi recni tesko da mogu preko 50 cm.

phil

pre 7 godina

da li sam dobro procitao "4 metra" pa dobro znate li vi ljudi koliko je to leda... pa preteraste ga, sto je mnogo, mnogo je. hiljadugodisnji led, kakvi spin majstori pa to je za knjige

laslo molnar

pre 7 godina

mi uvek radimo kad je vec kasno i onda se hvatamo za slamcicu spasa i da u foteljama sede ljudi koji znaju nesto o Dunavu i vremenskim prognozama i gledali mozda i sire malo u srednjoj Evropi do ovoga ne bi doslo jer ja slucajno sam kapetan broda i bas sam plovio nizvodno kada se pojavljivao led od od 6. og januara i kad sam vec stigao u Bezdan 8 jan. vec je bilo 80 posto leda hmm a kad su oni zvali ledolomce......13.og januara svaka cast

Dejan

pre 7 godina

Za ovakav led jedino pomaze neki ruski ledolomac sa Arktika,ovi madjarski su ko igracke,jedino dinamit ovde pomaze,valjda bar imamo jos uvdk vojsku neku.

Druze Bobane

pre 7 godina

sto ne istrazite gde je zavrsio jedan nas ledolomac kad je privatizovan od strane jednog naseg kontraverznog biznismena..
u staro gvozdje i pored toga sto je bio u plovnom stanju!!!

može da bidne...

pre 7 godina

Da niste pogrešili, je li 4m, ili 40m debljina leda? Ja mislim da je 40m, jer ovakvu zimu niko nije zapamtio u poslednjih sto godina...

Kvazimodo Sorabius

pre 7 godina

Zima 2011/2012. je bila slicna ovoj, zapravo sa duze ledenih dana. Posle toga se vlast promenila, ali i mnoge stvari zapustile. Pre pet godina su ledolomci, koji su sada staro gvozdje, bili u kondiciji, ali je vlast brinula za osvajanje i poslednje mesne zajednice. Sada su i posle pet godina vlasti, krivi "oni prvi"?
Vazno je da se vise miliona € trosi na pica i mezetluke u vladi, a koliko se trosi u NISu, Narodnoj banci, Srbijagasu, po opstinama sirom napredne Srbije - tesko je i zamisliti.
Napredni biznismeni kupili ledolomce koji trunu? Zar im ne treba oduzeti plovila i o njihovom trosku ih popraviti i obnoviti?
Borovica je napravio "brze pruge", autoput Bgd - Horgos (istina, s jednim ali malim buldozerom, zaglavljenim u njivi pored puta), njemu se sve moze, i Matijevicu, imaju sve vazno: poreklom su preko Drine a podrzavaju naprednu vlast!

ko se boji zime još

pre 7 godina

Na TV je bila emisija o najhladnijem velikom gradu na svetu, Jakutsku, u Rusiji, gde problem s ledenim čepovima rešavaju uz pomoć vojne avijacije, bombardovanjem.

Sasa

pre 7 godina

Da se islo u preventivno razbijanje tankog leda sa obicnim camcima ne biste sd placali tudje ledolomce da lome led. A znalo se da ce debeli minus da potraje

Boki

pre 7 godina

Tako je kad zivis u banana drzavi,uvek si na par dana kise od poplave,na par ledenih dana od katastrofe od leda....i tako,haos bude i prodje,pare se pokradu i sledeci put bude isto.

dikac

pre 7 godina

E moji stručnjaci... Važno da su se titulama okiltili...
Ne razbija se led sa UZVODNE strane. Džaba vam još dva ledolomca sa severa i dron. "Razbićete" ga u martu.
Ledeni čep, naročito ove dužine, se razbija sa NIZVODNE strane, da bi otkinuti led mogao da se potiskuje niz reku

Domaćin

pre 7 godina

Kad krenete da plaćate milione i milione evra odštete vlasnicima objekata koje je uništio led, hoćete li i iz toga izvući pouku? Ah da, to su pare svih nas koji plaćamo porez, šta vas briga...

zoki

pre 7 godina

'kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni".'

Od iduce godine redovan moleban protiv zaledjivanja

sn

pre 7 godina

36 g. sam radio na moru i rekama,ova problematika mi je dosta poznata.
Iz aviona se vidi da nikakva preventiva nije postojala.Nazalost,napredni neznalacki i neuki kadar je instaliran svuda,ljudi ne znaju svoje zivote da vode a kamo li saobracaj,kapetaniju,odredjeni resor u ministarstvu.Ministarka,koja i onako nema pojma o recnom saobracaju,potpuno je u izbornoj kampanji i promociji Vucica za novog preCednika a sebe za premijera.
Zalosna je i nesecna ova drzava sa ovom vlascu,zalostan je taj narod koji ih je tu postavio.

Dejan

pre 7 godina

"Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni"."

Sram te bilo Maricu! Poceo si davati politicko-populisticke izjave da sacuvas radno mesto! Sta ste dosad radili i sta gradjani Srbije imaju od "ozbiljne namere" poltrona Nedimovića. Šteta koju je led napravio do sada skoro 100 puta je premašila cenu jednog ledolomca kog ste mogli kupiti i koji je već 3 nedelje mogao špartati Dunavom. Ostavka bre! Nesposoban si!

Samodadodam

pre 7 godina

Причао је мени деда да је тамо негде педесетих или шездесетих година 20. века ЈНА из авиона бомбардовала санте леда на Дунаву, да би спречила загушење Ђердапске клисуре. Таква екстремна мера вероватно не би била у складу са данашњим стандардима заштите животне средине, али ако би дошло до крајње нужде, боље и то него да имамо поплављена насеља.

Светозар Марковић

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje..." ово је круцијална ствар. Нама је коришћење дрона као коришћење Тупољева. Па дрон има свака кућа на селу која се озбиљније бави пољопривредом. Дрон се може купити за 50€ а нашој служби за ванредне ситуације је то пројекат ... ццц

eto

pre 7 godina

"a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk" - sramota. poplave, led i druge pojave su redovna pojava na nasim rekama od kad ih belezimo, to sto necega nije bilo 20tak godina nije nikakvo opravdanje. pripreme se rade i za procese ciji su ciklusi i na 1000 godina.

Vlada

pre 7 godina

@Simon

Lupetas. Imas li pojma sta znaci 15 km cep i koliko bi dinamita trebalo da se takav cep razbije? To moras da rusis nizvodno sa krajeva da se led odlama i tece nizvodno. Besmisleno je minirati po sredini. Treba 4 ledolomca da krenu uzvodno i da istovremeno sire koridor da sto vise leda moze da odlazi nizvodno. Tako se razbija cep.

mama mila

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada", rekao je Marić za RTS."

koliko će koštati podizanje drona građane srbije jer ovako zvuči ko da ćete podići avaks.

Simon

pre 7 godina

Ako se nekada razmišljalo o korišćenju dinamita na pojedinim mestima, mislim da je sada ipak vreme. Četiri metra je previše za ove ledolomce a niske temperature se nastavljaju. Ako se stručno postavi, dinamit će uraditi posao ili pomoći a bez većeg ugrožavanja reke.

only fools and horses

pre 7 godina

Kakav besramni folirant je ovaj Maric!!!! Godinama je zaduzen za vanredne situacije i sad ima obraza da kaze: ovo treba da nam posluzi za nauk"... A sta ti decko radis?!?! Zar nije tvoj posao da anticipiras probleme i da obezbedis da budemo spremni za vanredne situacije? A ne da nam, kad se nesto desi, objasanjavas sta se desilo i koji nauk iz toga mozemo da izvucemo? Da vas raspisujete nabavku za opremu tek posto se vatrogascu zalede oci i cela zemlja to vidi i napadne?
Isto je to sve radio i kad su bile poplave i pozari i uvek...

mama mila

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada", rekao je Marić za RTS."

koliko će koštati podizanje drona građane srbije jer ovako zvuči ko da ćete podići avaks.

Светозар Марковић

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje..." ово је круцијална ствар. Нама је коришћење дрона као коришћење Тупољева. Па дрон има свака кућа на селу која се озбиљније бави пољопривредом. Дрон се може купити за 50€ а нашој служби за ванредне ситуације је то пројекат ... ццц

može da bidne...

pre 7 godina

Da niste pogrešili, je li 4m, ili 40m debljina leda? Ja mislim da je 40m, jer ovakvu zimu niko nije zapamtio u poslednjih sto godina...

zoki

pre 7 godina

'kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni".'

Od iduce godine redovan moleban protiv zaledjivanja

Dejan

pre 7 godina

"Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni"."

Sram te bilo Maricu! Poceo si davati politicko-populisticke izjave da sacuvas radno mesto! Sta ste dosad radili i sta gradjani Srbije imaju od "ozbiljne namere" poltrona Nedimovića. Šteta koju je led napravio do sada skoro 100 puta je premašila cenu jednog ledolomca kog ste mogli kupiti i koji je već 3 nedelje mogao špartati Dunavom. Ostavka bre! Nesposoban si!

only fools and horses

pre 7 godina

Kakav besramni folirant je ovaj Maric!!!! Godinama je zaduzen za vanredne situacije i sad ima obraza da kaze: ovo treba da nam posluzi za nauk"... A sta ti decko radis?!?! Zar nije tvoj posao da anticipiras probleme i da obezbedis da budemo spremni za vanredne situacije? A ne da nam, kad se nesto desi, objasanjavas sta se desilo i koji nauk iz toga mozemo da izvucemo? Da vas raspisujete nabavku za opremu tek posto se vatrogascu zalede oci i cela zemlja to vidi i napadne?
Isto je to sve radio i kad su bile poplave i pozari i uvek...

Boki

pre 7 godina

Tako je kad zivis u banana drzavi,uvek si na par dana kise od poplave,na par ledenih dana od katastrofe od leda....i tako,haos bude i prodje,pare se pokradu i sledeci put bude isto.

Druze Bobane

pre 7 godina

sto ne istrazite gde je zavrsio jedan nas ledolomac kad je privatizovan od strane jednog naseg kontraverznog biznismena..
u staro gvozdje i pored toga sto je bio u plovnom stanju!!!

Kvazimodo Sorabius

pre 7 godina

Zima 2011/2012. je bila slicna ovoj, zapravo sa duze ledenih dana. Posle toga se vlast promenila, ali i mnoge stvari zapustile. Pre pet godina su ledolomci, koji su sada staro gvozdje, bili u kondiciji, ali je vlast brinula za osvajanje i poslednje mesne zajednice. Sada su i posle pet godina vlasti, krivi "oni prvi"?
Vazno je da se vise miliona € trosi na pica i mezetluke u vladi, a koliko se trosi u NISu, Narodnoj banci, Srbijagasu, po opstinama sirom napredne Srbije - tesko je i zamisliti.
Napredni biznismeni kupili ledolomce koji trunu? Zar im ne treba oduzeti plovila i o njihovom trosku ih popraviti i obnoviti?
Borovica je napravio "brze pruge", autoput Bgd - Horgos (istina, s jednim ali malim buldozerom, zaglavljenim u njivi pored puta), njemu se sve moze, i Matijevicu, imaju sve vazno: poreklom su preko Drine a podrzavaju naprednu vlast!

sn

pre 7 godina

36 g. sam radio na moru i rekama,ova problematika mi je dosta poznata.
Iz aviona se vidi da nikakva preventiva nije postojala.Nazalost,napredni neznalacki i neuki kadar je instaliran svuda,ljudi ne znaju svoje zivote da vode a kamo li saobracaj,kapetaniju,odredjeni resor u ministarstvu.Ministarka,koja i onako nema pojma o recnom saobracaju,potpuno je u izbornoj kampanji i promociji Vucica za novog preCednika a sebe za premijera.
Zalosna je i nesecna ova drzava sa ovom vlascu,zalostan je taj narod koji ih je tu postavio.

phil

pre 7 godina

da li sam dobro procitao "4 metra" pa dobro znate li vi ljudi koliko je to leda... pa preteraste ga, sto je mnogo, mnogo je. hiljadugodisnji led, kakvi spin majstori pa to je za knjige

Život nije SNS laž

pre 7 godina

Iznenadio sneg. Iznenadio led. Jesu li se ovi spremili na bilo sta?
(NemanjaBB)

Spremni su da pljuju žute, na to im je otišlo 5 godina vlasti. I malo da kraduckaju usput.

porez za odvodnjvanje

pre 7 godina

Vecina u Srbiji placa porez za odvodnjavanje. Cak su me zaduzili retroaktivno dve godine.Od tih para kupise dron od 50 eur , gde odose pare za ledolomce ?

Sasa

pre 7 godina

Da se islo u preventivno razbijanje tankog leda sa obicnim camcima ne biste sd placali tudje ledolomce da lome led. A znalo se da ce debeli minus da potraje

zoran

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje..."- kazu nasi.
Sunce ti zarko kao da krecemo ka Marsu...moje dete podize dron svaki dan u nasem dvoristu. U Srbiji, ovoj vlasti, to je nesto tako impozantno da se eto spremaju nedeljama da podignu dron. Mozda cekaju da im stignu baterije iz Rusije..? Komedija...podizu dron...a sta tek reci da je led 4m...??? Pa to na severnom polu nije debljina leda...haos u drzavi, ali haos.

Pojmanemam

pre 7 godina

Debljina leda od 4 m kod nas nije moguca!Pre ce biti da su to naslagane ledene ploce u toj debljini,a to nije isto.
Sto se tice g-dina Marica, njegov najveci kvalitet su poslusnost i ne zamerljivost vlasti.On nikad ne deluje preventivno, uvek samo poslednicno.On ne treba da izvlaci pouke,za sve ove godine,morao je sve pouke vec da izvuce, i da ima napravljene planove i sve potrebne resurse za njihovu realizaciju u svim vanred.situacijama.Pri tome,ako se mora nagaziti poneki ministar,i to je sastavni deo njegovog posla.Ovakvi ljudi nisu za te poslove.

сава

pre 7 godina

Ма шта нас брига за тамо неки лед, поплаве и суше, важно је да купујемо Мигове и меримо са Хрватима ко има већу ракету и дужи језик. За те паре које ћемо дати за старе руске авионе смо могли да купимо два добра ледоломца, подигнемо насипе и коначно очистимо запуштене војвођанске канале...

senta

pre 7 godina

Evo ja bih sad da upozorim nadlezna ministarstva da je ove godine palo puno snega svuda u evropi i da ce se isti i otopiti. Pisem samo zato da bi se pripremili na visok vodostaj i moguce poplave. Da ne budu iznenadjeni. Ipak mislim da ce bit. Cekam april pa da cujem izgovore.

eto

pre 7 godina

"a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk" - sramota. poplave, led i druge pojave su redovna pojava na nasim rekama od kad ih belezimo, to sto necega nije bilo 20tak godina nije nikakvo opravdanje. pripreme se rade i za procese ciji su ciklusi i na 1000 godina.

dragan

pre 7 godina

Hiljadugodišnja voda. Sad hiljadugodišnji led. Na proleće, slutim, opet fasujemo poplave. Čudo jedno, otkad su ovi naprednjaci na vlasti sve neke biblijske kataklizme.

golmanov strah od penala

pre 7 godina

E sad lepo upregnite onaj našarani vozić,pa svi đuture,i Vučko,i Toma,i fantomi,i Vulin,i grobari,i delije,pa u razbijanja leda.To bi bio neki opipljivi patriotizam.

Vlada

pre 7 godina

@Simon

Lupetas. Imas li pojma sta znaci 15 km cep i koliko bi dinamita trebalo da se takav cep razbije? To moras da rusis nizvodno sa krajeva da se led odlama i tece nizvodno. Besmisleno je minirati po sredini. Treba 4 ledolomca da krenu uzvodno i da istovremeno sire koridor da sto vise leda moze da odlazi nizvodno. Tako se razbija cep.

Vladan

pre 7 godina

Ne može danas dron, po pravilniku morate najaviti 5 dana unapred, tako da tamo u utorak ga dizite. Super su ti pravilnici za dronove, zar ne?

DraganP

pre 7 godina

Pošto se u Srbiji poslednjih godina sve radi posledično, a ne preventivno, predlažem da se već sad krene sa upozoravanjem naše vlade o mogućim poplavama u Aprilu. Opet smo ustanovili da se nešto dešava prvi put u istoriji, pa kad se to "čudo" počne u celoj Evropi topiti eto nama opet poplava. Mada kako stvari stoje moguće da ćemo imati novu vladu u aprilu!

Crkotina pored puta

pre 7 godina

Ovde se javljaju dva problema koja još uvek niko ne pominje:
-Uzvodno od ledenog čepa javlja se problem uspornih poplava od Dunava. U sadejstvu sa podzemnim vodama, eto nama močvara i na Srpskoj i na Hrvatskoj strani Dunava
-Nizvodno od čepa u trenutku kada se on razbije. Kreću sante nepoznate debljine, 15 kilometara dužine i ruše sve pred sobom. Na dunavu su stubovi mostova, marine, splavovi, obaloutvrde...
Probijanje čepa bi trebalo da ide kontrolisano i sukcesivno, kako sav taj led ne bi "grunuo" nizvodno Dunavom i napravio još veću štetu.

dikac

pre 7 godina

E moji stručnjaci... Važno da su se titulama okiltili...
Ne razbija se led sa UZVODNE strane. Džaba vam još dva ledolomca sa severa i dron. "Razbićete" ga u martu.
Ledeni čep, naročito ove dužine, se razbija sa NIZVODNE strane, da bi otkinuti led mogao da se potiskuje niz reku

Domaćin

pre 7 godina

Kad krenete da plaćate milione i milione evra odštete vlasnicima objekata koje je uništio led, hoćete li i iz toga izvući pouku? Ah da, to su pare svih nas koji plaćamo porez, šta vas briga...

vozac

pre 7 godina

Srbija nazalost nema nijedan Ledolomac. Ko se iole razume u brodogradnju to vidi. Greben je nesto najblize ledolomcu. A Bor je potiskivac a ne ledolomac. Dokle ce da nas LAZU??

sole

pre 7 godina

To mozda na jenom mestu gde je lad nabacan jedan na drugi, a i to tesko da je tacno. Najveci ne nuklearni ledolomac na svetu lomi led do 1,5 metara, ovi recni tesko da mogu preko 50 cm.

Simon

pre 7 godina

Ako se nekada razmišljalo o korišćenju dinamita na pojedinim mestima, mislim da je sada ipak vreme. Četiri metra je previše za ove ledolomce a niske temperature se nastavljaju. Ako se stručno postavi, dinamit će uraditi posao ili pomoći a bez većeg ugrožavanja reke.

finac

pre 7 godina

A ja zivim u finskoj 25 godina,i polivali smo jezero da bih led bio deblji na temperaturi -40C ali nikad led ne bi deblji od 1,2 m.A 4 metra to ti je lovachka,,ministre

urke

pre 7 godina

Alo narode koliko jos treba da bi shvatili da se ovi uzdaju u lepo vreme i najbolje okolnosti jer ako krene lose vidi se gde smo, vidite li sta napravise od ove zemlje???

ko se boji zime još

pre 7 godina

Na TV je bila emisija o najhladnijem velikom gradu na svetu, Jakutsku, u Rusiji, gde problem s ledenim čepovima rešavaju uz pomoć vojne avijacije, bombardovanjem.

lopovluk

pre 7 godina

Tako je to kada Vlahović smisli privatizaciju u Srbiji po kojoj se sve ali baš može prodati jer Srbija ne može da čeka kako je rekao profesorki Golubović kad ga je kritikovala zbog zakona. A sve ostale vlasti iako su ga kritikovale prvo Koštunica pa sad Vučič i dalje furaju DS privatizacioni zakon.

Elem Mađarska ima 22 ledolomca i zamislite ni jedan nije privatni već društveni a imaju manje Dunava od nas. A mi imamo dva ledolomca koji su društveni a ostala četiri trunu jer privatnim vlasnicima se ne isplati da ih koriste, nisu oni krivi kriva je država koja je trebala da kupi te ledolomce pre privatizacije ili da ih kupi kad su vlasnici ne koriste i planiraju da ih seku, kostaju smesno ali tu onda nema ugradnje ko kod kupovine novog.

Inače ni ti tih šest ledolomaca nije dovoljno vidite koliko imaju Mađari ali opet je dosta bolje od dva, jer šest bi verovatno onemogućili formiranje čepa od 4metera koji će sad biti ozbiljan problem.

poznavalac

pre 7 godina

Na istu temu, mada nije led u pitanju. Vatrogasci iz Negotina su dobili polovni vozilo iz Nemačke, sa vodenim topom, skroz servisirano i spremno za upotrebu. Eno, nakon skoro pola godine, još uvek stoji neregistrovano ispred Vatrogasnog doma, već su počele da popuštaju gume. Vatrogasci u Negotinu koriste prastaru opremu u stanju raspadanja, a ovo vozilo nisu u stanju da registruju. Pogađajte ko je na vlasti u Negotinu. Mogli bi da ih pitate koliko će još stajati na ulici, jer nemaju ni garažu!

laslo molnar

pre 7 godina

mi uvek radimo kad je vec kasno i onda se hvatamo za slamcicu spasa i da u foteljama sede ljudi koji znaju nesto o Dunavu i vremenskim prognozama i gledali mozda i sire malo u srednjoj Evropi do ovoga ne bi doslo jer ja slucajno sam kapetan broda i bas sam plovio nizvodno kada se pojavljivao led od od 6. og januara i kad sam vec stigao u Bezdan 8 jan. vec je bilo 80 posto leda hmm a kad su oni zvali ledolomce......13.og januara svaka cast

Dejan

pre 7 godina

Za ovakav led jedino pomaze neki ruski ledolomac sa Arktika,ovi madjarski su ko igracke,jedino dinamit ovde pomaze,valjda bar imamo jos uvdk vojsku neku.

praziluk drzava

pre 7 godina

hvala komsijama madjarima.
(jovan, 19. januar 2017 11:45)

Hvala im, a nasa vlast neka objavi koliko ce nas ovo zahvaljivanje kostati!

Samodadodam

pre 7 godina

Причао је мени деда да је тамо негде педесетих или шездесетих година 20. века ЈНА из авиона бомбардовала санте леда на Дунаву, да би спречила загушење Ђердапске клисуре. Таква екстремна мера вероватно не би била у складу са данашњим стандардима заштите животне средине, али ако би дошло до крајње нужде, боље и то него да имамо поплављена насеља.

Pamet u glavu

pre 7 godina

To je ta naprednja stednja dosla na naplatu!

MMF ih godinama opominje da se na investicijama ne stedi, da se gubici smanjuju gasenjem raspalog RTB Bora, Azotare, privatizacijom klubova, ali STA ZNAJU DOKTORI IZ MMF-a?

Imamo mi nase doktore za propast, lidere krezube Srbije, da nas konacno dokusure!

Ja sam iz Obrenovca. Poplave iz 2014 su mi promenile zivot trajno i nepopravljivo. Vi koji jos imate sta od imovine da cuvate, izadjite na izbore i glasajte protiv Naprednjaka.

Ako necete, dobrodosli u klub upropascenih! Glas za SNS je clanska karta za nas klub!

djed mraz i rudolf dva najbolja druga

pre 7 godina

e hajde sad delije pokazite patriotizam i svi na daljsku krivinu da se razbije 4 m debeli led i da se opravdaju investicije u propale kk zvezdu i fk zvezdu umesto u ledolomce koje nemamo a ta prica o neka dva broda koja stite djerdap su prica za malu decu i omladinu a koliko vidim u svim ministarstvima nam upravljaju vracevi i gledaci u sunce i zvezde alo ljudi dvadeset i prvi vek je i treba upotrebljavati blagodeti tehnoloskog razvoja i u ta sredstva investirati mozete vi pricati koliko hocete sta ce nam desi se led jednom u 10 g ali neka neko napise koliko kosta polupani pristan u apatinu koliko kosta najam ledolomaca iz madjarske i koliko kosta neobjavljena steta pa da vidimo dali se isplati imati makar jedan ledolomac a madjarska ih ima 22 eto toliko i kada u to uracunamo jos organizaciju manastira na sinama ima novca za cela 2 ledolomca

Goran Matić -Split

pre 7 godina

Sinoć na dnevniku HRT, RTL i Nova tv kažu da je debljina leda na daljskoj krivini oko 2 metra. A ovi vaši to odma' poduplali. :D

Aleksandar

pre 7 godina

Dubina Dunava kroz Srbiju je retko gde preko 10m a uglavnom je oko 5-7m - da je led 4m to bi efektivno bila brana i imali bismo masivne poplave uzvodno od tog 'glečera'. Deder vi to malo bolje izmerite...

Svraka

pre 7 godina

Srbija i Hrvatska placaju po 1/4 cene(anaci 50%odrzavanja) odrzavanja i rada za ta 2 madjrska ledolomca i to po ugovoru koji su potpisale, tako da nisu Madjari cisto iz humanih razloga poslali ldolomce..

Vučić i Plenković u Davosu

pre 7 godina

Daljska krivina je leva okuka Dunava, tako da su gomile leda, najverovatnije, po logici stvari, bliže desnoj obali reke. Ukoliko postoji potreba za angažovanjem minerskih jedinica, to može da bude samo uz blateralni dogovor između Hrvatske i Srbije. Dakle, neophodan je, koliko već danas, dogovor Sektora za vanredne sitauacije Srbije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, (MUP Srbije i MUP Hrvatske) kao i Ministarstva za saobraćaj Srbije i Ministarstva za promet Hrvatske, Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva obrane Hrvatske, odnosno premijera jedne i druge države.

Nenad

pre 7 godina

A gde su nasi ledolomci,ako ih nemamo,zasto ih nemamo,ako smo ih unajmili zasto to nismo uradili ranije,da li je led stvarno toliko nepredvidiva pojava te se ne mogu preduzeti mere protiv leda,zasto vojska nema ledolomce(makar jednog),da li je ovo potvrda posle Obrenovca da smo jedna velika rupa na evropskom platnu,ko nam je zbog toga kriv,ako smo mi glasali zar nismo onda mi krivi sve ove godine,da li sami sebi postavljamo ovakva i slicna pitanja?

Neoplanta

pre 7 godina

http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwin24Sj9M3RAhVB7BQKHQF9Cu4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.021.rs%2Fstory%2FNovi-Sad%2FVesti%2F153345%2FNema-ledolomaca-za-Novi-Sad.html&usg=AFQjCNEsf0huc3iWJEsnR-Fz0nBQbBPfvw

Da potkrepim komentar Kvazimoda Sorabiusa!

deda

pre 7 godina

zahvalite DOSu i privatizaciji, mladji i vlahovicu, imali smo 9 ledolomaca a u pomoc su stizali madjarski, sad dva bajagi ledolomca, kako ono bese mladjo...privatnik ce investirati i razvijati... a i komsije hrvati prosli slicno, ni oni nemaju neg guracem pomeraju sante, sad pamet u glavu pa da se ne ponovi

Svraka

pre 7 godina

I kad a bi bio koristen eksploziv, ne bi se znacajno nastetilo ribljen fondu jer je riba aleko od sredine reke i povrsina zahvacenih ledom, ali pitanje je koliko bi eksploziva bili potrebno(dalu uopste imamo toliko) a sigurno da bi za tih 15km ledenih naslaga trebalo na stotine tona..

Sasa Pavlovic

pre 7 godina

MOLIM VAS DA OBRATITE PAZNJU NA RECI JER PRAVITE ZABUNU U NARODU.
NIJE LED DEBEO 4 METARA VEC SU "NASLAGE LEDA" 4 METARA STO UOPSTE NIJE NEMOGUCE ALI NE BIH BILO ISTO DA JE LED DEBEO 4 METARA (U OVOM SLUCAJU TO JE NEMOGUCE.)

hm

pre 7 godina

Za ovo treba mnogo dinamita, a dinamit radi stetu na okolnim gradjevinama, to je glavni problem. Mozda da se ranije islo kada je led bio tanji...

može da bidne...

pre 7 godina

Da niste pogrešili, je li 4m, ili 40m debljina leda? Ja mislim da je 40m, jer ovakvu zimu niko nije zapamtio u poslednjih sto godina...

Simon

pre 7 godina

Ako se nekada razmišljalo o korišćenju dinamita na pojedinim mestima, mislim da je sada ipak vreme. Četiri metra je previše za ove ledolomce a niske temperature se nastavljaju. Ako se stručno postavi, dinamit će uraditi posao ili pomoći a bez većeg ugrožavanja reke.

Dejan

pre 7 godina

Za ovakav led jedino pomaze neki ruski ledolomac sa Arktika,ovi madjarski su ko igracke,jedino dinamit ovde pomaze,valjda bar imamo jos uvdk vojsku neku.

deda

pre 7 godina

zahvalite DOSu i privatizaciji, mladji i vlahovicu, imali smo 9 ledolomaca a u pomoc su stizali madjarski, sad dva bajagi ledolomca, kako ono bese mladjo...privatnik ce investirati i razvijati... a i komsije hrvati prosli slicno, ni oni nemaju neg guracem pomeraju sante, sad pamet u glavu pa da se ne ponovi

Svraka

pre 7 godina

I kad a bi bio koristen eksploziv, ne bi se znacajno nastetilo ribljen fondu jer je riba aleko od sredine reke i povrsina zahvacenih ledom, ali pitanje je koliko bi eksploziva bili potrebno(dalu uopste imamo toliko) a sigurno da bi za tih 15km ledenih naslaga trebalo na stotine tona..

mama mila

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje kako bi poboljšali koorduinaciju njihovog rada", rekao je Marić za RTS."

koliko će koštati podizanje drona građane srbije jer ovako zvuči ko da ćete podići avaks.

сава

pre 7 godina

Ма шта нас брига за тамо неки лед, поплаве и суше, важно је да купујемо Мигове и меримо са Хрватима ко има већу ракету и дужи језик. За те паре које ћемо дати за старе руске авионе смо могли да купимо два добра ледоломца, подигнемо насипе и коначно очистимо запуштене војвођанске канале...

Kvazimodo Sorabius

pre 7 godina

Zima 2011/2012. je bila slicna ovoj, zapravo sa duze ledenih dana. Posle toga se vlast promenila, ali i mnoge stvari zapustile. Pre pet godina su ledolomci, koji su sada staro gvozdje, bili u kondiciji, ali je vlast brinula za osvajanje i poslednje mesne zajednice. Sada su i posle pet godina vlasti, krivi "oni prvi"?
Vazno je da se vise miliona € trosi na pica i mezetluke u vladi, a koliko se trosi u NISu, Narodnoj banci, Srbijagasu, po opstinama sirom napredne Srbije - tesko je i zamisliti.
Napredni biznismeni kupili ledolomce koji trunu? Zar im ne treba oduzeti plovila i o njihovom trosku ih popraviti i obnoviti?
Borovica je napravio "brze pruge", autoput Bgd - Horgos (istina, s jednim ali malim buldozerom, zaglavljenim u njivi pored puta), njemu se sve moze, i Matijevicu, imaju sve vazno: poreklom su preko Drine a podrzavaju naprednu vlast!

ko se boji zime još

pre 7 godina

Na TV je bila emisija o najhladnijem velikom gradu na svetu, Jakutsku, u Rusiji, gde problem s ledenim čepovima rešavaju uz pomoć vojne avijacije, bombardovanjem.

hm

pre 7 godina

Za ovo treba mnogo dinamita, a dinamit radi stetu na okolnim gradjevinama, to je glavni problem. Mozda da se ranije islo kada je led bio tanji...

Aleksandar

pre 7 godina

Dubina Dunava kroz Srbiju je retko gde preko 10m a uglavnom je oko 5-7m - da je led 4m to bi efektivno bila brana i imali bismo masivne poplave uzvodno od tog 'glečera'. Deder vi to malo bolje izmerite...

Светозар Марковић

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje..." ово је круцијална ствар. Нама је коришћење дрона као коришћење Тупољева. Па дрон има свака кућа на селу која се озбиљније бави пољопривредом. Дрон се може купити за 50€ а нашој служби за ванредне ситуације је то пројекат ... ццц

djed mraz i rudolf dva najbolja druga

pre 7 godina

e hajde sad delije pokazite patriotizam i svi na daljsku krivinu da se razbije 4 m debeli led i da se opravdaju investicije u propale kk zvezdu i fk zvezdu umesto u ledolomce koje nemamo a ta prica o neka dva broda koja stite djerdap su prica za malu decu i omladinu a koliko vidim u svim ministarstvima nam upravljaju vracevi i gledaci u sunce i zvezde alo ljudi dvadeset i prvi vek je i treba upotrebljavati blagodeti tehnoloskog razvoja i u ta sredstva investirati mozete vi pricati koliko hocete sta ce nam desi se led jednom u 10 g ali neka neko napise koliko kosta polupani pristan u apatinu koliko kosta najam ledolomaca iz madjarske i koliko kosta neobjavljena steta pa da vidimo dali se isplati imati makar jedan ledolomac a madjarska ih ima 22 eto toliko i kada u to uracunamo jos organizaciju manastira na sinama ima novca za cela 2 ledolomca

finac

pre 7 godina

A ja zivim u finskoj 25 godina,i polivali smo jezero da bih led bio deblji na temperaturi -40C ali nikad led ne bi deblji od 1,2 m.A 4 metra to ti je lovachka,,ministre

Život nije SNS laž

pre 7 godina

Iznenadio sneg. Iznenadio led. Jesu li se ovi spremili na bilo sta?
(NemanjaBB)

Spremni su da pljuju žute, na to im je otišlo 5 godina vlasti. I malo da kraduckaju usput.

phil

pre 7 godina

da li sam dobro procitao "4 metra" pa dobro znate li vi ljudi koliko je to leda... pa preteraste ga, sto je mnogo, mnogo je. hiljadugodisnji led, kakvi spin majstori pa to je za knjige

Dejan

pre 7 godina

"Ovakve debljine leda na rekama Srbija odavno nije imala a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk, kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni"."

Sram te bilo Maricu! Poceo si davati politicko-populisticke izjave da sacuvas radno mesto! Sta ste dosad radili i sta gradjani Srbije imaju od "ozbiljne namere" poltrona Nedimovića. Šteta koju je led napravio do sada skoro 100 puta je premašila cenu jednog ledolomca kog ste mogli kupiti i koji je već 3 nedelje mogao špartati Dunavom. Ostavka bre! Nesposoban si!

zoki

pre 7 godina

'kao i da je ministar poljovrede Branislav Nedimović "ozbiljan u nameri da se tu nešto promeni".'

Od iduce godine redovan moleban protiv zaledjivanja

Boki

pre 7 godina

Tako je kad zivis u banana drzavi,uvek si na par dana kise od poplave,na par ledenih dana od katastrofe od leda....i tako,haos bude i prodje,pare se pokradu i sledeci put bude isto.

sole

pre 7 godina

To mozda na jenom mestu gde je lad nabacan jedan na drugi, a i to tesko da je tacno. Najveci ne nuklearni ledolomac na svetu lomi led do 1,5 metara, ovi recni tesko da mogu preko 50 cm.

senta

pre 7 godina

Evo ja bih sad da upozorim nadlezna ministarstva da je ove godine palo puno snega svuda u evropi i da ce se isti i otopiti. Pisem samo zato da bi se pripremili na visok vodostaj i moguce poplave. Da ne budu iznenadjeni. Ipak mislim da ce bit. Cekam april pa da cujem izgovore.

Sasa

pre 7 godina

Da se islo u preventivno razbijanje tankog leda sa obicnim camcima ne biste sd placali tudje ledolomce da lome led. A znalo se da ce debeli minus da potraje

Pojmanemam

pre 7 godina

Debljina leda od 4 m kod nas nije moguca!Pre ce biti da su to naslagane ledene ploce u toj debljini,a to nije isto.
Sto se tice g-dina Marica, njegov najveci kvalitet su poslusnost i ne zamerljivost vlasti.On nikad ne deluje preventivno, uvek samo poslednicno.On ne treba da izvlaci pouke,za sve ove godine,morao je sve pouke vec da izvuce, i da ima napravljene planove i sve potrebne resurse za njihovu realizaciju u svim vanred.situacijama.Pri tome,ako se mora nagaziti poneki ministar,i to je sastavni deo njegovog posla.Ovakvi ljudi nisu za te poslove.

dragan

pre 7 godina

Hiljadugodišnja voda. Sad hiljadugodišnji led. Na proleće, slutim, opet fasujemo poplave. Čudo jedno, otkad su ovi naprednjaci na vlasti sve neke biblijske kataklizme.

zoran

pre 7 godina

"Danas ćemo podignuti dron, letelicu za osmatranje..."- kazu nasi.
Sunce ti zarko kao da krecemo ka Marsu...moje dete podize dron svaki dan u nasem dvoristu. U Srbiji, ovoj vlasti, to je nesto tako impozantno da se eto spremaju nedeljama da podignu dron. Mozda cekaju da im stignu baterije iz Rusije..? Komedija...podizu dron...a sta tek reci da je led 4m...??? Pa to na severnom polu nije debljina leda...haos u drzavi, ali haos.

Vlada

pre 7 godina

@Simon

Lupetas. Imas li pojma sta znaci 15 km cep i koliko bi dinamita trebalo da se takav cep razbije? To moras da rusis nizvodno sa krajeva da se led odlama i tece nizvodno. Besmisleno je minirati po sredini. Treba 4 ledolomca da krenu uzvodno i da istovremeno sire koridor da sto vise leda moze da odlazi nizvodno. Tako se razbija cep.

sn

pre 7 godina

36 g. sam radio na moru i rekama,ova problematika mi je dosta poznata.
Iz aviona se vidi da nikakva preventiva nije postojala.Nazalost,napredni neznalacki i neuki kadar je instaliran svuda,ljudi ne znaju svoje zivote da vode a kamo li saobracaj,kapetaniju,odredjeni resor u ministarstvu.Ministarka,koja i onako nema pojma o recnom saobracaju,potpuno je u izbornoj kampanji i promociji Vucica za novog preCednika a sebe za premijera.
Zalosna je i nesecna ova drzava sa ovom vlascu,zalostan je taj narod koji ih je tu postavio.

Vladan

pre 7 godina

Ne može danas dron, po pravilniku morate najaviti 5 dana unapred, tako da tamo u utorak ga dizite. Super su ti pravilnici za dronove, zar ne?

golmanov strah od penala

pre 7 godina

E sad lepo upregnite onaj našarani vozić,pa svi đuture,i Vučko,i Toma,i fantomi,i Vulin,i grobari,i delije,pa u razbijanja leda.To bi bio neki opipljivi patriotizam.

praziluk drzava

pre 7 godina

hvala komsijama madjarima.
(jovan, 19. januar 2017 11:45)

Hvala im, a nasa vlast neka objavi koliko ce nas ovo zahvaljivanje kostati!

only fools and horses

pre 7 godina

Kakav besramni folirant je ovaj Maric!!!! Godinama je zaduzen za vanredne situacije i sad ima obraza da kaze: ovo treba da nam posluzi za nauk"... A sta ti decko radis?!?! Zar nije tvoj posao da anticipiras probleme i da obezbedis da budemo spremni za vanredne situacije? A ne da nam, kad se nesto desi, objasanjavas sta se desilo i koji nauk iz toga mozemo da izvucemo? Da vas raspisujete nabavku za opremu tek posto se vatrogascu zalede oci i cela zemlja to vidi i napadne?
Isto je to sve radio i kad su bile poplave i pozari i uvek...

eto

pre 7 godina

"a Marić kaže da ovo treba da posluži kao nauk" - sramota. poplave, led i druge pojave su redovna pojava na nasim rekama od kad ih belezimo, to sto necega nije bilo 20tak godina nije nikakvo opravdanje. pripreme se rade i za procese ciji su ciklusi i na 1000 godina.

porez za odvodnjvanje

pre 7 godina

Vecina u Srbiji placa porez za odvodnjavanje. Cak su me zaduzili retroaktivno dve godine.Od tih para kupise dron od 50 eur , gde odose pare za ledolomce ?

Neoplanta

pre 7 godina

http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwin24Sj9M3RAhVB7BQKHQF9Cu4QFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.021.rs%2Fstory%2FNovi-Sad%2FVesti%2F153345%2FNema-ledolomaca-za-Novi-Sad.html&usg=AFQjCNEsf0huc3iWJEsnR-Fz0nBQbBPfvw

Da potkrepim komentar Kvazimoda Sorabiusa!

Vučić i Plenković u Davosu

pre 7 godina

Daljska krivina je leva okuka Dunava, tako da su gomile leda, najverovatnije, po logici stvari, bliže desnoj obali reke. Ukoliko postoji potreba za angažovanjem minerskih jedinica, to može da bude samo uz blateralni dogovor između Hrvatske i Srbije. Dakle, neophodan je, koliko već danas, dogovor Sektora za vanredne sitauacije Srbije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, (MUP Srbije i MUP Hrvatske) kao i Ministarstva za saobraćaj Srbije i Ministarstva za promet Hrvatske, Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva obrane Hrvatske, odnosno premijera jedne i druge države.

vozac

pre 7 godina

Srbija nazalost nema nijedan Ledolomac. Ko se iole razume u brodogradnju to vidi. Greben je nesto najblize ledolomcu. A Bor je potiskivac a ne ledolomac. Dokle ce da nas LAZU??

Goran Matić -Split

pre 7 godina

Sinoć na dnevniku HRT, RTL i Nova tv kažu da je debljina leda na daljskoj krivini oko 2 metra. A ovi vaši to odma' poduplali. :D

Samodadodam

pre 7 godina

Причао је мени деда да је тамо негде педесетих или шездесетих година 20. века ЈНА из авиона бомбардовала санте леда на Дунаву, да би спречила загушење Ђердапске клисуре. Таква екстремна мера вероватно не би била у складу са данашњим стандардима заштите животне средине, али ако би дошло до крајње нужде, боље и то него да имамо поплављена насеља.

dikac

pre 7 godina

E moji stručnjaci... Važno da su se titulama okiltili...
Ne razbija se led sa UZVODNE strane. Džaba vam još dva ledolomca sa severa i dron. "Razbićete" ga u martu.
Ledeni čep, naročito ove dužine, se razbija sa NIZVODNE strane, da bi otkinuti led mogao da se potiskuje niz reku

Crkotina pored puta

pre 7 godina

Ovde se javljaju dva problema koja još uvek niko ne pominje:
-Uzvodno od ledenog čepa javlja se problem uspornih poplava od Dunava. U sadejstvu sa podzemnim vodama, eto nama močvara i na Srpskoj i na Hrvatskoj strani Dunava
-Nizvodno od čepa u trenutku kada se on razbije. Kreću sante nepoznate debljine, 15 kilometara dužine i ruše sve pred sobom. Na dunavu su stubovi mostova, marine, splavovi, obaloutvrde...
Probijanje čepa bi trebalo da ide kontrolisano i sukcesivno, kako sav taj led ne bi "grunuo" nizvodno Dunavom i napravio još veću štetu.

DraganP

pre 7 godina

Pošto se u Srbiji poslednjih godina sve radi posledično, a ne preventivno, predlažem da se već sad krene sa upozoravanjem naše vlade o mogućim poplavama u Aprilu. Opet smo ustanovili da se nešto dešava prvi put u istoriji, pa kad se to "čudo" počne u celoj Evropi topiti eto nama opet poplava. Mada kako stvari stoje moguće da ćemo imati novu vladu u aprilu!

Svraka

pre 7 godina

Srbija i Hrvatska placaju po 1/4 cene(anaci 50%odrzavanja) odrzavanja i rada za ta 2 madjrska ledolomca i to po ugovoru koji su potpisale, tako da nisu Madjari cisto iz humanih razloga poslali ldolomce..

Pamet u glavu

pre 7 godina

To je ta naprednja stednja dosla na naplatu!

MMF ih godinama opominje da se na investicijama ne stedi, da se gubici smanjuju gasenjem raspalog RTB Bora, Azotare, privatizacijom klubova, ali STA ZNAJU DOKTORI IZ MMF-a?

Imamo mi nase doktore za propast, lidere krezube Srbije, da nas konacno dokusure!

Ja sam iz Obrenovca. Poplave iz 2014 su mi promenile zivot trajno i nepopravljivo. Vi koji jos imate sta od imovine da cuvate, izadjite na izbore i glasajte protiv Naprednjaka.

Ako necete, dobrodosli u klub upropascenih! Glas za SNS je clanska karta za nas klub!

Domaćin

pre 7 godina

Kad krenete da plaćate milione i milione evra odštete vlasnicima objekata koje je uništio led, hoćete li i iz toga izvući pouku? Ah da, to su pare svih nas koji plaćamo porez, šta vas briga...

lopovluk

pre 7 godina

Tako je to kada Vlahović smisli privatizaciju u Srbiji po kojoj se sve ali baš može prodati jer Srbija ne može da čeka kako je rekao profesorki Golubović kad ga je kritikovala zbog zakona. A sve ostale vlasti iako su ga kritikovale prvo Koštunica pa sad Vučič i dalje furaju DS privatizacioni zakon.

Elem Mađarska ima 22 ledolomca i zamislite ni jedan nije privatni već društveni a imaju manje Dunava od nas. A mi imamo dva ledolomca koji su društveni a ostala četiri trunu jer privatnim vlasnicima se ne isplati da ih koriste, nisu oni krivi kriva je država koja je trebala da kupi te ledolomce pre privatizacije ili da ih kupi kad su vlasnici ne koriste i planiraju da ih seku, kostaju smesno ali tu onda nema ugradnje ko kod kupovine novog.

Inače ni ti tih šest ledolomaca nije dovoljno vidite koliko imaju Mađari ali opet je dosta bolje od dva, jer šest bi verovatno onemogućili formiranje čepa od 4metera koji će sad biti ozbiljan problem.

Druze Bobane

pre 7 godina

sto ne istrazite gde je zavrsio jedan nas ledolomac kad je privatizovan od strane jednog naseg kontraverznog biznismena..
u staro gvozdje i pored toga sto je bio u plovnom stanju!!!

laslo molnar

pre 7 godina

mi uvek radimo kad je vec kasno i onda se hvatamo za slamcicu spasa i da u foteljama sede ljudi koji znaju nesto o Dunavu i vremenskim prognozama i gledali mozda i sire malo u srednjoj Evropi do ovoga ne bi doslo jer ja slucajno sam kapetan broda i bas sam plovio nizvodno kada se pojavljivao led od od 6. og januara i kad sam vec stigao u Bezdan 8 jan. vec je bilo 80 posto leda hmm a kad su oni zvali ledolomce......13.og januara svaka cast

urke

pre 7 godina

Alo narode koliko jos treba da bi shvatili da se ovi uzdaju u lepo vreme i najbolje okolnosti jer ako krene lose vidi se gde smo, vidite li sta napravise od ove zemlje???

poznavalac

pre 7 godina

Na istu temu, mada nije led u pitanju. Vatrogasci iz Negotina su dobili polovni vozilo iz Nemačke, sa vodenim topom, skroz servisirano i spremno za upotrebu. Eno, nakon skoro pola godine, još uvek stoji neregistrovano ispred Vatrogasnog doma, već su počele da popuštaju gume. Vatrogasci u Negotinu koriste prastaru opremu u stanju raspadanja, a ovo vozilo nisu u stanju da registruju. Pogađajte ko je na vlasti u Negotinu. Mogli bi da ih pitate koliko će još stajati na ulici, jer nemaju ni garažu!

Nenad

pre 7 godina

A gde su nasi ledolomci,ako ih nemamo,zasto ih nemamo,ako smo ih unajmili zasto to nismo uradili ranije,da li je led stvarno toliko nepredvidiva pojava te se ne mogu preduzeti mere protiv leda,zasto vojska nema ledolomce(makar jednog),da li je ovo potvrda posle Obrenovca da smo jedna velika rupa na evropskom platnu,ko nam je zbog toga kriv,ako smo mi glasali zar nismo onda mi krivi sve ove godine,da li sami sebi postavljamo ovakva i slicna pitanja?

Sasa Pavlovic

pre 7 godina

MOLIM VAS DA OBRATITE PAZNJU NA RECI JER PRAVITE ZABUNU U NARODU.
NIJE LED DEBEO 4 METARA VEC SU "NASLAGE LEDA" 4 METARA STO UOPSTE NIJE NEMOGUCE ALI NE BIH BILO ISTO DA JE LED DEBEO 4 METARA (U OVOM SLUCAJU TO JE NEMOGUCE.)