Ponedeljak, 16.01.2017.

17:37

Srpski paradoks: Niži razredi natprosečni, viši nepismeni

Na dva slična međunarodna testiranja učenici nižih razreda osnovne škole pokazali su znanje koje je iznad proseka, a učenici viših razreda znanje ispod proseka.

Izvor: Tanjug

Srpski paradoks: Niži razredi natproseèni, viši nepismeni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

veselinka

pre 7 godina

Ovi iz ministarstva obrazovanja,kao da su coravi,glupi,kao da i oni nisu isli u skolu.Deca u Srbiji su prenatrpana nastavnom gnjavazom,traze od njih da uce sve svasta.Te male pametne glave se protive tome,ali gluperde u ministartvu odvajkada nevide deciji bojkot prema onome sto ih stariji teraju da uce.

Igor

pre 7 godina

@(Goxy, 16. januar 2017 20:24)

Slazem se da je mozda gradivo problem ali problem ne treba resavati smanjivanjem casova. Tvoj predlog dovodi do toga da ucenici treba da imaju 2-3 casa dnevno? Po mom misljenju gradivo je previse suvo, samo slova i brojke. Jos u moje vreme sam iz previse predmeta imao problem da vizualizujem neke stvari iz knjiga. Istorija na primer, samo neke godine, samo neki Nemanjici, sve isto a u stvari sve razlicito. Hemija, opet neke formule, neki simboli... Ali kad nastavnik krene da crta elemente, pa kaze ovaj kruzic je H a ovaj O ti onda ukapiras sta je H2O. Zasto recimo u udzbeniku iz geografije mora da stoji da se u kolubari danas iskopa 200 hiljada tona uglja? Sta dete zna koliko je jedna tona? Pored tog podatka moze recimo da stoji da je to dovoljno da se napuni 2000 vagona, ili neki drugi slikovitiji podatak.

Sto se zadnjeg pasusa tice tu se totalno slazem s tobom. Glavni problem je nedostatak vaspitnih mera koje nastavnik ima na raspolaganju. Koji mozak je to mogao da oduzme nastavniku? Da ti kao autoritet nemas nacina da ga ucutkas, da ne smes da mu uzmes telefon. (Nema vracanja posle casa, roditelj da dodje po njega) Da ne smes da mu zavrnes uvo? Za kazne se isto tako totalno slazem, a i visina je umerena, bas nekako kako treba.

miki veliki

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan; pubertet. Nesto detaljniji odgovor; oduzimanje autoriteta nastavnicima te davanje do znanja djacima da njihova (ne)djela redovno prolaze nekaznjeno.
(Scruples, 16. januar 2017 17:56)

@Scruples
šta ste zapeli sa pubertetom, kao da samo u srbiji deca prolaze kroz pubertet.

True Batman Fan

pre 7 godina

To je zbog toga sto deca negde izmedju nizih i visih razreda, gledajici grand paradu, parove i ostalo djubre, shvate da je skola samo gubljenje vremena i da ukoliko zelis da u zivotu budes poznat, biznismen, pevacica, starleta skolu treba da zaobilazis u sirokom luku. Za sve to je, naravno, kriva neslosobna vlast. I ova i prethodna i ona pre nje. Nesposobna da pokrene privredu, uspostavi pravi sistem vrednosti i spreci odliv mozgova iz zemlje. Tuzna prica sa tuznim krajem...

True Batman Fan

pre 7 godina

@Veliki brat

Slazem se u svemu sa Vasim komentarom osim u jednom. Mislim da problem nije bioloske vec socioloske prirode...

Komša

pre 7 godina

Srpski (bilo koji msternji jezik) je nešto najvažnije što dete mora da savlada.Uzmimo samo obično prepričavanje kratke priče - to pomaže da sutra shvatiš suštinu nekog teksta i da to što si shvatio prepričaš svojim rečima.Kako ćeš odgovarati Istoriju,Geografiju,Hemiju,Fiziku ako ne umeš da izdvojiš suštinu i da je objasniš? Kako ćeš učiti strane jezike kad svoj ne znaš? Kako ćeš izbeći nesporazume ako ne umeš na pravi način da kažeš šta želiš,voliš,ne voliš,misliš?

Veliki brat

pre 7 godina

Mozak se razvija do 11-12 godine u biološkom smislu. Deca su tada najaktivnija, dosta se kreću, trče, skaču, pa se u mozgu razvijaju i sinapse za orjentaciju u prostoru. Zato deca kojoj roditelji ne daju mnogo slobode za fizičke aktivnosti, nego ih posade ispred računara ili TV-a, ostaju trapava za ceo život.

Dakle, u prva 4 razreda osnovne škole, dok se mozak biološki razvija, ključno je kroz logičke igre i problemčiće, kao i druge aktivnosti (nastava u prirodi, odlasci u parkove, na obale reka i jezera, učenje o biljkama napolju umesto samo iz knjiga, pravljenje maketa...) razviti kod dece mozak najbolje što je moguće, jer posle toga je kasno i deca će ostati nesposobna da nauče i najosnovnije stvari koje su pre 50 godina deca znala već sa 8 godina.


Već sada imamo otupele srednjoškolce čije su intelektualne sposobnosti manje nego nekada dece u 5. ili 6. razredu, mada ni u osnovnoj školi ne cvetaju ruže.

Pre 40 godina nije bilo mobilnih telefona niti računara, na televiziji je program bio daleko manje nametljiv i poguban nego danas, pa je deci bilo interesantno da iguraju fudbal, košarku, da rade domaći...


Ovo zaglupljivanje nije slučajno, danas je dovoljno 0.1% genijalaca koji će gurati nauku i tehniku, ostali su potrebni samo kao potrošači.

Goxy

pre 7 godina

Radim u prosveti i tacno je da ucitelji ostvaruju bolje rezultate. Problem u visim razredima je u preobimnom gradivu. Tacno je da pubertet ima visok uticaj i da tu pocinje pravi haos ali i nama su ruke vezane. Nema nacina kazniti ucenika za njegove postupke. Najlakse je prozvati ga i dati mu 1. Tu se samo dobija kontraefekat.

Treba saseci gradivo , smanjiti fondove casova iz istorije (sa 2 na 1), matematike (sa 4 na 3) , tehnickog (sa 2 na 1) , hemije (sa 2 na 1) , srpski podeliti na srpski jezik (2) i knjizevnost(1) , biologije (sa 2 na 1+(1 ekologija)) , strane jezike (sa 4 na 2 engleski i 1 drugi jezik) , fizicko (povecati sa 2 na 3 jer je neophodno u mladjem uzrastu) , izbaciti veronauku i gradjansko , uvesti blok nastavu iz informatike (2) i postaviti je kao obaveznu odmah a ne sukcesivno u naredne 4 godine.


Treba uvesti odgovornost roditelja sa novcanim kaznama , 1000din neopravdani , 10000 smanjena ocena iz vladanja, 3000 din za upisivanje u napomenu. Treba kaznjavati i nastavnike u vidu procenta plate. Razredno staresinstvo treba posebno placati iz fonda za kaznjavanje ucenika a ostatak novca za nova nastavna sredstva i nagrade najboljim djacima. Neophodno je uvesti video nadzor u sve ucionice kao dokaz za roditelja i ujedno i opravdanost kazne od strane nastavnika.


To je po meni neki pocetak...

Znati predati znanje

pre 7 godina

Ima svega, ali po meni najveci uticaj na obrazovanje ima nastavni kadar.
Kod mene je to ovako izgledalo: ucitelj bi veoma dobar, a i za nas je to bilo nesto novo, od 5-8 se najvise ucilo i naucilo, nekoliko prilicno strogih profesora, znam da se dosta citalo lektira, mnogo zadataka iz matematike i fizike, fine vjezbice iz hemije...

Srednja skola, gimnazija, katastrofa, jedino je profesor biologije bio zahtjevan, ostalo za cistu 0. Iako sam imao 5 iz matematike i fizike, ne znam da li sam i 1 zadatak prevjezbao kuci, jedino kad sam se spremao za takmicenje is fizike, profesori nekvalitetni i nezainteresovani, ucenici se iz ovih predmeta obicno zadovolje sa 2 ili 3 i to se prepise.
Sto se jezika tice u srednjoj smo nazadovali u odnosu na osnovnu, nazadovao sam i ja prolazio sam 4-5, znanje realno nije bilo ni za 3, nista nisam ucio, izgubljene 4 godine.

Fakultet, gradjevina, katastrofa, iako sam ocekivao mnogo, kontao sam da su dobri predavaci, ipak su to neki doktori..., otprilike kao i srednja skola.
Svaka cast profesorima i asistentima iz matematike 1,2,3 jedini su se trudili i bili potkovani, ali studenti su bili losi i iz tih predmeta, valjda smo se vodili politikom kad se provucem iz vecine predmeta mogu i iz ovih nekoliko.
Vecina profesora na fakultetu se ponasa jako neodgovorno, veliki broj nema ni znanje, dosta ih ima vlastite firme, pa na fax cisto ponekad navrate. Ko moze neka bega vani i obrazuje se.

toma

pre 7 godina

Analiza efekata i kvaliteta nastave fizickog vaspitanja u mladjim razredima je potpuno suprotna tim testiranjima. A na zalost propusteno u oblasti fizicke kulture za razliku od drugih oblasti je nenadoknadivo jer je period od 1.do4.razreda " zlatno doba " za uticaj na psihomotorni razvoj dece a deca ukoliko im roditelji ne obezbede adekvatnu fizicku aktivnost u tom periodu

kolateralna šteta

pre 7 godina

Normalno da bolje povezuju u nižim razredima jer sistem destruktivne reprodukcije milijardu detalja iz 176 predmeta još nije stigao da uništi kreativnost i gipkost prirosnog dečijeg rezonovanja.

vladimir

pre 7 godina

Da li neko zaista misli da je isto raditi sa detetom od recimo 9 godina I sa pubertetlijom od 14 godina ? Roditelji a time I skola imaju najaci uticaj negde do 11-13 godina.Ja kao razredni staresina dobijem odeljenje 5. razreda , do 8. imam prilike da vidim te faze a sve se desava prilicno brzo.Uticaj sredine , mobilni , televizija , drustvene mreze , dokazivanje , hormoni ,izlasci sve se okrene naglavacke.

marko

pre 7 godina

Zasto se bilo ko cudi ovim podacima? Stvar je jednostavna: dok su relativno mala (do deset godina), deca su vecinom orjentisana na kucu i kucnu atmosferu, roditelje, bake i deke, knjige za najmladje, crtace, jednostavne igrice i slicno. Vecini zivot protice bezbrizno, i nije ni cudno sto su fokusirani na skolu i sticanje novih znanja, jer je u tom uzrastu mahom sve zanimljivo.

A onda, kako pocinju da bivaju svesni sta se oko njih dogadja (10 godina i vise) pocinju Zvezde Granda, Parovi, Farma, Veliki brat, mobilni telefoni (koje im roditelji kupuju da bi lecili sopstvene komplekse), internet i drustvene mreze, sapunske serije, nasilje i vulgarnosti na televiziji i neposrednom okruzenju, i jos mnogo sto-sta sto samo za godinu dana preobrati vecinu klinaca u funkcionalno nepismene lencuge koji misle samo na izlaske i novac.

Moja supruga predaje u srednjoj skoli. Da li znate da u razredu ima devojku (prvi srednje) koja NE ZNA da gleda na casovnik sa kazaljkama. Kaze, ne treba joj, kad ima moblini telefon na kome pise vreme "u brojevima".

Sve u svemu, sistem obrazovanja moze samo delimicno biti kriv. Najvecu krivicu snose roditelji, a to su upravo one generacije rodjene neposredno pred pocetak haosa na Balkanu. Nije ni cudo.

Pop

pre 7 godina

Zato sto čim malo odrastu sistem ih ispušta iz ruku i gotovo. Program je katastrofa, nastavnici nestručni itd... alkohol, pljuge... droge, huligani...

Džoni

pre 7 godina

Gradivo postaje preobilno, nerazumljivo i dosadno, sa puno besmislenih informacija koje decu odbijaju od škole pa počinje bežanje sa takvih časova, nepažnja na nastavi i sl. Osnovna škola treba deci da usadi što šire obrazovanje kroz skoro zabavu i da im proširi interesovanja da bi pri upisu u srednju znali šta žele i da se u srednjoj usko specijalizuju za izabrana zanimanja. Verujem da nikome nije zanimljivo da buba na pamet koliko SAD iskopaju rude gvožđa za godinu dana u tonama i slične gluposti!?!

Saša

pre 7 godina

U PETOM razredu cela priča sa obrazovanjem se ozbiljno načinje a od početka srednje škole obrazovanje postaje veoma problematično. Verujem da je zasluga nastavnog osoblja manja od 50% ako se pitamo zašto to tako biva. Nametnut poremećeni sistem vrednosi u društvu tu pokazuje efekte i povećanje gledanosti farmi, parova, grandova... u tom grmu leži zec. Deca su dobra ali male su šanse ovo da eskiviraju. Pa vi vidite...

s kv

pre 7 godina

To nije tako jednostavno, a ni sasvim tačno. Radim u dve osnovne škole, u jednoj od prvog do osmog razreda saradjuju svi činioci školskog života, dok u drugoj učiteljice zevaju napolju dok su deca u učionici, pojedini ne znaju ni da pišu u petom razredu, a kamoli da povezuju gradivo, uvek su najpametnije i za sve se samo one pitaju. Roditelji i kolege nastavnici su po njima nepotrebni.....
Prema tome, zavisi od direktora, a on zavisi od uprave, a oni od ministarstva, itd...

Scruples

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan; pubertet. Nesto detaljniji odgovor; oduzimanje autoriteta nastavnicima te davanje do znanja djacima da njihova (ne)djela redovno prolaze nekaznjeno.

kolateralna šteta

pre 7 godina

Normalno da bolje povezuju u nižim razredima jer sistem destruktivne reprodukcije milijardu detalja iz 176 predmeta još nije stigao da uništi kreativnost i gipkost prirosnog dečijeg rezonovanja.

Scruples

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan; pubertet. Nesto detaljniji odgovor; oduzimanje autoriteta nastavnicima te davanje do znanja djacima da njihova (ne)djela redovno prolaze nekaznjeno.

marko

pre 7 godina

Zasto se bilo ko cudi ovim podacima? Stvar je jednostavna: dok su relativno mala (do deset godina), deca su vecinom orjentisana na kucu i kucnu atmosferu, roditelje, bake i deke, knjige za najmladje, crtace, jednostavne igrice i slicno. Vecini zivot protice bezbrizno, i nije ni cudno sto su fokusirani na skolu i sticanje novih znanja, jer je u tom uzrastu mahom sve zanimljivo.

A onda, kako pocinju da bivaju svesni sta se oko njih dogadja (10 godina i vise) pocinju Zvezde Granda, Parovi, Farma, Veliki brat, mobilni telefoni (koje im roditelji kupuju da bi lecili sopstvene komplekse), internet i drustvene mreze, sapunske serije, nasilje i vulgarnosti na televiziji i neposrednom okruzenju, i jos mnogo sto-sta sto samo za godinu dana preobrati vecinu klinaca u funkcionalno nepismene lencuge koji misle samo na izlaske i novac.

Moja supruga predaje u srednjoj skoli. Da li znate da u razredu ima devojku (prvi srednje) koja NE ZNA da gleda na casovnik sa kazaljkama. Kaze, ne treba joj, kad ima moblini telefon na kome pise vreme "u brojevima".

Sve u svemu, sistem obrazovanja moze samo delimicno biti kriv. Najvecu krivicu snose roditelji, a to su upravo one generacije rodjene neposredno pred pocetak haosa na Balkanu. Nije ni cudo.

vladimir

pre 7 godina

Da li neko zaista misli da je isto raditi sa detetom od recimo 9 godina I sa pubertetlijom od 14 godina ? Roditelji a time I skola imaju najaci uticaj negde do 11-13 godina.Ja kao razredni staresina dobijem odeljenje 5. razreda , do 8. imam prilike da vidim te faze a sve se desava prilicno brzo.Uticaj sredine , mobilni , televizija , drustvene mreze , dokazivanje , hormoni ,izlasci sve se okrene naglavacke.

Pop

pre 7 godina

Zato sto čim malo odrastu sistem ih ispušta iz ruku i gotovo. Program je katastrofa, nastavnici nestručni itd... alkohol, pljuge... droge, huligani...

Saša

pre 7 godina

U PETOM razredu cela priča sa obrazovanjem se ozbiljno načinje a od početka srednje škole obrazovanje postaje veoma problematično. Verujem da je zasluga nastavnog osoblja manja od 50% ako se pitamo zašto to tako biva. Nametnut poremećeni sistem vrednosi u društvu tu pokazuje efekte i povećanje gledanosti farmi, parova, grandova... u tom grmu leži zec. Deca su dobra ali male su šanse ovo da eskiviraju. Pa vi vidite...

s kv

pre 7 godina

To nije tako jednostavno, a ni sasvim tačno. Radim u dve osnovne škole, u jednoj od prvog do osmog razreda saradjuju svi činioci školskog života, dok u drugoj učiteljice zevaju napolju dok su deca u učionici, pojedini ne znaju ni da pišu u petom razredu, a kamoli da povezuju gradivo, uvek su najpametnije i za sve se samo one pitaju. Roditelji i kolege nastavnici su po njima nepotrebni.....
Prema tome, zavisi od direktora, a on zavisi od uprave, a oni od ministarstva, itd...

Džoni

pre 7 godina

Gradivo postaje preobilno, nerazumljivo i dosadno, sa puno besmislenih informacija koje decu odbijaju od škole pa počinje bežanje sa takvih časova, nepažnja na nastavi i sl. Osnovna škola treba deci da usadi što šire obrazovanje kroz skoro zabavu i da im proširi interesovanja da bi pri upisu u srednju znali šta žele i da se u srednjoj usko specijalizuju za izabrana zanimanja. Verujem da nikome nije zanimljivo da buba na pamet koliko SAD iskopaju rude gvožđa za godinu dana u tonama i slične gluposti!?!

toma

pre 7 godina

Analiza efekata i kvaliteta nastave fizickog vaspitanja u mladjim razredima je potpuno suprotna tim testiranjima. A na zalost propusteno u oblasti fizicke kulture za razliku od drugih oblasti je nenadoknadivo jer je period od 1.do4.razreda " zlatno doba " za uticaj na psihomotorni razvoj dece a deca ukoliko im roditelji ne obezbede adekvatnu fizicku aktivnost u tom periodu

Znati predati znanje

pre 7 godina

Ima svega, ali po meni najveci uticaj na obrazovanje ima nastavni kadar.
Kod mene je to ovako izgledalo: ucitelj bi veoma dobar, a i za nas je to bilo nesto novo, od 5-8 se najvise ucilo i naucilo, nekoliko prilicno strogih profesora, znam da se dosta citalo lektira, mnogo zadataka iz matematike i fizike, fine vjezbice iz hemije...

Srednja skola, gimnazija, katastrofa, jedino je profesor biologije bio zahtjevan, ostalo za cistu 0. Iako sam imao 5 iz matematike i fizike, ne znam da li sam i 1 zadatak prevjezbao kuci, jedino kad sam se spremao za takmicenje is fizike, profesori nekvalitetni i nezainteresovani, ucenici se iz ovih predmeta obicno zadovolje sa 2 ili 3 i to se prepise.
Sto se jezika tice u srednjoj smo nazadovali u odnosu na osnovnu, nazadovao sam i ja prolazio sam 4-5, znanje realno nije bilo ni za 3, nista nisam ucio, izgubljene 4 godine.

Fakultet, gradjevina, katastrofa, iako sam ocekivao mnogo, kontao sam da su dobri predavaci, ipak su to neki doktori..., otprilike kao i srednja skola.
Svaka cast profesorima i asistentima iz matematike 1,2,3 jedini su se trudili i bili potkovani, ali studenti su bili losi i iz tih predmeta, valjda smo se vodili politikom kad se provucem iz vecine predmeta mogu i iz ovih nekoliko.
Vecina profesora na fakultetu se ponasa jako neodgovorno, veliki broj nema ni znanje, dosta ih ima vlastite firme, pa na fax cisto ponekad navrate. Ko moze neka bega vani i obrazuje se.

Komša

pre 7 godina

Srpski (bilo koji msternji jezik) je nešto najvažnije što dete mora da savlada.Uzmimo samo obično prepričavanje kratke priče - to pomaže da sutra shvatiš suštinu nekog teksta i da to što si shvatio prepričaš svojim rečima.Kako ćeš odgovarati Istoriju,Geografiju,Hemiju,Fiziku ako ne umeš da izdvojiš suštinu i da je objasniš? Kako ćeš učiti strane jezike kad svoj ne znaš? Kako ćeš izbeći nesporazume ako ne umeš na pravi način da kažeš šta želiš,voliš,ne voliš,misliš?

Veliki brat

pre 7 godina

Mozak se razvija do 11-12 godine u biološkom smislu. Deca su tada najaktivnija, dosta se kreću, trče, skaču, pa se u mozgu razvijaju i sinapse za orjentaciju u prostoru. Zato deca kojoj roditelji ne daju mnogo slobode za fizičke aktivnosti, nego ih posade ispred računara ili TV-a, ostaju trapava za ceo život.

Dakle, u prva 4 razreda osnovne škole, dok se mozak biološki razvija, ključno je kroz logičke igre i problemčiće, kao i druge aktivnosti (nastava u prirodi, odlasci u parkove, na obale reka i jezera, učenje o biljkama napolju umesto samo iz knjiga, pravljenje maketa...) razviti kod dece mozak najbolje što je moguće, jer posle toga je kasno i deca će ostati nesposobna da nauče i najosnovnije stvari koje su pre 50 godina deca znala već sa 8 godina.


Već sada imamo otupele srednjoškolce čije su intelektualne sposobnosti manje nego nekada dece u 5. ili 6. razredu, mada ni u osnovnoj školi ne cvetaju ruže.

Pre 40 godina nije bilo mobilnih telefona niti računara, na televiziji je program bio daleko manje nametljiv i poguban nego danas, pa je deci bilo interesantno da iguraju fudbal, košarku, da rade domaći...


Ovo zaglupljivanje nije slučajno, danas je dovoljno 0.1% genijalaca koji će gurati nauku i tehniku, ostali su potrebni samo kao potrošači.

True Batman Fan

pre 7 godina

To je zbog toga sto deca negde izmedju nizih i visih razreda, gledajici grand paradu, parove i ostalo djubre, shvate da je skola samo gubljenje vremena i da ukoliko zelis da u zivotu budes poznat, biznismen, pevacica, starleta skolu treba da zaobilazis u sirokom luku. Za sve to je, naravno, kriva neslosobna vlast. I ova i prethodna i ona pre nje. Nesposobna da pokrene privredu, uspostavi pravi sistem vrednosti i spreci odliv mozgova iz zemlje. Tuzna prica sa tuznim krajem...

Goxy

pre 7 godina

Radim u prosveti i tacno je da ucitelji ostvaruju bolje rezultate. Problem u visim razredima je u preobimnom gradivu. Tacno je da pubertet ima visok uticaj i da tu pocinje pravi haos ali i nama su ruke vezane. Nema nacina kazniti ucenika za njegove postupke. Najlakse je prozvati ga i dati mu 1. Tu se samo dobija kontraefekat.

Treba saseci gradivo , smanjiti fondove casova iz istorije (sa 2 na 1), matematike (sa 4 na 3) , tehnickog (sa 2 na 1) , hemije (sa 2 na 1) , srpski podeliti na srpski jezik (2) i knjizevnost(1) , biologije (sa 2 na 1+(1 ekologija)) , strane jezike (sa 4 na 2 engleski i 1 drugi jezik) , fizicko (povecati sa 2 na 3 jer je neophodno u mladjem uzrastu) , izbaciti veronauku i gradjansko , uvesti blok nastavu iz informatike (2) i postaviti je kao obaveznu odmah a ne sukcesivno u naredne 4 godine.


Treba uvesti odgovornost roditelja sa novcanim kaznama , 1000din neopravdani , 10000 smanjena ocena iz vladanja, 3000 din za upisivanje u napomenu. Treba kaznjavati i nastavnike u vidu procenta plate. Razredno staresinstvo treba posebno placati iz fonda za kaznjavanje ucenika a ostatak novca za nova nastavna sredstva i nagrade najboljim djacima. Neophodno je uvesti video nadzor u sve ucionice kao dokaz za roditelja i ujedno i opravdanost kazne od strane nastavnika.


To je po meni neki pocetak...

True Batman Fan

pre 7 godina

@Veliki brat

Slazem se u svemu sa Vasim komentarom osim u jednom. Mislim da problem nije bioloske vec socioloske prirode...

miki veliki

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan; pubertet. Nesto detaljniji odgovor; oduzimanje autoriteta nastavnicima te davanje do znanja djacima da njihova (ne)djela redovno prolaze nekaznjeno.
(Scruples, 16. januar 2017 17:56)

@Scruples
šta ste zapeli sa pubertetom, kao da samo u srbiji deca prolaze kroz pubertet.

Igor

pre 7 godina

@(Goxy, 16. januar 2017 20:24)

Slazem se da je mozda gradivo problem ali problem ne treba resavati smanjivanjem casova. Tvoj predlog dovodi do toga da ucenici treba da imaju 2-3 casa dnevno? Po mom misljenju gradivo je previse suvo, samo slova i brojke. Jos u moje vreme sam iz previse predmeta imao problem da vizualizujem neke stvari iz knjiga. Istorija na primer, samo neke godine, samo neki Nemanjici, sve isto a u stvari sve razlicito. Hemija, opet neke formule, neki simboli... Ali kad nastavnik krene da crta elemente, pa kaze ovaj kruzic je H a ovaj O ti onda ukapiras sta je H2O. Zasto recimo u udzbeniku iz geografije mora da stoji da se u kolubari danas iskopa 200 hiljada tona uglja? Sta dete zna koliko je jedna tona? Pored tog podatka moze recimo da stoji da je to dovoljno da se napuni 2000 vagona, ili neki drugi slikovitiji podatak.

Sto se zadnjeg pasusa tice tu se totalno slazem s tobom. Glavni problem je nedostatak vaspitnih mera koje nastavnik ima na raspolaganju. Koji mozak je to mogao da oduzme nastavniku? Da ti kao autoritet nemas nacina da ga ucutkas, da ne smes da mu uzmes telefon. (Nema vracanja posle casa, roditelj da dodje po njega) Da ne smes da mu zavrnes uvo? Za kazne se isto tako totalno slazem, a i visina je umerena, bas nekako kako treba.

veselinka

pre 7 godina

Ovi iz ministarstva obrazovanja,kao da su coravi,glupi,kao da i oni nisu isli u skolu.Deca u Srbiji su prenatrpana nastavnom gnjavazom,traze od njih da uce sve svasta.Te male pametne glave se protive tome,ali gluperde u ministartvu odvajkada nevide deciji bojkot prema onome sto ih stariji teraju da uce.

Džoni

pre 7 godina

Gradivo postaje preobilno, nerazumljivo i dosadno, sa puno besmislenih informacija koje decu odbijaju od škole pa počinje bežanje sa takvih časova, nepažnja na nastavi i sl. Osnovna škola treba deci da usadi što šire obrazovanje kroz skoro zabavu i da im proširi interesovanja da bi pri upisu u srednju znali šta žele i da se u srednjoj usko specijalizuju za izabrana zanimanja. Verujem da nikome nije zanimljivo da buba na pamet koliko SAD iskopaju rude gvožđa za godinu dana u tonama i slične gluposti!?!

Goxy

pre 7 godina

Radim u prosveti i tacno je da ucitelji ostvaruju bolje rezultate. Problem u visim razredima je u preobimnom gradivu. Tacno je da pubertet ima visok uticaj i da tu pocinje pravi haos ali i nama su ruke vezane. Nema nacina kazniti ucenika za njegove postupke. Najlakse je prozvati ga i dati mu 1. Tu se samo dobija kontraefekat.

Treba saseci gradivo , smanjiti fondove casova iz istorije (sa 2 na 1), matematike (sa 4 na 3) , tehnickog (sa 2 na 1) , hemije (sa 2 na 1) , srpski podeliti na srpski jezik (2) i knjizevnost(1) , biologije (sa 2 na 1+(1 ekologija)) , strane jezike (sa 4 na 2 engleski i 1 drugi jezik) , fizicko (povecati sa 2 na 3 jer je neophodno u mladjem uzrastu) , izbaciti veronauku i gradjansko , uvesti blok nastavu iz informatike (2) i postaviti je kao obaveznu odmah a ne sukcesivno u naredne 4 godine.


Treba uvesti odgovornost roditelja sa novcanim kaznama , 1000din neopravdani , 10000 smanjena ocena iz vladanja, 3000 din za upisivanje u napomenu. Treba kaznjavati i nastavnike u vidu procenta plate. Razredno staresinstvo treba posebno placati iz fonda za kaznjavanje ucenika a ostatak novca za nova nastavna sredstva i nagrade najboljim djacima. Neophodno je uvesti video nadzor u sve ucionice kao dokaz za roditelja i ujedno i opravdanost kazne od strane nastavnika.


To je po meni neki pocetak...

Scruples

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan; pubertet. Nesto detaljniji odgovor; oduzimanje autoriteta nastavnicima te davanje do znanja djacima da njihova (ne)djela redovno prolaze nekaznjeno.

Pop

pre 7 godina

Zato sto čim malo odrastu sistem ih ispušta iz ruku i gotovo. Program je katastrofa, nastavnici nestručni itd... alkohol, pljuge... droge, huligani...

Znati predati znanje

pre 7 godina

Ima svega, ali po meni najveci uticaj na obrazovanje ima nastavni kadar.
Kod mene je to ovako izgledalo: ucitelj bi veoma dobar, a i za nas je to bilo nesto novo, od 5-8 se najvise ucilo i naucilo, nekoliko prilicno strogih profesora, znam da se dosta citalo lektira, mnogo zadataka iz matematike i fizike, fine vjezbice iz hemije...

Srednja skola, gimnazija, katastrofa, jedino je profesor biologije bio zahtjevan, ostalo za cistu 0. Iako sam imao 5 iz matematike i fizike, ne znam da li sam i 1 zadatak prevjezbao kuci, jedino kad sam se spremao za takmicenje is fizike, profesori nekvalitetni i nezainteresovani, ucenici se iz ovih predmeta obicno zadovolje sa 2 ili 3 i to se prepise.
Sto se jezika tice u srednjoj smo nazadovali u odnosu na osnovnu, nazadovao sam i ja prolazio sam 4-5, znanje realno nije bilo ni za 3, nista nisam ucio, izgubljene 4 godine.

Fakultet, gradjevina, katastrofa, iako sam ocekivao mnogo, kontao sam da su dobri predavaci, ipak su to neki doktori..., otprilike kao i srednja skola.
Svaka cast profesorima i asistentima iz matematike 1,2,3 jedini su se trudili i bili potkovani, ali studenti su bili losi i iz tih predmeta, valjda smo se vodili politikom kad se provucem iz vecine predmeta mogu i iz ovih nekoliko.
Vecina profesora na fakultetu se ponasa jako neodgovorno, veliki broj nema ni znanje, dosta ih ima vlastite firme, pa na fax cisto ponekad navrate. Ko moze neka bega vani i obrazuje se.

kolateralna šteta

pre 7 godina

Normalno da bolje povezuju u nižim razredima jer sistem destruktivne reprodukcije milijardu detalja iz 176 predmeta još nije stigao da uništi kreativnost i gipkost prirosnog dečijeg rezonovanja.

marko

pre 7 godina

Zasto se bilo ko cudi ovim podacima? Stvar je jednostavna: dok su relativno mala (do deset godina), deca su vecinom orjentisana na kucu i kucnu atmosferu, roditelje, bake i deke, knjige za najmladje, crtace, jednostavne igrice i slicno. Vecini zivot protice bezbrizno, i nije ni cudno sto su fokusirani na skolu i sticanje novih znanja, jer je u tom uzrastu mahom sve zanimljivo.

A onda, kako pocinju da bivaju svesni sta se oko njih dogadja (10 godina i vise) pocinju Zvezde Granda, Parovi, Farma, Veliki brat, mobilni telefoni (koje im roditelji kupuju da bi lecili sopstvene komplekse), internet i drustvene mreze, sapunske serije, nasilje i vulgarnosti na televiziji i neposrednom okruzenju, i jos mnogo sto-sta sto samo za godinu dana preobrati vecinu klinaca u funkcionalno nepismene lencuge koji misle samo na izlaske i novac.

Moja supruga predaje u srednjoj skoli. Da li znate da u razredu ima devojku (prvi srednje) koja NE ZNA da gleda na casovnik sa kazaljkama. Kaze, ne treba joj, kad ima moblini telefon na kome pise vreme "u brojevima".

Sve u svemu, sistem obrazovanja moze samo delimicno biti kriv. Najvecu krivicu snose roditelji, a to su upravo one generacije rodjene neposredno pred pocetak haosa na Balkanu. Nije ni cudo.

toma

pre 7 godina

Analiza efekata i kvaliteta nastave fizickog vaspitanja u mladjim razredima je potpuno suprotna tim testiranjima. A na zalost propusteno u oblasti fizicke kulture za razliku od drugih oblasti je nenadoknadivo jer je period od 1.do4.razreda " zlatno doba " za uticaj na psihomotorni razvoj dece a deca ukoliko im roditelji ne obezbede adekvatnu fizicku aktivnost u tom periodu

vladimir

pre 7 godina

Da li neko zaista misli da je isto raditi sa detetom od recimo 9 godina I sa pubertetlijom od 14 godina ? Roditelji a time I skola imaju najaci uticaj negde do 11-13 godina.Ja kao razredni staresina dobijem odeljenje 5. razreda , do 8. imam prilike da vidim te faze a sve se desava prilicno brzo.Uticaj sredine , mobilni , televizija , drustvene mreze , dokazivanje , hormoni ,izlasci sve se okrene naglavacke.

Veliki brat

pre 7 godina

Mozak se razvija do 11-12 godine u biološkom smislu. Deca su tada najaktivnija, dosta se kreću, trče, skaču, pa se u mozgu razvijaju i sinapse za orjentaciju u prostoru. Zato deca kojoj roditelji ne daju mnogo slobode za fizičke aktivnosti, nego ih posade ispred računara ili TV-a, ostaju trapava za ceo život.

Dakle, u prva 4 razreda osnovne škole, dok se mozak biološki razvija, ključno je kroz logičke igre i problemčiće, kao i druge aktivnosti (nastava u prirodi, odlasci u parkove, na obale reka i jezera, učenje o biljkama napolju umesto samo iz knjiga, pravljenje maketa...) razviti kod dece mozak najbolje što je moguće, jer posle toga je kasno i deca će ostati nesposobna da nauče i najosnovnije stvari koje su pre 50 godina deca znala već sa 8 godina.


Već sada imamo otupele srednjoškolce čije su intelektualne sposobnosti manje nego nekada dece u 5. ili 6. razredu, mada ni u osnovnoj školi ne cvetaju ruže.

Pre 40 godina nije bilo mobilnih telefona niti računara, na televiziji je program bio daleko manje nametljiv i poguban nego danas, pa je deci bilo interesantno da iguraju fudbal, košarku, da rade domaći...


Ovo zaglupljivanje nije slučajno, danas je dovoljno 0.1% genijalaca koji će gurati nauku i tehniku, ostali su potrebni samo kao potrošači.

Saša

pre 7 godina

U PETOM razredu cela priča sa obrazovanjem se ozbiljno načinje a od početka srednje škole obrazovanje postaje veoma problematično. Verujem da je zasluga nastavnog osoblja manja od 50% ako se pitamo zašto to tako biva. Nametnut poremećeni sistem vrednosi u društvu tu pokazuje efekte i povećanje gledanosti farmi, parova, grandova... u tom grmu leži zec. Deca su dobra ali male su šanse ovo da eskiviraju. Pa vi vidite...

s kv

pre 7 godina

To nije tako jednostavno, a ni sasvim tačno. Radim u dve osnovne škole, u jednoj od prvog do osmog razreda saradjuju svi činioci školskog života, dok u drugoj učiteljice zevaju napolju dok su deca u učionici, pojedini ne znaju ni da pišu u petom razredu, a kamoli da povezuju gradivo, uvek su najpametnije i za sve se samo one pitaju. Roditelji i kolege nastavnici su po njima nepotrebni.....
Prema tome, zavisi od direktora, a on zavisi od uprave, a oni od ministarstva, itd...

Komša

pre 7 godina

Srpski (bilo koji msternji jezik) je nešto najvažnije što dete mora da savlada.Uzmimo samo obično prepričavanje kratke priče - to pomaže da sutra shvatiš suštinu nekog teksta i da to što si shvatio prepričaš svojim rečima.Kako ćeš odgovarati Istoriju,Geografiju,Hemiju,Fiziku ako ne umeš da izdvojiš suštinu i da je objasniš? Kako ćeš učiti strane jezike kad svoj ne znaš? Kako ćeš izbeći nesporazume ako ne umeš na pravi način da kažeš šta želiš,voliš,ne voliš,misliš?

True Batman Fan

pre 7 godina

To je zbog toga sto deca negde izmedju nizih i visih razreda, gledajici grand paradu, parove i ostalo djubre, shvate da je skola samo gubljenje vremena i da ukoliko zelis da u zivotu budes poznat, biznismen, pevacica, starleta skolu treba da zaobilazis u sirokom luku. Za sve to je, naravno, kriva neslosobna vlast. I ova i prethodna i ona pre nje. Nesposobna da pokrene privredu, uspostavi pravi sistem vrednosti i spreci odliv mozgova iz zemlje. Tuzna prica sa tuznim krajem...

True Batman Fan

pre 7 godina

@Veliki brat

Slazem se u svemu sa Vasim komentarom osim u jednom. Mislim da problem nije bioloske vec socioloske prirode...

miki veliki

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan; pubertet. Nesto detaljniji odgovor; oduzimanje autoriteta nastavnicima te davanje do znanja djacima da njihova (ne)djela redovno prolaze nekaznjeno.
(Scruples, 16. januar 2017 17:56)

@Scruples
šta ste zapeli sa pubertetom, kao da samo u srbiji deca prolaze kroz pubertet.

Igor

pre 7 godina

@(Goxy, 16. januar 2017 20:24)

Slazem se da je mozda gradivo problem ali problem ne treba resavati smanjivanjem casova. Tvoj predlog dovodi do toga da ucenici treba da imaju 2-3 casa dnevno? Po mom misljenju gradivo je previse suvo, samo slova i brojke. Jos u moje vreme sam iz previse predmeta imao problem da vizualizujem neke stvari iz knjiga. Istorija na primer, samo neke godine, samo neki Nemanjici, sve isto a u stvari sve razlicito. Hemija, opet neke formule, neki simboli... Ali kad nastavnik krene da crta elemente, pa kaze ovaj kruzic je H a ovaj O ti onda ukapiras sta je H2O. Zasto recimo u udzbeniku iz geografije mora da stoji da se u kolubari danas iskopa 200 hiljada tona uglja? Sta dete zna koliko je jedna tona? Pored tog podatka moze recimo da stoji da je to dovoljno da se napuni 2000 vagona, ili neki drugi slikovitiji podatak.

Sto se zadnjeg pasusa tice tu se totalno slazem s tobom. Glavni problem je nedostatak vaspitnih mera koje nastavnik ima na raspolaganju. Koji mozak je to mogao da oduzme nastavniku? Da ti kao autoritet nemas nacina da ga ucutkas, da ne smes da mu uzmes telefon. (Nema vracanja posle casa, roditelj da dodje po njega) Da ne smes da mu zavrnes uvo? Za kazne se isto tako totalno slazem, a i visina je umerena, bas nekako kako treba.

veselinka

pre 7 godina

Ovi iz ministarstva obrazovanja,kao da su coravi,glupi,kao da i oni nisu isli u skolu.Deca u Srbiji su prenatrpana nastavnom gnjavazom,traze od njih da uce sve svasta.Te male pametne glave se protive tome,ali gluperde u ministartvu odvajkada nevide deciji bojkot prema onome sto ih stariji teraju da uce.