Subota, 07.01.2017.

21:12

Revolucionarna ideja iz Ljubljane – kako podeliti Evropu?

Ideju slovenačkog predsednika Boruta Pahora o regionalizaciji EU u ljubljanskom "Delu" je razradio Dimitrij Rupel, dugogodišnji bivši šef diplomatije.

Izvor: Tanjug

Revolucionarna ideja iz Ljubljane – kako podeliti Evropu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Ћезо рца

pre 7 godina

Slovenija glavni pokretac razbijanja Jugoslavije a sada i Evropske unije.
(pivr, 08. januar 2017 09:47)

Нека им је са срећом... Дај Боже да и овај посао обаве како ваља.

bogdan trojkaš

pre 7 godina

Istorija nije slučajna.Niko nije dovoljno pametan da predvidi budućnost, pa ni Slovenac, poluinteligent, Dimitrije Rupel.
Pametnije bi bilo da smišlja rešenje za migracionu krizu i da ostavi Rusiju i Putina na miru.Oni nikog ne ugrožavaju. Samo se brane od zapadnih fazona da kroz Ukrajinu stignu tamo gde ni Napoleon ni Hitler nisu mogli.

кобасица

pre 7 godina

Онда додати још регионалне скупштине. Свака са по 200 посланика, 200 преводица, 200 административних радника, 200 теткица и то по држави.

ludi_milojko

pre 7 godina

Treba ukinuti sve države i ostaviti samo Evropu kao celinu, sa jednim ustavom, zastavom i pasošem, jednom vojskom i ostalim sigurnostnim segnentima...
(EU citizen, 07. januar 2017 22:48)

i za himnu te nove drzave usvojiti pesmu od Branka Kockice:
"U svetu postoji jedno carstvo,
u njemu caruje drugarstvo,
u njemu je sve lepo,
u njemu je sve nezno,
u njemu se sve raduje.
Tamo su kuce od cokolade,
a prozori su od marmelade..."

hehe

pre 7 godina

Slaba Srbija-Jaka Jugoslavija
Jaka Srbija-Slaba Jugoslavija
Jaka Nemacka - Slaba EU
Slaba Nemacka - Jaka Eu
KAd je Srbija odlucila da upadne u centralni monetarni sistem - raspala se YU. Kada i ako Nemacka odluci slicno - sledi raspad EU na ovo što Slovenci sada predlažu.
Sve je u novcu, druge ideje su sporedne.

dragan

pre 7 godina

Treba u svim članicama unije ukinuti*predednike republika,vlade,parlamenta tek onda će EY napredivati.Taj model u SAD funkcioniše već više od 100g.

Milan

pre 7 godina

Kakva naklapanja. Nivo opštinski odbor KP Crne Gore iz Rožaja piše odgovor Staljinu.A ne znamo ni šta o ovome misli Jelko Kacin, profesor marksizma iz slovenačkih brda...

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

@dusanmal
Druze to je sustina sto si rekao stim da EU to sve dobro zna ali tehnokrate nece dati fotelje sve do raspada isto kao u SSSRu.

Deks

pre 7 godina

Apsurdna je ta ideja. Evropska Unija je stvorena da bi ujedinila sve Evropljane a ne da bi ih razvojila. Takve podele bi jedino bile realne kada EU ne bi postojala a upravo je EU i stvorena da ne bi bilo podela. Skandalozno je da tako nešto predlaže predsednik jedne EU zemlje.

BWresident

pre 7 godina

United states of Europe je jedino i najbolje resenje. Vreme je ds pocne da se budi evropski patriotizam!

Bez granica, jedna drzava, jedan narod, Sjedinjene Evropske Drzave!

petar

pre 7 godina

a slovenci kao i ranije - samo da sebe nekako od svojih uzdignu vise - i da se nekako uspostave klase - protiv cega ce objektivno biti svi (bogati da bi se to maskiralo a siromasni da ne bi zvanicno postali jevtina radna snaga)

dr Betruger

pre 7 godina

Već viđeno. Raspadu Jugolsavije su prethodile slične ideje koje su isti akteri tada plasirali kroz časopis "Mladinu", o podeli Jugolsavije na Zapadnu (Bosna, Slovenija i Hrvatska) i Istočnu Jugoslaviju (Srbija, Makedonija i Crna Gora). Očigledno da je EU na staklenim nogama, a maratonci (opet) trče počasni krug.

Neko123

pre 7 godina

Eh a ja sam tipovao da ce EU da uniste Hrvati. Mada ko zna, ima vremena i da se oni istaknu. Za 10 godina ce i Slovenci i Hrvati da kazu da nikad nisu ni hteli da udju

Joe Nice

pre 7 godina

Slovenac, ne širi se mnogo s predlozima. Završićeš svakako u istočnom bloku ali onom Putinovom ili ko god tada bude bio na vlasti. Bićemo svedoci velike podele, ne Evrope, već celog sveta! Samo sudarom dva svetska geopolitička polariteta može doći do uspostavljanja novog svetskog poretka na čemu se, nažalost, već vekovima unazad intenzivno radi.

Срча свуда

pre 7 godina

Odlična ideja. Podjela u pet unija i da nad njima postoji jedna Nad Unija koja bi bila član Ujedinjenih nacija. Porez na dodatnu vrijednost da bude 21.7% radnim danima i 17.7% vikendima. Esperanto pisan ćirilicom da bude zvanični jezik.

cobo

pre 7 godina

Putin je bio letos u Sloveniji i oni su dobili direktivu.
Dok se ne dozvoli slobodno kretanje ruskih vojnika po evropi i potpuni imunitet nece biti mira.A svi gasovodi moraju da dozvole nesmetan protok ruskog gasa .Jednostavno :)

Ista meta, isto odstojanje

pre 7 godina

A kad pogledaš sliku Evrope iz istorijsko-kulturološke perspektive, vidiš da se sve svodi na sveto rimsko carstvo levo, Vizantija desno.

Rupel ko Zmago

pre 7 godina

Rupelovi pusti snovi i ništa više. A "podjela" mu je baš turbo kompleksaška. Hrvatsku iz čitave "austor-ugarske" regije gurnuo među pravoslavne zemlje s kojima nikad ništa nije imala, niti bila ikad s njima povezana (Bugarska, Rumunjska). Slovenski nacionalist to radi zbog Savudrijske vale i zato što Hrvati ne puštaju Slovencima svoj teritorij već traže podjelu zaljeva pravedno i po međunarodnom pravu a to je sredinom zaljeva. Slovenci silom hoće da crta razgraničenja ide praktično uz hrvatsku obalu i da čitav zaljev pripadne Sloveniji. To je pozadina Rupelove smiješne podjele. Osim toga Hrvatska je pridružena članica Višegradske skupine a Slovenija nije.

domacin

pre 7 godina

Ne bi da pametujem ali mislim da ce se EU vrlo brzo podeliti u dva bloka i to Severni i Mediteranski.
Severni blok ili ti Nemacko carstvo : Nemacka, Skandinavske i Balticke zemlje, Holandija, deo Belgije, Austrija, Ceska, Slovacka, Poljska, Madzarska, Rumunija i Bugarska.
Mediteranski blok ili ti Francusko carstvo : Francuska, Spanija, Portugal, deo Belgije, Italija, Slovenija, Hrvatska, Grcka i Kipar.

Mojca srpkinja

pre 7 godina

Slovenacki politicari imaju istancan refleks da prvi napustaju brod koji ima neki problem. Oni plove samo na bogatim i luksuznim brodovima, a na prvi znak nestasice ili kvara reaguju refleksno i beze sto dalje. E evropljanji koga ste sve vi naprimali u EU. Inace Rupel je uspesno sasluzivao u razbijanju SFRJ, pa mu ovo dodje kao deja vu.

NN

pre 7 godina

EU i evro ce opstati sve dok Nemacka ne presece tj dok ne izmere da im vise gubitaka donosi EU i evro sve dok je obratno EU i evro ce odolevati. Videli smo da sto je slabija EU ekonomski to je jaca Nemacka i obratno.

bbb

pre 7 godina

Slovenci su ekspreti za ovo pitanja , isto tako su predlagali i podelu SFRJ na 2 dela pa bi jednu cinile Slovenija , Hrvatska i BiH a drugu Srbija, Crna Gora i Makedonija.

EU citizen

pre 7 godina

Treba ukinuti sve države i ostaviti samo Evropu kao celinu, sa jednim ustavom, zastavom i pasošem, jednom vojskom i ostalim sigurnostnim segnentima te zajedničkom unutrašnjom, spoljnom, ekonomskom i socialnom politikom. Sadašnje nacionalne i verske razlike svesti na beznačajni nivo za ličnu upotrebu.To je prava Evropa i jedino održiva, sve ostalo je putinizacija koja vodi njenom raspadu a koga putko jedva čeka.

bradonja

pre 7 godina

ni manje zemlje ni vecih ideja a ni sebicluka se nisu nikada stideli. samo sto su usli u zajednicu poznatu kao Evropska UNIJA, sada imaju ideju kako da je razjedine. to su probali i uspeli sa sfrj. a povrh svega se trude da udju u zonu sa nemcima, iako im je bdp po glavi 3x manji od danskog. i blizu hrv i rumunskom.

ali ne, ne predaju se nasa braca zapadni sloveni - slovenci, da udju u germansku zonu. iako su po svemu blizi bugarima, samo se prave da su druga rasa.

mozda bi litvanci imali nesto da dodaju na ovo. ili estonci. takodje istaknuti i bitni clanovi EU, a siju slovence po svemu.

моравац

pre 7 godina

глупости . направити конфедерацију или федерацију. нешто као швајцарска и с.а.д. или нешто између. и обавезно морају да направе заједничке службе безбедности . војске поготово. или да се распадне е.у. ово сада је само мучење и не води никамо.

dusanmal

pre 7 godina

Potpuno i apsolutno neshvatanje EU problema. Problem nije u "srodnosti". Cak ni najvecim delom u sekundarnom velikom problemu-ekonomskim razlikama (koje njegovo "resenje" takodje ne uzima u obzir).
Prvi i najosnovniji problem EU je u temeljima. U dizajnu koji na kljucnim upravnim mestima i sa apsolutnom moci ima... neizabrane i nesmenjive birokrate kojima je zadato da milom ili silom svima nametnu iste arsine za sve. Ne samo kulturne i ekonomske vec sve aspekte zivota i rada. To je disfunkcionalno. To je isti problem zbog koga se davno kolonija Amerika otcdepila od Britanske Krune: oporezivanje i nametanje standarda bez prava glasa o tim porezima i nametima. Tiranija neizabranih birokrata. Slovenacki predlog nista ne kaze o tome.
Spas za EU je kompletna rekonstrukcija u dobrovoljno saradjujucu konfederaciju gde nije sve isto po definiciji izmedju drzava i gde nema neizabranog egzekutivnog nadnacionalnog tela vlasti. U takvu EU bi drago savetovao Srbiji da se prikljuci. U ovun trenutnu nakaradu-nikako, to je totalitarno zlo.

marrssa

pre 7 godina

Pametnjakovic....kako ste se nekad išunjali sad se lepo vratite pa da zajedno cinimo taj istocni blok , da vidite da zivot nije pesma.I ja bi bio fudbaler uz Mesija i Ronalda...

Zoran

pre 7 godina

Kardelj razmontirao Jugoslaviju a ovaj Rupel Evropu. Još da ubaci malo srpskog hegemonizma i velikosrpske aspiracije uz Garašaninovo "Načertanije" i nikad ozvaničeno baljezgarenje Akademika SANU sa kraja osamdesetih, pa da cirkus bude onako, u fulu.

demn

pre 7 godina

Regionalizacija bi vodila raspadu. Jer bi mocniji regioni nametali slabijim ideje i koncepte. Time bi doslo do sukoba koji bi lako mogli biti i vojni cime bi bila srusena ideja Evrope bez rata i slobodne Evrope

ilija

pre 7 godina

Podela ne uključuje ekonomske, odbrambene pa čak ni političke faktore. Višegradska grupa ne može da ima samo ekononomski karakter i da se odbrambeni utrapi istošnom delu. Prvo Poljska je mnogo više zainteresovanija za odbranu i posle izbora u francuskoj, nemačkoj i holadniji, ako EU tu već ne bude na prkretnici ona će vući EU prema suprostavljanju Rusiji i formirati odbrambeni blok. Slovenija bi poptpala pod ekonomski blok koji čine centralne zemlje, jer čisto sumnjam da bi se Nemačka odrekla svoje ekonomske pozicije i pustila one koje je ugradila kao polufabrikatore u svoju ekonomiju što je i ekonomska definicija Slovenije u EU. Nije nemoguć pravac ali nekako prazan i na delove veštački. Hrvatska i Italija ne spadaju nigde. Fransuska i španija mogu u mediteranski savez, a Nemačka može čak i u savez sa Rusijom. Odakle im ideja da je višegradska grupa jedinstvena, a da istočni blok može da se sklepa kako kome ćefne. Pre će Poljska da odredi podele i odnose sa Rusijom, pa čak i da dovede do mirenja EU i Rusije jer to što bi Poljska htela, Nemačka i Francuska ne žele.

zgadjen

pre 7 godina

Znaci jos vise administracije i poreza. Mnogo lepo je Rupel smislio, ali treba da napise uputstvo za uporabu i objasni odakle ce doci novac.

ff

pre 7 godina

Pa ako ce po jezickim grupama i istorijskom nasledju Slovenci bi morali u paketu sa Hrvatima. Cudo jedno kako su sebe odmah videli uz Austriju,a Hrvatsku gledaju ko da je negde blize Australiji.

Grof

pre 7 godina

Hrvati istocna evropa. Hahahaha :D Pa oni jadni ubedjuju nas Srbe da su samo takav zapad.
ima jedna zanimljivija podela evrope na Slovensku grupu drzava, Germansku I Romansku grupu. I zamislite da je najveci strah da se Slovenske drzave ujedine.Za sve ostale je to normalno i logicno samo su Slovenske grupe tesko podeljene.

Iluzator

pre 7 godina

NEMA U TOM PREDLOGU (ideji) NIKAKVE SANSE!
Evropa ce se prije raspasti nego konacno cela ujediniti.
Pahor je vec zaboravio BREXIT - Veliku Britaniju.

Janos Woodnorsek

pre 7 godina

Bez ulazenja u detlje, Slovenci ocigledno imaju ogromnu iskustvo u pragmaticnim podelama.Pa eto dosao red da Slovenci dele EU i predlazu konfederacije i sl.Ovo je vec na nivou loseg vica.
Tuzno.

Brane212

pre 7 godina

Uživanje je pratiti rad takvih intelektualnih velesila.

Pored toliko problema koje u u karieri "rešili" prosto se čovek začudi zašto gube vreme takvim tricama, dok se recimo još uvek ne zna šta je sa tamnom materijom u svemiru.

Pera

pre 7 godina

Nije ovo baš nešto originalno, koriste samo obične strane sveta.

Trebalo bi podeliti Evropu i po dijagonalnim pravcima - severozapadnu, severoistočnu, jugozapadnu i jugoistočnu.

E, onda razmotriti i stvarno revolucionarnu ideju, podelu Evrope na severo-južnu i istočno-zapadnu.

A posle bi mogli i po planinskim vencima, ne samo slivovima, to je suviše prosto!

Konačno, ostaje i mogućnost podele po ravnicama i visoravnima, pa da geografija za osnovne škole bude zadovoljavajuća.

Shomi

pre 7 godina

Po cemu je to revolucionarno?
To je vracanje kontinenta u XIX vek, pre nastanka nacionalnih drzava, ono sto je Tupurkovski, ako ga se neko seca, a odnosilo se na ex Yu pre raspada: nepricipijalne koalicije.
Smesno.

Janos Woodnorsek

pre 7 godina

Bez ulazenja u detlje, Slovenci ocigledno imaju ogromnu iskustvo u pragmaticnim podelama.Pa eto dosao red da Slovenci dele EU i predlazu konfederacije i sl.Ovo je vec na nivou loseg vica.
Tuzno.

Grof

pre 7 godina

Hrvati istocna evropa. Hahahaha :D Pa oni jadni ubedjuju nas Srbe da su samo takav zapad.
ima jedna zanimljivija podela evrope na Slovensku grupu drzava, Germansku I Romansku grupu. I zamislite da je najveci strah da se Slovenske drzave ujedine.Za sve ostale je to normalno i logicno samo su Slovenske grupe tesko podeljene.

ff

pre 7 godina

Pa ako ce po jezickim grupama i istorijskom nasledju Slovenci bi morali u paketu sa Hrvatima. Cudo jedno kako su sebe odmah videli uz Austriju,a Hrvatsku gledaju ko da je negde blize Australiji.

Shomi

pre 7 godina

Po cemu je to revolucionarno?
To je vracanje kontinenta u XIX vek, pre nastanka nacionalnih drzava, ono sto je Tupurkovski, ako ga se neko seca, a odnosilo se na ex Yu pre raspada: nepricipijalne koalicije.
Smesno.

Mojca srpkinja

pre 7 godina

Slovenacki politicari imaju istancan refleks da prvi napustaju brod koji ima neki problem. Oni plove samo na bogatim i luksuznim brodovima, a na prvi znak nestasice ili kvara reaguju refleksno i beze sto dalje. E evropljanji koga ste sve vi naprimali u EU. Inace Rupel je uspesno sasluzivao u razbijanju SFRJ, pa mu ovo dodje kao deja vu.

Brane212

pre 7 godina

Uživanje je pratiti rad takvih intelektualnih velesila.

Pored toliko problema koje u u karieri "rešili" prosto se čovek začudi zašto gube vreme takvim tricama, dok se recimo još uvek ne zna šta je sa tamnom materijom u svemiru.

Zoran

pre 7 godina

Kardelj razmontirao Jugoslaviju a ovaj Rupel Evropu. Još da ubaci malo srpskog hegemonizma i velikosrpske aspiracije uz Garašaninovo "Načertanije" i nikad ozvaničeno baljezgarenje Akademika SANU sa kraja osamdesetih, pa da cirkus bude onako, u fulu.

EU citizen

pre 7 godina

Treba ukinuti sve države i ostaviti samo Evropu kao celinu, sa jednim ustavom, zastavom i pasošem, jednom vojskom i ostalim sigurnostnim segnentima te zajedničkom unutrašnjom, spoljnom, ekonomskom i socialnom politikom. Sadašnje nacionalne i verske razlike svesti na beznačajni nivo za ličnu upotrebu.To je prava Evropa i jedino održiva, sve ostalo je putinizacija koja vodi njenom raspadu a koga putko jedva čeka.

marrssa

pre 7 godina

Pametnjakovic....kako ste se nekad išunjali sad se lepo vratite pa da zajedno cinimo taj istocni blok , da vidite da zivot nije pesma.I ja bi bio fudbaler uz Mesija i Ronalda...

Ista meta, isto odstojanje

pre 7 godina

A kad pogledaš sliku Evrope iz istorijsko-kulturološke perspektive, vidiš da se sve svodi na sveto rimsko carstvo levo, Vizantija desno.

bradonja

pre 7 godina

ni manje zemlje ni vecih ideja a ni sebicluka se nisu nikada stideli. samo sto su usli u zajednicu poznatu kao Evropska UNIJA, sada imaju ideju kako da je razjedine. to su probali i uspeli sa sfrj. a povrh svega se trude da udju u zonu sa nemcima, iako im je bdp po glavi 3x manji od danskog. i blizu hrv i rumunskom.

ali ne, ne predaju se nasa braca zapadni sloveni - slovenci, da udju u germansku zonu. iako su po svemu blizi bugarima, samo se prave da su druga rasa.

mozda bi litvanci imali nesto da dodaju na ovo. ili estonci. takodje istaknuti i bitni clanovi EU, a siju slovence po svemu.

bbb

pre 7 godina

Slovenci su ekspreti za ovo pitanja , isto tako su predlagali i podelu SFRJ na 2 dela pa bi jednu cinile Slovenija , Hrvatska i BiH a drugu Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Pera

pre 7 godina

Nije ovo baš nešto originalno, koriste samo obične strane sveta.

Trebalo bi podeliti Evropu i po dijagonalnim pravcima - severozapadnu, severoistočnu, jugozapadnu i jugoistočnu.

E, onda razmotriti i stvarno revolucionarnu ideju, podelu Evrope na severo-južnu i istočno-zapadnu.

A posle bi mogli i po planinskim vencima, ne samo slivovima, to je suviše prosto!

Konačno, ostaje i mogućnost podele po ravnicama i visoravnima, pa da geografija za osnovne škole bude zadovoljavajuća.

zgadjen

pre 7 godina

Znaci jos vise administracije i poreza. Mnogo lepo je Rupel smislio, ali treba da napise uputstvo za uporabu i objasni odakle ce doci novac.

dusanmal

pre 7 godina

Potpuno i apsolutno neshvatanje EU problema. Problem nije u "srodnosti". Cak ni najvecim delom u sekundarnom velikom problemu-ekonomskim razlikama (koje njegovo "resenje" takodje ne uzima u obzir).
Prvi i najosnovniji problem EU je u temeljima. U dizajnu koji na kljucnim upravnim mestima i sa apsolutnom moci ima... neizabrane i nesmenjive birokrate kojima je zadato da milom ili silom svima nametnu iste arsine za sve. Ne samo kulturne i ekonomske vec sve aspekte zivota i rada. To je disfunkcionalno. To je isti problem zbog koga se davno kolonija Amerika otcdepila od Britanske Krune: oporezivanje i nametanje standarda bez prava glasa o tim porezima i nametima. Tiranija neizabranih birokrata. Slovenacki predlog nista ne kaze o tome.
Spas za EU je kompletna rekonstrukcija u dobrovoljno saradjujucu konfederaciju gde nije sve isto po definiciji izmedju drzava i gde nema neizabranog egzekutivnog nadnacionalnog tela vlasti. U takvu EU bi drago savetovao Srbiji da se prikljuci. U ovun trenutnu nakaradu-nikako, to je totalitarno zlo.

Rupel ko Zmago

pre 7 godina

Rupelovi pusti snovi i ništa više. A "podjela" mu je baš turbo kompleksaška. Hrvatsku iz čitave "austor-ugarske" regije gurnuo među pravoslavne zemlje s kojima nikad ništa nije imala, niti bila ikad s njima povezana (Bugarska, Rumunjska). Slovenski nacionalist to radi zbog Savudrijske vale i zato što Hrvati ne puštaju Slovencima svoj teritorij već traže podjelu zaljeva pravedno i po međunarodnom pravu a to je sredinom zaljeva. Slovenci silom hoće da crta razgraničenja ide praktično uz hrvatsku obalu i da čitav zaljev pripadne Sloveniji. To je pozadina Rupelove smiješne podjele. Osim toga Hrvatska je pridružena članica Višegradske skupine a Slovenija nije.

Iluzator

pre 7 godina

NEMA U TOM PREDLOGU (ideji) NIKAKVE SANSE!
Evropa ce se prije raspasti nego konacno cela ujediniti.
Pahor je vec zaboravio BREXIT - Veliku Britaniju.

моравац

pre 7 godina

глупости . направити конфедерацију или федерацију. нешто као швајцарска и с.а.д. или нешто између. и обавезно морају да направе заједничке службе безбедности . војске поготово. или да се распадне е.у. ово сада је само мучење и не води никамо.

demn

pre 7 godina

Regionalizacija bi vodila raspadu. Jer bi mocniji regioni nametali slabijim ideje i koncepte. Time bi doslo do sukoba koji bi lako mogli biti i vojni cime bi bila srusena ideja Evrope bez rata i slobodne Evrope

NN

pre 7 godina

EU i evro ce opstati sve dok Nemacka ne presece tj dok ne izmere da im vise gubitaka donosi EU i evro sve dok je obratno EU i evro ce odolevati. Videli smo da sto je slabija EU ekonomski to je jaca Nemacka i obratno.

ilija

pre 7 godina

Podela ne uključuje ekonomske, odbrambene pa čak ni političke faktore. Višegradska grupa ne može da ima samo ekononomski karakter i da se odbrambeni utrapi istošnom delu. Prvo Poljska je mnogo više zainteresovanija za odbranu i posle izbora u francuskoj, nemačkoj i holadniji, ako EU tu već ne bude na prkretnici ona će vući EU prema suprostavljanju Rusiji i formirati odbrambeni blok. Slovenija bi poptpala pod ekonomski blok koji čine centralne zemlje, jer čisto sumnjam da bi se Nemačka odrekla svoje ekonomske pozicije i pustila one koje je ugradila kao polufabrikatore u svoju ekonomiju što je i ekonomska definicija Slovenije u EU. Nije nemoguć pravac ali nekako prazan i na delove veštački. Hrvatska i Italija ne spadaju nigde. Fransuska i španija mogu u mediteranski savez, a Nemačka može čak i u savez sa Rusijom. Odakle im ideja da je višegradska grupa jedinstvena, a da istočni blok može da se sklepa kako kome ćefne. Pre će Poljska da odredi podele i odnose sa Rusijom, pa čak i da dovede do mirenja EU i Rusije jer to što bi Poljska htela, Nemačka i Francuska ne žele.

ludi_milojko

pre 7 godina

Treba ukinuti sve države i ostaviti samo Evropu kao celinu, sa jednim ustavom, zastavom i pasošem, jednom vojskom i ostalim sigurnostnim segnentima...
(EU citizen, 07. januar 2017 22:48)

i za himnu te nove drzave usvojiti pesmu od Branka Kockice:
"U svetu postoji jedno carstvo,
u njemu caruje drugarstvo,
u njemu je sve lepo,
u njemu je sve nezno,
u njemu se sve raduje.
Tamo su kuce od cokolade,
a prozori su od marmelade..."

domacin

pre 7 godina

Ne bi da pametujem ali mislim da ce se EU vrlo brzo podeliti u dva bloka i to Severni i Mediteranski.
Severni blok ili ti Nemacko carstvo : Nemacka, Skandinavske i Balticke zemlje, Holandija, deo Belgije, Austrija, Ceska, Slovacka, Poljska, Madzarska, Rumunija i Bugarska.
Mediteranski blok ili ti Francusko carstvo : Francuska, Spanija, Portugal, deo Belgije, Italija, Slovenija, Hrvatska, Grcka i Kipar.

Milan

pre 7 godina

Kakva naklapanja. Nivo opštinski odbor KP Crne Gore iz Rožaja piše odgovor Staljinu.A ne znamo ni šta o ovome misli Jelko Kacin, profesor marksizma iz slovenačkih brda...

кобасица

pre 7 godina

Онда додати још регионалне скупштине. Свака са по 200 посланика, 200 преводица, 200 административних радника, 200 теткица и то по држави.

Deks

pre 7 godina

Apsurdna je ta ideja. Evropska Unija je stvorena da bi ujedinila sve Evropljane a ne da bi ih razvojila. Takve podele bi jedino bile realne kada EU ne bi postojala a upravo je EU i stvorena da ne bi bilo podela. Skandalozno je da tako nešto predlaže predsednik jedne EU zemlje.

dr Betruger

pre 7 godina

Već viđeno. Raspadu Jugolsavije su prethodile slične ideje koje su isti akteri tada plasirali kroz časopis "Mladinu", o podeli Jugolsavije na Zapadnu (Bosna, Slovenija i Hrvatska) i Istočnu Jugoslaviju (Srbija, Makedonija i Crna Gora). Očigledno da je EU na staklenim nogama, a maratonci (opet) trče počasni krug.

petar

pre 7 godina

a slovenci kao i ranije - samo da sebe nekako od svojih uzdignu vise - i da se nekako uspostave klase - protiv cega ce objektivno biti svi (bogati da bi se to maskiralo a siromasni da ne bi zvanicno postali jevtina radna snaga)

Neko123

pre 7 godina

Eh a ja sam tipovao da ce EU da uniste Hrvati. Mada ko zna, ima vremena i da se oni istaknu. Za 10 godina ce i Slovenci i Hrvati da kazu da nikad nisu ni hteli da udju

BWresident

pre 7 godina

United states of Europe je jedino i najbolje resenje. Vreme je ds pocne da se budi evropski patriotizam!

Bez granica, jedna drzava, jedan narod, Sjedinjene Evropske Drzave!

Ћезо рца

pre 7 godina

Slovenija glavni pokretac razbijanja Jugoslavije a sada i Evropske unije.
(pivr, 08. januar 2017 09:47)

Нека им је са срећом... Дај Боже да и овај посао обаве како ваља.

Срча свуда

pre 7 godina

Odlična ideja. Podjela u pet unija i da nad njima postoji jedna Nad Unija koja bi bila član Ujedinjenih nacija. Porez na dodatnu vrijednost da bude 21.7% radnim danima i 17.7% vikendima. Esperanto pisan ćirilicom da bude zvanični jezik.

bogdan trojkaš

pre 7 godina

Istorija nije slučajna.Niko nije dovoljno pametan da predvidi budućnost, pa ni Slovenac, poluinteligent, Dimitrije Rupel.
Pametnije bi bilo da smišlja rešenje za migracionu krizu i da ostavi Rusiju i Putina na miru.Oni nikog ne ugrožavaju. Samo se brane od zapadnih fazona da kroz Ukrajinu stignu tamo gde ni Napoleon ni Hitler nisu mogli.

Joe Nice

pre 7 godina

Slovenac, ne širi se mnogo s predlozima. Završićeš svakako u istočnom bloku ali onom Putinovom ili ko god tada bude bio na vlasti. Bićemo svedoci velike podele, ne Evrope, već celog sveta! Samo sudarom dva svetska geopolitička polariteta može doći do uspostavljanja novog svetskog poretka na čemu se, nažalost, već vekovima unazad intenzivno radi.

hehe

pre 7 godina

Slaba Srbija-Jaka Jugoslavija
Jaka Srbija-Slaba Jugoslavija
Jaka Nemacka - Slaba EU
Slaba Nemacka - Jaka Eu
KAd je Srbija odlucila da upadne u centralni monetarni sistem - raspala se YU. Kada i ako Nemacka odluci slicno - sledi raspad EU na ovo što Slovenci sada predlažu.
Sve je u novcu, druge ideje su sporedne.

dragan

pre 7 godina

Treba u svim članicama unije ukinuti*predednike republika,vlade,parlamenta tek onda će EY napredivati.Taj model u SAD funkcioniše već više od 100g.

cobo

pre 7 godina

Putin je bio letos u Sloveniji i oni su dobili direktivu.
Dok se ne dozvoli slobodno kretanje ruskih vojnika po evropi i potpuni imunitet nece biti mira.A svi gasovodi moraju da dozvole nesmetan protok ruskog gasa .Jednostavno :)

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

@dusanmal
Druze to je sustina sto si rekao stim da EU to sve dobro zna ali tehnokrate nece dati fotelje sve do raspada isto kao u SSSRu.

EU citizen

pre 7 godina

Treba ukinuti sve države i ostaviti samo Evropu kao celinu, sa jednim ustavom, zastavom i pasošem, jednom vojskom i ostalim sigurnostnim segnentima te zajedničkom unutrašnjom, spoljnom, ekonomskom i socialnom politikom. Sadašnje nacionalne i verske razlike svesti na beznačajni nivo za ličnu upotrebu.To je prava Evropa i jedino održiva, sve ostalo je putinizacija koja vodi njenom raspadu a koga putko jedva čeka.

Rupel ko Zmago

pre 7 godina

Rupelovi pusti snovi i ništa više. A "podjela" mu je baš turbo kompleksaška. Hrvatsku iz čitave "austor-ugarske" regije gurnuo među pravoslavne zemlje s kojima nikad ništa nije imala, niti bila ikad s njima povezana (Bugarska, Rumunjska). Slovenski nacionalist to radi zbog Savudrijske vale i zato što Hrvati ne puštaju Slovencima svoj teritorij već traže podjelu zaljeva pravedno i po međunarodnom pravu a to je sredinom zaljeva. Slovenci silom hoće da crta razgraničenja ide praktično uz hrvatsku obalu i da čitav zaljev pripadne Sloveniji. To je pozadina Rupelove smiješne podjele. Osim toga Hrvatska je pridružena članica Višegradske skupine a Slovenija nije.

Zoran

pre 7 godina

Kardelj razmontirao Jugoslaviju a ovaj Rupel Evropu. Još da ubaci malo srpskog hegemonizma i velikosrpske aspiracije uz Garašaninovo "Načertanije" i nikad ozvaničeno baljezgarenje Akademika SANU sa kraja osamdesetih, pa da cirkus bude onako, u fulu.

domacin

pre 7 godina

Ne bi da pametujem ali mislim da ce se EU vrlo brzo podeliti u dva bloka i to Severni i Mediteranski.
Severni blok ili ti Nemacko carstvo : Nemacka, Skandinavske i Balticke zemlje, Holandija, deo Belgije, Austrija, Ceska, Slovacka, Poljska, Madzarska, Rumunija i Bugarska.
Mediteranski blok ili ti Francusko carstvo : Francuska, Spanija, Portugal, deo Belgije, Italija, Slovenija, Hrvatska, Grcka i Kipar.

Grof

pre 7 godina

Hrvati istocna evropa. Hahahaha :D Pa oni jadni ubedjuju nas Srbe da su samo takav zapad.
ima jedna zanimljivija podela evrope na Slovensku grupu drzava, Germansku I Romansku grupu. I zamislite da je najveci strah da se Slovenske drzave ujedine.Za sve ostale je to normalno i logicno samo su Slovenske grupe tesko podeljene.

BWresident

pre 7 godina

United states of Europe je jedino i najbolje resenje. Vreme je ds pocne da se budi evropski patriotizam!

Bez granica, jedna drzava, jedan narod, Sjedinjene Evropske Drzave!

Janos Woodnorsek

pre 7 godina

Bez ulazenja u detlje, Slovenci ocigledno imaju ogromnu iskustvo u pragmaticnim podelama.Pa eto dosao red da Slovenci dele EU i predlazu konfederacije i sl.Ovo je vec na nivou loseg vica.
Tuzno.

Iluzator

pre 7 godina

NEMA U TOM PREDLOGU (ideji) NIKAKVE SANSE!
Evropa ce se prije raspasti nego konacno cela ujediniti.
Pahor je vec zaboravio BREXIT - Veliku Britaniju.

ff

pre 7 godina

Pa ako ce po jezickim grupama i istorijskom nasledju Slovenci bi morali u paketu sa Hrvatima. Cudo jedno kako su sebe odmah videli uz Austriju,a Hrvatsku gledaju ko da je negde blize Australiji.

Mojca srpkinja

pre 7 godina

Slovenacki politicari imaju istancan refleks da prvi napustaju brod koji ima neki problem. Oni plove samo na bogatim i luksuznim brodovima, a na prvi znak nestasice ili kvara reaguju refleksno i beze sto dalje. E evropljanji koga ste sve vi naprimali u EU. Inace Rupel je uspesno sasluzivao u razbijanju SFRJ, pa mu ovo dodje kao deja vu.

Brane212

pre 7 godina

Uživanje je pratiti rad takvih intelektualnih velesila.

Pored toliko problema koje u u karieri "rešili" prosto se čovek začudi zašto gube vreme takvim tricama, dok se recimo još uvek ne zna šta je sa tamnom materijom u svemiru.

ilija

pre 7 godina

Podela ne uključuje ekonomske, odbrambene pa čak ni političke faktore. Višegradska grupa ne može da ima samo ekononomski karakter i da se odbrambeni utrapi istošnom delu. Prvo Poljska je mnogo više zainteresovanija za odbranu i posle izbora u francuskoj, nemačkoj i holadniji, ako EU tu već ne bude na prkretnici ona će vući EU prema suprostavljanju Rusiji i formirati odbrambeni blok. Slovenija bi poptpala pod ekonomski blok koji čine centralne zemlje, jer čisto sumnjam da bi se Nemačka odrekla svoje ekonomske pozicije i pustila one koje je ugradila kao polufabrikatore u svoju ekonomiju što je i ekonomska definicija Slovenije u EU. Nije nemoguć pravac ali nekako prazan i na delove veštački. Hrvatska i Italija ne spadaju nigde. Fransuska i španija mogu u mediteranski savez, a Nemačka može čak i u savez sa Rusijom. Odakle im ideja da je višegradska grupa jedinstvena, a da istočni blok može da se sklepa kako kome ćefne. Pre će Poljska da odredi podele i odnose sa Rusijom, pa čak i da dovede do mirenja EU i Rusije jer to što bi Poljska htela, Nemačka i Francuska ne žele.

dusanmal

pre 7 godina

Potpuno i apsolutno neshvatanje EU problema. Problem nije u "srodnosti". Cak ni najvecim delom u sekundarnom velikom problemu-ekonomskim razlikama (koje njegovo "resenje" takodje ne uzima u obzir).
Prvi i najosnovniji problem EU je u temeljima. U dizajnu koji na kljucnim upravnim mestima i sa apsolutnom moci ima... neizabrane i nesmenjive birokrate kojima je zadato da milom ili silom svima nametnu iste arsine za sve. Ne samo kulturne i ekonomske vec sve aspekte zivota i rada. To je disfunkcionalno. To je isti problem zbog koga se davno kolonija Amerika otcdepila od Britanske Krune: oporezivanje i nametanje standarda bez prava glasa o tim porezima i nametima. Tiranija neizabranih birokrata. Slovenacki predlog nista ne kaze o tome.
Spas za EU je kompletna rekonstrukcija u dobrovoljno saradjujucu konfederaciju gde nije sve isto po definiciji izmedju drzava i gde nema neizabranog egzekutivnog nadnacionalnog tela vlasti. U takvu EU bi drago savetovao Srbiji da se prikljuci. U ovun trenutnu nakaradu-nikako, to je totalitarno zlo.

Shomi

pre 7 godina

Po cemu je to revolucionarno?
To je vracanje kontinenta u XIX vek, pre nastanka nacionalnih drzava, ono sto je Tupurkovski, ako ga se neko seca, a odnosilo se na ex Yu pre raspada: nepricipijalne koalicije.
Smesno.

моравац

pre 7 godina

глупости . направити конфедерацију или федерацију. нешто као швајцарска и с.а.д. или нешто између. и обавезно морају да направе заједничке службе безбедности . војске поготово. или да се распадне е.у. ово сада је само мучење и не води никамо.

Ista meta, isto odstojanje

pre 7 godina

A kad pogledaš sliku Evrope iz istorijsko-kulturološke perspektive, vidiš da se sve svodi na sveto rimsko carstvo levo, Vizantija desno.

dragan

pre 7 godina

Treba u svim članicama unije ukinuti*predednike republika,vlade,parlamenta tek onda će EY napredivati.Taj model u SAD funkcioniše već više od 100g.

marrssa

pre 7 godina

Pametnjakovic....kako ste se nekad išunjali sad se lepo vratite pa da zajedno cinimo taj istocni blok , da vidite da zivot nije pesma.I ja bi bio fudbaler uz Mesija i Ronalda...

bradonja

pre 7 godina

ni manje zemlje ni vecih ideja a ni sebicluka se nisu nikada stideli. samo sto su usli u zajednicu poznatu kao Evropska UNIJA, sada imaju ideju kako da je razjedine. to su probali i uspeli sa sfrj. a povrh svega se trude da udju u zonu sa nemcima, iako im je bdp po glavi 3x manji od danskog. i blizu hrv i rumunskom.

ali ne, ne predaju se nasa braca zapadni sloveni - slovenci, da udju u germansku zonu. iako su po svemu blizi bugarima, samo se prave da su druga rasa.

mozda bi litvanci imali nesto da dodaju na ovo. ili estonci. takodje istaknuti i bitni clanovi EU, a siju slovence po svemu.

NN

pre 7 godina

EU i evro ce opstati sve dok Nemacka ne presece tj dok ne izmere da im vise gubitaka donosi EU i evro sve dok je obratno EU i evro ce odolevati. Videli smo da sto je slabija EU ekonomski to je jaca Nemacka i obratno.

hehe

pre 7 godina

Slaba Srbija-Jaka Jugoslavija
Jaka Srbija-Slaba Jugoslavija
Jaka Nemacka - Slaba EU
Slaba Nemacka - Jaka Eu
KAd je Srbija odlucila da upadne u centralni monetarni sistem - raspala se YU. Kada i ako Nemacka odluci slicno - sledi raspad EU na ovo što Slovenci sada predlažu.
Sve je u novcu, druge ideje su sporedne.

Pera

pre 7 godina

Nije ovo baš nešto originalno, koriste samo obične strane sveta.

Trebalo bi podeliti Evropu i po dijagonalnim pravcima - severozapadnu, severoistočnu, jugozapadnu i jugoistočnu.

E, onda razmotriti i stvarno revolucionarnu ideju, podelu Evrope na severo-južnu i istočno-zapadnu.

A posle bi mogli i po planinskim vencima, ne samo slivovima, to je suviše prosto!

Konačno, ostaje i mogućnost podele po ravnicama i visoravnima, pa da geografija za osnovne škole bude zadovoljavajuća.

bbb

pre 7 godina

Slovenci su ekspreti za ovo pitanja , isto tako su predlagali i podelu SFRJ na 2 dela pa bi jednu cinile Slovenija , Hrvatska i BiH a drugu Srbija, Crna Gora i Makedonija.

cobo

pre 7 godina

Putin je bio letos u Sloveniji i oni su dobili direktivu.
Dok se ne dozvoli slobodno kretanje ruskih vojnika po evropi i potpuni imunitet nece biti mira.A svi gasovodi moraju da dozvole nesmetan protok ruskog gasa .Jednostavno :)

demn

pre 7 godina

Regionalizacija bi vodila raspadu. Jer bi mocniji regioni nametali slabijim ideje i koncepte. Time bi doslo do sukoba koji bi lako mogli biti i vojni cime bi bila srusena ideja Evrope bez rata i slobodne Evrope

Joe Nice

pre 7 godina

Slovenac, ne širi se mnogo s predlozima. Završićeš svakako u istočnom bloku ali onom Putinovom ili ko god tada bude bio na vlasti. Bićemo svedoci velike podele, ne Evrope, već celog sveta! Samo sudarom dva svetska geopolitička polariteta može doći do uspostavljanja novog svetskog poretka na čemu se, nažalost, već vekovima unazad intenzivno radi.

ludi_milojko

pre 7 godina

Treba ukinuti sve države i ostaviti samo Evropu kao celinu, sa jednim ustavom, zastavom i pasošem, jednom vojskom i ostalim sigurnostnim segnentima...
(EU citizen, 07. januar 2017 22:48)

i za himnu te nove drzave usvojiti pesmu od Branka Kockice:
"U svetu postoji jedno carstvo,
u njemu caruje drugarstvo,
u njemu je sve lepo,
u njemu je sve nezno,
u njemu se sve raduje.
Tamo su kuce od cokolade,
a prozori su od marmelade..."

bogdan trojkaš

pre 7 godina

Istorija nije slučajna.Niko nije dovoljno pametan da predvidi budućnost, pa ni Slovenac, poluinteligent, Dimitrije Rupel.
Pametnije bi bilo da smišlja rešenje za migracionu krizu i da ostavi Rusiju i Putina na miru.Oni nikog ne ugrožavaju. Samo se brane od zapadnih fazona da kroz Ukrajinu stignu tamo gde ni Napoleon ni Hitler nisu mogli.

zgadjen

pre 7 godina

Znaci jos vise administracije i poreza. Mnogo lepo je Rupel smislio, ali treba da napise uputstvo za uporabu i objasni odakle ce doci novac.

Neko123

pre 7 godina

Eh a ja sam tipovao da ce EU da uniste Hrvati. Mada ko zna, ima vremena i da se oni istaknu. Za 10 godina ce i Slovenci i Hrvati da kazu da nikad nisu ni hteli da udju

Ћезо рца

pre 7 godina

Slovenija glavni pokretac razbijanja Jugoslavije a sada i Evropske unije.
(pivr, 08. januar 2017 09:47)

Нека им је са срећом... Дај Боже да и овај посао обаве како ваља.

dr Betruger

pre 7 godina

Već viđeno. Raspadu Jugolsavije su prethodile slične ideje koje su isti akteri tada plasirali kroz časopis "Mladinu", o podeli Jugolsavije na Zapadnu (Bosna, Slovenija i Hrvatska) i Istočnu Jugoslaviju (Srbija, Makedonija i Crna Gora). Očigledno da je EU na staklenim nogama, a maratonci (opet) trče počasni krug.

petar

pre 7 godina

a slovenci kao i ranije - samo da sebe nekako od svojih uzdignu vise - i da se nekako uspostave klase - protiv cega ce objektivno biti svi (bogati da bi se to maskiralo a siromasni da ne bi zvanicno postali jevtina radna snaga)

Deks

pre 7 godina

Apsurdna je ta ideja. Evropska Unija je stvorena da bi ujedinila sve Evropljane a ne da bi ih razvojila. Takve podele bi jedino bile realne kada EU ne bi postojala a upravo je EU i stvorena da ne bi bilo podela. Skandalozno je da tako nešto predlaže predsednik jedne EU zemlje.

Срча свуда

pre 7 godina

Odlična ideja. Podjela u pet unija i da nad njima postoji jedna Nad Unija koja bi bila član Ujedinjenih nacija. Porez na dodatnu vrijednost da bude 21.7% radnim danima i 17.7% vikendima. Esperanto pisan ćirilicom da bude zvanični jezik.

imenom i prezimenom Dalibor Drobnjakovic

pre 7 godina

@dusanmal
Druze to je sustina sto si rekao stim da EU to sve dobro zna ali tehnokrate nece dati fotelje sve do raspada isto kao u SSSRu.

Milan

pre 7 godina

Kakva naklapanja. Nivo opštinski odbor KP Crne Gore iz Rožaja piše odgovor Staljinu.A ne znamo ni šta o ovome misli Jelko Kacin, profesor marksizma iz slovenačkih brda...

кобасица

pre 7 godina

Онда додати још регионалне скупштине. Свака са по 200 посланика, 200 преводица, 200 административних радника, 200 теткица и то по држави.