Petak, 09.12.2016.

08:04

Centar BG u "crvenoj zoni", alarmantno i u Obrenovcu i PA

Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.

Izvor: Veèernje novosti

Centar BG u "crvenoj zoni", alarmantno i u Obrenovcu i PA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Alek.

pre 7 godina

Živim na Labudovom brdu i vazduh je ovde super kao i obično. Međutim, svaki dan kada idem na faks na Zelenom vencu osetim znatnu razliku.

Neznanje ubija

pre 7 godina

A da malo posadimo drvece?

Davimo se, gusimo, filozofiramo, a najjeftinija resenja nam ne padaju na pamet! Sta bi sa akumulacionim jezerima, kanalima za navodnjavanje, elektricnim autobusima u centru grada...? Ko nam je kriv sto to nemamo? Tesko da su Amerikanci.

A onda se smejemo Djokovicu sto ne jede meso, vodi racuna o klimi i ima svest i savest. Ajmo malo na bicikle, setnju ili gradski prevoz i DA SADIMO ZELENILO.

Ili da pocrkamo. Ko sta voli, neka bira.

Železnička stanica

pre 7 godina

Izašla sam da bacim đubre i NISAM MOGLA DA DIŠEM. Da nisam stavila šal preko nosa ni sama ne znam kako bih se vratila.

Živim pored Beograda na vodi

Fuj

pre 7 godina

Ceo Obrenovac se greje na otpadne vode iz elektrane, toliko je vrela. A zimi se ta ista vrela voda ispusta u Savu. Instant riblja corba tu gde je ispust.

Dakle, Obrenovcani ne loze, samo okolna sela, a gusimo se u smogu i smradu od elektrane. A kada unistavaju drogu, samo se zavucemo po kucama i distanciramo od drugih dok uticaj iz vazduha ne prodje.

Zagadjenje elekttomagnetnim zracenjem od polja transformatora kod elektrane i da ne pominjemo.

Davimo se kao riba na suvom. Naravno, kada ne plivamo u vodi.

I za sve to nase trpljenje i trovanje - niti imamo popust na struju, niti besplatne vazdusne banje za bolesne, a povrh svega placamo i takse za odvodnjavanje.

Jad, jad i jad od vlasti i drzave.

Богдан

pre 7 godina

Нека од решења која могу одмах да се спроведу:
- Од новембра до марта увести систем пар-непар.
- Увести допунске таксе на дизел возила
- Увести олакшице за бензинска и велике олакшице за хибридна возила.
- Укунути ”атест” за електрична возила која се производе за ЕУ тржиште.
- Увести регуларне контроле кућа које се баве техничким прегледима и заправо контролисати емисије издувних гасова. Кажњавати како те куће тако и возаче који ураде било какав захват којим се повећава емисија издувних гасова.

Бићу отворен, брига ме за оне који немају за ”боље”, могу да замене своје дизеле за бензинце. Могу да редовно сервисирају свој ауто. Могу да не скидају дпф филтере. Могу да не скидају катализаторе. Та разлика у 2 литра потрошње горива, а толика је када се пореди у градској вожњи исти ауто са идентичним бензин-дизел моторима, није довољно оправдање да ми сви поцркамо од рака.

Severoistok

pre 7 godina

A gradonačelnik vam je pre neki dan JAVNO najavio da nema nameru da gradi metro liniju ka Trgu republike, Terazijama, Bulevaru i čitavom starom delu grada. Namera mu je, dakle, da saobraćaj u centru Beograda reguliše zidanjem garaža i dodavanjem traka na već potrovane ulice. U aprilu su lokalni izbori, pa recite šta mislite o toj ideji. Glasajte za BILO KOGA ko nema nameru da izvrši taj EKOCID. U protivnom, nemate pravo da pisnete kada budete umirali u zatrpanim odeljenjima za pulmologiju.

Ivan

pre 7 godina

A sada je alarmantno kada je centar zagadjen?

A kada gradjani Cukaricke padine vec 3 godine pirjavljuju svakodnevno i upozoravaju da im je vazduh pun kancerogenih materija zbog paljenja guma kako bi se izvadila bakarna zica iz njih i da to radi nekoliko pojedinaca koji zive u ilegalnom naselju u sumi preko puta naselja onda je sve u redu i niko od nadleznih ne zeli da preduzme nista iako deca oboljevaju od astme i bronhitisa a sve je vise i smrtnih slucajeva od kancera.
Kada se organizuju protestne setnje svake nedelje ni jedan novinar nece da dodje i ukaze na problem.

Samo da podsetim sve te "brizne" da su pluca grada i nase najpoznatije odmoriste Ada Ciganlija takodje pored tog dela i direktno ugrozene zagadjenjem.

Apelujemo na nadlezne da pod hitno rese ovaj problem i izmeste nelegalno divlje naselje koje prlja i truje citavo naselje i nase izletiste jer je doslo do toga da ce se na kraju gradjani sami organizovati a svi znamo kako ce se onda to resiti da posle ne bude da Vas nismo upozorili.

Vi sada mozete da ovo da prenesente a i ne morate ali budite sigurni da ce gradjani Cukaricke padine ovo resiti samoinicijativno veoma brzo.

Vladimir

pre 7 godina

Cukaricka padina.

Novinari preduzmite nesto i naterajte odgovorne sluzbe da reaguju pod hitno. Strpljenje stanovnika ovog naselja je na kraju pa ce iz protestnih setnji preci na dela uskoro !

Nenad

pre 7 godina

Zapušteni gradovi i zapuštena država baš kao i ova moja BiH. Pukom srećom zbog svog položaja i klime moj rodni grad u BiH pošteđen je smoga koji je misaona imenica baš kao i snijeg zimi. Ranije nisam volio buru a sada mi i prija.

Ana

pre 7 godina

A sto predsednik opstine Cukarica, Komunalna, Gradski sekretarijat za Zastitu zivotne sredine i Sekretarijat za zastitu zdravlja ne zele nista da preduzmu vec godinama iako je na njihovom zemljistu ilegalno divlje nehigijensko naselje u kome pojedinci nesmetano pale gume i truju kancerogenim materijama vazduh svih sa Cukaricke Padine.

Gradjani cukaricke padine su se udruzili i predace kolektivne tuzbe. Uskoro slede krivicne tuzbe protiv odgovornih u opstini Cukarica, Komunalnoj policiji, Gradskoj upravi, Gradskom sekretarijatu za zastitu zivotne sredine, Sluzbi za akcidentna stanja grada kao i mnostvo prekrsajnih sa novcanim kaznama protiv svih tih institucija koje su obavestene i upozorene a nisu nista preduzele. Takodje prikuplja se lekarska dokumentacija bolesnih i umrlih kao dokaz gde ce grad direktno snositi sve troskove lecenja ali i obestecenja za sve umrle od bolesti disajnih puteva u proteklih nekoliko godina na Cukarickoj Padini.

Ovo mozete da im prenesete ako vec ne zelite da objavite.

Gorica

pre 7 godina

Pre dva dana sam na terasu stavila čistu kofu od boje za zidove. Jutros sam videla dno puno crnih opiljaka delimično paučinastih. Čista čađ! Činjenica je da uveče mučim muku jer nemam šanse da proluftiram stan od nesnosnog smoga i smrada. Tako je svake zime kada je atmosferski pritisak povećan, prosto - nema disanja!
Onda uđem na vesti i pročitam sve ovo. Živim iza bolnice Sveti Sava kod železničke stanice.To je udolina pa se čađ tu više i taloži, ali šta da kažem kad odem u Sremčicu koja je na nadmorskoj visini Avale, okružena šumama, a stanje je veoma slično.Da li tamo pojačava od Obrenovca, ili Bariča, uglavnom problem je generalni i ne sme da se više čuti o njemu. Ekološka zaštita je kod nas nula, a o tome, sem kad je to više nego očigledno, kaže se po koja reč i ništa se ne preduzima! Komentatori su u pravu za sve što su rekli: i za stare automobile, saobraćaj u centru grada, neispravne odžake bez filtera, zagađene vode pune hemijskog i fizičkog otpada, Kontaminirano zemljište pesticidima i radioaktivnim đubrivom...
.........i šta sad, lepo smo se ispričali...
Živeo Beograd na vodi, razni mali i veliki

Future

pre 7 godina

Koga ne mrzi neka odgleda Before the flood, National Geographic dokumentarac, ima ga i na Youtube, u pretragu pored naziva otkucajte i 'sprski prevod', ako vam treba.
Sve će vam biti jasno i osećaćete se bespomoćno kad shvatite razmere problema koji ne može da se zaustavi, eventualno da se smanji šteta.

Aнархиста

pre 7 godina

80tih je bila veca zagadjenost, sve fabrike su radile, automobili bili veoma ne-ekoloski, i opet je stopa smrtnosti od raka bila 10 puta manja.
Zakljucite sami sta se desilo 1999te godine.
(seljadin, 09. decembar 2016 13:23)

Па мислиш да је сво ђубре којим је земља тад Затрована тек тако нестало?

KT

pre 7 godina

Svaki put kad političar počne da vam objašnjava kako "mora" ugalj i dizel, i kako "mora" još garaža i traka za automobile, i kako "ne može kod nas" čista energija, i "ne može kod nas" gradski prevoz, i kako "ne može kod nas" bicikl (jer je brdovito ili hladno ili...), i kako "ne može kod nas" zelena površina jer ljudi nemaju gde da parkiraju - znajte da je uperio otkočen pištolj u vašu decu. A ako mislite isto što taj političar misli, i ako se tako ponašate, ne zavaravajte se: vi pucate u svoju ili tuđu decu. Pucate u njih. Bukvalno.
Kada lekar dijagnostikuje, kasno je.

Pit-bul

pre 7 godina

Živim na poslednjem spratu solitera na mestu odakle mi pogled lako dopire na prsten oko dvadesetak kilometara oko BG.Ono što se može videti u zimskim mesecima je crni prsten koji pritiska BG isključivo sa spoljašnje strane što znači da domaćinstva koriste isključivo ugalj,gume itd.Zavirite samo u domaćinstva i potražite potvrdu o kupljenom ogrevu i kvadraturi.Doći ćete do zaključka da se jedno i drugo u dosta slučajeva ne slaže.Ostatak ogreva je otpad bilo koje vrste.U letnjim mesecima su problem gume i kablovi koji se pale zbog bakra i žice.Prošao sam nedavno kroz Ada huju gde u napuštenim objektima žive Romi.Vatre gore kao u filmovima.

Rade

pre 7 godina

Ne znam otkud čuđenje. Koji se drugi rezultat mogao očekivati u zemlji u kojoj nam objašnjavaju da je čista energija "skupa", da u zemljama koje prelaze na čistu energiju žive razmaženi rasipnici, te da mi samo treba da nastavimo da se grejemo na ugalj a prevozimo na naftu (najgoreg kvaliteta u Evropi)?
Jedino što u toj matematici nigde ne pominju podatke o životnom veku, niti o broju oboljenja i smrtnih slučajeva izazvanih aerozagađenjem, niti o troškovima lečenja (što uspešnog što neuspešnog) tih oboljenja.
Pretvorili smo zemlju u deponiju, i spremamo se da glasamo za one koji ponavljaju da samo treba da nastavimo tim putem, i zato i ne zaslužujemo ništa drugo od onoga što smo dobili - tihi pomor u zdravstveno pogubnim naseobinama.
I to je prirodna selekcija: bolje će proći društva koja drugačijim ponašanjem bolje i zasluže.

Mare

pre 7 godina

Šta reći kad moj komšija čim malo zahladni počne da loži sve živo, čak i gume, pa zasmrdi od Žarkova do Ade da čim osetiš prvi mraz počneš da sažaljevaš samog sebe celu zimsku sezonu. I kome prijaviti. Nikom. Ima da se potrujemo svi.

Branko

pre 7 godina

Dizeli "nisu" problem pre sezone grejanja, zato što je spoljna temperatura visoka. Čak i moderni EURO 5 dizeli značajno povećvaju zagađivanje već na 18 stepeni. Na ispod 5-6 stepeni ide i do 50 puta više.

Tako da ako je napolju 5 stepeni a u gradu je 20.000 automobila, zagađuju kao da ih MILION.

Pera

pre 7 godina

Zagadjenje, kao i svi ostali problemi sa kojima se suocavamo, je posledica nekulture, nevaspitanja, sebicnosti, lenjosti, gramzivosti i naseg nasilnog mentaliteta. Da su ove stvari drugacije prosto ne bi dozvolili da dodjemo u ovako katastrofalnu situaciju kada je rec o zagadjenju. Problem ce uvek postojati, ali je kod nas izuzetno losa situacija. Pogledajte poglavlje za pristup Srbije EU koji se tice ekologije i videcete da smo tu kompletno nekompatibilni sa EU. Ali necemo u EU! Bolje je da nastavimo ovako, sada je jeftinije! Nije problem emisija sumpora i azotnih jedinjenja, djubreta u rekama, gde ste videli da ove supstance dovode do raka? One nikako ne zavrse u zemlji odakle dolazi hrana, to vetar razduva na Mars. Kriv je NATO, koji nije pri tome ni koristio tu municiju svuda po Srbiji, bolje je halucinirati nego prihvatiti istinu! Zasto ici na obnovljive izvore, udarice nas po dzepu, lozi ugalj! Bez ulaganja nema napretka, ali nasi gradjani su toliko sebicni i zamrznuti u ovom trenutku, zele sve sad i odmah, da nam nikada bolje sutra nece doci. Zivim u inostranstvu - svaki put kada posetim Srbiju se pitam da li me je vec ubila, jedva se dise, svuda smrdi, razlika je drasticna. Svakodnevnica u tom djubretu od zemlje vam tupi i cula i razum, mislite da je to okruzenje normalno i prihvatate ga zdrazvo za gotovo, istina je u potpunosti suprotna. Nenormalni ljudi prave nenormalnu zemlju. Dok se ne probudimo, bice nam kako nam je sad.

seljadin

pre 7 godina

80tih je bila veca zagadjenost, sve fabrike su radile, automobili bili veoma ne-ekoloski, i opet je stopa smrtnosti od raka bila 10 puta manja.
Zakljucite sami sta se desilo 1999te godine.

SegaMega

pre 7 godina

Zasto se svi prave ludi kada je u pitanju Cukaricka padina i Ada Ciganlija? 
Vec godinama tamo pojedinci truju sve gradjane ovog naselja. Ljudi umiru, deca oboljevaju a niko od odgovornih iz Opstine Cukarica i gradskih sluzbi nista ne preduzima.
(Svetlana, 09. decembar 2016 08:47)

Ni ostatak Čukarice nije ništa bolji, podjednako je gadno i u Žarkovu i na Brdu, a verujem da ni ostatak opštine nije srećan. Od smrada zapaljene gume i plastike ne može da se diše ujutru i uveče, i tu su dva epicentra za koje sigurno znamo - jedan sa Padine, a drugi je elegantno smešten u sred stambene zone na Brdu, na jedva 200m od vrtića! Ne smem ni da zamislim šta se krije po onim šumarcima kraj Radničke... Sinoć je vazduh na Brdu pored boje i mirisa, imao i "ukus", tako da ne smem da razmišljam šta je zapravo bilo sve prisutno.

kataklinger

pre 7 godina

samo potpuna zabrana lozenja na ugalj i slicno, zamena ovih dizel trovaca iz gsp-a sa elektro autobusima, trolejbusima i tramvajima(a jednog lepog dana kad zavrse pevajucu fontanu mozda i metro sagrade) iskljucivanje svih iole starijih vozila iz saobracaja i parkiranje skuplje 3-4 puta i to na celoj teritoriji grada(jer ovo ne smrdi samo na Dorcolu) moze da nas spasi, a ovo sto se sada dozvoljava je ravno genocidu.

Zigmund

pre 7 godina

Samo vi gradite nova parking mesta i nove trake za automobile. A kad vam deca krenu sa astmom, a roditelji sa rakom, vi i dalje kukajte na NATO bombe i vakcine.

Avijatičar sa izgubljene planete

pre 7 godina

(Nikola, 9. decembar 2016 09:09)

Odlican komentar. Svi komentatori zapenili o dizel automobilima (naravno da su i oni doprineli) ali kako to nije bio problem PRE SEZONE LOZENJA!?
(Nenad, 9. decembar 2016 10:58)

Ko kaže da nije bio problem? To što se o problemu nije pričalo, nikako ne znači da ga nije bilo!

Bilo ga je isto koliko i sada, samo je onda bio manje vidljiv jer se na njega nije nadovezao i pogoršao ga problem grejanja na drva i loš ugalj.

Ali nema veze, najbitnije je da ćemo uskoro i o tome pevati uz pratnju naše prve muzičke fontane, zar ne?

ali avaj ali sad se ovaj decko sali

pre 7 godina

Alo bre Beogradjani, dodjite u Bor da disete punim plucima, gajba 20000 evra, toliko je dobro da su i stanovi dzaba!
Najbolje je za penzionere, da se ne muce mnogo., e jedino grobno mesto skupo jer je potraznja velika, udje valjda malo vise kiseonika u krv.

SegaMega

pre 7 godina

Kada su radile fabrike i kada je privreda postojala u ovoj zemljo vila je veca zagadjenost. Automobili su isli na obican benzin i purnjalibsto puta vise. Ali nikada nije bilo alarmantno, epski strasno niti crvenih i ljubicastih alarma...
(boby, 09. decembar 2016 09:31)

Verovatno jer se nije merilo, a kamoli razmišljalo o tome. Jer da jeste, ne bismo mi imali železare na par km od grada i u sred rodnog područja, petrohemijska postrojenja u sred ravnice, odmah pored grada, termoelektrane tik uz naseljena mesta i tešku industriju u podnožju brda. O automobilima tek neću da komentarišem.

Mogli

pre 7 godina

@ mrmlj

Pa u tome i jeste poenta. Vremenski smo se razvijali 60 puta duze od Nemacke, a po napretku smo 200 svetlosnih godina iza njih. ZASTO NEMA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE? Zato sto kriminal i korupcija vladaju ovom drzavom, malo bolje stanje nego na Kosovu.

Перица

pre 7 godina

Забранити улаз приватним возилима у центар града.

Нарочито оним без евро 4, 5, 6 сертификата.

Milojka

pre 7 godina

Novi Beograd je isto zagadjen danima i to se vidi na sajtu za automatski monitoring kvaliteta vazduha. Nazalost to niko ne objavljuje, a astmaticari pogotovu deca placaju cenu aljkavasti.

Кривокапић

pre 7 godina

Ваздух и заштита животне средине је нешто о чему се у Србији не расправља. Ми смо ту једно 100 годиба иза европских земаља. Погледајте наше прелепе реке које служе као ђубриште. Београд нема услове да прочисти воду која иде из канализација у реке. Пола Београда нема прилључак на канализацију.
Центар града смрди на покварена јаја , а лажни доктори и архитекте нам нуде музикалне фонтане и кулу од карата на БГД на води.
Запто то дозвољавате?

Maslačak

pre 7 godina

Selo je mama...
(pobegulja, 9. decembar 2016 10:29)

Pozdravljam te iz trenutno na dim veoma smrdljivog sela Barajeva, gde imam tu nesreću da sam skoro poslednji u nizu kuća na blagoj padini. Zbog toga vetar u 90% slučajeva duva duž ulice od ostalih ka meni, tako da ovih dana ne smem da otvorim prozor od smrada na dim!

Ljudi nemaju para pa lože veoma loš ugalj, plus svakojako đubre koje nađu, samo da gori! Jedan moj (pokojni) komšija je imao običaj da skuplja i loži stare cipele! Naravno, nema govora o zvanju odžačara i čišćenju dimnjaka, to nam je skupo.

A da se sami ispružimo 800-1000 dinara za žičanu četku sa sajlom i provučemo je jednom godišnje kroz dimnjake i čunkove, e to nas mrzi!

Inače, ceo moj kraj, par stotina, što kuća, što stanova, NEMA kanalizaciju. Miomiris koji se leti širi iz potoka koji protiče kroz centar Barajeva je stvarno doživljaj!

Tako da po pitanju ekologije i kvaliteta života, srpsko selo je stvarno poslednje mesto za pohvalu i uzor!

Milun

pre 7 godina

U centru svakog velikog grada je tako, to je cena "fensi" lokacije. Ovaj što živi na Vračaru neka se pomeri negde van grada, ne može i jare i pare. 
Na obodima je stvar drugačija, evo na Konjarniku uvek duva vetrić, ima puno zelenila i takvih problema nema.
(Lik, 09. decembar 2016 10:31)

Majstore, gde baš nađe Konjarnik? Kada naiđem sa Bubanj Potoka ujutru, Konjarnik i Kaluđerica se ne vide od dima, kako se prilazi Novom Beogradu, vljda se manje loži, pa je malo bolje. Usput, smrad iz Pančeva se oseća i na Kosmaju tokom leta, ne znam koliko toga dolazi do Beograda, ali svakako više uzevši u obzir da ste 30km bliže.

kataklinger

pre 7 godina

jedan direktni udisaj(ono kad stojite na semaforu, a majstor mu da po gasu) izduvnih gasova iz recimo gradskog autobusa, krs auta ili pogotovo neke zgrade ili kuce gde se ljudi greju na ugalj, mazut ili nesto slicno je jednak i po nekoliko desetina popusenih paklica cigareta, odjedanput. kad bi vecina ljudi ovo znala digla bi revoluciju, a ne slusala one nebuloze kako dezodoransi i krave unistavaju ozon ili kako su pljuge otrovne(i jesu, ali nemerljivo manje od onih gore navedenih).

Meph

pre 7 godina

A GSP i njegovih oko 1.300, uglavnom krntija, koji emituju dizel izduvne gasove koji su, prema zvaničnoj potvrdi SZO, uzročnici kancera, ništa o tome, je l'?

alo ljudi

pre 7 godina

Nije NATO kriv za povećan broj obolelih od raka već udisanje izduvnih gasova motornih vozila, kao i loša hrana koja se uvozi bez ikakve kontrole. Kako niko ne priča o uticaju izduvnih gasova motornih vozila na zdravlje čoveka? Punim plućima na dok čekamo na semaforima udišemo crni dim krntija od autobusa i automobila. Ni noviji motori nisu ništa bolji. Za sve je uvek NATO kriv.. Da se razumemo, ja sam protiv ulaska u NATO ili EU.

Nenad

pre 7 godina

(Nikola, 9. decembar 2016 09:09)

Odlican komentar. Svi komentatori zapenili o dizel automobilima (naravno da su i oni doprineli) ali kako to nije bio problem PRE SEZONE LOZENJA!?

Lik

pre 7 godina

U centru svakog velikog grada je tako, to je cena "fensi" lokacije. Ovaj što živi na Vračaru neka se pomeri negde van grada, ne može i jare i pare.
Na obodima je stvar drugačija, evo na Konjarniku uvek duva vetrić, ima puno zelenila i takvih problema nema.

stefan

pre 7 godina

Vi ste nasli da se zalite, pa kod nas u Kumanovu (Makedonija) je 14 put vise zagadjen od dozvoljenog :) ko ne veruje neka sam proveri:
http://mojvozduh.eu/web/#draw?location=Kumanovo&type=AQI
(posle 18h vrednost zagadjenosti je najveca i dostize cak do 700)

Danko Šakić

pre 7 godina

Zašto niko ne pominje Valjevo gde je zagađenje enormno, preko 200 za sumpordioksid. Ljudi, to je OTROV!
http://aqicn.org/nearest/

Med venlig hilsen

pre 7 godina

Ljudi, ovo zagađenje je problem svuda u Evropi.. U Parizu je ove nedelje besplatna vožnja gradskim prevozom zbog ovoga.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bgd, 9. decembar 2016 09:31)

Za Pariz me bas briga, ali da je u celoj Evropi NIJE! I Kopenhagen je u Evropi, pa proveri zagadjenje tamo! Leti se kupaju u luci! 50 posto ljudi se vozi do posla, skole - biciklima, samo 20 poseduje automomobile, a imaju standard makar 10x veci nego Beogradjani! Da ne govorim o zelenoj energiji, spaljivanju smeca (99 posto efikasno - Copenhill)... Beograd je dva veka iza Kopenhagena i ostatka Danske! Kad zimi otvorim vrata, osetim samo svezinu i hladnocu, NI TRAGA dimu i smogu! A bio sam skoro dole...OTVORITI vrata ili prozor ne smem kada pocne "grejna" sezona! Smrad, dim, uzas! Zemlja potpuno zapustena, nigde pravila, zakona, nicega! Da imam 10 puta vise para ne bih ziveo tu gde vi MORATE! Vi ni kanalizaciju nemate! Koji procenat fekalnih voda preciscavate? A prave vam lazni doktori pevajuce fontane! Ko glasa za njih? I sta se onda zalite?! Zivote u svoje ruke, nece niko umesto vas! Dosta je bilo!

Moses

pre 7 godina

A još danas petak i tradicionalni kolaps saobraćaja u prestonici. Samo nedelju da dočekam i pobegnem iz ove ludnice, bar nakratko.

seljadin

pre 7 godina

Ako Nemacka dozvoli, da se izgradi Juzni tok, bice gasifikacija, i ljudi vise nece loziti gume, plastiku i otpatke, pa ce i vazduh biti cist.
Pogledajte Budimpestu, vazduh je bukvalno 5 puta cistiji, u svakoj kuci se greju na gas, to je jedina razlika.

bogi

pre 7 godina

a Obrenovac i Pancevo su udaljeni zajedno sa Beogradom hiljadama kilometara pa je sve ovo od pojacanog saobracaja. Uh pazi bas.. da nije od automobila u prestonici samo. Raspad sistema na svim poljima. Ziveo suficit!!!

Pablo

pre 7 godina

Kao da zivimo u 17 veku, u centru Beograda se grejemo na drva... Svako ko se greje na drva:
1. intenzivno zagadjuje vazduh
2. posece pola manje sume za jednu zimu
Ako postoji druga opcija mozda o njoj treba razmisliti...

Dejca iz LE

pre 7 godina

Struja sve skuplja i skuplja i sve više ljudi se greje na drva, zato je to tako. U mom komšiluku su ove zime počeli da se dime odžaci koji su godinama ćutali.

marija

pre 7 godina

Decenijama se govori o metrou u Beogradu i ništa, gradimo BGDH2O.
Godinama se u Evropi govori o održivoj energiji, Nemci danas koriste energiju zemlje u kućama. Solarna energija, vetroparkovi, ovde ništa. Tajac države, a imamo nekakvo ministarstvo za ekologiju koje ne služi ničemu.
Do 2020. sve članice EU moraju imati min 20% energije iz održivih izvora.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

@mrmlj dobro,Jurija Gagarina i mozda Dimitrija Tucovica.To su 2 od oko 6000 ulica u Bgd u kojima postoji zeleni talas.Imam dosta godina i ne divljam po ulicama.Vozio 30,40,50,70 na sat,nikako ne moze da se veze vise od 3 semafora.

Dejan

pre 7 godina

Kola se voze i leti,pa nije ovako,ovo zagadjenje je zbog grejanja,drva,ugalj,plastika,gume,ko zna sta sve loze,zato je na Novom Beogradu i najcistiji vazduh,jer su tamo sve zgrade sa CG,nema kuca

mrmlj

pre 7 godina

citam, svi pricate o centralnom grejanju kao o cistom grejanju.
sta mislite, sta se lozi u toplanama?
i iz cega se dobija struja u elektranama?

nije srbija portugalija da moze danima da se napaja iz obnovljivih izvora.
ili danska, nemacka, holandija, da znacajno ulaze u njih i pokusava da smanji udeo uglja u proizvodnji struje.

jedini napredak bi bio sto bi se (u teoriji) bolje kontrolisalo sta se sagoreva, i zagadjenje bi se izmestilo iz samih gradova (osim dela oko samih toplana, a i tu bi visoki dimnjaci verovatno donekle pomogli u smanjenju zagadjenja ali pitanje je koliko).

Nietzsche

pre 7 godina

Citao sam skoro clanak o jednoj palionici smeca koja se nalazi u samom gradu (ne sjecam se koji je grad bio u pitanju)... imaju filtere za stetne gasove, dim, cestice i slicne stvari... vrlo malo zagadjuje vazduh, gotovo neprimjetno, a isti ti filteri ih na godisnjem nivou kostaju kao i cijela fabrika, ukljucujuci i plate zaposlenih, odrzavanje, dovozenje otpada, itd. To je kad neko ima svijest i vodi racuna u okolini. Kod nas je to prakticno neizvodljivo jer bi se svake godine u cijenu novih filtera ugradilo bar 20 ljudi. O metrou da ne govorim... proci ce bar 10 godina dok se ne iskopaju tuneli za linije koje bi rasteretile uzi centar grad, ali samo pod uslovom da danas pocnu da kopaju. Ovako mozda nasi unuci dozive da se provozaju u metro grada Beograda.

Milun

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43)

Ne, naravno, sve dok država kažnjava vozače koji se odluče za TNG i dok ne isključuje iz saobraćaja vozila koja su za otpad, samo izvadi i nabudži cev. Jednom, kada se desi prethodno opisano razmisli o biciklu ili kupovini adekvatnog gradskog auta.

Dejan

pre 7 godina

Ali ljudi postoji sajt koji to mjeri glavni sjedistem u Njemackoj vidim da je u nasoj regiji Beograd uvijek u crvenoj zoni bio je i nas Sisak dok je radilo u njem sto je trebalo a vise ne radi.

Hahaha

pre 7 godina

Ajd razmislite malo, koliko je ovo nelogicno. Zagadjujemo, a onda cekamo kisu i vetar da to oduva i rastvori. Vetar to zagadjenje nosi negde drugde i rasprsuje npr po njivama sa kojih se hranimo. Voda spere pa sav otrov se ulije u reke iz kojih pijemo vodu, kuvamo, peremo se itd. Dakle zagadjenje treba smanjiti a ne cekati baba vangu da sve odnese malo dalje od mernih uredjaja. Zabranite golf 2, tamiće i svu tesku dizel euro 0 artiljeriju, uvedite kao u celoj evropi zabranu registracije ili ulaska u grad vozila koja zagajuju ko cernobilj. Napravite lezece policajce koji se uvlace ako vozis po ogranicenju a izvlace sko jurcas. Zamenite svecano otvorene semafore sa kruznim tokovima. Subvencionisite elektro i hibrid vozila, smanjite akcizu na plin, dajte subvenciju za prelazak na plin i kasljacemo mnogo manje za godinu dve tri. Ovako trovati a ne raditi nista nema ni u africi.

Mare

pre 7 godina

Stojim kod sajma, cekam bus i vidim nepregledan zastoj automobila i u svakom po jedan covek. Gospodski narod, svako ima svoja kola, ne daj Boze da poveze nekoga. Uvesti lepo parne tablice parnim datumima, neparne neparnim i cao. Dok se narod ne opameti

mrmlj

pre 7 godina

@(Pokondirena tikvica, 09. decembar 2016 08:54) "zeleni talas" itekako postoji. npr. ulica jurija gagarina se moze proci od novog mosta do samog kraja bez ijednog stajanja na semaforu ukoliko nije guzva. naravno da u spicu ne moze. caka je u postovanju ogranicenja brzine, sto je jedna od poznatijih boljki beogradskih vozaca. sa ostatkom tvog/vaseg komentara se slazem ;)

put

pre 7 godina

Nisu strašni noviji dizel motori, ili što neko reče stari 5 godina. Bar je to moje mišljenje. Većina takvih dizela je čak i tiho, ne smrde. Problem su one kršine stare ko zna koliko i koje su prešle ko zna koliko pa kad prođete pored njih hoćete da se ugušite. Gradski autobusi takođe, oni stari. Zabranio bih im svima sa tim kršinama da registruju, hoću da se ugušim svaki put.

m4

pre 7 godina

komsija koji ima kucu ispred nase zgrade,greje se na ko zna sta,prozor se otvara samo kad se pogleda u njegov dimnjak,ako sw dimi ne otvaram nista.

zlo

pre 7 godina

ja sam se preselio na dorcol i mogu da kazem da gori vazduh i prasinu nigde nisam video i udisao. auto operes i sutra je u nekoj skrami. stan moram da usisavam i ribam svaki dan. ne znam odakle dolazi ali zivotna sredina je ispod svakom minimuma. znam i da tako nije bilo do pre 5-6 godina.

Da da da

pre 7 godina

U Kragujevcu je toliko nepodnošljivo loš kvalitet vazduha zimi, pogotovu u naseljima blizu Zastava Energetike. Pivara, Lepenica i sve u blizini je crno od gareži.
Institut za javno zdravlje po mom mišljenju skriva stvarne podatke.

kataklinger

pre 7 godina

automobili se voze i leti pa ne smrdi ni blizu. najgore je lozenje na ugalj i mazut, a centar je pun udzerica i raspad zgrada, pogotovo Dorcol, i to treba zabraniti i sve ih o trosku grada prebaciti na daljinsko grejanje.

HanSolo

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43)

Pa ko ti je rekao da kupiš diezela za grad..? Normalno da će filter da ti se upropasti...

zmau

pre 7 godina

"A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje."
Putuj autobusom. Ili biciklom.

Nemanja

pre 7 godina

Azotni oksidi, produkt dizel motora. Narocito onih dizela koje voze nesavesni vlasnici koje bas briga sta izbacuju iza sebe. Seku katalizatore, uklanjaju dpf filtere itd, jer ne zele da plate popravku istih. Da sam na celu gradskih vlasti, ugledao bih se na ostale gradove u svetu i zabranio voznju kroz centar Beograda, dizel vozila (tu ukljucujem i vozila javnog prevoza, teretnih vozila itd.) koji ne ispunjavaju odredjene norme. A ti ljudi koji voze te krseve mi uopste nisu jasni. Kupe veliki automobil (a6, e klasu, bmw 5, citroen c5 itd.) a cade ko ludi jer ih ne odrzavaju uopste i jer misle da je auto koga su kupili za 5, 6 hiljada evra stvarno presao 200 hiljada km. A tek tehnicki pregledi koje bas briga o izduvima... Ma strasno

Pera

pre 7 godina

Posledica zagadjenja u Beogradu je to sto obilaznice nisu zavrsene, sto auto - put prolazi kroz centar, sto se svaki krs moze voziti jer jadni ljudi nece preziveti bez osnovnog sredstva za rad, pa onda nema veze - neka nas sve pobiju svojim izduvnim gasovima koji dolaze iz raspadnutih automobila, sto su noviji cistiji motori skupi, pa ce izbiti revolucija ako se stavi u zakon... Sto niko ne placa javni prevoz i hoce ga besplatno, pa nam se zbog manjka sredstava javni prevoz raspada. Naravno, pametni Srbin ce reci neka prvo srede prevoz pa cu da ga placam, stvar je da moras da platis ako zelis da se klatis - ako ti se ne svidja ne koristi, ali ako koristis - plati. Zasto sto je Beograd prenaseljen, sto ne postoje gradske politike koje ce zabraniti ili smanjiti saobracaj u centru, sto ne postoji metro (a i kako ce kada ni autobus/tramvaj nece ljudi da plate, metro se nikada Beogradu nece isplatiti), zato sto je eko - energija za Srbe skupa i treba ici na ugalj, sto mi otpad direktno bacamo u reke beze tretmana i sto ljudi ovde generalno zagadjuju jer jednostvano nisu kulturni i dobro vaspitani.

Niko

pre 7 godina

Ljudi nisu tako veliki problem automobili sa dizel motorima, već UGALJ! I plastika i ko zna sta sve "ljudi" loze. Otkada je počela grejna sezona nigde u srbiji se vise ne diše kiseonik. To je prava katastrofa. Kako neko rece ko nije bio na periferiji gradova ne zna šta je disanje na skrge bukvalno. U Somboru gde trenutno živim veci deo dana i noći ne mogu da izadjem u dvoriste niti da pomislim da proluftiram. Pored komšija koji svašta trpaju u sporete na kilometar od centra grada nalazi se kafilerija koja radi punom parom, tek taj smrad spaljenih životinja kako zimi, tako i leti ne mogu da vam opišem.

mrmlj

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43) o tome je trebalo razmisljati prilikom kupivine automobila.

car

pre 7 godina

Ceo krug dvojke treba pretvoriti u crvenu parking zonu gde je sat vrmena zadrzavanje po paprenim cenama,pa kp hoce kolima u centar neka plati.Stanarima u centru koji se greju na cvsta goriva subvensionisati uvpdjenje centralnog grejanja a najsiprmasnijima dati subvencije za placanje.Tako se radi u drzavama gde se vpdi racuna o zdravlju i standardu svojih gradjana.Pevajuce fontane i oatale gluposti su nezamislive dok se gradjanima ne obezbedi da zdravo zive.

neko iz mase

pre 7 godina

Ako želite vidjeti kako izgleda zagađen grad dođite zimi u Sarajevo i još gore u Tuzlu, Zenicu i Lukavac. Smog se u Sarajevu ne podiže bar mjesec dana od decembra do januara a u Tuzli je prisutan i u martu.

Sasa

pre 7 godina

Trenutno zivim na Vracaru gde sam se preselio pre 4 meseca nakon skoro 7 godina u sirem centru Londona, UK. Jedna od prvih razlika koju sam primetio je zagadjenost vazduha u BG u odnosu na London. Imam bebu od 11 meseci i od prvih dana je nosim napolje u jutarnjim i popodnevnim casovima. Vazduh je toliko zagusljiv u Nebojsinoj ujutro da sam morao prestati to da radim. Meni se cini da su najveci zagadjivaci stari automobili kojih je bar 50% u ukipnom saobracaju mada zimi se definitivno oseti jak miris od grejanja, Garderoba mi smrdi nakon boravka napolju. Iako je gustina saobracaja u centralnom Londonu verovatno veca nego u Beogradu, oni to resavaju:
1. Rigoriznim tehnickim pregledima vozila.
2. Jako visokim godisnjim porezom na vece zagadjivace, starija vozila, dok je porez na elektricna vozila nula.
3. Naplacivanjem dnevne karte od 10 funti za voznju kroz centrslnu zonu od 9 do 6 radnim danima.
4. Razvijanjem infrastrukture biciklistickih staza kroz celi grad, i poznati samousluzni Londonskih bicikala.

Cenim da cemo i mi morati korak po korak ka tome jer ovo nije nasledje koje zelimo da ostavimo nasoj deci.

Nikola

pre 7 godina

Razumem da automobili zagadjuju, ali jednostavno nije istina da je ovakva situacija nastala zbog saobracaja, nego upravo zbog zagadjena koje se javlja sagorevanjem fosilnih goriva u domacinstvima i toplanama. Kako nije bilo zagadjeno pre mesec-dva dok se nije grejalo, a apsolutno isti broj automobila je bio na ulicama.

zmau

pre 7 godina

"Pre neki mesec bio je clanak da zbog skupe struje ljudi vise nece moci da se greju na TA peci. Ok, precice na drva i ugalj..."
Struja je isto na ugalj. I to na 3-4 puta više uglja, zbog gubitaka u mreži.
A najveća elektrana je u najgušće naseljenom delu zemlje - na Savi.

boby

pre 7 godina

Kada su radile fabrike i kada je privreda postojala u ovoj zemljo vila je veca zagadjenost. Automobili su isli na obican benzin i purnjalibsto puta vise. Ali nikada nije bilo alarmantno, epski strasno niti crvenih i ljubicastih alarma...

Bushman

pre 7 godina

Nadam se da citaju ovaj tekst u poreskoj upravi i da ce to uzeti u obzir kada obracunavaju porez na " ekstra zonu ". Usta su im puna opravdanosti visokog poreza jer se zivi u centru, e pa gospodo, izvolite smanjite porez usled zagadjenosti vazduha.

milka

pre 7 godina

Zato u Kaluđerici kako je pre dva meseca počelo grejanje - jedva se diše..zagađenje katastrofalno..možda da neko ode tamo izmeri..vest bi bila udarna..tamo se uveče jedva jedva diše!!

sreća da imamo sajt

pre 7 godina

Ko se na sajtu SEPA snađe i uspe da očita vrednosti, svaka mu čast. Pogledajte i sami, nešto smotanije nisam video na internetu. Tek na mobilnom je posebna priča...

leZi

pre 7 godina

Ljudi hoce da se skinu sa centralnog grejanja, kazu jeftinije a drzava gleda i nista ne kaze. Sad kad imamo problem sa zagadjenjem vazduha opet niko nista ne kaze, samo se konstatuje da se ljudi greju lozenjem cvrstog goriva i cekamo vetar. Cestitam svima na naopakoj logici gde smo spremni da zagadimo vazduh i da nam deca budu sve bolesnija zbog toga a u ime nepravde zbog "lopova koji drze previsoke cene grejanja"

umetnik

pre 7 godina

Cela Srbija je zagadjena! Svuda se nalazi ta dimna zavasa. Zivimo jos uvek u polovini 20.veka i ne koristimo tu istu kosavu. Ma nema veze kako kazu to je normalno u zimskom periodu. Znaci mozemo jos da nastavimo po starom.

Svetlana

pre 7 godina

Zasto se svi prave ludi kada je u pitanju Cukaricka padina i Ada Ciganlija?
Vec godinama tamo pojedinci truju sve gradjane ovog naselja. Ljudi umiru, deca oboljevaju a niko od odgovornih iz Opstine Cukarica i gradskih sluzbi nista ne preduzima.

Hanibal

pre 7 godina

Metro gospodo, a ne neku kule i ovo ono, Obrenovac takodje moze brzom prugom da se poveze, umesto voznje po guzvi od sat vremena, brzi voz bi stigao 10-15 min, Novi Sad isto, umesto sat i po, za 25 min, pa bi bilo i manje autobusa i manje automobila koji doprinose zagadjenju u celoj okolini Beograda i u samom gradu.

Pfc

pre 7 godina

Automobili na dizel,loz ulje.Grejanje na ugalj i kojesta jos.Odlike primitivnih zajednica.Sto napisa neko gore,akcize za tng gas najvece u evropi.Zato cemo se nagledati jos ovakvih tekstova u buducnosti.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Saobracajj se secka nepotrebnim semaforima i nepostojanjem zelenog talasa.Nema ulice u BGD u kojoj mozete da prodjete kroz tri vezana semafora.O voznom parku ne bih ovaj put samo da kazem da je nama "vrh" dizelas star 5 god. a ponosni vlasnici Golfa 2 su "carevi".

Boban

pre 7 godina

uz povećanje broja vozila dolazi I zagadjenje...
ali mnogo su doprineli tome užasno loše gorivo, stari vozni park a I potpuno nefunkcionalna autokomanda zbog koje su zastoji na pet puta većem nivou nego pre....
(jedva čekam da "poprave" slaviju ???)
a sa nenormalnim brojem ležećih policajaca stvar sa zagadjenjem je mnogo gora
bilo bi lepo da umesto ležećih imamo preve policajce koji bi značajno poboljšali ponašanje u saobraćaju...

@Bogdane

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.

Pedja

pre 7 godina

Tokom zimskog perioda je ovakvo stanje zbog ljudi koji se u sred centra grada greju na ugalj i na ko zna koja ulja, maziva itd i kada se sav taj dim zadrzava u vazduhu. Svakako da su problem i izduvni gasovi od auta ali grejanje na fosilna goriva najvise doprinose zagadjenju vazduha u ovom deu godine...

Dalibor

pre 7 godina

Pre neki mesec bio je clanak da zbog skupe struje ljudi vise nece moci da se greju na TA peci. Ok, precice na drva i ugalj... a onda cete jos vise da kukate na vazduh. Ja se prvi zalazem za ciste energente, ali sta cu kad me drzava tera da zagadjujem.

Mikula

pre 7 godina

I u Parizu je ista situacija. Jedan dan se voze kola sa parnim tablicama, drugi dan sa neparnim. Ko ne postuje, kazna 35€. Prva dva dana se postovalo, a juce i danas nikad vise guzvi nije bilo.

botstop

pre 7 godina

a ekoloski prihvatljiva goriva(TNG i CNG) najskuplja na svetu.Na svakom koraku se forsira prodaja dizel vozila,koja nam lagano ali sigurno dolaze glave.

Богдан

pre 7 godina

Азот оксид није део издувних гасова свих возила већ скоро искључиво дизел возила. Када при том узмемо у обзир да огроман број дизел возила не испуњава емисионе норме (а неки чак и лажирају, vw неко рече) и да је у Србији одомаћена пракса да се скидају дпф дилтери и затварају егр вентили... дођемо до тога да нам ваздух смрди по целом граду. Да нема ветра, сви бисмо поцркали.

ga

pre 7 godina

браво за власт. само проширите кнеза милоша, отварајте нове гараже, ширите зоне, правите мостове за уливање више саобраћаја, тунеле за аутомобиле... не дај Боже да се ради на побољшању јавног превоза, периферије поготово, пу, пу, не дај Боже метро. и ако буде Метро, ако може нека буде круг двојке, то је најважније за ваше...

Hanibal

pre 7 godina

Metro gospodo, a ne neku kule i ovo ono, Obrenovac takodje moze brzom prugom da se poveze, umesto voznje po guzvi od sat vremena, brzi voz bi stigao 10-15 min, Novi Sad isto, umesto sat i po, za 25 min, pa bi bilo i manje autobusa i manje automobila koji doprinose zagadjenju u celoj okolini Beograda i u samom gradu.

botstop

pre 7 godina

a ekoloski prihvatljiva goriva(TNG i CNG) najskuplja na svetu.Na svakom koraku se forsira prodaja dizel vozila,koja nam lagano ali sigurno dolaze glave.

Богдан

pre 7 godina

Азот оксид није део издувних гасова свих возила већ скоро искључиво дизел возила. Када при том узмемо у обзир да огроман број дизел возила не испуњава емисионе норме (а неки чак и лажирају, vw неко рече) и да је у Србији одомаћена пракса да се скидају дпф дилтери и затварају егр вентили... дођемо до тога да нам ваздух смрди по целом граду. Да нема ветра, сви бисмо поцркали.

milka

pre 7 godina

Zato u Kaluđerici kako je pre dva meseca počelo grejanje - jedva se diše..zagađenje katastrofalno..možda da neko ode tamo izmeri..vest bi bila udarna..tamo se uveče jedva jedva diše!!

ga

pre 7 godina

браво за власт. само проширите кнеза милоша, отварајте нове гараже, ширите зоне, правите мостове за уливање више саобраћаја, тунеле за аутомобиле... не дај Боже да се ради на побољшању јавног превоза, периферије поготово, пу, пу, не дај Боже метро. и ако буде Метро, ако може нека буде круг двојке, то је најважније за ваше...

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Saobracajj se secka nepotrebnim semaforima i nepostojanjem zelenog talasa.Nema ulice u BGD u kojoj mozete da prodjete kroz tri vezana semafora.O voznom parku ne bih ovaj put samo da kazem da je nama "vrh" dizelas star 5 god. a ponosni vlasnici Golfa 2 su "carevi".

Med venlig hilsen

pre 7 godina

Ljudi, ovo zagađenje je problem svuda u Evropi.. U Parizu je ove nedelje besplatna vožnja gradskim prevozom zbog ovoga.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bgd, 9. decembar 2016 09:31)

Za Pariz me bas briga, ali da je u celoj Evropi NIJE! I Kopenhagen je u Evropi, pa proveri zagadjenje tamo! Leti se kupaju u luci! 50 posto ljudi se vozi do posla, skole - biciklima, samo 20 poseduje automomobile, a imaju standard makar 10x veci nego Beogradjani! Da ne govorim o zelenoj energiji, spaljivanju smeca (99 posto efikasno - Copenhill)... Beograd je dva veka iza Kopenhagena i ostatka Danske! Kad zimi otvorim vrata, osetim samo svezinu i hladnocu, NI TRAGA dimu i smogu! A bio sam skoro dole...OTVORITI vrata ili prozor ne smem kada pocne "grejna" sezona! Smrad, dim, uzas! Zemlja potpuno zapustena, nigde pravila, zakona, nicega! Da imam 10 puta vise para ne bih ziveo tu gde vi MORATE! Vi ni kanalizaciju nemate! Koji procenat fekalnih voda preciscavate? A prave vam lazni doktori pevajuce fontane! Ko glasa za njih? I sta se onda zalite?! Zivote u svoje ruke, nece niko umesto vas! Dosta je bilo!

leZi

pre 7 godina

Ljudi hoce da se skinu sa centralnog grejanja, kazu jeftinije a drzava gleda i nista ne kaze. Sad kad imamo problem sa zagadjenjem vazduha opet niko nista ne kaze, samo se konstatuje da se ljudi greju lozenjem cvrstog goriva i cekamo vetar. Cestitam svima na naopakoj logici gde smo spremni da zagadimo vazduh i da nam deca budu sve bolesnija zbog toga a u ime nepravde zbog "lopova koji drze previsoke cene grejanja"

umetnik

pre 7 godina

Cela Srbija je zagadjena! Svuda se nalazi ta dimna zavasa. Zivimo jos uvek u polovini 20.veka i ne koristimo tu istu kosavu. Ma nema veze kako kazu to je normalno u zimskom periodu. Znaci mozemo jos da nastavimo po starom.

Dalibor

pre 7 godina

Pre neki mesec bio je clanak da zbog skupe struje ljudi vise nece moci da se greju na TA peci. Ok, precice na drva i ugalj... a onda cete jos vise da kukate na vazduh. Ja se prvi zalazem za ciste energente, ali sta cu kad me drzava tera da zagadjujem.

car

pre 7 godina

Ceo krug dvojke treba pretvoriti u crvenu parking zonu gde je sat vrmena zadrzavanje po paprenim cenama,pa kp hoce kolima u centar neka plati.Stanarima u centru koji se greju na cvsta goriva subvensionisati uvpdjenje centralnog grejanja a najsiprmasnijima dati subvencije za placanje.Tako se radi u drzavama gde se vpdi racuna o zdravlju i standardu svojih gradjana.Pevajuce fontane i oatale gluposti su nezamislive dok se gradjanima ne obezbedi da zdravo zive.

Boban

pre 7 godina

uz povećanje broja vozila dolazi I zagadjenje...
ali mnogo su doprineli tome užasno loše gorivo, stari vozni park a I potpuno nefunkcionalna autokomanda zbog koje su zastoji na pet puta većem nivou nego pre....
(jedva čekam da "poprave" slaviju ???)
a sa nenormalnim brojem ležećih policajaca stvar sa zagadjenjem je mnogo gora
bilo bi lepo da umesto ležećih imamo preve policajce koji bi značajno poboljšali ponašanje u saobraćaju...

Pfc

pre 7 godina

Automobili na dizel,loz ulje.Grejanje na ugalj i kojesta jos.Odlike primitivnih zajednica.Sto napisa neko gore,akcize za tng gas najvece u evropi.Zato cemo se nagledati jos ovakvih tekstova u buducnosti.

Nikola

pre 7 godina

Razumem da automobili zagadjuju, ali jednostavno nije istina da je ovakva situacija nastala zbog saobracaja, nego upravo zbog zagadjena koje se javlja sagorevanjem fosilnih goriva u domacinstvima i toplanama. Kako nije bilo zagadjeno pre mesec-dva dok se nije grejalo, a apsolutno isti broj automobila je bio na ulicama.

Mare

pre 7 godina

Stojim kod sajma, cekam bus i vidim nepregledan zastoj automobila i u svakom po jedan covek. Gospodski narod, svako ima svoja kola, ne daj Boze da poveze nekoga. Uvesti lepo parne tablice parnim datumima, neparne neparnim i cao. Dok se narod ne opameti

put

pre 7 godina

Nisu strašni noviji dizel motori, ili što neko reče stari 5 godina. Bar je to moje mišljenje. Većina takvih dizela je čak i tiho, ne smrde. Problem su one kršine stare ko zna koliko i koje su prešle ko zna koliko pa kad prođete pored njih hoćete da se ugušite. Gradski autobusi takođe, oni stari. Zabranio bih im svima sa tim kršinama da registruju, hoću da se ugušim svaki put.

Maslačak

pre 7 godina

Selo je mama...
(pobegulja, 9. decembar 2016 10:29)

Pozdravljam te iz trenutno na dim veoma smrdljivog sela Barajeva, gde imam tu nesreću da sam skoro poslednji u nizu kuća na blagoj padini. Zbog toga vetar u 90% slučajeva duva duž ulice od ostalih ka meni, tako da ovih dana ne smem da otvorim prozor od smrada na dim!

Ljudi nemaju para pa lože veoma loš ugalj, plus svakojako đubre koje nađu, samo da gori! Jedan moj (pokojni) komšija je imao običaj da skuplja i loži stare cipele! Naravno, nema govora o zvanju odžačara i čišćenju dimnjaka, to nam je skupo.

A da se sami ispružimo 800-1000 dinara za žičanu četku sa sajlom i provučemo je jednom godišnje kroz dimnjake i čunkove, e to nas mrzi!

Inače, ceo moj kraj, par stotina, što kuća, što stanova, NEMA kanalizaciju. Miomiris koji se leti širi iz potoka koji protiče kroz centar Barajeva je stvarno doživljaj!

Tako da po pitanju ekologije i kvaliteta života, srpsko selo je stvarno poslednje mesto za pohvalu i uzor!

Svetlana

pre 7 godina

Zasto se svi prave ludi kada je u pitanju Cukaricka padina i Ada Ciganlija?
Vec godinama tamo pojedinci truju sve gradjane ovog naselja. Ljudi umiru, deca oboljevaju a niko od odgovornih iz Opstine Cukarica i gradskih sluzbi nista ne preduzima.

sreća da imamo sajt

pre 7 godina

Ko se na sajtu SEPA snađe i uspe da očita vrednosti, svaka mu čast. Pogledajte i sami, nešto smotanije nisam video na internetu. Tek na mobilnom je posebna priča...

Pera

pre 7 godina

Posledica zagadjenja u Beogradu je to sto obilaznice nisu zavrsene, sto auto - put prolazi kroz centar, sto se svaki krs moze voziti jer jadni ljudi nece preziveti bez osnovnog sredstva za rad, pa onda nema veze - neka nas sve pobiju svojim izduvnim gasovima koji dolaze iz raspadnutih automobila, sto su noviji cistiji motori skupi, pa ce izbiti revolucija ako se stavi u zakon... Sto niko ne placa javni prevoz i hoce ga besplatno, pa nam se zbog manjka sredstava javni prevoz raspada. Naravno, pametni Srbin ce reci neka prvo srede prevoz pa cu da ga placam, stvar je da moras da platis ako zelis da se klatis - ako ti se ne svidja ne koristi, ali ako koristis - plati. Zasto sto je Beograd prenaseljen, sto ne postoje gradske politike koje ce zabraniti ili smanjiti saobracaj u centru, sto ne postoji metro (a i kako ce kada ni autobus/tramvaj nece ljudi da plate, metro se nikada Beogradu nece isplatiti), zato sto je eko - energija za Srbe skupa i treba ici na ugalj, sto mi otpad direktno bacamo u reke beze tretmana i sto ljudi ovde generalno zagadjuju jer jednostvano nisu kulturni i dobro vaspitani.

Hahaha

pre 7 godina

Ajd razmislite malo, koliko je ovo nelogicno. Zagadjujemo, a onda cekamo kisu i vetar da to oduva i rastvori. Vetar to zagadjenje nosi negde drugde i rasprsuje npr po njivama sa kojih se hranimo. Voda spere pa sav otrov se ulije u reke iz kojih pijemo vodu, kuvamo, peremo se itd. Dakle zagadjenje treba smanjiti a ne cekati baba vangu da sve odnese malo dalje od mernih uredjaja. Zabranite golf 2, tamiće i svu tesku dizel euro 0 artiljeriju, uvedite kao u celoj evropi zabranu registracije ili ulaska u grad vozila koja zagajuju ko cernobilj. Napravite lezece policajce koji se uvlace ako vozis po ogranicenju a izvlace sko jurcas. Zamenite svecano otvorene semafore sa kruznim tokovima. Subvencionisite elektro i hibrid vozila, smanjite akcizu na plin, dajte subvenciju za prelazak na plin i kasljacemo mnogo manje za godinu dve tri. Ovako trovati a ne raditi nista nema ni u africi.

Sasa

pre 7 godina

Trenutno zivim na Vracaru gde sam se preselio pre 4 meseca nakon skoro 7 godina u sirem centru Londona, UK. Jedna od prvih razlika koju sam primetio je zagadjenost vazduha u BG u odnosu na London. Imam bebu od 11 meseci i od prvih dana je nosim napolje u jutarnjim i popodnevnim casovima. Vazduh je toliko zagusljiv u Nebojsinoj ujutro da sam morao prestati to da radim. Meni se cini da su najveci zagadjivaci stari automobili kojih je bar 50% u ukipnom saobracaju mada zimi se definitivno oseti jak miris od grejanja, Garderoba mi smrdi nakon boravka napolju. Iako je gustina saobracaja u centralnom Londonu verovatno veca nego u Beogradu, oni to resavaju:
1. Rigoriznim tehnickim pregledima vozila.
2. Jako visokim godisnjim porezom na vece zagadjivace, starija vozila, dok je porez na elektricna vozila nula.
3. Naplacivanjem dnevne karte od 10 funti za voznju kroz centrslnu zonu od 9 do 6 radnim danima.
4. Razvijanjem infrastrukture biciklistickih staza kroz celi grad, i poznati samousluzni Londonskih bicikala.

Cenim da cemo i mi morati korak po korak ka tome jer ovo nije nasledje koje zelimo da ostavimo nasoj deci.

zmau

pre 7 godina

"A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje."
Putuj autobusom. Ili biciklom.

Mikula

pre 7 godina

I u Parizu je ista situacija. Jedan dan se voze kola sa parnim tablicama, drugi dan sa neparnim. Ko ne postuje, kazna 35€. Prva dva dana se postovalo, a juce i danas nikad vise guzvi nije bilo.

HanSolo

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43)

Pa ko ti je rekao da kupiš diezela za grad..? Normalno da će filter da ti se upropasti...

m4

pre 7 godina

komsija koji ima kucu ispred nase zgrade,greje se na ko zna sta,prozor se otvara samo kad se pogleda u njegov dimnjak,ako sw dimi ne otvaram nista.

Pedja

pre 7 godina

Tokom zimskog perioda je ovakvo stanje zbog ljudi koji se u sred centra grada greju na ugalj i na ko zna koja ulja, maziva itd i kada se sav taj dim zadrzava u vazduhu. Svakako da su problem i izduvni gasovi od auta ali grejanje na fosilna goriva najvise doprinose zagadjenju vazduha u ovom deu godine...

Кривокапић

pre 7 godina

Ваздух и заштита животне средине је нешто о чему се у Србији не расправља. Ми смо ту једно 100 годиба иза европских земаља. Погледајте наше прелепе реке које служе као ђубриште. Београд нема услове да прочисти воду која иде из канализација у реке. Пола Београда нема прилључак на канализацију.
Центар града смрди на покварена јаја , а лажни доктори и архитекте нам нуде музикалне фонтане и кулу од карата на БГД на води.
Запто то дозвољавате?

marija

pre 7 godina

Decenijama se govori o metrou u Beogradu i ništa, gradimo BGDH2O.
Godinama se u Evropi govori o održivoj energiji, Nemci danas koriste energiju zemlje u kućama. Solarna energija, vetroparkovi, ovde ništa. Tajac države, a imamo nekakvo ministarstvo za ekologiju koje ne služi ničemu.
Do 2020. sve članice EU moraju imati min 20% energije iz održivih izvora.

Niko

pre 7 godina

Ljudi nisu tako veliki problem automobili sa dizel motorima, već UGALJ! I plastika i ko zna sta sve "ljudi" loze. Otkada je počela grejna sezona nigde u srbiji se vise ne diše kiseonik. To je prava katastrofa. Kako neko rece ko nije bio na periferiji gradova ne zna šta je disanje na skrge bukvalno. U Somboru gde trenutno živim veci deo dana i noći ne mogu da izadjem u dvoriste niti da pomislim da proluftiram. Pored komšija koji svašta trpaju u sporete na kilometar od centra grada nalazi se kafilerija koja radi punom parom, tek taj smrad spaljenih životinja kako zimi, tako i leti ne mogu da vam opišem.

mrmlj

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43) o tome je trebalo razmisljati prilikom kupivine automobila.

bogi

pre 7 godina

a Obrenovac i Pancevo su udaljeni zajedno sa Beogradom hiljadama kilometara pa je sve ovo od pojacanog saobracaja. Uh pazi bas.. da nije od automobila u prestonici samo. Raspad sistema na svim poljima. Ziveo suficit!!!

zlo

pre 7 godina

ja sam se preselio na dorcol i mogu da kazem da gori vazduh i prasinu nigde nisam video i udisao. auto operes i sutra je u nekoj skrami. stan moram da usisavam i ribam svaki dan. ne znam odakle dolazi ali zivotna sredina je ispod svakom minimuma. znam i da tako nije bilo do pre 5-6 godina.

Meph

pre 7 godina

A GSP i njegovih oko 1.300, uglavnom krntija, koji emituju dizel izduvne gasove koji su, prema zvaničnoj potvrdi SZO, uzročnici kancera, ništa o tome, je l'?

Danko Šakić

pre 7 godina

Zašto niko ne pominje Valjevo gde je zagađenje enormno, preko 200 za sumpordioksid. Ljudi, to je OTROV!
http://aqicn.org/nearest/

Zigmund

pre 7 godina

Samo vi gradite nova parking mesta i nove trake za automobile. A kad vam deca krenu sa astmom, a roditelji sa rakom, vi i dalje kukajte na NATO bombe i vakcine.

seljadin

pre 7 godina

Ako Nemacka dozvoli, da se izgradi Juzni tok, bice gasifikacija, i ljudi vise nece loziti gume, plastiku i otpatke, pa ce i vazduh biti cist.
Pogledajte Budimpestu, vazduh je bukvalno 5 puta cistiji, u svakoj kuci se greju na gas, to je jedina razlika.

kataklinger

pre 7 godina

jedan direktni udisaj(ono kad stojite na semaforu, a majstor mu da po gasu) izduvnih gasova iz recimo gradskog autobusa, krs auta ili pogotovo neke zgrade ili kuce gde se ljudi greju na ugalj, mazut ili nesto slicno je jednak i po nekoliko desetina popusenih paklica cigareta, odjedanput. kad bi vecina ljudi ovo znala digla bi revoluciju, a ne slusala one nebuloze kako dezodoransi i krave unistavaju ozon ili kako su pljuge otrovne(i jesu, ali nemerljivo manje od onih gore navedenih).

Nemanja

pre 7 godina

Azotni oksidi, produkt dizel motora. Narocito onih dizela koje voze nesavesni vlasnici koje bas briga sta izbacuju iza sebe. Seku katalizatore, uklanjaju dpf filtere itd, jer ne zele da plate popravku istih. Da sam na celu gradskih vlasti, ugledao bih se na ostale gradove u svetu i zabranio voznju kroz centar Beograda, dizel vozila (tu ukljucujem i vozila javnog prevoza, teretnih vozila itd.) koji ne ispunjavaju odredjene norme. A ti ljudi koji voze te krseve mi uopste nisu jasni. Kupe veliki automobil (a6, e klasu, bmw 5, citroen c5 itd.) a cade ko ludi jer ih ne odrzavaju uopste i jer misle da je auto koga su kupili za 5, 6 hiljada evra stvarno presao 200 hiljada km. A tek tehnicki pregledi koje bas briga o izduvima... Ma strasno

alo ljudi

pre 7 godina

Nije NATO kriv za povećan broj obolelih od raka već udisanje izduvnih gasova motornih vozila, kao i loša hrana koja se uvozi bez ikakve kontrole. Kako niko ne priča o uticaju izduvnih gasova motornih vozila na zdravlje čoveka? Punim plućima na dok čekamo na semaforima udišemo crni dim krntija od autobusa i automobila. Ni noviji motori nisu ništa bolji. Za sve je uvek NATO kriv.. Da se razumemo, ja sam protiv ulaska u NATO ili EU.

neko iz mase

pre 7 godina

Ako želite vidjeti kako izgleda zagađen grad dođite zimi u Sarajevo i još gore u Tuzlu, Zenicu i Lukavac. Smog se u Sarajevu ne podiže bar mjesec dana od decembra do januara a u Tuzli je prisutan i u martu.

Milun

pre 7 godina

U centru svakog velikog grada je tako, to je cena "fensi" lokacije. Ovaj što živi na Vračaru neka se pomeri negde van grada, ne može i jare i pare. 
Na obodima je stvar drugačija, evo na Konjarniku uvek duva vetrić, ima puno zelenila i takvih problema nema.
(Lik, 09. decembar 2016 10:31)

Majstore, gde baš nađe Konjarnik? Kada naiđem sa Bubanj Potoka ujutru, Konjarnik i Kaluđerica se ne vide od dima, kako se prilazi Novom Beogradu, vljda se manje loži, pa je malo bolje. Usput, smrad iz Pančeva se oseća i na Kosmaju tokom leta, ne znam koliko toga dolazi do Beograda, ali svakako više uzevši u obzir da ste 30km bliže.

Bushman

pre 7 godina

Nadam se da citaju ovaj tekst u poreskoj upravi i da ce to uzeti u obzir kada obracunavaju porez na " ekstra zonu ". Usta su im puna opravdanosti visokog poreza jer se zivi u centru, e pa gospodo, izvolite smanjite porez usled zagadjenosti vazduha.

Перица

pre 7 godina

Забранити улаз приватним возилима у центар града.

Нарочито оним без евро 4, 5, 6 сертификата.

ali avaj ali sad se ovaj decko sali

pre 7 godina

Alo bre Beogradjani, dodjite u Bor da disete punim plucima, gajba 20000 evra, toliko je dobro da su i stanovi dzaba!
Najbolje je za penzionere, da se ne muce mnogo., e jedino grobno mesto skupo jer je potraznja velika, udje valjda malo vise kiseonika u krv.

Dejca iz LE

pre 7 godina

Struja sve skuplja i skuplja i sve više ljudi se greje na drva, zato je to tako. U mom komšiluku su ove zime počeli da se dime odžaci koji su godinama ćutali.

KT

pre 7 godina

Svaki put kad političar počne da vam objašnjava kako "mora" ugalj i dizel, i kako "mora" još garaža i traka za automobile, i kako "ne može kod nas" čista energija, i "ne može kod nas" gradski prevoz, i kako "ne može kod nas" bicikl (jer je brdovito ili hladno ili...), i kako "ne može kod nas" zelena površina jer ljudi nemaju gde da parkiraju - znajte da je uperio otkočen pištolj u vašu decu. A ako mislite isto što taj političar misli, i ako se tako ponašate, ne zavaravajte se: vi pucate u svoju ili tuđu decu. Pucate u njih. Bukvalno.
Kada lekar dijagnostikuje, kasno je.

Dejan

pre 7 godina

Kola se voze i leti,pa nije ovako,ovo zagadjenje je zbog grejanja,drva,ugalj,plastika,gume,ko zna sta sve loze,zato je na Novom Beogradu i najcistiji vazduh,jer su tamo sve zgrade sa CG,nema kuca

zmau

pre 7 godina

"Pre neki mesec bio je clanak da zbog skupe struje ljudi vise nece moci da se greju na TA peci. Ok, precice na drva i ugalj..."
Struja je isto na ugalj. I to na 3-4 puta više uglja, zbog gubitaka u mreži.
A najveća elektrana je u najgušće naseljenom delu zemlje - na Savi.

Mare

pre 7 godina

Šta reći kad moj komšija čim malo zahladni počne da loži sve živo, čak i gume, pa zasmrdi od Žarkova do Ade da čim osetiš prvi mraz počneš da sažaljevaš samog sebe celu zimsku sezonu. I kome prijaviti. Nikom. Ima da se potrujemo svi.

Da da da

pre 7 godina

U Kragujevcu je toliko nepodnošljivo loš kvalitet vazduha zimi, pogotovu u naseljima blizu Zastava Energetike. Pivara, Lepenica i sve u blizini je crno od gareži.
Institut za javno zdravlje po mom mišljenju skriva stvarne podatke.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

@mrmlj dobro,Jurija Gagarina i mozda Dimitrija Tucovica.To su 2 od oko 6000 ulica u Bgd u kojima postoji zeleni talas.Imam dosta godina i ne divljam po ulicama.Vozio 30,40,50,70 na sat,nikako ne moze da se veze vise od 3 semafora.

Pera

pre 7 godina

Zagadjenje, kao i svi ostali problemi sa kojima se suocavamo, je posledica nekulture, nevaspitanja, sebicnosti, lenjosti, gramzivosti i naseg nasilnog mentaliteta. Da su ove stvari drugacije prosto ne bi dozvolili da dodjemo u ovako katastrofalnu situaciju kada je rec o zagadjenju. Problem ce uvek postojati, ali je kod nas izuzetno losa situacija. Pogledajte poglavlje za pristup Srbije EU koji se tice ekologije i videcete da smo tu kompletno nekompatibilni sa EU. Ali necemo u EU! Bolje je da nastavimo ovako, sada je jeftinije! Nije problem emisija sumpora i azotnih jedinjenja, djubreta u rekama, gde ste videli da ove supstance dovode do raka? One nikako ne zavrse u zemlji odakle dolazi hrana, to vetar razduva na Mars. Kriv je NATO, koji nije pri tome ni koristio tu municiju svuda po Srbiji, bolje je halucinirati nego prihvatiti istinu! Zasto ici na obnovljive izvore, udarice nas po dzepu, lozi ugalj! Bez ulaganja nema napretka, ali nasi gradjani su toliko sebicni i zamrznuti u ovom trenutku, zele sve sad i odmah, da nam nikada bolje sutra nece doci. Zivim u inostranstvu - svaki put kada posetim Srbiju se pitam da li me je vec ubila, jedva se dise, svuda smrdi, razlika je drasticna. Svakodnevnica u tom djubretu od zemlje vam tupi i cula i razum, mislite da je to okruzenje normalno i prihvatate ga zdrazvo za gotovo, istina je u potpunosti suprotna. Nenormalni ljudi prave nenormalnu zemlju. Dok se ne probudimo, bice nam kako nam je sad.

Mogli

pre 7 godina

@ mrmlj

Pa u tome i jeste poenta. Vremenski smo se razvijali 60 puta duze od Nemacke, a po napretku smo 200 svetlosnih godina iza njih. ZASTO NEMA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE? Zato sto kriminal i korupcija vladaju ovom drzavom, malo bolje stanje nego na Kosovu.

Rade

pre 7 godina

Ne znam otkud čuđenje. Koji se drugi rezultat mogao očekivati u zemlji u kojoj nam objašnjavaju da je čista energija "skupa", da u zemljama koje prelaze na čistu energiju žive razmaženi rasipnici, te da mi samo treba da nastavimo da se grejemo na ugalj a prevozimo na naftu (najgoreg kvaliteta u Evropi)?
Jedino što u toj matematici nigde ne pominju podatke o životnom veku, niti o broju oboljenja i smrtnih slučajeva izazvanih aerozagađenjem, niti o troškovima lečenja (što uspešnog što neuspešnog) tih oboljenja.
Pretvorili smo zemlju u deponiju, i spremamo se da glasamo za one koji ponavljaju da samo treba da nastavimo tim putem, i zato i ne zaslužujemo ništa drugo od onoga što smo dobili - tihi pomor u zdravstveno pogubnim naseobinama.
I to je prirodna selekcija: bolje će proći društva koja drugačijim ponašanjem bolje i zasluže.

Pablo

pre 7 godina

Kao da zivimo u 17 veku, u centru Beograda se grejemo na drva... Svako ko se greje na drva:
1. intenzivno zagadjuje vazduh
2. posece pola manje sume za jednu zimu
Ako postoji druga opcija mozda o njoj treba razmisliti...

Pit-bul

pre 7 godina

Živim na poslednjem spratu solitera na mestu odakle mi pogled lako dopire na prsten oko dvadesetak kilometara oko BG.Ono što se može videti u zimskim mesecima je crni prsten koji pritiska BG isključivo sa spoljašnje strane što znači da domaćinstva koriste isključivo ugalj,gume itd.Zavirite samo u domaćinstva i potražite potvrdu o kupljenom ogrevu i kvadraturi.Doći ćete do zaključka da se jedno i drugo u dosta slučajeva ne slaže.Ostatak ogreva je otpad bilo koje vrste.U letnjim mesecima su problem gume i kablovi koji se pale zbog bakra i žice.Prošao sam nedavno kroz Ada huju gde u napuštenim objektima žive Romi.Vatre gore kao u filmovima.

Nietzsche

pre 7 godina

Citao sam skoro clanak o jednoj palionici smeca koja se nalazi u samom gradu (ne sjecam se koji je grad bio u pitanju)... imaju filtere za stetne gasove, dim, cestice i slicne stvari... vrlo malo zagadjuje vazduh, gotovo neprimjetno, a isti ti filteri ih na godisnjem nivou kostaju kao i cijela fabrika, ukljucujuci i plate zaposlenih, odrzavanje, dovozenje otpada, itd. To je kad neko ima svijest i vodi racuna u okolini. Kod nas je to prakticno neizvodljivo jer bi se svake godine u cijenu novih filtera ugradilo bar 20 ljudi. O metrou da ne govorim... proci ce bar 10 godina dok se ne iskopaju tuneli za linije koje bi rasteretile uzi centar grad, ali samo pod uslovom da danas pocnu da kopaju. Ovako mozda nasi unuci dozive da se provozaju u metro grada Beograda.

Milun

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43)

Ne, naravno, sve dok država kažnjava vozače koji se odluče za TNG i dok ne isključuje iz saobraćaja vozila koja su za otpad, samo izvadi i nabudži cev. Jednom, kada se desi prethodno opisano razmisli o biciklu ili kupovini adekvatnog gradskog auta.

SegaMega

pre 7 godina

Kada su radile fabrike i kada je privreda postojala u ovoj zemljo vila je veca zagadjenost. Automobili su isli na obican benzin i purnjalibsto puta vise. Ali nikada nije bilo alarmantno, epski strasno niti crvenih i ljubicastih alarma...
(boby, 09. decembar 2016 09:31)

Verovatno jer se nije merilo, a kamoli razmišljalo o tome. Jer da jeste, ne bismo mi imali železare na par km od grada i u sred rodnog područja, petrohemijska postrojenja u sred ravnice, odmah pored grada, termoelektrane tik uz naseljena mesta i tešku industriju u podnožju brda. O automobilima tek neću da komentarišem.

Milojka

pre 7 godina

Novi Beograd je isto zagadjen danima i to se vidi na sajtu za automatski monitoring kvaliteta vazduha. Nazalost to niko ne objavljuje, a astmaticari pogotovu deca placaju cenu aljkavasti.

Moses

pre 7 godina

A još danas petak i tradicionalni kolaps saobraćaja u prestonici. Samo nedelju da dočekam i pobegnem iz ove ludnice, bar nakratko.

kataklinger

pre 7 godina

automobili se voze i leti pa ne smrdi ni blizu. najgore je lozenje na ugalj i mazut, a centar je pun udzerica i raspad zgrada, pogotovo Dorcol, i to treba zabraniti i sve ih o trosku grada prebaciti na daljinsko grejanje.

Dejan

pre 7 godina

Ali ljudi postoji sajt koji to mjeri glavni sjedistem u Njemackoj vidim da je u nasoj regiji Beograd uvijek u crvenoj zoni bio je i nas Sisak dok je radilo u njem sto je trebalo a vise ne radi.

SegaMega

pre 7 godina

Zasto se svi prave ludi kada je u pitanju Cukaricka padina i Ada Ciganlija? 
Vec godinama tamo pojedinci truju sve gradjane ovog naselja. Ljudi umiru, deca oboljevaju a niko od odgovornih iz Opstine Cukarica i gradskih sluzbi nista ne preduzima.
(Svetlana, 09. decembar 2016 08:47)

Ni ostatak Čukarice nije ništa bolji, podjednako je gadno i u Žarkovu i na Brdu, a verujem da ni ostatak opštine nije srećan. Od smrada zapaljene gume i plastike ne može da se diše ujutru i uveče, i tu su dva epicentra za koje sigurno znamo - jedan sa Padine, a drugi je elegantno smešten u sred stambene zone na Brdu, na jedva 200m od vrtića! Ne smem ni da zamislim šta se krije po onim šumarcima kraj Radničke... Sinoć je vazduh na Brdu pored boje i mirisa, imao i "ukus", tako da ne smem da razmišljam šta je zapravo bilo sve prisutno.

Avijatičar sa izgubljene planete

pre 7 godina

(Nikola, 9. decembar 2016 09:09)

Odlican komentar. Svi komentatori zapenili o dizel automobilima (naravno da su i oni doprineli) ali kako to nije bio problem PRE SEZONE LOZENJA!?
(Nenad, 9. decembar 2016 10:58)

Ko kaže da nije bio problem? To što se o problemu nije pričalo, nikako ne znači da ga nije bilo!

Bilo ga je isto koliko i sada, samo je onda bio manje vidljiv jer se na njega nije nadovezao i pogoršao ga problem grejanja na drva i loš ugalj.

Ali nema veze, najbitnije je da ćemo uskoro i o tome pevati uz pratnju naše prve muzičke fontane, zar ne?

Gorica

pre 7 godina

Pre dva dana sam na terasu stavila čistu kofu od boje za zidove. Jutros sam videla dno puno crnih opiljaka delimično paučinastih. Čista čađ! Činjenica je da uveče mučim muku jer nemam šanse da proluftiram stan od nesnosnog smoga i smrada. Tako je svake zime kada je atmosferski pritisak povećan, prosto - nema disanja!
Onda uđem na vesti i pročitam sve ovo. Živim iza bolnice Sveti Sava kod železničke stanice.To je udolina pa se čađ tu više i taloži, ali šta da kažem kad odem u Sremčicu koja je na nadmorskoj visini Avale, okružena šumama, a stanje je veoma slično.Da li tamo pojačava od Obrenovca, ili Bariča, uglavnom problem je generalni i ne sme da se više čuti o njemu. Ekološka zaštita je kod nas nula, a o tome, sem kad je to više nego očigledno, kaže se po koja reč i ništa se ne preduzima! Komentatori su u pravu za sve što su rekli: i za stare automobile, saobraćaj u centru grada, neispravne odžake bez filtera, zagađene vode pune hemijskog i fizičkog otpada, Kontaminirano zemljište pesticidima i radioaktivnim đubrivom...
.........i šta sad, lepo smo se ispričali...
Živeo Beograd na vodi, razni mali i veliki

Nenad

pre 7 godina

(Nikola, 9. decembar 2016 09:09)

Odlican komentar. Svi komentatori zapenili o dizel automobilima (naravno da su i oni doprineli) ali kako to nije bio problem PRE SEZONE LOZENJA!?

kataklinger

pre 7 godina

samo potpuna zabrana lozenja na ugalj i slicno, zamena ovih dizel trovaca iz gsp-a sa elektro autobusima, trolejbusima i tramvajima(a jednog lepog dana kad zavrse pevajucu fontanu mozda i metro sagrade) iskljucivanje svih iole starijih vozila iz saobracaja i parkiranje skuplje 3-4 puta i to na celoj teritoriji grada(jer ovo ne smrdi samo na Dorcolu) moze da nas spasi, a ovo sto se sada dozvoljava je ravno genocidu.

Severoistok

pre 7 godina

A gradonačelnik vam je pre neki dan JAVNO najavio da nema nameru da gradi metro liniju ka Trgu republike, Terazijama, Bulevaru i čitavom starom delu grada. Namera mu je, dakle, da saobraćaj u centru Beograda reguliše zidanjem garaža i dodavanjem traka na već potrovane ulice. U aprilu su lokalni izbori, pa recite šta mislite o toj ideji. Glasajte za BILO KOGA ko nema nameru da izvrši taj EKOCID. U protivnom, nemate pravo da pisnete kada budete umirali u zatrpanim odeljenjima za pulmologiju.

mrmlj

pre 7 godina

@(Pokondirena tikvica, 09. decembar 2016 08:54) "zeleni talas" itekako postoji. npr. ulica jurija gagarina se moze proci od novog mosta do samog kraja bez ijednog stajanja na semaforu ukoliko nije guzva. naravno da u spicu ne moze. caka je u postovanju ogranicenja brzine, sto je jedna od poznatijih boljki beogradskih vozaca. sa ostatkom tvog/vaseg komentara se slazem ;)

Fuj

pre 7 godina

Ceo Obrenovac se greje na otpadne vode iz elektrane, toliko je vrela. A zimi se ta ista vrela voda ispusta u Savu. Instant riblja corba tu gde je ispust.

Dakle, Obrenovcani ne loze, samo okolna sela, a gusimo se u smogu i smradu od elektrane. A kada unistavaju drogu, samo se zavucemo po kucama i distanciramo od drugih dok uticaj iz vazduha ne prodje.

Zagadjenje elekttomagnetnim zracenjem od polja transformatora kod elektrane i da ne pominjemo.

Davimo se kao riba na suvom. Naravno, kada ne plivamo u vodi.

I za sve to nase trpljenje i trovanje - niti imamo popust na struju, niti besplatne vazdusne banje za bolesne, a povrh svega placamo i takse za odvodnjavanje.

Jad, jad i jad od vlasti i drzave.

@Bogdane

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.

stefan

pre 7 godina

Vi ste nasli da se zalite, pa kod nas u Kumanovu (Makedonija) je 14 put vise zagadjen od dozvoljenog :) ko ne veruje neka sam proveri:
http://mojvozduh.eu/web/#draw?location=Kumanovo&type=AQI
(posle 18h vrednost zagadjenosti je najveca i dostize cak do 700)

Ivan

pre 7 godina

A sada je alarmantno kada je centar zagadjen?

A kada gradjani Cukaricke padine vec 3 godine pirjavljuju svakodnevno i upozoravaju da im je vazduh pun kancerogenih materija zbog paljenja guma kako bi se izvadila bakarna zica iz njih i da to radi nekoliko pojedinaca koji zive u ilegalnom naselju u sumi preko puta naselja onda je sve u redu i niko od nadleznih ne zeli da preduzme nista iako deca oboljevaju od astme i bronhitisa a sve je vise i smrtnih slucajeva od kancera.
Kada se organizuju protestne setnje svake nedelje ni jedan novinar nece da dodje i ukaze na problem.

Samo da podsetim sve te "brizne" da su pluca grada i nase najpoznatije odmoriste Ada Ciganlija takodje pored tog dela i direktno ugrozene zagadjenjem.

Apelujemo na nadlezne da pod hitno rese ovaj problem i izmeste nelegalno divlje naselje koje prlja i truje citavo naselje i nase izletiste jer je doslo do toga da ce se na kraju gradjani sami organizovati a svi znamo kako ce se onda to resiti da posle ne bude da Vas nismo upozorili.

Vi sada mozete da ovo da prenesente a i ne morate ali budite sigurni da ce gradjani Cukaricke padine ovo resiti samoinicijativno veoma brzo.

Ana

pre 7 godina

A sto predsednik opstine Cukarica, Komunalna, Gradski sekretarijat za Zastitu zivotne sredine i Sekretarijat za zastitu zdravlja ne zele nista da preduzmu vec godinama iako je na njihovom zemljistu ilegalno divlje nehigijensko naselje u kome pojedinci nesmetano pale gume i truju kancerogenim materijama vazduh svih sa Cukaricke Padine.

Gradjani cukaricke padine su se udruzili i predace kolektivne tuzbe. Uskoro slede krivicne tuzbe protiv odgovornih u opstini Cukarica, Komunalnoj policiji, Gradskoj upravi, Gradskom sekretarijatu za zastitu zivotne sredine, Sluzbi za akcidentna stanja grada kao i mnostvo prekrsajnih sa novcanim kaznama protiv svih tih institucija koje su obavestene i upozorene a nisu nista preduzele. Takodje prikuplja se lekarska dokumentacija bolesnih i umrlih kao dokaz gde ce grad direktno snositi sve troskove lecenja ali i obestecenja za sve umrle od bolesti disajnih puteva u proteklih nekoliko godina na Cukarickoj Padini.

Ovo mozete da im prenesete ako vec ne zelite da objavite.

Neznanje ubija

pre 7 godina

A da malo posadimo drvece?

Davimo se, gusimo, filozofiramo, a najjeftinija resenja nam ne padaju na pamet! Sta bi sa akumulacionim jezerima, kanalima za navodnjavanje, elektricnim autobusima u centru grada...? Ko nam je kriv sto to nemamo? Tesko da su Amerikanci.

A onda se smejemo Djokovicu sto ne jede meso, vodi racuna o klimi i ima svest i savest. Ajmo malo na bicikle, setnju ili gradski prevoz i DA SADIMO ZELENILO.

Ili da pocrkamo. Ko sta voli, neka bira.

Vladimir

pre 7 godina

Cukaricka padina.

Novinari preduzmite nesto i naterajte odgovorne sluzbe da reaguju pod hitno. Strpljenje stanovnika ovog naselja je na kraju pa ce iz protestnih setnji preci na dela uskoro !

Branko

pre 7 godina

Dizeli "nisu" problem pre sezone grejanja, zato što je spoljna temperatura visoka. Čak i moderni EURO 5 dizeli značajno povećvaju zagađivanje već na 18 stepeni. Na ispod 5-6 stepeni ide i do 50 puta više.

Tako da ako je napolju 5 stepeni a u gradu je 20.000 automobila, zagađuju kao da ih MILION.

Богдан

pre 7 godina

Нека од решења која могу одмах да се спроведу:
- Од новембра до марта увести систем пар-непар.
- Увести допунске таксе на дизел возила
- Увести олакшице за бензинска и велике олакшице за хибридна возила.
- Укунути ”атест” за електрична возила која се производе за ЕУ тржиште.
- Увести регуларне контроле кућа које се баве техничким прегледима и заправо контролисати емисије издувних гасова. Кажњавати како те куће тако и возаче који ураде било какав захват којим се повећава емисија издувних гасова.

Бићу отворен, брига ме за оне који немају за ”боље”, могу да замене своје дизеле за бензинце. Могу да редовно сервисирају свој ауто. Могу да не скидају дпф филтере. Могу да не скидају катализаторе. Та разлика у 2 литра потрошње горива, а толика је када се пореди у градској вожњи исти ауто са идентичним бензин-дизел моторима, није довољно оправдање да ми сви поцркамо од рака.

mrmlj

pre 7 godina

citam, svi pricate o centralnom grejanju kao o cistom grejanju.
sta mislite, sta se lozi u toplanama?
i iz cega se dobija struja u elektranama?

nije srbija portugalija da moze danima da se napaja iz obnovljivih izvora.
ili danska, nemacka, holandija, da znacajno ulaze u njih i pokusava da smanji udeo uglja u proizvodnji struje.

jedini napredak bi bio sto bi se (u teoriji) bolje kontrolisalo sta se sagoreva, i zagadjenje bi se izmestilo iz samih gradova (osim dela oko samih toplana, a i tu bi visoki dimnjaci verovatno donekle pomogli u smanjenju zagadjenja ali pitanje je koliko).

Aнархиста

pre 7 godina

80tih je bila veca zagadjenost, sve fabrike su radile, automobili bili veoma ne-ekoloski, i opet je stopa smrtnosti od raka bila 10 puta manja.
Zakljucite sami sta se desilo 1999te godine.
(seljadin, 09. decembar 2016 13:23)

Па мислиш да је сво ђубре којим је земља тад Затрована тек тако нестало?

Železnička stanica

pre 7 godina

Izašla sam da bacim đubre i NISAM MOGLA DA DIŠEM. Da nisam stavila šal preko nosa ni sama ne znam kako bih se vratila.

Živim pored Beograda na vodi

seljadin

pre 7 godina

80tih je bila veca zagadjenost, sve fabrike su radile, automobili bili veoma ne-ekoloski, i opet je stopa smrtnosti od raka bila 10 puta manja.
Zakljucite sami sta se desilo 1999te godine.

Lik

pre 7 godina

U centru svakog velikog grada je tako, to je cena "fensi" lokacije. Ovaj što živi na Vračaru neka se pomeri negde van grada, ne može i jare i pare.
Na obodima je stvar drugačija, evo na Konjarniku uvek duva vetrić, ima puno zelenila i takvih problema nema.

Alek.

pre 7 godina

Živim na Labudovom brdu i vazduh je ovde super kao i obično. Međutim, svaki dan kada idem na faks na Zelenom vencu osetim znatnu razliku.

Nenad

pre 7 godina

Zapušteni gradovi i zapuštena država baš kao i ova moja BiH. Pukom srećom zbog svog položaja i klime moj rodni grad u BiH pošteđen je smoga koji je misaona imenica baš kao i snijeg zimi. Ranije nisam volio buru a sada mi i prija.

Future

pre 7 godina

Koga ne mrzi neka odgleda Before the flood, National Geographic dokumentarac, ima ga i na Youtube, u pretragu pored naziva otkucajte i 'sprski prevod', ako vam treba.
Sve će vam biti jasno i osećaćete se bespomoćno kad shvatite razmere problema koji ne može da se zaustavi, eventualno da se smanji šteta.

boby

pre 7 godina

Kada su radile fabrike i kada je privreda postojala u ovoj zemljo vila je veca zagadjenost. Automobili su isli na obican benzin i purnjalibsto puta vise. Ali nikada nije bilo alarmantno, epski strasno niti crvenih i ljubicastih alarma...

@Bogdane

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.

Mare

pre 7 godina

Stojim kod sajma, cekam bus i vidim nepregledan zastoj automobila i u svakom po jedan covek. Gospodski narod, svako ima svoja kola, ne daj Boze da poveze nekoga. Uvesti lepo parne tablice parnim datumima, neparne neparnim i cao. Dok se narod ne opameti

Lik

pre 7 godina

U centru svakog velikog grada je tako, to je cena "fensi" lokacije. Ovaj što živi na Vračaru neka se pomeri negde van grada, ne može i jare i pare.
Na obodima je stvar drugačija, evo na Konjarniku uvek duva vetrić, ima puno zelenila i takvih problema nema.

boby

pre 7 godina

Kada su radile fabrike i kada je privreda postojala u ovoj zemljo vila je veca zagadjenost. Automobili su isli na obican benzin i purnjalibsto puta vise. Ali nikada nije bilo alarmantno, epski strasno niti crvenih i ljubicastih alarma...

seljadin

pre 7 godina

80tih je bila veca zagadjenost, sve fabrike su radile, automobili bili veoma ne-ekoloski, i opet je stopa smrtnosti od raka bila 10 puta manja.
Zakljucite sami sta se desilo 1999te godine.

Med venlig hilsen

pre 7 godina

Ljudi, ovo zagađenje je problem svuda u Evropi.. U Parizu je ove nedelje besplatna vožnja gradskim prevozom zbog ovoga.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bgd, 9. decembar 2016 09:31)

Za Pariz me bas briga, ali da je u celoj Evropi NIJE! I Kopenhagen je u Evropi, pa proveri zagadjenje tamo! Leti se kupaju u luci! 50 posto ljudi se vozi do posla, skole - biciklima, samo 20 poseduje automomobile, a imaju standard makar 10x veci nego Beogradjani! Da ne govorim o zelenoj energiji, spaljivanju smeca (99 posto efikasno - Copenhill)... Beograd je dva veka iza Kopenhagena i ostatka Danske! Kad zimi otvorim vrata, osetim samo svezinu i hladnocu, NI TRAGA dimu i smogu! A bio sam skoro dole...OTVORITI vrata ili prozor ne smem kada pocne "grejna" sezona! Smrad, dim, uzas! Zemlja potpuno zapustena, nigde pravila, zakona, nicega! Da imam 10 puta vise para ne bih ziveo tu gde vi MORATE! Vi ni kanalizaciju nemate! Koji procenat fekalnih voda preciscavate? A prave vam lazni doktori pevajuce fontane! Ko glasa za njih? I sta se onda zalite?! Zivote u svoje ruke, nece niko umesto vas! Dosta je bilo!

Mikula

pre 7 godina

I u Parizu je ista situacija. Jedan dan se voze kola sa parnim tablicama, drugi dan sa neparnim. Ko ne postuje, kazna 35€. Prva dva dana se postovalo, a juce i danas nikad vise guzvi nije bilo.

car

pre 7 godina

Ceo krug dvojke treba pretvoriti u crvenu parking zonu gde je sat vrmena zadrzavanje po paprenim cenama,pa kp hoce kolima u centar neka plati.Stanarima u centru koji se greju na cvsta goriva subvensionisati uvpdjenje centralnog grejanja a najsiprmasnijima dati subvencije za placanje.Tako se radi u drzavama gde se vpdi racuna o zdravlju i standardu svojih gradjana.Pevajuce fontane i oatale gluposti su nezamislive dok se gradjanima ne obezbedi da zdravo zive.

alo ljudi

pre 7 godina

Nije NATO kriv za povećan broj obolelih od raka već udisanje izduvnih gasova motornih vozila, kao i loša hrana koja se uvozi bez ikakve kontrole. Kako niko ne priča o uticaju izduvnih gasova motornih vozila na zdravlje čoveka? Punim plućima na dok čekamo na semaforima udišemo crni dim krntija od autobusa i automobila. Ni noviji motori nisu ništa bolji. Za sve je uvek NATO kriv.. Da se razumemo, ja sam protiv ulaska u NATO ili EU.

Boban

pre 7 godina

uz povećanje broja vozila dolazi I zagadjenje...
ali mnogo su doprineli tome užasno loše gorivo, stari vozni park a I potpuno nefunkcionalna autokomanda zbog koje su zastoji na pet puta većem nivou nego pre....
(jedva čekam da "poprave" slaviju ???)
a sa nenormalnim brojem ležećih policajaca stvar sa zagadjenjem je mnogo gora
bilo bi lepo da umesto ležećih imamo preve policajce koji bi značajno poboljšali ponašanje u saobraćaju...

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Saobracajj se secka nepotrebnim semaforima i nepostojanjem zelenog talasa.Nema ulice u BGD u kojoj mozete da prodjete kroz tri vezana semafora.O voznom parku ne bih ovaj put samo da kazem da je nama "vrh" dizelas star 5 god. a ponosni vlasnici Golfa 2 su "carevi".

Nikola

pre 7 godina

Razumem da automobili zagadjuju, ali jednostavno nije istina da je ovakva situacija nastala zbog saobracaja, nego upravo zbog zagadjena koje se javlja sagorevanjem fosilnih goriva u domacinstvima i toplanama. Kako nije bilo zagadjeno pre mesec-dva dok se nije grejalo, a apsolutno isti broj automobila je bio na ulicama.

Sasa

pre 7 godina

Trenutno zivim na Vracaru gde sam se preselio pre 4 meseca nakon skoro 7 godina u sirem centru Londona, UK. Jedna od prvih razlika koju sam primetio je zagadjenost vazduha u BG u odnosu na London. Imam bebu od 11 meseci i od prvih dana je nosim napolje u jutarnjim i popodnevnim casovima. Vazduh je toliko zagusljiv u Nebojsinoj ujutro da sam morao prestati to da radim. Meni se cini da su najveci zagadjivaci stari automobili kojih je bar 50% u ukipnom saobracaju mada zimi se definitivno oseti jak miris od grejanja, Garderoba mi smrdi nakon boravka napolju. Iako je gustina saobracaja u centralnom Londonu verovatno veca nego u Beogradu, oni to resavaju:
1. Rigoriznim tehnickim pregledima vozila.
2. Jako visokim godisnjim porezom na vece zagadjivace, starija vozila, dok je porez na elektricna vozila nula.
3. Naplacivanjem dnevne karte od 10 funti za voznju kroz centrslnu zonu od 9 do 6 radnim danima.
4. Razvijanjem infrastrukture biciklistickih staza kroz celi grad, i poznati samousluzni Londonskih bicikala.

Cenim da cemo i mi morati korak po korak ka tome jer ovo nije nasledje koje zelimo da ostavimo nasoj deci.

kataklinger

pre 7 godina

automobili se voze i leti pa ne smrdi ni blizu. najgore je lozenje na ugalj i mazut, a centar je pun udzerica i raspad zgrada, pogotovo Dorcol, i to treba zabraniti i sve ih o trosku grada prebaciti na daljinsko grejanje.

Pablo

pre 7 godina

Kao da zivimo u 17 veku, u centru Beograda se grejemo na drva... Svako ko se greje na drva:
1. intenzivno zagadjuje vazduh
2. posece pola manje sume za jednu zimu
Ako postoji druga opcija mozda o njoj treba razmisliti...

leZi

pre 7 godina

Ljudi hoce da se skinu sa centralnog grejanja, kazu jeftinije a drzava gleda i nista ne kaze. Sad kad imamo problem sa zagadjenjem vazduha opet niko nista ne kaze, samo se konstatuje da se ljudi greju lozenjem cvrstog goriva i cekamo vetar. Cestitam svima na naopakoj logici gde smo spremni da zagadimo vazduh i da nam deca budu sve bolesnija zbog toga a u ime nepravde zbog "lopova koji drze previsoke cene grejanja"

zmau

pre 7 godina

"A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje."
Putuj autobusom. Ili biciklom.

Nenad

pre 7 godina

(Nikola, 9. decembar 2016 09:09)

Odlican komentar. Svi komentatori zapenili o dizel automobilima (naravno da su i oni doprineli) ali kako to nije bio problem PRE SEZONE LOZENJA!?

Богдан

pre 7 godina

Азот оксид није део издувних гасова свих возила већ скоро искључиво дизел возила. Када при том узмемо у обзир да огроман број дизел возила не испуњава емисионе норме (а неки чак и лажирају, vw неко рече) и да је у Србији одомаћена пракса да се скидају дпф дилтери и затварају егр вентили... дођемо до тога да нам ваздух смрди по целом граду. Да нема ветра, сви бисмо поцркали.

Pera

pre 7 godina

Posledica zagadjenja u Beogradu je to sto obilaznice nisu zavrsene, sto auto - put prolazi kroz centar, sto se svaki krs moze voziti jer jadni ljudi nece preziveti bez osnovnog sredstva za rad, pa onda nema veze - neka nas sve pobiju svojim izduvnim gasovima koji dolaze iz raspadnutih automobila, sto su noviji cistiji motori skupi, pa ce izbiti revolucija ako se stavi u zakon... Sto niko ne placa javni prevoz i hoce ga besplatno, pa nam se zbog manjka sredstava javni prevoz raspada. Naravno, pametni Srbin ce reci neka prvo srede prevoz pa cu da ga placam, stvar je da moras da platis ako zelis da se klatis - ako ti se ne svidja ne koristi, ali ako koristis - plati. Zasto sto je Beograd prenaseljen, sto ne postoje gradske politike koje ce zabraniti ili smanjiti saobracaj u centru, sto ne postoji metro (a i kako ce kada ni autobus/tramvaj nece ljudi da plate, metro se nikada Beogradu nece isplatiti), zato sto je eko - energija za Srbe skupa i treba ici na ugalj, sto mi otpad direktno bacamo u reke beze tretmana i sto ljudi ovde generalno zagadjuju jer jednostvano nisu kulturni i dobro vaspitani.

put

pre 7 godina

Nisu strašni noviji dizel motori, ili što neko reče stari 5 godina. Bar je to moje mišljenje. Većina takvih dizela je čak i tiho, ne smrde. Problem su one kršine stare ko zna koliko i koje su prešle ko zna koliko pa kad prođete pored njih hoćete da se ugušite. Gradski autobusi takođe, oni stari. Zabranio bih im svima sa tim kršinama da registruju, hoću da se ugušim svaki put.

botstop

pre 7 godina

a ekoloski prihvatljiva goriva(TNG i CNG) najskuplja na svetu.Na svakom koraku se forsira prodaja dizel vozila,koja nam lagano ali sigurno dolaze glave.

Pedja

pre 7 godina

Tokom zimskog perioda je ovakvo stanje zbog ljudi koji se u sred centra grada greju na ugalj i na ko zna koja ulja, maziva itd i kada se sav taj dim zadrzava u vazduhu. Svakako da su problem i izduvni gasovi od auta ali grejanje na fosilna goriva najvise doprinose zagadjenju vazduha u ovom deu godine...

mrmlj

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43) o tome je trebalo razmisljati prilikom kupivine automobila.

Niko

pre 7 godina

Ljudi nisu tako veliki problem automobili sa dizel motorima, već UGALJ! I plastika i ko zna sta sve "ljudi" loze. Otkada je počela grejna sezona nigde u srbiji se vise ne diše kiseonik. To je prava katastrofa. Kako neko rece ko nije bio na periferiji gradova ne zna šta je disanje na skrge bukvalno. U Somboru gde trenutno živim veci deo dana i noći ne mogu da izadjem u dvoriste niti da pomislim da proluftiram. Pored komšija koji svašta trpaju u sporete na kilometar od centra grada nalazi se kafilerija koja radi punom parom, tek taj smrad spaljenih životinja kako zimi, tako i leti ne mogu da vam opišem.

mrmlj

pre 7 godina

citam, svi pricate o centralnom grejanju kao o cistom grejanju.
sta mislite, sta se lozi u toplanama?
i iz cega se dobija struja u elektranama?

nije srbija portugalija da moze danima da se napaja iz obnovljivih izvora.
ili danska, nemacka, holandija, da znacajno ulaze u njih i pokusava da smanji udeo uglja u proizvodnji struje.

jedini napredak bi bio sto bi se (u teoriji) bolje kontrolisalo sta se sagoreva, i zagadjenje bi se izmestilo iz samih gradova (osim dela oko samih toplana, a i tu bi visoki dimnjaci verovatno donekle pomogli u smanjenju zagadjenja ali pitanje je koliko).

Богдан

pre 7 godina

Нека од решења која могу одмах да се спроведу:
- Од новембра до марта увести систем пар-непар.
- Увести допунске таксе на дизел возила
- Увести олакшице за бензинска и велике олакшице за хибридна возила.
- Укунути ”атест” за електрична возила која се производе за ЕУ тржиште.
- Увести регуларне контроле кућа које се баве техничким прегледима и заправо контролисати емисије издувних гасова. Кажњавати како те куће тако и возаче који ураде било какав захват којим се повећава емисија издувних гасова.

Бићу отворен, брига ме за оне који немају за ”боље”, могу да замене своје дизеле за бензинце. Могу да редовно сервисирају свој ауто. Могу да не скидају дпф филтере. Могу да не скидају катализаторе. Та разлика у 2 литра потрошње горива, а толика је када се пореди у градској вожњи исти ауто са идентичним бензин-дизел моторима, није довољно оправдање да ми сви поцркамо од рака.

ga

pre 7 godina

браво за власт. само проширите кнеза милоша, отварајте нове гараже, ширите зоне, правите мостове за уливање више саобраћаја, тунеле за аутомобиле... не дај Боже да се ради на побољшању јавног превоза, периферије поготово, пу, пу, не дај Боже метро. и ако буде Метро, ако може нека буде круг двојке, то је најважније за ваше...

Pfc

pre 7 godina

Automobili na dizel,loz ulje.Grejanje na ugalj i kojesta jos.Odlike primitivnih zajednica.Sto napisa neko gore,akcize za tng gas najvece u evropi.Zato cemo se nagledati jos ovakvih tekstova u buducnosti.

HanSolo

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43)

Pa ko ti je rekao da kupiš diezela za grad..? Normalno da će filter da ti se upropasti...

stefan

pre 7 godina

Vi ste nasli da se zalite, pa kod nas u Kumanovu (Makedonija) je 14 put vise zagadjen od dozvoljenog :) ko ne veruje neka sam proveri:
http://mojvozduh.eu/web/#draw?location=Kumanovo&type=AQI
(posle 18h vrednost zagadjenosti je najveca i dostize cak do 700)

seljadin

pre 7 godina

Ako Nemacka dozvoli, da se izgradi Juzni tok, bice gasifikacija, i ljudi vise nece loziti gume, plastiku i otpatke, pa ce i vazduh biti cist.
Pogledajte Budimpestu, vazduh je bukvalno 5 puta cistiji, u svakoj kuci se greju na gas, to je jedina razlika.

Перица

pre 7 godina

Забранити улаз приватним возилима у центар града.

Нарочито оним без евро 4, 5, 6 сертификата.

milka

pre 7 godina

Zato u Kaluđerici kako je pre dva meseca počelo grejanje - jedva se diše..zagađenje katastrofalno..možda da neko ode tamo izmeri..vest bi bila udarna..tamo se uveče jedva jedva diše!!

Bushman

pre 7 godina

Nadam se da citaju ovaj tekst u poreskoj upravi i da ce to uzeti u obzir kada obracunavaju porez na " ekstra zonu ". Usta su im puna opravdanosti visokog poreza jer se zivi u centru, e pa gospodo, izvolite smanjite porez usled zagadjenosti vazduha.

Nemanja

pre 7 godina

Azotni oksidi, produkt dizel motora. Narocito onih dizela koje voze nesavesni vlasnici koje bas briga sta izbacuju iza sebe. Seku katalizatore, uklanjaju dpf filtere itd, jer ne zele da plate popravku istih. Da sam na celu gradskih vlasti, ugledao bih se na ostale gradove u svetu i zabranio voznju kroz centar Beograda, dizel vozila (tu ukljucujem i vozila javnog prevoza, teretnih vozila itd.) koji ne ispunjavaju odredjene norme. A ti ljudi koji voze te krseve mi uopste nisu jasni. Kupe veliki automobil (a6, e klasu, bmw 5, citroen c5 itd.) a cade ko ludi jer ih ne odrzavaju uopste i jer misle da je auto koga su kupili za 5, 6 hiljada evra stvarno presao 200 hiljada km. A tek tehnicki pregledi koje bas briga o izduvima... Ma strasno

Dejan

pre 7 godina

Kola se voze i leti,pa nije ovako,ovo zagadjenje je zbog grejanja,drva,ugalj,plastika,gume,ko zna sta sve loze,zato je na Novom Beogradu i najcistiji vazduh,jer su tamo sve zgrade sa CG,nema kuca

Maslačak

pre 7 godina

Selo je mama...
(pobegulja, 9. decembar 2016 10:29)

Pozdravljam te iz trenutno na dim veoma smrdljivog sela Barajeva, gde imam tu nesreću da sam skoro poslednji u nizu kuća na blagoj padini. Zbog toga vetar u 90% slučajeva duva duž ulice od ostalih ka meni, tako da ovih dana ne smem da otvorim prozor od smrada na dim!

Ljudi nemaju para pa lože veoma loš ugalj, plus svakojako đubre koje nađu, samo da gori! Jedan moj (pokojni) komšija je imao običaj da skuplja i loži stare cipele! Naravno, nema govora o zvanju odžačara i čišćenju dimnjaka, to nam je skupo.

A da se sami ispružimo 800-1000 dinara za žičanu četku sa sajlom i provučemo je jednom godišnje kroz dimnjake i čunkove, e to nas mrzi!

Inače, ceo moj kraj, par stotina, što kuća, što stanova, NEMA kanalizaciju. Miomiris koji se leti širi iz potoka koji protiče kroz centar Barajeva je stvarno doživljaj!

Tako da po pitanju ekologije i kvaliteta života, srpsko selo je stvarno poslednje mesto za pohvalu i uzor!

Hanibal

pre 7 godina

Metro gospodo, a ne neku kule i ovo ono, Obrenovac takodje moze brzom prugom da se poveze, umesto voznje po guzvi od sat vremena, brzi voz bi stigao 10-15 min, Novi Sad isto, umesto sat i po, za 25 min, pa bi bilo i manje autobusa i manje automobila koji doprinose zagadjenju u celoj okolini Beograda i u samom gradu.

Dalibor

pre 7 godina

Pre neki mesec bio je clanak da zbog skupe struje ljudi vise nece moci da se greju na TA peci. Ok, precice na drva i ugalj... a onda cete jos vise da kukate na vazduh. Ja se prvi zalazem za ciste energente, ali sta cu kad me drzava tera da zagadjujem.

Svetlana

pre 7 godina

Zasto se svi prave ludi kada je u pitanju Cukaricka padina i Ada Ciganlija?
Vec godinama tamo pojedinci truju sve gradjane ovog naselja. Ljudi umiru, deca oboljevaju a niko od odgovornih iz Opstine Cukarica i gradskih sluzbi nista ne preduzima.

m4

pre 7 godina

komsija koji ima kucu ispred nase zgrade,greje se na ko zna sta,prozor se otvara samo kad se pogleda u njegov dimnjak,ako sw dimi ne otvaram nista.

Pera

pre 7 godina

Zagadjenje, kao i svi ostali problemi sa kojima se suocavamo, je posledica nekulture, nevaspitanja, sebicnosti, lenjosti, gramzivosti i naseg nasilnog mentaliteta. Da su ove stvari drugacije prosto ne bi dozvolili da dodjemo u ovako katastrofalnu situaciju kada je rec o zagadjenju. Problem ce uvek postojati, ali je kod nas izuzetno losa situacija. Pogledajte poglavlje za pristup Srbije EU koji se tice ekologije i videcete da smo tu kompletno nekompatibilni sa EU. Ali necemo u EU! Bolje je da nastavimo ovako, sada je jeftinije! Nije problem emisija sumpora i azotnih jedinjenja, djubreta u rekama, gde ste videli da ove supstance dovode do raka? One nikako ne zavrse u zemlji odakle dolazi hrana, to vetar razduva na Mars. Kriv je NATO, koji nije pri tome ni koristio tu municiju svuda po Srbiji, bolje je halucinirati nego prihvatiti istinu! Zasto ici na obnovljive izvore, udarice nas po dzepu, lozi ugalj! Bez ulaganja nema napretka, ali nasi gradjani su toliko sebicni i zamrznuti u ovom trenutku, zele sve sad i odmah, da nam nikada bolje sutra nece doci. Zivim u inostranstvu - svaki put kada posetim Srbiju se pitam da li me je vec ubila, jedva se dise, svuda smrdi, razlika je drasticna. Svakodnevnica u tom djubretu od zemlje vam tupi i cula i razum, mislite da je to okruzenje normalno i prihvatate ga zdrazvo za gotovo, istina je u potpunosti suprotna. Nenormalni ljudi prave nenormalnu zemlju. Dok se ne probudimo, bice nam kako nam je sad.

ali avaj ali sad se ovaj decko sali

pre 7 godina

Alo bre Beogradjani, dodjite u Bor da disete punim plucima, gajba 20000 evra, toliko je dobro da su i stanovi dzaba!
Najbolje je za penzionere, da se ne muce mnogo., e jedino grobno mesto skupo jer je potraznja velika, udje valjda malo vise kiseonika u krv.

umetnik

pre 7 godina

Cela Srbija je zagadjena! Svuda se nalazi ta dimna zavasa. Zivimo jos uvek u polovini 20.veka i ne koristimo tu istu kosavu. Ma nema veze kako kazu to je normalno u zimskom periodu. Znaci mozemo jos da nastavimo po starom.

mrmlj

pre 7 godina

@(Pokondirena tikvica, 09. decembar 2016 08:54) "zeleni talas" itekako postoji. npr. ulica jurija gagarina se moze proci od novog mosta do samog kraja bez ijednog stajanja na semaforu ukoliko nije guzva. naravno da u spicu ne moze. caka je u postovanju ogranicenja brzine, sto je jedna od poznatijih boljki beogradskih vozaca. sa ostatkom tvog/vaseg komentara se slazem ;)

zlo

pre 7 godina

ja sam se preselio na dorcol i mogu da kazem da gori vazduh i prasinu nigde nisam video i udisao. auto operes i sutra je u nekoj skrami. stan moram da usisavam i ribam svaki dan. ne znam odakle dolazi ali zivotna sredina je ispod svakom minimuma. znam i da tako nije bilo do pre 5-6 godina.

Кривокапић

pre 7 godina

Ваздух и заштита животне средине је нешто о чему се у Србији не расправља. Ми смо ту једно 100 годиба иза европских земаља. Погледајте наше прелепе реке које служе као ђубриште. Београд нема услове да прочисти воду која иде из канализација у реке. Пола Београда нема прилључак на канализацију.
Центар града смрди на покварена јаја , а лажни доктори и архитекте нам нуде музикалне фонтане и кулу од карата на БГД на води.
Запто то дозвољавате?

kataklinger

pre 7 godina

samo potpuna zabrana lozenja na ugalj i slicno, zamena ovih dizel trovaca iz gsp-a sa elektro autobusima, trolejbusima i tramvajima(a jednog lepog dana kad zavrse pevajucu fontanu mozda i metro sagrade) iskljucivanje svih iole starijih vozila iz saobracaja i parkiranje skuplje 3-4 puta i to na celoj teritoriji grada(jer ovo ne smrdi samo na Dorcolu) moze da nas spasi, a ovo sto se sada dozvoljava je ravno genocidu.

Branko

pre 7 godina

Dizeli "nisu" problem pre sezone grejanja, zato što je spoljna temperatura visoka. Čak i moderni EURO 5 dizeli značajno povećvaju zagađivanje već na 18 stepeni. Na ispod 5-6 stepeni ide i do 50 puta više.

Tako da ako je napolju 5 stepeni a u gradu je 20.000 automobila, zagađuju kao da ih MILION.

Aнархиста

pre 7 godina

80tih je bila veca zagadjenost, sve fabrike su radile, automobili bili veoma ne-ekoloski, i opet je stopa smrtnosti od raka bila 10 puta manja.
Zakljucite sami sta se desilo 1999te godine.
(seljadin, 09. decembar 2016 13:23)

Па мислиш да је сво ђубре којим је земља тад Затрована тек тако нестало?

sreća da imamo sajt

pre 7 godina

Ko se na sajtu SEPA snađe i uspe da očita vrednosti, svaka mu čast. Pogledajte i sami, nešto smotanije nisam video na internetu. Tek na mobilnom je posebna priča...

Hahaha

pre 7 godina

Ajd razmislite malo, koliko je ovo nelogicno. Zagadjujemo, a onda cekamo kisu i vetar da to oduva i rastvori. Vetar to zagadjenje nosi negde drugde i rasprsuje npr po njivama sa kojih se hranimo. Voda spere pa sav otrov se ulije u reke iz kojih pijemo vodu, kuvamo, peremo se itd. Dakle zagadjenje treba smanjiti a ne cekati baba vangu da sve odnese malo dalje od mernih uredjaja. Zabranite golf 2, tamiće i svu tesku dizel euro 0 artiljeriju, uvedite kao u celoj evropi zabranu registracije ili ulaska u grad vozila koja zagajuju ko cernobilj. Napravite lezece policajce koji se uvlace ako vozis po ogranicenju a izvlace sko jurcas. Zamenite svecano otvorene semafore sa kruznim tokovima. Subvencionisite elektro i hibrid vozila, smanjite akcizu na plin, dajte subvenciju za prelazak na plin i kasljacemo mnogo manje za godinu dve tri. Ovako trovati a ne raditi nista nema ni u africi.

Milun

pre 7 godina

A sta treba da radimo, da kupim novi DPF filter 3000 eura, jer mi trenutni ne moze funcionisati zato sto vozim samo po gradu i auto radi na male obrtaje.
(@Bogdane, 09. decembar 2016 08:43)

Ne, naravno, sve dok država kažnjava vozače koji se odluče za TNG i dok ne isključuje iz saobraćaja vozila koja su za otpad, samo izvadi i nabudži cev. Jednom, kada se desi prethodno opisano razmisli o biciklu ili kupovini adekvatnog gradskog auta.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

@mrmlj dobro,Jurija Gagarina i mozda Dimitrija Tucovica.To su 2 od oko 6000 ulica u Bgd u kojima postoji zeleni talas.Imam dosta godina i ne divljam po ulicama.Vozio 30,40,50,70 na sat,nikako ne moze da se veze vise od 3 semafora.

marija

pre 7 godina

Decenijama se govori o metrou u Beogradu i ništa, gradimo BGDH2O.
Godinama se u Evropi govori o održivoj energiji, Nemci danas koriste energiju zemlje u kućama. Solarna energija, vetroparkovi, ovde ništa. Tajac države, a imamo nekakvo ministarstvo za ekologiju koje ne služi ničemu.
Do 2020. sve članice EU moraju imati min 20% energije iz održivih izvora.

Meph

pre 7 godina

A GSP i njegovih oko 1.300, uglavnom krntija, koji emituju dizel izduvne gasove koji su, prema zvaničnoj potvrdi SZO, uzročnici kancera, ništa o tome, je l'?

kataklinger

pre 7 godina

jedan direktni udisaj(ono kad stojite na semaforu, a majstor mu da po gasu) izduvnih gasova iz recimo gradskog autobusa, krs auta ili pogotovo neke zgrade ili kuce gde se ljudi greju na ugalj, mazut ili nesto slicno je jednak i po nekoliko desetina popusenih paklica cigareta, odjedanput. kad bi vecina ljudi ovo znala digla bi revoluciju, a ne slusala one nebuloze kako dezodoransi i krave unistavaju ozon ili kako su pljuge otrovne(i jesu, ali nemerljivo manje od onih gore navedenih).

SegaMega

pre 7 godina

Kada su radile fabrike i kada je privreda postojala u ovoj zemljo vila je veca zagadjenost. Automobili su isli na obican benzin i purnjalibsto puta vise. Ali nikada nije bilo alarmantno, epski strasno niti crvenih i ljubicastih alarma...
(boby, 09. decembar 2016 09:31)

Verovatno jer se nije merilo, a kamoli razmišljalo o tome. Jer da jeste, ne bismo mi imali železare na par km od grada i u sred rodnog područja, petrohemijska postrojenja u sred ravnice, odmah pored grada, termoelektrane tik uz naseljena mesta i tešku industriju u podnožju brda. O automobilima tek neću da komentarišem.

KT

pre 7 godina

Svaki put kad političar počne da vam objašnjava kako "mora" ugalj i dizel, i kako "mora" još garaža i traka za automobile, i kako "ne može kod nas" čista energija, i "ne može kod nas" gradski prevoz, i kako "ne može kod nas" bicikl (jer je brdovito ili hladno ili...), i kako "ne može kod nas" zelena površina jer ljudi nemaju gde da parkiraju - znajte da je uperio otkočen pištolj u vašu decu. A ako mislite isto što taj političar misli, i ako se tako ponašate, ne zavaravajte se: vi pucate u svoju ili tuđu decu. Pucate u njih. Bukvalno.
Kada lekar dijagnostikuje, kasno je.

Nenad

pre 7 godina

Zapušteni gradovi i zapuštena država baš kao i ova moja BiH. Pukom srećom zbog svog položaja i klime moj rodni grad u BiH pošteđen je smoga koji je misaona imenica baš kao i snijeg zimi. Ranije nisam volio buru a sada mi i prija.

Fuj

pre 7 godina

Ceo Obrenovac se greje na otpadne vode iz elektrane, toliko je vrela. A zimi se ta ista vrela voda ispusta u Savu. Instant riblja corba tu gde je ispust.

Dakle, Obrenovcani ne loze, samo okolna sela, a gusimo se u smogu i smradu od elektrane. A kada unistavaju drogu, samo se zavucemo po kucama i distanciramo od drugih dok uticaj iz vazduha ne prodje.

Zagadjenje elekttomagnetnim zracenjem od polja transformatora kod elektrane i da ne pominjemo.

Davimo se kao riba na suvom. Naravno, kada ne plivamo u vodi.

I za sve to nase trpljenje i trovanje - niti imamo popust na struju, niti besplatne vazdusne banje za bolesne, a povrh svega placamo i takse za odvodnjavanje.

Jad, jad i jad od vlasti i drzave.

Železnička stanica

pre 7 godina

Izašla sam da bacim đubre i NISAM MOGLA DA DIŠEM. Da nisam stavila šal preko nosa ni sama ne znam kako bih se vratila.

Živim pored Beograda na vodi

Neznanje ubija

pre 7 godina

A da malo posadimo drvece?

Davimo se, gusimo, filozofiramo, a najjeftinija resenja nam ne padaju na pamet! Sta bi sa akumulacionim jezerima, kanalima za navodnjavanje, elektricnim autobusima u centru grada...? Ko nam je kriv sto to nemamo? Tesko da su Amerikanci.

A onda se smejemo Djokovicu sto ne jede meso, vodi racuna o klimi i ima svest i savest. Ajmo malo na bicikle, setnju ili gradski prevoz i DA SADIMO ZELENILO.

Ili da pocrkamo. Ko sta voli, neka bira.

zmau

pre 7 godina

"Pre neki mesec bio je clanak da zbog skupe struje ljudi vise nece moci da se greju na TA peci. Ok, precice na drva i ugalj..."
Struja je isto na ugalj. I to na 3-4 puta više uglja, zbog gubitaka u mreži.
A najveća elektrana je u najgušće naseljenom delu zemlje - na Savi.

Nietzsche

pre 7 godina

Citao sam skoro clanak o jednoj palionici smeca koja se nalazi u samom gradu (ne sjecam se koji je grad bio u pitanju)... imaju filtere za stetne gasove, dim, cestice i slicne stvari... vrlo malo zagadjuje vazduh, gotovo neprimjetno, a isti ti filteri ih na godisnjem nivou kostaju kao i cijela fabrika, ukljucujuci i plate zaposlenih, odrzavanje, dovozenje otpada, itd. To je kad neko ima svijest i vodi racuna u okolini. Kod nas je to prakticno neizvodljivo jer bi se svake godine u cijenu novih filtera ugradilo bar 20 ljudi. O metrou da ne govorim... proci ce bar 10 godina dok se ne iskopaju tuneli za linije koje bi rasteretile uzi centar grad, ali samo pod uslovom da danas pocnu da kopaju. Ovako mozda nasi unuci dozive da se provozaju u metro grada Beograda.

Dejca iz LE

pre 7 godina

Struja sve skuplja i skuplja i sve više ljudi se greje na drva, zato je to tako. U mom komšiluku su ove zime počeli da se dime odžaci koji su godinama ćutali.

Dejan

pre 7 godina

Ali ljudi postoji sajt koji to mjeri glavni sjedistem u Njemackoj vidim da je u nasoj regiji Beograd uvijek u crvenoj zoni bio je i nas Sisak dok je radilo u njem sto je trebalo a vise ne radi.

Mogli

pre 7 godina

@ mrmlj

Pa u tome i jeste poenta. Vremenski smo se razvijali 60 puta duze od Nemacke, a po napretku smo 200 svetlosnih godina iza njih. ZASTO NEMA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE? Zato sto kriminal i korupcija vladaju ovom drzavom, malo bolje stanje nego na Kosovu.

Milun

pre 7 godina

U centru svakog velikog grada je tako, to je cena "fensi" lokacije. Ovaj što živi na Vračaru neka se pomeri negde van grada, ne može i jare i pare. 
Na obodima je stvar drugačija, evo na Konjarniku uvek duva vetrić, ima puno zelenila i takvih problema nema.
(Lik, 09. decembar 2016 10:31)

Majstore, gde baš nađe Konjarnik? Kada naiđem sa Bubanj Potoka ujutru, Konjarnik i Kaluđerica se ne vide od dima, kako se prilazi Novom Beogradu, vljda se manje loži, pa je malo bolje. Usput, smrad iz Pančeva se oseća i na Kosmaju tokom leta, ne znam koliko toga dolazi do Beograda, ali svakako više uzevši u obzir da ste 30km bliže.

Zigmund

pre 7 godina

Samo vi gradite nova parking mesta i nove trake za automobile. A kad vam deca krenu sa astmom, a roditelji sa rakom, vi i dalje kukajte na NATO bombe i vakcine.

Pit-bul

pre 7 godina

Živim na poslednjem spratu solitera na mestu odakle mi pogled lako dopire na prsten oko dvadesetak kilometara oko BG.Ono što se može videti u zimskim mesecima je crni prsten koji pritiska BG isključivo sa spoljašnje strane što znači da domaćinstva koriste isključivo ugalj,gume itd.Zavirite samo u domaćinstva i potražite potvrdu o kupljenom ogrevu i kvadraturi.Doći ćete do zaključka da se jedno i drugo u dosta slučajeva ne slaže.Ostatak ogreva je otpad bilo koje vrste.U letnjim mesecima su problem gume i kablovi koji se pale zbog bakra i žice.Prošao sam nedavno kroz Ada huju gde u napuštenim objektima žive Romi.Vatre gore kao u filmovima.

Future

pre 7 godina

Koga ne mrzi neka odgleda Before the flood, National Geographic dokumentarac, ima ga i na Youtube, u pretragu pored naziva otkucajte i 'sprski prevod', ako vam treba.
Sve će vam biti jasno i osećaćete se bespomoćno kad shvatite razmere problema koji ne može da se zaustavi, eventualno da se smanji šteta.

Ivan

pre 7 godina

A sada je alarmantno kada je centar zagadjen?

A kada gradjani Cukaricke padine vec 3 godine pirjavljuju svakodnevno i upozoravaju da im je vazduh pun kancerogenih materija zbog paljenja guma kako bi se izvadila bakarna zica iz njih i da to radi nekoliko pojedinaca koji zive u ilegalnom naselju u sumi preko puta naselja onda je sve u redu i niko od nadleznih ne zeli da preduzme nista iako deca oboljevaju od astme i bronhitisa a sve je vise i smrtnih slucajeva od kancera.
Kada se organizuju protestne setnje svake nedelje ni jedan novinar nece da dodje i ukaze na problem.

Samo da podsetim sve te "brizne" da su pluca grada i nase najpoznatije odmoriste Ada Ciganlija takodje pored tog dela i direktno ugrozene zagadjenjem.

Apelujemo na nadlezne da pod hitno rese ovaj problem i izmeste nelegalno divlje naselje koje prlja i truje citavo naselje i nase izletiste jer je doslo do toga da ce se na kraju gradjani sami organizovati a svi znamo kako ce se onda to resiti da posle ne bude da Vas nismo upozorili.

Vi sada mozete da ovo da prenesente a i ne morate ali budite sigurni da ce gradjani Cukaricke padine ovo resiti samoinicijativno veoma brzo.

neko iz mase

pre 7 godina

Ako želite vidjeti kako izgleda zagađen grad dođite zimi u Sarajevo i još gore u Tuzlu, Zenicu i Lukavac. Smog se u Sarajevu ne podiže bar mjesec dana od decembra do januara a u Tuzli je prisutan i u martu.

Danko Šakić

pre 7 godina

Zašto niko ne pominje Valjevo gde je zagađenje enormno, preko 200 za sumpordioksid. Ljudi, to je OTROV!
http://aqicn.org/nearest/

Avijatičar sa izgubljene planete

pre 7 godina

(Nikola, 9. decembar 2016 09:09)

Odlican komentar. Svi komentatori zapenili o dizel automobilima (naravno da su i oni doprineli) ali kako to nije bio problem PRE SEZONE LOZENJA!?
(Nenad, 9. decembar 2016 10:58)

Ko kaže da nije bio problem? To što se o problemu nije pričalo, nikako ne znači da ga nije bilo!

Bilo ga je isto koliko i sada, samo je onda bio manje vidljiv jer se na njega nije nadovezao i pogoršao ga problem grejanja na drva i loš ugalj.

Ali nema veze, najbitnije je da ćemo uskoro i o tome pevati uz pratnju naše prve muzičke fontane, zar ne?

Rade

pre 7 godina

Ne znam otkud čuđenje. Koji se drugi rezultat mogao očekivati u zemlji u kojoj nam objašnjavaju da je čista energija "skupa", da u zemljama koje prelaze na čistu energiju žive razmaženi rasipnici, te da mi samo treba da nastavimo da se grejemo na ugalj a prevozimo na naftu (najgoreg kvaliteta u Evropi)?
Jedino što u toj matematici nigde ne pominju podatke o životnom veku, niti o broju oboljenja i smrtnih slučajeva izazvanih aerozagađenjem, niti o troškovima lečenja (što uspešnog što neuspešnog) tih oboljenja.
Pretvorili smo zemlju u deponiju, i spremamo se da glasamo za one koji ponavljaju da samo treba da nastavimo tim putem, i zato i ne zaslužujemo ništa drugo od onoga što smo dobili - tihi pomor u zdravstveno pogubnim naseobinama.
I to je prirodna selekcija: bolje će proći društva koja drugačijim ponašanjem bolje i zasluže.

Mare

pre 7 godina

Šta reći kad moj komšija čim malo zahladni počne da loži sve živo, čak i gume, pa zasmrdi od Žarkova do Ade da čim osetiš prvi mraz počneš da sažaljevaš samog sebe celu zimsku sezonu. I kome prijaviti. Nikom. Ima da se potrujemo svi.

Gorica

pre 7 godina

Pre dva dana sam na terasu stavila čistu kofu od boje za zidove. Jutros sam videla dno puno crnih opiljaka delimično paučinastih. Čista čađ! Činjenica je da uveče mučim muku jer nemam šanse da proluftiram stan od nesnosnog smoga i smrada. Tako je svake zime kada je atmosferski pritisak povećan, prosto - nema disanja!
Onda uđem na vesti i pročitam sve ovo. Živim iza bolnice Sveti Sava kod železničke stanice.To je udolina pa se čađ tu više i taloži, ali šta da kažem kad odem u Sremčicu koja je na nadmorskoj visini Avale, okružena šumama, a stanje je veoma slično.Da li tamo pojačava od Obrenovca, ili Bariča, uglavnom problem je generalni i ne sme da se više čuti o njemu. Ekološka zaštita je kod nas nula, a o tome, sem kad je to više nego očigledno, kaže se po koja reč i ništa se ne preduzima! Komentatori su u pravu za sve što su rekli: i za stare automobile, saobraćaj u centru grada, neispravne odžake bez filtera, zagađene vode pune hemijskog i fizičkog otpada, Kontaminirano zemljište pesticidima i radioaktivnim đubrivom...
.........i šta sad, lepo smo se ispričali...
Živeo Beograd na vodi, razni mali i veliki

Vladimir

pre 7 godina

Cukaricka padina.

Novinari preduzmite nesto i naterajte odgovorne sluzbe da reaguju pod hitno. Strpljenje stanovnika ovog naselja je na kraju pa ce iz protestnih setnji preci na dela uskoro !

Alek.

pre 7 godina

Živim na Labudovom brdu i vazduh je ovde super kao i obično. Međutim, svaki dan kada idem na faks na Zelenom vencu osetim znatnu razliku.

Da da da

pre 7 godina

U Kragujevcu je toliko nepodnošljivo loš kvalitet vazduha zimi, pogotovu u naseljima blizu Zastava Energetike. Pivara, Lepenica i sve u blizini je crno od gareži.
Institut za javno zdravlje po mom mišljenju skriva stvarne podatke.

Moses

pre 7 godina

A još danas petak i tradicionalni kolaps saobraćaja u prestonici. Samo nedelju da dočekam i pobegnem iz ove ludnice, bar nakratko.

bogi

pre 7 godina

a Obrenovac i Pancevo su udaljeni zajedno sa Beogradom hiljadama kilometara pa je sve ovo od pojacanog saobracaja. Uh pazi bas.. da nije od automobila u prestonici samo. Raspad sistema na svim poljima. Ziveo suficit!!!

Milojka

pre 7 godina

Novi Beograd je isto zagadjen danima i to se vidi na sajtu za automatski monitoring kvaliteta vazduha. Nazalost to niko ne objavljuje, a astmaticari pogotovu deca placaju cenu aljkavasti.

SegaMega

pre 7 godina

Zasto se svi prave ludi kada je u pitanju Cukaricka padina i Ada Ciganlija? 
Vec godinama tamo pojedinci truju sve gradjane ovog naselja. Ljudi umiru, deca oboljevaju a niko od odgovornih iz Opstine Cukarica i gradskih sluzbi nista ne preduzima.
(Svetlana, 09. decembar 2016 08:47)

Ni ostatak Čukarice nije ništa bolji, podjednako je gadno i u Žarkovu i na Brdu, a verujem da ni ostatak opštine nije srećan. Od smrada zapaljene gume i plastike ne može da se diše ujutru i uveče, i tu su dva epicentra za koje sigurno znamo - jedan sa Padine, a drugi je elegantno smešten u sred stambene zone na Brdu, na jedva 200m od vrtića! Ne smem ni da zamislim šta se krije po onim šumarcima kraj Radničke... Sinoć je vazduh na Brdu pored boje i mirisa, imao i "ukus", tako da ne smem da razmišljam šta je zapravo bilo sve prisutno.

Ana

pre 7 godina

A sto predsednik opstine Cukarica, Komunalna, Gradski sekretarijat za Zastitu zivotne sredine i Sekretarijat za zastitu zdravlja ne zele nista da preduzmu vec godinama iako je na njihovom zemljistu ilegalno divlje nehigijensko naselje u kome pojedinci nesmetano pale gume i truju kancerogenim materijama vazduh svih sa Cukaricke Padine.

Gradjani cukaricke padine su se udruzili i predace kolektivne tuzbe. Uskoro slede krivicne tuzbe protiv odgovornih u opstini Cukarica, Komunalnoj policiji, Gradskoj upravi, Gradskom sekretarijatu za zastitu zivotne sredine, Sluzbi za akcidentna stanja grada kao i mnostvo prekrsajnih sa novcanim kaznama protiv svih tih institucija koje su obavestene i upozorene a nisu nista preduzele. Takodje prikuplja se lekarska dokumentacija bolesnih i umrlih kao dokaz gde ce grad direktno snositi sve troskove lecenja ali i obestecenja za sve umrle od bolesti disajnih puteva u proteklih nekoliko godina na Cukarickoj Padini.

Ovo mozete da im prenesete ako vec ne zelite da objavite.

Severoistok

pre 7 godina

A gradonačelnik vam je pre neki dan JAVNO najavio da nema nameru da gradi metro liniju ka Trgu republike, Terazijama, Bulevaru i čitavom starom delu grada. Namera mu je, dakle, da saobraćaj u centru Beograda reguliše zidanjem garaža i dodavanjem traka na već potrovane ulice. U aprilu su lokalni izbori, pa recite šta mislite o toj ideji. Glasajte za BILO KOGA ko nema nameru da izvrši taj EKOCID. U protivnom, nemate pravo da pisnete kada budete umirali u zatrpanim odeljenjima za pulmologiju.