Utorak, 06.12.2016.

23:41

"Građanski rat u Siriji je završen, na potezu Rusi i SAD"

Građanski rat u Siriji je završen, sada samo treba prekinuti borbe u preostalim “džepovima“, piše bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

Izvor: B92

"Graðanski rat u Siriji je završen, na potezu Rusi i SAD" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

gresnik

pre 7 godina

po broju "strucnih" komentatora na ovu temu reklo bi se pamet vrca na sve strane, svi vec sve znate sve, popili ste pamet ovog sveta. Hajde malo napregnite vase mozdane vijuge i pomognite i ovoj napacenoj zemlji(srbiji), nije valjda da vam je sirija bliza..... a ne vi ste samo obicne ruske marionete i placenici i radite za ruski interes, a ne srpski, znam ja sta bi sa "vama". A kako nam je sa svima vama u srbiji vidi se svaki dan, iz dana u dan,ali za siriju ste tata-mate i naravno za majcicu rusiju. Zali boze sto moram da citam tu vasu pamet i strucnost.

jasdf

pre 7 godina

@dusanmal
Borce ne prebrojavam ja, niti je tvoja metoda objektivna, ali to sirijske sluzbe rade i osim procenata objavljuju i metodologiju. Odokativne metode ne vode nigde, po procenama mrtvih (dostupni podatci) mnogo vise stranih drzavljana je poginulo boreci se za Asada. Takodje, lako se moze videti da je mali broj turskih drzavljana poginuo na strani YPG.

dusanmal

pre 7 godina

@jasdf Koliko je "domacih" a koliko "stranih" boraca u Siriji je nemoguce ustanoviti pod trenutnim uslovima. 2/3 zemlje je van bilo kakve kontrole vlasti, pod sapom Islamskog Kalifata. Sudeci po profilu njihovih izginulih-90+% strani borci. U 2/3 zemlje...
Alep je opet nemoguce prebrojati zbog destrukcije. Po samoj prirodi sukoba, verovatno jedini deo gde su Sirijci sami glavni deo borbe.
Najzad, oblasti kontrolisane od Kurda su priblizno 50-50% (Sirijski Kurdi koji nisu bili pripremljeni za rat+Turski i Iracki koji su vec bili opremljeni i u ratu).
No najzalosniji primer su izbeglice: nasuprot svim prethodnim izbeglickim talasima po svetu gde zene, deca, stari i nejaki cine veliku vecinu: iz Sirije 70-75% izbeglica po svetu su mladi muskarci u vrhu borbenih sposobnosti (izvestaji i UN i EU). To znaci da Sirijci sami, velika vecina onih koji bi mogli, NE BRANE SVOJU SOPSTVENU ZEMLJU. TO je kljuc. Da tih 75% izbeglica brani svoju zemlju, ne bi ni Asada ni Islamskog Kalifata (a ni Turske, Rusije ili SAD) bilo, vrlo brzo. Ti su krivci, ovi ostali koriste situaciju.

samo uz navodjenje izvora

pre 7 godina

(jasdf, 7. decembar 2016 12:00)

Navedite izvor. Arapski nezavisni mediji su pisali da su Izrael, Turska, Saudijska Arabija i Katar oslobodili robijaše, SA i Katar dali novac, Amerikanci instruktore. Nesumnjivo ima i domaćeg stanovništva

kataklinger

pre 7 godina

pa... dosta se zaradilo na prodaji oruzja, i zapad i istok su isprobali sve moguce sisteme, mogucnosti letelica i brodova, raznih raketa i projektila, potrosili deo zasterelog naorusanja i municije, a sad je valjda doslo vreme da se daju krediti da bi se sredilo sve sto je unisteno(a toga ima poprilicno), plus nova oprema za vojsku. bice tu posla i za jedne i za druge, nesto slicno Iraku, samo sto ce ovde da dele pazar, a mozda se i mi ogrebemo za neki poslic(ako treba par pevajucih fontana, ili tunela koji ne vode nigde, Damask na vodi,...:)).

Univerzum

pre 7 godina

"Uslovi moraju da budu amnestija pobunjenika, prava izbeglicama da se vrate i jednak pristup programima rekonstrukcije."


Poslednja misao govori o smislu rata!!

max

pre 7 godina

(Milan_PT, 07. decembar 2016 09:45)

Nisu Amerikanci organizovali proleće niti su Rusi došli u pomoć. Asadu škripi zemlja još od ranije baš kao i SFRJ, to je maltene ista priča sa narodima koji tamo žive kao i kod nas, i sami su se oni već krenuli ubijati odavno. Ameri i Rusi su uskocili da brane svoje interese i to je to. Rusi su to mnogo ozbiljnije shvatili jer im je mnogo veći rizik i tako su vojno reagovali.

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Rat je najgora tekovina ljudske gluposti i "civilizacije" ako se to tako moze nazvati. Zivotinje se tuku zs teritoriju i hranu, a ljudima je Bog dao mozak i moc govora da bi se sporazumevao sa drugim ljudima i tako se razlikuje od zivotinja. Da ostavimo filozofiju i pogledajmo realnosti u oci. Ljudska gramzivost vodi do ratova. Jasna recenica pristup svima obnovi, opet ljudska gramzivost, a ko ce da "vrati" nevino stradale, patnju i suze nesretne dece? Vama je do vaseg prokletog kapitala i zelenih novcanica. Boli vas briga ko ce da vlada samo da nesmeta vasim interesima. Ljudska prava citaj moj licni interes, a koliko ce poginuti, ostati bez ruke,noge,oka porodice, oboleti opet vama u dzep, jer vi kontrolisete farmaceute.

Labud

pre 7 godina

"Neislamisticka pobuna" da li su to oni sto jedu jetre i srca i stavljaju na youtube. Naravno, neocons su podrzavali takve. Labuda uopste ne cudi ta nabedena ekipa. Pa to su vanzemaljci, nema rata koji nisu podrzali, kreirali...

Sasa

pre 7 godina

Rat može privremeno da se završi ali ako se veća prava ne da opoziciji(autonomija) mir će trajati par godina. Da bi se obezbedio mir na duži period mora Asad da ode sa vlasti. Sobzirom da se to neće desiti ovo će više biti primirje nego završetak rata.

Milan_PT

pre 7 godina

Besmisleno potenciranje da je Asad u zavadi sa Kurdima, kad oni zajedno ratuju, ili kad nisu zajedno, onda se odvojeno bore protiv zajedničkog neprijatelja. Asadu ponovo raste rejting u narodu, tako da će uskoro biti interesantno kako će se odnositi prema sirijskim pobunjenicima, koji su definitivno poraženi. Verovatno će dobar deo njih, koji je prešao na stranu Islamske države, uskoro pobeći (i to ako uspeju da pobegnu) iz Sirije. Ta vrsta izbeglica će biti pravi problem za Evropu, jer iako osetno malobrojniji u odnosu na dosadašnje izbeglice, oni su svi potencijalni teroristi, koji se neće pomiriti s činjenicom da se njihov san raspao. Druga vrsta pobunjenika, koji se nisu politički slagali sa Asadom, ali se tokom rata nisu udružili sa militantnim islamistima, oni će verovatno ostati u Siriji, jer će biti abolirani. Ostaje nam da se nadamo da neće biti represalija nad njima od strane samog naroda, a i državnog aparata.
Sve u svemu, sirijsko proleće je postao jedan veoma skup (ne mislim na novac, već na ljude) američki eksperiment u kome će najviše Rusi profitirati.
Dakle, totalan debakl američkih stratega, koji će se preneti i u druge delove planete: ako vam Ameri počnu praviti probleme, najbolje je da odrešite kesu i zovnete Ruse u pomoć. To će biti budući recept...

U Stanojka zena ko devojka

pre 7 godina

Što je babi milo to joj se i snilo. Ne trebaju Asadu bivši ambasadori zemalja koje su razbile njegovu zemlju da mu daju savete sada u situaciji kad može da bira sta ce.

моравац

pre 7 godina

био би будала ако би сада стао . а рака ? велики део земље још није ослобођен а нафтна поља се налазе тамл . после рата треба обновити земљу.

jasdf

pre 7 godina

@jim beam
Secas se predhodne pobune u Siriji? Sasekli su ih u korenu i pobili sve ucesnike i clanove blizih porodica. Jesu li obezbedili mir, ili su posejalo seme za ovaj rat? Pitanje je sta je Asadov cilj. Ako zavrsi rat kako ti predlazes, uz jaku policiju i povecanu brutalnost prema neistomisljenicima, imace tih 5-10 godina mira (mozda i punih 20), a onda ce imati novi, jos krvaviji rat. Sa druge strane, ako uradi ono sto gospodin iz teksta predlaze, mozda (samo mozda) bude imao obezbedjen mir na duzi period. Doduse, to postavlja pitanje zasto je ratovao jer su to bili zahtevi demonstranata uoci pobune.

Goran_Bg

pre 7 godina

Puste zelje njegove. Nit ima logike, niti ce Assad i Rusi prekinuti rat, niti ce neko ,,menjati administraciju,, i Generale koji su HEROJI za vecinu Sirijaca (to pokazuje hiljadu indikatora, Assad ima veliku vecinu u narodu i medju Sunitima cak). Kurdima je Assad vec obecao dobru Autonomiju i fakticki se na mnogim bojistima bore zajedno. Tzv. ,,islamska drzava,, je ispricana prica i nestaje za vrlo brzo vreme. Dace se neka ,,amnestija,, koju Vlast vec daje i MASOVNO se naselja i pobunjenici VEC predaju ! Ako pratite stanje znate. Posle Halepa pritisnuce onih par ,,dzepova,, a na Istoku krenuti u deblokadu Deir ez Zora i na Eufrat reku cime se se tzv. ISIL likvidirati. Nema li pomoci sa strane, ni ,,pobunjenici,,, ni Nusre ni ovi ni oni a svi su menjali imena i strane deset puta u Ratu u Siriji, ne vrede ni vojnicki ni politicki nista. Vreme ce pokazati da sam u pravu. Uostalom to kaze i cela Ozbiljna ekspertska javnost. Jedno je bila SRJ i Srbija devedesetih, a ovo je sasvim drugo! Price o ,,smenama,, moze da prodaje na drugom mestu. U Siriji su SLOMLJENI gore nego u Vijetnamu!
Izbeglice realne ce se vratiti u vecini, a ekstremni elementi ce biti predmet gonjenja ako pokusaju uci u Zemlju. Njima bliski slojevi a sada u izbeglistvu imace sudbinu nasih Ustasa, Cetnika i slicnih porazenih u Gradjanskim Ratovima!

Podvlacim, Galbrajt je deo sadasnje americke ,,strukture,, i zato prica ovo, nova administracija se osim borbe protiv ISIL-a nece ni obazirati na nista drugo.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Koliko je SAA bila smešna na početku ovog rata toliko je sada moćna i snažna posle pet godina borbi. Siriska nacionalna garda i Tigar jedinica su zbrisale istočni Alepo za 15 dana, a radi se o veoma gusto naseljenim delovima grada gde je svaki prozor potencijalni snajper ili rucni bacač. Ostale paravojne jedinice su dosta iza ove dve, Hezbolah je dosta očvrsnuo ali ipak nije imao neke prevelike uspehe na terenu, onda iza njih iranci, a najgore su se pokazali iračani u borbama. Pogledajte primer koliko Turska ne može da osvoji jednu varošicu Al Bab, a koristi tenkove, avijaciju, savremenu artiljeriju i specijalne jedinice. Mislim da je sledeći korak SAA napredovanje ka Ildibu kako bi se Alepo zaštitio od artiljeriskih napada, uništenje dzepa kod Hame, i zaštita od Turske pretnje sa severa.

Jim Beam

pre 7 godina

Zašto bi Asad prekidao rat sada kada je opozicija faktički razbijena i bez uporišta? Gledajući iz njegovog ugla, lakše je da počisti sve i da narednih 5-10 godina bude miran da ga niko neće pipnuti na vlasti, nego da zaustavi rat i ostavi ih u zemlji što je tempirana bomba ponovo. Jedino ako Rusi hoće da prave neki kompromis sa Trampom, što je vrlo moguće, da reše u paketu i Krim, Donbas i svašta nešto još.

Ono što je potencijalno najveći problem za Amere tu jeste taj što je Hezbolah toliko ojačao u ovom ratu da predstavljaju opasnost za Izrael. Jedno je kada golobradi mladići iz Libana viču kako će uništiti Izrael, a nešto sasvim drugo kada to rade isti ti momci sa 5 godina iskustva uličnih borbi gde su sve i svašta prošli. Čak su i Rusi od starta imali distancu u odnosu na njih i mislim da će se kompromis praviti u tom pravcu, razoružati Hezbolah koliko je moguće i obezglaviti ih. A to jedino mogu delimično da urade uz Ruse i Asada. Opoziciju su i onako već pustili niz vodu, a ID će pregaziti za par meseci.

Jim Beam

pre 7 godina

Zašto bi Asad prekidao rat sada kada je opozicija faktički razbijena i bez uporišta? Gledajući iz njegovog ugla, lakše je da počisti sve i da narednih 5-10 godina bude miran da ga niko neće pipnuti na vlasti, nego da zaustavi rat i ostavi ih u zemlji što je tempirana bomba ponovo. Jedino ako Rusi hoće da prave neki kompromis sa Trampom, što je vrlo moguće, da reše u paketu i Krim, Donbas i svašta nešto još.

Ono što je potencijalno najveći problem za Amere tu jeste taj što je Hezbolah toliko ojačao u ovom ratu da predstavljaju opasnost za Izrael. Jedno je kada golobradi mladići iz Libana viču kako će uništiti Izrael, a nešto sasvim drugo kada to rade isti ti momci sa 5 godina iskustva uličnih borbi gde su sve i svašta prošli. Čak su i Rusi od starta imali distancu u odnosu na njih i mislim da će se kompromis praviti u tom pravcu, razoružati Hezbolah koliko je moguće i obezglaviti ih. A to jedino mogu delimično da urade uz Ruse i Asada. Opoziciju su i onako već pustili niz vodu, a ID će pregaziti za par meseci.

U Stanojka zena ko devojka

pre 7 godina

Što je babi milo to joj se i snilo. Ne trebaju Asadu bivši ambasadori zemalja koje su razbile njegovu zemlju da mu daju savete sada u situaciji kad može da bira sta ce.

моравац

pre 7 godina

био би будала ако би сада стао . а рака ? велики део земље још није ослобођен а нафтна поља се налазе тамл . после рата треба обновити земљу.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Koliko je SAA bila smešna na početku ovog rata toliko je sada moćna i snažna posle pet godina borbi. Siriska nacionalna garda i Tigar jedinica su zbrisale istočni Alepo za 15 dana, a radi se o veoma gusto naseljenim delovima grada gde je svaki prozor potencijalni snajper ili rucni bacač. Ostale paravojne jedinice su dosta iza ove dve, Hezbolah je dosta očvrsnuo ali ipak nije imao neke prevelike uspehe na terenu, onda iza njih iranci, a najgore su se pokazali iračani u borbama. Pogledajte primer koliko Turska ne može da osvoji jednu varošicu Al Bab, a koristi tenkove, avijaciju, savremenu artiljeriju i specijalne jedinice. Mislim da je sledeći korak SAA napredovanje ka Ildibu kako bi se Alepo zaštitio od artiljeriskih napada, uništenje dzepa kod Hame, i zaštita od Turske pretnje sa severa.

Goran_Bg

pre 7 godina

Puste zelje njegove. Nit ima logike, niti ce Assad i Rusi prekinuti rat, niti ce neko ,,menjati administraciju,, i Generale koji su HEROJI za vecinu Sirijaca (to pokazuje hiljadu indikatora, Assad ima veliku vecinu u narodu i medju Sunitima cak). Kurdima je Assad vec obecao dobru Autonomiju i fakticki se na mnogim bojistima bore zajedno. Tzv. ,,islamska drzava,, je ispricana prica i nestaje za vrlo brzo vreme. Dace se neka ,,amnestija,, koju Vlast vec daje i MASOVNO se naselja i pobunjenici VEC predaju ! Ako pratite stanje znate. Posle Halepa pritisnuce onih par ,,dzepova,, a na Istoku krenuti u deblokadu Deir ez Zora i na Eufrat reku cime se se tzv. ISIL likvidirati. Nema li pomoci sa strane, ni ,,pobunjenici,,, ni Nusre ni ovi ni oni a svi su menjali imena i strane deset puta u Ratu u Siriji, ne vrede ni vojnicki ni politicki nista. Vreme ce pokazati da sam u pravu. Uostalom to kaze i cela Ozbiljna ekspertska javnost. Jedno je bila SRJ i Srbija devedesetih, a ovo je sasvim drugo! Price o ,,smenama,, moze da prodaje na drugom mestu. U Siriji su SLOMLJENI gore nego u Vijetnamu!
Izbeglice realne ce se vratiti u vecini, a ekstremni elementi ce biti predmet gonjenja ako pokusaju uci u Zemlju. Njima bliski slojevi a sada u izbeglistvu imace sudbinu nasih Ustasa, Cetnika i slicnih porazenih u Gradjanskim Ratovima!

Podvlacim, Galbrajt je deo sadasnje americke ,,strukture,, i zato prica ovo, nova administracija se osim borbe protiv ISIL-a nece ni obazirati na nista drugo.

Milan_PT

pre 7 godina

Besmisleno potenciranje da je Asad u zavadi sa Kurdima, kad oni zajedno ratuju, ili kad nisu zajedno, onda se odvojeno bore protiv zajedničkog neprijatelja. Asadu ponovo raste rejting u narodu, tako da će uskoro biti interesantno kako će se odnositi prema sirijskim pobunjenicima, koji su definitivno poraženi. Verovatno će dobar deo njih, koji je prešao na stranu Islamske države, uskoro pobeći (i to ako uspeju da pobegnu) iz Sirije. Ta vrsta izbeglica će biti pravi problem za Evropu, jer iako osetno malobrojniji u odnosu na dosadašnje izbeglice, oni su svi potencijalni teroristi, koji se neće pomiriti s činjenicom da se njihov san raspao. Druga vrsta pobunjenika, koji se nisu politički slagali sa Asadom, ali se tokom rata nisu udružili sa militantnim islamistima, oni će verovatno ostati u Siriji, jer će biti abolirani. Ostaje nam da se nadamo da neće biti represalija nad njima od strane samog naroda, a i državnog aparata.
Sve u svemu, sirijsko proleće je postao jedan veoma skup (ne mislim na novac, već na ljude) američki eksperiment u kome će najviše Rusi profitirati.
Dakle, totalan debakl američkih stratega, koji će se preneti i u druge delove planete: ako vam Ameri počnu praviti probleme, najbolje je da odrešite kesu i zovnete Ruse u pomoć. To će biti budući recept...

kataklinger

pre 7 godina

pa... dosta se zaradilo na prodaji oruzja, i zapad i istok su isprobali sve moguce sisteme, mogucnosti letelica i brodova, raznih raketa i projektila, potrosili deo zasterelog naorusanja i municije, a sad je valjda doslo vreme da se daju krediti da bi se sredilo sve sto je unisteno(a toga ima poprilicno), plus nova oprema za vojsku. bice tu posla i za jedne i za druge, nesto slicno Iraku, samo sto ce ovde da dele pazar, a mozda se i mi ogrebemo za neki poslic(ako treba par pevajucih fontana, ili tunela koji ne vode nigde, Damask na vodi,...:)).

Univerzum

pre 7 godina

"Uslovi moraju da budu amnestija pobunjenika, prava izbeglicama da se vrate i jednak pristup programima rekonstrukcije."


Poslednja misao govori o smislu rata!!

Labud

pre 7 godina

"Neislamisticka pobuna" da li su to oni sto jedu jetre i srca i stavljaju na youtube. Naravno, neocons su podrzavali takve. Labuda uopste ne cudi ta nabedena ekipa. Pa to su vanzemaljci, nema rata koji nisu podrzali, kreirali...

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Rat je najgora tekovina ljudske gluposti i "civilizacije" ako se to tako moze nazvati. Zivotinje se tuku zs teritoriju i hranu, a ljudima je Bog dao mozak i moc govora da bi se sporazumevao sa drugim ljudima i tako se razlikuje od zivotinja. Da ostavimo filozofiju i pogledajmo realnosti u oci. Ljudska gramzivost vodi do ratova. Jasna recenica pristup svima obnovi, opet ljudska gramzivost, a ko ce da "vrati" nevino stradale, patnju i suze nesretne dece? Vama je do vaseg prokletog kapitala i zelenih novcanica. Boli vas briga ko ce da vlada samo da nesmeta vasim interesima. Ljudska prava citaj moj licni interes, a koliko ce poginuti, ostati bez ruke,noge,oka porodice, oboleti opet vama u dzep, jer vi kontrolisete farmaceute.

samo uz navodjenje izvora

pre 7 godina

(jasdf, 7. decembar 2016 12:00)

Navedite izvor. Arapski nezavisni mediji su pisali da su Izrael, Turska, Saudijska Arabija i Katar oslobodili robijaše, SA i Katar dali novac, Amerikanci instruktore. Nesumnjivo ima i domaćeg stanovništva

jasdf

pre 7 godina

@jim beam
Secas se predhodne pobune u Siriji? Sasekli su ih u korenu i pobili sve ucesnike i clanove blizih porodica. Jesu li obezbedili mir, ili su posejalo seme za ovaj rat? Pitanje je sta je Asadov cilj. Ako zavrsi rat kako ti predlazes, uz jaku policiju i povecanu brutalnost prema neistomisljenicima, imace tih 5-10 godina mira (mozda i punih 20), a onda ce imati novi, jos krvaviji rat. Sa druge strane, ako uradi ono sto gospodin iz teksta predlaze, mozda (samo mozda) bude imao obezbedjen mir na duzi period. Doduse, to postavlja pitanje zasto je ratovao jer su to bili zahtevi demonstranata uoci pobune.

max

pre 7 godina

(Milan_PT, 07. decembar 2016 09:45)

Nisu Amerikanci organizovali proleće niti su Rusi došli u pomoć. Asadu škripi zemlja još od ranije baš kao i SFRJ, to je maltene ista priča sa narodima koji tamo žive kao i kod nas, i sami su se oni već krenuli ubijati odavno. Ameri i Rusi su uskocili da brane svoje interese i to je to. Rusi su to mnogo ozbiljnije shvatili jer im je mnogo veći rizik i tako su vojno reagovali.

Sasa

pre 7 godina

Rat može privremeno da se završi ali ako se veća prava ne da opoziciji(autonomija) mir će trajati par godina. Da bi se obezbedio mir na duži period mora Asad da ode sa vlasti. Sobzirom da se to neće desiti ovo će više biti primirje nego završetak rata.

dusanmal

pre 7 godina

@jasdf Koliko je "domacih" a koliko "stranih" boraca u Siriji je nemoguce ustanoviti pod trenutnim uslovima. 2/3 zemlje je van bilo kakve kontrole vlasti, pod sapom Islamskog Kalifata. Sudeci po profilu njihovih izginulih-90+% strani borci. U 2/3 zemlje...
Alep je opet nemoguce prebrojati zbog destrukcije. Po samoj prirodi sukoba, verovatno jedini deo gde su Sirijci sami glavni deo borbe.
Najzad, oblasti kontrolisane od Kurda su priblizno 50-50% (Sirijski Kurdi koji nisu bili pripremljeni za rat+Turski i Iracki koji su vec bili opremljeni i u ratu).
No najzalosniji primer su izbeglice: nasuprot svim prethodnim izbeglickim talasima po svetu gde zene, deca, stari i nejaki cine veliku vecinu: iz Sirije 70-75% izbeglica po svetu su mladi muskarci u vrhu borbenih sposobnosti (izvestaji i UN i EU). To znaci da Sirijci sami, velika vecina onih koji bi mogli, NE BRANE SVOJU SOPSTVENU ZEMLJU. TO je kljuc. Da tih 75% izbeglica brani svoju zemlju, ne bi ni Asada ni Islamskog Kalifata (a ni Turske, Rusije ili SAD) bilo, vrlo brzo. Ti su krivci, ovi ostali koriste situaciju.

gresnik

pre 7 godina

po broju "strucnih" komentatora na ovu temu reklo bi se pamet vrca na sve strane, svi vec sve znate sve, popili ste pamet ovog sveta. Hajde malo napregnite vase mozdane vijuge i pomognite i ovoj napacenoj zemlji(srbiji), nije valjda da vam je sirija bliza..... a ne vi ste samo obicne ruske marionete i placenici i radite za ruski interes, a ne srpski, znam ja sta bi sa "vama". A kako nam je sa svima vama u srbiji vidi se svaki dan, iz dana u dan,ali za siriju ste tata-mate i naravno za majcicu rusiju. Zali boze sto moram da citam tu vasu pamet i strucnost.

jasdf

pre 7 godina

@dusanmal
Borce ne prebrojavam ja, niti je tvoja metoda objektivna, ali to sirijske sluzbe rade i osim procenata objavljuju i metodologiju. Odokativne metode ne vode nigde, po procenama mrtvih (dostupni podatci) mnogo vise stranih drzavljana je poginulo boreci se za Asada. Takodje, lako se moze videti da je mali broj turskih drzavljana poginuo na strani YPG.

jasdf

pre 7 godina

@jim beam
Secas se predhodne pobune u Siriji? Sasekli su ih u korenu i pobili sve ucesnike i clanove blizih porodica. Jesu li obezbedili mir, ili su posejalo seme za ovaj rat? Pitanje je sta je Asadov cilj. Ako zavrsi rat kako ti predlazes, uz jaku policiju i povecanu brutalnost prema neistomisljenicima, imace tih 5-10 godina mira (mozda i punih 20), a onda ce imati novi, jos krvaviji rat. Sa druge strane, ako uradi ono sto gospodin iz teksta predlaze, mozda (samo mozda) bude imao obezbedjen mir na duzi period. Doduse, to postavlja pitanje zasto je ratovao jer su to bili zahtevi demonstranata uoci pobune.

Sasa

pre 7 godina

Rat može privremeno da se završi ali ako se veća prava ne da opoziciji(autonomija) mir će trajati par godina. Da bi se obezbedio mir na duži period mora Asad da ode sa vlasti. Sobzirom da se to neće desiti ovo će više biti primirje nego završetak rata.

max

pre 7 godina

(Milan_PT, 07. decembar 2016 09:45)

Nisu Amerikanci organizovali proleće niti su Rusi došli u pomoć. Asadu škripi zemlja još od ranije baš kao i SFRJ, to je maltene ista priča sa narodima koji tamo žive kao i kod nas, i sami su se oni već krenuli ubijati odavno. Ameri i Rusi su uskocili da brane svoje interese i to je to. Rusi su to mnogo ozbiljnije shvatili jer im je mnogo veći rizik i tako su vojno reagovali.

Jim Beam

pre 7 godina

Zašto bi Asad prekidao rat sada kada je opozicija faktički razbijena i bez uporišta? Gledajući iz njegovog ugla, lakše je da počisti sve i da narednih 5-10 godina bude miran da ga niko neće pipnuti na vlasti, nego da zaustavi rat i ostavi ih u zemlji što je tempirana bomba ponovo. Jedino ako Rusi hoće da prave neki kompromis sa Trampom, što je vrlo moguće, da reše u paketu i Krim, Donbas i svašta nešto još.

Ono što je potencijalno najveći problem za Amere tu jeste taj što je Hezbolah toliko ojačao u ovom ratu da predstavljaju opasnost za Izrael. Jedno je kada golobradi mladići iz Libana viču kako će uništiti Izrael, a nešto sasvim drugo kada to rade isti ti momci sa 5 godina iskustva uličnih borbi gde su sve i svašta prošli. Čak su i Rusi od starta imali distancu u odnosu na njih i mislim da će se kompromis praviti u tom pravcu, razoružati Hezbolah koliko je moguće i obezglaviti ih. A to jedino mogu delimično da urade uz Ruse i Asada. Opoziciju su i onako već pustili niz vodu, a ID će pregaziti za par meseci.

U Stanojka zena ko devojka

pre 7 godina

Što je babi milo to joj se i snilo. Ne trebaju Asadu bivši ambasadori zemalja koje su razbile njegovu zemlju da mu daju savete sada u situaciji kad može da bira sta ce.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Koliko je SAA bila smešna na početku ovog rata toliko je sada moćna i snažna posle pet godina borbi. Siriska nacionalna garda i Tigar jedinica su zbrisale istočni Alepo za 15 dana, a radi se o veoma gusto naseljenim delovima grada gde je svaki prozor potencijalni snajper ili rucni bacač. Ostale paravojne jedinice su dosta iza ove dve, Hezbolah je dosta očvrsnuo ali ipak nije imao neke prevelike uspehe na terenu, onda iza njih iranci, a najgore su se pokazali iračani u borbama. Pogledajte primer koliko Turska ne može da osvoji jednu varošicu Al Bab, a koristi tenkove, avijaciju, savremenu artiljeriju i specijalne jedinice. Mislim da je sledeći korak SAA napredovanje ka Ildibu kako bi se Alepo zaštitio od artiljeriskih napada, uništenje dzepa kod Hame, i zaštita od Turske pretnje sa severa.

gresnik

pre 7 godina

po broju "strucnih" komentatora na ovu temu reklo bi se pamet vrca na sve strane, svi vec sve znate sve, popili ste pamet ovog sveta. Hajde malo napregnite vase mozdane vijuge i pomognite i ovoj napacenoj zemlji(srbiji), nije valjda da vam je sirija bliza..... a ne vi ste samo obicne ruske marionete i placenici i radite za ruski interes, a ne srpski, znam ja sta bi sa "vama". A kako nam je sa svima vama u srbiji vidi se svaki dan, iz dana u dan,ali za siriju ste tata-mate i naravno za majcicu rusiju. Zali boze sto moram da citam tu vasu pamet i strucnost.

Goran_Bg

pre 7 godina

Puste zelje njegove. Nit ima logike, niti ce Assad i Rusi prekinuti rat, niti ce neko ,,menjati administraciju,, i Generale koji su HEROJI za vecinu Sirijaca (to pokazuje hiljadu indikatora, Assad ima veliku vecinu u narodu i medju Sunitima cak). Kurdima je Assad vec obecao dobru Autonomiju i fakticki se na mnogim bojistima bore zajedno. Tzv. ,,islamska drzava,, je ispricana prica i nestaje za vrlo brzo vreme. Dace se neka ,,amnestija,, koju Vlast vec daje i MASOVNO se naselja i pobunjenici VEC predaju ! Ako pratite stanje znate. Posle Halepa pritisnuce onih par ,,dzepova,, a na Istoku krenuti u deblokadu Deir ez Zora i na Eufrat reku cime se se tzv. ISIL likvidirati. Nema li pomoci sa strane, ni ,,pobunjenici,,, ni Nusre ni ovi ni oni a svi su menjali imena i strane deset puta u Ratu u Siriji, ne vrede ni vojnicki ni politicki nista. Vreme ce pokazati da sam u pravu. Uostalom to kaze i cela Ozbiljna ekspertska javnost. Jedno je bila SRJ i Srbija devedesetih, a ovo je sasvim drugo! Price o ,,smenama,, moze da prodaje na drugom mestu. U Siriji su SLOMLJENI gore nego u Vijetnamu!
Izbeglice realne ce se vratiti u vecini, a ekstremni elementi ce biti predmet gonjenja ako pokusaju uci u Zemlju. Njima bliski slojevi a sada u izbeglistvu imace sudbinu nasih Ustasa, Cetnika i slicnih porazenih u Gradjanskim Ratovima!

Podvlacim, Galbrajt je deo sadasnje americke ,,strukture,, i zato prica ovo, nova administracija se osim borbe protiv ISIL-a nece ni obazirati na nista drugo.

моравац

pre 7 godina

био би будала ако би сада стао . а рака ? велики део земље још није ослобођен а нафтна поља се налазе тамл . после рата треба обновити земљу.

jasdf

pre 7 godina

@dusanmal
Borce ne prebrojavam ja, niti je tvoja metoda objektivna, ali to sirijske sluzbe rade i osim procenata objavljuju i metodologiju. Odokativne metode ne vode nigde, po procenama mrtvih (dostupni podatci) mnogo vise stranih drzavljana je poginulo boreci se za Asada. Takodje, lako se moze videti da je mali broj turskih drzavljana poginuo na strani YPG.

Milan_PT

pre 7 godina

Besmisleno potenciranje da je Asad u zavadi sa Kurdima, kad oni zajedno ratuju, ili kad nisu zajedno, onda se odvojeno bore protiv zajedničkog neprijatelja. Asadu ponovo raste rejting u narodu, tako da će uskoro biti interesantno kako će se odnositi prema sirijskim pobunjenicima, koji su definitivno poraženi. Verovatno će dobar deo njih, koji je prešao na stranu Islamske države, uskoro pobeći (i to ako uspeju da pobegnu) iz Sirije. Ta vrsta izbeglica će biti pravi problem za Evropu, jer iako osetno malobrojniji u odnosu na dosadašnje izbeglice, oni su svi potencijalni teroristi, koji se neće pomiriti s činjenicom da se njihov san raspao. Druga vrsta pobunjenika, koji se nisu politički slagali sa Asadom, ali se tokom rata nisu udružili sa militantnim islamistima, oni će verovatno ostati u Siriji, jer će biti abolirani. Ostaje nam da se nadamo da neće biti represalija nad njima od strane samog naroda, a i državnog aparata.
Sve u svemu, sirijsko proleće je postao jedan veoma skup (ne mislim na novac, već na ljude) američki eksperiment u kome će najviše Rusi profitirati.
Dakle, totalan debakl američkih stratega, koji će se preneti i u druge delove planete: ako vam Ameri počnu praviti probleme, najbolje je da odrešite kesu i zovnete Ruse u pomoć. To će biti budući recept...

Labud

pre 7 godina

"Neislamisticka pobuna" da li su to oni sto jedu jetre i srca i stavljaju na youtube. Naravno, neocons su podrzavali takve. Labuda uopste ne cudi ta nabedena ekipa. Pa to su vanzemaljci, nema rata koji nisu podrzali, kreirali...

bucko lazmisljam

pre 7 godina

Rat je najgora tekovina ljudske gluposti i "civilizacije" ako se to tako moze nazvati. Zivotinje se tuku zs teritoriju i hranu, a ljudima je Bog dao mozak i moc govora da bi se sporazumevao sa drugim ljudima i tako se razlikuje od zivotinja. Da ostavimo filozofiju i pogledajmo realnosti u oci. Ljudska gramzivost vodi do ratova. Jasna recenica pristup svima obnovi, opet ljudska gramzivost, a ko ce da "vrati" nevino stradale, patnju i suze nesretne dece? Vama je do vaseg prokletog kapitala i zelenih novcanica. Boli vas briga ko ce da vlada samo da nesmeta vasim interesima. Ljudska prava citaj moj licni interes, a koliko ce poginuti, ostati bez ruke,noge,oka porodice, oboleti opet vama u dzep, jer vi kontrolisete farmaceute.

kataklinger

pre 7 godina

pa... dosta se zaradilo na prodaji oruzja, i zapad i istok su isprobali sve moguce sisteme, mogucnosti letelica i brodova, raznih raketa i projektila, potrosili deo zasterelog naorusanja i municije, a sad je valjda doslo vreme da se daju krediti da bi se sredilo sve sto je unisteno(a toga ima poprilicno), plus nova oprema za vojsku. bice tu posla i za jedne i za druge, nesto slicno Iraku, samo sto ce ovde da dele pazar, a mozda se i mi ogrebemo za neki poslic(ako treba par pevajucih fontana, ili tunela koji ne vode nigde, Damask na vodi,...:)).

samo uz navodjenje izvora

pre 7 godina

(jasdf, 7. decembar 2016 12:00)

Navedite izvor. Arapski nezavisni mediji su pisali da su Izrael, Turska, Saudijska Arabija i Katar oslobodili robijaše, SA i Katar dali novac, Amerikanci instruktore. Nesumnjivo ima i domaćeg stanovništva

Univerzum

pre 7 godina

"Uslovi moraju da budu amnestija pobunjenika, prava izbeglicama da se vrate i jednak pristup programima rekonstrukcije."


Poslednja misao govori o smislu rata!!

dusanmal

pre 7 godina

@jasdf Koliko je "domacih" a koliko "stranih" boraca u Siriji je nemoguce ustanoviti pod trenutnim uslovima. 2/3 zemlje je van bilo kakve kontrole vlasti, pod sapom Islamskog Kalifata. Sudeci po profilu njihovih izginulih-90+% strani borci. U 2/3 zemlje...
Alep je opet nemoguce prebrojati zbog destrukcije. Po samoj prirodi sukoba, verovatno jedini deo gde su Sirijci sami glavni deo borbe.
Najzad, oblasti kontrolisane od Kurda su priblizno 50-50% (Sirijski Kurdi koji nisu bili pripremljeni za rat+Turski i Iracki koji su vec bili opremljeni i u ratu).
No najzalosniji primer su izbeglice: nasuprot svim prethodnim izbeglickim talasima po svetu gde zene, deca, stari i nejaki cine veliku vecinu: iz Sirije 70-75% izbeglica po svetu su mladi muskarci u vrhu borbenih sposobnosti (izvestaji i UN i EU). To znaci da Sirijci sami, velika vecina onih koji bi mogli, NE BRANE SVOJU SOPSTVENU ZEMLJU. TO je kljuc. Da tih 75% izbeglica brani svoju zemlju, ne bi ni Asada ni Islamskog Kalifata (a ni Turske, Rusije ili SAD) bilo, vrlo brzo. Ti su krivci, ovi ostali koriste situaciju.