Ponedeljak, 05.12.2016.

12:00

Ko u Srbiji hoće obavezni vojni rok

Izvor: Slobodan Marièiæ

Ko u Srbiji hoæe obavezni vojni rok IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

220 Komentari

Sortiraj po:

branislav popović

pre 7 godina

Vidi se da bi stariji od 70 godina opet slali tuđu decu u rat.
Na stranu to. Čak iako se zanemari pitanje budžeta, pitanje je čime bi roditelji izdržavali decu koja dobrovljno služe vojsku, kada nemaju osnovnih sredstava za život.

Omladino, BEZI!

pre 7 godina

Kako ko? Pa onaj kome je stalo - a zasto, to on zna - da sve mlado i mislece sto pre POBEGNE odavde, jer samo lud covek moze da pozeli da utuca godinu dana zivota u vojsci na pravdi boga bez veze!

Nikodije IV

pre 7 godina

Zemlja koja se oseca ugrozenom u bilo kom smislu ima vojsku. Mi se, ocito, osecamo sigurnim. Zato, mozda, treba potpuno ukinuti vojsku na radost mnogobrojnih komentatora. U ostalom rodoljublje je odavno prevazidjena kategorija. Samo hleba i igara. NATO nas je bombardovao, pa ce nas i braniti.

Radovan

pre 7 godina

Ja sam za vraćanje obaveznog vojnog roka samo ako se vrati i besplatno školovanje na fakultetima i besplatno lečenje u bolnicama. Inače, ja sam odslužio svojih 365 dana, tad nije moglo da se bira, nažalost.

Miroslav

pre 7 godina

Hvala Bogu, moj sin nece sluziti nijednu vojsku, kao sto sam ja morao JNA 1981. Cisto gubljenje vremena i najcrnji teror polupismenih Balkan boy likova! Za uspomenu mi ostade dozivotni invaliditet u vidu trajnog ostecenja sluha.
A vi crveni, polupismeni Balkanci ste uvek bili dobrovoljni davaoci krvi tudje dece! Da li ste Vi svi normalni, pa na ovom trulom zapadu, svaki omanji grad ima veci budzet od Vojske Srbije! Pozdrav iz Birmingham-a, UK.

Mirko

pre 7 godina

Ovo je sada odlično, vojska nije za svakoga to treba svako da zna, ali isto tako oni koji jesu - treba da imaju priliku da nauče "zanat" i ko zna možda postanu profesionalci. Neće nam ništa dobrog doneti amaterizam, ni u vojsci niti bilo gde drugde.
Uostalom, za više mi i nemamo para, nažalost, jer i ovi vojnici što ih imamo nisu plaćeni kako treba.

Za ostale se može uvesti samo neka informativna obuka, nešto kraće, čisto da se upoznaju sa vojskom i da možda na osnovu toga neko od njih naknadno uvidi da ga to intresuje.

dokle vise s tom temom?

pre 7 godina

U poslednjim godinama vojnog roka mnogi mladici su zloupotrebljavali takozvani prigovor savesti i birali civilnu opciju. Skoro niko nije hteo da sluzi pod oruzjem, iako se prava vojska sluzila dva puta krace od civilne, uglavnom se sluzilo blizu kuce kako bi svaki vikend mogao da ides kuci (vojska je stedela na hrani), nije bilo nikakve ratne opasnosti itd. Sada se odjednom vec treci put u medijima plasira kako eto opet bi rado Srbin u vojnike ... Pa nema probema, ljudi! Posto je ovo veoma vazno pitanje da bismo Tomi dali u ruke da odlucuje, mislim da je jedina opcija REFERENDUM, koji bi se odrzao zajedno sa predstojecim izborima. Znaci, referendum sa pitanjem: zelite li ponovno uvodjenje obaveznog vojnog roka - DA/NE. Pa da vidimo sta narod zeli! Da konacno skinemo veo tajne s tog pitanja! Pa ako rezultat bude DA - u redu, uvodimo ponovo vojsku, ali po novim pravilima:

1. Obavezno i za zene, jer Ustav Srbije zabranjuje polnu diskriminaciju!

2. Svajcarski model - boravak u kasarni mesec dana, ostatak vojnog roka obuka u radno vreme. Sve zajedno 3-6 meseci maksimum!

3. Rezerviste preko 50 godina starosti izbrisati iz evidencije, jer od njih nema nikakve koristi.

4. Ljude koji legalno borave u inostranstvu osloboditi vojne obaveze cim dostave ambasadi kopiju boravisnih papira. Ukinuti besmisleno "prevodjenje u rezervu" i vojnu evidenciju po ambasadama, jer ne sluzi nicemu! Time ce se ustedeti znatan novac!

5. Ko ne odsluzi vojsku ne moze da nabavlja i nosi oruzje

ranisan

pre 7 godina

Služenje vojske je uvedeno posle Francuske revolucije da bi građani bili sposobni da rukuju oružjem kad bi morala da se ruši tiranska vlast. Ja vidim svrhu u tome.

REALNO

pre 7 godina

Američku vojsku(amatersku i slabo plaćenu) u Zalivu Svinja je pobedila Kubanska(profesionalna i dobro plaćena vojska). Isti slučaj i u Vijetnamu. Toliko.

danilo

pre 7 godina

Dobrovoljni vojni rok 98 posto mladica u Srbiji sluzi u nadi da ce doci do zaposlenja kod vojske,policije,vatrogasaca i slicno gde im je to uslov ili olaksavajuca okolnost. Znam vise mladica koji su odsluzili vojni rok a suprugin rodjak je iz istog razloga trenutno na odsluzenju u Nisu.To je istina sve druge price su dezinformacije javnosti u smislu nametanja ponovnog sluzenja vojnog roka .Tacka.

Žirafa

pre 7 godina

Vojni rok treba obavezno s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i u kakvom vremenu.
Ali ne godinu dana tracenja vremena, nego 2-3 meseca svakodnevne intezivne obuke iz vise disciplina, da na kraju obuke svaki vojnik bude kao marinac...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zurkolomac na kvadrat, 6. decembar 2016 03:51) # Link komentara

Gde ti živiš bre? "Marinac" sa sekirom i kamenom protiv MODERNIH vazduhoplova? Pa ne ovisi pobeda u ratu o tome ko će brže da trči na 100 metara. Bio sam mobilisan i znam šta pričam. Gađali su nas raketama i vazduhoplovima a mi nismo ni znali odakle nas gađaju, sa čime nas gađaju, niti gde su uopšte! Rasturili su nas bez jednog jedinog pešadinca i to sa 5% snage...razumeš bre? Obzirom da nemamo para ni za naftu za ono matoro gvožđe od tenkova, bilo bi bolje da razmislimo o ulasku u NATO i da "zarolujemo glupi ponos u dupe" i prvi put u istoriji razmišljamo mozgom a ne dupetom.
i Šta ako nas sad neko napadne? Šta ćemo da pošaljemo u odbranu? dvesto hiljada momaka da izginu do zadnjeg????

kataklinger

pre 7 godina

samo trgovcima i industrijalcima odgovara obavezno sluzenje roka. brda carapa, gaca, cizama, jakni, uniformi, dugih gaca, sapuna, guz papira, zileta, posteljine, cebadi, hrane, piva, municije, oruzja, nafte, gradjevinskog materijala(jer sve bi kasarne trebalo u potpunosti srediti, plus izgraditi nove objekte), tako da mi je u potpunosti jasno ko finansira ovakva istrazivanja.

Kiza

pre 7 godina

Poruka za ove ljude koji se pozivaju na patriotizam, pretke, slavne pogibije nasih velikana i koji u za obavezno sluzenje: profesionalna vojska u danasnje vreme i nacin ratovanja ce UVEK poraziti vojsku koju cine privremeni vojnici.
Dakle, ako zelite jaku vojsku zalazite se i borite za to da Srbija ima profesionalnu vojsku, adekvatno finansiranu (oprema, obuka, a ne samo plate jer je to najmanje bitno, pravi vojnik ne misli samo na platu i beneficije kao sto je bilo u JNA posle 70 tih) i to je najbolji nacin. Price o tome da je obavezno sluzenje bolje i da ce to ojacati vosjku su neosnovane to su naucili Ameri u Vijetnamu, i od tada nisu izgubili rat.

...

pre 7 godina

Nek ide ko zeli. Muka mi je od likova koji pate od manije gonjenja; kako ce neko da ih napada (a verovatno nema pas za sta da ih ujede) pa nek idu da ratuju sa kim hoce. A posten svet da ostave na miru.

Vlada

pre 7 godina

Ima par problema sa obaveznim sluzenjem vojnog roka. Prvi je naravno finansijski, kosta puno da se nahrane toliki ljudi 3 puta dnevno, gomila potrosnog materijala, poput garderobe carapi cizmi i cipela se trosi, potrebna je i neka koliko tolika vojnicka plata jer jednostavno neki nemaju novac da salju deci u vojsku bar da imaju za vikend pice da popiju kada izadju iz kasarne ili cigarete da kupe. Pa je potreban veci broj oficira i podoficira da se brinu o vojnicima. Stanje u vojsci je takvo da ni u ludilu ne bih uvodio ponovno sluzenje vojnog roka, dok se ne renoviraju zgrade, ne nabave nove uniforme a ne da izgledamo kao papagaji 50 nijansi zelene, da se sredi postojeca oprema jer retko kom je nesto falilo iz RAP-a, puske da se upucaju a i dobar deo njih treba da se dotegne kompletno i mnogim cevi da se zamene. Moja puska je na 100m bacala pola metra dole levo, a znam da pucam jer sam isao u lov i bavio sam se streljastvom vazdusnom puskom kao klinac 3 godine tako da znam kako se nisani. Sedeo sam i dve nedelje kao dezurni svaku noc jer mi je ekser probio kroz djon(ne ekser sa ulice vec oni koji su u djonu cizme) i ubo u petu jos kako se desilo u trku napravila se posekotina od 2cm duzine. Ispalio sa 39 metaka za celu obuku. Zolje su potosan materijal, samo kod nas idu na sredjivanje i punjenje posle gadjanja. Tenkisti 3 puta ne pokrenu tenk i opale jednu granatu na gadjanju. Snajperisti isto imaju malo vezbe, svi u sustini. Kako ta vojska moze da bude konkurentna?

Zurkolomac na kvadrat

pre 7 godina

Vojni rok treba obavezno s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i u kakvom vremenu.
Ali ne godinu dana tracenja vremena, nego 2-3 meseca svakodnevne intezivne obuke iz vise disciplina, da na kraju obuke svaki vojnik bude kao marinac...

NN Lice

pre 7 godina

Znam par klinaca koji su sluzili vojsku prosle godine, pitao sam ih za razlog. Kazu nemaju sta da rade, pa eto, da ne sede kuci. Tesko da je tu bilo zelje...

game over!

pre 7 godina

idite na studije, zavrsite u redovnom roku 5 godina studija, izdrzavajte sami sebe u drugom gradu kao podstanar pa mi vi opasni vojnici pricajte svoje price o strogoj disciplini i igranju oruzjem, dok za vas koji volite da se igrate placam porez i jos hocete prisilno to da mi gurnete pod nos da i ja zveckam oruzjem. a ti penzioneri od 70 pa na dalje za koje smo svi mladi glupi su nas doveli tu gde jesmo i poslali svoju decu u rat, dok im je krkobabic krsna slava.

Sale

pre 7 godina

Evo i ja da kažem koju...
Ja sam 1998 u septembru otišao u vojsku,tada sam imao 20 godina,iz mog Beograda poslali su me u neki Kumbor za koji do tada nikada nisam čuo kao vojnog policajca,u martu 1999 sam prebačen u Metohiju...pakao koji sam tamo preživeo kao 21 godišnjak nikome na svetu ne želim...mnogi nisu bili te sreće da prežive,kasnije sam posle povlacenja sa KiM do septembra 1999 popravljao razorene objekte..puteve..spavao po iscepanim šatorima i barakama....MOLIM VAS gospodo nemojte nekoj novoj deci nametati ovako nešto....MOLIM VAS

Pera Ložač

pre 7 godina

Obavezni vojni rok izgleda žele svi oni na koje se to ne odnosi. Ja sam pored služenja vojnog roka bio i učesnik nekoliko ratnih sukoba 90-ih i ne bih voleo da nove generacije osete bilo šta od tih mojih iskustava. Ovi koji žele da idu u "vojsku" mogu slobodno da se dobrovoljno jave i ispune svoje snove ili se duboko razočaraju, svejedno, to je njihova slobodna volja.

Vuk

pre 7 godina

Mrmlj... vidiš prijatelju na poslu mi je tako radim i ne mislim i ne biram,a ovde sam izneo mišljenje u vezi ove države i vojske jer smatram da je totalno sve neozbiljno,pričaš za neko vreme pre kad je sama država i sama vojska bila puno ozbiljnija ne bih ni ja u to vreme ovo govorio ili pisao,kao što nisu ni moji,ali sad je ovo sve smešno i neizvodljivo jer narod ne može sam sebe da izdržava,a ne vojsku koja i ovako mala štrajkuje što ja mislim da se nikad i nigde nije desilo u istoriji.Vidim da ti nemaš pojma o čemu ja pričam.

Pera,Zika,Mika

pre 7 godina

Zaostala i zatucana Srbija digla glavu i seiri, na čelu sa simpatizerom (čitaj pacijentu) velikog Frojda! Vojska = danguba, ko hoce da dangubi, izvolte, bar je kasarni ostalo u Srbiji posle raspada SFRJ, niko ne brani i sve primaju. Ja nisam sinove gajio da ih oni koji nisu mogli ni da upišu normalan faks, nego "akademiju" vode na neki novi Vukovar, već da žive kao ljudi i poštuju druge ljude i život. Besmislen, skup i glup predlog trulih demagoga drage nam vlasti, potkrepljen naručenim anketama. A izbori opet na proleće, eeeee jadna li je Srbija sa ovakvom vlašću.

mrmlj

pre 7 godina

@(zex, 05. decembar 2016 21:07) a ima i nas koji ne zelimo da zaboravljamo na racunar i internet jer su to alati XXI veka sa kojima je znatno korisnije biti vest nego sa puskom.

DulePA

pre 7 godina

Imam jedan predlog... momke sto vise po teretanama i glume neke baje i snagatore, obavezno poslati u Vojsku da se malo nauce pameti... svi smesni i dizu tegove u prazno i pucaju lovu na preparate koji im unistavaju zdravlje

kataklinger

pre 7 godina

po generaciji se prijavljuje na sluzenje dobrovoljnog roka manje od 3% vojno sposobnih. pa gde nestade tih 57%? Srbi su poznati kao narod koji se mnogo busa dok je sve u redu, a kad je vuna... primer za sve to je odaziv rezerve pre 20-ak godina, kao i bezanija potencijalnih regruta sto iz zemlje, a sto po zemlji.

Tajfun Korkut

pre 7 godina

Da nam porucnici placaju sluzenje vojnog roka po bar 500 evra mesecno prijavio bih se vec sutra,a ovako?Ni da me neko zamoli.

Miki

pre 7 godina

Pradeda mi je preživeo golgotu u prvom svetskom pod komandom Mišića, deda u drugom svetskom, ćale devedesetih rezervista....čak je i mene civilna zakačila. A čemu sve? Da svaki put posle ratova dolazi do osvete nepismenih. Svaki put kad gledam nešto o prvom svetskom ratu plačem jer je sve uzalud bilo... da smo još prvih ratova za vreme turaka otišli u tri... kao crna rupa smo, ne nazire se kraj. Uvođenje vojnog roka, gde sa čime kad je još i osamdesetih počelo da falo svega za obuku, da se gađamo praćkama ili akumulatorima iz mig-ova!?

Sava

pre 7 godina

Naravno da treba da bude obavezno, pa svaki muskarac mora da zna da rukuje oruzjem.
Sto neko rece, nije bitno dal ti hoces da se bijes ili ne, ako druga strana oce, niko te ne pita.
A o tom pacifistickom bajnom svetu iz maste o kojima neki misle sta reci...
Uvek je bilo ratova i bice jos dugo dugo, mora nacija da zna da se odbrani.
Drzava je jaka kolko joj je vojska jaka.
A to pogotovo vazi za Balkan i polozaj Srbije koji je takav kakav je gde uvek i najlakse ovde bukne buktinja.
S tim sto se slazem sa pojendim komenatatorima da je onaj stari koncept vojske tipa u kasarne prevazidjen.
Em je skupo, em zaista bespotrebno.
Neka bude po principu radnog vremena, od 8-16,u najblizoj kasarni u svom mestu, nekoliko meseci, 2, 3, 6 , kolko proceni struka da je potrebno da vojnici ovladaju tehinkama rukovanja oruzjem i taktickim-strategisjkim zadacima.
To je sve, sasvim dovoljno, ne treba vise.
Uz naranvo zadrzavanje profesionalne vojske tipa ko hoce da bude profesionlani vojnik.
Ko ne hrani svoju, hranice tudju vosjku.
Bas bi voleo da pitam ove pacifiste, sta ce da rade , ako daleko bilo neka strana vojska umarsira u Srbiju?
Ko ce onda da ih brani, oce li onda da se pozivaju na svoj pacifizam?
Kolko god to nekima delovalo kao malo verovatno, sta vam garantuje da to neko nece pokusati u buducnosti, a istorija sveta, a pogotovo balkana je puna krvi.
Niko te u svetu ne pita i ne gleda, moras sam da se branis.

Јабучило

pre 7 godina

"Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу." 

A šta ako mi slobodu ugrožava onaj koji komanduje vojskom?
(Marko Milošević, 05. decembar 2016 21:39)

Обучен си и спреман да се браниш. Професионална војска је оруђе власти. Народна војска (израз без идеолошких импликација) је каква-таква гаранција слободе. И Швајцарци, који још од 1803. нису ратовали, чувају народну војску.

vojska

pre 7 godina

ja sam isključivo za dobrovoljno služenje vojnog roka ali bi i uslovi za rad u vojsci trebali da budu bolji.. treba više da se ulaže u vojsku kako bi bilo i više ljudi što bi hteli da idu u vojsku..

My name is Zlatan

pre 7 godina

Ne znam nijednog čovjeka koji je izašao bez posljedica iz rata. Niti jednog. Svako nosi ožiljak. Kome to treba. Ljubav ljudi samo ljubav.

Leks

pre 7 godina

Ne vidim čemu debata uopšte. Ako je zaista tako i procenat voljnih preko 60%, na našu populaciju to je zagarantovanih par stotina hiljada aktive i rezerve, više nego što je Srbija ikad imala. Plus idu svojevoljno pa su motivisani i efikasnost jedinice raste. Bolje to nego da na tih 60% dodaš 40% onih koji neće - treba da računaš na njega da ti čuva leđa?

Imate dobrovoljno, što se više ude prijavljivalo više će ubacivati rokova i mogućnosti. Pa se puškarajte kol'ko vam volja.

Vojska nikog nije učinila čovekom, naprotiv. Učinila ga je ovcom koja sluša šta čoban naredi. To što je naučio da izdrži u vonjavim čarapama, znojav u blatu po tri dana ne čini od njega čoveka. Vojska je samo još jedan tip indoktrinacije stanovništva. Pa ko hoće, nek izvoli - ima vas dovoljno.

Koliko je cela priča suluda pokazao je primer na Božić 1914 kada je vojska ustala iz rovova, igrala fudbal, šalila se, pila i jela zajedno. Sutradan je vrhovna komanda obe strane poslala oficire na front da osiguraju da se to više nikad ne desi. Da je do ljudi, rata nikad ne bi ni bilo. Dakle ne ratuje za svoj narod i zemlju nego za onog ko njom vlada.

Ko hoće, izvol'te. Ja neću. Bavim se naukom, zemlja je u moje školovanje uložila ogromne pare a ja potrošio godine. Pušku u ruke ni pod tačkom razno.

mrmlj

pre 7 godina

@(Џери Дрејк, 05. decembar 2016 22:57) odakle ta ideja da ce onaj ko sluzi vojsku biti "cvrsci i stabilniji"? od svih ljudi koje znam, niko se iz vojske nije vratio ni cvrsci ni stabilniji, vec nervozniji jer je izgubio 9-12 meseci zivota. da ne pominjem da su ti koji su sluzili vojsku zapravo i najveci lezilebovici i blejaci jer smo mi ostali studirali pa se "vadili" na to i sad, nakon zavrsenih studija, radimo ozbiljne poslove i placamo poreze od kojih se finansira i ta vojska, izmedju ostalih.

mrmlj

pre 7 godina

@(Vuk, 05. decembar 2016 22:50)
vidis, u vojsci nema da biras. "ja bih, ali da je ovako" nije opcija i nikada nece biti, nego jedino "da, desetaru/porucnice/generale" i "naredjenje - izvrsenje". nije vojska majka pa da ti kaze: "ajde dobro, ovaj put ne moras." ali ti o tome pojma nemas, bas kao i svi koji dele tvoje misljenje.

Darko

pre 7 godina

U vojsku samo metroom, uz presedanje na Beogradu na vodi. Narucioci ovog ispitivanja (verovatno neko Nato donirano ispiranje mozga) kao i ovi ispitanici koji su odgovorili pozitivno na vracanje obaveznog sluzenja imaju moju punu podrsku da se slobodno prijave, pa nek uzivaju.... Ako dodje do toga da moram i ja da sluzim bez problema cu se odreci drzavljansta i uzeti i Kosovsko* ako treba

Dare 011

pre 7 godina

Totalno gubljenje vremena. Tamo nema šta da se nauči. Rat se više ne vodi puškom i bajonetom. Ima na Youtube-u snimaka pa pogledajte. Dođe Apač noću, stane ti iznad glave, upali termalnu kameru i pretvori te u konfete. Bio sam u vojsci, skupljao pikavce, spavao, jeo...budalaština. Profesionalna vojska da...
Druga stvar, toliki grobovi od '90 na ovamo! I? Šta je uradila tada toliko jaka vojska? Ništa! Bruka i sramota, sve ratove smo izgubili za stolom! EKONOMIJA! To je vojska! Nećemo nikog zadržati silom ali platama hoćemo!

Milan Nis

pre 7 godina

Nasa vojska bi u ovakvom odnosu snaga u svetu i nase 'neutralnosti' bila topovsko meso,tako da zaboravite na tu glupost i platite dobro profesionalne vojnike.Kakav obavezan vojni rok,za zemlju u kojoj je prosecna plata 200 evra.Ne bi bilo ni za hranu,a kamoli za ozbiljnu obuku.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Ako se desi rat, bolje da se pošalje 100 lavova nego milion ovaca....toliko o obaveznom sluzenju vojnog roka ili o maloj profesionalnoj vojsci.

Vuk

pre 7 godina

Imam dvadeset godina i za služenje sam vojske i obaveznog vojnog roka,ali samo kad bi država bila ozbiljnija i kad bi narod normalnije živeo,a ne ovako ne možemo da plaćamo i izdržavamo ni sebe ni porodicu,a ne vojsku od sto hiljada i više vojnika,takodje svakako ne bih da polažem zakletvu i vernost tipovima poput ovih iz SNS-a i da mi komandant oružanih snaga bude Toma diploma.

Jalimpije

pre 7 godina

Ja sam ne svojom voljom odslužio 12 . meseci i nisam naučio ništa što bi oplemenilo moj život samo imam godinu staža manje.
ja sam za profesionalnu vojsku da se oružjem bavi onaj kome to nešto znači i jedan broj dobrovoljaca kao sada

Samo napred...nista drugo nije bitno

pre 7 godina

Vidim dokle nas je dovelo to sluzenje vojnog roka. Umesto da razvijamo inteligenciju razvijali smo ego i eto dokle nas je to dovelo...

Џери Дрејк

pre 7 godina

Реално држава нема пара за тако нешто.Ја лично мислим да би било боље да војни рок буде обавезан,не због било какве идеје о патриотизму или таквих глупости које се помињу у коментарима,већ због самих момака коју би отишли тамо.Сигуран сам да би на разне тешкоће које живот носи,много лакше и поднели и пребродили,једноставно били би много чвршћи и стабилнији!!
А то данас много вреди!!!

djordje

pre 7 godina

"За њих је наше понашање безумна игра, јер не схватају да је у нас страх од губитка поштења, издајства предака, бруке пред потомцима већи од страха од физичке смрти" Ovozemaljski zivot je kratak, slava koja se stice bracneci otadzbinu i slobodu je vecna!

Kaboom

pre 7 godina

kako to da ja ne poznajem ni jednu jedinu osobu koja je za vraćanje obvaveznog gubljenja dela života radi ničega,
Gde uopšte pronalaze nekog mladjeg od 50 god koji je za to?

Munja Ostrozubi

pre 7 godina

Samo jedno!STRAZA!taj koji oseti 14 dana straze i vise,a imao sam 30.sposoban je za sve poteskoce u zivotu.pozdrav
(Czv, 05. decembar 2016 20:11)
na granici sa Albanijom 186 dana straze naucio da spavam stojeci. Da sam mogao da biram ne bi me se oni nagledali.

nesa

pre 7 godina

Sta bi obavezni vojni rok doneo?
Prvo - vecu bedu za profesionalne vojnike. Vojska i sada jedva izlazi s kraja na kraj. Obavezni vojni rok zahteva dobru platnu moc. Odakle drzavi pare? Od bednih penzionera, kojim je AV vec uzeo I vise no sto mogu da podnesu?
Drugo - sta sam ja naucio iz svog vojnog roka? Da puzim, rasklopim pusku koja vise I nije u upotrebi, i lozim kapetanovu kaljavu pec? Zar je trebalo devet meseci za to?
Na kraju - razlog za sto se sadasnji klinci loze da sluze vojni rok je moguci stabilni posao. Zamislimo samo koliko bi vojska morala da pozaposljava kad bi svi klinci koji odsluze obavezni vojni rok kucali na vrata vojnog biroa za zaposljavanje!

Razum nam fali

pre 7 godina

Narod su totalno razoružali.Do 5.3.2019 će skoro svo lovačko i samoodbranbeno oružje da bude predato državi za džabe.
Malo je onih koji će da love uz visoke članarine i poreze za ostalo oružje.
Narodu je dozvoljeno da kupuje vazdušno oružje.
A malo-malo plaše nas Hrvatima, Albancima, Bošnjacima,...
Sad bi hteli vojni rok.
?????????????????????
Nemam komentar, jer nisam ni sociolog, psiholog, ni psihijatar.

garfild

pre 7 godina

Vojni rok mesec dana, intezivna osnovna pesadijska obuka. I vezba jednom u dve godine, 3 dana. To je to. Za svaki ostali rod placeni profesionalci. To je minimum opstanka drzave.

begaj bre

pre 7 godina

Kakva vojska, ne pada mi na pamet da ratujem za bilo cije ciljeve. Institucija koja se, uz SPC, najvise iskompromitovala 90-ih.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 5. decembar 2016 20:44) # Link komentara

Ma jok, nije se SPC iskompromitovao uopšte. Još uvek se sećam šta nam je "gandalf beli" (pop s belom bradom) govorio i krstio nas da pucamo u drugog čoveka...onako, iz fazona i "vekovnih srpskih ognjišta"...DOKLE VIŠE BRE???? DOKLE ĆETE DA NAS TRUJETE????
Za koga u vojsku? S kim sad da ratujemo? i šta je sad "i vekovno i sveto i srpsko"? Kolumbija? Mars?...i ko će da se bogati ovog puta dok sirotinja ratuje i gine?
Ko je glup nek ide, meni dosta jedanput!

Zanovetalo

pre 7 godina

Ko hoce neka izvoli. Meni ne pada na pamet da gubim vreme na to. Studiram i zelim da se zaposlim, pucanja i vojnika sam se igrao u vrticu. Ovi sto se plase ko ce ih braniti ako bude rata znajte da ja necu. Boli me lakat da ginem za vasa kosova i bosne. Ko voli nek izvoli.

Super

pre 7 godina

Ljudi sa sela, sirotinja itd. Mi iz gradova smo sluzili zato sto smo morali. Vise mi se svidja ideja da drzava uvede obavezno putovanje u EU

danilo

pre 7 godina

Znam 5 mladica koji su isli na dobrovoljno odsluzenje vojnog roka a sesti je trenutno na odsluzenju u Nisu. Razlog prost i jednostavan, pokusaj da se dodje do posla kod vojske ,vatrogasaca i slicno u ovim teskim vremenima.Svi do jednog nisu uspeli da se zaposle.Da nije tog razloga ne bi im palo napamet da sluze. Prema tome ne nasedajte na gluposti o zeljama za odsluzenjem.

BanBG

pre 7 godina

Možete molim vas da prekinete sa širenjem rusofilske i srbo-četničke propagande...koga briga gde je ko služio JNA ili VJ...šta mi imamo od toga što je neko služio u Ljubljani, Pržogrncima, Babinom zubu itd...koji **** ste je služili kad državu kojoj ste se zakleli niste sačuvali. Mi ovde ne govorimo o '86 i sistemu ONO i DSZ, već o 2016 i KAPITALIZMU ako niste znali...šta će nam vojni rok, "junačine" bolje da malo više uče škole a ne da mrze sve što nije srpsko i spremaju se za "sveti rat". Mi pričamo o nekakvim islamskim fundamentalistima, a došli smo do toga da je velik broj mojih vršnjaka postao ortodoksno-srbo-četnički nastrojen što je isto što i isl. fund.

C i n i k

pre 7 godina

Ako bi neko stvarno ponovo uveo tu obavezu,mislim da bi u roku od par meseci nastala opsta bezanija mladih. Ako cemo posteno i iskreno,nama ne treba ni ovaj broj prof.sastava od preko 35.000 ljudi. Zasto? To je skupo,vojska je stajaca,to znaci ne radi nista sem kad su poplave,i kad treba da idu u prekogranicne misije kada se biju na krv i noz ko ce da ide,glupo je jer u 21 veku dominira tehnika, a ne pesadija. Sa 20 km vas gadjaju preko satelita,prvo vam avio naoadima uniste zemlju a onda posalju mali broj pesadije i tenkova da vas dokrajce,ali pre toga,avio udari stvaraju psiholoski pritisak i odsustvo zelje za borbom. Nije vise srednji vek,tehnika je dominanta. Male i siromasne zemlje,ne mogu da ratuju,ili ne mogu dugo,ne mogu da imaju budzet za vojsku jer je to skupa stvar, a tehnika i zastareva brzo,taman otplatite neki avion, a on vec zastareo? Pored toga,treba vam gorivo za avione,radari,rakete,aerodromi itd. Za to je potrebna jaka drzava,jaka privreda. Zato je izmisljen Nato,udjete u savez i postajete vojno zasticeni. Treba i o tome razmisliti. Pametno su uradile ex Yu republike,nemam zamerki jet je to jedino racionalno.

Mi iz '82, malo sastavljeni malo rastavljeni

pre 7 godina

Evo ovako:

- mlađanog komentatora (Pop, 5. decembar 2016 18:13) MOMENTALNO postaviti za ministra omladine i sporta.
- gospodina komentatora (Grunf, 5. decembar 2016 18:24) BEZ ODLAGANJA na mesto ministra odbrane.
- budućeg premijera komentatora(Jug Srbije, 5. decembar 2016 18:34) na mesto SLEDEĆEG premijera.
- gospodin komentator (toronto, 5. decembar 2016 18:31) APSOLUTNO zaslužuje mesto ministra inostranih poslova.

Ranko

pre 7 godina

Podatak iz teksta gde su najveci zagovornici ideje o ponovnom služenju vojske ljudi od 70-75 godina.Sram ih bilo.Odbrana zemlje je ozbiljan posao da bi se njime bavilo amaterski.Još kada tome dodamo da se niko danas ne bi mogao sam odbraniti od bilo kakve ozbiljne pretnje bez NATO ili pomoći neke druge vojne sile,jasno je da se ova tema nameće po narudžbini nekih zainteresovanih struktura da vide kako sirotinja diše.Bez kolektivne bezbednosti nema bezbednosti malim zemljama.Milo i Crna Gora su to shvatili,a mi otvaramo ovakve teme.U zemlji gde se veliča Kastro,Gadafi,Sadam,Asad,a Putin bi postao predsednik Srbije sa 100 procenata izašlih glasača i ovo je tema i to na B92.Šta očekivati od Novosti,Informera.....

Bojan

pre 7 godina

Beshe nekad vojska sa obaveznim sluzenjem... Mnogi ne znaju da je oko 80% budzeta SFRJ islo za JNA! I onda dosao rat u drzavi, a ta ista vojska ispala smesna, ponizena i izmanipulisana od politicara...
Dakle - model je u potpunosti porazen i obesmisljen. Ne zanosite se glupostima, narocito vi koji niste doziveli taj besmisao i trulost sluzeci "dug domovini".
(stonetemplepilot, 05. decembar 2016 20:17)
JNA nije pravljena za medjuetnicke egzibicije i gradjanski rat, vec prvenstveno za odbranu od spoljnjeg neprijatelja u situaciji u kojoj unutar politickog sistema vlada kakvo takvo jedinstvo. Drugo, JNA nije bila neka izdvojena ustanova, odvojena od sistema i naroda, vec je pocivala na jedinstvu i zelji naroda da bude svoj na svome. Kad se narod razjedinio samim tim se obesmislila i propala i JNA, i to nema veze sa losim "modelom" nego sa samim narodom koji je digao ruke od zajednicke drzave. Tako da sve je stvar politicke volje i osecanja naroda.

cacak71

pre 7 godina

Pa prvo, ovi od 70-75 godina su shvatili gluposti i greške koje su napravili. NATO propagandna mašina pravi situaciju protiv vojnog roka ali je sigurno tačno da ko ne hrani svoju, hrani tuđu vojsku. Bez toga se ne može i to je činjenica. Valjda je to jasan motiv NATO-a. Ipak perspektiva je ovde i u buduće, veoma promenljiva. Videćemo šta će biti.

BanBG

pre 7 godina

Meni ne pada na pamet da služim vojsku, a pogotovo ne vojsku koja je činila ratne zločine i čiji pripadnici veličaju Mladića, Karadžića, Hitlera, Putina, Miloševića i slične...Meni neće niko određivati, u životu, šta ću ja raditi a šta neću...Samo da vidim "junačine" jel će te tako sutra i kad se pripuca ili će te svi po pasoš i u inostranstvo. Ko hoće nek se junači nek ide da služi, ja neću...pričajte šta god hoćete o meni, vređajte, ponižavajte al znajte da me boli ona stvar i za državu, i za vaše mišljenje i za Kosovo i za vojsku. Kome se ratuje nek ide u Rusiju, pa tamo zajedno sa "slobodnim svetom" ratujte u Siriji. Ova država ima mnogoo bitnijih problema od vojske koja bi pri prvom naletu neprijatelja prsla, al očigledno neki čitaju previše "Informer", "Sputnik" i ostalu srbo-četničku propagandu.

zex

pre 7 godina

Katastrofa.Ljudi misle da se u vojsku ide da bi se ratovalo a to nije tako.Srbija danas nemoze ni Albaniju da savlada kakavi crni ratovi.Vojska je bitna za mladog coveka iz drugih razloga.Samo slabici nesmeju u vojsku.Mlad covek treba da ima neku naviku bar tih 6meseci da ustaju na vreme da vezbaju da znaju za disciplinu da zaborave na internet i racunar.U vojsci se nauci bar neko postovanje prema drugima.Mnogo je bolje u Vojsci nego cistiti u starckom domu.

Marko Milošević

pre 7 godina

"Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу."

A šta ako mi slobodu ugrožava onaj koji komanduje vojskom?

Rezervni potporucnik

pre 7 godina

"uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene" - ovo je komentar sa najvise pluseva, jadna li si Srbijo sa ovakvom decom! Imam 28 godina, imao sam i posao i opet sam nasao vremena da odsluzim vojsku, pa se vratio civilstvu i nastavio tamo gde sam napravio pauzu 6 meseci. SRBIJA JE VECNA DOK SU JOJ DECA VERNA! A sto se tice naslova, obavezno sluzenje vojnog roka HOCE Vojska Srbije, a sve zarad opste vojne obucenosti maladica do 30 godina i povecanja rezervnog sastava. Ziveli

Deda od 71 godinu

pre 7 godina

Služio sam 1970-te 18 meseci i posle 23 godine u rezervnom sastavu.
Šta sam naučio?
Samo da poštujem starije, a to sam naučio i od roditelja.
Znači, ništa naknadno nisam naučio.
Izgubio sam zdravlje (bubrezi, prostata, reuma), a šta mislite kako bi mi sad u ovim godinama dobro došli ti izgubljeni dani?

Za ankete i intervjue znamo kako se rade.
Evo im najbolje ankete ovde u komentarima, pa kad dođe do 1000, neka vide istinit rezultat.

iica

pre 7 godina

bas iz razloga sto zivimo tu gde zivimo i zato sto se istorija ponavlja treba uvek imati vojno sposobne i vojno osposobljene Srbe.
Ne mora obavezno sluzenje ali neki vid vojnicke obuke je dobrodosao.

рајко

pre 7 godina

нема народ паре па знају да послови око обавезног војног рока гарантују нешто из државне сисе. пре него што одговоримо на питање војног рока треба да се питамо од кога ће та војска да нас брани? опкољени смо државама нато пакта ако нешто пукне а нисмо са њима чека нас судбина војног пораза.

333

pre 7 godina

U komentarima ocekujem da ljudi imaju stav duha tradicije,patrijarhata,i istorijsko nasledje nasih casnih predaka.
Vojni rok je potreban itekako..da ljudi ocvrsnu..najmanje 6 meseci.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bozidar, 5. decembar 2016 20:43)

Da ocvrsnu ?!
Zali boze izguljenog vremena , nikada prezaliti necu izgubljene mesece tamo. Kuvas kafu , cistis , uvlacis se komandantima koji imaju stomak metar ispred sebe ne mogu ni pusku nositi kako treba.
Droge koliko hoces u kasarnama...
Dosao kuci , propao posao , sve otislo nadole od tada..

Bane

pre 7 godina

Vojska je prisilno robovlasništvo od strane države. Ljudi koji su za to da vojni rok bude obavezan mogu sami da se prijave, a ne da nameću drugima jer to je veoma ružno.

buki

pre 7 godina

za Luisa od 5 decembra
Mozda majstore je i tako ko sto pises,ali ne zaboravi dok si ti tamo cistio pikavce oni su ucili,radili jurili ribe putovali i letovali.Pa sada na kraju videcemo ko ce da se smeje Ti ili oni, kada ako i sve ostalo odbacimo, ostaje da ce bar ranije da odu u penziju u odnosu na tebe.Bas me zanima ko ce onda da cakli ocima i da se za*ebava...O stalim stvarima da i ne pisem.Pozdrav!
Za vas koji se smejete njima Od Bore Corbe pesma "Kako je lepo biti glup".
I nista licno.

Vladimir

pre 7 godina

Teško onom ko je opsednut oružijem i vojnim stvarima. Misle dobro igraju video igre, pa u stvarnom svetu mogu tako da rukuju oružijem. Zato je i taj dvadesetogodišnjak rekao da ga to interesuje, jer je naložen na video igre i misli "Mogu ja to tako u stvarnosti". Kada uzmeš oružije u ruke, prvo ti sam možeš da pogineš, a drugo umesto da učiš da koristiš mozak, učiš kako da koristiš snagu. Samo onaj koji želi u vojsku neka ide, što se mene tiče, neka hvala.

Srbadin

pre 7 godina

Sta ce ko Rusi u Staljingradu,jedan pusku drugi municiju? Vojska je slika zemlje,raspad i rasulo,bogate se amebe,narod se gadja oglodanim koskama.

Dragan

pre 7 godina

"Odrobijao" sam vojni rok 1983/84 godine u onom sto se u to vreme zvalo Bosna ili tako nekako. Meni je najlakse posle svega da rezonujem: "Neka idu, ko ih j..., zasto bio ovoj deci danas bilo bolje nego meni pre 33 godine?", ali to ne bi bilo sa moje strane moralno a jos manje pametno. Postoji najmanje 20 korisnijih nacina da mlad covek nakon zavrsetka srednje skole provede 11,5 meseci koliko je meni trajao vojni rok.

AnOnImUs 25

pre 7 godina

Druze ako ces ratovati neces za druge nego za sebe jer napasce tebe i tvoju zemlju i porodicu a dosta mi ja takvih tatinih i maminih sinova sto nemaju onu stvar da odu u vojsku jer se ne znaju ni obuti sami!!!TREBA da se uvede vojni rok jer nema drzave bez vojske i ja nemam 70-75 god nego 29 i bio sam u vojsci a vi sad lupajte minuse 10 dana nije ni bitno nisam zbog toga ostavio ovaj komentar.pozz svima

Crossroads

pre 7 godina

Moj sin u vojsku ne ide, sest Vucica da mu naredi i 110% penzionera da glasa za tu glupost. Sav pakao na zemlji sto jeste Srbija danas, zasluga je upravo pameti tih penzionera, koji su glasali za idiote, ratovali i upropastili bivsu a bogami i sadasnju zemlju. Penzosi puske u ruke pa u kasarne, decu nam ne dirajte!
(Mile, 05. decembar 2016 18:14)

Bravo!

Јабучило

pre 7 godina

На плаћену војску се ослањају само диктатуре. Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу. Неолибералном потрошачком друштву је таква идеја је страна, јер су му потребни поданици.

neutralni felsh

pre 7 godina

На плаћену војску се ослањају само диктатуре. Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу. Неолибералном потрошачком друштву је таква идеја је страна, јер су му потребни поданици.
(Јабучило, 05. decembar 2016 20:00)


naprotiv.

Sloba

pre 7 godina

Ko voli nek izvoli, najbolje je resenje uvek i za sve bilo. Sluzio sam u Ljubljani i u Kumanovu davne 1984 12 (+3, koje nam je oprosteno) meseci kao mehanicar za lako peotivavionsko naoruzanje i posle obuke radio kao puskar.

NikolaNS

pre 7 godina

Kako god,samo bih molio da mi više NE šaljete pozive za vojnu vežbu.Ako već ima mladih i voljnih da služe,ostavite mene na miru.Od mene vam je devet meseci savim dosta!

Medicinar

pre 7 godina

Licno, nemam nikakvu nameru da odem na sluzenje vojnog roka, ukoliko postane obavezan. Volim Srbiju svim srcem ali zaista mislim da bi to trebalo biti izborno, da li neko zeli to ili ne.

Baba Vanga

pre 7 godina

Sta je to vojska? Vojska nije neko u uniformi koji po ceo dan cisti po kasarni radi na odrzavanju te iste kasarne za dzabe.. Vojska je ozbiljna insitucija sa pravom vatrenom obukom iz raznog naoruzanja..a ako nas vojnik ispali za vreme vojnog roka 20 metaka ne moze se reci da je prosao vojnu obuku... Za ozbiljnu obuku potrebna je ozbiljna drzava a to Srbija jos nije.. Tako da ovi sto su za vojsku sve bi ih poslao pa neka u kasarni izigravaju djubretare...

stonetemplepilot

pre 7 godina

Beshe nekad vojska sa obaveznim sluzenjem... Mnogi ne znaju da je oko 80% budzeta SFRJ islo za JNA! I onda dosao rat u drzavi, a ta ista vojska ispala smesna, ponizena i izmanipulisana od politicara...
Dakle - model je u potpunosti porazen i obesmisljen. Ne zanosite se glupostima, narocito vi koji niste doziveli taj besmisao i trulost sluzeci "dug domovini".

Sova

pre 7 godina

Sluzba u vojsci ali placenoj kakvo obavezno uvodjenje ..dakle profi vojska a ostali koji bi da igraju rata neka idu uSiriju,Avganistan i tako...a ne da se junace sa tudjom decom. nije ovo vreme pre30 godina

daki

pre 7 godina

Ne interesuje me, ne zelim i necu me da branim svojom krvlju i zivotom ovu lopovsku tvorevinu koja mi je sve uzela. Sto se mene tice bolje da je osvoji onaj koji ce znati njom da upravlja. A patriotizam kao osecanje je siromasnim i neobrazovanim masama i nametnula ona vecina koja bi htela da bezbrizno vlada.

sasa

pre 7 godina

Ko nije bio u direknom oruzanom sukobu ne zna sta je rat... Bio sam i u vojci i u ratu kao rezervista da sam mogao da biram nikada nebih uzo pusku ni uniformu.. I ja sam da bude dobrovoljno ko hoce neka ide..

AP 7,62 M70

pre 7 godina

Upravo sam završio vojni rok, septembarska klasa i mogu vam reci da nam je vojska u rasulu i da se ne bih ponovo prijavio ni u ludilu. Uslovi su katastrofalni naročito posle prekomande (Pozarevac) a starešine sav bes zbog malih plata, dnevnica, dežurstava iskaljuju na vojsci. Momcima koji se loze na oružje i slične stvari mogu samo reci da ce po ceo dan kupiti lisce, ili ovi sad sneg, i da ce dzoger i metlu, lopatu držati vise mnogo vise nego pusku.

Eleftherios

pre 7 godina

Јабучило, 05. decembar 2016 20:00)

Vidim kako smo se odbranili 1999. Ne lupetaj, bio sam 12 meseci i smatram to izgubljenom godinom svog života.

Bozidar

pre 7 godina

U komentarima ocekujem da ljudi imaju stav duha tradicije,patrijarhata,i istorijsko nasledje nasih casnih predaka.
Vojni rok je potreban itekako..da ljudi ocvrsnu..najmanje 6 meseci.

u lazu na posmatranje

pre 7 godina

Kakve bre vojske,o cemu bre pricate vi u ovoj zemlji,ovo je više strašno,da li vi shvatate covece da ste vi svi poremeceni,ovi koji podržavaju ta vracanja ovoga i onoga? Covece,istorija ide napred,jednom prevazidjeno kao neprimereno i anahrono,pa ukinuto,više se ne vraca,svejedno da li je to vojska ili bilo šta.Samo ludi ljudi hoce da vracaju istoriju nazad.Mada ja ne sumnjam u vas,možda cete i to veliko dostignuce postici,kao i sva do sada što ste.Ja sam bio 15 meseci u vojsci,tad i nikad više,a posle sam se više bavio izbegavanjem "mojih" nego što sam imao kakve "neprijatelje" od kojih bi bilo šta branio.Slušaj,da se ne lažemo,nemam ja šta ovde da branim,i kada bi neko "napao".Evo zbog cega.Ljudi idu u rat,ne da bi branili teritoriju,nego da brane njihov nacin života na toj teritoriji.Vaš nacin života koji ste napravili ono od kad ste se oslobodili od mrske diktature i vratili ovo dostojanstvo što ga sad uživamo,i moj nacin života,to su skroz suprotne stvari.Ništa ja sa vama nemam.Za mene je ovaj vaš nacin u kome moram da budem neverovatno ponioženje i svakodnevna uvreda, gadjenje zbog toga što sam živ,a mator sam za emigraciju,jer sam 30 glodina verovao u vas,smatrao da ste vi normalni,što niste.Poslednje što bi radio je da se borim da ovde ostane ovako kako izgleda vi volite,pa se opirete mrskoj civilizaciji.Nikad ja na vašoj strani ne bih bio.Neutralan može,ali na vašoj strani nikada.Radije bi da me streljate,ako baš moram da biram stranu.Bla vas vojska.Idioti.

Crna rupa

pre 7 godina

(iz Ciriha, 05. decembar 2016 18:45) E pa kad životni standard i vojska budu na nivou Švajcarske i ja ću da podržim vraćanje obaveznog vojnog roka. Znate kada će to biti.

Pertinaks

pre 7 godina

Smarate sa tim necu da idem da ginem, necu u rat, ko o tome uopste i prica. A smaraju ovi i koji zagovaraju vojni rok na uzoru ko nekada. Ja nisam sluzio ni redovno ni paradno i prebacen sam u rezevni sastav , kad je bilo vreme da idem u vojsku i kad sam hteo doslovno su mi rekli u vojnom odseku da nemaju para i da ne znaju gde ce samnom.
Ako ce vracati ista , treba da bude vise kao civilna zastita da se klinci uce duznostima, prva pomoc, dizanje satora, ponasanje u trenucima elementarne opasnosti i takve stvari a ne izigravanje vojske po raspalim kasarnama. Dovedite ljude da obuce klince da budu ljudi i da doprinesu svojoj zajednici. Ovi koji kmece da nece da gube vreme i slicne stvari paljba granica pa gledajte kako se stranci ponasaju prema svome kad to ovde niste mogli da vidite na svom primeru.

Zemljoradnik

pre 7 godina

Dobrovoljni vojni rok je u redu. Ako ih ima toliko koji podržavaju, zašto im ne omogućiti da služe. Samo napred. Ja sam izbegavao vojsku, najpre preko osnovnih studija (elektrotehnika), pa zatim postdiplomske, pa nastavak postdiplomskih u inostranstvu... I ponovo bih sve isto uradio da se nadjem u sličnoj situaciji. Obavezni vojni rok mi je i bio jedan od motiva da odem u inostranstvo, na kraju vojsku nisam ni služio. Škola koju sam za to vreme završio i profesija kojom se bavim ostali su mi kao kapital za ceo život. Šta bi mi ostalo od vojske?

Logika

pre 7 godina

Ja sam za obavezni vojni rok u trajanju od 3 meseca,svaki dan vezbe gadjanja,ciscenja/odrzavanja oruzja,prva pomoc,sta raditi u slucaju nepogoda,velika fizicka aktivnost svaki dan,mi imamo momke koji ne mogu da urade sklek a kamoli zgib ili neko jace trcanje.Ovo je 21 vek i svi smo vrlo malo fizicki aktivni i mislim da bi ovo uticalo i na zdravlje svih gradjana.i da ovo sve vazi i za momke i za devojke,nesreca ne bira i svi moramo da budemo spremni.

Nezavisni posrednik

pre 7 godina

Ja neću da kopam rovove i slušam 'nepismene' (pod)oficire. Sa doktoratom iz primenjene matematike zaslužujem da me cene više nego oficire u ovom društvu. A pošto zarađujem više nego većina oficira ja bih tih godinu dana samo gubio i vreme i novac na bespotrebne stvari.

Louis

pre 7 godina

Ja sam vojsku sluzio 2005/6. Iz nalog sam mesta. U trenutku kad se u Bg oko 75%odlucivalo za civilno "sluzenje", u mom malom mestu je od 74 poziva, samo njih 3 trazilo da ide civilno. Ja sam tad vec 8 god ziveo u Bg, ali sam za odaziv poxivu morao u rodno mesto.
Danas mi bas drago sto ljudi sve vise hoce da sluze. A drugari koji su izbegli vojsku civilno, sad cesto sluze za sprdnju ili jednostavno cute kad se zacakljenih ociju prepricavaju price iz vojske.

jovo

pre 7 godina

nasa vojska je propala,prodaju kasarne i druge vojne objekte,nemamo nista.Bez jake privrede nema ni jake ekonomije,vojske.Ko ce da proizvodi opremu,uniforme vozila?Protiv koga da ratujemo vise?Mislim da nam je bilo dovoljno i vise!stalno za tudje interese,mislim da ne treba vise,bolje da vidimo kako da se izvalcimo iz ovih g...... u koja smo upali sto sami sto tudjom zaslugom!

nema logike

pre 7 godina

"Obuka ne znaci da cete ici u rat vec da cete u slucaju rata moci da odbranite sebe i svoju porodicu ili bar imati sansu za to".
(logika, 5. decembar 2016 18:43)

Vecinu stvari koje naucis na toj "obuci" zaboravices vec posle par meseci. A i ako ti zapamtis veci deo toga, tvoj kolega nece. U tome je problem! Ja pripadam onoj starijoj generaciji koja je sluzila sa 18-19 godina (septembarska 1984). Jednom su u kasarni organizovali mobilizacijsku vezbu: digli uzbunu, formirali kolonu, mobilisali rezerviste iz celog mesta ... Kao danas se secam jednog rezervnog porucnika od 42 godine, stomak do zemlje, covek se jedva tetura od pica ... u jednom trenutku se savio da zaveze pertlu i ostao u tom polozaju. Isijas! Pa nije ni cudo, kada je poslednji put radio vezbe i trcao u vojsci. Cim je dobio decu pustio je trbuh ... i sada on kao stane pred stroj i kaze "mirno". Mi mladji smo se valjali po travi od smeha. A onda pomislih: zamisli sutra dodje stvarno rat i ovaj treba da komanduje nekome, zali boze te ljude ... A jos zamisli takvih 50 vojnika. Koga ce oni braniti? Cemu ce oni da sluze? Pa svojim smotanim pojavama ce samo privuci paznju neprijatelja i poginuti u prvim minutima rata! Dobrovoljna vojna sluzba, uz profesionalno jezgro i dotiranu AKTIVNU REZERVU po modelu nacionalne garde i to je to! Kakva narodna vojska, to je prevazidjen koncept, zaboravite to!

Boris

pre 7 godina

Čim uvedu, pakujem porodicu i odlazim. To će biti kapljica koja će prepuniti čašu.
Neka oni lepo svoju decu umesto na inostrane koledže i škole spakuju u kasarne.

Pinokio

pre 7 godina

Za čitaoca iz Ciriha lako je služiti vojsku u Švici koja nikada nije ratovala, dođi prijatelju na Balkan gde se ratuje svake desete godine pa služi vojsku.PS:Pišem ti kao ratni veteran iz ratova u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i kojeg je država zaboravila, zato neću dozvoliti da mi dete ide istim putem.

logika

pre 7 godina

Zaboravio sam da kazem da je u Svajcarskoj i dalje na snazi sluzenje vojnog roka,znam da pricamo o Srbiji ali ne skodi da se zna da drzava sa najjacim standardom na svetu to ima.A izrael ima vojni rok koji je obavezan i za muskarce i za zene,zasto to ne bi bilo i kod nas?po 6 ili 3 meseca i za muskarce i za zene zato sto neprijatelj ne bira i mi trebamo da svakog obucimo da ume da se brani.U ratovanju vatrenim oruzjem zene su potpuno ravnopravne,nije vise srednji vek da se ratuje macevima i buzdovanima pa treba ogromna snaga.I 3 meseca obuke u zivotu svakog od nas moze jednog dana mnogo da znaci,kao sto kaze izreka ,,nemamo mi jaku vojsku da bi ratovali vec da se niko ne bi usudio da napadne'' i to je univerzalna istina.Ako ste jaki i zna se za to niko vas nece dirati ni na ulici ni u klubu a nad slabima svi hoce da se izivljava.

Scholes

pre 7 godina

Zaludjivanje za ove sto ih nista u zivotu ne interesuju, pa 'ajde malo u vojsku, to je "patriotski". Umesto da usavrsavas sebe ti bacas godinu dana na ciscenje klozeta, namestanje kreveta i slaganje vesa. Zivo me interesuje koliko se onih "faca" iz srednjih skola posle pokaje..

Rezervni Kapetan

pre 7 godina

Za nas stariju generaciju služenje vojske je bilo dobra životna škola.
Mislim da bi sadašnjoj generaciji to trebalo čak možda više nego nama.
U svakom slučaju dobro bi došlo svima.

Još tri nule?

pre 7 godina

Besmisleno pitanje. Zvanično je objavljeno da je u decembarskoj klasi 2016. upućeno na obuku 385 regruta, na po 6 meseci. Pošto ima 4 klase godišnje, to znači da je ukupan broj vojnika na šestomesečnom služenju vojnog roka 2x385=770. Koliko ukupno u Srbiji ima mladih od 18-27 godina_ Imate tačan broj na sajtu Zavoda za statisku, pa sračunajte, makar okvirno, potreban vojni budžet za uvođenje obaveznog vojnog roka.

neša slina

pre 7 godina

Gubljenje vremena. Služio sam krajem devedesetih, a vlastima ove zemlje mogu poručiti da moja deca neće videti V od vojske (kakav god zakon bio).

George Best

pre 7 godina

Ova tema me ič ne dotiče. Vojsku sam odlsuzio, bolje reci beslmisleno ulupao godinu dana zivota, pre 35 godina. Imam zensko dete, koje zivi u jednoj od najuredjenijih zemalja na svetu, a kakvo je stanje ovde, ako budu muski unucici tesko da ce uopste da budu drzavljani Srbije. Znaci boli me uvo za obavezni i neobavezni vojni rok. Samo bih da porucim ovima sto vole vojsku: Ona tv serija mu dodje za vojsku ko maketa za Beograd na vodi. Nidje veze!

Srbin

pre 7 godina

@Evo, ja sam bio 9 meseci u vojsci i nista nisam naucio tako da kad bi doslo do rata nista nisam u prednosti u odnosu na onoga sto nije ni bio u vojsci. Cak nisam siguran ni da bih znao rasklopiti pusku :) A i ovaj ko to ne zna moze da nauci za 10 minuta. Samo gubljenje vremena. Ali, ko voli nek izvoli.
(Pera, 5. decembar 2016 18:30)

Objasnio si majstore tupanima sve. A i da znas da rasklopis pusku nista ti to ne bi pomoglo.

Ivan

pre 7 godina

da li neko moze da mi opise specifican scenario (u 21. veku u slucaju bilo kog i malo realnog napada na Srbiji) gde bi dodatnih milion pesadinaca napravilo bilo koju razliku umesto 100000 bolje treniranih profesionalaca?

mrmlj

pre 7 godina

@(iz Ciriha, 05. decembar 2016 18:45)
Na poduzem spisku stvari koje bi valjalo da iskopiramo od Svajcaraca vojni rok bi se nalazio na samom kraju.

politikologapsolvent

pre 7 godina

E zbog ovoga su očevi osnivači Amerike uveli elektorski koledž. Zato što narod ne zna najbolje, zato što zakon mase kaže da je masa gluplja od njenog najglupljeg pripadnika. Da li nam treba redovan vojni rok je pitanje za struku i ni za koga više. Ako kažu da mora je biti, ako kažu ne to je to, ne mora da se vraća može i dobrovoljno.
Lično smatram da je nama potrebna vojska. Zašto? Pa zato što jedna malo veća kriza u Evropi (koja se inače nazire) znači gotovo uvek rat na Balkanu. Iskonstruisali su Račak jednom, mislite da neće opet, ako im zatreba neprijatelj? Sadam je napadnut zbog oružja koje nije imao. I kako se to završilo? Evo pogledajte Irak danas. A kako se kod nas završilo? Dobro, kako je moglo da bude. Nisu krenuli kopneno samo zahvaljujući toj velikoj i motivisanoj vojsci, iako je bila loše opremljena. A kako bi se sad završilo? Koliko bi više danas bilo mrtvih u takvom bombardovanju? Ne daj Bože, sad nema ni te vojske da ih odvrati od kopnenog napada. E zato nam treba vojska, ne da bi ratovali već da bi odvratili napad na sebe ili makar smanjili intezitet napada.

Marko

pre 7 godina

Moje dete vam neće ići, 100c/o. Ja sam bio, godinu dana, bačeno vreme, žali Bože.
Ko hoće neka ide i ćao-zdravo, ko, bre gura ovo, pokazala vam se vojska više puta, imate li mozga ljudi moji...

zoran

pre 7 godina

pozvan sam da kažem služio sam skoro 13meseci i 2 meseca rata, NISAM ZA OBAVEZNO služenje vojske. Tamo sam izgubio godinu dana bolje da sam neku knjigu držao godinu dana. Moji sinovi neće u uniformu osim ako sami ne budu hteli. Vojska iz Tv serija ne postoji.

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Lično ne mislim da treba uvesti obavezno služenje vojnog roka. Anketa je rađena po sistemu slučajnog odabira? Malo sutra!!! Zna se ko se javlja na fiksni telefon - upravo populacija preko 70 godina. Mladi - ne. Tako da nije relevantno. Lično bio sam u šoku na nekom okupljanju u centralnoj Šumadiji koliko je mladih bilo za služenje vojnog roka, skoro pa 90% posto muške populacije. Tako da ako oduzmemo "urbane delove" gde je u suštini 65 % za a ono ostalo pa baš ako mora, i rado bih prespavao to pitanje, većina jeste za dobrovoljno služenje. Niste svesni koliko mladih služenje doživljava kao pitanje časti i ponosa.Naročito u centralnoj Srbiji. To jeste činjenica svidelo se to nekima ili ne.Frapantno je i koliko mladih ne samo da ne želi u Evropsku unije već je i mrzi.

Palona

pre 7 godina

Protiv sam, a u krajnjem slučaju ili svi ili niko! Ja sam bio 6 meseci pre deset godina, komsija sluzio civilno! Kad je prošlo neko vreme on kroz priču kako ne damo Kosovo, kako ga treba braniti pa ovo pa ono, a ja razmišljam kako sam bio naivan jer ako dodje do nekog sr...a mene ce mobilisati a ne njega kome su puna usta patriJotizma!

glas razuma u poslu

pre 7 godina

Meni nije jasno bas - sluzenje vojske je dobrovoljno. Pa onda sta sprecava ove kojima se ide u vojsku da tamo i odu, prijave se i rmbaju za dzabe? Neka idu i rade po svojoj zelji, ali zasto moraju svoj stav da namecu ovima koje vojska ne interesuje, samo mi to nije jasno.

Toma diploma

pre 7 godina

Najbolje je to silovanje: meni se svidja vojska pa svi moraju da idu tamo zato sto ja idem.
Mislim da je glupo trositi dipl inzenjera za gluvarenje u vojsci. Vojska moze da ima smisla samo ako je placena i ako vrednuje znanja i vestine stecene u civilstvu.

Neko iz mase

pre 7 godina

"pa sigurno su izracunali da ih jeftinije izadje besplatni regrut nego profesionalni vojnik.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pop, 5. decembar 2016 18:40) "

Naprotiv, obavezni vojni rok je ukinut jer su izračunali da je profesionalni sastav jeftiniji. Pronadji na Internetu izjave političara i generala koji su su to izjavljivali i tako su opravdali odluku o ukidanju obaveznog vojnog roka između ostalih razloga.

Nikola 97

pre 7 godina

Ko hoce neka ide. Zasto ljudi u Srbiji imaju potrebu da uvek svoja ubedjenja namecu drugima? Pojedinci smatraju da je vojska super stvar, pa bi sve da gurnu u istu. Cemu? Ja necu sigurno da idem da mi se neko 3 meseca dernja i to bez razloga. Znam za dve osobe u zivotu koje podrzavaju vojsku, od tipa stotine ljudi. Oni koji kazu da je podrzavaju, samo kazu, jer kad treba da se prijave za sluzenje, uvek sablonski zaokruze ne.

Dragan

pre 7 godina

"Mladi iskazuju toliko interesovanje i privrženost vojsci", da u miru, ali u ratu........nebi ih bilo nigde. Garantujem da maximalno 1 od 100 mladića želi u vojsku, ako ne i manje. Nije mi jasno kome je u interesu da ovu priču forsira.

Milan

pre 7 godina

Naša država nema novca da obezbedi bojevo gađanje za celu generaciju, za šta će onda vojska? Prioritet je da se obezbedi solidna civilna zaštita i službe spasavanja.

Novikorisnik

pre 7 godina

Ja sam za NE...gubljenje vremena...bolje 600 vojnika koji su tamo dobrovoljno i koji to vole nego 6000 koji idu što moraju i nemaju pojma čemu to služi a još i ne radi...p.s. redovno sam služio vojsku i ništa pametno nisam naučio, osim što sam malo shebo desnu ruku i rame...

sumadinac

pre 7 godina

ma dajte ljudi, kao da ce polugodisnje izivljavanje u kasarnama (izgledaju kao logori) da promeni nesto. Bolje da se napravi sistem obuke gde ces da naucis sve potrebno, tipa osnovne stvari, rukovanje oruzjem, prva pomoc, mozda i osnove samoodbrane, par puta mesecno nego ono sto je bilo ranije, manji trosak drzavi i manje izivljavanje nad ljudima, a i ovako bi mogle i devojke biti ukljucene, mislim ipak su za jednakost polova. Ali i sve ovo ne moze pomoci sa sadasnjom opremom koja je i pre 30 godina bila matora. i manite se ovakvih anketa, sta ima penzioner od 70g da odlucuje sudbinu mladih? vidim dobro su to radili i kad su imali 40.

dzomba gugi

pre 7 godina

Secam se perioda pred ukidanje obaveznog vojnog roka da su vojnike pustali svaki vikend kuci da se najedu i operu, jer nije bilo dvoljno hrane za vojsku. A kada sam ja pre mnogo godina bio u vojsci stedelo se na svemu i svacemu, a bila su bolja vremena nego sada.....

kataklinger

pre 7 godina

jedini nacin da sirotinja nadje posao u ovoj zemlji je vojska. policija je davno postala porodicna organizacija, gde deca nasledjuju roditelje, administacija isto, tako da osim korejskih i turskih fabrika, i rada za 200 evrica ostaje samo armija, gde se ipak mnogo manje gilja(osim na pocetku) za bolju platicu. sve u svemu to malo lici na vreme broza kada je sistem odbrane bio prvenstveno socijalan, gde je tata bio zastavnik, mama radila u veseraju, buraz od strica bio kapetan logistike(njegova supruga se svima hvalila kako im ne manjka hrane, a i posteljine, a i redovno su svake godine isli u odmaraliste kod Makarske),a mali Djokica mastao o vojnoj akademiji i stanu na Novom Beogradu..

Milovan

pre 7 godina

Samo nam jos to fali. Jurimo da zaradimo lovu da se iscupamo iz ove bede, pa sad treba još da izgubimo 6 meseci pa posle ponovo ispočetka... Dobrovoljno služenje je sasvim ok, ko hoće neka cepa pa nek juri tamo posao

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Може обавезно служење војног рока, али да траје 2 месеца.Јер све дуже је губљење веремена.

А то од 2 месеца да не буде трчање ујитру, склекови, и др. глупости...Него да нас научите да баратамо оружијем, неке војне тактике, стратегије, извођења...
...
П.С.Ја лично се пријављујем у неку ваздухопловну јединицу, или неке специјалце типа брзог копненог деловања.

lalala

pre 7 godina

Ne shvatam sta fali sistemu kakav je trenutno - ko zeli da sluzi, moze kad kod zeli, ko ne zeli, ne mora. Zasto bi svi bili u obavezi?
Vecina ovih dobrovoljaca su zapravo mladi koji par godina nakon zavrsetka skolovanja ne mogu da pronadju posao, pa onda vide vojsku kao izvor prihoda i potencijalnog zaposlenja. Nema nista lose u tome, samo mislim da bi odluka o sluzenju trebala biti stvar licnog izbora.

iz Ciriha

pre 7 godina

Nemaju Srbi vremena za bacanje kao Švajcarci, koji su prošle godine na referendumu, velikom većinom, odbacili predlog o ukidanju obaveznog vojnog roka.

gilgames

pre 7 godina

ko voli neka ide i neka mu se plati. za nas obicne radne ljude kojima nije do ratovanja samo vikend obuka za oruzje i prva pomoc za svaki slucaj. a ne da idem da neko dete oficir leci komplekse na meni a ja vec imam svoju decu.

Svedok s'lica mesta

pre 7 godina

od početka godine oko 1000 profesinalnih vojnika je dalo otkaz, pitajte ih zašto, 22 godine sam vojnik i to nema veze sa Vojskom, JKP je prikladniji naziv za tu ustanovu, ja svoju decu nedam, a ti penzioneri slobodno metlu u šake pa u kasarne, ionako se tamo samo to i radi ,košenje ,krečenje i ugađanje oficirima, kuvanje kafe itd....ko nije bio u našoj vojsci taj hoće i da je služi, izvolite gospodo slobodno, slobodna volja svakome, ne namećite drugima svoja ubeđenja, vi volite, mi ne...slaviću dan kada napustim vojsku

Zigzag

pre 7 godina

neki su za obavezan vojni rok...to mi je nejasno,ako zelis idi sam i ne vuci druge za sobom...nama normalnima ne trebaje metode iz 19.stoljeca....svatko ce reci da je nesto naucio tamo samo da sebi ne prizna da je izgubio 3 mj/6 mj zivota..

Pera

pre 7 godina

Evo, ja sam bio 9 meseci u vojsci i nista nisam naucio tako da kad bi doslo do rata nista nisam u prednosti u odnosu na onoga sto nije ni bio u vojsci. Cak nisam siguran ni da bih znao rasklopiti pusku :) A i ovaj ko to ne zna moze da nauci za 10 minuta. Samo gubljenje vremena. Ali, ko voli nek izvoli.

logika

pre 7 godina

Sluzenje vojnog roka je smisljeno da bi neko teze zaveo diktaturu!Secamo se iz istorije da su starom Rimu redovno dolazili na vlast generali zato sto su imali odanost svojih vojnika.Profesionalni vojnik je placenik koga nije briga za koga i protiv koga ratuje dokle god on dobro zaradjuje.Zamislite situaciiju u Srbiji da neko dodje na vlast i digne platu u vojsci za 50% ili jos bolje 100% i za komandni kadar postavi lojalne ljude i ko ga moze zaustaviti?Uostalom za male zemlje je redovno sluzenje najbbolje resenje zato sto male ekonomije ne mogu da izdrzavaju veliku stajacu vojsku a i svi dobro znamo da kad neko napadne drzavu mobilizuju se svi a neprijatelj vas nece pitati da li ste zavrsili obuku.Obuka ne znaci da cete ici u rat vec da cete u slucaju rata moci da odbranite sebe i svoju porodicu ili bar imati sansu za to.

Hanibal

pre 7 godina

Poenta je ovo sto je rekao covek na kraju, ne znaju sta ce i gde, ali cak i pored toliko nezaposlenosti i malih plata opet 600 vojnika u celoj klasi nije bas neki odziv, kao sto pricaju, a to jeste put da postanete vojno lice. A sto se tice ankete da jako pametno slusati 70 godisnjake koji se plase da ih neko ne okupira sada. Licno moj stav je da ako ce da uvedu ponovo sluzenje kao po starom to je onda ogromna greska, to je bilo sve sem vojne obuke, vojnici su tri puta vise drzali metlu, cetku, grabulju u rukama nego oruzje, ribanje toaleta i skupljanje lisca zaista nije nesto cime treba vojska da se bavi. Mnogo stvari se takodje radilo nepotrebno, npr pozarstva, u mirno doba sa generacijama vojnika kojima su skratili sluzenje na 6 meseci zaista nema poente maltretirati ljude da ne spavaju duze od po par sati nedeljama, jer to nije kao rukovanje puskom stvar koja treba da se pamti, pa ste im sada nabili kondiciju za narednih 20 godina dok su u rezervnom sastavu. Hraniti, grejati tolike ljude i sta sve ne jos, plus rasejavanje po celoj zemlji kao nekad, sve bez smisla danas. Osnovna vojna obuka, rukovanja oruzjem, snalazenja u slucaju vanredne situacije, uloge ratnom rasporedu i slicne stvari organizovane kao obuka u svom mestu prebivalista u smislu 8 casovnog radnog vremena je jedini pametan i normalan princip vracanja vojnog roka. Na taj nacin imate ljude koji imaju isto osnovno znanje kao i raniji vojnici, ali nemate putne troskove, troskove hrane, smestaja, grejanja, odrzavanja velikih spavaona, kupatila itd. Umesto toga date tim ljudima jos i neku kao minimalnu platu dok sluze i bilo bi odlicno na vise nacina.

Joca

pre 7 godina

Koja bre vojska? Bilo bi dobro da novinari malo zadju u nase kasarne i intervjuisu nas profesionalne vojnike.... ljudi moji, pa ovo ne bih ni najgorem neprijatelju pozeleo! Ovde dolazi onaj ko ili mnogo voli ovaj nacin zivota ili nema gde drugde da zaradi dinar. Deco, nije vojska ono sto gledate u Rambo filmovoma. Vise je ono sto ste gledali u filmu Karaula, samo bez zenski.

Matori

pre 7 godina

Mene niko ništa nije pitao.A da jeste naravno da bih bio protiv.
U neko moje vreme ja sam po zakonu bio nateran da utrošim 15 meseci najlepšeg dela života za tu propalu i korumpiranu JNA.Bio sam odličan vojnik i imam čak i nagrade,ali o vojnom roku mislim sve najgore.
Jedina uspomena na to mi je propala kičma.

Pop

pre 7 godina

U vojsku hoce samo oni koji ne znaju sta ce sami sa sobom. Ili ako neko voli. Ja neću, i nepada mi napamet da ikada ginem ja, moja deca (ako ih budem imao) ili bilo ko od porodice i prijatelja za političare, kosova, bosne, hrvatske i ostalo... uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene... ljubi vas sve av sa ekipom.

Koala na šljivi

pre 7 godina

Svi vi koji kažete da ste bili i da je to gubljenje vremena ne govorite istinu. Svako ko je išao zna da je vojska korisna i potrebna! Da su se pekmeze pitale ne bi sada ni postojali.

No

pre 7 godina

Gubljenje vremena. Za to vreme moze nesto konkretno da se nauci i da od toga drzava ima mnogo vise koristi. U slucaju rata, Srbija bi bila gubitnik (nebitno da li na pobednickoj ili gubitnickoj strani) i obavezan rok to ne bi promenio. Plus, iz vojske mozes samo gluplji da izadjes, a pamet je danas vredan resurs.

boris

pre 7 godina

E, glupih komentara. Pa vojska se ne sluzi samo zbog rata. Svaka vanredna situacija, kojih ce biti sve vise, iziskuje brojno ljutsvo i tehniku. Samo vojska moze da odgovori takvim izazovima. Svi vi koji ste protiv obaveznog vojnog roka, nemojte da kukate da nema ko da vam pomogne kada su pozari i poplave. Tada vi i vasa deca hrabro odbite pomoc.
Svaka iole normalna drzava mora imati vojnu obavezu

stari kadar

pre 7 godina

Za poslove u privatnim agencijama za obezbedjenje trazi se odsluzen vojni rok ili zavrsena vojna/policijska skola. Posto je vojska ukinuta, a posla nema, mladi se prijavljuju u dobroovljce. Lakse im da par meseci stisnu zube da posle mogu da imaju kakav-takav posao. To im je jedini motiv. I ne pricajte o njima kako su se zaigrali Call of Duty i slicno. Ljudi su ocajni i zele da rade bilo sta! Kapirate?

Millennium

pre 7 godina

Kakav obavezni vojni rok. To je specifična služba, i ljubav prema tom pozivu je nešto sa čime se rađaš, a ne dobija se kada gledaš tinejdžersku sapunicu ili kad ne možeš da nađeš posao. Niko nikoga ne bi trebalo da tera na to. A sa druge strane, šta mislite zašto su produžili rok na šest meseci? Zato što vojske nema čestito ni da održavaju kasarnu. Budžet za vojsku će biti oko 28 milijardi manji nego ove godine. Zato će dobrovoljci da rmbače po kasarni i obavljaju fizičke poslove, da bi vojska mogla da drži baze, karaule i juri migrante po granici. Tako da nemojte mlatiti praznu slamu. Neki ugovorci nisu imali gađanje iz puške preko tri meseca. A hoće obavezni rok.

Mile

pre 7 godina

Moj sin u vojsku ne ide, sest Vucica da mu naredi i 110% penzionera da glasa za tu glupost. Sav pakao na zemlji sto jeste Srbija danas, zasluga je upravo pameti tih penzionera, koji su glasali za idiote, ratovali i upropastili bivsu a bogami i sadasnju zemlju. Penzosi puske u ruke pa u kasarne, decu nam ne dirajte!

Trovach

pre 7 godina

Ako sada imamo dovoljno vojnika, onda nam nije neophodno obavezno sluzenje vojnog roka. Mozda bi se samo mogla uvesti najosnovnija obuka u mestu (ili opstini) stanovanja, cisto da bi se po potrebi lakse mogla izvrsiti obuka, ako bude potrebna mobilizacija. Samo, danas se ne ratuje brojnom armijom, nego dobro opremljenom i obucenom.

Rob Sinji

pre 7 godina

Svet u kome živimo nije bajka . To što neko ne želi da se bije ne znači ništa ako druga strana želi . To samo znači da pacifista pre ili kasnije pogine kao budala . Pa jedan Gandi je sačuvao jaku vojsku u Indiji a on sigurno nije bio militarista. Ratova je bilo i biće i potpuno je irelevantno protiv koga. Ono što je bitno može li pojedinac da štiti sebe i svoje najmilije ili je u takvim vremenima teret na tudjim plećima i meta predatorima .
Osim toga neophodno je kompletno stanovništvo obučiti u pružanju prve pomoći , spašavanju iz ruševina , gašenju požara , ponašanju u poplavama ...
Naravno da ništa od ovoga nije lako , naravno da pojedinci ovo ne mogu da izdrže ali opstanak u teškim vremenima ne pita za mišljenje nego bude kako kaže naš narod ko živ ko mrtav .

Alex

pre 7 godina

Nije uopste losa ideja jer bi obavezna vojska kreirala potraznju za domacim proizvodima. I onako nase firme se ne mogu nositi sa raznoraznim direktnimmiindirektnim subvencijama koje zapadnd firme primaju i ovo bi im dalo prostor da se reformisu.

Lelele

pre 7 godina

Nije mi jasno, svako moze da ode da dobrovoljno sluzi a oni oce da vrate da svi trebaju da sluze?? Pa ko je ovde lud? Sta se ovde desava iza zatvorenih vrata... Ja mislim da oni koji oce da se vrati obavezni rok bi prvi pobegli da mogu i nama koji nismo ni zeleli u vojsku ostavili da ratujemo. Nece mi objaviti komentar sigurno.

Filip

pre 7 godina

Ocekivao sam gomilu komentara podrske, ali tri komentara sa najvise "odobravanja" mi daju nadu da ipak napredujemo na mentalnom planu i izbacijemo Jna/Sfrj indoktrinaciju.

milan14

pre 7 godina

treba uvesti ponovo sluzenje vojnog roka ali ne kao sto je bilo po 12 meseci, nego na tri meseca i svako da sluzi u najblizoj kasarni... cisto da svako zna za ne daj Boze!!! osnovne vojne stvari... ja sam sluzio 9 meseci u gardi zato ovo pisem!!!

Realista

pre 7 godina

Ovo misljenje koliko vidim preovladava medju starijom populacijom, istoj koja se ocito za citav zivot nicemu nije naucila. Na kraju krajeva, presek stanja danas to jasno pokazuje. A to su i najredovniji glasaci. Ja ipak verujem da treba uvesti obavezna testiranja i psiholoske procene, da prilozite napismeno dokaz kad dodjete na izbore, da ste sposobni da sami mislite svojom glavom i da donesete odluku. Jer jedan veliki postotak ni to nije u stanju, pa nije u obavezi da brine tudju brigu.

Daba

pre 7 godina

U cemu je problem ako postoji dobrovoljno sluzenje? Obavezan vojni rok nece niko osim ako nije cilj oterati bas svo mlado musko stanovnistvo u inostranstvo. Dosta propagande, narod nema nikakvo poverenje u vojsku i ne zanima ga ista. Preokupiran je prezivljavanjem i ne razmislja o vojsci. Ratovanje nam provereno ne ide a vec previse imamo generala sa nezasluzenim privilegijama.

Ivan

pre 7 godina

Ja mislim da je dobro da postoji opcija služenja vojnog roka, ali da to bude opciono. Te obuke mogu biti lepo životno iskustvo, ali ne razumem zašto bi terali nekoga koga ne zanima oružje da nosi vojnu uniformu.

RR

pre 7 godina

"Interesantno je da su za ponovno uvođenje obaveznog roka najviše građani stari od 70 do 75 godina (67,3%) i oni koji bi najviše i bili pogođeni tim rokom, 20-25 (65,1%)."

Logicno, oni koji su suvise matori da bi ucestvovali u ratu i oni koji su suvise mladi da bi ga se secali su najnapaljeniji na vojsku.

Moja generacija koja je imala to "zadovoljstvo" da je ratovi uhvate na obaveznom odsluzenju vojnog roka je manje entuzijasticna.

sasa

pre 7 godina

vojska od godinu dana je jedna od vecih gluposti koje sam doziveo.delom ponizavanje , delom ispiranje mozga.
ali jesam za to da svako zna , i musko i zensko , da rasklopi nekoliko vrsta oruzja i da zna osnovnu samoodbranu.
recimo mesec dana odlaska od 9-16 u obliznju kasarnu , radnim danima je vise nego dovoljno da se sve to nauci.
ili 2 vikenda godisnje , kad ti odgovara pa 5 god.to mu dodje 10 dana.
malo ti smeta zivotu a naucis nesto.

willi

pre 7 godina

ja mislim da je sluzenje vojske, osim ako nisi profesionalnio vojnik, oduzimanje 6 meseci od zivota i nista vise. od koga cemo mi da zastitimo nasu drzavu?? od NATO-a???? pa pokusali smo pa su nas polupali kao kantu. vaznije je voditi ispravnu medjunarodnu politiku, i na taj nacin stititi drzavu. ako dodje do rata, oda smo na*ebali svakako. zato vojska profesionalcima, politika politicarima a nasi mladi ljudi neka se skoluju i pokusavaju da obezbede sebi dobra radna mesta i zasnuju porodicu.

aljosha

pre 7 godina

@seljadin

Ako izbije rat....kazete vi.
Pa rat obicno ne izbija sam....A mi,valjda smo u medjuvremenu nesto i naucili? Kao napr.ne kreces u rat ako nisi ovezbedio podrsku (i to ne samo moralnu, ) neke velike sile....(Sloba nije bio na casu kada se to ucilo....)

Grunf

pre 7 godina

Po meni je ovo veoma interesantna tema.Pre svega zato što ama baš nema nikakve veze sa samom temom i nečijim željama nego uopšte govori o tom generacijskom jazu.Imamo podatak kao se prijavilo 600 vojnika na dobrovoljno služenje vojnog roka.Da li je to za pohvalu i za ideju o obaveznom služenju vojnog roka.Nikoga ne vredjam ali su to uglavnom momci iz malih sredina,vrlo lošeg materijalnog stanja.Znam da sam mnogima sada odvaratm ali tako je.Naravno da pošujem svaku odluku.Koja za to da ide pa neka ide.Ipak nejasno je kako neko uzima ovu temu za ozbiljno ako se za to zalažu ljudi koji imaju preko 70 godina.Pa zovite njih da idu u vojsku.Ljudi vojska je veoma ozbiljna stvar danas.,Ona papreno košta.Ne treba s ebaviti formom koliko momaka ode godišnje da li je obavezno ili dobrovoljno.Poenta je šta oni nauče,kakvu opremu imaju.Nije samo to obući maskirnu unoformu ustajati rano imati tri obroka i tandžaru o rame.Odakle nama pare za smeštaj, hranu, mesečne plate,marende,grejanje,vežbe,naftu?Ko će da ih obučava?Znate li vi uopšte koliko košta jedan dan vojnika bilo kog roda vojska.Zamislite koliko košta savremana oprema.Probudite se,danas vojska nije ustaj,lezi,gledaj pravo.Zalažete se za služenje vojnog roka za generacije koja ne ispušta mobilni telefom iz ruku?Vi danas jednom klincu hoćete da uvalite tandžaru umesto mobilnog.Pa zar zaista mislite da je to realno.Pa 99% njih će dobiti potvrd "preko veze" da je nesposobno za služenje vojske.Pa onda sudovi itd.Čemu blamaža?

čvorovići

pre 7 godina

Nema para za obavezni vojni rok. Ove priče su besmislene. Sve je to odavno dogovoreno sa zapadom da Srbija nema kapacitet da za neki rat , samo za nužnu odbranu. Ovo su priče za predizbornu kampanju i ništa više.

laki78

pre 7 godina

Ova anketa je namestena samo tako.To kao da su izjavili da su u anketi gradjani vecinom protiv toga da im se isplacuje obavezandohodak od 500e po coveku.Ako je interesovanje tako veliko onda mi nije jasno zasto uvoditi obavezno sluzenje vojnog roka kad se dobro popunjavaju od dobrovoljaca.Inace vojska mora jos dosta da radi da povrati izgubljen ugled.Kad pogledamo plate u vojsci vidim da tu jos dugo nece biti pozitivnih promena,mi smo drustvo koje se vec 25 godina nalazi na nizbrdici i ne vidim nacin da se to zaustavi.

Jug Srbije

pre 7 godina

Koji bre vojni rok, gde, kako i sa cim!?
Bio sam u vojsci pre 16 godina, tada je zadnja reč tehnike bila iz 1980.
Ratovati nemamo sa čim jer je sve zastarelo i unisteno, tako da nema svrhe uvoditi redovnu vojsku da ljudi budu glineni golubovi!
OK, ako neko hoce da ide dobrovoljno, neka ide, ali i tada mora se imati moderno naoruzanje, bar pesadija ako nista drugo!
Umesto da veliki vodja resava probleme u zdravstvu, skolstvu, ekonomiji, on prodaje maglu kao i uvek!

toronto

pre 7 godina

Ljudi, putujte svetom, uživajte u životu. Kakve vojske i ratovi? Toliko toga za iskusiti i probati, videti, čuti i osetiti a neko bi i dalje u mržnju i rat. Država mora da ima sredstva da može da se odbrani ali i političkog kapaciteta da stvori mir sa susedima. Cela populacija služila ili ne služila vojni rok će da nadrlja u ratu svakako.

realnost

pre 7 godina

Hahahaha nemaju ni za najosnovnije stvari, malo malo pa neki protesti... neko lovacko drustvo je bolje organizovano od vojske, kao i cele nam drzave!

Pentrit

pre 7 godina

Ljudi nisu sposobni da shvate da je ovo podrucje cesto u ratnom sukobu,a da je po zakonu svako rezervista bez obzira da li je sluzio vojni rok.Jasno je da je bolje imati nekakvo vojno iskustvo,nego na front otici bez ikakvog znanja.Isto tako je jasno da se vojni rok ne moze sluziti po starom sistemu,zatvaranjem ljudi u kasarne koje su iz vremena Broza i vrlo primitivno opemljene.Sto se tice danasnjeg profesionalnog sastava stvar je do te mere nefunkcionalna,da ne postoji jedinica koja funkcionise sa kompletnim sastavom,"profesionalci" su nezainteresovani,neradni i cesto po bolovanjima.Vojska se svela na socijalnu ustanovu,a ne na borbenu formaciju.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

U vojsku hoce samo oni koji ne znaju sta ce sami sa sobom. Ili ako neko voli. Ja neću, i nepada mi napamet da ikada ginem ja, moja deca (ako ih budem imao) ili bilo ko od porodice i prijatelja za političare, kosova, bosne, hrvatske i ostalo... uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene... ljubi vas sve av sa ekipom.
(Pop, 5. decembar 2016 18:13) # Link komentara

Vidiš, nevjerovatno....Ja sam iz HR i imam potpuno isto mišljenje kao i ti, samo su različiti nazivi zemalja koje si naveo. Tamo gdje pišeš Srbija ubaci Hrvatska i izbriši Kosovo ;) i to bi bio i moj komentar...

Sale

pre 7 godina

Ja sam ZA. Pazite paradoks, od 200? Vojna obaveza ne postoji. Ove godine su zvali na vojne važbe. Pitam se zašto su generacije oslobodjene od ove obaveze. Ko će braniti zemlju?. Zašto ja mator moram na voju vezbu a ovi fizički sposobniji i mlađi ne moraju.

Pop

pre 7 godina

U vojsku hoce samo oni koji ne znaju sta ce sami sa sobom. Ili ako neko voli. Ja neću, i nepada mi napamet da ikada ginem ja, moja deca (ako ih budem imao) ili bilo ko od porodice i prijatelja za političare, kosova, bosne, hrvatske i ostalo... uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene... ljubi vas sve av sa ekipom.

Milovan

pre 7 godina

Samo nam jos to fali. Jurimo da zaradimo lovu da se iscupamo iz ove bede, pa sad treba još da izgubimo 6 meseci pa posle ponovo ispočetka... Dobrovoljno služenje je sasvim ok, ko hoće neka cepa pa nek juri tamo posao

Mile

pre 7 godina

Moj sin u vojsku ne ide, sest Vucica da mu naredi i 110% penzionera da glasa za tu glupost. Sav pakao na zemlji sto jeste Srbija danas, zasluga je upravo pameti tih penzionera, koji su glasali za idiote, ratovali i upropastili bivsu a bogami i sadasnju zemlju. Penzosi puske u ruke pa u kasarne, decu nam ne dirajte!

Joca

pre 7 godina

Koja bre vojska? Bilo bi dobro da novinari malo zadju u nase kasarne i intervjuisu nas profesionalne vojnike.... ljudi moji, pa ovo ne bih ni najgorem neprijatelju pozeleo! Ovde dolazi onaj ko ili mnogo voli ovaj nacin zivota ili nema gde drugde da zaradi dinar. Deco, nije vojska ono sto gledate u Rambo filmovoma. Vise je ono sto ste gledali u filmu Karaula, samo bez zenski.

RR

pre 7 godina

"Interesantno je da su za ponovno uvođenje obaveznog roka najviše građani stari od 70 do 75 godina (67,3%) i oni koji bi najviše i bili pogođeni tim rokom, 20-25 (65,1%)."

Logicno, oni koji su suvise matori da bi ucestvovali u ratu i oni koji su suvise mladi da bi ga se secali su najnapaljeniji na vojsku.

Moja generacija koja je imala to "zadovoljstvo" da je ratovi uhvate na obaveznom odsluzenju vojnog roka je manje entuzijasticna.

Daba

pre 7 godina

U cemu je problem ako postoji dobrovoljno sluzenje? Obavezan vojni rok nece niko osim ako nije cilj oterati bas svo mlado musko stanovnistvo u inostranstvo. Dosta propagande, narod nema nikakvo poverenje u vojsku i ne zanima ga ista. Preokupiran je prezivljavanjem i ne razmislja o vojsci. Ratovanje nam provereno ne ide a vec previse imamo generala sa nezasluzenim privilegijama.

Svedok s'lica mesta

pre 7 godina

od početka godine oko 1000 profesinalnih vojnika je dalo otkaz, pitajte ih zašto, 22 godine sam vojnik i to nema veze sa Vojskom, JKP je prikladniji naziv za tu ustanovu, ja svoju decu nedam, a ti penzioneri slobodno metlu u šake pa u kasarne, ionako se tamo samo to i radi ,košenje ,krečenje i ugađanje oficirima, kuvanje kafe itd....ko nije bio u našoj vojsci taj hoće i da je služi, izvolite gospodo slobodno, slobodna volja svakome, ne namećite drugima svoja ubeđenja, vi volite, mi ne...slaviću dan kada napustim vojsku

Pera

pre 7 godina

Evo, ja sam bio 9 meseci u vojsci i nista nisam naucio tako da kad bi doslo do rata nista nisam u prednosti u odnosu na onoga sto nije ni bio u vojsci. Cak nisam siguran ni da bih znao rasklopiti pusku :) A i ovaj ko to ne zna moze da nauci za 10 minuta. Samo gubljenje vremena. Ali, ko voli nek izvoli.

Zigzag

pre 7 godina

neki su za obavezan vojni rok...to mi je nejasno,ako zelis idi sam i ne vuci druge za sobom...nama normalnima ne trebaje metode iz 19.stoljeca....svatko ce reci da je nesto naucio tamo samo da sebi ne prizna da je izgubio 3 mj/6 mj zivota..

toronto

pre 7 godina

Ljudi, putujte svetom, uživajte u životu. Kakve vojske i ratovi? Toliko toga za iskusiti i probati, videti, čuti i osetiti a neko bi i dalje u mržnju i rat. Država mora da ima sredstva da može da se odbrani ali i političkog kapaciteta da stvori mir sa susedima. Cela populacija služila ili ne služila vojni rok će da nadrlja u ratu svakako.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

U vojsku hoce samo oni koji ne znaju sta ce sami sa sobom. Ili ako neko voli. Ja neću, i nepada mi napamet da ikada ginem ja, moja deca (ako ih budem imao) ili bilo ko od porodice i prijatelja za političare, kosova, bosne, hrvatske i ostalo... uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene... ljubi vas sve av sa ekipom.
(Pop, 5. decembar 2016 18:13) # Link komentara

Vidiš, nevjerovatno....Ja sam iz HR i imam potpuno isto mišljenje kao i ti, samo su različiti nazivi zemalja koje si naveo. Tamo gdje pišeš Srbija ubaci Hrvatska i izbriši Kosovo ;) i to bi bio i moj komentar...

Srbin

pre 7 godina

@Evo, ja sam bio 9 meseci u vojsci i nista nisam naucio tako da kad bi doslo do rata nista nisam u prednosti u odnosu na onoga sto nije ni bio u vojsci. Cak nisam siguran ni da bih znao rasklopiti pusku :) A i ovaj ko to ne zna moze da nauci za 10 minuta. Samo gubljenje vremena. Ali, ko voli nek izvoli.
(Pera, 5. decembar 2016 18:30)

Objasnio si majstore tupanima sve. A i da znas da rasklopis pusku nista ti to ne bi pomoglo.

Jug Srbije

pre 7 godina

Koji bre vojni rok, gde, kako i sa cim!?
Bio sam u vojsci pre 16 godina, tada je zadnja reč tehnike bila iz 1980.
Ratovati nemamo sa čim jer je sve zastarelo i unisteno, tako da nema svrhe uvoditi redovnu vojsku da ljudi budu glineni golubovi!
OK, ako neko hoce da ide dobrovoljno, neka ide, ali i tada mora se imati moderno naoruzanje, bar pesadija ako nista drugo!
Umesto da veliki vodja resava probleme u zdravstvu, skolstvu, ekonomiji, on prodaje maglu kao i uvek!

daki

pre 7 godina

Ne interesuje me, ne zelim i necu me da branim svojom krvlju i zivotom ovu lopovsku tvorevinu koja mi je sve uzela. Sto se mene tice bolje da je osvoji onaj koji ce znati njom da upravlja. A patriotizam kao osecanje je siromasnim i neobrazovanim masama i nametnula ona vecina koja bi htela da bezbrizno vlada.

aljosha

pre 7 godina

@seljadin

Ako izbije rat....kazete vi.
Pa rat obicno ne izbija sam....A mi,valjda smo u medjuvremenu nesto i naucili? Kao napr.ne kreces u rat ako nisi ovezbedio podrsku (i to ne samo moralnu, ) neke velike sile....(Sloba nije bio na casu kada se to ucilo....)

AP 7,62 M70

pre 7 godina

Upravo sam završio vojni rok, septembarska klasa i mogu vam reci da nam je vojska u rasulu i da se ne bih ponovo prijavio ni u ludilu. Uslovi su katastrofalni naročito posle prekomande (Pozarevac) a starešine sav bes zbog malih plata, dnevnica, dežurstava iskaljuju na vojsci. Momcima koji se loze na oružje i slične stvari mogu samo reci da ce po ceo dan kupiti lisce, ili ovi sad sneg, i da ce dzoger i metlu, lopatu držati vise mnogo vise nego pusku.

Ivan

pre 7 godina

Ja mislim da je dobro da postoji opcija služenja vojnog roka, ali da to bude opciono. Te obuke mogu biti lepo životno iskustvo, ali ne razumem zašto bi terali nekoga koga ne zanima oružje da nosi vojnu uniformu.

George Best

pre 7 godina

Ova tema me ič ne dotiče. Vojsku sam odlsuzio, bolje reci beslmisleno ulupao godinu dana zivota, pre 35 godina. Imam zensko dete, koje zivi u jednoj od najuredjenijih zemalja na svetu, a kakvo je stanje ovde, ako budu muski unucici tesko da ce uopste da budu drzavljani Srbije. Znaci boli me uvo za obavezni i neobavezni vojni rok. Samo bih da porucim ovima sto vole vojsku: Ona tv serija mu dodje za vojsku ko maketa za Beograd na vodi. Nidje veze!

Leks

pre 7 godina

Ne vidim čemu debata uopšte. Ako je zaista tako i procenat voljnih preko 60%, na našu populaciju to je zagarantovanih par stotina hiljada aktive i rezerve, više nego što je Srbija ikad imala. Plus idu svojevoljno pa su motivisani i efikasnost jedinice raste. Bolje to nego da na tih 60% dodaš 40% onih koji neće - treba da računaš na njega da ti čuva leđa?

Imate dobrovoljno, što se više ude prijavljivalo više će ubacivati rokova i mogućnosti. Pa se puškarajte kol'ko vam volja.

Vojska nikog nije učinila čovekom, naprotiv. Učinila ga je ovcom koja sluša šta čoban naredi. To što je naučio da izdrži u vonjavim čarapama, znojav u blatu po tri dana ne čini od njega čoveka. Vojska je samo još jedan tip indoktrinacije stanovništva. Pa ko hoće, nek izvoli - ima vas dovoljno.

Koliko je cela priča suluda pokazao je primer na Božić 1914 kada je vojska ustala iz rovova, igrala fudbal, šalila se, pila i jela zajedno. Sutradan je vrhovna komanda obe strane poslala oficire na front da osiguraju da se to više nikad ne desi. Da je do ljudi, rata nikad ne bi ni bilo. Dakle ne ratuje za svoj narod i zemlju nego za onog ko njom vlada.

Ko hoće, izvol'te. Ja neću. Bavim se naukom, zemlja je u moje školovanje uložila ogromne pare a ja potrošio godine. Pušku u ruke ni pod tačkom razno.

zoran

pre 7 godina

pozvan sam da kažem služio sam skoro 13meseci i 2 meseca rata, NISAM ZA OBAVEZNO služenje vojske. Tamo sam izgubio godinu dana bolje da sam neku knjigu držao godinu dana. Moji sinovi neće u uniformu osim ako sami ne budu hteli. Vojska iz Tv serija ne postoji.

stonetemplepilot

pre 7 godina

Beshe nekad vojska sa obaveznim sluzenjem... Mnogi ne znaju da je oko 80% budzeta SFRJ islo za JNA! I onda dosao rat u drzavi, a ta ista vojska ispala smesna, ponizena i izmanipulisana od politicara...
Dakle - model je u potpunosti porazen i obesmisljen. Ne zanosite se glupostima, narocito vi koji niste doziveli taj besmisao i trulost sluzeci "dug domovini".

sasa

pre 7 godina

Ko nije bio u direknom oruzanom sukobu ne zna sta je rat... Bio sam i u vojci i u ratu kao rezervista da sam mogao da biram nikada nebih uzo pusku ni uniformu.. I ja sam da bude dobrovoljno ko hoce neka ide..

willi

pre 7 godina

ja mislim da je sluzenje vojske, osim ako nisi profesionalnio vojnik, oduzimanje 6 meseci od zivota i nista vise. od koga cemo mi da zastitimo nasu drzavu?? od NATO-a???? pa pokusali smo pa su nas polupali kao kantu. vaznije je voditi ispravnu medjunarodnu politiku, i na taj nacin stititi drzavu. ako dodje do rata, oda smo na*ebali svakako. zato vojska profesionalcima, politika politicarima a nasi mladi ljudi neka se skoluju i pokusavaju da obezbede sebi dobra radna mesta i zasnuju porodicu.

NikolaNS

pre 7 godina

Kako god,samo bih molio da mi više NE šaljete pozive za vojnu vežbu.Ako već ima mladih i voljnih da služe,ostavite mene na miru.Od mene vam je devet meseci savim dosta!

Grunf

pre 7 godina

Po meni je ovo veoma interesantna tema.Pre svega zato što ama baš nema nikakve veze sa samom temom i nečijim željama nego uopšte govori o tom generacijskom jazu.Imamo podatak kao se prijavilo 600 vojnika na dobrovoljno služenje vojnog roka.Da li je to za pohvalu i za ideju o obaveznom služenju vojnog roka.Nikoga ne vredjam ali su to uglavnom momci iz malih sredina,vrlo lošeg materijalnog stanja.Znam da sam mnogima sada odvaratm ali tako je.Naravno da pošujem svaku odluku.Koja za to da ide pa neka ide.Ipak nejasno je kako neko uzima ovu temu za ozbiljno ako se za to zalažu ljudi koji imaju preko 70 godina.Pa zovite njih da idu u vojsku.Ljudi vojska je veoma ozbiljna stvar danas.,Ona papreno košta.Ne treba s ebaviti formom koliko momaka ode godišnje da li je obavezno ili dobrovoljno.Poenta je šta oni nauče,kakvu opremu imaju.Nije samo to obući maskirnu unoformu ustajati rano imati tri obroka i tandžaru o rame.Odakle nama pare za smeštaj, hranu, mesečne plate,marende,grejanje,vežbe,naftu?Ko će da ih obučava?Znate li vi uopšte koliko košta jedan dan vojnika bilo kog roda vojska.Zamislite koliko košta savremana oprema.Probudite se,danas vojska nije ustaj,lezi,gledaj pravo.Zalažete se za služenje vojnog roka za generacije koja ne ispušta mobilni telefom iz ruku?Vi danas jednom klincu hoćete da uvalite tandžaru umesto mobilnog.Pa zar zaista mislite da je to realno.Pa 99% njih će dobiti potvrd "preko veze" da je nesposobno za služenje vojske.Pa onda sudovi itd.Čemu blamaža?

gilgames

pre 7 godina

ko voli neka ide i neka mu se plati. za nas obicne radne ljude kojima nije do ratovanja samo vikend obuka za oruzje i prva pomoc za svaki slucaj. a ne da idem da neko dete oficir leci komplekse na meni a ja vec imam svoju decu.

No

pre 7 godina

Gubljenje vremena. Za to vreme moze nesto konkretno da se nauci i da od toga drzava ima mnogo vise koristi. U slucaju rata, Srbija bi bila gubitnik (nebitno da li na pobednickoj ili gubitnickoj strani) i obavezan rok to ne bi promenio. Plus, iz vojske mozes samo gluplji da izadjes, a pamet je danas vredan resurs.

Lelele

pre 7 godina

Nije mi jasno, svako moze da ode da dobrovoljno sluzi a oni oce da vrate da svi trebaju da sluze?? Pa ko je ovde lud? Sta se ovde desava iza zatvorenih vrata... Ja mislim da oni koji oce da se vrati obavezni rok bi prvi pobegli da mogu i nama koji nismo ni zeleli u vojsku ostavili da ratujemo. Nece mi objaviti komentar sigurno.

čvorovići

pre 7 godina

Nema para za obavezni vojni rok. Ove priče su besmislene. Sve je to odavno dogovoreno sa zapadom da Srbija nema kapacitet da za neki rat , samo za nužnu odbranu. Ovo su priče za predizbornu kampanju i ništa više.

Realista

pre 7 godina

Ovo misljenje koliko vidim preovladava medju starijom populacijom, istoj koja se ocito za citav zivot nicemu nije naucila. Na kraju krajeva, presek stanja danas to jasno pokazuje. A to su i najredovniji glasaci. Ja ipak verujem da treba uvesti obavezna testiranja i psiholoske procene, da prilozite napismeno dokaz kad dodjete na izbore, da ste sposobni da sami mislite svojom glavom i da donesete odluku. Jer jedan veliki postotak ni to nije u stanju, pa nije u obavezi da brine tudju brigu.

Palona

pre 7 godina

Protiv sam, a u krajnjem slučaju ili svi ili niko! Ja sam bio 6 meseci pre deset godina, komsija sluzio civilno! Kad je prošlo neko vreme on kroz priču kako ne damo Kosovo, kako ga treba braniti pa ovo pa ono, a ja razmišljam kako sam bio naivan jer ako dodje do nekog sr...a mene ce mobilisati a ne njega kome su puna usta patriJotizma!

glas razuma u poslu

pre 7 godina

Meni nije jasno bas - sluzenje vojske je dobrovoljno. Pa onda sta sprecava ove kojima se ide u vojsku da tamo i odu, prijave se i rmbaju za dzabe? Neka idu i rade po svojoj zelji, ali zasto moraju svoj stav da namecu ovima koje vojska ne interesuje, samo mi to nije jasno.

nema logike

pre 7 godina

"Obuka ne znaci da cete ici u rat vec da cete u slucaju rata moci da odbranite sebe i svoju porodicu ili bar imati sansu za to".
(logika, 5. decembar 2016 18:43)

Vecinu stvari koje naucis na toj "obuci" zaboravices vec posle par meseci. A i ako ti zapamtis veci deo toga, tvoj kolega nece. U tome je problem! Ja pripadam onoj starijoj generaciji koja je sluzila sa 18-19 godina (septembarska 1984). Jednom su u kasarni organizovali mobilizacijsku vezbu: digli uzbunu, formirali kolonu, mobilisali rezerviste iz celog mesta ... Kao danas se secam jednog rezervnog porucnika od 42 godine, stomak do zemlje, covek se jedva tetura od pica ... u jednom trenutku se savio da zaveze pertlu i ostao u tom polozaju. Isijas! Pa nije ni cudo, kada je poslednji put radio vezbe i trcao u vojsci. Cim je dobio decu pustio je trbuh ... i sada on kao stane pred stroj i kaze "mirno". Mi mladji smo se valjali po travi od smeha. A onda pomislih: zamisli sutra dodje stvarno rat i ovaj treba da komanduje nekome, zali boze te ljude ... A jos zamisli takvih 50 vojnika. Koga ce oni braniti? Cemu ce oni da sluze? Pa svojim smotanim pojavama ce samo privuci paznju neprijatelja i poginuti u prvim minutima rata! Dobrovoljna vojna sluzba, uz profesionalno jezgro i dotiranu AKTIVNU REZERVU po modelu nacionalne garde i to je to! Kakva narodna vojska, to je prevazidjen koncept, zaboravite to!

Toma diploma

pre 7 godina

Najbolje je to silovanje: meni se svidja vojska pa svi moraju da idu tamo zato sto ja idem.
Mislim da je glupo trositi dipl inzenjera za gluvarenje u vojsci. Vojska moze da ima smisla samo ako je placena i ako vrednuje znanja i vestine stecene u civilstvu.

My name is Zlatan

pre 7 godina

Ne znam nijednog čovjeka koji je izašao bez posljedica iz rata. Niti jednog. Svako nosi ožiljak. Kome to treba. Ljubav ljudi samo ljubav.

lalala

pre 7 godina

Ne shvatam sta fali sistemu kakav je trenutno - ko zeli da sluzi, moze kad kod zeli, ko ne zeli, ne mora. Zasto bi svi bili u obavezi?
Vecina ovih dobrovoljaca su zapravo mladi koji par godina nakon zavrsetka skolovanja ne mogu da pronadju posao, pa onda vide vojsku kao izvor prihoda i potencijalnog zaposlenja. Nema nista lose u tome, samo mislim da bi odluka o sluzenju trebala biti stvar licnog izbora.

Novikorisnik

pre 7 godina

Ja sam za NE...gubljenje vremena...bolje 600 vojnika koji su tamo dobrovoljno i koji to vole nego 6000 koji idu što moraju i nemaju pojma čemu to služi a još i ne radi...p.s. redovno sam služio vojsku i ništa pametno nisam naučio, osim što sam malo shebo desnu ruku i rame...

laki78

pre 7 godina

Ova anketa je namestena samo tako.To kao da su izjavili da su u anketi gradjani vecinom protiv toga da im se isplacuje obavezandohodak od 500e po coveku.Ako je interesovanje tako veliko onda mi nije jasno zasto uvoditi obavezno sluzenje vojnog roka kad se dobro popunjavaju od dobrovoljaca.Inace vojska mora jos dosta da radi da povrati izgubljen ugled.Kad pogledamo plate u vojsci vidim da tu jos dugo nece biti pozitivnih promena,mi smo drustvo koje se vec 25 godina nalazi na nizbrdici i ne vidim nacin da se to zaustavi.

Hanibal

pre 7 godina

Poenta je ovo sto je rekao covek na kraju, ne znaju sta ce i gde, ali cak i pored toliko nezaposlenosti i malih plata opet 600 vojnika u celoj klasi nije bas neki odziv, kao sto pricaju, a to jeste put da postanete vojno lice. A sto se tice ankete da jako pametno slusati 70 godisnjake koji se plase da ih neko ne okupira sada. Licno moj stav je da ako ce da uvedu ponovo sluzenje kao po starom to je onda ogromna greska, to je bilo sve sem vojne obuke, vojnici su tri puta vise drzali metlu, cetku, grabulju u rukama nego oruzje, ribanje toaleta i skupljanje lisca zaista nije nesto cime treba vojska da se bavi. Mnogo stvari se takodje radilo nepotrebno, npr pozarstva, u mirno doba sa generacijama vojnika kojima su skratili sluzenje na 6 meseci zaista nema poente maltretirati ljude da ne spavaju duze od po par sati nedeljama, jer to nije kao rukovanje puskom stvar koja treba da se pamti, pa ste im sada nabili kondiciju za narednih 20 godina dok su u rezervnom sastavu. Hraniti, grejati tolike ljude i sta sve ne jos, plus rasejavanje po celoj zemlji kao nekad, sve bez smisla danas. Osnovna vojna obuka, rukovanja oruzjem, snalazenja u slucaju vanredne situacije, uloge ratnom rasporedu i slicne stvari organizovane kao obuka u svom mestu prebivalista u smislu 8 casovnog radnog vremena je jedini pametan i normalan princip vracanja vojnog roka. Na taj nacin imate ljude koji imaju isto osnovno znanje kao i raniji vojnici, ali nemate putne troskove, troskove hrane, smestaja, grejanja, odrzavanja velikih spavaona, kupatila itd. Umesto toga date tim ljudima jos i neku kao minimalnu platu dok sluze i bilo bi odlicno na vise nacina.

iz Ciriha

pre 7 godina

Nemaju Srbi vremena za bacanje kao Švajcarci, koji su prošle godine na referendumu, velikom većinom, odbacili predlog o ukidanju obaveznog vojnog roka.

Sova

pre 7 godina

Sluzba u vojsci ali placenoj kakvo obavezno uvodjenje ..dakle profi vojska a ostali koji bi da igraju rata neka idu uSiriju,Avganistan i tako...a ne da se junace sa tudjom decom. nije ovo vreme pre30 godina

Filip

pre 7 godina

Ocekivao sam gomilu komentara podrske, ali tri komentara sa najvise "odobravanja" mi daju nadu da ipak napredujemo na mentalnom planu i izbacijemo Jna/Sfrj indoktrinaciju.

Dare 011

pre 7 godina

Totalno gubljenje vremena. Tamo nema šta da se nauči. Rat se više ne vodi puškom i bajonetom. Ima na Youtube-u snimaka pa pogledajte. Dođe Apač noću, stane ti iznad glave, upali termalnu kameru i pretvori te u konfete. Bio sam u vojsci, skupljao pikavce, spavao, jeo...budalaština. Profesionalna vojska da...
Druga stvar, toliki grobovi od '90 na ovamo! I? Šta je uradila tada toliko jaka vojska? Ništa! Bruka i sramota, sve ratove smo izgubili za stolom! EKONOMIJA! To je vojska! Nećemo nikog zadržati silom ali platama hoćemo!

Medicinar

pre 7 godina

Licno, nemam nikakvu nameru da odem na sluzenje vojnog roka, ukoliko postane obavezan. Volim Srbiju svim srcem ali zaista mislim da bi to trebalo biti izborno, da li neko zeli to ili ne.

sasa

pre 7 godina

vojska od godinu dana je jedna od vecih gluposti koje sam doziveo.delom ponizavanje , delom ispiranje mozga.
ali jesam za to da svako zna , i musko i zensko , da rasklopi nekoliko vrsta oruzja i da zna osnovnu samoodbranu.
recimo mesec dana odlaska od 9-16 u obliznju kasarnu , radnim danima je vise nego dovoljno da se sve to nauci.
ili 2 vikenda godisnje , kad ti odgovara pa 5 god.to mu dodje 10 dana.
malo ti smeta zivotu a naucis nesto.

Nikola 97

pre 7 godina

Ko hoce neka ide. Zasto ljudi u Srbiji imaju potrebu da uvek svoja ubedjenja namecu drugima? Pojedinci smatraju da je vojska super stvar, pa bi sve da gurnu u istu. Cemu? Ja necu sigurno da idem da mi se neko 3 meseca dernja i to bez razloga. Znam za dve osobe u zivotu koje podrzavaju vojsku, od tipa stotine ljudi. Oni koji kazu da je podrzavaju, samo kazu, jer kad treba da se prijave za sluzenje, uvek sablonski zaokruze ne.

neutralni felsh

pre 7 godina

На плаћену војску се ослањају само диктатуре. Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу. Неолибералном потрошачком друштву је таква идеја је страна, јер су му потребни поданици.
(Јабучило, 05. decembar 2016 20:00)


naprotiv.

Scholes

pre 7 godina

Zaludjivanje za ove sto ih nista u zivotu ne interesuju, pa 'ajde malo u vojsku, to je "patriotski". Umesto da usavrsavas sebe ti bacas godinu dana na ciscenje klozeta, namestanje kreveta i slaganje vesa. Zivo me interesuje koliko se onih "faca" iz srednjih skola posle pokaje..

mrmlj

pre 7 godina

@(iz Ciriha, 05. decembar 2016 18:45)
Na poduzem spisku stvari koje bi valjalo da iskopiramo od Svajcaraca vojni rok bi se nalazio na samom kraju.

Boris

pre 7 godina

Čim uvedu, pakujem porodicu i odlazim. To će biti kapljica koja će prepuniti čašu.
Neka oni lepo svoju decu umesto na inostrane koledže i škole spakuju u kasarne.

Dragan

pre 7 godina

"Mladi iskazuju toliko interesovanje i privrženost vojsci", da u miru, ali u ratu........nebi ih bilo nigde. Garantujem da maximalno 1 od 100 mladića želi u vojsku, ako ne i manje. Nije mi jasno kome je u interesu da ovu priču forsira.

mrmlj

pre 7 godina

@(Џери Дрејк, 05. decembar 2016 22:57) odakle ta ideja da ce onaj ko sluzi vojsku biti "cvrsci i stabilniji"? od svih ljudi koje znam, niko se iz vojske nije vratio ni cvrsci ni stabilniji, vec nervozniji jer je izgubio 9-12 meseci zivota. da ne pominjem da su ti koji su sluzili vojsku zapravo i najveci lezilebovici i blejaci jer smo mi ostali studirali pa se "vadili" na to i sad, nakon zavrsenih studija, radimo ozbiljne poslove i placamo poreze od kojih se finansira i ta vojska, izmedju ostalih.

Pinokio

pre 7 godina

Za čitaoca iz Ciriha lako je služiti vojsku u Švici koja nikada nije ratovala, dođi prijatelju na Balkan gde se ratuje svake desete godine pa služi vojsku.PS:Pišem ti kao ratni veteran iz ratova u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i kojeg je država zaboravila, zato neću dozvoliti da mi dete ide istim putem.

neša slina

pre 7 godina

Gubljenje vremena. Služio sam krajem devedesetih, a vlastima ove zemlje mogu poručiti da moja deca neće videti V od vojske (kakav god zakon bio).

Nezavisni posrednik

pre 7 godina

Ja neću da kopam rovove i slušam 'nepismene' (pod)oficire. Sa doktoratom iz primenjene matematike zaslužujem da me cene više nego oficire u ovom društvu. A pošto zarađujem više nego većina oficira ja bih tih godinu dana samo gubio i vreme i novac na bespotrebne stvari.

begaj bre

pre 7 godina

Kakva vojska, ne pada mi na pamet da ratujem za bilo cije ciljeve. Institucija koja se, uz SPC, najvise iskompromitovala 90-ih.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 5. decembar 2016 20:44) # Link komentara

Ma jok, nije se SPC iskompromitovao uopšte. Još uvek se sećam šta nam je "gandalf beli" (pop s belom bradom) govorio i krstio nas da pucamo u drugog čoveka...onako, iz fazona i "vekovnih srpskih ognjišta"...DOKLE VIŠE BRE???? DOKLE ĆETE DA NAS TRUJETE????
Za koga u vojsku? S kim sad da ratujemo? i šta je sad "i vekovno i sveto i srpsko"? Kolumbija? Mars?...i ko će da se bogati ovog puta dok sirotinja ratuje i gine?
Ko je glup nek ide, meni dosta jedanput!

kataklinger

pre 7 godina

jedini nacin da sirotinja nadje posao u ovoj zemlji je vojska. policija je davno postala porodicna organizacija, gde deca nasledjuju roditelje, administacija isto, tako da osim korejskih i turskih fabrika, i rada za 200 evrica ostaje samo armija, gde se ipak mnogo manje gilja(osim na pocetku) za bolju platicu. sve u svemu to malo lici na vreme broza kada je sistem odbrane bio prvenstveno socijalan, gde je tata bio zastavnik, mama radila u veseraju, buraz od strica bio kapetan logistike(njegova supruga se svima hvalila kako im ne manjka hrane, a i posteljine, a i redovno su svake godine isli u odmaraliste kod Makarske),a mali Djokica mastao o vojnoj akademiji i stanu na Novom Beogradu..

Bozidar

pre 7 godina

U komentarima ocekujem da ljudi imaju stav duha tradicije,patrijarhata,i istorijsko nasledje nasih casnih predaka.
Vojni rok je potreban itekako..da ljudi ocvrsnu..najmanje 6 meseci.

Rob Sinji

pre 7 godina

Svet u kome živimo nije bajka . To što neko ne želi da se bije ne znači ništa ako druga strana želi . To samo znači da pacifista pre ili kasnije pogine kao budala . Pa jedan Gandi je sačuvao jaku vojsku u Indiji a on sigurno nije bio militarista. Ratova je bilo i biće i potpuno je irelevantno protiv koga. Ono što je bitno može li pojedinac da štiti sebe i svoje najmilije ili je u takvim vremenima teret na tudjim plećima i meta predatorima .
Osim toga neophodno je kompletno stanovništvo obučiti u pružanju prve pomoći , spašavanju iz ruševina , gašenju požara , ponašanju u poplavama ...
Naravno da ništa od ovoga nije lako , naravno da pojedinci ovo ne mogu da izdrže ali opstanak u teškim vremenima ne pita za mišljenje nego bude kako kaže naš narod ko živ ko mrtav .

Miroslav

pre 7 godina

Hvala Bogu, moj sin nece sluziti nijednu vojsku, kao sto sam ja morao JNA 1981. Cisto gubljenje vremena i najcrnji teror polupismenih Balkan boy likova! Za uspomenu mi ostade dozivotni invaliditet u vidu trajnog ostecenja sluha.
A vi crveni, polupismeni Balkanci ste uvek bili dobrovoljni davaoci krvi tudje dece! Da li ste Vi svi normalni, pa na ovom trulom zapadu, svaki omanji grad ima veci budzet od Vojske Srbije! Pozdrav iz Birmingham-a, UK.

Zemljoradnik

pre 7 godina

Dobrovoljni vojni rok je u redu. Ako ih ima toliko koji podržavaju, zašto im ne omogućiti da služe. Samo napred. Ja sam izbegavao vojsku, najpre preko osnovnih studija (elektrotehnika), pa zatim postdiplomske, pa nastavak postdiplomskih u inostranstvu... I ponovo bih sve isto uradio da se nadjem u sličnoj situaciji. Obavezni vojni rok mi je i bio jedan od motiva da odem u inostranstvo, na kraju vojsku nisam ni služio. Škola koju sam za to vreme završio i profesija kojom se bavim ostali su mi kao kapital za ceo život. Šta bi mi ostalo od vojske?

dzomba gugi

pre 7 godina

Secam se perioda pred ukidanje obaveznog vojnog roka da su vojnike pustali svaki vikend kuci da se najedu i operu, jer nije bilo dvoljno hrane za vojsku. A kada sam ja pre mnogo godina bio u vojsci stedelo se na svemu i svacemu, a bila su bolja vremena nego sada.....

Munja Ostrozubi

pre 7 godina

Samo jedno!STRAZA!taj koji oseti 14 dana straze i vise,a imao sam 30.sposoban je za sve poteskoce u zivotu.pozdrav
(Czv, 05. decembar 2016 20:11)
na granici sa Albanijom 186 dana straze naucio da spavam stojeci. Da sam mogao da biram ne bi me se oni nagledali.

Trovach

pre 7 godina

Ako sada imamo dovoljno vojnika, onda nam nije neophodno obavezno sluzenje vojnog roka. Mozda bi se samo mogla uvesti najosnovnija obuka u mestu (ili opstini) stanovanja, cisto da bi se po potrebi lakse mogla izvrsiti obuka, ako bude potrebna mobilizacija. Samo, danas se ne ratuje brojnom armijom, nego dobro opremljenom i obucenom.

Pertinaks

pre 7 godina

Smarate sa tim necu da idem da ginem, necu u rat, ko o tome uopste i prica. A smaraju ovi i koji zagovaraju vojni rok na uzoru ko nekada. Ja nisam sluzio ni redovno ni paradno i prebacen sam u rezevni sastav , kad je bilo vreme da idem u vojsku i kad sam hteo doslovno su mi rekli u vojnom odseku da nemaju para i da ne znaju gde ce samnom.
Ako ce vracati ista , treba da bude vise kao civilna zastita da se klinci uce duznostima, prva pomoc, dizanje satora, ponasanje u trenucima elementarne opasnosti i takve stvari a ne izigravanje vojske po raspalim kasarnama. Dovedite ljude da obuce klince da budu ljudi i da doprinesu svojoj zajednici. Ovi koji kmece da nece da gube vreme i slicne stvari paljba granica pa gledajte kako se stranci ponasaju prema svome kad to ovde niste mogli da vidite na svom primeru.

Crna rupa

pre 7 godina

(iz Ciriha, 05. decembar 2016 18:45) E pa kad životni standard i vojska budu na nivou Švajcarske i ja ću da podržim vraćanje obaveznog vojnog roka. Znate kada će to biti.

Marko

pre 7 godina

Moje dete vam neće ići, 100c/o. Ja sam bio, godinu dana, bačeno vreme, žali Bože.
Ko hoće neka ide i ćao-zdravo, ko, bre gura ovo, pokazala vam se vojska više puta, imate li mozga ljudi moji...

Sloba

pre 7 godina

Ko voli nek izvoli, najbolje je resenje uvek i za sve bilo. Sluzio sam u Ljubljani i u Kumanovu davne 1984 12 (+3, koje nam je oprosteno) meseci kao mehanicar za lako peotivavionsko naoruzanje i posle obuke radio kao puskar.

Koala na šljivi

pre 7 godina

Svi vi koji kažete da ste bili i da je to gubljenje vremena ne govorite istinu. Svako ko je išao zna da je vojska korisna i potrebna! Da su se pekmeze pitale ne bi sada ni postojali.

sumadinac

pre 7 godina

ma dajte ljudi, kao da ce polugodisnje izivljavanje u kasarnama (izgledaju kao logori) da promeni nesto. Bolje da se napravi sistem obuke gde ces da naucis sve potrebno, tipa osnovne stvari, rukovanje oruzjem, prva pomoc, mozda i osnove samoodbrane, par puta mesecno nego ono sto je bilo ranije, manji trosak drzavi i manje izivljavanje nad ljudima, a i ovako bi mogle i devojke biti ukljucene, mislim ipak su za jednakost polova. Ali i sve ovo ne moze pomoci sa sadasnjom opremom koja je i pre 30 godina bila matora. i manite se ovakvih anketa, sta ima penzioner od 70g da odlucuje sudbinu mladih? vidim dobro su to radili i kad su imali 40.

jovo

pre 7 godina

nasa vojska je propala,prodaju kasarne i druge vojne objekte,nemamo nista.Bez jake privrede nema ni jake ekonomije,vojske.Ko ce da proizvodi opremu,uniforme vozila?Protiv koga da ratujemo vise?Mislim da nam je bilo dovoljno i vise!stalno za tudje interese,mislim da ne treba vise,bolje da vidimo kako da se izvalcimo iz ovih g...... u koja smo upali sto sami sto tudjom zaslugom!

Matori

pre 7 godina

Mene niko ništa nije pitao.A da jeste naravno da bih bio protiv.
U neko moje vreme ja sam po zakonu bio nateran da utrošim 15 meseci najlepšeg dela života za tu propalu i korumpiranu JNA.Bio sam odličan vojnik i imam čak i nagrade,ali o vojnom roku mislim sve najgore.
Jedina uspomena na to mi je propala kičma.

vojska

pre 7 godina

ja sam isključivo za dobrovoljno služenje vojnog roka ali bi i uslovi za rad u vojsci trebali da budu bolji.. treba više da se ulaže u vojsku kako bi bilo i više ljudi što bi hteli da idu u vojsku..

Vuk

pre 7 godina

Imam dvadeset godina i za služenje sam vojske i obaveznog vojnog roka,ali samo kad bi država bila ozbiljnija i kad bi narod normalnije živeo,a ne ovako ne možemo da plaćamo i izdržavamo ni sebe ni porodicu,a ne vojsku od sto hiljada i više vojnika,takodje svakako ne bih da polažem zakletvu i vernost tipovima poput ovih iz SNS-a i da mi komandant oružanih snaga bude Toma diploma.

Zanovetalo

pre 7 godina

Ko hoce neka izvoli. Meni ne pada na pamet da gubim vreme na to. Studiram i zelim da se zaposlim, pucanja i vojnika sam se igrao u vrticu. Ovi sto se plase ko ce ih braniti ako bude rata znajte da ja necu. Boli me lakat da ginem za vasa kosova i bosne. Ko voli nek izvoli.

Sale

pre 7 godina

Evo i ja da kažem koju...
Ja sam 1998 u septembru otišao u vojsku,tada sam imao 20 godina,iz mog Beograda poslali su me u neki Kumbor za koji do tada nikada nisam čuo kao vojnog policajca,u martu 1999 sam prebačen u Metohiju...pakao koji sam tamo preživeo kao 21 godišnjak nikome na svetu ne želim...mnogi nisu bili te sreće da prežive,kasnije sam posle povlacenja sa KiM do septembra 1999 popravljao razorene objekte..puteve..spavao po iscepanim šatorima i barakama....MOLIM VAS gospodo nemojte nekoj novoj deci nametati ovako nešto....MOLIM VAS

Kaboom

pre 7 godina

kako to da ja ne poznajem ni jednu jedinu osobu koja je za vraćanje obvaveznog gubljenja dela života radi ničega,
Gde uopšte pronalaze nekog mladjeg od 50 god koji je za to?

logika

pre 7 godina

Sluzenje vojnog roka je smisljeno da bi neko teze zaveo diktaturu!Secamo se iz istorije da su starom Rimu redovno dolazili na vlast generali zato sto su imali odanost svojih vojnika.Profesionalni vojnik je placenik koga nije briga za koga i protiv koga ratuje dokle god on dobro zaradjuje.Zamislite situaciiju u Srbiji da neko dodje na vlast i digne platu u vojsci za 50% ili jos bolje 100% i za komandni kadar postavi lojalne ljude i ko ga moze zaustaviti?Uostalom za male zemlje je redovno sluzenje najbbolje resenje zato sto male ekonomije ne mogu da izdrzavaju veliku stajacu vojsku a i svi dobro znamo da kad neko napadne drzavu mobilizuju se svi a neprijatelj vas nece pitati da li ste zavrsili obuku.Obuka ne znaci da cete ici u rat vec da cete u slucaju rata moci da odbranite sebe i svoju porodicu ili bar imati sansu za to.

Super

pre 7 godina

Ljudi sa sela, sirotinja itd. Mi iz gradova smo sluzili zato sto smo morali. Vise mi se svidja ideja da drzava uvede obavezno putovanje u EU

333

pre 7 godina

U komentarima ocekujem da ljudi imaju stav duha tradicije,patrijarhata,i istorijsko nasledje nasih casnih predaka.
Vojni rok je potreban itekako..da ljudi ocvrsnu..najmanje 6 meseci.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bozidar, 5. decembar 2016 20:43)

Da ocvrsnu ?!
Zali boze izguljenog vremena , nikada prezaliti necu izgubljene mesece tamo. Kuvas kafu , cistis , uvlacis se komandantima koji imaju stomak metar ispred sebe ne mogu ni pusku nositi kako treba.
Droge koliko hoces u kasarnama...
Dosao kuci , propao posao , sve otislo nadole od tada..

game over!

pre 7 godina

idite na studije, zavrsite u redovnom roku 5 godina studija, izdrzavajte sami sebe u drugom gradu kao podstanar pa mi vi opasni vojnici pricajte svoje price o strogoj disciplini i igranju oruzjem, dok za vas koji volite da se igrate placam porez i jos hocete prisilno to da mi gurnete pod nos da i ja zveckam oruzjem. a ti penzioneri od 70 pa na dalje za koje smo svi mladi glupi su nas doveli tu gde jesmo i poslali svoju decu u rat, dok im je krkobabic krsna slava.

NN Lice

pre 7 godina

Znam par klinaca koji su sluzili vojsku prosle godine, pitao sam ih za razlog. Kazu nemaju sta da rade, pa eto, da ne sede kuci. Tesko da je tu bilo zelje...

danilo

pre 7 godina

Znam 5 mladica koji su isli na dobrovoljno odsluzenje vojnog roka a sesti je trenutno na odsluzenju u Nisu. Razlog prost i jednostavan, pokusaj da se dodje do posla kod vojske ,vatrogasaca i slicno u ovim teskim vremenima.Svi do jednog nisu uspeli da se zaposle.Da nije tog razloga ne bi im palo napamet da sluze. Prema tome ne nasedajte na gluposti o zeljama za odsluzenjem.

Jalimpije

pre 7 godina

Ja sam ne svojom voljom odslužio 12 . meseci i nisam naučio ništa što bi oplemenilo moj život samo imam godinu staža manje.
ja sam za profesionalnu vojsku da se oružjem bavi onaj kome to nešto znači i jedan broj dobrovoljaca kao sada

Žirafa

pre 7 godina

Vojni rok treba obavezno s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i u kakvom vremenu.
Ali ne godinu dana tracenja vremena, nego 2-3 meseca svakodnevne intezivne obuke iz vise disciplina, da na kraju obuke svaki vojnik bude kao marinac...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zurkolomac na kvadrat, 6. decembar 2016 03:51) # Link komentara

Gde ti živiš bre? "Marinac" sa sekirom i kamenom protiv MODERNIH vazduhoplova? Pa ne ovisi pobeda u ratu o tome ko će brže da trči na 100 metara. Bio sam mobilisan i znam šta pričam. Gađali su nas raketama i vazduhoplovima a mi nismo ni znali odakle nas gađaju, sa čime nas gađaju, niti gde su uopšte! Rasturili su nas bez jednog jedinog pešadinca i to sa 5% snage...razumeš bre? Obzirom da nemamo para ni za naftu za ono matoro gvožđe od tenkova, bilo bi bolje da razmislimo o ulasku u NATO i da "zarolujemo glupi ponos u dupe" i prvi put u istoriji razmišljamo mozgom a ne dupetom.
i Šta ako nas sad neko napadne? Šta ćemo da pošaljemo u odbranu? dvesto hiljada momaka da izginu do zadnjeg????

Pentrit

pre 7 godina

Ljudi nisu sposobni da shvate da je ovo podrucje cesto u ratnom sukobu,a da je po zakonu svako rezervista bez obzira da li je sluzio vojni rok.Jasno je da je bolje imati nekakvo vojno iskustvo,nego na front otici bez ikakvog znanja.Isto tako je jasno da se vojni rok ne moze sluziti po starom sistemu,zatvaranjem ljudi u kasarne koje su iz vremena Broza i vrlo primitivno opemljene.Sto se tice danasnjeg profesionalnog sastava stvar je do te mere nefunkcionalna,da ne postoji jedinica koja funkcionise sa kompletnim sastavom,"profesionalci" su nezainteresovani,neradni i cesto po bolovanjima.Vojska se svela na socijalnu ustanovu,a ne na borbenu formaciju.

Sale

pre 7 godina

Ja sam ZA. Pazite paradoks, od 200? Vojna obaveza ne postoji. Ove godine su zvali na vojne važbe. Pitam se zašto su generacije oslobodjene od ove obaveze. Ko će braniti zemlju?. Zašto ja mator moram na voju vezbu a ovi fizički sposobniji i mlađi ne moraju.

Bane

pre 7 godina

Vojska je prisilno robovlasništvo od strane države. Ljudi koji su za to da vojni rok bude obavezan mogu sami da se prijave, a ne da nameću drugima jer to je veoma ružno.

...

pre 7 godina

Nek ide ko zeli. Muka mi je od likova koji pate od manije gonjenja; kako ce neko da ih napada (a verovatno nema pas za sta da ih ujede) pa nek idu da ratuju sa kim hoce. A posten svet da ostave na miru.

Millennium

pre 7 godina

Kakav obavezni vojni rok. To je specifična služba, i ljubav prema tom pozivu je nešto sa čime se rađaš, a ne dobija se kada gledaš tinejdžersku sapunicu ili kad ne možeš da nađeš posao. Niko nikoga ne bi trebalo da tera na to. A sa druge strane, šta mislite zašto su produžili rok na šest meseci? Zato što vojske nema čestito ni da održavaju kasarnu. Budžet za vojsku će biti oko 28 milijardi manji nego ove godine. Zato će dobrovoljci da rmbače po kasarni i obavljaju fizičke poslove, da bi vojska mogla da drži baze, karaule i juri migrante po granici. Tako da nemojte mlatiti praznu slamu. Neki ugovorci nisu imali gađanje iz puške preko tri meseca. A hoće obavezni rok.

Još tri nule?

pre 7 godina

Besmisleno pitanje. Zvanično je objavljeno da je u decembarskoj klasi 2016. upućeno na obuku 385 regruta, na po 6 meseci. Pošto ima 4 klase godišnje, to znači da je ukupan broj vojnika na šestomesečnom služenju vojnog roka 2x385=770. Koliko ukupno u Srbiji ima mladih od 18-27 godina_ Imate tačan broj na sajtu Zavoda za statisku, pa sračunajte, makar okvirno, potreban vojni budžet za uvođenje obaveznog vojnog roka.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Ako se desi rat, bolje da se pošalje 100 lavova nego milion ovaca....toliko o obaveznom sluzenju vojnog roka ili o maloj profesionalnoj vojsci.

Crossroads

pre 7 godina

Moj sin u vojsku ne ide, sest Vucica da mu naredi i 110% penzionera da glasa za tu glupost. Sav pakao na zemlji sto jeste Srbija danas, zasluga je upravo pameti tih penzionera, koji su glasali za idiote, ratovali i upropastili bivsu a bogami i sadasnju zemlju. Penzosi puske u ruke pa u kasarne, decu nam ne dirajte!
(Mile, 05. decembar 2016 18:14)

Bravo!

Alex

pre 7 godina

Nije uopste losa ideja jer bi obavezna vojska kreirala potraznju za domacim proizvodima. I onako nase firme se ne mogu nositi sa raznoraznim direktnimmiindirektnim subvencijama koje zapadnd firme primaju i ovo bi im dalo prostor da se reformisu.

BanBG

pre 7 godina

Možete molim vas da prekinete sa širenjem rusofilske i srbo-četničke propagande...koga briga gde je ko služio JNA ili VJ...šta mi imamo od toga što je neko služio u Ljubljani, Pržogrncima, Babinom zubu itd...koji **** ste je služili kad državu kojoj ste se zakleli niste sačuvali. Mi ovde ne govorimo o '86 i sistemu ONO i DSZ, već o 2016 i KAPITALIZMU ako niste znali...šta će nam vojni rok, "junačine" bolje da malo više uče škole a ne da mrze sve što nije srpsko i spremaju se za "sveti rat". Mi pričamo o nekakvim islamskim fundamentalistima, a došli smo do toga da je velik broj mojih vršnjaka postao ortodoksno-srbo-četnički nastrojen što je isto što i isl. fund.

Pera,Zika,Mika

pre 7 godina

Zaostala i zatucana Srbija digla glavu i seiri, na čelu sa simpatizerom (čitaj pacijentu) velikog Frojda! Vojska = danguba, ko hoce da dangubi, izvolte, bar je kasarni ostalo u Srbiji posle raspada SFRJ, niko ne brani i sve primaju. Ja nisam sinove gajio da ih oni koji nisu mogli ni da upišu normalan faks, nego "akademiju" vode na neki novi Vukovar, već da žive kao ljudi i poštuju druge ljude i život. Besmislen, skup i glup predlog trulih demagoga drage nam vlasti, potkrepljen naručenim anketama. A izbori opet na proleće, eeeee jadna li je Srbija sa ovakvom vlašću.

Kiza

pre 7 godina

Poruka za ove ljude koji se pozivaju na patriotizam, pretke, slavne pogibije nasih velikana i koji u za obavezno sluzenje: profesionalna vojska u danasnje vreme i nacin ratovanja ce UVEK poraziti vojsku koju cine privremeni vojnici.
Dakle, ako zelite jaku vojsku zalazite se i borite za to da Srbija ima profesionalnu vojsku, adekvatno finansiranu (oprema, obuka, a ne samo plate jer je to najmanje bitno, pravi vojnik ne misli samo na platu i beneficije kao sto je bilo u JNA posle 70 tih) i to je najbolji nacin. Price o tome da je obavezno sluzenje bolje i da ce to ojacati vosjku su neosnovane to su naucili Ameri u Vijetnamu, i od tada nisu izgubili rat.

danilo

pre 7 godina

Dobrovoljni vojni rok 98 posto mladica u Srbiji sluzi u nadi da ce doci do zaposlenja kod vojske,policije,vatrogasaca i slicno gde im je to uslov ili olaksavajuca okolnost. Znam vise mladica koji su odsluzili vojni rok a suprugin rodjak je iz istog razloga trenutno na odsluzenju u Nisu.To je istina sve druge price su dezinformacije javnosti u smislu nametanja ponovnog sluzenja vojnog roka .Tacka.

realnost

pre 7 godina

Hahahaha nemaju ni za najosnovnije stvari, malo malo pa neki protesti... neko lovacko drustvo je bolje organizovano od vojske, kao i cele nam drzave!

Neko iz mase

pre 7 godina

"pa sigurno su izracunali da ih jeftinije izadje besplatni regrut nego profesionalni vojnik.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pop, 5. decembar 2016 18:40) "

Naprotiv, obavezni vojni rok je ukinut jer su izračunali da je profesionalni sastav jeftiniji. Pronadji na Internetu izjave političara i generala koji su su to izjavljivali i tako su opravdali odluku o ukidanju obaveznog vojnog roka između ostalih razloga.

Marko Milošević

pre 7 godina

"Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу."

A šta ako mi slobodu ugrožava onaj koji komanduje vojskom?

nesa

pre 7 godina

Sta bi obavezni vojni rok doneo?
Prvo - vecu bedu za profesionalne vojnike. Vojska i sada jedva izlazi s kraja na kraj. Obavezni vojni rok zahteva dobru platnu moc. Odakle drzavi pare? Od bednih penzionera, kojim je AV vec uzeo I vise no sto mogu da podnesu?
Drugo - sta sam ja naucio iz svog vojnog roka? Da puzim, rasklopim pusku koja vise I nije u upotrebi, i lozim kapetanovu kaljavu pec? Zar je trebalo devet meseci za to?
Na kraju - razlog za sto se sadasnji klinci loze da sluze vojni rok je moguci stabilni posao. Zamislimo samo koliko bi vojska morala da pozaposljava kad bi svi klinci koji odsluze obavezni vojni rok kucali na vrata vojnog biroa za zaposljavanje!

Samo napred...nista drugo nije bitno

pre 7 godina

Vidim dokle nas je dovelo to sluzenje vojnog roka. Umesto da razvijamo inteligenciju razvijali smo ego i eto dokle nas je to dovelo...

Ivan

pre 7 godina

da li neko moze da mi opise specifican scenario (u 21. veku u slucaju bilo kog i malo realnog napada na Srbiji) gde bi dodatnih milion pesadinaca napravilo bilo koju razliku umesto 100000 bolje treniranih profesionalaca?

Milan

pre 7 godina

Naša država nema novca da obezbedi bojevo gađanje za celu generaciju, za šta će onda vojska? Prioritet je da se obezbedi solidna civilna zaštita i službe spasavanja.

Milan Nis

pre 7 godina

Nasa vojska bi u ovakvom odnosu snaga u svetu i nase 'neutralnosti' bila topovsko meso,tako da zaboravite na tu glupost i platite dobro profesionalne vojnike.Kakav obavezan vojni rok,za zemlju u kojoj je prosecna plata 200 evra.Ne bi bilo ni za hranu,a kamoli za ozbiljnu obuku.

Sava

pre 7 godina

Naravno da treba da bude obavezno, pa svaki muskarac mora da zna da rukuje oruzjem.
Sto neko rece, nije bitno dal ti hoces da se bijes ili ne, ako druga strana oce, niko te ne pita.
A o tom pacifistickom bajnom svetu iz maste o kojima neki misle sta reci...
Uvek je bilo ratova i bice jos dugo dugo, mora nacija da zna da se odbrani.
Drzava je jaka kolko joj je vojska jaka.
A to pogotovo vazi za Balkan i polozaj Srbije koji je takav kakav je gde uvek i najlakse ovde bukne buktinja.
S tim sto se slazem sa pojendim komenatatorima da je onaj stari koncept vojske tipa u kasarne prevazidjen.
Em je skupo, em zaista bespotrebno.
Neka bude po principu radnog vremena, od 8-16,u najblizoj kasarni u svom mestu, nekoliko meseci, 2, 3, 6 , kolko proceni struka da je potrebno da vojnici ovladaju tehinkama rukovanja oruzjem i taktickim-strategisjkim zadacima.
To je sve, sasvim dovoljno, ne treba vise.
Uz naranvo zadrzavanje profesionalne vojske tipa ko hoce da bude profesionlani vojnik.
Ko ne hrani svoju, hranice tudju vosjku.
Bas bi voleo da pitam ove pacifiste, sta ce da rade , ako daleko bilo neka strana vojska umarsira u Srbiju?
Ko ce onda da ih brani, oce li onda da se pozivaju na svoj pacifizam?
Kolko god to nekima delovalo kao malo verovatno, sta vam garantuje da to neko nece pokusati u buducnosti, a istorija sveta, a pogotovo balkana je puna krvi.
Niko te u svetu ne pita i ne gleda, moras sam da se branis.

kataklinger

pre 7 godina

samo trgovcima i industrijalcima odgovara obavezno sluzenje roka. brda carapa, gaca, cizama, jakni, uniformi, dugih gaca, sapuna, guz papira, zileta, posteljine, cebadi, hrane, piva, municije, oruzja, nafte, gradjevinskog materijala(jer sve bi kasarne trebalo u potpunosti srediti, plus izgraditi nove objekte), tako da mi je u potpunosti jasno ko finansira ovakva istrazivanja.

Dragan

pre 7 godina

"Odrobijao" sam vojni rok 1983/84 godine u onom sto se u to vreme zvalo Bosna ili tako nekako. Meni je najlakse posle svega da rezonujem: "Neka idu, ko ih j..., zasto bio ovoj deci danas bilo bolje nego meni pre 33 godine?", ali to ne bi bilo sa moje strane moralno a jos manje pametno. Postoji najmanje 20 korisnijih nacina da mlad covek nakon zavrsetka srednje skole provede 11,5 meseci koliko je meni trajao vojni rok.

Omladino, BEZI!

pre 7 godina

Kako ko? Pa onaj kome je stalo - a zasto, to on zna - da sve mlado i mislece sto pre POBEGNE odavde, jer samo lud covek moze da pozeli da utuca godinu dana zivota u vojsci na pravdi boga bez veze!

Darko

pre 7 godina

U vojsku samo metroom, uz presedanje na Beogradu na vodi. Narucioci ovog ispitivanja (verovatno neko Nato donirano ispiranje mozga) kao i ovi ispitanici koji su odgovorili pozitivno na vracanje obaveznog sluzenja imaju moju punu podrsku da se slobodno prijave, pa nek uzivaju.... Ako dodje do toga da moram i ja da sluzim bez problema cu se odreci drzavljansta i uzeti i Kosovsko* ako treba

Vlada

pre 7 godina

Ima par problema sa obaveznim sluzenjem vojnog roka. Prvi je naravno finansijski, kosta puno da se nahrane toliki ljudi 3 puta dnevno, gomila potrosnog materijala, poput garderobe carapi cizmi i cipela se trosi, potrebna je i neka koliko tolika vojnicka plata jer jednostavno neki nemaju novac da salju deci u vojsku bar da imaju za vikend pice da popiju kada izadju iz kasarne ili cigarete da kupe. Pa je potreban veci broj oficira i podoficira da se brinu o vojnicima. Stanje u vojsci je takvo da ni u ludilu ne bih uvodio ponovno sluzenje vojnog roka, dok se ne renoviraju zgrade, ne nabave nove uniforme a ne da izgledamo kao papagaji 50 nijansi zelene, da se sredi postojeca oprema jer retko kom je nesto falilo iz RAP-a, puske da se upucaju a i dobar deo njih treba da se dotegne kompletno i mnogim cevi da se zamene. Moja puska je na 100m bacala pola metra dole levo, a znam da pucam jer sam isao u lov i bavio sam se streljastvom vazdusnom puskom kao klinac 3 godine tako da znam kako se nisani. Sedeo sam i dve nedelje kao dezurni svaku noc jer mi je ekser probio kroz djon(ne ekser sa ulice vec oni koji su u djonu cizme) i ubo u petu jos kako se desilo u trku napravila se posekotina od 2cm duzine. Ispalio sa 39 metaka za celu obuku. Zolje su potosan materijal, samo kod nas idu na sredjivanje i punjenje posle gadjanja. Tenkisti 3 puta ne pokrenu tenk i opale jednu granatu na gadjanju. Snajperisti isto imaju malo vezbe, svi u sustini. Kako ta vojska moze da bude konkurentna?

milan14

pre 7 godina

treba uvesti ponovo sluzenje vojnog roka ali ne kao sto je bilo po 12 meseci, nego na tri meseca i svako da sluzi u najblizoj kasarni... cisto da svako zna za ne daj Boze!!! osnovne vojne stvari... ja sam sluzio 9 meseci u gardi zato ovo pisem!!!

Miki

pre 7 godina

Pradeda mi je preživeo golgotu u prvom svetskom pod komandom Mišića, deda u drugom svetskom, ćale devedesetih rezervista....čak je i mene civilna zakačila. A čemu sve? Da svaki put posle ratova dolazi do osvete nepismenih. Svaki put kad gledam nešto o prvom svetskom ratu plačem jer je sve uzalud bilo... da smo još prvih ratova za vreme turaka otišli u tri... kao crna rupa smo, ne nazire se kraj. Uvođenje vojnog roka, gde sa čime kad je još i osamdesetih počelo da falo svega za obuku, da se gađamo praćkama ili akumulatorima iz mig-ova!?

stari kadar

pre 7 godina

Za poslove u privatnim agencijama za obezbedjenje trazi se odsluzen vojni rok ili zavrsena vojna/policijska skola. Posto je vojska ukinuta, a posla nema, mladi se prijavljuju u dobroovljce. Lakse im da par meseci stisnu zube da posle mogu da imaju kakav-takav posao. To im je jedini motiv. I ne pricajte o njima kako su se zaigrali Call of Duty i slicno. Ljudi su ocajni i zele da rade bilo sta! Kapirate?

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Lično ne mislim da treba uvesti obavezno služenje vojnog roka. Anketa je rađena po sistemu slučajnog odabira? Malo sutra!!! Zna se ko se javlja na fiksni telefon - upravo populacija preko 70 godina. Mladi - ne. Tako da nije relevantno. Lično bio sam u šoku na nekom okupljanju u centralnoj Šumadiji koliko je mladih bilo za služenje vojnog roka, skoro pa 90% posto muške populacije. Tako da ako oduzmemo "urbane delove" gde je u suštini 65 % za a ono ostalo pa baš ako mora, i rado bih prespavao to pitanje, većina jeste za dobrovoljno služenje. Niste svesni koliko mladih služenje doživljava kao pitanje časti i ponosa.Naročito u centralnoj Srbiji. To jeste činjenica svidelo se to nekima ili ne.Frapantno je i koliko mladih ne samo da ne želi u Evropsku unije već je i mrzi.

Logika

pre 7 godina

Ja sam za obavezni vojni rok u trajanju od 3 meseca,svaki dan vezbe gadjanja,ciscenja/odrzavanja oruzja,prva pomoc,sta raditi u slucaju nepogoda,velika fizicka aktivnost svaki dan,mi imamo momke koji ne mogu da urade sklek a kamoli zgib ili neko jace trcanje.Ovo je 21 vek i svi smo vrlo malo fizicki aktivni i mislim da bi ovo uticalo i na zdravlje svih gradjana.i da ovo sve vazi i za momke i za devojke,nesreca ne bira i svi moramo da budemo spremni.

BanBG

pre 7 godina

Meni ne pada na pamet da služim vojsku, a pogotovo ne vojsku koja je činila ratne zločine i čiji pripadnici veličaju Mladića, Karadžića, Hitlera, Putina, Miloševića i slične...Meni neće niko određivati, u životu, šta ću ja raditi a šta neću...Samo da vidim "junačine" jel će te tako sutra i kad se pripuca ili će te svi po pasoš i u inostranstvo. Ko hoće nek se junači nek ide da služi, ja neću...pričajte šta god hoćete o meni, vređajte, ponižavajte al znajte da me boli ona stvar i za državu, i za vaše mišljenje i za Kosovo i za vojsku. Kome se ratuje nek ide u Rusiju, pa tamo zajedno sa "slobodnim svetom" ratujte u Siriji. Ova država ima mnogoo bitnijih problema od vojske koja bi pri prvom naletu neprijatelja prsla, al očigledno neki čitaju previše "Informer", "Sputnik" i ostalu srbo-četničku propagandu.

Vladimir

pre 7 godina

Teško onom ko je opsednut oružijem i vojnim stvarima. Misle dobro igraju video igre, pa u stvarnom svetu mogu tako da rukuju oružijem. Zato je i taj dvadesetogodišnjak rekao da ga to interesuje, jer je naložen na video igre i misli "Mogu ja to tako u stvarnosti". Kada uzmeš oružije u ruke, prvo ti sam možeš da pogineš, a drugo umesto da učiš da koristiš mozak, učiš kako da koristiš snagu. Samo onaj koji želi u vojsku neka ide, što se mene tiče, neka hvala.

Radovan

pre 7 godina

Ja sam za vraćanje obaveznog vojnog roka samo ako se vrati i besplatno školovanje na fakultetima i besplatno lečenje u bolnicama. Inače, ja sam odslužio svojih 365 dana, tad nije moglo da se bira, nažalost.

dokle vise s tom temom?

pre 7 godina

U poslednjim godinama vojnog roka mnogi mladici su zloupotrebljavali takozvani prigovor savesti i birali civilnu opciju. Skoro niko nije hteo da sluzi pod oruzjem, iako se prava vojska sluzila dva puta krace od civilne, uglavnom se sluzilo blizu kuce kako bi svaki vikend mogao da ides kuci (vojska je stedela na hrani), nije bilo nikakve ratne opasnosti itd. Sada se odjednom vec treci put u medijima plasira kako eto opet bi rado Srbin u vojnike ... Pa nema probema, ljudi! Posto je ovo veoma vazno pitanje da bismo Tomi dali u ruke da odlucuje, mislim da je jedina opcija REFERENDUM, koji bi se odrzao zajedno sa predstojecim izborima. Znaci, referendum sa pitanjem: zelite li ponovno uvodjenje obaveznog vojnog roka - DA/NE. Pa da vidimo sta narod zeli! Da konacno skinemo veo tajne s tog pitanja! Pa ako rezultat bude DA - u redu, uvodimo ponovo vojsku, ali po novim pravilima:

1. Obavezno i za zene, jer Ustav Srbije zabranjuje polnu diskriminaciju!

2. Svajcarski model - boravak u kasarni mesec dana, ostatak vojnog roka obuka u radno vreme. Sve zajedno 3-6 meseci maksimum!

3. Rezerviste preko 50 godina starosti izbrisati iz evidencije, jer od njih nema nikakve koristi.

4. Ljude koji legalno borave u inostranstvu osloboditi vojne obaveze cim dostave ambasadi kopiju boravisnih papira. Ukinuti besmisleno "prevodjenje u rezervu" i vojnu evidenciju po ambasadama, jer ne sluzi nicemu! Time ce se ustedeti znatan novac!

5. Ko ne odsluzi vojsku ne moze da nabavlja i nosi oruzje

Јабучило

pre 7 godina

На плаћену војску се ослањају само диктатуре. Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу. Неолибералном потрошачком друштву је таква идеја је страна, јер су му потребни поданици.

C i n i k

pre 7 godina

Ako bi neko stvarno ponovo uveo tu obavezu,mislim da bi u roku od par meseci nastala opsta bezanija mladih. Ako cemo posteno i iskreno,nama ne treba ni ovaj broj prof.sastava od preko 35.000 ljudi. Zasto? To je skupo,vojska je stajaca,to znaci ne radi nista sem kad su poplave,i kad treba da idu u prekogranicne misije kada se biju na krv i noz ko ce da ide,glupo je jer u 21 veku dominira tehnika, a ne pesadija. Sa 20 km vas gadjaju preko satelita,prvo vam avio naoadima uniste zemlju a onda posalju mali broj pesadije i tenkova da vas dokrajce,ali pre toga,avio udari stvaraju psiholoski pritisak i odsustvo zelje za borbom. Nije vise srednji vek,tehnika je dominanta. Male i siromasne zemlje,ne mogu da ratuju,ili ne mogu dugo,ne mogu da imaju budzet za vojsku jer je to skupa stvar, a tehnika i zastareva brzo,taman otplatite neki avion, a on vec zastareo? Pored toga,treba vam gorivo za avione,radari,rakete,aerodromi itd. Za to je potrebna jaka drzava,jaka privreda. Zato je izmisljen Nato,udjete u savez i postajete vojno zasticeni. Treba i o tome razmisliti. Pametno su uradile ex Yu republike,nemam zamerki jet je to jedino racionalno.

Louis

pre 7 godina

Ja sam vojsku sluzio 2005/6. Iz nalog sam mesta. U trenutku kad se u Bg oko 75%odlucivalo za civilno "sluzenje", u mom malom mestu je od 74 poziva, samo njih 3 trazilo da ide civilno. Ja sam tad vec 8 god ziveo u Bg, ali sam za odaziv poxivu morao u rodno mesto.
Danas mi bas drago sto ljudi sve vise hoce da sluze. A drugari koji su izbegli vojsku civilno, sad cesto sluze za sprdnju ili jednostavno cute kad se zacakljenih ociju prepricavaju price iz vojske.

Eleftherios

pre 7 godina

Јабучило, 05. decembar 2016 20:00)

Vidim kako smo se odbranili 1999. Ne lupetaj, bio sam 12 meseci i smatram to izgubljenom godinom svog života.

mrmlj

pre 7 godina

@(Vuk, 05. decembar 2016 22:50)
vidis, u vojsci nema da biras. "ja bih, ali da je ovako" nije opcija i nikada nece biti, nego jedino "da, desetaru/porucnice/generale" i "naredjenje - izvrsenje". nije vojska majka pa da ti kaze: "ajde dobro, ovaj put ne moras." ali ti o tome pojma nemas, bas kao i svi koji dele tvoje misljenje.

politikologapsolvent

pre 7 godina

E zbog ovoga su očevi osnivači Amerike uveli elektorski koledž. Zato što narod ne zna najbolje, zato što zakon mase kaže da je masa gluplja od njenog najglupljeg pripadnika. Da li nam treba redovan vojni rok je pitanje za struku i ni za koga više. Ako kažu da mora je biti, ako kažu ne to je to, ne mora da se vraća može i dobrovoljno.
Lično smatram da je nama potrebna vojska. Zašto? Pa zato što jedna malo veća kriza u Evropi (koja se inače nazire) znači gotovo uvek rat na Balkanu. Iskonstruisali su Račak jednom, mislite da neće opet, ako im zatreba neprijatelj? Sadam je napadnut zbog oružja koje nije imao. I kako se to završilo? Evo pogledajte Irak danas. A kako se kod nas završilo? Dobro, kako je moglo da bude. Nisu krenuli kopneno samo zahvaljujući toj velikoj i motivisanoj vojsci, iako je bila loše opremljena. A kako bi se sad završilo? Koliko bi više danas bilo mrtvih u takvom bombardovanju? Ne daj Bože, sad nema ni te vojske da ih odvrati od kopnenog napada. E zato nam treba vojska, ne da bi ratovali već da bi odvratili napad na sebe ili makar smanjili intezitet napada.

Rezervni Kapetan

pre 7 godina

Za nas stariju generaciju služenje vojske je bilo dobra životna škola.
Mislim da bi sadašnjoj generaciji to trebalo čak možda više nego nama.
U svakom slučaju dobro bi došlo svima.

u lazu na posmatranje

pre 7 godina

Kakve bre vojske,o cemu bre pricate vi u ovoj zemlji,ovo je više strašno,da li vi shvatate covece da ste vi svi poremeceni,ovi koji podržavaju ta vracanja ovoga i onoga? Covece,istorija ide napred,jednom prevazidjeno kao neprimereno i anahrono,pa ukinuto,više se ne vraca,svejedno da li je to vojska ili bilo šta.Samo ludi ljudi hoce da vracaju istoriju nazad.Mada ja ne sumnjam u vas,možda cete i to veliko dostignuce postici,kao i sva do sada što ste.Ja sam bio 15 meseci u vojsci,tad i nikad više,a posle sam se više bavio izbegavanjem "mojih" nego što sam imao kakve "neprijatelje" od kojih bi bilo šta branio.Slušaj,da se ne lažemo,nemam ja šta ovde da branim,i kada bi neko "napao".Evo zbog cega.Ljudi idu u rat,ne da bi branili teritoriju,nego da brane njihov nacin života na toj teritoriji.Vaš nacin života koji ste napravili ono od kad ste se oslobodili od mrske diktature i vratili ovo dostojanstvo što ga sad uživamo,i moj nacin života,to su skroz suprotne stvari.Ništa ja sa vama nemam.Za mene je ovaj vaš nacin u kome moram da budem neverovatno ponioženje i svakodnevna uvreda, gadjenje zbog toga što sam živ,a mator sam za emigraciju,jer sam 30 glodina verovao u vas,smatrao da ste vi normalni,što niste.Poslednje što bi radio je da se borim da ovde ostane ovako kako izgleda vi volite,pa se opirete mrskoj civilizaciji.Nikad ja na vašoj strani ne bih bio.Neutralan može,ali na vašoj strani nikada.Radije bi da me streljate,ako baš moram da biram stranu.Bla vas vojska.Idioti.

Pera Ložač

pre 7 godina

Obavezni vojni rok izgleda žele svi oni na koje se to ne odnosi. Ja sam pored služenja vojnog roka bio i učesnik nekoliko ratnih sukoba 90-ih i ne bih voleo da nove generacije osete bilo šta od tih mojih iskustava. Ovi koji žele da idu u "vojsku" mogu slobodno da se dobrovoljno jave i ispune svoje snove ili se duboko razočaraju, svejedno, to je njihova slobodna volja.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Може обавезно служење војног рока, али да траје 2 месеца.Јер све дуже је губљење веремена.

А то од 2 месеца да не буде трчање ујитру, склекови, и др. глупости...Него да нас научите да баратамо оружијем, неке војне тактике, стратегије, извођења...
...
П.С.Ја лично се пријављујем у неку ваздухопловну јединицу, или неке специјалце типа брзог копненог деловања.

Deda od 71 godinu

pre 7 godina

Služio sam 1970-te 18 meseci i posle 23 godine u rezervnom sastavu.
Šta sam naučio?
Samo da poštujem starije, a to sam naučio i od roditelja.
Znači, ništa naknadno nisam naučio.
Izgubio sam zdravlje (bubrezi, prostata, reuma), a šta mislite kako bi mi sad u ovim godinama dobro došli ti izgubljeni dani?

Za ankete i intervjue znamo kako se rade.
Evo im najbolje ankete ovde u komentarima, pa kad dođe do 1000, neka vide istinit rezultat.

Razum nam fali

pre 7 godina

Narod su totalno razoružali.Do 5.3.2019 će skoro svo lovačko i samoodbranbeno oružje da bude predato državi za džabe.
Malo je onih koji će da love uz visoke članarine i poreze za ostalo oružje.
Narodu je dozvoljeno da kupuje vazdušno oružje.
A malo-malo plaše nas Hrvatima, Albancima, Bošnjacima,...
Sad bi hteli vojni rok.
?????????????????????
Nemam komentar, jer nisam ni sociolog, psiholog, ni psihijatar.

garfild

pre 7 godina

Vojni rok mesec dana, intezivna osnovna pesadijska obuka. I vezba jednom u dve godine, 3 dana. To je to. Za svaki ostali rod placeni profesionalci. To je minimum opstanka drzave.

DulePA

pre 7 godina

Imam jedan predlog... momke sto vise po teretanama i glume neke baje i snagatore, obavezno poslati u Vojsku da se malo nauce pameti... svi smesni i dizu tegove u prazno i pucaju lovu na preparate koji im unistavaju zdravlje

Baba Vanga

pre 7 godina

Sta je to vojska? Vojska nije neko u uniformi koji po ceo dan cisti po kasarni radi na odrzavanju te iste kasarne za dzabe.. Vojska je ozbiljna insitucija sa pravom vatrenom obukom iz raznog naoruzanja..a ako nas vojnik ispali za vreme vojnog roka 20 metaka ne moze se reci da je prosao vojnu obuku... Za ozbiljnu obuku potrebna je ozbiljna drzava a to Srbija jos nije.. Tako da ovi sto su za vojsku sve bi ih poslao pa neka u kasarni izigravaju djubretare...

Јабучило

pre 7 godina

"Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу." 

A šta ako mi slobodu ugrožava onaj koji komanduje vojskom?
(Marko Milošević, 05. decembar 2016 21:39)

Обучен си и спреман да се браниш. Професионална војска је оруђе власти. Народна војска (израз без идеолошких импликација) је каква-таква гаранција слободе. И Швајцарци, који још од 1803. нису ратовали, чувају народну војску.

branislav popović

pre 7 godina

Vidi se da bi stariji od 70 godina opet slali tuđu decu u rat.
Na stranu to. Čak iako se zanemari pitanje budžeta, pitanje je čime bi roditelji izdržavali decu koja dobrovljno služe vojsku, kada nemaju osnovnih sredstava za život.

REALNO

pre 7 godina

Američku vojsku(amatersku i slabo plaćenu) u Zalivu Svinja je pobedila Kubanska(profesionalna i dobro plaćena vojska). Isti slučaj i u Vijetnamu. Toliko.

logika

pre 7 godina

Zaboravio sam da kazem da je u Svajcarskoj i dalje na snazi sluzenje vojnog roka,znam da pricamo o Srbiji ali ne skodi da se zna da drzava sa najjacim standardom na svetu to ima.A izrael ima vojni rok koji je obavezan i za muskarce i za zene,zasto to ne bi bilo i kod nas?po 6 ili 3 meseca i za muskarce i za zene zato sto neprijatelj ne bira i mi trebamo da svakog obucimo da ume da se brani.U ratovanju vatrenim oruzjem zene su potpuno ravnopravne,nije vise srednji vek da se ratuje macevima i buzdovanima pa treba ogromna snaga.I 3 meseca obuke u zivotu svakog od nas moze jednog dana mnogo da znaci,kao sto kaze izreka ,,nemamo mi jaku vojsku da bi ratovali vec da se niko ne bi usudio da napadne'' i to je univerzalna istina.Ako ste jaki i zna se za to niko vas nece dirati ni na ulici ni u klubu a nad slabima svi hoce da se izivljava.

Ranko

pre 7 godina

Podatak iz teksta gde su najveci zagovornici ideje o ponovnom služenju vojske ljudi od 70-75 godina.Sram ih bilo.Odbrana zemlje je ozbiljan posao da bi se njime bavilo amaterski.Još kada tome dodamo da se niko danas ne bi mogao sam odbraniti od bilo kakve ozbiljne pretnje bez NATO ili pomoći neke druge vojne sile,jasno je da se ova tema nameće po narudžbini nekih zainteresovanih struktura da vide kako sirotinja diše.Bez kolektivne bezbednosti nema bezbednosti malim zemljama.Milo i Crna Gora su to shvatili,a mi otvaramo ovakve teme.U zemlji gde se veliča Kastro,Gadafi,Sadam,Asad,a Putin bi postao predsednik Srbije sa 100 procenata izašlih glasača i ovo je tema i to na B92.Šta očekivati od Novosti,Informera.....

boris

pre 7 godina

E, glupih komentara. Pa vojska se ne sluzi samo zbog rata. Svaka vanredna situacija, kojih ce biti sve vise, iziskuje brojno ljutsvo i tehniku. Samo vojska moze da odgovori takvim izazovima. Svi vi koji ste protiv obaveznog vojnog roka, nemojte da kukate da nema ko da vam pomogne kada su pozari i poplave. Tada vi i vasa deca hrabro odbite pomoc.
Svaka iole normalna drzava mora imati vojnu obavezu

kataklinger

pre 7 godina

po generaciji se prijavljuje na sluzenje dobrovoljnog roka manje od 3% vojno sposobnih. pa gde nestade tih 57%? Srbi su poznati kao narod koji se mnogo busa dok je sve u redu, a kad je vuna... primer za sve to je odaziv rezerve pre 20-ak godina, kao i bezanija potencijalnih regruta sto iz zemlje, a sto po zemlji.

Tajfun Korkut

pre 7 godina

Da nam porucnici placaju sluzenje vojnog roka po bar 500 evra mesecno prijavio bih se vec sutra,a ovako?Ni da me neko zamoli.

Mirko

pre 7 godina

Ovo je sada odlično, vojska nije za svakoga to treba svako da zna, ali isto tako oni koji jesu - treba da imaju priliku da nauče "zanat" i ko zna možda postanu profesionalci. Neće nam ništa dobrog doneti amaterizam, ni u vojsci niti bilo gde drugde.
Uostalom, za više mi i nemamo para, nažalost, jer i ovi vojnici što ih imamo nisu plaćeni kako treba.

Za ostale se može uvesti samo neka informativna obuka, nešto kraće, čisto da se upoznaju sa vojskom i da možda na osnovu toga neko od njih naknadno uvidi da ga to intresuje.

buki

pre 7 godina

za Luisa od 5 decembra
Mozda majstore je i tako ko sto pises,ali ne zaboravi dok si ti tamo cistio pikavce oni su ucili,radili jurili ribe putovali i letovali.Pa sada na kraju videcemo ko ce da se smeje Ti ili oni, kada ako i sve ostalo odbacimo, ostaje da ce bar ranije da odu u penziju u odnosu na tebe.Bas me zanima ko ce onda da cakli ocima i da se za*ebava...O stalim stvarima da i ne pisem.Pozdrav!
Za vas koji se smejete njima Od Bore Corbe pesma "Kako je lepo biti glup".
I nista licno.

Џери Дрејк

pre 7 godina

Реално држава нема пара за тако нешто.Ја лично мислим да би било боље да војни рок буде обавезан,не због било какве идеје о патриотизму или таквих глупости које се помињу у коментарима,већ због самих момака коју би отишли тамо.Сигуран сам да би на разне тешкоће које живот носи,много лакше и поднели и пребродили,једноставно били би много чвршћи и стабилнији!!
А то данас много вреди!!!

Srbadin

pre 7 godina

Sta ce ko Rusi u Staljingradu,jedan pusku drugi municiju? Vojska je slika zemlje,raspad i rasulo,bogate se amebe,narod se gadja oglodanim koskama.

ranisan

pre 7 godina

Služenje vojske je uvedeno posle Francuske revolucije da bi građani bili sposobni da rukuju oružjem kad bi morala da se ruši tiranska vlast. Ja vidim svrhu u tome.

рајко

pre 7 godina

нема народ паре па знају да послови око обавезног војног рока гарантују нешто из државне сисе. пре него што одговоримо на питање војног рока треба да се питамо од кога ће та војска да нас брани? опкољени смо државама нато пакта ако нешто пукне а нисмо са њима чека нас судбина војног пораза.

mrmlj

pre 7 godina

@(zex, 05. decembar 2016 21:07) a ima i nas koji ne zelimo da zaboravljamo na racunar i internet jer su to alati XXI veka sa kojima je znatno korisnije biti vest nego sa puskom.

Nikodije IV

pre 7 godina

Zemlja koja se oseca ugrozenom u bilo kom smislu ima vojsku. Mi se, ocito, osecamo sigurnim. Zato, mozda, treba potpuno ukinuti vojsku na radost mnogobrojnih komentatora. U ostalom rodoljublje je odavno prevazidjena kategorija. Samo hleba i igara. NATO nas je bombardovao, pa ce nas i braniti.

Mi iz '82, malo sastavljeni malo rastavljeni

pre 7 godina

Evo ovako:

- mlađanog komentatora (Pop, 5. decembar 2016 18:13) MOMENTALNO postaviti za ministra omladine i sporta.
- gospodina komentatora (Grunf, 5. decembar 2016 18:24) BEZ ODLAGANJA na mesto ministra odbrane.
- budućeg premijera komentatora(Jug Srbije, 5. decembar 2016 18:34) na mesto SLEDEĆEG premijera.
- gospodin komentator (toronto, 5. decembar 2016 18:31) APSOLUTNO zaslužuje mesto ministra inostranih poslova.

Bojan

pre 7 godina

Beshe nekad vojska sa obaveznim sluzenjem... Mnogi ne znaju da je oko 80% budzeta SFRJ islo za JNA! I onda dosao rat u drzavi, a ta ista vojska ispala smesna, ponizena i izmanipulisana od politicara...
Dakle - model je u potpunosti porazen i obesmisljen. Ne zanosite se glupostima, narocito vi koji niste doziveli taj besmisao i trulost sluzeci "dug domovini".
(stonetemplepilot, 05. decembar 2016 20:17)
JNA nije pravljena za medjuetnicke egzibicije i gradjanski rat, vec prvenstveno za odbranu od spoljnjeg neprijatelja u situaciji u kojoj unutar politickog sistema vlada kakvo takvo jedinstvo. Drugo, JNA nije bila neka izdvojena ustanova, odvojena od sistema i naroda, vec je pocivala na jedinstvu i zelji naroda da bude svoj na svome. Kad se narod razjedinio samim tim se obesmislila i propala i JNA, i to nema veze sa losim "modelom" nego sa samim narodom koji je digao ruke od zajednicke drzave. Tako da sve je stvar politicke volje i osecanja naroda.

AnOnImUs 25

pre 7 godina

Druze ako ces ratovati neces za druge nego za sebe jer napasce tebe i tvoju zemlju i porodicu a dosta mi ja takvih tatinih i maminih sinova sto nemaju onu stvar da odu u vojsku jer se ne znaju ni obuti sami!!!TREBA da se uvede vojni rok jer nema drzave bez vojske i ja nemam 70-75 god nego 29 i bio sam u vojsci a vi sad lupajte minuse 10 dana nije ni bitno nisam zbog toga ostavio ovaj komentar.pozz svima

Vuk

pre 7 godina

Mrmlj... vidiš prijatelju na poslu mi je tako radim i ne mislim i ne biram,a ovde sam izneo mišljenje u vezi ove države i vojske jer smatram da je totalno sve neozbiljno,pričaš za neko vreme pre kad je sama država i sama vojska bila puno ozbiljnija ne bih ni ja u to vreme ovo govorio ili pisao,kao što nisu ni moji,ali sad je ovo sve smešno i neizvodljivo jer narod ne može sam sebe da izdržava,a ne vojsku koja i ovako mala štrajkuje što ja mislim da se nikad i nigde nije desilo u istoriji.Vidim da ti nemaš pojma o čemu ja pričam.

Rezervni potporucnik

pre 7 godina

"uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene" - ovo je komentar sa najvise pluseva, jadna li si Srbijo sa ovakvom decom! Imam 28 godina, imao sam i posao i opet sam nasao vremena da odsluzim vojsku, pa se vratio civilstvu i nastavio tamo gde sam napravio pauzu 6 meseci. SRBIJA JE VECNA DOK SU JOJ DECA VERNA! A sto se tice naslova, obavezno sluzenje vojnog roka HOCE Vojska Srbije, a sve zarad opste vojne obucenosti maladica do 30 godina i povecanja rezervnog sastava. Ziveli

Zurkolomac na kvadrat

pre 7 godina

Vojni rok treba obavezno s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i u kakvom vremenu.
Ali ne godinu dana tracenja vremena, nego 2-3 meseca svakodnevne intezivne obuke iz vise disciplina, da na kraju obuke svaki vojnik bude kao marinac...

zex

pre 7 godina

Katastrofa.Ljudi misle da se u vojsku ide da bi se ratovalo a to nije tako.Srbija danas nemoze ni Albaniju da savlada kakavi crni ratovi.Vojska je bitna za mladog coveka iz drugih razloga.Samo slabici nesmeju u vojsku.Mlad covek treba da ima neku naviku bar tih 6meseci da ustaju na vreme da vezbaju da znaju za disciplinu da zaborave na internet i racunar.U vojsci se nauci bar neko postovanje prema drugima.Mnogo je bolje u Vojsci nego cistiti u starckom domu.

djordje

pre 7 godina

"За њих је наше понашање безумна игра, јер не схватају да је у нас страх од губитка поштења, издајства предака, бруке пред потомцима већи од страха од физичке смрти" Ovozemaljski zivot je kratak, slava koja se stice bracneci otadzbinu i slobodu je vecna!

iica

pre 7 godina

bas iz razloga sto zivimo tu gde zivimo i zato sto se istorija ponavlja treba uvek imati vojno sposobne i vojno osposobljene Srbe.
Ne mora obavezno sluzenje ali neki vid vojnicke obuke je dobrodosao.

cacak71

pre 7 godina

Pa prvo, ovi od 70-75 godina su shvatili gluposti i greške koje su napravili. NATO propagandna mašina pravi situaciju protiv vojnog roka ali je sigurno tačno da ko ne hrani svoju, hrani tuđu vojsku. Bez toga se ne može i to je činjenica. Valjda je to jasan motiv NATO-a. Ipak perspektiva je ovde i u buduće, veoma promenljiva. Videćemo šta će biti.

Alex

pre 7 godina

Nije uopste losa ideja jer bi obavezna vojska kreirala potraznju za domacim proizvodima. I onako nase firme se ne mogu nositi sa raznoraznim direktnimmiindirektnim subvencijama koje zapadnd firme primaju i ovo bi im dalo prostor da se reformisu.

Koala na šljivi

pre 7 godina

Svi vi koji kažete da ste bili i da je to gubljenje vremena ne govorite istinu. Svako ko je išao zna da je vojska korisna i potrebna! Da su se pekmeze pitale ne bi sada ni postojali.

Pop

pre 7 godina

U vojsku hoce samo oni koji ne znaju sta ce sami sa sobom. Ili ako neko voli. Ja neću, i nepada mi napamet da ikada ginem ja, moja deca (ako ih budem imao) ili bilo ko od porodice i prijatelja za političare, kosova, bosne, hrvatske i ostalo... uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene... ljubi vas sve av sa ekipom.

Bozidar

pre 7 godina

U komentarima ocekujem da ljudi imaju stav duha tradicije,patrijarhata,i istorijsko nasledje nasih casnih predaka.
Vojni rok je potreban itekako..da ljudi ocvrsnu..najmanje 6 meseci.

Louis

pre 7 godina

Ja sam vojsku sluzio 2005/6. Iz nalog sam mesta. U trenutku kad se u Bg oko 75%odlucivalo za civilno "sluzenje", u mom malom mestu je od 74 poziva, samo njih 3 trazilo da ide civilno. Ja sam tad vec 8 god ziveo u Bg, ali sam za odaziv poxivu morao u rodno mesto.
Danas mi bas drago sto ljudi sve vise hoce da sluze. A drugari koji su izbegli vojsku civilno, sad cesto sluze za sprdnju ili jednostavno cute kad se zacakljenih ociju prepricavaju price iz vojske.

Sale

pre 7 godina

Ja sam ZA. Pazite paradoks, od 200? Vojna obaveza ne postoji. Ove godine su zvali na vojne važbe. Pitam se zašto su generacije oslobodjene od ove obaveze. Ko će braniti zemlju?. Zašto ja mator moram na voju vezbu a ovi fizički sposobniji i mlađi ne moraju.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Може обавезно служење војног рока, али да траје 2 месеца.Јер све дуже је губљење веремена.

А то од 2 месеца да не буде трчање ујитру, склекови, и др. глупости...Него да нас научите да баратамо оружијем, неке војне тактике, стратегије, извођења...
...
П.С.Ја лично се пријављујем у неку ваздухопловну јединицу, или неке специјалце типа брзог копненог деловања.

Јабучило

pre 7 godina

На плаћену војску се ослањају само диктатуре. Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу. Неолибералном потрошачком друштву је таква идеја је страна, јер су му потребни поданици.

milan14

pre 7 godina

treba uvesti ponovo sluzenje vojnog roka ali ne kao sto je bilo po 12 meseci, nego na tri meseca i svako da sluzi u najblizoj kasarni... cisto da svako zna za ne daj Boze!!! osnovne vojne stvari... ja sam sluzio 9 meseci u gardi zato ovo pisem!!!

Logika

pre 7 godina

Ja sam za obavezni vojni rok u trajanju od 3 meseca,svaki dan vezbe gadjanja,ciscenja/odrzavanja oruzja,prva pomoc,sta raditi u slucaju nepogoda,velika fizicka aktivnost svaki dan,mi imamo momke koji ne mogu da urade sklek a kamoli zgib ili neko jace trcanje.Ovo je 21 vek i svi smo vrlo malo fizicki aktivni i mislim da bi ovo uticalo i na zdravlje svih gradjana.i da ovo sve vazi i za momke i za devojke,nesreca ne bira i svi moramo da budemo spremni.

Sava

pre 7 godina

Naravno da treba da bude obavezno, pa svaki muskarac mora da zna da rukuje oruzjem.
Sto neko rece, nije bitno dal ti hoces da se bijes ili ne, ako druga strana oce, niko te ne pita.
A o tom pacifistickom bajnom svetu iz maste o kojima neki misle sta reci...
Uvek je bilo ratova i bice jos dugo dugo, mora nacija da zna da se odbrani.
Drzava je jaka kolko joj je vojska jaka.
A to pogotovo vazi za Balkan i polozaj Srbije koji je takav kakav je gde uvek i najlakse ovde bukne buktinja.
S tim sto se slazem sa pojendim komenatatorima da je onaj stari koncept vojske tipa u kasarne prevazidjen.
Em je skupo, em zaista bespotrebno.
Neka bude po principu radnog vremena, od 8-16,u najblizoj kasarni u svom mestu, nekoliko meseci, 2, 3, 6 , kolko proceni struka da je potrebno da vojnici ovladaju tehinkama rukovanja oruzjem i taktickim-strategisjkim zadacima.
To je sve, sasvim dovoljno, ne treba vise.
Uz naranvo zadrzavanje profesionalne vojske tipa ko hoce da bude profesionlani vojnik.
Ko ne hrani svoju, hranice tudju vosjku.
Bas bi voleo da pitam ove pacifiste, sta ce da rade , ako daleko bilo neka strana vojska umarsira u Srbiju?
Ko ce onda da ih brani, oce li onda da se pozivaju na svoj pacifizam?
Kolko god to nekima delovalo kao malo verovatno, sta vam garantuje da to neko nece pokusati u buducnosti, a istorija sveta, a pogotovo balkana je puna krvi.
Niko te u svetu ne pita i ne gleda, moras sam da se branis.

Rezervni Kapetan

pre 7 godina

Za nas stariju generaciju služenje vojske je bilo dobra životna škola.
Mislim da bi sadašnjoj generaciji to trebalo čak možda više nego nama.
U svakom slučaju dobro bi došlo svima.

Milovan

pre 7 godina

Samo nam jos to fali. Jurimo da zaradimo lovu da se iscupamo iz ove bede, pa sad treba još da izgubimo 6 meseci pa posle ponovo ispočetka... Dobrovoljno služenje je sasvim ok, ko hoće neka cepa pa nek juri tamo posao

logika

pre 7 godina

Sluzenje vojnog roka je smisljeno da bi neko teze zaveo diktaturu!Secamo se iz istorije da su starom Rimu redovno dolazili na vlast generali zato sto su imali odanost svojih vojnika.Profesionalni vojnik je placenik koga nije briga za koga i protiv koga ratuje dokle god on dobro zaradjuje.Zamislite situaciiju u Srbiji da neko dodje na vlast i digne platu u vojsci za 50% ili jos bolje 100% i za komandni kadar postavi lojalne ljude i ko ga moze zaustaviti?Uostalom za male zemlje je redovno sluzenje najbbolje resenje zato sto male ekonomije ne mogu da izdrzavaju veliku stajacu vojsku a i svi dobro znamo da kad neko napadne drzavu mobilizuju se svi a neprijatelj vas nece pitati da li ste zavrsili obuku.Obuka ne znaci da cete ici u rat vec da cete u slucaju rata moci da odbranite sebe i svoju porodicu ili bar imati sansu za to.

Rezervni potporucnik

pre 7 godina

"uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene" - ovo je komentar sa najvise pluseva, jadna li si Srbijo sa ovakvom decom! Imam 28 godina, imao sam i posao i opet sam nasao vremena da odsluzim vojsku, pa se vratio civilstvu i nastavio tamo gde sam napravio pauzu 6 meseci. SRBIJA JE VECNA DOK SU JOJ DECA VERNA! A sto se tice naslova, obavezno sluzenje vojnog roka HOCE Vojska Srbije, a sve zarad opste vojne obucenosti maladica do 30 godina i povecanja rezervnog sastava. Ziveli

Mile

pre 7 godina

Moj sin u vojsku ne ide, sest Vucica da mu naredi i 110% penzionera da glasa za tu glupost. Sav pakao na zemlji sto jeste Srbija danas, zasluga je upravo pameti tih penzionera, koji su glasali za idiote, ratovali i upropastili bivsu a bogami i sadasnju zemlju. Penzosi puske u ruke pa u kasarne, decu nam ne dirajte!

logika

pre 7 godina

Zaboravio sam da kazem da je u Svajcarskoj i dalje na snazi sluzenje vojnog roka,znam da pricamo o Srbiji ali ne skodi da se zna da drzava sa najjacim standardom na svetu to ima.A izrael ima vojni rok koji je obavezan i za muskarce i za zene,zasto to ne bi bilo i kod nas?po 6 ili 3 meseca i za muskarce i za zene zato sto neprijatelj ne bira i mi trebamo da svakog obucimo da ume da se brani.U ratovanju vatrenim oruzjem zene su potpuno ravnopravne,nije vise srednji vek da se ratuje macevima i buzdovanima pa treba ogromna snaga.I 3 meseca obuke u zivotu svakog od nas moze jednog dana mnogo da znaci,kao sto kaze izreka ,,nemamo mi jaku vojsku da bi ratovali vec da se niko ne bi usudio da napadne'' i to je univerzalna istina.Ako ste jaki i zna se za to niko vas nece dirati ni na ulici ni u klubu a nad slabima svi hoce da se izivljava.

Џери Дрејк

pre 7 godina

Реално држава нема пара за тако нешто.Ја лично мислим да би било боље да војни рок буде обавезан,не због било какве идеје о патриотизму или таквих глупости које се помињу у коментарима,већ због самих момака коју би отишли тамо.Сигуран сам да би на разне тешкоће које живот носи,много лакше и поднели и пребродили,једноставно били би много чвршћи и стабилнији!!
А то данас много вреди!!!

politikologapsolvent

pre 7 godina

E zbog ovoga su očevi osnivači Amerike uveli elektorski koledž. Zato što narod ne zna najbolje, zato što zakon mase kaže da je masa gluplja od njenog najglupljeg pripadnika. Da li nam treba redovan vojni rok je pitanje za struku i ni za koga više. Ako kažu da mora je biti, ako kažu ne to je to, ne mora da se vraća može i dobrovoljno.
Lično smatram da je nama potrebna vojska. Zašto? Pa zato što jedna malo veća kriza u Evropi (koja se inače nazire) znači gotovo uvek rat na Balkanu. Iskonstruisali su Račak jednom, mislite da neće opet, ako im zatreba neprijatelj? Sadam je napadnut zbog oružja koje nije imao. I kako se to završilo? Evo pogledajte Irak danas. A kako se kod nas završilo? Dobro, kako je moglo da bude. Nisu krenuli kopneno samo zahvaljujući toj velikoj i motivisanoj vojsci, iako je bila loše opremljena. A kako bi se sad završilo? Koliko bi više danas bilo mrtvih u takvom bombardovanju? Ne daj Bože, sad nema ni te vojske da ih odvrati od kopnenog napada. E zato nam treba vojska, ne da bi ratovali već da bi odvratili napad na sebe ili makar smanjili intezitet napada.

iz Ciriha

pre 7 godina

Nemaju Srbi vremena za bacanje kao Švajcarci, koji su prošle godine na referendumu, velikom većinom, odbacili predlog o ukidanju obaveznog vojnog roka.

Rob Sinji

pre 7 godina

Svet u kome živimo nije bajka . To što neko ne želi da se bije ne znači ništa ako druga strana želi . To samo znači da pacifista pre ili kasnije pogine kao budala . Pa jedan Gandi je sačuvao jaku vojsku u Indiji a on sigurno nije bio militarista. Ratova je bilo i biće i potpuno je irelevantno protiv koga. Ono što je bitno može li pojedinac da štiti sebe i svoje najmilije ili je u takvim vremenima teret na tudjim plećima i meta predatorima .
Osim toga neophodno je kompletno stanovništvo obučiti u pružanju prve pomoći , spašavanju iz ruševina , gašenju požara , ponašanju u poplavama ...
Naravno da ništa od ovoga nije lako , naravno da pojedinci ovo ne mogu da izdrže ali opstanak u teškim vremenima ne pita za mišljenje nego bude kako kaže naš narod ko živ ko mrtav .

boris

pre 7 godina

E, glupih komentara. Pa vojska se ne sluzi samo zbog rata. Svaka vanredna situacija, kojih ce biti sve vise, iziskuje brojno ljutsvo i tehniku. Samo vojska moze da odgovori takvim izazovima. Svi vi koji ste protiv obaveznog vojnog roka, nemojte da kukate da nema ko da vam pomogne kada su pozari i poplave. Tada vi i vasa deca hrabro odbite pomoc.
Svaka iole normalna drzava mora imati vojnu obavezu

Daba

pre 7 godina

U cemu je problem ako postoji dobrovoljno sluzenje? Obavezan vojni rok nece niko osim ako nije cilj oterati bas svo mlado musko stanovnistvo u inostranstvo. Dosta propagande, narod nema nikakvo poverenje u vojsku i ne zanima ga ista. Preokupiran je prezivljavanjem i ne razmislja o vojsci. Ratovanje nam provereno ne ide a vec previse imamo generala sa nezasluzenim privilegijama.

AnOnImUs 25

pre 7 godina

Druze ako ces ratovati neces za druge nego za sebe jer napasce tebe i tvoju zemlju i porodicu a dosta mi ja takvih tatinih i maminih sinova sto nemaju onu stvar da odu u vojsku jer se ne znaju ni obuti sami!!!TREBA da se uvede vojni rok jer nema drzave bez vojske i ja nemam 70-75 god nego 29 i bio sam u vojsci a vi sad lupajte minuse 10 dana nije ni bitno nisam zbog toga ostavio ovaj komentar.pozz svima

Zurkolomac na kvadrat

pre 7 godina

Vojni rok treba obavezno s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i u kakvom vremenu.
Ali ne godinu dana tracenja vremena, nego 2-3 meseca svakodnevne intezivne obuke iz vise disciplina, da na kraju obuke svaki vojnik bude kao marinac...

neutralni felsh

pre 7 godina

На плаћену војску се ослањају само диктатуре. Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу. Неолибералном потрошачком друштву је таква идеја је страна, јер су му потребни поданици.
(Јабучило, 05. decembar 2016 20:00)


naprotiv.

Pentrit

pre 7 godina

Ljudi nisu sposobni da shvate da je ovo podrucje cesto u ratnom sukobu,a da je po zakonu svako rezervista bez obzira da li je sluzio vojni rok.Jasno je da je bolje imati nekakvo vojno iskustvo,nego na front otici bez ikakvog znanja.Isto tako je jasno da se vojni rok ne moze sluziti po starom sistemu,zatvaranjem ljudi u kasarne koje su iz vremena Broza i vrlo primitivno opemljene.Sto se tice danasnjeg profesionalnog sastava stvar je do te mere nefunkcionalna,da ne postoji jedinica koja funkcionise sa kompletnim sastavom,"profesionalci" su nezainteresovani,neradni i cesto po bolovanjima.Vojska se svela na socijalnu ustanovu,a ne na borbenu formaciju.

zex

pre 7 godina

Katastrofa.Ljudi misle da se u vojsku ide da bi se ratovalo a to nije tako.Srbija danas nemoze ni Albaniju da savlada kakavi crni ratovi.Vojska je bitna za mladog coveka iz drugih razloga.Samo slabici nesmeju u vojsku.Mlad covek treba da ima neku naviku bar tih 6meseci da ustaju na vreme da vezbaju da znaju za disciplinu da zaborave na internet i racunar.U vojsci se nauci bar neko postovanje prema drugima.Mnogo je bolje u Vojsci nego cistiti u starckom domu.

Pera

pre 7 godina

Evo, ja sam bio 9 meseci u vojsci i nista nisam naucio tako da kad bi doslo do rata nista nisam u prednosti u odnosu na onoga sto nije ni bio u vojsci. Cak nisam siguran ni da bih znao rasklopiti pusku :) A i ovaj ko to ne zna moze da nauci za 10 minuta. Samo gubljenje vremena. Ali, ko voli nek izvoli.

daki

pre 7 godina

Ne interesuje me, ne zelim i necu me da branim svojom krvlju i zivotom ovu lopovsku tvorevinu koja mi je sve uzela. Sto se mene tice bolje da je osvoji onaj koji ce znati njom da upravlja. A patriotizam kao osecanje je siromasnim i neobrazovanim masama i nametnula ona vecina koja bi htela da bezbrizno vlada.

djordje

pre 7 godina

"За њих је наше понашање безумна игра, јер не схватају да је у нас страх од губитка поштења, издајства предака, бруке пред потомцима већи од страха од физичке смрти" Ovozemaljski zivot je kratak, slava koja se stice bracneci otadzbinu i slobodu je vecna!

mrmlj

pre 7 godina

@(Vuk, 05. decembar 2016 22:50)
vidis, u vojsci nema da biras. "ja bih, ali da je ovako" nije opcija i nikada nece biti, nego jedino "da, desetaru/porucnice/generale" i "naredjenje - izvrsenje". nije vojska majka pa da ti kaze: "ajde dobro, ovaj put ne moras." ali ti o tome pojma nemas, bas kao i svi koji dele tvoje misljenje.

Јабучило

pre 7 godina

"Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу." 

A šta ako mi slobodu ugrožava onaj koji komanduje vojskom?
(Marko Milošević, 05. decembar 2016 21:39)

Обучен си и спреман да се браниш. Професионална војска је оруђе власти. Народна војска (израз без идеолошких импликација) је каква-таква гаранција слободе. И Швајцарци, који још од 1803. нису ратовали, чувају народну војску.

sasa

pre 7 godina

vojska od godinu dana je jedna od vecih gluposti koje sam doziveo.delom ponizavanje , delom ispiranje mozga.
ali jesam za to da svako zna , i musko i zensko , da rasklopi nekoliko vrsta oruzja i da zna osnovnu samoodbranu.
recimo mesec dana odlaska od 9-16 u obliznju kasarnu , radnim danima je vise nego dovoljno da se sve to nauci.
ili 2 vikenda godisnje , kad ti odgovara pa 5 god.to mu dodje 10 dana.
malo ti smeta zivotu a naucis nesto.

Pertinaks

pre 7 godina

Smarate sa tim necu da idem da ginem, necu u rat, ko o tome uopste i prica. A smaraju ovi i koji zagovaraju vojni rok na uzoru ko nekada. Ja nisam sluzio ni redovno ni paradno i prebacen sam u rezevni sastav , kad je bilo vreme da idem u vojsku i kad sam hteo doslovno su mi rekli u vojnom odseku da nemaju para i da ne znaju gde ce samnom.
Ako ce vracati ista , treba da bude vise kao civilna zastita da se klinci uce duznostima, prva pomoc, dizanje satora, ponasanje u trenucima elementarne opasnosti i takve stvari a ne izigravanje vojske po raspalim kasarnama. Dovedite ljude da obuce klince da budu ljudi i da doprinesu svojoj zajednici. Ovi koji kmece da nece da gube vreme i slicne stvari paljba granica pa gledajte kako se stranci ponasaju prema svome kad to ovde niste mogli da vidite na svom primeru.

toronto

pre 7 godina

Ljudi, putujte svetom, uživajte u životu. Kakve vojske i ratovi? Toliko toga za iskusiti i probati, videti, čuti i osetiti a neko bi i dalje u mržnju i rat. Država mora da ima sredstva da može da se odbrani ali i političkog kapaciteta da stvori mir sa susedima. Cela populacija služila ili ne služila vojni rok će da nadrlja u ratu svakako.

stonetemplepilot

pre 7 godina

Beshe nekad vojska sa obaveznim sluzenjem... Mnogi ne znaju da je oko 80% budzeta SFRJ islo za JNA! I onda dosao rat u drzavi, a ta ista vojska ispala smesna, ponizena i izmanipulisana od politicara...
Dakle - model je u potpunosti porazen i obesmisljen. Ne zanosite se glupostima, narocito vi koji niste doziveli taj besmisao i trulost sluzeci "dug domovini".

cacak71

pre 7 godina

Pa prvo, ovi od 70-75 godina su shvatili gluposti i greške koje su napravili. NATO propagandna mašina pravi situaciju protiv vojnog roka ali je sigurno tačno da ko ne hrani svoju, hrani tuđu vojsku. Bez toga se ne može i to je činjenica. Valjda je to jasan motiv NATO-a. Ipak perspektiva je ovde i u buduće, veoma promenljiva. Videćemo šta će biti.

Leks

pre 7 godina

Ne vidim čemu debata uopšte. Ako je zaista tako i procenat voljnih preko 60%, na našu populaciju to je zagarantovanih par stotina hiljada aktive i rezerve, više nego što je Srbija ikad imala. Plus idu svojevoljno pa su motivisani i efikasnost jedinice raste. Bolje to nego da na tih 60% dodaš 40% onih koji neće - treba da računaš na njega da ti čuva leđa?

Imate dobrovoljno, što se više ude prijavljivalo više će ubacivati rokova i mogućnosti. Pa se puškarajte kol'ko vam volja.

Vojska nikog nije učinila čovekom, naprotiv. Učinila ga je ovcom koja sluša šta čoban naredi. To što je naučio da izdrži u vonjavim čarapama, znojav u blatu po tri dana ne čini od njega čoveka. Vojska je samo još jedan tip indoktrinacije stanovništva. Pa ko hoće, nek izvoli - ima vas dovoljno.

Koliko je cela priča suluda pokazao je primer na Božić 1914 kada je vojska ustala iz rovova, igrala fudbal, šalila se, pila i jela zajedno. Sutradan je vrhovna komanda obe strane poslala oficire na front da osiguraju da se to više nikad ne desi. Da je do ljudi, rata nikad ne bi ni bilo. Dakle ne ratuje za svoj narod i zemlju nego za onog ko njom vlada.

Ko hoće, izvol'te. Ja neću. Bavim se naukom, zemlja je u moje školovanje uložila ogromne pare a ja potrošio godine. Pušku u ruke ni pod tačkom razno.

No

pre 7 godina

Gubljenje vremena. Za to vreme moze nesto konkretno da se nauci i da od toga drzava ima mnogo vise koristi. U slucaju rata, Srbija bi bila gubitnik (nebitno da li na pobednickoj ili gubitnickoj strani) i obavezan rok to ne bi promenio. Plus, iz vojske mozes samo gluplji da izadjes, a pamet je danas vredan resurs.

Nikodije IV

pre 7 godina

Zemlja koja se oseca ugrozenom u bilo kom smislu ima vojsku. Mi se, ocito, osecamo sigurnim. Zato, mozda, treba potpuno ukinuti vojsku na radost mnogobrojnih komentatora. U ostalom rodoljublje je odavno prevazidjena kategorija. Samo hleba i igara. NATO nas je bombardovao, pa ce nas i braniti.

Joca

pre 7 godina

Koja bre vojska? Bilo bi dobro da novinari malo zadju u nase kasarne i intervjuisu nas profesionalne vojnike.... ljudi moji, pa ovo ne bih ni najgorem neprijatelju pozeleo! Ovde dolazi onaj ko ili mnogo voli ovaj nacin zivota ili nema gde drugde da zaradi dinar. Deco, nije vojska ono sto gledate u Rambo filmovoma. Vise je ono sto ste gledali u filmu Karaula, samo bez zenski.

Nezavisni posrednik

pre 7 godina

Ja neću da kopam rovove i slušam 'nepismene' (pod)oficire. Sa doktoratom iz primenjene matematike zaslužujem da me cene više nego oficire u ovom društvu. A pošto zarađujem više nego većina oficira ja bih tih godinu dana samo gubio i vreme i novac na bespotrebne stvari.

RR

pre 7 godina

"Interesantno je da su za ponovno uvođenje obaveznog roka najviše građani stari od 70 do 75 godina (67,3%) i oni koji bi najviše i bili pogođeni tim rokom, 20-25 (65,1%)."

Logicno, oni koji su suvise matori da bi ucestvovali u ratu i oni koji su suvise mladi da bi ga se secali su najnapaljeniji na vojsku.

Moja generacija koja je imala to "zadovoljstvo" da je ratovi uhvate na obaveznom odsluzenju vojnog roka je manje entuzijasticna.

iica

pre 7 godina

bas iz razloga sto zivimo tu gde zivimo i zato sto se istorija ponavlja treba uvek imati vojno sposobne i vojno osposobljene Srbe.
Ne mora obavezno sluzenje ali neki vid vojnicke obuke je dobrodosao.

begaj bre

pre 7 godina

Kakva vojska, ne pada mi na pamet da ratujem za bilo cije ciljeve. Institucija koja se, uz SPC, najvise iskompromitovala 90-ih.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 5. decembar 2016 20:44) # Link komentara

Ma jok, nije se SPC iskompromitovao uopšte. Još uvek se sećam šta nam je "gandalf beli" (pop s belom bradom) govorio i krstio nas da pucamo u drugog čoveka...onako, iz fazona i "vekovnih srpskih ognjišta"...DOKLE VIŠE BRE???? DOKLE ĆETE DA NAS TRUJETE????
Za koga u vojsku? S kim sad da ratujemo? i šta je sad "i vekovno i sveto i srpsko"? Kolumbija? Mars?...i ko će da se bogati ovog puta dok sirotinja ratuje i gine?
Ko je glup nek ide, meni dosta jedanput!

Zigzag

pre 7 godina

neki su za obavezan vojni rok...to mi je nejasno,ako zelis idi sam i ne vuci druge za sobom...nama normalnima ne trebaje metode iz 19.stoljeca....svatko ce reci da je nesto naucio tamo samo da sebi ne prizna da je izgubio 3 mj/6 mj zivota..

willi

pre 7 godina

ja mislim da je sluzenje vojske, osim ako nisi profesionalnio vojnik, oduzimanje 6 meseci od zivota i nista vise. od koga cemo mi da zastitimo nasu drzavu?? od NATO-a???? pa pokusali smo pa su nas polupali kao kantu. vaznije je voditi ispravnu medjunarodnu politiku, i na taj nacin stititi drzavu. ako dodje do rata, oda smo na*ebali svakako. zato vojska profesionalcima, politika politicarima a nasi mladi ljudi neka se skoluju i pokusavaju da obezbede sebi dobra radna mesta i zasnuju porodicu.

Svedok s'lica mesta

pre 7 godina

od početka godine oko 1000 profesinalnih vojnika je dalo otkaz, pitajte ih zašto, 22 godine sam vojnik i to nema veze sa Vojskom, JKP je prikladniji naziv za tu ustanovu, ja svoju decu nedam, a ti penzioneri slobodno metlu u šake pa u kasarne, ionako se tamo samo to i radi ,košenje ,krečenje i ugađanje oficirima, kuvanje kafe itd....ko nije bio u našoj vojsci taj hoće i da je služi, izvolite gospodo slobodno, slobodna volja svakome, ne namećite drugima svoja ubeđenja, vi volite, mi ne...slaviću dan kada napustim vojsku

mrmlj

pre 7 godina

@(Џери Дрејк, 05. decembar 2016 22:57) odakle ta ideja da ce onaj ko sluzi vojsku biti "cvrsci i stabilniji"? od svih ljudi koje znam, niko se iz vojske nije vratio ni cvrsci ni stabilniji, vec nervozniji jer je izgubio 9-12 meseci zivota. da ne pominjem da su ti koji su sluzili vojsku zapravo i najveci lezilebovici i blejaci jer smo mi ostali studirali pa se "vadili" na to i sad, nakon zavrsenih studija, radimo ozbiljne poslove i placamo poreze od kojih se finansira i ta vojska, izmedju ostalih.

Medicinar

pre 7 godina

Licno, nemam nikakvu nameru da odem na sluzenje vojnog roka, ukoliko postane obavezan. Volim Srbiju svim srcem ali zaista mislim da bi to trebalo biti izborno, da li neko zeli to ili ne.

Filip

pre 7 godina

Ocekivao sam gomilu komentara podrske, ali tri komentara sa najvise "odobravanja" mi daju nadu da ipak napredujemo na mentalnom planu i izbacijemo Jna/Sfrj indoktrinaciju.

Srbin

pre 7 godina

@Evo, ja sam bio 9 meseci u vojsci i nista nisam naucio tako da kad bi doslo do rata nista nisam u prednosti u odnosu na onoga sto nije ni bio u vojsci. Cak nisam siguran ni da bih znao rasklopiti pusku :) A i ovaj ko to ne zna moze da nauci za 10 minuta. Samo gubljenje vremena. Ali, ko voli nek izvoli.
(Pera, 5. decembar 2016 18:30)

Objasnio si majstore tupanima sve. A i da znas da rasklopis pusku nista ti to ne bi pomoglo.

til ojlenšpigel

pre 7 godina

Lično ne mislim da treba uvesti obavezno služenje vojnog roka. Anketa je rađena po sistemu slučajnog odabira? Malo sutra!!! Zna se ko se javlja na fiksni telefon - upravo populacija preko 70 godina. Mladi - ne. Tako da nije relevantno. Lično bio sam u šoku na nekom okupljanju u centralnoj Šumadiji koliko je mladih bilo za služenje vojnog roka, skoro pa 90% posto muške populacije. Tako da ako oduzmemo "urbane delove" gde je u suštini 65 % za a ono ostalo pa baš ako mora, i rado bih prespavao to pitanje, većina jeste za dobrovoljno služenje. Niste svesni koliko mladih služenje doživljava kao pitanje časti i ponosa.Naročito u centralnoj Srbiji. To jeste činjenica svidelo se to nekima ili ne.Frapantno je i koliko mladih ne samo da ne želi u Evropsku unije već je i mrzi.

garfild

pre 7 godina

Vojni rok mesec dana, intezivna osnovna pesadijska obuka. I vezba jednom u dve godine, 3 dana. To je to. Za svaki ostali rod placeni profesionalci. To je minimum opstanka drzave.

Bojan

pre 7 godina

Beshe nekad vojska sa obaveznim sluzenjem... Mnogi ne znaju da je oko 80% budzeta SFRJ islo za JNA! I onda dosao rat u drzavi, a ta ista vojska ispala smesna, ponizena i izmanipulisana od politicara...
Dakle - model je u potpunosti porazen i obesmisljen. Ne zanosite se glupostima, narocito vi koji niste doziveli taj besmisao i trulost sluzeci "dug domovini".
(stonetemplepilot, 05. decembar 2016 20:17)
JNA nije pravljena za medjuetnicke egzibicije i gradjanski rat, vec prvenstveno za odbranu od spoljnjeg neprijatelja u situaciji u kojoj unutar politickog sistema vlada kakvo takvo jedinstvo. Drugo, JNA nije bila neka izdvojena ustanova, odvojena od sistema i naroda, vec je pocivala na jedinstvu i zelji naroda da bude svoj na svome. Kad se narod razjedinio samim tim se obesmislila i propala i JNA, i to nema veze sa losim "modelom" nego sa samim narodom koji je digao ruke od zajednicke drzave. Tako da sve je stvar politicke volje i osecanja naroda.

BanBG

pre 7 godina

Meni ne pada na pamet da služim vojsku, a pogotovo ne vojsku koja je činila ratne zločine i čiji pripadnici veličaju Mladića, Karadžića, Hitlera, Putina, Miloševića i slične...Meni neće niko određivati, u životu, šta ću ja raditi a šta neću...Samo da vidim "junačine" jel će te tako sutra i kad se pripuca ili će te svi po pasoš i u inostranstvo. Ko hoće nek se junači nek ide da služi, ja neću...pričajte šta god hoćete o meni, vređajte, ponižavajte al znajte da me boli ona stvar i za državu, i za vaše mišljenje i za Kosovo i za vojsku. Kome se ratuje nek ide u Rusiju, pa tamo zajedno sa "slobodnim svetom" ratujte u Siriji. Ova država ima mnogoo bitnijih problema od vojske koja bi pri prvom naletu neprijatelja prsla, al očigledno neki čitaju previše "Informer", "Sputnik" i ostalu srbo-četničku propagandu.

My name is Zlatan

pre 7 godina

Ne znam nijednog čovjeka koji je izašao bez posljedica iz rata. Niti jednog. Svako nosi ožiljak. Kome to treba. Ljubav ljudi samo ljubav.

Toma diploma

pre 7 godina

Najbolje je to silovanje: meni se svidja vojska pa svi moraju da idu tamo zato sto ja idem.
Mislim da je glupo trositi dipl inzenjera za gluvarenje u vojsci. Vojska moze da ima smisla samo ako je placena i ako vrednuje znanja i vestine stecene u civilstvu.

Jug Srbije

pre 7 godina

Koji bre vojni rok, gde, kako i sa cim!?
Bio sam u vojsci pre 16 godina, tada je zadnja reč tehnike bila iz 1980.
Ratovati nemamo sa čim jer je sve zastarelo i unisteno, tako da nema svrhe uvoditi redovnu vojsku da ljudi budu glineni golubovi!
OK, ako neko hoce da ide dobrovoljno, neka ide, ali i tada mora se imati moderno naoruzanje, bar pesadija ako nista drugo!
Umesto da veliki vodja resava probleme u zdravstvu, skolstvu, ekonomiji, on prodaje maglu kao i uvek!

George Best

pre 7 godina

Ova tema me ič ne dotiče. Vojsku sam odlsuzio, bolje reci beslmisleno ulupao godinu dana zivota, pre 35 godina. Imam zensko dete, koje zivi u jednoj od najuredjenijih zemalja na svetu, a kakvo je stanje ovde, ako budu muski unucici tesko da ce uopste da budu drzavljani Srbije. Znaci boli me uvo za obavezni i neobavezni vojni rok. Samo bih da porucim ovima sto vole vojsku: Ona tv serija mu dodje za vojsku ko maketa za Beograd na vodi. Nidje veze!

Vuk

pre 7 godina

Imam dvadeset godina i za služenje sam vojske i obaveznog vojnog roka,ali samo kad bi država bila ozbiljnija i kad bi narod normalnije živeo,a ne ovako ne možemo da plaćamo i izdržavamo ni sebe ni porodicu,a ne vojsku od sto hiljada i više vojnika,takodje svakako ne bih da polažem zakletvu i vernost tipovima poput ovih iz SNS-a i da mi komandant oružanih snaga bude Toma diploma.

NikolaNS

pre 7 godina

Kako god,samo bih molio da mi više NE šaljete pozive za vojnu vežbu.Ako već ima mladih i voljnih da služe,ostavite mene na miru.Od mene vam je devet meseci savim dosta!

Novikorisnik

pre 7 godina

Ja sam za NE...gubljenje vremena...bolje 600 vojnika koji su tamo dobrovoljno i koji to vole nego 6000 koji idu što moraju i nemaju pojma čemu to služi a još i ne radi...p.s. redovno sam služio vojsku i ništa pametno nisam naučio, osim što sam malo shebo desnu ruku i rame...

ranisan

pre 7 godina

Služenje vojske je uvedeno posle Francuske revolucije da bi građani bili sposobni da rukuju oružjem kad bi morala da se ruši tiranska vlast. Ja vidim svrhu u tome.

Omladino, BEZI!

pre 7 godina

Kako ko? Pa onaj kome je stalo - a zasto, to on zna - da sve mlado i mislece sto pre POBEGNE odavde, jer samo lud covek moze da pozeli da utuca godinu dana zivota u vojsci na pravdi boga bez veze!

aljosha

pre 7 godina

@seljadin

Ako izbije rat....kazete vi.
Pa rat obicno ne izbija sam....A mi,valjda smo u medjuvremenu nesto i naucili? Kao napr.ne kreces u rat ako nisi ovezbedio podrsku (i to ne samo moralnu, ) neke velike sile....(Sloba nije bio na casu kada se to ucilo....)

Poznavalac prilika

pre 7 godina

U vojsku hoce samo oni koji ne znaju sta ce sami sa sobom. Ili ako neko voli. Ja neću, i nepada mi napamet da ikada ginem ja, moja deca (ako ih budem imao) ili bilo ko od porodice i prijatelja za političare, kosova, bosne, hrvatske i ostalo... uostalo zabole me bas za Srbiju ko sto Srbiju zabole za mene... ljubi vas sve av sa ekipom.
(Pop, 5. decembar 2016 18:13) # Link komentara

Vidiš, nevjerovatno....Ja sam iz HR i imam potpuno isto mišljenje kao i ti, samo su različiti nazivi zemalja koje si naveo. Tamo gdje pišeš Srbija ubaci Hrvatska i izbriši Kosovo ;) i to bi bio i moj komentar...

Sova

pre 7 godina

Sluzba u vojsci ali placenoj kakvo obavezno uvodjenje ..dakle profi vojska a ostali koji bi da igraju rata neka idu uSiriju,Avganistan i tako...a ne da se junace sa tudjom decom. nije ovo vreme pre30 godina

gilgames

pre 7 godina

ko voli neka ide i neka mu se plati. za nas obicne radne ljude kojima nije do ratovanja samo vikend obuka za oruzje i prva pomoc za svaki slucaj. a ne da idem da neko dete oficir leci komplekse na meni a ja vec imam svoju decu.

Miroslav

pre 7 godina

Hvala Bogu, moj sin nece sluziti nijednu vojsku, kao sto sam ja morao JNA 1981. Cisto gubljenje vremena i najcrnji teror polupismenih Balkan boy likova! Za uspomenu mi ostade dozivotni invaliditet u vidu trajnog ostecenja sluha.
A vi crveni, polupismeni Balkanci ste uvek bili dobrovoljni davaoci krvi tudje dece! Da li ste Vi svi normalni, pa na ovom trulom zapadu, svaki omanji grad ima veci budzet od Vojske Srbije! Pozdrav iz Birmingham-a, UK.

Lelele

pre 7 godina

Nije mi jasno, svako moze da ode da dobrovoljno sluzi a oni oce da vrate da svi trebaju da sluze?? Pa ko je ovde lud? Sta se ovde desava iza zatvorenih vrata... Ja mislim da oni koji oce da se vrati obavezni rok bi prvi pobegli da mogu i nama koji nismo ni zeleli u vojsku ostavili da ratujemo. Nece mi objaviti komentar sigurno.

Ivan

pre 7 godina

Ja mislim da je dobro da postoji opcija služenja vojnog roka, ali da to bude opciono. Te obuke mogu biti lepo životno iskustvo, ali ne razumem zašto bi terali nekoga koga ne zanima oružje da nosi vojnu uniformu.

Trovach

pre 7 godina

Ako sada imamo dovoljno vojnika, onda nam nije neophodno obavezno sluzenje vojnog roka. Mozda bi se samo mogla uvesti najosnovnija obuka u mestu (ili opstini) stanovanja, cisto da bi se po potrebi lakse mogla izvrsiti obuka, ako bude potrebna mobilizacija. Samo, danas se ne ratuje brojnom armijom, nego dobro opremljenom i obucenom.

Grunf

pre 7 godina

Po meni je ovo veoma interesantna tema.Pre svega zato što ama baš nema nikakve veze sa samom temom i nečijim željama nego uopšte govori o tom generacijskom jazu.Imamo podatak kao se prijavilo 600 vojnika na dobrovoljno služenje vojnog roka.Da li je to za pohvalu i za ideju o obaveznom služenju vojnog roka.Nikoga ne vredjam ali su to uglavnom momci iz malih sredina,vrlo lošeg materijalnog stanja.Znam da sam mnogima sada odvaratm ali tako je.Naravno da pošujem svaku odluku.Koja za to da ide pa neka ide.Ipak nejasno je kako neko uzima ovu temu za ozbiljno ako se za to zalažu ljudi koji imaju preko 70 godina.Pa zovite njih da idu u vojsku.Ljudi vojska je veoma ozbiljna stvar danas.,Ona papreno košta.Ne treba s ebaviti formom koliko momaka ode godišnje da li je obavezno ili dobrovoljno.Poenta je šta oni nauče,kakvu opremu imaju.Nije samo to obući maskirnu unoformu ustajati rano imati tri obroka i tandžaru o rame.Odakle nama pare za smeštaj, hranu, mesečne plate,marende,grejanje,vežbe,naftu?Ko će da ih obučava?Znate li vi uopšte koliko košta jedan dan vojnika bilo kog roda vojska.Zamislite koliko košta savremana oprema.Probudite se,danas vojska nije ustaj,lezi,gledaj pravo.Zalažete se za služenje vojnog roka za generacije koja ne ispušta mobilni telefom iz ruku?Vi danas jednom klincu hoćete da uvalite tandžaru umesto mobilnog.Pa zar zaista mislite da je to realno.Pa 99% njih će dobiti potvrd "preko veze" da je nesposobno za služenje vojske.Pa onda sudovi itd.Čemu blamaža?

Zemljoradnik

pre 7 godina

Dobrovoljni vojni rok je u redu. Ako ih ima toliko koji podržavaju, zašto im ne omogućiti da služe. Samo napred. Ja sam izbegavao vojsku, najpre preko osnovnih studija (elektrotehnika), pa zatim postdiplomske, pa nastavak postdiplomskih u inostranstvu... I ponovo bih sve isto uradio da se nadjem u sličnoj situaciji. Obavezni vojni rok mi je i bio jedan od motiva da odem u inostranstvo, na kraju vojsku nisam ni služio. Škola koju sam za to vreme završio i profesija kojom se bavim ostali su mi kao kapital za ceo život. Šta bi mi ostalo od vojske?

glas razuma u poslu

pre 7 godina

Meni nije jasno bas - sluzenje vojske je dobrovoljno. Pa onda sta sprecava ove kojima se ide u vojsku da tamo i odu, prijave se i rmbaju za dzabe? Neka idu i rade po svojoj zelji, ali zasto moraju svoj stav da namecu ovima koje vojska ne interesuje, samo mi to nije jasno.

zoran

pre 7 godina

pozvan sam da kažem služio sam skoro 13meseci i 2 meseca rata, NISAM ZA OBAVEZNO služenje vojske. Tamo sam izgubio godinu dana bolje da sam neku knjigu držao godinu dana. Moji sinovi neće u uniformu osim ako sami ne budu hteli. Vojska iz Tv serija ne postoji.

Scholes

pre 7 godina

Zaludjivanje za ove sto ih nista u zivotu ne interesuju, pa 'ajde malo u vojsku, to je "patriotski". Umesto da usavrsavas sebe ti bacas godinu dana na ciscenje klozeta, namestanje kreveta i slaganje vesa. Zivo me interesuje koliko se onih "faca" iz srednjih skola posle pokaje..

Hanibal

pre 7 godina

Poenta je ovo sto je rekao covek na kraju, ne znaju sta ce i gde, ali cak i pored toliko nezaposlenosti i malih plata opet 600 vojnika u celoj klasi nije bas neki odziv, kao sto pricaju, a to jeste put da postanete vojno lice. A sto se tice ankete da jako pametno slusati 70 godisnjake koji se plase da ih neko ne okupira sada. Licno moj stav je da ako ce da uvedu ponovo sluzenje kao po starom to je onda ogromna greska, to je bilo sve sem vojne obuke, vojnici su tri puta vise drzali metlu, cetku, grabulju u rukama nego oruzje, ribanje toaleta i skupljanje lisca zaista nije nesto cime treba vojska da se bavi. Mnogo stvari se takodje radilo nepotrebno, npr pozarstva, u mirno doba sa generacijama vojnika kojima su skratili sluzenje na 6 meseci zaista nema poente maltretirati ljude da ne spavaju duze od po par sati nedeljama, jer to nije kao rukovanje puskom stvar koja treba da se pamti, pa ste im sada nabili kondiciju za narednih 20 godina dok su u rezervnom sastavu. Hraniti, grejati tolike ljude i sta sve ne jos, plus rasejavanje po celoj zemlji kao nekad, sve bez smisla danas. Osnovna vojna obuka, rukovanja oruzjem, snalazenja u slucaju vanredne situacije, uloge ratnom rasporedu i slicne stvari organizovane kao obuka u svom mestu prebivalista u smislu 8 casovnog radnog vremena je jedini pametan i normalan princip vracanja vojnog roka. Na taj nacin imate ljude koji imaju isto osnovno znanje kao i raniji vojnici, ali nemate putne troskove, troskove hrane, smestaja, grejanja, odrzavanja velikih spavaona, kupatila itd. Umesto toga date tim ljudima jos i neku kao minimalnu platu dok sluze i bilo bi odlicno na vise nacina.

Matori

pre 7 godina

Mene niko ništa nije pitao.A da jeste naravno da bih bio protiv.
U neko moje vreme ja sam po zakonu bio nateran da utrošim 15 meseci najlepšeg dela života za tu propalu i korumpiranu JNA.Bio sam odličan vojnik i imam čak i nagrade,ali o vojnom roku mislim sve najgore.
Jedina uspomena na to mi je propala kičma.

Nikola 97

pre 7 godina

Ko hoce neka ide. Zasto ljudi u Srbiji imaju potrebu da uvek svoja ubedjenja namecu drugima? Pojedinci smatraju da je vojska super stvar, pa bi sve da gurnu u istu. Cemu? Ja necu sigurno da idem da mi se neko 3 meseca dernja i to bez razloga. Znam za dve osobe u zivotu koje podrzavaju vojsku, od tipa stotine ljudi. Oni koji kazu da je podrzavaju, samo kazu, jer kad treba da se prijave za sluzenje, uvek sablonski zaokruze ne.

Boris

pre 7 godina

Čim uvedu, pakujem porodicu i odlazim. To će biti kapljica koja će prepuniti čašu.
Neka oni lepo svoju decu umesto na inostrane koledže i škole spakuju u kasarne.

REALNO

pre 7 godina

Američku vojsku(amatersku i slabo plaćenu) u Zalivu Svinja je pobedila Kubanska(profesionalna i dobro plaćena vojska). Isti slučaj i u Vijetnamu. Toliko.

čvorovići

pre 7 godina

Nema para za obavezni vojni rok. Ove priče su besmislene. Sve je to odavno dogovoreno sa zapadom da Srbija nema kapacitet da za neki rat , samo za nužnu odbranu. Ovo su priče za predizbornu kampanju i ništa više.

Realista

pre 7 godina

Ovo misljenje koliko vidim preovladava medju starijom populacijom, istoj koja se ocito za citav zivot nicemu nije naucila. Na kraju krajeva, presek stanja danas to jasno pokazuje. A to su i najredovniji glasaci. Ja ipak verujem da treba uvesti obavezna testiranja i psiholoske procene, da prilozite napismeno dokaz kad dodjete na izbore, da ste sposobni da sami mislite svojom glavom i da donesete odluku. Jer jedan veliki postotak ni to nije u stanju, pa nije u obavezi da brine tudju brigu.

stari kadar

pre 7 godina

Za poslove u privatnim agencijama za obezbedjenje trazi se odsluzen vojni rok ili zavrsena vojna/policijska skola. Posto je vojska ukinuta, a posla nema, mladi se prijavljuju u dobroovljce. Lakse im da par meseci stisnu zube da posle mogu da imaju kakav-takav posao. To im je jedini motiv. I ne pricajte o njima kako su se zaigrali Call of Duty i slicno. Ljudi su ocajni i zele da rade bilo sta! Kapirate?

Marko

pre 7 godina

Moje dete vam neće ići, 100c/o. Ja sam bio, godinu dana, bačeno vreme, žali Bože.
Ko hoće neka ide i ćao-zdravo, ko, bre gura ovo, pokazala vam se vojska više puta, imate li mozga ljudi moji...

neša slina

pre 7 godina

Gubljenje vremena. Služio sam krajem devedesetih, a vlastima ove zemlje mogu poručiti da moja deca neće videti V od vojske (kakav god zakon bio).

Crna rupa

pre 7 godina

(iz Ciriha, 05. decembar 2016 18:45) E pa kad životni standard i vojska budu na nivou Švajcarske i ja ću da podržim vraćanje obaveznog vojnog roka. Znate kada će to biti.

sasa

pre 7 godina

Ko nije bio u direknom oruzanom sukobu ne zna sta je rat... Bio sam i u vojci i u ratu kao rezervista da sam mogao da biram nikada nebih uzo pusku ni uniformu.. I ja sam da bude dobrovoljno ko hoce neka ide..

BanBG

pre 7 godina

Možete molim vas da prekinete sa širenjem rusofilske i srbo-četničke propagande...koga briga gde je ko služio JNA ili VJ...šta mi imamo od toga što je neko služio u Ljubljani, Pržogrncima, Babinom zubu itd...koji **** ste je služili kad državu kojoj ste se zakleli niste sačuvali. Mi ovde ne govorimo o '86 i sistemu ONO i DSZ, već o 2016 i KAPITALIZMU ako niste znali...šta će nam vojni rok, "junačine" bolje da malo više uče škole a ne da mrze sve što nije srpsko i spremaju se za "sveti rat". Mi pričamo o nekakvim islamskim fundamentalistima, a došli smo do toga da je velik broj mojih vršnjaka postao ortodoksno-srbo-četnički nastrojen što je isto što i isl. fund.

Žirafa

pre 7 godina

Vojni rok treba obavezno s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i u kakvom vremenu.
Ali ne godinu dana tracenja vremena, nego 2-3 meseca svakodnevne intezivne obuke iz vise disciplina, da na kraju obuke svaki vojnik bude kao marinac...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zurkolomac na kvadrat, 6. decembar 2016 03:51) # Link komentara

Gde ti živiš bre? "Marinac" sa sekirom i kamenom protiv MODERNIH vazduhoplova? Pa ne ovisi pobeda u ratu o tome ko će brže da trči na 100 metara. Bio sam mobilisan i znam šta pričam. Gađali su nas raketama i vazduhoplovima a mi nismo ni znali odakle nas gađaju, sa čime nas gađaju, niti gde su uopšte! Rasturili su nas bez jednog jedinog pešadinca i to sa 5% snage...razumeš bre? Obzirom da nemamo para ni za naftu za ono matoro gvožđe od tenkova, bilo bi bolje da razmislimo o ulasku u NATO i da "zarolujemo glupi ponos u dupe" i prvi put u istoriji razmišljamo mozgom a ne dupetom.
i Šta ako nas sad neko napadne? Šta ćemo da pošaljemo u odbranu? dvesto hiljada momaka da izginu do zadnjeg????

lalala

pre 7 godina

Ne shvatam sta fali sistemu kakav je trenutno - ko zeli da sluzi, moze kad kod zeli, ko ne zeli, ne mora. Zasto bi svi bili u obavezi?
Vecina ovih dobrovoljaca su zapravo mladi koji par godina nakon zavrsetka skolovanja ne mogu da pronadju posao, pa onda vide vojsku kao izvor prihoda i potencijalnog zaposlenja. Nema nista lose u tome, samo mislim da bi odluka o sluzenju trebala biti stvar licnog izbora.

nema logike

pre 7 godina

"Obuka ne znaci da cete ici u rat vec da cete u slucaju rata moci da odbranite sebe i svoju porodicu ili bar imati sansu za to".
(logika, 5. decembar 2016 18:43)

Vecinu stvari koje naucis na toj "obuci" zaboravices vec posle par meseci. A i ako ti zapamtis veci deo toga, tvoj kolega nece. U tome je problem! Ja pripadam onoj starijoj generaciji koja je sluzila sa 18-19 godina (septembarska 1984). Jednom su u kasarni organizovali mobilizacijsku vezbu: digli uzbunu, formirali kolonu, mobilisali rezerviste iz celog mesta ... Kao danas se secam jednog rezervnog porucnika od 42 godine, stomak do zemlje, covek se jedva tetura od pica ... u jednom trenutku se savio da zaveze pertlu i ostao u tom polozaju. Isijas! Pa nije ni cudo, kada je poslednji put radio vezbe i trcao u vojsci. Cim je dobio decu pustio je trbuh ... i sada on kao stane pred stroj i kaze "mirno". Mi mladji smo se valjali po travi od smeha. A onda pomislih: zamisli sutra dodje stvarno rat i ovaj treba da komanduje nekome, zali boze te ljude ... A jos zamisli takvih 50 vojnika. Koga ce oni braniti? Cemu ce oni da sluze? Pa svojim smotanim pojavama ce samo privuci paznju neprijatelja i poginuti u prvim minutima rata! Dobrovoljna vojna sluzba, uz profesionalno jezgro i dotiranu AKTIVNU REZERVU po modelu nacionalne garde i to je to! Kakva narodna vojska, to je prevazidjen koncept, zaboravite to!

Palona

pre 7 godina

Protiv sam, a u krajnjem slučaju ili svi ili niko! Ja sam bio 6 meseci pre deset godina, komsija sluzio civilno! Kad je prošlo neko vreme on kroz priču kako ne damo Kosovo, kako ga treba braniti pa ovo pa ono, a ja razmišljam kako sam bio naivan jer ako dodje do nekog sr...a mene ce mobilisati a ne njega kome su puna usta patriJotizma!

AP 7,62 M70

pre 7 godina

Upravo sam završio vojni rok, septembarska klasa i mogu vam reci da nam je vojska u rasulu i da se ne bih ponovo prijavio ni u ludilu. Uslovi su katastrofalni naročito posle prekomande (Pozarevac) a starešine sav bes zbog malih plata, dnevnica, dežurstava iskaljuju na vojsci. Momcima koji se loze na oružje i slične stvari mogu samo reci da ce po ceo dan kupiti lisce, ili ovi sad sneg, i da ce dzoger i metlu, lopatu držati vise mnogo vise nego pusku.

Sloba

pre 7 godina

Ko voli nek izvoli, najbolje je resenje uvek i za sve bilo. Sluzio sam u Ljubljani i u Kumanovu davne 1984 12 (+3, koje nam je oprosteno) meseci kao mehanicar za lako peotivavionsko naoruzanje i posle obuke radio kao puskar.

Poznavalac prilika

pre 7 godina

Ako se desi rat, bolje da se pošalje 100 lavova nego milion ovaca....toliko o obaveznom sluzenju vojnog roka ili o maloj profesionalnoj vojsci.

Ivan

pre 7 godina

da li neko moze da mi opise specifican scenario (u 21. veku u slucaju bilo kog i malo realnog napada na Srbiji) gde bi dodatnih milion pesadinaca napravilo bilo koju razliku umesto 100000 bolje treniranih profesionalaca?

realnost

pre 7 godina

Hahahaha nemaju ni za najosnovnije stvari, malo malo pa neki protesti... neko lovacko drustvo je bolje organizovano od vojske, kao i cele nam drzave!

Pinokio

pre 7 godina

Za čitaoca iz Ciriha lako je služiti vojsku u Švici koja nikada nije ratovala, dođi prijatelju na Balkan gde se ratuje svake desete godine pa služi vojsku.PS:Pišem ti kao ratni veteran iz ratova u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i kojeg je država zaboravila, zato neću dozvoliti da mi dete ide istim putem.

...

pre 7 godina

Nek ide ko zeli. Muka mi je od likova koji pate od manije gonjenja; kako ce neko da ih napada (a verovatno nema pas za sta da ih ujede) pa nek idu da ratuju sa kim hoce. A posten svet da ostave na miru.

Millennium

pre 7 godina

Kakav obavezni vojni rok. To je specifična služba, i ljubav prema tom pozivu je nešto sa čime se rađaš, a ne dobija se kada gledaš tinejdžersku sapunicu ili kad ne možeš da nađeš posao. Niko nikoga ne bi trebalo da tera na to. A sa druge strane, šta mislite zašto su produžili rok na šest meseci? Zato što vojske nema čestito ni da održavaju kasarnu. Budžet za vojsku će biti oko 28 milijardi manji nego ove godine. Zato će dobrovoljci da rmbače po kasarni i obavljaju fizičke poslove, da bi vojska mogla da drži baze, karaule i juri migrante po granici. Tako da nemojte mlatiti praznu slamu. Neki ugovorci nisu imali gađanje iz puške preko tri meseca. A hoće obavezni rok.

sumadinac

pre 7 godina

ma dajte ljudi, kao da ce polugodisnje izivljavanje u kasarnama (izgledaju kao logori) da promeni nesto. Bolje da se napravi sistem obuke gde ces da naucis sve potrebno, tipa osnovne stvari, rukovanje oruzjem, prva pomoc, mozda i osnove samoodbrane, par puta mesecno nego ono sto je bilo ranije, manji trosak drzavi i manje izivljavanje nad ljudima, a i ovako bi mogle i devojke biti ukljucene, mislim ipak su za jednakost polova. Ali i sve ovo ne moze pomoci sa sadasnjom opremom koja je i pre 30 godina bila matora. i manite se ovakvih anketa, sta ima penzioner od 70g da odlucuje sudbinu mladih? vidim dobro su to radili i kad su imali 40.

mrmlj

pre 7 godina

@(iz Ciriha, 05. decembar 2016 18:45)
Na poduzem spisku stvari koje bi valjalo da iskopiramo od Svajcaraca vojni rok bi se nalazio na samom kraju.

C i n i k

pre 7 godina

Ako bi neko stvarno ponovo uveo tu obavezu,mislim da bi u roku od par meseci nastala opsta bezanija mladih. Ako cemo posteno i iskreno,nama ne treba ni ovaj broj prof.sastava od preko 35.000 ljudi. Zasto? To je skupo,vojska je stajaca,to znaci ne radi nista sem kad su poplave,i kad treba da idu u prekogranicne misije kada se biju na krv i noz ko ce da ide,glupo je jer u 21 veku dominira tehnika, a ne pesadija. Sa 20 km vas gadjaju preko satelita,prvo vam avio naoadima uniste zemlju a onda posalju mali broj pesadije i tenkova da vas dokrajce,ali pre toga,avio udari stvaraju psiholoski pritisak i odsustvo zelje za borbom. Nije vise srednji vek,tehnika je dominanta. Male i siromasne zemlje,ne mogu da ratuju,ili ne mogu dugo,ne mogu da imaju budzet za vojsku jer je to skupa stvar, a tehnika i zastareva brzo,taman otplatite neki avion, a on vec zastareo? Pored toga,treba vam gorivo za avione,radari,rakete,aerodromi itd. Za to je potrebna jaka drzava,jaka privreda. Zato je izmisljen Nato,udjete u savez i postajete vojno zasticeni. Treba i o tome razmisliti. Pametno su uradile ex Yu republike,nemam zamerki jet je to jedino racionalno.

Dare 011

pre 7 godina

Totalno gubljenje vremena. Tamo nema šta da se nauči. Rat se više ne vodi puškom i bajonetom. Ima na Youtube-u snimaka pa pogledajte. Dođe Apač noću, stane ti iznad glave, upali termalnu kameru i pretvori te u konfete. Bio sam u vojsci, skupljao pikavce, spavao, jeo...budalaština. Profesionalna vojska da...
Druga stvar, toliki grobovi od '90 na ovamo! I? Šta je uradila tada toliko jaka vojska? Ništa! Bruka i sramota, sve ratove smo izgubili za stolom! EKONOMIJA! To je vojska! Nećemo nikog zadržati silom ali platama hoćemo!

Dragan

pre 7 godina

"Mladi iskazuju toliko interesovanje i privrženost vojsci", da u miru, ali u ratu........nebi ih bilo nigde. Garantujem da maximalno 1 od 100 mladića želi u vojsku, ako ne i manje. Nije mi jasno kome je u interesu da ovu priču forsira.

Ranko

pre 7 godina

Podatak iz teksta gde su najveci zagovornici ideje o ponovnom služenju vojske ljudi od 70-75 godina.Sram ih bilo.Odbrana zemlje je ozbiljan posao da bi se njime bavilo amaterski.Još kada tome dodamo da se niko danas ne bi mogao sam odbraniti od bilo kakve ozbiljne pretnje bez NATO ili pomoći neke druge vojne sile,jasno je da se ova tema nameće po narudžbini nekih zainteresovanih struktura da vide kako sirotinja diše.Bez kolektivne bezbednosti nema bezbednosti malim zemljama.Milo i Crna Gora su to shvatili,a mi otvaramo ovakve teme.U zemlji gde se veliča Kastro,Gadafi,Sadam,Asad,a Putin bi postao predsednik Srbije sa 100 procenata izašlih glasača i ovo je tema i to na B92.Šta očekivati od Novosti,Informera.....

Zanovetalo

pre 7 godina

Ko hoce neka izvoli. Meni ne pada na pamet da gubim vreme na to. Studiram i zelim da se zaposlim, pucanja i vojnika sam se igrao u vrticu. Ovi sto se plase ko ce ih braniti ako bude rata znajte da ja necu. Boli me lakat da ginem za vasa kosova i bosne. Ko voli nek izvoli.

Kaboom

pre 7 godina

kako to da ja ne poznajem ni jednu jedinu osobu koja je za vraćanje obvaveznog gubljenja dela života radi ničega,
Gde uopšte pronalaze nekog mladjeg od 50 god koji je za to?

Jalimpije

pre 7 godina

Ja sam ne svojom voljom odslužio 12 . meseci i nisam naučio ništa što bi oplemenilo moj život samo imam godinu staža manje.
ja sam za profesionalnu vojsku da se oružjem bavi onaj kome to nešto znači i jedan broj dobrovoljaca kao sada

vojska

pre 7 godina

ja sam isključivo za dobrovoljno služenje vojnog roka ali bi i uslovi za rad u vojsci trebali da budu bolji.. treba više da se ulaže u vojsku kako bi bilo i više ljudi što bi hteli da idu u vojsku..

danilo

pre 7 godina

Dobrovoljni vojni rok 98 posto mladica u Srbiji sluzi u nadi da ce doci do zaposlenja kod vojske,policije,vatrogasaca i slicno gde im je to uslov ili olaksavajuca okolnost. Znam vise mladica koji su odsluzili vojni rok a suprugin rodjak je iz istog razloga trenutno na odsluzenju u Nisu.To je istina sve druge price su dezinformacije javnosti u smislu nametanja ponovnog sluzenja vojnog roka .Tacka.

Radovan

pre 7 godina

Ja sam za vraćanje obaveznog vojnog roka samo ako se vrati i besplatno školovanje na fakultetima i besplatno lečenje u bolnicama. Inače, ja sam odslužio svojih 365 dana, tad nije moglo da se bira, nažalost.

kataklinger

pre 7 godina

jedini nacin da sirotinja nadje posao u ovoj zemlji je vojska. policija je davno postala porodicna organizacija, gde deca nasledjuju roditelje, administacija isto, tako da osim korejskih i turskih fabrika, i rada za 200 evrica ostaje samo armija, gde se ipak mnogo manje gilja(osim na pocetku) za bolju platicu. sve u svemu to malo lici na vreme broza kada je sistem odbrane bio prvenstveno socijalan, gde je tata bio zastavnik, mama radila u veseraju, buraz od strica bio kapetan logistike(njegova supruga se svima hvalila kako im ne manjka hrane, a i posteljine, a i redovno su svake godine isli u odmaraliste kod Makarske),a mali Djokica mastao o vojnoj akademiji i stanu na Novom Beogradu..

jovo

pre 7 godina

nasa vojska je propala,prodaju kasarne i druge vojne objekte,nemamo nista.Bez jake privrede nema ni jake ekonomije,vojske.Ko ce da proizvodi opremu,uniforme vozila?Protiv koga da ratujemo vise?Mislim da nam je bilo dovoljno i vise!stalno za tudje interese,mislim da ne treba vise,bolje da vidimo kako da se izvalcimo iz ovih g...... u koja smo upali sto sami sto tudjom zaslugom!

buki

pre 7 godina

za Luisa od 5 decembra
Mozda majstore je i tako ko sto pises,ali ne zaboravi dok si ti tamo cistio pikavce oni su ucili,radili jurili ribe putovali i letovali.Pa sada na kraju videcemo ko ce da se smeje Ti ili oni, kada ako i sve ostalo odbacimo, ostaje da ce bar ranije da odu u penziju u odnosu na tebe.Bas me zanima ko ce onda da cakli ocima i da se za*ebava...O stalim stvarima da i ne pisem.Pozdrav!
Za vas koji se smejete njima Od Bore Corbe pesma "Kako je lepo biti glup".
I nista licno.

Kiza

pre 7 godina

Poruka za ove ljude koji se pozivaju na patriotizam, pretke, slavne pogibije nasih velikana i koji u za obavezno sluzenje: profesionalna vojska u danasnje vreme i nacin ratovanja ce UVEK poraziti vojsku koju cine privremeni vojnici.
Dakle, ako zelite jaku vojsku zalazite se i borite za to da Srbija ima profesionalnu vojsku, adekvatno finansiranu (oprema, obuka, a ne samo plate jer je to najmanje bitno, pravi vojnik ne misli samo na platu i beneficije kao sto je bilo u JNA posle 70 tih) i to je najbolji nacin. Price o tome da je obavezno sluzenje bolje i da ce to ojacati vosjku su neosnovane to su naucili Ameri u Vijetnamu, i od tada nisu izgubili rat.

dokle vise s tom temom?

pre 7 godina

U poslednjim godinama vojnog roka mnogi mladici su zloupotrebljavali takozvani prigovor savesti i birali civilnu opciju. Skoro niko nije hteo da sluzi pod oruzjem, iako se prava vojska sluzila dva puta krace od civilne, uglavnom se sluzilo blizu kuce kako bi svaki vikend mogao da ides kuci (vojska je stedela na hrani), nije bilo nikakve ratne opasnosti itd. Sada se odjednom vec treci put u medijima plasira kako eto opet bi rado Srbin u vojnike ... Pa nema probema, ljudi! Posto je ovo veoma vazno pitanje da bismo Tomi dali u ruke da odlucuje, mislim da je jedina opcija REFERENDUM, koji bi se odrzao zajedno sa predstojecim izborima. Znaci, referendum sa pitanjem: zelite li ponovno uvodjenje obaveznog vojnog roka - DA/NE. Pa da vidimo sta narod zeli! Da konacno skinemo veo tajne s tog pitanja! Pa ako rezultat bude DA - u redu, uvodimo ponovo vojsku, ali po novim pravilima:

1. Obavezno i za zene, jer Ustav Srbije zabranjuje polnu diskriminaciju!

2. Svajcarski model - boravak u kasarni mesec dana, ostatak vojnog roka obuka u radno vreme. Sve zajedno 3-6 meseci maksimum!

3. Rezerviste preko 50 godina starosti izbrisati iz evidencije, jer od njih nema nikakve koristi.

4. Ljude koji legalno borave u inostranstvu osloboditi vojne obaveze cim dostave ambasadi kopiju boravisnih papira. Ukinuti besmisleno "prevodjenje u rezervu" i vojnu evidenciju po ambasadama, jer ne sluzi nicemu! Time ce se ustedeti znatan novac!

5. Ko ne odsluzi vojsku ne moze da nabavlja i nosi oruzje

Neko iz mase

pre 7 godina

"pa sigurno su izracunali da ih jeftinije izadje besplatni regrut nego profesionalni vojnik.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pop, 5. decembar 2016 18:40) "

Naprotiv, obavezni vojni rok je ukinut jer su izračunali da je profesionalni sastav jeftiniji. Pronadji na Internetu izjave političara i generala koji su su to izjavljivali i tako su opravdali odluku o ukidanju obaveznog vojnog roka između ostalih razloga.

Crossroads

pre 7 godina

Moj sin u vojsku ne ide, sest Vucica da mu naredi i 110% penzionera da glasa za tu glupost. Sav pakao na zemlji sto jeste Srbija danas, zasluga je upravo pameti tih penzionera, koji su glasali za idiote, ratovali i upropastili bivsu a bogami i sadasnju zemlju. Penzosi puske u ruke pa u kasarne, decu nam ne dirajte!
(Mile, 05. decembar 2016 18:14)

Bravo!

Super

pre 7 godina

Ljudi sa sela, sirotinja itd. Mi iz gradova smo sluzili zato sto smo morali. Vise mi se svidja ideja da drzava uvede obavezno putovanje u EU

Darko

pre 7 godina

U vojsku samo metroom, uz presedanje na Beogradu na vodi. Narucioci ovog ispitivanja (verovatno neko Nato donirano ispiranje mozga) kao i ovi ispitanici koji su odgovorili pozitivno na vracanje obaveznog sluzenja imaju moju punu podrsku da se slobodno prijave, pa nek uzivaju.... Ako dodje do toga da moram i ja da sluzim bez problema cu se odreci drzavljansta i uzeti i Kosovsko* ako treba

DulePA

pre 7 godina

Imam jedan predlog... momke sto vise po teretanama i glume neke baje i snagatore, obavezno poslati u Vojsku da se malo nauce pameti... svi smesni i dizu tegove u prazno i pucaju lovu na preparate koji im unistavaju zdravlje

laki78

pre 7 godina

Ova anketa je namestena samo tako.To kao da su izjavili da su u anketi gradjani vecinom protiv toga da im se isplacuje obavezandohodak od 500e po coveku.Ako je interesovanje tako veliko onda mi nije jasno zasto uvoditi obavezno sluzenje vojnog roka kad se dobro popunjavaju od dobrovoljaca.Inace vojska mora jos dosta da radi da povrati izgubljen ugled.Kad pogledamo plate u vojsci vidim da tu jos dugo nece biti pozitivnih promena,mi smo drustvo koje se vec 25 godina nalazi na nizbrdici i ne vidim nacin da se to zaustavi.

Milan

pre 7 godina

Naša država nema novca da obezbedi bojevo gađanje za celu generaciju, za šta će onda vojska? Prioritet je da se obezbedi solidna civilna zaštita i službe spasavanja.

dzomba gugi

pre 7 godina

Secam se perioda pred ukidanje obaveznog vojnog roka da su vojnike pustali svaki vikend kuci da se najedu i operu, jer nije bilo dvoljno hrane za vojsku. A kada sam ja pre mnogo godina bio u vojsci stedelo se na svemu i svacemu, a bila su bolja vremena nego sada.....

Eleftherios

pre 7 godina

Јабучило, 05. decembar 2016 20:00)

Vidim kako smo se odbranili 1999. Ne lupetaj, bio sam 12 meseci i smatram to izgubljenom godinom svog života.

u lazu na posmatranje

pre 7 godina

Kakve bre vojske,o cemu bre pricate vi u ovoj zemlji,ovo je više strašno,da li vi shvatate covece da ste vi svi poremeceni,ovi koji podržavaju ta vracanja ovoga i onoga? Covece,istorija ide napred,jednom prevazidjeno kao neprimereno i anahrono,pa ukinuto,više se ne vraca,svejedno da li je to vojska ili bilo šta.Samo ludi ljudi hoce da vracaju istoriju nazad.Mada ja ne sumnjam u vas,možda cete i to veliko dostignuce postici,kao i sva do sada što ste.Ja sam bio 15 meseci u vojsci,tad i nikad više,a posle sam se više bavio izbegavanjem "mojih" nego što sam imao kakve "neprijatelje" od kojih bi bilo šta branio.Slušaj,da se ne lažemo,nemam ja šta ovde da branim,i kada bi neko "napao".Evo zbog cega.Ljudi idu u rat,ne da bi branili teritoriju,nego da brane njihov nacin života na toj teritoriji.Vaš nacin života koji ste napravili ono od kad ste se oslobodili od mrske diktature i vratili ovo dostojanstvo što ga sad uživamo,i moj nacin života,to su skroz suprotne stvari.Ništa ja sa vama nemam.Za mene je ovaj vaš nacin u kome moram da budem neverovatno ponioženje i svakodnevna uvreda, gadjenje zbog toga što sam živ,a mator sam za emigraciju,jer sam 30 glodina verovao u vas,smatrao da ste vi normalni,što niste.Poslednje što bi radio je da se borim da ovde ostane ovako kako izgleda vi volite,pa se opirete mrskoj civilizaciji.Nikad ja na vašoj strani ne bih bio.Neutralan može,ali na vašoj strani nikada.Radije bi da me streljate,ako baš moram da biram stranu.Bla vas vojska.Idioti.

Milan Nis

pre 7 godina

Nasa vojska bi u ovakvom odnosu snaga u svetu i nase 'neutralnosti' bila topovsko meso,tako da zaboravite na tu glupost i platite dobro profesionalne vojnike.Kakav obavezan vojni rok,za zemlju u kojoj je prosecna plata 200 evra.Ne bi bilo ni za hranu,a kamoli za ozbiljnu obuku.

Munja Ostrozubi

pre 7 godina

Samo jedno!STRAZA!taj koji oseti 14 dana straze i vise,a imao sam 30.sposoban je za sve poteskoce u zivotu.pozdrav
(Czv, 05. decembar 2016 20:11)
na granici sa Albanijom 186 dana straze naucio da spavam stojeci. Da sam mogao da biram ne bi me se oni nagledali.

Još tri nule?

pre 7 godina

Besmisleno pitanje. Zvanično je objavljeno da je u decembarskoj klasi 2016. upućeno na obuku 385 regruta, na po 6 meseci. Pošto ima 4 klase godišnje, to znači da je ukupan broj vojnika na šestomesečnom služenju vojnog roka 2x385=770. Koliko ukupno u Srbiji ima mladih od 18-27 godina_ Imate tačan broj na sajtu Zavoda za statisku, pa sračunajte, makar okvirno, potreban vojni budžet za uvođenje obaveznog vojnog roka.

Samo napred...nista drugo nije bitno

pre 7 godina

Vidim dokle nas je dovelo to sluzenje vojnog roka. Umesto da razvijamo inteligenciju razvijali smo ego i eto dokle nas je to dovelo...

kataklinger

pre 7 godina

samo trgovcima i industrijalcima odgovara obavezno sluzenje roka. brda carapa, gaca, cizama, jakni, uniformi, dugih gaca, sapuna, guz papira, zileta, posteljine, cebadi, hrane, piva, municije, oruzja, nafte, gradjevinskog materijala(jer sve bi kasarne trebalo u potpunosti srediti, plus izgraditi nove objekte), tako da mi je u potpunosti jasno ko finansira ovakva istrazivanja.

branislav popović

pre 7 godina

Vidi se da bi stariji od 70 godina opet slali tuđu decu u rat.
Na stranu to. Čak iako se zanemari pitanje budžeta, pitanje je čime bi roditelji izdržavali decu koja dobrovljno služe vojsku, kada nemaju osnovnih sredstava za život.

Dragan

pre 7 godina

"Odrobijao" sam vojni rok 1983/84 godine u onom sto se u to vreme zvalo Bosna ili tako nekako. Meni je najlakse posle svega da rezonujem: "Neka idu, ko ih j..., zasto bio ovoj deci danas bilo bolje nego meni pre 33 godine?", ali to ne bi bilo sa moje strane moralno a jos manje pametno. Postoji najmanje 20 korisnijih nacina da mlad covek nakon zavrsetka srednje skole provede 11,5 meseci koliko je meni trajao vojni rok.

рајко

pre 7 godina

нема народ паре па знају да послови око обавезног војног рока гарантују нешто из државне сисе. пре него што одговоримо на питање војног рока треба да се питамо од кога ће та војска да нас брани? опкољени смо државама нато пакта ако нешто пукне а нисмо са њима чека нас судбина војног пораза.

333

pre 7 godina

U komentarima ocekujem da ljudi imaju stav duha tradicije,patrijarhata,i istorijsko nasledje nasih casnih predaka.
Vojni rok je potreban itekako..da ljudi ocvrsnu..najmanje 6 meseci.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bozidar, 5. decembar 2016 20:43)

Da ocvrsnu ?!
Zali boze izguljenog vremena , nikada prezaliti necu izgubljene mesece tamo. Kuvas kafu , cistis , uvlacis se komandantima koji imaju stomak metar ispred sebe ne mogu ni pusku nositi kako treba.
Droge koliko hoces u kasarnama...
Dosao kuci , propao posao , sve otislo nadole od tada..

NN Lice

pre 7 godina

Znam par klinaca koji su sluzili vojsku prosle godine, pitao sam ih za razlog. Kazu nemaju sta da rade, pa eto, da ne sede kuci. Tesko da je tu bilo zelje...

Srbadin

pre 7 godina

Sta ce ko Rusi u Staljingradu,jedan pusku drugi municiju? Vojska je slika zemlje,raspad i rasulo,bogate se amebe,narod se gadja oglodanim koskama.

Marko Milošević

pre 7 godina

"Право и обавеза слободног човека је да служи војску и носи оружје. Не зато што прижељкује рат, већ да би се одбранио ако неко угрози његову слободу."

A šta ako mi slobodu ugrožava onaj koji komanduje vojskom?

Bane

pre 7 godina

Vojska je prisilno robovlasništvo od strane države. Ljudi koji su za to da vojni rok bude obavezan mogu sami da se prijave, a ne da nameću drugima jer to je veoma ružno.

nesa

pre 7 godina

Sta bi obavezni vojni rok doneo?
Prvo - vecu bedu za profesionalne vojnike. Vojska i sada jedva izlazi s kraja na kraj. Obavezni vojni rok zahteva dobru platnu moc. Odakle drzavi pare? Od bednih penzionera, kojim je AV vec uzeo I vise no sto mogu da podnesu?
Drugo - sta sam ja naucio iz svog vojnog roka? Da puzim, rasklopim pusku koja vise I nije u upotrebi, i lozim kapetanovu kaljavu pec? Zar je trebalo devet meseci za to?
Na kraju - razlog za sto se sadasnji klinci loze da sluze vojni rok je moguci stabilni posao. Zamislimo samo koliko bi vojska morala da pozaposljava kad bi svi klinci koji odsluze obavezni vojni rok kucali na vrata vojnog biroa za zaposljavanje!

game over!

pre 7 godina

idite na studije, zavrsite u redovnom roku 5 godina studija, izdrzavajte sami sebe u drugom gradu kao podstanar pa mi vi opasni vojnici pricajte svoje price o strogoj disciplini i igranju oruzjem, dok za vas koji volite da se igrate placam porez i jos hocete prisilno to da mi gurnete pod nos da i ja zveckam oruzjem. a ti penzioneri od 70 pa na dalje za koje smo svi mladi glupi su nas doveli tu gde jesmo i poslali svoju decu u rat, dok im je krkobabic krsna slava.

Vlada

pre 7 godina

Ima par problema sa obaveznim sluzenjem vojnog roka. Prvi je naravno finansijski, kosta puno da se nahrane toliki ljudi 3 puta dnevno, gomila potrosnog materijala, poput garderobe carapi cizmi i cipela se trosi, potrebna je i neka koliko tolika vojnicka plata jer jednostavno neki nemaju novac da salju deci u vojsku bar da imaju za vikend pice da popiju kada izadju iz kasarne ili cigarete da kupe. Pa je potreban veci broj oficira i podoficira da se brinu o vojnicima. Stanje u vojsci je takvo da ni u ludilu ne bih uvodio ponovno sluzenje vojnog roka, dok se ne renoviraju zgrade, ne nabave nove uniforme a ne da izgledamo kao papagaji 50 nijansi zelene, da se sredi postojeca oprema jer retko kom je nesto falilo iz RAP-a, puske da se upucaju a i dobar deo njih treba da se dotegne kompletno i mnogim cevi da se zamene. Moja puska je na 100m bacala pola metra dole levo, a znam da pucam jer sam isao u lov i bavio sam se streljastvom vazdusnom puskom kao klinac 3 godine tako da znam kako se nisani. Sedeo sam i dve nedelje kao dezurni svaku noc jer mi je ekser probio kroz djon(ne ekser sa ulice vec oni koji su u djonu cizme) i ubo u petu jos kako se desilo u trku napravila se posekotina od 2cm duzine. Ispalio sa 39 metaka za celu obuku. Zolje su potosan materijal, samo kod nas idu na sredjivanje i punjenje posle gadjanja. Tenkisti 3 puta ne pokrenu tenk i opale jednu granatu na gadjanju. Snajperisti isto imaju malo vezbe, svi u sustini. Kako ta vojska moze da bude konkurentna?

Deda od 71 godinu

pre 7 godina

Služio sam 1970-te 18 meseci i posle 23 godine u rezervnom sastavu.
Šta sam naučio?
Samo da poštujem starije, a to sam naučio i od roditelja.
Znači, ništa naknadno nisam naučio.
Izgubio sam zdravlje (bubrezi, prostata, reuma), a šta mislite kako bi mi sad u ovim godinama dobro došli ti izgubljeni dani?

Za ankete i intervjue znamo kako se rade.
Evo im najbolje ankete ovde u komentarima, pa kad dođe do 1000, neka vide istinit rezultat.

danilo

pre 7 godina

Znam 5 mladica koji su isli na dobrovoljno odsluzenje vojnog roka a sesti je trenutno na odsluzenju u Nisu. Razlog prost i jednostavan, pokusaj da se dodje do posla kod vojske ,vatrogasaca i slicno u ovim teskim vremenima.Svi do jednog nisu uspeli da se zaposle.Da nije tog razloga ne bi im palo napamet da sluze. Prema tome ne nasedajte na gluposti o zeljama za odsluzenjem.

Vladimir

pre 7 godina

Teško onom ko je opsednut oružijem i vojnim stvarima. Misle dobro igraju video igre, pa u stvarnom svetu mogu tako da rukuju oružijem. Zato je i taj dvadesetogodišnjak rekao da ga to interesuje, jer je naložen na video igre i misli "Mogu ja to tako u stvarnosti". Kada uzmeš oružije u ruke, prvo ti sam možeš da pogineš, a drugo umesto da učiš da koristiš mozak, učiš kako da koristiš snagu. Samo onaj koji želi u vojsku neka ide, što se mene tiče, neka hvala.

Vuk

pre 7 godina

Mrmlj... vidiš prijatelju na poslu mi je tako radim i ne mislim i ne biram,a ovde sam izneo mišljenje u vezi ove države i vojske jer smatram da je totalno sve neozbiljno,pričaš za neko vreme pre kad je sama država i sama vojska bila puno ozbiljnija ne bih ni ja u to vreme ovo govorio ili pisao,kao što nisu ni moji,ali sad je ovo sve smešno i neizvodljivo jer narod ne može sam sebe da izdržava,a ne vojsku koja i ovako mala štrajkuje što ja mislim da se nikad i nigde nije desilo u istoriji.Vidim da ti nemaš pojma o čemu ja pričam.

Pera,Zika,Mika

pre 7 godina

Zaostala i zatucana Srbija digla glavu i seiri, na čelu sa simpatizerom (čitaj pacijentu) velikog Frojda! Vojska = danguba, ko hoce da dangubi, izvolte, bar je kasarni ostalo u Srbiji posle raspada SFRJ, niko ne brani i sve primaju. Ja nisam sinove gajio da ih oni koji nisu mogli ni da upišu normalan faks, nego "akademiju" vode na neki novi Vukovar, već da žive kao ljudi i poštuju druge ljude i život. Besmislen, skup i glup predlog trulih demagoga drage nam vlasti, potkrepljen naručenim anketama. A izbori opet na proleće, eeeee jadna li je Srbija sa ovakvom vlašću.

Sale

pre 7 godina

Evo i ja da kažem koju...
Ja sam 1998 u septembru otišao u vojsku,tada sam imao 20 godina,iz mog Beograda poslali su me u neki Kumbor za koji do tada nikada nisam čuo kao vojnog policajca,u martu 1999 sam prebačen u Metohiju...pakao koji sam tamo preživeo kao 21 godišnjak nikome na svetu ne želim...mnogi nisu bili te sreće da prežive,kasnije sam posle povlacenja sa KiM do septembra 1999 popravljao razorene objekte..puteve..spavao po iscepanim šatorima i barakama....MOLIM VAS gospodo nemojte nekoj novoj deci nametati ovako nešto....MOLIM VAS

Baba Vanga

pre 7 godina

Sta je to vojska? Vojska nije neko u uniformi koji po ceo dan cisti po kasarni radi na odrzavanju te iste kasarne za dzabe.. Vojska je ozbiljna insitucija sa pravom vatrenom obukom iz raznog naoruzanja..a ako nas vojnik ispali za vreme vojnog roka 20 metaka ne moze se reci da je prosao vojnu obuku... Za ozbiljnu obuku potrebna je ozbiljna drzava a to Srbija jos nije.. Tako da ovi sto su za vojsku sve bi ih poslao pa neka u kasarni izigravaju djubretare...

Razum nam fali

pre 7 godina

Narod su totalno razoružali.Do 5.3.2019 će skoro svo lovačko i samoodbranbeno oružje da bude predato državi za džabe.
Malo je onih koji će da love uz visoke članarine i poreze za ostalo oružje.
Narodu je dozvoljeno da kupuje vazdušno oružje.
A malo-malo plaše nas Hrvatima, Albancima, Bošnjacima,...
Sad bi hteli vojni rok.
?????????????????????
Nemam komentar, jer nisam ni sociolog, psiholog, ni psihijatar.

kataklinger

pre 7 godina

po generaciji se prijavljuje na sluzenje dobrovoljnog roka manje od 3% vojno sposobnih. pa gde nestade tih 57%? Srbi su poznati kao narod koji se mnogo busa dok je sve u redu, a kad je vuna... primer za sve to je odaziv rezerve pre 20-ak godina, kao i bezanija potencijalnih regruta sto iz zemlje, a sto po zemlji.

Tajfun Korkut

pre 7 godina

Da nam porucnici placaju sluzenje vojnog roka po bar 500 evra mesecno prijavio bih se vec sutra,a ovako?Ni da me neko zamoli.

Mirko

pre 7 godina

Ovo je sada odlično, vojska nije za svakoga to treba svako da zna, ali isto tako oni koji jesu - treba da imaju priliku da nauče "zanat" i ko zna možda postanu profesionalci. Neće nam ništa dobrog doneti amaterizam, ni u vojsci niti bilo gde drugde.
Uostalom, za više mi i nemamo para, nažalost, jer i ovi vojnici što ih imamo nisu plaćeni kako treba.

Za ostale se može uvesti samo neka informativna obuka, nešto kraće, čisto da se upoznaju sa vojskom i da možda na osnovu toga neko od njih naknadno uvidi da ga to intresuje.

Mi iz '82, malo sastavljeni malo rastavljeni

pre 7 godina

Evo ovako:

- mlađanog komentatora (Pop, 5. decembar 2016 18:13) MOMENTALNO postaviti za ministra omladine i sporta.
- gospodina komentatora (Grunf, 5. decembar 2016 18:24) BEZ ODLAGANJA na mesto ministra odbrane.
- budućeg premijera komentatora(Jug Srbije, 5. decembar 2016 18:34) na mesto SLEDEĆEG premijera.
- gospodin komentator (toronto, 5. decembar 2016 18:31) APSOLUTNO zaslužuje mesto ministra inostranih poslova.

mrmlj

pre 7 godina

@(zex, 05. decembar 2016 21:07) a ima i nas koji ne zelimo da zaboravljamo na racunar i internet jer su to alati XXI veka sa kojima je znatno korisnije biti vest nego sa puskom.

Pera Ložač

pre 7 godina

Obavezni vojni rok izgleda žele svi oni na koje se to ne odnosi. Ja sam pored služenja vojnog roka bio i učesnik nekoliko ratnih sukoba 90-ih i ne bih voleo da nove generacije osete bilo šta od tih mojih iskustava. Ovi koji žele da idu u "vojsku" mogu slobodno da se dobrovoljno jave i ispune svoje snove ili se duboko razočaraju, svejedno, to je njihova slobodna volja.

Miki

pre 7 godina

Pradeda mi je preživeo golgotu u prvom svetskom pod komandom Mišića, deda u drugom svetskom, ćale devedesetih rezervista....čak je i mene civilna zakačila. A čemu sve? Da svaki put posle ratova dolazi do osvete nepismenih. Svaki put kad gledam nešto o prvom svetskom ratu plačem jer je sve uzalud bilo... da smo još prvih ratova za vreme turaka otišli u tri... kao crna rupa smo, ne nazire se kraj. Uvođenje vojnog roka, gde sa čime kad je još i osamdesetih počelo da falo svega za obuku, da se gađamo praćkama ili akumulatorima iz mig-ova!?