Subota, 03.12.2016.

16:23

Može li dete bez saglasnosti roditelja van Srbije?

Slučaj Slavice Burmazović čiji suprug je pre godinu i po dana oteo i odveo njihovu decu u Tursku, otvorio je jedno pitanje.

Izvor: B92

Može li dete bez saglasnosti roditelja van Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Moptikom

pre 6 godina

Presao dva puta sa detetom i nisam imao problem.
Logicno razmisljajuci,da je zbog zloupotrbe zakonom propisano pored biometrijskog pasosa i obavezno posedovanje ovlascenja ne bi se isto moglo vaditi na salteru msz i opstine,vec u mupu jer jedino oni imaju "mrezno" povezane podatke (jmbg) od roditelja i dece.
Moja supruga i sestra imaju isto ime,prezime,zive na istoj adresi i koji sluzbenik na salteru msz ili opstine moze da zna da nije moja sestra potpisala pomenuto ovlascenje umesto moje supruge?! Ukoliko se problem zloupotrebe nedaj boze javi,obavestava se policija koja u sistem stavlja zabranu i prilikom napustanja zemlje kontrolom biometrijskog pasosa na granici je zabranjen izlaz detetu.

Filmofil

pre 7 godina

Kad su u pitanju razvedeni parovi gde jedan od roditelja ima puno starateljstvo, a drugi se ne javlja sem da pravi probleme, mislim da bi saglasnost centra za socijalni rad ili policije trebalo da bude dovoljna. Opet sa maksimalno pojednostavljenom birokratijom i u krajnjoj linij besplatno. Sustina je u tome da drzava ima uvid da je dete to i to, drzavljanin Srbije preslo granicu i da ce boraviti tu.
Osim toga deca su izlozena otmicama nepoznatih. Ne moze se tako biti nemaran. Svaka cast onim policajcima svih balkanskih drzava koji u tom neredu pokusavaju da rade svoj pisao onako kako treba.

Jovana

pre 7 godina

A šta ćemo sa razvedenim roditeljima, gde je majci dodeljeno puno starateljstvo?ja opet moram da jurim potvrdu bez obzira na odluku suda da je dete samo moje. Plus moram mesecima da jurim bivšeg muža jer se dešavalo da se po godinu dana ne javlja, pa nisam mogla dete da vodim na more. Izmišljaju saglasnosti samo da bi uzeli pare.

Filmofil

pre 7 godina

Vodilm redovno sestrino maloletno dete u inostranstvo. Uvek trazim da mi izvade tu saglasnost uz potpis oba roditelja na srpskom uz overen prevod na engleski. Ne samo zbog granicnih policija, necu da me zaustavi negde neko i pita cije ti je to dete sa tobom. Smatram da je vazno da postoji, a samo izdavanje i cena treba da bude pristupacna obicnom svetu. Vaznije je da se obezbedi sigurnost dece, nego da drzava zaradjuje na tome. Za zemlje u okruzenju je dovoljno da bude na jeziku koji u raznim varijantama svi govorimo.
Shvatam nevoljnost ljudi da se mlate sa birokratijom, ali sto puta se pokazalo da zbog onog uobicajenog "nece valjda" i taj nemar koji ide uz nas mentalitet platimo visoku cenu.

vlado

pre 7 godina

Sretan sam sto su mi deca porasla, pa im ne treba saglasnost. Za ovo vreme koliko traje ova zakonsko/netakonita praksa platio sam u drzavni budzet mnogo para. Situacije su bile razlicite. Posto ih imam troje nisam mogao da vadim jednu saglasnost sa jednom taksom vec tri pa to sve puta x dinara pa puta 3-4 x godisnje pa x 7-8 izlazaka zbog sportskih ili skolskih obaveza. A kada smo im vadili pasose morali smo i zena i ja da budemo prusutni u policijskoj stanici i da dokazujemo da smo u braku i da zivimo zajedno i da ....
Stvarno ne razumem takav maltretman manjine nad vecinom. Ako su problematicni porodicni odnosi u vecini onda nesto ne valja sa drustvom.
Hvala deco sto ste porasli i sto nikada nisam imao nikakvu drzavnu privilegiju sto vas je troje i nemam obavezu nikome da se zahvaljujem.

R2D2

pre 7 godina

@ancolinjo / Prijatno se iznenadila? Pa zar je moguce da ima ovakvih ljudi? Sta je tu prijatno? Mene bi isto prosto milina obuzela kada bi me granicni policajac zadrzavao na granici trazeci neki papir koji nista ne znaci. Zakon je dobar, saglasnost ne treba.

Pravda

pre 7 godina

Nemoraju normalni brakovi i roditelji da ispastaju zbog promil problematicnih brakova.

Onaj ko ima strah da mu djeca budu odvedena u inostranstvo bez njegove dozvole ode u policiju i sud i trazi zabranu izlaska za svoju djecu bez njegove saglasnosti a ne mi svi normalni brakovi da moramo da vadimo saglasnost.
A sta ako je jedan roditelj u inostranstvu?
A sta ako neko hoce da ide do Segedina i put do tamo kosta 1000 din a on mora da da jos 1000 din za saglasnost?

Nindza

pre 7 godina

Kako obaveza ne postoji po zakonu, da li ste vi ludi? Sat vremena je zadrzan autobus jer zena nije imala pismenu saglasnost muza, a isli smo u Crnu Goru. Policajac odlepio zbog nje, svasta joj je rekao.
Ne znam sta je novinar sanjao, zakonska obaveza postoji, sad je samo pitanje koliko se sprovodi.

carapa

pre 7 godina

nikad ne vadimo saglasnost.
evo jutros smo ustali i na brzinu je pao dogovor da muz sa detetom ode kod svojih. ja ne mogu jer radim.
njegovi su u hrvatskoj, 120km dalje.
i sta sad da radimo nedeljom?

letos me je hrvatski carinik pitao gde mi je saglasnost oca, kada sam mu rekla da u njihovom zakonu ne stoji da moram da imam taj papir, pustio nas je, naravno.

danas u eri kompjutera i biometrijskih pasosa, moze da izlista moj broj cipela kada ocita pasos, a ne da li postoji potraga za detetom ili zabrana.
to sto su nesposobni da se umreze, gradjane ne bi trebalo da zanima.

Bole

pre 7 godina

Svako ko ima djetetov biometriski pasos ima i punomoc i pravo da putuje sa tim djetetom. Jedino kod nas neko to pravo ne zna pa prilikom takve situacije bez razloga pravi ljudima problem na granicu.

R2D2

pre 7 godina

Na sajtu u rubrici "Najčešća pitanja", na temu Putovanje maloletnih lica preko granice, navedeno je da ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja, za dete koje poseduje biometrijski pasoš.

I dobro je sto je tako. Zasto otezavati ljudima putovanja? Zar neki propis i neka formalnost mogu vratiti ljubav i postovanje izmedju bracnih drugova? Ako toga nema onda je licemerno traziti od drzave da se brine o deci.

Joca

pre 7 godina

Po struci sam turisticki vodic. Obisao sam ceo svet bar tri puta. UVEK kada sam izlazio iz nase drzave sam napominjao da ce na granici traziti saglasnost drugog roditelja ukoliko neko putuje sam sa detetom. I zamislite ovo...UVEK su trazili overenu saglasnost iz opstine ili suda! Da, ovi nasi. Takvi kakvi su, ali to je praksa i to je u nasoj drzavi ZAKON. E sad sto ima podmitljivih ljudi, to vec nije nesto cime se bavi samo zakonodavstvo vec i nauke kao psihologija i sociologija.

ancolinjo

pre 7 godina

Vise puta sam prelazila Srpsko-Crnogorsku granicu sa decom bez supruga, svaki put su mi trazili saglasnost, sa obe strane granice, i na putu i na aerodromu. Namerno nisam predavala uz dokumenta, zanimalo me da li ce traziti. Prijatno sam se iznenadila.

Sandra

pre 7 godina

Saglasnost se traži kad se izlazi iz zemlje, koliko ja znam. Kod nas u CG dete ne može da izađe samo iz zemlje bez saglasnosti oba roditelja. Niko više i ne pokušava da pošalje dete bez tog papira samo. Ako putuje sa jednim roditeljem, dešava se da na granici traže saglasnost drugog.

Invictus

pre 7 godina

Po zakonu, maloletno dete koje ima pasoš mora imati saglasnost oba roditelja za put u inostranstvo, i onih koji su u braku i razvedenih. Moja tužba je stigla pred sud i sudija je roditelja koji ne izvršava roditeljske obaveze delimično lišio roditeljskog prava, pa se on ubuduće ne bi pitao da li dete može da putuje u inostranstvo ili ne. U suprotnom, pitao bi se pa iako uopšte ne učestvuju u životu deteta. To je taj nakaradni zakon koji zbog specifičnosti svakog slučaja jeste haotičan ali jeste Zakon.

Neka me neki advokat ovde demantuje i kaže mi da je sudija pogrešno postupio i da je predmet trebalo u startu da odbaci.

Posebna je stvar to što to na granici uopšte ne proverava pa se ovim zaključkom vraćamo na početak.

Revolucionar

pre 7 godina

@tata spalio đenku
E pa ako te zbog ovoga neko malterita od sluzbenih lica, ti odmah traži nadležnog starešinu da podneseš pritužbu jer ti ustavom zagarantovanu slobodu kretanja uskraćuje onaj koji mora da ti je omogući. A samim tim što su na kraju pustili znači da je moglo da prođe i bez problema. A tek da zabrane izlazak, lepo se počešeš po bradi, tužiš i dobiješ lepu odštetu jer oni neće sudiji moći da pokažu član zakona po kome su postupili.

drmr

pre 7 godina

ukratko....za ulazak deteta u eu potrebno je prisustvo oba roditelja ili pismena saglasnost drugog. za ulazak u bih cg...dovoljno je prisustvo samo jednog
(milan ns, 03. decembar 2016 22:39)

Tako je, ali to prisustvo i pismena saglasnost se obavlja u MUP-u prilikom podnošenja zahteva. A sama EU nam je i "nametnula" biometrijske pasoše, jer to je bio jedan od uslova o bezviznom ulasku državljana Srbije u Šengen i EU. Drugi uslov je bio digitalizacija i umrežavanje graničnih prelaza Srbije sa ostatkom EU. Zato kada komšijama na Batrovcima "padne sistem", nastanu onolike gužve, jer se provera identiteta vrši na stari način.

Vidar

pre 7 godina

Moje cerka putuje samo avionom od 12 godine sa Surcina u EU i nazad bar pet puta godisnje, niko joj nikad nije trazio nikakvu potvrdu sem pasosa. Dakle, ne da putuje sa jednim ili drugim roditeljem vec potpuno sama. Pre toga je takodje putovala sama ali u pratnji avio kompanije i opet joj niko nista osim pasosa nije trazio. Ja kad sam to ljudima procao nisu mi verovali a sad vidim da je puno takvih slucajeva.

Invictus

pre 7 godina

Takodje, pozovite pogranicnu policiju, recimo Presevo, i jasno ce vam reci isto to.

U praksi, na sta bi licilo, da jedan od roditelja ne da saglasnost...
dete nikad ne bi islo na more...
(GGoran, 3. decembar 2016 22:38)

Ja sam zvala pograničnu policiju u Gorgošu i oni su mi rekli da ćerka ponese sa sobom tužbu kao dokaz da je sudski postupak u toku. Nisu mi rekli da joj to uopšte nije potrebno. Naravno da joj niko nije tražio saglasnost na granici ali je mogao..zar ne? Zato, nek se jasno definiše da li neko ima pravo da to traži ili ne. Ja sam čula za, doduše retke slučajeve, da su neku decu vraćali sa granice.

Predlažem da se roditelju koji ne ispunjava svoje roditeljske obaveze, posebno ako je to u nekom dužem vremenskom periodu, uskrati pravo da se za išta pita. U svim ostalim situacijama, stvar je zaista veoma delikatna.

Jasna

pre 7 godina

Nema potrebe da citam clanak. Ja cu da vam kazem. Pre 20 dana sam putovala u Dansku sa kcerkom koje ima 7 godina. Niko nigde me nije nista pitao. Niti trazio.
Prosle godine suprug je sam sa kcerkom otisao za Cikago. Niko nigde nista ga nije pitao.
To je, sto se mene tice, sokantno.
Da smo npr. suprug i ja razvedeni, on dakle lagano moze kcerku da odvede gde god hoce, ja ne moram ni da znam. Pa to je necuveno. Pricamo o deci.
Veca kontrola je na drogu i oruzje pri putovanju.

lola

pre 7 godina

Kakvu muku sam ja imala da uopšte izvadim detetu pasoš! 10 god. ne znamo gde je otac, ne daju nam da izradimo pasoš dok ga ne nađemo. Kako? Dignem frku, pokrenem centar za soc.rad, dobije pasoš. Posle 5 god, zakon se promeni, uspem se razvesti. Nosim sudski izveštaj sa sobom na put. Mada nikad ništa ne traže....

Aleksandar

pre 7 godina

Moja ćerka već deset godina živi u inostranstvu. Iako je maloletna, nikada ni na jednoj granici nisu tražili potvrdu, opdnosno saglasnost roditelja, putovala je sama, samo sa mnom samo sa majkom i nikada niko nije tražio potvrdu.

GGoran

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.
(GGoran, 03. decembar 2016 20:08)

Nije tačno!
Primer, rođak je razveden, ima dvoje dece sa bivšom suprugom, ima pravo viđanja dece 2* sedmično, bivša supruga želi da se preseli sa decom u inostranstvo, on jednostavno ne želi to da odobri, jer čovek želi da učestvuju u odrastanju svoje dece. Kad budu imali po 15-16 godina moći će sami da biraju, do tada mogu ići maximum 15 dana na letovanja, zimovanja... i to uz njegovu saglasnost.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aco, 3. decembar 2016 21:49)

Upravo si potvrdio ono o cemu sam napisao.
Tvoj rodjak se pita o promeni prebivalista, i ona ne moze da ode preko bez njegove saglasnosti.
Sto se tice saglasnosti za prelazak granice, to uopste ne treba.
Ako odete na sajt mupgov.rs, jasno pise da ne treba saglasnost.
Takodje, pozovite pogranicnu policiju, recimo Presevo, i jasno ce vam reci isto to.

U praksi, na sta bi licilo, da jedan od roditelja ne da saglasnost...
dete nikad ne bi islo na more...

018

pre 7 godina

Moj sin je leteo sam sa 13 godina bez bilo cije pratnje za Maltu bez ijednog papira i saglasnosti osim pasosa. Ni roditelji, ni prijatelji, ni stjuardese... sam
(Milos, 3. decembar 2016 20:32)

Ja sam sa 12-13 godina prvi put išao sam u inostranstvo, u Trst. Moj školski drug je sa 14 godina sam otišao u Englesku. Nikakve saglasnosti roditelja nam nisu trebale niti smo za njih tada uopšte čuli. Bilo je to početkom osamdesetih godina.

Realno

pre 7 godina

Ovako, od zemlje do zemlje ima razlicitih regulativa. Lepo je to ako dete ima biometrijski pasoš - to ne znaci da sam može da putuje gde hoće i želi. Do 16 pa čak i do 18 godine za dete je odgovoran roditelj. Negde je potrebna saglasnost a negde je potrebno da drugi roditelj bude na prelazu sve zavisi od zemlje do zemlje. U svakom slučaju nebi bilo loše da se ministarstvo unutrasnjih poslova po zabavi stim pitanjem.

cobo

pre 7 godina

Pre godina hteo sam dovesti bratovu cerku od 10 godina u Nemacku,izvadio sam joj pasos i kod advokata napravio punemoc koju su oba roditelja potpisala .Sve je bilo u redu i nakon mesec dana sam vratio dete u Jugoslaviju ne prodje dugo i ide ti moja sestra i vodi mladju kcerku od brata sa pasosem od one starije i to bez ikakve punemoci da bude jos gore sestra radi prezaposlenosti ne mogase da vrati dete nazad nego zamoli mene i ne pitajte kako sam se osecao na granici kao najveci kriminalac i trnuo od glave do pete dok to nije proslo,uh !

Drnda

pre 7 godina

Ma bre na granicama niko i ne gleda decu. Ajde sto mozes da izvedes bez saglasnosti, nego mozes i tudje dete sa levim pasosem. U poslednjih par meseci sam nekoliko puta putovala, ni na jednoj granici (Srb, Cro, BiH) niko nije pogledao dete u sedistu (beba).

Invictus

pre 7 godina

Razredna moje ćerke je tražila pismenu saglasnost oba roditelja jer su deca išča na studijsko putovanje u inostranstvo. Pošto je tada još uvek bila maloletna, a sa ocem nema kontakt 15 godina, morala sam da pokrenem sudski postupak radi delimičnog lišavanja roditeljskog prava. Ćerka je otišla i vratila se, postupak koji je uključivao i Centar za socijalni rad je još uvek trajao, sveukupno 6 meseci. Pre će se rešiti pitanje prevare na Limundu nego ovakvi postupci koji bi se po ovdašnjem zakonu morali rešiti po hitnom postupku. O alimentaciji da ne govorim.

milan ns

pre 7 godina

ukratko....za ulazak deteta u eu potrebno je prisustvo oba roditelja ili pismena saglasnost drugog. za ulazak u bih cg...dovoljno je prisustvo samo jednog

Markus

pre 7 godina

Evo vam primer od jutros, poveo sam sina na sportsko takmičenje u Hrvatsku. Trebalo je da idemo svi komplet, ali ćerkica se razbolela i ostala kući sa majkom, a ja naravno da nemam sudsko ovlašćenje. Znači po vama trebalo je da me vrate sa granice zbog jednog necivilizovanog Turskog čobana koji se poziva na šerijat i kome naši zakoni ne mogu ništa. A zašto smo oboje morali biti prisutni i potpisati da se detetu izda pasoš ako za svako putovanje moramo da se ovlašćujemo ???
A da recimo Premijer postavi ultimatum Sultanu Erdoganu da se suspenduju sve Turske investicije i privremeno zabrani uvoz Turske robe, dok se problem ne reši kako treba. Tako rade ozbiljne države, štite svoje građane umesto da ih maltetiraju glupim papirima!

Ray Ban

pre 7 godina

Normalnobi bilo da se to podrazumjeva, ali isto tako da se u slučaju da jedan roditelj povuče tu saglasnost u policiji ta putna isprava privremeno blokira na svim granicama. Pa makar i drugi roditelj bio sa njim. Za slučaj da da su u pitanju razvedeni roditelji normalnoje da se onaj ko nema starateljstvo osigurava potvrdom, da nije kidnaper.... U vreme elektronike nije teško uspostaviti neka pravila kojaće funkcionisati besprekorno. A ko djeci vadi putnu ispravu nek je drži pod ključem.....

Aco

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.
(GGoran, 03. decembar 2016 20:08)

Nije tačno!
Primer, rođak je razveden, ima dvoje dece sa bivšom suprugom, ima pravo viđanja dece 2* sedmično, bivša supruga želi da se preseli sa decom u inostranstvo, on jednostavno ne želi to da odobri, jer čovek želi da učestvuju u odrastanju svoje dece. Kad budu imali po 15-16 godina moći će sami da biraju, do tada mogu ići maximum 15 dana na letovanja, zimovanja... i to uz njegovu saglasnost.

dragan

pre 7 godina

Najgore u celoj priči o saglasnosti je što za papir A 4 formata i lupanje pečatom opština tj država uzimaju hiljadarku, a na primer izlet do Temišvara toliko košta. I onda je to država u službi naroda, jadna nam država a mi još jadniji što sve to trpimo.

Benjamin

pre 7 godina

Po meni bi roditelji koji sumnjaju da drugi roditelj svoga deteta ima plan, ili strahuju da postoji opasnost od kidnapovanja deteta od strane doticne osobe, trabali imati mogucnost staviti neku vrstu zabrane putovanju van zemlje svom detetu bez pismene saglasnosti. I na granici kad izlazis traze potvrdu samo tim problematicnim i mutnim roditeljima.

Bb

pre 7 godina

Putujem preko granica raznih zemalja i aerodroma 3-4 x mesecno i nikad kad sam bio sam sa detetom ili moja supruga nam niko nije trazio takav papir.

Homo politicus8

pre 7 godina

Treba izmeniti zakon tako da je obaveza lica koje vodi dete van zemlje da pokaze saglasnost roditelja. Bolje spreciti nego leciti. Kada lice napusti zemlju sa detetom i udje u drugi pravni sistem vrlo je teska i spora procedura za bilo kojim pravnim sredstvom bilo da je rec o konvenciji ili nekom drugom propisu ostvariti pravo deteta ili roditelja.

Mas que nada

pre 7 godina

Ćerka ide češće sa mojim roditeljima čim počne raspust na letovanje u CG iz Nemačke uvek su Nemci tražili punomoć roditelja - kad se vraćaju niti Hrvati , Crno Gorci ili u Surčinu traže punomoć.

GGoran

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.

Milos

pre 7 godina

Moj sin je leteo sam sa 13 godina bez bilo cije pratnje za Maltu bez ijednog papira i saglasnosti osim pasosa. Ni roditelji, ni prijatelji, ni stjuardese... sam

Srbin u Srbiji iliti čovek bez prava

pre 7 godina

Nema ta saglasnost nikakve veze! Moj slučaj je isti kao i kod ove žene, samo kod nas nije bilo svađa ni nasilja, niti bilo kakvog nagoveštaja šta će se dogoditi..
Moja bivša supruga je strankinja, uvek sam je pustao sa detetom kod njenih sa pisanom saglasnošću, a onda se jednog puta više nisu vratile. Dobio sam poziv od njihovog suda za razvod. Zvao našu ambasadu. Dodelili mi advokata, a ona pre saznala za njega i uzela ga kao svog. I zamislite, Srbija ima samo njega za sve naše građane koji žive u toj zemlji!!! Pominjao sam to famozno ovlašćenje, a odgovor je bio: ma znate, to nema nikakve veze, jer je ona sa majkom otišla. Dete pripada njoj, jer vi nemate državljanstvo, nekretninu, ni posao u toj zemlji. Ako dođete ovamo, navratite na kafu kod nas u ambasadu! E pa gospodine, tatu svoga zovi na kafu..
Eto.. Toliko o ovlašćenju i Srbiji kao ozbiljnoj zemlji.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Da dete dobije pasoš potrebna je saglasnost oba roditelja. Znači oba roditelja se slažu. Ako naknadno se pojavi sumnja da dete može biti odvedeno iz zemlje, obratite se sudu i sud naloži oduzimanje pasoša. Šta ako je roditelj u insotranstvu gde nema amabasade Srbije a žena i dete treba da mu dođu u posetu? Treba da ide u zemlju gde ima da bi dao saglasnost. Zbog brakova koji se u promilima računaju gde su supružnici zakrvili a jedno od njih nije normalno pa milsi da na svoju ruku treba da uzme decu, treba nama milion porodica da se komplikuje procedura kad krenemo sa detetom u inostranstvo. Neću da idem u opštinu i da gubim ni 10 minuta svog života zbog gluposti.
(Revolucionar, 03. decembar 2016 18:12)

Ne moraš, ali ćeš na aerodromu NT itekako da gubiš i vreme i živce, jer će te jako teško pustiti bez saglasnosti drugog roditelja. Znam iz iskustva. Moja supruga je vodila dete, ja ih dovezao na aerodrom, ali kada su prolazili pasošku kontrolu, JEDVA su ih pustili iako sam i ja tu bio. E sad, možeš ti da mlatiš i pričaš da si u pravu, ali ako naletiš na istog takvog, nećeš moći nikuda, sem kući nazad..

icon

pre 7 godina

Bez obzira na taj dogadjaj, protivim se svakom ogranicavanju ljudskih i roditeljskih prava. Ogranicenja trebaju da budu izuzetak a ne pravilo, i treba da bude primjenjivano u uslovima poremecenih odnosa ili tijekom razvoda.
Svatko moze da skuje plan i sa potvrdom odvede djecu, bez namjere da ih vrati

kakav naslov takav komentar

pre 7 godina

Saglasnost koja se dobija u opstini je napisana samo na cirilici na srpskom jeziku. Ko to moze da procita i protumaci u inostranstvu? Generalno ta saglasnost sluzi samo opstinama da ubiraju dodatni prihod.

Srbin u Srbiji iliti čovek bez prava

pre 7 godina

Ćerka ide češće sa mojim roditeljima čim počne raspust na letovanje u CG iz Nemačke uvek su Nemci tražili punomoć roditelja - kad se vraćaju niti Hrvati , Crno Gorci ili u Surčinu traže punomoć.
(Mas que nada, 03. decembar 2016 20:06)

To je obavezno jer putuju sa tzv. trećim licem

NoName

pre 7 godina

Vracamo se iz CG kuci vozom, posle odmora. Naravno, policija u vozu legitimise i jedan klinac je isao na derbi. Policajac ga upita, imas li potvrdu roditelja? A on na mufte kao zaboravio, a ide kao kod ujaka. Sta god. I policajac ga pusti uz opomenu, da sledeci put to ne radi. Toliko od toga.

toma

pre 7 godina

@ljubisa
to Vi kazete da morate a realnost je da vam nikada nije zaista trebalo !
moja zena u pasosu drugo prezime druga adresa i nikada niko nam nista nije trazio sa dvoje dece a proputovali smo celu evropu !
za svaki slucaj nosili smo vencani list ali nikada nam nije trebao .

U praksi može

pre 7 godina

Nije otvorio nego odgovorio na pitanje! Nedavno sam podigao dokument (nikako mi ne bi smeo biti predat bez provere identiteta), tako što sam rekao ime i prezime, a službenik mi ga je,bez ikakve provere, predao. To što po zakonu ne može i šta na papiru piše je druga priča.

sale

pre 7 godina

Ja sam austrijski državljanin i često sam išao za srbiju i kada sam bio maloletan da li sa mamom ili sa oba roditelja ili jednom sa drugara niko mi nikada ništa nije tražio osim pasoša što je po meni sasvim u redu čiste gluposti su to da trebaju da se vade dokumenta i plaćati ih da bi dete moglo da pređe granicu sa jednim roditeljom ili kako god već svako drugi iz srbije ima nekoga u inostranstvo..

Swedenonline

pre 7 godina

Slicaj koji se desio je retkost i diplomatija treba da se bavi slucajem. Potpuno ista pravila su i u Svedskoj, lokalno trebaju potpisi oba roditelja a za izlazak iz zemlje ne. Diplomatija ako se dese izolovani slucajevi kao ovaj resava stvari. Nesme se silovati nacija sa gomilom novih pravila jer diplomatija nema ugled i moc da brani drzavljane u inostranstvu sto se ovde pokrece pitanje.

Neko

pre 7 godina

Upravo sam se raspitivala prosle nedelje u MUP u nekih balkanskih zemalja I nema Zahteva za Tim Ali se ostavlja mogucnost granicnoj policiji da proveri. Dakle mogu da vas zamole da pozovete supruga ali nemaju pravo da vas zadrze ako suprug nije zakonski stavio zabranu na putovanje sa decom. Rekli su mi da posto se za biometrijski pasos uzima saglasnost oba roditelja podrazumeva se da postoji i saglasnost za putovanje.

goran

pre 7 godina

Pre 2 godine sam vodio sinovca na more u Grcku on je imao 8 godina,imao sam ovlascenje od oba roditelja ali su mi vec u agenciji rekli da mi to ne treba,samo oba pasosa,kada smo posli na more poneo sam ovlascenje medjutim niko ga nije trazi.

sredovecni gospodin

pre 7 godina

Ja sam dete razvedenih roditelja. 1978 sam imao 14 godina i putovao sam kod tetke u Brisel. Majka i ja smo otisli do mog matorog, oni su se najpre dobro svadjali i izvredjali, a onda je potpisao taj papir. Slican papir je prilozila i moja majka, na srpskom i francuskom, tetka nam je bila poslala pismo mesec dana pre toga sa detaljnim uputstvom i tim tekstom. Mislio sam da je sve u najboljem redu, krenuo sam, mama i brat su me ispratili i kada sam se pojavio kod "teta-carinice" na Surcinu nastao je problem: "A gde je pecat sudskog tumaca i APOSTOL?". Da, bas se secam te reci, nekakav apostol, a da nije ni Petar ni Pavle. A ni Jovan. Ja se sledio, samo sto nisam poceo da placem. Utom naidje neki stariji debeli brka, tipican milicioner kakvog smo uvek zamisljali, i rece: "Ma daj, Marija, sta gnjavis decka, u redu je to". I pustise me! Uhhhh ... Titova narodna milicija!

Pre 3 godine moja cerkica je napunila 12, pa smo zena i ja resili da je prvi put posaljemo samu kod babe i dede u Srbiju (zivimo vani). Poucen prethodnim iskustvom i svojim streberskim mentalitetom ja sam izvadio sve uredne papire, potpisao, overio, stavio to u kesu. Na aerodromu su sve to detaljno pogledali stjurati i carina. Posle nam dete rece kako je na Surcinu NIKO NISTA NIJE PITAO, pandur na granici je samo mrzovoljno lupio dangu i pokazao joj da izadje. Dete od 12 godina! E, to ti je Vuciceva "demokratska" policija.

Toliko na temu nekad i sad.

tajko babajko

pre 7 godina

Ja sam sa detetom od 2 godine odleteo na bliski istok. Niko nije ni trepnuo na aerodromu. Naravno imao sam overenu dozvolu moje žene da putujem sam sa detetom ali niko mi je nikada nije tražio a tako je i po zakonu. Nedorečeno na žalost. Mogu ako im se hoće. Dete ima pasoš i to je to. Da li je dobro ili ne u to ne ulazim. Kada neko na prečac odvede decu onda nije, jbg.

Strasno

pre 7 godina

Pa potpis moze da se falsifikuje, bolje da se uvede da recimo sud izdaje tu potvrdu,znaci odu roditelji do suda,dobije se formular sa potpisu se i sud lupi pecat da drugi roditelj daje saglasnost.

Odgovor

pre 7 godina

Naša policija na granici nema zakonski osnov da trazi pisanu garanciju jer:
1. Kada vadite maloletnom detetu pasos, oba roditelja se potpisuju u policiji i to se smatra obostranom saglasnoscu.
2. Mozete izvaditi pasos detetu sami jedino ako imate resenje o staranju nad detetom i to smatram greskom jer ako se roditelji ne slazu ne znaci da ne treba oboje da odlucuju o detetu. Mada i to je mac sa dve ostrice jer ima "bolesnih umova" koji ce u inat supruzniku terati mak na konac preko deteta!
3. Saglasnost retko kada i gde traze u okruzenju (Bugarska, Turska, Grcka, Makedonija, Crna Gora NIKADA, Bosna, Rumunija)
4. Moje iskustvo kaze da najvise stiskaju na Hrvatskoj granici i granici sa Madjarskom i njima skidam kapu. Tu mislim na ino policiju - nasa nema zakonski osnov da zaustavi jednog od roditelja sa detetom.
5. Dete mora imati ovlascenje jedino ukoliko putuje bez ijednog roditelja/staratelja.
Zakljucak, ako smem:
Nije kriva policija, kriv je zakon tj Drzava Srbija.

Ljybisa

pre 7 godina

Moja cerka kada putuje sa ex suprugom obavezno moram u sudu Zajecar da potpisem i overim saglasnost za put van Srbije,bilo da je odmor ili eskurzija u pitanju.Placam overu oko 300 dinara.

Može da izađe iz Srbije

pre 7 godina

Otvarate pitanje koje nije otvoreno. Lepo ste pri kraju teksta citirali napis na zvaničnom sajtu MUP Srbije. Procedura za izdavanje biometrijskog pasoša je standardizovana i veoma stroga, dok su raznorazne potvrde (iz mesne zajednice, opštinske pisarnice ili slično) prilično nestardadizovan niz dokumenta različitog stepena pouzdanosti, i po pravilu, isključivo na srpskom jeziku, koji, nažalost nije svetski jezik. Stoga su takve potvrde, odnosno saglasnosti, prilično neupotrebljive u slučaju kontrole granične policije van regiona (osim ako neko ne vodi sa sobom ovlašćenog sudskog prevodioca sa laptopom i printerom).

Super

pre 7 godina

Resenje je veoma prosto ali na zalost ja nisam vlast. Deca ne treba da imaju pasos vec putni nalog koji ce se pre puta u stranu zemlju uvek overavati u policiji od strane oba roditelja (staratelje). Danas su na polozajima ljudi koji ne umeju da resavaju probleme. Mi koji umemo radimo za sebe jer nam ne odgovar ta klima neznanja i malih plata.

Temple Ri

pre 7 godina

Majka sam dvoje dece, suprug radi u inostranstvu, cesto odsutan od kuce i nije svaki put u mogucnosti da mi izda saglasnost da prelazim granicu sa svojom decom. Jako cesto putujemo jer živimo u pograničnoj zoni, takmicenja, razonoda, posete porodici itd. Napravila sam opstu saglasnost ali kakva je to sigurnost? Pa on mi potpise saglasnost i za 10 dana se posvadjamo, rastava, haos, ja predjem granicu sa decom sa urednom saglasnosti i sta dalje... Ili da za svaki prelazak granice vadim saglasnost, pa to mi je 2000-3000din mesecno nekada... Ja ih rodila, ja ih odgajam, hranim i sve ostalo i ne mogu da ih prevedem preko granice!? Cista glupost. Mora da postoji neki drugi nacin zaštite i sprečavanja otmice dece od strane drugog roditelja. Neko je napisao i s tim bi se složila, da drugi roditelj da izjavu u policiji, tipa neodobravanja ili ti zabrane, to se zavede u kompjutere, kad dodje s detetom na granicu policajcu odmah kompjuter izbaci zabranu prelaska i stvar rešena. Mada kad su roditelji ludi, sebični i na sve spremni... nema tu pomoci

infidel

pre 7 godina

Kakva reklama za dobrovoljni reket! Zar nije jednostavnije proveriti da li je jedan od roditelja zabranio izlazak detetu iz zemlje u slučaju da postoje razmirice između roditelja? Ovako kao što savetuju praktično se podrazumeva da postoji nesloga roditelja oko putovanja deteta sa drugim roditeljem ako to nije izričito napisano na papiru i overeno taksom u opštini zar ne? Zar policija ne može na granici odmah očitavanjem detetovog pasoša da dobije podatke o roditeljima tog deteta i njihov kontakt pa u slučaju sumnje da proveri jednostavnim telefonskim pozivom da li je sve na mestu? Ovo je narode čist reket.

Revolucionar

pre 7 godina

Da dete dobije pasoš potrebna je saglasnost oba roditelja. Znači oba roditelja se slažu. Ako naknadno se pojavi sumnja da dete može biti odvedeno iz zemlje, obratite se sudu i sud naloži oduzimanje pasoša. Šta ako je roditelj u insotranstvu gde nema amabasade Srbije a žena i dete treba da mu dođu u posetu? Treba da ide u zemlju gde ima da bi dao saglasnost. Zbog brakova koji se u promilima računaju gde su supružnici zakrvili a jedno od njih nije normalno pa milsi da na svoju ruku treba da uzme decu, treba nama milion porodica da se komplikuje procedura kad krenemo sa detetom u inostranstvo. Neću da idem u opštinu i da gubim ni 10 minuta svog života zbog gluposti.

Meppen

pre 7 godina

Supruga i ja smo Nemacki drzavljani. Kada smo svojevremeno aplicirali decji pasos za nase tada 5 godisnje dete radi putovanja u SFRJ, nakon dva dana dokument je bio gotov i otisao sam da ga podignem. Nisam ga dobio. Morala je da dodje i supruga i kada smo se obadvoje pojavili pred sluzbenikom i legitimisali se dobili smo decji pasos, a prijem pasosa oboje potpisali.

Gospodjica

pre 7 godina

@garfild

Ja sam pevala dok sam bila maloletna i putovala često, bar 5 puta godišnje u inostranstvo bez roditelja. Naravno da ih je mrzelo, ali su mi svaki put bez pogovora vadili potvrdu. Isto kao što nam je u to vreme trebala viza za sve pa su i svaki put morali da vade dokumenta kao da oni idu na put.
A to sto ti pričaš, to je druga prica - neuredjen sistem pa ti treba tri sata za jedan potpis. Ali, što se mora-nije teško.

Super

pre 7 godina

Ne treba nikakva saglasnost. Ja sam vodio decu od brata u Tursku na more avionom i niko nije trazio nista. Prezime nam je isto i verovatno su mislili da su deca moja

drmr

pre 7 godina

Potvrdu vadite na sopstveni zahtev i tekst u njoj pišete sami, tj. potvrda nije zvanični državni obrazac, i kao takvu, država vrši overu, zato je potvrdu moguće overiti i u MZ. MUP je jedini organ koji bi trebalo da zahteva posedovanje takve potvrde, a zahteva je jer je biometrijski pasoš kao putna isprava dovoljan za prelazak deteta preko granice. Sa tim su se složila oba roditelja kada su detetu izvadili pasoš jer su oboje lično morali doći u MUP da to i potpišu. Sledeći put kada prelazite granicu, bacite pogled šta policajac radi kada uzme pasoš. Provuče ga kroz skener, i u tom trenutku interpol i europol znaju da ste prešli granicu. To i jeste cela poenta biometrijskih pasoša.

Bube grobar

pre 7 godina

bez ikakvih problema ... moji sinovi su mnogo puta izasli i usli u Srbiju bez ikakve kontrole na granicama .... zadnji put u Septembru ove godine

Profesor Doktor

pre 7 godina

U Hrvatskoj ako su roditelji u braku ne treba nikakva potvrda, jedan roditelj smije putovati s maloljetnom djecom, kao i npr. vaditi im pasoš.
To ionako kontrolira domaća policija kod izlaska u odredišnoj zemlji te niko ništa ne pita, glavno je da djeca imaju dokumente.
Ali ako su razvedeni onda je teoretski potrebna suglasnost drugog roditelja, ali to skoro nikad ne traže, pogotovo ako dijete putuje s mamom.

Milan

pre 7 godina

Mala ispravka, nije u pitanju "Apostol", već "APOSTIL" (Apostille) pečat.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1206166#k22123024

self

pre 7 godina

Da su ovog Turcina kontrolisali kao sto nisu, deca bi sada bila sa majkom. Ozbiljne drzave vode racuna o svojim gradjanima, a narocito o deci.

John

pre 7 godina

(iz iskustva, 03. decembar 2016 17:18)

Potvrda na NAŠOJ granici ne treba. Mađari i Rumuni (i bilo ko drugi) mogu da je traže.
Svakako da bi trebalo da se uvede da je takva saglasnost potrebna (i staviti da se ne plaća taksa za overu) iz vrlo jednostavnog razloga - šta ako roditelji imaju različita državljanstva a deca imaju oba (npr. srpsko i mađarsko) i roditelj sa mađarskim ih tamo vodi sam? Naši mu saglasnost neće tražiti, a neće ni Mađari jer je svaka država dužna da pusti svoje državljane da uđu (čak i bez pasoša).

devlinjo

pre 7 godina

(Revolucionar, 03. decembar 2016 18:12)

BRAVO normalni čoveče. Ja se godinama objašnjavam sa ljudima na granici zbog toga. To je upravo ta procedura. Naravno postoji i druga mera kontrole i evidentiranja u sistem.

Goran

pre 7 godina

Ja sam par puta to vadio, overa u opstini, trosenje vremena i naravno lupe pecat i hiljadarka odlazi iz dzepa, mozda i vise. Ne vadim vise tu glupost, ako je potrebno neka obavezu, a ne kao preporucuju da bi izmuzli jos po koji dinar.

Jedan otac

pre 7 godina

@Znalac
Ne bi smeo ni staratelj.Onaj roditelj koji po zakonu samostalno vrši rodoteljsko pravo mora da uvažava ne samo detetovu potrebi da vidja redovno drugog roditelja i sa njim razvija odnos nego i pravo drugog roditelja da odlučuje o svim pitanjima bitnim za razvoj i budućnost deteta.Samo u slučaju da je drugi roditelj lišen roditeljskog prava (nezainteresovanost,neispunjavanje finansijskih obaveza,izbegavanje kontakta sa detetom ili sprečavanje ili ometanje kontakta deteta sa drugim rodoteljem,zlostavljanje...su razlozi za lišavanje roditeljskih prava) drugi roditelj te odluke može donositi sam.
Mislim da bi potvrda morala da bude obavezna.

Milan

pre 7 godina

Dragi sugradjani

Postoji zakon o putnim ispravama koji ne predvidja mogucnost da se podzakonskim aktom regulise dozvola za napustanje zemlje.
Po tom zakonu ko ima putnu ispravu ima pravo da napusti zemlju.
Sve ostalo je protivzakonito. Mup se ponasa protivzakonito, naplata, kontrola i izdavanje saglasnosti su protivzakoniti.

Da li zakon valja to je drugo pitanje. To je ZAKON koji je na snazi.

bez iskustva

pre 7 godina

putujem sa decom(Grcka,Madjarska,Austrija), deca nose moje prezime,njihova majka ne. sta i kome znaci njena saglasnost? i moze da trazi saglasnost samo nasa policija...

Djura

pre 7 godina

Kao sto bracna imovina ne moze pod hipoteku ili prodaju bez saglasnosti supruznika.Tako isto ne bi smelo da jedan roditelj bez saglasnosti drugog izvodi decu van granice Srbije.Al kod nas je zakon rastegljiv pa svasta moze...

može

pre 7 godina

Sa jednim roditeljem može obići svet (kao i moje dete).
Za izolovana putovanja ili u pratnji treće ličnosti obavezna je ovlaćena dozvola lokalnih vlasti, obrazloženi razlog na jednom od "poznatih jezika" i potpis dva roditelja.
Roditelji imaju prava tražiti usluge avionskih kompanija za pratnju maloletne dece. (Za pratnju invalida se plaća taksa.)

deki

pre 7 godina

dok sam bio u braku cerku sam cesto sam vodio preko granice.uvek sam uzimao zeninu saglasnost i niko mi je nigde nije trazio.i kada sam se razveo isto se ponavljalo.uvek sam imao saglasnost ali je niko nije trazio na uvid

Željko

pre 7 godina

Idem često u Austriju od svoje 13. ili 14. godine. Do osamnaeste sam uvek imao saglasnost roditelja, koje se uglavnom vodilo na privatnu firmu (nebitno koju, da ne reklamiram). Od petnaestak poseta, jednom su mi tražili tu potvrdu. Sad kad imam 22, mogu samo da poručim "klincima" (nisam ni ja nešto preterano zreo) i roditeljima da izdvoje par sati i srede tu papirologiju, da se ne bi našli u neprijatnoj situaciji i oni, i dete i prevoznik (firma/prijatelj/klub/ko god).

OtacPera

pre 7 godina

Moram da vas ispravim dragi komentatori, takva potvrda je suvisna, jer da bi dete dobilo biometrijski pasos, moraju biti prisutna oba roditelja, dakle, dati saglasnost za izdavanje pasosa.
Ako mislite da je bolje sa potvrdom, razmislite sta se njome postize? Ako postoji rasprava medju roditeljima i osmovan strah s jedne strane, takva se situacija prijavljuje nadleznim instancama i resava. Potvrda je besmislena, osim ako bi je izdavala policijska uprava, a morala bi da bude i dvojezicna.
Biometrijski pasos omogućava precizno pracenje kretanja osoba, uostalom, upravo tome i sluzi...

IzPrveRuke

pre 7 godina

Moze. Moja cerka 5 god i ja smo putovale sa dedom od Novog Sada do Italije pre par nedelja, ni na jednoj granici niko nije trazio pismenu saglasnost tate, iako sam je ja imala. Po povratku u Srbiju pitala sam policajca na carini dok je pregledavao pasose, pa dobro hoce li neko od vas sluzbenih lica pitati cije je to dete? Cerka ima tatino prezime i drugaciju adresu od mene u pasosu! On se trgnuo i rekao: bas sam to hteo da pitam... Dete ima biometrijski pasos, u njemu se ne vidi ime roditelja. Policajac nam je objasnio da ukoliko dete ima biometrijski pasos, svakako je bila potrebna saglasnost oba roditelja, pa zato ne traze saglasnost drugog roditelja na prelazima. A sta ako se roditelji u medjuvremenu posvadjaju, razvedu i jedno od njih otudji dete??? Na to nije imao odgovor...

KakoKo

pre 7 godina

Živimo u USA. Putovali smo deca i ja sami jednom iz Srbije za Bosnu preko Hrvatske. Tada su deca imala američki pasoš a ja srpski. Samo na hrvatskoj granici su mi tražili potvrdu koja pokazuje da je suprug saglasan da deca putuju u X državu sa mnom. Te godine smo deca i ja avionom putovali i u Nemačku. U Nemačkoj nam nisu tražili potvrdu. Ni u Italiji nam nisu tražili potvrdu. Ni u Velikoj Britaniji nam nisu tražili potvrdu. Ni u Srbiji, ni u Bosni.

roditelj

pre 7 godina

Moj sin je sam otišao za Njujork, a ima 16 godina. Niko ga ništa nije pitao, ni ovde a ni tamo, ni kad je išao a ni kad se vratio. Ipak smo mu napravili saglasnost i platili je oko 1000 dinara da se overi. To je naše iskustvo.

Sneguljica

pre 7 godina

Kada sam bila maloletna i nisam imala pasos, putovala sam bez ijednog dokumenta u Bosnu i Crnu Goru. Pri tom nisam isla ni sa jednim rodjiteljem vec sa nastavnicima iz osnovne skole. Uvek sam imala saglasnost roditelja kod sebe, ali ga niko nikada nije trazio.

garfild

pre 7 godina

Ovako. Svi ovi dusebriznici sto se javljaju, pobesneli bi na drzavu da za svaki odmor, letovanje, skijanje ili bilo kakav put oba roditelja moraju da idu u MUP po potvrdu za dete. Licno mi je bio iritantantan i tehnicki komplikovan odlazak nas dvoje u opstinu i MUP za prijavu rodjenja deteta, a kamoli da to moramo da radimo dva tri puta godisnje, da ne pricam ako neko ima rodbinu u Bosni na primer. Ako ste vec ZAJEDNO detetu izvadili pasos, u slucaju da imate razmirice u braku, idite u MUP i prijavite da ne dozvoljavate da vam dete napusti zemlju. Ne moraju svi u zemlji da pate zbog vasih egzoticnih ili nesredjenjih brakova...

Maja

pre 7 godina

Ja koliko znam za vadjenje biometrijskog pasosa moraju biti prisutna oba roditelja. Ja nisam u braku sa svojim partnerom, dete nam ima pasos zajedno smo ga izvadili. Trebalo bi da idem u inostranstvo sama sa detetom i sada mi i dalje nije jasno nista. Zakon je ne trazi ali ipak za svaki slucaj, pa sta je ovo.

iz iskustva

pre 7 godina

Naravno da treba i naravno da traze na granici.Saglasnost mora da bude prevedena bar na Engleski.U Madjarsku i Rumunijy bez tov papira ne krecite na put ukoliko je samo jedan roditelj prisutan.

mup

pre 7 godina

Srbija je drzava koja ima dugu i bogatu tradiciju nebrige o svom stanovništvu, a narocito deci. Zakon mora biti takav da ukoliko je jedan roditelj stranac, obavezno mora da ima saglasnost drugog roditelja koji ima nase državljanstvo, ukoliko vodi decu van zemlje. Moj prijatelh je bio oženjen Indonežankom sa kojom je dobio dvoje dece. Žena mu je umrla, a država Indonezija mu ne dozvoljava da vodi decu iz zemlje, jer predpostavljaju da ih neće vratiti u zemlju i da će tako Indonezija izgubiti tu decu. Nasa drzava bi jedva cekala da ih se ratosilja, jer je to dva dečija dodatka manje za budzet.

Znalac

pre 7 godina

Ako je tačno da na sajtu MUPa piše da ne treba saglasnost, onda onaj ko treba da čuva našu decu, faktički pomaže onima koji vode svoju ili tuđu decu radi bežanja, ili ne daj Bože, trgovine.
Mislim da saglasnost nije potrebna samo u slučaju kad dete putuje sa oba roditelja ili sa roditeljem koji je sudskom odlukom određen za staraoca. Problem je što na granici naša policija ne vrši proveru, osim u vrlo retkim slučajevima kada je mama baš, baš seksi....

mup

pre 7 godina

Srbija je drzava koja ima dugu i bogatu tradiciju nebrige o svom stanovništvu, a narocito deci. Zakon mora biti takav da ukoliko je jedan roditelj stranac, obavezno mora da ima saglasnost drugog roditelja koji ima nase državljanstvo, ukoliko vodi decu van zemlje. Moj prijatelh je bio oženjen Indonežankom sa kojom je dobio dvoje dece. Žena mu je umrla, a država Indonezija mu ne dozvoljava da vodi decu iz zemlje, jer predpostavljaju da ih neće vratiti u zemlju i da će tako Indonezija izgubiti tu decu. Nasa drzava bi jedva cekala da ih se ratosilja, jer je to dva dečija dodatka manje za budzet.

Znalac

pre 7 godina

Ako je tačno da na sajtu MUPa piše da ne treba saglasnost, onda onaj ko treba da čuva našu decu, faktički pomaže onima koji vode svoju ili tuđu decu radi bežanja, ili ne daj Bože, trgovine.
Mislim da saglasnost nije potrebna samo u slučaju kad dete putuje sa oba roditelja ili sa roditeljem koji je sudskom odlukom određen za staraoca. Problem je što na granici naša policija ne vrši proveru, osim u vrlo retkim slučajevima kada je mama baš, baš seksi....

garfild

pre 7 godina

Ovako. Svi ovi dusebriznici sto se javljaju, pobesneli bi na drzavu da za svaki odmor, letovanje, skijanje ili bilo kakav put oba roditelja moraju da idu u MUP po potvrdu za dete. Licno mi je bio iritantantan i tehnicki komplikovan odlazak nas dvoje u opstinu i MUP za prijavu rodjenja deteta, a kamoli da to moramo da radimo dva tri puta godisnje, da ne pricam ako neko ima rodbinu u Bosni na primer. Ako ste vec ZAJEDNO detetu izvadili pasos, u slucaju da imate razmirice u braku, idite u MUP i prijavite da ne dozvoljavate da vam dete napusti zemlju. Ne moraju svi u zemlji da pate zbog vasih egzoticnih ili nesredjenjih brakova...

sredovecni gospodin

pre 7 godina

Ja sam dete razvedenih roditelja. 1978 sam imao 14 godina i putovao sam kod tetke u Brisel. Majka i ja smo otisli do mog matorog, oni su se najpre dobro svadjali i izvredjali, a onda je potpisao taj papir. Slican papir je prilozila i moja majka, na srpskom i francuskom, tetka nam je bila poslala pismo mesec dana pre toga sa detaljnim uputstvom i tim tekstom. Mislio sam da je sve u najboljem redu, krenuo sam, mama i brat su me ispratili i kada sam se pojavio kod "teta-carinice" na Surcinu nastao je problem: "A gde je pecat sudskog tumaca i APOSTOL?". Da, bas se secam te reci, nekakav apostol, a da nije ni Petar ni Pavle. A ni Jovan. Ja se sledio, samo sto nisam poceo da placem. Utom naidje neki stariji debeli brka, tipican milicioner kakvog smo uvek zamisljali, i rece: "Ma daj, Marija, sta gnjavis decka, u redu je to". I pustise me! Uhhhh ... Titova narodna milicija!

Pre 3 godine moja cerkica je napunila 12, pa smo zena i ja resili da je prvi put posaljemo samu kod babe i dede u Srbiju (zivimo vani). Poucen prethodnim iskustvom i svojim streberskim mentalitetom ja sam izvadio sve uredne papire, potpisao, overio, stavio to u kesu. Na aerodromu su sve to detaljno pogledali stjurati i carina. Posle nam dete rece kako je na Surcinu NIKO NISTA NIJE PITAO, pandur na granici je samo mrzovoljno lupio dangu i pokazao joj da izadje. Dete od 12 godina! E, to ti je Vuciceva "demokratska" policija.

Toliko na temu nekad i sad.

Milan

pre 7 godina

Dragi sugradjani

Postoji zakon o putnim ispravama koji ne predvidja mogucnost da se podzakonskim aktom regulise dozvola za napustanje zemlje.
Po tom zakonu ko ima putnu ispravu ima pravo da napusti zemlju.
Sve ostalo je protivzakonito. Mup se ponasa protivzakonito, naplata, kontrola i izdavanje saglasnosti su protivzakoniti.

Da li zakon valja to je drugo pitanje. To je ZAKON koji je na snazi.

roditelj

pre 7 godina

Moj sin je sam otišao za Njujork, a ima 16 godina. Niko ga ništa nije pitao, ni ovde a ni tamo, ni kad je išao a ni kad se vratio. Ipak smo mu napravili saglasnost i platili je oko 1000 dinara da se overi. To je naše iskustvo.

Jasna

pre 7 godina

Nema potrebe da citam clanak. Ja cu da vam kazem. Pre 20 dana sam putovala u Dansku sa kcerkom koje ima 7 godina. Niko nigde me nije nista pitao. Niti trazio.
Prosle godine suprug je sam sa kcerkom otisao za Cikago. Niko nigde nista ga nije pitao.
To je, sto se mene tice, sokantno.
Da smo npr. suprug i ja razvedeni, on dakle lagano moze kcerku da odvede gde god hoce, ja ne moram ni da znam. Pa to je necuveno. Pricamo o deci.
Veca kontrola je na drogu i oruzje pri putovanju.

OtacPera

pre 7 godina

Moram da vas ispravim dragi komentatori, takva potvrda je suvisna, jer da bi dete dobilo biometrijski pasos, moraju biti prisutna oba roditelja, dakle, dati saglasnost za izdavanje pasosa.
Ako mislite da je bolje sa potvrdom, razmislite sta se njome postize? Ako postoji rasprava medju roditeljima i osmovan strah s jedne strane, takva se situacija prijavljuje nadleznim instancama i resava. Potvrda je besmislena, osim ako bi je izdavala policijska uprava, a morala bi da bude i dvojezicna.
Biometrijski pasos omogućava precizno pracenje kretanja osoba, uostalom, upravo tome i sluzi...

Revolucionar

pre 7 godina

Da dete dobije pasoš potrebna je saglasnost oba roditelja. Znači oba roditelja se slažu. Ako naknadno se pojavi sumnja da dete može biti odvedeno iz zemlje, obratite se sudu i sud naloži oduzimanje pasoša. Šta ako je roditelj u insotranstvu gde nema amabasade Srbije a žena i dete treba da mu dođu u posetu? Treba da ide u zemlju gde ima da bi dao saglasnost. Zbog brakova koji se u promilima računaju gde su supružnici zakrvili a jedno od njih nije normalno pa milsi da na svoju ruku treba da uzme decu, treba nama milion porodica da se komplikuje procedura kad krenemo sa detetom u inostranstvo. Neću da idem u opštinu i da gubim ni 10 minuta svog života zbog gluposti.

Meppen

pre 7 godina

Supruga i ja smo Nemacki drzavljani. Kada smo svojevremeno aplicirali decji pasos za nase tada 5 godisnje dete radi putovanja u SFRJ, nakon dva dana dokument je bio gotov i otisao sam da ga podignem. Nisam ga dobio. Morala je da dodje i supruga i kada smo se obadvoje pojavili pred sluzbenikom i legitimisali se dobili smo decji pasos, a prijem pasosa oboje potpisali.

tajko babajko

pre 7 godina

Ja sam sa detetom od 2 godine odleteo na bliski istok. Niko nije ni trepnuo na aerodromu. Naravno imao sam overenu dozvolu moje žene da putujem sam sa detetom ali niko mi je nikada nije tražio a tako je i po zakonu. Nedorečeno na žalost. Mogu ako im se hoće. Dete ima pasoš i to je to. Da li je dobro ili ne u to ne ulazim. Kada neko na prečac odvede decu onda nije, jbg.

kakav naslov takav komentar

pre 7 godina

Saglasnost koja se dobija u opstini je napisana samo na cirilici na srpskom jeziku. Ko to moze da procita i protumaci u inostranstvu? Generalno ta saglasnost sluzi samo opstinama da ubiraju dodatni prihod.

Markus

pre 7 godina

Evo vam primer od jutros, poveo sam sina na sportsko takmičenje u Hrvatsku. Trebalo je da idemo svi komplet, ali ćerkica se razbolela i ostala kući sa majkom, a ja naravno da nemam sudsko ovlašćenje. Znači po vama trebalo je da me vrate sa granice zbog jednog necivilizovanog Turskog čobana koji se poziva na šerijat i kome naši zakoni ne mogu ništa. A zašto smo oboje morali biti prisutni i potpisati da se detetu izda pasoš ako za svako putovanje moramo da se ovlašćujemo ???
A da recimo Premijer postavi ultimatum Sultanu Erdoganu da se suspenduju sve Turske investicije i privremeno zabrani uvoz Turske robe, dok se problem ne reši kako treba. Tako rade ozbiljne države, štite svoje građane umesto da ih maltetiraju glupim papirima!

dragan

pre 7 godina

Najgore u celoj priči o saglasnosti je što za papir A 4 formata i lupanje pečatom opština tj država uzimaju hiljadarku, a na primer izlet do Temišvara toliko košta. I onda je to država u službi naroda, jadna nam država a mi još jadniji što sve to trpimo.

KakoKo

pre 7 godina

Živimo u USA. Putovali smo deca i ja sami jednom iz Srbije za Bosnu preko Hrvatske. Tada su deca imala američki pasoš a ja srpski. Samo na hrvatskoj granici su mi tražili potvrdu koja pokazuje da je suprug saglasan da deca putuju u X državu sa mnom. Te godine smo deca i ja avionom putovali i u Nemačku. U Nemačkoj nam nisu tražili potvrdu. Ni u Italiji nam nisu tražili potvrdu. Ni u Velikoj Britaniji nam nisu tražili potvrdu. Ni u Srbiji, ni u Bosni.

lola

pre 7 godina

Kakvu muku sam ja imala da uopšte izvadim detetu pasoš! 10 god. ne znamo gde je otac, ne daju nam da izradimo pasoš dok ga ne nađemo. Kako? Dignem frku, pokrenem centar za soc.rad, dobije pasoš. Posle 5 god, zakon se promeni, uspem se razvesti. Nosim sudski izveštaj sa sobom na put. Mada nikad ništa ne traže....

Željko

pre 7 godina

Idem često u Austriju od svoje 13. ili 14. godine. Do osamnaeste sam uvek imao saglasnost roditelja, koje se uglavnom vodilo na privatnu firmu (nebitno koju, da ne reklamiram). Od petnaestak poseta, jednom su mi tražili tu potvrdu. Sad kad imam 22, mogu samo da poručim "klincima" (nisam ni ja nešto preterano zreo) i roditeljima da izdvoje par sati i srede tu papirologiju, da se ne bi našli u neprijatnoj situaciji i oni, i dete i prevoznik (firma/prijatelj/klub/ko god).

Super

pre 7 godina

Resenje je veoma prosto ali na zalost ja nisam vlast. Deca ne treba da imaju pasos vec putni nalog koji ce se pre puta u stranu zemlju uvek overavati u policiji od strane oba roditelja (staratelje). Danas su na polozajima ljudi koji ne umeju da resavaju probleme. Mi koji umemo radimo za sebe jer nam ne odgovar ta klima neznanja i malih plata.

IzPrveRuke

pre 7 godina

Moze. Moja cerka 5 god i ja smo putovale sa dedom od Novog Sada do Italije pre par nedelja, ni na jednoj granici niko nije trazio pismenu saglasnost tate, iako sam je ja imala. Po povratku u Srbiju pitala sam policajca na carini dok je pregledavao pasose, pa dobro hoce li neko od vas sluzbenih lica pitati cije je to dete? Cerka ima tatino prezime i drugaciju adresu od mene u pasosu! On se trgnuo i rekao: bas sam to hteo da pitam... Dete ima biometrijski pasos, u njemu se ne vidi ime roditelja. Policajac nam je objasnio da ukoliko dete ima biometrijski pasos, svakako je bila potrebna saglasnost oba roditelja, pa zato ne traze saglasnost drugog roditelja na prelazima. A sta ako se roditelji u medjuvremenu posvadjaju, razvedu i jedno od njih otudji dete??? Na to nije imao odgovor...

Odgovor

pre 7 godina

Naša policija na granici nema zakonski osnov da trazi pisanu garanciju jer:
1. Kada vadite maloletnom detetu pasos, oba roditelja se potpisuju u policiji i to se smatra obostranom saglasnoscu.
2. Mozete izvaditi pasos detetu sami jedino ako imate resenje o staranju nad detetom i to smatram greskom jer ako se roditelji ne slazu ne znaci da ne treba oboje da odlucuju o detetu. Mada i to je mac sa dve ostrice jer ima "bolesnih umova" koji ce u inat supruzniku terati mak na konac preko deteta!
3. Saglasnost retko kada i gde traze u okruzenju (Bugarska, Turska, Grcka, Makedonija, Crna Gora NIKADA, Bosna, Rumunija)
4. Moje iskustvo kaze da najvise stiskaju na Hrvatskoj granici i granici sa Madjarskom i njima skidam kapu. Tu mislim na ino policiju - nasa nema zakonski osnov da zaustavi jednog od roditelja sa detetom.
5. Dete mora imati ovlascenje jedino ukoliko putuje bez ijednog roditelja/staratelja.
Zakljucak, ako smem:
Nije kriva policija, kriv je zakon tj Drzava Srbija.

Srbin u Srbiji iliti čovek bez prava

pre 7 godina

Nema ta saglasnost nikakve veze! Moj slučaj je isti kao i kod ove žene, samo kod nas nije bilo svađa ni nasilja, niti bilo kakvog nagoveštaja šta će se dogoditi..
Moja bivša supruga je strankinja, uvek sam je pustao sa detetom kod njenih sa pisanom saglasnošću, a onda se jednog puta više nisu vratile. Dobio sam poziv od njihovog suda za razvod. Zvao našu ambasadu. Dodelili mi advokata, a ona pre saznala za njega i uzela ga kao svog. I zamislite, Srbija ima samo njega za sve naše građane koji žive u toj zemlji!!! Pominjao sam to famozno ovlašćenje, a odgovor je bio: ma znate, to nema nikakve veze, jer je ona sa majkom otišla. Dete pripada njoj, jer vi nemate državljanstvo, nekretninu, ni posao u toj zemlji. Ako dođete ovamo, navratite na kafu kod nas u ambasadu! E pa gospodine, tatu svoga zovi na kafu..
Eto.. Toliko o ovlašćenju i Srbiji kao ozbiljnoj zemlji.

Vidar

pre 7 godina

Moje cerka putuje samo avionom od 12 godine sa Surcina u EU i nazad bar pet puta godisnje, niko joj nikad nije trazio nikakvu potvrdu sem pasosa. Dakle, ne da putuje sa jednim ili drugim roditeljem vec potpuno sama. Pre toga je takodje putovala sama ali u pratnji avio kompanije i opet joj niko nista osim pasosa nije trazio. Ja kad sam to ljudima procao nisu mi verovali a sad vidim da je puno takvih slucajeva.

Invictus

pre 7 godina

Razredna moje ćerke je tražila pismenu saglasnost oba roditelja jer su deca išča na studijsko putovanje u inostranstvo. Pošto je tada još uvek bila maloletna, a sa ocem nema kontakt 15 godina, morala sam da pokrenem sudski postupak radi delimičnog lišavanja roditeljskog prava. Ćerka je otišla i vratila se, postupak koji je uključivao i Centar za socijalni rad je još uvek trajao, sveukupno 6 meseci. Pre će se rešiti pitanje prevare na Limundu nego ovakvi postupci koji bi se po ovdašnjem zakonu morali rešiti po hitnom postupku. O alimentaciji da ne govorim.

Jovana

pre 7 godina

A šta ćemo sa razvedenim roditeljima, gde je majci dodeljeno puno starateljstvo?ja opet moram da jurim potvrdu bez obzira na odluku suda da je dete samo moje. Plus moram mesecima da jurim bivšeg muža jer se dešavalo da se po godinu dana ne javlja, pa nisam mogla dete da vodim na more. Izmišljaju saglasnosti samo da bi uzeli pare.

Swedenonline

pre 7 godina

Slicaj koji se desio je retkost i diplomatija treba da se bavi slucajem. Potpuno ista pravila su i u Svedskoj, lokalno trebaju potpisi oba roditelja a za izlazak iz zemlje ne. Diplomatija ako se dese izolovani slucajevi kao ovaj resava stvari. Nesme se silovati nacija sa gomilom novih pravila jer diplomatija nema ugled i moc da brani drzavljane u inostranstvu sto se ovde pokrece pitanje.

Neko

pre 7 godina

Upravo sam se raspitivala prosle nedelje u MUP u nekih balkanskih zemalja I nema Zahteva za Tim Ali se ostavlja mogucnost granicnoj policiji da proveri. Dakle mogu da vas zamole da pozovete supruga ali nemaju pravo da vas zadrze ako suprug nije zakonski stavio zabranu na putovanje sa decom. Rekli su mi da posto se za biometrijski pasos uzima saglasnost oba roditelja podrazumeva se da postoji i saglasnost za putovanje.

Može da izađe iz Srbije

pre 7 godina

Otvarate pitanje koje nije otvoreno. Lepo ste pri kraju teksta citirali napis na zvaničnom sajtu MUP Srbije. Procedura za izdavanje biometrijskog pasoša je standardizovana i veoma stroga, dok su raznorazne potvrde (iz mesne zajednice, opštinske pisarnice ili slično) prilično nestardadizovan niz dokumenta različitog stepena pouzdanosti, i po pravilu, isključivo na srpskom jeziku, koji, nažalost nije svetski jezik. Stoga su takve potvrde, odnosno saglasnosti, prilično neupotrebljive u slučaju kontrole granične policije van regiona (osim ako neko ne vodi sa sobom ovlašćenog sudskog prevodioca sa laptopom i printerom).

Ljybisa

pre 7 godina

Moja cerka kada putuje sa ex suprugom obavezno moram u sudu Zajecar da potpisem i overim saglasnost za put van Srbije,bilo da je odmor ili eskurzija u pitanju.Placam overu oko 300 dinara.

Jedan otac

pre 7 godina

@Znalac
Ne bi smeo ni staratelj.Onaj roditelj koji po zakonu samostalno vrši rodoteljsko pravo mora da uvažava ne samo detetovu potrebi da vidja redovno drugog roditelja i sa njim razvija odnos nego i pravo drugog roditelja da odlučuje o svim pitanjima bitnim za razvoj i budućnost deteta.Samo u slučaju da je drugi roditelj lišen roditeljskog prava (nezainteresovanost,neispunjavanje finansijskih obaveza,izbegavanje kontakta sa detetom ili sprečavanje ili ometanje kontakta deteta sa drugim rodoteljem,zlostavljanje...su razlozi za lišavanje roditeljskih prava) drugi roditelj te odluke može donositi sam.
Mislim da bi potvrda morala da bude obavezna.

Temple Ri

pre 7 godina

Majka sam dvoje dece, suprug radi u inostranstvu, cesto odsutan od kuce i nije svaki put u mogucnosti da mi izda saglasnost da prelazim granicu sa svojom decom. Jako cesto putujemo jer živimo u pograničnoj zoni, takmicenja, razonoda, posete porodici itd. Napravila sam opstu saglasnost ali kakva je to sigurnost? Pa on mi potpise saglasnost i za 10 dana se posvadjamo, rastava, haos, ja predjem granicu sa decom sa urednom saglasnosti i sta dalje... Ili da za svaki prelazak granice vadim saglasnost, pa to mi je 2000-3000din mesecno nekada... Ja ih rodila, ja ih odgajam, hranim i sve ostalo i ne mogu da ih prevedem preko granice!? Cista glupost. Mora da postoji neki drugi nacin zaštite i sprečavanja otmice dece od strane drugog roditelja. Neko je napisao i s tim bi se složila, da drugi roditelj da izjavu u policiji, tipa neodobravanja ili ti zabrane, to se zavede u kompjutere, kad dodje s detetom na granicu policajcu odmah kompjuter izbaci zabranu prelaska i stvar rešena. Mada kad su roditelji ludi, sebični i na sve spremni... nema tu pomoci

self

pre 7 godina

Da su ovog Turcina kontrolisali kao sto nisu, deca bi sada bila sa majkom. Ozbiljne drzave vode racuna o svojim gradjanima, a narocito o deci.

Milan

pre 7 godina

Mala ispravka, nije u pitanju "Apostol", već "APOSTIL" (Apostille) pečat.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1206166#k22123024

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Da dete dobije pasoš potrebna je saglasnost oba roditelja. Znači oba roditelja se slažu. Ako naknadno se pojavi sumnja da dete može biti odvedeno iz zemlje, obratite se sudu i sud naloži oduzimanje pasoša. Šta ako je roditelj u insotranstvu gde nema amabasade Srbije a žena i dete treba da mu dođu u posetu? Treba da ide u zemlju gde ima da bi dao saglasnost. Zbog brakova koji se u promilima računaju gde su supružnici zakrvili a jedno od njih nije normalno pa milsi da na svoju ruku treba da uzme decu, treba nama milion porodica da se komplikuje procedura kad krenemo sa detetom u inostranstvo. Neću da idem u opštinu i da gubim ni 10 minuta svog života zbog gluposti.
(Revolucionar, 03. decembar 2016 18:12)

Ne moraš, ali ćeš na aerodromu NT itekako da gubiš i vreme i živce, jer će te jako teško pustiti bez saglasnosti drugog roditelja. Znam iz iskustva. Moja supruga je vodila dete, ja ih dovezao na aerodrom, ali kada su prolazili pasošku kontrolu, JEDVA su ih pustili iako sam i ja tu bio. E sad, možeš ti da mlatiš i pričaš da si u pravu, ali ako naletiš na istog takvog, nećeš moći nikuda, sem kući nazad..

Djura

pre 7 godina

Kao sto bracna imovina ne moze pod hipoteku ili prodaju bez saglasnosti supruznika.Tako isto ne bi smelo da jedan roditelj bez saglasnosti drugog izvodi decu van granice Srbije.Al kod nas je zakon rastegljiv pa svasta moze...

Benjamin

pre 7 godina

Po meni bi roditelji koji sumnjaju da drugi roditelj svoga deteta ima plan, ili strahuju da postoji opasnost od kidnapovanja deteta od strane doticne osobe, trabali imati mogucnost staviti neku vrstu zabrane putovanju van zemlje svom detetu bez pismene saglasnosti. I na granici kad izlazis traze potvrdu samo tim problematicnim i mutnim roditeljima.

Maja

pre 7 godina

Ja koliko znam za vadjenje biometrijskog pasosa moraju biti prisutna oba roditelja. Ja nisam u braku sa svojim partnerom, dete nam ima pasos zajedno smo ga izvadili. Trebalo bi da idem u inostranstvo sama sa detetom i sada mi i dalje nije jasno nista. Zakon je ne trazi ali ipak za svaki slucaj, pa sta je ovo.

U praksi može

pre 7 godina

Nije otvorio nego odgovorio na pitanje! Nedavno sam podigao dokument (nikako mi ne bi smeo biti predat bez provere identiteta), tako što sam rekao ime i prezime, a službenik mi ga je,bez ikakve provere, predao. To što po zakonu ne može i šta na papiru piše je druga priča.

icon

pre 7 godina

Bez obzira na taj dogadjaj, protivim se svakom ogranicavanju ljudskih i roditeljskih prava. Ogranicenja trebaju da budu izuzetak a ne pravilo, i treba da bude primjenjivano u uslovima poremecenih odnosa ili tijekom razvoda.
Svatko moze da skuje plan i sa potvrdom odvede djecu, bez namjere da ih vrati

Invictus

pre 7 godina

Takodje, pozovite pogranicnu policiju, recimo Presevo, i jasno ce vam reci isto to.

U praksi, na sta bi licilo, da jedan od roditelja ne da saglasnost...
dete nikad ne bi islo na more...
(GGoran, 3. decembar 2016 22:38)

Ja sam zvala pograničnu policiju u Gorgošu i oni su mi rekli da ćerka ponese sa sobom tužbu kao dokaz da je sudski postupak u toku. Nisu mi rekli da joj to uopšte nije potrebno. Naravno da joj niko nije tražio saglasnost na granici ali je mogao..zar ne? Zato, nek se jasno definiše da li neko ima pravo da to traži ili ne. Ja sam čula za, doduše retke slučajeve, da su neku decu vraćali sa granice.

Predlažem da se roditelju koji ne ispunjava svoje roditeljske obaveze, posebno ako je to u nekom dužem vremenskom periodu, uskrati pravo da se za išta pita. U svim ostalim situacijama, stvar je zaista veoma delikatna.

infidel

pre 7 godina

Kakva reklama za dobrovoljni reket! Zar nije jednostavnije proveriti da li je jedan od roditelja zabranio izlazak detetu iz zemlje u slučaju da postoje razmirice između roditelja? Ovako kao što savetuju praktično se podrazumeva da postoji nesloga roditelja oko putovanja deteta sa drugim roditeljem ako to nije izričito napisano na papiru i overeno taksom u opštini zar ne? Zar policija ne može na granici odmah očitavanjem detetovog pasoša da dobije podatke o roditeljima tog deteta i njihov kontakt pa u slučaju sumnje da proveri jednostavnim telefonskim pozivom da li je sve na mestu? Ovo je narode čist reket.

drmr

pre 7 godina

Potvrdu vadite na sopstveni zahtev i tekst u njoj pišete sami, tj. potvrda nije zvanični državni obrazac, i kao takvu, država vrši overu, zato je potvrdu moguće overiti i u MZ. MUP je jedini organ koji bi trebalo da zahteva posedovanje takve potvrde, a zahteva je jer je biometrijski pasoš kao putna isprava dovoljan za prelazak deteta preko granice. Sa tim su se složila oba roditelja kada su detetu izvadili pasoš jer su oboje lično morali doći u MUP da to i potpišu. Sledeći put kada prelazite granicu, bacite pogled šta policajac radi kada uzme pasoš. Provuče ga kroz skener, i u tom trenutku interpol i europol znaju da ste prešli granicu. To i jeste cela poenta biometrijskih pasoša.

Aleksandar

pre 7 godina

Moja ćerka već deset godina živi u inostranstvu. Iako je maloletna, nikada ni na jednoj granici nisu tražili potvrdu, opdnosno saglasnost roditelja, putovala je sama, samo sa mnom samo sa majkom i nikada niko nije tražio potvrdu.

iz iskustva

pre 7 godina

Naravno da treba i naravno da traze na granici.Saglasnost mora da bude prevedena bar na Engleski.U Madjarsku i Rumunijy bez tov papira ne krecite na put ukoliko je samo jedan roditelj prisutan.

Bb

pre 7 godina

Putujem preko granica raznih zemalja i aerodroma 3-4 x mesecno i nikad kad sam bio sam sa detetom ili moja supruga nam niko nije trazio takav papir.

carapa

pre 7 godina

nikad ne vadimo saglasnost.
evo jutros smo ustali i na brzinu je pao dogovor da muz sa detetom ode kod svojih. ja ne mogu jer radim.
njegovi su u hrvatskoj, 120km dalje.
i sta sad da radimo nedeljom?

letos me je hrvatski carinik pitao gde mi je saglasnost oca, kada sam mu rekla da u njihovom zakonu ne stoji da moram da imam taj papir, pustio nas je, naravno.

danas u eri kompjutera i biometrijskih pasosa, moze da izlista moj broj cipela kada ocita pasos, a ne da li postoji potraga za detetom ili zabrana.
to sto su nesposobni da se umreze, gradjane ne bi trebalo da zanima.

deki

pre 7 godina

dok sam bio u braku cerku sam cesto sam vodio preko granice.uvek sam uzimao zeninu saglasnost i niko mi je nigde nije trazio.i kada sam se razveo isto se ponavljalo.uvek sam imao saglasnost ali je niko nije trazio na uvid

Super

pre 7 godina

Ne treba nikakva saglasnost. Ja sam vodio decu od brata u Tursku na more avionom i niko nije trazio nista. Prezime nam je isto i verovatno su mislili da su deca moja

NoName

pre 7 godina

Vracamo se iz CG kuci vozom, posle odmora. Naravno, policija u vozu legitimise i jedan klinac je isao na derbi. Policajac ga upita, imas li potvrdu roditelja? A on na mufte kao zaboravio, a ide kao kod ujaka. Sta god. I policajac ga pusti uz opomenu, da sledeci put to ne radi. Toliko od toga.

toma

pre 7 godina

@ljubisa
to Vi kazete da morate a realnost je da vam nikada nije zaista trebalo !
moja zena u pasosu drugo prezime druga adresa i nikada niko nam nista nije trazio sa dvoje dece a proputovali smo celu evropu !
za svaki slucaj nosili smo vencani list ali nikada nam nije trebao .

GGoran

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.
(GGoran, 03. decembar 2016 20:08)

Nije tačno!
Primer, rođak je razveden, ima dvoje dece sa bivšom suprugom, ima pravo viđanja dece 2* sedmično, bivša supruga želi da se preseli sa decom u inostranstvo, on jednostavno ne želi to da odobri, jer čovek želi da učestvuju u odrastanju svoje dece. Kad budu imali po 15-16 godina moći će sami da biraju, do tada mogu ići maximum 15 dana na letovanja, zimovanja... i to uz njegovu saglasnost.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aco, 3. decembar 2016 21:49)

Upravo si potvrdio ono o cemu sam napisao.
Tvoj rodjak se pita o promeni prebivalista, i ona ne moze da ode preko bez njegove saglasnosti.
Sto se tice saglasnosti za prelazak granice, to uopste ne treba.
Ako odete na sajt mupgov.rs, jasno pise da ne treba saglasnost.
Takodje, pozovite pogranicnu policiju, recimo Presevo, i jasno ce vam reci isto to.

U praksi, na sta bi licilo, da jedan od roditelja ne da saglasnost...
dete nikad ne bi islo na more...

cobo

pre 7 godina

Pre godina hteo sam dovesti bratovu cerku od 10 godina u Nemacku,izvadio sam joj pasos i kod advokata napravio punemoc koju su oba roditelja potpisala .Sve je bilo u redu i nakon mesec dana sam vratio dete u Jugoslaviju ne prodje dugo i ide ti moja sestra i vodi mladju kcerku od brata sa pasosem od one starije i to bez ikakve punemoci da bude jos gore sestra radi prezaposlenosti ne mogase da vrati dete nazad nego zamoli mene i ne pitajte kako sam se osecao na granici kao najveci kriminalac i trnuo od glave do pete dok to nije proslo,uh !

GGoran

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.

018

pre 7 godina

Moj sin je leteo sam sa 13 godina bez bilo cije pratnje za Maltu bez ijednog papira i saglasnosti osim pasosa. Ni roditelji, ni prijatelji, ni stjuardese... sam
(Milos, 3. decembar 2016 20:32)

Ja sam sa 12-13 godina prvi put išao sam u inostranstvo, u Trst. Moj školski drug je sa 14 godina sam otišao u Englesku. Nikakve saglasnosti roditelja nam nisu trebale niti smo za njih tada uopšte čuli. Bilo je to početkom osamdesetih godina.

Drnda

pre 7 godina

Ma bre na granicama niko i ne gleda decu. Ajde sto mozes da izvedes bez saglasnosti, nego mozes i tudje dete sa levim pasosem. U poslednjih par meseci sam nekoliko puta putovala, ni na jednoj granici (Srb, Cro, BiH) niko nije pogledao dete u sedistu (beba).

Ray Ban

pre 7 godina

Normalnobi bilo da se to podrazumjeva, ali isto tako da se u slučaju da jedan roditelj povuče tu saglasnost u policiji ta putna isprava privremeno blokira na svim granicama. Pa makar i drugi roditelj bio sa njim. Za slučaj da da su u pitanju razvedeni roditelji normalnoje da se onaj ko nema starateljstvo osigurava potvrdom, da nije kidnaper.... U vreme elektronike nije teško uspostaviti neka pravila kojaće funkcionisati besprekorno. A ko djeci vadi putnu ispravu nek je drži pod ključem.....

Pravda

pre 7 godina

Nemoraju normalni brakovi i roditelji da ispastaju zbog promil problematicnih brakova.

Onaj ko ima strah da mu djeca budu odvedena u inostranstvo bez njegove dozvole ode u policiju i sud i trazi zabranu izlaska za svoju djecu bez njegove saglasnosti a ne mi svi normalni brakovi da moramo da vadimo saglasnost.
A sta ako je jedan roditelj u inostranstvu?
A sta ako neko hoce da ide do Segedina i put do tamo kosta 1000 din a on mora da da jos 1000 din za saglasnost?

vlado

pre 7 godina

Sretan sam sto su mi deca porasla, pa im ne treba saglasnost. Za ovo vreme koliko traje ova zakonsko/netakonita praksa platio sam u drzavni budzet mnogo para. Situacije su bile razlicite. Posto ih imam troje nisam mogao da vadim jednu saglasnost sa jednom taksom vec tri pa to sve puta x dinara pa puta 3-4 x godisnje pa x 7-8 izlazaka zbog sportskih ili skolskih obaveza. A kada smo im vadili pasose morali smo i zena i ja da budemo prusutni u policijskoj stanici i da dokazujemo da smo u braku i da zivimo zajedno i da ....
Stvarno ne razumem takav maltretman manjine nad vecinom. Ako su problematicni porodicni odnosi u vecini onda nesto ne valja sa drustvom.
Hvala deco sto ste porasli i sto nikada nisam imao nikakvu drzavnu privilegiju sto vas je troje i nemam obavezu nikome da se zahvaljujem.

može

pre 7 godina

Sa jednim roditeljem može obići svet (kao i moje dete).
Za izolovana putovanja ili u pratnji treće ličnosti obavezna je ovlaćena dozvola lokalnih vlasti, obrazloženi razlog na jednom od "poznatih jezika" i potpis dva roditelja.
Roditelji imaju prava tražiti usluge avionskih kompanija za pratnju maloletne dece. (Za pratnju invalida se plaća taksa.)

goran

pre 7 godina

Pre 2 godine sam vodio sinovca na more u Grcku on je imao 8 godina,imao sam ovlascenje od oba roditelja ali su mi vec u agenciji rekli da mi to ne treba,samo oba pasosa,kada smo posli na more poneo sam ovlascenje medjutim niko ga nije trazi.

bez iskustva

pre 7 godina

putujem sa decom(Grcka,Madjarska,Austrija), deca nose moje prezime,njihova majka ne. sta i kome znaci njena saglasnost? i moze da trazi saglasnost samo nasa policija...

Goran

pre 7 godina

Ja sam par puta to vadio, overa u opstini, trosenje vremena i naravno lupe pecat i hiljadarka odlazi iz dzepa, mozda i vise. Ne vadim vise tu glupost, ako je potrebno neka obavezu, a ne kao preporucuju da bi izmuzli jos po koji dinar.

Gospodjica

pre 7 godina

@garfild

Ja sam pevala dok sam bila maloletna i putovala često, bar 5 puta godišnje u inostranstvo bez roditelja. Naravno da ih je mrzelo, ali su mi svaki put bez pogovora vadili potvrdu. Isto kao što nam je u to vreme trebala viza za sve pa su i svaki put morali da vade dokumenta kao da oni idu na put.
A to sto ti pričaš, to je druga prica - neuredjen sistem pa ti treba tri sata za jedan potpis. Ali, što se mora-nije teško.

John

pre 7 godina

(iz iskustva, 03. decembar 2016 17:18)

Potvrda na NAŠOJ granici ne treba. Mađari i Rumuni (i bilo ko drugi) mogu da je traže.
Svakako da bi trebalo da se uvede da je takva saglasnost potrebna (i staviti da se ne plaća taksa za overu) iz vrlo jednostavnog razloga - šta ako roditelji imaju različita državljanstva a deca imaju oba (npr. srpsko i mađarsko) i roditelj sa mađarskim ih tamo vodi sam? Naši mu saglasnost neće tražiti, a neće ni Mađari jer je svaka država dužna da pusti svoje državljane da uđu (čak i bez pasoša).

Srbin u Srbiji iliti čovek bez prava

pre 7 godina

Ćerka ide češće sa mojim roditeljima čim počne raspust na letovanje u CG iz Nemačke uvek su Nemci tražili punomoć roditelja - kad se vraćaju niti Hrvati , Crno Gorci ili u Surčinu traže punomoć.
(Mas que nada, 03. decembar 2016 20:06)

To je obavezno jer putuju sa tzv. trećim licem

Bube grobar

pre 7 godina

bez ikakvih problema ... moji sinovi su mnogo puta izasli i usli u Srbiju bez ikakve kontrole na granicama .... zadnji put u Septembru ove godine

Profesor Doktor

pre 7 godina

U Hrvatskoj ako su roditelji u braku ne treba nikakva potvrda, jedan roditelj smije putovati s maloljetnom djecom, kao i npr. vaditi im pasoš.
To ionako kontrolira domaća policija kod izlaska u odredišnoj zemlji te niko ništa ne pita, glavno je da djeca imaju dokumente.
Ali ako su razvedeni onda je teoretski potrebna suglasnost drugog roditelja, ali to skoro nikad ne traže, pogotovo ako dijete putuje s mamom.

sale

pre 7 godina

Ja sam austrijski državljanin i često sam išao za srbiju i kada sam bio maloletan da li sa mamom ili sa oba roditelja ili jednom sa drugara niko mi nikada ništa nije tražio osim pasoša što je po meni sasvim u redu čiste gluposti su to da trebaju da se vade dokumenta i plaćati ih da bi dete moglo da pređe granicu sa jednim roditeljom ili kako god već svako drugi iz srbije ima nekoga u inostranstvo..

Aco

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.
(GGoran, 03. decembar 2016 20:08)

Nije tačno!
Primer, rođak je razveden, ima dvoje dece sa bivšom suprugom, ima pravo viđanja dece 2* sedmično, bivša supruga želi da se preseli sa decom u inostranstvo, on jednostavno ne želi to da odobri, jer čovek želi da učestvuju u odrastanju svoje dece. Kad budu imali po 15-16 godina moći će sami da biraju, do tada mogu ići maximum 15 dana na letovanja, zimovanja... i to uz njegovu saglasnost.

Homo politicus8

pre 7 godina

Treba izmeniti zakon tako da je obaveza lica koje vodi dete van zemlje da pokaze saglasnost roditelja. Bolje spreciti nego leciti. Kada lice napusti zemlju sa detetom i udje u drugi pravni sistem vrlo je teska i spora procedura za bilo kojim pravnim sredstvom bilo da je rec o konvenciji ili nekom drugom propisu ostvariti pravo deteta ili roditelja.

Realno

pre 7 godina

Ovako, od zemlje do zemlje ima razlicitih regulativa. Lepo je to ako dete ima biometrijski pasoš - to ne znaci da sam može da putuje gde hoće i želi. Do 16 pa čak i do 18 godine za dete je odgovoran roditelj. Negde je potrebna saglasnost a negde je potrebno da drugi roditelj bude na prelazu sve zavisi od zemlje do zemlje. U svakom slučaju nebi bilo loše da se ministarstvo unutrasnjih poslova po zabavi stim pitanjem.

devlinjo

pre 7 godina

(Revolucionar, 03. decembar 2016 18:12)

BRAVO normalni čoveče. Ja se godinama objašnjavam sa ljudima na granici zbog toga. To je upravo ta procedura. Naravno postoji i druga mera kontrole i evidentiranja u sistem.

Milos

pre 7 godina

Moj sin je leteo sam sa 13 godina bez bilo cije pratnje za Maltu bez ijednog papira i saglasnosti osim pasosa. Ni roditelji, ni prijatelji, ni stjuardese... sam

Mas que nada

pre 7 godina

Ćerka ide češće sa mojim roditeljima čim počne raspust na letovanje u CG iz Nemačke uvek su Nemci tražili punomoć roditelja - kad se vraćaju niti Hrvati , Crno Gorci ili u Surčinu traže punomoć.

Filmofil

pre 7 godina

Kad su u pitanju razvedeni parovi gde jedan od roditelja ima puno starateljstvo, a drugi se ne javlja sem da pravi probleme, mislim da bi saglasnost centra za socijalni rad ili policije trebalo da bude dovoljna. Opet sa maksimalno pojednostavljenom birokratijom i u krajnjoj linij besplatno. Sustina je u tome da drzava ima uvid da je dete to i to, drzavljanin Srbije preslo granicu i da ce boraviti tu.
Osim toga deca su izlozena otmicama nepoznatih. Ne moze se tako biti nemaran. Svaka cast onim policajcima svih balkanskih drzava koji u tom neredu pokusavaju da rade svoj pisao onako kako treba.

Strasno

pre 7 godina

Pa potpis moze da se falsifikuje, bolje da se uvede da recimo sud izdaje tu potvrdu,znaci odu roditelji do suda,dobije se formular sa potpisu se i sud lupi pecat da drugi roditelj daje saglasnost.

Joca

pre 7 godina

Po struci sam turisticki vodic. Obisao sam ceo svet bar tri puta. UVEK kada sam izlazio iz nase drzave sam napominjao da ce na granici traziti saglasnost drugog roditelja ukoliko neko putuje sam sa detetom. I zamislite ovo...UVEK su trazili overenu saglasnost iz opstine ili suda! Da, ovi nasi. Takvi kakvi su, ali to je praksa i to je u nasoj drzavi ZAKON. E sad sto ima podmitljivih ljudi, to vec nije nesto cime se bavi samo zakonodavstvo vec i nauke kao psihologija i sociologija.

Revolucionar

pre 7 godina

@tata spalio đenku
E pa ako te zbog ovoga neko malterita od sluzbenih lica, ti odmah traži nadležnog starešinu da podneseš pritužbu jer ti ustavom zagarantovanu slobodu kretanja uskraćuje onaj koji mora da ti je omogući. A samim tim što su na kraju pustili znači da je moglo da prođe i bez problema. A tek da zabrane izlazak, lepo se počešeš po bradi, tužiš i dobiješ lepu odštetu jer oni neće sudiji moći da pokažu član zakona po kome su postupili.

Bole

pre 7 godina

Svako ko ima djetetov biometriski pasos ima i punomoc i pravo da putuje sa tim djetetom. Jedino kod nas neko to pravo ne zna pa prilikom takve situacije bez razloga pravi ljudima problem na granicu.

R2D2

pre 7 godina

@ancolinjo / Prijatno se iznenadila? Pa zar je moguce da ima ovakvih ljudi? Sta je tu prijatno? Mene bi isto prosto milina obuzela kada bi me granicni policajac zadrzavao na granici trazeci neki papir koji nista ne znaci. Zakon je dobar, saglasnost ne treba.

milan ns

pre 7 godina

ukratko....za ulazak deteta u eu potrebno je prisustvo oba roditelja ili pismena saglasnost drugog. za ulazak u bih cg...dovoljno je prisustvo samo jednog

R2D2

pre 7 godina

Na sajtu u rubrici "Najčešća pitanja", na temu Putovanje maloletnih lica preko granice, navedeno je da ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja, za dete koje poseduje biometrijski pasoš.

I dobro je sto je tako. Zasto otezavati ljudima putovanja? Zar neki propis i neka formalnost mogu vratiti ljubav i postovanje izmedju bracnih drugova? Ako toga nema onda je licemerno traziti od drzave da se brine o deci.

Nindza

pre 7 godina

Kako obaveza ne postoji po zakonu, da li ste vi ludi? Sat vremena je zadrzan autobus jer zena nije imala pismenu saglasnost muza, a isli smo u Crnu Goru. Policajac odlepio zbog nje, svasta joj je rekao.
Ne znam sta je novinar sanjao, zakonska obaveza postoji, sad je samo pitanje koliko se sprovodi.

Sneguljica

pre 7 godina

Kada sam bila maloletna i nisam imala pasos, putovala sam bez ijednog dokumenta u Bosnu i Crnu Goru. Pri tom nisam isla ni sa jednim rodjiteljem vec sa nastavnicima iz osnovne skole. Uvek sam imala saglasnost roditelja kod sebe, ali ga niko nikada nije trazio.

ancolinjo

pre 7 godina

Vise puta sam prelazila Srpsko-Crnogorsku granicu sa decom bez supruga, svaki put su mi trazili saglasnost, sa obe strane granice, i na putu i na aerodromu. Namerno nisam predavala uz dokumenta, zanimalo me da li ce traziti. Prijatno sam se iznenadila.

Filmofil

pre 7 godina

Vodilm redovno sestrino maloletno dete u inostranstvo. Uvek trazim da mi izvade tu saglasnost uz potpis oba roditelja na srpskom uz overen prevod na engleski. Ne samo zbog granicnih policija, necu da me zaustavi negde neko i pita cije ti je to dete sa tobom. Smatram da je vazno da postoji, a samo izdavanje i cena treba da bude pristupacna obicnom svetu. Vaznije je da se obezbedi sigurnost dece, nego da drzava zaradjuje na tome. Za zemlje u okruzenju je dovoljno da bude na jeziku koji u raznim varijantama svi govorimo.
Shvatam nevoljnost ljudi da se mlate sa birokratijom, ali sto puta se pokazalo da zbog onog uobicajenog "nece valjda" i taj nemar koji ide uz nas mentalitet platimo visoku cenu.

Invictus

pre 7 godina

Po zakonu, maloletno dete koje ima pasoš mora imati saglasnost oba roditelja za put u inostranstvo, i onih koji su u braku i razvedenih. Moja tužba je stigla pred sud i sudija je roditelja koji ne izvršava roditeljske obaveze delimično lišio roditeljskog prava, pa se on ubuduće ne bi pitao da li dete može da putuje u inostranstvo ili ne. U suprotnom, pitao bi se pa iako uopšte ne učestvuju u životu deteta. To je taj nakaradni zakon koji zbog specifičnosti svakog slučaja jeste haotičan ali jeste Zakon.

Neka me neki advokat ovde demantuje i kaže mi da je sudija pogrešno postupio i da je predmet trebalo u startu da odbaci.

Posebna je stvar to što to na granici uopšte ne proverava pa se ovim zaključkom vraćamo na početak.

Sandra

pre 7 godina

Saglasnost se traži kad se izlazi iz zemlje, koliko ja znam. Kod nas u CG dete ne može da izađe samo iz zemlje bez saglasnosti oba roditelja. Niko više i ne pokušava da pošalje dete bez tog papira samo. Ako putuje sa jednim roditeljem, dešava se da na granici traže saglasnost drugog.

drmr

pre 7 godina

ukratko....za ulazak deteta u eu potrebno je prisustvo oba roditelja ili pismena saglasnost drugog. za ulazak u bih cg...dovoljno je prisustvo samo jednog
(milan ns, 03. decembar 2016 22:39)

Tako je, ali to prisustvo i pismena saglasnost se obavlja u MUP-u prilikom podnošenja zahteva. A sama EU nam je i "nametnula" biometrijske pasoše, jer to je bio jedan od uslova o bezviznom ulasku državljana Srbije u Šengen i EU. Drugi uslov je bio digitalizacija i umrežavanje graničnih prelaza Srbije sa ostatkom EU. Zato kada komšijama na Batrovcima "padne sistem", nastanu onolike gužve, jer se provera identiteta vrši na stari način.

Moptikom

pre 6 godina

Presao dva puta sa detetom i nisam imao problem.
Logicno razmisljajuci,da je zbog zloupotrbe zakonom propisano pored biometrijskog pasosa i obavezno posedovanje ovlascenja ne bi se isto moglo vaditi na salteru msz i opstine,vec u mupu jer jedino oni imaju "mrezno" povezane podatke (jmbg) od roditelja i dece.
Moja supruga i sestra imaju isto ime,prezime,zive na istoj adresi i koji sluzbenik na salteru msz ili opstine moze da zna da nije moja sestra potpisala pomenuto ovlascenje umesto moje supruge?! Ukoliko se problem zloupotrebe nedaj boze javi,obavestava se policija koja u sistem stavlja zabranu i prilikom napustanja zemlje kontrolom biometrijskog pasosa na granici je zabranjen izlaz detetu.

iz iskustva

pre 7 godina

Naravno da treba i naravno da traze na granici.Saglasnost mora da bude prevedena bar na Engleski.U Madjarsku i Rumunijy bez tov papira ne krecite na put ukoliko je samo jedan roditelj prisutan.

Super

pre 7 godina

Resenje je veoma prosto ali na zalost ja nisam vlast. Deca ne treba da imaju pasos vec putni nalog koji ce se pre puta u stranu zemlju uvek overavati u policiji od strane oba roditelja (staratelje). Danas su na polozajima ljudi koji ne umeju da resavaju probleme. Mi koji umemo radimo za sebe jer nam ne odgovar ta klima neznanja i malih plata.

garfild

pre 7 godina

Ovako. Svi ovi dusebriznici sto se javljaju, pobesneli bi na drzavu da za svaki odmor, letovanje, skijanje ili bilo kakav put oba roditelja moraju da idu u MUP po potvrdu za dete. Licno mi je bio iritantantan i tehnicki komplikovan odlazak nas dvoje u opstinu i MUP za prijavu rodjenja deteta, a kamoli da to moramo da radimo dva tri puta godisnje, da ne pricam ako neko ima rodbinu u Bosni na primer. Ako ste vec ZAJEDNO detetu izvadili pasos, u slucaju da imate razmirice u braku, idite u MUP i prijavite da ne dozvoljavate da vam dete napusti zemlju. Ne moraju svi u zemlji da pate zbog vasih egzoticnih ili nesredjenjih brakova...

bez iskustva

pre 7 godina

putujem sa decom(Grcka,Madjarska,Austrija), deca nose moje prezime,njihova majka ne. sta i kome znaci njena saglasnost? i moze da trazi saglasnost samo nasa policija...

Znalac

pre 7 godina

Ako je tačno da na sajtu MUPa piše da ne treba saglasnost, onda onaj ko treba da čuva našu decu, faktički pomaže onima koji vode svoju ili tuđu decu radi bežanja, ili ne daj Bože, trgovine.
Mislim da saglasnost nije potrebna samo u slučaju kad dete putuje sa oba roditelja ili sa roditeljem koji je sudskom odlukom određen za staraoca. Problem je što na granici naša policija ne vrši proveru, osim u vrlo retkim slučajevima kada je mama baš, baš seksi....

Strasno

pre 7 godina

Pa potpis moze da se falsifikuje, bolje da se uvede da recimo sud izdaje tu potvrdu,znaci odu roditelji do suda,dobije se formular sa potpisu se i sud lupi pecat da drugi roditelj daje saglasnost.

sredovecni gospodin

pre 7 godina

Ja sam dete razvedenih roditelja. 1978 sam imao 14 godina i putovao sam kod tetke u Brisel. Majka i ja smo otisli do mog matorog, oni su se najpre dobro svadjali i izvredjali, a onda je potpisao taj papir. Slican papir je prilozila i moja majka, na srpskom i francuskom, tetka nam je bila poslala pismo mesec dana pre toga sa detaljnim uputstvom i tim tekstom. Mislio sam da je sve u najboljem redu, krenuo sam, mama i brat su me ispratili i kada sam se pojavio kod "teta-carinice" na Surcinu nastao je problem: "A gde je pecat sudskog tumaca i APOSTOL?". Da, bas se secam te reci, nekakav apostol, a da nije ni Petar ni Pavle. A ni Jovan. Ja se sledio, samo sto nisam poceo da placem. Utom naidje neki stariji debeli brka, tipican milicioner kakvog smo uvek zamisljali, i rece: "Ma daj, Marija, sta gnjavis decka, u redu je to". I pustise me! Uhhhh ... Titova narodna milicija!

Pre 3 godine moja cerkica je napunila 12, pa smo zena i ja resili da je prvi put posaljemo samu kod babe i dede u Srbiju (zivimo vani). Poucen prethodnim iskustvom i svojim streberskim mentalitetom ja sam izvadio sve uredne papire, potpisao, overio, stavio to u kesu. Na aerodromu su sve to detaljno pogledali stjurati i carina. Posle nam dete rece kako je na Surcinu NIKO NISTA NIJE PITAO, pandur na granici je samo mrzovoljno lupio dangu i pokazao joj da izadje. Dete od 12 godina! E, to ti je Vuciceva "demokratska" policija.

Toliko na temu nekad i sad.

milan ns

pre 7 godina

ukratko....za ulazak deteta u eu potrebno je prisustvo oba roditelja ili pismena saglasnost drugog. za ulazak u bih cg...dovoljno je prisustvo samo jednog

Jasna

pre 7 godina

Nema potrebe da citam clanak. Ja cu da vam kazem. Pre 20 dana sam putovala u Dansku sa kcerkom koje ima 7 godina. Niko nigde me nije nista pitao. Niti trazio.
Prosle godine suprug je sam sa kcerkom otisao za Cikago. Niko nigde nista ga nije pitao.
To je, sto se mene tice, sokantno.
Da smo npr. suprug i ja razvedeni, on dakle lagano moze kcerku da odvede gde god hoce, ja ne moram ni da znam. Pa to je necuveno. Pricamo o deci.
Veca kontrola je na drogu i oruzje pri putovanju.

IzPrveRuke

pre 7 godina

Moze. Moja cerka 5 god i ja smo putovale sa dedom od Novog Sada do Italije pre par nedelja, ni na jednoj granici niko nije trazio pismenu saglasnost tate, iako sam je ja imala. Po povratku u Srbiju pitala sam policajca na carini dok je pregledavao pasose, pa dobro hoce li neko od vas sluzbenih lica pitati cije je to dete? Cerka ima tatino prezime i drugaciju adresu od mene u pasosu! On se trgnuo i rekao: bas sam to hteo da pitam... Dete ima biometrijski pasos, u njemu se ne vidi ime roditelja. Policajac nam je objasnio da ukoliko dete ima biometrijski pasos, svakako je bila potrebna saglasnost oba roditelja, pa zato ne traze saglasnost drugog roditelja na prelazima. A sta ako se roditelji u medjuvremenu posvadjaju, razvedu i jedno od njih otudji dete??? Na to nije imao odgovor...

Revolucionar

pre 7 godina

Da dete dobije pasoš potrebna je saglasnost oba roditelja. Znači oba roditelja se slažu. Ako naknadno se pojavi sumnja da dete može biti odvedeno iz zemlje, obratite se sudu i sud naloži oduzimanje pasoša. Šta ako je roditelj u insotranstvu gde nema amabasade Srbije a žena i dete treba da mu dođu u posetu? Treba da ide u zemlju gde ima da bi dao saglasnost. Zbog brakova koji se u promilima računaju gde su supružnici zakrvili a jedno od njih nije normalno pa milsi da na svoju ruku treba da uzme decu, treba nama milion porodica da se komplikuje procedura kad krenemo sa detetom u inostranstvo. Neću da idem u opštinu i da gubim ni 10 minuta svog života zbog gluposti.

Djura

pre 7 godina

Kao sto bracna imovina ne moze pod hipoteku ili prodaju bez saglasnosti supruznika.Tako isto ne bi smelo da jedan roditelj bez saglasnosti drugog izvodi decu van granice Srbije.Al kod nas je zakon rastegljiv pa svasta moze...

mup

pre 7 godina

Srbija je drzava koja ima dugu i bogatu tradiciju nebrige o svom stanovništvu, a narocito deci. Zakon mora biti takav da ukoliko je jedan roditelj stranac, obavezno mora da ima saglasnost drugog roditelja koji ima nase državljanstvo, ukoliko vodi decu van zemlje. Moj prijatelh je bio oženjen Indonežankom sa kojom je dobio dvoje dece. Žena mu je umrla, a država Indonezija mu ne dozvoljava da vodi decu iz zemlje, jer predpostavljaju da ih neće vratiti u zemlju i da će tako Indonezija izgubiti tu decu. Nasa drzava bi jedva cekala da ih se ratosilja, jer je to dva dečija dodatka manje za budzet.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Da dete dobije pasoš potrebna je saglasnost oba roditelja. Znači oba roditelja se slažu. Ako naknadno se pojavi sumnja da dete može biti odvedeno iz zemlje, obratite se sudu i sud naloži oduzimanje pasoša. Šta ako je roditelj u insotranstvu gde nema amabasade Srbije a žena i dete treba da mu dođu u posetu? Treba da ide u zemlju gde ima da bi dao saglasnost. Zbog brakova koji se u promilima računaju gde su supružnici zakrvili a jedno od njih nije normalno pa milsi da na svoju ruku treba da uzme decu, treba nama milion porodica da se komplikuje procedura kad krenemo sa detetom u inostranstvo. Neću da idem u opštinu i da gubim ni 10 minuta svog života zbog gluposti.
(Revolucionar, 03. decembar 2016 18:12)

Ne moraš, ali ćeš na aerodromu NT itekako da gubiš i vreme i živce, jer će te jako teško pustiti bez saglasnosti drugog roditelja. Znam iz iskustva. Moja supruga je vodila dete, ja ih dovezao na aerodrom, ali kada su prolazili pasošku kontrolu, JEDVA su ih pustili iako sam i ja tu bio. E sad, možeš ti da mlatiš i pričaš da si u pravu, ali ako naletiš na istog takvog, nećeš moći nikuda, sem kući nazad..

Markus

pre 7 godina

Evo vam primer od jutros, poveo sam sina na sportsko takmičenje u Hrvatsku. Trebalo je da idemo svi komplet, ali ćerkica se razbolela i ostala kući sa majkom, a ja naravno da nemam sudsko ovlašćenje. Znači po vama trebalo je da me vrate sa granice zbog jednog necivilizovanog Turskog čobana koji se poziva na šerijat i kome naši zakoni ne mogu ništa. A zašto smo oboje morali biti prisutni i potpisati da se detetu izda pasoš ako za svako putovanje moramo da se ovlašćujemo ???
A da recimo Premijer postavi ultimatum Sultanu Erdoganu da se suspenduju sve Turske investicije i privremeno zabrani uvoz Turske robe, dok se problem ne reši kako treba. Tako rade ozbiljne države, štite svoje građane umesto da ih maltetiraju glupim papirima!

Homo politicus8

pre 7 godina

Treba izmeniti zakon tako da je obaveza lica koje vodi dete van zemlje da pokaze saglasnost roditelja. Bolje spreciti nego leciti. Kada lice napusti zemlju sa detetom i udje u drugi pravni sistem vrlo je teska i spora procedura za bilo kojim pravnim sredstvom bilo da je rec o konvenciji ili nekom drugom propisu ostvariti pravo deteta ili roditelja.

OtacPera

pre 7 godina

Moram da vas ispravim dragi komentatori, takva potvrda je suvisna, jer da bi dete dobilo biometrijski pasos, moraju biti prisutna oba roditelja, dakle, dati saglasnost za izdavanje pasosa.
Ako mislite da je bolje sa potvrdom, razmislite sta se njome postize? Ako postoji rasprava medju roditeljima i osmovan strah s jedne strane, takva se situacija prijavljuje nadleznim instancama i resava. Potvrda je besmislena, osim ako bi je izdavala policijska uprava, a morala bi da bude i dvojezicna.
Biometrijski pasos omogućava precizno pracenje kretanja osoba, uostalom, upravo tome i sluzi...

Gospodjica

pre 7 godina

@garfild

Ja sam pevala dok sam bila maloletna i putovala često, bar 5 puta godišnje u inostranstvo bez roditelja. Naravno da ih je mrzelo, ali su mi svaki put bez pogovora vadili potvrdu. Isto kao što nam je u to vreme trebala viza za sve pa su i svaki put morali da vade dokumenta kao da oni idu na put.
A to sto ti pričaš, to je druga prica - neuredjen sistem pa ti treba tri sata za jedan potpis. Ali, što se mora-nije teško.

Ljybisa

pre 7 godina

Moja cerka kada putuje sa ex suprugom obavezno moram u sudu Zajecar da potpisem i overim saglasnost za put van Srbije,bilo da je odmor ili eskurzija u pitanju.Placam overu oko 300 dinara.

icon

pre 7 godina

Bez obzira na taj dogadjaj, protivim se svakom ogranicavanju ljudskih i roditeljskih prava. Ogranicenja trebaju da budu izuzetak a ne pravilo, i treba da bude primjenjivano u uslovima poremecenih odnosa ili tijekom razvoda.
Svatko moze da skuje plan i sa potvrdom odvede djecu, bez namjere da ih vrati

cobo

pre 7 godina

Pre godina hteo sam dovesti bratovu cerku od 10 godina u Nemacku,izvadio sam joj pasos i kod advokata napravio punemoc koju su oba roditelja potpisala .Sve je bilo u redu i nakon mesec dana sam vratio dete u Jugoslaviju ne prodje dugo i ide ti moja sestra i vodi mladju kcerku od brata sa pasosem od one starije i to bez ikakve punemoci da bude jos gore sestra radi prezaposlenosti ne mogase da vrati dete nazad nego zamoli mene i ne pitajte kako sam se osecao na granici kao najveci kriminalac i trnuo od glave do pete dok to nije proslo,uh !

Odgovor

pre 7 godina

Naša policija na granici nema zakonski osnov da trazi pisanu garanciju jer:
1. Kada vadite maloletnom detetu pasos, oba roditelja se potpisuju u policiji i to se smatra obostranom saglasnoscu.
2. Mozete izvaditi pasos detetu sami jedino ako imate resenje o staranju nad detetom i to smatram greskom jer ako se roditelji ne slazu ne znaci da ne treba oboje da odlucuju o detetu. Mada i to je mac sa dve ostrice jer ima "bolesnih umova" koji ce u inat supruzniku terati mak na konac preko deteta!
3. Saglasnost retko kada i gde traze u okruzenju (Bugarska, Turska, Grcka, Makedonija, Crna Gora NIKADA, Bosna, Rumunija)
4. Moje iskustvo kaze da najvise stiskaju na Hrvatskoj granici i granici sa Madjarskom i njima skidam kapu. Tu mislim na ino policiju - nasa nema zakonski osnov da zaustavi jednog od roditelja sa detetom.
5. Dete mora imati ovlascenje jedino ukoliko putuje bez ijednog roditelja/staratelja.
Zakljucak, ako smem:
Nije kriva policija, kriv je zakon tj Drzava Srbija.

Aco

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.
(GGoran, 03. decembar 2016 20:08)

Nije tačno!
Primer, rođak je razveden, ima dvoje dece sa bivšom suprugom, ima pravo viđanja dece 2* sedmično, bivša supruga želi da se preseli sa decom u inostranstvo, on jednostavno ne želi to da odobri, jer čovek želi da učestvuju u odrastanju svoje dece. Kad budu imali po 15-16 godina moći će sami da biraju, do tada mogu ići maximum 15 dana na letovanja, zimovanja... i to uz njegovu saglasnost.

Joca

pre 7 godina

Po struci sam turisticki vodic. Obisao sam ceo svet bar tri puta. UVEK kada sam izlazio iz nase drzave sam napominjao da ce na granici traziti saglasnost drugog roditelja ukoliko neko putuje sam sa detetom. I zamislite ovo...UVEK su trazili overenu saglasnost iz opstine ili suda! Da, ovi nasi. Takvi kakvi su, ali to je praksa i to je u nasoj drzavi ZAKON. E sad sto ima podmitljivih ljudi, to vec nije nesto cime se bavi samo zakonodavstvo vec i nauke kao psihologija i sociologija.

Nindza

pre 7 godina

Kako obaveza ne postoji po zakonu, da li ste vi ludi? Sat vremena je zadrzan autobus jer zena nije imala pismenu saglasnost muza, a isli smo u Crnu Goru. Policajac odlepio zbog nje, svasta joj je rekao.
Ne znam sta je novinar sanjao, zakonska obaveza postoji, sad je samo pitanje koliko se sprovodi.

infidel

pre 7 godina

Kakva reklama za dobrovoljni reket! Zar nije jednostavnije proveriti da li je jedan od roditelja zabranio izlazak detetu iz zemlje u slučaju da postoje razmirice između roditelja? Ovako kao što savetuju praktično se podrazumeva da postoji nesloga roditelja oko putovanja deteta sa drugim roditeljem ako to nije izričito napisano na papiru i overeno taksom u opštini zar ne? Zar policija ne može na granici odmah očitavanjem detetovog pasoša da dobije podatke o roditeljima tog deteta i njihov kontakt pa u slučaju sumnje da proveri jednostavnim telefonskim pozivom da li je sve na mestu? Ovo je narode čist reket.

John

pre 7 godina

(iz iskustva, 03. decembar 2016 17:18)

Potvrda na NAŠOJ granici ne treba. Mađari i Rumuni (i bilo ko drugi) mogu da je traže.
Svakako da bi trebalo da se uvede da je takva saglasnost potrebna (i staviti da se ne plaća taksa za overu) iz vrlo jednostavnog razloga - šta ako roditelji imaju različita državljanstva a deca imaju oba (npr. srpsko i mađarsko) i roditelj sa mađarskim ih tamo vodi sam? Naši mu saglasnost neće tražiti, a neće ni Mađari jer je svaka država dužna da pusti svoje državljane da uđu (čak i bez pasoša).

R2D2

pre 7 godina

@ancolinjo / Prijatno se iznenadila? Pa zar je moguce da ima ovakvih ljudi? Sta je tu prijatno? Mene bi isto prosto milina obuzela kada bi me granicni policajac zadrzavao na granici trazeci neki papir koji nista ne znaci. Zakon je dobar, saglasnost ne treba.

Temple Ri

pre 7 godina

Majka sam dvoje dece, suprug radi u inostranstvu, cesto odsutan od kuce i nije svaki put u mogucnosti da mi izda saglasnost da prelazim granicu sa svojom decom. Jako cesto putujemo jer živimo u pograničnoj zoni, takmicenja, razonoda, posete porodici itd. Napravila sam opstu saglasnost ali kakva je to sigurnost? Pa on mi potpise saglasnost i za 10 dana se posvadjamo, rastava, haos, ja predjem granicu sa decom sa urednom saglasnosti i sta dalje... Ili da za svaki prelazak granice vadim saglasnost, pa to mi je 2000-3000din mesecno nekada... Ja ih rodila, ja ih odgajam, hranim i sve ostalo i ne mogu da ih prevedem preko granice!? Cista glupost. Mora da postoji neki drugi nacin zaštite i sprečavanja otmice dece od strane drugog roditelja. Neko je napisao i s tim bi se složila, da drugi roditelj da izjavu u policiji, tipa neodobravanja ili ti zabrane, to se zavede u kompjutere, kad dodje s detetom na granicu policajcu odmah kompjuter izbaci zabranu prelaska i stvar rešena. Mada kad su roditelji ludi, sebični i na sve spremni... nema tu pomoci

tajko babajko

pre 7 godina

Ja sam sa detetom od 2 godine odleteo na bliski istok. Niko nije ni trepnuo na aerodromu. Naravno imao sam overenu dozvolu moje žene da putujem sam sa detetom ali niko mi je nikada nije tražio a tako je i po zakonu. Nedorečeno na žalost. Mogu ako im se hoće. Dete ima pasoš i to je to. Da li je dobro ili ne u to ne ulazim. Kada neko na prečac odvede decu onda nije, jbg.

self

pre 7 godina

Da su ovog Turcina kontrolisali kao sto nisu, deca bi sada bila sa majkom. Ozbiljne drzave vode racuna o svojim gradjanima, a narocito o deci.

Milos

pre 7 godina

Moj sin je leteo sam sa 13 godina bez bilo cije pratnje za Maltu bez ijednog papira i saglasnosti osim pasosa. Ni roditelji, ni prijatelji, ni stjuardese... sam

sale

pre 7 godina

Ja sam austrijski državljanin i često sam išao za srbiju i kada sam bio maloletan da li sa mamom ili sa oba roditelja ili jednom sa drugara niko mi nikada ništa nije tražio osim pasoša što je po meni sasvim u redu čiste gluposti su to da trebaju da se vade dokumenta i plaćati ih da bi dete moglo da pređe granicu sa jednim roditeljom ili kako god već svako drugi iz srbije ima nekoga u inostranstvo..

može

pre 7 godina

Sa jednim roditeljem može obići svet (kao i moje dete).
Za izolovana putovanja ili u pratnji treće ličnosti obavezna je ovlaćena dozvola lokalnih vlasti, obrazloženi razlog na jednom od "poznatih jezika" i potpis dva roditelja.
Roditelji imaju prava tražiti usluge avionskih kompanija za pratnju maloletne dece. (Za pratnju invalida se plaća taksa.)

Meppen

pre 7 godina

Supruga i ja smo Nemacki drzavljani. Kada smo svojevremeno aplicirali decji pasos za nase tada 5 godisnje dete radi putovanja u SFRJ, nakon dva dana dokument je bio gotov i otisao sam da ga podignem. Nisam ga dobio. Morala je da dodje i supruga i kada smo se obadvoje pojavili pred sluzbenikom i legitimisali se dobili smo decji pasos, a prijem pasosa oboje potpisali.

GGoran

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.

lola

pre 7 godina

Kakvu muku sam ja imala da uopšte izvadim detetu pasoš! 10 god. ne znamo gde je otac, ne daju nam da izradimo pasoš dok ga ne nađemo. Kako? Dignem frku, pokrenem centar za soc.rad, dobije pasoš. Posle 5 god, zakon se promeni, uspem se razvesti. Nosim sudski izveštaj sa sobom na put. Mada nikad ništa ne traže....

R2D2

pre 7 godina

Na sajtu u rubrici "Najčešća pitanja", na temu Putovanje maloletnih lica preko granice, navedeno je da ne postoji zakonska obaveza posedovanja pisane saglasnosti roditelja, za dete koje poseduje biometrijski pasoš.

I dobro je sto je tako. Zasto otezavati ljudima putovanja? Zar neki propis i neka formalnost mogu vratiti ljubav i postovanje izmedju bracnih drugova? Ako toga nema onda je licemerno traziti od drzave da se brine o deci.

Jovana

pre 7 godina

A šta ćemo sa razvedenim roditeljima, gde je majci dodeljeno puno starateljstvo?ja opet moram da jurim potvrdu bez obzira na odluku suda da je dete samo moje. Plus moram mesecima da jurim bivšeg muža jer se dešavalo da se po godinu dana ne javlja, pa nisam mogla dete da vodim na more. Izmišljaju saglasnosti samo da bi uzeli pare.

Milan

pre 7 godina

Dragi sugradjani

Postoji zakon o putnim ispravama koji ne predvidja mogucnost da se podzakonskim aktom regulise dozvola za napustanje zemlje.
Po tom zakonu ko ima putnu ispravu ima pravo da napusti zemlju.
Sve ostalo je protivzakonito. Mup se ponasa protivzakonito, naplata, kontrola i izdavanje saglasnosti su protivzakoniti.

Da li zakon valja to je drugo pitanje. To je ZAKON koji je na snazi.

Swedenonline

pre 7 godina

Slicaj koji se desio je retkost i diplomatija treba da se bavi slucajem. Potpuno ista pravila su i u Svedskoj, lokalno trebaju potpisi oba roditelja a za izlazak iz zemlje ne. Diplomatija ako se dese izolovani slucajevi kao ovaj resava stvari. Nesme se silovati nacija sa gomilom novih pravila jer diplomatija nema ugled i moc da brani drzavljane u inostranstvu sto se ovde pokrece pitanje.

ancolinjo

pre 7 godina

Vise puta sam prelazila Srpsko-Crnogorsku granicu sa decom bez supruga, svaki put su mi trazili saglasnost, sa obe strane granice, i na putu i na aerodromu. Namerno nisam predavala uz dokumenta, zanimalo me da li ce traziti. Prijatno sam se iznenadila.

roditelj

pre 7 godina

Moj sin je sam otišao za Njujork, a ima 16 godina. Niko ga ništa nije pitao, ni ovde a ni tamo, ni kad je išao a ni kad se vratio. Ipak smo mu napravili saglasnost i platili je oko 1000 dinara da se overi. To je naše iskustvo.

Super

pre 7 godina

Ne treba nikakva saglasnost. Ja sam vodio decu od brata u Tursku na more avionom i niko nije trazio nista. Prezime nam je isto i verovatno su mislili da su deca moja

Srbin u Srbiji iliti čovek bez prava

pre 7 godina

Nema ta saglasnost nikakve veze! Moj slučaj je isti kao i kod ove žene, samo kod nas nije bilo svađa ni nasilja, niti bilo kakvog nagoveštaja šta će se dogoditi..
Moja bivša supruga je strankinja, uvek sam je pustao sa detetom kod njenih sa pisanom saglasnošću, a onda se jednog puta više nisu vratile. Dobio sam poziv od njihovog suda za razvod. Zvao našu ambasadu. Dodelili mi advokata, a ona pre saznala za njega i uzela ga kao svog. I zamislite, Srbija ima samo njega za sve naše građane koji žive u toj zemlji!!! Pominjao sam to famozno ovlašćenje, a odgovor je bio: ma znate, to nema nikakve veze, jer je ona sa majkom otišla. Dete pripada njoj, jer vi nemate državljanstvo, nekretninu, ni posao u toj zemlji. Ako dođete ovamo, navratite na kafu kod nas u ambasadu! E pa gospodine, tatu svoga zovi na kafu..
Eto.. Toliko o ovlašćenju i Srbiji kao ozbiljnoj zemlji.

Ray Ban

pre 7 godina

Normalnobi bilo da se to podrazumjeva, ali isto tako da se u slučaju da jedan roditelj povuče tu saglasnost u policiji ta putna isprava privremeno blokira na svim granicama. Pa makar i drugi roditelj bio sa njim. Za slučaj da da su u pitanju razvedeni roditelji normalnoje da se onaj ko nema starateljstvo osigurava potvrdom, da nije kidnaper.... U vreme elektronike nije teško uspostaviti neka pravila kojaće funkcionisati besprekorno. A ko djeci vadi putnu ispravu nek je drži pod ključem.....

Pravda

pre 7 godina

Nemoraju normalni brakovi i roditelji da ispastaju zbog promil problematicnih brakova.

Onaj ko ima strah da mu djeca budu odvedena u inostranstvo bez njegove dozvole ode u policiju i sud i trazi zabranu izlaska za svoju djecu bez njegove saglasnosti a ne mi svi normalni brakovi da moramo da vadimo saglasnost.
A sta ako je jedan roditelj u inostranstvu?
A sta ako neko hoce da ide do Segedina i put do tamo kosta 1000 din a on mora da da jos 1000 din za saglasnost?

Jedan otac

pre 7 godina

@Znalac
Ne bi smeo ni staratelj.Onaj roditelj koji po zakonu samostalno vrši rodoteljsko pravo mora da uvažava ne samo detetovu potrebi da vidja redovno drugog roditelja i sa njim razvija odnos nego i pravo drugog roditelja da odlučuje o svim pitanjima bitnim za razvoj i budućnost deteta.Samo u slučaju da je drugi roditelj lišen roditeljskog prava (nezainteresovanost,neispunjavanje finansijskih obaveza,izbegavanje kontakta sa detetom ili sprečavanje ili ometanje kontakta deteta sa drugim rodoteljem,zlostavljanje...su razlozi za lišavanje roditeljskih prava) drugi roditelj te odluke može donositi sam.
Mislim da bi potvrda morala da bude obavezna.

drmr

pre 7 godina

Potvrdu vadite na sopstveni zahtev i tekst u njoj pišete sami, tj. potvrda nije zvanični državni obrazac, i kao takvu, država vrši overu, zato je potvrdu moguće overiti i u MZ. MUP je jedini organ koji bi trebalo da zahteva posedovanje takve potvrde, a zahteva je jer je biometrijski pasoš kao putna isprava dovoljan za prelazak deteta preko granice. Sa tim su se složila oba roditelja kada su detetu izvadili pasoš jer su oboje lično morali doći u MUP da to i potpišu. Sledeći put kada prelazite granicu, bacite pogled šta policajac radi kada uzme pasoš. Provuče ga kroz skener, i u tom trenutku interpol i europol znaju da ste prešli granicu. To i jeste cela poenta biometrijskih pasoša.

Milan

pre 7 godina

Mala ispravka, nije u pitanju "Apostol", već "APOSTIL" (Apostille) pečat.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1206166#k22123024

Realno

pre 7 godina

Ovako, od zemlje do zemlje ima razlicitih regulativa. Lepo je to ako dete ima biometrijski pasoš - to ne znaci da sam može da putuje gde hoće i želi. Do 16 pa čak i do 18 godine za dete je odgovoran roditelj. Negde je potrebna saglasnost a negde je potrebno da drugi roditelj bude na prelazu sve zavisi od zemlje do zemlje. U svakom slučaju nebi bilo loše da se ministarstvo unutrasnjih poslova po zabavi stim pitanjem.

Invictus

pre 7 godina

Po zakonu, maloletno dete koje ima pasoš mora imati saglasnost oba roditelja za put u inostranstvo, i onih koji su u braku i razvedenih. Moja tužba je stigla pred sud i sudija je roditelja koji ne izvršava roditeljske obaveze delimično lišio roditeljskog prava, pa se on ubuduće ne bi pitao da li dete može da putuje u inostranstvo ili ne. U suprotnom, pitao bi se pa iako uopšte ne učestvuju u životu deteta. To je taj nakaradni zakon koji zbog specifičnosti svakog slučaja jeste haotičan ali jeste Zakon.

Neka me neki advokat ovde demantuje i kaže mi da je sudija pogrešno postupio i da je predmet trebalo u startu da odbaci.

Posebna je stvar to što to na granici uopšte ne proverava pa se ovim zaključkom vraćamo na početak.

Bole

pre 7 godina

Svako ko ima djetetov biometriski pasos ima i punomoc i pravo da putuje sa tim djetetom. Jedino kod nas neko to pravo ne zna pa prilikom takve situacije bez razloga pravi ljudima problem na granicu.

carapa

pre 7 godina

nikad ne vadimo saglasnost.
evo jutros smo ustali i na brzinu je pao dogovor da muz sa detetom ode kod svojih. ja ne mogu jer radim.
njegovi su u hrvatskoj, 120km dalje.
i sta sad da radimo nedeljom?

letos me je hrvatski carinik pitao gde mi je saglasnost oca, kada sam mu rekla da u njihovom zakonu ne stoji da moram da imam taj papir, pustio nas je, naravno.

danas u eri kompjutera i biometrijskih pasosa, moze da izlista moj broj cipela kada ocita pasos, a ne da li postoji potraga za detetom ili zabrana.
to sto su nesposobni da se umreze, gradjane ne bi trebalo da zanima.

Filmofil

pre 7 godina

Kad su u pitanju razvedeni parovi gde jedan od roditelja ima puno starateljstvo, a drugi se ne javlja sem da pravi probleme, mislim da bi saglasnost centra za socijalni rad ili policije trebalo da bude dovoljna. Opet sa maksimalno pojednostavljenom birokratijom i u krajnjoj linij besplatno. Sustina je u tome da drzava ima uvid da je dete to i to, drzavljanin Srbije preslo granicu i da ce boraviti tu.
Osim toga deca su izlozena otmicama nepoznatih. Ne moze se tako biti nemaran. Svaka cast onim policajcima svih balkanskih drzava koji u tom neredu pokusavaju da rade svoj pisao onako kako treba.

Željko

pre 7 godina

Idem često u Austriju od svoje 13. ili 14. godine. Do osamnaeste sam uvek imao saglasnost roditelja, koje se uglavnom vodilo na privatnu firmu (nebitno koju, da ne reklamiram). Od petnaestak poseta, jednom su mi tražili tu potvrdu. Sad kad imam 22, mogu samo da poručim "klincima" (nisam ni ja nešto preterano zreo) i roditeljima da izdvoje par sati i srede tu papirologiju, da se ne bi našli u neprijatnoj situaciji i oni, i dete i prevoznik (firma/prijatelj/klub/ko god).

Goran

pre 7 godina

Ja sam par puta to vadio, overa u opstini, trosenje vremena i naravno lupe pecat i hiljadarka odlazi iz dzepa, mozda i vise. Ne vadim vise tu glupost, ako je potrebno neka obavezu, a ne kao preporucuju da bi izmuzli jos po koji dinar.

Sneguljica

pre 7 godina

Kada sam bila maloletna i nisam imala pasos, putovala sam bez ijednog dokumenta u Bosnu i Crnu Goru. Pri tom nisam isla ni sa jednim rodjiteljem vec sa nastavnicima iz osnovne skole. Uvek sam imala saglasnost roditelja kod sebe, ali ga niko nikada nije trazio.

NoName

pre 7 godina

Vracamo se iz CG kuci vozom, posle odmora. Naravno, policija u vozu legitimise i jedan klinac je isao na derbi. Policajac ga upita, imas li potvrdu roditelja? A on na mufte kao zaboravio, a ide kao kod ujaka. Sta god. I policajac ga pusti uz opomenu, da sledeci put to ne radi. Toliko od toga.

Srbin u Srbiji iliti čovek bez prava

pre 7 godina

Ćerka ide češće sa mojim roditeljima čim počne raspust na letovanje u CG iz Nemačke uvek su Nemci tražili punomoć roditelja - kad se vraćaju niti Hrvati , Crno Gorci ili u Surčinu traže punomoć.
(Mas que nada, 03. decembar 2016 20:06)

To je obavezno jer putuju sa tzv. trećim licem

dragan

pre 7 godina

Najgore u celoj priči o saglasnosti je što za papir A 4 formata i lupanje pečatom opština tj država uzimaju hiljadarku, a na primer izlet do Temišvara toliko košta. I onda je to država u službi naroda, jadna nam država a mi još jadniji što sve to trpimo.

GGoran

pre 7 godina

Ovako

Po zakonu, dete koje ima pasos, ima pravo da ide van zemlje, i ne moze mu se ogranicavati sloboda kretanja. Roditelj ne mora da ima ovlascenje, jer isto ne treba po zakonu. Ako su roditelji razvedeni, opet ne treba ovlascenje. Roditelj koji nije staratelj se pita samo o vaznim stvarima:
lecenje, i promena prebivalista.
(GGoran, 03. decembar 2016 20:08)

Nije tačno!
Primer, rođak je razveden, ima dvoje dece sa bivšom suprugom, ima pravo viđanja dece 2* sedmično, bivša supruga želi da se preseli sa decom u inostranstvo, on jednostavno ne želi to da odobri, jer čovek želi da učestvuju u odrastanju svoje dece. Kad budu imali po 15-16 godina moći će sami da biraju, do tada mogu ići maximum 15 dana na letovanja, zimovanja... i to uz njegovu saglasnost.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aco, 3. decembar 2016 21:49)

Upravo si potvrdio ono o cemu sam napisao.
Tvoj rodjak se pita o promeni prebivalista, i ona ne moze da ode preko bez njegove saglasnosti.
Sto se tice saglasnosti za prelazak granice, to uopste ne treba.
Ako odete na sajt mupgov.rs, jasno pise da ne treba saglasnost.
Takodje, pozovite pogranicnu policiju, recimo Presevo, i jasno ce vam reci isto to.

U praksi, na sta bi licilo, da jedan od roditelja ne da saglasnost...
dete nikad ne bi islo na more...

Aleksandar

pre 7 godina

Moja ćerka već deset godina živi u inostranstvu. Iako je maloletna, nikada ni na jednoj granici nisu tražili potvrdu, opdnosno saglasnost roditelja, putovala je sama, samo sa mnom samo sa majkom i nikada niko nije tražio potvrdu.

Revolucionar

pre 7 godina

@tata spalio đenku
E pa ako te zbog ovoga neko malterita od sluzbenih lica, ti odmah traži nadležnog starešinu da podneseš pritužbu jer ti ustavom zagarantovanu slobodu kretanja uskraćuje onaj koji mora da ti je omogući. A samim tim što su na kraju pustili znači da je moglo da prođe i bez problema. A tek da zabrane izlazak, lepo se počešeš po bradi, tužiš i dobiješ lepu odštetu jer oni neće sudiji moći da pokažu član zakona po kome su postupili.

Filmofil

pre 7 godina

Vodilm redovno sestrino maloletno dete u inostranstvo. Uvek trazim da mi izvade tu saglasnost uz potpis oba roditelja na srpskom uz overen prevod na engleski. Ne samo zbog granicnih policija, necu da me zaustavi negde neko i pita cije ti je to dete sa tobom. Smatram da je vazno da postoji, a samo izdavanje i cena treba da bude pristupacna obicnom svetu. Vaznije je da se obezbedi sigurnost dece, nego da drzava zaradjuje na tome. Za zemlje u okruzenju je dovoljno da bude na jeziku koji u raznim varijantama svi govorimo.
Shvatam nevoljnost ljudi da se mlate sa birokratijom, ali sto puta se pokazalo da zbog onog uobicajenog "nece valjda" i taj nemar koji ide uz nas mentalitet platimo visoku cenu.

KakoKo

pre 7 godina

Živimo u USA. Putovali smo deca i ja sami jednom iz Srbije za Bosnu preko Hrvatske. Tada su deca imala američki pasoš a ja srpski. Samo na hrvatskoj granici su mi tražili potvrdu koja pokazuje da je suprug saglasan da deca putuju u X državu sa mnom. Te godine smo deca i ja avionom putovali i u Nemačku. U Nemačkoj nam nisu tražili potvrdu. Ni u Italiji nam nisu tražili potvrdu. Ni u Velikoj Britaniji nam nisu tražili potvrdu. Ni u Srbiji, ni u Bosni.

kakav naslov takav komentar

pre 7 godina

Saglasnost koja se dobija u opstini je napisana samo na cirilici na srpskom jeziku. Ko to moze da procita i protumaci u inostranstvu? Generalno ta saglasnost sluzi samo opstinama da ubiraju dodatni prihod.

Invictus

pre 7 godina

Razredna moje ćerke je tražila pismenu saglasnost oba roditelja jer su deca išča na studijsko putovanje u inostranstvo. Pošto je tada još uvek bila maloletna, a sa ocem nema kontakt 15 godina, morala sam da pokrenem sudski postupak radi delimičnog lišavanja roditeljskog prava. Ćerka je otišla i vratila se, postupak koji je uključivao i Centar za socijalni rad je još uvek trajao, sveukupno 6 meseci. Pre će se rešiti pitanje prevare na Limundu nego ovakvi postupci koji bi se po ovdašnjem zakonu morali rešiti po hitnom postupku. O alimentaciji da ne govorim.

Vidar

pre 7 godina

Moje cerka putuje samo avionom od 12 godine sa Surcina u EU i nazad bar pet puta godisnje, niko joj nikad nije trazio nikakvu potvrdu sem pasosa. Dakle, ne da putuje sa jednim ili drugim roditeljem vec potpuno sama. Pre toga je takodje putovala sama ali u pratnji avio kompanije i opet joj niko nista osim pasosa nije trazio. Ja kad sam to ljudima procao nisu mi verovali a sad vidim da je puno takvih slucajeva.

Invictus

pre 7 godina

Takodje, pozovite pogranicnu policiju, recimo Presevo, i jasno ce vam reci isto to.

U praksi, na sta bi licilo, da jedan od roditelja ne da saglasnost...
dete nikad ne bi islo na more...
(GGoran, 3. decembar 2016 22:38)

Ja sam zvala pograničnu policiju u Gorgošu i oni su mi rekli da ćerka ponese sa sobom tužbu kao dokaz da je sudski postupak u toku. Nisu mi rekli da joj to uopšte nije potrebno. Naravno da joj niko nije tražio saglasnost na granici ali je mogao..zar ne? Zato, nek se jasno definiše da li neko ima pravo da to traži ili ne. Ja sam čula za, doduše retke slučajeve, da su neku decu vraćali sa granice.

Predlažem da se roditelju koji ne ispunjava svoje roditeljske obaveze, posebno ako je to u nekom dužem vremenskom periodu, uskrati pravo da se za išta pita. U svim ostalim situacijama, stvar je zaista veoma delikatna.

drmr

pre 7 godina

ukratko....za ulazak deteta u eu potrebno je prisustvo oba roditelja ili pismena saglasnost drugog. za ulazak u bih cg...dovoljno je prisustvo samo jednog
(milan ns, 03. decembar 2016 22:39)

Tako je, ali to prisustvo i pismena saglasnost se obavlja u MUP-u prilikom podnošenja zahteva. A sama EU nam je i "nametnula" biometrijske pasoše, jer to je bio jedan od uslova o bezviznom ulasku državljana Srbije u Šengen i EU. Drugi uslov je bio digitalizacija i umrežavanje graničnih prelaza Srbije sa ostatkom EU. Zato kada komšijama na Batrovcima "padne sistem", nastanu onolike gužve, jer se provera identiteta vrši na stari način.

vlado

pre 7 godina

Sretan sam sto su mi deca porasla, pa im ne treba saglasnost. Za ovo vreme koliko traje ova zakonsko/netakonita praksa platio sam u drzavni budzet mnogo para. Situacije su bile razlicite. Posto ih imam troje nisam mogao da vadim jednu saglasnost sa jednom taksom vec tri pa to sve puta x dinara pa puta 3-4 x godisnje pa x 7-8 izlazaka zbog sportskih ili skolskih obaveza. A kada smo im vadili pasose morali smo i zena i ja da budemo prusutni u policijskoj stanici i da dokazujemo da smo u braku i da zivimo zajedno i da ....
Stvarno ne razumem takav maltretman manjine nad vecinom. Ako su problematicni porodicni odnosi u vecini onda nesto ne valja sa drustvom.
Hvala deco sto ste porasli i sto nikada nisam imao nikakvu drzavnu privilegiju sto vas je troje i nemam obavezu nikome da se zahvaljujem.

Profesor Doktor

pre 7 godina

U Hrvatskoj ako su roditelji u braku ne treba nikakva potvrda, jedan roditelj smije putovati s maloljetnom djecom, kao i npr. vaditi im pasoš.
To ionako kontrolira domaća policija kod izlaska u odredišnoj zemlji te niko ništa ne pita, glavno je da djeca imaju dokumente.
Ali ako su razvedeni onda je teoretski potrebna suglasnost drugog roditelja, ali to skoro nikad ne traže, pogotovo ako dijete putuje s mamom.

toma

pre 7 godina

@ljubisa
to Vi kazete da morate a realnost je da vam nikada nije zaista trebalo !
moja zena u pasosu drugo prezime druga adresa i nikada niko nam nista nije trazio sa dvoje dece a proputovali smo celu evropu !
za svaki slucaj nosili smo vencani list ali nikada nam nije trebao .

Bb

pre 7 godina

Putujem preko granica raznih zemalja i aerodroma 3-4 x mesecno i nikad kad sam bio sam sa detetom ili moja supruga nam niko nije trazio takav papir.

Sandra

pre 7 godina

Saglasnost se traži kad se izlazi iz zemlje, koliko ja znam. Kod nas u CG dete ne može da izađe samo iz zemlje bez saglasnosti oba roditelja. Niko više i ne pokušava da pošalje dete bez tog papira samo. Ako putuje sa jednim roditeljem, dešava se da na granici traže saglasnost drugog.

Moptikom

pre 6 godina

Presao dva puta sa detetom i nisam imao problem.
Logicno razmisljajuci,da je zbog zloupotrbe zakonom propisano pored biometrijskog pasosa i obavezno posedovanje ovlascenja ne bi se isto moglo vaditi na salteru msz i opstine,vec u mupu jer jedino oni imaju "mrezno" povezane podatke (jmbg) od roditelja i dece.
Moja supruga i sestra imaju isto ime,prezime,zive na istoj adresi i koji sluzbenik na salteru msz ili opstine moze da zna da nije moja sestra potpisala pomenuto ovlascenje umesto moje supruge?! Ukoliko se problem zloupotrebe nedaj boze javi,obavestava se policija koja u sistem stavlja zabranu i prilikom napustanja zemlje kontrolom biometrijskog pasosa na granici je zabranjen izlaz detetu.

Maja

pre 7 godina

Ja koliko znam za vadjenje biometrijskog pasosa moraju biti prisutna oba roditelja. Ja nisam u braku sa svojim partnerom, dete nam ima pasos zajedno smo ga izvadili. Trebalo bi da idem u inostranstvo sama sa detetom i sada mi i dalje nije jasno nista. Zakon je ne trazi ali ipak za svaki slucaj, pa sta je ovo.

goran

pre 7 godina

Pre 2 godine sam vodio sinovca na more u Grcku on je imao 8 godina,imao sam ovlascenje od oba roditelja ali su mi vec u agenciji rekli da mi to ne treba,samo oba pasosa,kada smo posli na more poneo sam ovlascenje medjutim niko ga nije trazi.

Bube grobar

pre 7 godina

bez ikakvih problema ... moji sinovi su mnogo puta izasli i usli u Srbiju bez ikakve kontrole na granicama .... zadnji put u Septembru ove godine

Može da izađe iz Srbije

pre 7 godina

Otvarate pitanje koje nije otvoreno. Lepo ste pri kraju teksta citirali napis na zvaničnom sajtu MUP Srbije. Procedura za izdavanje biometrijskog pasoša je standardizovana i veoma stroga, dok su raznorazne potvrde (iz mesne zajednice, opštinske pisarnice ili slično) prilično nestardadizovan niz dokumenta različitog stepena pouzdanosti, i po pravilu, isključivo na srpskom jeziku, koji, nažalost nije svetski jezik. Stoga su takve potvrde, odnosno saglasnosti, prilično neupotrebljive u slučaju kontrole granične policije van regiona (osim ako neko ne vodi sa sobom ovlašćenog sudskog prevodioca sa laptopom i printerom).

U praksi može

pre 7 godina

Nije otvorio nego odgovorio na pitanje! Nedavno sam podigao dokument (nikako mi ne bi smeo biti predat bez provere identiteta), tako što sam rekao ime i prezime, a službenik mi ga je,bez ikakve provere, predao. To što po zakonu ne može i šta na papiru piše je druga priča.

Neko

pre 7 godina

Upravo sam se raspitivala prosle nedelje u MUP u nekih balkanskih zemalja I nema Zahteva za Tim Ali se ostavlja mogucnost granicnoj policiji da proveri. Dakle mogu da vas zamole da pozovete supruga ali nemaju pravo da vas zadrze ako suprug nije zakonski stavio zabranu na putovanje sa decom. Rekli su mi da posto se za biometrijski pasos uzima saglasnost oba roditelja podrazumeva se da postoji i saglasnost za putovanje.

Benjamin

pre 7 godina

Po meni bi roditelji koji sumnjaju da drugi roditelj svoga deteta ima plan, ili strahuju da postoji opasnost od kidnapovanja deteta od strane doticne osobe, trabali imati mogucnost staviti neku vrstu zabrane putovanju van zemlje svom detetu bez pismene saglasnosti. I na granici kad izlazis traze potvrdu samo tim problematicnim i mutnim roditeljima.

Drnda

pre 7 godina

Ma bre na granicama niko i ne gleda decu. Ajde sto mozes da izvedes bez saglasnosti, nego mozes i tudje dete sa levim pasosem. U poslednjih par meseci sam nekoliko puta putovala, ni na jednoj granici (Srb, Cro, BiH) niko nije pogledao dete u sedistu (beba).

deki

pre 7 godina

dok sam bio u braku cerku sam cesto sam vodio preko granice.uvek sam uzimao zeninu saglasnost i niko mi je nigde nije trazio.i kada sam se razveo isto se ponavljalo.uvek sam imao saglasnost ali je niko nije trazio na uvid

devlinjo

pre 7 godina

(Revolucionar, 03. decembar 2016 18:12)

BRAVO normalni čoveče. Ja se godinama objašnjavam sa ljudima na granici zbog toga. To je upravo ta procedura. Naravno postoji i druga mera kontrole i evidentiranja u sistem.

Mas que nada

pre 7 godina

Ćerka ide češće sa mojim roditeljima čim počne raspust na letovanje u CG iz Nemačke uvek su Nemci tražili punomoć roditelja - kad se vraćaju niti Hrvati , Crno Gorci ili u Surčinu traže punomoć.

018

pre 7 godina

Moj sin je leteo sam sa 13 godina bez bilo cije pratnje za Maltu bez ijednog papira i saglasnosti osim pasosa. Ni roditelji, ni prijatelji, ni stjuardese... sam
(Milos, 3. decembar 2016 20:32)

Ja sam sa 12-13 godina prvi put išao sam u inostranstvo, u Trst. Moj školski drug je sa 14 godina sam otišao u Englesku. Nikakve saglasnosti roditelja nam nisu trebale niti smo za njih tada uopšte čuli. Bilo je to početkom osamdesetih godina.