Utorak, 29.11.2016.

16:19

Dačić: Ako bude plaćanja ulaza u EU, predlažem kontramere

Ministar Ivica Dačić upozorio je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i Višegradsku grupu da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU

Izvor: Beta

Daèiæ: Ako bude plaæanja ulaza u EU, predlažem kontramere IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Ma samo jako opalite...

pre 7 godina

Ja mislim da trebate uvest plaćanje od 100€ na ulazu za građane EU. Čisto da ne zaluta koji turist u Srbiju...

Milan

pre 7 godina

A gde je 8 eura za taksu za odvodnjavanje tu će da se nađe i 5 eura za ovo. Uvek se neobično zabrinem kada naši političari počnu da se brinu za naš dzep. Takve filantrope svet nije video, naročito pred izbore. Samo vi nemojte da se brinete molim vas, znamo se pa da ne kvarimo.

Reciprocitet

pre 7 godina

Ivica Dačić , Beograd, 21. oktobra 2016: "Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum. Rekli su da moramo da prihvatimo ili neće biti otvaranja poglavlja. A mi smo posle rekli da i ne moraju da budu otvarana".
Ivica Dačić, Varšava, 29. novembra 2016. :"Želim i da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja (5, 25 i 26), što bi dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi",rekao je Dačić .
Ivica Dačić , Varšava, 29. novembra 2016. : "Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti". Koga je moliti, nije kuditi.

AML

pre 7 godina

Mnogo ce se potresti Dacicevim kontramerama. Predlozio bi da svakom gradjaninu EU pri ulasku u nasu zemlju damo 5 eura! Cenim da bi potrosili vise, jer sigurno nece dolaziti da traze posao ?

tamodaleko

pre 7 godina

A sto se ne uvedu registracione vize kao reciprocna mera drzavljanima Britanije i SADa, shodno tome da i mi placamo vize za te drzave? Treba da bude isto za sve, bez povlascenih...

Put

pre 7 godina

Ne placa se ulaz u EU nego papirologija za ulazak koji vazi vise godina. To isto radi US svima vec godinama a Srbija ce imati isti tretman kao na primer US ili Australija.

Nikola

pre 7 godina

Bokte mazo, kakva je ovo zemlja kada Dačić spram ostalih političara ispadne staložen i govori pametno? Slažem se sa svime što je ovde rekao.

Washington

pre 7 godina

To je 5 eura za 5 godina pa ko nema ne treba ni da ide
(Natasa Srbija, 29. novembar 2016 16:27)

Super, taman onda nek i ostali iz EU placaju tih 5 eura kad ulaze u Srbiju. Kad je nebitna i mala suma onda ne vidim razlog zasto bi se EU protivila kontramerama.

Sale

pre 7 godina

@svedok vremena

Prvo nikome ko ima srpski pasoš neće u tom slučaju biti potrebna neka taksa za ulazak u Srbiju.
Drugo izraziti sam protivnik dvojnih državljanstava tako da ako već imaš neko strano državljanstvo prema tebi se treba ophoditi sa punim poštovanjem ali kao prema stranom drzavljaninu...bez ikakve razlike da li si rodjen u npr.Austriji ili si naturalizovani državljanin...ti nisi srpski drzavljanin i za tebe nema protekcije.
Pola familije mi živi u Švajcarskoj i Nemačkoj i muka mi je kada ih gledam kako se stalno prenemazu kako on svojim doznakama pomažu Srbiju...moj odgovor je uvek isti,ne dragi rodjaci vi pomažete vaše sinove,unuke,očeve i majke ali ne pomažete mene...ja od vašeg novca nemam apsolutno ništa.
Dakle ako EU uvede naplatu ulaska i to "simboličnu" od 5 evra za 5 godina....Srbija bi morala uvesti isto tako "simboličnih" 1000 dinara na godinu dana...sve naspram standarda...i naravno to bi se odnosilo apsolutno nas SVE EU državljane bilio oni srpskog...holandskog ili indonezijskog porekla.

Mihajlo Marinković

pre 7 godina

i devedesetih si nam uveo sankcije. to ti ide od ruke odlično, tebi i tebi sličnima. vraćate nas u devedesete veoma uspešno. još da smo 20ak godina mladji evo i ja bih vas glasao.

Jagodinac

pre 7 godina

@demn: Vucic da se resi Dacica i Vulina ? Koalicionih partnera ? Da nije Dacica, Vucic bi bio opozicija svih ovih 5 godina ! Ima krivicu za los zivot i nedostatak sloboda koliko i Vucic.

A sto se tice EU "viza" : Dacicu ne blamiraj se, ako to uvedu, uvesce svima koji nisu clanovi (pretpostavljam u stvari Sengen zone), koja god drzava da je u pitanju.

vladimir

pre 7 godina

Dacic svakako ne bi trebalo da prica o tome vec da ako EU to uradi nama u miru i tisini uradi to isto uz zahvalnicu za punjenje naseg budgeta parama koje ce biti ulozene u recimo poglavlje koje se bavi protivterorizmom.
Mene svakako licno pogadja cinjenica da cu morati da placam i sto je jos gore najavljujem odlazak u EU drzave, to je mera kojom EU pokusava da svoje probleme koji se i ne odnose na nas resava opstim merama.
Bez obzira koliko smo mali ovakve stvari ne treba da ostanu bez odgovora kao i svaki minimalni korak unazad u nasem procesu pristupanja EU koji nije uzrokovan nasom greskom ili nasim nedelovanjem. I naravno sve fino, bez nervoze bez velikih reci uz obrazlozenje i zahvalnost...

ne ide to tako..

pre 7 godina

nećete u nato, mrzite zapad, podržavate i slavite diktatore a hoćete da nas vole. tipično srpsko palanačko razmišljanje. žao mi je samo nas normalnih što ostadosmo ovde..

Dex

pre 7 godina

A šta misliš da Nemačke vozačke dozvole u Srbiji proglasiš za 
ne važeće pošto naše Nemačka ne priznaje - To mu takodje dodje kao mere reciprociteta!!!!
(nenad 12, 29. novembar 2016 16:42)

Ako proucis taj slucaj uvideces da je to iskljucivo nasa krivica.

svedok vremena

pre 7 godina

Slazem se, ali je problem sto iz eu najvise 99,99% dolaze gasterbajteri sa eu pasosima, i sta sad, treba da plati da ode kuci??
(Krmak, 29. novembar 2016 17:45)

Ima nas koji pamtimo neke stvari. Recimo, kako smo devedesetih sa stranim pasosima za ulazak u zemlju u kojoj smo rodjeni morali da vadimo vizu u nasim konzulatima. Pa su nam jos trazili i overeno garantno pismo rodbine iz Srbije. Da, ja sam to bio vadio za strica pocetkom devedesetih da bi iz Austrije dosao u Srbiju da nas obidje. A za to vreme, Tudjman je svim Hrvatima u dijaspori podelio besplatne hrvatske domovnice i putovnice, a onima u Nemackoj trajne dozvole boravka (jer Nemci ne dozvoljavaju dva pasosa). Turci i danas svojim sunarodnicima koji se ispisu iz turskog drzavaljanstva automatski daju trajnu dozvolu boravka sa kojom mogu da u Turskoj kupuju nekretnine, da obavljaju poslove i da se zaposle svuda osim u vojsci i policiji. Samo nasa drzava ce eto uvoditi reci-proci i opet time pljunuti svojim nekadasnjim gradjanima u lice. A ima nas koji pamte i kako ste nase momke hapsili na Surcinu zbog vojske. Hrvati to nikome nisu uradili! Neka, neka ... Platicemo mi ako treba i 50 evra, nije nama tesko. Vama ce biti, jer ce generacije mladih otici, platiti 5 EVRA za ulaz u Nemacku, Austriju, Svedsku ... i vise nikada nece platiti tu tvoju taksu Dacicu. Platice samo 300 evra koliko kosta ispis iz tog vaseg Cirkustana. Ajde sada, uzmi koferce, pa na Kale, Kale ... Brdo, Brdo ...

Milan

pre 7 godina

A kako ce se to vratiti onima koji placaju ulaz u EU? Nije kao da ce im Srbija placati ulaz u sengen zonu, pa da se uvedu reciprocne mere, da bi drzava bila manje na gubitku. Glupost, kao i obicno.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Ministar Ivica Dačić upozorio je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i Višegradsku grupu da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU

Licno ne vidim neki razlog za zabrinutost zbog moguceg uvodjenja plaćanja registracije građana koji iz Srbije putuju u EU, ako im je skupo neka putuju za RUSIJU !
Na mestu EU odavno bih vam ja vratio VIZNI REZIM !

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga...", kazao je Dačić.

Za početak nam objasnite šta znači odvodnjavanje i koja je logika plaćanja toga? Logika ETIAS sistema je otimanje novca onima koji nisu građani EU kako bi se krpile njihove finansijske rupe i manjkovi. To su naučili od vas ili vi od njih. Kako god...

Ko bi rek'o čuda da se dese..

pre 7 godina

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU..."

E moj ministre! Da si malo manje obilazio kafane i peveo i veselio se, mogao si za svog mandata u MUP makar da u osnovnim pojmovima razumeš da smo mi još pre desetak godina počeli da uvodimo integrisano upravljanje granicama, a odmah zatim i biometsrijske pasoše i lične karte, tako da taj ETIAS uopšte nije prepreka da se primeni za naše građane, preko već postojećeg IBM sistema. I to bez bilo kakvog prethodnog onlajn zahteva za svakog potencijalnog putnika iz Srbije ka šengenu. Potrebna je samo dobra volja, malo znanja, rada i usaglašavanja od strane briselske birokratije sa našom birokratijom.

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

Ovaj resio da unisti i zatre ovo malo Srbije i Srba sto je preteklo jos od njegovog duhovnog oca, krvavog zlocinca milosevica, sada srecom pokojnog. U stvari nije on sam resio nego slusa gazde iz moskve. Dokle ce OVO da nam bude ministar ICEGA a kamo li DIPLOMATIJE??? Boze spasi Srbiju od ovakvih stvorenja molimo ti se...

Davle

pre 7 godina

E ja bas hocu da placam,sta je 5 eura da odem da se bar malo odmorim od Vas politicara,tamo, nit vas ima nit vas pominju a ovde nemoze covek da se okrene a da vas ne vidi ...

djuro022

pre 7 godina

Predlog je na mestu.
Mi smo kao država morali da uskladimo npr. cenu auto puta istu za državljane i strance. Ljudi iz pograničnih područja prelaze više puta mesečno, kao i naši studenti u susednim eu zemljama.
Ne verujemda će nam uvoditi tih 5evra jer kao zemlji kandidatu, nama BiH, Cg, MK i Albaniji bi na taj način ograničili osnovno evropsko dostignuće i pravo na mobilnost i saradnju. Zato je predlig opravdan i trebalo bi u slučaju uvođenja istog da ceo region reaguje po Dačićevom predlogu.

George Best

pre 7 godina

Covek pao sa Marsa i nije bio Milosevicev portparol i nije imao zabranu ulaska u sve zemlje normalnog i razvijenog sveta dok ga Tadic nije celivao i oprostio mu sve u nase ime. Izgleda da je i sam poverovao da je pao sa Marsa pre 7-8 godina, jer da nije, setio bi se sam sebe iz doba kad je mogao da putuje samo u Rusiju, Kubu i Severnu Koreju!

Doktor

pre 7 godina

Koga maca koti , miseve lovi , sta drugo reci za Slobino cedo , pazite , on uvodi , Srbija uvodi kontramere EU ...Mene licno niko ne moze da spreci da prebacim decu na Zapad i nema tih para koje necu da platim za odlazak moje dece u civilizaciju . Sta se tebe Dacicu tice da li cu ja dobrovoljno da platim EU da udjem tamo i ja tebe nisam ovlastio da me zastupas . Jos bih ja napisao o tebi Dacicu ali moderator nece da pusti .

sn

pre 7 godina

misljenja sam tvrdog da nasa drzava mora da naplacuje izlazak nasih gradjana iz zemlje a da istom sumom stimuluse svakog stranca koji dolazi ,sto bi povecalo priliv stranih turista a destimulisalo nase da trose pare u stranim,uglavnom zapadnim zemljama koje nas i tako kinje,muce i psuju.Posebno bih stimulisao Ruse,nasu bracu,koja nas velikodusno pomazu i podrzavaju u svim nasim nevoljama i stradanjima kojima smo bili izlozeni pogotovo pod turcima,austro-ugarskoj i nemacko-americkoj najezdi varvara i vandala dok smo mi vec jeli viljuskama a oni svi prljavim prstima i rukama koje nisu prane ni posle velike ni male nuzde.A toalet papir jos nije postojao i sapun bio mislena imenica...

miki

pre 7 godina

Jojjjj Bože...ko vodi nas.
Pa mi smo stvarno prepušteni užasu .
Zar posle svega što nam su nam taj Dačič i SPS uradili zla on je tu da nas gura još dublje u pakao...

Darko

pre 7 godina

Za pocetak uvedi vize za Australijance.Nasi gradjani placaju turisticku vizu $150 i jos moraju da skupe brdo papira..Oni neka barem reciprocno plate tih $150, kap sto im Turci naplacuju 65evra..

Doktor

pre 7 godina

Posle citanja komentara dodao bih :ma sta se koga tice sto ja hocu da platim i 50 Eura da idem na Zapad , ko nece ne mora da ide pa nece ni da plati , neka ide besplatno u Rusiju , tamo je ziva zgoda a ja cu da prodam stan pa cu da skolujem decu na zapadu i zaklecu ih da se nikada vise ne vrate ovde...I nemojte vise da lazete botovi odvratni , pet Eura se placa , popunjava formular i to vazi pet godina . Pa ako vam je mnogo pet Eura za pet godina nemojte da idete , tamo je odvratno .
Jos cete vi gradjani Srbije da placate Slobinu vladavinu , sto se ono kaze , javom se snovi placaju , samo polako !!!

Paul Kersey

pre 7 godina

mi smo clanica sengena i ne vidim razlog zasto bi se naplacivao ulazak 5 evra. (kolee, 29. novembar 2016 16:38)

Otkud ti ideja da je Srbija potpisnica Šengenskog sporazuma? Da nije bilo Dačića i njemu sličnih, bila bi. Odavno.

SM

pre 7 godina

5 eura po ulazu u eu je mnogo. recimo ja prelazim granicu 200-250 godisnje pa ti vidi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (RR, 29. novembar 2016 16:58)

5€ na 5 godina, ne po ulasku u EU.

realno

pre 7 godina

Bice 5 eur za beskonacno ulazaka.To je tako mnoooogo pa da se dize prasina i trse se.Naravno da necemo nikada uvesti slicnu taksu.Eu ce nam ionako kroz razne fondove kao drzavi vratiti taj novac a drzava ce to sebi u dzep.Svi srecni a posebno Dacic koji misli da je sebi namakao neki poencic pres biracima

maksim

pre 7 godina

kolee, 29. novembar 2016 16:38

Sengensku granicu drze slovenci i madjari,Hrvatska iako je clan EU nije potpisnik sengena i u Hrvatskoj moras pokazat pasos kad ulazis u Sloveniju. Srbija prvo treba postati clan EU, uraditi prelaze prema neclanicama po EU standardu i tek tad cekati odobrenje kao sto u ovom trenutku to cekaju hrvati.Ova potvrda kostat ce 5 eura i vrijedi 5 godina.To je u biti potvrda da je tvoj pasos ispravan i prilikom dobivanja bit ces unesen u posebno stvoreni registar tako da ce se tvoji podaci moci provjeriti. U oceanu besmislenih nameta koje ljudi moraju placati ovaj cak,za stanovnike EU i njihovu sigurnost ima smisla. A sto se tice reciprociteta....na to imate pravo. Sto se tice nekog ko putuje van kava na tanksteli u austriji kosta 4 eura tako da ova potvrda i nije neki udarac na djep

Dzon

pre 7 godina

Naravno da treba da uvedemo odmazdu. Ionako sa njihovim standardom im to ne znaci nista. Takodje, za gradjane SAD, Kanade, Australije i Velike Britanije isto, samo tipa 20 eura, barem. Nece ih to odvratiti od dolaska ovde, kao sto ni nas nece da idemo tamo, samo cemo pare vratiti nazad.

misko

pre 7 godina

dačić još ne razume zakom ponude i potražnje

a usput bi mogao da objasni zašto strane firme plačaju poreze da dođu u nemačku, a srpska vlada plaća njima da dođu ovamo?

djuro

pre 7 godina

javnost je ovde toliko utrnula da se vodi rasprava o tome treba li da se usuđujemo da nekoga tretiramo onako kako taj tretira nas. uvek popularne teorije ("zamajavanje za unutrasnju upotrebu", "vlada je loša pa prema tome ne treba ništa da radi", i moja omiljena - "kako se usuđuješ da uopšte pominješ jednak tretman Evropi kad su oni tako bogati i veliki a mi tako mali i beznačajni") haraju, čini mi se više nego ikad. kraj nije daleko.

ilija

pre 7 godina

Ideja je da im neko drugi finansira bezbednost granica (to jest da naprave severni šengen na teret onih koji nisu članovi te zone). Da im drugi finansiraju bezbednost i eventualne troškove garantovanja bezbednosti onih koji dolaze, već imam putno osiguranje, već postoje konvencije o tome. Što bi neko njima plaćao telohranitelje. Uobraženci, ništa drugo.

Samo reciprocitet

pre 7 godina

Bravo za Ivicu.
Koji zajednicki interesi, mi se jos uvek cudimo oko njihovih odluka!? Uzese nam Kosovo i Metohiju, proglasise je drzavom, a mi se pitamo da li je moguce.

Mika

pre 7 godina

 transport robe koji prolazi kroz sebiju u EU je velik...
(kolee, 29. novembar 2016 16:38)

Ovo nauce u nekoj vecernjoj skoli i vrte 50 godina.
Transport je mizeran jer mi nemamo ljudske puteve. Realno, da ne moramo ne bi ih ni mi koristili.
Jedini ko bi bio ostecen je gradjanin Srbije koni kupuje robu koja stize iz EU.

ziggy

pre 7 godina

Da nije Dačić mislio na izlazne vize? Mlađi se ne sećaju ponižavanja u sopstvenoj zemlji kada su nam naplaćivali izlaz iz zemlje 35 DM. Bilo, ne ponovilo se.

Heeeh

pre 7 godina

Ne znam o kojem se iznosu radi, ali recimo da se radi o 50 evra.. Recimo.
VELIKA je razlika u tome imati 50 evra z Srbiji i imati 50 evra na zapadu, a ta razlika je uslovljena niskim standardom života i niskim cenama rada, za koje je ni manje ni više odgovoran Dačić i njemu slični. Tako da..

kolee

pre 7 godina

@Verko pa mozda mi ne trebamo ali transport robe koji prolazi kroz sebiju u EU je veliki, i naravno da treba uvesti iste mjere, ako postoji sengenski sporazum onda treba da vazi za sve zemlje isto, mi smo clanica sengena i ne vidim razlog zasto bi se naplacivao ulazak 5 evra.

veštak

pre 7 godina

kako ide voda na usta našim politicarima isti sastav kao I devedesetiuh kada su nas unioštili I sada istu recepturu koriste da nas zavade da bi ostali vecno na vlasti

Reciprocitet

pre 7 godina

Nisam ljubitelj Dačića, ali sada je u pravu skroz. Svilanović, ministar spoljnih poslova pre 15 godina je ukinuo vize za nosioce hrvatskih pasoša. Hrvatska je, kontra uslugu, uzvratila dve godine posle ... Milioni evra su u pitanju, milione nam je Svilanović izbio iz džepova tako što je tu sumu ostavio u Hrvatskoj. To je isto uradio na sve pasoše EU, dok su nama svi naplaćivali ogromne iznose.
Nije zaprećenih 5 evra u pitanju kao iznos, ovde se ministar bori za miligram poštovanja prema Srbiji !
Ko ne poštuje sebe, nije za očekivati da će ga drugi poštovati

Djura

pre 7 godina

Pa nije bas tako.Zapad ovde izvozi svoju robu,drugo ovde prolaze tranzitno.Pa ne vidim bas da bi bili srecni i oni da placaju kontra mere.

molina

pre 7 godina

Pa ti ih prijatelju diplomatijom spreci da uvedu takvo pravilo, a ne odmah kontra mera. Bavljenje posledicama je isto kao iz Slobinog vremena.

мики

pre 7 godina

Ало шарлатану министре шарлатанске владе сјаши те ми са грбаче ја ћу дати десет пута по 5 евра за тебе и остатак булументе али да вам забране повратак у Србију. Па овај твој шарлатан рече да 200 рдс за таксу није ништа а ових 600 рдс су за ПЕТ година. Па уведите за ове јадне и оне друге имигранте по 100 евра па неће да долазе у ову намучену земље. Аууу због кога се ја изнервира.

nenad 12

pre 7 godina

A šta misliš da Nemačke vozačke dozvole u Srbiji proglasiš za
ne važeće pošto naše Nemačka ne priznaje - To mu takodje dodje kao mere reciprociteta!!!!

Šubi

pre 7 godina

Hahah kako ovaj kao loži svoje glasače, kao on faca predlaže a onda mu ovi njegovi ne daju i tako :) Samo se vi igrajte jao kad bude pec pec kukaćemo svi zajedno sa vama...

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Ma sto da ne placamo dacicu....kad mozemo tv pretplatu 200, a i sve akcize, i sve sto poskupljuje, sto da ne placamo i ovo....sta se mesas....

hm

pre 7 godina

Malo je Ivice.Oni treba da nam plate minimum po 15-20 eura zato sto toliko kosta ulaznica za cirkusku predstavu koju nam izvodite vec 20 godina a i sigurno nisu videli ovoliko majmuna na jednom mestu koji sve to trpe.

hm

pre 7 godina

Malo je Ivice.Oni treba da nam plate minimum po 15-20 eura zato sto toliko kosta ulaznica za cirkusku predstavu koju nam izvodite vec 20 godina a i sigurno nisu videli ovoliko majmuna na jednom mestu koji sve to trpe.

Šubi

pre 7 godina

Hahah kako ovaj kao loži svoje glasače, kao on faca predlaže a onda mu ovi njegovi ne daju i tako :) Samo se vi igrajte jao kad bude pec pec kukaćemo svi zajedno sa vama...

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Ma sto da ne placamo dacicu....kad mozemo tv pretplatu 200, a i sve akcize, i sve sto poskupljuje, sto da ne placamo i ovo....sta se mesas....

ziggy

pre 7 godina

Da nije Dačić mislio na izlazne vize? Mlađi se ne sećaju ponižavanja u sopstvenoj zemlji kada su nam naplaćivali izlaz iz zemlje 35 DM. Bilo, ne ponovilo se.

nenad 12

pre 7 godina

A šta misliš da Nemačke vozačke dozvole u Srbiji proglasiš za
ne važeće pošto naše Nemačka ne priznaje - To mu takodje dodje kao mere reciprociteta!!!!

мики

pre 7 godina

Ало шарлатану министре шарлатанске владе сјаши те ми са грбаче ја ћу дати десет пута по 5 евра за тебе и остатак булументе али да вам забране повратак у Србију. Па овај твој шарлатан рече да 200 рдс за таксу није ништа а ових 600 рдс су за ПЕТ година. Па уведите за ове јадне и оне друге имигранте по 100 евра па неће да долазе у ову намучену земље. Аууу због кога се ја изнервира.

molina

pre 7 godina

Pa ti ih prijatelju diplomatijom spreci da uvedu takvo pravilo, a ne odmah kontra mera. Bavljenje posledicama je isto kao iz Slobinog vremena.

George Best

pre 7 godina

Covek pao sa Marsa i nije bio Milosevicev portparol i nije imao zabranu ulaska u sve zemlje normalnog i razvijenog sveta dok ga Tadic nije celivao i oprostio mu sve u nase ime. Izgleda da je i sam poverovao da je pao sa Marsa pre 7-8 godina, jer da nije, setio bi se sam sebe iz doba kad je mogao da putuje samo u Rusiju, Kubu i Severnu Koreju!

ne ide to tako..

pre 7 godina

nećete u nato, mrzite zapad, podržavate i slavite diktatore a hoćete da nas vole. tipično srpsko palanačko razmišljanje. žao mi je samo nas normalnih što ostadosmo ovde..

svedok vremena

pre 7 godina

Slazem se, ali je problem sto iz eu najvise 99,99% dolaze gasterbajteri sa eu pasosima, i sta sad, treba da plati da ode kuci??
(Krmak, 29. novembar 2016 17:45)

Ima nas koji pamtimo neke stvari. Recimo, kako smo devedesetih sa stranim pasosima za ulazak u zemlju u kojoj smo rodjeni morali da vadimo vizu u nasim konzulatima. Pa su nam jos trazili i overeno garantno pismo rodbine iz Srbije. Da, ja sam to bio vadio za strica pocetkom devedesetih da bi iz Austrije dosao u Srbiju da nas obidje. A za to vreme, Tudjman je svim Hrvatima u dijaspori podelio besplatne hrvatske domovnice i putovnice, a onima u Nemackoj trajne dozvole boravka (jer Nemci ne dozvoljavaju dva pasosa). Turci i danas svojim sunarodnicima koji se ispisu iz turskog drzavaljanstva automatski daju trajnu dozvolu boravka sa kojom mogu da u Turskoj kupuju nekretnine, da obavljaju poslove i da se zaposle svuda osim u vojsci i policiji. Samo nasa drzava ce eto uvoditi reci-proci i opet time pljunuti svojim nekadasnjim gradjanima u lice. A ima nas koji pamte i kako ste nase momke hapsili na Surcinu zbog vojske. Hrvati to nikome nisu uradili! Neka, neka ... Platicemo mi ako treba i 50 evra, nije nama tesko. Vama ce biti, jer ce generacije mladih otici, platiti 5 EVRA za ulaz u Nemacku, Austriju, Svedsku ... i vise nikada nece platiti tu tvoju taksu Dacicu. Platice samo 300 evra koliko kosta ispis iz tog vaseg Cirkustana. Ajde sada, uzmi koferce, pa na Kale, Kale ... Brdo, Brdo ...

Doktor

pre 7 godina

Posle citanja komentara dodao bih :ma sta se koga tice sto ja hocu da platim i 50 Eura da idem na Zapad , ko nece ne mora da ide pa nece ni da plati , neka ide besplatno u Rusiju , tamo je ziva zgoda a ja cu da prodam stan pa cu da skolujem decu na zapadu i zaklecu ih da se nikada vise ne vrate ovde...I nemojte vise da lazete botovi odvratni , pet Eura se placa , popunjava formular i to vazi pet godina . Pa ako vam je mnogo pet Eura za pet godina nemojte da idete , tamo je odvratno .
Jos cete vi gradjani Srbije da placate Slobinu vladavinu , sto se ono kaze , javom se snovi placaju , samo polako !!!

Washington

pre 7 godina

To je 5 eura za 5 godina pa ko nema ne treba ni da ide
(Natasa Srbija, 29. novembar 2016 16:27)

Super, taman onda nek i ostali iz EU placaju tih 5 eura kad ulaze u Srbiju. Kad je nebitna i mala suma onda ne vidim razlog zasto bi se EU protivila kontramerama.

Paul Kersey

pre 7 godina

mi smo clanica sengena i ne vidim razlog zasto bi se naplacivao ulazak 5 evra. (kolee, 29. novembar 2016 16:38)

Otkud ti ideja da je Srbija potpisnica Šengenskog sporazuma? Da nije bilo Dačića i njemu sličnih, bila bi. Odavno.

Reciprocitet

pre 7 godina

Nisam ljubitelj Dačića, ali sada je u pravu skroz. Svilanović, ministar spoljnih poslova pre 15 godina je ukinuo vize za nosioce hrvatskih pasoša. Hrvatska je, kontra uslugu, uzvratila dve godine posle ... Milioni evra su u pitanju, milione nam je Svilanović izbio iz džepova tako što je tu sumu ostavio u Hrvatskoj. To je isto uradio na sve pasoše EU, dok su nama svi naplaćivali ogromne iznose.
Nije zaprećenih 5 evra u pitanju kao iznos, ovde se ministar bori za miligram poštovanja prema Srbiji !
Ko ne poštuje sebe, nije za očekivati da će ga drugi poštovati

realno

pre 7 godina

Bice 5 eur za beskonacno ulazaka.To je tako mnoooogo pa da se dize prasina i trse se.Naravno da necemo nikada uvesti slicnu taksu.Eu ce nam ionako kroz razne fondove kao drzavi vratiti taj novac a drzava ce to sebi u dzep.Svi srecni a posebno Dacic koji misli da je sebi namakao neki poencic pres biracima

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

Ovaj resio da unisti i zatre ovo malo Srbije i Srba sto je preteklo jos od njegovog duhovnog oca, krvavog zlocinca milosevica, sada srecom pokojnog. U stvari nije on sam resio nego slusa gazde iz moskve. Dokle ce OVO da nam bude ministar ICEGA a kamo li DIPLOMATIJE??? Boze spasi Srbiju od ovakvih stvorenja molimo ti se...

Dex

pre 7 godina

A šta misliš da Nemačke vozačke dozvole u Srbiji proglasiš za 
ne važeće pošto naše Nemačka ne priznaje - To mu takodje dodje kao mere reciprociteta!!!!
(nenad 12, 29. novembar 2016 16:42)

Ako proucis taj slucaj uvideces da je to iskljucivo nasa krivica.

veštak

pre 7 godina

kako ide voda na usta našim politicarima isti sastav kao I devedesetiuh kada su nas unioštili I sada istu recepturu koriste da nas zavade da bi ostali vecno na vlasti

miki

pre 7 godina

Jojjjj Bože...ko vodi nas.
Pa mi smo stvarno prepušteni užasu .
Zar posle svega što nam su nam taj Dačič i SPS uradili zla on je tu da nas gura još dublje u pakao...

misko

pre 7 godina

dačić još ne razume zakom ponude i potražnje

a usput bi mogao da objasni zašto strane firme plačaju poreze da dođu u nemačku, a srpska vlada plaća njima da dođu ovamo?

AML

pre 7 godina

Mnogo ce se potresti Dacicevim kontramerama. Predlozio bi da svakom gradjaninu EU pri ulasku u nasu zemlju damo 5 eura! Cenim da bi potrosili vise, jer sigurno nece dolaziti da traze posao ?

SM

pre 7 godina

5 eura po ulazu u eu je mnogo. recimo ja prelazim granicu 200-250 godisnje pa ti vidi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (RR, 29. novembar 2016 16:58)

5€ na 5 godina, ne po ulasku u EU.

Mika

pre 7 godina

 transport robe koji prolazi kroz sebiju u EU je velik...
(kolee, 29. novembar 2016 16:38)

Ovo nauce u nekoj vecernjoj skoli i vrte 50 godina.
Transport je mizeran jer mi nemamo ljudske puteve. Realno, da ne moramo ne bi ih ni mi koristili.
Jedini ko bi bio ostecen je gradjanin Srbije koni kupuje robu koja stize iz EU.

Davle

pre 7 godina

E ja bas hocu da placam,sta je 5 eura da odem da se bar malo odmorim od Vas politicara,tamo, nit vas ima nit vas pominju a ovde nemoze covek da se okrene a da vas ne vidi ...

Doktor

pre 7 godina

Koga maca koti , miseve lovi , sta drugo reci za Slobino cedo , pazite , on uvodi , Srbija uvodi kontramere EU ...Mene licno niko ne moze da spreci da prebacim decu na Zapad i nema tih para koje necu da platim za odlazak moje dece u civilizaciju . Sta se tebe Dacicu tice da li cu ja dobrovoljno da platim EU da udjem tamo i ja tebe nisam ovlastio da me zastupas . Jos bih ja napisao o tebi Dacicu ali moderator nece da pusti .

Put

pre 7 godina

Ne placa se ulaz u EU nego papirologija za ulazak koji vazi vise godina. To isto radi US svima vec godinama a Srbija ce imati isti tretman kao na primer US ili Australija.

tamodaleko

pre 7 godina

A sto se ne uvedu registracione vize kao reciprocna mera drzavljanima Britanije i SADa, shodno tome da i mi placamo vize za te drzave? Treba da bude isto za sve, bez povlascenih...

Ko bi rek'o čuda da se dese..

pre 7 godina

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU..."

E moj ministre! Da si malo manje obilazio kafane i peveo i veselio se, mogao si za svog mandata u MUP makar da u osnovnim pojmovima razumeš da smo mi još pre desetak godina počeli da uvodimo integrisano upravljanje granicama, a odmah zatim i biometsrijske pasoše i lične karte, tako da taj ETIAS uopšte nije prepreka da se primeni za naše građane, preko već postojećeg IBM sistema. I to bez bilo kakvog prethodnog onlajn zahteva za svakog potencijalnog putnika iz Srbije ka šengenu. Potrebna je samo dobra volja, malo znanja, rada i usaglašavanja od strane briselske birokratije sa našom birokratijom.

Mihajlo Marinković

pre 7 godina

i devedesetih si nam uveo sankcije. to ti ide od ruke odlično, tebi i tebi sličnima. vraćate nas u devedesete veoma uspešno. još da smo 20ak godina mladji evo i ja bih vas glasao.

Nikola

pre 7 godina

Bokte mazo, kakva je ovo zemlja kada Dačić spram ostalih političara ispadne staložen i govori pametno? Slažem se sa svime što je ovde rekao.

Jagodinac

pre 7 godina

@demn: Vucic da se resi Dacica i Vulina ? Koalicionih partnera ? Da nije Dacica, Vucic bi bio opozicija svih ovih 5 godina ! Ima krivicu za los zivot i nedostatak sloboda koliko i Vucic.

A sto se tice EU "viza" : Dacicu ne blamiraj se, ako to uvedu, uvesce svima koji nisu clanovi (pretpostavljam u stvari Sengen zone), koja god drzava da je u pitanju.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Ministar Ivica Dačić upozorio je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i Višegradsku grupu da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU

Licno ne vidim neki razlog za zabrinutost zbog moguceg uvodjenja plaćanja registracije građana koji iz Srbije putuju u EU, ako im je skupo neka putuju za RUSIJU !
Na mestu EU odavno bih vam ja vratio VIZNI REZIM !

Sale

pre 7 godina

@svedok vremena

Prvo nikome ko ima srpski pasoš neće u tom slučaju biti potrebna neka taksa za ulazak u Srbiju.
Drugo izraziti sam protivnik dvojnih državljanstava tako da ako već imaš neko strano državljanstvo prema tebi se treba ophoditi sa punim poštovanjem ali kao prema stranom drzavljaninu...bez ikakve razlike da li si rodjen u npr.Austriji ili si naturalizovani državljanin...ti nisi srpski drzavljanin i za tebe nema protekcije.
Pola familije mi živi u Švajcarskoj i Nemačkoj i muka mi je kada ih gledam kako se stalno prenemazu kako on svojim doznakama pomažu Srbiju...moj odgovor je uvek isti,ne dragi rodjaci vi pomažete vaše sinove,unuke,očeve i majke ali ne pomažete mene...ja od vašeg novca nemam apsolutno ništa.
Dakle ako EU uvede naplatu ulaska i to "simboličnu" od 5 evra za 5 godina....Srbija bi morala uvesti isto tako "simboličnih" 1000 dinara na godinu dana...sve naspram standarda...i naravno to bi se odnosilo apsolutno nas SVE EU državljane bilio oni srpskog...holandskog ili indonezijskog porekla.

Darko

pre 7 godina

Za pocetak uvedi vize za Australijance.Nasi gradjani placaju turisticku vizu $150 i jos moraju da skupe brdo papira..Oni neka barem reciprocno plate tih $150, kap sto im Turci naplacuju 65evra..

maksim

pre 7 godina

kolee, 29. novembar 2016 16:38

Sengensku granicu drze slovenci i madjari,Hrvatska iako je clan EU nije potpisnik sengena i u Hrvatskoj moras pokazat pasos kad ulazis u Sloveniju. Srbija prvo treba postati clan EU, uraditi prelaze prema neclanicama po EU standardu i tek tad cekati odobrenje kao sto u ovom trenutku to cekaju hrvati.Ova potvrda kostat ce 5 eura i vrijedi 5 godina.To je u biti potvrda da je tvoj pasos ispravan i prilikom dobivanja bit ces unesen u posebno stvoreni registar tako da ce se tvoji podaci moci provjeriti. U oceanu besmislenih nameta koje ljudi moraju placati ovaj cak,za stanovnike EU i njihovu sigurnost ima smisla. A sto se tice reciprociteta....na to imate pravo. Sto se tice nekog ko putuje van kava na tanksteli u austriji kosta 4 eura tako da ova potvrda i nije neki udarac na djep

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga...", kazao je Dačić.

Za početak nam objasnite šta znači odvodnjavanje i koja je logika plaćanja toga? Logika ETIAS sistema je otimanje novca onima koji nisu građani EU kako bi se krpile njihove finansijske rupe i manjkovi. To su naučili od vas ili vi od njih. Kako god...

Heeeh

pre 7 godina

Ne znam o kojem se iznosu radi, ali recimo da se radi o 50 evra.. Recimo.
VELIKA je razlika u tome imati 50 evra z Srbiji i imati 50 evra na zapadu, a ta razlika je uslovljena niskim standardom života i niskim cenama rada, za koje je ni manje ni više odgovoran Dačić i njemu slični. Tako da..

Djura

pre 7 godina

Pa nije bas tako.Zapad ovde izvozi svoju robu,drugo ovde prolaze tranzitno.Pa ne vidim bas da bi bili srecni i oni da placaju kontra mere.

sn

pre 7 godina

misljenja sam tvrdog da nasa drzava mora da naplacuje izlazak nasih gradjana iz zemlje a da istom sumom stimuluse svakog stranca koji dolazi ,sto bi povecalo priliv stranih turista a destimulisalo nase da trose pare u stranim,uglavnom zapadnim zemljama koje nas i tako kinje,muce i psuju.Posebno bih stimulisao Ruse,nasu bracu,koja nas velikodusno pomazu i podrzavaju u svim nasim nevoljama i stradanjima kojima smo bili izlozeni pogotovo pod turcima,austro-ugarskoj i nemacko-americkoj najezdi varvara i vandala dok smo mi vec jeli viljuskama a oni svi prljavim prstima i rukama koje nisu prane ni posle velike ni male nuzde.A toalet papir jos nije postojao i sapun bio mislena imenica...

Dzon

pre 7 godina

Naravno da treba da uvedemo odmazdu. Ionako sa njihovim standardom im to ne znaci nista. Takodje, za gradjane SAD, Kanade, Australije i Velike Britanije isto, samo tipa 20 eura, barem. Nece ih to odvratiti od dolaska ovde, kao sto ni nas nece da idemo tamo, samo cemo pare vratiti nazad.

vladimir

pre 7 godina

Dacic svakako ne bi trebalo da prica o tome vec da ako EU to uradi nama u miru i tisini uradi to isto uz zahvalnicu za punjenje naseg budgeta parama koje ce biti ulozene u recimo poglavlje koje se bavi protivterorizmom.
Mene svakako licno pogadja cinjenica da cu morati da placam i sto je jos gore najavljujem odlazak u EU drzave, to je mera kojom EU pokusava da svoje probleme koji se i ne odnose na nas resava opstim merama.
Bez obzira koliko smo mali ovakve stvari ne treba da ostanu bez odgovora kao i svaki minimalni korak unazad u nasem procesu pristupanja EU koji nije uzrokovan nasom greskom ili nasim nedelovanjem. I naravno sve fino, bez nervoze bez velikih reci uz obrazlozenje i zahvalnost...

kolee

pre 7 godina

@Verko pa mozda mi ne trebamo ali transport robe koji prolazi kroz sebiju u EU je veliki, i naravno da treba uvesti iste mjere, ako postoji sengenski sporazum onda treba da vazi za sve zemlje isto, mi smo clanica sengena i ne vidim razlog zasto bi se naplacivao ulazak 5 evra.

djuro

pre 7 godina

javnost je ovde toliko utrnula da se vodi rasprava o tome treba li da se usuđujemo da nekoga tretiramo onako kako taj tretira nas. uvek popularne teorije ("zamajavanje za unutrasnju upotrebu", "vlada je loša pa prema tome ne treba ništa da radi", i moja omiljena - "kako se usuđuješ da uopšte pominješ jednak tretman Evropi kad su oni tako bogati i veliki a mi tako mali i beznačajni") haraju, čini mi se više nego ikad. kraj nije daleko.

Reciprocitet

pre 7 godina

Ivica Dačić , Beograd, 21. oktobra 2016: "Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum. Rekli su da moramo da prihvatimo ili neće biti otvaranja poglavlja. A mi smo posle rekli da i ne moraju da budu otvarana".
Ivica Dačić, Varšava, 29. novembra 2016. :"Želim i da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja (5, 25 i 26), što bi dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi",rekao je Dačić .
Ivica Dačić , Varšava, 29. novembra 2016. : "Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti". Koga je moliti, nije kuditi.

Milan

pre 7 godina

A kako ce se to vratiti onima koji placaju ulaz u EU? Nije kao da ce im Srbija placati ulaz u sengen zonu, pa da se uvedu reciprocne mere, da bi drzava bila manje na gubitku. Glupost, kao i obicno.

Milan

pre 7 godina

A gde je 8 eura za taksu za odvodnjavanje tu će da se nađe i 5 eura za ovo. Uvek se neobično zabrinem kada naši političari počnu da se brinu za naš dzep. Takve filantrope svet nije video, naročito pred izbore. Samo vi nemojte da se brinete molim vas, znamo se pa da ne kvarimo.

ilija

pre 7 godina

Ideja je da im neko drugi finansira bezbednost granica (to jest da naprave severni šengen na teret onih koji nisu članovi te zone). Da im drugi finansiraju bezbednost i eventualne troškove garantovanja bezbednosti onih koji dolaze, već imam putno osiguranje, već postoje konvencije o tome. Što bi neko njima plaćao telohranitelje. Uobraženci, ništa drugo.

Samo reciprocitet

pre 7 godina

Bravo za Ivicu.
Koji zajednicki interesi, mi se jos uvek cudimo oko njihovih odluka!? Uzese nam Kosovo i Metohiju, proglasise je drzavom, a mi se pitamo da li je moguce.

Ma samo jako opalite...

pre 7 godina

Ja mislim da trebate uvest plaćanje od 100€ na ulazu za građane EU. Čisto da ne zaluta koji turist u Srbiju...

djuro022

pre 7 godina

Predlog je na mestu.
Mi smo kao država morali da uskladimo npr. cenu auto puta istu za državljane i strance. Ljudi iz pograničnih područja prelaze više puta mesečno, kao i naši studenti u susednim eu zemljama.
Ne verujemda će nam uvoditi tih 5evra jer kao zemlji kandidatu, nama BiH, Cg, MK i Albaniji bi na taj način ograničili osnovno evropsko dostignuće i pravo na mobilnost i saradnju. Zato je predlig opravdan i trebalo bi u slučaju uvođenja istog da ceo region reaguje po Dačićevom predlogu.

Reciprocitet

pre 7 godina

Nisam ljubitelj Dačića, ali sada je u pravu skroz. Svilanović, ministar spoljnih poslova pre 15 godina je ukinuo vize za nosioce hrvatskih pasoša. Hrvatska je, kontra uslugu, uzvratila dve godine posle ... Milioni evra su u pitanju, milione nam je Svilanović izbio iz džepova tako što je tu sumu ostavio u Hrvatskoj. To je isto uradio na sve pasoše EU, dok su nama svi naplaćivali ogromne iznose.
Nije zaprećenih 5 evra u pitanju kao iznos, ovde se ministar bori za miligram poštovanja prema Srbiji !
Ko ne poštuje sebe, nije za očekivati da će ga drugi poštovati

Nikola

pre 7 godina

Bokte mazo, kakva je ovo zemlja kada Dačić spram ostalih političara ispadne staložen i govori pametno? Slažem se sa svime što je ovde rekao.

Washington

pre 7 godina

To je 5 eura za 5 godina pa ko nema ne treba ni da ide
(Natasa Srbija, 29. novembar 2016 16:27)

Super, taman onda nek i ostali iz EU placaju tih 5 eura kad ulaze u Srbiju. Kad je nebitna i mala suma onda ne vidim razlog zasto bi se EU protivila kontramerama.

djuro022

pre 7 godina

Predlog je na mestu.
Mi smo kao država morali da uskladimo npr. cenu auto puta istu za državljane i strance. Ljudi iz pograničnih područja prelaze više puta mesečno, kao i naši studenti u susednim eu zemljama.
Ne verujemda će nam uvoditi tih 5evra jer kao zemlji kandidatu, nama BiH, Cg, MK i Albaniji bi na taj način ograničili osnovno evropsko dostignuće i pravo na mobilnost i saradnju. Zato je predlig opravdan i trebalo bi u slučaju uvođenja istog da ceo region reaguje po Dačićevom predlogu.

Samo reciprocitet

pre 7 godina

Bravo za Ivicu.
Koji zajednicki interesi, mi se jos uvek cudimo oko njihovih odluka!? Uzese nam Kosovo i Metohiju, proglasise je drzavom, a mi se pitamo da li je moguce.

Sale

pre 7 godina

@svedok vremena

Prvo nikome ko ima srpski pasoš neće u tom slučaju biti potrebna neka taksa za ulazak u Srbiju.
Drugo izraziti sam protivnik dvojnih državljanstava tako da ako već imaš neko strano državljanstvo prema tebi se treba ophoditi sa punim poštovanjem ali kao prema stranom drzavljaninu...bez ikakve razlike da li si rodjen u npr.Austriji ili si naturalizovani državljanin...ti nisi srpski drzavljanin i za tebe nema protekcije.
Pola familije mi živi u Švajcarskoj i Nemačkoj i muka mi je kada ih gledam kako se stalno prenemazu kako on svojim doznakama pomažu Srbiju...moj odgovor je uvek isti,ne dragi rodjaci vi pomažete vaše sinove,unuke,očeve i majke ali ne pomažete mene...ja od vašeg novca nemam apsolutno ništa.
Dakle ako EU uvede naplatu ulaska i to "simboličnu" od 5 evra za 5 godina....Srbija bi morala uvesti isto tako "simboličnih" 1000 dinara na godinu dana...sve naspram standarda...i naravno to bi se odnosilo apsolutno nas SVE EU državljane bilio oni srpskog...holandskog ili indonezijskog porekla.

Dzon

pre 7 godina

Naravno da treba da uvedemo odmazdu. Ionako sa njihovim standardom im to ne znaci nista. Takodje, za gradjane SAD, Kanade, Australije i Velike Britanije isto, samo tipa 20 eura, barem. Nece ih to odvratiti od dolaska ovde, kao sto ni nas nece da idemo tamo, samo cemo pare vratiti nazad.

kolee

pre 7 godina

@Verko pa mozda mi ne trebamo ali transport robe koji prolazi kroz sebiju u EU je veliki, i naravno da treba uvesti iste mjere, ako postoji sengenski sporazum onda treba da vazi za sve zemlje isto, mi smo clanica sengena i ne vidim razlog zasto bi se naplacivao ulazak 5 evra.

ne ide to tako..

pre 7 godina

nećete u nato, mrzite zapad, podržavate i slavite diktatore a hoćete da nas vole. tipično srpsko palanačko razmišljanje. žao mi je samo nas normalnih što ostadosmo ovde..

Doktor

pre 7 godina

Posle citanja komentara dodao bih :ma sta se koga tice sto ja hocu da platim i 50 Eura da idem na Zapad , ko nece ne mora da ide pa nece ni da plati , neka ide besplatno u Rusiju , tamo je ziva zgoda a ja cu da prodam stan pa cu da skolujem decu na zapadu i zaklecu ih da se nikada vise ne vrate ovde...I nemojte vise da lazete botovi odvratni , pet Eura se placa , popunjava formular i to vazi pet godina . Pa ako vam je mnogo pet Eura za pet godina nemojte da idete , tamo je odvratno .
Jos cete vi gradjani Srbije da placate Slobinu vladavinu , sto se ono kaze , javom se snovi placaju , samo polako !!!

sn

pre 7 godina

misljenja sam tvrdog da nasa drzava mora da naplacuje izlazak nasih gradjana iz zemlje a da istom sumom stimuluse svakog stranca koji dolazi ,sto bi povecalo priliv stranih turista a destimulisalo nase da trose pare u stranim,uglavnom zapadnim zemljama koje nas i tako kinje,muce i psuju.Posebno bih stimulisao Ruse,nasu bracu,koja nas velikodusno pomazu i podrzavaju u svim nasim nevoljama i stradanjima kojima smo bili izlozeni pogotovo pod turcima,austro-ugarskoj i nemacko-americkoj najezdi varvara i vandala dok smo mi vec jeli viljuskama a oni svi prljavim prstima i rukama koje nisu prane ni posle velike ni male nuzde.A toalet papir jos nije postojao i sapun bio mislena imenica...

Šubi

pre 7 godina

Hahah kako ovaj kao loži svoje glasače, kao on faca predlaže a onda mu ovi njegovi ne daju i tako :) Samo se vi igrajte jao kad bude pec pec kukaćemo svi zajedno sa vama...

borivoje surdilovic

pre 7 godina

Ma sto da ne placamo dacicu....kad mozemo tv pretplatu 200, a i sve akcize, i sve sto poskupljuje, sto da ne placamo i ovo....sta se mesas....

AML

pre 7 godina

Mnogo ce se potresti Dacicevim kontramerama. Predlozio bi da svakom gradjaninu EU pri ulasku u nasu zemlju damo 5 eura! Cenim da bi potrosili vise, jer sigurno nece dolaziti da traze posao ?

Djura

pre 7 godina

Pa nije bas tako.Zapad ovde izvozi svoju robu,drugo ovde prolaze tranzitno.Pa ne vidim bas da bi bili srecni i oni da placaju kontra mere.

hm

pre 7 godina

Malo je Ivice.Oni treba da nam plate minimum po 15-20 eura zato sto toliko kosta ulaznica za cirkusku predstavu koju nam izvodite vec 20 godina a i sigurno nisu videli ovoliko majmuna na jednom mestu koji sve to trpe.

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Ministar Ivica Dačić upozorio je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i Višegradsku grupu da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU

Licno ne vidim neki razlog za zabrinutost zbog moguceg uvodjenja plaćanja registracije građana koji iz Srbije putuju u EU, ako im je skupo neka putuju za RUSIJU !
Na mestu EU odavno bih vam ja vratio VIZNI REZIM !

George Best

pre 7 godina

Covek pao sa Marsa i nije bio Milosevicev portparol i nije imao zabranu ulaska u sve zemlje normalnog i razvijenog sveta dok ga Tadic nije celivao i oprostio mu sve u nase ime. Izgleda da je i sam poverovao da je pao sa Marsa pre 7-8 godina, jer da nije, setio bi se sam sebe iz doba kad je mogao da putuje samo u Rusiju, Kubu i Severnu Koreju!

Put

pre 7 godina

Ne placa se ulaz u EU nego papirologija za ulazak koji vazi vise godina. To isto radi US svima vec godinama a Srbija ce imati isti tretman kao na primer US ili Australija.

мики

pre 7 godina

Ало шарлатану министре шарлатанске владе сјаши те ми са грбаче ја ћу дати десет пута по 5 евра за тебе и остатак булументе али да вам забране повратак у Србију. Па овај твој шарлатан рече да 200 рдс за таксу није ништа а ових 600 рдс су за ПЕТ година. Па уведите за ове јадне и оне друге имигранте по 100 евра па неће да долазе у ову намучену земље. Аууу због кога се ја изнервира.

miki

pre 7 godina

Jojjjj Bože...ko vodi nas.
Pa mi smo stvarno prepušteni užasu .
Zar posle svega što nam su nam taj Dačič i SPS uradili zla on je tu da nas gura još dublje u pakao...

ilija

pre 7 godina

Ideja je da im neko drugi finansira bezbednost granica (to jest da naprave severni šengen na teret onih koji nisu članovi te zone). Da im drugi finansiraju bezbednost i eventualne troškove garantovanja bezbednosti onih koji dolaze, već imam putno osiguranje, već postoje konvencije o tome. Što bi neko njima plaćao telohranitelje. Uobraženci, ništa drugo.

nenad 12

pre 7 godina

A šta misliš da Nemačke vozačke dozvole u Srbiji proglasiš za
ne važeće pošto naše Nemačka ne priznaje - To mu takodje dodje kao mere reciprociteta!!!!

Davle

pre 7 godina

E ja bas hocu da placam,sta je 5 eura da odem da se bar malo odmorim od Vas politicara,tamo, nit vas ima nit vas pominju a ovde nemoze covek da se okrene a da vas ne vidi ...

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

Ovaj resio da unisti i zatre ovo malo Srbije i Srba sto je preteklo jos od njegovog duhovnog oca, krvavog zlocinca milosevica, sada srecom pokojnog. U stvari nije on sam resio nego slusa gazde iz moskve. Dokle ce OVO da nam bude ministar ICEGA a kamo li DIPLOMATIJE??? Boze spasi Srbiju od ovakvih stvorenja molimo ti se...

Doktor

pre 7 godina

Koga maca koti , miseve lovi , sta drugo reci za Slobino cedo , pazite , on uvodi , Srbija uvodi kontramere EU ...Mene licno niko ne moze da spreci da prebacim decu na Zapad i nema tih para koje necu da platim za odlazak moje dece u civilizaciju . Sta se tebe Dacicu tice da li cu ja dobrovoljno da platim EU da udjem tamo i ja tebe nisam ovlastio da me zastupas . Jos bih ja napisao o tebi Dacicu ali moderator nece da pusti .

realno

pre 7 godina

Bice 5 eur za beskonacno ulazaka.To je tako mnoooogo pa da se dize prasina i trse se.Naravno da necemo nikada uvesti slicnu taksu.Eu ce nam ionako kroz razne fondove kao drzavi vratiti taj novac a drzava ce to sebi u dzep.Svi srecni a posebno Dacic koji misli da je sebi namakao neki poencic pres biracima

vladimir

pre 7 godina

Dacic svakako ne bi trebalo da prica o tome vec da ako EU to uradi nama u miru i tisini uradi to isto uz zahvalnicu za punjenje naseg budgeta parama koje ce biti ulozene u recimo poglavlje koje se bavi protivterorizmom.
Mene svakako licno pogadja cinjenica da cu morati da placam i sto je jos gore najavljujem odlazak u EU drzave, to je mera kojom EU pokusava da svoje probleme koji se i ne odnose na nas resava opstim merama.
Bez obzira koliko smo mali ovakve stvari ne treba da ostanu bez odgovora kao i svaki minimalni korak unazad u nasem procesu pristupanja EU koji nije uzrokovan nasom greskom ili nasim nedelovanjem. I naravno sve fino, bez nervoze bez velikih reci uz obrazlozenje i zahvalnost...

Mihajlo Marinković

pre 7 godina

i devedesetih si nam uveo sankcije. to ti ide od ruke odlično, tebi i tebi sličnima. vraćate nas u devedesete veoma uspešno. još da smo 20ak godina mladji evo i ja bih vas glasao.

svedok vremena

pre 7 godina

Slazem se, ali je problem sto iz eu najvise 99,99% dolaze gasterbajteri sa eu pasosima, i sta sad, treba da plati da ode kuci??
(Krmak, 29. novembar 2016 17:45)

Ima nas koji pamtimo neke stvari. Recimo, kako smo devedesetih sa stranim pasosima za ulazak u zemlju u kojoj smo rodjeni morali da vadimo vizu u nasim konzulatima. Pa su nam jos trazili i overeno garantno pismo rodbine iz Srbije. Da, ja sam to bio vadio za strica pocetkom devedesetih da bi iz Austrije dosao u Srbiju da nas obidje. A za to vreme, Tudjman je svim Hrvatima u dijaspori podelio besplatne hrvatske domovnice i putovnice, a onima u Nemackoj trajne dozvole boravka (jer Nemci ne dozvoljavaju dva pasosa). Turci i danas svojim sunarodnicima koji se ispisu iz turskog drzavaljanstva automatski daju trajnu dozvolu boravka sa kojom mogu da u Turskoj kupuju nekretnine, da obavljaju poslove i da se zaposle svuda osim u vojsci i policiji. Samo nasa drzava ce eto uvoditi reci-proci i opet time pljunuti svojim nekadasnjim gradjanima u lice. A ima nas koji pamte i kako ste nase momke hapsili na Surcinu zbog vojske. Hrvati to nikome nisu uradili! Neka, neka ... Platicemo mi ako treba i 50 evra, nije nama tesko. Vama ce biti, jer ce generacije mladih otici, platiti 5 EVRA za ulaz u Nemacku, Austriju, Svedsku ... i vise nikada nece platiti tu tvoju taksu Dacicu. Platice samo 300 evra koliko kosta ispis iz tog vaseg Cirkustana. Ajde sada, uzmi koferce, pa na Kale, Kale ... Brdo, Brdo ...

djuro

pre 7 godina

javnost je ovde toliko utrnula da se vodi rasprava o tome treba li da se usuđujemo da nekoga tretiramo onako kako taj tretira nas. uvek popularne teorije ("zamajavanje za unutrasnju upotrebu", "vlada je loša pa prema tome ne treba ništa da radi", i moja omiljena - "kako se usuđuješ da uopšte pominješ jednak tretman Evropi kad su oni tako bogati i veliki a mi tako mali i beznačajni") haraju, čini mi se više nego ikad. kraj nije daleko.

molina

pre 7 godina

Pa ti ih prijatelju diplomatijom spreci da uvedu takvo pravilo, a ne odmah kontra mera. Bavljenje posledicama je isto kao iz Slobinog vremena.

Mika

pre 7 godina

 transport robe koji prolazi kroz sebiju u EU je velik...
(kolee, 29. novembar 2016 16:38)

Ovo nauce u nekoj vecernjoj skoli i vrte 50 godina.
Transport je mizeran jer mi nemamo ljudske puteve. Realno, da ne moramo ne bi ih ni mi koristili.
Jedini ko bi bio ostecen je gradjanin Srbije koni kupuje robu koja stize iz EU.

Heeeh

pre 7 godina

Ne znam o kojem se iznosu radi, ali recimo da se radi o 50 evra.. Recimo.
VELIKA je razlika u tome imati 50 evra z Srbiji i imati 50 evra na zapadu, a ta razlika je uslovljena niskim standardom života i niskim cenama rada, za koje je ni manje ni više odgovoran Dačić i njemu slični. Tako da..

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga...", kazao je Dačić.

Za početak nam objasnite šta znači odvodnjavanje i koja je logika plaćanja toga? Logika ETIAS sistema je otimanje novca onima koji nisu građani EU kako bi se krpile njihove finansijske rupe i manjkovi. To su naučili od vas ili vi od njih. Kako god...

veštak

pre 7 godina

kako ide voda na usta našim politicarima isti sastav kao I devedesetiuh kada su nas unioštili I sada istu recepturu koriste da nas zavade da bi ostali vecno na vlasti

misko

pre 7 godina

dačić još ne razume zakom ponude i potražnje

a usput bi mogao da objasni zašto strane firme plačaju poreze da dođu u nemačku, a srpska vlada plaća njima da dođu ovamo?

Darko

pre 7 godina

Za pocetak uvedi vize za Australijance.Nasi gradjani placaju turisticku vizu $150 i jos moraju da skupe brdo papira..Oni neka barem reciprocno plate tih $150, kap sto im Turci naplacuju 65evra..

ziggy

pre 7 godina

Da nije Dačić mislio na izlazne vize? Mlađi se ne sećaju ponižavanja u sopstvenoj zemlji kada su nam naplaćivali izlaz iz zemlje 35 DM. Bilo, ne ponovilo se.

Paul Kersey

pre 7 godina

mi smo clanica sengena i ne vidim razlog zasto bi se naplacivao ulazak 5 evra. (kolee, 29. novembar 2016 16:38)

Otkud ti ideja da je Srbija potpisnica Šengenskog sporazuma? Da nije bilo Dačića i njemu sličnih, bila bi. Odavno.

SM

pre 7 godina

5 eura po ulazu u eu je mnogo. recimo ja prelazim granicu 200-250 godisnje pa ti vidi
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (RR, 29. novembar 2016 16:58)

5€ na 5 godina, ne po ulasku u EU.

tamodaleko

pre 7 godina

A sto se ne uvedu registracione vize kao reciprocna mera drzavljanima Britanije i SADa, shodno tome da i mi placamo vize za te drzave? Treba da bude isto za sve, bez povlascenih...

Milan

pre 7 godina

A kako ce se to vratiti onima koji placaju ulaz u EU? Nije kao da ce im Srbija placati ulaz u sengen zonu, pa da se uvedu reciprocne mere, da bi drzava bila manje na gubitku. Glupost, kao i obicno.

maksim

pre 7 godina

kolee, 29. novembar 2016 16:38

Sengensku granicu drze slovenci i madjari,Hrvatska iako je clan EU nije potpisnik sengena i u Hrvatskoj moras pokazat pasos kad ulazis u Sloveniju. Srbija prvo treba postati clan EU, uraditi prelaze prema neclanicama po EU standardu i tek tad cekati odobrenje kao sto u ovom trenutku to cekaju hrvati.Ova potvrda kostat ce 5 eura i vrijedi 5 godina.To je u biti potvrda da je tvoj pasos ispravan i prilikom dobivanja bit ces unesen u posebno stvoreni registar tako da ce se tvoji podaci moci provjeriti. U oceanu besmislenih nameta koje ljudi moraju placati ovaj cak,za stanovnike EU i njihovu sigurnost ima smisla. A sto se tice reciprociteta....na to imate pravo. Sto se tice nekog ko putuje van kava na tanksteli u austriji kosta 4 eura tako da ova potvrda i nije neki udarac na djep

Ko bi rek'o čuda da se dese..

pre 7 godina

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU..."

E moj ministre! Da si malo manje obilazio kafane i peveo i veselio se, mogao si za svog mandata u MUP makar da u osnovnim pojmovima razumeš da smo mi još pre desetak godina počeli da uvodimo integrisano upravljanje granicama, a odmah zatim i biometsrijske pasoše i lične karte, tako da taj ETIAS uopšte nije prepreka da se primeni za naše građane, preko već postojećeg IBM sistema. I to bez bilo kakvog prethodnog onlajn zahteva za svakog potencijalnog putnika iz Srbije ka šengenu. Potrebna je samo dobra volja, malo znanja, rada i usaglašavanja od strane briselske birokratije sa našom birokratijom.

Jagodinac

pre 7 godina

@demn: Vucic da se resi Dacica i Vulina ? Koalicionih partnera ? Da nije Dacica, Vucic bi bio opozicija svih ovih 5 godina ! Ima krivicu za los zivot i nedostatak sloboda koliko i Vucic.

A sto se tice EU "viza" : Dacicu ne blamiraj se, ako to uvedu, uvesce svima koji nisu clanovi (pretpostavljam u stvari Sengen zone), koja god drzava da je u pitanju.

Dex

pre 7 godina

A šta misliš da Nemačke vozačke dozvole u Srbiji proglasiš za 
ne važeće pošto naše Nemačka ne priznaje - To mu takodje dodje kao mere reciprociteta!!!!
(nenad 12, 29. novembar 2016 16:42)

Ako proucis taj slucaj uvideces da je to iskljucivo nasa krivica.

Ma samo jako opalite...

pre 7 godina

Ja mislim da trebate uvest plaćanje od 100€ na ulazu za građane EU. Čisto da ne zaluta koji turist u Srbiju...

Reciprocitet

pre 7 godina

Ivica Dačić , Beograd, 21. oktobra 2016: "Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum. Rekli su da moramo da prihvatimo ili neće biti otvaranja poglavlja. A mi smo posle rekli da i ne moraju da budu otvarana".
Ivica Dačić, Varšava, 29. novembra 2016. :"Želim i da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja (5, 25 i 26), što bi dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi",rekao je Dačić .
Ivica Dačić , Varšava, 29. novembra 2016. : "Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti". Koga je moliti, nije kuditi.

Milan

pre 7 godina

A gde je 8 eura za taksu za odvodnjavanje tu će da se nađe i 5 eura za ovo. Uvek se neobično zabrinem kada naši političari počnu da se brinu za naš dzep. Takve filantrope svet nije video, naročito pred izbore. Samo vi nemojte da se brinete molim vas, znamo se pa da ne kvarimo.