Utorak, 08.11.2016.

07:00

Amerika bira: Tramp će videti "kako će priznati rezultate"

Milioni Amerikanaca će na predsedničkim izborima birati između republikanca Donalda Trampa i demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Izvor: B92

Amerika bira: Tramp æe videti "kako æe priznati rezultate" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

178 Komentari

Sortiraj po:

Homo politicus

pre 7 godina

Moram priznati da pratim izbor novog predsednika SAD sa posebnim podozrenjem, kao nikada do sada, jer smatram da je ovo prelomni trenutak za celo covecanstvo. Nisam siguran da li su americki gradjani shvatili da je u medjuvremenu svet postao bipolaran i da je univerzalna americka imperija stvar proslosti.
Plasim se jedino ako elektori izaberu Hilari da ce ona Evropu gurnuti u sukob sa ruskom federacjom sto ne bi bilo dobro za sve gradjane Evrope.

skr

pre 7 godina

Iz komentara sam saznao da je Tramp zaradio 10 milijardi "intelektualnim radom" i da je Hilari sve u zivotu uspela zahvaljajujuci Bilu...

Informisanost nam je bas jaka strana, nije ni cudno ko nam je na vlasti i koje novine najcitanije.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Baba Stanojka, 8. novembar 2016 19:05)

Zemljaci (državljani Srbije) većma nisu državljani Amerike pa nemaju prava da glasaju na izborima za predsednika SAD i ne moraju da 'paze šta rade' - onih sa dvojnim državljanstvom jedva ima 5% i pritom većina njih ni nemaju više srpski pasoš nego ih jednostavno mrzi da se bakću sa ispisom iz srpskog državljanstva.

Državljani Amerike će, naravno, glasati za ono šta je najbolje za njihovu državu - SAD, a ne Srbiju. Za Srbiju neka se brinu oni koji u njoj glasaju za raznorazne satrape već tri decenije, mi vam se ne mešamo pa nemojte ni vi nama.

Poro

pre 7 godina

Sve mogu da razumem... Ali da za coveka koji je zaradio 10milijardi u zivotu intelektualnim radom neko kaze da je pajac - stvarno mi ne ide u glavu.
(Sofronije, 08. novembar 2016 17:19)
Nije on zaradio nego je nasledio i pri tom pao u stecaj.

Teoreticari zavera

pre 7 godina

@Zoran, Obamu su doveli iz zabiti??? Cikago je zabit? Gledas li ti nesto osim fox news i infowars?

Nadam se da se tamo druzis samo sa Srbima, da nas ne brukas pred iole normalnim ljudima.

Black Eagle

pre 7 godina

Svi mi koji smo osetili bombe porodice Klinton znamo vrednosti njihove demokratije. Trump je zadnja nada za spas mira u svetu, kakvog takvog.

Baba Stanojka

pre 7 godina

Ovi izbori se vise ticu nas nego amerikanaca! Ko god misli da njih bas briga za nas je u pravu, ali njih je briga za neke druge koji nama rade o glavi tako da smo direktno pogodjeni izborom! Glasati za Hilari znaci staviti omcu oko vrata nasoj zemlji zato zemljaci ako vam je stalo do Srbije pazite sta radite. U samoj Americi se nece mnogo stanje promenii ko god da dodje na vlast.

NoName

pre 7 godina

Ko god da pobedi, Amerika ce sejati strah sirom planete. Sve isto, ista prica, koja je pocela debelo da smara. Team America World Police.

Komša

pre 7 godina

@kekec
Da,kineski majmun odabrao Trampa,američki majmuni sada biraju a srpski majmuni najpametniji na svetu - obrni-okreni biraju bananu.
I stalno kukaju za još!

Sofronije

pre 7 godina

Sve mogu da razumem... Ali da za coveka koji je zaradio 10milijardi u zivotu intelektualnim radom neko kaze da je pajac - stvarno mi ne ide u glavu.

Mike

pre 7 godina

@Zoran, postedi nas tvojih analiza. Uzgred sam si rekao da si na zelenoj karti pa prema tome ne mozes da glasas a ne zato sto neces. Ako je neko diveden iz zabiti, onda si to ti.

djoka

pre 7 godina

Marej prestigao Djokovića, još Hilari da pobedi Trampa i u Srbiji nastupa masovna depresija. Nema veze što nemamo za leba i što nas naši političari prave ludima mi se za to ne sekiramo,nama su najbitniji Djoković i Tramp.

Zoran

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna.
(lauda, 8. novembar 2016 14:03)

Ti ocigledno mislis da onaj ko kaze sta da se radi je i onaj ko je odlucio da se to radi.

Predsednik Amerike je smejurija ziva. Obamu su dovukli iz neke zabiti, mesne zajednice, on pojma nije imao punih 8 godina gde se nalazi. I kakva on iskustva ima da bilo sta odluci?

Znas kako se to radi ovd eu Americi?

Dobro pazi na casu. Izaberu tako nekog a ulice, koji otprilike dve blage nema osim sto zna da prica, mislim pismen je.
Onda ga okruze savetnicima. Uopste niej bitno koje savetnike bira, svako od njih radi za nekog u pozadini, Sorosa, Rokfelera, ....

I onda mu oni sole pamet sta da radi, a on kao dodnosi odluke.

U sustini ciji je lobi jaci predesdnik rtakve odluke donosi.

Zato ja ovde ne glasam, niti cu bilo gde.

Старац Исаија

pre 7 godina

Ако победи Хилари, биће крви до колена широм планете. Ако добије Трамп, то исто ће се десити на улицама САД. Наредних годину дана ће бити најнестабилнији у последњих 70 година.

Cabernet Sauvigon

pre 7 godina

Ahhhh koji kandidati, Muppet Show!
(Eric Cantona, 8. novembar 2016 08:08)

Reče Srbin i ubi se od razmišljanja da li da svoj glas da Tomi Diplomi. Ili Gospodaru Vučiću. Ili Šekiju Haškom Mučeniku. Ili Ivici Rusu...

ti meni pricas kakvo je pivo, ja sam ga prvi put probao jos na svetskom na bilijaru... to mozda dok si ga gledao na tv-u...

pre 7 godina

Vecina ovih koji su pisali da su glasali za Klintonovu ili Trampa verovatno ni A od Amerike nisu videli osim na televiziji.

Aleksandar

pre 7 godina

Ono kad se Srbi smeju očajnom izboru koji je pred Amerikancima a oni sami birali između Tome i Borisa, i još izabrali ovog prvog. I Tramp i Hilari su suvo zlato u odnosu na ono što cinični Srbi biraju već decenijama...

Realistic

pre 7 godina

Mogu samo reci pi*am tI najmocniju drzavu na svijetu ako ce nju voditi Hilary Clinton, osoba koja je sve ostvarila na racun svog muza, znala da je vara i sve ali vješto ostala sa njim da bi dosla u ovu poziciju.
Volio bih da Trump pobjedi ali mislim da nece da je vodio malo obazriviju kampanju i vise paznje obracao na rijeci mozda bi bio i favorit.

NapaljenKomarac

pre 7 godina

Obama upozorava da ličnost kao što je Tramp ne sme posedovati nuklearnu moć. E pa gospodine Obama, jedan čika pod imenom Kim poseduje mnogo opasnije nuklearke, a da ne pričam o koliko izuzetno prisebnoj i stabilnoj ličnosti se radi.

lauda

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna. Ako vi vec imate konfuziju u glavi, ne morate da je namecete drugom.

Max

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna.
(lauda, 8. novembar 2016 14:03)
Predsednik u Americi se pita i ne pita. Ja zivim 20 godina u Americi i dobro poznajem sistem vlade. Ali da ne duzim mnogo. Predsednik Amerike nema moc kao predsednici ostalih drzava. Predsednik Amerike na unutrasnjem planu mora da deli vlast sa kongresom. Kongres i predsednik su prakticno u opoziciji i predsednik mora da se dogovara sa kongresom. Unutrasnja pitanja su za Amerikanca najvaznija stvar. A tu je predsednik jako ogranicen. Medjutim, sto se tice spoljne politike, predsednik ima sva ovlastenja. Ali spoljna politika nije toliko bitna za Amerikance. Vi u Srbiji gledate Ameriku kroz spoljnu politiku gde predsednik ima ovlastenja da vodi rat i da sklapa inostrane ugovore. Amerikanac gleda sa stanovista unutrasnje politike gde je kongres koji ima dva doma, taj koji ogranicava predsednikovu vlast. 95% vremena predsednik se vani unutrasnjim pitanjima i bori se sa kongresom. Vama u Srbiji su Sirija, Rusija i Balkan najvaznije stvari kroz koje gledate americkog predsednika. Nama to nisu. Nama je mnogo vazniji porez, na primer. Ili izbor sudije u vrhovnom sudu, ili skolstvo. Ili cak homoseksualni brak. Tako da i jedno i drugo je tacno. Americki predsednik je i jako ogranicen (unutra) i jako mocan (spolja).

Milan

pre 7 godina

Ko god pobedio,ništa se neće promeniti,kapital odlučuje o svemu.SAD se na međunarodnoj sceni ponašaju arogantno, sa pozicija sile,pretnji i ucena i to je za njih normalno.Oni sebi daju za pravo da čine šta hoće i da nikome na svetu ne odgovaraju i zato bi bilo pametno reorganizovati OUN i sedište izmestiti iz Njujorka tj.SAD,recimo u Afriku ili Aziju.On ,čak,imaju projektovano,planirano da svake godine moraju najmanje dva rata na ovoj planeti da vode zbog svoje privrede.Za sada je to tako, možda će se jednog dana nešto promeniti, ali pravde na svetu nikada neće biti niti je bilo.To je u čoveku!

Kiza

pre 7 godina

Evo, ja kao neko ko zivi u Njujorku vec 25 godina necu da glasam ni za Trampa a ni za Hilari jer su oboje totalna katastrofa. Nego citam komentare i vidim histeriju u Srbiji oko izbora. Pa sta mislite da ce vam biti bolje ako Tramp pobedi...bice vam isto. Nego nemate nicim drugim da se bavite. Od EU nema nista, Djokovic pao na drugo mesto pa daj onda izbore u Americi.

Nikola Perovic

pre 7 godina

Napred za kandidatkinju zelenih da sto vise osvoji. Ovo dvoje glavnih su mi nisu bliski. Da Stajlova sto bolje prodje i zeleni osvoje sto vise mesta na svim izborima.

Dzonson je isto ok samo je ekonomski isuvise desno. Takodje i libertarijancima i njemu zelim uspeh.

Mekmilan, Fluente, Kastl, Riva su mi manje bliski ali ima takodje zelim uspeh.

Zoran

pre 7 godina

Tako glasali za Obamu pa im digao poreze, firme izmestile sedista u Irsku(sada manje drzava uzima od poreza), digao zdarvstveo osiguranje i sada opet glasaju za demokrate. Sada ce da im ivedui drzavno zdravstvo pa ce da cekaju na snimanje kao u Kanadi ili da placaju privatno. Samo sto im je vec uzeto za drzavno osiguranje + placaju iz dzepa privatno. Al sta ces, budalui ne vredi pricati.

A cela poneta oko stavljanja zdravstva po drzavnu kontrolu i dizanaj poreza nije ni osiguranje siromasnih ni jeftiniej zdravstvo, nego drzava nema pare.

Lepo im Putin rece: nemate vi pare da napravite ovo naoruzanje.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Стари су то људи, и било ко да победи- може се десити да не дај Боже умре на средини председничког мандата. И шта одна?

А, и какве ми имамо користи од тога ко ће бити председник USA?

( Мада чуо сам да Клинтонова има план за коначно решење Српског питања у БиХ у замену за Косово, с тим што ће Срби 100% добити ЗСО...Па сам зато ипак 51% за Клинтонову, и 49% за Трампа.)

tosa

pre 7 godina

Vlada DS-SPS-G 17 plus jeste dobila vecinu na parlamentarnim izborima 2012 godine ali njeno ponovno formiranje nisu sprecili Dacic i SPS kako neko ovde tvrdi vec Mladjan Dinkic i G 17 plus koji su se posvadjali sa DS i Tadicem i nisu hteli nikako u vladu sa njima. E sad, DS je pokusao da sastavi vladu sa SPS i LDP ali Dacic i SPS nisu nikako mogli da progutaju Cedu i LDP u vladi jer bi u toj vladi Ceda i njegova stranka imali itekako debeli uticaj na vladu jer bez njih ne bi bilo vecine. Sa druge strane, kada se govorilo da ce ove godine LDP mozda u vladu sa SNS i SPS, Dacic i njegovi su govorili da nemaju nista protiv njih ali to je drugo. U sadasnjoj konstelaciji snaga LDP ne bi imao neki veci uticaj na politiku vlade cak i da je u nju usao jer od njega ne bi zavisila vecina u parlamentu.

napred Hilari

pre 7 godina

Istina i pravda nisu u vrhu Hilarinih vrednosti i ljudi koji stoje iza nje a ja ne želim takav svet, njen svet laži i nepravde.
(konstantin, 8. novembar 2016 13:32)
Dobro, koliko imas ti godina? Jel 7? Kakva istina, pravda, nepravda, o cemu govoris ti? Ko si ti da ti odredjujes sta je istina, pravda i nepravda? E pa vidis, ne znam gde zivis, ali ako je to ovde, mozda je pravda da takvi kao vi ovde bas ovako prolazite zato sto necete da rihvatite civilizaciju i redi sistem i preferirate haos, a svaku uredjenost shvatate kao okov. Sto se istine tice, sta je bilo sa onim hladnjacama? Ne znas? Gde se to vecina stanovnistva dere o "nepravdi" kad ih neko tera da se ponasaju razumno? A ne svidja vam se takva istina i pravda? E pa na to je trebalo da mislite ranije. Sve u svemu, bezi bre. Go Hilari, go!

Klovn

pre 7 godina

ne kapiram ove sto navijaju za Hilari zato sto nas je (da potsetim) njen muz bombardovao i njena poliitika je ista. Sa druge strane imamo Trampa kojeg ne prate duhovi proslosti.
(Mošalengija, 8. novembar 2016 11:24)

Da pročitaš koju knjigu umjesto Informera i BLIC-a, možda bi i ukapirao.
Nikada se neće roditi Amerikanac koji će podržavati Rusiju. Da je Trump ozbiljan, da sve nije zezanje, zbog pro-ruskih komentara bi nestao u roku od 24 sata.
1999 godine, Američki Senat je bio pod kontrolom Trumpovih republikanaca, kada su donijeli rezoluciju o bombardovanju Srbije, Klinton je samo dodao i svoj potpis.
Niko ne voli Dolare kao Republikanski/Trumpovi jarani, koji usput kontrolišu namjensku industriju.
Ako pobijedi Trump, Srbija je 100% u problemu, ako pobijedi Klinton, postoji 2% šanse da Srbija izbjegne belaj zbog Nikolićevih glupih pro-ruskih komentara.
Amerikanci su programirani dok su još uvijek u maminom stomaku, da mrze Rusiju i sve ruske kolonije, nemoj to nikada zaboraviti!

hau jes nou!

pre 7 godina

Jadna je ta demikratija gde su Klintonova i noj slicni merilo iste! Minus za USA i trajno oduzimanje prava da se drugima popuje o demokratiji slobodi i slicno!

Флорида гласа за Трампа

pre 7 godina

Управо гласао за Трампа у Broward County на Флориди!
Поздрав Србадији широм света!

Komša

pre 7 godina

@demokratija
Ne mešajte Srbe u ovo,mi smo sasvim druga priča - mi glasamo za vlast i kada su parlamentarni izbori u pitanju i kada je glasanje u stranksma u pitanju.Primera je mnogo,samo u ovih 4-5 godina.
Aktuelna vlada je dobila većinu 2012. a već dve godine kasnije te stranke su počišćene.Tadić gubi mesto predsednika DS jer više nema resurse za to - nije predsednik.Menja ga Djilas jer nastupa sa pozicije vlasti - gradonačelnika.Ima pta da ponudi.Dve godine kasnije se Djilasova većina u BG naprasno topi i glasči glas daju kandidatu SNS iako ga nema.Djilas gubi mesto predsednika DS - od koga? Od jedinog čoveka koji deluje sa pozicije vlasti (Vojvodina).Gubitkom Vojvodine Pajtić gubi mesto predsednika DS.
Kroz promene u samo jednoj stranci možemo videti i naš mentalitet i stanje u Srbiji.Državna jasla su jedini način za bilo kakav uspeh.
Ameri imaju druge prioritete i drugačije se ponašaju.

Stefan

pre 7 godina

@SIN LOVCA NA MEDVEDE,

Malo ti lose idu procenti svet ima 7,4 milijardi ljudi sto znaci da Amerika sa svojih 324 miliona ima 4.2% procenta svetske populacije a broj biraca je onda oko 3% svetske populacije a koliko od ukuonog broja biraca na svetu nemam pojma. Manje od 0.1 % svetskog stanovnistva ima Srbija.

Pobednik se zna

pre 7 godina

Ako je Klintonova u prednosti svega 3 posto posle sve medijske kampanje protiv trampa, pomoci drzave, sluzbi, sadasnje vlasti, to znaci da bi na postenim izborima debelo izgubila.
Nije bilo dana da se nije negativno pricalo o Trampu, nije bilo dana da se Rusi nisu spominjali i posle svega jedva 3 posto glasova vise.
Amerika me je duboko razocarala sa ova 2 kandidata, nisu mogli gore naci, ipak je to super sila koja bi trebala da ima veci izbor kandidata.
Klintonovima je stalo do pobede i imaju svu mogucu pomoc u SAD oko toga, pobedice na ovaj ili onaj nacin sa rezultatom preko 15 posto prednosti.

konstantin

pre 7 godina

Razmišljam zašto bih dao glas Hilari.
Ne govori istinu ljudima i smeje im se lažno u lice. Zagovara dvostruke standarde, priča o prosperitetu a podržava ratove, priča o vladavini naroda a iza nje stoje vladari što vladaju.
Sve oko Hilari je lažno i namešteno.
Jednostavno ne verujem joj kao čoveku.
Istina i pravda nisu u vrhu Hilarinih vrednosti i ljudi koji stoje iza nje a ja ne želim takav svet, njen svet laži i nepravde.

Rock

pre 7 godina

Muka mi je da idem sada do glasackog mesta ali otici cu. Moramo da porazimo populizam i jeftinu demagogiju. Nije dovoljno da Hillary pobedi, mora da pobedi sa dvocifrenom razlikom da bi populizam otisao na smetliste istorije. Demokratija nije izbor idealnog kandidata jer idealan kandidat ne postoji. Demokratija je kompromis i izbor boljeg od dva kandidata. Hillary ce dobiti moj glas danas. God Bless America.

demokratija

pre 7 godina

Nažalost, tu spadaju i Srbi, koji će nakom izbora da trube kako je sve namešteno, da nema izbora, valjda je lakše progutati da su nam namestili Milosevića i Vučića, nego da smo ih mi izabrali. 90% tih Srba u Americi su došli tokom 90-tih, kada je Clinton bio predsednik, pa nikome tada nije smetao i niko od njih nije odbijao zelenu kartu koju im Klinton daje, sad im kao smeta Hilari. Licimuri(Inkognito, 08. novembar 2016 11:58)Milošević nisu,ali Vučića jesu itekako,kao u ostalom i Tadića.Na izborima 2012-e godine dotadašnja vlada osvaja većinu na izborima,što se desilo po prvi put od petog oktobra.Kada je već bilo izvesno da će vladajuća koalicija DS-SPS opstati,Dačić makijevalistički,po diktatatu i uz novac sa zapada,prelazi u tabor naprednjaka.A znamo šta je bilo posle:briselski sporazum,sporazum sa Nato paktom,sporazum sa MMF-om...Dačić je i 2008-e poslužio zapadu da na vlast dovede svoju marionetu Tadića,iako to nije bilo u skladu sa izbornom voljom naroda i kada je već bila viđena ideološki slična koalicija SRS-DSS-SPS.Interesantno je da od tog vremena u Srbiji došlo ne samo do ekonomskog sunovrata,već i do velikog pada po pitanju demokratije,ljudskih prava,slobode medija,pravne države...,a sve uz svakodnevne pohvlae sa zapada.

sm

pre 7 godina

šta je pocelo. ovde se glasa već dve nedelje.... nije ovde samo 1 dan glasanja kao tu.moze i early vote. danas je zvanično ali je nekoliko miliona ljudi već glasalo

Komša

pre 7 godina

Što reče jedan komentator pre desetak dana - biraju izmedju Šešelja i Mire Marković.Možda najtačniji opis.
Dobiće Kilari Hilton za 5-7% - jača ledja ima.

nemilosrdni anđeo

pre 7 godina

Hillary je nastavak Obame i ne mislim da ce pobjediti jer preko 70% Amera smatra da im zemlja ide u pogresnom pravcu. Nakon drugog svjetskog rata na svakih oko 25 godina za predsjednika Amerike bude izabrana osoba koja promjesa dotadasnje karte i utice na tok svjetske istorije, Džon Kenedi, Ronald Regan i danas znaci Donald Trump.

abc

pre 7 godina

Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)

npr. najrazvijenija na svetu, vele sila, centar moci, centar ekonomije, nauke, show business-a... dovoljno!?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

0,3% svetske, kad bi svi glasali, što će reći od 0,2% do 0,22% populacije birajući svog predsednika, biraju čoveka koji praktično odlučije o celom svetu. I sad on pobedi sa 51%, što praktično znači da 0,1% svetske populacije odlučuje o svetskom lideru. Demokratija i to kakva.

razuma bez

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Mnogo bolja od one u kojoj se ne smenjuje niko, vec se vlast nasledjuje po porodicnoj liniji ili dekretom vladara...

Jeremija

pre 7 godina

Ako Donald izgubi na izborima , ode on u Rusiju kod Vladimiroviča da traži državljanstvo :)
Možda ne bi bilo loše da ga preduhitrimo i da mu damo srpsko ... KANDIDAT OPOZICIJE NA PREDSEDNIČKIM 2017 :))

Malina

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Dvopartijski.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (M, 8. novembar 2016 11:31)

Ja mislim da imaju jos nekoliko kandidata ali su potpuno nepoznati. Upravo sam proverila i zovu se: Gary Johnson (Libertarian party), Jill Stein (Green party) i Evan McMullin (ne pise koja partija). Ja bi licno glasala za ovu Jill Stein iz zelene partije!

Inkognito

pre 7 godina

@M, svaka čast za komentar, potpisujem. Trump nakon gubitka izbora ide nazad u zlatnu kadu, dok milioni njegovih pristalica i dalje veruju da su prevareni i tu je najveća opasnost, kako da opasuljiš narod koji je neobrazovan i sa kojim se lako manipuliše.

Nažalost, tu spadaju i Srbi, koji će nakom izbora da trube kako je sve namešteno, da nema izbora, valjda je lakše progutati da su nam namestili Milosevića i Vučića, nego da smo ih mi izabrali. 90% tih Srba u Americi su došli tokom 90-tih, kada je Clinton bio predsednik, pa nikome tada nije smetao i niko od njih nije odbijao zelenu kartu koju im Klinton daje, sad im kao smeta Hilari. Licimuri

Kraljevina Srbija

pre 7 godina

"Imamo dve supersile sa svojim predsednicima"

Dve?!
Amerika je jedina super sila.
A zatim tri prazna mesta, pa onda Kina (u ekonomskom smislu. U smislu ljudskih prava komunisticka Kina je daleko ispod)

Јабучило

pre 7 godina

7:40 - Republikanski kandidat Donald Tramp izjavio je na poslednjem skupu u predizbornoj kampanji u Mičigenu da je utorak "Dan nezavisnosti".

Ја лепо кажем да ето нама ванземаљаца, а ви ми не верујете :)

Jelena

pre 7 godina

Meni se od pocetka cini da ce Tramp pobediti. Ima novac, moc, kontakte i mislim da je samo procenio trenutak kada da se kandiduje. Covek koji je toliko sposoban, svakako ne bi trosio energiju i novac da nije mislio da moze pobediti. Svakako, saznajemo uskoro.

M

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Dvopartijski.

Mošalengija

pre 7 godina

ne kapiram ove sto navijaju za Hilari zato sto nas je (da potsetim) njen muz bombardovao i njena poliitika je ista. Sa druge strane imamo Trampa kojeg ne prate duhovi proslosti.

M

pre 7 godina

"Meni se od pocetka cini da ce Tramp pobediti. Ima novac, moc, kontakte i mislim da je samo procenio trenutak kada da se kandiduje. Covek koji je toliko sposoban, svakako ne bi trosio energiju i novac da nije mislio da moze pobediti. Svakako, saznajemo uskoro.
(Jelena, 08. novembar 2016 11:07)"

Mnogo puta je on mislio da moze pobediti pa je izgubio, samo sto u ovom slucaju ne moze objaviti bankrot i uzdati se u poreske obveznike da ga izbave iz istog. Ovog puta ce ako izgubi reci da je bilo kradje izbora i nastaviti dalje kao da nista nije bilo, dok ce u ocima svojih pristalica, cije misljenje nista iz stvarnosti ne moze promeniti, jer isto ni nije zasnovano na bilo cemu iz stvarnosti, biti zrtva namestenog sistema.

Јабучило

pre 7 godina

Koje lozenje na ove dve budale i kao komentarisemo nesto...a ne gledamo kakvog mi "predsednika" imamo. :-(
(Cvarkov Djordje, 08. novembar 2016 10:49)

Човек је најпоштеније победио на изборима. Ја нисам гласао за њега/њих, нити ћу. Али би псеудобунтовни бели листићи могли да се уозбиље, а не да праве циркус. Посредно су гласали за победника.

Миленко

pre 7 godina

Апсолутно је свеједно ко ће победити на изборима јер амерички председник, иако формално најмоћнији човек на свету, у ствари има јако ограничене могућности да битније промени курс којим та држава иде. Сетимо се само Обаме пре његовог првог мандата, шта је све говорио и планирао, и упоредимо то са резултатима на крају. Човека је систем променио и укалупио до те мере да га је данас тешко препознати.

Menađer da budem

pre 7 godina

Najbolje za sve je kao i kod nas dok traju izbori i predizborne kampanje, kad se završi svima nam je katastrofa bez obzira ko dobije izbore, samo se zanosite...

Millennium

pre 7 godina

@Sanja

Upravo sam i sam hteo to da napišem. Ja ne znam da li smo zaista toliko naivni ili se samo tešimo da se ništa neće promeniti po nas kada dođe Hilari, a hoće. Ili mislimo da je predsednik SAD-a kao naš, figura za deljenje ordenja. Predsedničke kampanje su jako skupe, neko to finansira, neko ko želi da taj predsednik sutra zastupa njegove interese. Jedan komentator je odlično napisao jutros ko stoji iza Hilari. I ne dolazi sam predsednik, nego čitav estabilišment koji mu pomaže da sprovede svoju politiku.

BgHQ

pre 7 godina

Imamo dve supersile sa svojim predsednicima koji gledaju samo interese sopstvene drzave(izvinjavam se patriJotama) tako da za nas je nebitno.

LondonCalling

pre 7 godina

Gledajuci analize britanskih medija, po trenutnim podacima iz neodlucnih drzava, Tramp dobija izbore sa tacno 270 poena. Naravno, mora da dobije Floridu u kojoj vodi sa jedan procenat u ovom trenutku. Sve ostalo izgleda logicno.
Po jucerasnjoj analizi koju su sproveli na osnovu social media research u Americi, Tramp dobija izbore sigurno. Iste takve analize su sprovodili prilikom brexita i pokazale su se tacnim (samo tada niko nije verovao u to).
U svakom slucaju, imacemo prilike da se uskoro uverimo u tacnost istih..

Una

pre 7 godina

Tačno, bilo ko da pobedi, politika prema Srbiji ostaje ista. U Americi se planiraju stvari mnogo , mnogo ranije. Predsednik baš ni o čemu ne odlučuje. Tu je da figurira, švaleriše se ako je mlad i da putuje okolo naokolo.

Lex

pre 7 godina

@Da vidim koliko se slazete,a koliko ne

Ne,obrnuto,Amerika zeli da bude ofanzivna,tu je Hilari u prednosti,a po nas bi bio bolji Tramp zbog odnosa.

Hoces iskreno?

pre 7 godina

"...Ali, da je svejedno ko ce biti predsednik, i da ce svi raditi isto, to je notorna glupost. Da je tako, jos bi postojalo ropstvo u Americi."

Pa ti nista ne znas o Americkoj politici. Evo,gledaj od 1990. pa na ovamo, sve je isto ko god da je na vlasti. Tamo se to sve zna ne 5,nego 25 godina unapred.
Trenutna farsa sa Americkim izborima je samo zato sto se oni upravo bore protiv svog sistema koji izgleda izmice kontroli.
A to je da glavnu rec vodi onaj koji ima vise para. Do sada milijardere nikada nije interesovala vlast, uvek su imali para za sve,ovo sa Trampom ili je zesca farsa cisto da izbori budi interesantni i da se vidi reakcija sveta na stanje u Americi ILI je sistem koji kod njih traje 50+ godina, konacno puko.
U svakom slucaju,Amerci ce u narednih 5 godina imati jos jedan izmisljen rat.. sa svakim predsednikom je tako i to se nece promeniti skoro,jer je prodaja oruzija njihov glavni prihod.

Milena

pre 7 godina

Izborni sistem u SAD je jedinstven u svetu, ne samo po tome da se izbori održavaju u utorak i u novembru vec i po nacinu glasanja. Dzordz Bus mladji je pobedio na izborima cak iako nije osvojio vecinu glasova naroda. Ne znam zasto, ali sam ubedjena da ce Hilari odneti pobedu na ovim izborima na isti nacin.

Dzoni

pre 7 godina

Americki putujuci cirkus priblizava se epilogu. Narodu je danas pruzena sansa da ucestvuje u programu kao ikebana , ruskim diplomatama zabranjeno prisustvo u blizini izbornih mesta. Zivela americka demokratija i njoj i van nje. Americki narod ce biti ubedjen da je izabrao.

Sanja

pre 7 godina

Meni stvarno nije jasna ova tvrdnja da " ko god da pobedi, nista se nece promeniti,bla, bla, bla...americka politika se kreira pet godina unapred, bla, bla, bla..."... Sve strucnjaci, analiticari, sve moj do mojega...Culi negde nesto i sad to ponavljaju do besvesti. Naravno da postoje neke stvari koje se nece menjati, naravno da postoji jasni definisan okvir, pa niko ne ocekuje da Amerika istupi iz Nato, ili da postane socijalisticka zemlja, na primer. Ali, da je svejedno ko ce biti predsednik, i da ce svi raditi isto, to je notorna glupost. Da je tako, jos bi postojalo ropstvo u Americi.

W12DVS

pre 7 godina

Ovde u VB je sve bilo gotovo pre referendumom da dobija evropska opcija pa je ispao Brexit.
Mislim da ce Tramp dobiti jer su njegovi vise motivisani da odu i da glasaju.

Millennium

pre 7 godina

Ovo dobija Hilari bojim se. Iako nisam od onih likova koji idu okolo i viču "The end is near" uopšte nemam dobar osećaj u vezi toga. Sećam se kada je Toni Bler pričao o bombardovanju Jugoslavije. Kaže da Bil uopšte nije bio ubeđen da treba bombardovati. Bio je sumnjičav i nesiguran kako će se sve završiti. Hteo je ili da pojača sankcije ili da gađa samo Kosovo i natera vojsku i policiju na povlačenje. Bler tvrdi da je Hilari odnela prevagu i skoro ga naterala na bombardovanje. Zbog Levinski je popustio. Ne aboliram Klintona, čak naprotiv. Ali žena voli rat.

Igor

pre 7 godina

Ceo svet zna da ne samo da ce Hilari da pobedi, vec ce razlika da bude ogromna. Jedino Srblje nikako da se nauci da bude deo pobednicke ekipe, a ne ekipe za koju ono smatra da je moralno najispravnije. To moralisanje i zauzimanje ispravnih i manje ispravnih strana u smislu medjunarodne politike nas je kostalo normalnog zivota. Samo sa pobednicima jer smo toliko mali da je prosto neshvatljivo kako to niko do sada nije shvatio.

UTFx8

pre 7 godina

Tramp ima zuti kosu, а и хилари има жуту косу а ја седим овђе и батерија ми је на 92%, дал да купим хлеба дал не???

NaivniMarkic

pre 7 godina

Kratko objašnjenje:
u SAD se glasa po državama, pobeđuje ko dobije više elektorata, a ne glasova. Svaka država nosi određen broj elektorata, u zavisnosti koliko je velika. Postoje "plave" i "crvene" države. To su države za koje se zna da će glasati za demokrate, odnosno za republikance, i to je konstantno iz godine u godinu (velika je prednost na jednoj strani). "Swing state" je država u kojoj je pobednik neizvestan.

Kako trenutno stoje stvari, broj sigurnih demokratskih država je skoro dovoljan da Hilari sigurno uzme mandat. Od broja neodlučnih država (ima ih oko 18), Hilari je dovoljno da pobedi u malte-ne dve. Tramp praktično mora da pobedi u svim neodlučnim državama, što je malo verovatno.

TLDR
Iako Tramp još ima šanse, za očekivati je da će pobediti Hilari

Igram Supaplex i pijem Shokatu ...

pre 7 godina

Ova Amerika obara rekorde, postavlja standarde. Još aktuelni predsednik prvi Afroamerikanac na tom mestu. Sada prva žena na tom mestu?! Uzastopno?! Malo puno! A klovnova je već bilo ...

triplem

pre 7 godina

ameri biraju izmedju jednog kandidata koji pojma nema o politici i drugog koji politiku shvata na onaj najpokvareniji nacin. sve u svemu sada mi da se malo zezamo sa vasim predsednikom.

Ce Gevara

pre 7 godina

Navijam za Trampa ali ... na proslim izborima je pobedio Obama(crnac) sada je na redu Klintonova ( zena) ... Na proslim izborima niko nije verovao u Obami pobedu ali eto on presednik 2 mandata.Tako da sam ubedjen da Klintonova dobija izbore.

Tijana

pre 7 godina

Sve je to farsa. Mislim da je gospodja vec izabrana unapred... Iskeno, mene bi bilo sramota u opste da glasam na tim izborima. Njihovi kadidati su odlika blata u kome se nalaze.

zeki of belgrade

pre 7 godina

ko god da pobedi,nama bolje nece biti,spoljna politka Usa se ne bazira na volji nekog Trampa,Hilari, vec je pravljena dugorocno .,ocekujem po smirivanju situacije u Siriji ,aktiviranje drugih zarista mozda opet Ukrajna,pobuna Albanaca u Makedoniji,Kurdi ulaze u rat za pravljenje drzave , ...

Luganese

pre 7 godina

Pobeđuje Hillary, videćete. Iza nje stoji moćna mašinerija vojne industrije SAD-a, pa tu su uz vojnu još neke druge takođe. Ima opasnu zaledjinu. Trump to nema, i zato su mu šanse male na ovim izborima, iako će zvanično rezultat biti tesan.
Strasno je to što oba kandidata imaju po 70 godina, što je jedan komedija i sprdnja, A drugi očito zlo. Šta će biti, videćemo, ali ovo su očito izbori za široke narodne mase, koji misle da nešto još uvek od njih zavisi.

Bozji poslusnik i izvrsitelj-Trajan Krecu-Tigar

pre 7 godina

Dobro jutro I pozdrav iz Amerike !Kod mene je sad malo posle 2 posle ponoci I mnogi ce da glasaju za Trampa I on ce pobediti!Ima na you tubu- Kat Kerr may 2016 prophecy! Bog voli hrabre verne I postene !

solmi nis

pre 7 godina

Ali apsolutno za svake izbore u americi uvek kazu ,, ovi izbori su najneizvesniji‘‘, iako svi znamo da ce Hilari ovde da pobedi na veliku zalost, dajte kladionice kad je tolko neizvesno. Dobra se lova vrti oko ovih izbora, plasiraju se i prenapumpavaju tekstovi, pravi senzacija, sevaju reklame, zato su i neizvesni!

my way

pre 7 godina

Јао, довољан разлог да навијам за Трампа ми је само да не бих морам Хилари да трпим!

Aron

pre 7 godina

Ja se iskreno nadam da će pobediti Tramp. To bi bilo najbolje ne samo za Amerikance već za ceo svet uopšte. Ovde nije samo izbor između dva političara već i između dva tipa ličnosti. Prvi tip ličnosti je oličen Trampu i on je uz sve mane kako bi rekao "čovek koji daje". Znači kroz svoj život se trudio da napreduje i uspeo je u tome ali je u globalu celo društvo i puno ljudi imali od njega korist. Sa druge strane Hilari je tip čoveka "koji uzima", u životu se bavila samo politikanstvom i živela na račun društva.

Beli

pre 7 godina

Kako to vec Podesta mailovi pokazuju, svejedno je. Zemlju im ne vode predsednici, vec korporacije i oligarsi. Ali, razumem, predstava je predstava.

Luganese

pre 7 godina

Pobeđuje Hillary, videćete. Iza nje stoji moćna mašinerija vojne industrije SAD-a, pa tu su uz vojnu još neke druge takođe. Ima opasnu zaledjinu. Trump to nema, i zato su mu šanse male na ovim izborima, iako će zvanično rezultat biti tesan.
Strasno je to što oba kandidata imaju po 70 godina, što je jedan komedija i sprdnja, A drugi očito zlo. Šta će biti, videćemo, ali ovo su očito izbori za široke narodne mase, koji misle da nešto još uvek od njih zavisi.

Beli

pre 7 godina

Kako to vec Podesta mailovi pokazuju, svejedno je. Zemlju im ne vode predsednici, vec korporacije i oligarsi. Ali, razumem, predstava je predstava.

Aron

pre 7 godina

Ja se iskreno nadam da će pobediti Tramp. To bi bilo najbolje ne samo za Amerikance već za ceo svet uopšte. Ovde nije samo izbor između dva političara već i između dva tipa ličnosti. Prvi tip ličnosti je oličen Trampu i on je uz sve mane kako bi rekao "čovek koji daje". Znači kroz svoj život se trudio da napreduje i uspeo je u tome ali je u globalu celo društvo i puno ljudi imali od njega korist. Sa druge strane Hilari je tip čoveka "koji uzima", u životu se bavila samo politikanstvom i živela na račun društva.

Millennium

pre 7 godina

Ovo dobija Hilari bojim se. Iako nisam od onih likova koji idu okolo i viču "The end is near" uopšte nemam dobar osećaj u vezi toga. Sećam se kada je Toni Bler pričao o bombardovanju Jugoslavije. Kaže da Bil uopšte nije bio ubeđen da treba bombardovati. Bio je sumnjičav i nesiguran kako će se sve završiti. Hteo je ili da pojača sankcije ili da gađa samo Kosovo i natera vojsku i policiju na povlačenje. Bler tvrdi da je Hilari odnela prevagu i skoro ga naterala na bombardovanje. Zbog Levinski je popustio. Ne aboliram Klintona, čak naprotiv. Ali žena voli rat.

Cabernet Sauvigon

pre 7 godina

Ahhhh koji kandidati, Muppet Show!
(Eric Cantona, 8. novembar 2016 08:08)

Reče Srbin i ubi se od razmišljanja da li da svoj glas da Tomi Diplomi. Ili Gospodaru Vučiću. Ili Šekiju Haškom Mučeniku. Ili Ivici Rusu...

Aleksandar

pre 7 godina

Ono kad se Srbi smeju očajnom izboru koji je pred Amerikancima a oni sami birali između Tome i Borisa, i još izabrali ovog prvog. I Tramp i Hilari su suvo zlato u odnosu na ono što cinični Srbi biraju već decenijama...

Sofronije

pre 7 godina

Sve mogu da razumem... Ali da za coveka koji je zaradio 10milijardi u zivotu intelektualnim radom neko kaze da je pajac - stvarno mi ne ide u glavu.

zeki of belgrade

pre 7 godina

ko god da pobedi,nama bolje nece biti,spoljna politka Usa se ne bazira na volji nekog Trampa,Hilari, vec je pravljena dugorocno .,ocekujem po smirivanju situacije u Siriji ,aktiviranje drugih zarista mozda opet Ukrajna,pobuna Albanaca u Makedoniji,Kurdi ulaze u rat za pravljenje drzave , ...

Старац Исаија

pre 7 godina

Ако победи Хилари, биће крви до колена широм планете. Ако добије Трамп, то исто ће се десити на улицама САД. Наредних годину дана ће бити најнестабилнији у последњих 70 година.

triplem

pre 7 godina

ameri biraju izmedju jednog kandidata koji pojma nema o politici i drugog koji politiku shvata na onaj najpokvareniji nacin. sve u svemu sada mi da se malo zezamo sa vasim predsednikom.

Bozji poslusnik i izvrsitelj-Trajan Krecu-Tigar

pre 7 godina

Dobro jutro I pozdrav iz Amerike !Kod mene je sad malo posle 2 posle ponoci I mnogi ce da glasaju za Trampa I on ce pobediti!Ima na you tubu- Kat Kerr may 2016 prophecy! Bog voli hrabre verne I postene !

Komša

pre 7 godina

@kekec
Da,kineski majmun odabrao Trampa,američki majmuni sada biraju a srpski majmuni najpametniji na svetu - obrni-okreni biraju bananu.
I stalno kukaju za još!

djoka

pre 7 godina

Marej prestigao Djokovića, još Hilari da pobedi Trampa i u Srbiji nastupa masovna depresija. Nema veze što nemamo za leba i što nas naši političari prave ludima mi se za to ne sekiramo,nama su najbitniji Djoković i Tramp.

UTFx8

pre 7 godina

Tramp ima zuti kosu, а и хилари има жуту косу а ја седим овђе и батерија ми је на 92%, дал да купим хлеба дал не???

konstantin

pre 7 godina

Razmišljam zašto bih dao glas Hilari.
Ne govori istinu ljudima i smeje im se lažno u lice. Zagovara dvostruke standarde, priča o prosperitetu a podržava ratove, priča o vladavini naroda a iza nje stoje vladari što vladaju.
Sve oko Hilari je lažno i namešteno.
Jednostavno ne verujem joj kao čoveku.
Istina i pravda nisu u vrhu Hilarinih vrednosti i ljudi koji stoje iza nje a ja ne želim takav svet, njen svet laži i nepravde.

Max

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna.
(lauda, 8. novembar 2016 14:03)
Predsednik u Americi se pita i ne pita. Ja zivim 20 godina u Americi i dobro poznajem sistem vlade. Ali da ne duzim mnogo. Predsednik Amerike nema moc kao predsednici ostalih drzava. Predsednik Amerike na unutrasnjem planu mora da deli vlast sa kongresom. Kongres i predsednik su prakticno u opoziciji i predsednik mora da se dogovara sa kongresom. Unutrasnja pitanja su za Amerikanca najvaznija stvar. A tu je predsednik jako ogranicen. Medjutim, sto se tice spoljne politike, predsednik ima sva ovlastenja. Ali spoljna politika nije toliko bitna za Amerikance. Vi u Srbiji gledate Ameriku kroz spoljnu politiku gde predsednik ima ovlastenja da vodi rat i da sklapa inostrane ugovore. Amerikanac gleda sa stanovista unutrasnje politike gde je kongres koji ima dva doma, taj koji ogranicava predsednikovu vlast. 95% vremena predsednik se vani unutrasnjim pitanjima i bori se sa kongresom. Vama u Srbiji su Sirija, Rusija i Balkan najvaznije stvari kroz koje gledate americkog predsednika. Nama to nisu. Nama je mnogo vazniji porez, na primer. Ili izbor sudije u vrhovnom sudu, ili skolstvo. Ili cak homoseksualni brak. Tako da i jedno i drugo je tacno. Americki predsednik je i jako ogranicen (unutra) i jako mocan (spolja).

Tijana

pre 7 godina

Sve je to farsa. Mislim da je gospodja vec izabrana unapred... Iskeno, mene bi bilo sramota u opste da glasam na tim izborima. Njihovi kadidati su odlika blata u kome se nalaze.

Dzoni

pre 7 godina

Americki putujuci cirkus priblizava se epilogu. Narodu je danas pruzena sansa da ucestvuje u programu kao ikebana , ruskim diplomatama zabranjeno prisustvo u blizini izbornih mesta. Zivela americka demokratija i njoj i van nje. Americki narod ce biti ubedjen da je izabrao.

Realistic

pre 7 godina

Mogu samo reci pi*am tI najmocniju drzavu na svijetu ako ce nju voditi Hilary Clinton, osoba koja je sve ostvarila na racun svog muza, znala da je vara i sve ali vješto ostala sa njim da bi dosla u ovu poziciju.
Volio bih da Trump pobjedi ali mislim da nece da je vodio malo obazriviju kampanju i vise paznje obracao na rijeci mozda bi bio i favorit.

Флорида гласа за Трампа

pre 7 godina

Управо гласао за Трампа у Broward County на Флориди!
Поздрав Србадији широм света!

Komša

pre 7 godina

Što reče jedan komentator pre desetak dana - biraju izmedju Šešelja i Mire Marković.Možda najtačniji opis.
Dobiće Kilari Hilton za 5-7% - jača ledja ima.

solmi nis

pre 7 godina

Ali apsolutno za svake izbore u americi uvek kazu ,, ovi izbori su najneizvesniji‘‘, iako svi znamo da ce Hilari ovde da pobedi na veliku zalost, dajte kladionice kad je tolko neizvesno. Dobra se lova vrti oko ovih izbora, plasiraju se i prenapumpavaju tekstovi, pravi senzacija, sevaju reklame, zato su i neizvesni!

NaivniMarkic

pre 7 godina

Kratko objašnjenje:
u SAD se glasa po državama, pobeđuje ko dobije više elektorata, a ne glasova. Svaka država nosi određen broj elektorata, u zavisnosti koliko je velika. Postoje "plave" i "crvene" države. To su države za koje se zna da će glasati za demokrate, odnosno za republikance, i to je konstantno iz godine u godinu (velika je prednost na jednoj strani). "Swing state" je država u kojoj je pobednik neizvestan.

Kako trenutno stoje stvari, broj sigurnih demokratskih država je skoro dovoljan da Hilari sigurno uzme mandat. Od broja neodlučnih država (ima ih oko 18), Hilari je dovoljno da pobedi u malte-ne dve. Tramp praktično mora da pobedi u svim neodlučnim državama, što je malo verovatno.

TLDR
Iako Tramp još ima šanse, za očekivati je da će pobediti Hilari

Igor

pre 7 godina

Ceo svet zna da ne samo da ce Hilari da pobedi, vec ce razlika da bude ogromna. Jedino Srblje nikako da se nauci da bude deo pobednicke ekipe, a ne ekipe za koju ono smatra da je moralno najispravnije. To moralisanje i zauzimanje ispravnih i manje ispravnih strana u smislu medjunarodne politike nas je kostalo normalnog zivota. Samo sa pobednicima jer smo toliko mali da je prosto neshvatljivo kako to niko do sada nije shvatio.

my way

pre 7 godina

Јао, довољан разлог да навијам за Трампа ми је само да не бих морам Хилари да трпим!

Sanja

pre 7 godina

Meni stvarno nije jasna ova tvrdnja da " ko god da pobedi, nista se nece promeniti,bla, bla, bla...americka politika se kreira pet godina unapred, bla, bla, bla..."... Sve strucnjaci, analiticari, sve moj do mojega...Culi negde nesto i sad to ponavljaju do besvesti. Naravno da postoje neke stvari koje se nece menjati, naravno da postoji jasni definisan okvir, pa niko ne ocekuje da Amerika istupi iz Nato, ili da postane socijalisticka zemlja, na primer. Ali, da je svejedno ko ce biti predsednik, i da ce svi raditi isto, to je notorna glupost. Da je tako, jos bi postojalo ropstvo u Americi.

razuma bez

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Mnogo bolja od one u kojoj se ne smenjuje niko, vec se vlast nasledjuje po porodicnoj liniji ili dekretom vladara...

Mošalengija

pre 7 godina

ne kapiram ove sto navijaju za Hilari zato sto nas je (da potsetim) njen muz bombardovao i njena poliitika je ista. Sa druge strane imamo Trampa kojeg ne prate duhovi proslosti.

Kiza

pre 7 godina

Evo, ja kao neko ko zivi u Njujorku vec 25 godina necu da glasam ni za Trampa a ni za Hilari jer su oboje totalna katastrofa. Nego citam komentare i vidim histeriju u Srbiji oko izbora. Pa sta mislite da ce vam biti bolje ako Tramp pobedi...bice vam isto. Nego nemate nicim drugim da se bavite. Od EU nema nista, Djokovic pao na drugo mesto pa daj onda izbore u Americi.

Jeremija

pre 7 godina

Ako Donald izgubi na izborima , ode on u Rusiju kod Vladimiroviča da traži državljanstvo :)
Možda ne bi bilo loše da ga preduhitrimo i da mu damo srpsko ... KANDIDAT OPOZICIJE NA PREDSEDNIČKIM 2017 :))

abc

pre 7 godina

Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)

npr. najrazvijenija na svetu, vele sila, centar moci, centar ekonomije, nauke, show business-a... dovoljno!?

NapaljenKomarac

pre 7 godina

Obama upozorava da ličnost kao što je Tramp ne sme posedovati nuklearnu moć. E pa gospodine Obama, jedan čika pod imenom Kim poseduje mnogo opasnije nuklearke, a da ne pričam o koliko izuzetno prisebnoj i stabilnoj ličnosti se radi.

ti meni pricas kakvo je pivo, ja sam ga prvi put probao jos na svetskom na bilijaru... to mozda dok si ga gledao na tv-u...

pre 7 godina

Vecina ovih koji su pisali da su glasali za Klintonovu ili Trampa verovatno ni A od Amerike nisu videli osim na televiziji.

Millennium

pre 7 godina

@Sanja

Upravo sam i sam hteo to da napišem. Ja ne znam da li smo zaista toliko naivni ili se samo tešimo da se ništa neće promeniti po nas kada dođe Hilari, a hoće. Ili mislimo da je predsednik SAD-a kao naš, figura za deljenje ordenja. Predsedničke kampanje su jako skupe, neko to finansira, neko ko želi da taj predsednik sutra zastupa njegove interese. Jedan komentator je odlično napisao jutros ko stoji iza Hilari. I ne dolazi sam predsednik, nego čitav estabilišment koji mu pomaže da sprovede svoju politiku.

Igram Supaplex i pijem Shokatu ...

pre 7 godina

Ova Amerika obara rekorde, postavlja standarde. Još aktuelni predsednik prvi Afroamerikanac na tom mestu. Sada prva žena na tom mestu?! Uzastopno?! Malo puno! A klovnova je već bilo ...

LondonCalling

pre 7 godina

Gledajuci analize britanskih medija, po trenutnim podacima iz neodlucnih drzava, Tramp dobija izbore sa tacno 270 poena. Naravno, mora da dobije Floridu u kojoj vodi sa jedan procenat u ovom trenutku. Sve ostalo izgleda logicno.
Po jucerasnjoj analizi koju su sproveli na osnovu social media research u Americi, Tramp dobija izbore sigurno. Iste takve analize su sprovodili prilikom brexita i pokazale su se tacnim (samo tada niko nije verovao u to).
U svakom slucaju, imacemo prilike da se uskoro uverimo u tacnost istih..

nemilosrdni anđeo

pre 7 godina

Hillary je nastavak Obame i ne mislim da ce pobjediti jer preko 70% Amera smatra da im zemlja ide u pogresnom pravcu. Nakon drugog svjetskog rata na svakih oko 25 godina za predsjednika Amerike bude izabrana osoba koja promjesa dotadasnje karte i utice na tok svjetske istorije, Džon Kenedi, Ronald Regan i danas znaci Donald Trump.

Ce Gevara

pre 7 godina

Navijam za Trampa ali ... na proslim izborima je pobedio Obama(crnac) sada je na redu Klintonova ( zena) ... Na proslim izborima niko nije verovao u Obami pobedu ali eto on presednik 2 mandata.Tako da sam ubedjen da Klintonova dobija izbore.

Rock

pre 7 godina

Muka mi je da idem sada do glasackog mesta ali otici cu. Moramo da porazimo populizam i jeftinu demagogiju. Nije dovoljno da Hillary pobedi, mora da pobedi sa dvocifrenom razlikom da bi populizam otisao na smetliste istorije. Demokratija nije izbor idealnog kandidata jer idealan kandidat ne postoji. Demokratija je kompromis i izbor boljeg od dva kandidata. Hillary ce dobiti moj glas danas. God Bless America.

W12DVS

pre 7 godina

Ovde u VB je sve bilo gotovo pre referendumom da dobija evropska opcija pa je ispao Brexit.
Mislim da ce Tramp dobiti jer su njegovi vise motivisani da odu i da glasaju.

Milena

pre 7 godina

Izborni sistem u SAD je jedinstven u svetu, ne samo po tome da se izbori održavaju u utorak i u novembru vec i po nacinu glasanja. Dzordz Bus mladji je pobedio na izborima cak iako nije osvojio vecinu glasova naroda. Ne znam zasto, ali sam ubedjena da ce Hilari odneti pobedu na ovim izborima na isti nacin.

Mike

pre 7 godina

@Zoran, postedi nas tvojih analiza. Uzgred sam si rekao da si na zelenoj karti pa prema tome ne mozes da glasas a ne zato sto neces. Ako je neko diveden iz zabiti, onda si to ti.

Komša

pre 7 godina

@demokratija
Ne mešajte Srbe u ovo,mi smo sasvim druga priča - mi glasamo za vlast i kada su parlamentarni izbori u pitanju i kada je glasanje u stranksma u pitanju.Primera je mnogo,samo u ovih 4-5 godina.
Aktuelna vlada je dobila većinu 2012. a već dve godine kasnije te stranke su počišćene.Tadić gubi mesto predsednika DS jer više nema resurse za to - nije predsednik.Menja ga Djilas jer nastupa sa pozicije vlasti - gradonačelnika.Ima pta da ponudi.Dve godine kasnije se Djilasova većina u BG naprasno topi i glasči glas daju kandidatu SNS iako ga nema.Djilas gubi mesto predsednika DS - od koga? Od jedinog čoveka koji deluje sa pozicije vlasti (Vojvodina).Gubitkom Vojvodine Pajtić gubi mesto predsednika DS.
Kroz promene u samo jednoj stranci možemo videti i naš mentalitet i stanje u Srbiji.Državna jasla su jedini način za bilo kakav uspeh.
Ameri imaju druge prioritete i drugačije se ponašaju.

Миленко

pre 7 godina

Апсолутно је свеједно ко ће победити на изборима јер амерички председник, иако формално најмоћнији човек на свету, у ствари има јако ограничене могућности да битније промени курс којим та држава иде. Сетимо се само Обаме пре његовог првог мандата, шта је све говорио и планирао, и упоредимо то са резултатима на крају. Човека је систем променио и укалупио до те мере да га је данас тешко препознати.

napred Hilari

pre 7 godina

Istina i pravda nisu u vrhu Hilarinih vrednosti i ljudi koji stoje iza nje a ja ne želim takav svet, njen svet laži i nepravde.
(konstantin, 8. novembar 2016 13:32)
Dobro, koliko imas ti godina? Jel 7? Kakva istina, pravda, nepravda, o cemu govoris ti? Ko si ti da ti odredjujes sta je istina, pravda i nepravda? E pa vidis, ne znam gde zivis, ali ako je to ovde, mozda je pravda da takvi kao vi ovde bas ovako prolazite zato sto necete da rihvatite civilizaciju i redi sistem i preferirate haos, a svaku uredjenost shvatate kao okov. Sto se istine tice, sta je bilo sa onim hladnjacama? Ne znas? Gde se to vecina stanovnistva dere o "nepravdi" kad ih neko tera da se ponasaju razumno? A ne svidja vam se takva istina i pravda? E pa na to je trebalo da mislite ranije. Sve u svemu, bezi bre. Go Hilari, go!

Inkognito

pre 7 godina

@M, svaka čast za komentar, potpisujem. Trump nakon gubitka izbora ide nazad u zlatnu kadu, dok milioni njegovih pristalica i dalje veruju da su prevareni i tu je najveća opasnost, kako da opasuljiš narod koji je neobrazovan i sa kojim se lako manipuliše.

Nažalost, tu spadaju i Srbi, koji će nakom izbora da trube kako je sve namešteno, da nema izbora, valjda je lakše progutati da su nam namestili Milosevića i Vučića, nego da smo ih mi izabrali. 90% tih Srba u Americi su došli tokom 90-tih, kada je Clinton bio predsednik, pa nikome tada nije smetao i niko od njih nije odbijao zelenu kartu koju im Klinton daje, sad im kao smeta Hilari. Licimuri

Zoran

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna.
(lauda, 8. novembar 2016 14:03)

Ti ocigledno mislis da onaj ko kaze sta da se radi je i onaj ko je odlucio da se to radi.

Predsednik Amerike je smejurija ziva. Obamu su dovukli iz neke zabiti, mesne zajednice, on pojma nije imao punih 8 godina gde se nalazi. I kakva on iskustva ima da bilo sta odluci?

Znas kako se to radi ovd eu Americi?

Dobro pazi na casu. Izaberu tako nekog a ulice, koji otprilike dve blage nema osim sto zna da prica, mislim pismen je.
Onda ga okruze savetnicima. Uopste niej bitno koje savetnike bira, svako od njih radi za nekog u pozadini, Sorosa, Rokfelera, ....

I onda mu oni sole pamet sta da radi, a on kao dodnosi odluke.

U sustini ciji je lobi jaci predesdnik rtakve odluke donosi.

Zato ja ovde ne glasam, niti cu bilo gde.

Јабучило

pre 7 godina

Koje lozenje na ove dve budale i kao komentarisemo nesto...a ne gledamo kakvog mi "predsednika" imamo. :-(
(Cvarkov Djordje, 08. novembar 2016 10:49)

Човек је најпоштеније победио на изборима. Ја нисам гласао за њега/њих, нити ћу. Али би псеудобунтовни бели листићи могли да се уозбиље, а не да праве циркус. Посредно су гласали за победника.

lauda

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna. Ako vi vec imate konfuziju u glavi, ne morate da je namecete drugom.

Kraljevina Srbija

pre 7 godina

"Imamo dve supersile sa svojim predsednicima"

Dve?!
Amerika je jedina super sila.
A zatim tri prazna mesta, pa onda Kina (u ekonomskom smislu. U smislu ljudskih prava komunisticka Kina je daleko ispod)

Klovn

pre 7 godina

ne kapiram ove sto navijaju za Hilari zato sto nas je (da potsetim) njen muz bombardovao i njena poliitika je ista. Sa druge strane imamo Trampa kojeg ne prate duhovi proslosti.
(Mošalengija, 8. novembar 2016 11:24)

Da pročitaš koju knjigu umjesto Informera i BLIC-a, možda bi i ukapirao.
Nikada se neće roditi Amerikanac koji će podržavati Rusiju. Da je Trump ozbiljan, da sve nije zezanje, zbog pro-ruskih komentara bi nestao u roku od 24 sata.
1999 godine, Američki Senat je bio pod kontrolom Trumpovih republikanaca, kada su donijeli rezoluciju o bombardovanju Srbije, Klinton je samo dodao i svoj potpis.
Niko ne voli Dolare kao Republikanski/Trumpovi jarani, koji usput kontrolišu namjensku industriju.
Ako pobijedi Trump, Srbija je 100% u problemu, ako pobijedi Klinton, postoji 2% šanse da Srbija izbjegne belaj zbog Nikolićevih glupih pro-ruskih komentara.
Amerikanci su programirani dok su još uvijek u maminom stomaku, da mrze Rusiju i sve ruske kolonije, nemoj to nikada zaboraviti!

Una

pre 7 godina

Tačno, bilo ko da pobedi, politika prema Srbiji ostaje ista. U Americi se planiraju stvari mnogo , mnogo ranije. Predsednik baš ni o čemu ne odlučuje. Tu je da figurira, švaleriše se ako je mlad i da putuje okolo naokolo.

M

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Dvopartijski.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

0,3% svetske, kad bi svi glasali, što će reći od 0,2% do 0,22% populacije birajući svog predsednika, biraju čoveka koji praktično odlučije o celom svetu. I sad on pobedi sa 51%, što praktično znači da 0,1% svetske populacije odlučuje o svetskom lideru. Demokratija i to kakva.

hau jes nou!

pre 7 godina

Jadna je ta demikratija gde su Klintonova i noj slicni merilo iste! Minus za USA i trajno oduzimanje prava da se drugima popuje o demokratiji slobodi i slicno!

Јабучило

pre 7 godina

7:40 - Republikanski kandidat Donald Tramp izjavio je na poslednjem skupu u predizbornoj kampanji u Mičigenu da je utorak "Dan nezavisnosti".

Ја лепо кажем да ето нама ванземаљаца, а ви ми не верујете :)

Malina

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Dvopartijski.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (M, 8. novembar 2016 11:31)

Ja mislim da imaju jos nekoliko kandidata ali su potpuno nepoznati. Upravo sam proverila i zovu se: Gary Johnson (Libertarian party), Jill Stein (Green party) i Evan McMullin (ne pise koja partija). Ja bi licno glasala za ovu Jill Stein iz zelene partije!

Aleksandar

pre 7 godina

@(Baba Stanojka, 8. novembar 2016 19:05)

Zemljaci (državljani Srbije) većma nisu državljani Amerike pa nemaju prava da glasaju na izborima za predsednika SAD i ne moraju da 'paze šta rade' - onih sa dvojnim državljanstvom jedva ima 5% i pritom većina njih ni nemaju više srpski pasoš nego ih jednostavno mrzi da se bakću sa ispisom iz srpskog državljanstva.

Državljani Amerike će, naravno, glasati za ono šta je najbolje za njihovu državu - SAD, a ne Srbiju. Za Srbiju neka se brinu oni koji u njoj glasaju za raznorazne satrape već tri decenije, mi vam se ne mešamo pa nemojte ni vi nama.

demokratija

pre 7 godina

Nažalost, tu spadaju i Srbi, koji će nakom izbora da trube kako je sve namešteno, da nema izbora, valjda je lakše progutati da su nam namestili Milosevića i Vučića, nego da smo ih mi izabrali. 90% tih Srba u Americi su došli tokom 90-tih, kada je Clinton bio predsednik, pa nikome tada nije smetao i niko od njih nije odbijao zelenu kartu koju im Klinton daje, sad im kao smeta Hilari. Licimuri(Inkognito, 08. novembar 2016 11:58)Milošević nisu,ali Vučića jesu itekako,kao u ostalom i Tadića.Na izborima 2012-e godine dotadašnja vlada osvaja većinu na izborima,što se desilo po prvi put od petog oktobra.Kada je već bilo izvesno da će vladajuća koalicija DS-SPS opstati,Dačić makijevalistički,po diktatatu i uz novac sa zapada,prelazi u tabor naprednjaka.A znamo šta je bilo posle:briselski sporazum,sporazum sa Nato paktom,sporazum sa MMF-om...Dačić je i 2008-e poslužio zapadu da na vlast dovede svoju marionetu Tadića,iako to nije bilo u skladu sa izbornom voljom naroda i kada je već bila viđena ideološki slična koalicija SRS-DSS-SPS.Interesantno je da od tog vremena u Srbiji došlo ne samo do ekonomskog sunovrata,već i do velikog pada po pitanju demokratije,ljudskih prava,slobode medija,pravne države...,a sve uz svakodnevne pohvlae sa zapada.

Pobednik se zna

pre 7 godina

Ako je Klintonova u prednosti svega 3 posto posle sve medijske kampanje protiv trampa, pomoci drzave, sluzbi, sadasnje vlasti, to znaci da bi na postenim izborima debelo izgubila.
Nije bilo dana da se nije negativno pricalo o Trampu, nije bilo dana da se Rusi nisu spominjali i posle svega jedva 3 posto glasova vise.
Amerika me je duboko razocarala sa ova 2 kandidata, nisu mogli gore naci, ipak je to super sila koja bi trebala da ima veci izbor kandidata.
Klintonovima je stalo do pobede i imaju svu mogucu pomoc u SAD oko toga, pobedice na ovaj ili onaj nacin sa rezultatom preko 15 posto prednosti.

Zoran

pre 7 godina

Tako glasali za Obamu pa im digao poreze, firme izmestile sedista u Irsku(sada manje drzava uzima od poreza), digao zdarvstveo osiguranje i sada opet glasaju za demokrate. Sada ce da im ivedui drzavno zdravstvo pa ce da cekaju na snimanje kao u Kanadi ili da placaju privatno. Samo sto im je vec uzeto za drzavno osiguranje + placaju iz dzepa privatno. Al sta ces, budalui ne vredi pricati.

A cela poneta oko stavljanja zdravstva po drzavnu kontrolu i dizanaj poreza nije ni osiguranje siromasnih ni jeftiniej zdravstvo, nego drzava nema pare.

Lepo im Putin rece: nemate vi pare da napravite ovo naoruzanje.

Milan

pre 7 godina

Ko god pobedio,ništa se neće promeniti,kapital odlučuje o svemu.SAD se na međunarodnoj sceni ponašaju arogantno, sa pozicija sile,pretnji i ucena i to je za njih normalno.Oni sebi daju za pravo da čine šta hoće i da nikome na svetu ne odgovaraju i zato bi bilo pametno reorganizovati OUN i sedište izmestiti iz Njujorka tj.SAD,recimo u Afriku ili Aziju.On ,čak,imaju projektovano,planirano da svake godine moraju najmanje dva rata na ovoj planeti da vode zbog svoje privrede.Za sada je to tako, možda će se jednog dana nešto promeniti, ali pravde na svetu nikada neće biti niti je bilo.To je u čoveku!

Black Eagle

pre 7 godina

Svi mi koji smo osetili bombe porodice Klinton znamo vrednosti njihove demokratije. Trump je zadnja nada za spas mira u svetu, kakvog takvog.

Hoces iskreno?

pre 7 godina

"...Ali, da je svejedno ko ce biti predsednik, i da ce svi raditi isto, to je notorna glupost. Da je tako, jos bi postojalo ropstvo u Americi."

Pa ti nista ne znas o Americkoj politici. Evo,gledaj od 1990. pa na ovamo, sve je isto ko god da je na vlasti. Tamo se to sve zna ne 5,nego 25 godina unapred.
Trenutna farsa sa Americkim izborima je samo zato sto se oni upravo bore protiv svog sistema koji izgleda izmice kontroli.
A to je da glavnu rec vodi onaj koji ima vise para. Do sada milijardere nikada nije interesovala vlast, uvek su imali para za sve,ovo sa Trampom ili je zesca farsa cisto da izbori budi interesantni i da se vidi reakcija sveta na stanje u Americi ILI je sistem koji kod njih traje 50+ godina, konacno puko.
U svakom slucaju,Amerci ce u narednih 5 godina imati jos jedan izmisljen rat.. sa svakim predsednikom je tako i to se nece promeniti skoro,jer je prodaja oruzija njihov glavni prihod.

Baba Stanojka

pre 7 godina

Ovi izbori se vise ticu nas nego amerikanaca! Ko god misli da njih bas briga za nas je u pravu, ali njih je briga za neke druge koji nama rade o glavi tako da smo direktno pogodjeni izborom! Glasati za Hilari znaci staviti omcu oko vrata nasoj zemlji zato zemljaci ako vam je stalo do Srbije pazite sta radite. U samoj Americi se nece mnogo stanje promenii ko god da dodje na vlast.

sm

pre 7 godina

šta je pocelo. ovde se glasa već dve nedelje.... nije ovde samo 1 dan glasanja kao tu.moze i early vote. danas je zvanično ali je nekoliko miliona ljudi već glasalo

Jelena

pre 7 godina

Meni se od pocetka cini da ce Tramp pobediti. Ima novac, moc, kontakte i mislim da je samo procenio trenutak kada da se kandiduje. Covek koji je toliko sposoban, svakako ne bi trosio energiju i novac da nije mislio da moze pobediti. Svakako, saznajemo uskoro.

M

pre 7 godina

"Meni se od pocetka cini da ce Tramp pobediti. Ima novac, moc, kontakte i mislim da je samo procenio trenutak kada da se kandiduje. Covek koji je toliko sposoban, svakako ne bi trosio energiju i novac da nije mislio da moze pobediti. Svakako, saznajemo uskoro.
(Jelena, 08. novembar 2016 11:07)"

Mnogo puta je on mislio da moze pobediti pa je izgubio, samo sto u ovom slucaju ne moze objaviti bankrot i uzdati se u poreske obveznike da ga izbave iz istog. Ovog puta ce ako izgubi reci da je bilo kradje izbora i nastaviti dalje kao da nista nije bilo, dok ce u ocima svojih pristalica, cije misljenje nista iz stvarnosti ne moze promeniti, jer isto ni nije zasnovano na bilo cemu iz stvarnosti, biti zrtva namestenog sistema.

Nikola Perovic

pre 7 godina

Napred za kandidatkinju zelenih da sto vise osvoji. Ovo dvoje glavnih su mi nisu bliski. Da Stajlova sto bolje prodje i zeleni osvoje sto vise mesta na svim izborima.

Dzonson je isto ok samo je ekonomski isuvise desno. Takodje i libertarijancima i njemu zelim uspeh.

Mekmilan, Fluente, Kastl, Riva su mi manje bliski ali ima takodje zelim uspeh.

skr

pre 7 godina

Iz komentara sam saznao da je Tramp zaradio 10 milijardi "intelektualnim radom" i da je Hilari sve u zivotu uspela zahvaljajujuci Bilu...

Informisanost nam je bas jaka strana, nije ni cudno ko nam je na vlasti i koje novine najcitanije.

Menađer da budem

pre 7 godina

Najbolje za sve je kao i kod nas dok traju izbori i predizborne kampanje, kad se završi svima nam je katastrofa bez obzira ko dobije izbore, samo se zanosite...

Stefan

pre 7 godina

@SIN LOVCA NA MEDVEDE,

Malo ti lose idu procenti svet ima 7,4 milijardi ljudi sto znaci da Amerika sa svojih 324 miliona ima 4.2% procenta svetske populacije a broj biraca je onda oko 3% svetske populacije a koliko od ukuonog broja biraca na svetu nemam pojma. Manje od 0.1 % svetskog stanovnistva ima Srbija.

NoName

pre 7 godina

Ko god da pobedi, Amerika ce sejati strah sirom planete. Sve isto, ista prica, koja je pocela debelo da smara. Team America World Police.

Teoreticari zavera

pre 7 godina

@Zoran, Obamu su doveli iz zabiti??? Cikago je zabit? Gledas li ti nesto osim fox news i infowars?

Nadam se da se tamo druzis samo sa Srbima, da nas ne brukas pred iole normalnim ljudima.

Homo politicus

pre 7 godina

Moram priznati da pratim izbor novog predsednika SAD sa posebnim podozrenjem, kao nikada do sada, jer smatram da je ovo prelomni trenutak za celo covecanstvo. Nisam siguran da li su americki gradjani shvatili da je u medjuvremenu svet postao bipolaran i da je univerzalna americka imperija stvar proslosti.
Plasim se jedino ako elektori izaberu Hilari da ce ona Evropu gurnuti u sukob sa ruskom federacjom sto ne bi bilo dobro za sve gradjane Evrope.

BgHQ

pre 7 godina

Imamo dve supersile sa svojim predsednicima koji gledaju samo interese sopstvene drzave(izvinjavam se patriJotama) tako da za nas je nebitno.

Poro

pre 7 godina

Sve mogu da razumem... Ali da za coveka koji je zaradio 10milijardi u zivotu intelektualnim radom neko kaze da je pajac - stvarno mi ne ide u glavu.
(Sofronije, 08. novembar 2016 17:19)
Nije on zaradio nego je nasledio i pri tom pao u stecaj.

Lex

pre 7 godina

@Da vidim koliko se slazete,a koliko ne

Ne,obrnuto,Amerika zeli da bude ofanzivna,tu je Hilari u prednosti,a po nas bi bio bolji Tramp zbog odnosa.

tosa

pre 7 godina

Vlada DS-SPS-G 17 plus jeste dobila vecinu na parlamentarnim izborima 2012 godine ali njeno ponovno formiranje nisu sprecili Dacic i SPS kako neko ovde tvrdi vec Mladjan Dinkic i G 17 plus koji su se posvadjali sa DS i Tadicem i nisu hteli nikako u vladu sa njima. E sad, DS je pokusao da sastavi vladu sa SPS i LDP ali Dacic i SPS nisu nikako mogli da progutaju Cedu i LDP u vladi jer bi u toj vladi Ceda i njegova stranka imali itekako debeli uticaj na vladu jer bez njih ne bi bilo vecine. Sa druge strane, kada se govorilo da ce ove godine LDP mozda u vladu sa SNS i SPS, Dacic i njegovi su govorili da nemaju nista protiv njih ali to je drugo. U sadasnjoj konstelaciji snaga LDP ne bi imao neki veci uticaj na politiku vlade cak i da je u nju usao jer od njega ne bi zavisila vecina u parlamentu.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Стари су то људи, и било ко да победи- може се десити да не дај Боже умре на средини председничког мандата. И шта одна?

А, и какве ми имамо користи од тога ко ће бити председник USA?

( Мада чуо сам да Клинтонова има план за коначно решење Српског питања у БиХ у замену за Косово, с тим што ће Срби 100% добити ЗСО...Па сам зато ипак 51% за Клинтонову, и 49% за Трампа.)

Rock

pre 7 godina

Muka mi je da idem sada do glasackog mesta ali otici cu. Moramo da porazimo populizam i jeftinu demagogiju. Nije dovoljno da Hillary pobedi, mora da pobedi sa dvocifrenom razlikom da bi populizam otisao na smetliste istorije. Demokratija nije izbor idealnog kandidata jer idealan kandidat ne postoji. Demokratija je kompromis i izbor boljeg od dva kandidata. Hillary ce dobiti moj glas danas. God Bless America.

Igor

pre 7 godina

Ceo svet zna da ne samo da ce Hilari da pobedi, vec ce razlika da bude ogromna. Jedino Srblje nikako da se nauci da bude deo pobednicke ekipe, a ne ekipe za koju ono smatra da je moralno najispravnije. To moralisanje i zauzimanje ispravnih i manje ispravnih strana u smislu medjunarodne politike nas je kostalo normalnog zivota. Samo sa pobednicima jer smo toliko mali da je prosto neshvatljivo kako to niko do sada nije shvatio.

napred Hilari

pre 7 godina

Istina i pravda nisu u vrhu Hilarinih vrednosti i ljudi koji stoje iza nje a ja ne želim takav svet, njen svet laži i nepravde.
(konstantin, 8. novembar 2016 13:32)
Dobro, koliko imas ti godina? Jel 7? Kakva istina, pravda, nepravda, o cemu govoris ti? Ko si ti da ti odredjujes sta je istina, pravda i nepravda? E pa vidis, ne znam gde zivis, ali ako je to ovde, mozda je pravda da takvi kao vi ovde bas ovako prolazite zato sto necete da rihvatite civilizaciju i redi sistem i preferirate haos, a svaku uredjenost shvatate kao okov. Sto se istine tice, sta je bilo sa onim hladnjacama? Ne znas? Gde se to vecina stanovnistva dere o "nepravdi" kad ih neko tera da se ponasaju razumno? A ne svidja vam se takva istina i pravda? E pa na to je trebalo da mislite ranije. Sve u svemu, bezi bre. Go Hilari, go!

Kraljevina Srbija

pre 7 godina

"Imamo dve supersile sa svojim predsednicima"

Dve?!
Amerika je jedina super sila.
A zatim tri prazna mesta, pa onda Kina (u ekonomskom smislu. U smislu ljudskih prava komunisticka Kina je daleko ispod)

abc

pre 7 godina

Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)

npr. najrazvijenija na svetu, vele sila, centar moci, centar ekonomije, nauke, show business-a... dovoljno!?

Zoran

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna.
(lauda, 8. novembar 2016 14:03)

Ti ocigledno mislis da onaj ko kaze sta da se radi je i onaj ko je odlucio da se to radi.

Predsednik Amerike je smejurija ziva. Obamu su dovukli iz neke zabiti, mesne zajednice, on pojma nije imao punih 8 godina gde se nalazi. I kakva on iskustva ima da bilo sta odluci?

Znas kako se to radi ovd eu Americi?

Dobro pazi na casu. Izaberu tako nekog a ulice, koji otprilike dve blage nema osim sto zna da prica, mislim pismen je.
Onda ga okruze savetnicima. Uopste niej bitno koje savetnike bira, svako od njih radi za nekog u pozadini, Sorosa, Rokfelera, ....

I onda mu oni sole pamet sta da radi, a on kao dodnosi odluke.

U sustini ciji je lobi jaci predesdnik rtakve odluke donosi.

Zato ja ovde ne glasam, niti cu bilo gde.

Bozji poslusnik i izvrsitelj-Trajan Krecu-Tigar

pre 7 godina

Dobro jutro I pozdrav iz Amerike !Kod mene je sad malo posle 2 posle ponoci I mnogi ce da glasaju za Trampa I on ce pobediti!Ima na you tubu- Kat Kerr may 2016 prophecy! Bog voli hrabre verne I postene !

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Стари су то људи, и било ко да победи- може се десити да не дај Боже умре на средини председничког мандата. И шта одна?

А, и какве ми имамо користи од тога ко ће бити председник USA?

( Мада чуо сам да Клинтонова има план за коначно решење Српског питања у БиХ у замену за Косово, с тим што ће Срби 100% добити ЗСО...Па сам зато ипак 51% за Клинтонову, и 49% за Трампа.)

Aron

pre 7 godina

Ja se iskreno nadam da će pobediti Tramp. To bi bilo najbolje ne samo za Amerikance već za ceo svet uopšte. Ovde nije samo izbor između dva političara već i između dva tipa ličnosti. Prvi tip ličnosti je oličen Trampu i on je uz sve mane kako bi rekao "čovek koji daje". Znači kroz svoj život se trudio da napreduje i uspeo je u tome ali je u globalu celo društvo i puno ljudi imali od njega korist. Sa druge strane Hilari je tip čoveka "koji uzima", u životu se bavila samo politikanstvom i živela na račun društva.

Kiza

pre 7 godina

Evo, ja kao neko ko zivi u Njujorku vec 25 godina necu da glasam ni za Trampa a ni za Hilari jer su oboje totalna katastrofa. Nego citam komentare i vidim histeriju u Srbiji oko izbora. Pa sta mislite da ce vam biti bolje ako Tramp pobedi...bice vam isto. Nego nemate nicim drugim da se bavite. Od EU nema nista, Djokovic pao na drugo mesto pa daj onda izbore u Americi.

Klovn

pre 7 godina

ne kapiram ove sto navijaju za Hilari zato sto nas je (da potsetim) njen muz bombardovao i njena poliitika je ista. Sa druge strane imamo Trampa kojeg ne prate duhovi proslosti.
(Mošalengija, 8. novembar 2016 11:24)

Da pročitaš koju knjigu umjesto Informera i BLIC-a, možda bi i ukapirao.
Nikada se neće roditi Amerikanac koji će podržavati Rusiju. Da je Trump ozbiljan, da sve nije zezanje, zbog pro-ruskih komentara bi nestao u roku od 24 sata.
1999 godine, Američki Senat je bio pod kontrolom Trumpovih republikanaca, kada su donijeli rezoluciju o bombardovanju Srbije, Klinton je samo dodao i svoj potpis.
Niko ne voli Dolare kao Republikanski/Trumpovi jarani, koji usput kontrolišu namjensku industriju.
Ako pobijedi Trump, Srbija je 100% u problemu, ako pobijedi Klinton, postoji 2% šanse da Srbija izbjegne belaj zbog Nikolićevih glupih pro-ruskih komentara.
Amerikanci su programirani dok su još uvijek u maminom stomaku, da mrze Rusiju i sve ruske kolonije, nemoj to nikada zaboraviti!

Inkognito

pre 7 godina

@M, svaka čast za komentar, potpisujem. Trump nakon gubitka izbora ide nazad u zlatnu kadu, dok milioni njegovih pristalica i dalje veruju da su prevareni i tu je najveća opasnost, kako da opasuljiš narod koji je neobrazovan i sa kojim se lako manipuliše.

Nažalost, tu spadaju i Srbi, koji će nakom izbora da trube kako je sve namešteno, da nema izbora, valjda je lakše progutati da su nam namestili Milosevića i Vučića, nego da smo ih mi izabrali. 90% tih Srba u Americi su došli tokom 90-tih, kada je Clinton bio predsednik, pa nikome tada nije smetao i niko od njih nije odbijao zelenu kartu koju im Klinton daje, sad im kao smeta Hilari. Licimuri

Luganese

pre 7 godina

Pobeđuje Hillary, videćete. Iza nje stoji moćna mašinerija vojne industrije SAD-a, pa tu su uz vojnu još neke druge takođe. Ima opasnu zaledjinu. Trump to nema, i zato su mu šanse male na ovim izborima, iako će zvanično rezultat biti tesan.
Strasno je to što oba kandidata imaju po 70 godina, što je jedan komedija i sprdnja, A drugi očito zlo. Šta će biti, videćemo, ali ovo su očito izbori za široke narodne mase, koji misle da nešto još uvek od njih zavisi.

Sofronije

pre 7 godina

Sve mogu da razumem... Ali da za coveka koji je zaradio 10milijardi u zivotu intelektualnim radom neko kaze da je pajac - stvarno mi ne ide u glavu.

razuma bez

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Mnogo bolja od one u kojoj se ne smenjuje niko, vec se vlast nasledjuje po porodicnoj liniji ili dekretom vladara...

djoka

pre 7 godina

Marej prestigao Djokovića, još Hilari da pobedi Trampa i u Srbiji nastupa masovna depresija. Nema veze što nemamo za leba i što nas naši političari prave ludima mi se za to ne sekiramo,nama su najbitniji Djoković i Tramp.

Aleksandar

pre 7 godina

Ono kad se Srbi smeju očajnom izboru koji je pred Amerikancima a oni sami birali između Tome i Borisa, i još izabrali ovog prvog. I Tramp i Hilari su suvo zlato u odnosu na ono što cinični Srbi biraju već decenijama...

NapaljenKomarac

pre 7 godina

Obama upozorava da ličnost kao što je Tramp ne sme posedovati nuklearnu moć. E pa gospodine Obama, jedan čika pod imenom Kim poseduje mnogo opasnije nuklearke, a da ne pričam o koliko izuzetno prisebnoj i stabilnoj ličnosti se radi.

Poro

pre 7 godina

Sve mogu da razumem... Ali da za coveka koji je zaradio 10milijardi u zivotu intelektualnim radom neko kaze da je pajac - stvarno mi ne ide u glavu.
(Sofronije, 08. novembar 2016 17:19)
Nije on zaradio nego je nasledio i pri tom pao u stecaj.

Старац Исаија

pre 7 godina

Ако победи Хилари, биће крви до колена широм планете. Ако добије Трамп, то исто ће се десити на улицама САД. Наредних годину дана ће бити најнестабилнији у последњих 70 година.

Cabernet Sauvigon

pre 7 godina

Ahhhh koji kandidati, Muppet Show!
(Eric Cantona, 8. novembar 2016 08:08)

Reče Srbin i ubi se od razmišljanja da li da svoj glas da Tomi Diplomi. Ili Gospodaru Vučiću. Ili Šekiju Haškom Mučeniku. Ili Ivici Rusu...

Флорида гласа за Трампа

pre 7 godina

Управо гласао за Трампа у Broward County на Флориди!
Поздрав Србадији широм света!

Jelena

pre 7 godina

Meni se od pocetka cini da ce Tramp pobediti. Ima novac, moc, kontakte i mislim da je samo procenio trenutak kada da se kandiduje. Covek koji je toliko sposoban, svakako ne bi trosio energiju i novac da nije mislio da moze pobediti. Svakako, saznajemo uskoro.

Beli

pre 7 godina

Kako to vec Podesta mailovi pokazuju, svejedno je. Zemlju im ne vode predsednici, vec korporacije i oligarsi. Ali, razumem, predstava je predstava.

Mošalengija

pre 7 godina

ne kapiram ove sto navijaju za Hilari zato sto nas je (da potsetim) njen muz bombardovao i njena poliitika je ista. Sa druge strane imamo Trampa kojeg ne prate duhovi proslosti.

konstantin

pre 7 godina

Razmišljam zašto bih dao glas Hilari.
Ne govori istinu ljudima i smeje im se lažno u lice. Zagovara dvostruke standarde, priča o prosperitetu a podržava ratove, priča o vladavini naroda a iza nje stoje vladari što vladaju.
Sve oko Hilari je lažno i namešteno.
Jednostavno ne verujem joj kao čoveku.
Istina i pravda nisu u vrhu Hilarinih vrednosti i ljudi koji stoje iza nje a ja ne želim takav svet, njen svet laži i nepravde.

Realistic

pre 7 godina

Mogu samo reci pi*am tI najmocniju drzavu na svijetu ako ce nju voditi Hilary Clinton, osoba koja je sve ostvarila na racun svog muza, znala da je vara i sve ali vješto ostala sa njim da bi dosla u ovu poziciju.
Volio bih da Trump pobjedi ali mislim da nece da je vodio malo obazriviju kampanju i vise paznje obracao na rijeci mozda bi bio i favorit.

my way

pre 7 godina

Јао, довољан разлог да навијам за Трампа ми је само да не бих морам Хилари да трпим!

Tijana

pre 7 godina

Sve je to farsa. Mislim da je gospodja vec izabrana unapred... Iskeno, mene bi bilo sramota u opste da glasam na tim izborima. Njihovi kadidati su odlika blata u kome se nalaze.

Zoran

pre 7 godina

Tako glasali za Obamu pa im digao poreze, firme izmestile sedista u Irsku(sada manje drzava uzima od poreza), digao zdarvstveo osiguranje i sada opet glasaju za demokrate. Sada ce da im ivedui drzavno zdravstvo pa ce da cekaju na snimanje kao u Kanadi ili da placaju privatno. Samo sto im je vec uzeto za drzavno osiguranje + placaju iz dzepa privatno. Al sta ces, budalui ne vredi pricati.

A cela poneta oko stavljanja zdravstva po drzavnu kontrolu i dizanaj poreza nije ni osiguranje siromasnih ni jeftiniej zdravstvo, nego drzava nema pare.

Lepo im Putin rece: nemate vi pare da napravite ovo naoruzanje.

Nikola Perovic

pre 7 godina

Napred za kandidatkinju zelenih da sto vise osvoji. Ovo dvoje glavnih su mi nisu bliski. Da Stajlova sto bolje prodje i zeleni osvoje sto vise mesta na svim izborima.

Dzonson je isto ok samo je ekonomski isuvise desno. Takodje i libertarijancima i njemu zelim uspeh.

Mekmilan, Fluente, Kastl, Riva su mi manje bliski ali ima takodje zelim uspeh.

Komša

pre 7 godina

@kekec
Da,kineski majmun odabrao Trampa,američki majmuni sada biraju a srpski majmuni najpametniji na svetu - obrni-okreni biraju bananu.
I stalno kukaju za još!

Millennium

pre 7 godina

Ovo dobija Hilari bojim se. Iako nisam od onih likova koji idu okolo i viču "The end is near" uopšte nemam dobar osećaj u vezi toga. Sećam se kada je Toni Bler pričao o bombardovanju Jugoslavije. Kaže da Bil uopšte nije bio ubeđen da treba bombardovati. Bio je sumnjičav i nesiguran kako će se sve završiti. Hteo je ili da pojača sankcije ili da gađa samo Kosovo i natera vojsku i policiju na povlačenje. Bler tvrdi da je Hilari odnela prevagu i skoro ga naterala na bombardovanje. Zbog Levinski je popustio. Ne aboliram Klintona, čak naprotiv. Ali žena voli rat.

Jeremija

pre 7 godina

Ako Donald izgubi na izborima , ode on u Rusiju kod Vladimiroviča da traži državljanstvo :)
Možda ne bi bilo loše da ga preduhitrimo i da mu damo srpsko ... KANDIDAT OPOZICIJE NA PREDSEDNIČKIM 2017 :))

Dzoni

pre 7 godina

Americki putujuci cirkus priblizava se epilogu. Narodu je danas pruzena sansa da ucestvuje u programu kao ikebana , ruskim diplomatama zabranjeno prisustvo u blizini izbornih mesta. Zivela americka demokratija i njoj i van nje. Americki narod ce biti ubedjen da je izabrao.

Ce Gevara

pre 7 godina

Navijam za Trampa ali ... na proslim izborima je pobedio Obama(crnac) sada je na redu Klintonova ( zena) ... Na proslim izborima niko nije verovao u Obami pobedu ali eto on presednik 2 mandata.Tako da sam ubedjen da Klintonova dobija izbore.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

0,3% svetske, kad bi svi glasali, što će reći od 0,2% do 0,22% populacije birajući svog predsednika, biraju čoveka koji praktično odlučije o celom svetu. I sad on pobedi sa 51%, što praktično znači da 0,1% svetske populacije odlučuje o svetskom lideru. Demokratija i to kakva.

hau jes nou!

pre 7 godina

Jadna je ta demikratija gde su Klintonova i noj slicni merilo iste! Minus za USA i trajno oduzimanje prava da se drugima popuje o demokratiji slobodi i slicno!

Aleksandar

pre 7 godina

@(Baba Stanojka, 8. novembar 2016 19:05)

Zemljaci (državljani Srbije) većma nisu državljani Amerike pa nemaju prava da glasaju na izborima za predsednika SAD i ne moraju da 'paze šta rade' - onih sa dvojnim državljanstvom jedva ima 5% i pritom većina njih ni nemaju više srpski pasoš nego ih jednostavno mrzi da se bakću sa ispisom iz srpskog državljanstva.

Državljani Amerike će, naravno, glasati za ono šta je najbolje za njihovu državu - SAD, a ne Srbiju. Za Srbiju neka se brinu oni koji u njoj glasaju za raznorazne satrape već tri decenije, mi vam se ne mešamo pa nemojte ni vi nama.

Lex

pre 7 godina

@Da vidim koliko se slazete,a koliko ne

Ne,obrnuto,Amerika zeli da bude ofanzivna,tu je Hilari u prednosti,a po nas bi bio bolji Tramp zbog odnosa.

UTFx8

pre 7 godina

Tramp ima zuti kosu, а и хилари има жуту косу а ја седим овђе и батерија ми је на 92%, дал да купим хлеба дал не???

LondonCalling

pre 7 godina

Gledajuci analize britanskih medija, po trenutnim podacima iz neodlucnih drzava, Tramp dobija izbore sa tacno 270 poena. Naravno, mora da dobije Floridu u kojoj vodi sa jedan procenat u ovom trenutku. Sve ostalo izgleda logicno.
Po jucerasnjoj analizi koju su sproveli na osnovu social media research u Americi, Tramp dobija izbore sigurno. Iste takve analize su sprovodili prilikom brexita i pokazale su se tacnim (samo tada niko nije verovao u to).
U svakom slucaju, imacemo prilike da se uskoro uverimo u tacnost istih..

Malina

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Dvopartijski.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (M, 8. novembar 2016 11:31)

Ja mislim da imaju jos nekoliko kandidata ali su potpuno nepoznati. Upravo sam proverila i zovu se: Gary Johnson (Libertarian party), Jill Stein (Green party) i Evan McMullin (ne pise koja partija). Ja bi licno glasala za ovu Jill Stein iz zelene partije!

Max

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna.
(lauda, 8. novembar 2016 14:03)
Predsednik u Americi se pita i ne pita. Ja zivim 20 godina u Americi i dobro poznajem sistem vlade. Ali da ne duzim mnogo. Predsednik Amerike nema moc kao predsednici ostalih drzava. Predsednik Amerike na unutrasnjem planu mora da deli vlast sa kongresom. Kongres i predsednik su prakticno u opoziciji i predsednik mora da se dogovara sa kongresom. Unutrasnja pitanja su za Amerikanca najvaznija stvar. A tu je predsednik jako ogranicen. Medjutim, sto se tice spoljne politike, predsednik ima sva ovlastenja. Ali spoljna politika nije toliko bitna za Amerikance. Vi u Srbiji gledate Ameriku kroz spoljnu politiku gde predsednik ima ovlastenja da vodi rat i da sklapa inostrane ugovore. Amerikanac gleda sa stanovista unutrasnje politike gde je kongres koji ima dva doma, taj koji ogranicava predsednikovu vlast. 95% vremena predsednik se vani unutrasnjim pitanjima i bori se sa kongresom. Vama u Srbiji su Sirija, Rusija i Balkan najvaznije stvari kroz koje gledate americkog predsednika. Nama to nisu. Nama je mnogo vazniji porez, na primer. Ili izbor sudije u vrhovnom sudu, ili skolstvo. Ili cak homoseksualni brak. Tako da i jedno i drugo je tacno. Americki predsednik je i jako ogranicen (unutra) i jako mocan (spolja).

Sanja

pre 7 godina

Meni stvarno nije jasna ova tvrdnja da " ko god da pobedi, nista se nece promeniti,bla, bla, bla...americka politika se kreira pet godina unapred, bla, bla, bla..."... Sve strucnjaci, analiticari, sve moj do mojega...Culi negde nesto i sad to ponavljaju do besvesti. Naravno da postoje neke stvari koje se nece menjati, naravno da postoji jasni definisan okvir, pa niko ne ocekuje da Amerika istupi iz Nato, ili da postane socijalisticka zemlja, na primer. Ali, da je svejedno ko ce biti predsednik, i da ce svi raditi isto, to je notorna glupost. Da je tako, jos bi postojalo ropstvo u Americi.

W12DVS

pre 7 godina

Ovde u VB je sve bilo gotovo pre referendumom da dobija evropska opcija pa je ispao Brexit.
Mislim da ce Tramp dobiti jer su njegovi vise motivisani da odu i da glasaju.

Pobednik se zna

pre 7 godina

Ako je Klintonova u prednosti svega 3 posto posle sve medijske kampanje protiv trampa, pomoci drzave, sluzbi, sadasnje vlasti, to znaci da bi na postenim izborima debelo izgubila.
Nije bilo dana da se nije negativno pricalo o Trampu, nije bilo dana da se Rusi nisu spominjali i posle svega jedva 3 posto glasova vise.
Amerika me je duboko razocarala sa ova 2 kandidata, nisu mogli gore naci, ipak je to super sila koja bi trebala da ima veci izbor kandidata.
Klintonovima je stalo do pobede i imaju svu mogucu pomoc u SAD oko toga, pobedice na ovaj ili onaj nacin sa rezultatom preko 15 posto prednosti.

nemilosrdni anđeo

pre 7 godina

Hillary je nastavak Obame i ne mislim da ce pobjediti jer preko 70% Amera smatra da im zemlja ide u pogresnom pravcu. Nakon drugog svjetskog rata na svakih oko 25 godina za predsjednika Amerike bude izabrana osoba koja promjesa dotadasnje karte i utice na tok svjetske istorije, Džon Kenedi, Ronald Regan i danas znaci Donald Trump.

Baba Stanojka

pre 7 godina

Ovi izbori se vise ticu nas nego amerikanaca! Ko god misli da njih bas briga za nas je u pravu, ali njih je briga za neke druge koji nama rade o glavi tako da smo direktno pogodjeni izborom! Glasati za Hilari znaci staviti omcu oko vrata nasoj zemlji zato zemljaci ako vam je stalo do Srbije pazite sta radite. U samoj Americi se nece mnogo stanje promenii ko god da dodje na vlast.

skr

pre 7 godina

Iz komentara sam saznao da je Tramp zaradio 10 milijardi "intelektualnim radom" i da je Hilari sve u zivotu uspela zahvaljajujuci Bilu...

Informisanost nam je bas jaka strana, nije ni cudno ko nam je na vlasti i koje novine najcitanije.

Igram Supaplex i pijem Shokatu ...

pre 7 godina

Ova Amerika obara rekorde, postavlja standarde. Još aktuelni predsednik prvi Afroamerikanac na tom mestu. Sada prva žena na tom mestu?! Uzastopno?! Malo puno! A klovnova je već bilo ...

Una

pre 7 godina

Tačno, bilo ko da pobedi, politika prema Srbiji ostaje ista. U Americi se planiraju stvari mnogo , mnogo ranije. Predsednik baš ni o čemu ne odlučuje. Tu je da figurira, švaleriše se ako je mlad i da putuje okolo naokolo.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Kratko objašnjenje:
u SAD se glasa po državama, pobeđuje ko dobije više elektorata, a ne glasova. Svaka država nosi određen broj elektorata, u zavisnosti koliko je velika. Postoje "plave" i "crvene" države. To su države za koje se zna da će glasati za demokrate, odnosno za republikance, i to je konstantno iz godine u godinu (velika je prednost na jednoj strani). "Swing state" je država u kojoj je pobednik neizvestan.

Kako trenutno stoje stvari, broj sigurnih demokratskih država je skoro dovoljan da Hilari sigurno uzme mandat. Od broja neodlučnih država (ima ih oko 18), Hilari je dovoljno da pobedi u malte-ne dve. Tramp praktično mora da pobedi u svim neodlučnim državama, što je malo verovatno.

TLDR
Iako Tramp još ima šanse, za očekivati je da će pobediti Hilari

Јабучило

pre 7 godina

Koje lozenje na ove dve budale i kao komentarisemo nesto...a ne gledamo kakvog mi "predsednika" imamo. :-(
(Cvarkov Djordje, 08. novembar 2016 10:49)

Човек је најпоштеније победио на изборима. Ја нисам гласао за њега/њих, нити ћу. Али би псеудобунтовни бели листићи могли да се уозбиље, а не да праве циркус. Посредно су гласали за победника.

Komša

pre 7 godina

Što reče jedan komentator pre desetak dana - biraju izmedju Šešelja i Mire Marković.Možda najtačniji opis.
Dobiće Kilari Hilton za 5-7% - jača ledja ima.

ti meni pricas kakvo je pivo, ja sam ga prvi put probao jos na svetskom na bilijaru... to mozda dok si ga gledao na tv-u...

pre 7 godina

Vecina ovih koji su pisali da su glasali za Klintonovu ili Trampa verovatno ni A od Amerike nisu videli osim na televiziji.

Black Eagle

pre 7 godina

Svi mi koji smo osetili bombe porodice Klinton znamo vrednosti njihove demokratije. Trump je zadnja nada za spas mira u svetu, kakvog takvog.

M

pre 7 godina

"Meni se od pocetka cini da ce Tramp pobediti. Ima novac, moc, kontakte i mislim da je samo procenio trenutak kada da se kandiduje. Covek koji je toliko sposoban, svakako ne bi trosio energiju i novac da nije mislio da moze pobediti. Svakako, saznajemo uskoro.
(Jelena, 08. novembar 2016 11:07)"

Mnogo puta je on mislio da moze pobediti pa je izgubio, samo sto u ovom slucaju ne moze objaviti bankrot i uzdati se u poreske obveznike da ga izbave iz istog. Ovog puta ce ako izgubi reci da je bilo kradje izbora i nastaviti dalje kao da nista nije bilo, dok ce u ocima svojih pristalica, cije misljenje nista iz stvarnosti ne moze promeniti, jer isto ni nije zasnovano na bilo cemu iz stvarnosti, biti zrtva namestenog sistema.

BgHQ

pre 7 godina

Imamo dve supersile sa svojim predsednicima koji gledaju samo interese sopstvene drzave(izvinjavam se patriJotama) tako da za nas je nebitno.

Teoreticari zavera

pre 7 godina

@Zoran, Obamu su doveli iz zabiti??? Cikago je zabit? Gledas li ti nesto osim fox news i infowars?

Nadam se da se tamo druzis samo sa Srbima, da nas ne brukas pred iole normalnim ljudima.

Milena

pre 7 godina

Izborni sistem u SAD je jedinstven u svetu, ne samo po tome da se izbori održavaju u utorak i u novembru vec i po nacinu glasanja. Dzordz Bus mladji je pobedio na izborima cak iako nije osvojio vecinu glasova naroda. Ne znam zasto, ali sam ubedjena da ce Hilari odneti pobedu na ovim izborima na isti nacin.

lauda

pre 7 godina

Zamolio bih sve komentatore, koji u jednom postu pisu kako se predsednik USA nista ne pita, a vec u sledecem kako nas je jedan predsednik(Klinton) bombardovao, da se dogovore sami sa sobom, koja je od tih njihovih tvrdnji tacna. Ako vi vec imate konfuziju u glavi, ne morate da je namecete drugom.

triplem

pre 7 godina

ameri biraju izmedju jednog kandidata koji pojma nema o politici i drugog koji politiku shvata na onaj najpokvareniji nacin. sve u svemu sada mi da se malo zezamo sa vasim predsednikom.

M

pre 7 godina

"Kakva je to država u kojoj se samo dve stranke tj.porodice smenjuju na sedlu decenijama?
(Black Eagle, 08. novembar 2016 10:46)"

Dvopartijski.

Hoces iskreno?

pre 7 godina

"...Ali, da je svejedno ko ce biti predsednik, i da ce svi raditi isto, to je notorna glupost. Da je tako, jos bi postojalo ropstvo u Americi."

Pa ti nista ne znas o Americkoj politici. Evo,gledaj od 1990. pa na ovamo, sve je isto ko god da je na vlasti. Tamo se to sve zna ne 5,nego 25 godina unapred.
Trenutna farsa sa Americkim izborima je samo zato sto se oni upravo bore protiv svog sistema koji izgleda izmice kontroli.
A to je da glavnu rec vodi onaj koji ima vise para. Do sada milijardere nikada nije interesovala vlast, uvek su imali para za sve,ovo sa Trampom ili je zesca farsa cisto da izbori budi interesantni i da se vidi reakcija sveta na stanje u Americi ILI je sistem koji kod njih traje 50+ godina, konacno puko.
U svakom slucaju,Amerci ce u narednih 5 godina imati jos jedan izmisljen rat.. sa svakim predsednikom je tako i to se nece promeniti skoro,jer je prodaja oruzija njihov glavni prihod.

demokratija

pre 7 godina

Nažalost, tu spadaju i Srbi, koji će nakom izbora da trube kako je sve namešteno, da nema izbora, valjda je lakše progutati da su nam namestili Milosevića i Vučića, nego da smo ih mi izabrali. 90% tih Srba u Americi su došli tokom 90-tih, kada je Clinton bio predsednik, pa nikome tada nije smetao i niko od njih nije odbijao zelenu kartu koju im Klinton daje, sad im kao smeta Hilari. Licimuri(Inkognito, 08. novembar 2016 11:58)Milošević nisu,ali Vučića jesu itekako,kao u ostalom i Tadića.Na izborima 2012-e godine dotadašnja vlada osvaja većinu na izborima,što se desilo po prvi put od petog oktobra.Kada je već bilo izvesno da će vladajuća koalicija DS-SPS opstati,Dačić makijevalistički,po diktatatu i uz novac sa zapada,prelazi u tabor naprednjaka.A znamo šta je bilo posle:briselski sporazum,sporazum sa Nato paktom,sporazum sa MMF-om...Dačić je i 2008-e poslužio zapadu da na vlast dovede svoju marionetu Tadića,iako to nije bilo u skladu sa izbornom voljom naroda i kada je već bila viđena ideološki slična koalicija SRS-DSS-SPS.Interesantno je da od tog vremena u Srbiji došlo ne samo do ekonomskog sunovrata,već i do velikog pada po pitanju demokratije,ljudskih prava,slobode medija,pravne države...,a sve uz svakodnevne pohvlae sa zapada.

Milan

pre 7 godina

Ko god pobedio,ništa se neće promeniti,kapital odlučuje o svemu.SAD se na međunarodnoj sceni ponašaju arogantno, sa pozicija sile,pretnji i ucena i to je za njih normalno.Oni sebi daju za pravo da čine šta hoće i da nikome na svetu ne odgovaraju i zato bi bilo pametno reorganizovati OUN i sedište izmestiti iz Njujorka tj.SAD,recimo u Afriku ili Aziju.On ,čak,imaju projektovano,planirano da svake godine moraju najmanje dva rata na ovoj planeti da vode zbog svoje privrede.Za sada je to tako, možda će se jednog dana nešto promeniti, ali pravde na svetu nikada neće biti niti je bilo.To je u čoveku!

solmi nis

pre 7 godina

Ali apsolutno za svake izbore u americi uvek kazu ,, ovi izbori su najneizvesniji‘‘, iako svi znamo da ce Hilari ovde da pobedi na veliku zalost, dajte kladionice kad je tolko neizvesno. Dobra se lova vrti oko ovih izbora, plasiraju se i prenapumpavaju tekstovi, pravi senzacija, sevaju reklame, zato su i neizvesni!

zeki of belgrade

pre 7 godina

ko god da pobedi,nama bolje nece biti,spoljna politka Usa se ne bazira na volji nekog Trampa,Hilari, vec je pravljena dugorocno .,ocekujem po smirivanju situacije u Siriji ,aktiviranje drugih zarista mozda opet Ukrajna,pobuna Albanaca u Makedoniji,Kurdi ulaze u rat za pravljenje drzave , ...

Mike

pre 7 godina

@Zoran, postedi nas tvojih analiza. Uzgred sam si rekao da si na zelenoj karti pa prema tome ne mozes da glasas a ne zato sto neces. Ako je neko diveden iz zabiti, onda si to ti.

Миленко

pre 7 godina

Апсолутно је свеједно ко ће победити на изборима јер амерички председник, иако формално најмоћнији човек на свету, у ствари има јако ограничене могућности да битније промени курс којим та држава иде. Сетимо се само Обаме пре његовог првог мандата, шта је све говорио и планирао, и упоредимо то са резултатима на крају. Човека је систем променио и укалупио до те мере да га је данас тешко препознати.

Millennium

pre 7 godina

@Sanja

Upravo sam i sam hteo to da napišem. Ja ne znam da li smo zaista toliko naivni ili se samo tešimo da se ništa neće promeniti po nas kada dođe Hilari, a hoće. Ili mislimo da je predsednik SAD-a kao naš, figura za deljenje ordenja. Predsedničke kampanje su jako skupe, neko to finansira, neko ko želi da taj predsednik sutra zastupa njegove interese. Jedan komentator je odlično napisao jutros ko stoji iza Hilari. I ne dolazi sam predsednik, nego čitav estabilišment koji mu pomaže da sprovede svoju politiku.

tosa

pre 7 godina

Vlada DS-SPS-G 17 plus jeste dobila vecinu na parlamentarnim izborima 2012 godine ali njeno ponovno formiranje nisu sprecili Dacic i SPS kako neko ovde tvrdi vec Mladjan Dinkic i G 17 plus koji su se posvadjali sa DS i Tadicem i nisu hteli nikako u vladu sa njima. E sad, DS je pokusao da sastavi vladu sa SPS i LDP ali Dacic i SPS nisu nikako mogli da progutaju Cedu i LDP u vladi jer bi u toj vladi Ceda i njegova stranka imali itekako debeli uticaj na vladu jer bez njih ne bi bilo vecine. Sa druge strane, kada se govorilo da ce ove godine LDP mozda u vladu sa SNS i SPS, Dacic i njegovi su govorili da nemaju nista protiv njih ali to je drugo. U sadasnjoj konstelaciji snaga LDP ne bi imao neki veci uticaj na politiku vlade cak i da je u nju usao jer od njega ne bi zavisila vecina u parlamentu.

Komša

pre 7 godina

@demokratija
Ne mešajte Srbe u ovo,mi smo sasvim druga priča - mi glasamo za vlast i kada su parlamentarni izbori u pitanju i kada je glasanje u stranksma u pitanju.Primera je mnogo,samo u ovih 4-5 godina.
Aktuelna vlada je dobila većinu 2012. a već dve godine kasnije te stranke su počišćene.Tadić gubi mesto predsednika DS jer više nema resurse za to - nije predsednik.Menja ga Djilas jer nastupa sa pozicije vlasti - gradonačelnika.Ima pta da ponudi.Dve godine kasnije se Djilasova većina u BG naprasno topi i glasči glas daju kandidatu SNS iako ga nema.Djilas gubi mesto predsednika DS - od koga? Od jedinog čoveka koji deluje sa pozicije vlasti (Vojvodina).Gubitkom Vojvodine Pajtić gubi mesto predsednika DS.
Kroz promene u samo jednoj stranci možemo videti i naš mentalitet i stanje u Srbiji.Državna jasla su jedini način za bilo kakav uspeh.
Ameri imaju druge prioritete i drugačije se ponašaju.

NoName

pre 7 godina

Ko god da pobedi, Amerika ce sejati strah sirom planete. Sve isto, ista prica, koja je pocela debelo da smara. Team America World Police.

Јабучило

pre 7 godina

7:40 - Republikanski kandidat Donald Tramp izjavio je na poslednjem skupu u predizbornoj kampanji u Mičigenu da je utorak "Dan nezavisnosti".

Ја лепо кажем да ето нама ванземаљаца, а ви ми не верујете :)

Stefan

pre 7 godina

@SIN LOVCA NA MEDVEDE,

Malo ti lose idu procenti svet ima 7,4 milijardi ljudi sto znaci da Amerika sa svojih 324 miliona ima 4.2% procenta svetske populacije a broj biraca je onda oko 3% svetske populacije a koliko od ukuonog broja biraca na svetu nemam pojma. Manje od 0.1 % svetskog stanovnistva ima Srbija.

sm

pre 7 godina

šta je pocelo. ovde se glasa već dve nedelje.... nije ovde samo 1 dan glasanja kao tu.moze i early vote. danas je zvanično ali je nekoliko miliona ljudi već glasalo

Homo politicus

pre 7 godina

Moram priznati da pratim izbor novog predsednika SAD sa posebnim podozrenjem, kao nikada do sada, jer smatram da je ovo prelomni trenutak za celo covecanstvo. Nisam siguran da li su americki gradjani shvatili da je u medjuvremenu svet postao bipolaran i da je univerzalna americka imperija stvar proslosti.
Plasim se jedino ako elektori izaberu Hilari da ce ona Evropu gurnuti u sukob sa ruskom federacjom sto ne bi bilo dobro za sve gradjane Evrope.

Menađer da budem

pre 7 godina

Najbolje za sve je kao i kod nas dok traju izbori i predizborne kampanje, kad se završi svima nam je katastrofa bez obzira ko dobije izbore, samo se zanosite...