Nedelja, 23.10.2016.

16:52

Mesić: Šta hoće Beograd? Jedinstvenu BiH ili Dodika?

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić rekao je da bi Srbija trebalo da se izjasni da li podržava celovitu BiH, ili Milorada Dodika "koji rastura BiH".

Izvor: Tanjug

Mesiæ: Šta hoæe Beograd? Jedinstvenu BiH ili Dodika? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

veteran

pre 7 godina

Gospodine Mesicu: Niste dosledan covek.M.Dodig u slucaju BiH radi upravo ono sto ste vi radili u slucaju SFRJ. Dakle, odakle vama pravo da komentarisete njegov rad? Uz to Hrvatska je u SFRJ bila u mnogo boljem polozaju nego Srpska u BiH.

Mikiveliki

pre 7 godina

Пошто имаш дилему око тога шта Србија хоће, ево појаснићу ти. Србија хоће Босну као јединствену државу у којој су Срби, односно њихов ентитет, страна чије је функционисање и постојање јасно дефинисано Дејтонским споразумом. Другим речима, они имају државу у оквиру заједничке државе, и ништа што њима не одговара не може други ентитет да им намеће. Свако здраворазуман може да види да држава овако устројена не функционише и да је једино решење да се на референдуму одреди даље постојање Босне у овим оквирима.

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

Mesicu,ima papir ima sporazum i treba ga se drzati !Sto su Hvati u BiH gledali prvo interese Hrvatske a ne svoje,izvukli su crnog Peru .To se znalo da im je Hrvatska obecala kad udje u EU da ce se zauzeti za njihovo pitanje ali je na zalost voz otisao .Ako hocete novi sporazum njega mora neko potpisati,mi ne !

batorex

pre 7 godina

Niko ne zeli da slusa. Dodik jasno kaze da je za celovitu BiH ali bez preglasavanja. Nema tu nista komplikovano. Kao dve republike koje cine jednu drzavu. I to moze da funkcionise bez mesanja stranog faktora. Ali ako neko hoce unitarizaciju BIH, onda od toga svega nema nista. Stvarno kada covek razmisli o svim mogucim opcijama dodje do zakljucka da ta drzava ne moze da funkcionise. Jedino ako Bosnjaci i Hrvati prihvate da imaju "jedan glas" i Republika Srpska ima "jedan glas". Kako u sudstvu tako i u svim politickim odlukama. Taj "jedan glas" se onda moze podeliti na vise glasova koji zajednicki cine jedan glas po entitetu. U njima bi onda i manjine dobili glasove i tako bi svi bili zastupljeni u BIH i mogli bi se odrzati kao jedna drzava.

only fools and horses

pre 7 godina

Reče čovek kome je najveće dostignuće u životu uloga u rasturanju jedne države. Funkcionalne države, za razliku od ovog mutanta od BiH. I sa tim se najviše i ponosi.

memorijja pamcenja

pre 7 godina

Trebalo bi iskoristiti ovu izuzetnu zainteresovanost Mesicevu

za mir, jedinstvo i prospreritet BiH i dati mu da ohrabri

politicke procese ujedinjavanja Mostara. Kada tu njegovi recepti

daju prakticni rezultat onda treba ici dalje sa tim.

Naprijed G dine Mesicu, pruzamo vam punu podrsku

Banjalučanin

pre 7 godina

@(Bosanac, 23. oktobar 2016 19:17)

Jedan od realnijih komentara. Tako razmišljaju i oni Srbi iz RS koji jesu za nezavisnu RS. Ne znam samo zašto dobi tolike minuse?

Bosnjak

pre 7 godina

Dodika hoce gradjani Republike Srpske. A sto se tice BiH, ona je definisana Dejtonskim sporazumom, dakle kao labava zajednica RS i Federacije BiH, i nikako drugacije.
(Nebojsa, 23. oktobar 2016 17:57)
___________________________________
E pa upravo zbog takvih likova i imamo ratove. Podrzavate nesto sto ne razumijete. Hajde molim te nadji clan Ustava BiH, Aneksa IV Dejtona, u kome pise ta tvoja definicija BiH. Ne cudi me da lupetas, ali me cudi koliko si lajkova dobio na komentar.

kraja

pre 7 godina

...da nije olos bio na vlasti 90-tih, mesic bi bio uhapsen i osudjen na jedno 20 godina robije zbog veleizdaje...
...on danas nekom objasnjava kako treba sacuvati celovitost zemlje...???
...sprdnja...

Dajemo vam i vase cvijece

pre 7 godina

BiH je Jugoslavija u malom.
BiH za razliku od Jugoslavijen nikada nije bila drzava.
I sad kao BiH usiljeno mora postojati - a Jugoslavija nije mogla nikako.
Pazi vraga.
Neka Dodik ili neki sledeci naslednik uradi BiH samo ono sto je Mesic Jugoslaviji i bice sve divno i krasno.

Volf Larsen

pre 7 godina

U dobroj meri je ovde Mesić u pravu. Pritom, treba imati na umu da bi nezavisnost RS bila upravo najštetnija za srpski narod jer bi time izgubili svaki uticaj i pravo na BiH, kao i celokupnu srpsku istoriju na ovoj teritoriji. Jedino rešenje za čitav region je ekonomska unija Srb, BiH, Cg, Mak i Kosova (a zašto da ne, i Albanije). Srbija mora ekonomski da osnažuje i da saradjuje sa RS, ali i sa severom Kosova i severom Cg, kao i sa srpskom zajednicom u Boki Kotorskoj. I ne, ne treba težiti njihovom otcepljenuj, još manje pripajanju Srbiji, već njihovom jačanju unutar postojećih država (priznatih ili nepriznatih) i na taj način uticati na političke procese u zemljama regiona. Jer zamislite BiH bez RS? Ne zaboravite da BiH nije priznala Kos upravo zahvaljujući postojanju srpskog entiteta u BiH...

Srna

pre 7 godina

Taj Mesic kao Predsednik SFRJ imao je obavezu da sacuva drzavu, a on je sa ponosom izjavio "ja sam poslednji Predsednik SFRJ". Sta takav covek sada savetuje za ocuvanje BiH ? A gori od njega su oni koji to slusaju.

zarucnilist@gmail.com

pre 7 godina

Lepo znaci federacij udje u EU RS ne zeli pa ce biti srbiji na grbaci dodik se nakrao i nestat ce. Dakle samo jedinstvena bosna bez entiteta hrvatskih srpskih muslimanskih moze u evropu to moraju shvatiti svi.

my way

pre 7 godina

Čekaj, kamo sada predlozi za konfederaciju - savez suverenih država koje u svakom trenutku svojom odlukom mogu da izađu? Kako sada to nije majku mu spasonosno rešenje za opstanak BiH, kao ranije Jugoslavije? Kako sada velikobošnjački nacionalizam i centralizam nisu problem koji uništava BiH ne prihvatajući ne to, nego ono što već postoji? Mi, Srbi, nikada nismo hteli ništa, od Jajca nadalje svaku ustavnu promenu kojom se SFRJ kontinuirano dezintegrisala hteli su neki drugi, pa im nikada nije bilo dosta (kada je još to Živojin Mišić shvatio) nego su i rat morali da počnu. Zamislite samo da je, ne daj Bože, Beograd hteo ustavne promene kako bi Jugoslavija funkcionisala kao celovita država... ne smem ni da pomislim kukala nam majka, kada se setim šta se pravi od nekoliko nebitnih listova papira na kojima grupa akademika sasvim normalne stvari napisa, strašnih Slobinih reči tipa "ne sme niko da vas bije", uvođenja normalnog, "zapadnog" karaktera autonomnih pokrajina u Srbiji kako bi se došlo do uređenja koje može da funkcioniše u izmenjenim geopolitičkim, ekonomskim okolnostima u SFRJ i celom svetu, kada već o funkcionalnosti govorimo ... nego Stipe, ti si svoj posao onomad beše odradio, proslavio 2 pobede u Drugom svetskom ratu, tako da...

smack

pre 7 godina

Bosna ne moze jedinstvena biti, isto kao sto ni Srbija ne moze, cak sto vise mislim da je ipak lakse ubjediti Srbe za jedinstvenu BIH nego Albance za jedinstvenu Srbiju.

dusanmal

pre 7 godina

Besmisleno pitanje i diplomatski i prakticno. Diplomatski, Srbija je za Dejtonski definisanu BiH po svakom slovu a ne sa novim izmiosljotinama i promenama. Prakticno, samo ako Zapad hoce i dalje da placa da odrzava takvu tvorevinu, ona moze nastaviti. Prakticno, narodi u BiH ne zele zajednicu ne zbog Dodika vec zbog dubokih korena razlika te ukoliko do raspada dodje Srbija zeli nezavisnu RS.
"Dodik ili BiH" je besmislica. Dejtonska BiH ili raspad po tim granicama su jedini prihvatljivi izbori.

Vladа M

pre 7 godina

Gospon Mesić, ajte prosim pojasnit kak može bit jedinstvena BiH a nije mogla jedinstvena Jugoslavija? Pa i mi smo svi se trebali ljepo slagat al vam to nikak nije išlo? Prosim ljepo ja to niš ne mrem razumijet kaj je tu različito?

Da niste vi ipak samo malko sebični možda? Vama svi turisti i svo more i EU preko reda a u BiH propast - lice i naličje iste uskoplemenske ideologije.

MadMad MaX

pre 7 godina

Srbija postuje Dejtonski sporazum i dejtonsku BiH bas kao i Dodika koji je legalano i legitimno izabrani predsednik i predstavnik gradjana dejtonske Republike Srpske, a vi koji ne postujete Dodika ne postujete i narod u dejtonskoj Republici Srpskoj pa samim tim ni dejtonsku BiH koja bez
dejtonske Republike Srpske ne moze da postoji!

Bosanac

pre 7 godina

Ja RS-u želim da što prije jednostrano proglase nezavisnost pa nek dokažu da mogu sami da bitišu i opstanu.Problem njihove nezavisnosti više ne bi bili Bošnjaci ali realnost da ih 99% zemalja ne bi priznalo.Ikinut bi im bio izvoz,para više ne bi bilo i uskoro bi došlo do urušavanja te samostalnosti...Narod ne može da živi od nacionalizma i to bi što prije trebali da shvate.Kad ne budu imali od čega da isplaćuju penzije,invalidnine,pa čak i plate,političari tog entiteta će morati da kažu narodu kako dalje,a to znači ili pocrkati od gladi,ili se raseliti po bijelom svijetu ili naći način da opet žive sa narodima s kojima su živjeli vijekovima...Hoćete samostalnost?Bujrum!!!

dejan-minhen

pre 7 godina

čovek iz hrvatske kaže da Bih MORA u EU. građani Republike Srpske ne žele možda u EU! valjda bi trebali njihovu odluku da poštujemo, a ne da ih teramo u ono što hoće Hrvatska. koja je btw rasturila jednu državu koju je diktirao jedan njihov sunarodnik.

RRajko

pre 7 godina

(Dejan, 23. oktobar 2016 17:15)

Srbija podrzava dejtonsku BiH i Dodika, a Dodik otvoreno ne priznaje dejtonsku BiH?
Nesto tu ne stima u tvojoj logici...
(Filip, 23. oktobar 2016 17:45)
Nešto debelo ne štima sa tvojom logikom. Srbija priznaje dejtonsku BiH, a Dodik ne podržava rastakanje dejtonske BiH i traži da se BiH vrate izvorna dejtonska ovlašćenja ili da se u protivnom rasturi jer, ruku na srce, RS može samostalno bitisati. To RS ne traži ako joj se vrate dejtonska ovlašćenja, to je jasno svakom dobronamernom. Da li vi pripadate toj grupi?!

Dragi

pre 7 godina

A zbog čega bi Beograd morao da bude za jedinstvenu BiH, ako za nju nisu ni svi građani BiH? Po Mesiću, koji je bio za razbijanje Jugoslavije, Beograd mora da primorava Srbe iz BiH da budu za jedinstvenu BiH.

Ante

pre 7 godina

Cisto da se razjasni i stvari postave na svoje mesto.Ne rastura Dodik BiH nego BiH na celu sa Bakirom hoce totalno da rasturi Republiku Srpsku.

Dejan

pre 7 godina

Srbija podrzava DEJTONSKU Bih sa Dodikom na celu Republike Srpske. Ukoliko zelite unitarizovanu jedinstvenu BiH onda se zalaze za konfederaciju ili savez suverenih drazava. Da li ste zaboravili kako je to izgledalo na primeru Jugoslavije?

Filip

pre 7 godina

(Dejan, 23. oktobar 2016 17:15)

Srbija podrzava dejtonsku BiH i Dodika, a Dodik otvoreno ne priznaje dejtonsku BiH?
Nesto tu ne stima u tvojoj logici...

Vuk

pre 7 godina

Mozda je bolje pitanje : Sta hoces ti i Hrvatska? Ovo igranje loseg policajca i dobrog policajca koje igraju likovi kao Mesic i HDZ je presmesno. Sa jedne strane izigravaju prijatelja BIH , a sa druge jedino sto ih interesuje je da Hrvati dobiju svoj entitet.. Ako ne to, onda da se barem ukine RS.. Ni cinjenica da Hrvata u BIH ima ispod 500.000 ih ne obeshrabruje previse...

Naravno, Dodik i uopste srpski politicari im svojom kratkovidom politikom opstrukcije drzave BIH idu na ruku...

Nebojsa

pre 7 godina

Dodika hoce gradjani Republike Srpske. A sto se tice BiH, ona je definisana Dejtonskim sporazumom, dakle kao labava zajednica RS i Federacije BiH, i nikako drugacije.

Dejan

pre 7 godina

Srbija podrzava DEJTONSKU Bih sa Dodikom na celu Republike Srpske. Ukoliko zelite unitarizovanu jedinstvenu BiH onda se zalaze za konfederaciju ili savez suverenih drazava. Da li ste zaboravili kako je to izgledalo na primeru Jugoslavije?

Nebojsa

pre 7 godina

Dodika hoce gradjani Republike Srpske. A sto se tice BiH, ona je definisana Dejtonskim sporazumom, dakle kao labava zajednica RS i Federacije BiH, i nikako drugacije.

Ante

pre 7 godina

Cisto da se razjasni i stvari postave na svoje mesto.Ne rastura Dodik BiH nego BiH na celu sa Bakirom hoce totalno da rasturi Republiku Srpsku.

Dragi

pre 7 godina

A zbog čega bi Beograd morao da bude za jedinstvenu BiH, ako za nju nisu ni svi građani BiH? Po Mesiću, koji je bio za razbijanje Jugoslavije, Beograd mora da primorava Srbe iz BiH da budu za jedinstvenu BiH.

RRajko

pre 7 godina

(Dejan, 23. oktobar 2016 17:15)

Srbija podrzava dejtonsku BiH i Dodika, a Dodik otvoreno ne priznaje dejtonsku BiH?
Nesto tu ne stima u tvojoj logici...
(Filip, 23. oktobar 2016 17:45)
Nešto debelo ne štima sa tvojom logikom. Srbija priznaje dejtonsku BiH, a Dodik ne podržava rastakanje dejtonske BiH i traži da se BiH vrate izvorna dejtonska ovlašćenja ili da se u protivnom rasturi jer, ruku na srce, RS može samostalno bitisati. To RS ne traži ako joj se vrate dejtonska ovlašćenja, to je jasno svakom dobronamernom. Da li vi pripadate toj grupi?!

Srna

pre 7 godina

Taj Mesic kao Predsednik SFRJ imao je obavezu da sacuva drzavu, a on je sa ponosom izjavio "ja sam poslednji Predsednik SFRJ". Sta takav covek sada savetuje za ocuvanje BiH ? A gori od njega su oni koji to slusaju.

dejan-minhen

pre 7 godina

čovek iz hrvatske kaže da Bih MORA u EU. građani Republike Srpske ne žele možda u EU! valjda bi trebali njihovu odluku da poštujemo, a ne da ih teramo u ono što hoće Hrvatska. koja je btw rasturila jednu državu koju je diktirao jedan njihov sunarodnik.

kraja

pre 7 godina

...da nije olos bio na vlasti 90-tih, mesic bi bio uhapsen i osudjen na jedno 20 godina robije zbog veleizdaje...
...on danas nekom objasnjava kako treba sacuvati celovitost zemlje...???
...sprdnja...

MadMad MaX

pre 7 godina

Srbija postuje Dejtonski sporazum i dejtonsku BiH bas kao i Dodika koji je legalano i legitimno izabrani predsednik i predstavnik gradjana dejtonske Republike Srpske, a vi koji ne postujete Dodika ne postujete i narod u dejtonskoj Republici Srpskoj pa samim tim ni dejtonsku BiH koja bez
dejtonske Republike Srpske ne moze da postoji!

Dajemo vam i vase cvijece

pre 7 godina

BiH je Jugoslavija u malom.
BiH za razliku od Jugoslavijen nikada nije bila drzava.
I sad kao BiH usiljeno mora postojati - a Jugoslavija nije mogla nikako.
Pazi vraga.
Neka Dodik ili neki sledeci naslednik uradi BiH samo ono sto je Mesic Jugoslaviji i bice sve divno i krasno.

Vuk

pre 7 godina

Mozda je bolje pitanje : Sta hoces ti i Hrvatska? Ovo igranje loseg policajca i dobrog policajca koje igraju likovi kao Mesic i HDZ je presmesno. Sa jedne strane izigravaju prijatelja BIH , a sa druge jedino sto ih interesuje je da Hrvati dobiju svoj entitet.. Ako ne to, onda da se barem ukine RS.. Ni cinjenica da Hrvata u BIH ima ispod 500.000 ih ne obeshrabruje previse...

Naravno, Dodik i uopste srpski politicari im svojom kratkovidom politikom opstrukcije drzave BIH idu na ruku...

Vladа M

pre 7 godina

Gospon Mesić, ajte prosim pojasnit kak može bit jedinstvena BiH a nije mogla jedinstvena Jugoslavija? Pa i mi smo svi se trebali ljepo slagat al vam to nikak nije išlo? Prosim ljepo ja to niš ne mrem razumijet kaj je tu različito?

Da niste vi ipak samo malko sebični možda? Vama svi turisti i svo more i EU preko reda a u BiH propast - lice i naličje iste uskoplemenske ideologije.

only fools and horses

pre 7 godina

Reče čovek kome je najveće dostignuće u životu uloga u rasturanju jedne države. Funkcionalne države, za razliku od ovog mutanta od BiH. I sa tim se najviše i ponosi.

Filip

pre 7 godina

(Dejan, 23. oktobar 2016 17:15)

Srbija podrzava dejtonsku BiH i Dodika, a Dodik otvoreno ne priznaje dejtonsku BiH?
Nesto tu ne stima u tvojoj logici...

my way

pre 7 godina

Čekaj, kamo sada predlozi za konfederaciju - savez suverenih država koje u svakom trenutku svojom odlukom mogu da izađu? Kako sada to nije majku mu spasonosno rešenje za opstanak BiH, kao ranije Jugoslavije? Kako sada velikobošnjački nacionalizam i centralizam nisu problem koji uništava BiH ne prihvatajući ne to, nego ono što već postoji? Mi, Srbi, nikada nismo hteli ništa, od Jajca nadalje svaku ustavnu promenu kojom se SFRJ kontinuirano dezintegrisala hteli su neki drugi, pa im nikada nije bilo dosta (kada je još to Živojin Mišić shvatio) nego su i rat morali da počnu. Zamislite samo da je, ne daj Bože, Beograd hteo ustavne promene kako bi Jugoslavija funkcionisala kao celovita država... ne smem ni da pomislim kukala nam majka, kada se setim šta se pravi od nekoliko nebitnih listova papira na kojima grupa akademika sasvim normalne stvari napisa, strašnih Slobinih reči tipa "ne sme niko da vas bije", uvođenja normalnog, "zapadnog" karaktera autonomnih pokrajina u Srbiji kako bi se došlo do uređenja koje može da funkcioniše u izmenjenim geopolitičkim, ekonomskim okolnostima u SFRJ i celom svetu, kada već o funkcionalnosti govorimo ... nego Stipe, ti si svoj posao onomad beše odradio, proslavio 2 pobede u Drugom svetskom ratu, tako da...

Bosanac

pre 7 godina

Ja RS-u želim da što prije jednostrano proglase nezavisnost pa nek dokažu da mogu sami da bitišu i opstanu.Problem njihove nezavisnosti više ne bi bili Bošnjaci ali realnost da ih 99% zemalja ne bi priznalo.Ikinut bi im bio izvoz,para više ne bi bilo i uskoro bi došlo do urušavanja te samostalnosti...Narod ne može da živi od nacionalizma i to bi što prije trebali da shvate.Kad ne budu imali od čega da isplaćuju penzije,invalidnine,pa čak i plate,političari tog entiteta će morati da kažu narodu kako dalje,a to znači ili pocrkati od gladi,ili se raseliti po bijelom svijetu ili naći način da opet žive sa narodima s kojima su živjeli vijekovima...Hoćete samostalnost?Bujrum!!!

dusanmal

pre 7 godina

Besmisleno pitanje i diplomatski i prakticno. Diplomatski, Srbija je za Dejtonski definisanu BiH po svakom slovu a ne sa novim izmiosljotinama i promenama. Prakticno, samo ako Zapad hoce i dalje da placa da odrzava takvu tvorevinu, ona moze nastaviti. Prakticno, narodi u BiH ne zele zajednicu ne zbog Dodika vec zbog dubokih korena razlika te ukoliko do raspada dodje Srbija zeli nezavisnu RS.
"Dodik ili BiH" je besmislica. Dejtonska BiH ili raspad po tim granicama su jedini prihvatljivi izbori.

memorijja pamcenja

pre 7 godina

Trebalo bi iskoristiti ovu izuzetnu zainteresovanost Mesicevu

za mir, jedinstvo i prospreritet BiH i dati mu da ohrabri

politicke procese ujedinjavanja Mostara. Kada tu njegovi recepti

daju prakticni rezultat onda treba ici dalje sa tim.

Naprijed G dine Mesicu, pruzamo vam punu podrsku

Bosnjak

pre 7 godina

Dodika hoce gradjani Republike Srpske. A sto se tice BiH, ona je definisana Dejtonskim sporazumom, dakle kao labava zajednica RS i Federacije BiH, i nikako drugacije.
(Nebojsa, 23. oktobar 2016 17:57)
___________________________________
E pa upravo zbog takvih likova i imamo ratove. Podrzavate nesto sto ne razumijete. Hajde molim te nadji clan Ustava BiH, Aneksa IV Dejtona, u kome pise ta tvoja definicija BiH. Ne cudi me da lupetas, ali me cudi koliko si lajkova dobio na komentar.

zarucnilist@gmail.com

pre 7 godina

Lepo znaci federacij udje u EU RS ne zeli pa ce biti srbiji na grbaci dodik se nakrao i nestat ce. Dakle samo jedinstvena bosna bez entiteta hrvatskih srpskih muslimanskih moze u evropu to moraju shvatiti svi.

Mikiveliki

pre 7 godina

Пошто имаш дилему око тога шта Србија хоће, ево појаснићу ти. Србија хоће Босну као јединствену државу у којој су Срби, односно њихов ентитет, страна чије је функционисање и постојање јасно дефинисано Дејтонским споразумом. Другим речима, они имају државу у оквиру заједничке државе, и ништа што њима не одговара не може други ентитет да им намеће. Свако здраворазуман може да види да држава овако устројена не функционише и да је једино решење да се на референдуму одреди даље постојање Босне у овим оквирима.

Volf Larsen

pre 7 godina

U dobroj meri je ovde Mesić u pravu. Pritom, treba imati na umu da bi nezavisnost RS bila upravo najštetnija za srpski narod jer bi time izgubili svaki uticaj i pravo na BiH, kao i celokupnu srpsku istoriju na ovoj teritoriji. Jedino rešenje za čitav region je ekonomska unija Srb, BiH, Cg, Mak i Kosova (a zašto da ne, i Albanije). Srbija mora ekonomski da osnažuje i da saradjuje sa RS, ali i sa severom Kosova i severom Cg, kao i sa srpskom zajednicom u Boki Kotorskoj. I ne, ne treba težiti njihovom otcepljenuj, još manje pripajanju Srbiji, već njihovom jačanju unutar postojećih država (priznatih ili nepriznatih) i na taj način uticati na političke procese u zemljama regiona. Jer zamislite BiH bez RS? Ne zaboravite da BiH nije priznala Kos upravo zahvaljujući postojanju srpskog entiteta u BiH...

veteran

pre 7 godina

Gospodine Mesicu: Niste dosledan covek.M.Dodig u slucaju BiH radi upravo ono sto ste vi radili u slucaju SFRJ. Dakle, odakle vama pravo da komentarisete njegov rad? Uz to Hrvatska je u SFRJ bila u mnogo boljem polozaju nego Srpska u BiH.

smack

pre 7 godina

Bosna ne moze jedinstvena biti, isto kao sto ni Srbija ne moze, cak sto vise mislim da je ipak lakse ubjediti Srbe za jedinstvenu BIH nego Albance za jedinstvenu Srbiju.

Banjalučanin

pre 7 godina

@(Bosanac, 23. oktobar 2016 19:17)

Jedan od realnijih komentara. Tako razmišljaju i oni Srbi iz RS koji jesu za nezavisnu RS. Ne znam samo zašto dobi tolike minuse?

batorex

pre 7 godina

Niko ne zeli da slusa. Dodik jasno kaze da je za celovitu BiH ali bez preglasavanja. Nema tu nista komplikovano. Kao dve republike koje cine jednu drzavu. I to moze da funkcionise bez mesanja stranog faktora. Ali ako neko hoce unitarizaciju BIH, onda od toga svega nema nista. Stvarno kada covek razmisli o svim mogucim opcijama dodje do zakljucka da ta drzava ne moze da funkcionise. Jedino ako Bosnjaci i Hrvati prihvate da imaju "jedan glas" i Republika Srpska ima "jedan glas". Kako u sudstvu tako i u svim politickim odlukama. Taj "jedan glas" se onda moze podeliti na vise glasova koji zajednicki cine jedan glas po entitetu. U njima bi onda i manjine dobili glasove i tako bi svi bili zastupljeni u BIH i mogli bi se odrzati kao jedna drzava.

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

Mesicu,ima papir ima sporazum i treba ga se drzati !Sto su Hvati u BiH gledali prvo interese Hrvatske a ne svoje,izvukli su crnog Peru .To se znalo da im je Hrvatska obecala kad udje u EU da ce se zauzeti za njihovo pitanje ali je na zalost voz otisao .Ako hocete novi sporazum njega mora neko potpisati,mi ne !

Filip

pre 7 godina

(Dejan, 23. oktobar 2016 17:15)

Srbija podrzava dejtonsku BiH i Dodika, a Dodik otvoreno ne priznaje dejtonsku BiH?
Nesto tu ne stima u tvojoj logici...

zarucnilist@gmail.com

pre 7 godina

Lepo znaci federacij udje u EU RS ne zeli pa ce biti srbiji na grbaci dodik se nakrao i nestat ce. Dakle samo jedinstvena bosna bez entiteta hrvatskih srpskih muslimanskih moze u evropu to moraju shvatiti svi.

Volf Larsen

pre 7 godina

U dobroj meri je ovde Mesić u pravu. Pritom, treba imati na umu da bi nezavisnost RS bila upravo najštetnija za srpski narod jer bi time izgubili svaki uticaj i pravo na BiH, kao i celokupnu srpsku istoriju na ovoj teritoriji. Jedino rešenje za čitav region je ekonomska unija Srb, BiH, Cg, Mak i Kosova (a zašto da ne, i Albanije). Srbija mora ekonomski da osnažuje i da saradjuje sa RS, ali i sa severom Kosova i severom Cg, kao i sa srpskom zajednicom u Boki Kotorskoj. I ne, ne treba težiti njihovom otcepljenuj, još manje pripajanju Srbiji, već njihovom jačanju unutar postojećih država (priznatih ili nepriznatih) i na taj način uticati na političke procese u zemljama regiona. Jer zamislite BiH bez RS? Ne zaboravite da BiH nije priznala Kos upravo zahvaljujući postojanju srpskog entiteta u BiH...

Bosanac

pre 7 godina

Ja RS-u želim da što prije jednostrano proglase nezavisnost pa nek dokažu da mogu sami da bitišu i opstanu.Problem njihove nezavisnosti više ne bi bili Bošnjaci ali realnost da ih 99% zemalja ne bi priznalo.Ikinut bi im bio izvoz,para više ne bi bilo i uskoro bi došlo do urušavanja te samostalnosti...Narod ne može da živi od nacionalizma i to bi što prije trebali da shvate.Kad ne budu imali od čega da isplaćuju penzije,invalidnine,pa čak i plate,političari tog entiteta će morati da kažu narodu kako dalje,a to znači ili pocrkati od gladi,ili se raseliti po bijelom svijetu ili naći način da opet žive sa narodima s kojima su živjeli vijekovima...Hoćete samostalnost?Bujrum!!!

Dejan

pre 7 godina

Srbija podrzava DEJTONSKU Bih sa Dodikom na celu Republike Srpske. Ukoliko zelite unitarizovanu jedinstvenu BiH onda se zalaze za konfederaciju ili savez suverenih drazava. Da li ste zaboravili kako je to izgledalo na primeru Jugoslavije?

Bosnjak

pre 7 godina

Dodika hoce gradjani Republike Srpske. A sto se tice BiH, ona je definisana Dejtonskim sporazumom, dakle kao labava zajednica RS i Federacije BiH, i nikako drugacije.
(Nebojsa, 23. oktobar 2016 17:57)
___________________________________
E pa upravo zbog takvih likova i imamo ratove. Podrzavate nesto sto ne razumijete. Hajde molim te nadji clan Ustava BiH, Aneksa IV Dejtona, u kome pise ta tvoja definicija BiH. Ne cudi me da lupetas, ali me cudi koliko si lajkova dobio na komentar.

Nebojsa

pre 7 godina

Dodika hoce gradjani Republike Srpske. A sto se tice BiH, ona je definisana Dejtonskim sporazumom, dakle kao labava zajednica RS i Federacije BiH, i nikako drugacije.

Ante

pre 7 godina

Cisto da se razjasni i stvari postave na svoje mesto.Ne rastura Dodik BiH nego BiH na celu sa Bakirom hoce totalno da rasturi Republiku Srpsku.

Vuk

pre 7 godina

Mozda je bolje pitanje : Sta hoces ti i Hrvatska? Ovo igranje loseg policajca i dobrog policajca koje igraju likovi kao Mesic i HDZ je presmesno. Sa jedne strane izigravaju prijatelja BIH , a sa druge jedino sto ih interesuje je da Hrvati dobiju svoj entitet.. Ako ne to, onda da se barem ukine RS.. Ni cinjenica da Hrvata u BIH ima ispod 500.000 ih ne obeshrabruje previse...

Naravno, Dodik i uopste srpski politicari im svojom kratkovidom politikom opstrukcije drzave BIH idu na ruku...

RRajko

pre 7 godina

(Dejan, 23. oktobar 2016 17:15)

Srbija podrzava dejtonsku BiH i Dodika, a Dodik otvoreno ne priznaje dejtonsku BiH?
Nesto tu ne stima u tvojoj logici...
(Filip, 23. oktobar 2016 17:45)
Nešto debelo ne štima sa tvojom logikom. Srbija priznaje dejtonsku BiH, a Dodik ne podržava rastakanje dejtonske BiH i traži da se BiH vrate izvorna dejtonska ovlašćenja ili da se u protivnom rasturi jer, ruku na srce, RS može samostalno bitisati. To RS ne traži ako joj se vrate dejtonska ovlašćenja, to je jasno svakom dobronamernom. Da li vi pripadate toj grupi?!

Dragi

pre 7 godina

A zbog čega bi Beograd morao da bude za jedinstvenu BiH, ako za nju nisu ni svi građani BiH? Po Mesiću, koji je bio za razbijanje Jugoslavije, Beograd mora da primorava Srbe iz BiH da budu za jedinstvenu BiH.

dejan-minhen

pre 7 godina

čovek iz hrvatske kaže da Bih MORA u EU. građani Republike Srpske ne žele možda u EU! valjda bi trebali njihovu odluku da poštujemo, a ne da ih teramo u ono što hoće Hrvatska. koja je btw rasturila jednu državu koju je diktirao jedan njihov sunarodnik.

Srna

pre 7 godina

Taj Mesic kao Predsednik SFRJ imao je obavezu da sacuva drzavu, a on je sa ponosom izjavio "ja sam poslednji Predsednik SFRJ". Sta takav covek sada savetuje za ocuvanje BiH ? A gori od njega su oni koji to slusaju.

MadMad MaX

pre 7 godina

Srbija postuje Dejtonski sporazum i dejtonsku BiH bas kao i Dodika koji je legalano i legitimno izabrani predsednik i predstavnik gradjana dejtonske Republike Srpske, a vi koji ne postujete Dodika ne postujete i narod u dejtonskoj Republici Srpskoj pa samim tim ni dejtonsku BiH koja bez
dejtonske Republike Srpske ne moze da postoji!

Dajemo vam i vase cvijece

pre 7 godina

BiH je Jugoslavija u malom.
BiH za razliku od Jugoslavijen nikada nije bila drzava.
I sad kao BiH usiljeno mora postojati - a Jugoslavija nije mogla nikako.
Pazi vraga.
Neka Dodik ili neki sledeci naslednik uradi BiH samo ono sto je Mesic Jugoslaviji i bice sve divno i krasno.

Vladа M

pre 7 godina

Gospon Mesić, ajte prosim pojasnit kak može bit jedinstvena BiH a nije mogla jedinstvena Jugoslavija? Pa i mi smo svi se trebali ljepo slagat al vam to nikak nije išlo? Prosim ljepo ja to niš ne mrem razumijet kaj je tu različito?

Da niste vi ipak samo malko sebični možda? Vama svi turisti i svo more i EU preko reda a u BiH propast - lice i naličje iste uskoplemenske ideologije.

kraja

pre 7 godina

...da nije olos bio na vlasti 90-tih, mesic bi bio uhapsen i osudjen na jedno 20 godina robije zbog veleizdaje...
...on danas nekom objasnjava kako treba sacuvati celovitost zemlje...???
...sprdnja...

only fools and horses

pre 7 godina

Reče čovek kome je najveće dostignuće u životu uloga u rasturanju jedne države. Funkcionalne države, za razliku od ovog mutanta od BiH. I sa tim se najviše i ponosi.

dusanmal

pre 7 godina

Besmisleno pitanje i diplomatski i prakticno. Diplomatski, Srbija je za Dejtonski definisanu BiH po svakom slovu a ne sa novim izmiosljotinama i promenama. Prakticno, samo ako Zapad hoce i dalje da placa da odrzava takvu tvorevinu, ona moze nastaviti. Prakticno, narodi u BiH ne zele zajednicu ne zbog Dodika vec zbog dubokih korena razlika te ukoliko do raspada dodje Srbija zeli nezavisnu RS.
"Dodik ili BiH" je besmislica. Dejtonska BiH ili raspad po tim granicama su jedini prihvatljivi izbori.

smack

pre 7 godina

Bosna ne moze jedinstvena biti, isto kao sto ni Srbija ne moze, cak sto vise mislim da je ipak lakse ubjediti Srbe za jedinstvenu BIH nego Albance za jedinstvenu Srbiju.

my way

pre 7 godina

Čekaj, kamo sada predlozi za konfederaciju - savez suverenih država koje u svakom trenutku svojom odlukom mogu da izađu? Kako sada to nije majku mu spasonosno rešenje za opstanak BiH, kao ranije Jugoslavije? Kako sada velikobošnjački nacionalizam i centralizam nisu problem koji uništava BiH ne prihvatajući ne to, nego ono što već postoji? Mi, Srbi, nikada nismo hteli ništa, od Jajca nadalje svaku ustavnu promenu kojom se SFRJ kontinuirano dezintegrisala hteli su neki drugi, pa im nikada nije bilo dosta (kada je još to Živojin Mišić shvatio) nego su i rat morali da počnu. Zamislite samo da je, ne daj Bože, Beograd hteo ustavne promene kako bi Jugoslavija funkcionisala kao celovita država... ne smem ni da pomislim kukala nam majka, kada se setim šta se pravi od nekoliko nebitnih listova papira na kojima grupa akademika sasvim normalne stvari napisa, strašnih Slobinih reči tipa "ne sme niko da vas bije", uvođenja normalnog, "zapadnog" karaktera autonomnih pokrajina u Srbiji kako bi se došlo do uređenja koje može da funkcioniše u izmenjenim geopolitičkim, ekonomskim okolnostima u SFRJ i celom svetu, kada već o funkcionalnosti govorimo ... nego Stipe, ti si svoj posao onomad beše odradio, proslavio 2 pobede u Drugom svetskom ratu, tako da...

veteran

pre 7 godina

Gospodine Mesicu: Niste dosledan covek.M.Dodig u slucaju BiH radi upravo ono sto ste vi radili u slucaju SFRJ. Dakle, odakle vama pravo da komentarisete njegov rad? Uz to Hrvatska je u SFRJ bila u mnogo boljem polozaju nego Srpska u BiH.

Mikiveliki

pre 7 godina

Пошто имаш дилему око тога шта Србија хоће, ево појаснићу ти. Србија хоће Босну као јединствену државу у којој су Срби, односно њихов ентитет, страна чије је функционисање и постојање јасно дефинисано Дејтонским споразумом. Другим речима, они имају државу у оквиру заједничке државе, и ништа што њима не одговара не може други ентитет да им намеће. Свако здраворазуман може да види да држава овако устројена не функционише и да је једино решење да се на референдуму одреди даље постојање Босне у овим оквирима.

batorex

pre 7 godina

Niko ne zeli da slusa. Dodik jasno kaze da je za celovitu BiH ali bez preglasavanja. Nema tu nista komplikovano. Kao dve republike koje cine jednu drzavu. I to moze da funkcionise bez mesanja stranog faktora. Ali ako neko hoce unitarizaciju BIH, onda od toga svega nema nista. Stvarno kada covek razmisli o svim mogucim opcijama dodje do zakljucka da ta drzava ne moze da funkcionise. Jedino ako Bosnjaci i Hrvati prihvate da imaju "jedan glas" i Republika Srpska ima "jedan glas". Kako u sudstvu tako i u svim politickim odlukama. Taj "jedan glas" se onda moze podeliti na vise glasova koji zajednicki cine jedan glas po entitetu. U njima bi onda i manjine dobili glasove i tako bi svi bili zastupljeni u BIH i mogli bi se odrzati kao jedna drzava.

Omarska-Jelicka

pre 7 godina

Mesicu,ima papir ima sporazum i treba ga se drzati !Sto su Hvati u BiH gledali prvo interese Hrvatske a ne svoje,izvukli su crnog Peru .To se znalo da im je Hrvatska obecala kad udje u EU da ce se zauzeti za njihovo pitanje ali je na zalost voz otisao .Ako hocete novi sporazum njega mora neko potpisati,mi ne !

memorijja pamcenja

pre 7 godina

Trebalo bi iskoristiti ovu izuzetnu zainteresovanost Mesicevu

za mir, jedinstvo i prospreritet BiH i dati mu da ohrabri

politicke procese ujedinjavanja Mostara. Kada tu njegovi recepti

daju prakticni rezultat onda treba ici dalje sa tim.

Naprijed G dine Mesicu, pruzamo vam punu podrsku

Banjalučanin

pre 7 godina

@(Bosanac, 23. oktobar 2016 19:17)

Jedan od realnijih komentara. Tako razmišljaju i oni Srbi iz RS koji jesu za nezavisnu RS. Ne znam samo zašto dobi tolike minuse?