Petak, 21.10.2016.

08:24

"Šta je u pozadini rata u Siriji? Moćan gasovod"

Gas i nafta su odvajkada u žarištu problema na Bliskom istoku, piše italijanski list „Sole 24 ore“ ističući da je uzrok rata u Sirji upravo moćan gasovod.

Izvor: Beta

"Šta je u pozadini rata u Siriji? Moæan gasovod" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

miro

pre 7 godina

@(Jasdf, 21. oktobar 2016 14:22)
"Da je vlad Kanade 1995. na zahtev za referendumom u Kvebeku odgovorila hapsenjem, mucenjem i ubijanjem lidera Kvebeske partije i da je poslala policiju na ulice sa neredjenjem da pucaju na demonstrante mislis da ne bi doslo do grajdanskog rata?"

Da je demonstrante organizovala i platila neka strana sila misliš da ne bi ?

"Kome su Kanada i Norveska dali deo svog gasa? Sve rente od gasa kao i propratni porezi u Norveskoj ili Kanadi idu u legalne strukture (lokalnu samoupravu, drzavni i regionalni budzet, drzavne fondove). Lako proverljniv podatak."

Čije su kompanije učestvovale u istražnim bušenjima ? Isključivo kanadske i norveške ? Neće biti. E, te kompanije su učestvovanjem stekle pravo na deo profita tj kolača, vidiš kako je jednostavno ?

"Kanada je, kao zemlja migranata, verski i nacionalno izuzetno podeljena. Ima mnogo vise i religija i verskih koncesija od Sirije, mnogo vise nacionalnosti i mnogo vise jezika koji su maternji lokalnom stanovnistvu. Druga stvar je kako su oni to uspeli da prevazidju i da zbog toga postanu jos jaci"

Jeste ali zamalo. 67% u Kanadi su hrišćani, 25% ateisti a čitavih 8% su ostale religije. Na papiru ih možda ima na hiljade no po procentima kao što vidiš slika je potpuno drugačija. Ista priča je demografski posmatrano. Slab ti je jako ovaj argument. Dodatno ga ruši obrazovni profil imigracije.

milan treci

pre 7 godina

Циљ сваког рата је само један,пљачка.А изговора има безброј за плаћене,наивне и глупе и ратне профитере.

belzebub

pre 7 godina

Možda jedan od usputnih razloga. U suštini u pitanju je širi, geopolitički sukob. Velika Igra (the Great Game) za 21. vek. Kao između Britanske i Ruske Imperije u 19. veku.

mmm

pre 7 godina

Pa znao sam ovo nekad 2012. I konacno se neko na zapadu usudio da kaze da je sve krenulo od SAD i satelita, doduse ipak nekako tiho. Mada, svakom normalnom bi trebalo da je jasno. Ova krvava katastrofa koja razara Siriju, delo je SAD, VB i njihovih saveznika. I isto je i sa Libijom, Irakom, Avganistanom, SFRJ itd itd... Rusija je bila primorana da deluje i zbog toga svaki njen ucinak odobravam.
I jos nesto.. Kaze u tekstu, a i inavmce vec par dana, zestoke borbe u Mosulu, gde SAD deluju.. Hmm.. U stvari u Mosulu, milionskom gradu ima nekoliko hiljada dzihadista. Vojsla je bar 10x brojnija. Navodno ce vojska osćobadjati mosul i "proterivati" dzihadiste, te "herojski" osloboditi taj veliki iracki grad, a u stvari pozadona je da su ti dzihadisti u stvari samo dobili prekomandu. Posto ih Rusi tamane u Siriji, sve ih je manje i sve manje su ludi da iz Evrope i dr delova sveta odlaze da poginu u Siriju, jer bilo je lakse dok su samo senlucili. E sad ovi iz Iraka odlaze u Siriju jer tamo je prioritetnije da se bore. Naravno, nalog za pomeramje truoa je stigao, odakle drugo no iz pentagona.

Jasdf

pre 7 godina

@ Jes da Kvebek pomalo hoće da se odcepi al to je već neka druga priča.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Da je vlad Kanade 1995. na zahtev za referendumom u Kvebeku odgovorila hapsenjem, mucenjem i ubijanjem lidera Kvebeske partije i da je poslala policiju na ulice sa neredjenjem da pucaju na demonstrante mislis da ne bi doslo do grajdanskog rata?

@J Pa i Kanada i Norveška su "saveznici" i kao takvi su bitniji od samog gasa a i pored toga deo kolača tog istog gasa su dali.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Kome su Kanada i Norveska dali deo svog gasa? Sve rente od gasa kao i propratni porezi u Norveskoj ili Kanadi idu u legalne strukture (lokalnu samoupravu, drzavni i regionalni budzet, drzavne fondove). Lako proverljniv podatak.

u obe zemlje nema verskih ili bilo kakvih drugih podela na osnovu kojih bi se ikada mogao pokrenuti građanski rat.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Kanada je, kao zemlja migranata, verski i nacionalno izuzetno podeljena. Ima mnogo vise i religija i verskih koncesija od Sirije, mnogo vise nacionalnosti i mnogo vise jezika koji su maternji lokalnom stanovnistvu. Druga stvar je kako su oni to uspeli da prevazidju i da zbog toga postanu jos jaci.

Petar

pre 7 godina

Zasto se samo Sirija uvodi u ovajk kontekst? Zbog gasa i nafte je sravnjena i Libija i Egipat i Irak. Ocigledano da Saudijska Arabija , Katar i SAD zele monopol u nafti i gasu. A to sto je Asad odbio ponudu Saudijske Arabije je krajnje ekonomska, ali i patriotska odluka. Ekonomska jer ce dobiti mnogo vishe para, nego sto mu je ponudjeno, a patriotska jer nece da mu se oni mesaju u zemlju.
Zasto se SAD ne pobrine o demokratiji i ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji i Kataru? Tamo je uzasno stanje ljudskih prava, monopol nekoliko porodica na sve resurse zemlje. Tamo zene su obespravljene... Ubijaju se i odsecaju ruke i noge na osnovu nekog divljackog zakona.
I da naravno ima veze i geostrateska nadmoc za koju se svi bore,

miro

pre 7 godina

(ma da, 21. oktobar 2016 13:07)

Ti pričaš o pričama za malu decu a sam veruješ u njih. Kao, 1% nafte je završilo u USA. Aha, zvanično. A nezvanično ? Znaš li na primer da se iz Nigerije samo godišnje izveze nafte na crno u vrednosti preko 3 milijarde dolara godišnje. A ovde, u Iraku i Libiji sve pod kontrolom USA a naftu niko ne dira. HA HA HA. Koliko oružja je od USA kupio Irak u poslednjih 10 godina ? To je kao bezprofitni dil ? HA HA HA. Kao, diktatori su bili jedini problem pa rešiše da ih svrgnu, potroše nekoliko hiljada milijardi dolara, izgine im par hiljada ljudi sve zbog diktatora u tamo nekoj zemlji ? HA HA HA. A Saudijska Arabija i Kuvajt su prosperitetna slobodarska i demokratska društva gde se ruke seku tek onako, folklorno ? Tamo ne vladaju prinčevi, šeici po već 50 i kusur godina ? To nije diktatura ? Tamo je ok da se žene tretiraju kao stoka ?

ma da

pre 7 godina

U Siriji je 4 decenije bila jedna od najsurovijih diktatura na planeti, a gomilalo se i snazno versko nezadovoljstvo jer su u formalno sekularnoj drzavi fakticki svu vlast drzali šiiti (otuda i vojna pomoc Irana i Hezbolaha), i to su bile dve kljucne okolnosti zbog koji se narod digao na masovnu pobunu, a koja je potom prerasla u krvavi gradjanski rat kada je njihov diktator resio da svoju vlast brani svim sredstvima i do kraja. Sve ostalo su price za malu decu (a kojima Srbija tako olako veruje), pa tako i recimo neozbiljna prica da je Asadu nudjeno 150 milijardi dolara samo da dozvoli da kroz njegovu teritoriju prodje gasovod iako je alternativna ruta za katarski gas do Evrope skuplja svega 3 milijarde. Nama su tako objasnjavali da nam se 1999. nije dogodila jer su Milosevic, Mira, Seselj i ostali negde gresili u svojoj politici, nego su NATO zemlje htele da dodju do nasih rudnih bogatstava u Boru, ili slicnih bajki vezanih za Trepcu, a oba ta rudnika danas tavore i niko sa strane ne zeli da ih otkupi za par stotina miliona. Ili pogledajte sta se desavalo sa irackom i libijskom naftom posle pada Huseina i Gadafija - manje od 1% je zavrsila u USA (a i to je placano po svetskim cenama), a njihove kompanije odustajale su ili prepustale drugima da tamo rade jer nisu zadovoljeni minimalni kriterijumi bezbednosti po USA standardima... znaci ipak su diktatori bili glavni problem.

uskok

pre 7 godina

(ma da, 21. oktobar 2016 13:07)

Ukoliko pročitaš Noama Čomskog, koji je, moramo priznati, uvažen i od strane disidenata i od strane zvaničnog USA establišmenta, video bi da je i on zastupnik teorije koja je izneta u italijanskom listu. Sve američke intervencije su tako figurisane da se ubedi američko ''zabludelo stado'', kako ih zovu teoretičari američke politike, da je određena država pretnja američkoj sigurnosti (zvanični citati, od Kenedija, do Buša i dalje...). I on se sa pravom pita kako je to jedan, npr. Irak, pretnja američkoj bezbednosti? Sa čim on to može pretiti? Dok druge države, koje zaista i mogu ugroziti USA (npr. S. Koreja) nisu pod udarom američkih vojnih snaga, jer imaju čime da se brane. Sve intervencije od 1945 do 2016 su skopčane sa neprirodnim obrazloženjima, neracionalnim i jednostavno nepostojećim argumentima. Dvostruki standardi od Nirnberga, preko Vijetnama do Iraka. Kao namojćnija sila današnjice, ona ne podleže međunarodnim zakonima (i konvencijama rata) dok to istovremeno zahteva od svih ostalih, osim od svojih ''saveznika'' (britanija, saudi arabija, izrael...). Dakle, svaka USA intervencija je skopčana isključivo sa interesima krupnog kapitala iz USA, od nafte, farmakologije do proizvođača oružja. Humanitarne intervencije zaštite ljudskih prava , civila.. su obično smeće jer su selektivne (zašto ne Uganda, zašto ne Sudan, zašto ne Irak dok je Sadam gušio Kurde gasom-a bio je USA saveznik protiv Irana, da ne nabrajamo dalje).

Zoran

pre 7 godina

hahaha- davali Asadu 150 miliardi da prodje gasovod a on odbiju, pa to su price za maliu decu, od Katara ka Turskoj moga je gasovod da ide i preko Iraka istom duzinom.
Konflikt u Siriji je poceo zbog globalnog zagrevanja, kada su seljaci poceli da se preseljavaju u gradove jer zbog ucestalijih susa vise nista nije moglo da se uzgaja na zemlji.

Solomon

pre 7 godina

ma da, 21. oktobar 2016 13:07

Ma ne, zemljace, velike sile napadaju male zemlje iskljčivo zato sto im zele dobro i mir. NATO je Srbiju bombarodvao zato sto je bio zabrinut za stanje Srba i Albanaca, prosto nisu mogli da gledaju kako se mucimo svi pod Milosevicem pa su nas bombarodvali. Isto tako, sada im je zao Sirijaca pod Asadom pa im sravnise zemlju do neprepoznatljivosti, zato sto im zele mir.

Inace ako mislis da su Asad i Milosevic uzroci ratova u svojim zemljama, naivan si kao francuska sobarica

Fidelio

pre 7 godina

Zašto se prirodni gas ne prevozi vazdušnim putem, u cepelinima? Lakši je od vazduha, može da ostvari statički uzgon.
(tuku se oko koridora, a nebo široko, 21. oktobar 2016 11:57)

Hahahahaha, koja ideja!

Samo, mislim da će biti velikih problema da se nađu piloti za te tvoje butan/propan cepeline. Jer ja lično ne bih nikako voleo da se vozim u kabini okačenoj za ogromnu mešinu napunjenu hiljadama kubika vrlo, vrlo, VRLO zapaljivog i eksplozivnog gasa! Iako sam nepušač!

Nik

pre 7 godina

@tuku se oko koridora, a nebo široko
Čoveče pa znaš li ti koliko je cepelina potrebno da se isporuči tolika količina gasa..!? Gasovodi odnosno Pipelines je za sada najbolje moguće rešenje dok se ne predje na drugi oblik konzumiranja/stvaranja energetakih proizvoda.

miro

pre 7 godina

A zasto su onda ona deca sto su nacrtala grafit uhapsena i zverski mucena? Zasto je policija pucala na demonstrante koji su trazili pitanje dece? Ko je naredio vojsci da izadje na ulice i primeni brutalnu silu? Lako je za sve optuziti nekog drugog i skinuti krivicu sa sebe. Kako u Kanadi ili Norveskoj (prebogate gasom) ne dodje do gradjanskog rata?
(jasdf, 21. oktobar 2016 10:48)

Jel moguće da u 21. veku neko ovako površno razmišlja ??? Pa i Kanada i Norveška su "saveznici" i kao takvi su bitniji od samog gasa a i pored toga deo kolača tog istog gasa su dali. Na kraju, u obe zemlje nema verskih ili bilo kakvih drugih podela na osnovu kojih bi se ikada mogao pokrenuti građanski rat. Jes da Kvebek pomalo hoće da se odcepi al to je već neka druga priča. Jasnije ???

....i ostali argumenti iz bunila

pre 7 godina

Vecina komentatora ovde kao da je pijana i luda u isto vreme...

- Za nas je bio posao veka da kroz Srbiju prodje gasovod, i bili smo spremni na sve da bi ga dobili, ali je za Siriju to kao stetno, te to treba odbiti?
- mi bismo zaradjivali stotine miliona od tranzitnih taksi na protok gasa, ali Siriji to ne treba
- energetska zavisnost EU od Rusije nije nesto oko cega EU treba da brine, posto Rusija pre desetak godina nije usred najvece cice zime iskoristila priliku da zbog ukrajinskog duga zavrne gas celoj Evropi, i time zatvori skole i bolnice, gradjane izvrgne hladnoci, a industriju blokadi, narocito u zemljama sa najvecom zavisnoscu od ruskog gasa kao sto je Srbija npr...
- zasto bi se Kataru omogucilo da izvozi gas u Evropu, kad to treba da rade samo Rusi
- astronomske cene gasa omogucene monopolskim polozajem su bas dobre za Evropu i svet uopste, a za nas pogotovo, posto gas slabo uvozimo, a i imamo para koliko ti dusa hoce
....

nu

pre 7 godina

To je samo jedna od fusnota u ovom sukobu koja pokusava da se predstavi bitnijom no sto jeste, ali opet se komotno ignorise izjava V. Klarka iz 2007. kada se izleteo i objavio da SAD planiraju napad na 7 drzava, medju njima i Siriju. Bitna je geopoliticka kontrola, sve ostalo proizilazi iz toga.

Cikara

pre 7 godina

Iz ovog teksta sledi da je Asad ispao tupson, jer je blokirao ovaj gasovod zbog ruskih a ne sirijskih interesa, kako bi Rusi ostali glavni snabdevaci gasa EU. Sad mu je zemlja rusevina, silni ljudi izginuli i raseljeni medju kojima su i najobrazovaniji. Bravo Asade.

!!!

pre 7 godina

Ali sustina celog sukoba je smanjenje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, zar je moguce da Evropa toliko ne zeli da saradjuje sa rusima da je na sve ovo spremna pa i migrantsku krizu i sve sto joj se po meni obija o glavu!!?

tuku se oko koridora, a nebo široko

pre 7 godina

Zašto se prirodni gas ne prevozi vazdušnim putem, u cepelinima? Lakši je od vazduha, može da ostvari statički uzgon.

opusteno

pre 7 godina

Da je Asad razmisljao o dobrobiti svog naroda dozvolio bi da se i jedan i drugi gasovod izgrade i skidao kajmak... Ali kao i svaki drugi "vodja" i on je samo necija marioneta ciji ce postupci na kraju citve price obezbediti izgradnju nekog od ovih gasovoda ali bez kajmaka za Siriju...

Mujo11

pre 7 godina

"A istovremeno su u junu 2011. Ujedinjeni arapski emirati, u ime zemalja Zaliva, ponudili Asadu finansijsku podršku od ravno 150 milijardi dolara da raskine s političkim, ekonomskim i vojnim savezništvom s Teheranom".

Evo ko je ASAD, ruska marioneta, koji odbija 150 miliardi dolara, plus druge privredne, politicke, finansijske privilegije koje bih uticale da Sirija procveta...?! Ali, ASAD je ipak najveci "patriota" koji je zrtovao svoju zemlju i svoj narod u interes Rusije i Irana.
A Balkanci kukaju zasto je stopiran izgradnja Ruski gasivod "Juzni tok"!
Ja mislim da razlog za "gradjanski"rat u Siriji nije samo taj veliki gasovod od Katara do EU, nego i vojne ruske baze u Siriji, protiv koje su SAD,EU, NATO.

RADE

pre 7 godina

Stvarno dobra tema da se dangubi....to je malo u nasim genima da bistrimo svetsku politiku.
U mom naselju u jednom turistickom gradu sa zoo vrtom ! vladaq totalno rasulo; sverc komerc, korupcija, prepuni kontejneri, lose kanalizacije, neuredna naselj,a, lose ulice.......A MI RASPRAVLJAMO o Putinu, sad-a, ratovi u svetu....A nikako da se malo posvetimo nasim temama.....mnogo smo cudni i na taj nacin podpaljujemo nestabilnost u svetu.......
Pozdrav svima.
RADE

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

Ako je ovo tacno onda evropa nema razloga da se brine da ce da se smrznu, kao sto su pisali mediji proteklih godina, ako putin zavrne slavinu itd. Jer ocigledno nema kome drugom da je proda zato se grcevito bori u siriji. E sad, ja opet verujem da zapadu nije bitno bas od koga ce uzimati gas nego je bitnije da sjebu ruse. Ako ne bi kupovali od njih vec od arapa onda rusi propadaju. Sve u svemu ispasta obican narod.

devlinjo

pre 7 godina

Ali sustina celog sukoba je smanjenje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, zar je moguce da Evropa toliko ne zeli da saradjuje sa rusima da je na sve ovo spremna pa i migrantsku krizu i sve sto joj se po meni obija o glavu!!?
(!!!, 21. oktobar 2016 11:44)

suština je naravno da ameri žele da u što većoj meri oslabe rusiju! zbog toga su i iranu ukinute sankcije na izvoz nafte, da bi cena nafte pala. trpe i arapi ali oni su kolateralna šteta. ali nije cilj ni rusija ni nafta, već voda! DUGO VEĆ PRIČAM! Bajkalsko jezero!

Lacerta

pre 7 godina

"Predsedik Asad, dodaje se u tekstu, je to obrazložio i time što bi ovaj gasovod došao u sukob s interesima njegovog saveznika Rusije, najvećeg isporučioca gasa Evropi."

Još jedan koji nije pametno birao saveznika.

Mihailo

pre 7 godina

Gluposti, kulturni Zapad nikada ne bi radio ovakve gadosti.
I da, da ne zaboravim, Rusi su krivi za rat u Siriji, to nikako ne smemo zaboraviti.

jasdf

pre 7 godina

A zasto su onda ona deca sto su nacrtala grafit uhapsena i zverski mucena? Zasto je policija pucala na demonstrante koji su trazili pitanje dece? Ko je naredio vojsci da izadje na ulice i primeni brutalnu silu? Lako je za sve optuziti nekog drugog i skinuti krivicu sa sebe. Kako u Kanadi ili Norveskoj (prebogate gasom) ne dodje do gradjanskog rata?

popeye

pre 7 godina

Асад по овоме испада глуп (и/или принципијелан). Верујем да је већина овог тачна, све осим новца, јер свет је већ дуго у кризи да би му неко понудио 150 милијарди, поготово не његови противници. Добио је понуду или гасовод или ... Либија је претходно згажена, само да би им била отета нафта. И није веровао да ће га издати, како су се међусобно ословљавали, брат Ердоган.

ruki

pre 7 godina

10 milijardi za gasovod preko kopna i trostruko duzi od severnog toka, i to kroz nestabilno podrucje. prvo cena je "malo" nerealna. gasovod je skuplje graditi preko kopna nego po dnu mora. drugo je kapacitet, da bude 60 milijardi kubika godisnje(kao juzni tok) nikad se ne bi isplatio. jednostavno je iracionalno.

Storno

pre 7 godina

Zli Asada nije podržao Amerikance i branio je interese Sirije i Sirijskih prijatelja! Zaslužio je da bude kažnjen a svu krivicu naravno snosi on jer ne sluša sta mu se kaže! Naravno ne treba zaboraviti i Putina koji se usudio da na poziv Sirijske države napadne Alkaidu i Islamsku državu koje podržava i Wašington i Tel Aviv i Rijad...I onda povrh svega Srbija šalje ćebad, ulje, brašno i šećer kao vrhunac zločina protiv...Wall Street'a!

das ist walter

pre 7 godina

odlican tekst, mozda jedan od najboljih koji opisuje uzrok ovih sukoba. Amerikanci su glavni scenaristi ovih sukoba, a kada Hilari postane predsednik (nazalost), bojim se da ne dodje do eskalacije ili upotrebe nekog jos goreg oruzja.

sasa jokic

pre 7 godina

Ni jedan rat u istoriji se nije vodio zbog drustvenog uredjenja ili ljudskih prava, uvek je to bio interes, ljudski alavi interes, i to ce biti osnovni razlog sto cemo kao vrsta biti treptaj oka u istorijskom smislu, nestacemo sa lica zemlje brzinom svetlosti.

Vlada

pre 7 godina

Šta reći...
Iako naravno nemam nikakve posebne informacije u vezi teme, napisano toliko ima smisla. Ima smisla imajući u vidu opštu sklonost zapada za otimanjem koju demonstriraju još od kolonijalizma u zadnjih par vekova a u prošlom i ovom veku i tzv. neokolonijalizmu.
Generalno volim zapadnu kulturu i inovativnost ali u međunarodnim odnosima su zaista užasni i nadam se da će im neko (ili nešto) što pre "stati u kraj" (što bi jednom jedan političar rekao :) )!

Neksiko

pre 7 godina

Nije tacno. Kakav gasovod za Evropu iz Katara, boli Amerikance briga za to. Rat u Siriji je izazvan jer je to jedina zemlja u Mediteranu u kojoj je Rusija imala vojnu mornaricku bazu, jos od 1971. Egipat je, nakon pada SSSR-a, otkazao takvo gostoprimstvo Rusiji, ali Sirija nije i ostala je jedina zemlja u Mediteranu u kojoj ruski brodovi mogu da natankaju gorivo i obave remont. Takodje, Sirija je od 2000-tih pocela da nabavlja uskljucivo rusko naoruzanje. Strategija SAD-a je da Rusija ne sme da ima bazu na Mediteranu i tacka.

Marko

pre 7 godina

Konacno neko da to kaze. Pogledajte mapu - nema gasovoda od Katara bez Sirije.

Kroz Siriju ide najkraca putanja. Tu nije mogla dok je Asad na vlasti. U Iraku haos. Kroz Iran im takodje ne daju.

Taj gasovod bi ucinio da Evropi vise ne treba ruski gas... a da, ko ono bese pomaze Asada u Siriji? :)

a poreklo imovine

pre 7 godina

Konacno neko analizira cinjenice. Iran je imao na zapadu nevidjenu demokratiju pedesetih godina proslog veka, ali su dzentlmeni dok pobedjuju organizovali drzavni udar i prvi put smenili legitimnu vlast druge drzave. A zasto...jer pohlepa za tudjim resursima nije bila zadovoljena. Posledicno, dodje Homeini cetvrt veka kasnije. Kad isti dzentlemni pocnu da gube, onda menjaju pravila igre, na svim poljima. Olos

nedeljko

pre 7 godina

Sve navedeno je tacno. U Siriji se indirektno vodi rat izmedju razlicitih interesnih zona, te interesne zone imaju svoju vojsku sastavljenu od Sirijaca. Niko nije svestan koliko razlicitih vojnih formacija ima u Siriji koji zastupaju odredjene drzave i njihove interese...

Petar S.

pre 7 godina

Sve receno i objasnjeno.

Uz mali dodatak, JEDINE 3 drzave Bliskog Istoka (osim Irana koji jos nije dosao na red), koje nije zakacilo "Arapsko Prolece" su Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

3 kljucna saveznika Amerike na Bliskom Istoku, a ujedno i NAJ RIGIDNIJE islamske zemlje sa Feudalnim uredjenjem (vladavina jedne porodice) i Serijatskim pravom kao zakonodavstvom.

e

pre 7 godina

Znači u tom grmu leži zec. To smo i nagađali jer zašto bi se USA tako energično borila na bliskom istoku i jedan za drugim rušila postojeće vlade tražeći neku koja je samo njoj sklona a napravila svuda haos i beznađe. Izgleda da je na taj način spontano i nastao IS a kraj beznađu se nevidi.

Gospodar Zarin

pre 7 godina

Najzad prvi potpuno istinit i tačan tekst o razlozima genocidnog uništavanja sirijske države i naroda.
I da podsetim, Bašar Asad je pre ovoga praktično bio miljenik tog istog zapada...

Solomon

pre 7 godina

U pozadini svakog sukoba je nekakav interes, najčešće velikih sila. U ovom slučaju je jasno zašto Rusija i Iran brane Asada odnosno zašto ga zapadne zemlje uz pomoć zalivskih monarhija napadaju. I to je suština sukoba u Siriji i jedina istina. Priče o demokratijama, ljudskim pravima, humanitarnim intervencijama, savezništvima itd. su samo šarene laze ili ukrasni papir u koji se umotava istina tj. interes. I uvek stvari u međunarodnim odnosima treba posmatrati na taj način, dakle niti jedna velika sila svoje akcije ne bazira na prijateljstvu već na interesu koji u tom momentu ima.

Petar S.

pre 7 godina

Sve receno i objasnjeno.

Uz mali dodatak, JEDINE 3 drzave Bliskog Istoka (osim Irana koji jos nije dosao na red), koje nije zakacilo "Arapsko Prolece" su Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

3 kljucna saveznika Amerike na Bliskom Istoku, a ujedno i NAJ RIGIDNIJE islamske zemlje sa Feudalnim uredjenjem (vladavina jedne porodice) i Serijatskim pravom kao zakonodavstvom.

Solomon

pre 7 godina

U pozadini svakog sukoba je nekakav interes, najčešće velikih sila. U ovom slučaju je jasno zašto Rusija i Iran brane Asada odnosno zašto ga zapadne zemlje uz pomoć zalivskih monarhija napadaju. I to je suština sukoba u Siriji i jedina istina. Priče o demokratijama, ljudskim pravima, humanitarnim intervencijama, savezništvima itd. su samo šarene laze ili ukrasni papir u koji se umotava istina tj. interes. I uvek stvari u međunarodnim odnosima treba posmatrati na taj način, dakle niti jedna velika sila svoje akcije ne bazira na prijateljstvu već na interesu koji u tom momentu ima.

Gospodar Zarin

pre 7 godina

Najzad prvi potpuno istinit i tačan tekst o razlozima genocidnog uništavanja sirijske države i naroda.
I da podsetim, Bašar Asad je pre ovoga praktično bio miljenik tog istog zapada...

das ist walter

pre 7 godina

odlican tekst, mozda jedan od najboljih koji opisuje uzrok ovih sukoba. Amerikanci su glavni scenaristi ovih sukoba, a kada Hilari postane predsednik (nazalost), bojim se da ne dodje do eskalacije ili upotrebe nekog jos goreg oruzja.

Mihailo

pre 7 godina

Gluposti, kulturni Zapad nikada ne bi radio ovakve gadosti.
I da, da ne zaboravim, Rusi su krivi za rat u Siriji, to nikako ne smemo zaboraviti.

Marko

pre 7 godina

Konacno neko da to kaze. Pogledajte mapu - nema gasovoda od Katara bez Sirije.

Kroz Siriju ide najkraca putanja. Tu nije mogla dok je Asad na vlasti. U Iraku haos. Kroz Iran im takodje ne daju.

Taj gasovod bi ucinio da Evropi vise ne treba ruski gas... a da, ko ono bese pomaze Asada u Siriji? :)

a poreklo imovine

pre 7 godina

Konacno neko analizira cinjenice. Iran je imao na zapadu nevidjenu demokratiju pedesetih godina proslog veka, ali su dzentlmeni dok pobedjuju organizovali drzavni udar i prvi put smenili legitimnu vlast druge drzave. A zasto...jer pohlepa za tudjim resursima nije bila zadovoljena. Posledicno, dodje Homeini cetvrt veka kasnije. Kad isti dzentlemni pocnu da gube, onda menjaju pravila igre, na svim poljima. Olos

popeye

pre 7 godina

Асад по овоме испада глуп (и/или принципијелан). Верујем да је већина овог тачна, све осим новца, јер свет је већ дуго у кризи да би му неко понудио 150 милијарди, поготово не његови противници. Добио је понуду или гасовод или ... Либија је претходно згажена, само да би им била отета нафта. И није веровао да ће га издати, како су се међусобно ословљавали, брат Ердоган.

Vlada

pre 7 godina

Šta reći...
Iako naravno nemam nikakve posebne informacije u vezi teme, napisano toliko ima smisla. Ima smisla imajući u vidu opštu sklonost zapada za otimanjem koju demonstriraju još od kolonijalizma u zadnjih par vekova a u prošlom i ovom veku i tzv. neokolonijalizmu.
Generalno volim zapadnu kulturu i inovativnost ali u međunarodnim odnosima su zaista užasni i nadam se da će im neko (ili nešto) što pre "stati u kraj" (što bi jednom jedan političar rekao :) )!

e

pre 7 godina

Znači u tom grmu leži zec. To smo i nagađali jer zašto bi se USA tako energično borila na bliskom istoku i jedan za drugim rušila postojeće vlade tražeći neku koja je samo njoj sklona a napravila svuda haos i beznađe. Izgleda da je na taj način spontano i nastao IS a kraj beznađu se nevidi.

nedeljko

pre 7 godina

Sve navedeno je tacno. U Siriji se indirektno vodi rat izmedju razlicitih interesnih zona, te interesne zone imaju svoju vojsku sastavljenu od Sirijaca. Niko nije svestan koliko razlicitih vojnih formacija ima u Siriji koji zastupaju odredjene drzave i njihove interese...

Storno

pre 7 godina

Zli Asada nije podržao Amerikance i branio je interese Sirije i Sirijskih prijatelja! Zaslužio je da bude kažnjen a svu krivicu naravno snosi on jer ne sluša sta mu se kaže! Naravno ne treba zaboraviti i Putina koji se usudio da na poziv Sirijske države napadne Alkaidu i Islamsku državu koje podržava i Wašington i Tel Aviv i Rijad...I onda povrh svega Srbija šalje ćebad, ulje, brašno i šećer kao vrhunac zločina protiv...Wall Street'a!

devlinjo

pre 7 godina

Ali sustina celog sukoba je smanjenje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, zar je moguce da Evropa toliko ne zeli da saradjuje sa rusima da je na sve ovo spremna pa i migrantsku krizu i sve sto joj se po meni obija o glavu!!?
(!!!, 21. oktobar 2016 11:44)

suština je naravno da ameri žele da u što većoj meri oslabe rusiju! zbog toga su i iranu ukinute sankcije na izvoz nafte, da bi cena nafte pala. trpe i arapi ali oni su kolateralna šteta. ali nije cilj ni rusija ni nafta, već voda! DUGO VEĆ PRIČAM! Bajkalsko jezero!

miro

pre 7 godina

A zasto su onda ona deca sto su nacrtala grafit uhapsena i zverski mucena? Zasto je policija pucala na demonstrante koji su trazili pitanje dece? Ko je naredio vojsci da izadje na ulice i primeni brutalnu silu? Lako je za sve optuziti nekog drugog i skinuti krivicu sa sebe. Kako u Kanadi ili Norveskoj (prebogate gasom) ne dodje do gradjanskog rata?
(jasdf, 21. oktobar 2016 10:48)

Jel moguće da u 21. veku neko ovako površno razmišlja ??? Pa i Kanada i Norveška su "saveznici" i kao takvi su bitniji od samog gasa a i pored toga deo kolača tog istog gasa su dali. Na kraju, u obe zemlje nema verskih ili bilo kakvih drugih podela na osnovu kojih bi se ikada mogao pokrenuti građanski rat. Jes da Kvebek pomalo hoće da se odcepi al to je već neka druga priča. Jasnije ???

nu

pre 7 godina

To je samo jedna od fusnota u ovom sukobu koja pokusava da se predstavi bitnijom no sto jeste, ali opet se komotno ignorise izjava V. Klarka iz 2007. kada se izleteo i objavio da SAD planiraju napad na 7 drzava, medju njima i Siriju. Bitna je geopoliticka kontrola, sve ostalo proizilazi iz toga.

sasa jokic

pre 7 godina

Ni jedan rat u istoriji se nije vodio zbog drustvenog uredjenja ili ljudskih prava, uvek je to bio interes, ljudski alavi interes, i to ce biti osnovni razlog sto cemo kao vrsta biti treptaj oka u istorijskom smislu, nestacemo sa lica zemlje brzinom svetlosti.

RADE

pre 7 godina

Stvarno dobra tema da se dangubi....to je malo u nasim genima da bistrimo svetsku politiku.
U mom naselju u jednom turistickom gradu sa zoo vrtom ! vladaq totalno rasulo; sverc komerc, korupcija, prepuni kontejneri, lose kanalizacije, neuredna naselj,a, lose ulice.......A MI RASPRAVLJAMO o Putinu, sad-a, ratovi u svetu....A nikako da se malo posvetimo nasim temama.....mnogo smo cudni i na taj nacin podpaljujemo nestabilnost u svetu.......
Pozdrav svima.
RADE

!!!

pre 7 godina

Ali sustina celog sukoba je smanjenje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, zar je moguce da Evropa toliko ne zeli da saradjuje sa rusima da je na sve ovo spremna pa i migrantsku krizu i sve sto joj se po meni obija o glavu!!?

Solomon

pre 7 godina

ma da, 21. oktobar 2016 13:07

Ma ne, zemljace, velike sile napadaju male zemlje iskljčivo zato sto im zele dobro i mir. NATO je Srbiju bombarodvao zato sto je bio zabrinut za stanje Srba i Albanaca, prosto nisu mogli da gledaju kako se mucimo svi pod Milosevicem pa su nas bombarodvali. Isto tako, sada im je zao Sirijaca pod Asadom pa im sravnise zemlju do neprepoznatljivosti, zato sto im zele mir.

Inace ako mislis da su Asad i Milosevic uzroci ratova u svojim zemljama, naivan si kao francuska sobarica

Neksiko

pre 7 godina

Nije tacno. Kakav gasovod za Evropu iz Katara, boli Amerikance briga za to. Rat u Siriji je izazvan jer je to jedina zemlja u Mediteranu u kojoj je Rusija imala vojnu mornaricku bazu, jos od 1971. Egipat je, nakon pada SSSR-a, otkazao takvo gostoprimstvo Rusiji, ali Sirija nije i ostala je jedina zemlja u Mediteranu u kojoj ruski brodovi mogu da natankaju gorivo i obave remont. Takodje, Sirija je od 2000-tih pocela da nabavlja uskljucivo rusko naoruzanje. Strategija SAD-a je da Rusija ne sme da ima bazu na Mediteranu i tacka.

Fidelio

pre 7 godina

Zašto se prirodni gas ne prevozi vazdušnim putem, u cepelinima? Lakši je od vazduha, može da ostvari statički uzgon.
(tuku se oko koridora, a nebo široko, 21. oktobar 2016 11:57)

Hahahahaha, koja ideja!

Samo, mislim da će biti velikih problema da se nađu piloti za te tvoje butan/propan cepeline. Jer ja lično ne bih nikako voleo da se vozim u kabini okačenoj za ogromnu mešinu napunjenu hiljadama kubika vrlo, vrlo, VRLO zapaljivog i eksplozivnog gasa! Iako sam nepušač!

miro

pre 7 godina

(ma da, 21. oktobar 2016 13:07)

Ti pričaš o pričama za malu decu a sam veruješ u njih. Kao, 1% nafte je završilo u USA. Aha, zvanično. A nezvanično ? Znaš li na primer da se iz Nigerije samo godišnje izveze nafte na crno u vrednosti preko 3 milijarde dolara godišnje. A ovde, u Iraku i Libiji sve pod kontrolom USA a naftu niko ne dira. HA HA HA. Koliko oružja je od USA kupio Irak u poslednjih 10 godina ? To je kao bezprofitni dil ? HA HA HA. Kao, diktatori su bili jedini problem pa rešiše da ih svrgnu, potroše nekoliko hiljada milijardi dolara, izgine im par hiljada ljudi sve zbog diktatora u tamo nekoj zemlji ? HA HA HA. A Saudijska Arabija i Kuvajt su prosperitetna slobodarska i demokratska društva gde se ruke seku tek onako, folklorno ? Tamo ne vladaju prinčevi, šeici po već 50 i kusur godina ? To nije diktatura ? Tamo je ok da se žene tretiraju kao stoka ?

Nik

pre 7 godina

@tuku se oko koridora, a nebo široko
Čoveče pa znaš li ti koliko je cepelina potrebno da se isporuči tolika količina gasa..!? Gasovodi odnosno Pipelines je za sada najbolje moguće rešenje dok se ne predje na drugi oblik konzumiranja/stvaranja energetakih proizvoda.

Cikara

pre 7 godina

Iz ovog teksta sledi da je Asad ispao tupson, jer je blokirao ovaj gasovod zbog ruskih a ne sirijskih interesa, kako bi Rusi ostali glavni snabdevaci gasa EU. Sad mu je zemlja rusevina, silni ljudi izginuli i raseljeni medju kojima su i najobrazovaniji. Bravo Asade.

ruki

pre 7 godina

10 milijardi za gasovod preko kopna i trostruko duzi od severnog toka, i to kroz nestabilno podrucje. prvo cena je "malo" nerealna. gasovod je skuplje graditi preko kopna nego po dnu mora. drugo je kapacitet, da bude 60 milijardi kubika godisnje(kao juzni tok) nikad se ne bi isplatio. jednostavno je iracionalno.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

Ako je ovo tacno onda evropa nema razloga da se brine da ce da se smrznu, kao sto su pisali mediji proteklih godina, ako putin zavrne slavinu itd. Jer ocigledno nema kome drugom da je proda zato se grcevito bori u siriji. E sad, ja opet verujem da zapadu nije bitno bas od koga ce uzimati gas nego je bitnije da sjebu ruse. Ako ne bi kupovali od njih vec od arapa onda rusi propadaju. Sve u svemu ispasta obican narod.

uskok

pre 7 godina

(ma da, 21. oktobar 2016 13:07)

Ukoliko pročitaš Noama Čomskog, koji je, moramo priznati, uvažen i od strane disidenata i od strane zvaničnog USA establišmenta, video bi da je i on zastupnik teorije koja je izneta u italijanskom listu. Sve američke intervencije su tako figurisane da se ubedi američko ''zabludelo stado'', kako ih zovu teoretičari američke politike, da je određena država pretnja američkoj sigurnosti (zvanični citati, od Kenedija, do Buša i dalje...). I on se sa pravom pita kako je to jedan, npr. Irak, pretnja američkoj bezbednosti? Sa čim on to može pretiti? Dok druge države, koje zaista i mogu ugroziti USA (npr. S. Koreja) nisu pod udarom američkih vojnih snaga, jer imaju čime da se brane. Sve intervencije od 1945 do 2016 su skopčane sa neprirodnim obrazloženjima, neracionalnim i jednostavno nepostojećim argumentima. Dvostruki standardi od Nirnberga, preko Vijetnama do Iraka. Kao namojćnija sila današnjice, ona ne podleže međunarodnim zakonima (i konvencijama rata) dok to istovremeno zahteva od svih ostalih, osim od svojih ''saveznika'' (britanija, saudi arabija, izrael...). Dakle, svaka USA intervencija je skopčana isključivo sa interesima krupnog kapitala iz USA, od nafte, farmakologije do proizvođača oružja. Humanitarne intervencije zaštite ljudskih prava , civila.. su obično smeće jer su selektivne (zašto ne Uganda, zašto ne Sudan, zašto ne Irak dok je Sadam gušio Kurde gasom-a bio je USA saveznik protiv Irana, da ne nabrajamo dalje).

Petar

pre 7 godina

Zasto se samo Sirija uvodi u ovajk kontekst? Zbog gasa i nafte je sravnjena i Libija i Egipat i Irak. Ocigledano da Saudijska Arabija , Katar i SAD zele monopol u nafti i gasu. A to sto je Asad odbio ponudu Saudijske Arabije je krajnje ekonomska, ali i patriotska odluka. Ekonomska jer ce dobiti mnogo vishe para, nego sto mu je ponudjeno, a patriotska jer nece da mu se oni mesaju u zemlju.
Zasto se SAD ne pobrine o demokratiji i ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji i Kataru? Tamo je uzasno stanje ljudskih prava, monopol nekoliko porodica na sve resurse zemlje. Tamo zene su obespravljene... Ubijaju se i odsecaju ruke i noge na osnovu nekog divljackog zakona.
I da naravno ima veze i geostrateska nadmoc za koju se svi bore,

Mujo11

pre 7 godina

"A istovremeno su u junu 2011. Ujedinjeni arapski emirati, u ime zemalja Zaliva, ponudili Asadu finansijsku podršku od ravno 150 milijardi dolara da raskine s političkim, ekonomskim i vojnim savezništvom s Teheranom".

Evo ko je ASAD, ruska marioneta, koji odbija 150 miliardi dolara, plus druge privredne, politicke, finansijske privilegije koje bih uticale da Sirija procveta...?! Ali, ASAD je ipak najveci "patriota" koji je zrtovao svoju zemlju i svoj narod u interes Rusije i Irana.
A Balkanci kukaju zasto je stopiran izgradnja Ruski gasivod "Juzni tok"!
Ja mislim da razlog za "gradjanski"rat u Siriji nije samo taj veliki gasovod od Katara do EU, nego i vojne ruske baze u Siriji, protiv koje su SAD,EU, NATO.

mmm

pre 7 godina

Pa znao sam ovo nekad 2012. I konacno se neko na zapadu usudio da kaze da je sve krenulo od SAD i satelita, doduse ipak nekako tiho. Mada, svakom normalnom bi trebalo da je jasno. Ova krvava katastrofa koja razara Siriju, delo je SAD, VB i njihovih saveznika. I isto je i sa Libijom, Irakom, Avganistanom, SFRJ itd itd... Rusija je bila primorana da deluje i zbog toga svaki njen ucinak odobravam.
I jos nesto.. Kaze u tekstu, a i inavmce vec par dana, zestoke borbe u Mosulu, gde SAD deluju.. Hmm.. U stvari u Mosulu, milionskom gradu ima nekoliko hiljada dzihadista. Vojsla je bar 10x brojnija. Navodno ce vojska osćobadjati mosul i "proterivati" dzihadiste, te "herojski" osloboditi taj veliki iracki grad, a u stvari pozadona je da su ti dzihadisti u stvari samo dobili prekomandu. Posto ih Rusi tamane u Siriji, sve ih je manje i sve manje su ludi da iz Evrope i dr delova sveta odlaze da poginu u Siriju, jer bilo je lakse dok su samo senlucili. E sad ovi iz Iraka odlaze u Siriju jer tamo je prioritetnije da se bore. Naravno, nalog za pomeramje truoa je stigao, odakle drugo no iz pentagona.

Lacerta

pre 7 godina

"Predsedik Asad, dodaje se u tekstu, je to obrazložio i time što bi ovaj gasovod došao u sukob s interesima njegovog saveznika Rusije, najvećeg isporučioca gasa Evropi."

Još jedan koji nije pametno birao saveznika.

opusteno

pre 7 godina

Da je Asad razmisljao o dobrobiti svog naroda dozvolio bi da se i jedan i drugi gasovod izgrade i skidao kajmak... Ali kao i svaki drugi "vodja" i on je samo necija marioneta ciji ce postupci na kraju citve price obezbediti izgradnju nekog od ovih gasovoda ali bez kajmaka za Siriju...

ma da

pre 7 godina

U Siriji je 4 decenije bila jedna od najsurovijih diktatura na planeti, a gomilalo se i snazno versko nezadovoljstvo jer su u formalno sekularnoj drzavi fakticki svu vlast drzali šiiti (otuda i vojna pomoc Irana i Hezbolaha), i to su bile dve kljucne okolnosti zbog koji se narod digao na masovnu pobunu, a koja je potom prerasla u krvavi gradjanski rat kada je njihov diktator resio da svoju vlast brani svim sredstvima i do kraja. Sve ostalo su price za malu decu (a kojima Srbija tako olako veruje), pa tako i recimo neozbiljna prica da je Asadu nudjeno 150 milijardi dolara samo da dozvoli da kroz njegovu teritoriju prodje gasovod iako je alternativna ruta za katarski gas do Evrope skuplja svega 3 milijarde. Nama su tako objasnjavali da nam se 1999. nije dogodila jer su Milosevic, Mira, Seselj i ostali negde gresili u svojoj politici, nego su NATO zemlje htele da dodju do nasih rudnih bogatstava u Boru, ili slicnih bajki vezanih za Trepcu, a oba ta rudnika danas tavore i niko sa strane ne zeli da ih otkupi za par stotina miliona. Ili pogledajte sta se desavalo sa irackom i libijskom naftom posle pada Huseina i Gadafija - manje od 1% je zavrsila u USA (a i to je placano po svetskim cenama), a njihove kompanije odustajale su ili prepustale drugima da tamo rade jer nisu zadovoljeni minimalni kriterijumi bezbednosti po USA standardima... znaci ipak su diktatori bili glavni problem.

belzebub

pre 7 godina

Možda jedan od usputnih razloga. U suštini u pitanju je širi, geopolitički sukob. Velika Igra (the Great Game) za 21. vek. Kao između Britanske i Ruske Imperije u 19. veku.

miro

pre 7 godina

@(Jasdf, 21. oktobar 2016 14:22)
"Da je vlad Kanade 1995. na zahtev za referendumom u Kvebeku odgovorila hapsenjem, mucenjem i ubijanjem lidera Kvebeske partije i da je poslala policiju na ulice sa neredjenjem da pucaju na demonstrante mislis da ne bi doslo do grajdanskog rata?"

Da je demonstrante organizovala i platila neka strana sila misliš da ne bi ?

"Kome su Kanada i Norveska dali deo svog gasa? Sve rente od gasa kao i propratni porezi u Norveskoj ili Kanadi idu u legalne strukture (lokalnu samoupravu, drzavni i regionalni budzet, drzavne fondove). Lako proverljniv podatak."

Čije su kompanije učestvovale u istražnim bušenjima ? Isključivo kanadske i norveške ? Neće biti. E, te kompanije su učestvovanjem stekle pravo na deo profita tj kolača, vidiš kako je jednostavno ?

"Kanada je, kao zemlja migranata, verski i nacionalno izuzetno podeljena. Ima mnogo vise i religija i verskih koncesija od Sirije, mnogo vise nacionalnosti i mnogo vise jezika koji su maternji lokalnom stanovnistvu. Druga stvar je kako su oni to uspeli da prevazidju i da zbog toga postanu jos jaci"

Jeste ali zamalo. 67% u Kanadi su hrišćani, 25% ateisti a čitavih 8% su ostale religije. Na papiru ih možda ima na hiljade no po procentima kao što vidiš slika je potpuno drugačija. Ista priča je demografski posmatrano. Slab ti je jako ovaj argument. Dodatno ga ruši obrazovni profil imigracije.

milan treci

pre 7 godina

Циљ сваког рата је само један,пљачка.А изговора има безброј за плаћене,наивне и глупе и ратне профитере.

....i ostali argumenti iz bunila

pre 7 godina

Vecina komentatora ovde kao da je pijana i luda u isto vreme...

- Za nas je bio posao veka da kroz Srbiju prodje gasovod, i bili smo spremni na sve da bi ga dobili, ali je za Siriju to kao stetno, te to treba odbiti?
- mi bismo zaradjivali stotine miliona od tranzitnih taksi na protok gasa, ali Siriji to ne treba
- energetska zavisnost EU od Rusije nije nesto oko cega EU treba da brine, posto Rusija pre desetak godina nije usred najvece cice zime iskoristila priliku da zbog ukrajinskog duga zavrne gas celoj Evropi, i time zatvori skole i bolnice, gradjane izvrgne hladnoci, a industriju blokadi, narocito u zemljama sa najvecom zavisnoscu od ruskog gasa kao sto je Srbija npr...
- zasto bi se Kataru omogucilo da izvozi gas u Evropu, kad to treba da rade samo Rusi
- astronomske cene gasa omogucene monopolskim polozajem su bas dobre za Evropu i svet uopste, a za nas pogotovo, posto gas slabo uvozimo, a i imamo para koliko ti dusa hoce
....

jasdf

pre 7 godina

A zasto su onda ona deca sto su nacrtala grafit uhapsena i zverski mucena? Zasto je policija pucala na demonstrante koji su trazili pitanje dece? Ko je naredio vojsci da izadje na ulice i primeni brutalnu silu? Lako je za sve optuziti nekog drugog i skinuti krivicu sa sebe. Kako u Kanadi ili Norveskoj (prebogate gasom) ne dodje do gradjanskog rata?

tuku se oko koridora, a nebo široko

pre 7 godina

Zašto se prirodni gas ne prevozi vazdušnim putem, u cepelinima? Lakši je od vazduha, može da ostvari statički uzgon.

Jasdf

pre 7 godina

@ Jes da Kvebek pomalo hoće da se odcepi al to je već neka druga priča.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Da je vlad Kanade 1995. na zahtev za referendumom u Kvebeku odgovorila hapsenjem, mucenjem i ubijanjem lidera Kvebeske partije i da je poslala policiju na ulice sa neredjenjem da pucaju na demonstrante mislis da ne bi doslo do grajdanskog rata?

@J Pa i Kanada i Norveška su "saveznici" i kao takvi su bitniji od samog gasa a i pored toga deo kolača tog istog gasa su dali.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Kome su Kanada i Norveska dali deo svog gasa? Sve rente od gasa kao i propratni porezi u Norveskoj ili Kanadi idu u legalne strukture (lokalnu samoupravu, drzavni i regionalni budzet, drzavne fondove). Lako proverljniv podatak.

u obe zemlje nema verskih ili bilo kakvih drugih podela na osnovu kojih bi se ikada mogao pokrenuti građanski rat.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Kanada je, kao zemlja migranata, verski i nacionalno izuzetno podeljena. Ima mnogo vise i religija i verskih koncesija od Sirije, mnogo vise nacionalnosti i mnogo vise jezika koji su maternji lokalnom stanovnistvu. Druga stvar je kako su oni to uspeli da prevazidju i da zbog toga postanu jos jaci.

Zoran

pre 7 godina

hahaha- davali Asadu 150 miliardi da prodje gasovod a on odbiju, pa to su price za maliu decu, od Katara ka Turskoj moga je gasovod da ide i preko Iraka istom duzinom.
Konflikt u Siriji je poceo zbog globalnog zagrevanja, kada su seljaci poceli da se preseljavaju u gradove jer zbog ucestalijih susa vise nista nije moglo da se uzgaja na zemlji.

ma da

pre 7 godina

U Siriji je 4 decenije bila jedna od najsurovijih diktatura na planeti, a gomilalo se i snazno versko nezadovoljstvo jer su u formalno sekularnoj drzavi fakticki svu vlast drzali šiiti (otuda i vojna pomoc Irana i Hezbolaha), i to su bile dve kljucne okolnosti zbog koji se narod digao na masovnu pobunu, a koja je potom prerasla u krvavi gradjanski rat kada je njihov diktator resio da svoju vlast brani svim sredstvima i do kraja. Sve ostalo su price za malu decu (a kojima Srbija tako olako veruje), pa tako i recimo neozbiljna prica da je Asadu nudjeno 150 milijardi dolara samo da dozvoli da kroz njegovu teritoriju prodje gasovod iako je alternativna ruta za katarski gas do Evrope skuplja svega 3 milijarde. Nama su tako objasnjavali da nam se 1999. nije dogodila jer su Milosevic, Mira, Seselj i ostali negde gresili u svojoj politici, nego su NATO zemlje htele da dodju do nasih rudnih bogatstava u Boru, ili slicnih bajki vezanih za Trepcu, a oba ta rudnika danas tavore i niko sa strane ne zeli da ih otkupi za par stotina miliona. Ili pogledajte sta se desavalo sa irackom i libijskom naftom posle pada Huseina i Gadafija - manje od 1% je zavrsila u USA (a i to je placano po svetskim cenama), a njihove kompanije odustajale su ili prepustale drugima da tamo rade jer nisu zadovoljeni minimalni kriterijumi bezbednosti po USA standardima... znaci ipak su diktatori bili glavni problem.

Cikara

pre 7 godina

Iz ovog teksta sledi da je Asad ispao tupson, jer je blokirao ovaj gasovod zbog ruskih a ne sirijskih interesa, kako bi Rusi ostali glavni snabdevaci gasa EU. Sad mu je zemlja rusevina, silni ljudi izginuli i raseljeni medju kojima su i najobrazovaniji. Bravo Asade.

jasdf

pre 7 godina

A zasto su onda ona deca sto su nacrtala grafit uhapsena i zverski mucena? Zasto je policija pucala na demonstrante koji su trazili pitanje dece? Ko je naredio vojsci da izadje na ulice i primeni brutalnu silu? Lako je za sve optuziti nekog drugog i skinuti krivicu sa sebe. Kako u Kanadi ili Norveskoj (prebogate gasom) ne dodje do gradjanskog rata?

Mujo11

pre 7 godina

"A istovremeno su u junu 2011. Ujedinjeni arapski emirati, u ime zemalja Zaliva, ponudili Asadu finansijsku podršku od ravno 150 milijardi dolara da raskine s političkim, ekonomskim i vojnim savezništvom s Teheranom".

Evo ko je ASAD, ruska marioneta, koji odbija 150 miliardi dolara, plus druge privredne, politicke, finansijske privilegije koje bih uticale da Sirija procveta...?! Ali, ASAD je ipak najveci "patriota" koji je zrtovao svoju zemlju i svoj narod u interes Rusije i Irana.
A Balkanci kukaju zasto je stopiran izgradnja Ruski gasivod "Juzni tok"!
Ja mislim da razlog za "gradjanski"rat u Siriji nije samo taj veliki gasovod od Katara do EU, nego i vojne ruske baze u Siriji, protiv koje su SAD,EU, NATO.

ruki

pre 7 godina

10 milijardi za gasovod preko kopna i trostruko duzi od severnog toka, i to kroz nestabilno podrucje. prvo cena je "malo" nerealna. gasovod je skuplje graditi preko kopna nego po dnu mora. drugo je kapacitet, da bude 60 milijardi kubika godisnje(kao juzni tok) nikad se ne bi isplatio. jednostavno je iracionalno.

opusteno

pre 7 godina

Da je Asad razmisljao o dobrobiti svog naroda dozvolio bi da se i jedan i drugi gasovod izgrade i skidao kajmak... Ali kao i svaki drugi "vodja" i on je samo necija marioneta ciji ce postupci na kraju citve price obezbediti izgradnju nekog od ovih gasovoda ali bez kajmaka za Siriju...

Lacerta

pre 7 godina

"Predsedik Asad, dodaje se u tekstu, je to obrazložio i time što bi ovaj gasovod došao u sukob s interesima njegovog saveznika Rusije, najvećeg isporučioca gasa Evropi."

Još jedan koji nije pametno birao saveznika.

tuku se oko koridora, a nebo široko

pre 7 godina

Zašto se prirodni gas ne prevozi vazdušnim putem, u cepelinima? Lakši je od vazduha, može da ostvari statički uzgon.

....i ostali argumenti iz bunila

pre 7 godina

Vecina komentatora ovde kao da je pijana i luda u isto vreme...

- Za nas je bio posao veka da kroz Srbiju prodje gasovod, i bili smo spremni na sve da bi ga dobili, ali je za Siriju to kao stetno, te to treba odbiti?
- mi bismo zaradjivali stotine miliona od tranzitnih taksi na protok gasa, ali Siriji to ne treba
- energetska zavisnost EU od Rusije nije nesto oko cega EU treba da brine, posto Rusija pre desetak godina nije usred najvece cice zime iskoristila priliku da zbog ukrajinskog duga zavrne gas celoj Evropi, i time zatvori skole i bolnice, gradjane izvrgne hladnoci, a industriju blokadi, narocito u zemljama sa najvecom zavisnoscu od ruskog gasa kao sto je Srbija npr...
- zasto bi se Kataru omogucilo da izvozi gas u Evropu, kad to treba da rade samo Rusi
- astronomske cene gasa omogucene monopolskim polozajem su bas dobre za Evropu i svet uopste, a za nas pogotovo, posto gas slabo uvozimo, a i imamo para koliko ti dusa hoce
....

Zoran

pre 7 godina

hahaha- davali Asadu 150 miliardi da prodje gasovod a on odbiju, pa to su price za maliu decu, od Katara ka Turskoj moga je gasovod da ide i preko Iraka istom duzinom.
Konflikt u Siriji je poceo zbog globalnog zagrevanja, kada su seljaci poceli da se preseljavaju u gradove jer zbog ucestalijih susa vise nista nije moglo da se uzgaja na zemlji.

RADE

pre 7 godina

Stvarno dobra tema da se dangubi....to je malo u nasim genima da bistrimo svetsku politiku.
U mom naselju u jednom turistickom gradu sa zoo vrtom ! vladaq totalno rasulo; sverc komerc, korupcija, prepuni kontejneri, lose kanalizacije, neuredna naselj,a, lose ulice.......A MI RASPRAVLJAMO o Putinu, sad-a, ratovi u svetu....A nikako da se malo posvetimo nasim temama.....mnogo smo cudni i na taj nacin podpaljujemo nestabilnost u svetu.......
Pozdrav svima.
RADE

Jasdf

pre 7 godina

@ Jes da Kvebek pomalo hoće da se odcepi al to je već neka druga priča.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Da je vlad Kanade 1995. na zahtev za referendumom u Kvebeku odgovorila hapsenjem, mucenjem i ubijanjem lidera Kvebeske partije i da je poslala policiju na ulice sa neredjenjem da pucaju na demonstrante mislis da ne bi doslo do grajdanskog rata?

@J Pa i Kanada i Norveška su "saveznici" i kao takvi su bitniji od samog gasa a i pored toga deo kolača tog istog gasa su dali.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Kome su Kanada i Norveska dali deo svog gasa? Sve rente od gasa kao i propratni porezi u Norveskoj ili Kanadi idu u legalne strukture (lokalnu samoupravu, drzavni i regionalni budzet, drzavne fondove). Lako proverljniv podatak.

u obe zemlje nema verskih ili bilo kakvih drugih podela na osnovu kojih bi se ikada mogao pokrenuti građanski rat.
(miro, 21. oktobar 2016 12:18)
Kanada je, kao zemlja migranata, verski i nacionalno izuzetno podeljena. Ima mnogo vise i religija i verskih koncesija od Sirije, mnogo vise nacionalnosti i mnogo vise jezika koji su maternji lokalnom stanovnistvu. Druga stvar je kako su oni to uspeli da prevazidju i da zbog toga postanu jos jaci.

Marko

pre 7 godina

Konacno neko da to kaze. Pogledajte mapu - nema gasovoda od Katara bez Sirije.

Kroz Siriju ide najkraca putanja. Tu nije mogla dok je Asad na vlasti. U Iraku haos. Kroz Iran im takodje ne daju.

Taj gasovod bi ucinio da Evropi vise ne treba ruski gas... a da, ko ono bese pomaze Asada u Siriji? :)

Mihailo

pre 7 godina

Gluposti, kulturni Zapad nikada ne bi radio ovakve gadosti.
I da, da ne zaboravim, Rusi su krivi za rat u Siriji, to nikako ne smemo zaboraviti.

das ist walter

pre 7 godina

odlican tekst, mozda jedan od najboljih koji opisuje uzrok ovih sukoba. Amerikanci su glavni scenaristi ovih sukoba, a kada Hilari postane predsednik (nazalost), bojim se da ne dodje do eskalacije ili upotrebe nekog jos goreg oruzja.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

Ako je ovo tacno onda evropa nema razloga da se brine da ce da se smrznu, kao sto su pisali mediji proteklih godina, ako putin zavrne slavinu itd. Jer ocigledno nema kome drugom da je proda zato se grcevito bori u siriji. E sad, ja opet verujem da zapadu nije bitno bas od koga ce uzimati gas nego je bitnije da sjebu ruse. Ako ne bi kupovali od njih vec od arapa onda rusi propadaju. Sve u svemu ispasta obican narod.

Neksiko

pre 7 godina

Nije tacno. Kakav gasovod za Evropu iz Katara, boli Amerikance briga za to. Rat u Siriji je izazvan jer je to jedina zemlja u Mediteranu u kojoj je Rusija imala vojnu mornaricku bazu, jos od 1971. Egipat je, nakon pada SSSR-a, otkazao takvo gostoprimstvo Rusiji, ali Sirija nije i ostala je jedina zemlja u Mediteranu u kojoj ruski brodovi mogu da natankaju gorivo i obave remont. Takodje, Sirija je od 2000-tih pocela da nabavlja uskljucivo rusko naoruzanje. Strategija SAD-a je da Rusija ne sme da ima bazu na Mediteranu i tacka.

devlinjo

pre 7 godina

Ali sustina celog sukoba je smanjenje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, zar je moguce da Evropa toliko ne zeli da saradjuje sa rusima da je na sve ovo spremna pa i migrantsku krizu i sve sto joj se po meni obija o glavu!!?
(!!!, 21. oktobar 2016 11:44)

suština je naravno da ameri žele da u što većoj meri oslabe rusiju! zbog toga su i iranu ukinute sankcije na izvoz nafte, da bi cena nafte pala. trpe i arapi ali oni su kolateralna šteta. ali nije cilj ni rusija ni nafta, već voda! DUGO VEĆ PRIČAM! Bajkalsko jezero!

popeye

pre 7 godina

Асад по овоме испада глуп (и/или принципијелан). Верујем да је већина овог тачна, све осим новца, јер свет је већ дуго у кризи да би му неко понудио 150 милијарди, поготово не његови противници. Добио је понуду или гасовод или ... Либија је претходно згажена, само да би им била отета нафта. И није веровао да ће га издати, како су се међусобно ословљавали, брат Ердоган.

Vlada

pre 7 godina

Šta reći...
Iako naravno nemam nikakve posebne informacije u vezi teme, napisano toliko ima smisla. Ima smisla imajući u vidu opštu sklonost zapada za otimanjem koju demonstriraju još od kolonijalizma u zadnjih par vekova a u prošlom i ovom veku i tzv. neokolonijalizmu.
Generalno volim zapadnu kulturu i inovativnost ali u međunarodnim odnosima su zaista užasni i nadam se da će im neko (ili nešto) što pre "stati u kraj" (što bi jednom jedan političar rekao :) )!

!!!

pre 7 godina

Ali sustina celog sukoba je smanjenje energetske zavisnosti Evrope od Rusije, zar je moguce da Evropa toliko ne zeli da saradjuje sa rusima da je na sve ovo spremna pa i migrantsku krizu i sve sto joj se po meni obija o glavu!!?

Solomon

pre 7 godina

ma da, 21. oktobar 2016 13:07

Ma ne, zemljace, velike sile napadaju male zemlje iskljčivo zato sto im zele dobro i mir. NATO je Srbiju bombarodvao zato sto je bio zabrinut za stanje Srba i Albanaca, prosto nisu mogli da gledaju kako se mucimo svi pod Milosevicem pa su nas bombarodvali. Isto tako, sada im je zao Sirijaca pod Asadom pa im sravnise zemlju do neprepoznatljivosti, zato sto im zele mir.

Inace ako mislis da su Asad i Milosevic uzroci ratova u svojim zemljama, naivan si kao francuska sobarica

e

pre 7 godina

Znači u tom grmu leži zec. To smo i nagađali jer zašto bi se USA tako energično borila na bliskom istoku i jedan za drugim rušila postojeće vlade tražeći neku koja je samo njoj sklona a napravila svuda haos i beznađe. Izgleda da je na taj način spontano i nastao IS a kraj beznađu se nevidi.

nedeljko

pre 7 godina

Sve navedeno je tacno. U Siriji se indirektno vodi rat izmedju razlicitih interesnih zona, te interesne zone imaju svoju vojsku sastavljenu od Sirijaca. Niko nije svestan koliko razlicitih vojnih formacija ima u Siriji koji zastupaju odredjene drzave i njihove interese...

Storno

pre 7 godina

Zli Asada nije podržao Amerikance i branio je interese Sirije i Sirijskih prijatelja! Zaslužio je da bude kažnjen a svu krivicu naravno snosi on jer ne sluša sta mu se kaže! Naravno ne treba zaboraviti i Putina koji se usudio da na poziv Sirijske države napadne Alkaidu i Islamsku državu koje podržava i Wašington i Tel Aviv i Rijad...I onda povrh svega Srbija šalje ćebad, ulje, brašno i šećer kao vrhunac zločina protiv...Wall Street'a!

milan treci

pre 7 godina

Циљ сваког рата је само један,пљачка.А изговора има безброј за плаћене,наивне и глупе и ратне профитере.

Petar S.

pre 7 godina

Sve receno i objasnjeno.

Uz mali dodatak, JEDINE 3 drzave Bliskog Istoka (osim Irana koji jos nije dosao na red), koje nije zakacilo "Arapsko Prolece" su Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

3 kljucna saveznika Amerike na Bliskom Istoku, a ujedno i NAJ RIGIDNIJE islamske zemlje sa Feudalnim uredjenjem (vladavina jedne porodice) i Serijatskim pravom kao zakonodavstvom.

sasa jokic

pre 7 godina

Ni jedan rat u istoriji se nije vodio zbog drustvenog uredjenja ili ljudskih prava, uvek je to bio interes, ljudski alavi interes, i to ce biti osnovni razlog sto cemo kao vrsta biti treptaj oka u istorijskom smislu, nestacemo sa lica zemlje brzinom svetlosti.

miro

pre 7 godina

A zasto su onda ona deca sto su nacrtala grafit uhapsena i zverski mucena? Zasto je policija pucala na demonstrante koji su trazili pitanje dece? Ko je naredio vojsci da izadje na ulice i primeni brutalnu silu? Lako je za sve optuziti nekog drugog i skinuti krivicu sa sebe. Kako u Kanadi ili Norveskoj (prebogate gasom) ne dodje do gradjanskog rata?
(jasdf, 21. oktobar 2016 10:48)

Jel moguće da u 21. veku neko ovako površno razmišlja ??? Pa i Kanada i Norveška su "saveznici" i kao takvi su bitniji od samog gasa a i pored toga deo kolača tog istog gasa su dali. Na kraju, u obe zemlje nema verskih ili bilo kakvih drugih podela na osnovu kojih bi se ikada mogao pokrenuti građanski rat. Jes da Kvebek pomalo hoće da se odcepi al to je već neka druga priča. Jasnije ???

Solomon

pre 7 godina

U pozadini svakog sukoba je nekakav interes, najčešće velikih sila. U ovom slučaju je jasno zašto Rusija i Iran brane Asada odnosno zašto ga zapadne zemlje uz pomoć zalivskih monarhija napadaju. I to je suština sukoba u Siriji i jedina istina. Priče o demokratijama, ljudskim pravima, humanitarnim intervencijama, savezništvima itd. su samo šarene laze ili ukrasni papir u koji se umotava istina tj. interes. I uvek stvari u međunarodnim odnosima treba posmatrati na taj način, dakle niti jedna velika sila svoje akcije ne bazira na prijateljstvu već na interesu koji u tom momentu ima.

mmm

pre 7 godina

Pa znao sam ovo nekad 2012. I konacno se neko na zapadu usudio da kaze da je sve krenulo od SAD i satelita, doduse ipak nekako tiho. Mada, svakom normalnom bi trebalo da je jasno. Ova krvava katastrofa koja razara Siriju, delo je SAD, VB i njihovih saveznika. I isto je i sa Libijom, Irakom, Avganistanom, SFRJ itd itd... Rusija je bila primorana da deluje i zbog toga svaki njen ucinak odobravam.
I jos nesto.. Kaze u tekstu, a i inavmce vec par dana, zestoke borbe u Mosulu, gde SAD deluju.. Hmm.. U stvari u Mosulu, milionskom gradu ima nekoliko hiljada dzihadista. Vojsla je bar 10x brojnija. Navodno ce vojska osćobadjati mosul i "proterivati" dzihadiste, te "herojski" osloboditi taj veliki iracki grad, a u stvari pozadona je da su ti dzihadisti u stvari samo dobili prekomandu. Posto ih Rusi tamane u Siriji, sve ih je manje i sve manje su ludi da iz Evrope i dr delova sveta odlaze da poginu u Siriju, jer bilo je lakse dok su samo senlucili. E sad ovi iz Iraka odlaze u Siriju jer tamo je prioritetnije da se bore. Naravno, nalog za pomeramje truoa je stigao, odakle drugo no iz pentagona.

Gospodar Zarin

pre 7 godina

Najzad prvi potpuno istinit i tačan tekst o razlozima genocidnog uništavanja sirijske države i naroda.
I da podsetim, Bašar Asad je pre ovoga praktično bio miljenik tog istog zapada...

a poreklo imovine

pre 7 godina

Konacno neko analizira cinjenice. Iran je imao na zapadu nevidjenu demokratiju pedesetih godina proslog veka, ali su dzentlmeni dok pobedjuju organizovali drzavni udar i prvi put smenili legitimnu vlast druge drzave. A zasto...jer pohlepa za tudjim resursima nije bila zadovoljena. Posledicno, dodje Homeini cetvrt veka kasnije. Kad isti dzentlemni pocnu da gube, onda menjaju pravila igre, na svim poljima. Olos

nu

pre 7 godina

To je samo jedna od fusnota u ovom sukobu koja pokusava da se predstavi bitnijom no sto jeste, ali opet se komotno ignorise izjava V. Klarka iz 2007. kada se izleteo i objavio da SAD planiraju napad na 7 drzava, medju njima i Siriju. Bitna je geopoliticka kontrola, sve ostalo proizilazi iz toga.

belzebub

pre 7 godina

Možda jedan od usputnih razloga. U suštini u pitanju je širi, geopolitički sukob. Velika Igra (the Great Game) za 21. vek. Kao između Britanske i Ruske Imperije u 19. veku.

miro

pre 7 godina

@(Jasdf, 21. oktobar 2016 14:22)
"Da je vlad Kanade 1995. na zahtev za referendumom u Kvebeku odgovorila hapsenjem, mucenjem i ubijanjem lidera Kvebeske partije i da je poslala policiju na ulice sa neredjenjem da pucaju na demonstrante mislis da ne bi doslo do grajdanskog rata?"

Da je demonstrante organizovala i platila neka strana sila misliš da ne bi ?

"Kome su Kanada i Norveska dali deo svog gasa? Sve rente od gasa kao i propratni porezi u Norveskoj ili Kanadi idu u legalne strukture (lokalnu samoupravu, drzavni i regionalni budzet, drzavne fondove). Lako proverljniv podatak."

Čije su kompanije učestvovale u istražnim bušenjima ? Isključivo kanadske i norveške ? Neće biti. E, te kompanije su učestvovanjem stekle pravo na deo profita tj kolača, vidiš kako je jednostavno ?

"Kanada je, kao zemlja migranata, verski i nacionalno izuzetno podeljena. Ima mnogo vise i religija i verskih koncesija od Sirije, mnogo vise nacionalnosti i mnogo vise jezika koji su maternji lokalnom stanovnistvu. Druga stvar je kako su oni to uspeli da prevazidju i da zbog toga postanu jos jaci"

Jeste ali zamalo. 67% u Kanadi su hrišćani, 25% ateisti a čitavih 8% su ostale religije. Na papiru ih možda ima na hiljade no po procentima kao što vidiš slika je potpuno drugačija. Ista priča je demografski posmatrano. Slab ti je jako ovaj argument. Dodatno ga ruši obrazovni profil imigracije.

Fidelio

pre 7 godina

Zašto se prirodni gas ne prevozi vazdušnim putem, u cepelinima? Lakši je od vazduha, može da ostvari statički uzgon.
(tuku se oko koridora, a nebo široko, 21. oktobar 2016 11:57)

Hahahahaha, koja ideja!

Samo, mislim da će biti velikih problema da se nađu piloti za te tvoje butan/propan cepeline. Jer ja lično ne bih nikako voleo da se vozim u kabini okačenoj za ogromnu mešinu napunjenu hiljadama kubika vrlo, vrlo, VRLO zapaljivog i eksplozivnog gasa! Iako sam nepušač!

miro

pre 7 godina

(ma da, 21. oktobar 2016 13:07)

Ti pričaš o pričama za malu decu a sam veruješ u njih. Kao, 1% nafte je završilo u USA. Aha, zvanično. A nezvanično ? Znaš li na primer da se iz Nigerije samo godišnje izveze nafte na crno u vrednosti preko 3 milijarde dolara godišnje. A ovde, u Iraku i Libiji sve pod kontrolom USA a naftu niko ne dira. HA HA HA. Koliko oružja je od USA kupio Irak u poslednjih 10 godina ? To je kao bezprofitni dil ? HA HA HA. Kao, diktatori su bili jedini problem pa rešiše da ih svrgnu, potroše nekoliko hiljada milijardi dolara, izgine im par hiljada ljudi sve zbog diktatora u tamo nekoj zemlji ? HA HA HA. A Saudijska Arabija i Kuvajt su prosperitetna slobodarska i demokratska društva gde se ruke seku tek onako, folklorno ? Tamo ne vladaju prinčevi, šeici po već 50 i kusur godina ? To nije diktatura ? Tamo je ok da se žene tretiraju kao stoka ?

uskok

pre 7 godina

(ma da, 21. oktobar 2016 13:07)

Ukoliko pročitaš Noama Čomskog, koji je, moramo priznati, uvažen i od strane disidenata i od strane zvaničnog USA establišmenta, video bi da je i on zastupnik teorije koja je izneta u italijanskom listu. Sve američke intervencije su tako figurisane da se ubedi američko ''zabludelo stado'', kako ih zovu teoretičari američke politike, da je određena država pretnja američkoj sigurnosti (zvanični citati, od Kenedija, do Buša i dalje...). I on se sa pravom pita kako je to jedan, npr. Irak, pretnja američkoj bezbednosti? Sa čim on to može pretiti? Dok druge države, koje zaista i mogu ugroziti USA (npr. S. Koreja) nisu pod udarom američkih vojnih snaga, jer imaju čime da se brane. Sve intervencije od 1945 do 2016 su skopčane sa neprirodnim obrazloženjima, neracionalnim i jednostavno nepostojećim argumentima. Dvostruki standardi od Nirnberga, preko Vijetnama do Iraka. Kao namojćnija sila današnjice, ona ne podleže međunarodnim zakonima (i konvencijama rata) dok to istovremeno zahteva od svih ostalih, osim od svojih ''saveznika'' (britanija, saudi arabija, izrael...). Dakle, svaka USA intervencija je skopčana isključivo sa interesima krupnog kapitala iz USA, od nafte, farmakologije do proizvođača oružja. Humanitarne intervencije zaštite ljudskih prava , civila.. su obično smeće jer su selektivne (zašto ne Uganda, zašto ne Sudan, zašto ne Irak dok je Sadam gušio Kurde gasom-a bio je USA saveznik protiv Irana, da ne nabrajamo dalje).

Nik

pre 7 godina

@tuku se oko koridora, a nebo široko
Čoveče pa znaš li ti koliko je cepelina potrebno da se isporuči tolika količina gasa..!? Gasovodi odnosno Pipelines je za sada najbolje moguće rešenje dok se ne predje na drugi oblik konzumiranja/stvaranja energetakih proizvoda.

Petar

pre 7 godina

Zasto se samo Sirija uvodi u ovajk kontekst? Zbog gasa i nafte je sravnjena i Libija i Egipat i Irak. Ocigledano da Saudijska Arabija , Katar i SAD zele monopol u nafti i gasu. A to sto je Asad odbio ponudu Saudijske Arabije je krajnje ekonomska, ali i patriotska odluka. Ekonomska jer ce dobiti mnogo vishe para, nego sto mu je ponudjeno, a patriotska jer nece da mu se oni mesaju u zemlju.
Zasto se SAD ne pobrine o demokratiji i ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji i Kataru? Tamo je uzasno stanje ljudskih prava, monopol nekoliko porodica na sve resurse zemlje. Tamo zene su obespravljene... Ubijaju se i odsecaju ruke i noge na osnovu nekog divljackog zakona.
I da naravno ima veze i geostrateska nadmoc za koju se svi bore,