Četvrtak, 20.10.2016.

13:22

Oslobođenje Beograda, petokraka ponovo prošla ulicama FOTO

Memorijalnim defileom od "Londona" do Palate "Albanija" obeleženo je 72 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Osloboðenje Beograda, petokraka ponovo prošla ulicama FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

zoricA

pre 7 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem kakve su neznalice moji sugrađani. Pa nije oslobođenje Beograda ujedno i oslobođenje Jugoslavije. Mnogo je još žrtava NOB-a palo, dok Jugoslavija nije oslobođena. Jedino su Jugoslaviju i Grčku oslobodili lokalni komunisiti u celoj orobljenoj Evropi. Svi ostali su "čekali saveznike". Grčke partizane kasnije su pobili ili pohapsili Britanci, koji su zamenili Nemačkog okupatora, ali nas Sovjeti nisu okupirali.
Mnog komentara kuka za vilama na Dedinju i Senjaku. Pa nije ceo balkan vila na Dedinju, Beograđani moji dragi. Malo je veća borba bila u Jugoslaviji, od par vila na Senjaku. Tipično za Beograđane: najbitniji je "krug dvojke", ostatak sveta može da trune. Sramota da vas bude. Zato nam je danas i ovako, jer je "Beograd najbitniji", a ljudi po Srbiji rade za 15.000 din.

Ilija Ikic

pre 7 godina

Potpuno je nesuvislo da se slavi zamena nemacke okupacije okupacijom sovjetske vojne sile koja je instalirala komunisticki rezim Josipa Broza u Srbiji. Da nije bilo sovjetske okupacije Srbije komunisti bi zavrsili kao i u Grčkoj tako što bi bili proterani iz zemlje. Stoga je potpuno besmislena proslava jer se radi o novoj okupaciji.

Јабучило

pre 7 godina

Причајте шта хоћете. Југославија је сила победница у Другом светском рату захваљујући НОВ и ПОЈ. Огромну већину партизанске војске чинили су Срби. А да је Краљевина иоле била праведна, не би било толико класне мржње. Ниједна револуција није свилена, а понајмање она изведена у условима какви су владали током Другог светског рата. И Дража је своју шансу имао, али ју је нејуначки протраћио.

sturmmann

pre 7 godina

Koliko je za prva 2 dana "oslobođenja" gradjana u Beogradu OSLOBOĐENO od života? Podrazumeva se da su OSLOBOĐENI i od imovine jer komunisti preziru privatnu svojinu DOK SE NE NAKRADU I OBEZBEDE I UNUKE.

High

pre 7 godina

Sta je bre ovo? Jel' ovo bilo i ranije?(R2D2, 20. oktobar 2016 17:01)Nije bilo nikada ovako. To je zbog Rusa. Njima prija pa se mora. Sa zapada subnam stigli internet i rock'n'roll a od Rusa ove parade, tenkovi itd.
(Tako vreme doslo, 20. oktobar 2016 17:32)
Sa zapada nam je stigao osiromaseni uranijum i goli kapitalizam, zar ne?

petrija

pre 7 godina

Stefan@.. to sto je Peko Dapcevic poslao rodjenog brata na G.otok moze samo da mu sluzi na cast,jer svi treba da budu tretirani isto, jel trebalo da posalje mog i tvog brata,a svog da drzi uz sebe?Inace cula sam od svog oca koji je ziveo i umro kao antikomunista da je Dapcevic bio izuzetan komandant.Ocigledne stvari ne treba poricati.

Nedic

pre 7 godina

Sve cestitke partizanima sto su hrabro bili u ilegali i potom se uvalili u tudje stanove i vile na Senjaku i Dedinju. Kada su shvatili da je i ktug dvojke atraktivan onda su i tu uleteli sa sve vunenim carapama. Uglavnom nisu ni videli Nemce pre toga.

Dusan

pre 7 godina

Volim ove dusebriznike koji vide komunisticku diktaturu kao dan od koga je krenulo po njima računanje vremena.
Možda drage komšije niste svesni života u Kraljevini pre 1941. koji je bio glavna kapisla uspona komunizma u istoj.

laki

pre 7 godina

Hvala. Sve cestitke i beogradskoj 'burzoaziji' koja je ispijala konjak za konjakom po salonima dok su nam Nemci streljali decu u Kragujevcu. Da li postoji neki zapis da je BG "elita" na bilo koji nacin pomogla partizanskom pokretu? Ili su potajno trljali svoje masno prstenje glumeci neutralne svajcarce, a sve u nadi da ce dark-side ipak pobediti? Dobro ste prosli. Iz mog ugla gledano, mnogo ste dobro prosli. Da je Tile bio Kastro ili Staljin.. mnogo bi krace i efikasnije taj ceo postupak trajao.
(Boško Buha, 20. oktobar 2016 17:22)
____________

Kakva gomila laži
Zaboravio si da dodas da su nemci streljali nasu decu u Kragujevcu zato sto su partizani ubili desetak nemaca i onda kukavički pobegli u brda odakle su mirno gledali streljanje nase dece!

Cast i slava postenim pripadnicima partizana koji su borbama prsa u prsa dali svoje zivote to su bili heroji
A ostali partizani (vecin) se borila da bi oteli vlast i opljackali Srbiju

banditi

pre 7 godina

Crvena armija je oslobadjala Beograd a crvena banda ubijala i otimala od Beogradjana.To je razlika.Porediti ubistva,proterivanja i kradje posle oslobodjenja,sa borbom u NOBu je ludost.Najveća prevara ikada smišljena je ta,da je pljačka i ubijanje predratne elite "kolaboracionista",ustvari "kolateralna šteta".Prokleto neka vam je sve oteto.Zato i prolazimo ovako...

Boško Buha

pre 7 godina

Sve cestitke partizanima sto su hrabro bili u ilegali i potom se uvalili u tudje stanove i vile na Senjaku i Dedinju. Kada su shvatili da je i ktug dvojke atraktivan onda su i tu uleteli sa sve vunenim carapama. Uglavnom nisu ni videli Nemce pre toga.
(Nedic, 20. oktobar 2016 17:03)

Hvala. Sve cestitke i beogradskoj 'burzoaziji' koja je ispijala konjak za konjakom po salonima dok su nam Nemci streljali decu u Kragujevcu. Da li postoji neki zapis da je BG "elita" na bilo koji nacin pomogla partizanskom pokretu? Ili su potajno trljali svoje masno prstenje glumeci neutralne svajcarce, a sve u nadi da ce dark-side ipak pobediti? Dobro ste prosli. Iz mog ugla gledano, mnogo ste dobro prosli. Da je Tile bio Kastro ili Staljin.. mnogo bi krace i efikasnije taj ceo postupak trajao.

Labud

pre 7 godina

Komunisti i Broz posle rata cinili su zlocine u ex YU za koje nisu odgovarali i to je tragedija svake komunisticke diktature.
(marija, 20. oktobar 2016 16:23)

Hm. Komunisticka diktatura iz koje si sa pasosem mogao kad hoces i gde hoces da odes. Za to vreme Sovijeti su imali pasose, ali da napuste grad. Cesi i Madjari, Poljaci su mogli samo da idu medjusobno u posetu ili u Jugoslaviju. Pa ti vidi!

Nije samo Jugoslavija imala komunisticku partiju. Imali su i Italijani i Francuzi. I bas tada je doslo do promena u drustvu ka jednakosti i vecim pravima za zene i manjine. Jednostavno, nemate pojma!

Ovde se dogodila revolucija, naravno, desnica kada broji zrtve zanemaruje ona sva mucenja, ubistva i zatvaranja svih koji su milsili progresivno od 1927-1941. Puni su zatvori bili i tada glumaca, intelektualaca, radnika, manjina.

I generacija koja je prethodila je profitirala na Prvom svetskom ratu i zaposela najbolje lokacije. I to se sistematski precutkuje. Dok su radnistvo i seljaci ginuli. Sve levicarske partije i pokreti, ukljucujuci i one iz Srbije i Francuske, su bile protiv tog rata. Dok je desnica to koristila za imperijalizam, ukljucujuci i srpsku, pogotovo na Kosovu i Makedoniji.

marija

pre 7 godina

@Labud,

Da imali su pasos i mogli su da putuju kad hoce i gde hoce,
ali samo oni koji su preziveli teror komunista posle rata.
Mnogi od njih, medju njima i srpski heroj vojvoda Bojovic - nisu.

Stefan

pre 7 godina

Nisam uopste za cetnicki pokret ali proslo je dovoljno vrmena reci da nisam ni za partizanski iako su mi dede bile u partizanima. Posle rata doslo je do zataskavanja raznih zlocina brojni zlocnici su pobegli brojni su presli u partizane. Pa znate li da su clanovi ustaske legije koja se borila na Istocnom frontu posle poraza presli u Crvenu Armiju ta ista armija je silovala po Vojvodini. Pa oslobodilac Beograda Peko Dapcevic ovde slavljeni je rodjenog brata poslao na Goli Otok zato sto je drzao ikonu Staljina a ne Tita. Prestanite vise da gledate svet crno belo. Vecina nasih predaka nevezano da li su bili u partizanima il cetnicima su se borili u zelji za slobodom, bratoubilacki rat je bio prevashodno tragedija. Postujmo nase dede i slavimo njih i njihovu hrabrost ali molim vas prestanite vise sa slavopojkama Drazi Titu i ljudima koji su rodjenu bracu bacali po zatvorima.

Tako vreme doslo

pre 7 godina

Sta je bre ovo? Jel' ovo bilo i ranije?
(R2D2, 20. oktobar 2016 17:01)
Nije bilo nikada ovako. To je zbog Rusa. Njima prija pa se mora. Sa zapada subnam stigli internet i rock'n'roll a od Rusa ove parade, tenkovi itd.

Лаза

pre 7 godina

А хоћемо ли наредних дана да инсценирамо и злочине које су комунисти починили по заузимању Београда?

Или ћемо то да заборавимо? Или да кажемо да није важно? Да је тако морало да буде? Да се исплатило?

flash

pre 7 godina

Ide kolona,a daleko na začelju dve starine od 90 godina,grudi pune ordena, pomažući se štakama pokušavaju da stignu kolonu?
Ako su "44 bili u prvim redovima valjda su zaslužii da i danas zauzmu to mesto...tužno i sramota....

Bokius

pre 7 godina

Cek bre malo... nisam bio odavno u Beogradu, ali zar tamo nisu postojale ulice/bulevari Marsala Tolbuhina i Generala Zdanova? Cini mi se da su obe pocinjale na Slaviji. Jel' sam ja to negde pogresio?

Miodrag Stojanovic

pre 7 godina

Dakle u kontinuitetu, petokraka je tu u centru Beograda, ali na zalost i celoj Srbiji, vec vise od 72 godine. I dalje imamo falsifikovanu istoriju, i danasnji dan se i dalj samo slavi kao dan oslobodjenja Beograda, ali se uopste ne pominje kao jedan od bitnih datuma za Beograd, onako kako jeste. Kao dan invazije na Beograd, od strane poreklom Gruzijca, kominternovskog Josifa Staljina, jednog od najmasovnijih ubica u 20. veku, i to pre svega Ruskog, ali i drugih naroda, koji je za cilj imao dovodjenje na vlast jos jednog zlocinca kominterne, izvesnog Josipa Broza. Tek kada u svetlu prave istine budemo obelezavali ovaj dan, moci cemo da nesto ocekujemo bolje na ovim prostorima.

Beogradjanin koji je preziveo komuniste

pre 7 godina

Da da, oslobodili su Srbiju tako sto su od Beogradjana otimali stanove i vile po Dedinju. Grupa Partizana je tom prilikom pretukla a zatim streljala srpskog narodnog heroja iz 1 sv. rata generala Petra Bojovica zbog odbijanja da skine kapu sa kokardom. Nakon rata cistke su nastavljene. Ubijeno je ili odvedeno na Goli Otok na hiljade srpskih svestenika i pripadnika beogradske aristokratije. Za sve se pitao tadasnji sef Udbe Jovo Kapicic koji je kasnije dobio drzavnu penziju od 1000 eura. Zivim za dan kada ce ove manifestacije u Srbiji biti zabranjene a svako isticanje petokrake kaznjavano zatvorom!

Maksim

pre 7 godina

Skromno, ali ajde da ne zamerimo. Moja baba Smilja izrodila 13. dece, rat preživelo troje, ostali su dali život za slobodu. Danas kažu bili su partizani, "koljači", inforbirovci, zlikovci. Prvi je 1941 u decembru poginuo najstariji sin, izdale ga komšije Nemcima.... Sremci su bili partizani, nisu dali da im ustaše i Nemci kroje sudbinu. Smrt fašizmu.....

Good Will Hunting

pre 7 godina

A zašto ne bih prošla?! Zašto Rusi ne skinu petokraku sa Kremlja? Pod tom petokrakom su ljudi ginuli za slobodu zemlje.Ovde se primitivci i kvazipatriote oglašavaju i revidiraju istoriju. Za sve oni koji su napadni antikomunisti informacija da su partizanski pokret predvodili komunisti a da su članovi bili lekari, profesori, seljaci, radnici,sveštenici...itd. Ljudi Bogu hvala vreme je majstorsko rešeto i ne mogu se oni koji su sarađivali sa okupatorima proglasavati za oslibodioce a Srbija treba da bude ponosna na svoj antifasizam i partizanski pokret i sve ljude koji su se borili za svoju zemlju(Mihailo, 20. oktobar 2016 15:54)

U prvim godinama posleratne Jugoslavije je pobijeno 55 000 ljudi!!! Samo zato što nisu bili podobni! U Nišu je neposredno posle rata pobijeno mnogo uglednih građana toga grada: glumaca, profesora, trgovaca... I gle čuda, potpuno nevinih! Jedini "greh" je što su bili politički protivnici komunističke ideologije! Šta ćemo sa tim rešetom, komunisto koji se kune u Boga?! Za razliku od tebe, "pošteni levičaru", ja odajem počast svim poštenim pripadnicima partizanskog pokreta koji su svoje živote dali, ili časno borili, da bi vrlo brzo bivali zaboravljeni, a mnogi od njih nisu bili titoisti! Jedan od njih je bio i moj deka!

LondonCalling

pre 7 godina

Auu brate, citam neke komentare i ne verujem..
Srbi isto kao i Hrvati, poceli da prepravljaju istoriju..
Ceo svet je saglasan sa nekim istorijskim cinjenicama: Rusi su u ovom delu Evrope bili oslobodioci, kao sto su Ameri i Englezi oslobadjali zapadnu Evropu i tacka.
"Pametni" Srbi i jos "pametniji" Hrvati, sada to negiraju i proglasavaju svoje cetnike/ustase u nekakve zrtve, oslobodioce, heroje, bla..bla..bla.
Hajde prestanite da bulaznite vise. Bilo je revansizma, nevinih zrtava, kao i svuda po Evropi, to niko ne porice ali bio je uzasan rat..ne ponovilo se!
U svakom slucaju..Smrt fasizmu, u bilo kom obliku!

laki

pre 7 godina

Oslobodjeni tada jesmo od nemaca
ALI slobodu nismo dobili!!!!!!!

Okupirali su nas komunisti, oduzeli imovinu, opljackali samo Srbiju
a danas njihovi naslednici rade isto!

miloje

pre 7 godina

za ovog eu citizen-a. u II svetskom ratu pobedu nad Hitlerom izvojevao je Sovjetski Savez, oni su zasluzni sto mnogi narodi nisu nestali sa lica zemlje u gasnim komorama fasista...e moj citizen...

Srpski partizan

pre 7 godina

Srpski partizani sa Crvenom armijom su oslobodli Beograd zasto bi se tog stidio i petokrake?Gdje su im saveznici sa zapada?Znamo da Tito reko njet Staljinu nasem savezniku al smo se osramotli kad to dozvolismo.

Cika Djura

pre 7 godina

Vulin,Dacic ponovo nam uvode partizaniju,petokraku.Na TV partizanski filmovi.Samo fali jos i Joska Broz.Na ulicama se igra kozaracko kolo.U Sava centru gostuje ruski vojni ansambl

marija

pre 7 godina

Partizani su vredeli sa tom petokrakom samo dok su gonili naciste i tu nema dalje price.

Komunisti i Broz posle rata cinili su zlocine u ex YU za koje nisu odgovarali i to je tragedija svake komunisticke diktature.

the srki

pre 7 godina

Ovaj u koznom mantilu i njegova partija su baš taj Beograd gurnuli u rat i razaranje a onda doveli te ruse opet uz žrtve Beograda da ga oslobode i u stvari porobe .I sad posle toliko godina slave to i ponose se razaranjem i ubijanjem sopstvenog naroda..meni je ovo stvarno jedna kolektivna paranoja ..za neverovati očima da se ovo desava u 21.veku..

Hoce li sloboda pevati kao sto su robovi pevali o njoj......

pre 7 godina

"Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine", naglasio je Vulin.
Ucinili ste sve da tako ne bude. Na ulicama oslobodilackog, ponosnog Beograda nema vise nijednog naseg imena osim dva Ruska Generala. Nadam se da se barem neko postideo.
Izvinjavam svim casnim ljudima sto pisem ogorcen a na danasnji dan, pre 24 godine sam otisao sa porodicom. Ostalo mi je, jer su imena ulica nestala, da svaki put kad dodjem u Beograd odem na Aleju Velikana i odam postu sjanim ljudima koji su nam svojim zivotima omogucili da dostojno zivimo.

pozdrav iz Frankfurta

pre 7 godina

Ako znamo da je svako pametan, sposoban i obrazovan pobegao iz Srbije (lekari, inzenjeri itd), ko je onda ostao da danas slavi "oslobodjenje" Beograda? Ostali su mediokriteti, primitivci, prostaci, polupismeni, babe i dede...

Pol Pot

pre 7 godina

Narocito jak i silovit je bio juris 6. Licke i prodor 5. Krajiske - na duplex stanove na potezu od Pozorisnog trga (upuceni znaju koji je to) pa tamo do Kalemegdana (brdo-kale-planina, hik, za one koji su postali upuceni nesto kasnije).......
Starogradjani koji su to preziveli su nam podrobno pricali o ``silini`` tog udara i kasnijem prevaspitavanju zatecenog stnovnistva na Sremskom frontu i golom otoku.....Dosta kasnije imali smo reprizu tog jurisa istih tih jedinica na Altini, Levoj obali Dunava i ostalim prigradskim naseljima koja se sada asfaltiraju i uvodi im se fekalna kanalizacija....Ocekujemo ovijeh dana i treci udar sa juznog krila......

milam

pre 7 godina

oni su verovali u svoju borbu. bili su hrabri, zivote su dali... hvala i vecna im slava. mislim da je trebalo da se bore za srbiju a ne za jugoslaviju. a i mini sada gresimo...

Mihailo

pre 7 godina

A zašto ne bih prošla?! Zašto Rusi ne skinu petokraku sa Kremlja? Pod tom petokrakom su ljudi ginuli za slobodu zemlje.Ovde se primitivci i kvazipatriote oglašavaju i revidiraju istoriju. Za sve oni koji su napadni antikomunisti informacija da su partizanski pokret predvodili komunisti a da su članovi bili lekari, profesori, seljaci, radnici,sveštenici...itd. Ljudi Bogu hvala vreme je majstorsko rešeto i ne mogu se oni koji su sarađivali sa okupatorima proglasavati za oslibodioce a Srbija treba da bude ponosna na svoj antifasizam i partizanski pokret i sve ljude koji su se borili za svoju zemlju

Slobodan Kostić

pre 7 godina

A sada drugovi i drugarice,nakon što smo oslobodili glavni grad,hajde da vidimo šta to ima na tom Dedinju i koliko tamo ima narodnih neprijatelja i neprijatelja revolucije,pa ko se buni i ne ustupi kuću uglednim drugovima revolucionarima neprijatelj je revolucije, a sa njima zna se...

EU Citizen

pre 7 godina

Sramno je i tužno da u drugoj deceniji dvadeset prvog veka, kada su u više od polovine zemalja EU razni tabui pali i otvoreno se govori o tome da je dil SAD i Engleske pod uticajem levičarske pete koleone u anglosaksonskim zemljma sa Staljinom protiv Hitlera koji je prodao istočnu Evropu komunističkim zločincima jedna od najsramnijih epizoda u sitoriji zapadne civilziacije, u Srbiji promena jednog okupatora za još goreg, koji je pobio desetine hiljada najboljih sinova Srbije i napravio od nje jadnu zemlju trećeg sveta koja je danas, još uvek slavi kao "oslobođenje", uz nošenje zločinačkih totlaitarnih simbola kroz grad. To samo pokazuje koliko je stanovništvo u toj zemlji još uvek niske svesti i ispranog mozga, i kkoliko je Udba još uvek jaka. Nije ni čudo što Srbija izgleda kako izgleda i što jeste tamo gde jeste, to jest nigde i na dnu.

mlekadzija

pre 7 godina

Politika bi trebala da izda reprint izdanja prvih strana iz okt.-nov. 44 sa spiskovima ljudi koje je "progutao mrak" a neki su "samo" streljani a nisu imali bas nikakve veze sa okupatorom...ima jos zivih koji pamte to smutno vreme.

v stepanovic

pre 7 godina

Ako ste bili zakleti antikomunista, onda taj dogadjaj niste doziveli kao oslobodjenje. Jer taj 'oslobodjeni' Beograd ne samo sto nije tolerisao ideoloske nesuglasnike, nego ih je kaznjavao - najcesce smrcu. Istoriski najprikladnija defincija bila bi da je strana fasisticka diktatura zamenjena domacom komunistickom. Drugi deo te vec ofucane parole:'Smrt fasizmu - sloboda narodu', je bio notorna laz.

Drug

pre 7 godina

Rusi bi svedno bili oslobodli Beograd al je Tito bio mudar pa pristupio Crvenoj armiji,sad o ratnim zaslugama to je nesto drugo,znamo da je posle rata odsupio,toliko o tim zaslugama i vidimo gdje se nadje ta drazva,Hrvati da nisu znali menjat uniformu nebi postojali,mogu da budu Partizani i Ustase,al oni su hrvatski partizani a ne jugoslavenski to Srbi ne mogu da se sete,ahahahahaha.

djordje

pre 7 godina

malo ljudi zna da je taj isti zagorac koji je kao oslobodio srbiju zapravo od amerike i engleske tražio razorno bombardovanje svih srpskih gradova za šta su mu saveznici izašli u susret.

yy

pre 7 godina

Vecna da si bivsa zemljo iako vise ne postojis...bila se najlepsa na Svetu, radilo se, uzivalo...sa tvojim raspadom i nestankom otidoh preko bare i nikada se vratiti necu jer nemam gde, nema moje Jugoslavije...

BVB

pre 7 godina

(nex, 20. oktobar 2016 13:46)

Jel ste bili ucesnik oslobodjenja ili ste dosta citali "partizanske dogme i dokaze" ? Postujem i jedne i druge kao deo istorije svoje zemlje. Ali podele "Oni su izdali, mi smo oslobadjali" ne mogu da svarim.

svaka cast

pre 7 godina

Tooooo, tako i treba, kao Rusi, stagod ja mislio o Rusima ili tacnije o ruskoj politici, jedino zbog toga ih cenim. Sto se oni svoje istorije ne stide, nego kad prave proslavu dana pobede, ponosno nose Staljinove slike, sovjetske simbole, uniforme crvene armije i sve. Tako rade veliki narodi, ne prekrajaju sopstvenu istoriju. Mozda i vi pocnete da se popravljate. Po prvi put posle duzeg vremena me nije bas mnogo sramota sto sam odavde.

Danilo

pre 7 godina

Zar nisu i četnici oslobađali Beograd? Mora da sam nešto pobrkao.
Inače, ovo je zaista sjajno, izuzev dva govornika koji uspevaju da se prilagode svakoj vlasti, prežive svaki udar, baš kao bubašvabe.

Ayyy boi

pre 7 godina

Ideja o ujedinjenim Slovenskim zemljama na Balkanu se nece desiti u skorije vreme. Samim tim je glupo mahati zastavama drzave koja vise ne postoji i koja se raspala u krvoprolicu.

Катуњанин

pre 7 godina

Црногорац,партизан,Пеко Дапчевић на коњу,ослободиоц Београда.
Вјечна му слава и хвала.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Да ли због тога пролећу ови силни Мигови, и још мноштво других авиона које не познајем овуда код нас у Бочкој?

Значи, да ли је то нека војна вежба, или само увежбавају кореографију за параду?
...
Слава нашим партизанским прецима, слава Титу, и слава Црвеној армији без које победа и ослобођење не би били могући.

Danilo

pre 7 godina

Zar nisu i četnici oslobađali Beograd? Mora da sam nešto pobrkao.
Inače, ovo je zaista sjajno, izuzev dva govornika koji uspevaju da se prilagode svakoj vlasti, prežive svaki udar, baš kao bubašvabe.

svaka cast

pre 7 godina

Tooooo, tako i treba, kao Rusi, stagod ja mislio o Rusima ili tacnije o ruskoj politici, jedino zbog toga ih cenim. Sto se oni svoje istorije ne stide, nego kad prave proslavu dana pobede, ponosno nose Staljinove slike, sovjetske simbole, uniforme crvene armije i sve. Tako rade veliki narodi, ne prekrajaju sopstvenu istoriju. Mozda i vi pocnete da se popravljate. Po prvi put posle duzeg vremena me nije bas mnogo sramota sto sam odavde.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Да ли због тога пролећу ови силни Мигови, и још мноштво других авиона које не познајем овуда код нас у Бочкој?

Значи, да ли је то нека војна вежба, или само увежбавају кореографију за параду?
...
Слава нашим партизанским прецима, слава Титу, и слава Црвеној армији без које победа и ослобођење не би били могући.

Maksim

pre 7 godina

Skromno, ali ajde da ne zamerimo. Moja baba Smilja izrodila 13. dece, rat preživelo troje, ostali su dali život za slobodu. Danas kažu bili su partizani, "koljači", inforbirovci, zlikovci. Prvi je 1941 u decembru poginuo najstariji sin, izdale ga komšije Nemcima.... Sremci su bili partizani, nisu dali da im ustaše i Nemci kroje sudbinu. Smrt fašizmu.....

Ayyy boi

pre 7 godina

Ideja o ujedinjenim Slovenskim zemljama na Balkanu se nece desiti u skorije vreme. Samim tim je glupo mahati zastavama drzave koja vise ne postoji i koja se raspala u krvoprolicu.

yy

pre 7 godina

Vecna da si bivsa zemljo iako vise ne postojis...bila se najlepsa na Svetu, radilo se, uzivalo...sa tvojim raspadom i nestankom otidoh preko bare i nikada se vratiti necu jer nemam gde, nema moje Jugoslavije...

flash

pre 7 godina

Ide kolona,a daleko na začelju dve starine od 90 godina,grudi pune ordena, pomažući se štakama pokušavaju da stignu kolonu?
Ako su "44 bili u prvim redovima valjda su zaslužii da i danas zauzmu to mesto...tužno i sramota....

LondonCalling

pre 7 godina

Auu brate, citam neke komentare i ne verujem..
Srbi isto kao i Hrvati, poceli da prepravljaju istoriju..
Ceo svet je saglasan sa nekim istorijskim cinjenicama: Rusi su u ovom delu Evrope bili oslobodioci, kao sto su Ameri i Englezi oslobadjali zapadnu Evropu i tacka.
"Pametni" Srbi i jos "pametniji" Hrvati, sada to negiraju i proglasavaju svoje cetnike/ustase u nekakve zrtve, oslobodioce, heroje, bla..bla..bla.
Hajde prestanite da bulaznite vise. Bilo je revansizma, nevinih zrtava, kao i svuda po Evropi, to niko ne porice ali bio je uzasan rat..ne ponovilo se!
U svakom slucaju..Smrt fasizmu, u bilo kom obliku!

laki

pre 7 godina

Oslobodjeni tada jesmo od nemaca
ALI slobodu nismo dobili!!!!!!!

Okupirali su nas komunisti, oduzeli imovinu, opljackali samo Srbiju
a danas njihovi naslednici rade isto!

Катуњанин

pre 7 godina

Црногорац,партизан,Пеко Дапчевић на коњу,ослободиоц Београда.
Вјечна му слава и хвала.

Hoce li sloboda pevati kao sto su robovi pevali o njoj......

pre 7 godina

"Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine", naglasio je Vulin.
Ucinili ste sve da tako ne bude. Na ulicama oslobodilackog, ponosnog Beograda nema vise nijednog naseg imena osim dva Ruska Generala. Nadam se da se barem neko postideo.
Izvinjavam svim casnim ljudima sto pisem ogorcen a na danasnji dan, pre 24 godine sam otisao sa porodicom. Ostalo mi je, jer su imena ulica nestala, da svaki put kad dodjem u Beograd odem na Aleju Velikana i odam postu sjanim ljudima koji su nam svojim zivotima omogucili da dostojno zivimo.

miloje

pre 7 godina

za ovog eu citizen-a. u II svetskom ratu pobedu nad Hitlerom izvojevao je Sovjetski Savez, oni su zasluzni sto mnogi narodi nisu nestali sa lica zemlje u gasnim komorama fasista...e moj citizen...

Beogradjanin koji je preziveo komuniste

pre 7 godina

Da da, oslobodili su Srbiju tako sto su od Beogradjana otimali stanove i vile po Dedinju. Grupa Partizana je tom prilikom pretukla a zatim streljala srpskog narodnog heroja iz 1 sv. rata generala Petra Bojovica zbog odbijanja da skine kapu sa kokardom. Nakon rata cistke su nastavljene. Ubijeno je ili odvedeno na Goli Otok na hiljade srpskih svestenika i pripadnika beogradske aristokratije. Za sve se pitao tadasnji sef Udbe Jovo Kapicic koji je kasnije dobio drzavnu penziju od 1000 eura. Zivim za dan kada ce ove manifestacije u Srbiji biti zabranjene a svako isticanje petokrake kaznjavano zatvorom!

Pol Pot

pre 7 godina

Narocito jak i silovit je bio juris 6. Licke i prodor 5. Krajiske - na duplex stanove na potezu od Pozorisnog trga (upuceni znaju koji je to) pa tamo do Kalemegdana (brdo-kale-planina, hik, za one koji su postali upuceni nesto kasnije).......
Starogradjani koji su to preziveli su nam podrobno pricali o ``silini`` tog udara i kasnijem prevaspitavanju zatecenog stnovnistva na Sremskom frontu i golom otoku.....Dosta kasnije imali smo reprizu tog jurisa istih tih jedinica na Altini, Levoj obali Dunava i ostalim prigradskim naseljima koja se sada asfaltiraju i uvodi im se fekalna kanalizacija....Ocekujemo ovijeh dana i treci udar sa juznog krila......

Mihailo

pre 7 godina

A zašto ne bih prošla?! Zašto Rusi ne skinu petokraku sa Kremlja? Pod tom petokrakom su ljudi ginuli za slobodu zemlje.Ovde se primitivci i kvazipatriote oglašavaju i revidiraju istoriju. Za sve oni koji su napadni antikomunisti informacija da su partizanski pokret predvodili komunisti a da su članovi bili lekari, profesori, seljaci, radnici,sveštenici...itd. Ljudi Bogu hvala vreme je majstorsko rešeto i ne mogu se oni koji su sarađivali sa okupatorima proglasavati za oslibodioce a Srbija treba da bude ponosna na svoj antifasizam i partizanski pokret i sve ljude koji su se borili za svoju zemlju

marija

pre 7 godina

Partizani su vredeli sa tom petokrakom samo dok su gonili naciste i tu nema dalje price.

Komunisti i Broz posle rata cinili su zlocine u ex YU za koje nisu odgovarali i to je tragedija svake komunisticke diktature.

v stepanovic

pre 7 godina

Ako ste bili zakleti antikomunista, onda taj dogadjaj niste doziveli kao oslobodjenje. Jer taj 'oslobodjeni' Beograd ne samo sto nije tolerisao ideoloske nesuglasnike, nego ih je kaznjavao - najcesce smrcu. Istoriski najprikladnija defincija bila bi da je strana fasisticka diktatura zamenjena domacom komunistickom. Drugi deo te vec ofucane parole:'Smrt fasizmu - sloboda narodu', je bio notorna laz.

pozdrav iz Frankfurta

pre 7 godina

Ako znamo da je svako pametan, sposoban i obrazovan pobegao iz Srbije (lekari, inzenjeri itd), ko je onda ostao da danas slavi "oslobodjenje" Beograda? Ostali su mediokriteti, primitivci, prostaci, polupismeni, babe i dede...

Good Will Hunting

pre 7 godina

A zašto ne bih prošla?! Zašto Rusi ne skinu petokraku sa Kremlja? Pod tom petokrakom su ljudi ginuli za slobodu zemlje.Ovde se primitivci i kvazipatriote oglašavaju i revidiraju istoriju. Za sve oni koji su napadni antikomunisti informacija da su partizanski pokret predvodili komunisti a da su članovi bili lekari, profesori, seljaci, radnici,sveštenici...itd. Ljudi Bogu hvala vreme je majstorsko rešeto i ne mogu se oni koji su sarađivali sa okupatorima proglasavati za oslibodioce a Srbija treba da bude ponosna na svoj antifasizam i partizanski pokret i sve ljude koji su se borili za svoju zemlju(Mihailo, 20. oktobar 2016 15:54)

U prvim godinama posleratne Jugoslavije je pobijeno 55 000 ljudi!!! Samo zato što nisu bili podobni! U Nišu je neposredno posle rata pobijeno mnogo uglednih građana toga grada: glumaca, profesora, trgovaca... I gle čuda, potpuno nevinih! Jedini "greh" je što su bili politički protivnici komunističke ideologije! Šta ćemo sa tim rešetom, komunisto koji se kune u Boga?! Za razliku od tebe, "pošteni levičaru", ja odajem počast svim poštenim pripadnicima partizanskog pokreta koji su svoje živote dali, ili časno borili, da bi vrlo brzo bivali zaboravljeni, a mnogi od njih nisu bili titoisti! Jedan od njih je bio i moj deka!

the srki

pre 7 godina

Ovaj u koznom mantilu i njegova partija su baš taj Beograd gurnuli u rat i razaranje a onda doveli te ruse opet uz žrtve Beograda da ga oslobode i u stvari porobe .I sad posle toliko godina slave to i ponose se razaranjem i ubijanjem sopstvenog naroda..meni je ovo stvarno jedna kolektivna paranoja ..za neverovati očima da se ovo desava u 21.veku..

Slobodan Kostić

pre 7 godina

A sada drugovi i drugarice,nakon što smo oslobodili glavni grad,hajde da vidimo šta to ima na tom Dedinju i koliko tamo ima narodnih neprijatelja i neprijatelja revolucije,pa ko se buni i ne ustupi kuću uglednim drugovima revolucionarima neprijatelj je revolucije, a sa njima zna se...

djordje

pre 7 godina

malo ljudi zna da je taj isti zagorac koji je kao oslobodio srbiju zapravo od amerike i engleske tražio razorno bombardovanje svih srpskih gradova za šta su mu saveznici izašli u susret.

Miodrag Stojanovic

pre 7 godina

Dakle u kontinuitetu, petokraka je tu u centru Beograda, ali na zalost i celoj Srbiji, vec vise od 72 godine. I dalje imamo falsifikovanu istoriju, i danasnji dan se i dalj samo slavi kao dan oslobodjenja Beograda, ali se uopste ne pominje kao jedan od bitnih datuma za Beograd, onako kako jeste. Kao dan invazije na Beograd, od strane poreklom Gruzijca, kominternovskog Josifa Staljina, jednog od najmasovnijih ubica u 20. veku, i to pre svega Ruskog, ali i drugih naroda, koji je za cilj imao dovodjenje na vlast jos jednog zlocinca kominterne, izvesnog Josipa Broza. Tek kada u svetlu prave istine budemo obelezavali ovaj dan, moci cemo da nesto ocekujemo bolje na ovim prostorima.

EU Citizen

pre 7 godina

Sramno je i tužno da u drugoj deceniji dvadeset prvog veka, kada su u više od polovine zemalja EU razni tabui pali i otvoreno se govori o tome da je dil SAD i Engleske pod uticajem levičarske pete koleone u anglosaksonskim zemljma sa Staljinom protiv Hitlera koji je prodao istočnu Evropu komunističkim zločincima jedna od najsramnijih epizoda u sitoriji zapadne civilziacije, u Srbiji promena jednog okupatora za još goreg, koji je pobio desetine hiljada najboljih sinova Srbije i napravio od nje jadnu zemlju trećeg sveta koja je danas, još uvek slavi kao "oslobođenje", uz nošenje zločinačkih totlaitarnih simbola kroz grad. To samo pokazuje koliko je stanovništvo u toj zemlji još uvek niske svesti i ispranog mozga, i kkoliko je Udba još uvek jaka. Nije ni čudo što Srbija izgleda kako izgleda i što jeste tamo gde jeste, to jest nigde i na dnu.

mlekadzija

pre 7 godina

Politika bi trebala da izda reprint izdanja prvih strana iz okt.-nov. 44 sa spiskovima ljudi koje je "progutao mrak" a neki su "samo" streljani a nisu imali bas nikakve veze sa okupatorom...ima jos zivih koji pamte to smutno vreme.

Bokius

pre 7 godina

Cek bre malo... nisam bio odavno u Beogradu, ali zar tamo nisu postojale ulice/bulevari Marsala Tolbuhina i Generala Zdanova? Cini mi se da su obe pocinjale na Slaviji. Jel' sam ja to negde pogresio?

Cika Djura

pre 7 godina

Vulin,Dacic ponovo nam uvode partizaniju,petokraku.Na TV partizanski filmovi.Samo fali jos i Joska Broz.Na ulicama se igra kozaracko kolo.U Sava centru gostuje ruski vojni ansambl

Dusan

pre 7 godina

Volim ove dusebriznike koji vide komunisticku diktaturu kao dan od koga je krenulo po njima računanje vremena.
Možda drage komšije niste svesni života u Kraljevini pre 1941. koji je bio glavna kapisla uspona komunizma u istoj.

Лаза

pre 7 godina

А хоћемо ли наредних дана да инсценирамо и злочине које су комунисти починили по заузимању Београда?

Или ћемо то да заборавимо? Или да кажемо да није важно? Да је тако морало да буде? Да се исплатило?

laki

pre 7 godina

Hvala. Sve cestitke i beogradskoj 'burzoaziji' koja je ispijala konjak za konjakom po salonima dok su nam Nemci streljali decu u Kragujevcu. Da li postoji neki zapis da je BG "elita" na bilo koji nacin pomogla partizanskom pokretu? Ili su potajno trljali svoje masno prstenje glumeci neutralne svajcarce, a sve u nadi da ce dark-side ipak pobediti? Dobro ste prosli. Iz mog ugla gledano, mnogo ste dobro prosli. Da je Tile bio Kastro ili Staljin.. mnogo bi krace i efikasnije taj ceo postupak trajao.
(Boško Buha, 20. oktobar 2016 17:22)
____________

Kakva gomila laži
Zaboravio si da dodas da su nemci streljali nasu decu u Kragujevcu zato sto su partizani ubili desetak nemaca i onda kukavički pobegli u brda odakle su mirno gledali streljanje nase dece!

Cast i slava postenim pripadnicima partizana koji su borbama prsa u prsa dali svoje zivote to su bili heroji
A ostali partizani (vecin) se borila da bi oteli vlast i opljackali Srbiju

Nedic

pre 7 godina

Sve cestitke partizanima sto su hrabro bili u ilegali i potom se uvalili u tudje stanove i vile na Senjaku i Dedinju. Kada su shvatili da je i ktug dvojke atraktivan onda su i tu uleteli sa sve vunenim carapama. Uglavnom nisu ni videli Nemce pre toga.

marija

pre 7 godina

@Labud,

Da imali su pasos i mogli su da putuju kad hoce i gde hoce,
ali samo oni koji su preziveli teror komunista posle rata.
Mnogi od njih, medju njima i srpski heroj vojvoda Bojovic - nisu.

banditi

pre 7 godina

Crvena armija je oslobadjala Beograd a crvena banda ubijala i otimala od Beogradjana.To je razlika.Porediti ubistva,proterivanja i kradje posle oslobodjenja,sa borbom u NOBu je ludost.Najveća prevara ikada smišljena je ta,da je pljačka i ubijanje predratne elite "kolaboracionista",ustvari "kolateralna šteta".Prokleto neka vam je sve oteto.Zato i prolazimo ovako...

milam

pre 7 godina

oni su verovali u svoju borbu. bili su hrabri, zivote su dali... hvala i vecna im slava. mislim da je trebalo da se bore za srbiju a ne za jugoslaviju. a i mini sada gresimo...

Labud

pre 7 godina

Komunisti i Broz posle rata cinili su zlocine u ex YU za koje nisu odgovarali i to je tragedija svake komunisticke diktature.
(marija, 20. oktobar 2016 16:23)

Hm. Komunisticka diktatura iz koje si sa pasosem mogao kad hoces i gde hoces da odes. Za to vreme Sovijeti su imali pasose, ali da napuste grad. Cesi i Madjari, Poljaci su mogli samo da idu medjusobno u posetu ili u Jugoslaviju. Pa ti vidi!

Nije samo Jugoslavija imala komunisticku partiju. Imali su i Italijani i Francuzi. I bas tada je doslo do promena u drustvu ka jednakosti i vecim pravima za zene i manjine. Jednostavno, nemate pojma!

Ovde se dogodila revolucija, naravno, desnica kada broji zrtve zanemaruje ona sva mucenja, ubistva i zatvaranja svih koji su milsili progresivno od 1927-1941. Puni su zatvori bili i tada glumaca, intelektualaca, radnika, manjina.

I generacija koja je prethodila je profitirala na Prvom svetskom ratu i zaposela najbolje lokacije. I to se sistematski precutkuje. Dok su radnistvo i seljaci ginuli. Sve levicarske partije i pokreti, ukljucujuci i one iz Srbije i Francuske, su bile protiv tog rata. Dok je desnica to koristila za imperijalizam, ukljucujuci i srpsku, pogotovo na Kosovu i Makedoniji.

Tako vreme doslo

pre 7 godina

Sta je bre ovo? Jel' ovo bilo i ranije?
(R2D2, 20. oktobar 2016 17:01)
Nije bilo nikada ovako. To je zbog Rusa. Njima prija pa se mora. Sa zapada subnam stigli internet i rock'n'roll a od Rusa ove parade, tenkovi itd.

BVB

pre 7 godina

(nex, 20. oktobar 2016 13:46)

Jel ste bili ucesnik oslobodjenja ili ste dosta citali "partizanske dogme i dokaze" ? Postujem i jedne i druge kao deo istorije svoje zemlje. Ali podele "Oni su izdali, mi smo oslobadjali" ne mogu da svarim.

Boško Buha

pre 7 godina

Sve cestitke partizanima sto su hrabro bili u ilegali i potom se uvalili u tudje stanove i vile na Senjaku i Dedinju. Kada su shvatili da je i ktug dvojke atraktivan onda su i tu uleteli sa sve vunenim carapama. Uglavnom nisu ni videli Nemce pre toga.
(Nedic, 20. oktobar 2016 17:03)

Hvala. Sve cestitke i beogradskoj 'burzoaziji' koja je ispijala konjak za konjakom po salonima dok su nam Nemci streljali decu u Kragujevcu. Da li postoji neki zapis da je BG "elita" na bilo koji nacin pomogla partizanskom pokretu? Ili su potajno trljali svoje masno prstenje glumeci neutralne svajcarce, a sve u nadi da ce dark-side ipak pobediti? Dobro ste prosli. Iz mog ugla gledano, mnogo ste dobro prosli. Da je Tile bio Kastro ili Staljin.. mnogo bi krace i efikasnije taj ceo postupak trajao.

Srpski partizan

pre 7 godina

Srpski partizani sa Crvenom armijom su oslobodli Beograd zasto bi se tog stidio i petokrake?Gdje su im saveznici sa zapada?Znamo da Tito reko njet Staljinu nasem savezniku al smo se osramotli kad to dozvolismo.

sturmmann

pre 7 godina

Koliko je za prva 2 dana "oslobođenja" gradjana u Beogradu OSLOBOĐENO od života? Podrazumeva se da su OSLOBOĐENI i od imovine jer komunisti preziru privatnu svojinu DOK SE NE NAKRADU I OBEZBEDE I UNUKE.

Stefan

pre 7 godina

Nisam uopste za cetnicki pokret ali proslo je dovoljno vrmena reci da nisam ni za partizanski iako su mi dede bile u partizanima. Posle rata doslo je do zataskavanja raznih zlocina brojni zlocnici su pobegli brojni su presli u partizane. Pa znate li da su clanovi ustaske legije koja se borila na Istocnom frontu posle poraza presli u Crvenu Armiju ta ista armija je silovala po Vojvodini. Pa oslobodilac Beograda Peko Dapcevic ovde slavljeni je rodjenog brata poslao na Goli Otok zato sto je drzao ikonu Staljina a ne Tita. Prestanite vise da gledate svet crno belo. Vecina nasih predaka nevezano da li su bili u partizanima il cetnicima su se borili u zelji za slobodom, bratoubilacki rat je bio prevashodno tragedija. Postujmo nase dede i slavimo njih i njihovu hrabrost ali molim vas prestanite vise sa slavopojkama Drazi Titu i ljudima koji su rodjenu bracu bacali po zatvorima.

Јабучило

pre 7 godina

Причајте шта хоћете. Југославија је сила победница у Другом светском рату захваљујући НОВ и ПОЈ. Огромну већину партизанске војске чинили су Срби. А да је Краљевина иоле била праведна, не би било толико класне мржње. Ниједна револуција није свилена, а понајмање она изведена у условима какви су владали током Другог светског рата. И Дража је своју шансу имао, али ју је нејуначки протраћио.

petrija

pre 7 godina

Stefan@.. to sto je Peko Dapcevic poslao rodjenog brata na G.otok moze samo da mu sluzi na cast,jer svi treba da budu tretirani isto, jel trebalo da posalje mog i tvog brata,a svog da drzi uz sebe?Inace cula sam od svog oca koji je ziveo i umro kao antikomunista da je Dapcevic bio izuzetan komandant.Ocigledne stvari ne treba poricati.

High

pre 7 godina

Sta je bre ovo? Jel' ovo bilo i ranije?(R2D2, 20. oktobar 2016 17:01)Nije bilo nikada ovako. To je zbog Rusa. Njima prija pa se mora. Sa zapada subnam stigli internet i rock'n'roll a od Rusa ove parade, tenkovi itd.
(Tako vreme doslo, 20. oktobar 2016 17:32)
Sa zapada nam je stigao osiromaseni uranijum i goli kapitalizam, zar ne?

Ilija Ikic

pre 7 godina

Potpuno je nesuvislo da se slavi zamena nemacke okupacije okupacijom sovjetske vojne sile koja je instalirala komunisticki rezim Josipa Broza u Srbiji. Da nije bilo sovjetske okupacije Srbije komunisti bi zavrsili kao i u Grčkoj tako što bi bili proterani iz zemlje. Stoga je potpuno besmislena proslava jer se radi o novoj okupaciji.

Drug

pre 7 godina

Rusi bi svedno bili oslobodli Beograd al je Tito bio mudar pa pristupio Crvenoj armiji,sad o ratnim zaslugama to je nesto drugo,znamo da je posle rata odsupio,toliko o tim zaslugama i vidimo gdje se nadje ta drazva,Hrvati da nisu znali menjat uniformu nebi postojali,mogu da budu Partizani i Ustase,al oni su hrvatski partizani a ne jugoslavenski to Srbi ne mogu da se sete,ahahahahaha.

zoricA

pre 7 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem kakve su neznalice moji sugrađani. Pa nije oslobođenje Beograda ujedno i oslobođenje Jugoslavije. Mnogo je još žrtava NOB-a palo, dok Jugoslavija nije oslobođena. Jedino su Jugoslaviju i Grčku oslobodili lokalni komunisiti u celoj orobljenoj Evropi. Svi ostali su "čekali saveznike". Grčke partizane kasnije su pobili ili pohapsili Britanci, koji su zamenili Nemačkog okupatora, ali nas Sovjeti nisu okupirali.
Mnog komentara kuka za vilama na Dedinju i Senjaku. Pa nije ceo balkan vila na Dedinju, Beograđani moji dragi. Malo je veća borba bila u Jugoslaviji, od par vila na Senjaku. Tipično za Beograđane: najbitniji je "krug dvojke", ostatak sveta može da trune. Sramota da vas bude. Zato nam je danas i ovako, jer je "Beograd najbitniji", a ljudi po Srbiji rade za 15.000 din.

Ayyy boi

pre 7 godina

Ideja o ujedinjenim Slovenskim zemljama na Balkanu se nece desiti u skorije vreme. Samim tim je glupo mahati zastavama drzave koja vise ne postoji i koja se raspala u krvoprolicu.

EU Citizen

pre 7 godina

Sramno je i tužno da u drugoj deceniji dvadeset prvog veka, kada su u više od polovine zemalja EU razni tabui pali i otvoreno se govori o tome da je dil SAD i Engleske pod uticajem levičarske pete koleone u anglosaksonskim zemljma sa Staljinom protiv Hitlera koji je prodao istočnu Evropu komunističkim zločincima jedna od najsramnijih epizoda u sitoriji zapadne civilziacije, u Srbiji promena jednog okupatora za još goreg, koji je pobio desetine hiljada najboljih sinova Srbije i napravio od nje jadnu zemlju trećeg sveta koja je danas, još uvek slavi kao "oslobođenje", uz nošenje zločinačkih totlaitarnih simbola kroz grad. To samo pokazuje koliko je stanovništvo u toj zemlji još uvek niske svesti i ispranog mozga, i kkoliko je Udba još uvek jaka. Nije ni čudo što Srbija izgleda kako izgleda i što jeste tamo gde jeste, to jest nigde i na dnu.

laki

pre 7 godina

Oslobodjeni tada jesmo od nemaca
ALI slobodu nismo dobili!!!!!!!

Okupirali su nas komunisti, oduzeli imovinu, opljackali samo Srbiju
a danas njihovi naslednici rade isto!

Beogradjanin koji je preziveo komuniste

pre 7 godina

Da da, oslobodili su Srbiju tako sto su od Beogradjana otimali stanove i vile po Dedinju. Grupa Partizana je tom prilikom pretukla a zatim streljala srpskog narodnog heroja iz 1 sv. rata generala Petra Bojovica zbog odbijanja da skine kapu sa kokardom. Nakon rata cistke su nastavljene. Ubijeno je ili odvedeno na Goli Otok na hiljade srpskih svestenika i pripadnika beogradske aristokratije. Za sve se pitao tadasnji sef Udbe Jovo Kapicic koji je kasnije dobio drzavnu penziju od 1000 eura. Zivim za dan kada ce ove manifestacije u Srbiji biti zabranjene a svako isticanje petokrake kaznjavano zatvorom!

Miodrag Stojanovic

pre 7 godina

Dakle u kontinuitetu, petokraka je tu u centru Beograda, ali na zalost i celoj Srbiji, vec vise od 72 godine. I dalje imamo falsifikovanu istoriju, i danasnji dan se i dalj samo slavi kao dan oslobodjenja Beograda, ali se uopste ne pominje kao jedan od bitnih datuma za Beograd, onako kako jeste. Kao dan invazije na Beograd, od strane poreklom Gruzijca, kominternovskog Josifa Staljina, jednog od najmasovnijih ubica u 20. veku, i to pre svega Ruskog, ali i drugih naroda, koji je za cilj imao dovodjenje na vlast jos jednog zlocinca kominterne, izvesnog Josipa Broza. Tek kada u svetlu prave istine budemo obelezavali ovaj dan, moci cemo da nesto ocekujemo bolje na ovim prostorima.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

Да ли због тога пролећу ови силни Мигови, и још мноштво других авиона које не познајем овуда код нас у Бочкој?

Значи, да ли је то нека војна вежба, или само увежбавају кореографију за параду?
...
Слава нашим партизанским прецима, слава Титу, и слава Црвеној армији без које победа и ослобођење не би били могући.

djordje

pre 7 godina

malo ljudi zna da je taj isti zagorac koji je kao oslobodio srbiju zapravo od amerike i engleske tražio razorno bombardovanje svih srpskih gradova za šta su mu saveznici izašli u susret.

Pol Pot

pre 7 godina

Narocito jak i silovit je bio juris 6. Licke i prodor 5. Krajiske - na duplex stanove na potezu od Pozorisnog trga (upuceni znaju koji je to) pa tamo do Kalemegdana (brdo-kale-planina, hik, za one koji su postali upuceni nesto kasnije).......
Starogradjani koji su to preziveli su nam podrobno pricali o ``silini`` tog udara i kasnijem prevaspitavanju zatecenog stnovnistva na Sremskom frontu i golom otoku.....Dosta kasnije imali smo reprizu tog jurisa istih tih jedinica na Altini, Levoj obali Dunava i ostalim prigradskim naseljima koja se sada asfaltiraju i uvodi im se fekalna kanalizacija....Ocekujemo ovijeh dana i treci udar sa juznog krila......

v stepanovic

pre 7 godina

Ako ste bili zakleti antikomunista, onda taj dogadjaj niste doziveli kao oslobodjenje. Jer taj 'oslobodjeni' Beograd ne samo sto nije tolerisao ideoloske nesuglasnike, nego ih je kaznjavao - najcesce smrcu. Istoriski najprikladnija defincija bila bi da je strana fasisticka diktatura zamenjena domacom komunistickom. Drugi deo te vec ofucane parole:'Smrt fasizmu - sloboda narodu', je bio notorna laz.

Danilo

pre 7 godina

Zar nisu i četnici oslobađali Beograd? Mora da sam nešto pobrkao.
Inače, ovo je zaista sjajno, izuzev dva govornika koji uspevaju da se prilagode svakoj vlasti, prežive svaki udar, baš kao bubašvabe.

Катуњанин

pre 7 godina

Црногорац,партизан,Пеко Дапчевић на коњу,ослободиоц Београда.
Вјечна му слава и хвала.

pozdrav iz Frankfurta

pre 7 godina

Ako znamo da je svako pametan, sposoban i obrazovan pobegao iz Srbije (lekari, inzenjeri itd), ko je onda ostao da danas slavi "oslobodjenje" Beograda? Ostali su mediokriteti, primitivci, prostaci, polupismeni, babe i dede...

svaka cast

pre 7 godina

Tooooo, tako i treba, kao Rusi, stagod ja mislio o Rusima ili tacnije o ruskoj politici, jedino zbog toga ih cenim. Sto se oni svoje istorije ne stide, nego kad prave proslavu dana pobede, ponosno nose Staljinove slike, sovjetske simbole, uniforme crvene armije i sve. Tako rade veliki narodi, ne prekrajaju sopstvenu istoriju. Mozda i vi pocnete da se popravljate. Po prvi put posle duzeg vremena me nije bas mnogo sramota sto sam odavde.

marija

pre 7 godina

Partizani su vredeli sa tom petokrakom samo dok su gonili naciste i tu nema dalje price.

Komunisti i Broz posle rata cinili su zlocine u ex YU za koje nisu odgovarali i to je tragedija svake komunisticke diktature.

Nedic

pre 7 godina

Sve cestitke partizanima sto su hrabro bili u ilegali i potom se uvalili u tudje stanove i vile na Senjaku i Dedinju. Kada su shvatili da je i ktug dvojke atraktivan onda su i tu uleteli sa sve vunenim carapama. Uglavnom nisu ni videli Nemce pre toga.

Srpski partizan

pre 7 godina

Srpski partizani sa Crvenom armijom su oslobodli Beograd zasto bi se tog stidio i petokrake?Gdje su im saveznici sa zapada?Znamo da Tito reko njet Staljinu nasem savezniku al smo se osramotli kad to dozvolismo.

Boško Buha

pre 7 godina

Sve cestitke partizanima sto su hrabro bili u ilegali i potom se uvalili u tudje stanove i vile na Senjaku i Dedinju. Kada su shvatili da je i ktug dvojke atraktivan onda su i tu uleteli sa sve vunenim carapama. Uglavnom nisu ni videli Nemce pre toga.
(Nedic, 20. oktobar 2016 17:03)

Hvala. Sve cestitke i beogradskoj 'burzoaziji' koja je ispijala konjak za konjakom po salonima dok su nam Nemci streljali decu u Kragujevcu. Da li postoji neki zapis da je BG "elita" na bilo koji nacin pomogla partizanskom pokretu? Ili su potajno trljali svoje masno prstenje glumeci neutralne svajcarce, a sve u nadi da ce dark-side ipak pobediti? Dobro ste prosli. Iz mog ugla gledano, mnogo ste dobro prosli. Da je Tile bio Kastro ili Staljin.. mnogo bi krace i efikasnije taj ceo postupak trajao.

Labud

pre 7 godina

Komunisti i Broz posle rata cinili su zlocine u ex YU za koje nisu odgovarali i to je tragedija svake komunisticke diktature.
(marija, 20. oktobar 2016 16:23)

Hm. Komunisticka diktatura iz koje si sa pasosem mogao kad hoces i gde hoces da odes. Za to vreme Sovijeti su imali pasose, ali da napuste grad. Cesi i Madjari, Poljaci su mogli samo da idu medjusobno u posetu ili u Jugoslaviju. Pa ti vidi!

Nije samo Jugoslavija imala komunisticku partiju. Imali su i Italijani i Francuzi. I bas tada je doslo do promena u drustvu ka jednakosti i vecim pravima za zene i manjine. Jednostavno, nemate pojma!

Ovde se dogodila revolucija, naravno, desnica kada broji zrtve zanemaruje ona sva mucenja, ubistva i zatvaranja svih koji su milsili progresivno od 1927-1941. Puni su zatvori bili i tada glumaca, intelektualaca, radnika, manjina.

I generacija koja je prethodila je profitirala na Prvom svetskom ratu i zaposela najbolje lokacije. I to se sistematski precutkuje. Dok su radnistvo i seljaci ginuli. Sve levicarske partije i pokreti, ukljucujuci i one iz Srbije i Francuske, su bile protiv tog rata. Dok je desnica to koristila za imperijalizam, ukljucujuci i srpsku, pogotovo na Kosovu i Makedoniji.

yy

pre 7 godina

Vecna da si bivsa zemljo iako vise ne postojis...bila se najlepsa na Svetu, radilo se, uzivalo...sa tvojim raspadom i nestankom otidoh preko bare i nikada se vratiti necu jer nemam gde, nema moje Jugoslavije...

the srki

pre 7 godina

Ovaj u koznom mantilu i njegova partija su baš taj Beograd gurnuli u rat i razaranje a onda doveli te ruse opet uz žrtve Beograda da ga oslobode i u stvari porobe .I sad posle toliko godina slave to i ponose se razaranjem i ubijanjem sopstvenog naroda..meni je ovo stvarno jedna kolektivna paranoja ..za neverovati očima da se ovo desava u 21.veku..

Good Will Hunting

pre 7 godina

A zašto ne bih prošla?! Zašto Rusi ne skinu petokraku sa Kremlja? Pod tom petokrakom su ljudi ginuli za slobodu zemlje.Ovde se primitivci i kvazipatriote oglašavaju i revidiraju istoriju. Za sve oni koji su napadni antikomunisti informacija da su partizanski pokret predvodili komunisti a da su članovi bili lekari, profesori, seljaci, radnici,sveštenici...itd. Ljudi Bogu hvala vreme je majstorsko rešeto i ne mogu se oni koji su sarađivali sa okupatorima proglasavati za oslibodioce a Srbija treba da bude ponosna na svoj antifasizam i partizanski pokret i sve ljude koji su se borili za svoju zemlju(Mihailo, 20. oktobar 2016 15:54)

U prvim godinama posleratne Jugoslavije je pobijeno 55 000 ljudi!!! Samo zato što nisu bili podobni! U Nišu je neposredno posle rata pobijeno mnogo uglednih građana toga grada: glumaca, profesora, trgovaca... I gle čuda, potpuno nevinih! Jedini "greh" je što su bili politički protivnici komunističke ideologije! Šta ćemo sa tim rešetom, komunisto koji se kune u Boga?! Za razliku od tebe, "pošteni levičaru", ja odajem počast svim poštenim pripadnicima partizanskog pokreta koji su svoje živote dali, ili časno borili, da bi vrlo brzo bivali zaboravljeni, a mnogi od njih nisu bili titoisti! Jedan od njih je bio i moj deka!

Drug

pre 7 godina

Rusi bi svedno bili oslobodli Beograd al je Tito bio mudar pa pristupio Crvenoj armiji,sad o ratnim zaslugama to je nesto drugo,znamo da je posle rata odsupio,toliko o tim zaslugama i vidimo gdje se nadje ta drazva,Hrvati da nisu znali menjat uniformu nebi postojali,mogu da budu Partizani i Ustase,al oni su hrvatski partizani a ne jugoslavenski to Srbi ne mogu da se sete,ahahahahaha.

Лаза

pre 7 godina

А хоћемо ли наредних дана да инсценирамо и злочине које су комунисти починили по заузимању Београда?

Или ћемо то да заборавимо? Или да кажемо да није важно? Да је тако морало да буде? Да се исплатило?

milam

pre 7 godina

oni su verovali u svoju borbu. bili su hrabri, zivote su dali... hvala i vecna im slava. mislim da je trebalo da se bore za srbiju a ne za jugoslaviju. a i mini sada gresimo...

miloje

pre 7 godina

za ovog eu citizen-a. u II svetskom ratu pobedu nad Hitlerom izvojevao je Sovjetski Savez, oni su zasluzni sto mnogi narodi nisu nestali sa lica zemlje u gasnim komorama fasista...e moj citizen...

laki

pre 7 godina

Hvala. Sve cestitke i beogradskoj 'burzoaziji' koja je ispijala konjak za konjakom po salonima dok su nam Nemci streljali decu u Kragujevcu. Da li postoji neki zapis da je BG "elita" na bilo koji nacin pomogla partizanskom pokretu? Ili su potajno trljali svoje masno prstenje glumeci neutralne svajcarce, a sve u nadi da ce dark-side ipak pobediti? Dobro ste prosli. Iz mog ugla gledano, mnogo ste dobro prosli. Da je Tile bio Kastro ili Staljin.. mnogo bi krace i efikasnije taj ceo postupak trajao.
(Boško Buha, 20. oktobar 2016 17:22)
____________

Kakva gomila laži
Zaboravio si da dodas da su nemci streljali nasu decu u Kragujevcu zato sto su partizani ubili desetak nemaca i onda kukavički pobegli u brda odakle su mirno gledali streljanje nase dece!

Cast i slava postenim pripadnicima partizana koji su borbama prsa u prsa dali svoje zivote to su bili heroji
A ostali partizani (vecin) se borila da bi oteli vlast i opljackali Srbiju

Mihailo

pre 7 godina

A zašto ne bih prošla?! Zašto Rusi ne skinu petokraku sa Kremlja? Pod tom petokrakom su ljudi ginuli za slobodu zemlje.Ovde se primitivci i kvazipatriote oglašavaju i revidiraju istoriju. Za sve oni koji su napadni antikomunisti informacija da su partizanski pokret predvodili komunisti a da su članovi bili lekari, profesori, seljaci, radnici,sveštenici...itd. Ljudi Bogu hvala vreme je majstorsko rešeto i ne mogu se oni koji su sarađivali sa okupatorima proglasavati za oslibodioce a Srbija treba da bude ponosna na svoj antifasizam i partizanski pokret i sve ljude koji su se borili za svoju zemlju

marija

pre 7 godina

@Labud,

Da imali su pasos i mogli su da putuju kad hoce i gde hoce,
ali samo oni koji su preziveli teror komunista posle rata.
Mnogi od njih, medju njima i srpski heroj vojvoda Bojovic - nisu.

BVB

pre 7 godina

(nex, 20. oktobar 2016 13:46)

Jel ste bili ucesnik oslobodjenja ili ste dosta citali "partizanske dogme i dokaze" ? Postujem i jedne i druge kao deo istorije svoje zemlje. Ali podele "Oni su izdali, mi smo oslobadjali" ne mogu da svarim.

Slobodan Kostić

pre 7 godina

A sada drugovi i drugarice,nakon što smo oslobodili glavni grad,hajde da vidimo šta to ima na tom Dedinju i koliko tamo ima narodnih neprijatelja i neprijatelja revolucije,pa ko se buni i ne ustupi kuću uglednim drugovima revolucionarima neprijatelj je revolucije, a sa njima zna se...

Cika Djura

pre 7 godina

Vulin,Dacic ponovo nam uvode partizaniju,petokraku.Na TV partizanski filmovi.Samo fali jos i Joska Broz.Na ulicama se igra kozaracko kolo.U Sava centru gostuje ruski vojni ansambl

LondonCalling

pre 7 godina

Auu brate, citam neke komentare i ne verujem..
Srbi isto kao i Hrvati, poceli da prepravljaju istoriju..
Ceo svet je saglasan sa nekim istorijskim cinjenicama: Rusi su u ovom delu Evrope bili oslobodioci, kao sto su Ameri i Englezi oslobadjali zapadnu Evropu i tacka.
"Pametni" Srbi i jos "pametniji" Hrvati, sada to negiraju i proglasavaju svoje cetnike/ustase u nekakve zrtve, oslobodioce, heroje, bla..bla..bla.
Hajde prestanite da bulaznite vise. Bilo je revansizma, nevinih zrtava, kao i svuda po Evropi, to niko ne porice ali bio je uzasan rat..ne ponovilo se!
U svakom slucaju..Smrt fasizmu, u bilo kom obliku!

banditi

pre 7 godina

Crvena armija je oslobadjala Beograd a crvena banda ubijala i otimala od Beogradjana.To je razlika.Porediti ubistva,proterivanja i kradje posle oslobodjenja,sa borbom u NOBu je ludost.Najveća prevara ikada smišljena je ta,da je pljačka i ubijanje predratne elite "kolaboracionista",ustvari "kolateralna šteta".Prokleto neka vam je sve oteto.Zato i prolazimo ovako...

mlekadzija

pre 7 godina

Politika bi trebala da izda reprint izdanja prvih strana iz okt.-nov. 44 sa spiskovima ljudi koje je "progutao mrak" a neki su "samo" streljani a nisu imali bas nikakve veze sa okupatorom...ima jos zivih koji pamte to smutno vreme.

Ilija Ikic

pre 7 godina

Potpuno je nesuvislo da se slavi zamena nemacke okupacije okupacijom sovjetske vojne sile koja je instalirala komunisticki rezim Josipa Broza u Srbiji. Da nije bilo sovjetske okupacije Srbije komunisti bi zavrsili kao i u Grčkoj tako što bi bili proterani iz zemlje. Stoga je potpuno besmislena proslava jer se radi o novoj okupaciji.

Dusan

pre 7 godina

Volim ove dusebriznike koji vide komunisticku diktaturu kao dan od koga je krenulo po njima računanje vremena.
Možda drage komšije niste svesni života u Kraljevini pre 1941. koji je bio glavna kapisla uspona komunizma u istoj.

Stefan

pre 7 godina

Nisam uopste za cetnicki pokret ali proslo je dovoljno vrmena reci da nisam ni za partizanski iako su mi dede bile u partizanima. Posle rata doslo je do zataskavanja raznih zlocina brojni zlocnici su pobegli brojni su presli u partizane. Pa znate li da su clanovi ustaske legije koja se borila na Istocnom frontu posle poraza presli u Crvenu Armiju ta ista armija je silovala po Vojvodini. Pa oslobodilac Beograda Peko Dapcevic ovde slavljeni je rodjenog brata poslao na Goli Otok zato sto je drzao ikonu Staljina a ne Tita. Prestanite vise da gledate svet crno belo. Vecina nasih predaka nevezano da li su bili u partizanima il cetnicima su se borili u zelji za slobodom, bratoubilacki rat je bio prevashodno tragedija. Postujmo nase dede i slavimo njih i njihovu hrabrost ali molim vas prestanite vise sa slavopojkama Drazi Titu i ljudima koji su rodjenu bracu bacali po zatvorima.

High

pre 7 godina

Sta je bre ovo? Jel' ovo bilo i ranije?(R2D2, 20. oktobar 2016 17:01)Nije bilo nikada ovako. To je zbog Rusa. Njima prija pa se mora. Sa zapada subnam stigli internet i rock'n'roll a od Rusa ove parade, tenkovi itd.
(Tako vreme doslo, 20. oktobar 2016 17:32)
Sa zapada nam je stigao osiromaseni uranijum i goli kapitalizam, zar ne?

Јабучило

pre 7 godina

Причајте шта хоћете. Југославија је сила победница у Другом светском рату захваљујући НОВ и ПОЈ. Огромну већину партизанске војске чинили су Срби. А да је Краљевина иоле била праведна, не би било толико класне мржње. Ниједна револуција није свилена, а понајмање она изведена у условима какви су владали током Другог светског рата. И Дража је своју шансу имао, али ју је нејуначки протраћио.

sturmmann

pre 7 godina

Koliko je za prva 2 dana "oslobođenja" gradjana u Beogradu OSLOBOĐENO od života? Podrazumeva se da su OSLOBOĐENI i od imovine jer komunisti preziru privatnu svojinu DOK SE NE NAKRADU I OBEZBEDE I UNUKE.

Hoce li sloboda pevati kao sto su robovi pevali o njoj......

pre 7 godina

"Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine", naglasio je Vulin.
Ucinili ste sve da tako ne bude. Na ulicama oslobodilackog, ponosnog Beograda nema vise nijednog naseg imena osim dva Ruska Generala. Nadam se da se barem neko postideo.
Izvinjavam svim casnim ljudima sto pisem ogorcen a na danasnji dan, pre 24 godine sam otisao sa porodicom. Ostalo mi je, jer su imena ulica nestala, da svaki put kad dodjem u Beograd odem na Aleju Velikana i odam postu sjanim ljudima koji su nam svojim zivotima omogucili da dostojno zivimo.

Maksim

pre 7 godina

Skromno, ali ajde da ne zamerimo. Moja baba Smilja izrodila 13. dece, rat preživelo troje, ostali su dali život za slobodu. Danas kažu bili su partizani, "koljači", inforbirovci, zlikovci. Prvi je 1941 u decembru poginuo najstariji sin, izdale ga komšije Nemcima.... Sremci su bili partizani, nisu dali da im ustaše i Nemci kroje sudbinu. Smrt fašizmu.....

petrija

pre 7 godina

Stefan@.. to sto je Peko Dapcevic poslao rodjenog brata na G.otok moze samo da mu sluzi na cast,jer svi treba da budu tretirani isto, jel trebalo da posalje mog i tvog brata,a svog da drzi uz sebe?Inace cula sam od svog oca koji je ziveo i umro kao antikomunista da je Dapcevic bio izuzetan komandant.Ocigledne stvari ne treba poricati.

Bokius

pre 7 godina

Cek bre malo... nisam bio odavno u Beogradu, ali zar tamo nisu postojale ulice/bulevari Marsala Tolbuhina i Generala Zdanova? Cini mi se da su obe pocinjale na Slaviji. Jel' sam ja to negde pogresio?

flash

pre 7 godina

Ide kolona,a daleko na začelju dve starine od 90 godina,grudi pune ordena, pomažući se štakama pokušavaju da stignu kolonu?
Ako su "44 bili u prvim redovima valjda su zaslužii da i danas zauzmu to mesto...tužno i sramota....

Tako vreme doslo

pre 7 godina

Sta je bre ovo? Jel' ovo bilo i ranije?
(R2D2, 20. oktobar 2016 17:01)
Nije bilo nikada ovako. To je zbog Rusa. Njima prija pa se mora. Sa zapada subnam stigli internet i rock'n'roll a od Rusa ove parade, tenkovi itd.

zoricA

pre 7 godina

Čitam komentare i ne mogu da verujem kakve su neznalice moji sugrađani. Pa nije oslobođenje Beograda ujedno i oslobođenje Jugoslavije. Mnogo je još žrtava NOB-a palo, dok Jugoslavija nije oslobođena. Jedino su Jugoslaviju i Grčku oslobodili lokalni komunisiti u celoj orobljenoj Evropi. Svi ostali su "čekali saveznike". Grčke partizane kasnije su pobili ili pohapsili Britanci, koji su zamenili Nemačkog okupatora, ali nas Sovjeti nisu okupirali.
Mnog komentara kuka za vilama na Dedinju i Senjaku. Pa nije ceo balkan vila na Dedinju, Beograđani moji dragi. Malo je veća borba bila u Jugoslaviji, od par vila na Senjaku. Tipično za Beograđane: najbitniji je "krug dvojke", ostatak sveta može da trune. Sramota da vas bude. Zato nam je danas i ovako, jer je "Beograd najbitniji", a ljudi po Srbiji rade za 15.000 din.