Četvrtak, 29.09.2016.

08:49

Obama: Odbijen veto greška Kongresa, zakon opasan presedan

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da je Kongres napravio "grešku" kada je poništio njegov veto na predlog zakona.

Izvor: Beta

Obama: Odbijen veto greška Kongresa, zakon opasan presedan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Vel Santic

pre 7 godina

@Nekulturni stvor, zar ne znaš da je u ono vreme Afganistan bio pod talibanima koje je jedino Saudija priznavala i podržavala i da se odtamo javljao Saudijac osama bin laden i njegova al qaida?
napad na Irak je svakako bila greška, odnosno privatni rat klana bush protiv saddama, koji Amerika nije trebala da čini.

Vel Santic

pre 7 godina

@Iva Jovanovic, i ja sam i to s američkim iskustvom življenja mislio tako kao ti, identično, sve do sada. sada sam razočaran i ljut na Obamu što mu je nafta Saudijskih vehabija važnija od oštećenih Amerikanaca terorističkim napadima dirigovanim iz Saudije i talibanije Afganistana tj. staništa osame bin ladena a koju je jedino Saudija i priznavala i podržavala.
u specifično ovoj stvari sam potpuno na strani Senata, i potpuno protiv Obame. Obama je ovim svojim ponašanjem samo dao materijala generalnim islamofobima da se bave njegovim vezama s islamom, a i nas koji smo ga štitili od generalnih islamofoba doveo u zbunjujuću situaciju da možda ni ne znamo stvarnog Barrack Hussein Obamu ili bar ga ne znamo zaštititi od napada generalnih islamofoba, ako on tj. Obama toliko voli Saudiju da joj se ne želi suprotstaviti ni kad je očigledno kriva!

una

pre 7 godina

Sale, svaka cast. Vrlo moguc scenarijo. Da se nadovezem:
-Teroristi obaraju ruske avione u Siriji.
-Rusija (preko posrednika naravno) oprema teroriste u Iraku istim takvim oruzjem.
-U Iraku padaju americki avioni.
-Rusija nema nista s tim.

Aleksandar

pre 7 godina

Nema ovo veze sa time da Srbija (ili bilo ko drugi) tuži SAD - niko nama ne brani da ih pred domaćim sudovima tužimo koliko god hoćemo samo što bi to bilo kao one smešne predstave za javnost '99 kad su ovde tužili Klintona, Blera i ostale sa sve njihovim imenima na stolicama. Nema veze ni sa praznim pretnjama Saudijaca.

Ovo ima veze sa time kako je američki pravni sistem uređen (i zašto je, uprkos svim manama, verovatno najbolji na svetu) jer dozvoljava bilo kome, državljanin ili ne, ko se obre na terotiriji pod jurisdikcijom SAD da podnese tužbu i sudovi su u obavezi da postupe po njoj. A pošto je SAD praktično jedina svetska supersila ona zapravo ima i mogućnosti da sprovede odluke svojih sudova (što može da košta!). Ako se dozvoli da se druge zemlje mogu tužiti pred američkim sudovima onda svako, tehnički, ko se dokopa njihove teritorije može da traži pravdu pred američkim sudom.

To je uostalom i razlog zašto razmeštaju neosuđene ljude (bili oni potencijalni rizik ili ne) iz Gvantanama svuda po svetu - ako ih dovedu na svoju teritoriju oni mogu s punim pravom da tuže SAD za bespravno lišavanje slobode i gomilu drugih stvari.

Oni koji se raduju ovome ne shvataju tamnu stranu odluke - ako to prođe većina vas se može oprostiti od pomisli da će ikada dobiti vizu za SAD jer ako se pojavi i tračak sumnje da biste pokretali tužbe pred njihovim sudovima neće vam izdati vizu niti vas pustiti na svoju teritoriju.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 7 godina

Ovo je pozorište za naivne. Amerikanci nisu džabe bombardovali pola planete, to je biznis i sada će da zarade na tužbama, jer svaka tužba košta par hiljada dolara, a proces i više desetina hiljada. Da bi se više naivnih ljudi primilo, da će dobiti pravdu na sudu, sigurno će biti spektakularno obaveštenje po medijima da je neko dobio proces i pare i to verovatno baš prvi proces koji će dobiti presudu, jer bi bilo kakva drugačija presuda stopirala priliv novca od tužbi i procesa. Pa navalite.

Breston

pre 7 godina

Sad porodice svih srpskih i svetskih zrtava treba da se ujedine i tuze Ameriku, jel to je demokratski a to nam Amerika propagira...Ako oni mogu da tuze Arape mozemo i mi njih.

Iva Jovanovic

pre 7 godina

@objavite - "ovaj lik" je jedan od najvećih predsednika koje je ta zemlja imala i enormno ce nedostajati! Odmeren, obrazovan, sarmantan.... Kada pogledate ko ce ga zameniti (oba potencijalna kandidata) - pa sta reci izuzev "da mu nisu ni do kolena"!!

Sale

pre 7 godina

Igrarija:
Zakon o tuzbama protiv S.Arabije
Veto
Odbijen Veto
Saudici besni
Kriza u odnosima SAD i S.Arabije
Saudici snabdeju pobunjenike u Siriji modernim protiv-avionskim oruzjem.
Amerikanci besni
Jihadisti pocinju da obaraju Ruske i Sirijske avione.
Promenjen odnos snaga u Siriji.
SAD tvrdi da nema nista sa tim.
Tuzbe ostaju samo slovo na papiru ili bivaju odbijene od strane suda.
Sad i S.Arbija poboljsavaju odnose.

Dusan

pre 7 godina

Odbijen veto? Kakav je veto ako može biti odbijen - kakav cirkus!!!

Suspenzivni veto. I jedan je od nacina da izvrsna vlast u USA kontrolise zakonodavnu. Suspenzivni veto postoji, kao sistem kontrole, u mnogim pravnim sistemima. Takodje, postoji, i u nasem pravnom sistemu.

JPR23

pre 7 godina

a jel amerikanci mogu da tuze svoju drzavu jer nije sprecila teroristicki napad?
(nana, 29. septembar 2016 09:14)

Mogu, neki su već tuzili..

udar

pre 7 godina

Pod hitno napraviti radno telo koje će pomoći žrtvama američkog bombardovanja 99 da tuže SAD. "Kolateralna šteta" sada može možda biti naplaćena makar u novcu

Dario

pre 7 godina

@MGM
Ovo datira iz Prve Francuske Republike cini mi se. Po njemu predsednik sme da ulozi veto na bilo koji zakon koji izglasa parlament i taj zakon se vraca na ponovno izglasavanje, ukokiko se i drugi put usvoji predsednik je u obavezi da ga potpiše.

mozaks

pre 7 godina

ne razumem razmisljanje amerikanca!?jeste li vi dokazali da je ta zemlja glavni krivac za napad na STC?
ai ako jeste sto ne napadnete tu drzavu ali sami?!

realno

pre 7 godina

Pa ovo je odlicno.Sada svako koga je bombardovala US vojska moze da u US tuzi za to pozivajuci se na ovaj zakon.Samo prva tuzba da prodje

osteceni Srbin

pre 7 godina

Veliko hvala kongresu, ja vec kucam tuzbu protim vas za 99 godinu, Sta mislite, jel dovoljno milion dolara za pretrpljenu fizicku i emotivnu bol? Plus da, minus ne

dr thinking out of the box

pre 7 godina

Лидер најмоћније и најдемократскије државе на свету непосредно је довео у везу 'сав њихов рад који обављају у свету'с актом тероризма.
Понекад се запитам - кад одслушам разложно расуђивање Амера поводом било чега (политика, спорт, филм) - да ли они уопште виде шта импликују њихове импликације?

Aleksandar

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta."
Taj vaš rad smo videli u Srbiji 1999 godine.

mlekadzija

pre 7 godina

"odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama... Nobeloivc ocigledno misli na humanitaran rad koji SAd sprovode diljem sveta...

Pametnom dosta

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.

aleksandars

pre 7 godina

Pa klupko bi se onda odmotalo i cela zavera bi se razotkrila. SA je samo izvršilac a nalogodavac je...
Kakav je motiv imala SA da to uradi? Nikakav. Oni su samo izvršili naređenje.

Ayatollah

pre 7 godina

"Ono što mene brine nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom po sebi ili sa simpatijama sa porodicama napada 11. septembra. Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi ođednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.

E, pa to je ono što mi, obični smrtnici širom sveta najviše želimo. Da pošaljemo vas, gospodare naših sudbina lepo na sud, i onda se iz vaših debelih imovina naplatimo za sav jad i bedu koji nam svaki dan nanosite. Onda ćete možda i početi da razmišljate o nama koji vas biramo i nekoj odgovornosti, a ne o nekim navodnim višim interesima. Čuj, pojedini članovi saudijske vlade finansirali teroriste, i sad porodice onih nesrećnika koji su izginuli u WTC ne mogu da ih tuže zbog “višeg interesa”. Ma nemoj.

poz

pre 7 godina

Nobelova nagrada je postala cirkus, treba ispitati sve odluke te organizacije i moguću korupciju i pritiske na odluke te organizacije.

To je obaveza kako prema imenu čoveka čije ime nosi ta organizacija tako i prema društvu na koje ta organizacija utiče utiče kreirajuci ga svojim odlukama .

jel

pre 7 godina

"Za sav rad koji obavljamo širom sveta". Što znači, po ovom zakonu mogu i nas da tuže za terorizam širom sveta. Ili možda 9/11 je mala maca u odnosu na ono što mi radimo ostalima. Itd. Široke su mogućnosti za interpretaciju ove situacije :)

The Chubura

pre 7 godina

Pojam demokratije.Da li mozete da zamislite da nasa skupstina odbije predlog naseg premijera(Vucic) ili predsednika(Tadic dok je bio na toj funkciji)?

GoranZ

pre 7 godina

" Tužbe protiv nas za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.
Ovo bi bilo smešno samo kada se ne bi radilo o milionima mrtvih, ranjenih i raseljenih. Divan rad.

Vz

pre 7 godina

Nobelovac koji dopušta da ubice njegovog naroda prođu nekažnjeno
(shame boner, 29. septembar 2016 09:17)
Tebi je to cudno?
Nobelova nagrada za mir, a covek vodi najvise ratova istovremeno u novijoj istoriji...

Čini mi se da me gitara ne sluša

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi ođednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta" - ako he rad koji obavljate širom sveta pošten zašto bi vas neko tužio? Problem je što je vaš rad usko povezan sa žarištima po svetu...

ilija

pre 7 godina

SAD će se boriti do kraja pa i protiv svojih gradjana ako bude bilo potrebno, institucija i sve to tiranskim sredstvima, ništa novo stvarno ništa novo.

hiperrealizam

pre 7 godina

po mom skromnom misljenju zakoni se ne donose zbog pojedinacnog slucaja, vec da se regulise sira oblast ljudskog delovanja. Sa deuge strane, da li je do sada inace bilo zakonskih smetnji da neko tuzi Saudijsku Arabiju, ukoliko postoji nekakav tajni izvestaj o umesanosti ove drzave u 11.09. I,na kraju, mislim da se, cak i da je izvestaj o umesanosti tacan, ponovo stvara jedan novi neprijatelj koji je u rangy Rusije. Zasto jednostavmo americka Vlada nije isplatila stetu svim onim clanovima porodica nastradalih?

Jelena5

pre 7 godina

Vreme ce pokazati, ali on je mozda i najbolji predsednik kojeg su ikad imali. A svestan je potencijalne poplave tuzbi od strane svih naroda, pa evo i naseg, za njih rad sirom sveta.

Nemanja

pre 7 godina

Odlicno, sada usvojiti slican zakon kod nas i tuziti USA agresore koji su bombardovali Srbiju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a! Svaka porodica bi to trebalo da uradi, koja je izgubila bilo sta u tom teroristickom ataku na Srbiju!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Oba Buša, Klinton, Bler, Obama - njihovo vreme vlasti, zahvaljujući njima ostace zapisano kao najcrnje u novijoj istoriji čovečanstva. Negativne posledice njihve politike su planetarne i graniče se sa prirodnom kataklizmom.
Hilari Klinton pripada istom društvu.

Pametnom dosta

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Oba Buša, Klinton, Bler, Obama - njihovo vreme vlasti, zahvaljujući njima ostace zapisano kao najcrnje u novijoj istoriji čovečanstva. Negativne posledice njihve politike su planetarne i graniče se sa prirodnom kataklizmom.
Hilari Klinton pripada istom društvu.

Ayatollah

pre 7 godina

"Ono što mene brine nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom po sebi ili sa simpatijama sa porodicama napada 11. septembra. Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi ođednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.

E, pa to je ono što mi, obični smrtnici širom sveta najviše želimo. Da pošaljemo vas, gospodare naših sudbina lepo na sud, i onda se iz vaših debelih imovina naplatimo za sav jad i bedu koji nam svaki dan nanosite. Onda ćete možda i početi da razmišljate o nama koji vas biramo i nekoj odgovornosti, a ne o nekim navodnim višim interesima. Čuj, pojedini članovi saudijske vlade finansirali teroriste, i sad porodice onih nesrećnika koji su izginuli u WTC ne mogu da ih tuže zbog “višeg interesa”. Ma nemoj.

Čini mi se da me gitara ne sluša

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi ođednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta" - ako he rad koji obavljate širom sveta pošten zašto bi vas neko tužio? Problem je što je vaš rad usko povezan sa žarištima po svetu...

jel

pre 7 godina

"Za sav rad koji obavljamo širom sveta". Što znači, po ovom zakonu mogu i nas da tuže za terorizam širom sveta. Ili možda 9/11 je mala maca u odnosu na ono što mi radimo ostalima. Itd. Široke su mogućnosti za interpretaciju ove situacije :)

Breston

pre 7 godina

Sad porodice svih srpskih i svetskih zrtava treba da se ujedine i tuze Ameriku, jel to je demokratski a to nam Amerika propagira...Ako oni mogu da tuze Arape mozemo i mi njih.

mlekadzija

pre 7 godina

"odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama... Nobeloivc ocigledno misli na humanitaran rad koji SAd sprovode diljem sveta...

osteceni Srbin

pre 7 godina

Veliko hvala kongresu, ja vec kucam tuzbu protim vas za 99 godinu, Sta mislite, jel dovoljno milion dolara za pretrpljenu fizicku i emotivnu bol? Plus da, minus ne

Sale

pre 7 godina

Igrarija:
Zakon o tuzbama protiv S.Arabije
Veto
Odbijen Veto
Saudici besni
Kriza u odnosima SAD i S.Arabije
Saudici snabdeju pobunjenike u Siriji modernim protiv-avionskim oruzjem.
Amerikanci besni
Jihadisti pocinju da obaraju Ruske i Sirijske avione.
Promenjen odnos snaga u Siriji.
SAD tvrdi da nema nista sa tim.
Tuzbe ostaju samo slovo na papiru ili bivaju odbijene od strane suda.
Sad i S.Arbija poboljsavaju odnose.

dr thinking out of the box

pre 7 godina

Лидер најмоћније и најдемократскије државе на свету непосредно је довео у везу 'сав њихов рад који обављају у свету'с актом тероризма.
Понекад се запитам - кад одслушам разложно расуђивање Амера поводом било чега (политика, спорт, филм) - да ли они уопште виде шта импликују њихове импликације?

Aleksandar

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta."
Taj vaš rad smo videli u Srbiji 1999 godine.

Vz

pre 7 godina

Nobelovac koji dopušta da ubice njegovog naroda prođu nekažnjeno
(shame boner, 29. septembar 2016 09:17)
Tebi je to cudno?
Nobelova nagrada za mir, a covek vodi najvise ratova istovremeno u novijoj istoriji...

mozaks

pre 7 godina

ne razumem razmisljanje amerikanca!?jeste li vi dokazali da je ta zemlja glavni krivac za napad na STC?
ai ako jeste sto ne napadnete tu drzavu ali sami?!

udar

pre 7 godina

Pod hitno napraviti radno telo koje će pomoći žrtvama američkog bombardovanja 99 da tuže SAD. "Kolateralna šteta" sada može možda biti naplaćena makar u novcu

JPR23

pre 7 godina

a jel amerikanci mogu da tuze svoju drzavu jer nije sprecila teroristicki napad?
(nana, 29. septembar 2016 09:14)

Mogu, neki su već tuzili..

Dario

pre 7 godina

@MGM
Ovo datira iz Prve Francuske Republike cini mi se. Po njemu predsednik sme da ulozi veto na bilo koji zakon koji izglasa parlament i taj zakon se vraca na ponovno izglasavanje, ukokiko se i drugi put usvoji predsednik je u obavezi da ga potpiše.

Dusan

pre 7 godina

Odbijen veto? Kakav je veto ako može biti odbijen - kakav cirkus!!!

Suspenzivni veto. I jedan je od nacina da izvrsna vlast u USA kontrolise zakonodavnu. Suspenzivni veto postoji, kao sistem kontrole, u mnogim pravnim sistemima. Takodje, postoji, i u nasem pravnom sistemu.

una

pre 7 godina

Sale, svaka cast. Vrlo moguc scenarijo. Da se nadovezem:
-Teroristi obaraju ruske avione u Siriji.
-Rusija (preko posrednika naravno) oprema teroriste u Iraku istim takvim oruzjem.
-U Iraku padaju americki avioni.
-Rusija nema nista s tim.

GoranZ

pre 7 godina

" Tužbe protiv nas za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.
Ovo bi bilo smešno samo kada se ne bi radilo o milionima mrtvih, ranjenih i raseljenih. Divan rad.

realno

pre 7 godina

Pa ovo je odlicno.Sada svako koga je bombardovala US vojska moze da u US tuzi za to pozivajuci se na ovaj zakon.Samo prva tuzba da prodje

Iva Jovanovic

pre 7 godina

@objavite - "ovaj lik" je jedan od najvećih predsednika koje je ta zemlja imala i enormno ce nedostajati! Odmeren, obrazovan, sarmantan.... Kada pogledate ko ce ga zameniti (oba potencijalna kandidata) - pa sta reci izuzev "da mu nisu ni do kolena"!!

Nemanja

pre 7 godina

Odlicno, sada usvojiti slican zakon kod nas i tuziti USA agresore koji su bombardovali Srbiju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a! Svaka porodica bi to trebalo da uradi, koja je izgubila bilo sta u tom teroristickom ataku na Srbiju!

aleksandars

pre 7 godina

Pa klupko bi se onda odmotalo i cela zavera bi se razotkrila. SA je samo izvršilac a nalogodavac je...
Kakav je motiv imala SA da to uradi? Nikakav. Oni su samo izvršili naređenje.

Aleksandar

pre 7 godina

Nema ovo veze sa time da Srbija (ili bilo ko drugi) tuži SAD - niko nama ne brani da ih pred domaćim sudovima tužimo koliko god hoćemo samo što bi to bilo kao one smešne predstave za javnost '99 kad su ovde tužili Klintona, Blera i ostale sa sve njihovim imenima na stolicama. Nema veze ni sa praznim pretnjama Saudijaca.

Ovo ima veze sa time kako je američki pravni sistem uređen (i zašto je, uprkos svim manama, verovatno najbolji na svetu) jer dozvoljava bilo kome, državljanin ili ne, ko se obre na terotiriji pod jurisdikcijom SAD da podnese tužbu i sudovi su u obavezi da postupe po njoj. A pošto je SAD praktično jedina svetska supersila ona zapravo ima i mogućnosti da sprovede odluke svojih sudova (što može da košta!). Ako se dozvoli da se druge zemlje mogu tužiti pred američkim sudovima onda svako, tehnički, ko se dokopa njihove teritorije može da traži pravdu pred američkim sudom.

To je uostalom i razlog zašto razmeštaju neosuđene ljude (bili oni potencijalni rizik ili ne) iz Gvantanama svuda po svetu - ako ih dovedu na svoju teritoriju oni mogu s punim pravom da tuže SAD za bespravno lišavanje slobode i gomilu drugih stvari.

Oni koji se raduju ovome ne shvataju tamnu stranu odluke - ako to prođe većina vas se može oprostiti od pomisli da će ikada dobiti vizu za SAD jer ako se pojavi i tračak sumnje da biste pokretali tužbe pred njihovim sudovima neće vam izdati vizu niti vas pustiti na svoju teritoriju.

poz

pre 7 godina

Nobelova nagrada je postala cirkus, treba ispitati sve odluke te organizacije i moguću korupciju i pritiske na odluke te organizacije.

To je obaveza kako prema imenu čoveka čije ime nosi ta organizacija tako i prema društvu na koje ta organizacija utiče utiče kreirajuci ga svojim odlukama .

The Chubura

pre 7 godina

Pojam demokratije.Da li mozete da zamislite da nasa skupstina odbije predlog naseg premijera(Vucic) ili predsednika(Tadic dok je bio na toj funkciji)?

ilija

pre 7 godina

SAD će se boriti do kraja pa i protiv svojih gradjana ako bude bilo potrebno, institucija i sve to tiranskim sredstvima, ništa novo stvarno ništa novo.

hiperrealizam

pre 7 godina

po mom skromnom misljenju zakoni se ne donose zbog pojedinacnog slucaja, vec da se regulise sira oblast ljudskog delovanja. Sa deuge strane, da li je do sada inace bilo zakonskih smetnji da neko tuzi Saudijsku Arabiju, ukoliko postoji nekakav tajni izvestaj o umesanosti ove drzave u 11.09. I,na kraju, mislim da se, cak i da je izvestaj o umesanosti tacan, ponovo stvara jedan novi neprijatelj koji je u rangy Rusije. Zasto jednostavmo americka Vlada nije isplatila stetu svim onim clanovima porodica nastradalih?

Jelena5

pre 7 godina

Vreme ce pokazati, ali on je mozda i najbolji predsednik kojeg su ikad imali. A svestan je potencijalne poplave tuzbi od strane svih naroda, pa evo i naseg, za njih rad sirom sveta.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 7 godina

Ovo je pozorište za naivne. Amerikanci nisu džabe bombardovali pola planete, to je biznis i sada će da zarade na tužbama, jer svaka tužba košta par hiljada dolara, a proces i više desetina hiljada. Da bi se više naivnih ljudi primilo, da će dobiti pravdu na sudu, sigurno će biti spektakularno obaveštenje po medijima da je neko dobio proces i pare i to verovatno baš prvi proces koji će dobiti presudu, jer bi bilo kakva drugačija presuda stopirala priliv novca od tužbi i procesa. Pa navalite.

Vel Santic

pre 7 godina

@Iva Jovanovic, i ja sam i to s američkim iskustvom življenja mislio tako kao ti, identično, sve do sada. sada sam razočaran i ljut na Obamu što mu je nafta Saudijskih vehabija važnija od oštećenih Amerikanaca terorističkim napadima dirigovanim iz Saudije i talibanije Afganistana tj. staništa osame bin ladena a koju je jedino Saudija i priznavala i podržavala.
u specifično ovoj stvari sam potpuno na strani Senata, i potpuno protiv Obame. Obama je ovim svojim ponašanjem samo dao materijala generalnim islamofobima da se bave njegovim vezama s islamom, a i nas koji smo ga štitili od generalnih islamofoba doveo u zbunjujuću situaciju da možda ni ne znamo stvarnog Barrack Hussein Obamu ili bar ga ne znamo zaštititi od napada generalnih islamofoba, ako on tj. Obama toliko voli Saudiju da joj se ne želi suprotstaviti ni kad je očigledno kriva!

Vel Santic

pre 7 godina

@Nekulturni stvor, zar ne znaš da je u ono vreme Afganistan bio pod talibanima koje je jedino Saudija priznavala i podržavala i da se odtamo javljao Saudijac osama bin laden i njegova al qaida?
napad na Irak je svakako bila greška, odnosno privatni rat klana bush protiv saddama, koji Amerika nije trebala da čini.

Iva Jovanovic

pre 7 godina

@objavite - "ovaj lik" je jedan od najvećih predsednika koje je ta zemlja imala i enormno ce nedostajati! Odmeren, obrazovan, sarmantan.... Kada pogledate ko ce ga zameniti (oba potencijalna kandidata) - pa sta reci izuzev "da mu nisu ni do kolena"!!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 7 godina

Oba Buša, Klinton, Bler, Obama - njihovo vreme vlasti, zahvaljujući njima ostace zapisano kao najcrnje u novijoj istoriji čovečanstva. Negativne posledice njihve politike su planetarne i graniče se sa prirodnom kataklizmom.
Hilari Klinton pripada istom društvu.

Jelena5

pre 7 godina

Vreme ce pokazati, ali on je mozda i najbolji predsednik kojeg su ikad imali. A svestan je potencijalne poplave tuzbi od strane svih naroda, pa evo i naseg, za njih rad sirom sveta.

Ayatollah

pre 7 godina

"Ono što mene brine nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom po sebi ili sa simpatijama sa porodicama napada 11. septembra. Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi ođednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.

E, pa to je ono što mi, obični smrtnici širom sveta najviše želimo. Da pošaljemo vas, gospodare naših sudbina lepo na sud, i onda se iz vaših debelih imovina naplatimo za sav jad i bedu koji nam svaki dan nanosite. Onda ćete možda i početi da razmišljate o nama koji vas biramo i nekoj odgovornosti, a ne o nekim navodnim višim interesima. Čuj, pojedini članovi saudijske vlade finansirali teroriste, i sad porodice onih nesrećnika koji su izginuli u WTC ne mogu da ih tuže zbog “višeg interesa”. Ma nemoj.

Pametnom dosta

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 7 godina

Ovo je pozorište za naivne. Amerikanci nisu džabe bombardovali pola planete, to je biznis i sada će da zarade na tužbama, jer svaka tužba košta par hiljada dolara, a proces i više desetina hiljada. Da bi se više naivnih ljudi primilo, da će dobiti pravdu na sudu, sigurno će biti spektakularno obaveštenje po medijima da je neko dobio proces i pare i to verovatno baš prvi proces koji će dobiti presudu, jer bi bilo kakva drugačija presuda stopirala priliv novca od tužbi i procesa. Pa navalite.

Čini mi se da me gitara ne sluša

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi ođednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta" - ako he rad koji obavljate širom sveta pošten zašto bi vas neko tužio? Problem je što je vaš rad usko povezan sa žarištima po svetu...

aleksandars

pre 7 godina

Pa klupko bi se onda odmotalo i cela zavera bi se razotkrila. SA je samo izvršilac a nalogodavac je...
Kakav je motiv imala SA da to uradi? Nikakav. Oni su samo izvršili naređenje.

Sale

pre 7 godina

Igrarija:
Zakon o tuzbama protiv S.Arabije
Veto
Odbijen Veto
Saudici besni
Kriza u odnosima SAD i S.Arabije
Saudici snabdeju pobunjenike u Siriji modernim protiv-avionskim oruzjem.
Amerikanci besni
Jihadisti pocinju da obaraju Ruske i Sirijske avione.
Promenjen odnos snaga u Siriji.
SAD tvrdi da nema nista sa tim.
Tuzbe ostaju samo slovo na papiru ili bivaju odbijene od strane suda.
Sad i S.Arbija poboljsavaju odnose.

jel

pre 7 godina

"Za sav rad koji obavljamo širom sveta". Što znači, po ovom zakonu mogu i nas da tuže za terorizam širom sveta. Ili možda 9/11 je mala maca u odnosu na ono što mi radimo ostalima. Itd. Široke su mogućnosti za interpretaciju ove situacije :)

Vz

pre 7 godina

Nobelovac koji dopušta da ubice njegovog naroda prođu nekažnjeno
(shame boner, 29. septembar 2016 09:17)
Tebi je to cudno?
Nobelova nagrada za mir, a covek vodi najvise ratova istovremeno u novijoj istoriji...

poz

pre 7 godina

Nobelova nagrada je postala cirkus, treba ispitati sve odluke te organizacije i moguću korupciju i pritiske na odluke te organizacije.

To je obaveza kako prema imenu čoveka čije ime nosi ta organizacija tako i prema društvu na koje ta organizacija utiče utiče kreirajuci ga svojim odlukama .

udar

pre 7 godina

Pod hitno napraviti radno telo koje će pomoći žrtvama američkog bombardovanja 99 da tuže SAD. "Kolateralna šteta" sada može možda biti naplaćena makar u novcu

osteceni Srbin

pre 7 godina

Veliko hvala kongresu, ja vec kucam tuzbu protim vas za 99 godinu, Sta mislite, jel dovoljno milion dolara za pretrpljenu fizicku i emotivnu bol? Plus da, minus ne

Aleksandar

pre 7 godina

Nema ovo veze sa time da Srbija (ili bilo ko drugi) tuži SAD - niko nama ne brani da ih pred domaćim sudovima tužimo koliko god hoćemo samo što bi to bilo kao one smešne predstave za javnost '99 kad su ovde tužili Klintona, Blera i ostale sa sve njihovim imenima na stolicama. Nema veze ni sa praznim pretnjama Saudijaca.

Ovo ima veze sa time kako je američki pravni sistem uređen (i zašto je, uprkos svim manama, verovatno najbolji na svetu) jer dozvoljava bilo kome, državljanin ili ne, ko se obre na terotiriji pod jurisdikcijom SAD da podnese tužbu i sudovi su u obavezi da postupe po njoj. A pošto je SAD praktično jedina svetska supersila ona zapravo ima i mogućnosti da sprovede odluke svojih sudova (što može da košta!). Ako se dozvoli da se druge zemlje mogu tužiti pred američkim sudovima onda svako, tehnički, ko se dokopa njihove teritorije može da traži pravdu pred američkim sudom.

To je uostalom i razlog zašto razmeštaju neosuđene ljude (bili oni potencijalni rizik ili ne) iz Gvantanama svuda po svetu - ako ih dovedu na svoju teritoriju oni mogu s punim pravom da tuže SAD za bespravno lišavanje slobode i gomilu drugih stvari.

Oni koji se raduju ovome ne shvataju tamnu stranu odluke - ako to prođe većina vas se može oprostiti od pomisli da će ikada dobiti vizu za SAD jer ako se pojavi i tračak sumnje da biste pokretali tužbe pred njihovim sudovima neće vam izdati vizu niti vas pustiti na svoju teritoriju.

Vel Santic

pre 7 godina

@Nekulturni stvor, zar ne znaš da je u ono vreme Afganistan bio pod talibanima koje je jedino Saudija priznavala i podržavala i da se odtamo javljao Saudijac osama bin laden i njegova al qaida?
napad na Irak je svakako bila greška, odnosno privatni rat klana bush protiv saddama, koji Amerika nije trebala da čini.

The Chubura

pre 7 godina

Pojam demokratije.Da li mozete da zamislite da nasa skupstina odbije predlog naseg premijera(Vucic) ili predsednika(Tadic dok je bio na toj funkciji)?

mozaks

pre 7 godina

ne razumem razmisljanje amerikanca!?jeste li vi dokazali da je ta zemlja glavni krivac za napad na STC?
ai ako jeste sto ne napadnete tu drzavu ali sami?!

dr thinking out of the box

pre 7 godina

Лидер најмоћније и најдемократскије државе на свету непосредно је довео у везу 'сав њихов рад који обављају у свету'с актом тероризма.
Понекад се запитам - кад одслушам разложно расуђивање Амера поводом било чега (политика, спорт, филм) - да ли они уопште виде шта импликују њихове импликације?

una

pre 7 godina

Sale, svaka cast. Vrlo moguc scenarijo. Da se nadovezem:
-Teroristi obaraju ruske avione u Siriji.
-Rusija (preko posrednika naravno) oprema teroriste u Iraku istim takvim oruzjem.
-U Iraku padaju americki avioni.
-Rusija nema nista s tim.

Breston

pre 7 godina

Sad porodice svih srpskih i svetskih zrtava treba da se ujedine i tuze Ameriku, jel to je demokratski a to nam Amerika propagira...Ako oni mogu da tuze Arape mozemo i mi njih.

GoranZ

pre 7 godina

" Tužbe protiv nas za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama.
Ovo bi bilo smešno samo kada se ne bi radilo o milionima mrtvih, ranjenih i raseljenih. Divan rad.

Nemanja

pre 7 godina

Odlicno, sada usvojiti slican zakon kod nas i tuziti USA agresore koji su bombardovali Srbiju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a! Svaka porodica bi to trebalo da uradi, koja je izgubila bilo sta u tom teroristickom ataku na Srbiju!

Aleksandar

pre 7 godina

"Ima veze sa tim da ja ne želim situaciju u kojoj smo mi odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta."
Taj vaš rad smo videli u Srbiji 1999 godine.

mlekadzija

pre 7 godina

"odjednom izloženi mogućim privatnim tužbama za sav rad koji obavljamo širom sveta", rekao je Obama... Nobeloivc ocigledno misli na humanitaran rad koji SAd sprovode diljem sveta...

ilija

pre 7 godina

SAD će se boriti do kraja pa i protiv svojih gradjana ako bude bilo potrebno, institucija i sve to tiranskim sredstvima, ništa novo stvarno ništa novo.

realno

pre 7 godina

Pa ovo je odlicno.Sada svako koga je bombardovala US vojska moze da u US tuzi za to pozivajuci se na ovaj zakon.Samo prva tuzba da prodje

Dusan

pre 7 godina

Odbijen veto? Kakav je veto ako može biti odbijen - kakav cirkus!!!

Suspenzivni veto. I jedan je od nacina da izvrsna vlast u USA kontrolise zakonodavnu. Suspenzivni veto postoji, kao sistem kontrole, u mnogim pravnim sistemima. Takodje, postoji, i u nasem pravnom sistemu.

Vel Santic

pre 7 godina

@Iva Jovanovic, i ja sam i to s američkim iskustvom življenja mislio tako kao ti, identično, sve do sada. sada sam razočaran i ljut na Obamu što mu je nafta Saudijskih vehabija važnija od oštećenih Amerikanaca terorističkim napadima dirigovanim iz Saudije i talibanije Afganistana tj. staništa osame bin ladena a koju je jedino Saudija i priznavala i podržavala.
u specifično ovoj stvari sam potpuno na strani Senata, i potpuno protiv Obame. Obama je ovim svojim ponašanjem samo dao materijala generalnim islamofobima da se bave njegovim vezama s islamom, a i nas koji smo ga štitili od generalnih islamofoba doveo u zbunjujuću situaciju da možda ni ne znamo stvarnog Barrack Hussein Obamu ili bar ga ne znamo zaštititi od napada generalnih islamofoba, ako on tj. Obama toliko voli Saudiju da joj se ne želi suprotstaviti ni kad je očigledno kriva!

hiperrealizam

pre 7 godina

po mom skromnom misljenju zakoni se ne donose zbog pojedinacnog slucaja, vec da se regulise sira oblast ljudskog delovanja. Sa deuge strane, da li je do sada inace bilo zakonskih smetnji da neko tuzi Saudijsku Arabiju, ukoliko postoji nekakav tajni izvestaj o umesanosti ove drzave u 11.09. I,na kraju, mislim da se, cak i da je izvestaj o umesanosti tacan, ponovo stvara jedan novi neprijatelj koji je u rangy Rusije. Zasto jednostavmo americka Vlada nije isplatila stetu svim onim clanovima porodica nastradalih?

JPR23

pre 7 godina

a jel amerikanci mogu da tuze svoju drzavu jer nije sprecila teroristicki napad?
(nana, 29. septembar 2016 09:14)

Mogu, neki su već tuzili..

Dario

pre 7 godina

@MGM
Ovo datira iz Prve Francuske Republike cini mi se. Po njemu predsednik sme da ulozi veto na bilo koji zakon koji izglasa parlament i taj zakon se vraca na ponovno izglasavanje, ukokiko se i drugi put usvoji predsednik je u obavezi da ga potpiše.