Sreda, 28.09.2016.

21:09

"Obamin veto odbijen - najveća sramota Senata"

Bela kuća je osudila je skoro jednoglasnu odluku američkog Senata da odbije veto predsednika Baraka Obame.

Izvor: Tanjug

"Obamin veto odbijen - najveæa sramota Senata" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Predator

pre 7 godina

@avan: Zabiravio si George W Bush koji je lagao ceo svet kad je rekao da Irak ima oruzje masovnog unistenja i mucio ljude u tajnim zatvorima.
Poceo rat u Afganistanu i to je bila greska to je sam Pentagon izjavio u Iraku napravio katastrofu i IS postoji zbog njegove politike.
Njegova vlada oni su otvoreno rekli posle 9/11, da genevske konvencije to ne vazi za ameriku.

hehexe

pre 7 godina

Ako ovo prođe, koliko li će samo da pljušte optužbe u kontra smeru. Toga se Ameri plaše, čime indirektno priznaju da i oni "terorišu" po ostatku sveta.

Maksa

pre 7 godina

Dovoljno je pogledati naoružanje i opremu Saudijaca, avioni F-15, "Eurofajter", "Tornado", helikopteri "Crni jastreb", "Apač", PVO rakete "Patriot". O čemu mi pričamo, kakav bre zakon o odšteti? Pa to su im najveći i najbolje opremljeni saveznici u prljavim poslovima na Bliskom Istoku.
To što je uradio Senat jasno pokazuje da je izvan Obaminog kabineta, bordova velikih banaka i naftnih kompanija Americi stvarno svega dosta. Treba im jedan Donald Tramp da ih malo "pretrese" i "išamara", dosta su tresli i šamarali po belom svetu. Zato se nama svima prodaje histerična propaganda da će Tramp da pokrene nuklearni rat, da je rasista, da je neartikulisana budala. Pa šta nas briga, nek i oni imaju jednu "budalu, dosta su ih podmetali svima nama nekoliko decenija unazad! Sistem se opasno klima i na sve je spreman, provokacija u Siriji, provokacija na Balkanu. Bože daj nam snage da se odupremo provokacijama i daj snage tom narodu da opet ne izabere zlotvora.

drekavac

pre 7 godina

@John Ne moze jedna drzava da se tuzi pred sudom druge? Nadam se da ovo nije napisao pravnik, jer ako jeste moze da baci diplomu.

niki

pre 7 godina

Ovo je nastavak pritiska Amerike na Sudijsku Arabiju zbog rusenja cena nafte i pokusaja da ugasi americku fracking industriju. Naime ako se Saudi Arabija proglasi kao teroristicka, Amerikanci po zakonu nisu vise duzni da im plate veliki dug, jer sa teroristima je zabranjeno saradjivati. I puff obrisan dug. Lukavo.

Pedja

pre 7 godina

Ako gradjani imaju zakonsko pravo da tuze Sudijsku Arabiju onda postoje dokazi da je napad organizovala/izvela/podrzala ta ista Arabija. Povod za napad na Avganistan je bio upravo taj napad na kule. Sada ispostavilo da nisu Avganistanci nego Saudijci... Ako je tako, onda treba da se povuku iz Avganistana, izvinu im se za nepravdu, i napadnu Saudijsku Arabiju. Samo kada bi smeli da ih napadnu, uvek napadaju mnogo slabije protivnika a za to u nasem recniku postoji izraz.

fff

pre 7 godina

Obama je ovde u pravu. Nije moralno, ali bezbednije za amere. Arapi itekako mogu da naskode Americkoj privredi. Njihov kapital tamo je ogroman, odma posle jevrejskog. Ali deo gde se spominje borba protiv terorizma ?. Pa tu je mrtva trka ko se vise bori

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Ovde smo imali Senat (tačnije, Gornji dom Kongresa) i Predsednika. Ali zaboravili ste i treću granu vlasti u SAD koja će ovde imati poslednju reč - Vrhovni sud.
Njihova će da bude zadnja, (itd...)
--

Glupost. Niti postoji pravna osnova po kojoj bi Barak Obama (ili bilo koji drugi predsednik) mogao da ospori pravo americkom senatu da obori predsednicki veto (za 240 godina americke istorije, preko 100 predsednickih veta nije proslo jer je bilo nadglasano od senata); bilo bi sokantno ako bi predsednicka vlast posle dva ipo veka pravne istorije SAD iznenada i sasvim neocekivano ustanovila da je obaranje veta kao pravni institut neustavno; to bi retroakticno srusilo ne samo pravni vec i politicki poredak Sjedinjenih Drzava i to se sasvim izvesno nikada nece desiti: vrhovni sud bi odbio takvu zalbu dok ste rekli "piksla".

Ono sto bi - teorijski - moglo da se dogodi je da saudijska vlada sama odluci da pitanje pokrene pred americkim sudovima (prvo nizim, pa onda saveznim, pa tek onda vrhovnim); u kojem slucaju moguca su dva scenarija: da Saudijska Arabija pokusa da ospori ustavnost akta americkog senata (sanse da bi to moglo da prodje su nula do ispod nule) = ili = da se brani pred americkim sudovima i izlozi argumente za svoju (navodnu) nevinost. U oba slucaja, saudijska vlada bi prethodno morala da se pred americkim sudovima odrekne svog diplomatskog imuniteta i pristane da bude krivicno i materijalno odgovorna. Sansa? Od ispod nule do apsolutne nule. Ni pod razno!

zalojin

pre 7 godina

koliko god investicija Saudijci imali u USA putem nadoknade za rusenje w.t.c-a i ubistvo par hiljada ljudi, mogu ostati bez toga, a i bez svega, ako se Ameri okrenu protiv njih. A oni i jesu najvece zlo na planeti. Sbaka cast senatu za odbijanje veta. Ako su krivi neka plate, ako nisu, nemaju se cega plasiti.

Milos

pre 7 godina

Eeee, Obama, glumis mirotvorca (i to vrlo lose) i dobijas nagrade za mir (WTF?!?) a ovamo branis teroriste!
Nema veceg interesa od interesa naroda, SAD vode korporacije, to je istina, Obama nema sve konce u svojim rukama.
Saudijsku Arabiju treba proglasiti zemljom koja otvoreno podrzava terorizam i treba ih napasti kao sto su mucki napali Irak i Avganistan.
Pod hitno im uvesti demokratiju!

blagomeni

pre 7 godina

"ubeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GC C) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma"

Obzirom da bi takvo ponašanje značilo podršku terorizmu, neka im Amerikanci uvedu demokratiju i svršena priča.

Истина се казује сама

pre 7 godina

Samo Srbima pada na na pamet da Iran napadne Saudisku Arabiju od toga nema nista Arabija je centar islama i sve islamske zemlje su duzne da je brane.
(senad, 28. septembar 2016 23:03) # Link komentara

Ако су исламске земље дужне да бране такву земљу као што је Саудијска Арабија, онда то, само по себи, много говори о исламу

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Ovo je velika stvar a i jos jedan dokaz...u Americi vlada borba za prevlast! Ukljucene su 2 struje i tu se vise ne zna ko koga. Bice ovde svasta jos kad se pogleda da Amerika generalno ima veliki uticaj na ceo svet!

Anonimus

pre 7 godina

Uuu velika mi sila saudija,... mozda na papiru al nikad nisu znali da ratuju, razbeze se odma...Da hoce Ameri bi ih vratili u srednji vek i zadrzali sve pare koje su kod njih.. ... i onda besplatno da im crpe nafticu....

senad

pre 7 godina

Samo Srbima pada na na pamet da Iran napadne Saudisku Arabiju od toga nema nista Arabija je centar islama i sve islamske zemlje su duzne da je brane.

iskraIzMase

pre 7 godina

Sačekajmo prvo da se podigne prva tužba ili još bolje da se donese pravosnažna presuda za oštetu. Skeptik sam da se može to desiti jer bi to veoma ubrzalo slabljenje Amerike ( neću namerno da kažem propast jer zvuči mnogo radikalno ) i njen uticaj u svetu koji konstantno opada. U svakom slučaju čekaju nas još uzbudljiva dešavanja u bliskoj budućnosti.

John

pre 7 godina

Ovde smo imali Senat (tačnije, Gornji dom Kongresa) i Predsednika. Ali zaboravili ste i treću granu vlasti u SAD koja će ovde imati poslednju reč - Vrhovni sud.
Njihova će da bude zadnja, najpre po pitanju toga može li ovakav zakon uopšte da prođe, a ako budu smatrali da može, onda će svaka presuda doneta po ovom zakonu (kakva god da bude) moći da bude izneta pred Vrhovni sud.

Ovde će da bude svašta. Senatore za pravo nije briga, stalo im je u prvom redu da pređu Obamu, a u drugom da se uvuku sopstvenim biračima (ni oni nisu imuni na populizam, nije to naš izum).
Budu li ovi odlučivali "pravo, kako piše u Zakoniku, a ne po strahu od Carstva Mi" od ovog zakona nema ništa. Jednostavno - ne može jedna država da se tuži pred sudom druge države. To je opšte pravilo međunarodnog prava.

Uzgred, smatram da Saudijska Arabija i te kako stoji iza 9/11 (i još svačega groznog...) i da zaslužuju... recimo da im koliko sutra presuši nafta ali pravda je jedno, a pravo nešto drugo...

Srbin

pre 7 godina

@(senad, 28. septembar 2016 23:03)
za suni muslimane da, za siite su od vece vaznosti Najaf i Karbala (oba mesta u Iraku)
Izmedju suni i siita je mnogo veca podela nego izmedju katolika i pravoslavaca npr. Za Iranca je Saudijac isti nevernik kao i Italijan.
A i jedni i drugi priznaju Hrista kao bozijeg proroka koji je btw bio Jevrejin.
Sve u svemu bajka do bajke.

Трба их ставити са земљом за оно што раде др&

pre 7 godina

U prevodu, prestacemo da kupujemo oruzje od vas...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neba, 28. septembar 2016 22:31) # Link komentara
----
У преводу ни ово оружје које им је Америка продала не знају да користе.
У преводу немају ни једног савезника трн у оку су многима.
Прете Америци да ће повући све паре, ко да ови то не могу наштампати у довољним количинама.
Уколико хоће да науде Америци нек покушају да продају нафту у другим валутама.

avan

pre 7 godina

@Zoran
Stavljati ime Obame kraj Kenedijevog je jeres . Obama je najneuspesniji i najlicemerniji predsednik u istoriji USA . Verovali smo da se posle Busha i Klintona nece skoro pojaviti mlitaviji beskicmenjak ali eto desilo se i to . Sto je naj gore , dobio je Nobela za mir posle samo 2-3 meseca sluzbovanja . Za sta ? To je ne vidjeno licemerje koje se da videti iz primera Sirije Iraka ....Naj vece zlo koje se moglo desiti ljudskoj civilizaciji su Obama , Putin i Zaharije Trnavcevic (prokomunisticki agro propovednik).

NemanjaBL

pre 7 godina

Sramota? Hahahahhaa!!!! Sramota je samo na Obami. Pa ovo što je Senat uradio je jedan o retkih svetlih primera SAD demokratije u poslednje vreme.

licemeri

pre 7 godina

U ime "borbe protiv terorizma" Obama i S. Arabija hoce da zabrane zrtvama teroristickih napada da traze utvrdjivanje istine pred sudom. To nije borba protiv terorizma, vec borba za terorizam i protiv pravne drzave. Zasto zrtve ne pokrenu postupak protiv Iraka i Avganistana, to im nije zabranjeno? Verovatno jer Irak nema nikakve veze sa teroristickim napadima. Zasto se S. Arabija toliko panicno buni protiv sudjenja ako su nevini. Bus kaze Irak kriv, bombardovan rusen zbog toga, Obama nastavio. Nije valjda da su Bus, Obama i Klinton lazovi i teroristi,mnogo veci od Bin Ladena.

daco

pre 7 godina

Nista se ne pita tu Obama.. Kao ni Putin.. Ni Vucic.. Ni Milo.. Republika je najveca zivotna laz.. Iza svakog predsednika stoji covek koji sve zna a njega niko ne zna niti sme da zna..

Volim te Željo, Stole iz Bora

pre 7 godina

Onda omogućiti građanima u Avganistanu, Libiji, Iraku da tuže USA za jad i čemer koji neće prestati za 50 godina

Marko

pre 7 godina

Svi bombasi sem jednog su bili Saudijci i imali su kontakte sa kraljevskom porodicom.
Najsmesnije je da je sud u USA osudio Iran za napad i naredio da Iran plati na milijarde dolara odstete porodicama nastradalih.
Ovo je odraz opste ludosti u Americi.

Brane212

pre 7 godina

A zašto tačno je to _sramota_ senata ?

Zar nije sramotno praviti moralne krivine zbog materialne dobiti ?

Zar nije sramotno uvoditi nekakve kazne Iranu za 9/11 iako je bila velika većina atentatora iz SA a pri tom odgovornost SA jednostavno ignorisati ?

tako su i indijanci

pre 7 godina

Polako braćo Arapi, ova igra se igra u dvoje. I pre nego pozovete i mrski Iran u pomoć bićete okupirani i popljačkani jer je 5 najviših zvaničnika kraljevske porodice bilo potencijalno umešano u 9/11. Mnogo će nafte otići da se to spere. A i kralja će srediti ako treba.

Vlada

pre 7 godina

Dobra, stara poslovica: para vrti gde burgija neće. Tek kod ovakvih situacija se može shvatiti koliko privreda SAD, a samim tim i njena vojna i spoljnopolitička moć zavisi, zapravo, od ogromne količine novca koji su uložene od strane Saudijske Arabije. Paradoksalna situacija, najveći "borac" protiv terorizma je talac najvećeg sponzora terorista.

NemanjaBL

pre 7 godina

Sramota? Hahahahhaa!!!! Sramota je samo na Obami. Pa ovo što je Senat uradio je jedan o retkih svetlih primera SAD demokratije u poslednje vreme.

Vlada

pre 7 godina

Dobra, stara poslovica: para vrti gde burgija neće. Tek kod ovakvih situacija se može shvatiti koliko privreda SAD, a samim tim i njena vojna i spoljnopolitička moć zavisi, zapravo, od ogromne količine novca koji su uložene od strane Saudijske Arabije. Paradoksalna situacija, najveći "borac" protiv terorizma je talac najvećeg sponzora terorista.

Marko

pre 7 godina

Svi bombasi sem jednog su bili Saudijci i imali su kontakte sa kraljevskom porodicom.
Najsmesnije je da je sud u USA osudio Iran za napad i naredio da Iran plati na milijarde dolara odstete porodicama nastradalih.
Ovo je odraz opste ludosti u Americi.

licemeri

pre 7 godina

U ime "borbe protiv terorizma" Obama i S. Arabija hoce da zabrane zrtvama teroristickih napada da traze utvrdjivanje istine pred sudom. To nije borba protiv terorizma, vec borba za terorizam i protiv pravne drzave. Zasto zrtve ne pokrenu postupak protiv Iraka i Avganistana, to im nije zabranjeno? Verovatno jer Irak nema nikakve veze sa teroristickim napadima. Zasto se S. Arabija toliko panicno buni protiv sudjenja ako su nevini. Bus kaze Irak kriv, bombardovan rusen zbog toga, Obama nastavio. Nije valjda da su Bus, Obama i Klinton lazovi i teroristi,mnogo veci od Bin Ladena.

Brane212

pre 7 godina

A zašto tačno je to _sramota_ senata ?

Zar nije sramotno praviti moralne krivine zbog materialne dobiti ?

Zar nije sramotno uvoditi nekakve kazne Iranu za 9/11 iako je bila velika većina atentatora iz SA a pri tom odgovornost SA jednostavno ignorisati ?

tako su i indijanci

pre 7 godina

Polako braćo Arapi, ova igra se igra u dvoje. I pre nego pozovete i mrski Iran u pomoć bićete okupirani i popljačkani jer je 5 najviših zvaničnika kraljevske porodice bilo potencijalno umešano u 9/11. Mnogo će nafte otići da se to spere. A i kralja će srediti ako treba.

Volim te Željo, Stole iz Bora

pre 7 godina

Onda omogućiti građanima u Avganistanu, Libiji, Iraku da tuže USA za jad i čemer koji neće prestati za 50 godina

John

pre 7 godina

Ovde smo imali Senat (tačnije, Gornji dom Kongresa) i Predsednika. Ali zaboravili ste i treću granu vlasti u SAD koja će ovde imati poslednju reč - Vrhovni sud.
Njihova će da bude zadnja, najpre po pitanju toga može li ovakav zakon uopšte da prođe, a ako budu smatrali da može, onda će svaka presuda doneta po ovom zakonu (kakva god da bude) moći da bude izneta pred Vrhovni sud.

Ovde će da bude svašta. Senatore za pravo nije briga, stalo im je u prvom redu da pređu Obamu, a u drugom da se uvuku sopstvenim biračima (ni oni nisu imuni na populizam, nije to naš izum).
Budu li ovi odlučivali "pravo, kako piše u Zakoniku, a ne po strahu od Carstva Mi" od ovog zakona nema ništa. Jednostavno - ne može jedna država da se tuži pred sudom druge države. To je opšte pravilo međunarodnog prava.

Uzgred, smatram da Saudijska Arabija i te kako stoji iza 9/11 (i još svačega groznog...) i da zaslužuju... recimo da im koliko sutra presuši nafta ali pravda je jedno, a pravo nešto drugo...

Srbin

pre 7 godina

@(senad, 28. septembar 2016 23:03)
za suni muslimane da, za siite su od vece vaznosti Najaf i Karbala (oba mesta u Iraku)
Izmedju suni i siita je mnogo veca podela nego izmedju katolika i pravoslavaca npr. Za Iranca je Saudijac isti nevernik kao i Italijan.
A i jedni i drugi priznaju Hrista kao bozijeg proroka koji je btw bio Jevrejin.
Sve u svemu bajka do bajke.

daco

pre 7 godina

Nista se ne pita tu Obama.. Kao ni Putin.. Ni Vucic.. Ni Milo.. Republika je najveca zivotna laz.. Iza svakog predsednika stoji covek koji sve zna a njega niko ne zna niti sme da zna..

Трба их ставити са земљом за оно што раде др&

pre 7 godina

U prevodu, prestacemo da kupujemo oruzje od vas...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neba, 28. septembar 2016 22:31) # Link komentara
----
У преводу ни ово оружје које им је Америка продала не знају да користе.
У преводу немају ни једног савезника трн у оку су многима.
Прете Америци да ће повући све паре, ко да ови то не могу наштампати у довољним количинама.
Уколико хоће да науде Америци нек покушају да продају нафту у другим валутама.

avan

pre 7 godina

@Zoran
Stavljati ime Obame kraj Kenedijevog je jeres . Obama je najneuspesniji i najlicemerniji predsednik u istoriji USA . Verovali smo da se posle Busha i Klintona nece skoro pojaviti mlitaviji beskicmenjak ali eto desilo se i to . Sto je naj gore , dobio je Nobela za mir posle samo 2-3 meseca sluzbovanja . Za sta ? To je ne vidjeno licemerje koje se da videti iz primera Sirije Iraka ....Naj vece zlo koje se moglo desiti ljudskoj civilizaciji su Obama , Putin i Zaharije Trnavcevic (prokomunisticki agro propovednik).

iskraIzMase

pre 7 godina

Sačekajmo prvo da se podigne prva tužba ili još bolje da se donese pravosnažna presuda za oštetu. Skeptik sam da se može to desiti jer bi to veoma ubrzalo slabljenje Amerike ( neću namerno da kažem propast jer zvuči mnogo radikalno ) i njen uticaj u svetu koji konstantno opada. U svakom slučaju čekaju nas još uzbudljiva dešavanja u bliskoj budućnosti.

senad

pre 7 godina

Samo Srbima pada na na pamet da Iran napadne Saudisku Arabiju od toga nema nista Arabija je centar islama i sve islamske zemlje su duzne da je brane.

Истина се казује сама

pre 7 godina

Samo Srbima pada na na pamet da Iran napadne Saudisku Arabiju od toga nema nista Arabija je centar islama i sve islamske zemlje su duzne da je brane.
(senad, 28. septembar 2016 23:03) # Link komentara

Ако су исламске земље дужне да бране такву земљу као што је Саудијска Арабија, онда то, само по себи, много говори о исламу

Maksa

pre 7 godina

Dovoljno je pogledati naoružanje i opremu Saudijaca, avioni F-15, "Eurofajter", "Tornado", helikopteri "Crni jastreb", "Apač", PVO rakete "Patriot". O čemu mi pričamo, kakav bre zakon o odšteti? Pa to su im najveći i najbolje opremljeni saveznici u prljavim poslovima na Bliskom Istoku.
To što je uradio Senat jasno pokazuje da je izvan Obaminog kabineta, bordova velikih banaka i naftnih kompanija Americi stvarno svega dosta. Treba im jedan Donald Tramp da ih malo "pretrese" i "išamara", dosta su tresli i šamarali po belom svetu. Zato se nama svima prodaje histerična propaganda da će Tramp da pokrene nuklearni rat, da je rasista, da je neartikulisana budala. Pa šta nas briga, nek i oni imaju jednu "budalu, dosta su ih podmetali svima nama nekoliko decenija unazad! Sistem se opasno klima i na sve je spreman, provokacija u Siriji, provokacija na Balkanu. Bože daj nam snage da se odupremo provokacijama i daj snage tom narodu da opet ne izabere zlotvora.

Anonimus

pre 7 godina

Uuu velika mi sila saudija,... mozda na papiru al nikad nisu znali da ratuju, razbeze se odma...Da hoce Ameri bi ih vratili u srednji vek i zadrzali sve pare koje su kod njih.. ... i onda besplatno da im crpe nafticu....

niki

pre 7 godina

Ovo je nastavak pritiska Amerike na Sudijsku Arabiju zbog rusenja cena nafte i pokusaja da ugasi americku fracking industriju. Naime ako se Saudi Arabija proglasi kao teroristicka, Amerikanci po zakonu nisu vise duzni da im plate veliki dug, jer sa teroristima je zabranjeno saradjivati. I puff obrisan dug. Lukavo.

zalojin

pre 7 godina

koliko god investicija Saudijci imali u USA putem nadoknade za rusenje w.t.c-a i ubistvo par hiljada ljudi, mogu ostati bez toga, a i bez svega, ako se Ameri okrenu protiv njih. A oni i jesu najvece zlo na planeti. Sbaka cast senatu za odbijanje veta. Ako su krivi neka plate, ako nisu, nemaju se cega plasiti.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Ovde smo imali Senat (tačnije, Gornji dom Kongresa) i Predsednika. Ali zaboravili ste i treću granu vlasti u SAD koja će ovde imati poslednju reč - Vrhovni sud.
Njihova će da bude zadnja, (itd...)
--

Glupost. Niti postoji pravna osnova po kojoj bi Barak Obama (ili bilo koji drugi predsednik) mogao da ospori pravo americkom senatu da obori predsednicki veto (za 240 godina americke istorije, preko 100 predsednickih veta nije proslo jer je bilo nadglasano od senata); bilo bi sokantno ako bi predsednicka vlast posle dva ipo veka pravne istorije SAD iznenada i sasvim neocekivano ustanovila da je obaranje veta kao pravni institut neustavno; to bi retroakticno srusilo ne samo pravni vec i politicki poredak Sjedinjenih Drzava i to se sasvim izvesno nikada nece desiti: vrhovni sud bi odbio takvu zalbu dok ste rekli "piksla".

Ono sto bi - teorijski - moglo da se dogodi je da saudijska vlada sama odluci da pitanje pokrene pred americkim sudovima (prvo nizim, pa onda saveznim, pa tek onda vrhovnim); u kojem slucaju moguca su dva scenarija: da Saudijska Arabija pokusa da ospori ustavnost akta americkog senata (sanse da bi to moglo da prodje su nula do ispod nule) = ili = da se brani pred americkim sudovima i izlozi argumente za svoju (navodnu) nevinost. U oba slucaja, saudijska vlada bi prethodno morala da se pred americkim sudovima odrekne svog diplomatskog imuniteta i pristane da bude krivicno i materijalno odgovorna. Sansa? Od ispod nule do apsolutne nule. Ni pod razno!

Predator

pre 7 godina

@avan: Zabiravio si George W Bush koji je lagao ceo svet kad je rekao da Irak ima oruzje masovnog unistenja i mucio ljude u tajnim zatvorima.
Poceo rat u Afganistanu i to je bila greska to je sam Pentagon izjavio u Iraku napravio katastrofu i IS postoji zbog njegove politike.
Njegova vlada oni su otvoreno rekli posle 9/11, da genevske konvencije to ne vazi za ameriku.

blagomeni

pre 7 godina

"ubeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GC C) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma"

Obzirom da bi takvo ponašanje značilo podršku terorizmu, neka im Amerikanci uvedu demokratiju i svršena priča.

Milos

pre 7 godina

Eeee, Obama, glumis mirotvorca (i to vrlo lose) i dobijas nagrade za mir (WTF?!?) a ovamo branis teroriste!
Nema veceg interesa od interesa naroda, SAD vode korporacije, to je istina, Obama nema sve konce u svojim rukama.
Saudijsku Arabiju treba proglasiti zemljom koja otvoreno podrzava terorizam i treba ih napasti kao sto su mucki napali Irak i Avganistan.
Pod hitno im uvesti demokratiju!

drekavac

pre 7 godina

@John Ne moze jedna drzava da se tuzi pred sudom druge? Nadam se da ovo nije napisao pravnik, jer ako jeste moze da baci diplomu.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Ovo je velika stvar a i jos jedan dokaz...u Americi vlada borba za prevlast! Ukljucene su 2 struje i tu se vise ne zna ko koga. Bice ovde svasta jos kad se pogleda da Amerika generalno ima veliki uticaj na ceo svet!

fff

pre 7 godina

Obama je ovde u pravu. Nije moralno, ali bezbednije za amere. Arapi itekako mogu da naskode Americkoj privredi. Njihov kapital tamo je ogroman, odma posle jevrejskog. Ali deo gde se spominje borba protiv terorizma ?. Pa tu je mrtva trka ko se vise bori

hehexe

pre 7 godina

Ako ovo prođe, koliko li će samo da pljušte optužbe u kontra smeru. Toga se Ameri plaše, čime indirektno priznaju da i oni "terorišu" po ostatku sveta.

Pedja

pre 7 godina

Ako gradjani imaju zakonsko pravo da tuze Sudijsku Arabiju onda postoje dokazi da je napad organizovala/izvela/podrzala ta ista Arabija. Povod za napad na Avganistan je bio upravo taj napad na kule. Sada ispostavilo da nisu Avganistanci nego Saudijci... Ako je tako, onda treba da se povuku iz Avganistana, izvinu im se za nepravdu, i napadnu Saudijsku Arabiju. Samo kada bi smeli da ih napadnu, uvek napadaju mnogo slabije protivnika a za to u nasem recniku postoji izraz.

senad

pre 7 godina

Samo Srbima pada na na pamet da Iran napadne Saudisku Arabiju od toga nema nista Arabija je centar islama i sve islamske zemlje su duzne da je brane.

avan

pre 7 godina

@Zoran
Stavljati ime Obame kraj Kenedijevog je jeres . Obama je najneuspesniji i najlicemerniji predsednik u istoriji USA . Verovali smo da se posle Busha i Klintona nece skoro pojaviti mlitaviji beskicmenjak ali eto desilo se i to . Sto je naj gore , dobio je Nobela za mir posle samo 2-3 meseca sluzbovanja . Za sta ? To je ne vidjeno licemerje koje se da videti iz primera Sirije Iraka ....Naj vece zlo koje se moglo desiti ljudskoj civilizaciji su Obama , Putin i Zaharije Trnavcevic (prokomunisticki agro propovednik).

daco

pre 7 godina

Nista se ne pita tu Obama.. Kao ni Putin.. Ni Vucic.. Ni Milo.. Republika je najveca zivotna laz.. Iza svakog predsednika stoji covek koji sve zna a njega niko ne zna niti sme da zna..

Vlada

pre 7 godina

Dobra, stara poslovica: para vrti gde burgija neće. Tek kod ovakvih situacija se može shvatiti koliko privreda SAD, a samim tim i njena vojna i spoljnopolitička moć zavisi, zapravo, od ogromne količine novca koji su uložene od strane Saudijske Arabije. Paradoksalna situacija, najveći "borac" protiv terorizma je talac najvećeg sponzora terorista.

Marko

pre 7 godina

Svi bombasi sem jednog su bili Saudijci i imali su kontakte sa kraljevskom porodicom.
Najsmesnije je da je sud u USA osudio Iran za napad i naredio da Iran plati na milijarde dolara odstete porodicama nastradalih.
Ovo je odraz opste ludosti u Americi.

NemanjaBL

pre 7 godina

Sramota? Hahahahhaa!!!! Sramota je samo na Obami. Pa ovo što je Senat uradio je jedan o retkih svetlih primera SAD demokratije u poslednje vreme.

iskraIzMase

pre 7 godina

Sačekajmo prvo da se podigne prva tužba ili još bolje da se donese pravosnažna presuda za oštetu. Skeptik sam da se može to desiti jer bi to veoma ubrzalo slabljenje Amerike ( neću namerno da kažem propast jer zvuči mnogo radikalno ) i njen uticaj u svetu koji konstantno opada. U svakom slučaju čekaju nas još uzbudljiva dešavanja u bliskoj budućnosti.

Srbin

pre 7 godina

@(senad, 28. septembar 2016 23:03)
za suni muslimane da, za siite su od vece vaznosti Najaf i Karbala (oba mesta u Iraku)
Izmedju suni i siita je mnogo veca podela nego izmedju katolika i pravoslavaca npr. Za Iranca je Saudijac isti nevernik kao i Italijan.
A i jedni i drugi priznaju Hrista kao bozijeg proroka koji je btw bio Jevrejin.
Sve u svemu bajka do bajke.

tako su i indijanci

pre 7 godina

Polako braćo Arapi, ova igra se igra u dvoje. I pre nego pozovete i mrski Iran u pomoć bićete okupirani i popljačkani jer je 5 najviših zvaničnika kraljevske porodice bilo potencijalno umešano u 9/11. Mnogo će nafte otići da se to spere. A i kralja će srediti ako treba.

licemeri

pre 7 godina

U ime "borbe protiv terorizma" Obama i S. Arabija hoce da zabrane zrtvama teroristickih napada da traze utvrdjivanje istine pred sudom. To nije borba protiv terorizma, vec borba za terorizam i protiv pravne drzave. Zasto zrtve ne pokrenu postupak protiv Iraka i Avganistana, to im nije zabranjeno? Verovatno jer Irak nema nikakve veze sa teroristickim napadima. Zasto se S. Arabija toliko panicno buni protiv sudjenja ako su nevini. Bus kaze Irak kriv, bombardovan rusen zbog toga, Obama nastavio. Nije valjda da su Bus, Obama i Klinton lazovi i teroristi,mnogo veci od Bin Ladena.

Volim te Željo, Stole iz Bora

pre 7 godina

Onda omogućiti građanima u Avganistanu, Libiji, Iraku da tuže USA za jad i čemer koji neće prestati za 50 godina

Brane212

pre 7 godina

A zašto tačno je to _sramota_ senata ?

Zar nije sramotno praviti moralne krivine zbog materialne dobiti ?

Zar nije sramotno uvoditi nekakve kazne Iranu za 9/11 iako je bila velika većina atentatora iz SA a pri tom odgovornost SA jednostavno ignorisati ?

Трба их ставити са земљом за оно што раде др&

pre 7 godina

U prevodu, prestacemo da kupujemo oruzje od vas...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Neba, 28. septembar 2016 22:31) # Link komentara
----
У преводу ни ово оружје које им је Америка продала не знају да користе.
У преводу немају ни једног савезника трн у оку су многима.
Прете Америци да ће повући све паре, ко да ови то не могу наштампати у довољним количинама.
Уколико хоће да науде Америци нек покушају да продају нафту у другим валутама.

John

pre 7 godina

Ovde smo imali Senat (tačnije, Gornji dom Kongresa) i Predsednika. Ali zaboravili ste i treću granu vlasti u SAD koja će ovde imati poslednju reč - Vrhovni sud.
Njihova će da bude zadnja, najpre po pitanju toga može li ovakav zakon uopšte da prođe, a ako budu smatrali da može, onda će svaka presuda doneta po ovom zakonu (kakva god da bude) moći da bude izneta pred Vrhovni sud.

Ovde će da bude svašta. Senatore za pravo nije briga, stalo im je u prvom redu da pređu Obamu, a u drugom da se uvuku sopstvenim biračima (ni oni nisu imuni na populizam, nije to naš izum).
Budu li ovi odlučivali "pravo, kako piše u Zakoniku, a ne po strahu od Carstva Mi" od ovog zakona nema ništa. Jednostavno - ne može jedna država da se tuži pred sudom druge države. To je opšte pravilo međunarodnog prava.

Uzgred, smatram da Saudijska Arabija i te kako stoji iza 9/11 (i još svačega groznog...) i da zaslužuju... recimo da im koliko sutra presuši nafta ali pravda je jedno, a pravo nešto drugo...

Milos

pre 7 godina

Eeee, Obama, glumis mirotvorca (i to vrlo lose) i dobijas nagrade za mir (WTF?!?) a ovamo branis teroriste!
Nema veceg interesa od interesa naroda, SAD vode korporacije, to je istina, Obama nema sve konce u svojim rukama.
Saudijsku Arabiju treba proglasiti zemljom koja otvoreno podrzava terorizam i treba ih napasti kao sto su mucki napali Irak i Avganistan.
Pod hitno im uvesti demokratiju!

fff

pre 7 godina

Obama je ovde u pravu. Nije moralno, ali bezbednije za amere. Arapi itekako mogu da naskode Americkoj privredi. Njihov kapital tamo je ogroman, odma posle jevrejskog. Ali deo gde se spominje borba protiv terorizma ?. Pa tu je mrtva trka ko se vise bori

Maksa

pre 7 godina

Dovoljno je pogledati naoružanje i opremu Saudijaca, avioni F-15, "Eurofajter", "Tornado", helikopteri "Crni jastreb", "Apač", PVO rakete "Patriot". O čemu mi pričamo, kakav bre zakon o odšteti? Pa to su im najveći i najbolje opremljeni saveznici u prljavim poslovima na Bliskom Istoku.
To što je uradio Senat jasno pokazuje da je izvan Obaminog kabineta, bordova velikih banaka i naftnih kompanija Americi stvarno svega dosta. Treba im jedan Donald Tramp da ih malo "pretrese" i "išamara", dosta su tresli i šamarali po belom svetu. Zato se nama svima prodaje histerična propaganda da će Tramp da pokrene nuklearni rat, da je rasista, da je neartikulisana budala. Pa šta nas briga, nek i oni imaju jednu "budalu, dosta su ih podmetali svima nama nekoliko decenija unazad! Sistem se opasno klima i na sve je spreman, provokacija u Siriji, provokacija na Balkanu. Bože daj nam snage da se odupremo provokacijama i daj snage tom narodu da opet ne izabere zlotvora.

Истина се казује сама

pre 7 godina

Samo Srbima pada na na pamet da Iran napadne Saudisku Arabiju od toga nema nista Arabija je centar islama i sve islamske zemlje su duzne da je brane.
(senad, 28. septembar 2016 23:03) # Link komentara

Ако су исламске земље дужне да бране такву земљу као што је Саудијска Арабија, онда то, само по себи, много говори о исламу

niki

pre 7 godina

Ovo je nastavak pritiska Amerike na Sudijsku Arabiju zbog rusenja cena nafte i pokusaja da ugasi americku fracking industriju. Naime ako se Saudi Arabija proglasi kao teroristicka, Amerikanci po zakonu nisu vise duzni da im plate veliki dug, jer sa teroristima je zabranjeno saradjivati. I puff obrisan dug. Lukavo.

drekavac

pre 7 godina

@John Ne moze jedna drzava da se tuzi pred sudom druge? Nadam se da ovo nije napisao pravnik, jer ako jeste moze da baci diplomu.

Anonimus

pre 7 godina

Uuu velika mi sila saudija,... mozda na papiru al nikad nisu znali da ratuju, razbeze se odma...Da hoce Ameri bi ih vratili u srednji vek i zadrzali sve pare koje su kod njih.. ... i onda besplatno da im crpe nafticu....

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Ovo je velika stvar a i jos jedan dokaz...u Americi vlada borba za prevlast! Ukljucene su 2 struje i tu se vise ne zna ko koga. Bice ovde svasta jos kad se pogleda da Amerika generalno ima veliki uticaj na ceo svet!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

Ovde smo imali Senat (tačnije, Gornji dom Kongresa) i Predsednika. Ali zaboravili ste i treću granu vlasti u SAD koja će ovde imati poslednju reč - Vrhovni sud.
Njihova će da bude zadnja, (itd...)
--

Glupost. Niti postoji pravna osnova po kojoj bi Barak Obama (ili bilo koji drugi predsednik) mogao da ospori pravo americkom senatu da obori predsednicki veto (za 240 godina americke istorije, preko 100 predsednickih veta nije proslo jer je bilo nadglasano od senata); bilo bi sokantno ako bi predsednicka vlast posle dva ipo veka pravne istorije SAD iznenada i sasvim neocekivano ustanovila da je obaranje veta kao pravni institut neustavno; to bi retroakticno srusilo ne samo pravni vec i politicki poredak Sjedinjenih Drzava i to se sasvim izvesno nikada nece desiti: vrhovni sud bi odbio takvu zalbu dok ste rekli "piksla".

Ono sto bi - teorijski - moglo da se dogodi je da saudijska vlada sama odluci da pitanje pokrene pred americkim sudovima (prvo nizim, pa onda saveznim, pa tek onda vrhovnim); u kojem slucaju moguca su dva scenarija: da Saudijska Arabija pokusa da ospori ustavnost akta americkog senata (sanse da bi to moglo da prodje su nula do ispod nule) = ili = da se brani pred americkim sudovima i izlozi argumente za svoju (navodnu) nevinost. U oba slucaja, saudijska vlada bi prethodno morala da se pred americkim sudovima odrekne svog diplomatskog imuniteta i pristane da bude krivicno i materijalno odgovorna. Sansa? Od ispod nule do apsolutne nule. Ni pod razno!

hehexe

pre 7 godina

Ako ovo prođe, koliko li će samo da pljušte optužbe u kontra smeru. Toga se Ameri plaše, čime indirektno priznaju da i oni "terorišu" po ostatku sveta.

blagomeni

pre 7 godina

"ubeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GC C) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma"

Obzirom da bi takvo ponašanje značilo podršku terorizmu, neka im Amerikanci uvedu demokratiju i svršena priča.

zalojin

pre 7 godina

koliko god investicija Saudijci imali u USA putem nadoknade za rusenje w.t.c-a i ubistvo par hiljada ljudi, mogu ostati bez toga, a i bez svega, ako se Ameri okrenu protiv njih. A oni i jesu najvece zlo na planeti. Sbaka cast senatu za odbijanje veta. Ako su krivi neka plate, ako nisu, nemaju se cega plasiti.

Pedja

pre 7 godina

Ako gradjani imaju zakonsko pravo da tuze Sudijsku Arabiju onda postoje dokazi da je napad organizovala/izvela/podrzala ta ista Arabija. Povod za napad na Avganistan je bio upravo taj napad na kule. Sada ispostavilo da nisu Avganistanci nego Saudijci... Ako je tako, onda treba da se povuku iz Avganistana, izvinu im se za nepravdu, i napadnu Saudijsku Arabiju. Samo kada bi smeli da ih napadnu, uvek napadaju mnogo slabije protivnika a za to u nasem recniku postoji izraz.

Predator

pre 7 godina

@avan: Zabiravio si George W Bush koji je lagao ceo svet kad je rekao da Irak ima oruzje masovnog unistenja i mucio ljude u tajnim zatvorima.
Poceo rat u Afganistanu i to je bila greska to je sam Pentagon izjavio u Iraku napravio katastrofu i IS postoji zbog njegove politike.
Njegova vlada oni su otvoreno rekli posle 9/11, da genevske konvencije to ne vazi za ameriku.