Četvrtak, 15.09.2016.

11:01

"Junker kaže jedno, mi kažemo 'ne', ovakva EU se raspada"

Poljska premijerka Beata Šidlo upozorila je u Bratislavi, uoči neformalnog samita EU bez Velike Britanije, da se EU ovakva kakva je sada samo raspada.

Izvor: Beta

"Junker kaže jedno, mi kažemo 'ne', ovakva EU se raspada" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

bukibull

pre 7 godina

Srbija, kadgod je ulazila u saveze izvlacila je deblje krajeve. Videli smo Bivsu Jugoslaviju kako je Srbija i Srpski narod prosao. Gde je cak bio vecinski narod,a kako ce tek proci kada je manjinski...Treba prvo da popravimo standard zivota narodu,ojacamo privredu itd problema da resimo. A ne stvarati jos dodatnih problema.Dali znate koliko kosta samo clanstvo godisnje drzavu i ostale takse.Za nas je najbolji model samostalni i neutralni kao Svajcarska.

Nije bitno ko sam

pre 7 godina

@neobavesten dobio su odgovore i izvore, ali ne citas. Uostalom, niko ovde nije duzan da tebi nesto dokazuje i dostavlja. Ko hoce, nadje za pet minuta.

neobavesten

pre 7 godina

@neobavesten dobio su odgovore i izvore, ali ne citas. Uostalom, niko ovde nije duzan da tebi nesto dokazuje i dostavlja. Ko hoce, nadje za pet minuta.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nije bitno ko sam, 15. septembar 2016 19:11)

Molim Vas da to iskopirate, ja zaista nisam video (a trazio sam). Nije rec o dokazivanju meni, nego o argumentovanoj diskusiji. Na primer, u jednom postu ispod gde sam govorio o poljskoj geopolitickoj snazi ja sam cak pomenuo i stranicu knjige na koju sam referisao.

neobavesten

pre 7 godina

Nisi obavesten, to se nama i nudilo,ali ne Milosevic to nije hteo dok su svi to zahtevali od Ex-Yu drzava.
(koop, 15. septembar 2016 16:39)

Ja za ovo nisam cuo do pre dva dana na jednoj drugoj B92 diskusiji. Tada sam pitao "dobro obavestenog komentatora" da mi navede relevantan izvor informacije. Nisam dobio odgovor. DA li Vi mozete da nam date tu informaciju?

geopolitika

pre 7 godina

Poljska je geopoliticki vazna NATO zemlja i ona to zna. U tom smislu je slicna Turskoj, s tim sto je Poljska clanica EU.
O tome govori i Dzordz Fridman, osnivac Statfor-a, u svojoj knjizi "The next 100 years", publikovanoj 2009.godine. Na strani 148, kada govori o drugoj polovini 2020-tih, on kaze da ce Poljska, uz negodovanje Nemacke i Francuske, preuzeti, zajedno sa SAD, vodecu ulogu u konfrontaciji sa Rusima. Imajuci u vidu dogadjaje iz poslednje dve godine (tj od pocetka rata u Ukrajini), mislim da je ova prognoza itekako smislena. I, rekao bih, u tom kontekstu se moze posmatrati i poljska politika unutar EU.

pre mastrihta ni posle

pre 7 godina

@koop nije bilo nikakvih ponuda za celovitu YU u EU, pre mastrihta ni posle

odavno se tvrdi da je to baza greške koja je koštala mnogo života i raspada dobrog projekta EU u malom - Jugoslavije

u pitanju su US interesi kasnije ostvareni silom - nikakva jaka zajednica osim njihove (i poltrona) nije bila potrebna
tj bila je nedopustiva, isti scenario se sada događa EU, naročito kada glavna poluga UK otpada

oglo

pre 7 godina

kosta ameriku administracija 1000 mlrd dolara al zato izvuce konto toga jos 1000 za sebe i jos toliko za ameriku na racun ostatka sveta. e sad evropu spram toga ne kosta nista al i nemaju nista sem problema. pa ti sad racunaj.

EU Citizen

pre 7 godina

EU može da opstane samo ako odstupi od nametanja bankrotirane i nemoralne socijalističke ideologije i postane savez suverenih država. U suprotnom, polovina članica će je napustiti, i što pre to bolje, neka se iole normalne države spasu. Bravo, gospođo Šidlo, neko je trebalo to jasno i glasno da kae ovom arogantnom socijalsiti i federalisti, a Poljska, kao liderska zemlja nove Evrope je logičan izbor.

koop

pre 7 godina

EU je trebala da uzme 1990/91 Juguslaviju i da spoji ceo prostor sa Grčkom. Ali neko je napravio grešku i uzeo zemlje istočne Evrope, plašeći se Rusa. I, eto vam sad Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kad vam mi nismo valjali.
(Jovan


Nisi obavesten, to se nama i nudilo,ali ne Milosevic to nije hteo dok su svi to zahtevali od Ex-Yu drzava.
A zasto nije hteo razlog je sto je Mira Markívic u Rusiji.
Milosevic je poveeo 4 besmislena rata i razbio Jugoslaviju...a da ponovo pitam ZASTO. i opet se setim gde je Mira Markovic i ko je nju obavestio tri dana pred ubistvo,Djindjica da bezi iz zemlju

Svrha Milosevica je bila da razbije Jugoslaviju da ne udju u EU i NATO.A gde ono bese Mira Markovic,Bogoljub Karic i svi koji su nas ojadili devedesetih.Odgovor je veoma jednostavan.

Jovan

pre 7 godina

EU je trebala da uzme 1990/91 Juguslaviju i da spoji ceo prostor sa Grčkom. Ali neko je napravio grešku i uzeo zemlje istočne Evrope, plašeći se Rusa. I, eto vam sad Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kad vam mi nismo valjali.

Ja mislim...

pre 7 godina

EU je vještačka tvorevina kao što je bila Jugoslavija. I dok su veze labave i EU ne tlači svoje članice će opstat, ali Junkar najavljuje još veće centraliziranje i nametanje svoje volje zemljama članicama. Poljska je napredovala tako brzo samo zato što je radila po svome (sjetimo se samo ptičje gripe gdje su Hr. i drugima uvalili po diktatu iz vrha EU silne količine lijeka za nešto što ne postoji - 285 miliona kuna bačenih u Savu) i nije htjela Tamiflu pa je prozivana kao neodgovorna ministrica zdravlja. Isto tako nisu nasjeli na kredite u švicarcima i banke su slabo prošle tamo. Zato, kada su svi imali krizu 2008. oni su grabili naprijed. Oni govore i o tome da ne može Njemačka primati izbjeglice, a onda ih raspoređivati drugima. Tu su se Orban i Poljska čvrsto postavili pa se nekome ne sviđa što razmišljaju svojom glavom.

gavrilo

pre 7 godina

Očekuje se da tako važnim političkim funkcijama budu najbolji,a bili smo svedoci,prilikom izbora komisije(komesara),da su izabrani nestručni političari.A nije im mnogo trebalo da bi saznali da su pored toga i neodgovorni i korumpirani.Zato i jesu potrebne reforme u uniji,ali to ne mogu sprovesti zemlje poput Poljske.10 godina posle ulaska u uniju postkomunističke zemlje su i dalje daleko iza zapada po nivou demokratije,ljudskih prava,slobode medija i pravne države.Zato se od njih ne mogu očekivati valjane reforme.Promene su jedino moguće ako se odobre u Berlinu,ali to se neće desiti,jer Nemačka najviše profitira od ovakve unije,a naročito je profitirala od 2008-e godine od kada je evrozona u krizi.Danas je svima jasno da EU nije napravljena zbog njenih građana(mir,sloboda kretanja i sl.),već zbog krupnog kapitala(multinacionalnih kompanija).Umesto da bude servis građana,administracija u Briselu ne živi u realnom svetu i nema nikakvih dodirni tačaka sa potrebama građanima i zato su promene nemoguće.Potrebno je napraviti potpuno novu organizaciju.

cobo

pre 7 godina

Amater razmislja * pravo amaterski !
Po cemu ti je Amerika premium liga,sistem i drzava na izdisaju .Da li si tamo bio ?Jesi li video onu sirotinju ?Dime li se fabricki dimnjaci? Jesi li smeo po noci prosetati kroz grad ?
Il' ti ono pravo amaterski ?

My name is Zlatan

pre 7 godina

Malo bezobrazno bas od Poljaka koji su profitirali od ulaska vise nego bilo koja druga istočnoeuropska zemlja, gdje su od jada i bijede postali razvijena respektabilna zemlja.

Polak

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica.
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu.
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu.
Nisu Poljaci zreli za Evropu.
(db wonder, 15. septembar 2016 12:38)

Objašnite u kom smislu Poljaci nisu zreli za EU. Da li zaista pričamo o tome da sadašnja vlada (koju podržava i mrži otprilke 50% naroda) ne radi sce što želi Zapad. Ovaj zapad koji brine o ustavnom sudu (gde je glavni problem za državljane ko će zarađivati najmanje 5 puta prosečnu plaću, nekih 5 000 evra) u Poljskoj a na može da brine o kamionima u Francuskoj pored Kale od kojih svaki vredi više.
Da ne spominem kontrolisane od vlade medije - ako se dobro sećam, na doček su Nemci kontrolisani koje vesti narod može da čuje ili net. I ko je sad zreo za Evropu?
Naravno imamo svojih problema, al naš je zadatak da ih rešimo sami. Posledni put kad su to radili stranci, moju državu su izbrisali sa mape...

Pozdrawiam myœl¹cych S³owian

Bongo Tongo

pre 7 godina

Jugoslavija je bila respektabilna zemlja sa jakom vojskom,tehnikom,industrijom,granicama i presednikom koji je imao 200 kraljeva i diplomata na svom sprovodu. Sto je EU ? Mapet shou...

Вуле

pre 7 godina

Такви као ви госпођо Беата нису никада требали бити примљени у ЕУ. Само запад и Скандинавија, остали НЕ.

Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci.

pre 7 godina

U Srbiji se tako lansira neka besmislica koju svi ponavljaju kao papagaji do iznemoglosti bez trenutka razmišljanja i analiziranja.

Samo nepotrebne administrativne procedure Srbiju su 2014. koštale 4.1% BDPa, a koliko košta cela država - samo Gospod na nebesima zna. Verovatno je u pitanju formula: "Pola pije, pola Šarcu daje".

Celokupna administracija Sjedinjenih Američkih Država, sa sve vojskom i celom državom, košta 20% BDPa.

EU administracija na koju se žale ovi što je i ne plaćaju, a od inostranstva su videli Segedin i Sutomore, košta svega 1% EU BDPa! EU daje višestruko više nego što naplaćuje, u svakom smislu i bilo kom slučaju. Kakvu bi to uštedu EU sa pola milijarde stanovnika napravila kada bi unakazila administraciju u ime uštede od 0.3% ili 0.6% BDPa? Nikakvu. Zato i seča administracije u EU uopšte nije tema na dnevnom redu. Naprotiv, ukoliko reforme EU vode ka tome da se ingerencije EU proširuju, to će neminovno voditi proširenju administracije, ali ne brinimo mi tuđe muke i ne plačimo tuđe suze... Srbija se i bukvalno raspada pred našim očima.

Amater razmislja

pre 7 godina

Premium liga Amerika
druga liga Nemacka,Framcuska,Italija
treca liga Poljska Ceska Madjarska
Cetvrta liga Rumunjska Bugarska
Peta liga nije ni bitna
sesta prosirenje i mozes misliti godine 3056

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica. 
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu. 
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu. 
Nisu Poljaci zreli za Evropu.
(db wonder, 15. septembar 2016 12:38)

Ljudi, morate da shvatite, pravi cilj EU nije nekakvo zajedništvo već isključivo ispunjavanje ambicija 9 prvih članica koje su u toj zajednici od '70-ih ili ranije, pre svega neokolonijalnih i antiruskih. Najbolji primer za to su sankcije Rusiji - ja sam siguran da nijedna bivša komunistička zemlja EU južno od Poljske ne bi uvela te sankcije da nije članica EU.

QR

pre 7 godina

EU guši birokratija bez koje opet ona ne može da opstane. To je dilema EU. USA takođe ima punu prestonicu birokratije ali barem svi govore isti jezik i od malih nogu se zaklinju jednoj zastavi... EU je dobar projekat ali kao i svaki projekat pitanje je da li je ekonomski održiv. Koliko bi nam život bio lakši da nije globalne ekonomije, ali to je što je. Izvinite sto nisam komentarisao bas datu temu.

Ode to joy

pre 7 godina

Beata Šidlo je ništa osim marioneta predsednika vladajuće stranke, Jaroslava Kačinskog, koji je de facto vladar Poljske. Kačinski, kao i svi populisti, koji su se domogli vlasti, na svoju državu gleda kao na sopstvenu krčmu. Vedri i oblači, guši medije, ne poštuje ustav, smenjuje i postavlja ustavne sudije kao pijune, zbog čega će inače Poljskoj uskoro oduzeti pravo glasa u EU parlamentu. G. Kačinski ne priča ni jedan strani jezik, ne poseduje kompjuter, prvi račun u banci je otvorio 2009. godine, a Poljsku je napustio samo jednom, u mladosti, kada je sa majkom i bratom išao da poseti rodbinu u Ukrajini. Zašto je jedna evropska nacija izabrala takvog čoveka da ih vodi u 21. veku, ja zaista ne znam. Ali ono što znam je da me apsolutno ne zanima šta Beata Šidlo misli o EU, istorijskom projektu, koji je njenoj zemlji doneo nezapamćen mir i blagostanje, a čiji domet ona i njen šef ne mogu da razumeju.

db wonder

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica.
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu.
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu.

Nisu Poljaci zreli za Evropu.

Janko

pre 7 godina

EU je nista drugo nego Jugoslavija u velikom. Formirana da se zaboravi rat, drze je u zivotu ekonomski interesi a sad kad su hrvati usli u nju jasno je da mora da pukne.

prazne price

pre 7 godina

To bi voleo da vidim da Poljska izadje. Samo da nije onih dotacija na koje su se bas namerili. Poljska bi zurila jos manje od Britanaca.

sasa jokic

pre 7 godina

Pametni i vredni ljudi se bave biznisom ili zanatom, neostvareni, lenji, bave se politikom. Kada znamo da politicari vladaju, sta ste ocekivali, blagostanje?
Porazgovarajte sa skolskim drugarima bilo kog politicara na planeti i cucete istu pricu; Bio je povucen, skoro pa neprimetan.....
Sva ova imena koja citamo Junker, Merkel, obmva Poljakinja, nisu u stanju dve ovce da sacuvaju, ali oni vode Evropsku politiku! Kod politicara nije uspeh, napraviti nesto korisno, nego kako prevariti onog drugog, isterati svoje....
Jos kada znamo da se mesaju u ekonomiju....gotovo, propast!

ludi_Milojko

pre 7 godina

skroz je smesno i licemerno sto su najglasniji za izlazak iz EU oni koji dok nisu usli u istu nije imao za sta ker da ujede i sad kada se kod njih slilo mnogo para iz EU, kad su pokrenuli industriju, smanjili nezaposlenost, povecali BDP, sad znaju da im je EU nepotrebna, mogu i bez nje, sole pamet Briselu...

Čika Junker

pre 7 godina

skroz je smesno i licemerno sto su najglasniji za izlazak iz EU oni koji dok nisu usli u istu nije imao za sta ker da ujede i sad kada se kod njih slilo mnogo para iz EU, kad su pokrenuli industriju, smanjili nezaposlenost, povecali BDP, sad znaju da im je EU nepotrebna, mogu i bez nje, sole pamet Briselu...
(ludi_Milojko, 15. septembar 2016 12:13)

Ma je li nam to neko naljutio našeg aktivistu? Ko te dir'o? Kaži čika Junkeru!

Srbin iz Hercegovine

pre 7 godina

ja iskreno ne znam ni o kakvoj se Uniji tu radi, 28 zemalja ( nemaju istu valutu Evro sve zemlje), razlicita politika po pitanju viza, npr za Nemacku nam ne treba viza za VB treba.

zatim nije ista stopa PDV-a, niti druge dazbine, a o mentalitetima naroda koje zive u drzavama koje su u tzv EU da ne govorimo. tako da se raspada nesto sto nije zazivelo kako treba.

jedino kome je dobro, je ogroman birokratski aparat sa milijardu cinovnika koji se bave svim i svacim, pa samo za
Balkan imate 100+ "specijalnih izaslanika".

Tobias Quantrill

pre 7 godina

paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

Diktatura ili demokratija linija je tanka. Sto bi nasi rekli Poljskistan!
(Zeka, 15. septembar 2016 11:38)

Ako Poljaci smatraju da tako treba, zašto bi tebe ili mene bilo briga? Da neplaniraš živeti tamo? Ne? Čemu onda zabadanje aktivističkog nosa u tuđe stvari?

fatig

pre 7 godina

Ne samo Madjarsku i Poljsku,vec sve istocnoevropske zemlje treba izbaciti iz EU.
Narodi koji su proveli 60 godina pod Ruskom cizmom.
Pa oni se nece unormaliti za 300 godina koliko vuku posledice iz SSSR-a,a Evropa stvarno nema vremena za gubljenje na istocnoevropske bemislice.

bata

pre 7 godina

Vučić, Dačić, Palma, Ljajić, Krkobabić,i naravno Nikolić, kao i Pajtić, Živković, Jovanović ćeda a može i onaj poljoprivrednbik lepih manira u Skupštini kolektivno na kurs o EU kod premijerke Poljske i povćanja dioptrije. Možda će im otvoriti oči jer mi je muka da me slabovidni vode u lepšu budućnost.

Zeka

pre 7 godina

paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

Diktatura ili demokratija linija je tanka. Sto bi nasi rekli Poljskistan!

Vel Santic

pre 7 godina

ova Beata Szydlo je jastreb konzervativno desničarske populističke partije na vlasti u Poljskoj, slična ili još gora od bivše Jadranke Kosor u Hrvatskoj, i u krivu je. ako Poljska i Mađarska smatraju da su nekompatibilni s EUom i obratno, imaju sva prava i slobodu da izađu. ali menjati zapadni deo EUa, neće moći!

Vel Santic

pre 7 godina

ova Beata Szydlo je jastreb konzervativno desničarske populističke partije na vlasti u Poljskoj, slična ili još gora od bivše Jadranke Kosor u Hrvatskoj, i u krivu je. ako Poljska i Mađarska smatraju da su nekompatibilni s EUom i obratno, imaju sva prava i slobodu da izađu. ali menjati zapadni deo EUa, neće moći!

Nenad-EU

pre 7 godina

Da ironija bude veca, Britanci su glasali za izlazak najvise zbog milion Poljaka koji su se uselili i UK i pristajuci da rade za kikiriki, uzeli im poslove.

Nenad-EU

pre 7 godina

Da ironija bude veca, Britanci su glasali za izlazak najvise zbog milion Poljaka koji su se uselili i UK i pristajuci da rade za kikiriki, uzeli im poslove.

Srbin iz Hercegovine

pre 7 godina

ja iskreno ne znam ni o kakvoj se Uniji tu radi, 28 zemalja ( nemaju istu valutu Evro sve zemlje), razlicita politika po pitanju viza, npr za Nemacku nam ne treba viza za VB treba.

zatim nije ista stopa PDV-a, niti druge dazbine, a o mentalitetima naroda koje zive u drzavama koje su u tzv EU da ne govorimo. tako da se raspada nesto sto nije zazivelo kako treba.

jedino kome je dobro, je ogroman birokratski aparat sa milijardu cinovnika koji se bave svim i svacim, pa samo za
Balkan imate 100+ "specijalnih izaslanika".

Janko

pre 7 godina

EU je nista drugo nego Jugoslavija u velikom. Formirana da se zaboravi rat, drze je u zivotu ekonomski interesi a sad kad su hrvati usli u nju jasno je da mora da pukne.

Ode to joy

pre 7 godina

Beata Šidlo je ništa osim marioneta predsednika vladajuće stranke, Jaroslava Kačinskog, koji je de facto vladar Poljske. Kačinski, kao i svi populisti, koji su se domogli vlasti, na svoju državu gleda kao na sopstvenu krčmu. Vedri i oblači, guši medije, ne poštuje ustav, smenjuje i postavlja ustavne sudije kao pijune, zbog čega će inače Poljskoj uskoro oduzeti pravo glasa u EU parlamentu. G. Kačinski ne priča ni jedan strani jezik, ne poseduje kompjuter, prvi račun u banci je otvorio 2009. godine, a Poljsku je napustio samo jednom, u mladosti, kada je sa majkom i bratom išao da poseti rodbinu u Ukrajini. Zašto je jedna evropska nacija izabrala takvog čoveka da ih vodi u 21. veku, ja zaista ne znam. Ali ono što znam je da me apsolutno ne zanima šta Beata Šidlo misli o EU, istorijskom projektu, koji je njenoj zemlji doneo nezapamćen mir i blagostanje, a čiji domet ona i njen šef ne mogu da razumeju.

ludi_Milojko

pre 7 godina

skroz je smesno i licemerno sto su najglasniji za izlazak iz EU oni koji dok nisu usli u istu nije imao za sta ker da ujede i sad kada se kod njih slilo mnogo para iz EU, kad su pokrenuli industriju, smanjili nezaposlenost, povecali BDP, sad znaju da im je EU nepotrebna, mogu i bez nje, sole pamet Briselu...

bata

pre 7 godina

Vučić, Dačić, Palma, Ljajić, Krkobabić,i naravno Nikolić, kao i Pajtić, Živković, Jovanović ćeda a može i onaj poljoprivrednbik lepih manira u Skupštini kolektivno na kurs o EU kod premijerke Poljske i povćanja dioptrije. Možda će im otvoriti oči jer mi je muka da me slabovidni vode u lepšu budućnost.

Čika Junker

pre 7 godina

skroz je smesno i licemerno sto su najglasniji za izlazak iz EU oni koji dok nisu usli u istu nije imao za sta ker da ujede i sad kada se kod njih slilo mnogo para iz EU, kad su pokrenuli industriju, smanjili nezaposlenost, povecali BDP, sad znaju da im je EU nepotrebna, mogu i bez nje, sole pamet Briselu...
(ludi_Milojko, 15. septembar 2016 12:13)

Ma je li nam to neko naljutio našeg aktivistu? Ko te dir'o? Kaži čika Junkeru!

sasa jokic

pre 7 godina

Pametni i vredni ljudi se bave biznisom ili zanatom, neostvareni, lenji, bave se politikom. Kada znamo da politicari vladaju, sta ste ocekivali, blagostanje?
Porazgovarajte sa skolskim drugarima bilo kog politicara na planeti i cucete istu pricu; Bio je povucen, skoro pa neprimetan.....
Sva ova imena koja citamo Junker, Merkel, obmva Poljakinja, nisu u stanju dve ovce da sacuvaju, ali oni vode Evropsku politiku! Kod politicara nije uspeh, napraviti nesto korisno, nego kako prevariti onog drugog, isterati svoje....
Jos kada znamo da se mesaju u ekonomiju....gotovo, propast!

Zeka

pre 7 godina

paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

Diktatura ili demokratija linija je tanka. Sto bi nasi rekli Poljskistan!

Tobias Quantrill

pre 7 godina

paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

Diktatura ili demokratija linija je tanka. Sto bi nasi rekli Poljskistan!
(Zeka, 15. septembar 2016 11:38)

Ako Poljaci smatraju da tako treba, zašto bi tebe ili mene bilo briga? Da neplaniraš živeti tamo? Ne? Čemu onda zabadanje aktivističkog nosa u tuđe stvari?

Vel Santic

pre 7 godina

ova Beata Szydlo je jastreb konzervativno desničarske populističke partije na vlasti u Poljskoj, slična ili još gora od bivše Jadranke Kosor u Hrvatskoj, i u krivu je. ako Poljska i Mađarska smatraju da su nekompatibilni s EUom i obratno, imaju sva prava i slobodu da izađu. ali menjati zapadni deo EUa, neće moći!

fatig

pre 7 godina

Ne samo Madjarsku i Poljsku,vec sve istocnoevropske zemlje treba izbaciti iz EU.
Narodi koji su proveli 60 godina pod Ruskom cizmom.
Pa oni se nece unormaliti za 300 godina koliko vuku posledice iz SSSR-a,a Evropa stvarno nema vremena za gubljenje na istocnoevropske bemislice.

db wonder

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica.
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu.
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu.

Nisu Poljaci zreli za Evropu.

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica. 
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu. 
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu. 
Nisu Poljaci zreli za Evropu.
(db wonder, 15. septembar 2016 12:38)

Ljudi, morate da shvatite, pravi cilj EU nije nekakvo zajedništvo već isključivo ispunjavanje ambicija 9 prvih članica koje su u toj zajednici od '70-ih ili ranije, pre svega neokolonijalnih i antiruskih. Najbolji primer za to su sankcije Rusiji - ja sam siguran da nijedna bivša komunistička zemlja EU južno od Poljske ne bi uvela te sankcije da nije članica EU.

prazne price

pre 7 godina

To bi voleo da vidim da Poljska izadje. Samo da nije onih dotacija na koje su se bas namerili. Poljska bi zurila jos manje od Britanaca.

Vel Santic

pre 7 godina

ova Beata Szydlo je jastreb konzervativno desničarske populističke partije na vlasti u Poljskoj, slična ili još gora od bivše Jadranke Kosor u Hrvatskoj, i u krivu je. ako Poljska i Mađarska smatraju da su nekompatibilni s EUom i obratno, imaju sva prava i slobodu da izađu. ali menjati zapadni deo EUa, neće moći!

My name is Zlatan

pre 7 godina

Malo bezobrazno bas od Poljaka koji su profitirali od ulaska vise nego bilo koja druga istočnoeuropska zemlja, gdje su od jada i bijede postali razvijena respektabilna zemlja.

QR

pre 7 godina

EU guši birokratija bez koje opet ona ne može da opstane. To je dilema EU. USA takođe ima punu prestonicu birokratije ali barem svi govore isti jezik i od malih nogu se zaklinju jednoj zastavi... EU je dobar projekat ali kao i svaki projekat pitanje je da li je ekonomski održiv. Koliko bi nam život bio lakši da nije globalne ekonomije, ali to je što je. Izvinite sto nisam komentarisao bas datu temu.

Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci.

pre 7 godina

U Srbiji se tako lansira neka besmislica koju svi ponavljaju kao papagaji do iznemoglosti bez trenutka razmišljanja i analiziranja.

Samo nepotrebne administrativne procedure Srbiju su 2014. koštale 4.1% BDPa, a koliko košta cela država - samo Gospod na nebesima zna. Verovatno je u pitanju formula: "Pola pije, pola Šarcu daje".

Celokupna administracija Sjedinjenih Američkih Država, sa sve vojskom i celom državom, košta 20% BDPa.

EU administracija na koju se žale ovi što je i ne plaćaju, a od inostranstva su videli Segedin i Sutomore, košta svega 1% EU BDPa! EU daje višestruko više nego što naplaćuje, u svakom smislu i bilo kom slučaju. Kakvu bi to uštedu EU sa pola milijarde stanovnika napravila kada bi unakazila administraciju u ime uštede od 0.3% ili 0.6% BDPa? Nikakvu. Zato i seča administracije u EU uopšte nije tema na dnevnom redu. Naprotiv, ukoliko reforme EU vode ka tome da se ingerencije EU proširuju, to će neminovno voditi proširenju administracije, ali ne brinimo mi tuđe muke i ne plačimo tuđe suze... Srbija se i bukvalno raspada pred našim očima.

Amater razmislja

pre 7 godina

Premium liga Amerika
druga liga Nemacka,Framcuska,Italija
treca liga Poljska Ceska Madjarska
Cetvrta liga Rumunjska Bugarska
Peta liga nije ni bitna
sesta prosirenje i mozes misliti godine 3056

Polak

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica.
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu.
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu.
Nisu Poljaci zreli za Evropu.
(db wonder, 15. septembar 2016 12:38)

Objašnite u kom smislu Poljaci nisu zreli za EU. Da li zaista pričamo o tome da sadašnja vlada (koju podržava i mrži otprilke 50% naroda) ne radi sce što želi Zapad. Ovaj zapad koji brine o ustavnom sudu (gde je glavni problem za državljane ko će zarađivati najmanje 5 puta prosečnu plaću, nekih 5 000 evra) u Poljskoj a na može da brine o kamionima u Francuskoj pored Kale od kojih svaki vredi više.
Da ne spominem kontrolisane od vlade medije - ako se dobro sećam, na doček su Nemci kontrolisani koje vesti narod može da čuje ili net. I ko je sad zreo za Evropu?
Naravno imamo svojih problema, al naš je zadatak da ih rešimo sami. Posledni put kad su to radili stranci, moju državu su izbrisali sa mape...

Pozdrawiam myœl¹cych S³owian

Bongo Tongo

pre 7 godina

Jugoslavija je bila respektabilna zemlja sa jakom vojskom,tehnikom,industrijom,granicama i presednikom koji je imao 200 kraljeva i diplomata na svom sprovodu. Sto je EU ? Mapet shou...

koop

pre 7 godina

EU je trebala da uzme 1990/91 Juguslaviju i da spoji ceo prostor sa Grčkom. Ali neko je napravio grešku i uzeo zemlje istočne Evrope, plašeći se Rusa. I, eto vam sad Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kad vam mi nismo valjali.
(Jovan


Nisi obavesten, to se nama i nudilo,ali ne Milosevic to nije hteo dok su svi to zahtevali od Ex-Yu drzava.
A zasto nije hteo razlog je sto je Mira Markívic u Rusiji.
Milosevic je poveeo 4 besmislena rata i razbio Jugoslaviju...a da ponovo pitam ZASTO. i opet se setim gde je Mira Markovic i ko je nju obavestio tri dana pred ubistvo,Djindjica da bezi iz zemlju

Svrha Milosevica je bila da razbije Jugoslaviju da ne udju u EU i NATO.A gde ono bese Mira Markovic,Bogoljub Karic i svi koji su nas ojadili devedesetih.Odgovor je veoma jednostavan.

Jovan

pre 7 godina

EU je trebala da uzme 1990/91 Juguslaviju i da spoji ceo prostor sa Grčkom. Ali neko je napravio grešku i uzeo zemlje istočne Evrope, plašeći se Rusa. I, eto vam sad Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kad vam mi nismo valjali.

Ja mislim...

pre 7 godina

EU je vještačka tvorevina kao što je bila Jugoslavija. I dok su veze labave i EU ne tlači svoje članice će opstat, ali Junkar najavljuje još veće centraliziranje i nametanje svoje volje zemljama članicama. Poljska je napredovala tako brzo samo zato što je radila po svome (sjetimo se samo ptičje gripe gdje su Hr. i drugima uvalili po diktatu iz vrha EU silne količine lijeka za nešto što ne postoji - 285 miliona kuna bačenih u Savu) i nije htjela Tamiflu pa je prozivana kao neodgovorna ministrica zdravlja. Isto tako nisu nasjeli na kredite u švicarcima i banke su slabo prošle tamo. Zato, kada su svi imali krizu 2008. oni su grabili naprijed. Oni govore i o tome da ne može Njemačka primati izbjeglice, a onda ih raspoređivati drugima. Tu su se Orban i Poljska čvrsto postavili pa se nekome ne sviđa što razmišljaju svojom glavom.

EU Citizen

pre 7 godina

EU može da opstane samo ako odstupi od nametanja bankrotirane i nemoralne socijalističke ideologije i postane savez suverenih država. U suprotnom, polovina članica će je napustiti, i što pre to bolje, neka se iole normalne države spasu. Bravo, gospođo Šidlo, neko je trebalo to jasno i glasno da kae ovom arogantnom socijalsiti i federalisti, a Poljska, kao liderska zemlja nove Evrope je logičan izbor.

Вуле

pre 7 godina

Такви као ви госпођо Беата нису никада требали бити примљени у ЕУ. Само запад и Скандинавија, остали НЕ.

pre mastrihta ni posle

pre 7 godina

@koop nije bilo nikakvih ponuda za celovitu YU u EU, pre mastrihta ni posle

odavno se tvrdi da je to baza greške koja je koštala mnogo života i raspada dobrog projekta EU u malom - Jugoslavije

u pitanju su US interesi kasnije ostvareni silom - nikakva jaka zajednica osim njihove (i poltrona) nije bila potrebna
tj bila je nedopustiva, isti scenario se sada događa EU, naročito kada glavna poluga UK otpada

neobavesten

pre 7 godina

Nisi obavesten, to se nama i nudilo,ali ne Milosevic to nije hteo dok su svi to zahtevali od Ex-Yu drzava.
(koop, 15. septembar 2016 16:39)

Ja za ovo nisam cuo do pre dva dana na jednoj drugoj B92 diskusiji. Tada sam pitao "dobro obavestenog komentatora" da mi navede relevantan izvor informacije. Nisam dobio odgovor. DA li Vi mozete da nam date tu informaciju?

oglo

pre 7 godina

kosta ameriku administracija 1000 mlrd dolara al zato izvuce konto toga jos 1000 za sebe i jos toliko za ameriku na racun ostatka sveta. e sad evropu spram toga ne kosta nista al i nemaju nista sem problema. pa ti sad racunaj.

gavrilo

pre 7 godina

Očekuje se da tako važnim političkim funkcijama budu najbolji,a bili smo svedoci,prilikom izbora komisije(komesara),da su izabrani nestručni političari.A nije im mnogo trebalo da bi saznali da su pored toga i neodgovorni i korumpirani.Zato i jesu potrebne reforme u uniji,ali to ne mogu sprovesti zemlje poput Poljske.10 godina posle ulaska u uniju postkomunističke zemlje su i dalje daleko iza zapada po nivou demokratije,ljudskih prava,slobode medija i pravne države.Zato se od njih ne mogu očekivati valjane reforme.Promene su jedino moguće ako se odobre u Berlinu,ali to se neće desiti,jer Nemačka najviše profitira od ovakve unije,a naročito je profitirala od 2008-e godine od kada je evrozona u krizi.Danas je svima jasno da EU nije napravljena zbog njenih građana(mir,sloboda kretanja i sl.),već zbog krupnog kapitala(multinacionalnih kompanija).Umesto da bude servis građana,administracija u Briselu ne živi u realnom svetu i nema nikakvih dodirni tačaka sa potrebama građanima i zato su promene nemoguće.Potrebno je napraviti potpuno novu organizaciju.

geopolitika

pre 7 godina

Poljska je geopoliticki vazna NATO zemlja i ona to zna. U tom smislu je slicna Turskoj, s tim sto je Poljska clanica EU.
O tome govori i Dzordz Fridman, osnivac Statfor-a, u svojoj knjizi "The next 100 years", publikovanoj 2009.godine. Na strani 148, kada govori o drugoj polovini 2020-tih, on kaze da ce Poljska, uz negodovanje Nemacke i Francuske, preuzeti, zajedno sa SAD, vodecu ulogu u konfrontaciji sa Rusima. Imajuci u vidu dogadjaje iz poslednje dve godine (tj od pocetka rata u Ukrajini), mislim da je ova prognoza itekako smislena. I, rekao bih, u tom kontekstu se moze posmatrati i poljska politika unutar EU.

cobo

pre 7 godina

Amater razmislja * pravo amaterski !
Po cemu ti je Amerika premium liga,sistem i drzava na izdisaju .Da li si tamo bio ?Jesi li video onu sirotinju ?Dime li se fabricki dimnjaci? Jesi li smeo po noci prosetati kroz grad ?
Il' ti ono pravo amaterski ?

bukibull

pre 7 godina

Srbija, kadgod je ulazila u saveze izvlacila je deblje krajeve. Videli smo Bivsu Jugoslaviju kako je Srbija i Srpski narod prosao. Gde je cak bio vecinski narod,a kako ce tek proci kada je manjinski...Treba prvo da popravimo standard zivota narodu,ojacamo privredu itd problema da resimo. A ne stvarati jos dodatnih problema.Dali znate koliko kosta samo clanstvo godisnje drzavu i ostale takse.Za nas je najbolji model samostalni i neutralni kao Svajcarska.

Nije bitno ko sam

pre 7 godina

@neobavesten dobio su odgovore i izvore, ali ne citas. Uostalom, niko ovde nije duzan da tebi nesto dokazuje i dostavlja. Ko hoce, nadje za pet minuta.

neobavesten

pre 7 godina

@neobavesten dobio su odgovore i izvore, ali ne citas. Uostalom, niko ovde nije duzan da tebi nesto dokazuje i dostavlja. Ko hoce, nadje za pet minuta.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nije bitno ko sam, 15. septembar 2016 19:11)

Molim Vas da to iskopirate, ja zaista nisam video (a trazio sam). Nije rec o dokazivanju meni, nego o argumentovanoj diskusiji. Na primer, u jednom postu ispod gde sam govorio o poljskoj geopolitickoj snazi ja sam cak pomenuo i stranicu knjige na koju sam referisao.

fatig

pre 7 godina

Ne samo Madjarsku i Poljsku,vec sve istocnoevropske zemlje treba izbaciti iz EU.
Narodi koji su proveli 60 godina pod Ruskom cizmom.
Pa oni se nece unormaliti za 300 godina koliko vuku posledice iz SSSR-a,a Evropa stvarno nema vremena za gubljenje na istocnoevropske bemislice.

db wonder

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica.
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu.
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu.

Nisu Poljaci zreli za Evropu.

ludi_Milojko

pre 7 godina

skroz je smesno i licemerno sto su najglasniji za izlazak iz EU oni koji dok nisu usli u istu nije imao za sta ker da ujede i sad kada se kod njih slilo mnogo para iz EU, kad su pokrenuli industriju, smanjili nezaposlenost, povecali BDP, sad znaju da im je EU nepotrebna, mogu i bez nje, sole pamet Briselu...

Ode to joy

pre 7 godina

Beata Šidlo je ništa osim marioneta predsednika vladajuće stranke, Jaroslava Kačinskog, koji je de facto vladar Poljske. Kačinski, kao i svi populisti, koji su se domogli vlasti, na svoju državu gleda kao na sopstvenu krčmu. Vedri i oblači, guši medije, ne poštuje ustav, smenjuje i postavlja ustavne sudije kao pijune, zbog čega će inače Poljskoj uskoro oduzeti pravo glasa u EU parlamentu. G. Kačinski ne priča ni jedan strani jezik, ne poseduje kompjuter, prvi račun u banci je otvorio 2009. godine, a Poljsku je napustio samo jednom, u mladosti, kada je sa majkom i bratom išao da poseti rodbinu u Ukrajini. Zašto je jedna evropska nacija izabrala takvog čoveka da ih vodi u 21. veku, ja zaista ne znam. Ali ono što znam je da me apsolutno ne zanima šta Beata Šidlo misli o EU, istorijskom projektu, koji je njenoj zemlji doneo nezapamćen mir i blagostanje, a čiji domet ona i njen šef ne mogu da razumeju.

Čika Junker

pre 7 godina

skroz je smesno i licemerno sto su najglasniji za izlazak iz EU oni koji dok nisu usli u istu nije imao za sta ker da ujede i sad kada se kod njih slilo mnogo para iz EU, kad su pokrenuli industriju, smanjili nezaposlenost, povecali BDP, sad znaju da im je EU nepotrebna, mogu i bez nje, sole pamet Briselu...
(ludi_Milojko, 15. septembar 2016 12:13)

Ma je li nam to neko naljutio našeg aktivistu? Ko te dir'o? Kaži čika Junkeru!

Vel Santic

pre 7 godina

ova Beata Szydlo je jastreb konzervativno desničarske populističke partije na vlasti u Poljskoj, slična ili još gora od bivše Jadranke Kosor u Hrvatskoj, i u krivu je. ako Poljska i Mađarska smatraju da su nekompatibilni s EUom i obratno, imaju sva prava i slobodu da izađu. ali menjati zapadni deo EUa, neće moći!

Vel Santic

pre 7 godina

ova Beata Szydlo je jastreb konzervativno desničarske populističke partije na vlasti u Poljskoj, slična ili još gora od bivše Jadranke Kosor u Hrvatskoj, i u krivu je. ako Poljska i Mađarska smatraju da su nekompatibilni s EUom i obratno, imaju sva prava i slobodu da izađu. ali menjati zapadni deo EUa, neće moći!

bata

pre 7 godina

Vučić, Dačić, Palma, Ljajić, Krkobabić,i naravno Nikolić, kao i Pajtić, Živković, Jovanović ćeda a može i onaj poljoprivrednbik lepih manira u Skupštini kolektivno na kurs o EU kod premijerke Poljske i povćanja dioptrije. Možda će im otvoriti oči jer mi je muka da me slabovidni vode u lepšu budućnost.

Tobias Quantrill

pre 7 godina

paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

Diktatura ili demokratija linija je tanka. Sto bi nasi rekli Poljskistan!
(Zeka, 15. septembar 2016 11:38)

Ako Poljaci smatraju da tako treba, zašto bi tebe ili mene bilo briga? Da neplaniraš živeti tamo? Ne? Čemu onda zabadanje aktivističkog nosa u tuđe stvari?

Srbin iz Hercegovine

pre 7 godina

ja iskreno ne znam ni o kakvoj se Uniji tu radi, 28 zemalja ( nemaju istu valutu Evro sve zemlje), razlicita politika po pitanju viza, npr za Nemacku nam ne treba viza za VB treba.

zatim nije ista stopa PDV-a, niti druge dazbine, a o mentalitetima naroda koje zive u drzavama koje su u tzv EU da ne govorimo. tako da se raspada nesto sto nije zazivelo kako treba.

jedino kome je dobro, je ogroman birokratski aparat sa milijardu cinovnika koji se bave svim i svacim, pa samo za
Balkan imate 100+ "specijalnih izaslanika".

Zeka

pre 7 godina

paraliza Ustavnog suda i razni kontroverzni zakoni, recimo onaj kojim su javni TV i radio servis i nacionalna agencija PAP pretvoreni u državne medije ili maksimalna politizacija državne uprave gde je umesto stručnosti glavni kriterijum partijska lojalnost, ugrožavaju demokratiju, osnovna prava Poljaka i pravnu državu u Poljskoj.

Diktatura ili demokratija linija je tanka. Sto bi nasi rekli Poljskistan!

Nenad-EU

pre 7 godina

Da ironija bude veca, Britanci su glasali za izlazak najvise zbog milion Poljaka koji su se uselili i UK i pristajuci da rade za kikiriki, uzeli im poslove.

Вуле

pre 7 godina

Такви као ви госпођо Беата нису никада требали бити примљени у ЕУ. Само запад и Скандинавија, остали НЕ.

Janko

pre 7 godina

EU je nista drugo nego Jugoslavija u velikom. Formirana da se zaboravi rat, drze je u zivotu ekonomski interesi a sad kad su hrvati usli u nju jasno je da mora da pukne.

prazne price

pre 7 godina

To bi voleo da vidim da Poljska izadje. Samo da nije onih dotacija na koje su se bas namerili. Poljska bi zurila jos manje od Britanaca.

My name is Zlatan

pre 7 godina

Malo bezobrazno bas od Poljaka koji su profitirali od ulaska vise nego bilo koja druga istočnoeuropska zemlja, gdje su od jada i bijede postali razvijena respektabilna zemlja.

sasa jokic

pre 7 godina

Pametni i vredni ljudi se bave biznisom ili zanatom, neostvareni, lenji, bave se politikom. Kada znamo da politicari vladaju, sta ste ocekivali, blagostanje?
Porazgovarajte sa skolskim drugarima bilo kog politicara na planeti i cucete istu pricu; Bio je povucen, skoro pa neprimetan.....
Sva ova imena koja citamo Junker, Merkel, obmva Poljakinja, nisu u stanju dve ovce da sacuvaju, ali oni vode Evropsku politiku! Kod politicara nije uspeh, napraviti nesto korisno, nego kako prevariti onog drugog, isterati svoje....
Jos kada znamo da se mesaju u ekonomiju....gotovo, propast!

Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci.

pre 7 godina

U Srbiji se tako lansira neka besmislica koju svi ponavljaju kao papagaji do iznemoglosti bez trenutka razmišljanja i analiziranja.

Samo nepotrebne administrativne procedure Srbiju su 2014. koštale 4.1% BDPa, a koliko košta cela država - samo Gospod na nebesima zna. Verovatno je u pitanju formula: "Pola pije, pola Šarcu daje".

Celokupna administracija Sjedinjenih Američkih Država, sa sve vojskom i celom državom, košta 20% BDPa.

EU administracija na koju se žale ovi što je i ne plaćaju, a od inostranstva su videli Segedin i Sutomore, košta svega 1% EU BDPa! EU daje višestruko više nego što naplaćuje, u svakom smislu i bilo kom slučaju. Kakvu bi to uštedu EU sa pola milijarde stanovnika napravila kada bi unakazila administraciju u ime uštede od 0.3% ili 0.6% BDPa? Nikakvu. Zato i seča administracije u EU uopšte nije tema na dnevnom redu. Naprotiv, ukoliko reforme EU vode ka tome da se ingerencije EU proširuju, to će neminovno voditi proširenju administracije, ali ne brinimo mi tuđe muke i ne plačimo tuđe suze... Srbija se i bukvalno raspada pred našim očima.

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica. 
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu. 
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu. 
Nisu Poljaci zreli za Evropu.
(db wonder, 15. septembar 2016 12:38)

Ljudi, morate da shvatite, pravi cilj EU nije nekakvo zajedništvo već isključivo ispunjavanje ambicija 9 prvih članica koje su u toj zajednici od '70-ih ili ranije, pre svega neokolonijalnih i antiruskih. Najbolji primer za to su sankcije Rusiji - ja sam siguran da nijedna bivša komunistička zemlja EU južno od Poljske ne bi uvela te sankcije da nije članica EU.

koop

pre 7 godina

EU je trebala da uzme 1990/91 Juguslaviju i da spoji ceo prostor sa Grčkom. Ali neko je napravio grešku i uzeo zemlje istočne Evrope, plašeći se Rusa. I, eto vam sad Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kad vam mi nismo valjali.
(Jovan


Nisi obavesten, to se nama i nudilo,ali ne Milosevic to nije hteo dok su svi to zahtevali od Ex-Yu drzava.
A zasto nije hteo razlog je sto je Mira Markívic u Rusiji.
Milosevic je poveeo 4 besmislena rata i razbio Jugoslaviju...a da ponovo pitam ZASTO. i opet se setim gde je Mira Markovic i ko je nju obavestio tri dana pred ubistvo,Djindjica da bezi iz zemlju

Svrha Milosevica je bila da razbije Jugoslaviju da ne udju u EU i NATO.A gde ono bese Mira Markovic,Bogoljub Karic i svi koji su nas ojadili devedesetih.Odgovor je veoma jednostavan.

Bongo Tongo

pre 7 godina

Jugoslavija je bila respektabilna zemlja sa jakom vojskom,tehnikom,industrijom,granicama i presednikom koji je imao 200 kraljeva i diplomata na svom sprovodu. Sto je EU ? Mapet shou...

Amater razmislja

pre 7 godina

Premium liga Amerika
druga liga Nemacka,Framcuska,Italija
treca liga Poljska Ceska Madjarska
Cetvrta liga Rumunjska Bugarska
Peta liga nije ni bitna
sesta prosirenje i mozes misliti godine 3056

Polak

pre 7 godina

Nije trebalo da se siri Evropska zajednica.
Ovako ce i nasi kad udju u Evropu.
Oni koji imaju najmanje migranata su najnetolerantni na tu temu.
Nisu Poljaci zreli za Evropu.
(db wonder, 15. septembar 2016 12:38)

Objašnite u kom smislu Poljaci nisu zreli za EU. Da li zaista pričamo o tome da sadašnja vlada (koju podržava i mrži otprilke 50% naroda) ne radi sce što želi Zapad. Ovaj zapad koji brine o ustavnom sudu (gde je glavni problem za državljane ko će zarađivati najmanje 5 puta prosečnu plaću, nekih 5 000 evra) u Poljskoj a na može da brine o kamionima u Francuskoj pored Kale od kojih svaki vredi više.
Da ne spominem kontrolisane od vlade medije - ako se dobro sećam, na doček su Nemci kontrolisani koje vesti narod može da čuje ili net. I ko je sad zreo za Evropu?
Naravno imamo svojih problema, al naš je zadatak da ih rešimo sami. Posledni put kad su to radili stranci, moju državu su izbrisali sa mape...

Pozdrawiam myœl¹cych S³owian

Jovan

pre 7 godina

EU je trebala da uzme 1990/91 Juguslaviju i da spoji ceo prostor sa Grčkom. Ali neko je napravio grešku i uzeo zemlje istočne Evrope, plašeći se Rusa. I, eto vam sad Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kad vam mi nismo valjali.

QR

pre 7 godina

EU guši birokratija bez koje opet ona ne može da opstane. To je dilema EU. USA takođe ima punu prestonicu birokratije ali barem svi govore isti jezik i od malih nogu se zaklinju jednoj zastavi... EU je dobar projekat ali kao i svaki projekat pitanje je da li je ekonomski održiv. Koliko bi nam život bio lakši da nije globalne ekonomije, ali to je što je. Izvinite sto nisam komentarisao bas datu temu.

cobo

pre 7 godina

Amater razmislja * pravo amaterski !
Po cemu ti je Amerika premium liga,sistem i drzava na izdisaju .Da li si tamo bio ?Jesi li video onu sirotinju ?Dime li se fabricki dimnjaci? Jesi li smeo po noci prosetati kroz grad ?
Il' ti ono pravo amaterski ?

pre mastrihta ni posle

pre 7 godina

@koop nije bilo nikakvih ponuda za celovitu YU u EU, pre mastrihta ni posle

odavno se tvrdi da je to baza greške koja je koštala mnogo života i raspada dobrog projekta EU u malom - Jugoslavije

u pitanju su US interesi kasnije ostvareni silom - nikakva jaka zajednica osim njihove (i poltrona) nije bila potrebna
tj bila je nedopustiva, isti scenario se sada događa EU, naročito kada glavna poluga UK otpada

EU Citizen

pre 7 godina

EU može da opstane samo ako odstupi od nametanja bankrotirane i nemoralne socijalističke ideologije i postane savez suverenih država. U suprotnom, polovina članica će je napustiti, i što pre to bolje, neka se iole normalne države spasu. Bravo, gospođo Šidlo, neko je trebalo to jasno i glasno da kae ovom arogantnom socijalsiti i federalisti, a Poljska, kao liderska zemlja nove Evrope je logičan izbor.

Ja mislim...

pre 7 godina

EU je vještačka tvorevina kao što je bila Jugoslavija. I dok su veze labave i EU ne tlači svoje članice će opstat, ali Junkar najavljuje još veće centraliziranje i nametanje svoje volje zemljama članicama. Poljska je napredovala tako brzo samo zato što je radila po svome (sjetimo se samo ptičje gripe gdje su Hr. i drugima uvalili po diktatu iz vrha EU silne količine lijeka za nešto što ne postoji - 285 miliona kuna bačenih u Savu) i nije htjela Tamiflu pa je prozivana kao neodgovorna ministrica zdravlja. Isto tako nisu nasjeli na kredite u švicarcima i banke su slabo prošle tamo. Zato, kada su svi imali krizu 2008. oni su grabili naprijed. Oni govore i o tome da ne može Njemačka primati izbjeglice, a onda ih raspoređivati drugima. Tu su se Orban i Poljska čvrsto postavili pa se nekome ne sviđa što razmišljaju svojom glavom.

bukibull

pre 7 godina

Srbija, kadgod je ulazila u saveze izvlacila je deblje krajeve. Videli smo Bivsu Jugoslaviju kako je Srbija i Srpski narod prosao. Gde je cak bio vecinski narod,a kako ce tek proci kada je manjinski...Treba prvo da popravimo standard zivota narodu,ojacamo privredu itd problema da resimo. A ne stvarati jos dodatnih problema.Dali znate koliko kosta samo clanstvo godisnje drzavu i ostale takse.Za nas je najbolji model samostalni i neutralni kao Svajcarska.

neobavesten

pre 7 godina

Nisi obavesten, to se nama i nudilo,ali ne Milosevic to nije hteo dok su svi to zahtevali od Ex-Yu drzava.
(koop, 15. septembar 2016 16:39)

Ja za ovo nisam cuo do pre dva dana na jednoj drugoj B92 diskusiji. Tada sam pitao "dobro obavestenog komentatora" da mi navede relevantan izvor informacije. Nisam dobio odgovor. DA li Vi mozete da nam date tu informaciju?

oglo

pre 7 godina

kosta ameriku administracija 1000 mlrd dolara al zato izvuce konto toga jos 1000 za sebe i jos toliko za ameriku na racun ostatka sveta. e sad evropu spram toga ne kosta nista al i nemaju nista sem problema. pa ti sad racunaj.

geopolitika

pre 7 godina

Poljska je geopoliticki vazna NATO zemlja i ona to zna. U tom smislu je slicna Turskoj, s tim sto je Poljska clanica EU.
O tome govori i Dzordz Fridman, osnivac Statfor-a, u svojoj knjizi "The next 100 years", publikovanoj 2009.godine. Na strani 148, kada govori o drugoj polovini 2020-tih, on kaze da ce Poljska, uz negodovanje Nemacke i Francuske, preuzeti, zajedno sa SAD, vodecu ulogu u konfrontaciji sa Rusima. Imajuci u vidu dogadjaje iz poslednje dve godine (tj od pocetka rata u Ukrajini), mislim da je ova prognoza itekako smislena. I, rekao bih, u tom kontekstu se moze posmatrati i poljska politika unutar EU.

Nije bitno ko sam

pre 7 godina

@neobavesten dobio su odgovore i izvore, ali ne citas. Uostalom, niko ovde nije duzan da tebi nesto dokazuje i dostavlja. Ko hoce, nadje za pet minuta.

gavrilo

pre 7 godina

Očekuje se da tako važnim političkim funkcijama budu najbolji,a bili smo svedoci,prilikom izbora komisije(komesara),da su izabrani nestručni političari.A nije im mnogo trebalo da bi saznali da su pored toga i neodgovorni i korumpirani.Zato i jesu potrebne reforme u uniji,ali to ne mogu sprovesti zemlje poput Poljske.10 godina posle ulaska u uniju postkomunističke zemlje su i dalje daleko iza zapada po nivou demokratije,ljudskih prava,slobode medija i pravne države.Zato se od njih ne mogu očekivati valjane reforme.Promene su jedino moguće ako se odobre u Berlinu,ali to se neće desiti,jer Nemačka najviše profitira od ovakve unije,a naročito je profitirala od 2008-e godine od kada je evrozona u krizi.Danas je svima jasno da EU nije napravljena zbog njenih građana(mir,sloboda kretanja i sl.),već zbog krupnog kapitala(multinacionalnih kompanija).Umesto da bude servis građana,administracija u Briselu ne živi u realnom svetu i nema nikakvih dodirni tačaka sa potrebama građanima i zato su promene nemoguće.Potrebno je napraviti potpuno novu organizaciju.

neobavesten

pre 7 godina

@neobavesten dobio su odgovore i izvore, ali ne citas. Uostalom, niko ovde nije duzan da tebi nesto dokazuje i dostavlja. Ko hoce, nadje za pet minuta.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nije bitno ko sam, 15. septembar 2016 19:11)

Molim Vas da to iskopirate, ja zaista nisam video (a trazio sam). Nije rec o dokazivanju meni, nego o argumentovanoj diskusiji. Na primer, u jednom postu ispod gde sam govorio o poljskoj geopolitickoj snazi ja sam cak pomenuo i stranicu knjige na koju sam referisao.