Utorak, 30.08.2016.

23:15

"Roditelji će ocenjivati rad nastavnika i direktora"

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je da će uloga roditelja u školi biti mnogo veća.

Izvor: Beta

"Roditelji æe ocenjivati rad nastavnika i direktora" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Ljiljana mandic

pre 7 godina

Konacno da se nasi mladi pozitivno edukuju uz saradnju i odgovornost i prosvetnih radnika i roditelja.Da skola postane -Skola iz koje izlaze dobri,vreïni,radni ljudi... a ne huligani. Bravo Ministre!Deca su nosioci buducnosti drustva.

nismo rasli na istoj planeti

pre 7 godina

sustina teksta sazeta je u poslednja tri pasusa :

Teničko obrazovanje i Informatika postaće jedan predmet koji će se zvati Dizajn, najavio je Šarčević.
On se osvrnuo i na mogućnost novčanog kažnjavanja roditelja čija deca imaju više od 20 neopravdanih izostanaka.
Šarčević je kazao i da će u Ministarstvu ostati bivši ministar Srđan Verbić i radiće na konceptu velike mature.


-dizajn?! aman nepismenjaci, nadjite nekoga sa osnovnom skolom da vam objasni koliko ste smesni. dizajn cega, koja vrsta dizajna? jooj...

-novcano kaznjavanje roditelja u sistemu besplatnog skolstva? da li ste vi pametni, koji deo reci besplatno vama nije jasan?

-konacno i najvaznije, osvrt na "one pre nas" - nesposobnost i nekompetentnost se ne kaznjava, nagradjuje se.
verbic umesto da ostane na ulici, prezren od strucne javnosti, kako zasluzuje, dobija "bubreg u loju" posao na drzavnoj grbaci sa sve prilikom da nastavi da pravi stetu kao i do sada.

sekretar

pre 7 godina

Evo ja sam sekretar u skoli i ove godine sam radio upis u prvi razred.Pri upisu radili smo anketu o obrazovanju roditelja. Preko 100 roditelja je anketrano,samo jedan je imao vise obrazovanje, 20% srednje,a svi ostali su imali 8 razreda ili manje. Po sadasnjem Zakonu mentor koji je odredjen nastavniku mora da ima najmanje isto obrazovanje kao i nastavnik.Sto se tice kaznjavanja sekretara,bas bih voleo da vidim nacin na koji ce se kazniti i sekretari,jer je za zakonitost po sadasnjem zakonu odgovoran iskljucivo direktor skole.Mozda to moze da prodje u nekoj privatnoj skoli ili privatnom fakultetu.

Nenad

pre 7 godina

Čovek je došao iz privatnog sektora, gde je dozvoljavao da ga roditelji, pardon ne njega, već profesore pljuju i omalovažavaju za pare i to debele pare kojima su plaćali školarine. I još jedna mala caka, pare su išle njemu, a ne profesorima koji su pljuvani.

Pera

pre 7 godina

Elektronika, elektrotehnika, radio i tv tehnika, telekumunikacije su sastavni delovi tehničkog obrazovanja. Nije mi jasno kako ove oblasti mogu da budu "Dizajn".? Kad će prosveta da ima nekog normalnog i stručnog ministra? ccc

Jovana

pre 7 godina

Da li ste vi svesni koje gluposti i obrezvredjivanja prosvetnih radnika i direktora skola cinite? Roditelji koji ne znaju da saberu dva broja, koji ne znaju ni sta je gramatika, koji ne znaju kad je poceo Prvi svetski rat i da ne nabrajam ostale predmete, ti roditelji ce kontrolisati rad coveka sa sedmim stepenom strucne spreme i obucenog za predmet koji predaje. Ministre, u Srbija ima 850000 ljudi bez osovne skole i 165000 sa nepotpunom osnovnom skolom. Da li ce takvi roditelji jednog dana da kontrolisu profesore i direktore? Vratite vi nama Titove zakone.

Tale

pre 7 godina

Gosn. ministre, radnicki saveti i socijalisticko samoupravljanje su odavno stvar proslosti.
(Alex, 30. avgust 2016 23:39)

Izvini, ali u vreme socijalističkog samoupravljanja ovo nikome nije palo na pamet. Nastavnici su imali integritet i dostojanstvo, deca su morala da uče i paze u školi, neka disciplina i poštovanje je moralo da postoji. Na loše ocene su se roditelji drali na dete, ne nastavni kadar.



Ovaj će, koliko vidim, da dokosuri obrazovanje koje je ionako na kolenima. Iako se hvali kako dolazi iz školskih klupa pa navodno zna u čemu je problem. Mogao bi za početak da uzme udžbenik iz Logike i zapita se kako roditelji mogu da ocene nastavnike kad nisu tu tokom nastave, da ne idemo dalje.

Nastavnike bi mogli da ocenjuju eventualno studenti, dakle učenici tokom višeg i visokog obrazovanja, koji su punoletni i tu su zato što su to odabrali, a ne zato što po zakonu moraju da budu tu. I to da ne bude obaveza, nego opcija i da služi za interne potrebe fakulteta. I to je najdalje što se ima ići, kakvi crni roditelji.

otprilike ovako

pre 7 godina

Nikada mi nije padalo na pamet da se mesam u rad nastavnika jer dobro poznam svoje dete i sve ocene koje su joj zakljucili su realne,nijedna poklonjena.Da bi mogao da donesem neki zakljucak dovoljno mi je da znam koliko je moje dete vredno i kako se ponasa,sve je tu jasno kao dan!

autosovinista koji leči šoviniste za dž

pre 7 godina

Daklen, imamo dva komentara i oba krive komunizam. To me bi bio problem da ova dvojica (jedan sa prizvukom njegoša) nemaju suprotne stavove. ha ha ha.... Važno je da je komunizam kriv za sve. Komunizam će nam, kao izgovor za sve zameniti Turke u narednih jedno 100 godina.

Goxy

pre 7 godina

Kada vec planiramo nevidjene gluposti onda bi cisto dao preporuku za ovakvu kombinaciju:

Informatika+tehnicko+likovno = " Dizajn "
strani jezici + srpski jezik = "Jezici"
Fizicko+muzicko="tribina"
Biologija+hemija+istorija+geografija="eksperimentalna istografija zivih bica"
Psiholog+pedagog+bibliotekar= pedagoski psihotekar
Gradjansko = gradjansko
Veronauka= veronauka

A.

pre 7 godina

...Po zakonu nemas pravo da nekome ko ima nize obrazovanje dati da ocenjuje nekoga sa visim obrazovanjem...
(pc, 31. avgust 2016 01:21)

1983. godine, u komisiji od tri člana za prijem na moje (prvo) radno mesto je bila i čistačica. Bilo je obavezno da samo jedan član komisije bude sa istom školskom spremom kao budući zaposleni (u mom slučaju, sa fakultetom).

Dakle, ministar vraća samoupravljanje.

Hoćete da uvedete da učenici (pošto su maloletni, onda će to da rade njihovi roditelji) ocenjuju rad nastavnika?
Onda uvedite: pacijenti da ocenjuju rad lekara (ko 'šiša' tamo neku licencu od tamo nekih stručnjaka?), stranke u ročištima da ocenjuju rad sudija, uhapšeni da ocenjuju rad inspektora u MUP-u...

teacher

pre 7 godina

Ovo ce biti poslednji ekser na kovcegu naseg obrazovnog sistema i dostojanstva nastavnika. Bukvalno se daje i onako bahatim roditeljima dozvola da sa nastavnicima obrisu patos. Auuuu, majko...I od katastrofe izgeda postoji veca katastrofa, a nasa vlast svakodnevno pokazuje kako je ljudska glupost zaista beskonacna.

Djenka

pre 7 godina

E Srbijo pod sljivama. Imate priliku da iskusite direktnu demokratiju, a vi opaliste po pljuvanju! Ko placa porez iz koga se finansira obrazovni sistem? Roditelji. I naravno da treba nesto da se pitaju. Kamo srece da moze isto za sve ostale budzetske trosadzije. Ali ne, deca komunizma vole vrhovne vladare. Pa klanjajte im se dok vam deca iz skola beze direktno preko grane. Odgovornost je vocka cudnovata, nece narod zube da lomi, lakse je ne odlucivati nista pa onda pljuvati sve sa kauca iz memljive sobe.

Dzo

pre 7 godina

Ok. Vidim da ste protiv. I dalje ce vasu decu "uciti" nastavnica hemije koja ne zna da prenese svoje "znanje". I dalje ce npr profesor matematike ostavljati decu za avgust i uzimati novac za dvojku. Ili preporuciti dodatne casove kod svog kolege i deliti lovu u od privatnih casova. Profesore treba da ocenjuju i kolege i roditelji i ucenici. Ko nije sposoban da prenese svoje znanje deci neka trazi drugi posao.

NN lice

pre 7 godina

Znaci i novi ministar neće da se bavi svojim poslom. Ja se slažem da roditelji treba da imaju pravo da ocene nastavnike, s tim da ta ocena nikako ne sme biti jedina i najbitnija. Danas smo svedoci da roditelji dolaze i psuju nastavnike, pljuju ih ili im prete a njihovo dete zaslužilo deset puta iz škole da bude izbačeno... Ako to već hoćemo onda to treba da bude transparentno i da se zna imenom i prezimenom koji je roditelj dao koju ocenu, koju bi naravno morao i da obrazloži. Ono što treba uvesti su objektivni kriterijumi za ocenjivanje. Pre svega iskoristiti provere znanja na kraju škole. I nagrađivati najbolje povećanjem plate a najgore smanjenjem pa i otpuštanjem.
Druga glupost koju sam pročitao je spajanje informatike sa tehničkim obrazovanjem. Skoro sam upoznao dva deteta koja su skoro završila osnovnu školu gde jedno ne zna da čita dobro (ne može naglas da pročita ni oglas na flajeru) a drugo tablicu množenje... Zbog ovoga ja lično mislim da deca u osnovnoj školi treba da nauče samo nekoliko stvari: da čitaju i pišu kao i osnove gramatike i pravopisa, osnove matematike, strani jezik i informatiku (možda i najvažnije od svega s obzirom u kom dobu živimo). Što se tiče ostalih predmeta to bih značajno redukovao i fokusirao se na osnove umetnosti, istoriju kao i fizičko vaspitanje, odnosno na one stvari koje doprinose opštoj kulturi i vaspitanju. Ostatak smanjiti i rasteretiti decu (smanjiti fond časova, spojiti predmete, organizovati sekcije) s tim da se onda ne moze dozvoliti da neko završi školu a ne zna tablicu množenja...
U svakom slučaju kako je krenulo sa novom ministrom za deset godina ćemo uvoziti stručnjake iz subsaharske Afrike...

Ujka Đuka i sovuljage

pre 7 godina

Kojih roditelja???pa 90% njih je pridoslo sa obrazovanjem velikog odmora...Sutra mu dete ima 1 jer je zasluzilo i sta ce onda da traze smenu nastavnika ili jos gore da prete i da biju te ljude...

Milan

pre 7 godina

Ovo nije normalno. Bez uvrede za bilo koga, al' zamislite da profesor biologije ide za keramičarom i ocenjuje njegovu tehniku lepljenja pločica i da ovome čoveku od toga zavisi posao u budućnosti. Eto, tako zvuči i kad neko bez dana pedagoške psihologije, pedagogije, metodike ili iskustva u učionici ocenjuje profesionalnog obrazovnog radnika sa diplomom/masterom, najverovatnije na osnovu kukanja svog deteta da je znalo više nego neko drugo dete (a to šta deca znaju i kako, da je samo dozvoljeno snimati, smejale bi se tri države na njihova lupetanja i krajnje ozbiljne tvrdnje da su sve znali 4 minute posle odgovaranja).

marko

pre 7 godina

odakle ovom da roditelji najbolje znaju kakav obrazovni sistem nam treba. Ako je tako neka otpuste sve profesore i dovedu roditelje da volonterski predaju. Imaćemo gluplju decu ali manji budžetski deficit, te šansu da političari dignu sebi plate. Sapienti sat.

Moreplovac

pre 7 godina

Ovo sve treba ukinuti i vratiti profesorima dostojanstvo. Kakva bre vise prava dece i roditelja.. i gluposti a obrazovanje sve gore. Ništa ne stvaramo, ništa ne inoviramo, samo smo prosta radna snaga...
Ovo je budućnost a kako postupamo sa obrazovanjem i nemamo neku perspektivu..

Nepristrasan

pre 7 godina

Na sastanku roditeljskog saveta u školi moje kćerke:
- Direktor: Što se tiče đačke užine, predlažem dosadašnjeg dobavljača.
- Roditelji (osim mene, ja sam nov član pa ne znam kakav je red):
Usvaja se!
Ja: Čekajte, direktore, ko je vas pozvao na ovaj sastanak i odakle vam pravo da lobirate za pekaru XXX? Najposle, ovo je savet roditelja, Vama nije mesto ovde, dobićete zaključke sa sastanka napismeno sutra u vašaj kancelariji.
- Roditelji i Direktor se obraćaju meni:
Ne pravi se pametan!
- Ja: Ovo je farsa, odlazim jer neću da budem saučesnik....
Oni: smeh...

Rakun

pre 7 godina

"Roditelji... mnogo znaju". Hajde covece, po tebi se "mnogo znanja" stice tako sto covek ima zdrave reproduktivne organe? Kakav promasaj od ministra! Fijuuuuu!

Srbija - zemlja losih vesti

pre 7 godina

"Roditelj" nije kvalifikacija kojom se covek osposobljava da ocenjuje rad nastavnika i profesora! Da je neki glupan sa ulice to predlozio, pa da ispadne smesno, ali ne, to direktno predlaze Ministar prosvete! Katastrofa i tragedija! Zamislite gomilu roditelja, od kojih su neki slucajevi za mentalno lecenje, drugi neobrazovani, treci psihopate i sociopate, cetvrti uobrazeni, kako merkaju nastavnika i daju mu ocenu! Skolstvo je ludnica, samo jos da smislimo ime, i da neko da postavi tablu!

Realni

pre 7 godina

Ta "veća uloga" roditelja je nepotrebno i nepromišljeno prepisivanje sistema iz nekih zemalja Zapada, čiji rezultat je još jedan talog birokratije i manje vremena za ono što je učiteljima glavni zadatak.

Prosvjetne radnike treba ocjenjivati i adekvatno (novčano!!) stimulisati po rezultatima rada, na osnovu zadatih i unaprijed poznatih kriterijuma. Roditeljima ostaviti da se bave svojom djecom a ne obrazovnim sistemom, jer nemaju punu i objektivnu sliku o svim izazovima u školama.

mup

pre 7 godina

To funkcionise u Kanadi i drugim pristojnim drzavama, ali kod nas ce kao i mnoge druge novotarije sa zapada da se pretvori u sprdnju. Ovde roditelji oce da biju nastavnika koji nece da da detetu peticu. Kada im kaze da dete nista ne zna, oni galame kako ni drugi nista ne znaju pa su odlicni. Mi smo imali skolu i djake koji su znali vise od svojih vrsnjaka po svetu, ali posle reforme pod kontrolom Gase Knezevica i Turajlicke sve se urusilo, sto je u svetlu opsteg unistenja zemlje i bio cilj.

pc

pre 7 godina

Ovaj drzi katedru za neprimenjenu demagigiju. Kad su nam ovakvi skolovani kakvi su nam nepismeni. Po zakonu nemas pravo da nekome ko ima nize obrazovanje dati da ocenjuje nekoga sa visim obrazovanjem. Znaci svi roditelji nece moci ocenjivati. DIZAJN ha ha ha. Pitajte ga da li zna sta je informatika, a sta je dizajn.

cirkus se nastavlja

pre 7 godina

Ovo sa roditeljima je vrhhhh...ne znam da li još neko može da ocenjuje rad prosvetnih radnika još.... možda babe i dede...

marina

pre 7 godina

Opet se najavljuju kozmetičke promene a o suštinskim problemima ni reči.Deca su nam funkcionalno nepismena,znanja se ne primenjuju u praksi,mnogi nastavnici i dalje traže od dece da bubaju...

Mimi

pre 7 godina

Bojim se da ta planirana uloga roditelja neće dati rezultat, osim možda u anonimnoj varijanti. Šliht profesorima je prevelik. Na roditeljskim sastancima gotovo uvek muk, van njih opletu po svima redom. Takvi smo!

The Red Woman

pre 7 godina

Gospodine Šarčeviću, da li ste vi normalni? Roditelji su ionako postali previše bahati, zovu na telefon, sačekuju po hodnicima, zahtevaju, nalažu, jer misle da svaki njihov i prohtev njihove dece mora da se ispuni, čak i tako banalni kao što je pozivanje učitelja van radnog vremena kako bi se insistiralo na boljem mestu na kom njihovo mezimče treba da sedi (istinit slučaj). Sad samo treba još i da im se omogući da nastavnike ocenjuju, pa će recimo u slučaju nezadovoljstva zbog bilo kakve slične gluposti dati nekome negativnu ocenu. Najpre da Ocenjuju i eto prilike da ubrzo i Ucenjuju! Da se razumemo, daleko od toga da nijedan prosvetni radnik ne zaslužuje kritike, ali budimo realni, ogromnom delu naših roditelja i stanovništva kao takvog manjka nekog osnovnog reda i kulture, a naročito osećaja da postoji neka granica do koje mogu da izvoljevaju, a vi ćete im dati još i dobro zaleđe da to sad mogu još bezobzirnije da rade, jer će u slučaju nezadovoljstva dati nekome negativnu ocenu. Pa svaka čast, zaista!!!

jasamaja

pre 7 godina

Decu treba pitati...oni idu u skolu..i roditelje,naravno,a ne samo da mi isporuce spisak od 20 knjiga od 15 razlicitih izdavaca u kojima ne pise nista bitno ni novo,na zalost,jer svet je odavno napredovao...Sto se mene tice,skole kao ove nase,odavno su prevazidjene,a profesorski kadar tek...čast izuzecima.U digitalnoj eri,gde je sve dostupno na jedan klik,nasa deca prepisuju sa table,prilagodjavaju se razl. nastavnicima i njihovim"nacinima" predavanja,glupost...gospodo ministri ako ne znate prepišite od nekog ko zna,to je izgleda jedino što ste naučili

Alex

pre 7 godina

Gosn. ministre, radnicki saveti i socijalisticko samoupravljanje su odavno stvar proslosti. Da li je ovo ulizivanje "kompetentnim" roditeljima za saku glasova ili je jos jedan trik da se clanstvo SNS-a ubaci u neka skolska tela i izbije jos koji dinar iz budzeta?

Miroljub

pre 7 godina

Obrazovanje je vec na dnu, a sada cete ga gurnuti u zivo blato iz kog nema izlaza! Ako roditelji mnogo znaju, zasto njih ne zaposlite da budu profesori i nastavnici, a ove koji su ucili skole za to, posaljete kuci da grickaju nokte, ili, eventualno, da ciste ulice i kontejnere, jer, sudeci po dugogodisnjem ponasanju ministarstva prosvete, za bolje i nisu!!!

manjak profesionalizma

pre 7 godina

Roditelji umeju da budu pristrasni prema svojoj deci. Potrebna je nezavisna kontrola odgovornih strucnjaka kojima roditelji mogu da se obrate da resavaju probleme u obrazovnom sistemu, kojih ocigledno ima jako puno.

Miroljub

pre 7 godina

Obrazovanje je vec na dnu, a sada cete ga gurnuti u zivo blato iz kog nema izlaza! Ako roditelji mnogo znaju, zasto njih ne zaposlite da budu profesori i nastavnici, a ove koji su ucili skole za to, posaljete kuci da grickaju nokte, ili, eventualno, da ciste ulice i kontejnere, jer, sudeci po dugogodisnjem ponasanju ministarstva prosvete, za bolje i nisu!!!

Alex

pre 7 godina

Gosn. ministre, radnicki saveti i socijalisticko samoupravljanje su odavno stvar proslosti. Da li je ovo ulizivanje "kompetentnim" roditeljima za saku glasova ili je jos jedan trik da se clanstvo SNS-a ubaci u neka skolska tela i izbije jos koji dinar iz budzeta?

The Red Woman

pre 7 godina

Gospodine Šarčeviću, da li ste vi normalni? Roditelji su ionako postali previše bahati, zovu na telefon, sačekuju po hodnicima, zahtevaju, nalažu, jer misle da svaki njihov i prohtev njihove dece mora da se ispuni, čak i tako banalni kao što je pozivanje učitelja van radnog vremena kako bi se insistiralo na boljem mestu na kom njihovo mezimče treba da sedi (istinit slučaj). Sad samo treba još i da im se omogući da nastavnike ocenjuju, pa će recimo u slučaju nezadovoljstva zbog bilo kakve slične gluposti dati nekome negativnu ocenu. Najpre da Ocenjuju i eto prilike da ubrzo i Ucenjuju! Da se razumemo, daleko od toga da nijedan prosvetni radnik ne zaslužuje kritike, ali budimo realni, ogromnom delu naših roditelja i stanovništva kao takvog manjka nekog osnovnog reda i kulture, a naročito osećaja da postoji neka granica do koje mogu da izvoljevaju, a vi ćete im dati još i dobro zaleđe da to sad mogu još bezobzirnije da rade, jer će u slučaju nezadovoljstva dati nekome negativnu ocenu. Pa svaka čast, zaista!!!

manjak profesionalizma

pre 7 godina

Roditelji umeju da budu pristrasni prema svojoj deci. Potrebna je nezavisna kontrola odgovornih strucnjaka kojima roditelji mogu da se obrate da resavaju probleme u obrazovnom sistemu, kojih ocigledno ima jako puno.

mup

pre 7 godina

To funkcionise u Kanadi i drugim pristojnim drzavama, ali kod nas ce kao i mnoge druge novotarije sa zapada da se pretvori u sprdnju. Ovde roditelji oce da biju nastavnika koji nece da da detetu peticu. Kada im kaze da dete nista ne zna, oni galame kako ni drugi nista ne znaju pa su odlicni. Mi smo imali skolu i djake koji su znali vise od svojih vrsnjaka po svetu, ali posle reforme pod kontrolom Gase Knezevica i Turajlicke sve se urusilo, sto je u svetlu opsteg unistenja zemlje i bio cilj.

cirkus se nastavlja

pre 7 godina

Ovo sa roditeljima je vrhhhh...ne znam da li još neko može da ocenjuje rad prosvetnih radnika još.... možda babe i dede...

Srbija - zemlja losih vesti

pre 7 godina

"Roditelj" nije kvalifikacija kojom se covek osposobljava da ocenjuje rad nastavnika i profesora! Da je neki glupan sa ulice to predlozio, pa da ispadne smesno, ali ne, to direktno predlaze Ministar prosvete! Katastrofa i tragedija! Zamislite gomilu roditelja, od kojih su neki slucajevi za mentalno lecenje, drugi neobrazovani, treci psihopate i sociopate, cetvrti uobrazeni, kako merkaju nastavnika i daju mu ocenu! Skolstvo je ludnica, samo jos da smislimo ime, i da neko da postavi tablu!

Nepristrasan

pre 7 godina

Na sastanku roditeljskog saveta u školi moje kćerke:
- Direktor: Što se tiče đačke užine, predlažem dosadašnjeg dobavljača.
- Roditelji (osim mene, ja sam nov član pa ne znam kakav je red):
Usvaja se!
Ja: Čekajte, direktore, ko je vas pozvao na ovaj sastanak i odakle vam pravo da lobirate za pekaru XXX? Najposle, ovo je savet roditelja, Vama nije mesto ovde, dobićete zaključke sa sastanka napismeno sutra u vašaj kancelariji.
- Roditelji i Direktor se obraćaju meni:
Ne pravi se pametan!
- Ja: Ovo je farsa, odlazim jer neću da budem saučesnik....
Oni: smeh...

marko

pre 7 godina

odakle ovom da roditelji najbolje znaju kakav obrazovni sistem nam treba. Ako je tako neka otpuste sve profesore i dovedu roditelje da volonterski predaju. Imaćemo gluplju decu ali manji budžetski deficit, te šansu da političari dignu sebi plate. Sapienti sat.

Rakun

pre 7 godina

"Roditelji... mnogo znaju". Hajde covece, po tebi se "mnogo znanja" stice tako sto covek ima zdrave reproduktivne organe? Kakav promasaj od ministra! Fijuuuuu!

Moreplovac

pre 7 godina

Ovo sve treba ukinuti i vratiti profesorima dostojanstvo. Kakva bre vise prava dece i roditelja.. i gluposti a obrazovanje sve gore. Ništa ne stvaramo, ništa ne inoviramo, samo smo prosta radna snaga...
Ovo je budućnost a kako postupamo sa obrazovanjem i nemamo neku perspektivu..

Realni

pre 7 godina

Ta "veća uloga" roditelja je nepotrebno i nepromišljeno prepisivanje sistema iz nekih zemalja Zapada, čiji rezultat je još jedan talog birokratije i manje vremena za ono što je učiteljima glavni zadatak.

Prosvjetne radnike treba ocjenjivati i adekvatno (novčano!!) stimulisati po rezultatima rada, na osnovu zadatih i unaprijed poznatih kriterijuma. Roditeljima ostaviti da se bave svojom djecom a ne obrazovnim sistemom, jer nemaju punu i objektivnu sliku o svim izazovima u školama.

pc

pre 7 godina

Ovaj drzi katedru za neprimenjenu demagigiju. Kad su nam ovakvi skolovani kakvi su nam nepismeni. Po zakonu nemas pravo da nekome ko ima nize obrazovanje dati da ocenjuje nekoga sa visim obrazovanjem. Znaci svi roditelji nece moci ocenjivati. DIZAJN ha ha ha. Pitajte ga da li zna sta je informatika, a sta je dizajn.

marina

pre 7 godina

Opet se najavljuju kozmetičke promene a o suštinskim problemima ni reči.Deca su nam funkcionalno nepismena,znanja se ne primenjuju u praksi,mnogi nastavnici i dalje traže od dece da bubaju...

Milan

pre 7 godina

Ovo nije normalno. Bez uvrede za bilo koga, al' zamislite da profesor biologije ide za keramičarom i ocenjuje njegovu tehniku lepljenja pločica i da ovome čoveku od toga zavisi posao u budućnosti. Eto, tako zvuči i kad neko bez dana pedagoške psihologije, pedagogije, metodike ili iskustva u učionici ocenjuje profesionalnog obrazovnog radnika sa diplomom/masterom, najverovatnije na osnovu kukanja svog deteta da je znalo više nego neko drugo dete (a to šta deca znaju i kako, da je samo dozvoljeno snimati, smejale bi se tri države na njihova lupetanja i krajnje ozbiljne tvrdnje da su sve znali 4 minute posle odgovaranja).

teacher

pre 7 godina

Ovo ce biti poslednji ekser na kovcegu naseg obrazovnog sistema i dostojanstva nastavnika. Bukvalno se daje i onako bahatim roditeljima dozvola da sa nastavnicima obrisu patos. Auuuu, majko...I od katastrofe izgeda postoji veca katastrofa, a nasa vlast svakodnevno pokazuje kako je ljudska glupost zaista beskonacna.

A.

pre 7 godina

...Po zakonu nemas pravo da nekome ko ima nize obrazovanje dati da ocenjuje nekoga sa visim obrazovanjem...
(pc, 31. avgust 2016 01:21)

1983. godine, u komisiji od tri člana za prijem na moje (prvo) radno mesto je bila i čistačica. Bilo je obavezno da samo jedan član komisije bude sa istom školskom spremom kao budući zaposleni (u mom slučaju, sa fakultetom).

Dakle, ministar vraća samoupravljanje.

Hoćete da uvedete da učenici (pošto su maloletni, onda će to da rade njihovi roditelji) ocenjuju rad nastavnika?
Onda uvedite: pacijenti da ocenjuju rad lekara (ko 'šiša' tamo neku licencu od tamo nekih stručnjaka?), stranke u ročištima da ocenjuju rad sudija, uhapšeni da ocenjuju rad inspektora u MUP-u...

Ujka Đuka i sovuljage

pre 7 godina

Kojih roditelja???pa 90% njih je pridoslo sa obrazovanjem velikog odmora...Sutra mu dete ima 1 jer je zasluzilo i sta ce onda da traze smenu nastavnika ili jos gore da prete i da biju te ljude...

Jovana

pre 7 godina

Da li ste vi svesni koje gluposti i obrezvredjivanja prosvetnih radnika i direktora skola cinite? Roditelji koji ne znaju da saberu dva broja, koji ne znaju ni sta je gramatika, koji ne znaju kad je poceo Prvi svetski rat i da ne nabrajam ostale predmete, ti roditelji ce kontrolisati rad coveka sa sedmim stepenom strucne spreme i obucenog za predmet koji predaje. Ministre, u Srbija ima 850000 ljudi bez osovne skole i 165000 sa nepotpunom osnovnom skolom. Da li ce takvi roditelji jednog dana da kontrolisu profesore i direktore? Vratite vi nama Titove zakone.

otprilike ovako

pre 7 godina

Nikada mi nije padalo na pamet da se mesam u rad nastavnika jer dobro poznam svoje dete i sve ocene koje su joj zakljucili su realne,nijedna poklonjena.Da bi mogao da donesem neki zakljucak dovoljno mi je da znam koliko je moje dete vredno i kako se ponasa,sve je tu jasno kao dan!

Tale

pre 7 godina

Gosn. ministre, radnicki saveti i socijalisticko samoupravljanje su odavno stvar proslosti.
(Alex, 30. avgust 2016 23:39)

Izvini, ali u vreme socijalističkog samoupravljanja ovo nikome nije palo na pamet. Nastavnici su imali integritet i dostojanstvo, deca su morala da uče i paze u školi, neka disciplina i poštovanje je moralo da postoji. Na loše ocene su se roditelji drali na dete, ne nastavni kadar.



Ovaj će, koliko vidim, da dokosuri obrazovanje koje je ionako na kolenima. Iako se hvali kako dolazi iz školskih klupa pa navodno zna u čemu je problem. Mogao bi za početak da uzme udžbenik iz Logike i zapita se kako roditelji mogu da ocene nastavnike kad nisu tu tokom nastave, da ne idemo dalje.

Nastavnike bi mogli da ocenjuju eventualno studenti, dakle učenici tokom višeg i visokog obrazovanja, koji su punoletni i tu su zato što su to odabrali, a ne zato što po zakonu moraju da budu tu. I to da ne bude obaveza, nego opcija i da služi za interne potrebe fakulteta. I to je najdalje što se ima ići, kakvi crni roditelji.

Mimi

pre 7 godina

Bojim se da ta planirana uloga roditelja neće dati rezultat, osim možda u anonimnoj varijanti. Šliht profesorima je prevelik. Na roditeljskim sastancima gotovo uvek muk, van njih opletu po svima redom. Takvi smo!

NN lice

pre 7 godina

Znaci i novi ministar neće da se bavi svojim poslom. Ja se slažem da roditelji treba da imaju pravo da ocene nastavnike, s tim da ta ocena nikako ne sme biti jedina i najbitnija. Danas smo svedoci da roditelji dolaze i psuju nastavnike, pljuju ih ili im prete a njihovo dete zaslužilo deset puta iz škole da bude izbačeno... Ako to već hoćemo onda to treba da bude transparentno i da se zna imenom i prezimenom koji je roditelj dao koju ocenu, koju bi naravno morao i da obrazloži. Ono što treba uvesti su objektivni kriterijumi za ocenjivanje. Pre svega iskoristiti provere znanja na kraju škole. I nagrađivati najbolje povećanjem plate a najgore smanjenjem pa i otpuštanjem.
Druga glupost koju sam pročitao je spajanje informatike sa tehničkim obrazovanjem. Skoro sam upoznao dva deteta koja su skoro završila osnovnu školu gde jedno ne zna da čita dobro (ne može naglas da pročita ni oglas na flajeru) a drugo tablicu množenje... Zbog ovoga ja lično mislim da deca u osnovnoj školi treba da nauče samo nekoliko stvari: da čitaju i pišu kao i osnove gramatike i pravopisa, osnove matematike, strani jezik i informatiku (možda i najvažnije od svega s obzirom u kom dobu živimo). Što se tiče ostalih predmeta to bih značajno redukovao i fokusirao se na osnove umetnosti, istoriju kao i fizičko vaspitanje, odnosno na one stvari koje doprinose opštoj kulturi i vaspitanju. Ostatak smanjiti i rasteretiti decu (smanjiti fond časova, spojiti predmete, organizovati sekcije) s tim da se onda ne moze dozvoliti da neko završi školu a ne zna tablicu množenja...
U svakom slučaju kako je krenulo sa novom ministrom za deset godina ćemo uvoziti stručnjake iz subsaharske Afrike...

jasamaja

pre 7 godina

Decu treba pitati...oni idu u skolu..i roditelje,naravno,a ne samo da mi isporuce spisak od 20 knjiga od 15 razlicitih izdavaca u kojima ne pise nista bitno ni novo,na zalost,jer svet je odavno napredovao...Sto se mene tice,skole kao ove nase,odavno su prevazidjene,a profesorski kadar tek...čast izuzecima.U digitalnoj eri,gde je sve dostupno na jedan klik,nasa deca prepisuju sa table,prilagodjavaju se razl. nastavnicima i njihovim"nacinima" predavanja,glupost...gospodo ministri ako ne znate prepišite od nekog ko zna,to je izgleda jedino što ste naučili

Goxy

pre 7 godina

Kada vec planiramo nevidjene gluposti onda bi cisto dao preporuku za ovakvu kombinaciju:

Informatika+tehnicko+likovno = " Dizajn "
strani jezici + srpski jezik = "Jezici"
Fizicko+muzicko="tribina"
Biologija+hemija+istorija+geografija="eksperimentalna istografija zivih bica"
Psiholog+pedagog+bibliotekar= pedagoski psihotekar
Gradjansko = gradjansko
Veronauka= veronauka

Pera

pre 7 godina

Elektronika, elektrotehnika, radio i tv tehnika, telekumunikacije su sastavni delovi tehničkog obrazovanja. Nije mi jasno kako ove oblasti mogu da budu "Dizajn".? Kad će prosveta da ima nekog normalnog i stručnog ministra? ccc

autosovinista koji leči šoviniste za dž

pre 7 godina

Daklen, imamo dva komentara i oba krive komunizam. To me bi bio problem da ova dvojica (jedan sa prizvukom njegoša) nemaju suprotne stavove. ha ha ha.... Važno je da je komunizam kriv za sve. Komunizam će nam, kao izgovor za sve zameniti Turke u narednih jedno 100 godina.

Nenad

pre 7 godina

Čovek je došao iz privatnog sektora, gde je dozvoljavao da ga roditelji, pardon ne njega, već profesore pljuju i omalovažavaju za pare i to debele pare kojima su plaćali školarine. I još jedna mala caka, pare su išle njemu, a ne profesorima koji su pljuvani.

nismo rasli na istoj planeti

pre 7 godina

sustina teksta sazeta je u poslednja tri pasusa :

Teničko obrazovanje i Informatika postaće jedan predmet koji će se zvati Dizajn, najavio je Šarčević.
On se osvrnuo i na mogućnost novčanog kažnjavanja roditelja čija deca imaju više od 20 neopravdanih izostanaka.
Šarčević je kazao i da će u Ministarstvu ostati bivši ministar Srđan Verbić i radiće na konceptu velike mature.


-dizajn?! aman nepismenjaci, nadjite nekoga sa osnovnom skolom da vam objasni koliko ste smesni. dizajn cega, koja vrsta dizajna? jooj...

-novcano kaznjavanje roditelja u sistemu besplatnog skolstva? da li ste vi pametni, koji deo reci besplatno vama nije jasan?

-konacno i najvaznije, osvrt na "one pre nas" - nesposobnost i nekompetentnost se ne kaznjava, nagradjuje se.
verbic umesto da ostane na ulici, prezren od strucne javnosti, kako zasluzuje, dobija "bubreg u loju" posao na drzavnoj grbaci sa sve prilikom da nastavi da pravi stetu kao i do sada.

sekretar

pre 7 godina

Evo ja sam sekretar u skoli i ove godine sam radio upis u prvi razred.Pri upisu radili smo anketu o obrazovanju roditelja. Preko 100 roditelja je anketrano,samo jedan je imao vise obrazovanje, 20% srednje,a svi ostali su imali 8 razreda ili manje. Po sadasnjem Zakonu mentor koji je odredjen nastavniku mora da ima najmanje isto obrazovanje kao i nastavnik.Sto se tice kaznjavanja sekretara,bas bih voleo da vidim nacin na koji ce se kazniti i sekretari,jer je za zakonitost po sadasnjem zakonu odgovoran iskljucivo direktor skole.Mozda to moze da prodje u nekoj privatnoj skoli ili privatnom fakultetu.

Dzo

pre 7 godina

Ok. Vidim da ste protiv. I dalje ce vasu decu "uciti" nastavnica hemije koja ne zna da prenese svoje "znanje". I dalje ce npr profesor matematike ostavljati decu za avgust i uzimati novac za dvojku. Ili preporuciti dodatne casove kod svog kolege i deliti lovu u od privatnih casova. Profesore treba da ocenjuju i kolege i roditelji i ucenici. Ko nije sposoban da prenese svoje znanje deci neka trazi drugi posao.

Djenka

pre 7 godina

E Srbijo pod sljivama. Imate priliku da iskusite direktnu demokratiju, a vi opaliste po pljuvanju! Ko placa porez iz koga se finansira obrazovni sistem? Roditelji. I naravno da treba nesto da se pitaju. Kamo srece da moze isto za sve ostale budzetske trosadzije. Ali ne, deca komunizma vole vrhovne vladare. Pa klanjajte im se dok vam deca iz skola beze direktno preko grane. Odgovornost je vocka cudnovata, nece narod zube da lomi, lakse je ne odlucivati nista pa onda pljuvati sve sa kauca iz memljive sobe.

Ljiljana mandic

pre 7 godina

Konacno da se nasi mladi pozitivno edukuju uz saradnju i odgovornost i prosvetnih radnika i roditelja.Da skola postane -Skola iz koje izlaze dobri,vreïni,radni ljudi... a ne huligani. Bravo Ministre!Deca su nosioci buducnosti drustva.

Djenka

pre 7 godina

E Srbijo pod sljivama. Imate priliku da iskusite direktnu demokratiju, a vi opaliste po pljuvanju! Ko placa porez iz koga se finansira obrazovni sistem? Roditelji. I naravno da treba nesto da se pitaju. Kamo srece da moze isto za sve ostale budzetske trosadzije. Ali ne, deca komunizma vole vrhovne vladare. Pa klanjajte im se dok vam deca iz skola beze direktno preko grane. Odgovornost je vocka cudnovata, nece narod zube da lomi, lakse je ne odlucivati nista pa onda pljuvati sve sa kauca iz memljive sobe.

Dzo

pre 7 godina

Ok. Vidim da ste protiv. I dalje ce vasu decu "uciti" nastavnica hemije koja ne zna da prenese svoje "znanje". I dalje ce npr profesor matematike ostavljati decu za avgust i uzimati novac za dvojku. Ili preporuciti dodatne casove kod svog kolege i deliti lovu u od privatnih casova. Profesore treba da ocenjuju i kolege i roditelji i ucenici. Ko nije sposoban da prenese svoje znanje deci neka trazi drugi posao.

jasamaja

pre 7 godina

Decu treba pitati...oni idu u skolu..i roditelje,naravno,a ne samo da mi isporuce spisak od 20 knjiga od 15 razlicitih izdavaca u kojima ne pise nista bitno ni novo,na zalost,jer svet je odavno napredovao...Sto se mene tice,skole kao ove nase,odavno su prevazidjene,a profesorski kadar tek...čast izuzecima.U digitalnoj eri,gde je sve dostupno na jedan klik,nasa deca prepisuju sa table,prilagodjavaju se razl. nastavnicima i njihovim"nacinima" predavanja,glupost...gospodo ministri ako ne znate prepišite od nekog ko zna,to je izgleda jedino što ste naučili

Alex

pre 7 godina

Gosn. ministre, radnicki saveti i socijalisticko samoupravljanje su odavno stvar proslosti. Da li je ovo ulizivanje "kompetentnim" roditeljima za saku glasova ili je jos jedan trik da se clanstvo SNS-a ubaci u neka skolska tela i izbije jos koji dinar iz budzeta?

Mimi

pre 7 godina

Bojim se da ta planirana uloga roditelja neće dati rezultat, osim možda u anonimnoj varijanti. Šliht profesorima je prevelik. Na roditeljskim sastancima gotovo uvek muk, van njih opletu po svima redom. Takvi smo!

manjak profesionalizma

pre 7 godina

Roditelji umeju da budu pristrasni prema svojoj deci. Potrebna je nezavisna kontrola odgovornih strucnjaka kojima roditelji mogu da se obrate da resavaju probleme u obrazovnom sistemu, kojih ocigledno ima jako puno.

The Red Woman

pre 7 godina

Gospodine Šarčeviću, da li ste vi normalni? Roditelji su ionako postali previše bahati, zovu na telefon, sačekuju po hodnicima, zahtevaju, nalažu, jer misle da svaki njihov i prohtev njihove dece mora da se ispuni, čak i tako banalni kao što je pozivanje učitelja van radnog vremena kako bi se insistiralo na boljem mestu na kom njihovo mezimče treba da sedi (istinit slučaj). Sad samo treba još i da im se omogući da nastavnike ocenjuju, pa će recimo u slučaju nezadovoljstva zbog bilo kakve slične gluposti dati nekome negativnu ocenu. Najpre da Ocenjuju i eto prilike da ubrzo i Ucenjuju! Da se razumemo, daleko od toga da nijedan prosvetni radnik ne zaslužuje kritike, ali budimo realni, ogromnom delu naših roditelja i stanovništva kao takvog manjka nekog osnovnog reda i kulture, a naročito osećaja da postoji neka granica do koje mogu da izvoljevaju, a vi ćete im dati još i dobro zaleđe da to sad mogu još bezobzirnije da rade, jer će u slučaju nezadovoljstva dati nekome negativnu ocenu. Pa svaka čast, zaista!!!

mup

pre 7 godina

To funkcionise u Kanadi i drugim pristojnim drzavama, ali kod nas ce kao i mnoge druge novotarije sa zapada da se pretvori u sprdnju. Ovde roditelji oce da biju nastavnika koji nece da da detetu peticu. Kada im kaze da dete nista ne zna, oni galame kako ni drugi nista ne znaju pa su odlicni. Mi smo imali skolu i djake koji su znali vise od svojih vrsnjaka po svetu, ali posle reforme pod kontrolom Gase Knezevica i Turajlicke sve se urusilo, sto je u svetlu opsteg unistenja zemlje i bio cilj.

Nepristrasan

pre 7 godina

Na sastanku roditeljskog saveta u školi moje kćerke:
- Direktor: Što se tiče đačke užine, predlažem dosadašnjeg dobavljača.
- Roditelji (osim mene, ja sam nov član pa ne znam kakav je red):
Usvaja se!
Ja: Čekajte, direktore, ko je vas pozvao na ovaj sastanak i odakle vam pravo da lobirate za pekaru XXX? Najposle, ovo je savet roditelja, Vama nije mesto ovde, dobićete zaključke sa sastanka napismeno sutra u vašaj kancelariji.
- Roditelji i Direktor se obraćaju meni:
Ne pravi se pametan!
- Ja: Ovo je farsa, odlazim jer neću da budem saučesnik....
Oni: smeh...

Miroljub

pre 7 godina

Obrazovanje je vec na dnu, a sada cete ga gurnuti u zivo blato iz kog nema izlaza! Ako roditelji mnogo znaju, zasto njih ne zaposlite da budu profesori i nastavnici, a ove koji su ucili skole za to, posaljete kuci da grickaju nokte, ili, eventualno, da ciste ulice i kontejnere, jer, sudeci po dugogodisnjem ponasanju ministarstva prosvete, za bolje i nisu!!!

A.

pre 7 godina

...Po zakonu nemas pravo da nekome ko ima nize obrazovanje dati da ocenjuje nekoga sa visim obrazovanjem...
(pc, 31. avgust 2016 01:21)

1983. godine, u komisiji od tri člana za prijem na moje (prvo) radno mesto je bila i čistačica. Bilo je obavezno da samo jedan član komisije bude sa istom školskom spremom kao budući zaposleni (u mom slučaju, sa fakultetom).

Dakle, ministar vraća samoupravljanje.

Hoćete da uvedete da učenici (pošto su maloletni, onda će to da rade njihovi roditelji) ocenjuju rad nastavnika?
Onda uvedite: pacijenti da ocenjuju rad lekara (ko 'šiša' tamo neku licencu od tamo nekih stručnjaka?), stranke u ročištima da ocenjuju rad sudija, uhapšeni da ocenjuju rad inspektora u MUP-u...

marina

pre 7 godina

Opet se najavljuju kozmetičke promene a o suštinskim problemima ni reči.Deca su nam funkcionalno nepismena,znanja se ne primenjuju u praksi,mnogi nastavnici i dalje traže od dece da bubaju...

cirkus se nastavlja

pre 7 godina

Ovo sa roditeljima je vrhhhh...ne znam da li još neko može da ocenjuje rad prosvetnih radnika još.... možda babe i dede...

marko

pre 7 godina

odakle ovom da roditelji najbolje znaju kakav obrazovni sistem nam treba. Ako je tako neka otpuste sve profesore i dovedu roditelje da volonterski predaju. Imaćemo gluplju decu ali manji budžetski deficit, te šansu da političari dignu sebi plate. Sapienti sat.

NN lice

pre 7 godina

Znaci i novi ministar neće da se bavi svojim poslom. Ja se slažem da roditelji treba da imaju pravo da ocene nastavnike, s tim da ta ocena nikako ne sme biti jedina i najbitnija. Danas smo svedoci da roditelji dolaze i psuju nastavnike, pljuju ih ili im prete a njihovo dete zaslužilo deset puta iz škole da bude izbačeno... Ako to već hoćemo onda to treba da bude transparentno i da se zna imenom i prezimenom koji je roditelj dao koju ocenu, koju bi naravno morao i da obrazloži. Ono što treba uvesti su objektivni kriterijumi za ocenjivanje. Pre svega iskoristiti provere znanja na kraju škole. I nagrađivati najbolje povećanjem plate a najgore smanjenjem pa i otpuštanjem.
Druga glupost koju sam pročitao je spajanje informatike sa tehničkim obrazovanjem. Skoro sam upoznao dva deteta koja su skoro završila osnovnu školu gde jedno ne zna da čita dobro (ne može naglas da pročita ni oglas na flajeru) a drugo tablicu množenje... Zbog ovoga ja lično mislim da deca u osnovnoj školi treba da nauče samo nekoliko stvari: da čitaju i pišu kao i osnove gramatike i pravopisa, osnove matematike, strani jezik i informatiku (možda i najvažnije od svega s obzirom u kom dobu živimo). Što se tiče ostalih predmeta to bih značajno redukovao i fokusirao se na osnove umetnosti, istoriju kao i fizičko vaspitanje, odnosno na one stvari koje doprinose opštoj kulturi i vaspitanju. Ostatak smanjiti i rasteretiti decu (smanjiti fond časova, spojiti predmete, organizovati sekcije) s tim da se onda ne moze dozvoliti da neko završi školu a ne zna tablicu množenja...
U svakom slučaju kako je krenulo sa novom ministrom za deset godina ćemo uvoziti stručnjake iz subsaharske Afrike...

Srbija - zemlja losih vesti

pre 7 godina

"Roditelj" nije kvalifikacija kojom se covek osposobljava da ocenjuje rad nastavnika i profesora! Da je neki glupan sa ulice to predlozio, pa da ispadne smesno, ali ne, to direktno predlaze Ministar prosvete! Katastrofa i tragedija! Zamislite gomilu roditelja, od kojih su neki slucajevi za mentalno lecenje, drugi neobrazovani, treci psihopate i sociopate, cetvrti uobrazeni, kako merkaju nastavnika i daju mu ocenu! Skolstvo je ludnica, samo jos da smislimo ime, i da neko da postavi tablu!

Rakun

pre 7 godina

"Roditelji... mnogo znaju". Hajde covece, po tebi se "mnogo znanja" stice tako sto covek ima zdrave reproduktivne organe? Kakav promasaj od ministra! Fijuuuuu!

teacher

pre 7 godina

Ovo ce biti poslednji ekser na kovcegu naseg obrazovnog sistema i dostojanstva nastavnika. Bukvalno se daje i onako bahatim roditeljima dozvola da sa nastavnicima obrisu patos. Auuuu, majko...I od katastrofe izgeda postoji veca katastrofa, a nasa vlast svakodnevno pokazuje kako je ljudska glupost zaista beskonacna.

autosovinista koji leči šoviniste za dž

pre 7 godina

Daklen, imamo dva komentara i oba krive komunizam. To me bi bio problem da ova dvojica (jedan sa prizvukom njegoša) nemaju suprotne stavove. ha ha ha.... Važno je da je komunizam kriv za sve. Komunizam će nam, kao izgovor za sve zameniti Turke u narednih jedno 100 godina.

Jovana

pre 7 godina

Da li ste vi svesni koje gluposti i obrezvredjivanja prosvetnih radnika i direktora skola cinite? Roditelji koji ne znaju da saberu dva broja, koji ne znaju ni sta je gramatika, koji ne znaju kad je poceo Prvi svetski rat i da ne nabrajam ostale predmete, ti roditelji ce kontrolisati rad coveka sa sedmim stepenom strucne spreme i obucenog za predmet koji predaje. Ministre, u Srbija ima 850000 ljudi bez osovne skole i 165000 sa nepotpunom osnovnom skolom. Da li ce takvi roditelji jednog dana da kontrolisu profesore i direktore? Vratite vi nama Titove zakone.

Realni

pre 7 godina

Ta "veća uloga" roditelja je nepotrebno i nepromišljeno prepisivanje sistema iz nekih zemalja Zapada, čiji rezultat je još jedan talog birokratije i manje vremena za ono što je učiteljima glavni zadatak.

Prosvjetne radnike treba ocjenjivati i adekvatno (novčano!!) stimulisati po rezultatima rada, na osnovu zadatih i unaprijed poznatih kriterijuma. Roditeljima ostaviti da se bave svojom djecom a ne obrazovnim sistemom, jer nemaju punu i objektivnu sliku o svim izazovima u školama.

Moreplovac

pre 7 godina

Ovo sve treba ukinuti i vratiti profesorima dostojanstvo. Kakva bre vise prava dece i roditelja.. i gluposti a obrazovanje sve gore. Ništa ne stvaramo, ništa ne inoviramo, samo smo prosta radna snaga...
Ovo je budućnost a kako postupamo sa obrazovanjem i nemamo neku perspektivu..

Ujka Đuka i sovuljage

pre 7 godina

Kojih roditelja???pa 90% njih je pridoslo sa obrazovanjem velikog odmora...Sutra mu dete ima 1 jer je zasluzilo i sta ce onda da traze smenu nastavnika ili jos gore da prete i da biju te ljude...

Tale

pre 7 godina

Gosn. ministre, radnicki saveti i socijalisticko samoupravljanje su odavno stvar proslosti.
(Alex, 30. avgust 2016 23:39)

Izvini, ali u vreme socijalističkog samoupravljanja ovo nikome nije palo na pamet. Nastavnici su imali integritet i dostojanstvo, deca su morala da uče i paze u školi, neka disciplina i poštovanje je moralo da postoji. Na loše ocene su se roditelji drali na dete, ne nastavni kadar.



Ovaj će, koliko vidim, da dokosuri obrazovanje koje je ionako na kolenima. Iako se hvali kako dolazi iz školskih klupa pa navodno zna u čemu je problem. Mogao bi za početak da uzme udžbenik iz Logike i zapita se kako roditelji mogu da ocene nastavnike kad nisu tu tokom nastave, da ne idemo dalje.

Nastavnike bi mogli da ocenjuju eventualno studenti, dakle učenici tokom višeg i visokog obrazovanja, koji su punoletni i tu su zato što su to odabrali, a ne zato što po zakonu moraju da budu tu. I to da ne bude obaveza, nego opcija i da služi za interne potrebe fakulteta. I to je najdalje što se ima ići, kakvi crni roditelji.

pc

pre 7 godina

Ovaj drzi katedru za neprimenjenu demagigiju. Kad su nam ovakvi skolovani kakvi su nam nepismeni. Po zakonu nemas pravo da nekome ko ima nize obrazovanje dati da ocenjuje nekoga sa visim obrazovanjem. Znaci svi roditelji nece moci ocenjivati. DIZAJN ha ha ha. Pitajte ga da li zna sta je informatika, a sta je dizajn.

Milan

pre 7 godina

Ovo nije normalno. Bez uvrede za bilo koga, al' zamislite da profesor biologije ide za keramičarom i ocenjuje njegovu tehniku lepljenja pločica i da ovome čoveku od toga zavisi posao u budućnosti. Eto, tako zvuči i kad neko bez dana pedagoške psihologije, pedagogije, metodike ili iskustva u učionici ocenjuje profesionalnog obrazovnog radnika sa diplomom/masterom, najverovatnije na osnovu kukanja svog deteta da je znalo više nego neko drugo dete (a to šta deca znaju i kako, da je samo dozvoljeno snimati, smejale bi se tri države na njihova lupetanja i krajnje ozbiljne tvrdnje da su sve znali 4 minute posle odgovaranja).

Goxy

pre 7 godina

Kada vec planiramo nevidjene gluposti onda bi cisto dao preporuku za ovakvu kombinaciju:

Informatika+tehnicko+likovno = " Dizajn "
strani jezici + srpski jezik = "Jezici"
Fizicko+muzicko="tribina"
Biologija+hemija+istorija+geografija="eksperimentalna istografija zivih bica"
Psiholog+pedagog+bibliotekar= pedagoski psihotekar
Gradjansko = gradjansko
Veronauka= veronauka

sekretar

pre 7 godina

Evo ja sam sekretar u skoli i ove godine sam radio upis u prvi razred.Pri upisu radili smo anketu o obrazovanju roditelja. Preko 100 roditelja je anketrano,samo jedan je imao vise obrazovanje, 20% srednje,a svi ostali su imali 8 razreda ili manje. Po sadasnjem Zakonu mentor koji je odredjen nastavniku mora da ima najmanje isto obrazovanje kao i nastavnik.Sto se tice kaznjavanja sekretara,bas bih voleo da vidim nacin na koji ce se kazniti i sekretari,jer je za zakonitost po sadasnjem zakonu odgovoran iskljucivo direktor skole.Mozda to moze da prodje u nekoj privatnoj skoli ili privatnom fakultetu.

nismo rasli na istoj planeti

pre 7 godina

sustina teksta sazeta je u poslednja tri pasusa :

Teničko obrazovanje i Informatika postaće jedan predmet koji će se zvati Dizajn, najavio je Šarčević.
On se osvrnuo i na mogućnost novčanog kažnjavanja roditelja čija deca imaju više od 20 neopravdanih izostanaka.
Šarčević je kazao i da će u Ministarstvu ostati bivši ministar Srđan Verbić i radiće na konceptu velike mature.


-dizajn?! aman nepismenjaci, nadjite nekoga sa osnovnom skolom da vam objasni koliko ste smesni. dizajn cega, koja vrsta dizajna? jooj...

-novcano kaznjavanje roditelja u sistemu besplatnog skolstva? da li ste vi pametni, koji deo reci besplatno vama nije jasan?

-konacno i najvaznije, osvrt na "one pre nas" - nesposobnost i nekompetentnost se ne kaznjava, nagradjuje se.
verbic umesto da ostane na ulici, prezren od strucne javnosti, kako zasluzuje, dobija "bubreg u loju" posao na drzavnoj grbaci sa sve prilikom da nastavi da pravi stetu kao i do sada.

Ljiljana mandic

pre 7 godina

Konacno da se nasi mladi pozitivno edukuju uz saradnju i odgovornost i prosvetnih radnika i roditelja.Da skola postane -Skola iz koje izlaze dobri,vreïni,radni ljudi... a ne huligani. Bravo Ministre!Deca su nosioci buducnosti drustva.

otprilike ovako

pre 7 godina

Nikada mi nije padalo na pamet da se mesam u rad nastavnika jer dobro poznam svoje dete i sve ocene koje su joj zakljucili su realne,nijedna poklonjena.Da bi mogao da donesem neki zakljucak dovoljno mi je da znam koliko je moje dete vredno i kako se ponasa,sve je tu jasno kao dan!

Pera

pre 7 godina

Elektronika, elektrotehnika, radio i tv tehnika, telekumunikacije su sastavni delovi tehničkog obrazovanja. Nije mi jasno kako ove oblasti mogu da budu "Dizajn".? Kad će prosveta da ima nekog normalnog i stručnog ministra? ccc

Nenad

pre 7 godina

Čovek je došao iz privatnog sektora, gde je dozvoljavao da ga roditelji, pardon ne njega, već profesore pljuju i omalovažavaju za pare i to debele pare kojima su plaćali školarine. I još jedna mala caka, pare su išle njemu, a ne profesorima koji su pljuvani.