Subota, 27.08.2016.

14:20

"Hrvatske stranke nesposobne, i Titov papagaj bi to rekao"

Londonski list Ekonomist ocenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave sim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme.

Izvor: Tanjug

"Hrvatske stranke nesposobne, i Titov papagaj bi to rekao" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

ilija

pre 7 godina

Upravo o platama kao jedinoj politici i govori ekonomist. Hrvatska troši 7 puta više novca na unapredjenje kvaliteta života i funkcionisanja javnog sektora od Rumunije i Bugarske zajedno, a samo su za dlaku bolji od Bugarske. Još gore, opada zadnjih 4 godine iako davanja rastu, a baš ovo u principu i svedoči o korupciji kao jedinom standardu poslovanja. Baš su Englezi ovi Englezi.

leptirica

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 17:30) 
kada je tako dobro zašto se masovno iseljavanje i cimanje po nemačkim državnim ustanovama oko prijava kada je to u hrvatskoj sve moderno. dobre plate, jeftina hrana. ne kapiram zašto nemci ne hrle u hrvatsku s brzim internetom i slično.
(dejan-minhen, 27. avgust 2016 19:20)

Otišla mi šogorica sa dečkom u Irsku 14 eura sat,on 15 eura netto,posla im i preko glave. Skupa oko 6000 eura mjesečno,stan 1000 eura,režije nisu puno skuplje od Hrvatske,hrana u marketima čak jeftinija (osim alkohola i cigareta). Neka potroše 1000 na režije i hranu ostaje im 4000 eura svaki mjesec. U Hrvatskoj su imali oko 1500 eura plaću zajedno. Jel sad jasnije? Hrvatski državljani mogu bez ograničenja i viza raditi u Irskoj,a lova je puno bolja nego u Njemačkoj.

dejan-minhen

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 17:30)
kada je tako dobro zašto se masovno iseljavanje i cimanje po nemačkim državnim ustanovama oko prijava kada je to u hrvatskoj sve moderno. dobre plate, jeftina hrana. ne kapiram zašto nemci ne hrle u hrvatsku s brzim internetom i slično.

Alex

pre 7 godina

@Meister Jakob
Ima tu dosta istine ali su Hrvatska i Srbija krenuli od razlicite baze. Hrvatske je trebala mnogo vise postici nego sto jeste (za Srbiju se ovo takodjer podrazumijeva). Za mnogo para koje je Hrvatska dobila, malo je uradjeno.
No ti ivdje masis poentu i cemu poredjenje sa Srbijom. Ti kao ovi hrvatski poiticari kada trebaju da se suoce sa vlastitom odgovornoscu u vremenima izbora uvijek nadju da umjesto ovoga je lakse pljuc po Srbiji. Ostavi sad Srbiju na Miru. Clanak iz ekonomista je o Hrvatskoj i to dosta dobro bode sustinu

Aleksandar

pre 7 godina

Eto, u ovim komentarima se vidi zasto je Balkan rupa. Engleski casopis pise o Hrvatskoj, Srpski medij prenosi a Srbi i Hrvati se prepiru ko je od koga bolji.

Lukas aus Agram

pre 7 godina

pazi ovako. posto u toku godine dosta vremena provodim u HR, jako dobro znam situaciju. Jeste, u pravu si da je socijala u HR veca od minimalne plate u Srbiji. Samo zaboravljas da uporedis cene struje, vode, i drugih komunalnih usluga. Takodje, cena hleba je 3-4 puta manja u Srbiji, Cena prevoza takodje... apsolutni iznosi, nisu merilo standarda.
(bivsi, 27. avgust 2016 17:20)

E vidiš a ja sam otprilike 10 dana u mjesecu u Beogradu, jako dobro poznajem situaciju u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji.
I hrana vam je nešto jeftinija, i cigarete više nego duplo, alkohol isto.
Ali npr. telekomunikacijske usluge su neusporedivo skuplje i nekvalitetnije, to znam sigurno, skoro cijeli Zagreb ima optiku, meni je propustnost u zgradi 5Gbit/s, a da ne spominjem da svi imaju vodovod i kanalizaciju.
A šta se gradskog prevoza tiče mjesečno u Beogradu košta 3600 dinara a ljudi rade za 20-30 hiljada, a u Zagrebu ako imaš po članu kućanstva manji prihod od 2000kn ili 33000 dinara prevoz je besplatan.
Cijene komunalija nisu bitno manje nego u Hrvatskoj, ali sve i da jesu, prosječna zagrebačka plaća je €900, ostatak države €700 i sigurno se s tim da puno ljepše živjeti nego u Srbiji sa srpskim primanjima i nižom cijenom hleba, alkohola i cigareta. U Austriji npr. u pekari nema ništa ispod €2, ni kifla, struja, gas, smeće, stanarina, itd. sve neusporedivo skuplje, ovo mislim na Beč, a između nas i njih nije tolika razlika u primanjima kao između nas i vas.

bivsi

pre 7 godina

@meister jakob
pazi ovako. posto u toku godine dosta vremena provodim u HR, jako dobro znam situaciju. Jeste, u pravu si da je socijala u HR veca od minimalne plate u Srbiji. Samo zaboravljas da uporedis cene struje, vode, i drugih komunalnih usluga. Takodje, cena hleba je 3-4 puta manja u Srbiji, Cena prevoza takodje... apsolutni iznosi, nisu merilo standarda. A HR je u velikom problemu jer uprkos tome sto je usla u "elitni klub" zvani EU, tone previse brzo. Zabrinjavajuce je da se poredite sa Srbijom koja je tek pri kraju tranzicije i na pocetku pristupnih pregovora sa EU. Sa srbijom, koja je bila 4 godine pod ekonomskim sankcijama UN, sa Srbijom koja je tri meseca sistematski razarana od clanica NATO, sa Srbijom u kojoj je jedan od retkih ambicioznih, vrednih i pragmaticnih lidera ubijen na ulazu u Vladu Srbije...
Srbija je u zadnjih 25 godina veliki gubitnik, i jalova vam je uteha ako se poredeci se sa njom osecate manje losi. I jedne i druge ostatak Evrope gleda kao na tesku zabit i provinciju (ne geografski) ekonomsku, socijalnu, drustvenu...
I vi iz HR i mi SR im konstantno dajemo potvrdu da su u pravu, svojim losim izborom i postupcima...

Meister Jakob

pre 7 godina

(jerbo, 27. avgust 2016 16:46)

To šta ste bili pod sankcijama sami ste krivi, i sad su vam na vlasti ti šta su odveli u sankcije, ali vas nije sprečilo da porušite pola Hrvatske. Mi makar znamo kud je otišla većina tog posuđenog novca, obnovili smo Hrvatsku, izgradili autoputeve, opremale su se bolnice, kod nas se na CT ili magnetnu rezonancu čeka mjesec dana i cijeli trošak pokriva država, recepti odavno više ne postoje, doktor opće prakse šalje "recepte" internetom i ja lijekove mogu podići u bilo kojoj apoteci i sve lijekove pokriva država, ima neki lijekovi za koje se plaća neka participacije, ali samo za brand name lijekove, generički su besplatni.
Kod nas je sve maksimalno informatizirano, ja u Hrvatskoj kod kuće s interneta skinem i isprintam rodni list i vrijedi takav isprintan, bez žiga i potpisa, dok kod vas za vađenje jednog papira trebate donijeti 10 drugih papira.
Puno se je ulagalo i u škole, dok kod nas u školama informatički kabineti su manje-više opremljeni sa dosta kvalitetnom opremom, naravno ne s quad procesorima ali služe svrsi, a vi umjesto informatike uvodite vjeronauk u škole.
A investitori koji kod nas dolaze donose vlastite pare i ne dobiju ni zemljište, ni halu, niti bilo šta badava, a bome im ni država ne financira plaće za radnike.
A kad bi mi živjeli od posuđenog novca ne bi izdržali godinu dana, možda eventualno dvije, znači da nekog vraga ipak privređujemo jer inače ne bi na listi Svjetske banke mi bili na 38. a vi na 91. mjestu!

Don Giovanni

pre 7 godina

"Londonski list Ekonomist ocenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave sim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme."

Taj londonski list Ekonomist nije apsolutno ništa shvatio! Uopšte nije tačno da su glavne hrvatske (i srpske) stranke nesposobne za išta drugo osim za papagajsko ponavljanje istih fraza i folklornih tema.

Stvar je (samo) u tome što su te prastare i izanđale fraze i folklorne teme roba koja još uvek odlično ide na ovim prostorima. Ako tzv."narod" hoće nacionalističku maglu i obožava "istorijska" m**da za bubrege (a kao što svi znamo i vidimo, to mnogo hoće i voli), zašto mu uopšte nuditi nešto bolje, pametnije i korisnije?!

Političari nisu ni glupi, ni nesposobni, samo su amoralni, cinični i oportunisti. Zato tzv."narod" ima tačno onakve političare kakve hoće i kakve zaslužuje!

Kad (i ako) se tzv."narod" promeni i opameti, imaće bolje i sposobnije političare. A dotad će imati upravo ove i ovakve kakve ima sada. Pa kako mu bude...

jerbo

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 15:34)

Srbija je deset godina bila pod ekonomskim sankcijama, za to vreme vi ste se zaduzivali kod MMF i kod bilo koga gde je to bilo moguce i ko vas je 'voleo'. I posle 20 godina "ekonomskog cuda" sve sto znate da kazete je kolika vam je plata u odnosu na Srbiju. Pa idi sa tom platom zadivi Nemce ili Britance. Ako ste takva sila zasto Hrvati masovno idu kod istih tih Nemaca i Britanaca, zasto ne zive od te socijalne pomoci u Hrvatskoj...

ford

pre 7 godina

@meister jakob
Momak,tekst je o vama a ne o nama,svakog dana se iznenadim koliki ste kompleksasi da to prelazi u manijakalno..
I ovi nasi kakvi god da su,nisu njih popljuvali vec vase ne'spremne'..!!!

Pera

pre 7 godina

@Meister Jakob

-Pa kod nas je socijalna pomoć skoro duplo veća od plaće za koju u pelenama od jutra do sutra crnči 80% Srba...

I evo, postovani citaoci, ovo je taj tipican stav Hrvata, jednom pelene = 80% Srba u pelenama, sve se omalovazava, u svemu se preteruje, ali samo dok ima te dusevne hrane da su u necemu ispred nas, svima drugima je sve oprosteno.

Sa druge strane im itekako ne smeta kolicina firmi koju su otvorili i pokupovali po Srbiji, dok kod njih nasi privrednici mogu samo da sanjaju o tome, ne smetaju im nasi turisti koji idu tamo leti, na taj novac nisu gadljivi, ovaj papagaj u tekstu je metafora (ko je pametan shvatice), nijedan jedini put se u njemu ne spominju Srbi i Srbija, ali ovaj optereceni pripadnik opterecene nacije jednostavno MORA i nas tu da uveze nekako...pa neverovatno!

I da, molim B92 da smanji kolicinu vesti o Hrvatskoj, niti koga ovde zanimaju, a zbog istorije i nasledja je daleko bolje i zdravije za nas da se apsolutno prekine sa vestima vezanim za bilo sta o njima, daleko im lepa kuca za narednih 100 zivota.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Ne razumem opterećenost hrvatskim temama.
Svaki dan neka tema iz Hrvtaske, politička, ekonomska, zanimljivost, bilo šta...Već mi dolaze na um razne ideje zašto i zbog čega to radite.
Pored Srbije postoji još nekoliko zemalja bez jezičkih barijera, ako je to problem, iz kojih se da vrlo lako izveštavati o raznim događajima, ali B-92 uporno samo Hrvatsku forsira.

Meister Jakob

pre 7 godina

Slažem se da su nesposobni, ali koliko god da su nesposobni vaši su još nesposobniji. Pa kod nas je socijalna pomoć skoro duplo veća od plaće za koju u pelenama od jutra do sutra crnči 80% Srba, onda valjda nekog vraga i dobro rade, makar možda slučajno, nesvjesno i nenamjerno.
I nije to zbog mora i turizma, da bi bez obale i turista crkli od gladi, kod nas turizam sudjeluje s oko 15% u ukupnom BDP-u.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Ne razumem opterećenost hrvatskim temama.
Svaki dan neka tema iz Hrvtaske, politička, ekonomska, zanimljivost, bilo šta...Već mi dolaze na um razne ideje zašto i zbog čega to radite.
Pored Srbije postoji još nekoliko zemalja bez jezičkih barijera, ako je to problem, iz kojih se da vrlo lako izveštavati o raznim događajima, ali B-92 uporno samo Hrvatsku forsira.

Pera

pre 7 godina

@Meister Jakob

-Pa kod nas je socijalna pomoć skoro duplo veća od plaće za koju u pelenama od jutra do sutra crnči 80% Srba...

I evo, postovani citaoci, ovo je taj tipican stav Hrvata, jednom pelene = 80% Srba u pelenama, sve se omalovazava, u svemu se preteruje, ali samo dok ima te dusevne hrane da su u necemu ispred nas, svima drugima je sve oprosteno.

Sa druge strane im itekako ne smeta kolicina firmi koju su otvorili i pokupovali po Srbiji, dok kod njih nasi privrednici mogu samo da sanjaju o tome, ne smetaju im nasi turisti koji idu tamo leti, na taj novac nisu gadljivi, ovaj papagaj u tekstu je metafora (ko je pametan shvatice), nijedan jedini put se u njemu ne spominju Srbi i Srbija, ali ovaj optereceni pripadnik opterecene nacije jednostavno MORA i nas tu da uveze nekako...pa neverovatno!

I da, molim B92 da smanji kolicinu vesti o Hrvatskoj, niti koga ovde zanimaju, a zbog istorije i nasledja je daleko bolje i zdravije za nas da se apsolutno prekine sa vestima vezanim za bilo sta o njima, daleko im lepa kuca za narednih 100 zivota.

ford

pre 7 godina

@meister jakob
Momak,tekst je o vama a ne o nama,svakog dana se iznenadim koliki ste kompleksasi da to prelazi u manijakalno..
I ovi nasi kakvi god da su,nisu njih popljuvali vec vase ne'spremne'..!!!

Meister Jakob

pre 7 godina

Slažem se da su nesposobni, ali koliko god da su nesposobni vaši su još nesposobniji. Pa kod nas je socijalna pomoć skoro duplo veća od plaće za koju u pelenama od jutra do sutra crnči 80% Srba, onda valjda nekog vraga i dobro rade, makar možda slučajno, nesvjesno i nenamjerno.
I nije to zbog mora i turizma, da bi bez obale i turista crkli od gladi, kod nas turizam sudjeluje s oko 15% u ukupnom BDP-u.

jerbo

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 15:34)

Srbija je deset godina bila pod ekonomskim sankcijama, za to vreme vi ste se zaduzivali kod MMF i kod bilo koga gde je to bilo moguce i ko vas je 'voleo'. I posle 20 godina "ekonomskog cuda" sve sto znate da kazete je kolika vam je plata u odnosu na Srbiju. Pa idi sa tom platom zadivi Nemce ili Britance. Ako ste takva sila zasto Hrvati masovno idu kod istih tih Nemaca i Britanaca, zasto ne zive od te socijalne pomoci u Hrvatskoj...

Don Giovanni

pre 7 godina

"Londonski list Ekonomist ocenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave sim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme."

Taj londonski list Ekonomist nije apsolutno ništa shvatio! Uopšte nije tačno da su glavne hrvatske (i srpske) stranke nesposobne za išta drugo osim za papagajsko ponavljanje istih fraza i folklornih tema.

Stvar je (samo) u tome što su te prastare i izanđale fraze i folklorne teme roba koja još uvek odlično ide na ovim prostorima. Ako tzv."narod" hoće nacionalističku maglu i obožava "istorijska" m**da za bubrege (a kao što svi znamo i vidimo, to mnogo hoće i voli), zašto mu uopšte nuditi nešto bolje, pametnije i korisnije?!

Političari nisu ni glupi, ni nesposobni, samo su amoralni, cinični i oportunisti. Zato tzv."narod" ima tačno onakve političare kakve hoće i kakve zaslužuje!

Kad (i ako) se tzv."narod" promeni i opameti, imaće bolje i sposobnije političare. A dotad će imati upravo ove i ovakve kakve ima sada. Pa kako mu bude...

bivsi

pre 7 godina

@meister jakob
pazi ovako. posto u toku godine dosta vremena provodim u HR, jako dobro znam situaciju. Jeste, u pravu si da je socijala u HR veca od minimalne plate u Srbiji. Samo zaboravljas da uporedis cene struje, vode, i drugih komunalnih usluga. Takodje, cena hleba je 3-4 puta manja u Srbiji, Cena prevoza takodje... apsolutni iznosi, nisu merilo standarda. A HR je u velikom problemu jer uprkos tome sto je usla u "elitni klub" zvani EU, tone previse brzo. Zabrinjavajuce je da se poredite sa Srbijom koja je tek pri kraju tranzicije i na pocetku pristupnih pregovora sa EU. Sa srbijom, koja je bila 4 godine pod ekonomskim sankcijama UN, sa Srbijom koja je tri meseca sistematski razarana od clanica NATO, sa Srbijom u kojoj je jedan od retkih ambicioznih, vrednih i pragmaticnih lidera ubijen na ulazu u Vladu Srbije...
Srbija je u zadnjih 25 godina veliki gubitnik, i jalova vam je uteha ako se poredeci se sa njom osecate manje losi. I jedne i druge ostatak Evrope gleda kao na tesku zabit i provinciju (ne geografski) ekonomsku, socijalnu, drustvenu...
I vi iz HR i mi SR im konstantno dajemo potvrdu da su u pravu, svojim losim izborom i postupcima...

Alex

pre 7 godina

@Meister Jakob
Ima tu dosta istine ali su Hrvatska i Srbija krenuli od razlicite baze. Hrvatske je trebala mnogo vise postici nego sto jeste (za Srbiju se ovo takodjer podrazumijeva). Za mnogo para koje je Hrvatska dobila, malo je uradjeno.
No ti ivdje masis poentu i cemu poredjenje sa Srbijom. Ti kao ovi hrvatski poiticari kada trebaju da se suoce sa vlastitom odgovornoscu u vremenima izbora uvijek nadju da umjesto ovoga je lakse pljuc po Srbiji. Ostavi sad Srbiju na Miru. Clanak iz ekonomista je o Hrvatskoj i to dosta dobro bode sustinu

Meister Jakob

pre 7 godina

(jerbo, 27. avgust 2016 16:46)

To šta ste bili pod sankcijama sami ste krivi, i sad su vam na vlasti ti šta su odveli u sankcije, ali vas nije sprečilo da porušite pola Hrvatske. Mi makar znamo kud je otišla većina tog posuđenog novca, obnovili smo Hrvatsku, izgradili autoputeve, opremale su se bolnice, kod nas se na CT ili magnetnu rezonancu čeka mjesec dana i cijeli trošak pokriva država, recepti odavno više ne postoje, doktor opće prakse šalje "recepte" internetom i ja lijekove mogu podići u bilo kojoj apoteci i sve lijekove pokriva država, ima neki lijekovi za koje se plaća neka participacije, ali samo za brand name lijekove, generički su besplatni.
Kod nas je sve maksimalno informatizirano, ja u Hrvatskoj kod kuće s interneta skinem i isprintam rodni list i vrijedi takav isprintan, bez žiga i potpisa, dok kod vas za vađenje jednog papira trebate donijeti 10 drugih papira.
Puno se je ulagalo i u škole, dok kod nas u školama informatički kabineti su manje-više opremljeni sa dosta kvalitetnom opremom, naravno ne s quad procesorima ali služe svrsi, a vi umjesto informatike uvodite vjeronauk u škole.
A investitori koji kod nas dolaze donose vlastite pare i ne dobiju ni zemljište, ni halu, niti bilo šta badava, a bome im ni država ne financira plaće za radnike.
A kad bi mi živjeli od posuđenog novca ne bi izdržali godinu dana, možda eventualno dvije, znači da nekog vraga ipak privređujemo jer inače ne bi na listi Svjetske banke mi bili na 38. a vi na 91. mjestu!

Aleksandar

pre 7 godina

Eto, u ovim komentarima se vidi zasto je Balkan rupa. Engleski casopis pise o Hrvatskoj, Srpski medij prenosi a Srbi i Hrvati se prepiru ko je od koga bolji.

Lukas aus Agram

pre 7 godina

pazi ovako. posto u toku godine dosta vremena provodim u HR, jako dobro znam situaciju. Jeste, u pravu si da je socijala u HR veca od minimalne plate u Srbiji. Samo zaboravljas da uporedis cene struje, vode, i drugih komunalnih usluga. Takodje, cena hleba je 3-4 puta manja u Srbiji, Cena prevoza takodje... apsolutni iznosi, nisu merilo standarda.
(bivsi, 27. avgust 2016 17:20)

E vidiš a ja sam otprilike 10 dana u mjesecu u Beogradu, jako dobro poznajem situaciju u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji.
I hrana vam je nešto jeftinija, i cigarete više nego duplo, alkohol isto.
Ali npr. telekomunikacijske usluge su neusporedivo skuplje i nekvalitetnije, to znam sigurno, skoro cijeli Zagreb ima optiku, meni je propustnost u zgradi 5Gbit/s, a da ne spominjem da svi imaju vodovod i kanalizaciju.
A šta se gradskog prevoza tiče mjesečno u Beogradu košta 3600 dinara a ljudi rade za 20-30 hiljada, a u Zagrebu ako imaš po članu kućanstva manji prihod od 2000kn ili 33000 dinara prevoz je besplatan.
Cijene komunalija nisu bitno manje nego u Hrvatskoj, ali sve i da jesu, prosječna zagrebačka plaća je €900, ostatak države €700 i sigurno se s tim da puno ljepše živjeti nego u Srbiji sa srpskim primanjima i nižom cijenom hleba, alkohola i cigareta. U Austriji npr. u pekari nema ništa ispod €2, ni kifla, struja, gas, smeće, stanarina, itd. sve neusporedivo skuplje, ovo mislim na Beč, a između nas i njih nije tolika razlika u primanjima kao između nas i vas.

leptirica

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 17:30) 
kada je tako dobro zašto se masovno iseljavanje i cimanje po nemačkim državnim ustanovama oko prijava kada je to u hrvatskoj sve moderno. dobre plate, jeftina hrana. ne kapiram zašto nemci ne hrle u hrvatsku s brzim internetom i slično.
(dejan-minhen, 27. avgust 2016 19:20)

Otišla mi šogorica sa dečkom u Irsku 14 eura sat,on 15 eura netto,posla im i preko glave. Skupa oko 6000 eura mjesečno,stan 1000 eura,režije nisu puno skuplje od Hrvatske,hrana u marketima čak jeftinija (osim alkohola i cigareta). Neka potroše 1000 na režije i hranu ostaje im 4000 eura svaki mjesec. U Hrvatskoj su imali oko 1500 eura plaću zajedno. Jel sad jasnije? Hrvatski državljani mogu bez ograničenja i viza raditi u Irskoj,a lova je puno bolja nego u Njemačkoj.

dejan-minhen

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 17:30)
kada je tako dobro zašto se masovno iseljavanje i cimanje po nemačkim državnim ustanovama oko prijava kada je to u hrvatskoj sve moderno. dobre plate, jeftina hrana. ne kapiram zašto nemci ne hrle u hrvatsku s brzim internetom i slično.

ilija

pre 7 godina

Upravo o platama kao jedinoj politici i govori ekonomist. Hrvatska troši 7 puta više novca na unapredjenje kvaliteta života i funkcionisanja javnog sektora od Rumunije i Bugarske zajedno, a samo su za dlaku bolji od Bugarske. Još gore, opada zadnjih 4 godine iako davanja rastu, a baš ovo u principu i svedoči o korupciji kao jedinom standardu poslovanja. Baš su Englezi ovi Englezi.

Meister Jakob

pre 7 godina

Slažem se da su nesposobni, ali koliko god da su nesposobni vaši su još nesposobniji. Pa kod nas je socijalna pomoć skoro duplo veća od plaće za koju u pelenama od jutra do sutra crnči 80% Srba, onda valjda nekog vraga i dobro rade, makar možda slučajno, nesvjesno i nenamjerno.
I nije to zbog mora i turizma, da bi bez obale i turista crkli od gladi, kod nas turizam sudjeluje s oko 15% u ukupnom BDP-u.

Pera

pre 7 godina

@Meister Jakob

-Pa kod nas je socijalna pomoć skoro duplo veća od plaće za koju u pelenama od jutra do sutra crnči 80% Srba...

I evo, postovani citaoci, ovo je taj tipican stav Hrvata, jednom pelene = 80% Srba u pelenama, sve se omalovazava, u svemu se preteruje, ali samo dok ima te dusevne hrane da su u necemu ispred nas, svima drugima je sve oprosteno.

Sa druge strane im itekako ne smeta kolicina firmi koju su otvorili i pokupovali po Srbiji, dok kod njih nasi privrednici mogu samo da sanjaju o tome, ne smetaju im nasi turisti koji idu tamo leti, na taj novac nisu gadljivi, ovaj papagaj u tekstu je metafora (ko je pametan shvatice), nijedan jedini put se u njemu ne spominju Srbi i Srbija, ali ovaj optereceni pripadnik opterecene nacije jednostavno MORA i nas tu da uveze nekako...pa neverovatno!

I da, molim B92 da smanji kolicinu vesti o Hrvatskoj, niti koga ovde zanimaju, a zbog istorije i nasledja je daleko bolje i zdravije za nas da se apsolutno prekine sa vestima vezanim za bilo sta o njima, daleko im lepa kuca za narednih 100 zivota.

ford

pre 7 godina

@meister jakob
Momak,tekst je o vama a ne o nama,svakog dana se iznenadim koliki ste kompleksasi da to prelazi u manijakalno..
I ovi nasi kakvi god da su,nisu njih popljuvali vec vase ne'spremne'..!!!

Meister Jakob

pre 7 godina

(jerbo, 27. avgust 2016 16:46)

To šta ste bili pod sankcijama sami ste krivi, i sad su vam na vlasti ti šta su odveli u sankcije, ali vas nije sprečilo da porušite pola Hrvatske. Mi makar znamo kud je otišla većina tog posuđenog novca, obnovili smo Hrvatsku, izgradili autoputeve, opremale su se bolnice, kod nas se na CT ili magnetnu rezonancu čeka mjesec dana i cijeli trošak pokriva država, recepti odavno više ne postoje, doktor opće prakse šalje "recepte" internetom i ja lijekove mogu podići u bilo kojoj apoteci i sve lijekove pokriva država, ima neki lijekovi za koje se plaća neka participacije, ali samo za brand name lijekove, generički su besplatni.
Kod nas je sve maksimalno informatizirano, ja u Hrvatskoj kod kuće s interneta skinem i isprintam rodni list i vrijedi takav isprintan, bez žiga i potpisa, dok kod vas za vađenje jednog papira trebate donijeti 10 drugih papira.
Puno se je ulagalo i u škole, dok kod nas u školama informatički kabineti su manje-više opremljeni sa dosta kvalitetnom opremom, naravno ne s quad procesorima ali služe svrsi, a vi umjesto informatike uvodite vjeronauk u škole.
A investitori koji kod nas dolaze donose vlastite pare i ne dobiju ni zemljište, ni halu, niti bilo šta badava, a bome im ni država ne financira plaće za radnike.
A kad bi mi živjeli od posuđenog novca ne bi izdržali godinu dana, možda eventualno dvije, znači da nekog vraga ipak privređujemo jer inače ne bi na listi Svjetske banke mi bili na 38. a vi na 91. mjestu!

Lukas aus Agram

pre 7 godina

pazi ovako. posto u toku godine dosta vremena provodim u HR, jako dobro znam situaciju. Jeste, u pravu si da je socijala u HR veca od minimalne plate u Srbiji. Samo zaboravljas da uporedis cene struje, vode, i drugih komunalnih usluga. Takodje, cena hleba je 3-4 puta manja u Srbiji, Cena prevoza takodje... apsolutni iznosi, nisu merilo standarda.
(bivsi, 27. avgust 2016 17:20)

E vidiš a ja sam otprilike 10 dana u mjesecu u Beogradu, jako dobro poznajem situaciju u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji.
I hrana vam je nešto jeftinija, i cigarete više nego duplo, alkohol isto.
Ali npr. telekomunikacijske usluge su neusporedivo skuplje i nekvalitetnije, to znam sigurno, skoro cijeli Zagreb ima optiku, meni je propustnost u zgradi 5Gbit/s, a da ne spominjem da svi imaju vodovod i kanalizaciju.
A šta se gradskog prevoza tiče mjesečno u Beogradu košta 3600 dinara a ljudi rade za 20-30 hiljada, a u Zagrebu ako imaš po članu kućanstva manji prihod od 2000kn ili 33000 dinara prevoz je besplatan.
Cijene komunalija nisu bitno manje nego u Hrvatskoj, ali sve i da jesu, prosječna zagrebačka plaća je €900, ostatak države €700 i sigurno se s tim da puno ljepše živjeti nego u Srbiji sa srpskim primanjima i nižom cijenom hleba, alkohola i cigareta. U Austriji npr. u pekari nema ništa ispod €2, ni kifla, struja, gas, smeće, stanarina, itd. sve neusporedivo skuplje, ovo mislim na Beč, a između nas i njih nije tolika razlika u primanjima kao između nas i vas.

Pametnjakovic

pre 7 godina

Ne razumem opterećenost hrvatskim temama.
Svaki dan neka tema iz Hrvtaske, politička, ekonomska, zanimljivost, bilo šta...Već mi dolaze na um razne ideje zašto i zbog čega to radite.
Pored Srbije postoji još nekoliko zemalja bez jezičkih barijera, ako je to problem, iz kojih se da vrlo lako izveštavati o raznim događajima, ali B-92 uporno samo Hrvatsku forsira.

jerbo

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 15:34)

Srbija je deset godina bila pod ekonomskim sankcijama, za to vreme vi ste se zaduzivali kod MMF i kod bilo koga gde je to bilo moguce i ko vas je 'voleo'. I posle 20 godina "ekonomskog cuda" sve sto znate da kazete je kolika vam je plata u odnosu na Srbiju. Pa idi sa tom platom zadivi Nemce ili Britance. Ako ste takva sila zasto Hrvati masovno idu kod istih tih Nemaca i Britanaca, zasto ne zive od te socijalne pomoci u Hrvatskoj...

bivsi

pre 7 godina

@meister jakob
pazi ovako. posto u toku godine dosta vremena provodim u HR, jako dobro znam situaciju. Jeste, u pravu si da je socijala u HR veca od minimalne plate u Srbiji. Samo zaboravljas da uporedis cene struje, vode, i drugih komunalnih usluga. Takodje, cena hleba je 3-4 puta manja u Srbiji, Cena prevoza takodje... apsolutni iznosi, nisu merilo standarda. A HR je u velikom problemu jer uprkos tome sto je usla u "elitni klub" zvani EU, tone previse brzo. Zabrinjavajuce je da se poredite sa Srbijom koja je tek pri kraju tranzicije i na pocetku pristupnih pregovora sa EU. Sa srbijom, koja je bila 4 godine pod ekonomskim sankcijama UN, sa Srbijom koja je tri meseca sistematski razarana od clanica NATO, sa Srbijom u kojoj je jedan od retkih ambicioznih, vrednih i pragmaticnih lidera ubijen na ulazu u Vladu Srbije...
Srbija je u zadnjih 25 godina veliki gubitnik, i jalova vam je uteha ako se poredeci se sa njom osecate manje losi. I jedne i druge ostatak Evrope gleda kao na tesku zabit i provinciju (ne geografski) ekonomsku, socijalnu, drustvenu...
I vi iz HR i mi SR im konstantno dajemo potvrdu da su u pravu, svojim losim izborom i postupcima...

dejan-minhen

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 17:30)
kada je tako dobro zašto se masovno iseljavanje i cimanje po nemačkim državnim ustanovama oko prijava kada je to u hrvatskoj sve moderno. dobre plate, jeftina hrana. ne kapiram zašto nemci ne hrle u hrvatsku s brzim internetom i slično.

Alex

pre 7 godina

@Meister Jakob
Ima tu dosta istine ali su Hrvatska i Srbija krenuli od razlicite baze. Hrvatske je trebala mnogo vise postici nego sto jeste (za Srbiju se ovo takodjer podrazumijeva). Za mnogo para koje je Hrvatska dobila, malo je uradjeno.
No ti ivdje masis poentu i cemu poredjenje sa Srbijom. Ti kao ovi hrvatski poiticari kada trebaju da se suoce sa vlastitom odgovornoscu u vremenima izbora uvijek nadju da umjesto ovoga je lakse pljuc po Srbiji. Ostavi sad Srbiju na Miru. Clanak iz ekonomista je o Hrvatskoj i to dosta dobro bode sustinu

Aleksandar

pre 7 godina

Eto, u ovim komentarima se vidi zasto je Balkan rupa. Engleski casopis pise o Hrvatskoj, Srpski medij prenosi a Srbi i Hrvati se prepiru ko je od koga bolji.

leptirica

pre 7 godina

(Meister Jakob, 27. avgust 2016 17:30) 
kada je tako dobro zašto se masovno iseljavanje i cimanje po nemačkim državnim ustanovama oko prijava kada je to u hrvatskoj sve moderno. dobre plate, jeftina hrana. ne kapiram zašto nemci ne hrle u hrvatsku s brzim internetom i slično.
(dejan-minhen, 27. avgust 2016 19:20)

Otišla mi šogorica sa dečkom u Irsku 14 eura sat,on 15 eura netto,posla im i preko glave. Skupa oko 6000 eura mjesečno,stan 1000 eura,režije nisu puno skuplje od Hrvatske,hrana u marketima čak jeftinija (osim alkohola i cigareta). Neka potroše 1000 na režije i hranu ostaje im 4000 eura svaki mjesec. U Hrvatskoj su imali oko 1500 eura plaću zajedno. Jel sad jasnije? Hrvatski državljani mogu bez ograničenja i viza raditi u Irskoj,a lova je puno bolja nego u Njemačkoj.

ilija

pre 7 godina

Upravo o platama kao jedinoj politici i govori ekonomist. Hrvatska troši 7 puta više novca na unapredjenje kvaliteta života i funkcionisanja javnog sektora od Rumunije i Bugarske zajedno, a samo su za dlaku bolji od Bugarske. Još gore, opada zadnjih 4 godine iako davanja rastu, a baš ovo u principu i svedoči o korupciji kao jedinom standardu poslovanja. Baš su Englezi ovi Englezi.

Don Giovanni

pre 7 godina

"Londonski list Ekonomist ocenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave sim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme."

Taj londonski list Ekonomist nije apsolutno ništa shvatio! Uopšte nije tačno da su glavne hrvatske (i srpske) stranke nesposobne za išta drugo osim za papagajsko ponavljanje istih fraza i folklornih tema.

Stvar je (samo) u tome što su te prastare i izanđale fraze i folklorne teme roba koja još uvek odlično ide na ovim prostorima. Ako tzv."narod" hoće nacionalističku maglu i obožava "istorijska" m**da za bubrege (a kao što svi znamo i vidimo, to mnogo hoće i voli), zašto mu uopšte nuditi nešto bolje, pametnije i korisnije?!

Političari nisu ni glupi, ni nesposobni, samo su amoralni, cinični i oportunisti. Zato tzv."narod" ima tačno onakve političare kakve hoće i kakve zaslužuje!

Kad (i ako) se tzv."narod" promeni i opameti, imaće bolje i sposobnije političare. A dotad će imati upravo ove i ovakve kakve ima sada. Pa kako mu bude...