Sreda, 24.08.2016.

11:57

Policija naterala ženu na plaži u Nici da skine burkini

Policija u Nici napisala je prijavu jednoj muslimanki zbog nošenja burkinija i naterala je da ga skine.

Izvor: RTS

Policija naterala ženu na plaži u Nici da skine burkini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Milosav

pre 7 godina

A ona kao lezi i sunca se na plazi, a zamotala se ko sarma i to jos u crno!
Nego nije to nista sinoc ovde u Kanadi citam vesti da su dozvolili da zene u drzavnoj policiji (RCMP) mogu da nose hijab sto bi bilo ona maram gde se lice vidi. I sad te takva zaustavi i dobijes tiket za bilo sta? Nego demokratija je cudo!

pizza pametnica

pre 7 godina

U pravu si ti neki sto si me opomenuo da se manem prosvetljivanja Srba. Mislila sam da sam digla ruke, al' ponekad me ipak srce povuce, pomislim ne znaju jezik, ne mogu da procitaju pravu vest, ja sam ovde na licu mesta pa vidim sta je. Evo da pokusam jos jednom: ovo sto se u Francuskoj desava nema veze sa religijom, nego sa trazenjem identita dece imigranata severno-africkih arapa koje je Francuska bukvalno uvozila 70tih 80tih da rade prljave poslove. Nesto kao crnci u Americi, al' recimo ipak malo blaza varijanta.
Ustvari, dizem ruke, polemisacu tamo gde ne misle da sve znaju. Vi i dalje pricajte kako se provodite kad odete u Saudijsku Arabiju, muskarcima koji kriju zene, izbeglicama i slicno, bez da uopste znate kako glasi sam "zakon". (koji btw i nije zakon)

Lena

pre 7 godina

Za likove u komentarima koji se pozivaju na to da "naše" žene kod njih moraju da se prilagode njihovim običajima, ja se izvinjavam ali kada i koja žena je to tačno nosila burku u poseti njihovoj zemlji? Ili se kupala u burkiniju? Nekoliko puta bila u dubaiju šetala se u majici na bretele, sa dekolteom, kupala u bikiniju i niko mi nije reč rekao.

GrizliAdams

pre 7 godina

ljudska prava evropskih hriscana su ugrozena ponasanjem pridoslica
(dobrovoljni davalac, 24. avgust 2016 17:00)

Koja to ljudska prava Evropljana su ugrožena?

Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti? Nije ugroženo.
Sloboda kretanja? Nije ugrožena.
Pravo na pravnu zaštitu? Nije ugroženo.
Glasačko pravo? Nije.
Pravo na privatno vlasništvo? Nije ugroženo.
Pravo na obrazovanje? Nije ugroženo.
Pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštitu od nezaposlenosti i socijalnu sigurnost? Nije ni ovo.
Pravo na puno učešće u kulturnom životu? Nije.
Sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne? Ne.
Sloboda mišljenja, uverenja i veroispovesti? Nije ugrožena.
Sloboda izražavanja i mišljenja? Nije ugrožena.
...

Je li može neka elaboracija na ovu temu?

Ili da prođemo kroz listu univerzalnih ljudskih prava i zapitamo se još jednom, ali ovaj put za pridošlice?

21. vs. 10. vek

pre 7 godina

Trenutno u Evropi jedan jedini čovek ima integriteta i hrabrosti da se ludilu katolika suprotstavi. To čak i nije samo njegovo pravo, nego i obaveza koju kao verski poglavar katolika ima.
(CATAPA, 24. avgust 2016 19:36)
Kakvi crni katolici, u Evropi su vecina protestanti... A kome se ne svidja zabrana burki, burkinija i ostalog ludila - slobodno nek se preseli tamo gde je to dozvoljeno (i pozeljno). Ako nijedna drzava nece da ih primi jer su rodjeni u Francuskoj/EU, eno Islamska drzava okuplja i gradjane i borce pa mogu tamo. Krajnje je vreme da se svet podeli po civilizacijskom stepenu umesto po nacijama, verama i sl. glupostima

e

pre 7 godina

Evropa je ovakva kakva jeste sa svojim zakonima i obicajima. Svaki gost koji zeli ziveti u evropi MORA postovati obicaje i zakone zemlje koja ga je ugostila. Znali su muslimanske izbeglice gde dolaze, i znali su da ce naici na otpor ukoliko pokusavaju nametnuti svoje zakone i obicaje. Utoliko me cudi da ako su kako kazu ugrozeni ratnim strahotama zasto nisu otisle u neku muslimansku zemlju na bliskom istoku (Saudijska Arabija, UAE i druge zemlje ) ciji su zakoni isti ili slicni zakonima zemlje koju su napustili, a neuporedivo su blize od Evrope i njene kulture.

Ljiljana

pre 7 godina

Mnogo je truda i patnje uloženo u ostvarivanje ravnopravnosti žena. Ovi što se pozivaju na demokratsko pravo da svako nosi ono što želi - neizmerno greše. Nema demokratije tamo gde te od malih nogu uče da si biće drugog reda. Gledala sam snimak od pre par desetna godina iz Indije, kad je uvedena zabrana spaljivanja žena na lomači, pored umrlog muža. Nećete verovati, hiljade žena su demonstrirale protiv toga. Nadam se da niko ne veruje da je spaljivanje živih žena stvar njihove kulture i njihovog demokratskog prava na izbor.

zg232

pre 7 godina

Ova žena nije nosila burkini, sudeći prema slici iz Guardiana. Policija je odabrala zbog boje kože. Kada se presvlačila, imala je majicu bez rukava. Na glavi je obična marama, odnosno marama nije spojena s gornjim dijelom burkinija. Sve u svemu, bila je obućena na plaži i to je razlog za kaznu.

Mastodon

pre 7 godina

Ja bih da obrazlozim dezurnim muslimanima u cemu je problem. Nema ovde niko nista protiv Islama. Ovde se radi o tome da vi tretirate vase zene kao licno vlasnistvo koje je obavezno da cuva decu, sluzi po kuci, a u javnost izlazi iskljucivo uz pratnju, zamotane u burku. Sa muskarcima je razgovor i svaki dodir (ukljucujuci rukovanje) zabranjen. Takav odnos prema zenama je u Evropi prilicno neprihvatljiv. Nase zene nisu sluskinje i robinje. Nase zene su slobodne. Zato evropsko drustvo ne zeli da gleda burkini! Ja se uzasavam kad na ulici na +40 vidim zamotanu zenu od glave do pete dok se muz seta u gacama. To je meni obicna robija, I za mene licno, jedan od dokaza da Kuran nije mogao doci od Boga.

CATAPA

pre 7 godina

Dobro, da li sada shvatate kako je bilo biti Jevrejin u Evropi? Kako je došlo do Holokausta i zašto je Hitler postao onoliko popularan?

A onaj koji je započeo i proglasio Novo Krstaštvo smeje se sa druge strane Atlantika. Naravno ne mislim na Kanadu gde su lepenovci takođe pokušali da proture fašističke zakone, pa naišli na tvrdo... tojest Trudo.

Trenutno u Evropi jedan jedini čovek ima integriteta i hrabrosti da se ludilu katolika suprotstavi. To čak i nije samo njegovo pravo, nego i obaveza koju kao verski poglavar katolika ima.

HanSolo

pre 7 godina

Podrška! Dosta više mučenje žena od islama! Ko normalan bi išao sa tzv "burkiniom" na plažu? Nemaju izbor zato što su im muževi primitivci sa opranim mozgovima.. Prosto ko pasulj..

jedanBata

pre 7 godina

Ni jedan procenat ne verujem da se u burkini-groteski može sa uživanjem boraviti na plaži i u vodi, i zato se pitam ŠTA ĆE UOPŠTE osobe u takvoj odeći na plaži ?!? Moj lični zaključak je da je to nametljivo političko demonstriranje i verski ekstremizam, guranje prsta u oko javnosti, kulturi, i državi u koju su se naselili najčešće pozivajući se na ugrožena ljudska prava u zemlji porekla. Apsolutno podržavam zabranu tog kostima verskog fanatizma i lične potčinjenosti žene. A ako se nekome zabrana i javna osuda čine previše strogi, ili kao ugrožavanje lične slobode (!?!), onda predlažem asimetričnu psiho-propagandnu akciju: da se na mestima gde se tako obučene osobe pojave na plaži u neposrednu blizinu smeštaju grupe slobodno "odevenih" za plažu osoba koje će se u speedo gaćicama i mikro-bikini kostimima izležavati, igrati odbojku, mazati kremama, naravno sve da budu muško-ženski, ali i gej i lezbo parovi, koji bi se čak(!) i držali za ruke i ljubili, i naravno poneka dama topless.

Darkstar

pre 7 godina

Kakvo razocarenje u moju novu domovinu. I ne samo razocarenje nego i strah sto pumpaju narod protiv muslimana. A debilima koji nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, malo fali. To sto revnosni komentatori zdusno podrzavaju iz Srbije me uopste ne cudi, pa opste je poznato da oni bolje znaju od nas koji se upravo kupamo na francuskom primorju. Ovo na dobro nece izaci, a meni je kolektivnog ludila vise pun ku****.
(pizza pametnica, 24. avgust 2016 16:49)

Vidi, pametnice, zabrana je stigla od francuskih vlasti i koliko vidim naišla na puno odobravanje od 'vas što se kupate na francuskom primorju', a ne iz kakvog srpskog sokaka. Tako da ti je adresa za revolt potpuno pogrešna. Nalaziš joj se na izvorištu i šta te sprečava da izraziš svoje nezadovoljstvo. Mi s tim nemamo nikakve veze, već vi tamo. Vi to branite, ne mi!

Lila

pre 7 godina

Kad odem u Saudi Arabiju, na primer, moram da se pokrijem nekako. Kazu to je nas obicaj, u nasoj si zemlji i moras to postovati. Tacno. Nema problema. Kada dodju u nasu zemlju, primera radi, ako im kazes da skinu burke (burkine) jer to nije nas obicaj, onda ugrozavas njihova ljudska prava. Znaci da u svakoj varijanti mora biti po njihovome?

russia forever

pre 7 godina

Opet nevladine organizacije i ostala profitabilna preduzeca... Svuda su ista... Nema tih 100 evra za koje se ona ne bi borila za ljudska prava...
A ti ili skini burku ili nazad u Arabiju gde ti se postuju prava. Pa biraj.

Twitter antifašista

pre 7 godina

Burkini ne valja, a saudijska kinta valja, a? Dobro Francuzi, vi sami birate prioritete. Meni nije teško da s vremena na vreme oličim FB-profil bojama vaše trikolore.

Znanje imanje

pre 7 godina

Sram ih bilo.Gde je tu demokratija
(Nord, 24. avgust 2016 15:32)

Pa to jeste demokratija. Volja vecine. Izglasali su zakon protiv burki, vecinom, i sada ga sprovode. Vidis kako vecina okupljenih tapse. Ako se muslimanima ne svidja, neka ne dolaze na javne plaze. Neka sede kuci, nose skafander ako treba, da ih vazduh prljavog evropskog hriscanskog drustva ne bi kontaminirao.

@Shoppinghauer

pre 7 godina

Žene na fotografiji nose burke koje su, uglavnom, zabranjene svuda u Evropi jer je zabranjeno biti maskiran na javnom mestu, osim kada se radi o nekim manifestacijama kao što su maskenbali, predstave. U Francuskoj hapse i pišu kazne muslimankama koje nose burkini kupaće kostime koji ne pokrivaju lice i najviše liče na ronilačka odela. A sada su počeli da maltretiraju muslimanke koje na plaži nose čak i maramu na glavi. Objašnjenje francuske policije je da muslimanke moraju da poštuju sekularizam!? Neviđeno maltretiranje ljudi.

Ra

pre 7 godina

Ovde se ne radi o jednom zeni i njenom burkiniju (ogavna rec, ogavan "izum"). Radi se o tome da nam je svima dosta muslimana i tolerisanja njihove vere. Smatraju da su specijalni i da treba da budu nedodirljivi. E pa nece moci, videcemo jos koliko godina ce da opstanu u Evropi.

Dragan

pre 7 godina

Ako su primorane od strane muzeva, brace ili oceva da se tako odevaju, zbog toga ne trebaju da trpe ostali gradjani. To je njihov interni problem i neka to rasciste u svojoj kuci. Ako nemaju razumevanje u kuci neka se razvedu a ako je to i njihovo opredeljenje neka se svi zajedno vrate u svoju zemlju i tamo odevaju kako zele.

dado-pg-it

pre 7 godina

samo da kažem da su sedamdesetih osamdesetih i sve do manje više 2005 skoro sve arapkinje bile ako ne u toplesu u bikiniju sigurno.. zadnji put sam bio 2010....nije ih skoro više bilo na plažama a u gradu sve zamotane....nemojte me pogrešno razumijeti.ja sam tolerantan za sve ,svako ima svoju slobodu..meni ne smeta,ali zakon treba poštovati.

marxxx

pre 7 godina

Sta radi u Francuskoj ako nece da postuje njene zakone? Kad nas legitimise policajac duzni smo da damo licnu kartu i da nam se vidi lice, molim lepo, zakon je isti za sve, Evropa je sekularna!

Nebojsa Simic

pre 7 godina

Sto bi rekao Djenka, "da je sramota biti go, ljudi bi se radjali obuceni". Salu na stranu, ali ovo je stvarno paranoja, pa sto onda ne zabrane ronilacka odela, posto je, koliko vidim na netu slike isto kao i burkini! Oj cika Orvelu, sve smo ti blizi!

zena-zmaj

pre 7 godina

Bila sam u Ulcinju na Velikoj plazi prije par dana. Zena u burkinijima lijepih, njeznih, pastelnih boja koliko volis. Pokriveno im sve osim lica, saka i stopala. I sve govore nas domaci jezik, kako god ga nazivali: srpski, htvatski, crnski, gorski, bosanski, hercegovacki..... dakle, veze nemaju s Iranom, Saudijskom Arabijom i ko zna kojim god cudima. Bilo mi je zanimljivo da ih vidim, jer nisam do sad imala priliku, a jedini osjecaj, osim radoznalosti, koji su probudile u meni bio je osjecaj sazaljenja kad je u jednom trenutku poceo vjetar od kog je meni u mokrom bikiniju bilo neprijatno, pa sam zamislila da kao one nosim mokru odjecu od glave do pete. Uopste ne vidim da necija odjeca moze da ugrozi u bilo kom pogledu mene ili moje kceri koje su bile sa mnom, a nisu cak ni obratile paznju, ni pitale, ni primjetile nesto neobicno. Na svim plazama uvijek se nadje neko ko se, ako nista drugo, kupa u majici jer je izgorio. Losa politicka odluka koja je dala pravo nekolicini nasilnika u uniformama da maltretiraju zenu. I prekrivanje lica, ako je necija zelja i obicaj, su u redu, pod uslovom da se nadje kulturan i nenasilan nacin provjere identiteta ukoliko je potrebno. Ili da na svadbama ocekujemo racije kad mlada odluci da stavi veo? Nisam vidjela da je i jedan od ovih terorista u Belgiji i Francuskoj nosio burkini, burku ili bilo sta drugo. Bili su obuceni bas kao i svi prosjecni mi.

knjige idjijelje

pre 7 godina

U Koranu ne pise apsolutno nigde nista o burkama samijama i pokrivanju zena, prema tome to nije nikakvo versko obelezje a jos mnje verski imperitav. Nevolja celokupnog islamskog sveta je u tome sto svaki seoski mula ili ajatolah moze da tumaci Koran kako mu se svidja i prohte. Potpuna verska anarhija bez ikakvog reda i racuna. Islam se zloupotrebljava u politicke svrhe i tragedija muslimana je u cinjenici da je Koran za njih jedini zakon i jedino pravilo koje striktno propisuje nacin zivota njegovih pobornika. Oni inace ne priznaju nikakve zakone jer po njihovom shvatanju sveta niti jedan zakon koji su doneli ljudi ne moze biti iznad bozijeg zakona, a to je Koran. Nesto takvo postoji i u vojsci i obligatorno je za sva vojna lica, od generala pa sve do najmladjeg regruta i zove se Pravilo sluzbe. Stoga ce muslimani imati poteskoca i velikh problema gde god da budu ziveli a gde merilo svih stvari nije Koran.

Ojha

pre 7 godina

Ukucajte na internetu burkini i vidite kako izgleda. Koliko mene moj vid sluzi, a cini mi se da me dobro sluzi, burkini ne prekriva lice uopste. Cesto na plazi vidjam starije zene koje ulaze potpuno obucene u vodu, znaci sada treba i staricama sada pisati kaznu jer nece da se razgolice na plazi ?!

bikini ne burkini

pre 7 godina

Burke i sl. su "obicaj" nastao kao posledica psiho-fizickog zlostavljanja zena kroz generacije! Nesto kao obrezivanje zena po Africi i sl. Sve one veruju da je to dobro po njih, skoro sve cak i da je to njihova zelja, ali to je daleko od istine. Resenje je osuda i zabrana u normalnom svetu (pa ko nece da se prilagodi slobodno moze da se iseli, bez obzira odakle potice) i tolerisanje upotrebe u nerazvijenim drzavama (posto se "na silu" nesto tako duboko ukorenjeno tesko moze promeniti) dok sami ne dodju na taj nivo da odbace takvo ponasanje i "obicaje".
A ovi sto se pozivaju na neke kraljice, Madonu i sl. cirkusante nemaju nikakve argumente posto je to show biznis a ne stvarni svet - Lady Gaga je nosila haljinu od sirovog mesa pa to ne znaci da mogu i ostali

boban

pre 7 godina

Gospodo muslimani ako vec idete u hriscanske zemlje da bi zaradili novac postujte zakone te zemlje .A kada mi dolazimo kod vas postujemo vasa pravila i zakone jako prosto.

M

pre 7 godina

Ne znam kako niko ne vidi da njihovi postupci nemaju smisla i kontradiktorni su sami sebi.
Zakon protiv burkinija ne može da bude izazvan prethodnim napadom (nisu teroristicke napade sprovodile žene u burkinijima na plaži), kakva je to priča o umanjivanju konflikata, šta mislite kako se oni osećaju što su "fini ne muslimani" aplaudirali maltretiranju nasumične žene (koja se najmanje pita šta oblači). Burkini je smišljen da bi i one mogle da se kupaju dok su ipak pokrivene i šta sad to postiže? Super, njihove žene se neće kupati i to će im baš promeniti mišljenje i definitivno neće podsticati konflikte.

dobrovoljni davalac

pre 7 godina

@nespojivo ljudska prava evropskih hriscana su ugrozena ponasanjem pridoslica koji nemaju ni trunku tolerancije prema drugim kulturama. sto se mene tice ovo je legitiman izbor nacija koje su vekovima stvarale svoje drustvo i kulturu. na kraju krajeva nesto slicno se i srbiji desilo,ali zapad nije to prepoznao kao pretnju i njima samima, vec nas je surovo kaznio.

jaaa

pre 7 godina

Ovako treba biti. ne volim ovi muslimanski ekstremizam i njihovu fanatičnost u vjeri, ali ih ne mrzim samo mi se ne sviđa taj njihov način. Oni dolaze u europske zemlje i jos bi donosili pravila i zakone da se mi njima prilagođavamo.

pizza pametnica

pre 7 godina

Kakvo razocarenje u moju novu domovinu. I ne samo razocarenje nego i strah sto pumpaju narod protiv muslimana. A debilima koji nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, malo fali. To sto revnosni komentatori zdusno podrzavaju iz Srbije me uopste ne cudi, pa opste je poznato da oni bolje znaju od nas koji se upravo kupamo na francuskom primorju. Ovo na dobro nece izaci, a meni je kolektivnog ludila vise pun ku****.

srpska žena

pre 7 godina

Žao mi je tih žena.Većina njih nije izabrala toliko pokrivanje.Primorane su slušati.I,taman kad im se ukaže prilika na tako nekom liberalnijem mestu,da se malo opuste,dodju neki neafirmisani, i udri opet po nekom zakonu.
Bio bi im preveliki skok da posle sve torture udju u kupaci kostim.
Može se i treba biti moralan. Nit se otkrij niti sasvim pokrij.:-)

Bre

pre 7 godina

Bezveze su maltretirali ženu pred svima. Ali to nije tradicija muslimana, burkini je izmislila modna kreatorka 2005. Žene ne smeju da se kupaju na plaži sa muškarcima, mogu samo da sede i gledaju ako ćemo da poštujemo tradiciju i veru.

Aleksandar Madrid

pre 7 godina

Ja sam Srbin moja devojka je Alžirka ona poštuje moju tradiciju ja njenu ne vididm problem sa burkama mi živimo u Spaniji srećni bez problema, I da nije bilo arapa neki ne bi znali šta je wc ili kupatilo sapun je arapska reč sve su to Arapi doneli Evrpoljnima koji su ih pokrali pravili robove silovali im žene i sad lm smeta bruka to kao kad bih mojoj Babi zabranili da nosi maramu što je tradicija pravoslavnog hrišćanstva nego mi smo to osetili u novijoj istoriji a oni osmanestom i veku kako je robovati kolonistima. koji su nosili kišobran u Parizu da im govor nekih padala na glavu iz Toleta nisu znali šta je viljuška i nož

Cane

pre 7 godina

Kako je dobro pratiti evoluciju komentara :)

Prvo je bilo "sigurnost je važna, od burki se ne vidi lice!".

Pa kad je ispalo da se ne radi o burkama ovde, onda smo prešli na "znaš ti kako je na bliskom istoku? Tamo ti ne može ovo ili ono, tako treba i ovde".

Pa ispade da niko od tih komentatora nije ni video bliski istok, sem na vestima i eventualno google maps. Plus, da aršini tih zemalja ne bi trebalo i da su naši.

Pa smo se prebacili na "zakon se mora poštovati!" - Srbi, veliki poštovaoci i ljubitelji zakona ;)
Mi, koji ne plaćamo grejanje, tv pretplatu, porez ili softver ako to ne nađemo za shodno, ignorišemo saobraćajna pravila, znakove ili vezanje, koji smo izgradili cela naselja bez građevinskih i drugih dozvola (staću ovde inače ima da potraje), odjednom nam je strašno stalo da zakon koji reguliše šta babe arapskog porekla nose na plaži bude ispoštovan do kraja, kao pijan plota. Zakon je svetinja bre! Smehotres.

ana

pre 7 godina

To je ta sloboda ponasanja i izrazavanja kojoj tezimo
(Mare, 24. avgust 2016 12:56)

Ne brini se ti za njih, Mare, sloboda izrazavanja i ponasanja u Francuskoj i drugde na Zapadu je jos uvek mnogo veca nego sto ti mozes i da zamislis.

Pehad

pre 7 godina

U EU zive hriscani/ katolici? Malo gresite...

Katolika, 48%
Agnostika 16
Protestanata 12
Pravolsavaca 8
Ateista 7
Drugih hriscana 4
Muslimana 2
Ostalih 3

U prevodu, imate 72% hriscana kojima je pokrivanje zena sulud koncept + 23% ljudi kojima su sve religije sulude.

Ovde se vodi borba za to da li ce u EU preovladati versi ekstremizam ili cemo odbaciti religiju kao nesto nazadno i nesto sto nas razdvaja.

Od srca navijam za ovo drugo

Zoran

pre 7 godina

Kad je mogla Maja Gojković, lepotica par exelance, da se zabradi u crnu maramu k'o kaluđerica kad je bila u Iranu, mogu i Muslimanke da pokažu g*zu na evropskim plažama...

poznavalac

pre 7 godina

robajte da jedete ili pijete u Dubaiu za vreme ramazanskog posta... raspitajte se kolike su kazne, ne gledaju na veru I naciju odakle ste.
(vitez lukic od lamburginija)

Kafanske srpske price - da si iakda ziveo u Dubaiu kao sto ja i sada zivim i radim ne bi to napisao. Svi hotelski i veci restorani su otvoreni a hotelima se sluzi alkohol samo ne lokalcima. Sustina je u uzajamnom postovanju i to u Dubaiu postoji, uostalom zasto se zapadnjaci otimaju da idu tamo a ne idu u Saudijsku Arabiju?

Alien

pre 7 godina

Ko neće da poštuje zakon, sve to onda treba deportovati. I ne folirajte se, većina bi volela da ih nema u Evropi ili da ne postoje uopšte.

nespojivo

pre 7 godina

Ako ti ne dam da nosis burku ili hidzab onda je to vec vrlo blizu toga da ti u sledecem koraku zabranim da budes musliman i da kazem "ako hoces da zivis u Evropi moras da budes hriscanin". Ali situacija je danas ovakva: ja ti dozvoljavam da budes musliman (jer to je tvoja sloboda vere koju ti Ustav garantuje), ali ti ne dam da nosis burku koja je jedno od glavnih obelezja tvoje vere! Gde je dakle granica u tim (revolucijama izvojevanim) slobodama? Izgleda da ce neke stvari morati ponovo da se definisu, dolaze nova vremena...

Mirjana

pre 7 godina

Demokratija je plemenita i uzvisena stvar ali kao i sa mnogim drugim stvarima na ovom svetu moras znati gde joj je granica. Smatram da lice (dakle, ne samo oci) mora da se vidi. Nisu sloboda i demokratija za svakoga, taj prvo treba da postuje zemlju u kojoj zivi, njene vrednosti i civilizacijska dostignuca da bi uzivao njene dobrobiti

Goran

pre 7 godina

Imate bikini - kupaći kostim iz dva dela; Monokini - jednodelni kupaći kostim; Burkini - Kupaći kostim koji prekriva veći deo tela i koji obično nose muslimanke i engleska kraljica. U burkiniju nije prekriveno lice.
Ne razumem šta se koga tiče šta neko nosi na plaži? Porediti Francusku sa Saudijskom Arabijom, Iranom, Brunejima je uvredljivo i ne znam kako to Francuzi ne vide. U čemu je razlika između: "Moraš ovo obući" i "Nesmeš ovo obući". I na kraju, o ljudskim pravima i demokratiju tek u vremenima straha nije besmisleno pričati. U tim vremenima je najvažnije. Što se tiče burke, tu imam mali problem i on je iz bezbednosne sfere. Istina je da, ako ste prekriveni od glave do članaka, može bilo ko da bude ispod burke. Nažalost, neki muslimani su doprineli tome da je to ozbiljan problem i moraće se pomiriti sa tim da država mora sebe da štiti.

J

pre 7 godina

Ako MI moramo da postujemo njihove zakone kada odemo kod njih (prim. terali su stjuardese AirFrance-a da nose marame kad lete u arapske zemlje) zasto oni ne bi postovali evropske zakone? Prosto.

Sonja S.

pre 7 godina

Mora da se postuju zakoni u zemlji u kojoj zivis!
Sta tu ima cudno?
Evo u Americi ne sme da se pije alkohol ako nemas 21 godinu- bas njih briga sto sam iz Srbije gde moze sa 18 a i manje!

ius

pre 7 godina

Gomili komentatora su puna usta Saudijske Arabije i Irana, a ne shvataju da ovaj potez Francusku i same komentatore ne razlikuje mnogo od te iste Saudijske Arabije i Irana.

vitez lukic od lamburginija

pre 7 godina

probajte da jedete ili pijete u Dubaiu za vreme ramazanskog posta... raspitajte se kolike su kazne, ne gledaju na veru I naciju odakle ste.

sale@bcn

pre 7 godina

Ja koliko znam u Britaniji je zabranjeno da se setas sa fantomkom, ista stvar,isti razlog, potpuno druga ciljna grupa.
(123, 24. avgust 2016 13:23)

A vidis kod nas u Srbiji nije....jbt. koliko smo mi ispred zapada.....

pravoslavac

pre 7 godina

Hrabri policajci su ne štedeći svoj život izvojevali veliku pobedu nad nenaoruzanim ženama. Bravo. Sećate se napada NATO heroja. Napadaj onoga ko se ne može da brani .Pa tako i ovim policajcima treba dati orden jer su herojski oterali ženu.

prilagodi se ili putuj

pre 7 godina

Ako je sloboda biti go na ulici zasto nije sloboda pokriti svoje telo?
(MUSLIMANI nisu teroristi, 24. avgust 2016 14:25)
Biti go na ulici je kaznjivo u celoj Evropi. Go(la) mozes biti samo na nudistickoj plazi i u svojoj kuci (cak ni u dvoristu ako te vide sa ulice, okolnih zgrada itd.). Dakle, burke i sl. ili u zemlji u kojima su dozvoljene/obavezne ili kuci i na nekoj privatnoj plazi. Drugde jok

neprilagodjeni civilizaciji

pre 7 godina

...Svako ima pravo na izbor hoce li uskociti u more obucen do grla, u jakni, u kombinezonu ili ce uskociti u vodu u bikiniju...
(dodo, 24. avgust 2016 13:45)
Naravno da nema. Probaj na bilo kojoj uredjenoj plazi/bazenu da se kupas obucen, pa ces da vidis sta ce da se desi. Prvo ce te spasioci izvuci i upozoriti da nikad vise ne pokusavas nista slicno a ako ponovis, dodje policija pa te vodi u pritvor ili u neku psihijatrijsku ustanovu.

Sloboda znaci da si slobodan dok god ne ugrozavas sebe i druge (u bilo kom pogledu, od neprijatnosti i nelagodnosti pa do zivotne opasnosti) a ne da mozes da radis sta hoces!

Pele

pre 7 godina

Ako zena ide u Avganistan zarad njihovih obicaja ona stalja maramu,e to su njihovi obicaji,isto tako ako one dolaze u zapadne gradeve isto moraju da se pridrzavaju tih obicaja,,neradi se o mrznji vec o postovanju zakona,

123

pre 7 godina

'Ajde da ja odem u neku islamsku drzavu, i udjem negde obuven, pijem alkohol na ulici, setam u sorcu i bez majice! Je l moze to narode islamske veroispovesti? Postujte drzavu u kojoj ste gost ili clan takve zajednice, njena pravila i zakone, isto kao sto mi postujemo pravila islamskih drzava kada tamo putujemo.
(xim, 24. avgust 2016 13:07)

Mozes , u Bagdadu studenti idu kako hoce , taj radikalizam vlada na nekim mestima. Samo sto o njima i slusas u medijima , niko ti nece prikazati nikakvu pozitivnu stranu , takav je posao vesti i medija.

hm

pre 7 godina

Srbin, Pravoslavac, burke mi uopste ne smetaju, naprotiv, deluju mi simpaticno u odnosu na ono sto zene nose kod nas i u "civilizovanim" drzavama sveta. I ne bojim se da cu umreti od tih u burkama. Za ove koje drze lekcije o ponosanju u svojoj i tudjoj zemlji preporucujem da pocnu da citaju, na primer, istoriju Francuske, sta je sve ta kolonijalna sila radila po svojim kolonijama, kako ih je osvajala, pljackala, na tome i pociva zapadno bogatstvo. I na kraju, setite se Francuske dobrote, koliko su nam naplatili ono djubre koje nismo mogli da koristimo u Prvom ratu. I to u zlatu.

buba

pre 7 godina

Podržavam zakon da se brani sakrivanje lica ali NE da bi se neko negde 'uklopio', 'jer mi moramo da poštujemo kod odevanja tamo negde'... vec zato sto terorizam divlja na sve strane! Policija mora znati/videti sve osobe, mora se videti šta ko nosi ispod odeće itd... znaci razlog treba da je čisto bezbednosni! A ne mržnja i neslaganje sa tuđim načinom života. Kad prodje ovo ludilo, vratite stare zakone i neka nosi ko sta hoće!

Dule

pre 7 godina

Čitam tekst i komentare i nisam ni sam siguran kakav stav bi trebalo da zauzmem.

Sa jedne strane, protivim se ovakvom maltretiranju od strane francuske policije jer smatram da svako treba da nosi ono što želi i smatra prikladnim. Šta ako sutra zabrane šorceve za plažu i proglase jedino "speedo" kupaće za podobnu garderobu za boravak na plaži? Svako bi trebalo da ima pravo izbora.

Sa druge strane, potpuno se slažem da svako treba da poštuje običaje i kulturu zemlje u kojoj živi, boravi, ili šta god... Ako Evropljanke poštuju islamska pravila oblačenja kada odu u muslimanske zemlje (setimo se samo naše Maje kad je bila u poseti Iranu, a čini mi se da je i Merkelova imala nekakvu maramu na glavi kad je bila u zvaničnoj poseti), onda to isto možemo da tražimo stanovnika/posetilaca hriščanskih zemalja, koji su neke druge veroispovesti.

Sve u svemu, žalosno je gde nas je terorizam doveo. Strah se toliko uvukao u svest običnih ljudi da počinjemo da popreko gledamo svakoga ko je iole drugačiji od nas, po boji kože, veroispovesti, oblačenju... Pre 20-30 godina, nikoga nije bilo briga ko šta nosi, ko se kom bogu moli, da li je vernik ili ateista, afrikanac ili japanac...

Perica

pre 7 godina

Odavno - od pocetka ulaska imigranata su trebale sve evropske zemlje da donesu zakon " domaceg vaspitanja". A sve to u stilu : Ako zelis da zivis u ovoj zemlji ...ponasaj se kao njeni gradjani-starosedeoci.

mrmlj

pre 7 godina

nosenje odece koja u potpunosti prekriva lica ima smisla jedino u odredjenim situacijama. npr. ako treba da se zastitite od vremenskih elemenata, peska itd. upravo zbog toga je nosnja u zemljama u kojima je nastao islam takva da pokriva celo telo a cesto i lice.

iako smatram da treba ocuvati svoj nacionalni identitet tokom imigracije, to ne znaci da ne treba postovati i prihvatiti obicaje zemlje u kojoj zivis i prilagoditi svoje ponasanje novom okruzenju.
to sto su generacije muslimana rodjene u francuskoj ne znaci da treba da nastave da se ponasaju kao da su u iranu ili saudijskoj arabiji, koje su komentatori naveli kao primer, vec da njihovi roditelji nisu uspeli da se prilagode svojoj novoj domovini i da ih u skladu sa tim vaspitaju.

u jednoj relativno emancipovanoj arapskoj drzavi poput UAE imigranti NIKADA ne mogu a dobiju drzavljanstvo, kao ni njihova deca, nema jedne jedine crkve sa javno istaknutim krstom ili zvonikom na teritoriji cele drzave, pokusaji sirenja hriscanstva medju muslimanima su ZABRANJENI ZAKONOM a ovde neko kuka sto zena ne sme da bude zamotana do mere da njen identitet ne moze da se utvrdi ukoliko bude potrebe za tim.
da ni ne pocinjemo sada pricu o ranije pomenutim iranu i saudijskoj arabiji i slicnim zemljama.

Gumena ili tekstilna oprema, privatna stvar

pre 7 godina

Žena je, očigledno, bila nespremna. Trebalo je da ima pored sebe masku i peraja, i čim vidi da joj prilazi policija, da brzo navuče masku, zagrize disaljku, obuje peraja i skoči u more.

xim

pre 7 godina

'Ajde da ja odem u neku islamsku drzavu, i udjem negde obuven, pijem alkohol na ulici, setam u sorcu i bez majice! Je l moze to narode islamske veroispovesti? Postujte drzavu u kojoj ste gost ili clan takve zajednice, njena pravila i zakone, isto kao sto mi postujemo pravila islamskih drzava kada tamo putujemo.

Gazda Milutin

pre 7 godina

Ali da ja sednem na plažu obučen, bez namere da se kupam taj dan (recimo oporavljam se od operativnog zahvata), pitam se da li bi i mene kaznili i odstranili sa plaže, pošto nemam bliskoistočnu fizionomiju?

Burkini nije burka, to je forma kupaćeg kostima gde lice NIJE prekriveno. Pustite ljude da se kupaju u čemu hoće. Ako hoćete da eliminišete burke, ovo je korak previše. I prestanite da upoređujete sa Iranom ili Saudijskom Arabijom - ovo je trebalo da bude liberalna i slobodna zemlja, zato i tvrdimo da smo bolji od njih, ne da se spuštamo na njihov nivo.

A ako vas sigurnost zbog pokrivenog lica toliko užasava, onda se nadam da ćete zabraniti i karnevale, maskenbale, klovnove po cirkusima i nemoj da mi zabavljač slučajno dođe na dečiji rođendan u Spajdermenovom odelu!

Djordje

pre 7 godina

Najbolje resenje je da im naprave "burkini plazu", pa da tamo idu u burkiniju. Kad mi nudisti moramo da vozimo kilometre i kilometre da bi bili na plazi bez odece, neka i oni sa burkama voze do burkini plaze. Oni sa sorcevima i kupacim kostimima su u vecini i prave zakone. Braco burkinijevci, pridruzite se nudistima u manjini - plaze su njihove.

Iznogud

pre 7 godina

Puna podrska, u Evropi kao evropljanin, kod kuce kako hoces.
(Anon, 24. avgust 2016 12:28)

Samo sto su ti ljudi (te zene) najcesce RODJENE u Francuskoj! Ali ti u toj tvojoj ksenofobicnoj glavi ne mozes da shvatis da ne moras biti beo, hriscanin, plav sa svetlim ocima da bi bio Evropljanin!

Aleksandra

pre 7 godina

Koliko znam Madona na plaži nosi nešto slično burkiniju da joj sunce ne bi oštetilo, postarilo kožu. Kao i mnogi ljudi koji su se lečili od raka kože.
Obajšnjenja tipa "u njihovim zemljama poštujem njihove običaje i nosim maramu" su kontradiktorna sa onim u šta navodno verujemo.
Zar želimo da budemo kao "njihove zemlje" koje zovemo džamahirije?
I koji su to naši "običaji". Ovo je najnoviji komunalni propis koji je kažnjava novčano a ne običaj.
S kratka glupo.

dodo

pre 7 godina

ljudi koji pisu komentare treba da nauce sta je burkini, a sta burka. Razlika je u tome sto kod prvog lice nije pokriveno, i slicno je odeci (bar na prvi pogled) koja se svakodnevno nosi kod muslimana. Svako ima pravo na izbor hoce li uskociti u more obucen do grla, u jakni, u kombinezonu ili ce uskociti u vodu u bikiniju. Nije to nikakav opravdan osecaj ugrozenosti, vec primer islamofobije na delu.

Samo kazem...

pre 7 godina

Apsolutno sam protiv burke, ali sedeti potpuno obucen na plazi je koliko ja znam dozvoljeno svuda osim na nudistickoj. Tako da sta se stvarno dogodilo ne mozemo da zakljucimo sa slike uopste...

бт

pre 7 godina

Neka su. Ja kad god sam u muslimanskoj zemlji postujem sve njihove zakone. Ovo je zakon u Francuskoj il ga postuj ili idi gde ce ti biti bolje. Tacka
(Nisamodavle, 24. avgust 2016 12:19)

Проблем је што је Француска као тобоже слободна земља донела закон којим се крши управо људска слобода (да свако иде обучен како хоће под условом да тиме не угрожава права других). Шта је са затамњеним стаклима аутомобила политичара иза којих се не види ко је унутра - и ту би могао бити трерориста, па ипак им не пада напамет да донесу закон којим се забрањују затамњена стакла. Демократија има своjу цену коју Француска није вољна да поднесе, да не говорим да је управо она својим потезима (џихадисти су настали као реакција на злочиначку политику Запада) учинила да људи почну да страхују од бурки, страх који у историји планете до пре 30 година није постојао.

Proka

pre 7 godina

Smatram burku a i burkini groznim odevnim predmetom prvenstveno zbog filozofije usled koje se forsira takvo oblacenje ali velika razlika izmedju Evrope s jedne i Irana i Saudijske Arabije s druge strane je upravo u toj licnoj slobodi. Ono sto cini Evropu Evropom je ta mogucnost da obuces sta zelis - od burkinija do toplesa - i da to ne bude pitanje za drzavu i vlast. U tim zemljama moralna policija govori zenama kako da se oblace i bas zato ih smatramo nazadnim, tamo su i zapadne zene primorane da se povinuju lokalnim pravilima zbog cega njihova drustva smatramo netolerantnim, te zato sam apsolutno protiv ovakog delovanja policije u Francuskoj.

Nisamodavle

pre 7 godina

Neka su. Ja kad god sam u muslimanskoj zemlji postujem sve njihove zakone. Ovo je zakon u Francuskoj il ga postuj ili idi gde ce ti biti bolje. Tacka

pukli su

pre 7 godina

Nemoc i frustracija Evrope. Ne mogu da smisle muslimane kojih ima sve vise i vise, ne mogu da ih oteraju (bar zasad), ne mogu da ih promene... Pa ce onda svoju isfrustriranost da lece tako sto ce par zena na plazi da nateraju da skinu "burkini" a oni ce da aplaudiraju.

Sta je sporno?

pre 7 godina

Ispod burke mogao je biti bilo ko!

Kada policija trazi da vas legitimise,duzni ste da skinete naocari za sunce,masku,kacigu,burku,bilo sta sto ometa vasu indentifikaciju.
Takav zakon je u svim civilizovanim(pa i u nekim polucivilizovanim)drzavama.

zao mi je

pre 7 godina

imam osjecaj da sam postao islamofob. to ne znaci da mrzim islam, nego me je strah islama. inace nisam sklon ljudima koji su religiozni, medjutim kad vidim zene pokrivenog lica gdje se nevide ni ruke ni noge izgleda kao neka utvara koja lebdi, znaci uzas.
ja sam inace iz sarajeva i ljudima zaista nije prijatno kad nalete na takvu osobu, mogu zamisliti kako je francuzima poslje sveg ovog krvoprolica koje ih je zadesilo. a prica o demokratiji i ljudskim pravima i stanju kolektivnog straha i psihoze su smjesne

Nisamodavle

pre 7 godina

Neka su. Ja kad god sam u muslimanskoj zemlji postujem sve njihove zakone. Ovo je zakon u Francuskoj il ga postuj ili idi gde ce ti biti bolje. Tacka

Sta je sporno?

pre 7 godina

Ispod burke mogao je biti bilo ko!

Kada policija trazi da vas legitimise,duzni ste da skinete naocari za sunce,masku,kacigu,burku,bilo sta sto ometa vasu indentifikaciju.
Takav zakon je u svim civilizovanim(pa i u nekim polucivilizovanim)drzavama.

zao mi je

pre 7 godina

imam osjecaj da sam postao islamofob. to ne znaci da mrzim islam, nego me je strah islama. inace nisam sklon ljudima koji su religiozni, medjutim kad vidim zene pokrivenog lica gdje se nevide ni ruke ni noge izgleda kao neka utvara koja lebdi, znaci uzas.
ja sam inace iz sarajeva i ljudima zaista nije prijatno kad nalete na takvu osobu, mogu zamisliti kako je francuzima poslje sveg ovog krvoprolica koje ih je zadesilo. a prica o demokratiji i ljudskim pravima i stanju kolektivnog straha i psihoze su smjesne

xim

pre 7 godina

'Ajde da ja odem u neku islamsku drzavu, i udjem negde obuven, pijem alkohol na ulici, setam u sorcu i bez majice! Je l moze to narode islamske veroispovesti? Postujte drzavu u kojoj ste gost ili clan takve zajednice, njena pravila i zakone, isto kao sto mi postujemo pravila islamskih drzava kada tamo putujemo.

Perica

pre 7 godina

Odavno - od pocetka ulaska imigranata su trebale sve evropske zemlje da donesu zakon " domaceg vaspitanja". A sve to u stilu : Ako zelis da zivis u ovoj zemlji ...ponasaj se kao njeni gradjani-starosedeoci.

J

pre 7 godina

Ako MI moramo da postujemo njihove zakone kada odemo kod njih (prim. terali su stjuardese AirFrance-a da nose marame kad lete u arapske zemlje) zasto oni ne bi postovali evropske zakone? Prosto.

neprilagodjeni civilizaciji

pre 7 godina

...Svako ima pravo na izbor hoce li uskociti u more obucen do grla, u jakni, u kombinezonu ili ce uskociti u vodu u bikiniju...
(dodo, 24. avgust 2016 13:45)
Naravno da nema. Probaj na bilo kojoj uredjenoj plazi/bazenu da se kupas obucen, pa ces da vidis sta ce da se desi. Prvo ce te spasioci izvuci i upozoriti da nikad vise ne pokusavas nista slicno a ako ponovis, dodje policija pa te vodi u pritvor ili u neku psihijatrijsku ustanovu.

Sloboda znaci da si slobodan dok god ne ugrozavas sebe i druge (u bilo kom pogledu, od neprijatnosti i nelagodnosti pa do zivotne opasnosti) a ne da mozes da radis sta hoces!

vitez lukic od lamburginija

pre 7 godina

probajte da jedete ili pijete u Dubaiu za vreme ramazanskog posta... raspitajte se kolike su kazne, ne gledaju na veru I naciju odakle ste.

prilagodi se ili putuj

pre 7 godina

Ako je sloboda biti go na ulici zasto nije sloboda pokriti svoje telo?
(MUSLIMANI nisu teroristi, 24. avgust 2016 14:25)
Biti go na ulici je kaznjivo u celoj Evropi. Go(la) mozes biti samo na nudistickoj plazi i u svojoj kuci (cak ni u dvoristu ako te vide sa ulice, okolnih zgrada itd.). Dakle, burke i sl. ili u zemlji u kojima su dozvoljene/obavezne ili kuci i na nekoj privatnoj plazi. Drugde jok

Pele

pre 7 godina

Ako zena ide u Avganistan zarad njihovih obicaja ona stalja maramu,e to su njihovi obicaji,isto tako ako one dolaze u zapadne gradeve isto moraju da se pridrzavaju tih obicaja,,neradi se o mrznji vec o postovanju zakona,

Djordje

pre 7 godina

Najbolje resenje je da im naprave "burkini plazu", pa da tamo idu u burkiniju. Kad mi nudisti moramo da vozimo kilometre i kilometre da bi bili na plazi bez odece, neka i oni sa burkama voze do burkini plaze. Oni sa sorcevima i kupacim kostimima su u vecini i prave zakone. Braco burkinijevci, pridruzite se nudistima u manjini - plaze su njihove.

sale@bcn

pre 7 godina

Ja koliko znam u Britaniji je zabranjeno da se setas sa fantomkom, ista stvar,isti razlog, potpuno druga ciljna grupa.
(123, 24. avgust 2016 13:23)

A vidis kod nas u Srbiji nije....jbt. koliko smo mi ispred zapada.....

Sonja S.

pre 7 godina

Mora da se postuju zakoni u zemlji u kojoj zivis!
Sta tu ima cudno?
Evo u Americi ne sme da se pije alkohol ako nemas 21 godinu- bas njih briga sto sam iz Srbije gde moze sa 18 a i manje!

Dule

pre 7 godina

Čitam tekst i komentare i nisam ni sam siguran kakav stav bi trebalo da zauzmem.

Sa jedne strane, protivim se ovakvom maltretiranju od strane francuske policije jer smatram da svako treba da nosi ono što želi i smatra prikladnim. Šta ako sutra zabrane šorceve za plažu i proglase jedino "speedo" kupaće za podobnu garderobu za boravak na plaži? Svako bi trebalo da ima pravo izbora.

Sa druge strane, potpuno se slažem da svako treba da poštuje običaje i kulturu zemlje u kojoj živi, boravi, ili šta god... Ako Evropljanke poštuju islamska pravila oblačenja kada odu u muslimanske zemlje (setimo se samo naše Maje kad je bila u poseti Iranu, a čini mi se da je i Merkelova imala nekakvu maramu na glavi kad je bila u zvaničnoj poseti), onda to isto možemo da tražimo stanovnika/posetilaca hriščanskih zemalja, koji su neke druge veroispovesti.

Sve u svemu, žalosno je gde nas je terorizam doveo. Strah se toliko uvukao u svest običnih ljudi da počinjemo da popreko gledamo svakoga ko je iole drugačiji od nas, po boji kože, veroispovesti, oblačenju... Pre 20-30 godina, nikoga nije bilo briga ko šta nosi, ko se kom bogu moli, da li je vernik ili ateista, afrikanac ili japanac...

mrmlj

pre 7 godina

nosenje odece koja u potpunosti prekriva lica ima smisla jedino u odredjenim situacijama. npr. ako treba da se zastitite od vremenskih elemenata, peska itd. upravo zbog toga je nosnja u zemljama u kojima je nastao islam takva da pokriva celo telo a cesto i lice.

iako smatram da treba ocuvati svoj nacionalni identitet tokom imigracije, to ne znaci da ne treba postovati i prihvatiti obicaje zemlje u kojoj zivis i prilagoditi svoje ponasanje novom okruzenju.
to sto su generacije muslimana rodjene u francuskoj ne znaci da treba da nastave da se ponasaju kao da su u iranu ili saudijskoj arabiji, koje su komentatori naveli kao primer, vec da njihovi roditelji nisu uspeli da se prilagode svojoj novoj domovini i da ih u skladu sa tim vaspitaju.

u jednoj relativno emancipovanoj arapskoj drzavi poput UAE imigranti NIKADA ne mogu a dobiju drzavljanstvo, kao ni njihova deca, nema jedne jedine crkve sa javno istaknutim krstom ili zvonikom na teritoriji cele drzave, pokusaji sirenja hriscanstva medju muslimanima su ZABRANJENI ZAKONOM a ovde neko kuka sto zena ne sme da bude zamotana do mere da njen identitet ne moze da se utvrdi ukoliko bude potrebe za tim.
da ni ne pocinjemo sada pricu o ranije pomenutim iranu i saudijskoj arabiji i slicnim zemljama.

бт

pre 7 godina

Neka su. Ja kad god sam u muslimanskoj zemlji postujem sve njihove zakone. Ovo je zakon u Francuskoj il ga postuj ili idi gde ce ti biti bolje. Tacka
(Nisamodavle, 24. avgust 2016 12:19)

Проблем је што је Француска као тобоже слободна земља донела закон којим се крши управо људска слобода (да свако иде обучен како хоће под условом да тиме не угрожава права других). Шта је са затамњеним стаклима аутомобила политичара иза којих се не види ко је унутра - и ту би могао бити трерориста, па ипак им не пада напамет да донесу закон којим се забрањују затамњена стакла. Демократија има своjу цену коју Француска није вољна да поднесе, да не говорим да је управо она својим потезима (џихадисти су настали као реакција на злочиначку политику Запада) учинила да људи почну да страхују од бурки, страх који у историји планете до пре 30 година није постојао.

jaaa

pre 7 godina

Ovako treba biti. ne volim ovi muslimanski ekstremizam i njihovu fanatičnost u vjeri, ali ih ne mrzim samo mi se ne sviđa taj njihov način. Oni dolaze u europske zemlje i jos bi donosili pravila i zakone da se mi njima prilagođavamo.

Zoran

pre 7 godina

Kad je mogla Maja Gojković, lepotica par exelance, da se zabradi u crnu maramu k'o kaluđerica kad je bila u Iranu, mogu i Muslimanke da pokažu g*zu na evropskim plažama...

knjige idjijelje

pre 7 godina

U Koranu ne pise apsolutno nigde nista o burkama samijama i pokrivanju zena, prema tome to nije nikakvo versko obelezje a jos mnje verski imperitav. Nevolja celokupnog islamskog sveta je u tome sto svaki seoski mula ili ajatolah moze da tumaci Koran kako mu se svidja i prohte. Potpuna verska anarhija bez ikakvog reda i racuna. Islam se zloupotrebljava u politicke svrhe i tragedija muslimana je u cinjenici da je Koran za njih jedini zakon i jedino pravilo koje striktno propisuje nacin zivota njegovih pobornika. Oni inace ne priznaju nikakve zakone jer po njihovom shvatanju sveta niti jedan zakon koji su doneli ljudi ne moze biti iznad bozijeg zakona, a to je Koran. Nesto takvo postoji i u vojsci i obligatorno je za sva vojna lica, od generala pa sve do najmladjeg regruta i zove se Pravilo sluzbe. Stoga ce muslimani imati poteskoca i velikh problema gde god da budu ziveli a gde merilo svih stvari nije Koran.

pukli su

pre 7 godina

Nemoc i frustracija Evrope. Ne mogu da smisle muslimane kojih ima sve vise i vise, ne mogu da ih oteraju (bar zasad), ne mogu da ih promene... Pa ce onda svoju isfrustriranost da lece tako sto ce par zena na plazi da nateraju da skinu "burkini" a oni ce da aplaudiraju.

Goran

pre 7 godina

Imate bikini - kupaći kostim iz dva dela; Monokini - jednodelni kupaći kostim; Burkini - Kupaći kostim koji prekriva veći deo tela i koji obično nose muslimanke i engleska kraljica. U burkiniju nije prekriveno lice.
Ne razumem šta se koga tiče šta neko nosi na plaži? Porediti Francusku sa Saudijskom Arabijom, Iranom, Brunejima je uvredljivo i ne znam kako to Francuzi ne vide. U čemu je razlika između: "Moraš ovo obući" i "Nesmeš ovo obući". I na kraju, o ljudskim pravima i demokratiju tek u vremenima straha nije besmisleno pričati. U tim vremenima je najvažnije. Što se tiče burke, tu imam mali problem i on je iz bezbednosne sfere. Istina je da, ako ste prekriveni od glave do članaka, može bilo ko da bude ispod burke. Nažalost, neki muslimani su doprineli tome da je to ozbiljan problem i moraće se pomiriti sa tim da država mora sebe da štiti.

Znanje imanje

pre 7 godina

Sram ih bilo.Gde je tu demokratija
(Nord, 24. avgust 2016 15:32)

Pa to jeste demokratija. Volja vecine. Izglasali su zakon protiv burki, vecinom, i sada ga sprovode. Vidis kako vecina okupljenih tapse. Ako se muslimanima ne svidja, neka ne dolaze na javne plaze. Neka sede kuci, nose skafander ako treba, da ih vazduh prljavog evropskog hriscanskog drustva ne bi kontaminirao.

Proka

pre 7 godina

Smatram burku a i burkini groznim odevnim predmetom prvenstveno zbog filozofije usled koje se forsira takvo oblacenje ali velika razlika izmedju Evrope s jedne i Irana i Saudijske Arabije s druge strane je upravo u toj licnoj slobodi. Ono sto cini Evropu Evropom je ta mogucnost da obuces sta zelis - od burkinija do toplesa - i da to ne bude pitanje za drzavu i vlast. U tim zemljama moralna policija govori zenama kako da se oblace i bas zato ih smatramo nazadnim, tamo su i zapadne zene primorane da se povinuju lokalnim pravilima zbog cega njihova drustva smatramo netolerantnim, te zato sam apsolutno protiv ovakog delovanja policije u Francuskoj.

Alien

pre 7 godina

Ko neće da poštuje zakon, sve to onda treba deportovati. I ne folirajte se, većina bi volela da ih nema u Evropi ili da ne postoje uopšte.

Gazda Milutin

pre 7 godina

Ali da ja sednem na plažu obučen, bez namere da se kupam taj dan (recimo oporavljam se od operativnog zahvata), pitam se da li bi i mene kaznili i odstranili sa plaže, pošto nemam bliskoistočnu fizionomiju?

Burkini nije burka, to je forma kupaćeg kostima gde lice NIJE prekriveno. Pustite ljude da se kupaju u čemu hoće. Ako hoćete da eliminišete burke, ovo je korak previše. I prestanite da upoređujete sa Iranom ili Saudijskom Arabijom - ovo je trebalo da bude liberalna i slobodna zemlja, zato i tvrdimo da smo bolji od njih, ne da se spuštamo na njihov nivo.

A ako vas sigurnost zbog pokrivenog lica toliko užasava, onda se nadam da ćete zabraniti i karnevale, maskenbale, klovnove po cirkusima i nemoj da mi zabavljač slučajno dođe na dečiji rođendan u Spajdermenovom odelu!

Iznogud

pre 7 godina

Puna podrska, u Evropi kao evropljanin, kod kuce kako hoces.
(Anon, 24. avgust 2016 12:28)

Samo sto su ti ljudi (te zene) najcesce RODJENE u Francuskoj! Ali ti u toj tvojoj ksenofobicnoj glavi ne mozes da shvatis da ne moras biti beo, hriscanin, plav sa svetlim ocima da bi bio Evropljanin!

Samo kazem...

pre 7 godina

Apsolutno sam protiv burke, ali sedeti potpuno obucen na plazi je koliko ja znam dozvoljeno svuda osim na nudistickoj. Tako da sta se stvarno dogodilo ne mozemo da zakljucimo sa slike uopste...

buba

pre 7 godina

Podržavam zakon da se brani sakrivanje lica ali NE da bi se neko negde 'uklopio', 'jer mi moramo da poštujemo kod odevanja tamo negde'... vec zato sto terorizam divlja na sve strane! Policija mora znati/videti sve osobe, mora se videti šta ko nosi ispod odeće itd... znaci razlog treba da je čisto bezbednosni! A ne mržnja i neslaganje sa tuđim načinom života. Kad prodje ovo ludilo, vratite stare zakone i neka nosi ko sta hoće!

Lila

pre 7 godina

Kad odem u Saudi Arabiju, na primer, moram da se pokrijem nekako. Kazu to je nas obicaj, u nasoj si zemlji i moras to postovati. Tacno. Nema problema. Kada dodju u nasu zemlju, primera radi, ako im kazes da skinu burke (burkine) jer to nije nas obicaj, onda ugrozavas njihova ljudska prava. Znaci da u svakoj varijanti mora biti po njihovome?

dobrovoljni davalac

pre 7 godina

@nespojivo ljudska prava evropskih hriscana su ugrozena ponasanjem pridoslica koji nemaju ni trunku tolerancije prema drugim kulturama. sto se mene tice ovo je legitiman izbor nacija koje su vekovima stvarale svoje drustvo i kulturu. na kraju krajeva nesto slicno se i srbiji desilo,ali zapad nije to prepoznao kao pretnju i njima samima, vec nas je surovo kaznio.

hm

pre 7 godina

Srbin, Pravoslavac, burke mi uopste ne smetaju, naprotiv, deluju mi simpaticno u odnosu na ono sto zene nose kod nas i u "civilizovanim" drzavama sveta. I ne bojim se da cu umreti od tih u burkama. Za ove koje drze lekcije o ponosanju u svojoj i tudjoj zemlji preporucujem da pocnu da citaju, na primer, istoriju Francuske, sta je sve ta kolonijalna sila radila po svojim kolonijama, kako ih je osvajala, pljackala, na tome i pociva zapadno bogatstvo. I na kraju, setite se Francuske dobrote, koliko su nam naplatili ono djubre koje nismo mogli da koristimo u Prvom ratu. I to u zlatu.

Gumena ili tekstilna oprema, privatna stvar

pre 7 godina

Žena je, očigledno, bila nespremna. Trebalo je da ima pored sebe masku i peraja, i čim vidi da joj prilazi policija, da brzo navuče masku, zagrize disaljku, obuje peraja i skoči u more.

ana

pre 7 godina

To je ta sloboda ponasanja i izrazavanja kojoj tezimo
(Mare, 24. avgust 2016 12:56)

Ne brini se ti za njih, Mare, sloboda izrazavanja i ponasanja u Francuskoj i drugde na Zapadu je jos uvek mnogo veca nego sto ti mozes i da zamislis.

Pehad

pre 7 godina

U EU zive hriscani/ katolici? Malo gresite...

Katolika, 48%
Agnostika 16
Protestanata 12
Pravolsavaca 8
Ateista 7
Drugih hriscana 4
Muslimana 2
Ostalih 3

U prevodu, imate 72% hriscana kojima je pokrivanje zena sulud koncept + 23% ljudi kojima su sve religije sulude.

Ovde se vodi borba za to da li ce u EU preovladati versi ekstremizam ili cemo odbaciti religiju kao nesto nazadno i nesto sto nas razdvaja.

Od srca navijam za ovo drugo

Mastodon

pre 7 godina

Ja bih da obrazlozim dezurnim muslimanima u cemu je problem. Nema ovde niko nista protiv Islama. Ovde se radi o tome da vi tretirate vase zene kao licno vlasnistvo koje je obavezno da cuva decu, sluzi po kuci, a u javnost izlazi iskljucivo uz pratnju, zamotane u burku. Sa muskarcima je razgovor i svaki dodir (ukljucujuci rukovanje) zabranjen. Takav odnos prema zenama je u Evropi prilicno neprihvatljiv. Nase zene nisu sluskinje i robinje. Nase zene su slobodne. Zato evropsko drustvo ne zeli da gleda burkini! Ja se uzasavam kad na ulici na +40 vidim zamotanu zenu od glave do pete dok se muz seta u gacama. To je meni obicna robija, I za mene licno, jedan od dokaza da Kuran nije mogao doci od Boga.

123

pre 7 godina

'Ajde da ja odem u neku islamsku drzavu, i udjem negde obuven, pijem alkohol na ulici, setam u sorcu i bez majice! Je l moze to narode islamske veroispovesti? Postujte drzavu u kojoj ste gost ili clan takve zajednice, njena pravila i zakone, isto kao sto mi postujemo pravila islamskih drzava kada tamo putujemo.
(xim, 24. avgust 2016 13:07)

Mozes , u Bagdadu studenti idu kako hoce , taj radikalizam vlada na nekim mestima. Samo sto o njima i slusas u medijima , niko ti nece prikazati nikakvu pozitivnu stranu , takav je posao vesti i medija.

ius

pre 7 godina

Gomili komentatora su puna usta Saudijske Arabije i Irana, a ne shvataju da ovaj potez Francusku i same komentatore ne razlikuje mnogo od te iste Saudijske Arabije i Irana.

dodo

pre 7 godina

ljudi koji pisu komentare treba da nauce sta je burkini, a sta burka. Razlika je u tome sto kod prvog lice nije pokriveno, i slicno je odeci (bar na prvi pogled) koja se svakodnevno nosi kod muslimana. Svako ima pravo na izbor hoce li uskociti u more obucen do grla, u jakni, u kombinezonu ili ce uskociti u vodu u bikiniju. Nije to nikakav opravdan osecaj ugrozenosti, vec primer islamofobije na delu.

poznavalac

pre 7 godina

robajte da jedete ili pijete u Dubaiu za vreme ramazanskog posta... raspitajte se kolike su kazne, ne gledaju na veru I naciju odakle ste.
(vitez lukic od lamburginija)

Kafanske srpske price - da si iakda ziveo u Dubaiu kao sto ja i sada zivim i radim ne bi to napisao. Svi hotelski i veci restorani su otvoreni a hotelima se sluzi alkohol samo ne lokalcima. Sustina je u uzajamnom postovanju i to u Dubaiu postoji, uostalom zasto se zapadnjaci otimaju da idu tamo a ne idu u Saudijsku Arabiju?

pravoslavac

pre 7 godina

Hrabri policajci su ne štedeći svoj život izvojevali veliku pobedu nad nenaoruzanim ženama. Bravo. Sećate se napada NATO heroja. Napadaj onoga ko se ne može da brani .Pa tako i ovim policajcima treba dati orden jer su herojski oterali ženu.

boban

pre 7 godina

Gospodo muslimani ako vec idete u hriscanske zemlje da bi zaradili novac postujte zakone te zemlje .A kada mi dolazimo kod vas postujemo vasa pravila i zakone jako prosto.

Ra

pre 7 godina

Ovde se ne radi o jednom zeni i njenom burkiniju (ogavna rec, ogavan "izum"). Radi se o tome da nam je svima dosta muslimana i tolerisanja njihove vere. Smatraju da su specijalni i da treba da budu nedodirljivi. E pa nece moci, videcemo jos koliko godina ce da opstanu u Evropi.

Aleksandra

pre 7 godina

Koliko znam Madona na plaži nosi nešto slično burkiniju da joj sunce ne bi oštetilo, postarilo kožu. Kao i mnogi ljudi koji su se lečili od raka kože.
Obajšnjenja tipa "u njihovim zemljama poštujem njihove običaje i nosim maramu" su kontradiktorna sa onim u šta navodno verujemo.
Zar želimo da budemo kao "njihove zemlje" koje zovemo džamahirije?
I koji su to naši "običaji". Ovo je najnoviji komunalni propis koji je kažnjava novčano a ne običaj.
S kratka glupo.

HanSolo

pre 7 godina

Podrška! Dosta više mučenje žena od islama! Ko normalan bi išao sa tzv "burkiniom" na plažu? Nemaju izbor zato što su im muževi primitivci sa opranim mozgovima.. Prosto ko pasulj..

Dragan

pre 7 godina

Ako su primorane od strane muzeva, brace ili oceva da se tako odevaju, zbog toga ne trebaju da trpe ostali gradjani. To je njihov interni problem i neka to rasciste u svojoj kuci. Ako nemaju razumevanje u kuci neka se razvedu a ako je to i njihovo opredeljenje neka se svi zajedno vrate u svoju zemlju i tamo odevaju kako zele.

marxxx

pre 7 godina

Sta radi u Francuskoj ako nece da postuje njene zakone? Kad nas legitimise policajac duzni smo da damo licnu kartu i da nam se vidi lice, molim lepo, zakon je isti za sve, Evropa je sekularna!

Darkstar

pre 7 godina

Kakvo razocarenje u moju novu domovinu. I ne samo razocarenje nego i strah sto pumpaju narod protiv muslimana. A debilima koji nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, malo fali. To sto revnosni komentatori zdusno podrzavaju iz Srbije me uopste ne cudi, pa opste je poznato da oni bolje znaju od nas koji se upravo kupamo na francuskom primorju. Ovo na dobro nece izaci, a meni je kolektivnog ludila vise pun ku****.
(pizza pametnica, 24. avgust 2016 16:49)

Vidi, pametnice, zabrana je stigla od francuskih vlasti i koliko vidim naišla na puno odobravanje od 'vas što se kupate na francuskom primorju', a ne iz kakvog srpskog sokaka. Tako da ti je adresa za revolt potpuno pogrešna. Nalaziš joj se na izvorištu i šta te sprečava da izraziš svoje nezadovoljstvo. Mi s tim nemamo nikakve veze, već vi tamo. Vi to branite, ne mi!

bikini ne burkini

pre 7 godina

Burke i sl. su "obicaj" nastao kao posledica psiho-fizickog zlostavljanja zena kroz generacije! Nesto kao obrezivanje zena po Africi i sl. Sve one veruju da je to dobro po njih, skoro sve cak i da je to njihova zelja, ali to je daleko od istine. Resenje je osuda i zabrana u normalnom svetu (pa ko nece da se prilagodi slobodno moze da se iseli, bez obzira odakle potice) i tolerisanje upotrebe u nerazvijenim drzavama (posto se "na silu" nesto tako duboko ukorenjeno tesko moze promeniti) dok sami ne dodju na taj nivo da odbace takvo ponasanje i "obicaje".
A ovi sto se pozivaju na neke kraljice, Madonu i sl. cirkusante nemaju nikakve argumente posto je to show biznis a ne stvarni svet - Lady Gaga je nosila haljinu od sirovog mesa pa to ne znaci da mogu i ostali

russia forever

pre 7 godina

Opet nevladine organizacije i ostala profitabilna preduzeca... Svuda su ista... Nema tih 100 evra za koje se ona ne bi borila za ljudska prava...
A ti ili skini burku ili nazad u Arabiju gde ti se postuju prava. Pa biraj.

e

pre 7 godina

Evropa je ovakva kakva jeste sa svojim zakonima i obicajima. Svaki gost koji zeli ziveti u evropi MORA postovati obicaje i zakone zemlje koja ga je ugostila. Znali su muslimanske izbeglice gde dolaze, i znali su da ce naici na otpor ukoliko pokusavaju nametnuti svoje zakone i obicaje. Utoliko me cudi da ako su kako kazu ugrozeni ratnim strahotama zasto nisu otisle u neku muslimansku zemlju na bliskom istoku (Saudijska Arabija, UAE i druge zemlje ) ciji su zakoni isti ili slicni zakonima zemlje koju su napustili, a neuporedivo su blize od Evrope i njene kulture.

dado-pg-it

pre 7 godina

samo da kažem da su sedamdesetih osamdesetih i sve do manje više 2005 skoro sve arapkinje bile ako ne u toplesu u bikiniju sigurno.. zadnji put sam bio 2010....nije ih skoro više bilo na plažama a u gradu sve zamotane....nemojte me pogrešno razumijeti.ja sam tolerantan za sve ,svako ima svoju slobodu..meni ne smeta,ali zakon treba poštovati.

Cane

pre 7 godina

Kako je dobro pratiti evoluciju komentara :)

Prvo je bilo "sigurnost je važna, od burki se ne vidi lice!".

Pa kad je ispalo da se ne radi o burkama ovde, onda smo prešli na "znaš ti kako je na bliskom istoku? Tamo ti ne može ovo ili ono, tako treba i ovde".

Pa ispade da niko od tih komentatora nije ni video bliski istok, sem na vestima i eventualno google maps. Plus, da aršini tih zemalja ne bi trebalo i da su naši.

Pa smo se prebacili na "zakon se mora poštovati!" - Srbi, veliki poštovaoci i ljubitelji zakona ;)
Mi, koji ne plaćamo grejanje, tv pretplatu, porez ili softver ako to ne nađemo za shodno, ignorišemo saobraćajna pravila, znakove ili vezanje, koji smo izgradili cela naselja bez građevinskih i drugih dozvola (staću ovde inače ima da potraje), odjednom nam je strašno stalo da zakon koji reguliše šta babe arapskog porekla nose na plaži bude ispoštovan do kraja, kao pijan plota. Zakon je svetinja bre! Smehotres.

Mirjana

pre 7 godina

Demokratija je plemenita i uzvisena stvar ali kao i sa mnogim drugim stvarima na ovom svetu moras znati gde joj je granica. Smatram da lice (dakle, ne samo oci) mora da se vidi. Nisu sloboda i demokratija za svakoga, taj prvo treba da postuje zemlju u kojoj zivi, njene vrednosti i civilizacijska dostignuca da bi uzivao njene dobrobiti

jedanBata

pre 7 godina

Ni jedan procenat ne verujem da se u burkini-groteski može sa uživanjem boraviti na plaži i u vodi, i zato se pitam ŠTA ĆE UOPŠTE osobe u takvoj odeći na plaži ?!? Moj lični zaključak je da je to nametljivo političko demonstriranje i verski ekstremizam, guranje prsta u oko javnosti, kulturi, i državi u koju su se naselili najčešće pozivajući se na ugrožena ljudska prava u zemlji porekla. Apsolutno podržavam zabranu tog kostima verskog fanatizma i lične potčinjenosti žene. A ako se nekome zabrana i javna osuda čine previše strogi, ili kao ugrožavanje lične slobode (!?!), onda predlažem asimetričnu psiho-propagandnu akciju: da se na mestima gde se tako obučene osobe pojave na plaži u neposrednu blizinu smeštaju grupe slobodno "odevenih" za plažu osoba koje će se u speedo gaćicama i mikro-bikini kostimima izležavati, igrati odbojku, mazati kremama, naravno sve da budu muško-ženski, ali i gej i lezbo parovi, koji bi se čak(!) i držali za ruke i ljubili, i naravno poneka dama topless.

21. vs. 10. vek

pre 7 godina

Trenutno u Evropi jedan jedini čovek ima integriteta i hrabrosti da se ludilu katolika suprotstavi. To čak i nije samo njegovo pravo, nego i obaveza koju kao verski poglavar katolika ima.
(CATAPA, 24. avgust 2016 19:36)
Kakvi crni katolici, u Evropi su vecina protestanti... A kome se ne svidja zabrana burki, burkinija i ostalog ludila - slobodno nek se preseli tamo gde je to dozvoljeno (i pozeljno). Ako nijedna drzava nece da ih primi jer su rodjeni u Francuskoj/EU, eno Islamska drzava okuplja i gradjane i borce pa mogu tamo. Krajnje je vreme da se svet podeli po civilizacijskom stepenu umesto po nacijama, verama i sl. glupostima

nespojivo

pre 7 godina

Ako ti ne dam da nosis burku ili hidzab onda je to vec vrlo blizu toga da ti u sledecem koraku zabranim da budes musliman i da kazem "ako hoces da zivis u Evropi moras da budes hriscanin". Ali situacija je danas ovakva: ja ti dozvoljavam da budes musliman (jer to je tvoja sloboda vere koju ti Ustav garantuje), ali ti ne dam da nosis burku koja je jedno od glavnih obelezja tvoje vere! Gde je dakle granica u tim (revolucijama izvojevanim) slobodama? Izgleda da ce neke stvari morati ponovo da se definisu, dolaze nova vremena...

Bre

pre 7 godina

Bezveze su maltretirali ženu pred svima. Ali to nije tradicija muslimana, burkini je izmislila modna kreatorka 2005. Žene ne smeju da se kupaju na plaži sa muškarcima, mogu samo da sede i gledaju ako ćemo da poštujemo tradiciju i veru.

Ljiljana

pre 7 godina

Mnogo je truda i patnje uloženo u ostvarivanje ravnopravnosti žena. Ovi što se pozivaju na demokratsko pravo da svako nosi ono što želi - neizmerno greše. Nema demokratije tamo gde te od malih nogu uče da si biće drugog reda. Gledala sam snimak od pre par desetna godina iz Indije, kad je uvedena zabrana spaljivanja žena na lomači, pored umrlog muža. Nećete verovati, hiljade žena su demonstrirale protiv toga. Nadam se da niko ne veruje da je spaljivanje živih žena stvar njihove kulture i njihovog demokratskog prava na izbor.

Aleksandar Madrid

pre 7 godina

Ja sam Srbin moja devojka je Alžirka ona poštuje moju tradiciju ja njenu ne vididm problem sa burkama mi živimo u Spaniji srećni bez problema, I da nije bilo arapa neki ne bi znali šta je wc ili kupatilo sapun je arapska reč sve su to Arapi doneli Evrpoljnima koji su ih pokrali pravili robove silovali im žene i sad lm smeta bruka to kao kad bih mojoj Babi zabranili da nosi maramu što je tradicija pravoslavnog hrišćanstva nego mi smo to osetili u novijoj istoriji a oni osmanestom i veku kako je robovati kolonistima. koji su nosili kišobran u Parizu da im govor nekih padala na glavu iz Toleta nisu znali šta je viljuška i nož

@Shoppinghauer

pre 7 godina

Žene na fotografiji nose burke koje su, uglavnom, zabranjene svuda u Evropi jer je zabranjeno biti maskiran na javnom mestu, osim kada se radi o nekim manifestacijama kao što su maskenbali, predstave. U Francuskoj hapse i pišu kazne muslimankama koje nose burkini kupaće kostime koji ne pokrivaju lice i najviše liče na ronilačka odela. A sada su počeli da maltretiraju muslimanke koje na plaži nose čak i maramu na glavi. Objašnjenje francuske policije je da muslimanke moraju da poštuju sekularizam!? Neviđeno maltretiranje ljudi.

pizza pametnica

pre 7 godina

Kakvo razocarenje u moju novu domovinu. I ne samo razocarenje nego i strah sto pumpaju narod protiv muslimana. A debilima koji nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, malo fali. To sto revnosni komentatori zdusno podrzavaju iz Srbije me uopste ne cudi, pa opste je poznato da oni bolje znaju od nas koji se upravo kupamo na francuskom primorju. Ovo na dobro nece izaci, a meni je kolektivnog ludila vise pun ku****.

srpska žena

pre 7 godina

Žao mi je tih žena.Većina njih nije izabrala toliko pokrivanje.Primorane su slušati.I,taman kad im se ukaže prilika na tako nekom liberalnijem mestu,da se malo opuste,dodju neki neafirmisani, i udri opet po nekom zakonu.
Bio bi im preveliki skok da posle sve torture udju u kupaci kostim.
Može se i treba biti moralan. Nit se otkrij niti sasvim pokrij.:-)

zena-zmaj

pre 7 godina

Bila sam u Ulcinju na Velikoj plazi prije par dana. Zena u burkinijima lijepih, njeznih, pastelnih boja koliko volis. Pokriveno im sve osim lica, saka i stopala. I sve govore nas domaci jezik, kako god ga nazivali: srpski, htvatski, crnski, gorski, bosanski, hercegovacki..... dakle, veze nemaju s Iranom, Saudijskom Arabijom i ko zna kojim god cudima. Bilo mi je zanimljivo da ih vidim, jer nisam do sad imala priliku, a jedini osjecaj, osim radoznalosti, koji su probudile u meni bio je osjecaj sazaljenja kad je u jednom trenutku poceo vjetar od kog je meni u mokrom bikiniju bilo neprijatno, pa sam zamislila da kao one nosim mokru odjecu od glave do pete. Uopste ne vidim da necija odjeca moze da ugrozi u bilo kom pogledu mene ili moje kceri koje su bile sa mnom, a nisu cak ni obratile paznju, ni pitale, ni primjetile nesto neobicno. Na svim plazama uvijek se nadje neko ko se, ako nista drugo, kupa u majici jer je izgorio. Losa politicka odluka koja je dala pravo nekolicini nasilnika u uniformama da maltretiraju zenu. I prekrivanje lica, ako je necija zelja i obicaj, su u redu, pod uslovom da se nadje kulturan i nenasilan nacin provjere identiteta ukoliko je potrebno. Ili da na svadbama ocekujemo racije kad mlada odluci da stavi veo? Nisam vidjela da je i jedan od ovih terorista u Belgiji i Francuskoj nosio burkini, burku ili bilo sta drugo. Bili su obuceni bas kao i svi prosjecni mi.

Ojha

pre 7 godina

Ukucajte na internetu burkini i vidite kako izgleda. Koliko mene moj vid sluzi, a cini mi se da me dobro sluzi, burkini ne prekriva lice uopste. Cesto na plazi vidjam starije zene koje ulaze potpuno obucene u vodu, znaci sada treba i staricama sada pisati kaznu jer nece da se razgolice na plazi ?!

Nebojsa Simic

pre 7 godina

Sto bi rekao Djenka, "da je sramota biti go, ljudi bi se radjali obuceni". Salu na stranu, ali ovo je stvarno paranoja, pa sto onda ne zabrane ronilacka odela, posto je, koliko vidim na netu slike isto kao i burkini! Oj cika Orvelu, sve smo ti blizi!

GrizliAdams

pre 7 godina

ljudska prava evropskih hriscana su ugrozena ponasanjem pridoslica
(dobrovoljni davalac, 24. avgust 2016 17:00)

Koja to ljudska prava Evropljana su ugrožena?

Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti? Nije ugroženo.
Sloboda kretanja? Nije ugrožena.
Pravo na pravnu zaštitu? Nije ugroženo.
Glasačko pravo? Nije.
Pravo na privatno vlasništvo? Nije ugroženo.
Pravo na obrazovanje? Nije ugroženo.
Pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštitu od nezaposlenosti i socijalnu sigurnost? Nije ni ovo.
Pravo na puno učešće u kulturnom životu? Nije.
Sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne? Ne.
Sloboda mišljenja, uverenja i veroispovesti? Nije ugrožena.
Sloboda izražavanja i mišljenja? Nije ugrožena.
...

Je li može neka elaboracija na ovu temu?

Ili da prođemo kroz listu univerzalnih ljudskih prava i zapitamo se još jednom, ali ovaj put za pridošlice?

M

pre 7 godina

Ne znam kako niko ne vidi da njihovi postupci nemaju smisla i kontradiktorni su sami sebi.
Zakon protiv burkinija ne može da bude izazvan prethodnim napadom (nisu teroristicke napade sprovodile žene u burkinijima na plaži), kakva je to priča o umanjivanju konflikata, šta mislite kako se oni osećaju što su "fini ne muslimani" aplaudirali maltretiranju nasumične žene (koja se najmanje pita šta oblači). Burkini je smišljen da bi i one mogle da se kupaju dok su ipak pokrivene i šta sad to postiže? Super, njihove žene se neće kupati i to će im baš promeniti mišljenje i definitivno neće podsticati konflikte.

Twitter antifašista

pre 7 godina

Burkini ne valja, a saudijska kinta valja, a? Dobro Francuzi, vi sami birate prioritete. Meni nije teško da s vremena na vreme oličim FB-profil bojama vaše trikolore.

zg232

pre 7 godina

Ova žena nije nosila burkini, sudeći prema slici iz Guardiana. Policija je odabrala zbog boje kože. Kada se presvlačila, imala je majicu bez rukava. Na glavi je obična marama, odnosno marama nije spojena s gornjim dijelom burkinija. Sve u svemu, bila je obućena na plaži i to je razlog za kaznu.

Lena

pre 7 godina

Za likove u komentarima koji se pozivaju na to da "naše" žene kod njih moraju da se prilagode njihovim običajima, ja se izvinjavam ali kada i koja žena je to tačno nosila burku u poseti njihovoj zemlji? Ili se kupala u burkiniju? Nekoliko puta bila u dubaiju šetala se u majici na bretele, sa dekolteom, kupala u bikiniju i niko mi nije reč rekao.

CATAPA

pre 7 godina

Dobro, da li sada shvatate kako je bilo biti Jevrejin u Evropi? Kako je došlo do Holokausta i zašto je Hitler postao onoliko popularan?

A onaj koji je započeo i proglasio Novo Krstaštvo smeje se sa druge strane Atlantika. Naravno ne mislim na Kanadu gde su lepenovci takođe pokušali da proture fašističke zakone, pa naišli na tvrdo... tojest Trudo.

Trenutno u Evropi jedan jedini čovek ima integriteta i hrabrosti da se ludilu katolika suprotstavi. To čak i nije samo njegovo pravo, nego i obaveza koju kao verski poglavar katolika ima.

Milosav

pre 7 godina

A ona kao lezi i sunca se na plazi, a zamotala se ko sarma i to jos u crno!
Nego nije to nista sinoc ovde u Kanadi citam vesti da su dozvolili da zene u drzavnoj policiji (RCMP) mogu da nose hijab sto bi bilo ona maram gde se lice vidi. I sad te takva zaustavi i dobijes tiket za bilo sta? Nego demokratija je cudo!

pizza pametnica

pre 7 godina

U pravu si ti neki sto si me opomenuo da se manem prosvetljivanja Srba. Mislila sam da sam digla ruke, al' ponekad me ipak srce povuce, pomislim ne znaju jezik, ne mogu da procitaju pravu vest, ja sam ovde na licu mesta pa vidim sta je. Evo da pokusam jos jednom: ovo sto se u Francuskoj desava nema veze sa religijom, nego sa trazenjem identita dece imigranata severno-africkih arapa koje je Francuska bukvalno uvozila 70tih 80tih da rade prljave poslove. Nesto kao crnci u Americi, al' recimo ipak malo blaza varijanta.
Ustvari, dizem ruke, polemisacu tamo gde ne misle da sve znaju. Vi i dalje pricajte kako se provodite kad odete u Saudijsku Arabiju, muskarcima koji kriju zene, izbeglicama i slicno, bez da uopste znate kako glasi sam "zakon". (koji btw i nije zakon)

pukli su

pre 7 godina

Nemoc i frustracija Evrope. Ne mogu da smisle muslimane kojih ima sve vise i vise, ne mogu da ih oteraju (bar zasad), ne mogu da ih promene... Pa ce onda svoju isfrustriranost da lece tako sto ce par zena na plazi da nateraju da skinu "burkini" a oni ce da aplaudiraju.

бт

pre 7 godina

Neka su. Ja kad god sam u muslimanskoj zemlji postujem sve njihove zakone. Ovo je zakon u Francuskoj il ga postuj ili idi gde ce ti biti bolje. Tacka
(Nisamodavle, 24. avgust 2016 12:19)

Проблем је што је Француска као тобоже слободна земља донела закон којим се крши управо људска слобода (да свако иде обучен како хоће под условом да тиме не угрожава права других). Шта је са затамњеним стаклима аутомобила политичара иза којих се не види ко је унутра - и ту би могао бити трерориста, па ипак им не пада напамет да донесу закон којим се забрањују затамњена стакла. Демократија има своjу цену коју Француска није вољна да поднесе, да не говорим да је управо она својим потезима (џихадисти су настали као реакција на злочиначку политику Запада) учинила да људи почну да страхују од бурки, страх који у историји планете до пре 30 година није постојао.

Iznogud

pre 7 godina

Puna podrska, u Evropi kao evropljanin, kod kuce kako hoces.
(Anon, 24. avgust 2016 12:28)

Samo sto su ti ljudi (te zene) najcesce RODJENE u Francuskoj! Ali ti u toj tvojoj ksenofobicnoj glavi ne mozes da shvatis da ne moras biti beo, hriscanin, plav sa svetlim ocima da bi bio Evropljanin!

pravoslavac

pre 7 godina

Hrabri policajci su ne štedeći svoj život izvojevali veliku pobedu nad nenaoruzanim ženama. Bravo. Sećate se napada NATO heroja. Napadaj onoga ko se ne može da brani .Pa tako i ovim policajcima treba dati orden jer su herojski oterali ženu.

Gazda Milutin

pre 7 godina

Ali da ja sednem na plažu obučen, bez namere da se kupam taj dan (recimo oporavljam se od operativnog zahvata), pitam se da li bi i mene kaznili i odstranili sa plaže, pošto nemam bliskoistočnu fizionomiju?

Burkini nije burka, to je forma kupaćeg kostima gde lice NIJE prekriveno. Pustite ljude da se kupaju u čemu hoće. Ako hoćete da eliminišete burke, ovo je korak previše. I prestanite da upoređujete sa Iranom ili Saudijskom Arabijom - ovo je trebalo da bude liberalna i slobodna zemlja, zato i tvrdimo da smo bolji od njih, ne da se spuštamo na njihov nivo.

A ako vas sigurnost zbog pokrivenog lica toliko užasava, onda se nadam da ćete zabraniti i karnevale, maskenbale, klovnove po cirkusima i nemoj da mi zabavljač slučajno dođe na dečiji rođendan u Spajdermenovom odelu!

ius

pre 7 godina

Gomili komentatora su puna usta Saudijske Arabije i Irana, a ne shvataju da ovaj potez Francusku i same komentatore ne razlikuje mnogo od te iste Saudijske Arabije i Irana.

Proka

pre 7 godina

Smatram burku a i burkini groznim odevnim predmetom prvenstveno zbog filozofije usled koje se forsira takvo oblacenje ali velika razlika izmedju Evrope s jedne i Irana i Saudijske Arabije s druge strane je upravo u toj licnoj slobodi. Ono sto cini Evropu Evropom je ta mogucnost da obuces sta zelis - od burkinija do toplesa - i da to ne bude pitanje za drzavu i vlast. U tim zemljama moralna policija govori zenama kako da se oblace i bas zato ih smatramo nazadnim, tamo su i zapadne zene primorane da se povinuju lokalnim pravilima zbog cega njihova drustva smatramo netolerantnim, te zato sam apsolutno protiv ovakog delovanja policije u Francuskoj.

nespojivo

pre 7 godina

Ako ti ne dam da nosis burku ili hidzab onda je to vec vrlo blizu toga da ti u sledecem koraku zabranim da budes musliman i da kazem "ako hoces da zivis u Evropi moras da budes hriscanin". Ali situacija je danas ovakva: ja ti dozvoljavam da budes musliman (jer to je tvoja sloboda vere koju ti Ustav garantuje), ali ti ne dam da nosis burku koja je jedno od glavnih obelezja tvoje vere! Gde je dakle granica u tim (revolucijama izvojevanim) slobodama? Izgleda da ce neke stvari morati ponovo da se definisu, dolaze nova vremena...

dodo

pre 7 godina

ljudi koji pisu komentare treba da nauce sta je burkini, a sta burka. Razlika je u tome sto kod prvog lice nije pokriveno, i slicno je odeci (bar na prvi pogled) koja se svakodnevno nosi kod muslimana. Svako ima pravo na izbor hoce li uskociti u more obucen do grla, u jakni, u kombinezonu ili ce uskociti u vodu u bikiniju. Nije to nikakav opravdan osecaj ugrozenosti, vec primer islamofobije na delu.

hm

pre 7 godina

Srbin, Pravoslavac, burke mi uopste ne smetaju, naprotiv, deluju mi simpaticno u odnosu na ono sto zene nose kod nas i u "civilizovanim" drzavama sveta. I ne bojim se da cu umreti od tih u burkama. Za ove koje drze lekcije o ponosanju u svojoj i tudjoj zemlji preporucujem da pocnu da citaju, na primer, istoriju Francuske, sta je sve ta kolonijalna sila radila po svojim kolonijama, kako ih je osvajala, pljackala, na tome i pociva zapadno bogatstvo. I na kraju, setite se Francuske dobrote, koliko su nam naplatili ono djubre koje nismo mogli da koristimo u Prvom ratu. I to u zlatu.

Aleksandra

pre 7 godina

Koliko znam Madona na plaži nosi nešto slično burkiniju da joj sunce ne bi oštetilo, postarilo kožu. Kao i mnogi ljudi koji su se lečili od raka kože.
Obajšnjenja tipa "u njihovim zemljama poštujem njihove običaje i nosim maramu" su kontradiktorna sa onim u šta navodno verujemo.
Zar želimo da budemo kao "njihove zemlje" koje zovemo džamahirije?
I koji su to naši "običaji". Ovo je najnoviji komunalni propis koji je kažnjava novčano a ne običaj.
S kratka glupo.

Goran

pre 7 godina

Imate bikini - kupaći kostim iz dva dela; Monokini - jednodelni kupaći kostim; Burkini - Kupaći kostim koji prekriva veći deo tela i koji obično nose muslimanke i engleska kraljica. U burkiniju nije prekriveno lice.
Ne razumem šta se koga tiče šta neko nosi na plaži? Porediti Francusku sa Saudijskom Arabijom, Iranom, Brunejima je uvredljivo i ne znam kako to Francuzi ne vide. U čemu je razlika između: "Moraš ovo obući" i "Nesmeš ovo obući". I na kraju, o ljudskim pravima i demokratiju tek u vremenima straha nije besmisleno pričati. U tim vremenima je najvažnije. Što se tiče burke, tu imam mali problem i on je iz bezbednosne sfere. Istina je da, ako ste prekriveni od glave do članaka, može bilo ko da bude ispod burke. Nažalost, neki muslimani su doprineli tome da je to ozbiljan problem i moraće se pomiriti sa tim da država mora sebe da štiti.

Aleksandar Madrid

pre 7 godina

Ja sam Srbin moja devojka je Alžirka ona poštuje moju tradiciju ja njenu ne vididm problem sa burkama mi živimo u Spaniji srećni bez problema, I da nije bilo arapa neki ne bi znali šta je wc ili kupatilo sapun je arapska reč sve su to Arapi doneli Evrpoljnima koji su ih pokrali pravili robove silovali im žene i sad lm smeta bruka to kao kad bih mojoj Babi zabranili da nosi maramu što je tradicija pravoslavnog hrišćanstva nego mi smo to osetili u novijoj istoriji a oni osmanestom i veku kako je robovati kolonistima. koji su nosili kišobran u Parizu da im govor nekih padala na glavu iz Toleta nisu znali šta je viljuška i nož

pizza pametnica

pre 7 godina

Kakvo razocarenje u moju novu domovinu. I ne samo razocarenje nego i strah sto pumpaju narod protiv muslimana. A debilima koji nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, malo fali. To sto revnosni komentatori zdusno podrzavaju iz Srbije me uopste ne cudi, pa opste je poznato da oni bolje znaju od nas koji se upravo kupamo na francuskom primorju. Ovo na dobro nece izaci, a meni je kolektivnog ludila vise pun ku****.

123

pre 7 godina

'Ajde da ja odem u neku islamsku drzavu, i udjem negde obuven, pijem alkohol na ulici, setam u sorcu i bez majice! Je l moze to narode islamske veroispovesti? Postujte drzavu u kojoj ste gost ili clan takve zajednice, njena pravila i zakone, isto kao sto mi postujemo pravila islamskih drzava kada tamo putujemo.
(xim, 24. avgust 2016 13:07)

Mozes , u Bagdadu studenti idu kako hoce , taj radikalizam vlada na nekim mestima. Samo sto o njima i slusas u medijima , niko ti nece prikazati nikakvu pozitivnu stranu , takav je posao vesti i medija.

Nisamodavle

pre 7 godina

Neka su. Ja kad god sam u muslimanskoj zemlji postujem sve njihove zakone. Ovo je zakon u Francuskoj il ga postuj ili idi gde ce ti biti bolje. Tacka

Samo kazem...

pre 7 godina

Apsolutno sam protiv burke, ali sedeti potpuno obucen na plazi je koliko ja znam dozvoljeno svuda osim na nudistickoj. Tako da sta se stvarno dogodilo ne mozemo da zakljucimo sa slike uopste...

zena-zmaj

pre 7 godina

Bila sam u Ulcinju na Velikoj plazi prije par dana. Zena u burkinijima lijepih, njeznih, pastelnih boja koliko volis. Pokriveno im sve osim lica, saka i stopala. I sve govore nas domaci jezik, kako god ga nazivali: srpski, htvatski, crnski, gorski, bosanski, hercegovacki..... dakle, veze nemaju s Iranom, Saudijskom Arabijom i ko zna kojim god cudima. Bilo mi je zanimljivo da ih vidim, jer nisam do sad imala priliku, a jedini osjecaj, osim radoznalosti, koji su probudile u meni bio je osjecaj sazaljenja kad je u jednom trenutku poceo vjetar od kog je meni u mokrom bikiniju bilo neprijatno, pa sam zamislila da kao one nosim mokru odjecu od glave do pete. Uopste ne vidim da necija odjeca moze da ugrozi u bilo kom pogledu mene ili moje kceri koje su bile sa mnom, a nisu cak ni obratile paznju, ni pitale, ni primjetile nesto neobicno. Na svim plazama uvijek se nadje neko ko se, ako nista drugo, kupa u majici jer je izgorio. Losa politicka odluka koja je dala pravo nekolicini nasilnika u uniformama da maltretiraju zenu. I prekrivanje lica, ako je necija zelja i obicaj, su u redu, pod uslovom da se nadje kulturan i nenasilan nacin provjere identiteta ukoliko je potrebno. Ili da na svadbama ocekujemo racije kad mlada odluci da stavi veo? Nisam vidjela da je i jedan od ovih terorista u Belgiji i Francuskoj nosio burkini, burku ili bilo sta drugo. Bili su obuceni bas kao i svi prosjecni mi.

Gumena ili tekstilna oprema, privatna stvar

pre 7 godina

Žena je, očigledno, bila nespremna. Trebalo je da ima pored sebe masku i peraja, i čim vidi da joj prilazi policija, da brzo navuče masku, zagrize disaljku, obuje peraja i skoči u more.

srpska žena

pre 7 godina

Žao mi je tih žena.Većina njih nije izabrala toliko pokrivanje.Primorane su slušati.I,taman kad im se ukaže prilika na tako nekom liberalnijem mestu,da se malo opuste,dodju neki neafirmisani, i udri opet po nekom zakonu.
Bio bi im preveliki skok da posle sve torture udju u kupaci kostim.
Može se i treba biti moralan. Nit se otkrij niti sasvim pokrij.:-)

@Shoppinghauer

pre 7 godina

Žene na fotografiji nose burke koje su, uglavnom, zabranjene svuda u Evropi jer je zabranjeno biti maskiran na javnom mestu, osim kada se radi o nekim manifestacijama kao što su maskenbali, predstave. U Francuskoj hapse i pišu kazne muslimankama koje nose burkini kupaće kostime koji ne pokrivaju lice i najviše liče na ronilačka odela. A sada su počeli da maltretiraju muslimanke koje na plaži nose čak i maramu na glavi. Objašnjenje francuske policije je da muslimanke moraju da poštuju sekularizam!? Neviđeno maltretiranje ljudi.

Sta je sporno?

pre 7 godina

Ispod burke mogao je biti bilo ko!

Kada policija trazi da vas legitimise,duzni ste da skinete naocari za sunce,masku,kacigu,burku,bilo sta sto ometa vasu indentifikaciju.
Takav zakon je u svim civilizovanim(pa i u nekim polucivilizovanim)drzavama.

Twitter antifašista

pre 7 godina

Burkini ne valja, a saudijska kinta valja, a? Dobro Francuzi, vi sami birate prioritete. Meni nije teško da s vremena na vreme oličim FB-profil bojama vaše trikolore.

poznavalac

pre 7 godina

robajte da jedete ili pijete u Dubaiu za vreme ramazanskog posta... raspitajte se kolike su kazne, ne gledaju na veru I naciju odakle ste.
(vitez lukic od lamburginija)

Kafanske srpske price - da si iakda ziveo u Dubaiu kao sto ja i sada zivim i radim ne bi to napisao. Svi hotelski i veci restorani su otvoreni a hotelima se sluzi alkohol samo ne lokalcima. Sustina je u uzajamnom postovanju i to u Dubaiu postoji, uostalom zasto se zapadnjaci otimaju da idu tamo a ne idu u Saudijsku Arabiju?

Bre

pre 7 godina

Bezveze su maltretirali ženu pred svima. Ali to nije tradicija muslimana, burkini je izmislila modna kreatorka 2005. Žene ne smeju da se kupaju na plaži sa muškarcima, mogu samo da sede i gledaju ako ćemo da poštujemo tradiciju i veru.

zao mi je

pre 7 godina

imam osjecaj da sam postao islamofob. to ne znaci da mrzim islam, nego me je strah islama. inace nisam sklon ljudima koji su religiozni, medjutim kad vidim zene pokrivenog lica gdje se nevide ni ruke ni noge izgleda kao neka utvara koja lebdi, znaci uzas.
ja sam inace iz sarajeva i ljudima zaista nije prijatno kad nalete na takvu osobu, mogu zamisliti kako je francuzima poslje sveg ovog krvoprolica koje ih je zadesilo. a prica o demokratiji i ljudskim pravima i stanju kolektivnog straha i psihoze su smjesne

vitez lukic od lamburginija

pre 7 godina

probajte da jedete ili pijete u Dubaiu za vreme ramazanskog posta... raspitajte se kolike su kazne, ne gledaju na veru I naciju odakle ste.

xim

pre 7 godina

'Ajde da ja odem u neku islamsku drzavu, i udjem negde obuven, pijem alkohol na ulici, setam u sorcu i bez majice! Je l moze to narode islamske veroispovesti? Postujte drzavu u kojoj ste gost ili clan takve zajednice, njena pravila i zakone, isto kao sto mi postujemo pravila islamskih drzava kada tamo putujemo.

Djordje

pre 7 godina

Najbolje resenje je da im naprave "burkini plazu", pa da tamo idu u burkiniju. Kad mi nudisti moramo da vozimo kilometre i kilometre da bi bili na plazi bez odece, neka i oni sa burkama voze do burkini plaze. Oni sa sorcevima i kupacim kostimima su u vecini i prave zakone. Braco burkinijevci, pridruzite se nudistima u manjini - plaze su njihove.

neprilagodjeni civilizaciji

pre 7 godina

...Svako ima pravo na izbor hoce li uskociti u more obucen do grla, u jakni, u kombinezonu ili ce uskociti u vodu u bikiniju...
(dodo, 24. avgust 2016 13:45)
Naravno da nema. Probaj na bilo kojoj uredjenoj plazi/bazenu da se kupas obucen, pa ces da vidis sta ce da se desi. Prvo ce te spasioci izvuci i upozoriti da nikad vise ne pokusavas nista slicno a ako ponovis, dodje policija pa te vodi u pritvor ili u neku psihijatrijsku ustanovu.

Sloboda znaci da si slobodan dok god ne ugrozavas sebe i druge (u bilo kom pogledu, od neprijatnosti i nelagodnosti pa do zivotne opasnosti) a ne da mozes da radis sta hoces!

Cane

pre 7 godina

Kako je dobro pratiti evoluciju komentara :)

Prvo je bilo "sigurnost je važna, od burki se ne vidi lice!".

Pa kad je ispalo da se ne radi o burkama ovde, onda smo prešli na "znaš ti kako je na bliskom istoku? Tamo ti ne može ovo ili ono, tako treba i ovde".

Pa ispade da niko od tih komentatora nije ni video bliski istok, sem na vestima i eventualno google maps. Plus, da aršini tih zemalja ne bi trebalo i da su naši.

Pa smo se prebacili na "zakon se mora poštovati!" - Srbi, veliki poštovaoci i ljubitelji zakona ;)
Mi, koji ne plaćamo grejanje, tv pretplatu, porez ili softver ako to ne nađemo za shodno, ignorišemo saobraćajna pravila, znakove ili vezanje, koji smo izgradili cela naselja bez građevinskih i drugih dozvola (staću ovde inače ima da potraje), odjednom nam je strašno stalo da zakon koji reguliše šta babe arapskog porekla nose na plaži bude ispoštovan do kraja, kao pijan plota. Zakon je svetinja bre! Smehotres.

Ojha

pre 7 godina

Ukucajte na internetu burkini i vidite kako izgleda. Koliko mene moj vid sluzi, a cini mi se da me dobro sluzi, burkini ne prekriva lice uopste. Cesto na plazi vidjam starije zene koje ulaze potpuno obucene u vodu, znaci sada treba i staricama sada pisati kaznu jer nece da se razgolice na plazi ?!

Perica

pre 7 godina

Odavno - od pocetka ulaska imigranata su trebale sve evropske zemlje da donesu zakon " domaceg vaspitanja". A sve to u stilu : Ako zelis da zivis u ovoj zemlji ...ponasaj se kao njeni gradjani-starosedeoci.

CATAPA

pre 7 godina

Dobro, da li sada shvatate kako je bilo biti Jevrejin u Evropi? Kako je došlo do Holokausta i zašto je Hitler postao onoliko popularan?

A onaj koji je započeo i proglasio Novo Krstaštvo smeje se sa druge strane Atlantika. Naravno ne mislim na Kanadu gde su lepenovci takođe pokušali da proture fašističke zakone, pa naišli na tvrdo... tojest Trudo.

Trenutno u Evropi jedan jedini čovek ima integriteta i hrabrosti da se ludilu katolika suprotstavi. To čak i nije samo njegovo pravo, nego i obaveza koju kao verski poglavar katolika ima.

GrizliAdams

pre 7 godina

ljudska prava evropskih hriscana su ugrozena ponasanjem pridoslica
(dobrovoljni davalac, 24. avgust 2016 17:00)

Koja to ljudska prava Evropljana su ugrožena?

Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti? Nije ugroženo.
Sloboda kretanja? Nije ugrožena.
Pravo na pravnu zaštitu? Nije ugroženo.
Glasačko pravo? Nije.
Pravo na privatno vlasništvo? Nije ugroženo.
Pravo na obrazovanje? Nije ugroženo.
Pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštitu od nezaposlenosti i socijalnu sigurnost? Nije ni ovo.
Pravo na puno učešće u kulturnom životu? Nije.
Sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne? Ne.
Sloboda mišljenja, uverenja i veroispovesti? Nije ugrožena.
Sloboda izražavanja i mišljenja? Nije ugrožena.
...

Je li može neka elaboracija na ovu temu?

Ili da prođemo kroz listu univerzalnih ljudskih prava i zapitamo se još jednom, ali ovaj put za pridošlice?

Nebojsa Simic

pre 7 godina

Sto bi rekao Djenka, "da je sramota biti go, ljudi bi se radjali obuceni". Salu na stranu, ali ovo je stvarno paranoja, pa sto onda ne zabrane ronilacka odela, posto je, koliko vidim na netu slike isto kao i burkini! Oj cika Orvelu, sve smo ti blizi!

M

pre 7 godina

Ne znam kako niko ne vidi da njihovi postupci nemaju smisla i kontradiktorni su sami sebi.
Zakon protiv burkinija ne može da bude izazvan prethodnim napadom (nisu teroristicke napade sprovodile žene u burkinijima na plaži), kakva je to priča o umanjivanju konflikata, šta mislite kako se oni osećaju što su "fini ne muslimani" aplaudirali maltretiranju nasumične žene (koja se najmanje pita šta oblači). Burkini je smišljen da bi i one mogle da se kupaju dok su ipak pokrivene i šta sad to postiže? Super, njihove žene se neće kupati i to će im baš promeniti mišljenje i definitivno neće podsticati konflikte.

prilagodi se ili putuj

pre 7 godina

Ako je sloboda biti go na ulici zasto nije sloboda pokriti svoje telo?
(MUSLIMANI nisu teroristi, 24. avgust 2016 14:25)
Biti go na ulici je kaznjivo u celoj Evropi. Go(la) mozes biti samo na nudistickoj plazi i u svojoj kuci (cak ni u dvoristu ako te vide sa ulice, okolnih zgrada itd.). Dakle, burke i sl. ili u zemlji u kojima su dozvoljene/obavezne ili kuci i na nekoj privatnoj plazi. Drugde jok

buba

pre 7 godina

Podržavam zakon da se brani sakrivanje lica ali NE da bi se neko negde 'uklopio', 'jer mi moramo da poštujemo kod odevanja tamo negde'... vec zato sto terorizam divlja na sve strane! Policija mora znati/videti sve osobe, mora se videti šta ko nosi ispod odeće itd... znaci razlog treba da je čisto bezbednosni! A ne mržnja i neslaganje sa tuđim načinom života. Kad prodje ovo ludilo, vratite stare zakone i neka nosi ko sta hoće!

Pele

pre 7 godina

Ako zena ide u Avganistan zarad njihovih obicaja ona stalja maramu,e to su njihovi obicaji,isto tako ako one dolaze u zapadne gradeve isto moraju da se pridrzavaju tih obicaja,,neradi se o mrznji vec o postovanju zakona,

Alien

pre 7 godina

Ko neće da poštuje zakon, sve to onda treba deportovati. I ne folirajte se, većina bi volela da ih nema u Evropi ili da ne postoje uopšte.

Pehad

pre 7 godina

U EU zive hriscani/ katolici? Malo gresite...

Katolika, 48%
Agnostika 16
Protestanata 12
Pravolsavaca 8
Ateista 7
Drugih hriscana 4
Muslimana 2
Ostalih 3

U prevodu, imate 72% hriscana kojima je pokrivanje zena sulud koncept + 23% ljudi kojima su sve religije sulude.

Ovde se vodi borba za to da li ce u EU preovladati versi ekstremizam ili cemo odbaciti religiju kao nesto nazadno i nesto sto nas razdvaja.

Od srca navijam za ovo drugo

J

pre 7 godina

Ako MI moramo da postujemo njihove zakone kada odemo kod njih (prim. terali su stjuardese AirFrance-a da nose marame kad lete u arapske zemlje) zasto oni ne bi postovali evropske zakone? Prosto.

dobrovoljni davalac

pre 7 godina

@nespojivo ljudska prava evropskih hriscana su ugrozena ponasanjem pridoslica koji nemaju ni trunku tolerancije prema drugim kulturama. sto se mene tice ovo je legitiman izbor nacija koje su vekovima stvarale svoje drustvo i kulturu. na kraju krajeva nesto slicno se i srbiji desilo,ali zapad nije to prepoznao kao pretnju i njima samima, vec nas je surovo kaznio.

mrmlj

pre 7 godina

nosenje odece koja u potpunosti prekriva lica ima smisla jedino u odredjenim situacijama. npr. ako treba da se zastitite od vremenskih elemenata, peska itd. upravo zbog toga je nosnja u zemljama u kojima je nastao islam takva da pokriva celo telo a cesto i lice.

iako smatram da treba ocuvati svoj nacionalni identitet tokom imigracije, to ne znaci da ne treba postovati i prihvatiti obicaje zemlje u kojoj zivis i prilagoditi svoje ponasanje novom okruzenju.
to sto su generacije muslimana rodjene u francuskoj ne znaci da treba da nastave da se ponasaju kao da su u iranu ili saudijskoj arabiji, koje su komentatori naveli kao primer, vec da njihovi roditelji nisu uspeli da se prilagode svojoj novoj domovini i da ih u skladu sa tim vaspitaju.

u jednoj relativno emancipovanoj arapskoj drzavi poput UAE imigranti NIKADA ne mogu a dobiju drzavljanstvo, kao ni njihova deca, nema jedne jedine crkve sa javno istaknutim krstom ili zvonikom na teritoriji cele drzave, pokusaji sirenja hriscanstva medju muslimanima su ZABRANJENI ZAKONOM a ovde neko kuka sto zena ne sme da bude zamotana do mere da njen identitet ne moze da se utvrdi ukoliko bude potrebe za tim.
da ni ne pocinjemo sada pricu o ranije pomenutim iranu i saudijskoj arabiji i slicnim zemljama.

Sonja S.

pre 7 godina

Mora da se postuju zakoni u zemlji u kojoj zivis!
Sta tu ima cudno?
Evo u Americi ne sme da se pije alkohol ako nemas 21 godinu- bas njih briga sto sam iz Srbije gde moze sa 18 a i manje!

zg232

pre 7 godina

Ova žena nije nosila burkini, sudeći prema slici iz Guardiana. Policija je odabrala zbog boje kože. Kada se presvlačila, imala je majicu bez rukava. Na glavi je obična marama, odnosno marama nije spojena s gornjim dijelom burkinija. Sve u svemu, bila je obućena na plaži i to je razlog za kaznu.

Zoran

pre 7 godina

Kad je mogla Maja Gojković, lepotica par exelance, da se zabradi u crnu maramu k'o kaluđerica kad je bila u Iranu, mogu i Muslimanke da pokažu g*zu na evropskim plažama...

Ra

pre 7 godina

Ovde se ne radi o jednom zeni i njenom burkiniju (ogavna rec, ogavan "izum"). Radi se o tome da nam je svima dosta muslimana i tolerisanja njihove vere. Smatraju da su specijalni i da treba da budu nedodirljivi. E pa nece moci, videcemo jos koliko godina ce da opstanu u Evropi.

ana

pre 7 godina

To je ta sloboda ponasanja i izrazavanja kojoj tezimo
(Mare, 24. avgust 2016 12:56)

Ne brini se ti za njih, Mare, sloboda izrazavanja i ponasanja u Francuskoj i drugde na Zapadu je jos uvek mnogo veca nego sto ti mozes i da zamislis.

marxxx

pre 7 godina

Sta radi u Francuskoj ako nece da postuje njene zakone? Kad nas legitimise policajac duzni smo da damo licnu kartu i da nam se vidi lice, molim lepo, zakon je isti za sve, Evropa je sekularna!

Znanje imanje

pre 7 godina

Sram ih bilo.Gde je tu demokratija
(Nord, 24. avgust 2016 15:32)

Pa to jeste demokratija. Volja vecine. Izglasali su zakon protiv burki, vecinom, i sada ga sprovode. Vidis kako vecina okupljenih tapse. Ako se muslimanima ne svidja, neka ne dolaze na javne plaze. Neka sede kuci, nose skafander ako treba, da ih vazduh prljavog evropskog hriscanskog drustva ne bi kontaminirao.

jaaa

pre 7 godina

Ovako treba biti. ne volim ovi muslimanski ekstremizam i njihovu fanatičnost u vjeri, ali ih ne mrzim samo mi se ne sviđa taj njihov način. Oni dolaze u europske zemlje i jos bi donosili pravila i zakone da se mi njima prilagođavamo.

knjige idjijelje

pre 7 godina

U Koranu ne pise apsolutno nigde nista o burkama samijama i pokrivanju zena, prema tome to nije nikakvo versko obelezje a jos mnje verski imperitav. Nevolja celokupnog islamskog sveta je u tome sto svaki seoski mula ili ajatolah moze da tumaci Koran kako mu se svidja i prohte. Potpuna verska anarhija bez ikakvog reda i racuna. Islam se zloupotrebljava u politicke svrhe i tragedija muslimana je u cinjenici da je Koran za njih jedini zakon i jedino pravilo koje striktno propisuje nacin zivota njegovih pobornika. Oni inace ne priznaju nikakve zakone jer po njihovom shvatanju sveta niti jedan zakon koji su doneli ljudi ne moze biti iznad bozijeg zakona, a to je Koran. Nesto takvo postoji i u vojsci i obligatorno je za sva vojna lica, od generala pa sve do najmladjeg regruta i zove se Pravilo sluzbe. Stoga ce muslimani imati poteskoca i velikh problema gde god da budu ziveli a gde merilo svih stvari nije Koran.

boban

pre 7 godina

Gospodo muslimani ako vec idete u hriscanske zemlje da bi zaradili novac postujte zakone te zemlje .A kada mi dolazimo kod vas postujemo vasa pravila i zakone jako prosto.

Dragan

pre 7 godina

Ako su primorane od strane muzeva, brace ili oceva da se tako odevaju, zbog toga ne trebaju da trpe ostali gradjani. To je njihov interni problem i neka to rasciste u svojoj kuci. Ako nemaju razumevanje u kuci neka se razvedu a ako je to i njihovo opredeljenje neka se svi zajedno vrate u svoju zemlju i tamo odevaju kako zele.

HanSolo

pre 7 godina

Podrška! Dosta više mučenje žena od islama! Ko normalan bi išao sa tzv "burkiniom" na plažu? Nemaju izbor zato što su im muževi primitivci sa opranim mozgovima.. Prosto ko pasulj..

Mastodon

pre 7 godina

Ja bih da obrazlozim dezurnim muslimanima u cemu je problem. Nema ovde niko nista protiv Islama. Ovde se radi o tome da vi tretirate vase zene kao licno vlasnistvo koje je obavezno da cuva decu, sluzi po kuci, a u javnost izlazi iskljucivo uz pratnju, zamotane u burku. Sa muskarcima je razgovor i svaki dodir (ukljucujuci rukovanje) zabranjen. Takav odnos prema zenama je u Evropi prilicno neprihvatljiv. Nase zene nisu sluskinje i robinje. Nase zene su slobodne. Zato evropsko drustvo ne zeli da gleda burkini! Ja se uzasavam kad na ulici na +40 vidim zamotanu zenu od glave do pete dok se muz seta u gacama. To je meni obicna robija, I za mene licno, jedan od dokaza da Kuran nije mogao doci od Boga.

Dule

pre 7 godina

Čitam tekst i komentare i nisam ni sam siguran kakav stav bi trebalo da zauzmem.

Sa jedne strane, protivim se ovakvom maltretiranju od strane francuske policije jer smatram da svako treba da nosi ono što želi i smatra prikladnim. Šta ako sutra zabrane šorceve za plažu i proglase jedino "speedo" kupaće za podobnu garderobu za boravak na plaži? Svako bi trebalo da ima pravo izbora.

Sa druge strane, potpuno se slažem da svako treba da poštuje običaje i kulturu zemlje u kojoj živi, boravi, ili šta god... Ako Evropljanke poštuju islamska pravila oblačenja kada odu u muslimanske zemlje (setimo se samo naše Maje kad je bila u poseti Iranu, a čini mi se da je i Merkelova imala nekakvu maramu na glavi kad je bila u zvaničnoj poseti), onda to isto možemo da tražimo stanovnika/posetilaca hriščanskih zemalja, koji su neke druge veroispovesti.

Sve u svemu, žalosno je gde nas je terorizam doveo. Strah se toliko uvukao u svest običnih ljudi da počinjemo da popreko gledamo svakoga ko je iole drugačiji od nas, po boji kože, veroispovesti, oblačenju... Pre 20-30 godina, nikoga nije bilo briga ko šta nosi, ko se kom bogu moli, da li je vernik ili ateista, afrikanac ili japanac...

21. vs. 10. vek

pre 7 godina

Trenutno u Evropi jedan jedini čovek ima integriteta i hrabrosti da se ludilu katolika suprotstavi. To čak i nije samo njegovo pravo, nego i obaveza koju kao verski poglavar katolika ima.
(CATAPA, 24. avgust 2016 19:36)
Kakvi crni katolici, u Evropi su vecina protestanti... A kome se ne svidja zabrana burki, burkinija i ostalog ludila - slobodno nek se preseli tamo gde je to dozvoljeno (i pozeljno). Ako nijedna drzava nece da ih primi jer su rodjeni u Francuskoj/EU, eno Islamska drzava okuplja i gradjane i borce pa mogu tamo. Krajnje je vreme da se svet podeli po civilizacijskom stepenu umesto po nacijama, verama i sl. glupostima

sale@bcn

pre 7 godina

Ja koliko znam u Britaniji je zabranjeno da se setas sa fantomkom, ista stvar,isti razlog, potpuno druga ciljna grupa.
(123, 24. avgust 2016 13:23)

A vidis kod nas u Srbiji nije....jbt. koliko smo mi ispred zapada.....

russia forever

pre 7 godina

Opet nevladine organizacije i ostala profitabilna preduzeca... Svuda su ista... Nema tih 100 evra za koje se ona ne bi borila za ljudska prava...
A ti ili skini burku ili nazad u Arabiju gde ti se postuju prava. Pa biraj.

Lila

pre 7 godina

Kad odem u Saudi Arabiju, na primer, moram da se pokrijem nekako. Kazu to je nas obicaj, u nasoj si zemlji i moras to postovati. Tacno. Nema problema. Kada dodju u nasu zemlju, primera radi, ako im kazes da skinu burke (burkine) jer to nije nas obicaj, onda ugrozavas njihova ljudska prava. Znaci da u svakoj varijanti mora biti po njihovome?

e

pre 7 godina

Evropa je ovakva kakva jeste sa svojim zakonima i obicajima. Svaki gost koji zeli ziveti u evropi MORA postovati obicaje i zakone zemlje koja ga je ugostila. Znali su muslimanske izbeglice gde dolaze, i znali su da ce naici na otpor ukoliko pokusavaju nametnuti svoje zakone i obicaje. Utoliko me cudi da ako su kako kazu ugrozeni ratnim strahotama zasto nisu otisle u neku muslimansku zemlju na bliskom istoku (Saudijska Arabija, UAE i druge zemlje ) ciji su zakoni isti ili slicni zakonima zemlje koju su napustili, a neuporedivo su blize od Evrope i njene kulture.

Mirjana

pre 7 godina

Demokratija je plemenita i uzvisena stvar ali kao i sa mnogim drugim stvarima na ovom svetu moras znati gde joj je granica. Smatram da lice (dakle, ne samo oci) mora da se vidi. Nisu sloboda i demokratija za svakoga, taj prvo treba da postuje zemlju u kojoj zivi, njene vrednosti i civilizacijska dostignuca da bi uzivao njene dobrobiti

Ljiljana

pre 7 godina

Mnogo je truda i patnje uloženo u ostvarivanje ravnopravnosti žena. Ovi što se pozivaju na demokratsko pravo da svako nosi ono što želi - neizmerno greše. Nema demokratije tamo gde te od malih nogu uče da si biće drugog reda. Gledala sam snimak od pre par desetna godina iz Indije, kad je uvedena zabrana spaljivanja žena na lomači, pored umrlog muža. Nećete verovati, hiljade žena su demonstrirale protiv toga. Nadam se da niko ne veruje da je spaljivanje živih žena stvar njihove kulture i njihovog demokratskog prava na izbor.

Lena

pre 7 godina

Za likove u komentarima koji se pozivaju na to da "naše" žene kod njih moraju da se prilagode njihovim običajima, ja se izvinjavam ali kada i koja žena je to tačno nosila burku u poseti njihovoj zemlji? Ili se kupala u burkiniju? Nekoliko puta bila u dubaiju šetala se u majici na bretele, sa dekolteom, kupala u bikiniju i niko mi nije reč rekao.

jedanBata

pre 7 godina

Ni jedan procenat ne verujem da se u burkini-groteski može sa uživanjem boraviti na plaži i u vodi, i zato se pitam ŠTA ĆE UOPŠTE osobe u takvoj odeći na plaži ?!? Moj lični zaključak je da je to nametljivo političko demonstriranje i verski ekstremizam, guranje prsta u oko javnosti, kulturi, i državi u koju su se naselili najčešće pozivajući se na ugrožena ljudska prava u zemlji porekla. Apsolutno podržavam zabranu tog kostima verskog fanatizma i lične potčinjenosti žene. A ako se nekome zabrana i javna osuda čine previše strogi, ili kao ugrožavanje lične slobode (!?!), onda predlažem asimetričnu psiho-propagandnu akciju: da se na mestima gde se tako obučene osobe pojave na plaži u neposrednu blizinu smeštaju grupe slobodno "odevenih" za plažu osoba koje će se u speedo gaćicama i mikro-bikini kostimima izležavati, igrati odbojku, mazati kremama, naravno sve da budu muško-ženski, ali i gej i lezbo parovi, koji bi se čak(!) i držali za ruke i ljubili, i naravno poneka dama topless.

bikini ne burkini

pre 7 godina

Burke i sl. su "obicaj" nastao kao posledica psiho-fizickog zlostavljanja zena kroz generacije! Nesto kao obrezivanje zena po Africi i sl. Sve one veruju da je to dobro po njih, skoro sve cak i da je to njihova zelja, ali to je daleko od istine. Resenje je osuda i zabrana u normalnom svetu (pa ko nece da se prilagodi slobodno moze da se iseli, bez obzira odakle potice) i tolerisanje upotrebe u nerazvijenim drzavama (posto se "na silu" nesto tako duboko ukorenjeno tesko moze promeniti) dok sami ne dodju na taj nivo da odbace takvo ponasanje i "obicaje".
A ovi sto se pozivaju na neke kraljice, Madonu i sl. cirkusante nemaju nikakve argumente posto je to show biznis a ne stvarni svet - Lady Gaga je nosila haljinu od sirovog mesa pa to ne znaci da mogu i ostali

pizza pametnica

pre 7 godina

U pravu si ti neki sto si me opomenuo da se manem prosvetljivanja Srba. Mislila sam da sam digla ruke, al' ponekad me ipak srce povuce, pomislim ne znaju jezik, ne mogu da procitaju pravu vest, ja sam ovde na licu mesta pa vidim sta je. Evo da pokusam jos jednom: ovo sto se u Francuskoj desava nema veze sa religijom, nego sa trazenjem identita dece imigranata severno-africkih arapa koje je Francuska bukvalno uvozila 70tih 80tih da rade prljave poslove. Nesto kao crnci u Americi, al' recimo ipak malo blaza varijanta.
Ustvari, dizem ruke, polemisacu tamo gde ne misle da sve znaju. Vi i dalje pricajte kako se provodite kad odete u Saudijsku Arabiju, muskarcima koji kriju zene, izbeglicama i slicno, bez da uopste znate kako glasi sam "zakon". (koji btw i nije zakon)

dado-pg-it

pre 7 godina

samo da kažem da su sedamdesetih osamdesetih i sve do manje više 2005 skoro sve arapkinje bile ako ne u toplesu u bikiniju sigurno.. zadnji put sam bio 2010....nije ih skoro više bilo na plažama a u gradu sve zamotane....nemojte me pogrešno razumijeti.ja sam tolerantan za sve ,svako ima svoju slobodu..meni ne smeta,ali zakon treba poštovati.

Darkstar

pre 7 godina

Kakvo razocarenje u moju novu domovinu. I ne samo razocarenje nego i strah sto pumpaju narod protiv muslimana. A debilima koji nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, malo fali. To sto revnosni komentatori zdusno podrzavaju iz Srbije me uopste ne cudi, pa opste je poznato da oni bolje znaju od nas koji se upravo kupamo na francuskom primorju. Ovo na dobro nece izaci, a meni je kolektivnog ludila vise pun ku****.
(pizza pametnica, 24. avgust 2016 16:49)

Vidi, pametnice, zabrana je stigla od francuskih vlasti i koliko vidim naišla na puno odobravanje od 'vas što se kupate na francuskom primorju', a ne iz kakvog srpskog sokaka. Tako da ti je adresa za revolt potpuno pogrešna. Nalaziš joj se na izvorištu i šta te sprečava da izraziš svoje nezadovoljstvo. Mi s tim nemamo nikakve veze, već vi tamo. Vi to branite, ne mi!

Milosav

pre 7 godina

A ona kao lezi i sunca se na plazi, a zamotala se ko sarma i to jos u crno!
Nego nije to nista sinoc ovde u Kanadi citam vesti da su dozvolili da zene u drzavnoj policiji (RCMP) mogu da nose hijab sto bi bilo ona maram gde se lice vidi. I sad te takva zaustavi i dobijes tiket za bilo sta? Nego demokratija je cudo!