Utorak, 23.08.2016.

11:22

Mladić umro posle izlaska, lekar "zamrsio situaciju"

Mladić iz sela Jazak je preminuo jer mu je u toku vožnje taksijem pozlilo, a njegovo telo je pet sati bilo ispred prodavnice, pišu <a href="http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:621508-Mladic-preminuo-pored-prodavnice-telo-lezalo-pet-sati" class="text-link" target= "_blank">Večernje novosti</a>.

Izvor: Veèernje novosti

Mladiæ umro posle izlaska, lekar "zamrsio situaciju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Djorgo

pre 7 godina

Boze sacuvaj. Smrt mladog coveka je tragedija.
Ono sto ne razumem je da li je moguce da ne postoji procedura da se telo preminulog ne drzi na ulici 5 sati vec prebaci na neko odgovarajuce i pristojno mesto. Sa ili bez obdukicje, to je druga tema!?

Podrska kolegi.

pre 7 godina

Vidim da se pojedinci prave pametni, kritikuju Hitnu pomoc, zasto ga nisu odvezli u bolnicu. Pa posto se u nasoj drzavi svi razumeju u sve, trebali biste i znati da vozilo Hitne pomoci ZAKONSKI NE SME VOZITI MRTVOG COVEKA! Smrt se konstatuje na licu mesta, i pri tome se nikako na licu mesta nije moglo zakljuciti da je smrt nastala prirodnim putem. Za te stvari su nadlezni neki drugi, nikako lekar Hitne pomoci. Tekst ovog novinara je totalna lakrdija.

But

pre 7 godina

Evo ja ću da razjasnim. Stvar je u tome ko će da plati sudsku obdukciju koja košta u Novom sadu na sudskoj oko 30000 din plus transport. Račun stiže pravosudju koje vrši pritisak da se ne rade obdukcije jer nemaju para da plate. Kao što vidimo, čim je neko pristao da plati odmah je sve funkcionisalo. Eto. Nesretni momak je umro verovatno nenasilnom smrću, dakle ne prirodnom ili ne prirodnom. Lekar je procenio da treba obdukciju i kraj. Postupio je po zakonu. Ipak, mogao je i da potpiše, jer ukoliko bi se ispostavilo da je nešto sumnjivo uradila bi se ekskumacija. Ovo nije neuobičajeno situacija jer pravosudje nema dovoljno novca za veći broj sudskih obdukcija,ali je uvek mučno i nedostojanstveno.

Dušan

pre 7 godina

Nije lekar "zamrsio situaciju" već sudija!

Zašto ne objavljujete komentare ? Ako odvojimo naše vreme za čitanje portala što je vama i cilj, pritom odvojimo i trud da nešto smisleno napišemo a vi sa takvim nepoštovanjem ignoriše naš glas. Sram vas bilo!

Ljudski život je veoma ozbiljna stvar

pre 7 godina

"Iako je ustanovljeno da je do smrti došlo prirodnim putem, a ne nasilno, dežurni lekar dr Nebojša Acin zatražio je da se uradi obdukcija..."

A ko je to ustanovio da je do smrti došlo prirodnim putem? Taksista? Noćni čuvar prodavnice? Predsednik mesne zajednice? Pravnik sa položenim pravosudnim ispitom? Ili, možda, novinar koji je pisao ovaj tekst?

Šta je ovde zamršeno? Očigledno, samo procedura garancije za plaćanje obdukcione analize. A dežurni lekar DZ Irig samo je bio svestan činjenice da ne može istovremeno da bude i lekar i gatara.

milan

pre 7 godina

Odgovor kritičarima Hitne pomoći: kad neko premine onda je apsolutno zabranjeno voziti telo preminulog u vozilu Hitne pomoći, i to je tako svuda u svetu. Prema tome, ako reanimacija ne uspe onda se preminuli ostavlja na licu mesta gde je rađena reanimacija. Telo kasnije odvoze nadležne službe a ne lekari.

Moby D

pre 7 godina

Promenite naslov! Lekar je sve uradio kako treba! Drzava je "zamrsila" situaciju, kao gospodin tuzilac, koji se ocigledno ne mesa u svoj posao.

dragance

pre 7 godina

Tako je uvek bilo. Istražni sudija odlučuje ko ide na obdukciju jer to plaća sud, a doktor treba da potpiše umrlicu. Da bi se procenilo da li je smrt nasilna treba pregledati celo telo bez odeće, a to se radi na sudskoj medicini. Tek obdukcija pokaže šta je stvarni uzrok smrti. Ukoliko se zatrazi naknadna ekshumacija i dokaže nasilna smrt odgovaraće doktor, a ne istražni sudija, tako da odluku o sudsko-medicinskoj obdukciji treba da da doktor!!!

Ouch!

pre 7 godina

Koji su ovde komentari, da čovek ne poveruje... Kažu kako nije prirodno da čovek umre sa 18? Pobogu, pa mogu pobrojati preko 300 prirodnih razloga do kojih ovo dolazi. Nažalost, moj drug nije ni dočekao tih 18 jer mu je, u toku igre i smeha, jednostavno pukao krvni sud u plućima. Izađite malo iz kuće, i malo obrazovanja nije na odmet. Nadalje, doktor ovde nije ništa kriv, radi po sl. dužnosti - nažalost, zatajili su svi ostali, na njihovu sramotu. Porodici iskreno saučešće, mladi život se ugasio.

yeah

pre 7 godina

koja bre prirodna smrt sa 18 godina?! apsolutno mora da se odradi obdukcija, mozda ga je neko otrovao ili slicno. aaaaa brate, gde mi zivimo kad se osnove ne znaju i ne sprovode...

dr

pre 7 godina

ukoliko posumnja na sumnjive okolnosti smrti lrkar hitne pomoci zahteva obdukciju sto je u ovom slucaju potrebno jer jr u pitanju mladic. javni tuzilac nakon toga izlazi na teren. u ovom slucaju on je procenio da obdukcija nije nepohodna??? ne napadajte kolegu, vec krivca trazite u tuzilastvu. kolega je ispravno postupio.

Šumadinac

pre 7 godina

Ko će da uradi obdukciju?!?!?! Pa pri svakoj smrti na javnom mestu, dolazi policija na uvidjaj i lekar hitne pomoći i ako su okolnosti sumnjive (a u ovom slučaju jesu) predlaže se dežurnom sudiji da izda nalog za obdukciju. Ne vidim ništa komplikovano u ovom slučaju osim da su zakazali svi, koji bi svoj posao trebali normalno da obave po službenoj dužnosti. Porodici mladića iskreno saučešće.

pravda za sve

pre 7 godina

Što ne napišete i ime dežurnog sudije kome je normalno da zdrav 18godišnjak umre na ulici nego blatite poštenog lekara koji je radio po proceduri.....

zvezdarac

pre 7 godina

Nebitno je ko je i kada uradio obdukciju i o čijem trošku. OD ČEGA JE OVAJ MLADIĆ preminuo u najboljim godinama? Rekli ste da nije nasilna smrt. NIJE PRIRODNO da neko u 18 godina odjednom "izađe na vazduh, počne da krklja i umre".

marija

pre 7 godina

isti problem je u Novom Sadu lekari SHMP pod pritiskom sudija i tuzilastva pisu umrlice a pritom nemaju pojma od cega je neko umro!jadna zemljo

Чарапан

pre 7 godina

@Mila Ne moze se znati uzrok smrti odmah nakon obdukcije. Na osnovu patolosko-anatomaske morfologije tj. ono sto se odmah vidi, moze biti moguc uzrok smrti ali ako nisu pronadjeni konkretni dokazi poput tromba onda se mora sacekati pato-histoloska analiza. A to zahteva pripremu uzoraka tkiva i posmatranje pod mikroskopom kao i ostale biohemijske analize. Moze se dobiti samo pretpostavka na neku bolest ali bez histologije nema zvanicnog nalaza. E sad sto ne objave pretpostavku, mozda ista remeti dalju istragu pa ne smeju da objave.

Dufa

pre 7 godina

A tačno za šta je lekar kriv? Umor dečko srednja škola, izašao iz taksija... to se maltene svaki dan dešava da srednjoškolci umiru krkljajući ispred prodavnice...


I sad lekar kriv... a da nije vršena obdukcija...

podstanar

pre 7 godina

Kakve veze ima da li ima tragova nasilja ili ne? Mogao je da ga otruje neko? Decko zdrav i odjednom umro, lekar jedini radi kako treba a vi u naslovu kako je on zamrsio situaciju... Ok.

natalija

pre 7 godina

A po čemu je lekar pogrešio. Tu je obdukcija neophodna, nije prirodno da neko umre s 18 g "prirodnom smrću". Čak i ako je nenasilna smrt to se samo u obdukciji može ustanoviti...
Nego kao na svim poljima delatnosti ni tu se neznaju procedure (ili procedure i ne postoje). Srbija je straćila 200 g nije uspela da napravi uređeno društvo, ORGANIZACIONA smo NULA.

lokal-patriota

pre 7 godina

po meni je hitna pomoc napravila sav problem! dosli, pokusali i aj cao!!! valjda se telo odnese u bolnicu jer je opremljenija od jednog vozila pa da pokusaju jos nesto! u krajnjem slucaju telo bi ostalo na operacionom stolu u mrtvacnici u bolnici a ne da lezi da svi prolaznici gledaju!
neka ti je laka zemlja decko

Branko

pre 7 godina

Ne razumem se ni u posao sudije ni u posao lekara, ali ovako laicki mi lici da lekar nista pogresno nije uradio, nego sudija koji nije hteo da odobri obdukciju. Lekar je verovatno brinuo za odgovornost u slucaju da je mladic ipak umro usled nekog "spoljnog faktora". Na kraju krajeva, kako sudija u 3 ujutro moze za mladica od 18 godina da ne odobri obdukciju?

pc

pre 7 godina

A, sta je lekar zamrsio celu pricu? Nije hteo da potpise umrlicu. To ne rade vise lekari vec mrtvozornici. Malo se informisite!
Ja da sam bio na mestu tog lekara sigurno da ne bi potpisao umrlicu. Umro je mlad covek, koji je recimo mogao biti otrovan. Sutra se ispostavi da su se oni u kolima posvadjali, da su iz zezancije nesto stavili u pice i da je mladic od toga umro. Pretpostavljam da je dezurni sudija bio negde na krkanluku pa mu se nije dolazilo.
Znaci, da pojednostavnimo, lekar nije hteo da potpise da je decko umro prirodnom smrcu, sto je njegovo pravo, drugo, decko je umro na ulici i obdukcija je obavezna, pa lekar nije hteo da potpise umrlicu, a sve ostalo je na drugim sluzbama i tu je kraj price.
Otkud nekom novinaru pravo da uopste napise da neko komplikuje stvar. Napisao bi jos ponesto ali i ovako je pitanje da li cete objaviti komentar.

Zmaj

pre 7 godina

Lekar je sve uradio po pravilima struke tako da mu na naslovnoj strani dugujete izvinjenje. Nije vam palo na pamet sta bi se desilo da se kojim slucajem obdukcijom utvrdilo da ipak nije prirodna nego nasilna smrt? Ko bi ga onda branio? Stvarno ste medijski smradovi!

Jovan

pre 7 godina

Kao i nebrojeno mnogo puta i ovde ima puno ljudi koji se ne mešaju u svoj posao, pa je vrlo tešku utvrditi nadležnost. Naravno i odgovornost. Srbi su do Boga zapuštena nacija, shvatite, nije da nas stranci ne vole, jednostavno, njima se kosa diže na glavi od količine našeg nereda i nerada...Tako blizu, a tako daleko od Evrope.

Janko

pre 7 godina

Dajte ime i prezime sudije kojem je normalno da mladić od 18 godina umre iz čista mira. I posle svega ja treba da plaćam mojim parama lenčugu koja sedi u fotelji dok porodica oplakuje dete koje leži na ulici čekajući na njega.

yeah

pre 7 godina

koja bre prirodna smrt sa 18 godina?! apsolutno mora da se odradi obdukcija, mozda ga je neko otrovao ili slicno. aaaaa brate, gde mi zivimo kad se osnove ne znaju i ne sprovode...

podstanar

pre 7 godina

Kakve veze ima da li ima tragova nasilja ili ne? Mogao je da ga otruje neko? Decko zdrav i odjednom umro, lekar jedini radi kako treba a vi u naslovu kako je on zamrsio situaciju... Ok.

dr

pre 7 godina

ukoliko posumnja na sumnjive okolnosti smrti lrkar hitne pomoci zahteva obdukciju sto je u ovom slucaju potrebno jer jr u pitanju mladic. javni tuzilac nakon toga izlazi na teren. u ovom slucaju on je procenio da obdukcija nije nepohodna??? ne napadajte kolegu, vec krivca trazite u tuzilastvu. kolega je ispravno postupio.

Zmaj

pre 7 godina

Lekar je sve uradio po pravilima struke tako da mu na naslovnoj strani dugujete izvinjenje. Nije vam palo na pamet sta bi se desilo da se kojim slucajem obdukcijom utvrdilo da ipak nije prirodna nego nasilna smrt? Ko bi ga onda branio? Stvarno ste medijski smradovi!

pc

pre 7 godina

A, sta je lekar zamrsio celu pricu? Nije hteo da potpise umrlicu. To ne rade vise lekari vec mrtvozornici. Malo se informisite!
Ja da sam bio na mestu tog lekara sigurno da ne bi potpisao umrlicu. Umro je mlad covek, koji je recimo mogao biti otrovan. Sutra se ispostavi da su se oni u kolima posvadjali, da su iz zezancije nesto stavili u pice i da je mladic od toga umro. Pretpostavljam da je dezurni sudija bio negde na krkanluku pa mu se nije dolazilo.
Znaci, da pojednostavnimo, lekar nije hteo da potpise da je decko umro prirodnom smrcu, sto je njegovo pravo, drugo, decko je umro na ulici i obdukcija je obavezna, pa lekar nije hteo da potpise umrlicu, a sve ostalo je na drugim sluzbama i tu je kraj price.
Otkud nekom novinaru pravo da uopste napise da neko komplikuje stvar. Napisao bi jos ponesto ali i ovako je pitanje da li cete objaviti komentar.

Janko

pre 7 godina

Dajte ime i prezime sudije kojem je normalno da mladić od 18 godina umre iz čista mira. I posle svega ja treba da plaćam mojim parama lenčugu koja sedi u fotelji dok porodica oplakuje dete koje leži na ulici čekajući na njega.

zvezdarac

pre 7 godina

Nebitno je ko je i kada uradio obdukciju i o čijem trošku. OD ČEGA JE OVAJ MLADIĆ preminuo u najboljim godinama? Rekli ste da nije nasilna smrt. NIJE PRIRODNO da neko u 18 godina odjednom "izađe na vazduh, počne da krklja i umre".

Dufa

pre 7 godina

A tačno za šta je lekar kriv? Umor dečko srednja škola, izašao iz taksija... to se maltene svaki dan dešava da srednjoškolci umiru krkljajući ispred prodavnice...


I sad lekar kriv... a da nije vršena obdukcija...

Dušan

pre 7 godina

Nije lekar "zamrsio situaciju" već sudija!

Zašto ne objavljujete komentare ? Ako odvojimo naše vreme za čitanje portala što je vama i cilj, pritom odvojimo i trud da nešto smisleno napišemo a vi sa takvim nepoštovanjem ignoriše naš glas. Sram vas bilo!

pravda za sve

pre 7 godina

Što ne napišete i ime dežurnog sudije kome je normalno da zdrav 18godišnjak umre na ulici nego blatite poštenog lekara koji je radio po proceduri.....

Šumadinac

pre 7 godina

Ko će da uradi obdukciju?!?!?! Pa pri svakoj smrti na javnom mestu, dolazi policija na uvidjaj i lekar hitne pomoći i ako su okolnosti sumnjive (a u ovom slučaju jesu) predlaže se dežurnom sudiji da izda nalog za obdukciju. Ne vidim ništa komplikovano u ovom slučaju osim da su zakazali svi, koji bi svoj posao trebali normalno da obave po službenoj dužnosti. Porodici mladića iskreno saučešće.

Branko

pre 7 godina

Ne razumem se ni u posao sudije ni u posao lekara, ali ovako laicki mi lici da lekar nista pogresno nije uradio, nego sudija koji nije hteo da odobri obdukciju. Lekar je verovatno brinuo za odgovornost u slucaju da je mladic ipak umro usled nekog "spoljnog faktora". Na kraju krajeva, kako sudija u 3 ujutro moze za mladica od 18 godina da ne odobri obdukciju?

natalija

pre 7 godina

A po čemu je lekar pogrešio. Tu je obdukcija neophodna, nije prirodno da neko umre s 18 g "prirodnom smrću". Čak i ako je nenasilna smrt to se samo u obdukciji može ustanoviti...
Nego kao na svim poljima delatnosti ni tu se neznaju procedure (ili procedure i ne postoje). Srbija je straćila 200 g nije uspela da napravi uređeno društvo, ORGANIZACIONA smo NULA.

Ljudski život je veoma ozbiljna stvar

pre 7 godina

"Iako je ustanovljeno da je do smrti došlo prirodnim putem, a ne nasilno, dežurni lekar dr Nebojša Acin zatražio je da se uradi obdukcija..."

A ko je to ustanovio da je do smrti došlo prirodnim putem? Taksista? Noćni čuvar prodavnice? Predsednik mesne zajednice? Pravnik sa položenim pravosudnim ispitom? Ili, možda, novinar koji je pisao ovaj tekst?

Šta je ovde zamršeno? Očigledno, samo procedura garancije za plaćanje obdukcione analize. A dežurni lekar DZ Irig samo je bio svestan činjenice da ne može istovremeno da bude i lekar i gatara.

milan

pre 7 godina

Odgovor kritičarima Hitne pomoći: kad neko premine onda je apsolutno zabranjeno voziti telo preminulog u vozilu Hitne pomoći, i to je tako svuda u svetu. Prema tome, ako reanimacija ne uspe onda se preminuli ostavlja na licu mesta gde je rađena reanimacija. Telo kasnije odvoze nadležne službe a ne lekari.

Jovan

pre 7 godina

Kao i nebrojeno mnogo puta i ovde ima puno ljudi koji se ne mešaju u svoj posao, pa je vrlo tešku utvrditi nadležnost. Naravno i odgovornost. Srbi su do Boga zapuštena nacija, shvatite, nije da nas stranci ne vole, jednostavno, njima se kosa diže na glavi od količine našeg nereda i nerada...Tako blizu, a tako daleko od Evrope.

marija

pre 7 godina

isti problem je u Novom Sadu lekari SHMP pod pritiskom sudija i tuzilastva pisu umrlice a pritom nemaju pojma od cega je neko umro!jadna zemljo

Moby D

pre 7 godina

Promenite naslov! Lekar je sve uradio kako treba! Drzava je "zamrsila" situaciju, kao gospodin tuzilac, koji se ocigledno ne mesa u svoj posao.

lokal-patriota

pre 7 godina

po meni je hitna pomoc napravila sav problem! dosli, pokusali i aj cao!!! valjda se telo odnese u bolnicu jer je opremljenija od jednog vozila pa da pokusaju jos nesto! u krajnjem slucaju telo bi ostalo na operacionom stolu u mrtvacnici u bolnici a ne da lezi da svi prolaznici gledaju!
neka ti je laka zemlja decko

Чарапан

pre 7 godina

@Mila Ne moze se znati uzrok smrti odmah nakon obdukcije. Na osnovu patolosko-anatomaske morfologije tj. ono sto se odmah vidi, moze biti moguc uzrok smrti ali ako nisu pronadjeni konkretni dokazi poput tromba onda se mora sacekati pato-histoloska analiza. A to zahteva pripremu uzoraka tkiva i posmatranje pod mikroskopom kao i ostale biohemijske analize. Moze se dobiti samo pretpostavka na neku bolest ali bez histologije nema zvanicnog nalaza. E sad sto ne objave pretpostavku, mozda ista remeti dalju istragu pa ne smeju da objave.

Podrska kolegi.

pre 7 godina

Vidim da se pojedinci prave pametni, kritikuju Hitnu pomoc, zasto ga nisu odvezli u bolnicu. Pa posto se u nasoj drzavi svi razumeju u sve, trebali biste i znati da vozilo Hitne pomoci ZAKONSKI NE SME VOZITI MRTVOG COVEKA! Smrt se konstatuje na licu mesta, i pri tome se nikako na licu mesta nije moglo zakljuciti da je smrt nastala prirodnim putem. Za te stvari su nadlezni neki drugi, nikako lekar Hitne pomoci. Tekst ovog novinara je totalna lakrdija.

Djorgo

pre 7 godina

Boze sacuvaj. Smrt mladog coveka je tragedija.
Ono sto ne razumem je da li je moguce da ne postoji procedura da se telo preminulog ne drzi na ulici 5 sati vec prebaci na neko odgovarajuce i pristojno mesto. Sa ili bez obdukicje, to je druga tema!?

Ouch!

pre 7 godina

Koji su ovde komentari, da čovek ne poveruje... Kažu kako nije prirodno da čovek umre sa 18? Pobogu, pa mogu pobrojati preko 300 prirodnih razloga do kojih ovo dolazi. Nažalost, moj drug nije ni dočekao tih 18 jer mu je, u toku igre i smeha, jednostavno pukao krvni sud u plućima. Izađite malo iz kuće, i malo obrazovanja nije na odmet. Nadalje, doktor ovde nije ništa kriv, radi po sl. dužnosti - nažalost, zatajili su svi ostali, na njihovu sramotu. Porodici iskreno saučešće, mladi život se ugasio.

dragance

pre 7 godina

Tako je uvek bilo. Istražni sudija odlučuje ko ide na obdukciju jer to plaća sud, a doktor treba da potpiše umrlicu. Da bi se procenilo da li je smrt nasilna treba pregledati celo telo bez odeće, a to se radi na sudskoj medicini. Tek obdukcija pokaže šta je stvarni uzrok smrti. Ukoliko se zatrazi naknadna ekshumacija i dokaže nasilna smrt odgovaraće doktor, a ne istražni sudija, tako da odluku o sudsko-medicinskoj obdukciji treba da da doktor!!!

But

pre 7 godina

Evo ja ću da razjasnim. Stvar je u tome ko će da plati sudsku obdukciju koja košta u Novom sadu na sudskoj oko 30000 din plus transport. Račun stiže pravosudju koje vrši pritisak da se ne rade obdukcije jer nemaju para da plate. Kao što vidimo, čim je neko pristao da plati odmah je sve funkcionisalo. Eto. Nesretni momak je umro verovatno nenasilnom smrću, dakle ne prirodnom ili ne prirodnom. Lekar je procenio da treba obdukciju i kraj. Postupio je po zakonu. Ipak, mogao je i da potpiše, jer ukoliko bi se ispostavilo da je nešto sumnjivo uradila bi se ekskumacija. Ovo nije neuobičajeno situacija jer pravosudje nema dovoljno novca za veći broj sudskih obdukcija,ali je uvek mučno i nedostojanstveno.

lokal-patriota

pre 7 godina

po meni je hitna pomoc napravila sav problem! dosli, pokusali i aj cao!!! valjda se telo odnese u bolnicu jer je opremljenija od jednog vozila pa da pokusaju jos nesto! u krajnjem slucaju telo bi ostalo na operacionom stolu u mrtvacnici u bolnici a ne da lezi da svi prolaznici gledaju!
neka ti je laka zemlja decko

Jovan

pre 7 godina

Kao i nebrojeno mnogo puta i ovde ima puno ljudi koji se ne mešaju u svoj posao, pa je vrlo tešku utvrditi nadležnost. Naravno i odgovornost. Srbi su do Boga zapuštena nacija, shvatite, nije da nas stranci ne vole, jednostavno, njima se kosa diže na glavi od količine našeg nereda i nerada...Tako blizu, a tako daleko od Evrope.

yeah

pre 7 godina

koja bre prirodna smrt sa 18 godina?! apsolutno mora da se odradi obdukcija, mozda ga je neko otrovao ili slicno. aaaaa brate, gde mi zivimo kad se osnove ne znaju i ne sprovode...

dr

pre 7 godina

ukoliko posumnja na sumnjive okolnosti smrti lrkar hitne pomoci zahteva obdukciju sto je u ovom slucaju potrebno jer jr u pitanju mladic. javni tuzilac nakon toga izlazi na teren. u ovom slucaju on je procenio da obdukcija nije nepohodna??? ne napadajte kolegu, vec krivca trazite u tuzilastvu. kolega je ispravno postupio.

zvezdarac

pre 7 godina

Nebitno je ko je i kada uradio obdukciju i o čijem trošku. OD ČEGA JE OVAJ MLADIĆ preminuo u najboljim godinama? Rekli ste da nije nasilna smrt. NIJE PRIRODNO da neko u 18 godina odjednom "izađe na vazduh, počne da krklja i umre".

Branko

pre 7 godina

Ne razumem se ni u posao sudije ni u posao lekara, ali ovako laicki mi lici da lekar nista pogresno nije uradio, nego sudija koji nije hteo da odobri obdukciju. Lekar je verovatno brinuo za odgovornost u slucaju da je mladic ipak umro usled nekog "spoljnog faktora". Na kraju krajeva, kako sudija u 3 ujutro moze za mladica od 18 godina da ne odobri obdukciju?

Чарапан

pre 7 godina

@Mila Ne moze se znati uzrok smrti odmah nakon obdukcije. Na osnovu patolosko-anatomaske morfologije tj. ono sto se odmah vidi, moze biti moguc uzrok smrti ali ako nisu pronadjeni konkretni dokazi poput tromba onda se mora sacekati pato-histoloska analiza. A to zahteva pripremu uzoraka tkiva i posmatranje pod mikroskopom kao i ostale biohemijske analize. Moze se dobiti samo pretpostavka na neku bolest ali bez histologije nema zvanicnog nalaza. E sad sto ne objave pretpostavku, mozda ista remeti dalju istragu pa ne smeju da objave.

milan

pre 7 godina

Odgovor kritičarima Hitne pomoći: kad neko premine onda je apsolutno zabranjeno voziti telo preminulog u vozilu Hitne pomoći, i to je tako svuda u svetu. Prema tome, ako reanimacija ne uspe onda se preminuli ostavlja na licu mesta gde je rađena reanimacija. Telo kasnije odvoze nadležne službe a ne lekari.

But

pre 7 godina

Evo ja ću da razjasnim. Stvar je u tome ko će da plati sudsku obdukciju koja košta u Novom sadu na sudskoj oko 30000 din plus transport. Račun stiže pravosudju koje vrši pritisak da se ne rade obdukcije jer nemaju para da plate. Kao što vidimo, čim je neko pristao da plati odmah je sve funkcionisalo. Eto. Nesretni momak je umro verovatno nenasilnom smrću, dakle ne prirodnom ili ne prirodnom. Lekar je procenio da treba obdukciju i kraj. Postupio je po zakonu. Ipak, mogao je i da potpiše, jer ukoliko bi se ispostavilo da je nešto sumnjivo uradila bi se ekskumacija. Ovo nije neuobičajeno situacija jer pravosudje nema dovoljno novca za veći broj sudskih obdukcija,ali je uvek mučno i nedostojanstveno.

Zmaj

pre 7 godina

Lekar je sve uradio po pravilima struke tako da mu na naslovnoj strani dugujete izvinjenje. Nije vam palo na pamet sta bi se desilo da se kojim slucajem obdukcijom utvrdilo da ipak nije prirodna nego nasilna smrt? Ko bi ga onda branio? Stvarno ste medijski smradovi!

natalija

pre 7 godina

A po čemu je lekar pogrešio. Tu je obdukcija neophodna, nije prirodno da neko umre s 18 g "prirodnom smrću". Čak i ako je nenasilna smrt to se samo u obdukciji može ustanoviti...
Nego kao na svim poljima delatnosti ni tu se neznaju procedure (ili procedure i ne postoje). Srbija je straćila 200 g nije uspela da napravi uređeno društvo, ORGANIZACIONA smo NULA.

Dufa

pre 7 godina

A tačno za šta je lekar kriv? Umor dečko srednja škola, izašao iz taksija... to se maltene svaki dan dešava da srednjoškolci umiru krkljajući ispred prodavnice...


I sad lekar kriv... a da nije vršena obdukcija...

Ouch!

pre 7 godina

Koji su ovde komentari, da čovek ne poveruje... Kažu kako nije prirodno da čovek umre sa 18? Pobogu, pa mogu pobrojati preko 300 prirodnih razloga do kojih ovo dolazi. Nažalost, moj drug nije ni dočekao tih 18 jer mu je, u toku igre i smeha, jednostavno pukao krvni sud u plućima. Izađite malo iz kuće, i malo obrazovanja nije na odmet. Nadalje, doktor ovde nije ništa kriv, radi po sl. dužnosti - nažalost, zatajili su svi ostali, na njihovu sramotu. Porodici iskreno saučešće, mladi život se ugasio.

Janko

pre 7 godina

Dajte ime i prezime sudije kojem je normalno da mladić od 18 godina umre iz čista mira. I posle svega ja treba da plaćam mojim parama lenčugu koja sedi u fotelji dok porodica oplakuje dete koje leži na ulici čekajući na njega.

pc

pre 7 godina

A, sta je lekar zamrsio celu pricu? Nije hteo da potpise umrlicu. To ne rade vise lekari vec mrtvozornici. Malo se informisite!
Ja da sam bio na mestu tog lekara sigurno da ne bi potpisao umrlicu. Umro je mlad covek, koji je recimo mogao biti otrovan. Sutra se ispostavi da su se oni u kolima posvadjali, da su iz zezancije nesto stavili u pice i da je mladic od toga umro. Pretpostavljam da je dezurni sudija bio negde na krkanluku pa mu se nije dolazilo.
Znaci, da pojednostavnimo, lekar nije hteo da potpise da je decko umro prirodnom smrcu, sto je njegovo pravo, drugo, decko je umro na ulici i obdukcija je obavezna, pa lekar nije hteo da potpise umrlicu, a sve ostalo je na drugim sluzbama i tu je kraj price.
Otkud nekom novinaru pravo da uopste napise da neko komplikuje stvar. Napisao bi jos ponesto ali i ovako je pitanje da li cete objaviti komentar.

podstanar

pre 7 godina

Kakve veze ima da li ima tragova nasilja ili ne? Mogao je da ga otruje neko? Decko zdrav i odjednom umro, lekar jedini radi kako treba a vi u naslovu kako je on zamrsio situaciju... Ok.

Šumadinac

pre 7 godina

Ko će da uradi obdukciju?!?!?! Pa pri svakoj smrti na javnom mestu, dolazi policija na uvidjaj i lekar hitne pomoći i ako su okolnosti sumnjive (a u ovom slučaju jesu) predlaže se dežurnom sudiji da izda nalog za obdukciju. Ne vidim ništa komplikovano u ovom slučaju osim da su zakazali svi, koji bi svoj posao trebali normalno da obave po službenoj dužnosti. Porodici mladića iskreno saučešće.

pravda za sve

pre 7 godina

Što ne napišete i ime dežurnog sudije kome je normalno da zdrav 18godišnjak umre na ulici nego blatite poštenog lekara koji je radio po proceduri.....

Dušan

pre 7 godina

Nije lekar "zamrsio situaciju" već sudija!

Zašto ne objavljujete komentare ? Ako odvojimo naše vreme za čitanje portala što je vama i cilj, pritom odvojimo i trud da nešto smisleno napišemo a vi sa takvim nepoštovanjem ignoriše naš glas. Sram vas bilo!

Podrska kolegi.

pre 7 godina

Vidim da se pojedinci prave pametni, kritikuju Hitnu pomoc, zasto ga nisu odvezli u bolnicu. Pa posto se u nasoj drzavi svi razumeju u sve, trebali biste i znati da vozilo Hitne pomoci ZAKONSKI NE SME VOZITI MRTVOG COVEKA! Smrt se konstatuje na licu mesta, i pri tome se nikako na licu mesta nije moglo zakljuciti da je smrt nastala prirodnim putem. Za te stvari su nadlezni neki drugi, nikako lekar Hitne pomoci. Tekst ovog novinara je totalna lakrdija.

Djorgo

pre 7 godina

Boze sacuvaj. Smrt mladog coveka je tragedija.
Ono sto ne razumem je da li je moguce da ne postoji procedura da se telo preminulog ne drzi na ulici 5 sati vec prebaci na neko odgovarajuce i pristojno mesto. Sa ili bez obdukicje, to je druga tema!?

marija

pre 7 godina

isti problem je u Novom Sadu lekari SHMP pod pritiskom sudija i tuzilastva pisu umrlice a pritom nemaju pojma od cega je neko umro!jadna zemljo

Ljudski život je veoma ozbiljna stvar

pre 7 godina

"Iako je ustanovljeno da je do smrti došlo prirodnim putem, a ne nasilno, dežurni lekar dr Nebojša Acin zatražio je da se uradi obdukcija..."

A ko je to ustanovio da je do smrti došlo prirodnim putem? Taksista? Noćni čuvar prodavnice? Predsednik mesne zajednice? Pravnik sa položenim pravosudnim ispitom? Ili, možda, novinar koji je pisao ovaj tekst?

Šta je ovde zamršeno? Očigledno, samo procedura garancije za plaćanje obdukcione analize. A dežurni lekar DZ Irig samo je bio svestan činjenice da ne može istovremeno da bude i lekar i gatara.

dragance

pre 7 godina

Tako je uvek bilo. Istražni sudija odlučuje ko ide na obdukciju jer to plaća sud, a doktor treba da potpiše umrlicu. Da bi se procenilo da li je smrt nasilna treba pregledati celo telo bez odeće, a to se radi na sudskoj medicini. Tek obdukcija pokaže šta je stvarni uzrok smrti. Ukoliko se zatrazi naknadna ekshumacija i dokaže nasilna smrt odgovaraće doktor, a ne istražni sudija, tako da odluku o sudsko-medicinskoj obdukciji treba da da doktor!!!

Moby D

pre 7 godina

Promenite naslov! Lekar je sve uradio kako treba! Drzava je "zamrsila" situaciju, kao gospodin tuzilac, koji se ocigledno ne mesa u svoj posao.