Četvrtak, 28.07.2016.

20:15

Hoćemo da sabiramo mrtve žene ili da uradimo nešto?

U svim institucijama je bilo propusta, ali kada je reč o nasilju nad ženama problem je u svima nama, kaže koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević.

Izvor: B92

Hoæemo da sabiramo mrtve žene ili da uradimo nešto? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

toliko

pre 7 godina

@Protose-ni gledanje koje cega ni citanje ne moze napraviti siledzju ako to nasilje vec nije nosio u sebi.Dozvoliti da ZVER izadje iz nekoga je potpuno nedostatak svesti,intelekta i vaspitanja.Ovo se pakuje u siledzijama jos od detinjstva.Njih treba kaznjavati skoro kao za ubistvo ili za ubistvo.Koliko zena i devojaka je tesko povredjeno a o traumama i strahovima za ceo zivot da i ne pricamo.

MM

pre 7 godina

Ova vest, za sada ukupno ima samo 17 komentara.
Od toga, 6 muskaraca ima specificne ideje:
Rajko nam objasnjava kako su pojacane mere opasne jer ce zene da se osole pod zastitom i da nasrcu na muskarce, takode problem je sto ce onda mozda biti procesuirani i neduzni jadni muskarci.
Protoss je tu da nam objasni kako nisu svi muskarci nasilnici, kako ima dobrih momaka, a za nasilje je kriv rijaliti i tesko stanje u zemlji.
Aron je dosao da svesrdno objasni kako se sa tim preteruje i preuvelicava, i da nam objasni da su zene same krive za nasilje koje trpe.
Nije nego je dosao da nas podseti da on nije kriv, da to nije drustveni problem, nasilje nad zenama je valjda intimni problem iznedju zene i nadleznih.
Ilija nam objasnjava da je veci problem od nasilja sto se njemu cini da se musko i zensko vise ne vole.
Milorad nam objasnjava da je problem u komunikaciji izmedju institucija.
Cast izuzecima.

Filmofil

pre 7 godina

@Protoss

Malo se sutra nije desavalo i u bivsoj Jugi, pa pobenavili od besparice. Sto ne ubijaju nekog drugog. Isla sam u odeljenje sa devojcicom koju su zajedno sa malo starijim bratom odgajili hranitelji. Otac je ubio majku u hodniku ambulante, visoka trudnoca, uobrazio da ga vara sa ginekologom. Secam se te odvratne face kad je izasao iz zatvora (neka smesna kazna) i vijao ih po velikom odmoru da ih kao vidi, a oni bezali. Odrasli smo u tada finansijski normalnom gradicu u Srbiji, ne tako daleko od Beograda. Ovde su dva problema. Primitivni mentalitet slican Bliskom Istoku i nepostojeca drzava koja sluzi da broji mrtve ibda objasni da su sami krivi zbog toga, ergo slucaj helikopter i "pijani" piloti i pobijene sulne zene. To sto neko od vas nije takav ne znaci da situacija nije takva. Tresce te s jednog dana za svoju decu. Ove trolove necu ni da komentarisem, njima ni cold restart (za one koji razumeju) ne bi pomogao. Mozes misliti isprovocirale ih. Same birale, tako im i treba.

John

pre 7 godina

Naravno da ćemo da sabiramo!
Pre izvesnog vremena u Skupštini je na dnevnom redu bio predlog zakona po kome bi nasilnik bio udaljen iz kuće/stana bez obzira na vlasništvo nad istim. Predlog je odbijen. A pogodite zašto? Zato što je došao od opozicije.
Pre 4 godine (2012) Srbija je ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju porodičnog nasilja i nasilja nad ženama. Po toj konvenciji Srbija je obavezna (sama se obavezala, niko je ni na šta terao nije!) da prilagodi svoju definiciju silovanja definiciji iz konvencije, da uvede krivično delo proganjanja, i - najvažnije od svega - da žrtvama nasilja u porodici država isplaćuje naknadu štete ako se ona od nasilnika ne može naplatiti (u celini ili delimično)

Za ove 4 godine Srbija na ovom planu nije uradila ama baš ništa.
A što se tiče ovog poslednjeg (naknade) tu je otišla i korak dalje i na to stavila rezervu. Da ne dužim i da pojednostavim - rezerva znači da je država izjavila da je neka odredba ugovora/konvencije NE OBAVEZUJE (iz raznih razloga).
Srećom, ova rezerva ima rok važenja do 2019. Eto, već za tri godine će Srbija...
A do tada, nek' nam je Bog u pomoći.

RRajko

pre 7 godina

Nešto se pitam, sa koliko lakoće ova gospođa govori o tako kompleksnom problemu? Danas je raznog nasilja na pretek. Treba mu stati na put, ali problem treba sagledati sa više aspekata,jer, ako se brzopleto donose odluke o pritvaranju bojim se da se na taj način postaje u neku ruku saučesnik u zločinu. Drugim rečima da ishitrenim merama ne uradimo kontraproduktivnu stvar i umesto suzbijanja generišemo zločinačke naume. Ne radi se samo o zlostavljanju žena, veliki je broj i zlostavljanih muškaraca. Ko se o njima brine? Ima indicija da neke žene osokoljene navodnom "zaštitom" još više nasrću na muževe. Šta se dešava kada im "pukne film"? Onda nastupa period lamentiranja na loš rad više organa raznih službi. Davno se reklo, lako je kritikovati, treba ući u problem. Da sam ja na mestu tih kritikovanih organa postarao bih se da dotična gospođa bude prisutna u rešavanju konkretnih slučajeva. Znam, ona bi ispočetka pritvarala ali šta kada ponestane mesta u zatvorima? Šta kada neopravdano pritvoreni izađu iz pritvora? Ma, puno je tu raznih "šta kada i ako"!

maca

pre 7 godina

Zasto ne pominju zene koje su dozivele nasilje od raznih baraba,policija okarakterisala remecenje javnog reda i mira,a zene i devojke zavrse u urgentnom a policija ne prijavi dezurnom inspektoru,kad same tuze i tuzioca bas briga,ne nalazi krivicne elemente i sta ostaje zeni?Da uzvrati kad tad jer je niko od merodavnih nije zastitio a zasto?Evo zasto,od policije ,sudije za prekrsaje do tuzioca korupcija U SLAVU barabe da se veseli kako su ga pare izbavile pa ce on opet i opet moci isto.Ovo je uzasno sto se desava nasim zenama jer nikakvog zakona nema da tesko kazni nasilnika.A nijedan advokat ne bi se malo trgao i pro-bono pomogao takvim mucenicama.Ovo se u Evropi nijednoj zeni ne bi moglo dogoditi da bilo koja bude tucena ,ubijena od monstruma.

tuga, na sreću okončana

pre 7 godina

Moj, sada bivši muž, nije prezao gde će da me udari, na ulici, u kaficu me šutirao ispod stola, kod kuće, kod njegovih! Niko, ali niko neće da se meša i brani me, ne računajuću svekrvu i u početku njegovog brata. Ali, i žene su same krive trpe i nadaju se da će prestati? NEĆE NIKADA, bežite dok nije kasno!

zrtva

pre 7 godina

Ovako je to u mom slucaju. Pobegla od muza sa detetom, otisla pravo u Socijalnu sluzbu, poslali me kuci i rekli da ce me zvati kada dobiju zahtev od suda. Cekala sam mesec dana da me pozovu i do tada sam mogla sto puta da budem mrtva. Strucni radnici su utvrdili i napisali sudu da sam zrtva nasilja, a onda sam na prvo rociste cekala vise od pola godine, a trebalo bi, po zakonu, da bude po hitnom postupku. I nakon tri i po godine, postupak nije okoncan, ja sam prisiljena da sa nasilnikom komuniciram zbog deteta inace bi me ocenili kao nepodobnog roditelja koji zanemaruje potrebe deteta i uzeli bi mi dete. S druge strane, sudija za nasilje se pita kako se ja to nasilnika plasim a komuniciram sa njim?!? itd, itd... ne postoji povezan sistem institucija koje brinu o zrtvama nasilja. Zrtve su prepustene samima sebi, uplasene, bez pomoci, podrske...nase sluzbe ne saradjuju uopste i samo otaljavaju posao!!!ZALOSNO, ALI ISTINITO! Kada bi se malo vise unosili u svoj posao, sprecili bi mnoga ubistva!

Kirito

pre 7 godina

Lepo kaze gospodja, ali na zalost, ja pre verujem u vilenjake i deda mraza nego da se mrdne makar malim prstom i uradi nesto po ovom pitanju zastite zena. Tako da, objavili ili ne objavili komentar, ipak cemo na opet da brojimo...

Dijaspora

pre 7 godina

U samim temeljima kvazi-tradicionalnog kvazi-patrijahalnog kvazi-sistema u Srbiji je iluzija da žena pripada muškarcu i da je muškarac, po prirodi stvari, dominantna figura u čiji opis posla ulazi i "deljenje pravde". Ne može se samo ovo promeniti - intervencija na temeljima zahteva promene od krova do podruma, a mi za to nemamo dovoljno snage, volje, ni pameti.

Da, brojaćemo mrtve žene.

Nije nego

pre 7 godina

Ja nisam kriv! I nismo mi svi krivi, već ti manijaci i oni koji ih nisu sprečili da to urade, a mogli su i bili su plaćeni za to. Može Vulin da priča šta hoće, a i onaj drugi, ali stvar je jednostavna: nisu radili svoj posao, i nemojte svi da se posipate pepelom, odgovorni postoje.
Ovo je zemlja neukih i nesposobnih, ali krivi su oni koji su ih tu postavili i nisu kontrolisali. Od glave riba smrdi, zato i pokušavaju da nam svima podele po malo krivice.

Aron

pre 7 godina

Nasilje nad ženama je realnost ali se sa time preteruje u javnosti. Dosta u tome ima zamena teza. Kaže se kako su žene žrtve nasilja a to je samo deo opšte situacije nasilja u zemlji jer muškarci ipak čine 70% žrtava. Onda svi govore kako žene nisu zaštićene od strane institucija. A ko jeste? Ovde su svi ugroženi od strane korumpiranog i nesposobnog sistema. Sa druge strane govori se o patrijarhalnoj kulturi muškaraca. To je tačno, ali ko je najveći apologeta te iste kulture? Pa same žene koje za svoje partnere biraju mačo likove dok su fini i kulrurni muškarci za njih prosto nezanimljivi i sramota ih je da budu sa njima. Po meni glavni problem žena su one same i njihova svest jer ovo nije Iran ili Jemen i žene same biraju svoje partnere.

Protoss

pre 7 godina

@Dosta je bilo
Draga gospodjo, gospodjice, ili mlada damo, ako ste zena...Zelim da Vam kazem, da mi je zao ukoliko ste bili u mozda slicnoj situaciji koje prolaze puno zena u nasoj zemlji, ali ono sto je bitno, ne gajite previse mrznju u sebi i prema muskom rodu ili uopsteno o musko-zenskim odnosima, jer ima puno dobrih muskaraca, momaka u nasoj zemlji, samo sto ne mogu da se uklope u porazavajuce stanje koje vlada u nasem drustvu, nasa zemlja i drustvo se u poslednjih 25 godina baziralo kroz krimogenizaciju drustva i opsteg katastrofalnog stanja u zemlji koje vlada za svo ovo vreme.Sistem, drustvo, politika, institucije su potpuno zakazale i pale pod uticaj opsteg rasula i siromastva koje vlada ovom zemljom.Mi skoro svaki dan, javno gledamo nasilje koje upravo ta drzava, RRA dozvoljavaju da se prikazuju na raznim kanalima, kroz razne rijalitije, estradu, politiku, koje pokazuje sliku naseg poraznog drustva, jer im to donosi profit, privatni i politicki.Svi su ucestvovali u ovakvom stanju koje nas je zadesilo svih ovih godina, muskarci, zene, sistem , drustvo...I tu nema mnogo polemike svi smo hteli nesto VELIKO, BOGATO, MOCNO, a dobili smo siromastvo, kriminal, korupciju, nasilje, nezadovoljstvo.To je nas mentalitet i nasa stvarnost.Sve najbolje, mlad momak iz mase, odnosno van mase potpuno...tako je najbolje i najzdravije.

Dosta je bilo!

pre 7 godina

Nema komentar? Muk? E... Kukavice! Odavno ja ovo pričam pa je to slučaj i sa nasiljem nad decom, a onda se pojavi neko ko hoće da proda svoje knjige pa se reklamira braneći roditelje i govori "u redu je poneki šamar" i niko, ili baš retki shvataju da je o istim stvarima reč. Kukavice nasilničke!

Milorad

pre 7 godina

Kada bi sredstva informisanja više obraćala pažnju na sam rad institucija i međusobno povezivanje svrha informisanja bila bi veća a ovim načinom kada samo raspiruju pitanjima prepucavanja međ nadležnim onda teško.

balkan

pre 7 godina

Kod nas se na ženu gleda kao na vlasništvo muškarca. U fazonu- moja žena, mogu da joj radim šta hoću. Stvari moraju hitno da se menjaju.

ilija

pre 7 godina

Meni izgleda da je problem što se muško i žensko izgleda odavno više ne vole, ili bar ne onako kako je to bilo kada ljubav nije bila samo reč. Ako je u redu da se više ne vole, onda i njima moraju da se bave samo određene institucije. Ukratko, meni se čini da je problem ozbiljniji od nasilja i da je to samo vrh ledenog brega.

Posmatrac

pre 7 godina

Lepo kaze zena - valjda je cilj da bude sto manje nasilja. Ali ne, ministri se ponasaju ko uvredjene mlade. Boze sacuvaj da neko kaze neku kritiku ili savet, njima prepodobnima. Cim se nesto desi odmah istrce sa izjavom da su sluzbe sve radile, ali eto desilo se. I eto, svake dve nedelje ubiju jednu zenu. Pa desi se...

balkan

pre 7 godina

Kod nas se na ženu gleda kao na vlasništvo muškarca. U fazonu- moja žena, mogu da joj radim šta hoću. Stvari moraju hitno da se menjaju.

Posmatrac

pre 7 godina

Lepo kaze zena - valjda je cilj da bude sto manje nasilja. Ali ne, ministri se ponasaju ko uvredjene mlade. Boze sacuvaj da neko kaze neku kritiku ili savet, njima prepodobnima. Cim se nesto desi odmah istrce sa izjavom da su sluzbe sve radile, ali eto desilo se. I eto, svake dve nedelje ubiju jednu zenu. Pa desi se...

Dosta je bilo!

pre 7 godina

Nema komentar? Muk? E... Kukavice! Odavno ja ovo pričam pa je to slučaj i sa nasiljem nad decom, a onda se pojavi neko ko hoće da proda svoje knjige pa se reklamira braneći roditelje i govori "u redu je poneki šamar" i niko, ili baš retki shvataju da je o istim stvarima reč. Kukavice nasilničke!

Milorad

pre 7 godina

Kada bi sredstva informisanja više obraćala pažnju na sam rad institucija i međusobno povezivanje svrha informisanja bila bi veća a ovim načinom kada samo raspiruju pitanjima prepucavanja međ nadležnim onda teško.

zrtva

pre 7 godina

Ovako je to u mom slucaju. Pobegla od muza sa detetom, otisla pravo u Socijalnu sluzbu, poslali me kuci i rekli da ce me zvati kada dobiju zahtev od suda. Cekala sam mesec dana da me pozovu i do tada sam mogla sto puta da budem mrtva. Strucni radnici su utvrdili i napisali sudu da sam zrtva nasilja, a onda sam na prvo rociste cekala vise od pola godine, a trebalo bi, po zakonu, da bude po hitnom postupku. I nakon tri i po godine, postupak nije okoncan, ja sam prisiljena da sa nasilnikom komuniciram zbog deteta inace bi me ocenili kao nepodobnog roditelja koji zanemaruje potrebe deteta i uzeli bi mi dete. S druge strane, sudija za nasilje se pita kako se ja to nasilnika plasim a komuniciram sa njim?!? itd, itd... ne postoji povezan sistem institucija koje brinu o zrtvama nasilja. Zrtve su prepustene samima sebi, uplasene, bez pomoci, podrske...nase sluzbe ne saradjuju uopste i samo otaljavaju posao!!!ZALOSNO, ALI ISTINITO! Kada bi se malo vise unosili u svoj posao, sprecili bi mnoga ubistva!

tuga, na sreću okončana

pre 7 godina

Moj, sada bivši muž, nije prezao gde će da me udari, na ulici, u kaficu me šutirao ispod stola, kod kuće, kod njegovih! Niko, ali niko neće da se meša i brani me, ne računajuću svekrvu i u početku njegovog brata. Ali, i žene su same krive trpe i nadaju se da će prestati? NEĆE NIKADA, bežite dok nije kasno!

ilija

pre 7 godina

Meni izgleda da je problem što se muško i žensko izgleda odavno više ne vole, ili bar ne onako kako je to bilo kada ljubav nije bila samo reč. Ako je u redu da se više ne vole, onda i njima moraju da se bave samo određene institucije. Ukratko, meni se čini da je problem ozbiljniji od nasilja i da je to samo vrh ledenog brega.

John

pre 7 godina

Naravno da ćemo da sabiramo!
Pre izvesnog vremena u Skupštini je na dnevnom redu bio predlog zakona po kome bi nasilnik bio udaljen iz kuće/stana bez obzira na vlasništvo nad istim. Predlog je odbijen. A pogodite zašto? Zato što je došao od opozicije.
Pre 4 godine (2012) Srbija je ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju porodičnog nasilja i nasilja nad ženama. Po toj konvenciji Srbija je obavezna (sama se obavezala, niko je ni na šta terao nije!) da prilagodi svoju definiciju silovanja definiciji iz konvencije, da uvede krivično delo proganjanja, i - najvažnije od svega - da žrtvama nasilja u porodici država isplaćuje naknadu štete ako se ona od nasilnika ne može naplatiti (u celini ili delimično)

Za ove 4 godine Srbija na ovom planu nije uradila ama baš ništa.
A što se tiče ovog poslednjeg (naknade) tu je otišla i korak dalje i na to stavila rezervu. Da ne dužim i da pojednostavim - rezerva znači da je država izjavila da je neka odredba ugovora/konvencije NE OBAVEZUJE (iz raznih razloga).
Srećom, ova rezerva ima rok važenja do 2019. Eto, već za tri godine će Srbija...
A do tada, nek' nam je Bog u pomoći.

maca

pre 7 godina

Zasto ne pominju zene koje su dozivele nasilje od raznih baraba,policija okarakterisala remecenje javnog reda i mira,a zene i devojke zavrse u urgentnom a policija ne prijavi dezurnom inspektoru,kad same tuze i tuzioca bas briga,ne nalazi krivicne elemente i sta ostaje zeni?Da uzvrati kad tad jer je niko od merodavnih nije zastitio a zasto?Evo zasto,od policije ,sudije za prekrsaje do tuzioca korupcija U SLAVU barabe da se veseli kako su ga pare izbavile pa ce on opet i opet moci isto.Ovo je uzasno sto se desava nasim zenama jer nikakvog zakona nema da tesko kazni nasilnika.A nijedan advokat ne bi se malo trgao i pro-bono pomogao takvim mucenicama.Ovo se u Evropi nijednoj zeni ne bi moglo dogoditi da bilo koja bude tucena ,ubijena od monstruma.

Dijaspora

pre 7 godina

U samim temeljima kvazi-tradicionalnog kvazi-patrijahalnog kvazi-sistema u Srbiji je iluzija da žena pripada muškarcu i da je muškarac, po prirodi stvari, dominantna figura u čiji opis posla ulazi i "deljenje pravde". Ne može se samo ovo promeniti - intervencija na temeljima zahteva promene od krova do podruma, a mi za to nemamo dovoljno snage, volje, ni pameti.

Da, brojaćemo mrtve žene.

Kirito

pre 7 godina

Lepo kaze gospodja, ali na zalost, ja pre verujem u vilenjake i deda mraza nego da se mrdne makar malim prstom i uradi nesto po ovom pitanju zastite zena. Tako da, objavili ili ne objavili komentar, ipak cemo na opet da brojimo...

Nije nego

pre 7 godina

Ja nisam kriv! I nismo mi svi krivi, već ti manijaci i oni koji ih nisu sprečili da to urade, a mogli su i bili su plaćeni za to. Može Vulin da priča šta hoće, a i onaj drugi, ali stvar je jednostavna: nisu radili svoj posao, i nemojte svi da se posipate pepelom, odgovorni postoje.
Ovo je zemlja neukih i nesposobnih, ali krivi su oni koji su ih tu postavili i nisu kontrolisali. Od glave riba smrdi, zato i pokušavaju da nam svima podele po malo krivice.

Filmofil

pre 7 godina

@Protoss

Malo se sutra nije desavalo i u bivsoj Jugi, pa pobenavili od besparice. Sto ne ubijaju nekog drugog. Isla sam u odeljenje sa devojcicom koju su zajedno sa malo starijim bratom odgajili hranitelji. Otac je ubio majku u hodniku ambulante, visoka trudnoca, uobrazio da ga vara sa ginekologom. Secam se te odvratne face kad je izasao iz zatvora (neka smesna kazna) i vijao ih po velikom odmoru da ih kao vidi, a oni bezali. Odrasli smo u tada finansijski normalnom gradicu u Srbiji, ne tako daleko od Beograda. Ovde su dva problema. Primitivni mentalitet slican Bliskom Istoku i nepostojeca drzava koja sluzi da broji mrtve ibda objasni da su sami krivi zbog toga, ergo slucaj helikopter i "pijani" piloti i pobijene sulne zene. To sto neko od vas nije takav ne znaci da situacija nije takva. Tresce te s jednog dana za svoju decu. Ove trolove necu ni da komentarisem, njima ni cold restart (za one koji razumeju) ne bi pomogao. Mozes misliti isprovocirale ih. Same birale, tako im i treba.

Protoss

pre 7 godina

@Dosta je bilo
Draga gospodjo, gospodjice, ili mlada damo, ako ste zena...Zelim da Vam kazem, da mi je zao ukoliko ste bili u mozda slicnoj situaciji koje prolaze puno zena u nasoj zemlji, ali ono sto je bitno, ne gajite previse mrznju u sebi i prema muskom rodu ili uopsteno o musko-zenskim odnosima, jer ima puno dobrih muskaraca, momaka u nasoj zemlji, samo sto ne mogu da se uklope u porazavajuce stanje koje vlada u nasem drustvu, nasa zemlja i drustvo se u poslednjih 25 godina baziralo kroz krimogenizaciju drustva i opsteg katastrofalnog stanja u zemlji koje vlada za svo ovo vreme.Sistem, drustvo, politika, institucije su potpuno zakazale i pale pod uticaj opsteg rasula i siromastva koje vlada ovom zemljom.Mi skoro svaki dan, javno gledamo nasilje koje upravo ta drzava, RRA dozvoljavaju da se prikazuju na raznim kanalima, kroz razne rijalitije, estradu, politiku, koje pokazuje sliku naseg poraznog drustva, jer im to donosi profit, privatni i politicki.Svi su ucestvovali u ovakvom stanju koje nas je zadesilo svih ovih godina, muskarci, zene, sistem , drustvo...I tu nema mnogo polemike svi smo hteli nesto VELIKO, BOGATO, MOCNO, a dobili smo siromastvo, kriminal, korupciju, nasilje, nezadovoljstvo.To je nas mentalitet i nasa stvarnost.Sve najbolje, mlad momak iz mase, odnosno van mase potpuno...tako je najbolje i najzdravije.

MM

pre 7 godina

Ova vest, za sada ukupno ima samo 17 komentara.
Od toga, 6 muskaraca ima specificne ideje:
Rajko nam objasnjava kako su pojacane mere opasne jer ce zene da se osole pod zastitom i da nasrcu na muskarce, takode problem je sto ce onda mozda biti procesuirani i neduzni jadni muskarci.
Protoss je tu da nam objasni kako nisu svi muskarci nasilnici, kako ima dobrih momaka, a za nasilje je kriv rijaliti i tesko stanje u zemlji.
Aron je dosao da svesrdno objasni kako se sa tim preteruje i preuvelicava, i da nam objasni da su zene same krive za nasilje koje trpe.
Nije nego je dosao da nas podseti da on nije kriv, da to nije drustveni problem, nasilje nad zenama je valjda intimni problem iznedju zene i nadleznih.
Ilija nam objasnjava da je veci problem od nasilja sto se njemu cini da se musko i zensko vise ne vole.
Milorad nam objasnjava da je problem u komunikaciji izmedju institucija.
Cast izuzecima.

Aron

pre 7 godina

Nasilje nad ženama je realnost ali se sa time preteruje u javnosti. Dosta u tome ima zamena teza. Kaže se kako su žene žrtve nasilja a to je samo deo opšte situacije nasilja u zemlji jer muškarci ipak čine 70% žrtava. Onda svi govore kako žene nisu zaštićene od strane institucija. A ko jeste? Ovde su svi ugroženi od strane korumpiranog i nesposobnog sistema. Sa druge strane govori se o patrijarhalnoj kulturi muškaraca. To je tačno, ali ko je najveći apologeta te iste kulture? Pa same žene koje za svoje partnere biraju mačo likove dok su fini i kulrurni muškarci za njih prosto nezanimljivi i sramota ih je da budu sa njima. Po meni glavni problem žena su one same i njihova svest jer ovo nije Iran ili Jemen i žene same biraju svoje partnere.

RRajko

pre 7 godina

Nešto se pitam, sa koliko lakoće ova gospođa govori o tako kompleksnom problemu? Danas je raznog nasilja na pretek. Treba mu stati na put, ali problem treba sagledati sa više aspekata,jer, ako se brzopleto donose odluke o pritvaranju bojim se da se na taj način postaje u neku ruku saučesnik u zločinu. Drugim rečima da ishitrenim merama ne uradimo kontraproduktivnu stvar i umesto suzbijanja generišemo zločinačke naume. Ne radi se samo o zlostavljanju žena, veliki je broj i zlostavljanih muškaraca. Ko se o njima brine? Ima indicija da neke žene osokoljene navodnom "zaštitom" još više nasrću na muževe. Šta se dešava kada im "pukne film"? Onda nastupa period lamentiranja na loš rad više organa raznih službi. Davno se reklo, lako je kritikovati, treba ući u problem. Da sam ja na mestu tih kritikovanih organa postarao bih se da dotična gospođa bude prisutna u rešavanju konkretnih slučajeva. Znam, ona bi ispočetka pritvarala ali šta kada ponestane mesta u zatvorima? Šta kada neopravdano pritvoreni izađu iz pritvora? Ma, puno je tu raznih "šta kada i ako"!

toliko

pre 7 godina

@Protose-ni gledanje koje cega ni citanje ne moze napraviti siledzju ako to nasilje vec nije nosio u sebi.Dozvoliti da ZVER izadje iz nekoga je potpuno nedostatak svesti,intelekta i vaspitanja.Ovo se pakuje u siledzijama jos od detinjstva.Njih treba kaznjavati skoro kao za ubistvo ili za ubistvo.Koliko zena i devojaka je tesko povredjeno a o traumama i strahovima za ceo zivot da i ne pricamo.

ilija

pre 7 godina

Meni izgleda da je problem što se muško i žensko izgleda odavno više ne vole, ili bar ne onako kako je to bilo kada ljubav nije bila samo reč. Ako je u redu da se više ne vole, onda i njima moraju da se bave samo određene institucije. Ukratko, meni se čini da je problem ozbiljniji od nasilja i da je to samo vrh ledenog brega.

RRajko

pre 7 godina

Nešto se pitam, sa koliko lakoće ova gospođa govori o tako kompleksnom problemu? Danas je raznog nasilja na pretek. Treba mu stati na put, ali problem treba sagledati sa više aspekata,jer, ako se brzopleto donose odluke o pritvaranju bojim se da se na taj način postaje u neku ruku saučesnik u zločinu. Drugim rečima da ishitrenim merama ne uradimo kontraproduktivnu stvar i umesto suzbijanja generišemo zločinačke naume. Ne radi se samo o zlostavljanju žena, veliki je broj i zlostavljanih muškaraca. Ko se o njima brine? Ima indicija da neke žene osokoljene navodnom "zaštitom" još više nasrću na muževe. Šta se dešava kada im "pukne film"? Onda nastupa period lamentiranja na loš rad više organa raznih službi. Davno se reklo, lako je kritikovati, treba ući u problem. Da sam ja na mestu tih kritikovanih organa postarao bih se da dotična gospođa bude prisutna u rešavanju konkretnih slučajeva. Znam, ona bi ispočetka pritvarala ali šta kada ponestane mesta u zatvorima? Šta kada neopravdano pritvoreni izađu iz pritvora? Ma, puno je tu raznih "šta kada i ako"!

Aron

pre 7 godina

Nasilje nad ženama je realnost ali se sa time preteruje u javnosti. Dosta u tome ima zamena teza. Kaže se kako su žene žrtve nasilja a to je samo deo opšte situacije nasilja u zemlji jer muškarci ipak čine 70% žrtava. Onda svi govore kako žene nisu zaštićene od strane institucija. A ko jeste? Ovde su svi ugroženi od strane korumpiranog i nesposobnog sistema. Sa druge strane govori se o patrijarhalnoj kulturi muškaraca. To je tačno, ali ko je najveći apologeta te iste kulture? Pa same žene koje za svoje partnere biraju mačo likove dok su fini i kulrurni muškarci za njih prosto nezanimljivi i sramota ih je da budu sa njima. Po meni glavni problem žena su one same i njihova svest jer ovo nije Iran ili Jemen i žene same biraju svoje partnere.

Dosta je bilo!

pre 7 godina

Nema komentar? Muk? E... Kukavice! Odavno ja ovo pričam pa je to slučaj i sa nasiljem nad decom, a onda se pojavi neko ko hoće da proda svoje knjige pa se reklamira braneći roditelje i govori "u redu je poneki šamar" i niko, ili baš retki shvataju da je o istim stvarima reč. Kukavice nasilničke!

Protoss

pre 7 godina

@Dosta je bilo
Draga gospodjo, gospodjice, ili mlada damo, ako ste zena...Zelim da Vam kazem, da mi je zao ukoliko ste bili u mozda slicnoj situaciji koje prolaze puno zena u nasoj zemlji, ali ono sto je bitno, ne gajite previse mrznju u sebi i prema muskom rodu ili uopsteno o musko-zenskim odnosima, jer ima puno dobrih muskaraca, momaka u nasoj zemlji, samo sto ne mogu da se uklope u porazavajuce stanje koje vlada u nasem drustvu, nasa zemlja i drustvo se u poslednjih 25 godina baziralo kroz krimogenizaciju drustva i opsteg katastrofalnog stanja u zemlji koje vlada za svo ovo vreme.Sistem, drustvo, politika, institucije su potpuno zakazale i pale pod uticaj opsteg rasula i siromastva koje vlada ovom zemljom.Mi skoro svaki dan, javno gledamo nasilje koje upravo ta drzava, RRA dozvoljavaju da se prikazuju na raznim kanalima, kroz razne rijalitije, estradu, politiku, koje pokazuje sliku naseg poraznog drustva, jer im to donosi profit, privatni i politicki.Svi su ucestvovali u ovakvom stanju koje nas je zadesilo svih ovih godina, muskarci, zene, sistem , drustvo...I tu nema mnogo polemike svi smo hteli nesto VELIKO, BOGATO, MOCNO, a dobili smo siromastvo, kriminal, korupciju, nasilje, nezadovoljstvo.To je nas mentalitet i nasa stvarnost.Sve najbolje, mlad momak iz mase, odnosno van mase potpuno...tako je najbolje i najzdravije.

balkan

pre 7 godina

Kod nas se na ženu gleda kao na vlasništvo muškarca. U fazonu- moja žena, mogu da joj radim šta hoću. Stvari moraju hitno da se menjaju.

maca

pre 7 godina

Zasto ne pominju zene koje su dozivele nasilje od raznih baraba,policija okarakterisala remecenje javnog reda i mira,a zene i devojke zavrse u urgentnom a policija ne prijavi dezurnom inspektoru,kad same tuze i tuzioca bas briga,ne nalazi krivicne elemente i sta ostaje zeni?Da uzvrati kad tad jer je niko od merodavnih nije zastitio a zasto?Evo zasto,od policije ,sudije za prekrsaje do tuzioca korupcija U SLAVU barabe da se veseli kako su ga pare izbavile pa ce on opet i opet moci isto.Ovo je uzasno sto se desava nasim zenama jer nikakvog zakona nema da tesko kazni nasilnika.A nijedan advokat ne bi se malo trgao i pro-bono pomogao takvim mucenicama.Ovo se u Evropi nijednoj zeni ne bi moglo dogoditi da bilo koja bude tucena ,ubijena od monstruma.

John

pre 7 godina

Naravno da ćemo da sabiramo!
Pre izvesnog vremena u Skupštini je na dnevnom redu bio predlog zakona po kome bi nasilnik bio udaljen iz kuće/stana bez obzira na vlasništvo nad istim. Predlog je odbijen. A pogodite zašto? Zato što je došao od opozicije.
Pre 4 godine (2012) Srbija je ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju porodičnog nasilja i nasilja nad ženama. Po toj konvenciji Srbija je obavezna (sama se obavezala, niko je ni na šta terao nije!) da prilagodi svoju definiciju silovanja definiciji iz konvencije, da uvede krivično delo proganjanja, i - najvažnije od svega - da žrtvama nasilja u porodici država isplaćuje naknadu štete ako se ona od nasilnika ne može naplatiti (u celini ili delimično)

Za ove 4 godine Srbija na ovom planu nije uradila ama baš ništa.
A što se tiče ovog poslednjeg (naknade) tu je otišla i korak dalje i na to stavila rezervu. Da ne dužim i da pojednostavim - rezerva znači da je država izjavila da je neka odredba ugovora/konvencije NE OBAVEZUJE (iz raznih razloga).
Srećom, ova rezerva ima rok važenja do 2019. Eto, već za tri godine će Srbija...
A do tada, nek' nam je Bog u pomoći.

MM

pre 7 godina

Ova vest, za sada ukupno ima samo 17 komentara.
Od toga, 6 muskaraca ima specificne ideje:
Rajko nam objasnjava kako su pojacane mere opasne jer ce zene da se osole pod zastitom i da nasrcu na muskarce, takode problem je sto ce onda mozda biti procesuirani i neduzni jadni muskarci.
Protoss je tu da nam objasni kako nisu svi muskarci nasilnici, kako ima dobrih momaka, a za nasilje je kriv rijaliti i tesko stanje u zemlji.
Aron je dosao da svesrdno objasni kako se sa tim preteruje i preuvelicava, i da nam objasni da su zene same krive za nasilje koje trpe.
Nije nego je dosao da nas podseti da on nije kriv, da to nije drustveni problem, nasilje nad zenama je valjda intimni problem iznedju zene i nadleznih.
Ilija nam objasnjava da je veci problem od nasilja sto se njemu cini da se musko i zensko vise ne vole.
Milorad nam objasnjava da je problem u komunikaciji izmedju institucija.
Cast izuzecima.

Dijaspora

pre 7 godina

U samim temeljima kvazi-tradicionalnog kvazi-patrijahalnog kvazi-sistema u Srbiji je iluzija da žena pripada muškarcu i da je muškarac, po prirodi stvari, dominantna figura u čiji opis posla ulazi i "deljenje pravde". Ne može se samo ovo promeniti - intervencija na temeljima zahteva promene od krova do podruma, a mi za to nemamo dovoljno snage, volje, ni pameti.

Da, brojaćemo mrtve žene.

zrtva

pre 7 godina

Ovako je to u mom slucaju. Pobegla od muza sa detetom, otisla pravo u Socijalnu sluzbu, poslali me kuci i rekli da ce me zvati kada dobiju zahtev od suda. Cekala sam mesec dana da me pozovu i do tada sam mogla sto puta da budem mrtva. Strucni radnici su utvrdili i napisali sudu da sam zrtva nasilja, a onda sam na prvo rociste cekala vise od pola godine, a trebalo bi, po zakonu, da bude po hitnom postupku. I nakon tri i po godine, postupak nije okoncan, ja sam prisiljena da sa nasilnikom komuniciram zbog deteta inace bi me ocenili kao nepodobnog roditelja koji zanemaruje potrebe deteta i uzeli bi mi dete. S druge strane, sudija za nasilje se pita kako se ja to nasilnika plasim a komuniciram sa njim?!? itd, itd... ne postoji povezan sistem institucija koje brinu o zrtvama nasilja. Zrtve su prepustene samima sebi, uplasene, bez pomoci, podrske...nase sluzbe ne saradjuju uopste i samo otaljavaju posao!!!ZALOSNO, ALI ISTINITO! Kada bi se malo vise unosili u svoj posao, sprecili bi mnoga ubistva!

Kirito

pre 7 godina

Lepo kaze gospodja, ali na zalost, ja pre verujem u vilenjake i deda mraza nego da se mrdne makar malim prstom i uradi nesto po ovom pitanju zastite zena. Tako da, objavili ili ne objavili komentar, ipak cemo na opet da brojimo...

Posmatrac

pre 7 godina

Lepo kaze zena - valjda je cilj da bude sto manje nasilja. Ali ne, ministri se ponasaju ko uvredjene mlade. Boze sacuvaj da neko kaze neku kritiku ili savet, njima prepodobnima. Cim se nesto desi odmah istrce sa izjavom da su sluzbe sve radile, ali eto desilo se. I eto, svake dve nedelje ubiju jednu zenu. Pa desi se...

Nije nego

pre 7 godina

Ja nisam kriv! I nismo mi svi krivi, već ti manijaci i oni koji ih nisu sprečili da to urade, a mogli su i bili su plaćeni za to. Može Vulin da priča šta hoće, a i onaj drugi, ali stvar je jednostavna: nisu radili svoj posao, i nemojte svi da se posipate pepelom, odgovorni postoje.
Ovo je zemlja neukih i nesposobnih, ali krivi su oni koji su ih tu postavili i nisu kontrolisali. Od glave riba smrdi, zato i pokušavaju da nam svima podele po malo krivice.

tuga, na sreću okončana

pre 7 godina

Moj, sada bivši muž, nije prezao gde će da me udari, na ulici, u kaficu me šutirao ispod stola, kod kuće, kod njegovih! Niko, ali niko neće da se meša i brani me, ne računajuću svekrvu i u početku njegovog brata. Ali, i žene su same krive trpe i nadaju se da će prestati? NEĆE NIKADA, bežite dok nije kasno!

Filmofil

pre 7 godina

@Protoss

Malo se sutra nije desavalo i u bivsoj Jugi, pa pobenavili od besparice. Sto ne ubijaju nekog drugog. Isla sam u odeljenje sa devojcicom koju su zajedno sa malo starijim bratom odgajili hranitelji. Otac je ubio majku u hodniku ambulante, visoka trudnoca, uobrazio da ga vara sa ginekologom. Secam se te odvratne face kad je izasao iz zatvora (neka smesna kazna) i vijao ih po velikom odmoru da ih kao vidi, a oni bezali. Odrasli smo u tada finansijski normalnom gradicu u Srbiji, ne tako daleko od Beograda. Ovde su dva problema. Primitivni mentalitet slican Bliskom Istoku i nepostojeca drzava koja sluzi da broji mrtve ibda objasni da su sami krivi zbog toga, ergo slucaj helikopter i "pijani" piloti i pobijene sulne zene. To sto neko od vas nije takav ne znaci da situacija nije takva. Tresce te s jednog dana za svoju decu. Ove trolove necu ni da komentarisem, njima ni cold restart (za one koji razumeju) ne bi pomogao. Mozes misliti isprovocirale ih. Same birale, tako im i treba.

toliko

pre 7 godina

@Protose-ni gledanje koje cega ni citanje ne moze napraviti siledzju ako to nasilje vec nije nosio u sebi.Dozvoliti da ZVER izadje iz nekoga je potpuno nedostatak svesti,intelekta i vaspitanja.Ovo se pakuje u siledzijama jos od detinjstva.Njih treba kaznjavati skoro kao za ubistvo ili za ubistvo.Koliko zena i devojaka je tesko povredjeno a o traumama i strahovima za ceo zivot da i ne pricamo.

Milorad

pre 7 godina

Kada bi sredstva informisanja više obraćala pažnju na sam rad institucija i međusobno povezivanje svrha informisanja bila bi veća a ovim načinom kada samo raspiruju pitanjima prepucavanja međ nadležnim onda teško.