Sreda, 27.07.2016.

00:04

"Da su gromobrani bili ispravni devojčice ne bi stradale"

Meteorolog Časlav Stanojević kaže da bi trebalo pokrenuti policijsku istragu kako se desilo da na ulici u gradu poginu dve devojčice od udara groma.

Izvor: Tanjug

"Da su gromobrani bili ispravni devojèice ne bi stradale" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

nema reda, a ni zakona

pre 7 godina

NN lica?! svaka gromobranska instalacija (bi trebalo) da ima atest. za objekte od javnog znacaja (sportska hala npr.) taj atest mora da se obnavlja periodicno - i neko mora da ga potpise kao odgovorno lice.

radio sam ova merenja i firma za koju sam radio je propala zato sto vlasnik nije hteo da izdaje ateste objektima koji nemaju zadovoljavajuce vrednosti otpora uzemljenja. boze moj, ima ko hoce...
e, pa tako sad ima taj neko, po imenu i prezimenu koga treba goniti, uhapsiti i osuditi za ubistvo iz nemara.

boris

pre 7 godina

Da pojasnim.
Meteorolog može kazati kada se i kako javljaju oblaci koji prave gromove i tu prestaje njihovo znanje.
Elektrotehnika je mesto gde se uči priroda groma, njegovo ponašanje i time i zaštita.

Nadam se da je sad jasnije zašto je izbor sagovornika pogrešan.

Omladino, BEZI!

pre 7 godina

A kao sve ostalo u ovoj ******* Srbiji funkcionise, jos samo da su nam gromobrani?
Nego, znate sta? Kkad jednom odete iz Srbije, zaboravite gde ste se rodili i ne vracajte se nikad vise, pa ni na odmor, jer se cak i to u ovoj uredjenoj drzavi moze veoma lose zavrsiti!!!

Ouch!

pre 7 godina

Očigledno ovde mnogi komentari "spinuju". Ajd prvo što ne znaju kako se kondenzuje elektricitet na relaciji vazduh-zemlja, i kako i zašto dolazi do proboja vazduha kao izolatora. Čitajući komentare, grom nikada (grom upotrebljen generički za pojavu munja + grom, da ne bi neko to uzeo kao arg.) ne bi udario u drvo, jer je ono izolator. Elem, gromobran služi da bi se električni proboj desio upravo na mestu na kom je postavljen, ili da se (ukoliko je u pitanju nisko (po pitanju nadmorske visine) naelektrisanje) električni proboj ni ne desi, jer se stvara struja kroja protiče između naelektrisanog vazduha i zemlje, upravo kroz njega. Šta se može desiti da ovakav sklop ne funkcioniše? Npr, ne može se predvideti naelektrisanje - gromobran može biti širi (veći el otpor) ili uži (nedovoljan fluks) tako da deo elektriciteta sem kroz njega, nalazi i neki drugi put (čuvena odbijanja munje od gromobrana). Nadalje, gromobran može biti fizički razdvojen od zemlje (korozija, ljudski faktor, starost, uleganje tla itd) što ga više ne čini gromobranom, već samo metalnom šipkom, a takođe, ispod zemlje može biti i nedovoljno ukopan i sl. Što se tiče m. telefona - da li u sebi poseduju elektricitet koji može biti +/-? Možda je mali, ali možda baš igrom sudbine to postane najkraći put elektricitetu groma. Ima tu još, ali me stvarno mrzi da pišem, a ono što se desilo je strašna tragedija.

Dr Propast

pre 7 godina

(St, 27. jul 2016 08:22)

Elektrostatika je nauka stara citava 2 veka, cije su temelje udarili Kulon, Amper i Faradej, sve to je matematicki uoblicio Gaus, a generalizvao Maksvel. Kulonov zakon daje direktnu vezu izmedju kolicine i gustine naelektrisanja i jacine elektrostatickog polja. Gromobran ne "garantuje" nista, on je samo tu da svojim geometrijskim oblikom poveca VEROVATNOCU da se bas na njegovom vrhu stvori najvise naelektrisanih cestica po jedinici povrsine. Ali to nikada ne moze da se garantuje, jer gustinu naleketrisanja diktiraju razni eksterni uslovi, pre svega hemijski procesi na okolnom zemljistu, spoljasnje EM smetnje (elektromotori, trafo-stanice, dalekovodi, radio-repetitori, bazne stanice za mobilnu telefoniju, pa i mobilni telefoni ...). Da ste ikada videli elektrostaticku masinu, Rumkorfov induktor, efekte koji se javljaju kada im priblizite stalne magnete itd. shvatili biste kako stvari funkcionisu. Mi smo te stvari u neka stara vremena ucili iz fizike i to u osnovnoj skoli. A onda su dosli neki novokomponovani Evropljani i EUropljani i rekli kako te skole nisu valjale i kako deca treba da uce sama ono sto im se svidja ili ne svidja ... E pa eto, platili ste, gledajte! I kada se sledeci put budete smejali Amerima i njihovom znanju geografije, postavite ta ista pitanja svojoj deci. Mozda cete naglo izgubiti volju za smehom?

Milan Rakic

pre 7 godina

Niko za nista u ovoj zemlji Srbiji nije ODGOVORAN. Sto rekao prof. Zec (radi se o jednom drugom problemu Srbije-iseljavanju najvitalnijeg dela stanovnistva i odumiranju nacije) nama su ljudi, kao najvazniji resurs najmanje vazni! Ovim je metereolog Stanojevic samo "otkrio" vrh ledene sante-totalnu nesposobnost i nekompetentnost organa nase drzave.

Ja

pre 7 godina

U socijalizmu ništa nije valjalo, a sve je radilo i znao se red. Sada u kapitalizmu je sve odlično, a ništa ne radi i opšti je haos i anarhija.
Nisam za socijalizam ali u ovom našem kapitalizmu nešto mnogo nije u redu.
(Mihailo, 27. jul 2016 05:35)

Nema ovo nikakve veze ni sa socijalizmom, ni kapitalizmom, demokratijom, komunizmom itd. Ima veze sa tim da je nama drzava trula. Mi drzavu fakticki ni nemamo, drzavu koja brine o svojim gradjanima. Nasim drzavnicima, odnosno svim vladama do sada nije bitno koji je sistem, oni samo gledaju kako da ukradu sto vise i ne biraju nacine i sredstva za to..Nekada je to bilo dosta suptilnije a danas nam to rade pred ocima i jos se busaju ako narod kaze da to nije u redu. E to me najvise i boli sto nas prave budalama..

boris

pre 7 godina

Potpuno laičko posmatranje stvari puno predrasuda i zabluda koje se (na žalost) plasiraju i kroz obrazovanje (čuvena kupa zaštite oko šiljatog gromobrana).
Ako hoćete pravu istinu otidite na ETF i tražite nekoga sa tog predmeta.

Sladja

pre 7 godina

Nema NN . Zna se ko sistemacki ubija. Treba tuziti Drzavu koje ne vodi racuna o bezbednosti svojih gradjana.
Drzava postoji zbog nas a ne mi zbog nje.
Tuga i jad. Neka mirno spavaju 2 mala andjela.

DS97

pre 7 godina

Izvinite, ali ovo o gromobranima i mobilnim telefonima je totalna nebuloza, a rekao bih i prilika da se neko okoristi o tragediju koja se dogodila. Gromobranska instalacija (prihvatni sistem, provodni sistem i gromobransko uzemljenje) na jednom objektu služe da prihvate eventualni udar groma i da isti bezbedno sprovedu u zemlju. Niti jedna gromobranska instalacija na objektu ne štiti okolni prostor. Za pojedine objekte koji se nalaze u blizini može se očekivati da će biti zaštićeniji zbog gromobranske instalacije drugog objekta, ali ne i potpuno bezbedni. Apsolutna zaštita od udara groma ne postoji. Da postoji, pa niko ne bi bio lud da je ne primeni. Kukanje za radioaktivnim gromobranima je tek neopevana glupost. Najmanje 20 godina oni praktično nisu u funkciji i ničemu ne služe osim što truju okolinu. Baš bi voleo da vidim sa li ovaj gospodin ima jedan takav u svom dvorištu, pa da se u potpunosti zaštiti. Mobilni telefoni i udari groma nemaju nikakve veze i to ko god je hteo da proveri mogao je. Ovaj intervju više priliči Kuriru i Informeru, a ne nečemu što je nekad bilo B92.

Joc@

pre 7 godina

Veštak za gromobrane a meteorolog!
Još ako je s megasegauniverziteta, eto kakvim stručnjacima poveravamo veštaćenja.
Gromobranska opasnost i zaštita je detaljno razrađena SRPS-om (srpskim standardima), usaglašenim sa evropskim. Prostor oko visokog objekta bezbedan je po tri osnova: uglom, kuglom i mrežom. Kako, znaju stručnjaci, el.inženjeri. Ali, oni su na birou ili rade po kladionicama.

ja

pre 7 godina

@St niste u pravu. gromobran konstrukcijom utice na jonizaciju vazduha u svojoj okolini i usmereno prema gore time se taj deo koji je vise jonizovan smatra za mesto koje "statisticki" ia vecu sansu da bas tu dodje do praznjenja. nijr bas da privlaci ali deluje na taj nacin.... obicno i praznjenje bude "ranije" to jest - ako grom okine u gromobran - obicno jebmanje snage nego da je cekao jos malo pa okinuo negde drugde.... pametni i skolovani ljudi su to davno smislili.... a sada neuki nisu u stanju ni da odrzavaju gromobrane. uskoro ce naucnike opet spaljivati na lomaci.... Bendzamin Frenklin se u grobu prevrce

St

pre 7 godina

Sad mi je jasnije zasto nasi meteorolozi ne mogu ni kisu da predvide u roku od 24h. Odakle gospodinu ideja da gromobrani "navode grom". Apsolutno se ne zna gde i kada ce grom udariti. Takodje mit je da grom udara u visoke predmete. Dokumentovano je slikama, gdse grom udara u zemlju a desetak metara od udara su bandera i zgrada. Takodje je netacno da metalni predmeti i kisobrani mogu da privuku grom, ako je grom udario u neciji kisobran, on bi i inace tu udario. Gromobran postoji samo za slucaj da grom bas tu udari, bude laksi put za grom i sprovede njegovu energiju u zemlju. cak ni to nije apsolutna garancija. Munja ima i vise od 100.000 ampera i da grom provede 99.9 odsto enegije u zemlju, ostaje lepih 100 ampera da vam sprzi uredjaje po kuci. najsigurnije je biti u zaklonu a aparate iskljuciti iz zida.

Alex vrnjacki

pre 7 godina

U zakonu o zaštiti od atmosferskog pražnjenja piše da nijedna instalacija ne štiti 100%. Prema tome, malo manje "velikih" izjava...samo je tragedija ovde velika.

trolololo

pre 7 godina

pregled gromobranskih instalacija rade firme koje imaju akreditovanu laboratoriju od strane ATSa, a u skladu sa standardima evropskog akreditacionog tela. Vrši se uglavnom pregled kod pravnih lica i državnih organa koji raspisuju tendere za to. Ni jedna skupština stanara to ne traži da se uradi. Trebalo bi napraviti kao i sa prirodnim gasom gde distributer odbija da pusti gas ako instalacije nisu pregledane.

prokletnici

pre 7 godina

Molio bih dotičnog da ostane u oblasti u kojoj je stručan,meteorologiji.Prilikom primopredaje svakog objekta protivpožarna policija kontroliše gromobrane i iz iskustva mogu reći da to rade dosta detaljno i korektno.Održavanje je već druga priča,i ne znam kako je sad to zakonski regulisano pošto je u današnje vreme većina stanova i zgrada u privatnom vlasništvu.Zamislite neku kontrolu ,u zgradi gde su svi stanovi otkupljeni ,da donese odluku da gromobranska instalacija mora da se menja i cena po svakom stanu je 200,300eu.Pa to bi bila revolucija.A o ovim glupostima vezanim za mobilne telefone i slično,ne želim da komentarišem.

Sesilije

pre 7 godina

Da li nam je potrebno da udjemo u EU pa da sredimo gromobrane?
Ovo je tuzan i tragican dogadjaj i nije red da se politizuje. Ali, sta treba da se desi, sta treba da se dogodi, da u Srbiji pocnu da se rade stvari koje su u Evropi standard, i sto je jos tuznije, stvari koje su pre pre 25 i vise godine bile standard u ovoj zemlji. Da li nasi politicari ocekuju da ce im Merkel i Olan popravljati gromobrane, sredjivati fasade, cistiti ulice, uredjivati zdravstvo, itd, itd....

Gaga68

pre 7 godina

Kada sam 2007 god radio nadogradnju na zgradi (jednospratnica)morao sam da ugradim i propisan gromobran,iako ga ni jedna zgrada u okolini nema ni danas.Svaki stambeni objekat bi morao da ga ima.

Phagus

pre 7 godina

Znam čoveka koji je inženjer elektrotehnike, imao licencu i firmu za ove poslove, radio par godina za vojsku i to je sve. Morao da zatvori jer nije bilo posla!?

Mihailo

pre 7 godina

U socijalizmu ništa nije valjalo, a sve je radilo i znao se red. Sada u kapitalizmu je sve odlično, a ništa ne radi i opšti je haos i anarhija.
Nisam za socijalizam ali u ovom našem kapitalizmu nešto mnogo nije u redu.

Sava Drugi

pre 7 godina

Projektanti svih zgrada u ulici treba dozivotno da izgube licence.

Ocigledno da je napon koraka bio veci od dozvoljenog.

Ono sto cudi je sto inzinjerska komora nije sama vec suspendovala sve njih.

Dragoljub

pre 7 godina

Mobilni telefoni ne jonizuju vazduh i ne mogu "privuci grom", ukoliko nisu od metala i nemaju ostre ivice i velike antene. Grom privlace metalni siljci, jer je na njima povrsinska gustina naelektrisanja najveca. Covek koji je na otvorenom moze poboljsati svoje sanse ako se krece MALIM KORACIMA jer napon izmedju nogu direktno zavisi od rastojanja izmedju dva stopala koja su na zemlji. Ako je osoba u kuci, treba da izbegava dodir sa uzemljenim instalacijama, kao sto su elektricni vodovi, vodovodneinstalacije, i slicno. Konacno: elektrostaticka praznjenja, pa dakle i gromovi, su nesto cime se bave elektroinzenjeri sa specijalnoscu iz elektromagnetike, a ne metereolozi.

Laki

pre 7 godina

Hvala ovom gospodinu što je lepo objasnio problematiku.Konačno da neko to uradi.
Srbija je neuređena država u svakom pogledu.
Neko mora da snosi odgovornost za tragedije poput ove ukoliko se ispostavi da su pretpostavke ovog čoveka tačne.
Jer,ne može hala sportova biti bez grimobraba,ili ako on postoji,bez njegovog održavanja.
Pokretanje odgovornosti od strane oštećenih i kažnjavanje odgovornih je jedino rešenje.
Nesposobna država,ustanove i pojedinci moraju da snose odgovornost.
Ako srpsko sudstvo već ne funkcioniše onda za probleme za koje je to moguće tužiti državne institucije pred sudom u Strazburu.
Nema druge.

Pa dokle i koliko puta

pre 7 godina

Sve je to ok,ali da li ce neko odgovarati jer se desilo nesto sto uopste nije ok,zato sto je nekom olako dozvoljeno da bude ok ?
Istraga,komisije,NN lice,krivicna prijava...itd.Srpska smejurija.
Ima ili nema gromobran.Izvodjac radova i investitor je taj i taj,i sta je tu nepoznanica.Treba osuditi i bombardovati o osudi i kazni po medijima,pa ce sledeci razmisljati.

alienware

pre 7 godina

Gromobrani samo povecavaju verovatnocu da ce ih grom udariti pre nego nesto druga.Ne postoji 100% verovatnoca da hoce.Strucnjak kaze da su bili ispravni stitili bi precnik od 400 metara.Strucnjak misli da je to isto kao i svecica za motore automobila.Nauka je mnogo napredovala i pomocu superbrzih kamera koji snimaju 5000 frames u sekundi se vidi ono sto ni oko ni obicna kamera ne moze.Kad neko pogine od groma to se smatra bozijiom voljom jer je nemoguce predvideti ili se 100% zastititi.Ne postoji pravilo kod groma.

Sta reci

pre 7 godina

Velika tragedija i moje iskreno saucesce porodici.

A ovako je poginuo fudbaler Radnickog iz Nisa Ivan Krstic Beli.

To je bio klasičan trening. Tokom prvog poluvremena nije padala kiša, u drugom je počelo da kiši, a u daljini je sevalo. Kiša je osvežila igrače, tako da se borba na terenu rasplamsala. Jeste da je sevalo, ali to je bilo daleko a i ranije se dešavalo da se po takvom vremenu trenira, a utakmice se nisu odlagale zbog grmljavine. U jednom trenutku, istovremeno, strašan bljesak i tresak. Imao sam osećaj kao da me je nešto snažno, lopatom udarilo u glavu. Grudima sam pao na travu i ostao bez svesti dva-tri minuta.

Kada sam se trgao iz čudnog sna, podigao sam pogled i video da na travi leže svi igrači. Počeli smo da ustajemo. Videli smo da je Ivan ostao da leži. Munja ga je direktno pogodila.

Najbliži mu je bio Zoran Stojanović, koji je svesti došao tek u bolnici, priseća se Zoran Čolaković, trener Radničkog, tragičnih trenutaka kad je munja probijajući se između GRADSKIH SOLITERA I DZINOVSKIH REFLEKTORA, ciljala baš Ivana.

- Bog nam je uzeo najboljeg - rekao je Čolaković.

kvatro

pre 7 godina

Totalno lupetanje pa cak i od nekog strucnjaka. Da treba iskoristiti tragicnu priliku za poboljsanje zastite da ali da ukljucujes policiju sto je nekoga ubio grom totalna glupost i preterivanje. Bolje je da se ljudi edukuju sta i kako da rade za vreme oluje. Ziveo sam u zemlji gde kada su oluje prsti na sve strane kao filmovima ali nikoga neces videti na ulici pa cak i posle oluje idu obavestenja da se ne izlazi na ulicu ako ima palih drveca i elektricnih bandera sve dok vatrogasci i policija to mesto ne obezbede.

Bezdno

pre 7 godina

U Bg pre 30 god postojalao preduzece za kontrolu gromobrana. E to je EU. To je ono sto svaki dan kmecite i dramite kako necete pravila EU, a mi imali EU pre 30 god. I onda su dosli genijalci sa Slobinim posterima i zaludjivali mozgove, npr. kako se nikad hrvatska sahovnica nece vijoriti na Kninskoj tvrdjavi. A ljudi danas ginu i umiru od posledica onog busanja u prsa. I niko od mladih ne pita, kao nemci svoje roditelje posle drugog rata, "sta si ti radio u ratu?" nego se opet zaludjuju sa diktatorima. Pa je tako nekome car Putin, nekome Erdogan, nekome Orban... Lista dugacka a pamet kratka.

elektrotehničar

pre 7 godina

Da li je moguće da neko ovako iznese svoje šarlatanstvo po medijima? Za gromobrane ima pravo, ali pobogu! Radio-talasi NE "privlače" munje, nikakvi radio-aparati (ko to još nosi sa sobom), nikakvi mobilni telefoni niti drugi uređaji koji emituju i/ili primaju radio-talase ma koje frekvencije. Takođe, automobil je Faradejev kavez, da li je mislio da će munja da se "ušunja" kroz otvoren prozor auta?? E, jedino ako gosn meteorologu otpadne guma pa ostane na felni usred oluje, onda će i biti neke šanse da ga udari grom..

slepi tumaraju u gomili!!

pre 7 godina

ma da, sada su svi drugi krivi, alo ljudi ovo je najveca tuga ali udario ih je grom, ko to moze da predvidi I da misli o takvim stvarima?? sada neko treba da se oseca odgovorno za dva neduzna zivota koja su stradala prakticno bozijom voljom..??

Langus

pre 7 godina

Pre par decenija sam razgovarao sa jednim dipl.elektroinzenjerom U LJUBLJANI, kako je moguce da nova, novcata visespratnica nema FID sklopke po stanovima. A on kaze: "Paaa, ne gine se previse od struje, ne isplati se ugradjivati." Tako ce ispasti i sa ovim gromobranima kod nas. U vreme kad je sve otislo dodjavola ko se jos brine o gromobranima. I neko ce reci: "Paaa, ne gine se previse." A ja opet kazem - i od struje i od gromova se gine 100%, za onoga ko pogine.

Silver Surfer

pre 7 godina

Da u ovoj drzavi postoji sistem tacno bi se znalo kada se ispituje ispravnost grimobrana, ko je duzan da uputi zvanican poziv nadleznoj sluzbi i ko finansira zamenu, opstina, grad ili republika. Onda bi se vrlo lako utvrdilo ko je odgovoran, zbog cega nije uradio ono sto mu je obaveza i da li je novac potrosen na nesto drugo. Ali, tako bi bilo da ovde postoji sistem. Posto ga nema, verovatno se nista nece ni dogoditi. Jer vesti iz crne hronike se redjaju ko na traci i posle sedam dana ovo vise nece biti vest.
Ne treba zaboraviti da je jedna od prvih budzetskih mera koju su sproveli naprednjaci kada su dosli na vlast 2012. bila umanjivanje od 50% iznosa za potrebe odbrane od poplava. Znamo sta se kasnije desilo. Takodje, ovde je neresiva enigma grad zato sto drzava nece da izdvoji sredstva za protivgradne rakete. Verovatno ce, uzdajuci se u mastovitost nasih politicara, zamena gromobrana ici na teret gradjana a partijski podoban igrac ce dobiti da radi ovaj posao. Jer tako to izgleda u Srbiji. Jer Srbija nema sistem. Jer u Srbiji zivot pojednica nikome nije vazan.

BV

pre 7 godina

Zasto o ovome niste pisali pre tri dana? Nego mediji i javnost uvek cekaju da neko pogine pa da se onda bave problemom. Evo vam sledeci zadatak za istrazivanje - oni mali traktori-kosilice mogu da izbace kamen koji probija armirano stako kao metak (na razdaljini od 15-ak metara). Nemojte cekati da neko strada, odma sutra pisite o tome.. Idite u zelenilo i raspitajte se o tome.

petar

pre 7 godina

jao koja fizika. ne cuva gromobran prostor od 400 metara, vec gromobran cuva prostor koji izgleda kao kupa, gde je visina kupe visina gromobrana, a baza kupe je krug ciji je precnik visina gromobrana. Kao sto bi zemunci rekli - znaci: prostor koji gromobran cuva zavisi od visine na kom je vrh gromobrana, i kod svake kuce ili zgrade je razlicito.

Milan

pre 7 godina

Ne znam odakle ovo. Lično sam slušao jednog od najvećih američkih eksperata na Weather Channelu, koji kaže da gromobran štiti samo objekat, ali da nije nikakva garancija da udara neće biti i neposredno pored. Šanse su, naravno, manje, ali postoje, jer su munje sasvim nasumične, tek sa tendencijom da udaraju o najviše vrhove. Pritom, govorio je o slučaju kada su stradali ljudi u publici velikog otvorenog gradskog stadiona koji je svakako imao odlične gromobranske instalacije. Poenta je da ne postoji univerzalna zaštita od groma, osim da se bude u zatvorenom prostoru kada grmi. Pravilo na engleskom glasi: "If You hear it, fear it, If You see it, flee it". Što znači, ako čuješ grmljavinu, dovoljno je blizu da te zabrine, a ako vidiš munju, već je mudro što pre se skloniti u zatvoreni prostor, jer je opasnost prisutna.

mup

pre 7 godina

Tako su kod mene u naselju naprdnjaci posekli sve ljuljaske, klackalice i ostale sprave koje tu stoje odavno i stalno se koriste, kao postavice nove i modernije. Evo prodje dve godine, a spravama za decu ni traga. Ovo da se ispita i odgovorni da se pozatvaraju. Otimaju se za opstinske funkcije da bi krali i punili dzepove, a za bezbednost naroda ih bas briga. Narod neuk, nepismen i uplasen, umesto da dodju pred opstinu i traze ostavke oni veruju lopovima.

Radovan

pre 7 godina

Žalost radi nenadoknadivog gubitka! Tačno da treba kontrolisati gromobranske instalacije iz očiglednih razloga. Ali sada je to mala uteha za ovakvu tragediju.
Udari groma su posledica neutralizovanja električnih naboja, i mogu biti u pravcu oblak-Zemlja i obratno, Zemlja-oblak. Nekada ni dobra gromobranska instalacija okolnih objekata nije dovoljna da spreči udar groma. Tako, ako su devojčice imale delove garderobe ili obuću od sintetičkog materijala koji se lako naelektrisava trenjem, usled trčanja i povećanog trenja je moglo doći do podizanja elektrostatičkog naboja na njihovim telima, pa je moglo doći do proboja ka suprotno naelektrisamom oblaku !

Janko

pre 7 godina

Odgovorni smo svi, jer čekamo da se dogodi tragedija da bismo delovali. Naravno, trebalo bi da se o tome brine država, ali ko posle svega uopšte i da veruje institucijama, kada nam trljaju na nos kako niko nije odgovoran ni za pad helikoptera, ni za hercegovačku, ni za neizlazak policije na teren... Mislim da se ovaj slučaj sa gromobranom zatvoruo pre nego što je i otvoren.

Raški upravni okrug

pre 7 godina

Na žalost, kod nas uvek zakasnela pamet... Prvo neko pogine, pa se onda radi kako treba. A i to bude kratkog veka i selektivno. Slomiće se kola na nekom jadniku, koji mora da bude žrtveni jarac za jednu sistemsku grešku. Prevencija je naša velika boljka

Glas Srbije

pre 7 godina

Koje gluposti ovaj covek izjavljuje pa to nije normalno. Svako ko i malo zna o prirodi munja i gromova ne bi tvrdio da moze da kaze sa sigurnosu gde ce grom da udari. Jednostavno tako nesto je nemoguce. Na stranu sto verovatnoca da grom udari u gromobran ne zavisi od njegove ispravnosti. Ispravan gromobran samo moze uspesnije da odvede tu ogromnu energiju ali ne i da garantuje da ce biti pogodjenj munjom.

Imali, pa sada nemamo

pre 7 godina

"..pre 30 godina u Beogradu postojalo preduzeće za održavanje gromobrana..."

Ovim je Časlav Stanojević, nehotično, možda dao ideju Molomvesiću & Co da osmisle još jedno javno-privatno partnerstvo i/ili gradsku javnu nabavku gromobranskih usluga... Jer, grom nije igračka.

Mile_nakon_tranzicije

pre 7 godina

U ovoj drzavi niko nista ne kontrolise. Ups, u stvari kontrolisu se lubenice, mediji, ko kakve karikature AV i njegovih sledbenika pravi i da li neko slucajno snima neovlascene radnje vlasti. Ostalo nista.

Majstor Mile

pre 7 godina

Bilo je nekad g.Stanojeviću u onom nedemokratskom propalom socijalizmu... Danas Srbija ide u Evropu , ko će da brine o nekim tamo gromobranima... nikad nam bolje nije bilo! A ljudski životi? Nikad nam i nisu bili mnogo važni...

sofronije

pre 7 godina

Da se kladimo da ce vlast da otvori Agenciju za bazadrenje gromobrana u kojoj ce se biti zaposleno nekoliko desetina primaca plata a da pritom nece imati nikakvu odgovornost, bas kao sto je slucaj sa komunalnom policijom, kada ih pozoves nisu nadlezni...

i.j.kv

pre 7 godina

Treba nesto preduzeti povodom ovog problema,jer se mogu spasiti sutra mnogi zivoti!Ne treba sada iznositi teorije nedokazane,posto je ova pojava jos uvek nedovoljno istrazena!Grom privlaci i kosa na glavi,i odeca od raznih materijala...otvorene povrsine,usamljena drva...planinski proplanci...da drzava brine o svojim gradjanima mnogi objekti bi imali ispravne gromobrane..jer i njih nije lako pravilno postaviti!Pravi gromobran je skup i zahteva profesionalno postavljanje...mi sada pricamo sta nama fali!Nama sve fali,i svuda skripi....tako da se ne zna odakle da se pocne!

Profesorka u penziji

pre 7 godina

Zbog nehata izgubljeni mladi životi. Nažalost takvim povodom čujemo mišljenje stvarnog stručnjaka, sudskog veštaka - umesto laičkih konstrukcija koje tako često čitamo. Svakako utvrditi odgovornost N.N. lica, i da dobije ime i prezime.

Silver Surfer

pre 7 godina

Da u ovoj drzavi postoji sistem tacno bi se znalo kada se ispituje ispravnost grimobrana, ko je duzan da uputi zvanican poziv nadleznoj sluzbi i ko finansira zamenu, opstina, grad ili republika. Onda bi se vrlo lako utvrdilo ko je odgovoran, zbog cega nije uradio ono sto mu je obaveza i da li je novac potrosen na nesto drugo. Ali, tako bi bilo da ovde postoji sistem. Posto ga nema, verovatno se nista nece ni dogoditi. Jer vesti iz crne hronike se redjaju ko na traci i posle sedam dana ovo vise nece biti vest.
Ne treba zaboraviti da je jedna od prvih budzetskih mera koju su sproveli naprednjaci kada su dosli na vlast 2012. bila umanjivanje od 50% iznosa za potrebe odbrane od poplava. Znamo sta se kasnije desilo. Takodje, ovde je neresiva enigma grad zato sto drzava nece da izdvoji sredstva za protivgradne rakete. Verovatno ce, uzdajuci se u mastovitost nasih politicara, zamena gromobrana ici na teret gradjana a partijski podoban igrac ce dobiti da radi ovaj posao. Jer tako to izgleda u Srbiji. Jer Srbija nema sistem. Jer u Srbiji zivot pojednica nikome nije vazan.

sofronije

pre 7 godina

Da se kladimo da ce vlast da otvori Agenciju za bazadrenje gromobrana u kojoj ce se biti zaposleno nekoliko desetina primaca plata a da pritom nece imati nikakvu odgovornost, bas kao sto je slucaj sa komunalnom policijom, kada ih pozoves nisu nadlezni...

elektrotehničar

pre 7 godina

Da li je moguće da neko ovako iznese svoje šarlatanstvo po medijima? Za gromobrane ima pravo, ali pobogu! Radio-talasi NE "privlače" munje, nikakvi radio-aparati (ko to još nosi sa sobom), nikakvi mobilni telefoni niti drugi uređaji koji emituju i/ili primaju radio-talase ma koje frekvencije. Takođe, automobil je Faradejev kavez, da li je mislio da će munja da se "ušunja" kroz otvoren prozor auta?? E, jedino ako gosn meteorologu otpadne guma pa ostane na felni usred oluje, onda će i biti neke šanse da ga udari grom..

Mihailo

pre 7 godina

U socijalizmu ništa nije valjalo, a sve je radilo i znao se red. Sada u kapitalizmu je sve odlično, a ništa ne radi i opšti je haos i anarhija.
Nisam za socijalizam ali u ovom našem kapitalizmu nešto mnogo nije u redu.

Majstor Mile

pre 7 godina

Bilo je nekad g.Stanojeviću u onom nedemokratskom propalom socijalizmu... Danas Srbija ide u Evropu , ko će da brine o nekim tamo gromobranima... nikad nam bolje nije bilo! A ljudski životi? Nikad nam i nisu bili mnogo važni...

petar

pre 7 godina

jao koja fizika. ne cuva gromobran prostor od 400 metara, vec gromobran cuva prostor koji izgleda kao kupa, gde je visina kupe visina gromobrana, a baza kupe je krug ciji je precnik visina gromobrana. Kao sto bi zemunci rekli - znaci: prostor koji gromobran cuva zavisi od visine na kom je vrh gromobrana, i kod svake kuce ili zgrade je razlicito.

Milan

pre 7 godina

Ne znam odakle ovo. Lično sam slušao jednog od najvećih američkih eksperata na Weather Channelu, koji kaže da gromobran štiti samo objekat, ali da nije nikakva garancija da udara neće biti i neposredno pored. Šanse su, naravno, manje, ali postoje, jer su munje sasvim nasumične, tek sa tendencijom da udaraju o najviše vrhove. Pritom, govorio je o slučaju kada su stradali ljudi u publici velikog otvorenog gradskog stadiona koji je svakako imao odlične gromobranske instalacije. Poenta je da ne postoji univerzalna zaštita od groma, osim da se bude u zatvorenom prostoru kada grmi. Pravilo na engleskom glasi: "If You hear it, fear it, If You see it, flee it". Što znači, ako čuješ grmljavinu, dovoljno je blizu da te zabrine, a ako vidiš munju, već je mudro što pre se skloniti u zatvoreni prostor, jer je opasnost prisutna.

Dragoljub

pre 7 godina

Mobilni telefoni ne jonizuju vazduh i ne mogu "privuci grom", ukoliko nisu od metala i nemaju ostre ivice i velike antene. Grom privlace metalni siljci, jer je na njima povrsinska gustina naelektrisanja najveca. Covek koji je na otvorenom moze poboljsati svoje sanse ako se krece MALIM KORACIMA jer napon izmedju nogu direktno zavisi od rastojanja izmedju dva stopala koja su na zemlji. Ako je osoba u kuci, treba da izbegava dodir sa uzemljenim instalacijama, kao sto su elektricni vodovi, vodovodneinstalacije, i slicno. Konacno: elektrostaticka praznjenja, pa dakle i gromovi, su nesto cime se bave elektroinzenjeri sa specijalnoscu iz elektromagnetike, a ne metereolozi.

mup

pre 7 godina

Tako su kod mene u naselju naprdnjaci posekli sve ljuljaske, klackalice i ostale sprave koje tu stoje odavno i stalno se koriste, kao postavice nove i modernije. Evo prodje dve godine, a spravama za decu ni traga. Ovo da se ispita i odgovorni da se pozatvaraju. Otimaju se za opstinske funkcije da bi krali i punili dzepove, a za bezbednost naroda ih bas briga. Narod neuk, nepismen i uplasen, umesto da dodju pred opstinu i traze ostavke oni veruju lopovima.

Glas Srbije

pre 7 godina

Koje gluposti ovaj covek izjavljuje pa to nije normalno. Svako ko i malo zna o prirodi munja i gromova ne bi tvrdio da moze da kaze sa sigurnosu gde ce grom da udari. Jednostavno tako nesto je nemoguce. Na stranu sto verovatnoca da grom udari u gromobran ne zavisi od njegove ispravnosti. Ispravan gromobran samo moze uspesnije da odvede tu ogromnu energiju ali ne i da garantuje da ce biti pogodjenj munjom.

Mile_nakon_tranzicije

pre 7 godina

U ovoj drzavi niko nista ne kontrolise. Ups, u stvari kontrolisu se lubenice, mediji, ko kakve karikature AV i njegovih sledbenika pravi i da li neko slucajno snima neovlascene radnje vlasti. Ostalo nista.

Bezdno

pre 7 godina

U Bg pre 30 god postojalao preduzece za kontrolu gromobrana. E to je EU. To je ono sto svaki dan kmecite i dramite kako necete pravila EU, a mi imali EU pre 30 god. I onda su dosli genijalci sa Slobinim posterima i zaludjivali mozgove, npr. kako se nikad hrvatska sahovnica nece vijoriti na Kninskoj tvrdjavi. A ljudi danas ginu i umiru od posledica onog busanja u prsa. I niko od mladih ne pita, kao nemci svoje roditelje posle drugog rata, "sta si ti radio u ratu?" nego se opet zaludjuju sa diktatorima. Pa je tako nekome car Putin, nekome Erdogan, nekome Orban... Lista dugacka a pamet kratka.

Phagus

pre 7 godina

Znam čoveka koji je inženjer elektrotehnike, imao licencu i firmu za ove poslove, radio par godina za vojsku i to je sve. Morao da zatvori jer nije bilo posla!?

Imali, pa sada nemamo

pre 7 godina

"..pre 30 godina u Beogradu postojalo preduzeće za održavanje gromobrana..."

Ovim je Časlav Stanojević, nehotično, možda dao ideju Molomvesiću & Co da osmisle još jedno javno-privatno partnerstvo i/ili gradsku javnu nabavku gromobranskih usluga... Jer, grom nije igračka.

DS97

pre 7 godina

Izvinite, ali ovo o gromobranima i mobilnim telefonima je totalna nebuloza, a rekao bih i prilika da se neko okoristi o tragediju koja se dogodila. Gromobranska instalacija (prihvatni sistem, provodni sistem i gromobransko uzemljenje) na jednom objektu služe da prihvate eventualni udar groma i da isti bezbedno sprovedu u zemlju. Niti jedna gromobranska instalacija na objektu ne štiti okolni prostor. Za pojedine objekte koji se nalaze u blizini može se očekivati da će biti zaštićeniji zbog gromobranske instalacije drugog objekta, ali ne i potpuno bezbedni. Apsolutna zaštita od udara groma ne postoji. Da postoji, pa niko ne bi bio lud da je ne primeni. Kukanje za radioaktivnim gromobranima je tek neopevana glupost. Najmanje 20 godina oni praktično nisu u funkciji i ničemu ne služe osim što truju okolinu. Baš bi voleo da vidim sa li ovaj gospodin ima jedan takav u svom dvorištu, pa da se u potpunosti zaštiti. Mobilni telefoni i udari groma nemaju nikakve veze i to ko god je hteo da proveri mogao je. Ovaj intervju više priliči Kuriru i Informeru, a ne nečemu što je nekad bilo B92.

Sesilije

pre 7 godina

Da li nam je potrebno da udjemo u EU pa da sredimo gromobrane?
Ovo je tuzan i tragican dogadjaj i nije red da se politizuje. Ali, sta treba da se desi, sta treba da se dogodi, da u Srbiji pocnu da se rade stvari koje su u Evropi standard, i sto je jos tuznije, stvari koje su pre pre 25 i vise godine bile standard u ovoj zemlji. Da li nasi politicari ocekuju da ce im Merkel i Olan popravljati gromobrane, sredjivati fasade, cistiti ulice, uredjivati zdravstvo, itd, itd....

prokletnici

pre 7 godina

Molio bih dotičnog da ostane u oblasti u kojoj je stručan,meteorologiji.Prilikom primopredaje svakog objekta protivpožarna policija kontroliše gromobrane i iz iskustva mogu reći da to rade dosta detaljno i korektno.Održavanje je već druga priča,i ne znam kako je sad to zakonski regulisano pošto je u današnje vreme većina stanova i zgrada u privatnom vlasništvu.Zamislite neku kontrolu ,u zgradi gde su svi stanovi otkupljeni ,da donese odluku da gromobranska instalacija mora da se menja i cena po svakom stanu je 200,300eu.Pa to bi bila revolucija.A o ovim glupostima vezanim za mobilne telefone i slično,ne želim da komentarišem.

Joc@

pre 7 godina

Veštak za gromobrane a meteorolog!
Još ako je s megasegauniverziteta, eto kakvim stručnjacima poveravamo veštaćenja.
Gromobranska opasnost i zaštita je detaljno razrađena SRPS-om (srpskim standardima), usaglašenim sa evropskim. Prostor oko visokog objekta bezbedan je po tri osnova: uglom, kuglom i mrežom. Kako, znaju stručnjaci, el.inženjeri. Ali, oni su na birou ili rade po kladionicama.

Langus

pre 7 godina

Pre par decenija sam razgovarao sa jednim dipl.elektroinzenjerom U LJUBLJANI, kako je moguce da nova, novcata visespratnica nema FID sklopke po stanovima. A on kaze: "Paaa, ne gine se previse od struje, ne isplati se ugradjivati." Tako ce ispasti i sa ovim gromobranima kod nas. U vreme kad je sve otislo dodjavola ko se jos brine o gromobranima. I neko ce reci: "Paaa, ne gine se previse." A ja opet kazem - i od struje i od gromova se gine 100%, za onoga ko pogine.

Profesorka u penziji

pre 7 godina

Zbog nehata izgubljeni mladi životi. Nažalost takvim povodom čujemo mišljenje stvarnog stručnjaka, sudskog veštaka - umesto laičkih konstrukcija koje tako često čitamo. Svakako utvrditi odgovornost N.N. lica, i da dobije ime i prezime.

Gaga68

pre 7 godina

Kada sam 2007 god radio nadogradnju na zgradi (jednospratnica)morao sam da ugradim i propisan gromobran,iako ga ni jedna zgrada u okolini nema ni danas.Svaki stambeni objekat bi morao da ga ima.

Alex vrnjacki

pre 7 godina

U zakonu o zaštiti od atmosferskog pražnjenja piše da nijedna instalacija ne štiti 100%. Prema tome, malo manje "velikih" izjava...samo je tragedija ovde velika.

BV

pre 7 godina

Zasto o ovome niste pisali pre tri dana? Nego mediji i javnost uvek cekaju da neko pogine pa da se onda bave problemom. Evo vam sledeci zadatak za istrazivanje - oni mali traktori-kosilice mogu da izbace kamen koji probija armirano stako kao metak (na razdaljini od 15-ak metara). Nemojte cekati da neko strada, odma sutra pisite o tome.. Idite u zelenilo i raspitajte se o tome.

ja

pre 7 godina

@St niste u pravu. gromobran konstrukcijom utice na jonizaciju vazduha u svojoj okolini i usmereno prema gore time se taj deo koji je vise jonizovan smatra za mesto koje "statisticki" ia vecu sansu da bas tu dodje do praznjenja. nijr bas da privlaci ali deluje na taj nacin.... obicno i praznjenje bude "ranije" to jest - ako grom okine u gromobran - obicno jebmanje snage nego da je cekao jos malo pa okinuo negde drugde.... pametni i skolovani ljudi su to davno smislili.... a sada neuki nisu u stanju ni da odrzavaju gromobrane. uskoro ce naucnike opet spaljivati na lomaci.... Bendzamin Frenklin se u grobu prevrce

Sta reci

pre 7 godina

Velika tragedija i moje iskreno saucesce porodici.

A ovako je poginuo fudbaler Radnickog iz Nisa Ivan Krstic Beli.

To je bio klasičan trening. Tokom prvog poluvremena nije padala kiša, u drugom je počelo da kiši, a u daljini je sevalo. Kiša je osvežila igrače, tako da se borba na terenu rasplamsala. Jeste da je sevalo, ali to je bilo daleko a i ranije se dešavalo da se po takvom vremenu trenira, a utakmice se nisu odlagale zbog grmljavine. U jednom trenutku, istovremeno, strašan bljesak i tresak. Imao sam osećaj kao da me je nešto snažno, lopatom udarilo u glavu. Grudima sam pao na travu i ostao bez svesti dva-tri minuta.

Kada sam se trgao iz čudnog sna, podigao sam pogled i video da na travi leže svi igrači. Počeli smo da ustajemo. Videli smo da je Ivan ostao da leži. Munja ga je direktno pogodila.

Najbliži mu je bio Zoran Stojanović, koji je svesti došao tek u bolnici, priseća se Zoran Čolaković, trener Radničkog, tragičnih trenutaka kad je munja probijajući se između GRADSKIH SOLITERA I DZINOVSKIH REFLEKTORA, ciljala baš Ivana.

- Bog nam je uzeo najboljeg - rekao je Čolaković.

alienware

pre 7 godina

Gromobrani samo povecavaju verovatnocu da ce ih grom udariti pre nego nesto druga.Ne postoji 100% verovatnoca da hoce.Strucnjak kaze da su bili ispravni stitili bi precnik od 400 metara.Strucnjak misli da je to isto kao i svecica za motore automobila.Nauka je mnogo napredovala i pomocu superbrzih kamera koji snimaju 5000 frames u sekundi se vidi ono sto ni oko ni obicna kamera ne moze.Kad neko pogine od groma to se smatra bozijiom voljom jer je nemoguce predvideti ili se 100% zastititi.Ne postoji pravilo kod groma.

i.j.kv

pre 7 godina

Treba nesto preduzeti povodom ovog problema,jer se mogu spasiti sutra mnogi zivoti!Ne treba sada iznositi teorije nedokazane,posto je ova pojava jos uvek nedovoljno istrazena!Grom privlaci i kosa na glavi,i odeca od raznih materijala...otvorene povrsine,usamljena drva...planinski proplanci...da drzava brine o svojim gradjanima mnogi objekti bi imali ispravne gromobrane..jer i njih nije lako pravilno postaviti!Pravi gromobran je skup i zahteva profesionalno postavljanje...mi sada pricamo sta nama fali!Nama sve fali,i svuda skripi....tako da se ne zna odakle da se pocne!

Janko

pre 7 godina

Odgovorni smo svi, jer čekamo da se dogodi tragedija da bismo delovali. Naravno, trebalo bi da se o tome brine država, ali ko posle svega uopšte i da veruje institucijama, kada nam trljaju na nos kako niko nije odgovoran ni za pad helikoptera, ni za hercegovačku, ni za neizlazak policije na teren... Mislim da se ovaj slučaj sa gromobranom zatvoruo pre nego što je i otvoren.

kvatro

pre 7 godina

Totalno lupetanje pa cak i od nekog strucnjaka. Da treba iskoristiti tragicnu priliku za poboljsanje zastite da ali da ukljucujes policiju sto je nekoga ubio grom totalna glupost i preterivanje. Bolje je da se ljudi edukuju sta i kako da rade za vreme oluje. Ziveo sam u zemlji gde kada su oluje prsti na sve strane kao filmovima ali nikoga neces videti na ulici pa cak i posle oluje idu obavestenja da se ne izlazi na ulicu ako ima palih drveca i elektricnih bandera sve dok vatrogasci i policija to mesto ne obezbede.

St

pre 7 godina

Sad mi je jasnije zasto nasi meteorolozi ne mogu ni kisu da predvide u roku od 24h. Odakle gospodinu ideja da gromobrani "navode grom". Apsolutno se ne zna gde i kada ce grom udariti. Takodje mit je da grom udara u visoke predmete. Dokumentovano je slikama, gdse grom udara u zemlju a desetak metara od udara su bandera i zgrada. Takodje je netacno da metalni predmeti i kisobrani mogu da privuku grom, ako je grom udario u neciji kisobran, on bi i inace tu udario. Gromobran postoji samo za slucaj da grom bas tu udari, bude laksi put za grom i sprovede njegovu energiju u zemlju. cak ni to nije apsolutna garancija. Munja ima i vise od 100.000 ampera i da grom provede 99.9 odsto enegije u zemlju, ostaje lepih 100 ampera da vam sprzi uredjaje po kuci. najsigurnije je biti u zaklonu a aparate iskljuciti iz zida.

trolololo

pre 7 godina

pregled gromobranskih instalacija rade firme koje imaju akreditovanu laboratoriju od strane ATSa, a u skladu sa standardima evropskog akreditacionog tela. Vrši se uglavnom pregled kod pravnih lica i državnih organa koji raspisuju tendere za to. Ni jedna skupština stanara to ne traži da se uradi. Trebalo bi napraviti kao i sa prirodnim gasom gde distributer odbija da pusti gas ako instalacije nisu pregledane.

Sladja

pre 7 godina

Nema NN . Zna se ko sistemacki ubija. Treba tuziti Drzavu koje ne vodi racuna o bezbednosti svojih gradjana.
Drzava postoji zbog nas a ne mi zbog nje.
Tuga i jad. Neka mirno spavaju 2 mala andjela.

Radovan

pre 7 godina

Žalost radi nenadoknadivog gubitka! Tačno da treba kontrolisati gromobranske instalacije iz očiglednih razloga. Ali sada je to mala uteha za ovakvu tragediju.
Udari groma su posledica neutralizovanja električnih naboja, i mogu biti u pravcu oblak-Zemlja i obratno, Zemlja-oblak. Nekada ni dobra gromobranska instalacija okolnih objekata nije dovoljna da spreči udar groma. Tako, ako su devojčice imale delove garderobe ili obuću od sintetičkog materijala koji se lako naelektrisava trenjem, usled trčanja i povećanog trenja je moglo doći do podizanja elektrostatičkog naboja na njihovim telima, pa je moglo doći do proboja ka suprotno naelektrisamom oblaku !

Raški upravni okrug

pre 7 godina

Na žalost, kod nas uvek zakasnela pamet... Prvo neko pogine, pa se onda radi kako treba. A i to bude kratkog veka i selektivno. Slomiće se kola na nekom jadniku, koji mora da bude žrtveni jarac za jednu sistemsku grešku. Prevencija je naša velika boljka

Dr Propast

pre 7 godina

(St, 27. jul 2016 08:22)

Elektrostatika je nauka stara citava 2 veka, cije su temelje udarili Kulon, Amper i Faradej, sve to je matematicki uoblicio Gaus, a generalizvao Maksvel. Kulonov zakon daje direktnu vezu izmedju kolicine i gustine naelektrisanja i jacine elektrostatickog polja. Gromobran ne "garantuje" nista, on je samo tu da svojim geometrijskim oblikom poveca VEROVATNOCU da se bas na njegovom vrhu stvori najvise naelektrisanih cestica po jedinici povrsine. Ali to nikada ne moze da se garantuje, jer gustinu naleketrisanja diktiraju razni eksterni uslovi, pre svega hemijski procesi na okolnom zemljistu, spoljasnje EM smetnje (elektromotori, trafo-stanice, dalekovodi, radio-repetitori, bazne stanice za mobilnu telefoniju, pa i mobilni telefoni ...). Da ste ikada videli elektrostaticku masinu, Rumkorfov induktor, efekte koji se javljaju kada im priblizite stalne magnete itd. shvatili biste kako stvari funkcionisu. Mi smo te stvari u neka stara vremena ucili iz fizike i to u osnovnoj skoli. A onda su dosli neki novokomponovani Evropljani i EUropljani i rekli kako te skole nisu valjale i kako deca treba da uce sama ono sto im se svidja ili ne svidja ... E pa eto, platili ste, gledajte! I kada se sledeci put budete smejali Amerima i njihovom znanju geografije, postavite ta ista pitanja svojoj deci. Mozda cete naglo izgubiti volju za smehom?

Laki

pre 7 godina

Hvala ovom gospodinu što je lepo objasnio problematiku.Konačno da neko to uradi.
Srbija je neuređena država u svakom pogledu.
Neko mora da snosi odgovornost za tragedije poput ove ukoliko se ispostavi da su pretpostavke ovog čoveka tačne.
Jer,ne može hala sportova biti bez grimobraba,ili ako on postoji,bez njegovog održavanja.
Pokretanje odgovornosti od strane oštećenih i kažnjavanje odgovornih je jedino rešenje.
Nesposobna država,ustanove i pojedinci moraju da snose odgovornost.
Ako srpsko sudstvo već ne funkcioniše onda za probleme za koje je to moguće tužiti državne institucije pred sudom u Strazburu.
Nema druge.

Ouch!

pre 7 godina

Očigledno ovde mnogi komentari "spinuju". Ajd prvo što ne znaju kako se kondenzuje elektricitet na relaciji vazduh-zemlja, i kako i zašto dolazi do proboja vazduha kao izolatora. Čitajući komentare, grom nikada (grom upotrebljen generički za pojavu munja + grom, da ne bi neko to uzeo kao arg.) ne bi udario u drvo, jer je ono izolator. Elem, gromobran služi da bi se električni proboj desio upravo na mestu na kom je postavljen, ili da se (ukoliko je u pitanju nisko (po pitanju nadmorske visine) naelektrisanje) električni proboj ni ne desi, jer se stvara struja kroja protiče između naelektrisanog vazduha i zemlje, upravo kroz njega. Šta se može desiti da ovakav sklop ne funkcioniše? Npr, ne može se predvideti naelektrisanje - gromobran može biti širi (veći el otpor) ili uži (nedovoljan fluks) tako da deo elektriciteta sem kroz njega, nalazi i neki drugi put (čuvena odbijanja munje od gromobrana). Nadalje, gromobran može biti fizički razdvojen od zemlje (korozija, ljudski faktor, starost, uleganje tla itd) što ga više ne čini gromobranom, već samo metalnom šipkom, a takođe, ispod zemlje može biti i nedovoljno ukopan i sl. Što se tiče m. telefona - da li u sebi poseduju elektricitet koji može biti +/-? Možda je mali, ali možda baš igrom sudbine to postane najkraći put elektricitetu groma. Ima tu još, ali me stvarno mrzi da pišem, a ono što se desilo je strašna tragedija.

slepi tumaraju u gomili!!

pre 7 godina

ma da, sada su svi drugi krivi, alo ljudi ovo je najveca tuga ali udario ih je grom, ko to moze da predvidi I da misli o takvim stvarima?? sada neko treba da se oseca odgovorno za dva neduzna zivota koja su stradala prakticno bozijom voljom..??

Milan Rakic

pre 7 godina

Niko za nista u ovoj zemlji Srbiji nije ODGOVORAN. Sto rekao prof. Zec (radi se o jednom drugom problemu Srbije-iseljavanju najvitalnijeg dela stanovnistva i odumiranju nacije) nama su ljudi, kao najvazniji resurs najmanje vazni! Ovim je metereolog Stanojevic samo "otkrio" vrh ledene sante-totalnu nesposobnost i nekompetentnost organa nase drzave.

Pa dokle i koliko puta

pre 7 godina

Sve je to ok,ali da li ce neko odgovarati jer se desilo nesto sto uopste nije ok,zato sto je nekom olako dozvoljeno da bude ok ?
Istraga,komisije,NN lice,krivicna prijava...itd.Srpska smejurija.
Ima ili nema gromobran.Izvodjac radova i investitor je taj i taj,i sta je tu nepoznanica.Treba osuditi i bombardovati o osudi i kazni po medijima,pa ce sledeci razmisljati.

Sava Drugi

pre 7 godina

Projektanti svih zgrada u ulici treba dozivotno da izgube licence.

Ocigledno da je napon koraka bio veci od dozvoljenog.

Ono sto cudi je sto inzinjerska komora nije sama vec suspendovala sve njih.

nema reda, a ni zakona

pre 7 godina

NN lica?! svaka gromobranska instalacija (bi trebalo) da ima atest. za objekte od javnog znacaja (sportska hala npr.) taj atest mora da se obnavlja periodicno - i neko mora da ga potpise kao odgovorno lice.

radio sam ova merenja i firma za koju sam radio je propala zato sto vlasnik nije hteo da izdaje ateste objektima koji nemaju zadovoljavajuce vrednosti otpora uzemljenja. boze moj, ima ko hoce...
e, pa tako sad ima taj neko, po imenu i prezimenu koga treba goniti, uhapsiti i osuditi za ubistvo iz nemara.

Ja

pre 7 godina

U socijalizmu ništa nije valjalo, a sve je radilo i znao se red. Sada u kapitalizmu je sve odlično, a ništa ne radi i opšti je haos i anarhija.
Nisam za socijalizam ali u ovom našem kapitalizmu nešto mnogo nije u redu.
(Mihailo, 27. jul 2016 05:35)

Nema ovo nikakve veze ni sa socijalizmom, ni kapitalizmom, demokratijom, komunizmom itd. Ima veze sa tim da je nama drzava trula. Mi drzavu fakticki ni nemamo, drzavu koja brine o svojim gradjanima. Nasim drzavnicima, odnosno svim vladama do sada nije bitno koji je sistem, oni samo gledaju kako da ukradu sto vise i ne biraju nacine i sredstva za to..Nekada je to bilo dosta suptilnije a danas nam to rade pred ocima i jos se busaju ako narod kaze da to nije u redu. E to me najvise i boli sto nas prave budalama..

Omladino, BEZI!

pre 7 godina

A kao sve ostalo u ovoj ******* Srbiji funkcionise, jos samo da su nam gromobrani?
Nego, znate sta? Kkad jednom odete iz Srbije, zaboravite gde ste se rodili i ne vracajte se nikad vise, pa ni na odmor, jer se cak i to u ovoj uredjenoj drzavi moze veoma lose zavrsiti!!!

boris

pre 7 godina

Da pojasnim.
Meteorolog može kazati kada se i kako javljaju oblaci koji prave gromove i tu prestaje njihovo znanje.
Elektrotehnika je mesto gde se uči priroda groma, njegovo ponašanje i time i zaštita.

Nadam se da je sad jasnije zašto je izbor sagovornika pogrešan.

boris

pre 7 godina

Potpuno laičko posmatranje stvari puno predrasuda i zabluda koje se (na žalost) plasiraju i kroz obrazovanje (čuvena kupa zaštite oko šiljatog gromobrana).
Ako hoćete pravu istinu otidite na ETF i tražite nekoga sa tog predmeta.

St

pre 7 godina

Sad mi je jasnije zasto nasi meteorolozi ne mogu ni kisu da predvide u roku od 24h. Odakle gospodinu ideja da gromobrani "navode grom". Apsolutno se ne zna gde i kada ce grom udariti. Takodje mit je da grom udara u visoke predmete. Dokumentovano je slikama, gdse grom udara u zemlju a desetak metara od udara su bandera i zgrada. Takodje je netacno da metalni predmeti i kisobrani mogu da privuku grom, ako je grom udario u neciji kisobran, on bi i inace tu udario. Gromobran postoji samo za slucaj da grom bas tu udari, bude laksi put za grom i sprovede njegovu energiju u zemlju. cak ni to nije apsolutna garancija. Munja ima i vise od 100.000 ampera i da grom provede 99.9 odsto enegije u zemlju, ostaje lepih 100 ampera da vam sprzi uredjaje po kuci. najsigurnije je biti u zaklonu a aparate iskljuciti iz zida.

slepi tumaraju u gomili!!

pre 7 godina

ma da, sada su svi drugi krivi, alo ljudi ovo je najveca tuga ali udario ih je grom, ko to moze da predvidi I da misli o takvim stvarima?? sada neko treba da se oseca odgovorno za dva neduzna zivota koja su stradala prakticno bozijom voljom..??

prokletnici

pre 7 godina

Molio bih dotičnog da ostane u oblasti u kojoj je stručan,meteorologiji.Prilikom primopredaje svakog objekta protivpožarna policija kontroliše gromobrane i iz iskustva mogu reći da to rade dosta detaljno i korektno.Održavanje je već druga priča,i ne znam kako je sad to zakonski regulisano pošto je u današnje vreme većina stanova i zgrada u privatnom vlasništvu.Zamislite neku kontrolu ,u zgradi gde su svi stanovi otkupljeni ,da donese odluku da gromobranska instalacija mora da se menja i cena po svakom stanu je 200,300eu.Pa to bi bila revolucija.A o ovim glupostima vezanim za mobilne telefone i slično,ne želim da komentarišem.

DS97

pre 7 godina

Izvinite, ali ovo o gromobranima i mobilnim telefonima je totalna nebuloza, a rekao bih i prilika da se neko okoristi o tragediju koja se dogodila. Gromobranska instalacija (prihvatni sistem, provodni sistem i gromobransko uzemljenje) na jednom objektu služe da prihvate eventualni udar groma i da isti bezbedno sprovedu u zemlju. Niti jedna gromobranska instalacija na objektu ne štiti okolni prostor. Za pojedine objekte koji se nalaze u blizini može se očekivati da će biti zaštićeniji zbog gromobranske instalacije drugog objekta, ali ne i potpuno bezbedni. Apsolutna zaštita od udara groma ne postoji. Da postoji, pa niko ne bi bio lud da je ne primeni. Kukanje za radioaktivnim gromobranima je tek neopevana glupost. Najmanje 20 godina oni praktično nisu u funkciji i ničemu ne služe osim što truju okolinu. Baš bi voleo da vidim sa li ovaj gospodin ima jedan takav u svom dvorištu, pa da se u potpunosti zaštiti. Mobilni telefoni i udari groma nemaju nikakve veze i to ko god je hteo da proveri mogao je. Ovaj intervju više priliči Kuriru i Informeru, a ne nečemu što je nekad bilo B92.

elektrotehničar

pre 7 godina

Da li je moguće da neko ovako iznese svoje šarlatanstvo po medijima? Za gromobrane ima pravo, ali pobogu! Radio-talasi NE "privlače" munje, nikakvi radio-aparati (ko to još nosi sa sobom), nikakvi mobilni telefoni niti drugi uređaji koji emituju i/ili primaju radio-talase ma koje frekvencije. Takođe, automobil je Faradejev kavez, da li je mislio da će munja da se "ušunja" kroz otvoren prozor auta?? E, jedino ako gosn meteorologu otpadne guma pa ostane na felni usred oluje, onda će i biti neke šanse da ga udari grom..

alienware

pre 7 godina

Gromobrani samo povecavaju verovatnocu da ce ih grom udariti pre nego nesto druga.Ne postoji 100% verovatnoca da hoce.Strucnjak kaze da su bili ispravni stitili bi precnik od 400 metara.Strucnjak misli da je to isto kao i svecica za motore automobila.Nauka je mnogo napredovala i pomocu superbrzih kamera koji snimaju 5000 frames u sekundi se vidi ono sto ni oko ni obicna kamera ne moze.Kad neko pogine od groma to se smatra bozijiom voljom jer je nemoguce predvideti ili se 100% zastititi.Ne postoji pravilo kod groma.

Sava Drugi

pre 7 godina

Projektanti svih zgrada u ulici treba dozivotno da izgube licence.

Ocigledno da je napon koraka bio veci od dozvoljenog.

Ono sto cudi je sto inzinjerska komora nije sama vec suspendovala sve njih.

Laki

pre 7 godina

Hvala ovom gospodinu što je lepo objasnio problematiku.Konačno da neko to uradi.
Srbija je neuređena država u svakom pogledu.
Neko mora da snosi odgovornost za tragedije poput ove ukoliko se ispostavi da su pretpostavke ovog čoveka tačne.
Jer,ne može hala sportova biti bez grimobraba,ili ako on postoji,bez njegovog održavanja.
Pokretanje odgovornosti od strane oštećenih i kažnjavanje odgovornih je jedino rešenje.
Nesposobna država,ustanove i pojedinci moraju da snose odgovornost.
Ako srpsko sudstvo već ne funkcioniše onda za probleme za koje je to moguće tužiti državne institucije pred sudom u Strazburu.
Nema druge.

Alex vrnjacki

pre 7 godina

U zakonu o zaštiti od atmosferskog pražnjenja piše da nijedna instalacija ne štiti 100%. Prema tome, malo manje "velikih" izjava...samo je tragedija ovde velika.

Glas Srbije

pre 7 godina

Koje gluposti ovaj covek izjavljuje pa to nije normalno. Svako ko i malo zna o prirodi munja i gromova ne bi tvrdio da moze da kaze sa sigurnosu gde ce grom da udari. Jednostavno tako nesto je nemoguce. Na stranu sto verovatnoca da grom udari u gromobran ne zavisi od njegove ispravnosti. Ispravan gromobran samo moze uspesnije da odvede tu ogromnu energiju ali ne i da garantuje da ce biti pogodjenj munjom.

Majstor Mile

pre 7 godina

Bilo je nekad g.Stanojeviću u onom nedemokratskom propalom socijalizmu... Danas Srbija ide u Evropu , ko će da brine o nekim tamo gromobranima... nikad nam bolje nije bilo! A ljudski životi? Nikad nam i nisu bili mnogo važni...

Bezdno

pre 7 godina

U Bg pre 30 god postojalao preduzece za kontrolu gromobrana. E to je EU. To je ono sto svaki dan kmecite i dramite kako necete pravila EU, a mi imali EU pre 30 god. I onda su dosli genijalci sa Slobinim posterima i zaludjivali mozgove, npr. kako se nikad hrvatska sahovnica nece vijoriti na Kninskoj tvrdjavi. A ljudi danas ginu i umiru od posledica onog busanja u prsa. I niko od mladih ne pita, kao nemci svoje roditelje posle drugog rata, "sta si ti radio u ratu?" nego se opet zaludjuju sa diktatorima. Pa je tako nekome car Putin, nekome Erdogan, nekome Orban... Lista dugacka a pamet kratka.

Silver Surfer

pre 7 godina

Da u ovoj drzavi postoji sistem tacno bi se znalo kada se ispituje ispravnost grimobrana, ko je duzan da uputi zvanican poziv nadleznoj sluzbi i ko finansira zamenu, opstina, grad ili republika. Onda bi se vrlo lako utvrdilo ko je odgovoran, zbog cega nije uradio ono sto mu je obaveza i da li je novac potrosen na nesto drugo. Ali, tako bi bilo da ovde postoji sistem. Posto ga nema, verovatno se nista nece ni dogoditi. Jer vesti iz crne hronike se redjaju ko na traci i posle sedam dana ovo vise nece biti vest.
Ne treba zaboraviti da je jedna od prvih budzetskih mera koju su sproveli naprednjaci kada su dosli na vlast 2012. bila umanjivanje od 50% iznosa za potrebe odbrane od poplava. Znamo sta se kasnije desilo. Takodje, ovde je neresiva enigma grad zato sto drzava nece da izdvoji sredstva za protivgradne rakete. Verovatno ce, uzdajuci se u mastovitost nasih politicara, zamena gromobrana ici na teret gradjana a partijski podoban igrac ce dobiti da radi ovaj posao. Jer tako to izgleda u Srbiji. Jer Srbija nema sistem. Jer u Srbiji zivot pojednica nikome nije vazan.

trolololo

pre 7 godina

pregled gromobranskih instalacija rade firme koje imaju akreditovanu laboratoriju od strane ATSa, a u skladu sa standardima evropskog akreditacionog tela. Vrši se uglavnom pregled kod pravnih lica i državnih organa koji raspisuju tendere za to. Ni jedna skupština stanara to ne traži da se uradi. Trebalo bi napraviti kao i sa prirodnim gasom gde distributer odbija da pusti gas ako instalacije nisu pregledane.

Profesorka u penziji

pre 7 godina

Zbog nehata izgubljeni mladi životi. Nažalost takvim povodom čujemo mišljenje stvarnog stručnjaka, sudskog veštaka - umesto laičkih konstrukcija koje tako često čitamo. Svakako utvrditi odgovornost N.N. lica, i da dobije ime i prezime.

Raški upravni okrug

pre 7 godina

Na žalost, kod nas uvek zakasnela pamet... Prvo neko pogine, pa se onda radi kako treba. A i to bude kratkog veka i selektivno. Slomiće se kola na nekom jadniku, koji mora da bude žrtveni jarac za jednu sistemsku grešku. Prevencija je naša velika boljka

Mihailo

pre 7 godina

U socijalizmu ništa nije valjalo, a sve je radilo i znao se red. Sada u kapitalizmu je sve odlično, a ništa ne radi i opšti je haos i anarhija.
Nisam za socijalizam ali u ovom našem kapitalizmu nešto mnogo nije u redu.

BV

pre 7 godina

Zasto o ovome niste pisali pre tri dana? Nego mediji i javnost uvek cekaju da neko pogine pa da se onda bave problemom. Evo vam sledeci zadatak za istrazivanje - oni mali traktori-kosilice mogu da izbace kamen koji probija armirano stako kao metak (na razdaljini od 15-ak metara). Nemojte cekati da neko strada, odma sutra pisite o tome.. Idite u zelenilo i raspitajte se o tome.

sofronije

pre 7 godina

Da se kladimo da ce vlast da otvori Agenciju za bazadrenje gromobrana u kojoj ce se biti zaposleno nekoliko desetina primaca plata a da pritom nece imati nikakvu odgovornost, bas kao sto je slucaj sa komunalnom policijom, kada ih pozoves nisu nadlezni...

Radovan

pre 7 godina

Žalost radi nenadoknadivog gubitka! Tačno da treba kontrolisati gromobranske instalacije iz očiglednih razloga. Ali sada je to mala uteha za ovakvu tragediju.
Udari groma su posledica neutralizovanja električnih naboja, i mogu biti u pravcu oblak-Zemlja i obratno, Zemlja-oblak. Nekada ni dobra gromobranska instalacija okolnih objekata nije dovoljna da spreči udar groma. Tako, ako su devojčice imale delove garderobe ili obuću od sintetičkog materijala koji se lako naelektrisava trenjem, usled trčanja i povećanog trenja je moglo doći do podizanja elektrostatičkog naboja na njihovim telima, pa je moglo doći do proboja ka suprotno naelektrisamom oblaku !

Milan

pre 7 godina

Ne znam odakle ovo. Lično sam slušao jednog od najvećih američkih eksperata na Weather Channelu, koji kaže da gromobran štiti samo objekat, ali da nije nikakva garancija da udara neće biti i neposredno pored. Šanse su, naravno, manje, ali postoje, jer su munje sasvim nasumične, tek sa tendencijom da udaraju o najviše vrhove. Pritom, govorio je o slučaju kada su stradali ljudi u publici velikog otvorenog gradskog stadiona koji je svakako imao odlične gromobranske instalacije. Poenta je da ne postoji univerzalna zaštita od groma, osim da se bude u zatvorenom prostoru kada grmi. Pravilo na engleskom glasi: "If You hear it, fear it, If You see it, flee it". Što znači, ako čuješ grmljavinu, dovoljno je blizu da te zabrine, a ako vidiš munju, već je mudro što pre se skloniti u zatvoreni prostor, jer je opasnost prisutna.

kvatro

pre 7 godina

Totalno lupetanje pa cak i od nekog strucnjaka. Da treba iskoristiti tragicnu priliku za poboljsanje zastite da ali da ukljucujes policiju sto je nekoga ubio grom totalna glupost i preterivanje. Bolje je da se ljudi edukuju sta i kako da rade za vreme oluje. Ziveo sam u zemlji gde kada su oluje prsti na sve strane kao filmovima ali nikoga neces videti na ulici pa cak i posle oluje idu obavestenja da se ne izlazi na ulicu ako ima palih drveca i elektricnih bandera sve dok vatrogasci i policija to mesto ne obezbede.

Dragoljub

pre 7 godina

Mobilni telefoni ne jonizuju vazduh i ne mogu "privuci grom", ukoliko nisu od metala i nemaju ostre ivice i velike antene. Grom privlace metalni siljci, jer je na njima povrsinska gustina naelektrisanja najveca. Covek koji je na otvorenom moze poboljsati svoje sanse ako se krece MALIM KORACIMA jer napon izmedju nogu direktno zavisi od rastojanja izmedju dva stopala koja su na zemlji. Ako je osoba u kuci, treba da izbegava dodir sa uzemljenim instalacijama, kao sto su elektricni vodovi, vodovodneinstalacije, i slicno. Konacno: elektrostaticka praznjenja, pa dakle i gromovi, su nesto cime se bave elektroinzenjeri sa specijalnoscu iz elektromagnetike, a ne metereolozi.

Joc@

pre 7 godina

Veštak za gromobrane a meteorolog!
Još ako je s megasegauniverziteta, eto kakvim stručnjacima poveravamo veštaćenja.
Gromobranska opasnost i zaštita je detaljno razrađena SRPS-om (srpskim standardima), usaglašenim sa evropskim. Prostor oko visokog objekta bezbedan je po tri osnova: uglom, kuglom i mrežom. Kako, znaju stručnjaci, el.inženjeri. Ali, oni su na birou ili rade po kladionicama.

ja

pre 7 godina

@St niste u pravu. gromobran konstrukcijom utice na jonizaciju vazduha u svojoj okolini i usmereno prema gore time se taj deo koji je vise jonizovan smatra za mesto koje "statisticki" ia vecu sansu da bas tu dodje do praznjenja. nijr bas da privlaci ali deluje na taj nacin.... obicno i praznjenje bude "ranije" to jest - ako grom okine u gromobran - obicno jebmanje snage nego da je cekao jos malo pa okinuo negde drugde.... pametni i skolovani ljudi su to davno smislili.... a sada neuki nisu u stanju ni da odrzavaju gromobrane. uskoro ce naucnike opet spaljivati na lomaci.... Bendzamin Frenklin se u grobu prevrce

i.j.kv

pre 7 godina

Treba nesto preduzeti povodom ovog problema,jer se mogu spasiti sutra mnogi zivoti!Ne treba sada iznositi teorije nedokazane,posto je ova pojava jos uvek nedovoljno istrazena!Grom privlaci i kosa na glavi,i odeca od raznih materijala...otvorene povrsine,usamljena drva...planinski proplanci...da drzava brine o svojim gradjanima mnogi objekti bi imali ispravne gromobrane..jer i njih nije lako pravilno postaviti!Pravi gromobran je skup i zahteva profesionalno postavljanje...mi sada pricamo sta nama fali!Nama sve fali,i svuda skripi....tako da se ne zna odakle da se pocne!

petar

pre 7 godina

jao koja fizika. ne cuva gromobran prostor od 400 metara, vec gromobran cuva prostor koji izgleda kao kupa, gde je visina kupe visina gromobrana, a baza kupe je krug ciji je precnik visina gromobrana. Kao sto bi zemunci rekli - znaci: prostor koji gromobran cuva zavisi od visine na kom je vrh gromobrana, i kod svake kuce ili zgrade je razlicito.

Janko

pre 7 godina

Odgovorni smo svi, jer čekamo da se dogodi tragedija da bismo delovali. Naravno, trebalo bi da se o tome brine država, ali ko posle svega uopšte i da veruje institucijama, kada nam trljaju na nos kako niko nije odgovoran ni za pad helikoptera, ni za hercegovačku, ni za neizlazak policije na teren... Mislim da se ovaj slučaj sa gromobranom zatvoruo pre nego što je i otvoren.

Ouch!

pre 7 godina

Očigledno ovde mnogi komentari "spinuju". Ajd prvo što ne znaju kako se kondenzuje elektricitet na relaciji vazduh-zemlja, i kako i zašto dolazi do proboja vazduha kao izolatora. Čitajući komentare, grom nikada (grom upotrebljen generički za pojavu munja + grom, da ne bi neko to uzeo kao arg.) ne bi udario u drvo, jer je ono izolator. Elem, gromobran služi da bi se električni proboj desio upravo na mestu na kom je postavljen, ili da se (ukoliko je u pitanju nisko (po pitanju nadmorske visine) naelektrisanje) električni proboj ni ne desi, jer se stvara struja kroja protiče između naelektrisanog vazduha i zemlje, upravo kroz njega. Šta se može desiti da ovakav sklop ne funkcioniše? Npr, ne može se predvideti naelektrisanje - gromobran može biti širi (veći el otpor) ili uži (nedovoljan fluks) tako da deo elektriciteta sem kroz njega, nalazi i neki drugi put (čuvena odbijanja munje od gromobrana). Nadalje, gromobran može biti fizički razdvojen od zemlje (korozija, ljudski faktor, starost, uleganje tla itd) što ga više ne čini gromobranom, već samo metalnom šipkom, a takođe, ispod zemlje može biti i nedovoljno ukopan i sl. Što se tiče m. telefona - da li u sebi poseduju elektricitet koji može biti +/-? Možda je mali, ali možda baš igrom sudbine to postane najkraći put elektricitetu groma. Ima tu još, ali me stvarno mrzi da pišem, a ono što se desilo je strašna tragedija.

Sesilije

pre 7 godina

Da li nam je potrebno da udjemo u EU pa da sredimo gromobrane?
Ovo je tuzan i tragican dogadjaj i nije red da se politizuje. Ali, sta treba da se desi, sta treba da se dogodi, da u Srbiji pocnu da se rade stvari koje su u Evropi standard, i sto je jos tuznije, stvari koje su pre pre 25 i vise godine bile standard u ovoj zemlji. Da li nasi politicari ocekuju da ce im Merkel i Olan popravljati gromobrane, sredjivati fasade, cistiti ulice, uredjivati zdravstvo, itd, itd....

Sladja

pre 7 godina

Nema NN . Zna se ko sistemacki ubija. Treba tuziti Drzavu koje ne vodi racuna o bezbednosti svojih gradjana.
Drzava postoji zbog nas a ne mi zbog nje.
Tuga i jad. Neka mirno spavaju 2 mala andjela.

boris

pre 7 godina

Da pojasnim.
Meteorolog može kazati kada se i kako javljaju oblaci koji prave gromove i tu prestaje njihovo znanje.
Elektrotehnika je mesto gde se uči priroda groma, njegovo ponašanje i time i zaštita.

Nadam se da je sad jasnije zašto je izbor sagovornika pogrešan.

Pa dokle i koliko puta

pre 7 godina

Sve je to ok,ali da li ce neko odgovarati jer se desilo nesto sto uopste nije ok,zato sto je nekom olako dozvoljeno da bude ok ?
Istraga,komisije,NN lice,krivicna prijava...itd.Srpska smejurija.
Ima ili nema gromobran.Izvodjac radova i investitor je taj i taj,i sta je tu nepoznanica.Treba osuditi i bombardovati o osudi i kazni po medijima,pa ce sledeci razmisljati.

Langus

pre 7 godina

Pre par decenija sam razgovarao sa jednim dipl.elektroinzenjerom U LJUBLJANI, kako je moguce da nova, novcata visespratnica nema FID sklopke po stanovima. A on kaze: "Paaa, ne gine se previse od struje, ne isplati se ugradjivati." Tako ce ispasti i sa ovim gromobranima kod nas. U vreme kad je sve otislo dodjavola ko se jos brine o gromobranima. I neko ce reci: "Paaa, ne gine se previse." A ja opet kazem - i od struje i od gromova se gine 100%, za onoga ko pogine.

Mile_nakon_tranzicije

pre 7 godina

U ovoj drzavi niko nista ne kontrolise. Ups, u stvari kontrolisu se lubenice, mediji, ko kakve karikature AV i njegovih sledbenika pravi i da li neko slucajno snima neovlascene radnje vlasti. Ostalo nista.

Sta reci

pre 7 godina

Velika tragedija i moje iskreno saucesce porodici.

A ovako je poginuo fudbaler Radnickog iz Nisa Ivan Krstic Beli.

To je bio klasičan trening. Tokom prvog poluvremena nije padala kiša, u drugom je počelo da kiši, a u daljini je sevalo. Kiša je osvežila igrače, tako da se borba na terenu rasplamsala. Jeste da je sevalo, ali to je bilo daleko a i ranije se dešavalo da se po takvom vremenu trenira, a utakmice se nisu odlagale zbog grmljavine. U jednom trenutku, istovremeno, strašan bljesak i tresak. Imao sam osećaj kao da me je nešto snažno, lopatom udarilo u glavu. Grudima sam pao na travu i ostao bez svesti dva-tri minuta.

Kada sam se trgao iz čudnog sna, podigao sam pogled i video da na travi leže svi igrači. Počeli smo da ustajemo. Videli smo da je Ivan ostao da leži. Munja ga je direktno pogodila.

Najbliži mu je bio Zoran Stojanović, koji je svesti došao tek u bolnici, priseća se Zoran Čolaković, trener Radničkog, tragičnih trenutaka kad je munja probijajući se između GRADSKIH SOLITERA I DZINOVSKIH REFLEKTORA, ciljala baš Ivana.

- Bog nam je uzeo najboljeg - rekao je Čolaković.

Gaga68

pre 7 godina

Kada sam 2007 god radio nadogradnju na zgradi (jednospratnica)morao sam da ugradim i propisan gromobran,iako ga ni jedna zgrada u okolini nema ni danas.Svaki stambeni objekat bi morao da ga ima.

Milan Rakic

pre 7 godina

Niko za nista u ovoj zemlji Srbiji nije ODGOVORAN. Sto rekao prof. Zec (radi se o jednom drugom problemu Srbije-iseljavanju najvitalnijeg dela stanovnistva i odumiranju nacije) nama su ljudi, kao najvazniji resurs najmanje vazni! Ovim je metereolog Stanojevic samo "otkrio" vrh ledene sante-totalnu nesposobnost i nekompetentnost organa nase drzave.

mup

pre 7 godina

Tako su kod mene u naselju naprdnjaci posekli sve ljuljaske, klackalice i ostale sprave koje tu stoje odavno i stalno se koriste, kao postavice nove i modernije. Evo prodje dve godine, a spravama za decu ni traga. Ovo da se ispita i odgovorni da se pozatvaraju. Otimaju se za opstinske funkcije da bi krali i punili dzepove, a za bezbednost naroda ih bas briga. Narod neuk, nepismen i uplasen, umesto da dodju pred opstinu i traze ostavke oni veruju lopovima.

Phagus

pre 7 godina

Znam čoveka koji je inženjer elektrotehnike, imao licencu i firmu za ove poslove, radio par godina za vojsku i to je sve. Morao da zatvori jer nije bilo posla!?

boris

pre 7 godina

Potpuno laičko posmatranje stvari puno predrasuda i zabluda koje se (na žalost) plasiraju i kroz obrazovanje (čuvena kupa zaštite oko šiljatog gromobrana).
Ako hoćete pravu istinu otidite na ETF i tražite nekoga sa tog predmeta.

Dr Propast

pre 7 godina

(St, 27. jul 2016 08:22)

Elektrostatika je nauka stara citava 2 veka, cije su temelje udarili Kulon, Amper i Faradej, sve to je matematicki uoblicio Gaus, a generalizvao Maksvel. Kulonov zakon daje direktnu vezu izmedju kolicine i gustine naelektrisanja i jacine elektrostatickog polja. Gromobran ne "garantuje" nista, on je samo tu da svojim geometrijskim oblikom poveca VEROVATNOCU da se bas na njegovom vrhu stvori najvise naelektrisanih cestica po jedinici povrsine. Ali to nikada ne moze da se garantuje, jer gustinu naleketrisanja diktiraju razni eksterni uslovi, pre svega hemijski procesi na okolnom zemljistu, spoljasnje EM smetnje (elektromotori, trafo-stanice, dalekovodi, radio-repetitori, bazne stanice za mobilnu telefoniju, pa i mobilni telefoni ...). Da ste ikada videli elektrostaticku masinu, Rumkorfov induktor, efekte koji se javljaju kada im priblizite stalne magnete itd. shvatili biste kako stvari funkcionisu. Mi smo te stvari u neka stara vremena ucili iz fizike i to u osnovnoj skoli. A onda su dosli neki novokomponovani Evropljani i EUropljani i rekli kako te skole nisu valjale i kako deca treba da uce sama ono sto im se svidja ili ne svidja ... E pa eto, platili ste, gledajte! I kada se sledeci put budete smejali Amerima i njihovom znanju geografije, postavite ta ista pitanja svojoj deci. Mozda cete naglo izgubiti volju za smehom?

Ja

pre 7 godina

U socijalizmu ništa nije valjalo, a sve je radilo i znao se red. Sada u kapitalizmu je sve odlično, a ništa ne radi i opšti je haos i anarhija.
Nisam za socijalizam ali u ovom našem kapitalizmu nešto mnogo nije u redu.
(Mihailo, 27. jul 2016 05:35)

Nema ovo nikakve veze ni sa socijalizmom, ni kapitalizmom, demokratijom, komunizmom itd. Ima veze sa tim da je nama drzava trula. Mi drzavu fakticki ni nemamo, drzavu koja brine o svojim gradjanima. Nasim drzavnicima, odnosno svim vladama do sada nije bitno koji je sistem, oni samo gledaju kako da ukradu sto vise i ne biraju nacine i sredstva za to..Nekada je to bilo dosta suptilnije a danas nam to rade pred ocima i jos se busaju ako narod kaze da to nije u redu. E to me najvise i boli sto nas prave budalama..

Omladino, BEZI!

pre 7 godina

A kao sve ostalo u ovoj ******* Srbiji funkcionise, jos samo da su nam gromobrani?
Nego, znate sta? Kkad jednom odete iz Srbije, zaboravite gde ste se rodili i ne vracajte se nikad vise, pa ni na odmor, jer se cak i to u ovoj uredjenoj drzavi moze veoma lose zavrsiti!!!

Imali, pa sada nemamo

pre 7 godina

"..pre 30 godina u Beogradu postojalo preduzeće za održavanje gromobrana..."

Ovim je Časlav Stanojević, nehotično, možda dao ideju Molomvesiću & Co da osmisle još jedno javno-privatno partnerstvo i/ili gradsku javnu nabavku gromobranskih usluga... Jer, grom nije igračka.

nema reda, a ni zakona

pre 7 godina

NN lica?! svaka gromobranska instalacija (bi trebalo) da ima atest. za objekte od javnog znacaja (sportska hala npr.) taj atest mora da se obnavlja periodicno - i neko mora da ga potpise kao odgovorno lice.

radio sam ova merenja i firma za koju sam radio je propala zato sto vlasnik nije hteo da izdaje ateste objektima koji nemaju zadovoljavajuce vrednosti otpora uzemljenja. boze moj, ima ko hoce...
e, pa tako sad ima taj neko, po imenu i prezimenu koga treba goniti, uhapsiti i osuditi za ubistvo iz nemara.