Ponedeljak, 18.07.2016.

22:49

SNS otvorila izložbu "Necenzurisane laži" / FOTO

U beogradskoj galeriji Progres otvorena je izložba "Necenzurisane laži", koju je priredila pres služba Srpske napredne stranke.

Izvor: Tanjug

SNS otvorila izložbu "Necenzurisane laži" / FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

Hit!

pre 7 godina

Hajde svi masovno da dođemo, ako je besplatno (tj. ako nam je već uzeto haračom iz džepa)!

Mislim, sigurno je zabavno, a nije kao da smo baš stigli da vidimo sve svuda. Baš lepo što su nam omogućili da na jednom mestu pogledamo antologiju SNS-inspirisane satire.

Možemo i da se upišemo u knigu utisaka, da im poručimo naše oduševljenje izložbom i da ih pitamo gde je drugi deo, onaj ozbiljni, sa pitanjima novinara, koji JESU cenzurisali.

nemanjaso

pre 7 godina

Ja ne vidim ni jedan tekst o zakonima, ni jedan tekst o kradjama..... To sto vredjaju premijera je nesto drugo ali daj jedan tekst o kradji glasackih listica 2014-te. Gde odlaze i koliko odlazi para na Kosovo. Gde su novinarski tekstovi o tome sta je tacno vlast uradila povodom vracanja kosova pod okrilje Srbije?! Ne postoji danas novinarstvo u srbiji, sve je to poput realitija na papiru....

Види како нисам

pre 7 godina

Да бих показао да нисам диктатор и да сам демократа, сад ћу сам направити изложбу својих карикатура...

Emil Nolde

pre 7 godina

Sokantna je istorijska slicnost ovog dogadjaja sa Entartete Kunst, izlozbom Degenerisane umetnosti (Minhen, 19 jul 1937). Cak je i datum slican (omasili su totalnu koincidenciju za jedan dan). Doktori nauka sa ovog skupa sigurno nisu uocili slicnost niti znaju za ovaj dogadjaj koji je obelezio jednu epohu. Time je slicnost jezivo veca i nazalost koincidencije nema. Isti drustveni kontekst, isti populizam, isti otpor "modernizmu". Da li je Savamala Reichskristallnacht? Da li ce se "koincidencije" nastaviti videcemo... Ja nemam sumnju!

He-Man

pre 7 godina

U Srbiji ne da nema cenzure, nego postoji diktatura od strane medija, pogotovo pisanih, na čijim stranama se iz dana u dan nalaze takve gadosti i laži da to više nije normalno. I može neko Vučića da voli ili ne, ali po meni on čak i preteruje sa tom slobodom medija. Ako već sami mediji nemaju osećaj odgovornosti za ono što pišu, onda lepo država treba da ih cenzuriše, ali ne na način da se silom mediji zatvaraju, nego fino za svaku izgovorenu ili napisanu laž o bilo kome, da budu drakonske finansijske kazne. Znači, u medije, zvali se oni Blic, Informer, Kurir, Danas ili bilo koji drugi ne sme da izađe nijedna neistina ili neproverena informacija. Posebna priča su gadosti koje se po tim medijima pišu, pa se tako o ubistvu one pevačice već mesecima svašta piše i samo daje motiv i nadu budućim ubicama da nikad neće biti otkriveni. Suština je da u ovoj zemlji mediji maltretiraju građane i sa tim mora da se prestane.

Milosav

pre 7 godina

(ana zagreb, 18. jul 2016 23:04)

Ne bih se slozio s vama gospodjo, ovo ovde sto se radi kod nas je naucna fantastika za bilo koga u "regionu".
Hrvatska je barem usla u EU, ima ogromnu podrsku Nemacke i Vatikana sto mi nikad necem da imamo. Ovaj je umislio da je nedodirljiv, ima jaku podrsku polupismene Srbije koja po ceo dan bleji u pink, farmu, parove, cijoj su deci idoli kareleusa, srpska majka i druge silikonske spodobe.
Nece ovde biti napretka jos dugo.

Goran G

pre 7 godina

Šta je sa Savamalom? Šta je sa helikopterom? Šta je sa Vladom do 16.juna? Šta je sa Vladom pre Britanske Vlade? Šta je sa Mubadalom i 4 mlrd investicija? Šta je sa BG na vodi, ako ne računamo Promenadu? Šta je sa Jura pogonima? Da li treba još da nabrajam?

Zoran

pre 7 godina

Obicno se napusta Srbija zbog nekih materijalnih stvari. E sada volim sto nisma u Srbiji zbog cisto moralnih stvari. Niste imali ovakvo dno od vlasti NIKAD.

Miroslav

pre 7 godina

Vređanje svakog oblika inteligencije. Takođe dokaz da ista u celoj toj mračnoj sviti ne postoji.
Botovi, zagrcnite se od sendviča, lep provod na birou vam želim kad izgubite na izborima.
Dosta je bilo. Svih vas.

vladimir

pre 7 godina

Dakle,betobrazluk ovih presvučenih radikala stvarno nema granicu.
Čoveku jednostavno pripadne muka od bljuvotina na nivou petog razreda iz kuhinje SNS!!!!!

Odojče

pre 7 godina

Ovo mi smrdi na Bebicu Popovića, nešto slično je organizovao i u CG tada za svog drugog gazdu - Mila, potpuno isto, pljuvanje po nezavisnim medijima, teorije zavere, veličanje lika i dela dotičnog vođe, plaćeni analitičari, sociolozi, novinari...i naravno Pink!
(Celtic, 19. jul 2016 11:05)

Ovo JESTE rad Bebe Popovića i njegovog roblja iz Instituta za javnu politiku. Pres služba SNS je samo opsluživala ovaj "poduhvat".

Ana

pre 7 godina

Predivno i odvratno u isto vreme. U svom nehotičnom kemp iskoraku, ovi obezbeđuju Corax -u subverzivni domet koji niti je tražio nit će biti bez kontraefekta (od izvedene namere). Večno čine jedno i večito tvore ovu drugo u kontrastu. Suština se ne može menjati dekontekstualisanjem. Što znači da će praprva namera (onog koji jeste umetnik izložbe) zaseći tamo gde treba, đa svesnog đa nesvesnog. Ptedivno :)

Kekele

pre 7 godina

Takodje su mogli da je nazovu i izložba necenzurisanih 6732 istina o Vučiću,vlasti i SNS-u.Jer oni naglasak stavljaju na necenzurisano,a sada što je to sve ISTINA, koga je još briga.

Igor iz izvoza

pre 7 godina

Tragedija je što niko iz vlasti čak ni ne pomišlja da uradi analizu tipa "Pa dobro a zašto o meni pišu i pričaju sve tako?" ili "Zašto tamo onaj Kesić svake nedelje priča onako o nama?". Pa ljudi, u svakoj šali je pola istine, a i u svakoj laži je pola istine.
A kad pomislim da je samo i pola od onoga što se piše i priča protiv naprednjaka tačno, uhvati me muka.

Coco Bill

pre 7 godina

A da napravite izlozbu svih iznesenih lazi vlasti u poslednjih 5 ili 10 godina? Malo bi bila jedna galerija, morali bi minimum otvoriti muzej savremene umetnosti.
(Milosh, 19. jul 2016 12:24)

E dragi Miloše kad bi se tome još dodalo raznih obećanja, za "dve godine", pa onda fotografije i makete budućih čuvenih "gradilišrta" pa kad bi još stavili sve "kamene temeljce", pa raznorazne izjave pa onda demanti istih....onda ne bi bio dovoljan ni Luvr ni Ermitaž

nn lice

pre 7 godina

Je l' ovo paralelna stvarnost?

Koraksić koji se decenijama bavi karikaturom za one sa skupljim ulaznicama, ispade glavni "pljuvač" Zlatoustog.

Milosh

pre 7 godina

A da napravite izlozbu svih iznesenih lazi vlasti u poslednjih 5 ili 10 godina? Malo bi bila jedna galerija, morali bi minimum otvoriti muzej savremene umetnosti.

Celtic

pre 7 godina

Ovo mi smrdi na Bebicu Popovića, nešto slično je organizovao i u CG tada za svog drugog gazdu - Mila, potpuno isto, pljuvanje po nezavisnim medijima, teorije zavere, veličanje lika i dela dotičnog vođe, plaćeni analitičari, sociolozi, novinari...i naravno Pink!

Omg

pre 7 godina

Dobro je sto znaju tacan broj "negativnih medijskih sadrzaja", to uopste ne zvuci paranoicno i opsesivno.

Inace, da li bi neko ko se razume u pravo mogao da mi kaze - da li im je potrebna dozvola autora ovih karikatura za ovakvu izlozbu?

Laki78

pre 7 godina

Prva pomisao kad sam pročitao ovaj tekst je izložba nacista pod nazivom degenerisana umetnost i slika sa iste u kojoj dr Jozef Gebels razgleda izložena dela.Ovima se vidim svidela ideja i gle čuda vidim dr Nešu beogradskog u prvom redu.Verovatno razgleda svoj izloženi plagijat na tom zidu.Jeziva sličnost sa NSDAP.Moje pitanje njima je zašto to radite,ovakvim potezima se samo razotkrivate.Zar ne shvatate da izazivate gađenje svakom građaninu koji je barem malo u stanju da koristi sopstveni mozak.To gađenje može samo da izazove otpor a to vam nije u korist.Znači samo dve mogućnosti, ili ste neviđeno bahati ili ste neviđeno bahati i neinteligentni.

Boza

pre 7 godina

Ovo je za pohvalu!!!!! ..... Sad od prilika znaju kako izgleda galerija ...... A kasnije ce saznati izgled bioskopa, pozorista, muzeja ..... A dace "Bog"(Narod) da iduce godine grupno saznaju kako izgleda Kanski festival ( Edukacija kulture )

Nenad

pre 7 godina

Pa ovo nije vidjeno ni za vreme 'najveceg diktatora u Evropi' Milosevica. Katastrofa za drzavu i narod, dovidjenja demokratijo i slobodo jer sa svakom kritickom misli mozes da zavrsis u galeriji.

Labud

pre 7 godina

Tako je i Milosevic pokazivao Holbrukovoj zeni Koraksove karikature kao dokaz da nema cenzure, nasta se ona samo nasmejala i rekla da satira ne znaci i izrazavanje javnog misljenja, politicke debate ili dijalog. Ima ovde dosta ljudi koji se bave analizom medija, pogotovo oko izbora. U najboljoj Djokovicevoj godini nas Vodj je zavredeo vise naslovnih strana. U 90% slucajeva o njemu je pisano u pozitivnom kontekstu.

Ova izlozba i nije namenjena nama koji kriticki mislimo, nego je namenjena onima koji nemaju sve informacije, a nemaju ni bas poverenja u proto-preletace. A pogotovo je namenjena strancima, kojima je ipak dovoljno jasna cela prica sa protestima i bgh2o. Ne dolaze ovde neki ekvivalenti sumadijskoj gospodji u godinama koja po ceo dan gleda rijaliti i Vucica.

Ovo ce svakako kod naroda izazvati negativnu reakciju, jer vlast trosi narodni novac da pegla imidz o samoj sebi.

Dragan

pre 7 godina

Ovakvu guliju na vlasti i glupotinju koja ce ih podrzavati, koja ce im cutati, necemo naci niti u Domanovicevoj "Dangi", a bogami ni kod Nusica, Kovacevica nema ovakvih likova, a svaka slicnost sa bilo kojom od ovih pojava je sasvim slucajna.
No mora se priznati da ce ova i ovakva vlast posluziti kao odlicna inspiracija za satiru, koja to zapravo nece ni biti, vec samo prepricano poglavlje tuzne istorije srpske politike sa kraja 20.tog i pocetkojm 21.og veka.
Nakon uvida u ove fotografije, ostaje samo pitanje, da li su karikature na zidovima, ili su karikature dosle da posmatraju iste ?

pitanjce

pre 7 godina

Imam jedno pitanje za aktuelnog mandatara i generalno celokupnu vladu (novu/staru). Kako bi prokomentarisali istragu koja se vodi protiv Tonija Blera za ratne zlocine i ubijanje hiljada srpskih i irackih civila? Ser Dzon Cilkot je resio da stvari istera do kraja. Da li bi se premijer/mandatar sada rukovao sa istim? I dovodio ga da mu uvodi deliveri junite po ceni od 2400 eu/min? Voleo bih da se organizuje konferencija nalik na onoj kada je doveden Bler i da se objasne neke stvari. Kao i da se objasni da li je Ser Dzon Cilkot u pravu kada kaze da je Bler sakrivao stvari od svoje vlade i ministara? Kako mi to da protumacimo? Hvala na objavi

kole

pre 7 godina

Koliko medija čije tekstove su koristili je još u životu u istom novinarskom i uredničkom sastavu? Gase i guše svakoga ko kritički piše o njihovoj katastrofalnoj politici.

N

pre 7 godina

Hitler je organizovao slicne izlozbe, imate na Wikipediji- Degenericna umetnost. Izlozba je otvorena sinoc 18.jula, na dan kada je svojevremeno izdata knjiga "Majn Kampf" 18.jula 1925. I narod te zemlje i vremena isto je klicao svom vodji kao danasnji botovi, potpuno nesvesni dubine mraka u kojem se nalaze.

stop tiraniji

pre 7 godina

Ko je juče gledao studio B, mogao je da vidi da je rts iz doba komrakova bio oaza objektivnog informisanja u odnosu na ovaj današnji studio B! Strašno u šta se pretvorila ta televizija, od nekada svetionika demokratije i slobodnog novinarstva do današnje sns-propagandne mašinerije gebelsovskog tipa!

Andreja

pre 7 godina

A SNS analiticar Vuk Stankovic pominje hiperprodukciju afera i navodi primer savamale.Oni jos tvrde da se tamo nista nije ni desilu,da su svi ludi osim SNS istomisljenika.E pa necete ga majci.Robijacete kad tad i za savamalu i za BG na vodi bez ikakvog tendera.

ten yard penalty

pre 7 godina

...a jel su bili Haidrih Himler i Jozef Gebels na "performansu"!??....okolo, ispred "galerije" je verovatno stajao postrojen kordon 'S.A.-lubenichara' sa visoko podignutim upaljenim lubenic.....pardon, bakljama!?....jedino ne znam da l' su od nebojshe iz Beograda dobili instrukcije da nose ili ne nose svastike na rukavima?!.....eee,da...jel reportazzu pravila Leni Rifenshtal!?...

Душан Јовановић

pre 7 godina

Ovaj performans je predvidljiv oblik manipulacije.... Pismen, ali predvidljiv. Kontrateza je prisustvo realnih autoriteta i u svetlu navodnih postenih namera, analiticara, kao personifikacije spina, koji sadrzi nesto vise od vulagarnog prikazivanja istine , prema autenticnom tumacenju pres sluzbe. Cemu potreba da se na ovakav nacin dokazuje odsustvo, ili prisustvo bilo cega? Autogol glasackoj masini koja, u najvecem obimu, ne shvata poruku, jer i sama ne veruje u istinitost zvanicnih tvrdnji. Ali je za to, bas briga.

Demokrata

pre 7 godina

A ima li neka izlozba gde bi se sakupila sva idiotska saopstenja upucena na racun DA, Dragana Djilasa, Bojana Pajtica.i sva ona saopstenja koja su proistekla u roku od 15 minuta posle kritike vlasti.Znaci sta se htelo izlozbom.

Марко

pre 7 godina

Удба отворила изложбу „Лажи самобачених и самозакопаних у масовне гробнице". Присутни верују и да се Иван Стамболић на џогирању саплео и упао у јаму са живим кречем, самоубио и самозакопао.

Keki

pre 7 godina

Šest hiljada i nešto negativnih sadržaja?? Pa brate malo je!! Kako ovi neo-radikali, ostaci iz 90'-tih vode državu, svakog meseca bi trebalo da se pojavi barem toliko kritičnih sadržaja!!

aouh

pre 7 godina

i saa ovakvim likovima da Srbija uđe u Evropu? pa familija Topalovići su ništa prema ovima, ko je i njih poznavao ni pakao im neće teško pasti.

up&atom

pre 7 godina

Samo malo poređenje

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82?wprov=sfla1

Alchajmer

pre 7 godina

Idealna prilika da clanstvo vidi ono sto inace ne moze na ''medijima'' koje prate. Nema sanse da se makar u sebi nisu iskreno nasmejali nekoj Koraksovoj karikaturi, i rekli: Sto jes` jes`
Tako da, nije lose ovo.

xyz

pre 7 godina

Kada su Nemci imali na vlasti slicne likove koji su organizovali slicna desavanja nastao je najmracniji period istorije.
Sreca nasa da smo privredno najgora zemlja u Evropi i da nemamo snage da se izborimo ni sami sa sobom jer u suprotnom bismo nestali.

Pepe le Tvor

pre 7 godina

cim vi pravite izlozbu jasno je da ima cenzure... ali ne toliko cenzure, vec kontrole pojedinih medija... a neke i sami drzite od urednika do kafe kuvarice!!

Cane Zabac

pre 7 godina

prostor galerije pokojnog preduzeca "progres" idealan je za izlozbu sns-a.bivsi radikali, julovci, tadasnji i sadasnji socijalisti u firmi bivseg im predsenika vlade mirka marjanovica.

qq

pre 7 godina

ako je iko ikada izopacio jednu rec ,izvrnuo i doveo je u svoju suprotnost to je uspelo sns-u sa pridevom "napredno"...svaki put kada cujem tu rec,po bilo kom osnovu,nevezano za politiku ili sns ,ja seposprdno nasmejem,iskezim,smesan sebi i okolini,blazen u svojoj gluposti koliko je sve to ustvari jadno,bedno i besmisleno....koristim gebelsove i nacional-socijalisticke metode i tvrdim da je to napredno i sav uzburkan cekam odusevljeno kristalnu noc...a moze i vartolomejska...jedino su takozvani slobini socijalisti,a ovi ih bastine,uspeli da izdrndaju pojam "socijalisticko"jedino ako su se osecali neprijatno da dodaju ono "naciinal",sto je samo po sebi vrlo patriJotsko...ziveli

Vladimir

pre 7 godina

6732 negativna medijska sadrzaja.
Citaju se novine po ceo dan, sve se broji i udaraju se recke? A?
Stranka u vecnoj predizbornoj kampanji gde se svi bave iskljucivo medijima i imidzom Vodje i Stranke.
Mozda Nebojsa iz Beograda nekog da uhapsi za promenu umesto sto stalno poziva medije da izvestavaju o ovome ili prestanu da spinuju ono.

posmatrac

pre 7 godina

ne znam ko je idejni tvorac ove njihove borbe (bitaka) za fotelje (po njihovoj zelji zauvek), ali taj pojma nema i pravi vise stete nego koristi! to je dokaz da u sns nema uopste intelektualaca, jer bi bar jedan rekao da je ovo jako glupa ideja... a oni sa ponosom stoje, kao da su svima pokazali sada koliko su korektni ljudi... jadno, zalosno cime se sns-ovci bave!

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Hahahahahahahaaaaa!
"Ja kontrolišem medije?! Ja?! Ja, koji sam na svakoj posprdnoj karikaturi! Evo, moja rođena pres služba napravila izložbu tih karikatura, pa vi kažite gde je tu kontrola medija! Ni svoje ne kontrolišem. Cenzura, kažete?! Koja cenzura, gle kako sam ružan! Ali, ja se ne mešam u slobodu štampe, svi mogu da me crtaju kako hoće..."
Kakav cinik

Gullbis

pre 7 godina

Kakav pateticni ciekus... Da li ima negde neki veliki monitor na kom se vrti gif onog spasavanja deteta iz snezne mecave od strane Vucka Nesalomivog?

Sasa

pre 7 godina

Gospodo naprednjaci,pricate da je dozvoljena i ekstremna kritika vase vlasti,ali odgovorite mi sta je bilo sa Utiskom nedelje Olje Beckovic?Mediji nikada nisu pod vecom kontrolom vlasti,a vi pricate o slobodi medija,licemeri ste,nego sta.

Alien

pre 7 godina

Nepravedna i nicim izazvana sloboda medija. Mocnih 0,0001% clanaka protivu nejakog Aleksandra, Coraxe gde ce ti dusa, nesreco! Dakle ko ovo proguta kao dokaz demokraticnosti SNS-a, taj ima IQ dovoljan iskljucivo za kakvu-takvu koordinaciju pokreta. Sve u svemu, nije lose ovo potcenjivanje sopstvenog birackog tela... Nemusta propaganda je trenutno jace oruzje od cele opozicije zajedno. Preglupi su svi oko Vucica, ima nade.

najgora vlast u istoriji

pre 7 godina

Da ne bude zabune, Vučić je lično autor ove izložbe, on će ući u istoriju Srbije po 2 stvari - prva, da je jedini političar koji se na vlasti samo i isključivo bavio manipulacijom medijima i druga, da je najgori u istoriji

ns

pre 7 godina

Ovo je definitivno moj predlog za Utisak nedelje. Bas me interesuje sta ce sutra reci momci u Mentalnom razgibavanju. Mozda cak i RTV prenese nesto o ovome. A mozda su sve ovo napravili maskirani idioti? A mozda ce i drzavni udar pa nista od svega ovoga. Lepo je videti sta radi clanstvo dok mandatar pise najduzi ekspoze u istoriji Srbije...

Patria

pre 7 godina

Pa ovako su i neke druge vlasti pravile izlozbe 1942. Ako se po jutru dan poznaje, bojim se da nas ne proguta mrak...

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0

Dipl.ing

pre 7 godina

E moj Dejane Vuce... Ako su navedeni dogadjaji afere, pretpostavlj da smatras da je slucaj "drzavni udar" ozbiljna prica. Ova "izlozba" je inace pljuvanje u mozak, direktno. Zemljo, otvori se

Mislite o tome!

pre 7 godina

Ako cenzura ne postoji, da li ja onda mogu da gostujem na televiziji Pink i da kazem ono sto mislim o radu premijera Vucica, prethodne 2 vlade i saziva parlamenta? Ili mozda na Studiju B? Da se moja izjava autenticno prenese u Informeru? Ali koga jos zanima sta misli i ima da kaze jedan mladi intelektualac uspesan u svom poslu. Nismo ista ciljna grupa...

Saša

pre 7 godina

Kakva sprdnja. Samo fali analiza uticaja medija koji vode "negativnu kampanju" tj istinito izveštavju i npr. TV "Pink". A ne bi škodila ni analiza ukidanja i razloga za ukidanje nekih emisija... da ne ulazim u detalje.

ana zagreb

pre 7 godina

Hrvatska je doslovno dotakla dno dna politički,ekonomski,socijalno,društveno i kulturološki...ali vidim da na dnu dna imamo društvo...dobar,stari,omiljeni prijatelj...Srbija.

Realno

pre 7 godina

Pa ovo da nije zalosno bilo bi smesno.. Vucica blate? Pa svi elektronski mediji ga glorifikuju, opozicije nigde.. Informer, Pink, STB, itd.. su propagandna masina SNS.. A vrhunac je "nezavisni" analiticar Dejan Vuk Stankovic koji otvoreno navija za SNS.. Placi voljena zemljo...

Equilibrium

pre 7 godina

Fenomenalno. Obavezno pogledati na koji način grupa mediokriteta ubeđuje, prvo sebe, a potom i nas kako su oni, eto, dobri i širokogrudi, a mi, sram nas bilo, zlonamerni, bahati, besni...ipak... ko nama daje za pravo mislimo drugačije, svojom glavom. Ko nama dozvoljava da kažemo da Beograd nije mali. Ali neka. Proćiće i vaše. Biće još izložbi...

Shomi

pre 7 godina

Ovo je odlicno, perfektno...par karikaturica nazivaju slobodom stampe "spineri" iz sns..hahahhaa
a najveci biser je Dejan VUCIC Stankovic...kakva gromada...

Nikola Markovic

pre 7 godina

Sve sve ali krece na turneju po Srbiji, nije mi samo jasno gde ce da izlazu, po lokalnim birtijama i kafancinama duz Ibarske verovatno. Tesko da njihovo biracko telo uopste prilazi galerijama i nekim drugim prostorima koji bi bili "prikladni" ovako jednom genijalnom projektu... Zemljo otvori se

Kol

pre 7 godina

Najgora stvar kod politicara na ovim prostorima, a to sam naucio za ovih 30 godina zivota ovde nazalost, koliko god prethodna vlast bila losa ona koja dolazi sledeca je jos gora! Svasta bih sad napisao ali necu da se spustam na napredni nivo!

Kol

pre 7 godina

Najgora stvar kod politicara na ovim prostorima, a to sam naucio za ovih 30 godina zivota ovde nazalost, koliko god prethodna vlast bila losa ona koja dolazi sledeca je jos gora! Svasta bih sad napisao ali necu da se spustam na napredni nivo!

Realno

pre 7 godina

Pa ovo da nije zalosno bilo bi smesno.. Vucica blate? Pa svi elektronski mediji ga glorifikuju, opozicije nigde.. Informer, Pink, STB, itd.. su propagandna masina SNS.. A vrhunac je "nezavisni" analiticar Dejan Vuk Stankovic koji otvoreno navija za SNS.. Placi voljena zemljo...

Shomi

pre 7 godina

Ovo je odlicno, perfektno...par karikaturica nazivaju slobodom stampe "spineri" iz sns..hahahhaa
a najveci biser je Dejan VUCIC Stankovic...kakva gromada...

ana zagreb

pre 7 godina

Hrvatska je doslovno dotakla dno dna politički,ekonomski,socijalno,društveno i kulturološki...ali vidim da na dnu dna imamo društvo...dobar,stari,omiljeni prijatelj...Srbija.

Equilibrium

pre 7 godina

Fenomenalno. Obavezno pogledati na koji način grupa mediokriteta ubeđuje, prvo sebe, a potom i nas kako su oni, eto, dobri i širokogrudi, a mi, sram nas bilo, zlonamerni, bahati, besni...ipak... ko nama daje za pravo mislimo drugačije, svojom glavom. Ko nama dozvoljava da kažemo da Beograd nije mali. Ali neka. Proćiće i vaše. Biće još izložbi...

Nikola Markovic

pre 7 godina

Sve sve ali krece na turneju po Srbiji, nije mi samo jasno gde ce da izlazu, po lokalnim birtijama i kafancinama duz Ibarske verovatno. Tesko da njihovo biracko telo uopste prilazi galerijama i nekim drugim prostorima koji bi bili "prikladni" ovako jednom genijalnom projektu... Zemljo otvori se

Saša

pre 7 godina

Kakva sprdnja. Samo fali analiza uticaja medija koji vode "negativnu kampanju" tj istinito izveštavju i npr. TV "Pink". A ne bi škodila ni analiza ukidanja i razloga za ukidanje nekih emisija... da ne ulazim u detalje.

stop tiraniji

pre 7 godina

Ko je juče gledao studio B, mogao je da vidi da je rts iz doba komrakova bio oaza objektivnog informisanja u odnosu na ovaj današnji studio B! Strašno u šta se pretvorila ta televizija, od nekada svetionika demokratije i slobodnog novinarstva do današnje sns-propagandne mašinerije gebelsovskog tipa!

He-Man

pre 7 godina

U Srbiji ne da nema cenzure, nego postoji diktatura od strane medija, pogotovo pisanih, na čijim stranama se iz dana u dan nalaze takve gadosti i laži da to više nije normalno. I može neko Vučića da voli ili ne, ali po meni on čak i preteruje sa tom slobodom medija. Ako već sami mediji nemaju osećaj odgovornosti za ono što pišu, onda lepo država treba da ih cenzuriše, ali ne na način da se silom mediji zatvaraju, nego fino za svaku izgovorenu ili napisanu laž o bilo kome, da budu drakonske finansijske kazne. Znači, u medije, zvali se oni Blic, Informer, Kurir, Danas ili bilo koji drugi ne sme da izađe nijedna neistina ili neproverena informacija. Posebna priča su gadosti koje se po tim medijima pišu, pa se tako o ubistvu one pevačice već mesecima svašta piše i samo daje motiv i nadu budućim ubicama da nikad neće biti otkriveni. Suština je da u ovoj zemlji mediji maltretiraju građane i sa tim mora da se prestane.

Марко

pre 7 godina

Удба отворила изложбу „Лажи самобачених и самозакопаних у масовне гробнице". Присутни верују и да се Иван Стамболић на џогирању саплео и упао у јаму са живим кречем, самоубио и самозакопао.

N

pre 7 godina

Hitler je organizovao slicne izlozbe, imate na Wikipediji- Degenericna umetnost. Izlozba je otvorena sinoc 18.jula, na dan kada je svojevremeno izdata knjiga "Majn Kampf" 18.jula 1925. I narod te zemlje i vremena isto je klicao svom vodji kao danasnji botovi, potpuno nesvesni dubine mraka u kojem se nalaze.

Nenad

pre 7 godina

Pa ovo nije vidjeno ni za vreme 'najveceg diktatora u Evropi' Milosevica. Katastrofa za drzavu i narod, dovidjenja demokratijo i slobodo jer sa svakom kritickom misli mozes da zavrsis u galeriji.

Labud

pre 7 godina

Tako je i Milosevic pokazivao Holbrukovoj zeni Koraksove karikature kao dokaz da nema cenzure, nasta se ona samo nasmejala i rekla da satira ne znaci i izrazavanje javnog misljenja, politicke debate ili dijalog. Ima ovde dosta ljudi koji se bave analizom medija, pogotovo oko izbora. U najboljoj Djokovicevoj godini nas Vodj je zavredeo vise naslovnih strana. U 90% slucajeva o njemu je pisano u pozitivnom kontekstu.

Ova izlozba i nije namenjena nama koji kriticki mislimo, nego je namenjena onima koji nemaju sve informacije, a nemaju ni bas poverenja u proto-preletace. A pogotovo je namenjena strancima, kojima je ipak dovoljno jasna cela prica sa protestima i bgh2o. Ne dolaze ovde neki ekvivalenti sumadijskoj gospodji u godinama koja po ceo dan gleda rijaliti i Vucica.

Ovo ce svakako kod naroda izazvati negativnu reakciju, jer vlast trosi narodni novac da pegla imidz o samoj sebi.

xyz

pre 7 godina

Kada su Nemci imali na vlasti slicne likove koji su organizovali slicna desavanja nastao je najmracniji period istorije.
Sreca nasa da smo privredno najgora zemlja u Evropi i da nemamo snage da se izborimo ni sami sa sobom jer u suprotnom bismo nestali.

Laki78

pre 7 godina

Prva pomisao kad sam pročitao ovaj tekst je izložba nacista pod nazivom degenerisana umetnost i slika sa iste u kojoj dr Jozef Gebels razgleda izložena dela.Ovima se vidim svidela ideja i gle čuda vidim dr Nešu beogradskog u prvom redu.Verovatno razgleda svoj izloženi plagijat na tom zidu.Jeziva sličnost sa NSDAP.Moje pitanje njima je zašto to radite,ovakvim potezima se samo razotkrivate.Zar ne shvatate da izazivate gađenje svakom građaninu koji je barem malo u stanju da koristi sopstveni mozak.To gađenje može samo da izazove otpor a to vam nije u korist.Znači samo dve mogućnosti, ili ste neviđeno bahati ili ste neviđeno bahati i neinteligentni.

Keki

pre 7 godina

Šest hiljada i nešto negativnih sadržaja?? Pa brate malo je!! Kako ovi neo-radikali, ostaci iz 90'-tih vode državu, svakog meseca bi trebalo da se pojavi barem toliko kritičnih sadržaja!!

Andreja

pre 7 godina

A SNS analiticar Vuk Stankovic pominje hiperprodukciju afera i navodi primer savamale.Oni jos tvrde da se tamo nista nije ni desilu,da su svi ludi osim SNS istomisljenika.E pa necete ga majci.Robijacete kad tad i za savamalu i za BG na vodi bez ikakvog tendera.

najgora vlast u istoriji

pre 7 godina

Da ne bude zabune, Vučić je lično autor ove izložbe, on će ući u istoriju Srbije po 2 stvari - prva, da je jedini političar koji se na vlasti samo i isključivo bavio manipulacijom medijima i druga, da je najgori u istoriji

Cane Zabac

pre 7 godina

prostor galerije pokojnog preduzeca "progres" idealan je za izlozbu sns-a.bivsi radikali, julovci, tadasnji i sadasnji socijalisti u firmi bivseg im predsenika vlade mirka marjanovica.

Celtic

pre 7 godina

Ovo mi smrdi na Bebicu Popovića, nešto slično je organizovao i u CG tada za svog drugog gazdu - Mila, potpuno isto, pljuvanje po nezavisnim medijima, teorije zavere, veličanje lika i dela dotičnog vođe, plaćeni analitičari, sociolozi, novinari...i naravno Pink!

Pepe le Tvor

pre 7 godina

cim vi pravite izlozbu jasno je da ima cenzure... ali ne toliko cenzure, vec kontrole pojedinih medija... a neke i sami drzite od urednika do kafe kuvarice!!

pitanjce

pre 7 godina

Imam jedno pitanje za aktuelnog mandatara i generalno celokupnu vladu (novu/staru). Kako bi prokomentarisali istragu koja se vodi protiv Tonija Blera za ratne zlocine i ubijanje hiljada srpskih i irackih civila? Ser Dzon Cilkot je resio da stvari istera do kraja. Da li bi se premijer/mandatar sada rukovao sa istim? I dovodio ga da mu uvodi deliveri junite po ceni od 2400 eu/min? Voleo bih da se organizuje konferencija nalik na onoj kada je doveden Bler i da se objasne neke stvari. Kao i da se objasni da li je Ser Dzon Cilkot u pravu kada kaze da je Bler sakrivao stvari od svoje vlade i ministara? Kako mi to da protumacimo? Hvala na objavi

Omg

pre 7 godina

Dobro je sto znaju tacan broj "negativnih medijskih sadrzaja", to uopste ne zvuci paranoicno i opsesivno.

Inace, da li bi neko ko se razume u pravo mogao da mi kaze - da li im je potrebna dozvola autora ovih karikatura za ovakvu izlozbu?

Dragan

pre 7 godina

Ovakvu guliju na vlasti i glupotinju koja ce ih podrzavati, koja ce im cutati, necemo naci niti u Domanovicevoj "Dangi", a bogami ni kod Nusica, Kovacevica nema ovakvih likova, a svaka slicnost sa bilo kojom od ovih pojava je sasvim slucajna.
No mora se priznati da ce ova i ovakva vlast posluziti kao odlicna inspiracija za satiru, koja to zapravo nece ni biti, vec samo prepricano poglavlje tuzne istorije srpske politike sa kraja 20.tog i pocetkojm 21.og veka.
Nakon uvida u ove fotografije, ostaje samo pitanje, da li su karikature na zidovima, ili su karikature dosle da posmatraju iste ?

Vladimir

pre 7 godina

6732 negativna medijska sadrzaja.
Citaju se novine po ceo dan, sve se broji i udaraju se recke? A?
Stranka u vecnoj predizbornoj kampanji gde se svi bave iskljucivo medijima i imidzom Vodje i Stranke.
Mozda Nebojsa iz Beograda nekog da uhapsi za promenu umesto sto stalno poziva medije da izvestavaju o ovome ili prestanu da spinuju ono.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Hahahahahahahaaaaa!
"Ja kontrolišem medije?! Ja?! Ja, koji sam na svakoj posprdnoj karikaturi! Evo, moja rođena pres služba napravila izložbu tih karikatura, pa vi kažite gde je tu kontrola medija! Ni svoje ne kontrolišem. Cenzura, kažete?! Koja cenzura, gle kako sam ružan! Ali, ja se ne mešam u slobodu štampe, svi mogu da me crtaju kako hoće..."
Kakav cinik

aouh

pre 7 godina

i saa ovakvim likovima da Srbija uđe u Evropu? pa familija Topalovići su ništa prema ovima, ko je i njih poznavao ni pakao im neće teško pasti.

Boza

pre 7 godina

Ovo je za pohvalu!!!!! ..... Sad od prilika znaju kako izgleda galerija ...... A kasnije ce saznati izgled bioskopa, pozorista, muzeja ..... A dace "Bog"(Narod) da iduce godine grupno saznaju kako izgleda Kanski festival ( Edukacija kulture )

Mislite o tome!

pre 7 godina

Ako cenzura ne postoji, da li ja onda mogu da gostujem na televiziji Pink i da kazem ono sto mislim o radu premijera Vucica, prethodne 2 vlade i saziva parlamenta? Ili mozda na Studiju B? Da se moja izjava autenticno prenese u Informeru? Ali koga jos zanima sta misli i ima da kaze jedan mladi intelektualac uspesan u svom poslu. Nismo ista ciljna grupa...

Miroslav

pre 7 godina

Vređanje svakog oblika inteligencije. Takođe dokaz da ista u celoj toj mračnoj sviti ne postoji.
Botovi, zagrcnite se od sendviča, lep provod na birou vam želim kad izgubite na izborima.
Dosta je bilo. Svih vas.

Goran G

pre 7 godina

Šta je sa Savamalom? Šta je sa helikopterom? Šta je sa Vladom do 16.juna? Šta je sa Vladom pre Britanske Vlade? Šta je sa Mubadalom i 4 mlrd investicija? Šta je sa BG na vodi, ako ne računamo Promenadu? Šta je sa Jura pogonima? Da li treba još da nabrajam?

Gullbis

pre 7 godina

Kakav pateticni ciekus... Da li ima negde neki veliki monitor na kom se vrti gif onog spasavanja deteta iz snezne mecave od strane Vucka Nesalomivog?

Odojče

pre 7 godina

Ovo mi smrdi na Bebicu Popovića, nešto slično je organizovao i u CG tada za svog drugog gazdu - Mila, potpuno isto, pljuvanje po nezavisnim medijima, teorije zavere, veličanje lika i dela dotičnog vođe, plaćeni analitičari, sociolozi, novinari...i naravno Pink!
(Celtic, 19. jul 2016 11:05)

Ovo JESTE rad Bebe Popovića i njegovog roblja iz Instituta za javnu politiku. Pres služba SNS je samo opsluživala ovaj "poduhvat".

vladimir

pre 7 godina

Dakle,betobrazluk ovih presvučenih radikala stvarno nema granicu.
Čoveku jednostavno pripadne muka od bljuvotina na nivou petog razreda iz kuhinje SNS!!!!!

Dipl.ing

pre 7 godina

E moj Dejane Vuce... Ako su navedeni dogadjaji afere, pretpostavlj da smatras da je slucaj "drzavni udar" ozbiljna prica. Ova "izlozba" je inace pljuvanje u mozak, direktno. Zemljo, otvori se

Demokrata

pre 7 godina

A ima li neka izlozba gde bi se sakupila sva idiotska saopstenja upucena na racun DA, Dragana Djilasa, Bojana Pajtica.i sva ona saopstenja koja su proistekla u roku od 15 minuta posle kritike vlasti.Znaci sta se htelo izlozbom.

ns

pre 7 godina

Ovo je definitivno moj predlog za Utisak nedelje. Bas me interesuje sta ce sutra reci momci u Mentalnom razgibavanju. Mozda cak i RTV prenese nesto o ovome. A mozda su sve ovo napravili maskirani idioti? A mozda ce i drzavni udar pa nista od svega ovoga. Lepo je videti sta radi clanstvo dok mandatar pise najduzi ekspoze u istoriji Srbije...

Sasa

pre 7 godina

Gospodo naprednjaci,pricate da je dozvoljena i ekstremna kritika vase vlasti,ali odgovorite mi sta je bilo sa Utiskom nedelje Olje Beckovic?Mediji nikada nisu pod vecom kontrolom vlasti,a vi pricate o slobodi medija,licemeri ste,nego sta.

Milosav

pre 7 godina

(ana zagreb, 18. jul 2016 23:04)

Ne bih se slozio s vama gospodjo, ovo ovde sto se radi kod nas je naucna fantastika za bilo koga u "regionu".
Hrvatska je barem usla u EU, ima ogromnu podrsku Nemacke i Vatikana sto mi nikad necem da imamo. Ovaj je umislio da je nedodirljiv, ima jaku podrsku polupismene Srbije koja po ceo dan bleji u pink, farmu, parove, cijoj su deci idoli kareleusa, srpska majka i druge silikonske spodobe.
Nece ovde biti napretka jos dugo.

Alchajmer

pre 7 godina

Idealna prilika da clanstvo vidi ono sto inace ne moze na ''medijima'' koje prate. Nema sanse da se makar u sebi nisu iskreno nasmejali nekoj Koraksovoj karikaturi, i rekli: Sto jes` jes`
Tako da, nije lose ovo.

ten yard penalty

pre 7 godina

...a jel su bili Haidrih Himler i Jozef Gebels na "performansu"!??....okolo, ispred "galerije" je verovatno stajao postrojen kordon 'S.A.-lubenichara' sa visoko podignutim upaljenim lubenic.....pardon, bakljama!?....jedino ne znam da l' su od nebojshe iz Beograda dobili instrukcije da nose ili ne nose svastike na rukavima?!.....eee,da...jel reportazzu pravila Leni Rifenshtal!?...

kole

pre 7 godina

Koliko medija čije tekstove su koristili je još u životu u istom novinarskom i uredničkom sastavu? Gase i guše svakoga ko kritički piše o njihovoj katastrofalnoj politici.

posmatrac

pre 7 godina

ne znam ko je idejni tvorac ove njihove borbe (bitaka) za fotelje (po njihovoj zelji zauvek), ali taj pojma nema i pravi vise stete nego koristi! to je dokaz da u sns nema uopste intelektualaca, jer bi bar jedan rekao da je ovo jako glupa ideja... a oni sa ponosom stoje, kao da su svima pokazali sada koliko su korektni ljudi... jadno, zalosno cime se sns-ovci bave!

Milosh

pre 7 godina

A da napravite izlozbu svih iznesenih lazi vlasti u poslednjih 5 ili 10 godina? Malo bi bila jedna galerija, morali bi minimum otvoriti muzej savremene umetnosti.

Alien

pre 7 godina

Nepravedna i nicim izazvana sloboda medija. Mocnih 0,0001% clanaka protivu nejakog Aleksandra, Coraxe gde ce ti dusa, nesreco! Dakle ko ovo proguta kao dokaz demokraticnosti SNS-a, taj ima IQ dovoljan iskljucivo za kakvu-takvu koordinaciju pokreta. Sve u svemu, nije lose ovo potcenjivanje sopstvenog birackog tela... Nemusta propaganda je trenutno jace oruzje od cele opozicije zajedno. Preglupi su svi oko Vucica, ima nade.

Види како нисам

pre 7 godina

Да бих показао да нисам диктатор и да сам демократа, сад ћу сам направити изложбу својих карикатура...

Emil Nolde

pre 7 godina

Sokantna je istorijska slicnost ovog dogadjaja sa Entartete Kunst, izlozbom Degenerisane umetnosti (Minhen, 19 jul 1937). Cak je i datum slican (omasili su totalnu koincidenciju za jedan dan). Doktori nauka sa ovog skupa sigurno nisu uocili slicnost niti znaju za ovaj dogadjaj koji je obelezio jednu epohu. Time je slicnost jezivo veca i nazalost koincidencije nema. Isti drustveni kontekst, isti populizam, isti otpor "modernizmu". Da li je Savamala Reichskristallnacht? Da li ce se "koincidencije" nastaviti videcemo... Ja nemam sumnju!

Igor iz izvoza

pre 7 godina

Tragedija je što niko iz vlasti čak ni ne pomišlja da uradi analizu tipa "Pa dobro a zašto o meni pišu i pričaju sve tako?" ili "Zašto tamo onaj Kesić svake nedelje priča onako o nama?". Pa ljudi, u svakoj šali je pola istine, a i u svakoj laži je pola istine.
A kad pomislim da je samo i pola od onoga što se piše i priča protiv naprednjaka tačno, uhvati me muka.

Coco Bill

pre 7 godina

A da napravite izlozbu svih iznesenih lazi vlasti u poslednjih 5 ili 10 godina? Malo bi bila jedna galerija, morali bi minimum otvoriti muzej savremene umetnosti.
(Milosh, 19. jul 2016 12:24)

E dragi Miloše kad bi se tome još dodalo raznih obećanja, za "dve godine", pa onda fotografije i makete budućih čuvenih "gradilišrta" pa kad bi još stavili sve "kamene temeljce", pa raznorazne izjave pa onda demanti istih....onda ne bi bio dovoljan ni Luvr ni Ermitaž

qq

pre 7 godina

ako je iko ikada izopacio jednu rec ,izvrnuo i doveo je u svoju suprotnost to je uspelo sns-u sa pridevom "napredno"...svaki put kada cujem tu rec,po bilo kom osnovu,nevezano za politiku ili sns ,ja seposprdno nasmejem,iskezim,smesan sebi i okolini,blazen u svojoj gluposti koliko je sve to ustvari jadno,bedno i besmisleno....koristim gebelsove i nacional-socijalisticke metode i tvrdim da je to napredno i sav uzburkan cekam odusevljeno kristalnu noc...a moze i vartolomejska...jedino su takozvani slobini socijalisti,a ovi ih bastine,uspeli da izdrndaju pojam "socijalisticko"jedino ako su se osecali neprijatno da dodaju ono "naciinal",sto je samo po sebi vrlo patriJotsko...ziveli

Zoran

pre 7 godina

Obicno se napusta Srbija zbog nekih materijalnih stvari. E sada volim sto nisma u Srbiji zbog cisto moralnih stvari. Niste imali ovakvo dno od vlasti NIKAD.

Kekele

pre 7 godina

Takodje su mogli da je nazovu i izložba necenzurisanih 6732 istina o Vučiću,vlasti i SNS-u.Jer oni naglasak stavljaju na necenzurisano,a sada što je to sve ISTINA, koga je još briga.

up&atom

pre 7 godina

Samo malo poređenje

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82?wprov=sfla1

nn lice

pre 7 godina

Je l' ovo paralelna stvarnost?

Koraksić koji se decenijama bavi karikaturom za one sa skupljim ulaznicama, ispade glavni "pljuvač" Zlatoustog.

Patria

pre 7 godina

Pa ovako su i neke druge vlasti pravile izlozbe 1942. Ako se po jutru dan poznaje, bojim se da nas ne proguta mrak...

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0

Душан Јовановић

pre 7 godina

Ovaj performans je predvidljiv oblik manipulacije.... Pismen, ali predvidljiv. Kontrateza je prisustvo realnih autoriteta i u svetlu navodnih postenih namera, analiticara, kao personifikacije spina, koji sadrzi nesto vise od vulagarnog prikazivanja istine , prema autenticnom tumacenju pres sluzbe. Cemu potreba da se na ovakav nacin dokazuje odsustvo, ili prisustvo bilo cega? Autogol glasackoj masini koja, u najvecem obimu, ne shvata poruku, jer i sama ne veruje u istinitost zvanicnih tvrdnji. Ali je za to, bas briga.

Hit!

pre 7 godina

Hajde svi masovno da dođemo, ako je besplatno (tj. ako nam je već uzeto haračom iz džepa)!

Mislim, sigurno je zabavno, a nije kao da smo baš stigli da vidimo sve svuda. Baš lepo što su nam omogućili da na jednom mestu pogledamo antologiju SNS-inspirisane satire.

Možemo i da se upišemo u knigu utisaka, da im poručimo naše oduševljenje izložbom i da ih pitamo gde je drugi deo, onaj ozbiljni, sa pitanjima novinara, koji JESU cenzurisali.

nemanjaso

pre 7 godina

Ja ne vidim ni jedan tekst o zakonima, ni jedan tekst o kradjama..... To sto vredjaju premijera je nesto drugo ali daj jedan tekst o kradji glasackih listica 2014-te. Gde odlaze i koliko odlazi para na Kosovo. Gde su novinarski tekstovi o tome sta je tacno vlast uradila povodom vracanja kosova pod okrilje Srbije?! Ne postoji danas novinarstvo u srbiji, sve je to poput realitija na papiru....

Ana

pre 7 godina

Predivno i odvratno u isto vreme. U svom nehotičnom kemp iskoraku, ovi obezbeđuju Corax -u subverzivni domet koji niti je tražio nit će biti bez kontraefekta (od izvedene namere). Večno čine jedno i večito tvore ovu drugo u kontrastu. Suština se ne može menjati dekontekstualisanjem. Što znači da će praprva namera (onog koji jeste umetnik izložbe) zaseći tamo gde treba, đa svesnog đa nesvesnog. Ptedivno :)

Shomi

pre 7 godina

Ovo je odlicno, perfektno...par karikaturica nazivaju slobodom stampe "spineri" iz sns..hahahhaa
a najveci biser je Dejan VUCIC Stankovic...kakva gromada...

Kol

pre 7 godina

Najgora stvar kod politicara na ovim prostorima, a to sam naucio za ovih 30 godina zivota ovde nazalost, koliko god prethodna vlast bila losa ona koja dolazi sledeca je jos gora! Svasta bih sad napisao ali necu da se spustam na napredni nivo!

Realno

pre 7 godina

Pa ovo da nije zalosno bilo bi smesno.. Vucica blate? Pa svi elektronski mediji ga glorifikuju, opozicije nigde.. Informer, Pink, STB, itd.. su propagandna masina SNS.. A vrhunac je "nezavisni" analiticar Dejan Vuk Stankovic koji otvoreno navija za SNS.. Placi voljena zemljo...

ana zagreb

pre 7 godina

Hrvatska je doslovno dotakla dno dna politički,ekonomski,socijalno,društveno i kulturološki...ali vidim da na dnu dna imamo društvo...dobar,stari,omiljeni prijatelj...Srbija.

Nikola Markovic

pre 7 godina

Sve sve ali krece na turneju po Srbiji, nije mi samo jasno gde ce da izlazu, po lokalnim birtijama i kafancinama duz Ibarske verovatno. Tesko da njihovo biracko telo uopste prilazi galerijama i nekim drugim prostorima koji bi bili "prikladni" ovako jednom genijalnom projektu... Zemljo otvori se

Saša

pre 7 godina

Kakva sprdnja. Samo fali analiza uticaja medija koji vode "negativnu kampanju" tj istinito izveštavju i npr. TV "Pink". A ne bi škodila ni analiza ukidanja i razloga za ukidanje nekih emisija... da ne ulazim u detalje.

Equilibrium

pre 7 godina

Fenomenalno. Obavezno pogledati na koji način grupa mediokriteta ubeđuje, prvo sebe, a potom i nas kako su oni, eto, dobri i širokogrudi, a mi, sram nas bilo, zlonamerni, bahati, besni...ipak... ko nama daje za pravo mislimo drugačije, svojom glavom. Ko nama dozvoljava da kažemo da Beograd nije mali. Ali neka. Proćiće i vaše. Biće još izložbi...

Boza

pre 7 godina

Ovo je za pohvalu!!!!! ..... Sad od prilika znaju kako izgleda galerija ...... A kasnije ce saznati izgled bioskopa, pozorista, muzeja ..... A dace "Bog"(Narod) da iduce godine grupno saznaju kako izgleda Kanski festival ( Edukacija kulture )

Labud

pre 7 godina

Tako je i Milosevic pokazivao Holbrukovoj zeni Koraksove karikature kao dokaz da nema cenzure, nasta se ona samo nasmejala i rekla da satira ne znaci i izrazavanje javnog misljenja, politicke debate ili dijalog. Ima ovde dosta ljudi koji se bave analizom medija, pogotovo oko izbora. U najboljoj Djokovicevoj godini nas Vodj je zavredeo vise naslovnih strana. U 90% slucajeva o njemu je pisano u pozitivnom kontekstu.

Ova izlozba i nije namenjena nama koji kriticki mislimo, nego je namenjena onima koji nemaju sve informacije, a nemaju ni bas poverenja u proto-preletace. A pogotovo je namenjena strancima, kojima je ipak dovoljno jasna cela prica sa protestima i bgh2o. Ne dolaze ovde neki ekvivalenti sumadijskoj gospodji u godinama koja po ceo dan gleda rijaliti i Vucica.

Ovo ce svakako kod naroda izazvati negativnu reakciju, jer vlast trosi narodni novac da pegla imidz o samoj sebi.

Igor iz izvoza

pre 7 godina

Tragedija je što niko iz vlasti čak ni ne pomišlja da uradi analizu tipa "Pa dobro a zašto o meni pišu i pričaju sve tako?" ili "Zašto tamo onaj Kesić svake nedelje priča onako o nama?". Pa ljudi, u svakoj šali je pola istine, a i u svakoj laži je pola istine.
A kad pomislim da je samo i pola od onoga što se piše i priča protiv naprednjaka tačno, uhvati me muka.

stop tiraniji

pre 7 godina

Ko je juče gledao studio B, mogao je da vidi da je rts iz doba komrakova bio oaza objektivnog informisanja u odnosu na ovaj današnji studio B! Strašno u šta se pretvorila ta televizija, od nekada svetionika demokratije i slobodnog novinarstva do današnje sns-propagandne mašinerije gebelsovskog tipa!

Milosh

pre 7 godina

A da napravite izlozbu svih iznesenih lazi vlasti u poslednjih 5 ili 10 godina? Malo bi bila jedna galerija, morali bi minimum otvoriti muzej savremene umetnosti.

Nenad

pre 7 godina

Pa ovo nije vidjeno ni za vreme 'najveceg diktatora u Evropi' Milosevica. Katastrofa za drzavu i narod, dovidjenja demokratijo i slobodo jer sa svakom kritickom misli mozes da zavrsis u galeriji.

najgora vlast u istoriji

pre 7 godina

Da ne bude zabune, Vučić je lično autor ove izložbe, on će ući u istoriju Srbije po 2 stvari - prva, da je jedini političar koji se na vlasti samo i isključivo bavio manipulacijom medijima i druga, da je najgori u istoriji

xyz

pre 7 godina

Kada su Nemci imali na vlasti slicne likove koji su organizovali slicna desavanja nastao je najmracniji period istorije.
Sreca nasa da smo privredno najgora zemlja u Evropi i da nemamo snage da se izborimo ni sami sa sobom jer u suprotnom bismo nestali.

Sasa

pre 7 godina

Gospodo naprednjaci,pricate da je dozvoljena i ekstremna kritika vase vlasti,ali odgovorite mi sta je bilo sa Utiskom nedelje Olje Beckovic?Mediji nikada nisu pod vecom kontrolom vlasti,a vi pricate o slobodi medija,licemeri ste,nego sta.

pitanjce

pre 7 godina

Imam jedno pitanje za aktuelnog mandatara i generalno celokupnu vladu (novu/staru). Kako bi prokomentarisali istragu koja se vodi protiv Tonija Blera za ratne zlocine i ubijanje hiljada srpskih i irackih civila? Ser Dzon Cilkot je resio da stvari istera do kraja. Da li bi se premijer/mandatar sada rukovao sa istim? I dovodio ga da mu uvodi deliveri junite po ceni od 2400 eu/min? Voleo bih da se organizuje konferencija nalik na onoj kada je doveden Bler i da se objasne neke stvari. Kao i da se objasni da li je Ser Dzon Cilkot u pravu kada kaze da je Bler sakrivao stvari od svoje vlade i ministara? Kako mi to da protumacimo? Hvala na objavi

Laki78

pre 7 godina

Prva pomisao kad sam pročitao ovaj tekst je izložba nacista pod nazivom degenerisana umetnost i slika sa iste u kojoj dr Jozef Gebels razgleda izložena dela.Ovima se vidim svidela ideja i gle čuda vidim dr Nešu beogradskog u prvom redu.Verovatno razgleda svoj izloženi plagijat na tom zidu.Jeziva sličnost sa NSDAP.Moje pitanje njima je zašto to radite,ovakvim potezima se samo razotkrivate.Zar ne shvatate da izazivate gađenje svakom građaninu koji je barem malo u stanju da koristi sopstveni mozak.To gađenje može samo da izazove otpor a to vam nije u korist.Znači samo dve mogućnosti, ili ste neviđeno bahati ili ste neviđeno bahati i neinteligentni.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Hahahahahahahaaaaa!
"Ja kontrolišem medije?! Ja?! Ja, koji sam na svakoj posprdnoj karikaturi! Evo, moja rođena pres služba napravila izložbu tih karikatura, pa vi kažite gde je tu kontrola medija! Ni svoje ne kontrolišem. Cenzura, kažete?! Koja cenzura, gle kako sam ružan! Ali, ja se ne mešam u slobodu štampe, svi mogu da me crtaju kako hoće..."
Kakav cinik

Celtic

pre 7 godina

Ovo mi smrdi na Bebicu Popovića, nešto slično je organizovao i u CG tada za svog drugog gazdu - Mila, potpuno isto, pljuvanje po nezavisnim medijima, teorije zavere, veličanje lika i dela dotičnog vođe, plaćeni analitičari, sociolozi, novinari...i naravno Pink!

Kekele

pre 7 godina

Takodje su mogli da je nazovu i izložba necenzurisanih 6732 istina o Vučiću,vlasti i SNS-u.Jer oni naglasak stavljaju na necenzurisano,a sada što je to sve ISTINA, koga je još briga.

Gullbis

pre 7 godina

Kakav pateticni ciekus... Da li ima negde neki veliki monitor na kom se vrti gif onog spasavanja deteta iz snezne mecave od strane Vucka Nesalomivog?

Patria

pre 7 godina

Pa ovako su i neke druge vlasti pravile izlozbe 1942. Ako se po jutru dan poznaje, bojim se da nas ne proguta mrak...

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0

Pepe le Tvor

pre 7 godina

cim vi pravite izlozbu jasno je da ima cenzure... ali ne toliko cenzure, vec kontrole pojedinih medija... a neke i sami drzite od urednika do kafe kuvarice!!

Andreja

pre 7 godina

A SNS analiticar Vuk Stankovic pominje hiperprodukciju afera i navodi primer savamale.Oni jos tvrde da se tamo nista nije ni desilu,da su svi ludi osim SNS istomisljenika.E pa necete ga majci.Robijacete kad tad i za savamalu i za BG na vodi bez ikakvog tendera.

posmatrac

pre 7 godina

ne znam ko je idejni tvorac ove njihove borbe (bitaka) za fotelje (po njihovoj zelji zauvek), ali taj pojma nema i pravi vise stete nego koristi! to je dokaz da u sns nema uopste intelektualaca, jer bi bar jedan rekao da je ovo jako glupa ideja... a oni sa ponosom stoje, kao da su svima pokazali sada koliko su korektni ljudi... jadno, zalosno cime se sns-ovci bave!

Cane Zabac

pre 7 godina

prostor galerije pokojnog preduzeca "progres" idealan je za izlozbu sns-a.bivsi radikali, julovci, tadasnji i sadasnji socijalisti u firmi bivseg im predsenika vlade mirka marjanovica.

Vladimir

pre 7 godina

6732 negativna medijska sadrzaja.
Citaju se novine po ceo dan, sve se broji i udaraju se recke? A?
Stranka u vecnoj predizbornoj kampanji gde se svi bave iskljucivo medijima i imidzom Vodje i Stranke.
Mozda Nebojsa iz Beograda nekog da uhapsi za promenu umesto sto stalno poziva medije da izvestavaju o ovome ili prestanu da spinuju ono.

Dipl.ing

pre 7 godina

E moj Dejane Vuce... Ako su navedeni dogadjaji afere, pretpostavlj da smatras da je slucaj "drzavni udar" ozbiljna prica. Ova "izlozba" je inace pljuvanje u mozak, direktno. Zemljo, otvori se

kole

pre 7 godina

Koliko medija čije tekstove su koristili je još u životu u istom novinarskom i uredničkom sastavu? Gase i guše svakoga ko kritički piše o njihovoj katastrofalnoj politici.

Марко

pre 7 godina

Удба отворила изложбу „Лажи самобачених и самозакопаних у масовне гробнице". Присутни верују и да се Иван Стамболић на џогирању саплео и упао у јаму са живим кречем, самоубио и самозакопао.

Omg

pre 7 godina

Dobro je sto znaju tacan broj "negativnih medijskih sadrzaja", to uopste ne zvuci paranoicno i opsesivno.

Inace, da li bi neko ko se razume u pravo mogao da mi kaze - da li im je potrebna dozvola autora ovih karikatura za ovakvu izlozbu?

Dragan

pre 7 godina

Ovakvu guliju na vlasti i glupotinju koja ce ih podrzavati, koja ce im cutati, necemo naci niti u Domanovicevoj "Dangi", a bogami ni kod Nusica, Kovacevica nema ovakvih likova, a svaka slicnost sa bilo kojom od ovih pojava je sasvim slucajna.
No mora se priznati da ce ova i ovakva vlast posluziti kao odlicna inspiracija za satiru, koja to zapravo nece ni biti, vec samo prepricano poglavlje tuzne istorije srpske politike sa kraja 20.tog i pocetkojm 21.og veka.
Nakon uvida u ove fotografije, ostaje samo pitanje, da li su karikature na zidovima, ili su karikature dosle da posmatraju iste ?

Keki

pre 7 godina

Šest hiljada i nešto negativnih sadržaja?? Pa brate malo je!! Kako ovi neo-radikali, ostaci iz 90'-tih vode državu, svakog meseca bi trebalo da se pojavi barem toliko kritičnih sadržaja!!

Mislite o tome!

pre 7 godina

Ako cenzura ne postoji, da li ja onda mogu da gostujem na televiziji Pink i da kazem ono sto mislim o radu premijera Vucica, prethodne 2 vlade i saziva parlamenta? Ili mozda na Studiju B? Da se moja izjava autenticno prenese u Informeru? Ali koga jos zanima sta misli i ima da kaze jedan mladi intelektualac uspesan u svom poslu. Nismo ista ciljna grupa...

Alien

pre 7 godina

Nepravedna i nicim izazvana sloboda medija. Mocnih 0,0001% clanaka protivu nejakog Aleksandra, Coraxe gde ce ti dusa, nesreco! Dakle ko ovo proguta kao dokaz demokraticnosti SNS-a, taj ima IQ dovoljan iskljucivo za kakvu-takvu koordinaciju pokreta. Sve u svemu, nije lose ovo potcenjivanje sopstvenog birackog tela... Nemusta propaganda je trenutno jace oruzje od cele opozicije zajedno. Preglupi su svi oko Vucica, ima nade.

Odojče

pre 7 godina

Ovo mi smrdi na Bebicu Popovića, nešto slično je organizovao i u CG tada za svog drugog gazdu - Mila, potpuno isto, pljuvanje po nezavisnim medijima, teorije zavere, veličanje lika i dela dotičnog vođe, plaćeni analitičari, sociolozi, novinari...i naravno Pink!
(Celtic, 19. jul 2016 11:05)

Ovo JESTE rad Bebe Popovića i njegovog roblja iz Instituta za javnu politiku. Pres služba SNS je samo opsluživala ovaj "poduhvat".

ns

pre 7 godina

Ovo je definitivno moj predlog za Utisak nedelje. Bas me interesuje sta ce sutra reci momci u Mentalnom razgibavanju. Mozda cak i RTV prenese nesto o ovome. A mozda su sve ovo napravili maskirani idioti? A mozda ce i drzavni udar pa nista od svega ovoga. Lepo je videti sta radi clanstvo dok mandatar pise najduzi ekspoze u istoriji Srbije...

ten yard penalty

pre 7 godina

...a jel su bili Haidrih Himler i Jozef Gebels na "performansu"!??....okolo, ispred "galerije" je verovatno stajao postrojen kordon 'S.A.-lubenichara' sa visoko podignutim upaljenim lubenic.....pardon, bakljama!?....jedino ne znam da l' su od nebojshe iz Beograda dobili instrukcije da nose ili ne nose svastike na rukavima?!.....eee,da...jel reportazzu pravila Leni Rifenshtal!?...

N

pre 7 godina

Hitler je organizovao slicne izlozbe, imate na Wikipediji- Degenericna umetnost. Izlozba je otvorena sinoc 18.jula, na dan kada je svojevremeno izdata knjiga "Majn Kampf" 18.jula 1925. I narod te zemlje i vremena isto je klicao svom vodji kao danasnji botovi, potpuno nesvesni dubine mraka u kojem se nalaze.

Alchajmer

pre 7 godina

Idealna prilika da clanstvo vidi ono sto inace ne moze na ''medijima'' koje prate. Nema sanse da se makar u sebi nisu iskreno nasmejali nekoj Koraksovoj karikaturi, i rekli: Sto jes` jes`
Tako da, nije lose ovo.

aouh

pre 7 godina

i saa ovakvim likovima da Srbija uđe u Evropu? pa familija Topalovići su ništa prema ovima, ko je i njih poznavao ni pakao im neće teško pasti.

qq

pre 7 godina

ako je iko ikada izopacio jednu rec ,izvrnuo i doveo je u svoju suprotnost to je uspelo sns-u sa pridevom "napredno"...svaki put kada cujem tu rec,po bilo kom osnovu,nevezano za politiku ili sns ,ja seposprdno nasmejem,iskezim,smesan sebi i okolini,blazen u svojoj gluposti koliko je sve to ustvari jadno,bedno i besmisleno....koristim gebelsove i nacional-socijalisticke metode i tvrdim da je to napredno i sav uzburkan cekam odusevljeno kristalnu noc...a moze i vartolomejska...jedino su takozvani slobini socijalisti,a ovi ih bastine,uspeli da izdrndaju pojam "socijalisticko"jedino ako su se osecali neprijatno da dodaju ono "naciinal",sto je samo po sebi vrlo patriJotsko...ziveli

Coco Bill

pre 7 godina

A da napravite izlozbu svih iznesenih lazi vlasti u poslednjih 5 ili 10 godina? Malo bi bila jedna galerija, morali bi minimum otvoriti muzej savremene umetnosti.
(Milosh, 19. jul 2016 12:24)

E dragi Miloše kad bi se tome još dodalo raznih obećanja, za "dve godine", pa onda fotografije i makete budućih čuvenih "gradilišrta" pa kad bi još stavili sve "kamene temeljce", pa raznorazne izjave pa onda demanti istih....onda ne bi bio dovoljan ni Luvr ni Ermitaž

Demokrata

pre 7 godina

A ima li neka izlozba gde bi se sakupila sva idiotska saopstenja upucena na racun DA, Dragana Djilasa, Bojana Pajtica.i sva ona saopstenja koja su proistekla u roku od 15 minuta posle kritike vlasti.Znaci sta se htelo izlozbom.

Душан Јовановић

pre 7 godina

Ovaj performans je predvidljiv oblik manipulacije.... Pismen, ali predvidljiv. Kontrateza je prisustvo realnih autoriteta i u svetlu navodnih postenih namera, analiticara, kao personifikacije spina, koji sadrzi nesto vise od vulagarnog prikazivanja istine , prema autenticnom tumacenju pres sluzbe. Cemu potreba da se na ovakav nacin dokazuje odsustvo, ili prisustvo bilo cega? Autogol glasackoj masini koja, u najvecem obimu, ne shvata poruku, jer i sama ne veruje u istinitost zvanicnih tvrdnji. Ali je za to, bas briga.

Zoran

pre 7 godina

Obicno se napusta Srbija zbog nekih materijalnih stvari. E sada volim sto nisma u Srbiji zbog cisto moralnih stvari. Niste imali ovakvo dno od vlasti NIKAD.

Goran G

pre 7 godina

Šta je sa Savamalom? Šta je sa helikopterom? Šta je sa Vladom do 16.juna? Šta je sa Vladom pre Britanske Vlade? Šta je sa Mubadalom i 4 mlrd investicija? Šta je sa BG na vodi, ako ne računamo Promenadu? Šta je sa Jura pogonima? Da li treba još da nabrajam?

up&atom

pre 7 godina

Samo malo poređenje

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82?wprov=sfla1

Emil Nolde

pre 7 godina

Sokantna je istorijska slicnost ovog dogadjaja sa Entartete Kunst, izlozbom Degenerisane umetnosti (Minhen, 19 jul 1937). Cak je i datum slican (omasili su totalnu koincidenciju za jedan dan). Doktori nauka sa ovog skupa sigurno nisu uocili slicnost niti znaju za ovaj dogadjaj koji je obelezio jednu epohu. Time je slicnost jezivo veca i nazalost koincidencije nema. Isti drustveni kontekst, isti populizam, isti otpor "modernizmu". Da li je Savamala Reichskristallnacht? Da li ce se "koincidencije" nastaviti videcemo... Ja nemam sumnju!

Milosav

pre 7 godina

(ana zagreb, 18. jul 2016 23:04)

Ne bih se slozio s vama gospodjo, ovo ovde sto se radi kod nas je naucna fantastika za bilo koga u "regionu".
Hrvatska je barem usla u EU, ima ogromnu podrsku Nemacke i Vatikana sto mi nikad necem da imamo. Ovaj je umislio da je nedodirljiv, ima jaku podrsku polupismene Srbije koja po ceo dan bleji u pink, farmu, parove, cijoj su deci idoli kareleusa, srpska majka i druge silikonske spodobe.
Nece ovde biti napretka jos dugo.

vladimir

pre 7 godina

Dakle,betobrazluk ovih presvučenih radikala stvarno nema granicu.
Čoveku jednostavno pripadne muka od bljuvotina na nivou petog razreda iz kuhinje SNS!!!!!

Ana

pre 7 godina

Predivno i odvratno u isto vreme. U svom nehotičnom kemp iskoraku, ovi obezbeđuju Corax -u subverzivni domet koji niti je tražio nit će biti bez kontraefekta (od izvedene namere). Večno čine jedno i večito tvore ovu drugo u kontrastu. Suština se ne može menjati dekontekstualisanjem. Što znači da će praprva namera (onog koji jeste umetnik izložbe) zaseći tamo gde treba, đa svesnog đa nesvesnog. Ptedivno :)

Miroslav

pre 7 godina

Vređanje svakog oblika inteligencije. Takođe dokaz da ista u celoj toj mračnoj sviti ne postoji.
Botovi, zagrcnite se od sendviča, lep provod na birou vam želim kad izgubite na izborima.
Dosta je bilo. Svih vas.

nn lice

pre 7 godina

Je l' ovo paralelna stvarnost?

Koraksić koji se decenijama bavi karikaturom za one sa skupljim ulaznicama, ispade glavni "pljuvač" Zlatoustog.

Види како нисам

pre 7 godina

Да бих показао да нисам диктатор и да сам демократа, сад ћу сам направити изложбу својих карикатура...

nemanjaso

pre 7 godina

Ja ne vidim ni jedan tekst o zakonima, ni jedan tekst o kradjama..... To sto vredjaju premijera je nesto drugo ali daj jedan tekst o kradji glasackih listica 2014-te. Gde odlaze i koliko odlazi para na Kosovo. Gde su novinarski tekstovi o tome sta je tacno vlast uradila povodom vracanja kosova pod okrilje Srbije?! Ne postoji danas novinarstvo u srbiji, sve je to poput realitija na papiru....

Hit!

pre 7 godina

Hajde svi masovno da dođemo, ako je besplatno (tj. ako nam je već uzeto haračom iz džepa)!

Mislim, sigurno je zabavno, a nije kao da smo baš stigli da vidimo sve svuda. Baš lepo što su nam omogućili da na jednom mestu pogledamo antologiju SNS-inspirisane satire.

Možemo i da se upišemo u knigu utisaka, da im poručimo naše oduševljenje izložbom i da ih pitamo gde je drugi deo, onaj ozbiljni, sa pitanjima novinara, koji JESU cenzurisali.

He-Man

pre 7 godina

U Srbiji ne da nema cenzure, nego postoji diktatura od strane medija, pogotovo pisanih, na čijim stranama se iz dana u dan nalaze takve gadosti i laži da to više nije normalno. I može neko Vučića da voli ili ne, ali po meni on čak i preteruje sa tom slobodom medija. Ako već sami mediji nemaju osećaj odgovornosti za ono što pišu, onda lepo država treba da ih cenzuriše, ali ne na način da se silom mediji zatvaraju, nego fino za svaku izgovorenu ili napisanu laž o bilo kome, da budu drakonske finansijske kazne. Znači, u medije, zvali se oni Blic, Informer, Kurir, Danas ili bilo koji drugi ne sme da izađe nijedna neistina ili neproverena informacija. Posebna priča su gadosti koje se po tim medijima pišu, pa se tako o ubistvu one pevačice već mesecima svašta piše i samo daje motiv i nadu budućim ubicama da nikad neće biti otkriveni. Suština je da u ovoj zemlji mediji maltretiraju građane i sa tim mora da se prestane.