Utorak, 28.06.2016.

16:49

Haradinaj: Podići spomenik Albancima na Gazimestanu

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pokrenuo je inicijativu da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju.

Izvor: Beta

Haradinaj: Podiæi spomenik Albancima na Gazimestanu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 7 godina

Uh... Srednjevekovne vojske nisu bile nacionalne, nego bi feudalci poveli ljude koje su držali pod oružjem, a usput bi pokupili i nešto seljaka. Koliko je Albanaca živelo u zemljama Vuka Brankovića može se videti na osnovu tadašnjih popisa po Metohiji. Bilo ih je, ali su bili vrlo retki. U zemljama Kneza Lazara (Moravska Srbija) ih nije bilo. Da li je neki Albanac služio na dvorovima srpske vlastele, ili bio plaćeni vojnik - ne znamo. Nije nemoguće, ali se ne može govoriti o albanskoj vojsci u srednjevekovnom smislu. Da li je učestvovala albanska vlastela? Ako jeste, čiji su vazali bili i gde je bila njihova baština?

Kosovski mit je među Albance došao na tri načina. Jedan je njihovo naseljavanje na područjima gde je taj mit bio živ, među Srbima. Drugi je albanizacija dela srpske populacije koja je išla uporedo sa islamizacijom. Treći je da su jednostavno pomešali ovu bitku sa onom koja je održana nekih pedeset godina kasnije, a u kojoj je učestvovala albanska vlastela (iz Albanije).

ravnogorac

pre 7 godina

A zasto nama smeta to sto se Albanci ponose time sto su u Kosovskom boju ratovali na strani Srba? Meni smeta samo to sto je takvu inicijativu dao neko cija je uloga u ratnim dejstvima bila, pi meni, bez sumlje zlocinacka.

iggi

pre 7 godina

Naravno da su se borili,u to vreme Albanci i Srbi su bili prijateljski narod,vencavali se ziveli i ratovali zajedno...a vi sto upijate Jovana Deretica ste smesni kao i on...

aca

pre 7 godina

arnauti jesu učestvovali u kosovskom boju na strani srba uvek su živeli u tim krajevima koliko njih je ucestvovalo to verovatno zna neki istoričar. Takođe su učestvovale i vojne formacije sa današnje teritorije Bosne a i Hrvatske a kako su se zvali tada bog lepi zna.

swe

pre 7 godina

Onda ce to biti jedan jako mali spomenik. Madjari, Bugari itd imaju mnogo vise prava i osnova da traze da s eobelezi njihovo ucestvovanje u tom boju ali s eoni ne trpaju i ne traze tako nesto iz prostog razloga sto je ova haradinajeva "ideja" samo jedan bedni, sovinisticki pokusaj dalje albanizacije Kosova.

Free for all

pre 7 godina

Da li su stvarno toliko skrenuli da tvrde kako su se borili protiv svojih? Neka vide sa bracom Turcima oni znaju protiv koga su se tukli 1389.

vracharac

pre 7 godina

Albanci su do 15.veka bili katolici pravoslavci.Jedn deo stnovnika je primio islam a jedan deo osto pri staroj veri.U Albaniji je sada pola pola pola odnos.U dijaspori u Italiji, Grckoj i SAD je vise hriscana.Na Kosovu je više muslimana a u Cg pola pola.

Никад Робом

pre 7 godina

Све је јасно, само нашој неукој власти није јасно да је улагање у националне хуманистичке дисциплине подједнако важно као улагање у војску... Напољу бесни културни рат у коме ћемо остати и без идентитета, језичког, књижевно-уметничког, историјског. После можемо тужно да мучемо.

Darko

pre 7 godina

Da nisu bili divljačka rulja iz planine u to doba, možda bi i bili regrutovani. Ovako samo mogu da jadno falsifikuju istoriju u 20. vijeku, kad je istorija već prošla.

lalegator

pre 7 godina

meister jakob@

Uz svo duzno postovanje
ne zelim da vredjam i omalovazavam

Ali albanci nisu starosedeoci na Balkanu
vac su dosli sa turcima sa kavkaza!

Na teritoriji danasnje Albanije Ne postoji
ni jedan materijalni dokaz, a kamoli spomenik, nikakav pisani trag da su albanci bili tu pre nego sto su turci dosli!

U turskim istorijskim zapisima jasno pise da su albance doveli sa Kavkaza...

Jabučilo

pre 7 godina

Nešto albanskog plemstva je sigurno bilo u srpskoj vojsci u Kosovskoj bici. Tada su još uvek bili hrišćani. Bilo je i Hrvata, Mađara, Nemaca, Španaca.... Raznih. Ali su glavninu od 25000 vojske činili Srbi. Lazar je pao; Miloš je pao, skupo glavu prodade! I mnogi uz rame s njima. Zato je je Haradinajeva izjava, pogotovo imajući u vidu šta je usledilo potonjih vekova, cinična, bezobrazna i drska.

Petar

pre 7 godina

Jadni su skroz ovo Albanci. Jadni i siromasni, a politicari nemocni da svom narodu obezbede hleb pa im daje laznu istoriju. Jer sirotinja se hrani istorijom (pa makar i laznom) u nedostatku hleba.

Realista

pre 7 godina

Pa ovo i nije neko iznenadjenje s obzirom da je "Kosovo" izdalo postanske marke sa temom arheologija Kosova na kojima je prikazana figura iz Vinče!!!

popeye

pre 7 godina

У то време ваши преци били су негде врло, врло далеко одавде. Стигли сте заједно са Турцима...

пуно здравља

pre 7 godina

До скоро негирали било какву борбу на Газиместану, а сад су и учесници... Свашта!!

Meister Jakob

pre 7 godina

Na stranu apsurdnost ovog predloga koji je u najmanju ruku smiješan, ali stvarno gomila neobrazovanih komentatora, Albanci su na Balkanu bili puno prije Slavena!
I još jedan apsurd, slavite kraljevića Marka kao srpskog heroja a koji se je borio na turskoj strani.

Istoričar

pre 7 godina

Neko ima Adema Jašarija,Zahira Pajazita,Ridvana Ćazimija i spomenik Bilu Klintonu sa sve knjigom na kojoj je ugraviran datum početka bombardovanja,dobro imate i sat koji ste ukrali Džordžu Bušu sa ruke.A neko ima Živojina Mišića,Stepu Stepanovića,mučenika Albanske golgote,junaka sa Solunskog fronta,Milunku Savić,heroje sa Čegra,prkosne borce sa Ivankovca,Deligrada,Ljubića,pale spasioce Evrope sa Kosova 1389,mošti velikog srpskog cara Dušana,prosvetitelje,kraljeve,vojvode...

nevski

pre 7 godina

Svi mi,kad tad,po zasluzi,odemo pred neki sud,konacni,bogu na istinu,sto bi rekli verujuci,ili,neznam kako bi rekli ateisti,nije ni vazno.
I tada,kakav god bio,ako imas sopstveni identitet,bivas nagradjen ili osudjen,uglavnom,dusa ti nadje mir i dodjes do kraja puta...
Pitam se,sta li i kako ce mir naci onaj narod koji nema nista svoje vec prisvaja tudje,tu mira,spasa ni kraja nema,samo nistavilo i zaborav.

моки

pre 7 godina

Tacno i Hasima Tacija pracukun deda se borijo protiv Turskog carstva ali nije se prezivai Taci . Njegov pradeda Radoslav Danilovic prelazi u muslimansku veru u 20 veku i uzima ime Jusuf.Slava im je Mitrovdan.Za Mitrovdan Hasim ne izlazi iz porodicne kuce pa zato kazem da je Haradinaj u pravu ali na spomeniku da napisu imena i prezimena tadasnjih junaka.

Vladimir

pre 7 godina

Moj otac je bio turisticki u Albaniji prosle godine i izmedju ostalog su posetili istorijski muzej u Tirani. Kustos im je odrzala neko predavanje gde je i spomenula Kosovski boj. Glavni borci protiv Turaka su bili Albanci potpomognuti sa Bugarima.

Ovo su opasne stvari i nasa drzava mora da reaguje ne samo trenutno vec i da ima strategiju protiv ovih divljaka. Jer, kako drugacije nazvati one koji ti na kraju otimaju i identitet jer svoj nemaju.

justice

pre 7 godina

Albanci su na Balkan dosli sa turskim osvajanjima,kao stocari uglavnom.To misle i tako pisu evropski a i mnogi balkanski istoricari.Ni jedan ozbiljan istoricar,pa ni Albanac, ne pomislja na nekakvu "Albansku vojsku" u doba Sultana.

Alien

pre 7 godina

Na Kosovu skoro nije bilo albanaca tada ali neka Haradinaj pokaze dokaze da su se albanci borili na Gazimestanu.
Sta covek da ocekuje od coveka koji je bio vodja teroristicke organizacije ali nasi istoricari trebaju zajedno?sa kolegama iz inostranstva dokazima jednom za uvek da pokazu sta je istina.
Oni ne mozemo da dozvolimo da albanci vrse etnicko ciscenje u istoriji isto, tvrde da su manistiri njihovi i ako su srpski kraljevi vladali i oni jos muslimani i sada ovo.

Milutin

pre 7 godina

Ovu pricu eventualno mogu da prodaju u Saudijskoj Arabiji ili na Novom Zelandu, ali u Evropi u 21. Veku, koliko god nas voleli ili ne, jako jako tesko...

Aleksa

pre 7 godina

Koliko li je tek albanskih boraca protiv turskih okupatora napustilo Kosovo i Metohiju prilikom velike seobe, predvođene Arsenijem Čarnojevićem?

Jadni Albanci

pre 7 godina

Očekujem, koliko sutra, da vidim kako su i oni kao i Hrvati imali nekoliko desetina kraljeva ili careva, kakogod, kojima se ne zna ni gde su sahranjeni, ni da li su imali ženu, decu, oca, majku, babu, dedu, a o unučadi nećemo ovom prilikom.
Znači, hrvatsko-osmanlijska škola na delu. Ljubi ih enver Hodža, a baš su ga obožavali... onoliko bunkeri, onoliko idolopoklonstvo, onoliko strasti prema neprijateljskim unicima i praunucima, besa (me, besa me mućo...)
Znači, čekamo imena tih antiosmanlijskih heroja, pa dođemo i mi iz Beograd da im upalimo sveću...

ugovorac

pre 7 godina

carica milica je bila albanska princeza, vojvoda stepa je bio albanac, nikola tesla je bio albanski naucnik, a engleska kraljica je haradinijeva tetka poreklom iz albanije.

Zoki kaze

pre 7 godina

Ponekad imam utisak da se određena društva civilizacijski razvijaju u nazad. Prvo makedonci sa ukradenom grčkom istorijom i klasičnom arhitekturom koju prave u 21. veku kako bi dokazali svoje korene, pa hrvati koji su po njihovom nastali odmah posle amebe, a sad je i na ove vidim prešlo. Nemaju od koga da prisvoje istoriju, pa su prisiljeni da to uzimaju od "zlocinaca" Srba. Nije im sad gadno? Da nije tužno bilo bi smešno. A mi sto smo i imali kraljeve, careve, državu pa i demokratiju vekovima pre svih tih novoformiranih nacija, kao kakvi beskućnici, ležimo na zemlji u blatu i puštamo da nas svi od reda gaze i tlače.

Militic Djordje

pre 7 godina

I sta kažeš kako je slavni tamo neki arnaut posekao brdo turaka?daj bre neko ime koje ces da ukleses na spomenik,e ovo su mi vec lepe vesti,mislim ja doticnog smatram za jednog obicnog zlocinca i dilera,ali po meni su ovo samo potvrde da istorije na našoj svetoj zemlji nemaju i da nikad je i nece imati,ali dobro neka se jos malo izvetri taj uranijum dole i eto nas opet!!!

Mihailo

pre 7 godina

Kad nemaš svoju istoriju onda kradi tuđu,ili bolje rečeno otimaj... To što ste oteli teritoriju još i nekako, dešavaju se takve stvari u istoriji i dalje će se dešavati ali to što hoćete da uzimate tuđ identitet to je već na granici ludila i besmisla. Kako može neko da se kiti nečim što nema veze sa njim je stvar patologije i krize identiteta. Neće proći...

Lazar

pre 7 godina

Pa kad je toliko širokih shvatanja, nek onda spomene i Srbe neće mu jezik otpasti. Albanci se ponašaju kao da su oni u našoj koži, kao da je njima nešto "oteto" pa se sad bore da ga vrate. Ali imaju kompleks, jasno je. Obični homofobi.

sale

pre 7 godina

Logicno. Jer je opste poznata stvar da je car Lazar bio Albanac i prezivao se Ljazari...ima li kraja ovom njihovom ludilu? Ono, ukrao si zemlju, kuće, imanja komsijama, pa ajde sad malo da ukradem istoriju. Nemam svoju. Možda je bio neki Albanac hirurg na Gazimestanu...vadio organe, presadjivao na licu mesta?

nesha

pre 7 godina

da se podigne spomenik herojima koji su sa turskom vojskom napali Srbe kako bi ih okupirali ili da se podigne spomenik herojima manjine koji su na Kosovu sa srpskom vojskom se borili protiv turske? ... neka malo objasni koncept?

Bijafra

pre 7 godina

Ma ako, brate, rokaj! Svakako da je doprinos Albanaca u kosovskom boju neverovatno ogromn. Zapravo, ja mislim da ste se iskljucivo vi Albanci borili protiv Turaka u tom boju, jel da? Ugledajte se na bracu Makedonce, koji dizu spomenike raznoraznik grckim istorijskim licnostima, a oni Sloveni, zapravo pretezno Srbi, koji su stigli na te prostore 1000 godina kasnije. I mi Srbi treba da podignemo spomenik u znak Bitke u Teutoburskoj Sumi. Hermann iz plemena Herusci je bio Srbin. To se zna, i to je istorijska cinjenica, jel da?

lalegator

pre 7 godina

Prava istina je da albanci tada nisu ni ziveli tu
Njih je otomansko carstvo dovelo i naselilo na balkan, koristili su ih kao potrosnu pesadiju.... a nakon povlacenja Turske mi smo bili prisiljeni (od strane engleza) da dozvolimo albancima da ostanu na prostorima albanije i kosova, to je pre turaka svd bila Srbija
u Albaniji i dalje ima puno nasih spomenika iz doba pre turaka...

loki

pre 7 godina

Da su zajedno sa Srbima borili i Palmanovi Germani,Bugarski vojnici,Bosanci koje je posla Tvrtko,Alemani,ceta Hrvata,djenovljani i Mali broj ugara postoje istorisku zapisi ali Albanci.Mozda su posle bitke prodavali kikiriki i semenke (kao u onom vicu),ucestvovali na stranu Kneza Lazara,nisu sigurno!
Mozda na Turskoj sto je i verovatnije.

Alex

pre 7 godina

Ovaj nije normalan. Još će ispasti da su i indijanci otkrili Evropu i došli tu specijalno da bi branili zapadnu civilizaciju na Kosovu. Budale se ne seju, one same niču... Ali ove budale su opasne.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Na ovo se ne treba ljutiti. Samo žaliti narod bez identiteta i istorije.
(Millennium, 28. jun 2016 17:08)

Da ali...za 2 generacije sta ce da bude? Jos ako ovo aminuje Zapad kao sto i hoce,ispasce da su Albanci izginuli na svojoj svetoj albanskoj zemlji u borbi sa Turcima.Istorija se kroji kako kome odgovara.Ja iskreno verujem da je Istorija dosta iskrivljena u raznim okvirima.Ali neka,Zemaljsku nepravdu nam mogu naneti,mi smo cisti pred nekom visom silom,oprostite mi ne verujem u boga,ali nesto uzviseno postoji siguran sam.Srbi su castan narod kroz istoriji bili i ostace,to nam ne mogu oduzeti!!!

Glas Srbije

pre 7 godina

Kako su ovi Albanci krenuli uskoro ce tvrditi i da su oni a ne Srbi pobedili na Ceru i Kolubari i izvrsili proboj solunskog fronta. A mogli bi da nam saopste i koji je to albanski vojskovodja predvodio tu njihovu vojsku koja je bila deo koalicije balkanskih naroda. Bilo bi dobro i da objasni cija je bila ta drzavu koja se branila na kosovskom polju jer ni Kosovo ni Albanija se ne pominju u istorijskim dokumentima tog vremena.

Dragan

pre 7 godina

jel ovo neka sala? Koji Albanci u to vreme, njihova drzava je nastala pocetkom 20og veka i to samo zato da mi ne bi izasli na more. Naravno, i za to su se pobrinule velike sile.

Sremac

pre 7 godina

pa ovaj je gori od bečke škole. Ovaj piše istoriju kako mu se hoće. Ali nije to cilj već kako bi se na gazimestanu na Vidovdan okupljali i albanci tj kako Srbi tamo više ne bi dolazili jer bi bili skupovi sa posledicama. Sve u cilju da se Srbi totalno proteraju.

torino

pre 7 godina

a na spomeniku ce verovstno biti bil klinton hahah. cuj, albanci branili evropsku civilizaciju. rec albanci i civilizacija ne idu u istu recenicu. ali ok, mogu da rade sta hoce u svojoj buvljak republici, tako su u mogucnosti, trenutno.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Хахахахаха и опет хахахаха...................боли ме стомак...........узеће кесићу посао

torino

pre 7 godina

a na spomeniku ce verovstno biti bil klinton hahah. cuj, albanci branili evropsku civilizaciju. rec albanci i civilizacija ne idu u istu recenicu. ali ok, mogu da rade sta hoce u svojoj buvljak republici, tako su u mogucnosti, trenutno.

loki

pre 7 godina

Da su zajedno sa Srbima borili i Palmanovi Germani,Bugarski vojnici,Bosanci koje je posla Tvrtko,Alemani,ceta Hrvata,djenovljani i Mali broj ugara postoje istorisku zapisi ali Albanci.Mozda su posle bitke prodavali kikiriki i semenke (kao u onom vicu),ucestvovali na stranu Kneza Lazara,nisu sigurno!
Mozda na Turskoj sto je i verovatnije.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Хахахахаха и опет хахахаха...................боли ме стомак...........узеће кесићу посао

sale

pre 7 godina

Logicno. Jer je opste poznata stvar da je car Lazar bio Albanac i prezivao se Ljazari...ima li kraja ovom njihovom ludilu? Ono, ukrao si zemlju, kuće, imanja komsijama, pa ajde sad malo da ukradem istoriju. Nemam svoju. Možda je bio neki Albanac hirurg na Gazimestanu...vadio organe, presadjivao na licu mesta?

Dragan

pre 7 godina

jel ovo neka sala? Koji Albanci u to vreme, njihova drzava je nastala pocetkom 20og veka i to samo zato da mi ne bi izasli na more. Naravno, i za to su se pobrinule velike sile.

Glas Srbije

pre 7 godina

Kako su ovi Albanci krenuli uskoro ce tvrditi i da su oni a ne Srbi pobedili na Ceru i Kolubari i izvrsili proboj solunskog fronta. A mogli bi da nam saopste i koji je to albanski vojskovodja predvodio tu njihovu vojsku koja je bila deo koalicije balkanskih naroda. Bilo bi dobro i da objasni cija je bila ta drzavu koja se branila na kosovskom polju jer ni Kosovo ni Albanija se ne pominju u istorijskim dokumentima tog vremena.

ugovorac

pre 7 godina

carica milica je bila albanska princeza, vojvoda stepa je bio albanac, nikola tesla je bio albanski naucnik, a engleska kraljica je haradinijeva tetka poreklom iz albanije.

Vladimir

pre 7 godina

Moj otac je bio turisticki u Albaniji prosle godine i izmedju ostalog su posetili istorijski muzej u Tirani. Kustos im je odrzala neko predavanje gde je i spomenula Kosovski boj. Glavni borci protiv Turaka su bili Albanci potpomognuti sa Bugarima.

Ovo su opasne stvari i nasa drzava mora da reaguje ne samo trenutno vec i da ima strategiju protiv ovih divljaka. Jer, kako drugacije nazvati one koji ti na kraju otimaju i identitet jer svoj nemaju.

Zoki kaze

pre 7 godina

Ponekad imam utisak da se određena društva civilizacijski razvijaju u nazad. Prvo makedonci sa ukradenom grčkom istorijom i klasičnom arhitekturom koju prave u 21. veku kako bi dokazali svoje korene, pa hrvati koji su po njihovom nastali odmah posle amebe, a sad je i na ove vidim prešlo. Nemaju od koga da prisvoje istoriju, pa su prisiljeni da to uzimaju od "zlocinaca" Srba. Nije im sad gadno? Da nije tužno bilo bi smešno. A mi sto smo i imali kraljeve, careve, državu pa i demokratiju vekovima pre svih tih novoformiranih nacija, kao kakvi beskućnici, ležimo na zemlji u blatu i puštamo da nas svi od reda gaze i tlače.

justice

pre 7 godina

Albanci su na Balkan dosli sa turskim osvajanjima,kao stocari uglavnom.To misle i tako pisu evropski a i mnogi balkanski istoricari.Ni jedan ozbiljan istoricar,pa ni Albanac, ne pomislja na nekakvu "Albansku vojsku" u doba Sultana.

Istoričar

pre 7 godina

Neko ima Adema Jašarija,Zahira Pajazita,Ridvana Ćazimija i spomenik Bilu Klintonu sa sve knjigom na kojoj je ugraviran datum početka bombardovanja,dobro imate i sat koji ste ukrali Džordžu Bušu sa ruke.A neko ima Živojina Mišića,Stepu Stepanovića,mučenika Albanske golgote,junaka sa Solunskog fronta,Milunku Savić,heroje sa Čegra,prkosne borce sa Ivankovca,Deligrada,Ljubića,pale spasioce Evrope sa Kosova 1389,mošti velikog srpskog cara Dušana,prosvetitelje,kraljeve,vojvode...

lalegator

pre 7 godina

Prava istina je da albanci tada nisu ni ziveli tu
Njih je otomansko carstvo dovelo i naselilo na balkan, koristili su ih kao potrosnu pesadiju.... a nakon povlacenja Turske mi smo bili prisiljeni (od strane engleza) da dozvolimo albancima da ostanu na prostorima albanije i kosova, to je pre turaka svd bila Srbija
u Albaniji i dalje ima puno nasih spomenika iz doba pre turaka...

Alex

pre 7 godina

Ovaj nije normalan. Još će ispasti da su i indijanci otkrili Evropu i došli tu specijalno da bi branili zapadnu civilizaciju na Kosovu. Budale se ne seju, one same niču... Ali ove budale su opasne.

Sremac

pre 7 godina

pa ovaj je gori od bečke škole. Ovaj piše istoriju kako mu se hoće. Ali nije to cilj već kako bi se na gazimestanu na Vidovdan okupljali i albanci tj kako Srbi tamo više ne bi dolazili jer bi bili skupovi sa posledicama. Sve u cilju da se Srbi totalno proteraju.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Na ovo se ne treba ljutiti. Samo žaliti narod bez identiteta i istorije.
(Millennium, 28. jun 2016 17:08)

Da ali...za 2 generacije sta ce da bude? Jos ako ovo aminuje Zapad kao sto i hoce,ispasce da su Albanci izginuli na svojoj svetoj albanskoj zemlji u borbi sa Turcima.Istorija se kroji kako kome odgovara.Ja iskreno verujem da je Istorija dosta iskrivljena u raznim okvirima.Ali neka,Zemaljsku nepravdu nam mogu naneti,mi smo cisti pred nekom visom silom,oprostite mi ne verujem u boga,ali nesto uzviseno postoji siguran sam.Srbi su castan narod kroz istoriji bili i ostace,to nam ne mogu oduzeti!!!

Bijafra

pre 7 godina

Ma ako, brate, rokaj! Svakako da je doprinos Albanaca u kosovskom boju neverovatno ogromn. Zapravo, ja mislim da ste se iskljucivo vi Albanci borili protiv Turaka u tom boju, jel da? Ugledajte se na bracu Makedonce, koji dizu spomenike raznoraznik grckim istorijskim licnostima, a oni Sloveni, zapravo pretezno Srbi, koji su stigli na te prostore 1000 godina kasnije. I mi Srbi treba da podignemo spomenik u znak Bitke u Teutoburskoj Sumi. Hermann iz plemena Herusci je bio Srbin. To se zna, i to je istorijska cinjenica, jel da?

Mihailo

pre 7 godina

Kad nemaš svoju istoriju onda kradi tuđu,ili bolje rečeno otimaj... To što ste oteli teritoriju još i nekako, dešavaju se takve stvari u istoriji i dalje će se dešavati ali to što hoćete da uzimate tuđ identitet to je već na granici ludila i besmisla. Kako može neko da se kiti nečim što nema veze sa njim je stvar patologije i krize identiteta. Neće proći...

Aleksa

pre 7 godina

Koliko li je tek albanskih boraca protiv turskih okupatora napustilo Kosovo i Metohiju prilikom velike seobe, predvođene Arsenijem Čarnojevićem?

моки

pre 7 godina

Tacno i Hasima Tacija pracukun deda se borijo protiv Turskog carstva ali nije se prezivai Taci . Njegov pradeda Radoslav Danilovic prelazi u muslimansku veru u 20 veku i uzima ime Jusuf.Slava im je Mitrovdan.Za Mitrovdan Hasim ne izlazi iz porodicne kuce pa zato kazem da je Haradinaj u pravu ali na spomeniku da napisu imena i prezimena tadasnjih junaka.

Milutin

pre 7 godina

Ovu pricu eventualno mogu da prodaju u Saudijskoj Arabiji ili na Novom Zelandu, ali u Evropi u 21. Veku, koliko god nas voleli ili ne, jako jako tesko...

Militic Djordje

pre 7 godina

I sta kažeš kako je slavni tamo neki arnaut posekao brdo turaka?daj bre neko ime koje ces da ukleses na spomenik,e ovo su mi vec lepe vesti,mislim ja doticnog smatram za jednog obicnog zlocinca i dilera,ali po meni su ovo samo potvrde da istorije na našoj svetoj zemlji nemaju i da nikad je i nece imati,ali dobro neka se jos malo izvetri taj uranijum dole i eto nas opet!!!

Alien

pre 7 godina

Na Kosovu skoro nije bilo albanaca tada ali neka Haradinaj pokaze dokaze da su se albanci borili na Gazimestanu.
Sta covek da ocekuje od coveka koji je bio vodja teroristicke organizacije ali nasi istoricari trebaju zajedno?sa kolegama iz inostranstva dokazima jednom za uvek da pokazu sta je istina.
Oni ne mozemo da dozvolimo da albanci vrse etnicko ciscenje u istoriji isto, tvrde da su manistiri njihovi i ako su srpski kraljevi vladali i oni jos muslimani i sada ovo.

Jadni Albanci

pre 7 godina

Očekujem, koliko sutra, da vidim kako su i oni kao i Hrvati imali nekoliko desetina kraljeva ili careva, kakogod, kojima se ne zna ni gde su sahranjeni, ni da li su imali ženu, decu, oca, majku, babu, dedu, a o unučadi nećemo ovom prilikom.
Znači, hrvatsko-osmanlijska škola na delu. Ljubi ih enver Hodža, a baš su ga obožavali... onoliko bunkeri, onoliko idolopoklonstvo, onoliko strasti prema neprijateljskim unicima i praunucima, besa (me, besa me mućo...)
Znači, čekamo imena tih antiosmanlijskih heroja, pa dođemo i mi iz Beograd da im upalimo sveću...

Lazar

pre 7 godina

Pa kad je toliko širokih shvatanja, nek onda spomene i Srbe neće mu jezik otpasti. Albanci se ponašaju kao da su oni u našoj koži, kao da je njima nešto "oteto" pa se sad bore da ga vrate. Ali imaju kompleks, jasno je. Obični homofobi.

Realista

pre 7 godina

Pa ovo i nije neko iznenadjenje s obzirom da je "Kosovo" izdalo postanske marke sa temom arheologija Kosova na kojima je prikazana figura iz Vinče!!!

lalegator

pre 7 godina

meister jakob@

Uz svo duzno postovanje
ne zelim da vredjam i omalovazavam

Ali albanci nisu starosedeoci na Balkanu
vac su dosli sa turcima sa kavkaza!

Na teritoriji danasnje Albanije Ne postoji
ni jedan materijalni dokaz, a kamoli spomenik, nikakav pisani trag da su albanci bili tu pre nego sto su turci dosli!

U turskim istorijskim zapisima jasno pise da su albance doveli sa Kavkaza...

пуно здравља

pre 7 godina

До скоро негирали било какву борбу на Газиместану, а сад су и учесници... Свашта!!

Jabučilo

pre 7 godina

Nešto albanskog plemstva je sigurno bilo u srpskoj vojsci u Kosovskoj bici. Tada su još uvek bili hrišćani. Bilo je i Hrvata, Mađara, Nemaca, Španaca.... Raznih. Ali su glavninu od 25000 vojske činili Srbi. Lazar je pao; Miloš je pao, skupo glavu prodade! I mnogi uz rame s njima. Zato je je Haradinajeva izjava, pogotovo imajući u vidu šta je usledilo potonjih vekova, cinična, bezobrazna i drska.

Darko

pre 7 godina

Da nisu bili divljačka rulja iz planine u to doba, možda bi i bili regrutovani. Ovako samo mogu da jadno falsifikuju istoriju u 20. vijeku, kad je istorija već prošla.

popeye

pre 7 godina

У то време ваши преци били су негде врло, врло далеко одавде. Стигли сте заједно са Турцима...

nesha

pre 7 godina

da se podigne spomenik herojima koji su sa turskom vojskom napali Srbe kako bi ih okupirali ili da se podigne spomenik herojima manjine koji su na Kosovu sa srpskom vojskom se borili protiv turske? ... neka malo objasni koncept?

Free for all

pre 7 godina

Da li su stvarno toliko skrenuli da tvrde kako su se borili protiv svojih? Neka vide sa bracom Turcima oni znaju protiv koga su se tukli 1389.

swe

pre 7 godina

Onda ce to biti jedan jako mali spomenik. Madjari, Bugari itd imaju mnogo vise prava i osnova da traze da s eobelezi njihovo ucestvovanje u tom boju ali s eoni ne trpaju i ne traze tako nesto iz prostog razloga sto je ova haradinajeva "ideja" samo jedan bedni, sovinisticki pokusaj dalje albanizacije Kosova.

Petar

pre 7 godina

Jadni su skroz ovo Albanci. Jadni i siromasni, a politicari nemocni da svom narodu obezbede hleb pa im daje laznu istoriju. Jer sirotinja se hrani istorijom (pa makar i laznom) u nedostatku hleba.

nevski

pre 7 godina

Svi mi,kad tad,po zasluzi,odemo pred neki sud,konacni,bogu na istinu,sto bi rekli verujuci,ili,neznam kako bi rekli ateisti,nije ni vazno.
I tada,kakav god bio,ako imas sopstveni identitet,bivas nagradjen ili osudjen,uglavnom,dusa ti nadje mir i dodjes do kraja puta...
Pitam se,sta li i kako ce mir naci onaj narod koji nema nista svoje vec prisvaja tudje,tu mira,spasa ni kraja nema,samo nistavilo i zaborav.

Meister Jakob

pre 7 godina

Na stranu apsurdnost ovog predloga koji je u najmanju ruku smiješan, ali stvarno gomila neobrazovanih komentatora, Albanci su na Balkanu bili puno prije Slavena!
I još jedan apsurd, slavite kraljevića Marka kao srpskog heroja a koji se je borio na turskoj strani.

Никад Робом

pre 7 godina

Све је јасно, само нашој неукој власти није јасно да је улагање у националне хуманистичке дисциплине подједнако важно као улагање у војску... Напољу бесни културни рат у коме ћемо остати и без идентитета, језичког, књижевно-уметничког, историјског. После можемо тужно да мучемо.

iggi

pre 7 godina

Naravno da su se borili,u to vreme Albanci i Srbi su bili prijateljski narod,vencavali se ziveli i ratovali zajedno...a vi sto upijate Jovana Deretica ste smesni kao i on...

vracharac

pre 7 godina

Albanci su do 15.veka bili katolici pravoslavci.Jedn deo stnovnika je primio islam a jedan deo osto pri staroj veri.U Albaniji je sada pola pola pola odnos.U dijaspori u Italiji, Grckoj i SAD je vise hriscana.Na Kosovu je više muslimana a u Cg pola pola.

aca

pre 7 godina

arnauti jesu učestvovali u kosovskom boju na strani srba uvek su živeli u tim krajevima koliko njih je ucestvovalo to verovatno zna neki istoričar. Takođe su učestvovale i vojne formacije sa današnje teritorije Bosne a i Hrvatske a kako su se zvali tada bog lepi zna.

ravnogorac

pre 7 godina

A zasto nama smeta to sto se Albanci ponose time sto su u Kosovskom boju ratovali na strani Srba? Meni smeta samo to sto je takvu inicijativu dao neko cija je uloga u ratnim dejstvima bila, pi meni, bez sumlje zlocinacka.

Zoki

pre 7 godina

Uh... Srednjevekovne vojske nisu bile nacionalne, nego bi feudalci poveli ljude koje su držali pod oružjem, a usput bi pokupili i nešto seljaka. Koliko je Albanaca živelo u zemljama Vuka Brankovića može se videti na osnovu tadašnjih popisa po Metohiji. Bilo ih je, ali su bili vrlo retki. U zemljama Kneza Lazara (Moravska Srbija) ih nije bilo. Da li je neki Albanac služio na dvorovima srpske vlastele, ili bio plaćeni vojnik - ne znamo. Nije nemoguće, ali se ne može govoriti o albanskoj vojsci u srednjevekovnom smislu. Da li je učestvovala albanska vlastela? Ako jeste, čiji su vazali bili i gde je bila njihova baština?

Kosovski mit je među Albance došao na tri načina. Jedan je njihovo naseljavanje na područjima gde je taj mit bio živ, među Srbima. Drugi je albanizacija dela srpske populacije koja je išla uporedo sa islamizacijom. Treći je da su jednostavno pomešali ovu bitku sa onom koja je održana nekih pedeset godina kasnije, a u kojoj je učestvovala albanska vlastela (iz Albanije).

Meister Jakob

pre 7 godina

Na stranu apsurdnost ovog predloga koji je u najmanju ruku smiješan, ali stvarno gomila neobrazovanih komentatora, Albanci su na Balkanu bili puno prije Slavena!
I još jedan apsurd, slavite kraljevića Marka kao srpskog heroja a koji se je borio na turskoj strani.

iggi

pre 7 godina

Naravno da su se borili,u to vreme Albanci i Srbi su bili prijateljski narod,vencavali se ziveli i ratovali zajedno...a vi sto upijate Jovana Deretica ste smesni kao i on...

torino

pre 7 godina

a na spomeniku ce verovstno biti bil klinton hahah. cuj, albanci branili evropsku civilizaciju. rec albanci i civilizacija ne idu u istu recenicu. ali ok, mogu da rade sta hoce u svojoj buvljak republici, tako su u mogucnosti, trenutno.

justice

pre 7 godina

Albanci su na Balkan dosli sa turskim osvajanjima,kao stocari uglavnom.To misle i tako pisu evropski a i mnogi balkanski istoricari.Ni jedan ozbiljan istoricar,pa ni Albanac, ne pomislja na nekakvu "Albansku vojsku" u doba Sultana.

loki

pre 7 godina

Da su zajedno sa Srbima borili i Palmanovi Germani,Bugarski vojnici,Bosanci koje je posla Tvrtko,Alemani,ceta Hrvata,djenovljani i Mali broj ugara postoje istorisku zapisi ali Albanci.Mozda su posle bitke prodavali kikiriki i semenke (kao u onom vicu),ucestvovali na stranu Kneza Lazara,nisu sigurno!
Mozda na Turskoj sto je i verovatnije.

aca

pre 7 godina

arnauti jesu učestvovali u kosovskom boju na strani srba uvek su živeli u tim krajevima koliko njih je ucestvovalo to verovatno zna neki istoričar. Takođe su učestvovale i vojne formacije sa današnje teritorije Bosne a i Hrvatske a kako su se zvali tada bog lepi zna.

ИБАРСКИ МРМОТ

pre 7 godina

Хахахахаха и опет хахахаха...................боли ме стомак...........узеће кесићу посао

lalegator

pre 7 godina

Prava istina je da albanci tada nisu ni ziveli tu
Njih je otomansko carstvo dovelo i naselilo na balkan, koristili su ih kao potrosnu pesadiju.... a nakon povlacenja Turske mi smo bili prisiljeni (od strane engleza) da dozvolimo albancima da ostanu na prostorima albanije i kosova, to je pre turaka svd bila Srbija
u Albaniji i dalje ima puno nasih spomenika iz doba pre turaka...

Vladimir

pre 7 godina

Moj otac je bio turisticki u Albaniji prosle godine i izmedju ostalog su posetili istorijski muzej u Tirani. Kustos im je odrzala neko predavanje gde je i spomenula Kosovski boj. Glavni borci protiv Turaka su bili Albanci potpomognuti sa Bugarima.

Ovo su opasne stvari i nasa drzava mora da reaguje ne samo trenutno vec i da ima strategiju protiv ovih divljaka. Jer, kako drugacije nazvati one koji ti na kraju otimaju i identitet jer svoj nemaju.

lalegator

pre 7 godina

meister jakob@

Uz svo duzno postovanje
ne zelim da vredjam i omalovazavam

Ali albanci nisu starosedeoci na Balkanu
vac su dosli sa turcima sa kavkaza!

Na teritoriji danasnje Albanije Ne postoji
ni jedan materijalni dokaz, a kamoli spomenik, nikakav pisani trag da su albanci bili tu pre nego sto su turci dosli!

U turskim istorijskim zapisima jasno pise da su albance doveli sa Kavkaza...

Zoki kaze

pre 7 godina

Ponekad imam utisak da se određena društva civilizacijski razvijaju u nazad. Prvo makedonci sa ukradenom grčkom istorijom i klasičnom arhitekturom koju prave u 21. veku kako bi dokazali svoje korene, pa hrvati koji su po njihovom nastali odmah posle amebe, a sad je i na ove vidim prešlo. Nemaju od koga da prisvoje istoriju, pa su prisiljeni da to uzimaju od "zlocinaca" Srba. Nije im sad gadno? Da nije tužno bilo bi smešno. A mi sto smo i imali kraljeve, careve, državu pa i demokratiju vekovima pre svih tih novoformiranih nacija, kao kakvi beskućnici, ležimo na zemlji u blatu i puštamo da nas svi od reda gaze i tlače.

ravnogorac

pre 7 godina

A zasto nama smeta to sto se Albanci ponose time sto su u Kosovskom boju ratovali na strani Srba? Meni smeta samo to sto je takvu inicijativu dao neko cija je uloga u ratnim dejstvima bila, pi meni, bez sumlje zlocinacka.

sale

pre 7 godina

Logicno. Jer je opste poznata stvar da je car Lazar bio Albanac i prezivao se Ljazari...ima li kraja ovom njihovom ludilu? Ono, ukrao si zemlju, kuće, imanja komsijama, pa ajde sad malo da ukradem istoriju. Nemam svoju. Možda je bio neki Albanac hirurg na Gazimestanu...vadio organe, presadjivao na licu mesta?

Dragan

pre 7 godina

jel ovo neka sala? Koji Albanci u to vreme, njihova drzava je nastala pocetkom 20og veka i to samo zato da mi ne bi izasli na more. Naravno, i za to su se pobrinule velike sile.

Jadni Albanci

pre 7 godina

Očekujem, koliko sutra, da vidim kako su i oni kao i Hrvati imali nekoliko desetina kraljeva ili careva, kakogod, kojima se ne zna ni gde su sahranjeni, ni da li su imali ženu, decu, oca, majku, babu, dedu, a o unučadi nećemo ovom prilikom.
Znači, hrvatsko-osmanlijska škola na delu. Ljubi ih enver Hodža, a baš su ga obožavali... onoliko bunkeri, onoliko idolopoklonstvo, onoliko strasti prema neprijateljskim unicima i praunucima, besa (me, besa me mućo...)
Znači, čekamo imena tih antiosmanlijskih heroja, pa dođemo i mi iz Beograd da im upalimo sveću...

Istoričar

pre 7 godina

Neko ima Adema Jašarija,Zahira Pajazita,Ridvana Ćazimija i spomenik Bilu Klintonu sa sve knjigom na kojoj je ugraviran datum početka bombardovanja,dobro imate i sat koji ste ukrali Džordžu Bušu sa ruke.A neko ima Živojina Mišića,Stepu Stepanovića,mučenika Albanske golgote,junaka sa Solunskog fronta,Milunku Savić,heroje sa Čegra,prkosne borce sa Ivankovca,Deligrada,Ljubića,pale spasioce Evrope sa Kosova 1389,mošti velikog srpskog cara Dušana,prosvetitelje,kraljeve,vojvode...

ugovorac

pre 7 godina

carica milica je bila albanska princeza, vojvoda stepa je bio albanac, nikola tesla je bio albanski naucnik, a engleska kraljica je haradinijeva tetka poreklom iz albanije.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Na ovo se ne treba ljutiti. Samo žaliti narod bez identiteta i istorije.
(Millennium, 28. jun 2016 17:08)

Da ali...za 2 generacije sta ce da bude? Jos ako ovo aminuje Zapad kao sto i hoce,ispasce da su Albanci izginuli na svojoj svetoj albanskoj zemlji u borbi sa Turcima.Istorija se kroji kako kome odgovara.Ja iskreno verujem da je Istorija dosta iskrivljena u raznim okvirima.Ali neka,Zemaljsku nepravdu nam mogu naneti,mi smo cisti pred nekom visom silom,oprostite mi ne verujem u boga,ali nesto uzviseno postoji siguran sam.Srbi su castan narod kroz istoriji bili i ostace,to nam ne mogu oduzeti!!!

Milutin

pre 7 godina

Ovu pricu eventualno mogu da prodaju u Saudijskoj Arabiji ili na Novom Zelandu, ali u Evropi u 21. Veku, koliko god nas voleli ili ne, jako jako tesko...

Lazar

pre 7 godina

Pa kad je toliko širokih shvatanja, nek onda spomene i Srbe neće mu jezik otpasti. Albanci se ponašaju kao da su oni u našoj koži, kao da je njima nešto "oteto" pa se sad bore da ga vrate. Ali imaju kompleks, jasno je. Obični homofobi.

Militic Djordje

pre 7 godina

I sta kažeš kako je slavni tamo neki arnaut posekao brdo turaka?daj bre neko ime koje ces da ukleses na spomenik,e ovo su mi vec lepe vesti,mislim ja doticnog smatram za jednog obicnog zlocinca i dilera,ali po meni su ovo samo potvrde da istorije na našoj svetoj zemlji nemaju i da nikad je i nece imati,ali dobro neka se jos malo izvetri taj uranijum dole i eto nas opet!!!

Mihailo

pre 7 godina

Kad nemaš svoju istoriju onda kradi tuđu,ili bolje rečeno otimaj... To što ste oteli teritoriju još i nekako, dešavaju se takve stvari u istoriji i dalje će se dešavati ali to što hoćete da uzimate tuđ identitet to je već na granici ludila i besmisla. Kako može neko da se kiti nečim što nema veze sa njim je stvar patologije i krize identiteta. Neće proći...

Glas Srbije

pre 7 godina

Kako su ovi Albanci krenuli uskoro ce tvrditi i da su oni a ne Srbi pobedili na Ceru i Kolubari i izvrsili proboj solunskog fronta. A mogli bi da nam saopste i koji je to albanski vojskovodja predvodio tu njihovu vojsku koja je bila deo koalicije balkanskih naroda. Bilo bi dobro i da objasni cija je bila ta drzavu koja se branila na kosovskom polju jer ni Kosovo ni Albanija se ne pominju u istorijskim dokumentima tog vremena.

Petar

pre 7 godina

Jadni su skroz ovo Albanci. Jadni i siromasni, a politicari nemocni da svom narodu obezbede hleb pa im daje laznu istoriju. Jer sirotinja se hrani istorijom (pa makar i laznom) u nedostatku hleba.

Jabučilo

pre 7 godina

Nešto albanskog plemstva je sigurno bilo u srpskoj vojsci u Kosovskoj bici. Tada su još uvek bili hrišćani. Bilo je i Hrvata, Mađara, Nemaca, Španaca.... Raznih. Ali su glavninu od 25000 vojske činili Srbi. Lazar je pao; Miloš je pao, skupo glavu prodade! I mnogi uz rame s njima. Zato je je Haradinajeva izjava, pogotovo imajući u vidu šta je usledilo potonjih vekova, cinična, bezobrazna i drska.

Bijafra

pre 7 godina

Ma ako, brate, rokaj! Svakako da je doprinos Albanaca u kosovskom boju neverovatno ogromn. Zapravo, ja mislim da ste se iskljucivo vi Albanci borili protiv Turaka u tom boju, jel da? Ugledajte se na bracu Makedonce, koji dizu spomenike raznoraznik grckim istorijskim licnostima, a oni Sloveni, zapravo pretezno Srbi, koji su stigli na te prostore 1000 godina kasnije. I mi Srbi treba da podignemo spomenik u znak Bitke u Teutoburskoj Sumi. Hermann iz plemena Herusci je bio Srbin. To se zna, i to je istorijska cinjenica, jel da?

Darko

pre 7 godina

Da nisu bili divljačka rulja iz planine u to doba, možda bi i bili regrutovani. Ovako samo mogu da jadno falsifikuju istoriju u 20. vijeku, kad je istorija već prošla.

Free for all

pre 7 godina

Da li su stvarno toliko skrenuli da tvrde kako su se borili protiv svojih? Neka vide sa bracom Turcima oni znaju protiv koga su se tukli 1389.

popeye

pre 7 godina

У то време ваши преци били су негде врло, врло далеко одавде. Стигли сте заједно са Турцима...

Alex

pre 7 godina

Ovaj nije normalan. Još će ispasti da su i indijanci otkrili Evropu i došli tu specijalno da bi branili zapadnu civilizaciju na Kosovu. Budale se ne seju, one same niču... Ali ove budale su opasne.

Alien

pre 7 godina

Na Kosovu skoro nije bilo albanaca tada ali neka Haradinaj pokaze dokaze da su se albanci borili na Gazimestanu.
Sta covek da ocekuje od coveka koji je bio vodja teroristicke organizacije ali nasi istoricari trebaju zajedno?sa kolegama iz inostranstva dokazima jednom za uvek da pokazu sta je istina.
Oni ne mozemo da dozvolimo da albanci vrse etnicko ciscenje u istoriji isto, tvrde da su manistiri njihovi i ako su srpski kraljevi vladali i oni jos muslimani i sada ovo.

моки

pre 7 godina

Tacno i Hasima Tacija pracukun deda se borijo protiv Turskog carstva ali nije se prezivai Taci . Njegov pradeda Radoslav Danilovic prelazi u muslimansku veru u 20 veku i uzima ime Jusuf.Slava im je Mitrovdan.Za Mitrovdan Hasim ne izlazi iz porodicne kuce pa zato kazem da je Haradinaj u pravu ali na spomeniku da napisu imena i prezimena tadasnjih junaka.

Aleksa

pre 7 godina

Koliko li je tek albanskih boraca protiv turskih okupatora napustilo Kosovo i Metohiju prilikom velike seobe, predvođene Arsenijem Čarnojevićem?

nesha

pre 7 godina

da se podigne spomenik herojima koji su sa turskom vojskom napali Srbe kako bi ih okupirali ili da se podigne spomenik herojima manjine koji su na Kosovu sa srpskom vojskom se borili protiv turske? ... neka malo objasni koncept?

nevski

pre 7 godina

Svi mi,kad tad,po zasluzi,odemo pred neki sud,konacni,bogu na istinu,sto bi rekli verujuci,ili,neznam kako bi rekli ateisti,nije ni vazno.
I tada,kakav god bio,ako imas sopstveni identitet,bivas nagradjen ili osudjen,uglavnom,dusa ti nadje mir i dodjes do kraja puta...
Pitam se,sta li i kako ce mir naci onaj narod koji nema nista svoje vec prisvaja tudje,tu mira,spasa ni kraja nema,samo nistavilo i zaborav.

swe

pre 7 godina

Onda ce to biti jedan jako mali spomenik. Madjari, Bugari itd imaju mnogo vise prava i osnova da traze da s eobelezi njihovo ucestvovanje u tom boju ali s eoni ne trpaju i ne traze tako nesto iz prostog razloga sto je ova haradinajeva "ideja" samo jedan bedni, sovinisticki pokusaj dalje albanizacije Kosova.

Sremac

pre 7 godina

pa ovaj je gori od bečke škole. Ovaj piše istoriju kako mu se hoće. Ali nije to cilj već kako bi se na gazimestanu na Vidovdan okupljali i albanci tj kako Srbi tamo više ne bi dolazili jer bi bili skupovi sa posledicama. Sve u cilju da se Srbi totalno proteraju.

Realista

pre 7 godina

Pa ovo i nije neko iznenadjenje s obzirom da je "Kosovo" izdalo postanske marke sa temom arheologija Kosova na kojima je prikazana figura iz Vinče!!!

пуно здравља

pre 7 godina

До скоро негирали било какву борбу на Газиместану, а сад су и учесници... Свашта!!

Никад Робом

pre 7 godina

Све је јасно, само нашој неукој власти није јасно да је улагање у националне хуманистичке дисциплине подједнако важно као улагање у војску... Напољу бесни културни рат у коме ћемо остати и без идентитета, језичког, књижевно-уметничког, историјског. После можемо тужно да мучемо.

vracharac

pre 7 godina

Albanci su do 15.veka bili katolici pravoslavci.Jedn deo stnovnika je primio islam a jedan deo osto pri staroj veri.U Albaniji je sada pola pola pola odnos.U dijaspori u Italiji, Grckoj i SAD je vise hriscana.Na Kosovu je više muslimana a u Cg pola pola.

Zoki

pre 7 godina

Uh... Srednjevekovne vojske nisu bile nacionalne, nego bi feudalci poveli ljude koje su držali pod oružjem, a usput bi pokupili i nešto seljaka. Koliko je Albanaca živelo u zemljama Vuka Brankovića može se videti na osnovu tadašnjih popisa po Metohiji. Bilo ih je, ali su bili vrlo retki. U zemljama Kneza Lazara (Moravska Srbija) ih nije bilo. Da li je neki Albanac služio na dvorovima srpske vlastele, ili bio plaćeni vojnik - ne znamo. Nije nemoguće, ali se ne može govoriti o albanskoj vojsci u srednjevekovnom smislu. Da li je učestvovala albanska vlastela? Ako jeste, čiji su vazali bili i gde je bila njihova baština?

Kosovski mit je među Albance došao na tri načina. Jedan je njihovo naseljavanje na područjima gde je taj mit bio živ, među Srbima. Drugi je albanizacija dela srpske populacije koja je išla uporedo sa islamizacijom. Treći je da su jednostavno pomešali ovu bitku sa onom koja je održana nekih pedeset godina kasnije, a u kojoj je učestvovala albanska vlastela (iz Albanije).