Nedelja, 26.06.2016.

21:25

Moskva: Od čega se NATO branio u Jugoslaviji i Libiji?

Ministarstvo odbrane Rusije iznenađeno je izjavama nemačke ministarke odbrane da bi Rusija trebalo da izveštava o kretanju svojih trupa tokom vojnih vežbi.

Izvor: Sputnjik

Moskva: Od èega se NATO branio u Jugoslaviji i Libiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

ret

pre 7 godina

@ Anon Руске мировне трупе су се налазиле у Грузији од 1992. године уз сагласност Грузије, након рата са Абхазијом и Јужном Осетијом. Владимир Путин, иначе, у то време није ни био на власти.
---
Nije bilo nikakvih ruskih trupa u Gruziji. A pobunjeničke snage su izazivale gruzijsku vojsku kako bi se u rat uključila Rusija i porazila Gruziju, što se na kraju i desilo. A ne znam kako može gruzijski predsednik biti lud zato što želi vratiti okupiranu teritoriju.

Анон

pre 7 godina

Od čega se Rusija "branila" u Gruziji?
(Ajde molim te, 26. jun 2016 23:03)

Руске мировне трупе су се налазиле у Грузији од 1992. године уз сагласност Грузије, након рата са Абхазијом и Јужном Осетијом. Владимир Путин, иначе, у то време није ни био на власти. Године 2008. Сакашвили је у свом лудилу одлучио да нападне не само Абхазију и Јужну Осетију, већ и руске трупе тамо стациониране. Зато је прошао како је прошао. То је исто као када бисмо ми сада одлучили да нападнемо КФОР!

Žeks

pre 7 godina

@Bane osnuj ti neku vojnu formaciju (UČK) bilo gde u svetu pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Samo to ovde u Srbiji može. Zaboravio si da je UČK je teroristička organizacija podržana od NATO-a i na svojoj strani imala i prodane Srbe koji su za 100DM pravili se ludi za šverc i distribuciju oružija. Sada mi takvi drže predavanja o poštenju i herojstvu.

trile

pre 7 godina

NATO je 1999. intervenisao jer je Milošević sa svojim snagama proterao 720 000 Albanaca sa Kosova. Zbog toga smo mi dobili odgovor koji je trajao 72 dana, sve dok etničko čišćenje Albanaca nije prestalo. Ako može Rusija da se meša, može i zapad.
(Bane, 26. jun 2016 23:24)

Jel baš zbog toga intervenisao? Ili je još Dayton-skim sporazumom zahtevano da se samnji avijacija VJ za 50% i zatvore aerodromi na POnikvama i u Sjenici? Pa su došli inspektori iz NATO, odabrali najispravnije avione i isekli (sad ih možeš videti pobacane okolo Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu). Kakve veze ima avijacija sa BiH 1995 godine, kad je tamo već bilo određena zona zabranjenog leta? I čudesno, baš 1996 je pojavljuje OVK (a sve to dok traju protesti opozicije 96-97 i "demokratski" protesti studenata u Prištini zbog "opresije" koje podržavava tadašnja koalicija Zajedno). OVK počinje svakodnevno da ubija po jednog ili vise srba sa KiM? Zbog opresije? Baš tad počinje i "genocid" nad albancima. I baš kad je OVK potučena do nogu počinje bombardovanje i napad Vojske Albanije na Košare. Previše slučajnosti? E, moj srbine. Inače mapa zona uticaja na Kosovu sa sve bazom Bondstil je objavljena u zapadnoj štampi 1996 a prenela POlitika. E moj, srbine.

sdf

pre 7 godina

@ Bane : mozes li da mi pojasnis sto je ono bilo na jugu srbije dok je djindjic bio premijer? kada je covic sa istim crvenim beretkama isao dole i napravio pokolj "terorista". Kako tada nije bilo da smo proterali i poubijali alb stanovnistvo? kako ne kapiras da je sve politika nije mi jasno, zaista verujes da ima neke pravde i da NATO i ameri samo diktatore skidaju... pa sta je saudijska arabija ako ne broj jedan po diktaturi, ako kazes nesto protiv vlasti odseku ti glavu.... zivim i radim na zapadu, i nisam fan rusije, ali ti samo kazem najobjektivnije moguce kako stvari stoje. Ali me nerviraju likovi poput tebe koji misle da je sve crno belo, i ako ameri nesto urade to je pravda... ne ameri mogu sta hoce jer su najjaci, i to je to...

džabe izbori

pre 7 godina

U duhu svih ovih odbrambenih saveza, mogu da kažem da zameram rusima što nisu dosli 99 da brane naš suvenitet, još nisu digli ruku protiv bombardovanja. Sa druge strane nato kao odbrambeni savez reaguje na kosovu, libiji, a boli ih uvo za 800.000 poklanih iz plemena Tutsi. Gadite mi se i rusofili i rusofobi, narocito mi se gade ovi sto podržavaju nato.

vlad

pre 7 godina

Nato odbranbeni savez ???? Ha ha ha. A u toj organizaciji ni u WC ne smeju dok ne pitaju Amerikance. A što se poštenja i pravde tiče, nato je toliko licemeran u svojim postupcima i izjavama da je suvišno trošiti reči u pokušaju da se opravdaju isti.
Jednostavno, nato je instrument namenjen za ispunjenje planova gazda u Americi, makar to značilo i uništenje Evrope. A Evropa je puna idiota, koji bi rado izvršili i samoubistvo, samo da se dodvore amerikancima.

Yugocinik

pre 7 godina

Rusi treba da su zahvalni NATO-u sto je bombardovao Yugoslaviju, jer da se to nije desilo ruski uticaj u Srbiji bi danas bio minimalan.

Kao i uvek, pomagli nam ili ne, oni izvlace korist zbog nase gluposti jer mi sada, iz inata sto smo bombardovani, preferiramo Ruse i sledimo njihove interese.

B Veki

pre 7 godina

Rusija Je dovoljno mocna I samostalna sila koja ne mora da se bavi desifrovanjem poruka I da trosi vreme na nalazenje smisla u izjavama zvanicnika NATO i Amerike/Zapada. Tu nema logike jer oni pricaju jedno a rade drugo, ispiraju mozak. Sila Boga ne moli to Je njihov moto. Obi sebe be objasnjavaju, I boli ih briga. Tako da Rusi treba da prestanu vec jednom da su iznenadjeni tim nelogicnostima

Antisha

pre 7 godina

Vec vidim gomilu minusa, ali budimo realni.
Zapad je samo prao svoju savjest, koju nemaju, zbog razaranja koja su se desila prethodno slucaju Kosovo 1999. Pustili su Slobu i tzv JNA da udru po Vukovaru itd. Omaklo se kontroli, krenulo na BiH, dalje da ne nabrajamo. Inace njihova glupa intervencija nije vratila pocinjenu stetu. Da su mogli zaustaviti sve, mogli su, ali nisu pa ste im vi sada dezurni krivci jer su oni zas....
Najsmjesnije mi je kad mediji prikazuju bojali su se druge ili sta ja znam koje najjace armijice u Europi?! Da su htjeli i pozvali trojicu kolovodja u startu za jedan stol i da ne odu dok se dogovore nebi nikome pala dlaka s glave. Ali nisu, zali boze zrtava sto ljudskih sto materijalnih. sad neka zapadnjaci uzivaju u raspadu sistema koji su kreirali.

Limanac

pre 7 godina

Od čega se sssr branio u afganistanu,vijetnamu,siriji?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Liman, 26. jun 2016 22:01)

Veoma je lako odgovoriti na tvoje pitanje. Branili su se od onih od kojih su se branili '45 i islamskog verskog fundamentalizma u organizaciji CIA-e.
A sad ti nama reci od koga se Nato branio na Kosovu?

Mare

pre 7 godina

Realnost nije bitna, bitno je čija je propaganda jača. Sve i kad znamo da Rusi lažu i da su licemerni, to zbog propagande ne treba da priznamo već da hiljadu puta ponavljamo njihovu verziju. Jer hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. A nama odgovara da ruska istina, pa makar ne bila uvek istina, prevagne.

kristian

pre 7 godina

Rusija Jugoslaviju nije odbranila od Nato-a, jer nije imala snagu za to ili joj nije bila u interesu tj. spasiti braca i tako to, trece nema.. Jednostavno ko pasulj..

N

pre 7 godina

@iranac

Nisu u pravu ni za Avganistan. I tada su pozvani od strane legitimne vlade te države, mudžahedini su bili proamerički pobunjenici.
A i sve to nije bila Rusija nego SSSR što nikako ne treba da se poistovećuje.

I da, Rusija nije vojni savez.

Petar

pre 7 godina

@Bane
Veliki pokreti albanaca na Kosovu su počeli nakon početka bombardovanja tako da to ne može da bude uzrok za početak bombardovanja.
Tačno je stanovništvo u jednom delu bežalo usled policijski akcije uspostavljanja suveriniteta na delu teritorije al tih 700000 o kojima se priča su bili NAKON POČETKA bombardovanja.
Kako oni mogu biti uzrok za bombardovanja?

exciter

pre 7 godina

proterivanje Srba sa Kosova je trajalo decenijama, jos pre nastanka SFRJ, tokom SFRJ, u stvari ti koji su proterani barem su ostali zivi, mnogi nisu bili te srece.

Bane

pre 7 godina

Paz' ti licemerne Ruse. Pitaju to, a od čega se Rusija branila u dalekom Avganistanu, pa u Pragu i Budimpešti 1968. pa u Siriji sad, pa u Gruziji ili Moldaviji gde Rusi i dalje drže trećinu te države pod svojim tenkovima? Elem evo ja ću objasniti. NATO je 1999. intervenisao jer je Milošević sa svojim snagama proterao 720 000 Albanaca sa Kosova. Zbog toga smo mi dobili odgovor koji je trajao 72 dana, sve dok etničko čišćenje Albanaca nije prestalo. Ako može Rusija da se meša, može i zapad.

Iranac

pre 7 godina

srbin, 26. jun 2016 22:01
Za Avganistan si u pravu.
U Gruziji su branili Južnu Osetiju a Osetini su naklonjeni Rusiji jer od 700000 Osetina 528000 zivi u Rusiji.
Dagestan je republika koja se nalazi u sastavu Ruske Federacije, tamo su branili vlatiti teritorijalni integritet i 120000 Rusa koji žive u toj kavkaskoj republici.
U Siriju ih je pozvao legitimno izabrani predsednik Bašar el Asad, čovek koji ne odgovara svetskim policajcima zbog navodnog kršenja ljutskih prava. Istim onima koji žmure pred kršenjem ljutskih prava na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj itd. Moj srbine...

ii

pre 7 godina

Realnost nije bitna, važno je kako se osećate. Ako se osećate ugroženim onda morate da reagujete, isto vam je i sa toaletom, to što imate bradu i rodjeni ste kao muško nema veze, ako se osećate kao žena morate u ženski toalet. Isto tako možete da napadate vetrenjače, države, vlade, stvarne i nestvarne, samo treba da imate osećaj i smisao za političku etiku. Jezik je i tako više prilagodjen laganju a ne kazivanju i otkrivanju istine. To je skup i dosadan posao koji predugo traje.

YSeksistoY

pre 7 godina

Vladimir igra partiju saha sa svetom, 3 poteza unapred zna poteze protivnika koji su primorani do sah mata. Bregzit je sah a konacni raspad EU je mat.
Unija treba da se zapita kolika joj je stvarna snaga kada se jedan covek igra sa njom ko sa zveckom.

cobo

pre 7 godina

gg*
A sto ce NATO-u baza na Kosovu ?
Da se brani,od koga ?
Mi necemo nikada ni doziveti da se NATO brani,jer ne znam ko bi ga napao pa samim tim i nije odbrambeni savez nego savez za napade i intervencije !Cesto su ponavljali da je napad najbolja odbrana .

Jagodinac

pre 7 godina

@zimzeleni, Ruske snage nisu u Belorusiji. Možda imaju neku vojnu saradnju u okviru ZND, ali daleko od toga da tamo ratuju. U Siriji se nalaze na osnovu poziva suverene države i pomažu u suzbijanju terorističkih grupacija ISIS-a i Al Nusre.

Dzoni

pre 7 godina

@ CFO

Pa nije branio nijednu clanicu, a dokaz da severnoatlantski pakt moze da radi sta hoce i kad hoce je sama organizacija ujedinjenih nacija koje je bitna otprilike kao sto je Bil Gejtsu bitno koliko ce paradajza prodati na pijaci. Nema nikakav autoritet i to su pokazali 1999. godine. ZAPAD (ne samo SAD, nego sve clanice NATO pakta) su zelele nezavisnost Kosova zarad SAD i to su i dobili. Nema tu velike filozofije. Samo mi nije jasno cemu sluzi donesen zakon, pravilo koje se selektivno sprovodi, za bogatasa vazi jedno, a za siromaha drugo a to vec izlazi iz granica demokratije koja je najlicemerniji oblik uredjenja drustva, politike i drzave.

Droid

pre 7 godina

Nisam rusofili, niti rusofob, jednostavno ih prihvatam takve kakvi su, ali ni meni nije jasno od čega se to NATO, ili koju svoju članicu je branio te 1999 godine bombardujuci SRJ. Neka mi to objasni neko.
 (CFO, 26. jun 2016 21:37) 

Pa da to nije uradio Nato 1999 onda bi to sigurno uradio u nekom periodu kasnije. Osilio se Milosevic, krenuvsi od HR, BiH pa na kraju i do Kosova. Citavo alb stanovnistvo bi proterao a kada bi prosao nekaznjeno onda bi uradio neku slicnu glupost i opet izazvao slicnu reakciju zapada. Jednostavno nije znao da tako vise ne moze da tenkovima resava probleme na balkanu.
Siledzije niko nikada nije zaustavio recima, samo silom.

Smrt fasizmu!

pre 7 godina

Rusija ima moralno paravo da se krece po svetu i izvodi vezbe kad hod joj se prohte jer su oslobodili Evropu od fasizma i najvise su ztrava dali za to.

as

pre 7 godina

fr, 26. jun 2016 22:24

Cekaj, da li se to desilo pre nato napada ili tokom rata?
I s tim u vezi, da li su stalne otmice i ubistva nealbanaca u visegodisnjem periodu (def = terorizam) mogle uzrokovati prekomernu silu Vojske SRJ?
Na posletku, ko je odgovoran za progon, otmice i ubistva nealbanaca (Zuta Kuca) po ulasku nato na teritoriju Srbije?

poz

pre 7 godina

NATO je pretnja po ceo svet, ratnička prošlost tog saveza to govori.
zato je važno ohrabriti i podržati sve zemlje u postupku izlaska iz tog saveza.
Ohrabriti referendume i odluke vlada.
UN trebaju garantovati bezbednost svetu, to je imperativ.

state of play

pre 7 godina

Od istog onoga od cega se Rusija mnogo kasnije branila u Gruziji i Ukraijini.
(Jasdf, 26. jun 2016 22:42)

Ozbiljno, kome su Rusi u Ukrajini i Gruziji duzni 150 milijardi evra?

pizza pametnica

pre 7 godina

U Francuskoj se na Fakultetu politickih nauka uci da je NATO iskoristio konflikt u SFRJ da promeni statut i dozvoli sebi intervencije i van teritorije zemalja clanica. To su Amerikanci progurali, sve ostalo je istorija.

fr

pre 7 godina

"a mi bili onako iz dokolice napadali taj siroti narod dole....vidim ja, na tebe je medijski rat ostavio posledice..."
-------------------------------------------
Jok, nego se zlocesti NATO pojavio niotkud i pobacao hladnjace po jezerima u Srbiji.
To ispiranje mozga i kolektivna amnezija jeste najveca tragedija miloseviceve vladavine.

Sumla

pre 7 godina

Pozdravi b92 i obrazovanim i postenim blogerima!!!!
Ljudi dali ste vi normalni. Niko vas nije bombardovao bez razloga!!
Hejjj godinama vasa vojska (koja nije bila u ratu) pomagala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini rasturanju i protjerivanju lokalnog stanovnistva!!
Pa kad ce neko u Repulici Srbiji da to pokaze dokumentarne snimke i da prica
istinu.
Koje crno Kosovo, to je samo bila kap u punoj casi za svjetsku zajednicu da
reaguje tako.
Mediji u Srbiji ocnite vec jednom obavjestavati svoje gradjane sta se stvarno dogadjalo i ko je iniijator svega.
Ako ovo objavi b92 poslat cu to svjetskim agencijama da se vidi kkako su
mediji u Srbiji slobodniiiiiii!!!!

gg

pre 7 godina

Od Rusa. Milosevic umesto da je ponudio NATOu bazu na Kosovu, planirao je to da ponudi Rusima. Slicnu pogubnu i tragicnu spoljnju politiku vodi SNS sada.

Milos

pre 7 godina

branio je albance na kosovu --- a mi bili onako iz dokolice napadali taj siroti narod dole....vidim ja, na tebe je medijski rat ostavio posledice....

CFO

pre 7 godina

Nisam rusofili, niti rusofob, jednostavno ih prihvatam takve kakvi su, ali ni meni nije jasno od čega se to NATO, ili koju svoju članicu je branio te 1999 godine bombardujuci SRJ. Neka mi to objasni neko.

xyz

pre 7 godina

SS ja koliko znam Albanija, a ni Kosovo nisu NATO clanice! Od cega se onda NATO branio? Lepo covek pita, ko ume da cita sa razmisljanjem. Od koga se NATO branio tada, posto se izjasnjava kao odbrambeni savez. A ne koga je branio. U principu on treba da brani sopstvene clanice. A ne zemlje gde ima sirovina, nafte, ruda i povoljnih lokacija za izgradnju baza.

Bata

pre 7 godina

Rusija je u Savetu bezbednosti odobrila akciju Nato u Libiji samim tim što nije glasala protiv. Time su postali saučesnici u svrgavanju i ubistvu Gadafija. Krajnje je nemoralno i licemerno da to sada drugima spočitavaju.

ss

pre 7 godina

branio je albance na kosovu....ne volim amerikance ali istina je istina, milosevic je farbao tenkove u plavo i krsio odredjena nacela..kako smo se mi tad izivljavali nad njima, usledila je kazna....

ViscoSalejo

pre 7 godina

NATO je '99. na Kosovu otvorio Pandorinu kutiju, to je nepobitna, dokazana cinjenica.

Danas svaka zemlja sa dovljnom vojnom snagom moze, bez pristanka UN-a, da okupira teritoriju po sopstvenoj zelji - da tu istu teritoriju zadrzi ili ustupi nekom drugom, opet prema sopstvenoj zelji.

To je uradio NATO - slicno radi Kina u vodama Juznokineskog mora, oni su tamo apsolutno diminanatna sila i moze im se. Kaze li im neko nesto, samo se pozovu na '99.

Rusija je to uradila sa Osetijom, Krimom i istocnim delom Ukrajine - i niko im nista ne moze.

NATO je '99 definisao da pristanak UN-a za bilo kakvu intervenciju nije potreban.

Istina, Osetija i Novorusija niakd nece postati clanovi UN-a, ali nece ni Kosovo.

Ljudska prava i ostale gluposti ne mogu da budu opravdanje, jer ne odlucuje NATO da li se krse ljudska prava ili ne - nego UN.
UN je odlucio da na Kosovu nema krsenja ljudskih prava '99. ili ranije - i to je jedina vladina odluka na svetskom nivou.

CFO

pre 7 godina

Nisam rusofili, niti rusofob, jednostavno ih prihvatam takve kakvi su, ali ni meni nije jasno od čega se to NATO, ili koju svoju članicu je branio te 1999 godine bombardujuci SRJ. Neka mi to objasni neko.

xyz

pre 7 godina

SS ja koliko znam Albanija, a ni Kosovo nisu NATO clanice! Od cega se onda NATO branio? Lepo covek pita, ko ume da cita sa razmisljanjem. Od koga se NATO branio tada, posto se izjasnjava kao odbrambeni savez. A ne koga je branio. U principu on treba da brani sopstvene clanice. A ne zemlje gde ima sirovina, nafte, ruda i povoljnih lokacija za izgradnju baza.

pizza pametnica

pre 7 godina

U Francuskoj se na Fakultetu politickih nauka uci da je NATO iskoristio konflikt u SFRJ da promeni statut i dozvoli sebi intervencije i van teritorije zemalja clanica. To su Amerikanci progurali, sve ostalo je istorija.

ViscoSalejo

pre 7 godina

NATO je '99. na Kosovu otvorio Pandorinu kutiju, to je nepobitna, dokazana cinjenica.

Danas svaka zemlja sa dovljnom vojnom snagom moze, bez pristanka UN-a, da okupira teritoriju po sopstvenoj zelji - da tu istu teritoriju zadrzi ili ustupi nekom drugom, opet prema sopstvenoj zelji.

To je uradio NATO - slicno radi Kina u vodama Juznokineskog mora, oni su tamo apsolutno diminanatna sila i moze im se. Kaze li im neko nesto, samo se pozovu na '99.

Rusija je to uradila sa Osetijom, Krimom i istocnim delom Ukrajine - i niko im nista ne moze.

NATO je '99 definisao da pristanak UN-a za bilo kakvu intervenciju nije potreban.

Istina, Osetija i Novorusija niakd nece postati clanovi UN-a, ali nece ni Kosovo.

Ljudska prava i ostale gluposti ne mogu da budu opravdanje, jer ne odlucuje NATO da li se krse ljudska prava ili ne - nego UN.
UN je odlucio da na Kosovu nema krsenja ljudskih prava '99. ili ranije - i to je jedina vladina odluka na svetskom nivou.

Smrt fasizmu!

pre 7 godina

Rusija ima moralno paravo da se krece po svetu i izvodi vezbe kad hod joj se prohte jer su oslobodili Evropu od fasizma i najvise su ztrava dali za to.

cobo

pre 7 godina

gg*
A sto ce NATO-u baza na Kosovu ?
Da se brani,od koga ?
Mi necemo nikada ni doziveti da se NATO brani,jer ne znam ko bi ga napao pa samim tim i nije odbrambeni savez nego savez za napade i intervencije !Cesto su ponavljali da je napad najbolja odbrana .

Milos

pre 7 godina

branio je albance na kosovu --- a mi bili onako iz dokolice napadali taj siroti narod dole....vidim ja, na tebe je medijski rat ostavio posledice....

poz

pre 7 godina

NATO je pretnja po ceo svet, ratnička prošlost tog saveza to govori.
zato je važno ohrabriti i podržati sve zemlje u postupku izlaska iz tog saveza.
Ohrabriti referendume i odluke vlada.
UN trebaju garantovati bezbednost svetu, to je imperativ.

Iranac

pre 7 godina

srbin, 26. jun 2016 22:01
Za Avganistan si u pravu.
U Gruziji su branili Južnu Osetiju a Osetini su naklonjeni Rusiji jer od 700000 Osetina 528000 zivi u Rusiji.
Dagestan je republika koja se nalazi u sastavu Ruske Federacije, tamo su branili vlatiti teritorijalni integritet i 120000 Rusa koji žive u toj kavkaskoj republici.
U Siriju ih je pozvao legitimno izabrani predsednik Bašar el Asad, čovek koji ne odgovara svetskim policajcima zbog navodnog kršenja ljutskih prava. Istim onima koji žmure pred kršenjem ljutskih prava na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj itd. Moj srbine...

Dzoni

pre 7 godina

@ CFO

Pa nije branio nijednu clanicu, a dokaz da severnoatlantski pakt moze da radi sta hoce i kad hoce je sama organizacija ujedinjenih nacija koje je bitna otprilike kao sto je Bil Gejtsu bitno koliko ce paradajza prodati na pijaci. Nema nikakav autoritet i to su pokazali 1999. godine. ZAPAD (ne samo SAD, nego sve clanice NATO pakta) su zelele nezavisnost Kosova zarad SAD i to su i dobili. Nema tu velike filozofije. Samo mi nije jasno cemu sluzi donesen zakon, pravilo koje se selektivno sprovodi, za bogatasa vazi jedno, a za siromaha drugo a to vec izlazi iz granica demokratije koja je najlicemerniji oblik uredjenja drustva, politike i drzave.

as

pre 7 godina

fr, 26. jun 2016 22:24

Cekaj, da li se to desilo pre nato napada ili tokom rata?
I s tim u vezi, da li su stalne otmice i ubistva nealbanaca u visegodisnjem periodu (def = terorizam) mogle uzrokovati prekomernu silu Vojske SRJ?
Na posletku, ko je odgovoran za progon, otmice i ubistva nealbanaca (Zuta Kuca) po ulasku nato na teritoriju Srbije?

Jagodinac

pre 7 godina

@zimzeleni, Ruske snage nisu u Belorusiji. Možda imaju neku vojnu saradnju u okviru ZND, ali daleko od toga da tamo ratuju. U Siriji se nalaze na osnovu poziva suverene države i pomažu u suzbijanju terorističkih grupacija ISIS-a i Al Nusre.

YSeksistoY

pre 7 godina

Vladimir igra partiju saha sa svetom, 3 poteza unapred zna poteze protivnika koji su primorani do sah mata. Bregzit je sah a konacni raspad EU je mat.
Unija treba da se zapita kolika joj je stvarna snaga kada se jedan covek igra sa njom ko sa zveckom.

exciter

pre 7 godina

proterivanje Srba sa Kosova je trajalo decenijama, jos pre nastanka SFRJ, tokom SFRJ, u stvari ti koji su proterani barem su ostali zivi, mnogi nisu bili te srece.

state of play

pre 7 godina

Od istog onoga od cega se Rusija mnogo kasnije branila u Gruziji i Ukraijini.
(Jasdf, 26. jun 2016 22:42)

Ozbiljno, kome su Rusi u Ukrajini i Gruziji duzni 150 milijardi evra?

Bata

pre 7 godina

Rusija je u Savetu bezbednosti odobrila akciju Nato u Libiji samim tim što nije glasala protiv. Time su postali saučesnici u svrgavanju i ubistvu Gadafija. Krajnje je nemoralno i licemerno da to sada drugima spočitavaju.

gg

pre 7 godina

Od Rusa. Milosevic umesto da je ponudio NATOu bazu na Kosovu, planirao je to da ponudi Rusima. Slicnu pogubnu i tragicnu spoljnju politiku vodi SNS sada.

Sumla

pre 7 godina

Pozdravi b92 i obrazovanim i postenim blogerima!!!!
Ljudi dali ste vi normalni. Niko vas nije bombardovao bez razloga!!
Hejjj godinama vasa vojska (koja nije bila u ratu) pomagala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini rasturanju i protjerivanju lokalnog stanovnistva!!
Pa kad ce neko u Repulici Srbiji da to pokaze dokumentarne snimke i da prica
istinu.
Koje crno Kosovo, to je samo bila kap u punoj casi za svjetsku zajednicu da
reaguje tako.
Mediji u Srbiji ocnite vec jednom obavjestavati svoje gradjane sta se stvarno dogadjalo i ko je iniijator svega.
Ako ovo objavi b92 poslat cu to svjetskim agencijama da se vidi kkako su
mediji u Srbiji slobodniiiiiii!!!!

fr

pre 7 godina

"a mi bili onako iz dokolice napadali taj siroti narod dole....vidim ja, na tebe je medijski rat ostavio posledice..."
-------------------------------------------
Jok, nego se zlocesti NATO pojavio niotkud i pobacao hladnjace po jezerima u Srbiji.
To ispiranje mozga i kolektivna amnezija jeste najveca tragedija miloseviceve vladavine.

Bane

pre 7 godina

Paz' ti licemerne Ruse. Pitaju to, a od čega se Rusija branila u dalekom Avganistanu, pa u Pragu i Budimpešti 1968. pa u Siriji sad, pa u Gruziji ili Moldaviji gde Rusi i dalje drže trećinu te države pod svojim tenkovima? Elem evo ja ću objasniti. NATO je 1999. intervenisao jer je Milošević sa svojim snagama proterao 720 000 Albanaca sa Kosova. Zbog toga smo mi dobili odgovor koji je trajao 72 dana, sve dok etničko čišćenje Albanaca nije prestalo. Ako može Rusija da se meša, može i zapad.

Droid

pre 7 godina

Nisam rusofili, niti rusofob, jednostavno ih prihvatam takve kakvi su, ali ni meni nije jasno od čega se to NATO, ili koju svoju članicu je branio te 1999 godine bombardujuci SRJ. Neka mi to objasni neko.
 (CFO, 26. jun 2016 21:37) 

Pa da to nije uradio Nato 1999 onda bi to sigurno uradio u nekom periodu kasnije. Osilio se Milosevic, krenuvsi od HR, BiH pa na kraju i do Kosova. Citavo alb stanovnistvo bi proterao a kada bi prosao nekaznjeno onda bi uradio neku slicnu glupost i opet izazvao slicnu reakciju zapada. Jednostavno nije znao da tako vise ne moze da tenkovima resava probleme na balkanu.
Siledzije niko nikada nije zaustavio recima, samo silom.

ss

pre 7 godina

branio je albance na kosovu....ne volim amerikance ali istina je istina, milosevic je farbao tenkove u plavo i krsio odredjena nacela..kako smo se mi tad izivljavali nad njima, usledila je kazna....

sdf

pre 7 godina

@ Bane : mozes li da mi pojasnis sto je ono bilo na jugu srbije dok je djindjic bio premijer? kada je covic sa istim crvenim beretkama isao dole i napravio pokolj "terorista". Kako tada nije bilo da smo proterali i poubijali alb stanovnistvo? kako ne kapiras da je sve politika nije mi jasno, zaista verujes da ima neke pravde i da NATO i ameri samo diktatore skidaju... pa sta je saudijska arabija ako ne broj jedan po diktaturi, ako kazes nesto protiv vlasti odseku ti glavu.... zivim i radim na zapadu, i nisam fan rusije, ali ti samo kazem najobjektivnije moguce kako stvari stoje. Ali me nerviraju likovi poput tebe koji misle da je sve crno belo, i ako ameri nesto urade to je pravda... ne ameri mogu sta hoce jer su najjaci, i to je to...

džabe izbori

pre 7 godina

U duhu svih ovih odbrambenih saveza, mogu da kažem da zameram rusima što nisu dosli 99 da brane naš suvenitet, još nisu digli ruku protiv bombardovanja. Sa druge strane nato kao odbrambeni savez reaguje na kosovu, libiji, a boli ih uvo za 800.000 poklanih iz plemena Tutsi. Gadite mi se i rusofili i rusofobi, narocito mi se gade ovi sto podržavaju nato.

ii

pre 7 godina

Realnost nije bitna, važno je kako se osećate. Ako se osećate ugroženim onda morate da reagujete, isto vam je i sa toaletom, to što imate bradu i rodjeni ste kao muško nema veze, ako se osećate kao žena morate u ženski toalet. Isto tako možete da napadate vetrenjače, države, vlade, stvarne i nestvarne, samo treba da imate osećaj i smisao za političku etiku. Jezik je i tako više prilagodjen laganju a ne kazivanju i otkrivanju istine. To je skup i dosadan posao koji predugo traje.

vlad

pre 7 godina

Nato odbranbeni savez ???? Ha ha ha. A u toj organizaciji ni u WC ne smeju dok ne pitaju Amerikance. A što se poštenja i pravde tiče, nato je toliko licemeran u svojim postupcima i izjavama da je suvišno trošiti reči u pokušaju da se opravdaju isti.
Jednostavno, nato je instrument namenjen za ispunjenje planova gazda u Americi, makar to značilo i uništenje Evrope. A Evropa je puna idiota, koji bi rado izvršili i samoubistvo, samo da se dodvore amerikancima.

Limanac

pre 7 godina

Od čega se sssr branio u afganistanu,vijetnamu,siriji?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Liman, 26. jun 2016 22:01)

Veoma je lako odgovoriti na tvoje pitanje. Branili su se od onih od kojih su se branili '45 i islamskog verskog fundamentalizma u organizaciji CIA-e.
A sad ti nama reci od koga se Nato branio na Kosovu?

N

pre 7 godina

@iranac

Nisu u pravu ni za Avganistan. I tada su pozvani od strane legitimne vlade te države, mudžahedini su bili proamerički pobunjenici.
A i sve to nije bila Rusija nego SSSR što nikako ne treba da se poistovećuje.

I da, Rusija nije vojni savez.

Žeks

pre 7 godina

@Bane osnuj ti neku vojnu formaciju (UČK) bilo gde u svetu pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Samo to ovde u Srbiji može. Zaboravio si da je UČK je teroristička organizacija podržana od NATO-a i na svojoj strani imala i prodane Srbe koji su za 100DM pravili se ludi za šverc i distribuciju oružija. Sada mi takvi drže predavanja o poštenju i herojstvu.

trile

pre 7 godina

NATO je 1999. intervenisao jer je Milošević sa svojim snagama proterao 720 000 Albanaca sa Kosova. Zbog toga smo mi dobili odgovor koji je trajao 72 dana, sve dok etničko čišćenje Albanaca nije prestalo. Ako može Rusija da se meša, može i zapad.
(Bane, 26. jun 2016 23:24)

Jel baš zbog toga intervenisao? Ili je još Dayton-skim sporazumom zahtevano da se samnji avijacija VJ za 50% i zatvore aerodromi na POnikvama i u Sjenici? Pa su došli inspektori iz NATO, odabrali najispravnije avione i isekli (sad ih možeš videti pobacane okolo Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu). Kakve veze ima avijacija sa BiH 1995 godine, kad je tamo već bilo određena zona zabranjenog leta? I čudesno, baš 1996 je pojavljuje OVK (a sve to dok traju protesti opozicije 96-97 i "demokratski" protesti studenata u Prištini zbog "opresije" koje podržavava tadašnja koalicija Zajedno). OVK počinje svakodnevno da ubija po jednog ili vise srba sa KiM? Zbog opresije? Baš tad počinje i "genocid" nad albancima. I baš kad je OVK potučena do nogu počinje bombardovanje i napad Vojske Albanije na Košare. Previše slučajnosti? E, moj srbine. Inače mapa zona uticaja na Kosovu sa sve bazom Bondstil je objavljena u zapadnoj štampi 1996 a prenela POlitika. E moj, srbine.

Petar

pre 7 godina

@Bane
Veliki pokreti albanaca na Kosovu su počeli nakon početka bombardovanja tako da to ne može da bude uzrok za početak bombardovanja.
Tačno je stanovništvo u jednom delu bežalo usled policijski akcije uspostavljanja suveriniteta na delu teritorije al tih 700000 o kojima se priča su bili NAKON POČETKA bombardovanja.
Kako oni mogu biti uzrok za bombardovanja?

Анон

pre 7 godina

Od čega se Rusija "branila" u Gruziji?
(Ajde molim te, 26. jun 2016 23:03)

Руске мировне трупе су се налазиле у Грузији од 1992. године уз сагласност Грузије, након рата са Абхазијом и Јужном Осетијом. Владимир Путин, иначе, у то време није ни био на власти. Године 2008. Сакашвили је у свом лудилу одлучио да нападне не само Абхазију и Јужну Осетију, већ и руске трупе тамо стациониране. Зато је прошао како је прошао. То је исто као када бисмо ми сада одлучили да нападнемо КФОР!

kristian

pre 7 godina

Rusija Jugoslaviju nije odbranila od Nato-a, jer nije imala snagu za to ili joj nije bila u interesu tj. spasiti braca i tako to, trece nema.. Jednostavno ko pasulj..

B Veki

pre 7 godina

Rusija Je dovoljno mocna I samostalna sila koja ne mora da se bavi desifrovanjem poruka I da trosi vreme na nalazenje smisla u izjavama zvanicnika NATO i Amerike/Zapada. Tu nema logike jer oni pricaju jedno a rade drugo, ispiraju mozak. Sila Boga ne moli to Je njihov moto. Obi sebe be objasnjavaju, I boli ih briga. Tako da Rusi treba da prestanu vec jednom da su iznenadjeni tim nelogicnostima

Mare

pre 7 godina

Realnost nije bitna, bitno je čija je propaganda jača. Sve i kad znamo da Rusi lažu i da su licemerni, to zbog propagande ne treba da priznamo već da hiljadu puta ponavljamo njihovu verziju. Jer hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. A nama odgovara da ruska istina, pa makar ne bila uvek istina, prevagne.

Antisha

pre 7 godina

Vec vidim gomilu minusa, ali budimo realni.
Zapad je samo prao svoju savjest, koju nemaju, zbog razaranja koja su se desila prethodno slucaju Kosovo 1999. Pustili su Slobu i tzv JNA da udru po Vukovaru itd. Omaklo se kontroli, krenulo na BiH, dalje da ne nabrajamo. Inace njihova glupa intervencija nije vratila pocinjenu stetu. Da su mogli zaustaviti sve, mogli su, ali nisu pa ste im vi sada dezurni krivci jer su oni zas....
Najsmjesnije mi je kad mediji prikazuju bojali su se druge ili sta ja znam koje najjace armijice u Europi?! Da su htjeli i pozvali trojicu kolovodja u startu za jedan stol i da ne odu dok se dogovore nebi nikome pala dlaka s glave. Ali nisu, zali boze zrtava sto ljudskih sto materijalnih. sad neka zapadnjaci uzivaju u raspadu sistema koji su kreirali.

Yugocinik

pre 7 godina

Rusi treba da su zahvalni NATO-u sto je bombardovao Yugoslaviju, jer da se to nije desilo ruski uticaj u Srbiji bi danas bio minimalan.

Kao i uvek, pomagli nam ili ne, oni izvlace korist zbog nase gluposti jer mi sada, iz inata sto smo bombardovani, preferiramo Ruse i sledimo njihove interese.

ret

pre 7 godina

@ Anon Руске мировне трупе су се налазиле у Грузији од 1992. године уз сагласност Грузије, након рата са Абхазијом и Јужном Осетијом. Владимир Путин, иначе, у то време није ни био на власти.
---
Nije bilo nikakvih ruskih trupa u Gruziji. A pobunjeničke snage su izazivale gruzijsku vojsku kako bi se u rat uključila Rusija i porazila Gruziju, što se na kraju i desilo. A ne znam kako može gruzijski predsednik biti lud zato što želi vratiti okupiranu teritoriju.

ss

pre 7 godina

branio je albance na kosovu....ne volim amerikance ali istina je istina, milosevic je farbao tenkove u plavo i krsio odredjena nacela..kako smo se mi tad izivljavali nad njima, usledila je kazna....

Sumla

pre 7 godina

Pozdravi b92 i obrazovanim i postenim blogerima!!!!
Ljudi dali ste vi normalni. Niko vas nije bombardovao bez razloga!!
Hejjj godinama vasa vojska (koja nije bila u ratu) pomagala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini rasturanju i protjerivanju lokalnog stanovnistva!!
Pa kad ce neko u Repulici Srbiji da to pokaze dokumentarne snimke i da prica
istinu.
Koje crno Kosovo, to je samo bila kap u punoj casi za svjetsku zajednicu da
reaguje tako.
Mediji u Srbiji ocnite vec jednom obavjestavati svoje gradjane sta se stvarno dogadjalo i ko je iniijator svega.
Ako ovo objavi b92 poslat cu to svjetskim agencijama da se vidi kkako su
mediji u Srbiji slobodniiiiiii!!!!

Droid

pre 7 godina

Nisam rusofili, niti rusofob, jednostavno ih prihvatam takve kakvi su, ali ni meni nije jasno od čega se to NATO, ili koju svoju članicu je branio te 1999 godine bombardujuci SRJ. Neka mi to objasni neko.
 (CFO, 26. jun 2016 21:37) 

Pa da to nije uradio Nato 1999 onda bi to sigurno uradio u nekom periodu kasnije. Osilio se Milosevic, krenuvsi od HR, BiH pa na kraju i do Kosova. Citavo alb stanovnistvo bi proterao a kada bi prosao nekaznjeno onda bi uradio neku slicnu glupost i opet izazvao slicnu reakciju zapada. Jednostavno nije znao da tako vise ne moze da tenkovima resava probleme na balkanu.
Siledzije niko nikada nije zaustavio recima, samo silom.

Bane

pre 7 godina

Paz' ti licemerne Ruse. Pitaju to, a od čega se Rusija branila u dalekom Avganistanu, pa u Pragu i Budimpešti 1968. pa u Siriji sad, pa u Gruziji ili Moldaviji gde Rusi i dalje drže trećinu te države pod svojim tenkovima? Elem evo ja ću objasniti. NATO je 1999. intervenisao jer je Milošević sa svojim snagama proterao 720 000 Albanaca sa Kosova. Zbog toga smo mi dobili odgovor koji je trajao 72 dana, sve dok etničko čišćenje Albanaca nije prestalo. Ako može Rusija da se meša, može i zapad.

gg

pre 7 godina

Od Rusa. Milosevic umesto da je ponudio NATOu bazu na Kosovu, planirao je to da ponudi Rusima. Slicnu pogubnu i tragicnu spoljnju politiku vodi SNS sada.

fr

pre 7 godina

"a mi bili onako iz dokolice napadali taj siroti narod dole....vidim ja, na tebe je medijski rat ostavio posledice..."
-------------------------------------------
Jok, nego se zlocesti NATO pojavio niotkud i pobacao hladnjace po jezerima u Srbiji.
To ispiranje mozga i kolektivna amnezija jeste najveca tragedija miloseviceve vladavine.

Bata

pre 7 godina

Rusija je u Savetu bezbednosti odobrila akciju Nato u Libiji samim tim što nije glasala protiv. Time su postali saučesnici u svrgavanju i ubistvu Gadafija. Krajnje je nemoralno i licemerno da to sada drugima spočitavaju.

ii

pre 7 godina

Realnost nije bitna, važno je kako se osećate. Ako se osećate ugroženim onda morate da reagujete, isto vam je i sa toaletom, to što imate bradu i rodjeni ste kao muško nema veze, ako se osećate kao žena morate u ženski toalet. Isto tako možete da napadate vetrenjače, države, vlade, stvarne i nestvarne, samo treba da imate osećaj i smisao za političku etiku. Jezik je i tako više prilagodjen laganju a ne kazivanju i otkrivanju istine. To je skup i dosadan posao koji predugo traje.

Milos

pre 7 godina

branio je albance na kosovu --- a mi bili onako iz dokolice napadali taj siroti narod dole....vidim ja, na tebe je medijski rat ostavio posledice....

Smrt fasizmu!

pre 7 godina

Rusija ima moralno paravo da se krece po svetu i izvodi vezbe kad hod joj se prohte jer su oslobodili Evropu od fasizma i najvise su ztrava dali za to.

CFO

pre 7 godina

Nisam rusofili, niti rusofob, jednostavno ih prihvatam takve kakvi su, ali ni meni nije jasno od čega se to NATO, ili koju svoju članicu je branio te 1999 godine bombardujuci SRJ. Neka mi to objasni neko.

YSeksistoY

pre 7 godina

Vladimir igra partiju saha sa svetom, 3 poteza unapred zna poteze protivnika koji su primorani do sah mata. Bregzit je sah a konacni raspad EU je mat.
Unija treba da se zapita kolika joj je stvarna snaga kada se jedan covek igra sa njom ko sa zveckom.

Iranac

pre 7 godina

srbin, 26. jun 2016 22:01
Za Avganistan si u pravu.
U Gruziji su branili Južnu Osetiju a Osetini su naklonjeni Rusiji jer od 700000 Osetina 528000 zivi u Rusiji.
Dagestan je republika koja se nalazi u sastavu Ruske Federacije, tamo su branili vlatiti teritorijalni integritet i 120000 Rusa koji žive u toj kavkaskoj republici.
U Siriju ih je pozvao legitimno izabrani predsednik Bašar el Asad, čovek koji ne odgovara svetskim policajcima zbog navodnog kršenja ljutskih prava. Istim onima koji žmure pred kršenjem ljutskih prava na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj itd. Moj srbine...

ViscoSalejo

pre 7 godina

NATO je '99. na Kosovu otvorio Pandorinu kutiju, to je nepobitna, dokazana cinjenica.

Danas svaka zemlja sa dovljnom vojnom snagom moze, bez pristanka UN-a, da okupira teritoriju po sopstvenoj zelji - da tu istu teritoriju zadrzi ili ustupi nekom drugom, opet prema sopstvenoj zelji.

To je uradio NATO - slicno radi Kina u vodama Juznokineskog mora, oni su tamo apsolutno diminanatna sila i moze im se. Kaze li im neko nesto, samo se pozovu na '99.

Rusija je to uradila sa Osetijom, Krimom i istocnim delom Ukrajine - i niko im nista ne moze.

NATO je '99 definisao da pristanak UN-a za bilo kakvu intervenciju nije potreban.

Istina, Osetija i Novorusija niakd nece postati clanovi UN-a, ali nece ni Kosovo.

Ljudska prava i ostale gluposti ne mogu da budu opravdanje, jer ne odlucuje NATO da li se krse ljudska prava ili ne - nego UN.
UN je odlucio da na Kosovu nema krsenja ljudskih prava '99. ili ranije - i to je jedina vladina odluka na svetskom nivou.

poz

pre 7 godina

NATO je pretnja po ceo svet, ratnička prošlost tog saveza to govori.
zato je važno ohrabriti i podržati sve zemlje u postupku izlaska iz tog saveza.
Ohrabriti referendume i odluke vlada.
UN trebaju garantovati bezbednost svetu, to je imperativ.

as

pre 7 godina

fr, 26. jun 2016 22:24

Cekaj, da li se to desilo pre nato napada ili tokom rata?
I s tim u vezi, da li su stalne otmice i ubistva nealbanaca u visegodisnjem periodu (def = terorizam) mogle uzrokovati prekomernu silu Vojske SRJ?
Na posletku, ko je odgovoran za progon, otmice i ubistva nealbanaca (Zuta Kuca) po ulasku nato na teritoriju Srbije?

state of play

pre 7 godina

Od istog onoga od cega se Rusija mnogo kasnije branila u Gruziji i Ukraijini.
(Jasdf, 26. jun 2016 22:42)

Ozbiljno, kome su Rusi u Ukrajini i Gruziji duzni 150 milijardi evra?

xyz

pre 7 godina

SS ja koliko znam Albanija, a ni Kosovo nisu NATO clanice! Od cega se onda NATO branio? Lepo covek pita, ko ume da cita sa razmisljanjem. Od koga se NATO branio tada, posto se izjasnjava kao odbrambeni savez. A ne koga je branio. U principu on treba da brani sopstvene clanice. A ne zemlje gde ima sirovina, nafte, ruda i povoljnih lokacija za izgradnju baza.

pizza pametnica

pre 7 godina

U Francuskoj se na Fakultetu politickih nauka uci da je NATO iskoristio konflikt u SFRJ da promeni statut i dozvoli sebi intervencije i van teritorije zemalja clanica. To su Amerikanci progurali, sve ostalo je istorija.

cobo

pre 7 godina

gg*
A sto ce NATO-u baza na Kosovu ?
Da se brani,od koga ?
Mi necemo nikada ni doziveti da se NATO brani,jer ne znam ko bi ga napao pa samim tim i nije odbrambeni savez nego savez za napade i intervencije !Cesto su ponavljali da je napad najbolja odbrana .

Jagodinac

pre 7 godina

@zimzeleni, Ruske snage nisu u Belorusiji. Možda imaju neku vojnu saradnju u okviru ZND, ali daleko od toga da tamo ratuju. U Siriji se nalaze na osnovu poziva suverene države i pomažu u suzbijanju terorističkih grupacija ISIS-a i Al Nusre.

exciter

pre 7 godina

proterivanje Srba sa Kosova je trajalo decenijama, jos pre nastanka SFRJ, tokom SFRJ, u stvari ti koji su proterani barem su ostali zivi, mnogi nisu bili te srece.

Dzoni

pre 7 godina

@ CFO

Pa nije branio nijednu clanicu, a dokaz da severnoatlantski pakt moze da radi sta hoce i kad hoce je sama organizacija ujedinjenih nacija koje je bitna otprilike kao sto je Bil Gejtsu bitno koliko ce paradajza prodati na pijaci. Nema nikakav autoritet i to su pokazali 1999. godine. ZAPAD (ne samo SAD, nego sve clanice NATO pakta) su zelele nezavisnost Kosova zarad SAD i to su i dobili. Nema tu velike filozofije. Samo mi nije jasno cemu sluzi donesen zakon, pravilo koje se selektivno sprovodi, za bogatasa vazi jedno, a za siromaha drugo a to vec izlazi iz granica demokratije koja je najlicemerniji oblik uredjenja drustva, politike i drzave.

Antisha

pre 7 godina

Vec vidim gomilu minusa, ali budimo realni.
Zapad je samo prao svoju savjest, koju nemaju, zbog razaranja koja su se desila prethodno slucaju Kosovo 1999. Pustili su Slobu i tzv JNA da udru po Vukovaru itd. Omaklo se kontroli, krenulo na BiH, dalje da ne nabrajamo. Inace njihova glupa intervencija nije vratila pocinjenu stetu. Da su mogli zaustaviti sve, mogli su, ali nisu pa ste im vi sada dezurni krivci jer su oni zas....
Najsmjesnije mi je kad mediji prikazuju bojali su se druge ili sta ja znam koje najjace armijice u Europi?! Da su htjeli i pozvali trojicu kolovodja u startu za jedan stol i da ne odu dok se dogovore nebi nikome pala dlaka s glave. Ali nisu, zali boze zrtava sto ljudskih sto materijalnih. sad neka zapadnjaci uzivaju u raspadu sistema koji su kreirali.

džabe izbori

pre 7 godina

U duhu svih ovih odbrambenih saveza, mogu da kažem da zameram rusima što nisu dosli 99 da brane naš suvenitet, još nisu digli ruku protiv bombardovanja. Sa druge strane nato kao odbrambeni savez reaguje na kosovu, libiji, a boli ih uvo za 800.000 poklanih iz plemena Tutsi. Gadite mi se i rusofili i rusofobi, narocito mi se gade ovi sto podržavaju nato.

Yugocinik

pre 7 godina

Rusi treba da su zahvalni NATO-u sto je bombardovao Yugoslaviju, jer da se to nije desilo ruski uticaj u Srbiji bi danas bio minimalan.

Kao i uvek, pomagli nam ili ne, oni izvlace korist zbog nase gluposti jer mi sada, iz inata sto smo bombardovani, preferiramo Ruse i sledimo njihove interese.

Mare

pre 7 godina

Realnost nije bitna, bitno je čija je propaganda jača. Sve i kad znamo da Rusi lažu i da su licemerni, to zbog propagande ne treba da priznamo već da hiljadu puta ponavljamo njihovu verziju. Jer hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. A nama odgovara da ruska istina, pa makar ne bila uvek istina, prevagne.

sdf

pre 7 godina

@ Bane : mozes li da mi pojasnis sto je ono bilo na jugu srbije dok je djindjic bio premijer? kada je covic sa istim crvenim beretkama isao dole i napravio pokolj "terorista". Kako tada nije bilo da smo proterali i poubijali alb stanovnistvo? kako ne kapiras da je sve politika nije mi jasno, zaista verujes da ima neke pravde i da NATO i ameri samo diktatore skidaju... pa sta je saudijska arabija ako ne broj jedan po diktaturi, ako kazes nesto protiv vlasti odseku ti glavu.... zivim i radim na zapadu, i nisam fan rusije, ali ti samo kazem najobjektivnije moguce kako stvari stoje. Ali me nerviraju likovi poput tebe koji misle da je sve crno belo, i ako ameri nesto urade to je pravda... ne ameri mogu sta hoce jer su najjaci, i to je to...

ret

pre 7 godina

@ Anon Руске мировне трупе су се налазиле у Грузији од 1992. године уз сагласност Грузије, након рата са Абхазијом и Јужном Осетијом. Владимир Путин, иначе, у то време није ни био на власти.
---
Nije bilo nikakvih ruskih trupa u Gruziji. A pobunjeničke snage su izazivale gruzijsku vojsku kako bi se u rat uključila Rusija i porazila Gruziju, što se na kraju i desilo. A ne znam kako može gruzijski predsednik biti lud zato što želi vratiti okupiranu teritoriju.

Petar

pre 7 godina

@Bane
Veliki pokreti albanaca na Kosovu su počeli nakon početka bombardovanja tako da to ne može da bude uzrok za početak bombardovanja.
Tačno je stanovništvo u jednom delu bežalo usled policijski akcije uspostavljanja suveriniteta na delu teritorije al tih 700000 o kojima se priča su bili NAKON POČETKA bombardovanja.
Kako oni mogu biti uzrok za bombardovanja?

vlad

pre 7 godina

Nato odbranbeni savez ???? Ha ha ha. A u toj organizaciji ni u WC ne smeju dok ne pitaju Amerikance. A što se poštenja i pravde tiče, nato je toliko licemeran u svojim postupcima i izjavama da je suvišno trošiti reči u pokušaju da se opravdaju isti.
Jednostavno, nato je instrument namenjen za ispunjenje planova gazda u Americi, makar to značilo i uništenje Evrope. A Evropa je puna idiota, koji bi rado izvršili i samoubistvo, samo da se dodvore amerikancima.

N

pre 7 godina

@iranac

Nisu u pravu ni za Avganistan. I tada su pozvani od strane legitimne vlade te države, mudžahedini su bili proamerički pobunjenici.
A i sve to nije bila Rusija nego SSSR što nikako ne treba da se poistovećuje.

I da, Rusija nije vojni savez.

kristian

pre 7 godina

Rusija Jugoslaviju nije odbranila od Nato-a, jer nije imala snagu za to ili joj nije bila u interesu tj. spasiti braca i tako to, trece nema.. Jednostavno ko pasulj..

Limanac

pre 7 godina

Od čega se sssr branio u afganistanu,vijetnamu,siriji?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Liman, 26. jun 2016 22:01)

Veoma je lako odgovoriti na tvoje pitanje. Branili su se od onih od kojih su se branili '45 i islamskog verskog fundamentalizma u organizaciji CIA-e.
A sad ti nama reci od koga se Nato branio na Kosovu?

trile

pre 7 godina

NATO je 1999. intervenisao jer je Milošević sa svojim snagama proterao 720 000 Albanaca sa Kosova. Zbog toga smo mi dobili odgovor koji je trajao 72 dana, sve dok etničko čišćenje Albanaca nije prestalo. Ako može Rusija da se meša, može i zapad.
(Bane, 26. jun 2016 23:24)

Jel baš zbog toga intervenisao? Ili je još Dayton-skim sporazumom zahtevano da se samnji avijacija VJ za 50% i zatvore aerodromi na POnikvama i u Sjenici? Pa su došli inspektori iz NATO, odabrali najispravnije avione i isekli (sad ih možeš videti pobacane okolo Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu). Kakve veze ima avijacija sa BiH 1995 godine, kad je tamo već bilo određena zona zabranjenog leta? I čudesno, baš 1996 je pojavljuje OVK (a sve to dok traju protesti opozicije 96-97 i "demokratski" protesti studenata u Prištini zbog "opresije" koje podržavava tadašnja koalicija Zajedno). OVK počinje svakodnevno da ubija po jednog ili vise srba sa KiM? Zbog opresije? Baš tad počinje i "genocid" nad albancima. I baš kad je OVK potučena do nogu počinje bombardovanje i napad Vojske Albanije na Košare. Previše slučajnosti? E, moj srbine. Inače mapa zona uticaja na Kosovu sa sve bazom Bondstil je objavljena u zapadnoj štampi 1996 a prenela POlitika. E moj, srbine.

B Veki

pre 7 godina

Rusija Je dovoljno mocna I samostalna sila koja ne mora da se bavi desifrovanjem poruka I da trosi vreme na nalazenje smisla u izjavama zvanicnika NATO i Amerike/Zapada. Tu nema logike jer oni pricaju jedno a rade drugo, ispiraju mozak. Sila Boga ne moli to Je njihov moto. Obi sebe be objasnjavaju, I boli ih briga. Tako da Rusi treba da prestanu vec jednom da su iznenadjeni tim nelogicnostima

Žeks

pre 7 godina

@Bane osnuj ti neku vojnu formaciju (UČK) bilo gde u svetu pa da vidimo kako ćeš da prođeš. Samo to ovde u Srbiji može. Zaboravio si da je UČK je teroristička organizacija podržana od NATO-a i na svojoj strani imala i prodane Srbe koji su za 100DM pravili se ludi za šverc i distribuciju oružija. Sada mi takvi drže predavanja o poštenju i herojstvu.

Анон

pre 7 godina

Od čega se Rusija "branila" u Gruziji?
(Ajde molim te, 26. jun 2016 23:03)

Руске мировне трупе су се налазиле у Грузији од 1992. године уз сагласност Грузије, након рата са Абхазијом и Јужном Осетијом. Владимир Путин, иначе, у то време није ни био на власти. Године 2008. Сакашвили је у свом лудилу одлучио да нападне не само Абхазију и Јужну Осетију, већ и руске трупе тамо стациониране. Зато је прошао како је прошао. То је исто као када бисмо ми сада одлучили да нападнемо КФОР!